30. lokakuuta 2008, harjoitusmoniste

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "30. lokakuuta 2008, harjoitusmoniste"

Transkriptio

1 Digitaalinen kulttuuri P2 Digitaaliset taidot I, Digitaalisen kuvankäsittelyn harjoituskurssi Lehtori Petri Saarikoski 30. lokakuuta 2008, harjoitusmoniste Ohjelma: 1) Opetellaan Adobe Photoshop Elements 5.0 -kuvankäsittelyohjelman ja Corel Draw X3 - grafiikkaohjelman peruskäyttöä Yleisohje kuvankäsittelyosion perusteet tuntevalle: Käy läpi ohjelmien valikot ja kertaa tarvittaessa. Voit tämän jälkeen siirtyä esimerkiksi tekemään monisteessa mainittuja harjoituksia. Tiedostokansioiden käytöstä Kurssilla kaikki tiedostot on hyvä tallentaa kurssin omaan verkkokansioon. ==> Saat sen auki klikkaamalla "My Network Places" ikonin kohdalla oikealla hiiren näppäimellä kerran (työnäkymästä riippuen joko Desktopilla [Classic Start Menu] tai Start valikon kautta [Start Menu]) ==> Valitse "Map Network Drive ja kirjoita seuraava osoite "Folder"-osoiteriville: Hakemistossa on valmiina digikuvia, joita voit halutessasi käyttää tämän päivän aikana ==> Tee nyt kansioon omalla nimellä varustettu työkansio (folder) Edellistä toimenpidettä ei tarvitse periaatteessa tehdä kuin kerran. Kopioi sitä varten kansiossa tällä hetkellä oleva "map_digikuva.bat" -tiedosto talteen ja tallenna se vaikka USB-muistitikulle omaan tiedostokansioon, esimerkiksi nimellä "P2 Digikuva" ==> Kun seuraavaksi tulet mikroluokkaan saat kurssin työkansion auki tuplaklikkaamalla bat-tiedostoa.

2 YLEISTÄ TIETOKONEGRAFIIKASTA, RESOLUUTIOISTA JA TIEDOSTOMUODOISTA Tietokonegrafiikkaa on kahta päätyyppiä: vektori- ja bittikarttagrafiikkaa. Bittikarttakuva (tai rasterikuva) muodostuu neliömäisistä kuvapisteistä (ks. oikealla) eli pikseleistä ja niitä muokataan yleensä kuvankäsittelyohjelmassa. Vektorigrafiikkakuva on piirros, joka kuvaa kohteen matemaattisesti viivoin ja käyrin. Niitä muokataan yleensä grafiikkaohjelmalla. Vektorigrafiikkaa voidaan muuttaa bittikarttakuvaksi. Tällöin puhutaan kuvan rasteroinnista. Yleisiä tiedostomuotoja PSD Photoshopin oma tiedostoformaatti, säilyttää ohjelman muotoiluja TIFF Pakkaamaton tai hieman pakattu kuvaformaatti, iso tiedostokoko GIF Graafiset elementit, tasaiset väripinnat, 256 väriä PNG Värivalokuvat mutta myös graafiset elementit ja tekstit JPG / JPEG Värivalokuvat, tehokas pakkaus, pieni tiedostokoko BMP Windowsin oma kuvaformaatti ESP Kirjapainoalan perusformaatti, korkeatasoiset painotuotteet CDR CorelDraw -grafiikkaohjelman oma tiedostomuoto, johon tallentuvat kaikki dokumenttiin laitetut objektit sekä niiden tehdyt muotoilut ja muut tiedot. Muita suosittuja grafiikkaohjelmia ovat FreeHand (tiedostomuoto FH) ja Illustrator (tiedostomuoto AI) Laadullisesti TIFF tarjoaa parhaimman kuvalaadun, mutta niiden käsittely on usein teknisesti raskasta ja ne vievät paljon tiedostotilaa. Kurssin aikana digikuvat kannattaa siksi tallentaa JPEGtiedostoina. Niiden käytöstä ja ominaisuuksista on selostettu tarkemmin seuraavalla sivulla. Resoluutio (pikseleitä tuumalle, pixels per inch) Kuvankäsittelyssä resoluutiolla kuvataan bittikarttagrafiikassa kuvan erotuskykyä (yksityiskohtien määrää). Pikseleiden määrä suhteutetaan tällöin kuvan fyysiseen kokoon. 72 / 96 ppi Verkkojulkaisuihin, Power Point ym. vain ruudulta katseltavien tiedostojen resoluutio 150 ppi Kelvollinen painokelpoinen resoluutio 300 ppi Laadullisesti korkealuokkainen resoluutio Huom! Vältä liian ison resoluution käyttämistä koska se lisää vain huimasti tiedostokokoa. Värimuodot Grayscale (Harmaasävy) RGB (Värikuva) ja CMYK (Nelivärikuva) Indexed Color (Valinnaiset värit) Bitmap (Mustavalko)

3 JPEG-pakkauksen vaikutus kuvalaatuun JPEG tai JPG (Joint Photographic Experts Group) on pakkausmenetelmä joka yhdistelee pikselialueita ja vähentää näin kuvaan tulevan informaation määrää. "Jiipekit" vievät merkittävästi vähemmän tiedostotilaa ja ovat helpommin käsiteltävissä ja siirrettävissä. "Jiipekki" on suosituin värikuvan tiedostomuoto. Ongelmana "jiipekeissä" on yksityiskohtien häviäminen pakkaustehoa lisättäessä. Tässä esimerkki: Korkealaatuinen pakkaus (High) Matalalaatuinen pakkaus (Low) Kuvan kukan terälehdissä suurennetussa yksityiskohdassa näkyy miten JPEG-pakkaus toimii. Vasemmalla näkyy pikselöytymistä pakatuilta alueilta. Oikealla pikselöityminen näkyy rumina neliömallisina kuvioina, jotka ovat pilanneet täydellisesti yksityiskohdat. JPEG-kuvien pakkausteho voi säätää "Quality"-valikosta. Hienosäätämisessä kannattaa käyttää "Standard"-valikkoa. Varsinkin progressiivisessa pakkauksessa on ongelmana, että kaikki ohjelmat eivät pysty avaamaan / käsittelemään näin pakattuja kuvia. TIFF-kuvaa voidaan myös osittain pakata ja näihin ominaisuuksiin kannattaa todella tutustua jos joudut käyttämään TIFF-tiedostoformaattia. JPEG-formaatin sijaan voit käyttää myös hieman harvinaisempaa PNG-formaattia Alkuperäiset digikuvat kannattaa tallentaa RAW tai TIFF-muodossa (jos vain mahdollista). Työstöversioissa kannattaa käyttää tarpeen tullen joko pakattua TIFFformaattia tai hyvälaatuista JPEG-formaattia (tai vaihtoehtoisesti PNG-formaattia)

4 YLEISTÄ PHOTOSHOP ELEMENTS -OHJELMASTA Adobe Photoshop Elements 5.0 on opetus- ja kotikäyttöön tarkoitettu kuvankäsittelyohjelma, johon on linkitetty myös kuvien jatkokäsittelyyn ja organisointiin tarkoitettuja apuohjelmia. Se on riisuttu ja rakenteellisesti yksinkertaistettu versio ammatti- ja tehokäyttöön soveltuvasta täysversiosta (tällä hetkellä uusin version on Adobe Photoshop CS3). Elements-ohjelmasta pitäisi olla pikakuvake työpöydällä. Saat sen auki myös Start -valikosta > Programs > Adobe Elements. > Kone kysyy minkä osan ohjelmasta haluat avata, klikkaa kohtaa "Edit and Enhance Photos" > Jos kone kysyy vielä rekisteröintiä niin klikkaa vaihtoehto "Later" ja jatka eteenpäin Tällä kurssilla ehdimme opetuksen yhteydessä käydä läpi ohjelman perusominaisuudet. Mikäli sinulla on aikaa ja kiinnostusta, voit halutessasi tutustua itsenäisesti ohjelman muihin lisäominaisuuksiin. Lisätietoja saat opettajalta. Työkalupaletti ja editointipalkki Löydät ohjelman työkalupaletin vasemmalta puolelta ja editointipalkin ylhäältä.

