Yritysvastuuraportti 2015

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yritysvastuuraportti 2015"

Transkriptio

1 Yritysvastuuraportti 2015 Huhtikuu

2 Sisällys Yritysvastuu 3 Meritaito kantaa vastuuta meriympäristöstä 3 Yhteiskuntavastuu sisäänrakennettu osa johtamista 3 Erotumme korkealla laadulla 5 Turvallisuus on keskeinen osa toimintaamme 7 Tuotekehitystä ympäristön hyväksi 8 Elinkaarimallin mukainen organisaatiorakenne 8 Hyvä hallintotapa 9 Riskit hallinnassa 9 Sisäinen valvonta 9 Kansallisesta vaikuttamisesta kansainväliseen vaikuttamiseen 9 Kansainvälistyminen edellyttää panostamista korruption vastaisiin toimintatapoihin 10 Eettiset ohjeet sitovat myös sidosryhmiä 10 Taloudellinen vastuu 11 Muutumme haasteiden mukaan 11 Valtio on saavuttanut huomattavat säästöt Meritaidon yhtiöittämisestä 11 Meritaidon menestymisen kulmakivet 12 Taloudelliset mittarit 12 Asiakasta varten 12 Hankinnoissa huomioidaan kestävä kehitys 13 Verojalanjälki 14 Henkilöstövastuu 15 Henkilöstöjohtaminen 15 Luotamme osaavaan henkilöstöömme 15 Tasa-arvosuunnitelma 17 Kannustava ja oikeudenmukainen palkitseminen 17 Osaamisen kehittämiseen panostaminen 17 Työhyvinvointi 18 Henkilöstön työkyky ja työhyvinvointi 19 Työterveys ja työturvallisuus 20 Ympäristövastuu 21 Pienennämme toimintamme aiheuttamia ympäristöhaittoja 21

3 3 Yritysvastuu Meritaito kantaa vastuuta meriympäristöstä Meritaito Oy on vesialueiden ylläpitoon ja kehittämiseen erikoistunut yritys. Meritaidon perustehtävänä on tarjota turvallista merellä ja vesillä liikkumista tukevia palveluja. Meritaidon palvelutarjonta sisältää kattavan väylänpidon ja merenmittauksen tuotevalikoiman, joka on suunniteltu edistämään vesillä liikkumisen sujuvuutta ja ympäristöturvallisuutta. Meritaito on erikoistunut vesiväylien hoitoon ja suunnitteluun, kanavien käyttöön ja kunnossapitoon, merenmittaukseen, öljyntorjuntaan, vesirakentamiseen sekä muoviputkiviittojen ja poijujen valmistamiseen. Suomessa Meritaito on alansa markkinajohtaja. Kansainvälistä toimintaa varten on rekisteröity SeaHow-brändi. Vuosi 2015 oli kansainvälisen myynnin osalta merkittävä taitekohta. Kansainvälistymistavoite laajeni koskemaan myös muita kuin SeaHow-brändin nimissä myytyjä yhtiön tuotteita ja palveluita, alkuvaiheessa erityisesti merenmittaustoimintaa. Yhteiskuntavastuu sisäänrakennettu osa johtamista Yhteiskuntavastuu kuuluu luonnollisena ja sisäänrakennettuna osana kaikkeen Meritaidon toimintaan. Meritaidon johtamisjärjestelmä on kuvattu asiakirjassa Meritaidon strateginen ohjaus ja toiminta. Johtamisjärjestelmän keskeisenä osana ovat johtamisen vuosikello sekä sen mukaiset säännölliset strategiaseminaarit.

4 4 Vuoden 2015 sisäiset kehityshankkeet: 1. Eettinen ohjeistus Eettinen ohjeistus esiteltiin esimiehille ja henkilöstölle sekä järjestettiin ohjeiden soveltamiseen liittyvä verkkokoulutus. Eettiset ohjeet sisällytettiin osaksi yhtiön toimintajärjestelmää. Luotiin menettelytavat eettisistä rikkomuksista ilmoittamista, seurantaa, käsittelyä ja raportointia varten. 2. Vuosien liiketoimintasuunnitelman valmistelu ja pitkän ajan kannustinjärjestelmä Käynnistettiin liiketoimintasuunnitelmien ja vuosia koskevan strategian valmistelu. Kotimaanliiketoiminta on saavuttanut vakiintuneen aseman ja asiakaskunta on vähitellen laajentunut. Kansainvälinen myynti on muuttunut suunnitelmalliseksi ja ammattimaiseksi. Kansainvälinen liiketoiminta kasvoi 40 % edellisestä vuodesta ja sen arvo oli 2,1 M. 3. Offshore-mittausaluksen hankinta Toteutettiin väyläalus Leton muutostyöt kansainvälisiin merenmittaustehtäviin soveltuvaksi alukseksi. Valmistauduttiin kansainvälisiin kilpailutuksiin mm. laatua ja dokumentaatiota sekä tarjousmateriaalin sisältöä kehittämällä. 4. Geotekniset valmiudet Meritaito osallistui vuosina Sea Lion -projektin tutkimustöihin. Onnistunut hanke antoi Meritaidolla hyvät valmiudet osallistua myös tulevaisuudessa putki- ja kaapelinlaskuhankkeisiin liittyviin kartoitustehtäviin sekä koti- että ulkomailla. 5. Yhteisyritykset Meritaito ja Marinetek perustivat yhteisyrityksen New Port Imatra Oy:n tuottamaan venesatamapalveluita Imatran Lammassaaren venesatamassa. 6. SeaDatics ja SeaStore SeaDatics, älykkäiden merenkulun turvalaitteiden hallintajärjestelmä, valmistui kaupalliseksi palveluksi. Asiakas voi järjestelmän kautta seurata merenkulun turvalaiteiden tilaa, sijaintia sekä olosuhteita. Liikenneviraston turvalaitteista 80 kappaletta liitettiin SeaDatics-järjestelmään. Meritaito aloitti ns. SeaStore-palvelun rakentamisen. SeaStore on keskitetty portaali, jossa Meritaito säilyttää asiakkaan puolesta yhtiön heille toimittamiaan tutkimuksia, suunnitelmia, rakennetietoja, turvalaitteiden tilatietoja ja merenmittaukseen liittyvää tietoa.

5 5 Erotumme korkealla laadulla Meritaidolla on sertifioidut ISO 9001 laatu, ympäristö ja OHSAS turvallisuussertifikaatit sekä RALA-pätevyys. Meritaidon tuottamien palvelujen tulee täyttää asiakkaalle luvatut ja organisaation määrittelemät vaatimukset. Laatutavoitteiden mukaista kehittämistä tehdään jokapäiväisessä työssä. Tavoitteiden toteutumista arvioidaan asiakastapaamisten ja tyytyväisyyskyselyjen avulla. Meritaito lupaa pyrkiä palvelutuotannossaan turvalliseen, korkealaatuiseen ja ympäristöä säästävään työsuoritukseen sekä siihen, että asiakkaat olisivat tyytyväisiä toimintaamme. Meritaito asettaa turvallisuus-, laatu-, eettisyys- ja ympäristötavoitteita, joiden toteutumista seurataan ja jonka pohjalta johto arvioi toimintaa sekä päättää tarvittavista korjaavista toimenpiteistä. Turvallisuus-, laatu-, eettisyysja ympäristötavoitteet kuuluvat oleellisena osana Meritaito Oy:n toimintajärjestelmään. Toimintapolitiikka ohjaa koko organisaation toimintaa kaikilla tasoilla. Toimintapolitiikka ja sen tavoitteet sitovat sekä Meritaidon omaa organisaatiota että sen toimittajia ja alihankkijoita. Tavoitteiden saavuttamiseksi tehtävät toimenpiteet sekä niiden toteutus- ja seurantavastuut on yksilöity toimintasuunnitelmassa, jota päivitetään johdon katselmuksissa. Laatutavoitteet: 1. Tuotamme korkealaatuisia palveluja, jotka täyttävät asiakkaiden vaatimukset ja odotukset. 2. Meritaidossa on käytössä sertifioitu ISO 9001 mukainen laatujärjeselmä ja sillä on toiminnan kannalta tarvittavat pätevyydet. 3. Laadunhallinnassa on käytössä toimivat menettelytavat. 4. Valmius laatupoikkeamien ja asiakastyytyväisyyden hoitamiseen on korkealla tasolla. Toimintapolitiikan tavoitteiden toteutumista seurataan säännöllisesti johdon katselmuksissa. Tavoitteiden toteutumisesta tiedotetaan avoimesti ja tulosten pohjalta kehitämme toimintaa myös asiakkaidemme ja sidosryhmiemme kanssa.

6 6 Vuoden 2015 laatutavoitteita: Tavoite 1: Tuotetaan laadukasta palvelua, johon asiakkaat ovat tyytyväisiä. Tavoitteena ja mittarina on pitää asiakastyytyväisyyden taso yli 4.0. Tavoite toteutui. Asiakastyytyväisyys oli 4,2. Tavoite 2: Tehostetaan asiakastyytyväisyyden keräämistä. Tavoitteena ja mittarina on kattaa kyselyllä kolmasosa liikevaihdosta. Tavoite ei toteutunut. Kyselyjen kattama liikevaihtotaso oli 7,3 M, joka oli noin 27 % liikevaihdosta. Väylänhoidossa sopimusten mukaisten vikakorjausten vasteaikoja noudatetaan. Tavoitteena on enintään 1 kpl vasteaikojen ylityksiä/vuosi. Tavoite ei toteutunut. Vasteajan ylityksiä oli 3 kpl. Merenmittausdatan systemaattisten virheiden vähentäminen niin, ettei asiakkaalta tulee yhtään reklamaatiota tai huomautusta ko. virheistä. Tavoite toteutui systemaattisten virheiden osalta. Merenmittauksen laatudokumentaation ja raportoinnin parantaminen. Tavoitteena, että dokumentaatiossa päästään maailman Top5 mallien joukkoon. Tavoite toteutui. Meritaito voitti vuoden 2016 alussa Norjan Mareano-projektin ja sai tarjoajista korkeimmat ja lähes täydet laatupisteet. Öljyntorjuntatuotteiden kansainvälisen myyntiprosessin ja dokumentaation kehittäminen, jossa tavoitteena on prosessikuvausten ja lomakkeiden laadinta ja käyttöönotto. Tavoite toteutui. Vesirakentamisessa tavoitteeksi asetettiin asiakasreklamaatioiden määrän puolittaminen. Tavoite toteutui. Viittatuotannossa tavoitteeksi asetettiin tilausten toimitusaikojen lyhentäminen korkeintaan 5 viikoksi. Tavoite toteutui vakiotuotteiden, mutta ei erikoistuotteiden osalta. Rakentamisessa tavoitteeksi asetettiin asiakasreklamaatioiden määrän puolittaminen. Mittarina on reklamaatioiden lukumäärä. Tavoitteena oli 50 % vähennys. Tavoite toteutui. Asiakasreklamaatiot ovat vähentyneet kahdesta reklamaatiosta yhteen.

7 7 Turvallisuus on keskeinen osa toimintaamme Meritaidon toiminta tähtää jokaisessa tilanteessa siihen, että turvallisuutta ei vaaranneta. Meritaidon toiminnassa noudatetaan tinkimättä turvallisuuslainsäädännön vaatimuksia ja turvallisuusviranomaisten antamia määräyksiä. Meritaidossa on käytössä auditoidut turvallisuusjohtamisjärjestelmät (OHSAS 18001, ISM ja Katakri). Turvallisuutta kehitetään aktiivisesti yhtiön riskienhallintasuunnitelman mukaisilla riskikartoituksilla ja niistä johdetuilla analyyseilla ja henkilöstön perehdytyksellä ja koulutuksella. Turvallisuutta seurataan ja mitataan. Meritaidon toiminnan lähtökohtana on, että jokainen onnettomuus voidaan torjua ja vaaratilanteet voidaan ennakoida. Meritaidon toiminnassa ei suvaita riskinottoa turvallisuuden kustannuksella. Tarjousmenettelyt ja toimittajien valinta tehdään niin, että turvallisuuden laiminlyönti ei ole kilpailutekijä. Meritaidon käyttämien toimittajien ja alihankkijoiden on sitouduttava Meritaidon turvallisuusperiaatteisiin. Vuoden 2015 turvallisuustavoitteet ja niiden toteutuminen: Tavoite 1: Pyritään alentamaan työtapaturmataajuutta 7 %-yksikköä: Tapaturmataajuus aleni vain 2,5 %-yksikköä, joten tavoite ei täyttynyt. Tavoite 2: Tuki- ja liikuntaelinsairauksista johtuvien sairauspoissaolopäivien lukumäärää vähennetään 10 %-yksikköä vuodesta Tuki- ja liikuntaelinsairauksista johtuvien sairauspoissa olopäivien lukumäärä väheni 1099 päivästä 777 päivään eli 29 %. Tavoite täyttyi huomattavasti odotettua paremmin. Tavoite 3: Ei vakavia työtapaturmia (yli 6 kk sairauspoissaolo) eikä pysyvää vammautumiseen tai kuolemaan johtaneita työtapaturmia. Tavoite ei toteutunut. Yhtiössä sattui yksi työtapaturma, joka johti yli 6 kuukautta kestävään sairauspoissaoloon. Henkilö palasi sairausloman jälkeen töihin. Turvallisuustavoitteet: 1. Turvallisuus on lähtökohtana kaikessa toiminnassa ja luonteva osa Meritaidon yrityskulttuuria 2. Meritaidossa on käytössä sertifioidut turvallisuusjohtamisjärjestelmät (OHSAS 18001, ISM ja Katakri) 3. Riskienhallinnassa on käytössä toimivat menettelytavat 4. Valmius hätä- ja poikkeustilanteiden hoitamiseen on korkealla tasolla 5. Meritaidolla on asiakkaiden edellyttämät turvallisuussopimukset

