E-kirja tunnissa. Opas kannettaviin kirjastoihin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "E-kirja tunnissa. Opas kannettaviin kirjastoihin"

Transkriptio

1 E-kirja tunnissa Opas kannettaviin kirjastoihin

2 Tutustu myös ONE-HOUR WORDS -sarjassa aiemmin ilmestyneisiin sanastoihin osoitteessa J u l k a i s t u t s a n a s t o t : Agricola tunnissa Turku tunnissa Purjehdus tunnissa Alvar Aalto tunnissa Naantali tunnissa Suomen Joutsen tunnissa Suuret purjelaivat tunnissa

3 E-kirja tunnissa Opas kannettaviin kirjastoihin Tuottaja: Toimittajat: Lingsoft Oy Juhani Reiman ja Roope Lipasti Kustantaja: Lingsoft Oy Tekijänoikeuden haltija: Lingsoft Oy, 2009 Taitto: Desigence Turku 1. painos ISBN (nid.) ISBN (PDF) ISBN (XML)

4 SISÄLLYS Hyväpaha e-kirja 3 Sanasto 5 Tietokilpailu 28

5 H y v ä p a h a e - k i r j a E-kirjasta monelle tulee ensimmäiseksi mieleen ryhtyä vastustamaan sitä. Ajatellaan mitä järkeä olisi vaihtaa laiturinnokassa luettu dekkari muovikuoriseen lukulaitteeseen. Ei kiitos. Toisaalta vilkaisu melkein mihin tahansa kirjahyllyyn osoittaa, etteivät nekään ihan täydellisiä ole. Epäjärjestys on piinaavaa puhumattakaan siitä, kuinka paljon hyllyillä lepää vanhoja raportteja, selvityksiä ja erilaisia tietokirjoja, joissa varmasti on paljon tärkeää tietoa, mutta jotka suurimman osan vuosista ennen vanhenemistaan lähinnä vievät hyllytilaa ja ovat rumia. Tässä kohdin e-kirjan edut ovat ilmeiset. Tieto pysyy järjestyksessä ja ajan tasalla. Se ei vie tilaa. Se on haettavissa yhdestä kirjasta yhtä helpolla kuin kokonaisesta kirjastosta. Myös julkaiseminen e-kirjana on paljon helpompaa ja huokeampaa. Kirjojen painokset eivät lopu koskaan ja lukemiseen saa sellaisia apuneuvoja, joista ei ennen voinut uneksiakaan. Esimerkiksi vanhusväestö epäilemättä arvostaa mahdollisuutta suurentaa tekstin fonttia napin painalluksella. Tähän kirjaseen on koottu tietoa e-kirjasta sen hyvistä ja huonoista puolista. E-kirja tuskin tulee syrjäyttämään perinteistä kirjaa, mutta jo nyt se laajentaa merkittävästi kirjan käyttömahdollisuuksia ja saatavuutta. E-kirja on mahdollisuus, ei uhka. Suomen Turussa syyskuussa 2009 Toimittajat

6

7 S a n a s t o 3000 eaa Ensimmäiset kirjoitusjärjestelmät kehittyivät. Niitä olivat nuolenpääkirjoitus ja egyptiläiset hieroglyfit eaa Seemiläiselle kielelle kehitettiin ensimmäiset aakkoset eaa Foinikialainen aakkosto, joka on perustana myös meidän käyttämillemme kirjaimille. 868 Vuosi, jolloin tehtiin vanhin kokonaisena näihin päiviin säilynyt painettu kirja. Se löytyi Luoteis-Kiinasta ja on nimeltään Timanttisuutra Johannes Gutenberg keksi painokoneen Suomessa painetaan ensimmäiset kirjat: kaksi latinankielistä väitöskirjaa Yhdysvaltalainen Michael Hart sai käyttöönsä runsaasti tietokoneaikaa ja pohti mitä sillä tekisi. Hän päätyi siirtämään kirjoja sähköiseen muotoon. Ensimmäinen e-kirja oli Yhdysvaltain itsenäisyyden julistus. Hartin työstä syntyi sittemmin Hutenberg-projekti Suuret alan toimijat alkoivat ottaa e-kirjan tosissaan. Tämäkin julkaisu on tavutettu ja oikoluettu Lingsoft Proofreader for Adobe InDesign -kielentarkistusohjelmalla Adobe Vuonna 1982 perustettu amerikkalainen tietokoneohjelmia valmistava yritys. Adoben kaikkien tuntema tuote on Acrobat Reader, ilmaisohjelma, jolla voi lukea pdf-muodossa olevia dokumentteja. PDF-tiedostojen nerokkuus on siinä, että ne pysyvät samanlaisina kun niitä siirtää tietokoneesta toiseen eli esimerkiksi kuvia tai fontteja ei tarvitse erikseen ladata mukaan. PDF on yksi e-kirjan julkaisumuodoista.

8 Adobe Digital Editions. ALV aurinko avainsana asiasana avoin asiasanoitus l. folksonomia Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka osin korvaa Adobe Acrobatin. Ohjelma on ilmainen ja se on edellytys mm. Ellibsin e- kirjojen lukuun. com/products/digitaleditions/ Arvonlisävero. Jostakin syystä e-kirjaa ja painettua kirjaa verotetaan eri tavoin. Painetun kirjan alv on 8 % ja e-kirjan 22 %. Jo tästäkin syystä e-kirja voi odotuksien vastaisesti olla kalliimpi kuin painettu kirja. Tähti, josta ainakin välillisesti kaikki planeettamme elämä saa voimansa. Myös e-kirjojen akut toimivat usein aurinkoenergialla tai ylipäänsä valon voimalla. Luonnollisen kielen sana, joka kuvaa kirjan tai asiakirjan sisältöä. Jotta tietokantaan viedyt julkaisut löytyisivät, niiden sisältö on kuvattu asiasanoilla. Asiasanat ovat valikoituja sanoja, termejä, joita käytetään kuvaamaan vaikkapa kirjojen sisältöä tietokannoissa. Asiasanastojen termeillä tehdyt haut johtavat yleensä tarkempiin hakutuloksiin kuin avainsanahaut. Asiasanahaku hakee termejä dokumentin sisältöä kuvaavasta asiasanakentästä, kun taas sanahaku kohdistuu tietueen kaikkiin hakukelpoisiin kenttiin. Yhteisöllisesti tuotettu, avoin luokittelujärjestelmä, jonka avulla netin käyttäjät voivat luokitella kirjojen lisäksi muutakin sisältöä, kuten www-sivuja, valokuvia ja linkkejä. Tavoitteena on auttaa tiedon järjestämisessä ja parantaa hakuohjelmien tehokkuutta vapaasti valittavien avainsanojen avulla. Vaikka asiasanoitus ei olekaan ohjattua ja asiantuntijoiden tekemää, niin silti lopputuloksena asiakirjat löytyvät tehokkaasti.

