30. lokakuuta 2008, harjoitusmoniste

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "30. lokakuuta 2008, harjoitusmoniste"

Transkriptio

1 Digitaalinen kulttuuri P2 Digitaaliset taidot I, Digitaalisen kuvankäsittelyn harjoituskurssi Lehtori Petri Saarikoski 30. lokakuuta 2008, harjoitusmoniste Ohjelma: 1) Opetellaan Adobe Photoshop Elements 5.0 -kuvankäsittelyohjelman ja Corel Draw X3 - grafiikkaohjelman peruskäyttöä Yleisohje kuvankäsittelyosion perusteet tuntevalle: Käy läpi ohjelmien valikot ja kertaa tarvittaessa. Voit tämän jälkeen siirtyä esimerkiksi tekemään monisteessa mainittuja harjoituksia. Tiedostokansioiden käytöstä Kurssilla kaikki tiedostot on hyvä tallentaa kurssin omaan verkkokansioon. ==> Saat sen auki klikkaamalla "My Network Places" ikonin kohdalla oikealla hiiren näppäimellä kerran (työnäkymästä riippuen joko Desktopilla [Classic Start Menu] tai Start valikon kautta [Start Menu]) ==> Valitse "Map Network Drive ja kirjoita seuraava osoite "Folder"-osoiteriville: Hakemistossa on valmiina digikuvia, joita voit halutessasi käyttää tämän päivän aikana ==> Tee nyt kansioon omalla nimellä varustettu työkansio (folder) Edellistä toimenpidettä ei tarvitse periaatteessa tehdä kuin kerran. Kopioi sitä varten kansiossa tällä hetkellä oleva "map_digikuva.bat" -tiedosto talteen ja tallenna se vaikka USB-muistitikulle omaan tiedostokansioon, esimerkiksi nimellä "P2 Digikuva" ==> Kun seuraavaksi tulet mikroluokkaan saat kurssin työkansion auki tuplaklikkaamalla bat-tiedostoa.

2 YLEISTÄ TIETOKONEGRAFIIKASTA, RESOLUUTIOISTA JA TIEDOSTOMUODOISTA Tietokonegrafiikkaa on kahta päätyyppiä: vektori- ja bittikarttagrafiikkaa. Bittikarttakuva (tai rasterikuva) muodostuu neliömäisistä kuvapisteistä (ks. oikealla) eli pikseleistä ja niitä muokataan yleensä kuvankäsittelyohjelmassa. Vektorigrafiikkakuva on piirros, joka kuvaa kohteen matemaattisesti viivoin ja käyrin. Niitä muokataan yleensä grafiikkaohjelmalla. Vektorigrafiikkaa voidaan muuttaa bittikarttakuvaksi. Tällöin puhutaan kuvan rasteroinnista. Yleisiä tiedostomuotoja PSD Photoshopin oma tiedostoformaatti, säilyttää ohjelman muotoiluja TIFF Pakkaamaton tai hieman pakattu kuvaformaatti, iso tiedostokoko GIF Graafiset elementit, tasaiset väripinnat, 256 väriä PNG Värivalokuvat mutta myös graafiset elementit ja tekstit JPG / JPEG Värivalokuvat, tehokas pakkaus, pieni tiedostokoko BMP Windowsin oma kuvaformaatti ESP Kirjapainoalan perusformaatti, korkeatasoiset painotuotteet CDR CorelDraw -grafiikkaohjelman oma tiedostomuoto, johon tallentuvat kaikki dokumenttiin laitetut objektit sekä niiden tehdyt muotoilut ja muut tiedot. Muita suosittuja grafiikkaohjelmia ovat FreeHand (tiedostomuoto FH) ja Illustrator (tiedostomuoto AI) Laadullisesti TIFF tarjoaa parhaimman kuvalaadun, mutta niiden käsittely on usein teknisesti raskasta ja ne vievät paljon tiedostotilaa. Kurssin aikana digikuvat kannattaa siksi tallentaa JPEGtiedostoina. Niiden käytöstä ja ominaisuuksista on selostettu tarkemmin seuraavalla sivulla. Resoluutio (pikseleitä tuumalle, pixels per inch) Kuvankäsittelyssä resoluutiolla kuvataan bittikarttagrafiikassa kuvan erotuskykyä (yksityiskohtien määrää). Pikseleiden määrä suhteutetaan tällöin kuvan fyysiseen kokoon. 72 / 96 ppi Verkkojulkaisuihin, Power Point ym. vain ruudulta katseltavien tiedostojen resoluutio 150 ppi Kelvollinen painokelpoinen resoluutio 300 ppi Laadullisesti korkealuokkainen resoluutio Huom! Vältä liian ison resoluution käyttämistä koska se lisää vain huimasti tiedostokokoa. Värimuodot Grayscale (Harmaasävy) RGB (Värikuva) ja CMYK (Nelivärikuva) Indexed Color (Valinnaiset värit) Bitmap (Mustavalko)

