E-kirja tunnissa. Opas kannettaviin kirjastoihin

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "E-kirja tunnissa. Opas kannettaviin kirjastoihin"

Transkriptio

1 E-kirja tunnissa Opas kannettaviin kirjastoihin

2 Tutustu myös ONE-HOUR WORDS -sarjassa aiemmin ilmestyneisiin sanastoihin osoitteessa J u l k a i s t u t s a n a s t o t : Agricola tunnissa Turku tunnissa Purjehdus tunnissa Alvar Aalto tunnissa Naantali tunnissa Suomen Joutsen tunnissa Suuret purjelaivat tunnissa

3 E-kirja tunnissa Opas kannettaviin kirjastoihin Tuottaja: Toimittajat: Lingsoft Oy Juhani Reiman ja Roope Lipasti Kustantaja: Lingsoft Oy Tekijänoikeuden haltija: Lingsoft Oy, 2009 Taitto: Desigence Turku 1. painos ISBN (nid.) ISBN (PDF) ISBN (XML)

4 SISÄLLYS Hyväpaha e-kirja 3 Sanasto 5 Tietokilpailu 28

5 H y v ä p a h a e - k i r j a E-kirjasta monelle tulee ensimmäiseksi mieleen ryhtyä vastustamaan sitä. Ajatellaan mitä järkeä olisi vaihtaa laiturinnokassa luettu dekkari muovikuoriseen lukulaitteeseen. Ei kiitos. Toisaalta vilkaisu melkein mihin tahansa kirjahyllyyn osoittaa, etteivät nekään ihan täydellisiä ole. Epäjärjestys on piinaavaa puhumattakaan siitä, kuinka paljon hyllyillä lepää vanhoja raportteja, selvityksiä ja erilaisia tietokirjoja, joissa varmasti on paljon tärkeää tietoa, mutta jotka suurimman osan vuosista ennen vanhenemistaan lähinnä vievät hyllytilaa ja ovat rumia. Tässä kohdin e-kirjan edut ovat ilmeiset. Tieto pysyy järjestyksessä ja ajan tasalla. Se ei vie tilaa. Se on haettavissa yhdestä kirjasta yhtä helpolla kuin kokonaisesta kirjastosta. Myös julkaiseminen e-kirjana on paljon helpompaa ja huokeampaa. Kirjojen painokset eivät lopu koskaan ja lukemiseen saa sellaisia apuneuvoja, joista ei ennen voinut uneksiakaan. Esimerkiksi vanhusväestö epäilemättä arvostaa mahdollisuutta suurentaa tekstin fonttia napin painalluksella. Tähän kirjaseen on koottu tietoa e-kirjasta sen hyvistä ja huonoista puolista. E-kirja tuskin tulee syrjäyttämään perinteistä kirjaa, mutta jo nyt se laajentaa merkittävästi kirjan käyttömahdollisuuksia ja saatavuutta. E-kirja on mahdollisuus, ei uhka. Suomen Turussa syyskuussa 2009 Toimittajat

6

7 S a n a s t o 3000 eaa Ensimmäiset kirjoitusjärjestelmät kehittyivät. Niitä olivat nuolenpääkirjoitus ja egyptiläiset hieroglyfit eaa Seemiläiselle kielelle kehitettiin ensimmäiset aakkoset eaa Foinikialainen aakkosto, joka on perustana myös meidän käyttämillemme kirjaimille. 868 Vuosi, jolloin tehtiin vanhin kokonaisena näihin päiviin säilynyt painettu kirja. Se löytyi Luoteis-Kiinasta ja on nimeltään Timanttisuutra Johannes Gutenberg keksi painokoneen Suomessa painetaan ensimmäiset kirjat: kaksi latinankielistä väitöskirjaa Yhdysvaltalainen Michael Hart sai käyttöönsä runsaasti tietokoneaikaa ja pohti mitä sillä tekisi. Hän päätyi siirtämään kirjoja sähköiseen muotoon. Ensimmäinen e-kirja oli Yhdysvaltain itsenäisyyden julistus. Hartin työstä syntyi sittemmin Hutenberg-projekti Suuret alan toimijat alkoivat ottaa e-kirjan tosissaan. Tämäkin julkaisu on tavutettu ja oikoluettu Lingsoft Proofreader for Adobe InDesign -kielentarkistusohjelmalla Adobe Vuonna 1982 perustettu amerikkalainen tietokoneohjelmia valmistava yritys. Adoben kaikkien tuntema tuote on Acrobat Reader, ilmaisohjelma, jolla voi lukea pdf-muodossa olevia dokumentteja. PDF-tiedostojen nerokkuus on siinä, että ne pysyvät samanlaisina kun niitä siirtää tietokoneesta toiseen eli esimerkiksi kuvia tai fontteja ei tarvitse erikseen ladata mukaan. PDF on yksi e-kirjan julkaisumuodoista.

8 Adobe Digital Editions. ALV aurinko avainsana asiasana avoin asiasanoitus l. folksonomia Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka osin korvaa Adobe Acrobatin. Ohjelma on ilmainen ja se on edellytys mm. Ellibsin e- kirjojen lukuun. com/products/digitaleditions/ Arvonlisävero. Jostakin syystä e-kirjaa ja painettua kirjaa verotetaan eri tavoin. Painetun kirjan alv on 8 % ja e-kirjan 22 %. Jo tästäkin syystä e-kirja voi odotuksien vastaisesti olla kalliimpi kuin painettu kirja. Tähti, josta ainakin välillisesti kaikki planeettamme elämä saa voimansa. Myös e-kirjojen akut toimivat usein aurinkoenergialla tai ylipäänsä valon voimalla. Luonnollisen kielen sana, joka kuvaa kirjan tai asiakirjan sisältöä. Jotta tietokantaan viedyt julkaisut löytyisivät, niiden sisältö on kuvattu asiasanoilla. Asiasanat ovat valikoituja sanoja, termejä, joita käytetään kuvaamaan vaikkapa kirjojen sisältöä tietokannoissa. Asiasanastojen termeillä tehdyt haut johtavat yleensä tarkempiin hakutuloksiin kuin avainsanahaut. Asiasanahaku hakee termejä dokumentin sisältöä kuvaavasta asiasanakentästä, kun taas sanahaku kohdistuu tietueen kaikkiin hakukelpoisiin kenttiin. Yhteisöllisesti tuotettu, avoin luokittelujärjestelmä, jonka avulla netin käyttäjät voivat luokitella kirjojen lisäksi muutakin sisältöä, kuten www-sivuja, valokuvia ja linkkejä. Tavoitteena on auttaa tiedon järjestämisessä ja parantaa hakuohjelmien tehokkuutta vapaasti valittavien avainsanojen avulla. Vaikka asiasanoitus ei olekaan ohjattua ja asiantuntijoiden tekemää, niin silti lopputuloksena asiakirjat löytyvät tehokkaasti.

9 Amazon avoimuus Book on Demand, BoD. BTJ CD Etelä-Amerikassa sijaitseva maailman pisin joki, joka kuljettaa viidenneksen maapallon meriin kulkeutuvasta makeasta vedestä. Amazon on myös maailman kuuluisin verkkokirjakauppa joskin nykyään se myy paljon muutakin kuin kirjoja. Yritys perustettiin 1994 ja oli yksi ensimmäisiä suuria verkkokauppoja. Amazonista saa tietysti myös e-kirjoja. Tietokoneohjelmistoissa ja erilaisissa standardeissa avoimuus tarkoittaa sitä, että niitä ovat olleet kehittämässä lukuisat ihmiset usein hyvää hyvyyttään. Esimerkiksi Linux on avoimeen lähdekoodiin perustuva käyttöjärjestelmä. Avoimuutta ei pidä kuitenkaan sekoittaa luvattomaan kopiointiin ja luvattomien kopioiden levittämiseen se ei ole avoimuutta vaan toisten työn itsekästä varastamista. Tiedosto, jota tulostetaan kirjaksi ja jälkikäsitellään yksi kerrallaan aina tarpeen mukaan. Näin asiakas voi tulostaa esim. kirjoja, joista ei ole taloudellisesti kannattavaa ottaa suuria painoksia tai joiden tekemiseen ei haluta tuhlata aikaa ja rahaa. On yrityksiä, joilta voit järkevällä hinnalla tulostaa vaikka vain yhden kirjan. Pohjoismaiden johtava kirjanvälittäjä. Suomessa se toimi ennen nimellä Kirjastopalvelu, ja edelleen kirjastot ovat sen suurin asiakasryhmä. CD eli compact disc on digitaalisen tiedon tallennusmedia, joka tuli markkinoille luvulla. Aluksi ceedeet eli romput valloittivat musiikkimarkkinat, sittemmin sen käyttö yleistyi muunlaisen tiedon tallentamisessa. CD-levyllä saa myös e-kirjoja, joskin aika on ajanut tämän tallennusmuodon ohi, ja verkon kautta kirjojen hankkiminen sujuu nopeammin ja helpommin.

