BOOSTERI- Polku yrittäjäksi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "BOOSTERI- Polku yrittäjäksi"

Transkriptio

1 BOOSTERI- Polku yrittäjäksi HANKESUUNNITELMA Kainuun Etu Oy Pauli Piilma

2 2 Sisällys 1. TIIVISTELMÄ TAUSTA TULEVAISUUDEN HAASTEET KAINUUSSA Boosterin kohderyhmä Yleiset tavoitteet Toiminnalliset tavoitteet Yrityskohtaiset tavoitteet Toimijaorganisaatioiden välinen yhteistyö Hankkeen uutuus- tai lisäarvo BOOSTERI-POLKU YRITTÄJÄKSI HANKE, toiminta ja vaikuttavuus, tulokset Kasvua ja kansainvälistymistä, start up Omistajavaihdos, uuden perustamisen sijaan toimivan yrityksen osto rahoitusneuvonta, uusien rahoitusmuotojen kartoitus, vaikeat caset Oppilaitosyhteistyö, amk, yritysamis, busines kitchen Mila:n spinn offit Cemis-yhteistyö Yrityssuomi OYS palvelun ja portaalin käyttö toimintavaksi Varautuminen starttiraha ja Finnveran rahoituslausuntoihin, toimenpiteitä, tuloksia Henkilöresurssit toteutusaika Kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma, eri liite TOTEUTTAJAORGANISAATIO, OHJAUSRYHMÄ... 17

3 3 1. TIIVISTELMÄ Boosteri polku yrittäjäksi hanke muodostaa puuttuvan osan Kasvua Kainuuseen hankekokonaisuuden alkuvaiheeseen - alkavan yrityksen neuvonnan vaativimpien osien hoitoon sekä yritysten perustannan aktivointiin. Boosterin tavoitteena on vauhdittaa uusien yritysten perustamista Kainuuseen, kannustaa ja aktivoida yrittäjyyteen, välittää yrityksen perustamiseen liittyvää tietoa potentiaalisille kohderyhmille ja kehittää yhteistyöverkostoja alueen toimijoiden välille uusien yritysten synnyttämiseksi. Hanke keskittyy perustamisvaiheeseen ja liittää sen Kasvua Kainuuseen hankekokonaisuuden välttämättömäksi osaksi mahdollistaen yrityksen koko elinkaaren tukitoimet perustamisesta aina omistajanvaihdokseen asti. Kasvua Kainuuseen hankekokonaisuuden muodostavat ESR rahoitteinen Johdon ja henkilöstön kehittäminen- ja EAKR rahoitteinen Kasvu, kansainvälistyminen ja omistajanvaihdos -hankkeet. Yrityksen perustamista suunnitteleville henkilöille esitellään hankkeessa mahdollisia omistajanvaihdosvaiheessa olevia yrityksiä yhtenä yrittäjyyden vaihtoehtona, joten hanke lisää onnistuneiden omistajanvaihdosten määrää. Hankkeen tehtäviin kuuluu tunnistaa mahdolliset born global start upit jo perustamisvaiheessa ja siirtää ne luontevasti aloitusvaiheen jälkeen kasvun, kansainvälistymisen ja valmennuksen toimenpiteisiin. Hanke toimii perustajien neuvonnan ohella syöttöhankkeena Kasvua Kainuuseen hankkeen palveluille. Yhteistyökumppaneina toimivat mm. ELY-keskus, Kainuun Liitto, TE-toimisto, Kajaanin ammattikorkeakoulu, Kainuun ammattiopisto, Yrityskummit, Kajaanin kauppakamariosasto, Cemis, Finnvera, Kainuun Yrittäjät, kuntien elinkeinotoimet ja muut yritystoimintaa tukevat organisaatiot. Boosteri täydentää puutteet alkavien yritysten neuvontapalveluissa Hankkeessa tuetaan pk-yritysten uudistumista, kestävää jatkuvaa kannattavaa kasvua, kansainvälistymistä ja omistajanvaihdoksen toimintoja. Alkavia yrityksiä tuetaan liiketoiminnan kehittämisessä, erikoistumisessa ja verkostoitumisessa. Hankkeessa rakennetaan yritysverkostoja ja muita yritysten yhteistyömuotoja. Hankkeessa tuloksena syntyy alueellinen systemaattinen toimintamalli/palvelu alkaville yrityksille, jonka avulla vaativammat neuvontapalvelujen kohdeyritykset voidaan hoitaa ammattitaitoisesti ja hallitusti. Hankkeen toimien tuloksena kasvavien uusien pk-yritysten määrä lisääntyy ja yritysten liikevaihto kasvaa. Uudet pk-yritykset aloittavat kansainvälisen kaupan. Uudet yritykset saadaan nopeasti mukaan jo toimivaan yritysverkostoon: toimittajaksi, asiakkaaksi tai muuksi toimijaksi.

4 4 Boosterissa perustetaan selkeästi löydettävissä oleva alkavien yritysten neuvontapiste Kainuun Etu Oy:n toimitiloihin Kajaaniin, jonka toimipisteen tehtävänä on pitää alueella yritysten perustaminen näkyvillä ja aktivoida siihen liittyviä toimenpiteitä ja palveluiden kehittämistä. Piste sijaitsee fyysisesti Kasvua Kainuuseen hankekokonaisuuden kanssa samassa rakannuksessa. Hanke täydentää muiden toimijoiden, erityisesti Ely-keskuksen ja TE-toimiston tarjoamien alkavien yritysten palvelujen kokonaisuutta keskittymällä erityisesti vaativampiin ja enemmän aikaa vieviin neuvottaviin, joita ovat mm. born global start upit, omistusvaihdoksen kautta aloittavat, vaativia rahoitusratkaisuja vaativat, oppilaitoksien yhteydessä aktivoitavat ja cemiksen yhteydessä aktivoitavat. Boosterista tulee muodostumaan matalan kynnyksen yhden luukun periaatteella toimiva alkavien yritysten toimintaa tukeva ja Oma Yrityssuomi palveluiden käyttöä edistävä palvelumalli. Hankkeen tuloksena alkavien yritysten määrä on kahden vuoden aikana yhteensä 100 kpl suurempi kuin se olisi ilman hanketta. Heti kv-kasvuun pääseviä start up yrityksiä löydetään hankkeen aikana 5 kpl ja omistusvaihdoksien määrää saadaan lisättyä 20 kpl hankkeen aikana. Nämä alkavien yritysten joukosta seulotut kasvajat siirretään Kasvua Kainuuseen hankkeen asiakkaiksi eteenpäin kasvun polulle. Hankkeen hallinnoijana toimii Kainuun Etu Oy. Hanketta toteutetaan ajalla Hankkeen kokonaiskustannusarvio on yhteensä ja rahoitusta haetaan Yrityksen toimintaympäristön kehittämisavustuksena, EAKR 80 %, Kainuun Etu Oy 20 %. Hankkeen rahoitus perustuu julkiseen rahoitukseen, koska kyse on alkavien yritysten neuvontahankkeesta. Hanketta käynnistettäessä sitoumuksia antamaan kykeneviä perustettavia yrityksiä ei ole vielä olemassa. Hakemuksen liitteenä on Kainuun Etu Oy:n sitoumus 20 %:n rahoituksesta. 2. TAUSTA Päätoiminen palkkatyö on edelleen vallitseva työsuhteen muoto, mutta yksinyrittäminen, freelancertyöt, franchising-yrittäminen sekä Internetin kautta tehtävät työt yleistyvät mm. matkailusesonkiin töihin pääsy edellyttää monessa tapauksessa oman yrityksen perustamista. On huolehdittava riittävästä koulutuksesta ja osaamisesta myös alkavien yrittäjien osalta. Yhä useampi joutuu tekemään entiset palkkatyönsä yrittäjänä myös Kainuussa. Em. syistä perustettavien yritysten määrän ja yritysten nettolisäyksen tulisi kasvaa voimakkaasti, mutta nyt on Kainuussa v lähtien ollut loivasti laskeva trendi, joka on voimistunut viimeisen vuoden aikana. Alkavien yritysten neuvonnan lisääminen on tätä taustaa vasten tarpeen. Kainuussa ei ole päätoimista alkavien yritysten neuvontaa, vaan TE-toimiston yritysneuvojat ja kuntien elinkeinotoimi on hoitanut neuvontaa muun virkatoiminnan ohessa. Vuonna toteutettu aktivointiprojekti Entre onnistui saavuttamaan nyt tavoitellun suuruisen kasvun aktivointia lisäämällä.

5 5 3. TULEVAISUUDEN HAASTEET KAINUUSSA Kainuun ELY-keskuksen työllisyyskatsausten mukaan Kainuun työttömyys pysyy korkealla myös talven ajan. Työttömyysjaksot pitkittyvät kun uutta työvoimaa tarvitaan edelleen niukasti. Työllisyystilanne on ollut jo kauan heikko ja se on johtanut työnhakijoiden työttömyysjaksojen pitkittymiseen. Pitkäaikaistyöttömyys kasvaa. Uutena ilmiönä on syksyllä 2015 ilmennyt korkeakoulututkinnon suorittaneiden työttömyyden voimakas kasvu. Kainuulaiset yritykset joutuvat kansallisella ja kansainvälisellä tasolla huomioimaan, tehokkaan toiminnan ja kilpailukykyisten tuotteiden lisäksi, mistä saadaan tulevaisuudessa ammattitaitoista työvoimaa. Työttömyys sulaa eläköitymisen vuoksi pidemmällä aikavälillä ja jatkossa osaajien löytäminen voi olla suurempi ongelma kuin työttömyys. Suurin osa kainuulaisista teollisuusyrityksistä on alihankintayrityksiä tai järjestelmätoimittajia. Markkinatilanteen muutoksista johtuen yritykset jäävät jälkeen tai eivät pysy kehityksen vauhdissa. Kaupan ala on suuri työllistäjä, mutta verkkokauppa haastaa perinteisen kaupan toimijat vahvasti. Palvelualalle syntyy uusia pieniä yrityksiä lukumääräisesti eniten. ELY-keskuksen Asko asiakkuudenhallintajärjestelmässä Kainuussa on n yritystä. Niistä paikallisesti toimivia yrityksiä n kpl (75 %), kotimarkkinoilla toimivia yrityksiä n. 450 kpl (22 %) ja vientikauppaa harjoittavia yrityksiä n. 40kpl (2 %). Maakuntaohjelman mukaan Kainuu parantaa kilpailukykyään ja vaurastuu erityisesti kansainvälisen kasvun ansiosta. Tämä edellyttää osaavan työvoiman saatavuuden joustavaa turvaamista ja yritysten toimintaympäristön kilpailukyvyn sekä vetovoimaisuuden lisäämistä. Tavoitteena on suunnata kehittämistoimia kasvuhaluisiin ja -kykyisiin yrityksiin ja boosterissa myös panostaa tällaisten uusien yritysten perustamiseen. Suomen Yrittäjät, Finnvera Oyj sekä työ- ja elinkeinoministeriö tekemän Pk-yritysbarometrin (alueraportti kevät 2015) mukaan neljäsosa (25 %) sekä Kainuun alueen, että koko maan vastaajista arvioi yrityksessänsä tapahtuvan sukupolven- tai omistajanvaihdoksen lähimmän viiden vuoden aikana. Kainuun tulevaisuuden haasteiden hoitamisessa on tärkeää, että maakunnassa on hyvin toimiva alkavien yritysten neuvontajärjestelmä, joka varmistaa osaltaan uusien kv-yritysten syntymistä ja omistusvaihdoksien lisääntymistä ja yrityskannan säilymistä. Korkeasti koulutetut työttömät työnhakijat ovat myös potentiaalinen kasvuyritysten perustajien ryhmä, joka vaatii aktivointia ja usein vaativaa neuvontaa.

