Hämeenlinna. - Varhaiskasvatus 2011

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Hämeenlinna. - Varhaiskasvatus 2011"

Transkriptio

1 1 Hämeenlinna - Varhaiskasvatus 2011

2 2 SISÄLLYS 1. Haluaisitteko antaa palautetta koskien Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen palveluita? Kuinka kehittäisitte Hämeenlinnan varhaiskasvatuspalveluita tulevaisuudessa? Miten te henkilökohtaisesti voisitte vaikuttaa varhaiskasvatuksen palveluiden kehittämiseen tulevaisuudessa?

3 3 1. Haluaisitteko antaa palautetta koskien Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen palveluita? 40. Haluaisitteko antaa palautetta koskien Hämeenlinnan varhaiskasvatuksen palveluita? Sana on vapaa! Resurssit ovat täydellisen alimitoitettuja. Kotiäidit kunniaan! Kaupunki voisin jotenkin arvsotaa sitä työtä mitä äidit kotonaan tekevät! Suuri hatunnosto Rengon päiväkodille ryhmäkokojen pienentämisestä 3-5vuotiaiden ryhmässä ja metsäeskarin aloituksesta. Ymmärtäisin kotihoidontuen kuntalisän muuttamisen ansiosidonnaiseksi tai jopa kokonaan poistamisen silloin, jos päivähoitopaikkoja olisi tarjolla riittävästi. Mutta kun näin ei todellakaan ole. Todella kurjaa ettei Hämeenlinnassa huomioida lapsiperheiden tarpeita!!!!!!!

4 4 Enemmän pitkän aikavälin järkevää taloudellista päätöksentekoa varhaiskasvatuspalveluissa. Erityisesti kuntalisäpäätös ja päätöksen tekotapa sekä asiasta tiedotus harmittavat. Seurakunnan palveluihin (päiväkerho, iltapäiväkerho) olemme olleet tyytyväisiä, kiitos sinne. Kaupungin avoin kerhotoiminta on vierasta eikä ole tarvetta siihen tutustuakaan. Päivähoitoon hakeminen: internetissä täytettävästä hakemuksesta ei tullut sähköpostiini/puhelimeeni ilmoitusta, oliko se saapunut kaupungille vai ei. Mielestäni se olisi hyvä, koska itse olin hieman hämmentynyt asiasta, enkä vieläkään tiedä, onko hakemukseni saapunut vai ei.?? Ryhmäkokoihin tulisi kiinnittää huomiota. Kuntalisä tulee säilyttää! enemmän liikuntapalveluita alakouluikäisille, omaan kouluuun!! kaikilla vanhemilla ei mahdollisuutta kuljettaa lasta harrastuksiin keskikaupungille tai halleille jne!!

5 5 Vuorohoitoa käyttäneenä osaan kertoa, että lapsiryhmät ovat liian suuria ja henkilökuntaa niukasti, tilat ovat myös ahtaat. Loma-aikojen päivystyskäytäntö epäonnistuu lapsen hyvinvoinnin näkökulmasta joskin varmaan säästää kaupungille ison rahan. Jo kotvan aikaa sitten muuttunut ruokailukäytäntö on epäinhimillinen. Eli kun lapsen hoitopäivä on alkanut ennen klo (näin ollen syönyt lounaan päiväkodissa) ja haetaan kotiin ennen klo jää lapsi ilman klo tarjottavaa lämmintä ruokaa. Tämän sijaan hän saa voileivän. On jo maalaisjärjen vastaista toimia näin sillä kaikilla lapsilla on yhtä nälkä tuohon aikaan. Tätä on perusteltu yhdenmukaisella toiminnalla kaikkien päiväkotien kanssa, mutta mielestäni tämä eriarvoistaa lapsen nälkää. Säästöäkään tästä ei synny vaan enemmän vaivaa kun tarkistellaan kuinka monelle tilataan/jaetaan ruokaa ja kenelle leipää. Vuoropäivähoito ja päivähoito ovat eriasioita. Toisessa päivä jatkuu ja toisessa kaikki lapset lähtevät kotiin jo ennen kuutta jolloin nauttivat iltaruoan kotona. Kaikki vanhemmat ovat varmasti kanssani samaa mieltä, mutta tällä ei tunnu olevan mitään merkitystä kun näin on kerran päätetty. Eteläisten leikkipuistoon turvalliset ja ajanmukaiset keinut ja liukumäet. Kuntalisän poistoon olen erittäin tyytymätön. Päätös poistaa kuntalisä oli typerästi ja ajattelemattomasti tehty kaupungilta. Olisin halunnut hoitaa alle 3-vuotiaan lapseni kotona, mutta todennäköisesti joudun palaamaan työelämään jo aikaisemmin. 150euron lohkaisu muutenkin niin pienestä kotihoidontuesta, ei anna mahdollisuutta hoitaa lasta kotona. Suuri raha pois pienen perheen tarkkaan lasketusta kuukausibudjetista. Hyvä arki EI asu Hämeenlinnassa. Vastasin jo edellä. Eteläisten päiväkoti on tiloiltaan ihanteellinen.

6 6 ilmeisesti kommentointi hämeenlinna -lisää koskien olisi kuulunut ennemminkin tähän :) Saavutetut edut pitäisi aina säilyttää! Todella häpeällistä viedä kuntalisä pois. Perheiden ahdinko on syvä. Pitäisi pystyä edes työttömyysturvan rajoissa olemaan. Kuntalisä päätös vaikutti todella negatiivisesti suhtautumisessani palveluihin. Olemme miettineet isomman asunnon ostamista ja kaupungin tuki lapsiperheille on saanut harkitsemaan kunnan rajojen ulkopuolelle muuttamista. Tai sitten lasten siirtämistä päiväkotiin, sillä siihenhän kaupunki päätöksellään pyrkii. kodin- sekä lastenhoitajia varmasti tarvittaisiin Kaupungin maineeseen on erittäin negatiivisesti vaikuttanut kuntalisän poistaminen. Kaupunki mainostaa olevansa lapsiystävällinen, mutta kyllä tuen poistaminen kertoo jotain aivan muuta. Kuntalisä on huomioitu positiivisesti ympäri Suomea ja itsekin paikkakunnalle muuttajana pidin sitä yhtenä vaikuttavana tekijänä muuttoon. Tämä pieni raha on kuitenkin erittäin tärkeä pienen kotihoidin tuen päälle.

7 7 Tasavertaisuuden tulisi säilyä kaupunkilaisten kesken tulotasosta huolimatta. Mikäli kaupunki kehittää palveluita lisääntyvässä määrin yksityiseltä sektorilta eriarvoisuus perheiden kesken lisääntyy. Mielestäni Hämeenlinnan on kaupunkina velvollisuus itse järjestää tarpeeksi päivähoitopaikkoja joissa todella ei ole väliä onko pienituloinen vai suurituloinen. Kaupunki ja yritysmaailma ovat kaksi eri asiaa. Kuntalisä ehdottomasti takaisin, tai tulorajaa nostettava edelleen. Tiedotus kuntalisän kohdalla ollut surkeaa! Päivähoitojonot on saatava puretuksi ja kuntalisän postolla se ei todellakaan onnistu! Henkilökunta on mitä ihaninta. Monessa päiväkodissa tilat ovat ahtaat (vanhemmissa), sisä-ilma huonoa, pihat ja leikki-paikat ja lelut "rymyisessä" ja aikansa eläneensä kunnossa. Tiedonkulku on surkeaa. Mietityttänyt monesti, miten nyk. johtajat kerkiävät valvomaan kaikkia paikkoja... kuntalisä takaisin kaikille. kotihoidontuki ja kuntalisä olivat ne asiat mitkä pudottivat arvosanaa, samoin päivähoitoon pääsyn nopeus ja siitä tiedon saaminen kestää toisinaan liian kauan. Perustelu jo ylemmässä kohdassa. Jouduimme vielä vaihtamaan hoitopaikkaa perhepäivähoidosta päiväkotiin. Perhepäivähoidossa suhtautuminen oli ala-arvoista.

8 8 Nyt olemme tyytyväisiä päiväkotipaikkaan. Jouduimme kuitenkin itse järjestämään hoitopaikan kuukaudeksi hoitopaikkojen vaihdon välissä. Lapsen esiopetus Ruununmyllyn päiväkodissa ansaitsee ryhmän innostuneen ja motivoituneen henkilökunnan vuoksi erittäin suuren kiitoksen! Muuten kts. kys 38 perustelut. lasten hyvinvointi on TODELLA tärkeää vanhemmille ja tahtoisin kovasti pitää pienokaisen kotona mutta siihen ei anneta mahdollisuutta se pistää vihaiseksi A) Kuntalisä tulee säilyttää kaikilla B) Nipsulan toiminta maksuton kaikille kotona hoidettaville lapsille jatkossakin C) riittävästi päiväkotipaikkoja ja hoitajia, kohtuulliset ryhmäkoot Subjektiivinen päivähoito-oikeus on epäoikeuden mukainen. On perheitä, jotka eivät ole saaneet lastaan hoitoon niin töihin paluuta on jouduttu siirtämään. Kotihoidonuen kuntalisään ei saa missään tapauksessa koskea millään tavalla. Meillä mies jää hoitamaan kotiin kolmea alle kouluikäistä lasta juuri sen takia että saadaan kuntalisä. Silloin pärjätään asuntolainan kanssa juuri ja juuri.

