Arvostelitte kirjeessanne Helsingin karajaoikeuden ratkaisua lapsen tapaamisoikeuden taytantoonpanoa koskevassa asiassa.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Arvostelitte kirjeessanne Helsingin karajaoikeuden ratkaisua lapsen tapaamisoikeuden taytantoonpanoa koskevassa asiassa."

Transkriptio

1 EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIEHEN KANSLIA Helsinki Dnro 4086/4/12 Jyrki Risku Walterintie Hyvinkaa Viite: Kirjeenne VASTAUS Arvostelitte kirjeessanne Helsingin karajaoikeuden ratkaisua lapsen tapaamisoikeuden taytantoonpanoa koskevassa asiassa. Kirjeenne mukaan asiassa puheenjohtajana toiminut karajatuomari Elina Haapasalo oli ylittanyt valtuutensa ohittaen tosiasiat, ihmisoikeudet, perusoikeudet, useat lainkohdat ja kasitellyn asian olennaisen nayton ja todisteet. Kasityksenne mukaan taytantoonpanohakemuksenne hylkaaminen oli perustunut Haapasalon arvioon vanhempien riitaisuudesta. Katsoitte, etta taytantoonpanoasian osapuolet voidaan aina arvioida riitaisiksi ja nain perustelu tarkoitti sita, etta tallaiset hakemukset voidaan hylata aina. Vaaditte, etta Haapasalo asetetaan syytteeseen virkarikoksesta ja hanen aiheuttamista karsimyksista ja vahingoista maaritellaan hyvitykset. Perustelitte arvosteluanne kantelukirjeesta tarkemmin ilmenevasti ja tuoden esiin muun muassa seuraavaa. Kirjeenne mukaan Haapasalo ei ollut kasitellyt paatoksessa lainkaan erasta asiassa esitettya merkittavaa todistetta. Kuitenkin Haapasalo oli tulkinnut lapsenne kertomaa tavalla, joka ei vastannut tuon kiistattomana pitamanne todisteen osoittamaa. Asiassa esitetyista kymmenesta todisteesta Haapasalo oli paatoksessa kasitellyt vain yhta ja senkin todistusteema oli sivuutettu ja tuomari oli itse kehitellyt tilalle "epamaaraisen kiistanalaisen vaittaman". Kirjeenne mukaan Haapasalon todisteesta tekemaa virheellisena pitamaanne paatelmaa ei ollut todisteen yhteydessa kasitelty oikeudenkaynnissa. Kirjeenne mukaan Haapasalo oli myos estanyt lahestymiskieltoasian syiden selvit- Osoite: Eduskunta Puhelin: (09) 4321 Telefax: (09) Sahkoposti: oikeusasiamies@eduskunta.fi Internet:

2 2 telyn. Edelleen kerroitte, etta Haapasalo oli jattanyt paatoksessa kokonaan kasittelematta taytantoonpanosovittelusta laaditut dokumentit, eika ollut perustellut ristiriitaa sovittelijoiden suosituksen ja oman paatoksensa valilla. Arvostelitte Haapasalon asiassa tekemia johtopaatoksia. Katsoitte, ettei han ollut ottanut huomioon "tiedossa ollutta taydellista lapsen eristamista toisesta vanhemmastaan ja siten todennakoista manipulointia millaan tavalla". Totesitte, etta taytantoonpanoprosessia tulisi johtaa kiireellisena alusta loppuun. Tahan liittyen kerroitte, etta lapsenne aiti ei ollut itse saapunut istuntoon , jonka vuoksi Haapasalo oli todennut, ettei paakasittelya voitu toimittaa. Epailitte, etta asiasta oli sovittu vain toisen osapuolen kanssa. Tuossa istunnossa olitte yrittanyt selvittaa mahdollisuutta lapsen joululahjan toimittamiseen ja lapsen yhteystietoihin. Kerroitte, etta Haapasalo ei ollut kehottanut aidin asianajajaa edistamaan naita pyrkimyksia. Kerroitte, etta paatoksessa ei ollut ollut valitusosoitusta oikeudenkayntikulujen osalta. Mielestanne tama kuvasi paatoksen mielivaltaa. Kirjeenne mukaan Haapasalo oli sahkopostitse ilmoittanut valitusoikeudesta, jonka ilmoituksen mukaan valitusaikaa olisi ollut saakka. Taman jalkeen Haapasalo oli uudessa sahkopostiviestissa korjannut ilmoitustaan, selittaen tarkoittaneensa tyytymattomyyden ilmoituksen aikaa ja ilmoittanut, etta valitusaika oli normaali 30 paivaa. Viesteista ei ollut nahtavissa, miten ne oli viestitetty vastapuolellenne. Mielestanne tallainen viestinta lisasi epailyksia siita, etta tuomari laiminlyo osapuolten tasapuolisen kohtelun. Piditte ihmis- ja perusoikeuksien vastaisena sita, etta paatoksesta, jolla taytantoonpanohakemus on lapsen edun perusteella hylatty, ei voi valittaa seuraavaan oikeusasteeseen. Odotitte oikeusasiamiehen ottavan kantaa siihen, miten kirjeessanne kerrotut EIS 8 artiklan ja lapsen oikeuksien yleissopimuksen 9 artiklan 3 kohdan mukaiset Suomen valtion velvoitteet kohdallanne toteutuvat. Viela esititte, etta ensisijaisena pyrkimyksenanne ei ole prosessoida omaa juttuanne uudelleen. Ilmoittamanne mukaan pyrkimyksenanne on saattaa suurta paatantavaltaa vaarin kayttava virkamies vastuuseen paatoksistaan, ettei monien alaikaisten lasten tarvitsisi jatkossa karsia virkamiehen virheista niin kuin oma lapsenne oli joutunut karsimaan. Olette tiedustellut asian kasittelyvaihetta Asian esittelija on vastannut tiedusteluunne Asianne esiteltiin oikeusasiamies Petri Jaaskelaiselle. Hanen pyynnostaan ilmoitan seuraavan.

3 3 Olette asian kasittelyvaihetta koskevassa tiedustelussanne ihmetellyt, etta asian esittelijaksi oli nimetty allekirjoittanut esittelija, joka oli toiminut edellisenkin kanteluasianne esittelijana ja jota ratkaisua olitte kritisoinut. Oikeusasiamies totesi, etta yksin kantelijan tyytymattomyys aikaisemmin saamaansa ratkaisuun ei tee asian esittelijasta esteellista. Oikeusasiamies katsoi, ettei asiassa ole ilmennyt sellaisia perusteita, joiden nojalla asian esittelija olisi esteellinen kasittelemaan asioitanne. Suomen perustuslain 3 :n 3 momentin mukaan tuomiovaltaa Suomessa kayttavat riippumattomat tuomioistuimet, ylimpina tuomioistuimina korkein oikeus ja korkein hallinto-oikeus. Oikeusasiamiehen tulee puolestaan perustuslain 109 :n 1 momentin mukaan valvoa, etta muun muassa tuomioistuimet noudattavat lakia ja tayttavat velvollisuutensa. Oikeusasiamies ei voi puuttua siihen, miten tuomioistuin on kayttanyt sille lain mukaan kuuluvaa harkintavaltaa, jollei tuota harkintavaltaa ole ylitetty tai kaytetty vaarin. Oikeusasiamies ei lahtokohtaisesti siten voi ottaa kantaa riippumattoman tuomioistuimen paatoksen asiasisaltoon. Tuomioistuimiin kohdistuvassa laillisuusvalvonnassa onkin kysymys ennen muuta menettelyllisten oikeusturvatakeiden valvonnasta. Eduskunnan oikeusasiamiehesta annetun lain mukaan oikeusasiamies voi kiinnittaa valvottavan, siis myos tuomioistuimen, huomiota perus-ja ihmisoikeuksien toteutumista edistaviin nakokohtiin. Oikeusasiamiehen valvonnan piiriin kuuluvat tyypillisesti Euroopan ihmisoikeussopimuksen 6 artiklan ja Suomen perustuslain 21 :n tarkoittamat oikeudenmukaisen oikeudenkaynnin ja hyvan hallinnon takeet, kuten oikeus saada asiansa kasitellyksi asianmukaisesti ja ilman aiheetonta viivytysta, kasittelyn julkisuus, oikeus tulla kuulluksi, saada perusteltu paatos ja hakea muutosta. Kirjeessanne on kysymys lapsen tapaarrlisoikeuden taytantoonpanoa koskevasta asiasta. Tallaisen asian kasittelyyn tuomioistuimessa sovelletaan lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan paatoksen taytantoonpanosta annettua lakia ja mainitun lain 10 :n nojalla, mita hakemusasiasta saadetaan. Lisaksi asian tuomioistuinkasittelyyn vaikuttaa asian luonne. Lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan paatoksen taytantoonpanosta annettua lakia koskevissa esitoissa taytantoonpanoasian on katsottu olevan luonteeltaan indispositiivinen riita-asia, jonka kasittelyssa noudatetaan virallisperiaatetta. Esitoissa todetun mukaan tama merkitsee sita, etta oikeuden on viran puolesta huolehdittava muun muassa lapsen edun toteutumisesta. Tuomioistuin ei ole indispositiivista asiaa ratkaistessaan sidottu asianosaisten nakemyksiin eika asianosaisten vaatimuksilla ja myontamisilla ole samaa merkitysta kuin riita-asioissa yleensa. (LaVM 7/1996 vp ja Markku Helin - Tuula Linna - Matti Rintala: Huolto- ja tapaamispaatoksen taytantoonpano, 1997, s )