10 DRM Dublin Core E Ink Corporation e-kaunokirja e-kirja e-kirjan lukija e-kirkonkirja Digital Rights Management, e-kirjoissakin käytettävä kopiosuojaus. DRM on kuitenkin hankala etenkin käyttäjän näkökulmasta, mistä syystä monet e-kirjojen toimittajat ovat hankkiutuneet siitä eroon. Kansainvälinen, erityisesti digitaalisten julkaisujen kuvailuun kehitetty metatietoformaatti (ks. metatieto). Dublin Core - metatiedon avulla on mahdollista kehittää nykyistä parempia hakupalveluita. E-kirjan näkökulmasta se siis helpottaa niiden luokittelua ja tiedon hakemista niistä perustettu yhdysvaltalaisyritys, jonka kehittämä sähkömuste tekee e-kirjojen lukukokemuksesta kutakuinkin samanlaisen, kuin jos luettaisiin perinteiseltä paperilta. Sähköisessä muodossa oleva kaunokirjallinen teos. Usein e-kirjojen vastustus liittyy juuri kaunokirjoihin. Ajatellaan, että esimerkiksi dekkarin lukemiseen kuuluu sisällön ohella myös se, miltä paperi tuntuu tai millainen kirjan kansi on. Nämä lukemisen ulottuvuudet e-kirjasta kieltämättä puuttuvatkin. Elektroninen kirja, sähkökirja. Digitaalisessa muodossa oleva kirja, jota luetaan lukulaitteen, tietokoneen tai kännykän avulla. E-kirjoja varten on kehitetty monia lukulaitteita ja kuten uusien teknologioiden kohdalla usein, standardit ovat vasta muodostumassa. Näin ollen eri lukulaitteet ovat saattavat olla toistensa kanssa yhteen sopimattomia, mikä puolestaan hidastaa alan kehitystä. USA:ssa suosituin lukulaite on Kindle. Toinen tunnettu merkki on Sony Reader, iphone on nousemassa myös suosituksi. Muita merkkejä ovat esim. BeBook, COOL-ER ja Irex. Turun kaupunginkirjastossa käytössä on Bookeenin Cybook. Kirkonkirjat ovat suurelta osin jo siirtyneet kaikkialla sähköisiksi. Se on kätevää, joskin vanhoissa, jopa metrin pitkissä ja monta kiloa painavissa kirjoissa oli kyllä oma viehätyksensä.

11 e-tenttikirja e-tietokirja Ebrary Edita Eduskunnan kirjasto e-kirjahylly Ellibs Elsevier Sähköisessä muodossa oleva esimerkiksi yliopiston kurssikirja. Tenttikirjat ovat tyypillisesti kirjoja, joita tarvitaan valtava määrä kerran vuodessa, mutta kun tenttipäivä on mennyt, kukaan ei ole kirjasta kiinnostunut. E-tenttikirja ratkaisee opiskelijoiden ikiaikaisen ongelman saada tarvittava kirja, koska kirjasto voi hankkia niitä tarpeellisen määrän helpommin ja huokeammalla. Sähköisessä muodossa oleva tietoteos. Tieto on usein sellaista, joka vanhenee ja joka kaipaa päivitystä, minkä lisäksi olisi mainio asia, jos tietokirjasta pystyisi hakemaan tarvitsemansa ilman että täytyy plärätä koko tuhatta sivua läpi. E-kirja tarjoaa kaiken tämän. Yhdysvaltalainen yritys, joka on erikoistunut e-kirjojen jakeluun. Suomessa sen palveluja käyttävät esimerkiksi yliopistokirjastot, joista on saatavana yli e-kirjaa eri tieteenaloilta. Suomalainen oppikirjakustantaja, jolla on myös paljon e-kirjoja Mainio kirjasto Arkadianmäellä. Vastoin monien luuloa se on avoinna kaikille kansalaisille. Eduskunnan kirjasto on erikoistunut eduskuntaan, lakiin sekä yhteiskunnallisiin asioihin keskittyvään kirjallisuuteen. Kirjasto käyttää suomalaisen Ellibsin e-kirjoja. Virtuaalinen kirjahylly, jossa kirjat ovat aina aakkosjärjestyksessä ja jonka voi hankkia Ellibs Oy:n kautta. Suomalainen e-kirjakaupan edelläkävijä: [Tämä rivimainoksena] Eräs maailman johtavista e-kirjojen kustantajista.

12 EPUB Ex libris munkkilatina Europeana FinELib flash Folksonomia EPUB eli electronic publication on e-kirjan vapaa ja avoin standardi, jonka kehittäjiä ovat mm. kustantajat. Sen yksi päätarkoituksista on saada kirjan sisältö sopimaan erilaisiin näyttölaitteisiin ja jakelukanaviin. Tämä nopeuttaa erilaisten versioiden tekemistä samasta sisällöstä. Kirjan alkuun liimattava omistajan merkki. Ex librikset ovat oma taiteenlajinsa, esimerkiksi Akseli Gallén-Gallela on suunnitellut niitä. Ex Libriksiä myös kerätään. E-kirjaan ex librikset eivät oikein istu. Keskiajan latinan nimitys, jota käytetään nykyään myös ammattikielestä, jota ymmärtää vain jokin hyvin pieni porukka. E-kirjoihin liittyy munkkilatinaa poikkeuksellisen paljon. Sisäpiiriläiset voivat keskustella esimerkiksi seuraavilla lyhenteillä: EPUB, XML, IDPF, OPS, OPF, OEB, OCF. Internetissä sijaitseva Euroopan digitaalisen kulttuurin ja taiteen keskus. Palvelun varsinainen sisältö sijaitsee eri maiden kansallisissa digitaalisissa kirjastoissa, mutta sitä ohjataan Hollannissa olevan keskuksen kautta. Suomi on Europeanassa mukana Kansallisen digitaalisen kirjaston kautta. Kansallinen elektroninen kirjasto. FinELib hankkii valtaosan suomalaisten kirjastojen elektronisista aineistoista. Aineistotarjontaan kuuluu kymmeniä tuhansia elektronisia lehtiä ja kirjoja sekä satoja tietokantoja. Flash-tekniikalla on mahdollista tehdä elävämpiä esityksiä. Se mahdollistaa myös äänen käytön sekä vuorovaikutteisten toteutusten, kuten pelien tekemisen. E-kirjoihin on mahdollista lisätä flash-tekniikkaa mahdollinen sovellus voisi olla vaikka tietokirjassa, jossa animaatiopätkä voisi auttaa havainnollistamaan jotain asiaa. Ks. avoin asiasanoitus 10

13 Translations Monikielisen viestinnän parhaat ratkaisut Lingsoft-ryhmään kuuluva PasaNet Oy eli nykyisin Lingsoft Translations on jo vuodesta 1990 kääntänyt tehokkaasti ja ammattitaitoisesti tietokoneohjelmia, toiminnanohjausjärjestelmiä, laivaerittelyjä, autojen käsikirjoja, raskaan teollisuuden aineistoja, tuoteluetteloja, Internet-sivuja, matkapuhelimien, pelikonsolien ja muun viihde-elektroniikan käyttöohjeita sekä Euroopan unionin asiakirjoja. Lingsoft Translationsilla on kokemusta laajojen ja tarkkuutta vaativien käännösprojektien hoitamisesta. Yhdistämme työssämme modernin tietotekniikan ja uusimmat apuvälineet sekä laadukkaan kääntämisen, jossa otetaan huomioon mm. kielen eri tyylit ja kohdealueen erityispiirteet. Lingsoft on joustava, nopea ja edullinen toimija. Lingsoft Translationsin lokalisointipalveluihin luottavat maailman johtavat matkapuhelinvalmistajat, maailman suosituimmat Internet-hakupalvelut ja suosituin pikaviestintäpalvelu sekä joukko maailman tunnetuimpia tietotekniikkayrityksiä.

14 kieli-identiteetti Frankfurt am Main Google Google-kirjat Grundtvig, Nikolai Gutenberg, Johannes ( ) Gutenberg-projekti ks. brändikieli. Vanha ja kaunis kaupunki Saksassa. Kuuluisa muun muassa kirjamessuistaan, joita on järjestetty 1400-luvulta saakka. E- kirja on tästä näkökulmasta näillä Euroopan suurimmilla kirjamessuilla uusi tuttavuus, sillä se löi itsensä siellä läpi vasta vuonna Maailman suosituin hakukone. Google on myös vahvasti mukana kirjojen digitoimisessa sen tavoitteena on skannata kaikki maailman kirjat ja hyvässä vauhdissa se onkin: skannattuna on jo yli seitsemän miljoonaa teosta. Google-kirjat -palvelussa voit tehdä hakuja miljoonista kirjastojen ja kustantajien teoksista ja esikatsella niitä. Haun voi tehdä vaikka yhdestä kirjan sisältämästä lauseesta. Tekijänoikeuksien näkökulmasta asia ei ole aivan yksinkertainen, semminkin, kun kirjailijoiden on täytynyt itse erikseen ilmoittaa, mikäli heidän teoksiaan ei saa digitoida. Nikolai Grundtvig ( ) oli tanskalainen pappi ja kirjailija, jota pidetään elinikäisen oppimisen pohjoismaisen perinteen luojana. Kansansivistystyön konkreettisin seuraus oli kirjastojen leviäminen myös Suomessa. Kirjapainokoneen keksijä. Ensimmäiseksi painettiin Raamattu sekä saksalaisia runoja. Vuonna 1971 alkanut sähköisten kirjojen projekti, joka tarjoaa ilmaiseksi tuhansia teoksia internetissä tosin internet nykyisessä muodossaan tuli mukaan kuvioon vasta melkoisesti myöhemmin. Suurin osa kirjoista on vapaasti levitettäviä, mutta projektissa on myös jonkin verran tekijänoikeuksien suojaamia teoksia, joiden kirjoittajilta on saatu siihen lupa. Toisin kuin Googlen vastaavassa projektissa, jossa kirjailijoiden on pitänyt kieltää, ellei heidän teoksiaan saa laittaa nettiin. 12

