Porin kaupungissa esiopetus toteutuu koulutoimen alaisuudessa.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Porin kaupungissa esiopetus toteutuu koulutoimen alaisuudessa."

Transkriptio

1 1. JOHDANTO Esiopetussuunnitelma pohjautuu valtakunnalliseen esiopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin (Opetushallitus, 2000). Suunnitelmassa noudatetaan Porin kaupungin esiopetussuunnitelmaa, joka on päivitetty viimeksi Esiopetuksella tarkoitetaan hoidon, kasvatuksen ja opetuksen kokonaisuutta, joka on suunniteltu ja järjestetty tavoitteellisesti. Päiväkodin esiopetuksen lähtökohtana ovat lapsen yksilöllisyys, leikki ja aktiivinen oppiminen sekä hänen suhteensa yhteiskuntaan, kulttuuriin ja luontoon. Esiopetuksen tehtävänä on kannustaa lasta itsenäiseen ajatteluun sekä leikinomaiseen, tutkivaan ja kokeilevaan oppimiseen. Sen tehtävänä on lisäksi vahvistaa lapsen tervettä itsetuntoa ja vuorovaikutustaitoja (Porin kaupungin esiopetussuunnitelma, 2009). Porin kaupungissa esiopetus toteutuu koulutoimen alaisuudessa. Päiväkoti Pörriäisessä esiopetuksen suunnittelusta ja toteutuksesta vastaavat Herukkaryhmän lastentarhanopettajat yhdessä muun henkilökunnan kanssa. Esiopetusta tarjotaan kaikkina arkipäivinä lasten hoitoaikana. Lapsen hoitopäivä ei saa pidentyä esiopetuksen takia. Vapaapäiviltä voi esiopetukseen osallistua klo Tiistaisin ja torstaisin luemme Porkkanamyllyn tarinoita ja teemme Pikkumetsän harjoituskirjan tehtäviä. 2. TOIMINTA-AJATUS Päiväkoti Pörriäisen esiopetussuunnitelman toiminta-ajatus perustuu henkilökunnan laatimiin arvoihin ja toiminnan tavoitteisiin, jotka ovat kirjattuna myös Pörriäisen vasussa: yksilöllisyys, lapsilähtöisyys, kiireettömyys, tapakasvatus, positiivisuus, elämyksellisyys, turvallisuus, omatoimisuus. Iltahoidosta johtuen esiopetuksen yhtenä tärkeänä tavoitteena on lasten päivärytmin vakiinnuttaminen alkavaa koulunkäyntiä ajatellen. Esiopetuksen tarkoituksena on ohjata lasta oppimaan oppimisessa, löytämään vahvuutensa ja kehittämistarpeensa, jotta hänelle kehittyisi terve itsetunto, hyvät kouluvalmiudet ja elämänhallinnan taidot.

2 3. ESIOPETUKSEN KEHYSTEKIJÄT Pörriäisessä 6-vuotias lapsi nähdään oppimishaluisena, leikkivänä, liikkuvana, kokeilunhaluisena yksilönä. Fyysinen oppimisympäristö luodaan turvalliseksi. Lapset harjoittelevat itsenäistä selviytymistä arkipäivän tilanteista vertaisryhmän ja aikuisen tuella. Ympäristön järjestelyssä panostetaan siihen, että lapsi voi omatoimisesti itse hankkia haluamaansa tietoa ja käyttää tarvitsemiaan välineitä opettelussa, ja että hän pystyy olemaan vuorovaikutuksessa toisten lasten kanssa. Aikuinen on läsnä auttamassa, tukemassa ja ohjaamassa lasta. Käytämme myös toisen ryhmän tiloja heidän ulkoillessaan, kun jaamme lapsia pienryhmiin. Pedagoginen oppimisympäristö on lasta kannustava, turvallinen ja positiivinen. Lapsilla on selkeät säännöt. Ilmapiiri on erilaisuutta hyväksyvä, rauhallinen, joustava ja kiireetön. Kannustamme lasta olemaan oma itsensä, aivan tavallinen lapsi. 4. ESIOPETUKSEN TAVOITTEET Toiminta-ajatuksen pohjalta tuemme ja ohjaamme lasta esiopetuksessa seuraavien tavoitteiden saavuttamisessa. Yksilötasolla: lapsi oppii ruokailemaan itsenäisesti ja maistelemaan kaikkia ruokia sekä arvioimaan oikean ruoan määrän lapsi oppii selviytymään itsenäisesti wc-käynneistä lapsi oppii selvitymään itsenäisesti pukeutumisesta ja riisuutumisesta: kengät, puntit, nepparit, napit, vetoketjut, kengännauhat lapsi oppii huolehtimaan omista tavaroistaan lapsi jaksaa istua paikallaan lapsi jaksaa odottaa vuoroaan lapsi oppii kuuntelemaan toisia ja puhumaan vuorotellen lapsi oppii työskentelemään ohjeen mukaan lapsi oppii arvioimaan toimintaansa lapsi oppii sietämään pettymyksiä ilman kiukuttelua lapsi oppii tunnistamaan vahvuuksiaan ja heikkouksiaan lapsi kehittyy oppimaan oppimisessa lapselle kehittyy halu oppia uutta ja iloita oppimastaan lapsi kasvaa rehelliseksi ja vastuuntuntoiseksi sekä toiset huomioonottavaksi yksilöksi

3 Yhteisön jäsenenä: lapsi tuntee kuuluvansa ryhmään ja tuntee itsensä hyväksytyksi lapsi ymmärtää erilaisuutta ja osaa toimia erilaisten ihmisten kanssa lapsi oppii ottamaan toiset huomioon lapsi oppii antamaan ja ottamaan työrauhan lapsi oppii ratkaisemaan ristiriitoja myönteisin keinoin lapsi oppii mikä on oikein ja väärin lapsi oppii etsimään itselleen kaverin lapsi kehittyy vastuuntuntoiseksi arkielämän toiminnoissa 5. ESIOPETUKSEN SISÄLLÖT Esiopetuksesssa on keskeistä opetuksen eheytys. Kokonaisuudet ja itse oppimisprosessi ovat tärkeämpiä kuin yksittäiset sisällöt. Opetus on lisäksi hyvin kokonaisvaltaista ja tietoa ja oppimiskokemuksia tarjotaan kaikilla aisteilla. Keskeisimmät toimintatavat esiopetuksessa ovat leikki, työtehtävät, retket, liikunta, musiikki, kuvallinen ilmaisu, draama yms.ilmaisu, keskustelut sekä jokapäiväinen yhdessä toimiminen. Monipuolinen ja lasta kiinnostava toiminta tukee lapsen oppimiskykyä. Yhtenä osana esiopetusta meillä Pörriäisessä on Porkkanamyllyn tarinat ja Pikkumetsän tehtävät sekä opettajan opas. Materiaalissa tulee kattavasti käsiteltyä kielelliset ja matemaattiset valmiudet. Aiheet ovat luonnonläheisiä ja lapsia kiinnostavia. Jonkinverran käytämme myös muuta materiaalia LEIKKI Leikki on keskeisin alle kouluikäisen lapsen tapa kehittyä ja oppia. Työskentely esiopetuksessa perustuu leikinomaiseen, lapsen kehitystasosta lähtevään toimintaan. Keskeisempää on itse toiminta kuin päämäärä. Leikissä lapsi tutustuu itseensä ja oppii huomaamaan mitä hän osaa ja mitä ei. Leikki kehittää lapsen omatoimisuutta, suunnitelmallisuutta, loogista ja abstraktista ajattelua, syyseuraussuhteiden ymmärtämistä ja kielellisiä valmiuksia. Sosiaaliset taidot, oikeudenmukaisuuden taju ja kyky eläytyä toisen asemaan harjaantuvat leikkiessä. Myös erilaiset leikinomaiset oppimisen muodot kuten pelit, sääntö- ja roolileikit ovat esiopetuksessa tärkeitä omaehtoisten kuvitteluleikkien lisäksi. Pyrimme järjestämään leikille tilaa, aikaa, vapautta, rauhaa ja välineitä.

