PUUTUOTETEOLLISUUS POHJOIS-KARJALAN TYÖVOIMAN JA KOULUTUKSEN TARVETUTKIMUS TKTT 2010

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "PUUTUOTETEOLLISUUS POHJOIS-KARJALAN TYÖVOIMAN JA KOULUTUKSEN TARVETUTKIMUS TKTT 2010"

Transkriptio

1 POHJOIS-KARJALAN TYÖVOIMAN JA KOULUTUKSEN TARVETUTKIMUS TKTT 2010 PUUTUOTETEOLLISUUS -hanke

2

3 SISÄLLYS 1. TAUSTAA 5 2. HENKILÖSTÖMÄÄRÄN KEHITYS Henkilöstömäärän kehitys vuoden sisällä Ikäjakauma haastatelluissa työpaikoissa Työvoiman käyttöaste Työvoiman tarpeen kehitys viiden vuoden kuluessa Muutokset henkilöstössä ammattinimikkeittäin Työvoiman lisäystarpeet Työvoiman vähennystarpeet 8 3 REKRYTOINTIONGELMAT 9 4 SUHDANNETILANNE 9 5 VIENTI 10 6 OSAAMISTARPEET 10 7 VERKOSTOITUMIS- JA YRITYSIDEAT 11 8 PALAUTETTA JA EHDOTUKSIA KOULUTUSORGANISAATIOILLE JA KOULUTUKSEN JÄRJESTÄJILLE 11 9 PUUTUOTETEOLLISUUDEN ENNAKOINTIKAMARI

4

5 1 Taustaa Työvoiman ja koulutuksen tarvetutkimuksessa (TKTT) alueen TE-toimistot haastattelevat valittujen toimialojen yrityksiä työvoima- ja osaamistarpeista. Tässä raportissa käsitellään puutuoteteollisuuden haastatteluiden tuloksia. Pohjois-Karjalan TE-toimistot haastattelivat kaikkiaan 72 alan yritystä, joista 18 oli Joensuun seudulta, 16 Keski-Karjalasta ja 18 Pielisen Karjalasta. Raportin viimeisenä kappaleena on muistio ennakointikamarista, joka järjestettiin AlueEnnakko-hankkeen ja Pohjois-Karjalan kauppakamarin voimin. Ennakointikamari keräsi kaikkiaan 17 henkilöä keskustelemaan alan tulevaisuudennäkymistä ja muutostarpeista. Osallistujat olivat pääosin yritysten, koulutusorganisaatioiden ja TE-hallinnon edustajia. 2 Henkilöstömäärän kehitys 2.1 Henkilöstömäärän kehitys vuoden sisällä Kuvassa 1. on esitetty haastateltujen yritysten henkilöstömäärät haastatteluhetkellä sekä vuoden sisällä. Yhteensä haastateltujen yritysten henkilöstömäärän arvioitiin lisääntyvän 49 työntekijällä, mikä tarkoittaisi 5 % kasvua henkilöstömäärässä vuoden aikana Joensuu Keski-Karjala Pielisen Karjala Haastatteluhetkellä Puolen vuoden päästä Vuoden päästä Kuva 1. Haastateltujen yritysten henkilöstömäärän kehitys seutukunnittain.

6 2.2 Ikäjakauma haastatelluissa työpaikoissa Haastatelluissa yrityksissä työvoima on suhteellisen nuorta. Suurin ikäluokka on vuotiaat ja toiseksi suurin vuotiaat. (Kuva 2.) Suorittava taso Johtajat, asiantuntijat 50 0 Kuva 2. Henkilöstön ikärakenne haastatelluissa yrityksissä. 2.3 Työvoiman käyttöaste Työvoiman käyttöaste koettiin yrityksissä pääosin sopivaksi (kuva 3) TYÖVOIMAN KÄYTTÖASTE SUORITTAVA TASO TYÖVOIMAN KÄYTTÖASTE JOHTO 5 0 Matala Sopiva Korkea Kuva 3. Työvoiman käyttöaste.

7 2.4 Työvoiman tarpeen kehitys viiden vuoden kuluessa Yrityksiä pyydettiin haastattelussa arvioimaan työvoimatarvettaan viiden vuoden kuluessa. Yritykset näkivät pääasiallisesti työvoimatarpeensa pysyvän ennallaan tai kasvavan jonkin verran. Henkilöstöryhmistä suorittavan tason työntekijöiden tarpeen arveltiin kasvavan asiantuntijoita ja johtajia enemmän. (Kuva 4.) Suorittava taso Johtajat, asiantuntijat 10 0 Vähenee rajusti Vähenee jonkin verran Pysyy samana Kasvaa jonkin verran Kasvaa reilusti Ei arvoa Kuva 4. Yritysten työvoimatarve viiden vuoden kuluessa. 2.5 Muutokset henkilöstössä ammattinimikkeittäin Haastatteluissa pyydettiin yrityksiä kertomaan tärkeimmät työvoiman lisäystarpeet ja vähennystarpeet sekä nimikkeet, joihin lisäys tai vähennys kohdistuu. Haastatelluista yrityksistä löytyi yhteensä 64 uutta työpaikkaa. Vähennystarpeesta mainittiin 43 yrityksessä.

8 2.5.1 Työvoiman lisäystarpeet Lisäystarpeita löytyi 24 yrityksestä. Yhteensä 64 työpaikkaa haluttiin täyttää heti (16) tai vuoden (48) sisällä. Suurin tarve oli konepuusepistä ja puutavaratyöntekijöistä Taulukko 1. Työvoiman lisäystarpeet ammattinimikkeittäin Amma ttinimike Lisä ysta rve Konepuuseppä/koneistaja 19 Puutavaratyöntekijä 17 Huonekalupuuseppä 8 Kirvesmies 8 Myyntiedustaja 3 Sähköasentaja 2 Insinööri/teknikko 2 Muotoilija 1 Myyntipäällikkö 1 Vanerityöntekijä 1 Tuotantovälineiden tekijä 1 Toimistotyöntekijä 1 YHTEENSÄ Työvoiman vähennystarpeet Haastatteluissa pyydettiin yrityksiä kertomaan myös tärkeimmät työvoiman vähennystarpeet. Yhteensä 43 yrityksessä mainittiin työvoiman vähennystarpeesta, mutta lukumääriä ja ammattinimikkeitä ei aineistosta saatu.

9 3 Rekrytointiongelmat Yrityshaastatteluissa mainittiin rekrytointivaikeuksista 18 työpaikan kohdalla. Eniten tarvetta olisi listoittajille ja CNC-koneistajille. (Taulukko 2.) Taulukko 2. Yritysten kokemat rekrytointiongelmat. Nimike Määrä Ajankohta Mainitut rekrytointiongelmat Listoittaja Heti 1, vuoden 6 kuluessa 5 Työntekijän henk.koht. Ominaisuudet, Monitaitoisuuden vaatimukset CNC-koneistaja 5 Vuoden kuluessa Työntekijän henk.koht. ominaisuudet Aluepäällikkö 1 Heti Työntekijän henk.koht. Ominaisuudet, Monitaitoisuuden vaatimukset Sähköasentaja 1 Heti Tehtävän vaatima työpaikkakohtainen osaaminen (vahvavirtaosaajia hankala löytää edes julkisen haun kautta) Tuotannon- ja tuontantovälineidentekijä/osaaja 1 Heti Monitaitoisuuden vaatimukset Myyntiedustaja 1 Vuoden kuluessa Työntekijän henk.koht. Ominaisuudet, Monitaitoisuuden vaatimukset Sisustuskirvesmies 1 Vuoden kuluessa Työntekijän henk.koht. Ominaisuudet, Monitaitoisuuden vaatimukset Puuartesaani 1 Vuoden kuluessa Riittämätön työkokemus, tehtävän vaatima työpaikkakohtainen osaaminen Vanerityöntekijä tuotantoon 1 Vuoden kuluessa Työntekijän henk.koht. ominaisuudet Yleisimmin rekrytointiongelman taustalla olevaksi syyksi mainittiin työntekijän henkilökohtaiset ominaisuudet (6 mainintaa) tai monitaitoisuuden vaatimukset (5 mainintaa). 4 Suhdannetilanne Haastatellut yritykset kokivat, että haastatteluhetkellä (loppuvuosi 2010) nousu oli alkamassa. Vuoden kuluttua uskottiin nousukauden jatkuvan edelleen (kuva 5.)