15 haettavuus Helmet HTML Huomenna hän tulee huononäköisyys hömppä iphone ISBN-tunnus ISSN-tunnus E-kirjojen loistava etu perinteisiin verrattuna on, että niistä voidaan tehdä hakuja. Kaikki kirjan sisältämä tieto löytyy nopeasti. Niin ikään haku voidaan kohdistaa useisiin e-kirjoihin. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten yhteinen verkkokirjasto, josta voi oman kirjastokortin tunnuksilla lainata muuna muassa e-kirjoja. Osoite Hypertext Markup Language nettisivujen tekemisessä käytetty ohjelmointikieli. Samuel Beckettin absurdi näytelmä, jossa odotetaan herra Godota saapuvaksi, mutta hän ei koskaan saavu. Samaa epäilevät monet e-kirjasta. Monet ihmiset ovat syntyjään tai viimeistään ikäännyttyään huononäköisiä. Tällöin e-kirjan mahdollisuus tekstin suurentamiseen nousee arvoon arvaamattomaan. Viihde, roska. Lukulaitteen etu perinteiseen kirjaan on, että voi lukea mitä tahansa roskaa ilman että muut huomaavat ja katsovat nenäänsä pitkin. Itse asiassa ensimmäiset suosituiksi nousseet sähköiset kaunokirjalliset tekstit olivat nk. kioskiromantiikkaa. Applen lanseeraama puhelin, jolla voi lukea myös e-kirjoja. ISBN eli International Standard Book Number on kirjan yksiselitteinen tunnus. Fyysinen muoto voi olla painettu kirja, audiovisuaalinen tai elektroninen tallenne. Erillinen ISBN-tunnus annetaan jokaiselle julkaisumuodolle ja muutoksia sisältävälle painokselle. ISBN-tunnukset saa Suomen ISBN-keskuksesta Kansalliskirjastosta. ISSN (International Standard Serial Number) on jatkuvasti ilmestyvän tekstijulkaisun yksiselitteinen tunnus. 13

16 PA LV E LU T, R AT K A I S U T J A T U OT T E E T Language Management Translations Käännöspalvelut ja käännöstyökalut Monikielisen viestinnän parhaat ratkaisut (tekninen) kääntäminen lokalisointi konekääntäminen kääntämisen apuvälineet tekninen kirjoittaminen tekstien saattaminen julkaisukuntoon tulkkaus Kirjoittajan ja lukijan työpöytä Lisää älyä kirjoittamiseen Read and Write kielentarkistusohjelmat räätälöidyt kielen- ja tyylintarkistimet haku- ja etsintätyökalut monikieliset ja uudelleenkäytettävät sisällöt Tekstityökalut Etsimisen tehostamiseen ja tiedonhallintaan Text tekstihaku tekstinlouhinta

17 käännös- ja kieliteknologiaprojektit Speech Puhetyökalut Säästöä kustannuksiin puheentunnistus, erityisesti puheohjaussovellukset tekstin muuttaminen puheeksi puhujantunnistus ihmisen ja koneen vuorovaikutus Julkaisut Vanhaa ja samalla täysin uutta Publishing sanakirjat ja sanastot Lingsoft One-Hour Words Lingsoft Language Library julkaisualan ja julkaisujärjestelmien kielityökalut OpPIMISsovellukset ja apuvälineet Saatavuus, helppous, ymmärrettävyys! Edu apuvälineet viestinnän avuksi käyttöä helpottavat sovellukset opetussovellukset auttavat itseopiskelua Teknologiat ja resurssit Sovelluskehittäjille ja tutkijoille R&D sana- ja lauseanalyysi sanastot tietokoneohjelmiin, leksikot innovaatiot

18 itse tuhoutuva joko-tai-väite Esine, joka tuhoaa itse itsensä kun sitä ei enää tarvita. Maailman kuuluisin itse tuhoutuva nauha löytyy 60-luvun teeveesarjasta Vaarallinen tehtävä, jonka jokaisen jakson alussa tehtävänanto kuunneltiin nauhalta joka lopuksi katosi savuna ilmaan. Sonyn e- kirjojen lukulaiteversiossa kirjaston kirjoille käy samalla lailla laina-ajan loputtua, tosin ilman savua. Ajatus, että asiat ovat joko yhdellä tai toisella tavalla. E-kirjan kohdalla helposti kuvitellaan, että e-kirja syö perinteisen paperisen kirjan tai päinvastoin että e-kirja ei lainkaan pärjää perinteiselle. Niin se ei ole: molemmissa on vahvuutensa. läpilyönti Jonkin asian murtautuminen suosioon. E- kirjan läpilyöntiä on odotettu pitkään. kalankääre kansitaide kaukolaina kellastumine Perinteisen sanomalehden monikäyttöisyydestä kielii, että kun sen uutiset vanhenevat, sitä voi edelleen käyttää kalan tai vaikka kukkien kääreenä. Sähköisessä sanomalehdessä tätä mahdollisuutta ei ole toisaalta se ei myöskään koskaan vanhene, koska se päivittyy jatkuvasti. Tärkeä osa kirjojen viehätystä ovat kauniit kannet. Lukulaitteessakin kannet saa toki näkyviin, mutta ihan samasta asiasta ei kuitenkaan ole kyse. Nerokas keksintö, jolla muutaman päivän odottamalla voi tilata kaukaisesta kirjastosta itselleen haluamansa teoksen. Mikäli saman tekee e-kirjana, odotusaika lyhenee muutamaan sekuntiin. Vuosien varrella paperi kellastuu. Sen aiheuttaa puun lingiini, jota ei paperia tehtäessä pystytä poistamaan. E-kirjat eivät kellastu. Toisaalta kellastumisesta huolimatta painetut kirjat voivat olla satoja vuosia vanhoja elinkaari mihin e-kirjat tuskin yltävät. 16

19 Kindle kirjahylly kirjailija kirjakauppa Amazon Kindle on ensimmäinen tunnettu e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu lukulaite. Lukulaitteita on tosin ollut pilvin pimein aiemminkin. Yhteinen nimittäjä niille on ollut, ettei niistä mikään ole kummoisesti menestynyt. Huonekalu, jossa pidetään kirjoja - tai lasiesineitä jos kyse on vähemmän kulttuurisesta perheestä. Kirjahyllyyn yleensä kuuluu se, että kirjat ovat täydellisessä sekamelskassa eikä hakemaansa hevillä löydä. E-kirjahyllyssä kirjat ovat aina järjestyksessä. Ihminen, joka kirjoittaa kirjoja. Kirjailijan näkökulmasta e-kirja voi olla hyvä tai huono: se mahdollistaa suuremmat ja laajemmat markkinat mutta toisaalta pelkona on tekijänoikeuksien polkeminen, mikäli kirjat leviävät piraattikopioina kuten musiikille on käynyt. Kauppa, jossa myydään kirjoja ja paperitarvikkeita. E-kirjat muuttavat kilpailuasetelmaa, koska niiden kauppa käy vielä verkossa. Toisaalta paperikaan ei maailmasta tule loppumaan, joten perinteisiä kirjakauppiaita tullaan näkemään myös jatkossa. E- kirjat ovat myös mahdollisuus kirjakaupoille. Niitä myydään ihan samalla tavoin kuin muitakin kirjoja. Lisäksi perinteisen kirjan ja e-kirjan yhdistäminen yhdessä myytäväksi on mahdollista.. Haluatko saada tämän sanaston myös matkapuhelimeesi? Soita numeroon Puhelun hinta 0,95 /min + mpm. Sanasto-ohjelma toimii lähes kaikkien uusimpien puhelinmallien kanssa. Saatavana myös painettuna kirjana, e-kirjana ja äänikirjana 17

20 kirjanmerkki kirjarovio kirjasto klusteri koirankorva kopiosuojaus kärpänen Pieni, kaunis ja vasiten sitä tarkoitusta varten suunniteltu paperinpalanen, joka laitetaan siihen kohtaan kirjaa, mihin lukeminen jää. E-kirjastakin löytyy kirjanmerkki, joskaan se ei ole paperinen. Rovio jossa poltetaan kirjoja. Pahamaineisin kirjarovio paloi kristalliyönä 1938 natsi- Saksassa. E-kirjoista ei roviota saa, sillä ympäristöviranomaiset ovat kieltäneet muovin polttamisen. Vakavasti puhuen: tiedon sähköistyminen hankaloittaa sensuuria, kuten viranomaiset niin Kiinassa, Burmassa kuin Iranissakin ovat saaneet huomata. Yleensä yhteiskunnan ylläpitämä paikka, josta voi lainata ilmaiseksi kirjoja. Monet kirjastoihmiset suhtautuvat varauksella e- kirjaan, vaikka toisaalta esimerkiksi yliopistokirjastojen uusista kirjoista jo valtaosa on sähköisiä. Samanlaisten toimijoiden rypäs. Nykyään klustereista puhuttaessa tarkoitetaan usein myös osaamiskeskittymiä. Suomessa on erittäin voimakas paperin ympärille syntynyt klusteri, jonka moniin haasteisiin kuuluu myös se, että tiedon sähköistyessä paperin kulutus vähenee tai ainakin muuttuu. Kun kirjan sivun taivuttaa sen merkiksi, mihin kohtaan lukeminen on jäänyt, sanotaan sitä koirankorvaksi. E-kirjassa ei voi tehdä koirankorvaa, mutta lukupaikan voi merkitä muulla tavalla. Tapa estää dokumentin kopioiminen. Kopiosuojaus on kuitenkin kuluttajan kannalta ongelmallinen, koska se voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että laillisesti ostetun musiikin tai kirjan käyttö rajoittuu tai pahimmillaan on jopa laiteriippuvaista. Musiikkibisneksestä kopiosuojauksesta on luovuttu ja se lienee myös e-kirjan tie. Kaksisiipinen ärsyttävä hyönteinen, joka on hyvin nopea. Sellaisen voi saada tapettua pokkarilla, mutta lukulaitteella ei kannata yrittää. 18