9 Amazon avoimuus Book on Demand, BoD. BTJ CD Etelä-Amerikassa sijaitseva maailman pisin joki, joka kuljettaa viidenneksen maapallon meriin kulkeutuvasta makeasta vedestä. Amazon on myös maailman kuuluisin verkkokirjakauppa joskin nykyään se myy paljon muutakin kuin kirjoja. Yritys perustettiin 1994 ja oli yksi ensimmäisiä suuria verkkokauppoja. Amazonista saa tietysti myös e-kirjoja. Tietokoneohjelmistoissa ja erilaisissa standardeissa avoimuus tarkoittaa sitä, että niitä ovat olleet kehittämässä lukuisat ihmiset usein hyvää hyvyyttään. Esimerkiksi Linux on avoimeen lähdekoodiin perustuva käyttöjärjestelmä. Avoimuutta ei pidä kuitenkaan sekoittaa luvattomaan kopiointiin ja luvattomien kopioiden levittämiseen se ei ole avoimuutta vaan toisten työn itsekästä varastamista. Tiedosto, jota tulostetaan kirjaksi ja jälkikäsitellään yksi kerrallaan aina tarpeen mukaan. Näin asiakas voi tulostaa esim. kirjoja, joista ei ole taloudellisesti kannattavaa ottaa suuria painoksia tai joiden tekemiseen ei haluta tuhlata aikaa ja rahaa. On yrityksiä, joilta voit järkevällä hinnalla tulostaa vaikka vain yhden kirjan. Pohjoismaiden johtava kirjanvälittäjä. Suomessa se toimi ennen nimellä Kirjastopalvelu, ja edelleen kirjastot ovat sen suurin asiakasryhmä. CD eli compact disc on digitaalisen tiedon tallennusmedia, joka tuli markkinoille luvulla. Aluksi ceedeet eli romput valloittivat musiikkimarkkinat, sittemmin sen käyttö yleistyi muunlaisen tiedon tallentamisessa. CD-levyllä saa myös e-kirjoja, joskin aika on ajanut tämän tallennusmuodon ohi, ja verkon kautta kirjojen hankkiminen sujuu nopeammin ja helpommin.

10 DRM Dublin Core E Ink Corporation e-kaunokirja e-kirja e-kirjan lukija e-kirkonkirja Digital Rights Management, e-kirjoissakin käytettävä kopiosuojaus. DRM on kuitenkin hankala etenkin käyttäjän näkökulmasta, mistä syystä monet e-kirjojen toimittajat ovat hankkiutuneet siitä eroon. Kansainvälinen, erityisesti digitaalisten julkaisujen kuvailuun kehitetty metatietoformaatti (ks. metatieto). Dublin Core - metatiedon avulla on mahdollista kehittää nykyistä parempia hakupalveluita. E-kirjan näkökulmasta se siis helpottaa niiden luokittelua ja tiedon hakemista niistä perustettu yhdysvaltalaisyritys, jonka kehittämä sähkömuste tekee e-kirjojen lukukokemuksesta kutakuinkin samanlaisen, kuin jos luettaisiin perinteiseltä paperilta. Sähköisessä muodossa oleva kaunokirjallinen teos. Usein e-kirjojen vastustus liittyy juuri kaunokirjoihin. Ajatellaan, että esimerkiksi dekkarin lukemiseen kuuluu sisällön ohella myös se, miltä paperi tuntuu tai millainen kirjan kansi on. Nämä lukemisen ulottuvuudet e-kirjasta kieltämättä puuttuvatkin. Elektroninen kirja, sähkökirja. Digitaalisessa muodossa oleva kirja, jota luetaan lukulaitteen, tietokoneen tai kännykän avulla. E-kirjoja varten on kehitetty monia lukulaitteita ja kuten uusien teknologioiden kohdalla usein, standardit ovat vasta muodostumassa. Näin ollen eri lukulaitteet ovat saattavat olla toistensa kanssa yhteen sopimattomia, mikä puolestaan hidastaa alan kehitystä. USA:ssa suosituin lukulaite on Kindle. Toinen tunnettu merkki on Sony Reader, iphone on nousemassa myös suosituksi. Muita merkkejä ovat esim. BeBook, COOL-ER ja Irex. Turun kaupunginkirjastossa käytössä on Bookeenin Cybook. Kirkonkirjat ovat suurelta osin jo siirtyneet kaikkialla sähköisiksi. Se on kätevää, joskin vanhoissa, jopa metrin pitkissä ja monta kiloa painavissa kirjoissa oli kyllä oma viehätyksensä.

11 e-tenttikirja e-tietokirja Ebrary Edita Eduskunnan kirjasto e-kirjahylly Ellibs Elsevier Sähköisessä muodossa oleva esimerkiksi yliopiston kurssikirja. Tenttikirjat ovat tyypillisesti kirjoja, joita tarvitaan valtava määrä kerran vuodessa, mutta kun tenttipäivä on mennyt, kukaan ei ole kirjasta kiinnostunut. E-tenttikirja ratkaisee opiskelijoiden ikiaikaisen ongelman saada tarvittava kirja, koska kirjasto voi hankkia niitä tarpeellisen määrän helpommin ja huokeammalla. Sähköisessä muodossa oleva tietoteos. Tieto on usein sellaista, joka vanhenee ja joka kaipaa päivitystä, minkä lisäksi olisi mainio asia, jos tietokirjasta pystyisi hakemaan tarvitsemansa ilman että täytyy plärätä koko tuhatta sivua läpi. E-kirja tarjoaa kaiken tämän. Yhdysvaltalainen yritys, joka on erikoistunut e-kirjojen jakeluun. Suomessa sen palveluja käyttävät esimerkiksi yliopistokirjastot, joista on saatavana yli e-kirjaa eri tieteenaloilta. Suomalainen oppikirjakustantaja, jolla on myös paljon e-kirjoja Mainio kirjasto Arkadianmäellä. Vastoin monien luuloa se on avoinna kaikille kansalaisille. Eduskunnan kirjasto on erikoistunut eduskuntaan, lakiin sekä yhteiskunnallisiin asioihin keskittyvään kirjallisuuteen. Kirjasto käyttää suomalaisen Ellibsin e-kirjoja. Virtuaalinen kirjahylly, jossa kirjat ovat aina aakkosjärjestyksessä ja jonka voi hankkia Ellibs Oy:n kautta. Suomalainen e-kirjakaupan edelläkävijä: [Tämä rivimainoksena] Eräs maailman johtavista e-kirjojen kustantajista.