9 9 Mielestäni oli järjetöntä, että Varuskunnan päiväkodin lapsille ja työntekijöille ei osoitettu uusia tiloja vaan työntekijät joutuivat hakemaan uudet työpaikat ja lapset uudet päiväkotipaikat. Annoin vahingossa näitä palveluja koskevat palautteet edellisessa kasvatusta tukevien palveluiden kohdassa. (nämä termit ovat niin ympäripyöreitä, selkeämpää olisi puhua koulusta tai päivähoidosta ym!) Varhaiskasvatuksen puitteet olisi saatava kuntoon. Riittävästi hoitopaikkoja lähelle asukkaita; päivähoitojonot minimiin. Kotihoidon tuen kuntalisä säilytettävä. Pitkäjänteisyyttä suunnitelmiin. Taisin antaa jo tuolla edellä... Perhepäivähoitotilanne on huono, eikä esim. hoitajien työaikalain piiriin tulon jälkeen ole ainakaan itselleni selvinnyt se, mihin lapset tuolloin joutuvat. En ole kuullut, että tätä varten olisi perustettu ryhmiksiä kuten oli kai joskus tarkoitus. Lehdistä olen saanut lukea, että kaikille ei ole kyetty järjestämään lain mukaisessa 4 kuukaudessa hoitopaikkaa, mikä on aivan pöyristyttävää ja on aiheuttanut ainakin meidän perheessä kovasti stressiä ja eri vaihtoehtojen läpikäymistä. Meillä ei ole sukulaisia tai muitakaan apujoukkoja lähellä, minkä vuoksi olemme riippuvaisi kaupungin varhaiskasvatuspalveluista, emmekä voi käyttää yksityisiä palveluita perhe-

10 10 päivähoidon puolella (ei ole varahoitopaikkaa). Olisi hyvä, jos kaupunki voisi tulla asiassa vastaan esim. järjestämällä yksityisille hoitajille varahoitopaikkoja. hinnat pitäisi olla halvemmat ja paikkoja pitäisi olla enemmän. Resurssit varhaiskasvatuksessa ovat täysin riittämättömät, eikä tilanne ole muuttunut ainakaan parempaan suuntaan sinä aikana kun lapsemme on päiväkodissa ollut. Henkilökunta on motivoitunutta ja ammattitaitoista, mutta kuinka kauan he jaksavat tällaista? Ryhmäkokoja ei saa kasvattaa. Hoitoon pääsy hankalaa ja osoitetaan sopimattomia paikkoja pitkien matkojen päästä. kuntalisän saamisen muuttaminen on erittäin huono asia. vaikuttaa suuresti siihen, voiko hoitaa lasta edes vähän pidempään kotona vanhempainvapaan jälkeen. ko.summalla on suuri vaikutus pienituloisten arkeen.

11 11 Ehkä ainoa mistä voisin mainita olisi henkilöstön pysyvyyteen panostaminen. Varahoitojärjestelmään enemmän joustavuutta. Lisää avointa kerhotoimintaa!avoinpäiväkoti,johon voisin mennä pienten kannsa eskarilaisen ollessa eskarissa olisi huippu juttu! Vaikka edes pari kertaa viikossa. Kuntalisää ei saa poistaa! Meilläkin monta lasta,joten se pienikin lisä vaikuttaa kyllä. Ja kyllä lasten kotona hoitamista pitää tukea kaikin mahdollisen keinoin. Se kyllä maksaa itsensä takaisin tulevaisuudessa tyytyväisten ja hyvän itsetunnon omaavien nuorten ja aikuisten muodossa! Yksinkertaisesti kehitettävää olisi paljon!! Henkiläkunta päiväkodilla on loistava, ulkoiset puitteet eivät niinkään. Kuntalisää voitaisiin maksaa niille, jotka ovat Kelan hoitotuella kotona lapsien kanssa, koska sillä on suuri vaikutus rahallisesti. Halvemmaksi varmasti kunnille tulevat ne vanhemmat, jotka hoitavat kotona lapsiaan esim. kolmeen ikävuoteen asti kuin se että lapset laitettaisiin hoitoon heti vanhempainvapaan jälkeen?. Kotona lapsiaan hoitavia äitejä ei Suomessa arvosteta muutenkaan riittävästi. Taloudellisesti kaikille ei vain ole mahdollista jäädä lasten kanssa kotiin äitiyslomaa pidemmäksi ajaksi, mikä on hyvin valitettavaa.

12 12 turhan pitkät jonot tarhoihin!ja lapsi pitäis pystyä sijoittamaan siihen tarhaan mihin sitä hoitopaikkaa haetaan. meillä kun ei ole autoa ja itsellä vuorotyö (sitten kun palaan töihin)ei ole mahdollisuutta kuskata lasta 4km päivän hoitosopimus takaisin!!! Lapsen mennessä hoitoon pelottaa hoidon taso ja saako edes järkevään paikkaan lasta, hiekkalaatikoilla on kuullut todella karua todellisuutta nykyisestä tilanteesta. En saanut mitään tietoa kuntalisästä, en saanut ja osannut edes hakea sitä vaikka olin kotihoidon tuella!!! Päiväkodin remontti/purkaminen ja uuden rakentaminen on nyt ajankohtaista! Hoitopaikkaa sai jonottaa yli vuoden!!

13 13 Mielestäni palveluseteli ei korvaa mahdollisuutta lasten kotihoitoon. Avoin kerhotoiminta oli ilmaista ja suunnattu nimenomaan kotihoidossa oleville lapsille. Yksityiseen kerhotoimintaa (muskarit, liikuntakerhot...) osallistumisen mahdollistaminen palvelusetelillä ei mielestäni vastaa tarkoitustaan. Kaupungin tehtävä ei mielestäni ole tukea perheiden harrastustoimintaa, vaan antaa perheille tukea kotihoitoon muulla tavoin. Jos samaan aikaan perustellaan kuntalisän poistamisesta säästösyillä, miten rahat riittävät palveluseteleihin? Mielestäni kuntalisä tulee kaupungille edullisemmaksi kuin pienten lasten laittaminen päivähoitoon, missä ei ole tällä alueella tälläkään hetkellä vapaita paikkoja. Paitsi taloudellinen, on kysymys myös imagoa koskeva. Haluaako kaupunki panostaa lapsiperheidensä arkeen vai kehitykseen ulospäin näyttävänä kaupunkina? Lisää perhepäivähoitopaikkoja On tärkeää, että on vaihtoehtoja esim lasten päivähoidon suhteen - henilökohtaisesti arvostan laadukasta yksityistä päivähoitoa. Kaupungin vetovoimaan vaikuttaa ratkaisevasti, että on tarjolla vaihtoehtoisia hoitopalveluita. kuten jo edellä mainitsin kohdan 38. miksi meidän täytyy aina lähteä kaupunkiin miksei sieltä voitaisiin tulla tänne päin katsomaan mitä tännekin voitaisiin kehitellä. matkaa on saman verran kuin täältä sinne 33km muutakin kuin salibandyä tai peuhupolskaa nuorille onhan niitä mutta mistä saisi tietoa kuin vanajaveden opiston - lehdestä.

14 14 Palaute annettu edellisessä kohdassa kuntalisälle jatkoa. kyllä, kuntalisän ehtoja ei kannata muuttaa jatkuvasti vaan sitä olisi mielestäni hyvä saada kun hoittaa kotona lapsia!! Vanhemmilla ja erityisesti lapsilla tulisi olla tunne, että lapsi on tervetullut hoitoon/kouluun. Vaikka kysessä olisikin varahoitopaikka! Hämeenlinnassa selvästi suositaa varahoitojärjestelmää! Ilmeisesti vain taloudellisista syistä. Ovatko varahoitopaikkojen henkilökunta luotsattu ottamaan uusia ja hämillään olevia lapsia vastaan? Kokemukseni mukaan ei. ne on aika hyvät ainaki tuolla missä meidänlapset on nyt. Ruununmyllyn varhaiskasvatuskeskukseen terveiset ammattitaitoisesta ja motivoituneesta henkilöstöstä ja laadukkaasta työstä, homma toimii!

15 15 Kaikki lapseni olleet Jukolan päivökodissa,myös perhepäivähoidossa.perhepäivähoidon varahoito oli aika raskas!! Kaikki paikat ovat niin täynnä lapsia! Kymmenet lapset odottavat hoitopaikkaa! Se on käsittämätöntä! Päiväkotien ja koulujen remontoinnit tulisi olla ykkössijalla, ettei lapsista tule sairaita aikuisia! Tilat eivät muutenkaan vastaa käyttäjien tarpeita. En ole enää oikeutettu kotihoidontukeen enkä kuntalisään, mutta ne mahdollistivat lapseni hoidon kotona kolmevuotiaaksi. Kuntalisä on oikeasti tarpeellinen kaikissa tuloluokissa. Kuntalisän poistaminen oli väärä ratkaisu. Mikä säästö saadaan aikaan sillä että kaupinki ei maksa reilu 150 euroa perheelle lasten kotona hoitamisesta vaan perheet laittavt lapset kunnalliseen hoitoon. Hoito kun on kuitenkin kalliimpaa kuin 150euoa. Noin 300:lla eurolla ei lasta kotona hoideta, raha ei riitä edes ruokaan. Älkää lakkauttako ryhmiksiä! Niissä lapset saavat todella perhemäistä huolenpitoa ja voivat rauhassa opetella ryhmätoimintaa ja toisten huomioonottamista. Hoitajat tuntevat lapset "syvällisesti". Sisaruksilla on mahdollisuus viettää aikaa yhdessä, vaikka ovatkin päivähoidossa. Tästä ei pidä säästää säästämisen vuoksi!

