30. lokakuuta 2008, harjoitusmoniste

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "30. lokakuuta 2008, harjoitusmoniste"

Transkriptio

1 Digitaalinen kulttuuri P2 Digitaaliset taidot I, Digitaalisen kuvankäsittelyn harjoituskurssi Lehtori Petri Saarikoski 30. lokakuuta 2008, harjoitusmoniste Ohjelma: 1) Opetellaan Adobe Photoshop Elements 5.0 -kuvankäsittelyohjelman ja Corel Draw X3 - grafiikkaohjelman peruskäyttöä Yleisohje kuvankäsittelyosion perusteet tuntevalle: Käy läpi ohjelmien valikot ja kertaa tarvittaessa. Voit tämän jälkeen siirtyä esimerkiksi tekemään monisteessa mainittuja harjoituksia. Tiedostokansioiden käytöstä Kurssilla kaikki tiedostot on hyvä tallentaa kurssin omaan verkkokansioon. ==> Saat sen auki klikkaamalla "My Network Places" ikonin kohdalla oikealla hiiren näppäimellä kerran (työnäkymästä riippuen joko Desktopilla [Classic Start Menu] tai Start valikon kautta [Start Menu]) ==> Valitse "Map Network Drive ja kirjoita seuraava osoite "Folder"-osoiteriville: Hakemistossa on valmiina digikuvia, joita voit halutessasi käyttää tämän päivän aikana ==> Tee nyt kansioon omalla nimellä varustettu työkansio (folder) Edellistä toimenpidettä ei tarvitse periaatteessa tehdä kuin kerran. Kopioi sitä varten kansiossa tällä hetkellä oleva "map_digikuva.bat" -tiedosto talteen ja tallenna se vaikka USB-muistitikulle omaan tiedostokansioon, esimerkiksi nimellä "P2 Digikuva" ==> Kun seuraavaksi tulet mikroluokkaan saat kurssin työkansion auki tuplaklikkaamalla bat-tiedostoa.

2 YLEISTÄ TIETOKONEGRAFIIKASTA, RESOLUUTIOISTA JA TIEDOSTOMUODOISTA Tietokonegrafiikkaa on kahta päätyyppiä: vektori- ja bittikarttagrafiikkaa. Bittikarttakuva (tai rasterikuva) muodostuu neliömäisistä kuvapisteistä (ks. oikealla) eli pikseleistä ja niitä muokataan yleensä kuvankäsittelyohjelmassa. Vektorigrafiikkakuva on piirros, joka kuvaa kohteen matemaattisesti viivoin ja käyrin. Niitä muokataan yleensä grafiikkaohjelmalla. Vektorigrafiikkaa voidaan muuttaa bittikarttakuvaksi. Tällöin puhutaan kuvan rasteroinnista. Yleisiä tiedostomuotoja PSD Photoshopin oma tiedostoformaatti, säilyttää ohjelman muotoiluja TIFF Pakkaamaton tai hieman pakattu kuvaformaatti, iso tiedostokoko GIF Graafiset elementit, tasaiset väripinnat, 256 väriä PNG Värivalokuvat mutta myös graafiset elementit ja tekstit JPG / JPEG Värivalokuvat, tehokas pakkaus, pieni tiedostokoko BMP Windowsin oma kuvaformaatti ESP Kirjapainoalan perusformaatti, korkeatasoiset painotuotteet CDR CorelDraw -grafiikkaohjelman oma tiedostomuoto, johon tallentuvat kaikki dokumenttiin laitetut objektit sekä niiden tehdyt muotoilut ja muut tiedot. Muita suosittuja grafiikkaohjelmia ovat FreeHand (tiedostomuoto FH) ja Illustrator (tiedostomuoto AI) Laadullisesti TIFF tarjoaa parhaimman kuvalaadun, mutta niiden käsittely on usein teknisesti raskasta ja ne vievät paljon tiedostotilaa. Kurssin aikana digikuvat kannattaa siksi tallentaa JPEGtiedostoina. Niiden käytöstä ja ominaisuuksista on selostettu tarkemmin seuraavalla sivulla. Resoluutio (pikseleitä tuumalle, pixels per inch) Kuvankäsittelyssä resoluutiolla kuvataan bittikarttagrafiikassa kuvan erotuskykyä (yksityiskohtien määrää). Pikseleiden määrä suhteutetaan tällöin kuvan fyysiseen kokoon. 72 / 96 ppi Verkkojulkaisuihin, Power Point ym. vain ruudulta katseltavien tiedostojen resoluutio 150 ppi Kelvollinen painokelpoinen resoluutio 300 ppi Laadullisesti korkealuokkainen resoluutio Huom! Vältä liian ison resoluution käyttämistä koska se lisää vain huimasti tiedostokokoa. Värimuodot Grayscale (Harmaasävy) RGB (Värikuva) ja CMYK (Nelivärikuva) Indexed Color (Valinnaiset värit) Bitmap (Mustavalko)

3 JPEG-pakkauksen vaikutus kuvalaatuun JPEG tai JPG (Joint Photographic Experts Group) on pakkausmenetelmä joka yhdistelee pikselialueita ja vähentää näin kuvaan tulevan informaation määrää. "Jiipekit" vievät merkittävästi vähemmän tiedostotilaa ja ovat helpommin käsiteltävissä ja siirrettävissä. "Jiipekki" on suosituin värikuvan tiedostomuoto. Ongelmana "jiipekeissä" on yksityiskohtien häviäminen pakkaustehoa lisättäessä. Tässä esimerkki: Korkealaatuinen pakkaus (High) Matalalaatuinen pakkaus (Low) Kuvan kukan terälehdissä suurennetussa yksityiskohdassa näkyy miten JPEG-pakkaus toimii. Vasemmalla näkyy pikselöytymistä pakatuilta alueilta. Oikealla pikselöityminen näkyy rumina neliömallisina kuvioina, jotka ovat pilanneet täydellisesti yksityiskohdat. JPEG-kuvien pakkausteho voi säätää "Quality"-valikosta. Hienosäätämisessä kannattaa käyttää "Standard"-valikkoa. Varsinkin progressiivisessa pakkauksessa on ongelmana, että kaikki ohjelmat eivät pysty avaamaan / käsittelemään näin pakattuja kuvia. TIFF-kuvaa voidaan myös osittain pakata ja näihin ominaisuuksiin kannattaa todella tutustua jos joudut käyttämään TIFF-tiedostoformaattia. JPEG-formaatin sijaan voit käyttää myös hieman harvinaisempaa PNG-formaattia Alkuperäiset digikuvat kannattaa tallentaa RAW tai TIFF-muodossa (jos vain mahdollista). Työstöversioissa kannattaa käyttää tarpeen tullen joko pakattua TIFFformaattia tai hyvälaatuista JPEG-formaattia (tai vaihtoehtoisesti PNG-formaattia)

4 YLEISTÄ PHOTOSHOP ELEMENTS -OHJELMASTA Adobe Photoshop Elements 5.0 on opetus- ja kotikäyttöön tarkoitettu kuvankäsittelyohjelma, johon on linkitetty myös kuvien jatkokäsittelyyn ja organisointiin tarkoitettuja apuohjelmia. Se on riisuttu ja rakenteellisesti yksinkertaistettu versio ammatti- ja tehokäyttöön soveltuvasta täysversiosta (tällä hetkellä uusin version on Adobe Photoshop CS3). Elements-ohjelmasta pitäisi olla pikakuvake työpöydällä. Saat sen auki myös Start -valikosta > Programs > Adobe Elements. > Kone kysyy minkä osan ohjelmasta haluat avata, klikkaa kohtaa "Edit and Enhance Photos" > Jos kone kysyy vielä rekisteröintiä niin klikkaa vaihtoehto "Later" ja jatka eteenpäin Tällä kurssilla ehdimme opetuksen yhteydessä käydä läpi ohjelman perusominaisuudet. Mikäli sinulla on aikaa ja kiinnostusta, voit halutessasi tutustua itsenäisesti ohjelman muihin lisäominaisuuksiin. Lisätietoja saat opettajalta. Työkalupaletti ja editointipalkki Löydät ohjelman työkalupaletin vasemmalta puolelta ja editointipalkin ylhäältä.

