VALTION KUVATAIDETOIMIKUNTA TKT 4/591/2010 PL Helsinki

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "VALTION KUVATAIDETOIMIKUNTA TKT 4/591/2010 PL 293 00171 Helsinki 26.7.2010"

Transkriptio

1 VALTION KUVATAIDETOIMIKUNTA TKT 4/591/2010 PL Helsinki Opetus- ja kulttuuriministeriö Viite lausuntopyyntönne nro 18/010/2010 HALLITUKSEN ESITYS LAIKSI TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSESTA Opetus- ja kulttuuriministeriön valmisteleman esityksen mukaan Taiteen edistämiskeskuksessa toimisi viisi taidetoimikuntaa, jotka keskittyisivät vertaisarviointiin perustuvaan apurahojen jakamiseen taiteilijoille. Kuvataidetoimikunta toteaa, että taiteen asiantuntijoista koottujen taidetoimikuntien osaamista on ehdottomasti käytettävä myös taiteen edistämisen linjaamiseen sen sijaan, että strateginen suunnittelu rajattaisiin virkamiesten tehtäväksi. Nykyisen kaltaista käsivarren mitan päässä toimivaa taidepoliittista elintä tarvitaan ehdottomasti myös tulevaisuudessa. Näyttää siltä, että esityksessä suuret linjat ovat jääneet pienten uudistusten jalkoihin. On hienoa, että toimikuntalaitosta kehitetään, mutta lakimuutoksen läpivieminen tällä aikataululla on enemmän sanelupolitiikkaa kuin demokratiaa. Kuvataidetoimikunta vaatii, että lakiesitys vedetään pois, jotta saadaan edes kohtuullisesti aikaa ministeriön ja taiteen kentän väliselle rakentavalle keskustelulle. Taidetoimikuntien lukumäärästä (viisi) ei ole järkevää säätää lain tasolla, koska taiteen kenttä elää ja muuttuu jatkuvasti. Lukumäärästä määrääminen asetuksella takaisi organisaation joustavuuden tarpeen mukaan. Supertoimikunta Kuvataidetoimikunta vastustaa esityksen mukaista visuaalisten taiteiden toimikuntaa. Visuaalisten alojen taidepoliittisen ohjelman työryhmää nimittäessään ministeriö totesi, että "elokuvataide kuuluu luonnollisesti visuaalisiin taiteisiin, samoin kuin rakennustaide ja muotoilukin". Tällä logiikalla myös rakennustaide ja muotoilu kuuluisivat visuaalisten taiteiden toimikuntaan, jolloin taidetoimikuntien lukumäärä vähenisi neljään. Kuvataidetoimikunta ei kannata sitäkään.

2 2 Elokuvan tuotantorakenne on toisenlainen kuin kuvataiteessa, elokuva-alalla työskennellään suurissa tuotantoyksiköissä. Vain kokeellinen elokuva kuuluu kuvataiteisiin, nykyisen käytännön mukaisesti. Myöskään Ruotsin taidehallinnossa elokuvaa ei ole yhdistetty kuvataiteeseen. Taiteen keskustoimikunnalle ja valtion taidetoimikunnille tuli yhteensä 2017 taiteilija-apurahahakemusta (vuodelle 2009). Niistä 994 kappaletta (49 %) kohdistui visuaalisten taiteiden alalle (kuvataide, taidekäsityö, sarjakuva, valokuvataide ja mediataide). Koska esityksessä visuaaliset taiteet on määritelty hieman toisin (taidekäsityö ei kuulu mukaan, mutta elokuva ja kuvitustaide kuuluvat), niin siinä visuaalisten taiteiden hakijamäärät ovat vielä tätä hieman suuremmat ja vastaavasti arkkitehtuuri- ja muotoilutoimikunnan hakemusmäärä nykyistä pienempi. Valtion kuvataidetoimikunta pitää järjettömänä organisaatiota, jossa noin puolet valtion taidetoimikunnille tulevista hakemuksista käsiteltäisiin visuaalisten taiteiden toimikunnassa ja toinen puolisko hakemuksia jakautuisi neljälle muulle taidetoimikunnalle. Jo nykyisen kuvataidetoimikunnan hakemusmäärät ovat suuria. Yli 700 taiteilija-apurahahakemuksen lisäksi toimikunta käsittelee vuosittain yli 600 kohdeapurahahakemusta sekä monia muita kuvataidetoimikunnalle, taiteen keskustoimikunnalle tai opetus- ja kulttuuriministeriölle osoitettuja hakemuksia. Hakemuksia niihin avustuslajeihin, joista toimikunta päättää itse, tulee vuosittain noin 1500 kappaletta. Kun yhden hakemuksen lukemiseen kuluu aikaa jäsenten oman varovaisen arvion mukaan noin viisi minuuttia, niin hakemuksiin perehtyminen vie aikaa noin 140 tuntia eli virka-ajaksi muutettuna kuukauden työpanoksen. Hakemusten käsittely edellyttää taiteen kentän seuraamista. Kuvataiteen kenttä on jo nykyisellään hyvin laaja seurattava ilman sarjakuva-, kuvitus- ja elokuvataidetta. Taidetoimikuntarakenteessa tulisi huomioida eri taiteenalojen taiteilijakunnan koko. On kohtuutonta, jos yhdestä toimikunnasta tehdään "supertoimikunta", jonka jäseniltä edellytetään poikkeuksellista laaja-alaisuutta ja muita suurempaa panostusta toimikuntatyöhön. Jäsenten lukumäärä On absurdia kuvitella, että visuaalisten taiteiden asiantuntemus olisi koottavissa 15-henkiseen toimikuntaan. Luultavasti yhden alan kuten sarjakuvan, kuvittajien, mediataiteen, videotaiteen, kuvanveiston, grafiikan asiantuntijoita olisi toimikunnassa vain yksi, jolloin päätösvalta keskittyisi yhdelle henkilölle. Mediataidejaoston lakkauttamisella menetetään lisäksi mediataiteen monipuolinen asiantuntemus. Kuvataidetoimikunta vastustaa 14 jäsenen ja puheenjohtajan suuruista toimikuntaa, koska tällaisessa supertoimikunnassa keskustelu taiteen sisällöistä on mahdotonta linjanvedoista puhumattakaan.

3 3 Taidetoimikuntien nimittäminen Esityksessä todetaan, että nimitysprosessissa joudutaan kiinnittämään huomiota jäsenten ikärakenteeseen ja aikaisempaan toimikuntakokemukseen ja siksi ehdotetaan, että jäseniä toimikuntiin voitaisiin nimittää myös järjestöjen ja laitosten ehdotusten ulkopuolelta. Kuvataidetoimikunta vastustaa tätä. Missään ei edellytetä, että aikaisempi toimikuntakokemus on huomioitava nimityksissä. Järjestöjen ja laitosten esityksissä on niin paljon valinnanvaraa, että niiden pohjalta täytyy olla mahdollista rakentaa hyvä kokoonpano. Jos virkamiehet haluavat poimia mieleisiään jäseniä toimikuntiin, silloin järjestöiltä on turha pyytää esityksiä. Kuvataidetoimikunta toivoo, että nimitysprosessista tehdään julkisempaa ja läpinäkyvämpää ja siitä tiedotetaan avoimesti. Nykyisin lausuntopyynnöt ja lausunnot löytyvät ministeriön kirjaamosta jos niitä osaa sieltä etsiä. Nimitysperusteista tietoa ei ole saatavilla. Asiantuntijapalkkiot Vähimmäisvaatimus tällaisen "supertoimikunnan" työskentelylle on, että sen jäsenille korvataan valtavaan työmäärään käytetty aika. Esimerkiksi Suomen Akatemia maksaa jäsenilleen pientä kuukausikorvausta. Ruotsin Kulturrådet maksaa asiantuntijoilleen korvausta hakemusten käsittelystä sekä matkakuluja taiteeseen tutustumisesta. Kuvataidetoimikunta esittää, että myös valtion taidehallinnossa ryhdytään maksamaan asiantuntijapalkkioita apurahahakemusten lukemisesta, esimerkiksi vakiomääräisenä. Nykyisin jäsenet tutustuvat hakemuksiin palkatta omalla ajallaan. Nykyinen palkkio käytännössä kokouspalkkio ei ole missään suhteessa työn määrään ja laatuun nähden. Kuvataiteen suuret hakemusmäärät ja pienet määrärahat tekevät toimikunnan työstä vaativaa. Hyvien hakemusten runsas karsiminen on raakaa työtä. Kuvataiteilijat ovat taiteilijoista heikoimmin ansaitseva ryhmä. Kuvataidetoimikunnan jäsenistä monet ovat aktiivisia taiteilijoita eivätkä voi toimikautensa aikana itse hakea kuvataidetoimikunnalta apurahaa. Valtion taidehallinnon tulisi näyttää esimerkkiä ja osoittaa arvostavansa taiteilijoiden taidehallinnolle antamaa työpanosta, myös rahallisesti. Taiteilijaprofessorille 1567 euroa kuukaudessa Taiteilijaprofessorin virkojen muuttaminen taiteilija-apurahoiksi merkitsisi sitä, että pitkät taiteilija-apurahat tulisivat jakoon kerran kymmenessä vuodessa. On taiteilijan työn aliarvioimista tarjota hakemuksetta "erittäin ansioituneelle" taiteilijalle taiteilijaprofessorin nimikettä ja 10-vuotista apurahaa, joka on suuruudeltaan 1567 euroa. Virassa tai opetustehtävissä toimivalla taiteilijalla tuskin on varaa luopua kuukausipalkastaan saadakseen taiteilijaprofessorin arvonimen käyttöönsä ainakaan 10 vuodeksi. Apurahan suuruus ei korreloi mitenkään nimikkeen kanssa.

