Hämeenlinna. - Varhaiskasvatus 2011

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hämeenlinna. - Varhaiskasvatus 2011"

Transkriptio

1 1 Hämeenlinna - Varhaiskasvatus 2011

2 2 SISÄLLYS 1. Haluaisitteko antaa palautetta koskien Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen palveluita? Kuinka kehittäisitte Hämeenlinnan varhaiskasvatuspalveluita tulevaisuudessa? Miten te henkilökohtaisesti voisitte vaikuttaa varhaiskasvatuksen palveluiden kehittämiseen tulevaisuudessa?

3 3 1. Haluaisitteko antaa palautetta koskien Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen palveluita? 40. Haluaisitteko antaa palautetta koskien Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen palveluita? Sana on vapaa! Resurssit ovat täydellisen alimitoitettuja. Kotiäidit kunniaan! Kaupunki voisin jotenkin arvsotaa sitä työtä mitä äidit kotonaan tekevät! Suuri hatunnosto Rengon päiväkodille ryhmäkokojen pienentämisestä 3-5vuotiaiden ryhmässä ja metsäeskarin aloituksesta. Ymmärtäisin kotihoidontuen kuntalisän muuttamisen ansiosidonnaiseksi tai jopa kokonaan poistamisen silloin, jos päivähoitopaikkoja olisi tarjolla riittävästi. Mutta kun näin ei todellakaan ole. Todella kurjaa ettei Hämeenlinnassa huomioida lapsiperheiden tarpeita!!!!!!!

4 4 Enemmän pitkän aikavälin järkevää taloudellista päätöksentekoa varhaiskasvatuspalveluissa. Erityisesti kuntalisäpäätös ja päätöksen tekotapa sekä asiasta tiedotus harmittavat. Seurakunnan palveluihin (päiväkerho, iltapäiväkerho) olemme olleet tyytyväisiä, kiitos sinne. Kaupungin avoin kerhotoiminta on vierasta eikä ole tarvetta siihen tutustuakaan. Päivähoitoon hakeminen: internetissä täytettävästä hakemuksesta ei tullut sähköpostiini/puhelimeeni ilmoitusta, oliko se saapunut kaupungille vai ei. Mielestäni se olisi hyvä, koska itse olin hieman hämmentynyt asiasta, enkä vieläkään tiedä, onko hakemukseni saapunut vai ei.?? Ryhmäkokoihin tulisi kiinnittää huomiota. Kuntalisä tulee säilyttää! enemmän liikuntapalveluita alakouluikäisille, omaan kouluuun!! kaikilla vanhemilla ei mahdollisuutta kuljettaa lasta harrastuksiin keskikaupungille tai halleille jne!!

5 5 Vuorohoitoa käyttäneenä osaan kertoa, että lapsiryhmät ovat liian suuria ja henkilökuntaa niukasti, tilat ovat myös ahtaat. Loma-aikojen päivystyskäytäntö epäonnistuu lapsen hyvinvoinnin näkökulmasta joskin varmaan säästää kaupungille ison rahan. Jo kotvan aikaa sitten muuttunut ruokailukäytäntö on epäinhimillinen. Eli kun lapsen hoitopäivä on alkanut ennen klo (näin ollen syönyt lounaan päiväkodissa) ja haetaan kotiin ennen klo jää lapsi ilman klo tarjottavaa lämmintä ruokaa. Tämän sijaan hän saa voileivän. On jo maalaisjärjen vastaista toimia näin sillä kaikilla lapsilla on yhtä nälkä tuohon aikaan. Tätä on perusteltu yhdenmukaisella toiminnalla kaikkien päiväkotien kanssa, mutta mielestäni tämä eriarvoistaa lapsen nälkää. Säästöäkään tästä ei synny vaan enemmän vaivaa kun tarkistellaan kuinka monelle tilataan/jaetaan ruokaa ja kenelle leipää. Vuoropäivähoito ja päivähoito ovat eriasioita. Toisessa päivä jatkuu ja toisessa kaikki lapset lähtevät kotiin jo ennen kuutta jolloin nauttivat iltaruoan kotona. Kaikki vanhemmat ovat varmasti kanssani samaa mieltä, mutta tällä ei tunnu olevan mitään merkitystä kun näin on kerran päätetty. Eteläisten leikkipuistoon turvalliset ja ajanmukaiset keinut ja liukumäet. Kuntalisän poistoon olen erittäin tyytymätön. Päätös poistaa kuntalisä oli typerästi ja ajattelemattomasti tehty kaupungilta. Olisin halunnut hoitaa alle 3-vuotiaan lapseni kotona, mutta todennäköisesti joudun palaamaan työelämään jo aikaisemmin. 150euron lohkaisu muutenkin niin pienestä kotihoidontuesta, ei anna mahdollisuutta hoitaa lasta kotona. Suuri raha pois pienen perheen tarkkaan lasketusta kuukausibudjetista. Hyvä arki EI asu Hämeenlinnassa. Vastasin jo edellä. Eteläisten päiväkoti on tiloiltaan ihanteellinen.

6 6 ilmeisesti kommentointi hämeenlinna -lisää koskien olisi kuulunut ennemminkin tähän :) Saavutetut edut pitäisi aina säilyttää! Todella häpeällistä viedä kuntalisä pois. Perheiden ahdinko on syvä. Pitäisi pystyä edes työttömyysturvan rajoissa olemaan. Kuntalisä päätös vaikutti todella negatiivisesti suhtautumisessani palveluihin. Olemme miettineet isomman asunnon ostamista ja kaupungin tuki lapsiperheille on saanut harkitsemaan kunnan rajojen ulkopuolelle muuttamista. Tai sitten lasten siirtämistä päiväkotiin, sillä siihenhän kaupunki päätöksellään pyrkii. kodin- sekä lastenhoitajia varmasti tarvittaisiin Kaupungin maineeseen on erittäin negatiivisesti vaikuttanut kuntalisän poistaminen. Kaupunki mainostaa olevansa lapsiystävällinen, mutta kyllä tuen poistaminen kertoo jotain aivan muuta. Kuntalisä on huomioitu positiivisesti ympäri Suomea ja itsekin paikkakunnalle muuttajana pidin sitä yhtenä vaikuttavana tekijänä muuttoon. Tämä pieni raha on kuitenkin erittäin tärkeä pienen kotihoidin tuen päälle.

7 7 Tasavertaisuuden tulisi säilyä kaupunkilaisten kesken tulotasosta huolimatta. Mikäli kaupunki kehittää palveluita lisääntyvässä määrin yksityiseltä sektorilta eriarvoisuus perheiden kesken lisääntyy. Mielestäni Hämeenlinnan on kaupunkina velvollisuus itse järjestää tarpeeksi päivähoitopaikkoja joissa todella ei ole väliä onko pienituloinen vai suurituloinen. Kaupunki ja yritysmaailma ovat kaksi eri asiaa. Kuntalisä ehdottomasti takaisin, tai tulorajaa nostettava edelleen. Tiedotus kuntalisän kohdalla ollut surkeaa! Päivähoitojonot on saatava puretuksi ja kuntalisän postolla se ei todellakaan onnistu! Henkilökunta on mitä ihaninta. Monessa päiväkodissa tilat ovat ahtaat (vanhemmissa), sisä-ilma huonoa, pihat ja leikki-paikat ja lelut "rymyisessä" ja aikansa eläneensä kunnossa. Tiedonkulku on surkeaa. Mietityttänyt monesti, miten nyk. johtajat kerkiävät valvomaan kaikkia paikkoja... kuntalisä takaisin kaikille. kotihoidontuki ja kuntalisä olivat ne asiat mitkä pudottivat arvosanaa, samoin päivähoitoon pääsyn nopeus ja siitä tiedon saaminen kestää toisinaan liian kauan. Perustelu jo ylemmässä kohdassa. Jouduimme vielä vaihtamaan hoitopaikkaa perhepäivähoidosta päiväkotiin. Perhepäivähoidossa suhtautuminen oli ala-arvoista.

8 8 Nyt olemme tyytyväisiä päiväkotipaikkaan. Jouduimme kuitenkin itse järjestämään hoitopaikan kuukaudeksi hoitopaikkojen vaihdon välissä. Lapsen esiopetus Ruununmyllyn päiväkodissa ansaitsee ryhmän innostuneen ja motivoituneen henkilökunnan vuoksi erittäin suuren kiitoksen! Muuten kts. kys 38 perustelut. lasten hyvinvointi on TODELLA tärkeää vanhemmille ja tahtoisin kovasti pitää pienokaisen kotona mutta siihen ei anneta mahdollisuutta se pistää vihaiseksi A) Kuntalisä tulee säilyttää kaikilla B) Nipsulan toiminta maksuton kaikille kotona hoidettaville lapsille jatkossakin C) riittävästi päiväkotipaikkoja ja hoitajia, kohtuulliset ryhmäkoot Subjektiivinen päivähoito-oikeus on epäoikeuden mukainen. On perheitä, jotka eivät ole saaneet lastaan hoitoon niin töihin paluuta on jouduttu siirtämään. Kotihoidonuen kuntalisään ei saa missään tapauksessa koskea millään tavalla. Meillä mies jää hoitamaan kotiin kolmea alle kouluikäistä lasta juuri sen takia että saadaan kuntalisä. Silloin pärjätään asuntolainan kanssa juuri ja juuri.

