Yhdistysrekisterinumero (yhdistysrekisteri.prh.fi) Auvo Kuvaja Kotkatlahdentie Joroinen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Yhdistysrekisterinumero 214.590 (yhdistysrekisteri.prh.fi) Auvo Kuvaja Kotkatlahdentie120 79600 Joroinen 040 8123810"

Transkriptio

1 MAANVUOKRASOPIMUS 1 1. JOHDANTO 1.1. Sopijapuolet Vuokranantaja: Vuokralainen: Joroisten kunta Y-tunnus Mutalantie JOROINEN puh. (017) Joroisten Mäkihyppääjät ry Yhdistysrekisterinumero (yhdistysrekisteri.prh.fi) Auvo Kuvaja Kotkatlahdentie Joroinen Sopimuksen tarkoitus Vuokra-alue luovutetaan käytettäväksi mäkihyppytoimintaa varten. Vuokrasopimuksen tarkoituksena on mäkihyppytoiminnan kehittäminen nykyisellä Kanavan mäkihyppyalueella peruskorjaamalla nykyiset hyppyrimäet, rakentamalla tarvittaessa uusia pienempiä hyppyreitä sekä sen jälkeen käynnistää aktiivinen mäkihyppytoiminta. 1.2 Sopimuksen kohde Sopimuksen kohteena on Joroisten Kanavan alueella sijaitseva hyppyrimäki ja sitä välittömästi ympäröivä maa-alue. Sopimuksen mukainen maanvuokra-alue on noin 0,6 ha:n suuruinen määräala Joroisten kunnan Häyrilän kylässä sijaitsevasta Ampumarata -tilasta RN:o sekä noin 0,4 ha:n suuruinen määräala Karhulahti tilasta Vuokra-alue määritellään tarkemmin ja merkitään maastoon huhtikuun loppuun 2016 mennessä vuokralaisen ja vuokranantajan yhteisessä maastokatselmuksessa. Tämän maanvuokrasopimuksen yhteydessä vuokra-alueella sijaitsevat rakennukset ja rakennelmat siirtyvät vuokrasopimuksen allekirjoituksella vuokralaisen omistukseen ja hallintaan siinä kunnossa kuin ne sopimuksen allekirjoitushetkellä ovat.

2 2 2. VUOKRA-ALUEEN KÄYTTÖ 2.1. Toiminnan määrittely Vuokrasopimuksen ehtona on aktiivinen mäkihyppytoiminta vuokratulla alueella. Aktiiviseksi toiminnaksi luetaan vähintään 20 mäkihyppyyn liittyvää toimintapäivää kalenterivuodessa (mikäli sääolot tämän sallivat). Toiminta voi olla esimerkiksi mäkikoulu, mäkihyppytoimintaa, lajiesittely tai muuta toimintaa. Ennen tämän vuokrasopimuksen allekirjoittamista tulee vuokranantajalle esittää toimintasuunnitelma alueen aktiivikäytöstä mäkihyppytoiminnassa ja sopimuksen jatkuessa vuosittain jälkeenpäin toimintakertomus toteutuneesta toiminnasta. Vuokralainen on velvollinen peruskorjaamaan alueella nykyisin sijaitsevan K50 hyppyrimäen kohdassa 5.2 määritellyin ehdoin. Vuokralaisella on oikeus rakentaa alueelle mäkihyppytoimintaa palvelevia rakennuksia ja rakennelmia. Ennen rakentamiseen ryhtymistä rakentamishankkeelle on kuitenkin saatava vuokranantajan kirjallinen suostumus. Vuokra-alueella ei ole voimassa yksityiskohtaista rakentamista ohjaavaa kaavaa. Alueen rakentamisessa noudatetaan Joroisten kunnan voimassa olevaa rakennusjärjestystä. Vuokralainen on velvollinen huolehtimaan siitä, että sillä on kaikki toiminnassaan tarvittavat viranomaisluvat ja että se noudattaa toimintaansa liittyviä lainsäädännön ja viranomaisten mahdollisesti asettamia vaatimuksia ja määräyksiä. Vuokralainen ei saa rakentamistoimenpiteillä eikä muillakaan toimenpiteillä aiheuttaa vuokranantajalle tai kolmansille vahinkoa tai haittaa. Mikäli toiminta ei ole sopimuksen ehdoissa määritellyn mukaista, käsitellään asiat tämän sopimuksen kohdissa osoitetuin menettelytavoin.

3 2.2. Kunnossapito 3 Vuokralainen on velvollinen huolehtimaan vuokra-alueen kunnossapidosta, siisteydestä ja turvallisuudesta. Alueen ja sillä sijaitsevien rakennelmien tulee täyttää mäkihyppytoiminnan turvallisuusvaatimukset. Alueen käytöstä aiheutuvat kustannukset kokonaisuudessaan maksaa vuokralainen. Alueen maanpinnan muotoja ei saa oleellisesti muuttaa nykyisestä. Puita ei saa alueelta kaataa ilman vuokranantajan lupaa. Vuokralainen voi käyttää alueelta kaatamansa puut omaan tarkoitukseensa. Alue on oltava ympäriinsä aidattu siten, ettei mäkihyppytoiminnasta aiheudu vaaraa ympäröivillä alueella liikkuville ihmisille. Aidan tulee myös estää mäkihyppyalueen luvaton tai tahaton käyttö, kuten esim. moottoriajoneuvoilla ajaminen alastulorinteessä Maaperän saastuminen Vuokralainen on velvollinen huolehtimaan siitä, että vuokra-alue ei vuokralaisen toimesta saastu. Mikäli vuokra-alue tai osa siitä on kuitenkin vuokra-aikana jätelain (1072/93) 22 :n tarkoittamalla tavalla saastunut ja tämän todetaan aiheutuneen vuokralaisen toiminnasta, on vuokralainen velvollinen huolehtimaan alueen puhdistamisesta siten kuin sanotun lain 23 :ssä säädetään. Mikäli vuokralainen laiminlyö tässä tarkoitetun velvollisuutensa, vuokranantajalla on oikeus toteuttaa puhdistaminen ja periä toimenpiteestä aiheutuneet kustannukset vuokralaiselta Alivuokraus, vuokraoikeuden siirto Vuokralaisella ei ole oikeutta alivuokrata tai muutoin luovuttaa vuokra-aluetta tai osaa siitä kolmannelle, ellei vuokranantaja anna tähän kirjallista suostumustaan. Siirronsaaja on velvollinen kirjauttamaan oikeutensa siten kuin maakaaressa (540/95) on säädetty.

4 2.5. Katselmukset 4 Vuokranantajalla on oikeus toimittaa vuokra-alueella katselmuksia sen selvittämiseksi, onko vuokra-alue sopimuksen mukaisessa kunnossa ja noudatetaanko tämän sopimuksen määräyksiä. Katselmus alueen ja rakennelmien kunnossapidon tasosta pidetään vuokranantajan kanssa vuosittain. Muita katselmuksia voidaan pitää erikseen sovittaessa. Mikäli katselmuksessa todetaan puutteita, menetellään kuten tämän sopimuksen kohdissa on sovittu Johtojen sijoittaminen 2.7. Alueen siistiminen Vuokralainen sallii kunnan osoittamien yhdyskuntaa tai kiinteistöä palvelevien tarpeellisten johtojen, laitteiden yms. ja niiden kiinnikkeiden sijoittamisen vuokra-alueelle, sen yli ja sillä sijaitseviin rakennuksiin kuitenkin silla poikkeuksella, että mäkihyppyalueen yli ei tule sijoittaa johtoja. Tässä tarkoitetuista toimenpiteistä vuokralaiselle aiheutuvat suoranainen haitta tai vahinko korvataan erikseen tehtävän sopimuksen mukaisesti. Vuokralainen on vuokrasuhteen päättyessä tai sopimuksen purkautuessa velvollinen viemään pois omistamansa rakennukset, laitteet ja laitokset sekä muun omaisuutensa ja siistimään alueen 12 kk kuluessa vuokrasuhteen päättymisestä. Vuokranantajalla ei ole korvaus- tai lunastusvelvollisuutta alueelle vuokralaisen toimesta tehdyistä rakennuksista ja rakenteista. Vuokrasuhteen päättyessä alueella järjestetään vuokralaisen ja vuokranantajan välinen katselmus, missä voidaan sopia mahdollisesti alueelle jätettävistä rakennelmista tms. Mikäli alueella jatkaa uusi toimija, voidaan asiasta sopia myös muutoin. 3. VUOKRASUHTEEN KESTO 3.1. Vuokra-aika

5 Maanvuokrasopimus astuu voimaan allekirjoituksin ja on voimassa määräajan sakka, minkä jälkeen sopimus jatkuu toistaiseksi voimassaolevana yhden vuoden irtisanomisajalla MAKSUT 4.1. Vuokra Alueesta tai rakennelmista ei makseta vuokraa. 5. MUUT SOPIMUSEHDOT 5.1. Sopimusrikkomukset Vuokranantaja ja vuokralainen sitoutuvat noudattamaan tätä sopimusta. Mikäli sopimusaikana havaitaan tämän sopimuksen rikkomuksia tai puutteita, on osapuolten ensisijaisesti pyrittävä ratkaisemaan puutteet neuvottelumenettelyssä. Havaituista puutteista on molempien osapuolten reklamoitava kirjallisesti, jonka jälkeen puutteet on korjattava kohtuullisessa ajassa. Sopijapuolella on oikeus purkaa sopimus maanvuokralain mukaisilla perusteilla. Edelleen sopijapuolella on oikeus purkaa sopimus, mikäli sopimuskumppani laiminlyö tällä sopimuksella asetetut velvoitteet, eikä puutteita kirjallisesta reklamaatiosta huolimatta kohtuullisessa ajassa korjata. Sopimuksen purkamista tulee käsitellä viimesijaisena keinona, jota ennen muut keinot korjata rikkomus on selvitettävä Muita ehtoja Vuokralaisella on oikeus käyttää toimintaansa varten vuokra-alueelle johtavia nykyisiä tieyhteyksiä sekä paikoitusaluetta. Näistä käyttöoikeuksista sovitaan tarkemmin huhtikuun loppuun 2016 mennessä vuokralaisen ja vuokranantajan yhteisessä maastokatselmuksessa. Vuokrattavalla määräalalla sijaitsevat kolme Frisbeegolf-koria siirretään alueelta pois. Korit voidaan siirtää kuitenkin vasta sitten, kun hanke on saanut luvat ja rahoituksen ja rakennushankkeen varsinaiset rakennustyöt alkavat.

6 6 Vuokralainen lahjoittaa Joroisten kunnan rakentamaan pulkkamäkeen muovituksen ja tämän asentamisen (2*35m mäki). Joroisten kunta vastaa muutoin mäen rakentamisesta (ml. alusrakenteet, maatyöt ja suunnittelu) sekä ylläpidosta. Vuokralaisen tulee hakea K50 mäkihyppytornin korjaustöille vaadittavat rakennus/toimenpideluvat. Lupahakemuksen liitteenä on esitettävä pääpiirustukset ja lujuuslaskelmat. Korjaustöiden suorituksen ajaksi hankkeelle on palkattava vastaava työnjohtaja ja loppukatselmuksen yhteydessä on esitettävä käyttö- ja huolto-ohje. K50 hyppyrimäkeä ei saa ottaa käyttöön ennen em. luvan loppukatselmuksen tultua hyväksytyksi. K50 mäen peruskorjaustöiden loppukatselmus on pidettävä 2 vuoden kuluessa mäen luovutuskirjan allekirjoituksesta. Joroisten kunta huolehtii Kanavan urheilualueen sähköliittymästä siten, että mäkihyppyalue voidaan sähköistää liittymän kautta. Vuokralainen maksaa toiminnastaan aiheutuvan sähkönkulutuksen. Alueen lumettamiseksi mahdollisesti tarvittavien lumetusvälineiden hankinta kuuluu vuokralaiselle. Joroisten kunta voi rakentaa Kanavan urheilualueelle huoltorakennuksen, mikäli se katsoo alueen kokonaisvaltaisen kehittämisen sitä vaativan. Tämän harkinnan myötä Kanavan alueelle voidaan rakentaa vesi- ja viemärijohtoliittymä kunnan hankintana. Vuokralaisella on oikeus rakentaa pumppaamo Joroisten kunnan omistamalle maalle Kanavan varteen mahdollisen muovitetun mäen kastelujärjestelmän vaatimalle kasteluvedelle sekä kastelun vaatiman kasteluvesijohtoverkosto. Kasteluvettä johdattava putki voidaan asentaa alueelle mahdollisesti rakennettavaan vesi- ja viemärijohtokaivantoon tai maanomistajan luvalla myös muuhun erilliseen kaivantoon. Joroisten kunta ei tue rahallisesti mäkihyppytornien peruskorjaustöitä. Muussa toiminnan tukemisessa noudatetaan voimassaolevia Joroisten kunnan avustussääntöjä Erimielisyyksien selvittäminen

7 7 Tämän sopimuksen erimielisyydet ratkaistaan ensisijaisesti osapuolten välisessä neuvottelumenettelyssä. Viimesijaisesti sopimuksesta aiheutuvat mahdolliset riitaisuudet ratkaistaan Mikkelin käräjäoikeudessa. Tätä sopimusta on laadittu kaksi saman sisältöistä kappaletta, yksi kummallekin sopijapuolelle. Joroisissa xx.xx.2016 JOROISTEN KUNNANHALLITUS Joonas Hänninen kunnanjohtaja Marjatta Savolainen hallintojohtaja Joroisten Mäkihyppääjät ry Auvo Kuvaja puheenjohtaja Sakari Kakriainen sihteeri