4 5.2. KIELI JA VUOROVAIKUTUS Esiopetuksessa lapsille luetaan paljon kirjoja, satuja, tietotekstejä, runoja, loruja ym. Lapset saavat nauttia kuulemastaan ja he saavat myös itse tuottaa loruja, riimejä ja kertomuksia sekä erilaisia esityksiä. Käytämme kirjastoautoa ja käymme tutustumassa kirjastoon. Kielellisen tietoisuuden kehittäminen on tärkeää esiopetuksessa. Tutustumme kirjaimiin, äänteisiin, tavuihin, sanoihin, lauseisiin, yhdyssanoihin. Näin luodaan pohjaa luku- ja kirjoitustaidoille. Keskustelut ja vuorovaikutus ovat jokapäiväisessä käytössä. Lapset saavat opetella kertomaan ja ilmaisemaan tunteitaan, toiveitaan, mielipiteitään ja ajatuksiaan. Harjoitellaan kommunikoimaan ryhmässä omalla vuorolla ja kuuntelemaan toisia. Kielen ymmärtäminen, kommunikaatiokyky, muisti ja käsitteellinen ajattelu ovat perustana luku- ja kirjoitustaidolle. Harjoittelemme myös suun motoriikkaa leikinomaisen suujumpan avulla. Tärkeät kielelliset käsitteet opettelemme hyvin konkreettisesti ja hiomme kirjallisten tehtävien avulla. Hyvät kielelliset valmiudet vahvistavat lasten itsetuntoa, luovuutta ja tunne-elämää. Kielen avulla lapset pystyvät ajattelemaan ja ilmaisemaan itseään ja heistä tulee sosiaalisempia MATEMATIIKKA Matematiikan opettelu esiopetuksessa tapahtuu arkipäivän tilanteiden ja toiminnan, leikin, pelien ja erillisten tehtävien kautta. Suurelta osin esiopetuksen matematiikka on integroituna muuhun toimintaan. Esiopetuksessa pyritään myönteisesti innostamaan lapsia matemaattiseen ajatteluun ja ongelmanratkaisuun. Esimerkkejä arkipäivän ongelmanratkaisutilanteista: kauppa, posti, liikenne, sää, leipominen, lasten mittaaminen ja kalenterin katsominen. Opettelemme esiopetuksessa aikakäsitteitä: päivärytmi, vuorokaudenajat, viikonpäivät, kuukaudet, vuodenajat sekä kellonajoista puoli- ja tasatunnit. Luokittelun, järjestämisen, sarjoittamisen ja vertailun avulla lapsi oppii tutkimaan ja jäsentämään ympäristöään ja kiinnittämään huomiota samanlaisuuksiin ja erilaisuuksiin. Kannustetaan lapsia tutkimaan ominaisuuksia, määriä ja lukumääriä. Tutustutaan numeroihin ja harjoitellaan numeroiden ja lukumäärien välistä yhteyttä. Harjoitellaan tunnistamaan ja hahmottamaan geometrisiä muotoja pelien, rakentelun sekä kuvien ja ympäristön tarkastelun avulla.

5 5.4. ETIIKKA JA KATSOMUS Eettinen kasvatus esiopetuksessa opastaa lapsia reiluuteen, suvaitsevaisuuteen, oikeudenmukaisuuteen ja rohkeuteen. Oman identiteetin tiedostaminen, hyväntahtoisuus, toisista huolta pitäminen, anteeksiantaminen ja -pyytäminen sekä ystävyys ja kaveruus ovat myös tärkeitä, opeteltavia asioita esiopetuksessamme. Uskontokasvatuksen tavoitteena on välittää suomalaista perinnettä lapsille. Heille annetaan mahdollisuus kohdata uskontoon liittyviä asioita ja tutustua miten ja miksi uskonnollisia juhlia vietetään. Seurakunnan työntekijät vierailevat päiväkodissa noin kerran kuukaudessa. Lisäksi lapset osallistuvat mm. pääsiäisvaellukseen, joulukirkkoon ja kevätkirkkoon, jossa tulevat koululaiset siunataan koulutielle. Lapsen huoltaja saa valita osallistuuko lapsi uskontokasvatukseen. Huomioimme ja kunnioitamme vanhempien ja kodin uskonnollista vakaumusta ja elämänkatsomusta YMPÄRISTÖ- JA LUONNONTIETO Ympäristökasvatuksessa toimintatapoinamme ovat leikki, tutkiminen, juhlat ja retket lähiympäristöön, metsään, kirjastoon, Kirjurinluotoon, Luontotalo Arkkiin, Satakunnan museoon ja Korsmannin talolle. Myös Pikkumetsä- eskarikirjamme perustuu paljolti luontoaiheisiin. Pyrimme antamaan lapsille myönteisen käsityksen luonnosta ja opastamme kiinnostumaan luonnon ilmiöistä sekä kuunnioittamaan luontoa. Luontoretkillä tutkimme ja teemme havaintoja ja saamme elämyksiä luonnosta. Esiopetuksessa opetellaan myös kierrätyksen alkeet ja opetellaan toimimaan ympäristöä säästäen ja hoitaen. Ohjataan lapsia huomaamaan omat vaikutusmahdollissuutensa luonnon suojelemisessa TERVEYS Esiopetuksessa edistämme lapsen kasvua ja kehitystä sekä fyysistä, psyykkistä ja sosiaalista terveyttä. Keskeistä on puhtaudesta ja pukeutumisesta huolehtiminen sekä hyviin ja terveellisiin ruokailutottumuksiin ohjaaminen. Lapsia ohjataan liikkumaan joka päivä. Ohjaamme heitä liikkumaan myös lähiympäristössä turvallisesti. Lasta ohjataan myönteisiin kaveri- ja ihmissuhteisiin ja tasapainoiseen tunne-elämään sekä välttämään väkivaltaa. Kiinnitämme huomiota koskemattomuuden oikeuteen. Kaikilla lapsilla pääsääntöisesti on mahdollisuus päivälepoon. Kiinnitämme lasten huomion tekemisen ja levon tasapainon tärkeyteen. Pidämme hauskaa, olemme iloisia ja positiivisia. Näytämme tunteemme.