21 lainaaminen logistiikka kieliteknologia kirjapaino laina-aika long tail Jonkin asian luvallinen ottaminen hetkeksi käyttöön. E-kirjan lainaaminen on hyvin helppoa verrattuna perinteisiin kirjoihin ja kirjastoon. Yleensä kun puhutaan logistiikasta, tarkoitetaan tavaroiden valmistuksen, kuljetuksen, varastoinnin ja myynnin ketjua. Esimerkiksi kirja-alalla on hyvin suuri ja kallis logistinen ponnistus saada teos ajallaan jokaiseen maan kirjakauppaan. Kirjan tekemisen kustannuksista varastointi ja kuljetus muodostavat ison osan. E-kirjassa nämä kulut jäävät kokonaan pois. Pelottavan kuuloinen termi, jonka sovellukset ovat kuitenkin hyvin hyödyllisiä. Niitä ovat esimerkiksi sähköiset sanakirjat, tekstin konekäännös, sanan eri taivutusmuodot ymmärtävä haku ja tekstin kuuleminen tekopuheena puhuttuna. Kaikki asioita jotka liittyvät oleellisesti myös e-kirjaan. Kone tai laajemmin yritys - joka valmistaa fyysisen kirjan. Painokulut ovat suurin yksittäinen kirjan kuluerä. E-kirjassa painokuluja ei ole lainkaan. Yleensä kirjastoissa se aika, jonka jälkeen kirjat pitää palauttaa. E-kirjan kohdalla myöhästymismaksuista ei tarvitse murehtia, sillä kirjat palautuvat kirjastoon tai lakkaavat toimimasta - automaattisesti laina-ajan umpeuduttua. Pitkä häntä. Alun perin Wired-lehden päätoimittaja Chris Andersonin kehittämä termi, jolla viitataan ansaintalogiikkaan. Kun perinteisesti kirja-ala on tehnyt tilinsä hiteillä, e-kirjan kohdalla - kun varastointitai painokuluja ei ole lainkaan raha voidaan kerätä myös pitkän ajan kuluessa pienistä puroista. Myymällä siis pieniä määriä mutta vuodesta toiseen. 19

22 lukukokemus lukuohjelma Lulu Tunne, fiilis, joka jonkin asian lukemisesta syntyy. Lukukokemukseen vaikuttaa paitsi tekstin sisältö, myös se, onko teksti sopivan kokoista, taitettu kauniisti jne. Yksi e-kirjoihin kohdistuva vasta-argumentti on, että niitä on hankala tai raskas lukea ja lukukokemus siksi huonompi kuin perinteisissä kirjoissa. Ohjelma, jota lukulaitteet käyttävät. Näitä on monia erilaisia eikä yhtä standardia ole. Yleisin muoto on pdf. Omakustantamisen lippulaiva. Omakustanteen tekeminen on ylipäänsä alati helpompaa, sillä e-kirjassa monet perinteiset kustantajan rahareiät katoavat tyystin. luokitus löydettävyys Dokumenttien sijoittaminen sisältönsä mukaisesti ryhmiin niin, että samanaiheiset dokumentit sijoitetaan yhteen ryhmään, jolloin ne myös löytyvät helpommin. Tunnetuin luokittelu on yleisten kirjastojen kymmenluokittelun (YKL). Myös muita luokitusjärjestelmiä on käytössä. Esim. tieteelliset kirjastot käyttävät yleisimmin UDKluokitusta. Tavallisten kirjastojen luokitusjärjestelyn muuttaminen on lähes mahdoton prosessi, e-kirjastoissa se taas onnistuu periaatteessa nappia painamalla kunhan joku vain on ensin merkinnyt mihin kaikkiin luokitusjärjestelmiin kirja kuuluu. Tiedosta tai kirjasta ei ole paljon iloa, ellei sitä löydä. Digitaalisuus tekee sen, että e- kirjat ovat helposti löydettävissä ja toisaalta niiden sisältämä tieto niin ikään helposti haettavissa. 20

23 MARC-formaatit MARC on lyhenne sanoista MAchine Readable Cataloguing. Se on kirjastojen luokitteluun käyttämä formaatti. Suomen kirjastojen tiedontallennuksessa on tällä hetkellä (v. 2008) käytössä kolme erilaista MARC-formaattia: FINMARC, MARC21-Fin ja MARC 21. Kirjastojen kansallisen ja jatkuvasti lisääntyvän kansainvälisen yhteistyön kannalta hajanainen MARCtilanne on huono asia. marginaalimerkintä metatieto Mobipocket mobiilikirja MP3 Nelli-portaali Newton Kirjan marginaaliin omakätisesti tehty huomio. E-kirjoihin voi tietysti tehdä saman. Tietoon liittyvä tieto. Esimerkiksi kirjojen luokittelussa kirjoihin liitetään tiettyjä tietoja otsikoita, asiasanoja ja vastaavia, joiden avulla tieto löytyy paremmin. Vuonna 2000 perustettu ranskalainen, sittemmin Amazonin ostama yritys, jonka kehittämä ilmainen Mobipocket Reader -ohjelmisto toimii useimmissa e-kirjojen lukulaitteissa, kämmentietokoneissa ja kännyköissä. m-kirja. Matkapuhelimessa tai PDA-laitteessa eli kämmentietokoneessa luettava kirja. Äänitiedoston tiedostomuoto. Musiikin lisäksi MP3 mahdollistaa myös äänikirjojen kuuntelun. Nelli eli National Electronic Library Interface on kansallinen kirjastojen tiedonhakujärjestelmä. Se on käytettävissä yliopisto- ja ammattikorkeakoulu- kirjastoissa sekä yleisissä kirjastoissa. Nelli on metahakujärjestelmä, jolla käyttäjä voi suorittaa tiedonhaun useista tietokannoista ja muista tiedonlähteistä samalla kertaa. Kuuluisa englantilainen fyysikko, joka on tunnettu erityisesti painovoimalaistaan. Kun Apple teki ensimmäisiä yrityksiä käsitietokoneeksi 1990-luvulla, se nimesi laitteen miksipä muuksi kuin Newtoniksi omenan ja Newtonin yhteys kun on niin kuuluisa. 21

24 Nokia Communicator näkymä näyttö omakustanne omistuskirjoitus Onix-muoto paino painosmäärä Kännykkä, jolla voi lukea myös e-kirjoja. E-kirjojen yhteydessä voi tarkoittaa esimerkiksi näkymää kirjaan tai kirjastoon. Kumpaakin on helppo muokata. Kirjan saa näkymään vaikka suurennettuna. E-kirjastoa taas voi selata kymmenluokituksen lisäksi vaikkapa tekijän mukaan järjestettynä. Ruutu, jolta asioita katsotaan tai luetaan. Nykyisissä e-kirjojen lukulaitteissa on yleensä noin kuuden tuuman kokoinen näyttö. Tekijän itsensä kustantama teos. E-kirjan tekemisen kustannukset ovat minimaaliset verrattuna perinteiseen painotuotteeseen. Toisaalta monet omakustanteiden tekijät nimenomaan haluavat nähdä hengentuotteensa konkreettisena kirjana. Kirjailijan omakätisesti kirjoittama allekirjoitus tai pieni teksti kirjan alkulehdelle. E- kirjaan sellaista ei voi saada. Onix-muoto on tarkoitettu kirjaan liittyvien tuotetietojen sähköiseen välittämiseen kirjaalan toimijoiden kesken. Kirja-alan ONIX (Online Information exchange) perustuu kansainväliseen ONIX for Books standardiin. Tuotetietojen siirto on tehokkaampaa ja nopeampaa, kun kaikki alan toimijat käyttävät samaa standardia. Kun painavimmat perinteiset kirjat painavat monta kiloa, e-kirja painaa yhtä paljon kuin sen lukulaitteen paino. Itse asiassa kokonainen e-kirjasto painaa saman verran kuin lukulaite merkittävä etu esimerkiksi matkoilla, kun ei tarvitse raahata mukana ylimääräistä painolastia. Kappalemäärä, joka kirjaa tai lehteä on painettu. E-versioissa painosmäärällä ei ole väliä. Painos ei lopu ikinä kesken, eikä varastoinnista tarvitse murehtia, sillä virtuaalihyllyllä on aina tilaa. 22

25 paperossi PDF pienkustantaja pilviarkkitehtuuri Päivän Profeetta Reader Daily Edition Itse kääritty tupakka. Erityisesti sota-aikana, kun sätkäpaperia ei ollut, Raamatun ohuet sivut sopivat siihen tarkoitukseen mainiosti. E-kirjan sivuilla ei kannata edes yrittää. Portable Document Format Adoben kehittämä käyttöjärjestelmäriippumaton, siirrettävä tiedostomuoto. PDF:n katselu ei ole siis riippuvainen niistä ohjelmista, joilla se on luotu sen sijaan katselu se vaatii Acrobat ohjelman. Yksi avain PDF:n menestykseen olikin Adoben idea jakaa Acrobat Reader - ohjelmaa ilmaiseksi. Kustannusyritys, joka julkaisee vain vähän ja usein hieman marginaalista kirjallisuutta kuten vaikkapa runoja. Pienkustantajille e- kirjat ovat selvä mahdollisuus, koska logistiikka on kevyempää ja markkinointikin helpompaa. Ajatus, jonka mukaan tieto siirtyy yhä enemmän verkkoon, josta se tarvittaessa haetaan. Toisin sanoen kun nykyisin tieto on yleensä tallennettuna yksittäisille tietokoneille, kehitys kulkee siihen suuntaan, että kaikki tieto on verkossa. E-kirjojen näkökulmasta se voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kun kirjoja päivitetään, käyttäjä saa lukulaitteelleen aina uusimman version. Harry Potter kirjojen taikasanomalehti. Se muistuttaa e-kirjoja tai ehkä pikemminkin elektronisia sanoma- ja aikakauslehtiä - sikäli, että molemmissa on liikkuvaa kuvaa. Pottereissa valokuvat elävät, kun taas e-lehtiin voidaan yhdistää esimerkiksi videoleikkeitä. Sonyn e-kirjojen lukulaite, jolla voi ladata uutta luettavaa lennossa langattoman 3Gyhteyden avulla. Laitteen muistiin mahtuu yli tuhat kirjaa ja sillä voi lukea myös sanoma- ja aikakauslehtiä. 23

E-kirjat sähköiset kirjat

E-kirjat sähköiset kirjat Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum E-kirjat sähköiset kirjat Tavoite: Tutustutaan sähköisiin kirjoihin ja kirjaston lukulaitteisiin. Sisältö Maksuttomia

Lisätiedot

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen

E-kirjan lainaaminen ja lukeminen E-kirjan lainaaminen ja lukeminen Missä ne ovat LAKIA-KIRJASTOJEN E-KIRJAT OVAT ELLIBS-KIRJAKAUPAN SIVULLA. VOIT HAKEA NIITÄ KAHDELLA TAVALLA: 1. LAKIA-TIETOKANNASTA ETSIMÄLLÄ TIETTYÄ KIRJAA TAI KAIKKIA