4 4 Tulosohjaus ja yhteisöjen avustukset Esityksen mukaan jatkossa Taiteen edistämiskeskuksen johtaja päättäisi kaikista yhteisöjen valtionavustuksista, myös ministeriöstä Taiteen edistämiskeskukseen siirtyvistä harkinnanvaraisista avustuksista, kuten valtakunnallisista kulttuuritapahtumista. Johtaja tekisi päätöksen virkamiehen esittelystä ja harkinnan mukaan taidetoimikunnalta pyydettäisiin lausunto. Muutoin hakijan taiteellisen laadun arviointi jäisi virkamieskunnalle. Koska virkamiehet eivät vaihdu samassa tahdissa toimikuntajäsenten kanssa, päätösten pohjana käytettävät taiteellisen laadun kriteerit ovat vaarassa yksipuolistua. Vaikka taidetoimikunta antaisi asiasta lausunnon, se ei sitoisi sen paremmin virkamiestä kuin päättävää johtajaakaan. Ministeriön suuntaan tulosohjauksessa olevan johtajan päätöksenteko on alisteinen ministeriön linjauksille. Siten ministeriön poliittisia näkemyksiä voidaan suoraan toteuttaa Taiteen edistämiskeskuksen kaikkien yhteisöpäätösten kohdalla. Tällainen käytäntö saattaa tuottaa hyvin jämähtäneitä päätöksiä, kun nykyinen pyrkimys on ollut päinvastainen: kannustaa taidekenttää uudistuksiin, rohkeisiin ratkaisuihin ja riskinottoon. Uudistuksessa valta keskittyy liikaa johtajalle jota ministeriö ohjaa. Johtajan virkakauden rajaaminen viiteen vuoteen on välttämätöntä. Kenttä on jo pitkään toivonut monivuotisia yhteisöavustuksia. Niistä esityksessä ei ole mitään mainintaa. Taiteilijoiden tasavertainen kohtelu rahanjaossa Uudenlaista toimikuntajakoa perustellaan esityksessä mm. sillä, että halutaan parantaa taiteen keskustoimikunnan palvelukykyä (!) ja hallintoa. Taiteilijoiden tasavertainen kohtelu edellyttäisi, että jokainen hakemus käsiteltäisiin yhtä perusteellisesti ja huolellisesti, ja että jokaisella hakijalla olisi yhtä hyvät mahdollisuudet saada apuraha taiteenalasta riippumatta. Käytännössä visuaalisten taiteiden toimikunta joutuisi käsittelemään suuren hakemusmäärän kiireellä, kun taas joissakin muissa taidetoimikunnissa hakemusten arviointiin voitaisiin käyttää paljon enemmän aikaa ja harkintaa. Kuvataiteeseen verrattuna musiikki ja kirjallisuus ratsastavat suurilla määrärahoilla. Kuvataidetoimikunta vaatii muutosta nykyiseen määrärahojen jakautumiseen, jolle ei ole rationaalista perustetta. Esimerkiksi taiteilija-apurahojen lukumäärä ja jakautuminen taiteenaloittain ei vastaa nykyistä taiteilijakuntaa eikä ole oikeassa suhteessa hakijamääriin. Taiteilijaapurahaa hakeneista kuvataiteilijoista vain seitsemän prosenttia sai apurahan (2009), kun muilla taiteenaloilla keskimäärin 15,5 prosenttia hakijoista sai apurahan. Kuvataidetoimikunta esittää, että taiteilija-apurahoihin ja taiteen edistämiseen osoitetut määrärahat kohdennetaan eri taiteenaloille uudelleen järkevien ja päivitettyjen kriteereiden perusteella.

5 5 On turha miettiä, yhdistetäänkö kuvataiteen näyttöapurahalautakunta visuaalisten taiteiden toimikuntaan. Tärkeämpää olisi esimerkiksi suhteuttaa keskenään kirjailijoiden ja kääntäjien kirjastoapurahalautakunnan jakamat apurahat (n euroa) ja kuvataiteen näyttöapurahat (n euroa), joita voivat hakea taidemaalarit, valokuvataiteilijat, kuvanveistäjät, taidegraafikot, taideteollisuuden alaan kuuluvien taideteosten tekijät sekä muilla medioilla kuvataidetta tekevät taiteilijat. (Taidemaalariliitossa on yli 1300 jäsentä, Muu ry n. 500, Kuvanveistäjät n. 380, Taidegraafikot n. 360 jne.). Kuvataiteilijoista vain osa on järjestäytyneitä, kuten muillakin taiteenaloilla. Esityksestä ei käy ilmi, miten toimikunnille jatkossa osoitetaan määrärahat? Ovatko yhden toimikunnan rahat yhtenä yhteisenä pottina, ja nykyiset keskustelevat kokoukset muuttuvat taisteluksi rahasta? Onko yhtenä uudistuksen tavoitteena peräti asettaa eri taiteenalojen edustajat vastakkain yhteen toimikuntaan, jolloin keskinäinen kamppailu hoidetaan julkisuuden tavoittamattomissa, kokouksissa joissa noudatetaan vaitiolovelvollisuutta? Tyrehtyykö visuaalisten taiteiden edistäminen siihen, että alat poikkeavat toisistaan niin paljon, ettei enää löydy yhteisiä tavoitteita? Resursseja tarvitaan Lastenkulttuuri- ja monikulttuurisuusjaostojen lakkauttaminen ei aiheuta kuvataidetoimikunnan kannalta ongelmia. Niiden määrärahat voidaan jyvittää taidetoimikunnille jaettavaksi lastenkulttuuri- ja monikulttuurisuushankkeisiin. Taiteen keskustoimikunnan jakamista avustuksista matka-avustukset joista suurin osa menee kuvataiteelle voidaan siirtää valtion taidetoimikuntien jaettavaksi. Mikäli niitä halutaan edelleen käsitellä nopeammassa tahdissa kuin muita apurahoja, se merkitsee kokousmäärien kasvua. Mikäli residenssiavustukset siirretään taiteen keskustoimikunnalta valtion taidetoimikuntien päätettäväksi, niin eri taiteenaloilla toimivien residenssien keskinäinen vertailu vaikeutuu. Esityksestä ei selviä, mikä taidetoimikunta käsittelisi ne residenssihakemukset, jotka koskevat useampaa eri taiteenalaa. Ylipäätään monen taiteenalan yhteisten hakemusten jotka nykyisellään käsitellään taiteen keskustoimikunnassa tai sen jaostoissa kohtalo näyttää vielä epäselvältä. Esityksessä todetaan, että Taiteen keskustoimikunnassa ei ole ollut "riittäviä resursseja laajentuneiden yleishallinnollisten tehtävien hoitamiseen" (s. 14) ja että itsenäisen päätäntävallan vahvistaminen "edellyttää lisäpanostusta hallinto-, apuraha- ja valtionavustusasioiden esittelymenettelyihin" (s. 17). Toisaalla kuitenkin väitetään, että "Esityksellä ei ole merkittäviä taloudellisia vaikutuksia" (s. 18). Vaikka jaostot lakkautettaisiin ja luottamushenkilöiden määrää vähennettäisiin, niiden tekemä työ ei katoa mihinkään. On epärealistista ajatella, että nykyiset toimikunnat ainakaan kuvataidetoimikunta pystyisivät käsittelemään entistä suuremman hakemusmäärän samassa ajassa kuin nykyisin. Mistä