5 Tiedostojen avaaminen tai uuden dokumentin luominen Voit avata valmiin kuvatiedoston editointipalkin päävalikosta > File > Open. Tai aloittaa uuden tyhjän dokumentin > File > New > Blank Document "Name" tähän tulee käsiteltävän, uuden dokumentin nimi "Preset" viittaa dokumentin oletusarvoiseen kokoon (tässä tapauksessa pohjana on leikepöydän sisältö) "Width" ja "Height" kertovat dokumentin fyysisen leveyden ja korkeuden "Resolution" kertoo kuvan resoluution (tässä tapauksessa oletusarvoisesti verkkojulkaisuun soveltuva 72) "Color Mode" on värimuotojen (ks. edellä) valitsemista varten "Background Contents" määrittelee dokumentin taustan sisällön (tässä tapauksessa valitaan valkoinen väri pohjalle). "Transparent" tekee dokumentista tyhjän. Photoshopin tukemat tiedostomuodot Photoshopissa on verrattain hyvä tuki eri tiedostomuodoille. Saat ne näkyviin > File > Open kautta ja ottamalla alhaalta auki "Files of Type" -valikon.

6 Photoshop Elementsin tukemat värimuodot Grayscale (Harmaasävy) RGB (Värikuva) Indexed Color (Valinnaiset värit) Bitmap (Mustavalko) Photoshop Elements ei valitettavasti tue CMYK-värimuotoa, jota tarvitaan usein esimerkiksi valmiita painotuotteita suunniteltaessa. Ominaisuuden puuttuminen ei kuitenkaan ole varsinaisesti kuvankäsittelytyöskentelyn este, sillä CMYK-ominaisuus voidaan liittää jälkikäteen esimerkiksi CorelDraw-grafiikkaohjelmassa. Kuvan fyysinen koko, resoluutio ja tallennus ==> Avaa uusi digikuva ==> Tarkista nyt avaamasi digikuvan koko ja muut tiedot editointipalkin päävalikosta: > Image > Resize > Image Size Avaamani kuva on kohtuullisen tyypillinen digikameralla otettu, pystyasennossa oleva 1704x2272 pikselin kuva. Sen fyysinen koko näkyy "Document Size" -osiossa. Resoluutio on painokelpoinen ja koko 24,05 x 32, 06 senttiä. Kuva on linkitetty skaalautuvaksi leveyden ja korkeuden mukaan. ==> Klikkaa auki ruksi "Resample Image" (ellei jo ole) ja pääset muuttamaan kuvan arvoja => Mitä tapahtuu kun muutat kuvan fyysistä kokoa, pikseliarvoja ja resoluutiota? ==> Klikkaa pois ruksi "Constrain Proportions". Tämän jälkeen kuvan suhteen eivät enää pysy automaattisesti koossa, vaan ne vääristyvät Saat muutettua kuvasi väriformaattia kohdasta: > Image > Mode => Kokeile nyt esimerkiksi värivalokuvan (RGB) muuttamista harmaasävykuvaksi (Grayscale) ja harmaasävykuvan muuttamista mustavalkokuvaksi (Bitmap)

7 Näkymäalue ja zoomaus Voit muuttaa kuvasi perusnäkymää päävalikosta > View "Fit on Screen" kohdistaa kuvan ruutuun sopivaksi "Actual Pixels" sovittaa kuvan pikselisyvyyden mukaan "Print Size" sovittaa kuvan tulostuskoon mukaan Zoom-työkalu Helpommin voit suurentaa tai pienentää näkymäalaa käyttämällä Zoom-työkalua työkalupaletista. Jos painat ALT-näppäimen pohjaan saat pienennyksen aikaan. Editointipalkista saat esiin myös prosentuaalisen suurennuksen ja vastaavat valikot kuin View-päävalikossa. Rullahiirtä käyttämällä voi myös suurentaa tai pienentää kuva edestakaisin. Tallennus Tallennus tapahtuu seuraavasta valikosta: >File > Save (tai painalla pikanäppäinyhdistelmää CTRL-S) Jos haluat vaihtaa tiedostomuotoa tai nimeä valitse: > File > Save As (SHIFT-CTRL-S) => Muista valita kuvalle uusi nimi esimerkiksi "valokuva1_gray.jpg" HUOM! Kun aloitat kuvankäsittelyn, muista aina ensin tallentaa alkuperäiset kuvat varmuuskopioiksi erilliseen alakansioon omassa työkansiossasi > Tallenna kuva nyt esimerkiksi omalla nimelläsi varustettuun verkkotyökansioon (ks. edellä "Tiedostokansioiden käytöstä"). Tai työpöydälle (Desktop) josta voit siirtää ne sitten myöhemmin verkkotyökansioon Jos sinulla on tallennettaessa ruksattuna kohta "Save in Version Set with Original" Photoshop ei salli sinun tallentaa avaamasi tiedoston päälle vaan haluaa tallentaa sen eri nimellä. Tämä on tiedostojen arkistointiin liittyvä varmuustoiminto, joka yleensä kannattaa ottaa pois päältä (uusi tiedosto syntyy joka kerta tallennettaessa, mikä ei ole ehkä aivan tarkoituksenmukaista) HUOM! Yleensä tiedoista kannattaa ottaa useampia versioita. Näin sinulla on eri työvaiheista varmuusversiot tallella

8 Tulosteen koko eri pikselimäärillä Kameran pikselimäärä (megapikseliä) Kuvan pikselimäärä Kuvan koko painotuotteessa, (resoluutio 300 dpi) Kuvan koko painotuotteessa, (resoluutio 150 dpi) 7, x ,01 x 19,51 cm 52,02 x cm 8, x ,64 x 20,73 cm 55,28 x 41,46 Lisäohjeita tallennukseen Älä mielellään työskentele suoraan USB-muistitikulla olevien työtiedostojen kanssa, vaikka tarkoituksesi olisikin myöhemmin siirtää tiedostot "Digikuva" -verkkokansioon. Miksi? USB-muistitikun ja tietokoneen välinen tiedonsiirtonopeus ei ole paras mahdollinen, siksi varsinkin isoilla tiedostoilla työskennellessä tallennusnopeus hidastuu ratkaisevasti ja voi tietyissä tilanteissa johtaa ohjelman jumiutumiseen ja tiedostojen häviämiseen. Älä varsinkaan käytä USBmuistitikkua ainoana tallennusvälineenä, sillä silloin tiedostojen häviämisen uhka on kohtuullisen suuri.

9 Yleistä työkalupaletista HUOM! Aina kun valitset jonkun työkalun, editointipalkkiin ilmestyy automaattisesti työkalun käyttöön liittyviä lisäominaisuuksia. Käymme tässä nopeasti läpi ainoastaan työkalujen perusominaisuudet. Työkalut tulevat tutuiksi tarkemmin harjoitusten yhteydessä tai ihan kokeilemalla ==> Avaa kokeiluja varten jokin digikuva. 1. Move. Tällä voi siirtää kuvan objekteja ja valinta-alueita 2. Zoom. Saat tästä suurennuslasin, jonka käyttöä kutsutaan joskus nimellä "zoomaus". Jos painat ALT-näppäimen pohjaan saat pienennyksen aikaan (Huom! Myös Actual Pixels, Print Size, Fit on Screen -valikot editointipalkissa). 3. Hand Tool. Kun kuva on isompi kuin mitä näytölle mahtuu, tätä työkalua voi käyttää paikasta toiseen siirtymiseen. 4. Eyedropper (pipetti). Voit valita haluamasi värin klikkaamalla kuvasta. Huomioi Info-valikon yhteiskäyttö värivirheiden etsinnässä (viikon 44 moniste). 5. Retangular/Elliptical Marquee. Kuvan valinta suorakaiteen tai ellipsin muotoisella työkalulla 6. Lasso. Tämän avulla voit valita erilaisia epäsäännöllisen muotoisia kohteita. Pitämällä ALT-näppäintä pohjassa valinta-aluetta kutistetaan. Huomaa pienet + ja merkit työkalussa. Polygonal Lassolla valinta tapahtuu napsauttamalla pitkin kohteiden reunaa. Magneettilassolla voi valita monimutkaisia kohteita, joissa kohteen ja sen välillä on riittävän iso kontrasti. Huomaa kuinka kohdetta kiertäessä ohjelma lisää neliömuotoisia valintapisteitä. Delete-näppäimellä voit poistaa valintapisteitä ja palata takaisin. Yhdistäminen tapahtuu tuplaklikkaamalla hiirellä lähellä alkupistettä. 7. Magic Wand. Kuvan tietyn väri- ja sävypinnan valinta. Tolerance-valikosta muutetaan valinta-alueen laajuutta. Pitämällä ALT-näppäintä pohjassa valintaaluetta voidaan laajentaa, Vaihto (Shift) -näppäimellä kutistetaan. Huomaa pienet + ja merkit työkalussa.