4 4 Asianne on tullut karajaoikeudessa vireille Karajaoikeus on tehnyt paatoksen sovittelijan maaraamisesta ja samalla maarannyt, etta sovittelijankertomus on annettava karajaoikeudelle viimeistaan Kertomus on saapunut karajaoikeudelle Taman jalkeen asiassa on toimitettu jatkettu valmistelu seka jatkettu valmistelu ja paakasittely Paakasittelyssa on esitetty karajaoikeuden paatoksesta ilmenevat kirjalliset todisteet ja henkilotodistelu, joka on kasittanyt Teidan ja lapsen aidin kuulemisen. Karajaoikeus on paakasittelyn ulkopuolella kuullut lastanne Lapsen kuuleminen on tapahtunut karajatuomarin ja lapsen kahdenkeskisessa tilaisuudessa. Paatoksen karajaoikeus on antanut Kirjeessanne on pitkalti kysymys nayton arvioinnista ja myos ratkaisun perustelemisesta. Nayton arviointi kuuluu riippumattomalle tuomioistuimelle. Teidan asiassanne Helsingin karajaoikeus on arvioinut sille esitettya nayttoa riippumattomalle tuomioistuimelle kuuluvan harkintavallan nojalla. Ottaen huomioon oikeudenkaynnin suullisuus- ja valittomyysperiaatteet oikeusasiamiehen mahdollisuudet ryhtya kirjallisessa kantelumenettelyssa uudelleen arvioimaan asiassa esitettya nayttoa tai sen uskottavuutta ovat varsin rajalliset. Paatoksen perustelemista koskevan arvostelunne osalta oikeusasiamies totesi, etta ratkaisuperusteita laatiessaan ja erityisesti nayttokysymyksia perustellessaan tuomioistuimilla on laaja harkintavalta. Kirjeenne mukaan siina kertomanne "Farssi oikeudenkayntikuluista" kuvasi osaltaan karajaoikeuden paatoksen mielivaltaa. Kirjeenne perusteella Teille toimitetussa paatoksessa ei ollut ilmoitettu muutoksenhakuohjeita oikeudenkayntikulujen osalta. Edelleen kirjeenne perusteella karajatuomari Haapasalo oli ilmoittanut Teille valitusoikeudestanne nailta osin ja viela vastauksessaan tyytymattomyyden ilmoitukseenne korjannut edellisessa ilmoituksessa ilmoittamaansa. Olette valittanut karajaoikeuden oikeudenkayntikulujen korvaamista koskevasta ratkaisusta Helsingin hovioikeuteen. Hovioikeus on myontanyt Teille jatkokasittelyluvan ja ratkaissut valitusasianne Nain ollen, vaikka karajaoikeuden paatoksen muutoksenhakuohjaus olisi kertomallanne tavoin ollut puutteellinen, karajatuomari on ilmoittanut Teille muutoksenhakuohjeet riittavan ajoissa, etta olette ehtinyt hakea ratkaisuun muutosta. Kertomastanne puutteesta paatoksen muutoksenhakuohjeissa ei siten ole aiheutunut Teille oikeudenmenetysta. Oikeusasiamies katsoi, etta asiassa ei ole kertomanne puutteen johdosta aihetta ryhtya toimenpiteisiin.

5 5 Oikeusasiamies katsoi, etta kantelunne perusteella ei ole ilmennyt aihetta epailla, etta karajaoikeus olisi paatoksen perusteluiden kirjoittamisessa tai muutoin ollut asiassanne puolueellinen tai olisi muutoinkaan ylittanyt sille asiassa kuuluvan harkintavallan tai kayttanyt sita vaarin. Piditte perus- ja ihmisoikeuksien vastaisena sita, etta taytantoonpanohakemuksen hylkaavasta paatoksesta ei saa valittaa. Asiasta on saadetty lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan paatoksen taytantoonpanosta annetun lain 30 :ssa. Sen 1 momentin 2 kohdan mukaan valittamalla ei saa hakea muutosta paatokseen, jolla hakemus on 14 :n nojalla hylatty. Mainitun 14 :n mukaan karajaoikeuden on hylattava hakemus, jos taytantoonpano olosuhteiden muuttumisen tai muun syyn vuoksi on selvasti lapsen edun vastaista. Arvostelitte lakia koskevassa hallituksen esityksessa esitettya oikeusturvakeinoa eli uuden huoltajuusprosessin kaynnistamista. Hallituksen esityksessa on asiasta esitetty muun muassa seuraavaa: "Huoltajalla, jonka taytantoonpanohakemus on hylatty, on kuitenkin oikeudellinen intressi saada asia uudelleen tuomioistuimen kasiteltavaksi. Huoltaja (hakija) voi ehdotuksen 14 :n 4 momentin nojalla panna vireille huolto- ja tapaamisoikeuslain mukaisesti lapsen huoltoa koskevan asian. Huoltajan kaytossa on nain ollen tehokas oikeusturvakeino, koska lapsen huollosta voidaan aikaisemman paatoksen lain- tai oikeusvoiman estamatta antaa uusi paatos. Jos huoltaja huolto- ja tapaamisoikeuslain mukaisesti panee vireille lapsen huoltoa koskevan asian, tuomioistuimen uusi aikaisempaa vastaava lapsen huollosta antama paatos palauttaa paatoksen taytantoonpanokelpoisuuden". (HE 96/1995 vp.) Eduskunnan oikeusasiamiehen tehtavana on perustuslain 109 :n 1 momentin mukaan valvoa, etta tuomioistuimet ja muut viranomaiset seka virkamiehet, julkisyhteisdn tyontekijat ja muutkin julkista tehtavaa hoitaessaan noudattavat lakia ja tayttavat velvollisuutensa. Eduskunnan oikeusasiamiehesta annetun lain 2 :n mukaan oikeusasiamiehelle voi kannella jokainen, joka katsoo valvottavan tehtavaansa hoitaessaan menetelleen lainvastaisesti tai jattaneen tayttamatta velvollisuutensa. Saman lain 4 :n mukaan oikeusasiamies voi ottaa laillisuusvalvontaansa kuuluvan asian kasiteltavakseen myos omasta aloitteesta. Lainsaadantovalta kuuluu sen sijaan eduskunnalle, eika oikeusasiamies voi puuttua eduskunnan lainsaadantotoimintaan ja sen taustalla olevaan yhteiskuntapoliittiseen paatoksentekoon. Oikeusasiamies voi kuitenkin viimeksi mainitun lain 11 :n mukaan kiinnittaa valtioneuvoston tai muun lainsaadanndn valmistelusta vastaavan toimielimen huomiota saannoksissa tai maarayksissa havaitsemiinsa puutteisiin ja tehda esityksia niiden korjaamiseksi. Oikeusasiamies katsoi, etta hanella ei ole aihetta ryhtya kirjeenne johdosta eduskunnan oikeusasiamiehesta annetun lain 11 :ssa tarkoitettuihln toimenpiteisiin.