Lisätiedot

Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin - hanke Turku 10.9.2013 Aija Laine aija.laine@turku.fi

Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin - hanke Turku 10.9.2013 Aija Laine aija.laine@turku.fi Sähköiset sisällöt yleisiin kirjastoihin - hanke Turku 10.9.2013 Aija Laine aija.laine@turku.fi E-kirjalla on monia määritelmiä ja monta nimeä Tiedosto, joka käsittää kirjan lukijalle välittyvän sisällön

Lisätiedot

E-kirjat - sähköiset kirjat

E-kirjat - sähköiset kirjat Kiravo - kirjasto avoimena oppimisympäristönä Biblär - biblioteket som ett öppet lärcentrum E-kirjat - sähköiset kirjat Sähköiset eli e-kirjat ovat vielä kehityksensä alkuvaiheessa ja muistuttavat toistaiseksi

Lisätiedot

Vaski-kirjastojen e-kirjojen lainaaminen

Vaski-kirjastojen e-kirjojen lainaaminen Vaski-kirjastojen e-kirjojen lainaaminen Vaski-kirjastojen kokoelmiin kuuluu sekä e-kirjoja ja e-äänikirjoja. Selkeyden vuoksi tässä ohjeessa puhutaan e-kirjoista, mutta samat asiat pätevät suurimmaksi

Lisätiedot

27.10.2011 Ellibs e-kirjojen hankintamallit ja lisensiointiehdot. Juha Tarvainen. Lingsoft Oy

27.10.2011 Ellibs e-kirjojen hankintamallit ja lisensiointiehdot. Juha Tarvainen. Lingsoft Oy 27.10.2011 Ellibs e-kirjojen hankintamallit ja lisensiointiehdot Juha Tarvainen Lingsoft Over 25 Years of Leading Language Technology Lingsoft 1986 - Ellibs Oy Perustettu 2002 Lingsoftin omistukseen 2006

Lisätiedot

Näin lainaat PIKI-kirjastojen e-kirjoja

Näin lainaat PIKI-kirjastojen e-kirjoja 1 Näin lainaat PIKI-kirjastojen e-kirjoja Pääset tutustumaan PIKI-kirjastojen e-kirjakokoelmaan ja lainaamaan kahdella eri tavalla. Joko suoraan kirjautumalla osoitteeseen: https://ellibs.verkkokirjasto.fi:8001/piki/default.aspx

Lisätiedot

Miten sähköinen julkaiseminen näkyy kustantajien maailmassa

Miten sähköinen julkaiseminen näkyy kustantajien maailmassa Miten sähköinen julkaiseminen näkyy kustantajien maailmassa FinnELib 27.9.2010 Sakari Laiho Suomen Kustannusyhdistys Sisällys 1. Ympäristön muutokset 2. Kirjallisen teoksen elinkaari 1. Ympäristön muutokset

Lisätiedot

Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi. Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus

Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi. Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus Monihaku ja sähköiset aineistot tutuksi Jyväskylän kaupunginkirjaston tiedonhaun koulutus Miksi monihaku? Sähköistä aineistoa valtavat määrät Laadukasta ja ei-niin-laadukasta Ilmaista ja maksullista Monihakuun

Lisätiedot

DAISY. Esteetöntä julkaisua

DAISY. Esteetöntä julkaisua DAISY Digital Accessible Information SYstem Esteetöntä julkaisua Markku Leino 27.4.2009 ESITYKSEN SISÄLTÖ Mikä on DAISY kirja? DAISY-järjestelmän lyhyt historia Miten rakentaa DAISY-kirja ja kirjatyypit

Lisätiedot

E-kirjojen lukulaitteet ja sähkökirjat Suomessa

E-kirjojen lukulaitteet ja sähkökirjat Suomessa E-kirjojen lukulaitteet ja sähkökirjat Suomessa Aija Laine Kirjastonhoitaja Turun kaupunginkirjasto Aikuisten palvelut/tietotiimi aija.laine@turku.fi 040-1682636 Turun kaupunginkirjaston lainattavat lukulaitteet

Lisätiedot

for Adobe InDesign CS (Win) suomi

for Adobe InDesign CS (Win) suomi Read and Write kirjoittajan ja lukijan työvälineet Proofreader for Adobe InDesign CS (Win) suomi Kielentarkistus ja tavutus Sisältää teknis-kaupallisen sanaston Käyttöohje Lingsoft on kansainvälinen, täyden

Lisätiedot

PDF-tiedostojen optimointi hakukoneille

PDF-tiedostojen optimointi hakukoneille PDF-tiedostojen optimointi hakukoneille PDF-tiedostojen optimointi herättää ristiriitaisia tunteita. Jotkut väittävät, että PDF:illä ei ole mitään arvoa hakukoneoptimointimielessä, toiset taas puhuvat

Lisätiedot

Sähköisten materiaalien käyttö tableteilla

Sähköisten materiaalien käyttö tableteilla Sähköisten materiaalien käyttö tableteilla Oili Valtonen, informaatikko KyAMK / kirjasto- ja tietopalvelut / Kasarminmäki Esityksen sisältö Mitä sähköisiä materiaaleja on tarjolla Mitä mahdollisuuksia

Lisätiedot

ARTIKKELITIETOKANNAT JA OMANELLI PIRJO POHJOLAINEN

ARTIKKELITIETOKANNAT JA OMANELLI PIRJO POHJOLAINEN ARTIKKELITIETOKANNAT JA OMANELLI PIRJO POHJOLAINEN 1 Etäkäyttö Käyttöoikeudet ja -rajoitukset PSK ITU-T IEEE Tali Helsingin Sanomien tekstiarkisto TALENTUM Suomen laki INTERNET hakukoneet aihehakemistot

Lisätiedot

Arena-koulutus e-kirjat PIKIssä. Mitä jokaisen pikiläisen on hyvä tietää e-kirjoista. Jaana Pakarinen Tampereen kaupunginkirjasto 8/2013

Arena-koulutus e-kirjat PIKIssä. Mitä jokaisen pikiläisen on hyvä tietää e-kirjoista. Jaana Pakarinen Tampereen kaupunginkirjasto 8/2013 Arena-koulutus 2013 e-kirjat PIKIssä Mitä jokaisen pikiläisen on hyvä tietää e-kirjoista Jaana Pakarinen Tampereen kaupunginkirjasto 8/2013 Kolmiyhteys Verkkokirjasto Ellibs Lukuohjelma e-kirjasta E-kirja

Lisätiedot

Ohjeet e kirjan ostajalle

Ohjeet e kirjan ostajalle 1 Ohjeet e kirjan ostajalle 1. Ostaminen ja käyttöönotto 1.1. Näin saat e kirjan käyttöösi Lataa tietokoneellesi Adobe Digital Editions (ADE) ohjelma täältä: http://www.adobe.com/products/digitaleditions/.

Lisätiedot

Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin.

Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin. Opas tekijänoikeudesta valokuvaan, piirrettyyn kuvaan, liikkuvaan kuvaan, ääneen ja musiikkitallenteisiin sekä tekijänoikeudesta internettiin. TEKIJÄNOIKEUS (Kopiereg - Derechos d autor - Müəlliflik hüquqları

Lisätiedot

Tieto matkaa maailmalle

Tieto matkaa maailmalle Tieto matkaa maailmalle Avoimen julkaisemisen parhaat käytänteet Helsinki 31.1.2017 Ulla Ikäheimo & Tarja Mäkinen Sisältö Mitä on metatieto Kuvailusäännöt ja formaatit Sanastot ja Finto Henkilöt Tunnisteet

Lisätiedot

Metatieto mihin ja miten? Juha Hakala Helsingin yliopiston kirjasto juha.hakala@helsinki.fi

Metatieto mihin ja miten? Juha Hakala Helsingin yliopiston kirjasto juha.hakala@helsinki.fi Metatieto mihin ja miten? Juha Hakala Helsingin yliopiston kirjasto juha.hakala@helsinki.fi Sisältö Metatiedon määrittely Metatiedon käytöstä Metatietoformaatit MARC, Dublin Core, IEEE LOM Elektronisten

Lisätiedot

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan?

Aloittaminen: Miten e-kirja lainataan? Aloittaminen: Lataa asennusohjelma adoben sivuilta painamalla vasemmalla alareunassa olevaa linkkiä: Download Adobe Digital Editions> Suorita asennusohjelma ja noudata näytön ohjeita> HUOM! Päästäksesi

Lisätiedot

Kysy kirjastonhoitajalta. Linkkikirjasto. Tiedonhaun portti. Frank-monihaku. kirjastot.fi>

Kysy kirjastonhoitajalta. Linkkikirjasto. Tiedonhaun portti. Frank-monihaku. kirjastot.fi> Kysy kirjastonhoitajalta Linkkikirjasto Tiedonhaun portti Frank-monihaku kirjastot.fi> : Tiedonhaku-kanava Kaikki hakupalvelut ja hakutavat { www.kirjastot.fi/tiedonhaku Tiedonhaku-kanava kokoaa yhteen

Lisätiedot

14.10.2010 SÄHKÖKIRJA SISÄLTÖ SÄHKÖPAPERI

14.10.2010 SÄHKÖKIRJA SISÄLTÖ SÄHKÖPAPERI SÄHKÖKIRJA Tero Salmén SISÄLTÖ Sähköpaperi Lukulaitteet Formaatit Työkalut Lukulaitteen demonstroiminen Myyntitilastoja ja tulevaisuus Yhteenveto SÄHKÖPAPERI Ensimmäinen versio sähköpaperista 1970-luvun