10 8. Selection Brush. Alueen valinta siveltimellä piirtämällä. Huom! Editointipalkin Mask-valikosta valintaaluetta voi piirtämällä pienentää. Magic Selection Brush. Voit piirtämällä valinta alueen, mutta toisin kuin edellisessä työkalussa sinun ei tarvitse kuin "koskettaa" valitsemaasi pintaa ja ohjelma valitsee alueen perustuen sen väri ja sävyalueen samankaltaisuuteen. Muista ensin valita kuvasta pipetillä valintaan sopiva väri. Voit tämän jälkeen hienosäätää valintaa joko lisäämällä (+) tai vähentämällä ( ) alueita. 9. Type Tool. Tekstin lisäys kuvaan. 10. Crop. Kuvan rajaus. 11. Cookie Cutter. Voit tehdä nopeasti rajauksia kuvaan tietyn pohjakuvien perusteella. Ohjelma tyhjentää taustan ja tekee siitä läpinäkyvän (transparent) 12. Straighten. Voit suoristaa kallelleen menneen kuvan piirtämällä kuvan päälle viivan. Tausta on voi halutessaan rajata pois. 13. Red Eye Removal. Korvaa valottaessa tulleita värivirheitä. Soveltuu erityisesti punasilmien korjaukseen. 14. Spot Healing Brush. Korjaa yhdellä klikkauksella kuvaan tulleet pienet virheet (roskat, ihon pinnan läikät tms). Healing Brush tekee saman, mutta laajemmille alueille. Tällöin sinun on määriteltävä aloituspiste ALT-näppäimellä. 15. Clone Stamp Tool. Leimasintyökalu, jota voi käyttää tietyn alueen kopioimiseen kuvassa toiseen kohtaan. Pidä ALT-näppäin pohjassa, klikkaa kopioitavan alueen kohdalta, vapauta ALT-näppäin, vie sivellinalue haluamaasi kohtaa ja piirrä kopioitu alue sen kohdalle. Pattern Stamp Tool puolestaan soveltuu isojen väripintojen ja mallikuvioiden nopeaan kloonaukseen. 16. Eraser. Pyyhkii väripintoja pois taustaväriä käyttämällä. Background Eraser pyyhkii värin kokonaan pois niin, että taustalle tulee tyhjä "shakkiruudukko". Magic Eraser tekee saman, mutta poistaa yhdellä kertaa yhtenäisiä väri- ja sävyalueita. 17. Brush. Normaali sivellin, joka on tarkoitettu vapaata (käsivaralla tapahtuvaa) maalaamista varten. Pencil on kynätyökalu vapaata piirtämistä varten. Impressionist-valikolla sivellin sekoittaa värejä taiteelliseen tyyliin. Color Replacement korvaa piirrettäessä värejä. 18. Paint Pucket. Työkalu, jolla voi maalata yhtenäisiä väripintoja. 19. Gradient Tool. Liukuvärityökalu. 20. Retancle, Rounded Retancle, Ellipse, Polygon, Line, Custom Shape, Shape Selection. Runsas valikoima vakiomuotoisia grafiikkakuvioita, joita voit piirtää suoraan kuvaan 21. Blur. Työkalu, jolla sumennetaan väripintoja, ääriviivoja ym. Toimii samalla tavalla kuin vastaavanlainen filtteri. Smudge. Pääset "sormeilemaan" kuvaa. Värit leviävät haluamaasi suuntaan. Sharpen. Terävöittää kuvaa. 22. Sponge. Pesusienen tavoin toimiva työkalu, jolla kuvan värikylläisyyttä (saturation)voidaan joko lisätä tai vähentää. Dodge. "Varjostustyökalu" kuvan vaalentamiseen. Burn. Tällä voit tummentaa värejä. Toimii samaan tapaa kuin aikaisemmin valokuvapimiössä lisävalotustekniikka. 23. Foreground / Background color. Värin valinta tapahtuu tästä kohtaa. Pääväri (foreground) on käytössä esimerkiksi piirtotyökaluja käytettäessä. Taustaväri (background) on käytössä, kun esimerkiksi taustalta poistetaan (delete) jotain. Nuolikohdasta kääntämällä voit vaihtaa värien paikkaa.

11 Harjoitus 1. ==> Aloita Photoshopissa uusi dokumentti > File > New. Muista valita värikuva-vaihtoehto (RGB). ==> Tutustu vapaasti työkaluihin ja kokeile niistä mahdollisimman monta. Piirrä esimerkiksi eri väreillä dokumenttiin erikokoisilla kynillä ja siveltimillä (kohta 17 edellisellä sivulla). Rajaa ja poista alueita lassolla, taikasauvalla, suorakaidekuviolla (kohdat 5,7). ==> Kirjoita lopuksi työllesi otsikko Type Tool -työkalulla (kohta 9). Valitse dokumentista jokin kohta, klikkaa hiirellä ja kirjoita otsikko. Huomaa että otsikon väri määräytyy päävärin (foreground color) mukaan (kohta 23). ==> Siirrä otsikko haluamaasi paikkaan dokumentissa Move -työkalulla (kohta 1) ==> Voit tallentaa tiedoston Photoshopin ehdottamalla *.PSD -tiedostomuodolla. Tämän tiedostomuodon käyttöä selvitetään tasoja (layers) koskevassa osiossa ensi viikolla! ==> Avaa nyt jokin valmis digikuva ja tee vastaavanlaisia toimenpiteitä kuin edellä ==> Lisäohjeita työkaluista saat opettajalta!

12 YLEISTÄ COREL-GRAFIIKKAOHJELMASTA CorelDraw on grafiikkaohjelma, jota käytetään esimerkiksi mainosten, julisteiden ym. graafista taittotyötä vaativien dokumenttien tekemiseen. Kurssilla opettelemme tämän monipuolisen ohjelman alkeet. Avaa Corel-ohjelma Start-valikosta kohdasta > Corel Draw Graphics Suite X3 > CorelDRAW X3. Voit tehdä ohjelmasta pikakuvakkeen työpöydälle (Desktop). Ohjelmaa kannattaa seuraavilla tunneilla käyttää rinnakkain Photoshop Elementsin kanssa. Aloita uusi dokumentti Klikkaa alkuvalikossa avautuvaa kohtaa New ja saat auki uuden dokumentin. Löydät saman valikon ylhäältä päävalikosta kohdasta > File > New. Uuden dokumentin saa myös auki editointipalkin pikakuvasta tai painamalla näppäinyhdistelmää CTRL - N. Ohjelma avaa oletusarvoisesti A4-kokonaisen, pystysuuntaisen dokumentin. Myöhemmin voit avata valmiita Corel-dokumentteja kohdasta > File > Open. Alhaalla näet Corelin keskeisimmät työkalu- ja editointivälineet. Kun editoit Corelissa mitä tahansa objektia ilmestyy editointipalkkiin aina työskentelyä helpottavia käteviä säätöominaisuuksia

