E-kirja tunnissa. Opas kannettaviin kirjastoihin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "E-kirja tunnissa. Opas kannettaviin kirjastoihin"

Transkriptio

1 E-kirja tunnissa Opas kannettaviin kirjastoihin

2 Tutustu myös ONE-HOUR WORDS -sarjassa aiemmin ilmestyneisiin sanastoihin osoitteessa J u l k a i s t u t s a n a s t o t : Agricola tunnissa Turku tunnissa Purjehdus tunnissa Alvar Aalto tunnissa Naantali tunnissa Suomen Joutsen tunnissa Suuret purjelaivat tunnissa

3 E-kirja tunnissa Opas kannettaviin kirjastoihin Tuottaja: Toimittajat: Lingsoft Oy Juhani Reiman ja Roope Lipasti Kustantaja: Lingsoft Oy Tekijänoikeuden haltija: Lingsoft Oy, 2009 Taitto: Desigence Turku 1. painos ISBN (nid.) ISBN (PDF) ISBN (XML)

4 SISÄLLYS Hyväpaha e-kirja 3 Sanasto 5 Tietokilpailu 28

5 H y v ä p a h a e - k i r j a E-kirjasta monelle tulee ensimmäiseksi mieleen ryhtyä vastustamaan sitä. Ajatellaan mitä järkeä olisi vaihtaa laiturinnokassa luettu dekkari muovikuoriseen lukulaitteeseen. Ei kiitos. Toisaalta vilkaisu melkein mihin tahansa kirjahyllyyn osoittaa, etteivät nekään ihan täydellisiä ole. Epäjärjestys on piinaavaa puhumattakaan siitä, kuinka paljon hyllyillä lepää vanhoja raportteja, selvityksiä ja erilaisia tietokirjoja, joissa varmasti on paljon tärkeää tietoa, mutta jotka suurimman osan vuosista ennen vanhenemistaan lähinnä vievät hyllytilaa ja ovat rumia. Tässä kohdin e-kirjan edut ovat ilmeiset. Tieto pysyy järjestyksessä ja ajan tasalla. Se ei vie tilaa. Se on haettavissa yhdestä kirjasta yhtä helpolla kuin kokonaisesta kirjastosta. Myös julkaiseminen e-kirjana on paljon helpompaa ja huokeampaa. Kirjojen painokset eivät lopu koskaan ja lukemiseen saa sellaisia apuneuvoja, joista ei ennen voinut uneksiakaan. Esimerkiksi vanhusväestö epäilemättä arvostaa mahdollisuutta suurentaa tekstin fonttia napin painalluksella. Tähän kirjaseen on koottu tietoa e-kirjasta sen hyvistä ja huonoista puolista. E-kirja tuskin tulee syrjäyttämään perinteistä kirjaa, mutta jo nyt se laajentaa merkittävästi kirjan käyttömahdollisuuksia ja saatavuutta. E-kirja on mahdollisuus, ei uhka. Suomen Turussa syyskuussa 2009 Toimittajat

6

7 S a n a s t o 3000 eaa Ensimmäiset kirjoitusjärjestelmät kehittyivät. Niitä olivat nuolenpääkirjoitus ja egyptiläiset hieroglyfit eaa Seemiläiselle kielelle kehitettiin ensimmäiset aakkoset eaa Foinikialainen aakkosto, joka on perustana myös meidän käyttämillemme kirjaimille. 868 Vuosi, jolloin tehtiin vanhin kokonaisena näihin päiviin säilynyt painettu kirja. Se löytyi Luoteis-Kiinasta ja on nimeltään Timanttisuutra Johannes Gutenberg keksi painokoneen Suomessa painetaan ensimmäiset kirjat: kaksi latinankielistä väitöskirjaa Yhdysvaltalainen Michael Hart sai käyttöönsä runsaasti tietokoneaikaa ja pohti mitä sillä tekisi. Hän päätyi siirtämään kirjoja sähköiseen muotoon. Ensimmäinen e-kirja oli Yhdysvaltain itsenäisyyden julistus. Hartin työstä syntyi sittemmin Hutenberg-projekti Suuret alan toimijat alkoivat ottaa e-kirjan tosissaan. Tämäkin julkaisu on tavutettu ja oikoluettu Lingsoft Proofreader for Adobe InDesign -kielentarkistusohjelmalla Adobe Vuonna 1982 perustettu amerikkalainen tietokoneohjelmia valmistava yritys. Adoben kaikkien tuntema tuote on Acrobat Reader, ilmaisohjelma, jolla voi lukea pdf-muodossa olevia dokumentteja. PDF-tiedostojen nerokkuus on siinä, että ne pysyvät samanlaisina kun niitä siirtää tietokoneesta toiseen eli esimerkiksi kuvia tai fontteja ei tarvitse erikseen ladata mukaan. PDF on yksi e-kirjan julkaisumuodoista.

8 Adobe Digital Editions. ALV aurinko avainsana asiasana avoin asiasanoitus l. folksonomia Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka osin korvaa Adobe Acrobatin. Ohjelma on ilmainen ja se on edellytys mm. Ellibsin e- kirjojen lukuun. com/products/digitaleditions/ Arvonlisävero. Jostakin syystä e-kirjaa ja painettua kirjaa verotetaan eri tavoin. Painetun kirjan alv on 8 % ja e-kirjan 22 %. Jo tästäkin syystä e-kirja voi odotuksien vastaisesti olla kalliimpi kuin painettu kirja. Tähti, josta ainakin välillisesti kaikki planeettamme elämä saa voimansa. Myös e-kirjojen akut toimivat usein aurinkoenergialla tai ylipäänsä valon voimalla. Luonnollisen kielen sana, joka kuvaa kirjan tai asiakirjan sisältöä. Jotta tietokantaan viedyt julkaisut löytyisivät, niiden sisältö on kuvattu asiasanoilla. Asiasanat ovat valikoituja sanoja, termejä, joita käytetään kuvaamaan vaikkapa kirjojen sisältöä tietokannoissa. Asiasanastojen termeillä tehdyt haut johtavat yleensä tarkempiin hakutuloksiin kuin avainsanahaut. Asiasanahaku hakee termejä dokumentin sisältöä kuvaavasta asiasanakentästä, kun taas sanahaku kohdistuu tietueen kaikkiin hakukelpoisiin kenttiin. Yhteisöllisesti tuotettu, avoin luokittelujärjestelmä, jonka avulla netin käyttäjät voivat luokitella kirjojen lisäksi muutakin sisältöä, kuten www-sivuja, valokuvia ja linkkejä. Tavoitteena on auttaa tiedon järjestämisessä ja parantaa hakuohjelmien tehokkuutta vapaasti valittavien avainsanojen avulla. Vaikka asiasanoitus ei olekaan ohjattua ja asiantuntijoiden tekemää, niin silti lopputuloksena asiakirjat löytyvät tehokkaasti.

9 Amazon avoimuus Book on Demand, BoD. BTJ CD Etelä-Amerikassa sijaitseva maailman pisin joki, joka kuljettaa viidenneksen maapallon meriin kulkeutuvasta makeasta vedestä. Amazon on myös maailman kuuluisin verkkokirjakauppa joskin nykyään se myy paljon muutakin kuin kirjoja. Yritys perustettiin 1994 ja oli yksi ensimmäisiä suuria verkkokauppoja. Amazonista saa tietysti myös e-kirjoja. Tietokoneohjelmistoissa ja erilaisissa standardeissa avoimuus tarkoittaa sitä, että niitä ovat olleet kehittämässä lukuisat ihmiset usein hyvää hyvyyttään. Esimerkiksi Linux on avoimeen lähdekoodiin perustuva käyttöjärjestelmä. Avoimuutta ei pidä kuitenkaan sekoittaa luvattomaan kopiointiin ja luvattomien kopioiden levittämiseen se ei ole avoimuutta vaan toisten työn itsekästä varastamista. Tiedosto, jota tulostetaan kirjaksi ja jälkikäsitellään yksi kerrallaan aina tarpeen mukaan. Näin asiakas voi tulostaa esim. kirjoja, joista ei ole taloudellisesti kannattavaa ottaa suuria painoksia tai joiden tekemiseen ei haluta tuhlata aikaa ja rahaa. On yrityksiä, joilta voit järkevällä hinnalla tulostaa vaikka vain yhden kirjan. Pohjoismaiden johtava kirjanvälittäjä. Suomessa se toimi ennen nimellä Kirjastopalvelu, ja edelleen kirjastot ovat sen suurin asiakasryhmä. CD eli compact disc on digitaalisen tiedon tallennusmedia, joka tuli markkinoille luvulla. Aluksi ceedeet eli romput valloittivat musiikkimarkkinat, sittemmin sen käyttö yleistyi muunlaisen tiedon tallentamisessa. CD-levyllä saa myös e-kirjoja, joskin aika on ajanut tämän tallennusmuodon ohi, ja verkon kautta kirjojen hankkiminen sujuu nopeammin ja helpommin.