3 JPEG-pakkauksen vaikutus kuvalaatuun JPEG tai JPG (Joint Photographic Experts Group) on pakkausmenetelmä joka yhdistelee pikselialueita ja vähentää näin kuvaan tulevan informaation määrää. "Jiipekit" vievät merkittävästi vähemmän tiedostotilaa ja ovat helpommin käsiteltävissä ja siirrettävissä. "Jiipekki" on suosituin värikuvan tiedostomuoto. Ongelmana "jiipekeissä" on yksityiskohtien häviäminen pakkaustehoa lisättäessä. Tässä esimerkki: Korkealaatuinen pakkaus (High) Matalalaatuinen pakkaus (Low) Kuvan kukan terälehdissä suurennetussa yksityiskohdassa näkyy miten JPEG-pakkaus toimii. Vasemmalla näkyy pikselöytymistä pakatuilta alueilta. Oikealla pikselöityminen näkyy rumina neliömallisina kuvioina, jotka ovat pilanneet täydellisesti yksityiskohdat. JPEG-kuvien pakkausteho voi säätää "Quality"-valikosta. Hienosäätämisessä kannattaa käyttää "Standard"-valikkoa. Varsinkin progressiivisessa pakkauksessa on ongelmana, että kaikki ohjelmat eivät pysty avaamaan / käsittelemään näin pakattuja kuvia. TIFF-kuvaa voidaan myös osittain pakata ja näihin ominaisuuksiin kannattaa todella tutustua jos joudut käyttämään TIFF-tiedostoformaattia. JPEG-formaatin sijaan voit käyttää myös hieman harvinaisempaa PNG-formaattia Alkuperäiset digikuvat kannattaa tallentaa RAW tai TIFF-muodossa (jos vain mahdollista). Työstöversioissa kannattaa käyttää tarpeen tullen joko pakattua TIFFformaattia tai hyvälaatuista JPEG-formaattia (tai vaihtoehtoisesti PNG-formaattia)

4 YLEISTÄ PHOTOSHOP ELEMENTS -OHJELMASTA Adobe Photoshop Elements 5.0 on opetus- ja kotikäyttöön tarkoitettu kuvankäsittelyohjelma, johon on linkitetty myös kuvien jatkokäsittelyyn ja organisointiin tarkoitettuja apuohjelmia. Se on riisuttu ja rakenteellisesti yksinkertaistettu versio ammatti- ja tehokäyttöön soveltuvasta täysversiosta (tällä hetkellä uusin version on Adobe Photoshop CS3). Elements-ohjelmasta pitäisi olla pikakuvake työpöydällä. Saat sen auki myös Start -valikosta > Programs > Adobe Elements. > Kone kysyy minkä osan ohjelmasta haluat avata, klikkaa kohtaa "Edit and Enhance Photos" > Jos kone kysyy vielä rekisteröintiä niin klikkaa vaihtoehto "Later" ja jatka eteenpäin Tällä kurssilla ehdimme opetuksen yhteydessä käydä läpi ohjelman perusominaisuudet. Mikäli sinulla on aikaa ja kiinnostusta, voit halutessasi tutustua itsenäisesti ohjelman muihin lisäominaisuuksiin. Lisätietoja saat opettajalta. Työkalupaletti ja editointipalkki Löydät ohjelman työkalupaletin vasemmalta puolelta ja editointipalkin ylhäältä.

5 Tiedostojen avaaminen tai uuden dokumentin luominen Voit avata valmiin kuvatiedoston editointipalkin päävalikosta > File > Open. Tai aloittaa uuden tyhjän dokumentin > File > New > Blank Document "Name" tähän tulee käsiteltävän, uuden dokumentin nimi "Preset" viittaa dokumentin oletusarvoiseen kokoon (tässä tapauksessa pohjana on leikepöydän sisältö) "Width" ja "Height" kertovat dokumentin fyysisen leveyden ja korkeuden "Resolution" kertoo kuvan resoluution (tässä tapauksessa oletusarvoisesti verkkojulkaisuun soveltuva 72) "Color Mode" on värimuotojen (ks. edellä) valitsemista varten "Background Contents" määrittelee dokumentin taustan sisällön (tässä tapauksessa valitaan valkoinen väri pohjalle). "Transparent" tekee dokumentista tyhjän. Photoshopin tukemat tiedostomuodot Photoshopissa on verrattain hyvä tuki eri tiedostomuodoille. Saat ne näkyviin > File > Open kautta ja ottamalla alhaalta auki "Files of Type" -valikon.