6 6 visuaalisten taiteiden toimikuntaan löytyy asiantuntijajäseniä, jotka voivat sivuuttaa oman taiteellisen työskentelynsä viikkokausiksi, ellei kuukausiksi, voidakseen käsitellä tuhansia hakemuksia? Tuleva sähköinen haku ei muuta asiaa, sillä myös sähköisten hakemusten käsittely vie aikaa, joka on poissa omalta taiteelliselta tai virkatyöltä. Kuvataidetoimikunta epäilee, että uudistus johtaa visuaalisten taiteiden toimikunnan jäsenten asiantuntijuuden romahtamiseen. Toimikunta on huolissaan myös siitä, että hakemuksia keskitetään yhä harvempiin käsin, ja valta keskittyy. Rahaa tarvitaan lisää ainakin jäsenille maksettaviin korvauksiin sekä asioita valmistelevan ja esittelevän virkamieskunnan palkkaamiseen. Myös ministeriöstä siirtyvät tehtävät (kuten taiteilijaeläkkeet ja valtakunnalliset kulttuuritapahtumat) työllistävät entistä useamman virkamiehen. Taiteen edistämiskeskukseen on myös palkattava juristi, sillä valitusoikeuden laajentuminen koskemaan kaikkia yhteisöjen valtionavustushakemuksia johtanee valitusten lisääntymiseen. Yhteisöjen valitusoikeus nähdään muutenkin ongelmallisena. Se harvoin hyödyttää yhteisöjä, sillä oikeusprosessit ovat hitaita ja niiden aikana toiminta ehtii tyrehtyä. Kuvataidetoimikunta toivoo yhteistyön ministeriön kanssa kehittyvän avoimeen, vastavuoroiseen ja rakentavaan suuntaan. Kuvataidetoimikunnan varapuheenjohtaja Janne Gallen-Kallela-Sirén ja jäsen Dan Sundell eivät ole osallistuneet lausunnon valmisteluun. Puheenjohtaja Minna Heikinaho Sihteeri Ansa Aarnio

Taiteen edistämiskeskus ja taidetoimikunnat taiteen tukijoina

Taiteen edistämiskeskus ja taidetoimikunnat taiteen tukijoina Taiteen edistämiskeskus ja taidetoimikunnat taiteen tukijoina Esa Rantanen Taiteen tukemisen päällikkö 7.4.2014 Taiteen edistämiskeskus (TAIKE) laki Taiteen edistämiskeskuksesta voimaan 1.1.2013 Taike

Lisätiedot

ME MAHDOLLISTAMME. #taiketukee #taiteilijatekee

ME MAHDOLLISTAMME. #taiketukee #taiteilijatekee ME MAHDOLLISTAMME Joka päivä runsaat 23 000 ihmistä tulkitsee, mitä ympärillämme tapahtuu. Ymmärrämme, miten taide syntyy, ja mitä Suomi tarvitsee. Visiomme on parantaa taiteilijan asemaa ja tarjota yleisölle

Lisätiedot

Lain 6 mukaan valtion taidetoimikunnan tehtävänä on:

Lain 6 mukaan valtion taidetoimikunnan tehtävänä on: Pyyntö TKT/1/511/2016 1 (5) 04.05.2016 Jakelussa mainituille Viite Laki ja asetus Taiteen edistämiskeskuksesta (657/2012, 727/2012) Asia Ehdotukset valtion taidetoimikuntien jäseniksi Pyydämme yhteisöänne

Lisätiedot

ME MAHDOLLISTAMME. #taiketukee #taiteilijatekee

ME MAHDOLLISTAMME. #taiketukee #taiteilijatekee ME MAHDOLLISTAMME Joka päivä runsaat 23 000 ihmistä tulkitsee, mitä ympärillämme tapahtuu. Ymmärrämme, miten taide syntyy, ja mitä Suomi tarvitsee. Visiomme on parantaa taiteilijan asemaa ja tarjota yleisölle

Lisätiedot

Pyyntö Laki Taiteen edistämiskeskuksesta (657/2012), asetus (727/2012) Taiteen edistämiskeskuksesta

Pyyntö Laki Taiteen edistämiskeskuksesta (657/2012), asetus (727/2012) Taiteen edistämiskeskuksesta Taiteen edistämiskeskus Centret för konstfrämjande Arts Promotion Centre Finland Pyyntö TKT/5/511/2014 1 (5) 09.06.2014 Viite Asia Laki Taiteen edistämiskeskuksesta (657/2012), asetus (727/2012) Taiteen

Lisätiedot

TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN TUKI TAITEEN EDISTÄMISEEN 2014

TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN TUKI TAITEEN EDISTÄMISEEN 2014 TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN TUKI TAITEEN EDISTÄMISEEN 2014 1 Taiteen edistämiskeskuksen määrärahat ja tuki 2014... 2 2 Taiteen edistämiskeskuksen projektit 2014... 10 3 Taiteen edistämiskeskuksen tuki kansainväliseen

Lisätiedot

Lausunto TKT/21/591/ (6) Kuvataidetoimikunnan lausunto Taiteen edistämiskeskusta koskevasta lakiesityksestä

Lausunto TKT/21/591/ (6) Kuvataidetoimikunnan lausunto Taiteen edistämiskeskusta koskevasta lakiesityksestä Lausunto TKT/21/591/2012 1 (6) 26.03.2012 Opetus- ja kulttuuriministeriö 00023 VALTIONEUVOSTO Viite OKM:n lausuntopyyntö 1.3.2012 nro 69/010/2011 Asia Kuvataidetoimikunnan lausunto Taiteen edistämiskeskusta

Lisätiedot

HE 175/2006 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi eräistä

HE 175/2006 vp. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi eräistä HE 175/2006 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi eräistä kirjailijoille ja kääntäjille suoritettavista apurahoista ja avustuksista annetun lain :n muuttamisesta sekä eräistä kuvataiteen tekijöille

Lisätiedot

HE 95/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion taiteilija-apurahoista annetun lain muuttamisesta

HE 95/2016 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion taiteilija-apurahoista annetun lain muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi valtion taiteilija-apurahoista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi valtion taiteilija-apurahoista annettua

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 94/2012 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi Taiteen. Taiteen edistämiskeskuksesta, valtion taiteilijaapurahoista

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 94/2012 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi Taiteen. Taiteen edistämiskeskuksesta, valtion taiteilijaapurahoista EDUSKUNNAN VASTAUS 94/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi Taiteen edistämiskeskuksesta, valtion taiteilija-apurahoista annetun lain muuttamisesta ja alueiden kehittämisestä annetun lain muuttamisesta

Lisätiedot

Taide kyseenalaistaa, etsii ja luo merkityksiä. Taide kuuluu kaikille. Siksi tuemme taiteellista ilmaisua. Taiteen edistämiskeskus

Taide kyseenalaistaa, etsii ja luo merkityksiä. Taide kuuluu kaikille. Siksi tuemme taiteellista ilmaisua. Taiteen edistämiskeskus Taide kyseenalaistaa, etsii ja luo merkityksiä. Taide kuuluu kaikille. Siksi tuemme taiteellista ilmaisua. Taiteen edistämiskeskus Tehtävämme Taiteen edistämiskeskus (Taike) on taiteen edistämisen asiantuntijavirasto.

Lisätiedot

TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN TUKI 2013

TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN TUKI 2013 TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN TUKI 2013 PK/Marraskuu 2014 SISÄLLYS 1 TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN MÄÄRÄRAHAT JA TUKI 2013... 2 2 TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN PROJEKTIT 2013... 7 3 TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN TUKI

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus. Erityisasiantuntija Henri Terho

Taiteen edistämiskeskus. Erityisasiantuntija Henri Terho Taiteen edistämiskeskus Erityisasiantuntija Henri Terho henri.terho@minedu.fi www.taike.fi Taiteen edistämiskeskus Opetus- ja kulttuuriministeriön alainen asiantuntijavirasto. Tehtävät: Edistää taidetta

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste

Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste Taiteen edistämiskeskus Lounais-Suomen aluetoimipiste Taiteen edistämiskeskus Aiemmin Taiteen keskustoimikunta (1968 2012) Tehtävänä taiteen edistäminen kansallisesti ja kansainvälisesti Myös kulttuurin

Lisätiedot

Käsin, sävelin, sanoin ja kuvin

Käsin, sävelin, sanoin ja kuvin Kaija Rensujef f Käsin, sävelin, sanoin ja kuvin Saamelaiset taiteilijat Suomessa TAITEEN KESKUSTOIMIKUNTA, TUTKIMUSYKSIKÖN JULKAISUJA N:o 38 ARTS COUNCIL OF FINLAND, RESEARCH REPORTS No 38 Taiteen keskustoimikunta

Lisätiedot

TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN TUKI TAITEEN JA KULTTUURIN EDISTÄMISEEN 2015

TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN TUKI TAITEEN JA KULTTUURIN EDISTÄMISEEN 2015 TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN TUKI TAITEEN JA KULTTUURIN EDISTÄMISEEN 2015 Sisällys 1 TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN MÄÄRÄRAHAT JA TUKI 2015... 2 2 TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN KEHITTÄMISOHJELMAT JA PROJEKTIT 2015...

