Pyhtään tuulivoimayleiskaavat, Mustakorpi

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pyhtään tuulivoimayleiskaavat, Mustakorpi"

Transkriptio

1 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A PYHTÄÄN KUNTA Pyhtään tuulivoimayleiskaavat, Lausuntojen vastineet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P184-P18488

2 Lausuntojen vastineet Sisällysluettelo 1 Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus Kymenlaakson Sähköverkko Oy Suolinnan yksityistie / Hoitokunta Loviisan kaupunki Liikenteen turvallisuusvirasto TraFi Pyhtään kunta / Tekninen lautakunta Pyhtään kunta / Valvontalautakunta Meri-Kymen Luonto Ry / Ragnar Öst Kymenlaakson luonnonsuojelupiiri ry ja Kymenlaakson lintutieteellinen yhdistys ry Suomen luonnonsuojeluliitto / Uudenmaan piiri Cursor Oy Fingrid Oyj Pyhtään Riistahoitoyhdistys Kotkan kaupunki / Kaupunginhallitus Pääesikunta / Logistiikkaosasto Kymenlaakson liitto Kymenlaakson pelastuslaitos Museovirasto Kymenlaakson museo Kotkan kaupunki / Ympäristölautakunta... 26

3 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 1 (27) 1 Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus 1.1 Luontoselvityksissä havaitut arvokkaat kohteet on pääsääntöisesti otettu hyvin huomioon. Purolan alueella kaakkoisin voimala-alue on sijoitettu metson elinalueelle ja Strukan alueella Jäkäläkallion paikallisesti arvokas luontokohde on merkitty maa-ainesten ottoalueeksi. Alueella on voimassa oleva lupa kalliokiviaineksen ottoon, mutta luontoarvojen säilymistavoitteen voisi huomioida kaavaratkaisussa. 1.2 Lepakoiden osalta kaavoihin voidaan ottaa paremmin kantaa sen jälkeen, kun vuoden 2013 täydentävien inventointien tulokset ovat käytettävissä. 1.3 Maakotkien muuttoreittien osalta Mustakorven ja Heinsuon alueet vaikuttavat sopivan huonosti tuulivoimaloiden sijoittamiseen. Linnustovaikutusten osalta lisätietoa saataneen vuoden 2013 selvityksistä. 1.4 Kaavojen vaikutusten arviointi lähialueiden Natura alueisiin tulee tehdä viimeistään kaavojen ehdotusvaiheessa. 1.5 Maisemavaikutuksien suhteen kaavaselostuksen ja yhteisvaikutusten arvioinnissa kuvaparien funktio jää epäselväksi. Olisi havainnollisempaa esittää sama maisema ilma tuulivoimaloita ja tuulivoimaloiden kanssa ja yhteisvaikutusten arvioinnissa erilaisina voimala-aluekombinaatioina. Havainnekuvia olisi hyvä esittää myös Valkmusan luontotornilta, Pyhtään kirkolta, Ruotsinpyhtään ruukkialueelta, Ahvenkosken kartanolta sekä merialueelta, esim. Kaunissaaresta ja Äyspäänselältä. 1.6 Liikenneturvallisuuden varmistamiseksi tuulivoimalat tulee sijoittaa riittävän etäälle maanteistä. Huomioitava Liikenneviraston ohjeita 8/2012. Tuulivoimahankkeiden osalta 300 metrin etäisyysvaatimusta edellytetään määriteltäessä tuulivoimaloiden etäisyyttä suhteessa valtatiehen 7 (E18). Sijaintipäätöksessä on huomioitava myös rakenteilla olevan uuden moottoritielinjauksen sijainti. Pirtnuoran ja Strukan alueen osalta tulee vielä varmistaa, että alueiden pohjoisimmat tuulivoimalat täyttävät mainitun vähimmäisetäisyysvaatimuksen. Maanteiden osalta vähimmäisetäisyysvaatimus (230m) ei täyty maantien (Pirtnuorantie) osalta (2 tuulivoimalla). Strukan alueella on maantien (Kirkkotie) varrelle osoitettu tuulivoimalan paikkoja, joissa merkintä mahdollistaa sijoittamisen mainittua vähimmäisetäisyyttä lähemmäs maantietä. Merkintöjä tulee tarkistaa siten että vähimmäisetäisyysvaatimus täyttyy. 1.7 ELY-keskus korostaa rakennusvaihetta edeltävän hankkeen logistisen kokonaissuunnittelun tärkeyttä voimaloiden toteutusprosessissa. Kuljetuksissa käytettävän tieverkon esteet ja rajoitukset tulee huomioida hyvissä ajoin.

4 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 2 (27) 1.8 Suunnitelmia tulee tarkentaa siten, että kaavaratkaisuissa melun aiheuttamaa haittaa asutukselle ei esiinny. Kaavaselostuksien kohdan Meluvaikutukset lause asuin- ja lomarakennuksia ei voida sijoittaa alueille, joilla niitä koskevat melun ohjearvot ylittyvät tulee korjata siten, että siinä viitataan melun suunnitteluohjearvoihin. 1.9 Vaikutusten arvioinnissa on hyvin kerrottu kaavojen keskeisistä vaikutuksista Tarvittaessa jatkosuunnittelun tueksi voidaan järjestää viranomaisneuvottelu ennen kaavojen viemistä ehdotuksina nähtäville. 1.1 Asia kirjattu muistiin. Viittaukset Purolan ja Strukan alueen kaavaratkaisuihin on käsitelty ko kaavan vastineissa. 1.2 Ennen kaavaehdotuksen laatimista tullaan aineistoon lisäämään ja huomioimaan keväällä ja kesällä 2013 laaditut täydentävät linnusto- ja lepakkoselvitykset. Tulkintamme mukaan hanke ei ole ristiriidassa ympäristösuojelulain kanssa. 1.3 KTS Asia kirjattu muistiin. Kaavojen vaikutusten arviointi lähialueiden Natura alueisiin tehdään ennen kaavojen ehdotusten nähtäville asettamista. 1.5 Vaikutusten arvioinnissa on havainnekuvien lisäksi esitetty ns. havainnekuvaluonnoksia (laadittu WindPro-ohjelmalla), joissa on esitetty tuulivoimaloiden figuuri valokuvan päällä. Havainnekuvaluonnoksissa punaiset ympyrät kuvaavat roottorin pyyhkäisyaluetta ja keltainen viiva horisontin linjaa. Näillä mukautuskuvilla pyritään havainnollistamaan, kuinka olemassa oleva puusto ja rakennukset todellisuudessa katkaisevat näkymät kohti voimaloita. Maisemavaikutusten arviointia pyritään tarkentamaan jatkosuunnittelun yhteydessä. Kuvien esitystapaa tullaan pohtimaan ja tarvittaessa muuttamaan, mikäli tarve vaatii kaavan ehdotusvaiheessa. Havainnekuvamateriaalin täydennystä tullaan pohtimaan ja arvioimaan kaavaehdotusten laatimisen vaiheessa, toisiko uudet havainnekuvat uusista paikoista tarvittavaa lisäinformaatiota vaikutusten arviointityölle. 1.6 Asia kirjattu muistiin. Tv-alueiden rajaukset tarkistetaan siten, että vähimmäisetäisyysvaatimukset täyttyvät. 1.7 Asia kirjattu muistiin. Yleiskaava ei ota kantaa rakennusvaiheen logistiikan kokonaissuunnitteluun. 1.8 Melumallinnus on tehty asianmukaisesti käytössä olevien menetelmien ja laatuvaatimusten edellyttämällä tavalla ja tarkkuudella. Kaavaehdotusvaiheessa meluselvitystä tullaan tarkistamaan, mikäli alueella tehdään muutoksia voimaloiden sijoittumisen suhteen, tai mikäli yleiset ohjeistukset melumallinnuksesta tarkentuvat kaavaprosessin aikana.

5 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 3 (27) Kaavaselostusten sanamuotoja tullaan tarkentamaan ja täydentämään saadun palautteen perusteella. 1.9 Asia kirjattu muistiin Asia kirjattu muistiin.

6 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 4 (27) 2 Kymenlaakson Sähköverkko Oy 2.1 Kymenlaakson Sähköverkko Oy:llä ei ole huomauttamista Mustakorven tuulivoimayleiskaavan aiheuttamista muutoksista, mikäli seuraavat ehdot huomioidaan. 2.2 Tilaaja vastaa rakentamisen aiheuttamista mahdollisista johtojen siirtokustannuksista. 2.3 Yleinen etäisyysvaatimus tuulivoiman ja sähköverkoston (johtoalueen ulkoreunasta ja sähköaseman aidasta) välillä on 1,5 * tuulivoimalan maksimikorkeus (napakorkeus + lavan pituus). 2.4 Tapauskohtaisesti annetaan lausunto tuulivoimalan sijoittamisesta em. etäisyyttä lähemmäksi. Mikäli pienempi etäisyys on mahdollinen, edellytetään sopimusta. 2.1 Asia kirjattu muistiin. 2.2 Asia kirjattu muistiin. 2.3 Asia kirjattu muistiin. Etäisyydet tarkistetaan ja voimalat sijoitetaan asianmukaisten etäisyysvaatimusten mukaisesti. 2.4 Asia kirjattu muistiin ja toimitettu tiedoksi hankkeen toimijoille.

7 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 5 (27) 3 Suolinnan yksityistie / Hoitokunta 3.1 Suolinnan yksityistien hoitokunnalla on lausuttavaa vain Mustakorven tuulivoimayleiskaavaluonnoksesta. 3.2 Huomautetaan mahdollisesta tien oikaisusta välillä Destian louhos Suolinna, asiasta on sovittava tuulivoimaloiden rakentajan ja maanomistajien kesken. 3.3 Rakentaja vastaa tien hoidosta välillä Destian louhos Suolinna. 3.4 Maakaapelin vedon mahdollisesti aiheuttamat vauriot tieliittymien kohdalla on rakentajan korjattava entiseen kuntoon. 3.5 Kaikista tarvittavista varoitusmerkeistä ja niiden pystytyksestä vastaa rakentaja. 3.6 Suolinnantien tiekunta määrittelee vuosikokouksessaan vuosittaisen erillismaksun tien käytöstä rakentajan käyttömäärän antaman arvion pohjalta. Maksua tarkistetaan tarvittaessa. 3.7 Jos tien käytössä tai kunnossapidossa ilmenee seikkoja, joita ei ole edellä huomioitu, niistä sovitaan hoitokunnan ja rakentajan kesken erikseen. : 3.1 Asia kirjattu muistiin. 3.2 Asia kirjattu muistiin ja toimitettu tiedoksi hankkeen toimijoille. 3.3 Asia kirjattu muistiin ja toimitettu tiedoksi hankkeen toimijoille. 3.4 Asia kirjattu muistiin ja toimitettu tiedoksi hankkeen toimijoille. 3.5 Asia kirjattu muistiin ja toimitettu tiedoksi hankkeen toimijoille. 3.6 Asia kirjattu muistiin ja toimitettu tiedoksi hankkeen toimijoille. 3.7 Asia kirjattu muistiin ja toimitettu tiedoksi hankkeen toimijoille.