13 Sivunäkymä ja suurennuslasin käyttö Pääset muuttamaan näkymää pienemmäksi tai suuremmaksi editointipalkin Zoomvetovalikosta. Kyseessä on prosentuaalinen skaalaus tai voit rajoittaa näkymää esimerkiksi koko sivun alueelle. Valmiiden digikuvien sijoittelu Coreliin Voit tuoda työkansiostasi kuvia tai muita tiedostoja valikosta > File > Import. Klikkaa dokumentissa kohtaa johon haluat kuvan sijoittaa. Sinulla on nyt oletusarvoisesti käytössä nuolenmuotoinen valintatyökalu (Pick Tool) (ks. tarkemmin alla). ==> Klikkaa kuvaa ja kokeile miten pystyt siirtämään kuvaa dokumentissa ja muokkaamaan sitä vetämällä kulmien vetokahvoista! Voit käyttää myös suurennuslasia (ks. vas) tiettyyn dokumentin kohtaan työkalupaletista. Voit mahdollisesti myös zoomata käyttämällä hiiren rullanäppäintä. Voit siirtyä myös näkymässä vierityspalkkeja käyttämällä Jos pidät Shift (vaihto) -näppäimen pohjassa vedettäessä, kuvan laajenee kaikilta kulmilta ja suhteet pysyvät samoina Pick Tool (työkalurivin yläpäässä) Tekstin lisääminen ja kuvan sijoittelu ==> Kokeile tekstin sijoittamista kuvien joukkoon! Löydät tekstityökalun (Text Tool) vasemmalta työkalupaletista (A-kirjain) (tai painamalla F8-näppäintä). Klikkaa mitä tahansa kohtaa dokumentissa ja kirjoita tekstiä. Kun olet valmis, valitse työkalupaletin ylin valintatyökalu (Pick Tool). Klikkaa nyt luomaasi tekstipätkää ja siirrä se johonkin kohtaan dokumentissa. ==> Tutustu miten pystyt muuttamaan tekstin fonttia, kokoa ja muita ominaisuuksia! Löydät pikavalikot ylhäältä editointipalkista. Valikot muistuttavat jonkin verran samoja jotka löydät esimerkiksi tavallisesta tekstinkäsittelyohjelmasta. HUOM! Muutokset näkyvät vain jos teksti on valittuna.

14 Objektien kloonaus Mikäli haluat kopioida useita samanlaisia tekstimalleja tai muita objekteja niiden kloonaus tapahtuu helpoiten näppäinkomennolla CTRL-D (teksti tai muu objekti täytyy olla tietenkin valittuna). Tästä on selvästi hyötyä koska silloin sinun ei tarvitse aloittaa muotoiluasetuksia aina uudelleen. Harjoitus 2. Tutustu edellä kuvatun perusteella miten voit sijoitella kuvia ja tekstiä Corel-dokumenttiin Voit esimerkiksi tuoda juuri Photoshopissa käsittelemiäsi digikuvia Coreliin.

15 Omia muistiinpanoja Muista aina tunnin aikana tehdä jonkin verran muistiinpanoja suorittamistasi työvaiheista. Merkitse ylös varsinkin kaikki oivallukset, kommentit ja ideat, joita saat työstäessäsi. Näin myös dokumentaatiotekstin lisääminen harjoitustöihin tulee helpommaksi!

Gimp perusteet. Riitta, Jouko ja Heikki

Gimp perusteet. Riitta, Jouko ja Heikki Gimp perusteet Riitta, Jouko ja Heikki Jos haluat vaihtaa ohjelman kielen (asentaa oletuksena saman kuin käyttöjärjestelmä): käyttöjärjestelmän lisäasetuksista lisätään uusi ympäristömuuttuja:lang arvo:en

Lisätiedot

Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet

Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet Sivu 1 / 8 Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit - kääntää kuvan - valita kuvasta vain tietyn alueen ja poistaa kuvasta muut (eng. crop, suom. rajaus) - muuttaa

Lisätiedot

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS KUVAMUOKKAUS HARJOITUS PUNASILMÄISYYS, VÄRI, KUVAKOKO, RAJAUS PUNASILMÄISYYS Kuvien punasilmäisyyden joutuu kohtaamaan usein huolimatta kameroiden hyvistä ominaisuuksista. Ohjelma tarjoaa hyvän työvälineen

Lisätiedot

Kuvassa on 18 * 20 pikseliä 133 * 149 pikseliä 266 * 298 pikseliä Tiedostokoko: 2 kb 19 kb 120 kb

Kuvassa on 18 * 20 pikseliä 133 * 149 pikseliä 266 * 298 pikseliä Tiedostokoko: 2 kb 19 kb 120 kb P E R U S T E E T LSET KUVAT Kuva muodostuu pikseleistä Vie paljon tilaa (Tiedostoon tallentuu jokaisen yksittäisen pisteen paikka ja väri) Kuvan laatu kärsii etenkin kuvaa suurennettaessa Ohjelmia: Photoshop,

Lisätiedot

Kuvankäsittely. DigiReWork Annamari Mäenhovi Kati Nieminen

Kuvankäsittely. DigiReWork Annamari Mäenhovi Kati Nieminen Kuvankäsittely DigiReWork 14.11.2017 Annamari Mäenhovi Kati Nieminen Työpajan sisältö Valokuvaamisen karkeat perusteet Kuvien ottamisen ja käyttämisen laillisuus Digitaalinen kuva Erityisvaatimukset alustoille

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

Juha-Pekka Ruuska 17.01.03 BITTIKARTTAGRAFIIKKA, BITTIKARTTAKUVAT ELI RASTERIKUVAT...2

Juha-Pekka Ruuska 17.01.03 BITTIKARTTAGRAFIIKKA, BITTIKARTTAKUVAT ELI RASTERIKUVAT...2 BITTIKARTTAGRAFIIKKA, BITTIKARTTAKUVAT ELI RASTERIKUVAT...2 VEKTORIGRAFIIKKA...2 BITTIKARTTAKUVAT...2 BITTIKARTTAKUVAN PIKSELIKOKO...2 BITTIKARTTAKUVAN RESOLUUTIO...2 RGB-KOLMIVÄRIMALLI...3 BITTIKARTTAKUVANVÄRISYVYYS

Lisätiedot

Näkymä: Työkalupalkki (Tool bar):

Näkymä: Työkalupalkki (Tool bar): Näkymä: 5 PERUSTEET: Työkalupalkki (Tool bar): Työkalupalkista löydät kätevästi eri toimintoja tarvitsematta avata valikkoja, joista myös löytyvät samat toiminnot kuin työkalupalkistakin. Työkalupalkin

Lisätiedot

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS KUVAMUOKKAUS HARJOITUS VÄRI, PARANNUS, KUVAKOKO, KEHYKSET Kuvan väri- ja valoisuusarvot ovat sidoksissa kuvanottohetken valaistukseen. Harjoituksen kuva on kuvattu loistevaloissa ja värisävy ei ole kohdallaan.

Lisätiedot

Adobe Photoshop. 12.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti/ Kuvakerho. Elements tutuksi

Adobe Photoshop. 12.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti/ Kuvakerho. Elements tutuksi Adobe Photoshop Elements tutuksi 1 Adobe Photoshop Elements tutuksi 1.Puhekuplan lisääminen 2.Kuvan koon muutos (Esimerkkinä Elements V6) 12.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti/ Kuvakerho 2 Photoshop Elements

Lisätiedot

Kuvankäsittely: Photoshop CS4 osa 1

Kuvankäsittely: Photoshop CS4 osa 1 Kuvankäsittely: Photoshop CS4 osa 1 Bittikarttakuva Kuvamateriaali tietokoneella voi olla joko vektorigrafiikkaa (piirrokset) tai bittikarttagrafiikkaa (valokuvat, maalauksenomaiset piirrokset). Kuvankäsittelyssä

Lisätiedot

Posterin teko MS Publisherilla

Posterin teko MS Publisherilla Posterin teko MS Publisherilla Ensimmäisenä avaa MS Publisher 2010. Löydät sen Windows valikosta - All programs - Microsoft Office. Publisheriin avautuu allaolevan kuvan mukainen näkymä. Mikäli et näe

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY Photoshop Elements 5.0

KUVANKÄSITTELY Photoshop Elements 5.0 KUVANKÄSITTELY Photoshop Elements 5.0 Jaana Nuuttila 2007 Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ ADOBE PHOTOSHOP ELEMENTSISTÄ... 1 1.1 Käyttöliittymä... 1 2 PERUSTOIMENPITEITÄ... 1 2.1 Kuvan rajaaminen... 1 2.2 Kuvan

Lisätiedot

Hyvästä kuvasta hyvään kollaasiin. Siilinjärvi 17.5. ja 21.5.2010 Hannu Räisänen

Hyvästä kuvasta hyvään kollaasiin. Siilinjärvi 17.5. ja 21.5.2010 Hannu Räisänen Hyvästä kuvasta hyvään kollaasiin Siilinjärvi 17.5. ja 21.5.2010 Hannu Räisänen Copyright Hannu Räisänen 2010 1 Kuvankäsittely Copyright Hannu Räisänen 2010 2 Kuvankäsittelyn työskentelyjärjestys Kopioi