9 9 Mielestäni oli järjetöntä, että Varuskunnan päiväkodin lapsille ja työntekijöille ei osoitettu uusia tiloja vaan työntekijät joutuivat hakemaan uudet työpaikat ja lapset uudet päiväkotipaikat. Annoin vahingossa näitä palveluja koskevat palautteet edellisessa kasvatusta tukevien palveluiden kohdassa. (nämä termit ovat niin ympäripyöreitä, selkeämpää olisi puhua koulusta tai päivähoidosta ym!) Varhaiskasvatuksen puitteet olisi saatava kuntoon. Riittävästi hoitopaikkoja lähelle asukkaita; päivähoitojonot minimiin. Kotihoidon tuen kuntalisä säilytettävä. Pitkäjänteisyyttä suunnitelmiin. Taisin antaa jo tuolla edellä... Perhepäivähoitotilanne on huono, eikä esim. hoitajien työaikalain piiriin tulon jälkeen ole ainakaan itselleni selvinnyt se, mihin lapset tuolloin joutuvat. En ole kuullut, että tätä varten olisi perustettu ryhmiksiä kuten oli kai joskus tarkoitus. Lehdistä olen saanut lukea, että kaikille ei ole kyetty järjestämään lain mukaisessa 4 kuukaudessa hoitopaikkaa, mikä on aivan pöyristyttävää ja on aiheuttanut ainakin meidän perheessä kovasti stressiä ja eri vaihtoehtojen läpikäymistä. Meillä ei ole sukulaisia tai muitakaan apujoukkoja lähellä, minkä vuoksi olemme riippuvaisi kaupungin varhaiskasvatuspalveluista, emmekä voi käyttää yksityisiä palveluita perhe-

10 10 päivähoidon puolella (ei ole varahoitopaikkaa). Olisi hyvä, jos kaupunki voisi tulla asiassa vastaan esim. järjestämällä yksityisille hoitajille varahoitopaikkoja. hinnat pitäisi olla halvemmat ja paikkoja pitäisi olla enemmän. Resurssit varhaiskasvatuksessa ovat täysin riittämättömät, eikä tilanne ole muuttunut ainakaan parempaan suuntaan sinä aikana kun lapsemme on päiväkodissa ollut. Henkilökunta on motivoitunutta ja ammattitaitoista, mutta kuinka kauan he jaksavat tällaista? Ryhmäkokoja ei saa kasvattaa. Hoitoon pääsy hankalaa ja osoitetaan sopimattomia paikkoja pitkien matkojen päästä. kuntalisän saamisen muuttaminen on erittäin huono asia. vaikuttaa suuresti siihen, voiko hoitaa lasta edes vähän pidempään kotona vanhempainvapaan jälkeen. ko.summalla on suuri vaikutus pienituloisten arkeen.

11 11 Ehkä ainoa mistä voisin mainita olisi henkilöstön pysyvyyteen panostaminen. Varahoitojärjestelmään enemmän joustavuutta. Lisää avointa kerhotoimintaa!avoinpäiväkoti,johon voisin mennä pienten kannsa eskarilaisen ollessa eskarissa olisi huippu juttu! Vaikka edes pari kertaa viikossa. Kuntalisää ei saa poistaa! Meilläkin monta lasta,joten se pienikin lisä vaikuttaa kyllä. Ja kyllä lasten kotona hoitamista pitää tukea kaikin mahdollisen keinoin. Se kyllä maksaa itsensä takaisin tulevaisuudessa tyytyväisten ja hyvän itsetunnon omaavien nuorten ja aikuisten muodossa! Yksinkertaisesti kehitettävää olisi paljon!! Henkiläkunta päiväkodilla on loistava, ulkoiset puitteet eivät niinkään. Kuntalisää voitaisiin maksaa niille, jotka ovat Kelan hoitotuella kotona lapsien kanssa, koska sillä on suuri vaikutus rahallisesti. Halvemmaksi varmasti kunnille tulevat ne vanhemmat, jotka hoitavat kotona lapsiaan esim. kolmeen ikävuoteen asti kuin se että lapset laitettaisiin hoitoon heti vanhempainvapaan jälkeen?. Kotona lapsiaan hoitavia äitejä ei Suomessa arvosteta muutenkaan riittävästi. Taloudellisesti kaikille ei vain ole mahdollista jäädä lasten kanssa kotiin äitiyslomaa pidemmäksi ajaksi, mikä on hyvin valitettavaa.

12 12 turhan pitkät jonot tarhoihin!ja lapsi pitäis pystyä sijoittamaan siihen tarhaan mihin sitä hoitopaikkaa haetaan. meillä kun ei ole autoa ja itsellä vuorotyö (sitten kun palaan töihin)ei ole mahdollisuutta kuskata lasta 4km päivän hoitosopimus takaisin!!! Lapsen mennessä hoitoon pelottaa hoidon taso ja saako edes järkevään paikkaan lasta, hiekkalaatikoilla on kuullut todella karua todellisuutta nykyisestä tilanteesta. En saanut mitään tietoa kuntalisästä, en saanut ja osannut edes hakea sitä vaikka olin kotihoidon tuella!!! Päiväkodin remontti/purkaminen ja uuden rakentaminen on nyt ajankohtaista! Hoitopaikkaa sai jonottaa yli vuoden!!

13 13 Mielestäni palveluseteli ei korvaa mahdollisuutta lasten kotihoitoon. Avoin kerhotoiminta oli ilmaista ja suunnattu nimenomaan kotihoidossa oleville lapsille. Yksityiseen kerhotoimintaa (muskarit, liikuntakerhot...) osallistumisen mahdollistaminen palvelusetelillä ei mielestäni vastaa tarkoitustaan. Kaupungin tehtävä ei mielestäni ole tukea perheiden harrastustoimintaa, vaan antaa perheille tukea kotihoitoon muulla tavoin. Jos samaan aikaan perustellaan kuntalisän poistamisesta säästösyillä, miten rahat riittävät palveluseteleihin? Mielestäni kuntalisä tulee kaupungille edullisemmaksi kuin pienten lasten laittaminen päivähoitoon, missä ei ole tällä alueella tälläkään hetkellä vapaita paikkoja. Paitsi taloudellinen, on kysymys myös imagoa koskeva. Haluaako kaupunki panostaa lapsiperheidensä arkeen vai kehitykseen ulospäin näyttävänä kaupunkina? Lisää perhepäivähoitopaikkoja On tärkeää, että on vaihtoehtoja esim lasten päivähoidon suhteen - henilökohtaisesti arvostan laadukasta yksityistä päivähoitoa. Kaupungin vetovoimaan vaikuttaa ratkaisevasti, että on tarjolla vaihtoehtoisia hoitopalveluita. kuten jo edellä mainitsin kohdan 38. miksi meidän täytyy aina lähteä kaupunkiin miksei sieltä voitaisiin tulla tänne päin katsomaan mitä tännekin voitaisiin kehitellä. matkaa on saman verran kuin täältä sinne 33km muutakin kuin salibandyä tai peuhupolskaa nuorille onhan niitä mutta mistä saisi tietoa kuin vanajaveden opiston - lehdestä.

14 14 Palaute annettu edellisessä kohdassa kuntalisälle jatkoa. kyllä, kuntalisän ehtoja ei kannata muuttaa jatkuvasti vaan sitä olisi mielestäni hyvä saada kun hoittaa kotona lapsia!! Vanhemmilla ja erityisesti lapsilla tulisi olla tunne, että lapsi on tervetullut hoitoon/kouluun. Vaikka kysessä olisikin varahoitopaikka! Hämeenlinnassa selvästi suositaa varahoitojärjestelmää! Ilmeisesti vain taloudellisista syistä. Ovatko varahoitopaikkojen henkilökunta luotsattu ottamaan uusia ja hämillään olevia lapsia vastaan? Kokemukseni mukaan ei. ne on aika hyvät ainaki tuolla missä meidänlapset on nyt. Ruununmyllyn varhaiskasvatuskeskukseen terveiset ammattitaitoisesta ja motivoituneesta henkilöstöstä ja laadukkaasta työstä, homma toimii!

15 15 Kaikki lapseni olleet Jukolan päivökodissa,myös perhepäivähoidossa.perhepäivähoidon varahoito oli aika raskas!! Kaikki paikat ovat niin täynnä lapsia! Kymmenet lapset odottavat hoitopaikkaa! Se on käsittämätöntä! Päiväkotien ja koulujen remontoinnit tulisi olla ykkössijalla, ettei lapsista tule sairaita aikuisia! Tilat eivät muutenkaan vastaa käyttäjien tarpeita. En ole enää oikeutettu kotihoidontukeen enkä kuntalisään, mutta ne mahdollistivat lapseni hoidon kotona kolmevuotiaaksi. Kuntalisä on oikeasti tarpeellinen kaikissa tuloluokissa. Kuntalisän poistaminen oli väärä ratkaisu. Mikä säästö saadaan aikaan sillä että kaupinki ei maksa reilu 150 euroa perheelle lasten kotona hoitamisesta vaan perheet laittavt lapset kunnalliseen hoitoon. Hoito kun on kuitenkin kalliimpaa kuin 150euoa. Noin 300:lla eurolla ei lasta kotona hoideta, raha ei riitä edes ruokaan. Älkää lakkauttako ryhmiksiä! Niissä lapset saavat todella perhemäistä huolenpitoa ja voivat rauhassa opetella ryhmätoimintaa ja toisten huomioonottamista. Hoitajat tuntevat lapset "syvällisesti". Sisaruksilla on mahdollisuus viettää aikaa yhdessä, vaikka ovatkin päivähoidossa. Tästä ei pidä säästää säästämisen vuoksi!

