CASE DEALDASH OY Vuoden 2011 Timangi kilpailun voittaja

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "CASE DEALDASH OY Vuoden 2011 Timangi kilpailun voittaja"

Transkriptio

1 CASE DEALDASH OY Vuoden 2011 Timangi kilpailun voittaja

2 1 TIMANGIN VALINTARAADIN PERUSTELUT Tämä nuoren ja rohkean yrittäjän tarina on erittäin mielenkiintoinen ja ainutlaatuinen. Hän on aloittanut yrittäjän uransa hyvin nuorena, jo 13-vuotiaana. Nyt vasta 19-vuotiaana hän on kasvattanut yrityksensä huimaan kasvuun. Hänestä löytyy juuri sitä nuorta yrittäjähenkeä ja sisua, jota Timangi -kilpailun kautta etsimme. Hänen yrityksensä on aidosti kansainvälinen. Hän on keksinyt uuden innovatiivisen lähestymistavan olemassa olevaan palveluun, ja löytänyt sen kautta huikean mahdollisuuden kasvaa merkittäväksi kansainväliseksi konseptiksi. Hänen yrityksensä liikevaihdon kasvu on ollut huimaa. Ensimmäisen tilikauden liikevaihto oli noin euroa ja nyt meneillään olevan kolmannen tilikauden liikevaihto on jo ensimmäisen 6 kuukauden osalta yli 2 miljoonaa euroa. Hän on osoittanut, että osaava nuori suomalainen työvoima yhdistettynä innovatiiviseen ja peräänantamattomaan yrittäjyyteen luo Suomeen uusia työpaikkoja, kasvattaa uutta osaamista ja houkuttelee kansainvälistä riskipääomaa Suomeen. Hän on yritystoiminnassaan kyseenalaistanut nykyisiä toimintatapoja ja osannut yhdistää rohkeasti eri osaamisalueita ja toimialoja; hän on yhdistänyt pelitoiminnan ja vähittäiskaupan sekä tuonut siihen lisämausteeksi sosiaalisen kanssakäymisen. Tämä nuori yrittäjä on loistava esimerkki nuoren yrittäjän rohkeudesta ja innovatiivisuudesta. Timangi 2011 kilpailun voittaja on William Wolfram / Dealdash Oy.

3 2 Timangi -kilpailun valintaraati ja palkinnot jakanut ministeri Häkämies perustelivat näillä mainesanoilla William Wolframin valintaa vuoden 2011 voittajaksi. Mitä onkaan näiden sanojen takana? Minkälainen on Williamin yrittäjätarina? Mitä siitä voimme oppia? Dealdash Oy (www.dealdash.com) 1 Internet-kaupankäynnissä ensimmäiset 15 vuotta kuluivat tuotaessa ostoksilla käynti Internetiin. Palvelujen tarjoajien oletus oli, että verkko-ostoksia tekevät ihmiset tietävät, mitä ostettavaa he hakevat. Kuitenkin monet haluavat tehdä ostokset edullisimmilla hinnoilla, mukavasti ja nopeasti. Internet kaupankäynnissä Amazon.com on maailman suurin yritys. Sekään ei kuitenkaan tarjoa samanlaisia ostoelämyksiä, joita voi kokea menemällä ostoskeskukseen shoppailemaan ystävien kanssa. Tällöin ei välttämättä tiedetä, mitä tuotteita ja palveluja halutaan, mutta itse ostoksilla käyminen on elämyksellistä. Yhdysvalloissa ihmiset käyttävät paljon aikaa ostoskeskuksissa. Internetissä ei ole vielä näkynyt vastaavanlaista käyttäytymistä, vaan netissä ostaminen on melko tylsää. Dealdashin missio on muuttaa verkkokauppa elämyksellisemmäksi. Ensimmäinen vaihe tässä muutoksessa on senttihuutokauppa, johon voi osallistua joka päivä. Yritys haluaa luoda sellaisen reilun pelin kauppapaikan, missä asiakas ei menetä rahaa vaan saa rahoilleen myös vastinetta ja uusia elämyksiä. Jos haluat mahdollisuuden saada aikaiseksi hyvät kaupat erittäin edulliseen hintaan, sinun tulee kokeilla Dealdashia. Jos et voita, ei huolta, sillä voit ostaa tavoittelemasi tuotteet normaalihinnalla. Meillä on 100 %:n rahat takaisin takuu ensimmäisestä kaupasta, jos asiakas ei ole tyytyväinen. Dealdash on vuonna 2009 perustettu suomalainen yritys, joka toimii verkossa virtuaalisena kauppakeskuksena Yhdysvaltain markkinoilla. Dealdashin palvelussa asiakkaat voivat osallistua huutokauppaan, pelata, olla yhteydessä toisiinsa ja tehdä os- 1 Tämän tapauskuvauksen on laatinut tutkimusjohtaja Markku Virtanen käytettäväksi pääasiassa opetustarkoituksiin. Kuvauksessa esitetyt näkökannat ovat laatijan henkilökohtaisia tulkintoja eivätkä välttämättä vastaa kohdeyrityksen omia näkökulmia tai kannanottoja. Tapauskuvausta ei ole tarkoitettu ensisijaiseksi tiedon lähteeksi eikä yrityksen johtamisen tehokkuuden tai tehottomuuden arvioinniksi.

4 3 toksia verkossa. Yrityksen tarjoamat tuotteet ovat uusia ja se listaa päivittäin yli 3000 tuotetta huutokauppaan. Huutokauppa toimii normaalista vapaan tarjonnan huutokaupasta poiketen siten, että ensin pitää ostaa tarjouksia. Jokainen tarjous maksaa 60 senttiä ja tarjoukset pitää ostaa ennen kuin osallistutaan huutokauppaan. Asiakas voi ostaa esimerkiksi 60 dollarilla 100 tarjousta ja liittyä huutokauppaan, missä kaikki alkaa nollasta. Jokainen tarjous nostaa hintaa sentillä ja laskurissa on aikaa tarjouksen tekemiseen 20 sekuntia. Uusi tarjous käynnistää laskurin uudelleen. Huutokaupasta voi saada uuden tuotteen huimalla alennuksella. Jokainen tarjous maksaa ja vaatii tästä syystä harkintaa. Jos uusien tarjoajien harkinta kestää liian kauan, loppuu aika ja kaupan voittaa siihen mennessä korkein tarjous. Dealdash tarjoaa myös peliominaisuuksia, mikä tekee kaupankäynnistä hauskempaa. Päästessään tietylle tasolle asiakas saa ilmaisia tarjouksia, joilla voi ansaita muita palkintoja niin kuin missä tahansa pelissä. Ihmiset pitävät siitä, koska se on ilmaista ja se luo uusia elämyksiä. Melkein kaikki asiakkaamme ovat kokeilleet myös muita sivustoja, mutta niistä monella on huonoja kokemuksia. Dealdash on riskitön vaihtoehto. Yrityksen liiketoiminnassa yhdistyy elämyksien tuottamisen, sosiaalinen tekemisen, verkkohuutokaupan sekä diilisivuston tunnusmerkit. Palvelu poikkeaa perinteisestä senttihuutokaupasta siten, että hävinneet voivat ostaa tavoittelemansa tuotteen kilpailukykyisellä hinnalla huutokaupan päätyttyä ja saada hyvityksenä huutokauppaan käyttämänsä rahat. Dealdash mainostaakin itseään internetin reiluimmaksi senttihuutokaupaksi. Yrityksen vahvuutena voidaan pitää eri osaamisalueiden ja toimialojen yhdistämistä sekä oman toimialan toimintatapojen kyseenalaistamista. Huutokauppaan voi osallistua Dealdashin nettisivuilla osoitteessa Asiakkailla on mahdollisuus jopa 99 %:n säästöön, jos he voittavat kaupan. Myytävät tuotteet ovat kuluttajaelektroniikan tuotteita, kuten tietokoneita ja matkapuhelimia, mutta myös kotitaloustuotteita ja lahjakortteja. Seurannassa olemme havainneet ihmisten viettävän sivuilla jopa 4 tuntia päivässä. He eivät välttämättä ole edes osallistumassa vaan selailemassa tuotteita. Keskimäärin sivulla käytetään päivittäin aikaa 57 minuuttia.