10 DRM Dublin Core E Ink Corporation e-kaunokirja e-kirja e-kirjan lukija e-kirkonkirja Digital Rights Management, e-kirjoissakin käytettävä kopiosuojaus. DRM on kuitenkin hankala etenkin käyttäjän näkökulmasta, mistä syystä monet e-kirjojen toimittajat ovat hankkiutuneet siitä eroon. Kansainvälinen, erityisesti digitaalisten julkaisujen kuvailuun kehitetty metatietoformaatti (ks. metatieto). Dublin Core - metatiedon avulla on mahdollista kehittää nykyistä parempia hakupalveluita. E-kirjan näkökulmasta se siis helpottaa niiden luokittelua ja tiedon hakemista niistä perustettu yhdysvaltalaisyritys, jonka kehittämä sähkömuste tekee e-kirjojen lukukokemuksesta kutakuinkin samanlaisen, kuin jos luettaisiin perinteiseltä paperilta. Sähköisessä muodossa oleva kaunokirjallinen teos. Usein e-kirjojen vastustus liittyy juuri kaunokirjoihin. Ajatellaan, että esimerkiksi dekkarin lukemiseen kuuluu sisällön ohella myös se, miltä paperi tuntuu tai millainen kirjan kansi on. Nämä lukemisen ulottuvuudet e-kirjasta kieltämättä puuttuvatkin. Elektroninen kirja, sähkökirja. Digitaalisessa muodossa oleva kirja, jota luetaan lukulaitteen, tietokoneen tai kännykän avulla. E-kirjoja varten on kehitetty monia lukulaitteita ja kuten uusien teknologioiden kohdalla usein, standardit ovat vasta muodostumassa. Näin ollen eri lukulaitteet ovat saattavat olla toistensa kanssa yhteen sopimattomia, mikä puolestaan hidastaa alan kehitystä. USA:ssa suosituin lukulaite on Kindle. Toinen tunnettu merkki on Sony Reader, iphone on nousemassa myös suosituksi. Muita merkkejä ovat esim. BeBook, COOL-ER ja Irex. Turun kaupunginkirjastossa käytössä on Bookeenin Cybook. Kirkonkirjat ovat suurelta osin jo siirtyneet kaikkialla sähköisiksi. Se on kätevää, joskin vanhoissa, jopa metrin pitkissä ja monta kiloa painavissa kirjoissa oli kyllä oma viehätyksensä.

11 e-tenttikirja e-tietokirja Ebrary Edita Eduskunnan kirjasto e-kirjahylly Ellibs Elsevier Sähköisessä muodossa oleva esimerkiksi yliopiston kurssikirja. Tenttikirjat ovat tyypillisesti kirjoja, joita tarvitaan valtava määrä kerran vuodessa, mutta kun tenttipäivä on mennyt, kukaan ei ole kirjasta kiinnostunut. E-tenttikirja ratkaisee opiskelijoiden ikiaikaisen ongelman saada tarvittava kirja, koska kirjasto voi hankkia niitä tarpeellisen määrän helpommin ja huokeammalla. Sähköisessä muodossa oleva tietoteos. Tieto on usein sellaista, joka vanhenee ja joka kaipaa päivitystä, minkä lisäksi olisi mainio asia, jos tietokirjasta pystyisi hakemaan tarvitsemansa ilman että täytyy plärätä koko tuhatta sivua läpi. E-kirja tarjoaa kaiken tämän. Yhdysvaltalainen yritys, joka on erikoistunut e-kirjojen jakeluun. Suomessa sen palveluja käyttävät esimerkiksi yliopistokirjastot, joista on saatavana yli e-kirjaa eri tieteenaloilta. Suomalainen oppikirjakustantaja, jolla on myös paljon e-kirjoja Mainio kirjasto Arkadianmäellä. Vastoin monien luuloa se on avoinna kaikille kansalaisille. Eduskunnan kirjasto on erikoistunut eduskuntaan, lakiin sekä yhteiskunnallisiin asioihin keskittyvään kirjallisuuteen. Kirjasto käyttää suomalaisen Ellibsin e-kirjoja. Virtuaalinen kirjahylly, jossa kirjat ovat aina aakkosjärjestyksessä ja jonka voi hankkia Ellibs Oy:n kautta. Suomalainen e-kirjakaupan edelläkävijä: [Tämä rivimainoksena] Eräs maailman johtavista e-kirjojen kustantajista.

12 EPUB Ex libris munkkilatina Europeana FinELib flash Folksonomia EPUB eli electronic publication on e-kirjan vapaa ja avoin standardi, jonka kehittäjiä ovat mm. kustantajat. Sen yksi päätarkoituksista on saada kirjan sisältö sopimaan erilaisiin näyttölaitteisiin ja jakelukanaviin. Tämä nopeuttaa erilaisten versioiden tekemistä samasta sisällöstä. Kirjan alkuun liimattava omistajan merkki. Ex librikset ovat oma taiteenlajinsa, esimerkiksi Akseli Gallén-Gallela on suunnitellut niitä. Ex Libriksiä myös kerätään. E-kirjaan ex librikset eivät oikein istu. Keskiajan latinan nimitys, jota käytetään nykyään myös ammattikielestä, jota ymmärtää vain jokin hyvin pieni porukka. E-kirjoihin liittyy munkkilatinaa poikkeuksellisen paljon. Sisäpiiriläiset voivat keskustella esimerkiksi seuraavilla lyhenteillä: EPUB, XML, IDPF, OPS, OPF, OEB, OCF. Internetissä sijaitseva Euroopan digitaalisen kulttuurin ja taiteen keskus. Palvelun varsinainen sisältö sijaitsee eri maiden kansallisissa digitaalisissa kirjastoissa, mutta sitä ohjataan Hollannissa olevan keskuksen kautta. Suomi on Europeanassa mukana Kansallisen digitaalisen kirjaston kautta. Kansallinen elektroninen kirjasto. FinELib hankkii valtaosan suomalaisten kirjastojen elektronisista aineistoista. Aineistotarjontaan kuuluu kymmeniä tuhansia elektronisia lehtiä ja kirjoja sekä satoja tietokantoja. Flash-tekniikalla on mahdollista tehdä elävämpiä esityksiä. Se mahdollistaa myös äänen käytön sekä vuorovaikutteisten toteutusten, kuten pelien tekemisen. E-kirjoihin on mahdollista lisätä flash-tekniikkaa mahdollinen sovellus voisi olla vaikka tietokirjassa, jossa animaatiopätkä voisi auttaa havainnollistamaan jotain asiaa. Ks. avoin asiasanoitus 10

13 Translations Monikielisen viestinnän parhaat ratkaisut Lingsoft-ryhmään kuuluva PasaNet Oy eli nykyisin Lingsoft Translations on jo vuodesta 1990 kääntänyt tehokkaasti ja ammattitaitoisesti tietokoneohjelmia, toiminnanohjausjärjestelmiä, laivaerittelyjä, autojen käsikirjoja, raskaan teollisuuden aineistoja, tuoteluetteloja, Internet-sivuja, matkapuhelimien, pelikonsolien ja muun viihde-elektroniikan käyttöohjeita sekä Euroopan unionin asiakirjoja. Lingsoft Translationsilla on kokemusta laajojen ja tarkkuutta vaativien käännösprojektien hoitamisesta. Yhdistämme työssämme modernin tietotekniikan ja uusimmat apuvälineet sekä laadukkaan kääntämisen, jossa otetaan huomioon mm. kielen eri tyylit ja kohdealueen erityispiirteet. Lingsoft on joustava, nopea ja edullinen toimija. Lingsoft Translationsin lokalisointipalveluihin luottavat maailman johtavat matkapuhelinvalmistajat, maailman suosituimmat Internet-hakupalvelut ja suosituin pikaviestintäpalvelu sekä joukko maailman tunnetuimpia tietotekniikkayrityksiä.

14 kieli-identiteetti Frankfurt am Main Google Google-kirjat Grundtvig, Nikolai Gutenberg, Johannes ( ) Gutenberg-projekti ks. brändikieli. Vanha ja kaunis kaupunki Saksassa. Kuuluisa muun muassa kirjamessuistaan, joita on järjestetty 1400-luvulta saakka. E- kirja on tästä näkökulmasta näillä Euroopan suurimmilla kirjamessuilla uusi tuttavuus, sillä se löi itsensä siellä läpi vasta vuonna Maailman suosituin hakukone. Google on myös vahvasti mukana kirjojen digitoimisessa sen tavoitteena on skannata kaikki maailman kirjat ja hyvässä vauhdissa se onkin: skannattuna on jo yli seitsemän miljoonaa teosta. Google-kirjat -palvelussa voit tehdä hakuja miljoonista kirjastojen ja kustantajien teoksista ja esikatsella niitä. Haun voi tehdä vaikka yhdestä kirjan sisältämästä lauseesta. Tekijänoikeuksien näkökulmasta asia ei ole aivan yksinkertainen, semminkin, kun kirjailijoiden on täytynyt itse erikseen ilmoittaa, mikäli heidän teoksiaan ei saa digitoida. Nikolai Grundtvig ( ) oli tanskalainen pappi ja kirjailija, jota pidetään elinikäisen oppimisen pohjoismaisen perinteen luojana. Kansansivistystyön konkreettisin seuraus oli kirjastojen leviäminen myös Suomessa. Kirjapainokoneen keksijä. Ensimmäiseksi painettiin Raamattu sekä saksalaisia runoja. Vuonna 1971 alkanut sähköisten kirjojen projekti, joka tarjoaa ilmaiseksi tuhansia teoksia internetissä tosin internet nykyisessä muodossaan tuli mukaan kuvioon vasta melkoisesti myöhemmin. Suurin osa kirjoista on vapaasti levitettäviä, mutta projektissa on myös jonkin verran tekijänoikeuksien suojaamia teoksia, joiden kirjoittajilta on saatu siihen lupa. Toisin kuin Googlen vastaavassa projektissa, jossa kirjailijoiden on pitänyt kieltää, ellei heidän teoksiaan saa laittaa nettiin. 12