16 16 Esikouulaiset, ja niiden siirto muualle. Kirjoitinkin jo edelliseen sen. Hintoja myös voisi laskea halvemmaksi. Puhutaan että olisi hyvä jos lapsi voisi olla enemmän kotona, mutta se ei ole mahdollista. Hinnat hoidoissa nousevat koko ajan, siihen pitää tehdä enemmän töitä jotta saa maksetuksi laskut ja siitä taas seuraa se että lapsen tulee olla hoidossa. Tukia olisi mukava saada myös tavallisen työssäkäyvän ihmisen. Vaikka edes kuntalisää. Päiväkodit voisivat olla auki vähintään asti. Sisarukset ehdottomasti päästävä samaan hoitopaikkaan tai sitten aukioloajat laajennettava niin että kerkiää töistä pois ja töihin vaikka ajelee eestaas viemässä ja hakemassa lapsia. Huonot ja vanhat tilat Nummen varhaiskasvatuskeskuksessa, esikoulun siirtyminen Voutilan vanhainkotiin erittäin huono ratkaisu!!! Siis kysytäänkö tällä sivulla nyt varhaiskasvatuksen palveluista vai kasvua tukevista palveluista, vai vuorotellen molemmista? edellinen vapaa vastaus tähän kohtaan

17 17 Konkreettinen toiminta päiväkodeissa on ihanaa ja henkilökunta mahtavaa, mutta se kaikki muu säätäminen... Yllä mainittu esikoulusotku vei melkein yöunet. Meillä kävi lopulta huonoista tuureista paras, mutta moni muu joutuu tämän asian kanssa kamppailemaan tulevina vuosina. Muuttaessamme Visamäkeen, lähelle palveluita eli päiväkotia, eskaria ja koulua, olemme joutuneet pettymään: Eskari siirrettiin Miemalaan ja Kankaantaan kouluun laitettiin lappu luukulle. Arjen epävarmuus on ikävää. Ja aikoinaan, kun me hoidimme nuorempaa lastamme 3-vuotiaaksi asti kotona, oli todella tärkeää että meille maksettiin kotihoidontukea ja kuntalisää. Ilman niitä emme olisi voineet tehdä tätä ratkaisua. Kuntalisää ei saa lopettaa. Viittaan aiemmin kirjoitettuun perusteluun. Sitä vielä, että Hirsimäen taakse ollaan kovaa vauhtia tekemässä uutta noin 150 talon asuinaluetta Sampo III:sta, mutta missä onkaan päiväkotipaikka ja ala-aste kaikille niille lapsille, jotka sinne 1-2 vuoden sisällä muuttavat? Tehkää kiireesti jotain asian eteen, ettei Hirsimäen päiväkoti ja ala-aste kohta huku lapsista. ei saa yksityistää Lapsemme on perhepäivähoitajalla.pidämme kovasti kyseisestä hoitajasta.nämä tasausvapaat taas aiheuttavat meille paljon ongelmia.tässäkin kuussa tasauspäiviä+hoitajan koulutuspäiviä on yhteensä 7!Mielestämme se on yhdelle kuukaudelle todella paljon.vaihtoehtomme on hoitaa 2-vuotiaamme kotona näinä päivinä tai

18 18 viedä päiväkotiin ylipaikalle muutenkin isoon lapsiryhmään.järjestely hankaloittaa arkeamme.jousun joskus olemaan koulusta pois sen takia ja mieheni taas joutuu valvomaan lapsen kanssa yövuorojen jälkeen.mielestäni tämä on tyhmää koska maksamme kuitenkin täyden kuukauden hoitopaikasta!eikä meidän mielestämme ole edes vaihtoehto viedä pientä lasta joka on tottunut neljän lapsen ryhmään yhtäkkiä ylipaikalle päiväkotiin vieraiden ihmisten luokse. Kodinhoidotuen kuntalisän saaminen siirsi meidän perheessä lapsen viemistä päiväkotiin. Lisän maksaminen oli päätöstä tehtäessä merkittävässä asemassa. henkilökunnan vaihtuvuus! Päivähoitoryhmät tulisi pienentää per hoitaja mahdollisimman pieniksi - tutkimusten mukaan lapset kasvavat terveempinä henkisesti ja fyysisesti pienemmissä ryhmissä. Rahan satsaus! palaute on kohdassa 38. Kerhotoiminnasta pitää sanoa, että siellä asia on hoidossa. Ollaan heidän palveluihin tyytyväisiä. Ryhmäkoot aivan liian suuria.liian meluisaa lapsen viettää koko päivä.henkilökunta pääasissa erittäin ammattitaitoista.hoitopaikka pitäisi järjestyä nopeasti vanhem-

19 19 man työllityessä mutta totuus on toinen.on tapauksia että työtä ei ole voitu ottaa vastaan kun hoitoa ei saa,niin ollen työn on saanut joku toinen!! Jonot ovat liian pitkiä ja paikkoja on aivan liian vähän. Ympäri kaupunkia rakennetaan ja kuitenkin päiväkodit ovat täynnä. Läntiselle puolelle tarvittaisiin erityisesti lisää päivähoitopaikkoja pikaisesti. Kuntalisän poistuttua en pysty seuraavasta lapsesta jäämään kotiin kuin max 2-3kk, taloudellinen tilanteemme ei anna siihen periksi. Kotihoidontuen kuntalisän loppuminen on suuri miinus, varsinkin, kun päätös tehtiin kuin salaa ja nopeaan tahtiin. Työttömät saavat enemmän rahaa kuin arvokasta työtä tekevät kotiäidit. Jos siis ilmoittautuisin työttömäksi, ja laittaisin kaksi alle 3v lasta kunnan päivähoitoon, saisin paljon paremmat tulot. Ja kaupunki säästää? Palvelusetelistäkään ei ole oikein ollut tietoa saatavilla. Mitä sillä oikein saa, vai onko se pelkkää silmänlumetta? Omalta kohdaltamme hoitopaikan saaminen kävi mallikkaasti mutta kaikilla perheillä ei ole käynyt yhtä hyvin. Tieto hoitopaikan saamisesta pitäisi saada, jos hakemus on ajoissa jätetty, ainakin kuukautta ennen kuin hoito alkaa. En tiedä vaikuttiko oma aktiivisuutemme paikan saamiseen. Ainakin halusimme tuoda esille, että paikka juuri ykköstoiveestamme on meille hyvin tärkeä asia.

20 20 Kaksi yh-äitiä jotka ovat ystäviäni eivät saaneet lapsilleen esikoulupaikkaa lähivkk:sta. Köyhiä, autottomia yh-äitejä. Mielestäni törkeää toimintaa kunnan osalta. Tiedotus ainakin kerhojen osalta on hieman heikkoa. Sain oikein kaivaa tietoa internetistä enkä silti löytänyt tarvitsemaani. Hoitopaikoista pulaa! kuntalisä takaisin.puisot uudistettais alle3v huomioiden.lähikoulut pidettäis.innoparkin vajeet säästöinä lapsiperheiltä pois. Jonot päivähoitoon liian pitkiä ja tiedonkulku huonoa hoitopaikkoja lisättävä heti huomattavasti. uusia tiloja on osoitettava päivhoitopaikoiksi ja otettava lisää perhepäivähoitajia. Lapsiryhmät liian suuria! Lasten turvallisuus vaarassa ja työntekijät uupuvat.

21 21 Esikoisen hoitoon olimme pääosin tyytyväisiä (tosin silloinkin paikkaa odoteltiin viimeiseen asti), mutta tuleva tilanne työhön palatessani, jossa molemmat lapset tarvitsevat päivähoitoa samasta paikasta, pelottaa (molempien vanhempien työpaikka sijaitsee pääkaupunkiseudulla). Paikkoja tulee olla tarpeeksi ja päiväkotien "homevapaita". Loimalahden alueen kaavoitus on tiedetty pitkään, mutta päivähoito ei ole varautunut kasvavaan lapsimäärään. Ei ole oikein, että perheen kahta lasta tulee jatkossa kuljettaa kahteen eri päivähoitopaikaan, koska alueen lapsimäärän kasvuun ei ole varauduttu. Vaikka kaupungin rahat ovat tiukassa, pitäisi ensisijaisesti huolehtia lasten päivähoito- ja koulupalvelut ja vasta sitten rakennella "hienouksia", jos rahaa jää. Kuntalisää ei tule lopettaa! Neuvolassa tulisi olla yhtenäiset kriteerit. Olen käynyt eri neuvolatätien luona ja kysyessäni neuvoa asiaan josta on viimeksi toisen tädin kanssa keskusteltu, tulee toiselta vastaus joka kumoaa toisen ohjeen. Voisi antaa tietoa tästä paljon puhutusta kotihoidon kuntalisän lakkauttamisesta?? Meille on tärkeää pitää lapset kotona kunnes osaavat puhua.