5 4 William Wolfram William aloitti ensimmäisen yrityksensä ollessaan 12- vuotias ja rekisteröi sen 13-vuotiaana. Hän osti tietokoneen osia ja komponentteja ebaysta ja alkoi rakentaa niistä tietokoneita. Ensimmäisen koneen rakensin itselleni, koska minulla ei ollut riittävästi rahaa ostaa valmista tietokonetta. Ostin osat netin kautta ja kokosin koneen, joka toimi. Olin innoissani, siitä, että minulla oli toimiva tietokone ja olin säästänyt 600 euroa kokoamalla sen itse. Kun hän esitteli tietokonettaan ystävilleen, he halusivat Williamin kokoavan itselleen myös koneen. Hän kokosi koneita ja myi niitä ystävilleen tehden 50 euroa voittoa koneelta. Hän loi omat nettisivut ja markkinoi koneita myös naapureilleen. Kaikkiaan hän myi kolmisenkymmentä konetta. Tietokoneiden myynnin myötä tuli myös niiden korjaukseen liittyviä tehtäviä. Käytin tuntikausia viikoittain korjaamiseen ja tunsin, että se ei ollut minulle sopivaa työtä. Kyllästyin tähän ja lopetin tietokoneiden rakentamisbisneksen. Aloin sen sijaan opetella Internetbisnestä. Erilaisia malleja, kuten esimerkiksi Google ja muut yritykset, joilla oli hyviä tuotteita Internetissä. Tämän jälkeen hän teki arviolta 50 nettisivua, mutta mikään niistä ei toiminut. Eräänä päivänä vuonna 2006 hän katseli Internetistä You Tube videoita, joilla oli miljoonia katsojia. Lähetin videoiden tekijöille viestejä, joissa lupasin maksaa heille 25 dollaria, jos he muuttavat tilinsä salasanan ja lähettävät minulle tilapäisen salasanan ja ostan heidän tilinsä. Muutin määritykset ja tarjosin niitä Amazon.comin kautta. Amazon.com antaa 6 %:n komission, jos joku ostaa videon. Ostettuani ensimmäisen tilin 25 dollarilla, heräsin seuraavana aamuna ja totesin myyneeni tuotetta 100 dollarilla. Ostin noin 100 videotiliä. Tämä muiden tuotteiden myyminen ei kuitenkaan tyydyttänyt minun tavoitteitani. Päätin, että haluan oman tuotteen ja niin sai alkunsa Dealdash. Williamin yrittäjänuralla perheen tuella on ollut huomattava merkitys. Hänen isänsä on myös yrittäjä ja William itse on neljännen sukupolven yrittäjä. Hän on aina pitänyt uuden luomisesta ja halunnut saada muut käyttämään omia kehitelmiään. Hän toteaa, että pienillä tuotemuutoksilla aikaansaadaan muutoksia kokonaisuuteen, joista ihmiset antavat joko hyvää tai huonoa palautetta. Kun olin 13-vuotias, päätin tehdä kahden viikon työelämään tutustumisjakson omassa yrityksessäni. Aluksi opettaja sanoi, ettei se onnistu. Kotona kerroin tästä äidille ja hän soitti opettajalle, joka myöntyi pyyntöön. Kaverini tuli myös yritykseeni työelämäjaksolle ja tuon kahden viikon aikana rakensimme web-sivuja ja saimme myös uusia asiakkaita.

6 5 Kouluaikana William työskenteli iltaisin koulun jälkeen ja aamulla ennen kouluun lähtöä. Kun Dealdashin liiketoiminta todella käynnistyi Williamin ollessa lukiossa, hänen aikansa ei enää riittänyt vaan hän päätti jättää koulun. Vaikka koulu jäikin kesken, hänellä on ollut koko ajan polttava halu oppia lisää ja soveltaa oppimaansa omassa yritystoiminnassaan. Lopetettuaan lukion hän alkoi opiskella avoimessa yliopistossa Hankenilla ottaen aluksi rahoituksen peruskursseja, jotta oppisi tuntemaan yrityksen talouden perusteet, tilinpäätöksen ja taseen. Sen jälkeen hän opiskeli paljon itsekseen hakien tietoa Internetistä. Nykyisin hän opiskelee Columbia-yliopiston kursseilla ja lukee samalla paljon kirjoja. Hän suorittaa yliopiston kursseja esimerkiksi digitaalisesta markkinoinnista ja projektijohtamisesta. Vuonna 2013 hänellä on tarkoitus mennä myös Harvardiin johtamisen kurssille. Näiden 3-4 päivän intensiivikurssien sisällöt ja materiaalit ovat Williamin mielestä erinomaisia ja ne sisältävät paljon opiskelua ennen ja jälkeen kurssin. Tämä on yrittäjälle parempi vaihtoehto kuin olla kokopäiväopiskelijana yliopistossa. Meillä on arviolta reilusti yli miljoona asiakasta vuoden 2012 loppuun mennessä ja minun haasteeni on valmistautua johtamaan 100 henkilön tiimiä. Mentorini ovat neuvoneet minua, mitä minun pitäisi oppia ja opiskella. Opin kirjoista, kursseilta ja Internetistä. Internet on hyvä apu ja pääosin se tieto on maksutonta. Stanford lataa myös kurssinsa Internetiin ja ne ovat erittäin hyvää opiskelumateriaalia. William korostaa epäonnistumisen käyttämistä oppimisen välineenä. Puhuessaan Opiskelijasta yrittäjäksi tapahtumassa hänen otsikkonsa oli Nuoren yrittäjän menestystarina. Esityksensä aluksi hän totesi, ettei pidä lainkaan esityksen otsikosta vaan sen pitäisi olla Nuoren yrittäjän peräkkäiset epäonnistumiset. Ennen Dealdashia oli varmaan 50 epäonnistunutta yritystä, mutta sitten se vaan tapahtui. William kokee menestyksen siten, että hän nauttii siitä, mitä tekee. Hän nauttii, kun näkee ihmisten käyttävän heidän palvelujaan, äänestävän luottokortillaan ja tulevan toistuvasti takaisin asiakkaiksi. Erityisesti hän pitää siitä, että saa työskennellä sellaisten ihmisten kanssa, joiden kanssa on innostava työskennellä, ja saa keskustella asiakkaiden, sijoittajien ja hallituksen jäsenten kanssa. Minusta paras tapa mitata menestystä suhteessa omaan tekemiseen on seurata kuinka suuri osa asiakkaista tekee toistuvasti ostoja ja äänestää tuotteen ja palvelun puolesta luottokorteillaan. Minulla ei ole juuri työn ulkopuolella sellaisia sidonnaisuuksia, joista minun tulisi kantaa huolta. Näin ollen eräänlainen unelmani on toteutunut. Voin tehdä tätä työtä, josta pidän todella paljon. En todellakaan voi valittaa. Päämäärämme on saada enemmän asiakkaita palaamaan palvelumme pariin päivittäin.

7 6 Asiakkaat ja arvolupaus Asiakassuhde ei pääty kun tuote on myyty vaan se alkaa vasta tässä vaiheessa. Alkuvaiheessa Dealdashin oletus oli, että sen asiakkaita olisivat pääasiassa nuoret aikuiset. Kun tätä oletusta testattiin kysymällä mahdollisten asiakkaiden mielipiteitä tarjottavasta palvelusta, havaittiin, että kohderyhmä oli pikemminkin keski-ikäiset ihmiset, erityisesti keskiikäiset naiset. Dealdash tarkkailee markkinoitaan ja asiakkaitaan jatkuvasti. Palvelua kehitettäessä tehtiin Facebookissa tutkimus kysymällä, mikä kilpailijoiden tuotteissa on ärsyttävin asia. Tuotetta kehitellessämme havaitsimme, että ensimmäisen sukupolven senttihuutokauppa ei ollut kovin kestävällä pohjalla. Yksi voittaja ja 100 häviäjää, jotka joka tapauksessa joutuvat maksamaan tarjouksistaan ei kuulostanut reilulta peliltä. Uskoimme tämän johtavan siihen, että häviäjät herkästi lopettavat tarjousten tekemisen. Tästä syystä loimme osta nyt (buy it now) toiminnon, jossa jokainen tarjoaja voi ostaa tuotteen normaalilla vähittäismyyntihinnalla ja saada tarjouksensa takaisin. Huutokauppaan osallistujat pitivät tästä, koska se teki pelistä reilua ja rehellistä. Tämän ansiosta asiakasuskollisuutemme on noussut 92 %:in, mikä on varsin korkea verrattuna esimerkiksi Amazon.com sivustoon, jossa toistuvat ostajat tekevät kaksi kolmasosaa kaupoista. Ensimmäiset asiakkaansa Dealdash sai You Tuben kautta maksamalla joillekin käyttäjille muutaman sata dollaria siitä, että he mainostivat Dealdashin kotisivuja. Tällä menetelmällä yritys saavutti melko nopeasti asiakasta. Yritys toimittaa kuukausittain yli tuotetta ympäri USA:ta yhteistyössä tavarantoimittajien kanssa (Elokuu 2012). Kaikki tuotteet lähtevät tavarantoimittajilta ja näin ollen Dealdashin ei tarvitse varastoida mitään. Tuotteilla on tehdastakuu, mikä luo myös lisäarvoa. Dealdashin tavoitteena on ollut tarjota asiakkaille reilu ja rehellinen vaihtoehto ja poiketa tällä tavoin senttihuutokaupan yleisestä imagosta. Reiluuteen kuuluu osta nyt mahdollisuuden lisäksi 100 %:n rahat takaisin takuu ensimmäisestä kaupasta, jos asiakas ei ole tyytyväinen sekä huutokauppaan mukaan tulon estäminen sen jälkeen, kun tarjous ylittää 5 dollarin rajan. Viime mainittu ominaisuus No Jumper Auctions on Dealdashin tavaramerkki. Rahat takaisin takuuta, mitä William kutsuu Dealdash-lupaukseksi, ei kukaan alalla toimiva ole esittänyt aikaisemmin. Ensimmäisestä ostosta asiakas saa rahansa takaisin, jos hän ei ole täysin tyytyväinen. Palautus tapahtuu ilman mitään vastinetta ja ilman kysymyksiä. Tavoitteena on, että asiakas tulee takaisin myöhemmin. Vähemmän kuin yksi prosentti asiakkaista pyytää rahojaan takaisin ensimmäisestä kaupasta. Yrityksellä on myös hyvin kehittynyt järjestelmä, jolla se valitsee myytävät tuotteet. Tässä valinnassa auttaa ohjelmisto, joka ohjaa tarjottavien tuotteiden valintaa. Tämän ansioista Dealdashilla on aina tarjolla tuotteita, joita ihmiset haluavat nähdä sivustolla. Eräs Dealdashin kauppapaikan suosittu ominaisuus on, että huutokauppaan osallistujat voivat tuoda kuvansa järjestelmään ja he näkevät keitä vastaan he tekevät tarjouksia. Keskiarvotarjo-