5 Tiedostojen avaaminen tai uuden dokumentin luominen Voit avata valmiin kuvatiedoston editointipalkin päävalikosta > File > Open. Tai aloittaa uuden tyhjän dokumentin > File > New > Blank Document "Name" tähän tulee käsiteltävän, uuden dokumentin nimi "Preset" viittaa dokumentin oletusarvoiseen kokoon (tässä tapauksessa pohjana on leikepöydän sisältö) "Width" ja "Height" kertovat dokumentin fyysisen leveyden ja korkeuden "Resolution" kertoo kuvan resoluution (tässä tapauksessa oletusarvoisesti verkkojulkaisuun soveltuva 72) "Color Mode" on värimuotojen (ks. edellä) valitsemista varten "Background Contents" määrittelee dokumentin taustan sisällön (tässä tapauksessa valitaan valkoinen väri pohjalle). "Transparent" tekee dokumentista tyhjän. Photoshopin tukemat tiedostomuodot Photoshopissa on verrattain hyvä tuki eri tiedostomuodoille. Saat ne näkyviin > File > Open kautta ja ottamalla alhaalta auki "Files of Type" -valikon.

6 Photoshop Elementsin tukemat värimuodot Grayscale (Harmaasävy) RGB (Värikuva) Indexed Color (Valinnaiset värit) Bitmap (Mustavalko) Photoshop Elements ei valitettavasti tue CMYK-värimuotoa, jota tarvitaan usein esimerkiksi valmiita painotuotteita suunniteltaessa. Ominaisuuden puuttuminen ei kuitenkaan ole varsinaisesti kuvankäsittelytyöskentelyn este, sillä CMYK-ominaisuus voidaan liittää jälkikäteen esimerkiksi CorelDraw-grafiikkaohjelmassa. Kuvan fyysinen koko, resoluutio ja tallennus ==> Avaa uusi digikuva ==> Tarkista nyt avaamasi digikuvan koko ja muut tiedot editointipalkin päävalikosta: > Image > Resize > Image Size Avaamani kuva on kohtuullisen tyypillinen digikameralla otettu, pystyasennossa oleva 1704x2272 pikselin kuva. Sen fyysinen koko näkyy "Document Size" -osiossa. Resoluutio on painokelpoinen ja koko 24,05 x 32, 06 senttiä. Kuva on linkitetty skaalautuvaksi leveyden ja korkeuden mukaan. ==> Klikkaa auki ruksi "Resample Image" (ellei jo ole) ja pääset muuttamaan kuvan arvoja => Mitä tapahtuu kun muutat kuvan fyysistä kokoa, pikseliarvoja ja resoluutiota? ==> Klikkaa pois ruksi "Constrain Proportions". Tämän jälkeen kuvan suhteen eivät enää pysy automaattisesti koossa, vaan ne vääristyvät Saat muutettua kuvasi väriformaattia kohdasta: > Image > Mode => Kokeile nyt esimerkiksi värivalokuvan (RGB) muuttamista harmaasävykuvaksi (Grayscale) ja harmaasävykuvan muuttamista mustavalkokuvaksi (Bitmap)

7 Näkymäalue ja zoomaus Voit muuttaa kuvasi perusnäkymää päävalikosta > View "Fit on Screen" kohdistaa kuvan ruutuun sopivaksi "Actual Pixels" sovittaa kuvan pikselisyvyyden mukaan "Print Size" sovittaa kuvan tulostuskoon mukaan Zoom-työkalu Helpommin voit suurentaa tai pienentää näkymäalaa käyttämällä Zoom-työkalua työkalupaletista. Jos painat ALT-näppäimen pohjaan saat pienennyksen aikaan. Editointipalkista saat esiin myös prosentuaalisen suurennuksen ja vastaavat valikot kuin View-päävalikossa. Rullahiirtä käyttämällä voi myös suurentaa tai pienentää kuva edestakaisin. Tallennus Tallennus tapahtuu seuraavasta valikosta: >File > Save (tai painalla pikanäppäinyhdistelmää CTRL-S) Jos haluat vaihtaa tiedostomuotoa tai nimeä valitse: > File > Save As (SHIFT-CTRL-S) => Muista valita kuvalle uusi nimi esimerkiksi "valokuva1_gray.jpg" HUOM! Kun aloitat kuvankäsittelyn, muista aina ensin tallentaa alkuperäiset kuvat varmuuskopioiksi erilliseen alakansioon omassa työkansiossasi > Tallenna kuva nyt esimerkiksi omalla nimelläsi varustettuun verkkotyökansioon (ks. edellä "Tiedostokansioiden käytöstä"). Tai työpöydälle (Desktop) josta voit siirtää ne sitten myöhemmin verkkotyökansioon Jos sinulla on tallennettaessa ruksattuna kohta "Save in Version Set with Original" Photoshop ei salli sinun tallentaa avaamasi tiedoston päälle vaan haluaa tallentaa sen eri nimellä. Tämä on tiedostojen arkistointiin liittyvä varmuustoiminto, joka yleensä kannattaa ottaa pois päältä (uusi tiedosto syntyy joka kerta tallennettaessa, mikä ei ole ehkä aivan tarkoituksenmukaista) HUOM! Yleensä tiedoista kannattaa ottaa useampia versioita. Näin sinulla on eri työvaiheista varmuusversiot tallella

8 Tulosteen koko eri pikselimäärillä Kameran pikselimäärä (megapikseliä) Kuvan pikselimäärä Kuvan koko painotuotteessa, (resoluutio 300 dpi) Kuvan koko painotuotteessa, (resoluutio 150 dpi) 7, x ,01 x 19,51 cm 52,02 x cm 8, x ,64 x 20,73 cm 55,28 x 41,46 Lisäohjeita tallennukseen Älä mielellään työskentele suoraan USB-muistitikulla olevien työtiedostojen kanssa, vaikka tarkoituksesi olisikin myöhemmin siirtää tiedostot "Digikuva" -verkkokansioon. Miksi? USB-muistitikun ja tietokoneen välinen tiedonsiirtonopeus ei ole paras mahdollinen, siksi varsinkin isoilla tiedostoilla työskennellessä tallennusnopeus hidastuu ratkaisevasti ja voi tietyissä tilanteissa johtaa ohjelman jumiutumiseen ja tiedostojen häviämiseen. Älä varsinkaan käytä USBmuistitikkua ainoana tallennusvälineenä, sillä silloin tiedostojen häviämisen uhka on kohtuullisen suuri.

9 Yleistä työkalupaletista HUOM! Aina kun valitset jonkun työkalun, editointipalkkiin ilmestyy automaattisesti työkalun käyttöön liittyviä lisäominaisuuksia. Käymme tässä nopeasti läpi ainoastaan työkalujen perusominaisuudet. Työkalut tulevat tutuiksi tarkemmin harjoitusten yhteydessä tai ihan kokeilemalla ==> Avaa kokeiluja varten jokin digikuva. 1. Move. Tällä voi siirtää kuvan objekteja ja valinta-alueita 2. Zoom. Saat tästä suurennuslasin, jonka käyttöä kutsutaan joskus nimellä "zoomaus". Jos painat ALT-näppäimen pohjaan saat pienennyksen aikaan (Huom! Myös Actual Pixels, Print Size, Fit on Screen -valikot editointipalkissa). 3. Hand Tool. Kun kuva on isompi kuin mitä näytölle mahtuu, tätä työkalua voi käyttää paikasta toiseen siirtymiseen. 4. Eyedropper (pipetti). Voit valita haluamasi värin klikkaamalla kuvasta. Huomioi Info-valikon yhteiskäyttö värivirheiden etsinnässä (viikon 44 moniste). 5. Retangular/Elliptical Marquee. Kuvan valinta suorakaiteen tai ellipsin muotoisella työkalulla 6. Lasso. Tämän avulla voit valita erilaisia epäsäännöllisen muotoisia kohteita. Pitämällä ALT-näppäintä pohjassa valinta-aluetta kutistetaan. Huomaa pienet + ja merkit työkalussa. Polygonal Lassolla valinta tapahtuu napsauttamalla pitkin kohteiden reunaa. Magneettilassolla voi valita monimutkaisia kohteita, joissa kohteen ja sen välillä on riittävän iso kontrasti. Huomaa kuinka kohdetta kiertäessä ohjelma lisää neliömuotoisia valintapisteitä. Delete-näppäimellä voit poistaa valintapisteitä ja palata takaisin. Yhdistäminen tapahtuu tuplaklikkaamalla hiirellä lähellä alkupistettä. 7. Magic Wand. Kuvan tietyn väri- ja sävypinnan valinta. Tolerance-valikosta muutetaan valinta-alueen laajuutta. Pitämällä ALT-näppäintä pohjassa valintaaluetta voidaan laajentaa, Vaihto (Shift) -näppäimellä kutistetaan. Huomaa pienet + ja merkit työkalussa.