12 EPUB Ex libris munkkilatina Europeana FinELib flash Folksonomia EPUB eli electronic publication on e-kirjan vapaa ja avoin standardi, jonka kehittäjiä ovat mm. kustantajat. Sen yksi päätarkoituksista on saada kirjan sisältö sopimaan erilaisiin näyttölaitteisiin ja jakelukanaviin. Tämä nopeuttaa erilaisten versioiden tekemistä samasta sisällöstä. Kirjan alkuun liimattava omistajan merkki. Ex librikset ovat oma taiteenlajinsa, esimerkiksi Akseli Gallén-Gallela on suunnitellut niitä. Ex Libriksiä myös kerätään. E-kirjaan ex librikset eivät oikein istu. Keskiajan latinan nimitys, jota käytetään nykyään myös ammattikielestä, jota ymmärtää vain jokin hyvin pieni porukka. E-kirjoihin liittyy munkkilatinaa poikkeuksellisen paljon. Sisäpiiriläiset voivat keskustella esimerkiksi seuraavilla lyhenteillä: EPUB, XML, IDPF, OPS, OPF, OEB, OCF. Internetissä sijaitseva Euroopan digitaalisen kulttuurin ja taiteen keskus. Palvelun varsinainen sisältö sijaitsee eri maiden kansallisissa digitaalisissa kirjastoissa, mutta sitä ohjataan Hollannissa olevan keskuksen kautta. Suomi on Europeanassa mukana Kansallisen digitaalisen kirjaston kautta. Kansallinen elektroninen kirjasto. FinELib hankkii valtaosan suomalaisten kirjastojen elektronisista aineistoista. Aineistotarjontaan kuuluu kymmeniä tuhansia elektronisia lehtiä ja kirjoja sekä satoja tietokantoja. Flash-tekniikalla on mahdollista tehdä elävämpiä esityksiä. Se mahdollistaa myös äänen käytön sekä vuorovaikutteisten toteutusten, kuten pelien tekemisen. E-kirjoihin on mahdollista lisätä flash-tekniikkaa mahdollinen sovellus voisi olla vaikka tietokirjassa, jossa animaatiopätkä voisi auttaa havainnollistamaan jotain asiaa. Ks. avoin asiasanoitus 10

13 Translations Monikielisen viestinnän parhaat ratkaisut Lingsoft-ryhmään kuuluva PasaNet Oy eli nykyisin Lingsoft Translations on jo vuodesta 1990 kääntänyt tehokkaasti ja ammattitaitoisesti tietokoneohjelmia, toiminnanohjausjärjestelmiä, laivaerittelyjä, autojen käsikirjoja, raskaan teollisuuden aineistoja, tuoteluetteloja, Internet-sivuja, matkapuhelimien, pelikonsolien ja muun viihde-elektroniikan käyttöohjeita sekä Euroopan unionin asiakirjoja. Lingsoft Translationsilla on kokemusta laajojen ja tarkkuutta vaativien käännösprojektien hoitamisesta. Yhdistämme työssämme modernin tietotekniikan ja uusimmat apuvälineet sekä laadukkaan kääntämisen, jossa otetaan huomioon mm. kielen eri tyylit ja kohdealueen erityispiirteet. Lingsoft on joustava, nopea ja edullinen toimija. Lingsoft Translationsin lokalisointipalveluihin luottavat maailman johtavat matkapuhelinvalmistajat, maailman suosituimmat Internet-hakupalvelut ja suosituin pikaviestintäpalvelu sekä joukko maailman tunnetuimpia tietotekniikkayrityksiä.

14 kieli-identiteetti Frankfurt am Main Google Google-kirjat Grundtvig, Nikolai Gutenberg, Johannes ( ) Gutenberg-projekti ks. brändikieli. Vanha ja kaunis kaupunki Saksassa. Kuuluisa muun muassa kirjamessuistaan, joita on järjestetty 1400-luvulta saakka. E- kirja on tästä näkökulmasta näillä Euroopan suurimmilla kirjamessuilla uusi tuttavuus, sillä se löi itsensä siellä läpi vasta vuonna Maailman suosituin hakukone. Google on myös vahvasti mukana kirjojen digitoimisessa sen tavoitteena on skannata kaikki maailman kirjat ja hyvässä vauhdissa se onkin: skannattuna on jo yli seitsemän miljoonaa teosta. Google-kirjat -palvelussa voit tehdä hakuja miljoonista kirjastojen ja kustantajien teoksista ja esikatsella niitä. Haun voi tehdä vaikka yhdestä kirjan sisältämästä lauseesta. Tekijänoikeuksien näkökulmasta asia ei ole aivan yksinkertainen, semminkin, kun kirjailijoiden on täytynyt itse erikseen ilmoittaa, mikäli heidän teoksiaan ei saa digitoida. Nikolai Grundtvig ( ) oli tanskalainen pappi ja kirjailija, jota pidetään elinikäisen oppimisen pohjoismaisen perinteen luojana. Kansansivistystyön konkreettisin seuraus oli kirjastojen leviäminen myös Suomessa. Kirjapainokoneen keksijä. Ensimmäiseksi painettiin Raamattu sekä saksalaisia runoja. Vuonna 1971 alkanut sähköisten kirjojen projekti, joka tarjoaa ilmaiseksi tuhansia teoksia internetissä tosin internet nykyisessä muodossaan tuli mukaan kuvioon vasta melkoisesti myöhemmin. Suurin osa kirjoista on vapaasti levitettäviä, mutta projektissa on myös jonkin verran tekijänoikeuksien suojaamia teoksia, joiden kirjoittajilta on saatu siihen lupa. Toisin kuin Googlen vastaavassa projektissa, jossa kirjailijoiden on pitänyt kieltää, ellei heidän teoksiaan saa laittaa nettiin. 12

15 haettavuus Helmet HTML Huomenna hän tulee huononäköisyys hömppä iphone ISBN-tunnus ISSN-tunnus E-kirjojen loistava etu perinteisiin verrattuna on, että niistä voidaan tehdä hakuja. Kaikki kirjan sisältämä tieto löytyy nopeasti. Niin ikään haku voidaan kohdistaa useisiin e-kirjoihin. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten yhteinen verkkokirjasto, josta voi oman kirjastokortin tunnuksilla lainata muuna muassa e-kirjoja. Osoite Hypertext Markup Language nettisivujen tekemisessä käytetty ohjelmointikieli. Samuel Beckettin absurdi näytelmä, jossa odotetaan herra Godota saapuvaksi, mutta hän ei koskaan saavu. Samaa epäilevät monet e-kirjasta. Monet ihmiset ovat syntyjään tai viimeistään ikäännyttyään huononäköisiä. Tällöin e-kirjan mahdollisuus tekstin suurentamiseen nousee arvoon arvaamattomaan. Viihde, roska. Lukulaitteen etu perinteiseen kirjaan on, että voi lukea mitä tahansa roskaa ilman että muut huomaavat ja katsovat nenäänsä pitkin. Itse asiassa ensimmäiset suosituiksi nousseet sähköiset kaunokirjalliset tekstit olivat nk. kioskiromantiikkaa. Applen lanseeraama puhelin, jolla voi lukea myös e-kirjoja. ISBN eli International Standard Book Number on kirjan yksiselitteinen tunnus. Fyysinen muoto voi olla painettu kirja, audiovisuaalinen tai elektroninen tallenne. Erillinen ISBN-tunnus annetaan jokaiselle julkaisumuodolle ja muutoksia sisältävälle painokselle. ISBN-tunnukset saa Suomen ISBN-keskuksesta Kansalliskirjastosta. ISSN (International Standard Serial Number) on jatkuvasti ilmestyvän tekstijulkaisun yksiselitteinen tunnus. 13