16 16 Esikouulaiset, ja niiden siirto muualle. Kirjoitinkin jo edelliseen sen. Hintoja myös voisi laskea halvemmaksi. Puhutaan että olisi hyvä jos lapsi voisi olla enemmän kotona, mutta se ei ole mahdollista. Hinnat hoidoissa nousevat koko ajan, siihen pitää tehdä enemmän töitä jotta saa maksetuksi laskut ja siitä taas seuraa se että lapsen tulee olla hoidossa. Tukia olisi mukava saada myös tavallisen työssäkäyvän ihmisen. Vaikka edes kuntalisää. Päiväkodit voisivat olla auki vähintään asti. Sisarukset ehdottomasti päästävä samaan hoitopaikkaan tai sitten aukioloajat laajennettava niin että kerkiää töistä pois ja töihin vaikka ajelee eestaas viemässä ja hakemassa lapsia. Huonot ja vanhat tilat Nummen varhaiskasvatuskeskuksessa, esikoulun siirtyminen Voutilan vanhainkotiin erittäin huono ratkaisu!!! Siis kysytäänkö tällä sivulla nyt varhaiskasvatuksen palveluista vai kasvua tukevista palveluista, vai vuorotellen molemmista? edellinen vapaa vastaus tähän kohtaan

17 17 Konkreettinen toiminta päiväkodeissa on ihanaa ja henkilökunta mahtavaa, mutta se kaikki muu säätäminen... Yllä mainittu esikoulusotku vei melkein yöunet. Meillä kävi lopulta huonoista tuureista paras, mutta moni muu joutuu tämän asian kanssa kamppailemaan tulevina vuosina. Muuttaessamme Visamäkeen, lähelle palveluita eli päiväkotia, eskaria ja koulua, olemme joutuneet pettymään: Eskari siirrettiin Miemalaan ja Kankaantaan kouluun laitettiin lappu luukulle. Arjen epävarmuus on ikävää. Ja aikoinaan, kun me hoidimme nuorempaa lastamme 3-vuotiaaksi asti kotona, oli todella tärkeää että meille maksettiin kotihoidontukea ja kuntalisää. Ilman niitä emme olisi voineet tehdä tätä ratkaisua. Kuntalisää ei saa lopettaa. Viittaan aiemmin kirjoitettuun perusteluun. Sitä vielä, että Hirsimäen taakse ollaan kovaa vauhtia tekemässä uutta noin 150 talon asuinaluetta Sampo III:sta, mutta missä onkaan päiväkotipaikka ja ala-aste kaikille niille lapsille, jotka sinne 1-2 vuoden sisällä muuttavat? Tehkää kiireesti jotain asian eteen, ettei Hirsimäen päiväkoti ja ala-aste kohta huku lapsista. ei saa yksityistää Lapsemme on perhepäivähoitajalla.pidämme kovasti kyseisestä hoitajasta.nämä tasausvapaat taas aiheuttavat meille paljon ongelmia.tässäkin kuussa tasauspäiviä+hoitajan koulutuspäiviä on yhteensä 7!Mielestämme se on yhdelle kuukaudelle todella paljon.vaihtoehtomme on hoitaa 2-vuotiaamme kotona näinä päivinä tai

18 18 viedä päiväkotiin ylipaikalle muutenkin isoon lapsiryhmään.järjestely hankaloittaa arkeamme.jousun joskus olemaan koulusta pois sen takia ja mieheni taas joutuu valvomaan lapsen kanssa yövuorojen jälkeen.mielestäni tämä on tyhmää koska maksamme kuitenkin täyden kuukauden hoitopaikasta!eikä meidän mielestämme ole edes vaihtoehto viedä pientä lasta joka on tottunut neljän lapsen ryhmään yhtäkkiä ylipaikalle päiväkotiin vieraiden ihmisten luokse. Kodinhoidotuen kuntalisän saaminen siirsi meidän perheessä lapsen viemistä päiväkotiin. Lisän maksaminen oli päätöstä tehtäessä merkittävässä asemassa. henkilökunnan vaihtuvuus! Päivähoitoryhmät tulisi pienentää per hoitaja mahdollisimman pieniksi - tutkimusten mukaan lapset kasvavat terveempinä henkisesti ja fyysisesti pienemmissä ryhmissä. Rahan satsaus! palaute on kohdassa 38. Kerhotoiminnasta pitää sanoa, että siellä asia on hoidossa. Ollaan heidän palveluihin tyytyväisiä. Ryhmäkoot aivan liian suuria.liian meluisaa lapsen viettää koko päivä.henkilökunta pääasissa erittäin ammattitaitoista.hoitopaikka pitäisi järjestyä nopeasti vanhem-

19 19 man työllityessä mutta totuus on toinen.on tapauksia että työtä ei ole voitu ottaa vastaan kun hoitoa ei saa,niin ollen työn on saanut joku toinen!! Jonot ovat liian pitkiä ja paikkoja on aivan liian vähän. Ympäri kaupunkia rakennetaan ja kuitenkin päiväkodit ovat täynnä. Läntiselle puolelle tarvittaisiin erityisesti lisää päivähoitopaikkoja pikaisesti. Kuntalisän poistuttua en pysty seuraavasta lapsesta jäämään kotiin kuin max 2-3kk, taloudellinen tilanteemme ei anna siihen periksi. Kotihoidontuen kuntalisän loppuminen on suuri miinus, varsinkin, kun päätös tehtiin kuin salaa ja nopeaan tahtiin. Työttömät saavat enemmän rahaa kuin arvokasta työtä tekevät kotiäidit. Jos siis ilmoittautuisin työttömäksi, ja laittaisin kaksi alle 3v lasta kunnan päivähoitoon, saisin paljon paremmat tulot. Ja kaupunki säästää? Palvelusetelistäkään ei ole oikein ollut tietoa saatavilla. Mitä sillä oikein saa, vai onko se pelkkää silmänlumetta? Omalta kohdaltamme hoitopaikan saaminen kävi mallikkaasti mutta kaikilla perheillä ei ole käynyt yhtä hyvin. Tieto hoitopaikan saamisesta pitäisi saada, jos hakemus on ajoissa jätetty, ainakin kuukautta ennen kuin hoito alkaa. En tiedä vaikuttiko oma aktiivisuutemme paikan saamiseen. Ainakin halusimme tuoda esille, että paikka juuri ykköstoiveestamme on meille hyvin tärkeä asia.

20 20 Kaksi yh-äitiä jotka ovat ystäviäni eivät saaneet lapsilleen esikoulupaikkaa lähivkk:sta. Köyhiä, autottomia yh-äitejä. Mielestäni törkeää toimintaa kunnan osalta. Tiedotus ainakin kerhojen osalta on hieman heikkoa. Sain oikein kaivaa tietoa internetistä enkä silti löytänyt tarvitsemaani. Hoitopaikoista pulaa! kuntalisä takaisin.puisot uudistettais alle3v huomioiden.lähikoulut pidettäis.innoparkin vajeet säästöinä lapsiperheiltä pois. Jonot päivähoitoon liian pitkiä ja tiedonkulku huonoa hoitopaikkoja lisättävä heti huomattavasti. uusia tiloja on osoitettava päivhoitopaikoiksi ja otettava lisää perhepäivähoitajia. Lapsiryhmät liian suuria! Lasten turvallisuus vaarassa ja työntekijät uupuvat.

21 21 Esikoisen hoitoon olimme pääosin tyytyväisiä (tosin silloinkin paikkaa odoteltiin viimeiseen asti), mutta tuleva tilanne työhön palatessani, jossa molemmat lapset tarvitsevat päivähoitoa samasta paikasta, pelottaa (molempien vanhempien työpaikka sijaitsee pääkaupunkiseudulla). Paikkoja tulee olla tarpeeksi ja päiväkotien "homevapaita". Loimalahden alueen kaavoitus on tiedetty pitkään, mutta päivähoito ei ole varautunut kasvavaan lapsimäärään. Ei ole oikein, että perheen kahta lasta tulee jatkossa kuljettaa kahteen eri päivähoitopaikaan, koska alueen lapsimäärän kasvuun ei ole varauduttu. Vaikka kaupungin rahat ovat tiukassa, pitäisi ensisijaisesti huolehtia lasten päivähoito- ja koulupalvelut ja vasta sitten rakennella "hienouksia", jos rahaa jää. Kuntalisää ei tule lopettaa! Neuvolassa tulisi olla yhtenäiset kriteerit. Olen käynyt eri neuvolatätien luona ja kysyessäni neuvoa asiaan josta on viimeksi toisen tädin kanssa keskusteltu, tulee toiselta vastaus joka kumoaa toisen ohjeen. Voisi antaa tietoa tästä paljon puhutusta kotihoidon kuntalisän lakkauttamisesta?? Meille on tärkeää pitää lapset kotona kunnes osaavat puhua.

