7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:39

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:39"

Transkriptio

1 RunkoRYL Puuelementtityö Sivu: 1 7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:39 72 Puuelementtirakentaminen 721 Puuelementtityö Sisältö puurakenteisten elementtien sekä niistä tehtävien rakennusosien laatuvaatimukset elementtien asennus, kiinnitys, tilkitseminen ja avustavat työt sekä työkunnan tekemä mittaus Puurakenteiset elementit Elementit täyttävät niille suunnitteluasiakirjoissa esitetyt vaatimukset. Elementtien puurunkorakenteet täyttävät kohdassa 711 esitetyt vaatimukset. Elementtien ulkoverhoukset täyttävät kohdissa 712 esitetyt vaatimukset. Elementeissä käytettävät rakennuslevyt täyttävät RunkoRYL 2010:n luvussa 74 asetetut vaatimukset. Elementtien sisäverhoukseen käytettävä puutavara täyttää SisäRYL:n puurakentamisen luvussa asetetut vaatimukset. Viite SisäRYL Rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset. Talonrakennuksen sisätyöt Valmistuksen mittatarkkuudet Seinämäisten elementtien sallitut mittapoikkeamat valmistajan ilmoittamista nimellismitoista ovat taulukon 721:T1 mukaiset ja vaakarakenne-elementtien taulukon 721:T2 mukaiset. Poikkeamat mitataan elementtien huonoimmasta kohdasta. Kaikki vaatimukset täyttyvät samanaikaisesti. Suunnitteluasiakirjoissa voidaan vaatia tarkempia valmistustarkkuuksia. Mittatarkkuusvaatimukset koskevat elementtejä, joiden puuosien kosteus on 15 % puun kuivapainosta. Jos elementtien valmistuksessa joudutaan käyttämään sahatavaraa, jonka kosteus poikkeaa 15 %:sta, otetaan puun kosteuden vaihteluista johtuvat elementtien mittamuutokset erikseen huomioon valmistuksen yhteydessä. Vaakarakenne-elementeillä tarkoitetaan tässä alapohja-, välipohja- ja yläpohjaelementtejä.

2 RunkoRYL Puuelementtityö Sivu: 2 Taulukko 721:T1. Seinäelementtien valmistustarkkuudet. Ulottuvuudet ja sijainti Suurin sallittu poikkeama Luokka 1 Luokka 2 Leveys leveys < 2,1 m ±3 mm ±5 mm leveys 2,1...6,0 m ±1,5 o/oo ±2,5 o/oo leveys > 6,0 m ±10 mm ±20 mm Korkeus korkeus < 3,0 m ±3 mm ±5 mm korkeus 3,0...6,0 m ±1,5 o/oo ±2,5 o/oo korkeus > 6,0 m ±10 mm ±20 mm Paksuus ilman ulkoverhousta kiinnitystuen ±3 mm ±5 mm kohdalla Paksuus ilman ulkoverhousta ±4 mm ±6 mm kiinnitystukien välillä Nurkkapisteiden välisten ristimittojen ero elementin leveys tai pituus 2,1 m ±4 mm ±7 mm elementin leveys tai pituus 2,1...6,0 m ±1,5 o/oo ±2,5 o/oo elementin leveys tai pituus > 6,0 m ±15 mm ±28 mm Suoruus kaikki leveydet ja pituudet ± 1,5 o/oo ± 2,5 o/oo Ovi- ja ikkuna-aukkojen sijainti ±3 mm ±5 mm Luokka 1: Elementit, jotka käytetään asuin-, liike-, toimisto- tai vastaavien rakennusten rakennusosissa. Luokka 1 on yleisimmin käytetty mittatarkkuusluokka Luokka 2: Elementit, jotka käytetään muiden rakennusten, esimerkiksi varastorakennusten, rakennusosissa ja joilta ei vaadita erityistä mittatarkkuutta Taulukko 721:T2. Vaakarakenne-elementtien valmistustarkkuudet. Ulottuvuudet ja sijainti Suurin sallittu poikkeama Luokka 1 Luokka 2 Leveys pituus 6,0 m ±1,5 o/oo ±2,5 o/oo pituus > 6,0 m ±10 mm ±20 mm Leveys leveys < 2,1 m ±3 mm ±5 mm leveys 2,1...6,0 m ±1,5 o/oo ±2,5 o/oo leveys > 6,0 m ±10 mm ±20 mm Paksuus ±5 mm ±7 mm Nurkkapisteiden välisten ristimittojen ero elementin pituus 6,0 m ±1,5 o/oo ±2,5 o/oo elementin pituus > 6,0 m ±15 mm ±28 mm Suoruus kaikki leveydet ja pituudet ± 1,5 o/oo 1 ± 2,5 o/oo 2 1) yläpohjaelementissä ±3,0 2) yläpohjaelementissä ±5,0

3 RunkoRYL Puuelementtityö Sivu: Toimitus Elementteihin tai niiden suojukseen on merkitty ainakin valmistajan ja elementtien tunnukset sekä elementtien mitat ja paino. Elementeissä on suunnitelma-asiakirjojen mukaiset nostolenkit tai merkitty nostokohta ja -tapa Kuljetus ja varastointi Elementit suojataan kastumista, likaantumista, kolhiintumista ja naarmuuntumista vastaan. Elementit varastoidaan aina kuivalla, tukevalla ja tasaisella alustalla siten, että elementit ovat irti maasta ja elementteihin ei pääse syntymään haitallisia muodonmuutoksia ja ulkonäköä heikentäviä virheitä. Elementtien kosteus ei saa lisääntyä haitallisesti kuljetuksen ja varastoinnin aikana. Varastoinnin aikana huolehditaan elementtien tuulettumisesta. Elementtien kosteuden äkillisiä muutoksia vältetään varastoinnin aikana. Elementtien suojukset säilytetään ehjinä eikä niitä poisteta ennen asennusta. Jos vesi tiivistyy suojusten sisäpuolelle varastoinnin aikana, suojukset avataan alareunasta tuulettumisen parantamiseksi. Seinäelementtien yläpinta (yläjuoksu ja tuuletusrako) suojataan asennuksen jälkeen. Suojaus poistetaan liittyvien asennusten yhteydessä. Ulkona elementit varastoidaan noin 0,3 m korkeiden korokkeiden päälle, jotta alusta tuulettuu ja roiskevesien haitat jäisivät vähäisiksi Naulalevyillä kootut rakenneosat Naulalevyillä kootun rakenneosan kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään. Mikäli kelpoisuutta ei ole osoitettu CE-merkinnällä, asiakirjoissa vaaditut tuotteiden ominaisuudet voidaan osoittaa luotettavasti ulkopuolisen tarkastuslaitoksen hyväksynnällä tai rakennushankekohtaisilla kokeilla. Naulalevyillä kootut rakenneosat on valmistettu standardin EN mukaan. Tässä yhteydessä naulalevyillä kootuilla rakenneosilla tarkoitetaan pääasiassa naulalevyristikoita ja sahatavarasta naulalevyillä koottuja palkkeja. Kantaviin ja jäykistäviin rakenteisiin tarkoitettujen naulalevyillä koottujen rakenneosien valmistaminen on luvanvaraista toimintaa. Kantavana rakenteena käytettäviä naulalevyillä koottuja ristikoita tai kehiä on käsitelty RTohjekortissa RT Viite SFS-EN Puurakenteet. Tuotevaatimukset tehdasvalmisteisille naulalevyrakenteille.

4 RunkoRYL Puuelementtityö Sivu: Valmistuksen mittatarkkuudet Naulalevyristikoiden ja palkkien sallitut mittapoikkeamat valmistajan ilmoittamista nimellismitoista ovat taulukoiden 712:T3 ja 712:T4 mukaiset. Taulukko 712:T3. Naulalevyristikoiden valmistustarkkuudet. Ulottuvuudet ja sijainti m Suurin sallittu poikkeama pituus 10,0 ±10 mm pituus > 10,0 ±1 Taulukko 712:T4. Naulalevypalkkien valmistustarkkuudet. Ulottuvuudet ja sijainti m Suurin sallittu poikkeama xx xx xx xx Samaan rakennuskohteeseen toimitettavien naulalevyristikoiden ja -palkkien päämitat eivät saa poiketa keskenään enempää kuin ± 5 mm. Puuosien kosteuspitoisuuksien keskiarvo samassa naulalevyristikko- ja -palkkisarjassa ei saa ylittää 20 %, eivätkä rakenteiden päämitat saa poiketa toisistaan yli 10 mm Toimitus Kukin naulalevyillä koottu rakenneosa on merkitty siten, että merkinnöistä ilmenee vähintään taulukon 712:T5 tiedot. Taulukon 712:T5 tietoja ei tarvitse esittää, jos rakenneosalle on myönnetty CE-merkki. Tällöin kukin rakenneosa on varustettu standardin SFS-EN mukaisella CEmerkillä. Mikäli rakenneosan loppukäyttö vaatii, että merkintä jätetään pois esteettisistä syistä, kunkin tällaisen rakenneosaerän mukana tulee toimittaa kaupalliset dokumentit, joista ilmenee taulukon 712:T5 tiedot tai CE-merkityn naulalevyillä kootun rakenneosan tapauksessa CE-merkistä ilmenevät tiedot. Taulukko 712:T5. Naulalevyillä kootun rakenneosan merkintöjen tiedot. a) Valmistajan nimi tai tunnusmerkki b) Valmistuserän tunnusmerkintä c) Viittaus standardiin EN d) Tukialueet ja sauvojen sivuttaistuennat (MERKINTÄ TULEE AINA ESITTÄÄ TUOTTEESSA) Naulalevyvillä kootun rakenneosan kosteus saa olla toimitettaessa 20 % ± 2 % puun kuivapainosta. Mikäli rakenneosa on tarkoitus pintakäsitellä, saa sen kosteus pintakäsittelyn ajankohtana olla enintään 18 % puun kuivapainosta.