6 Aslaa ratkaistessaan oikeusasiamiehella oli kaytettavissaan kopiot Helsingin hovioikeuden asiakirjavihosta dnro S 12/654 ja Helsingin hovioikeuden paatoksesta nro Oikeusasiamiehensihteeri

KANTELU 28.10.2012. Käräjätuomari Elina Haapasalo Helsingin käräjäoikeus (jäljempänä Haapasalo). Päätös 12/4393.

KANTELU 28.10.2012. Käräjätuomari Elina Haapasalo Helsingin käräjäoikeus (jäljempänä Haapasalo). Päätös 12/4393. 1 KANTELU 28.10.2012 Kantelun kohde Käräjätuomari Elina Haapasalo Helsingin käräjäoikeus (jäljempänä Haapasalo). Päätös 12/4393. Vaatimus Haapasalo on asetettava syytteeseen virkarikoksesta. Hyvitykset

Lisätiedot

OIKEUDENKÄYNTIKULURATKAISUN PERUSTELEMINEN LÄHESTYMISKIELTOASIAS- SA

OIKEUDENKÄYNTIKULURATKAISUN PERUSTELEMINEN LÄHESTYMISKIELTOASIAS- SA 26.4.2013 Dnro 3304/4/12 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Terhi Arjola-Sarja OIKEUDENKÄYNTIKULURATKAISUN PERUSTELEMINEN LÄHESTYMISKIELTOASIAS- SA 1 KANTELU

Lisätiedot

Kantelija on antanut valtioneuvoston kanslian selvityksen johdosta vastineen

Kantelija on antanut valtioneuvoston kanslian selvityksen johdosta vastineen ANONYMISOITU PÄÄTÖS 26.04.2016 Dnro OKV/2177/1/2014 1/5 ASIA Asiakirjan osittainen salassapito KANTELU Kantelija on kantelussaan 19.12.2014 pyytänyt oikeuskansleria tutkimaan valtioneuvoston kanslian menettelyä

Lisätiedot

- valtion virastot ja laitokset - kuntien virastot ja laitokset sekä luottamuselimet - tuomioistuimet.

- valtion virastot ja laitokset - kuntien virastot ja laitokset sekä luottamuselimet - tuomioistuimet. VOIKO OIKEUSASIAMIES AUTTAA? 1) Mitä eduskunnan oikeusasiamies tekee? Oikeusasiamies valvoo, että viranomaiset ja virkamiehet noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa. Lisäksi hän valvoo muita julkista

Lisätiedot

EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES VOIKO OIKEUSASIAMIES AUTTAA?

EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES VOIKO OIKEUSASIAMIES AUTTAA? EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES VOIKO OIKEUSASIAMIES AUTTAA? EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES MITÄ OIKEUSASIAMIES TEKEE? Oikeusasiamies valvoo, että viranomaiset ja virkamiehet tehtävissään noudattavat lakia ja täyttävät

Lisätiedot

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp).

Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp). Hallitus on vuoden 2000 valtiopäivillä antanut eduskunnalle esityksensä tuomarin esteellisyyttä koskevaksi lainsäädännöksi (HE 78/2000 vp). Lakivaliokunta on antanut asiasta mietinnön (LaVM 6/2001 vp).

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp. Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp. Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja EDUSKUNNAN VASTAUS 64/2005 vp Hallituksen esitys riita-asioiden sovittelua ja sovinnon vahvistamista yleisissä tuomioistuimissa koskevaksi lainsäädännöksi Asia Hallitus on vuoden 2004 valtiopäivillä antanut

Lisätiedot

HELsäSSSSÄTOR LÄHETE EDUSKUNNAN APULAISOIKEUSASIAMIES. Dnro 4013 ja 4031/4/14

HELsäSSSSÄTOR LÄHETE EDUSKUNNAN APULAISOIKEUSASIAMIES. Dnro 4013 ja 4031/4/14 EDUSKUNNAN APULAISOIKEUSASIAMIES Helsinki 7.10.2015 Dnro 4013 ja 4031/4/14 ^HBSiNGIN!

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 352/2010 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 352/2010 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 352/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi eduskunnan oikeusasiamiehestä annetun lain ja valtioneuvoston oikeuskanslerista annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on antanut eduskunnalle

Lisätiedot

EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES

EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES 1.6.2011 Helsinki EDUSKUNNAN OIKEUSASIAMIES Mitä oikeusasiamies tekee? Oikeusasiamies valvoo, että viranomaiset ja virkamiehet tehtävissään noudattavat lakia ja täyttävät velvollisuutensa. Viranomaisten

Lisätiedot

KANTELU JA SELOSTUS ASIAN VAIHEISTA

KANTELU JA SELOSTUS ASIAN VAIHEISTA ANONYMISOITU PÄÄTÖS 10.06.2016 Dnro OKV/572/1/2015 1/5 KANTELU JA SELOSTUS ASIAN VAIHEISTA Kirjoituksessaan 10.4.2015 oikeuskanslerille kantelija arvostelee peruspalvelukuntayhtymän (jatkossa kuntayhtymä)

Lisätiedot

Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Aila Linnakangas. Ulvilan kaupunki ei antanut asianmukaista päätöstä päivähoitopaikasta

Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Aila Linnakangas. Ulvilan kaupunki ei antanut asianmukaista päätöstä päivähoitopaikasta 31.8.2009 Dnro 3346/4/07 Ratkaisija: Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Aila Linnakangas Ulvilan kaupunki ei antanut asianmukaista päätöstä päivähoitopaikasta

Lisätiedot

Oikeus saada ristiriidatonta neuvontaa KANTELU

Oikeus saada ristiriidatonta neuvontaa KANTELU ANONYMISOITU PÄÄTÖS 10.10.2018 Dnro OKV/2069/1/2017 1/5 ASIA Oikeus saada ristiriidatonta neuvontaa KANTELU Kantelija arvostelee 1.11.2017 saapuneessa kantelussaan muun muassa työvoimahallinnon sähköisiä

Lisätiedot

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp

EV 37/2009 vp HE 233/2008 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 37/2009 vp Hallituksen esitys laiksi oikeudenkäynnin viivästymisen hyvittämisestä ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden 2008 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

ASIA. Kaupunginhallituksen, kaupunginjohtajan ja hallintojohtajan menettely KANTELU

ASIA. Kaupunginhallituksen, kaupunginjohtajan ja hallintojohtajan menettely KANTELU ANONYMISOITU PÄÄTÖS 21.09.2015 Dnro OKV/1735/1/2014 1/5 ASIA Kaupunginhallituksen, kaupunginjohtajan ja hallintojohtajan menettely KANTELU Kantelija arvostelee oikeuskanslerille 7.10.2014 osoittamassaan

Lisätiedot

Menettely otto-oikeuden käyttämisessä

Menettely otto-oikeuden käyttämisessä ANONYMISOITU PÄÄTÖS 22.04.2015 Dnro OKV/1810/1/2013 1/5 ASIA Menettely otto-oikeuden käyttämisessä KANTELU Rekisteröity yhdistys (jatkossa myös yhdistys) on kantelussaan 28.10.2013 arvostellut kunnanhallituksen,

Lisätiedot

Kantelija ei ole käyttänyt hänelle varattua tilaisuutta vastineen antamiseen.