15 haettavuus Helmet HTML Huomenna hän tulee huononäköisyys hömppä iphone ISBN-tunnus ISSN-tunnus E-kirjojen loistava etu perinteisiin verrattuna on, että niistä voidaan tehdä hakuja. Kaikki kirjan sisältämä tieto löytyy nopeasti. Niin ikään haku voidaan kohdistaa useisiin e-kirjoihin. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten yhteinen verkkokirjasto, josta voi oman kirjastokortin tunnuksilla lainata muuna muassa e-kirjoja. Osoite Hypertext Markup Language nettisivujen tekemisessä käytetty ohjelmointikieli. Samuel Beckettin absurdi näytelmä, jossa odotetaan herra Godota saapuvaksi, mutta hän ei koskaan saavu. Samaa epäilevät monet e-kirjasta. Monet ihmiset ovat syntyjään tai viimeistään ikäännyttyään huononäköisiä. Tällöin e-kirjan mahdollisuus tekstin suurentamiseen nousee arvoon arvaamattomaan. Viihde, roska. Lukulaitteen etu perinteiseen kirjaan on, että voi lukea mitä tahansa roskaa ilman että muut huomaavat ja katsovat nenäänsä pitkin. Itse asiassa ensimmäiset suosituiksi nousseet sähköiset kaunokirjalliset tekstit olivat nk. kioskiromantiikkaa. Applen lanseeraama puhelin, jolla voi lukea myös e-kirjoja. ISBN eli International Standard Book Number on kirjan yksiselitteinen tunnus. Fyysinen muoto voi olla painettu kirja, audiovisuaalinen tai elektroninen tallenne. Erillinen ISBN-tunnus annetaan jokaiselle julkaisumuodolle ja muutoksia sisältävälle painokselle. ISBN-tunnukset saa Suomen ISBN-keskuksesta Kansalliskirjastosta. ISSN (International Standard Serial Number) on jatkuvasti ilmestyvän tekstijulkaisun yksiselitteinen tunnus. 13

16 PA LV E LU T, R AT K A I S U T J A T U OT T E E T Language Management Translations Käännöspalvelut ja käännöstyökalut Monikielisen viestinnän parhaat ratkaisut (tekninen) kääntäminen lokalisointi konekääntäminen kääntämisen apuvälineet tekninen kirjoittaminen tekstien saattaminen julkaisukuntoon tulkkaus Kirjoittajan ja lukijan työpöytä Lisää älyä kirjoittamiseen Read and Write kielentarkistusohjelmat räätälöidyt kielen- ja tyylintarkistimet haku- ja etsintätyökalut monikieliset ja uudelleenkäytettävät sisällöt Tekstityökalut Etsimisen tehostamiseen ja tiedonhallintaan Text tekstihaku tekstinlouhinta

17 käännös- ja kieliteknologiaprojektit Speech Puhetyökalut Säästöä kustannuksiin puheentunnistus, erityisesti puheohjaussovellukset tekstin muuttaminen puheeksi puhujantunnistus ihmisen ja koneen vuorovaikutus Julkaisut Vanhaa ja samalla täysin uutta Publishing sanakirjat ja sanastot Lingsoft One-Hour Words Lingsoft Language Library julkaisualan ja julkaisujärjestelmien kielityökalut OpPIMISsovellukset ja apuvälineet Saatavuus, helppous, ymmärrettävyys! Edu apuvälineet viestinnän avuksi käyttöä helpottavat sovellukset opetussovellukset auttavat itseopiskelua Teknologiat ja resurssit Sovelluskehittäjille ja tutkijoille R&D sana- ja lauseanalyysi sanastot tietokoneohjelmiin, leksikot innovaatiot

18 itse tuhoutuva joko-tai-väite Esine, joka tuhoaa itse itsensä kun sitä ei enää tarvita. Maailman kuuluisin itse tuhoutuva nauha löytyy 60-luvun teeveesarjasta Vaarallinen tehtävä, jonka jokaisen jakson alussa tehtävänanto kuunneltiin nauhalta joka lopuksi katosi savuna ilmaan. Sonyn e- kirjojen lukulaiteversiossa kirjaston kirjoille käy samalla lailla laina-ajan loputtua, tosin ilman savua. Ajatus, että asiat ovat joko yhdellä tai toisella tavalla. E-kirjan kohdalla helposti kuvitellaan, että e-kirja syö perinteisen paperisen kirjan tai päinvastoin että e-kirja ei lainkaan pärjää perinteiselle. Niin se ei ole: molemmissa on vahvuutensa. läpilyönti Jonkin asian murtautuminen suosioon. E- kirjan läpilyöntiä on odotettu pitkään. kalankääre kansitaide kaukolaina kellastumine Perinteisen sanomalehden monikäyttöisyydestä kielii, että kun sen uutiset vanhenevat, sitä voi edelleen käyttää kalan tai vaikka kukkien kääreenä. Sähköisessä sanomalehdessä tätä mahdollisuutta ei ole toisaalta se ei myöskään koskaan vanhene, koska se päivittyy jatkuvasti. Tärkeä osa kirjojen viehätystä ovat kauniit kannet. Lukulaitteessakin kannet saa toki näkyviin, mutta ihan samasta asiasta ei kuitenkaan ole kyse. Nerokas keksintö, jolla muutaman päivän odottamalla voi tilata kaukaisesta kirjastosta itselleen haluamansa teoksen. Mikäli saman tekee e-kirjana, odotusaika lyhenee muutamaan sekuntiin. Vuosien varrella paperi kellastuu. Sen aiheuttaa puun lingiini, jota ei paperia tehtäessä pystytä poistamaan. E-kirjat eivät kellastu. Toisaalta kellastumisesta huolimatta painetut kirjat voivat olla satoja vuosia vanhoja elinkaari mihin e-kirjat tuskin yltävät. 16

19 Kindle kirjahylly kirjailija kirjakauppa Amazon Kindle on ensimmäinen tunnettu e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu lukulaite. Lukulaitteita on tosin ollut pilvin pimein aiemminkin. Yhteinen nimittäjä niille on ollut, ettei niistä mikään ole kummoisesti menestynyt. Huonekalu, jossa pidetään kirjoja - tai lasiesineitä jos kyse on vähemmän kulttuurisesta perheestä. Kirjahyllyyn yleensä kuuluu se, että kirjat ovat täydellisessä sekamelskassa eikä hakemaansa hevillä löydä. E-kirjahyllyssä kirjat ovat aina järjestyksessä. Ihminen, joka kirjoittaa kirjoja. Kirjailijan näkökulmasta e-kirja voi olla hyvä tai huono: se mahdollistaa suuremmat ja laajemmat markkinat mutta toisaalta pelkona on tekijänoikeuksien polkeminen, mikäli kirjat leviävät piraattikopioina kuten musiikille on käynyt. Kauppa, jossa myydään kirjoja ja paperitarvikkeita. E-kirjat muuttavat kilpailuasetelmaa, koska niiden kauppa käy vielä verkossa. Toisaalta paperikaan ei maailmasta tule loppumaan, joten perinteisiä kirjakauppiaita tullaan näkemään myös jatkossa. E- kirjat ovat myös mahdollisuus kirjakaupoille. Niitä myydään ihan samalla tavoin kuin muitakin kirjoja. Lisäksi perinteisen kirjan ja e-kirjan yhdistäminen yhdessä myytäväksi on mahdollista.. Haluatko saada tämän sanaston myös matkapuhelimeesi? Soita numeroon Puhelun hinta 0,95 /min + mpm. Sanasto-ohjelma toimii lähes kaikkien uusimpien puhelinmallien kanssa. Saatavana myös painettuna kirjana, e-kirjana ja äänikirjana 17

20 kirjanmerkki kirjarovio kirjasto klusteri koirankorva kopiosuojaus kärpänen Pieni, kaunis ja vasiten sitä tarkoitusta varten suunniteltu paperinpalanen, joka laitetaan siihen kohtaan kirjaa, mihin lukeminen jää. E-kirjastakin löytyy kirjanmerkki, joskaan se ei ole paperinen. Rovio jossa poltetaan kirjoja. Pahamaineisin kirjarovio paloi kristalliyönä 1938 natsi- Saksassa. E-kirjoista ei roviota saa, sillä ympäristöviranomaiset ovat kieltäneet muovin polttamisen. Vakavasti puhuen: tiedon sähköistyminen hankaloittaa sensuuria, kuten viranomaiset niin Kiinassa, Burmassa kuin Iranissakin ovat saaneet huomata. Yleensä yhteiskunnan ylläpitämä paikka, josta voi lainata ilmaiseksi kirjoja. Monet kirjastoihmiset suhtautuvat varauksella e- kirjaan, vaikka toisaalta esimerkiksi yliopistokirjastojen uusista kirjoista jo valtaosa on sähköisiä. Samanlaisten toimijoiden rypäs. Nykyään klustereista puhuttaessa tarkoitetaan usein myös osaamiskeskittymiä. Suomessa on erittäin voimakas paperin ympärille syntynyt klusteri, jonka moniin haasteisiin kuuluu myös se, että tiedon sähköistyessä paperin kulutus vähenee tai ainakin muuttuu. Kun kirjan sivun taivuttaa sen merkiksi, mihin kohtaan lukeminen on jäänyt, sanotaan sitä koirankorvaksi. E-kirjassa ei voi tehdä koirankorvaa, mutta lukupaikan voi merkitä muulla tavalla. Tapa estää dokumentin kopioiminen. Kopiosuojaus on kuitenkin kuluttajan kannalta ongelmallinen, koska se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että laillisesti ostetun musiikin tai kirjan käyttö rajoittuu tai pahimmillaan on jopa laiteriippuvaista. Musiikkibisneksestä kopiosuojauksesta on luovuttu ja se lienee myös e-kirjan tie. Kaksisiipinen ärsyttävä hyönteinen, joka on hyvin nopea. Sellaisen voi saada tapettua pokkarilla, mutta lukulaitteella ei kannata yrittää. 18