5 RunkoRYL Puuelementtityö Sivu: Kuljetus ja varastointi Naulalevyillä kootut rakenneosat suojataan kastumista, likaantumista, kolhiintumista ja naarmuuntumista vastaan. Naulalevyillä kootut rakenneosat varastoidaan aina kuivalla, tukevalla ja tasaisella alustalla siten, että rakenneosat ovat irti maasta ja rakenneosiin ei pääse syntymään haitallisia muodonmuutoksia, liitoksia rikkovia rasituksia ja ulkonäköä heikentäviä virheitä. Naulalevyillä kootut rakenneosat pyritään kuljettamaan ja varastoimaan pystyasennossa enintään 15 kpl nippuihin pakkattuina. Niput tuetaan rakenneosan todellisista tukipisteistä ja siten, että niput eivät pääse kaatumaan. Mikäli kuljetus ja varastointi joudutaan tekemään vaaka-asennossa, tuetaan niput siten, että kuljetus ja varastointi eivät aiheuta rasituksia naulalevyliitoksiin. Päällekkäisten nippujen väliin asennetaan korokkeet, jotka ovat kaikissa päällekkäisissä nipuissa samalla kohdalla. Naulalevyillä koottujen rakenneosien kosteus ei saa lisääntyä haitallisesti kuljetuksen ja varastoinnin aikana. Varastoinnin aikana huolehditaan rakenneosien tuulettumisesta. Varastointiolot vastaavat naulalevyillä koottujen rakenneosien lopullisia käyttöoloja. Rakenneosien kosteuden äkillisiä muutoksia vältetään varastoinnin aikana. Rakenneosien suojukset säilytetään ehjinä eikä niitä poisteta ennen asennusta. Jos vesi tiivistyy suojusten sisäpuolelle varastoinnin aikana, suojukset avataan tuulettumisen parantamiseksi. Ulkona naulalevyillä kootut rakenneosat varastoidaan siten, että rakenneosat ovat noin 0,3 m irti maasta, jotta alusta tuulettuu ja roiskevesien haitat jäisivät vähäisiksi Puikkoliittimillä kootut rakenneosat Puikkoliittimillä kootun rakenneosan kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään. Mikäli kelpoisuutta ei ole osoitettu CE-merkinnällä, asiakirjoissa vaaditut tuotteiden ominaisuudet voidaan osoittaa luotettavasti ulkopuolisen tarkastuslaitoksen hyväksynnällä tai rakennushankekohtaisilla kokeilla. Liitostarvikkeet ja liitokset täyttävät kohtien 711.2, ja esitetyt vaatimukset. Tässä yhteydessä puikkoliittimillä kootuilla rakenneosilla tarkoitetaan pääasiassa ristikoita. Puikkoliittimiä ovat naulat, ruuvit, pultit, tappivaarnat Valmistuksen mittatarkkuudet Puikkoliittimillä kootun ristikon sallitut mittapoikkeamat valmistajan ilmoittamista nimellismitoista ovat taulukon 712:T6.

6 RunkoRYL Puuelementtityö Sivu: 6 Taulukko 712:T6. Puikkoliittimillä kootun ristikon valmistustarkkuudet. Ulottuvuudet ja sijainti m Suurin sallittu poikkeama pituus 10,0 ±10 mm pituus > 10,0 ±1 Samaan rakennuskohteeseen toimitettavien ristikoiden päämitat eivät saa poiketa keskenään enempää kuin ± xx mm. Puuosien kosteuspitoisuuksien keskiarvo samassa naulalevyristikko- ja -palkkisarjassa ei saa ylittää 20 %, eivätkä rakenteiden päämitat saa poiketa toisistaan yli xx mm Toimitus Kukin puikkoliittimillä koottu rakenneosa on merkitty siten, että merkinnöistä ilmenee vähintään taulukon 712:T7 tiedot. Taulukon 712:T7 tietoja ei tarvitse esittää, jos rakenneosalle on myönnetty CE-merkki. Tällöin kukin rakenneosa on varustettu kyseisen standardin mukaisella CE-merkillä. Mikäli rakenneosan loppukäyttö vaatii, että merkintä jätetään pois esteettisistä syistä, kunkin tällaisen rakenneosaerän mukana tulee toimittaa kaupalliset dokumentit, joista ilmenee taulukon 712:T7 tiedot tai CE-merkityn puikkoliittimillä kootun rakenneosan tapauksessa CE-merkistä ilmenevät tiedot. Suuret rakenneosat voidaan toimittaa osina ja koota työmaalla edellä esitettyjen vaatimusten mukaan. Taulukko 712:T7. Puikkoliittimillä kootun rakenneosan merkintöjen tiedot. a) Valmistajan nimi tai tunnusmerkki b) Valmistuserän tunnusmerkintä c) d) e) Puikkoliittimillä kootun rakenneosan kosteus saa olla toimitettaessa 20 % ± 2 % puun kuivapainosta. Mikäli rakenneosa on tarkoitus pintakäsitellä, saa sen kosteus pintakäsittelyn ajankohtana olla enintään 18 % puun kuivapainosta. Mikäli rakennusosa kootaan työmaalla, saa koottavien osien kosteus olla enintään 18 % puun kuivapainosta Kuljetus ja varastointi Puikkoliittimillä kootut rakenneosat suojataan kastumista, likaantumista, kolhiintumista ja naarmuuntumista vastaan. Puikkoliittimillä kootut rakenneosat varastoidaan aina kuivalla, tukevalla ja tasaisella alustalla siten, että rakenneosat ovat irti maasta ja rakenneosiin ei pääse syntymään haitallisia muodonmuutoksia, liitoksia rikkovia rasituksia ja ulkonäköä heikentäviä virheitä. Puikkoliittimillä koottujen rakenneosien kosteus ei saa lisääntyä haitallisesti kuljetuksen ja varastoinnin aikana. Varastoinnin aikana huolehditaan rakenneosien tuulettumisesta.

7 RunkoRYL Puuelementtityö Sivu: 7 Mikäli suunnitelma-asiakirjoissa on määrätty, että puikkoliittimillä kootun rakenneosan suojukset poistetaan systemaattisesti rakennuksen kuivumisprosessin aikana (kuivumishalkeamien estäminen), huolehditaan, että suojukset säilyvät ehjinä rakentamisen aikana. Varastointiolot vastaavat puikkoliittimillä koottujen rakenneosien lopullisia käyttöoloja. Rakenneosien kosteuden äkillisiä muutoksia vältetään varastoinnin aikana. Rakenneosien suojukset säilytetään ehjinä eikä niitä poisteta ennen asennusta. Jos vesi tiivistyy suojusten sisäpuolelle varastoinnin aikana, suojukset avataan tuulettumisen parantamiseksi. Ulkona puikkoliittimillä kootut rakenneosat varastoidaan siten, että rakenneosat ovat noin 0,3 m irti maasta, jotta alusta tuulettuu ja roiskevesien haitat jäisivät vähäisiksi Levyuumaiset kannattimet Levyuumaisten kannattimien kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään. Mikäli kelpoisuutta ei ole osoitettu CE-merkinnällä, asiakirjoissa vaaditut tuotteiden ominaisuudet voidaan osoittaa luotettavasti ulkopuolisen tarkastuslaitoksen hyväksynnällä tai rakennushankekohtaisilla kokeilla. Tässä yhteydessä levyuumaisilla kannattimilla tarkoitetaan puutavarasta ja rakennuslevystä liimaamalla valmistettuja I-palkkeja ja kotelopalkkeja, joiden korkeus on enintään 600 mm. Tätä korkeampien kannattimien vaatimukset CE-merkin tai ulkopuolisen tarkastuslaitoksen hyväksynnän mukaisesti Valmistuksen mittatarkkuudet Levyuumaisten kannattimien sallitut mittapoikkeamat valmistajan ilmoittamista nimellismitoista ovat taulukon 712:T8 mukaiset. Mittatarkkuusvaatimukset koskevat levyuumaista kannatinta, jonka kosteus on 12 % puun kuivapainosta. Taulukko712:T8. Levyuumaisten palkkien valmistustarkkuudet. Ulottuvuus Suurin sallittu poikkeama, kun levyuumaisen kannattimen kosteus on 12 % puun kuivapainosta Palkin korkeus Laipan leveys ja korkeus 100 mm Laipan leveys ja korkeus > 100 mm Pituus kaikki pituudet ± 1 mm ± 1 mm ± 1,5 mm ± 5 mm

8 RunkoRYL Puuelementtityö Sivu: Toimitus Levyuumaiset kannattimet on merkitty kappalekohtaisesti siten, että merkinnöistä ilmenee vähintään taulukon 712:T9 tiedot. Taulukon 712:T9 tietoja ei tarvitse esittää, jos kannattimelle on myönnetty CE-merkki. Tällöin kukin kannatin on varustettu kyseisen standardin mukaisella CEmerkillä. Mikäli kannattimen loppukäyttö vaatii, että merkintä jätetään pois esteettisistä syistä, tulee taulukon 41310:T9 tiedot tai CE-merkityn kannattimen tapauksessa CE-merkistä ilmenevät tiedot esittää pakkausmerkinnästä tai kunkin tuote-erän mukana toimitettavissa kaupallisissa dokumenteissa. Levyuumaisen kannattimen kosteus saa olla toimitettaessa 20 % ± 2 % puun kuivapainosta. Mikäli kannatin on tarkoitus pintakäsitellä, saa sen kosteus pintakäsittelyn ajankohtana olla enintään 18 % puun kuivapainosta. Taulukko 712:T9. Levyuumaisen kannattimen merkintöjen tiedot. a) Valmistajan nimi tai tunnusmerkki b) Valmistuserän tunnusmerkintä c) d) Kuljetus ja varastointi Levyuumaiset kannattimet suojataan kastumista, likaantumista, kolhiintumista ja naarmuuntumista vastaan. Levyuumaiset kannattimet varastoidaan aina kuivalla, tukevalla ja tasaisella alustalla siten, että tuotteet ovat irti maasta ja tuotteisiin ei pääse syntymään haitallisia muodonmuutoksia ja ulkonäköä heikentäviä virheitä. Levyuumaisten kannattimien kosteus ei saa lisääntyä haitallisesti kuljetuksen ja varastoinnin aikana. Varastoinnin aikana huolehditaan levyuumaisten kannattimien tuulettumisesta. Varastointiolot vastaavat levyuumaisten kannattimien lopullisia käyttöoloja. Levyuumaisten kannattimien äkillisiä muutoksia vältetään varastoinnin aikana. Levyuumaisten kannattimien suojukset säilytetään ehjinä eikä niitä poisteta ennen asennusta. Jos vesi tiivistyy suojusten sisäpuolelle varastoinnin aikana, suojukset avataan tuulettumisen parantamiseksi. Ulkona levyuumaiset kannattimet varastoidaan noin 0,3 m korkeiden korokkeiden päälle, jotta alusta tuulettuu ja roiskevesien haitat jäisivät vähäisiksi Kotelo- ja ripalaatat Kotelo- ja ripalaattojen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään. Mikäli kelpoisuutta ei ole osoitettu CE-