22 22 Kaupungin nettisivuilla luvataan hienoja asioita varhaiskasvatussuunnitelmassa, mutta lupaukset eivät käytännössä läheskään aina toteudu. Päivähoidossa on lapsia liikaa, henkilökuntaa vähän eikä sijaisia saa käyttää kuin äärimmäisessä hädässä. Omasta mielestäni henkilökunta ei ole motivoitunutta, koska kaikki voimavarat menevät vain arjen välttämättömyyksien pyörittämiseen. Lapsilähtöisyys ja kasvatuskumppanuus ovat hienoja termejä, mutta välillä toivottomia toteuttaa. Kaiken lisäksi työntekijöillä ei ole mahdollisuuksia vaikuttaa omiin lomiinsa, heidän on pidettävä loma samaan aikaan kuin koululaiset pitävät omansa. Työ on lähellä orjan työtä,jota isot pomot pyörittävät ajattelematta muuta kuin rahakirstua, unohtaen henkilökunnan ja tärkeimmän, lapset. Näiden arkea innoittavien asioiden lisäksi johtajat keksivät mitä erilaisimpia projekteja työntekijöiden tehtäväksi. Ja mikä heinointa, pomoilla on jo valmiit ajatukset mitä projektien pitäisi tuottaa, kunniaa ja mainetta heille itselleen. Aikaa pitäisi antaa työn tekemiseen, eikä palavereissa istumiseen. Työntekijät ovat sairaslomilla usein ja silloin se tuntuu työkavereiden selkänahassa. Joustetaan ja joustetaan vaan lisää ja jätetään ylimääräiset tekemättä, että lapset kokevat olevansa edes turvallisissa käsissä. Käsittämättömin asia on se, että päiväkirjaan merkittyjen läsnäolopäivien lasten ja henkilökunnan osalta täytyy näyttää määrättyä tulosta. Jos näin ei ole, henkilökunta patistetaan valehtelemaan, että on meillä ollut töissä riittävästi ihmisiä, vaikka asia ei todellisuudessa ole niin. Näin saadaan prosentit täsmäämään ja rahakirstunvartija tyytyväiseksi. Vaan eipä pitkälle pötkitä, valheella kun on lyhyet jäljet. Välillä tuntuu kuin lapset olisivat toissijainen asia kun suunnitellaan uutta säästöä tai toimenpidettä. Tämän tästä on tullut jokin uusi sääntö tai käytäntö joihin pitäisi sopeutua. Toivottavasti alkaa seesteisempi kausi ennen kuin koulu odottaa. Jatkuvat säästöyritykset kiristävät tarpeettomasti hoitopaikkojen johtajien ja meidän asiakkaiden välejä ja mitään konkreettista tulosta ei ole vielä kuulunut mistään viimeisen kahden vuoden aikaisista toimenpiteistä. Säästää täytyy, sehän on selvä, mutta nyt säästökohde taitaa olla vähän väärä

23 23 Hoitajat ovat tarhoissa liian tiukoilla= liian vähän henkilökuntaa! Ei ole oikein, että lapset joutuvat pukemaan itse alusta alkaen vaatteensa jotenkuten ja mitkä sattuvat päällensä löytämään, koska heitä ei keritä auttamaan. Hoitajat vaihtuvat lasten silmien edestä vähän väliä, ilmeisesti määräaikaisten työsuhteiden vuoksi. Onko oikein, että lapset jotka rakentavat luottamuksen aikuiseen joka on heidän kanssa kun vanhemman ovat töissä, joutuvat aina pettymään, kun yhtäkkiä puolen vuoden päästä tämä tuttu aikuinen ei enää olekaan paikalla. Ja tämä toistuu, eikä vain kerran. Kotihoidontuen kuntalisä takaa monelle mahdollisuuden hoitaa alle 3-vuotiaansa kotona. Asialla on merkitystä myös vähän parempituloisillekin, koska heillä saattaa olla isot asuntolainat ja kotiin jääminen on laskettu mahdolliseksi kuntalisän avulla. Hämeenlinnan kantakaupungissa asuminen on kalliimpaa kuin maaseudulla, jossa vielä tehdään useammin töitä kotona, jolloin mahdollisuudet pienen lapsen kotihoitoon eivät ole samat kaupungissa ja maalla. Siksikin on väärin, että kuntalisä nyt lakkautetaan osalta kantakaupunkilaisista, koska lisän menot nousivat suuriksi kuntaliitoksen ja maatilojen määrän kasvun myötä. Lähde maatilojen määrän vaikutuksesta kuntalisän kustannuksiin: Markku Rimpelän luento HAMK:n varhaiskasvatuspäivillä. Lisän poisto on omiaan kasvattamaan päivähoitojonoa, joka on jo liian pitkä. Kaikille ei pystytä järjestämään nytkään päivähoitopaikkaa tarpeeksi nopeasti tai perheiden tarpeita vastaavasti. Yksityisen päivähoidon lisäämisessä arveluttaa perheiden eriarvoistaminen. Suurituloiselle kunnallisen ja yksityisen hoidon välinen ero on hyvin pieni prosentuaalisesti, joten heillä on aidosti valinnan varaa. Pienempituloisella taas ei ole mitään resursseja maksaa moninkertaista summaa yksityisistä palveluista. Mikäli saataisiin järjestelmä, jossa pienituloinen maksaisi itse yksityisestä päivähoidosta saman summan kuin kunnallisestakin tai vaikka vain joitakin kymmeniä (ei satoja) euroja enemmän, niin siinä tapauksessa sen voisi sanoa olevan tasa-arvoisempi. Halutaanko yksityistämisellä kasvattaa eri sosiaaliluokkien eroja tai ylipäätään osoittaa ne sosiaaliluokat tarkemmin? Halutaanko rikkaiden lapset yksityisiin päiväkoteihin, jotta kunnalliset saavat rappeutua rauhassa? Mennäänkö samaan suuntaan kuin terveydenhuollossa, jossa kunnallisella puolella myydään jo ei-oota (esim. hammashuollosta on suoraan sanottu, että mene yksi-

24 24 tyiselle, meillä ei ole tarjota hoitoa, etkä pärjää ilman sitä)? Avoimia palveluita on mukavasti saatavilla. En innostu palveluseteli-ajatuksesta perheiden kannalta. Minulla on melko hyvä kuva avointen varhaiskasvatuspalveluiden käyttäjistä ja osalle niissä on tärkeää juuri sitoutumattomuus, valinnanvapaus ja se, ettei ennakkoilmoittautumista tarvita. Käyttäjät voivat nykyisellään kokeilla erilaisia avoimia palveluita ja valita sieltä itselleen sopivan. Jos jollain viikolla ei kerkeä siihen, jossa yleensä käy, voi mennä vaikka johonkin toiseen yksikköön. Toki löytyy paljon vakiokäyttäjiäkin, jotka ovat paikalla viikosta toiseen. Mutta osalle kynnystä osallistua lisää se, jos tarvitaan ennakkoilmoittautuminen ja sitoutuminen pidemmäksi aikaa. Tarvittaisiin vain hirmu paljon enemmän resursseja päiväkoteihin. Henkilökunnassa on paljon hyvää, mutta lasten kanssa sekä laatu että määrä ovat ratkaisevia. Nyt käsiä on vain usein aivan liian vähän. Pientenkin lasten ryhmät ovat tupaten täysi erilaisilla laskentakikkailuilla. Se mikä on laskennallisesti ok tarkoittaa tosielämässä ylikiireistä, ruuhakaista lasten ryhmää. Lisää veroja, että päivähoitoon saadaan parempaa laatua. Tähänkin vastaan samam kuin edelliselle sivulle, että kuntalisää on saatava tai kaupunki uppooaa päivähoitoa tarvitsevien lasten määrään! Lapsiperheiden arki on aivan riittävän haastavaa ilman, että kaupunki vie maton alta ja 50% kodinhoitotuella elävän tuloista. Kaupungin tulisi tukea erimuotoisia ja rikastaa palvelutarjontaa lapsiperheiden hoitomuotoihin. Avoimen varhaiskasvatuksen alasajo on kuin ampuisi itseään nilkkaan - kukaan ei ole ymmärtänyt syytä tähän. Avoimella kerhotoiminnalla tuetaan lasten kotonapitämistä, joka on kaupungille hyvinkin edukasta.