8 7 ajista 70 % on voittanut 6 huutokauppaa. He tarjoavat 2 3 kertaa ennen kuin voittavat ensimmäisen kauppansa. Toiminta on nykyisin voittamisen ja ostamisen kombinaatio. Yrityksellä on maksuton toimituspalvelu. Dealdash veloitti aluksi toimituksista 7 dollaria. Kun yrityksen myyntimäärä nousi, onnistuivat he neuvottelemaan myös maksuttomia toimituksia. Tämän seurauksena he päättivät testata maksutonta toimitusta puolella uusista käyttäjistä ja selvittää, miten he tähän reagoivat. Uudet asiakkaat, jotka saivat maksuttoman toimituksen, olivat 12 % uskollisempia kuin maksavat asiakkaat. Tästä syystä kaikki toimitukset muutettiin maksuttomiksi. Kilpailijat eivät ole tätä vielä tehneet. Tavoitteena on maksimoida katteet pitkällä aikavälillä. Tuotot jakautuvat puoliksi tarjousten ja osta nyt -ominaisuuden kesken. Osta nyt -ominaisuus tuottaa huonommin kuin tarjoukset. On paljon tuotteita, joista yritys ei saa katetta juuri lainkaan. Periaate on kuitenkin, että kaikki Applen ja Kindlen tuotteet myydään markkinoiden alhaisimmilla hinnoilla. Tällä tavoin luodaan uskollisia asiakassuhteita. Alalla perusasiat eli tarjoukset ja huutokauppa muuttuvat ja pärjätäkseen yrityksen pitää pystyä myös mukautumaan muutoksiin ja muuttumaan. Tämä edellyttää jatkuvaa tutkimus- ja kehitystoimintaa. Alkuvaiheen tuotekehitys on maksanut itsensä jo takaisin. Markkinapaikka, jolla Dealdash tällä hetkellä toimii, on laajentumassa enemmän perinteisen sähköisen kaupan alueelle, missä myös Dealdashille on tarjolla valtavat markkinat. Kysymme jatkuvasti asiakkailtamme, mitä he ajattelevat palvelustamme ja testaamme jatkuvasti uusia ideoita. Tahdomme tehdä työmme paremmin kuin muut. Haluamme antaa asiakkaillemme parempia elämyksiä. Mittaamme asiakkaidemme sitoutumista ja kokonaistuottoa. Kaikki mittaamamme indikaattorit ovat kehittyneet parempaan suuntaan. Ne osoittavat, että asiakkaat ovat uskollisempia kuin koskaan aiemmin. Emme ajattele, että Dealdash on tarkoitettu kaikille ihmisille, mutta on paljon ihmisiä, joilla on ylimääräistä aikaa ja he haluavat tarjoamiamme elämyksiä, mutta he eivät välttämättä tiedä sitä vielä. Johtaminen Vierailu Dealdashin toimitiloissa ja toimitusjohtajan innostunut esitys siitä, miten liiketoiminnasta kerätään informaatiota, ja miten tätä tietoa käytetään toiminnan johtamisessa, tekee vaikutuksen. William kertoo johtamistyylinsä olevan hyvin suora ja datakeskeinen eli se perustuu jatkuvaan informaation keräämiseen ja numeroihin. Tässä auttaa hyvin kehittynyt reaaliaikainen informaatiojärjestelmä. Sen lisäksi, että huutokaupan tilanteita voidaan seurata reaaliaikaisesti, järjestelmässä ovat mukana myös T&K-toiminnan ja markkinakommunikaation projektit, välitavoitteet ja toteutuminen. Meillä on hyvin konkreettiset päämäärät ja joka maanantai istumme tiimin kanssa keskustelemassa näistä. Kun on konkreettiset tavoitteet, ei tarvitse mikrojohtaa ihmisiä. Dealdashin johtoryhmään kuuluu toimitusjohtajana toimivan Williamin lisäksi tuotantojohtaja Lari Häkkinen, liiketoimintajohtaja Anssi Rusi, teknologiajohtaja Jukka Hassinen, rahoitusjohtaja Shaun van den Dobbelsteen ja yhteisöjohtaja (ZMOT) David O Weger (Kuva 1).

9 8 Olen ollut onnekas palkatessani itseäni viisaampia ihmisiä organisaatioomme. Lari oli ensimmäinen jonka palkkasin. Hänen tehtävänään on tuotekehitys ja erityisesti tuotteisiin liittyvä visiointi. Anssi Rusi, jolla on yli 10 vuoden kokemus johtamisesta, liittyi tiimiin vuoden 2012 helmikuussa. Tuolloin olimme juuri saavuttaneet miljoonan dollarin kuukausimyynnin. On ollut hienoa löytää näitä hyviä tyyppejä, kuten rahoitusjohtaja Shaun Dobbelsteen. William Wolfram perustaja ja toimitusjohtaja Dealdashin perustaja - luotsannut sen kannattavaksi kasvuyritykseksi aloitti ensimmäisen yrityksensä 13-vuotiaana Suomen Nuori Yrittäjä, Timangi kilpailun voittaja 2011 Lari Häkkinen tuotantojohtaja 5+ vuoden kokemus verkkokaupasta ja myyntikokemus kulutustuotteista Perustanut ja edistänyt Children of Bodom yhtyeen verkkonäkyvyyttä USA:n ja Saksan hittilistoilla Anssi Rusi liiketoimintajohtaja 10+ vuoden liiketoiminta- ja johtamiskokemus Baswaren entinen johtaja Jukka Hassinen teknologiajohtaja Brain Alliancen (Suomen suurin PHP verkkokehitysyhtiö) perustaja ja toimitusjohtaja. Fuusioitiin Sopranoon (OMX) 10+ vuoden menestyksekäs ura verkkokehityksessä ja tiimin rakentamisessa, johtanut 40+ insinööriä Brain Alliance yrityksessä Shaun van den Dobbelsteen rahoitusjohtaja Certified Internal Auditor and Certified Fraud Examiner (Auktorisoitu sisäinen tarkastaja) Valittu kahtena vuonna Ernst & Young huipputyöntekijäksi David O Weger yhteisöjohtaja (Director of ZMOT) 10+ vuoden kokemus online & offline community organizing experience Kuva 1: Dealdash Oy:n johtotiimi William toteaa, että hänellä on myös loistava hallitus, joka neuvoo ja valmentaa erilaisissa toiminnoissa (Liite 1). Mikko Suonlahti, Anders Lindenberg olivat ensimmäisiä jäseniä ja Ari Korhonen tuli hallitukseen myöhemmin. Nämä ja Finnveran kontaktit mahdollistivat David Friendin saamisen hallitukseen. Hän on 65-vuotias yrittäjä, joka pyörittää kuudetta perustamaansa yritystä. Kaksi Friendin perustamaa yritystä on listattu Nasdaqiin ja hän on nykyisin hallituksen puheenjohtaja ja toimitusjohtaja Carbonite (Nasdaq: CARB) yrityksessä. Mikko Suonlahdella on yli 20 vuoden kokemus pääomasijoittajana, minkä uran hän on aloittanut

