LUMIJOEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2015 Kirkkovaltuusto

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LUMIJOEN SEURAKUNTA PÖYTÄKIRJA 2/2015 Kirkkovaltuusto 9.6.2015"

Transkriptio

1 ASIALISTA: pykälät asia 1 KOKOUKSEN AVAUS 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus 3. Pöytäkirjantarkastajat 4. Työjärjestyksen hyväksyminen 5. Seurakunnan ja hautainhoitorahaston tilinpäätös Tilintarkastuskertomus tilivuodelta Seurakuntatalon peruskorjauksen hankesuunnitelma 8. Kiinteän omaisuuden myynti investoinnin rahoittamiseksi 9. Muut mahdolliset asiat 10. Tiedoksi 11. Kokouksen päättäminen ja valitusosoitus KV: Puheenjohtaja avasi kokouksen. 11 asia 2 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Kokouskutsu on ollut nähtävänä kirkkoherranviraston ilmoitustaululla pe lähtien, sekä samana päivänä lähetetty valtuutetuille ja kirkkoneuvoston puheenjohtajille. Kokouskutsuun on liitetty tieto, että kokouksen tarkastettu pöytäkirja on nähtävänä samassa paikassa pe lähtien viikon ajan. Esitys: Nimenhuudon jälkeen kokous todetaan lailliseksi ja päätösvaltaiseksi. KV: Esitys hyväksyttiin. 12 asia 3 PÖYTÄKIRJANTARKASTAJAT Esitys: Valitaan kaksi pöytäkirjantarkastajaa, jotka tarvittaessa toimivat ääntenlaskijoina. KV: Esitys hyväksyttiin ja pöytäkirjantarkastajiksi valittiin Tuomo Eskola ja Jouni Kurkela. 13 asia 4 TYÖJÄRJESTYKSEN HYVÄKSYMINEN Esitys: Kirkkovaltuusto hyväksyy kokouskutsun mukaisen työjärjestyksen. KV: Esitys hyväksyttiin.

2 14 asia 5 SEURAKUNNAN JA HAUTAINHOITORAHASTON TILINPÄÄTÖS 2014 liite 1 Seurakunnan kirjanpitovelvollisuudesta, kirjanpidosta ja tilinpäätöksestä on sen lisäksi mitä kirkkojärjestyksessä säädetään, soveltuvin osin voimassa, mitä kirjanpitolaissa säädetään (kirjanpitolaki 1336/1997 ja lisäksi /440, /1129). Kirkkojärjestyksen mukaan (KJ 15:9) seurakunnan on laadittavat tilikaudelta tilinpäätös, johon kuuluvat tuloslaskelma, tase, rahoituslaskelma ja niiden liitetiedot sekä talousarvion toteutumisvertailu ja kirkkojärjestyksen 9 luvun 6 :n 1 momentissa tarkoitettu toimintakertomus. Samassa yhteydessä on tehtävä esitys tilikauden tuloksen käsittelyä sekä talouden tasapainottamista koskeviksi toimenpiteiksi (lisäksi kirjanpitolaki /1045 ja /1129). Kirkkoneuvoston on laadittava tilinpäätös tilikautta seuraavan vuoden maaliskuun loppuun mennessä. Tilinpäätöksen allekirjoittavat päätösvaltainen kirkkoneuvosto ja taloudesta vastaava viranhaltija. Allekirjoitettu tilinpäätös on viipymättä annettava tilintarkastajille. Tilintarkastuskertomus on laadittava toukokuun loppuun mennessä. Kirkkoneuvoston on esitettävä tilinpäätös ja tilintarkastuskertomus sekä siihen mahdollisesti liittyvät vastineet kirkkovaltuuston käsiteltäväksi. Kirkkovaltuuston on päätettävä tilinpäätöksen vahvistamisesta ja vastuuvapaudesta kesäkuun loppuun mennessä. Esitys (KN ; 17 ): Kirkkoneuvosto toteaa, että vuoden 2014 tilinpäätöksessä kustannuspaikkojen toimintakatteet ovat ylittyneet, koska vyörytyssäännöt ovat muuttuneet. Kiinteistöjen kulut on aikaisemmin vyörytetty varsinaisen toiminnan kustannuspaikoille. Kirkkohallituksen ohjeistus on muuttunut ja uuden ohjeistuksen mukaan kiinteistön kulut tulee kirjata varsinaiselle toiminnalle sisäisinä vuokrina. Hallinnon kulut ja rahoituksen kulut vyörytetään niin kuin aikaisempinakin vuosina. Kirkkoneuvosto esittää kirkkovaltuustolle seurakunnan ja hautainhoitorahaston tilikauden tuloksen käsittelystä seuraavaa: 1. Toteaa, että seurakunnan tilikauden tulos on ylijäämäinen euroa ja hautainhoitorahaston tilinpäätös on alijäämäinen euroa. 2. Siirretään seurakunnan vuoden 2014 tilikauden ylijäämä taseen omaan pääomaan edellisten tilikausien ylijäämä/alijäämä tilille. 3. Siirretään hautainhoitorahaston vuoden 2014 tilikauden alijäämä taseen omaan pääomaan edellisten tilikausien ylijäämä/alijäämä tilille. 4. Hyväksytään seuraavien kustannuspaikkojen toimintakatteen ylitykset: kirkkoneuvosto, taloushallinto, muut seurakuntatilaisuudet, rippikoulu, muu seurakuntatyö, hautausmaakiinteistöt ja kirkko kustannuspaikkojen toimintakatteen ylitykset. KV: Esitys hyväksyttiin.

3 15 asia 6 TILINTARKASTUSKERTOMUS TILIVUODELTA 2014 liite 2 Tilintarkastajien on tarkastettava hyvän tilintarkastustavan mukaisesti kunkin tilikauden hallinto, kirjanpito ja tilinpäätös. Havaitsemistaan epäkohdista tilintarkastajien on ilmoitettava viipymättä kirkkoneuvostolle (KJ 15:11) Tilintarkastajien on annettava kirkkovaltuustolle kultakin tilikaudelta taloussäännössä määrätyssä ajassa kertomus, jossa esitetään tilintarkastuksen tulokset. Kertomuksessa on myös esitettävä, voidaanko tilinpäätös hyväksyä ja tilivelvollisille myöntää vastuuvapaus (KJ 15:13,1). Tilintarkastajalle on oikeus liittää tarkastuskertomukseen mahdollinen eriävä mielipiteensä. Tilintarkastajat voivat antaa kirkkoneuvostolle erillisen ilmoituksen sellaisista havainnoista, joita he eivät pidä vastuuvapauden myöntämisen esteenä eivätkä muutoinkaan sellaisina, että ne olisi kirkkovaltuustolle ilmoitettava (taloussääntö 32 mom 2-4). Kirkkovaltuusto hyväksyy tilinpäätöksen ja päättää vastuuvapaudesta viimeistään varainhoitovuotta seuraavan vuoden kesäkuussa (KJ 15:13,3). Lumijoen seurakunnan hallinto, kirjanpito ja tilinpäätös on tarkastettu (tositteet) ja Tilintarkastaja on antanut tarkastuksesta tilintarkastuskertomuksen Tilintarkastajan lausunto tilinpäätöksen hyväksymisestä ja vastuuvapauden myöntämisestä tilivelvollisille tilikaudelta 2014: - Esitämme tilinpäätöksen hyväksymistä. - Esitämme vastuuvapauden myöntämistä tilivelvollisille tarkastamaltamme tilikaudelta. Esitys (KN ; 36 ): Kirkkoneuvosto esittää kirkkovaltuustolle, että kirkkovaltuusto 1. merkitsee tiedoksi tilintarkastuskertomuksen tilivuodelta vahvistaa seurakunnan ja hautainhoitorahaston tilinpäätökset tilivuodelta käsittelee vastuuvapauden myöntämisen tilivelvollisille tilikaudelta KV: Esitys hyväksyttiin.

4 16 asia 7 SEURAKUNTATALON PERUSKORJAUKSEN HANKESUUNNITELMA Lumijoen seurakuntatalo vaatii perusteellista korjausta lähivuosina. Korjauksen yhteydessä on myös teknisesti toteuttaa laajennusosa, johon siirrettäisiin ainakin päiväkerhotoiminta, mahdollisesti myös toimistotiloja. Seurakunnan taloudelliset mahdollisuudet ovat kuitenkin varsin rajalliset. Kirkkohallitus on linjannut, ettei se kohdista rakennusavustuksia seurakuntatalokohteisiin. Työryhmällä Seppo Pietilä (pj), Virpi Pietikäinen, Mika Litola, Hannu Vanhala, Tuomo Eskola tutkittiin tilatarpeita neuvottelemalla seurakunnan työntekijöiden kanssa Neuvottelusta laaditun muistion ja tiedossa olevien korjaustarpeiden perusteella Markku Tölli laati tarvesuunnitelman kirkkoneuvoston tarkasteltavaksi, kirkkovaltuuston käsittelyä varten. Taloudellisia säästöjä syntyy, mikäli hankesuunnitelma voitaisiin laatia mahdollisimman lähelle sitä korjaus/ laajennusohjelmaa, mihin seurakunnalla on realistisia mahdollisuuksia. Tarvevaiheen ohjelmaan olisi järkevää sisällyttää myös perusteellinen kuntotarkastus. ************************************ Kirkkovaltuusto hyväksyi kokouksessaan (6 ) hankesuunnitteluvaiheen aloittamisen. ************************************ Kirkkoneuvosto perusti kokouksessaan (43 ) seurakuntatalon korjausta/laajennusta varten rakennustoimikunnan ja nimesi sille puheenjohtajan. Puheenjohtajaksi valittiin Seppo Pietilä ja jäseniksi Hannu Vanhala, Tuomo Eskola ja Mika Litola. Todettiin että, kirkkoherra kuuluu rakennustoimikuntaan virkansa puolesta. Kirkkoneuvosto päätti kokouksessaan (43 ) tilata kuntotarkastuksen seurakuntataloon Inspecta Oy:ltä. Inspecta Oy:n laatima kuntoarvioraportti valmistui (raportti esitellään kokouksessa). *************************************** Rakennustoimikunta päätti kokouksessaan 9.9. tutkia alapohjan kuntoa. Sokkelin lävistysporaukset tilattiin Oulun Betoniporaus OY:lta. Poraus suoritettiin Silmämääräisesti tarkastellen alapohjan kunto vaikutti normaalilta ja siellä olevat puuosat kuivilta. Tarkemmat analyysit rakennustoimikunta päätti tilata Työterveyslaitokselta Työterveyslaitoksen työntekijät kävivät paikalla. He totesivat, ettei näytettä alapohjasta kannata ottaa, koska betoniporauksen jäljiltä lävistyksen kohdalla on niin paljon kosteutta, ettei näytettä ole järkevää ottaa. He suosittelivat lämpökamerakuvausta, jonka perusteella voitaisiin päättää näytteenottopaikat ulkoseinissä. Arkkitehti Kari Sipilältä pyydettiin hankevaiheen suunnittelutarjous. Kirkkoneuvosto hyväksyi kokouksessaan (63 ) arkkitehti Kari Sipilän tarjouksen. ***************************************

5 Kirkkoneuvoston kokous (9 ): Arkkitehti Kari Sipilä esitteli uudisrakennuksen hankesuunnitteluvaiheen piirustukset. Asiasta keskusteltiin kokouksessa ja päätettiin pyytää alustava kustannusarvio uudisrakennuksesta Matti Antikaiselta. Kokouksessa valittiin rakennustoimikuntaan entisten jäsenten lisäksi Jouni Kurkela ja Aira Aspegren. **************************************** Kirkkoneuvoston kokous (28 ): Kirkkoneuvosto tutustui hankesuunnitelman uusimpaan versioon ja tavoitehintoihin. Asiasta keskusteltiin. Rakennustoimikunta käsittelee hankesuunnitelmaa arkkitehdin kanssa, jonka jälkeen kirkkoneuvosto tekee päätöksen hankkeen etenemisestä. **************************************** Kirkkoneuvoston kokous ; (37 ) Kirkkoneuvosto tutustuu rakennustoimikunnan kokousmuistioon, keskusteli asiasta ja esittää, että kirkkovaltuusto keskustelee investoinnista. **************************************** Esitys (KN ; 37 ): Kirkkoneuvosto esittää, että kirkkovaltuusto keskustelee investoinnista. KV: Kirkkovaltuusto keskusteli investoinnista ja ohjeisti kirkkoneuvostoa, että kirkkoneuvoston on tarpeen tehdä lisäselvityksiä uudisrakennuksen rakentamismahdollisuudesta.

6 17 asia 8 KIINTEÄN OMAISUUDEN MYYNTI INVESTOINNIN RAHOITTAMISEKSI liite 3 Seurakuntatalon peruskorjausta varten on seurakunnan myytävä kiinteää omaisuutta. Seurakunnalla ei ole sen suuruisia säästöjä, että niillä voitaisiin kattaa seurakuntatalon peruskorjauskustannukset. Metsäkiinteistön luovutusvoitosta (myyntivoitosta) ei tule veroseuraamuksia eikä siitä suoriteta arvonlisäveroa ( TVL 3:23) (puhelu Järnström, verohallinto/juntunen ). Kirkkoneuvosto esittää myytäväksi tarjousten mukaan ulkometsäsarkoja 233,9 ha. Myytävät kiinteistöt: Tilan nimi: Kiinteistötunnus: Sijainti: Koko: Juusola II Siikalatva Korvela II Siikalatva Palola Siikalatva yht. 233,9 ha KN ; 55 : Kirkkoneuvosto esittää kirkkovaltuustolle hyväksyttäväksi seuraavien kiinteistöjen myynnin. Saaduilla tuloilla katetaan seurakuntatalon peruskorjauskustannuksia. Tilan nimi: Kiinteistötunnus: Sijainti: Koko: Juusola II Siikalatva Korvela II Siikalatva Palola Siikalatva yht. 233,9 ha KV ; 18 : Kirkkoneuvoston esitys hyväksyttiin. ************************************************* KN 8/ Kirkkoherra Markku Tölli ja kirkkovaltuuston puheenjohtaja Seppo Pietilä valtuutettiin hoitamaan metsäalueiden myyntiä, pyytämään tarjoukset myyntitoimeksiannosta ja laittamaan asia vireille. Joulukuussa 2014 kirkkoneuvostolle tiedotettiin, että Siikalakeuden metsänhoitoyhdistyksen kanssa solmitaan toimeksiantosopimus metsäkiinteistöjen myyntiä varten *************************************** KN 4/ : 38 Metsäpalstat ovat olleet julkisessa myynnissä ja toimeksiantosopimuksen mukaisesti myyntiä on hoitanut Siikalakeuden metsänhoitoyhdistys. Maaliskuun lopussa 2015 myyntikohteista saatiin tarjous, joka esitellään kokouksessa. Vaikka kiinnostusta on ollut, muita tarjouksia ei ole jätetty. Asiaa käsitellessä on huomioitava, että seurakunnan ei tule hyväksyä tarjousta joka alittaa arviolausuntolaskelmien käypäarvohinnan. Kiinteän omaisuuden myynnistä päättää kirkkovaltuusto. Päätökseen tarvitaan määräenemmistö.

7 Kirkkolain 9 luvun 3 :n mukaan kiinteän omaisuuden myyntiä koskevan tekemiseen vaaditaan, että vähintään kaksi kolmannesta saapuvilla olevista ja enemmän kuin puolet kaikista kirkkovaltuuston jäsenistä myyntiä kannattaa. Kirkkovaltuuston määräenemmistöllä tehty päätös, joka koskee seurakunnan kiinteän omaisuuden myymistä, on alistettava kirkkohallituksen vahvistettavaksi (KL 14:4). Kirkkohallitus voi evätä vahvistuksen vapaasti harkiten. Nykylinjauksen mukaan kirkkohallitus on suhtautunut metsäomaisuuteen samoin kuin muuhunkin sijoitusomaisuuteen. Välttämätöntä investointia varten metsäalueiden myyminen voi olla perusteltua. KN: Kirkkoneuvosto esittää kirkkovaltuustolle, että tarjous hyväksytään ja metsäpalstat myydään. ************************************** Tarjous esitellään kokouksessa. Ainoan tarjouksen on tehnyt Lumijoen Mylly ja Saha Osuuskunta. Ostotarjous on Ostotarjous ylittää tilojen käyvän arvon. (liitteet: arviolausunto ja tarjous) Esitys (KN ; 38 ): KN: Kirkkoneuvosto esittää kirkkovaltuustolle, että tarjous hyväksytään ja metsäpalstat myydään. KV: Kirkkovaltuusto päättää yksimielisesti että, tarjous hyväksytään ja alla mainitut metsäkiinteistöt myydään Lumijoen Mylly ja Saha Osuuskunnalle :n hintaan. Tarjous sisältää ehdon, jos Osuuskunta ei saa hyväksyttävää rahoitustarjousta, tarjous perutaan. Päätös alistetaan kirkkohallituksen vahvistettavaksi. Tilan nimi: Kiinteistötunnus: Sijainti: Koko: Juusola II Siikalatva Korvela II Siikalatva Palola Siikalatva yht. 233,9 ha Perustelut: Ostotarjous ylittää tilojen käyvän arvon ja on näin ollen hyväksyttävissä.

8 18 asia 9 MUUT MAHDOLLISET ASIAT KV: Muita mahdollisia asioita ei ollut. 19 asia 10 TIEDOKSI Lukkarinkankaan huoneistojen uudet autokatospaikat Asunto-osakeyhtiö on päättänyt rakennuttaa taloyhtiölle uuden autokatoksen. Hankkeen alustava kustannusarvio Hanke rahoitetaan lainarahalla. Osakkeiden omistajat maksavat autokatospaikat taloyhtiölle rahoitusvastikkeella tai kertamaksulla. Seurakunnan omistamaan osakkeeseen, jossa tällä hetkellä toimii päiväkerho, kuuluu yksi autokatospaikka. Autokatospaikan rakentamisesta syntyvät kulut seurakunnan tulee maksaa, joko rahoitusvastikkeena tai kertasuorituksena. Maksumuoto päätetään kirkkoneuvostossa myöhemmin. KV: Merkittiin tiedoksi. 20 asia 11 KOKOUKSEN PÄÄTTÄMINEN JA VALITUSOSOITUS liite 4 Esitys: Valitusosoitus liitetään pöytäkirjan liitteeksi. KV: Esitys hyväksyttiin. Puheenjohtaja päätti kokouksen klo Kirkkoherra piti iltahartauden.