9 RunkoRYL Puuelementtityö Sivu: 9 merkinnällä, asiakirjoissa vaaditut tuotteiden ominaisuudet voidaan osoittaa luotettavasti ulkopuolisen tarkastuslaitoksen hyväksynnällä tai rakennushankekohtaisilla kokeilla. Tässä yhteydessä kotelo- ja ripalaatoilla tarkoitetaan viilupuusta, liimapuusta, sahatavarasta tai monikerroslevystä liimaamalla valmistettuja laattoja Valmistuksen mittatarkkuudet Kotelo- ja ripalaattojen sallitut mittapoikkeamat valmistajan ilmoittamista nimellismitoista ovat taulukon 712:T10 mukaiset. Mittatarkkuusvaatimukset koskevat kotelo- ja ripalaattoja, joiden kosteus on 12 % puun kuivapainosta. Taulukko712:T10. Kotelo- ja ripalaattojen valmistustarkkuudet. Ulottuvuus Suurin sallittu poikkeama, kun kotelo- ja ripalaatan kosteus on 12 % puun kuivapainosta Laatan korkeus Laatan leveys < 400 mm 400 mm Pituus kaikki pituudet Nurkkapisteiden välisten ristimittojen ero - elementin pituus 6 m - elementin pituus > 6 m Suoruus kaikki leveydet ja pituudet 1) Mittauspituudesta, kun mittauspituus on vähintään 2 m. ± 2 mm ± 2 mm ± 0,5 % ± 5 mm ± 1,5 o/oo ± 15 mm ± 1,5 o/oo 1) Toimitus Kotelo- ja ripalaatat on merkitty kappalekohtaisesti siten, että merkinnöistä ilmenee vähintään taulukon 712:T11 tiedot. Taulukon 712:T11 tietoja ei tarvitse esittää, jos laatalle on myönnetty CEmerkki. Tällöin kukin laatta on varustettu kyseisen standardin mukaisella CE-merkillä. Mikäli laatan loppukäyttö vaatii, että merkintä jätetään pois esteettisistä syistä, tulee taulukon 712:T11 tiedot tai CE-merkityn laatan tapauksessa CE-merkistä ilmenevät tiedot esittää pakkausmerkinnästä tai kunkin tuote-erän mukana toimitettavissa kaupallisissa dokumenteissa. Kotelo- ja ripalaatan kosteus saa olla toimitettaessa 20 % ± 2 % puun kuivapainosta. Mikäli laatta on tarkoitus pintakäsitellä, saa sen kosteus pintakäsittelyn ajankohtana olla enintään 18 % puun kuivapainosta.

10 RunkoRYL Puuelementtityö Sivu: 10 Taulukko 712:T11. Kotelo- ja ripalaatan merkintöjen tiedot. a) Valmistajan nimi tai tunnusmerkki b) Valmistuserän tunnusmerkintä c) d) Kuljetus ja varastointi Kotelo- ja ripalaatat suojataan kastumista, likaantumista, kolhiintumista ja naarmuuntumista vastaan. Kotelo- ja ripalaatat varastoidaan aina kuivalla, tukevalla ja tasaisella alustalla siten, että tuotteet ovat irti maasta ja tuotteisiin ei pääse syntymään haitallisia muodonmuutoksia ja ulkonäköä heikentäviä virheitä. Kotelo- ja ripalaattojen kosteus ei saa lisääntyä haitallisesti kuljetuksen ja varastoinnin aikana. Varastoinnin aikana huolehditaan kotelo- ja ripalaattojen tuulettumisesta. Mikäli suunnitelma-asiakirjoissa on määrätty, että kotelo- ja ripalaatan suojukset poistetaan systemaattisesti rakennuksen kuivumisprosessin aikana (kuivumishalkeamien estäminen), huolehditaan, että suojukset säilyvät ehjinä rakentamisen aikana. Varastointiolot vastaavat kotelo- ja ripalaattojen lopullisia käyttöoloja. Laattojen äkillisiä muutoksia vältetään varastoinnin aikana. Laattojen suojukset säilytetään ehjinä eikä niitä poisteta ennen asennusta. Jos vesi tiivistyy suojusten sisäpuolelle varastoinnin aikana, suojukset avataan tuulettumisen parantamiseksi. Ulkona kotelo- ja ripalaattata varastoidaan noin 0,3 m korkeiden korokkeiden päälle, jotta alusta tuulettuu ja roiskevesien haitat jäisivät vähäisiksi Lämmöneriste, ääneneriste ja paloeriste Lämmöneristyksen, ääneneristyksen ja paloeristyksen tekemisessä noudatetaan suunnitteluasiakirjoissa esitettyjä vaatimuksia. Lämmöneriste on tiiviisti ilman- ja höyrynsulkua sekä tuulensuojaa vasten siten, että ilman virtaaminen eristeen ja ilman- ja höyrynsulun sekä eristeen ja tuulensuojan välissä ei ole mahdollista. Lämmöneristeen sauma- ja liitoskohdat ovat tiiviit siten, että eristekerrosta läpäiseviä ilmarakoja ei ole. Ääneneristeen sauma- ja liitoskohdat ovat tiiviit siten että eristekerrosta läpäiseviä ilmarakoja ei ole. Paloeristeen materiaali ja tiheys ovat suunnitteluasiakirjojen mukaisia. Paloeriste on tiiviisti paloeristettävää rakennetta vasten siten, että palon pääsy paloeristeen ja paloeristettävän rakenteen väliin ei ole mahdollista. Paloeristeen sauma- ja liitoskohdat ovat tiiviit siten, että eristekerrosta läpäiseviä rakoja ei ole.

11 RunkoRYL Puuelementtityö Sivu: 11 Lämmöneristeet, ääneneristeet ja paloeristeet ovat kiinnitetty elementteihin siten, että ne eivät pääse liikkumaan elementtien käsittelyn ja kuljetuksen aikana. Elementeissä käytettävät eristeet sekä ilman- ja höyrynsulut täyttävät RunkoRYL 2000:n luvussa 6 asetetut vaatimukset. Viitteet C3 Rakennuksen lämmöneristys, määräykset Suomen rakentamismääräyskokoelma. C4 Lämmöneristys. et. Suomen rakentamismääräyskokoelma. SFS-EN ISO Rakennusaineet ja -tuotteet. Lämpö- ja kosteustekniset ominaisuudet. Taulukoidut suunnitteluarvot ja menetelmät ilmoitetun lämpöteknisen arvon ja lämpöteknisen suunnitteluarvon määrittämiseksi Liitostarvikkeet Liittimet ja liitososat täyttävät kohdassa esitetyt vaatimukset Alusta Elementtien asennusalusta täyttää sille suunnitteluasiakirjoissa esitetyt vaatimukset. Asennusalusta on puhdas, kiinteä ja niin tasainen, että valmiille rakennusosalle määrätyt asennustarkkuus- ja muut laatuvaatimukset täyttyvät. Kosteuden tunkeutuminen alustasta puurakenteeseen estetään esimerkiksi bitumikermillä. Kosteuseristeenä käytetään bitumikermiä. Siveltävät kosteuseristeet eivät ole riittäviä estämään kosteuden tunkeutumista alustasta puurakenteeseen Elementtien asennus Elementtien asentamisessa noudatetaan suunnitteluasiakirjoissa esitettyjä vaatimuksia. Ennen elementtien asentamista käydään läpi asennustyön eri vaiheet ja niihin vaikuttavat seikat. Asentamista koskevat kirjalliset ohjeet ovat käytettävissä työmaalla asentamisen aikana. Elementit ja elementtien asennusalusta täyttävät kohdissa ja esitetyt vaatimukset. Elementit eivät saa olla välittömässä kosketuksessa sellaisen materiaalin kanssa, joka kuljettaa vettä kapillaarisesti (esimerkiksi betoni). Elementtien nostot tehdään siten ja sellaisilla nostovälineillä, että nostaminen ei aiheuta elementteihin haitallisia muodonmuutoksia ja heikennä elementtien laatua ja lujuusominaisuuksia. Käytettävät työ- ja kiinnitysmenetelmät eivät saa huonontaa elementtien ja valmiin elementtirakenteen laatua eikä lujuusominaisuuksia. Elementtien kosteus ei saa asennuksen aikana poiketa haitallisesti lopullisesta tasapainokosteudesta. Elementit suojataan asentamisen aikana haitalliselta kosteudelta. Mittapoikkeamat otetaan asennettaessa huomioon kirjallisten asennusohjeiden edellyttämällä tavalla.