Lisätiedot

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys:

VATT Talouden rakenteet. Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen. Sisällys: VATT Talouden rakenteet Ohje: Pdf-dian liittäminen PowerPoint -esitykseen Tämä ohje koskee Acrobat Reader -ohjelman versiota 9 sekä Firefox ja Internet Explorer -selaimia. Huomaa, että aikaisemmissa versioissa

Lisätiedot

Harjoitus 6b: Kuvankäsittely GIMP-ohjelmalla

Harjoitus 6b: Kuvankäsittely GIMP-ohjelmalla HTKP103 Johdatus tieto- ja viestintätekniikkaan 1(7) : Kuvankäsittely GIMP-ohjelmalla 1 Kuvatiedostot... 2 2 Kuvan koko ja tarkkuus... 2 3 Kuvankäsittely... 3 3.1 Kuvan koon muuttaminen... 3 3.2 Kuvan

Lisätiedot

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Avaa Paint.NET tuplaklikkaamalla sen pikakuvaketta. Paint.NET avautuu tämän näköisenä. Edessä on tyhjä paperi. Saadaksesi auki kuvan, jota aiot pienentää

Lisätiedot

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA

KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA KUVAN TUOMINEN, MUOKKAAMINEN, KOON MUUTTAMINEN JA TALLENTAMINEN PAINTISSA SISÄLLYS 1. KUVAN TUOMINEN PAINTIIN...1 1.1. TALLENNETUN KUVAN HAKEMINEN...1 1.2. KUVAN KOPIOIMINEN JA LIITTÄMINEN...1 1.1. PRINT

Lisätiedot

LUENTO 6 KUVANKÄSITTELY

LUENTO 6 KUVANKÄSITTELY LUENTO 6 KUVANKÄSITTELY TIEY4 TIETOTEKNIIKKATAIDOT SYKSY 2017 JUHANI LINNA ANTTI SAND 17.10.2017 LUENTO 6 17.10.2017 Tällä luennolla Taustaa harjoitukseen YH3b Miksi? Digitaalinen kuva Kuvankäsittelyohjelmat

Lisätiedot

KAMERASEURA-74 PHOTOSHOP ELEMENTS 9 TYÖPAJA 26.03.2011/JK. kaksoisnapautus täysikokoinen kuva

KAMERASEURA-74 PHOTOSHOP ELEMENTS 9 TYÖPAJA 26.03.2011/JK. kaksoisnapautus täysikokoinen kuva Adobe Photoshop Elements 9 Tools Työkalut Move (V) Siirtotyökalu, siirretään valintoja, tasoja ja apulinjoja Zoom (Z) Suurennuslasi, kuvan suurentaminen/pienentäminen +Alt, kaksoisnapautus täysikokoinen

Lisätiedot

Pro gradun kuvaluettelon tekemisen ohjeet

Pro gradun kuvaluettelon tekemisen ohjeet Pro gradun kuvaluettelon tekemisen ohjeet 1. Johdanto 2. Pikselimäärä ja resoluutio 3. Kuvien tallennusmuoto 4. Kuvien asettelu Word-ohjelmassa 5. Kuvaluettelon tekstit 6. Kuvaluettelon tallentaminen ja

Lisätiedot

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly

Google-dokumentit. Opetusteknologiakeskus Mediamylly Google-dokumentit 1 2 3 Yleistä 1.1 Tilin luominen 4 1.2 Docs-päävalikkoon siirtyminen 7 Dokumentit-päävalikko 2.1 Kirjaudu Dokumentteihin 9 2.2 Lähetä tiedosto Google-dokumentteihin 11 2.3 Uuden asiakirjan

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Tiedostomuodon valitseminen kuville

Tiedostomuodon valitseminen kuville Kuvan lisääminen sivulle Valitse työkaluriviltä Lisää Kuva tiedostosta painike 1. Ruudulle aukeaa sekä Kuva-ikkuna että Valitse tiedosto ikkuna 2. Selaa Valitse tiedosto ikkunassa esiin se kuva, jonka

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA

KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA KUVANKÄSITTELY THE GIMP FOR WINDOWS OHJELMASSA Ohjeistuksessa käydään läpi kuvan koon ja kuvan kankaan koon muuntaminen esimerkin avulla. Ohjeistus on laadittu auttamaan kuvien muokkaamista kuvakommunikaatiota

Lisätiedot

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne.

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Moni ammatikseen tietokoneella piirtävä henkilö käyttää piirtämiseen pisteiden sijasta viivoja.

Lisätiedot

Taulukkolaskennan edistyneempiä piirteitä, Kuvakäsittelystä

Taulukkolaskennan edistyneempiä piirteitä, Kuvakäsittelystä Taulukkolaskennan edistyneempiä piirteitä, Kuvakäsittelystä Taulukkolaskennasta käsitellään edistyneempiä piirteitä harjoituksen H7 pohjalta Kuvankäsittelystä pikselit, väriresoluutio ja kuvan koko resoluutio,

Lisätiedot

KOLLAASI Kaari-ikkuna

KOLLAASI Kaari-ikkuna KOLLAASI Kaari-ikkuna Aloitetaan luomalla uusi valkoinen arkki A4 Copyright Hannu Räisänen 2010 2 Aloitetaan luomalla uusi valkoinen arkki A4, joka käännetään vaakaan. Copyright Hannu Räisänen 2010 3 Pienennetään

Lisätiedot

Kuvankäsittely klo Ulla Lehtonen,

Kuvankäsittely klo Ulla Lehtonen, Kuvankäsittely 25.11.2010 klo 8.30-11.30 Ulla, ulla.m.lehtonen@helsinki.fi 23.11.2010 1 Koulutuksen sisältö Paint Shop Pron käyttöliittymä Peruskäsitteitä Kuvan korjailu Kuva- ja tekstitasot Kuvan tallentaminen

Lisätiedot

Gimp JA MUUT KUVANKÄSITTELYOHJELMAT

Gimp JA MUUT KUVANKÄSITTELYOHJELMAT Gimp JA MUUT KUVANKÄSITTELYOHJELMAT Daniela Lund Ti07 A241227 Linux-järjstelmät 01.12.2009 MIKÄ ON KUVANKÄSITTELYOHJELMA? Kuvankäsittelyohjelma on tietokoneohjelma, jolla muokataan digitaalisessa muodossa

Lisätiedot

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille

Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille OneNote OPS OHJE Pikaohjeita OneNote OPS:in käyttäjille Vinkki: Jos et löydä hakemaasi, voit painaa F1-painiketta, joka avaa OneNote-ohjeen, josta voit hakea hakusanoilla vastausta kysymyksiisi liittyen

Lisätiedot

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio.

3. Vasemman reunan resurssiselaimen Omiin resursseihin luodaan uusi Handmade -niminen kansio. ActivInspire JATKO AINEISTON TUOTTAMINEN Uuden aineiston tekemisen alkua helpottaa etukäteen tehty suunnitelma (tekstit, kuvat, videot, linkit) miellekarttaa hyödyntäen. Valmista aineistoa voi muokata

Lisätiedot

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa

1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1 ClipArt -kuvan käyttö Paint-ohjelmassa 1. Avaa Paint: 2. Käynnistä/Kaikki Ohjelmat/Apuohjelmat/Paint. 3. Pienennä Paint -ohjelma kuvakkeeksi tehtäväpalkkiin, ohjelman pienennyspainikkeesta. 4. Avaa Internet

Lisätiedot

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1

Ajokorttimoduuli Moduuli 2. - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta. Harjoitus 1 Ajokorttimoduuli Moduuli 2 - Laitteenkäyttö ja tiedonhallinta Harjoitus 1 Tämän harjoituksen avulla opit alustamaan levykkeesi (voit käyttää levykkeen sijasta myös USBmuistitikkua). Harjoitus tehdään Resurssienhallinnassa.