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus. Valtion tukea taiteelle ja kulttuurille

Taiteen edistämiskeskus. Valtion tukea taiteelle ja kulttuurille Taiteen edistämiskeskus Valtion tukea taiteelle ja kulttuurille Taiteen edistämiskeskus Taiteen edistämiskeskus (Taike) edistää taidetta kansallisesti ja kansainvälisesti. Myös kulttuurin edistäminen kuuluu

Lisätiedot

TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN TUKI TAITEEN EDISTÄMISEEN 2014

TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN TUKI TAITEEN EDISTÄMISEEN 2014 TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN TUKI TAITEEN EDISTÄMISEEN 2014 1 TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN MÄÄRÄRAHAT JA TUKI 2014... 2 2 TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN PROJEKTIT 2014... 9 3 TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN TUKI KANSAINVÄLISEEN

Lisätiedot

Lausuntopyyntö 23.6. 2010, Dnro 18/010/2010 Taiteen edistämiskeskus -lakiesitys ja siihen liittyvät asiakirjat

Lausuntopyyntö 23.6. 2010, Dnro 18/010/2010 Taiteen edistämiskeskus -lakiesitys ja siihen liittyvät asiakirjat Etelä-Savon taidetoimikunta Vuorikatu 3A FIN 50100 Mikkeli p.+358 15 214 500 f.+358 15 225 230 www.taideverkossa.net Opetus- ja kulttuuriministeriö Kirjaamo Pl 29 00023 Valtioneuvosto Lausuntopyyntö 23.6.

Lisätiedot

Taiken tuki taiteen ja kulttuurin edistämiseen 2017

Taiken tuki taiteen ja kulttuurin edistämiseen 2017 Taiken tuki taiteen ja kulttuurin edistämiseen 2017 Lisätietoja: paula.karhunen@taike.fi Sisällys 1 TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN MÄÄRÄRAHAT JA TUKI 2017... 2 2 TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN KEHITTÄMISOHJELMAT

Lisätiedot

Taiken tuki taiteen ja kulttuurin edistämiseen 2016

Taiken tuki taiteen ja kulttuurin edistämiseen 2016 Taiken tuki taiteen ja kulttuurin edistämiseen 2016 Lisätietoja: paula.karhunen@taike.fi Sisällys 1 TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN MÄÄRÄRAHAT JA TUKI 2016... 1 2 TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSEN KEHITTÄMISOHJELMAT

Lisätiedot

Valtion valokuvataidetoimikunta Dn:o TKT 4/591/2010 PL 293, Helsinki

Valtion valokuvataidetoimikunta Dn:o TKT 4/591/2010 PL 293, Helsinki Valtion valokuvataidetoimikunta Dn:o TKT 4/591/2010 PL 293, 00171 Helsinki 11.8.2010 Opetus- ja kulttuuriministeriö Viite lausuntopyyntönne 23.6.2010 nro 17/010/2010 HALLITUKSEN ESITYS LAIKSI TAITEEN EDISTÄMISKESKUKSESTA

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PERUSTELUT Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi taiteen edistämisen järjestelystä annetun lain 2 ja 5 a :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi taiteen edistämisen

Lisätiedot

HE 3/2000 vp. taiteen edistämisen järjestelystä annetussa. ja valtion taiteilija-apurahoista annettua lakia muutettaisiin siten, että apurahat

HE 3/2000 vp. taiteen edistämisen järjestelystä annetussa. ja valtion taiteilija-apurahoista annettua lakia muutettaisiin siten, että apurahat HE 3/2000 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laeiksi taiteen edistämisen järjestelystä annetun lain, taiteilijaprofessorin viroista ja valtion taiteilija-apurahoista annetun lain sekä eräistä kirjailijoille

Lisätiedot

Taiteen taskurahat. A nna Anttila Kaija Rensujeff. Lastenkulttuurin käsite, linjaukset ja edistäminen

Taiteen taskurahat. A nna Anttila Kaija Rensujeff. Lastenkulttuurin käsite, linjaukset ja edistäminen A nna Anttila Kaija Rensujeff Taiteen taskurahat Lastenkulttuurin käsite, linjaukset ja edistäminen TAITEEN KESKUSTOIMIKUNTA, TUTKIMUSYKSIKÖN JULKAISUJA N:o 35 ARTS COUNCIL OF FINLAND, RESEARCH REPORTS

Lisätiedot

TAITEEN EDISTÄMISKESKUS

TAITEEN EDISTÄMISKESKUS TAITEEN KESKUSTOIMIKUNNASTA TAITEEN EDISTÄMISKESKUS Esitys valtion taidetoimikuntajärjestelmän kehittämisestä Taiteen keskustoimikunta 2009 SISÄLTÖ YHTEENVETO KEHITTÄMISEHDOTUKSISTA 3 1. TAITEEN KESKUSTOIMIKUNNASTA

Lisätiedot

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com TOIMINTASUUNNITELMA 2013 Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com 1. YHDISTYS 2. ORGANISAATIO Kuopion kuvataiteilijat ry eli Ars Libera

Lisätiedot

VALTION ELOKUVATAIDETOIMIKUNTA LAUSUNTO PL 293 (Maneesikatu 7) HELSINKI

VALTION ELOKUVATAIDETOIMIKUNTA LAUSUNTO PL 293 (Maneesikatu 7) HELSINKI VALTION ELOKUVATAIDETOIMIKUNTA LAUSUNTO 13.8.2010 PL 293 (Maneesikatu 7) 00171 HELSINKI Dn:o ET 4/591/2010. Asia: Hallituksen esitys laiksi Taiteen edistämiskeskuksesta OPETUS- JA KULTTUURIMINISTERIÖ Taidetoimikuntalaitos

Lisätiedot

VAHVEMPI KUVATAIDE, RIKKAAMPI SUOMI SUOMEN TAITEILIJASEURAN HALLITUSOHJELMA

VAHVEMPI KUVATAIDE, RIKKAAMPI SUOMI SUOMEN TAITEILIJASEURAN HALLITUSOHJELMA VAHVEMPI KUVATAIDE, RIKKAAMPI SUOMI SUOMEN TAITEILIJASEURAN HALLITUSOHJELMA TAVOITTEET 2015 2019 01 SUOMEN TAITEILIJASEURAN HALLITUSOHJELMA TAVOITTEET 2O15 2O19 1 2 3 4 5 6 7 SUOMESSA OTETAAN KÄYTTÖÖN

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö Pl 29, Helsinki. Asia: lausuntopyyntö Dnro 18/010/2010

Opetus- ja kulttuuriministeriö Pl 29, Helsinki. Asia: lausuntopyyntö Dnro 18/010/2010 Opetus- ja kulttuuriministeriö Pl 29, 00023 Helsinki Asia: lausuntopyyntö 23.6.2010 Dnro 18/010/2010 Taidemaalariliitto ry:n pyydetty lausunto esityksestä hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi Taiteen

Lisätiedot

Paula Karhunen. Tilastotietoa taiteilijatuesta. Statistics about artist support. Tilastotiedote Facts and figures 1/2000

Paula Karhunen. Tilastotietoa taiteilijatuesta. Statistics about artist support. Tilastotiedote Facts and figures 1/2000 Paula Karhunen Tilastotietoa taiteilijatuesta Statistics about artist support Tilastotiedote Facts and figures 1/2000 Taiteen keskustoimikunta Arts Council of Finland NRO 1/2000 SISÄLTÖ/ CONTENTS I II

Lisätiedot

HELSINGIN KULTTUURI- JA KIRJASTOLAUTAKUNNAN AVUSTUKSET 2014 JA 2015

HELSINGIN KULTTUURI- JA KIRJASTOLAUTAKUNNAN AVUSTUKSET 2014 JA 2015 HELSINGIN KULTTUURI- JA KIRJASTOLAUTAKUNNAN AVUSTUKSET 2014 JA 2015 1. Toiminta-avustukset a. Taide- ja kulttuurilaitosten toiminta-avustukset 2015 b. Taide- ja kulttuuriyhteisöjen toiminta-avustukset

Lisätiedot

TALOUSARVIOESITYS 2008 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA

TALOUSARVIOESITYS 2008 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA Taiteen keskustoimikunta 16.10.2006 TAITEEN KESKUSTOIMIKUNNAN JA VALTION TAIDETOIMIKUNTIEN TALOUSARVIOESITYS 2008 SEKÄ TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2008-2011 TOIMINTA-AJATUS JA TULOSALUEET Taiteen keskustoimikunnan

Lisätiedot

TALOUSARVIOESITYS 2005 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA

TALOUSARVIOESITYS 2005 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA Taiteen keskustoimikunta 19.12.2003 TAITEEN KESKUSTOIMIKUNNAN JA VALTION TAIDETOIMIKUNTIEN TALOUSARVIOESITYS 2005 SEKÄ TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMA 2006-2009 TOIMINTA-AJATUS JA TULOSTAVOITTEET Taiteen

Lisätiedot

Pauli Rautiainen "EMME OLE VOINEET TÄNÄ VUONNA..."