8 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 6 (27) 4 Loviisan kaupunki 4.1 Loviisaa lähinnä oleva alue sijaitsee Pirtnuorassa. Lähin voimala sijaitsee vajaan 2 kilometrin päässä Ahvenkoskenlahden länsirannalla olevasta asutuksesta. Normien mukaan etäisyys on riittävä meluhaitan kannalta. Välissä on tosin vesialue. 4.2 Loviisan tuulivoimaan soveltuvista alueista mikään ei sijaitse lähellä Pyhtään rajaa, joten yhteisvaikutusta ei tarvitse arvioida. 4.3 Loviisan kaupungilla ei ole huomautettavaa Pyhtään tuulivoimayleiskaavaluonnoksiin. : 4.1 Asia kirjattu muistiin. 4.2 Asia kirjattu muistiin. 4.3 Asia kirjattu muistiin.

9 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 7 (27) 5 Liikenteen turvallisuusvirasto TraFi 5.1 Tuulivoimalat muodostavat lentoesteitä ja siten niiden vaikutus lentoliikenteeseen ja turvallisuuteen tulee selvittää. 5.2 Esittää, että tuulivoimapuistoalueen osalta osayleiskaavasta kävisi ilmi alueen korkein mahdollinen estekorkeus merenpinnasta mitattuna. Este on merkittävä ja valaistava lentoestevaloin luvan ehtojen mukaisesti. Esteen asentajan tulee varmistaa lentoestelupamenettelyn mukaisesti, ettei lentoturvallisuudelle tai ilmaliikenteen sujuvuudelle aiheudu vaaraa taikka haittaa. 5.3 Muita hankkeen suunnittelussa ja toteutuksessakin arvioitavia asioita ovat mm. turvallisuussyistä määritellyt etäisyydet esim. teihin tai rautateihin sekä mahdolliset vaikutukset liikennevalvontatutkiin. 5.4 Liikenteen turvallisuusvirasto pitää myös tärkeänä, että tuulivoimarakentamisen vaikutukset liikenteen turvallisuudelle ja sujuvuudelle selvitetään suunnitteluvaiheessa ja otetaan huomioon hankkeen toteutuksessa. 5.5 Mustakorven tuulivoimayleiskaavan luonnoksessa on huomioitu kattavasti yllämainittuja seikkoja. 5.6 Alueen tuulivoimalat jäävät Kymin lentopaikan lentoesterajoituspintojen ulkopuolelle. 5.1 Asia kirjattu muistiin. Kaavaluonnosselostuksen kohdassa 7.12 on käsitelty kyseistä asiaa. 5.2 Asia kirjattu muistiin. Kaavan mahdollistama korkein mahdollinen estekorkeus tullaan kirjaamaan ainakin kaavaselostukseen ylös. 5.3 Asia kirjattu muistiin. Etäisyydet tarkistetaan ja voimalat sijoitetaan asianmukaisten etäisyysvaatimusten mukaisesti. 5.4 Liikenteeseen kohdistuvien vaikutusten arviointi on esitetty kaavaluonnosselostuksen kohdassa Asia kirjattu muistiin. 5.6 Asia kirjattu muistiin.

10 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 8 (27) 6 Pyhtään kunta / Tekninen lautakunta 6.1 Ei huomautettavaa Mustakorven tuulivoimayleiskaavaluonnoksesta. 6.2 Uudet tulevat määräykset on otettava huomioon kaavan ehdotusvaiheessa. 6.3 Sähkön siirto kuvattava kaavoissa myös kaava-alueiden ulkopuolella. 6.1 Asia kirjattu muistiin. 6.2 Melumallinnus on tehty asianmukaisesti käytössä olevien menetelmien ja laatuvaatimusten edellyttämällä tavalla ja tarkkuudella. Kaavaehdotusvaiheessa meluselvitystä tullaan tarkistamaan, mikäli alueella tehdään muutoksia voimaloiden sijoittumisen suhteen, tai mikäli yleiset ohjeistukset melumallinnuksesta tarkentuvat kaavaprosessin aikana. 6.3 Asia kirjattu muistiin. Sähkönsiirto tullaan kuvaamaan siinä mittakaavassa ja tarkkuudessa, kuin tuulivoimarakentamista ohjaavalta yleiskaavalta edellytetään maankäyttö- ja rakennuslaissa.

11 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 9 (27) 7 Pyhtään kunta / Valvontalautakunta 7.1 Ei huomautettavaa Mustakorven tuulivoimayleiskaavaluonnoksesta valvontalautakunnan toiminnan kannalta. 7.2 Uudet tulevat määräykset on otettava huomioon kaavan ehdotusvaiheessa. 7.3 Sähkön siirto kuvattava kaavoissa myös kaava-alueiden ulkopuolella. 7.1 Asia kirjattu muistiin. 7.2 Melumallinnus on tehty asianmukaisesti käytössä olevien menetelmien ja laatuvaatimusten edellyttämällä tavalla ja tarkkuudella. Kaavaehdotusvaiheessa meluselvitystä tullaan tarkistamaan, mikäli alueella tehdään muutoksia voimaloiden sijoittumisen suhteen, tai mikäli yleiset ohjeistukset melumallinnuksesta tarkentuvat kaavaprosessin aikana. 7.3 Asia kirjattu muistiin. Sähkönsiirto tullaan kuvaamaan siinä mittakaavassa ja tarkkuudessa, kuin tuulivoimarakentamista ohjaavalta yleiskaavalta edellytetään maankäyttö- ja rakennuslaissa.

12 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 10 (27) 8 Meri-Kymen Luonto Ry / Ragnar Öst 8.1 Vastustavat Pyhtään tuulivoimayleiskaavoista ainoastaan Mustakorven tuulipuistoa. 8.2 Mustakorven alueen lähellä sijaitseva Valkmusan kansallispuiston ainutlaatuiset suonäkymät häiriintyisivät pahasti tuulivoimaloista. 8.1 Asia kirjattu muistiin. 8.2 Asia kirjattu muistiin. Tulkintamme mukaan yleiskaava ei aiheuta sellaisia vaikutuksia maisemaan, että niitä voitaisiin tulkita kohtuuttomiksi. Tulkintamme mukaan hanketta voidaan suunnitella ja se voidaan toteuttaa Valkmusan kansallispuiston läheisyydestä huolimatta. Maisemavaikutusten arviointia pyritään tarkentamaan jatkosuunnittelun yhteydessä.

13 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 11 (27) 9 Kymenlaakson luonnonsuojelupiiri ry ja Kymenlaakson lintutieteellinen yhdistys ry 9.1 Hankkeen perusongelmana on, ettei siitä ole laadittu ympäristövaikutusten arviointia. 9.2 Tuulivoimalarakentamisen tarkastelu on pilkottu useaksi erilliseksi osahankkeeksi. Tiedustellaan miten tämä palvelee asian kokonaisuuden hallintaa. Tiedustellaan onko taka-ajatuksena saada näin toimien edes osa hankkeesta läpi. 9.3 Ongelmana on se, että on kaavoitettu tuulivoimarakentamista Kymenlaakson energiamaakuntakaavan osoittamille tuulivoimarakentamisalueille ennen kuin energiamaakuntakaava on saanut vahvistuksensa Ympäristöministeriössä. Keskeneräisyys näkyy kaavavalmistelussa. 9.4 Yleiskaavaluonnokset ovat sisällöltään paikoin suppeita, jotta hankkeen toteutumisen vaikutuksia voitaisiin kattavasti arvioida. Näin on erityisesti luonto- ja linnustotarkastelujen osalta. Linnustoselvitykset ovat paikoin vielä kesken. 9.5 Arvellaan vuoden 2015 loppuun kestävän valtioneuvoston asettaman tuulivoiman syöttötariffin nopean investoijan lisäbonuksen sanelevan kaavavalmistelun aikataulun niin, ettei hankkeen kokonaisvaikutuksia ehditä arvioida riittävällä tarkkuudella. 9.6 Tiedustellaan miksi jo tuotettujen linnustotarkkailuaineistojen analyysiä ei ole tuotu kaavaluonnoksiin. 9.7 Tuulivoimakaavoja varten tehdyn linnustoselvityksen ja erityisesti muuttolinnustoseurannan havaintoaineiston riittämättömyys todetaan itse selvityksessäkin. Siksi tulee noudattaa varovaisuusperiaatetta ja olettaa hankkeen toteuttamisen riskit linnustolle suuremmiksi kuin voidaan käytettävissä olevien tietojen perusteella tietää. 9.8 Kaavaluonnoksiin sisältymättömät tiedot sääksen ja merikotkan ruokailulentotarkkailun tuloksista kuluneelta vuodelta on asia, jolla voi olla ratkaiseva vaikutus 7- ja E18 teiden eteläpuolelle sijoittuvien tuulipuistojen toteutumiseen. 9.9 Ihmettelevät kaavaselostuksessa mainittua syysmuuttoreitillä havaittujen maakotkien pientä määrää teiden 7 ja E18 eteläpuolella verrattuna teiden pohjoispuoleen. Arvelevat Pirtnuoran ja/tai Purolan kaavaluonnosten tekstiosuuden kopioituneen sellaisenaan vain luvut muuttaen Strukan luonnokseen. Maakotkat muuttavat maksimissaan 200 metrin korkeudessa. Maakotkien osalta kaikkein kriittisin alue on nykyisen 7- ja E18-teiden pohjoispuoli, johon Heinsuon ja Mustakorven tuulipuistot sijoittuvat Tiedustellaan miten huomioidaan merikotkien osuus, kun kanta ja muutonaikaiset sisämaahavainnot ovat koko ajan runsastuneet.

14 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 12 (27) 9.11 Ilmoitetaan että kaavaluonnoksessa esitetyt etäisyydet suunniteltujen voimaloiden sekä kalasääksien tunnettujen pesien välillä eivät ole kovin suuria, koska kalasääski voi saalistaa jopa yli 20 km päässä pesältään Ilmoitetaan Strukan puiston olevan huolestuttavan lähellä kurkien päämuuttoreittiä. Kurjet käyvät yöpymässä Valkmusassa, joten yöpymislentoreitit on selvitettävä Kaavaluonnosten näkemäalueanalyysi ei huomioi siipikorkeutta. Siiven liikkeeseen kiinnittää huomiota etäältä Voimalat näkyvät Valkmusan kansallispuistoon häiritsevästi erityisesti laajoilla, avoimilla alueilla sekä ylevämmillä paikoilla. Kansallispuistomaisema tulee ymmärtää arvokkaaksi kulttuurimaiseman tapaan. 9.1 Laadittavana olevassa kaavassa vaikutukset on arvioitu tulkintamme mukaan asianmukaisesti, kuten maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää. Tämän lisäksi tämän hankkeen ja Pyhtään kunnan muiden hankkeiden osalta on laadittu yhteinen vaikutustenarviointiraportti. 9.2 Kymenlaakson energiamaakuntakaavassa on osoitettu Pyhtään alueelle neljä erillistä tuulivoimaloiden aluetta, joista yhdelle Mustakorven kaava-alue sijoittuu. Myös muut Pyhtäällä vireillä olevat tuulivoimahankkeet (Heinsuo, Purola, Struka, Pirtnuora) sijoittuva energiamaakuntakaavan mukaisille tuulivoimaloiden alueille. Hankkeet ovat toisistaan riippumattomia, mutta Pyhtään tuulivoimakaavojen laadinnassa on kuitenkin arvioitu myös hankkeiden yhteisvaikutuksia. 9.3 Yleiskaava ei ota kantaa maakuntakaavan sisältöön tai vahvistamistilanteeseen. Yleiskaava laaditaan omana kaavaprosessina. 9.4 Tulkintamme mukaan luonnosmateriaali on Maankäyttö- ja rakennuslain tuulivoimarakentamista ohjaavan yleiskaavan sisältövaatimusten edellyttämän tason mukaista. Tämän lisäksi ennen kaavaehdotuksen laatimista tullaan aineistoon lisäämään ja huomioimaan keväällä ja kesällä 2013 laaditut täydentävät linnusto- ja lepakkoselvitykset. 9.5 Asia kirjattu muistiin. Kaavojen ympäristövaikutusten arvioinnit on laadittu siinä mittakaavassa kuin Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää tuulivoimarakentamista ohjaavalta yleiskaavalta. 9.6 Aineiston laatu ja määrä todettiin puutteelliseksi ja jo ennen kaavaluonnoksen laatimista oli selvä, että esimerkiksi kevätmuuton seuranta tulee huomioida linnustoon kohdistuvien vaikutusten arvioimisen tekemiseksi. Ennen kaavaehdotuksen laatimista tullaan aineistoon lisäämään ja huomioimaan keväällä ja kesällä 2013 laaditut täydentävät linnusto- ja lepakkoselvitykset. 9.7 KTS KTS 9.6.