Lisätiedot

PHOTOSHOP AVAA. OLETUSASETUKSET EDIT/PREFERENCES esim. yksikkönä cm

PHOTOSHOP AVAA. OLETUSASETUKSET EDIT/PREFERENCES esim. yksikkönä cm PHOTOSHOP AVAA TALLENNUS Tärkeää säilyttää alkuperäinen kuva SAVE AS heti toiseksi kuvaksi Photoshopin tallenusmuoto PSD (sis. Fotarin informaation) Painotuotteisiin TIF Näytön kuviin GIF (kuvia, joissa

Lisätiedot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot

Riikka Marttinen, Helsingin Tikoteekki, 2012. Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows 7:n helppokäyttötoiminnot Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi helpottaa tietokoneen käyttöä. Valitsemalla Käynnistä/Ohjauspaneeli/Helppokäyttökeskus

Lisätiedot

AS-KARTTOJEN KÄSITTELY

AS-KARTTOJEN KÄSITTELY AS-KARTTOJEN KÄSITTELY Karttapaikka Paint Shop Pro 7 AS-pohjakartta SISÄLTÖ: 1. Karttapalojen kopiointi Karttapaikasta ja yhdistäminen Paint Shop Pro ohjelmassa 2. Kartan värien muuttaminen 3. Kartan mittakaavan

Lisätiedot

Hajautetut käyttöliittymät. Kuvat www-sivulla

Hajautetut käyttöliittymät. Kuvat www-sivulla Hajautetut käyttöliittymät Kuvat www-sivulla Perusteita Pikselien väri näytöllä muodostuu punaisesta, sinisestä ja vihreästä valosta, jotka erilaisina yhdistelminä muodostavat kaikki muut värit ja yhdessä

Lisätiedot

KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI

KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI KOTISIVUKONE ULKOASUEDITORI Kun olet luonut itsellesi kotisivut, voit aloittaa ulkoasun yksityiskohtaisemman räätälöimisen. Kotisivukone tarjoaa helppokäyttöisen ulkoasueditorin, jonka avulla saat sivujen

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat

Sen jälkeen Microsoft Office ja sen alta löytyy ohjelmat. Ensin käynnistä-valikosta kaikki ohjelmat Microsoft Office 2010 löytyy tietokoneen käynnistävalikosta aivan kuin kaikki muutkin tietokoneelle asennetut ohjelmat. Microsoft kansion sisältä löytyy toimisto-ohjelmistopakettiin kuuluvat eri ohjelmat,

Lisätiedot

Ammattilaisten suosimat katseenvangitsijat

Ammattilaisten suosimat katseenvangitsijat Ammattilaisten suosimat katseenvangitsijat Copyright TETRIX 2006 All rights reserved Vältä ongelmia 1) Tee kuvasi oikean kokoiseksi Kotisivuilla, jokaisen painettavan tuotteen kohdalla mainitaan Kuvakoko

Lisätiedot

Ksenos Prime Käyttäjän opas

Ksenos Prime Käyttäjän opas Ksenos Prime Käyttäjän opas Versio 11.301 Turun Turvatekniikka Oy 2011 Selaa tallenteita. Tallenteiden selaaminen tapahtuu samassa tilassa kuin livekuvan katselu. Voit raahata hiirellä aikajanaa tai käyttää

Lisätiedot

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla

Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Kirjan toteutus BoD easybook -taittotyökalun avulla Seuraavilla sivuilla esittelemme yksityiskohtaisesti, miten voit helposti ja nopeasti yhdistää kuvia ja tekstiä easybook -taittotyökalun avulla. Edellytykset

Lisätiedot

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla

Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Lena Wahlroos-Hänninen, Helsingin Tikoteekki 2009 1 Helppokäyttöisyyttä Windows Vista käyttöjärjestelmän asetuksilla Windows-käyttöjärjestelmä mahdollistaa useita eri helppokäyttötoimintoja, joilla voi

Lisätiedot

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely

Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Tekstieditorin käyttö ja kuvien käsittely Teksti- ja kuvaeditori Useassa Kotisivukoneen työkalussa on käytössä monipuolinen tekstieditori, johon voidaan tekstin lisäksi liittää myös kuvia, linkkejä ja

Lisätiedot

Kati Ranta Kuvataidekasvatus

Kati Ranta Kuvataidekasvatus Kuvat netistä. Muista tekijänoikeudet. Hakukoneiden käyttö. Tekijänoikeudet - Kaikkea minkä olet alusta lähtien itse tehnyt (piirtänyt, valokuvannut jne.) voit käyttää ja julkaista miten haluat. Kaikella

Lisätiedot

SMART Board harjoituksia 14 - Notebook 10 Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia.

SMART Board harjoituksia 14 - Notebook 10 Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. SMART Board harjoituksia 14 - Gallerian käyttäminen Notebookissa Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. http://www.kouluon.fi/ Harjoitus 1-14: Kohteiden hakeminen galleriasta Avaa

Lisätiedot

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ

TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ TIETOKONEEN ASETUKSILLA PARANNAT KÄYTETTÄVYYTTÄ Windows XP-käyttöjärjestelmän asetuksilla sekä Word-asetuksilla voit vaikuttaa tietokoneen näytön ulkoasuun, selkeyteen ja helppokäyttöisyyteen.. 1) ASETUKSET

Lisätiedot

FOTONETTI BOOK CREATOR

FOTONETTI BOOK CREATOR F O T O N E T T I O Y FOTONETTI BOOK CREATOR 6 2012 Kemintie 6 95420 Tornio puhelin: 050-555 6500 pro/kirja: 050-555 6580 www.fotonetti.fi Ohjelman asentaminen 1 Hae ohjelma koneellesi osoitteesta http://www.fotonetti.fi/kuvakirjatilaa

Lisätiedot

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta

Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta Kansion asetusten muuttaminen Windows 2000 käyttöjärjestelmässä Resurssienhallinnan kautta..1 Tiedoston kytkeminen haluttuun ohjelmaan...2 Pikakuvakkeen luominen...3 Resurssien jakaminen verkossa olevien

Lisätiedot

Adobe Premiere Elements ohjeet

Adobe Premiere Elements ohjeet Adobe Premiere Elements ohjeet 1. Käynnistä ohjelma kaksoisnapsauttamalla työpöydän kuvaketta. 2. Avautuvasta Elements-ikkunasa valitse a. New Project jos aloitat uuden videoeditoinnin. b. Open Project

Lisätiedot

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja.

Valintanauhan komennot Valintanauhan kussakin välilehdessä on ryhmiä ja kussakin ryhmässä on toisiinsa liittyviä komentoja. Pikaopas Microsoft Excel 2013 näyttää erilaiselta kuin aiemmat versiot. Tämän oppaan avulla pääset alkuun nopeasti ja saat yleiskuvan uusista ominaisuuksista. Komentojen lisääminen pikatyökaluriville Pidä

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

Tehdään laadukas painotuote

Tehdään laadukas painotuote Tehdään laadukas painotuote 8 vinkkiä valokuvien ottamisesta ja toimittamiseen painotuotteisiin 1. Kuvaa kameran parhailla asetuksilla Kuvien tarkkuuden ja tiedostopakkauksen vaikutukset ovat korostuneet

Lisätiedot

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä Pekka Ryhänen & Erkki Pesonen 2002 BlueJ:n käyttö Nämä ohjeet on tarkoitettu tkt-laitoksen mikroluokan koneilla tapahtuvaa käyttöä varten. Samat asiat pätevät myös muissa luokissa ja kotikäytössä, joskin

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Valokuvien, diojen ja filminegatiivien skannaus ION PICS 2 PC Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. ION PICS 2 PC skannerilla voit skannata valokuvia, dioja ja filminegatiiveja tietokoneelle

Lisätiedot

Kuvien lisääminen ja käsittely

Kuvien lisääminen ja käsittely Kuvien lisääminen ja käsittely KUVIEN LISÄÄMINEN JA KÄSITTELY Tämä on ote VIS Online Mediahallinta ohjeesta. Kuvia lisätään autojen tietoihin VIS Online kuvankäsittelyohjelmalla. Ohjelma käynnistyy klikkaamalla

Lisätiedot

ARTWEAVER:N ASENNUS JA PERUSKÄYTTÖ

ARTWEAVER:N ASENNUS JA PERUSKÄYTTÖ ARTWEAVER:N ASENNUS JA PERUSKÄYTTÖ Asentaminen Artweaverin asennus aloitetaan hakemalla Internetistä Artweaver asennuspaketti. Asennuspaketin voit hakea osoitteesta http://www.artweaver.de/direct/artweaver.exe.