22 22 Kaupungin nettisivuilla luvataan hienoja asioita varhaiskasvatussuunnitelmassa, mutta lupaukset eivät käytännössä läheskään aina toteudu. Päivähoidossa on lapsia liikaa, henkilökuntaa vähän eikä sijaisia saa käyttää kuin äärimmäisessä hädässä. Omasta mielestäni henkilökunta ei ole motivoitunutta, koska kaikki voimavarat menevät vain arjen välttämättömyyksien pyörittämiseen. Lapsilähtöisyys ja kasvatuskumppanuus ovat hienoja termejä, mutta välillä toivottomia toteuttaa. Kaiken lisäksi työntekijöillä ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa omiin lomiinsa, heidän on pidettävä loma samaan aikaan kuin koululaiset pitävät omansa. Työ on lähellä orjan työtä,jota isot pomot pyörittävät ajattelematta muuta kuin rahakirstua, unohtaen henkilökunnan ja tärkeimmän, lapset. Näiden arkea innoittavien asioiden lisäksi johtajat keksivät mitä erilaisimpia projekteja työntekijöiden tehtäväksi. Ja mikä heinointa, pomoilla on jo valmiit ajatukset mitä projektien pitäisi tuottaa, kunniaa ja mainetta heille itselleen. Aikaa pitäisi antaa työn tekemiseen, eikä palavereissa istumiseen. Työntekijät ovat sairaslomilla usein ja silloin se tuntuu työkavereiden selkänahassa. Joustetaan ja joustetaan vaan lisää ja jätetään ylimääräiset tekemättä, että lapset kokevat olevansa edes turvallisissa käsissä. Käsittämättömin asia on se, että päiväkirjaan merkittyjen läsnäolopäivien lasten ja henkilökunnan osalta täytyy näyttää määrättyä tulosta. Jos näin ei ole, henkilökunta patistetaan valehtelemaan, että on meillä ollut töissä riittävästi ihmisiä, vaikka asia ei todellisuudessa ole niin. Näin saadaan prosentit täsmäämään ja rahakirstunvartija tyytyväiseksi. Vaan eipä pitkälle pötkitä, valheella kun on lyhyet jäljet. Välillä tuntuu kuin lapset olisivat toissijainen asia kun suunnitellaan uutta säästöä tai toimenpidettä. Tämän tästä on tullut jokin uusi sääntö tai käytäntö joihin pitäisi sopeutua. Toivottavasti alkaa seesteisempi kausi ennen kuin koulu odottaa. Jatkuvat säästöyritykset kiristävät tarpeettomasti hoitopaikkojen johtajien ja meidän asiakkaiden välejä ja mitään konkreettista tulosta ei ole vielä kuulunut mistään viimeisen kahden vuoden aikaisista toimenpiteistä. Säästää täytyy, sehän on selvä, mutta nyt säästökohde taitaa olla vähän väärä

23 23 Hoitajat ovat tarhoissa liian tiukoilla= liian vähän henkilökuntaa! Ei ole oikein, että lapset joutuvat pukemaan itse alusta alkaen vaatteensa jotenkuten ja mitkä sattuvat päällensä löytämään, koska heitä ei keritä auttamaan. Hoitajat vaihtuvat lasten silmien edestä vähän väliä, ilmeisesti määräaikaisten työsuhteiden vuoksi. Onko oikein, että lapset jotka rakentavat luottamuksen aikuiseen joka on heidän kanssa kun vanhemman ovat töissä, joutuvat aina pettymään, kun yhtäkkiä puolen vuoden päästä tämä tuttu aikuinen ei enää olekaan paikalla. Ja tämä toistuu, eikä vain kerran. Kotihoidontuen kuntalisä takaa monelle mahdollisuuden hoitaa alle 3-vuotiaansa kotona. Asialla on merkitystä myös vähän parempituloisillekin, koska heillä saattaa olla isot asuntolainat ja kotiin jääminen on laskettu mahdolliseksi kuntalisän avulla. Hämeenlinnan kantakaupungissa asuminen on kalliimpaa kuin maaseudulla, jossa vielä tehdään useammin töitä kotona, jolloin mahdollisuudet pienen lapsen kotihoitoon eivät ole samat kaupungissa ja maalla. Siksikin on väärin, että kuntalisä nyt lakkautetaan osalta kantakaupunkilaisista, koska lisän menot nousivat suuriksi kuntaliitoksen ja maatilojen määrän kasvun myötä. Lähde maatilojen määrän vaikutuksesta kuntalisän kustannuksiin: Markku Rimpelän luento HAMK:n varhaiskasvatuspäivillä. Lisän poisto on omiaan kasvattamaan päivähoitojonoa, joka on jo liian pitkä. Kaikille ei pystytä järjestämään nytkään päivähoitopaikkaa tarpeeksi nopeasti tai perheiden tarpeita vastaavasti. Yksityisen päivähoidon lisäämisessä arveluttaa perheiden eriarvoistaminen. Suurituloiselle kunnallisen ja yksityisen hoidon välinen ero on hyvin pieni prosentuaalisesti, joten heillä on aidosti valinnan varaa. Pienempituloisella taas ei ole mitään resursseja maksaa moninkertaista summaa yksityisistä palveluista. Mikäli saataisiin järjestelmä, jossa pienituloinen maksaisi itse yksityisestä päivähoidosta saman summan kuin kunnallisestakin tai vaikka vain joitakin kymmeniä (ei satoja) euroja enemmän, niin siinä tapauksessa sen voisi sanoa olevan tasa-arvoisempi. Halutaanko yksityistämisellä kasvattaa eri sosiaaliluokkien eroja tai ylipäätään osoittaa ne sosiaaliluokat tarkemmin? Halutaanko rikkaiden lapset yksityisiin päiväkoteihin, jotta kunnalliset saavat rappeutua rauhassa? Mennäänkö samaan suuntaan kuin terveydenhuollossa, jossa kunnallisella puolella myydään jo ei-oota (esim. hammashuollosta on suoraan sanottu, että mene yksi-

24 24 tyiselle, meillä ei ole tarjota hoitoa, etkä pärjää ilman sitä)? Avoimia palveluita on mukavasti saatavilla. En innostu palveluseteli-ajatuksesta perheiden kannalta. Minulla on melko hyvä kuva avointen varhaiskasvatuspalveluiden käyttäjistä ja osalle niissä on tärkeää juuri sitoutumattomuus, valinnanvapaus ja se, ettei ennakkoilmoittautumista tarvita. Käyttäjät voivat nykyisellään kokeilla erilaisia avoimia palveluita ja valita sieltä itselleen sopivan. Jos jollain viikolla ei kerkeä siihen, jossa yleensä käy, voi mennä vaikka johonkin toiseen yksikköön. Toki löytyy paljon vakiokäyttäjiäkin, jotka ovat paikalla viikosta toiseen. Mutta osalle kynnystä osallistua lisää se, jos tarvitaan ennakkoilmoittautuminen ja sitoutuminen pidemmäksi aikaa. Tarvittaisiin vain hirmu paljon enemmän resursseja päiväkoteihin. Henkilökunnassa on paljon hyvää, mutta lasten kanssa sekä laatu että määrä ovat ratkaisevia. Nyt käsiä on vain usein aivan liian vähän. Pientenkin lasten ryhmät ovat tupaten täysi erilaisilla laskentakikkailuilla. Se mikä on laskennallisesti ok tarkoittaa tosielämässä ylikiireistä, ruuhakaista lasten ryhmää. Lisää veroja, että päivähoitoon saadaan parempaa laatua. Tähänkin vastaan samam kuin edelliselle sivulle, että kuntalisää on saatava tai kaupunki uppooaa päivähoitoa tarvitsevien lasten määrään! Lapsiperheiden arki on aivan riittävän haastavaa ilman, että kaupunki vie maton alta ja 50% kodinhoitotuella elävän tuloista. Kaupungin tulisi tukea erimuotoisia ja rikastaa palvelutarjontaa lapsiperheiden hoitomuotoihin. Avoimen varhaiskasvatuksen alasajo on kuin ampuisi itseään nilkkaan - kukaan ei ole ymmärtänyt syytä tähän. Avoimella kerhotoiminnalla tuetaan lasten kotonapitämistä, joka on kaupungille hyvinkin edukasta.