Kantelija ei ole käyttänyt hänelle varattua tilaisuutta vastineen antamiseen. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 18.08.2014 Dnro OKV/1650/1/2013 1/5 ASIA Poliisin menettely asiakirjapyyntöä koskevassa asiassa KANTELU A arvostelee oikeuskanslerinvirastoon 16.10.2013 saapuneeksi kirjatussa kantelussaan

Lisätiedot

ASIAKIRJAPYYNNÖN JA EDUNVALVONNAN TARVETTA KOSKEVAN ILMOITUKSEN KÄSITTELY MAISTRAATISSA

ASIAKIRJAPYYNNÖN JA EDUNVALVONNAN TARVETTA KOSKEVAN ILMOITUKSEN KÄSITTELY MAISTRAATISSA 17.8.2017 EOAK/3267/2016 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Esittelijäneuvos Mikko Sarja ASIAKIRJAPYYNNÖN JA EDUNVALVONNAN TARVETTA KOSKEVAN ILMOITUKSEN KÄSITTELY MAISTRAATISSA 1

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp. Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 52/2010 vp Hallituksen esitys laeiksi oikeudenkäymiskaaren ja oikeudenkäynnistä rikosasioissa annetun lain muuttamisesta Asia Hallitus on vuoden 2009 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

ASIA KANTELU SELVITYS

ASIA KANTELU SELVITYS ANONYMISOITU PÄÄTÖS 26.01.2015 Dnro OKV/4/1/2014 1/5 ASIA Maa- ja metsätalousministeriön, ympäristöministeriön, Kainuun elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen ja Oulun poliisilaitoksen menettely Oulujärven

Lisätiedot

Y:n poliisilaitos on antanut asiasta selvityksen ja Poliisihallitus lausunnon.

Y:n poliisilaitos on antanut asiasta selvityksen ja Poliisihallitus lausunnon. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 02.06.2016 Dnro OKV/459/1/2016 1/5 ASIA Poliisin ja syyttäjän menettely tuomarin virkarikosasiassa KANTELU Kantelija on kannellut X:n syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjän A:n 4.5.2015

Lisätiedot

Puhujina: Asiamies, VT Keijo Kaivanto, AKHA TALOYHTIÖ 2013

Puhujina: Asiamies, VT Keijo Kaivanto, AKHA TALOYHTIÖ 2013 Riidanratkaisumenettelyt asuntoosakeyhtiössä ja hyvä hallintotapa Puhujina: Asiamies, VT Keijo Kaivanto, AKHA 1 Hyvä hallintotapa Yhdenvertaisuusperiaate Läpinäkyvyys Ennakointi Ei vielä erillistä suositusta

Lisätiedot

voiko oikeusasiamies auttaa?

voiko oikeusasiamies auttaa? voiko oikeusasiamies auttaa? eduskunnan oikeusasiamies Oikeusasiamiehelle tulee yli 4000 kantelua vuodessa. Kansliasta tehdään vuosittain yli 100 tarkastusta. Kuvassa laillisuusvalvojat kevättalvella 2013,

Lisätiedot

ASIAN VIREILLETULO SELVITYS. X:n hovioikeudesta on hankittu hovioikeudenneuvosten B, C ja D yhteinen selvitys sekä presidentti MERKINTÄ

ASIAN VIREILLETULO SELVITYS. X:n hovioikeudesta on hankittu hovioikeudenneuvosten B, C ja D yhteinen selvitys sekä presidentti MERKINTÄ ANONYMISOITU PÄÄTÖS 22.08.2016 Dnro OKV/11/31/2015 1/5 ASIAN VIREILLETULO Keskusrikospoliisi lähetti kirjeellään 6.5.2015 oikeuskanslerille tiedoksi asianajaja A:n sille 28.4.2015 tekemän rikosilmoituksen,

Lisätiedot

ILMOITUS ESPOON TURVAKODIN TOIMINTAA KOSKEVASSA ASIASSA

ILMOITUS ESPOON TURVAKODIN TOIMINTAA KOSKEVASSA ASIASSA 31.10.2005 2890/2/03 Ratkaisija: Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Kirsti Kurki-Suonio ILMOITUS ESPOON TURVAKODIN TOIMINTAA KOSKEVASSA ASIASSA 1 ASIA Käsiteltävänäni

Lisätiedot

Lausunto ja selvitykset lähetetään kantelijalle tiedoksi tämän päätöksen mukana.

Lausunto ja selvitykset lähetetään kantelijalle tiedoksi tämän päätöksen mukana. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 12.12.2016 Dnro OKV/1734/1/2015 1/5 ASIA Itä-Suomen aluehallintoviraston menettely KANTELU Kantelija on oikeuskanslerille 11.12.2015 osoittamassaan kirjoituksessa arvostellut Itä-Suomen

Lisätiedot

X Oy arvosteli kirjeessään Nurmijärven kunnan viranhaltijoiden, kunnanhallituksen ja sosiaalilautakunnan menettelyä.

X Oy arvosteli kirjeessään Nurmijärven kunnan viranhaltijoiden, kunnanhallituksen ja sosiaalilautakunnan menettelyä. 18.5.2006 871/4/04 Ratkaisija: Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Minna Verronen KIRJEESEEN VASTAAMINEN 1 KANTELU X Oy arvosteli kirjeessään Nurmijärven kunnan viranhaltijoiden,

Lisätiedot

Helsingin käräjäoikeus nro 6767

Helsingin käräjäoikeus nro 6767 Helsingin hovioikeus Päätös Antamispäivä 9.1.2018 Nro 14 Diaarinumero S 17/710 Ratkaisu, johon on haettu muutosta Helsingin käräjäoikeus 8.2.2017 nro 6767 Asia Valittaja Vastapuoli Todistelua koskeva käsittelyratkaisu

Lisätiedot

Asetus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 28.6.1994/556 Oikeusministerin esittelystä säädetään lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 8 päivänä

Asetus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 28.6.1994/556 Oikeusministerin esittelystä säädetään lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 8 päivänä Asetus lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 28.6.1994/556 Oikeusministerin esittelystä säädetään lapsen huollosta ja tapaamisoikeudesta 8 päivänä huhtikuuta 1983 annetun lain (361/83) 49 :n nojalla,

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen. tunnustamisen periaatteen soveltamisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp. Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen. tunnustamisen periaatteen soveltamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 289/2006 vp Hallituksen esitys laeiksi vastavuoroisen tunnustamisen periaatteen soveltamisesta taloudellisiin seuraamuksiin tehdyn puitepäätöksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten

Lisätiedot

OIKEUDENKÄYNNIN SULJETTUA KÄSITTELYÄ KOSKEVAN RATKAISUN PERUSTELEMINEN JA OIKEUDENKÄYNTIAINEISTON SALASSAPITOAJAN PITUUS

OIKEUDENKÄYNNIN SULJETTUA KÄSITTELYÄ KOSKEVAN RATKAISUN PERUSTELEMINEN JA OIKEUDENKÄYNTIAINEISTON SALASSAPITOAJAN PITUUS 27.8.2003 586/4/02 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Terhi Mattila OIKEUDENKÄYNNIN SULJETTUA KÄSITTELYÄ KOSKEVAN RATKAISUN PERUSTELEMINEN JA OIKEUDENKÄYNTIAINEISTON

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp. Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 169/2010 vp Hallituksen esitys laiksi Suomen keskusviranomaisesta eräissä elatusapua koskevissa kansainvälisissä asioissa, laiksi elatusvelvoitteita koskevan neuvoston asetuksen soveltamisesta

Lisätiedot

Oikaisuvaatimusohjeen liittäminen työsopimussuhteisen lomautusilmoitukseen

Oikaisuvaatimusohjeen liittäminen työsopimussuhteisen lomautusilmoitukseen ANONYMISOITU PÄÄTÖS 14.10.2014 Dnro OKV/595/1/2013 1/5 ASIA Oikaisuvaatimusohjeen liittäminen työsopimussuhteisen lomautusilmoitukseen KANTELU A on kantelussaan 8.4.2013 arvostellut aikuisopiston rehtorin

Lisätiedot

/4/01. Ratkaisija: Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio. Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Kirsti Kurki-Suonio