10 12 Suhdannetilanne nyt ja vuoden päästä Suhdannetilanne nyt Suhdannetilanne vuoden päästä 0 Kuva 5. Suhdannetilanne nyt ja vuoden päästä. 5 Vienti Haastatelluista 72 yrityksestä 22 vastasi vientiä koskevaan kysymykseen. Näistä 12 harjoittaa vientiä ja 4 on aikeissa aloittaa viennin. Vientiyrityksissä viennin osuus tuotannosta vaihteli suuresti: sen ilmoitettiin olevan välillä 1-98 %. Eniten vienti suuntautui Eurooppaan: EU-maihin vientiä harjoitti 9 yritystä ja Pohjoismaihin 6 yritystä. Aasian ja Pohjois-Amerikan markkinoilla toimi 4 yritystä. Baltiaan vei 3 yritystä ja Venäjälle 2 yritystä. 6 Osaamistarpeet Koulutustarvetta yritysten nykyisille työntekijöille tuli esille jonkin verran. Puualan ammatillisesta koulutuksesta esiin nousi mahdollinen oppisopimuskoulutus nykyisille määräaikaisille työntekijöille. Lisäksi kuivauksen, höyläyksen, lajittelun ja liimauksen koulutusta tarvittaisiin. Henkilöstöhallinton puolelta esille tuli sisäinen koulutus uusien ohjelmistojen käyttöön. Yrityshallintoon puolestaan tarvittaisiin johdon koulutusta. Lisäksi tuli maininnat graafisen alan ja tietotekniikan koulutuksista.

11 7 Verkostoitumis- ja yritysideat Haastatteluissa esille tulleita verkostoitumis- ja yritysideoita on koottu taulukkoon 3. Taulukko 3. Haastatteluissa nousseita ideoita VERKOST OIT UMINEN Ulkoistettu jo ennestään monia kunnossapidon tehtäviä. Sälekaihtimet toimitetaan ja puutavara tulee Joensuun seudulta, mutta lasitavara tulee Virosta hintaedun vuoksi. Alihankintarengas: lvi, ikkunan/ovien valmistus, talojen pysytys Yhteistyötä on jo yhden yrityksen kanssa. Lisäksi viritellään yhteistyötä toisen yrityksen kanssa kiilakehysten valmistuksesta. YRIT YSIDEAT Rakennusten restaurointia ja kalustehuoltoa ei tällä alueella ole. Alueelle voisi tulla yritys, jonka toiminnassa olisi osa-alueena korjaus- ja entisöintityö erityisesti ekologisuuden ja kierrätyksen näkökulmasta. Yritys ottaisi asiakkaiden huonekaluja ja muita tarvekaluja tuunattavaksi ja entisöitäväksi. Ehkä sellaisenaan tämä yritysidea ei vielä riitä, mutta tätä palvelua meidän alueellamme ei juuri ole tarjolla muuten kuin verhoilupuolella tai myyntiin kunnostuksen tarkoituksessa. Verkkokauppa. 8 Palautetta ja ehdotuksia koulutusorganisaatioille ja koulutuksen järjestäjille Yritykset antoivat runsaasti palautetta ja ehdotuksia koulutusorganisaatioille ja koulutuksen järjestäjille. Osa palautteesta oli kiittävää, osassa toivottiin asioiden muuttuvan. Negatiivinen palaute: Liikaa byrokratiaa. Opiskelijoiden on liian helppoa läpäistä koulutus saamatta riittäviä pohjatietoja alalle. Oppilaitoksista tulee työnhakijoita, joiden taidot eivät riitä edes harjoitteluun. Koulusta valmistuneiden ammatillinen osaaminen puutteellista. Neutraali palaute: Opettaa työelämätaitoja opiskelijoille. Sirkkelisahureita, laatusahaus/käsittely Asiantuntija-ammattilaisia, toimialan asiantuntijuus. Hinta-laatusuhde hankinnoissa. Keittiökalusteasentajan kurssi olisi tarpeen.

12 Huomiota tulisi kiinnittää myös osaamisen laaja-alaisuuteen. Lisäksi rohkeampaa innovointia kaivattaisiin alalla sekä innovaatioiden vientiä maakunnan ja Suomenkin ulkopuolelle. Nuoret innostumaan puualasta. Puuteollisuustyö sopii myös naisille, mutta oppilaitoksissa heitä ei ole. Puualan koulutuksen harjoittelijoita voisi tulla yritykseen työssäoppimiseen. Positiivinen palaute: Yhteistyö oppilaitosten kanssa toiminut hyvin. Kouluista tulleet harjoittelijat ovat olleet päteviä. Puuseppäopiskelijoita on ollut ja osa on työllistynyt. Ammattikoulutus valmistaa hyviä tekijöitä. Työsuhteessa olevan oppisopimustukea voisi kehittää paremmaksi, työnantajaa kannustavammaksi. Ammattikorkeakoulun työssäoppimisjaksot ovat hyviä. Kiitokset Pohjois-Karjalan Aikuisopiston toiminnalle. Sieltä saa koulutusta, ohjausta ja opastusta. 9 Puutuoteteollisuuden ennakointikamari ELY-keskuksen neuvotteluhuone Karpalo, Kauppakatu 40 B, 3. krs. Järjestäjät: Pohjois-Karjalan kauppakamari ja AlueEnnakko-hanke Puutuotealan ennakointikamari kokosi kaikkiaan 17 henkilöä. Tilaisuuden puheenjohtajana toiminut Pohjois-Karjalan kauppakamarin toimitusjohtaja Tiina Tolvanen taustoitti ennakointikamarin taustaa ja tavoitteita. Ennakointikamari-toiminta on lähtöisin pääkaupunkiseudulta, jossa kauppakamari on koonnut toisen asteen oppilaitoksia ja työnantajia keskustelemaan toimialojen työvoiman ja osaamisen tarpeista. Pohjois-Karjalassa mallia on muokattu ja otettu mukaan myös korkeakoulujen edustus, sekä tausta-aineistona käytetään TEtoimistojen tekemien yrityshaastattelujen tuloksia. Joensuun seudun TE-toimistosta Ulla Kuronen taustoitti toimialan tilannetta kertomalla puutuotealan työnhakijatilanteesta. Kaikkiaan Pohjois-Karjalassa on puutuotealan työnhakijoita n. 550, joista työttömiä työnhakijoita n. puolet. TEtoimistoihin avoimeksi tulleita työpaikkoja on puutuotealalla ollut 203 vuoden 2010 aikana. TE-toimiston kokemusten perusteella monella puutuotealan työnhakijalla on ammatinvaihtoon liittyviä suunnitelmia. Työnhakijatilanteen katsausta seuranneessa keskustelussa tuli esille, että alalle kouluttautuneet nuoret ovat työllistyneet suhteellisen hyvin, tai ainakin heitä on vähän työnhakijoissa. Tilaisuuteen osallistuneet yrittäjät kertoivat rekrytointien tapahtuvan monesti suoraan oppilaitoksista ja avautuvien työpaikkojen täyttyvän pääasiassa ilman TE-toimistoon avoimeksi ilmoittamista esim. yksityisten työvoiman välityspalvelujen kautta tai hakijan suoralla kontaktilla työnantajaan. TE-toimistoissa alan työpaikkoja onkin ollut auki vain noin 2-3 per vuosi. Pohjois-Karjalassa valmistuu vuosittain noin 20