Lisätiedot

JOKKY OSK. Logo ja graafinen ohjeistus. Jaana Salo. JEDU / Piippola, Media 15A

JOKKY OSK. Logo ja graafinen ohjeistus. Jaana Salo. JEDU / Piippola, Media 15A JOKKY OSK Logo ja graafinen ohjeistus Jaana Salo JEDU / Piippola, Media 15A 12.2.2016 JOKKY osuuskunnan logo TAUSTAA -Värit samat, kuin JEDU:n logossa -Osuuskunnan logo kuvastaa verkostoa ja osuuskunnan

Lisätiedot

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti:

Kun olet valmis tekemään tilauksen, rekisteröidy sovellukseen seuraavasti: HENKILÖKORTTIEN SUUNNITTELUSOVELLUS SOVELLUKSEN KÄYTTÖOHJE Voit kokeilla korttien suunnittelemista valmiiden korttipohjien avulla ilman rekisteröitymistä. Rekisteröityminen vaaditaan vasta, kun olet valmis

Lisätiedot

Paint Shop Pro 7. Kuvankäsittelyn perusteet. Osa 1. Käyttöliittymä ja kuvan perusmanipulointi

Paint Shop Pro 7. Kuvankäsittelyn perusteet. Osa 1. Käyttöliittymä ja kuvan perusmanipulointi Kuvankäsittelyn perusteet Paint Shop Pro 7 Osa 1. Käyttöliittymä ja kuvan perusmanipulointi Työskentely Paint Shop Pro:ssa (Psp) tapahtuu käyttäen ns. leijuvia paletteja. Näkyvissä olevat paletit ja valikot

Lisätiedot

PHOTOSHOP Sonja Sarsa

PHOTOSHOP Sonja Sarsa Sonja Sarsa SISÄLTÖ RASTERI- VS. VEKTORIGRAFIIKKA 3 VÄRIAVARUUDET 4 KUVAFORMAATIT 7 RESOLUUTIO 8 RESOLUUTION MUUTTAMINEN 9 BRIDGE & CAMERA RAW 10 PERUSTYÖKALUT 11 PIKAKOMENTOJA 12 LAYERIT 13 LAYER-TYYLIT

Lisätiedot

Grafiikka julkaisuun. Tietohallintokeskus Markku Könkkölä Sisällys

Grafiikka julkaisuun. Tietohallintokeskus Markku Könkkölä Sisällys Grafiikka julkaisuun Tietohallintokeskus Markku Könkkölä 7.4.2011 Sisällys Kuva tietokoneella Kaaviot ja piirrokset vektorimuodossa Vektorigrafiikan muokkaus (InkScape, Illustrator ) Valokuvat bittimuodossa

Lisätiedot

Kuvankäsittelyn mahdollisuudet

Kuvankäsittelyn mahdollisuudet Kuvankäsittelyn mahdollisuudet Johdanto digikuvien käsittelyyn mikko.kaariainen@opisto.hel.fi Bittikartat ja vektorit Bittikarttagrafiikka Kuva muodostuu pikseleistä, joista jokaisella tietty väriarvo

Lisätiedot

FrontPage 2000 - Näkymät

FrontPage 2000 - Näkymät FrontPage 2000 - Näkymät FrontPagessa on kuusi erilaista näkymää sivustoon. Sivunäkymä Tässä näkymässä luodaan sivut eli näkymä vastaa paljolti Wordin tekstinkäsittelyohjelman näkymää. Tässä on myös muokattava

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 3.8.2010 Tavoitteet ja sisältö Tavoite Lyhyen asiakirjan kirjoitustaito Word-tekstinkäsittelyohjelmalla Sisältö Tekstinkäsittelyohjelman

Lisätiedot

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa.

RATKAISUT SIVU 1 / 15. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. RATKAISUT SIVU 1 / 15 PowerPoint jatko Harjoitus 3.1-3.7: Harjoitus 3.1: Avaa ensin Harjoitustiedosto.pptx. Väriteemaan pääset käsiksi hieman eri tavoilla PowerPointin eri versioissa. Valitse joka tapauksessa

Lisätiedot

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSCAPE- OHJELMALLA 14.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Kuvakerho 2 Pieni ohje, miten PhotoScape-ohjelmalla voi liittää kuvan toiseen kuvaan Kuvat on tähän valittu

Lisätiedot

Tasot. Valitse ensin tasopaletit näkyviin Window Layers. Uusi taso Säätötaso Tason poistaminen. Sekoitustilat

Tasot. Valitse ensin tasopaletit näkyviin Window Layers. Uusi taso Säätötaso Tason poistaminen. Sekoitustilat Tasot Valitse ensin tasopaletit näkyviin Window Layers Sekoitustila Tason näkyvyys Peittävyys Käsiteltävä taso Uusi taso Säätötaso Tason poistaminen Tasomaski Tason lukitus Sekoitustilat Normal, normaali:

Lisätiedot

Kuvankäsittely / Photoshop CS5. Sisällysluettelo

Kuvankäsittely / Photoshop CS5. Sisällysluettelo Kuvankäsittely / Photoshop CS5 Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1. Työkalut lyhyesti... 2 2. Erilaisia tapoja valita asioita... 3 3. Erilaisia tapoja korjata kuvia... 3 4. 4 Erilaisia tapoja piirtää...

Lisätiedot

PIKSELIT JA RESOLUUTIO

PIKSELIT JA RESOLUUTIO PIKSELIT JA RESOLUUTIO 22.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Tuula P 2 Pikselit ja resoluutio Outoja sanoja Outoja käsitteitä Mikä resoluutio? Mikä pikseli? Mitä tarkoittavat? Miksi niitä on? Milloin tarvitaan?

Lisätiedot

Posterin teko InDesignilla

Posterin teko InDesignilla Posterin teko InDesignilla Avatessasi InDesign CS5 -ohjelman, näyttöön aukeaa ikkuna, josta voit valita tarpeen mukaan aikaisemmin tallennetun dokumentin, uuden tai ohjelmassa valmiin mallin mukaisen inddtiedoston.

Lisätiedot

Kuvankäsi*ely 1. Digitaaliset kuvat ja niiden peruskäsi3eet. Kimmo Koskinen

Kuvankäsi*ely 1. Digitaaliset kuvat ja niiden peruskäsi3eet. Kimmo Koskinen Kuvankäsi*ely 1 Digitaaliset kuvat ja niiden peruskäsi3eet Kimmo Koskinen Mitä kuvankäsi3ely on? Digitaalisten kuvien monipuolista muokkausta: - korjailua: roskien poisto, punaiset silmät jne - muuntelua:

Lisätiedot

v1.2 Huom! Piirto-ohjelmissa asioita voi tehdä todella monella tavalla, tässä esitellään yksi esimerkkitapa tällaisen käyrän piirtämiseen.

v1.2 Huom! Piirto-ohjelmissa asioita voi tehdä todella monella tavalla, tässä esitellään yksi esimerkkitapa tällaisen käyrän piirtämiseen. v2 Tehtävä: Piirrä kartalle merkittyjen pisteiden ja välinen korkeusprofiili. Voit käyttää valmista Libre Office Draw koordinaatistopohjaa. Pisteiden välisen janan jakomerkit ovat 100m välein. Vaihtoehtoisesti

Lisätiedot

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto

Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Condess ratamestariohjelman käyttö Aloitus ja alkumäärittelyt Avaa ohjelma ja tarvittaessa Tiedosto -> Uusi kilpailutiedosto Kun kysytään kilpailun nimeä, syötä kuvaava nimi. Samaa nimeä käytetään oletuksena

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

ISIS Draw (Windows versio 2.5)

ISIS Draw (Windows versio 2.5) 1 ISIS Draw (Windows versio 2.5) ISIS Draw on helppokäyttöinen kemian piirto-ohjelma, jolla voidaan muun muassa piirtää kemiallisia rakenteita, reaktioyhtälöitä ja yksinkertaisia proteiinirakenteita. Lisäksi

Lisätiedot

NÄYTTELYPOSTERI. 1) 2)

NÄYTTELYPOSTERI. 1)  2) 1 (6) NÄYTTELYPOSTERI Yleiskuvaus Posterin tulee sisältää Posteri on tietotaulu, juliste. Posteri esittelee ryhmätyön tuloksen: idea (mitä on tuotettu) argumentaatio (miksi on päädytty kyseiseen ideaan)

Lisätiedot

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA

MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA 1 (6) MAANMITTAUSLAITOKSEN ILMAISTEN KARTTOJEN TULOSTAMINEN QUANTUM GIS -OHJELMALLA TEEMU SALORIUTTA 17.6.2012 Päivitetty 28.6.2013 1. Avaa Maanmittauslaitoksen latauspalvelu osoitteesta https://tiedostopalvelu.maanmittauslaitos.fi/tp/kartta.