10 9 Bostonissa ja tullut nyt takaisin Suomeen. Ari Korhonen ja Anders Lindeberg ovat molemmat menestyneitä yrittäjiä. Hallitus kokoontuu joka kuukausi ja kokousten välillä käydään myös puhelinkeskusteluja yrityksen asioista. Asiantuntijat neuvovat Williamia myös siinä, mistä hankkia tietoa ja miten kehittää itseään. Hallitus auttaa rekrytoinneissa. He tietävät ja neuvovat, miten palkata oikeat ihmiset. Jäsenillä on pitkä kokemus ja monipuolista asiantuntemusta yritystoiminnasta esimerkiksi rahoituksesta, lakiasioista ja ohjelmistokehityksestä, Meillä on joka kuukausi hallituksen kokous ja minä lähetän esityslistan viikkoa ennen ja kirjoitan yhteenvedon. Vähintään kerran vuodessa meillä on aivoriihi-istunto ja kutsumme mukaan myös muut sijoittajat, jotka eivät ole hallituksessa. Tänä vuonna aivoriihi oli Bostonissa. Lennätimme sijoittajamme Bostoniin ja vietimme viikonlopun aivoriihessä, mikä oli meille erittäin arvokasta. He tekivät työtä pyyteettömästi Dealdashin menestyksen eteen. Sanoisin, että hallituksella on erittäin tärkeä rooli start-up yrityksissä. Tuotekehitys ja teknologia Toiminnan alkuvaiheessa melkein kaikki tuotekehitys tehtiin alihankkijoiden kanssa ja Williamin arvion mukaan yritys käytti 10 kertaa enemmän aikaa heidän kanssaan tehtävään tuotekehitykseen kuin omaan sisäisesti tehtävään ohjelmistokehitykseen. Nyt kun yritys on kehittynyt ja on kypsempi ja kyvykkäämpi ennakoimaan, mitä se tarvitsee 2 3 vuoden aikajänteellä, on tilanne muuttunut valtavasti ja se rekrytoi osaajia yrityksen palvelukseen. Käytämme edelleen alihankkijoita, mutta ohjelmistokehityksessä kustannukset ovat niin korkeat, että olemme alkaneet rakentamaan omaa toimintaa ja uskon, että se on hyvä strategia. Yritys on kehittänyt Dealdashin peliominaisuuteen mekaanisen opettajan, jolle on haettu patenttia. Asiakkaan arvo (lifetime value) on tämän ominaisuuden myötä noussut. Testauksissa on todettu, että viidellä prosentilla asiakkaista on korkein taso. He viettävät 35 % enemmän aikaa Dealdashin sivustolla. Tavoite on, että vaikka osallistuja ei voittaisikaan huutokauppaa hän tulisi uudelleen sen vuoksi, että shoppailu Dealdashin sivustolla on hauskaa ja elämyksellistä. Uutena asiana Dealdash testaa äänen käyttöä toiminnassaan, sillä ääni koetaan tärkeäksi elementiksi myös sähköisessä kaupankäynnissä. Testeissä tutkitaan, mitkä äänet käyttäjät kokevat mieluisina. Yrityksessä on laadittu suunnitelma tulevista liiketoimintamahdollisuuksista (strategisista optioista) ja toimenpiteistä. Suunnitelma tarkoittaa listaa ja seurantaa niistä asioista, joita halutaan rakentaa ja toteuttaa. William näyttää tuotekehitysseurantaa näytöllä. Tähän kehittäjämme päivittävät reaaliaikaisesti, minkä asian parissa he työskentelevät. Tästä näkyy ne asiat, joita teemme tänään. Testaamme tämän lisäksi myös joitakin muita kehityskohteita. Päämäärät ja tavoitteet ja välitavoitteet näkyvät tästä. Esimerkiksi aloitimme tänään radiomainonnan USA:ssa 9 kanavalla. Yrityksellä on monia teknisiä ongelmia ratkaistavana joka päivä. Sillä on tällä hetkellä 21 serveriä, mutta ruuhka-aikoina se ei ole riittävästi. Tällä palvelinmäärällä saadaan kuitenkin

11 10 sekä USA että Suomi katetuksi. Ongelmien varalta yrityksellä on käytössä SMS hälytykset ja automaattinen puhelinjärjestelmä. Vastausaikoja mitataan jatkuvasti. Siitä huolimatta, että Dealdashin tietoliikenne on kasvanut valtavasti, on ongelmia vähemmän kuin toiminnan alkuvaiheessa. On aina taistelu siitä valinnasta, miten haitallinen ongelman pitää olla ennen kuin sen kanssa aletaan tehdä työtä. Oma ajatukseni on, että tarvitsemme 20 % panostuksesta ylläpitoon ja 80 % uusien asioiden luomiseen. Vaikka yrityksessä suunnitellaan koko ajan paljon uusia tuotteita, pääpaino tulee Williamin mukaan olemaan se, miten verkko-ostamisesta saadaan hauskaa ja elämyksellistä. Tällä hetkellä se tarkoittaa kuluttajariskin pienentämistä huutokauppaan osallistuvilta asiakkailta. Se tarkoittaa myös huolehtimista niin voittajien kuin häviäjienkin elämyksistä. Tulevaisuudessa se tarkoittaa jotakin laajempaa, mutta keskittyy siitä huolimatta tekemään verkkokaupasta entistä elämyksellisempää. Markkinat ja kilpailu Dealdash keskittyy Yhdysvaltain markkinoihin, sillä siellä markkinat ovat vielä nuoret ja kasvavat nopeasti. Yrityksessä odotetaan, että liikevaihto vähintään kaksinkertaistuu vuosittain. USA:n senttihuutokauppamarkkinoiden kooksi arvioidaan 3 miljardia dollaria. Markkinoille on tullut yhteensä 250 miljoonaa dollaria pääomasijoituksina. Kilpailu on kovaa ja toimijoita seurataan ja arvioidaan jatkuvasti. William usko, että toiminnan painopisteiden valinta ja niistä kiinnipitäminen on erittäin tärkeää nuorelle start-up yritykselle. Tästä syystä hän ei näe mitään syytä laajentaa toimintaa USA:n ulkopuolelle. Dealdash on testannut Kanadaa markkinoita nähdäkseen löytyisikö saada sieltä tavarantoimittajia ja jakelijoita. Olisiko Kanadaan menemisestä jotain etua? Onko olemassa joku syy, minkä vuoksi meidän kannattaisi laajentua Kanadaan? Toistaiseksi näihin kysymyksiin ei ole löytynyt positiivista vastausta ja on pitäydytty Yhdysvaltain markkinoilla. USA:ssa on 15 miljoonaa potentiaalista asiakasta, jotka eivät vielä tiedä Dealdashista. Kanadassa yritys joutuu maksamaan enemmän asiakkaasta kuin USA:ssa, koska se ei tunne markkinoita ja tapaa, millä asiakas siellä saavutetaan. Kanadaan menoon ei ole mitään syytä, jollei toiminnan kasvu siellä ole niin nopeaa, että sinne kannattaisi panostaa. Jos tarkastellaan menestyviä verkkokaupan yrityksiä kuten Amazon.com Facebook tai Groupon, kaikki nämä yritykset ovat olleet ensin ykkösiä kategoriassaan USA:ssa ja vasta sitten laajentaneet muualle. Minusta on virhe laajentaa liian nopeasti ja samalla mahdollisesti kadottaa toiminnan fokus ja joku kilpailija tekee paremman työn jollakin alueella. Meidän pitää olla miljoonan dollarin yritys ennen kuin laajennamme USA:n ulkopuolelle. Dealdashin pääkilpailijoita ovat QuiBids.com, Beezid.com, BidCactus.com, HappyBid- Day.com, ibid2save.com ja MadBid.com. Netissä toteutettavat liikeideat on helppo kopioida ja tämän johdosta kilpailijoiden toimia on myös verrattain helppo jäljitellä. Tämä näkyy mm. siinä, että Dealdashin lanseeraama Buy It Now toiminto on tällä hetkellä käytössä kaikilla muilla pääkilpailijoilla paitsi HappyBidDay.com sivustolla. Avoimen vertailun ja jäljittelyn vuoksi kilpailijalista muuttuu nopeasti ja jatkuva vertailu pakottaa yritykset tehokkaaseen