15 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 13 (27) 9.9 Asia kirjattu muistiin. Kaavaselostusten tekstiosuudet tullaan tarkastamaan ennen kaavaehdotuksen laatimista ja mahdolliset virheellisyydet korjaamaan kaavaselostuksessa, mikäli sellaisia havaitaan KTS KTS Palaute käsitelty Srtukan kaavan vastineiden yhteydessä Kaavaluonnosten näkemäalueanalyysissä ei ole huomioita lapoja, koska lapojen vaikutus näkymään on riippuvainen muun muassa tuulen suunnasta ja pyörimisnopeudesta. FCG on käyttänyt mallinnuksessaan näkymäalueanalyysissä napakorkeutta, koska sen käsitteleminen ja tutkiminen osana vaikutusten arviointia on yksiselitteinen ja selvä. Kun näkemäalueanalyysi on laadittu tornin korkeuden mukaan, voidaan analyysin pohjalta arvioida karkeasti myös lentoestevalojen näkyvyyttä. Lentoestevalot sijoitetaan voimalatornin päälle, eli niiden näkyvyys myötäilee tornin näkyvyysaluetta Asia kirjattu muistiin. Tulkintamme mukaan yleiskaava ei aiheuta sellaisia vaikutuksia maisemaan, että niitä voitaisiin tulkita kohtuuttomiksi. Tulkintamme mukaan hanketta voidaan suunnitella ja se voidaan toteuttaa Valkmusan kansallispuiston läheisyydestä huolimatta. Maisemavaikutusten arviointia pyritään tarkentamaan jatkosuunnittelun yhteydessä.

16 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 14 (27) 10 Suomen luonnonsuojeluliitto / Uudenmaan piiri 10.1 Kaikki viisi hankealuetta vaikuttaisivat maa-alueiden luontoarvojen osalta sopivan esitettyyn käyttöön Osayleiskaavojen pohjaksi tehdyt luontoselvitykset ovat hankkeisiin nähden riittäviä Esitetään, että Strukan, Pirtnuoran ja Purolan jatkokehittämisestä luovutaan, koska ne sijoittuvat Suomen tärkeimmälle uhanalaisten petolintujen muuttoreitille Valkmusan kansallispuistoa läheisten kohteiden, ainakin Mustakorven, maisemavaikutuksia kannattaisi vielä pohtia Asia kirjattu muistiin Asia kirjattu muistiin Kaavaluonnoksen laatimisen yhteydessä todettiin, että muuttolinnuston selvitysaineisto on puutteellista. Tämän takia keväällä 2013 toteutettiin kevätmuuton seuranta. Tämä selvitys tulkintamme mukaan täydentää muuttolinnuston selvitysmateriaalin tarpeeksi kattavaksi. Ennen ehdotuksen nähtäville asettamista voidaan laatia vaikutusten arvioinnit asianmukaisella tavalla ja mikäli tässä vaiheessa nousee esille tarve harkita hankkeen eteenpäinviemisen mahdollisuuksia, se tehdään Asia kirjattu muistiin. Tulkintamme mukaan yleiskaava ei aiheuta sellaisia vaikutuksia maisemaan, että niitä voitaisiin tulkita kohtuuttomiksi. Tulkintamme mukaan hanketta voidaan suunnitella ja se voidaan toteuttaa Valkmusan kansallispuiston läheisyydestä huolimatta. Maisemavaikutusten arviointia pyritään tarkentamaan jatkosuunnittelun yhteydessä.

17 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 15 (27) 11 Cursor Oy 11.1 Cursor Oy:llä ei ole luonnoksiin huomautettavaa Cursor Oy pitää hyvänä että tuulivoima-alueiden kaavoitus tehdään samanaikaisesti, jolloin myös voimaloiden yhteisvaikutukset ja sovittaminen muuhun maankäyttöön tulevat hyvin ja kattavasti huomioiduksi Asia kirjattu muistiin Asia kirjattu muistiin.

18 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 16 (27) 12 Fingrid Oyj 12.1 Tuulivoimalat tulee sijoittaa vähintään 1,5 x tuulivoimalan maksimikorkeuden (maksimikorkeus = napakorkeus + lavan pituus) määrittämän etäisyyden päähän johtoalueen ulkoreunasta mitattuna Mustakorven osayleiskaavassa eritettyjen tuulivoimalaitosten ohjeellisten paikkojen sijainti tulee tarkistaa ja sijoittaa ne riittävän etäälle voimajohdosta (erityisesti nrot 8 ja 9) Tuulivoimapuiston liityntä sähköverkkoon on hankkeen olennainen osa ja liitynnästä on hyvä kertoa kaavaselostuksessa riittävästi. Liityntäratkaisujen tarkentaminen tulee tehdä hyvissä ajoin ennen hankkeiden suunnittelun eteenpäin viemistä Muiden kuin Fingrid Oyj:n omistamien voimajohtojen osalta tulee pyytää erillinen lausunto voimajohtojen omistajalta Asia kirjattu muistiin. Etäisyydet tarkistetaan ja voimalat sijoitetaan asianmukaisten etäisyysvaatimusten mukaisesti KTS Asia kirjattu muistiin. Sähkönsiirto tullaan kuvaamaan siinä mittakaavassa ja tarkkuudessa, kuin tuulivoimarakentamista ohjaavalta yleiskaavalta edellytetään maankäyttö- ja rakennuslaissa Asia kirjattu muistiin ja saatettu tuulivoimatoimijan tietoon.

19 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 17 (27) 13 Pyhtään Riistahoitoyhdistys 13.1 Ilmoitetaan huolestuneisuus tuulivoimapuistojen ja tieverkoston vaikutuksista Pyhtään riista- ja muuhun eläimistöön Vaaditaan tehtäväksi perusteellisempia tutkimuksia tuulivoimapuistojen vaikutuksista alueiden eläimistöön Vaaditaan perusteellista selvitystä tuulivoimaloiden vaikutuksista hirvieläimiin Tuulivoimaloiden sijoittaminen muuttolintujen käyttämien peltoaukeiden läheisyyteen ei ole hyvä asia Ilmoitetaan huolestuneisuus tuulivoimaloiden lapoihin kertyvästä jäästä, joka irrotessaan aiheuttaa vaaran niin eläimille kuin ihmisille Alueen aitaaminen aiheuttaisi merkittävää haittaa alueen eläimistölle ja rajoittaisi luonnossa liikkumista Vaatii selvitystä Pyhtään tuulivoimapuistoissa toimivien tuulivoimayhtiöiden korvausvelvollisuudesta aiheuttamistaan vahingoista Asia kirjattu muistiin. Kasvillisuuteen, elimistöön ja luonnonarvoihin kohdistuvia vaikutuksia on esitetty kaavaluonnosselostuksen kohdassa 7.7. Riistaeläimiin kohdistuvien vaikutusten arviointia pyritään tarkentamaan kaavaselostuksessa. Eri tuulivoimahankkeissa toteutetuissa hirvenmetsästäjien haastatteluissa (FCG ) esille tulleet näkökulmat ovat vaihdelleet. Osa metsästäjistä kokee voimaloiden välisen huoltotiestön helpottavan hirvisaaliin kuljetusta maastossa. Suurin osa olettaa hirvien ennen pitkää tottuvan voimaloiden lapojen liikkeeseen ja edelleen liikkuvan myös tuulipuistojen alueilla, sillä voimaloiden välinen etäisyys on noin 0,5 kilometriä. Voimaloiden rakennuspaikoille sekä huoltotiestön ja sähkönsiirtolinjan alueelle syntyy hirven ruokailualueiksi soveliasta vesaikkoa, minkä oletetaan houkuttelevan hirviä alueelle tuulivoimaloiden lapojen liikkeestä ja melusta (lapojen aiheuttama humina) huolimatta. Tutkimustietoa tai aiempaa kokemusta laajemmista maatuulipuistoista ei Suomessa vielä ole, näkemyksiä ja oletuksia hirven viihtymiseen voimaloiden lähellä on molempiin suuntiin. Riistalajeille aiheutuva häiriö on suurimmillaan tuulipuistojen rakennusaikana. Metsästykseen kohdistuvat vaikutukset eivät johdu niinkään riistalajien kantojen heikkenemisestä, vaan mahdollisista riistan elinalueiden ja kulkureittien muuttumisesta, jolloin riistalajit siirtyisivät muualle ja osin naapuriseurojen puolelle. Vaikutukset erityisesti tuulivoimapuistoalueiden lähistöllä asuville metsästäjille liittyvät myös alueiden virkistyskäytön kokemiseen ja sen luonteen muuttumiseen.

20 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 18 (27) Alueella metsästettäessä on luonnollisesti syytä huomioida voimaloiden sijoittuminen ja valittava ampumasektori siten, että pyritään välttämään mahdollisia osumia lapoihin tai runkoon. Lähtökohtaisesti haulikolla ampumisesta ei aiheudu riskiä voimaloiden rakenteille. Latvalinnustuksessa tuulivoimalat tulee ottaa huomioon siten, ettei luodin lentorata kohdistu voimalan herkimmille laparakenteille. Tämä todennäköisesti tapahtuu vain, mikäli voimala on juuri ampumasektorin takana, jolloin nouseva lentorata saattaisi kohdistua laparakenteisiin. Voimaloiden herkimmät osat ovat keskimäärin 90 metrissä (vrt. männynlatvuston korkeus), jolloin todennäköisyys latvalinnustuksen aiheuttamalle vauriolle on hyvin epätodennäköinen, vaikka alueella ammutaan luotiaseella edelleen asumattoman alueen suuntaan Asia kirjattu muistiin. Kaavojen ympäristövaikutusten arvioinnit on laadittu siinä mittakaavassa kuin Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää tuulivoimarakentamista ohjaavalta yleiskaavalta. KTS KTS Kaavaluonnoksen laatimisen yhteydessä todettiin, että muuttolinnuston selvitysaineisto on puutteellista. Tämän takia keväällä 2013 toteutettiin kevätmuuton seuranta. Tämä selvitys tulkintamme mukaan täydentää muuttolinnuston selvitysmateriaalin tarpeeksi kattavaksi. Ennen ehdotuksen nähtäville asettamista voidaan laatia vaikutusten arvioinnit asianmukaisella tavalla Kaavaluonnosselostuksen kohdassa 7.13 on esitetty turvallisuuteen liittyvät vaikutukset. Kokonaisuutena tuulivoimalasta irtoavan jään aiheuttamien haittojen riski on arvioitu vähäiseksi. Kun voimala on toiminnassa, ei sen lapoihin pitäisi kertyä tai syntyä jäätä. Jos voimala on paikallaan talviaikana voi käynnistysvaiheessa lapoihin kertynyt jää aiheuttaa vaaratilanteen, jos ollaan voimalan välittömässä läheisyydessä Tuulivoimapuistojen alueita ei aidoiteta. Tuulivoimaloilla ei ole vaikutusta alueen reitistöjen käyttöön. Rakennusvaiheessa alueen pääkulkureitit on varattu ajoittain kuljetusten käyttöön, mutta latujen ja muiden reitistöjen osalta rajoituksia ei ole. Alueelle ei sijoitu virallisia virkistysreittejä, jotka tulisi huomioida kaavassa erikseen Asia kirjattu muistiin ja saatettu tuulivoimatoimijan tietoon.