Lisätiedot

Next Media ja kirjastot Kristiina Markkula, 12/12/2012

Next Media ja kirjastot Kristiina Markkula, 12/12/2012 Next Media ja kirjastot Kristiina Markkula, 12/12/2012 Sisältö Viestinnän Keskusliitto Next Media Kirjastolisenssihanke Kustantajanäkökulma Pilotti Pilotin tuloksia Kuva: Harri Heikkilä, Aalto ARTS Viestinnän

Lisätiedot

Kaikkien kirjasto. Näin käytät kirjastoa. Selkoesite

Kaikkien kirjasto. Näin käytät kirjastoa. Selkoesite Kaikkien kirjasto Näin käytät kirjastoa Selkoesite Kaikkien kirjasto Tämä esite on julkaistu osana Kaikkien kirjasto -kampanjaa. Kampanjan toteuttavat Selkokeskus, Kulttuuria kaikille -palvelu ja Suomen

Lisätiedot

Verkkokirjaston hakuohjeet

Verkkokirjaston hakuohjeet 1 Verkkokirjaston hakuohjeet Pikahaku Hakulaatikon löydät kaikkien sivujen yläosasta. Voit valita kohdistuuko haku kirjaston aineistotietokantaan, verkkokirjastosivustoon vai avainsanoihin. Voit hakea

Lisätiedot

Seija Kivelä ja Sinikka Ahonen / Tampereen ammattikorkeakoulu

Seija Kivelä ja Sinikka Ahonen / Tampereen ammattikorkeakoulu Kurssikirjat verkkoon: oppia e- muodossa Seija Kivelä ja Sinikka Ahonen / Tampereen ammattikorkeakoulu E-kirjaprojekti 2008 kokoelmapolitiikan peruslinjaus: kaikessa aineistohankinnassa suositaan e-aineistoja,

Lisätiedot

SÄHKÖKIRJA HELSINGIN KAUPUNGINKIRJASTOSSA. Helsingin kaupunginkirjasto, Marja Hjelt

SÄHKÖKIRJA HELSINGIN KAUPUNGINKIRJASTOSSA. Helsingin kaupunginkirjasto, Marja Hjelt SÄHKÖKIRJA HELSINGIN KAUPUNGINKIRJASTOSSA Helsingin kaupunginkirjasto, Marja Hjelt 23.10.2012 Yhteistyössä HelMet kirjastot yhdessä ja erikseen kaupungeilla omat budjetit sisällöt jaetaan hankinta keskitetysti

Lisätiedot

Sähkökirjat Suomessa käyttökokemuksia ja lukutottumuksia

Sähkökirjat Suomessa käyttökokemuksia ja lukutottumuksia 20 Sähkökirjat Suomessa käyttökokemuksia ja lukutottumuksia Kirjastoväen koulutuspäivä 19.5.2015 Lahti Peter Bagge Otava Esityksen sisältö 1. Taustoja sähkökirjoista ja markkinatilanteesta 2. Sähkökirjan

Lisätiedot

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa.

Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. E-kirjan latausohje Mikäli olet saanut e-kirjan latauslinkin sähköpostilla, seuraa näitä ohjeita e-kirjan lataamisessa. Pikaohjeet 1. Varmista että tietokoneellesi on asennettu Adobe Digital Editions ohjelma.

Lisätiedot

Verkkokirjaston hakuohjeet

Verkkokirjaston hakuohjeet 1 Verkkokirjaston hakuohjeet Pikahaku Hakulaatikon löydät kaikkien sivujen yläosasta. Voit valita kohdistuuko haku kirjaston aineistotietokantaan, verkkokirjastosivustoon vai avainsanoihin. Voit hakea

Lisätiedot

E-kirja tulee kuoleeko suomalainen kirjankustantaminen?

E-kirja tulee kuoleeko suomalainen kirjankustantaminen? E-kirja tulee kuoleeko suomalainen kirjankustantaminen? 22.3.2013 06:01 Sähkökirja alkaa olla valmis: lukulaitteet yleistyvät ja kirjojakin löytyy. Mutta tappaako verolainsäädäntö eurooppalaisen kirjankustantamisen,

Lisätiedot

Ennakkometadata - ONIX. 26.3.2009 Maarit Huttunen

Ennakkometadata - ONIX. 26.3.2009 Maarit Huttunen Ennakkometadata - ONIX 26.3.2009 Maarit Huttunen Ennakkometadata Tunniste + ennakkometadata tukee tiedon löytyvyyttä tiedonhauissa Ennakkometadata julkaisusta ennen julkaisun ilmestymistä Ajantasainen

Lisätiedot

Ebrary-palvelun e-kirjojen lukeminen selaimessa

Ebrary-palvelun e-kirjojen lukeminen selaimessa Ebrary-palvelun e-kirjojen lukeminen selaimessa Palaute: nelli @uef.fi Ohje päivitetty: 1.9.2016 / KM Lukuohjeita myös Ebraryn sivuilla: New Online Reader Yliopiston käyttöön hankitussa Ebrary-palvelussa

Lisätiedot

Ilmiöprojektin tiedonhankinta

Ilmiöprojektin tiedonhankinta Ilmiöprojektin tiedonhankinta Aiheena Euroopan unioni Urheilupuiston 9b 10.5.2017 Mikkelin kaupunginkirjasto s. 1 Tervetuloa kirjastotunnille! Avaa sivu https://oppilaidenkirjastopolku.wordpress.com/ Viimeisimmät

Lisätiedot

TIEDONHAKU INTERNETISTÄ

TIEDONHAKU INTERNETISTÄ TIEDONHAKU INTERNETISTÄ Internetistä löytyy hyvin paljon tietoa. Tietoa ei ole mitenkään järjestetty, joten tiedonhaku voi olla hankalaa. Tieto myös muuttuu jatkuvasti. Tänään tehty tiedonhaku ei anna

Lisätiedot

IPR ja DRM. Määritelmät

IPR ja DRM. Määritelmät IPR ja DRM Eetu Luoma Dr.Elma projekti TKTL, Jyväskylän yliopisto Määritelmät IPR Intellectual Property Rights eli immateriaalioikeudet Jaetaan pääosin teollisiin oikeuksiin - keksinnöt (patentit), tavaramerkit,

Lisätiedot

Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla

Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla Ohje DaisyTrio-kirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla Tärkeää tietoa käyttäjälle Mikä on DaisyTrio-kirja? DaisyTrio-kirja sisältää painetun kirjan tekstin ääneen luettuna, koko tekstin sekä kuvia.

Lisätiedot

Tiedonlähteille NELLIn kautta -

Tiedonlähteille NELLIn kautta - 28.8.2009 1 Tiedonlähteille NELLIn kautta - www.nelliportaali.fi/jy NELLI-portaali on tiedonhakujärjestelmä, joka tarjoaa pääsyn Jyväskylän yliopistossa käytettävissä oleviin sähköisiin aineistoihin kuten

Lisätiedot

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä

KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä KUINKA KIRJOITAT E-KIRJAN päivässä Valmentaja-Akatemia opettaa sinulle kuinka valmentajana pystyt kasvattamaan bisnestäsi, auttamaan useampia ihmisiä ja ansaitsemaan enemmän. www.valmentaja- akatemia.fi

Lisätiedot

Kustannusosakeyhtiö Otava 2

Kustannusosakeyhtiö Otava 2 20 Kustannusosakeyhtiö Otava 2 Tilanne maailmalla Päätelaitteet Vuoteen 2009 mennessä on myyty 5 miljonaa lukulaitetta Vuonna 2010 myydään arviolta 5-6 miljoonaa lukulaitetta 7 miljoonaa Ipadia Erilaisia

Lisätiedot

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4.

Selkosanakirja sdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmq. Tietokoneet. wertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjk 1.4. qwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghj klöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwerty uiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxc vbnmqwertyuiopåasdfghjklöäzxcvbnmqwertyuiopåa Selkosanakirja

Lisätiedot

Tekijänoikeudet digitointihankkeissa

Tekijänoikeudet digitointihankkeissa Tekijänoikeudet digitointihankkeissa Tieteellisen kirjallisuuden tekijänoikeuspäivä Tieteiden talo 26.1.2016 Jukka-Pekka Timonen Harkitsetteko julkaisunne digiointia ja avaamista yleisön käyttöön verkossa

Lisätiedot

Adobe Digital Editions -ohjeet

Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions -ohjeet Adobe Digital Editions on Adoben e-kirjojen lukemiseen tarkoitettu kevyt erillinen lukuohjelma, joka on ollut käytössä Adobe Reader -ohjelman 8-versiosta alkaen. Ohjelman

Lisätiedot

Kun tavallinen kirja ei riitä - Celian aineistot, äänikirjat, selkokirjat

Kun tavallinen kirja ei riitä - Celian aineistot, äänikirjat, selkokirjat Kun tavallinen kirja ei riitä - Celian aineistot, äänikirjat, selkokirjat Pohjois-Suomen kirjastoautohenkilöstön koulutuspäivä 6.6.2014 Helena Kokko Rovaniemen kaupunginkirjasto Lapin maakuntakirjasto

Lisätiedot

Kirjasto-opas. suomeksi. Tervetuloa Göteborgin kirjastoihin

Kirjasto-opas. suomeksi. Tervetuloa Göteborgin kirjastoihin Kirjasto-opas suomeksi Tervetuloa Göteborgin kirjastoihin Kirjastoista lainaat ilmaiseksi kirjoja, elokuvia, musiikkia, aikakauslehtiä ja tv-pelejä. Järjestämme muun muassa kirjailijavierailuja, satutunteja,

Lisätiedot

E-kirja kustannusmaailmassa

E-kirja kustannusmaailmassa E-kirja kustannusmaailmassa Maakuntakirjastokokous Pori 8.12.2010 Peter Bagge, Kustannusosakeyhtiö Otava Otava Sähkökirja-mahdollisuuksia ja haasteita Tekijänoikeudelliset kysymykset Mitä formaatteja ja

Lisätiedot

Muotoilu tunnissa. (lev. x kork. mm / maks. merkkiä)

Muotoilu tunnissa. (lev. x kork. mm / maks. merkkiä) Mediakortti Mainostilat, koot ja hinnat Mainostila mitat (lev. x kork. mm / maks. merkkiä) à-hinta (euroa) Kannet etukannen mosaiikki 28,5 x 28,5 780 etukannen kääntöpuoli 95 x 182 2 450 1/3 sivun mainos

Lisätiedot

Sähkökirjat kurssikirjoiksi Katsaus tekijänoikeuksiin Satu Kangas

Sähkökirjat kurssikirjoiksi Katsaus tekijänoikeuksiin Satu Kangas Sähkökirjat kurssikirjoiksi Katsaus tekijänoikeuksiin Satu Kangas 8.11.2016 Tekijänoikeudet Oikeus valmistaa kappaleita teoksesta Oikeus saattaa teos yleisön saataviin Tekijän isyysoikeus nimen mainitseminen

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780 Sisältö: Porin tiedekirjaston kotisivu Porin tiedekirjaston aineiston haku Tutcattietokannasta (ja

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Kirjastoinfo TY KTMT Porin tiedekirjasto

Kirjastoinfo TY KTMT Porin tiedekirjasto www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi facebook.com/porintiedekirjasto 040 826 2780 Kirjastoinfo TY KTMT Porin tiedekirjasto Kalvot myös netissä: Porin tiedekirjasto > Koulutus Sisältö: Porin tiedekirjaston

Lisätiedot

Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa

Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa Katja Pietilä / Musiikkiosasto 23.9.2017 Sisältö Verkkokirjaston aloitussivu Tarkan haun aloitussivu Hakutuloksen lukeminen Kokonaisten julkaisujen

Lisätiedot

Mistä sisällöt lukulaitteisiin? 1.10.2010, Seinäjoki. Helene Juhola, kehitysjohtaja Viestinnän Keskusliitto

Mistä sisällöt lukulaitteisiin? 1.10.2010, Seinäjoki. Helene Juhola, kehitysjohtaja Viestinnän Keskusliitto Mistä sisällöt lukulaitteisiin? 1.10.2010, Seinäjoki Helene Juhola, kehitysjohtaja Viestinnän Keskusliitto Mobiileja medialaitteita Lukeminen erilaisilla laitteilla Kommunikointi, aktiivisuus Kännykät

Lisätiedot

Museoviraston kirjaston. lainattavat e-kirjat

Museoviraston kirjaston. lainattavat e-kirjat Museoviraston kirjaston lainattavat e-kirjat Tuija Siimes 10.10.2013 MUSEOVIRASTO E-kirjojen etuja Laajempi valikoima uusia kirjoja tarjolla Maksetaan siitä, mitä käytetään Uusi tapa lukea ja lainata kirjoja

Lisätiedot

Tekijänoikeusjärjestelmä - ajankohtaisia kysymyksiä. Sivistysvaliokunta 23.9.2011 Satu Kangas, Viestinnän Keskusliitto satu.kangas@vkl.

Tekijänoikeusjärjestelmä - ajankohtaisia kysymyksiä. Sivistysvaliokunta 23.9.2011 Satu Kangas, Viestinnän Keskusliitto satu.kangas@vkl. Tekijänoikeusjärjestelmä - ajankohtaisia kysymyksiä Sivistysvaliokunta 23.9.2011 Satu Kangas, Viestinnän Keskusliitto satu.kangas@vkl.fi 1 Tekijänoikeuden ratio Tekijänoikeuden avulla tavoitellaan yhteiskunnallista

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

Ohjeistus opiskelijalle opinnäytetyön tallentamiseksi Theseus-verkkokirjastoon.

Ohjeistus opiskelijalle opinnäytetyön tallentamiseksi Theseus-verkkokirjastoon. Kirjasto- ja tietopalvelut Theseus opas Ohjeistus opiskelijalle opinnäytetyön tallentamiseksi Theseus-verkkokirjastoon. Pikaohje: 2 1. Aloita tallennus kun työsi on valmis ja ohjaava opettajasi on hyväksynyt

Lisätiedot

for Adobe InDesign CS2 (Mac) suomi

for Adobe InDesign CS2 (Mac) suomi Read and Write kirjoittajan ja lukijan työvälineet Proofreader for Adobe InDesign CS2 (Mac) suomi Kielentarkistus ja tavutus Sisältää teknis-kaupallisen sanaston Käyttöohje Lingsoft on kansainvälinen,

Lisätiedot

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet,

Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, Seuraavat kysymykset koskevat erilaisia tekijöitä, jotka liittyvät digitaaliseen mediaan ja digitaalisiin laitteisiin kuten pöytätietokoneet, kannettavat tietokoneet, älypuhelimet, tablettitietokoneet,

Lisätiedot

edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015

edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015 edocker PUBLISH! -paketinhallinnan käyttöohje 9/2015 Uusien EDTPLIB- ja PDF -pakettien vienti ohjatulla toiminnolla...3 Tiedoston tarkistus...3 Kohdejulkaisun valinta... 4 Numeron tiedot... 5 Yhteenveto...6

Lisätiedot

E-kirjat Suomessa - kuka lukee, mitä luetaan, millä laitteilla

E-kirjat Suomessa - kuka lukee, mitä luetaan, millä laitteilla E-aineistojen koulutus kirjastoille, Kouvola 20.5.2015 E-kirjat Suomessa - kuka lukee, mitä luetaan, millä laitteilla Essi Manner / Elisa Kirja @essimanner Esitys Lyhyesti Elisa Kirjasta Kuka lukee e-kirjoja

Lisätiedot

E-kirjan kirjoittaminen

E-kirjan kirjoittaminen 1 E-kirjan kirjoittaminen Ohjeet e-kirjan kirjoittamiseen Tämän ohjeistuksen tavoitteena on auttaa sinua luomaan yksinkertainen e-kirja (pdftiedosto) asiakkaallesi. Kirja näyttää hänelle kuinka hyvin ymmärrät

Lisätiedot

1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto

1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto 1. Adobe Digital Editions ohjelman käyttöönotto Useimmat verkkokaupassa myytävät e-kirjat on suojattu Adobe DRM suojauksella. Näitä e-kirjoja voi lukea vain Adobe Digital Editions ohjelmalla, joka on asennettava

Lisätiedot

Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa

Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa Vinkkejä musiikin tiedonhakuun OUTI-verkkokirjastossa Katja Pietilä / Musiikkiosasto 16.1.2017 Sisältö Verkkokirjaston aloitussivu Tarkan haun aloitussivu Hakutuloksen lukeminen Kokonaisten julkaisujen

Lisätiedot

Ohje Daisy-äänikirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla

Ohje Daisy-äänikirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla Ohje Daisy-äänikirjan käyttöön EasyReader Express -ohjelmalla TÄRKEÄÄ TIETOA KÄYTTÄJÄLLE MIKÄ ON DAISY-ÄÄNIKIRJA? Daisy-äänikirja sisältää painetun kirjan tekstin ääneen luettuna. Daisy-äänikirjassa voi

Lisätiedot

IPR ja DRM. Eetu Luoma Dr.Elma projekti TKTL, Jyväskylän yliopisto

IPR ja DRM. Eetu Luoma Dr.Elma projekti TKTL, Jyväskylän yliopisto IPR ja DRM Eetu Luoma Dr.Elma projekti TKTL, Jyväskylän yliopisto Määritelmät IPR Intellectual Property Rights eli oikeudet henkiseen pääomaan Jaetaan pääosin teollisiin oikeuksiin - keksinnöt (patentit),

Lisätiedot

E-kirjat Helsingin yliopiston kirjastossa

E-kirjat Helsingin yliopiston kirjastossa E-kirjat Helsingin yliopiston kirjastossa FinELibin aineistopäivä 9.3.2011 Marja Hirn ja Seija Karvanen www.helsinki.fi/yliopisto 1 Helsingin yliopiston kirjaston kokoelmapolittiisen ohjelman linjauksia

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot

Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot Porin tiedekirjasto ja TTY:n verkkoaineistot www.tut.fi/kirjasto/pori kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780 Sisältö: Porin tiedekirjaston kotisivu Porin tiedekirjaston aineiston haku Tutcattietokannasta (ja

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta.

HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta. 1 HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA LASTU-verkkokirjastosta voi toistaiseksi hakea vain Lahden aineistotietokannasta. 1. PIKAHAKU ELI HAE TEOSTA, TEKIJÄÄ TAI ASIASANAA - Pikahaku sijaitsee sivuston oikeassa

Lisätiedot

Lataa Elämää auringosta - John King. Lataa

Lataa Elämää auringosta - John King. Lataa Lataa Elämää auringosta - John King Lataa Kirjailija: John King ISBN: 9789516628229 Sivumäärä: 237 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 16.14 Mb Miksi kasvit vallitsevat planeettaamme, miten ne käyttävät auringonvalon

Lisätiedot

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen

Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Kurssien lukulistojen ylläpito Nellissä ja siirto Moodleen Nellistä voi siirtää kirjallisuuslistoja Moodle-oppimisympäristöön. Näin voidaan tarjota opiskelijalle esimerkiksi verkkokurssin oheislukemistona

Lisätiedot

Home Media Server. Home Media Server -sovelluksen asentaminen tietokoneeseen. Mediatiedostojen hallinta. Home Media Server

Home Media Server. Home Media Server -sovelluksen asentaminen tietokoneeseen. Mediatiedostojen hallinta. Home Media Server 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People ja Nseries ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä. Muut tässä asiakirjassa mainitut tuotteiden ja yritysten

Lisätiedot

Ohjelmiston lisensoinnin avoimet vaihtoehdot

Ohjelmiston lisensoinnin avoimet vaihtoehdot Ohjelmiston lisensoinnin avoimet vaihtoehdot Ohjelmistoliiketoiminta-seminaari Jyväskylä, 11.4.2007 Matti Saastamoinen Suomen open source -keskus COSS COSS - Centre for Open Source Solutions Kansallinen

Lisätiedot

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA

SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA SELVITYS PRO GRADUJEN KÄYTÖSTÄ TAIDEKIRJASTOSSA Tapani Takalo Lapin korkeakoulukirjasto, yliopisto, taide 17.11.2011 1. Johdanto Lapin yliopiston taidekirjastossa on selvitetty taidekirjaston kokoelmiin

Lisätiedot

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi

VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN. www.te-palvelut.fi VINKKEJÄ CV-NETIN KÄYTTÖÖN www.te-palvelut.fi TE-toimiston verkkoasiointiin pääset kirjautumaan www.te-palvelut.fi Oma asiointi Henkilöasiakas Kirjaudu sisään verkkopankkitunnuksilla ja hyväksy käyttöehdot

Lisätiedot

Tervetuloa selkoryhmään!