12 11 toimintaan. Liitteessä 2 on vertailtu alan suurimpien toimijoiden tunnuslukuja viimeisen viikon ajalta. Siitä ilmenee, että Dealdashille tehdyn yksittäisen tarjouksen kustannukset ovat huomattavasti pienemmät kuin sen kakkien muiden kilpailijoiden kuin MadBid.comin kustannukset. Dealdashin päätettyjen kauppojen kasvuvauhti on ehkä juuri tästä syystä nopea. Lokakuun loppupuolella seitsemän päivän aikana päätettyjä kauppoja oli vajaat 9000 (www.allpennyauctions.com/site_ratings/, Liite 2). Viikkoa myöhemmin kauppojen määrä oli lähes Marraskuun puoliväliin mennessä päätettyjen kauppojen määrä oli jo lähes kaksinkertaistunut, ollen yli Dealdashin tavoitteena on kehittää huutokaupasta entistä nopeampi ja toimivampi rekrytoimalla suomalaisia osaajia kansainvälisten rekrytointien lisäksi. Yrityksellä on tällä hetkellä käytössä 21 palvelinta, joilla voidaan kasvattaa yrityksen kapasiteettia jopa kolminkertaiseksi, mutta tämän jälkeen se tarvitsee jo uudenlaisia ratkaisuja ja tekniikoita markkinoilla menestyäkseen. Markkinointiviestinnässä yritys on käyttänyt aktiivisesti Facebookia, josta on tullut myös tärkeä yhteistyökumppani. Tämä yhteistyö näkyy myös siten, että Dealdashista on tullut kolmanneksi puhutuin suomalaisbrändi Facebookissa. Lisäksi yritys testaa radiomainontaa. Yhdeksällä asemalla USA:ssa on DJ, joka puhuu Dealdashista. Puhuin heidän kanssaan puhelimessa ja selitin miten eroamme muista toimijoista ja miten Dealdashin sivusto toimii. He kokeilevat huutokauppoja itse ja puhuvat kuulijoilleen Dealdashista. Tavoitteemme on luonnollisesti saada asiakkaita. Kokeilemme, miten paljon meille maksaa saada asiakas radiomainonnan kautta ja kuinka paljon lisäarvoa asiakas tuo kuukauden aikana. Jos tämä kokeilu toimii, käytämme tulevaisuudessa entistä enemmän radiomainontaa. Dealdashin myynnistä ensimmäisistä ostoista tulee vähemmän kuin 8 %, mikä ei ole kovin paljon. Tästä syystä asiakasuskollisuus on tuloksen kannalta oleellinen. Markkinointi ja muut toimenpiteet tulee suunnitella siten, että luodaan vähintään 6 12 kuukauden pituisia asiakassuhteita. Edes 4 kuukauden pituisilla asiakassuhteilla yritys ei saa markkinointipanostuksiaan takaisin, minkä vuoksi markkinoinnissa panostetaan siihen, että pitkäaikaisiin asiakkuuksiin siirtymisaste lisääntyisi enemmän kuin hyvitysten määrä. Yrityksen tavoitteena on hankkia niin paljon asiakkaita kuin se on kohtuullisilla kustannuksilla mahdollista. Liiketoimintaa ajatellaan pitkäjänteisesti asiakastuottojen (asiakkaan arvon) kautta. Toisin sanoen se, millä tavalla liiketoimintaa voidaan kasvattaa, riippuu asiakastuotosta. Asiakkaan arvo kasvaa joka kuukausi asiakasuskollisuuden myötä 2 3 prosenttia, koska heidän ostokokemuksensa on parempi. Samalla, kun pidetään saadut asiakkaat tyytyväisinä, pohditaan kuumeisesti, miten hankitaan uusia asiakkaita. Markkinointiviestinnässä kokeillaan mm. radiota, suorapostitusta ja printtimainontaa. William korostaa, että hän ei ole valmis sijoittamaan mainontaan rahaa pidemmällä kuin kuuden kuukauden takaisinmaksuajalla. Toisin sanoen mainontapanostuksen pitää tuottaa rahat takaisin lisämyyntinä vähintään kuuden kuukauden aikana. Alan muut yritykset ottavat enemmän riskiä ja niiden odotettu takaisinmaksuaika on 1,5 vuotta.

13 12 Jos sijoitamme miljoona dollaria TV mainontaan, kasvamme nopeasti, mutta se maksaa niin paljon, että kattaaksemme tämän asiakastuotoilla, investointi ei vaikuta järkevältä. Talous ja kasvu Yrityksen liikevaihto kertyy tällä hetkellä Yhdysvalloista. Suomalainen Dealdash Oy on konsernin emoyhtiö, jolla on tytäryhtiö Yhdysvaltojen lisäksi Isossa-Britanniassa. Yrityksen toimistot sijaitsevat Helsingissä ja New Yorkissa. Ensimmäinen voitollisen tilikauden päättyessä maaliskuussa 2012 Dealdash työllisti 21 henkilöä ja sen liikevaihto oli 6,4 miljoonaa euroa (Liite 3). Liikevaihto kasvoi yli 300 % edellisen tilikauden 1.5 miljoonasta eurosta. Yritys teki liikevoittoa 0.6 miljoonaa euroa, kun sen liiketappio vuotta aiemmin oli lähes 0.5 miljoonaa euroa. Kannattavaan liiketoimintaan yltäminen näin lyhyellä aikajänteellä on erinomainen saavutus, kun otetaan huomioon suuret investoinnit ja alan kova kilpailu. Yrityksen taseen loppusumma oli lähes 2 miljoonaa euroa (Liite 4). Maaliskuussa 2013 päättyvän tilikauden liikevaihtotavoite on 12 miljoonaa euroa. Kasvu vuoden 2012 kesän jälkeen on ollut huomattavasti ennakoitua nopeampaa ja jo lokakuussa 2012 Dealdashin työntekijämäärä oli yli 40 henkilöä. Marraskuun puolivälissä 2012 yritys saavutti markkinajohtajan aseman kaikilla allpennyauctions-sivuston mittareilla mitattuna (päätetyt kaupata, ostettujen tuotteiden arvo, lopullinen ostohinta, tarjousten arvo). Rekisteröityjä käyttäjiä oli yli 1.3 miljoonaa ja liikevaihto yli 10 miljoonaa dollaria (7.8 miljoonaa euroa) kuukaudessa. Mikäli yrityksen kasvuvauhti jatkuu samanlaisena, saavuttaa yritys 100 miljoonan euron liikevaihtotason jo ensi vuonna. Kuten kuvasta 2 näkyy, Dealdashin myynnin kasvu vuosineljänneksittäin on ollut todella nopeaa vuodesta 2010 alkaen.

14 13 Kuva 2. myynnin kehitys vuosineljänneksittäin Q1/2010 Q1/2012 Dealdash on mukana Tekesin rahoittamassa Nuorten innovatiivisten kasvuyritysten rahoituksessa (NIY), jonka tavoitteena on edistää kansainvälistä kasvua ja vahvistaa yrityksen markkina-asemaa. Kyseisen rahoituksen avulla Dealdash on pystynyt rekrytoimaan uusia moniosaajia, panostanut asiakasprofiilien ja -käyttäytymismallien tutkimiseen sekä pystynyt ottamaan markkinaosuuksia isommilta kilpailijoilta mm. rakentamalla uusia ohjelmistosovelluksia sekä panostamalla Facebook-integraatioon. Dealdash on saanut 2 miljoonan euron pääomasijoitukset Finnveralta, amerikkalaisilta ja suomalaisilta bisnesenkeleiltä (yksityisiltä pääomasijoittajilta, esim. Ari Korhonen, Teemu Aho, Juha Halttunen, Kaj Hed) ja englantilaiselta pääomasijoittajalta. Ensimmäisen pääomasijoituksen yritys sai 9 kuukautta sen jälkeen, kun se oli käynnistänyt toimintansa. Tuossa vaiheessa tuotot olivat jo miljoonan dollarin luokkaa ja kassavirta oli positiivinen. Tämä helpotti pääoman saamista. Ensimmäinen kokous minulla oli hallituksen puheenjohtaja Mikko Suonlahden kanssa, jolla on 20 vuoden kokemus pääomasijoitustoiminnasta Bostonissa. Hän oli tehnyt joitakin erittäin hyviä sijoituksia yrityksiin, jotka ovat tänä päivänä satojen miljoonien arvoisia. Hän kysyi kuinka paljon tarvitsen rahaa. Vastasin, että tarvitsen euroa. Hän totesi, että se summa ei ole käytettävän ajan ja rahan väärtti. Okay, sanoin sen jälkeen, että tarvitsen 0,5 M ja hän esitteli minut Finnveran ihmisille. Tämän jälkeen William alkoi laatia suunnitelmaa ja muokata numeroita. Vuoden 2009 joulun aikaan solmi ensimmäisen kierroksen sopimuksen, jonka hänen äitinsä allekirjoitti. Finnveran kautta syntyi kontakti David Friendiin, joka on myös Dealdashin hallituksessa. En olisi tavannut näitä ihmisiä ilman tämän tyyppisiä kontakteja ja ihmisten esittelyä, koska minulla ei