21 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 19 (27) 14 Kotkan kaupunki / Kaupunginhallitus 14.1 Tuulivoimaloiden sijoittelussa tulee ottaa huomioon, etteivät ne millään tavoin rajoita alueen tulevaa käyttöä yritysalueena. Heinsuon tuulivoimaloiden lähistölle, Kotkan kaupunki on suunnitellut kaavoittaa teollisuuskäyttöön Kymenlaakson maakuntakaavan mukaisesti Kotkan kaupunki ehdottaa että Heinsuon alueen tuulivoimaloiden sijoitus harkitaan uudelleen. Tarvittaessa voimaloiden sijoittamista voidaan tutkia myös Kymenlaakson Energiamaakuntakaavan esittämään paikkaan jätteenkäsittelyalueen pohjoispuolella Kotkan kaupungin alueella. Tuulivoimaloiden siirto esitetyltä Heinsuon alueelta mahdollistaa E18- moottoritien pohjoispuoleisten alueiden kehittämisen välittömästi Mokran liittymään tukeutuvana yritysalueena myös Pyhtään kunnan puolella Kotkan kaupunki tulee uusiutuvan energiatuotannon kehittämistä ja pitää hyvänä Pyhtään kunnan tavoitteita tuulivoimarakentamisen lisäämiseksi Muista tuulivoimahankkeista Kotkan kaupungilla ei ole huomauttamista Asia kirjattu muistiin. Palaute käsitelty kyseisen kaavan vastine-osiossa (Heinsuo) Asia kirjattu muistiin. Palaute käsitelty kyseisen kaavan vastine-osiossa (Heinsuo) Asia kirjattu muistiin Asia kirjattu muistiin.

22 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 20 (27) 15 Pääesikunta / Logistiikkaosasto 15.1 Vaatii tapauskohtaista selvitystä tuulivoiman sijoitusalueille suunniteltavien tuulivoimaloiden haittavaikutuksista puolustusvoimien kiinteään linkkiverkkoon Todetaan että kaikki tuulivoimapuistot sijaitsevat ilmavalvontatutkien vaikutusalueella. Tästä johtuen on jatkosuunnittelussa selvitettävä suunniteltavien tuulivoimaloiden haittavaikutukset puolustusvoimien käytössä oleviin ilmavalvontatutkiin Tuulivoimayleiskaavojen kaavamääräyksissä tulee olla määräys, joka edellyttää, että ennen tuulivoimaloiden rakennusluvan myöntämistä tulee hankkeelle olla puolustusvoimien (Pääesikunnan) hyväksyntä. Esitetty määräys tulee sisällyttää kaavoihin, koska suunnitelluilla tuulivoimaloilla voi olla merkittäviä vaikutuksia maanpuolustuksen toimintamahdollisuuksille Puolustusvoimat antavat erikseen pyydettäessä omat erilliset lausunnot tutkavaikutuksien tarkemmasta selvittämistarpeesta ja tuulivoimalahankkeiden hyväksyttävyydestä puolustusvoimien kannalta Pääesikunnan logistiikkaosasto edellyttää, että tarvittaessa hankkeista tehdään tutkavaikutusten arviointi VTT:llä. Arvion tarkemman tutkaselvityksen tekemisen tarpeesta tekee Pääesikunta saatuaan tarvittavat tarkemmat tiedot (tuulivoimaloiden maksimikokonaiskorkeudet, sijoituspaikat (koordinaatit) ja lukumäärät) suunnitelluista tuulivoimaloista Jos tutkavaikutuksen selvitys tarvitaan, tulee se tehdä viimeistään yksityiskohtaisessa suunnittelussa Kaavaselostuksien kohdassa 10.1 olevissa teksteissä tulee huomioida se, että vielä ei ole tietoa hankkeiden vaikutuksista puolustusvoimien valvontajärjestelmiin Vaikutukset tullaan selvittämään tarvittavilta osin prosessin edetessä Asia kirjattu muistiin. Kts Kaavamääräyksiä tullaan tarkistamaan esitetyllä tavalla Asia kirjattu muistiin. Kts Asia kirjattu muistiin. Kts Asia kirjattu muistiin. Kts Kaavaselostusta täydennetään palautteen mukaisesti.

23 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 21 (27) 16 Kymenlaakson liitto 16.1 Lausunto ottaa kantaa kaikkiin tuulivoimakaavoihin Kaava-asiakirjoissa ei ole mainintaa Kymenlaakson Energiamaakuntakaavan koko maakuntaa koskevista suunnittelumääräyksistä, jotka ohjaavat tuulivoimarakentamisen suunnittelua sekä aluekohtaisesti suunnittelumääräystä tuulivoimaloiden alueille Yleiskaavaluonnokset toteuttavat maakuntakaavan tuulivoimaloiden keskittämisen periaatetta Kaavojen vaikutusten arviointien ollessa vielä luonnosmaisia, on niiden perusteella vaikea arvioida, mitä vaikutuksia kaavoilla on maakuntakaavan suunnittelumääräyksessä mainittuihin asioihin (asumiseen, työntekoon, virkistyksen alueisiin, kulttuuriympäristöön, maisemaan ja luontoarvoihin) Kohdekohtaisia erityisominaisuuksia ei ole yleiskaava-asiakirjoissa otettu esille. Nämä ominaisuudet tulee ottaa huomioon kaavan laadinnassa ja vaikutusten arvioinnissa tulee ottaa kantaa kaavana mahdollisista vaikutuksista näihin erityisominaisuuksiin Maakuntakaavassa on rakentamismääräyksellä kumottu tuulivoimaloiden alueilla MRL 33 mukainen rakentamisrajoitus. Yleiskaava-asiakirjoissa todetaan virheellisesti rajoituksen olevan voimassa Strukan alueen tuulivoimayleiskaava sijoittuu osittain maakuntakaavassa olevalle maakunnallisesti merkittävälle kulttuuriympäristön tai maiseman vaalimisen kannalta tärkeälle alueelle (Strukan metsäalue). Lisäksi alue rajautuu valtakunnallisesti merkittävään kulttuuriympäristön tai maiseman vaalimisen kannalta tärkeään alueeseen (Kymijoen laakso). Näihin molempiin maisema-alueisiin liittyy suunnittelumääräys. Strukan tuulivoimayleiskaavan luonnoksen vaikutusten arvioinnin perusteella ei pysty arvioimaan kaavan vaikutuksia maakuntakaavan mukaisiin kulttuuriympäristön tai maiseman vaalimisen kannalta merkittäviin alueisiin Asia kirjattu muistiin Kaavaselostusta tullaan täydentämään mainitulla tavalla ja suunnittelussa tullaan huomioimaan suunnittelumääräys asianmukaisesti Asia kirjattu muistiin Asia kirjattu muistiin. Vaikutusten arviointia maakuntakaavan suunnittelumääräyksessä mainittuihin asioihin tullaan täydentämään. Kaavojen ympäristövaikutusten arvioinnit on laadittu siinä mittakaavassa kuin Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää tuulivoimarakentamista ohjaavalta yleiskaavalta huomioiden myös ylemmän kaavatason ohjausvaikutus Asia kirjattu muistiin. Kaava-asiakirjoja tullaan tarkistamaan.

24 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 22 (27) 16.6 Kyseinen asia tullaan korjaamaan kaavaselostukseen Käsitelty kyseisen kaavan vastine-osiossa (Struka).

25 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 23 (27) 17 Kymenlaakson pelastuslaitos 17.1 Toiminnan edellyttämiä riittäviä turvaetäisyyksiä on vaikea arvioida, koska yleiskaavaluonnoksissa ei ole esitetty voimaloihin liittyviä tarkempia onnettomuusriskejä Yleiskaavaluonnokseen tulee liittää selvitys toiminnan riskeistä. Selvityksessä tulee arvioida riskitekijöitä, jotka liittyvät mm. talviolosuhteisiin, voimalan vaurioitumiseen tai konehuonepaloon Pelastuslaitos ei kykene nykyisellä kalustollaan sammuttamaan korkealla (n. 140m) maanpinnasta olevia voimaloiden konehuoneita. Toiminnanharjoittajien tulisi varautua em. palojen sammuttamiseen omatoimisesti Toiminnanharjoittajan tulisi esittää tuulivoimaloihin liittyvä vaarojen ja riskienarviointi ja sen perusteella turvaetäisyys ihmisiin ja rakennuksiin, joka vaaditaan voimalan roottorin lapojen sinkoutuessa onnettomuustapauksessa ympäristöön tai esim. jäiden irrotessa roottorin lavoista Tuulivoimaloiden sijoittelussa tullaan huomioimaan erilaiset ohjearvot ja etäisyysvaatimukset. Kaavojen ympäristövaikutusten arvioinnit on laadittu siinä mittakaavassa kuin Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää tuulivoimarakentamista ohjaavalta yleiskaavalta. Kaavaluonnoksen selostuksen kohdassa 7.13 on käsitelty turvallisuusvaikutuksia Kts Asia kirjattu muistiin ja saatettu tuulivoimatoimijan tietoon Kts Kokemusten mukaan voimalan rikkoutumisen tai irtoavan jään aiheuttama vaara on hyvin epätodennäköinen. Onnettomuuden sattuessa irtoava osa putoaa todennäköisesti tuulivoimalan roottorin halkaisijan sisäpuolelle. Riittävänä suojaetäisyytenä alueella liikkuville voidaan pitää etäisyyttä, joka vastaa noin 1,5 x tuulivoimalan maksimikorkeutta (torni + lapa). Tuulivoimapuistoja ei lähtökohtaisesti aidata. Tuulivoimapuiston alueelle tullaan sijoittamaan huomiokylttejä.

26 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 24 (27) 18 Museovirasto 18.1 Valtakunnallisesti merkittäviin kulttuuriympäristöihin sisältyvät arkeologisen kulttuuriperinnön ja rakennetun ympäristön ja niihin liittyvän kulttuurimaiseman arvot tulee turvata tuulivoimala-alueiden suunnittelussa Kaava-alueelta ei tunneta arkeologista kulttuuriperintöä. On kuitenkin mahdollista, että tuulivoiman rakentamisella on vaikutusta ennestään tuntemattomiin muinaisjäännöksiin. Jotta kaavan vaikutusta arkeologiseen kulttuuriperintöön voidaan arvioida, tulee selvityksiin sisältyä muinaisjäännösten maastoinventointi. Inventoinnin tulee minimissään kattaa kaikki voimaloiden paikat, niiden väliset maakaapeli- ja tielinjat sekä muut voimaloihin liittyvät rakennusalat työalueineen Asia kirjattu muistiin Arkeologinen inventointi tullaan laatimaan ennen kaavaehdotuksen nähtäville asettamista.