21 lainaaminen logistiikka kieliteknologia kirjapaino laina-aika long tail Jonkin asian luvallinen ottaminen hetkeksi käyttöön. E-kirjan lainaaminen on hyvin helppoa verrattuna perinteisiin kirjoihin ja kirjastoon. Yleensä kun puhutaan logistiikasta, tarkoitetaan tavaroiden valmistuksen, kuljetuksen, varastoinnin ja myynnin ketjua. Esimerkiksi kirja-alalla on hyvin suuri ja kallis logistinen ponnistus saada teos ajallaan jokaiseen maan kirjakauppaan. Kirjan tekemisen kustannuksista varastointi ja kuljetus muodostavat ison osan. E-kirjassa nämä kulut jäävät kokonaan pois. Pelottavan kuuloinen termi, jonka sovellukset ovat kuitenkin hyvin hyödyllisiä. Niitä ovat esimerkiksi sähköiset sanakirjat, tekstin konekäännös, sanan eri taivutusmuodot ymmärtävä haku ja tekstin kuuleminen tekopuheena puhuttuna. Kaikki asioita jotka liittyvät oleellisesti myös e-kirjaan. Kone tai laajemmin yritys - joka valmistaa fyysisen kirjan. Painokulut ovat suurin yksittäinen kirjan kuluerä. E-kirjassa painokuluja ei ole lainkaan. Yleensä kirjastoissa se aika, jonka jälkeen kirjat pitää palauttaa. E-kirjan kohdalla myöhästymismaksuista ei tarvitse murehtia, sillä kirjat palautuvat kirjastoon tai lakkaavat toimimasta - automaattisesti laina-ajan umpeuduttua. Pitkä häntä. Alun perin Wired-lehden päätoimittaja Chris Andersonin kehittämä termi, jolla viitataan ansaintalogiikkaan. Kun perinteisesti kirja-ala on tehnyt tilinsä hiteillä, e-kirjan kohdalla - kun varastointitai painokuluja ei ole lainkaan raha voidaan kerätä myös pitkän ajan kuluessa pienistä puroista. Myymällä siis pieniä määriä mutta vuodesta toiseen. 19

22 lukukokemus lukuohjelma Lulu Tunne, fiilis, joka jonkin asian lukemisesta syntyy. Lukukokemukseen vaikuttaa paitsi tekstin sisältö, myös se, onko teksti sopivan kokoista, taitettu kauniisti jne. Yksi e-kirjoihin kohdistuva vasta-argumentti on, että niitä on hankala tai raskas lukea ja lukukokemus siksi huonompi kuin perinteisissä kirjoissa. Ohjelma, jota lukulaitteet käyttävät. Näitä on monia erilaisia eikä yhtä standardia ole. Yleisin muoto on pdf. Omakustantamisen lippulaiva. Omakustanteen tekeminen on ylipäänsä alati helpompaa, sillä e-kirjassa monet perinteiset kustantajan rahareiät katoavat tyystin. luokitus löydettävyys Dokumenttien sijoittaminen sisältönsä mukaisesti ryhmiin niin, että samanaiheiset dokumentit sijoitetaan yhteen ryhmään, jolloin ne myös löytyvät helpommin. Tunnetuin luokittelu on yleisten kirjastojen kymmenluokittelun (YKL). Myös muita luokitusjärjestelmiä on käytössä. Esim. tieteelliset kirjastot käyttävät yleisimmin UDKluokitusta. Tavallisten kirjastojen luokitusjärjestelyn muuttaminen on lähes mahdoton prosessi, e-kirjastoissa se taas onnistuu periaatteessa nappia painamalla kunhan joku vain on ensin merkinnyt mihin kaikkiin luokitusjärjestelmiin kirja kuuluu. Tiedosta tai kirjasta ei ole paljon iloa, ellei sitä löydä. Digitaalisuus tekee sen, että e- kirjat ovat helposti löydettävissä ja toisaalta niiden sisältämä tieto niin ikään helposti haettavissa. 20

23 MARC-formaatit MARC on lyhenne sanoista MAchine Readable Cataloguing. Se on kirjastojen luokitteluun käyttämä formaatti. Suomen kirjastojen tiedontallennuksessa on tällä hetkellä (v. 2008) käytössä kolme erilaista MARC-formaattia: FINMARC, MARC21-Fin ja MARC 21. Kirjastojen kansallisen ja jatkuvasti lisääntyvän kansainvälisen yhteistyön kannalta hajanainen MARCtilanne on huono asia. marginaalimerkintä metatieto Mobipocket mobiilikirja MP3 Nelli-portaali Newton Kirjan marginaaliin omakätisesti tehty huomio. E-kirjoihin voi tietysti tehdä saman. Tietoon liittyvä tieto. Esimerkiksi kirjojen luokittelussa kirjoihin liitetään tiettyjä tietoja otsikoita, asiasanoja ja vastaavia, joiden avulla tieto löytyy paremmin. Vuonna 2000 perustettu ranskalainen, sittemmin Amazonin ostama yritys, jonka kehittämä ilmainen Mobipocket Reader -ohjelmisto toimii useimmissa e-kirjojen lukulaitteissa, kämmentietokoneissa ja kännyköissä. m-kirja. Matkapuhelimessa tai PDA-laitteessa eli kämmentietokoneessa luettava kirja. Äänitiedoston tiedostomuoto. Musiikin lisäksi MP3 mahdollistaa myös äänikirjojen kuuntelun. Nelli eli National Electronic Library Interface on kansallinen kirjastojen tiedonhakujärjestelmä. Se on käytettävissä yliopisto- ja ammattikorkeakoulu- kirjastoissa sekä yleisissä kirjastoissa. Nelli on metahakujärjestelmä, jolla käyttäjä voi suorittaa tiedonhaun useista tietokannoista ja muista tiedonlähteistä samalla kertaa. Kuuluisa englantilainen fyysikko, joka on tunnettu erityisesti painovoimalaistaan. Kun Apple teki ensimmäisiä yrityksiä käsitietokoneeksi 1990-luvulla, se nimesi laitteen miksipä muuksi kuin Newtoniksi omenan ja Newtonin yhteys kun on niin kuuluisa. 21

24 Nokia Communicator näkymä näyttö omakustanne omistuskirjoitus Onix-muoto paino painosmäärä Kännykkä, jolla voi lukea myös e-kirjoja. E-kirjojen yhteydessä voi tarkoittaa esimerkiksi näkymää kirjaan tai kirjastoon. Kumpaakin on helppo muokata. Kirjan saa näkymään vaikka suurennettuna. E-kirjastoa taas voi selata kymmenluokituksen lisäksi vaikkapa tekijän mukaan järjestettynä. Ruutu, jolta asioita katsotaan tai luetaan. Nykyisissä e-kirjojen lukulaitteissa on yleensä noin kuuden tuuman kokoinen näyttö. Tekijän itsensä kustantama teos. E-kirjan tekemisen kustannukset ovat minimaaliset verrattuna perinteiseen painotuotteeseen. Toisaalta monet omakustanteiden tekijät nimenomaan haluavat nähdä hengentuotteensa konkreettisena kirjana. Kirjailijan omakätisesti kirjoittama allekirjoitus tai pieni teksti kirjan alkulehdelle. E- kirjaan sellaista ei voi saada. Onix-muoto on tarkoitettu kirjaan liittyvien tuotetietojen sähköiseen välittämiseen kirjaalan toimijoiden kesken. Kirja-alan ONIX (Online Information exchange) perustuu kansainväliseen ONIX for Books standardiin. Tuotetietojen siirto on tehokkaampaa ja nopeampaa, kun kaikki alan toimijat käyttävät samaa standardia. Kun painavimmat perinteiset kirjat painavat monta kiloa, e-kirja painaa yhtä paljon kuin sen lukulaitteen paino. Itse asiassa kokonainen e-kirjasto painaa saman verran kuin lukulaite merkittävä etu esimerkiksi matkoilla, kun ei tarvitse raahata mukana ylimääräistä painolastia. Kappalemäärä, joka kirjaa tai lehteä on painettu. E-versioissa painosmäärällä ei ole väliä. Painos ei lopu ikinä kesken, eikä varastoinnista tarvitse murehtia, sillä virtuaalihyllyllä on aina tilaa. 22

25 paperossi PDF pienkustantaja pilviarkkitehtuuri Päivän Profeetta Reader Daily Edition Itse kääritty tupakka. Erityisesti sota-aikana, kun sätkäpaperia ei ollut, Raamatun ohuet sivut sopivat siihen tarkoitukseen mainiosti. E-kirjan sivuilla ei kannata edes yrittää. Portable Document Format Adoben kehittämä käyttöjärjestelmäriippumaton, siirrettävä tiedostomuoto. PDF:n katselu ei ole siis riippuvainen niistä ohjelmista, joilla se on luotu sen sijaan katselu se vaatii Acrobat ohjelman. Yksi avain PDF:n menestykseen olikin Adoben idea jakaa Acrobat Reader - ohjelmaa ilmaiseksi. Kustannusyritys, joka julkaisee vain vähän ja usein hieman marginaalista kirjallisuutta kuten vaikkapa runoja. Pienkustantajille e- kirjat ovat selvä mahdollisuus, koska logistiikka on kevyempää ja markkinointikin helpompaa. Ajatus, jonka mukaan tieto siirtyy yhä enemmän verkkoon, josta se tarvittaessa haetaan. Toisin sanoen kun nykyisin tieto on yleensä tallennettuna yksittäisille tietokoneille, kehitys kulkee siihen suuntaan, että kaikki tieto on verkossa. E-kirjojen näkökulmasta se voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kun kirjoja päivitetään, käyttäjä saa lukulaitteelleen aina uusimman version. Harry Potter kirjojen taikasanomalehti. Se muistuttaa e-kirjoja tai ehkä pikemminkin elektronisia sanoma- ja aikakauslehtiä - sikäli, että molemmissa on liikkuvaa kuvaa. Pottereissa valokuvat elävät, kun taas e-lehtiin voidaan yhdistää esimerkiksi videoleikkeitä. Sonyn e-kirjojen lukulaite, jolla voi ladata uutta luettavaa lennossa langattoman 3Gyhteyden avulla. Laitteen muistiin mahtuu yli tuhat kirjaa ja sillä voi lukea myös sanoma- ja aikakauslehtiä. 23

Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin - hanke Turku 10.9.2013 Aija Laine aija.laine@turku.fi

Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin - hanke Turku 10.9.2013 Aija Laine aija.laine@turku.fi Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin - hanke Turku 10.9.2013 Aija Laine aija.laine@turku.fi E-kirjalla on monia määritelmiä ja monta nimeä Tiedosto, joka käsittää kirjan lukijalle välittyvän sisällön

Lisätiedot

Näin lainaat PIKI-kirjastojen e-kirjoja

Näin lainaat PIKI-kirjastojen e-kirjoja 1 Näin lainaat PIKI-kirjastojen e-kirjoja Pääset tutustumaan PIKI-kirjastojen e-kirjakokoelmaan ja lainaamaan kahdella eri tavalla. Joko suoraan kirjautumalla osoitteeseen: https://ellibs.verkkokirjasto.fi:8001/piki/default.aspx

Lisätiedot

Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi. Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus

Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi. Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus Miksi monihaku? Sähköistä aineistoa valtavat määrät Laadukasta ja ei-niin-laadukasta Ilmaista ja maksullista Monihakuun

Lisätiedot

Tieto matkaa maailmalle

Tieto matkaa maailmalle Tieto matkaa maailmalle Avoimen julkaisemisen parhaat käytänteet Helsinki 31.1.2017 Ulla Ikäheimo & Tarja Mäkinen Sisältö Mitä on metatieto Kuvailusäännöt ja formaatit Sanastot ja Finto Henkilöt Tunnisteet

Lisätiedot

Metatieto mihin ja miten? Juha Hakala Helsingin yliopiston kirjasto juha.hakala@helsinki.fi

Metatieto mihin ja miten? Juha Hakala Helsingin yliopiston kirjasto juha.hakala@helsinki.fi Metatieto mihin ja miten? Juha Hakala Helsingin yliopiston kirjasto juha.hakala@helsinki.fi Sisältö Metatiedon määrittely Metatiedon käytöstä Metatietoformaatit MARC, Dublin Core, IEEE LOM Elektronisten

Lisätiedot

Arena-koulutus e-kirjat PIKIssä. Mitä jokaisen pikiläisen on hyvä tietää e-kirjoista. Jaana Pakarinen Tampereen kaupunginkirjasto 8/2013

Arena-koulutus e-kirjat PIKIssä. Mitä jokaisen pikiläisen on hyvä tietää e-kirjoista. Jaana Pakarinen Tampereen kaupunginkirjasto 8/2013 Arena-koulutus 2013 e-kirjat PIKIssä Mitä jokaisen pikiläisen on hyvä tietää e-kirjoista Jaana Pakarinen Tampereen kaupunginkirjasto 8/2013 Kolmiyhteys Verkkokirjasto Ellibs Lukuohjelma e-kirjasta E-kirja

Lisätiedot

Verkkokirjaston hakuohjeet

Verkkokirjaston hakuohjeet 1 Verkkokirjaston hakuohjeet Pikahaku Hakulaatikon löydät kaikkien sivujen yläosasta. Voit valita kohdistuuko haku kirjaston aineistotietokantaan, verkkokirjastosivustoon vai avainsanoihin. Voit hakea

Lisätiedot

Sähköisten materiaalien käyttö tableteilla

Sähköisten materiaalien käyttö tableteilla Sähköisten materiaalien käyttö tableteilla Oili Valtonen, informaatikko KyAMK / kirjasto- ja tietopalvelut / Kasarminmäki Esityksen sisältö Mitä sähköisiä materiaaleja on tarjolla Mitä mahdollisuuksia

Lisätiedot

TIEDONHAKU INTERNETISTÄ

TIEDONHAKU INTERNETISTÄ TIEDONHAKU INTERNETISTÄ Internetistä löytyy hyvin paljon tietoa. Tietoa ei ole mitenkään järjestetty, joten tiedonhaku voi olla hankalaa. Tieto myös muuttuu jatkuvasti. Tänään tehty tiedonhaku ei anna

Lisätiedot

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä Valmentaja-Akatemia opettaa sinulle kuinka valmentajana pystyt kasvattamaan bisnestäsi, auttamaan useampia ihmisiä ja ansaitsemaan enemmän. www.valmentaja- akatemia.fi

Lisätiedot

Ennakkometadata - ONIX. 26.3.2009 Maarit Huttunen

Ennakkometadata - ONIX. 26.3.2009 Maarit Huttunen Ennakkometadata - ONIX 26.3.2009 Maarit Huttunen Ennakkometadata Tunniste + ennakkometadata tukee tiedon löytyvyyttä tiedonhauissa Ennakkometadata julkaisusta ennen julkaisun ilmestymistä Ajantasainen

Lisätiedot

Sähkökirjat Suomessa käyttökokemuksia ja lukutottumuksia

Sähkökirjat Suomessa käyttökokemuksia ja lukutottumuksia 20 Sähkökirjat Suomessa käyttökokemuksia ja lukutottumuksia Kirjastoväen koulutuspäivä 19.5.2015 Lahti Peter Bagge Otava Esityksen sisältö 1. Taustoja sähkökirjoista ja markkinatilanteesta 2. Sähkökirjan

Lisätiedot

Kun tavallinen kirja ei riitä - Celian aineistot, äänikirjat, selkokirjat

Kun tavallinen kirja ei riitä - Celian aineistot, äänikirjat, selkokirjat Kun tavallinen kirja ei riitä - Celian aineistot, äänikirjat, selkokirjat Pohjois-Suomen kirjastoautohenkilöstön koulutuspäivä 6.6.2014 Helena Kokko Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

Sähkökirjat kurssikirjoiksi Katsaus tekijänoikeuksiin Satu Kangas

Sähkökirjat kurssikirjoiksi Katsaus tekijänoikeuksiin Satu Kangas Sähkökirjat kurssikirjoiksi Katsaus tekijänoikeuksiin Satu Kangas 8.11.2016 Tekijänoikeudet Oikeus valmistaa kappaleita teoksesta Oikeus saattaa teos yleisön saataviin Tekijän isyysoikeus nimen mainitseminen

Lisätiedot

E-kirja tulee kuoleeko suomalainen kirjankustantaminen?

E-kirja tulee kuoleeko suomalainen kirjankustantaminen? E-kirja tulee kuoleeko suomalainen kirjankustantaminen? 22.3.2013 06:01 Sähkökirja alkaa olla valmis: lukulaitteet yleistyvät ja kirjojakin löytyy. Mutta tappaako verolainsäädäntö eurooppalaisen kirjankustantamisen,

Lisätiedot

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Nellistä voi siirtää kirjallisuuslistoja Moodle-oppimisympäristöön. Näin voidaan tarjota opiskelijalle esimerkiksi verkkokurssin oheislukemistona

Lisätiedot

Tiedonlähteille NELLIn kautta -

Tiedonlähteille NELLIn kautta - 28.8.2009 1 Tiedonlähteille NELLIn kautta - www.nelliportaali.fi/jy NELLI-portaali on tiedonhakujärjestelmä, joka tarjoaa pääsyn Jyväskylän yliopistossa käytettävissä oleviin sähköisiin aineistoihin kuten

Lisätiedot

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA Tapani Takalo Lapin korkeakoulukirjasto, yliopisto, taide 17.11.2011 1. Johdanto Lapin yliopiston taidekirjastossa on selvitetty taidekirjaston kokoelmiin

Lisätiedot

Tekijänoikeudet digitointihankkeissa

Tekijänoikeudet digitointihankkeissa Tekijänoikeudet digitointihankkeissa Tieteellisen kirjallisuuden tekijänoikeuspäivä Tieteiden talo 26.1.2016 Jukka-Pekka Timonen Harkitsetteko julkaisunne digiointia ja avaamista yleisön käyttöön verkossa

Lisätiedot

E-kirjat Suomessa - kuka lukee, mitä luetaan, millä laitteilla

E-kirjat Suomessa - kuka lukee, mitä luetaan, millä laitteilla E-aineistojen koulutus kirjastoille, Kouvola 20.5.2015 E-kirjat Suomessa - kuka lukee, mitä luetaan, millä laitteilla Essi Manner / Elisa Kirja @essimanner Esitys Lyhyesti Elisa Kirjasta Kuka lukee e-kirjoja

Lisätiedot

Mistä sisällöt lukulaitteisiin? 1.10.2010, Seinäjoki. Helene Juhola, kehitysjohtaja Viestinnän Keskusliitto

Mistä sisällöt lukulaitteisiin? 1.10.2010, Seinäjoki. Helene Juhola, kehitysjohtaja Viestinnän Keskusliitto Mistä sisällöt lukulaitteisiin? 1.10.2010, Seinäjoki Helene Juhola, kehitysjohtaja Viestinnän Keskusliitto Mobiileja medialaitteita Lukeminen erilaisilla laitteilla Kommunikointi, aktiivisuus Kännykät

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Vapaat ohjelmat matkalla

Vapaat ohjelmat matkalla Vapaat ohjelmat matkalla Arto Teräs Finnish Linux User Group FLUG ry Teemailta Helsinki, 24.5.2010 Kalvo 1(14) Tietotekniikka (loma)matkalla Eihän lomalla tarvitse koskea tietokoneisiin.