12 RunkoRYL Puuelementtityö Sivu: 12 Asentamiseen vaikuttavat mm. aikataulu, asennustyön etenemisjärjestys, kulkutiet, asennuskoneiden paikat, sään aiheuttamat erikoistoimet, asennusalustat, mittaukset, tilapäiset tuennat, saumojen tiivistäminen ja tarkistusmittaukset Elementtien väliset liitokset Liitostarvikkeet ja liitostyypit täyttävät niille suunnitteluasiakirjoissa esitetyt vaatimukset. Liitostarvikkeet täyttävät kohdassa esitetyt vaatimukset. Liitokset täyttävät kohdassa esitetyt vaatimukset Valmis asennus Valmis elementtien asennus täyttää asiakirjoissa sille määrätyt asennustarkkuus- ja muut laatuvaatimukset. Elementtien puurunko täyttää kohdassa valmiille puurungolle esitetyt vaatimukset. Elementtien ulkoverhoukset täyttävät kohdassa valmiille puuverhoukselle esitetyt vaatimukset. Elementtien puuverhoukset ja puiset lattianpäällysteet täyttävät SisäRYL:n luvun laatuvaatimukset. Elementtien valmiit levytykset täyttävät RunkoRYL2010:n luvun 74 laatuvaatimukset. Elementtien lämmöneristys ja ilman- ja höyrynsulku täyttävät RunkoRYL 2010:n luvun 911 laatuvaatimukset. Seinäelementtien asennustarkkuudet ovat taulukon 721:T12 mukaiset ja vaakarakenneelementtien taulukon 721:T13 mukaiset. Poikkeamat mitataan huonoimmasta kohdasta. Kaikki vaatimukset täyttyvät samanaikaisesti. Suunnitteluasiakirjoissa voidaan vaatia tarkempia asennustarkkuuksia. Valmiin ulkovaipan ilmatiiviys ja lämmöneristävyys suositellaan todennettavaksi ilmatiiviysmittauksella ja lämpökamerakuvauksella. Taulukko 721:T12. Seinäelementtien asennustarkkuudet. Ulottuvuus ja sijainti Suurin sallittu poikkeama mm Luokka 1 Luokka 2 Luokka 3 Seinän sivusijainti perussuorasta ±5 ±8 ±12 Vapaa väli (vastakkaiset seinät) ±5 ±8 ±12 Seinän poikkeama pystysuorasta korkeus enintään 3 m ±3 ±5 ±8 korkeus yli 3 m ±5 ±8 ±12 Sauman leveys, poikkeama ±3 ±5 ±8 nimellismitasta Ulkosauman hammastus, puuverhous Elementtien yläreunan hammastus 3 5 8

13 RunkoRYL Puuelementtityö Sivu: 13 Taulukko 721:T13. Vaakarakenne-elementtien asennustarkkuudet. Ulottuvuus ja sijainti Suurin sallittu poikkeama mm Luokka 1 Luokka 2 Luokka 3 Elementin sivusijainti perussuorasta Sauman hammastus elementin ±5 ±8 ±12 yläpinnassa ala- ja välipohjissa 1) ) Hammastus hiotaan / tasoitetaan ennen lattianpäällysteen asentamista. Mikäli rakenteen päälle valetaan pintalaatta, ei hammastusta tarvitse poistaa. Luokka 1: Rakennusosat, joilta vaaditaan erityistä mittatarkkuutta ja joille asetetaan erityisen korkeat ulkonäkövaatimukset. Luokka 2: Asuin-, liike- ja toimisto- tai vastaavien rakennusten rakennusosat. Luokka 2 on yleisimmin käytetty asennustarkkuusluokka. Luokka 3: Hallirakennusten yms. tilojen rakennusosat, joille voidaan sallia luokkaa 2 alhaisemmat mittatarkkuus- ja ulkonäkövaatimukset. Viite SisäRYL Rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset. Talonrakennuksen sisätyöt Naulalevyristikoiden asennustarkkuudet Naulalevyristikoiden asennustarkkuudet ovat kuvan 721.K1 mukaiset. Kyseiset asennustarkkuudet koskevat myös naulalevyillä valmistettuja kehiä. Uumasauvan suurin käyryys on 15 mm. Poikkeamat mitataan rakenteen huonoimmasta kohdasta. Kaikki vaatimukset täyttyvät samanaikaisesti. Suunnittelu-asiakirjoissa voidaan vaatia tarkempia asennustarkkuuksia.

14 RunkoRYL Puuelementtityö Sivu: 14 Kuva 721.K1. Naulalevyristikoiden asennustarkkuudet Tappivaarnaristikoiden asennustarkkuudet Tappivaarmaristikoiden asennustarkkuudet ovat kuvan 721.K2 mukaiset. Uumasauvan suurin käyryys on xx mm. Poikkeamat mitataan rakenteen huonoimmasta kohdasta. Kaikki vaatimukset täyttyvät samanaikaisesti. Suunnittelu-asiakirjoissa voidaan vaatia tarkempia asennustarkkuuksia.

15 RunkoRYL Puuelementtityö Sivu: 15 Tilalle piirretään kuvat tappivaarnaristikoista Kuva 721.K2. Tappivaarnaristikoiden asennustarkkuudet Puuelementtityön kelpoisuuden osoittaminen Tarkastukset Ennen töiden aloittamista todetaan asennusalustan, elementtien ja asennustarvikkeiden kelpoisuus sekä työn edellyttämät kosteus- ja lämpötilaolot. Elementtien asennuksen aikana valvotaan jatkuvasti asennusolojen sopivuutta, peittyvien työsuoritusten asianmukaisuutta, tarvikkeiden asiakirjojen mukaista käyttöä, tarvittavia liikkuma- ja asennusvaroja, väliaikaista tuentaa ja suojausta sekä kiinnitysten riittävyyttä ja pitävyyttä. Tarkastuksesta laaditaan tarvittaessa pöytäkirja. Tarkastuspöytäkirjat, koestustodistukset yms. liitetään työmaalla ajan tasalla pidettävään kelpoisuusasiakirjaan, joka luovutetaan tilaajalle elementtiasennuksen vastaanottotarkastuksessa. Työn aikana kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että vaaditut ominaisuudet ja olosuhteet pysyvät sellaisina kuin työtä aloitettaessa on sovittu.

16 RunkoRYL Puuelementtityö Sivu: Luovutus Mahdolliset valvonta- ja tarkastuspöytäkirjat, koestustodistukset yms. selvitykset luovutetaan tilaajalle elementtiasennuksen vastaanottotarkastuksessa Korjaustyöt Puuelementtien korjaaminen Ennen puuelementtien korjaustöiden aloittamista tarkastetaan myös ympäröivien rakennusosien kunto ja selvitetään mahdollisten vaurioiden syyt. Lisäksi tehdään tarvittavat väliaikaiset tuennat ja ympäröivien rakennusosien suojaukset. Korjattavia elementtejä peittävät verhoukset ja niihin liittyvät ympäröivät rakenteet puretaan vain tarvittavassa laajuudessa. Elementtien asennusalustan kunto tarkastetaan ennen rakenteiden uusimista, jotta se täyttää kohdassa esitetyt vaatimukset. Puutavara, runkotarvikkeet ja verhoustarvikkeet sekä niiden asennus täyttävät niille edellä esitetyt vaatimukset. Alkuperäistä vastaavia rakenteita ja rakennustarvikkeita voidaan käyttää, jos todetaan, että näillä ei ole ollut merkitystä vaurioiden syntyyn. Korjattavien rakennusosien asennustarkkuudet määritellään asiakirjoissa tapauskohtaisesti. Mikäli elementtejä joudutaan korjaamaan kuljetus-, varastointi- tai asennusvaurioiden vuoksi, vastaa korjattu kohta laadultaan tasoa, joka elementeille oli määritelty ennen vaurioitumista. Mikäli vauriot ovat aiheutuneet selvistä rakenteellisista virheistä (suunnittelu- tai työvirhe), poistetaan tai muutetaan tällaiset ratkaisut korjaustöiden yhteydessä siten, että vaurion uusiutuminen vältetään. Elementtejä voidaan korjata uusimalla niiden pintakerroksia joko kokonaan tai osittain ja tarvittaessa uusimalla tai vahvistamalla runkorakenteita. Uudisrakentamiseen tarkoitettuja mittatarkkuustaulukoita noudatetaan vain soveltuvin osin Aukkojen ja reikien tekeminen puuelementtirakenteeseen Purkamisesta tehdään purkusuunnitelma. Aukot valmiiseen rakenteeseen tehdään rakennesuunnitelmien mukaan ottaen huomioon kohteeseen sopiva purkutapa ja -välineet, työnaikainen tuenta, tarvittavat telineet ja uuden rakenteen asentaminen. Kantavia tai tukevia rakenteita ei saa purkaa ennen kuin ympäröivät rakenteet on tuettu tai sidottu riittävästi. Tarvittavat vahvistukset tehdään rakennesuunnitelmien mukaan. Ympäröivät rakenteet suojataan rikottavan rakenteen aiheuttamilta kolhuilta ja pölyltä. Reikien ja aukkojen sallittu mittapoikkeama on suunnitelmien mukainen.

17 RunkoRYL Puuelementtityö Sivu: 17 Pölyn leviäminen muihin tiloihin estetään. Mahdollisuuksien mukaan tila, jossa purkutöitä tehdään, alipaineistetaan Puuelementtityön vaikutukset ympäristöön Puuelementtityössä syntyvä rakennusjäte ja pakkausmateriaali ensisijaisesti kierrätetään kunkin materiaalin mukaisesti. Kierrätykseen kelpaamaton jäte hävitetään valmistajan ja kunnallisen viranomaisten ohjeiden mukaan. Puhdas pintakäsittelemätön ja kyllästämätön puutavara voidaan hävittää polttamalla, jolloin se voidaan hyödyntää lämmityksessä. Viitteet Valtioneuvoston päätös rakennusjätteistä. Suomen säädöskokoelma 295/1997. Jäteasetus. Suomen säädöskokoelma 1390/1993.