25 25 Ryhmiksiä lisää. Yksilöllisempää tarjontaa hoidon suhteen esim. luontoon/liikuntaan painottuvaa hoitoa Päivähoitopaikkoja ei ole tarpeeksi. Varhaiskasvatuksen johtajien käytös on tökeröä ja palvelualttius huono. Henkilökunta on osaavaa ja lapsirakkaita. Mutta valitettavasti tuntuu siltä että kaupunki ei arvosta ollenkaa varhaiskasvatusta! Isot ryhmät, vähän henkilökuntaa, homeiset päiväkodit.. Kuinka kauan henkilökunta jaksaa olla positiivisiä, kun kaupungin päätäjät eivät ole kiinnostuneita työntekijöiden jaksamisesta tai LAPSIS- TA?? Ne lapset joita nyt yritetään kasvattaa yksilöllisesti yli-isoissa ryhmissä on tulevia veronmaksajia.. Tosin tätä menoa mielenterveyspalveluiden kuluttajia! Kannattaa miettiä mihin kannataa panostaa ja mihin ei! Varahoitosysteemi olisi pitänyt laittaa kuntoon ennen perhepäivähoitajien työaikalain uudistuksen voimaantuloa. Esikoisen päiväkotipaikka ei ollut lähellä kotia, päiväkodin henkilökunta vaihtui vajaan vuoden aikana lähes täysin. Henkilökunta ja lapset sairastelivat todela paljon (mahdollisesti Varuskunan päiväkodin huonon sisäilman takia). Olen juuri jäänyt hoitovapaalle pitkällisen pohdinnan jälkeen. Tuloja ja menoja on punnittu kovasti

26 26 ja heti ollaan tilanteessa että Hämeenlinna lisän osuus on jäämässä pois. Onneksi ilmoitin työpaikalle alustavasti vain reilun puolen vuoden hoitovapaasta. Muuttaessamme syksyllä 2010, olimme hyvin tyytyväisiä uuteen kotikaupunkiimme Hämeenlinnaan. Koska kuntalisän maksaminen oli meille erittäin tärkeä kriteeri asuinpaikkaamme valitessa, on uusien kaupungin päätösten jälkeen hyvin vaikeaa löytää kaupungista mitään positiivista. Myös neuvolapalvelujen huonontuminen antaa kuvan erittäin huonosta kaupungista lapsiperheille.vuoden asumisen jälkeen huomaamme, että täällä ei mikään ole pysyvää lapsiperheille, eli niille jotka pysyvyyttä eniten tarvitsevat. Kaupungin varhaiskasvatuksessa on järkyttävät jonot ja lapsia ei saa sinne minne haluaisi. Meidän lapset yksityisellä ja olemme todella tyytyväisiä, että on mahdollisuus myös tähän. Henkilökunnan pakkolomat olivat todella typerä idea, toivottavasti eivät toistu. Samoin henkilökunnan loma- aikojen pakottaminen koululaisten loma-aikoihin erityisryhmissä on huono idea, koska eriyislapset tarvitsevat nimenomaan tuttuja ammatilaisia tuekseen joka päivä. Ei meillä vanhemmilla voi joka vuosi (meillä esim. 6 vuotta peräkkäin) olla lomaa viikot 42 ja 9 sekä joluna 2 viikkoa! Päivähoitopaikkoja lisää, kerhotoimintaa ei saa supistaa vaan ennemminkin lisättävä. Päivähoitajia lisää, nyt liian vähän ja toimivat riskirajoilla ja jaksaminen vaikeaa.

Kuntapalvelukyselyn tulokset

Kuntapalvelukyselyn tulokset Kuntapalvelukyselyn tulokset 3.10.2012 Kysely oli avoinna MLL:n nettisivuilla www.mll.fi 5.-23.9.2012. Kyselyyn tuli yhteensä 1731 vastausta. Kyselyssä oli yhteensä 48 kysymystä yhdeksältä eri aihealueelta.

Lisätiedot

HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO

HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO Perhepäivähoidossa lapsen hoitopaikkana on koti, jossa hän saa kasvaa ja kehittyä pienessä, turvallisessa ryhmässä, eri-ikäisten lasten kanssa omana itsenään ja omista tarpeistaan

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (VASU) -KYSELY LASTEN VANHEMMILLE JOULUKUUSSA 2016 TULOKSET. Kyselyyn vastanneita 52

VARHAISKASVATUKSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (VASU) -KYSELY LASTEN VANHEMMILLE JOULUKUUSSA 2016 TULOKSET. Kyselyyn vastanneita 52 VARHAISKASVATUKSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (VASU) -KYSELY LASTEN VANHEMMILLE JOULUKUUSSA 2016 TULOKSET Kyselyyn vastanneita 52 Varhaiskasvatuksen vasukysely huoltajille Mitkä arvot ovat Sinulle tärkeitä

Lisätiedot

Perhevapaiden haasteet ja Väestöliiton joustomalli Helena Hiila-O Brien

Perhevapaiden haasteet ja Väestöliiton joustomalli Helena Hiila-O Brien Perhevapaiden haasteet ja Väestöliiton joustomalli 25.9.2012 Helena Hiila-O Brien KUKA LASTA KASVATTAA JA MITÄ VARTEN Lapsi työvoimana Lapsi rakentamassa kansakunnan tulevaisuutta Lapsi jatkamaan sukua

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen Asiakaskyselyn 2013 tulokset

Varhaiskasvatuksen Asiakaskyselyn 2013 tulokset Varhaiskasvatuksen Asiakaskyselyn 2013 tulokset Kyselyyn vastaajia 3217 henkilöä Englanninkieliseen kyselyyn vastaajia 22 henkilöä Vastaajia yhteensä 3239 henkilöä Generated on 22.03.2013 07:50 Taustatiedot

Lisätiedot

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia Jaakon elämä Emme uskoneet, että selviät, Emme uskoneet, että saisimme pitää sinut, Sinua hoivattiin, puolestasi rukoiltiin, välillä rukousta ei voinut lopettaa, se jatkui herkeämättä, hiljaa mielessä.

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

Kajaanin varhaiskasvatus SK

Kajaanin varhaiskasvatus SK Kajaanin varhaiskasvatus 2014- SK 15.05.2014 Valtakunnalliset suuntaukset 2013- Varhaiskasvatuksen tulevaisuuden tarpeiden arviointia vaikeuttaa: Valmistelussa laki varhaiskasvatuksesta. Lakiesitys tulee

Lisätiedot

Lapsen oma arvio päivähoidosta Päiväkodissa parasta on leikkiminen.

Lapsen oma arvio päivähoidosta Päiväkodissa parasta on leikkiminen. 23.10.2009 Kunnallisen päivähoidon laatukyselyjen tulokset kevät 2009 Lapsen oma arvio päivähoidosta Päiväkodissa parasta on leikkiminen. 23.10.2009 1 Ketkä käyttivät ja missä yhteydessä? Kysely tehtiin

Lisätiedot

Päivähoidon palvelukykykysely keväällä Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito Hanna Sulonen Ahonen Vs. suunnittelija 5.5.

Päivähoidon palvelukykykysely keväällä Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito Hanna Sulonen Ahonen Vs. suunnittelija 5.5. Päivähoidon palvelukykykysely keväällä 2009 Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito Hanna Sulonen Ahonen Vs. suunnittelija 5.5.2009 Päivähoidon laadunhallinta Keväällä 2009 kysely toteutettiin

Lisätiedot

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 54 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): 5/9 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on. Reilu

Lisätiedot

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi Työpahoinvoinnin alkeet Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus 12.11.2014 Maija Saviniemi Miksi olen pessimisti? Miksi tarkastelemme työtä pahoinvoinnin näkökulmasta? Onko työpahoinvoinnissa edes

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011 Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja llä 11 Vanhempien palautteet Marja Leena Nurmela Tukeva/Rovaseutu Tietoa lasten eroryhmästä Lasten eroryhmät kokoontuivat 7

Lisätiedot

Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset alkaen

Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset alkaen Perusturvalautakunta 57 19.05.2016 Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset 1.8.2016 alkaen 241/05.10.00/2016 Perusturvalautakunta 57 Lainsäädännöllistä ja valtuuston päättämää

Lisätiedot

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 60 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): Reilu 3/7 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on.

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

Senioribarometri 2006. SEINÄJOEN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUS / HJ www.seinajoki.fi

Senioribarometri 2006. SEINÄJOEN KAUPUNKI SOSIAALI- JA TERVEYSKESKUS / HJ www.seinajoki.fi Senioribarometri 2006 Senioribarometrin tarkoitus Päätimme heti pilotoida myös Senioribarometrin, sillä vanhemman väestön tarpeet ja toiveet ovat meille tärkeitä sekä toiminnallisesti että taloudellisesti.