/4/01. Ratkaisija: Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio. Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Kirsti Kurki-Suonio 19.6.2003 1255/4/01 Ratkaisija: Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Kirsti Kurki-Suonio LAPSEN LUOVUTTAMINEN PÄIVÄKODISTA 1 KANTELU A pyysi 17.4.2001 eduskunnan oikeusasiamiehelle

Lisätiedot

Hallituksen esityksessä esitetään kolmea muutosta:

Hallituksen esityksessä esitetään kolmea muutosta: T U R U N H O V I O I K E U D E N PRESIDENTTI Turussa, maaliskuun 6. päivänä 2018 Viite: HE 190/2017 vp LAKIVALIOKUNNALLE Pyydettynä lausuntona hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi oikeudenkäymiskaaren

Lisätiedot

ASIA. Muutoksenhakuviranomaisen päätöstä on noudatettava KANTELU

ASIA. Muutoksenhakuviranomaisen päätöstä on noudatettava KANTELU ANONYMISOITU PÄÄTÖS 26.07.2016 Dnro OKV/1348/1/2015 1/5 ASIA Muutoksenhakuviranomaisen päätöstä on noudatettava KANTELU Kantelijat pyytävät kantelussaan 24.9.2015 oikeuskansleria tutkimaan kaupungin sivistysjohtajan

Lisätiedot

Lapsenhuoltolain uudistus. Työryhmän keskeiset ehdotukset

Lapsenhuoltolain uudistus. Työryhmän keskeiset ehdotukset Lapsenhuoltolain uudistus Työryhmän keskeiset ehdotukset Vahvistetaan lapsen oikeutta ilmaista näkemyksensä Lastenvalvojan tai tuomioistuimen olisi varmistettava riidattomissakin asioissa, että lapsi on

Lisätiedot

Suvianna Hakalehto 8.9.2015

Suvianna Hakalehto 8.9.2015 1 Suvianna Hakalehto 8.9.2015 Lausunto eduskunnan perustuslakivaliokunnalle hallituksen esityksestä eduskunnalle lapsen oikeuksia koskevan yleissopimuksen valitusmenettelyä koskevan valinnaisen pöytäkirjan

Lisätiedot

Laki. oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta

Laki. oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta Laki oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan oikeudenkäynnistä markkinaoikeudessa annetun lain (100/2013) 1 luvun 1 ja 6 luvun 6 sekä lisätään

Lisätiedot

Pyydetään kunnioittavasti, että Korkein oikeus myöntää valitusluvan kysymyksessä olevaan Turun hovioikeuden päätökseen.

Pyydetään kunnioittavasti, että Korkein oikeus myöntää valitusluvan kysymyksessä olevaan Turun hovioikeuden päätökseen. KORKEIMMALLE OIKEUDELLE Lupahakemuksen ja valituksen kohde Turun hovioikeuden päätös Nro 588 Dnro R 04/152/26.2.2004 Anna- Liisa Yli-Kovero Asia Hakija ja valittaja Virkasuhteen purkaminen Anna-Liisa Yli-Kovero

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 91/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle tutkintavankeuden vaihtoehtona määrättyjä valvontatoimia koskevan puitepäätöksen kansallista täytäntöönpanoa ja soveltamista koskevaksi lainsäädännöksi

Lisätiedot

Työ- ja elinkeinotoimisto on antanut 5.3.2015 päivätyn selvityksen.

Työ- ja elinkeinotoimisto on antanut 5.3.2015 päivätyn selvityksen. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 25.09.2015 Dnro OKV/2201/1/2014 1/5 ASIA Neuvonta työttömyysetuutta koskevassa asiassa KANTELU Kantelija arvostelee 29.12.2014 oikeuskanslerille osoittamassaan kantelussa työ- ja elinkeinotoimiston

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON OIKEUSKANSLERI PÄÄTÖS Snellmaninkatu 1 A PL VALTIONEUVOSTO Dnro 34/31/06

VALTIONEUVOSTON OIKEUSKANSLERI PÄÄTÖS Snellmaninkatu 1 A PL VALTIONEUVOSTO Dnro 34/31/06 VALTIONEUVOSTON OIKEUSKANSLERI PÄÄTÖS Snellmaninkatu 1 A PL 20 00023 VALTIONEUVOSTO 22.10.2008 Dnro 34/31/06 ASIA Hovioikeuden tuomion antaminen määräajassa ASIAN VIREILLETULO Keskusrikospoliisin rikosylikomisario

Lisätiedot

Laki. eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräysmenettelystä. Soveltamisala

Laki. eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräysmenettelystä. Soveltamisala Laki eurooppalaisesta tilivarojen turvaamismääräysmenettelystä Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 Soveltamisala Tässä laissa annetaan eurooppalaisen tilivarojen turvaamismääräysmenettelyn käyttöön

Lisätiedot

Poliisin menettely esitutkinnassa

Poliisin menettely esitutkinnassa ANONYMISOITU PÄÄTÖS 18.03.2015 Dnro OKV/1150/1/2014 1/5 ASIA Poliisin menettely esitutkinnassa KANTELU Kantelija on oikeuskanslerille 4.6.2014 osoittamassaan kantelussa arvostellut poliisilaitoksen menettelyä

Lisätiedot

Oikeuskanslerinvirastoon on lisäksi lainattu käräjäoikeudesta asiakirjavihko.

Oikeuskanslerinvirastoon on lisäksi lainattu käräjäoikeudesta asiakirjavihko. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 10.03.2014 Dnro OKV/541/1/2012 1/7 Päätöksen suluissa olevat ja katkoviivoilla merkityt kohdat sisältävät viranomaisen toiminnan julkisuudesta annetun lain 24 :n 1 momentin 25 kohdan

Lisätiedot

ASIA KANTELU SELVITYS

ASIA KANTELU SELVITYS ANONYMISOITU PÄÄTÖS 22.11.2016 Dnro OKV/405/1/2016 1/5 ASIA Asian riittävä selvittäminen ja viipyminen KANTELU Kantelija arvostelee oikeuskanslerille 14.3.2016 osoittamassaan kantelussa asioidensa käsittelyä

Lisätiedot

PÄÄTÖS KANTELUUN OIKEUDENKÄYNTIAINEISTON SALASSAPITOA KOSKEVASSA ASIASSA

PÄÄTÖS KANTELUUN OIKEUDENKÄYNTIAINEISTON SALASSAPITOA KOSKEVASSA ASIASSA 27.8.2002 2032/4/00 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Esittelijä Terhi Mattila PÄÄTÖS KANTELUUN OIKEUDENKÄYNTIAINEISTON SALASSAPITOA KOSKEVASSA ASIASSA 1 KANTELU Toimittaja

Lisätiedot

Sosiaalihuollon asiakkaan kohtelusta, osallisuudesta ja oikeusturvasta. OTM, VT Kaisa Post

Sosiaalihuollon asiakkaan kohtelusta, osallisuudesta ja oikeusturvasta. OTM, VT Kaisa Post Sosiaalihuollon asiakkaan kohtelusta, osallisuudesta ja oikeusturvasta OTM, VT Kaisa Post 8.2.2016 Hyvä hallinto Perusteet PL 21 :ssä: Jokaisella on oikeus saada asiansa käsitellyksi asianmukaisesti ja

Lisätiedot

AMMATTIKORKEAKOULUN OPETTAJA OLI ESTEELLINEN ARVOSTELEMAAN LAPSENSA TENTTISUORITUKSIA

AMMATTIKORKEAKOULUN OPETTAJA OLI ESTEELLINEN ARVOSTELEMAAN LAPSENSA TENTTISUORITUKSIA 25.2.2009 Dnro 2730/4/07 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Jukka Lindstedt Esittelijä: Esittelijäneuvos Jorma Kuopus AMMATTIKORKEAKOULUN OPETTAJA OLI ESTEELLINEN ARVOSTELEMAAN LAPSENSA TENTTISUORITUKSIA

Lisätiedot

Tiemaksut ja maksajan oikeusturva. Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto

Tiemaksut ja maksajan oikeusturva. Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto Tiemaksut ja maksajan oikeusturva Mirva Lohiniva-Kerkelä Dosentti, yliopistonlehtori Lapin Yliopisto Muutamia oikeusturvan kannalta olennaisia kysymyksiä Paikannus ja henkilötietojen käyttö Tietojen kerääminen

Lisätiedot

selkoesite voiko oikeusasiamies auttaa?

selkoesite voiko oikeusasiamies auttaa? selkoesite voiko oikeusasiamies auttaa? eduskunnan oikeusasiamies Eduskunnan oikeusasiamies valvoo viranomaisten työtä ja toimintaa. Viranomaisten täytyy toimia oikein ja noudattaa työssään lakia. Oikeusasiamies

Lisätiedot

Lisäksi asian esittelijä on hankkinut puhelimitse selvitystä sosiaalityöntekijältä.