25 25 Ryhmiksiä lisää. Yksilöllisempää tarjontaa hoidon suhteen esim. luontoon/liikuntaan painottuvaa hoitoa Päivähoitopaikkoja ei ole tarpeeksi. Varhaiskasvatuksen johtajien käytös on tökeröä ja palvelualttius huono. Henkilökunta on osaavaa ja lapsirakkaita. Mutta valitettavasti tuntuu siltä että kaupunki ei arvosta ollenkaa varhaiskasvatusta! Isot ryhmät, vähän henkilökuntaa, homeiset päiväkodit.. Kuinka kauan henkilökunta jaksaa olla positiivisiä, kun kaupungin päätäjät eivät ole kiinnostuneita työntekijöiden jaksamisesta tai LAPSIS- TA?? Ne lapset joita nyt yritetään kasvattaa yksilöllisesti yli-isoissa ryhmissä on tulevia veronmaksajia.. Tosin tätä menoa mielenterveyspalveluiden kuluttajia! Kannattaa miettiä mihin kannataa panostaa ja mihin ei! Varahoitosysteemi olisi pitänyt laittaa kuntoon ennen perhepäivähoitajien työaikalain uudistuksen voimaantuloa. Esikoisen päiväkotipaikka ei ollut lähellä kotia, päiväkodin henkilökunta vaihtui vajaan vuoden aikana lähes täysin. Henkilökunta ja lapset sairastelivat todela paljon (mahdollisesti Varuskunan päiväkodin huonon sisäilman takia). Olen juuri jäänyt hoitovapaalle pitkällisen pohdinnan jälkeen. Tuloja ja menoja on punnittu kovasti

26 26 ja heti ollaan tilanteessa että Hämeenlinna lisän osuus on jäämässä pois. Onneksi ilmoitin työpaikalle alustavasti vain reilun puolen vuoden hoitovapaasta. Muuttaessamme syksyllä 2010, olimme hyvin tyytyväisiä uuteen kotikaupunkiimme Hämeenlinnaan. Koska kuntalisän maksaminen oli meille erittäin tärkeä kriteeri asuinpaikkaamme valitessa, on uusien kaupungin päätösten jälkeen hyvin vaikeaa löytää kaupungista mitään positiivista. Myös neuvolapalvelujen huonontuminen antaa kuvan erittäin huonosta kaupungista lapsiperheille.vuoden asumisen jälkeen huomaamme, että täällä ei mikään ole pysyvää lapsiperheille, eli niille jotka pysyvyyttä eniten tarvitsevat. Kaupungin varhaiskasvatuksessa on järkyttävät jonot ja lapsia ei saa sinne minne haluaisi. Meidän lapset yksityisellä ja olemme todella tyytyväisiä, että on mahdollisuus myös tähän. Henkilökunnan pakkolomat olivat todella typerä idea, toivottavasti eivät toistu. Samoin henkilökunnan loma- aikojen pakottaminen koululaisten loma-aikoihin erityisryhmissä on huono idea, koska eriyislapset tarvitsevat nimenomaan tuttuja ammatilaisia tuekseen joka päivä. Ei meillä vanhemmilla voi joka vuosi (meillä esim. 6 vuotta peräkkäin) olla lomaa viikot 42 ja 9 sekä joluna 2 viikkoa! Päivähoitopaikkoja lisää, kerhotoimintaa ei saa supistaa vaan ennemminkin lisättävä. Päivähoitajia lisää, nyt liian vähän ja toimivat riskirajoilla ja jaksaminen vaikeaa.

Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea

Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea Liite 23 Opetus- ja kasvatusltk 27.11.2014 Selvitys valtuustoaloitteeseen koskien yksityisen perhepäivähoitajien tukea Kuntaliitto (Lahtinen & Selkee) on vuonna 2014 tehnyt selvityksen varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

Lapuan Kaupungin webropolkyselyn tulokset koskien alle 3- vuotiaan lapsen päivähoidon järjestämistä

Lapuan Kaupungin webropolkyselyn tulokset koskien alle 3- vuotiaan lapsen päivähoidon järjestämistä Lapuan Kaupungin webropolkyselyn tulokset koskien alle 3- vuotiaan lapsen päivähoidon järjestämistä Taustatiedot - Kyselyn aika 18.12.2016-5.1.2017 - Vastaajia oli 42 ja kysely lähetettiin yhteensä 71

Lisätiedot

HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO

HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO Perhepäivähoidossa lapsen hoitopaikkana on koti, jossa hän saa kasvaa ja kehittyä pienessä, turvallisessa ryhmässä, eri-ikäisten lasten kanssa omana itsenään ja omista tarpeistaan

Lisätiedot

Porvoon varhaiskasvatuksen kotihoidontuen kuntalisäselvitys. Vertikal Oy Hanne Koskiniemi Simo Pokki. Esitys lautakunnalle 25.1.

Porvoon varhaiskasvatuksen kotihoidontuen kuntalisäselvitys. Vertikal Oy Hanne Koskiniemi Simo Pokki. Esitys lautakunnalle 25.1. Porvoon varhaiskasvatuksen kotihoidontuen kuntalisäselvitys Vertikal Oy Hanne Koskiniemi Simo Pokki Esitys lautakunnalle 25.1.2018 Varhaiskasvatuksen kustannusrakenne 2017 Vaka-palvelut yhteensä 33 564

Lisätiedot

VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 2 ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki alle 3-vuotiaista

Lisätiedot

Kuntapalvelukyselyn tulokset

Kuntapalvelukyselyn tulokset Kuntapalvelukyselyn tulokset 3.10.2012 Kysely oli avoinna MLL:n nettisivuilla www.mll.fi 5.-23.9.2012. Kyselyyn tuli yhteensä 1731 vastausta. Kyselyssä oli yhteensä 48 kysymystä yhdeksältä eri aihealueelta.

Lisätiedot

Sijoittumista koskevat säännöt

Sijoittumista koskevat säännöt Esikoulu Pedagoginen hoitotoiminta Kuva: Patricia Hagelin Sijoittumista koskevat säännöt Enköpingin kunta SÄÄNNÖT 22.11.2012 SKN2012/338 Koululautakunnan vahvistama 22.11.2012 Nykyinen enimmäismaksun

Lisätiedot

26.4.2013 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

26.4.2013 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 26.4.2013 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki

Lisätiedot

27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 27.2.2009 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki

Lisätiedot

1.9.2012 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ

1.9.2012 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ 1.9.2012 VAIHTOEHTOJA KUNNALLISEN PÄIVÄHOIDON LISÄKSI ALLE KOULUIKÄISTEN LASTEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ ERI VAIHTOEHDOT ALLE KOULUIKÄISEN LAPSEN HOIDON JÄRJESTÄMISEKSI VIHDISSÄ Kotihoidon tuki

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysyksikkö 19.6.2012. Selvitys lasten kotihoidon tuen sekä yksityisen hoidon tuen kuntalisistä sekä palvelusetelistä

Sosiaali- ja terveysyksikkö 19.6.2012. Selvitys lasten kotihoidon tuen sekä yksityisen hoidon tuen kuntalisistä sekä palvelusetelistä Sosiaali- ja terveysyksikkö 19.6.2012 Selvitys lasten kotihoidon tuen sekä yksityisen hoidon tuen kuntalisistä sekä palvelusetelistä Kuntaliitto selvitti keväällä 2012, kuinka monessa Manner-Suomen kunnassa

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää

Kun isä jää kotiin. Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Teksti: Liisi Jukka Kuvat: Iida Vainionpää Kun isä jää kotiin Mikko Ratia, 32, istuu rennosti olohuoneen tuolilla, samalla kun hänen tyttärensä Kerttu seisoo tuolista tukea ottaen samaisessa huoneessa.

Lisätiedot

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina

EROKUMPPANIT. Nalleperhe Karhulan tarina EROKUMPPANIT Nalleperhe Karhulan tarina Avuksi vanhempien eron käsittelyyn lapsen kanssa Ulla Sauvola 1 ALKUSANAT Tämä kirja on tarkoitettu avuksi silloin, kun vanhemmat eroavat ja asiasta halutaan keskustella

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin ja Härmälän asuinalueilla.

Lisätiedot

Perhevapaiden haasteet ja Väestöliiton joustomalli Helena Hiila-O Brien

Perhevapaiden haasteet ja Väestöliiton joustomalli Helena Hiila-O Brien Perhevapaiden haasteet ja Väestöliiton joustomalli 25.9.2012 Helena Hiila-O Brien KUKA LASTA KASVATTAA JA MITÄ VARTEN Lapsi työvoimana Lapsi rakentamassa kansakunnan tulevaisuutta Lapsi jatkamaan sukua

Lisätiedot

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä:

Koulussamme opetetaan näppäilytaitoa seuraavan oppiaineen yhteydessä: TypingMaster Online asiakaskyselyn tulokset Järjestimme toukokuussa asiakkaillemme asiakaskyselyn. Vastauksia tuli yhteensä 12 kappaletta, ja saimme paljon arvokasta lisätietoa ohjelman käytöstä. Kiitämme

Lisätiedot

VARHAISKASVATUKSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (VASU) -KYSELY LASTEN VANHEMMILLE JOULUKUUSSA 2016 TULOKSET. Kyselyyn vastanneita 52

VARHAISKASVATUKSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (VASU) -KYSELY LASTEN VANHEMMILLE JOULUKUUSSA 2016 TULOKSET. Kyselyyn vastanneita 52 VARHAISKASVATUKSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA (VASU) -KYSELY LASTEN VANHEMMILLE JOULUKUUSSA 2016 TULOKSET Kyselyyn vastanneita 52 Varhaiskasvatuksen vasukysely huoltajille Mitkä arvot ovat Sinulle tärkeitä

Lisätiedot

OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE

OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE OHJEISTUS PALVELUSETELIÄ HAKEVILLE ASIAKKAILLE Yleistä palvelusetelistä: Palveluseteli on yksi kuntien käytössä oleva varhaiskasvatuksen järjestämistapa. Hausjärvellä varhaiskasvatuksen palvelusetelin

Lisätiedot

Kyselyn tuloksia. Kysely Europassin käyttäjille

Kyselyn tuloksia. Kysely Europassin käyttäjille Kysely Europassin käyttäjille Kyselyn tuloksia Kyselyllä haluttiin tietoa Europass-fi nettisivustolla kävijöistä: siitä, miten vastaajat käyttävät Europassia, mitä mieltä he ovat Europassista ja Europassin

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen Asiakaskyselyn 2013 tulokset

Varhaiskasvatuksen Asiakaskyselyn 2013 tulokset Varhaiskasvatuksen Asiakaskyselyn 2013 tulokset Kyselyyn vastaajia 3217 henkilöä Englanninkieliseen kyselyyn vastaajia 22 henkilöä Vastaajia yhteensä 3239 henkilöä Generated on 22.03.2013 07:50 Taustatiedot

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2.

Kuka on arvokas? Liite: EE2015_kuka on arvokas_tulosteet.pdf tulosta oppilaiden lomakkeet tehtäviin 1 ja 2. Kuka on arvokas? Jotta voisimme ymmärtää muiden arvon, on meidän ymmärrettävä myös oma arvomme. Jos ei pidä itseään arvokkaana on vaikea myös oppia arvostamaan muita ihmisiä, lähellä tai kaukana olevia.

Lisätiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot

veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Jag vill veta www.jagvillveta.se Nuori ja suojatut henkilötiedot Tämä esite on tarkoitettu nuorille, joilla on suojatut henkilötiedot. Sen ovat laatineet yhdessä Rikosuhriviranomainen (Brottsoffermyndigheten)

Lisätiedot

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti

Mieletön mahdollisuus. Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Mieletön mahdollisuus Lasten ja nuorten omaistyön kehittämisprojekti Tukea. Toivoa. Mukana. Ilona. Tukea lapsille ja nuorille, joiden vanhempi on sairastunut psyykkisesti Mieletön Mahdollisuus -projektin

Lisätiedot

VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ

VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ Sivistyslautakunta 56 31.05.2017 VASTAUS SILJA METSOLAN VALTUUSTOALOITEESEEN KOTIHOIDONTUEN KUNTALISÄSTÄ SIVLK 31.05.2017 56 Valmistelija: varhaiskasvatusjohtaja Leila Nyberg, leila.nyberg@porvoo.fi; 0400

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia Jaakon elämä Emme uskoneet, että selviät, Emme uskoneet, että saisimme pitää sinut, Sinua hoivattiin, puolestasi rukoiltiin, välillä rukousta ei voinut lopettaa, se jatkui herkeämättä, hiljaa mielessä.

Lisätiedot

Kajaanin varhaiskasvatus SK

Kajaanin varhaiskasvatus SK Kajaanin varhaiskasvatus 2014- SK 15.05.2014 Valtakunnalliset suuntaukset 2013- Varhaiskasvatuksen tulevaisuuden tarpeiden arviointia vaikeuttaa: Valmistelussa laki varhaiskasvatuksesta. Lakiesitys tulee

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Lapset palveluiden kehittäjiksi! Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011

Lapset palveluiden kehittäjiksi! Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011 Lapset palveluiden kehittäjiksi! Maria Kaisa Aula Pääkaupunkiseudun lastensuojelupäivät 29.9.2011 1 YK-sopimuksen yleiset periaatteet Lapsia tulee kohdella yhdenvertaisesti eli lapsen oikeudet kuuluvat

Lisätiedot

Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut

Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut Polvijärven päivähoito tarjoaa monipuoliset varhaiskasvatuspalvelut Varhaiskasvatuspalvelumme tarjotaan Kirkonkylällä päiväkoti Peukaloisessa sekä Rukkitien ryhmäperhepäiväkodissa. Sotkumassa toimivat

Lisätiedot

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet

Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti. Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet Nuoren hyvä tuleminen sijaishuoltoon 30.9.2015 Lahti Johanna Barkman Osallisuuden taidot ja valmiudet JÄHMETYN JÄÄDYN Mihin olemme menossa? Miten tähän on tultu? OLET TÄSSÄ. Kalle Hamm, 2008 Mitä nyt tapahtuu?

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (6) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/4 29.04.2014

Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (6) Varhaiskasvatuslautakunta Vakaj/4 29.04.2014 Helsingin kaupunki Esityslista 6/2014 1 (6) Päätettävä tässä kokouksessa 4 Varhaiskasvatuslautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle hallituksen esityksestä eduskunnalle laeiksi lasten päivähoidosta annetun

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely

Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely Aamu- ja iltapäivätoiminnan kysely Ryhmän ehdot: : Ehdot: Vastausvaihtoehdot: (Kysymys: Missä aamu- ja iltapäivätoiminnan ryhmässä lapsenne on mukana) : Ehdot: Vastausvaihtoehdot: (Kysymys: Missä aamu-

Lisätiedot

ASIAKASKYSELYN TULOKSET 2015

ASIAKASKYSELYN TULOKSET 2015 ASIAKASKYSELYN TULOKSET 2015 Asiakaskokemuksia lastensuojelun-, aikuissosiaalityön-sekä mielenterveys- ja päihdepalveluiden käyttäjiltä 2 Mitä palveluita vastaajat olivat käyttäneet Vastaaja on voinut

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015

Työhyvinvointikysely 2014. Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 RAAHEN SEUDUN HYVINVOINTIKUNTAYHTYMÄ Työhyvinvointikysely 2014 Henkilöstöpalvelut 2.1.2015 Yleistä Työhyvinvointikyselyyn 2014 vastasi 629 työntekijää (579 vuonna 2013) Vastausprosentti oli 48,7 % (vuonna

Lisätiedot

TAIKURI VERTAISRYHMÄT

TAIKURI VERTAISRYHMÄT TAIKURI VERTAISRYHMÄT C LAPSILLE JOIDEN VANHEMMAT OVAT ERONNEET Erofoorumi 3.11.15 Tina Hav erinen Suom en Kasv atus- ja perheneuvontaliitto Kenelle ja miksi? Alakouluikäisille kahden kodin lapsille joiden

Lisätiedot

Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt

Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt Voi hyvin työssä! Hyvän mielen työpaikan pelisäännöt 24.4.2013 Hilkka Myllymäki Hollolan kunta Hyvä mieli on osa työhyvinvointia. Mistä se rakentuu ja kuka siihen voi vaikuttaa? HOLLOLA ON HALUTTU Henkilöstöohjelma

Lisätiedot

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa

Pidetään kaikki mukana. Jokaista ihmistä pitää arvostaa ver Ohjelma kuntavaaleihin Pidetään kaikki mukana Jokaista ihmistä pitää arvostaa SDP:n tavoite on inhimillinen Suomi. SDP haluaa, että Suomessa kaikki ihmiset ovat tasa-arvoisia. Jokaista ihmistä pitää

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma

Varhaiskasvatussuunnitelma Varhaiskasvatussuunnitelma Nuolialan päiväkoti on Pirkkalan suurin, 126- paikkainen päiväkoti. Nuolialan päiväkoti sijaitsee osoitteessa Killonvainiontie 2. Toiminta päiväkodilla alkoi 2.1.2009 avoimilla

Lisätiedot

Asianro 308/ / Palvelusetelin käyttöönotto päivähoidossa

Asianro 308/ / Palvelusetelin käyttöönotto päivähoidossa Raision kaupunki Pöytäkirja 1 (1) Asianro 308/12.01.06/2012 120 Palvelusetelin käyttöönotto päivähoidossa Tiivistelmä Kaupunginhallitus on kokouksessaan 20.8.2012 303 päättänyt pyytää sivistyslautakunnalta

Lisätiedot

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset

Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Moniasiakkuus ja osallisuus palveluissa -seminaari 4.10.2012 Moniammatillinen yhteistyö ja asiakaskokemukset Riikka Niemi, projektipäällikkö ja Pauliina Hytönen, projektityöntekijä, Jyväskylän ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

erittäin tyytyväinen tyytyväinen parantamisen varaa tyytymätön

erittäin tyytyväinen tyytyväinen parantamisen varaa tyytymätön ASIAKASTYYTYVÄISYYSKYSELY 2015: TULOKSET. Kysely suoritettiin 16.3.-17.4.2015 niiden hoitolasten vanhemmille, joiden lapset ovat kunnallisessa päivä- ja vuorohoidossa Kuhmoisten kunnassa. Kyselyyn eivät

Lisätiedot

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle)

LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) LAPSEN HAASTATTELULOMAKE (alle 10-vuotiaalle) Lapsi Haastattelija Päivä ja paikka 1 LAPSI JA HÄNEN PERHEENSÄ Vanhempasi ovat varmaankin kertoneet Sinulle syyn siihen, miksi olen halunnut tavata Sinua.

Lisätiedot

Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta

Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta Nuorten käsityksiä palveluista ja niiden järjestämisestä, toimintatavoista ja tiedottamisesta SUUNNITELMATYÖN TILANNEKATSAUS 03.05.07/ Mari Mikkola Lasten ja nuorten psykososiaalisten erityispalveluiden

Lisätiedot

Asiakaspalautekysely hakuprosessista ja lapsen päivähoidon aloittamisesta 2011-2012

Asiakaspalautekysely hakuprosessista ja lapsen päivähoidon aloittamisesta 2011-2012 Asiakaspalautekysely hakuprosessista ja lapsen päivähoidon aloittamisesta 2011-2012 Kyselyn koonti ja tulokset L.H. 22.2.2013 Vastaajat ja vastausprosentit Vastauksia kunnallisista yksiköistä 110 / 76,4

Lisätiedot

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2013 Lasten ja nuorten palvelut Varhaiskasvatus

Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2013 Lasten ja nuorten palvelut Varhaiskasvatus Hämeenlinnan kaupunki Asiakastyytyväisyys 2013 Lasten ja nuorten palvelut Varhaiskasvatus Tutkimusraportti 2.5.2013 Mikko Kesä Minna Joutsen Ari Kurlin Innolink Research Oy TUTKIMUKSESTA YLEENSÄ Tämä on

Lisätiedot

Päivähoidon palvelukykykysely keväällä Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito Hanna Sulonen Ahonen Vs. suunnittelija 5.5.

Päivähoidon palvelukykykysely keväällä Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito Hanna Sulonen Ahonen Vs. suunnittelija 5.5. Päivähoidon palvelukykykysely keväällä 2009 Tampereen kaupunki Hyvinvointipalvelut Päivähoito Hanna Sulonen Ahonen Vs. suunnittelija 5.5.2009 Päivähoidon laadunhallinta Keväällä 2009 kysely toteutettiin

Lisätiedot

Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma

Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma 22.6.2015 Varhaiskasvatus Nurmijärven kunnan Avoimen varhaiskasvatuksen varhaiskasvatussuunnitelma www.nurmijarvi.fi Avoimen varhaiskasvatuksen esimies Kirsi Viitanen 040 317 4066 kirsi.viitanen@nurmijarvi.fi

Lisätiedot

Lapsen oma arvio päivähoidosta Päiväkodissa parasta on leikkiminen.

Lapsen oma arvio päivähoidosta Päiväkodissa parasta on leikkiminen. 23.10.2009 Kunnallisen päivähoidon laatukyselyjen tulokset kevät 2009 Lapsen oma arvio päivähoidosta Päiväkodissa parasta on leikkiminen. 23.10.2009 1 Ketkä käyttivät ja missä yhteydessä? Kysely tehtiin

Lisätiedot

MATTI POHJOLAN VALTUUSTOALOITE LAPSIPERHEIDEN TUKEMISEKSI

MATTI POHJOLAN VALTUUSTOALOITE LAPSIPERHEIDEN TUKEMISEKSI Perusturvalautakunta 112 03.10.2007 Perusturvalautakunta 127 21.11.2007 Kunnanhallitus 645 10.12.2007 MATTI POHJOLAN VALTUUSTOALOITE LAPSIPERHEIDEN TUKEMISEKSI 649/21/211/2007 PERUST 112 Matti Pohjola

Lisätiedot

1. Mitä kautta sait tietää MLL:n Perhekeskus Keltasirkusta? Voit valita useita vaihtoehtoja.

1. Mitä kautta sait tietää MLL:n Perhekeskus Keltasirkusta? Voit valita useita vaihtoehtoja. MLL:n Uudenmaan piirin perhekeskus Keltasirkun kävijäkysely kevät 2017 1. Mitä kautta sait tietää MLL:n Perhekeskus Keltasirkusta? Voit valita useita vaihtoehtoja., valittujen vastausten lukumäärä: 37

Lisätiedot

Varhaiskasvatuspalvelujen asiakaskysely

Varhaiskasvatuspalvelujen asiakaskysely Varhaiskasvatuspalvelujen asiakaskysely Tuusulan kunnassa toteutetaan varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen laadunarviointikyselyt pääsääntöisesti kerran vuodessa. Kyselyt ajoittuivat 2013 viikoille 13

Lisätiedot

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus

Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Lapsi ja perhe tilanteensa kuvaajana yhteiskehittämisen osuus Yhteistoiminnalla kohti vammaisen lapsen ja perheen hyvää elämää -innopaja 9.4.2013 Riihimäki Työskentelyn ohjeistus Alun puheenvuoroissa esiteltiin

Lisätiedot

Selvitys varhaiskasvatuspalveluiden toimintojen järjestämiseksi Koivulehto II:n valmistuttua

Selvitys varhaiskasvatuspalveluiden toimintojen järjestämiseksi Koivulehto II:n valmistuttua Selvitys varhaiskasvatuspalveluiden toimintojen järjestämiseksi Koivulehto II:n valmistuttua 2 1 Muhoksen varhaiskasvatuksen hoitopaikat Toukokuussa 2014 on kunnallisessa varhaiskasvatuksessa ollut yhteensä

Lisätiedot

HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO

HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO HOITOMUOTONA PERHEPÄIVÄHOITO Perhepäivähoidossa lapsen hoitopaikkana on koti, jossa hän saa kasvaa ja kehittyä pienessä, enintään neljän kokopäiväisen ja yhden osapäiväisen hoitolapsen turvallisessa pienryhmässä.

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.9.2012 Seinäjoki 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -Seinäjoen raportissa käsitellään sekä Tamperelaisten että Seinäjokelaisten nuorten vastauksia.

Lisätiedot

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi

Työpahoinvoinnin alkeet. Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus Maija Saviniemi Työpahoinvoinnin alkeet Alueelliset nuorten työpajapäivät Syötekeskus 12.11.2014 Maija Saviniemi Miksi olen pessimisti? Miksi tarkastelemme työtä pahoinvoinnin näkökulmasta? Onko työpahoinvoinnissa edes

Lisätiedot

Päivähoidon asiakaskysely 2017 Joensuun kaupunki

Päivähoidon asiakaskysely 2017 Joensuun kaupunki Päivähoidon asiakaskysely 2017 Joensuun kaupunki Tulkintaohjeita Tässä raportissa käytetty seuraavia värikoodeja: - Suorat jakaumat (kaikki vastaajat), keskiarvot 1,0 3,59 Heikko taso 3,6 3,99 Hyvä taso

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - EMK / zoom - EMK - EMK - Vihreät - Sininen - Punainen - EMK juniorit - ZOOM - zoom8 - EMK

Lisätiedot

Suonenjoen kaupunki Kysely lapsiperheille

Suonenjoen kaupunki Kysely lapsiperheille Suonenjoen kaupunki Kysely lapsiperheille 1. Vastaajan tiedot / Taustamuuttujaosio Vastaajaa koskeva tieto 1.1. sukupuoli mies nainen 1.2. ikä alle 20 vuotta 20 30 vuotta 31 40 vuotta yli 40 vuotta 1.3.

Lisätiedot

Asiakastyytyväisyyskysely päivähoidossa tai kerhossa aloittaneiden lasten vanhemmille 2013

Asiakastyytyväisyyskysely päivähoidossa tai kerhossa aloittaneiden lasten vanhemmille 2013 Aloittaneiden kyselyn ja kaikille vanhemmille suunnatun asiakastyytyväisyyskyselyn raportit 2013 Asiakastyytyväisyyskysely päivähoidossa tai kerhossa aloittaneiden lasten vanhemmille 2013 Keskiarvotaulukko

Lisätiedot

OMAINEN PALVELUPROSESSISSA

OMAINEN PALVELUPROSESSISSA OMAINEN PALVELUPROSESSISSA ESIMERKKEJÄ TAMPEREEN KAUPUNGIN KOTIHOIDOSTA 1 KOTIHOITO TAMPEREELLA Alueet: Yksityiset: Mediverkko 2 lähipalvelualuetta Palvelutähti 1 lähipalvelualuetta Pihlajalinna 3 aluetta

Lisätiedot

Perhevapaalta työelämään - Terveiset Tampereen varhaiskasvatuksesta

Perhevapaalta työelämään - Terveiset Tampereen varhaiskasvatuksesta Perhevapaalta työelämään - Terveiset Tampereen varhaiskasvatuksesta Sari Salomaa-Niemi ohjaajien haastattelun kautta Ohjaajien ajatuksia Tampereella päivähoitovetoista ylilääkäri Tuire Sannisto kuuluu

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA SOPIMUS Esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA SOPIMUS Esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa PALTAMON KUNTA 1 (4) Sivistyspalvelut / Lasten päivähoito LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JA SOPIMUS Esitietoja päivähoidon aloitusvaiheessa LAPSEN NIMI Syntymäaika Osoite Hoitopaikka ÄITI / HUOLTAJA

Lisätiedot

CHILDCARE / VARHAISKASVATUSKYSELY 2016 ( )

CHILDCARE / VARHAISKASVATUSKYSELY 2016 ( ) CHILDCARE / VARHAISKASVATUSKYSELY 2016 (16.12.2016) Ulvila on mukana Suomen Akatemian strategisen tutkimuksen neuvoston (STN) rahoittamassa CHILDCAREhankkeessa yhdeksän muun kunnan kanssa. Hanke toteutti

Lisätiedot

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama

TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama TURVATAITOKOULUTUS 2012-2013 LOPPUTYÖ: Sosiodraama Tekijät: Auli Siltanen, Vaajakosken päiväkoti, erityislastentarhanopettaja Eva Iisakka, Haapaniemen päiväkoti, lastenhoitaja Sanna Leppänen, Linnan päiväkoti,

Lisätiedot

Esimerkki vaikutusten ennakkoarvioinnista päätöksenteossa

Esimerkki vaikutusten ennakkoarvioinnista päätöksenteossa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Ihmisiin kohdistuvien vaikutusten arviointi www.thl.fi/iva Esimerkki vaikutusten ennakkoarvioinnista päätöksenteossa (Lähde: Tampereen sosiaali- ja terveyslautakunta, pöytäkirja

Lisätiedot

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus)

Mitä on oikeudenmukaisuus? (Suomessa se on kaikkien samanvertainen kohtelu ja tasa-arvoisuus) 14 E KYSYMYSPAKETTI Elokuvan katsomisen jälkeen on hyvä varata aikaa keskustelulle ja käydä keskeiset tapahtumat läpi. Erityisesti nuorempien lasten kanssa tulee käsitellä, mitä isälle tapahtui, sillä

Lisätiedot

Hyvä kauniaislainen! Tällä kyselyllä haluamme selvittää mielipiteesi kaupungin palveluista. Kiitämme Sinua arvokkaasta tutkimusavustasi!

Hyvä kauniaislainen! Tällä kyselyllä haluamme selvittää mielipiteesi kaupungin palveluista. Kiitämme Sinua arvokkaasta tutkimusavustasi! ASUKASKYSELY 2016 2 Hyvä kauniaislainen! Tällä kyselyllä haluamme selvittää mielipiteesi kaupungin palveluista. Kiitämme Sinua arvokkaasta tutkimusavustasi! 1. MITEN TÄRKEINÄ PIDÄT ALLA MAINITTUJA HYVINVOINTIIN

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Someron Esa

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Someron Esa Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Someron Esa Toiminnan arviointikysely toteutettiin 14.11. - 24.11.2013 välisenä aikana uintiharrastuksessa mukana olleiden lasten vanhemmille. Vastaajia oli

Lisätiedot

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Osa 1: Kuinka valmiita me olemme? Tutkimuksen perustiedot Tutkimukseen on haastateltu 1000 suomalaista Kohderyhmänä olivat 18-64 -vuotiaat pois lukien eläkeläiset

Lisätiedot

Palveluiden helppo saatavuus onko se mahdollista? Päivi Saalasto /

Palveluiden helppo saatavuus onko se mahdollista? Päivi Saalasto / Palveluiden helppo saatavuus onko se mahdollista? Päivi Saalasto / 23.9.2016 Päivähoitopaikan hakeminen Päivähoitopaikan hakeminen on teoriassa yksinkertaista, mutta asiakkaan kokema käytäntö voi nykytilanteessa

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen tila ja tulevaisuus

Varhaiskasvatuksen tila ja tulevaisuus Varhaiskasvatuksen tila ja tulevaisuus Kotihoidon tuen puolittaminen Subjektiivisen päivähoito-oikeuden rajaus Varhaiskasvatuslain uudistaminen Jarkko Lahtinen jarkko.lahtinen@kuntaliitto.fi Syyskuussa

Lisätiedot

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely S-ryhmä 10/2016 Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 54 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): 5/9 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on. Reilu

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Tuumasta toimeen lasten kasvun tukemisen resurssit luovasti käyttöön hanke 2006 2008. Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma

Tuumasta toimeen lasten kasvun tukemisen resurssit luovasti käyttöön hanke 2006 2008. Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma Maahanmuuttajalapsen kotoutumissuunnitelma Lapsen kotoutumissuunnitelma on suunnattu kaikille alle 17 vuotiaille maahanmuuttajalapsille heidän kotoutumisensa tueksi ja tarvittavien tietojen siirtymiseksi.

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Lapsen nimi: LASTEN OIKEUKSIEN JULISTUS Lapsella on oikeus Erityiseen suojeluun ja hoivaan Riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista Osallistua ikänsä ja kehitystasonsa

Lisätiedot

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011

Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja syksyllä 2011 Yhteenveto Rovaniemen perheneuvolan lasten eroryhmän palautteista keväällä ja llä 11 Vanhempien palautteet Marja Leena Nurmela Tukeva/Rovaseutu Tietoa lasten eroryhmästä Lasten eroryhmät kokoontuivat 7

Lisätiedot

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi

Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Konttorirotasta oman työn tuunaajaksi Osa 1: Kuinka valmiita me olemme? Tutkimuksen perustiedot Tutkimukseen on haastateltu 1000 suomalaista Kohderyhmänä olivat 18-64 -vuotiaat pois lukien eläkeläiset

Lisätiedot

TIEDOKSI PERHEPÄIVÄHOITO

TIEDOKSI PERHEPÄIVÄHOITO TIEDOKSI PERHEPÄIVÄHOITO Perhepäivähoito on hoitajan kodissa, pienessä ryhmässä tapahtuvaa päivähoitoa. Perhepäivähoito tarjoaa lapselle kodinomaisen ja yksilöllisen kasvuympäristön, jossa lapsella on

Lisätiedot

Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset alkaen

Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset alkaen Perusturvalautakunta 57 19.05.2016 Yksityisen hoidon tuen ja yksityisen hoidon tuen kuntalisän muutokset 1.8.2016 alkaen 241/05.10.00/2016 Perusturvalautakunta 57 Lainsäädännöllistä ja valtuuston päättämää

Lisätiedot

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu

2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu 2. JAKSO - MYÖNTEINEN MINÄKUVA Itsenäisyys, turvallisuus, itseluottamus, itseilmaisu Jokaisella lapsella tulisi olla itsestään kuva yksilönä joka ei tarvitse ulkopuolista hyväksyntää ympäristöstään. Heillä

Lisätiedot

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k.

LAPSEN KUVA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA. Julkisuuslaki 24 1 mom. 25-k. LAPSEN KUVA Jokaiselle varhaiskasvatuksen piirissä olevalle lapselle tehdään oma varhaiskasvatussuunnitelma. Tämä lomake on suunnitelman toinen osa. Suunnitelma tukee lapsen yksilöllistä kasvua, kehitystä

Lisätiedot

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. August-kodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2014

Halikon vanhustenkotiyhdistys ry. August-kodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2014 Augustkodin asukkaiden omaisten palvelutyytyväisyys 2014 2 SISÄLTÖ 1 TYYTYVÄISYYSKYSELYN SUORITTAMINEN 2 AUGUSTKODIN ASUKKAIDEN OMAISTEN TYYTYVÄISYYSKYSELYN TULOKSET 21 FYYSISET JA AINEELLISET OLOSUHTEET

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Antoine de Saint-Exupéry

Antoine de Saint-Exupéry 14.2.2013 Kettu vaikeni ja katseli kauan pikku prinssiä. - Ole hyvä - kesytä minut! se sanoi. - Kyllähän minä mielelläni, pikku prinssi vastasi, mutta minulla ei ole paljon aikaa. Minun täytyy löytää ystäviä

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna

Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi. Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaava henkilöstö kotouttaa kulttuurien välisen osaamisen arviointi Työpaja 8.5.2014 Hämeenlinna Osaamisen arviointi Osaamisen arvioinnin tavoitteena oli LEVEL5:n avulla tunnistaa osaamisen taso, oppiminen

Lisätiedot

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt

Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Jaksamiskysely 10/2016 (netti) Tulosvastuulliset esimiehet ja ylemmät toimihenkilöt Vastaus%: 60 Havaintoja A (omat esimiehet ja johto): Reilu 3/7 hakee tukea omasta esimiehestään, kun tarve siihen on.

Lisätiedot

Lisäksi vastaajat saivat antaa vapaamuotoisesti muutos- ja kehitysehdotuksia ja muuta palautetta SOS-lapsikylille ja SOS-Lapsikylän nuorisokodille.

Lisäksi vastaajat saivat antaa vapaamuotoisesti muutos- ja kehitysehdotuksia ja muuta palautetta SOS-lapsikylille ja SOS-Lapsikylän nuorisokodille. 27.3.2014 YHTEENVETO ASIAKASPALAUTTEESTA SOS-Lapsikyliin ja nuorisokotiin sijoitettujen läheiset 1. Kyselyn taustaa Kirjallinen palautekysely SOS-lapsikyliin ja SOS-Lapsikylän nuorisokotiin sijoitettujen

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA VARHAISKASVATUS- SUUNNITELMA PÄIVÄKODIN ARVOT OIKEAN JA VÄÄRÄN TIEDOSTAMINEN HYVÄT TAVAT ERILAISUUDEN HYVÄKSYMINEN REHELLISYYS LÄHEISYYS LÄMPÖ TURVALLISUUS PÄIVÄKODISSAMME TOIMII 3 RYHMÄÄ: NEPPARIT: 6-vuotiaiden

Lisätiedot

NÄIN HAEN KUNNALLISTA VARHAISKASVATUSPAIKKAA

NÄIN HAEN KUNNALLISTA VARHAISKASVATUSPAIKKAA NÄIN HAEN KUNNALLISTA VARHAISKASVATUSPAIKKAA (päivitetty 16.3.2016) KUNNALLISEN VARHAISKASVATUKSEN VAIHTOEHDOT Alle kouluikäisen lapsen vanhemmilla on vanhempainrahakauden päätyttyä mahdollisuus valita

Lisätiedot

Vanhempien tiedotustilaisuus Muutokset varhaiskasvatuspalveluissa alkaen SIVISTYSPALVELUT

Vanhempien tiedotustilaisuus Muutokset varhaiskasvatuspalveluissa alkaen SIVISTYSPALVELUT Sodankylä Vanhempien tiedotustilaisuus Muutokset varhaiskasvatuspalveluissa 1.8.2017 alkaen Varhaiskasvatuksen uusi organisaatio 1.8.2017 Kylälaakson päiväkodin toiminta loppuu 31.7.2017 Vuorohoidon järjestäminen

Lisätiedot