Pauli Rautiainen EMME OLE VOINEET TÄNÄ VUONNA... Pauli Rautiainen "EMME OLE VOINEET TÄNÄ VUONNA..." Kielteisen taiteilija-apurahapäätöksen vuodelle 2006 saaneiden taiteellinen toiminta ja heidän arvionsa taiteilija-apurahajärjestelmän toimivuudesta Työpapereita

Lisätiedot

Kulttuurin avustukset 23.4.2014. Lastenkulttuurin päällikkö Reeli Karimäki

Kulttuurin avustukset 23.4.2014. Lastenkulttuurin päällikkö Reeli Karimäki Kulttuurin avustukset 23.4.2014 Lastenkulttuurin päällikkö Reeli Karimäki AVUSTUSTEN MYÖNTÄMISEN YLEISET PERIAATTEET Kulttuuritoimintaan tarkoitettujen avustusten jakoperusteet noudattavat Vantaan kaupungin

Lisätiedot

Valtioneuvos C.F. ja Maria von Wahlbergin rahaston taiteilija-apurahat 2016 sekä aiempien apurahojen käyttötilityksiä

Valtioneuvos C.F. ja Maria von Wahlbergin rahaston taiteilija-apurahat 2016 sekä aiempien apurahojen käyttötilityksiä Sivistyslautakunta 43 25.05.2016 Valtioneuvos C.F. ja Maria von Wahlbergin rahaston taiteilija-apurahat 2016 sekä aiempien apurahojen käyttötilityksiä 93/02.05.01.01/2016 Sivistyslautakunta 25.05.2016

Lisätiedot

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com

Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com TOIMINTASUUNNITELMA 2014 Kuopion kuvataiteilijat ry, Ars Libera. Aapatie 1, 70780 Kuopio. 050-4901531/ 040-7621830. www.arslibera.com 1. YHDISTYS 2. ORGANISAATIO Kuopion kuvataiteilijat ry eli Ars Libera

Lisätiedot

Taiteen keskustoimikunnan toimintakertomus vuodelta 2009. 1. Johdon katsaus toimintaan...2 2. Vuoden 2009 tulostavoitteiden toteutuminen...

Taiteen keskustoimikunnan toimintakertomus vuodelta 2009. 1. Johdon katsaus toimintaan...2 2. Vuoden 2009 tulostavoitteiden toteutuminen... Taiteen keskustoimikunnan toimintakertomus vuodelta 2009 1. Johdon katsaus toimintaan...2 2. Vuoden 2009 tulostavoitteiden toteutuminen...5 2.1. Tavoitteet ja toteuma... 5 2.2. Toiminnallinen tehokkuus,

Lisätiedot

VALTION TAIDETEOSTOIMIKUNNAN KILPAILUSÄÄNNÖT

VALTION TAIDETEOSTOIMIKUNNAN KILPAILUSÄÄNNÖT 4.11.2014 VALTION TAIDETEOSTOIMIKUNNAN KILPAILUSÄÄNNÖT 1 Kilpailun tarkoituksena on kullekin kilpailulle laaditun ohjelman mukaan aikaansaada luonnoksia, joiden pohjalta kilpailun päämääränä oleva teos

Lisätiedot

Taiteen edistämiskeskus Pirkanmaan aluetoimipiste

Taiteen edistämiskeskus Pirkanmaan aluetoimipiste Taiteen edistämiskeskus Pirkanmaan aluetoimipiste Infoiltapäivä kulttuurin ja luovien alojen kansainvälisistä rahoitusmahdollisuuksista Tampereella 11.5.2016 erityisasiantuntija Sari Ilmola Taiken valtakunnallisia

Lisätiedot

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi taiteilijaprofessorin

Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi taiteilijaprofessorin 1994 vp- HE 8 Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi taiteilijaprofessorin viroista ja valtion taiteilija-apurahoista annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi

Lisätiedot

Taideneuvoston hallitusohjelmatavoitteet Taiteen ja kulttuurin rahoitus valtion budjetista nostettava yhteen prosenttiin

Taideneuvoston hallitusohjelmatavoitteet Taiteen ja kulttuurin rahoitus valtion budjetista nostettava yhteen prosenttiin Taideneuvoston hallitusohjelmatavoitteet 2019 2023 Taiteen ja kulttuurin rahoitus valtion budjetista nostettava yhteen prosenttiin Taiteen ja kulttuurin rahoitus nostetaan yhteen prosenttiin valtion budjetista

Lisätiedot

Taidetoimikuntien vuosikatsaus 2002. Taiteen keskustoimikunta Valtion taidetoimikunnat Alueelliset taidetoimikunnat

Taidetoimikuntien vuosikatsaus 2002. Taiteen keskustoimikunta Valtion taidetoimikunnat Alueelliset taidetoimikunnat Taidetoimikuntien vuosikatsaus 2002 Taiteen keskustoimikunta Valtion taidetoimikunnat Alueelliset taidetoimikunnat Taidetoimikuntien vuosikatsaus 2002 Taiteen keskustoimikunta Valtion taidetoimikunnat

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PUHEMIESNEUVOSTON EHDOTUS 1/2010 vp Puhemiesneuvoston ehdotus laiksi eduskunnan virkamiehistä annetun lain 10 ja 71 :n, eduskunnan työjärjestyksen 73 :n ja eduskunnan kanslian ohjesäännön muuttamisesta

Lisätiedot

Taide- ja kulttuurifestivaalien valtionavustusten informaatioja keskustelutilaisuus

Taide- ja kulttuurifestivaalien valtionavustusten informaatioja keskustelutilaisuus Taide- ja kulttuurifestivaalien valtionavustusten informaatioja keskustelutilaisuus OKM 16.10.2017 Erityisasiantuntija Kirsi Väkiparta Taiteen edistämiskeskuksesta Taike on OKM:n alainen taiteen edistämisen

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen ELY-keskus toteaa lausunnossaan seuraavaa (TE-toimistojen kommentit omana kohtanaan lausunnon lopussa):

Kaakkois-Suomen ELY-keskus toteaa lausunnossaan seuraavaa (TE-toimistojen kommentit omana kohtanaan lausunnon lopussa): LAUSUNTO KASELY/498/00.02.00/2012 10.8.2012 Työ- ja elinkeinoministeriö Viite Asia TEMin lausuntopyyntö; luonnos hallituksen esitykseksi laiksi julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta sekä eräiden siihen

Lisätiedot

Eduskunnan Sivistysvaliokunnalle

Eduskunnan Sivistysvaliokunnalle Eduskunnan Sivistysvaliokunnalle Lausunto HE 52/2012 vp eduskunnalle laeiksi Taiteen edistämiskeskuksesta, valtion taiteilija-apurahoista annetun lain muuttamisesta ja alueiden kehittämisestä annetun lain

Lisätiedot

4. SISÄISEN VALVONNAN ARVIOINTI- JA VAHVISTUSLAUSUMA

4. SISÄISEN VALVONNAN ARVIOINTI- JA VAHVISTUSLAUSUMA TAITEEN KESKUSTOIMIKUNNAN TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2008 1. JOHDON KATSAUS TOIMINTAAN 2. VUODEN 2008 TULOSTAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN 2.1. Tavoitteet ja toteuma 2.2. Toiminnallinen tehokkuus, tuotokset ja

Lisätiedot

Taiteen keskustoimikunta arvioi tässä lausunnossaan lakiesitystä sen jäsentelyn mukaisessa järjestyksessä:

Taiteen keskustoimikunta arvioi tässä lausunnossaan lakiesitystä sen jäsentelyn mukaisessa järjestyksessä: 1 TAITEEN KESKUSTOIMIKUNTA Helsinki 20.3.2012 D:nro TKT 4 /591/2012 Viite lausuntopyyntönne 1.3.2012 dnro 18/010/2010 Asia lausunto luonnoksesta hallituksen esitykseksi Taiteen edistämiskeskusta koskevaksi