13 konepuuseppää, jotka sijoittuvat teollisuuden työpaikkoihin. Puualalta valmistuu myös artesaaneja, mutta teollisuudella ei ole käyttöä heidän osaamiselleen ja moni artesaani suuntaakin yrittäjyyteen. Hanna Silvennoinen ELY-keskuksen AlueEnnakko-hankkeesta kertoi puutuotealan yrityshaastattelujen tuloksista. TE-toimistot haastattelivat kaikkiaan 72 puutuotealan yritystä; Joensuun seudulta (38), Keski-Karjalasta 16 ja Pielisen karjalasta 18. Haastattelut suoritettiin syksyllä Haastatellut yritykset olivat arvioineet työvoimatarpeensa kasvavan 49 henkilöllä (5 %) vuoden aikana. Ammattinimikkeittäin suurimmat lisäystarpeet olivat konepuusepät (19), puutavaratyöntekijät (17) ja huonekalupuusepät sekä kirvesmiehet (molempia 8). Esitystä seuranneessa keskustelussa tuotiin esille, että rekrytointiongelma-ammattien listalta puuttui maininta teollisuuden kokoonpanotyöntekijöistä. Puutuotealan yrityskartoituksesta ja kartoituksen jälkeen tehtyjen tarkempien yrityskäyntien annista kertoi Ilpo Tuononen Pohjois-Karjalan Aikuisopistosta. Pohjois- Karjalan Aikuisopisto ja Joensuun Tiedepuisto Oy kartoittivat maakunnassa toimivat puutuotealan yritykset alkuvuonna 2010 ja laativat ajantasaisen yhteystietoluettelon yrityksistä. Kaikkiaan puhelinhaastattelulla tavoitettiin 175 maakunnassa toimivaa puualan yritystä. Yrityskartoituksessa nousi esille verkostotoiminnan kehittäminen. Verkostoitumista puutuotealan yritysten kesken on vain vähän, ja tässä suhteessa Pohjois-Karjala eroaa esim. Pohjanmaasta, jossa toimivat vahvat paikallisten yrittäjien verkostot ja yritykset pystyvät näin tarjoamaan isompia kokonaisuuksia muualle Suomeen tai ulkomaille. Esitystä seuranneessa keskustelussa nousi esille puutuotealan markkinoinnin tärkeys, jossa myös verkostotyöllä voisi saada lisää näkyvyyttä. Ainakin yksi yritys ilmoittikin juuri virittelevänsä yhteistyötä markkinoinnin suhteen. Puutuotealalle voisi rakentaa omaa paikallista brändiä, joka kannustaisi myös nuoria hakeutumaan alalle. Puutuotealan pullonkaulana koettiin tuotekehityksen vaatimien taloudellisten resurssien puute, mutta tuotekehitystä on saatu tehtyä yhteistyössä oppilaitosten kanssa esim. opinnäytetöinä (AMK ja teknillinen yliopisto) ja yritykset ovat kiinnostuneita hyödyntämään tällaisia tuotekehitysresursseja myös jatkossa. Mitä konkreettisia toimia alan kehittämiseksi tulisi tehdä? Asiantuntijakeskustelussa nostettiin esille ongelmana se, ettei oppisopimuksen avulla pystytä kouluttamaan olemassa olevia työntekijöitä, koska tuki kohdentuu uusiin työntekijöihin. Jos yritys ottaa uuden työntekijän oppisopimussuhteeseen, niin työsuhteen kuluihin on mahdollista saada 60 % palkkatukea. Vastaavasti jos olemassa olevaa työntekijää haluttaisiin pätevöittää oppisopimuksella vaativampiin tehtäviin, niin tarjolla olisi vain koulutustuki työntekijälle. Ammatillisessa koulutuksessa tulisi huolehtia siitä, että opetukseen sisältyy riittävästi käytännön työskentelyä ja että opetuksessa on riittävät ohjausresurssit. Tulisi varmistaa, että oppilaitoksesta valmistuvalla nuorella on ammatin vaatima käytännön osaaminen hallussa ja puualan perusosaamista tulee vaalia maakunnassa. Opetuksessa pitäisi myös antaa valmiuksia nykyisen työelämän vaatimille taidoille: sosiaalisuus (pystyttävä seuraamaan, mitä toinen työssään tekee), ongelmien ratkaisukyky ja kokonaisvaltainen laatuajattelu. Yhteinen nimittäjä em. taidoille on

14 LEAN-ajattelu, jossa pyritään parantamaan tuotantoprosessia jatkuvalla kehittämisellä. LEAN-ajattelua ehdotettiin oppilaitoksiin oppiaineeksi. Työelämässä oleville ammattilaisille tulisi järjestää puuseppämestarin koulutuksia (AMK-tasoinen). Nämä koulutukset pätevöittäisivät vaativampiin tehtäviin ja mahdollistaisivat uralla etenemisen. Koulutuksissa tulisi antaa osaamista tuotannosta, muotoilusta ja markkinoinnista. Tällä hetkellä puuseppämestarin koulutuksen voi lähimmillään suorittaa Kuopiossa. Sovittiin, että Ilpo Tuononen AIKO:lta hoitaa puuseppämestarin koulutuksen saamiseksi tarvittavan byrokratian, kunhan yrityksistä varmistuu n henkilön tarve koulutukselle. Tiina Tolvanen puolestaan lupasi, että kauppakamari voi markkinoida koulutusta yrityksille. Myös Sakari Kolehmainen P-K:n oppisopimuskeskuksesta lupasi olla mukana asian toteuttamisessa. Todettiin, että alan vetovoimaisuutta olisi parannettava, jotta alalle hakeutuisi enemmän nuoria. Vetovoimaisuutta parantavia toimenpiteitä: - Kyseessä on työllistävä ala, jonka näkyvyyttä tulisi parantaa. Puutuotealan näkyvyyttä parantaisi esim. työpaikkojen laittaminen avoimeen hakuun työhallinnon sivuille, jolloin peruskoululaisten vanhemmat tulisiva tietoisiksi siitä, että alalla on työtä tarjolla. - Osittain alan vetovoimaisuutta laskevat väärät mielikuvat puutuotealasta, jotka pohjaavat peruskoulun puutyötunteihin. Tosiasiassa alalla tarvitaan hyvin monenlaista osaamista (esim. 3D-suunnittelua, useiden materiaalien käyttämistä jne.) - Puutuoteteollisuuden osalta on huoli tulevaisuuden osaajien saatavuudesta, koska oppilaitoksien resursseista vievät suuren osan bioenergian ja rakennustekniikan alan koulutukset. - Jos puuseppämestarin koulutuksen on yrityksissä riittävästi kysyntää sen järjestämiseksi, Karjalaiseen voisi tehdä jutun koulutuksesta ja haastatella siinä alan yrityksiä. - Oppilaistosten järjestämät yritysvierailut lisäävät kiinnostusta alaa kohtaan

TURVALLISUUS-, KIINTEISTÖNHOITO- JA PUHDISTUSPALVELUALA

TURVALLISUUS-, KIINTEISTÖNHOITO- JA PUHDISTUSPALVELUALA POHJOIS-KARJALAN TYÖVOIMAN JA KOULUTUKSEN TARVETUTKIMUS TKTT 2010 TURVALLISUUS-, KIINTEISTÖNHOITO- JA PUHDISTUSPALVELUALA AlueEnnakko -hanke SISÄLLYS 1. TAUSTAA 5 2. TURVALLISUUS-, KIINTEISTÖ- JA PUHDISTUSPALVELUALA

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.4.2012

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.4.2012 Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 13.4.2012 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -kyselyn kohderyhmänä olivat ammattiopistoissa, ammattikorkeakouluissa ja yliopistoissa opiskelevat nuoret.

Lisätiedot

TYÖELÄMÄN OSAAMISTARVESELVITYS LIITEAINEISTO 27.11.2014

TYÖELÄMÄN OSAAMISTARVESELVITYS LIITEAINEISTO 27.11.2014 TYÖELÄMÄN OSAAMISTARVESELVITYS LIITEAINEISTO 7..4 Sisällys Toimialojen vertailu keskiarvoittain Asiantuntijapalvelut Kauppa ja matkailu Kiinteistö- ja jätehuolto Prosessiteollisuus ja automaatio Teknologiateollisuus

Lisätiedot

Työllisyyttä ja hyvinvointia - seminaari

Työllisyyttä ja hyvinvointia - seminaari Työllisyyttä ja hyvinvointia - seminaari Innovaatioassistentti - korkeakoulupohjaista osaamista yrityksiin ja työorganisaatioihin Joensuu, 2.12.2010 Kirsi Mononen Pohjois-Karjalan ammattikorkeakoulu Sisältö

Lisätiedot

Vakaalla ohjauksella oikeaan suuntaan. Kiinteistönhoidon työtehtävät Työnantajakäynnit Rovaniemi ja Meri-Lappi 2009-2010

Vakaalla ohjauksella oikeaan suuntaan. Kiinteistönhoidon työtehtävät Työnantajakäynnit Rovaniemi ja Meri-Lappi 2009-2010 Vakaalla ohjauksella oikeaan suuntaan Kiinteistönhoidon työtehtävät Työnantajakäynnit Rovaniemi ja Meri-Lappi 2009-2010 LÄHTÖKOHTA: - Rovaniemen TYP:n työllistämisvaiheen asiakkaista kiinteistönhoitajia

Lisätiedot

Ammatilliset oppilaitokset osana aluekehitysverkostoa

Ammatilliset oppilaitokset osana aluekehitysverkostoa Ammatilliset oppilaitokset osana aluekehitysverkostoa 21.9.2012 Kari Puumalainen Ylä-Savon koulutuskuntayhtymä Kuntayhtymän johtaja Ammatillisen koulutuksen aluekehitysrooli Ammatillisen koulutuksen tarkoituksena

Lisätiedot

Millaista osaamista yritykset tarvitsevat lähivuosina? Kauppakamarin osaamisselvitys vuoteen 2016

Millaista osaamista yritykset tarvitsevat lähivuosina? Kauppakamarin osaamisselvitys vuoteen 2016 Millaista osaamista yritykset tarvitsevat lähivuosina? Kauppakamarin osaamisselvitys vuoteen 2016 Kyselyn toteutus Kohderyhmän muodostivat kauppakamareiden jäsenyritykset. Kyselyyn osallistui 17 kauppakamaria.