27 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 25 (27) 19 Kymenlaakson museo 19.1 Yhteenvetoraportissa selvitetty hankealueiden yhteysvaikutus on tärkeää, koska erilliset hankealueet sisältyvät teoreettisten näkymärajojen sisälle Toteutuessaan tuulivoima-alueet vaikuttaisivat laajaan osaan Pyhtään merkittäviksi arvotettuihin maisema-alueisiin, kulttuuriympäristöihin ja siten myös Pyhtään identiteettiin Tuulivoimalat tulevat toteutuessaan olemaan osa myös kunnanrajojen ulkopuolella olevia maisemia ja kulttuuriympäristöjä Pyhtäälle suunniteltavat lukuisat tuulivoimalat ovat uusi maisemaelementti, jonka objektiivinen arviointi on vaikeaa Voimala-alueille on tehtävä yksityiskohtainen maisemasuunnittelu, jossa on kiinnitettävä huomiota mm. metsäalueelle tulevien leveähköiden huoltoteiden ja laitosten lähialueen hakkuualueiden näkymiseen pitkänkin matkan päähän Kaavoituksessa, maiseman ja ympäristön suunnittelussa on myös huomioitava tulevaisuutta. On tärkeää tietää esim. miten voimaloiden perustusten ja huoltoteiden poistamisen vastuut jakautuvat tulevaisuudessa Asia kirjattu muistiin Asia kirjattu muistiin Asia kirjattu muistiin Asia kirjattu muistiin Kaavojen suunnittelu ja ympäristövaikutusten arvioinnit on laadittu siinä mittakaavassa kuin Maankäyttö- ja rakennuslaki edellyttää tuulivoimarakentamista ohjaavalta yleiskaavalta Kaavamääräyksissä on otettu kantaa voimaloiden purkamiseen liittyviin kysymyksiin. Teiden osalta teiden ylläpitäjä vastaa tieverkon kunnosta ja ylläpidosta. Yleiskaava ei ota kantaa tieverkoston järjestäytymiseen (hoitokunta, maanomistaja jne.).

28 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 26 (27) 20 Kotkan kaupunki / Ympäristölautakunta 20.1 Pyhtään tuulivoimapuistot edistävät ilmastopoliittisia tavoitteita, joihin Suomi on sitoutunut ja kyseiset alueet on Kymenlaakson energiamaakuntakaavassa osoitettu tuulivoimatuotantoon Välkevaikutuksia on arvioitu häiriintyvissä kohteissa, vaikka Suomessa ei ole määritetty sen raja-arvoja tai suosituksia. Välkevaikutukset näyttäisivät jäävän vähäisiksi vuositasolla ylittäen n. 15 kohteessa 8h/v, mutta jääden alle 20 h/v Melutarkastelussa ei ilmene tarkastelussa käytettyä tulevaa tuulivoimalatyyppiä. Mikäli valitun tuulivoimalan lähtötiedot eivät perustu ilmoitettuihin suunnitteluarvoihin, niin tämä aiheuttaa myös muutoksia loppuarvoihin Asutukselle aiheutuvien meluhaittojen ennalta ehkäisemiseksi kaavoituksen lähtökohtana tulisi käyttää uusimpia ohjearvoja ja ottaa huomioon kaavamääräyksissä Tuulivoimalat muodostavat linnuille selvän riskitekijän lapojen pyöriessä Heinlahti- alueet sijoittuvat maakotkien muuttoreitille. Luontoselvityksen mukaan alueelle ei tulisi rakentaa lainkaan tuulivoimaa Selvitysten mukaan esitetyillä tuulivoiman tuotantoalueilla esiintyy lepakoita ja lepakoiden kannalta potentiaalisia ympäristöjä. Selvityksissä on suositeltu tehtäväksi tarkempia lepakkokartoituksia ennen lopullisia ratkaisuja Hyvällä jatkosuunnittelulla ja tuulivoimaloiden sijainninohjauksella on keskeinen merkitys lintu- ja lepakkolajien törmäysriskin vähentämiseksi Tuulivoimaloilla on huomattava merkitys alueen maankäyttörajoitusten takia, joka voi olla myös positiivista alueen säilymisessä luonnontilaisena muilta osin Asia kirjattu muistiin Asia kirjattu muistiin Melumallinnus-raporteissa on ilmoitettu mallinnuksessa sovellettu voimalatyyppi. Kaavoitusvaiheessa selvitetään tuulivoimatuotannon sopivuus alueelle tarkastelemalla tuulivoimaa suhteessa ympäristöön ja maankäyttöön. Tuulivoimaloiden tyyppi voi täsmentyä yleiskaavoituksen jälkeen, jolloin melumallinnuksella vielä varmistetaan melutasot Melumallinnus on tehty asianmukaisesti käytössä olevien menetelmien ja laatuvaatimusten edellyttämällä tavalla ja tarkkuudella. Kaavaehdotusvaiheessa meluselvitystä tullaan tarkistamaan, mikäli alueella tehdään muutoksia voimaloiden sijoittumisen suhteen, tai mikäli yleiset ohjeistukset melumallinnuksesta tarkentuvat kaavaprosessin aikana.

29 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Lausuntojen vastineet 27 (27) Kaavaselostusten sanamuotoja tullaan tarkentamaan ja täydentämään saadun palautteen perusteella Ennen kaavaehdotuksen laatimista tullaan aineistoon lisäämään ja huomioimaan keväällä ja kesällä 2013 laaditut täydentävät linnusto- ja lepakkoselvitykset Kts Kts Asia kirjattu muistiin Asia kirjattu muistiin.

Kukonahon tuulivoimapuiston osayleiskaava

Kukonahon tuulivoimapuiston osayleiskaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A NIVALAN KAUPUNKI Kukonahon tuulivoimapuiston osayleiskaava FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20737 Lausuntojen vastineet, 1 (4) Sisällysluettelo 1 Pääesikunta, logistiikkaosasto...

Lisätiedot

Lausunnon antaja Lausunnossa esitetty Vastine Fingrid Oy - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta

Lausunnon antaja Lausunnossa esitetty Vastine Fingrid Oy - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta Lausunnon antaja Lausunnossa esitetty Vastine Fingrid Oy - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta - Tiedotus kaavan etenemisestä Fingrid Oyj / Mika Penttilä. Trafi - Ei huomautettavaa kaavaehdotuksesta Ilmatieteen

Lisätiedot

KOKKOLAN UUSI-SOMERON TUULIVOIMA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA

KOKKOLAN UUSI-SOMERON TUULIVOIMA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA Vastaanottaja Kokkolan kaupunki Asiakirjatyyppi Vastineet kaavaluonnoksesta saatuihin lausuntoihin ja mielipiteisiin Päivämäärä 3.11.2014 KOKKOLAN UUSI-SOMERON TUULIVOIMA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA VASTINEET

Lisätiedot

Kytölän tuulivoimapuiston osayleiskaava

Kytölän tuulivoimapuiston osayleiskaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A ALAVIESKAN KUNTA Kytölän tuulivoimapuiston osayleiskaava Lausunnot saapuivat kaavaehdotuksen nähtävänäoloajan Kalajoen kaupunki ilmoitti etukäteen palautteenannosta

Lisätiedot

KOKKOLAN UUSI-SOMERON TUULIVOIMA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA

KOKKOLAN UUSI-SOMERON TUULIVOIMA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA Vastaanottaja Kokkolan kaupunki Asiakirjatyyppi Vastineet kaavaehdotuksesta saatuihin lausuntoihin ja muistutuksiin Päivämäärä 3.11.2015 KOKKOLAN UUSI-SOMERON TUULIVOIMA-ALUEEN OSAYLEISKAAVA VASTINEET

Lisätiedot

Ilmajoki, tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaava

Ilmajoki, tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaava Ilmajoki, tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaava Kaavaselostus ALUSTAVA LUONNOS Kaava-alueen sijainti Tuulivoima-alueiden vaiheyleiskaavan suunnittelualue on koko kunta. Vaiheyleiskaavassa osoitetaan tuulivoima-alueet

Lisätiedot

ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA IIN KUNTA ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus... 1 2 Suunnittelualue... 1 3 Suunnittelutehtävän

Lisätiedot

PERHENIEMEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

PERHENIEMEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA 130/10.02.02/2017 Tela 16.4.2019 40 Nähtävillä 25.4. - 27.5.2019 IITIN KUNTA SOLARWIND BY JANNENISKA OY PERHENIEMEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA nitelmasta annettujen lausuntojen P32718 nitel man lausuntojen

Lisätiedot

Pajukosken tuulivoimapuiston osayleiskaava

Pajukosken tuulivoimapuiston osayleiskaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A YLIVIESKAN KAUPUNKI Pajukosken tuulivoimapuiston osayleiskaava FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20737 Lausuntojen vastineet, 1 (9) Sisällysluettelo 1 Ylivieskan kaupunki,

Lisätiedot

Liite 19 1 (7) 22.3.2016. Marttilan kunta Verhonkulman 3. tuulivoimaosayleiskaavaehdotus Lausunnot ja muistutukset sekä kaavan laatijan vastine näihin

Liite 19 1 (7) 22.3.2016. Marttilan kunta Verhonkulman 3. tuulivoimaosayleiskaavaehdotus Lausunnot ja muistutukset sekä kaavan laatijan vastine näihin Liite 19 1 (7) 22.3.2016 Marttilan kunta Verhonkulman 3. tuulivoimaosayleiskaavaehdotus Lausunnot ja muistutukset sekä kaavan laatijan vastine näihin Sisällysluettelo Marttilan Verhonkulman tuulivoimapuiston

Lisätiedot

Korvennevan tuulivoimapuisto

Korvennevan tuulivoimapuisto S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A OTSOTUULI OY Korvennevan tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 27.3.2015 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Korvennevan

Lisätiedot

Louen tuulivoimapuisto

Louen tuulivoimapuisto S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A TUULIWATTI OY Louen tuulivoimapuisto FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 2 (11) Paulina.Kaivo-oja@fcg.fi Louen tuulivoimapuisto 1 Maisema ja havainnekuvat Havainnekuvat

Lisätiedot

Kaavaluonnoksesta annettujen lausuntojen vastineet

Kaavaluonnoksesta annettujen lausuntojen vastineet S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A Juuan kunta TYNNYRIVAARAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA Kaavaluonnoksesta annettujen lausuntojen vastineet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P24025 Kaavaluonnoksesta

Lisätiedot

Haapalamminkankaan tuulivoimahanke, Saarijärvi

Haapalamminkankaan tuulivoimahanke, Saarijärvi S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A MEGATUULI OY Haapalamminkankaan tuulivoimahanke, Saarijärvi Havainnekuvat ja näkymäalueanalyysi V6 x 6 x HH37 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P0 FCG SUUNNITTELU JA

Lisätiedot

Kiimassuo asemakaavaa ja Kiimassuon tuulivoima -asemakaavaa koskevasta hyväksymispäätöksestä tehdystä valituksesta annettava lausunto