15 14 ollut yhteyksiä ja verkostoja aiemmin. Todennäköisesti he uskoivat enemmän liiketoimintamalliin kuin mitä he uskoivat minuun yrittäjänä. Dealdashin tarjoama riskitön vaihtoehto tarkoittaa taloudellisessa mielessä sitä, että he tinkivät katteistaan ja panostavat pitkäaikaisiin asiakassuhteisiin. Heidän tuotoistaan puolet tulee huutokaupasta ja puolet osta nyt toiminnoista. Tästä syystä heidän myyntikatteensa on alhaisempi kuin kilpailijoilla. Kilpailijat tekevät 60 % katteen, kun Dealdashin kate on 40 % liikevaihdosta. Kuitenkin heidän asiakkaansa tekevät useita ostoja, ja vaikka yritys saa vähemmän rahaa yksittäisistä huutokaupoista, sen tuotot pitkällä aikavälillä ovat paremmat. Williamin mielestä Dealdash on tuotekehityksessä 10 kuukautta edellä kilpailijoitaan. Kasvavalle yritykselle äärimmäisen tärkeä kassavirta on Dealdashissa kunnossa. Tarjousten ostamisen kiertoaika on 11 päivää (tarjouksen osto ja käyttö). Koska yrityksellä ei ole varastoa, heille maksetaan ennen kuin heidän pitää maksaa tavarantoimittajilleen. Pääomasijoitukset ja liiketoiminnan kannattavuuden kautta saatava tulorahoitus mahdollistavat myös investoinnit uusien asiakkaiden hankkimiseen. Saimme pääomasijoituksen ja olimme kannattavia viime vuonna. Odotamme nyt sellaista mahdollisuutta, johon voisimme investoida 100 dollaria/asiakas ja saada enemmän kuin 100 dollaria takaisin 5 kuukauden aikana skaalautuvasti eli selvästi laajemmalla ja suuremmalla toiminnan volyymilla. Ilman tällaisen mahdollisuuden löytämistä voimme tuplata liiketoimintamme, mutta jos löydämme sen ja luulen, että olemme juuri löytäneet sen Facebookista liiketoiminta voi kasvaa paljon nopeammin. Dealdash seuraa ja mittaa mm. seuraavia ominaisuuksia: 1. Kuinka uskollisia asiakkaat ovat? 2. Kuinka suuren bruttovoiton asiakkaat tuottavat ensimmäisen palveluun liittymisen jälkeisen 12 kuukauden aikana? 3. Kuinka paljon yrityksen pitää käyttää mainontaan saadakseen asiakkaan? Kuten jo edellä todettiin, asiakasuskollisuus on 92 %. Yritys käyttää 110 dollaria markkinointiin saaden takaisin ensimmäisen kuuden kuukauden aikana yhteensä 220 dollaria. Verkostot ja alkavan yrityksen tuki Dealdashilla on järjestelmässään enemmän kuin miljoona tuotetta. Varmistaakseen tuotteiden hallinnan yritys on hakeutunut yhteistyöhön ja informaation vaihtoon Amazonin ja Best Buyn kanssa, jotta Dealdash saa heidän ohjelmistonsa käyttöönsä. Tämän lisäksi Facebookin kanssa tehdään markkinointiyhteistyötä. Vertaisverkostot eli toisten yritysten kanssa tehtävä yhteistyö on Dealdashille kaikkein tärkeintä. Tämä vahvistaa kansainvälisten tutkimusten tuloksia, joiden mukaan yrittäjät kuuntelevat mieluiten toisten yrittäjien neuvoja. Minulle ovat tärkeitä muut start-up yritykset. Tapaan kuukausittain joitakin yrittäjiä, joita ihailen. Pyydän heitä lounaalle, ja kysyn heiltä tukun kysymyksiä ja päinvastoin he kysyvät

16 15 minulta. Näin vaihdamme informaatiota. Se on hyvin hyödyllistä. Näillä ihmisillä on vuotta enemmän kokemusta kuin minulla. Mm. Ilkka Paananen (Super Cell) ja Risto Siilasmaa ovat mentoreitani. Nämä henkilöt antavat takaisin ja opettavat tuntemiaan nuoria yrittäjiä. Kysyttäessä julkisen tuen merkityksestä yrityksen toimintaan William korostaa sitä, että suomalainen järjestelmä on heille kilpailuetu. Hän on kiitollinen yrityksen saamasta julkisesta tuesta, josta hän on myös kertonut kirjeitse Dealdashin osakkeenomistajille. Yritys on saanut julkista rahoitusta ja tukea Finnveralta ja Tekesiltä. Finnveralta saatu tuki on ollut paljolti muutakin kuin rahaa eli se on mahdollistanut erilaisten yhteyksien luomisen ja pääsyn tärkeisiin verkostoihin. Tekesin nuorten innovatiivisten yritysten (NIY) ohjelmassa tuetaan yrityksen kehitystä start-upista vakiintuneeksi yritykseksi. Tuki kohdentuu mm. patentointiin ja testauksiin. Henkilöistä Hannu Jungman, Petri Laine ja Mikko Suonlahti ovat tukeneet meitä. Hannu Jungman toi yhteydet Facebookiin. Olin viime viikolla Facebookin toimistolla ja sovimme, että ostamme enemmän mainosaikaa Facebookista seuraavan 6 kuukauden aikana kuin kukaan muu. Tämä yhteys on erittäin tärkeä. Näillä yhteyksillä on vaikutusta menestykseen. Alexander Stubbin järjestämä start-up yritysten vierailu New Yorkiin oli erinomainen, sillä tapasimme paljon muita yrittäjiä, vierailimme Googlen, Bloombergin, New York Timesin tiloissa ja erilaisissa verkostoitumistapahtumissa. Hän tunsi New Yorkissa jokaisen edistämistapahtumaan osallistuneen yrityksen. Timangi oli myös fantastinen esimerkki, jossa ministeri Häkämies mainosti yritystämme. Timangi kilpailun yhteydessä Dealdash Oy sai myös Aalto Start-up Centerin toimintaympäristöpalkinnon. Tämän palkinnon parhaana antina hän pitää tapaamisia muiden hautomoyrittäjien kanssa ja heiltä saatuja uusia ideoita liiketoiminnan kehittämiseen. Yleensä he ovat kärkiporukkaa, olkoon sitten kysymyksessä teknologia tai uudenlainen maksujärjestelmä tai uudenlainen mainonta. Kokeilemme näitä ideoita ja ne toimivat. Sen lisäksi se on hauskaa ja siellä on paljon hyviä keskusteluja. Dealdash Oy:n haasteet Kasvavan yrityksen suuri haaste on siirtyä pienyrityksestä (henkilöstö < 50) keskisuurten yritysten luokkaan. Kuten William edellä totesi, hänen suuri haasteensa jo lähitulevaisuudessa on valmistautua johtamaan 100 henkilön tiimiä. Kasvu vaatii myös investointeja ja käyttöpääomaa. Dealdash panostaa myös aktiivisesti hankkeisiin, joiden tulokset näkyvät vasta noin 6-12 kuukautta myöhemmin. Uuden henkilöstön palkkaamisen lisäksi tämä tarkoitta mm. omien palvelimien hankintaa sekä uusia tapoja herättää asiakkaiden kiinnostus. Asiakasuskollisuuden säilyttäminen yhtä korkealla tasolla, mihin se on noussut vuoden 2012 aikana, on haastavaa ja vaatii uusiutumisen lisäksi tiukkaa lupausten pitämistä. Senttihuutokauppamarkkinat vaihtelevat paljon ja Dealdash onkin nuoresta iästään huolimatta markkinoilla pisimpään toiminut yritys. Dealdashin tulevaisuuden visiona on perustaa alan paras tuote- ja ohjelmistokehitysosasto Suomeen, moninkertaistaa asiakasmäärä USA:ssa ja

17 16 olla maan verkko- ja huutokauppapaikkojen ykkönen. Dealdashin missio on luoda verkkoon elämyksellinen ostoskeskus, missä ensimmäinen vaihe on senttihuutokauppa. Tässä mielessä avainkysymys on, mitä vaaditaan, jotta yritys saavuttaisi seuraavan kehitystason. Lähteet Kauppalehti ; ; Suomen Asiakastieto Oy, Voitto + tietokanta ; Tutkimusjohtaja Markku Virtanen Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu Pienyrityskeskus Lönnrotinkatu 7, Mikkeli Puh

18 17 Liite 1 Dealdash Oy:n hallitus Mikko Suonenlahti (puheenjohtaja) (MBA) 20+ v. menestynyt pääomasijoittaja Entinen partneri 3i USA Veraventure & DFJ Esprit Europen neuvonantaja sijoittaja ja hallituksen jäsen useissa menestyneissä korkean teknologian start-up yrityksissä, joista on tehty merkittäviä irtaantumisia ja listautumisia David Friend kuusinkertainen sarjayrittäjä (kaksi kuudesta yrityksestä listautunut pörssiin) Carboniten (NASDAQ:CARB) perustaja, toimitusjohtaja ja hallituksen pj. Ari Korhonen (DI) 20+ v. kokemus, menestyvä ohjelmistoyrittäjä (WM-Datan ostaman Komartekin perustaja) Menestyvä ammattimainen yksityissijoittaja, joka tehnyt useita hyvätuottoisia irtaantumisia Anders Lindeberg (DI, MBA) 20+ v. kokemus, menestyvä ohjelmistoyrittäjä ja suomalaisen ohjelmistoyritytksen toimitusjohtaja Suomen Optiopörssin perustaja ja toimitusjohtaja (listautui ja liitettiin osaksi Helsingin Pörssiä) Rovio Entertainment Oy:n neuvonantaja Erik Wenngren (MBA) 20+ v. menestyksekäs ura finanssisektorilla (Danske Securities yrityksen entinen pääomaosaston johtaja) Pääomasijoittaja Spintop Ventures -yrityksessä johtanut yli 100 listautumista, pääomasijoitusta ja yksityistämistä William Wolfram Dealdash Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja 12

19 18 Liite 2 Penny Auction Statistics - "Bang for Your Buck" Senttihuutokauppojen vertailu (viimeiset 7 päivää). Lähde: Penny Sites (57) Auction Closed Auctions Listed Value of Items Purchased Total Final Purchase Prices Value of Bids Placed Bid Cost Value Returned to Bidders QuiBids.com [BIN] 23,462 $1,162, $44, $2,637, $ % Dealdash.com [BIN] 8,936 $804, $7, $1,553, $ % BidCactus.com [BIN] 5,050 $149, $2, $224, $ % HappyBidDay.com 5,003 $1,427, $262, $256, $ % ibid2save.com [BIN] 2,745 $767, $1, $82, $ % Beezid.com [BIN] 2,525 $513, $105, $714, $ % Vertailu (viimeiset 7 päivää). Penny Sites (55) Auction Closed Auctions Listed Value of Items Purchased Total Final Purchase Prices Value of Bids Placed Bid Cost Value Returned to Bidders QuiBids.com [BIN] 24,827 $1,262, $44, $2,633, $ % DealDash.com [BIN] 11,901 $1,022, $66, $1,186, $ % BidCactus.com [BIN] 5,292 $149, $3, $279, $ % ibid2save.com [BIN] 2,718 $506, $2, $104, $ % Beezid.com [BIN] 2,471 $437, $95, $624, $ % MadBid.com [BIN] 1,761 $109, $4, $254, $ % HappyBidDay.com 1,145 $293, $49, $228, $ % BidSauce.com 1,006 $30, $ $11, $ %

20 19 Liite 3 Dealdash Oy 2010 (6 kk) 3/2011 3/2012 LIIKEVAIHTO Liiketoiminnan muut tuotot Materiaalit ja palvelut Aineet, tarvikkeet ja tavarat 3513 Ostot tilikauden aikana 0 Varastojen muutos 0 Ulkopuoliset palvelut Bruttotulos Henkilöstökulut 360 Palkat ja palkkiot Henkilöstösivukulut Eläkekulut 1 28 Muut henkilösivukulut 0 6 Poistot ja arvonalentumiset 7 Suunnitelman mukaiset poistot 0 58 Arvonalentumiset pysyvien vastaavien hyödykkeistä 248 Vaihtuvien vastaavien poikkeukselliset arvonalentumiset Liiketoiminnan muut kulut LIIKETOIMINNAN TULOS Rahoitustuotot ja kulut Tuotot osuuksista saman konsernin yrityksissä Tuotot osuuksista omistusyhteysyrityksissä Tuotot muista pysyvien vastaavien sijoituksista Muut korko ja rahoitustuotot Arvonalentumiset pysyvien vastaavien sijoituksista Arvonalentumiset vaihtuvien vastaavien rahoitusarvopap. Korkokulut ja muut rahoituskulut TULOS ENNEN SATUNNAISIA ERIÄ Satunnaiset erät Satunnaiset tuotot Satunnaiset kulut TULOS ENNEN TILINPÄÄTÖSSIIRTOJA JA VEROJA Tilinpäätössiirrot Poistoeron muutos 0 Vapaaehtoisten varausten muutos Tuloverot 0 21 Muut välittömät verot Laskennallisen verovelan muutos TILIKAUDEN TULOS Lähde: Suomen Asiakastieto Oy, Voitto + tietokanta, Kauppalehti Tietopalvelu

Ideasta kasvuyritykseksi

Ideasta kasvuyritykseksi McKinsey & Company Ideasta kasvuyritykseksi Käsikirja liiketoimintasuunnitelman laatimiseen Werner Söderström Osakeyhtiö Helsinki Copyright 1999 McKinsey & Company Englanninkielisestä alkuteoksesta Starting

Lisätiedot

YRITTÄMISEN KYNNYS MATALALLE. Sarjayrittäjä Mika Mäkeläinen nuorten asialla. Kestävän kasvun kumppani TIEDUSTELURETKIÄ TRENDIEN MAAILMAAN 24

YRITTÄMISEN KYNNYS MATALALLE. Sarjayrittäjä Mika Mäkeläinen nuorten asialla. Kestävän kasvun kumppani TIEDUSTELURETKIÄ TRENDIEN MAAILMAAN 24 PwC:N ASIAKASLEHTI 2/2014 Kestävän kasvun kumppani Sarjayrittäjä Mika Mäkeläinen nuorten asialla YRITTÄMISEN KYNNYS MATALALLE TÄSMÄAPUA TIETOMASSASTA 6 TYÖNANTAJAMIELIKUVA KUNNOSSA ALKOSSA 14 TIEDUSTELURETKIÄ

Lisätiedot

LUMON TAVOITTAA TIEDOLLA. SÄHKÖPOSTI- MARKKINOINNIN RENESSANSSI Hyvä rekisteri on kuin henkinen pankkitili

LUMON TAVOITTAA TIEDOLLA. SÄHKÖPOSTI- MARKKINOINNIN RENESSANSSI Hyvä rekisteri on kuin henkinen pankkitili 2 2013 TIETOA JA NÄKEMYKSIÄ ASIAKASSUHTEEN AVUKSI OIKEA IHMINEN OIKEAAN TYÖHÖN Snoobin analytiikka auttaa myös rekrytoinnissa TIEDOSTA TOIMINTAA Fonectan uusi palveluyksikkö tarjoaa kokonaisvaltaisen markkinointipaketin

Lisätiedot

KASVUN MEKANISMEJA OSA 1

KASVUN MEKANISMEJA OSA 1 KASVUN MEKANISMEJA OSA 1 4 ENSTO Timo Luukkainen 6 3 STEP IT Jarkko Veijalainen 8 AVANT Risto Käkelä 10 BASWARE Hannu Vaajoensuu 14 KEMPPI Anssi Rantasalo 18 NORMET Aaro Cantell 22 ORAS GROUP Jari Paasikivi

Lisätiedot

Discshop haastaa suomalaiset verkkokaupat

Discshop haastaa suomalaiset verkkokaupat nro 1 2013 Ajankohtaista asiaa verkkokaupasta. Julkaisija; Klarna Oy Discshop haastaa suomalaiset verkkokaupat Haastattelussa Andreas Vestling Maksaminen murroksessa Zalandon menestyksen avaimet ekaupan

Lisätiedot

Internetin välityksellä tarjottavien palveluiden liiketoimintamallit

Internetin välityksellä tarjottavien palveluiden liiketoimintamallit Helsingin yliopisto Maatalous-metsätieteellinen tiedekunta Taloustieteen laitos Erkka Tuomela Internetin välityksellä tarjottavien palveluiden liiketoimintamallit Elintarvike-ekonomia Pro gradu EE 331

Lisätiedot

asiantuntija- yrittä- jyyden suunnittelijan pelikirja

asiantuntija- yrittä- jyyden suunnittelijan pelikirja asiantuntija- yrittä- jyyden suunnittelijan pelikirja Asiantuntijayrittäjyyden suunnittelijan pelikirja Osaamisintensiivisen yrittäjyyden edistäminen ja uuden liiketoiminnan kehittäminen (OiLi) ja osaamisperustaisen

Lisätiedot

merenkulkua Eniram trimmaa Kiinan sijoitusala Yritysjärjestelyjä kasvaa kohisten viriämässä

merenkulkua Eniram trimmaa Kiinan sijoitusala Yritysjärjestelyjä kasvaa kohisten viriämässä Kiinan sijoitusala kasvaa kohisten Eniram trimmaa Yritysjärjestelyjä viriämässä merenkulkua S u o m e n T e o l l i s u u s s i j o i t u s O y : n s i d o s r y h m ä l e h t i 2 / 2 0 0 9 P ä ä k i r

Lisätiedot

Tiivistelmä kirjasta Yrityksen taloushallinto tänään

Tiivistelmä kirjasta Yrityksen taloushallinto tänään Tiivistelmä kirjasta Yrityksen taloushallinto tänään Kirjoittaja: Joose Sauli Julkaisija: Varjovalmennus 2015 Alkusanat... iii Johdanto... 1 1 Kansainvälistyvä tilinpäätös... 9 2 Tilinpäätösanalyysi omistajan

Lisätiedot

VERKKOKAUPAN KOKONAISUUS

VERKKOKAUPAN KOKONAISUUS VERKKOKAUPAN KOKONAISUUS -verkkokaupankäynnin käsikirja www.vilkas.fi 0101010101010111010101010101010101010101000001110 0101010101010111010101010101010101010101 2 - Vilkas Group 10101010 00000111 Tunne

Lisätiedot

Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS

Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS Suomen ensimmäinen, aito ja alkuperäinen Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS janne niini / Fiercer media 1 Lue kuinka Facebook-markkinoinnin avulla kasvatat brändiäsi kustannustehokkaasti ja tarkasti eri

Lisätiedot

Joustava toimintamalli kiihdytti kansainväliseen

Joustava toimintamalli kiihdytti kansainväliseen KPMG:n asiakaslehti / kpmg.fi 3 / 2013 Aineettomat oikeudet kerralla kuntoon 12 Remedy: Tuotteet ovat enemmän kuin pelejä 14 Mars kehittyville markkinoille! 20 The Switchin toimitusjohtaja Jukka-Pekka

Lisätiedot

F-Secure Oyj. Vuonna 1988 perustettu F-Secure on ollut Helsingin pörssin päälistalla marraskuusta 1999 lähtien. Yrityk- F-Secure Oyj

F-Secure Oyj. Vuonna 1988 perustettu F-Secure on ollut Helsingin pörssin päälistalla marraskuusta 1999 lähtien. Yrityk- F-Secure Oyj Vuosikertomus 2004 Sisältö F-Secure lyhyesti 3 Toimitusjohtajan katsaus 4 Vuosi 2004 8 Hallituksen toimintakertomus 10 Tuloslaskelma 14 Tase 15 Rahoituslaskelma 16 Tilinpäätöksen liitetiedot 17 Tilintarkastuskertomus

Lisätiedot

Olis kiva tehdä jotain hemmetin isoa.