8 8 Tuotekehitystä ympäristön hyväksi Meritaidon tavoitteena on kehittyä johtavaksi merialan Cleantech-yritykseksi Itämeren altaan alueella. Strategiansa mukaan yhtiö pyrkii säilyttämään väylänpidon ja merenmittauksen volyymin mahdollisimman suurena. Samalla yhtiö jalostaa tähän perustoimintaan liittyviä palveluja ja asiakkuuksia sekä kehittää Cleantech-sateenvarjon alle uusia älykkäitä ratkaisuja merellisen ympäristön suojaamiseen, kartoittamiseen ja havainnointiin. Elinkaarimallin mukainen organisaatiorakenne Organisaation muodostavat liiketoimintayksiköt, jotka ovat merelliset rakentamispalvelut, merelliset asiantuntijapalvelut sekä käytön ja ylläpidon palvelut. Liiketoimintoja palvelevat yhteiset toiminnot: ratkaisumyynti, henkilöstön kehittäminen, kalusto ja turvallisuus sekä talous. Meritaito Oy Valtion omistajaosuus: 100 % Hallituksen puheenjohtaja: Matti Puhakka Toimitusjohtaja: Jari Partanen Henkilöstömäärä: 226 Päätoimipaikat: Helsinki, Turku, Lappeenranta ja Vaasa Toimialaluokitus: muu vesiliikennettä palveleva toiminta Toimiala: Vesiväylien hoito, kanavien käyttö ja kunnossapito, ympäristövahinkojen ehkäisemiseen ja torjuntaan liittyvät tehtävät, vesirakentaminen, suunnittelu- ja asiantuntijapalvelut, merenmittaus sekä muut vesiväyliin ja vesirakentamiseen liittyvät tehtävät. Yhtiö voi harjoittaa toimintaa Suomessa ja ulkomailla. Meritaidon suurimpia asiakkaita ovat Liikennevirasto, Suomen ympäristökeskus (SYKE) ja ELY-keskukset sekä satamat, kaupungit, kunnat, öljy- ja energiateollisuus sekä teollisuusyritykset. Suomen vesiliikennealan kilpailijakenttä muodostuu sekä pienehköistä tietyille osa-alueille erikoistuneista yksityisistä että suurista kansainvälisistä laajoja palvelukokonaisuuksia tarjoavista monikansallisista yhtiöistä. 226 Työntekijää 100 % Valtion omistama 27,5 Liikevaihto M Vuotta merenkulun osaamista

9 9 Hyvä hallintotapa Meritaito Oy on valtion kokonaan omistama osakeyhtiö. Meritaidon omistajaohjaus on valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosastolla. Meritaito luokitellaan valtiolle strategisesti tärkeäksi kaupallisesti toimivaksi yhtiöksi. Strateginen merkitys aiheutuu kahdesta toiminnasta: aluemerenmittauksesta ja öljyntorjuntavalmiudesta. Päätöksenteossa ja hallinnossa noudatetaan Suomen osakeyhtiölakia ja Meritaito Oy:n yhtiöjärjestystä. Yhtiö noudattaa listaamattomien yhtiöiden hallinnointikoodia. Yhtiö voi poiketa hallinnointikoodista noudata tai selitä -periaatteen mukaisesti. Yhtiön toimintaa johtaa ja valvoo hallitus. Toimitusjohtaja vastaa operatiivisesta johtamisesta apunaan johtoryhmä ja muut tarvittavat asiantuntijat. Hallitus käsittelee ja päättää yhtiön kannalta taloudellisesti, liiketoiminnallisesti tai periaatteellisesti merkittävät asiat. Toimitusjohtaja vastaa yhtiön strategian valmistelusta ja toteuttamisesta mukaan lukien henkilöstö- ja riskienhallintapolitiikasta sekä operatiivisesta johtamisesta ja johtoryhmätyöskentelystä toimivaltansa ja hallituksen antamien ohjeiden mukaisesti. Kansallisesta vaikuttamisesta kansainväliseen vaikuttamiseen Meritaidolla on laaja toimipisteverkosto. Verkosto kattaa koko rannikon ja suurimmat sisävesien vesistöalueet. Laaja toiminta-alue edellyttää hyvää yhteistyötä valtakunnallisten ja paikallisten viranomaisten kanssa. Toiminnan laajentuessa globaaliksi tarvitaan myös kansainvälistä yhteistyötä ja vaikuttamista. Vaikuttamiskanavina on pidetty osallistumista asiantuntijoina erilaisiin järjestöihin, seminaareihin, työryhmiin ja messuihin. Meritaito on IALA:n yritysjäsen. IALA (International Association of Marine Aids to Navigation and Lighthouse Authorities) on merenkulun turvalaitteiden kansainvälistä koordinointia hoitava kansainvälinen järjestö. Palvelutarjonnasta ja uusista tuotteista on informoitu sekä asiakkaita että yhteiskunnallisia päätöksentekijöitä. Riskit hallinnassa Meritaidon toiminnassa olevat riskit tunnistetaan ennen vahinkojen sattumista. Riskienhallinta on liitetty osaksi prosesseja ja hankkeiden ja urakoiden hallintaa. Riski on määritelty epävarmuustekijä, jonka vuoksi liiketoimintamahdollisuuksia voi jäädä hyödyntämättä, tapahtuu asioita tai on syitä, jotka estävät tai vaikeuttavat tavoitteiden saavuttamista tai aiheuttavat muita haitallisia seuraamuksia. Riskienhallinnan tarkoituksena on varmistaa Meritaidon päämäärien ja tavoitteiden täyttämistä, tuloskehitystä, osingonmaksukykyä ja liiketoiminnan jatkuvuutta. Vastuu riskienhallinnan toteuttamisesta on johdolla. Sisäinen valvonta Sisäisen valvonnan periaatteet pohjautuvat kansainvälisesti laajasti hyväksyttyihin hyvän valvonnan periaatteisiin. Sisäinen valvonta on oleellinen osa yhtiön hallintoa ja johtamista. Sisäinen tarkastus on osittain ulkoistettu tilintarkastusyhteisölle ja osin se linkitetään riskienhallintaan ja toimintajärjestelmään. Vastuu riskienhallinnan toteuttamisesta on johdolla.

10 10 Kansainvälistyminen edellyttää panostamista korruption vastaisiin toimintatapoihin Meritaidon toiminnassa sovelletaan sen omaa ohjetta maailmanlaajuisista korruptionvastaisista toimintatavoista (Global Anti-Corruption Policy of Meritaito Ltd), joka vastaa sisällöltään Kansainvälisen kauppakamarin korruption vastaisia toimintatapoja (ICC Rules on Combating Corruption). Ohje on osa yhtiön toimintajärjestelmää ja myös Meritaidon käyttämät agentit ja jälleenmyyjät sitoutuvat ohjeen noudattamiseen. Hallituksen ja johtoryhmän jäsenten sidonnaisuuksia seurataan pitämällä lähipiirirekisteriä. Rekisteriin ajetaan tiedot sidonnaisuuksista vähintään kerran vuodessa. Hallituksen tai johtoryhmän jäsenillä ei ole sellaisia sidonnaisuuksia, jotka olisivat sidoksissa Meritaidon toiminnan kanssa. Meritaidolla ei ole voimassa olevia sponsorointisopimuksia. Puolue- tai muita tukia Meritaito ei ole antanut. Kilpailijoiden kanssa ei ole tehty kilpailun rajoittamiseen tähtäävää yhteistyötä. Lainsäädännön muutoksia seurataan aktiivisesti. Vuonna 2015 ei käynnistetty oikeustoimia Meritaitoa kohtaan eikä ilmi tullut ihmisoikeuksiin tai syrjintään liittyviä tapauksia. Eettiset ohjeet sitovat myös sidosryhmiä Meritaidolle on laadittu eettiset ohjeet (Code of Conduct). Ohjeissa määritellään vastuullista toimintaa koskevat pelisäännöt. Niihin sisältyy myös vaatimuksia yhtiön asiakkaiden, liikekumppaneiden ja muiden sidosryhmien toimintatavoista ja sitoutumisesta Meritaidon eettisten ohjeiden noudattamiseen. Meritaito on eettisissä ohjeissaan sitoutunut seuraaviin asioihin: Lahjomattomuus Ihmisoikeudet ja hyvä henkilöstöpolitiikka Työterveys ja turvallisuus Ammattimaisuus Kehittäminen Meritaidossa ei suvaita lahjontaa eikä korruptiota. Yhtiö edistää ihmisoikeuksia kaikessa toiminnassaan ja työympäristössä. Kaiken toiminnan perusta on tinkimättömyys työterveydestä ja työturvallisuudesta. Yhtiö noudattaa hyvää henkilöstöpolitiikkaa, johon sisältyy muun muassa henkilöstön tasa-arvoinen ja syrjimätön kohtelu. Eettisten ohjeiden vastainen toiminta pyritään ensisijaisesti estämään ennakolta. Meritaito on nimennyt eettisen asiamiehen (Compliance Officer), joka valvoo eettisten ohjeiden noudattamasta ja raportoi tilanteesta yhtiön hallitukselle. Työntekijät voivat ilmoittaa eettisistä ongelmista tai rikkomuksista liiketoimintajohtajalle, esimiehelle taikka eettiselle asiamiehelle. Myös asiakas, sidosryhmään kuuluva tai muu taho voivat tehdä ilmoituksen. Ilmoitus voidaan tehdä myös nimettömästi. Eettiset rikkomukset käsitellään yhtiössä toimintajärjestelmän mukaisina toimintapoikkeamina. Vuonna 2015 yhtiössä käsiteltiin yksi eettinen poikkeama.

11 Taloudellinen vastuu 11 Muutumme haasteiden mukaan Meriväylien ylläpidon ja merenmittauksen kilpailu avattiin vuosien aikana. Vuodesta 2013 Meritaito Oy on toiminut täysin kilpailluilla markkinoilla. Kilpailutetuilla urakka-alueilla hintataso on laskenut aiemmasta noin kolmanneksen. Kilpailutuksiin on osallistunut keskimäärin 3-6 tarjoajaa. Tarjousten hintahaitari ja toimittajien kirjo on kuitenkin ollut suuri. Meritaito on onnistunut säilyttämään riittävän suuren osuuden markkinoista, jotta palvelujen alueellinen ja laadullinen kehittäminen on edelleen mahdollista. Merenmittauksessa kilpailutilanne on muuttunut erittäin haasteelliseksi. Liikenneviraston merenmittausohjelman mukaiset kilpailutukset ovat koskeneet pääosin julkisia vesialueita. Kilpailutuksiin osallistuu kansainvälisiä suuria toimijoita, joista osa nauttii kauppa-alustukea. Tilanne on pakottanut Meritaidon säästö- ja tehostamistoimiin sekä vaikuttamaan sen puolesta, että myös suomalaiset merenmittausalukset hyväksytään kauppa-alustuen piiriin. Tilanne on edesauttanut Meritaidon merenmittaustoiminnan kansainvälistymistä. Yhtiö on panostanut kalustoon sekä laatu- ja raportointidokumentaation kehittämiseen silmällä pitäen kansainvälisiä merenmittausmarkkinoita. Valtio on saavuttanut huomattavat säästöt Meritaidon yhtiöittämisestä Merenkulkulaitoksen aikanaan tuottamat väylänhoidon ja merenmittauksen palvelut muodostavat jatkossakin Meritaidon perusliiketoiminnan. Kilpailun avaamisen myötä Meritaidon markkinaosuus näissä palveluissa on supistunut. Samanaikaisesti urakkahinnat ovat laskeneet. Nämä ovat aiheuttaneet merkittävän haasteen yhtiön kannattavuudelle. Yhtiön laatiman ennusteen mukaan peruspalvelujen osuus yhtiön liikevaihdosta tulee lähes puolittumaan vuoden 2016 loppuun mennessä. Meritaidon strategian painopisteenä on kasvattaa perusliiketoiminnan alueellisten palveluiden osuutta uusille asiakasryhmille, jotta liikevaihdon taso pystytään säilyttämään riittävällä tasolla. Yhtiö on lähtenyt aktiivisesti etsimään ja kehittämään uusia palveluja korvatakseen peruspalvelujen volyymin supistumista. Kotimaassa kasvua haetaan kotimaassa merellisen älyliikenteen palvelujen kehittämisestä sekä luomalla palveluja, joissa asiakkaan infratietoja säilytetään tämän puolesta digitaalisessa muodossa. Kasvua ja liiketoiminnan laajentamista haetaan myös kumppanoitumisien ja yhteisyritysten kautta. SeaHow-tuotebrändin mukaisten ympäristöteknologisten ratkaisujen kauppa on lähtenyt hyvin käyntiin ja vuonna 2015 myynti kasvoi ja liikevaihto ylitti jo 2 miljoonan euron rajan. Yhtiön strategiamuutoksen mukaisesti kansainvälistymistavoitteet eivät enää rajoitu SeaHow-brändiin, vaan kaikkiin Meritaidon palveluihin. Meritaidon yhtiöittämisellä haettiin valtion tilaamiin väylänhoidon palveluihin noin viiden miljoonan euron vuosittaisia säästöjä. Kilpailutettujen urakoiden perusteella tämä tavoite on saavutettu ja jopa ylitetty.