6 6 4. BOOSTERIN LIITTYMINEN KASVUA KAINUUSEEN HANKEKOKONAISUUTEEN 4.1. Boosterin kohderyhmä Hankkeen toiminnot ovat toimialariippumattomia. Hankkeen toimilla aktivoidaan yrityksen perustamista suunnittelevia sekä vaihtoehtoisesti yrityksen liiketoiminnan ostoa suunnittelevia. Tällä pyritään myös siihen, että syntyy uusia liiketoimintamahdollisuuksia. a) Varsinaiset kohderyhmät Kainuulaiset yrityksen perustamista suunnittelevat henkilöt, myös täällä oppilaitoksissa opiskelevat tai paluumuuttoa yritystoiminnan aloitus mielessä suunnittelevat. Uudet toimintaansa vasta aloittelevat yritykset sekä vasta yritystoimintaa käynnistävät yritykset, joissa on selvää kasvupotentiaalia, joko kotimaista tai kv-kasvuun tähtäävää. Asiakkaaksi tulo jo ennen yritysten rekisteröintiä. b) Välilliset kohderyhmät Kainuulaiset yritysten kehittämistyöhön osallistuvat organisaatiot, oppilaitokset, rahoittajat ja yrittäjäjärjestöt Yleiset tavoitteet BOOSTERI hanke liittyy Yritys-Suomi Kainuu -toiminnan edelleen kehittämiseen ja Kasvua Kainuuseen-hankekokonaisuuteen tavoitteena täydentää hankekokonaisuus kattamaan myös alkavien yritysten neuvontapalvelut. Tällä hetkellä alkavien yritysten neuvontapalvelut ovat resursseiltaan pienet, Te-toimisto ja kunnat hoitavat. Boosterin myötä neuvontapalvelujen määrää ja laatua voidaan lisätä ja parantaa. Alkavien yritysten neuvontaan perustetaan neuvontapiste, jonka tehtävänä on pitää alueella vaativampi alkavien yritysten neuvontapalvelu positiivisesti näkyvillä ja aktivoida siihen liittyviä toimenpiteitä ja palveluiden kehittämistä. Hankkeen yhteistyökumppaneina toimivat mm. ELY-keskus, Kainuun Liitto, TE-toimisto, Kajaanin ammattikorkeakoulu, Kainuun ammattiopisto, Yrityskummit, Kajaanin kauppakamariosasto, Cemis, Finnvera, Kainuun Yrittäjät, kuntien elinkeinotoimet ja muut yritystoimintaa tukevat organisaatiot.

7 7 BOOSTERI -hankkeessa kaikissa toimenpiteissä hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan myös Kasvua Kainuuseen ESR -hankkeen toimenpiteitä. Niillä edistetään myös perustettavien yritysten kasvua, kansainvälistymistä ja lisätään omistajuudenvaihdoksia. Aloittavissa yrityksissä valmennuksen merkitys on suurimmillaan. Toimenpiteet suunnitellaan ja toteutetaan yhteistyössä hankekokonaisuuden sisällä. Verkosto mahdollistaa isompiin hankkeisiin osallistumisen, tietotaidon kehittämisen ja resurssien jakamisen Toiminnalliset tavoitteet päätavoitteena kahden vuoden hankkeen aikana 100 alkavaa yritystä lisää yritysten perustanta saadaan uudelleen kasvuun ja yrityskanta uudistumaan kv-kasvuyritysten löytäminen, uusia kv- start up yrityksiä 5 kpl hankkeen aikana Omistajanvaihdosyrityksiä lisää liiketoimintakauppojen avulla 20 kpl hankkeen aikana (liiketoimintakauppa vaihtoehtona uuden perustamiselle) hankkeen kautta yrityksen perustamista harkitsevat saavat henkilö-ja yrityskohtaista asiantuntijatukea, tarvittaessa ostopalveluina vaativammat alkavien yritysten neuvontapalvelut saadaan keskitettyä ja hoidettua tehokkaasti, tarvittaessa ostopalveluita käyttäen (kilpailutus 1/2016), tarvittaessa siirto Kasvua kainuuseen monipuolisia/vaikeita rahoitusratkaisuja vaativat alkavat yritykset saadaan neuvottua siten, että tarvittava rahoitus mahdollistuu *) Kasvuyrityksen määrittely hankkeessa: Yritys palkkaa yhden tai useamman työntekijän, liikevaihto kasvaa 10 % tai enemmän tai yritys investoi toiminnan ja henkilöstön kehittämiseen. Tavoitteiden asettelussa on oletuksena, että talouden kasvu (n. 0-5 %) jatkuu myönteisenä hankkeen ajan Yrityskohtaiset tavoitteet kunkin alkavan yrityksen omat tavoitteet vähimmäisvaatimus kannattavan toiminnan edellytykset kv-kasvuyritysten osalta, siirto Kasvua Kainuulle ja räätälöity kehitysohjelma (määritys yrityskohtaisesti) liiketoimintakaupalla uudelle yritykselle ostetun toiminnan haltuunotto ja kannattava kasvu, siirto Kasvua Kainuulle

8 Toimijaorganisaatioiden välinen yhteistyö ELY-keskus, Kainuun Liitto, TE-toimisto, Kajaanin ammattikorkeakoulu, Kainuun ammattiopisto, Yrityskummit, Kajaanin kauppakamariosasto, Cemis, Finnvera, Kainuun Yrittäjät, Kainuun kunnat ja muut yritystoimintaa tukevat organisaatiot. Tavoitteena on lisätä toimijoiden välistä yhteistyötä ja parantaa joustavaa asiakaslähtöistä toimintaa varmistaa alkavien yritysten julkisten rahoituslähteiden asiantunteva ja kattava käyttö 4.6. Hankkeen uutuus- tai lisäarvo Hankkeen lisäarvo on uusi verkostomainen toimintamalli, joka yhdistää aiemman Kasvua Kainuuseen hankekokonaisuuden toimenpiteet ja toimijat palvelujen tuottamisessa ja kehittämisessä yhteen. Asiakasnäkökulmasta tämä tarkoittaa, että palvelut ovat saatavilla selkeästi yhden luukun periaatteella ja asiakaslähtöisesti. Uuden toimintamallin avulla saadaan vaativammalle alkavien yritysten neuvontapalvelulle yksi toimipiste ja poistetaan päällekkäisyyksiä. Hankkeessa luodaan uusi toimijoiden yhteinen toimintamalli, jolla autetaan yrityksiä alkuun,kasvuun, kansainvälistymään ja saadaan vielä lisättyä hallittuja omistajanvaihdoksia. Malli joka vie perustamisvaiheesta kasvun polulle. Hankkeen toiminnot ovat toimialariippumattomia, joka maksimoi myös verkostoitumisen eri toimialojen kesken. 5. BOOSTERI-POLKU YRITTÄJÄKSI HANKE, toiminta ja vaikuttavuus, tulokset BOOSTERI-polku yrittäjäksi hanke täydentää Kasvua Kainuuseen hankekokonaisuuden yritysten perustajien ja alkavien yritysten palvelua koskevilta osin. Boosterin toimenpiteiden tuloksena parannetaan ja lisätään hankkeeseen osallistuvien yrityksien ja organisaatioiden tuottavuutta, liikevaihtoa, kilpailukykyä ja tuloksellisuutta samanaikaisesti työelämän laadun kehittämisen kanssa. Alkavien yritysten elinkelpoisuus ja henkiinjäämisaste paranee, kun erityisesti vaativat hankkeet saavat asiantuntevan neuvonnan ennen liikkeellelähtöä. Hanke on suunniteltu kaksivuotiseksi, jona aikana suuri osa alkavien yritysten valmiuksista saataisiin vakiinnutettua siten, että yritys selviäisi jatkossa itseohjautuvasti. Hankkeen valmistelussa ovat olleet mukana kaikki keskeiset Kainuulaiset yrityspalveluiden kanssa tekemisissä olevat toimijat. Hankkeen valmistelussa on hyödynnetty Kainuun ELY-keskuksen Kainuun alueen seudulliset yrityspalvelut -projektissa saatuja kokemuksia yhteisen verkostomaisen toimintata-

9 9 van kehittämisestä koko Kainuun tasolle. Hanke on osa Oma Yritys-Suomi Kainuu -toiminnan edelleen kehittämistä ja siinä käytetään hyödyksi Oma Yritys-Suomi portaalia ja verkkopalvelun kokonaisuutta. Hankkeen lähtökohtana on se, että tällä hetkellä Kainuuseen tulee luoda systemaattinen ja viisas toimintamalli, jolla neuvotaan ja autetaan yritysten perustajie ja alkavia yrityksiä. Hankkeessa keskitytään niihin neuvontatapauksiin, joita esim. TE-toimistojen yritysneuvojien toimenpiteet eivät kata. Resursseja erityisesti vaativampiin, aikaa vieviin ja toisaalta vaikuttavuuden kannalta tärkeimpiin asiakkaisiin on vahvistettava Kasvua ja kansainvälistymistä, start up Hankkeen toimenpiteet kohdistuvat EAKR -rahoituksen toimintalinjaan 2, Yrityksen toimintaympäristön kehittämisavustus. Hankkeen tavoitteena on kannustaa ja edesauttaa kainuulaisia yritysten perustamista harkitsevia henkilöitä sekä alkavia pk- ja mikroyrityksiä laajentamaan toimintaansa ja hakemaan kasvua Kainuussa, Suomessa ja kansainvälisiltä markkinoilta. Hankkeen tavoitteena on vahvistaa kasvuhakuisten ja kasvupotentiaalia omaavien ja kansainvälisille markkinoille tähtäävien alkavien pk-yritysten liiketoimintaosaamista ja kansainvälistymisvalmiuksia. Hankkeessa tuetaan pk-yritysten uudistumista, kestävää kasvua, kansainvälistymistä ja pyritään lisäämään omistajanvaihdoksen toimintoja. Kainuussa on poikkeuksellisen vähän vientiyrityksiä. Ely-keskuksen ja Finnveran tilastoinnin mukaan n. 40 yritystä harjoittaa suoraa vientitoimintaa. Tavoitteena on löytää hankkeen aikana neuvottavaksi perustettavien yritysten joukosta vähintään 5 kpl yrityksiä, joilla on kyky ja halu kansainväliseen toimintaan ja suoraan vientiin. Tyypillisesti tällainen start up yritys on korkean teknologian yritys, jonka tuote tai palvelu skaalautuu ja on monistettavissa ja myytävissä vientimarkkinoille. Usein markkina on globaali kuten esimerkiksi peliyritysten kohdalla, jossa jo myyntikanavana toimii yleensä netti tai mobiili verkkokauppa. Hankkeessa pyritään auttamaan ja varmistamaan tällaisen potentiaalisen viejäyrityksen kansainvälistyminen mm. ostopalveluja ja koko verkoston tuottamia palveluja täysimääräisesti hyödyntäen (Team Finland: Finnpro, Elykeskus, Tekes ja Finnvera). Koko Kasvua Kainuuseen hankekokonaisuuden toimenpidevalikoima on näiden kv-kasvajien käytettävissä ja viestikapula siirtyy Boosteri-hankkeelta eteenpäin hankekokonaisuuden kasvua tukevalle osalle. Tältä osin asiantuntijapalvelut on hankittavissa Kasvua Kainuulle hankkeen toimesta Omistajanvaihdos, uuden perustettavan sijaan liiketoiminnan osto Osana alkavien yritysten neuvontaa hankkeessa pyritään saattamaan omistusvaihdoksen kohteena ts. myynnissä olevia liiketoimintoja yrityksen perustamista suunnittelevien henkilöiden tietoon. Monesti on nopeampaa ja riskittömämpää ostaa toimiva yritys tai liiketoiminta kuin perustaa puhtaalta pöydältä uusi markkinoille pyrkivä yritys. Samalla edistetään ja lisätään omistusvaihdoksia ja säilytetään yrityskantaa elinvoimaisena.