Lisätiedot

SMART Board harjoituksia 17 - Notebook 10 Tiedostomuotoihin tallentaminen Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia.

SMART Board harjoituksia 17 - Notebook 10 Tiedostomuotoihin tallentaminen Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. SMART Board harjoituksia 17 - Tiedostomuotoihin tallentaminen Yritä tehdä tehtävät sivulta 1 ilman että katsot vastauksia. http://www.kouluon.fi/ Harjoitus 1-17: NOTEBOOK muotoon tallentaminen Tee työpöydälle

Lisätiedot

Aulikki Hyrskykari Informaatiotieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto

Aulikki Hyrskykari Informaatiotieteiden yksikkö, Tampereen yliopisto H8: Tehtävänanto Kuvankäsittelyä Jos et ennestään tunne Corel Paint Shop Pro X -ohjelmaa, lue harjoitukseen annettu taustamateriaali ja harjoittele ohjelman käyttöä sen avulla ennen näiden tehtävien suorittamista.

Lisätiedot

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8)

WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) WCONDES OHJEET ITÄRASTEILLE (tehty Condes versiolle 8) 1 UUDEN KILPAILUTIEDOSTON AVAUS Avaa Wcondes ohjelma tuplaklikkaamalla wcondes.lnk ikonia. Ohjelma avaa automaattisesti viimeksi tallennetun kilpailutiedoston.

Lisätiedot

Hämeenlinnan Offset-Kolmio Paino Oy:n aineisto-ohjeet

Hämeenlinnan Offset-Kolmio Paino Oy:n aineisto-ohjeet Hämeenlinnan Offset-Kolmio Paino Oy:n aineisto-ohjeet Sivun koko Painotuotteen sivun koon tulee olla taitto-ohjelmassa määritetty sivun lopulliseksi kooksi. Tarvittavat leikkuuvarat (Bleed), vähintään

Lisätiedot

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA

KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA KUVAN LIITTÄMINEN TOISEEN KUVAAN PHOTOSHOP ELEMENTS 6 - OHJELMALLA 15.2.2015 ATK Seniorit Mukanetti ry / Kuvakerho 2 Kuva kuvaan Adobe PHOTOSHOP Elements 6 -ohjelmalla 3 Kun aloitetaan kuvien liittäminen

Lisätiedot

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin

Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Sirpa Leinonen Kansionäkymä listasta suuriin kuvakkeisiin Riippuen koneen Windows versiosta hieman eroja miten näkymä valitaan 1. Tiedosto 2. Näytä välilehdellä valinta kansio näkymlle Suurimmat tai suuret

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 17.3.2016 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6

JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 käyttöohjeet JAKELUPISTE KÄYTTÖOHJE 2/6 1. Esittely JakeluPiste on helppo ja yksinkertainen ratkaisu tiedostojen lähettämiseen ja vastaanottamiseen. Olipa kyseessä tärkeä word dokumentti tai kokonainen

Lisätiedot

Gimp+Karttapaikan 1:40 000 => 1:50 000. Pika ohje versio 0.5 09042007

Gimp+Karttapaikan 1:40 000 => 1:50 000. Pika ohje versio 0.5 09042007 Gimp+Karttapaikan 1:40 000 => 1:50 000 Pika ohje versio 0.5 09042007 1:50 000 kartan teko karttapaikan materiaalia & GIMP:iä hyväksikäyttäen 1. Tallenna karttapaikasta 1:40 000 kartta 2. Avaa se Gimpillä

Lisätiedot

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti LIITE 1 1(5) Harjoitus Morphing Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Objektien kopioiminen Editoitavan polygonin muokkaaminen Morph-modifier käyttö ilmeiden luomiseen Lyhyen animaation luonti set key- toimintoa

Lisätiedot

740150P Valmiustaitoja biokemisteille. Harjoituskerta #3, 16.2. Kuvankäsittely Microsoft Word:ssa

740150P Valmiustaitoja biokemisteille. Harjoituskerta #3, 16.2. Kuvankäsittely Microsoft Word:ssa 740150P Valmiustaitoja biokemisteille Harjoituskerta #3, 16.2. Kuvankäsittely Microsoft Word:ssa Kuvankäsittely Kuvankäsittely on olemassa olevien kuvien muokkaamista Kuvia voidaan laatia esim. käsin piirtämällä

Lisätiedot

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje

Tietosuoja-portaali. päivittäjän ohje Tietosuoja-portaali päivittäjän ohje Maisa Kinnunen 2010 1 Sisältö PÄIVITTÄJÄN OHJE Kirjautuminen...3 Sivujen tekstin muokkaus...4 Tiedostojen lisääminen palvelimelle...9 Jos sinun pitää selvittää tiedoston/kuvan

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

Flow!Works Pikaohjeet

Flow!Works Pikaohjeet 1 Flow!Works Pikaohjeet FW 3.0.0 Piirtotyökalut Kynä Sivellin Kirjoituskynä Korostuskynä Loistekynä Kuviokynä Älykynä Elekynä Valitse Kuvion Piirtotoiminnot Täytä llä Leveys Pyyhekumi Pyyhi alku muoto

Lisätiedot

MICROSOFT POWERPOINT 2010

MICROSOFT POWERPOINT 2010 1 MICROSOFT POWERPOINT 2010 Esitysgrafiikkaohjelman peruskäyttö ja uudet ominaisuudet 2 Voit tehdä näyttävät esitykset helposti Voit lisätä esitykseen kuvia, taulukoita, kaavioita, kuvia, piirroksia, ääntä,

Lisätiedot

HP Photo Printing -pikaviiteopas

HP Photo Printing -pikaviiteopas Kuvien tuonti valokuvagalleriaan Seuraavassa kuvataan tapoja, joilla valokuvagalleriaan voidaan lisätä kuvia. Valokuvagalleria on HP Photo Printing -ohjelman vasemmanpuoleinen ruutu. Tulosteiden ja valokuva-albumin

Lisätiedot

Transkribuksen pikaopas

Transkribuksen pikaopas Transkribuksen pikaopas Transkribus on alusta, jolla voi puhtaaksikirjoittaa haluamaansa aineistoa ja automaattisesti tunnistaa käsinkirjoitettua tekstiä. Sitä käyttääkseen täytyy rekisteröityä. Tässä

Lisätiedot

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE

HAKUKONEMARKKINOINTI KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE KOTISIVUJEN PÄIVITYSOHJE 1 SISÄLLYSLUETTELO KIRJAUDU PALVELUUN...3 KÄVIJÄSEURANTA...4 SIVUJEN PÄIVITYS...5 Sisältö...6 Sisältö / Työkalut...8 Sisältö / Taulukko...9 Sisältö / Kuvien tuominen...10 Sisältö

Lisätiedot

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011

Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011 METROPOLIA Tekstinkäsittely1 Peruskäyttö Vesa Ollikainen, päivitys Juha Haataja 12.8.2011 Sisällys 1 Tekstinkäsittelyohjelma... 1 2 Tekstinkäsittelyprosessi... 2 3 Word-tekstinkäsittelyohjelman käyttöliittymä...

Lisätiedot

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo

Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo Excel 2013 Taulukot, taulukkoryhmät Sisällysluettelo TAULUKKORYHMÄT TAULUKOIDEN VÄLISET KAAVAT, FUNKTIOT YM.... 1 Taulukon lisääminen työkirjaan... 1 Taulukon (välilehden) poistaminen työkirjasta... 1

Lisätiedot