Lisätiedot

SOSIAALI- JA TERVEYSALAT

SOSIAALI- JA TERVEYSALAT POHJOIS-KARJALAN TYÖVOIMAN JA KOULUTUKSEN TARVETUTKIMUS (TKTT) 2010 SOSIAALI- JA TERVEYSALAT Alueellinen ennakointi työkaluksi Pohjois-Karjalassa -hanke 2 SISÄLLYS 1. TAUSTAA 5 2. SOSIAALI- JA TERVEYSALA

Lisätiedot

Nurmeksen etsivänuorisotyö on osa Nuoriso- ja matkailukeskys Hyvärilä Oy:n toteuttamista paikallisista nuorisopalveluista.

Nurmeksen etsivänuorisotyö on osa Nuoriso- ja matkailukeskys Hyvärilä Oy:n toteuttamista paikallisista nuorisopalveluista. ETSIVÄNUORISOTYÖ Vuosiraportti 2015 Paula Timonen Nurmeksen etsivänuorisotyö on osa Nuoriso- ja matkailukeskys Hyvärilä Oy:n toteuttamista paikallisista nuorisopalveluista. Etsivien tyypillinen asiakas

Lisätiedot

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015

Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 27.8.2014 päivitetty Ohjauksen yhteistyösuunnitelma lv. 2014 2015 Jyväskylän koulutuskuntayhtymän yhteistyötavoitteet lukioiden ja peruskoulujen kanssa Jokaisen peruskoulunsa päättävän nuoren tulisi löytää

Lisätiedot

Oppisopimuksella ammattiin

Oppisopimuksella ammattiin Oppisopimuksella ammattiin Video: oppisopimuskoulutus: Puualan perustutkinto https://www.youtube.com/watch?v=pvxiyx zaivm Oppisopimus on Työssä oppimista, jota täydennetään opiskelulla oppilaitoksessa

Lisätiedot

KYSELY TYÖHÖN SIJOITTUMISESTA JA JATKO-OPINNOISTA

KYSELY TYÖHÖN SIJOITTUMISESTA JA JATKO-OPINNOISTA Jorma Tukeva 17.1.2012 KYSELY TYÖHÖN SIJOITTUMISESTA JA JATKO-OPINNOISTA 1. TAUSTATIETOJA Sijoittumiskyselyn kohderyhmänä olivat nuorisoasteen opiskelijat, jotka ovat suorittaneet metsäalan perustutkinnon

Lisätiedot

Lahden seutu. 1. Organisaationne toiminta-alue (voit valita tarvittaessa useita vaihtoehtoja) Lahden seutu :18

Lahden seutu. 1. Organisaationne toiminta-alue (voit valita tarvittaessa useita vaihtoehtoja) Lahden seutu :18 Lahden seutu 1. Organisaationne toiminta-alue (voit valita tarvittaessa useita vaihtoehtoja) 10 100. 9 8 7 6 4 1 5.2% 8.3% 4.2% Forssan seutu Hämeenlinnan seutu Lahden seutu Muu, mikä? Forssan seutu 5,2%

Lisätiedot

Hämeenlinnan seutu. 1. Organisaationne toiminta-alue (voit valita tarvittaessa useita vaihtoehtoja) Hämeenlinnan seutu 26.3.

Hämeenlinnan seutu. 1. Organisaationne toiminta-alue (voit valita tarvittaessa useita vaihtoehtoja) Hämeenlinnan seutu 26.3. Hämeenlinnan seutu 1. Organisaationne toiminta-alue (voit valita tarvittaessa useita vaihtoehtoja) 10 100. 9 8 7 6 3 14.3% 1 10.7% 5.4% Forssan seutu Hämeenlinnan seutu Lahden seutu Muu, mikä? Forssan

Lisätiedot

Forssan seutu. 1. Organisaationne toiminta-alue (voit valita tarvittaessa useita vaihtoehtoja) Forssan seutu :33

Forssan seutu. 1. Organisaationne toiminta-alue (voit valita tarvittaessa useita vaihtoehtoja) Forssan seutu :33 Forssan seutu 1. Organisaationne toiminta-alue (voit valita tarvittaessa useita vaihtoehtoja) 10 100. 9 8 7 6 27.3% 22.7% 2 1 9.1% Forssan seutu Hämeenlinnan seutu Lahden seutu Muu, mikä? Forssan seutu

Lisätiedot

Erikoiskauppaan ja taloushallintoon liittyvien yritysten puhelinhaastattelut 2012

Erikoiskauppaan ja taloushallintoon liittyvien yritysten puhelinhaastattelut 2012 Erikoiskauppaan ja taloushallintoon liittyvien yritysten puhelinhaastattelut 2012 Puhelinhaastatteluissa esiin nousseet osaamisen kehittämisen tarpeet Projektiassistentti Paula Sovelius TäsmäProto-hanke

Lisätiedot

Tiedotustilaisuus 12.8.2013

Tiedotustilaisuus 12.8.2013 Hae CAD-osaaja- tai Energiaasiantuntija koulutukseen Tiedotustilaisuus 12.8.2013 Koulutusten toteuttajat Tilaaja: Pirkanmaan ELY-keskus Valvoja: Pirkanmaan TE-toimisto Koulutuksen järjestäjä: Primetieto

Lisätiedot

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä

Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillisen koulutuksen mielikuvatutkimus 20..2007 Opetusministeriö Kohderyhmä: TYÖELÄMÄ Ammattiin opiskelevat määrätietoisia tekijöitä Ammatillinen koulutus kiinnostaa yhä useampaa nuorta. Ammatilliseen

Lisätiedot

REKRYTOINTIONGELMAT SEKÄ TYÖVOIMAN KYSYNTÄ JA TARJONTA TYÖVOIMATOIMISTOISSA Tilanne tammikuussa 2009

REKRYTOINTIONGELMAT SEKÄ TYÖVOIMAN KYSYNTÄ JA TARJONTA TYÖVOIMATOIMISTOISSA Tilanne tammikuussa 2009 Työ- ja elinkeinoministeriö SET/TUTE 14.3.2009 Mika Tuomaala REKRYTOINTIONGELMAT SEKÄ TYÖVOIMAN KYSYNTÄ JA TARJONTA TYÖVOIMATOIMISTOISSA Tilanne tammikuussa 2009 1. Avointen työpaikkojen sekä rekrytointiongelmien

Lisätiedot

Nuoria infratöihin. uutiskirje 2 / 2014

Nuoria infratöihin. uutiskirje 2 / 2014 Nuoria infratöihin uutiskirje 2 / 2014 1 Tiivistelmä Mitä tehty - ESR-rahoitushakemus (Euroopan sosiaalirahasto) - Kesätyöntekijöiden tapaaminen - FinnMETKO Jämsä Suunnitelmat loppuvuodeksi 2014 - Työtehoseuran

Lisätiedot

Nuorisotutkimus 2008

Nuorisotutkimus 2008 Nuorisotutkimus 08 Tutkimuksen taustatiedot Nuorisotutkimus tehtiin huhtikuussa 08 verkkokyselynä Tutkimus toteutettiin Elinkeinoelämän nuoriso-ohjelman alueilla Vastaajina on peruskoulun 7. 9.-luokkalaisia

Lisätiedot

Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua:

Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua: Opinnoista Osaajaksi hankkeessa aikaansaatua: Varhaiskasvatuksen pilotin tulokset ja oppilaitosyhteistyön tulevaisuus 9.2.2012 PKS-KOKO Riikka Heloma, työvoimasuunnittelija, Sosiaalivirasto, Helsingin

Lisätiedot

Teknologiateollisuuden kummiyritystoiminta

Teknologiateollisuuden kummiyritystoiminta Teknologiateollisuuden kummiyritystoiminta Kummiyritystoiminta on konseptoitu ja pilotoitu Tulevaisuuden ammattiosaajat pk-yrityksissä Etelä-Pohjanmaalla -hankkeessa vuosina 2012-2014 Teknologiateollisuuden