6 5.7. FYYSINEN JA MOTORINEN KEHITYS Esiopetuksessa liikutaan päivittäin. Lapsilla on mahdollisuuksia ohjattuun ja omaehtoiseen liikuntaan. Liikuntakasvatus on leikinomaista ja toiminnallista. Esiopetuksessa liikunta vahvistaa lasten itsetuntoa, antaa erilaisia elämyksiä, myönteisiä kokemuksia ja liikunnan iloa. Tärkeänä tavoitteena on lasten luontaisen liikkumisen tukeminen. Lapsia tuetaan toimimaan omatoimisesti. Liikkumisen lähtökohtana on kehon hahmottaminen ja sen osien tunnistaminen sekä liikkeiden hallinta. Pörriäisen pihassa on monipuoliset mahdollisuudet liikkumiseen: kiipeilyseinä ja -teline, keinuja, ponkuja, karuselli, laskettelumäki ja vapaata tilaa juoksuleikkeihin. Lähiympäristömme tarjoaa hyvät liikuntamahdollisuudet: jalkapallokenttä, puistoja ja lenkkipolkuja, luistelukenttä ja-kaukalo sekä hoidettu hiihtolatu. Lapsille järjestetään myös ohjattuja sisäliikuntahetkiä. Suunnistusta harjoittelemme sisällä ja ulkona. Opettelemme liikunnallisia perinneleikkejä. Teemme usein kävely- ja tutkimusretkiä Pörriäisen lähiympäristöön. Osallistumme Olympialaisiin ja muihin järjestettyihin liikuntatempauksiin. Osallistumme eskari-uimakouluun. Hienomotorisia toimintoja harjoittelemme arkipäivän toiminnoissa. Tarjoamme välineet ja mahdollisuudet monipuoliseen harjoitteluun. Esimerkiksi leikkaaminen, pujottelu, rakentelu, maalaaminen, piirtely ja kynätehtävät ovat mahdollisia päivittäin.

7 5.8.TAIDE JA KULTTUURI Esiopetuksessa lapsille tarjotaan mahdollisuuksia tekemiseen ja taidekokemuksiin kuvataiteesta, musiikista, draamasta, tanssista ja kirjallisuudesta. Ohjataan lapsia arvostamaan omaa ja toisten tekemää työtä. Lapset harjoittelevat kädentaitojaan piirtäen, leikaten, liimaten, maalaten, taitellen repien, rypistellen, muovaillen, pujotellen, ommellen ja puutöitä tehden. Välineet ja materiaalit ovat helposti saatavilla. Aikuinen on tukena ja opastaa erilaisten tekniikoiden opettelussa. Lapsia kannustetaan yrittämään itse ja nauttimaan pitkäjänteisen työn toteuttamisesta. Ohjataan lapsia estetiikan ja ilon kokemiseen. Tutustumme taidenäyttelyihin mahdollisuuksien mukaan. Musiikillisten taitojen kehittämiseksi lapset saavat laulaa, soittaa rytmisoittimia, kuunnella musiikkia ja liikkua musiikin mukaan. Lapset tutustuvat ääneen, melodiaan ja rytmiin. Opettelemme kuuntelemaan omaa ääntä, ympäristön ääniä, soitinten ääniä, äänen kestoa ja voimakkuutta sekä taukoja ja hiljaisuutta. Rytmin harjoittelu ja siihen keskittyminen on tärkeää sekä musiikin että lukemaan ja kirjoittamaan oppimisen kannalta. Osallistumme Porin Sinfoniettan ja Palmgren Konservatorion ym. järjestämiin konserteihin mahdollisuuksien mukaan. Teemme yhteistyötä Porin teatterin kanssa. Annamme lapsille mahdollisuuden luoda omaa kulttuuriaan sadutuksen, omien laulujen ja kuvien kautta.

8 6. YHTEISTYÖ VANHEMPIEN KANSSA Kasvatuskumppanuuden toteutumiseksi lapsen vanhemmat ovat luonnollisesti päivähoidon ja esiopetuksen ensisijaisia yhteistyökumppaneita. Kasvatuskumppanuus on vanhempien ja henkilökunnan tietoista sitoutumista toimimaan perhekohtaisesti lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisen tukemiseksi. Esiopetuksen henkilöstö tukee kotien kasvatustehtävää ja vastaa osaltaan lapsen kasvatuksesta esiopetuksen aikana. Vanhempien kanssa tehtävä yhteistyö on ensiarvoisen tärkeää, jotta saadaan mahdollisimman hyvät kouluvalmiudet kullekin lapselle. Yhteistyömuotoina ovat päivittäiset kohtaamiset, kahdenkeskiset keskustelut, vanhempainillat sekä muut yhteiset tapaamiset ja tilaisuudet. Pörriäisessä Herukka-ryhmän lastentarhanopettajat tekevät jokaiselle esikoululaiselle toimintakauden alussa henkilökohtaisen esiopetuksen suunnitelman, joka käydään vanhempien kanssa keskustellen läpi. Suunnitelmaa tehtäessä huomioidaan lapsen henkilökohtaiset vahvuudet ja kehitystarpeet. Suunnitelmaa arvioidaan uudelleen kevätkaudella vanhempien kanssa. Vanhemmat vievät allekirjoitetun lapsensa esiopetuksen suunnitelman kouluun keväällä tutustumispäivänä. Panostamme Pörriäisen esiopetuksessa avoimeen, positiiviseen ja luottavaiseen yhteistyöhön vanhempien kanssa. 7. ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVA LAPSI ESIOPETUKSESSA Lapsella voi olla erityisen tuen tarvetta kielen ja kommunikaation alueella, tarkkaavaisuudessa, tunne-elämän tai sosiaalisen käyttäytymisen alueella tai kognitiivisella alueella, esim. oppimisvaikeuksien riskejä tai pulmia. Erityistä tukea voi tarvita myös lapsi, jolla on jokin vamma tai pitkäaikaissairaus tai lapsi voi tarvita lastensuojelun tukitoimia. Lapsen erityisen tuen tarve perustuu kasvatushenkilöstön sekä vanhempien havaintoihin ja lapsen aiemmin todettuun tuen tarpeeseen. Mikäli lapsen oppimisessa tai kehityksessä havaitaan huolenaiheita käydään keskusteluja esiopetusvuoden aikana vanhempien, lastentarhanopettajan, kiertävän erityislastentarhanopettajan kesken, jotta taattaisiin lapselle mahdollisimman hyvä koulun aloitus. Tarvittaessa konsultoidaan vanhempien kanssa sovitulla tavalla eri asiantuntijoita ja yhteistyökumppaneita ja lapsi voidaan ohjata perheneuvolaan kehitystason arvioimiseksi. Erityistä tukea tarvitsevat lapset integroidaan osaksi muuta esiopetusryhmää. Ryhmän toiminnan suunnittelussa ja toteutuksessa otetaan huomioon erityistä tukea tarvitseva esikoululainen. Ryhmässä voi olla tällöin avustaja.