7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:40

7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:40 RunkoRYL 2010 722 Hirsityö Sivu: 1 7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:40 72 Puuelementtirakentaminen 722 Hirsityö Sisältö hirsikehikko pyörö-, höylä- tai liimahirrestä hirsikehikon pystytys muut vastaavat

Lisätiedot

HalliPES 1.0 OSA 12: TOLERANSSIT

HalliPES 1.0 OSA 12: TOLERANSSIT 1.0 JOHDANTO Tässä osassa esitetään hallirakennusten seinä- ja kattoelementtien valmistustarkkuudet sekä rungon asennustarkkuudet. Kyseiset valmistus- ja asennustarkkuudet on esitetty puurakenteiden toteutusstandardissa

Lisätiedot

7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:38

7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:38 RunkoRYL 2010 712 Puujulkisivutyö Sivu: 1 7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:38 71 Puurunkorakentaminen 712 Puujulkisivutyö Sisältö julkisivun puuverhoukset ja räystäiden laudoitukset verhouksen kiinnitystuet

Lisätiedot

HIRSITALON LAATUVAATIMUKSET HIRSITALOTEOLLISUUS HTT RY 4/2011

HIRSITALON LAATUVAATIMUKSET HIRSITALOTEOLLISUUS HTT RY 4/2011 HIRSITALON LAATUVAATIMUKSET HIRSITALOTEOLLISUUS HTT RY 4/2011 HIRSITALON LAATUVAATIMUKSET hirsirakennukset, laatuvaatimukset timmerhus, kvalitetsbestämmelser log building, quality requirements Tässä ohjekortissa

Lisätiedot

Sisävaiheen kirvestyöt Välioviasennus

Sisävaiheen kirvestyöt Välioviasennus Sisävaiheen kirvestyöt Välioviasennus Topparilaudat Asennetaan topparilaudat oven aukeamispuolelle oviaukon pieliin. Mikäli lattian päällyste halutaan tehdä myöhemmin yhtenäiseksi oven kohdalla, asennetaan

Lisätiedot

Teräsosien CE merkintä

Teräsosien CE merkintä 1.0 SOVELTAMISALA Tässä teknisessä tiedotteessa käsitellään puurakenteiden liitoksissa käytettävien liitososien CE-merkintätarvetta. Erityisesti käsitellään ns. tilausteräsosia, jotka terästoimittaja valmistaa

Lisätiedot

SUOMEN KUITULEVY OY Heinola/Pihlava TUULENSUOJALEVYT. -tyyppihyväksyntä VTT-11366-06. Kiinnitysohjeet ja levyjäykistysominaisuudet

SUOMEN KUITULEVY OY Heinola/Pihlava TUULENSUOJALEVYT. -tyyppihyväksyntä VTT-11366-06. Kiinnitysohjeet ja levyjäykistysominaisuudet SUOMEN KUITULEVY OY Heinola/Pilava TUULENSUOJALEVYT -tyyppiyväksyntä VTT-11366-06 Kiinnitysojeet ja levyjäykistysominaisuudet Runkoleijona Tuulileijona Päivitetty 4.5.2009 2 SISÄLLYS 1.0 ALKUSANAT...4

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:47

7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:47 RunkoRYL 2010 741 Levytyö runkorakenteissa Sivu: 1 7 Puu- ja levyrakentaminen RTS 10:47 74 Levyrakentaminen 741 Levytyö runkorakenteissa Sisältö lastulevyt puukuitulevyt vanerilevyt kipsilevyt mineraalilevyt

Lisätiedot

Kivissä ei ole lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia.

Kivissä ei ole lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia. 1 313 Luonnonkivipäällystäminen 3132.1 Kiveyksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään. Mikäli

Lisätiedot

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa.

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa. 7.2 Mallityöselitys Geberit Silent-PP Tämä mallityöselitys on laadittu edesauttamaan kohteen LVI-työselityksen laatimista. Mallityöselityksessä on esitetty Geberit Silent-PP -kiinteistöviemärijärjestelmän

Lisätiedot

Puurakentamisen toteuttaminen standardi. Tomi Toratti RTT Puutuoteteollisuus

Puurakentamisen toteuttaminen standardi. Tomi Toratti RTT Puutuoteteollisuus Puurakentamisen toteuttaminen standardi Tomi Toratti RTT Puutuoteteollisuus Lähtökohta Tutkimushanke VTT vuosina 2004-2006 Puurakenteiden laadunvarmistus, - Suunnittelu, valmistus, työmaatoteutus ja käyttö

Lisätiedot

VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS

VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS VESIKATON JA YLÄPOHJAN KUNTOTUTKIMUS Seuraavassa käsitellään vesikaton ja yläpohjan kuntotutkimusta. Kuntotutkimuksessa tarkastellaan vesikatteen ja sen alusrakenteen lisäksi mahdollista tuuletustilaa

Lisätiedot

Puun kosteuskäyttäytyminen

Puun kosteuskäyttäytyminen 1.0 KOSTEUDEN VAIKUTUS PUUHUN Puu on hygroskooppinen materiaali eli puulla on kyky sitoa ja luovuttaa kosteutta ilman suhteellisen kosteuden vaihteluiden mukaan. Puu asettuu aina tasapainokosteuteen ympäristönsä

Lisätiedot

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Puu-teräs-liittopalkit (Posi-Joist palkit)

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Puu-teräs-liittopalkit (Posi-Joist palkit) Varmennustodistuksen arviointiperusteet Puu-teräs-liittopalkit (Posi-Joist palkit) Sisällysluettelo 1. Viiteasiakirjat 2 2. Yleistä 3 3. Alkutarkastus 3 4. Valmistajan laadunvarmistusjärjestelmän vaatimukset

Lisätiedot

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA Valvojan rooli ja valvontatyö käytännössä Työmaavalvonnan tarkoituksena on varmistaa rakentamisen laatu saavutetaan haluttu lopputulos sopimuksen mukaisuus hyvän rakennustavan noudattaminen, jos sopimuksia

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi

ASENNUSOHJEET. Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat. Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi ASENNUSOHJEET Moduleo - lukkopontilliset vinyylilattiat Ruukinkuja 2, 02330 ESPOO 09 260660 orientoccident.fi SISÄLLYS Yleistä... 2 Vastaanotto ja säilytys... 2 Tasaannuttaminen... 3 Asennusolosuhteet...

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL

ASENNUSOHJEET SILENCIO 24 / 36 SILENCIO EL ASENNUSOHJEET 24 / 36 EL Näin saavutetaan paras ääneneristys Betonielementit ja betoniset ontelolaatat Betonisten välipohjien ääneneristys riippuu paljolti siitä, millaisia kantavat rakenteet ovat. Laatta-

Lisätiedot

Tikli-Alumiinioven asennusohje

Tikli-Alumiinioven asennusohje Tikli Group Oy Yhdystie 40, 62800 Vimpeli ALUMIINIOVET OVI TOIMITUKSEN SAAVUTTUA Tarkista ovien laatu ja määrä heti saatuasi tuotteet. Toimitukseen liittyvät huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa tuotteen

Lisätiedot

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN Turmalin-savikattotiili Minster-betonikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 14.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 9 Alkulause

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Myönnetty 10.03.2011 Päivitetty 27.08.2013. SPU Eristeet

TUOTTEEN NIMI VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Myönnetty 10.03.2011 Päivitetty 27.08.2013. SPU Eristeet SERTIFIKAATTI VTT-C-6665-11 Myönnetty 10.03.2011 Päivitetty 27.08.2013 TUOTTEEN NIMI SPU Eristeet VALMISTAJA SPU Oy Itsenäisyydenkatu 17 A 7, FI-33500 Tampere TUOTEKUVAUS SPU:n valmistamia polyuretaanieristeitä

Lisätiedot

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Kantavat mekaanisin liitoksin kootut puurakennekokoonpanot (Naulalevyrakenteet)

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Kantavat mekaanisin liitoksin kootut puurakennekokoonpanot (Naulalevyrakenteet) Varmennustodistuksen arviointiperusteet Kantavat mekaanisin liitoksin kootut puurakennekokoonpanot (Naulalevyrakenteet) Sisällysluettelo 1. Viiteasiakirjat 2 2. Yleistä 3 3. Alkutarkastus 3 4. Suunnittelu

Lisätiedot

TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO

TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO TIKLI-OVET JA IKKUNAT ASENNUS JA HUOLTO TOIMITUKSEN VASTAANOTTO Tarkista ovien laatu ja määrä heti saatuasi tuotteet. Toimitukseen liittyvät huomautukset on tehtävä 8 päivän kuluessa tuotteen myyjälle.

Lisätiedot

Ohje: RIL 225-2004 Rakennusosien lämmönläpäisykertoimen laskenta

Ohje: RIL 225-2004 Rakennusosien lämmönläpäisykertoimen laskenta ISOVER_RIL_225 Tällä ohjelmalla ISOVER_RIL_225 esitetään erityisesti ohjeet lämmöneristeen ilmanläpäisevyyden vaikutuksen huomioon ottavan korjaustekijän ΔU a määrittämiseksi ISOVER-rakennuseristeillä

Lisätiedot

IKKUNAN ASENNUS UUDIS- JA KORJAUSRAKENTAMISESSA

IKKUNAN ASENNUS UUDIS- JA KORJAUSRAKENTAMISESSA IKKUNAN ASENNUS UUDIS- JA KORJAUSRAKENTAMISESSA Täyttää seuraavien rakentamismääräysten mukaiset vaatimukset: RIL 107-2012 (Suomi) RAL DIN 4107 (Saksa) ÖNORM B 5320 (Itävalta) 1 Oikea ja turvallinen ikkunan

Lisätiedot

MUOVIPUTKIEN ASENNUS

MUOVIPUTKIEN ASENNUS MUOVIPUTKIEN ASENNUS Putkijaoston julkaisu no 36 TASKUOPAS Tässä taskuoppaassa esitetyt asennusohjeet noudattavat Suomen Rakennusinsinöörien liitto ry:n julkaisussa RIL 77-2005 Maahan ja veteen asennettavat

Lisätiedot

4/2016 VIESKATALO. Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen. VIESKAN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 Alavieska www.vieskanelementti.fi

4/2016 VIESKATALO. Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen. VIESKAN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 Alavieska www.vieskanelementti.fi 4/2016 VIESKTLO Työohjeet Rakennuksen vaipan tiivistämiseen VIESKN ELEMENTTI OY PL 4, 85201 lavieska www.vieskanelementti.fi Yleistä Kosteus- ja homevaurioiden välttämiseksi on tärkeää huolehtia siitä,

Lisätiedot

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-8580-12 Myöntämispäivä 11.6.2012 TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY.

SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-8580-12 Myöntämispäivä 11.6.2012 TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATIN HALTIJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. SERTIFIKAATTI Nro VTT-C-8580-12 Myöntämispäivä 11.6.2012 TUOTTEEN NIMI System Intello SERTIFIKAATIN HALTIJA Redi-yhtiöt Oy Yrittäjäntie 23 01800 Klaukkala TUOTEKUVAUS System Intello on rakennuksen vaipan

Lisätiedot

5 Kivirakentaminen RTS 10:21

5 Kivirakentaminen RTS 10:21 RunkoRYL 2010 511 Tiilimuuraus Sivu: 1 5 Kivirakentaminen RTS 10:21 51 Muuraaminen 511 Tiilimuuraus Sisältö poltettujen ja kalkkihiekkatiilien sekä kalkkihiekkaharkkojen muuraustyöt työkunnan tekemät työt,

Lisätiedot

SSAB keskikaide SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE. Keskikaide SSAB 210x130/4

SSAB keskikaide SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE. Keskikaide SSAB 210x130/4 SSAB keskikaide SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE Keskikaide SSAB 210x130/4 Sisältö: Sovellusalue...2 Asennus...2 Kaiteiden käsittely...2 Kaiteen rakenne ja osat...3 Kaiteen aloitus ja lopetuskohdat...4 Kaiteen

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt Eurokoodien mukainen suunnittelu RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 3 2.1 RKL- ja R2KL-kiinnityslevyjen mitat... 3 2.2 R3KL-kiinnityslevyjen

Lisätiedot

Liukuvalettavat betoniset reunatuet esitetään julkaisun InfraRYL luvussa 221123. Viitteet 221123 Liukuvalettavat betoniset reunatuet, InfraRYL.

Liukuvalettavat betoniset reunatuet esitetään julkaisun InfraRYL luvussa 221123. Viitteet 221123 Liukuvalettavat betoniset reunatuet, InfraRYL. 1 316 Reunatuet Liukuvalettavat betoniset reunatuet esitetään julkaisun InfraRYL luvussa 221123. 221123 Liukuvalettavat betoniset reunatuet, InfraRYL. 3161.1 Reunatukien materiaalit 3161.1.1 Reunatukien

Lisätiedot

Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Tiedote 4.12.2010, Jouko Aho, Martti Remes

Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Tiedote 4.12.2010, Jouko Aho, Martti Remes Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 1(13) Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus 2(13) Asunto Oy Rudolfintie 15, kylpyhuoneiden ja keittiöiden saneeraus

Lisätiedot

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Erstantie 2, 15540 Villähde 3 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1 TOIMINTATAPA... 4 2 MATERIAALIT JA RAKENNE... 5 2.1 MATERIAALIT... 5 2.2 RAKENNEMITAT... 5 3 VALMISTUS... 6 3.1 VALMISTUSTAPA...

Lisätiedot

Kingspan-ohjekortti nro 106

Kingspan-ohjekortti nro 106 Toukokuu 2016 Kingspan-ohjekortti nro 106 HÖYRYNSULKURATKAISUOHJE Kingspan Therma -eristeet höyrynsulkuratkaisuna Kingspan Therma -eristeet alhaisen lämmönjohtavuuden ja korkean vesihöyrynvastuksen ansiosta

Lisätiedot

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27 9 LIITE 5. s. 1 1 RAKENNNESELVITYS 1.1 TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY Selvitys on rajattu koskemaan :ssa olevan rakennuksen 1. ja 2. kerroksen tiloihin 103, 113, 118, 204 ja 249 liittyviä rakenteita. 1.2 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaide Ruukki 210x130/4 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely... 2 Kaiteen rakenne ja osat... 3 Kaiteen aloitus ja lopetuskohdat... 4 Kaiteen

Lisätiedot

NAULALEVYRAKENTEIDEN ASENNUS- JA TUENTAOHJE

NAULALEVYRAKENTEIDEN ASENNUS- JA TUENTAOHJE Liite C. NR-rakenteiden asennus- ja tuentaohje NAULALEVYRAKENTEIDEN ASENNUS- JA TUENTAOHJE 30.9.2013 www.ril.fi Naulalevyrakenteiden käsittely, asennus, kiinnitys ja tuenta tulee toteuttaa rakennuskohteen

Lisätiedot

ANTENNIALAN TEKNIIKKAPÄIVÄ Rantasipi Hyvinkää, 8.11.2012

ANTENNIALAN TEKNIIKKAPÄIVÄ Rantasipi Hyvinkää, 8.11.2012 ANTENNIALAN TEKNIIKKAPÄIVÄ Rantasipi Hyvinkää, 8.11.2012 KAAPELIEN PALOTURVALLISUUS JA PALOKATKOT Esityksen sisältö: paloturvallisuutta koskevat määräykset kaapelit palokatkot 1 RAKENNUSTEN PALOTURVALLISUUS

Lisätiedot

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET

SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 19.5.2016 - 1 - SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... - 2-1.1 Yleiskuvaus... - 2-1.2 Toimintatapa... - 3-1 MITAT JA MATERIAALIT... - 4-2.1 Kannaketyypit...

Lisätiedot

Runkoleijona & Tuulileijona

Runkoleijona & Tuulileijona TUULENSUOJALEVYT Kiinnitysojeet ja levyjaykistysominaisuudet Runkoleijona & Tuulileijona SISÄLLYS 1.0 ALKUSANAT...2 2.0 LEVYJEN KÄYTTÖKOHTEET JA OMINAISUUDET...2 3.0 KÄSITTELY- JA ASENNUSOHJEET...3 3.1

Lisätiedot

WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN

WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN WEBER.VETONIT TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN Ennen Tycroc TWP rakennuslevyjen asennusta täytyy varmistaa, että alusta on kuiva, luja, jäykkä ja vakaa sekä puhdas pölystä, öljystä,

Lisätiedot

Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1

Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1 Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija) vers 2.1 Laadunvalvontasuunnitelma (suunnittelija), (Rakentaminen-sisäänosto), (Rakentaminen tuotanto), (-tarjous) ja (tuotanto) PINNAN TASAISUUSVAATIMUKSET Vastaako

Lisätiedot

PROMATECT -200 Asennusohje

PROMATECT -200 Asennusohje 1.1. Teräspilari 1. Teräspilari. 2. PROMATECT -200 levy. 3. PROMATECT -200 levy. 4. Kiinnitys hakain-nauloilla. 1.2. Levyjen asennusvaihtoehdot PROMATECT -200 levypaksuudet eri teräsprofiileille mitoitetaan

Lisätiedot

Eurokoodien mukainen suunnittelu

Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosat Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosAt 1 TOIMINTATAPA...3 2 MATERIAALIT...4 3 VALMISTUS...5 3.1 Valmistustapa...5 3.2 Valmistustoleranssit...5 3.3 Valmistusmerkinnät...5

Lisätiedot

Nämä toimitusehdot korvaavat aikaisemmat Mäntypuisten ratapölkkyjen tekniset toimitusehdot 1281/731/97, 1.11.1997. kunnossapitoyksikön päällikkö

Nämä toimitusehdot korvaavat aikaisemmat Mäntypuisten ratapölkkyjen tekniset toimitusehdot 1281/731/97, 1.11.1997. kunnossapitoyksikön päällikkö RATAHALLINTO- KESKUS BANFÖRVALTNINGS- CENTRALEN 1717/731/02 8.11.2002 1 (7) MÄNTYPUISTEN RATAPÖLKKYJEN TEKNISET TOIMITUSEHDOT Ratahallintokeskus on vahvistanut Mäntypuisten ratapölkkyjen tekniset toimitusehdot

Lisätiedot

RTA-, RWTL- ja RWTS-nostoAnkkurit

RTA-, RWTL- ja RWTS-nostoAnkkurit RTA-, RWTL- ja RWTSnostoAnkkurit Eurokoodien mukainen suunnittelu RTA-, RWTL- ja RWTS-nostoAnkkurit 1 TOIMINTATAPA...2 2 RTA-NOSTOANKKUREIDEN MITAT...3 2.1 RTA-nostoankkureiden mitat ja toleranssit...3

Lisätiedot

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS

ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS Asennusohje 1 (6) ELEMENTO 5 SUORASIVUINEN PILARILLINEN UMPIKIERREPORRAS ASENNUSOHJE YLEISTÄ Elementit asennetaan runkotyövaiheessa kerros kerrallaan asennussuunnitelman mukaisessa järjestyksessä. Tilaaja/työmaa

Lisätiedot

Isola seinäjärjestelmä

Isola seinäjärjestelmä Isola seinäjärjestelmä Sokkelin tiivistyskaista, runkoside, tuulensuoja, hiirilista Tammikuu 2003 Ja talosi voi hyvin Isola seinäjärjestelmä on toimiv Se pitää tuulta ja läpäisee vesih Sokkelin tiivistyskaista

Lisätiedot

Kattamisohjeet. SBS-kumibituminen pintahuopa, 10 m x 0,7 m

Kattamisohjeet. SBS-kumibituminen pintahuopa, 10 m x 0,7 m Kattamisohjeet Katepal Oy PL 33, 37501 LEMPÄÄLÄ Palvelupuhelin (03) 375 9111 Fax (03) 375 0974 E-mail: katepal@katepal.fi www.katepal.fi Kuljetus ja varastointi Kuljetettava ja varastoitava pystyasennossa.

Lisätiedot

Uponor-lattialämmitysjärjestelmä puurakenteiseen ala- ja välipohjaan

Uponor-lattialämmitysjärjestelmä puurakenteiseen ala- ja välipohjaan Uponor-lattialämmitysjärjestelmä puurakenteiseen ala- ja välipohjaan 2 Lattialämmitys on hyvä ratkaisu Vesikiertoinen lattialämmitys on helppo asentaa valmiiksi uritetulla lattialämmityksen KoskiTherm-asennuslevyllä.