Lisätiedot

Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus 11/2015

Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus 11/2015 NÄKYMIÄ JOULUKUU 2015 POHJOIS-KARJALAN ELY-KESKUS Pohjois-Karjalan työllisyyskatsaus 11/2015 Julkaisuvapaa tiistaina 22.12.2015 klo 9.00 Työttömiä pohjoiskarjalaisia 600 enemmän kuin vuosi sitten Pohjois-Karjalassa

Lisätiedot

SIJOITTUMISSEURANTA 2011

SIJOITTUMISSEURANTA 2011 SIJOITTUMISSEURANTA 2011 AlueEnnakko Alueellinen ennakointi työkaluksi Pohjois-Karjalassa -hanke Projektisuunnittelija Hanna Silvennoinen 2 SISÄLLYS 1. JOHDANTO 4 2. TUTKIMUKSEN TOTEUTTAMINEN JA VASTAUSMÄÄRÄT

Lisätiedot

Toimialojen rahoitusseminaari. Puutuoteteollisuus. Helsinki

Toimialojen rahoitusseminaari. Puutuoteteollisuus. Helsinki Toimialojen rahoitusseminaari Puutuoteteollisuus Helsinki 12.5.2016 Pasi Loukasmäki Puutuotealan Toimialat TOL 2008 mukaan TOL 16 Sahatavaran ja puutuotteiden valmistus Puun sahaus, höyläys ja kyllästys

Lisätiedot

Mistä uudet osaajat infra-alalle. alalle?

Mistä uudet osaajat infra-alalle. alalle? Mistä uudet osaajat infra-alalle alalle? Panu Tuominen projektipäällikkö MANK ry Tausta MANK:n pitkäaikainen huoli Ala ikääntyy Heikko vetovoima Mistä uudet osaajat? Projektin kesto 2014 2015 1 Ongelma

Lisätiedot

Ohjelma. 0 Alustus LiVo hankkeesta sosiaaliohjauksen

Ohjelma. 0 Alustus LiVo hankkeesta sosiaaliohjauksen Foorumin tavoitteet, osallistujat ja kohderyhmä 0 Foorumiin kutsuttiin sosiaaliohjaajia ja kaikkia sosiaaliohjauksen kehittämisestä kiinnostuneita, myös kouluttajia. 0 Kutsun mukaan tavoitteena oli kokoontua

Lisätiedot

Kuntien työvoimatarve 2010-2025

Kuntien työvoimatarve 2010-2025 Kuntien työvoimatarve 2010-2025 Luoteis- ja Ylä-Pirkanmaan seutukunnat Jyrki Käppi http://www.immigratum.fi/doc/kuntaselvitys.pdf Sisällysluettelo Kuntien työvoimatarve 2010-2025 Luoteis- ja Ylä-Pirkanmaan

Lisätiedot

Opetuksen järjestäjänä Neulamäen yhtenäiskoulu Toinen lukuvuosi menossa Vuosittain otetaan noin 20 oppilasta Valinta haun kautta; haastattelulla

Opetuksen järjestäjänä Neulamäen yhtenäiskoulu Toinen lukuvuosi menossa Vuosittain otetaan noin 20 oppilasta Valinta haun kautta; haastattelulla Ammattikymppi Opetuksen järjestäjänä Neulamäen yhtenäiskoulu Toinen lukuvuosi menossa Vuosittain otetaan noin 20 oppilasta Valinta haun kautta; haastattelulla varmistetaan hakijoiden motivaatio ja opiskeluasenne

Lisätiedot

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle? Opiskelijoiden liikkuvuus Pohjoismaissa seminaari 3.12.2009 Kuopio Merja Kuokkanen/Kansainväliset opiskelijapalvelut, Itä Suomen yliopisto, Joensuun kampus Mitä Nordplus ohjelmalla on tarjota opiskelijalle?

Lisätiedot

Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014

Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014 Lukio ja sähköiset ylioppilaskirjoitukset Tieto- ja viestintätekniikka selvitys 2014 Kurt Torsell Kartoituksen toteutus Suomen Kuntaliitto toteutti syksyllä 2013 ensimmäistä kertaa kouluille suunnatun

Lisätiedot

Alueelliset kehitysnäkymät Pohjois-Karjalassa Syksyllä 2014

Alueelliset kehitysnäkymät Pohjois-Karjalassa Syksyllä 2014 Alueelliset kehitysnäkymät Pohjois-Karjalassa Syksyllä 2014 Strategiapäällikkö Pekka Myllynen AVIn auditorio, Joensuu Pohjois-Karjalan ELY-keskus 18.9.2014 Pohjois-Karjalan vahvuudet ja tulevaisuuden haasteet

Lisätiedot

Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Sanna-Leena Mikkonen

Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Sanna-Leena Mikkonen Selvitys järjestöjen ja oppilaitosten yhteistyöstä Etelä-Karjalassa ja Kymenlaaksossa Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson järjestöille 2015 Saimaan ammattikorkeakoulu Kysely Etelä-Karjalan ja Kymenlaakson

Lisätiedot

Pidä kiinni tulevaisuudesta

Pidä kiinni tulevaisuudesta Pidä kiinni tulevaisuudesta Metropolia Ammattikorkeakoulun tavoitteet hallituskaudelle 2015 2019 Pidä kiinni tulevaisuudesta panosta vahvoihin ammattikorkeakouluihin Työelämäläheisyys takaa Suomelle osaajat,

Lisätiedot

REKRYTOINTIONGELMAT SEKÄ TYÖVOIMAN KYSYNTÄ JA TARJONTA TYÖVOIMATOIMISTOISSA Tilanne syyskuussa 2009

REKRYTOINTIONGELMAT SEKÄ TYÖVOIMAN KYSYNTÄ JA TARJONTA TYÖVOIMATOIMISTOISSA Tilanne syyskuussa 2009 Työ- ja elinkeinoministeriö SET/TUTE 16.11.2009 Mika Tuomaala REKRYTOINTIONGELMAT SEKÄ TYÖVOIMAN KYSYNTÄ JA TARJONTA TYÖVOIMATOIMISTOISSA Tilanne syyskuussa 2009 1. Avointen työpaikkojen sekä rekrytointiongelmien

Lisätiedot

Kiteen kaupungin koulutussuunnitelma 2014

Kiteen kaupungin koulutussuunnitelma 2014 Kiteen kaupungin koulutussuunnitelma 2014 1 Yleistä Tämä koulutussuunnitelma on laadittu Kiteen kaupungin henkilöstön ammatillista osaamista kehittävän koulutuksen suunnittelun pohjalta. Tämä suunnitelma

Lisätiedot

KOSKEN KESKI-SUOMEN PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS

KOSKEN KESKI-SUOMEN PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS 1 (5) KOSKEN KESKI-SUOMEN PÄIHDE- JA MIELENTERVEYSTYÖN TYÖRYHMÄN KOKOUS Aika Ma 23.5.2011 klo 13-15.30 Paikka Sovatek, Matarankatu 4, 2 krs, kokoustila 202 Osallistujat Hannu Koivisto Kari Lahti Maritta

Lisätiedot

Toimialakohtaiset työnantajakäynnit. työmarkkinavalmiuksiaan parantavien työnhakijoiden tueksi

Toimialakohtaiset työnantajakäynnit. työmarkkinavalmiuksiaan parantavien työnhakijoiden tueksi Toimialakohtaiset työnantajakäynnit työmarkkinavalmiuksiaan parantavien työnhakijoiden tueksi Toimialakohtaisten työnantajakäyntien opas julkaistu 6/2011 1 Sisältö Toimialakohtaisten työnantajakäyntien

Lisätiedot

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen

TAUSTA JA TARVE. VALOA-hankkeen keskiössä Suomessa korkeakoulututkinnon opiskelevien ulkomaalaisten työllistyminen Suomeen VALOA Ulkomaalaiset korkeakouluopiskelijat suomalaisille työmarkkinoille Milja Tuomaala ja Tiina Hämäläinen - VALOA-hankkeen esittely Oulun yliopiston kasvatustieteiden tiedekunnan Edutool- maisteriohjelmalle,

Lisätiedot

Jyväskylän seudun elinkeinorakenteen muutos 2000 2014 ja kehitysmahdollisuudet

Jyväskylän seudun elinkeinorakenteen muutos 2000 2014 ja kehitysmahdollisuudet Jyväskylän seudun elinkeinorakenteen muutos 2000 2014 ja kehitysmahdollisuudet Selvityksen tavoitteet ja toteutus Taustaa Keski- Suomen ja erityisesti Jyväskylän seudun elinkeinorakenne osoittautui laman