Lisätiedot

Saamelaiskäräjien kulttuurilautakunta on päättänyt, että sen myöntämiin kulttuuriavustuksiin sovelletaan seuraavia ohjeita:

Saamelaiskäräjien kulttuurilautakunta on päättänyt, että sen myöntämiin kulttuuriavustuksiin sovelletaan seuraavia ohjeita: SAAMELAISESTA KULTTUURIMÄÄRÄRAHASTA MYÖNNETTÄVIEN KULTTUURIAVUSTUSTEN TEKNISET OHJEET Saamelaiskäräjien kulttuurilautakunta on päättänyt, että sen myöntämiin kulttuuriavustuksiin sovelletaan seuraavia

Lisätiedot

Paula Karhunen TAIDETOIMIKUNTIEN MYÖNTÄMÄ TUKI 2012 SUPPORT GRANTED BY THE ARTS COUNCILS

Paula Karhunen TAIDETOIMIKUNTIEN MYÖNTÄMÄ TUKI 2012 SUPPORT GRANTED BY THE ARTS COUNCILS 0 Paula Karhunen TAIDETOIMIKUNTIEN MYÖNTÄMÄ TUKI 2012 SUPPORT GRANTED BY THE ARTS COUNCILS 0 Paula Karhunen ja Taiteen edistämiskeskus 2013 Helsinki 2013 Taiteen edistämiskeskus jatkaa taiteen keskustoimikunnan

Lisätiedot

Kulttuurin Kaukametsä - Luova talous ja kulttuuri alueiden voimana Tomi Aho pääsihteeri Lapin taidetoimikunta

Kulttuurin Kaukametsä - Luova talous ja kulttuuri alueiden voimana Tomi Aho pääsihteeri Lapin taidetoimikunta Kulttuurin Kaukametsä - Luova talous ja kulttuuri alueiden voimana 30.8.2011 Tomi Aho pääsihteeri Lapin taidetoimikunta Taidetoimikuntalaitos Valtion taidetoimikuntalaitoksen muodostavat: - taiteen keskustoimikunta

Lisätiedot

Rehtorin päätös 68/25/2008 11.6.2008 Opetuksesta ja muista opetukseen liittyvistä tehtävistä maksettavat palkkiot

Rehtorin päätös 68/25/2008 11.6.2008 Opetuksesta ja muista opetukseen liittyvistä tehtävistä maksettavat palkkiot Rehtorin päätös 68/25/2008 11.6.2008 Opetuksesta ja muista opetukseen liittyvistä tehtävistä maksettavat palkkiot Teatterikorkeakoulu vahvistaa uudet sivutoimista tuntiopetusta, opintojen ohjausta, opinnäytteiden

Lisätiedot

Apurahoja on kahdenlaisia: kaksi kertaa vuodessa haettava projektiapuraha sekä jatkuva matka-apuraha.

Apurahoja on kahdenlaisia: kaksi kertaa vuodessa haettava projektiapuraha sekä jatkuva matka-apuraha. 1 Apurahat Jaamme vuosittain opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämää tukea suomalaisen nykytaiteen kansainvälistymiseen. Näillä sivuilla kerromme apurahoistamme sekä annamme ohjeita apurahan hakemiseen

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriö. Taiteen keskustoimikunta on kokouksessaan käsitellyt asian ja toteaa siitä lausuntonaan

Opetus- ja kulttuuriministeriö. Taiteen keskustoimikunta on kokouksessaan käsitellyt asian ja toteaa siitä lausuntonaan Taiteen keskustoimikunta Helsinki 25.10.2012 Dnro TKT 4/591/2012 Viite lausuntopyyntönne OKM 69/010/2011 Asia Taiteen keskustoimikunnan lausunto opetus- ja kulttuuriministeriön luonnoksesta valtioneuvoston

Lisätiedot

Pauli Rautiainen. Taiteilija-apurahajärjestelmän toimivuus ja koettu vaikuttavuus. Selvitys valtion taiteilija-apurahan saajista 2002-2005

Pauli Rautiainen. Taiteilija-apurahajärjestelmän toimivuus ja koettu vaikuttavuus. Selvitys valtion taiteilija-apurahan saajista 2002-2005 Pauli Rautiainen Taiteilija-apurahajärjestelmän toimivuus ja koettu vaikuttavuus. Selvitys valtion taiteilija-apurahan saajista 2002-2005 Työpapereita Working Papers 45 Taiteen keskustoimikunta Arts Council

Lisätiedot

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ HE 52/2012 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi Taiteen edistämiskeskuksesta, valtion taiteilija-apurahoista annetun lain muuttamisesta ja alueiden kehittämisestä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN

Lisätiedot

Alustava käyttösuunnitelma 2019 vs. 2018

Alustava käyttösuunnitelma 2019 vs. 2018 Alustava käyttösuunnitelma 2019 vs. 2018 TA-tili TA /SEUKO 2 RAHAPELITOIMINNAN VOITTOVARAT TAITEEN EDISTÄMISEEN TA 2018 TAE 2019 29.80.52. MOMENTTI YHTEENSÄ 238 294 000 246 260 000 1) Luova työ ja tuotanto

Lisätiedot

TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS

TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS Mitä taiteen perusopetus on? Koulutuksen järjestäminen Taiteen perusopetuksen lainsäädäntö

Lisätiedot

Taideyliopistoselvityksen tilannekatsaus 2.12.2010

Taideyliopistoselvityksen tilannekatsaus 2.12.2010 Taideyliopistoselvityksen tilannekatsaus 2.12.2010 Taideyliopistoselvitystyöryhmän tehtävät Selvitystyöryhmän tulee: tehdä esitys siitä, millä edellytyksillä maahamme voidaan synnyttää kansallisesti ja

Lisätiedot

SIRKUS- JA ESTRADITAITEILIJAT

SIRKUS- JA ESTRADITAITEILIJAT Merja Heikkinen SIRKUS- JA ESTRADITAITEILIJAT RAPORTTI KYSELYTUTKIMUKSESTA Taiteen keskustoimikunta Tutkimus- ja tiedotusyksikkö Helsinki 1999 2 Merja Heikkinen ja taiteen keskustoimikunta ISBN 952-5253-16-3

Lisätiedot

Keskiviikko 20.4.2011 klo 18.00 19.10

Keskiviikko 20.4.2011 klo 18.00 19.10 RAUTALAMMIN KUNTA PÖYTÄKIRJA Nro 4 / 2011 Sivistyslautakunta Sivu 1 (13) KOKOUSTIEDOT OSALLISTUJAT Päätöksentekijät Aika Paikka Keskiviikko 20.4.2011 klo 18.00 19.10 Matti Lohen koulu Emma Ilomäki Pertti

Lisätiedot

Tomi Mertanen. Taiteilija-apurahajärjestelmän toimivuus ja koettu vaikuttavuus. Selvitys valtion taiteilija-apurahan saajista vuosina 2006-2010.

Tomi Mertanen. Taiteilija-apurahajärjestelmän toimivuus ja koettu vaikuttavuus. Selvitys valtion taiteilija-apurahan saajista vuosina 2006-2010. Tomi Mertanen Taiteilija-apurahajärjestelmän toimivuus ja koettu vaikuttavuus. Selvitys valtion taiteilija-apurahan saajista vuosina 2006-2010. Työpapereita Working Papers 50 Taiteen keskustoimikunta Arts

Lisätiedot

Apurahojen verotuksesta

Apurahojen verotuksesta Apurahojen verotuksesta Jukka Puolakanaho Veroasiantuntija Pohjois-Pohjanmaan verotoimisto Esityksen sisältö apurahoja koskeva verolainsäädäntö verovapaat ja veronalaiset apurahat / suoritukset vähennykset

Lisätiedot

Kyselytutkimuksen pohjalta erilaisten apurahojen taloudellinen merkitys on valtion apurahan saajille yhtä tärkeä kuin taiteellisen työn merkitys.