10 8. Selection Brush. Alueen valinta siveltimellä piirtämällä. Huom! Editointipalkin Mask-valikosta valintaaluetta voi piirtämällä pienentää. Magic Selection Brush. Voit piirtämällä valinta alueen, mutta toisin kuin edellisessä työkalussa sinun ei tarvitse kuin "koskettaa" valitsemaasi pintaa ja ohjelma valitsee alueen perustuen sen väri ja sävyalueen samankaltaisuuteen. Muista ensin valita kuvasta pipetillä valintaan sopiva väri. Voit tämän jälkeen hienosäätää valintaa joko lisäämällä (+) tai vähentämällä ( ) alueita. 9. Type Tool. Tekstin lisäys kuvaan. 10. Crop. Kuvan rajaus. 11. Cookie Cutter. Voit tehdä nopeasti rajauksia kuvaan tietyn pohjakuvien perusteella. Ohjelma tyhjentää taustan ja tekee siitä läpinäkyvän (transparent) 12. Straighten. Voit suoristaa kallelleen menneen kuvan piirtämällä kuvan päälle viivan. Tausta on voi halutessaan rajata pois. 13. Red Eye Removal. Korvaa valottaessa tulleita värivirheitä. Soveltuu erityisesti punasilmien korjaukseen. 14. Spot Healing Brush. Korjaa yhdellä klikkauksella kuvaan tulleet pienet virheet (roskat, ihon pinnan läikät tms). Healing Brush tekee saman, mutta laajemmille alueille. Tällöin sinun on määriteltävä aloituspiste ALT-näppäimellä. 15. Clone Stamp Tool. Leimasintyökalu, jota voi käyttää tietyn alueen kopioimiseen kuvassa toiseen kohtaan. Pidä ALT-näppäin pohjassa, klikkaa kopioitavan alueen kohdalta, vapauta ALT-näppäin, vie sivellinalue haluamaasi kohtaa ja piirrä kopioitu alue sen kohdalle. Pattern Stamp Tool puolestaan soveltuu isojen väripintojen ja mallikuvioiden nopeaan kloonaukseen. 16. Eraser. Pyyhkii väripintoja pois taustaväriä käyttämällä. Background Eraser pyyhkii värin kokonaan pois niin, että taustalle tulee tyhjä "shakkiruudukko". Magic Eraser tekee saman, mutta poistaa yhdellä kertaa yhtenäisiä väri- ja sävyalueita. 17. Brush. Normaali sivellin, joka on tarkoitettu vapaata (käsivaralla tapahtuvaa) maalaamista varten. Pencil on kynätyökalu vapaata piirtämistä varten. Impressionist-valikolla sivellin sekoittaa värejä taiteelliseen tyyliin. Color Replacement korvaa piirrettäessä värejä. 18. Paint Pucket. Työkalu, jolla voi maalata yhtenäisiä väripintoja. 19. Gradient Tool. Liukuvärityökalu. 20. Retancle, Rounded Retancle, Ellipse, Polygon, Line, Custom Shape, Shape Selection. Runsas valikoima vakiomuotoisia grafiikkakuvioita, joita voit piirtää suoraan kuvaan 21. Blur. Työkalu, jolla sumennetaan väripintoja, ääriviivoja ym. Toimii samalla tavalla kuin vastaavanlainen filtteri. Smudge. Pääset "sormeilemaan" kuvaa. Värit leviävät haluamaasi suuntaan. Sharpen. Terävöittää kuvaa. 22. Sponge. Pesusienen tavoin toimiva työkalu, jolla kuvan värikylläisyyttä (saturation)voidaan joko lisätä tai vähentää. Dodge. "Varjostustyökalu" kuvan vaalentamiseen. Burn. Tällä voit tummentaa värejä. Toimii samaan tapaa kuin aikaisemmin valokuvapimiössä lisävalotustekniikka. 23. Foreground / Background color. Värin valinta tapahtuu tästä kohtaa. Pääväri (foreground) on käytössä esimerkiksi piirtotyökaluja käytettäessä. Taustaväri (background) on käytössä, kun esimerkiksi taustalta poistetaan (delete) jotain. Nuolikohdasta kääntämällä voit vaihtaa värien paikkaa.

11 Harjoitus 1. ==> Aloita Photoshopissa uusi dokumentti > File > New. Muista valita värikuva-vaihtoehto (RGB). ==> Tutustu vapaasti työkaluihin ja kokeile niistä mahdollisimman monta. Piirrä esimerkiksi eri väreillä dokumenttiin erikokoisilla kynillä ja siveltimillä (kohta 17 edellisellä sivulla). Rajaa ja poista alueita lassolla, taikasauvalla, suorakaidekuviolla (kohdat 5,7). ==> Kirjoita lopuksi työllesi otsikko Type Tool -työkalulla (kohta 9). Valitse dokumentista jokin kohta, klikkaa hiirellä ja kirjoita otsikko. Huomaa että otsikon väri määräytyy päävärin (foreground color) mukaan (kohta 23). ==> Siirrä otsikko haluamaasi paikkaan dokumentissa Move -työkalulla (kohta 1) ==> Voit tallentaa tiedoston Photoshopin ehdottamalla *.PSD -tiedostomuodolla. Tämän tiedostomuodon käyttöä selvitetään tasoja (layers) koskevassa osiossa ensi viikolla! ==> Avaa nyt jokin valmis digikuva ja tee vastaavanlaisia toimenpiteitä kuin edellä ==> Lisäohjeita työkaluista saat opettajalta!

12 YLEISTÄ COREL-GRAFIIKKAOHJELMASTA CorelDraw on grafiikkaohjelma, jota käytetään esimerkiksi mainosten, julisteiden ym. graafista taittotyötä vaativien dokumenttien tekemiseen. Kurssilla opettelemme tämän monipuolisen ohjelman alkeet. Avaa Corel-ohjelma Start-valikosta kohdasta > Corel Draw Graphics Suite X3 > CorelDRAW X3. Voit tehdä ohjelmasta pikakuvakkeen työpöydälle (Desktop). Ohjelmaa kannattaa seuraavilla tunneilla käyttää rinnakkain Photoshop Elementsin kanssa. Aloita uusi dokumentti Klikkaa alkuvalikossa avautuvaa kohtaa New ja saat auki uuden dokumentin. Löydät saman valikon ylhäältä päävalikosta kohdasta > File > New. Uuden dokumentin saa myös auki editointipalkin pikakuvasta tai painamalla näppäinyhdistelmää CTRL - N. Ohjelma avaa oletusarvoisesti A4-kokonaisen, pystysuuntaisen dokumentin. Myöhemmin voit avata valmiita Corel-dokumentteja kohdasta > File > Open. Alhaalla näet Corelin keskeisimmät työkalu- ja editointivälineet. Kun editoit Corelissa mitä tahansa objektia ilmestyy editointipalkkiin aina työskentelyä helpottavia käteviä säätöominaisuuksia

13 Sivunäkymä ja suurennuslasin käyttö Pääset muuttamaan näkymää pienemmäksi tai suuremmaksi editointipalkin Zoomvetovalikosta. Kyseessä on prosentuaalinen skaalaus tai voit rajoittaa näkymää esimerkiksi koko sivun alueelle. Valmiiden digikuvien sijoittelu Coreliin Voit tuoda työkansiostasi kuvia tai muita tiedostoja valikosta > File > Import. Klikkaa dokumentissa kohtaa johon haluat kuvan sijoittaa. Sinulla on nyt oletusarvoisesti käytössä nuolenmuotoinen valintatyökalu (Pick Tool) (ks. tarkemmin alla). ==> Klikkaa kuvaa ja kokeile miten pystyt siirtämään kuvaa dokumentissa ja muokkaamaan sitä vetämällä kulmien vetokahvoista! Voit käyttää myös suurennuslasia (ks. vas) tiettyyn dokumentin kohtaan työkalupaletista. Voit mahdollisesti myös zoomata käyttämällä hiiren rullanäppäintä. Voit siirtyä myös näkymässä vierityspalkkeja käyttämällä Jos pidät Shift (vaihto) -näppäimen pohjassa vedettäessä, kuvan laajenee kaikilta kulmilta ja suhteet pysyvät samoina Pick Tool (työkalurivin yläpäässä) Tekstin lisääminen ja kuvan sijoittelu ==> Kokeile tekstin sijoittamista kuvien joukkoon! Löydät tekstityökalun (Text Tool) vasemmalta työkalupaletista (A-kirjain) (tai painamalla F8-näppäintä). Klikkaa mitä tahansa kohtaa dokumentissa ja kirjoita tekstiä. Kun olet valmis, valitse työkalupaletin ylin valintatyökalu (Pick Tool). Klikkaa nyt luomaasi tekstipätkää ja siirrä se johonkin kohtaan dokumentissa. ==> Tutustu miten pystyt muuttamaan tekstin fonttia, kokoa ja muita ominaisuuksia! Löydät pikavalikot ylhäältä editointipalkista. Valikot muistuttavat jonkin verran samoja jotka löydät esimerkiksi tavallisesta tekstinkäsittelyohjelmasta. HUOM! Muutokset näkyvät vain jos teksti on valittuna.

14 Objektien kloonaus Mikäli haluat kopioida useita samanlaisia tekstimalleja tai muita objekteja niiden kloonaus tapahtuu helpoiten näppäinkomennolla CTRL-D (teksti tai muu objekti täytyy olla tietenkin valittuna). Tästä on selvästi hyötyä koska silloin sinun ei tarvitse aloittaa muotoiluasetuksia aina uudelleen. Harjoitus 2. Tutustu edellä kuvatun perusteella miten voit sijoitella kuvia ja tekstiä Corel-dokumenttiin Voit esimerkiksi tuoda juuri Photoshopissa käsittelemiäsi digikuvia Coreliin.

15 Omia muistiinpanoja Muista aina tunnin aikana tehdä jonkin verran muistiinpanoja suorittamistasi työvaiheista. Merkitse ylös varsinkin kaikki oivallukset, kommentit ja ideat, joita saat työstäessäsi. Näin myös dokumentaatiotekstin lisääminen harjoitustöihin tulee helpommaksi!

Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet

Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet Sivu 1 / 8 Adobe Photoshop Elements, kuvakäsittelyn perusteet Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit - kääntää kuvan - valita kuvasta vain tietyn alueen ja poistaa kuvasta muut (eng. crop, suom. rajaus) - muuttaa

Lisätiedot

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager

Muita kuvankäsittelyohjelmia on mm. Paint Shop Pro, Photoshop Elements, Microsoft Office Picture Manager Missio: 1. Asentaminen 2. Valokuvien tarkastelu, tallennus/formaatit, koko, tarkkuus, korjaukset/suotimet, rajaus 3. Kuvan luonti/työkalut (grafiikka kuvat) 4. Tekstin/grafiikan lisääminen kuviin, kuvien/grafiikan

Lisätiedot

Kuvassa on 18 * 20 pikseliä 133 * 149 pikseliä 266 * 298 pikseliä Tiedostokoko: 2 kb 19 kb 120 kb

Kuvassa on 18 * 20 pikseliä 133 * 149 pikseliä 266 * 298 pikseliä Tiedostokoko: 2 kb 19 kb 120 kb P E R U S T E E T LSET KUVAT Kuva muodostuu pikseleistä Vie paljon tilaa (Tiedostoon tallentuu jokaisen yksittäisen pisteen paikka ja väri) Kuvan laatu kärsii etenkin kuvaa suurennettaessa Ohjelmia: Photoshop,

Lisätiedot

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS

KUVAMUOKKAUS HARJOITUS KUVAMUOKKAUS HARJOITUS VÄRI, PARANNUS, KUVAKOKO, KEHYKSET Kuvan väri- ja valoisuusarvot ovat sidoksissa kuvanottohetken valaistukseen. Harjoituksen kuva on kuvattu loistevaloissa ja värisävy ei ole kohdallaan.

Lisätiedot

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla

Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Kuvan pienentäminen Paint.NET-kuvankäsittelyohjelmalla Avaa Paint.NET tuplaklikkaamalla sen pikakuvaketta. Paint.NET avautuu tämän näköisenä. Edessä on tyhjä paperi. Saadaksesi auki kuvan, jota aiot pienentää

Lisätiedot

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo

KÄYTTÖÖN. Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN. Sisällysluettelo Koulukirjat tietokoneelle PIKAOHJEET PAPERPORT -OHJELMAN KÄYTTÖÖN Sisällysluettelo ImageViewer ja PDF Viewer Plus -ohjelmien esittelyt 1 Käytön aloittaminen 1 Työpöydän hyödylliset työkalut 2 Image View

Lisätiedot

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne.

Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Gimp 3. Polkutyökalu, vektori / rasteri, teksti, kierto, vääntö, perspektiivi, skaalaus (koon muuttaminen) jne. Moni ammatikseen tietokoneella piirtävä henkilö käyttää piirtämiseen pisteiden sijasta viivoja.

Lisätiedot

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.)

6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) 6. Tekstin muokkaaminen 6.1 Tekstialueiden valinta eli maalaaminen (tulee tehdä ennen jokaista muokkausta ym.) Tekstin maalaaminen onnistuu vetämällä hiirellä haluamansa tekstialueen yli (eli osoita hiiren

Lisätiedot

Kuvankäsittely klo Ulla Lehtonen,

Kuvankäsittely klo Ulla Lehtonen, Kuvankäsittely 25.11.2010 klo 8.30-11.30 Ulla, ulla.m.lehtonen@helsinki.fi 23.11.2010 1 Koulutuksen sisältö Paint Shop Pron käyttöliittymä Peruskäsitteitä Kuvan korjailu Kuva- ja tekstitasot Kuvan tallentaminen

Lisätiedot

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla.

Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Esitysgrafiikka Harjoitellaan esitysgrafiikkaohjelman käyttöä Microsoftin PowerPoint ohjelmalla. Tallenna esimerkki.pptx tiedosto tuokion kansioon. Avaa esimerkki.pptx tiedosto PowerPoint ohjelmassa. Jäsennysnäkymä

Lisätiedot

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä

BlueJ ohjelman pitäisi löytyä Development valikon alta mikroluokkien koneista. Muissa koneissa BlueJ voi löytyä esim. omana ikonina työpöydältä Pekka Ryhänen & Erkki Pesonen 2002 BlueJ:n käyttö Nämä ohjeet on tarkoitettu tkt-laitoksen mikroluokan koneilla tapahtuvaa käyttöä varten. Samat asiat pätevät myös muissa luokissa ja kotikäytössä, joskin

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Valokuvien, diojen ja filminegatiivien skannaus ION PICS 2 PC Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. ION PICS 2 PC skannerilla voit skannata valokuvia, dioja ja filminegatiiveja tietokoneelle

Lisätiedot

Ohjeita kirjan tekemiseen

Ohjeita kirjan tekemiseen Suomen Sukututkimustoimisto on yhdessä Omakirjan kanssa tehnyt internetiin uuden Perhekirja-sivuston. Se löytyy osoitteesta: www.omakirja.fi -> Kirjat -> Perhekirja tai http://www.omakirja.fi/perhekirja?product=6

Lisätiedot

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla

GEOS 1. Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla GEOS 1 Ilmastodiagrammi Libre Office Calc ohjelmalla Libre Office Calc ohjelman saat ladattua ilmaiseksi osoitteesta: https://fi.libreoffice.org/ Tässä ohjeessa on käytetty Libre Office Calc 5.0 versiota

Lisätiedot

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla

VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla Kopiointiohjeita_VHS2DVD 17.3.2016 1 VHS-kasetin kopiointi DVD-levylle Adobe Premiere Elements -ohjelmalla I Kasetin luku Adobe Premiere Elements -ohjelmaan Kytke virta tietokoneeseen, näyttöön ja videolaitteeseen.

Lisätiedot

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla

Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla Salasanojen turvallinen tallentaminen KeePass ohjelmalla KeePass on vapaasti saatavilla oleva, avoimen lähdekoodin ohjelma, jonka tarkoituksena on auttaa salasanojen hallinnassa. Tämä KeePass ohje on päivitetty

Lisätiedot

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti

Harjoitus Morphing. Ilmeiden luonti LIITE 1 1(5) Harjoitus Morphing Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Objektien kopioiminen Editoitavan polygonin muokkaaminen Morph-modifier käyttö ilmeiden luomiseen Lyhyen animaation luonti set key- toimintoa

Lisätiedot

Grafiikka julkaisuun. Tietohallintokeskus Markku Könkkölä Sisällys

Grafiikka julkaisuun. Tietohallintokeskus Markku Könkkölä Sisällys Grafiikka julkaisuun Tietohallintokeskus Markku Könkkölä 7.4.2011 Sisällys Kuva tietokoneella Kaaviot ja piirrokset vektorimuodossa Vektorigrafiikan muokkaus (InkScape, Illustrator ) Valokuvat bittimuodossa

Lisätiedot

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö

A. Peruskäyttöohje Digilehtiö A. Peruskäyttöohje Digilehtiö 1 1. Aseta haluamasi paperi tai lehtiö alustan päälle. Kirjoita ja piirrä muistiinpanot digilehtiön kynällä, kun kirjoitat uudelle sivulle, käännä lehti syrjään, ja paina

Lisätiedot

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen

Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ohjeet Finna- julisteen PowerPoint- pohjan muokkaamiseen Ennen kuin aloitat: 1. Asenna tietokoneeseesi ilmainen Miso Regular fontti, jonka saat täältä: https://www.fontspring.com/fonts/marten- nettelbladt/miso

Lisätiedot

Local Disk (C:)/Documents and Settings/OMATIETOKONEApplication Data/Adobe/Adobe PDF/Settings

Local Disk (C:)/Documents and Settings/OMATIETOKONEApplication Data/Adobe/Adobe PDF/Settings Käytössämme olevat ohjelmat: Adobe Indesign CS5.5 (Mac/PC) Adobe Photoshop CS5.1 (Mac/PC) Adobe Illustrator CS5.1 (Mac/PC) Adobe Acrobat X Pro (Mac/PC) Microsoft Office Aineistosuositus Suosittelemme aineiston

Lisätiedot

Nspire CAS - koulutus Ohjelmiston käytön alkeet Pekka Vienonen

Nspire CAS - koulutus Ohjelmiston käytön alkeet Pekka Vienonen Nspire CAS - koulutus Ohjelmiston käytön alkeet 3.12.2014 Pekka Vienonen Ohjelman käynnistys ja käyttöympäristö Käynnistyksen yhteydessä Tervetuloa-ikkunassa on mahdollisuus valita suoraan uudessa asiakirjassa

Lisätiedot

Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4

Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4 Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CS4 Sisältö Yleistä... 1 Ohjelman käynnistäminen... 2 Videon käyttöönotto... 4 Videon editoiminen... 6 Efektien lisääminen ja hienosäätö... 8 Tekstien lisääminen... 9

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje

UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje UpdateIT 2010: Editorin käyttöohje Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com Sisällys Editorin käyttöohje...

Lisätiedot

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa.

LIITE 1 1. Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. LIITE 1 1 HARJOITUS 1 Kitara Tehtävänä on mallintaa kitara ohjeiden mukaan käyttäen Edit Poly-tekniikkaa. Käsiteltävät asiat Edit Poly Muokkaus kuvan mukaan TurboSmooth Extrude 1. Tarkistetaan että mittayksiköt

Lisätiedot

GEOS 1. Piirto-ohjeita GIMPkuvankäsittelyohjelmalle

GEOS 1. Piirto-ohjeita GIMPkuvankäsittelyohjelmalle GEOS 1 Piirto-ohjeita GIMPkuvankäsittelyohjelmalle GIMP-kuvankäsittelyohjelma on ladattavissa ilmaiseksi osoitteessa: https://www.gimp.org/ Tässä ohjeessa on käytetty GIMP 2.8.16 versiota. Tarvittaessa

Lisätiedot

Digilehtiön Käyttövinkkejä

Digilehtiön Käyttövinkkejä 1(7) Digilehtiön Käyttövinkkejä Uusimmat vinkit: www.digilehtio.fi / tuki Digilehtiön käyttö kaavake/pöytäkirjapohjan tms. kanssa.....2 Tallenna kuvaksi, pdf-tiedostoksi, tai lähetä sähköpostilla.........4

Lisätiedot

Väitöskirjan kansien suunnittelu

Väitöskirjan kansien suunnittelu Väitöskirjan kansien suunnittelu Ohje koskee Lapin Yliopistopainossa painettavia julkaisuja. Väittelijä toimittaa tarvittavat tiedot tekijälle sähköisenä: - julkaisun nimi - acta sarjan numero sekä ISBN

Lisätiedot

zotero www.zotero.org

zotero www.zotero.org zotero www.zotero.org Viitteidenhallintajärjestelmä Zotero toimii Firefox-selaimessa. Muita ilmaisia viitteidenhallintajärjestelmiä ovat esimerkiksi EndNote ja Mendeley. Näissä ohjeissa on kuvataan Zoteron

Lisätiedot

päivittäjän pikaopas

päivittäjän pikaopas 12.2.2012 päivittäjän pikaopas by Petteri Seppälä Sisällysluettelo 1 Sivun tietojen päivittäminen eli korjaaminen... 3 1.1 Toimenpiteet ennen muokkauksien tekemistä... 3 1.2 Virheellisen tekstin korjaaminen...

Lisätiedot

RACE-KEEPER COMPARO PC-OHJELMAN PIKAOHJE

RACE-KEEPER COMPARO PC-OHJELMAN PIKAOHJE RACE-KEEPER COMPARO PC-OHJELMAN PIKAOHJE SISÄLLYS 1 Mittausten (outing) avaus ja analysointi 2 HD videoiden teko 1 MITTAUSTEN AVAUS JA ANALYSOINTI Asenna Comparo PC-ohjelma ja käynnistä ohjelma pikakuvakkeesta.

Lisätiedot

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta.

Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Kirjaudu sisään palveluun klikkaamalla Omat kartat -painiketta. Sisäänkirjauduttuasi näet palvelun etusivulla helppokäyttöisen hallintapaneelin. Vasemmassa reunassa on esillä viimeisimmät tehdyt muutokset

Lisätiedot

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu

Helsingin yliopisto WebOodi 1 Opiskelijarekisteri Versio 3.2. Tenttityökalu Helsingin yliopisto WebOodi 1 Tenttityökalu Tenttityökalu on oiva väline laitos- ja tiedekuntatenttien tekemiseen. Esimerkiksi tiedekuntatentissä voi tenttiä samana päivänä kymmeniä eri opintojaksoja.

Lisätiedot

Site Data Manager Käyttöohje

Site Data Manager Käyttöohje Site Data Manager Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Mikä on SDM 2 SDM asennus 2 Ohjelman käyttö 3 Päävalikko 4 Varmuuskopion tekeminen 5 Täydellisen palautuksen tekeminen 6 Osittaisen palautuksen tekeminen

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016

KÄYTTÖOHJE / Ver 1.0 / Huhtikuu WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 / / WordPress KÄYTTÖOHJE Sotkamo 2016 Sisältö Sisältö 1. Yleistä 2. Kirjautuminen ylläpitoon 2.1. Kirjaudu osoitteessa: http://sotkamo.valudata.fi/admin Myöhemmin: http://www.sotkamo.fi/admin 2.2 Salasana

Lisätiedot

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa.

Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. Luokka näytön käyttäminen opetuksessa. - Kaikki alkaa totta kai kaukosäätimestä. - Source napista pääset valikkoon, mistä voit valita minkä lähteen otat käyttöön - Magic IWB S on piirto-ohjelma (valkotaulu)

Lisätiedot

2006 i&i Solutions Oy

2006 i&i Solutions Oy 2006 i&i Solutions Oy Materiaali on vapaasti käytettävissä. Alkuperäiseen materiaaliin ei saa kuitenkaan tehdä muutoksia ja alkuperäinen tekijä (i&i Solutions Oy) on aina oltava näkyvissä. Mikäli materiaalista

Lisätiedot

Ylläpitoalue - Etusivu

Ylläpitoalue - Etusivu Crasmanager 5.2 Ylläpitoalue - Etusivu Sivut osiossa sisällön selaus ja perussivujen ylläpito. Tietokannat osiossa tietokantojen ylläpito. Tiedostot osiossa kuvien ja liitetiedostojen hallinta. Työkalut

Lisätiedot

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE

TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE TALLENNETAAN MUISTITIKULLE JA MUISTIKORTILLE HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TALLENNETAAN MUISTIKULLE JA MUISTIKORTILLE 1 Muistitikun

Lisätiedot

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella

ALVin käyttöohjeet. 1. Tositteiden tallennus palveluun. 1.1 Kuvaus, rajaus ja tallennus puhelimella ALVin käyttöohjeet Nämä käyttöohjeet sisältävät hyödyllisiä vinkkejä palvelun käyttöön. Ne kannattaa lukea ennen palvelun käyttöä. Jos kuitenkin kohtaat ongelmia, etkä löydä niihin ratkaisua näistä käyttöohjeista,

Lisätiedot

(Kuva2) (Kuva 3 ja 4)

(Kuva2) (Kuva 3 ja 4) Navigointi (Kuva1) Perinteisestä ohjelmasta poiketen, GIMP käyttöliittymä muodostuu useasta ikkunasta. Siinä on pääikkuna, joka sisältää työstettävän kuvan sekä ylärivin dropdown valikkoina kaikki ohjelman

Lisätiedot

740150P Valmiustaitoja biokemisteille

740150P Valmiustaitoja biokemisteille 740150P Valmiustaitoja biokemisteille jatkuu 3-Harjoituskerta Kuvan käsittely Microsoft Wordissa Ma 15.2.2016 Valmiustaitoja biokemisteille - Aikataulu Ryhmä 1 Ma 8.2. 10:15 TF103 To 11.2. 8:15 TF103 Ma

Lisätiedot

Planssit (layouts) ja printtaus

Planssit (layouts) ja printtaus 1 / 21 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 17.11.2015 Planssit (layouts) ja printtaus Yksittäisen kuvan printtaus 2 / 21 Ennen printtausta valitse näkymä, jonka haluat printata, klikkaamalla

Lisätiedot

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa

Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Uuden lukuvuoden aloitus ViLLEssa Tässä dokumentissa käydään läpi lukuvuoden aloituksessa tarvittavat toimenpiteet uuden ViLLEopintopolkukurssin aloittamiseksi. Huomaa, ettet voi suoraan käyttää viime

Lisätiedot

Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CC 2014

Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CC 2014 Videoeditointi: Adobe Premiere Pro CC 2014 Sisältö Yleistä... 1 Ohjelman käynnistäminen... 2 Videon käyttöönotto... 5 Videon editoiminen... 8 Efektien lisääminen ja hienosäätö... 10 Tekstien lisääminen...

Lisätiedot

InDesign CS FreeHand MX. Painovalmis materiaali PDF

InDesign CS FreeHand MX. Painovalmis materiaali PDF InDesign CS FreeHand MX Painovalmis materiaali PDF Miksi PDF? 1. Työnkulku nopeutuu 2. Työn tulostus toimii varmemmin 3. Fontit ovat tiedostossa mukana 4. Kuvat ovat tiedostossa mukana 5. Usein tiedostokoko

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions

KÄYTTÖOHJE. Servia. S solutions KÄYTTÖOHJE Servia S solutions Versio 1.0 Servia S solutions Servia Finland Oy PL 1188 (Microkatu 1) 70211 KUOPIO puh. (017) 441 2780 info@servia.fi www.servia.fi 2001 2004 Servia Finland Oy. Kaikki oikeudet

Lisätiedot

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE

PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE PÄIVITÄ TIETOSI OPTIMASTA! KOOSTE IT-palvelut / Hannele Rajaniemi optima-support@jyu.fi www.jyu.fi/itp/optima-ohjeet 2 Sisältö Mikä on koosteen idea? Miten saan kooste-työkalun käyttööni? Miten luon koosteen?

Lisätiedot

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys

UpdateIT 2010: Uutisten päivitys UpdateIT 2010: Uutisten päivitys Käyttäjätuki: Suomen Golfpiste Oy Esterinportti 1 00240 HELSINKI Puhelin: (09) 1566 8800 Fax: (09) 1566 8801 E-mail: gp@golfpiste.com 2 Sisällys Uutisen lisääminen... 1

Lisätiedot

Epooqin perusominaisuudet

Epooqin perusominaisuudet Epooqin perusominaisuudet Huom! Epooqia käytettäessä on suositeltavaa käyttää Firefox -selainta. Chrome toimii myös, mutta eräissä asioissa, kuten äänittämisessä, voi esiintyä ongelmia. Internet Exploreria

Lisätiedot

Harjoitus Particle View

Harjoitus Particle View LIITE 2 1(5) Harjoitus Particle View Harjoituksessa käsiteltävät asiat: Partikkelien luominen Particle systemsin kautta Partikkelien luominen tyhjästä Particle viewin kautta Partikkelien ja tapahtumien

Lisätiedot

Share-työkalu (AC 9.1)

Share-työkalu (AC 9.1) 1 Share-työkalu (AC 9.1) Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy

Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Opiskelijoiden OneDriveohje Kaakkois-Suomen Ammattikorkeakoulu Oy Mikkelin Ammattikorkeakoulu Oy Kymenlaakson Ammattikorkeakoulu Oy Ohjeen nimi Opiskelijoiden OneDrive-ohje Vastuuhenkilö Mari Jokiniemi

Lisätiedot

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014

Suvi Junes/Pauliina Munter Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2014 Tiedostojen lisääminen alueelle Vaihtoehto1: Jos käytät Firefox-selainta voit vain raahata tiedoston alueelle. Laita Moodle-alueellasi muokkaustila päälle (Muokkaustila päälle -painike). Avaa koneesi Tiedostot-ikkuna

Lisätiedot

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi

Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi Picasa 3 -kuvankäsittelyopas, osa 1, valokuvien muokkaus tutuksi Valokuvien muokkaaminen Käynnistettyäsi Picasa-ohjelman, eteesi avautuu niin sanottu arkistonäkymä. Näet täältä olemassa olevia valokuvia.

Lisätiedot

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja:

Kopiodaksesi, leikataksesi ja liittääksesi helpointa on käyttää näppäimistön pikavalintoja: Ohjeita järjestöpankin käytön tueksi Huomioitavaa:... 1 1 Sisäänkirjautuminen... 2 2 Sivun/henkilökortin muokkaaminen... 2 3 Uutisen/sivun/tapahtuman, tms. lisääminen... 3 4 Uutisen/tapahtuman saaminen

Lisätiedot

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota.

Public Account-tili on pysyvä, joten kannattaa käyttää mieluummin sitä kuin kaupallisen tilin kokeiluversiota. 1.1 Tässä harjoituksessa opit laatimaan luokitellun teemakartan maastossa aiemmin keräämistäsi pisteistä. Käytämme Esrin ArcGis-palvelun ilmaisia ominaisuuksia. Kartan tekoa voi harjoitella kokonaan ilman

Lisätiedot

Artikkelin lisääminen

Artikkelin lisääminen Sisällys Artikkelin lisääminen...3 Artikkelin muokkaaminen...5 Kuvan lisääminen artikkeliin...6 Väliotsikoiden lisääminen artikkeliin...9 Navigointilinkin lisääminen valikkoon...10 Käyttäjätietojen muuttaminen...13

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda n OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on in OpasVastuuhenkilö-oikeudet. n käyttölupia voi hakea

Lisätiedot

KODU. Lumijoen peruskoulu

KODU. Lumijoen peruskoulu KODU Lumijoen peruskoulu Sisällysluettelo 1. Aloitus... 2 1.1 Pelin tallennuspaikka... 2 1.2 Kodu Game lab... 3 2 Maan luominen... 4 2.1. Seinän tekeminen... 5 2.2. Vesialueen tekeminen peliin... 6 2.3.