Tervetuloa selkoryhmään! Tervetuloa selkoryhmään! SELKOESITE 1 Jutteletko mielelläsi erilaisista asioista? Haluatko saada tietoa maailman tapahtumista selkokielellä? Haluatko sanoa mielipiteesi, mutta et aina uskalla? Tuntuuko

Lisätiedot

Vapaat ohjelmat matkalla

Vapaat ohjelmat matkalla Vapaat ohjelmat matkalla Arto Teräs Finnish Linux User Group FLUG ry Teemailta Helsinki, 24.5.2010 Kalvo 1(14) Tietotekniikka (loma)matkalla Eihän lomalla tarvitse koskea tietokoneisiin.

Lisätiedot

Basware Supplier Portal

Basware Supplier Portal Basware Supplier Portal Pikaohje Toimittajille (Toukokuu 2011) Prosessin yleiskatsaus Basware Supplier Portal on tarkoitettu toimittajaorganisaatioille (joita kutsutaan jäljempänä toimittajiksi). Järjestelmän

Lisätiedot

Maastotietokannan torrent-jakelun shapefile-tiedostojen purkaminen zip-arkistoista Windows-komentojonoilla

Maastotietokannan torrent-jakelun shapefile-tiedostojen purkaminen zip-arkistoista Windows-komentojonoilla Maastotietokannan torrent-jakelun shapefile-tiedostojen purkaminen zip-arkistoista Windows-komentojonoilla Viimeksi muokattu 5. toukokuuta 2012 Maastotietokannan torrent-jakeluun sisältyy yli 5000 zip-arkistoa,

Lisätiedot

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ

YHDISTYKSEN VIESTINTÄ YHDISTYKSEN VIESTINTÄ Sisäinen viestintä - eri yhdistyksissä eri apuvälineitä, kuitenkin yleensä: Henkilökohtainen vuorovaikutus: puhelin, yhteiset kokoontumispaikat Jäsenkirje, sähköinen tai fyysinen

Lisätiedot

SÄHKÖINEN LIIKETOIMINTA

SÄHKÖINEN LIIKETOIMINTA SÄHKÖINEN LIIKETOIMINTA Verkkokauppa ja sähköinen markkinointi Nethit Oy Jani Lehtimäki 28.10.2013 SKJ Business Tämä materiaali ja kaikki siihen liittyvät oikeudet kuuluvat Nethit Oy:lle. Miksi verkkokauppa

Lisätiedot

Kuvailusäännöt, formaatti ja kirjastojärjestelmä

Kuvailusäännöt, formaatti ja kirjastojärjestelmä Kuvailusäännöt, formaatti ja kirjastojärjestelmä Kuvailun tiedotuspäivä Helsinki 27.9.2017 Ulla Ikäheimo & Tarja Mäkinen / Kansalliskirjasto Kuvailusäännöt antavat perusohjeet aineistojen kuvailuun Formaatti

Lisätiedot

Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa!

Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa! Nelli Tiedonhakuportaali Kemi-Tornion ammattikorkeakoulun elektronisiin aineistoihin. Onnistuneita hetkiä Nellin parissa! Nelli elektroniset aineistot yhdessä paikassa Nellissä voit silmäillä mitä elektronisia

Lisätiedot

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen

Kirja on jaettu kahteen osaan: varsinaiseen- ja lisätieto-osioon. Varsinainen Alkusanat Tämän tieto- ja viestintätekniikan oppikirjan ensimmäinen versio (1. painos) syntyi vuonna 2006 Jyväskylän yliopiston tietotekniikan laitokselle tekemäni pro gradu -tutkielmani yhteydessä. Tutkimuksessani

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto. Teppo Hjelt

Porin tiedekirjasto. Teppo Hjelt Porin tiedekirjasto Teppo Hjelt kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780, Pohjoisranta 11 C Mikä Porin tiedekirjasto on? Googlaa Porin tiedekirjasto kalvot Miten saan kirjastokortin? Kirjastokorttina toimii siruton

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen:

Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: Kuukauden kuvat kerhon galleriaan 1.4.2016 lähtien kuukaudenkuvaajan kuvagalleria on siirretty uudelle palvelimelle osoitteeseen: http://www.kamera73.fi/kuukaudenkuvaaja Kukin seuran jäsen voi laittaa

Lisätiedot

Useimmin kysytyt kysymykset

Useimmin kysytyt kysymykset Useimmin kysytyt kysymykset Versio 1.1 1 1. Mikä mobiilikortti on? Mobiilikortti on matkapuhelimessa toimiva sovellus ja www.mobiilikortti.com osoitteessa oleva palvelu. Sovelluksen avulla voit siirtää

Lisätiedot

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016

ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 ipad maahanmuuttajien ohjauksessa Laitteen käyttöönotto Kotomaatti 2016 Sisältö hyperlinkkeinä Miten ipad avataan ja suljetaan? Miten sovellukset avataan ja suljetaan? Kuinka luodaan kansio? Kuinka käytän

Lisätiedot

Lataa Alkuräjähdyksestä kännykkään - Juha Haataja. Lataa

Lataa Alkuräjähdyksestä kännykkään - Juha Haataja. Lataa Lataa Alkuräjähdyksestä kännykkään - Juha Haataja Lataa Kirjailija: Juha Haataja ISBN: 9789529821488 Sivumäärä: 127 Formaatti: PDF Tiedoston koko: 35.43 Mb Kustantajan kuvausteksti kirjasta puuttuu. Saatat

Lisätiedot

SÄHKÖISET SISÄLLÖT YLEISIIN KIRJASTOIHIN KÄYTÄNNÖSSÄ

SÄHKÖISET SISÄLLÖT YLEISIIN KIRJASTOIHIN KÄYTÄNNÖSSÄ SÄHKÖISET SISÄLLÖT YLEISIIN KIRJASTOIHIN KÄYTÄNNÖSSÄ Virva Nousiainen-Hiiri Helsingin kaupunginkirjasto 1.5.2012 SÄHKÖISET SISÄLLÖT YLEISIIN KIRJASTOIHIN TYÖRYHMÄN KOKOUKSET Työryhmän kokoukset kerran

Lisätiedot

Suomen Joutsen tunnissa Viisi laivaa, yksi Joutsen. Mediakortti

Suomen Joutsen tunnissa Viisi laivaa, yksi Joutsen. Mediakortti Suomen Joutsen tunnissa Viisi laivaa, yksi Joutsen Mediakortti Mainostilat, koot ja hinnat Mainostila mitat (lev. x kork. mm / maks. merkkiä) à-hinta (euroa) Kannet etukannen mosaiikki 28,5 x 28,5 780

Lisätiedot

1. PIKAHAKU ELI HAE TEOSTA, TEKIJÄÄ TAI ASIASANAA

1. PIKAHAKU ELI HAE TEOSTA, TEKIJÄÄ TAI ASIASANAA 1 HAKU LASTU-VERKKOKIRJASTOSTA Voit hakea aineistoa kaikkien Päijät-Hämeen yleisten kirjastojen aineistotietokannoista. Varauksia voit tehdä niiden kirjastojen aineistoihin, joihin sinulla on asiakkuus.

Lisätiedot

Porin tiedekirjasto. Teppo Hjelt

Porin tiedekirjasto. Teppo Hjelt Porin tiedekirjasto Teppo Hjelt kirjasto-pori@tut.fi 040 826 2780, Pohjoisranta 11 C Mikä Porin tiedekirjasto on? Googlaa Porin tiedekirjasto tai ota esite Mitä ovat Tutcat ja Volter? Tutcat sisältää TTY:n,TuKKK:n

Lisätiedot

SfW Symbolikoostaja - SfW_SE: Symbolikoostajalla teet uusia blissejä ja viittomia. Symbolikoostaja Alennus% ALV 0% ALV 24%

SfW Symbolikoostaja - SfW_SE: Symbolikoostajalla teet uusia blissejä ja viittomia. Symbolikoostaja Alennus% ALV 0% ALV 24% SYMBOL FOR WINDOWS GOLD EUROHINNASTO SARJANUMERO- JA USB -TIKKULISENSSIT MUISTA ILMAISET KAKKOSLISENSSIT TUKIHENKILÖLLE (SARJANUMEROT)! SfW Kartantekijä - SfW_PCM: SfW -ohjelma jota tarvitset jatkuvasti

Lisätiedot

1. Yleiset periaatteet ja julkaisutiedot 2

1. Yleiset periaatteet ja julkaisutiedot 2 Työsuojelurahasto Ohje 1 Työsuojelurahaston rahoittamien hankkeiden PAINETUT JA VERKOSSA JULKAISTAVAT LOPPURAPORTIT Sisältö sivu 1. Yleiset periaatteet ja julkaisutiedot 2 1.1. Yleiset periaatteet. 2 1.2.

Lisätiedot

Luottamuksellinen. Sähköiset sisällöt. Kaikki aineistolajit helposti yhdestä paikasta

Luottamuksellinen. Sähköiset sisällöt. Kaikki aineistolajit helposti yhdestä paikasta Sähköiset sisällöt Kaikki aineistolajit helposti yhdestä paikasta Sähköisten aineistot e-kirjat, äänikirjat ja sähköiset oppimateriaalit KV toimii sähköisten aineistojen logistiikkajakelijana Kustantaja

Lisätiedot