Lisätiedot

edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015

edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015 edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015 Uusien EDTPLIB- ja PDF -pakettien vienti ohjatulla toiminnolla...3 Tiedoston tarkistus...3 Kohdejulkaisun valinta... 4 Numeron tiedot... 5 Yhteenveto...6

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys

Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys Järjestöjen viestintävastaavien perehdytys TYY 2017 Frida Pessi 20.12.2017 Viestintä eli kommunikaatio Sanomien siirtämistä Merkitysten tuottamista Mutta myös yhteisen ymmärryksen tuottamista (yhteisöllisyys)

Lisätiedot

Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa!

Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa! Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa! Nelli elektroniset aineistot yhdessä paikassa Nellissä voit silmäillä mitä elektronisia

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

VALO ja tietoyhteiskunnan kehitysvaihtoehdot

VALO ja tietoyhteiskunnan kehitysvaihtoehdot VALO ja tietoyhteiskunnan kehitysvaihtoehdot Jussi Silvonen Joensuun VALO -päivä, 8. 5. 2009 (http://jinux.pokat.org/jussi/) Esityksen rakenne Torikatu 10, Joensuu, SONY Bravia, Lieksan koulut = mitä yhteistä?

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

OP-eTraderin käyttöopas

OP-eTraderin käyttöopas OP-eTraderin käyttöopas Tämä käyttöopas on lyhennetty versio virallisesta englanninkielisestä käyttöoppaasta, joka löytyy etrader - sovelluksen Help-valikosta tai painamalla sovelluksessa F1 -näppäintä.

Lisätiedot

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin

Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Vaihdoitko puhelinta? Yhteystietojen siirto Lumian, iphonen ja Androidin välillä käy näin Tekniikka 11.10.2015 10:45 Olavi Koistinen, Helsingin Sanomat Yhteystietojen siirto Androidista iphoneen kuin Gmail-käyttäjätunnus.

Lisätiedot

Käytännön kokemukset opinnäytteiden julkaisijana

Käytännön kokemukset opinnäytteiden julkaisijana Käytännön kokemukset opinnäytteiden julkaisijana Tekijänoikeusseminaari 10.10.2008 Kustannuspäällikkö Outi Sisättö Tampereen yliopiston kirjasto Julkaisukeskus Esityksen pääkohdat Taustaksi Tunnuslukuja,

Lisätiedot

Äänitteitä lainaava asiakaskunta

Äänitteitä lainaava asiakaskunta Äänitteitä lainaava asiakaskunta 0 Äänitteiden lainaajat muodostavat musiikkiosaston suurimman asiakasryhmän (noin 70 %) 0 Musiikin suurkuluttajat käyttävät musiikkikirjastoa yhtenä musiikin hankintakanavana

Lisätiedot

Ohjeita informaation saavutettavuuteen

Ohjeita informaation saavutettavuuteen Ohjeita informaation saavutettavuuteen Tarkoitus Kasvattaa tietoisuutta ja lisätä esteettömän informaation aiheen näkyvyyttä ja sen merkitystä elinikäisen tasapuolisen oppimisen mahdollisuuksista Tukea

Lisätiedot

Uudet kuvailusäännöt (RDA) tulevat. Erikoiskirjastojen neuvoston kokous 9.12.2015 Marja-Liisa Seppälä

Uudet kuvailusäännöt (RDA) tulevat. Erikoiskirjastojen neuvoston kokous 9.12.2015 Marja-Liisa Seppälä Uudet kuvailusäännöt (RDA) tulevat Erikoiskirjastojen neuvoston kokous 9.12.2015 Marja-Liisa Seppälä Mikä RDA on RDA = Resource Description and Access RDA on kuvailusäännöt, jotka kertovat: mitä valitaan

Lisätiedot

Julkaisujen, aktiviteettien ja uutisten tietojen tallennus LaCRISjärjestelmään

Julkaisujen, aktiviteettien ja uutisten tietojen tallennus LaCRISjärjestelmään Julkaisujen, aktiviteettien ja uutisten tietojen tallennus LaCRISjärjestelmään Liisa Hallikainen 15.12.2015 Tallennus aloitetaan oikealla ylhäällä olevalla Lisää uusi nappulalla Julkaisut tuodaan muista

Lisätiedot

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen?

Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? Aloittavan yrittäjän markkinointiopas - mitä tarvitsen kun perustan yrityksen? 1 Olet päättänyt perustaa yrityksen tai olet sen jo perustanut. Kertoaksesi potentiaalisille asiakkaillesi, että olet olemassa,

Lisätiedot

SKANNAUSVINKKEJÄ. Skannausasetukset:

SKANNAUSVINKKEJÄ. Skannausasetukset: SKANNAUSVINKKEJÄ Tämä skannausohje on tarkoitettu täydentämään Yliopistopainon Xerox-käyttöohjetta (https://www.jyu.fi/palvelut/yopaino/opiskelija/print-it/xerox%20kayttoohje), ei korvaamaan sitä. Yliopistopainon

Lisätiedot

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto

Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Sosiaalinen media Facebook, Twitter, Nimenhuuto Jani Koivula, 21.11.2010 Kuka on se oikea? 23.11.2010 TULe urheiluseuraan liikkumaan 2 Ovatko sidosryhmänne sosiaalisessa mediassa? Oletteko te? Sosiaalisen

Lisätiedot

Nokia Display Headset (HS-6) -laitteen käyttöohje. 9232425 1. painos

Nokia Display Headset (HS-6) -laitteen käyttöohje. 9232425 1. painos Nokia Display Headset (HS-6) -laitteen käyttöohje 9232425 1. painos VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA Oyj ilmoittaa vastaavansa siitä, että tuote HS-6 noudattaa Euroopan neuvoston direktiivin 1999/5/EY

Lisätiedot

Verkkokirjoittamisesta tiedottaja Susanna Prokkola, PKSSK.

Verkkokirjoittamisesta tiedottaja Susanna Prokkola, PKSSK. Verkkokirjoittamisesta tiedottaja Susanna Prokkola, PKSSK 25.10.2012 Mikä toimii painettuna, toimii harvemmin verkossa Tekstin kirjoittamisen säännöt ja tyylilajit vaihtelevat eri medioissa. Verkkotekstin

Lisätiedot

SÄHKÖISET SISÄLLÖT YLEISIIN KIRJASTOIHIN KÄYTÄNNÖSSÄ

SÄHKÖISET SISÄLLÖT YLEISIIN KIRJASTOIHIN KÄYTÄNNÖSSÄ SÄHKÖISET SISÄLLÖT YLEISIIN KIRJASTOIHIN KÄYTÄNNÖSSÄ Virva Nousiainen-Hiiri Helsingin kaupunginkirjasto 1.5.2012 SÄHKÖISET SISÄLLÖT YLEISIIN KIRJASTOIHIN TYÖRYHMÄN KOKOUKSET Työryhmän kokoukset kerran

Lisätiedot

E-kirja on helposti saatavilla, kun tietää, mistä hakee. (mies, yli 55-v.)

E-kirja on helposti saatavilla, kun tietää, mistä hakee. (mies, yli 55-v.) E-kirja on helposti saatavilla, kun tietää, mistä hakee. (mies, yli 55-v.) SeAMK:n Kirjasto- ja tietopalvelun opiskelijoiden syyskuussa 2010 tekemän E-kirjakyselyn tuloksia TAUSTATIETOJA Kyselytutkimus

Lisätiedot

Käsitteitä ja määritelmiä

Käsitteitä ja määritelmiä Käsitteitä ja määritelmiä Sanomalehti on 1-7 kertaa viikossa ilmestyvä, maksullinen ja painettu julkaisu, joka sisältää uutisia, artikkeleita, kirjeitä, kommentteja, mielipiteitä ja mainoksia. Lisäksi

Lisätiedot

0 241.80 297.41 15 205.53 252.80 30 169.26 208.19 35 157.17 193.32 40 145.08 178.45 45 132.99 163.58 50 120.90 148.71

0 241.80 297.41 15 205.53 252.80 30 169.26 208.19 35 157.17 193.32 40 145.08 178.45 45 132.99 163.58 50 120.90 148.71 SfW Symbolikoostaja - SfW_SE: Symbolikoostajalla teet uusia blissejä ja viittomia. Symbolikoostaja 0 241.80 297.41 15 205.53 252.80 30 169.26 208.19 35 157.17 193.32 40 145.08 178.45 45 132.99 163.58 50

Lisätiedot

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017

Taideyliopiston kirjaston toimintasuunnitelma 2015 2017 TOIMINTASUUNNITELMAN TAUSTAT Luova ja energinen taideorganisaatio edellyttää kirjastoa, joka elää innovatiivisesti ajassa mukana sekä huomioi kehysorganisaationsa ja sen edustamien taiteen alojen pitkän

Lisätiedot

Lumme-verkkokirjaston tiedonhaun opas Pieksämäen kaupunginkirjasto

Lumme-verkkokirjaston tiedonhaun opas Pieksämäen kaupunginkirjasto Lumme-verkkokirjaston tiedonhaun opas Pieksämäen kaupunginkirjasto Tervetuloa Lumme-kirjastojen verkkokirjastoon! Ilman kirjautumista voit selata aineistotietokantaa tarkistaa onko teos hyllyssä vai lainassa

Lisätiedot

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä

2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä Nokia Lifeblog 2.5 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N77 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut

Lisätiedot

Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön sisällöt, taidot ja osaaminen

Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön sisällöt, taidot ja osaaminen Tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön sisällöt, taidot ja osaaminen 1. Laitteiden, ohjelmistojen ja palveluiden hallinta (tietokoneen käyttötaidot, käyttöjärjestelmä, tutustuminen erilaisiin tietoteknisiin

Lisätiedot

Case: Elektronisten aineistojen käytön tehostaminen - HY:n kirjastojen posterikampanja

Case: Elektronisten aineistojen käytön tehostaminen - HY:n kirjastojen posterikampanja Case: Elektronisten aineistojen käytön tehostaminen - HY:n kirjastojen posterikampanja STKS:n Kausijulkaisupäivä 12.9.08 Tiina Äärilä HY:n kirjastopalveluiden koordinointiyksikkö Yliopiston e-aineistot

Lisätiedot

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1

Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 Nokia Lifeblog 2.5 Nokia N76-1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People, Nseries ja N76 ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa

Lisätiedot

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje

Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Windows Liven elokuvatyo kalun ka ytto ohje Aloittaminen Hae video kansiosta, johon se on tallennettu painamalla Lisää videoita ja valokuvia painiketta. Kun video on tuotu elokuvatyökaluun sitä voi esikatsella

Lisätiedot

EU-rikollisia koskevien tietojen laadun parantaminen

EU-rikollisia koskevien tietojen laadun parantaminen EU-rikollisia koskevien tietojen laadun parantaminen VIITETYÖKALUN KÄYTTÖOPAS ERIC (European Request Information Capture) on viitetyökalu, joka on suunniteltu koko Euroopan lainvalvonnan avuksi ja tueksi.

Lisätiedot

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet

Visma Nova. Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Visma Nova Visma Nova ASP käyttö ja ohjeet Oppaan päiväys: 2.2.2012. Helpdesk: http://www.visma.fi/asiakassivut/helpdesk/ Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE TEKNINEN OHJE OSAAJAPLUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OsaajaPlus -järjestelmä on luotu siten, että sen käyttöön tarvittavat ohjelmat ovat maksutta ladattavissa internetistä.

Lisätiedot

Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti

Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti 2 4. 1 1. 2 0 1 6 Tulevaisuuden sisällöt ja joustava printtikonsepti Hanna Repo, Asiakkuusjohtaja Risto Laine, Myyntijohtaja Otavamedia OMA Autamme asiakkaitamme luomaan merkityksellistä vuorovaikutusta

Lisätiedot

ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql, HSRC ja JSK.

ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql, HSRC ja JSK. PIKAOHJEET VIESTIEN KÄYTTÖÖN ESRC:N KOTISIVUILLA Versio 3, 27.12.2006 ESRC:n uusiutumassa olevat kotisivut on toteutettu WordPress-ohjelmalla (WP). Samaa ohjelmaa käyttävät menestyksellä ainakin SSql,

Lisätiedot

Palvelupyyntöjärjestelmä. Asiakkaan ohje

Palvelupyyntöjärjestelmä. Asiakkaan ohje Palvelupyyntöjärjestelmä Asiakkaan ohje Festum Software Oy Palvelupyyntöjärjestelmä asiakkaan ohje 2 ( 8 ) Sisällysluettelo 1. Palvelupyyntöjärjestelmä osana asiakastukea... 3 2. Käytön aloittaminen...

Lisätiedot

Perhe- varallisuus- oikeus. Aulis Aarnio Urpo Kangas

Perhe- varallisuus- oikeus. Aulis Aarnio Urpo Kangas Perhe- varallisuus- oikeus Aulis Aarnio Urpo Kangas TALENTUM Helsinki 2010 2010 Talentum Media Oy ja Urpo Kangas Kannen suunnittelu: Mika Petäjä Kannen toteutus: Outi Pallari Taitto: NotePad ISBN 978-952-14-1512-8

Lisätiedot

Käyttöohje Social News

Käyttöohje Social News Käyttöohje Social News 1.1. painos FI Social News Vapauta sisäinen uutistoimittajasi ja raportoi lähiseutusi kiinnostavat tapahtumat suurelle yleisölle ammattimediakumppaneiden kautta. Lataa ja asenna

Lisätiedot

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä

7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä 7 keinoa lisätä kirjasi myyntiä montako tietokirjaa pitää myydä, että olisit suomessa bestseller? Bestseller-listalle Suomessa tietokirjalla on päässyt vuonna 2014 jos on myynyt yli 13500 kappaletta tai

Lisätiedot

AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi. Kevät 2008

AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi. Kevät 2008 AS-84.3400 Automaatiotekniikan seminaarikurssi Kevät 2008 Kurssin tavoitteet Konferenssisimulaatio Harjoitella tieteellisen tekstin / raportin kirjoittamista Harjoitella tiedon etsimistä ja viittaamista

Lisätiedot

Nokia Sport-HF (HS-29 ja AD-45) 9250253/1

Nokia Sport-HF (HS-29 ja AD-45) 9250253/1 Nokia Sport-HF (HS-29 ja AD-45) 9250253/1 VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA Oyj ilmoittaa vastaavansa siitä, että tuotteet HS-29 ja AD-45 noudattavat Euroopan neuvoston direktiivin 1999/5/EY määräyksiä.

Lisätiedot

Käännösstrategioiden rajoilla. maltillisuus vastaan uudistavuus

Käännösstrategioiden rajoilla. maltillisuus vastaan uudistavuus : maltillisuus vastaan uudistavuus tomminieminen@uef Suomen kieli ja kulttuuritieteet Itä-Suomen yliopisto KäTu XIV Joensuu 15 16 4 2016 Maltillinen ja uudistava kääntäminen Kertauksena viime vuodelta

Lisätiedot

Kirjastojärjestelmien tulevaisuudesta. PIKI-yhteistyö 10 vuotta Tuula Haavisto, kirjastopalvelujohtaja, Tampere

Kirjastojärjestelmien tulevaisuudesta. PIKI-yhteistyö 10 vuotta Tuula Haavisto, kirjastopalvelujohtaja, Tampere Kirjastojärjestelmien tulevaisuudesta PIKI-yhteistyö 10 vuotta 31.10.2012 Tuula Haavisto, kirjastopalvelujohtaja, Tampere Kirjastojärjestelmät toissapäivänä 70-luvulla aivan ensimmäiset järjestelmät hoitivat

Lisätiedot

Suomalaiset ja kirjastojen e- palvelut

Suomalaiset ja kirjastojen e- palvelut Suomalaiset ja kirjastojen e- palvelut.0.05 TUTKIMUKSEN TOTEUTTAMINEN JA SISÄLTÖ Tutkimus sisälsi seuraavat aihekokonaisuudet: suomalaisten lukemiseen, musiikin kuunteluun ja lehtien lukemiseen käyttämä

Lisätiedot

E-aineistot opetuksessa Päivi Helminen Helsingin yliopiston kirjasto

E-aineistot opetuksessa Päivi Helminen Helsingin yliopiston kirjasto E-aineistot opetuksessa 7.11.2013 Päivi Helminen Helsingin yliopiston kirjasto Helsinign yliopiston kirjasto / Päivi Helminen 25.11.2013 1 Päivän aiheita - e-tenttikirjojen saatavuus ja määrä (mitä jos

Lisätiedot

C++ Ohjelmoijan käsikirja. Johdanto

C++ Ohjelmoijan käsikirja. Johdanto Johdanto C++ Ohjelmoijan käsikirja Johdanto Tervetuloa Inside C++-kirjan pariin. Tämä on opaskirja standardi C++:n käyttöön. Käsittelemme kirjassa kaikki syntaksin, kieliopin, olio-ohjelmoinnin ja standardikirjastojen

Lisätiedot

10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä

10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä 10 yleistä hakukoneoptimointivirhettä Markus Ossi SEO Technician Klikkicom 2011-05-26 2 Henkilökuva Markus Ossi 32 vuotias ekonomi Tehnyt hakukoneoptimointia vuodesta 1998 Hakukoneoptimointiteknikk o Klikkicomissa

Lisätiedot

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon

Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon Ohjeet asiakirjan lisäämiseen arkistoon 1. Jos koneellesi ei vielä ole asennettu Open Office ohjelmaa, voit ladata sen linkistä joka löytyy Arkisto => Asiakirjapohjat sivulta seuran kotisivuilta. Jos ohjelma

Lisätiedot

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi

Manager. Doro Experience. ja Doro PhoneEasy 740. Suomi Doro Experience ja Doro PhoneEasy 740 Suomi Manager Esittely Doro Experience Manager -hallintaportaalia käytetään sovellusten asentamiseen ja käyttöön Doro Experience -laitteella käyttämällä mitä tahansa

Lisätiedot

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA

QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA ILMAISTA MOTIVOIVAA QR-koodit QR-koodit INNOSTAVAA HAUSKAA PALJON KÄYTTÖTAPJA HELPPOA MOTIVOIVAA ILMAISTA QR-koodi paljon tietoa Koodin avulla pääsee nopeasti halutulle verkkosivulle tai esim. YouTube-videoon ilman osoitteen

Lisätiedot

Tervetuloa Huittisten kaupunginkirjastoon

Tervetuloa Huittisten kaupunginkirjastoon Tervetuloa Huittisten kaupunginkirjastoon Lokakuu 2015 Huittisten kaupunginkirjastoon kuuluvat Huittisten pääkirjasto ja Vampulan kirjasto. Huittisten kaupunginkirjasto kuuluu Satakirjastoihin. Satakirjastoihin

Lisätiedot

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja

Aasian kieliä ja kulttuureita tutkimassa. Paja Esittäytyminen Helpottaa tulevan päivän kulkua. Oppilaat saavat lyhyesti tietoa päivästä. Ohjaajat ja oppilaat näkevät jatkossa toistensa nimet nimilapuista, ja voivat kutsua toisiaan nimillä. Maalarinteippi,

Lisätiedot

Palaute kirjasta: www.talentumshop.fi. Copyright 2011 Talentum Media Oy ja tekijät. Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Taitto: NotePad Ay, www.notepad.

Palaute kirjasta: www.talentumshop.fi. Copyright 2011 Talentum Media Oy ja tekijät. Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Taitto: NotePad Ay, www.notepad. Talentum Helsinki 2011 Copyright 2011 Talentum Media Oy ja tekijät Kansi: Sanna-Reeta Meilahti Taitto: NotePad Ay, www.notepad.fi ISBN: 978-952-14-1723-8 ISBN: 978-952-14-1724-5 (sähkökirja) Kariston Kirjapaino

Lisätiedot

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi!

Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! Tervetuloa HK Shop:in käyttäjäksi! HK Shop on HKSCAN FINLANDin reaaliaikainen tilausjärjestelmä, missä voit mm. tutkia tuotetietoja ja -valikoimaa, tehdä tilauksia, saada tilaushetken tuotesaatavuustiedon

Lisätiedot

Yhtenäisen juonen lohtu : Kirjasampo, lukeminen ja muisti

Yhtenäisen juonen lohtu : Kirjasampo, lukeminen ja muisti Yhtenäisen juonen lohtu : Kirjasampo, lukeminen ja muisti Miten Kirjasampoa voi hyödyntää kaunokirjallisuuden etsimisessä ja lukemisessa Kun tarinoita ei kerrota, me olemme vaarassa eksyä. Valheisiin kompastuu,

Lisätiedot

Open Journal Systems digitoitujen aineistojen tallennusalustana ANTTI-JUSSI NYGÅRD SUUNNITTELIJA, TIETEELLISTEN SEURAIN VALTUUSKUNTA

Open Journal Systems digitoitujen aineistojen tallennusalustana ANTTI-JUSSI NYGÅRD SUUNNITTELIJA, TIETEELLISTEN SEURAIN VALTUUSKUNTA Open Journal Systems digitoitujen aineistojen tallennusalustana ANTTI-JUSSI NYGÅRD SUUNNITTELIJA, TIETEELLISTEN SEURAIN VALTUUSKUNTA OJS digitoitujen aineistojen julkaisualustana Mikä Open Journal Systems

Lisätiedot

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman

Papuri.papunet.net. Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Papuri.papunet.net Oma ääni kuuluviin! Näin teet oman radio-ohjelman Tiesitkö, että kuka tahansa voi tehdä itse oman radio-ohjelman internetiin? Tässä kirjassa kerrotaan, miten se onnistuu. Saat ohjeet

Lisätiedot

FinElibin e-kirjojen käyttöä selvittävä kysely: Case Oulu Kari Tossavainen

FinElibin e-kirjojen käyttöä selvittävä kysely: Case Oulu Kari Tossavainen FinElibin e-kirjojen käyttöä selvittävä kysely: Case Oulu 5.10.2016 Kari Tossavainen Opiskelijoita 14 221 (kyselyyn vastasi 90 opiskelijaa) = 0,6 % Vastanneiden tiedekunta: humanistinen 43,2%, kasvatustieteellinen

Lisätiedot

Painetun aineiston saatavuus Suomessa. Viikki Pentti Vattulainen

Painetun aineiston saatavuus Suomessa. Viikki Pentti Vattulainen Painetun aineiston saatavuus Suomessa Viikki 2.11.2011 Pentti Vattulainen Säädöspohjaisia tehtäviä: kokoelmat Vapaakappalekirjastot Yleisten kirjastojen keskuskirjasto Maakuntakirjastot Varastokirjasto

Lisätiedot

AINEETTOMAN OMAISUUDEN HUOLTOKIRJA

AINEETTOMAN OMAISUUDEN HUOLTOKIRJA AINEETTOMAN OMAISUUDEN HUOLTOKIRJA 1 Tämä huoltokirja on tarkoitettu yrityksesi aineettoman omaisuuden tunnistamiseen, oman osaamisen ja työn tulosten suojaamiseen sekä niiden hallintaan ja hyödyntämiseen.

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO

TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO TIEDOTTEEN JA VIESTINTÄSUUNNITELMAN TEKO Katja Reinikainen Kansalaisareena 2016 Taustaa Tiedotteen kirjoittaminen lähtee tarpeesta tiedottaa yhteisöä/organisaatiota koskevasta asiasta. Tiedotteen tarkoitus

Lisätiedot

Sähkökirjat Suomessa - missä ollaan ja mihin mennään

Sähkökirjat Suomessa - missä ollaan ja mihin mennään Sähkökirjat Suomessa - missä ollaan ja mihin mennään Sisältö Kustannusalan näkökulmia sähkökirjoihin Markkinat ja lukeminen Sähkökirjojen käyttö kirjastoissa Tekijänoikeudet Sähkökirjat ja kirjastot Tilanne

Lisätiedot

Luetaan ääneen selkokirjaa -kampanja (2016) Järjestä lukuhetki! Starttipaketti selkokirjan ääneen lukijalle

Luetaan ääneen selkokirjaa -kampanja (2016) Järjestä lukuhetki! Starttipaketti selkokirjan ääneen lukijalle Luetaan ääneen selkokirjaa -kampanja (2016) Järjestä lukuhetki! Starttipaketti selkokirjan ääneen lukijalle Sisältö Ääneen lukijalle 1. Miksi kannattaa lukea ääneen? 2. Näin valmistelet lukuhetkeä 3. Näin

Lisätiedot

Kansalliskirjaston julkaisuarkistopalvelut. Jyrki Ilva Erikoiskirjastojen neuvosto,

Kansalliskirjaston julkaisuarkistopalvelut. Jyrki Ilva Erikoiskirjastojen neuvosto, Kansalliskirjaston julkaisuarkistopalvelut Jyrki Ilva (jyrki.ilva@helsinki.fi) Erikoiskirjastojen neuvosto, 9.12.2011 Julkaisuarkiston idea Julkaisuarkiston (open repository, institutional repository)

Lisätiedot

TRUST AMI MOUSE WIRELESS 300

TRUST AMI MOUSE WIRELESS 300 TRUST AMI MOUSE WIRELESS 300 Pika-asennusohje Versio 1.0 1 1. Johdanto Tämä käyttöohje on tarkoitettu Trust Ami Mouse Wireless 300 -tuotteen käyttäjille.voit liikkua hiiren avulla kaikissa lempisovelluksissasi

Lisätiedot

KUINKA HOIDAN KIRJASTONI E- AINEISTOJA? Helsingin kaupunginkirjasto, Marja Hjelt

KUINKA HOIDAN KIRJASTONI E- AINEISTOJA? Helsingin kaupunginkirjasto, Marja Hjelt KUINKA HOIDAN KIRJASTONI E- AINEISTOJA? Helsingin kaupunginkirjasto, Marja Hjelt 19.-21.5.2015 Lisenssien kotimainen historia Sähkökirja yleisiin kirjastoihin hanke (ereading) Pilotti kirjastoympäristössä

Lisätiedot

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon

Siirtyminen Outlook 2010 -versioon Tämän oppaan sisältö Microsoft Microsoft Outlook 2010 näyttää hyvin erilaiselta kuin Outlook 2003. Tämän oppaan tarkoituksena on helpottaa uuden ohjelman opiskelua. Seuraavassa on tietoja uuden käyttöliittymän

Lisätiedot

Finnan ja kirjaston palveluiden ohjeita

Finnan ja kirjaston palveluiden ohjeita Finnan ja kirjaston palveluiden ohjeita Sisältö 1. Kirjautuminen Haka-kirjautumisella... 2 2. Kirjastokortin liittäminen... 6 3. Lainojen uusiminen... 7 4. Teoksen varaaminen... 8 5. Hyllyvarauksen tekeminen...

Lisätiedot

Ohjelmointi 1 / syksy /20: IDE

Ohjelmointi 1 / syksy /20: IDE Ohjelmointi 1 / syksy 2007 10/20: IDE Paavo Nieminen nieminen@jyu.fi Tietotekniikan laitos Informaatioteknologian tiedekunta Jyväskylän yliopisto Ohjelmointi 1 / syksy 2007 p.1/8 Tämän luennon rakenne

Lisätiedot

Pankkitositteen tietojen kohdentaminen

Pankkitositteen tietojen kohdentaminen 1 Pankkitositteen tietojen kohdentaminen Johdanto Pankkitapahtumien (tiliotteen) tietojen linkitys kirjanpitoon (maksutapahtumien kohdistus laskuihin) voi joskus olla työlästä (jos maksutapahtuman tiedot

Lisätiedot

KESKITETTY JULKAISUTIETOJEN TALLENTAMINEN

KESKITETTY JULKAISUTIETOJEN TALLENTAMINEN KESKITETTY JULKAISUTIETOJEN TALLENTAMINEN Artikkelit Konferenssijulkaisut Kirjat 15.5.2014 Marja Leena Harjuniemi Informaatikko / JYK Kirjasto TUTKA 1.4.2013 Huhtikuusta 2014 alkaen kirjasto syöttää julkaisutiedot

Lisätiedot

Ohjeita Heili-kirjastojen Rockway.fi-palvelun käyttäjälle

Ohjeita Heili-kirjastojen Rockway.fi-palvelun käyttäjälle Ohjeita Heili-kirjastojen Rockway.fi-palvelun käyttäjälle Oppitunteja seurataan nettiselaimilla Youtube-tyylisen video-ohjelman kautta, eikä mitään erillistä ohjelmaa tarvitse asentaa. Palvelua voi käyttää

Lisätiedot