Lisätiedot

METSÄ- JA PUUALAN YRITYSTEN OSAAMISTARVEKARTOITUS VIRROILLA JA LÄHIKUNNISSA TA M K, LIIKETA LOUS, V IRRAT

METSÄ- JA PUUALAN YRITYSTEN OSAAMISTARVEKARTOITUS VIRROILLA JA LÄHIKUNNISSA TA M K, LIIKETA LOUS, V IRRAT METSÄ- JA PUUALAN YRITYSTEN OSAAMISTARVEKARTOITUS VIRROILLA JA LÄHIKUNNISSA SINIKKA PIITTA LA OPISKELIJA TA M K, LIIKETA LOUS, V IRRAT Haastatteluraportti Toteutettiin keväällä 2017 Haastatteluja tehtiin

Lisätiedot

Hämeen työvoima- ja koulutustarvetutkimus

Hämeen työvoima- ja koulutustarvetutkimus Hämeen työvoima- ja elinkeinokeskus 2005 Sanna Paakkunainen Hämeen työvoima- ja koulutustarvetutkimus TKTT 2005 Kuljetuksen toimiala 16.5.2005 TIIVISTELMÄ: Hämeen työvoima- ja koulutustarvetutkimus 2005,

Lisätiedot

Myynnin ja markkinoinnin kehittäminen, Turku 2016

Myynnin ja markkinoinnin kehittäminen, Turku 2016 Myynnin ja markkinoinnin kehittäminen, Turku 2016 Koulutusten toteuttajat Tilaaja: Varsinais-Suomen ELY-keskus Valvoja: Varsinais-Suomen TE-toimisto Koulutuksen järjestäjä: Primetieto Oy Hakijat: Varsinaissuomalaiset

Lisätiedot

Työelämän asiantuntijoiden suorittama arviointi. w w w. h a m k. f i. Marjatta Kariniemi 25.2.2013

Työelämän asiantuntijoiden suorittama arviointi. w w w. h a m k. f i. Marjatta Kariniemi 25.2.2013 Koulutuksen työelämävastaavuus ja TKI-toiminnan hyödyntäminen opetuksessa Hämeen ammattikorkeakoulussa Pääkaupunkiseudun ammattikorkeakoulujen laatuvastaavien tapaaminen 25.2.2014 Työelämän asiantuntijoiden

Lisätiedot

Yritysselvitys tulevaisuuden osaamistarpeista teknologiateollisuuden alalla 6.11.2014

Yritysselvitys tulevaisuuden osaamistarpeista teknologiateollisuuden alalla 6.11.2014 Yritysselvitys tulevaisuuden osaamistarpeista teknologiateollisuuden alalla 6.11.2014 Tutkimuksen toteutus Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää teknologiateollisuuden toimijoilta alan tulevaisuuden koulutus-

Lisätiedot

Nuorten aikuisten osaamisohjelma Kohderyhmä tilastojen valossa sekä ensimmäisiä tuloksia. Erno Hyvönen Jyväskylä 25.10.2013

Nuorten aikuisten osaamisohjelma Kohderyhmä tilastojen valossa sekä ensimmäisiä tuloksia. Erno Hyvönen Jyväskylä 25.10.2013 Nuorten aikuisten osaamisohjelma Kohderyhmä tilastojen valossa sekä ensimmäisiä tuloksia Erno Hyvönen Jyväskylä 25.10.2013 Esityksen rakenne 1. Nuorten aikuisten osaamisohjelman tavoitteet 2. Osaamisohjelman

Lisätiedot

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Elokuu 2014

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Elokuu 2014 Pohjanmaan kauppakamari Toimiala- ja tilastokatsaus Elokuu 2014 Tilastoaineiston lähteet: Graafit perustuvat Tilastokeskuksen, ELYkeskuksen ja Pohjanmaan kauppakamarin omaan aineistoon. Toimialarakenne

Lisätiedot

Veli-Matti Taskila asiantuntija Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto SAMOK ry. etunimi.sukunimi@samok.fi

Veli-Matti Taskila asiantuntija Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto SAMOK ry. etunimi.sukunimi@samok.fi 1 Veli-Matti Taskila asiantuntija Suomen ammattikorkeakouluopiskelijakuntien liitto SAMOK ry. etunimi.sukunimi@samok.fi AMMATTIKORKEAKOULUOPINTOJEN HARJOITTELU OPISKELIJAN SILMIN "Harjoittelun tavoitteena

Lisätiedot

Ammatillinen koulutus kuntien Yrityspalveluiden kumppanina

Ammatillinen koulutus kuntien Yrityspalveluiden kumppanina Ammatillinen koulutus kuntien Yrityspalveluiden kumppanina Ari Räsänen, Linnan kehitys Oy Jouni Haajanen, Koulutuskuntayhtymä Tavastia Linnan kehitys Oy Ennen Linnan Kehitys Oy:tä Hämeenlinnan ja seudun

Lisätiedot

Lastenkirjastotyö ammattina - Kyselytutkimus Etelä-Savon kirjastoihin

Lastenkirjastotyö ammattina - Kyselytutkimus Etelä-Savon kirjastoihin Lastenkirjastotyö ammattina - Kyselytutkimus Etelä-Savon kirjastoihin ANU LAUKKANEN TOENPERÄN KIRJASTO/ JUVAN KIRJASTO Pohjaa opinnäytetyön toteuttamiselle theseus.fi --> Oulun ammattikorkeakoulu --> Kirjasto-

Lisätiedot

Opiskelijabrunssi. Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille - nimikorttipohjat

Opiskelijabrunssi. Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille - nimikorttipohjat 1 (5) Opiskelijabrunssi Materiaalipaketti sisältää: - mainoskirjepohjat opiskelijoille ja työnantajille - ohjeet opiskelijoille - nimikorttipohjat Opiskelijabrunssin kuvaus Opiskelijabrunssi on vapaamuotoinen

Lisätiedot

OPI kurssin sisältö ja toteutus

OPI kurssin sisältö ja toteutus OPI kurssin sisältö ja toteutus tiedotustilaisuus palveluntuottajille 4.2.2015 Irja Kiisseli Suunnittelija Kuntoutusryhmä 2 Esitys sisältää OPI-kurssien taustaa Hankevaiheesta pysyvään toimintaan Tietoa

Lisätiedot

5 Menestyminen kansallisilla markkinoilla vaatii tuotekehityksen parantamista. 6 Menestyminen kv-markkinoilla vaatii tuotekehityksen parantamista

5 Menestyminen kansallisilla markkinoilla vaatii tuotekehityksen parantamista. 6 Menestyminen kv-markkinoilla vaatii tuotekehityksen parantamista Tavoitetaso Nykytaso Haastateltavan kommentit 1 Tuotteiden nykyinen kilpailukyky oman maakunnan alueella 4 4 4 2 Tuotteiden nykyinen kilpailukyky valtakunnallisilla markkinoilla 4 5 3 Lisää markkinointia

Lisätiedot

Vesialan korkeakoulutus. Harri Mattila,

Vesialan korkeakoulutus. Harri Mattila, Vesialan korkeakoulutus Harri Mattila, 26.5.2015 VESIHUOLTOALAN KORKEA- KOULUOPETUKSEN TARVE JA TULEVAISUUS loppuraportti RIITTA KETTUNEN Vesihuolto 2105 20-21.5.2015 Turun messu- ja kongressikeskus 2

Lisätiedot

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu

ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011. Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu ForeMassi2025 Tiedotustilaisuus 3.5.2011 Teemu Santonen, KTT Laurea-ammattikorkeakoulu Hankkeen tavoitteet Pitkän aikavälin laadullisen ennakoinnin verkostohanke Teemallisesti hanke kohdistuu hyvinvointi-

Lisätiedot

Tutkimus tekstiiliteollisuusalan tilanteesta 2015. Pia Vilenius/Tekstiili, muoti ja kiertotalous?