9 8. ARVIOINTI Esiopetuksen arvioinnissa pyrimme jatkuvuuteen. Arvioimme miten yleiset ja yksittäistä lasta koskevat esiopetussuunnitelman tavoitteet ovat toteutuneet. Pääpaino arvioinnissa on lapsen kasvun, kehityksen ja oppimisprosessin edistymisessä. Aikuiset arvioivat omaa toimintaansa ja työtapojaan itsekseen ja yhdessä. Tiimipalavereissa mietitään mikä on sujunut hyvin ja mitkä ovat kehitystarpeet. Teemme lapsihavainnointia ja jaamme aktiivisesti ajatuksiamme vanhempien kanssa kasvatuskumppanuuden hengessä. Panostamme avoimuuteen vanhempien kanssa, jotta he voivat luontevammin ja paremmin arvioida esiopetuksen toteutumista ja oman lapsensa edistymistä ja kouluvalmiuksien kehittymistä. Vanhemmilla on myös asiakaskyselyissä mahdollisuus antaa palautetta ja nostaa asioita esille. Ohjaamme lapsia itsearviointiin. Pohdimme lasten kanssa mitä he osaavat hyvin ja ovat oppineet, missä he voisivat ja haluaisivat vielä kehittyä, mitä he voisivat tehdä toisin ja paremmin. Täytämme eskareiden kanssa myös itsearviointi-lomakkeen. Esiopetusvuoden lopussa lapsi saa Porin kaupungin esiopetustodistuksen osallistumisestaan esiopetukseen.

10 SISÄLLYSLUETTELO 1.JOHDANTO 2.TOIMINTA-AJATUS 3.ESIOPETUKSEN KEHYSTEKIJÄT 4.ESIOPETUKSEN TAVOITTEET 5.SISÄLTÖALUEET 5.1. Leikki 5.2. Kieli ja vuorovaikutus 5.3. Matematiikka 5.4. Etiikka ja katsomus 5.5. Ympäristö ja luonnontieto 5.6. Terveys 5.7. Fyysinen ja motorinen kehitys 5.8. Taide ja kulttuuri 6.YHTEISTYÖ VANHEMPIEN KANSSA 7.ERITYISTÄ TUKEA TARVITSEVA LAPSI ESIOPETUKSESSA 8.ARVIOINTI

SISÄLLYSLUETTELO: 1.JOHDANTO 2.TOIMINTA-AJATUS 3.ESIOPETUKSEN KEHYSTEKIJÄT 4.ESIOPETUKSEN TAVOITTEET

SISÄLLYSLUETTELO: 1.JOHDANTO 2.TOIMINTA-AJATUS 3.ESIOPETUKSEN KEHYSTEKIJÄT 4.ESIOPETUKSEN TAVOITTEET SISÄLLYSLUETTELO: 1.JOHDANTO 2.TOIMINTA-AJATUS 3.ESIOPETUKSEN KEHYSTEKIJÄT 4.ESIOPETUKSEN TAVOITTEET 5.SISÄLTÖALUEET 5.1. Leikki 5.2. Kieli ja vuorovaikutus 5.3. Matematiikka 5.4. Etiikka ja katsomus 5.5.

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA / TUOHISET Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 Saarenkylä gsm 0400790916 Tuohisissa työskentelevät lastentarhanopettajat Piiti Elo ja Riitta Riekkinen, lastenhoitaja Helena

Lisätiedot

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA

VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA PÄIVÄKOTI MAJAKKA VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA Majakan päiväkoti on pieni kodinomainen päiväkoti Nurmijärven kirkonkylässä, Punamullantie 12. Päiväkodissamme on kaksi ryhmää: Simpukat ja Meritähdet. Henkilökunta:

Lisätiedot

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LEHMON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Iso ja pieni on yhdessä kaksi. Kaksi voi yhdessä leikkiä. Ei tunne itseään vieraaksi. Hellyydellä voi täyttyä. Iso ylettyy helposti korkealle, pieni taas mahtuu

Lisätiedot

Päiväkoti Saarenhelmi

Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Saarenhelmi Päiväkoti Saarenhelmi sijaitsee Saarenkylässä kauniilla paikalla Kemijoen rannalla. Läheiset puistot ja talvella jää tarjoavat mahdollisuuden

Lisätiedot

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012

Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Esiopetuksen toimintasuunnitelma 2011 2012 Isokallion päiväkoti Puistotie 15 05200 Rajamäki 2. TOIMINTA-AIKA Esiopetussuunnitelma ajalle 16.8.2011 31.5.2012. Päivittäinen toiminta-aika klo 8.30 12.30.

Lisätiedot

Tervetuloa esiopetusiltaan!

Tervetuloa esiopetusiltaan! Tervetuloa esiopetusiltaan! Esiopetus Järvenpäässä toimintakaudella 2010-2011 Esiopetuksen hakemusten palautus 19.2. mennessä Tiedot esiopetuspaikasta 31.5. mennessä Esiopetus alkaa 1.9.2010 ja päättyy

Lisätiedot

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma 1 Kurikka lapsen nimi Kansilehteen lapsen oma piirros Lapsen ajatuksia ja odotuksia esiopetuksesta (vanhemmat keskustelevat kotona lapsen kanssa ja kirjaavat) 2 Eskarissa

Lisätiedot

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA TAIDETASSUJEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYS JOHDANTO 1. TAIDETASSUJEN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI 2. TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 3. KASVATTAJA 4. TOIMINTAYMPÄRISTÖ 5. SISÄLTÖALUEET 6. ARVIOINTI JA SEURANTA

Lisätiedot

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma

Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma Perhepäivähoidon toiminta-ajatus Perhepäivähoito tarjoaa lapselle mahdollisuuden hoitoon, leikkiin, oppimiseen ja ystävyyssuhteisiin muiden lasten kanssa. Varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 1. YKSIKKÖ Aitohelmen päiväkoti Klaukkalantie 72, 01800 KLAUKKALA Piccolot ja Pillipiiparit kokopäiväesiopetusryhmät Vikkelät ja Nokkelat osapäiväesiopetusryhmät 2. TOIMINTA-AIKA

Lisätiedot

TAIKAPEILIN VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA 2009 2010

TAIKAPEILIN VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA 2009 2010 TAIKAPEILIN VARHAISKASVATUS SUUNNITELMA 2009 2010 TAIKAPEILI Taikapeilin ryhmä koostuu 3 6 vuotiaista lapsista, joista esikoululaisia on kahdeksan. Ryhmässämme on tällä hetkellä 30 lasta. Lastentarhanopettajina

Lisätiedot

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma Meri-Toppilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä. Tavoitteenamme on kiireetön arki. Kirjaamme sovitut asiat ryhmävasuun. Päiväkotimme tilat ovat kaikkien