Kyselytutkimuksen pohjalta erilaisten apurahojen taloudellinen merkitys on valtion apurahan saajille yhtä tärkeä kuin taiteellisen työn merkitys. 7 YHTEENVETO Tässä kyselytutkimuksessa on kartoitettu valtion apurahojen merkitystä niille taiteilijoille, jotka saivat apurahan vuonna 1996. Kirjekysely tehtiin alkukesästä 1997 runsaalle 700:lle taiteen

Lisätiedot

2 Kokouspalkkiot 1 mom. Kunnan toimielinten kokouksista maksetaan luottamushenkilöille ja viran- ja toimenhaltijoille seuraavasti:

2 Kokouspalkkiot 1 mom. Kunnan toimielinten kokouksista maksetaan luottamushenkilöille ja viran- ja toimenhaltijoille seuraavasti: Valtuusto 10.12.2012 50 1 (6) LAUKAAN KUNNAN PALKKIOSÄÄNTÖ Hyväksytty valtuuston kokouksessa Voimaantulo 1.1.2013 1 Soveltamisala Kunnan luottamushenkilöille maksetaan palkkiota luottamustoimen hoitamisesta

Lisätiedot

Taidetoimikuntien vuosikatsaus 2009

Taidetoimikuntien vuosikatsaus 2009 Taidetoimikuntien vuosikatsaus 2009 1 Sisällys 1 Puheenjohtajan katsaus 4 Taidetoimikuntien organisaatio 8 Taiteen keskustoimikunnan jäsenet 2009 9 Taiteen akateemikot ja taiteilijaprofessorit 10 2 Taiteen

Lisätiedot

Suomalainen taiteilijatuki

Suomalainen taiteilijatuki Pauli Rautiainen Suomalainen taiteilijatuki Valtion suora ja välillinen taiteilijatuki taidetoimikuntien perustamisesta tähän päivään TAITEEN KESKUSTOIMIKUNTA, TUTKIMUSYKSIKÖN JULKAISUJA N:o 34 ARTS COUNCIL

Lisätiedot

HE 65/2007 vp. siirtyisi suoraan lain nojalla taiteen keskustoimikunnan

HE 65/2007 vp. siirtyisi suoraan lain nojalla taiteen keskustoimikunnan Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi taiteen edistämisen järjestelystä annetun lain muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi taiteen edistämisen järjestelystä

Lisätiedot

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 13.2.2014

Liite 2 Aluetaidemuseoiden nelivuotisneuvottelut Suunnitelmamatriisi 2014 2017 Neuvottelupäivämäärä 13.2.2014 Kauden 2014 2017 alueellisen toiminnan päätavoitteet: 1. Aluetaidemuseon asiantuntijaroolin ja alueellisen yhteistyöverkoston vahvistaminen 2. Kiertonäyttelytoiminnan sekä verkkonäyttelyiden kehittäminen

Lisätiedot

EUROOPAN PARLAMENTTI

EUROOPAN PARLAMENTTI 26.8.2003 FI Euroopan unionin virallinen lehti C 201 A/1 III (Tiedotteita) EUROOPAN PARLAMENTTI PALVELUKSEEN OTTAMISTA KOSKEVA ILMOITUS NRO PE/77/S SISÄISISTÄ TOIMISTA VASTAAVIEN VALIOKUNTIEN PÄÄOSASTON

Lisätiedot

TAITEILIJAPOLITIIKKAA PERIFERIASSA

TAITEILIJAPOLITIIKKAA PERIFERIASSA TAITEILIJAPOLITIIKKAA PERIFERIASSA Etelä-Savon taidetoimikunnan ja Suomen Kulttuurirahaston Etelä- Savon rahaston taideapurahapolitiikka vuosina 1985-2005 Jatta Juhola Pro gradu -tutkielma Yhteiskuntapolitiikka/

Lisätiedot

Paula Karhunen TAIDETOIMIKUNTIEN MYÖNTÄMÄ TUKI 2011 SUPPORT GRANTED BY THE ARTS COUNCILS

Paula Karhunen TAIDETOIMIKUNTIEN MYÖNTÄMÄ TUKI 2011 SUPPORT GRANTED BY THE ARTS COUNCILS Paula Karhunen TAIDETOIMIKUNTIEN MYÖNTÄMÄ TUKI 2011 SUPPORT GRANTED BY THE ARTS COUNCILS Tilastotiedote Facts and Figures 1/2012 Paula Karhunen ja taiteen keskustoimikunta 2012 Kansi: Erika Kovanen ISSN

Lisätiedot

KAIJA RENSUJEFF. Taiteilijan asema. Raportti työstä ja tulonmuodostuksesta eri taiteenaloilla

KAIJA RENSUJEFF. Taiteilijan asema. Raportti työstä ja tulonmuodostuksesta eri taiteenaloilla HelNeueCon ja boldi KAIJA RENSUJEFF Taiteilijan asema Raportti työstä ja tulonmuodostuksesta eri taiteenaloilla The Status of the Artist in Finland Report on Employment and Income Formation in Different

Lisätiedot

Kulttuuriministeri Stefan Wallin Opetusministeriö Pl Valtioneuvosto

Kulttuuriministeri Stefan Wallin Opetusministeriö Pl Valtioneuvosto Kulttuuriministeri Stefan Wallin Opetusministeriö Pl 29 00023 Valtioneuvosto Asia: Taidemaalariliitto ry:n lausunto Taiteen keskustoimikunnan tekemästä kulttuuriministeri Stefan Wallinille 20.10.2009 luovutetus

Lisätiedot

KIRKKONUMMEN KUNTA VALTIONEUVOS C.F. JA MARIA VON WAHLBERGIN RAHASTON TAITEILIJA-APURAHAN MYÖNTÄMISPERUSTEET

KIRKKONUMMEN KUNTA VALTIONEUVOS C.F. JA MARIA VON WAHLBERGIN RAHASTON TAITEILIJA-APURAHAN MYÖNTÄMISPERUSTEET KIRKKONUMMEN KUNTA VALTIONEUVOS C.F. JA MARIA VON WAHLBERGIN RAHASTON TAITEILIJA-APURAHAN MYÖNTÄMISPERUSTEET Sisällysluettelo 1. Taiteilija apurahojen tarkoitus...2 2. Apurahamuodot...2 2.1.Työskentelyapurahat...2

Lisätiedot

Pauli Rautiainen. Valtion tuki kulttuuritapahtumille 2000-2008

Pauli Rautiainen. Valtion tuki kulttuuritapahtumille 2000-2008 Pauli Rautiainen Valtion tuki kulttuuritapahtumille 2000-2008 Työpapereita Working Papers 48 Taiteen keskustoimikunta Arts Council of Finland Tutkimusyksikkö Research Unit Pauli Rautiainen ja Taiteen keskustoimikunta

Lisätiedot

Humanistisen tiedekunnan väitöskirja-apurahat vuodelle

Humanistisen tiedekunnan väitöskirja-apurahat vuodelle Humanistisen tiedekunnan väitöskirja-apurahat vuodelle 2012 Petri Karonen 28.10.2011 Jyväskylän yliopiston tohtorikoulutusjärjestelmä 1) Jyväskylän yliopiston tutkijakoulu kattoorganisaationa - Aloittanut

Lisätiedot

Selvitys Taiteen edistämiskeskuksen liikkuvuusapurahoista

Selvitys Taiteen edistämiskeskuksen liikkuvuusapurahoista Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cupore Cuporen työpapereita 10 Sari Karttunen, Emmi Lahtinen ja Viivi Seirala Selvitys Taiteen edistämiskeskuksen liikkuvuusapurahoista Tavoitteet, jakautuminen, hallinnointi

Lisätiedot

IMATRAN KAUPUNGIN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ

IMATRAN KAUPUNGIN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ IMATRAN KAUPUNGIN PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ Sisällysluettelo PALKKIO- JA MATKUSTUSSÄÄNTÖ 1 Soveltamisala 1 2 Luottamushenkilöiden kokouspalkkiot 1 3 Samana päivänä pidetyt kokoukset 1 4 Vuosipalkkiot

Lisätiedot

SUOMEN TAITEILIJASEURAN TAVOITTEET HALLITUS- OHJELMAAN

SUOMEN TAITEILIJASEURAN TAVOITTEET HALLITUS- OHJELMAAN SUOMEN TAITEILIJASEURAN TAVOITTEET HALLITUS- OHJELMAAN 21 25 1 SUOMEN TAITEILIJASEURA www.artists.fi TAVOITTEET HALLITUSOHJELMAAN 21 25 Kuvataiteen rahoituksen lisääminen tulee saada kulttuuripolitiikan

Lisätiedot

Paula Karhunen TAIDETOIMIKUNTIEN MYÖNTÄMÄ TUKI 2008 SUPPORT GRANTED BY THE ARTS COUNCILS

Paula Karhunen TAIDETOIMIKUNTIEN MYÖNTÄMÄ TUKI 2008 SUPPORT GRANTED BY THE ARTS COUNCILS Paula Karhunen TAIDETOIMIKUNTIEN MYÖNTÄMÄ TUKI 2008 SUPPORT GRANTED BY THE ARTS COUNCILS Tilastotiedote Facts and Figures 1/2009 Paula Karhunen ja Taiteen keskustoimikunta 2009 Kansi: Erika Kovanen ISSN