6 Photoshop Elementsin tukemat värimuodot Grayscale (Harmaasävy) RGB (Värikuva) Indexed Color (Valinnaiset värit) Bitmap (Mustavalko) Photoshop Elements ei valitettavasti tue CMYK-värimuotoa, jota tarvitaan usein esimerkiksi valmiita painotuotteita suunniteltaessa. Ominaisuuden puuttuminen ei kuitenkaan ole varsinaisesti kuvankäsittelytyöskentelyn este, sillä CMYK-ominaisuus voidaan liittää jälkikäteen esimerkiksi CorelDraw-grafiikkaohjelmassa. Kuvan fyysinen koko, resoluutio ja tallennus ==> Avaa uusi digikuva ==> Tarkista nyt avaamasi digikuvan koko ja muut tiedot editointipalkin päävalikosta: > Image > Resize > Image Size Avaamani kuva on kohtuullisen tyypillinen digikameralla otettu, pystyasennossa oleva 1704x2272 pikselin kuva. Sen fyysinen koko näkyy "Document Size" -osiossa. Resoluutio on painokelpoinen ja koko 24,05 x 32, 06 senttiä. Kuva on linkitetty skaalautuvaksi leveyden ja korkeuden mukaan. ==> Klikkaa auki ruksi "Resample Image" (ellei jo ole) ja pääset muuttamaan kuvan arvoja => Mitä tapahtuu kun muutat kuvan fyysistä kokoa, pikseliarvoja ja resoluutiota? ==> Klikkaa pois ruksi "Constrain Proportions". Tämän jälkeen kuvan suhteen eivät enää pysy automaattisesti koossa, vaan ne vääristyvät Saat muutettua kuvasi väriformaattia kohdasta: > Image > Mode => Kokeile nyt esimerkiksi värivalokuvan (RGB) muuttamista harmaasävykuvaksi (Grayscale) ja harmaasävykuvan muuttamista mustavalkokuvaksi (Bitmap)

7 Näkymäalue ja zoomaus Voit muuttaa kuvasi perusnäkymää päävalikosta > View "Fit on Screen" kohdistaa kuvan ruutuun sopivaksi "Actual Pixels" sovittaa kuvan pikselisyvyyden mukaan "Print Size" sovittaa kuvan tulostuskoon mukaan Zoom-työkalu Helpommin voit suurentaa tai pienentää näkymäalaa käyttämällä Zoom-työkalua työkalupaletista. Jos painat ALT-näppäimen pohjaan saat pienennyksen aikaan. Editointipalkista saat esiin myös prosentuaalisen suurennuksen ja vastaavat valikot kuin View-päävalikossa. Rullahiirtä käyttämällä voi myös suurentaa tai pienentää kuva edestakaisin. Tallennus Tallennus tapahtuu seuraavasta valikosta: >File > Save (tai painalla pikanäppäinyhdistelmää CTRL-S) Jos haluat vaihtaa tiedostomuotoa tai nimeä valitse: > File > Save As (SHIFT-CTRL-S) => Muista valita kuvalle uusi nimi esimerkiksi "valokuva1_gray.jpg" HUOM! Kun aloitat kuvankäsittelyn, muista aina ensin tallentaa alkuperäiset kuvat varmuuskopioiksi erilliseen alakansioon omassa työkansiossasi > Tallenna kuva nyt esimerkiksi omalla nimelläsi varustettuun verkkotyökansioon (ks. edellä "Tiedostokansioiden käytöstä"). Tai työpöydälle (Desktop) josta voit siirtää ne sitten myöhemmin verkkotyökansioon Jos sinulla on tallennettaessa ruksattuna kohta "Save in Version Set with Original" Photoshop ei salli sinun tallentaa avaamasi tiedoston päälle vaan haluaa tallentaa sen eri nimellä. Tämä on tiedostojen arkistointiin liittyvä varmuustoiminto, joka yleensä kannattaa ottaa pois päältä (uusi tiedosto syntyy joka kerta tallennettaessa, mikä ei ole ehkä aivan tarkoituksenmukaista) HUOM! Yleensä tiedoista kannattaa ottaa useampia versioita. Näin sinulla on eri työvaiheista varmuusversiot tallella

8 Tulosteen koko eri pikselimäärillä Kameran pikselimäärä (megapikseliä) Kuvan pikselimäärä Kuvan koko painotuotteessa, (resoluutio 300 dpi) Kuvan koko painotuotteessa, (resoluutio 150 dpi) 7, x ,01 x 19,51 cm 52,02 x cm 8, x ,64 x 20,73 cm 55,28 x 41,46 Lisäohjeita tallennukseen Älä mielellään työskentele suoraan USB-muistitikulla olevien työtiedostojen kanssa, vaikka tarkoituksesi olisikin myöhemmin siirtää tiedostot "Digikuva" -verkkokansioon. Miksi? USB-muistitikun ja tietokoneen välinen tiedonsiirtonopeus ei ole paras mahdollinen, siksi varsinkin isoilla tiedostoilla työskennellessä tallennusnopeus hidastuu ratkaisevasti ja voi tietyissä tilanteissa johtaa ohjelman jumiutumiseen ja tiedostojen häviämiseen. Älä varsinkaan käytä USBmuistitikkua ainoana tallennusvälineenä, sillä silloin tiedostojen häviämisen uhka on kohtuullisen suuri.