Lisäksi asian esittelijä on hankkinut puhelimitse selvitystä sosiaalityöntekijältä. 31.12.2003 3011/2/03 Ratkaisija: Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Tuula Aantaa PERHEKODIN MENETTELY LASTENSUOJELUASIASSA 1 ASIA A arvosteli 30.10.2002 eduskunnan

Lisätiedot

Eduskunnan lakivaliokunnalle

Eduskunnan lakivaliokunnalle Helsinki 4.2.2016 Dnro 287/5/2016 Eduskunnan lakivaliokunnalle Lakivaliokunta on pyytänyt eduskunnan oikeusasiamiestä lähettämään edustajansa kuultavaksi asiantuntijana HE 137/2015 vp hallituksen esityksestä

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 187/2004 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 187/2004 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 187/2004 vp Hallituksen esitys laiksi tuomioistuimen toimivallasta sekä tuomioiden tunnustamisesta ja täytäntöönpanosta avioliittoa ja vanhempainvastuuta koskevissa asioissa annetun

Lisätiedot

Riidan sovittelu tuomioistuimessa

Riidan sovittelu tuomioistuimessa Riidan sovittelu tuomioistuimessa Mitä tuomioistuinsovittelu on? Käräjäoikeuksissa voidaan ottaa riita-asioita soviteltavaksi. Sovittelun tarkoituksena on auttaa osapuolia löytämään riitaansa ratkaisu,

Lisätiedot

TE-toimisto on antanut asiasta oikeuskanslerinvirastolle selvityksen.

TE-toimisto on antanut asiasta oikeuskanslerinvirastolle selvityksen. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 05.11.2013 Dnro OKV/582/1/2012 1/5 ASIA Työ- ja elinkeinotoimiston päätös starttiraha-asiassa KANTELU A osoitti 14.4.2012 oikeuskanslerille kantelun koskien työ- ja elinkeinotoimiston

Lisätiedot

12.4.2004. Kantelu Turun hovioikeuden päätöksestä Nro 588, diaarinumero R 04/152 Virka-aseman väärinkäyttö ym. annettu 26.2.2004

12.4.2004. Kantelu Turun hovioikeuden päätöksestä Nro 588, diaarinumero R 04/152 Virka-aseman väärinkäyttö ym. annettu 26.2.2004 12.4.2004 KORKEIN OIKEUS Asia Kantelu Turun hovioikeuden päätöksestä Nro 588, diaarinumero R 04/152 Virka-aseman väärinkäyttö ym. annettu 26.2.2004 Kantelija YLI-KOVERO RISTO TAPIO Torikatu 27 13130 Hämeenlinna

Lisätiedot

Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta

Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta Yksityisen varhaiskasvatuksen valvonta Ulla Peltola Lounais-Suomen aluehallintovirasto Helsinki 29.3.2017 29.3.2017 1 Varhaiskasvatus Suomessa Lapset ja huoltajat Yksityiset varhaiskasvatuspalvelujen tuottajat

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 63/2009 vp

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 63/2009 vp EDUSKUNNAN VASTAUS 63/2009 vp Hallituksen esitys lasten suojelua koskevan Haagin yleissopimuksen hyväksymisestä ja laeiksi sopimuksen lainsäädännön alaan kuuluvien määräysten voimaansaattamisesta sekä

Lisätiedot

Syrjintäolettama, koulutukseen pääsy, oletettu mielipide, yhdistys YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOLAUTAKUNTA/Täysistunto

Syrjintäolettama, koulutukseen pääsy, oletettu mielipide, yhdistys YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOLAUTAKUNTA/Täysistunto Syrjintäolettama, koulutukseen pääsy, oletettu mielipide, yhdistys YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOLAUTAKUNTA/Täysistunto Diaarinumero: 49/2015 Antopäivä: 31.3.2016 Hakija oli ilmoittautunut M ry:n järjestämään

Lisätiedot

Dnro 1433/4/05. Ratkaisija: Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio. Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Håkan Stoor

Dnro 1433/4/05. Ratkaisija: Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio. Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Håkan Stoor 8.2.2007 Dnro 1433/4/05 Ratkaisija: Oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Håkan Stoor POTILASTIETOIHIN LIITTYVIEN LOKITIETOJEN ANTAMINEN 1 KANTELU Kantelija arvosteli

Lisätiedot

Lapsen edunvalvonnasta lastensuojeluasioissa

Lapsen edunvalvonnasta lastensuojeluasioissa Lapsen edunvalvonnasta lastensuojeluasioissa Rovaniemi 12.9.2013 Oikeusturvayksikön päällikkö, ylitarkastaja Keijo Mattila, 12.9.2013 1 PERUSOIKEUDET LAPSEN SUOJANA Perustuslain 6.3 : Lapsia on kohdeltava

Lisätiedot

VT Mirjam Araneva Lastensuojelun perhehoidon päivät Lastensuojelun perhehoito julkisena hallintotehtävänä

VT Mirjam Araneva Lastensuojelun perhehoidon päivät Lastensuojelun perhehoito julkisena hallintotehtävänä VT Mirjam Araneva Lastensuojelun perhehoidon päivät 8.11.2018 Lastensuojelun perhehoito julkisena hallintotehtävänä Mikä on julkinen hallintotehtävä ja mitä vaatimuksia sen hoitamiseen liittyy? Julkinen

Lisätiedot

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS

ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS ENERGIAMARKKINAVIRASTO PÄÄTÖS Dnro 1226/420/2012 JULKINEN 29.11.2012 ASIA Vahvistusilmoituksen lähettämisen laiminlyönti ja laskun lähettäminen ennen huomautusajan päättymistä ASIANOSAINEN 220 Energia

Lisätiedot

LAPSEN PALAUTTAMISTA KOSKEVAN MÄÄRÄYKSEN TÄYTÄNTÖÖNPANO

LAPSEN PALAUTTAMISTA KOSKEVAN MÄÄRÄYKSEN TÄYTÄNTÖÖNPANO 21.9.2016 Dnro 4030/4/15 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin Esittelijä: Esittelijäneuvos Riitta Länsisyrjä LAPSEN PALAUTTAMISTA KOSKEVAN MÄÄRÄYKSEN TÄYTÄNTÖÖNPANO 1 KANTELU Kantelija arvosteli

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS 1 KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 7.6.2011 Taltionumero 1495 Diaarinumero 64/3/11 Asia Valittaja Julkista hankintaa koskeva valitus Hakija Päätös, jota valitus koskee Tarjouspyyntö ja hankintapäätös

Lisätiedot

EVALUATIIVISEN SOVITTELUN SÄÄNNÖT

EVALUATIIVISEN SOVITTELUN SÄÄNNÖT RIL Sovittelu 1 (5) EVALUATIIVISEN SOVITTELUN SÄÄNNÖT I SOVITTELUN ALOITTAMINEN 1 Hakemus Asianosaisten on toimitettava sovittelun aloittamista koskeva kirjallinen hakemus liitteineen RIL Sovittelulle.

Lisätiedot

POTILASASIAKIRJASSA OLEVAN TIEDON ANTAMINEN POTILAALLE

POTILASASIAKIRJASSA OLEVAN TIEDON ANTAMINEN POTILAALLE 17.3.2016 Dnro 1669/2/15 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Håkan Stoor POTILASASIAKIRJASSA OLEVAN TIEDON ANTAMINEN POTILAALLE 1 ASIA Tutkittavani

Lisätiedot

ASIA Lausunto asioissa 11705/14/2207 ja 11779/14/2207. Polvijärventie 14, 83700 Polvijärvi. Puh. 013-631 610, fax. 013-632 610

ASIA Lausunto asioissa 11705/14/2207 ja 11779/14/2207. Polvijärventie 14, 83700 Polvijärvi. Puh. 013-631 610, fax. 013-632 610 1 Polvijärventie 14, 83700 Polvijärvi Puh. (013) 631 610, Fax (013) 632 610 asianajotoimisto@pietarinen.inet.fi ITÄ-SUOMEN HALLINTO-OIKEUS ASIA Lausunto asioissa 11705/14/2207 ja 11779/14/2207 LAUSUNNON

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 5 päivänä toukokuuta 2011. 394/2011 Laki. riita-asioiden sovittelusta ja sovinnon vahvistamisesta yleisissä tuomioistuimissa

Julkaistu Helsingissä 5 päivänä toukokuuta 2011. 394/2011 Laki. riita-asioiden sovittelusta ja sovinnon vahvistamisesta yleisissä tuomioistuimissa SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 5 päivänä toukokuuta 2011 394/2011 Laki riita-asioiden sovittelusta ja sovinnon vahvistamisesta yleisissä tuomioistuimissa Annettu Helsingissä 29 päivänä huhtikuuta

Lisätiedot

B arvosteli oikeusasiamiehelle osoittamassaan kirjeessä Kainuun käräjäoikeuden ratkaisua lähestymiskieltoa koskevassa asiassa.

B arvosteli oikeusasiamiehelle osoittamassaan kirjeessä Kainuun käräjäoikeuden ratkaisua lähestymiskieltoa koskevassa asiassa. 19.1.2016 Dnro 730/4/15 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Terhi Arjola-Sarja KUULEMINEN LÄHESTYMISKIELLON MÄÄRÄÄMISESSÄ 1 KANTELU B arvosteli 11.2.2015

Lisätiedot

Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004

Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004 Markkinaoikeuslaki, ml. muutossäädös 320/2004 1 luku Toimivalta 1 Markkinaoikeuden toimivalta ja toimipaikka Markkinaoikeus käsittelee ne asiat, jotka säädetään sen toimivaltaan kuuluviksi: 1. kilpailunrajoituksista

Lisätiedot

Perustuslain 6 :n 1 momentin mukaan kaikki ovat yhdenvertaisia lain edessä.

Perustuslain 6 :n 1 momentin mukaan kaikki ovat yhdenvertaisia lain edessä. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 05.10.2015 Dnro OKV/1388/1/2014 1/5 ASIA Päätöksenteko julkisen palvelun rajoittamisessa KANTELU A on kantelussaan 26.7.2014 ilmoittanut, että uimahallin vartija on antanut hänelle

Lisätiedot

Lastensuojelun edunvalvonta

Lastensuojelun edunvalvonta Lastensuojelun edunvalvonta Lastensuojelun edunvalvontahanke 2005-2011 Pelastakaa lasten, Ensi- ja turvakotien liiton, Nuorten ystävien ja soslapsikylien yhteishanke, jota RAY rahoittaa Lapselle tulee

Lisätiedot

Mietintö Tiedustelutoiminnan valvonta. Lausunnonantajan lausunto. Helsingin käräjäoikeus. Lausunto K. Asia: OM 15/41/2016

Mietintö Tiedustelutoiminnan valvonta. Lausunnonantajan lausunto. Helsingin käräjäoikeus. Lausunto K. Asia: OM 15/41/2016 Helsingin käräjäoikeus Lausunto 08.06.2017 94 K Asia: OM 15/41/2016 Mietintö Tiedustelutoiminnan valvonta Lausunnonantajan lausunto Lausuntonne mietinnöstä Tiedustelutoiminnan valvonta Oikeusministeriölle

Lisätiedot

hallintolakiin Päätös Laki uhkasakkolain 22 :n muuttamisesta

hallintolakiin Päätös Laki uhkasakkolain 22 :n muuttamisesta EDUSKUNNAN VASTAUS 61/2003 vp Hallituksen esitys eräiden oikeusministeriön ja sisäasiainministeriön hallinnonalan lakien viittaussäännösten muuttamisesta viittauksiksi hallintolakiin Asia Hallitus on antanut

Lisätiedot

VALITUKSEN HYLKÄÄMISEN TAI TUTKIMATTA JÄTTÄMISEN ERO HALLINTO- OIKEUDESSA

VALITUKSEN HYLKÄÄMISEN TAI TUTKIMATTA JÄTTÄMISEN ERO HALLINTO- OIKEUDESSA 30.11.2015 Dnro 5311/4/14 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Terhi Arjola-Sarja VALITUKSEN HYLKÄÄMISEN TAI TUTKIMATTA JÄTTÄMISEN ERO HALLINTO- OIKEUDESSA

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 259. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 259. Kaupunginhallitus Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 24.08.2015 Sivu 1 / 1 3186/03.06.02/2015 259 Teknisen toimen johtajan oikeudenkäyntikulujen korvaaminen Valmistelijat / lisätiedot: Timo Kuismin, puh. 050 544 7261 etunimi.sukunimi@espoo.fi

Lisätiedot

Kantelija on antanut hankitusta selvityksestä häneltä pyydetyn vastineen.

Kantelija on antanut hankitusta selvityksestä häneltä pyydetyn vastineen. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 17.11.2017 Dnro OKV/1334/1/2017 1/5 ASIA Esitutkintapäätöksen perusteleminen KANTELU Asianajaja on kantelijan edustajana oikeuskanslerille 19.6.2017 osoittamassaan kantelussa arvostellut

Lisätiedot

Viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999, jäljempänä julkisuuslaki) 14 :ssä on säännökset asiakirjan antamisesta päättämisestä.

Viranomaisten toiminnan julkisuudesta annetun lain (621/1999, jäljempänä julkisuuslaki) 14 :ssä on säännökset asiakirjan antamisesta päättämisestä. PÄÄTÖS 12.06.2012 Dnro OKV/488/1/2012 Petri Sajari Helsingin Sanomat 1/5 ASIA Valtiovarainministeriön menettely asiakirjapyyntöön vastaamisessa KANTELU Arvostelette 26.3.2012 päivätyssä kantelussanne oikeuskanslerille

Lisätiedot

Asia C-540/03. Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto

Asia C-540/03. Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto Asia C-540/03 Euroopan parlamentti vastaan Euroopan unionin neuvosto Maahanmuuttopolitiikka Kolmansien maiden kansalaisten alaikäisten lasten oikeus perheenyhdistämiseen Direktiivi 2003/86/EY Perusoikeuksien

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 619. Laki lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanosta. Annettu Helsingissä 16 päivänä elokuuta 1996

SISÄLLYS. N:o 619. Laki lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanosta. Annettu Helsingissä 16 päivänä elokuuta 1996 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 1996 Julkaistu Helsingissä 21 päivänä elokuuta 1996 N:o 619 625 SISÄLLYS N:o Sivu 619 Laki lapsen huoltoa ja tapaamisoikeutta koskevan päätöksen täytäntöönpanosta... 1683 620 Laki

Lisätiedot

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS

KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS 1 KORKEIMMAN HALLINTO-OIKEUDEN PÄÄTÖS Antopäivä 13.1.2011 Taltionumero 86 Diaarinumero 2098/2/09 Asia Valittaja Julkista hankintaa koskeva valitus Hakija, Jyväskylä Päätös, jota valitus koske Selostus

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi eduskunnan oikeusasiamiehestä Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki eduskunnan oikeusasiamiehestä. Eduskunnan oikeusasiamiehen johtosääntöön nykyisin sisältyvä

Lisätiedot

OIKEUSASIAMIES ESITTI HYVITYSTÄ POTILAAN ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUDEN LOUK- KAUKSESTA

OIKEUSASIAMIES ESITTI HYVITYSTÄ POTILAAN ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUDEN LOUK- KAUKSESTA 22.8.2013 Dnro 2803/4/12 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Vanhempi oikeusasiamiehensihteeri Håkan Stoor OIKEUSASIAMIES ESITTI HYVITYSTÄ POTILAAN ITSEMÄÄRÄÄMISOIKEUDEN LOUK- KAUKSESTA

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VERRYTTELYÄ LÄHTÖVIIVALLA. Esipuhe 11

SISÄLLYSLUETTELO VERRYTTELYÄ LÄHTÖVIIVALLA. Esipuhe 11 SISÄLLYSLUETTELO Esipuhe 11 VERRYTTELYÄ 1. Hyvän asianajajatavan perusteita 18 2. Mitä tarkoitetaan hyvällä asianajotavalla? 25 3. Näkökohtia hyvän asianajajan ominaisuuksista ja asianajotaitojen kehittämisestä

Lisätiedot

ASIA LUVAN HAKIJAT. PÄÄTÖS Nro 122/2013/1 Dnro PSAVI/22/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen

ASIA LUVAN HAKIJAT. PÄÄTÖS Nro 122/2013/1 Dnro PSAVI/22/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 1 PÄÄTÖS Nro 122/2013/1 Dnro PSAVI/22/04.08/2013 Annettu julkipanon jälkeen 11.12.2013 ASIA Eläinsuojan toimintaa koskeva ympäristölupa, Kalajoki LUVAN HAKIJAT Saari Mari ja Tomi Kokkolantie 1132 85180

Lisätiedot

ASIA. Toimeentulotukihakemuksen käsittelyn viivytyksettömyys ja huolellisuus tietojen antamisessa laillisuusvalvojalle KANTELU

ASIA. Toimeentulotukihakemuksen käsittelyn viivytyksettömyys ja huolellisuus tietojen antamisessa laillisuusvalvojalle KANTELU ANONYMISOITU PÄÄTÖS 08.06.2016 Dnro OKV/1744/1/2015 1/5 ASIA Toimeentulotukihakemuksen käsittelyn viivytyksettömyys ja huolellisuus tietojen antamisessa laillisuusvalvojalle KANTELU Kantelija on oikeuskanslerille

Lisätiedot

Mietintö Tiedustelutoiminnan valvonta. Lausunnonantajan lausunto. Korkein oikeus. Lausunto OH2017/85. Asia: OM 15/41/2016

Mietintö Tiedustelutoiminnan valvonta. Lausunnonantajan lausunto. Korkein oikeus. Lausunto OH2017/85. Asia: OM 15/41/2016 Korkein oikeus Lausunto 31.08.2017 OH2017/85 Asia: OM 15/41/2016 Mietintö Tiedustelutoiminnan valvonta Lausunnonantajan lausunto Lausuntonne mietinnöstä Tiedustelutoiminnan valvonta Oikeusministeriölle

Lisätiedot

Laki. tuomioistuinharjoittelusta. Soveltamisala. Tuomioistuinharjoittelun sisältö

Laki. tuomioistuinharjoittelusta. Soveltamisala. Tuomioistuinharjoittelun sisältö Laki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: tuomioistuinharjoittelusta 1 Soveltamisala Sen lisäksi mitä tässä laissa säädetään, käräjänotaarista säädetään tuomioistuinlaissa ( / ). Käräjänotaarin velvollisuuksiin

Lisätiedot

Käräjätuomarin menettely

Käräjätuomarin menettely ANONYMISOITU PÄÄTÖS 02.11.2015 Dnro OKV/330/1/2015 OKV/1372/1/2015 1/5 ASIA Käräjätuomarin menettely KANTELU Kantelija arvostelee oikeuskanslerille 3.3.2015 osoittamassaan kantelussa ja siihen liittyvissä

Lisätiedot

Käräjäoikeuden tuomion antaminen määräajassa

Käräjäoikeuden tuomion antaminen määräajassa ANONYMISOITU PÄÄTÖS 07.06.2018 Dnro OKV/503/1/2017 1/6 ASIA Käräjäoikeuden tuomion antaminen määräajassa KANTELU Kantelija on arvostellut oikeuskanslerille 13.3.2017 osoittamassaan kantelussa Espoon käräjäoikeuden

Lisätiedot

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Eduskunnan oikeusasiamiehen kanslia Lausunto 29.03.2017 EOAK/1047/2017 Asia: LVM/417/03/2013 Hallituksen esitysluonnos tieliikennelaiksi ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunnonantajan lausunto

Lisätiedot

Dnro 1594/4/12. Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja. Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Juha Niemelä

Dnro 1594/4/12. Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja. Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Juha Niemelä 3.5.2013 Dnro 1594/4/12 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Juha Niemelä TAPIOLA LAIMINLÖI LAISSA SÄÄDETYN MÄÄRÄAJAN 1 KANTELU Kantelija arvosteli 21.4.2012

Lisätiedot

KUNNAN YLEINEN JÄRJESTÄMISVASTUU JA OMAISHOIDON TUKEEN VARATTAVAT MÄÄRÄRAHAT

KUNNAN YLEINEN JÄRJESTÄMISVASTUU JA OMAISHOIDON TUKEEN VARATTAVAT MÄÄRÄRAHAT . 24.11.2010 Dnro 1863/4/09 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamies Maija Sakslin Esittelijä: Oikeusasiamiehensihteeri Tapio Räty KUNNAN YLEINEN JÄRJESTÄMISVASTUU JA OMAISHOIDON TUKEEN VARATTAVAT MÄÄRÄRAHAT

Lisätiedot

Asia: Käräjäoikeuden lausunto lapsenhuoltolain uudistamista koskeneen oikeusministeriön työryhmän mietinnöstä 47/2017

Asia: Käräjäoikeuden lausunto lapsenhuoltolain uudistamista koskeneen oikeusministeriön työryhmän mietinnöstä 47/2017 Helsingin käräjäoikeus 7.12.2017 laamanni Lausunto Asia: Käräjäoikeuden lausunto lapsenhuoltolain uudistamista koskeneen oikeusministeriön työryhmän mietinnöstä 47/2017 Yleistä Käräjäoikeus pitää esityksen

Lisätiedot

Laki. kansalaisuuslain muuttamisesta

Laki. kansalaisuuslain muuttamisesta Annettu Helsingissä 9 päivänä marraskuuta 2007 Eduskunnan päätöksen mukaisesti Laki kansalaisuuslain muuttamisesta muutetaan 16 päivänä toukokuuta 2003 annetun kansalaisuuslain (359/2003) 3, 25 :n 3 momentti,

Lisätiedot

LAINVOIMAISUUSTIEDON VÄLITTYMINEN VANKEINHOITOVIRANOMAISILLE

LAINVOIMAISUUSTIEDON VÄLITTYMINEN VANKEINHOITOVIRANOMAISILLE 25.3.2015 Dnro 4368/4/14 Ratkaisija: Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen Esittelijä: Esittelijäneuvos Pasi Pölönen LAINVOIMAISUUSTIEDON VÄLITTYMINEN VANKEINHOITOVIRANOMAISILLE 1 KANTELU A arvosteli 14.9.2014

Lisätiedot

OIKEUSLÄÄKETIETEELLISEN KUOLEMANSYYN SELVITTÄMISEN VIIPYMINEN

OIKEUSLÄÄKETIETEELLISEN KUOLEMANSYYN SELVITTÄMISEN VIIPYMINEN 17.7.2019 EOAK 3234/2018 Ratkaisija: Apulaisoikeusasiamiehen sijainen Mikko Sarja Esittelijä: Esittelijäneuvos Kaija Tanttinen-Laakkonen OIKEUSLÄÄKETIETEELLISEN KUOLEMANSYYN SELVITTÄMISEN VIIPYMINEN 1

Lisätiedot