12 12 Meritaidon menestymisen kulmakivet Meritaito on määritellyt menestymisen kulmakivikseen: 1. työn tehokkuuden 2. asiantuntijamyynnin 3. uudistumiskyvyn. Taloudelliset mittarit Meritaito on määritellyt kriittisiä suorituskykymittareita ja niin kutsuttuja pakkovoittoja. Osa kriittisistä suorituskykymittareista on valittu kannustinpalkkiojärjestelmän laatumittareiksi. Johtoryhmä seuraa mittareita ja must-win-battles voittoja johtamisjärjestelmän mukaisesti. Meritaidon liikevaihto notkahti kilpailun avaamisen myötä vuonna 2013 ja heikensi kannattavuutta. Vuonna 2014 liikevaihto ja kannattavuus saatiin hyvään kasvuun, mutta vuonna 2015 liikevaihto notkahti jälleen. Noin 12 prosentin notkahdus johtui merenmittauksen volyymin vähenemisestä. Väylänhoidossa tulosta supistivat Selkämeren väylänhoidon menetys vuodelta 2014 sekä vähentyneet hanketyöt sekä väylänhoidossa että kanavilla. Asiakasta varten Meritaito pyrkii palvelutuotannossaan korkealaatuiseen työsuoritukseen ja jatkuvaan toiminnan kehittämiseen. Tavoitteen toteuttamiseksi Meritaito seuraa asiakastyytyväisyyttä sekä analysoi saamaansa palautetta ja niiden pohjalta kehittää toimintatapojaan. Meritaidon asiakastyytyväisyysmenettely muodostuu seuraavista osista: 1. Asiakastyytyväisyys -kyselyt 2. Reklamaatioiden käsittely ja korjaavat toimenpiteet 3. Laatulupaus 4. Asiakaspalautteen käsittely johdon katselmuksissa Asiakastyytyväisyyskysely toteutetaan web-kyselynä. Kysely voidaan toteuttaa myös asiakastapaamisena tai puhelinhaastatteluna, jos sellaiseen on tarvetta. Kulloinkin käytettävä tapa valitaan aina projektikohtaisesti. Meritaito on toteuttanut vuosina ulkopuolisen toimijan kanssa erillisen asiakastutkimuksen 50 tärkeimmälle asiakkaalle. Tutkimuksessa on selvitetty tyytyväisyyttä yhtiön palveluihin sekä kartoitettu asiakkaiden hankintakäyttäytymistä, asiakasuskollisuutta ja kilpailijakenttää. Tutkimuksen mukaan asiakastyytyväisyys Meritaidon palveluihin on kehittynyt vuosi vuodelta ja yhtiö on pystynyt vastaamaan asiakkaiden odotuksiin erinomaisesti. Yhä useampi asiakkaista on valmis suosittelemaan Meritaitoa palveluiden tuottajaksi. Kolme onnistuneinta tekijää ovat toiminnan ympäristöystävällisyys, reklamaatioiden hoito sekä myynti ja yhteishenkilön asiantuntevuus. Kehittämiskohteista ovat toimintanopeus, laadukkuus ja virheetön toiminta sekä toiminnan jatkuva kehittäminen. Asiakastutkimus Kokonaisarvosana: 4,2 4,0 3,8 Valitsisitteko myös jatkossa Meritaito Oy:n toimijaksenne? Kyllä -vastaukset: 84,6 % 73,5 % 65,3 % Suositteletteko omien kokemustenne perusteella Meritaitoa ja sen palveluksia Kyllä, olen jo suositellut 15,7 % 20,0 % 18,4 % Kyllä, suosittelen lämpimästi. 82,4 % 72,0 % 61,2 % Kyllä, tietyin ehdoin ja varauksin 2,0 % 8,0 % 20,4 %

13 13 Hankinnoissa huomioidaan kestävä kehitys Meritaidon tavoitteena on hankkia tavarat ja palvelut riittävän laadukkaina ja mahdollisimman kustannustehokkaasti, hallita hankintojen kokonaisprosessien välittömät ja välilliset kustannukset sekä hallita välilliset varastointi- ja logistiikkakustannukset. Päämääränä on saada oikeat tarvikkeet ja palvelut, oikeaan hintaan ja oikeaan paikkaan. Meritaidon hankinnoissa ja materiaalitoiminnassa: suositaan ympäristöystävällisiä tuotteita ja raaka-aineita huomioidaan polttoainekulut ja energiatarpeet huomioidaan polttoaineiden rikkipitoisuudet sekä ns. biopolttoaineet vältetään turhia kuljetuksia, valitaan oikea kuljetusmuoto ja optimoidaan kuormien täyttöasteet huomioidaan vuokraamisen mahdollisuus ostamisen sijasta arvioidaan tuotteen kokonaiselinkaaren hinta-laatu-käyttöikä suhde huomioidaan materiaalien kierrätys ja uudelleenkäyttö huomioidaan jätteiden syntyminen, lajittelu ja hyötykäyttö varmistetaan ongelmajätteiden keräys ja käsittely vähennetään kemikaalien ja haitallisten aineiden käyttöä ja huomioidaan mahdolliset ihmisoikeuskysymykset ja korruption vastaiset toimet. Meritaito ei tee hankintoja sellaisilta toimijoilta, jotka eivät ole sitoutuneet kunnioittamaan yhtiön eettisiä ohjeita ja toimimaan niiden mukaisesti. Meritaidossa on käytössä hankintojen keskitetty ohjausmalli. Mallin tavoitteena on hankintatoiminnan tehostaminen vähentämällä päällekkäistä työtä, aikaansaamalla kustannussäästöjä, lisäämällä vuosi- ja puitesopimusten tekemistä ja hyödyntämistä sekä keskittämällä hankintaosaamista. Mallin mukaisesti hankinnat on luokiteltu seuraavaan kolmeen ryhmään: 1. Kilpailutettavat hankinnat 2. keskitetyt hankinnat, joista on tehty vuosi- ja puitesopimukset 3. suorahankinnat. Toiminnan kannalta tärkeitä toimittajia seurataan. Poikkeamista, kuten esimerkiksi poikkeamista toimituskyvyssä, ympäristöasioiden hoidossa, laadussa tai eettisten ohjeiden noudattamisessa, tehdään poikkeamaraportit, jotka käsitellään johtoryhmissä. Taloudelliset tunnusluvut (1000 ) Liikevaihto Liikevoitto Liikevoiton osuus liikevaihdosta (%) 0 1,3 Oman pääoman tuotto (%) -12,1 1,5 Sijoitetun pääoman tuotto (%) -8,9 1,7 Omavaraisuusaste (%) 62,3 61,1 Nettovelkaantumisaste, gearing 27,0 14,6

14 14 Verojalanjälki Meritaidolla ei ole kiinteitä toimipisteitä ulkomailla ja toiminnan kaikki verot maksetaan Suomeen. Suuri osa Meritaidon verojalanjäljestä aiheutuu tilitettävistä maksuista kuten arvonlisäverosta ja palkkojen ennakonpidätyksistä. Suorista veroista omaisuuteen liittyvät verot muodostavat merkittävimmän osuuden. Tuloveroja tasataan poistoeron muutoksella ja tuloveroista vähennetään verolainsäädännön mukaiset vähennyksiin oikeuttavat erät. Muita merkittäviä verosuunnittelutoimenpiteitä ei ole toteutettu. Verotusasioiden oikeellisuudesta huolehtii taloushallinto sekä yhtiön taloushallintopalveluita hoitava yritys. Yhtiö on laajentamassa toimintaansa ulkomailla. Kansainvälistymiseen liittyviä käytäntöjä ja velvoitteita on selvitetty yhteistyössä alan asiantuntijoiden kanssa. Asiantuntija-avun, koulutuksen ja työssä oppimisen kautta kansainvälistymiseen liittyvä veroym. osaaminen kasvaa koko ajan. Yhtiö on käyttänyt asiantuntija-apuna veroasioissa muun muassa suurta ja luotettavaa kansainvälistä verotusasiantuntijaa ja sen maakohtaisia toimistoja. Meritaidon maksamat verot vuonna 2015 (euroa) Tilitetty arvonlisävero (netto) Kiinteistövero Ajoneuvovero Tulovero 0 Varainsiirtovero Meritaidon maksamat työntekijän sosiaalivakuutusmaksut ja ennakonpidätykset palkoista vuonna 2015 (euroa) Sosiaalivakuutusmaksut Ennakonpidätykset palkoista Johdon ansiot vuodelta 2015 Kuukausipalkka Luontoisedut/kk Tulospalkkiot/v 1) Kokonaisansiot (sis. lomarahat) Toimitusjohtaja Talousjohtaja ) Johtaja/Asiantuntijapalvelut Johtaja/Rakentaminen Johtaja/Käyttö ja ylläpito Johtaja/Ratkaisumyynti ) Perusteena vuoden 2014 tulos 2) Aloitti tehtävässään

15 15 Henkilöstövastuu Henkilöstöjohtaminen Meritaidon henkilöstöjohtamisen ja henkilöstöpolitiikan periaatteet on kirjattu yhtiön toimintajärjestelmään ja sen nojalla annettuihin henkilöstöä koskeviin määräyksiin ja ohjeisiin. Lisäksi henkilöstöjohtamiseen liittyviä lähivuosien henkilöstötavoitteita on kirjattu yhtiön johtamisjärjestelmään. Myös yhtiölle vahvistetut Eettiset ohjeet (Code of Conduct) pitää sisällään henkilöstöä koskevia linjauksia. Vuoden 2015 aikana yhtiön eettisiä ohjeita käsiteltiin yhdessä henkilöstön kanssa ja ohjeiden soveltamisesta järjestettiin koulutusta. Kunkin vuoden henkilöstöpolitiikkaa ohjaa osaltaan myös ao. vuodelle vahvistettu henkilöstösuunnitelma ja koulutussuunnitelma. Viestintää johdon ja työntekijöiden välillä on pyritty parantamaan koko ajan. Syksyn aikana järjestettiin työyksik- kökokouksia, joissa johdon edustajat käsittelivät yhtiön ja liiketoimintojen ajankohtaisia asioita. Yhteinen Meritaito päivä vietettiin kylpylähotelli Peurangassa. Luotamme osaavaan henkilöstöömme Vuonna 2015 palkkamenot ilman henkilöstösivukuluja olivat noin 11,3 miljoonaa euroa. Vakinaisen henkilöstön määrä oli vuoden 2015 alussa 208 ja vuoden lopussa 213. Henkilöstön poistuma oli 14 henkeä. Uutta henkilöstöä rekrytoitiin tai vakinaistettiin 19, jolloin vakinaisen henkilöstön kokonaismäärä lisääntyi 5 henkilöllä. Rekrytoinnit ja vakinaistamiset painottuivat ns. kenttähenkilöstöön. Henkilöstöä koskevina tunnuslukuina yhtiössä seurataan Henkilöstön määrä Vuoden 2015 lopussa Keskimäärin 226 henkilöä 233 henkilöä Henkilöstön rakenne työsuhteen mukaan tilikauden lopussa Vakinainen työsuhde 213 Kokoaikaiset 217 Määräaikainen työsuhde 13 Osa-aikaiset 9 Yhteensä 226 Yhteensä 226 Yhtiön työntekijöistä 94 % on miehiä. Määräaikaisen työvoiman käyttö painottuu yhtiön kiireisempään aikaan touko-syyskuulle. Henkilöstön määrä keskimäärin (htv) liiketoiminta-alueittain: Yhteiset palvelut Vesialueiden käyttö ja ylläpito Rakentamispalvelut Asiantuntijapalvelut Yhteensä Yhtiön koko henkilöstö on Suomessa. Meritaito käytti vuonna 2015 vuokratyövoimaa keskimäärin noin 12 henkilöä kuukaudessa. Vaihteluväli/kk oli 3 26 henkilöä. Kyseessä on vuokratyövoima, joko on hoitanut merenmittauksessa konepäällystön ja miehistön tehtäviä. Vuonna 2014 vuokratyövoimaa käytettiin keskimäärin 18 henkilöä kuukaudessa. Vakinainen henkilöstö jakautuu eri ikäryhmiin seuraavasti: Henkilöä % Alle 20 v Yhteensä

16 16 sairauspoissaoloprosenttia, työtapaturmataajuutta sekä työtyytyväisyyttä. Sairauspoissaoloprosentti (sairauspäivien osuus ns. teoreettisesta työajasta) oli vuonna %. Vastaava luku oli vuonna ,5 % eli sairauspoissaolojen määrä on edelleen pienentynyt ja on alempi kuin työmarkkinoilla keskimäärin. Työtapaturmia oli vuonna kappaletta ja ne aiheuttivat 288 sairauspoissaolopäivää. Työtyytyväisyys kohosi kolmella prosenttiyksiköllä edellisestä vuodesta ollen 67 %. Luku kuvaa tyytyväisten ja melko tyytyväisten osuutta henkilöstöstä. Rekrytoinnit ja työsuhteiden päättymiset Rekrytoinnit Työsuhteiden päättymiset Kokonaisvaihtuvuus 19 henkilö 14 henkilöä +5 henkilöä Työsuhteiden päättymisen syyt Vanhuuseläke 6 Työkyvyttömyyseläke 1 Oma irtisanoutuminen 2 Työsuhteen päättyminen tuotannollisista ja taloudellisista syistä 3 Työsuhteen päättyminen henkilöstä johtuvista syistä 1 Työntekijän kuolema 1 Vähennys yhteensä 14 Työsuhteiden keston jakauma Hlöä % Alle 2 v v v v v v yli 25 v Yhteensä Sovellettavat työehtosopimukset ja henkilömäärät Työehtosopimusten ulkopuoliset *) 21 Toimihenkilöiden työehtosopimus 81 Työntekijöiden työehtosopimus 35 Väylänhoitohenkilöstön työehtosopimus 41 Väyläalusten työehtosopimus 23 Merenmittauspäällystön työehtosopimus 10 Hinaajien päällystön työehtosopimus 2 *) Näissäkin tapauksissa muun kuin johdon osalta noudatetaan Palvelualojen työnantajat PALTA ry:n ja pääsopijajärjestöjen välisiä yleisiä palvelussuhteen ehtoja. Sukupuolijakauma henkilöstöryhmittäin Vakinaisen henkilöstön sukupuolijakauma vuoden 2015 lopulla Naisia Miehiä Työntekijät 2 99 Toimihenkilöt Yhteensä % 94 % Koulutustaustajakauma Korkeakoulututkinto 18 AMK- tai opistotasoinen tutkinto 57 Muu (ammattikoulu, ylioppilas, ei tutkintoa) 138

17 17 Tasa-arvosuunnitelma Meritaidossa miesten ja naisten tehtävät ovat vahvasti eriytyneet ja yhtiössä on paljon tehtäviä tai ammattialoja, joissa on edustettuna vain toinen sukupuoli. Harjoittelijoiden myötä eriytyminen toimistotyössä on hieman loivenemassa. Meritaidolle tasa-arvosuunnitelma on yhdistetty osaksi yhtiön henkilöstösuunnitelmaa. Yhtiön hallituksessa oli vuoden lopussa 3 miestä ja 2 naista. Varsinaisen johtoryhmän kaikki 6 jäsentä ovat miehiä. Laajennetussa johtoryhmässä on 13 jäsentä, joista kaksi on naisia. Ns. maapuolen toimihenkilöissä (muu kuin johto ja TES-ulkopuoliset) naisten keskipalkka on euroa ja miesten euroa kuukaudessa. Muiden työehtosopimusten piirissä naistyöntekijöitä ei ole lainkaan tai niin vähän, ettei palkkavertailua voida tehdä. Meritaidon vakinaisiin ja määräaikaisiin töihin hakeutuu käytännössä melko vähän naisia. Vuonna 2015 vakinaisiin tehtäviin rekrytoiduista 19 henkilöstä vain yksi oli nainen. Perinteisiin kesätöihin mm. Saimaan kanavan ympäristötöihin sekä toimistotöihin otettiin yhteensä 15 henkilöä, joista 8 oli poikia ja 7 tyttöjä. Vuonna 2015 toteutetussa henkilöstökyselyssä on tiedusteltu henkilöstön näkemystä siitä, kohdellaanko Meritaidossa tasa-arvoisesti sukupuolesta riippumatta. Naisista 85 % ja miehistä 81 % kokee kohtelun tasa-arvoiseksi. Kannustava ja oikeudenmukainen palkitseminen Yhtiöllä on käytössä koko henkilöstöä koskeva kannustinpalkkiojärjestelmä. Optio ja osakepalkitsemisjärjestelmää ei ole käytössä. Hallitus päättää vuosittain kannustinpalkkiojärjestelmästä ja siihen liittyvistä liiketulos- ja laatumittareista. Tulospalkkion laukaisee budjetoidun liikevoiton saavuttaminen. Vuonna 2015 laadullisia mittareita olivat: liikevaihdon taso, yleiskuluprosentti, asiakastyytyväisyys, työtyytyväisyys, sairauslomaprosentti ja tapaturmataajuus. Palkkion suuruus voi olla enintään, riippuen henkilöstöryhmästä, 7 40 % henkilön normaalin vuosipalkan kiinteästä palkanosasta. Vuonna 2015 tulospalkkioita jaettiin vuoden 2014 tuloksen perusteella yhteensä noin euroa. Pikatulospalkkioita maksettiin 44 eri henkilölle yhteensä euroa. Osaamisen kehittämiseen panostaminen Meritaidon työntekijöihin ja toimihenkilöihin sovellettaviin palkkausjärjestelmiin sisältyy vuosittaisen kehityskeskustelun käyminen. Em. henkilöstö muodostaa Meritaidon henkilöstöstä noin 55 %. Lisäksi muiden henkilöstöryhmien kanssa pyritään käymään ryhmäkeskusteluja ja tällöinkin työntekijän pyynnöstä henkilökohtainen keskustelu. Meritaidon henkilöstön koulutuskustannukset olivat euroa. Mukana ei ole koulutusajan palkkakuluja eikä matkakustannusten korvauksia. Koulutuspäiviä oli yhteensä 544 eli noin 2,5 päivää henkilöä kohden. Sisäistä koulutusta järjestettiin mm. uuden CRM:n käyttöönotosta, talousasioista sekä myynnistä ja markkinoinnista. Työyksikkökokouksissa ja syksyn lopulla pidetyillä esimiespäivillä käsiteltiin yhtiön ja liiketoiminnan ajankohtaisia asioita, uuden strategian valmistelua, työsuojeluasioita, toimintajärjestelmää sekä eettisiä ohjeita. Valtaosa ulkoisesta koulutuksesta liittyy lakisääteisten pätevyyksien ylläpitoon. Samalla liiketoiminnoissa lisätään henkilöstön pätevyyttä silmälläpitäen uusia liiketoimintoja sekä niiden edellyttämien työtapojen ja teknologioiden hallintaa. Erityisesti Asiantuntijapalveluissa koulutus painottui uuteen mittaus- ja aineistonkäsittelytekniikkaan. Rakentamisessa ja Käytössä ja ylläpidossa keskeistä on pätevyyksien laajentaminen. Vuosina henkilöstöstä jää eläkkeelle 24 prosenttia. Tähän on valmistauduttu systemaattisella tiedon siirrolla ja hyvin ajoitetuilla seuraajavalinnoilla tai rekrytoinneilla. Uusille työntekijöille järjestettiin yhteinen perehdytyspäivä, jossa esiteltiin yhtiötä ja käytiin läpi keskeisiä hallinnollisia asioita.

18 18 Työhyvinvointi Meritaito osallistui keväällä Suomen Parhaat työpaikat instituutin Trust Index -henkilöstökyselyyn. Kyselyn tulokset olivat kehittyneet myönteisesti edellisestä vuodesta. Kokonaisindeksi nousi 67 prosenttiin (vuosi %). Luku kuvaa tyytyväisten tai melko tyytyväisten osuutta vastaajista. Vastausprosentti jäi kuitenkin edellistä vuotta alhaisemmaksi pudoten 64 prosentista 60 prosenttiin. Meritaidolla on edelleen parannettavaa useilla osa-alueilla verrattuna Suomen parhaimpiin työpaikkoihin. Myönteistä on kuitenkin tulosten tasainen nousu. Jos vertaa tuloksia Suomen Parhaat työpaikat instituutin vuotta 2015 koskevaan Suomen työelämän tila -tutkimukseen, jonka mukainen kokonaisindeksi on 54%, tulos oli hyvä. Työtehtävät koetaan mielenkiintoisiksi ja monipuolisiksi. Työntekijät kokevat, että heihin luotetaan ja että heille annetaan vastuuta. Tehdystä työstä ollaan ylpeitä. Kiitosta saavat myös työtoverit ja merellinen työympäristö. Kritiikin kohteena olivat edelleen johtaminen ja viestintä sekä palautteen riittämättömyys ja erityistilanteiden vähäinen juhlistaminen. Yhtiön johto käsitteli henkilöstökyselyn tulokset ja päätti seuraavista toimenpiteistä: Uuden strategian viestinnässä tuodaan esille, mitä strategia tarkoittaa yksittäiselle henkilölle, henkilöstöryhmälle, liiketoiminnalle sekä tuodaan esille sen tuomat urakehitysmahdollisuudet. Jatketaan ja lisätään johdon ja henkilöstön välistä vuorovaikutusta eri muodoissa; esimiespäivät, liiketoi mintakohtaiset johtoryhmät, kuukausikatsaukset, työyksikkökokoukset ym. Lisätään juttuja intraan käynnissä olevista projekteista ja ajankohtaisista liiketoimintojen asioista. Liiketoimintojen välille ryhdytään toteuttamaan Asiakascase tiedonvaihtoa. Jatketaan pikatulospalkkioiden maksamista hyvistä työsuorituksista % 2014 % 2013 % Kokonaisuudessaan tämä on hyvä työpaikka Uskottavuus (mm. johdon pätevyys ja viestintä, resurssien johtaminen ja koordinointi) Kunnioitus (mm ammatillisen kehittymisen tuki, työympäristö, arvostus) Oikeudenmukaisuus (mm. tasapuolinen kohtelu) Ylpeys (ylpeys omasta työstä ja työryhmästä) Yhteishenki (mm. ystävällisyys, yhteisöllisyys) Kokonaispisteet Huom. Prosenttiluvut eli indeksit kuvaavat tyytyväisten tai melko tyytyväisten osuutta.

19 19 Henkilöstön työkyky ja työhyvinvointi Meritaidon koko henkilöstölle tehdään kattavat terveystarkastukset kolmen vuoden välein. Henkilöstölle kustannetaan yleislääkäritasoinen sairaanhoito tarvittavine laboratoriotutkimuksineen. Erikoislääkärikonsultaatio kustannetaan 1 2 kertaa ongelmaa kohden työterveyslääkärin lähetteellä. Lisäksi yhtiö kustantaa rajoitetun määrän fysikaalista hoitoa työterveyslääkärin lähetteellä. Poikkeustilanteissa yhtiö voi korvata työntekijälle magneettikuvaukset, mikäli toimenpiteellä pystytään ehkäisemään taudin etenemistä ja lyhentämään sairauslomaa. Ennakoltaehkäisevään terveydenhuoltoon sisältyvät työhöntulotarkastus sekä määräajoin tehtävä terveystarkastus. Suurin osa henkilöstöstä on lakisääteisten terveystarkastusten piirissä, joita ovat merimiesten lääkärintarkastus, mastotyötarkastus, alusten melutyötarkastus, yötyötarkastus, sukeltajan terveystarkastus ym. Lisäksi henkilöstön työhyvinvointia edistävinä ja työssä selviytymistä tukevina palveluina tarjotaan työterveyshoitajan terveysneuvontaan sekä työfysioterapeutin, työterveyspsykologin ja ravitsemusterapeutin palveluita. Merimiesten sairaanhoitoon sovelletaan lisäksi merityösopimuslain (756/2011) mukaisia sairaanhoitoon ja sairaanhoidon kustannusten korvaamista koskevia säännöksiä. Meritaidolla on käytössä varhaisen välittämisen malli. Mallin avulla työyhteisössä otetaan puheeksi erilaiset työntekoon ja työkykyyn vaikuttavat ongelmat mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tavoitteena on vähentää sairauspoissaolojen ja työkyvyttömyyseläkkeiden määrää sekä tukea työntekijöiden työhyvinvointia. Meritaito tarjoaa henkilöstölleen liikunta- ja kulttuurikortin, jonka arvo on vuositasolla 200 euroa henkilöä kohden. Kortti oli vuonna 2015 käytössä noin 90 prosentilla henkilöstöstä. Yhtiön Vili-toimikunta on lisäksi järjestänyt työntekijöille mahdollisuuksia osallistua erilaisiin liikuntatapahtumiin. Kevään Meritaito-päivillä henkilöstölle tarjottiin monipuolisia mahdollisuuksia kokeilla eri liikuntamuotoja. Vuonna 2015 sairauspoissaolojen määrä aleni merkittävästi. Sama koskee myös työkyvyttömyyseläkkeitä. Meritaidolla oli vuonna 2015 käynnissä sekä TYK-kuntoutus, johon osallistui 8 työntekijää, että ASLAK-kuntoutus, johon osallistui 10 työntekijää.

20 20 Työterveys ja työturvallisuus Meritaito toimii työterveys- ja turvallisuusasioissa OHSAS työterveys- ja työturvallisuusjärjestelmän mukaisesti. Meritaidossa sattui vuonna työtapaturmaa. Työtapaturmista johtuvia sairauspoissaolopäiviä oli yhteensä 288. Työhön liittyviä kuolemantapauksia ei ollut. Vuonna 2015 yhtiön henkilöstö oli yhteensä arkipäivää sairauden takia pois töistä. Luku sisältää myös tapaturmista johtuvat sairauspoissaolot. Pitkiä yli kuukauden mittaisia sairauslomia oli 14 henkilöllä. Työtapaturmia käsitellään poikkeamina. Vuonna 2015 järjestettiin myös erillinen kampanja, jonka tarkoituksena oli motivoida henkilöstöä ilmoittamaan ns. läheltä piti tapauksista ja vaarahavainnoista. Työturvallisuustietoutta jaetaan myös multimediapohjaisten verkkokurssien kautta. Teemoina olivat: Ilmoita vaarasta (ns. lähetä piti tilanteet) Käsien suojaaminen Tikasturvallisuus Työturvallisuuslaki tutuksi esimiehille ja työsuojelutoimikunnalle Vuonna 2015 yksi henkilö jäi työkyvyttömyyseläkkeelle. Tapaturmat Tapaturmien määrä Tapaturmataajuus 1) 37,4 39,9 55,9 59,6 Tapaturmataajuus 2) 18,7 21,3 13,3 21,9 Tapaturmista johtuvat sairauspoissaolopäivät 288 3) ) Tapaturmien määrä miljoonaa työtuntia kohden. 2) Tapaturmataajuus, kun poissaolopäiviä on vähintään 4. 3) Yhdessä tapauksessa sairauspoissaolopäiviä oli 216. Sairauspoissaolot Sairauspoissaolopäiviä (arkipäiviä), yhteensä Henkilöä kohden, arkipäiviä 7,6 8,7 14,7 16,6 Sairauspoissaoloprosentti 1) 3,0 % 3,5 & 5,9 % 6,6 % Yli kuukauden pituisia sairauspoissaoloja ) Sairauspäivien osuus ns. teoreettisesta työajasta

21 21 Ympäristövastuu Pienennämme toimintamme aiheuttamia ympäristöhaittoja Meritaidon toiminnan tavoitteena on tuottaa palveluja ja tietoa, joiden avulla voidaan luoda ja toteuttaa toimintamalleja ja käytäntöjä, jotka ehkäisevät ennalta ympäristöhaittojen syntymistä ja pienentävät riskiä. Ympäristövastuun kantaminen kuuluu yhtiön strategisiin tavoitteisiin. Meritaito pyrkii palvelutuotannossaan korkealaatuiseen työsuorituksen lisäksi myös ympäristöä säästävään työsuoritukseen. Ympäristöä säästävään toimintaan ohjaa Meritaidolla käytössä oleva ISO ympäristöjärjestelmä. Meritaito on asettanut ympäristötavoitteita, joiden toteutumista seurataan säännöllisesti. Ympäristökatselmuksen avulla on arvioitu Meritaito Oy:n nykytila ympäristöasioissa. Katselmuksen päämääränä on kaikkien organisaation toimintojen, tuotteiden ja palveluiden ympäristönäkökohtien tarkastelu. Katselmuksen tuloksia on hyödynnetty määritettäessä ympäristöjärjestelmän laajuutta, luotaessa tai parannettaessa ympäristöpolitiikkaa, sekä pisteytettäessä merkittäviä ympäristönäkökohtia. ympäristövastaavat, jotka huolehtivat ja valvovat paikallisesti ympäristövastuiden toteutumisesta. Meritaidossa ei ollut vuonna 2015 yhtään ympäristöhaittoihin liittyvää läheltä piti- tapahtumaa, riskihavaintoa, toteutunutta tapahtumaa tai asiakkaan reklamaatiota. Ympäristötavoitteet: 1. Keskeisten palvelujemme tavoitteena on tuottaa palveluja, joiden avulla voidaan ennalta ehkäistä ympäristöhaittojen syntymistä ja pienentää ympäristöriskiä. 2. Meritaito tuntee toimintansa ympäristövaikutukset ja on sitoutunut niiden pienentämiseen. 3. Meritaidossa on käytössä sertifioitu ISO mukainen ympäristöjärjestelmä. 4. Henkilöstömme tietämys ja osaamisen taso ympäristöasioissa on korkea. Meritaidon toimipisteisiin, tukikohtiin ja aluksille on nimetty Meritaidon ympäristöjärjestelmä muodostuu seuraavista osista: 1. Yhtiön hallituksen hyväksymä toimintapolitiikka, joka sisältää yhtiön ympäristötavoitteet. 2. Ympäristökatselmus, jossa on tarkasteltu Meritaidon toiminnan vaikutukset ympäristöön ja ympäristöasioiden järjestämisen nykytila. 3. Toiminnan ympäristövaikutusten arviointi, joka pohjautuu ympäristökatselmukseen ja jossa on arvioitu Meritaidon mahdollisuuksia vaikuttaa toimintansa ympäristövaikutuksiin sekä eri osatekijöiden merkittävyyttä. 4. Määrävälein laadittava toimintasuunnitelma, jonka pohjautuu edellisiin asiakirjoihin ja jonka yhtenä osana ovat toimenpiteet ympäristötavoitteiden saavuttamiseksi. 5. Pysyvä osa ympäristöjärjestelmää on toiminnan ympäristökuormituksen seuranta, jonka keskeisen osan muodostaa kulutuksen ja toiminnan tuottaman jätemäärän seuranta

22 22 Vuoden 2015 ympäristötavoitteet: Tavoite 1: Vähennetään yhtiön sähköenergian vuotuista kokonaiskulutusta 5 %. Lähtökohtana on vuoden 2014 kokonaiskulutus (kwh) Väyläalukset Merenmittausretkikunnat Tukikohdat ym Yhteensä kwh kwh Tavoite toteutui, mutta luvut eivät ole täysin vertailukelpoisia. Yhtiö otti käyttöön vuoden 2014 lopulla uuden raportointijärjestelmän ja voi olla, että aikaisemmissa tiedoissa on ollut päällekkäisyyksiä. Tavoite 2: Vähennetään yhtiön alus- ja venekaluston polttoaineen kulutusta 5 %. Mittarina on kalustoyksikökohtaisesti ajotunteihin suhteutettu kokonaiskulutus vuonna Väyläalukset 105,9 l/t 142,5 l/t Merenmittausalukset: Airisto 60,7 l/t 65,4 l/t Kaiku 37,5 l/t 32,1 l/t Tavoite täyttyi väyläalusten ja merenmittausalus Airiston osalta. Venekaluston osalta vertailutietoa ei ole käytettävissä. Polttoaineiden kokonaiskulutus yhtiössä oli litraa. Yhtiössä siirryttiin vuonna 2015 uuteen raportointijärjestelmään, joka kerää tarkempaa tietoa tukikohdittain polttoaineen kulutuksesta. Tämä helpottaa jatkossa vertailua. Tavoite 3: Väylänhoidossa aiheutettujen haitallisten ympäristövaikutusten vähentäminen (peräaallot, rantautumiset, linnuston häirintä). Mittarina käytetään saatuja huomautuksia (sähköpostit, reklamaatiot, valitukset), 0 kpl. Tavoite toteutui; Ei huomautuksia eikä reklamaatioita. Tavoite 4: Väyläsuunittelussa otetaan huomioon toteuttamisesta syntyvät haitalliset ympäristövaikutukset ja niiden minimoiminen. Tavoitteena on yhtiölle kielteisen julkisuuden välttäminen. Mittarina on kielteiset mediaosumat ja tavoitteena kielteisiä mediahuomioita, 0 kpl. Tavoite toteutui; Ei kielteisiä mediahuomioita. Tavoite 5: Kanavien käytössä ja kunnossapidossa töiden suunnittelussa otetaan huomioon työnaikaiset haitalliset ympäristövaikutukset ja pyritään niiden minimoimiseen. Tavoitteena on yhtiölle kielteisen julkisuuden välttäminen. Mittarina on kielteiset mediaosumat ja tavoitteena kielteisiä mediahuomioita, 0 kpl. Tavoite toteutui; Ei kielteistä mediahuomiota.

3. Edellisen tilikauden tuloslaskelma tai tuloslaskelman yhteenveto sekä tase.

3. Edellisen tilikauden tuloslaskelma tai tuloslaskelman yhteenveto sekä tase. 1. Yhtiön nimi sekä valtion omistus- ja äänivaltaosuus. HAUS kehittämiskeskus Oy Suomen valtio omistaa koko osakekannan. 2. Yhtiöjärjestyksen toimialapykälä. 2 Yhtiön toimiala Yhtiö toimii julkisia hankintoja

Lisätiedot

Yhteiskuntavastuuraportti 2017 MERITAITO YHTEISKUNTAVASTUURAPORTTI 2017

Yhteiskuntavastuuraportti 2017 MERITAITO YHTEISKUNTAVASTUURAPORTTI 2017 1 Yhteiskuntavastuuraportti 2017 Sisältö 2 Yritysvastuu... 3 Vesialueiden vastuullinen monitaitaja.... 4 Strategiamme.... 5 Yhteiskuntavastuu sisäänrakennettu osa johtamista.... 6 Erotumme korkealla laadulla....

Lisätiedot

YRITYKSEN NIMI KUNNOSSA EI KUNNOSSA EI KOSKE YRITYSTÄ

YRITYKSEN NIMI KUNNOSSA EI KUNNOSSA EI KOSKE YRITYSTÄ YRITYKSEN NIMI KUNNOSSA EI KUNNOSSA EI KOSKE YRITYSTÄ Johtajuus Yrityksessä on johtoryhmä/tiimi, jonka toiminnasta on näyttöä (pöytäkirjat) Henkilöstölle on perehdytetty yrityksen toimintatapa laatuun,

Lisätiedot

Yhteiskuntavastuuraportti

Yhteiskuntavastuuraportti raportti 2014 Huhtikuu 2015 2 Sisällys Yritysvastuu 3 Meritaito Oy kantaa vastuuta meriympäristöstä 3 Yhteiskuntavastuu sisäänrakennettu osa johtamista 3 Erotumme korkealla laadulla 4 Turvallisuus on keskeinen

Lisätiedot

Q1-Q4 2013 Q4 2013 Q4 2012

Q1-Q4 2013 Q4 2013 Q4 2012 Atria Oyj Tilinpäätös 1.1. 31.12. Toimitusjohtaja Juha Gröhn Atria-konserni Katsaus 1.1.-31.12. Milj. *Kertaluonteiset erät, jotka sisältyvät raportoituun liikevoittoon Q1- Q1- Liikevaihto 360,6 360,6

Lisätiedot

Yhteiskuntavastuuraportti 2016 MERITAITO YHTEISKUNTAVASTUURAPORTTI 2016

Yhteiskuntavastuuraportti 2016 MERITAITO YHTEISKUNTAVASTUURAPORTTI 2016 1 Yhteiskuntavastuuraportti 2016 SISÄLTÖ 2 Yritysvastuu...3 Meritaito Oy kantaa vastuuta meriympäristöstä...4 Yhteiskuntavastuu sisäänrakennettu osa johtamista...4 Erotumme korkealla laadulla...5 Laatutavoitteet...5

Lisätiedot

Oriola KD Oyj:n yhtiökokous 2011

Oriola KD Oyj:n yhtiökokous 2011 Oriola KD Oyj:n yhtiökokous 2011 Toimitusjohtajan katsaus Eero Hautaniemi 6.4.2011 Keskittyminen lääkkeiden vähittäis ja tukkukauppaan 2006 2011 Vähittäiskauppa Ruotsi Suomi Baltia Pohjoismaat ja Baltia

Lisätiedot

TASA- ARVOSUUNNITELMA

TASA- ARVOSUUNNITELMA TASA- ARVOSUUNNITELMA Kaupunginhallituksen 2.10.2012 165 hyväksymä Haapajärven kaupungin tasa-arvosuunnitelma Tasa-arvolain 6a.n mukaan tasa-arvosuunnitelma on selvitys työpaikan tasaarvotilanteesta ja

Lisätiedot

Securitas-yhtiöt. Henkilöstöraportti 2008

Securitas-yhtiöt. Henkilöstöraportti 2008 Securitas-yhtiöt Henkilöstöraportti 28 2 Securitas-yhtiöt Arvoisa lukija Securitas yhtiöissä on julkaistu henkilöstöraporttia vuodesta 21 lähtien. Vuonna 28 henkilöstön määrä oli jälleen kasvussa. Henkilöstö

Lisätiedot

Vastausten ja tulosten luotettavuus. 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen

Vastausten ja tulosten luotettavuus. 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen Vastausten ja tulosten luotettavuus Vastaukset 241 vastausta noin 10 %:n vastausprosentti tyypillinen Kansainväliset IT:n hallinnan hyvät käytännöt. Luotettavuusnäkökohdat Kokemukset ja soveltamisesimerkit

Lisätiedot

AINA GROUPIN OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-KESÄKUU 2010. ICT-liiketoiminnan organisaatio uudistettiin Medialiiketoiminnan positiivinen kehitys jatkuu TIEDOTE

AINA GROUPIN OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-KESÄKUU 2010. ICT-liiketoiminnan organisaatio uudistettiin Medialiiketoiminnan positiivinen kehitys jatkuu TIEDOTE 1(5) Hallinto ja viestintä 222222222222222222 Katri Pietilä AINA GROUPIN OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-KESÄKUU 2010 ICT-liiketoiminnan organisaatio uudistettiin Medialiiketoiminnan positiivinen kehitys jatkuu

Lisätiedot

STT Viestintäpalvelut Oy ProCom Viestinnän ammattilaiset ry. Viestinnän mittaamisen tila suomalaisissa organisaatioissa 2.2.2016

STT Viestintäpalvelut Oy ProCom Viestinnän ammattilaiset ry. Viestinnän mittaamisen tila suomalaisissa organisaatioissa 2.2.2016 STT Viestintäpalvelut Oy ProCom Viestinnän ammattilaiset ry Viestinnän mittaamisen tila suomalaisissa organisaatioissa 2.2.2016 Johdanto STT Viestintäpalvelut Oy ja ProCom ry tutkivat viestinnän mittaamisen

Lisätiedot

TERVETULOA TITANIUM OYJ:N VARSINAISEEN YHTIÖKOKOUKSEEN

TERVETULOA TITANIUM OYJ:N VARSINAISEEN YHTIÖKOKOUKSEEN TERVETULOA TITANIUM OYJ:N VARSINAISEEN YHTIÖKOKOUKSEEN 19.4.2018 Toimitusjohtajan katsaus Hoivakiinteistöjen, asuntojen ja varainhoidon asiantuntija Titanium on suomalainen, pankkiryhmistä riippumaton

Lisätiedot

Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille. Huhtikuu 2011

Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille. Huhtikuu 2011 Code of Conduct - Toimintaohjeistus Toimittajille Huhtikuu 2011 JOHDANTO Sodexon periaatteisiin liiketoiminnassa kuuluu korkeat eettiset standardit. Tämän vuoksi olemme laatineet Code of Conduct, toimintaohjeistuksen

Lisätiedot

Sisäisen tarkastuksen ohje

Sisäisen tarkastuksen ohje Sisäisen tarkastuksen ohje Kuntayhtymähallitus 17.3.2009 SISÄLLYSLUETTELO 1 TARKOITUS JA PERIAATTEET 3 2 TEHTÄVÄT JA ARVIOINTIPERUSTEET 3 3 ASEMA, TOIMIVALTA JA TIETOJENSAANTIOIKEUS 3 4 AMMATILLINEN OSAAMINEN

Lisätiedot

Kamux Puolivuosikatsaus tammi kesäkuu 2019

Kamux Puolivuosikatsaus tammi kesäkuu 2019 Kamux Puolivuosikatsaus tammi kesäkuu 2019 23.8.2019 Toimitusjohtaja Juha Kalliokoski Talousjohtaja Marko Lehtonen Sisältö Puolivuosikatsaus 2019 Q2/2019 lyhyesti Taloudellinen kehitys Näkymät ja taloudelliset

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

Osavuosikatsaus Tammi-syyskuu 2014 27.10.2014 Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund

Osavuosikatsaus Tammi-syyskuu 2014 27.10.2014 Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund Osavuosikatsaus Tammi-syyskuu 2014 Talous- ja rahoitusjohtaja Kesko Oyj:n toimitusjohtajaksi Mikko Helander Kesko Oyj:n hallitus on nimittänyt Kesko Oyj:n toimitusjohtajaksi ja Keskokonsernin pääjohtajaksi

Lisätiedot

SISÄLTÖ. 1 RISKIENHALLINTA... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2 Riskienhallinta... 3 1.3 Riskienhallinnan tehtävät ja vastuut... 4 1.4 Riskienarviointi...

SISÄLTÖ. 1 RISKIENHALLINTA... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2 Riskienhallinta... 3 1.3 Riskienhallinnan tehtävät ja vastuut... 4 1.4 Riskienarviointi... RHK Ohje riskienhallinnasta 2 SISÄLTÖ 1 RISKIENHALLINTA... 3 1.1 Yleistä... 3 1.2 Riskienhallinta... 3 1.3 Riskienhallinnan tehtävät ja vastuut... 4 1.4 Riskienarviointi... 5 RH Ohje riskienhallinnasta

Lisätiedot

KONEEN TALOUDELLINEN KATSAUS tammikuuta 2006 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja

KONEEN TALOUDELLINEN KATSAUS tammikuuta 2006 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja KONEEN TALOUDELLINEN KATSAUS 2005 27. tammikuuta 2006 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja Strategia KONE tuo asiakkailleen kilpailuetua innovatiivisilla palveluillaan ja ratkaisuillaan. Samalla KONEen tuotteet

Lisätiedot

Danske Bank Oyj -konsernin palkitsemisraportti vuodelta 2012

Danske Bank Oyj -konsernin palkitsemisraportti vuodelta 2012 Danske Bank Oyj -konsernin palkitsemisraportti vuodelta 2012 1 Danske Bank Oyj -konsernin palkitsemisperiaatteet perustuvat Danske Bank -konsernissa noudettaviin periaatteisiin, joiden lähtökohtana on

Lisätiedot

PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS

PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 015 Evli Pankki Oyj PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 2015 2 Evli noudattaa Arvopaperimarkkinayhdistys ry:n Suomen listayhtiöiden hallinnointikoodia. Tämä palkka- ja palkkioselvitys on laadittu hallinnointikoodin

Lisätiedot

KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA

KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA Hyväksytty kaupunginhallituksessa 18.5. 1 JOHDANTO Henkilöstöohjelmalla tuetaan Kokkolan kaupunkistrategian toteuttamista. Henkilöstöohjelmalla tuodaan näkyväksi kaupunkistrategian

Lisätiedot

LIITE 2 HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2013

LIITE 2 HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2013 LIITE 2 HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2013 1 SISÄLLYSLUETTELO 1.1 Johdanto... 3 1.2 Henkilöstön määrä... 3 1.2.1 Koko- ja osa-aikaisen henkilöstön määrä... 3 1.2.2 Vakinaisen ja määräaikaisen henkilöstön määrä...

Lisätiedot

Osaamisen kehittymisen arviointi. Leena Nuuttila, henkilöstön kehittämispäällikkö Helsingin Energia ESR-Futurex hankkeen seminaari 6.6.

Osaamisen kehittymisen arviointi. Leena Nuuttila, henkilöstön kehittämispäällikkö Helsingin Energia ESR-Futurex hankkeen seminaari 6.6. Osaamisen kehittymisen arviointi Leena Nuuttila, henkilöstön kehittämispäällikkö Helsingin Energia ESR-Futurex hankkeen seminaari 6.6.2012 Helsinki Helsingin Energia Yksi Suomen suurimmista energiayrityksistä.

Lisätiedot

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA

JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA JOKILAAKSOJEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄN TASA-ARVO- ja YHDENVERTAISUUSSUUNNITELMA Hyväksytty hallituksessa 30.05.2013 43 Sisällysluettelo 1 JOHDANTO... 3 2 TASA-ARVOSUUNNITELMAN TARKOITUS JA TAVOITE... 3 3 TASA-ARVOKYSELYN

Lisätiedot

Tampereen Ateria Liikelaitoksen toimintasääntö 1.8.2015

Tampereen Ateria Liikelaitoksen toimintasääntö 1.8.2015 Tampereen Ateria Liikelaitoksen toimintasääntö 1.8.2015 Toimitusjohtajan päätös 1.7.2015 136 1.7.2015 Tampereen Ateria Sisältö Organisaatio Liiketoiminta-alueen/tukitoiminnon päällikön tehtävät Liiketoiminta-alueiden

Lisätiedot

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Kaupunginhallitus 31.03.2014 Sivu 1 / 1

Espoon kaupunki Pöytäkirja 94. Kaupunginhallitus 31.03.2014 Sivu 1 / 1 Kaupunginhallitus 31.03.2014 Sivu 1 / 1 1405/01.00.02/2014 94 Henkilöstökertomus vuodelta 2013 Valmistelijat / lisätiedot: Jere Kunnas, puh. 046 877 3285 etunimi.sukunimi@espoo.fi Päätösehdotus Kaupunginjohtaja

Lisätiedot

Riskienhallinta- ja turvallisuuspolitiikka

Riskienhallinta- ja turvallisuuspolitiikka Riskienhallinta- ja turvallisuuspolitiikka Tavoite Riskienhallinta ja turvallisuustyö toiminnan jatkuvuuden, tehokkuuden ja häiriöttömyyden varmistajana. Riskienhallinta ja turvallisuustyö strategian mahdollistajana.

Lisätiedot

TYÖHYVINVOINNIN OHJAUSJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN

TYÖHYVINVOINNIN OHJAUSJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN PUUSTELLI GROUP OY LOPPURAPORTTI TYÖHYVINVOINNIN OHJAUSJÄRJESTELMÄN KEHITTÄMINEN Laatija: Timo Hemmilä, Hemcon Oy Päiväys: Luottamuksellisuus: julkinen Hyväksynyt: Tarmo Vesimäki, Puustelli Group Oy Projektin

Lisätiedot

Revenion kuulumisia TOIMITUSJOHTAJA OLLI-PEKKA SALOVAARA

Revenion kuulumisia TOIMITUSJOHTAJA OLLI-PEKKA SALOVAARA Revenion kuulumisia 20.9.201 TOIMITUSJOHTAJA OLLI-PEKKA SALOVAARA H1/201: Liikevaihto jatkoi kasvuaan toisella neljänneksellä ja oli lähes 20 % vertailukautta suurempi, liiketulos kasvoi lähes 13 % Myynti

Lisätiedot

Palkka- ja palkkioselvitys 2013

Palkka- ja palkkioselvitys 2013 PALKKA- JA PALKKIOSELVITYS 2013 1 Palkka- ja palkkioselvitys 2013 Cargotecin palkka- ja palkkioselvityksessä esitetään yhtiön palkka- ja palkitsemisperiaatteet sekä maksetut palkkiot hallituksen jäsenille,

Lisätiedot

Henkilöstösuunnitelma 2016

Henkilöstösuunnitelma 2016 Henkilöstösuunnitelma 2016 Yt-toimikunta 16.11.2015 Kunnahallitus 16.11.2015 Kunnanvaltuusto 30.11.2015 1 SISÄLLYS 1. Henkilöstösuunnitelman tavoite... 3 2. Henkilöstöpoliittiset linjaukset... 3 3. Työvoimatarpeen

Lisätiedot

Kuntaliiton ajankohtaiset. Kirsi Rontu

Kuntaliiton ajankohtaiset. Kirsi Rontu Kuntaliiton ajankohtaiset Kirsi Rontu Kuntalain kokonaisuudistus Hallitus antoi esityksensä uudeksi kuntalaiksi Eduskunta hyväksyi 13.3.2015 uuden kuntalain ja siihen liittyvät lait. Uusi kuntalaki on

Lisätiedot

Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 2015. Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund 29.4.2015

Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 2015. Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund 29.4.2015 Osavuosikatsaus Tammi-maaliskuu 2015 Talous- ja rahoitusjohtaja Jukka Erlund 29.4.2015 1 Keskeiset tapahtumat Päivittäistavarakaupan myynti kasvoi hieman ja kannattavuus säilyi hyvällä tasolla Rauta- ja

Lisätiedot

BELTTON-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS 1.1. Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE 12.11.2003, klo 9.00 BELTTON-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.9.

BELTTON-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS 1.1. Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE 12.11.2003, klo 9.00 BELTTON-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 30.9. Julkaistu: 2003-11-12 08:00:20 CET Wulff - neljännesvuosikatsaus BELTTON-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS 1.1 Beltton-Yhtiöt Oyj PÖRSSITIEDOTE 12.11.2003, klo 9.00 BELTTON-YHTIÖT OYJ:N OSAVUOSIKATSAUS 1.1.

Lisätiedot

Palkitsemisen tila ja muutos Suomessa 2008

Palkitsemisen tila ja muutos Suomessa 2008 Palkitsemisen tila ja muutos Suomessa 2008 Toteuttajat: Tutkijat Aino Salimäki & Tina Sweins Tutkimusassistentit Jouko Heiskanen & Antti Salimäki Ohjaajat: Professorit Matti Vartiainen & Tomi Laamanen

Lisätiedot

ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE

ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Sosiaali- ja terveystoimen esikunnan 2.2.1 1 (5) ESPOON KAUPUNGIN SOSIAALI- JA TERVEYSTOIMEN TOIMIALAN ESIKUNNAN TOIMINTAOHJE Perusturvajohtaja 20.12.2012 Voimaan 1.1.2013 Perusturvajohtaja 24.2.2014 Voimaan

Lisätiedot

KONTIOLAHDEN SEURAKUNTA. Tilinpäätös 2015

KONTIOLAHDEN SEURAKUNTA. Tilinpäätös 2015 KONTIOLAHDEN SEURAKUNTA Tilinpäätös 2015 Soile Luukkainen 3.6.2016 1 KONTIOLAHDEN SEURAKUNTA Tilikauden tuloksen muodostuminen 2015 3.6.2016 Soile Luukkainen 2 Tilinpäätös 2015 Toimintatuotot 201.160,30

Lisätiedot

Kamux Puolivuosikatsaus tammi kesäkuu 2018

Kamux Puolivuosikatsaus tammi kesäkuu 2018 Kamux Puolivuosikatsaus tammi kesäkuu 218 23.8.218 Toimitusjohtaja Juha Kalliokoski Talousjohtaja Tapio Arimo Sisältö Puolivuosikatsaus 218 Q2/218 lyhyesti Taloudellinen kehitys Näkymät ja taloudelliset

Lisätiedot

Henkilöstön hyvinvointia, työkykyä ja osaamista ylläpitävä toiminta

Henkilöstön hyvinvointia, työkykyä ja osaamista ylläpitävä toiminta Henkilöstön hyvinvointia, työkykyä ja osaamista ylläpitävä toiminta 2016 Naantalin kaupunki panostaa työhyvinvointiin Työterveyshuolto on kattava Lakisääteinen työterveyshuolto (lakisääteiset terveystarkastukset,

Lisätiedot

Talousjohtajan näkökulma yritysvastuuseen. Jari Mäntylä Talousjohtaja, Skanska Oy Ratkaisun paikka 12.5.2015

Talousjohtajan näkökulma yritysvastuuseen. Jari Mäntylä Talousjohtaja, Skanska Oy Ratkaisun paikka 12.5.2015 Talousjohtajan näkökulma yritysvastuuseen Jari Mäntylä Talousjohtaja, Skanska Oy Ratkaisun paikka 1 Me olemme Skanska Skanska AB listattu Tukholman pörssiin (NASDAQ) Liikevaihto 2014 lähes 16 miljardia

Lisätiedot

Valtioneuvoston kanslia/omistajaohjausosasto

Valtioneuvoston kanslia/omistajaohjausosasto 2.5.2011 1 (6) Valtioneuvoston kanslia/omistajaohjausosasto Viite: Valtio-omisteisten yhtiöiden johdon palkitsemisesta annettu ohjeistus Asia: Meritaito Oy:n palkitsemista koskevat tiedot 1. a) Yhtiön

Lisätiedot

Laittoman ja tullivapaan rajatuonnin vaikutus Itä-Suomen huoltoasemaverkostoon. Pellervon taloustutkimus Paula Horne, Jyri Hietala, Anna-Kaisa Rämö

Laittoman ja tullivapaan rajatuonnin vaikutus Itä-Suomen huoltoasemaverkostoon. Pellervon taloustutkimus Paula Horne, Jyri Hietala, Anna-Kaisa Rämö Laittoman ja tullivapaan rajatuonnin vaikutus Itä-Suomen huoltoasemaverkostoon Pellervon taloustutkimus Paula Horne, Jyri Hietala, Anna-Kaisa Rämö Yleistä selvityksestä Tässä esityksessä kuvataan hankkeen

Lisätiedot

TIEDOTE 14.11.2011. Medialiiketoiminnan liikevaihto ja kannattavuus pysyvät viime vuoden tasolla.

TIEDOTE 14.11.2011. Medialiiketoiminnan liikevaihto ja kannattavuus pysyvät viime vuoden tasolla. 1 (5) Hallinto ja viestintä Katri Pietilä AINA GROUPIN OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-SYYSKUU 2011 Konserni Operatiivinen tulos parantunut lähes 4 milj. euroa Hallituksen puheenjohtajaksi Panu Ala-Nikkola Konserniin

Lisätiedot

HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto

HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus Kaupunginvaltuusto HANKINTASTRATEGIA Kaupunginhallitus 23.1.2017 Kaupunginvaltuusto 30.1.2017 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 STRATEGISET ARVOT... 3 Avoimuus... 3 Kestävä kasvu... 3 Kuntalaislähtöisyys... 3 Uudistumisvalmius... 3

Lisätiedot

Osavuosikatsaus 1.7. - 30.9.2001

Osavuosikatsaus 1.7. - 30.9.2001 Osavuosikatsaus 1.7. - 30.9.2001 1 Elisan kasvu jatkui ja taloudellinen asema säilyi hyvänä Valitun strategian mukainen ohjelma eteni Osakevaihtotarjous Soonin osakkeenomistajille toteutui, Elisan omistus

Lisätiedot

Henkilöstösuunnitelma 2016

Henkilöstösuunnitelma 2016 Henkilöstösuunnitelma 2016 Yhtymähallitus 21.6.2016 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Henkilöstösuunnittelulle asetetut tavoitteet... 2 3 Nykyinen henkilöstömäärä... 2 4 Henkilöstön ikärakenne... 2 5

Lisätiedot

Oriola KD Oyj Tammi kesäkuu 2011. Eero Hautaniemi toimitusjohtaja 4.8.2011

Oriola KD Oyj Tammi kesäkuu 2011. Eero Hautaniemi toimitusjohtaja 4.8.2011 Oriola KD Oyj Tammi kesäkuu 2011 Eero Hautaniemi toimitusjohtaja 4.8.2011 Avainlukuja tammi kesäkuu 2011 1 6/11 1 6/10 Muutos % Q2/11 Q2/10 Muutos % Liikevaihto, Me 1066 903 18 % 536 487 10 % Liiketulos,

Lisätiedot

Uudenmaan PK-yritysten kehittäminen -kysely. Helmikuu 2010

Uudenmaan PK-yritysten kehittäminen -kysely. Helmikuu 2010 Uudenmaan PK-yritysten kehittäminen -kysely Helmikuu 2010 Kyselyn taustaa ELY-keskus tukee yrityksiä tarjoamalla neuvonta-, kehittämis- ja rahoituspalveluja. ELYkeskuksen tavoitteena on jatkuvasti kehittää

Lisätiedot

INLOOK GROUP OY. Toimintakertomus tilikaudelta 1.10.2012-30.9.2013

INLOOK GROUP OY. Toimintakertomus tilikaudelta 1.10.2012-30.9.2013 1 INLOOK GROUP OY Toimintakertomus tilikaudelta 1.10.2012-30.9.2013 Toimintaympäristö Päättyneellä tilikaudella kotimaan rakentavat liiketoiminnot pystyivät ylläpitämään volyyminsa ja kannattavuutensa

Lisätiedot

Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja

Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja Pyhäjärven kaupungin 100 % tytäryhtiö Rekisteröity 6/2013 Yhtiön toiminta-ajatuksena on omistaa, vuokrata ja rakentaa tietoliikenneverkkoja ja tuottaa tietoliikennepalveluita Pyhäjärven ja Kärsämäen kuntien

Lisätiedot

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä

Turun kaupungin tietohallintostrategia Tiivistelmä Turun kaupungin tietohallintostrategia 2017 2021 Tiivistelmä Tietohallintostrategian tavoitteet ja linjaukset Tietohallintostrategian tavoitteet 1. Toimintamme on avointa ja läpinäkyvää. 6. Vauhditamme

Lisätiedot

KONEen taloudellinen katsaus 2005. Matti Alahuhta, toimitusjohtaja

KONEen taloudellinen katsaus 2005. Matti Alahuhta, toimitusjohtaja KONEen taloudellinen katsaus 2005 Matti Alahuhta, toimitusjohtaja Toimialan kehitys tilikaudella Uusien laitteiden markkinat yhä kasvussa Aasiassa Modernisoinnin kasvu vahvistui Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET

SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET P A I M I O N K A U P U N K I SISÄISEN VALVONNAN PERUSTEET Hyväksytty kaupunginvaltuustossa 12.2.2015 11 Voimaan 1.3.2015 alkaen 1 Sisällysluettelo Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala... 3 Sisäisen valvonnan

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET

MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET Ohje - Sivu 1/5 MÄNTSÄLÄN KUNNAN HANKINTOJEN STRATEGISET TAVOITTEET 2017-2019 Hyväksytty: Kh 12.6.2017 / 7 Ohje - Sivu 2/5 Mäntsälän kunnan hankintojen strategiset tavoitteet 2017-2019 1. Johdanto 1.1

Lisätiedot

Palvelussuhde 31.12. Miehet Naiset Yhteensä Muutos-% ed. vuodesta

Palvelussuhde 31.12. Miehet Naiset Yhteensä Muutos-% ed. vuodesta 1 2 Johdanto Kaupunginhallitus hyväksyi Alavuden kaupungin henkilöstöohjelman 2015 2020 kokouksessaan 18.5.2015. Henkilöstötyön tavoitteena on, että Alavuden kaupunki on houkutteleva ja vastuullinen työnantaja,

Lisätiedot

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Hyväksytty: kaupunginvaltuusto xx.xx.2014 xx

Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Hyväksytty: kaupunginvaltuusto xx.xx.2014 xx Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan perusteet Hyväksytty: kaupunginvaltuusto xx.xx.2014 xx 2 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala Kuntalain 13 :n mukaan valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin

Lisätiedot

Tervetuloa yhtiökokoukseen 13.4.2015 Pääjohtaja Mikko Helander

Tervetuloa yhtiökokoukseen 13.4.2015 Pääjohtaja Mikko Helander Liite 5 Kesko Oyj:n varsinaisen yhtiökokouksen pöytäkirjaan 1/2015 Tervetuloa yhtiökokoukseen 13.4.2015 Pääjohtaja Mikko Helander Keskeiset tapahtumat 2014 Kannattavuus pysyi vahvalla tasolla Ruokakaupassa

Lisätiedot

Suuntana parempi työelämä Työterveyshuolto työpaikan hyvinvoinnin tukena

Suuntana parempi työelämä Työterveyshuolto työpaikan hyvinvoinnin tukena Suuntana parempi työelämä Työterveyshuolto työpaikan hyvinvoinnin tukena, asiantuntija, FM Työelämäryhmän loppuraportti Työterveysyhteistyön kehittäminen Työnantajan, työterveyshuollon ja työntekijän tiivis

Lisätiedot

Kamux tilinpäätöstiedote 2018

Kamux tilinpäätöstiedote 2018 Kamux tilinpäätöstiedote 218 1.3.219 Toimitusjohtaja Juha Kalliokoski Talousjohtaja Tapio Arimo Sisältö Vuosikatsaus 218 Q4 ja 218 lyhyesti Taloudellinen kehitys Näkymät ja taloudelliset tavoitteet Yhteenveto

Lisätiedot

Yhtiökokous 19.4.2011

Yhtiökokous 19.4.2011 Yhtiökokous 19.4.2011 Toimitusjohtajan katsaus Visio Marimekko on maailman arvostetuin kuviosuunnittelija ja yksi kiehtovimmista designbrändeistä. Strategian kulmakivet 1-12/2010 8.2.2011 Marimekon kangaspainon

Lisätiedot

Virastojen ja vapaa-ajan palvelujen tuki. toimistoissa sosiaali- ja terveysasemilla harrastus-, kulttuuri- ja liikuntatiloissa kirjastoissa

Virastojen ja vapaa-ajan palvelujen tuki. toimistoissa sosiaali- ja terveysasemilla harrastus-, kulttuuri- ja liikuntatiloissa kirjastoissa Tampereen Voimia Liikelaitoksen toimintasääntö 1 Organisaatio Ateria- ja puhtauspalvelutoiminta on organisoitu liiketoiminta-alueille asiakaslähtöisesti. Liiketoiminta-alueita ovat lasten ja nuorten palveluiden

Lisätiedot

EETTISET OHJEET MUNKSJÖ OYJ (YRITYSTUNNUS 2480661-5) Hyväksytty hallituksen kokouksessa 13. toukokuuta 2013

EETTISET OHJEET MUNKSJÖ OYJ (YRITYSTUNNUS 2480661-5) Hyväksytty hallituksen kokouksessa 13. toukokuuta 2013 EETTISET OHJEET MUNKSJÖ OYJ (YRITYSTUNNUS 2480661-5) Hyväksytty hallituksen kokouksessa 13. toukokuuta 2013 Tekijä: Åsa Fredriksson Laadittu: 24. helmikuuta 2013 Tarkistettu: 10. syyskuuta 2014 Versio:

Lisätiedot

HENKILÖSTÖRAPORTTI 2012

HENKILÖSTÖRAPORTTI 2012 HENKILÖSTÖRAPORTTI 2012 2 Sisällys 1 Toimintavuosi 2012... 3 2 Tunnusluvut... 3 2.1 Henkilöstön määrä ja rakenne... 3 2.2 Henkilöstön ikä... 3 2.3 Palvelussuhteen pituus... 4 2.4 Vaihtuvuus... 4 2.5 Eläkeelle

Lisätiedot

TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013. 26.3.2014 Johanna Lamminen

TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013. 26.3.2014 Johanna Lamminen TULOSPRESENTAATIO 1.1. 31.12.2013 26.3.2014 Johanna Lamminen Gasum lyhyesti Gasum on suomalainen luonnonkaasujen osaaja. Yhtiö tuo Suomeen maakaasua, ja siirtää ja toimittaa sitä energiantuotantoon, teollisuudelle,

Lisätiedot

! LAATUKÄSIKIRJA 2015

! LAATUKÄSIKIRJA 2015 LAATUKÄSIKIRJA Sisällys 1. Yritys 2 1.1. Organisaatio ja vastuualueet 3 1.2. Laatupolitiikka 4 2. Laadunhallintajärjestelmä 5 2.1. Laadunhallintajärjestelmän rakenne 5 2.2. Laadunhallintajärjestelmän käyttö

Lisätiedot

Idman Vilén Grant Thornton Oy, Läpinäkyvyyskertomus

Idman Vilén Grant Thornton Oy, Läpinäkyvyyskertomus Idman Vilén Grant Thornton Oy, Läpinäkyvyyskertomus Kesäkuu 2015 1 Oikeudellinen muoto ja omistussuhteet Idman Vilén Grant Thornton Oy on vuonna 1927 perustettu osakeyhtiömuotoinen KHT-yhteisö. Yhtiön

Lisätiedot

Ympäristöohjelma ja ajoneuvot

Ympäristöohjelma ja ajoneuvot Ympäristöohjelma ja ajoneuvot Tiina Viitanen Kehitys-ympäristöpäällikkö Itella Posti Oy 1 Esityksen sisältö Yritysvastuu Itella:ssa Postinjakelun vaiheet CO2- päästökehitys Itellan ympäristöohjelma Ajotapa

Lisätiedot

AINA GROUPIN OSAVUOSIKATSAUS

AINA GROUPIN OSAVUOSIKATSAUS TIEDOTE 16.5.2005 Hallinto ja viestintä Katri Pietilä AINA GROUPIN OSAVUOSIKATSAUS 1.1. 31.3.2005 Aina Group- konsernin liikevaihto oli tammi-maaliskuussa 14.674.840 euroa. Liikevaihto kasvoi 9,9 % edellisen

Lisätiedot

Toimitusjohtajan katsaus

Toimitusjohtajan katsaus Toimitusjohtajan katsaus Katsaus vuoden 2015 keskeisiin teemoihin Informaation arvo kasvaa Oikea-aikaisen tiedon hyödyntäminen elintärkeää jokaisella toimialalla Fyysisen ja digitaalisen maailman yhdistyminen

Lisätiedot

VARSINAINEN YHTIÖKOKOUS 2018

VARSINAINEN YHTIÖKOKOUS 2018 VARSINAINEN YHTIÖKOKOUS 2018 VAHVA KASVU JATKUI VUONNA 2017 LIIKEVOITTO NELINKERTAISTUI 3 VUOSI 2017 OLI ERINOMAINEN 11,6 % LIIKEVAIHDON KASVU 21,0 % MYYNTIKATTEEN KASVU 312,1% LIIKEVOITON KASVU YLI 40

Lisätiedot

TIEDOTE 15.8.2011. Medialiiketoiminnan liikevaihdon ja kannattavuuden ennakoidaan pysyvän edellisvuoden tasolla.

TIEDOTE 15.8.2011. Medialiiketoiminnan liikevaihdon ja kannattavuuden ennakoidaan pysyvän edellisvuoden tasolla. 1 (5) Hallinto ja viestintä Katri Pietilä AINA GROUPIN OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-KESÄKUU 2011 Tulos parani Konserni Aina Group -konsernin liikevaihto oli tammi-kesäkuussa 41,4 milj. euroa (vuonna 2010 vastaavalla

Lisätiedot

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015 1 (6) Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015 1. Toimintasuunnitelman tausta Kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan tavoitteena on varmistaa strategisten tavoitteiden

Lisätiedot

TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA

TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA TEEMME KYBERTURVASTA TOTTA Heikki Roikonen, talousjohtaja Arvopaperin Rahapäivä, Helsinki, 17.9.2015 17.9.2015 Nixu 2015 1 PIDÄMME DIGITAALISEN YHTEISKUNNAN TOIMINNASSA. 17.9.2015 Nixu 2015 2 DIGITAALINEN

Lisätiedot

Alla olevat tiedot täydentävät Munksjön 2014 vuosikertomuksessa annettuja tietoja.

Alla olevat tiedot täydentävät Munksjön 2014 vuosikertomuksessa annettuja tietoja. Global Reporting Initiative (GRI) Global Reporting Initiative (GRI) on riippumaton, verkostopohjainen organisaatio, joka on kehittänyt kestävän kehityksen raportointiviitekehyksen. GRI on vapaaehtoinen

Lisätiedot

Osaamisen varmistaminen ja johtaminen Metsä Groupissa

Osaamisen varmistaminen ja johtaminen Metsä Groupissa Osaamisen varmistaminen ja johtaminen Metsä Groupissa Hyvä maine ja osaamisen johtaminen muuttuvassa työelämässä -seminaari Anneli Karhula, SVP HR, Metsä Group 17.5.2016 Tuotteemme tulevat metsästä Me

Lisätiedot

KUNTALAIN UUDISTUS JA SEN VAIKUTUKSET KUNTAKONSERNIN JOHTAMISEEN. Oulu 18.2.2014 Marketta Kokkonen

KUNTALAIN UUDISTUS JA SEN VAIKUTUKSET KUNTAKONSERNIN JOHTAMISEEN. Oulu 18.2.2014 Marketta Kokkonen KUNTALAIN UUDISTUS JA SEN VAIKUTUKSET KUNTAKONSERNIN JOHTAMISEEN Oulu 18.2.2014 Marketta Kokkonen Sisältö 1. Kunnan toiminta ja ohjaus verkostomaailmassa 2. Kunnan johtamisen kokonaisuus ja johtamisen

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI 1 (6) KAUPUNGINKANSLIA Henkilöstöosasto

HELSINGIN KAUPUNKI 1 (6) KAUPUNGINKANSLIA Henkilöstöosasto HELSINGIN KAUPUNKI 1 (6) TOIMISTOPÄÄLLIKÖIDEN JA VASTAAVIEN YKSIKÖIDEN PÄÄLLIKÖIDEN KOKONAISPALKKAJÄRJESTELMÄ SOSIAALI- JA TERVEYSVIRASTOSSA SEKÄ VARHAISKASVATUSVIRASTOSSA Tässä ohjeessa kuvataan kokonaispalkkajärjestelmä

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.6.2001 LIIKETOIMINTARYHMÄT

OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.6.2001 LIIKETOIMINTARYHMÄT OSAVUOSIKATSAUS 1.1.-30.6.2001 Liikevaihto Lännen Tehtaiden tammi-kesäkuun liikevaihto oli 749,6 miljoonaa markkaa (2000: 764,3 Mmk). Elintarvikeryhmän liikevaihto aleni 327,8 miljoonaan markkaan (339,0

Lisätiedot

Liiketoimintasuunnitelma vuosille

Liiketoimintasuunnitelma vuosille Liiketoimintasuunnitelma vuosille Yrityskonsultointi JonesCon 2 TAUSTATIEDOT Laatija: Yrityksen nimi: Yrityksen toimiala: Perustajat: Suunnitelman aikaväli: Salassapito: Viimeisimmän version paikka ja

Lisätiedot

Turvallisuuden ja toimintavarmuuden hallinta tieliikenteen kuljetusyrityksissä. Anne Silla ja Juha Luoma VTT

Turvallisuuden ja toimintavarmuuden hallinta tieliikenteen kuljetusyrityksissä. Anne Silla ja Juha Luoma VTT Turvallisuuden ja toimintavarmuuden hallinta tieliikenteen kuljetusyrityksissä Anne Silla ja Juha Luoma VTT Click to edit Master Tutkimuksen title style tavoitteet Click Selvittää to edit toimintatapoja

Lisätiedot

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä

Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Rovaniemen koulutuskuntayhtymä Arto Ylitalo Kuntayhtymän johtaja Luottamushenkilöiden koulutus- ja perehdytysohjelma Rovaniemen kaupunki 11.4.2013 Omistajat - koko Lapin asialla Organisaation tehtävät

Lisätiedot

Elintarvikealan pk yritysten toimintaympäristö 2008

Elintarvikealan pk yritysten toimintaympäristö 2008 Taulukko 1. Tutkimusaineiston toimialakohtainen jakauma Toimiala N Osuus tutkimusaineistosta (%) Toimialan yrityksiä (alle 20 henkeä) Suomessa %:a koko elintarvikealasta v. 2007 (Ruoka Suomi tilasto) Leipomotuotteet

Lisätiedot

Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011 Päivähoidon kestävän kehityksen työ Tampereella

Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011 Päivähoidon kestävän kehityksen työ Tampereella Kestävä kehitys varhaiskasvatuksessa seminaari 10.2.2011 Päivähoidon kestävän kehityksen työ Tampereella Kestävän kehityksen suunnittelija Sanna Mari Huikuri 1 Aalborgin sitoumuksilla pohja kestävälle

Lisätiedot

TULOSLASKELMA 1.1.-31.12.2009 1.1.-31.12.2008 LIIKEVAIHTO 7 800 884,11 7 480 643,09

TULOSLASKELMA 1.1.-31.12.2009 1.1.-31.12.2008 LIIKEVAIHTO 7 800 884,11 7 480 643,09 1. a) Yhtiön nimi: Hevosopisto Oy b) Valtion omistus- ja äänivaltaosuus: 25 % 2. Yhtiöjärjestyksen toimialapykälä Yhtiön toimialana on hevosalan sekä ravi- ja ratsastusurheilun korkeatasoinen koulutustoiminta,

Lisätiedot

HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2010

HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2010 HENKILÖSTÖTILINPÄÄTÖS 2010 Päivi Hakulinen SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 4 2. Tehokas TUKES... 4 Henkilöstö... 4 Keski-ikä... 5 Vaihtuvuus... 6 Työaika... 6 3. Osaava ja oppiva TUKES... 7 Osaaminen ja

Lisätiedot

24.3.2015. Osuuskunta KPY:n omistusosuudet ovat seuraavat:

24.3.2015. Osuuskunta KPY:n omistusosuudet ovat seuraavat: Tilinpäätöstiedote vuodelta 2014 1 (7) Osuuskunta KPY -konsernin tilinpäätöstiedote ajalta 1.1. 31.12.2014 Vuoden 2014 tuloskehitys Konsernin liikevaihto oli 323,6 miljoonaa euroa (247,0 milj. euroa vuonna

Lisätiedot

Tilikausi 2008. Tapani Järvinen, toimitusjohtaja 30.1.2009

Tilikausi 2008. Tapani Järvinen, toimitusjohtaja 30.1.2009 Tilikausi 2008 Tapani Järvinen, toimitusjohtaja 30.1.2009 2 Hyvä neljäs kvarttaali milj. EUR Q4 2008 Q4 2007 Muutos- % Liikevaihto 398,8 315,5 +26,4 Bruttokate, % 22,8 20,6 +10,7 Liikevoitto 47,5 33,0

Lisätiedot

1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä?

1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä? Kestävä kehitys Kelassa 2012 Sisältö 1 Miksi tarvitsemme kestävää kehitystä? 3 Painopisteenä kestävyys 3 Ohjelman perusta ja tavoite 3 Yhteinen globaali haaste 3 Kestävyys on monien asioiden summa 4 2

Lisätiedot

Q4/2018 ja vuosi Mika Rautiainen, toimitusjohtaja Markku Pirskanen, talousjohtaja

Q4/2018 ja vuosi Mika Rautiainen, toimitusjohtaja Markku Pirskanen, talousjohtaja Q4/2018 ja vuosi 2018 Mika Rautiainen, toimitusjohtaja Markku Pirskanen, talousjohtaja Vuoden 2018 pääfokus: ASIAKASLUOTTAMUKSEN PARANTAMINEN POSITIIVISEN KÄÄNTEEN VUOSI 2 Q4/18: kasvu jatkui, kertaluontoiset

Lisätiedot

KOULUTUSSUUNNITELMA 2016

KOULUTUSSUUNNITELMA 2016 KOULUTUSSUUNNITELMA 2016 1 (5) KOULUTUSSUUNNITELMA 2016 Osaamisen kehittäminen on laaja-alaista ja monipuolisia käytännön toimenpiteitä osaamisen varmistamiseksi. Kehittämistoimet suunnataan Jämsän kaupungissa

Lisätiedot

Kamux Osavuosikatsaus tammi syyskuu 2018

Kamux Osavuosikatsaus tammi syyskuu 2018 Kamux Osavuosikatsaus tammi syyskuu 218 22.11.218 Toimitusjohtaja Juha Kalliokoski Talousjohtaja Tapio Arimo Sisältö Osavuosikatsaus 218 Q3/218 lyhyesti Taloudellinen kehitys Näkymät ja taloudelliset tavoitteet

Lisätiedot

SASKIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2013 2016. 1. Tausta

SASKIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2013 2016. 1. Tausta SASKIN HENKILÖSTÖSTRATEGIA 2013 2016 1. Tausta SASKin historian ensimmäinen henkilöstöstrategia oli laadittu vuosiksi 2009 2011. Henkilöstöön liittyviä asioita oli linjattu aikaisemminkin erilaisissa dokumenteissa

Lisätiedot

Tikkurila. Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2012. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia

Tikkurila. Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2012. Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Tikkurila Osavuosikatsaus tammi-syyskuulta 2012 Toimitusjohtaja Erkki Järvinen ja CFO Jukka Havia Huomautus Kaikki tässä esityksessä esitetyt yritystä tai sen liiketoimintaa koskevat lausumat perustuvat

Lisätiedot

Huippuyksiköiden taloudelliset vastuut ja velvollisuudet

Huippuyksiköiden taloudelliset vastuut ja velvollisuudet Huippuyksiköiden taloudelliset vastuut ja velvollisuudet Huippuyksikköseminaari 14.12.2011 Sisäinen tarkastaja Seija Henttinen Sisäinen valvonta tarkoittaa TOIMINTAPROSESSEIHIN SISÄÄN VIETYJÄ RAKENTEITA,

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET KOKKOLAN KAUPUNKI Syyskuu 2014 Keskushallinto SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 2. SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN TAVOITE JA TARKOITUS; KÄSITTEET 3. SISÄISEN

Lisätiedot

Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto. Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017. Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12.

Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto. Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017. Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12. Parikkalan kunta Henkilöstöhallinto Tasa-arvosuunnitelma 2016 2017 Yhteistyötoimikunta 11.11.2015 / 11 Henkilöstöjaosto 10.12.2015 / 18 1 Tasa-arvosuunnitelma vuosille 2016-2017 Tasa-arvotilanteen selvitys

Lisätiedot

TIEDOTE Medialiiketoiminnan liikevaihto oli 4,4 (4,3) milj. euroa ja sen osuus konsernin liikevaihdosta oli 22,1 %.

TIEDOTE Medialiiketoiminnan liikevaihto oli 4,4 (4,3) milj. euroa ja sen osuus konsernin liikevaihdosta oli 22,1 %. 1 (5) Hallinto ja viestintä Katri Pietilä AINA GROUPIN OSAVUOSIKATSAUS TAMMI-MAALISKUU 2012 Konserni Aina Group -konsernin liikevaihto oli tammi-maaliskuussa 19,8 milj. euroa (vuonna 2011 vastaavalla jaksolla

Lisätiedot

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014

SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014 1 Parikkalan kunta SISÄISEN VALVONNAN JA RISKIENHALLINNAN PERUSTEET 1.1.2014 1. Lainsäädäntöperusta ja soveltamisala Kuntalain 13 :n mukaan valtuuston tulee päättää kunnan ja kuntakonsernin sisäisen valvonnan

Lisätiedot