9 Yleistä työkalupaletista HUOM! Aina kun valitset jonkun työkalun, editointipalkkiin ilmestyy automaattisesti työkalun käyttöön liittyviä lisäominaisuuksia. Käymme tässä nopeasti läpi ainoastaan työkalujen perusominaisuudet. Työkalut tulevat tutuiksi tarkemmin harjoitusten yhteydessä tai ihan kokeilemalla ==> Avaa kokeiluja varten jokin digikuva. 1. Move. Tällä voi siirtää kuvan objekteja ja valinta-alueita 2. Zoom. Saat tästä suurennuslasin, jonka käyttöä kutsutaan joskus nimellä "zoomaus". Jos painat ALT-näppäimen pohjaan saat pienennyksen aikaan (Huom! Myös Actual Pixels, Print Size, Fit on Screen -valikot editointipalkissa). 3. Hand Tool. Kun kuva on isompi kuin mitä näytölle mahtuu, tätä työkalua voi käyttää paikasta toiseen siirtymiseen. 4. Eyedropper (pipetti). Voit valita haluamasi värin klikkaamalla kuvasta. Huomioi Info-valikon yhteiskäyttö värivirheiden etsinnässä (viikon 44 moniste). 5. Retangular/Elliptical Marquee. Kuvan valinta suorakaiteen tai ellipsin muotoisella työkalulla 6. Lasso. Tämän avulla voit valita erilaisia epäsäännöllisen muotoisia kohteita. Pitämällä ALT-näppäintä pohjassa valinta-aluetta kutistetaan. Huomaa pienet + ja merkit työkalussa. Polygonal Lassolla valinta tapahtuu napsauttamalla pitkin kohteiden reunaa. Magneettilassolla voi valita monimutkaisia kohteita, joissa kohteen ja sen välillä on riittävän iso kontrasti. Huomaa kuinka kohdetta kiertäessä ohjelma lisää neliömuotoisia valintapisteitä. Delete-näppäimellä voit poistaa valintapisteitä ja palata takaisin. Yhdistäminen tapahtuu tuplaklikkaamalla hiirellä lähellä alkupistettä. 7. Magic Wand. Kuvan tietyn väri- ja sävypinnan valinta. Tolerance-valikosta muutetaan valinta-alueen laajuutta. Pitämällä ALT-näppäintä pohjassa valintaaluetta voidaan laajentaa, Vaihto (Shift) -näppäimellä kutistetaan. Huomaa pienet + ja merkit työkalussa.

10 8. Selection Brush. Alueen valinta siveltimellä piirtämällä. Huom! Editointipalkin Mask-valikosta valintaaluetta voi piirtämällä pienentää. Magic Selection Brush. Voit piirtämällä valinta alueen, mutta toisin kuin edellisessä työkalussa sinun ei tarvitse kuin "koskettaa" valitsemaasi pintaa ja ohjelma valitsee alueen perustuen sen väri ja sävyalueen samankaltaisuuteen. Muista ensin valita kuvasta pipetillä valintaan sopiva väri. Voit tämän jälkeen hienosäätää valintaa joko lisäämällä (+) tai vähentämällä ( ) alueita. 9. Type Tool. Tekstin lisäys kuvaan. 10. Crop. Kuvan rajaus. 11. Cookie Cutter. Voit tehdä nopeasti rajauksia kuvaan tietyn pohjakuvien perusteella. Ohjelma tyhjentää taustan ja tekee siitä läpinäkyvän (transparent) 12. Straighten. Voit suoristaa kallelleen menneen kuvan piirtämällä kuvan päälle viivan. Tausta on voi halutessaan rajata pois. 13. Red Eye Removal. Korvaa valottaessa tulleita värivirheitä. Soveltuu erityisesti punasilmien korjaukseen. 14. Spot Healing Brush. Korjaa yhdellä klikkauksella kuvaan tulleet pienet virheet (roskat, ihon pinnan läikät tms). Healing Brush tekee saman, mutta laajemmille alueille. Tällöin sinun on määriteltävä aloituspiste ALT-näppäimellä. 15. Clone Stamp Tool. Leimasintyökalu, jota voi käyttää tietyn alueen kopioimiseen kuvassa toiseen kohtaan. Pidä ALT-näppäin pohjassa, klikkaa kopioitavan alueen kohdalta, vapauta ALT-näppäin, vie sivellinalue haluamaasi kohtaa ja piirrä kopioitu alue sen kohdalle. Pattern Stamp Tool puolestaan soveltuu isojen väripintojen ja mallikuvioiden nopeaan kloonaukseen. 16. Eraser. Pyyhkii väripintoja pois taustaväriä käyttämällä. Background Eraser pyyhkii värin kokonaan pois niin, että taustalle tulee tyhjä "shakkiruudukko". Magic Eraser tekee saman, mutta poistaa yhdellä kertaa yhtenäisiä väri- ja sävyalueita. 17. Brush. Normaali sivellin, joka on tarkoitettu vapaata (käsivaralla tapahtuvaa) maalaamista varten. Pencil on kynätyökalu vapaata piirtämistä varten. Impressionist-valikolla sivellin sekoittaa värejä taiteelliseen tyyliin. Color Replacement korvaa piirrettäessä värejä. 18. Paint Pucket. Työkalu, jolla voi maalata yhtenäisiä väripintoja. 19. Gradient Tool. Liukuvärityökalu. 20. Retancle, Rounded Retancle, Ellipse, Polygon, Line, Custom Shape, Shape Selection. Runsas valikoima vakiomuotoisia grafiikkakuvioita, joita voit piirtää suoraan kuvaan 21. Blur. Työkalu, jolla sumennetaan väripintoja, ääriviivoja ym. Toimii samalla tavalla kuin vastaavanlainen filtteri. Smudge. Pääset "sormeilemaan" kuvaa. Värit leviävät haluamaasi suuntaan. Sharpen. Terävöittää kuvaa. 22. Sponge. Pesusienen tavoin toimiva työkalu, jolla kuvan värikylläisyyttä (saturation)voidaan joko lisätä tai vähentää. Dodge. "Varjostustyökalu" kuvan vaalentamiseen. Burn. Tällä voit tummentaa värejä. Toimii samaan tapaa kuin aikaisemmin valokuvapimiössä lisävalotustekniikka. 23. Foreground / Background color. Värin valinta tapahtuu tästä kohtaa. Pääväri (foreground) on käytössä esimerkiksi piirtotyökaluja käytettäessä. Taustaväri (background) on käytössä, kun esimerkiksi taustalta poistetaan (delete) jotain. Nuolikohdasta kääntämällä voit vaihtaa värien paikkaa.

11 Harjoitus 1. ==> Aloita Photoshopissa uusi dokumentti > File > New. Muista valita värikuva-vaihtoehto (RGB). ==> Tutustu vapaasti työkaluihin ja kokeile niistä mahdollisimman monta. Piirrä esimerkiksi eri väreillä dokumenttiin erikokoisilla kynillä ja siveltimillä (kohta 17 edellisellä sivulla). Rajaa ja poista alueita lassolla, taikasauvalla, suorakaidekuviolla (kohdat 5,7). ==> Kirjoita lopuksi työllesi otsikko Type Tool -työkalulla (kohta 9). Valitse dokumentista jokin kohta, klikkaa hiirellä ja kirjoita otsikko. Huomaa että otsikon väri määräytyy päävärin (foreground color) mukaan (kohta 23). ==> Siirrä otsikko haluamaasi paikkaan dokumentissa Move -työkalulla (kohta 1) ==> Voit tallentaa tiedoston Photoshopin ehdottamalla *.PSD -tiedostomuodolla. Tämän tiedostomuodon käyttöä selvitetään tasoja (layers) koskevassa osiossa ensi viikolla! ==> Avaa nyt jokin valmis digikuva ja tee vastaavanlaisia toimenpiteitä kuin edellä ==> Lisäohjeita työkaluista saat opettajalta!

12 YLEISTÄ COREL-GRAFIIKKAOHJELMASTA CorelDraw on grafiikkaohjelma, jota käytetään esimerkiksi mainosten, julisteiden ym. graafista taittotyötä vaativien dokumenttien tekemiseen. Kurssilla opettelemme tämän monipuolisen ohjelman alkeet. Avaa Corel-ohjelma Start-valikosta kohdasta > Corel Draw Graphics Suite X3 > CorelDRAW X3. Voit tehdä ohjelmasta pikakuvakkeen työpöydälle (Desktop). Ohjelmaa kannattaa seuraavilla tunneilla käyttää rinnakkain Photoshop Elementsin kanssa. Aloita uusi dokumentti Klikkaa alkuvalikossa avautuvaa kohtaa New ja saat auki uuden dokumentin. Löydät saman valikon ylhäältä päävalikosta kohdasta > File > New. Uuden dokumentin saa myös auki editointipalkin pikakuvasta tai painamalla näppäinyhdistelmää CTRL - N. Ohjelma avaa oletusarvoisesti A4-kokonaisen, pystysuuntaisen dokumentin. Myöhemmin voit avata valmiita Corel-dokumentteja kohdasta > File > Open. Alhaalla näet Corelin keskeisimmät työkalu- ja editointivälineet. Kun editoit Corelissa mitä tahansa objektia ilmestyy editointipalkkiin aina työskentelyä helpottavia käteviä säätöominaisuuksia

13 Sivunäkymä ja suurennuslasin käyttö Pääset muuttamaan näkymää pienemmäksi tai suuremmaksi editointipalkin Zoomvetovalikosta. Kyseessä on prosentuaalinen skaalaus tai voit rajoittaa näkymää esimerkiksi koko sivun alueelle. Valmiiden digikuvien sijoittelu Coreliin Voit tuoda työkansiostasi kuvia tai muita tiedostoja valikosta > File > Import. Klikkaa dokumentissa kohtaa johon haluat kuvan sijoittaa. Sinulla on nyt oletusarvoisesti käytössä nuolenmuotoinen valintatyökalu (Pick Tool) (ks. tarkemmin alla). ==> Klikkaa kuvaa ja kokeile miten pystyt siirtämään kuvaa dokumentissa ja muokkaamaan sitä vetämällä kulmien vetokahvoista! Voit käyttää myös suurennuslasia (ks. vas) tiettyyn dokumentin kohtaan työkalupaletista. Voit mahdollisesti myös zoomata käyttämällä hiiren rullanäppäintä. Voit siirtyä myös näkymässä vierityspalkkeja käyttämällä Jos pidät Shift (vaihto) -näppäimen pohjassa vedettäessä, kuvan laajenee kaikilta kulmilta ja suhteet pysyvät samoina Pick Tool (työkalurivin yläpäässä) Tekstin lisääminen ja kuvan sijoittelu ==> Kokeile tekstin sijoittamista kuvien joukkoon! Löydät tekstityökalun (Text Tool) vasemmalta työkalupaletista (A-kirjain) (tai painamalla F8-näppäintä). Klikkaa mitä tahansa kohtaa dokumentissa ja kirjoita tekstiä. Kun olet valmis, valitse työkalupaletin ylin valintatyökalu (Pick Tool). Klikkaa nyt luomaasi tekstipätkää ja siirrä se johonkin kohtaan dokumentissa. ==> Tutustu miten pystyt muuttamaan tekstin fonttia, kokoa ja muita ominaisuuksia! Löydät pikavalikot ylhäältä editointipalkista. Valikot muistuttavat jonkin verran samoja jotka löydät esimerkiksi tavallisesta tekstinkäsittelyohjelmasta. HUOM! Muutokset näkyvät vain jos teksti on valittuna.

14 Objektien kloonaus Mikäli haluat kopioida useita samanlaisia tekstimalleja tai muita objekteja niiden kloonaus tapahtuu helpoiten näppäinkomennolla CTRL-D (teksti tai muu objekti täytyy olla tietenkin valittuna). Tästä on selvästi hyötyä koska silloin sinun ei tarvitse aloittaa muotoiluasetuksia aina uudelleen. Harjoitus 2. Tutustu edellä kuvatun perusteella miten voit sijoitella kuvia ja tekstiä Corel-dokumenttiin Voit esimerkiksi tuoda juuri Photoshopissa käsittelemiäsi digikuvia Coreliin.

15 Omia muistiinpanoja Muista aina tunnin aikana tehdä jonkin verran muistiinpanoja suorittamistasi työvaiheista. Merkitse ylös varsinkin kaikki oivallukset, kommentit ja ideat, joita saat työstäessäsi. Näin myös dokumentaatiotekstin lisääminen harjoitustöihin tulee helpommaksi!

Kati Ranta Kuvataidekasvatus

Kati Ranta Kuvataidekasvatus Kuvat netistä. Muista tekijänoikeudet. Hakukoneiden käyttö. Tekijänoikeudet - Kaikkea minkä olet alusta lähtien itse tehnyt (piirtänyt, valokuvannut jne.) voit käyttää ja julkaista miten haluat. Kaikella

Lisätiedot

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy.

Tässä harjoituksessa silmäillään millaisia työkaluja Photoshopista löytyy. 1 Kuvankäsittelyn perusteet Photoshop CS Yleisohjeita harjoituksia varten lue nämä ensin! Kansion luominen: Luo ennen harjoituksia H asemalle itsellesi kansio harjoituksissa käytettäville kuville (esim.

Lisätiedot

PHOTOSHOP. kuvankäsittelyn perusteet. Lauri Tolppa

PHOTOSHOP. kuvankäsittelyn perusteet. Lauri Tolppa PHOTOSHOP kuvankäsittelyn perusteet Lauri Tolppa Tavalliset digitaalikuvat voivat olla usein sellaisenaan kovin tylsiä. Oikeaa ohjelmaa käyttäessä kuvankäsittelyssä mahdollisuudet ovat melkein rajattomat.

Lisätiedot

Published : 2011-12-04 License : GPLv2

Published : 2011-12-04 License : GPLv2 INKSCAPE Published : 2011-12-04 License : GPLv2 Sisällysluettelo JOHDANTO 1 INKSCAPESTA 2 2 SVG 3 ASENNUS 3 ASENNUS WINDOWSIIN 5 PERUSTEET 4 Inkscapen käyttöliittymä 12 5 TIEDOSTOJEN KÄYTTÖ 20 PIKAOPAS

Lisätiedot

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto)

GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) GIMP ohjelmaopas (Lähde:Wikikirjasto) Tämä on Wikikirjaston GIMP-kirjan (http://fi.wikibooks.org/wiki/gimp) tulostettava versio. GIMP on avoimeen lähdekoodiin perustuva ilmainen kuvankäsittelyohjelma.

Lisätiedot

Kuvankäsittelyä PhotoShopilla

Kuvankäsittelyä PhotoShopilla Kuvankäsittelyä PhotoShopilla Ohje sisältää seuraavat toiminnot: Kuvan rajaaminen Lasso-työkalu Valitse, kopioi ja liitä Maalaus- ja piirtotyökalut Apulinjat ja viivaimet Toimintojen peruminen Leimasin

Lisätiedot

Tiedostomuodot. maailmoja jakavat muurit. sakke nenye/www.leuku.fi

Tiedostomuodot. maailmoja jakavat muurit. sakke nenye/www.leuku.fi Tiedostomuodot maailmoja jakavat muurit 83 sakke nenye/www.leuku.fi Photoshop -valokuvien tiedostomuodot DCSLZW.GIF.PDF.CRW.PSD.JPG.EPS.TIF Mitä kuvatiedostoon talletetaan? 1 Pikselit Kuvan pikselien värit

Lisätiedot

Digitaalisen kuvan perusteet

Digitaalisen kuvan perusteet 1 Digitaalisen kuvan perusteet Analoginen versus digitaalinen Analoginen kuva, esimerkiksi diapositiivi tai paperikuva, sisältää jatkuvasävyisiä väripintoja ja yksityiskohtia. Tummuus- ja läpäisyarvojen

Lisätiedot

GIMP 2.6.2 PIKAOHJEET

GIMP 2.6.2 PIKAOHJEET GIMP 2.6.2 PIKAOHJEET 1 Gimp sivuja http://www.gimp.org/tutorials/ opas englanniksi http://www.joutsi.com/gimp.html suomenkielinen opas + hyviä harjoituksia http://opigimp.gimp-suomi.org/ suomenkielinen

Lisätiedot

Jaana Nuuttila kesä 2010

Jaana Nuuttila kesä 2010 kesä 2010 Sisältö 1 Näppäimistön ja hiiren käyttö...1 2 Käyttöliittymä...2 2.1 Käynnistä-valikko...3 2.2 Tehtäväpalkki...4 2.3 Pienoisohjelmat...5 2.4 Ikkunoiden ja kuvakkeiden käsittely...6 2.5 Valintanauhat,

Lisätiedot

Ilmakuvien käsittely Maisemailmakuvat julkaisukuntoon

Ilmakuvien käsittely Maisemailmakuvat julkaisukuntoon Ilmakuvien käsittely Maisemailmakuvat julkaisukuntoon Alpo Hassinen Mekrijärven tutkimusasema Itä-Suomen yliopisto This project is funded by the European Union, the Republic of Finland and the Russian

Lisätiedot

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand I: Windows 7 (H1) Tampereen yliopisto

@Aulikki Hyrskykari, Antti Sand I: Windows 7 (H1) Tampereen yliopisto I: Windows 7 (H1) I Windows 7 Aulikki Hyrskykari, Tietojenkäsittelytieteet, Informaatiotieteiden yksikkö, 1 YLEISTÄ KURSSISTA JA KURSSIMATERIAALISTA... 2 1.1 Yliopiston mikroluokkien käyttö... 2 1.2 Widows

Lisätiedot

KUVANKÄSITTELYN ALKEET

KUVANKÄSITTELYN ALKEET KUVANKÄSITTELYN ALKEET SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi KUVANKÄSITTELYN ALKEET 2 SISÄLTÖ 1. Johdanto... 3 2. Picasan kuvankäsittelytoiminnot...

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET

TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET HERVANNAN KIRJASTON TIETOTORI Insinöörinkatu 38 33720 Tampere 040 800 7805 tietotori.hervanta@tampere.fi TIETOKONEEN KÄYTÖN PERUSTEET 1 Sisällysluettelo Tietokoneen osat...

Lisätiedot

PowerPoint 2007 Näyttävä Diaesitys FIN

PowerPoint 2007 Näyttävä Diaesitys FIN PowerPoint 2007 Näyttävä Diaesitys FIN TÄMÄ MATERIAALI ON TARKOITETTU AINOASTAAN SUOMALAISEN LÄÄKÄRISEURA DUODECIMIN HENKILÖSTÖN KÄYTTÖÖN. MATERIAALILLA EI OLE LEVITYSLUPAA. HELSINKI TAMPERE TURKU OULU

Lisätiedot

Manuaali. 2.5 KALAS Sitemanager

Manuaali. 2.5 KALAS Sitemanager Manuaali 2.5 KALAS Sitemanager 1. Johdanto...............................................................1 1.1 Järjestelmävaatimukset.............................................1 1.1.1 Sivujen esittäminen...................................................1

Lisätiedot

Deski - Tiedottajan kuvaopas. Tiedottajan kuvaopas

Deski - Tiedottajan kuvaopas. Tiedottajan kuvaopas Tiedottajan kuvaopas TiedoteDeski Finland Oy 2006 Tiedottajan kuvaopas SISÄLTÖ OSA 1: KUVIEN OTTAMINEN 1.1 Kamera ja ominaisuudet 1.2 Kuvausolosuhteet 1.3 Valo 1.4 Kuvat myötä- vai vastavaloon? 1.5 Salaman

Lisätiedot

2. Luku Digitaalista kuvitusta...5 Kuvan siirto kamerasta tietokoneelle Kuvankäsittely Sähköposti ja Internet Kuvien esittäminen Tulostaminen

2. Luku Digitaalista kuvitusta...5 Kuvan siirto kamerasta tietokoneelle Kuvankäsittely Sähköposti ja Internet Kuvien esittäminen Tulostaminen SISÄLTÖ Johdanto...1 Tietokone avuksi ja iloksi - myös omien luovien tuotosten teossa 1. Luku Osaatko imuroida, polttaa ja skannata?...2 Tiedon tallentaminen CD:lle ja DVD:lle Ohjelmien asennus Windows-ympäristössä

Lisätiedot

Microsoft PowerPoint 2010 Opas

Microsoft PowerPoint 2010 Opas Microsoft PowerPoint 2010 Opas PowerPoint on Microsoftin esitysgrafiikkaohjelma jolla on helppo laatia esityksiä eri tarpeisiin, kuten vaikkapa esitelmien pitoon tai opetukseen. PowerPoint esitys koostuu

Lisätiedot

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15

Taulukon käyttö...14 Kaavat...14 Kaavan kopiointi...15 Alueen kopiointi...15 AB-ajokortti 2 Excel 97 Sisällys Taulukkolaskenta...4 Excel...5 Alueiden valinta...5 Automaattinen laskenta...6 Excelin käytön perusperiaatteita...6 Täyttökahva, aikasarjat, muut sarjat...7 Solun sisällön

Lisätiedot

Tietokone avuksi ja iloksi

Tietokone avuksi ja iloksi Tietokone avuksi ja iloksi - myös omien luovien tuotosten teossa Ensimmäinen Tietokone avuksi ja iloksi opasti käyttämään tietokonetta, hakemaan tietoa verkosta ja käyttämään verkkopalveluita. Nyt käsissäsi

Lisätiedot

Kuvankäsittely GIMP 2.8 pikaohje

Kuvankäsittely GIMP 2.8 pikaohje Kuvankäsittely GIMP 2.8 pikaohje Kuvankäsittely varaa runsaasti tilaa keskusmuistista, joten sulje kaikki ylimääräiset ikkunat (ohjelmat, nettiselain jne.). Lataa ilmainen GIMP osoitteesta http://www.gimp-suomi.org/ladattavaa.php.

Lisätiedot

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010

WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Aalto Yliopiston Teknillinen Korkeakoulu Kemian ja materiaalitieteiden tiedekunta Kemian laitos Fysikaalisen kemian ja sähkökemian tutkimusryhmä WORD- ja EXCEL-opas Office 2010 Annukka Aarnio asantasa@cc.hut.fi

Lisätiedot

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet

Hyvinvointipalvelut. Etäopetuskeskus. Windows Vista. perusteet Tampereen kaupunki Koulutusmoniste Hyvinvointipalvelut Etäopetuskeskus Windows Vista perusteet Sisällysluettelo 1. MIKÄ ON WINDOWS VISTA? 3 2. TIETOKONEEN OSAT 3 3. WINDOWS VISTAN KÄYTÖN ALOITTAMINEN 4

Lisätiedot

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA

DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN - PICASA SAMPOLAN KIRJASTO TIETOTORI Sammonkatu 2 33540 Tampere 040 800 7816 tietotori.sampola@tampere.fi DIGIKUVAT JAKOON JA JÄRJESTYKSEEN 2 1. JOHDANTO... 3 2. PICASAN

Lisätiedot

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö

AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö AB-ajokortti 2 Yhteiskäyttö SISÄLLYS Sisällys... 2 Kurssiaineiston sisältö... 4 Käyttöjärjestelmän mukauttaminen... 4 Tiedostohallinnan asetukset ja pikakuvakkeet... 4 Ikkunoiden hallinta... 4 Tiedoston

Lisätiedot

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA

EXCEL- TAULUKKOLASKENTA EXCEL- TAULUKKOLASKENTA Kevät 2008 osittain HAMKin tietotyövälineetmateriaalin pohjalta (http://www.elearningcentre.hamk.fi/ttv/) Excel-taulukkolaskenta ja sen käyttöliittymä... 1 Tiedoston avaaminen,

Lisätiedot

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen

Word 2010 Perusteet Hannu Matikainen Word 2010 Perusteet Päivitetty 3.10.2012 Sisällysluettelo 1 Johdanto... 1 2 Ohjelmaikkunan osat ja asetukset... 1 3 Asiakirjanäkymät... 3 4 Uusi asiakirja... 4 5 Asiakirjan hallinta... 5 5.1 Tallentaminen...

Lisätiedot

Tekijä Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK päivitys: 09.09.04

Tekijä Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK päivitys: 09.09.04 Tekijä Mervi Ruotsalainen Kajaanin AMK päivitys: 09.09.04 2 Sisältö 1 YLEISTÄ WWW-SIVUISTA....4 2 OHJELMAN KÄYNNISTYS...4 3 TYÖKALU- JA MUOTOILUVALIKON ESITTELY...4 4 TIEDOSTON TALLENNUS...5 5 TIEDOSTON

Lisätiedot