16 PA LV E LU T, R AT K A I S U T J A T U OT T E E T Language Management Translations Käännöspalvelut ja käännöstyökalut Monikielisen viestinnän parhaat ratkaisut (tekninen) kääntäminen lokalisointi konekääntäminen kääntämisen apuvälineet tekninen kirjoittaminen tekstien saattaminen julkaisukuntoon tulkkaus Kirjoittajan ja lukijan työpöytä Lisää älyä kirjoittamiseen Read and Write kielentarkistusohjelmat räätälöidyt kielen- ja tyylintarkistimet haku- ja etsintätyökalut monikieliset ja uudelleenkäytettävät sisällöt Tekstityökalut Etsimisen tehostamiseen ja tiedonhallintaan Text tekstihaku tekstinlouhinta

17 käännös- ja kieliteknologiaprojektit Speech Puhetyökalut Säästöä kustannuksiin puheentunnistus, erityisesti puheohjaussovellukset tekstin muuttaminen puheeksi puhujantunnistus ihmisen ja koneen vuorovaikutus Julkaisut Vanhaa ja samalla täysin uutta Publishing sanakirjat ja sanastot Lingsoft One-Hour Words Lingsoft Language Library julkaisualan ja julkaisujärjestelmien kielityökalut OpPIMISsovellukset ja apuvälineet Saatavuus, helppous, ymmärrettävyys! Edu apuvälineet viestinnän avuksi käyttöä helpottavat sovellukset opetussovellukset auttavat itseopiskelua Teknologiat ja resurssit Sovelluskehittäjille ja tutkijoille R&D sana- ja lauseanalyysi sanastot tietokoneohjelmiin, leksikot innovaatiot

18 itse tuhoutuva joko-tai-väite Esine, joka tuhoaa itse itsensä kun sitä ei enää tarvita. Maailman kuuluisin itse tuhoutuva nauha löytyy 60-luvun teeveesarjasta Vaarallinen tehtävä, jonka jokaisen jakson alussa tehtävänanto kuunneltiin nauhalta joka lopuksi katosi savuna ilmaan. Sonyn e- kirjojen lukulaiteversiossa kirjaston kirjoille käy samalla lailla laina-ajan loputtua, tosin ilman savua. Ajatus, että asiat ovat joko yhdellä tai toisella tavalla. E-kirjan kohdalla helposti kuvitellaan, että e-kirja syö perinteisen paperisen kirjan tai päinvastoin että e-kirja ei lainkaan pärjää perinteiselle. Niin se ei ole: molemmissa on vahvuutensa. läpilyönti Jonkin asian murtautuminen suosioon. E- kirjan läpilyöntiä on odotettu pitkään. kalankääre kansitaide kaukolaina kellastumine Perinteisen sanomalehden monikäyttöisyydestä kielii, että kun sen uutiset vanhenevat, sitä voi edelleen käyttää kalan tai vaikka kukkien kääreenä. Sähköisessä sanomalehdessä tätä mahdollisuutta ei ole toisaalta se ei myöskään koskaan vanhene, koska se päivittyy jatkuvasti. Tärkeä osa kirjojen viehätystä ovat kauniit kannet. Lukulaitteessakin kannet saa toki näkyviin, mutta ihan samasta asiasta ei kuitenkaan ole kyse. Nerokas keksintö, jolla muutaman päivän odottamalla voi tilata kaukaisesta kirjastosta itselleen haluamansa teoksen. Mikäli saman tekee e-kirjana, odotusaika lyhenee muutamaan sekuntiin. Vuosien varrella paperi kellastuu. Sen aiheuttaa puun lingiini, jota ei paperia tehtäessä pystytä poistamaan. E-kirjat eivät kellastu. Toisaalta kellastumisesta huolimatta painetut kirjat voivat olla satoja vuosia vanhoja elinkaari mihin e-kirjat tuskin yltävät. 16

19 Kindle kirjahylly kirjailija kirjakauppa Amazon Kindle on ensimmäinen tunnettu e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu lukulaite. Lukulaitteita on tosin ollut pilvin pimein aiemminkin. Yhteinen nimittäjä niille on ollut, ettei niistä mikään ole kummoisesti menestynyt. Huonekalu, jossa pidetään kirjoja - tai lasiesineitä jos kyse on vähemmän kulttuurisesta perheestä. Kirjahyllyyn yleensä kuuluu se, että kirjat ovat täydellisessä sekamelskassa eikä hakemaansa hevillä löydä. E-kirjahyllyssä kirjat ovat aina järjestyksessä. Ihminen, joka kirjoittaa kirjoja. Kirjailijan näkökulmasta e-kirja voi olla hyvä tai huono: se mahdollistaa suuremmat ja laajemmat markkinat mutta toisaalta pelkona on tekijänoikeuksien polkeminen, mikäli kirjat leviävät piraattikopioina kuten musiikille on käynyt. Kauppa, jossa myydään kirjoja ja paperitarvikkeita. E-kirjat muuttavat kilpailuasetelmaa, koska niiden kauppa käy vielä verkossa. Toisaalta paperikaan ei maailmasta tule loppumaan, joten perinteisiä kirjakauppiaita tullaan näkemään myös jatkossa. E- kirjat ovat myös mahdollisuus kirjakaupoille. Niitä myydään ihan samalla tavoin kuin muitakin kirjoja. Lisäksi perinteisen kirjan ja e-kirjan yhdistäminen yhdessä myytäväksi on mahdollista.. Haluatko saada tämän sanaston myös matkapuhelimeesi? Soita numeroon Puhelun hinta 0,95 /min + mpm. Sanasto-ohjelma toimii lähes kaikkien uusimpien puhelinmallien kanssa. Saatavana myös painettuna kirjana, e-kirjana ja äänikirjana 17

20 kirjanmerkki kirjarovio kirjasto klusteri koirankorva kopiosuojaus kärpänen Pieni, kaunis ja vasiten sitä tarkoitusta varten suunniteltu paperinpalanen, joka laitetaan siihen kohtaan kirjaa, mihin lukeminen jää. E-kirjastakin löytyy kirjanmerkki, joskaan se ei ole paperinen. Rovio jossa poltetaan kirjoja. Pahamaineisin kirjarovio paloi kristalliyönä 1938 natsi- Saksassa. E-kirjoista ei roviota saa, sillä ympäristöviranomaiset ovat kieltäneet muovin polttamisen. Vakavasti puhuen: tiedon sähköistyminen hankaloittaa sensuuria, kuten viranomaiset niin Kiinassa, Burmassa kuin Iranissakin ovat saaneet huomata. Yleensä yhteiskunnan ylläpitämä paikka, josta voi lainata ilmaiseksi kirjoja. Monet kirjastoihmiset suhtautuvat varauksella e- kirjaan, vaikka toisaalta esimerkiksi yliopistokirjastojen uusista kirjoista jo valtaosa on sähköisiä. Samanlaisten toimijoiden rypäs. Nykyään klustereista puhuttaessa tarkoitetaan usein myös osaamiskeskittymiä. Suomessa on erittäin voimakas paperin ympärille syntynyt klusteri, jonka moniin haasteisiin kuuluu myös se, että tiedon sähköistyessä paperin kulutus vähenee tai ainakin muuttuu. Kun kirjan sivun taivuttaa sen merkiksi, mihin kohtaan lukeminen on jäänyt, sanotaan sitä koirankorvaksi. E-kirjassa ei voi tehdä koirankorvaa, mutta lukupaikan voi merkitä muulla tavalla. Tapa estää dokumentin kopioiminen. Kopiosuojaus on kuitenkin kuluttajan kannalta ongelmallinen, koska se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että laillisesti ostetun musiikin tai kirjan käyttö rajoittuu tai pahimmillaan on jopa laiteriippuvaista. Musiikkibisneksestä kopiosuojauksesta on luovuttu ja se lienee myös e-kirjan tie. Kaksisiipinen ärsyttävä hyönteinen, joka on hyvin nopea. Sellaisen voi saada tapettua pokkarilla, mutta lukulaitteella ei kannata yrittää. 18

21 lainaaminen logistiikka kieliteknologia kirjapaino laina-aika long tail Jonkin asian luvallinen ottaminen hetkeksi käyttöön. E-kirjan lainaaminen on hyvin helppoa verrattuna perinteisiin kirjoihin ja kirjastoon. Yleensä kun puhutaan logistiikasta, tarkoitetaan tavaroiden valmistuksen, kuljetuksen, varastoinnin ja myynnin ketjua. Esimerkiksi kirja-alalla on hyvin suuri ja kallis logistinen ponnistus saada teos ajallaan jokaiseen maan kirjakauppaan. Kirjan tekemisen kustannuksista varastointi ja kuljetus muodostavat ison osan. E-kirjassa nämä kulut jäävät kokonaan pois. Pelottavan kuuloinen termi, jonka sovellukset ovat kuitenkin hyvin hyödyllisiä. Niitä ovat esimerkiksi sähköiset sanakirjat, tekstin konekäännös, sanan eri taivutusmuodot ymmärtävä haku ja tekstin kuuleminen tekopuheena puhuttuna. Kaikki asioita jotka liittyvät oleellisesti myös e-kirjaan. Kone tai laajemmin yritys - joka valmistaa fyysisen kirjan. Painokulut ovat suurin yksittäinen kirjan kuluerä. E-kirjassa painokuluja ei ole lainkaan. Yleensä kirjastoissa se aika, jonka jälkeen kirjat pitää palauttaa. E-kirjan kohdalla myöhästymismaksuista ei tarvitse murehtia, sillä kirjat palautuvat kirjastoon tai lakkaavat toimimasta - automaattisesti laina-ajan umpeuduttua. Pitkä häntä. Alun perin Wired-lehden päätoimittaja Chris Andersonin kehittämä termi, jolla viitataan ansaintalogiikkaan. Kun perinteisesti kirja-ala on tehnyt tilinsä hiteillä, e-kirjan kohdalla - kun varastointitai painokuluja ei ole lainkaan raha voidaan kerätä myös pitkän ajan kuluessa pienistä puroista. Myymällä siis pieniä määriä mutta vuodesta toiseen. 19

22 lukukokemus lukuohjelma Lulu Tunne, fiilis, joka jonkin asian lukemisesta syntyy. Lukukokemukseen vaikuttaa paitsi tekstin sisältö, myös se, onko teksti sopivan kokoista, taitettu kauniisti jne. Yksi e-kirjoihin kohdistuva vasta-argumentti on, että niitä on hankala tai raskas lukea ja lukukokemus siksi huonompi kuin perinteisissä kirjoissa. Ohjelma, jota lukulaitteet käyttävät. Näitä on monia erilaisia eikä yhtä standardia ole. Yleisin muoto on pdf. Omakustantamisen lippulaiva. Omakustanteen tekeminen on ylipäänsä alati helpompaa, sillä e-kirjassa monet perinteiset kustantajan rahareiät katoavat tyystin. luokitus löydettävyys Dokumenttien sijoittaminen sisältönsä mukaisesti ryhmiin niin, että samanaiheiset dokumentit sijoitetaan yhteen ryhmään, jolloin ne myös löytyvät helpommin. Tunnetuin luokittelu on yleisten kirjastojen kymmenluokittelun (YKL). Myös muita luokitusjärjestelmiä on käytössä. Esim. tieteelliset kirjastot käyttävät yleisimmin UDKluokitusta. Tavallisten kirjastojen luokitusjärjestelyn muuttaminen on lähes mahdoton prosessi, e-kirjastoissa se taas onnistuu periaatteessa nappia painamalla kunhan joku vain on ensin merkinnyt mihin kaikkiin luokitusjärjestelmiin kirja kuuluu. Tiedosta tai kirjasta ei ole paljon iloa, ellei sitä löydä. Digitaalisuus tekee sen, että e- kirjat ovat helposti löydettävissä ja toisaalta niiden sisältämä tieto niin ikään helposti haettavissa. 20

23 MARC-formaatit MARC on lyhenne sanoista MAchine Readable Cataloguing. Se on kirjastojen luokitteluun käyttämä formaatti. Suomen kirjastojen tiedontallennuksessa on tällä hetkellä (v. 2008) käytössä kolme erilaista MARC-formaattia: FINMARC, MARC21-Fin ja MARC 21. Kirjastojen kansallisen ja jatkuvasti lisääntyvän kansainvälisen yhteistyön kannalta hajanainen MARCtilanne on huono asia. marginaalimerkintä metatieto Mobipocket mobiilikirja MP3 Nelli-portaali Newton Kirjan marginaaliin omakätisesti tehty huomio. E-kirjoihin voi tietysti tehdä saman. Tietoon liittyvä tieto. Esimerkiksi kirjojen luokittelussa kirjoihin liitetään tiettyjä tietoja otsikoita, asiasanoja ja vastaavia, joiden avulla tieto löytyy paremmin. Vuonna 2000 perustettu ranskalainen, sittemmin Amazonin ostama yritys, jonka kehittämä ilmainen Mobipocket Reader -ohjelmisto toimii useimmissa e-kirjojen lukulaitteissa, kämmentietokoneissa ja kännyköissä. m-kirja. Matkapuhelimessa tai PDA-laitteessa eli kämmentietokoneessa luettava kirja. Äänitiedoston tiedostomuoto. Musiikin lisäksi MP3 mahdollistaa myös äänikirjojen kuuntelun. Nelli eli National Electronic Library Interface on kansallinen kirjastojen tiedonhakujärjestelmä. Se on käytettävissä yliopisto- ja ammattikorkeakoulu- kirjastoissa sekä yleisissä kirjastoissa. Nelli on metahakujärjestelmä, jolla käyttäjä voi suorittaa tiedonhaun useista tietokannoista ja muista tiedonlähteistä samalla kertaa. Kuuluisa englantilainen fyysikko, joka on tunnettu erityisesti painovoimalaistaan. Kun Apple teki ensimmäisiä yrityksiä käsitietokoneeksi 1990-luvulla, se nimesi laitteen miksipä muuksi kuin Newtoniksi omenan ja Newtonin yhteys kun on niin kuuluisa. 21

24 Nokia Communicator näkymä näyttö omakustanne omistuskirjoitus Onix-muoto paino painosmäärä Kännykkä, jolla voi lukea myös e-kirjoja. E-kirjojen yhteydessä voi tarkoittaa esimerkiksi näkymää kirjaan tai kirjastoon. Kumpaakin on helppo muokata. Kirjan saa näkymään vaikka suurennettuna. E-kirjastoa taas voi selata kymmenluokituksen lisäksi vaikkapa tekijän mukaan järjestettynä. Ruutu, jolta asioita katsotaan tai luetaan. Nykyisissä e-kirjojen lukulaitteissa on yleensä noin kuuden tuuman kokoinen näyttö. Tekijän itsensä kustantama teos. E-kirjan tekemisen kustannukset ovat minimaaliset verrattuna perinteiseen painotuotteeseen. Toisaalta monet omakustanteiden tekijät nimenomaan haluavat nähdä hengentuotteensa konkreettisena kirjana. Kirjailijan omakätisesti kirjoittama allekirjoitus tai pieni teksti kirjan alkulehdelle. E- kirjaan sellaista ei voi saada. Onix-muoto on tarkoitettu kirjaan liittyvien tuotetietojen sähköiseen välittämiseen kirjaalan toimijoiden kesken. Kirja-alan ONIX (Online Information exchange) perustuu kansainväliseen ONIX for Books standardiin. Tuotetietojen siirto on tehokkaampaa ja nopeampaa, kun kaikki alan toimijat käyttävät samaa standardia. Kun painavimmat perinteiset kirjat painavat monta kiloa, e-kirja painaa yhtä paljon kuin sen lukulaitteen paino. Itse asiassa kokonainen e-kirjasto painaa saman verran kuin lukulaite merkittävä etu esimerkiksi matkoilla, kun ei tarvitse raahata mukana ylimääräistä painolastia. Kappalemäärä, joka kirjaa tai lehteä on painettu. E-versioissa painosmäärällä ei ole väliä. Painos ei lopu ikinä kesken, eikä varastoinnista tarvitse murehtia, sillä virtuaalihyllyllä on aina tilaa. 22

25 paperossi PDF pienkustantaja pilviarkkitehtuuri Päivän Profeetta Reader Daily Edition Itse kääritty tupakka. Erityisesti sota-aikana, kun sätkäpaperia ei ollut, Raamatun ohuet sivut sopivat siihen tarkoitukseen mainiosti. E-kirjan sivuilla ei kannata edes yrittää. Portable Document Format Adoben kehittämä käyttöjärjestelmäriippumaton, siirrettävä tiedostomuoto. PDF:n katselu ei ole siis riippuvainen niistä ohjelmista, joilla se on luotu sen sijaan katselu se vaatii Acrobat ohjelman. Yksi avain PDF:n menestykseen olikin Adoben idea jakaa Acrobat Reader - ohjelmaa ilmaiseksi. Kustannusyritys, joka julkaisee vain vähän ja usein hieman marginaalista kirjallisuutta kuten vaikkapa runoja. Pienkustantajille e- kirjat ovat selvä mahdollisuus, koska logistiikka on kevyempää ja markkinointikin helpompaa. Ajatus, jonka mukaan tieto siirtyy yhä enemmän verkkoon, josta se tarvittaessa haetaan. Toisin sanoen kun nykyisin tieto on yleensä tallennettuna yksittäisille tietokoneille, kehitys kulkee siihen suuntaan, että kaikki tieto on verkossa. E-kirjojen näkökulmasta se voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kun kirjoja päivitetään, käyttäjä saa lukulaitteelleen aina uusimman version. Harry Potter kirjojen taikasanomalehti. Se muistuttaa e-kirjoja tai ehkä pikemminkin elektronisia sanoma- ja aikakauslehtiä - sikäli, että molemmissa on liikkuvaa kuvaa. Pottereissa valokuvat elävät, kun taas e-lehtiin voidaan yhdistää esimerkiksi videoleikkeitä. Sonyn e-kirjojen lukulaite, jolla voi ladata uutta luettavaa lennossa langattoman 3Gyhteyden avulla. Laitteen muistiin mahtuu yli tuhat kirjaa ja sillä voi lukea myös sanoma- ja aikakauslehtiä. 23

Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta. Pirjo Rautianen / Moguli pr

Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta. Pirjo Rautianen / Moguli pr Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta Pirjo Rautianen / Moguli pr 1 Sähköinen julkaiseminen tietokirjailijan näkökulmasta -tutkimuksen on ideoinut ja toteuttanut uusmediatutkija, FM Pirjo

Lisätiedot

WEB 2.0 PALVELUT JA NIIDEN HYÖDYNTÄMINEN YRITYSTOIMINNASSA

WEB 2.0 PALVELUT JA NIIDEN HYÖDYNTÄMINEN YRITYSTOIMINNASSA WEB 2.0 PALVELUT JA NIIDEN HYÖDYNTÄMINEN YRITYSTOIMINNASSA Case: Lahden hiihtomuseo LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Yritysviestintäjärjestelmät Opinnäytetyö Kevät 2009 Tuukka

Lisätiedot

Ohjelmistojen lokalisointi ja kansainvälistäminen

Ohjelmistojen lokalisointi ja kansainvälistäminen Ohjelmistojen lokalisointi ja kansainvälistäminen Matti Riikonen 24.8.2006 Joensuun yliopisto Tietojenkäsittelytiede Pro gradu -tutkielma Tiivistelmä Tämän tutkielman aiheena on kansainvälisen ohjelmiston

Lisätiedot

HAKUKONEOPTIMOINTI. Ulkoinen sekä sisäinen optimointi sekä tärkeimmät toimenpiteet näkyvyyden parantamiseksi. Opinnäytetyö (AMK)

HAKUKONEOPTIMOINTI. Ulkoinen sekä sisäinen optimointi sekä tärkeimmät toimenpiteet näkyvyyden parantamiseksi. Opinnäytetyö (AMK) 1 Opinnäytetyö (AMK) Tietojenkäsittelyn koulutusohjelma Sähköisen liiketoiminnan järjestelmät 2014 Sanna-Mari Tavola HAKUKONEOPTIMOINTI Ulkoinen sekä sisäinen optimointi sekä tärkeimmät toimenpiteet näkyvyyden

Lisätiedot

I n t e r v a l l i 1 2007

I n t e r v a l l i 1 2007 Intervalli 1 2007 Intervalli 2007 Musiikkikirjastoalan aikakausjulkaisu ISSN 1796-7392 20. vuosikerta Julkaisija Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry PL 148, 01301 Vantaa www.kaapeli.fi/~musakir musakir@kaapeli.fi

Lisätiedot

IMPULSSIOSTOT. Verkko mahdollistaa kepeät 2/2010. PANDURO käsillä tekemisen iloa Pohjoismaissa

IMPULSSIOSTOT. Verkko mahdollistaa kepeät 2/2010. PANDURO käsillä tekemisen iloa Pohjoismaissa 2/2010 Suuri Suomalainen Kirjakerho VAHVASTI SUOMALAISTEN SYDÄMISSÄ PANDURO käsillä tekemisen iloa Pohjoismaissa Verkko mahdollistaa kepeät IMPULSSIOSTOT HANSAPRINTIN ASIAKASLEHTI hansapress 2/2010 pääkirjoitus

Lisätiedot

TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS

TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS 1 Minna Haarala TYYLIKKÄÄN JA KÄYTETTÄVYYDELTÄÄN HYVÄN WWW-SIVUSTON SUUNNITTELU JA TOTEUTUS Case Mainoset ja Maigrafi Oy Liiketalouden koulutusohjelma 2004 2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 1 1.1 Työn taustaa...

Lisätiedot

3. TIEDOTTAMINEN JA PR... 9 1. MITÄ E-BUSINESS ON?...11

3. TIEDOTTAMINEN JA PR... 9 1. MITÄ E-BUSINESS ON?...11 e-business Sisällysluettelo 1. SÄHKÖPOSTI... 5 JOUKKOPOSTITUS... 5 POSTITUSLISTAT... 5 2. WWW... 7 SIVUSTOT... 7 BANNERIT... 8 ADVERTORIAALIT JA INTERSTITIAALIT... 8 3. TIEDOTTAMINEN JA PR... 9 1. MITÄ

Lisätiedot

Verkkoon liittyviä käsitteitä.

Verkkoon liittyviä käsitteitä. Verkkoon liittyviä käsitteitä. 3G (third generation) ARPANET Asynkroninen Avoin lähdekoodi Avatar Banneri Bloggaus Blogi Chat 3G on yleinen lyhenne ns. kolmannen sukupolven matkapuhelinteknologialle. 3G:n

Lisätiedot

Tietokone avuksi ja iloksi

Tietokone avuksi ja iloksi Tietokone avuksi ja iloksi - myös omien luovien tuotosten teossa Ensimmäinen Tietokone avuksi ja iloksi opasti käyttämään tietokonetta, hakemaan tietoa verkosta ja käyttämään verkkopalveluita. Nyt käsissäsi

Lisätiedot

Patenttitiedon hyödyntäminen tuoteideoiden arvioinnissa ja valinnassa. InnoTransfer tietoa ammattikorkeakouluille ja pk-yrityksille.

Patenttitiedon hyödyntäminen tuoteideoiden arvioinnissa ja valinnassa. InnoTransfer tietoa ammattikorkeakouluille ja pk-yrityksille. IPR Tiedonhallinta Innovaatiojohtaminen PK-yritykset AMK InnoTransfer tietoa ammattikorkeakouluille ja pk-yrityksille Patenttitiedon hyödyntäminen tuoteideoiden arvioinnissa ja valinnassa Pekka Koivukunnas

Lisätiedot

Ohjeita yhteisöille julkaisujärjestelmän HELI RANTANEN

Ohjeita yhteisöille julkaisujärjestelmän HELI RANTANEN Ohjeita yhteisöille julkaisujärjestelmän hankintaan HELI RANTANEN Sisällys ESIPUHE 3 1 ORGANISOINNISTA 5 2 JULKAISUJÄRJESTELMÄN HANKINTA IT-PROJEKTINA 8 Yleistä 8 3 SIVUJEN SUUNNITTELU 15 Yleistä 15 Perussivu

Lisätiedot

2. Luku Digitaalista kuvitusta...5 Kuvan siirto kamerasta tietokoneelle Kuvankäsittely Sähköposti ja Internet Kuvien esittäminen Tulostaminen

2. Luku Digitaalista kuvitusta...5 Kuvan siirto kamerasta tietokoneelle Kuvankäsittely Sähköposti ja Internet Kuvien esittäminen Tulostaminen SISÄLTÖ Johdanto...1 Tietokone avuksi ja iloksi - myös omien luovien tuotosten teossa 1. Luku Osaatko imuroida, polttaa ja skannata?...2 Tiedon tallentaminen CD:lle ja DVD:lle Ohjelmien asennus Windows-ympäristössä

Lisätiedot

Musiikkipalveluita julkisesta kirjastosta myös tulevaisuudessa 1

Musiikkipalveluita julkisesta kirjastosta myös tulevaisuudessa 1 Musiikkipalveluita julkisesta kirjastosta myös tulevaisuudessa 1 Heikki Poroila Mitä tapahtuu perinteisen kirjastopalvelun jälkeen? Erilaiset vaihtoehdot nähdään yleensä hyvin äärimmäisinä. Osa ihmisistä

Lisätiedot

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net

Kotisivujen abc. Kotisivujen abc s. 1 www.planeetta.net Kotisivujen abc Sisällysluettelo: Kotisivujen abc... s. 1 1. Perusteet... s. 2 2. Suunnittelu... s. 5 3. Koosto... s. 9 4. Julkaisu... s. 12 5. Ylläpito ja päivitys... s. 14 6. Markkinointi... s. 15 Kotisivut

Lisätiedot

Internet-markkinointisuunnitelma

Internet-markkinointisuunnitelma Internet-markkinointisuunnitelma Case: PIEneering Oy LAHDEN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalouden koulutusohjelma Markkinointi Opinnäytetyö Valmistumisaika kevät 2011 Meeri Sippo Lahden ammattikorkeakoulu Koulutusohjelma

Lisätiedot

-opas Näin markkinoit yritystäsi internetissä.

-opas Näin markkinoit yritystäsi internetissä. -opas Näin markkinoit yritystäsi internetissä. Hakusanamainonta internetissä onnistuneen mainoksen luominen vaihe vaiheelta. Lue, miten muut yritykset ovat onnistuneet mainonnassaan Google AdWordsin avulla.