Tutkimus tekstiiliteollisuusalan tilanteesta 2015. Pia Vilenius/Tekstiili, muoti ja kiertotalous? Tutkimus tekstiiliteollisuusalan tilanteesta 2015 Pia Vilenius/Tekstiili, muoti ja kiertotalous? 26.5.2015 YLEISTÄ TUTKIMUKSESTA Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää tekstiiliteollisuusalan tilannetta

Lisätiedot

Tulevaisuuden ammattiosaajat -hanke

Tulevaisuuden ammattiosaajat -hanke Tulevaisuuden ammattiosaajat -hanke - Miksi - Tavoitteet - Toimenpiteet Lasse Ala-Kojola, Mervi Karikorpi, Pirkko Pitkäpaasi, Birgitta Ruuti, Anne-Mari Tiilikka Erinomainen valinta! Uusia ammattiosaajia,

Lisätiedot

Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja 050 434 0928 markku.haurinen@jns.fi

Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja 050 434 0928 markku.haurinen@jns.fi Markku Haurinen Koulutus- ja työhönvalmentaja 050 434 0928 markku.haurinen@jns.fi Yrityskansio sisältö Työllisyyden kuntakokeilu Koulutus- ja työhönvalmennus Työkokeilu Palkkatuki Esimerkkilaskelmat palkkatuesta

Lisätiedot

Yritysyhteistyötutkimus 2014. Yhteenveto yhtymähallituksen kokoukseen 19.8.2014

Yritysyhteistyötutkimus 2014. Yhteenveto yhtymähallituksen kokoukseen 19.8.2014 Yritysyhteistyötutkimus 2014 Yhteenveto yhtymähallituksen kokoukseen 19.8.2014 25.6.2014 Anne Mähönen Yleistä tutkimuksesta Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää alueen yritysten käsityksiä oppilaitosten

Lisätiedot

REKRYTOINTIONGELMAT SEKÄ TYÖVOIMAN KYSYNTÄ JA TARJONTA TYÖVOIMATOIMISTOISSA Tilanne syyskuussa 2008

REKRYTOINTIONGELMAT SEKÄ TYÖVOIMAN KYSYNTÄ JA TARJONTA TYÖVOIMATOIMISTOISSA Tilanne syyskuussa 2008 Työ- ja elinkeinoministeriö SET/TUTE 26.11.2008 Mika Tuomaala REKRYTOINTIONGELMAT SEKÄ TYÖVOIMAN KYSYNTÄ JA TARJONTA TYÖVOIMATOIMISTOISSA Tilanne syyskuussa 2008 1. Avointen työpaikkojen sekä rekrytointiongelmien

Lisätiedot

Ammattireitti. Laajennetun työssäoppimisen kokeilu. Tekemisen meininkiä OSAOn Muhoksen yksikössä

Ammattireitti. Laajennetun työssäoppimisen kokeilu. Tekemisen meininkiä OSAOn Muhoksen yksikössä Ammattireitti Laajennetun työssäoppimisen kokeilu Tekemisen meininkiä OSAOn Muhoksen yksikössä Laajennetun työssäoppimisen kokeilu Oulun seudun ammattiopisto OSAO on mukana Opetushallituksen rahoittamassa

Lisätiedot

Kutsu. RFID uudet tuulet seminaariin ja RFID-koulutuspäivään

Kutsu. RFID uudet tuulet seminaariin ja RFID-koulutuspäivään Kutsu RFID uudet tuulet seminaariin ja RFID-koulutuspäivään 4.-5.6.2013 Savon ammatti- ja aikuisopisto on kehittänyt yhdessä Savonia ammattikorkeakoulun kuntayhtymän kanssa RFID tekniikan ammatillisen

Lisätiedot

Osaavaa työvoimaa. RekryKoulutus

Osaavaa työvoimaa. RekryKoulutus Osaavaa työvoimaa RekryKoulutus Töitä on kun vain joku tekisi! Harvassa ovat ne työnantajat, jotka löytävät juuri heidän alansa hallitsevat ammatti-ihmiset valmiina. Fiksuinta on tunnustaa tosiasiat ja

Lisätiedot

Yritystoiminnan näkymät Pohjois- Karjalassa. Hannu Puhakka 18.9.2014

Yritystoiminnan näkymät Pohjois- Karjalassa. Hannu Puhakka 18.9.2014 Yritystoiminnan näkymät Pohjois- Karjalassa Hannu Puhakka 18.9.2014 10.9.2014 2 10.9.2014 3 Pohjois-Karjalan yritystoiminnan näkymiä, yleistä (+) Yritysten konkreettisia investointisuunnitelmia on tulossa

Lisätiedot

YIT HAMK yhteistyö Case-esittely. Verkkovirta-hankkeen työpaja Haaga-Heliassa Tuomas Eerola

YIT HAMK yhteistyö Case-esittely. Verkkovirta-hankkeen työpaja Haaga-Heliassa Tuomas Eerola YIT HAMK yhteistyö Case-esittely Verkkovirta-hankkeen työpaja Haaga-Heliassa 29.3.2017 Tuomas Eerola 1 YIT esittely YIT on tunnettu rakennusalan yritys, joka luo kestävää kaupunkiympäristöä rakentamalla

Lisätiedot

suunnittelussa Tiedotustilaisuus 3.9.2014 Uudenmaan TE-toimisto, Leppävaara

suunnittelussa Tiedotustilaisuus 3.9.2014 Uudenmaan TE-toimisto, Leppävaara 3D-tulostaminen ja palvelut suunnittelussa Tiedotustilaisuus 3.9.2014 Uudenmaan TE-toimisto, Leppävaara Koulutusten toteuttajat Tilaaja: Uudenmaan ELY-keskus Valvoja: Uudenmaan TE-toimisto Koulutuksen

Lisätiedot

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Huhtikuu 2015

Pohjanmaan kauppakamari. Toimiala- ja tilastokatsaus Huhtikuu 2015 Pohjanmaan kauppakamari Toimiala- ja tilastokatsaus Huhtikuu 2015 Toimialarakenne kauppakamarialue 2012, yht. n. 110 000 työllistä 7 % 32 % 23 % 6 % Alkutuotanto Teollisuus Rakentaminen Kauppa Yksityiset

Lisätiedot

Tampereen työllistämistuen myöntämisen edellytykset työnantajalle

Tampereen työllistämistuen myöntämisen edellytykset työnantajalle TAMPEREEN TYÖLLISTÄMISTUKI Tampereen työllistämistuen tavoitteena on edistää yksilöllisiä erityispalveluita tarvitsevien työnhakijoiden työllistymistä, parantaa tamperelaisten välityömarkkinoiden toimivuutta

Lisätiedot

METSÄ- JA METSÄENERGIA-ALA AMMATIKSI -HANKE

METSÄ- JA METSÄENERGIA-ALA AMMATIKSI -HANKE 1 METSÄ- JA METSÄENERGIA-ALA AMMATIKSI -HANKE TAUSTAA Hanke perustuu Työvoimaa metsäalalle -hankkeesta saatuihin kokemuksiin ja tuloksiin KOM 2015 tavoitteena parantaa metsäosaamista ja lisätä työvoimaa

Lisätiedot

Ammattikorkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille MAIJA-LEENA KEMPPI 22.5.2012

Ammattikorkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille MAIJA-LEENA KEMPPI 22.5.2012 Ammattikorkeakouluopintoihin valmentava koulutus maahanmuuttajille MAIJA-LEENA KEMPPI 22.5.2012 Historiaa Lahdessa Lahdessa toteutettu aiemmin työvoimakoulutuksena kaksi maahanmuuttajien amk-opintoihin

Lisätiedot

Sosiaalialan AMK verkosto 11.2.2015

Sosiaalialan AMK verkosto 11.2.2015 1 ( 5) Sosiaalialan AMK verkosto 11.2.2015 Eduskunta Sosiaali- ja terveysvaliokunta Sosiaalialan ammattikorkeakouluverkoston lausunto hallituksen esitykseen (HE 354/2014 vp) laiksi sosiaalihuollon ammattihenkilöistä

Lisätiedot

TARJOUSPYYNTÖ DIAARINUMERO. Helsinki, 17.2.2016 CIMO/1/03.30.10/2016

TARJOUSPYYNTÖ DIAARINUMERO. Helsinki, 17.2.2016 CIMO/1/03.30.10/2016 DIAARINUMERO CIMO/1/03.30.10/2016 Helsinki, 17.2.2016 TARJOUSPYYNTÖ Kansainvälisen liikkuvuuden ja yhteistyön keskus CIMO pyytää tarjoustanne tämän tarjouspyynnön mukaisesti. Hankintamenettely on avoin.

Lisätiedot

UUSIMAA- VIIKKO ... 4. 8.11.2013. kansainvälisyys

UUSIMAA- VIIKKO ... 4. 8.11.2013. kansainvälisyys UUSIMAA- VIIKKO... kansainvälisyys 4. 8.11.2013 Asiaa ja luovia ideoita päättäjille, kasvattajille, yrittäjille, opiskelijoille, asiantuntijoille ja kaikille uusmaalaisille! YMPÄRISTÖ Ympäristöpäivänä

Lisätiedot

Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012

Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012 Valmistu töihin! Kuopion opiskelijakyselyn tulokset 23.4.2012 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -kyselyn kohderyhmänä olivat Savon ammattija aikuisopistossa sekä Savonia ammattikorkeakoulussa opiskelevat

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii

Oppisopimuskoulutus. Tekemällä oppii Oppisopimuskoulutus Tekemällä oppii Sopii kuin nakutettu Perustietoa oppisopimuksesta Oppisopimus on käytännöllinen tapa kouluttautua ja kouluttaa yritykseen ammattitaitoista henkilöstöä sekä kehittää

Lisätiedot

Insinöörikoulutuksen tulevaisuus työelämän kehittymisen näkökulmasta. Wiipurista Kotkaan 250 vuotta tekniikan ja merenkulun koulutusta 16.10.

Insinöörikoulutuksen tulevaisuus työelämän kehittymisen näkökulmasta. Wiipurista Kotkaan 250 vuotta tekniikan ja merenkulun koulutusta 16.10. Insinöörikoulutuksen tulevaisuus työelämän kehittymisen näkökulmasta Wiipurista Kotkaan 250 vuotta tekniikan ja merenkulun koulutusta 16.10.2008 2 Tutkintojen sisällöistä ja tavoitteista (A352/2003): Ammattikorkeakoulututkinnot

Lisätiedot

Työvoiman saatavuus metsätaloudessa. Tiivistelmä Tammikuu-2005

Työvoiman saatavuus metsätaloudessa. Tiivistelmä Tammikuu-2005 Työvoiman saatavuus metsätaloudessa Tiivistelmä Tammikuu-25 All rights reserved. No part of this report may be reproduced in any form or by any means without permission in writing from Jaakko Pöyry Consulting.

Lisätiedot

Innostu nuorista Jarno Tuimala, toimitusjohtaja Kaupan päivä, 2014 Hyria koulutus Oy

Innostu nuorista Jarno Tuimala, toimitusjohtaja Kaupan päivä, 2014 Hyria koulutus Oy Innostu nuorista Jarno Tuimala, toimitusjohtaja Kaupan päivä, 2014 Hyria koulutus Oy E N E M M Ä N O S A A M I S T A 13.1.2014 1 Hyria koulutus Oy lyhyesti Ammatti- ja aikuisopisto Hyvinkään-Riihimäen

Lisätiedot

Vantaan nuorten tuettu oppisopimus osana nuorten koulutus- ja yhteiskuntatakuuta. Valtakunnalliset työpajapäivät, Vaasa 18-19.4.

Vantaan nuorten tuettu oppisopimus osana nuorten koulutus- ja yhteiskuntatakuuta. Valtakunnalliset työpajapäivät, Vaasa 18-19.4. Vantaan nuorten tuettu oppisopimus osana nuorten koulutus- ja yhteiskuntatakuuta Valtakunnalliset työpajapäivät, Vaasa 18-19.4.2012 Sisällysluettelo 1. Vantaan nuorisopalvelut, nuorten työpajatoiminta

Lisätiedot

Yhteystiedot. Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, 40101 Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15

Yhteystiedot. Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, 40101 Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15 Yhteystiedot Jyväskylän oppisopimuskeskus Puistokatu 2 C, Kolmikulma PL 472, 40101 Jyväskylä Avoinna ma pe klo 9-15 Nuorten oppisopimuskoulutus Tarja Orellana, koulutustarkastaja p. 040 341 5189 tarja.orellana@jao.fi

Lisätiedot

HOTELLI- JA RAVINTOLA-ALAN koulutusohjelma MATKAILUN koulutusohjelma

HOTELLI- JA RAVINTOLA-ALAN koulutusohjelma MATKAILUN koulutusohjelma AMMATTIKORKEAKOULUTUTKINTO PÄIVÄOPISKELU HOTELLI- JA RAVINTOLA-ALAN MATKAILUN 210 op / Restonomi (AMK) / Bachelor of Hospitality Management / 2012 2015 HOTELLI- JA RAVINTOLA-ALAN MATKAILUN 210 op / Restonomi

Lisätiedot

Pirre Hyötynen Otto Kanervo www.tek.fi/vastavalmistuneet TEKNIIKAN ALAN VASTAVALMISTUNEIDEN PALAUTEKYSELY TULOKSET 2.3.2015, 2014 VALMISTUNEET

Pirre Hyötynen Otto Kanervo www.tek.fi/vastavalmistuneet TEKNIIKAN ALAN VASTAVALMISTUNEIDEN PALAUTEKYSELY TULOKSET 2.3.2015, 2014 VALMISTUNEET Pirre Hyötynen Otto Kanervo www.tek.fi/vastavalmistuneet TEKNIIKAN ALAN VASTAVALMISTUNEIDEN PALAUTEKYSELY TULOKSET 2.3.2015, 2014 VALMISTUNEET Tekniikan akateemiset TEKin ja tekniikan yliopistojen yhteisesti

Lisätiedot

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010

REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 REITTI AMMATTIIN hanke -tuettu oppisopimus 12.7.2010 Kuntoutuksen mahdollisuudet ja rooli syrjäytymisen ehkäisyssä 17.2.2011 Pirjo Kannisto Opetusministeriön linjauksia tulevaisuuden oppisopimuskoulutukseen

Lisätiedot

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle

Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Kansainvälistä ammatillista osaamista Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ ammatilliselle koulutukselle Erasmus+ tukee hankkeita, jotka kehittävät ammatillista koulutusta eurooppalaisessa yhteistyössä.

Lisätiedot

Tervetuloa Rakennusteollisuuteen!

Tervetuloa Rakennusteollisuuteen! Tervetuloa Rakennusteollisuuteen! on keskusliitto, johon kuuluu 5 toimialaa: Talonrakennus, Tuoteteollisuus, Infra, Pinta ja Tekninen urakointi. RT:n jäseninä ovat kaikki keskeiset talonrakennustoimintaa,

Lisätiedot

Yritysten ja oppilaitosten välinen yhteistyö -kysely

Yritysten ja oppilaitosten välinen yhteistyö -kysely Yritysten ja oppilaitosten välinen yhteistyö -kysely 1. Toimiala 0% 5% 10% 15% 20% 25% 30% 35% 40% Teollisuus Rakentaminen Kauppa Palvelut Muu toimialat 2. Henkilöstömäärä 0% 10% 20% 30% 40% 50% 60% alle

Lisätiedot

Alueiden kilpailukyky 2016. Jussi Eerikäinen, Hämeen kauppakamari

Alueiden kilpailukyky 2016. Jussi Eerikäinen, Hämeen kauppakamari Alueiden kilpailukyky 0 Jussi Eerikäinen, Hämeen kauppakamari Kuinka paljon seuraavat tekijät vaikuttivat/vaikuttavat yrityksenne sijaintiin ja toimintaedellytyksiin alueella (Suomessa)? Yritykselle sopivan

Lisätiedot

Liite 1.1 Autoalan laadullisen ennakoinnin aineistomatriisi

Liite 1.1 Autoalan laadullisen ennakoinnin aineistomatriisi Liite 1.1 Autoalan laadullisen ennakoinnin aineistomatriisi Autoalan koulutuksen kehittämistarpeiden selvittäminen vuosi 2011 Ennakointitiedon tuottaja OPH 2011:24 Koulutusaste (ammatillinen 2. aste, Ammatillinen

Lisätiedot

Pirkanmaan 11. ICT-BAROMETRI klo 11.30

Pirkanmaan 11. ICT-BAROMETRI klo 11.30 Pirkanmaan 11. ICT-BAROMETRI 212 5.6.212 klo 11.3 Tampereen kauppakamari ICT-barometrin toteutus 212 ICT-barometri toteutettiin tänä vuonna Pirkanmaalla 11:nnen kerran. 11. ICT-barometri 212 / 5.6.212

Lisätiedot

Kymenlaakson kauppakamarin osaamistarvekysely 2012 Yhteenvetoraportti, N=80, Julkaistu: 10.1.2012. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat

Kymenlaakson kauppakamarin osaamistarvekysely 2012 Yhteenvetoraportti, N=80, Julkaistu: 10.1.2012. Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Kymenlaakson kauppakamarin osaamistarvekysely 2012 Yhteenvetoraportti, N=80, Julkaistu: 10.2012 Vertailuryhmä: Kaikki vastaajat Yrityksenne henkilömäärä: 2-4 16 20,00% 5-9 17 21,25% 10-49 21 26,25% 4.

Lisätiedot

MAAHANMUUTTAJILLE KOHDENNETTU TYