MARKKINOINTI KANSAINVÄLISESSÄ YMPÄRISTÖSSÄ Käytännön markkinointityö KTT Joni Salminen, Turun kauppakorkeakoulu Turku School of Economics

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "MARKKINOINTI KANSAINVÄLISESSÄ YMPÄRISTÖSSÄ Käytännön markkinointityö KTT Joni Salminen, 2014. Turun kauppakorkeakoulu Turku School of Economics"

Transkriptio

1 MARKKINOINTI KANSAINVÄLISESSÄ YMPÄRISTÖSSÄ Käytännön markkinointityö KTT Joni Salminen, 2014

2 LUENNON SISÄLTÖ case ElämysLahjat.fi 1. markkinointipäällikön tehtävät 2. työskentely kansainvälisessä organisaatiossa 3. markkinoinnin tulosvastuu 4. pienen firman markkinointihaasteet 5. markkinointivinkkejä

3 YRITYS perustettu Suomeen 2010 seitsemässä muussa maassa: Baltia + UK, SE, MX, PL tavoitteena muuttaa lahjan antamisen kulttuuri tavaralahjoista elämyksiin myy elämyslahjakortteja, valikoimassa yli 800 tuotetta ympäri Suomen.

4 MITÄ MARKKINOINTIA Google (n. 2/3 liikenteestä) Facebook (tunnettuutta) ElämysBloggaajat (linkkejä ja tunnettuutta) affiliate-markkinointi (myyntiä) sähköpostimarkkinointi (myyntiä) kauppakeskustapahtumat yhteiskampanjat.

5 MASSAMARKKINOINNIN ONGELMA massamarkkinointi on hakuammuntaa; suuresta populaatiosta P vain pienellä otoksella p on hetkellä t aito tarve tai halu ostaa yrityksen tuote. mutta yritys maksaa kaikista kontakteista. ratkaisu: tarvehetkinen markkinointi, esim. hakukonemarkkinointi pieni yritys voi näin keskittyä funnelin loppupäähän. funneli?

6 LIIKETOIMINTAYKSIKÖN STRATEGINEN SUUNNITTELU (KOTLER & KELLER, 2007) rakentaa tunnettuutta kestävällä tavalla hakukonemarkkinointi, Elämys- Bloggaajat, toimenpiteet, mittarit, seuraaminen & optimointi muuttaa lahjanantamisen kulttuuri Suomessa vahvuus: eniten elämyksiä heikkous: kehnohko tunnettuus, matalahkot katteet mahdollisuus: top of the mind brändi Suomessa uhka: kilpailija ostaa markkinat tehokas sopeuttaminen digimarkkinointi, tulosten mukaan mielenkiintoisten tuotteiden lisääminen, hyvä asiakaspalvelu 6

7 TÄRKEIMMÄT KILPAILUTEKIJÄT asiakaspalvelu (uudelleenostot, asiakasuskollisuus; vasteajat, saavutettavuus: puh., , fb, chat) asiakashankinnan hinta vs. asiakkuuden elinkaariarvo ostokokemus (luottamus; materiaalien laatu) palvelukokemus (asiakastyytyväisyys, uudelleenosto, suosittelu) tuotevalikoima (mielenkiintoinen, päivittyvä, eri hintaluokat) yhteensopivuus aineettoman megatrendin kanssa jakelu (offline, online).

8 BISNESLOGIIKAN ANALYSOINTI markkinatehottomuuden hyödyntäminen: käyttämättömät lahjakortit (kun pienenee, kate vähenee) Google-efekti: ilmainen liikenne (kun algoritmi muuttuu, voi aiheuttaa liiketoimintaongelmia) bisneslogiikka voi nojata markkinoiden tehottomuuteen; ei kuitenkaan liiaksi asiakashankinnan kustannus on tyypillisesti todella kova, ja se aliarvioidaan usein.

9 MITÄ MARKKINOINTIPÄÄLLIKÖN TYÖHÖN KUULUU? markkinointistrategian laadinta markkinointisuunnitelman laadinta markkinointibudjetin laadinta kampanjoiden suunnittelu ja toteutus markkinointimixin hallinta toimistojen palkkaus ja hallinta tiimin palkkaus ja johtaminen yhteistyötarjousten hyväksyminen tai hylkääminen mediamyyjien käsittely. puuh

10 JONIN VUOSI 2015 tammikuu: edellisvuoden markkinointikatselmus markkinointistrategia (mihin keskitytään) markkinointisuunnitelma (kanavat ja toimenpiteet; budjetin alustava allokointi) helmikuu: aletaan toteuttaa!

11 MITEN TULOKSIA MITATAAN? myynti liidin hankinnan kustannus tunnettuuden kasvaminen (spontaani vs. autettu tunnettuus) tykkääjät/seuraajat/uutiskirjeen tilaajat (markkinointivaranto) kirjoitetut artikkelit, kerätyt linkit huonompia mittareita: osallistujien määrä kilpailuihin, jaettujen katalogien määrä, näyttökertojen määrä

12 BRÄNDIN TUNNETTUUS tunnettuus ( tiedänkö tuotteen? ) harkintajoukko ( ottaako se huomioon tarpeeni? ) top of mind ( onko se parempi kuin muut brändit? ) uuden kategorian lanseeraus vs. positiointi olemassaolevaan kategoriaan. Esim. Mitä lahjayrityksiä? (spontaani tunnettuus) Tiedätkö ElämysLahjat.fi nimisen yrityksen? (autettu tunnettuus) 12

13 MARKKINOINTIVIESTINNÄN TULOSTEN MITTAUS Milloin arvioidaan? ennen kampanjaa kampanjan aikana kampanjan jälkeen Tulosten vertaaminen asetettuihin tavoitteisiin brändin tunnettuus imago markkinoinnin ROI - panos/tuotos mediamainontaan käytettävä rahan määrä liikevaihto Usein monimutkaista, eri mediatoimistot. 13

14 MARKKINOINTIPROSESSI (Kotler, 2012)

15 MARKKINOINNIN TULOSVASTUU markkinointipäällikölle annetaan x määrä rahaa ja odotetaan, että hän muuttaa sen myynnin kautta y määräksi rahaa viime kädessä tulos ratkaisee tulos tai ulos vs. from eight to five (sitoutumisen aste)

16 PIENEN & UUDEN FIRMAN MARKKINOINTIHAASTEITA tunnettuuden, resurssien puute (ensin uuden kategorian etablointi, sitten valintajoukkoon kuuluminen, sitten top of mind ) kuinka rakentaa brändiä ilman rahaa massamarkkinointiin? (brändääminen vain täsmämarkkinoinnin avulla) legitimiteetti- ja luottamusongelmat (yhteistyökumppanuudet, asiakkaat; liability of newness)

17 JOHTAMISEN DILEMMA Markkinoinnin (tai minkä tahansa) johtaminen on vaikeaa Pitää olla pelisilmää ja tuntea ihmistyyppejä Pitää tunnistaa missä kukin on paras Pitää insipiroida ja kannustaa Jos annat liian usein positiivista palautetta ja vältät kritiikin antamista, työsuoritus ei välttämättä parane. Jos et anna koskaan palautetta, työntekijät demotivoivat.

18 MUITA ONGELMIA mediamyyjät häiritsee, miten pitää hermot toimistojen moraalikato (päämies-agenttiteoria; spend more, earn more) ristisyytökset: kun myynti on huono, markkinointi syyttää tuotetta ja tuotekehitys syyttää markkinointia Suomi on kallis maa (palkkauksen välilliset kustannukset & verokustannusten kertautuminen)

19 TYÖSKENTELY KANSAINVÄLISESSÄ MARKKINOINTIORGANISAATIOSSA kansainvälisissä nettikaupoissa on normaalia, että IT ja design on keskitetty, kun taas paikallinen organisaatio lokalisoi kampanjat paikallisen itsenäisyyden ja päätösvallan määrä? (gatekeeperit) keskitetyt vs. omat kampanjat yhtenäinen viesti vs. sopeutus (IMC) face-to-face vs. etäkommunikointi (Skype) säästää resursseja, mutta ei ongelmatonta.

20 LIIKETALOUDELLINEN AJATTELU Resurssi-integraattori: henkilö, joka ymmärtää erillisten resurssien (pääoman, työvoiman, aineellisten ja aineettomien resurssien) arvon ja kykenee yhdistämään ne tuotteiksi, joilla on aitoa kysyntää markkinoilla ja jotka pystytään myymään voitolla. Win-win: kahden tai useamman osapuolen saavuttama voitto liiketoimen yhteydessä (vastakohtana nollasummapeli) Kustannukset vs. hyöty: kaikkea ei vain kannata tehdä Suhde- ja verkostoajattelu: kaikista kontakteista voi jossain vaiheessa olla hyötyä VRIN-malli: rakenna assetteja, jotka ovat hyödyllisiä työ- ja yritysmarkkinoilla.

21 MARKKINOIJAN IHMISKÄSITYS Ihmiset ei ole tyhmiä. (M. Sooneste) Ihmisten ymmärryskyky on aika limited. (L. Liukas) Ihmiset ei ole robotteja. (Joni) Markkinointi ei myöskään ole rakettitiedettä; se vaatii vain tietyn ajattelutavan omaksumista.

22 MARKKINOINTIVINKKEJÄ copywriting ei markkinointibullshittiä; kirjoita käyttäen selkeitä termejä ja ajattele että kirjoitat kaverillesi, ei asiakkaalle (aito, luonnollinen kommunikaatio) appearances matter käytä CV:ssä (ja Tinderissä) vain hyviä kuvia tee ammatillinen portfolio (esim. Strikingly) rakenna suhteita ja ammatillista verkostoa signaloi luotettavuutta (pysy deadlinessa, tule tapaamisiin ajoissa) tee ilmaisia palveluksia, pyydä palveluksia hanki hyvä maine, älä puhu toisista pahaa.

23 CASE - YLIOPISTO Mikä on yliopiston liiketoimintalogiikka? Miten yliopisto markkinoi?

24 MIETI! Miten lähtisit markkinoimaan organisaatiotasi? Mihin markkinointimuuttujiin voit vaikuttaa? Mikä on budjetti? Kuka on asiakas? Mikä on kilpailuetu? Miten viestiä kilpailuedusta? Miten tavoittaa potentiaaliset asiakkaat?

25 MIETI! Jokaisella on asiakas, palvelu ja kilpailuetu. kuka on sinun asiakkaasi? (kuka sinun täytyy pitää tyytyväisenä?) mikä on sinun palvelusi? (mitä teet?) mikä on sinun kilpailuetusi? (miksi teet sen paremmin kuin muut?) Huom! Eri tilanteissa ja rooleissa ihmisillä on eri asiakkaat, palvelut ja kilpailuedut. Kotiäiti vs. uranainen; opiskelija vs. opettaja.

26 TIIVISTELMÄ jokainen voi hyötyä markkinoinnillisesta ajattelusta, sillä se soveltuu kaupallisten tilanteiden lisäksi muihin elämän osaalueisiin jokaisen on hyvä ajatella mitkä seikat mahdollistavat organisaation toiminnan (liiketoimintalogiikka), jotta osaa suhteuttaa oman työpanoksensa siihen. markkinointi on tiede, oppi, käytäntö 4P on markkinointimuuttujien malli: tuote, hinta, jakelu, viestintä markkinoijat haluavat vaikuttaa kaikkeen, myös tuotteeseen ja yrityksen strategiaan; aina heidän ei anneta on erilaisia hyödyllisiä käsitteellisiä markkinoinnin malleja, joita voi hyödyntää yrityksiin ja ehkä muuhunkin elämään (BGC, PLC, BMC, jne.)

27 KIITOS KURSSISTA Ensi viikolla Elina Pelto!

MARKKINOINTI KANSAINVÄLISESSÄ YMPÄRISTÖSSÄ. Markkinoinnin perusteoriat, osa I KTT Joni Salminen, 2014

MARKKINOINTI KANSAINVÄLISESSÄ YMPÄRISTÖSSÄ. Markkinoinnin perusteoriat, osa I KTT Joni Salminen, 2014 MARKKINOINTI KANSAINVÄLISESSÄ YMPÄRISTÖSSÄ Markkinoinnin perusteoriat, osa I KTT Joni Salminen, 2014 KYSELYN TULOKSET 10 Pitäisikö kurssin olla... 9 8 7 6 5 4 3 2 1 0 sekä teoriaa että käytäntöä painottava

Lisätiedot

MARKKINOINTI KANSAINVÄLISESSÄ YMPÄRISTÖSSÄ. Joni Salminen KTT, markkinointi joni.salminen@tse.fi 2014

MARKKINOINTI KANSAINVÄLISESSÄ YMPÄRISTÖSSÄ. Joni Salminen KTT, markkinointi joni.salminen@tse.fi 2014 MARKKINOINTI KANSAINVÄLISESSÄ YMPÄRISTÖSSÄ Joni Salminen KTT, markkinointi joni.salminen@tse.fi 2014 MINUSTA Joni Salminen kauppatieteiden tohtori Osaamisalueet: Digitaalinen markkinointi Startupit Alustat,

Lisätiedot

L IIKETALOUS. ALOITTAVAN YRITYKSEN MARKKINOINTISUUNNITELMA CASE: Bedbest Oy

L IIKETALOUS. ALOITTAVAN YRITYKSEN MARKKINOINTISUUNNITELMA CASE: Bedbest Oy T AMPEREEN A MMATTIKORKEAKOULU L IIKETALOUS OPINNÄYTETYÖRAPORTTI ALOITTAVAN YRITYKSEN MARKKINOINTISUUNNITELMA CASE: Bedbest Oy Laura Kuokkanen Liiketalouden koulutusohjelma huhtikuu 2007 Työn ohjaaja:

Lisätiedot

Messuosaston suunnittelu Suomen Putkiuudistus Oy:lle. Pia Piltz, Raita Särkkä

Messuosaston suunnittelu Suomen Putkiuudistus Oy:lle. Pia Piltz, Raita Särkkä Messuosaston suunnittelu Suomen Putkiuudistus Oy:lle Pia Piltz, Raita Särkkä 12.3.2015 Tiivistelmä Päiväys 12.3.2015 Tekijä(t) Pia Piltz, Raita Särkkä Koulutusohjelma Liiketalous Raportin/Opinnäytetyön

Lisätiedot

Markkinointiopas elintarvikealan PK-yrityksille

Markkinointiopas elintarvikealan PK-yrityksille Markkinointiopas elintarvikealan PK-yrityksille Sisällysluettelo Esipuhe... 4 Johdanto.... 5 Markkinointi mitä se on?... 5 Markkinoinnin suunnittelu... 6 Miksi markkinointia kannattaa suunnitella?... 6

Lisätiedot

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme

Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme Päivitetty 25.3.2014 Uusin versio saatavilla kotisivuiltamme SISÄLTÖ JOHDANTO VINKKI NUMERO 1: Pohjatyöt kuntoon ennen aloitusta! Kenelle markkinoit tuotteitasi ja palveluitasi? Miten haluat kohdata asiakkaasi?

Lisätiedot

Verkkokaupan perustaminen

Verkkokaupan perustaminen Verkkokaupan perustaminen Von Wendt-Jensen, Johanna 2012 Laurea Leppävaara Laurea-ammattikorkeakoulu Laurea Leppävaara 2012 Verkkokaupan perustaminen Johanna von Wendt-Jensen Liiketalouden koulutusohjelma

Lisätiedot

Markkinointi sosiaalisessa mediassa osana markkinoinnin tuottavuutta: Case Valio Facebook

Markkinointi sosiaalisessa mediassa osana markkinoinnin tuottavuutta: Case Valio Facebook Markkinointi sosiaalisessa mediassa osana markkinoinnin tuottavuutta: Case Valio Facebook Markkinointi Maisterin tutkinnon tutkielma Anni Mielityinen 2011 Markkinoinnin laitos Aalto-yliopisto Kauppakorkeakoulu

Lisätiedot

LIIDIT HALTUUN MARKKINOINTIVIESTINNÄN AVULLA YRITYSASIAKASPALVELUSSA

LIIDIT HALTUUN MARKKINOINTIVIESTINNÄN AVULLA YRITYSASIAKASPALVELUSSA Opinnäytetyö (AMK) Liiketalous Markkinointi urheilijoille 2011 Kim Kärkkäinen LIIDIT HALTUUN MARKKINOINTIVIESTINNÄN AVULLA YRITYSASIAKASPALVELUSSA OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

tehokkaasti tulokseen

tehokkaasti tulokseen ILMOITUSLIITE tämä julkaisu on mediaplanetin tuottama teemalehti ILMOITUSLIITE Maaliskuu 2008 tehokkaasti tulokseen - Myynnin ja markkinoinnin keinoin Myyjän taidot ja kehittyminen ERÄÄN CRM -PROJEKTIN

Lisätiedot

Dokumentin on julkaissut Teemu Kinnunen Veitikantie 42-44 A 10 Rovaniemi, Suomi, Finland

Dokumentin on julkaissut Teemu Kinnunen Veitikantie 42-44 A 10 Rovaniemi, Suomi, Finland Tekijänoikeudet (c) 2011 Teemu Kinnunen, Kaikki oikeudet pidätetään Tämä dokumentti on tekijänoikeuslailla suojattu. Tekstin tai sen osan kopioiminen kaupalliseen käyttöön on ehdottomasti kielletty. Lukija

Lisätiedot

MONIKANAVAISUUS. ja kuinka se rakennetaan?

MONIKANAVAISUUS. ja kuinka se rakennetaan? MONIKANAVAISUUS ja kuinka se rakennetaan? Kuluttajien käyttäytyminen muuttuu huimaa vauhtia ja samalla muuttuvat myös odotukset yritystäsi ja tarjoamaasi palvelua kohtaan. Tiedätkö jo, kuinka täyttää asiakkaiden

Lisätiedot

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja.

Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia. parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja. Miten luot, lähetät ja analysoit menestyksellistä sähköpostimarkkinointia ja saavutat parempia tuloksia. Sähköpostimarkkinoinnin käsikirja Mukana myös sosiaalinen media ja mobiilioptimointi SISÄLTÖ 1.

Lisätiedot

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUYRITYKSEN LIIKETOIMINNASSA ONNISTUMISEN ESIMERKKEJÄ

SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUYRITYKSEN LIIKETOIMINNASSA ONNISTUMISEN ESIMERKKEJÄ OPINNÄYTETYÖ Katariina Kinnunen Johanna Niemi 2011 SOSIAALISEN MEDIAN HYÖDYNTÄMINEN MATKAILUYRITYKSEN LIIKETOIMINNASSA ONNISTUMISEN ESIMERKKEJÄ MATKAILUN KOULUTUSOHJELMA ROVANIEMEN AMMATTIKORKEAKOULU MATKAILU-,

Lisätiedot

MARKKINOINTITYÖKALU KAHVILAYRITTÄJILLE Case: Juhlahuoneisto Pietari Sali

MARKKINOINTITYÖKALU KAHVILAYRITTÄJILLE Case: Juhlahuoneisto Pietari Sali MARKKINOINTITYÖKALU KAHVILAYRITTÄJILLE Case: Juhlahuoneisto Pietari Sali Katariina Alppi Hilkka Lilja Opinnäytetyö Joulukuu 2004 Matkailu-, ravitsemis- ja talousala JYVÄSKYLÄN KUVAILULEHTI AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

28.9.2010. Copyright 2010 Snoobi Oy

28.9.2010. Copyright 2010 Snoobi Oy Savon Yrittäjien Internetmarkkinoinnin koulutus 28.9.2010 Agenda 1. Johdanto sivuston tavoitteisiin ja kävijäseurannan käyttö 2. Internet-mainonta 3. Verkkosivuston kehittäminen 4. Verkko myynnin tukena

Lisätiedot

Sälli kouluttaa - maaseutumatkailu menestyy

Sälli kouluttaa - maaseutumatkailu menestyy Joanna Vihtonen (toim.) Sälli kouluttaa - maaseutumatkailu menestyy Lahden ammattikorkeakoulun julkaisu, sarja C Artikkelikokoelmat, raportit ja muut ajankohtaiset julkaisut, osa 166 1 Joanna Vihtonen

Lisätiedot

Menestyvän verkkokaupan jäljillä, osa 1 AVAINTEKIJÄT. menestyvän verkkokaupan perustamisessa

Menestyvän verkkokaupan jäljillä, osa 1 AVAINTEKIJÄT. menestyvän verkkokaupan perustamisessa Menestyvän verkkokaupan jäljillä, osa 1 AVAINTEKIJÄT menestyvän verkkokaupan perustamisessa Onko tavoitteenasi perustaa verkkokauppa, jolla saat tehtyä kannattavaa bisnestä? Tiesitkö, että edellytykset

Lisätiedot

Markkinoinnin suunnittelu

Markkinoinnin suunnittelu Markkinoinnin suunnittelu Kasvot luomulle Tiina Rintanen 2014 HELSINGIN YLIOPISTO HELSINGFORS UNIVERSITET UNIVERSITY OF HELSINKI Markkinoinnin suunnitteluprosessi 1) Kartoitus Myyntitilanne Tavoitteet

Lisätiedot

DIGITAALISET ASIAKKUUDET

DIGITAALISET ASIAKKUUDET ASML WHITE PAPER 11-2012 DIGITAALISET ASIAKKUUDET Mittaamalla menestykseen Digitaalisuus on tuonut mittaamisen entistä enemmän asiakkuuden hallinnan keskiöön. Systemaattiseen mittaamiseen perustuvan asiakasymmärryksen

Lisätiedot

JORMA TUKIA. Kasvuyritys NÄKÖKULMIA JOH- TAMISEEN DIGI- AJASSA. Leaders House Oy

JORMA TUKIA. Kasvuyritys NÄKÖKULMIA JOH- TAMISEEN DIGI- AJASSA. Leaders House Oy JORMA TUKIA Kasvuyritys NÄKÖKULMIA JOH- TAMISEEN DIGI- AJASSA Leaders House Oy Kasvuyritys Esityksen tarkoituksena on ottaa esiin muutamia näkökulmia, joita voi olla hyödyllistä miettiä omaa liiketoimintatapaustaan

Lisätiedot

Ostajan opas: mainostoimistopalvelut

Ostajan opas: mainostoimistopalvelut 1 Ostajan opas: mainostoimistopalvelut Mistä lähteä liikkeelle? Harkitse ensin, mitä kannattaa tehdä itse, ja mihin ulkopuolista yhteistyötahoa kannattaa käyttää. Mikäli organisaatiossanne on vahvaa markkinoinnillista

Lisätiedot

SOSIAALINEN MEDIA MARKKINOINTIVIESTINNÄN VÄLINEENÄ PRESIDENTINVAALIKAMPANJASSA

SOSIAALINEN MEDIA MARKKINOINTIVIESTINNÄN VÄLINEENÄ PRESIDENTINVAALIKAMPANJASSA Lappeenrannan teknillinen yliopisto Kauppatieteellinen tiedekunta Kandidaatin tutkielma Kansainvälinen markkinointi SOSIAALINEN MEDIA MARKKINOINTIVIESTINNÄN VÄLINEENÄ PRESIDENTINVAALIKAMPANJASSA Kevät

Lisätiedot

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset

7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset 7 turmiollista ajatteluvirhettä, jotka estävät sinua tienaamasta niin paljon kuin ansaitset JOONA LUOSTARINEN & TIMO HYVÄRI Sisällysluettelo SISÄLLYSLUETTELO...2 7 turmiollista ajatteluvirhettä...8 #1

Lisätiedot

CAFÉ ELOSEN ERIKOISKAHVILISTA Mielipidekyselystä markkinoinnin vuosikalenteriksi

CAFÉ ELOSEN ERIKOISKAHVILISTA Mielipidekyselystä markkinoinnin vuosikalenteriksi CAFÉ ELOSEN ERIKOISKAHVILISTA Mielipidekyselystä markkinoinnin vuosikalenteriksi Kotro Minna-Mari Opinnäytetyö Maaliskuu 2005 Matkailu-, ravitsemis- ja talousala JYVÄSKYLÄN KUVAILULEHTI AMMATTIKORKEAKOULU

Lisätiedot

Asiakkuuksien johtaminen

Asiakkuuksien johtaminen Asiakkuuksien johtaminen Delfoi Akatemia 2006 Päättötyö Heli Luukko SISÄLTÖ 1 Johdanto 2 Tuotesuuntautumisesta asiakassuuntautuneeseen toimintaan 3 Mitä asiakkuuksien johtamisella tarkoitetaan? 4 Asiakkuuksien

Lisätiedot

7 SYYTÄ MIKSI YRITTÄJÄT EPÄONNISTUVAT

7 SYYTÄ MIKSI YRITTÄJÄT EPÄONNISTUVAT 7 SYYTÄ MIKSI YRITTÄJÄT EPÄONNISTUVAT Ota oppia, Vältä karikot ja Menesty. YRITTÄJÄ.NET ESIPUHE ESIPUHE YRITTÄJÄ.net SISÄLLYSLUETTELO Aluksi haluamme kertoa hyvin lyhyesti tämän ilmaisen oppaan 1. taustalla

Lisätiedot

Sähköisen liiketoiminnan haasteet ja mahdollisuudet pk-yrityksissä

Sähköisen liiketoiminnan haasteet ja mahdollisuudet pk-yrityksissä Sähköisen liiketoiminnan haasteet ja mahdollisuudet pk-yrityksissä 1.9.2009 Etelä-Pohjanmaan Matkailuparlamentti Kuortane Kirsi Mikkola 1.9.2009 Kirsi Mikkola 1 Sisältö Esittely lyhyesti Internet palvelujen

Lisätiedot

Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS

Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS Suomen ensimmäinen, aito ja alkuperäinen Brändimarkkinoijan FaceBook-opaS janne niini / Fiercer media 1 Lue kuinka Facebook-markkinoinnin avulla kasvatat brändiäsi kustannustehokkaasti ja tarkasti eri

Lisätiedot

Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta

Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta Opas 1/4 Suvi Louhelainen (toim.) Hevosyritys huippukuntoon (2010 2013) Hevosyrityksen johtaminen ja liiketoiminta Opas 1/4 Suvi Louhelainen (toim.) Hämeen ammattikorkeakoulu

Lisätiedot