Kiimassuo asemakaavaa ja Kiimassuon tuulivoima -asemakaavaa koskevasta hyväksymispäätöksestä tehdystä valituksesta annettava lausunto Hämeenlinnan hallinto-oikeudelle Kiimassuo asemakaavaa ja Kiimassuon tuulivoima -asemakaavaa koskevasta hyväksymispäätöksestä tehdystä valituksesta annettava lausunto Kaupunki esittää valituksen hylkäämistä

Lisätiedot

KATTIHARJUN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

KATTIHARJUN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA Yhteenveto OAS:n palautteesta/ Kattiharjun tuulivoimapuisto, 1 (5) Paananen Susanna 6.8 2014 KATTIHARJUN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA Yhteenveto osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta saadusta palautteesta

Lisätiedot

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA

POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVAN LUONNOKSESTA LAUSUNTO POPELY/4343/2015 Pohjois-Pohjanmaa 1.7.2016 Raahen kaupunki Kaupunginhallitus Raahen kaupungin kirjaamo (sähköinen) Lausuntopyyntönne 4.3.2016 POHJOIS-POHJANMAAN ELY-KESKUKSEN LAUSUNTO KOPSA III:n

Lisätiedot

PALTUSMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLE EISKAAVA

PALTUSMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLE EISKAAVA PYHÄJOEN KUNTA PALTUSMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLE EISKAAVA Vastine luonnosvaiheen lausuntoihin ja mielipiteis siin SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 25. 11.2014 PALTUSMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA 1

Lisätiedot

Ulppaanmäki tuulivoimhankkeen osayleiskaava, kaavaluonnos

Ulppaanmäki tuulivoimhankkeen osayleiskaava, kaavaluonnos S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A GREENWATT ULPPAANMÄKI OyAb Ulppaanmäki tuulivoimhankkeen osayleiskaava, kaavaluonnos Havainnekuvat ja näkymäaluenanalyysi FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20221 FCG

Lisätiedot

Vaalimaan asemakaavojen muutokset kortteleissa 201, 209 ja 220

Vaalimaan asemakaavojen muutokset kortteleissa 201, 209 ja 220 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A VIROLAHDEN KUNTA Vaalimaan asemakaavojen muutokset kortteleissa 201, 209 ja 220 Luonnosvaiheen vastineet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P24767 Luonnosvaiheen vastineet

Lisätiedot

Pyhtään tuulivoimayleiskaavat, Purola

Pyhtään tuulivoimayleiskaavat, Purola S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A PYHTÄÄN KUNTA Pyhtään tuulivoimayleiskaavat, Mielipiteiden vastineet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P184-P18488 Mielipiteiden vastineet Sisällysluettelo 1 Toni Nieminen

Lisätiedot

JOUKO PELTOSEN JA URPO UOTILAN SUUNNITTELUTARVERATKAISUHAKEMUS / TUULIVOIMALAT 2 KPL

JOUKO PELTOSEN JA URPO UOTILAN SUUNNITTELUTARVERATKAISUHAKEMUS / TUULIVOIMALAT 2 KPL Pyhäjärviseudun ympäristölautakunta 123 26.08.2014 JOUKO PELTOSEN JA URPO UOTILAN SUUNNITTELUTARVERATKAISUHAKEMUS / TUULIVOIMALAT 2 KPL 149/63.631/2014 PJSYMPLK 123 HANKE Kyseessä on kahden tuulivoimalan

Lisätiedot

Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa. 3.10.2013 Lotta Vuorinen

Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa. 3.10.2013 Lotta Vuorinen Tuulivoimakaavoitus Kymenlaaksossa 3.10.2013 Lotta Vuorinen Tuulivoiman maakuntakaavoitus 11.10.2013 Mitä maakuntakaavoitus on? Maakuntakaava on yleispiirteinen suunnitelma alueiden käytöstä maakunnassa

Lisätiedot

Pyhtään tuulivoimayleiskaavat

Pyhtään tuulivoimayleiskaavat S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A PYHTÄÄN KUNTA Pyhtään tuulivoimayleiskaavat FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P184-P18488 Pyhtään tuulivoimayleiskaavat 1 22) Sisällysluettelo 1 Johdanto 2 11 Tarkastellut

Lisätiedot

Muurikkalan osayleiskaavan 2. vaihe

Muurikkalan osayleiskaavan 2. vaihe S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A MIEHIKKÄLÄN KUNTA Muurikkalan osayleiskaavan 2. vaihe FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P24767 annettuihin lausuntoihin ja muistutuksiin I (I) Reinikainen Kuisma Sisällysluettelo

Lisätiedot

Kuusiselän tuulivoimahanke, Rovaniemi

Kuusiselän tuulivoimahanke, Rovaniemi S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A TUULIALFA OY Kuusiselän tuulivoimahanke, Rovaniemi Näkymäanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P26900 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Kuusiselän

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 21.10.2014

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 21.10.2014 1(7) VESANNON KUNTA OINASKYLÄN TUULIVOIMAOSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 21.10.2014 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) 63 :n mukaan

Lisätiedot

LAUSUNTO 29.6.2015 1. Lestijärven kunta Lestintie 39, 69440 LESTIJÄRVI. Viite: Lausuntopyyntö 11.5.2015

LAUSUNTO 29.6.2015 1. Lestijärven kunta Lestintie 39, 69440 LESTIJÄRVI. Viite: Lausuntopyyntö 11.5.2015 LAUSUNTO 29.6.2015 1 Lestijärven kunta Lestintie 39, 69440 LESTIJÄRVI Viite: Lausuntopyyntö 11.5.2015 Lestijärven tuulivoimapuiston Kosolankankaan (osa-alue 2) osayleiskaava Lestijärven kunta on pyytänyt

Lisätiedot

BILAGA 3 LIITE 3. Fotomontage och synlighetsanalys Valokuvasovitteet ja näkymäanalyysi

BILAGA 3 LIITE 3. Fotomontage och synlighetsanalys Valokuvasovitteet ja näkymäanalyysi BILAGA 3 LIITE 3 Fotomontage och synlighetsanalys Valokuvasovitteet ja näkymäanalyysi SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA VINDIN AB/OY Molpe-Petalax tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU

Lisätiedot

Liite 5. Melunleviämiskartat. Ennustetilanne v.2030 päiväaikana, suunniteltu maankäyttö. Ennustetilanne v.2030 yöaikana, suunniteltu maankäyttö.

Liite 5. Melunleviämiskartat. Ennustetilanne v.2030 päiväaikana, suunniteltu maankäyttö. Ennustetilanne v.2030 yöaikana, suunniteltu maankäyttö. Melunleviämiskartat Liite 5 Ennustetilanne v.2030 päiväaikana, suunniteltu maankäyttö. Ennustetilanne v.2030 yöaikana, suunniteltu maankäyttö. Maanomistus Liite 6 Kunnan omistamat maa-alueet on merkitty

Lisätiedot

Saarenkylä-Vieskanjärven tuulivoimapuiston osayleiskaava

Saarenkylä-Vieskanjärven tuulivoimapuiston osayleiskaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A ALAVIESKAN KUNTA Saarenkylä-Vieskanjärven tuulivoimapuiston osayleiskaava FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20159 Lausuntojen vastineet, 1 (7) Sisällysluettelo 1 Liikenteen

Lisätiedot

Pyhtään tuulivoimayleiskaavat, PUROLA

Pyhtään tuulivoimayleiskaavat, PUROLA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A PYHTÄÄN KUNTA Pyhtään tuulivoimayleiskaavat, PUROLA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P184-P18488 1 (19) Lausunnot kaavaehdotuksesta... 2 1 Elinkeino-, liikenne ja ympäristökeskus...

Lisätiedot

Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari. 30.10.2013, Oulu

Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari. 30.10.2013, Oulu Tuulivoima Metsähallituksessa Erkki Kunnari 30.10.2013, Oulu Esityksen sisältö Yleistä tuulivoimasta ja tuulivoimarakentamisesta Maakunnalliset selvitykset Tuulivoiman hankekehitys Metsähallituksen rooli

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 10.12.2014 7.11.20114 21.10.2014

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 10.12.2014 7.11.20114 21.10.2014 1(7) VESANNON KUNTA OINASKYLÄN TUULIVOIMAOSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA (OAS) 10.12.2014 7.11.20114 21.10.2014 MIKÄ ON OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA? Maankäyttö- ja rakennuslain

Lisätiedot

Tuulivoima kaavoituksessa. Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap

Tuulivoima kaavoituksessa. Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap Tuulivoima kaavoituksessa Tuulivoima.laisuus Lai.la, 28.11.2013 Aleksis Klap MITÄ SELVITETÄÄN Valtakunnalliset alueidenkäyhö- tavoiheet MaankäyHö- ja rakennuslaki EU:n säädökset Strategiat ja ohjelmat

Lisätiedot

Tuomiperän tuulivoimapuiston osayleiskaava

Tuomiperän tuulivoimapuiston osayleiskaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A YLIVIESKAN KAUPUNKI Tuomiperän tuulivoimapuiston osayleiskaava Lausuntojen vastineet, FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21192 Lausuntojen vastineet, 1 (11) Sisällysluettelo

Lisätiedot

RAAHEN KAUPUNKI KOPSA III TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA. Kaavan laatijan vastineet nähtävillä olleeseen kaavaluonnokseen

RAAHEN KAUPUNKI KOPSA III TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA. Kaavan laatijan vastineet nähtävillä olleeseen kaavaluonnokseen Tilaaja Raahen kaupunki Päiväys 20.2.2017 RAAHEN KAUPUNKI KOPSA III TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA Kaavan laatijan vastineet 7.3.2016 8.4.2016 nähtävillä olleeseen kaavaluonnokseen 1 1 LAUSUNNOT 2 1.1

Lisätiedot

Kytölän tuulivoimapuiston osayleiskaava

Kytölän tuulivoimapuiston osayleiskaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A ALAVIESKAN KUNTA Kytölän tuulivoimapuiston osayleiskaava Lausuntojen vastineet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21262 Lausuntojen vastineet 1 (8) Sisällysluettelo

Lisätiedot

Projektisuunnitelma Perkiön tuulivoimahanke

Projektisuunnitelma Perkiön tuulivoimahanke n tuulivoimahanke Taustaa O2 on vuonna 1991 Ruotsissa perustettu tuulivoima-alan yritys, joka kehittää, rakentaa, rahoittaa, hallinnoi, omistaa sekä myy tuulivoimapuistoja. O2 on toteuttanut Ruotsissa

Lisätiedot

PYHTÄÄN KUNTA. Ahvenkosken osayleiskaavan muutos, Volttila. Vastineet kaavaluonnoksesta saatuihin lausuntoihin ja mielipiteisiin

PYHTÄÄN KUNTA. Ahvenkosken osayleiskaavan muutos, Volttila. Vastineet kaavaluonnoksesta saatuihin lausuntoihin ja mielipiteisiin PYHTÄÄN KUNTA Ahvenkosken osayleiskaavan muutos, Volttila Vastineet kaavaluonnoksesta saatuihin lausuntoihin ja 1 (8) FCG FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P22961 Vastineet kaavaluonnoksesta saatuihin lausuntoihin

Lisätiedot

SAPPEEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

SAPPEEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Finnish Consulting Group Oy Jouko ja Minna Poukkanen SAPPEEN RANTA-ASEMAKAAVAN KUMOAMINEN Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Finnish Consulting Group Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

Lisätiedot

Hankilannevan tuulivoimahanke, Haapavesi ja Kärsämäki

Hankilannevan tuulivoimahanke, Haapavesi ja Kärsämäki S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A PUHURI OY Hankilannevan tuulivoimahanke, Haapavesi ja Kärsämäki Valokuvasovitteet Päivitys 9.2.2015, kuva 6 lisätty FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21293 FCG SUUNNITTELU

Lisätiedot

PERÄMEREN RANNIKKOALUEELLE SIJOITTUVAT ALLE 10 VOIMALAN TUULIVOIMA-ALUEET

PERÄMEREN RANNIKKOALUEELLE SIJOITTUVAT ALLE 10 VOIMALAN TUULIVOIMA-ALUEET PERÄMEREN RANNIKKOALUEELLE SIJOITTUVAT ALLE 10 VOIMALAN TUULIVOIMA-ALUEET Kohdekuvaukset 19.10.2017 2 Sisällys 1 Johdanto... 3 2 Perämeren rannikkoalue... 4 2 Tarkasteltavat alueet... 4 3 Kohdekuvaukset...