Lisätiedot

Ilmaisun monet muodot

Ilmaisun monet muodot Työkirja monialaisiin oppimiskokonaisuuksiin (ops 2014) Ilmaisun monet muodot Toiminnan lähtökohtana ovat lasten aistimukset, havainnot ja kokemukset. Lapsia kannustetaan kertomaan ideoistaan, työskentelystään

Lisätiedot

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sammon päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Päiväkodissamme toteutetaan varhaiskasvatusta ja esiopetusta vahvasti leikin, liikunnan ja luovuuden kautta. Leikki ja liikunta kuuluvat päivittäin

Lisätiedot

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA HAIKALAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Haikalan päiväkoti sijaitsee Klaukkalan pohjoisella alueella Haikalassa. Päiväkoti on perustettu 1982. Toimintakaudella 2010-2011 päiväkotimme ryhmät ovat:

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen omakuva (piirustus tai kuva) Lapsen nimi: Syntymäaika: Päivähoitopaikka: alkoi: päättyi: Tämä suunnitelma yhdessä hoitosopimuksen kanssa on varhaiskasvatuksen perusta

Lisätiedot

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN

PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN - laadittu keväällä 2009, päivitetty 2012 PERHEPÄIVÄHOIDON TOTEUTTAMINEN Perhepäivähoito on kodinomainen päivähoitomuoto, jossa toimitaan ammatillisesti ja tavoitteellisesti yhdessä sovittujen periaatteiden

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUS KULHON PÄIVÄKODISSA Kulhon päiväkoti Pönkäniementie 4a2 80910 Kulho p.040 140 8145 p. 040 707 3375 (päiväkodin johtaja/raija Pynnönen) Kulhon

Lisätiedot

PÄIVÄKOTI NOOAN ARKIN ESIOPETUSSUUNNITELMA

PÄIVÄKOTI NOOAN ARKIN ESIOPETUSSUUNNITELMA PÄIVÄKOTI NOOAN ARKIN ESIOPETUSSUUNNITELMA 2003-2004 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto 2. Kasvatuksen ja opetuksen arvoperusta 3. Oppiminen esiopetuksessa 4. Esiopetuksen tavoitteita ja keskeisiä sisältöjä

Lisätiedot

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI

KASVATUS- KUMPPANUUS VIIALAN ARKI VIIALAN ARKI VASU TAVOITTEET Tasapainoinen, tyytyväinen ja hyvinvoiva lapsi Lapsen tulee tuntea, että hänestä välitetään Haluamme välittää lapselle tunteen, että maailma on hyvä ja siihen uskaltaa kasvaa VIHREÄ LIPPU

Lisätiedot

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma

Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma Vaskitien päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä porrastaen, mikä mahdollistaa lapsen yksilöllisen kohtaamisen ja turvallisen vuorovaikutusilmapiirin. Pienryhmä

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA Kasv. 12.6.2014 Liite 1 LAPSEN ESIOPETUKSEN OPPIMISSUUNNITELMA Lapsen nimi Syntymäaika Osoite Vanhempien yhteystiedot Päiväkoti ja ryhmä (ryhmäkoko ja rakenne) Yhteystiedot Opettaja Hyvä lapsen huoltaja!

Lisätiedot

PEURASAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

PEURASAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA PEURASAAREN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA JOHDANTO 1. PÄIVÄKODIN KUVAUS - oppimisympäristö - menestystekijät 2. PEURASAAREN PÄIVÄKODIN TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT 2.1. Toiminta-ajatus: lapsen kasvun,

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA

ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA HARJULAN PÄIVÄKOTI 2010-2011 SISÄLLYS 1. YKSIKKÖ 2. TOIMINTA-AIKA 3. TOIMINTAYMPÄRISTÖN KUVAUS 3.1 PSYYKKINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ 3.2 FYYSINEN TOIMINTAYMPÄRISTÖ 3.3 SOSIAALINEN

Lisätiedot

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma Myllyojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Myllyojan päiväkodissa toimintakulttuurimme lähtee yhteisistä tavoitteista ja säännöistä, joita arvioimme ja kehitämme säännöllisesti.

Lisätiedot

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma

Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Päiväkoti Eväsrepun varhaiskasvatussuunnitelma Toimintakulttuuri Näemme jokaisen lapsen ja hänen perhekulttuurinsa arvokkaana Kohtaamme jokaisen ihmisen siten, kuin toivoisimme itseämme kohdeltavan Toimimme

Lisätiedot

Turva Minulla on turvallinen olo. Saanko olla tarvitseva? Onko minulla huolehtiva aikuinen? Suojellaanko minua pahoilta asioilta? Perusturvallisuus on edellytys lapsen hyvän itsetunnon ja luottamuksellisten

Lisätiedot

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma

Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Kämmenniemen päivähoitoyksikön varhaiskasvatussuunnitelma Toiminta-ajatus Lasten osallisuus Vanhempien osallisuus Varhaiskasvatuksen suunnittelu Leikki Liikunta Luonto Ilmaisu Mediakasvatus Kieli ja kulttuuri

Lisätiedot

TORNITIEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2010-2011

TORNITIEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2010-2011 TORNITIEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2010-2011 1. YKSIKKÖ Tornitien päiväkoti, Tornitie 1, 05200 RAJAMÄKI 2. TOIMINTA-AIKA 11.8 2010 31.5.2011 Päivittäinen toiminta-aika arkisin pääsääntöisesti

Lisätiedot

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma

Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma Mäntyrinteen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme pohjautuu pienryhmätoimintaan sekä positiiviseen kasvatukseen. Yhdessä tekeminen ja perheiden osallisuus on meille tärkeää.

Lisätiedot

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma Kuivasrannan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Kohtelemme kaikkia lapsia ja huoltajia ystävällisesti, kuuntelemme heidän toiveitaan ja toteutamme niitä mahdollisuuksien mukaan.

Lisätiedot

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma Ahvenojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toiminnassamme korostuu tasavertaisuus ja yksilöllisyys. Kohtaamme huoltajat lapsineen yksilöinä kulttuuritaustat ja vanhempien toiveet

Lisätiedot

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010

KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VASU 2010 KETTUKALLION PÄIVÄKOTI Kettukallion päiväkoti on perustettu vuonna 1992. Päiväkoti sijaitsee Heinolan Kirkonkylässä luonnon läheisyydessä, upeiden

Lisätiedot

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE

Raahen kaupunki 30.3.2015 LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Raahen kaupunki 30.3.2015 Varhaiskasvatuspalvelut LAPSI PUHEEKSI- VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA - VANHEMPIEN LOMAKE Lapsen nimi Syntymäaika / 20 Hoitopaikka Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (vasu) on huoltajien

Lisätiedot

Tervetuloa Pihlavan koulun esiluokkaan

Tervetuloa Pihlavan koulun esiluokkaan Tervetuloa Pihlavan koulun esiluokkaan Pihlavan koulu Vanha maantie 2 puh. 02-621 5146 www.cedunet.fi/pihlava Pihlavan koulun esiopetus alkoi vuonna 1996, sosiaali- ja koulutoimen yhteistyötä nykyään päivähoito