Lisätiedot

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu

Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista. Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Haastattelut e-kioskin käyttäjäkokemuksista Mira Hänninen Haaga-Helia ammattikorkeakoulu Sukupuoli ja ikä Haastattelin Kirjasto 10:ssä 14 henkilöä, joista seitsemän oli naisia (iät 24, 25, 36, 36, 50,

Lisätiedot

NÄIN HAEN KUNNALLISTA VARHAISKASVATUSPAIKKAA

NÄIN HAEN KUNNALLISTA VARHAISKASVATUSPAIKKAA NÄIN HAEN KUNNALLISTA VARHAISKASVATUSPAIKKAA (päivitetty 16.3.2016) KUNNALLISEN VARHAISKASVATUKSEN VAIHTOEHDOT Alle kouluikäisen lapsen vanhemmilla on vanhempainrahakauden päätyttyä mahdollisuus valita

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Palveluiden helppo saatavuus onko se mahdollista? Päivi Saalasto /

Palveluiden helppo saatavuus onko se mahdollista? Päivi Saalasto / Palveluiden helppo saatavuus onko se mahdollista? Päivi Saalasto / 23.9.2016 Päivähoitopaikan hakeminen Päivähoitopaikan hakeminen on teoriassa yksinkertaista, mutta asiakkaan kokema käytäntö voi nykytilanteessa

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna

Espoon kaupunki Pöytäkirja Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 15.06.2016 Sivu 1 / 1 2626/2016 02.05.01 101 Yksityisen hoidon tuen maksaminen esiopetusikäisille lapsille toimintavuonna 2016-2017 Valmistelijat / lisätiedot: Titta Tossavainen, puh. 09 816 23300 Anne

Lisätiedot

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016

VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016 YHTEENVETO 10.10.2016 Maahanmuuttovirasto/ Vastaanottoyksikkö VASTAANOTTOKESKUSTEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016 Taustaa Aikuisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 49 vastaanottokeskuksessa

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Yksintulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 32 alaikäisyksikössä vuoden 2016 aikana. Vastaajia oli noin 610.

Yksintulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin 32 alaikäisyksikössä vuoden 2016 aikana. Vastaajia oli noin 610. YHTEENVETO 10.10.2016 Maahanmuuttovirasto/ Vastaanottoyksikkö ALAIKÄISYKSIKÖIDEN ASIAKASPALAUTTEEN YHTEENVETO 2016 Taustaa Yksintulleiden alaikäisten turvapaikanhakijoiden asiakaspalautekysely järjestettiin

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Tikkurilan Taitoluisteluklubi

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Tikkurilan Taitoluisteluklubi Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Tikkurilan Taitoluisteluklubi 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana Ice Melody Ice Sympathy Ice melody Luistelukoulu/ Timantit Ice Sympathy Luistelukoulu

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016

LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016 LAPINJÄRVI IHMISLÄHTÖINEN KUNTA KUNTALAISKYSELY 2016 Kyselyyn vastasi kaikkiaan 149 ihmistä, joista 31 olivat ruotsinkielisiä ja 118 suomenkielisiä Kaikki ihmiset eivät vastanneet kaikkiin kysymyksiin

Lisätiedot

Sivistyslautakunta Yksityisen hoidon tuen kuntalisä alkaen. Sivistyslautakunta

Sivistyslautakunta Yksityisen hoidon tuen kuntalisä alkaen. Sivistyslautakunta Sivistyslautakunta 16 02.03.2016 tuen kuntalisä 1.8.2016 alkaen Sivistyslautakunta 02.03.2016 16 Lakia lasten kotihoidon ja yksityisen hoidon tuesta muutetaan 1.8.2016 alkaen. Muutokset koskevat pääosin

Lisätiedot

Kuntouttava asumispalvelu

Kuntouttava asumispalvelu Kuntouttava asumispalvelu Susanna Hietala, Jukka Hiissa Seinäjoki 30.9.2009 Kuntouttava asumismuoto Palveluasuminen/asumispalvelu vs. kuntouttava asumismuoto Yksikön sijainti Yksikön tilat Kodinomaisuus

Lisätiedot

Kun rahat ei riitä, mitä otetaan ja mitä jätetään. Hanna- Riina Aho, Centria- amma3korkeakoulu

Kun rahat ei riitä, mitä otetaan ja mitä jätetään. Hanna- Riina Aho, Centria- amma3korkeakoulu Kun rahat ei riitä, mitä otetaan ja mitä jätetään Hanna- Riina Aho, Centria- amma3korkeakoulu Centria- kirjasto, pienen kirjaston arki 6 henkilöä kirjastossa töissä: 2 informaa=kkoa 2 =etopalvelusihteeriä

Lisätiedot

Entten tentten ja pelistä pois? 2016

Entten tentten ja pelistä pois? 2016 Entten tentten ja pelistä pois? 2016 Riitta Kauppinen Kansalaistoiminnan päällikkö Pelastakaa Lapset ry Maaliskuu 2016 Pelastakaa Lasten Eväitä Elämälle ohjelma 1301 lasta 313 000 100 harrastusta 462 toisen

Lisätiedot

Päivähoidon asiakastyytyväisyyskyselyn vastaukset 2015

Päivähoidon asiakastyytyväisyyskyselyn vastaukset 2015 Päivähoidon asiakastyytyväisyyskyselyn vastaukset 15 Kiitoksia vastanneille! Käymme työntekijöiden kanssa tulokset lävitse ja parannamme sitä kautta lapsen päiväkotielämän arkea. Asiakastyytyväisyyskyselyn

Lisätiedot

Vanhempien tiedotustilaisuus Muutokset varhaiskasvatuspalveluissa alkaen SIVISTYSPALVELUT

Vanhempien tiedotustilaisuus Muutokset varhaiskasvatuspalveluissa alkaen SIVISTYSPALVELUT Sodankylä Vanhempien tiedotustilaisuus Muutokset varhaiskasvatuspalveluissa 1.8.2017 alkaen Varhaiskasvatuksen uusi organisaatio 1.8.2017 Kylälaakson päiväkodin toiminta loppuu 31.7.2017 Vuorohoidon järjestäminen

Lisätiedot

HYVÄN KASVUN STRATEGIA

HYVÄN KASVUN STRATEGIA HYVÄN KASVUN STRATEGIA 2010-2014 Lasten ja nuorten yhteisöllinen kasvu ARVIOINTI 2013 Toteutus Toteutettiin Wilman kyselytoiminnolla toukokuun 2013 aikana Vastauksia: Varhaiskasvatuksen huoltajat 120 kpl

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

Jokaiselle lapselle tulee olla tarjolla jokaisen hoitojakson aikana monipuolista, sopivan haastavaa ja mielekästä toimintaa.

Jokaiselle lapselle tulee olla tarjolla jokaisen hoitojakson aikana monipuolista, sopivan haastavaa ja mielekästä toimintaa. YKSILÖLLISYYS LAPSELLA ON OIKEUS MONIPUOLISEEN TOIMINTAAN/OPPIMISEEN (VARHAISKASVATUSLAKI) MITÄ ON ESIOPETUS? Esiopetus on myös sosiaalisten taitojen opettelua, ei pelkästään kirjatehtäviä. Eli esiopetusta

Lisätiedot

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP

Tausta Oulun kaupunki Sosiaali- ja terveysministeriö Tekes PPSHP 7.6.2012 Tausta Kuusi haastateltavaa, joista viisi osallistui keskusteluun jollain tasolla Ikähaarukka 70-83 vuotiaita Aktiivisia ikäihmisiä, käyvät säännöllisesti ikäihmisille suunnatuissa toiminnoissa

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille- Ilves, ringette

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille- Ilves, ringette Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Ilves, ringette 1. Joukkue, jossa lapsi on mukana 0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 Ringettekoulu Fjuniorit Ejuniorit Djuniorit Cnuoret Bnuoret 2. Vastaaja

Lisätiedot

Osallisuuskysely 2015 Yli 65-vuotiaat vastaajat Elina Antikainen

Osallisuuskysely 2015 Yli 65-vuotiaat vastaajat Elina Antikainen Osallisuuskysely 2015 Yli 65-vuotiaat vastaajat 30.10.2015 Elina Antikainen 1. Ikäsi Yhteensä 34 vastaajaa, koko kyselyssä 332 2. Sukupuoli 3. Asuinalue (äänestysalueittain) Muut asuinalueet: Linnankoski

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Selvitys Raision kaupungin päivähoidosta syksyllä 2015

Selvitys Raision kaupungin päivähoidosta syksyllä 2015 29.10.2015 Selvitys Raision kaupungin päivähoidosta syksyllä 2015 Sivistysjohtaja Matti Sivonen Päivähoidon johtaja Päivi Rantanen Päiväkodinjohtaja Satu Ojala Päiväkodit Raisiossa on syksyllä 2015 toiminnassa

Lisätiedot

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa?

Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Millaista vanhustenhoidon tulisi sinun mielestäsi olla tulevaisuudessa? Vastaa sen pohjalta, millaista Ruotsin paras vanhustenhoito sinun mielestäsi olisi. Yritä pohtia, miten haluaisit asioiden olevan

Lisätiedot

Kysely kotona asuvien vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista

Kysely kotona asuvien vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista Valitse kohde. 1 (13) 28.3.2014 Kysely kotona asuvien 15-35 -vuotiaiden vammaisten henkilöiden asumisen tarpeista A. Taustatiedot Syntymävuosi? Sukupuoli? nainen mies Äidinkieli? suomi ruotsi muu Postinumero?

Lisätiedot

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen?

Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tietokilpailu 5 Väkivallasta perheessä saa puhua Mitä tarkoittaa avun saaminen? Tähän tietokilpailuun on kerätty kysymyksiä väkivallasta perheessä ja rikosprosessiin liittyen. Tietokilpailun voi pitää

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

Päätös: Valtuusto lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi

Päätös: Valtuusto lähettää aloitteen kaupunginhallitukselle valmisteltavaksi Varavaltuutettu Antti Ahosen ja kahden muun valtuutetun allekirjoittama valtuustoaloite: Lapsiperheissä on tulevaisuus lasten kotihoidontuen Hämeenlinna-lisään on löydyttävä kestävä, pysyvä ratkaisu KV

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Varhaiskasvatuspalvelut. (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska)

Varhaiskasvatuspalvelut. (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska) Varhaiskasvatuspalvelut (Alavieska, Nivala, Sievi, Ylivieska) Puheenvuoron sisältö Peruspalvelukuntayhtymä Kallion esittelyä Varhaiskasvatuspalveluiden esittelyä Kehittämistyö varhaiskasvatuspalveluissa

Lisätiedot

Joukkoliikenteen asiakastyytyväisyystutkimus, mittausjakso 1:2009

Joukkoliikenteen asiakastyytyväisyystutkimus, mittausjakso 1:2009 Joukkoliikenteen asiakastyytyväisyystutkimus, mittausjakso 1:2009 Sisällysluettelo Sivu Tulosten yhteenveto 1 Kohde 1: linjat 6, 61, 9, 90 2 Kohteen tulos diagrammina 3 Kohde 2: linja 8 4 Kohteen tulos

Lisätiedot

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014

PK 22.8.2014. Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kysely lastensuojelutarpeen selvitysvaiheen yhteistyötahoille Neuvolat ja varhaiskasvatus Päijät-Häme, kevät 2014 Kyselyn taustaa - Toiveet ja tarpeet yhteistyön tiivistämiseen ja yhteiseen toimintamalliin

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry

RAY TUKEE BAROMETRIN KYSELYLOMAKE Rauman MTY Friski Tuult ry Tässä kyselyssä järjestötoiminta = Rauman Friski Tuult ry:n toiminta Kyselyitä lähetettiin marraskuussa yhdistyksen jäsenkirjeen mukana kappaletta. Kyselyn vastausprosentti oli, % JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN

Lisätiedot

MITEN VÄLTÄN TYÖUUPUMUKSEN?

MITEN VÄLTÄN TYÖUUPUMUKSEN? Hannamari Honkanen, kätilö, HUS MITEN VÄLTÄN TYÖUUPUMUKSEN? 1 Työssä jaksaminen vai loppuun palaminen? 1. Katse kutsumuksen juurelle +/-? 5. Katse koulutukseen, "konttoriin" ja kulisseihin +/-? Työssä

Lisätiedot

Päivähoidon palvelukykykysely syksyllä Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito Hanna Sulonen Ahonen Vs. suunnittelija 9.12.

Päivähoidon palvelukykykysely syksyllä Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito Hanna Sulonen Ahonen Vs. suunnittelija 9.12. Päivähoidon palvelukykykysely syksyllä 2008 Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito Hanna Sulonen Ahonen Vs. suunnittelija 9.12.2008 Päivähoidon laadunhallinta Päivähoidon laadunarviointi perustuu

Lisätiedot

Varhainen tukihyvinvoinnin. lapselle

Varhainen tukihyvinvoinnin. lapselle Tiedosta hyvinvointia Varhaisen tuen tutkimus ja kehittäminen 1 Varhainen tukihyvinvoinnin edellytys lapselle KT, erikoistutkija Liisa Heinämäki Stakes Liisa Heinämäki Tiedosta hyvinvointia Varhaisen tuen

Lisätiedot

Jytyn Keneen sinä luotat-kampanjakyselyn tuloksia, lokakuu 2013

Jytyn Keneen sinä luotat-kampanjakyselyn tuloksia, lokakuu 2013 Jytyn Keneen sinä luotat-kampanjakyselyn tuloksia, lokakuu 2013 Toteutimme syyskuussa 2013 jäsenillemme kyselyn liittyen mm. työhyvinvointiin, ajankohtaisiin työmarkkina-asioihin sekä luottamusmiestoimintaan.

Lisätiedot

VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki alle 3-vuotiaista

Lisätiedot

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat

Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Kummikirje 1-2016 3.5. 2016 Rakkaat Dikonin turvakodin ystävät ja tukijat Olen uusi Venäjän alueen kummityön kordinaattori Ammi Kallio. Tämä on ensimmäinen kummikirje, jonka kirjoitan teille alueelta.

Lisätiedot

Kansalaisten ja asiakkaiden näkemykset valinnanvapaudesta ja palvelujen integraatiosta

Kansalaisten ja asiakkaiden näkemykset valinnanvapaudesta ja palvelujen integraatiosta Kansalaisten ja asiakkaiden näkemykset valinnanvapaudesta ja palvelujen integraatiosta Anna-Mari Aalto ja Laura Hietapakka Mitä valinnanvapaus tuo tullessaan näkökulmia sote-uudistukseen seminaari 15.3.2016

Lisätiedot

Päivähoidon asiakasraadin arviointi. Kevät 2011 Jyväskylän kaupunki Lasten päivähoitopalvelut

Päivähoidon asiakasraadin arviointi. Kevät 2011 Jyväskylän kaupunki Lasten päivähoitopalvelut Päivähoidon asiakasraadin arviointi Kevät 2011 Jyväskylän kaupunki Lasten päivähoitopalvelut 1 erittäin huono: 0% 2 huono: 27% 5 erittäin hyvä: 9% Oma aktiivisuuteni asiakasraadin jäsenenä 4 hyvä: 36%

Lisätiedot

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus

Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Iloa ja kannustusta elintapoihin Miksi, miten ja kenelle? + Neuvokas perhe kortin käyttöharjoitus Missä Neuvokas perhe työvälineet ja ideologia voivat auttaa ammattilaista? Asiakas ei ymmärrä miten tärkeä

Lisätiedot

Puhtia hyvästä itsetunnosta

Puhtia hyvästä itsetunnosta Puhtia hyvästä itsetunnosta Kaisu Ylikoski, koulutussihteeri Kolmen vartin aiheet JAKSAMISEEN VOIMIA! LISÄÄ ITSETUNTOA! MISTÄ SAA PUHTIA? JAKSAMISEEN VOIMIA Omaishoitajan hyvinvointi Omaishoitajan on tärkeää

Lisätiedot

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? o 3 kertaa viikossa tai useammin o 1 3 kertaa viikossa o 1 3 kertaa kuukaudessa o Harvemmin

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

NÄIN HAEN KUNNALLISTA PÄIVÄHOITOPAIKKAA

NÄIN HAEN KUNNALLISTA PÄIVÄHOITOPAIKKAA Reisjärvi NÄIN HAEN KUNNALLISTA PÄIVÄHOITOPAIKKAA (päivitetty 24.2.2016) KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON VAIHTOEHDOT Alle kouluikäisen lapsen vanhemmilla on vanhempainrahakauden päätyttyä mahdollisuus valita lapsen

Lisätiedot

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä

Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lapset puheeksi -keskustelu lapsesta, perheestä ja kouluympäristöstä Lomake annetaan etukäteen huoltajille mietittäväksi. Lomakkeen lopussa on lapsen kehitystä suojaavia tekijöitä kotona ja koulussa, ja

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13

Espoon kaupunki Pöytäkirja 13 10.02.2016 Sivu 1 / 1 522/2016 02.05.00 13 Muutokset lasten yksityisten hoidon tukea koskevaan lainsäädäntöön sekä niiden vaikutus Espoon yksityisen hoidon tuen järjestelyihin ja kuntalisään Valmistelijat

Lisätiedot

Lapsiperheiden yksinäisyys Perheaikaa.fi nettiluento Katariina Pelkonen, HelsinkiMissio

Lapsiperheiden yksinäisyys Perheaikaa.fi nettiluento Katariina Pelkonen, HelsinkiMissio Lapsiperheiden yksinäisyys 7.4.2016 Perheaikaa.fi nettiluento Katariina Pelkonen, HelsinkiMissio Mitä yksinäisyys on? THL:n mukaan jopa 400 000 ihmistä Suomessa kärsii yksinäisyydestä. Suomalaisista joka

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1 3 kertaa viikossa tai useammin 2 1-3 kertaa viikossa 3 1-3 kertaa kuukaudessa

Lisätiedot

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille

Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille Liite 2 Keuruun nuorisopalveluiden kysely nuorille 1. Sukupuoli Vastaajien määrä: 113 2. Syntymävuosi Vastaajien määrä: 113 Vastaukset s.1999-2003 3. Oletko ollut mukana nuorisopalveluiden toiminnassa?

Lisätiedot

Koulutuslautakunta Koulutuslautakunta Kotihoidon tuen kuntalisä/ Valtuustoaloite 94/ /2013. Koula

Koulutuslautakunta Koulutuslautakunta Kotihoidon tuen kuntalisä/ Valtuustoaloite 94/ /2013. Koula Koulutuslautakunta 82 18.09.2014 Koulutuslautakunta 50 28.05.2015 Kotihoidon tuen kuntalisä/ Valtuustoaloite 94/02.05.01/2013 Koula 18.09.2014 82 Valmistelija: sivistysjohtaja Manne Pärkö, puh. 02 761

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

HYVÄN KASVUN OHJELMA ARVIOINTI 2016

HYVÄN KASVUN OHJELMA ARVIOINTI 2016 HYVÄN KASVUN OHJELMA 2015-2020 ARVIOINTI 2016 Toteutus Toteutettiin Wilman kyselytoiminnolla huhtikuun 2016 aikana Vastauksia yht. 1118 kpl Perusopetuksen oppilaat (4.,6.,8.lk) oppilaat 610 kpl Lukion

Lisätiedot

D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta

D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta Tässä esityksessä on kaudella 2011-2012 Kiva HT D1 nimellä pelanneen seurayhteistyöjoukkueen palauteyhteenveto Joukkue pelasi kaudella 2011-2012 aluekarsinnan

Lisätiedot

Valtakunnallinen vuokratyöntekijätutkimus 2007. Promenade Research Oy Pekka Harjunkoski Tutkimuspäällikkö 050-599 0079 pekka.harjunkoski@promenade.