Lisätiedot

YLIVIESKAN ALPUMINKANKAAN OSAYLEISKAAVA

YLIVIESKAN ALPUMINKANKAAN OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A YLIVIESKAN KAUPUNKI YLIVIESKAN ALPUMINKANKAAN OSAYLEISKAAVA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 7.1.2015 P22715 Ehdotusvaiheen palaute ja kaavan laatijan vastine 1 (39)

Lisätiedot

Kiimakallio tuulivoimahanke, Kuortane

Kiimakallio tuulivoimahanke, Kuortane S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LAGERWEY DEVELOPMENT OY Kiimakallio tuulivoimahanke, Kuortane Lagerwey L100 x 2 x hh135m FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 25.3.2015 P26678 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA

Lisätiedot

05/2013. Tuulivoima kehitys Alavieska Kytölä. K Tahkoniemi

05/2013. Tuulivoima kehitys Alavieska Kytölä. K Tahkoniemi 05/2013 Tuulivoima kehitys Alavieska Kytölä K Tahkoniemi 1 Hanketiedot 2 Kehittäjä TM Voima OY / TM Voima Kytölä Oy Tavoitteena rakentaa Alavieskan Kytölän alueelle 4-9 tuulivoimalaa. Tavoitteena on, että

Lisätiedot

Sikamäen ja Oinaskylän tuulivoimahankkeiden yhteisvaikutus

Sikamäen ja Oinaskylän tuulivoimahankkeiden yhteisvaikutus S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A MEGATUULI OY Sikamäen ja Oinaskylän tuulivoimahankkeiden yhteisvaikutus Havainnekuvat ja näkymäaluenanalyysi N x (8+) x HH FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY FCG SUUNNITTELU

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Page 1 of 9 Portin_tuulipuisto_Valkeselvit ys- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Portti Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 28.09.2015 YKo

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 03.02.2015 CGr TBo Ketunperän tuulivoimapuiston välkeselvitys.

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 03.02.2015 CGr TBo Ketunperän tuulivoimapuiston välkeselvitys. Page 1 of 11 Ketunperä-Välkeselvitys- CG150203-1- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIPUISTO Ketunperä Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 03.02.2015 CGr

Lisätiedot

Kaavamerkinnät ja -määräykset 25.11.2013. SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti merkittävät tuulivoimatuotannon alueet SATAKUNTALIITTO

Kaavamerkinnät ja -määräykset 25.11.2013. SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti merkittävät tuulivoimatuotannon alueet SATAKUNTALIITTO SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti merkittävät tuulivoimatuotannon alueet Kaavamerkinnät ja -määräykset 25.11.2013 SATAKUNTALIITTO ALUEIDEN KÄYTTÖ 2 SATAKUNNAN VAIHEMAAKUNTAKAAVA 1 Maakunnallisesti

Lisätiedot

HAAPAJÄRVEN ISKAAVA. siin

HAAPAJÄRVEN ISKAAVA. siin HAAPAJÄRVEN KAUPUNKI RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEI ISKAAVA Vastine ehdotusvaiheen lausuntoihin ja mielipiteis siin SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 19. 5.2016 RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

Lisätiedot

ESITYS OSAYLEISKAAVAN KÄYNNISTÄMISESTÄ RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTOA VARTEN

ESITYS OSAYLEISKAAVAN KÄYNNISTÄMISESTÄ RISTINIITYN TUULIVOIMAPUISTOA VARTEN Haapajärven kaupunki Tekninen lautakunta Kirkkokatu 2 85800 Haapajärvi Infinergies Finland Oy Karppilantie 20 90450 Kempele Puh. 044 7595 050 sisko.kotzschmar@infinergiesfinland.com www.infinergies.com

Lisätiedot

Kakonjärven tuulivoimahanke, Pyhäranta-Laitila

Kakonjärven tuulivoimahanke, Pyhäranta-Laitila S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LIITE 6 SUOMEN HYÖTYTUULI OY Kakonjärven tuulivoimahanke, Pyhäranta-Laitila Valokuvasovitteet Siemens SWT2,3MW x 21 x HH122,5 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P18059

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Page 1 of 10 Parhalahti_Valkeselvitys_JR15 1211- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO Parhalahti Välkeselvitys Versio Päivä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 7.12.2015 YKo

Lisätiedot

Lestijärven tuulivoimapuisto

Lestijärven tuulivoimapuisto S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A LESTIJÄRVEN TUULIVOIMA OY Lestijärven tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet E126 x 118 x HH170 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 182014 P20818 FCG

Lisätiedot

Tuulivoiman maisemavaikutukset

Tuulivoiman maisemavaikutukset Kuvasovite raportista Etelä-Pohjanmaan tuulivoimaselvitys, FCG, E-P:n liitto, YM. http://www.epliitto.fi/upload/files/etelapohjanmaan_tuulivoimaselvitys.pdf Tuulivoiman maisemavaikutukset Tietoa ja havainnollistusta

Lisätiedot

Liite 11 1 (13) 24.2.2015

Liite 11 1 (13) 24.2.2015 Liite 11 1 (13) 24.2.2015 Huittisten kaupunki Kiimasuon tuulivoimaosayleiskaavaluonnos Osallistumis- ja arviointisuunnitelmasta annetut lausunnot ja mielipiteet sekä kaavan laatijan vastine näihin Sisällysluettelo

Lisätiedot

Rekolanvuoren tuulivoimahanke, Sysmä

Rekolanvuoren tuulivoimahanke, Sysmä S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A OX2 OY Rekolanvuoren tuulivoimahanke, Sysmä Nordex N131 x 6 x HH150m FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 3.3.2015 P21610 1 (11) 3.3.2015 Rekolanvuoren tuulivoimahanke,

Lisätiedot

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402

Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402 Pännäisten asemakaavan muutos korttelissa 3 Osallistumis- ja arviointisuunnitelma (OAS) Kaavakoodi: 599401201402 2 Sisällysluettelo: 1. SUUNNITTELUALUE... 3 2. LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET... 4 3. SUUNNITTELUTILANNE...

Lisätiedot

Kainuun tuulivoimamaakuntakaava

Kainuun tuulivoimamaakuntakaava Kainuun tuulivoimamaakuntakaava Maakuntakaavamerkinnät ja -määräykset Ehdotus MH 25.8.2015 Maakuntakaavaehdotus MH 25.8.2015 2 Julkaisija: Kauppakatu 1 87100 KAJAANI Puh. (08) 615 541 Faksi (08) 6155 4260

Lisätiedot

Alavieskan Kytölän tuulivoimapuisto

Alavieskan Kytölän tuulivoimapuisto SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA TM VOIMA OY Alavieskan Kytölän tuulivoimapuisto Näkymäalueanalyysi ja valokuvasovitteet FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21262 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY V126 x 7 x HH137m

Lisätiedot

S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A

S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A SUUNNITTELU JA TEKNI IKKA SIEVIN KUNTA JAKOSTENKALLIOIDEN TUULIVOIMAYLEISKAAVAA OSALLISTUMIS- JA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus... 1

Lisätiedot

LEIPIÖN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

LEIPIÖN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA SIMON KUNTA LEIPIÖN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus...

Lisätiedot

HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA

HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA HUMPPILA-URJALAN TUULIVOIMAPUISTO OSAYLEISKAAVA MIKSI TUULIVOIMAKAAVA? Tuulivoimalaitos tarvitsee rakennusluvan, jonka myöntämisen edellytyksenä on ensisijaisesti voimassa oleva oikeusvaikutteinen maankäytön

Lisätiedot

Oulun kaupunki. Ylikiimingin suuralue. Lavakorven tuulivoimapuiston osayleiskaava. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 17.4.2015. 1.

Oulun kaupunki. Ylikiimingin suuralue. Lavakorven tuulivoimapuiston osayleiskaava. Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 17.4.2015. 1. Oulun kaupunki Ylikiimingin suuralue Lavakorven tuulivoimapuiston osayleiskaava Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 17.4.2015 Tässä osallistumis- ja arviointisuunnitelmassa (OAS) esitetään osayleiskaavan

Lisätiedot

Vaalimaan asemakaavojen muutos ja laajennus kortteleissa 208 ja 221

Vaalimaan asemakaavojen muutos ja laajennus kortteleissa 208 ja 221 S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A VIROLAHDEN KUNTA Vaalimaan asemakaavojen muutos ja laajennus kortteleissa 208 ja 221 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P24767 annettuihin lausuntoihin I (I) Auranen

Lisätiedot

VUOHTOMÄEN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA

VUOHTOMÄEN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A PYHÄJÄRVEN KAUPUNKI VUOHTOMÄEN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA Päivitetty 29.11.2012, 5.6.2013 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman

Lisätiedot

POHJOIS-SATAKUNNAN TUULIVOIMAPUISTOJEN KAAVOITUSHANKKEET

POHJOIS-SATAKUNNAN TUULIVOIMAPUISTOJEN KAAVOITUSHANKKEET POHJOIS-SATAKUNNAN TUULIVOIMAPUISTOJEN KAAVOITUSHANKKEET Honkajoki, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia ja Siikainen Kankaanpään kaupunginarkkitehti/ Pohjois-Satakunnan aluearkkitehtivastaava Ilmari Mattila

Lisätiedot

Kanta-Hämeen 2. vaihemaakuntakaava

Kanta-Hämeen 2. vaihemaakuntakaava Kanta-Hämeen 2. vaihemaakuntakaava Luonnonvarat ja liikenne Merkinnät, määräykset ja suositukset 19.1.2015 Kaavaehdotus Hyväksytty maakuntahallituksessa 3.11.2014 1 Rakentamisrajoitus Maakuntakaavan MRL

Lisätiedot

Tuulivoima ja maisema

Tuulivoima ja maisema Tuulivoima ja maisema Tuulivoima vasta tai myötätuulessa Marie Nyman Kemiönsaari 19.3.2013 Tuulivoimaloiden maisemavaikutukset Tuulivoimarakentamisen laajimmalle ulottuvat vaikutukset kohdistuvat yleensä

Lisätiedot

STORBÖTETIN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

STORBÖTETIN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T E L U JA T E K N IIK K A VÖYRIN KUNTA STORBÖTETIN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 25489-P19943P001 1 (16) FCG Suunnittelu

Lisätiedot

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 02.12.2014 CGr TBo Hankilannevan tuulivoimapuiston välkeselvitys.