Lisätiedot

Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Suomusjärven päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Suomusjärven päiväkoti on pieni yksikkö maaseudun rauhassa, jossa lapsi saa olla lapsi. Pienessä yksikössä muodostuu helposti läheinen ja lämmin vuorovaikutus

Lisätiedot

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma

Vy Liinakko-Loimi-Varhela. Toimintasuunnitelma Vy Liinakko-Loimi-Varhela Toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintasuunnitelmassamme kuvataan, miten varhaiskasvatusta yksikössämme Liinakko-Loimi-Varhela pedagogisesti käytännössä toteutetaan. Toimintasuunnitelma

Lisätiedot

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma

Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma Vesalan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu pienryhmätoimintaan jota hyödynnämme myös ulkoilu- ja siirtymätilanteissa. Uusia, opittavia asioita lähestymme toiminnan

Lisätiedot

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1

Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 Etelä- ja Pohjois-Nokian perhepäivähoidon varhaiskasvatussuunnitelma 1 SISÄLLYSLUETTELO 2. Sisällysluettelo 3. Prosessi 4. Toiminta-ajatus 5. Arvot 6. Lapsilähtöisyys 7. Oppimisympäristö 8. Leikkiminen

Lisätiedot

LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan

LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan LIITE 8 Toiminnan aloittain etenevän opiskelun opetussuunnitelmaan 1. Motoriset taidot Kehon hahmotus Kehon hallinta Kokonaismotoriikka Silmän ja jalan liikkeen koordinaatio Hienomotoriikka Silmän ja käden

Lisätiedot

Iisalmen kaupunki Sivistyspalvelukeskus Varhaiskasvatus ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA. Lukuvuosi - Yksikkö. Esiopetusryhmän nimi

Iisalmen kaupunki Sivistyspalvelukeskus Varhaiskasvatus ESIOPETUKSEN LUKUVUOSISUUNNITELMA. Lukuvuosi - Yksikkö. Esiopetusryhmän nimi Lukuvuosi - Yksikkö Esiopetusryhmän nimi Esiopetusryhmän henkilöstö Lukuvuoden painotusalueet Esioppilaiden määrä Tyttöjä Poikia LUKUVUODEN TYÖAJAT Syyslukukausi / 20 - / 20 Syysloma / 20 - / 20 Joululoma

Lisätiedot

LEPSÄMÄN PÄIVÄKOTI ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2016

LEPSÄMÄN PÄIVÄKOTI ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2016 LEPSÄMÄN PÄIVÄKOTI ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2016 ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2015 2016 1. YKSIKKÖ 2. TOIMINTA AIKA 3. TOIMINTAYMPÄRISTÖN KUVAUS 4. TOIMINNAN PAINOPISTEET 5. TOIMINNAN

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013

Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 Nuppusten Varhaiskasvatussuunnitelma 2012-2013 SISÄLLYSLUETTELO 1. NUPPUSTEN RYHMÄKUVAILU 2. NUPPUSTEN TOIMINTA-AJATUS 3. VARHAISKASVATUSYMPÄRISTÖ 4. KIELELLINEN KEHITYS JA KIELEN MERKITYS VARHAISKASVATUKSESSA

Lisätiedot

SISÄLLYS. Kasvatuskumppanuus... 6. Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus...

SISÄLLYS. Kasvatuskumppanuus... 6. Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus... 1 2 SISÄLLYS Peltosirkun päiväkoti... 3 Toimintaa ohjaavat arvot... 4 Lapsen kunnioitus... 4 Turvallisuus... 5 Kasvatuskumppanuus... 6 Yhteistyö... 7 Kiusaamisen ehkäisy... 8 Varhainen puuttuminen... 9

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Muistamme kaikissa päivän hetkissä, että aikuinen on vuorovaikutuksen mallina. Toimimme sallivasti

Lisätiedot

NAPAPIIRIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

NAPAPIIRIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA NAPAPIIRIN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1.NAPAPIIRIN PÄIVÄKOTI Napapiirin päiväkoti on ollut toiminnassa vuodesta 2012. Talossa on yhteensä 8 ryhmää joista Hallat 3-6-v sijaitsee erillisessä rakennuksessa.

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA. Kettukallion päiväkoti

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA. Kettukallion päiväkoti ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA 2014-2015 JANAKKALAN KUNTA Kettukallion päiväkoti Työsuunnitelma 2014 2015 hyväksytty:. 2014 Marianna Kokko Päiväkodin johtaja Jere Lindroos Johtokunnan puheenjohtaja Työsuunnitelman

Lisätiedot

Lapsi työskentelee ja oppii

Lapsi työskentelee ja oppii Lapsi työskentelee ja oppii Esiopetukseen ilmoittautuvien lasten vanhemmille suunnattu kysely keväällä 2015 Kyselyn aiheina: Lapsen työskentelytavat, lapsi oppii parhaiten, lastani kiinnostaa, toivoisin,

Lisätiedot

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma

Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma Simppulankartanon Avoimen päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimintakulttuurimme perustuu hyvään vuorovaikutus- ja luottamussuhteen luomiselle lapsen ja aikuisen välille. Aikuisina

Lisätiedot

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS

MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS MUSTASAAREN PERHEPÄIVÄHOIDON VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS Tarjotaan lapsille perhepäivähoitoa kodinomaisessa ja turvallisessa ympäristössä. Laadukkaan hoidon ja kasvatuksen tavoitteena on onnellinen

Lisätiedot

Sorilan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Sorilan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Sorilan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Sorilan päiväkoti aloitti toimintansa vuonna 1990 Aitolahden kaupungin osassa kauniin maaseudun keskellä. Lapsiryhmiä on kolme, joista esiopetusryhmä

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

KONTIOLAHDEN KUNNAN. Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma KONTIOLAHDEN KUNNAN Onttolan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Onttolan päiväkodin henkilökunta: Touhula (3-5 v.) 040 5781151 Päiväkodinjohtaja Mervi Ignatius Lastentarhanopettaja Mirja Torniainen

Lisätiedot

PERTTULAN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2011-2012

PERTTULAN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2011-2012 PERTTULAN PÄIVÄKODIN ESIOPETUKSEN TOIMINTASUUNNITELMA 2011-2012 1. YKSIKKÖ Perttulan päiväkodin koko- ja osapäiväryhmä. Osoite: Uotilan koulutie 50, 01860 Perttula Puhelin: kokopäiväryhmä 040-317 2691,

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUKSEN JA ESIOPETUSTA TÄYDENTÄVÄN VARHAISKASVATUKSEN SUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUKSEN JA ESIOPETUSTA TÄYDENTÄVÄN VARHAISKASVATUKSEN SUUNNITELMA Kasvatuksen ja opetuksen toimiala LAPSEN ESIOPETUKSEN JA ESIOPETUSTA TÄYDENTÄVÄN VARHAISKASVATUKSEN SUUNNITELMA Lapsen esiopetuksen suunnitelma laaditaan yhdessä lapsen, huoltajan ja varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA KULHON PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA VARHAISKASVATUS KULHON PÄIVÄKODISSA Kulhon päiväkoti Pönkäniementie 4a2 80910 Kulho p.040 140 8145 p. 040 707 3375 (päiväkodin johtaja/raija Pynnönen) Kulhon

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA 2015-2016. Huvikumpu pk, Pitkätossut

TYÖSUUNNITELMA 2015-2016. Huvikumpu pk, Pitkätossut Sipoon kunta Päivämäärä TYÖSUUNNITELMA 2015-2016 Lukuvuosi 2015-2016 Lisäys kunnalliseen opetussuunnitelmaan perusopetuslain 9 mukaan 1. Esiopetuspaikan yhteystiedot Nimi Huvikumpu pk, Pitkätossut Osoite

Lisätiedot

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO

LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN KAUPUNKI PÄIVÄHOITO LAPUAN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMAN SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistietoa varhaiskasvatussuunnitelmasta 2. Taustaa varhaiskasvatussuunnitelmalle 2.1 Varhaiskasvatuksen sisältöä ohjaavat

Lisätiedot

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma / esiopetuksen oppimissuunnitelma Tämä on lapsen varhaiskasvatussuunnitelma, joka sisältää esiopetuksen oppimissuunnitelman sekä mahdollisen tehostetun eli varhaisen tai

Lisätiedot

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011

SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011 SYRJÄLÄN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2010-2011 1 Syrjälän päiväkoti Päiväkotimme on valmistunut 1987 ja sijaitsee Syrjälän koulun yhteydessä Klaukkalan eteläisellä päivähoitoalueella. Talossamme

Lisätiedot

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma

Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma Saloilan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Puhallamme yhteen hiileen ajatuksella; kaveria ei jätetä. Huolehdimme kannustavasta, innostavasta ja positiivisesta vuorovaikutuksesta.

Lisätiedot

Minä olen maaemo sinun varttua koivuksi katajaksi lemmikiksi ratamoksi karhunsammaleksi puolukaksi kantarelliksi

Minä olen maaemo sinun varttua koivuksi katajaksi lemmikiksi ratamoksi karhunsammaleksi puolukaksi kantarelliksi Minä olen maaemo sinun varttua koivuksi katajaksi lemmikiksi ratamoksi karhunsammaleksi puolukaksi kantarelliksi Ei maa kysy sirkkalehdiltä mikä sinusta isona tulee Ei maa käske leppää kasvattamaan kauraa

Lisätiedot

LINNAINMAAN PÄIVÄKODIN ESIOPETUSSUUNNITELMA

LINNAINMAAN PÄIVÄKODIN ESIOPETUSSUUNNITELMA LINNAINMAAN PÄIVÄKODIN ESIOPETUSSUUNNITELMA ESIOPETUKSEN TOIMINTA-AJATUS JA OPPIMISYMPÄRISTÖN KUVAUS Esiopetuksemme tavoitteena on tutustuttaa lapsi koulumaailmaan vähitellen. Siksi esiopetusta annetaan

Lisätiedot

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma Kaijonharjun päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimintamme perustuu kokopäiväpedagogiikkaan; jokainen hetki tukee lapsen kehitystä ja oppimista. Kasvattajat mahdollistavat lasten

Lisätiedot

Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma

Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma Marttilan kunnan varhaiskasvatussuunnitelma Sosiaalilautakunta 16.2.2012 13/ liite no 4 1 SISÄLTÖ 1. Johdanto 2. Toiminta-ajatus ja arvot 3. Kasvatus ja opetusmenetelmät 4. Yhteistyö 5. Erityinen tuki

Lisätiedot

KOULUTUSPALVELUT LUKUVUOSI ESIOPETUSPAIKKA

KOULUTUSPALVELUT LUKUVUOSI ESIOPETUSPAIKKA LUKUVUOSI LAPSEN NIMI SYNTYMÄAIKA ESIOPETUSPAIKKA TÄMÄ SUUNNITELMA ON MYÖS Suomen/ruotsin kielen tukemisen suunnitelma Valmistavan opetuksen oppimissuunnitelma Tehostetun tuen suunnitelma (Perusopetuslaki

Lisätiedot

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma

Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma Kuovit päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Meille on tärkeää perheen, lapsen ja työkaverin kohtaaminen aidosti, lämpimästi ja välittäen. Ylläpidämme toiminnassamme ME HENKEÄ yhdessä

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Pateniemen päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Toimimme sallivasti ja sensitiivisesti lasten kanssa yhdessä asioita tehden. Olemme lapsille

Lisätiedot

MÖLLÄRINRANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

MÖLLÄRINRANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 MÖLLÄRINRANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLLYSLUETTELO 1 MÖLLÄRINRANNAN PÄIVÄKODIN VARHAISKASVATUKSEN TOIMINTA-AJATUS JA ARVOT...3 TOIMINTA-AJATUS....3 ARVOT............3 2 VARHAISKASVATUKSEN

Lisätiedot

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU

VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU Honkajoen kunta Sivistystoimi Varhaiskasvatus KIS KIS KISSANPOIKA KISSA TANSSII JÄÄLLÄ SUKAT KENGÄT KAINALOSSA HIENO PAITA PÄÄLLÄ VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA/VASU 3-5 VUOTIAAT Lapsen nimi Syntymäaika Päivähoitopaikka

Lisätiedot

Hyvinvointi ja liikkuminen

Hyvinvointi ja liikkuminen Hyvinvointi ja liikkuminen varhaiskasvatussuunnitelman perusteissa Varhaiskasvatuslaissa määritellyt tavoitteet 1) edistää jokaisen lapsen iän ja kehityksen mukaista kokonaisvaltaista kasvua, terveyttä

Lisätiedot

Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma

Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma Herukan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Päiväkodissamme tunnustetaan leikin merkitys lapsen hyvinvoinnille ja uusien asioiden oppimiselle. Pienryhmässä on turvallinen ilmapiiri,

Lisätiedot

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA

ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA ESIOPETUKSEN TYÖSUUNNITELMA JANAKKALAN KUNTA 2013 2014 Pikkuniitun vuoropäiväkoti Työsuunnitelma hyväksytty..20 Päiväkodin johtaja Johtokunnan puheenjohtaja Päiväkoti / Koulu Pikkuniitun vuoropäiväkoti

Lisätiedot

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma

Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma Lapsen esiopetuksen oppimissuunnitelma Esiopetuspaikka/päiväkoti Lapsen nimi Toimintavuosi 1/12 Lapsen oma osio (täytetään kotona) PIIRRÄ TÄHÄN KOTONA OMA KUVASI 2/12 Nämä asiat osaan jo Erityisen taitava

Lisätiedot

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 PIEKSÄMÄEN KAUPUNKI RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI TILHI VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 2 SISÄLTÖ Tilhin toiminta-ajatus 1 Kasvatuspäämäärät ja -tavoitteet 1.1. Tärkeät asiat 1.2. Hyvinvoiva lapsi 1.3. Päivähoidon

Lisätiedot

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma

päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma päiväkoti Taikapolku toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Lapsen aito ja sensitiivinen kohtaaminen on toimintamme keskiössä. Vuorovaikutuksemme lasten kanssa on lämmintä ja lasta arvostavaa.