Lisätiedot

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen

Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Punomo Tee itse -julkaisun tekeminen Tässä pikaohje Uuden Punomon Tee itse -julkaisujen tekemiseen. Kun ensimmäinen juttusi on tehty tätä ohjetta noudattaen, seuraava homma hoituu maalaisjärjellä. Uudistuvan

Lisätiedot

Opinto-oppaan tekeminen

Opinto-oppaan tekeminen 1 Opinto-oppaan tekeminen Näiden ohjeiden avulla hahmottuu kuinka opinto-oppaita voidaan luoda WebOodin OpasOodissa. Ohje on suunnattu käyttäjille, joilla on WebOodiin OpasVastuuhenkilö-oikeudet. WebOodin

Lisätiedot

Käyttöjärjestelmämme on Windows XP, kaikki tietokoneemme ovat kytketty lähiverkkoon ja Internettiin.

Käyttöjärjestelmämme on Windows XP, kaikki tietokoneemme ovat kytketty lähiverkkoon ja Internettiin. Oulun seudun ammattikorkeakoulu Luonnonvara-alan yksikkö Jouko Karhunen Tietotekniikan peruskäyttö 2010 YLEISTÄ Käyttöjärjestelmämme on Windows XP, kaikki tietokoneemme ovat kytketty lähiverkkoon ja Internettiin.

Lisätiedot

Kuva 1. GIMP:in uuden kuvan luominen. Voit säätää leveyttä ja korkeutta ja kokeilla muitakin vaihtoehtoja. Napsauta sitten "OK".

Kuva 1. GIMP:in uuden kuvan luominen. Voit säätää leveyttä ja korkeutta ja kokeilla muitakin vaihtoehtoja. Napsauta sitten OK. Gimp alkeet III 8 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 6 Uuden kuvan luominen GIMP:illä yleisinfoa ----> LUE! Sen lisäksi, että GIMP on loistava valokuvankäsittelyohjelma, sillä saa piirrettyä myös omia kuvia

Lisätiedot

Kuvan ottaminen ja siirtäminen

Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvan ottaminen ja siirtäminen Kuvien ottaminen Kuvien ottaminen tapahtuu oppilaiden omien kännykkäkameroiden tai koulun tablettien kameran avulla o Työ tehdään pareittain, joten ainakin toisella työparin

Lisätiedot

MicroStation V8i-käyttöympäristö

MicroStation V8i-käyttöympäristö MicroStation V8i-käyttöympäristö Liite 2 Pääkäyttäjän ohjeet Juha Orre Tekniikan koulutusalan opinnäytetyö Kone- ja tuotantotekniikka Insinööri (AMK) KEMI 2013 SISÄLLYS Liite 2 2(14) SISÄLLYS... 2 1 KÄYTTÖOHJEET...

Lisätiedot

iwitness-harjoitus, kohteen mallinnus

iwitness-harjoitus, kohteen mallinnus Maa-57.1010, Johdanto valokuvaukseen, fotogrammetriaan ja kaukokartoitukseen iwitness-harjoitus, kohteen mallinnus Harjoituksen kulku tiivistettynä A. Aloitustilaisuus 25.1. klo 11.45. B. Mallinnuskuvien

Lisätiedot

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi

Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE. KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 2015 Kangasniemen yrityshakemisto KÄYTTÖOHJE YRITTÄJÄLLE KANGASNIEMEN KUNTA yrityshakemisto.kangasniemi.fi 1 Sisällysluettelo 1. Sivustolle rekisteröityminen... 2 2. Yrityksen lisääminen... 3 2.1. Yritystiedot...

Lisätiedot

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6

INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 1 INTERBASE 5.0 PÄIVITYS VERSIOON 5.6 HUOM: Tämä ohje on tarkoitettu yksittäisen koneen päivittämiseen, mikäli InterBase on asennettu serverille ota yhteys DL Software Tukeen. HUOM: Mikäli koneessasi on

Lisätiedot

Johdatus multimediaan harjoitukset: Kuvankäsittely 1. Porin yksikkö / Advanced Multimedia Center Johdatus multimediaan

Johdatus multimediaan harjoitukset: Kuvankäsittely 1. Porin yksikkö / Advanced Multimedia Center Johdatus multimediaan Johdatus multimediaan harjoitukset: Kuvankäsittely 1 1 2 Kuvankäsittely - Kuvankäsittelyohjelmia: - Bittikarttakuvat - Adobe Photoshop - Corel Photopaint - Gimp, - Vektorigrafiikka - Macromedia Freehand

Lisätiedot

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo

Sivu 1 / 11 08.01.2013 Viikin kirjasto / Roni Rauramo Sivu 1 / 11 Kuvien siirto kamerasta Lyhyesti Tämän oppaan avulla voit: - käyttää tietokoneen omaa automaattista kopiointiin tai siirtoon tarkoitettua toimintaa kuvien siirtoon kamerasta tai muistikortista

Lisätiedot

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella

VHS -nauhojen digitointi tietokoneella VHS -nauhojen digitointi tietokoneella Finlux VCR 6257 videonauhuri 1. Avaa ohjelma MAGIX Video easy Rescue Your Videotapes -kuvakkeesta. 2. Ohjelman avauduttua valitse Luo uusi videoprojekti. Ohjelma

Lisätiedot

Tee html-sivu, jossa on yllä olevat kaksi taulukkoa.

Tee html-sivu, jossa on yllä olevat kaksi taulukkoa. TAULUKKO 1 Taulukoiden avulla voidaan informaatio esittää havainnollisesti esimerkiksi palstoitettuna. Lisäksi voidaan sijoittaa eri elementit haluttuihin paikkoihin (taulukkotaitto). Taulukko luodaan

Lisätiedot

Flinga löytyy Tuubista, kohdasta Opettajan työkalut

Flinga löytyy Tuubista, kohdasta Opettajan työkalut 1 Pepe Vilpas Flinga Campus on yhteisöllisen tiedonrakentelun pilvipalvelu. Flinga mahdollistaa mobiililaitteiden (tabletit, älypuhelimet ja läppärit) ja luokkatilan interaktiivisen taulun tai projektorin

Lisätiedot

DIGI PRINT. Aineistovaatimukset ja aineiston siirto

DIGI PRINT. Aineistovaatimukset ja aineiston siirto DIGI PRINT Aineistovaatimukset ja aineiston siirto Glass Jet - Digitaalipainotekniikka Tulostettavan kuvan maksimikoko 2400 x 4000 mm. 6 perusväriä ja hiekkapuhallusta jäljittelevä etch-väri. Väreistä

Lisätiedot

Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet

Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet Tasogeometriaa GeoGebran piirtoalue ja työvälineet Näissä harjoituksissa työskennellään näkymässä Näkymät->Geometria PIIRRÄ (ja MITTAA) a) jana toinen jana, jonka pituus on 3 b) kulma toinen kulma, jonka

Lisätiedot

Moodle-alueen muokkaaminen

Moodle-alueen muokkaaminen Moodle-alueen muokkaaminen Alla oleva kuva esittää Moodle-aluetta sellaisena kuin se sinulle toimitetaan tilattuasi alueen Opetusteknologiapalveluista: - Etusivun näkymä koostuu sivun keskellä olevista

Lisätiedot

DIGIKUVAT HALTUUN JA TALTEEN

DIGIKUVAT HALTUUN JA TALTEEN DIGIKUVAT HALTUUN JA TALTEEN pixabay.com HERVANNAN TIETOTORI Insinöörinkatu 38, PL 132 33721 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi SAMPOLAN TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816

Lisätiedot

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta.

Kuva 1. Jokaisen tavallisen kuvan tasotyökalussa näkyy vain yksi taso, tässä nimellä tausta. Gimp alkeet XII 9 luokan ATK-työt/HaJa Sivu 1 / 6 GIMP:in tasotyökalu Lue ensin nämä ohjeet! Harjoitus lopussa! GIMP:in tasotyökalu on nimensä mukaisesti työkalu, jolla hallitaan tasoja, niiden läpinäkyvyyttä,

Lisätiedot

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu...

Tärkeimmät toiminnot. Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta. Tärkeimmät toiminnot jatkuu... Tärkeimmät toiminnot Kertausta ja uusia toimintoja Wordistä sekä tiedostonhallinnasta Kun hiiren jättää kuvakkeen päälle vähäksi ajaksi Word selittää toiminnon Avaa tiedosto Tallenna Kumoa, nuolesta aiemmat

Lisätiedot

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE

PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE PELIAIKASEURANTAOHJELMAN KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ 3 2. ENNEN OTTELUN ALKUA Kirjautuminen 3 3. TILASTOINTI Aloitusnäkymä ja kokoonpanot 4 Pelaajien vaihtaminen 6 Maali 7 Rangaistukset 8 Poista

Lisätiedot

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle

5. Alaindeksi 6. Yläindeksi 7. Poista muotoilut 8. Tasaa teksti vasemmalle OHJELMAN ESITTELY OHJELMAN OSAT JA TERMINOLOGIA Valikkorivi Tekstikursori Pikapainikkeet Viivain Vierityspalkit = pienentää ikkunan alas = suurentaa ikkunan = sulkee ikkunan TYÖKALURIVIEN PAINIKKEET 1.

Lisätiedot

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012

Suvi Junes Tietohallinto / Opetusteknologiapalvelut 2012 Tiedostot Uudet ominaisuudet: - Ei Tiedostot-kohtaa alueen sisällä, vaan tiedostonvalitsin, jolla tiedostot tuodaan alueelle siihen kohtaan missä ne näytetään - Firefox-selaimella voi työpöydältä raahata

Lisätiedot

Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö

Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö 1 Osa 7: Hahmojen ohjelmointi ja hienosäätö Tässä luvussa käymme läpi perusohjelmoinnin alkeita. - Ensimmäisenä koduhahmon ohjelmointia. 1. Program -osiossa tapahtuu itse se koodin kirjoitus, missä määrätään

Lisätiedot

Johdatus Rhinoon 1 / 17. Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto

Johdatus Rhinoon 1 / 17. Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 1 / 17 Digitaalisen arkkitehtuurin yksikkö Aalto-yliopisto 27.10.2015 Johdatus Rhinoon Työkalujen löytäminen 2 / 17 1. 1. Komentorivi Jos tietää komennon nimen (tai sen alun), voi kirjoittaa sen komentoriville

Lisätiedot

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011

Esitysgrafiikka. Microsoft PowerPoint 2010 PERUSMATERIAALI. Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 Esitysgrafiikka PERUSMATERIAALI Microsoft PowerPoint 2010 Kieliversio: suomi Materiaaliversio 1.0 päivitetty 24.1.2011 materiaalimyynti@piuha.fi Copyright Esitysgrafiikka Microsoft PowerPoint 2010 3/32

Lisätiedot

ASIAKASOHJE. 1.1 Ajurin asennus & konfigurointiohje: 1. Kirjoita AutoCadin komentoriville _plottermanager ja paina Enter

ASIAKASOHJE. 1.1 Ajurin asennus & konfigurointiohje: 1. Kirjoita AutoCadin komentoriville _plottermanager ja paina Enter Tulostinajurin ja paperikoon konfigurointiohjeet AutoCad 2010 -ohjelmalla Ohje on tarkoitettu PLT-tiedostojen tekemiseen. PDF-tiedostoja varten on ohjeet erikseen. Erilaisista tulostusjärjestelmistä johtuen

Lisätiedot

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi

Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje. www.360optimi.com/kiinteistopassi Rakennusten elinkaarimittareiden verkkotyökalun käyttöohje www.360optimi.com/kiinteistopassi Bionova Consulting, luottamuksellinen Viimeksi päivitetty 9. syyskuuta 2014 Käyttöohjeen sisällysluettelo Luo

Lisätiedot

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä:

Jos haluat uuden Share-työkalun, valitse Pods -> Share -> Add New Share tai jos sinulla on jo auki Share-työkalu, näyttää se tältä: Share-työkalu Share-työkalulla voit jakaa Connect-huoneessa tietokoneesi näyttöä, koneellasi auki olevia sovelluksia tai valkotaulun, johon voi piirtää tai kirjoittaa. Jos haluat uuden Share-työkalun,

Lisätiedot

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc

1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Word - harjoitus 1 1. HARJOITUS harjoitus3_korjaus.doc Kopioi itsellesi harjoitus3_korjaus.doc niminen tiedosto Avaa näyttöön kopioimasi harjoitus. Harjoitus on kirjoitettu WordPerfet 5.1 (DOS) versiolla

Lisätiedot

sisällysluettelo s. 3 tulostusaineistot, tarratekstit ja logo-originaalit s. 4 3x3 pop-up s. 5 4x3 pop-up s. 6 pop-up counter s. 7 lippu 80 x 100 cm

sisällysluettelo s. 3 tulostusaineistot, tarratekstit ja logo-originaalit s. 4 3x3 pop-up s. 5 4x3 pop-up s. 6 pop-up counter s. 7 lippu 80 x 100 cm aineisto-ohjeet sisällysluettelo s. 3 tulostusaineistot, tarratekstit ja logo-originaalit s. 4 3x3 pop-up s. 5 4x3 pop-up s. 6 pop-up counter s. 7 lippu 80 x 100 cm s. 8 lippu 100 x 300-350 cm s. 9 roll-up

Lisätiedot

Webmail on monipuolinen työkalu jolla voi tehdä paljon muutakin kuin lukea sähköpostia. Tässä ohjeessa on lyhyesti esitelty joitakin sen ominaisuuksia. Peruspostilaatikossa ei ole kaikkia ominaisuuksia,

Lisätiedot

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009

Verkkosivut perinteisesti. Tanja Välisalo 11.2.2009 Verkkosivut perinteisesti Tanja Välisalo 11.2.2009 WWW-sivujen vieminen omaan kotisivutilaan yliopiston mikroverkossa https://salasana.jyu.fi Klikkaa painiketta Activate WWW Klikkaa painiketta Activate

Lisätiedot

KAMERASEURA 74 PHOTOSHOP TYÖPAJA 17.04.2010/JK 1. Työkalupaletti Options-palkki Kelluvat paletit

KAMERASEURA 74 PHOTOSHOP TYÖPAJA 17.04.2010/JK 1. Työkalupaletti Options-palkki Kelluvat paletit KAMERASEURA 74 PHOTOSHOP TYÖPAJA 17.04.2010/JK 1 1 KÄYTTÖLIITTYMÄ Työkalupaletti Options-palkki Kelluvat paletit Kuvankäsittelyssä tarvittavat työkalut, kuten piirto- maalaus- teksti- ym. työkalut löytyvät

Lisätiedot

LAITTEEMME NOUDATTAVAT SEURAAVIA VÄRIASETUKSIA: Euroopan PMS-kirjastot Coated FOGRA39 ja Uncoated FOGRA29 Mustavalko Gray Gamma 2.

LAITTEEMME NOUDATTAVAT SEURAAVIA VÄRIASETUKSIA: Euroopan PMS-kirjastot Coated FOGRA39 ja Uncoated FOGRA29 Mustavalko Gray Gamma 2. LAITTEISTOMME M&P PAINOSSA KÄYTÖSSÄMME OVAT SEURAAVAT OHJELMAT: Adobe Photoshop CS6 Adobe InDesign CS6 Adobe Illustrator CS6 Adobe Acrobat Pro Adobe Distiller Microsoft Word Microsoft Excel Microsoft Powerpoint

Lisätiedot

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi

WINDOWS 10 -kurssi. petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi WINDOWS 10 -kurssi petri.kiiskinen@wellamo-opisto.fi Yleistä kurssista Keskiviikkoisin 9.9. 30.9. (15 oppituntia) 16:45 20:00 (viimeinen kerta 16:45 19:15) Puolivälissä 15 minuutin kahvitauko Materiaali

Lisätiedot

Adobe Acrobat Edistynyt käyttö

Adobe Acrobat Edistynyt käyttö Edistynyt käyttö Kari J Keinonen 2008 Asiantuntijaosuuskunta Käyttöoikeustiedot Adobe Acrobat Tämän materiaalin sisältö on suojattu tekijänoikeuslain, muiden asiaa käsittelevien lakien ja kansainvälisten

Lisätiedot

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE

JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE JÄRJESTELMÄN TEKNINEN KÄYTTÖOHJE TEKNINEN OHJE OSAAJAPLUS- JÄRJESTELMÄN KÄYTTÖÖN OsaajaPlus -järjestelmä on luotu siten, että sen käyttöön tarvittavat ohjelmat ovat maksutta ladattavissa internetistä.

Lisätiedot

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa

Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPressin kanssa Sivuston muokkaus WordPress-hallintajärjestelmän kanssa on hyvin helppoa. Sitä vähän tutkimalla ja tätä ohjetta lukemalla sen käyttö tulee nopeasti tutuksi. Olen myös

Lisätiedot