Lisätiedot

WWW-SISÄLLÖNHALLINTAJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN

WWW-SISÄLLÖNHALLINTAJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN Lappeenrannan teknillinen yliopisto Teknistaloudellinen tiedekunta Tuotantotalouden koulutusohjelma Diplomityö Olli Makkonen WWW-SISÄLLÖNHALLINTAJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN Työn tarkastaja: Professori Marko

Lisätiedot

Pk-yritys 2.0. - miten toimia sähköisesti verkottuvassa, yhteentoimivassa ja digitalisoituvassa maailmassa

Pk-yritys 2.0. - miten toimia sähköisesti verkottuvassa, yhteentoimivassa ja digitalisoituvassa maailmassa TIEKE TIETOYHTEISKUNNAN KEHITTÄMISKESKUS RY:N JULKAISUSARJA Pk-yritys 2.0 - miten toimia sähköisesti verkottuvassa, yhteentoimivassa ja digitalisoituvassa maailmassa 1 VILLE SAARIKOSKI 2 Julkaisija: TIEKE

Lisätiedot

Tietoyhteiskunnan arki

Tietoyhteiskunnan arki Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Tietoyhteiskunnan arki Tiedon ja taidon tie Johanna Korhonen ja Hannu Sokala (toim.) SITRA 207 Helsinki 1999 1 Tämä teos kuuluu Suomen itsenäisyyden juhlarahaston Sitran

Lisätiedot

VAPAAMMISTA KIRJALLISTEN JA TAITEELLISTEN TEOSTEN LISENSSIEHDOISTA. (Über Freien Licensvertrage für Scriftliche und Kunstliche Werk)

VAPAAMMISTA KIRJALLISTEN JA TAITEELLISTEN TEOSTEN LISENSSIEHDOISTA. (Über Freien Licensvertrage für Scriftliche und Kunstliche Werk) VAPAAMMISTA KIRJALLISTEN JA TAITEELLISTEN TEOSTEN LISENSSIEHDOISTA (Über Freien Licensvertrage für Scriftliche und Kunstliche Werk) Mikko Välimäki, OTK, tutkija, Helsinki Institute for Information Technology

Lisätiedot

Tietoa, taitoa, tarinoita 1/2013 LUKUKOIRA- TOIMINTA SÄKYLÄSSÄ. Kulttuuripersoona. Alpo Suhonen. Porin kirjastoauto täyttää 10 vuotta!

Tietoa, taitoa, tarinoita 1/2013 LUKUKOIRA- TOIMINTA SÄKYLÄSSÄ. Kulttuuripersoona. Alpo Suhonen. Porin kirjastoauto täyttää 10 vuotta! 1/2013 atakirjastot Tietoa, taitoa, tarinoita Porin kirjastoauto täyttää 10 vuotta! LUKUKOIRA- TOIMINTA SÄKYLÄSSÄ Kulttuuripersoona Alpo Suhonen Pääkirjoitus Kirjastolle ja käyttäjälle voi muodostua elinikäinen

Lisätiedot

Copyright (c) 2011 by ERYICA asbl

Copyright (c) 2011 by ERYICA asbl Copyright (c) 2011 by ERYICA asbl Opas turvalliseen ja laadukkaaseen toimintaan verkossa Nuorten tieto- ja neuvontatyöntekijöiden työkalupakki TOIMITTAJAT Patrick Daniels Alexandra Cangelosi Julkaisua

Lisätiedot

ESPOO 2007 VTT TIEDOTTEITA 2369. Googlen mainokset ja muita sosiaalisen median liiketoimintamalleja

ESPOO 2007 VTT TIEDOTTEITA 2369. Googlen mainokset ja muita sosiaalisen median liiketoimintamalleja ESPOO 2007 VTT TIEDOTTEITA 2369 Googlen mainokset ja muita sosiaalisen median liiketoimintamalleja VTT TIEDOTTEITA RESEARCH NOTES 2369 Googlen mainokset ja muita sosiaalisen median liiketoimintamalleja

Lisätiedot

Heidi Ahvensalmi PIENYRITYKSEN KOTISIVUJEN KÄYTTÖÖNOTTO

Heidi Ahvensalmi PIENYRITYKSEN KOTISIVUJEN KÄYTTÖÖNOTTO Heidi Ahvensalmi PIENYRITYKSEN KOTISIVUJEN KÄYTTÖÖNOTTO PIENYRITYKSEN KOTISIVUJEN KÄYTTÖÖNOTTO Heidi Ahvensalmi Opinnäytetyö Syksy 2012 Tietojenkäsittelyn Koulutusohjelma Oulun seudun ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Miten teinit kokevat jakamisen sosiaalisessa mediassa?

Miten teinit kokevat jakamisen sosiaalisessa mediassa? Miten teinit kokevat jakamisen sosiaalisessa mediassa? Ahonen, Atso Hepolehto, Iida 2014 Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Leppävaara Miten teinit kokevat jakamisen sosiaalisessa mediassa? Ahonen,

Lisätiedot

OTA-kirjasto E 3. Espoo 2005 YLIOPISTOT KUSTANTAJINA. Diplomityö. Harri Leinikka. ABTEKNILLINEN KORKEAKOULU Kirjasto

OTA-kirjasto E 3. Espoo 2005 YLIOPISTOT KUSTANTAJINA. Diplomityö. Harri Leinikka. ABTEKNILLINEN KORKEAKOULU Kirjasto OTA-kirjasto E 3 Espoo 2005 YLIOPISTOT KUSTANTAJINA Diplomityö Harri Leinikka ABTEKNILLINEN KORKEAKOULU Kirjasto OTA-kirjasto E 3 Espoo 2005 YLIOPISTOT KUSTANTAJINA Diplomityö Harri Leinikka Teknillinen

Lisätiedot

URHEILUSEURAN VIESTINTÄOPAS. Syyskuu 2014

URHEILUSEURAN VIESTINTÄOPAS. Syyskuu 2014 URHEILUSEURAN VIESTINTÄOPAS Syyskuu 2014 SISÄLLYS Sisältö Esipuhe Osa 1: Seuraviestintä 1. Seuraviestintä kert urheiluseuran vireestä 2. Seuran oman viestin jäljillä 3. Sisäinen viestintä kokoaa joukon

Lisätiedot

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez

TOIMIVAT KOTISIVUT. ja menestyvä markkinointi 2014. Sisään! Roy Gonzalez TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Sisään! Roy Gonzalez 2 TOIMIVAT KOTISIVUT ja menestyvä markkinointi 2014 Hyvä lukija, Olen koko aikuisikäni ollut mukana markkinoinnin ja mainonnan maailmassa.

Lisätiedot

Chat-neuvonnan kokeilu Helsingin kaupunginkirjastossa

Chat-neuvonnan kokeilu Helsingin kaupunginkirjastossa Helsingin kaupunginkirjasto 1.9.2003 Jouni Juntumaa Chat-neuvonnan kokeilu Helsingin kaupunginkirjastossa Johdanto... 2 Miksi?... 3 Monenlaisia tiedontarpeita... 4 Esteitä... 4 Tuottavuuden parantaminen...

Lisätiedot