Olis kiva tehdä jotain hemmetin isoa. Piia Simpanen ja Markku Ihonen Olis kiva tehdä jotain hemmetin isoa. Teknologiateollisuuden nuorten johtajien näkemyksiä hyvästä johtamisesta ja kasvusta Janne Anttila, Analyse²... Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

VERKKOKAUPPAOPAS 2015. Anders Innovations Oy. www.anders.fi

VERKKOKAUPPAOPAS 2015. Anders Innovations Oy. www.anders.fi VERKKOKAUPPAOPAS 2015 Anders Innovations Oy www.anders.fi VERKKOKAUPPAOPAS 2015 Oppaan tekijä on Anders Innovations Oy Oppaan tilaaja on Tietoyhteiskunnan kehittämiskeskus TIEKE Oppaan valmistumista ovat

Lisätiedot

4 Arvot ja päämäärät Kysymyksiä arvoista ja päämääristä. 16 Prosessiajattelu Pohdittavaa prosessiajattelusta

4 Arvot ja päämäärät Kysymyksiä arvoista ja päämääristä. 16 Prosessiajattelu Pohdittavaa prosessiajattelusta Sisältö 3 Aluksi 4 Arvot ja päämäärät Kysymyksiä arvoista ja päämääristä 5 Omistajuus Pohdittavaa omistajuudesta ja pääomahuollosta 10 Asiakas on tärkein Kysymyksiä asiakkaista ja asiakkuuksista 16 Prosessiajattelu

Lisätiedot

LIIKETOIMINTASUUNNITELMA. Janda / Epävirallinen Kanava. Christina Daous

LIIKETOIMINTASUUNNITELMA. Janda / Epävirallinen Kanava. Christina Daous LIIKETOIMINTASUUNNITELMA Janda / Epävirallinen Kanava Christina Daous Yrittäjyys ja tuotteistaminen (10 op) Maaliskuu 2013 SISÄLLYS 1 Liikeidea 4 2 Osaaminen 4 3 Tuotteet ja palvelut 6 4 Asiakkaat ja markkinat

Lisätiedot

YRITTÄJYYS OLE LÄSNÄ JA AVOIN - SITOUTAT HENKILÖSTÖN HAITIA

YRITTÄJYYS OLE LÄSNÄ JA AVOIN - SITOUTAT HENKILÖSTÖN HAITIA ILMOITUSLIITE TÄMÄ ON MEDIAPLANETIN TUOTTAMA ERIKOISJULKAISU ILMOITUSLIITE Vakuutus ja rahoitus Perusasiat kuntoon asiantuntijan avulla Alihankinta Hanki apua ja keskity ydinliiketoimintaasi Franchising

Lisätiedot

uutiset: Sadat yrittäjät ovat antaneet äänensä 7 uutiset: Sähköinen ajanvaraus yrittäjien ulottuville 8

uutiset: Sadat yrittäjät ovat antaneet äänensä 7 uutiset: Sähköinen ajanvaraus yrittäjien ulottuville 8 suomen yrittäjät företagarna i finland jäsenlehti www.yrittajat.fi Pääkirjoitus: Tuhansien yrittäjien elämä helpottuu 3 10/2014 MARRASKUU ALEKSI POUTANEN 4-5 Löydä oikea työntekijä Yli puolella pienistä

Lisätiedot

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Teemu Kinnunen internetmarkkinointi.fi Kuka on Teemu Kinnunen ja miksi häntä kannattaa

Lisätiedot

S I S Ä L L Y S. 6-7 Trainers House lyhyesti. 8-9 Toimitusjohtajan katsaus. 10-11 Missio, visio, strategia ja arvot. 16-18 SaaS-tuotteet

S I S Ä L L Y S. 6-7 Trainers House lyhyesti. 8-9 Toimitusjohtajan katsaus. 10-11 Missio, visio, strategia ja arvot. 16-18 SaaS-tuotteet 2 S I S Ä L L Y S 4-5 Trainers House autamme asiakkaitamme kasvamaan 6-7 Trainers House lyhyesti 8-9 Toimitusjohtajan katsaus 10-11 Missio, visio, strategia ja arvot 12-15 Palvelut 16-18 SaaS-tuotteet

Lisätiedot

Ajankohtaista asiaa verkkokaupasta. Julkaisija; Klarna Oy Nro 02/2012

Ajankohtaista asiaa verkkokaupasta. Julkaisija; Klarna Oy Nro 02/2012 Ajankohtaista asiaa verkkokaupasta. Julkaisija; Klarna Oy Nro 02/2012 HAASTATTELU EMP Finland tarjoaa rokkia kansalle meille on tärkeää toimia suomalaisten asiakkaidemme ehdoilla NES 2012; Pohjoismaiden

Lisätiedot

NORDEAN KESÄKISA 2009

NORDEAN KESÄKISA 2009 NORDEAN KESÄKISA 2009 Mikko Kivinen Opinnäytetyö Marraskuu 2009 Yrittäjyyden koulutusohjelma, Tiimiakatemia Liiketalouden ala 1 SISÄLTÖ 1 MIKÄ ON NORDEAN KESÄKISA?... 3 1.1 Miksi kesäkisaa järjestetään?...

Lisätiedot

ALKAVAN YRITYKSEN STRATEGISET VAIHTOEHDOT JA SELVIYTYMINEN - CASE SMARTMENU

ALKAVAN YRITYKSEN STRATEGISET VAIHTOEHDOT JA SELVIYTYMINEN - CASE SMARTMENU Lappeenrannan teknillinen yliopisto Tuotantotalouden tiedekunta Tuotantotalous / Teknologiayrittäjyys ALKAVAN YRITYKSEN STRATEGISET VAIHTOEHDOT JA SELVIYTYMINEN - CASE SMARTMENU Tarkastajat: Professori

Lisätiedot

LIIDIT HALTUUN MARKKINOINTIVIESTINNÄN AVULLA YRITYSASIAKASPALVELUSSA

LIIDIT HALTUUN MARKKINOINTIVIESTINNÄN AVULLA YRITYSASIAKASPALVELUSSA Opinnäytetyö (AMK) Liiketalous Markkinointi urheilijoille 2011 Kim Kärkkäinen LIIDIT HALTUUN MARKKINOINTIVIESTINNÄN AVULLA YRITYSASIAKASPALVELUSSA OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

EVLI. Ennakoivaa suunnittelua kauas tulevaisuuteen. Joustavuutta. Tunnista. Sijoitus. yritysrahoitukseen. asiakkaan tarpeet. parempaan huomiseen

EVLI. Ennakoivaa suunnittelua kauas tulevaisuuteen. Joustavuutta. Tunnista. Sijoitus. yritysrahoitukseen. asiakkaan tarpeet. parempaan huomiseen EVLI EVLI PANKIN ASIAKASLEHTI 2/2011 MCI Joustavuutta yritysrahoitukseen Tunnista asiakkaan tarpeet Sijoitus parempaan huomiseen Ennakoivaa suunnittelua kauas tulevaisuuteen 50 ISlanti karua kauneutta

Lisätiedot

10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51

10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51 10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51 10 askelta Facebook-markkinointiin 2/51 10 askelta Facebookmarkkinointiin Jari Juslén 10 askelta Facebook-markkinointiin 3/51 10 askelta Facebook-markkinointiin

Lisätiedot

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja.

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja. Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia ja saavutat parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja Mukana myös sosiaalinen media ja mobiilioptimointi SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008

Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008 http://www.vauhtipyörä.fi/blog 1/7 Myynti - Brian Tracyn cd Referoinut/suomentanut Juha Ahola, tammi- huhtikuu 2008 Moni myyjä on häpeissään ja ujona siitä, että on myyjä. He ajattelevat, että myyjänä

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot