Palo- ja vuotovahinkojen oikeuskäytäntöä. Jussi Korpelainen,

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Palo- ja vuotovahinkojen oikeuskäytäntöä. Jussi Korpelainen, 9.3.2016"

Transkriptio

1 Palo- ja vuotovahinkojen oikeuskäytäntöä Jussi Korpelainen,

2 ESITYKSEN SISÄLLÖSTÄ - Tässä esityksessä poimitaan muutamia kuulijakuntaa mahdollisesti kiinnostavia vahinkotapauksia ja käydään ne pääkohdittain läpi - Esitys ei pyrikään ole aiheen kattava läpikäynti jo siitä syystä, ettei mistään ole helposti saatavissa käyttöön esim. kaikki Suomen käräjä- tai hovioikeuksien palovakuutuskorvauksia koskevat tuomiot - Tuomiot kyllä ovat lähtökohtaisesti julkisia ja uusimmat niistä toimitetaan oikeusistuimista sähköpostitse maksutta ja nopeasti, mutta ensin pitää tietää, mitä pyytää toimittamaan - Esillä olevat tuomiot ovat siis sattumanvarainen katsaus vakuutuskorvauksia koskeviin oikeudenkäynteihin - Esitys painottuu palovahinkoihin ihan siitä syystä, että vuotovahinkoja koskevia tuomioita ei juuri ole vastaan tullut

3 OIKEUDENKÄYNNEISTÄ YLEISESTI - Tämän esityksen aiheena olevat oikeudenkäynnit ovat vain pieni osa vakuutuskorvauksia koskevien oikeudenkäyntien kokonaismäärästä. - Rakennusvahinkoja koskevien oikeudenkäyntien vuosittainen kappalemäärä ylipäätään on pieni - Tyypillisin oikeuskäsittelyyn päätyvä rakennusvahinkoriita koskee vakuutuksesta sinänsä korvattavan palovahingon perusteella maksettavan korvauksen määrää. Palovahingoissa toistuvia riidanaiheista ovat myös vahingon korvattavuutta suojeluohjeen, törkeän huolimattomuuden, vakuutustapahtuman aiheuttamisen tai vakuutuksen rajoitusehdon kautta koskevat kysymykset - Vuotovahinkotapausten vähäistä määrää selittänee se, että rahalliset intressit ovat palovahinkoja pienemmät, jolloin asianajo- ja oikeudenkäyntikulujen suhteellinen osuus nousee jo ennakolta arvioiden huomattavaksi - Esinevahinkoja koskevia riitoja useammin vuotovahinkoja käsitelläänkin oikeudessa vahingonkorvausoikeudenkäynneissä, joko liittyen asentajan vastuuseen (ml. vakuutusyhtiöiden regressivaatimukset). Oma ryhmänsä ovat myös asunto-osakeyhtiön asukkaalle / osakkaalle esittämät vahingonkorvausvaatimukset, joiden taustalla on jokin vuotovahinko.

4 VUOTOVAHINKOTAPAUS - Päijät-Hämeen käräjäoikeus, tuomio nro 13/19362; Itä-Suomen hovioikeus, tuomio nro 717 (v. 2014) - Kyseessä viemäririkko vanhassa asuinrakennuksessa (rakennettu alun perin 1700-lla), korjauskustannukset noin euroa - Vakuutusyhtiö ei korvannut vahinkoa, koska katsoi, että rakennuksessa todetut vauriot ovat syntyneet pitkän ajan kuluessa sateen, sulamisveden ja maakosteuden vaikutuksesta. Mahdollinen viemärivuoto ei ole aiheuttanut vaurioita rakenteille - Betoniviemäri, jossa on todettu vähäisiä vuotoja, on noin 80-vuoden ikäinen. Selvityksissä ei yhtiön mukaan todettu mitään varsinaista, selkeää äkillistä viemärin rikkoutumista, vaan ikääntyvä viemäri oli alkanut vähän kerrassaan tihkua saumoistaan lisää. - Asiakkaan kertoman mukaan talon ympärille on tehty salaojat, joten ulkopuoliset vedet eivät ole voineet aiheuttaa vaurioita. Viemärilinjan molemmin puolin oli todettavissa lahoa. WC:n lattian hirsi oli laho, samoin rakennuksen alimmat ulkohirret.

5 VUOTOVAHINKOTAPAUS - Asiakkaan asiantuntijatodistajan mukaan hänen rakennuksessaan ei ollut mitään kosteuteen viittaavaa ennen vahinkoa. Edelleen ko. todistajan mukaan kosteus oli tullut nopealla aikataululla, eikä ollut ehtinyt mädättää rakenteita. Todistaja arvioi, että vuoto on kestänyt noin kuukauden. Viemäriputki näytti ehjältä. - Asiakkaalla oli todistajana myös talonrakennustekniikan tutkija teknillisestä yliopistosta. Hänen mukaansa, jos putkirikko on keskellä rakennusta, kosteus etenee kapillaari-ilmiön takia kaikkiin suuntiin, osa alas ja osa sivuille. Kapillaari-ilmiö toimii siis pysty- ja vaakatasossa. Jos taas kosteus tulee ulkoapäin, se ei voi edetä siten, että kosteutta olisi vain reunoilla ja keskellä rakennusta. Ko. todistaja ei ollut nähnyt rakennusta. - Vakuutusyhtiön todistajina oli kaksi vahinkotarkastajaa ja yksi kosteuskartoittaja. Heidän havaintonsa olivat yhtenevät: - Kyse on vanhasta rakennuksesta, jonka takapihan seinärakenteet ovat lähellä maanpintaa - Kun sisälattia poistettiin, nähtiin lattian kannakkeet maaperään upotettuina. Ulkoseinät olivat huonossa kunnossa ja rakenteissa näkyi aukkoja ulkoilmaan.

6 - Vauriot johtuvat siitä, että maa viettää rakennukseen päin ja sulamis- ja sadevedet pääsevät kastelemaan rakenteen. Alapohjan pitäisi olla hengittävä, mutta muovimatto estää ilman kierron. WC:n järjestelmä, jossa muoviputki liitetään betoniputkeen, ei ole hyväksyttävä rakenne. - Betoninen viemäri ei ole koskaan täysin tiivis, mutta vähäisestä tihkumisesta ei ole haittaa. Viemärissä ei todettu reikiä. Jos viemärissä olisi ollut radikaali vuoto, koko maaperä olisi ollut märkä. Lattiavasat olivat pölykuivat. - Jos lattialle ilmaantunut vesi olisi tullut alakautta, vettä täytyisi olla kuutioittain, koska maaperä imee runsaasti vettä. Kyse olisi silloin paineellisesta vesivahingosta. - Käräjäoikeus: - Katselmushavainnot ja viemärikuvaus osoittavat, että viemärissä ei ole ollut reikiä tai halkeamia, jotka selittäisivät rakennuksen lahovauriot. Viemäriputken lähellä todettu kosteus on johtunut viemäriputken tavanomaisesta tihkumisesta. - Käräjäoikeus pitää asiakkaiden havaintoa WC:n maton kastumisesta sinänsä luotettavana. Käräjäoikeus katsoo kuitenkin jääneen näyttämättä, että kastuminen olisi johtunut lattiarakenteen alta tulevasta kosteudesta. WC:n lattiassa on muovimatto, joka eristää kosteuden. Veden kulkeutuminen alapohjasta WC:n lattialle olisi edellyttänyt todistaja Kärjen kertomin tavoin huomattavia vesimääriä. Lattialla olevan veden lähde on jäänyt selvittämättä.

7 VUOTOVAHINKOTAPAUS - Todistajien kertomuksista ilmenee, että ulkoseinien alimmat hirret eivät ole olleet tarkasteluhetkellä kosteat, vaan kuivalahot. Kuivalahon syntymiseen kuluu useita vuosia. Lahovauriot ovat olleet pahimmat maaperän läheisyydessä. Käräjäoikeus katsoo tämän osoittavan, että hirsirakenteisiin on aikaisemmin kohdistunut pitkäaikainen kosteusrasitus. - Asiassa on näytetty, että viemäriputkessa tai sen liitoskohdassa ei ole ollut reikiä tai merkittäviä halkeamia. Rakennuksen alla oleva vähäinen halkeama putken 1,8 metrin kohdalla (sokkelin ulkopuolella) ei ole aiheuttanut kosteusvaurioita. - Kyse ei ollut vakuutuksesta korvattavasta vahingosta. - Hovioikeus: ei muutosta - Yhteensä asiakkaalle maksettavaksi omat ja vakuutusyhtiön oikeudenkäyntikulut, noin euroa

8 RAKENNUSVIRHEEN AIHEUTTAMA PALO, NRO 1 - Lapin käräjäoikeus, tuomio nro 13/2059; Rovaniemen hovioikeus, tuomio nro 539 (v. 2014) - Yrityksen omistama lähes valmis vapaa-ajan asunto paloi korjauskelvottomaksi, kohteella kotivakuutus - Vakuutusyhtiö oli määrittänyt jh-arvoksi euroa ja purkukuluiksi euroa - Korvauksesta vähennetty 20 % siitä syystä, että palon katsottiin aiheutuneen rakennusvirheestä - Riitaa sekä jh-arvosta että rakennusvirheestä - Rakennusvirheasiassa kysymys sähkökaapin alla olleiden maakaapeleiden asentamisesta - Sähköasentaja on asentanut ryhmäkeskuksen vaatekomeroon kaksi viikkoa ennen tulipaloa. Hänen kertomuksellaan on selvitetty, että hän ei ole voinut asentaa syöttökaapeleita suoraan ryhmäkeskuksen yläosassa sijainneeseen pääkatkaisijaan, koska ryhmäkeskuksen alapuolelta seinän läpi johdetut kaapelit eivät ole yltäneet kuin ryhmäkeskuksen alaosaan, vaikka asentaja on laskenut ryhmäkeskuksen normaalia alemmas. Tämän vuoksi asentaja on asentanut ryhmäkeskuksen alaosaan

9 RAKENNUSVIRHEEN AIHEUTTAMA PALO, NRO väliaikaiseksi 1tarkoitetun toisen pääkytkimen, koska asiakkaalla on ollut kiire saada lattialämmitykset päälle mökkiin ja koska asentajalla ei ole ollut mukanaan sopivia liittimiä syöttökaapelin johdinten jatkamiseksi. - Kolmessa syöttökaapelin johtimessa on arpeumajäljet (kuparijohdin sulanut) samalla kohtaa eli 28 senttimetrin päässä johdinten liittimistä. Kaikkien sähkötekniikasta ja palon syttymissyystä todistaneiden henkilöiden mukaan arpeumakohdassa on tapahtunut yhtäaikainen tai lähes yhtäaikainen oikosulku (valokaari). - Asentaja on kiistänyt kiinnittäneensä kaapeleita harjateräkseen. Hän ei käyttänyt eikä tiennyt kenenkään käyttävän sähköasennuksissa surrilankaa. - Asiakkaan todistajat: tulipalo on ensin syttynyt tuntemattomasta syystä ja johtimien oikosulku on tapahtunut sen jälkeen. Surrilankakiinnitys ei ole voinut aiheuttaa tulipaloa. Käräjäoikeuden mukaan heidän käsityksensä on perustunut osaltaan siihen, etteivät he ole tienneet toisesta pääkytkimestä keskuksen alaosaan ja tästä syystä he ovat tehneet johtimien oikosulkujäljen perusteella väärän päätelmän siitä, että oikosulku olisi tapahtunut keskuksen sisällä.

10 RAKENNUSVIRHEEN AIHEUTTAMA PALO, NRO - Toisaalta he 1ovat poissulkeneet sen, ettei surrilanka kykene painautumaan kaapeliin sen päälyvaipan, päälyvaipan ja välivaipan välissä olevien maadoituskuparijohtimien, välivaipan ja johtimien peruseristeiden läpi siten, että se aiheuttaisi johtimissa oikosulun. Heidän mukaansa surrilanka ei muutenkaan kykene vahingoittamaan kaapelia. - Vakuutusyhtiön todistajat: syöttökaapelin kolmen johtimen yhtäaikaisen tai lähes yhtäaikaisen oikosulun on täytynyt edeltää tulipaloa ja aiheuttaa sen. Oikosulku on aiheutunut surrilangan painaessa ajan kuluessa jäljen voimakkaasti taivutettuun kaapeliin ja siirtäessä kaapelin sisällä sähkövirran lämmittämää eristekerrosta painaumakohdasta syrjään. Lopulta eristevahvuus ei ole enää riittänyt pitämään sähkövirtaa johtimissa, vaan johtimissa on tapahtunut maa- tai oikosulun kautta valokaari, joka on aiheuttanut palon. Asiassa ei ole ilmennyt muuta selittävää tekijää palon syttymiselle katkenneen surrilankasidoksen kohdalla eristetyn seinän sisällä. Surrilangan on katkaissut sama valokaari, joka on kyennyt sulattamaan kuparijohtimet.

11 RAKENNUSVIRHEEN AIHEUTTAMA PALO, NRO - Oikeudessa 1tehtyjen havaintojen perusteella syöttökaapelin oikosulkukohta on yltänyt olemaan seinän sisällä ylimmän surrilangan kiinnityskohdassa, jos ryhmäkeskus on laskettu niin alas kuin se paksun kaapelinipun kääntäminen huomioon ottaen on ollut mahdollista ja jos kaapeli on ollut ryhmäkeskusta asennettaessa kiinni ylimmässä surrilangassa. - Palokuviosta ilmeni, että V-kuvion kärki oli ryhmäkeskuksen seinän eniten palaneessa osassa eli ryhmäkeskuksen alaosassa ja sen ympärillä seinän pystyrunkotolpat olivat palaneet vain osittain. Palokuvion kärki oli juuri ylimmän katkenneen surrilankasidoksen kohdalla harjaterästen päättymiskohdassa (pystytolpat alkaneet hiiltyä tuolla korkeudella, vinotuki palanut eniten ryhmäkeskuksen runkotolppien välissä ja samassa välissä paneeli palanut pisimmälle alas). Palo ei ollut voinut tulla seinän ulkopuolelta vaan se oli alkanut seinän sisällä pystytolpassa olleen hiiltymisen U-jäljen perusteella. - Käräjäoikeus toteaa, että tulkintaa palokuvion tarkasta paikasta ryhmäkeskuksen alapuolella tukee raporttien valokuvista ilmenevien palojälkien lisäksi valokuvista ilmenevät ryhmäkeskuksen palojäljet, joiden perusteella ryhmäkeskuksen puhtaammaksi palaneeseen alaosaan on kohdistunut suurempi kuumuus kuin yläosaan.

12 RAKENNUSVIRHEEN AIHEUTTAMA PALO, NRO - Käräjäoikeus 1toteaa johtopäätöksinään, että palon syttymispaikan on palokuvion, muiden palojälkien ja ryhmäkeskuksen palojälkien perusteella osoitettu olleen ryhmäkeskuksen alapuolella. Muuta selittävää tekijää tulipalon syttymiselle juuri tuolla kohtaa ei ole kuin kyseisessä kohdassa olleen surrilankasidoksen aiheuttama kaapelin eristyskyvyn rikkoontuminen. Muusta kuin sähköisestä syttymissyystä ei ole esitetty mitään viitettä tai epäilystä. Jo Koillismaan poliisilaitoksen palonsyyn tutkintapäätöksessä on palokuvion osoittaman syttymispaikan perusteella päädytty siihen, että palon syttymissyy on ollut todennäköisesti sähköperäinen. Poliisi ei ole havainnut jäämiä palavista nesteistä. - Rakentamisvaiheessa tehty maakaapeleiden ja harjaterästen surrilankaniputus on aiheuttanut syöttökaapelin eristekerroksen ohenemisen siten, että kaapelin johtimissa on tapahtunut tulipalon aiheuttanut oikosulku ja valokaari. Surrilankakiinnitys on ollut rakennusvirhe. Vakuutusyhtiöllä on ollut oikeus tehdä asiakkaan vastuulla olleen rakennusvirheen vuoksi tekemänsä vähennys vakuutuskorvauksesta. - Myös vahingon määrää koskevan riidan yhtiö voitti.

13 RAKENNUSVIRHEEN AIHEUTTAMA PALO, NRO 1 - Entä hovioikeus:

14 RAKENNUSVIRHEEN AIHEUTTAMA PALO, NRO 2 - Satakunnan ko tuomio nro 14/2726, Vaasan ho tuomio 870 (v. 2014) - Tässä vahingossa kyse pelkästään vahingon syystä: oliko kyseessä rakennusvirhe vai ei? - Korjaamon ja lämpökeskuksen sekä varaston käsittävä rakennus irtaimistoineen tuhoutui korjauskelvottomaksi tapahtuneessa tulipalossa - Vakuutusyhtiö on katsonut, että vakuutukseen liittyvien rajoitusehtojen mukaan vahinko ei tulisi korvattavaksi siitä syystä, että seinän ja savuhormin liittymäkohdan välinen eristys on ollut puutteellinen - Palonsyyn tutkintaraportissa on päädytty siihen, että metallihormin lämmöneristys on pettänyt läpiviennin kohdalla seinän alaosassa ja voimakas lämpö on sytyttänyt ympäröivän seinärakenteen - Asiakas oli pyytänyt asiassa uutta tutkintaa, kun purkamistöiden yhteydessä hän oli todennut lämpökattilan pohjan ruostuneen puhki, mitä ei ensimmäisessä vaiheessa oltu tutkittu. Tutkinnassa onkin todettu, että kattilan pohja oli syöpynyt puhki hormin puoleisesta osastaan.

15 RAKENNUSVIRHEEN AIHEUTTAMA PALO, NRO - Asiakkaan mukaan 2 asiassa oli kaksi vaihtoehtoa eli jostakin syystä joko savukaasut tai teräksinen savupiippu ovat olleet niin kuumia, että ne ovat sytyttäneet ulkoseinässä olevan palavan materiaalin. Toinen vaihtoehto on se, että palo on saanut alkunsa kattilan palotilan kautta, minkä pohja oli puhki ruostunut jo ennen paloa. Sitä, että palo on saanut alkunsa puhki ruostuneen pannun pohjan kautta, tukee hyvin voimakkaasti sekin, että hormijärjestelmä oli ollut käytössä ennen paloa yli 20 vuotta. - Edelleen asiakkaan mukaan rajoitusehdot eivät muutoinkaan sovellu häneen, koska savuhormin asennustyön on suorittanut ulkopuolinen asiantuntija palotarkastajan valvonnassa ja järjestelmän osalta on suoritettu käyttöönottotarkastus sekä aina lain vaatimusten mukaisesti palotarkastus joka toinen vuosi. Yli kahden kymmenen vuoden aikana näissä tarkastuksissa ei ole tullut ilmi mitään sellaisia seikkoja, mitkä olisivat edellyttäneet korjaustoimenpiteitä tai järjestelmän käyttökieltoa. - Vakuutusyhtiön mukaan palo on siis aiheutunut rakennusvirheestä. Rakennusvirheiden seurauksena rakennukselle itselleen aiheutuneet palovahingot on rajattu vakuutussopimuksen rajoitusehdolla korvauspiirin ulkopuolelle. - Vakuutusehdoissa ei eritellä sitä, kenen toimesta rakennusvirhe on aiheutunut.

16 RAKENNUSVIRHEEN AIHEUTTAMA PALO, NRO - Suomen rakentamismääräyskokoelman 2 pieniä savuhormeja koskevan E3 osion mukaisesti (vuodelta 1988) vaaditaan kauttaaltaan vähintään 100 mm eristettä hormin ja palavatarvikkeisten rakennusosien välille - Vakuutusyhtiön näkemyksen mukaan lämmöneristys oli kohteessa toteutettu rakentamismääräysten vastaisesti, koska eristettä ei ollut kauttaaltaan vaadittavaa määrää. Asia voitiin todentaa valokuvin sekä todistajien omakohtaisten havaintojen perusteella. - Poliisin palonsyyn tutkinnan pöytäkirjassa todettua: "Tutkinnassa löydettiin palon syttymispaikka, joka oli kattilahuoneen ulkoseinä kattilan takana, jossa oli kattilan hormin läpivienti. Todettiin, että metallihormin lämmöneristys on pettänyt läpiviennin kohdalla seinän alaosassa ja voimaksa lämpö on sytyttänyt ympäröivän seinärakenteen. Hormin molemmilla sivuilla eristeenä on ollut 50 mm palovilla, jonka jälkeen oli alajuoksuna ollut puurakenne. On todennäköistä, että hormin läpiviennin paloeristys on heikentynyt jo vuosien kuluessa ja nyt lämmityskauden alkaessa eristys on pettänyt. Asiakas kertoi aloittaneensa asuinrakennuksen lämmittämisen paloa edeltävänä päivänä."

17 RAKENNUSVIRHEEN AIHEUTTAMA PALO, NRO 2 - Käräjäoikeus: - Asian ratkaisemisessa eniten painoarvoa laitettava poliisin teknisen tutkijan palopaikalla tekemille yksityiskohtaisille, käräjäoikeuden uskottavina ja luotettavina asiassa pitämille havainnoille tulipalon todennäköisestä syttymissyystä ja tulipalon etenemisreitistä kohteessa ja erityisesti asian ratkaisemisen kannalta siitä, mitä tutkija on uskottavasti kertonut pannun "läpiviennin" eristyksestä palopaikalla henkilökohtaisesti poliisina tekemiensä havaintojen perusteella. - Oikeus katsoi poissuljetun sen mahdollisuuden, että tulipalo olisi saanut alkunsa kohteessa väitetyn puhkiruostuneen kattilan alta, jolloin mahdollinen kipinä olisi väitetystä seinän raosta päässyt seinän välirakenteisiin ja tämän jälkeen sytyttänyt koko seinän palamaan esitetyistä valokuvista ilmenevin seurauksin. - Edelleen oikeus katsoi, ettei tulipalo myöskään esitetyn näytön ja jo yleisen elämänkokemuksenkaan perusteella ole voinut saada alkuaan väitetyn puhkiruostuneen kattilan alakautta siten, että pannuhuoneessa olisi sen sisätiloissa kipinän johdosta jokin palava materiaali tai turvepöly leimahtanut palamaan ja tulipalo olisi sitten tätä kautta edennyt kohteessa. Kipinäteoriaa vastaan puhui myös asiakkaan oma kertomus säännöllisestä nuohouksesta samoin kuin seinien tuplalevytys, sillä yleisen elämänkokemuksen perusteella oli pidettävä epäuskottavana, että kipinä olisi juuri hormin läpiviennin kohdalla päässyt levytyksen tai sen rakojen läpi.

18 RAKENNUSVIRHEEN AIHEUTTAMA PALO, NRO - Vastaajalla 2 (vakuutusyhtiö) oli asiassa näyttötaakka siltä osin, että tulipalo oli saanut alkunsa hormin läpiviennin kohdalta eikä kantajan väittämänä ns. kipinäpalona puhkiruostuneen kattilan alapohjan kautta. Edellä kerrotuin perustein yhtiö on näyttänyt tämän toteen. - Yhtiö oli näyttötaakkansa osalta näyttänyt asiassa toteen myös sen, ettei hormin läpivientiä ole oltu eristetty siten kuin riidattomasti sovituissa vakuutusehdoissa on tältä osin määrätty eli määrätty noudattamaan yleisiä rakentamisohjeita, jolloin ohjeiden ja määräysten mukaisesti metallisen läpiviennin paloeristyksessä olisi tullut käyttää 100 mm:n paksuista palovillaa. Kantaja on näytetysti käyttänyt kyseisen läpiviennin paloeristyksessä ainoastaan 50 mm:n paloeristettä. Kantaja on näin näytetysti rikkonut kyseisiä riidattomia vakuutusehtoja ja rikkonut hormin läpiviennin osalta vakuutusehtojen mukaista määräystä säädetyn läpiviennin eristämisen osalta. - Hovioikeus: - Hyväksyi käräjäoikeuden johtopäätöksen, että tulipalo oli alkanut hormin liitoskohdasta, jossa oli ollut paloeristettä ainoastaan 50 mm, kun sitä olisi rakentamisohjeiden mukaan tullut olla 100 mm. Hormin läpivientiä ei näin ollen ollut eristetty siten kuin rakentamismääräyksissä on tältä osin määrätty ja se on mahdollistanut savukaasujen kuumudesta aiheutuvan lämmön johtumisen seinärakenteeseen tulipalon siellä sytyttäen. - Käräjäoikeuden tuomio ei siis muuttunut hovissa

19 PALOVAHINKOON LIITTYVÄ REGRESSI - Pohjois-Savon käräjäoikeus, tuomio nro 16/ Tuomio annettu , eikä juttu ole lainvoimainen - Kyseessä teollisuusrakennuksen palovahinko, jonka seurauksena myös naapurikiinteistöllä sijainnut rakennus irtaimistoineen tuhoutui - Oikeudenkäynnissä on kyse naapurikiinteistön vakuutusyhtiön teollisuuskiinteistön omistajalle esittämästä regressivaatimuksesta, määrältään yli 1 m - Todennäköisesti asian käsittely jatkuu hovioikeudessa, mutta asetelman poikkeuksellisuuden takia seuraavilla kalvoilla on käyty läpi käräjäoikeuden tuomion perusteluosaa

20 PALOVAHINKOON LIITTYVÄ REGRESSI

21 PALOVAHINKOON LIITTYVÄ REGRESSI

22 PALOVAHINKOON LIITTYVÄ REGRESSI

23 PALOVAHINKOON LIITTYVÄ REGRESSI

24 PALOVAHINKOON LIITTYVÄ REGRESSI

25 PALOVAHINKOON LIITTYVÄ REGRESSI

26 JA LOPUKSI JOTAIN MUUTA - Varsinais-Suomen käräjäoikeus, tuomio nro 14/22399; Turun hovioikeus, tuomio nro 772 (v. 2015) - Oikeudenkäynnissä kyse siitä, kuka oli tilannut työt; oliko joku tilannut työt ja kuuluiko jonkun ne maksaa? - Intressi jutussa noin euroa - Käräjäoikeus arvioi asian näin:

27 KUKA ON TYÖN TILAAJA JA MAKSAJA?

28 KUKA ON TYÖN TILAAJA JA MAKSAJA?

29 KUKA ON TYÖN TILAAJA JA MAKSAJA?

30 KUKA ON TYÖN TILAAJA JA MAKSAJA? - Ja hovioikeus näin:

31 KUKA ON TYÖN TILAAJA JA MAKSAJA?

32 KUKA ON TYÖN TILAAJA JA MAKSAJA?

33 KUKA ON TYÖN TILAAJA JA MAKSAJA?

34 KIITOS MIELENKIINNOSTA!

- Esitykseen on poimittu muutamia rakennusvahinkoja koskevia oikeustapauksia, jotka käydään pääkohdittain läpi - Esitys ei pyrikään ole aiheen

- Esitykseen on poimittu muutamia rakennusvahinkoja koskevia oikeustapauksia, jotka käydään pääkohdittain läpi - Esitys ei pyrikään ole aiheen - Esitykseen on poimittu muutamia rakennusvahinkoja koskevia oikeustapauksia, jotka käydään pääkohdittain läpi - Esitys ei pyrikään ole aiheen kattava läpikäynti jo siitä syystä, ettei mistään ole helposti

Lisätiedot

YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET

YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET LAUSUNTO 8.6.2009 Kaavin kunta / tekninen toimisto Ari Räsänen PL 13 73601 Kaavi YLÄASTEEN A-RAKENNUKSEN SOKKELIRAKENTEIDEN LISÄTUTKIMUKSET Kohde Taustaa Aikaisemmat tutkimukset Kaavin yläaste A-rakennus

Lisätiedot

Kouvolan hovioikeuden tuomio NREP Finland Log 2 Oy:n ja Lappeenrannan kaupungin sekä Lappeenranta Free Zone Oy Ltd:n välisessä riita-asiassa

Kouvolan hovioikeuden tuomio NREP Finland Log 2 Oy:n ja Lappeenrannan kaupungin sekä Lappeenranta Free Zone Oy Ltd:n välisessä riita-asiassa Kaupunginhallituksen konsernijaosto 28 09.08.2013 Kouvolan hovioikeuden tuomio NREP Finland Log 2 Oy:n ja Lappeenrannan kaupungin sekä Lappeenranta Free Zone Oy Ltd:n välisessä riita-asiassa 530/090/2012

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Sokkelin päällä Lattiapinnan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 29.07.13 7809 Joensuu Henri 0458814141 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27511 Eura Rantanen Markus 044 4224882 TYÖKOHDE Euran kunta Kotivainiontie 3 27400

Lisätiedot

Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VANTAA. Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa

Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VANTAA. Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Lattiarakenteen kuntotukimus Tarkastuskohde: Vapaalanaukeen kentän huoltorakennus Luhtitie 11 01660 VNT Tilaaja: Mikko Krohn Vantaan Kaupunki / Tilakeskus Kielotie 13 01300 Vantaa Vahinkonumero: Tarkastaja:

Lisätiedot

Käsiteltävät asiat. Kiinteistövakuuttamisen tietoisku. Kiinteistövakuutustuotteet. Vakuutuksen korvauspiiristä. Vakuutuksien suojeluohjeista

Käsiteltävät asiat. Kiinteistövakuuttamisen tietoisku. Kiinteistövakuutustuotteet. Vakuutuksen korvauspiiristä. Vakuutuksien suojeluohjeista Kiinteistövakuuttamisen tietoisku Helsingin pelastusliitto ja Kiinteistöliitto Uusimaa Asukasturvallisuusilta 26.4.2016 OP Vakuutus Oy / Jarmo Vähä Pietilä OP Vakuutus Oy Käsiteltävät asiat Kiinteistövakuutustuotteet

Lisätiedot

12.4.2004. Kantelu Turun hovioikeuden päätöksestä Nro 588, diaarinumero R 04/152 Virka-aseman väärinkäyttö ym. annettu 26.2.2004

12.4.2004. Kantelu Turun hovioikeuden päätöksestä Nro 588, diaarinumero R 04/152 Virka-aseman väärinkäyttö ym. annettu 26.2.2004 12.4.2004 KORKEIN OIKEUS Asia Kantelu Turun hovioikeuden päätöksestä Nro 588, diaarinumero R 04/152 Virka-aseman väärinkäyttö ym. annettu 26.2.2004 Kantelija YLI-KOVERO RISTO TAPIO Torikatu 27 13130 Hämeenlinna

Lisätiedot

Kevythormien paloturvallisuus. Seppo Pekurinen Vahingontorjuntapäällikkö Finanssialan Keskusliitto

Kevythormien paloturvallisuus. Seppo Pekurinen Vahingontorjuntapäällikkö Finanssialan Keskusliitto Kevythormien paloturvallisuus Seppo Pekurinen Vahingontorjuntapäällikkö Finanssialan Keskusliitto Jäseniä 468: luottolaitoksia 328, vakuutuslaitoksia 75 (vahinkoyhtiöitä 24) Vahinkovakuutusyhtiöiden markkinaosuudet

Lisätiedot

Jarno Liimatainen SELVITYS TULISIJOJEN AIHEUTTAMISTA TULIPALOVAHINGOISTA SELVITYS 1 (8) 2.2.2004

Jarno Liimatainen SELVITYS TULISIJOJEN AIHEUTTAMISTA TULIPALOVAHINGOISTA SELVITYS 1 (8) 2.2.2004 SELVITYS 1 (8) SELVITYS TULISIJOJEN AIHEUTTAMISTA TULIPALOVAHINGOISTA Tiedot on kerätty pelastustoimen resurssi- ja onnettomuustilastojärjestelmä Prontosta. Selvitys on rajattu vuoteen 2002. Jarno Liimatainen

Lisätiedot

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012

Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Lattia- ja seinärakenteiden kuntotutkimus Tarkastaja: RI Sami Jyräsalo Tarkastuspvm: 11.06.2012 Vihertien leikkipuistorakennus Vihertie / Uomakuja 12 01620 VANTAA 1. YLEISTÄ Kohteen yleistiedot Vihertien

Lisätiedot

Rakenteellisen palonehkäisyn, turvallisuuden ja rakentamisen ohjauksen XXXIV opintopäivät OULU Kevythormien paloturvallisuus

Rakenteellisen palonehkäisyn, turvallisuuden ja rakentamisen ohjauksen XXXIV opintopäivät OULU Kevythormien paloturvallisuus Rakenteellisen palonehkäisyn, turvallisuuden ja rakentamisen ohjauksen XXXIV opintopäivät 16.-18.11.2011 OULU Kevythormien paloturvallisuus Seppo Pekurinen Vahingontorjuntapäällikkö Finanssialan Keskusliitto

Lisätiedot

332 luottolaitosta ja 86 vakuutuslaitosta

332 luottolaitosta ja 86 vakuutuslaitosta 332 luottolaitosta ja 86 vakuutuslaitosta Tuhopoltot, epäselvät palot ja vakuutuspetokset vakuutustoiminnan näkökulmasta Palonsyyntutkinnan kehittämistarve Seppo Pekurinen Finanssialan Keskusliitto M Palo-,

Lisätiedot

Kuntokartoitus. Sivuja:1/17. Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto. Von Julinintie 169, Fiskars. Tutkimus pvm: 21.10.

Kuntokartoitus. Sivuja:1/17. Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto. Von Julinintie 169, Fiskars. Tutkimus pvm: 21.10. Sivuja:1/17 Vastaanottaja: Gun Adamsson Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto Kuntokartoitus Kohde: Von Julinintie 169, Fiskars Tutkimus pvm: 21.10.15 Raportointi pvm: 8.11.15 Tutkija: Rakennusmestari Mikael

Lisätiedot

KARTOITUSRAPORTTI SIRKKALANKATU 12, TURKU - PARAKIT

KARTOITUSRAPORTTI SIRKKALANKATU 12, TURKU - PARAKIT KARTOITUSRAPORTTI SIRKKALANKATU 12, 20700 TURKU - PARAKIT 24.9.2018 TUOMAS KONSALA A-KIINTEISTÖCONTROL OY WWW.VAHINKOPALVELU.COM MARKULANTIE 3 20300 TURKU Sisällys 1. KOHTEEN TIEDOT... 2 2. KÄYTETYT MITTALAITTEET...

Lisätiedot

Rivitaloyhtiön kiinteistön kosteuskartoitus

Rivitaloyhtiön kiinteistön kosteuskartoitus Satakunnan Rakennekuivaus Oy 11-12.11.2015 Korjaamonkatu 5 28610 Pori Rivitaloyhtiön kiinteistön kosteuskartoitus Kohde: As Oy Kotivainio Tilaaja: Euran kunta / Rantanen Markus Kotivainiontie 3 Sorkkistentie

Lisätiedot

Kodin vakuuttaminen osana arjen riskienhallintaa

Kodin vakuuttaminen osana arjen riskienhallintaa Kodin vakuuttaminen osana arjen riskienhallintaa Asuntovakuuttamisen tietoisku Helsingin Pelastusliitto HELPE:n ja Kiinteistöliitto Uusimaan asukasturvallisuusilta 8.9.2015 Hannu Partanen 2 Sisältö 1)

Lisätiedot

KOSTEUSKARTOITUSRAPORTTI

KOSTEUSKARTOITUSRAPORTTI KOSTEUSKARTOITUSRAPORTTI Puutteenperäntie 3 88470 Kontiomäki 31.12.2014 RI/ PKM Juha Kähkönen KOSTEUSKARTOITUSRAPORTTI 2 YHTEYSTIEDOT: Työkohde: Puutteenperäntie 3, 88470 Kontiomäki Puh: Asiakas: Paltamon

Lisätiedot

MISTÄ SE HOME TALOIHIN TULEE?

MISTÄ SE HOME TALOIHIN TULEE? MISTÄ SE HOME TALOIHIN TULEE? KOSTEUSVAURIOT JA MUUT SISÄILMAONGELMAT Juhani Pirinen 15.10.2014 Hieman kosteusvaurioista Kosteuden lähteet SADE, LUMI PUUTTEELLINEN TUULETUS VESIKATTEEN ALLA TIIVISTYMINEN

Lisätiedot

Kuntokartoitus. Sivuja:1/24. Vastaanottaja: Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto Gun Adamsson. Tammisaarentie 8, 10300 Karjaa. Tutkimus pvm: 16.10.

Kuntokartoitus. Sivuja:1/24. Vastaanottaja: Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto Gun Adamsson. Tammisaarentie 8, 10300 Karjaa. Tutkimus pvm: 16.10. Sivuja:1/24 Vastaanottaja: Länsi-Uudenmaan Ulosottovirasto Gun Adamsson Kuntokartoitus Kohde: Tammisaarentie 8, 10300 Karjaa Tutkimus pvm: 16.10.15 Raportointi pvm: 25.10.15 Läsnä olleet: Omistajat sekä

Lisätiedot

HOMEKOIRATUTKIMUS. Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus

HOMEKOIRATUTKIMUS. Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus Osoite Sairaalantie 7 Asiakkaan nimi Heinäveden kunta. Raportin toimitus jenni.ylikotila@heinavesi.fi 1 / 8 Sisällysluettelo 1. KOHTEEN TIEDOT... 3 1.1 YLEISKUVAUS KOHTEESTA... 3 1.2 OLEELLISIMMAT HAVAINNOT...

Lisätiedot

YHTEISTYÖ. Yrityskorvauspalvelu Raskaskalusto Marko Aalto

YHTEISTYÖ. Yrityskorvauspalvelu Raskaskalusto Marko Aalto YHTEISTYÖ Raskaankaluston k palojen tutkinnan tki kehittäminen i If V hi k k t htiö O If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Yrityskorvauspalvelu Raskaskalusto Marko Aalto Tiedot Vahinkopäivä:02.05.2011 Vahinkolaji:Palovahinko

Lisätiedot

Tarkastettu omakotitalo

Tarkastettu omakotitalo Tarkastettu omakotitalo Asuinrakennuksen ja varastorakennuksen väli on pieni, jonka vuoksi varasto on tehty julkisivujen osalta kivirakenteisena (paloturvallisuus) Asuinrakennuksen parvekkeen pilareiden

Lisätiedot

Ympäristörikosoikeuden seminaaripäivä 5.11.2014 Itä-Suomen yliopisto, Joensuu Ennallistamiskulut oikeuskäytännössä

Ympäristörikosoikeuden seminaaripäivä 5.11.2014 Itä-Suomen yliopisto, Joensuu Ennallistamiskulut oikeuskäytännössä Ympäristörikosoikeuden seminaaripäivä 5.11.2014 Itä-Suomen yliopisto, Joensuu Ennallistamiskulut oikeuskäytännössä Kihlakunnansyyttäjä Heidi Nummela, Itä-Uudenmaan syyttäjänvirasto oikeuskäytännössä Helsingin

Lisätiedot

RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN

RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN RIL 249-20092009 MATALAENERGIARAKENTAMINEN RAKENNETEKNINEN NÄKÖKULMA 7.12.2009 Juha Valjus RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN Kirjan tarkoitus rakennesuunnittelijalle: Opastaa oikeaan suunnittelukäytäntöön

Lisätiedot

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia

PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE. Välikarintie 62 29100 Luvia PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 13.11.15 10185 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL44 28101 Pori sari.merivalli@oikeus.fi TYÖKOHDE Välikarintie 62 29100 Luvia

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8

KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8 KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 1/8 Yli-Vallintie (856), 61720 Yli-Valli Vapaa-ajan asunnon kuntokartoitus 25.11.2015 klo 10.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 2811/2015 2/8 Tilaus 12.11.2015: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto

Lisätiedot

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27 9 LIITE 5. s. 1 1 RAKENNNESELVITYS 1.1 TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY Selvitys on rajattu koskemaan :ssa olevan rakennuksen 1. ja 2. kerroksen tiloihin 103, 113, 118, 204 ja 249 liittyviä rakenteita. 1.2 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009

KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo. Kirkkokatu 9. 53100 Lappeenranta 17.12.2009 1(9) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta 17.12.2009 2(9) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Kirkkola / Tapanaisen talo Kirkkokatu 9 53100 Lappeenranta

Lisätiedot

Kuntokartoitus katselmus Prijuutissa 2.12.2013

Kuntokartoitus katselmus Prijuutissa 2.12.2013 Insinööritoimisto Kimmo Kaitila Oy RAPORTTI Tuusulan kunta/ Tilakeskus Kuntokartoitus katselmus Prijuutissa 2.12.2013 Kohde on Hyrylässä Ajomiehentiellä sijaitseva vanha kauppiastalo ( tila 3:282 ). Rakennus

Lisätiedot

PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 1: Perustietoa laitteiden hankkimiseen ja käyttöön 26.5.2014 1

PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 1: Perustietoa laitteiden hankkimiseen ja käyttöön 26.5.2014 1 PALOTURVALLISET TULISIJAN JA SAVUHORMIN YHDISTELMÄT Osa 1: Perustietoa laitteiden hankkimiseen ja käyttöön 1 Paloturvalliset tulisijan ja savuhormin yhdistelmät Tässä ohjeistuksessa annetaan hyödyllistä

Lisätiedot

Kosteuskartoitusraportti

Kosteuskartoitusraportti Kosteuskartoitusraportti Työnumero: 6392 Aloituspäivä: 21.07.2014 Mittaaja: Jani Kärkkänen p.050-5936931, jani.karkkanen@priimax.fi, Sertifioitu rakenteiden kosteudenmittaaja: VTT-C-3137-24-08 Mittalaite:

Lisätiedot

As Oy Juhannusrinne. Parolantie 3 02120 ESPOO

As Oy Juhannusrinne. Parolantie 3 02120 ESPOO As Oy Juhannusrinne Parolantie 3 02120 ESPOO LAUSUNTO PAROLANTIE 3, 02120 ESPOO 2 HUONEISTOJEN PÄÄTYJEN TARKASTUS AVATUILTA KOHDILTA Kohde: Tilaaja: As Oy Juhannusrinne Parolantie 3 02120 ESPOO As Oy Juhannusrinne

Lisätiedot

Pirttimäki Tommi PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE

Pirttimäki Tommi PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 24.05.16 10693 Pirttimäki Tommi 045 326 1711 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL 9 32701 Huittinen sanna.paivaniemi@oikeus.fi TYÖKOHDE Antinkuja 2 27710 Köyliö

Lisätiedot

PALONTUTKINTA TEEMATUTKINTA 2012. Hormi tai tulisija syttymissyynä

PALONTUTKINTA TEEMATUTKINTA 2012. Hormi tai tulisija syttymissyynä 1 PALONTUTKINTA TEEMATUTKINTA 2012 Hormi tai tulisija syttymissyynä 2 SISÄLTÖ 2. PALOKUOLEMAT ETELÄ-POHJANMAALLA VUOSINA 2009 2010VIRHE. KIRJANME 4. PALOKUOLEMAAN JOHTANEET TULIPALOT, SYITÄ JA SEURAUKSIAVIRHE.

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 4605/2016 1/7

KK-Kartoitus RAPORTTI 4605/2016 1/7 KK-Kartoitus RAPORTTI 4605/2016 1/7 Venetie 2, 63100 Kuortane Omakotitalon katselmus 1.6.2016 klo 09.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 4605/2016 2/7 Tilaus 23.5.2016: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite:

Lisätiedot

Tulisijojen, savupiippujen ja -hormien aiheuttamien tulipalojen torjunta

Tulisijojen, savupiippujen ja -hormien aiheuttamien tulipalojen torjunta Turvaohje 6/2007 Tulisijojen, savupiippujen ja -hormien aiheuttamien tulipalojen torjunta SISÄLLYSLUETTELO 1. Turvaohjeen tarkoitus 2. Turvaohjeen velvoittavuus 3. Viranomaismääräykset 4. Määritelmiä 5.

Lisätiedot

RAPORTTI TOMMILANKATU 24, TURKU TUOMAS KONSALA A-KIINTEISTÖCONTROL OY MARKULANTIE TURKU

RAPORTTI TOMMILANKATU 24, TURKU TUOMAS KONSALA A-KIINTEISTÖCONTROL OY   MARKULANTIE TURKU RAPORTTI TOMMILANKATU 24, 20320 TURKU TUOMAS KONSALA A-KIINTEISTÖCONTROL OY WWW.VAHINKOPALVELU.COM MARKULANTIE 3 20300 TURKU Sisällys 1. YLEISET TIEDOT... 2 2. KÄYTETYT MITTALAITTEET... 3 3. MENETELMÄKUVAUS:...

Lisätiedot

Lupahakemuksen ja Turun hovioikeuden päätös Nro 3190, Dnro U/09/1250 valituksen kohde 22.12.2009

Lupahakemuksen ja Turun hovioikeuden päätös Nro 3190, Dnro U/09/1250 valituksen kohde 22.12.2009 1 Tapio Yli-Kovero Valituslupahakemus ja valitus Torikatu 27 13130 Hämeenlinna 050-61331 10.02.2010 KORKEIMMALLE OIKEUDELLE Lupahakemuksen ja Turun hovioikeuden päätös Nro 3190, Dnro U/09/1250 valituksen

Lisätiedot

VALOKUVAT LIITE 1 1(8)

VALOKUVAT LIITE 1 1(8) VALOKUVAT LIITE 1 1(8) Kuva 1. Keittiön vastaisen seinän rakenteena oli luokan puolella tiilikuori ja keittiön puolella betonikuori, joiden välissä oli mineraalivillaa 40 mm. Seinästä mitattiin rakennekosteuksia

Lisätiedot

Kunnossapito- ja vahingonkorvausvastuun jako

Kunnossapito- ja vahingonkorvausvastuun jako Kunnossapito- ja vahingonkorvausvastuun jako Kirsi Ruutu Lakimies Jari Hännikäinen Neuvontainsinööri Kuka vastaa kunnossapidosta ja mikä on vastuunjakotaulukko? Tekninen näkökulma kunnossapitoon Erilaiset

Lisätiedot

02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE

02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN TYÖKOHDE PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 02.06.16 10729 Markku Viljanen 050 9186694 TILAAJA Satakunnan Ulosottovirasto PL 44 28101 Pori pia.hirvikoski@oikeus.fi TYÖKOHDE Tattarantie 288 29250 Nakkila

Lisätiedot

Seuraeläinvakuutukset - Vertailu kissan ja koiran aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta koti- ja vastuuvakuutuksista

Seuraeläinvakuutukset - Vertailu kissan ja koiran aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta koti- ja vastuuvakuutuksista Seuraeläinvakuutukset - Vertailu kissan ja koiran aiheuttamien vahinkojen korvaamisesta koti- ja vastuuvakuutuksista Tulvavahinkojen korvaaminen kotivakuutuksista - Vertailu kolmen eri vakuutusyhtiön korvauksista

Lisätiedot

Tulityökurssinjohtajapäivät 22.5.2015 Tulityövahinkoja. Sampo Martiskainen Riskipäällikkö/Underwriter Suuret yritykset

Tulityökurssinjohtajapäivät 22.5.2015 Tulityövahinkoja. Sampo Martiskainen Riskipäällikkö/Underwriter Suuret yritykset Tulityökurssinjohtajapäivät 22.5.2015 Tulityövahinkoja Sampo Martiskainen Riskipäällikkö/Underwriter Suuret yritykset Palo-, murto- ja vuotovahingot 1988-2013 (kpl) Palovahinkokorvaukset 1988-2013 Kotitaloudet

Lisätiedot

TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2012 alkaen. Pohjolan kiinteistövakuutukset

TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2012 alkaen. Pohjolan kiinteistövakuutukset TUOTESELOSTE Voimassa 1.1.2012 alkaen. Pohjolan kiinteistövakuutukset Kiinteistön rakennukset ovat arvokasta omaisuutta, josta taloyhtiön hallitus ja yrityksen johto ovat vastuussa. Onneksi voitte vakuuttaa

Lisätiedot

Vahinkokartoitus KOHDETIEDOT. Työnumero: PJ Tilausnumero: Kiinteistö: Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri, Finmed 1 tila 2.115

Vahinkokartoitus KOHDETIEDOT. Työnumero: PJ Tilausnumero: Kiinteistö: Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri, Finmed 1 tila 2.115 Vahinkokartoitus KOHDETIEDOT Kiinteistö: Pirkanmaan Sairaanhoitopiiri, Finmed 1 tila 2.115 Osoite: Biokatu 6, 33100 Tampere Tilaaja/yhteyshenkilö: Kartoitus / mittaukset pvm: Timo Turunen puh. 050 568

Lisätiedot

Riskikartoitus ja jatkotutkimussuunnitelma. Tuhkala Pyhäjärventie 7 59800 Kesälahti

Riskikartoitus ja jatkotutkimussuunnitelma. Tuhkala Pyhäjärventie 7 59800 Kesälahti Riskikartoitus ja jatkotutkimussuunnitelma Tuhkala Pyhäjärventie 7 59800 Kesälahti 2/9 Rekkatie 3 80100 Joensuu Tapani Hirvonen Kiteen kaupunki / Tekninen keskus Kiteentie 25 82500 Kitee Kohde Tuhkala

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen

Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille. Korvaus rikoksen uhrille. Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen Valtion varoista maksettava korvaus rikoksen uhrille Korvaus rikoksen uhrille Rikoksella aiheutetut vahingot 1.1.2006 alkaen SISÄLLYS Milloin rikoksen uhrille voidaan maksaa korvaus valtion varoista? 3

Lisätiedot

Tiekuntien ja isännöitsijöiden vastuut ja vakuuttaminen. Tieisännöitsijöiden neuvottelupäivä 8.10.2015 Erkki Nieminen If Vahinkovakuutusyhtiö Oy

Tiekuntien ja isännöitsijöiden vastuut ja vakuuttaminen. Tieisännöitsijöiden neuvottelupäivä 8.10.2015 Erkki Nieminen If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Tiekuntien ja isännöitsijöiden vastuut ja vakuuttaminen Tieisännöitsijöiden neuvottelupäivä 8.10.2015 Erkki Nieminen If Vahinkovakuutusyhtiö Oy Tiekunnat Yksityiset tiet ovat yksityisten kiinteistönomistajien

Lisätiedot

2 YRITYSVAKUUTUS 2.1 Toiminnan turvat Vastuuturva Oikeusturva 2.2 Vakuutettu toiminta 3 ERITYISESTI HUOMIOITAVAA

2 YRITYSVAKUUTUS 2.1 Toiminnan turvat Vastuuturva Oikeusturva 2.2 Vakuutettu toiminta 3 ERITYISESTI HUOMIOITAVAA 1 Asiakastunnus 109024153 Woltman Group Oy Paciuksenkaari 16 B 64 00270 HELSINKI VAKUUTUSSOPIMUS 16-522-521-2 Vakuutuskirja muodostuu seuraavista osista: 1 YLEISTÄ 1 YLEISTÄ 2 YRITYSVAKUUTUS 2.1 Toiminnan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 18/ (7) Kiinteistölautakunta Tila/

Helsingin kaupunki Esityslista 18/ (7) Kiinteistölautakunta Tila/ Helsingin kaupunki Esityslista 18/2015 1 (7) 9 Vahingonkorvausvaatimus koskien Stadin ammattiopiston tiloissa sattuneen tulipalon vuoksi suoritettujen vakuutuskorvausten korvaamista HEL 2015-010375 T 03

Lisätiedot

Knuuttilantie 5 C, Jalasjärvi. Asuinrakennuksen kuntokatselmus klo 15.00

Knuuttilantie 5 C, Jalasjärvi. Asuinrakennuksen kuntokatselmus klo 15.00 1 8 Knuuttilantie 5 C, 61600 Jalasjärvi Asuinrakennuksen kuntokatselmus 1.8.2017 klo 15.00 2 8 Tilaus 27.7.2017: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Laskutusosoite: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto Tarkastuksessa

Lisätiedot

Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA. Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet

Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA. Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet Rakennetutkimus Alapohja, ulkoseinärakenteet Håkansbölen pyykkitupa Ratsumestarintie 5 01200 VANTAA Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 0207 495 500 www.raksystems-anticimex.fi Y-tunnus: 0905045-0 Rakennetutkimus

Lisätiedot

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella

Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Kosteus- ja mikrobivauriot koulurakennuksissa TTY:n suorittamien kosteusteknisten kuntotutkimusten perusteella Sisäilmastoseminaari 2014 Petri Annila, Jommi Suonketo ja Matti Pentti Esityksen sisältö Tutkimusaineiston

Lisätiedot

Pohjois-Suomen kiinteistöyhdistys ry. Heikki Ollikainen 12.9.2011 Pohjola Vakuutus Oy

Pohjois-Suomen kiinteistöyhdistys ry. Heikki Ollikainen 12.9.2011 Pohjola Vakuutus Oy Pohjois-Suomen kiinteistöyhdistys ry Heikki Ollikainen 12.9.2011 Pohjola Vakuutus Oy Kiinteistövakuutusten rakenne (KI 01) Esinevakuutus Laaja turva tai ilmiöpohjainen Vastuu- ja oikeusturva Toimitusjohtajan

Lisätiedot

Palontutkinnassa opittua Rakenteellisen palonehkäisyn opintopäivät Oulu

Palontutkinnassa opittua Rakenteellisen palonehkäisyn opintopäivät Oulu Palontutkinnassa opittua Rakenteellisen palonehkäisyn opintopäivät Oulu 16.11.2016 Oulu-Koillismaan pelastuslaitos Palotarkastaja Pasi Nyman Oulu-Koillismaan p: 044-703 8682 pelastuslaitos pasi.nyman@ouka.fi

Lisätiedot

Asennuksen perusasioita

Asennuksen perusasioita tt Asennuksen perusasioita Ennen kuin liität takkaa hormiin, olisi hyvä tarkistaa seuraavat asiat: - Piipun kunto (nuohooja) - Piipun vetoisuus (nuohooja) - Tarvittava turvaväli (palotarkastaja) - Turvallisuus

Lisätiedot

Kosteuskartoitus RS 1

Kosteuskartoitus RS 1 Kosteuskartoitus RS 1 Prästängsgatan 13 E 52 10600 Tammisaari 02.03.2016 Vetotie 3 A FI-01610 Vantaa p. 030 670 5500 www.raksystems.fi Y-tunnus: 0905045-0 1 RAJAUKSET Keittiön puolelta ei pystytty tarkastamaan

Lisätiedot

KK-Kartoitus RAPORTTI 903/2016 1/7

KK-Kartoitus RAPORTTI 903/2016 1/7 KK-Kartoitus RAPORTTI 903/2016 1/7 Virttoontie 64, 62170 Lakaluoma Vapaa-ajan asunnon kuntokatselmus 8.3.2016 klo 13.00 KK-Kartoitus RAPORTTI 903/2016 2/7 Tilaus: Laskutusosoite: Etelä-Pohjanmaan ulosottovirasto

Lisätiedot

VAHINKOKARTOITUSRAPORTTI

VAHINKOKARTOITUSRAPORTTI VAHINKOKARTOITUSRAPORTTI Työnumero:1272940 Kohde: Osoite: Myyrmäen Urheilutalo / Pukuhuoneet ja märkätilat kuntosalin kosteusvaurioituneen seinän linjassa Myyrmäenraitti 4 01600 VANTAA Yhteyshenkilö: Asiakaspalvelu

Lisätiedot

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä

ULKOSEINÄ VÄLISEINÄ Teräs, alapohjassa Anturan päällä Laatan päällä PÄIVÄMÄÄRÄ TYÖNUMERO TYÖN SUORITTAJA PUHELIN 20.08.15 9935 Kinnunen Vesa 050-9186695 TILAAJA Euran kunta Sorkkistentie 10 27510 Eura markus.rantanen@eura.fi TYÖKOHDE As Oy Kotivainio Kotivainiontie 3 as

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (6) Yleisten töiden lautakunta Ho/

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/ (6) Yleisten töiden lautakunta Ho/ Helsingin kaupunki Pöytäkirja 31/2012 1 (6) 425 Oikaisuvaatimus yleisten töiden lautakunnan päätöksestä 29.5.2012 297 vahingonkorvausasiassa HEL 2011-003295 T 03 01 00 Päätös päätti hylätä Asunto Oy Laivasillankatu

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 63 13.06.2013. 63 Asianro 1749/10.03.00/2013

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) Ympäristö- ja rakennuslautakunta 63 13.06.2013. 63 Asianro 1749/10.03.00/2013 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 6/2013 1 (1) 63 Asianro 1749/10.03.00/2013 Rakennustyön keskeyttäminen / 11-6-1 / Pohjolankatu 18 / käyttövesiputkiston korjaustyö Vs. rakennustarkastaja Ilkka Korhonen Alueellinen

Lisätiedot

Käytävä: - Käytävältä ei havaittu vauriojälkiä / kohonneita kosteusarvoja pintakosteuden ilmaisimella.

Käytävä: - Käytävältä ei havaittu vauriojälkiä / kohonneita kosteusarvoja pintakosteuden ilmaisimella. KIINTEISTÖCONTROL OY www.vahinkopalvelu.com Raportti Tuomas Konsala Puh: 044-556 1132 Sertifikaatti Nro VTT-C-9740-24-13 tuomas.konsala@vahinkopalvelu.com Osoite: Talvitie 10 B106,B104 20610 Turku Asukas:

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI. Työ 70-1351. Peltoniemenkuja 1 Raportointipäivä 08.06.2012. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2

ENSIRAPORTTI. Työ 70-1351. Peltoniemenkuja 1 Raportointipäivä 08.06.2012. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2 ENSIRAPORTTI Peltoniemenkuja 1 Raportointipäivä 08.06.2012 Työ 70-1351 KOHDE: TILAT: TILAAJA: Peltoniemenkuja 1 4, 01760 VANTAA Kytöpuiston koulun tiloissa toimivan hammashoitolan 2 kerroksen käytävä,

Lisätiedot

Asbestikatselmuksen laajuus: Asbestikartoitus on tehty koko rakennusten osalta.

Asbestikatselmuksen laajuus: Asbestikartoitus on tehty koko rakennusten osalta. I. Tanninen Oy Kortepolku 15, 70900 TOIVALA Puh. (017) 263 3570 tai GSM 050 469 9789 Fax (017) 263 3572 ismo.tanninen@pp.inet.fi ismo.tanninen@tanninen.fi www.tanninen.fi 14.5.2013 MUISTIO Kohde: Muuruveden

Lisätiedot

Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies p

Yhteyshenkilö: Pekka Koskimies p Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Porvoon Kaupunki/ Pekka Koskimies Tutkimusraportti Kohde: Toimeksianto: Tilaaja: Läsnäolijat: TOLKKISTEN KOULU Palomäentie 5 06750 TOLKKINEN Kosteuskartoitus. Porvoon Kaupunki

Lisätiedot

Vesistötulvavahinkojen korvaaminen kotivakuutuksista - Vertailu rakennus- ja irtaimistovahinkojen korvaamisesta

Vesistötulvavahinkojen korvaaminen kotivakuutuksista - Vertailu rakennus- ja irtaimistovahinkojen korvaamisesta Vesistötulvavahinkojen korvaaminen kotivakuutuksista - Vertailu rakennus- ja irtaimistovahinkojen korvaamisesta Tulvavahinkojen korvaaminen kotivakuutuksista - Vertailu kolmen eri vakuutusyhtiön korvauksista

Lisätiedot

Käsittelyssä olevia virhekorttiehdotuksia. Jyrki Kauppinen

Käsittelyssä olevia virhekorttiehdotuksia. Jyrki Kauppinen Käsittelyssä olevia virhekorttiehdotuksia Jyrki Kauppinen Esityksen sisältö Yksitoista rakennusvirhettä Mitä seurauksia? Mitä pitäisi tehdä? Lopuksi Pientalon lämmöneristeiden virheellinen asennus Ulkoseinien

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 70/2004/4 Dnro LSY-2003-Y-224 Annettu julkipanon jälkeen 16.9.2004

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 70/2004/4 Dnro LSY-2003-Y-224 Annettu julkipanon jälkeen 16.9.2004 LÄNSI-SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 70/2004/4 Dnro LSY-2003-Y-224 Annettu julkipanon jälkeen 16.9.2004 ASIA LUVAN HAKIJAT Laiturin ja rannan täytön pysyttäminen tilan Pajuniemi RN:o

Lisätiedot

Haluatko polttaa työpaikkasi?

Haluatko polttaa työpaikkasi? Haluatko polttaa työpaikkasi? VAHINKOKORVAUKSIA 25 2 Miljoonaa euroa 15 1 5 Palo Murto Vuoto 88 9 92 94 96 98 2 4 6 8 1 12 2 1 VAHINKOMÄÄRIÄ 8 7 6 1 kpl 5 4 3 2 1 Palo Murto Vuoto 88 9 92 94 96 98 2 4

Lisätiedot

Raportti Työnumero: 051321701024

Raportti Työnumero: 051321701024 Sivuja:1/8 Vastaanottaja: Sami Liukkonen Vanamontie 24 15610 Lahti Raportti Työnumero: 051321701024 Kohde: Toimeksianto: Okt Liukkonen Vanamontie 24 15610 Lahti Home-epäilyn tutkiminen Tutkimus pvm: 13.9.2013

Lisätiedot

Ytk-yhdistys ry:n oikeudenkäyntikuluvakuutus

Ytk-yhdistys ry:n oikeudenkäyntikuluvakuutus Vakuutusehdot Voimassa 1.1.2016 alkaen Ytk-yhdistys ry:n oikeudenkäyntikuluvakuutus Sisällysluettelo 1 Vakuutuksen tarkoitus 2 2 Vakuutuksen ottajat ja vakuutetut 2 3 Vakuutuskausi 2 4 Tuomioistuimet ja

Lisätiedot

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin

Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin Levykoko: 600 x 1200 mm Paksuus: 30 mm Pontti: ympäritäyspontattu Pinnoite: diffuusiotiivis alumiinilaminaatti levyn molemmin puolin SPU Sauna-Satu soveltuu saunan seinien ja kattojen sekä kosteiden tilojen

Lisätiedot

Laatuongelmien syitä Omakotitalojen tyypilliset riskirakenteet Pientalojen yleisimmät laatuvirheet

Laatuongelmien syitä Omakotitalojen tyypilliset riskirakenteet Pientalojen yleisimmät laatuvirheet Laatuongelmien syitä Omakotitalojen tyypilliset riskirakenteet Pientalojen yleisimmät laatuvirheet 1 RKM Matti Eklund 10.2.2015 2 Rakennuttamistehtäviä Rakennustöiden valvontaa Kauppakamarin hyväksymiä

Lisätiedot

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Näin lisäeristät 4 Sisäpuolinen lisäeristys Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Tammikuu 202 Sisäpuolinen lisälämmöneristys Lisäeristyksen paksuuden määrittää ulkopuolelle jäävän eristeen

Lisätiedot

40700 Jyväskylä etunimi.sukunimi@prosolve.fi

40700 Jyväskylä etunimi.sukunimi@prosolve.fi 1(5) KOSTEUSMITTAUSTARKASTUS ASUNTOKAUPPAA VARTEN 2(5) 1 YLEISTIETOA TARKASTUKSESTA Kohde Pienkerrostalohuoneisto Osoite Rakennusvuosi 1989 Käyttötarkoitus Asuinhuoneisto Tarkastuksen tilaaja(t) Tarkastuksen

Lisätiedot

MUUTOSTYÖOHJE ASUMISOIKEUDEN HALTIJALLE

MUUTOSTYÖOHJE ASUMISOIKEUDEN HALTIJALLE 1.1.2012 MUUTOSTYÖOHJE ASUMISOIKEUDEN HALTIJALLE Tekniset muutostyöohjeet 1 Yleistä Tämä ohje on liite Asokotien rakennus- ja asumisaikaisiin muutostyöohjeisiin ja sitä noudatetaan 1.1.2012 lukien asumisoikeuden

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI

ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI Martinkyläntie 5 01620 VANTAA Raportointi pvm: 22.2.2012 ENSIRAPORTTI/MITTAUSRAPORTTI Työ A12162 KOHDE: ASUNNOT: Martinkyläntie 5 01620 VANTAA/Myllymäen koulu Liikuntasali ja pukuhuonetilat TILAAJA: Reino

Lisätiedot

Toimiminen EU avustajana. Tukisarka2015 koulutus 25.3.2015

Toimiminen EU avustajana. Tukisarka2015 koulutus 25.3.2015 Toimiminen EU avustajana Tukisarka2015 koulutus 25.3.2015 Vakuutetut Vakuutettuja ovat tuottajayhdistysten nimeämät ja maataloustuottajain liittojen hyväksymät EU-avustajat, jotka avustavat MTK:n jäseniä

Lisätiedot

Y:n poliisilaitos on antanut asiasta selvityksen ja Poliisihallitus lausunnon.

Y:n poliisilaitos on antanut asiasta selvityksen ja Poliisihallitus lausunnon. ANONYMISOITU PÄÄTÖS 02.06.2016 Dnro OKV/459/1/2016 1/5 ASIA Poliisin ja syyttäjän menettely tuomarin virkarikosasiassa KANTELU Kantelija on kannellut X:n syyttäjänviraston kihlakunnansyyttäjän A:n 4.5.2015

Lisätiedot

Yleiset varotoimet Suomi

Yleiset varotoimet Suomi Yleiset varotoimet Yleiset varotoimet Suomi 1 Yleiset varotoimet 1 Yleiset varotoimet Yksiköissä on seuraava symboli: 1.1 Tietoja asiakirjasta Alkuperäinen asiakirja on laadittu englanniksi. Kaikki muut

Lisätiedot

Toimialan onnettomuudet 2013

Toimialan onnettomuudet 2013 Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) Toimialan onnettomuudet 2013 Osa 6 Painelaitteet Painelaitteet Tukes edistää painelaitteiden turvallisuutta valvomalla painelaitesäädösten noudattamista tiedottamalla

Lisätiedot

KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS

KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS KUUSKAJASKARIN KIINTEISTÖIDEN KUNTOKARTOITUS Rivitalorakennukset 1-3 Kasarmirakennus J.Kekki Vahinkokartoittaja YLEISTÄ Kuuskajaskarin kiinteistöt Kolme puurunkoista lautaverhoiltua yhteen asuinkerrokseen

Lisätiedot

Kirami CUBE Ulkopuolinen lämmityskamiina Käyttöohjeet

Kirami CUBE Ulkopuolinen lämmityskamiina Käyttöohjeet Kirami CUBE Ulkopuolinen lämmityskamiina Käyttöohjeet Kamiinan tekniset tiedot: Merialumiininen kamiina (AlMg3) Valurautainen rosti x 2, umpirosti x 1 Tulipesäluukku, jossa teräksinen sisäosa Sisällä vesikiertoputket

Lisätiedot

PALONTUTKINNAN TILANNE OSANA RISKIENHALLINTAA

PALONTUTKINNAN TILANNE OSANA RISKIENHALLINTAA PALONTUTKINNAN TILANNE OSANA RISKIENHALLINTAA 1 25.3.2013 Pelastuslaki 41 Palontutkinta 1. Palontutkinnan tavoitteena on vastaavien onnettomuuksien ehkäisy ja vahinkojen rajoittaminen sekä pelastustoiminnan

Lisätiedot

ENSIRAPORTTI. Työ A12076. Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Raportointi pvm: 16.01.2012. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2

ENSIRAPORTTI. Työ A12076. Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Raportointi pvm: 16.01.2012. A - Kunnostus- ja kuivauspalvelut Oy Y-tunnus: 1911067-2 ENSIRAPORTTI Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Raportointi pvm: 16.01.2012 Työ KOHDE: TILAT: Jönsäksentie 4, 01600 Vantaa Kerrokset 1,2,3,4 ja Iv-konehuone TILAAJA: Anne Krokfors ISÄNNÖINTI: Vantaan kaupunki

Lisätiedot

Mittauspöytäkirja. Sivuja:1/10. Vastaanottaja: Gun Adamsson. Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari. Tutkimus pvm: 14.8.15. Raportointi pvm: 14.

Mittauspöytäkirja. Sivuja:1/10. Vastaanottaja: Gun Adamsson. Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari. Tutkimus pvm: 14.8.15. Raportointi pvm: 14. Sivuja:1/10 Vastaanottaja: Gun Adamsson Mittauspöytäkirja Kohde: Toimeksianto: Mätsästäjänkuja 7 A 3, Tammisaari Pintamittaus Tutkimus pvm: 14.8.15 Raportointi pvm: 14.815 Yhteyshenkilö: Gun Adamsson Tutkijat:

Lisätiedot

Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio

Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio 25.9.2013 Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio KUNTOARVIORAPORTTI 2 SISÄLTÖ 1 YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kuntotarkastus kohde... 3 1.2 Yhteyshenkilöt... 3 1.3 Kohteen kuvaus... 3 1.4 Kuntotarkastuksen tarkoitus...

Lisätiedot

oikeudenkäynnissä Todistelu, todistaminen ja asiantuntija

oikeudenkäynnissä Todistelu, todistaminen ja asiantuntija Todistelu, todistaminen ja asiantuntija oikeudenkäynnissä Palontutkinnan opintopäivät 27.-28.11.2018 Jyväskylä 28.11.2018 Käräjätuomari Mikko Jaatinen Keski-Suomen käräjäoikeus Todisteiden arvioimisen

Lisätiedot

Korvattavuuden ratkaisemisen osalta myrsky- ja palovahingot ovat helpoimmasta päästä, sillä käytännössä kaikkiin esinevakuutuksiin sisältyy turva

Korvattavuuden ratkaisemisen osalta myrsky- ja palovahingot ovat helpoimmasta päästä, sillä käytännössä kaikkiin esinevakuutuksiin sisältyy turva Korvattavuuden ratkaisemisen osalta myrsky- ja palovahingot ovat helpoimmasta päästä, sillä käytännössä kaikkiin esinevakuutuksiin sisältyy turva kyseisten riskien varalta Palovahinkojen osalta oma rajanvetonsa

Lisätiedot

Koivumäentie 18 A 35 01230 Vantaa 12.12.2014 1 (4) Puh. 040 9107054 Sp. kimmo.sundstrom1@gmail.com

Koivumäentie 18 A 35 01230 Vantaa 12.12.2014 1 (4) Puh. 040 9107054 Sp. kimmo.sundstrom1@gmail.com KIMMO SUNDSTRÖM HAKEMUS Koivumäentie 18 A 35 01230 Vantaa 12.12.2014 1 (4) Puh. 040 9107054 Sp. kimmo.sundstrom1@gmail.com Helsingin käräjäoikeus Porkkalankatu 13 00180 Helsinki HAASTEHAKEMUS Asia Kustannus

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta

Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta Ympäristöministeriön asetus rakennuksen kosteusteknisestä toimivuudesta Rakennusvalvonnan ajankohtaisseminaari 5.2.2018 Savoy-teatteri, Helsinki Yli-insinööri Katja Outinen Asetus rakennuksen kosteusteknisestä

Lisätiedot

SOTUNGIN KOULU PIHARAKENNUS:

SOTUNGIN KOULU PIHARAKENNUS: SOTUNGIN KOULU PIHARAKENNUS: TOIMENPIDE-EHDOTUS RA 249400924 a tarkennetaan rakenteiden avaamisen jälkeen 5.3.2013 (Rajatorpantie 8 A, Vantaa) 1/8 1. YLEISTIEDOT Kohde Kohde Sotungin koulu, piharakennus

Lisätiedot

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009

YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009 LÄNSI SUOMEN YMPÄRISTÖLUPAVIRASTO Helsinki LUPAPÄÄTÖS Nro 18/2009/4 Dnro LSY 2008 Y 313 Annettu julkipanon jälkeen 27.3.2009 ASIA HAKIJA Maalämpöputkiston asentaminen meren pohjaan Pitkäsalmeen Turun Kaistarniemen

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE. Selluvilla A-A I-PALKKI. leikkaus A. www.webon.fi. 45 mm. 6 mm. 350 mm. 70 mm. I-palkki 350 mm PRT-Lami 70 x45 mm / 6 mm

TOIMINTAOHJE. Selluvilla A-A I-PALKKI. leikkaus A. www.webon.fi. 45 mm. 6 mm. 350 mm. 70 mm. I-palkki 350 mm PRT-Lami 70 x45 mm / 6 mm 45 mm A-A I-PALKKI 6 mm 350 mm leikkaus A A 5 6 7 70 mm 4 3 www.webon.fi SISÄLLYSLUETTELO SIVU YLÄPOHJA NORMAALIRISTIKKO 3 YLÄKERTA ONTELOASENNUS 4 YLÄPOHJA LISÄERISTYS 5 YLÄPOHJA NORMAALIRISTIKKO/SAKSIRISTIKKO

Lisätiedot

Viimeaikaista oikeuskäytäntöä palo- ja vuotovahinkojen korvaamiseen liittyen. Jussi Korpelainen

Viimeaikaista oikeuskäytäntöä palo- ja vuotovahinkojen korvaamiseen liittyen. Jussi Korpelainen Viimeaikaista oikeuskäytäntöä palo- ja vuotovahinkojen korvaamiseen liittyen Jussi Korpelainen 24.4.2018 Oikeudenkäynneistä yleisesti - Rakennusvahinkoja koskevien vakuutuskorvausoikeudenkäyntien vuosittainen

Lisätiedot

Kartoittaja: Kai Kekki p Tarkastusraportti

Kartoittaja: Kai Kekki p Tarkastusraportti Tarkastusraportti Sivu: 1 (8) Asiakas Vahinkopaikan osoite Yhteyshenkilö Unajan Koulu Laivolantie 10 26910 Unaja Rauman Kaupunki / Jukka Snicker (Tilaaja) Läsnäolijat Jukka Snicker Toimeksianto Vahingon

Lisätiedot

YHTEISTOIMINTAMALLIN MUKAINEN KUNTOTARKASTUS

YHTEISTOIMINTAMALLIN MUKAINEN KUNTOTARKASTUS YHTEISTOIMINTAMALLIN MUKAINEN KUNTOTARKASTUS 13 Marjala Ärjänsaari Yrityksen/ja tarkastajan yhteystiedot ja pätevyys Tarkastuksen suorittaja(t) Kajaanin ammattikorkeakoulu/rakennustekniikan osasto Antti

Lisätiedot