10 10 Tavoitteena hankkeessa on lisätä omistajanvaihdoksien määrää 20 kpl hankkeen aikana. Käytännön toteutus pitkälti Kasvua Kainuuseen hankkeen tietoja hyödyntäen ja yhteistyössä mm. Yrittäjäjärjestön, yrityskummien ja yritysvälittäjien kanssa. Boosterin tehtävänä käydä perustettavat yritykset systemaattisesti läpi ja saattaa yhteen saman alan yritysten perustajat ja myytävänä olevat liiketoiminnot Rahoitusneuvonta, monipuolista rahoitusta vaativat alkavat yritykset Alkava yritys voi olla kooltaan tai vaadittavien pääomien määrältä tavallista suurempi tai muutoin vaativa arvioitava. Usein ns. green field hankkeet vaativat isompia pääomia ja monta rahoittajatahoa ja vielä monesti toimialaosaamista. Usein tällaiset uutta tuotantoa Kainuuseen synnyttävät yritykset työllistävät eniten ja ovat kaikkein toivotuimpia uusia yrityksiä. Boosterin ammattitaitoinen rahoitusneuvonta keskittää tällaisten hankkeitten rahoituksen neuvonnan, koordinoinnin ja myös mahdollisesti neuvotteluissa avustamisen yhteen pisteeseen. Varsinaisesti tällaista rahoitusneuvontaa ei tällä hetkellä ole Kainuussa toiminnassa lainkaan. Usein rahoituspaketti muodostuu oman pääoman ehtoisesta, vieraan pääoman ehtoisesta, avustustyyppisestä ja mahdollisesti business-enkelin tai pääomasijoittajan panoksesta. Hankkeessa pystytään myös kartoittamaan kattavasti alkavien yritysten tarve alueella toimivan osin julkisilla varoilla toimivan pääomarahaston palveluille. Kysyntäpotentiaalin selvittämisen jälkeen on hyvä tehdä tietoon pohjautuen tulevia ratkaisuja mahdollisen pääomarahaston perustamisesta ja pääomittamisesta Oppilaitosyhteistyö Boosterin tehtävänä on tehdä tiivistä yhteistyötä alueen oppilaitosten, lähinnä Kaon ja amk:n kanssa sen varmistamiseksi, että riittävä aktivointi yrityksen perustamiseen erityisesti valmistuville opiskelijoille saadaan annettua. Samalla annetaan tietoa alkavan yrityksen julkisesta palvelukokonaisuudesta ja Kasvua Kainuuseen hankekokonaisuuden mahdollisuuksista auttaa yritystä kasvun tiellä. Tehtävän suorittaminen vaatii aktiivista yhteydenpitoa oppilaitosten ja niissä jo toimivien yrittäjyyteen kasvattavien toimintojen kanssa (Yritysamis, Innova-Pro). Hankkeessa on mahdollista kokeilla pienimuotoisena Business Kitchen -tyyppistä esihautomotoimintaa, jossa oppilaitos ja hanke yhdessä mahdollistaa opiskelijoille esihautomotyyppisen tilan, jossa aloittavat yrittäjät voivat osin ohjatusti sparrata toisiaan määräajan MILA:n historian varrelta spinn offit Hankkeessa käydään vielä kertaalleen läpi Mittalaitelaboratorion aiemman toiminnan varrelta kertyneet mahdollisuudet spin offeihin/yritysideat ja pyritään kartoittamaan ja myös aktivoimaan niistä uutta alkavaa yritystoimintaa.

11 Cemis yhteistyö Boosterin tehtävänä on Cemiksen ja Measurepolis development Oy:n kanssa tehtävä yhteistyö alkavien yrittäjien aktivoimiseksi ja tätä kautta uuden korkeaan teknologiaan ja osaamiseen perustuvan yritystoiminnan synnyttäminen Kainuuseen. Neuvontatehtävät ovat vaativia, koska mahdollisen tuotekehityksen rahoitus vaatii usein monia julkisen ja yksityisen rahoituksen lähteitä, esim. Ely-keskus, Tekes, Finnvera, business enkelit. Tuoteideoiden ymmärtäminen vaatii usein vahvaa substanssiosaamista, jota löytyy hyödyntämällä Kasvua Kainuuseen hankekokonaisuuden henkilöstöä Yrityssuomi ja Omayrityssuomi (OYS) palvelun ja portaalin käyttö toimintatavaksi Boosteri hanke täydentää Kainuussa jo toimivia Ely-keskuksen, TE-toimiston ja kuntien alkavien yritysten neuvontapalveluja ja käyttää neuvontapalveluitten tuottamisessa samaa Yrityssuomi OYS portaalia ja palveluita kuin muut alueella yritysneuvontaa tekevät toimijat. Hankkeessa alkavat yritykset opastetaan OYS palvelujen tehokkaaseen käyttöön kattavasti, jolloin myös tilastointi ja raportointi hankkeen tuloksista helpottuu ja muuttuu läpinäkyvämmäksi. Uusia työkaluja ei tarvitse erikseen kehittää vaan hankkeessa pyritään vakiinnuttamaan juuri syksyllä 2015 käyttöön otettu versio OYS palvelusta. Yhtenäisen palveluportaalin käyttö helpottaa hankkeen henkilökunnan ja muitten toimijoitten keskinäistä verkostoitumista ja yhteydenpitoa ja tehostaa toimintaa. Oma Yritysuomi palvelut pidetään esillä kaikessa alkaville yrityksille hankkeen toimesta suunnatussa koulutuksessa ja konsultoinnissa Varautuminen starttiraha ja Finnveran rahoituslausuntoihin Boosteri hankkeen henkilökunta on ammattitaitoista ja kykenevää starttirahalausuntojen ja Finnveran alkavien yritysten rahoituslausuntojen kirjoittamiseen. Lausunnot kirjoittaa tällä hetkellä Kainuun TEtoimiston kaksi yritysneuvojaa osana muuta toimenkuvaansa. Mikäli jatkossa hankkeen toteutusaikana ilmenee tarvetta toisenlaiseen menettelyyn tai resurssien lisäämiseen, voi Kainuun Etu / Boosteri hanke osallistua lausuntojen valmisteluun tai laatia ne itse asianmukaisen hankintamenettelyn jälkeen. Samoin Boosterin henkilökunta voi yhteistyössä TE-toimiston yritysneuvojien kanssa verkostoituen varmistaa kattavat ja viiveettömät alkavien yritysten neuvontapalvelut kaikissa tilanteissa. Hankkeen tuloksena syntyy alueellinen systemaattinen toimintamalli/palvelu ja palvelupiste, jonka avulla alkavien yritysten neuvonta ja siitä edelleen eteenpäin yhden luukun periaatteella kasvun, kansainvälistymisen ja omistajanvaihdosten palvelut voidaan hoitaa tehokkaasti, ammattitaitoisesti ja hallitusti. Uuden toimintamallin avulla saadaan yhdenmukaistettuja eri toimijoiden toimintoja ja poistettua päällekkäisyyksiä. Boosteri Polku yrittäjäksi on toimialariippumaton prosessi, jossa joukko oman alueen kokemusjohtajia ja maakunnan terävimpiä liiketoiminnan sparraajia on mahdollista käyttää yritysten perustajien apuna.

12 12 Hankkeen konkreettisia toimenpiteitä Toimenpiteitä ovat esimerkiksi yrityksen perustamiseen liittyvät tilaisuudet, omistajanvaihdostilaisuuksiin osallistuminen ja niihin liittyvien teemojen pitäminen esillä mediassa tai suorat aktivointikontaktit. Asiantuntijapalvelujen ostot liittyen yrityksen perustajien laskelmien ja suunnitelmien laatimisessa avustamiseen pienimuotoisesti 1 konsulttipäivä per yritys (arvio 100 x 1pv= n euroa). Ostopalvelujen kilpailutus 1/2016 projektipäällikön ensimmäinen tehtävä. Ei ole voitu kilpailuttaa etukäteen resurssien vähäisyyden vuoksi. Hinta-arvio perustuu tehtyyn Kasvua Kainuuseen hankkeen Hilmassa julkaistuun kilpailutukseen, jossa keskihinta oli 900 euroa/päivä (800, 850, 992,50 ja euroa). Herättelyvaiheessa on tärkeää, että prosessiin osallistuvat aktiivisesti yrittäjien kanssa toimivat yhteistyökumppanit esim. pankit, tilitoimistot, julkiset rahoittajat ja vakuutusyhtiöt. Klinikkapalvelut ovat osoittautuneet hyviksi ensiaskeleiksi yrityksen perustamista miettineille tai yrityksen ostamalla yritystoiminnan aloittamista harkinneille. Toimenpiteet o o Ylläpitää helposti tunnistettavaa ja saavutettavissa olevaa matalan kynnyksen alkavien yritysten neuvontapistettä, joka on valmiina ohjaamaan ja neuvomaan o Huolehtia, että alueella suoritetaan säännöllisesti yrityksen perustamista suunnittelevien herättelyä ja aktivointia o Kartoittaa, selvittää ja arvioi alueen alkavien yritysten palvelutarpeita o hankkii tarvittavia asiantuntijapalveluita (arvio n. 100 x 1 konsulttipäivä, Hilmaan kilpailutus 1/2016)) järjestää alkaville yrittäjille erilaisia infotilaisuuksia ja koulutusta yhteistyössä alueen eri toimijoiden ja organisaatioiden kanssa o Pitää yritysten perustamista koskevaa aihepiiriä esillä alueen mediassa sekä nettisivuilla, viestii ja tiedottaa o Ylläpitää ja kehittää alkavien yritysten neuvojien verkostoa, esim. kokoamalla kaikki neuvojat keskitetysti OYS portaaliin o Huolehtii siitä, että alueella tarjotaan tarpeen mukaan koulutusta eri yritysneuvojille o Ylläpitää ja kehittää alkavaan yrittäjyyteen myönteistä ja mahdollistavaa tahtotilaa alueellaan o Neuvontaprosessin vaiheita käytännössä: o verkosto ohjaa neuvottavat hankkeen toimipisteeseen neuvottavaksi o asiakkaan osaaminen/motivaatio/liikeidea arvioidaan o arvioidaan yrittäjäkoulutuksen tarve o rahoitustarpeen ja taloudellinen tilanteen arviointi, rahoitusvaihtoehtojen tarkastelu o idean näkökulmasta kilpailu/markkinatilanteen arviointi, kannattavan toiminnan kriteerien arviointi o yhteinen johtopäätös, onko jatkolle edellytyksiä, eteneminen ja aikataulu o asiakkaalle tehtävät laskelmat, liiketoimintasuunnitelma, hakemukset, koulutus (mukana ostopalvelut) o asiakkaan tuottamien dokumenttien tarkastelu, korjaaminen/täydentäminen

13 13 o suunnitelmien ja rahoitushakemusten jättäminen o starttiraha/finnveran rahoituslausunnon laatiminen o tapaamisten toisto kunnes suunnitelmat riittävällä tasolla o yrityksen rekisteröinti ja toiminnan aloitus o tunnistettujen kasvuyritysten ohjaus kasvun polulle (Kasvua Kainuuseen-hanke) Tulokset Mitä tuloksia hankkeella saadaan aikaan? Mitä lyhyen ja pitkän aikavälin vaikutuksia sille on? Miten toimintaa jatketaan ja tuloksia hyödynnetään hankkeen päättymisen jälkeen? vuosittain alkavien yritysten määrä kasvaa ja laskutrendi yritysten nettolisäyksessä taittuu löydetään uusia kv-kasvuun kykeneviä start up yrityksiä, siirretään ne yhden luukun periaatteella juohevasti Kasvua Kainuuseen hankekokonaisuuden hankkeiden pariin sparrattavaksi, näin vasta liiketoimintansa aloittaneet pk-yritykset voivat aloittaa kansainvälistymisprosessin ja viennin. Hankkeen toimintojen lopputuloksena kasvavien ja kansainvälistyvien pk-yritysten määrä on lisääntynyt. yrityksen perustajien ja alkavien yritysten neuvontaverkostoja on edelleen kehitetty ja yritykset ovat oppineet hyödyntämään näitä verkostoja Alueella on otettu kattavasti käyttöön OmaYrityssuomi toimintamalli jonka avulla hoidetaan hallitusti alkavien ja omistajanvaihdoksilla perustettavien uusien yritysten neuvontatoiminnot. Uuden toimintamallin avulla on yhdenmukaistettuja eri toimijoiden toimintoja ja poistettua päällekkäisyyksiä yritysten määrän lisääntyessä on samalla kasvatettu osaamista ja työllisyyttä. Hankkeessa on luotu ja vakiinnutettu alueelle alkavien yritysten toimintamalli eri toimijoiden kesken. Alueelle on luotu helposti löydettävissä oleva neuvontapalvelu/neuvontapiste,jonka avulla alkavien yritysten neuvonta voidaan hoitaa hallitusti, kattavasti ja viiveettä. Hankkeessa esiintyneet osaamisen kehittämiseen liittyvät toimenpiteet (täsmäkoulutustarpeet) ohjataan ESR -rahoitteisen Johdon ja henkilöstön osaamisen -kehittäminen - hankkeeseen. Tätä kautta myös kainuulaisten hankeyrityksien henkilöstö on entistä ammattitaitoisempaa ja yrityksien henkilöstön työhyvinvointi on kohentunut ja yritykset ovat entistä tuottavampia. Tiivistynyt yhteistyö eri toimijoiden välillä on vahvistunut, tehostunut ja selkeyttänyt toimintoja. Verkosto kokoaa kaikki keskeiset toimijat yhteen yhteisen tavoitteen eteen.

14 14 Hankkeen tulokset numeroina hankkeen aikana 100 alkavaa yritystä lisää, päätavoite Kv-Kasvuyritysten löytäminen perustettavien joukosta 5 kpl hankkeen aikana Omistusvaihdosyritysten löytäminen ja lisäys 20 kpl hankkeen aikana Henkilöresurssit Boosteri Polku yrittäjäksi -hankkeen henkilöresurssit: Projektipäällikkö (100 %) Projektipäällikkö rekrytoidaan julkisella haulla joulukuun 2015 aikana tarkoituksin saada työsuhde alkamaan tammikuussa Tästä syystä henkilö ei ole vielä tiedossa. Projektipäällikön vastuulla ovat mm. hankkeen toteutuksen koordinointi, hankkeen toimintojen toteuttaminen ja raportointi kokonaisuudessaan. Hankkeelle perustetaan ohjausryhmä, joka kokoonpanoltaan sama kuin Kasvua Kainuuseen hankekokonaisuuden ohjausryhmä. Ohjausryhmään tulee nimetä myös Kainuun TE-toimiston edustaja, koska hanke tekee tiivistä yhteistyötä TE-toimiston yritysneuvojien kanssa. Hankkeen asioiden esittelijänä projektipäällikkö yhdessä hankejohtajan kanssa. palveluassistentti (50%) Palveluassistentti osallistuu päätyönään hankkeen toimenpiteitten toteutukseen ja avustaa projektipäällikköä erityisesti hankkeen viestinnässä, raportoinnissa, kilpailutuksissa, tilaisuuksien järjestelyissä sekä toimii kokoussihteerinä. Hankkeen vaikuttavuuden ja tavoitteitten saavuttamisen kannalta on ensiarvoisen tärkeää, että projektipäällikkö voi käyttää työpanoksensa nimenomaan neuvontatyöhön ja aktivointiin tarvittaessa liikkuvanakin resurssina. Palveluassistentti (50%) on tarkoitus rekrytoida tammi-helmikuussa 2016 osa-aikaisessa työssä vastaavaa tehtävää Kainuun Etu Oy.ssä hoitavien henkilöitten keskuudesta siten, että muodostuu yksi kokoaikainen palveluassistentin tehtävä.

15 Toteutusaika Hanketta toteutetaan ajalla Boosteri Polku yrittäjäksi hankkeen aikataulutus Toimenpide \ aika, vuosi, vuosineljännes EAKR hankkeen käynnistäminen Projektihenkilön valinta ja töiden aloitus Tiedotus hankkeen aloituksesta Yrityskohtaisen neuvonnan aloitus Ohjausryhmän kokoukset, väliraportit asiantuntijapalvelujen hankinta Alueellisen alkavien yritysten neuvontapalvelun luominen, toimipisteen avaus ja tiedotus Verkostoituminen koulutuksen hankinta Vientitoimintavalmiuksien edistäminen Omistajanvaihdosklinikoihin/osallistuminen Yritys-Suomi Kainuu toiminnan edelleen kehittäminen ja hyödyntäminen Viestintä; vähähiilisyys, ekologisuus, digiliiketoimintamahdollisuudet, kasvu, kansainvälistyminen, omistajanvaihdos Hankkeen yhteenveto / loppuraportti Hankkeen ulkoinen arviointi Hankkeen päättäminen

16 Kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma Boosterin kustannusarvio ja rahoitussuunnitelma oheisena. Flat rate 24 % palkkakustannuksista ja ostopalvelut koostuvat yrityksen perustajien laskelmien ja suunnitelmien laatimisen avustamisesta kilpailutetun konsultin toimesta (arvio 100 x 1 pv). Kansallisen kynnysarvon ylittävä hankinta kilpailutetaan tammikuussa 2016 heti kun projektipäällikkö saadaan nimitettyä. Yksityiset yritysmaksusitoumukset eivät ole etukäteen mahdollisia, koska hanke kohdistuu tulevaisuudessa yrittäjiksi aikovien aktivointiin sekä tulevaisuudessa perustettaviin yrityksiin. Hakemuksen liitteenä on Kainuun Edun sitoumus 20%:n rahoituksesta. Kainuun Etu Oy:llä ei ole varattu varoja isomman rahoitusosuuden kattamiseen hankkeessa.

17 17 6. TOTEUTTAJAORGANISAATIO, OHJAUSRYHMÄ Hankkeen hallinnoija: Projektin vastuuhenkilö: Kainuun Etu Oy Kainuun Etu Oy toimitusjohtaja Antti Toivanen p Intelli, Seminaarinkatu 2, PL KAJAANI Ohjausryhmä: Boosteri -Polku yrittäjäksi hankkeelle perustetaan ohjausryhmä, johon kutsutaan samat jäsenet kuin Kasvua Kainuuseen hankkeella on. Lisäksi Kainuun TE-toimiston edustaja. Projektivalvonta: Yrityksen toimintaympäristön kehittämisavustus, EAKR Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus, Jarmo Jokinen Taloushallinnon vastuuhenkilö: Kainuun Etu Oy hallinnon assistentti Anne Piirainen Intelli, Seminaarinkatu 2, PL KAJAANI Kirjanpitotoimiston yhteystiedot: Tili- ja kiinteistötoimisto/saara Turunen

Kasvua Kainuuseen - alustava hanke-esittely

Kasvua Kainuuseen - alustava hanke-esittely Kasvua Kainuuseen - alustava hanke-esittely Kainuun Etu Oy, 5.11.2014 Kasvua Kainuuseen -hankekokonaisuus Hankekokonaisuus koostuu kahdesta eri hankkeesta: Kasvua Kainuuseen - Johdon ja henkilöstön kehittäminen

Lisätiedot

Team Finland -palvelut kansainvälistymiseen Kajaani 24.5.2016

Team Finland -palvelut kansainvälistymiseen Kajaani 24.5.2016 Team Finland -palvelut kansainvälistymiseen Kajaani 24.5.2016 Tuula Väisänen palveluneuvoja, Team Finland koordinaattori, Kainuu puh. 0295 023 590 tuula.vaisanen@tekes.fi Mikä Team Finland? tarjoaa kansainväliseen

Lisätiedot

Team Finland Mukaan globaaliin liiketoimintaan!

Team Finland Mukaan globaaliin liiketoimintaan! Team Finland Mukaan globaaliin liiketoimintaan! 3.11.2015 Pauli Berg Team Finland koordinaattori Sisältö Mikä Team Finland? Miksi koottu? Miten toimii? DM 1272687 Mikä Team Finland? tarjoaa kansainväliseen

Lisätiedot

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU

SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU SEUDULLISET YRITYSPALVELUT SOPIMUS ETELÄ-PÄIJÄNTEEN SEUTU Sopimuksen tausta Päijät-Hämeen seudullisen kehittämisyhtiörakenteen muuttuminen 1.1.2013 aiheuttaa muutoksia myös Seudullisten yrityspalvelujen

Lisätiedot

Yritys-Suomi uudistuu Tornio 15.12.2015

Yritys-Suomi uudistuu Tornio 15.12.2015 Yritys-Suomi uudistuu Tornio 15.12.2015 Anne Syväjärvi Yritys-Suomi on julkisten yrityspalveluorganisaatioiden yhdessä muodostama palvelu yrityksille ja yrittämisestä kiinnostuneille. Monikanavainen Yritys-Suomi

Lisätiedot

Finnvera yritysjärjestelyjen rahoittajana. Aluejohtaja Kari Hytönen Hallituspartnerit Rovaniemi 30.11.2015

Finnvera yritysjärjestelyjen rahoittajana. Aluejohtaja Kari Hytönen Hallituspartnerit Rovaniemi 30.11.2015 Finnvera yritysjärjestelyjen rahoittajana Aluejohtaja Kari Hytönen Hallituspartnerit Rovaniemi 30.11.2015 Finnvera yritysjärjestelyjen rahoittajana Finnveran rahoitusperiatteista lyhyesti Finnvera yritysjärjestelyjen

Lisätiedot

AVAIMET YRITTÄJYYTEEN -Sparrausta ja tukea yritystoiminnan alkuun ja muutostilanteisiin

AVAIMET YRITTÄJYYTEEN -Sparrausta ja tukea yritystoiminnan alkuun ja muutostilanteisiin UUSIA YRITTÄJIÄ, YRITYSTEN KEHITTÄMISTÄ JA TÄHÄN LISÄOTSIKKO, Kuva: maaseutuverkosto; Contum O ja Jyrki Vesa -Sparrausta ja tukea yritystoiminnan alkuun ja muutostilanteisiin Hankkeen hallinnoija: ProAgria

Lisätiedot

Rahoitusta yritystoiminnan

Rahoitusta yritystoiminnan Rahoitusta yritystoiminnan alkuun Finnverasta rahoitusta yritystoiminnan käynnistämiseen Suunnitteletko yrityksen perustamista? Hyvä liikeidea, yrittäjävalmiudet ja huolellinen suunnittelu auttavat liiketoiminnan

Lisätiedot

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen VALOA Ulkomaalaiset korkeakouluopiskelijat suomalaisille työmarkkinoille Milja Tuomaala ja Tiina Hämäläinen - VALOA-hankkeen esittely Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Edutool- maisteriohjelmalle,

Lisätiedot

Kansainvälisen kasvun suunnittelu

Kansainvälisen kasvun suunnittelu Kansainvälisen kasvun suunnittelu PSu 05-2013 Mitä rahoitetaan ja millä kriteereillä? Rahoitus kohdistuu projekteihin (alku, loppu, suunnitelma, budjetti, tulosten systemaattinen hyödyntäminen), arvioinnin

Lisätiedot

Auranmaan Yrityspalveluiden Yrityspalvelusetelit

Auranmaan Yrityspalveluiden Yrityspalvelusetelit Auranmaan Yrityspalveluiden Yrityspalvelusetelit Palvelusetelijärjestelmän tavoitteet Tarjota Auranmaan Yrityspalveluiden asiakkaille joustava ja yksilöllinen palvelu, jonka käynnistäminen on nopeaa ja

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 ohjelman alueellinen ESR-rahoitushaku Länsi-Suomessa 21.12.2015 1.3.2016

Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 ohjelman alueellinen ESR-rahoitushaku Länsi-Suomessa 21.12.2015 1.3.2016 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 ohjelman alueellinen ESR-rahoitushaku Länsi-Suomessa 21.12.2015 1.3.2016 Rahoitusasiantuntija Minna Koivukangas Keski-Suomen ELY-keskus/Turku 18.1.2016 Länsi-Suomen alueen

Lisätiedot

Team Finland LetsGrow

Team Finland LetsGrow Team Finland LetsGrow Rahoitusohjelma Elokuu 2014 Finnveralta ja Tekesiltä rahoitusta, Finprolta neuvontaa kansainväliseen kasvuun Hyvässä taloudellisessa tilanteessa olevalle Suomeen rekisteröidylle pk-yritykselle

Lisätiedot

ELY:n rahoitusmahdollisuudet tuotekehitykseen. 25.9.2015 Outi Kaihola

ELY:n rahoitusmahdollisuudet tuotekehitykseen. 25.9.2015 Outi Kaihola ELY:n rahoitusmahdollisuudet tuotekehitykseen 25.9.2015 Maataloustuotteiden ja elintarvikkeiden jalostus, markkinoille saattaminen ja kehittäminen Maaseuturahastossa Lopputuote maataloustuote (jalostuksen

Lisätiedot

Team Finland yritysten kansainvälistymisen tukena

Team Finland yritysten kansainvälistymisen tukena Team Finland yritysten kansainvälistymisen tukena Tytteli Karvonen-Juntura Team Finland-koordinaattori Lapin ELY-keskus 05.09.2018 2 Tietoa, työkaluja ja verkostoja suomalaisten yritysten ja muiden toimijoiden

Lisätiedot

ELY-keskuksen avustukset yritystoiminnan kehittämiseen

ELY-keskuksen avustukset yritystoiminnan kehittämiseen ELY-keskuksen avustukset yritystoiminnan kehittämiseen Yritysten toimintaympäristön kehittämisavustus Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus, Jarmo Jokinen 28.11.2017 Kestävää kasvua ja työtä 2014-2020 - Suomen

Lisätiedot

Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan

Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan Tekes lyhyesti Mitä Tekes tekee? Tekes on innovaatiorahoittaja, joka kannustaa yrityksiä haasteelliseen tutkimus- ja kehitystoimintaan Tekes hyväksyy korkeampia riskejä kuin yksityiset rahoittajat rahoittaa

Lisätiedot

YS - seudullisten yrityspalvelujen uudistaminen

YS - seudullisten yrityspalvelujen uudistaminen YS - seudullisten yrityspalvelujen uudistaminen ELY-keskuksen, TE-toimiston ja seudun kuntien välillä on ollut seitsemän YS-sopimusta. Aluekohtaisesta YS-toiminnan palvelujen koordinoinnista vastaa TE-toimisto.

Lisätiedot

Yritys-Suomi nousuun. Innoforum 10.11.2015 Tampere. Jarmo Palm Työ- ja elinkeinoministeriö

Yritys-Suomi nousuun. Innoforum 10.11.2015 Tampere. Jarmo Palm Työ- ja elinkeinoministeriö Yritys-Suomi nousuun Innoforum 10.11.2015 Tampere Jarmo Palm Työ- ja elinkeinoministeriö Yleistä 2 Ratkaisujen Suomi 1. Kestävä kasvu ja julkinen talous 2. Työllisyys ja kilpailukyky 3. Osaaminen ja koulutus

Lisätiedot

HAKUINFO 1.10.2015 päättyvä ESR-haku. Hyvä hakemus

HAKUINFO 1.10.2015 päättyvä ESR-haku. Hyvä hakemus HAKUINFO 1.10.2015 päättyvä ESR-haku Hyvä hakemus Hyvän hakemuksen piirteitä Ohjelman ja haun mukainen Selkeästi kirjoitettu; mitä tavoitellaan mitä tehdään tavoitteiden saavuttamiseksi mitä tuloksia saadaan

Lisätiedot

KAAKKOIS-SUOMEN ELY-KESKUKSEN YRITYSPALVELUT

KAAKKOIS-SUOMEN ELY-KESKUKSEN YRITYSPALVELUT KAAKKOIS-SUOMEN ELY-KESKUKSEN YRITYSPALVELUT Palvelut yrittäjille Neuvonta ja rekisteröintipalvelut Yrittäjäkoulutukset ja valmennuspalvelut Tuotteistetut asiantuntijapalvelut ja muut kehittämispalvelut

Lisätiedot

Ruotsi-klinikka Lahti Heli Flink, Asiantuntija/ TF-koordinaattori Häme, Tekes

Ruotsi-klinikka Lahti Heli Flink, Asiantuntija/ TF-koordinaattori Häme, Tekes Ruotsi-klinikka Lahti 22.1.2016 Heli Flink, Asiantuntija/ TF-koordinaattori Häme, Tekes Team Finland Tavoitteena pk-yritysten viennin kaksinkertaistaminen vuoteen 2020 mennessä. Team Finland vie Suomea

Lisätiedot

Russia Business Point -hanke

Russia Business Point -hanke Russia Business Point -hanke 1.9.2015 31.8.2017 Hankkeen budjetti ja kohderyhmä Kokonaisbudjetti 220.000 Rahoittajana Hämeen liitto (EAKR), hallinnoijana Linnan Kehitys Oy Hankkeessa mukana yhteistyökumppaneina:

Lisätiedot

P-P VERKKOPALVELUT. Kasvuyritysten kumppani

P-P VERKKOPALVELUT. Kasvuyritysten kumppani P-P VERKKOPALVELUT Kasvuyritysten kumppani Kesto: 1.1.2015 31.12.2017 Hallinnoija: Haapavesi-Siikalatvan seutukunta (päähallinnoija), muut toteuttajat: Nivala-Haapajärven, Raahen ja Ylivieskan seutukunnat

Lisätiedot

Suunnitellusti vapaalle. Satakunnan ELY-keskus, asiakkuuspäällikkö Anne Jortikka

Suunnitellusti vapaalle. Satakunnan ELY-keskus, asiakkuuspäällikkö Anne Jortikka Suunnitellusti vapaalle Satakunnan ELY-keskus, asiakkuuspäällikkö Anne Jortikka 1 MISTÄ APUA OMISTAJANVAIHDOS TILANTEESEEN? Julkiset toimijat: ELY-keskus Finnvera Verotoimisto Sedulliset toimijat: Yrityspalvelu

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Kanta-Häme

Pk-yritysbarometri, syksy 2015. Alueraportti, Kanta-Häme Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa 7 7 Palvelut 7 Muut 7 Lähde: Pk-yritysbarometri, syksy Pk-yritysbarometri, syksy alueraportti,

Lisätiedot

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011 Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu Hankkeen tavoitteet Pitkän aikavälin laadullisen ennakoinnin verkostohanke Teemallisesti hanke kohdistuu hyvinvointi-

Lisätiedot

työryhmä Harri Airaksinen (pj), Jaana Koivisto-Virtanen, Jari Heiniluoma, Jukka Alasentie, Kristiina Karppi Taustaa

työryhmä Harri Airaksinen (pj), Jaana Koivisto-Virtanen, Jari Heiniluoma, Jukka Alasentie, Kristiina Karppi Taustaa SOTE- JA ALUEHALLINTOUUDISTUS n aluehallintoryhmän 7.3.2016 kokouksen toimeksiannon mukaisesti n elinkeinopalveluiden kokonaisuus, nykytilakuvaus työryhmä Harri Airaksinen (pj), Jaana Koivisto-Virtanen,

Lisätiedot

Onnistuneeseen omistajanvaihdokseen Mika Haavisto. Hyrrät-Metropolia 23.5.2014

Onnistuneeseen omistajanvaihdokseen Mika Haavisto. Hyrrät-Metropolia 23.5.2014 Onnistuneeseen omistajanvaihdokseen Mika Haavisto Hyrrät-Metropolia 23.5.2014 Omistajanvaihdosnäkymät 2010-2020 Yrittäjät ikääntyvät, 50 % yrittäjistä iältään 50+ Myyntiin (ulkop.) 28 000 yritystä Sukupolvenvaihdos

Lisätiedot

Tuoteväylästä tukea keksinnön kehittämiseen. Oma Yritys14 -tietoisku 18.03.2014 Pekka Rantala

Tuoteväylästä tukea keksinnön kehittämiseen. Oma Yritys14 -tietoisku 18.03.2014 Pekka Rantala Tuoteväylästä tukea keksinnön kehittämiseen Oma Yritys14 -tietoisku 18.03.2014 Pekka Rantala TUOTEVÄYLÄ Oletko tehnyt hyvän keksinnön? TUOTEVÄYLÄ-PALVELU Käynnistyi v. 2010 Keksintösäätiön valtakunnallisena

Lisätiedot

Yhteistyöllä vauhtia Omistajanvaihdoksiin hanketta rahoittaa Varsinais-Suomen liitto

Yhteistyöllä vauhtia Omistajanvaihdoksiin hanketta rahoittaa Varsinais-Suomen liitto Yhteistyöllä vauhtia Omistajanvaihdoksiin hanketta rahoittaa Varsinais-Suomen liitto Taustaa Yrityksen omistajanvaihdoksella varmistetaan elinkelpoisen yrityksen jatkuvuus yrittäjän luopuessa yritystoiminnasta

Lisätiedot

Tietoa yritystoiminnasta Yritys-Suomi on kattavin verkkopalvelu yrittäjäksi aikoville ja toimiville yrittäjille. www.yrityssuomi.

Tietoa yritystoiminnasta Yritys-Suomi on kattavin verkkopalvelu yrittäjäksi aikoville ja toimiville yrittäjille. www.yrityssuomi. Yrittäjyys Työ- ja elinkeinotoimistosta löydät monipuolisesti palveluja, jos olet yrittäjä, kiinnostunut itsesi työllistämisestä yrittäjänä tai aloittamassa yritystoimintaa. Minustako yrittäjä? Tutki ensin,

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä. Suomen rakennerahasto-ohjelma 2014 2020 TL1: Pk-yritystoiminnan kilpailukyky. Toukokuu 2014

Kestävää kasvua ja työtä. Suomen rakennerahasto-ohjelma 2014 2020 TL1: Pk-yritystoiminnan kilpailukyky. Toukokuu 2014 Kestävää kasvua ja työtä. Suomen rakennerahasto-ohjelma 2014 2020 TL1: Pk-yritystoiminnan kilpailukyky Toukokuu 2014 TL 1 Pk-yritystoiminnan kilpailukyky Erityistavoitteet: Uuden liiketoiminnan luominen

Lisätiedot

Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta

Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta 2/2013 Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta lappi Lisätietoja antaa Projektipäällikkö Virpi Vaarala Lapin ELY-keskus, Rovaniemi virpi.vaarala@ely-keskus.fi +358 295 037

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Helsinki

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Helsinki Pk-yritysbarometri, syksy 216 Alueraportti, 1: Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus 4 7 Rakentaminen Kauppa 13 1 1 16 Palvelut 61 68 Muut 1 2 3 4 6 7 8 Koko Uusimaa, sisältäen Helsingin 2 2:

Lisätiedot

HYVÄ-ALUEFOORUM. Risto Pietilä Oulu 29.10.2009. www.raahenseutukunta.fi www.rsyp.fi. Seudullisen yrityspalvelun rooli hyvinvointialan kehittämisessä

HYVÄ-ALUEFOORUM. Risto Pietilä Oulu 29.10.2009. www.raahenseutukunta.fi www.rsyp.fi. Seudullisen yrityspalvelun rooli hyvinvointialan kehittämisessä HYVÄ-ALUEFOORUM Seudullisen yrityspalvelun rooli hyvinvointialan kehittämisessä Risto Pietilä Oulu 29.10.2009 www.raahenseutukunta.fi www.rsyp.fi Raahen seudun yrityspalvelut on osa Raahen seutukunnan

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Helsinki

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Helsinki Pk-yritysbarometri, syksy 05 Alueraportti, : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa 5 5 Palvelut 0 7 Muut 0 0 0 0 0 50 0 70 0 Koko Uusimaa, sisältäen Helsingin Lähde: Pk-yritysbarometri,

Lisätiedot

Koillismaalaiset yritykset kaipaavat tietoa ja palvelua alueen yritysneuvontapalveluista

Koillismaalaiset yritykset kaipaavat tietoa ja palvelua alueen yritysneuvontapalveluista LEHDISTÖTIEDOTE, 28.11.2011 JULKAISUVAPAA HETI Yrityskyselyllä tietoa yritysneuvontapalvelusta Koillismaalaiset yritykset kaipaavat tietoa ja palvelua alueen yritysneuvontapalveluista Koillismaalaisille

Lisätiedot

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto

Suomi nousuun. Aineeton tuotanto Suomi nousuun Aineeton tuotanto Maailman talous on muutoksessa. Digitalisoituminen vie suomalaiset yritykset globaalin kilpailun piiriin. Suomen on pärjättävä tässä kilpailussa, jotta hyvinvointimme on

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN KEHITTÄMISSTRATEGIA. Itä-Suomen ohjelmallisen kehittämisen kokonaisuus

ITÄ-SUOMEN KEHITTÄMISSTRATEGIA. Itä-Suomen ohjelmallisen kehittämisen kokonaisuus ITÄ-SUOMEN KEHITTÄMISSTRATEGIA Itä-Suomen ohjelmallisen kehittämisen kokonaisuus ITÄ-SUOMEN KEHITTÄMISSTRATEGIA Itä-Suomen kilpailukyky- ja työllisyystavoitteen strategia (EAKR, ESR) Itä-Suomen kilpailukyky-

Lisätiedot

Yrityksen kehittämisen, kansainvälistymisen ja kasvun rahoitus

Yrityksen kehittämisen, kansainvälistymisen ja kasvun rahoitus Yrityksen kehittämisen, kansainvälistymisen ja kasvun rahoitus Kouvola 12.5.2015 Kari Sartamo 4.6.2015 JULKISET RAHASTOT EU kumppanuussopimus kokoaa rahastojen tulostavoitteet ja yhteensovituksen Kestävää

Lisätiedot

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen strategia itse toteutettaviksi hankkeiksi

Varsinais-Suomen ELY-keskuksen strategia itse toteutettaviksi hankkeiksi Varsinais-Suomen ELY-keskuksen strategia itse toteutettaviksi hankkeiksi TEMin hallinnonalan itse toteuttamien rakennerahastohankkeiden hallinnointi koulutus 31.8.2010 Maija Tuominen, Varsinais-Suomen

Lisätiedot

Kansainvälisen kasvun ja kilpailukyvyn valmennus. Yritysten osaamisen kehittäminen

Kansainvälisen kasvun ja kilpailukyvyn valmennus. Yritysten osaamisen kehittäminen Kansainvälisen kasvun ja kilpailukyvyn valmennus Yritysten osaamisen kehittäminen PALKO ensimmäinen vaihe Mukana kehittämässä: Helsinki Business College Oy Suomen ympäristöopisto SYKLI Tampereen aikuiskoulutuskeskus

Lisätiedot

OMISTAJANVAIHDOS-seminaari Parempaa omistajanvaihdospalvelua kasvavaan tarpeeseen

OMISTAJANVAIHDOS-seminaari Parempaa omistajanvaihdospalvelua kasvavaan tarpeeseen OMISTAJANVAIHDOS-seminaari Parempaa omistajanvaihdospalvelua kasvavaan tarpeeseen Torstai 17.9.2009 klo 13-17 Jyväskylä Paviljonki, auditorio Wivi Yritysten sukupolvenvaihdosten edistäminen -projekti APAKE/TEM

Lisätiedot

Rahoitusta yritysten muutostilanteisiin

Rahoitusta yritysten muutostilanteisiin Rahoitusta yritysten muutostilanteisiin Finnverasta rahoitusta yritysten muutostilanteisiin Finnvera tarjoaa rahoitusratkaisuja yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä vientiin. Jaamme

Lisätiedot

EU:n rakennerahastokausi 2014-2020

EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 EU:n rakennerahastokausi 2014-2020 Etelä- ja Länsi-Suomen alueellinen suunnitelma (versio 30.11.2012) ja EU:n komission lähtökohdat kumppanuussopimusneuvotteluihin Suomen kanssa Mari Kuparinen 17.1.2013

Lisätiedot

kansainväliseen liiketoimintaan 16.8.2013 #1027684

kansainväliseen liiketoimintaan 16.8.2013 #1027684 Kasvuväylä Vauhtia kansainväliseen liiketoimintaan 16.8.2013 #1027684 Kasvuväylä Kotimarkkinoilta kansainväliseen kasvuun Kasvuun ja kansainvälistymiseen parhaiten sopivat julkiset palvelut ja rahoitus

Lisätiedot

Menestyksen tukeminen vaatii jatkuvaa kehittymistä tulevaisuuden odotuksia!

Menestyksen tukeminen vaatii jatkuvaa kehittymistä tulevaisuuden odotuksia! Menestyksen tukeminen vaatii jatkuvaa kehittymistä tulevaisuuden odotuksia! Yritysten odotukset Yritys-Suomi-yhteistyö seudullisissa yrityspalveluissa 6.5.2010 Innovaatiojohtaja Hannele Pohjola Yrityspalvelujärjestelmä

Lisätiedot

OSAAMISTA JA UUSIA MAHDOLLISUUKSIA. myös uudella ohjelmakaudella?

OSAAMISTA JA UUSIA MAHDOLLISUUKSIA. myös uudella ohjelmakaudella? OSAAMISTA JA UUSIA MAHDOLLISUUKSIA myös uudella ohjelmakaudella? Etelä-Suomen työllisyys llisyys- ja kilpailukyky tavoite Etelä-Suomen EAKR - toimenpideohjelma 2007 2013 EK 5.3.2007 Ohjelman määrälliset

Lisätiedot

Maaseudun kehittämisen yritysrahoitustoimenpiteet ohjelmakaudella 2014-2020

Maaseudun kehittämisen yritysrahoitustoimenpiteet ohjelmakaudella 2014-2020 Maaseudun kehittämisen yritysrahoitustoimenpiteet ohjelmakaudella 2014-2020 ELY-keskus Eurooppa 2020 -strategian tavoitteet EU:n yhteisen maatalouspolitiikan on vastattava uusiin haasteisiin ruoan, luonnonvarojen

Lisätiedot

Finnvera yrityskauppojen ja omistusjärjestelyjen rahoittajana 21.3.2012 Vesa Mäkinen

Finnvera yrityskauppojen ja omistusjärjestelyjen rahoittajana 21.3.2012 Vesa Mäkinen 1 Finnvera yrityskauppojen ja omistusjärjestelyjen rahoittajana 21.3.2012 Vesa Mäkinen Finnvera yrityskauppojen ja omistusjärjestelyjen rahoittajana 2 Yleistä Finnverasta Finnveran rahoitus yrityskaupoissa

Lisätiedot

Yrityksen kehittämisen, kansainvälistymisen ja kasvun rahoitus

Yrityksen kehittämisen, kansainvälistymisen ja kasvun rahoitus Yrityksen kehittämisen, kansainvälistymisen ja kasvun rahoitus Hollola 13.2.2015 Kari Sartamo 18.2.2015 JULKISET RAHASTOT EU kumppanuussopimus kokoaa rahastojen tulostavoitteet ja yhteensovituksen Kestävää

Lisätiedot

Uudenmaan ELY-keskus

Uudenmaan ELY-keskus Uudenmaan ELY-keskus Kansainvälistymispalvelut Uudenmaan ELY-keskus, Henri Molander, Innovaatiot ja yritysrahoitus 4/1/11 1 Elinkeinojen, työvoiman, osaamisen ja kulttuurin vastuualue, Innovaatiot ja yritysrahoitus

Lisätiedot

Tekesin rahoituspalveluja yrityksille. Anna Alasmaa, 10.5.2016

Tekesin rahoituspalveluja yrityksille. Anna Alasmaa, 10.5.2016 Tekesin rahoituspalveluja yrityksille Anna Alasmaa, 10.5.2016 Yrityksen elinkaari ja Tekesin palvelut - projektikeskeisyydestä asiakaskeskeisyyteen kasvuvisio Tuotteen elinkaari kasvuvisio Alkuvaihe Kasvun

Lisätiedot

Projektin ID 5911 Hankkeen nimi: Parempaa palvelua verkossa - Business- Projektin nimi Net

Projektin ID 5911 Hankkeen nimi: Parempaa palvelua verkossa - Business- Projektin nimi Net Projektin ID 5911 Hankkeen nimi: Parempaa palvelua verkossa - Business- Projektin nimi Net Projektin kuvaus ja tavoite 1. Pk-yritystoiminnan kilpailukyky Erityistavoite 2.1 PKyritysten kasvun ja kansainvälistymisen

Lisätiedot

Yritysten rahoitus- ja kehittämispalvelut Kaakkois-Suomessa

Yritysten rahoitus- ja kehittämispalvelut Kaakkois-Suomessa Yritysten rahoitus- ja kehittämispalvelut Kaakkois-Suomessa 12.5.2015 Yritys-Suomi palvelut yhteinen roadmap Perustmisneuvon ta - TE-toimisto - Elinkeinoyhtiöt - ProAgria Koulutus Yrittäjäkurssit Oma Yritys-

Lisätiedot

Startti, kasvu tai toimivan ostaminen miten rahoitan?

Startti, kasvu tai toimivan ostaminen miten rahoitan? Startti, kasvu tai toimivan ostaminen miten rahoitan? Team Finland talo 14.9.2017 Janne Koivuniemi Finnvera Oyj Finnveran rooli pk-yritysten rahoituksessa Finnvera tarjoaa rahoituspalveluita erityisesti

Lisätiedot

Tekesin uusi EAKR-konsepti. Aki Parviainen 18.-19.11.2015

Tekesin uusi EAKR-konsepti. Aki Parviainen 18.-19.11.2015 Tekesin uusi EAKR-konsepti Aki Parviainen 18.-19.11.2015 Mitä Tekes tarjoaa alueen toimijoille Voimme ja haluamme auttaa yrityksiä kilpailukykyiseen kasvuun Meidän panoksemme kasvupolulla: Potentiaalisten

Lisätiedot

LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2

LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2 LAPIN TIETOYHTEISKUNTAOHJELMA TAUSTA-AINEISTOA TYÖPAJAAN 2 TAUSTATIETOA OHJELMATYÖSTÄ Lapin liiton johdolla alueelle tuotetaan uusi tietoyhteiskuntaohjelma. Työ käynnistyi keväällä ja valmistuu vuoden

Lisätiedot

Yritys-Suomi-puhelinpalvelu Yritys-Suomi-seminaari 5.5.2015

Yritys-Suomi-puhelinpalvelu Yritys-Suomi-seminaari 5.5.2015 Yritys-Suomi-puhelinpalvelu Yritys-Suomi-seminaari 5.5.2015 Marjo Öhmann, Yritys-Suomi-puhelinpalvelu, TE aspa Olen perustamassa yritystä. Mistä pitäisi lähteä liikkeelle, mitä kaikkia asioita täytyy huomioida

Lisätiedot

Puun ja kiven mahdollisuudet piha- ja ympäristörakentamisessa II -kehittämishanke

Puun ja kiven mahdollisuudet piha- ja ympäristörakentamisessa II -kehittämishanke Maakuntahallitus I 25 19.01.2009 Puun ja kiven mahdollisuudet piha- ja ympäristörakentamisessa II -kehittämishanke MH 25 MH3 8/21.1.2008 Hanketiimi Hakijana Kainuun Etu Oy yhteyshenkilönään Antti Toivanen.

Lisätiedot

ITÄ-SUOMEN LIIKETOIMINTAOSAAMISEN VERKOSTO 19.4.2006

ITÄ-SUOMEN LIIKETOIMINTAOSAAMISEN VERKOSTO 19.4.2006 ITÄ-SUOMEN LIIKETOIMINTAOSAAMISEN VERKOSTO 19.4.2006 PROF. MARKKU VIRTANEN HELSINGIN KAUPPAKORKEAKOULU PIENYRITYSKESKUS 5.10.2005 Markku Virtanen LT-OSAAMISEN VERKOSTON MAKROHANKKEEN KUVAUS Makrohankkeen

Lisätiedot

Pirkanmaan ebuusti pienyritysten sähköisen liiketoiminnan kehittäminen tavoitteena kasvu ja kansainvälistyminen

Pirkanmaan ebuusti pienyritysten sähköisen liiketoiminnan kehittäminen tavoitteena kasvu ja kansainvälistyminen Pirkanmaan ebuusti pienyritysten sähköisen liiketoiminnan kehittäminen tavoitteena kasvu ja kansainvälistyminen Hankeaika 2013 2014 Kohderyhmänä ovat pienet kehityskykyiset, kasvuhaluiset, pirkanmaalaiset

Lisätiedot

Kestävää kasvua ja työtä Infotilaisuus hankehakijoille. Kalevi Pölönen ELY-keskus

Kestävää kasvua ja työtä Infotilaisuus hankehakijoille. Kalevi Pölönen ELY-keskus Kestävää kasvua ja työtä 2014 2020 Infotilaisuus hankehakijoille ELY-keskus 22.1.2015 Komission näkemys Suomen kilpailukyvystä Nurkkakuntaisuus uhkaa Merkittävimmät ongelmat jalostusasteessa ja innovaatiotoiminnassa

Lisätiedot

Botniastrategia. Arvostettu aikuiskoulutus. Korkea teknologia. Nuorekas. Vahva pedagoginen osaaminen. Mikro- ja pk-yrittäjyys. Tutkimus ja innovaatiot

Botniastrategia. Arvostettu aikuiskoulutus. Korkea teknologia. Nuorekas. Vahva pedagoginen osaaminen. Mikro- ja pk-yrittäjyys. Tutkimus ja innovaatiot 2015 Botniastrategia Kansainvälinen Nuorekas Vahva pedagoginen osaaminen Korkea teknologia Toiminnallinen yhteistyö Mikro- ja pk-yrittäjyys Vaikuttavuus Arvostettu aikuiskoulutus Tutkimus ja innovaatiot

Lisätiedot

Alueraporttien yhteenveto 2/2006

Alueraporttien yhteenveto 2/2006 Alueraporttien yhteenveto 2/2006 Suomen Yrittäjät ALUERAPORTTIEN YHTEENVETO Suhdannenäkymät Pk-yritysten suhdannenäkymät lähimmän vuoden aikana ovat kaikilla tutkimusalueilla saldolukujen 1 mukaan positiivisia

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan tuotannollisten alojen UUSIUTUMISOHJELMA. Itä-Suomen Rakennerahastopäivät 4.10.2013

Pohjois-Karjalan tuotannollisten alojen UUSIUTUMISOHJELMA. Itä-Suomen Rakennerahastopäivät 4.10.2013 Pohjois-Karjalan tuotannollisten alojen UUSIUTUMISOHJELMA Itä-Suomen Rakennerahastopäivät 4.10.2013 OHJELMAKOKONAISUUDEN RAKENNE valtakunnallinen teknologiateollisuuden kehittämisohjelma Pohjois-Karjalan

Lisätiedot

Rahoitus ja kehittäminen

Rahoitus ja kehittäminen Rahoitus ja kehittäminen Pohjois-Savon ELY-keskus, Jari Vitikainen 5.4.2018 1 Yritysten kehittämispalvelut 2 Analyysi Tavoitteena on aktivoida pk-yritystä suunnitelmalliseen ja pitkäjänteiseen kehittämistoimintaan.

Lisätiedot

Ys.fi ja seututyön tilanne 18.10.2011

Ys.fi ja seututyön tilanne 18.10.2011 Ys.fi ja seututyön tilanne 18.10.2011 Merja Heinonen yrityssuomi.fi, puh. 040 595 4920, merja.heinonen@ely-keskus.fi 19.10.201 1 Portaalin seuraavassa kehitysvaiheessa: Sisällöt nousevat asiayhteyteensä

Lisätiedot

Rahoitustoimen katsaus. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen neuvottelukunta 6.9.2013 Jouko Lankinen

Rahoitustoimen katsaus. Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen neuvottelukunta 6.9.2013 Jouko Lankinen Rahoitustoimen katsaus Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen neuvottelukunta 6.9.2013 Jouko Lankinen Aiheet Kuluvan vuoden ja ohjelmakauden rahoitustilanne Rakennerahastokauden 2014-2020 valmistelu Vm:n talousarvioesityksen

Lisätiedot

Tietotekniikka liiketoiminnan tueksi -kehitysohjelma

Tietotekniikka liiketoiminnan tueksi -kehitysohjelma Päijät-Hämeen Yrityksille Tietotekniikka liiketoiminnan tueksi -kehitysohjelma Jari Turunen ICT -liiketoiminnankehittäjä Lahden tiede- ja yrityspuisto Oy Omistus Lahden kaupunki 74 % Lähikunnat 10 % Yksityiset

Lisätiedot

Finnvera. Rahoitusratkaisuja suomalaisyritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen. Aura Jyrki Isotalo

Finnvera. Rahoitusratkaisuja suomalaisyritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen. Aura Jyrki Isotalo Finnvera Rahoitusratkaisuja suomalaisyritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen Aura 21.10.2016 Jyrki Isotalo 1 Finnvera täydentää rahoitusmarkkinoita ja auttaa suomalaisia luomaan uutta. 2 Finnvera pähkinänkuoressa

Lisätiedot

Jykes tulevaisuuden tekijä! Ari Hiltunen, toimitusjohtaja

Jykes tulevaisuuden tekijä! Ari Hiltunen, toimitusjohtaja Jykes tulevaisuuden tekijä! Ari Hiltunen, toimitusjohtaja Jyväskylän seudun kehittämisyhtiö Jykes Oy Perustettu vuonna 1996 Henkilöstömäärä: 34 (2015) Liikevaihto vuonna 2014: 6,1 milj. euroa, josta kuntarahan

Lisätiedot

TE-palvelut. aina saatavilla

TE-palvelut. aina saatavilla TE-palvelut aina saatavilla z TE-palvelut perustuvat lakiin julkisista työvoima- ja yrityspalveluista Työ- ja elinkeinotoimistot (TE-toimistot) Työ- ja elinkeinohallinnon asiakaspalvelukeskus (TE-aspa)

Lisätiedot

MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO. hankesuunnitelma

MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO. hankesuunnitelma MAASEUDUN ARJEN PALVELUVERKOSTO hankesuunnitelma Sisällys 1. Tausta... 3 2. Päätavoitteet... 3 3. Toimintasuunnitelma... 4 4. Ohjausryhmä... 5 5. Johtotyhmä... 6 6. Henkilöstö... 6 7. Kustannukset ja rahoitus...

Lisätiedot

Finnvera yrityskauppojen ja omistusjärjestelyjen rahoittajana

Finnvera yrityskauppojen ja omistusjärjestelyjen rahoittajana Finnvera yrityskauppojen ja omistusjärjestelyjen rahoittajana Finnvera yrityskauppojen ja omistusjärjestelyjen rahoittajana Finnveran rahoitus yrityskaupoissa Yrityskaupan tyypillisimmät haasteet Mihin

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Kainuu

Pk-yritysbarometri, syksy Alueraportti, Kainuu Pk-yritysbarometri, syksy 216 Alueraportti, 1: Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus 8 7 Rakentaminen Kauppa 14 1 16 16 Palvelut 9 61 Muut 1 3 1 2 3 4 6 7 Lähde: Pk-yritysbarometri, syksy 216

Lisätiedot

Projektien rahoitus.

Projektien rahoitus. Projektien rahoitus Mika.Lautanala@tekes.fi Miten mukaan?? Aiheita Rakennuksen elinkaarenaikainen tiedonhallinta Organisaatioiden välinen tiedonhallinta -IFC Kansainvälisyys Yhteys ohjelmapäällikköön Arto

Lisätiedot

VIHREÄN KASVUN KESKUS HANKE

VIHREÄN KASVUN KESKUS HANKE VIHREÄN KASVUN KESKUS HANKE Hanketreffit, Metsäkeskus 11.2.2016 Niina Huikuri HANKETIEDOT Toteutusaika: 1.1.2015-31.12.2016, 2v. Toteuttajat: PIKES, KETI, Joensuun Tiedepuisto (hallinnoija), LuKe Henkilöstö:

Lisätiedot

Teema: työ- ja toimintakyvyn arviointi välityömarkkinoilla

Teema: työ- ja toimintakyvyn arviointi välityömarkkinoilla Kainuun alueellinen työkokousseminaari: 17.11.2014 Kajaani Teema: työ- ja toimintakyvyn arviointi välityömarkkinoilla Tilaisuus järjestettiin yhteistyössä Vates-säätiön, Välityömarkkinat osana työelämää

Lisätiedot

Yrittäjän ystävä: TE-KESKUKSEN KEHITTÄMISPALVELUT PK-YRITYKSILLE

Yrittäjän ystävä: TE-KESKUKSEN KEHITTÄMISPALVELUT PK-YRITYKSILLE Yrittäjän ystävä: TE-KESKUKSEN KEHITTÄMISPALVELUT PK-YRITYKSILLE Neuvontapalvelut - tuotteistetut - asiakaspalvelu Koulutuspalvelut Rahoituspalvelut Balanssi DesignStart easkel Globaali Kunto Monitaito

Lisätiedot

Mistä tukea kotouttamiseen? ESR:n mahdollisuudet. Vastaanottava maaseutu 22.1.2016. Sirpa Liljeström Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto

Mistä tukea kotouttamiseen? ESR:n mahdollisuudet. Vastaanottava maaseutu 22.1.2016. Sirpa Liljeström Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto Mistä tukea kotouttamiseen? ESR:n mahdollisuudet Vastaanottava maaseutu 22.1.2016 Sirpa Liljeström Työ- ja elinkeinoministeriö Alueosasto Rahoituksen jako rahastojen välillä (pl. alueellinen yhteistyö)

Lisätiedot

Team Finland kansainvälisen kasvun tukena

Team Finland kansainvälisen kasvun tukena Team Finland kansainvälisen kasvun tukena Viennin rahoitusjärjestelyt Oulu, 14.4.2016 Juha Pulkkinen & Pauli Berg Sisältö Team Finland: Mikä, miksi, kenelle Mitä Team Finland tarjoaa viennin tueksi? Yritysten

Lisätiedot

Tekesin rahoitus ja palvelut yritysten kansainvälistymiseen. Minna Suutari

Tekesin rahoitus ja palvelut yritysten kansainvälistymiseen. Minna Suutari Tekesin rahoitus ja palvelut yritysten kansainvälistymiseen Minna Suutari 28.3.2017 Team Finland auttaa yritystäsi, kun olet 1. Kiinnostunut kansainvälisen liiketoiminnan aloittamisesta 2. Laajentamassa

Lisätiedot

Ajankohtaista Tekesistä ja Business Finlandista. Aki Parviainen

Ajankohtaista Tekesistä ja Business Finlandista. Aki Parviainen Ajankohtaista Tekesistä ja Business Finlandista Aki Parviainen 7.11.2017 Business Finland 1.1.2018 alkaen Finpro ja Tekes yhdistyvät uudeksi Business Finland -organisaatioksi. Saman katon alla kaikki innovaatiotoiminnan,

Lisätiedot

Yrityskaupan rahoitus. Asiakasvastuullinen johtaja Mikko Harju 01.11.2011

Yrityskaupan rahoitus. Asiakasvastuullinen johtaja Mikko Harju 01.11.2011 Yrityskaupan rahoitus Asiakasvastuullinen johtaja Mikko Harju 01.11.2011 Rahoituksen lähtökohdat Yrityksen rahoitusmuodot ovat oma pääoma, vieras pääoma ja tulorahoitus. Aloittavalla yrittäjällä on pääasiassa

Lisätiedot

SeutuYp tukihanke 2009-2013. Seudulliset yrityspalvelut arviointi- ja kehittämiskeskustelu

SeutuYp tukihanke 2009-2013. Seudulliset yrityspalvelut arviointi- ja kehittämiskeskustelu SeutuYp tukihanke 2009-2013 Seudulliset yrityspalvelut arviointi- ja kehittämiskeskustelu Seudullisen yrityspalvelun toimintamallin kehittäminen OHJAAVAT LINJAUKSET TE toimistouudistus Yritys Suomen kehittäminen

Lisätiedot

Aikuisopiskelun hakeutumisvaiheen ohjaus- ja neuvontapalvelumalli Pohjois-Pohjanmaalla

Aikuisopiskelun hakeutumisvaiheen ohjaus- ja neuvontapalvelumalli Pohjois-Pohjanmaalla Aikuisopiskelun hakeutumisvaiheen ohjaus- ja neuvontapalvelumalli Pohjois-Pohjanmaalla OpinTorin projektipäällikkö Kati Korento OSUMAn projektikoordinaattori Helena Ylisirniö Esittelijä Teea Oja KM, kasvatuspsykologi,

Lisätiedot

Yritysmarkkinoiden tila. Toimitusjohtaja Juha Rantanen, Suomen Yrityskaupat Finlandia-talo

Yritysmarkkinoiden tila. Toimitusjohtaja Juha Rantanen, Suomen Yrityskaupat Finlandia-talo Yritysmarkkinoiden tila Toimitusjohtaja Juha Rantanen, Suomen Yrityskaupat Finlandia-talo 6.11.2018 Juha Rantanen 2 Historiaa - 1997 ei markkinoita, muutamia päätoimisia yritysvälittäjiä - 1999 Ov-barometri

Lisätiedot

KEHITTÄMISSOPIMUS VUODELLE 2016

KEHITTÄMISSOPIMUS VUODELLE 2016 1 1 KEHITTÄMISSOPIMUS VUODELLE 2016 Kemin kaupunki ja Kemin Digipolis Oy ovat sopineet tässä esitetyn suunnitelman mukaisesta kehittämistoimeksiannosta vuodelle 2016: 1. TAUSTAA Kemin kaupunki on aktiivinen

Lisätiedot

Maaseudun yritystuet (teknologia yritykset) Iisalmi

Maaseudun yritystuet (teknologia yritykset) Iisalmi Maaseudun yritystuet (teknologia yritykset) Iisalmi 22.11.2016 Yleistä maaseudun yritystuesta Pohjois-Savossa maaseutualuetta kaikki muu paitsi Kuopion ja Varkauden keskusta-alueet Tukea haetaan sähköisesti

Lisätiedot

PoPSTer Viestintäsuunnitelma

PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer Viestintäsuunnitelma PoPSTer POHJOIS-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYDENHUOLTO OSANA TULEVAISUUDEN MAAKUNTAA Viestintäsuunnitelma 1. Viestinnän lähtökohdat ja periaatteet Sosiaali ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Suomen ohjauspolitiikan ja valtakunnallisen ELO-ryhmän linjaukset ja alueellinen koordinointi

Suomen ohjauspolitiikan ja valtakunnallisen ELO-ryhmän linjaukset ja alueellinen koordinointi Suomen ohjauspolitiikan ja valtakunnallisen ELO-ryhmän linjaukset ja alueellinen koordinointi Salmian TNO-asiantuntijoiden koulutus 17-18.3.2014 Ulla-Jill Karlsson, OKM neuvotteleva virkamies Ari-Pekka

Lisätiedot

Kutsu tekniseen vuoropuheluun: Team Finland -kasvuohjelmien asiantuntijapalvelut.

Kutsu tekniseen vuoropuheluun: Team Finland -kasvuohjelmien asiantuntijapalvelut. Kutsu tekniseen vuoropuheluun: Team Finland -kasvuohjelmien asiantuntijapalvelut. Tieto Versio 1 URL http://dk.mercell.com/permalink/47559712.aspx Ulkoinen hankinta ID 377336-2014 Hankinnan tyyppi Ennakkoilmoitus

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, kevät Alueraportti, Etelä-Savo

Pk-yritysbarometri, kevät Alueraportti, Etelä-Savo Pk-yritysbarometri, kevät 5 Alueraportti, : Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus Rakentaminen Kauppa 6 6 7 Palvelut 5 59 Muut 0 0 0 50 60 70 Pk-yritysbarometri, kevät 5 alueraportti, : Henkilökunnan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 14/2016 1 (5) Kaupunginhallitus Kj/3 11.4.2016

Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 14/2016 1 (5) Kaupunginhallitus Kj/3 11.4.2016 Helsingin kaupunki Pöytäkirjanote 14/2016 1 (5) Liikenne- ja viestintäministeriö 327 Lausunto ehdotuksesta valtioneuvoston periaatepäätökseksi automatisaatiosta ja robotisaatiosta HEL 2016-002831 T 03

Lisätiedot

Rakennemuutos, Salo. Tommi Virtanen Yrityssalo Oy 20.3.2013

Rakennemuutos, Salo. Tommi Virtanen Yrityssalo Oy 20.3.2013 Rakennemuutos, Salo 21.3.2013 Tommi Virtanen Yrityssalo Oy Tommi Virtanen ÄKILLINEN RAKENNEMUUTOS Salo nimettiin äkillisen rakennemuutoksen alueeksi 16.9.2009 2008-2009 Salon seudulta hävisi noin 2 000

Lisätiedot

Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan?

Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan? Mitä vesienhoidon välittäjäorganisaatiolta vaaditaan? Lappajärvi 19.11. 2014 Laura Liuska / VYYHTI-hanke Välittäjäorganisaatio: mikä ja miksi? Vesienhoidossa vapaaehtoisen paikallisen kunnostustoiminnan

Lisätiedot

Pk-yritysbarometri, kevät Alueraportti, Keski-Pohjanmaa Yrittäjät

Pk-yritysbarometri, kevät Alueraportti, Keski-Pohjanmaa Yrittäjät Pk-yritysbarometri, kevät 1 Alueraportti, Keski-Pohjanmaa Yrittäjät 1 1: Yritysten osuudet eri toimialoilla, % Teollisuus 8 11 Rakentaminen Kauppa 16 16 17 Palvelut 2 9 Muut 1 2 0 0 0 0 60 70 Keski-Pohjanmaa

Lisätiedot