Välkeselvitys. Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä. Rev01 02.12.2014 CGr TBo Hankilannevan tuulivoimapuiston välkeselvitys. Page 1 of 11 Hankilanneva_Valkeselvitys- CGYK150219- Etha Wind Oy Frilundintie 2 65170 Vaasa Finland TUULIVOIMAPUISTO HANKILANNEVA Välkeselvitys Versio Päivämäärä Tekijät Hyväksytty Tiivistelmä Rev01 02.12.2014

Lisätiedot

Yhteysviranomaisen arviointiohjelmasta antaman lausunnon huomioon ottaminen YVAselostuksessa.

Yhteysviranomaisen arviointiohjelmasta antaman lausunnon huomioon ottaminen YVAselostuksessa. Liite 2 Yhteysviranomaisen arviointiohjelmasta antaman lausunnon huomioon ottaminen YVAselostuksessa. YHTEYSVIRANOMAISEN LAUSUNTO LAUSUNNON HUOMIOIMINEN Hankkeen vaihtoehdot Mikäli arvioinnin edetessä

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63 1 OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA MRL 63 KANKAANPÄÄN KAUPUNKI VENESJÄRVEN OSAYLEISKAAVAN MUUTOS 26.1.2016 OSAYLEISKAAVAN MUUTOS koskee Kankaanpään Venesjärven kylän tiloja 214-423-1-176 Hohkaranta,

Lisätiedot

Hautakankaan tuulivoimahanke, Kinnula

Hautakankaan tuulivoimahanke, Kinnula S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A WINDA INVEST OY Hautakankaan tuulivoimahanke, Kinnula Havainnekuvat ja näkymäalueanalyysi V126 x 9 x HH160 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20221 FCG SUUNNITTELU JA

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA LUUMÄKI Päiväys 9.1.2014 KIVIJÄRVEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS SEKÄ LUUMÄEN RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1. OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMAN TARKOITUS Osallistumis-

Lisätiedot

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNI- TELMA (OAS)

1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNI- TELMA (OAS) FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 ( 6 ) RAUTALAMMIN KUNTA SONKARI-KIESIMÄ RANTAOSAYLEISKAAVAN MUUTOS, OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 1 MIKÄ ON OSALLISTUMIS-

Lisätiedot

TOHMAJÄRVI Jänisjoen ranta-asemakaava, UPM-Kymmene Oyj Osallistumis- ja arviointisuunnitelma

TOHMAJÄRVI Jänisjoen ranta-asemakaava, UPM-Kymmene Oyj Osallistumis- ja arviointisuunnitelma FCG Suunnittelu ja tekniikka Oy Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1 ( 7 ) TOHMAJÄRVI Jänisjoen ranta-asemakaava, UPM-Kymmene Oyj Osallistumis- ja arviointisuunnitelma 1. MIKÄ ON OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

Yhteysviranomaisen arviointiohjelmasta antaman lausunnon huomioon ottaminen YVAselostuksessa

Yhteysviranomaisen arviointiohjelmasta antaman lausunnon huomioon ottaminen YVAselostuksessa LIITE 2 Yhteysviranomaisen arviointiohjelmasta antaman lausunnon huomioon ottaminen YVAselostuksessa VIRANOMAISEN LAUSUNTO Hankekuvaus Hankekuvausta on hyvä päivittää suunnitelmien tarkentuessa. Esimerkiksi

Lisätiedot

TYRINSELÄN TUULIVOIMA- KAAVAEHDOTUKSEN VASTINEET 1 (6) OSAYLEISKAAVA, YPÄJÄ

TYRINSELÄN TUULIVOIMA- KAAVAEHDOTUKSEN VASTINEET 1 (6) OSAYLEISKAAVA, YPÄJÄ TYRINSELÄN TUULIVOIMA- KAAVAEHDOTUKSEN VASTINEET 1 (6) YHTEENVETO JA VASTINEET KAAVAEHDOTUKSEN LAUSUNNOISTA JA MUISTUTUKSISTA Nähtävilläoloaika 16.9. 13.11.2015 Lausunnot L1 Lausunnon Varsinais- Suomen

Lisätiedot

Koiramäen tuulivoimahanke osayleiskaava, kaavaluonnos

Koiramäen tuulivoimahanke osayleiskaava, kaavaluonnos S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A GREENWATT KOIRAMÄKI Oy Ab Koiramäen tuulivoimahanke osayleiskaava, kaavaluonnos Havainnekuvat ja näkymäalueanalyysi P20221 1 (10) Koiramäen tuulivoimahanke osayleiskaava,

Lisätiedot

Satakunnan vaihemaakuntakaava 2, Tausta-aineisto

Satakunnan vaihemaakuntakaava 2, Tausta-aineisto Satakunnan vaihemaakuntakaava 2, Tausta-aineisto Tuulivoimatuotanto Maakuntainsinööri Anne Nummela Kuvat: Sami Suominen, Visa Vehmanen TUULIVOIMA VAIHEMAAKUNTAKAAVASSA 2 Vaihemaakuntakaava 2 täydentää

Lisätiedot

VISUAALISET VAIKUTUKSET OSANA TUULIVOIMAHANKKEIDEN YVA-MENETTELYÄ. 7.5.2013 Terhi Fitch

VISUAALISET VAIKUTUKSET OSANA TUULIVOIMAHANKKEIDEN YVA-MENETTELYÄ. 7.5.2013 Terhi Fitch VISUAALISET VAIKUTUKSET OSANA TUULIVOIMAHANKKEIDEN YVA-MENETTELYÄ 7.5.2013 Terhi Fitch YVA-menettely lakisääteinen menettely Laki ympäristövaikutusten arviointimenettelystä (468/1994 muutoksineen) Valtioneuvoston

Lisätiedot

Karkkilan kaupungin lausunto Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnoksesta

Karkkilan kaupungin lausunto Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnoksesta Ympäristölautakunta 20 05.03.2015 Karkkilan kaupungin lausunto Uudenmaan 4. vaihemaakuntakaavan luonnoksesta Ympäristölautakunta 05.03.2015 20 Esittelijä: vs. tekninen johtaja Nicole Ahtokivi Valmistelija

Lisätiedot

Kukonahon tuulivoimapuiston osayleiskaava

Kukonahon tuulivoimapuiston osayleiskaava S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A NIVALAN KUNTA Kukonahon tuulivoimapuiston osayleiskaava FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21192 1 (10) Sisällysluettelo 1 Maliskylä-Ruuskankylän hirviseurue... 2 2

Lisätiedot

Vihisuo tuulivoimahanke, Karstula

Vihisuo tuulivoimahanke, Karstula S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A METSÄHALLITUS Vihisuo tuulivoimahanke, Karstula Havainnekuvat ja näkymäaluenanalyysi V6 x 9 x HH60 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P0 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA

Lisätiedot

Sikamäki tuulivoimahanke, Viitasaari

Sikamäki tuulivoimahanke, Viitasaari S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A MEGATUULI OY Sikamäki tuulivoimahanke, Viitasaari Havainnekuvat ja näkymäaluenanalyysi N131 x 8 x HH144 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P20221 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA

Lisätiedot

HALMEKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

HALMEKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA SIMON KUNTA HALMEKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus...

Lisätiedot

3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT

3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT 1 3. VAIHEMAAKUNTAKAAVA / KESKI-SUOMEN TUULIVOIMAPUISTOT TAUSTATIEDOT Sisältö JOHDANTO... 2 HÄÄHINMÄKI, HANKASALMI/KONNEVESI... 3 KÄRKISTENSALMI, JYVÄSKYLÄ... 5 JÄMSÄNNIEMI, JÄMSÄ... 8 VEKKULA, JÄMSÄ...

Lisätiedot

Ilosjoen tuulivoimahanke, Pihtipudas

Ilosjoen tuulivoimahanke, Pihtipudas S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A ABO Wind Oy Ilosjoen tuulivoimahanke, Pihtipudas Havainnekuvat ja näkymäaluenanalyysi V6 x 8 x HH7 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P0 FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA

Lisätiedot

SAUVIINMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

SAUVIINMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HAAPAJÄRVEN KAUPUNKI SAUVIINMÄEN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus...

Lisätiedot

Tuulivoima ja maanomistaja

Tuulivoima ja maanomistaja Tuulivoima ja maanomistaja Ympäristöasiamiespäivät Marraskuu 2012 Markus Nissinen Metsänomistajien liitto Länsi-Suomi Miksi tuulivoimaa? Tarve uusiutuvalle energialle, esim. EU:n tavoite 20-20-20 Tuulivoima

Lisätiedot

VÄLIKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

VÄLIKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HAAPAJÄRVEN KAUPUNKI VÄLIKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus...

Lisätiedot

ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A IIN KUNTA ISOKANKAAN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sisällysluettelo 1 Osallistumis- ja arviointisuunnitelman tarkoitus... 1 2 Suunnittelualue...

Lisätiedot

KOILLINEN TEOLLI- SUUSALUE, RAUMA TUULIVOIMAN NÄKE- MÄALUESELVITYS

KOILLINEN TEOLLI- SUUSALUE, RAUMA TUULIVOIMAN NÄKE- MÄALUESELVITYS Vastaanottaja Rauman kaupunki Asiakirjatyyppi Raportti Päivämäärä 2011-12-12 Viite 82138782 KOILLINEN TEOLLI- SUUSALUE, RAUMA TUULIVOIMAN NÄKE- MÄALUESELVITYS Päivämäärä 12.12.2011 Laatija Tarkastaja Dennis

Lisätiedot

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA Monnin koulu lähiympäristöineen 2.4.2013, päivitetty 27.9.2013

OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA Monnin koulu lähiympäristöineen 2.4.2013, päivitetty 27.9.2013 Liite 1 OSALLISTUMIS JA ARVIOINTISUUNNITELMA Monnin koulu lähiympäristöineen 2.4.2013, päivitetty 27.9.2013 Suunnittelualueen sijainti ja likimääräinen rajaus. 1. Suunnittelualue Suunnittelualue sijaitsee

Lisätiedot

Mastokankaan tuulivoimaloiden poikkeaminen yleiskaavasta

Mastokankaan tuulivoimaloiden poikkeaminen yleiskaavasta SIIKAJOEN KUNTA Mastokankaan tuulivoimaloiden poikkeaminen yleiskaavasta FCG FINNISH CONSULTING GROUP OY 2.11.2018 P34815 1 (67) Tolonen Kai, Väyrynen Leila 2.11.2018 Sisällysluettelo 1 LAUSUNNOT... 3

Lisätiedot

KYTÖLÄN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA

KYTÖLÄN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A ALAVIESKAN KUNTA KYTÖLÄN TUULIVOIMAPUISTON OSAYLEISKAAVA MUISTUTUSTEN VASTI FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY P21191 MUISTUTUSTEN VASTI Sisällysluettelo 1 Aino Tammela...

Lisätiedot

Hirvinevan tuulivoimahanke

Hirvinevan tuulivoimahanke S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A TM VOIMA OY FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 6305 (8) PaulinaKaivo-oja@fcgfi 6305 Maisema ja havainnekuvat Havainnekuvat on laadittu alueesta laadittua maastomallinnusta

Lisätiedot

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA

OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA LAUKUNKANKAAN TUULIPUISTON OSAYLEISKAAVA OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA 5.2.2013 KUNTA Enonkoski 046 KYLÄ Haukiniemi 404 TILA Kurppala 5:2 Möngänkangas 5:18 Päiväsuo 5:28 Keisarinviitta 5:29 Hanikonsiru

Lisätiedot