Lisätiedot

RIL 107-2012 Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet -julkistamisseminaari 13.11.2012

RIL 107-2012 Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet -julkistamisseminaari 13.11.2012 RIL 107-2012 Rakennusten veden- ja kosteudeneristysohjeet -julkistamisseminaari 13.11.2012 Julkaisun tavoitteet ja yleiset periaatteet Pekka Laamanen 14.11.2012 1 RIL 107-2012 Julkaisu sisältää veden-

Lisätiedot

NR-rakenteet ja standardisointi 2018

NR-rakenteet ja standardisointi 2018 1 NR-rakenteet ja standardisointi 2018 Tomi Toratti 25.9.2014 CE-merkintä Mikä on? CE-merkinnällä valmistaja osoittaa ja vakuuttaa, että tuotteen keskeiset ominaisuudet on selvitetty harmonisoidun tuotestandardin

Lisätiedot

HARKKOELEMENTTI Tuoteseloste

HARKKOELEMENTTI Tuoteseloste sivu 1/6 HARKKOELEMENTTI Tuoteseloste Urakkarajat, laatuvaatimukset ja asennusohjeet Kivirakenteinen harkkoseinäelementti Valmistaja: Kukonkankaantie 8 (PL 102) 15871 HOLLOLA Y-0146190-9 Hollola www.rakennusbetoni.fi

Lisätiedot

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n

Näin lisäeristät 1. Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys. Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Näin lisäeristät 1 Villaeristeisen puurunkoseinän ulkopuolinen lisäeristys Eristeinä PAROC Renova tai PAROC WPS 3n Tammikuu 2012 Ulkopuolinen lisäeristys PAROC Renova -levyllä Julkisivujen uusimisen yhteydessä

Lisätiedot

Laatua jo vuodesta 1979. Tuulissuontie 16, Puhelin 02-4878 381, Fax 02-4878 344 21420 LIETO myynti@turunrakennustuote.fi. www.turunrakennustuote.

Laatua jo vuodesta 1979. Tuulissuontie 16, Puhelin 02-4878 381, Fax 02-4878 344 21420 LIETO myynti@turunrakennustuote.fi. www.turunrakennustuote. NR-RAKENTEIDEN ASENNUS-JA KÄSITTELYOHJEET Tutustu huolellisesti näihin ohjeisiin. Katso tarkasti kohdat 3,4,7 ja 9!!! Laatua jo vuodesta 1979 Tuulissuontie 16, Puhelin 02-4878 381, Fax 02-4878 344 21420

Lisätiedot

TUOTTEEN NIMI EDUSTAJA/ VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Myönnetty 1.10.2013. Alkuperäinen englanninkielinen

TUOTTEEN NIMI EDUSTAJA/ VALMISTAJA TUOTEKUVAUS SERTIFIOINTIMENETTELY. Myönnetty 1.10.2013. Alkuperäinen englanninkielinen TUOTTEEN NIMI SERTIFIKAATTI VTT-C-10100-13 Myönnetty 1.10.2013 Alkuperäinen englanninkielinen Xella kattoelementit Xella lattiaelementit EDUSTAJA/ VALMISTAJA Xella Danmark A/S Helge Nielsen Allé 7 DK-8723

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE. Selluvilla A-A I-PALKKI. leikkaus A. www.webon.fi. 45 mm. 6 mm. 350 mm. 70 mm. I-palkki 350 mm PRT-Lami 70 x45 mm / 6 mm

TOIMINTAOHJE. Selluvilla A-A I-PALKKI. leikkaus A. www.webon.fi. 45 mm. 6 mm. 350 mm. 70 mm. I-palkki 350 mm PRT-Lami 70 x45 mm / 6 mm 45 mm A-A I-PALKKI 6 mm 350 mm leikkaus A A 5 6 7 70 mm 4 3 www.webon.fi SISÄLLYSLUETTELO SIVU YLÄPOHJA NORMAALIRISTIKKO 3 YLÄKERTA ONTELOASENNUS 4 YLÄPOHJA LISÄERISTYS 5 YLÄPOHJA NORMAALIRISTIKKO/SAKSIRISTIKKO

Lisätiedot

KIILTO TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN

KIILTO TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN KIILTO TUOTTEET JA TYCROC TWP RAKENNUSLEVYT SEINÄÄN JA LATTIAAN Ennen Tycroc TWP rakennuslevyjen asennusta täytyy varmistaa, että alusta on kuiva, luja, jäykkä ja vakaa sekä puhdas pölystä, öljystä, rasvoista

Lisätiedot

Ranuan jäähalli LVI-työselostus LVI-TYÖSELOSTUS. IV-urakka KOHDE

Ranuan jäähalli LVI-työselostus LVI-TYÖSELOSTUS. IV-urakka KOHDE LVI-TYÖSELOSTUS IV-urakka KOHDE Ranuan jäähalli 24.4.2015 1 Sisältö LVI-TYÖSELOSTUS... 1 1. Yleistä rakennuskohteesta... 3 1.1 Rakennuskohteen tiedot... 3 1.1.1 Rakennuttaja... 3 1.1.2 Käyttäjän edustaja...

Lisätiedot

Aidan ja porttien tuoteseloste

Aidan ja porttien tuoteseloste Tuote rajausaita Koodi1 MPA 120 Aidan ja porttien tuoteseloste Tuote info Aitaelementin koko 1200x2500 mm koostuu 15x15 mm pystyneliöputkista sekä vaakasidoksista 30x18x1,5 mm. Jokaisen pystytikun yläosassa

Lisätiedot

Valmis 8 m alumiinitelinepaketti

Valmis 8 m alumiinitelinepaketti Valmis 8 m alumiinitelinepaketti Ota peräkärry hinaukseen! www.ramirent.fi www.ramirent.fi Peräkärryn sisältö Telinepaketti koostuu Instant Span 300 7,9 m korkeasta alumiinitelineestä, joka on valmiiksi

Lisätiedot

Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa

Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa 1 (1) Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelijoilla Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa varten. Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu on tehtävä Liikenneviraston

Lisätiedot

Kartoittaja: Toni Jokela p. 0405626050 toni.jokela@kuivaustekniikka.info. Tarkastusraportti. Vuoto siivouskomerossa rättipatterille tulevassa putkessa

Kartoittaja: Toni Jokela p. 0405626050 toni.jokela@kuivaustekniikka.info. Tarkastusraportti. Vuoto siivouskomerossa rättipatterille tulevassa putkessa Tarkastusraportti Sivu: 1 (15) Asiakas Vahinkopaikan osoite Yhteyshenkilö Läsnäolijat Pelkosenniemen kunta Koulutie 9 98500 Pelkosenniemi Jarkko Vuorela (Yhteyshenkilö) p. 0407044508 jarkko.vuorela@pelkosenniemi.

Lisätiedot

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet 18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet Määrämittausohje 1814. 18145.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja -rakenteen materiaalit 18145.1.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja rakenteen materiaali, yleistä Tuotteen

Lisätiedot

Asennusja käyttöohje. Pultattava kaatoallas 4950x2325 & 4950x2835. 408110 (fi)

Asennusja käyttöohje. Pultattava kaatoallas 4950x2325 & 4950x2835. 408110 (fi) Asennusja käyttöohje Pultattava kaatoallas 4950x2325 & 4950x2835 408110 (fi) ANTTI-TEOLLISUUS OY Koskentie 89 25340 Kanunki, Salo Puh. +358 2 774 4700 Fax +358 2 774 4777 E-mail: antti@antti-teollisuus.fi

Lisätiedot

TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä

TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmä Vaarnalevyt lattioiden liikuntasaumoihin Versio: FI 6/2014 Tekninen käyttöohje TERADOWEL- ja ULTRADOWELkuormansiirtojärjestelmät Vaarnalevyt lattioiden

Lisätiedot

HardiePlank kuitusementtipaneelien asennusohje

HardiePlank kuitusementtipaneelien asennusohje HardiePlank kuitusementtipaneelien asennusohje Tuotteet ja tarvikkeet 3 Profiilit 4 Ennen asentamista 5 Asennusperiaatteet 6 Säilyttäminen 7 Työstäminen 8 Kiinnitystarvikkeet 9 Asentaminen 10 Asennustiedot

Lisätiedot

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin SPU Sauna-Satu soveltuu saunan seinien ja kattojen sekä kosteiden tilojen

Lisätiedot

HTT- ja TT-LAATTOJEN SUUNNITTELUOHJE

HTT- ja TT-LAATTOJEN SUUNNITTELUOHJE 1 TT- ja TT-LAATTOJEN SUUNNITTELUOJE 2 YLEISTÄ TT-ja TT-laatat ovat esijännitettyjä betonielementtejä. Jännevälit enimmillään 33 m. Laattoja käytetään ala-, väli- ja yläpohjien kantaviksi rakenteiksi teollisuus-,

Lisätiedot

Betonielementtien käsittelyohjeet

Betonielementtien käsittelyohjeet Betonielementtien käsittelyohjeet Seinäelementit, kampafakki... 2 Eristetyt elementit, A-pukki... 3 Väliseinä- ja kuorielementit, A-pukki... 4 Laattaelementit... 5 Pilari-ja palkkielementit... 6 Nosto-ohjeet...

Lisätiedot

Betonielementtidetaljit

Betonielementtidetaljit Betonielementtidetaljit Matti Turunen, rakennusinsinööri Osastopäällikkö, Finnmap Consulting Oy matti.turunen@finnmapcons.fi Artikkelissa käsitellään asuinrakennusten kiinnitysdetaljeja, mutta samat periaatteet

Lisätiedot

RTS 15:31 TEOLLISESTI PINTAKÄSITELLYT ULKOVERHOUSLAUDAT SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO

RTS 15:31 TEOLLISESTI PINTAKÄSITELLYT ULKOVERHOUSLAUDAT SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO RTS 15:31 OHJEET xxxkuu 201X 1 (X) korvaa RT XX-XXXX TEOLLISESTI PINTAKÄSITELLYT ULKOVERHOUSLAUDAT Tässä ohjeessa esitetään havupuusahatavarasta valmistettujen ja teollisesti pintakäsiteltyjen ulkoverhouslautojen

Lisätiedot

Rakenna oma puukuivuri

Rakenna oma puukuivuri Rakenna oma puukuivuri Sauno puutavarankuivuri Rakennusohje Kuivaimen osat ruuvataan yhteen erikoisruuveja käyttämällä. Tämän ohjeen avulla voit rakentaa omia tarpeitasi vastaavan kuivaimen. Katso ohjeen

Lisätiedot

MODIX Raudoitusjatkokset

MODIX Raudoitusjatkokset MODIX Raudoitusjatkokset Betoniyhdistyksen käyttöseloste nro 23 2/2009 MODIX -raudoitusjatkos Peikko MODIX raudoitusjatkosten etuja: kaikki tangot voidaan jatkaa samassa poikkileikkauksessa mahdollistaa

Lisätiedot

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Näin lisäeristät 4 Sisäpuolinen lisäeristys Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Tammikuu 202 Sisäpuolinen lisälämmöneristys Lisäeristyksen paksuuden määrittää ulkopuolelle jäävän eristeen

Lisätiedot

ASENNUSOHJE 2. AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE. sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2

ASENNUSOHJE 2. AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE. sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2 2009 ASENNUSOHJE 2 AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2 AMU-YLITYSPALKKI 1. Perustietoa 3 2. Älä pätki! 3 3. Asennus 4 1. kaksi tapaa 4 2. palkin

Lisätiedot

LUMILINKO TR-270. Käyttö- ja huolto-ohjekirja. J. VARILA STEEL OY puh 050 359 7074 / 0500 863 127. 69950 PERHO www. varilasteel.

LUMILINKO TR-270. Käyttö- ja huolto-ohjekirja. J. VARILA STEEL OY puh 050 359 7074 / 0500 863 127. 69950 PERHO www. varilasteel. LUMILINKO TR-270 Käyttö- ja huolto-ohjekirja J. VARILA STEEL OY puh 050 359 7074 / 0500 863 127 Koivukoskentie 2 varilasteel@pp.nic.fi 69950 PERHO www. varilasteel.com 1 Sisällysluettelo 1. Käyttötarkoitus

Lisätiedot

Betonivalu. Thermotech lattialämmitysjärjestelmä EDUT TIEDOT

Betonivalu. Thermotech lattialämmitysjärjestelmä EDUT TIEDOT Betonivalu EDUT Voidaan liittää mihin tahansa vesikiertoiseen lämmönlähteeseen Taloudellinen Helppo asentaa TIEDOT ASENNUSKISKO 1 MM PUTKELLE 0133-1, pituus m ASENNUSKISKO 16-0 MM PUTKELLE KIINNIKKEILLÄ

Lisätiedot

NAULALEVYRAKENTEIDEN ASENNUS- JA TUENTAOHJE

NAULALEVYRAKENTEIDEN ASENNUS- JA TUENTAOHJE Liite C. NR-rakenteiden asennus- ja tuentaohje NAULALEVYRAKENTEIDEN ASENNUS- JA TUENTAOHJE 15.4.2008 www.ril.fi RIL 248-2008 Naulalevyrakenteiden käsittely, asennus, kiinnitys ja tuenta tulee toteuttaa

Lisätiedot

WQ-palkkijärjestelmä

WQ-palkkijärjestelmä WQ-palkkijärjestelmä Sisällys 1. Toimintatapa 2 2. Valmistus 2 2.1. Materiaali 2 2.2. Pintakäsittely 2 2.3. Laadunvalvonta 3 3. Palkin käyttö rakenteissa 3 4. Suunnittelu 3 4.1. Palkin rakenne 3 4.2. Palkin

Lisätiedot

HUOMAUTUS: JOS DELTAPALKIN ASENNUSTOLERANSSIT YLITTYVÄT, OTA YHTEYTTÄ PEIKKOON.

HUOMAUTUS: JOS DELTAPALKIN ASENNUSTOLERANSSIT YLITTYVÄT, OTA YHTEYTTÄ PEIKKOON. Deltapalkin asennus Tämä en asennusohje on tarkoitettu täydentämään projektikohtaista asennussuunnitelmaa. Peikon tekninen tuki voi tarvittaessa auttaa asennussuunnitelman laadinnassa. Jos asennussuunnitelman

Lisätiedot

FIREBREAK 305 - palosuojamaali putkiprofiilien palosuojaukseen

FIREBREAK 305 - palosuojamaali putkiprofiilien palosuojaukseen ARMENNETTU KÄYTTÖSELOSTE TRY-113-2006 [Korvaa varmennetun käyttöselosteen nro TRY-91-2004] FIREBREAK 305 - palosuojamaali putkiprofiilien palosuojaukseen almistaja Neutron Fire Technologies Limited Shire

Lisätiedot

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1.

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 1 21110 Suodatinkerrokset Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 21110.1 Suodatinkerroksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti

Lisätiedot

SOKLEX - PERUSTUSJÄRJESTELMÄ

SOKLEX - PERUSTUSJÄRJESTELMÄ SOKLEX - PERUSTUSJÄRJESTELMÄ SOKLEX -VALMISMUOTTIEN ASENNUS- JA TUENTAOHJEET 2005 1 1. Rakennuksen pohjan kaivutöiden jälkeen sokkelilinjat täytetään vähintään 200 mm:n sorakerroksella. Sora tasataan perustamistasoon

Lisätiedot

KUITUPUUN PINO- MITTAUS

KUITUPUUN PINO- MITTAUS KUITUPUUN PINO- MITTAUS Ohje KUITUPUUN PINOMITTAUS Ohje perustuu maa- ja metsätalousministeriön 16.6.1997 vahvistamaan pinomittausmenetelmän mittausohjeeseen. Ohjeessa esitettyä menetelmää sovelletaan

Lisätiedot

Sisältö. Kerto-Ripa -välipohjaelementti kuivaan rakentamiseen. Metsä Wood -kattoelementti Kerto-Ripa -kattoelementti Liimapuu GL30 Tekninen aineisto

Sisältö. Kerto-Ripa -välipohjaelementti kuivaan rakentamiseen. Metsä Wood -kattoelementti Kerto-Ripa -kattoelementti Liimapuu GL30 Tekninen aineisto Sisältö Kerto-Ripa -välipohjaelementti kuivaan rakentamiseen Yleistä, Kantavuus, jäykkyys, akustiikka, palonkestävyys, liitosdetaljit Metsä Wood -kattoelementti Kerto-Ripa -kattoelementti Liimapuu GL30

Lisätiedot

Puurakenteet. Tomi Toratti

Puurakenteet. Tomi Toratti 1 Puurakenteet Tomi Toratti 25.9.2014 2 SFS 5978 Puurakenteiden toteuttaminen. Rakennuksien kantavia rakenneosia koskevat vaatimukset 2012 Toteutusasiakirjat Toteutusluokat TL1, TL2 ja TL3 Toleranssiluokat

Lisätiedot

HalliPES 1.0 OSA 4: KATTOELEMENTTITYYPIT

HalliPES 1.0 OSA 4: KATTOELEMENTTITYYPIT 1.0 JOHDANTO Tässä osassa esitetään hallirakennusten kattoelementtityyppejä, joita käytetään tavallisesti massiivipuurunkoisissa halleissa. Kyseisiä kattoelementtejä voidaan käyttää myös teräs- ja betonirunkoisissa

Lisätiedot

Materiaalinäkökulma rakennusten ympäristöarvioinnissa

Materiaalinäkökulma rakennusten ympäristöarvioinnissa Korjaussivut julkaisuun SYKEra16/211 Materiaalinäkökulma rakennusten ympäristöarvioinnissa Sirkka Koskela, Marja-Riitta Korhonen, Jyri Seppälä, Tarja Häkkinen ja Sirje Vares Korjatut sivut 26-31 ja 41

Lisätiedot

Rakenteiden lujuus ja vakaus määräykset ja ohjeet. EUROKOODI2014SEMINAARI, Hanasaaren kulttuurikeskus Yli-insinööri Jukka Bergman

Rakenteiden lujuus ja vakaus määräykset ja ohjeet. EUROKOODI2014SEMINAARI, Hanasaaren kulttuurikeskus Yli-insinööri Jukka Bergman Rakenteiden lujuus ja vakaus määräykset ja ohjeet EUROKOODI2014SEMINAARI, Hanasaaren kulttuurikeskus 9.12.2014 Yli-insinööri Jukka Bergman Asetus kantavista rakenteista ja asetus pohjarakenteista Esittäjän

Lisätiedot

Lautaparketin. alustaanliimausjärjestelmä

Lautaparketin. alustaanliimausjärjestelmä Lautaparketin alustaanliimausjärjestelmä Lautaparketin alustaanliimausjärjestelmä Lautaparketin alustaanliimaus edellyttää tekijältä erityisosaamista sekä erikoistyökaluja. Alustaanliimaukseen soveltuvan

Lisätiedot

Maatalousrakennusten turvallisuustutkimus 2006

Maatalousrakennusten turvallisuustutkimus 2006 Rakennusta koskevat tiedot 1(6) 1. Rakennusvuosi: 2. Rakennuksen käyttötarkoitus: Sikala Pihatto Parsinavetta Siipikarjakasvattamo, Maneesi Konehalli Varasto Muu, mikä? 3. Rakennuksen lämmitys: Kylmä,

Lisätiedot

KUNINGASPALKKI LIIMAPUU

KUNINGASPALKKI LIIMAPUU KUNINGASPALKKI LIIMAPUU Yksilölliset puuratkaisut KUNINGASPALKKI LIIMAPUU YKSILÖLLISET PUURATKAISUT Kuningaspalkki liimapuu valmistetaan lujuuslajitellusta kuusi- ja mäntysahatavarasta. Lamellit sahataan

Lisätiedot

40700 Jyväskylä etunimi.sukunimi@prosolve.fi

40700 Jyväskylä etunimi.sukunimi@prosolve.fi 1(5) KOSTEUSMITTAUSTARKASTUS ASUNTOKAUPPAA VARTEN 2(5) 1 YLEISTIETOA TARKASTUKSESTA Kohde Pienkerrostalohuoneisto Osoite Rakennusvuosi 1989 Käyttötarkoitus Asuinhuoneisto Tarkastuksen tilaaja(t) Tarkastuksen

Lisätiedot

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut

PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut PAROC HVAC FIRE Ilmakanavien paloeristysratkaisut SISÄLLYSLUETTELO Paloturvallisuutta PAROC -kivivillatuotteilla... 3 PAROC Hvac Fire Mat pyöreille kanaville... 4 PAROC Hvac Fire Mat suorakaidekanaville...

Lisätiedot