Lisätiedot

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma

Havusten varhaiskasvatussuunnitelma Havusten varhaiskasvatussuunnitelma 2010 2011 Naavametsän päiväkoti Asematie 3 96900 SAARENKYLÄ Havusten ryhmän puh. 050 5710814 Puh.klo16.30 jälk. 040 5197574 Tervetuloa Havusiin! Havuset on tällä hetkellä

Lisätiedot

METSÄRINTEEN VARHAISKASVATUSYKSIKÖN VARHAISKASVATUS- JA ESIOPETUSSUUNNITELMA

METSÄRINTEEN VARHAISKASVATUSYKSIKÖN VARHAISKASVATUS- JA ESIOPETUSSUUNNITELMA METSÄRINTEEN VARHAISKASVATUSYKSIKÖN VARHAISKASVATUS- JA ESIOPETUSSUUNNITELMA Lasta ei kasvateta siksi, että hän olisi mahdollisimman mukava ja vaivaton meille, vaan siksi, että hän terveenä ja väkevänä

Lisätiedot

TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN!

TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN! TERVETULOA RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTI MIINANTUPAAN! RYHMÄPERHEPÄIVÄHOITOKOTIEN TOIMINTAA OHJAAVAT ARVOT JA TAVOITTEET: Toimintamme arvot : 1. Kodinomaisuus 2. Lämpö 3. Turvallisuus 4. Yhteistyö Toiminnan

Lisätiedot

NALLELAN TÄRKEIMMÄT ARVOT

NALLELAN TÄRKEIMMÄT ARVOT Nallelan ryhmäperhepäiväkoti on perustettu Nurmoon syksyllä 2003. Nallelan ryhmä koostuu kahdesta perhepäivähoitajasta ja vastaavasta hoitajasta. Lapsia voi ryhmässä olla 12 jotka iältään ovat 1v-6v. Lapset

Lisätiedot

SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI

SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI SEPÄN RYHMÄKODIN VARHAIKASVATUSUUNNITELMA 2006-2007 KESKUSTAN PALVELUALUE PYYNIKIN TIIMI SISÄLLYSLUETTELO 1. PERHEPÄIVÄHOIDON TOIMINTA-AJATUS 2. ARVOT 3. KASVATUS, OPPIMINEN, TOIMINTA- JA OPPIMISYMPÄRISTÖ

Lisätiedot

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus

(TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus (TOIMINTAYKSIKÖN NIMI) vuosisuunnitelma sekä toimintakertomus 2017 2018 Sisällys 1 Toimintayksikön esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelma 1.1 Esiopetuksen ja varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelman

Lisätiedot

Pienten lasten kerho Tiukuset

Pienten lasten kerho Tiukuset Pienten lasten kerho Tiukuset Kerhotoiminnan varhaiskasvatussuunnitelma 2014 2015 Oi, kaikki tiukuset helähtäkää, maailman aikuiset herättäkää! On lapsilla ikävä leikkimään, he kaipaavat syliä hyvää. (Inkeri

Lisätiedot

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA

LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA 1 Lapsen nimi: Pvm: Keskusteluun osallistujat: LAPSEN VARHAISKASVATUSSUUNNITELMA Lapsen vasun tekeminen perustuu varhaiskasvatuslakiin. Lapsen varhaiskasvatussuunnitelma (Lapsen vasu) on varhaiskasvatuksen

Lisätiedot

JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI

JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI JOUPIN RYHMÄPERHEPÄIVÄKOTI Joupin ryhmis sijaitsee Joupin viihtyisällä asuntoalueella hyvien ulkoilumahdollisuuksien läheisyydessä. Ulkoilemme paljon läheisillä leikkikentillä sekä teemme metsäretkiä Kultavuoressa.

Lisätiedot

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma

Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma Rajakylän päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Työyhteisöllämme on yhteiset tavoitteet. Asettamamme tavoitteet pyrimme saavuttamaan yhteisillä toimintamalleilla ja käytännöillä.

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA Kasvatuksen ja opetuksen toimiala LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA Lapsen esiopetuksen suunnitelma laaditaan yhdessä lapsen, huoltajan ja esiopetuksesta vastaavan lastentarhanopettajan kanssa. Suunnitelmaan

Lisätiedot

Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma

Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma Kaakonpojan päiväkodin toimintasuunnitelma 2018-2019 Toimintakulttuuri Meille tärkeitä asioita ovat turvallisen, kannustavan ja luotettavan kasvatusilmapiirin luominen. Lapselle opetetaan vastuullisuutta;

Lisätiedot

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA

LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA LAPSEN ESIOPETUKSEN SUUNNITELMA Koulun/päiväkodin nimi: Opettaja: Osoite: Puhelin: lapsen kuva Lapsen nimi: Äidin nimi: Isän nimi: Kotipuhelin: Työpuhelin (äiti): (isä): Minun esikouluni, piirtänyt 2 Esiopetus

Lisätiedot

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma

Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma Merikotkan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Toimimme pienryhmissä päivittäin esim. leikin, toiminnan ja ruokailun aikaan. Pienryhmät muotoutuvat lasten kehitystason, mielenkiinnon

Lisätiedot

AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS

AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS AINEOPETUSSUUNNITELMA VARHAISIÄN MUSIIKKIKASVATUS Hyväksytty sivistyslautakunnassa ( 71/2011) 01.08.2015 OPETUKSEN PAINOPISTEALUEET (HTM)... 2 SUORITETTAVAT KURSSIT (MUSIIKKILEIKKIKOULUN RYHMÄT), NIIDEN

Lisätiedot

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Knuutilankankaan päiväkodin toimintasuunnitelma

Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Knuutilankankaan päiväkodin toimintasuunnitelma Voit lisätä tähän oman yksikkösi kuvan! Knuutilankankaan päiväkodin toimintasuunnitelma 2017-2018 Toimintakulttuuri Pyrimme avoimeen ja lämpimään yhteistyöhön Muokkaamme leikki- ja oppimistiloja yhdessä

Lisätiedot

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma

Esiopetuksen. valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma Esiopetuksen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Nurmijärven kunta Varhaiskasvatuspalvelut Sivistyslautakunta x.1.2016 x www.nurmijarvi.fi Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat

Lisätiedot

KÄRJEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUSSUUNNITELMA

KÄRJEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUSSUUNNITELMA KÄRJEN PÄIVÄKODIN ESIOPETUSSUUNNITELMA MATEMATIIKKA Matematiikka on tapa hahmottaa ja jäsentää ympäröivää maailmaa ja tapa ajatella. Matemaattiset kokemukset ovat olennaisia lapsen ajattelun kehittymiselle.

Lisätiedot