Valtakunnallinen vuokratyöntekijätutkimus 2007. Promenade Research Oy Pekka Harjunkoski Tutkimuspäällikkö 050-599 0079 pekka.harjunkoski@promenade. Valtakunnallinen vuokratyöntekijätutkimus 2007 Promenade Research Oy Pekka Harjunkoski Tutkimuspäällikkö 050-599 0079 pekka.harjunkoski@promenade.fi Esityksen sisältö: Toteutus ja menetelmä 3 Tutkimuksen

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Kerhojen ja leikkitoiminnan asiakastyytyväisyyskysely 2010

Kerhojen ja leikkitoiminnan asiakastyytyväisyyskysely 2010 Kerhojen ja leikkitoiminnan asiakastyytyväisyyskysely 2010 Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito Hanna Sulonen-Ahonen ja Mirella Korhonen Taustatietoja kyselyyn» Kysely toteutettiin lasten

Lisätiedot

TÄHÄN TULEE JÄRJESTÖN NIMI. RAY tukee -barometri 2016

TÄHÄN TULEE JÄRJESTÖN NIMI. RAY tukee -barometri 2016 RAY tukee -barometri 2016 JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN 1. Kuinka usein olet osallistunut tämän sosiaali- ja terveysalan järjestön toimintaan 12 viime kuukauden aikana? Järjestöllä tarkoitetaan tässä

Lisätiedot

Mikä huolettaa eniten, jos Maaninka ja Kuopio liittyvät yhteen?

Mikä huolettaa eniten, jos Maaninka ja Kuopio liittyvät yhteen? Maaningan kuntalaisillat Keskusta 12.3.2012 Terveydenhuolto ja perusturva (lääkäri, hammaslääkäri, kuntoutus, neuvolat, kouluterveydenhuolto, sairaalapalvelut, mielenterveystyö, päihdehoito, lapsiperhepalvelut,

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2014 Lasten ja nuorten palvelut Koulut. Mikko Kesä Minna Joutsen Jari Holttinen

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2014 Lasten ja nuorten palvelut Koulut. Mikko Kesä Minna Joutsen Jari Holttinen Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2014 Lasten ja nuorten palvelut Koulut Mikko Kesä Minna Joutsen Jari Holttinen TUTKIMUKSESTA YLEENSÄ Tämä on Hämeenlinnan lasten ja nuorten opetuspalveluiden asiakastyytyväisyyden

Lisätiedot

Varhaiskasvatuspalvelut

Varhaiskasvatuspalvelut Varhaiskasvatuspalvelut Graafinen ohjeisto Päiväkotihoito Kemin päiväkodit tarjoavat lapsiperheille yksilöllistä, korkeatasoista ja monipuolista varhaiskasvatusta. Toiminta on sekä tavoitteellista, että

Lisätiedot

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö

PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö PÄÄROOLISSA MINÄ SOTE-PEDA 5.2.2016 Tapio Koskimaa työhyvinvointipäällikkö 2 10.2.2016 Keskeinen lähtökohta työhyvinvoinnille yksilö yhteisöllisyyden rakentajana ja yhteisöllisyys yksilön tukena arvostava

Lisätiedot

ORIMATTILA BRÄNDIKOODI 2016

ORIMATTILA BRÄNDIKOODI 2016 ORIMATTILA BRÄNDIKOODI 2016 Ylivoimatekijät Konkreettisesti ajateltuna Orimattilan ylivoimatekijöihin kuuluvat luonnollisesti sekä asumisen että liiketoiminnan näkökulmasta edulliset neliöt. Konkretiaa

Lisätiedot

KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA

KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA YPÄJÄN KUNTA VARHAISKASVATUS 2016 KIUSAAMISEN EHKÄISYN SUUNNITELMA 1. KOKO HENKILÖKUNTA ON SAANUT KOULUTUSTA VARHAISLAPSUUDESSA TAPAHTUVASTA KIUSAAMISESTA sekä sen havainnoimisesta: pedagoginen palaveri

Lisätiedot

SYNNYTYSKESKUSTELU. Kätilöopiston Sairaala synnytysosasto 14. 1/2015. N. Harjunen. M-L. Arasmo. M. Tainio.

SYNNYTYSKESKUSTELU. Kätilöopiston Sairaala synnytysosasto 14. 1/2015. N. Harjunen. M-L. Arasmo. M. Tainio. SYNNYTYSKESKUSTELU Kätilöopiston Sairaala synnytysosasto 14. 1/2015. N. Harjunen. M-L. Arasmo. M. Tainio. Synnytyskeskustelu käydään lapsivuodeosastoilla ennen perheen kotiutumista ja tähän hetkeen on

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2014 Kulttuuripalvelut - kirjastot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2014 Kulttuuripalvelut - kirjastot Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2014 Kulttuuripalvelut - kirjastot Mikko Kesä Minna Joutsen Tuomo Saarinen Innolink Research Oy 1. Yleistä tutkimuksesta 2. Vastaajien taustatiedot 3. Tutkimuksen

Lisätiedot

Tulevaisuuden malli 3: Varhaiskasvatuksen uudet muodot ja järjestelyt

Tulevaisuuden malli 3: Varhaiskasvatuksen uudet muodot ja järjestelyt Tulevaisuuden koulu ja päiväkoti Lempäälässä, työpajat 11/2015 Tulevaisuuden malli 3: Varhaiskasvatuksen uudet muodot ja järjestelyt Kuljun, Moision ja Lempoisten työpajojen tulokset yhteen koottuna Hallitus

Lisätiedot

NUORISOBAROMETRI ARJEN JÄLJILLÄ 22% 38% pojista selviytyy huonosti tai melko huonosti #NUORISOBAROMETRI

NUORISOBAROMETRI ARJEN JÄLJILLÄ 22% 38% pojista selviytyy huonosti tai melko huonosti #NUORISOBAROMETRI NUORISOBAROMETRI 2015 ARJEN JÄLJILLÄ Nuorten arjenhallinnan ulottuvuudet muodostavat tiiviin kokonaisuuden. Uni, ystävät, harrastukset, ruokailutottumukset, talous ja kulutus ovat kiinteä osa nuorten arkea.

Lisätiedot

VÄESTÖLIITON LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSEEN LAIKSI LASTEN HOIDON TUISTA

VÄESTÖLIITON LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSEEN LAIKSI LASTEN HOIDON TUISTA STM:n järjestämä kuulemistilaisuus 4.11.2014 VÄESTÖLIITON LAUSUNTO HALLITUKSEN ESITYKSEEN LAIKSI LASTEN HOIDON TUISTA Hallituksen esityksessä laista lasten hoidon tuista ehdotetaan mm. seuraavia muutoksia

Lisätiedot

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA Tapani Takalo Lapin korkeakoulukirjasto, yliopisto, taide 17.11.2011 1. Johdanto Lapin yliopiston taidekirjastossa on selvitetty taidekirjaston kokoelmiin

Lisätiedot

OMAISKYSELY. 1. Kuinka hyvin omaisesi viihtyy hoivakodissa. 2. Omat huomioni omaiseni viihtymisestä. 3. Ruokailun järjestäminen

OMAISKYSELY. 1. Kuinka hyvin omaisesi viihtyy hoivakodissa. 2. Omat huomioni omaiseni viihtymisestä. 3. Ruokailun järjestäminen OMAISKYSELY 1. Kuinka hyvin omaisesi viihtyy hoivakodissa 1=heikosti 2=välttävästi 3=tyydyttävästi 4=hyvin 5=erinomaisesti Keskiarvo: 3,4 2. Omat huomioni omaiseni viihtymisestä Vastaajien määrä: 4 - Juuri

Lisätiedot

KVPS:n vuokra-asunnot. Kouvola Pasi Hakala

KVPS:n vuokra-asunnot. Kouvola Pasi Hakala KVPS:n vuokra-asunnot Kouvola 8.6.2016 Pasi Hakala Kehitysvammaisten Palvelusäätiö Perustettu vuonna 1992 (Kehitysvammaisten Tukiliitto) Omaisjärjestötaustainen valtakunnallinen palvelujen kehittäjä ja

Lisätiedot

Puhelinpalvelutyön työolokysely 2011

Puhelinpalvelutyön työolokysely 2011 Puhelinpalvelutyön työolokysely 2011 1 Taustaa I Vastausaika 3.-21.2.2011 Kysely kohdistettu ensisijaisesti isompien vahinkovakuutusyhtiöiden toimihenkilöille, mutta muutkin saivat vastata Vastaajia yhteensä

Lisätiedot