Ministeriön henkilöresurssien käyttö strategisiin hankkeisiin osastoittain toteutui pääsääntöisesti toimintasuunnitelmassa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Ministeriön henkilöresurssien käyttö strategisiin hankkeisiin osastoittain toteutui pääsääntöisesti toimintasuunnitelmassa"

Transkriptio

1 1 LIITE: Sosiaali- ja terveysministeriön tilinpäätökseen ja toimintakertomukseen vuodelta 201 Vuoden 201 toimintasuunnitelman yksityiskohtaisten toimenpiteiden ja henkilöresurssien tulosten arviointi Ministeriön henkilöresurssien käyttö strategisiin hankkeisiin osastoittain toteutui pääsääntöisesti toimintasuunnitelmassa suunnitellulla tavalla. Kertomusvuodelle asetettujen tavoitteiden saavuttamisessa ministeriö on itsearvioinnissa antanut itselleen arvosanan + asteikolla 1 5.

2 2 LIITE: VAIKUTTAVUUSTAVOITTEET.2. Toiminnalliset tulostavoitteet.2.1. Tuotokset ja laadunhallinta 1. Hyvinvoinnille vahva perusta A. Lainsäädäntö Pidennetään työuria työhyvinvoinnilla - Työterveyshuoltoa ja lakisääteistä sairausvakuutusta kehitetään Työterveyshuolto- ja työhyvinvointi -työryhmien ehdotusten pohjalta TSO, HTO, VIE, VAO TSO 5,5 HTO 1 VIE 0,7 Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana Työterveyshuoltoa on kehitetty Työterveyshuolto- ja työhyvinvointi -työryhmien ehdotusten pohjalta; asetus 708/201 on tullut voimaan , työterveyshuollon koulutusta on kehitetty, mm tth:n erikoislääkärikoulutuksen ns. rahoituslaki tuli voimaan ja se on voimassa saakka. - Työterveyshuollon parantamiseksi tehdään selvitys ja ehdotus toimenpiteiksi työterveyshuollon järjestämiseksi erit. pkyrityksissä. Pk-yritysten työterveyshuollon kehittämiseksi esitetty hanke ei saanut rahoitusta. TTL:n tulossopimuksessa 201 pkyritysten työterveyshuollon kehittäminen on erityinen painoalue. - Maatalousyrittäjien työhyvinvointia selvittävän työryhmän mukaisten toimenpiteiden toteutus - Toteutetaan työympäristön ja työhyvinvoinnin linjaukset vuoteen julkaisun tavoitteita.toteutetaan Työhyvinvointifoorumi (TTL), jolla edistetään Maatalousyrittäjien työhyvinvointi - työryhmän raportti toimenpideehdotuksineen julkaistiin Linjauksia on viety eteenpäin selvityksin ja aloitettu yhteistyö OPH:n kanssa. TTL on toteuttanut Työhyvinvointifoo- mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti.

3 1. Hyvinvoinnille vahva perusta Työelämäosallisuutta ja työurien pidentämistä koskevat hallitusohjelman mukaiset uudistukset on toteutettu Tasa-arvolain muutokset ovat voimassa. työhyvinvointia ja työurien pidentämistä. - Toteutetaan kansallista työelämästrategiaa STM:n hallinnonalalla. - Osatyökykyisten työmarkkinoille osallistumista edistävän toimenpideohjelman toimeenpano - Osatyökykyisten työnteonmahdollistamisen konsepti ja sen pilotointi - TYP -toimintamallin lakisääteistämisen valmistelu yhteistyössä TEM:n ja Kuntaliiton kanssa etenee. Käynnistyy 201 alussa. - Työpankkikokeilun laajentaminen valtakunnalliseksi - Kuntoutusjärjestelmän kehittämisselvitys käynnistetään - Kuntakokeilu työllisyyden hoidon päävastuun siirtämisestä kunnille yhteistyössä TEM:n ja Kuntaliiton kanssa jatkuu - Työelämäosallisuutta koskevan sosiaalihuollon lainsäädännön kokonaisuudistus; työryhmän työ jatkuu, määräaika ; osana sosiaalihuoltolain kokonaisuudistusta - Kuntouttavan työtoiminnan laadullinen uudistaminen jatkuu Kolme työryhmää: 1. Sukupuolivähemmistöjä ja perusopetusta koskevat tasa-arvolain muutosehdotukset HTO, VAO, VIE TSO HTO 2 VAO 1 TSO 0,5 HTO 0,5 HTO 1 Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana rumia STM:n ohjauksessa. Työelämä strategiaa on toteutettu ja annettu yhteistyölupaukset. Toimenpideohjelman mukaiset raportit säädösmuutoksista ja konseptista valmistuivat. Konseptin pilotointiin saatiin rahoitus kevään 201 kehysriihessä ja hanke käynnistettiin Työ etenee tavoitteiden mukaisesti TEMtyöryhmässä. Kuntakokeilut menossa. Osallistutaan ohjausryhmän ja työvaliokunnan työhön. Linjaukset sovittu ja niiden pohjalta HE valmistelu menossa. Työryhmälle myönnetty jatkoaika saakka. Toteutus yhteistyössä THL:n kanssa; suvantovaihe resurssien niukkuudesta johtuen HSO HSO 2 Sukupuolivähemmistöjä, perusopetusta, työpaikan tasa-arvosuunnittelua ja tasa- mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti.

4 1. Hyvinvoinnille vahva perusta Alkoholilaki ja raittiustyölaki on uudistettu (HO, I painopistealue) Tartuntatautilain kokonaisuudistus on toimeenpantu ja uudistuksen edellyttämät muutokset toteutettu Työterveyshuollon palvelut tukevat työkyvyn edistämistä ja ylläpitämistä työuran eri vaiheissa ovat valmiina annettaviksi eduskunnalle 2. Työpaikan tasa-arvosuunnittelua koskevan tasa-arvolain muutosehdotukset ovat valmiina annettavaksi eduskunnalle. Tasa-arvolain valvontaa koskevat ensimmäisen vaiheen muutosehdotukset ovat valmiina annettavaksi eduskunnalle Tasa-arvolain valvontalainsäädännön sisällöllistä uudistamista koskeva toinen vaihe käynnistetty: - Tasa-arvolain valvonta-järjestelmän toimivuutta koskeva selvitys valmistunut - Työryhmä käynnistyy syksyllä Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana arvolain valvontaa koskevat ensimmäisen vaiheen muutosehdotukset on valmisteltu. HE on tarkoitus antaa eduskunnalle alkuvuodesta 201 yhdessä yhdenvertaisuuslakia koskevien muutosten kanssa. Valvontasäännösten sisällöllisen uudistamisen pohjaksi on valmistunut selvitys syksyllä 201. Työryhmää ei perustettu vaan mahdolliset lainuudistustarpeet arvioidaan myöhemmin. Säädösvalmistelu on aloitettu HTO, VIE HTO 1,5 HE alkoholilain muuttamisesta valmistuu maalis-/huhtikuussa. Lausuntokierroksen jälkeen annetaan eduskunnalle keväällä 201. Raittiustyölain uudistamista valmisteleva työryhmä viimeistelee esitystään. Määräaika toukokuun 201 loppu. HE annetaan eduskunnalle syksyllä 201. Annetaan hallituksen esitys tartuntatautilain kokonaisuudistukseksi, syyskuu 201 Uudistetun valtioneuvoston asetuksen hyvän työterveyshuoltokäytännön periaatteista, työterveyshuollon sisällöstä sekä ammattihenkilöiden ja asiantuntijoiden koulutuksesta, toimeenpano on käynnistetty HTO, VIE HTO 0,7 HE tartuntatautilaiksi valmistuu keväällä 201 ja annetaan lausuntokierroksen jälkeen eduskunnalle syyskuussa 201. HTO HTO 1,5 Asetus (708/201) on tullut voimaan Hyvä työterveyshuoltokäytäntö-opasta valmistellaan. mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti.

5 5 1. Hyvinvoinnille vahva perusta Kuntoutusjärjestelmän kehittäminen Sairausvakuutuksen rahoituksen selvittäminen Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana Selvitystyö valmistuu VAO VAO 0,5 Selvitetty osana osatyökyky-työryhmää ja monialaisen kuntoutuksen selvitystyötä Selvitystyö valmistuu VAO VAO 0,2 SV-roolityöryhmän mietintö valmistunut, rahoitus osana rakennepoliittisen periaatepäätöksen monikanavarahoitusselvitystä. Osaselvitys säästölakien johdosta Panostajalain uudistaminen Aloitetaan hanke TSO TSO 0,5 Valmistelu jatkuu vuonna 201. Työryhmän kausi B. Strateginen ohjaus Kaste-ohjelma on onnistuneesti toimeenpantu ja ulkoinen arviointi on toteutettu Torjutaan harmaata taloutta ja talousrikollisuutta Julkisen talouden vakauttaminen Toteutettu johtamisen kehittämisverkostoa koskeva hanke - Ohjelman toimeenpano hyväksytyn toimeenpanosuunnitelman mukaisesti - Ohjelman ulkoinen arviointi on kilpailutettu ja käynnistetty - Uuden ohjelmakauden toisen kierroksen hankeavustuksista on tehty päätökset - Toteutetaan hallituksen toimintaohjelman toimenpiteet talousrikollisuuden ja harmaan talouden vähentämiseksi vuosina , ml. ls-hankkeita - Tulosohjauksessa korostetaan harmaan talouden torjunnan ja työelämän pelisääntöjen valvontaa ja suunnataan voimavaroja näille toimialoille yhteistyössä muiden valvontaviranomaisten kanssa - Kehittämisverkoston työ jatkuu erillisen toimintasuunnitelman mukaan. Teemaryhmät ja alueellinen toiminta ovat työn pohjana - Hyvän julkisen johtamisen laatukriteeris- HTO, STO, VIE, HSO TSO, HTO, VIE VIE, TSO mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti. HTO 5 STO 2 VIE 0,5 Ohjelman toimeenpano on toteutunut suunnitelman mukaisesti. Ulkopuolisen arvioinnin kilpailutus siirtyi vuodelle 201. TSO 1,5 Työturvallisuuslakia täydennetty pääurakoitsijan velvollisuudella pitää ajantasaista luetteloa rakennustyömaalla työskentelevistä. Selvitetty yhteistyössä viranomaisten tiedonvaihdon esteiden purkamista. Työsuojeluvalvonnan harmaan talouden lisäresurssit on kohdistettu tilaajavastuulain ja ulkomaalaisen työvoiman valvontaan. HSO 1 Laatukriteeristö on julkistettu vuoden 201 lopussa. Ohjattuun testaukseen on valittu 0 organisaatiota. Vuoden 201 alussa julkistetaan raportti ikäjohtamisesta. Raportti sisältää vertai-

6 6 1. Hyvinvoinnille vahva perusta Alkoholiohjelma on toimeenpantu Huumausainepoliittinen ohjelma on toimeenpantu Tupakkapoliittinen toimintasuunnitelma on toteutettu Hallituksen tasa-arvo-ohjelma on toteutettu hallitusohjelman ja tasaarvoselonteon linjausten mukaisesti töä testataan - Verkoston www-sivuille kootaan aineisto tapahtumista ja kirjallisista julkaisuista - Yhteistyötä kansallisen työelämähankkeen ja Työhyvinvointifoorumin kanssa tiivistetään Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana lutietoa EU:n jäsenmaista. Yhteisseminaareja ja -tilaisuuksia on järjestetty yhdessä Työelämä hankkeen, Liideri-ohjelman ja Työhyvinvointifoorumin kanssa. Kirjahanke johtamisverkoston toiminnan tulosten pohjalta on käynnistetty. Alkoholiohjelmaa valmistellaan HTO, VIE HTO 0,5 RAPO:n mukaan alkoholiohjelma uudistetaan. Tästä on annettu toimeksianto ja vuoden rahoitus THL:lle. Uusi ohjelma on valmis syksyllä 201. Huumausainepoliittinen ohjelma on valmisteltu Tupakkapoliittinen toimintasuunnitelma on valmisteltu Hallituksen tasa-arvo-ohjelman toimeenpanoa varten asetettu ministeriöiden yhteinen seurantatyöryhmä antaa väliraportin hallitukselle 201. Ohjelman toimenpiteiden täytäntöönpano etenee. HTO HTO 0,5 Valtioneuvoston periaatepäätös toimenpideohjelmasta huumausaineiden käytön ja sen aiheuttamien haittojen vähentämiseksi hyväksyttiin Ohjelman täytäntöönpanoa seurataan ja siitä raportoidaan HTO HTO 0,5 Tupakkapoliittista toimintasuunnitelmaa viimeistellään niin että se olisi valmis kevään 201 aikana. Asiassa on odotettu EU:n uuden tupakkatuotedirektiivin hyväksymistä. VIE HSO 2 Seurantaryhmän valmistelema väliraportti annettiin hallitukselle marraskuussa 201 ja käsiteltiin hallituksen iltakoulussa. Ohjelman 66 toimenpiteestä noin 0:ssä edetään hyvin. Iltakoulun keskustelun mukaisesti ohjelman loppukaudella kiinnitetään erityistä huomiota niiden toimenpiteiden edistämiseen, joiden to- mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti.

7 7 1. Hyvinvoinnille vahva perusta Sukupuolten palkkaerot ovat pienentyneet ja samapalkkaisuusohjelman kolmannen toimintakauden toimet saatettu päätökseen. C. Kansainväliset asiat WHO/TE 201 konferenssi Kv -ihmisoikeussopimusten prosessit Euroopan romaninaisten asemaa koskeva konferenssi Kahden välinen yhteistyö Luoteis-Venäjän ydinturvallisuuden edistämiseksi D. Muut merkittävät asiat EU-valmistelua on ennakoitu niin, että kansallisesti on voitu vaikuttaa sisältöasioihin ja et- - Ohjelmakauden toiminnan painopisteet ja vuoden 201 tavoitteet on asetettu ja järjestetty toinen samapalkkafoorumi - Ohjelman verkkosivut on täydennetty - Ohjelman uudet hankkeet ovat käynnissä: työelämä ja stereotypiat; työehtosopimusten sukupuolivaikutuksia koskeva hanke ja Naisten työurat - Konferenssi järjestetty kesäkuussa, HiAPkirja ja Suomea käsittelevä HiAP-artikkeli sekä joukkoruokailua käsittelevä kirja valmiita - Määräaikaisraportointia tehostetaan STM.n hallinnonalalla Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana teutus on vielä alkuvaiheessa. VIE HSO 2 Vuoden 201 toiminnan painopisteet on asetettu ja samapalkkaisuusfoorumi järjestettiin kesäkuussa 201. Ohjelman verkkosivuja on täydennetty. Suunnitellut uudet hankkeet ovat joko toteutettu tai käynnissä. Poikkeuksena OKM:n vastuulla olevan stereotypioita koskeva hanke, jonka valmistelut ovat viivästyneet. KVY, HTO, STO, VIE KVY, STO, VAO, HTO Valmistellaan ja toteutetaan, syksy 201 HTO/OSE/ RONK Toteutetaan STUKin vuoden 2012 lopussa toimittaman suunnitelman mukaisesti eri Kuolan sekä Leningradin ydinvoimalan turvallisuutta parantavat hankkeet - Ennakoidaan EU:n komissiossa valmisteltavia sosiaalipolitiikkaa, erityisesti työelämää ja työsuojelua koskevia ehdotuksia (di- TANE KVY 2,5 HTO 1 VIE 0.5 mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti. KVY 1 Konferenssi järjestetty menestyksellisesti. Yli 900 osallistujaa ympäri maailmaa. Sovitut julkaisut tehty. Kokousjärjestelyt saivat Greening Event sertifikaatin. Jatkotoimista Suomi esittää päätöslauselmaa WHO:n yleiskokoukseen. HTO 1 Konferenssi toteutunut hyvillä osallistuja ja kumppanuustaho palautteilla HTO HTO 0,2 Pääosin toteutunut, joskin Venäjä ei sovitusti ole vastannut MNEPR noottiin yhteistyön laillisuuden lopulliseksi kuntoon saattamiseksi TSO HTO TSO 1 HTO 0,5 Jatkettu ennakointityötä; TSO:n tiedote ilmestyi syyskuussa ja ennakointiverkosto toimii työsuojelun alalla.

8 8 1. Hyvinvoinnille vahva perusta tä kansallisten toimien käynnistämisessä ei ole tullut tarpeetonta viivettä. Toteutettu suunnitellut EU-kampanjat kansallisesti. Vakuutuslääkärijärjestelmän kehittäminen rektiiviehdotukset työperäisistä tuki- ja liikuntaelinsairauksista). - Parannetaan EU-asioiden ennakointia ja siihen liittyvää tiedonvälitystä sekä koordinaatiota TSO:n, ministeriön sekä aluehallinnon sisällä Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana Kehitetään VAO VAO 0,5 Työ valmistunut 2. Kaikille mahdollisuus hyvinvointiin A. Lainsäädäntö Kunta- ja palvelurakenneuudistus (HO, I painopistealue) Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä, rahoitusta ja valvontaa koskeva lainsäädäntö on uudistettu Sote -aluekokeilu on toimeenpantu Sosiaalihuollon lainsäädännön kokonaisuudistuksen valmistelu (erityistarkastelun kohteena lapsiperheet ja vammaiset) Osallistutaan kuntauudistuksen ja siihen liittyvän rakennelain valmisteluun Tuetaan sote -selvityshenkilötyöryhmän työtä ja käynnistetään sote - järjestämislainsäädännön valmistelu Kokeilu on käynnistetty - Uuden sosiaalihuoltolain valmistelu ja yhteensovitus muun lainsäädännön kanssa - Sosiaalihuollon asiakkaan asemasta ja oikeuksista annetun lain uudistaminen - Vammaislakien yhdistämisen ja rakentei- STO, ESY HTO, VIE STO, HTO, ESY STO, VIE Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti. STO 5 HTO 2,0 HSO 0,5 ESY 0,5 VIE 1 STO 7 STO 8 VIE 0,5 valmistelua jatkettu. Ehdotus eduskunnalle annettavaksi hallituksen esitykseksi sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislaiksi luovutettiin peruspalveluministerille joulukuussa 201. sosiaalihuoltolainsäädännön lakiluonnos valmisteilla, luonnos/luonnokset lähes valmis. VALAS-työryhmä jatkuu (vammaislakien yhdistäminen), kehitysvammaistaen asumisohjelman toimeenpano jatkuu vuoteen Vanhuspalvelulain

9 9 2. Kaikille mahdollisuus hyvinvointiin Lastensuojelulain muuttaminen Asumistukilaki on uudistettu 2015 alkaen Lainsäädäntö asiakkaiden ja potilaiden itsemääräämisoikeudesta ja sen rajoittamisesta on laadittu ja voimassa. Uudistamiseen sisällytetään sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön työturvallisuuden vaatimukset sekä YK:n vammaissopimuksen edellytykset. Asiakasmaksulainsäädännön uudistustyö Potilasdirektiivin toimeenpano Eläkkeensaajan hoitotuen kehittäminen Työttömyysturvalain muuttaminen Aikuiskoulutuksen kehittäminen den uudistaminen - Vanhuspalvelulain toimeenpano Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana toimeenpanoa koskeva aluekierros on tehty. Muutokset valmistellaan STO STO 0,5 Lainsäädäntöä muutettu. Mm. lapsen oikeutta tulla kuulluksi omassa asiassaan on vahvistettu. Säädösvalmistelu on käynnissä 201 HTO - Itsemääräämisoikeushankkeessa valmisteltava uusi lainsäädäntö on pääosin tarkoitus antaa budjettilakiesityksenä syksyllä Mielenterveyslain mukaista tarkkailulähetettä (M1) ja virka-apua sekä oikeuspsykiatriaa koskeviin säännösten valmistelussa saatetaan kuitenkin poiketa muun hankkeen aikataulusta Palveluasumisen maksut ja maksukattoon liittyvät selvitykset Kansallisen toimeenpanon edellyttämien lakien muutokset toteutettu 201 STO, HTO, VIE STO, HTO STO, VAO VIE HTO 0,5 Saatu lausunnot HE:stä. Jatkovalmistelu etenee STO 2 HTO 1,5 STO 2 HTO 0,5 HSO 0,5 STO 1,5 VAO 1 Valmistelu viimeistelyvaiheessa. loppuraportti luovutetaan ministerille huhtikuun 201 alussa, HE eduskunnalle kevätistuntokaudella 201. Työtä jatkettu. asiaa koskeva hallituksen esitys annettiin eduskunnalle syyskuussa 201. Eduskunta hyväksyi lait joulukuussa 201. Säädösvalmistelu käynnissä VAO VAO 0,5 Säädösvalmistelu käynnistynyt HE on annettu VAO VAO 0,5 Laki voimaan HE on annettu VAO VAO Laki voimaan mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti.

10 10 2. Kaikille mahdollisuus hyvinvointiin SV- järjestelmän selkiyttäminen julkiseen sotepalvelujärjestelmään nähden Lääkekorvausjärjestelmän kehittäminen B. Strateginen ohjaus Sähköisen tiedonhallinnan strateginen ohjaus ja suunnittelu Terveydenhuollon valtakunnallisista henkilörekistereistä annettu lainsäädäntö on uudistettu) Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana HE on annettu VAO VAO SV-rooliryhmä antoi mietintönsä. Muilta osin osana rakennepoliittisen periaatepäätöksen monikanavaselvitystä. HE on annettu VAO, VIE - Kansallinen terveysarkisto (KanTa) - Kansallinen sosiaalihuollon tiedonhallinta (KanSa) - SADe -ohjelman sosiaali- ja terveysalan palvelukokonaisuus - Sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisarkkitehtuurityö osana terveys- ja hyvinvointi kohdealuetta - Lainsäädännön uudistaminen STO, VIE VAO 1 HE odottaa sotepol-ratkaisua, valmis keväällä 201 STO 5 Vuoden 201 aikana on sähköinen lääkemääräys otettu käyttöön koko julkisessa terveydenhuollossa ja yksityisen terveydenhuollon suurissa yksiköissä. Terveydenhuollon asiakastietojen tallentaminen kansalliseen arkistoon on aloitettu. Sosiaali- ja terveydenhuollon asiakastietojen sähköisestä käsittelystä annetun lain ja sähköisestä lääkemääräyksestä annetun lain muutoksia koskeva lakiesitys valmisteltiin siten, että se voidaan antaa eduskunnalle tammikuussa 201 Lääkepolitiikka Apteekkitoiminnan kehittäminen, apteekkimaksumuutokset STO, VAO STO 2,5 VAO 0,5 Terveyden ja hyvinvoinnin kohdealueen arkkitehtuurityön organisointi sekä hallintamalli ja ohjeet toimintaan valmistuivat. Laadittiin tietovarantojen kartoitus sekä avoimen datan suunnitelmat, kartoitettiin hallinnonalan mahdolliset yhteiset toimintaprosessit sekä niiden kehitystarpeet ja koottiin keskeiset ICT-projektit yhteiseen hankesalkkuun. Vuoden 201 aikana saatettiin kansallisesti voimaan lääketurvallisuuteen liitty- mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti.

11 11 2. Kaikille mahdollisuus hyvinvointiin EVO-rahoituksen kehittäminen (koulutus ja tutkimus) Monialaisen kuntoutuksen selvityksen valmistelu Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä väestöryhmien välisten erojen kaventaminen sisältyvät kaikkien hallinnonalojen toimintaan. Hyvinvointivaikutusten ennakkoarvioinnin käyttö on yleistynyt kansallisessa ja paikallisessa päätöksenteossa ja varhaisen tuen käytäntöjä ja ehkäiseviä palveluja on vahvistettu. Väestöryhmien väliset hyvinvointi- ja terveyserot ovat kääntyneet laskuun. Syrjäytymistä, köyhyyttä ja terveysongelmia vähentävä toimenpideohjelma on toteutettu. Siinä luotu menettelytapa on vakiinnutettu - Lääketaksamuutokset - Direktiivien implementointi Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana viä EU-säädöksiä. - Selvitetään muutostarpeet STO STO 1 - Selvitystyö käynnistyy - Kokonaisselvitys vammaisten apuvälineistä - Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen sekä väestöryhmien välisten erojen kaventamisen toimintasuunnitelmaa toteutetaan, sekä valmistellaan strategia ja toimintasuunnitelma pysyvistä toimintatavoista ja seurannasta yhdessä kansanterveyden neuvottelukunnan ja THL:n kanssa - Tuetaan terveydenhuoltolain toimeenpanoa kunnissa ja alueilla - Ohjelman tavoitteiden edistymisestä on raportoitu seurantaindikaattoreita hyödyntämällä ja analysoimalla - On järjestetty II yhteistyöseminaari Tehty tilaus Soterkolta hallituksen väliarviointiin ( TEA-verkosto) STO, HTO STO 0,5 HTO 0,5 VAO osallistuu 201. HTO, VIE HTO Yhdessä THL:n ja muiden ministeriöiden kanssa on valmisteltu toimeenpanosuunnitelmaa Hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen sekä eriarvoisuuden vähentäminen yhteiskunnallisessa päätöksenteossa. Kesäkuussa järjestettiin Helsingissä WHO:n 8. terveyden edistämisen maailmankongressi teemana HiAP toimeenpano. Terveydenhuoltolakiin perustuvan ns. neuvola-asetuksen toimeenpanoa edistettiin osana laajempia lasten, nuorten ja perheiden sekä koulu- ja opiskeluikäisten palvelukokonaisuuksia. ESY, HTO, VIE ESY 0,5 VIE 0,5 HTO 0,5 HSO 0,5 Osa ohjelman kärkihankkeista on jo toteutettu ja myös muut ovat edenneet suunnitellusti. Seurantaa varten hyväksyttiin erilliset vaikuttavuusindikaattorit, jotka ovat STM:n verkkosivuilla ja joita päivitetään jatkuvasti. Ohjelman puolivälikatsaus valmistui. mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti.

12 12 2. Kaikille mahdollisuus hyvinvointiin Uuden rakennerahastokauden ohjelman valmistelu D. Muut merkittävät asiat Luovien alojen sos. turvan kehittäminen Urheilijoiden sosiaaliturvan kehittäminen Merimieseläkkeiden uudelleen tarkastelu Soveltamisalalain tarkistaminen (SOLMU IV työryhmän esitykset) Osallistutaan kansallisen ohjelman valmisteluun Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana SOTERKO laati TEA:n toimeksiannosta horisontaalisena tutkimushankkeena selvityksen Politiikkatoimien vaikuttavuudesta lasten ja nuorten syrjäytymisen ja hyvinvointierojen vähentämisessä. Järjestetty hallinnonalojen yhteinen työseminaari Tulevaisuuden hyvinvoiva ja kestävä Suomi marraskuussa. HSO HSO 1 STM on osallistunut aktiivisesti valmisteluun Selvitys tehty VAO VAO 0,5 Työryhmän loppuraportti valmistunut Työryhmä asetettu VAO VAO 0,5 Työryhmän loppuraportti valmistunut Työryhmän työ käynnistetty VAO Työryhmän työ käynnistynyt HE annettu VAO Laki voimaan mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti.

13 1. Elinympäristö tukemaan terveyttä ja turvallisuutta A. Lainsäädäntö Kemikaalilainsäädäntö on ajanmukainen ja toimiva Biopankkilainsäädäntö voimassa (HO, I painopistealue)) EU lainsäädännön valmistelu 1. IMD-direktiivin uudistaminen 2. IORP-direktiivin uudistaminen. Lisäeläkkeiden siirrettävyys direktiivi. Sähkämagneettisia kenttiä koskeva direktiiviehdotus 5. Lippuvaltion vastuuta koskeva direktiiviehdotus 6. Lähetettyjen työntekijöiden täytäntöönpanodirektiiviehdotus 7. Transparenssidirektiivin - Viimeistellään kemikaalilain kokonaisuudistus (kevät 201) - Valmistellaan EU:n kosmetiikkaasetuksen toimeenpaneva valvontalaki (valmis 7/1) - Seurataan nanoteknologian kehitystä ja siihen liittyvää yhteistyötä ja tietojen vaihtoa. (12/201) HTO, TSO, VIE - Valmistellaan alempiasteiset säädökset STO, HTO Osallistuminen valmisteluun; Suomen kannat riittävästi sisällytetty VAO, HI- LA TSO, HTO Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana HTO 2,5 - Uusi kemikaalilaki (599/201) astui voimaan Uusi kosmetiikkalaki (92/201) astui voimaan Nanoasiat eivät aktualisoituneet EU:ssa v. 201 säädösmuutostasolle. Nanoverkosto kausi päättynyt 201, kansallista viestintää mm seminaarin kautta: uudelleen asetettu kaudelle STO 0,5 Virkamiestyöryhmän kausi päättynyt, HTO 0,5 BPL VN ja STM asetukset valmisteltu/annettu - mahdolliset täydennykset vv STM asetukseen VAO Valmisteluun osallistutaan: 1. IMD- direktiivin muutosehdotuksen valmisteluprosessi ei ole edennyt. 2. IPRP- direktiiviehdotusta ei ole vielä annettu.. Lisäeläkkeiden siirrettävyyttä koskeva direktiivi hyväksyttiin.direktiivi julkaistu 201, kansallinen valmistelu Direktiivi annettu 201, kansallinen valmistelu aloitettu 5. Direktiivi annettu loppuvuodesta Direktiivi ei valmistunut vuonna 201. mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti.

14 1. Elinympäristö tukemaan terveyttä ja turvallisuutta uudistaminen Solvenssi II ja Omnibus II - direktiivit sekä 2- ja -tason sääntely pantu täytäntöön Työeläkelaitosten vakavaraisuusuudistuksen -vaihe Tapaturmavakuutuksen kokonaisuudistus on toteutettu Liikennevakuutuslainsäädännön kokonaisuudistusta koskeva hallituksen esitys eduskunnalle Eläkelaitoksia koskevien säädösten kehittäminen - kilpailu: TYKY ja yhtiökohtaiset hoitokustannusperusteet on uudistettu - hallinto: säännökset tarkistettu Eläkesäätiö- ja vakuutuskassalain kokonaisuudistus selvittävän työryhmän mietintö valmis B. Strateginen ohjaus Ympäristöterveyshaitat otetaan huomioon kaikessa päätöksen teossa ja suunnittelussa Valmistellaan Omnibus II:n aikataulun puitteissa Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana VAO, VIE VAO 1 Hallituksen esitystä laaditaan. HE VAO, VIE VAO 2 Työryhmän määräaikaa on jatkettu saakka Lausuntokierros v. 201 VAO VAO 1 Lausuntokierros v. 201 Hallituksen esityksen laadinta ja intressitahojen kuuleminen. Hallituksen esitysluonnosta on valmisteltu kolmikantaisesti. Työeläkelaitoksen kuuleminen. VAO VAO 1 Virkamiesvalmistelu jatkuu VAO VAO 1 Tyky-palvelu; hallituksen esitystä viimeistellään. Hoitokustannusosan yhtiökohtaisuus; neuvottelut toteuttamisen eri vaihtoehdoista jatkuvat Työryhmä aloitti työnsä. VAO VAO 1 Työryhmän työ jatkuu. 2 Jatketaan kansallisen terveydensuojeluohjelman laatimista. Terveydensuojeluohjelman tavoitteena on ympäristöterveyshaittojen arviointi ja vähentäminen (12/201). HTO 0,5 Ympäristöterveyshaittojen arviointia ja priorisointia on jatkettu THL:n johdolla. Hanke ympäristöterveyshaittojen huomioon ottamiseksi kaikessa alueiden käyttöä koskevassa päätöksenteossa käynnistetään alkuvuodesta 201. mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti.

15 15. Elinympäristö tukemaan terveyttä ja turvallisuutta WSP (talousveden turvallisuussuunnitelma) vesilaitosten käytettävissä. C. Kansainväliset asiat HIV/AIDS/TB-torjunta lähialueilla Säteilyturvallisuus säilyy lähialueilla Jatketaan talousveden turvallisuussuunnitelman (WSP) laatimista. WSP:ssä talousveden terveydellisen laadun turvaaminen otetaan riskiperusteisesti huomioon kaikessa vedentuotantoketjuun liittyvässä päätöksenteossa 12/201) Resurssit toiminnalle turvataan KVY, HTO Resurssit toiminnalle turvataan HTO KVY Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana HTO 0,5 Talousveden sekä jäteveden puhdistamisen ja viemäröinnin riskinhallinnan sisältö on valmis. Sisältöä muokataan verkkopohjaiseksi työkaluksi. KVY 0,5 PU-hankerahoitus on. HTO 0,5 Turvattu Tuotokset ja laadunhallinta; Palvelukyky ja laatu STM:n strategian ja hallitusohjelman toimeenpano ja seuranta: Strategian painotukset yhdistetty HO:n toimeenpanon kanssa Jatkettu strategian ja HO:n toimeenpanoa ja seurantaa ESY, Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana ESY 0,5 Strategia on toiminut keskeisten suunnittelu- ja seuranta-asiakirjojen jäsentäjänä. Osallistuttu VNK:n koordinoimaan HO:n toimeenpanon seurantaverkoston työhön. STM:n vastuulla olevat HO:n tavoitteet ovat toteutuneet hyvin. STM:n vastuulla ollut koordinoida hallituksen strategisen tolppa I:n toimeenpanoa. mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti.

16 16 Lainsäädännön laadun parantaminen: lainsäädäntösuunnitelmaan sisältyvät STM:n HE:t on annetut; säädösvalmistelun laatua on parannettu ja vaikutuksia arvioitu Hallituksen lainsäädäntösuunnitelman toimeenpano ja koordinointi sekä säädösvalmistelun kehittäminen ESY,, VIE ESY 0,5 HSO 2 Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana Hallitusohjelman sisältämiä säädöshankkeita on valmisteltu suunnitelmallisesti ja myös monilta osilta saatettu loppuun. STM antoi 5 hallituksen esitystä, joissa oli 81 lakia. On osallistuttu valtioneuvoston säädöspolitiikan yhteistyöryhmän työskentelyyn ja myös muutoin kehitetty omalta osalta säädösvalmistelun laatua, ml. vaikutusarviointi. Työsuojelupiirien resurssiryhmä II ehdotusten toimeenpano Käynnistetään ja toteutetaan toimivallan käyttöön, valvontakohteiden valintaan, koulutusjärjestelmän kehittämiseen ja vertaisarviointeihin liittyvät projektit. Aikataulu: vuodet On osallistuttu mm. kuntauudistukseen liittyvien säädösten, sote-järjestämislain ja valtionosuuslainsäädännön valmisteluun sekä rahoitus- ja hallintoratkaisujen vaikutusten arviointiin. Lisäksi on tehty itsemääräämisoikeuslainsäädännön uudistuksen, asiakasmaksu-uudistuksen, potilasdirektiivin ja lääkekorvausjärjestelmän uudistuksen vaikutusten arviointeja. Lisäksi on osallistuttu RAPOn toimenpiteiden arviointiin. TSO TSO 1 Vertaisarvioinnit on tehty, muista on tehty selvityksiä ja valmistelu jatkuu suunnitelman mukaisesti. mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti.

17 17 Ministeriön riskienhallinta on toimiva prosessi Hyvästä paremmaksi hankkeen toimenpiteet on toteutettu Ministeriön seurattavat riskit: Henkilöresurssien oikea kohdentaminen ja osaamisen ylläpito: - Työnjaon tarkistaminen yksiköittäin - Osaamiskartoitukset - Koulutuksen ja tuen järjestäminen riittävän osaamisen varmistamiseksi - Säädösvalmistelun toimivuus; - Säädösvalmistelutilanteen säännöllinen tarkastelu johtoryhmissä - Säädösvalmistelun henkilöresurssien säännöllinen arviointi ja tarkistaminen - Raketti-työvälineen käyttöönoton keskitetty seuranta ja koulutus Hyvästä paremmaksi hankkeen toteutus on käynnistetty KP, ESY, VIE, ESY 0,5 HSO Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana Ministeriön seurattavista riskeistä ja niihin kohdistuneista toimenpiteistä niiden ehkäisemiseksi raportoitiin syksyllä toimintasuunnitelman seurannan yhteydessä. Lisäksi perustettiin uusi työryhmä, jonka tehtävänä oli luoda yhtenäinen atkpohjainen riskienhallintamalli koko hallinnonalalle. Työryhmän työ jatkuu vuonna 201. Asetettu hanke kehittämään sekä STM:n sisäisiä että konsernitason toimintakäytäntöjä. STM:n sisäisten menettelytapojen kehittämisestä laadittu työsuunnitelma ja toteutettu ja käynnistetty useita toiminnan uudistuksia. Konserniohjausta ja yhteistyötä uudistettu, yhteistyötä tiivistetty ja uudistettu yhteistyön foorumeita. Virkamiesjohtoryhmä kehittänyt omaa työskentelyään. mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti.

18 Toiminnallinen tehokkuus Tuottavuus Hallitusohjelmaan sisältyvän uusi vaikuttavuus- ja tuloksellisuusohjelma on toteutunut ministeriössä ja hallinnonalalla. On saavutettu pysyviä toimintamenosäästöjä Asiantuntijalaitosten toiminnan tuloksellisuutta ja vaikuttavuutta parannetaan - Osallistuttu ohjelman valmisteluun (sisältö ja tavoitteet täsmentyvät) - Huolehdittu vaikuttavuus- ja tuloksellisuusohjelman koordinoinnista ja toimeenpanosta ministeriössä ja hallinnonalalla. - Otettu huomioon kehyksissä ja budjeteissa. Varmistettu että ministeriön ja hallinnonalan talous on vakaalla pohjalla. - Vuoden 201 aikana käynnistetään työryhmä selvittämään vuoden 201 aikana toteutuvaa tilojen tiivistämistä - Matkavarauksista pääosa on tehty Onlinen järjestelmässä - Matkapäivät eivät lisäänny - Laitosten ja SOTERKOn toimintaa tehostetaan tavoitteena nopeampi ja suorempi päätöksentekoa palveleva toiminta - Huomiota kiinnitetään tuloksellisuuteen ja vaikuttavuuteen, tietovarantoihin sekä kansainväliseen yhteistyöhön - VNP tutkimuslaitosten ja tutkimusrahoituksen uudistamisesta annettiin ESY, kaikki Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana HSO 0,5 Osallistuttu ja huolehdittu suunnitelman mukaisesti. - Toimitilajärjestelyjen valmistelu käynnistyi loppuvuodesta - Matkatoimiston laskutus väheni vuoteen 2012 verrattuna 7,6 %, ONLINE varausaste pysyi noin 50 prosentissa. HSO 1 - On käynnistetty THL:n ja TTL.n kansainväliset arvioinnit. Tulokset julkistetaan vuonna VNK:lle on tehty ehdotus valtioneuvoston tutkimussuunnitelmaa varten. - On toteutettu kehyspäätöksen edellyttämät säästötoimet sekä määrärahojen siirrot tutkimuslaitoksilta uusiin rahoitusvälineisiin. mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti.

19 19 Tietohallintolain edellyttämät velvoitteet ja toimenpiteet on toteutettu. Kokonaisarkkitehtuurinmallin (KA-malli) mukainen toimintamalli on käytössä. Tietohallintolain mukainen hallinnonalan tietohallinnon kehittäminen ja koordinointi käytössä. Johtamisjärjestelmän ja työprosessien kehittäminen, KA -mallin mukainen toimintamalli: Johtamisjärjestelmä tukee kokonaisarkkitehtuurin mukaista toimintamallia. Tulosohjausprosessi on virtaviivaistettu. Hallitusohjelman ja strategian tavoitteet on ajettu sisään tulosohjaukseen RAY:n tulosohjaus ja valvonta on uudistettu tehtyjen arviointien pohjalta. - Hallinnonalan tietohallinnon linjaukset tavoitteiden koordinointi ja ohjaaminen - Sosiaaliturva osa-alueen KA toiminta käynnistetty - STM:n ja virastojen sekä laitosten keskeiset nyky- ja tavoitetilan kuvaukset ja kehityspolut valmistuneet - KA on vakiintunut toiminnan ja tiedonhallinnon suunnittelun ja johtamisen väline - Hankesalkku ja sen hallinnointiprosessit ovat käytössä koko kohdealueella - Avustuslakia koskeva hallituksen esitys on valmisteltu ja annettu eduskunnalle tammikuussa Avustusasetus on annettu keväällä - Huolehdittu lain voimaantulon ohjauksesta ESY. HSO 2 ESY 0,5 HSO HSO 1 Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana Tietohallintolain mukainen hallinnonalan tietohallinnon kehittäminen ja ohjaaminen käytössä. Kohdealueen kokonaisarkkitehtuurityö on organisoitu. Hallintamalli ja toimintaohjeet ovat valmiit. Myös sosiaaliturva osa-alueen toiminta on käynnistynyt. Hankesalkkuun on viety keskeiset ICTkehitysprojektit ja niiden hankehallinnan toimintamallista on sovittu. Toiminnan kehitysprojektien osalta hankehallintaa on vasta pilotoitu. Hallinnonalan virastoissa ja laitoksissa sekä kohdealueen osa-alueilla KA-työ on käynnissä ja ensimmäisiä tuotoksia on jo valmistunut. Esimerkiksi terveydenhuollon kansallisten sähköisten palveluiden arkkitehtuuri ja kehityspolku vuoteen Tulosohjausprosessia ei saatu kehitettyä vuoden 201 aikana. Raha-automaattiavustuksista annetun lain osittaisuudistus tuli voimaan Sosiaali- ja terveysministeriön asetus eräistä raha-automaattiavustuksiin sovellettavista hakuajoista ja tilintarkastajan raportin muodosta tuli voi- mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti.

20 20 Uudet sähköiset työvälineet tehostavat ministeriön toimintaa. Toteutettu työsuojelun tietojärjestelmien kehittämishanke, Valtimo, jossa tuotetaan työsuojeluvalvonnan, sen suunnittelun, seurannan ja raportoinnin työvälineet vuosien aikana sekä varmistettu Vera-järjestelmän ylläpito ja jatkokehitys vuosille Yleisiin taloudellisiin tarkoituksiin liittyvät palvelut (SGEI-palvelut) ja valtion tukiohjelma on selvitetty - Portaali-projektin 1. vaihe toteutettu ja Santra otettu käyttöön. Integroinnit Portaaliin ja työryhmäohjelmistoon tehty - Doktorin uusi versio otettu käyttöön - Windows 7 käyttöjärjestelmä otettu käyttöön - Valtimossa kehitetään tarkastajan työvälineet ja suunnittelun, seurannan ja raportoinnin sekä sähköisen asioinnin työvälineet. Tuotoksena on Vera-järjestelmä, joka on käytössä vuodesta Osaprojektien loppuunsaattaminen Suunnitellaan ylläpito- ja jatkotoimet sekä rahoitus vuosille Viestinnän kehittäminen - Tiedon visualisointi - Graafisen ilmeen päivittäminen ja tuotteiden uusiminen - Liikelahjajärjestelmän uusiminen - Tiedotteiden ruotsinnokset, pääosan käännökset englanniksi, venäjäksi - Esitteiden päivittäminen VIE HSO 2,5 VIE 0,5 Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana maan Lain voimaantulon yhteydessä järjestettiin mm. ohjaus- ja valvontatapaamisia RAY:n kanssa, jolloin säädösmuutoksia käsiteltiin. Järjestöjen toimintaedellytyksiä selvittänyt työryhmä arvioi ja kartoitti myös SGEIulottuvuutta. Uusi intranet sekä osastojen ja projektien ryhmätyötilat on otettu käyttöön. Lync-pikaviestintä käytössä. Win 7- käyttöjärjestelmä on päivitetty. Doktorin versiopäivitys on tehty. Viestintä on tuottanut sähköisten työvälineiden pelisäännöt. TSO TSO 2 Suunnitellut osaprojektit valmistuivat ja ovat käytössä. Raportointiosio valmistui ja TSO:lla voidaan käyttää sitä. Hanke jatkuu 10/201. VIE VIE Tiedon visualisointia varten kilpailutettiin suunnittelutoimistot ja visualisointien tekeminen alkoi. Graafista ilmettä kevennettiin ja strategian ilme vietiin tuotteisiin. Keskitetystä liikelahjojen hankinnasta päätettiin luopua. Verkkoon tuotettiin aineistoa englanniksi ja venä- mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti.

21 21 Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana jäksi. Kannattavuus Kustannusvastaavuus Maksullinen toiminta kustannusvastaavaa Julkisoikeudellisten suoritteiden osalta kustannusvastaavuus HILA, STO Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana Julkisoikeudellisten suoritteiden kustannusvastaavuus oli 100 %.2.. Henkisten voimavarojen hallinta ja kehittäminen Henkisten voimavarojen hallinnan ja kehittämisen tavoitteet ja seurantaindikaattorit perustuvat ministeriön johtoryhmän hyväksymiin henkilöstölinjauksiin vuosiksi Vuoden 201 tarkempi henkilöstösuunnitelma on liitteenä. Tavoite 2015 Toimenpiteet/tavoitteet 201 Vastuu Resurssit/ Varmistettu hyvä johtaminen sekä henkilöstön työn tukeminen ja kehittäminen. Ministeriössä on tehtäviä vastaava henkilöstörakenne. Sosiaali- ja terveysministeriön henkilöstön ja henkilöstörakenteen kehittämistä on jatkettu ministeriön tuottavuuden kehittämiselle asetetut tavoitteet huomioon ottaen siten, että ministeriön ydintehtävissä tarvittavat voimavarat ja osaaminen varmistetaan - Otettu käyttöön ohje osa-aikatyöhön liittyvistä kysymyksistä ja menettelytavoista ja varmistettu, että kaikki esimiehet tuntevat Osastot, VIE HSO kaikki Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana Käyty osastojen ja erillisten tulosryhmien päälliköiden kanssa läpi henkilöstöresurssit ja sovittu lähivuosien vähennyksistä henkilöstömenojen sopeuttamiseksi. Samassa yhteydessä sovittu eräistä väliaikaisista resurssilisäyksistä. Sote-valmisteluresurssit on pyritty varmistamaan. Osa-aikatyöohje valmistunut ja asiaa käsitelty mm. esimiesfoorumissa. mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti.

22 22 Tavoite 2015 Toimenpiteet/tavoitteet 201 Vastuu Resurssit/ Ministeriössä on tehtävät osaava henkilöstö. Ministeriö on kilpailukykyinen työnantaja. Sairauspoissaolot ovat enintään ministeriöiden yhteiset menettelytavat. (myös tasaarvotavoite) - Laadittu osastokohtaiset / yksikkökohtaiset suunnitelmat, miten virkarakennetta kehitetään käytettävissä olevien määrärahojen puitteissa kun virkoja vapautuu - Varauduttu keskushallintohankkeeseen liittyvään joidenkin tukipalvelutehtävien keskittämiseen - Osastot/yksiköt kartoittaneet ruotsin kielen osaajien tarpeen tehtävissään - Kartoitettu tehtävien edellyttämä ITosaaminen - Varmistettu säädösvalmistelutehtävissä toimivan henkilöstön riittävyys ja osaaminen - Otettu koko ministeriössä käyttöön HSO:n pilotin pohjalta kehitetty menettelytapa, jossa osaamistarpeet otetaan huomioon aiempaa systemaattisemmin talven kehityskeskusteluissa - Täydennetty ministeriön palkkojen kartoitusta palkkakehitystä kuvaavilla. Tehty tarvittavat johtopäätökset. (myös tasaarvotavoite) - Seurattu ja analysoitu ministeriön virkojen ja virkasuhteiden hakijamäärät ja haastateltujen määrät ja valittujen määrät sukupuolen mukaan (myös tasa-arvotavoite) - Arvioitu STM:n varhaisen tuen mallin toimivuus ja mahdolliset ajantasaistamistarpeet kaikki kaikki kaikki Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana Tehty alustavat osastokohtaiset suunnitelmat virkarakenteen kehittämisestä virkojen vapautuessa. Sovittu virkojen vähentämismahdollisuuksista. Osallistuttu keskushallintohankkeen valmistelutyöhön eri osa-alueiden valmisteluryhmissä. Ruotsin kielen osaajien kartoitus tehty ja käsitelty johtoryhmässä. IT-osaamisen kartoitus tehty. Perusosaaminen on pääsääntöisesti hyvässä kunnossa. Henkilöitä, joilla on selkeä tarve parantaa osaamista, on aktivoitu osallistumaan käyttökoulutuksiin. Lainvalmistelijat eri osa-alueiden osaamiskartoitus tehty. Laadittu uusi kehityskeskustelulomake, joka otettu käyttöön talven kehityskeskustelukierroksella. Molemmat selvitykset laadittu suunnitelman mukaisesti. Pyydettiin kommentteja mallin toimivuudesta henkilöstöltä, esimiehiltä ja mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti.

23 2 Tavoite 2015 Toimenpiteet/tavoitteet 201 Vastuu Resurssit/ keskitasoa. ja huolehdittu mallin vakiinnuttamisesta kaikissa yksiköissä Esimiehet ovat omaksuneet roolinsa henkilöjohtajina. Työajan käyttö vastaa ministeriön tehtäviä eikä henkilöstö kuormitu liikaa. Työtyytyväisyys ministeriössä on korkeampi kuin valtiolla keskimäärin ja sairauspoissaoloja on enintään saman verran kuin ministeriöissä keskimäärin. - Varauduttu Kieku-järjestelmän käyttöönottoon vahvistamalla esimiesten osaamista virkaehtosopimusten yms. soveltamisessa: mm. lomat, ylityöt, työaikakysymykset - Otettu käyttöön etätyön käyttöä koskevat linjaukset ja ohjeet esimiehille ja varmistettu, että kaikki esimiehet tuntevat yhteiset menettelytavat (myös tasa-arvotavoite) - Kehitetty ministeriön kokous- ja työryhmäkäytäntöjä tavoitteena karsia, lyhentää ja jäntevöittää kokouksia - Työtyytyväisyysindeksi (alkutalvella 201) on korkeampi kuin,5 (asteikolla 1 5) - Sairauspoissaoloja on vuonna 201 alle 10 pv/htv Toteutumistilanne tammikuu 201 Arvosana henkilöstön edustajilta. Itse malliin ei tehty muutoksia. Sairauspoissaolotietojen ilmoittamista esimiehille täsmennettiin. kaikki kaikki kaikki Ministeriön Kiekukäyttöönottoajankohta on siirtynyt STM:stä riippumattomista syistä. Asia ajankohtainen vasta v On otettu käyttöön uudet linjaukset ja ohjeet. On laadittu ohjeet kokous- ja työryhmäkäytäntöjen kehittämiseksi osana Hyvästä paremmaksi -hanketta. Työtyytyväisyysindeksi oli lähes,5. Sairauspoissaoloja oli selvästi alle 10 pv/htv (8,6 ov/htv). 1 mukaisesti,. Tulostavoite on saavutettu tavoitteen mukaisesti ja 5. Tulostavoite on saavutettu ja ylitetty huomattavasti.

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus - miten vammaisten ihmisten palvelut tulevaisuudessa järjestetään

Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus - miten vammaisten ihmisten palvelut tulevaisuudessa järjestetään Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus - miten vammaisten ihmisten palvelut tulevaisuudessa järjestetään Vammaispalvelujen neuvottelupäivät Helsinki, Scandic Park, 29.-30.1.2015 Kirsi Varhila, STM

Lisätiedot

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Kaupunginhallitus 6.10.2014 liite nro 7 (1/20) Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Kaupunginhallitus 6.10.2014 liite nro 7 (2/20) Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet

Lisätiedot

Terveyden ja hyvinvoinnin kohdealueen kokonaisarkkitehtuuri Kokonaisarkkitehtuuri SOTE-uudistuksessa

Terveyden ja hyvinvoinnin kohdealueen kokonaisarkkitehtuuri Kokonaisarkkitehtuuri SOTE-uudistuksessa Terveyden ja hyvinvoinnin kohdealueen kokonaisarkkitehtuuri Kokonaisarkkitehtuuri SOTE-uudistuksessa KAOS-tilaisuus: SOTE-toiminnan kehittäminen ja kokonaisarkkitehtuuri ti 21.10 Jukka Lähesmaa, erityisasiantuntija

Lisätiedot

Hallitusohjelman mahdollisuudet Kuusikkokuntien työllisyydenhoitoon. Eveliina Pöyhönen

Hallitusohjelman mahdollisuudet Kuusikkokuntien työllisyydenhoitoon. Eveliina Pöyhönen Hallitusohjelman mahdollisuudet Kuusikkokuntien työllisyydenhoitoon Eveliina Pöyhönen Hallituksen painopistealueet Köyhyyden, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen vähentäminen Työ on parasta sosiaaliturvaa.

Lisätiedot

Hyvinvointi ja terveys sekä

Hyvinvointi ja terveys sekä Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka Kärkihankkeet: Hyvinvointi

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013

TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013 Sosiaali- ja terveysministeriön raportteja ja muistioita 2013:1 Sosiaali- ja terveysministeriön TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013 Helsinki 2013 2 Sosiaali- ja terveysministeriön toimintasuunnitelma vuodelle

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön toimet kuntouttavan työtoiminnan kehittämisessä. Eveliina Pöyhönen

Sosiaali- ja terveysministeriön toimet kuntouttavan työtoiminnan kehittämisessä. Eveliina Pöyhönen Sosiaali- ja terveysministeriön toimet kuntouttavan työtoiminnan kehittämisessä Eveliina Pöyhönen Sosiaalisesti kestävä Suomi 2020 Sosiaalisesti kestävä yhteiskunta kohtelee kaikkia reilusti vahvistaa

Lisätiedot

Avoin hallinto MMM:ssä ja sen hallinnonalalla

Avoin hallinto MMM:ssä ja sen hallinnonalalla Avoin hallinto MMM:ssä ja sen hallinnonalalla Toimintakertomus v. 2013 30.1.2014 Pekka Alhojärvi, MMM/HSO/OTY 1 Toimintakertomus: rakenne Yleistä Avoin toiminta Selkeä kieli Avoin tieto Hallinto mahdollistajana

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2012

Toimintasuunnitelma 2012 Toimintasuunnitelma 2012 YLEISTÄ Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Socom Oy toimii Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan maakunnissa. Socomin osakkaina on 15 Kaakkois-Suomen kuntaa ja alueen ammattikorkeakoulut

Lisätiedot

STM:n strategia ja hallitusohjelma, vanhuspolitiikan lähivuodet

STM:n strategia ja hallitusohjelma, vanhuspolitiikan lähivuodet STM:n strategia ja hallitusohjelma, vanhuspolitiikan lähivuodet Gerontologisen kuntoutuksen seminaari 23.9.2011 Kehitysjohtaja Klaus Halla Sosiaali- ja terveysministeriö Missä toimimme 2010-luvulla Globalisaatio

Lisätiedot

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö. Helena Vorma Terveyttä Lapista

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö. Helena Vorma Terveyttä Lapista Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Helena Vorma Terveyttä Lapista 2014 8.10.2014 Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin ja terveyden

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma eli Kaste-ohjelma 2012-2015

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma eli Kaste-ohjelma 2012-2015 Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma eli Kaste-ohjelma 2012-2015 1. Kaste-ohjelmalla uudistetaan sosiaali- ja terveyspolitiikkaa Ohjelmassa määritellään keskeisimmät sosiaali- ja

Lisätiedot

Sote-uudistus Miten Kanta-palvelut tukevat Sotejärjestämislain

Sote-uudistus Miten Kanta-palvelut tukevat Sotejärjestämislain Sote-uudistus Miten Kanta-palvelut tukevat Sotejärjestämislain toimeenpanoa? 14.10.2014 Maritta Korhonen, STM Pekka Järvinen, STM Sosiaali- ja terveydenhuollon tietohallinnon kehittämisen yhteistyöseminaari

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2010-00297. HTO Arrhenius Viveca 11.10.2010 JULKINEN. VASTAANOTTAJA Suuri valiokunta

Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2010-00297. HTO Arrhenius Viveca 11.10.2010 JULKINEN. VASTAANOTTAJA Suuri valiokunta Sosiaali- ja terveysministeriö E-KIRJE STM2010-00297 HTO Arrhenius Viveca 11.10.2010 JULKINEN VASTAANOTTAJA Suuri valiokunta Viite Asia EU; Komission ehdotus Euroopan parlamentin ja neuvoston päätökseksi

Lisätiedot

Kansallis-alueellisen kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen, alueellisen kehittämisen tukeminen? 28.10.2011 Sinikka Ripatti

Kansallis-alueellisen kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen, alueellisen kehittämisen tukeminen? 28.10.2011 Sinikka Ripatti Kansallis-alueellisen kokonaisarkkitehtuurin kehittäminen, alueellisen kehittämisen tukeminen? 28.10.2011 Sinikka Ripatti Sisältö Tarve kuntien ja alueiden väliseen yhteistoimintaan tiedonhallinnan kehittämisessä

Lisätiedot

Sote-uudistus Saavutetaanko tavoitteet

Sote-uudistus Saavutetaanko tavoitteet Sote-uudistus Saavutetaanko tavoitteet Hyvinvoiva Päijät-Häme ja sote-uudistus 8.9.14 Vertti Kiukas, pääsihteeri 18.8.2014 AK Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä

Lisätiedot

PÄTEVÄ on kätevä - terveyden edistämisen johtamisen ja suunnittelun oma portaali

PÄTEVÄ on kätevä - terveyden edistämisen johtamisen ja suunnittelun oma portaali PÄTEVÄ on kätevä - terveyden edistämisen johtamisen ja suunnittelun oma portaali 6.9.2011 -päätösseminaari Tamperetalo Marita Päivärinne projektisuunnittelija, TtM Minna Pohjola projektipäällikkö, th ylempi

Lisätiedot

Sote ja THL. Sairaaloiden hoitotoiminnan tuottavuus- ja vaikuttavuusseminaari Kehittämispäällikkö Nina Knape

Sote ja THL. Sairaaloiden hoitotoiminnan tuottavuus- ja vaikuttavuusseminaari Kehittämispäällikkö Nina Knape Sote ja THL Sairaaloiden hoitotoiminnan tuottavuus- ja vaikuttavuusseminaari 10.-11.11.2016 Kehittämispäällikkö Nina Knape 10.11.2016 Sote ja THL / Nina Knape 1 THL tukenut aktiivisesti sote-uudistuksen

Lisätiedot

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö

Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Keski-Suomen liiton maakuntavaltuustoseminaari Kati Hokkanen STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti

VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti VAKAVA Valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuurin suunnittelun ja kuvaamisen tukiprojekti Karri Vainio, erityisasiantuntija, Kuntaliitto JUHTA 11.6.2014 sosiaali- ja terveydenhuollossa toiminnalliset tarpeet

Lisätiedot

Esimerkkejä terveyden ja hyvinvoinnin kohdealueen kokonaisarkkitehtuurityöstä Valtio Expo 2014

Esimerkkejä terveyden ja hyvinvoinnin kohdealueen kokonaisarkkitehtuurityöstä Valtio Expo 2014 Esimerkkejä terveyden ja hyvinvoinnin kohdealueen kokonaisarkkitehtuurityöstä Valtio Expo 2014 Erityisasiantuntija Jukka Lähesmaa, STM Terveyden ja hyvinvoinnin kohdealueen kokonaisarkkitehtuuri Terveys

Lisätiedot

Terveydenhuoltolaki ja terveyden edistäminen - mitä muutoksia yhteistoiminta-alueilla?

Terveydenhuoltolaki ja terveyden edistäminen - mitä muutoksia yhteistoiminta-alueilla? Terveydenhuoltolaki ja terveyden edistäminen - mitä muutoksia yhteistoiminta-alueilla? YHTEISTOIMINTA-ALUEVERKOSTON XIV TAPAAMINEN 17.2.2011 Helsinki Neuvotteleva virkamies Kerttu Perttilä, STM 1 2.3.2011

Lisätiedot

SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN

SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN SOTE-UUDISTUKSEN ETENEMINEN Vaikutukset ICT-yhteistyön sisältöön ja organisointiin Maritta Korhonen 5.5.2015 Taustaa Sote-rakenneuudistuksen valmistelu käynnissä jo kahden edellisen vaalikauden aikana.

Lisätiedot

SOTE KA hallintamallin uudistaminen

SOTE KA hallintamallin uudistaminen SOTE KA hallintamallin uudistaminen SOTE tietoarkkitehtuurin ohjausryhmä THL 26.10.2017 1 Nykyinen hallintamalli ja sen haasteet Nykyinen hallintamalli osittain hajanainen Valtakunnallinen valtiovetoinen

Lisätiedot

Sote-uudistus Keskeinen sisältö ICT-muutosten suunnittelu. 8.10.2014 Maritta Korhonen, STM Pekka Järvinen, STM

Sote-uudistus Keskeinen sisältö ICT-muutosten suunnittelu. 8.10.2014 Maritta Korhonen, STM Pekka Järvinen, STM Sote-uudistus Keskeinen sisältö ICT-muutosten suunnittelu 8.10.2014 Maritta Korhonen, STM Pekka Järvinen, STM Sote-uudistus, IT-jaos Puheenjohtaja Maritta Korhonen, kehittämispäällikkö, sosiaali- ja terveysministeriö

Lisätiedot

Hankintalakiuudistus. Finsipro Seminaari 9.2.2016 Vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola, TEM

Hankintalakiuudistus. Finsipro Seminaari 9.2.2016 Vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola, TEM Hankintalakiuudistus Finsipro Seminaari 9.2.2016 Vanhempi hallitussihteeri Markus Ukkola, TEM 1 Taustaa Komissio antoi joulukuussa 2011 ehdotukset uusiksi julkisia hankintoja koskeviksi direktiiveiksi

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän väliraportti

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän väliraportti Kunnanhallitus 252 01.10.2013 Kunnanhallitus 64 17.03.2014 Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän väliraportti KH 01.10.2013 252 Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämislain valmisteluryhmän

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kehittämisohjelman eli Kaste-ohjelman (2012-2015) valmistelu

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kehittämisohjelman eli Kaste-ohjelman (2012-2015) valmistelu Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kehittämisohjelman eli Kaste-ohjelman (2012-2015) valmistelu Alueellinen ohjelmapäällikkö Jouko Miettinen Itä- ja Keski-Suomen alueellinen johtoryhmä KASTE-ohjelman

Lisätiedot

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2014

Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2014 Suunnitelma Valtiovarainministeriö/Julkisen hallinnon ICT - toiminto/vaatimukset ja suositukset JHKA-sihteeristö 22.1.2014 Julkisen hallinnon kokonaisarkkitehtuurijaoston työsuunnitelma 2014 Julkisen hallinnon

Lisätiedot

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista

12.1.2015. 1. Palvelu on helposti saatavaa, asiakaslähtöistä ja turvallista 1 (4) HOITO- JA HOIVATYÖN TOIMINTAOHJELMA 2015-2016 Väestön ikääntyminen, palvelu- ja kuntarakenteen muutos, palveluiden uudistamistarve, väestön tarpeisiin vastaavuus, kilpailu osaavasta työvoimasta ja

Lisätiedot

Harmaan talouden torjunta

Harmaan talouden torjunta Harmaan talouden torjunta - hallituksen tavoitteet ja keinot Julkishallinto harmaan talouden torjujana Seminaari 23.5.2012 Lauri Ihalainen Harmaan talouden tilanne Harmaa talous on selvitysten mukaan viime

Lisätiedot

Terveyttä Lapista Kari Haavisto

Terveyttä Lapista Kari Haavisto Terveyttä Lapista 2013 Kari Haavisto Terveyttä Lapista Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus Alkoholilain uudistaminen Raittiustyölain uudistaminen Terveyttä Lapista Sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus

Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus Missä nyt mennään? Pekka Järvinen STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Turvata

Lisätiedot

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM

Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen. Palkeet foorumi Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Ohjauksen uudet tuulet valtiovarainministeriön näkökulma hallinnon uudistumiseen Palkeet foorumi 13.9.2018 Alivaltiosihteeri Päivi Nerg ltanen, VM Sisältö Ohjauksen ajattelukehikot Ohjauksen näkökulma

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kokonaisarkkitehtuurityön käynnistäminen

Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kokonaisarkkitehtuurityön käynnistäminen Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallisen kokonaisarkkitehtuurityön käynnistäminen 4.12.2012 Kokonaisarkkitehtuuri hyvinvointipalveluissa seminaari Riitta Häkkinen, erikoissuunnittelija THL / OPER Esityksen

Lisätiedot

Johdanto sisäisen turvallisuuden strategian valmisteluun. Kehittämisneuvos Harri Martikainen

Johdanto sisäisen turvallisuuden strategian valmisteluun. Kehittämisneuvos Harri Martikainen Johdanto sisäisen turvallisuuden strategian valmisteluun Kehittämisneuvos Harri Martikainen Sisäisen turvallisuuden strategian laadinta Hankkeen toimikausi jakautuu kahteen osaan: 20.1.2015-31.3.2015,

Lisätiedot

Kieli osana avointa hallintoa & hyvän virkakielen toimintaohjelma

Kieli osana avointa hallintoa & hyvän virkakielen toimintaohjelma Kieli osana avointa hallintoa & hyvän virkakielen toimintaohjelma Julkisen alan tiedottajat ry Viestintäpäivät, Oulu Ulla Tiililä Kotimaisten kielten keskus 28.3.2014 Kotimaisten kielten keskus Avoin hallinto

Lisätiedot

JÄRJESTÖT JA KASTE. Järjestöjen liittymäpintoja Sosiaali- ja terveydenhuollon kansalliseen kehittämisohjelmaan

JÄRJESTÖT JA KASTE. Järjestöjen liittymäpintoja Sosiaali- ja terveydenhuollon kansalliseen kehittämisohjelmaan JÄRJESTÖT JA KASTE Järjestöjen liittymäpintoja Sosiaali- ja terveydenhuollon kansalliseen kehittämisohjelmaan MIKÄ ON KASTE? Sosiaali- ja terveydenhuollon kansallinen kehittämisohjelma (Kaste 2012 2015)

Lisätiedot

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015

Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015 1 (6) Porvoon kaupungin sisäisen tarkastuksen toiminta- ja arviointisuunnitelma vuodelle 2015 1. Toimintasuunnitelman tausta Kaupunkikonsernin sisäisen valvonnan tavoitteena on varmistaa strategisten tavoitteiden

Lisätiedot

KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA

KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA KOKKOLAN KAUPUNGIN HENKILÖSTÖOHJELMA Hyväksytty kaupunginhallituksessa 18.5. 1 JOHDANTO Henkilöstöohjelmalla tuetaan Kokkolan kaupunkistrategian toteuttamista. Henkilöstöohjelmalla tuodaan näkyväksi kaupunkistrategian

Lisätiedot

Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta Työmarkkinatuen rahoitusvastuun muutos

Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta Työmarkkinatuen rahoitusvastuun muutos Laki työllistymistä edistävästä monialaisesta yhteispalvelusta Työmarkkinatuen rahoitusvastuun muutos Työ- ja elinkeinoministeriö Hallitusneuvos Päivi Kerminen Pitkäaikaistyöttömien ja muiden heikossa

Lisätiedot

Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle

Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle Varhaiskasvatuksen siirto opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalalle Sivistystoimen neuvottelupäivät 4.10.2012 Tarja Kahiluoto, neuvotteleva virkamies Esityksen aiheita Poimintoja hallitusohjelmasta

Lisätiedot

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma

PIRKKALAN KUNTA. TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma PIRKKALAN KUNTA TOIMINTAMALLIEN JA PALVELUJÄRJESTELMIEN UUDISTAMINEN Strategiahanke-suunnitelma VALTUUSTON HYVÄKSYMÄ 20.2.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. Johdanto... 3 2. Kuntastrategiaa toteuttava hanke... 4

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lainsäädännön peruslinjauksia

Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lainsäädännön peruslinjauksia Sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämistä koskevan lainsäädännön peruslinjauksia Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki Rovaniemi 4.10.2011 Lainsäädännön uudistamisen tilanne Terveydenhuoltolaki (1326/2010)

Lisätiedot

VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE Selitteet i. Suunnitelmaa täydennetään toimikauden ajan

VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE Selitteet i. Suunnitelmaa täydennetään toimikauden ajan VUOSISUUNNITELMA TOIMIKAUDELLE 2017 2021 Selitteet i KOKO TOIMIKAUDEN JATKUVAT TOIMENPITEET 1. Toimitaan kumppanina relevanteissa avointa hallintoa sekä osallistumista ja vaikuttamista edistävissä hankkeissa

Lisätiedot

Miten valtio tukee sotekehittämistä. tulevaisuudessa. Taina Mäntyranta STM terveyspalveluryhmä

Miten valtio tukee sotekehittämistä. tulevaisuudessa. Taina Mäntyranta STM terveyspalveluryhmä Miten valtio tukee sotekehittämistä nyt ja tulevaisuudessa Taina Mäntyranta STM terveyspalveluryhmä 29.4.2015 Kehittämisen tukea Kaste-ohjelman jatko? Sote-kehittämisrakenne? Kansallinen asiantuntijatuki?

Lisätiedot

Opetus- ja kulttuuriministeriön konsernin uudistaminen

Opetus- ja kulttuuriministeriön konsernin uudistaminen Opetus- ja kulttuuriministeriön konsernin uudistaminen Yhdessä enemmän innovatiivisuutta uudella konserniajattelulla 14.12.2011 Harri Skog Kansliapäällikkö Uudistuksen päämäärä ja tavoitteet Päämääränä

Lisätiedot

Kansallinen ilmastonmuutoksen sopeutumissuunnitelma toimeenpano

Kansallinen ilmastonmuutoksen sopeutumissuunnitelma toimeenpano Kansallinen ilmastonmuutoksen sopeutumissuunnitelma 2022 - toimeenpano Kuntien ilmastokampanjan tapaaminen 23.4.2015 24.4.2015 1 Ilmastonmuutokseen sopeutumissuunnitelma 2022 24.4.2015 2 Tausta IPCC II,

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle.

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/ (5) Kaupunginhallitus Asia/ Kaupunginhallitus päätti panna asian pöydälle. Helsingin kaupunki Pöytäkirja 19/2018 1 (5) 305 Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen johtaminen ja koordinointi Helsingissä HEL 2018-004236 T 06 01 02 Päätös Käsittely päätti panna asian pöydälle. Pöydällepanoehdotus:

Lisätiedot

Kansallinen tulorekisteri - mitä ollaan tekemässä? Arto Leinonen Hankepäällikkö RTE-seminaari 10.4.2015

Kansallinen tulorekisteri - mitä ollaan tekemässä? Arto Leinonen Hankepäällikkö RTE-seminaari 10.4.2015 - mitä ollaan tekemässä? Arto Leinonen Hankepäällikkö RTE-seminaari 10.4.2015 Tulorekisterin tavoitteita Tulorekisteri on lähtenyt liikkeelle tarpeesta vähentää yritysten hallinnollista taakkaa palkkaraportoinnin

Lisätiedot

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT

TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari Tommi Oikarinen, VM / JulkICT TAPAS - puheenvuoro - TAPAS-päätösseminaari 28.10.2011 Tommi Oikarinen, VM / JulkICT Projektin ensisijaisena tavoitteena on yhteisesti suunnitella ja arvioida alueellisen ja paikallisen tason tietojärjestelmäarkkitehtuurin

Lisätiedot

Valtion tutkimuslaitoksia uudistetaan - miten käy ruoan ja uusiutuvien luonnonvarojen tutkimuksen?

Valtion tutkimuslaitoksia uudistetaan - miten käy ruoan ja uusiutuvien luonnonvarojen tutkimuksen? Liha-alan tutkimusseminaari 11.10.2012 Valtion tutkimuslaitoksia uudistetaan - miten käy ruoan ja uusiutuvien luonnonvarojen tutkimuksen? Tutkimusjohtaja Mikko Peltonen Maa- ja metsätalousministeriö Esityksen

Lisätiedot

Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla

Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla Yhteentoimivuutta kokonaisarkkitehtuurilla Terveydenhuollon atk-päivät 20.5.2014 Juha Rannanheimo Ratkaisupäällikkö, sosiaali- ja terveydenhuollon ratkaisut Esityksen sisältö Kehittämisvaatimukset sosiaali-

Lisätiedot

1.3 Lainvalmisteluprosessin prosessikartta

1.3 Lainvalmisteluprosessin prosessikartta 1.3 n prosessikartta Hallitusohjelman kirjaus Talousarvioehdotus Eduskunnan lausuma Kansallista täytäntöönpanoa edellyttävä EU-säädös Kansainvälinen sopimus, Sidosryhmän tai täytäntöönpanosta vastaavan

Lisätiedot

kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki

kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki Johda kehitystä, kehitä johtamista Iso-Syöte 21.9.2011 Sosiaalineuvos Pirjo Sarvimäki TAVOITTEENA SOSIAALISESTI KESTÄVÄ SUOMI 2020 Sosiaalisesti kestävä yhteiskunta kohtelee kaikkia yhteiskunnan jäseniä

Lisätiedot

Mitä valtio odottaa sote uudistukselta?

Mitä valtio odottaa sote uudistukselta? Mitä valtio odottaa sote uudistukselta? Sosiaalialan AMK - verkosto Mikkeli 16.4. 2015 Pirjo Sarvimäki STM Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki. Työterveysyhteistyö ja työkyvyn ylläpitäminen korvaamisen edellytyksinä

Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki. Työterveysyhteistyö ja työkyvyn ylläpitäminen korvaamisen edellytyksinä Työkyvyn hallinta, seuranta ja varhainen tuki Työterveysyhteistyö ja työkyvyn ylläpitäminen korvaamisen edellytyksinä Koulutuskiertue 2012 1 Tavoitteemme on edistää yhteistä näkemystä työterveysyhteistyöstä

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveysministeriön näkemys vakavien vaaratapahtumien tutkintaan

Sosiaali- ja terveysministeriön näkemys vakavien vaaratapahtumien tutkintaan Sosiaali- ja terveysministeriön näkemys vakavien vaaratapahtumien tutkintaan Anne Koskela Hallitusneuvos Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin

Lisätiedot

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig

O Osaava-ohjelma Programmet Kunnig n taustaa Hallitusohjelman tavoite "Opettajan työn houkuttelevuutta parannetaan kehittämällä työolosuhteita. Koulutuksen järjestäjille säädetään velvoite huolehtia siitä, että henkilöstö saa säännöllisesti

Lisätiedot

Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO. SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta

Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO. SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta EUROOPAN KOMISSIO Bryssel 15.11.2013 COM(2013) 911 final 2013/0396 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta FI FI 2013/0396 (NLE) Ehdotus NEUVOSTON LAUSUNTO SLOVENIAn talouskumppanuusohjelmasta

Lisätiedot

SOTE valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuuriryhmä

SOTE valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuuriryhmä SOTE valtakunnallinen kokonaisarkkitehtuuriryhmä Mikko Huovila STM OHO DITI 1 15.3.2018 Mikko Huovila Ryhmän tehtävät Vastata sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisen kokonaisarkkitehtuurin tavoitetilan

Lisätiedot

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä

Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Toimiva laadunhallintaa ja laadun jatkuvaa parantamista tukeva järjestelmä Pilotoinnin perehdyttämispäivä 17.12.2013 Opetusneuvos Tarja Riihimäki Ammatillisen koulutuksen vastuualue Koulutuspolitiikan

Lisätiedot

Valtiovarainministeriö. Kirjaamo. Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2012.

Valtiovarainministeriö. Kirjaamo. Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2012. SAATE TK-21-837-10 7.4.2011 Valtiovarainministeriö Kirjaamo Liitteenä on Tilastokeskuksen talousarvioehdotus vuodelle 2012. Ehdotuksen liitteenä on peruslaskelma. Tilastokeskus ei esitä erillistä kehittämisvaihtoehtoa

Lisätiedot

Osaamisella soteen! ylitarkastaja Sanna Hirsivaara. LAPE-muutosohjelman III konferenssi Osaamisen uudistaminen

Osaamisella soteen! ylitarkastaja Sanna Hirsivaara. LAPE-muutosohjelman III konferenssi Osaamisen uudistaminen Osaamisella soteen! ylitarkastaja Sanna Hirsivaara LAPE-muutosohjelman III konferenssi Osaamisen uudistaminen 12.3.2018 Osaamisella soteen, hankkeen tausta Sote-uudistuksen onnistuminen edellyttää myös

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveydenhuolto. Kari Haavisto Sosiaali- ja terveysministeriö

Sosiaali- ja terveydenhuolto. Kari Haavisto Sosiaali- ja terveysministeriö Sosiaali- ja terveydenhuolto uudistuu Kari Haavisto Sosiaali- ja terveysministeriö 16.9.2013 Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen Tavoitteet Keskeinen sisältö Jatkovalmistelu Uudistuksen toimeenpano

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2011. 634/2011 Laki. julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta

Julkaistu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2011. 634/2011 Laki. julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 15 päivänä kesäkuuta 2011 634/2011 Laki julkisen hallinnon tietohallinnon ohjauksesta Annettu Helsingissä 10 päivänä kesäkuuta 2011 Eduskunnan päätöksen mukaisesti

Lisätiedot

Toimiva lastensuojelu

Toimiva lastensuojelu Toimiva lastensuojelu - selvitysryhmän keskeiset tulokset ja päätelmät 27.2.2014 Lastensuojelun tila Useita lastensuojelun tilaa arvioivia selvityksiä, mm: Lastensuojelun tarkastuskertomus, Valtiontalouden

Lisätiedot

Nuorisolaki uudistuu. Alueelliset nuorisotyöpäivät Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi

Nuorisolaki uudistuu. Alueelliset nuorisotyöpäivät Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi Nuorisolaki uudistuu Alueelliset nuorisotyöpäivät 17.-18.2.2016 Nuorisotoimen ylitarkastaja Kirsi-Marja Stewart, Opetus- ja kulttuuritoimi 0-29-vuotiaiden osuus kunnan väestöstä vuosina 1994-2024 1994

Lisätiedot

Sosiaalijohdon neuvottelupäivä

Sosiaalijohdon neuvottelupäivä Sosiaalijohdon neuvottelupäivä Teemaryhmä: Ikäihmisten hyvinvointi ja sosiaalipalvelut Erityisasiantuntija Eevaliisa Virnes 27.3.2014 Kuntatalo, Helsinki Ikäihmisten hyvinvointi ja sosiaalipalvelut Kansallinen

Lisätiedot

Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke

Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke KAINUUN SOTE KUNTAYHTYMÄ Hyvinvointia ja laatua vanhuspalvelulain toimeenpano -hanke Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon toimintasuunnitelma Marja-Liisa Ruokolainen Eija Tolonen, Jaana Mäklin, Lahja

Lisätiedot

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ

PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ PUHEMIESNEUVOSTON EHDOTUS 1/2010 vp Puhemiesneuvoston ehdotus laiksi eduskunnan virkamiehistä annetun lain 10 ja 71 :n, eduskunnan työjärjestyksen 73 :n ja eduskunnan kanslian ohjesäännön muuttamisesta

Lisätiedot

Ammatillisen koulutuksen reformi. Ylijohtaja Mika Tammilehto 27.1.2016

Ammatillisen koulutuksen reformi. Ylijohtaja Mika Tammilehto 27.1.2016 Ammatillisen koulutuksen reformi Ylijohtaja Mika Tammilehto 27.1.2016 Koulutuksen ja osaamisen kärkihankkeet 1. Uudet oppimisympäristöt ja digitaaliset materiaalit peruskouluihin 2. Toisen asteen ammatillisen

Lisätiedot

Ministeriön näkökulma terveysriskien huomioimiseen päätöksenteossa ja tutkimuksessa

Ministeriön näkökulma terveysriskien huomioimiseen päätöksenteossa ja tutkimuksessa Ministeriön näkökulma terveysriskien huomioimiseen päätöksenteossa ja tutkimuksessa Johtaja Jari Keinänen Sosiaali- ja terveysministeriö Työ- ja ympäristöperäisten riskien torjunta, SOTERKOseminaari 8.10.2014

Lisätiedot

Suomen malli Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle

Suomen malli Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle Suomen malli Sosiaali- ja terveydenhuolto viidelle sote-alueelle Sosiaali- ja terveysministeriö Pekka Järvinen 2.4.2014 Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistaminen Tavoitteet Lyhyt historia Uusi palvelurakenne

Lisätiedot

Sairausvakuutuslaki muuttuu: työkyvyn hallinta ja varhainen tuki

Sairausvakuutuslaki muuttuu: työkyvyn hallinta ja varhainen tuki Sairausvakuutuslaki muuttuu: työkyvyn hallinta ja varhainen tuki Koulutuskiertue Syksy 2010 Kela Uusi painotus lakisääteiseen toimintaan (Sata - komitea 26.5.2009 => linjaus) Työterveyshuollon työkykyä

Lisätiedot

TILINPÄÄTÖS- JA TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2012

TILINPÄÄTÖS- JA TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2012 Sosiaali- ja terveysministeriön sisäiset julkaisut Sosiaali- ja terveysministeriön TILINPÄÄTÖS- JA TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2012 Liiteosa SOSIAALI- JA TERVEYSMINISTERIÖ Helsinki 201 1 LIITE: Sosiaali-

Lisätiedot

Pelastustoimen ja varautumisen JTS-simulointi

Pelastustoimen ja varautumisen JTS-simulointi Pelastustoimen ja varautumisen JTS-simulointi 1 Tiina Männikkö 2 Sisältö Valtion ja maakuntien neuvottelut Simuloinnin tehtävät mitä asioita SM:n ja maakuntien välisissä neuvotteluissa käydään läpi? maakuntien

Lisätiedot

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja

Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja Näkökulmia hallitusohjelmaan, digitalisaatioon ja toimintamme kehittämiseen - Mitä tulisi tehdä ja mitä teemme yhdessä, mikä on TIETOKEKOn ja JUHTAn roolit? Seminaari 09.06.2015 Sirpa Alitalo & Markku

Lisätiedot

StV Asia: K 14/2017 vp Hallituksen vuosikertomus 2016

StV Asia: K 14/2017 vp Hallituksen vuosikertomus 2016 StV 6.9.2017 Asia: K 14/2017 vp Hallituksen vuosikertomus 2016 Strategiajohtaja Liisa Heinämäki, STM 1 5.9.2017 Hallitusohjelma STM:ssä 2 Reformeista sote -uudistus on keskeinen mukaan lukien tietojärjestelmän

Lisätiedot

Terveyden edistäminen Kainuussa

Terveyden edistäminen Kainuussa Terveyden edistäminen Kainuussa Kainuulaiset järjestöt 4.12.2013 Terveyteen vaikuttavat tekijät Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kunnassa ja kuntayhtymässä Järjestöt, yhdistykset Terveyden edistämisen

Lisätiedot

Sisäasiainministeriön hallinnonalan tutkimusstrategia 2014-

Sisäasiainministeriön hallinnonalan tutkimusstrategia 2014- Tutkimuksen painopistealueet sisäasiainministeriön hallinnonalalla Sisäasiainministeriön hallinnonalan tutkimusstrategia 2014- Tiina Ranta-Lassila, sisäasiainministeriö Kuopio 27.9.2013 27.9.2013 Tausta

Lisätiedot

TENONLAAKSON SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIDEN KEHITTÄMISHANKKEEN LOPPUSEMINAARI 12.9.2012 POHJOIS-SUOMEN KASTE-TEOT

TENONLAAKSON SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIDEN KEHITTÄMISHANKKEEN LOPPUSEMINAARI 12.9.2012 POHJOIS-SUOMEN KASTE-TEOT TENONLAAKSON SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUIDEN KEHITTÄMISHANKKEEN LOPPUSEMINAARI 12.9.2012 POHJOIS-SUOMEN KASTE-TEOT Margit Päätalo Kaste-ohjelma, ohjelmapäällikkö Pohjois-Suomi Väkiluku Pohjois-Suomessa

Lisätiedot

Sote-uudistus. Järjestämislain keskeinen sisältö

Sote-uudistus. Järjestämislain keskeinen sisältö Sote-uudistus Järjestämislain keskeinen sisältö Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamisen keskeiset tavoitteet Päämääränä väestön hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen. Turvata yhdenvertaiset, asiakaslähtöiset

Lisätiedot

Terveys- ja hyvinvointi kohdealueen kokonaisarkkitehtuuri

Terveys- ja hyvinvointi kohdealueen kokonaisarkkitehtuuri Terveys- ja hyvinvointi kohdealueen kokonaisarkkitehtuuri Kurttu- seminaari 2.10.2012 Tiina Pesonen tietojohtaja STM Tavoitteet arkkitehtuuri on terveyden ja hyvinvoinnin toiminnan, siinä tarvittavien

Lisätiedot

PAAVOSTA AUNEEN. Jyväskylä 16.10.2015. Jari Karppinen

PAAVOSTA AUNEEN. Jyväskylä 16.10.2015. Jari Karppinen PAAVOSTA AUNEEN Jyväskylä 16.10.2015 Jari Karppinen PAAVO 2008-2015 Asuntoloista asumisyksiköitä, joissa asuminen perustuu vuokrasopimukseen ja AHVL:ään Noin 2 500 asuntoa tai asuntopaikkaa pitkäaikaisasunnottomille

Lisätiedot

Valviran strategia

Valviran strategia Valviran strategia 2016 2020 Miten valvonta voi tukea sote-uudistuksen tavoitteita seminaari 9.3.2016 Säätytalo Ritva Kujala, hallintojohtaja Jussi Holmalahti, johtaja Valvira.fi, @ValviraViestii Valvira

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy. Socom

Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy. Socom Kaakkois-Suomen sosiaalialan osaamiskeskus Oy Socom TOIMINTASUUNNITELMA 2008 2 1 YLEISTÄ Socomin toimintaa säätelee laki sosiaalialan osaamiskeskustoiminnasta (1230/2001). Sen mukaan osaamiskeskusten tehtävänä

Lisätiedot

Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) verkostojen rakentaminen alkaa. Keski-Suomen aluetilaisuus Jyväskylä 9.2.

Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) verkostojen rakentaminen alkaa. Keski-Suomen aluetilaisuus Jyväskylä 9.2. Työllistymistä edistävän monialaisen yhteispalvelun (TYP) verkostojen rakentaminen alkaa Keski-Suomen aluetilaisuus Jyväskylä 9.2.2015 Työllistymistä edistävä monialainen yhteispalvelu (TYP) TYP-aluekierros

Lisätiedot

Lakiluonnos sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä

Lakiluonnos sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä Lakiluonnos sosiaali- ja terveydenhuollon järjestämisestä - erityisvastuualue - sote-kehittäminen Pohjois-Suomen Kaste - aluejohtoryhmän puoliväliriihi 28.2.2014 Apulaisosastopäällikkö Olli Kerola, STM

Lisätiedot

Ehkäisevä päihdetyö osana terveyden edistämistä

Ehkäisevä päihdetyö osana terveyden edistämistä Ehkäisevä päihdetyö osana terveyden edistämistä Pohjanmaa-hankkeen juhlaseminaari, Seinäjoki 25.3.2015 16.4.2015 Marjatta Montonen 1 Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä HE 339/2014 vp Eduskunta

Lisätiedot

Terveydenhuollon lainsäädännön uudistukset ajankohtainen tilanne

Terveydenhuollon lainsäädännön uudistukset ajankohtainen tilanne Terveydenhuollon lainsäädännön uudistukset ajankohtainen tilanne Terveydenhoitajapäivät 13.2.2010 Järvenpää Neuvotteleva virkamies Taru Koivisto Sosiaali- ja terveysministeriö Lainsäädännön uudistukset

Lisätiedot

Kuntoutuksen uudistaminen osana sote -uudistusta

Kuntoutuksen uudistaminen osana sote -uudistusta Kuntoutuksen uudistaminen osana sote -uudistusta Ylitarkastaja Hanna Nyfors STM sosiaali- ja terveyspalveluosasto 19.2.2016 19.2.2016 1 Sote- uudistuksen tavoitteet Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisen

Lisätiedot

Ajankohtaiskatsaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen, tuottamiseen ja johtamiseen

Ajankohtaiskatsaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen, tuottamiseen ja johtamiseen Ajankohtaiskatsaus sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen, tuottamiseen ja johtamiseen Hankepäällikkö Marja Heikkilä Hanketyöntekijä Päivi Koikkalainen Eläköön elämä ja työ V Laajavuori

Lisätiedot

Sote-uudistus. Sote uudistus ja sen toimeenpano. Oulu 5.2.2015. Päivi Sillanaukee kansliapäällikkö STM

Sote-uudistus. Sote uudistus ja sen toimeenpano. Oulu 5.2.2015. Päivi Sillanaukee kansliapäällikkö STM Sote-uudistus Sote uudistus ja sen toimeenpano Oulu Päivi Sillanaukee kansliapäällikkö STM Tässä puheenvuorossa Uudistuksen tavoitteet ja keinot Uusi palvelurakenne Uudistuksen toimeenpano Asukkaat ja

Lisätiedot

SOTE- uudistuksella kohti tervettä ja hyvinvoivaa Suomea

SOTE- uudistuksella kohti tervettä ja hyvinvoivaa Suomea SOTE- uudistuksella kohti tervettä ja hyvinvoivaa Suomea Turvallinen Suomi - seminaari Scandic Park Hotel Mannerheimintie 46 Helsinki 18.3.2015 Timo Keistinen lääkintöneuvos Sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Ovatko metsäpolitiikan Hullut päivät ohi?

Ovatko metsäpolitiikan Hullut päivät ohi? Ovatko metsäpolitiikan Hullut päivät ohi? Metsäpolitiikan AMK-konferenssi, Helsinki 26.3.2015 tutkimuspäällikkö Erno Järvinen MTK Katsauksen sisältö 1. Metsäpolitiikan ohjaus 2. Lyhyesti metsälainsäädännöstä

Lisätiedot

HE 108/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Suomen metsäkeskuksesta annetun lain 39 :n muuttamisesta

HE 108/2015 vp. Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Suomen metsäkeskuksesta annetun lain 39 :n muuttamisesta Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi Suomen metsäkeskuksesta annetun lain 39 :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi Suomen metsäkeskuksesta annetun lain

Lisätiedot

EU-rakennerahastojen seuraava ohjelmakausi 2014-2020. Huippuvalmennuspäivät Helsinki 13.2.2013 Opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu.

EU-rakennerahastojen seuraava ohjelmakausi 2014-2020. Huippuvalmennuspäivät Helsinki 13.2.2013 Opetusneuvos Seija Rasku seija.rasku@minedu. EU-rakennerahastojen seuraava ohjelmakausi 204-2020 Huippuvalmennuspäivät Helsinki 3.2.203 Opetusneuvos Seija asku seija.rasku@minedu.fi Valmistelu EU:ssa akennerahastotoimintaa ohjaavat asetukset Asetusluonnokset

Lisätiedot

Tulosohjaus-hanke. Strategialähtöinen tulosohjaus ja johtaminen - STRATO

Tulosohjaus-hanke. Strategialähtöinen tulosohjaus ja johtaminen - STRATO Tavoitteena strategisempi, kevyempi, poikkihallinnollisempi ja yhtenäisempi tulosohjaus Tulosohjaus-hanke Strategialähtöinen tulosohjaus ja johtaminen - STRATO Pilotin esitys 16.10. Tulosohjauksen kehittämisen

Lisätiedot

Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu. Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja

Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu. Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Rakennerahastokausi 2014-2020 Ohjelman valmistelu Pohjois-Savon maakuntavaltuuston seminaari 8.10.2012, Varkaus Satu Vehreävesa, aluekehitysjohtaja Komission esitykset tulevan rakennerahastokauden osalta

Lisätiedot