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Kupo/Kultj/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/ (5) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Kupo/Kultj/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 11/2015 1 (5) 149 Avustusmuotojen ja arviointiperusteiden päivittäminen vuodelle 2016 HEL 2015-012679 T 02 05 01 00 Päätös Käsittely päätti hyväksyä liitteenä olevat avustusten

Lisätiedot

Kolmen vuoden kokemukset Selonteko Taiteen edistämiskeskuksen toiminnasta. Sakarias Sokka 2016

Kolmen vuoden kokemukset Selonteko Taiteen edistämiskeskuksen toiminnasta. Sakarias Sokka 2016 Kolmen vuoden kokemukset Selonteko Taiteen edistämiskeskuksen toiminnasta Sakarias Sokka 2016 Kolmen vuoden kokemukset Selonteko Taiteen edistämiskeskuksen toiminnasta Tämä selonteko kartoittaa Taiteen

Lisätiedot

Kulttuurin rahoittajat: Avustusta valtiolta ja säätiöiltä? Elina Orjatsalo

Kulttuurin rahoittajat: Avustusta valtiolta ja säätiöiltä? Elina Orjatsalo Kulttuurin rahoittajat: Avustusta valtiolta ja säätiöiltä? Elina Orjatsalo Säveltaiteen tuottaja -läänintaiteilija Taiteen edistämiskeskuksen Pirkanmaan toimipiste Kulttuuriprojektin kulku" 1. Valtaisa

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 468. Laki. tuloverolain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 26 päivänä toukokuuta 2000

SISÄLLYS. N:o 468. Laki. tuloverolain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 26 päivänä toukokuuta 2000 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2000 Julkaistu Helsingissä 30 päivänä toukokuuta 2000 N:o 468 479 SISÄLLYS N:o Sivu 468 Laki tuloverolain muuttamisesta... 1163 469 Laki vuoden 2000 veroasteikkolain 2 :n muuttamisesta...

Lisätiedot

Kulttuurikasvatussuunnitelma

Kulttuurikasvatussuunnitelma Kulttuurikasvatussuunnitelma Utajärvi Hyväksytty: kunnanhallitus / 2017 Työryhmä: Satu Grip, Tarja Vimpari, Maria Oraviita, Minna Grönstrand ja Liisa Virta. Määritelmiä Kulttuuria on kaikki se moninaisuus,

Lisätiedot

Taidetoimikunnat ja lautakunnat raportti vertaisarvioijille kohdistetusta kyselystä

Taidetoimikunnat ja lautakunnat raportti vertaisarvioijille kohdistetusta kyselystä Taidetoimikunnat ja lautakunnat 2013 2014 raportti vertaisarvioijille kohdistetusta kyselystä Sisällys Tiivistelmä ja johtopäätökset... 3 Vastaajat... 6 Raportin kulku... 7 Vastaukset... 8 Nimittäminen

Lisätiedot

Lapin taidetoimikunnan lausunto luonnoksesta laiksi Taiteen edistämiskeskuksesta

Lapin taidetoimikunnan lausunto luonnoksesta laiksi Taiteen edistämiskeskuksesta LAPIN TAIDETOIMIKUNTA ARTS COUNCIL OF LAPLAND FINLAND Date 13.3.2012 Lapin taidetoimikunta Vapaudentie 10 FIN 96100 Rovaniemi p.+358400 294960 f.+358 16 310 663 www.artslap.fi Opetus- ja kulttuuriministeriö

Lisätiedot

Paula Karhunen TAIDETOIMIKUNTIEN MYÖNTÄMÄ TUKI 2010 SUPPORT GRANTED BY THE ARTS COUNCILS

Paula Karhunen TAIDETOIMIKUNTIEN MYÖNTÄMÄ TUKI 2010 SUPPORT GRANTED BY THE ARTS COUNCILS Paula Karhunen TAIDETOIMIKUNTIEN MYÖNTÄMÄ TUKI 2010 SUPPORT GRANTED BY THE ARTS COUNCILS Tilastotiedote Facts and Figures 1/2011 Paula Karhunen ja taiteen keskustoimikunta 2011 Kansi: Erika Kovanen ISSN

Lisätiedot

Valtioneuvos C.F. ja Maria von Wahlbergin rahasto, taiteilija-apurahat 2015 ja apurahojen käyttötilityksiä 2010-2013

Valtioneuvos C.F. ja Maria von Wahlbergin rahasto, taiteilija-apurahat 2015 ja apurahojen käyttötilityksiä 2010-2013 Sivistyslautakunta 44 27.05.2015 Valtioneuvos C.F. ja Maria von Wahlbergin rahasto, taiteilija-apurahat 2015 ja apurahojen käyttötilityksiä 2010-2013 118/02.05.01.01/2015 Sivistyslautakunta 44 Valtioneuvos

Lisätiedot

Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] takuukorvauksena [garantiersättning] [ i form av garantiersättning]

Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] takuukorvauksena [garantiersättning] [ i form av garantiersättning] Tietoa Vakuutuskassalta 1/1 2010 Aktivointikorvaus [Aktivitetsersättning] takuukorvauksena [garantiersättning] [ i form av garantiersättning] Takuukorvauksena maksettava aktivointikorvaus takaa sinulle

Lisätiedot

Yritysten tuki taiteille 2008 ja tuen muutokset 1999 2008

Yritysten tuki taiteille 2008 ja tuen muutokset 1999 2008 ROTIS SEMISANS PEKKA OESCH Yritysten tuki taiteille 2008 ja tuen muutokset 1999 2008 Company support for the arts and culture in Finland in 2008 and changes in the support 1999 2008 TILASTOTIETOA TAITEESTA

Lisätiedot

SÄÄDÖSPERUSTA TOIMINTA-AJATUS

SÄÄDÖSPERUSTA TOIMINTA-AJATUS Päätös TKT/1/012/2016 1 (14) 09.08.2016 Taiteen edistämiskeskus PL 1001 00531 HELSINKI Viite Asia Taiteen edistämiskeskuksen työjärjestys 2016 Tällä päätöksellä kumotaan aiempi työjärjestys Dnro 01/ 012/

Lisätiedot

Säätiöiden tuki taiteille 2001 ja 2005

Säätiöiden tuki taiteille 2001 ja 2005 ROTIS SEMISANS PEKKA OESCH Säätiöiden tuki taiteille 2001 ja 2005 Foundation Support for the Arts in 2001 and 2005 TILASTOTIETOA TAITEESTA N:o 38 FACTS ABOUT THE ARTS No. 38 Taiteen keskustoimikunta Pekka

Lisätiedot

Kuntien kulttuuritoimintalain infotilaisuus

Kuntien kulttuuritoimintalain infotilaisuus Laki kuntien kulttuuritoiminnasta TOIMEENPANO TAMPEREELLA Kuntien kulttuuritoimintalain infotilaisuus 27.3.2019 Lauri Savisaari, kulttuuri- ja vapaa-aikajohtaja Kunnan tehtävät 1) edistää kulttuurin ja

Lisätiedot

Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki eräistä kuvataiteen tekijöille suoritettavista apuraho~~tc;t. E~d~t~~s~n mukaan.

Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki eräistä kuvataiteen tekijöille suoritettavista apuraho~~tc;t. E~d~t~~s~n mukaan. HE 158/1996 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi eräistä kuvataiteen tekijöille suoritettavista apurahoista ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan säädettäväksi laki eräistä kuvataiteen

Lisätiedot

KUVATAIDEKILPAILUJEN SÄÄNNÖT

KUVATAIDEKILPAILUJEN SÄÄNNÖT Hyväksytty Suomen Taiteilijaseuran edustajistossa 4.12.2015 KUVATAIDEKILPAILUJEN SÄÄNNÖT Näillä säännöillä turvataan kilpailuun osallistuvien kuvataiteilijoiden ja kilpailutöiden yhdenmukaista sekä tasavertaista

Lisätiedot

TIEDOTE 1(3) OPH Taiteen perusopetuksen järjestäjät, jotka eivät saa opetustuntikohtaista valtionosuutta

TIEDOTE 1(3) OPH Taiteen perusopetuksen järjestäjät, jotka eivät saa opetustuntikohtaista valtionosuutta OPETUSHALLITUS UTBILDNINGSSTYRELSEN TIEDOTE (3) 7..09 OPH-93-09 Taiteen perusopetuksen järjestäjät, jotka eivät saa opetustuntikohtaista valtionosuutta HAKUTIEDOTE / MUIDEN KUIN OPETUSTUNTIKOHTAISTA VALTIONOSUUTTA

Lisätiedot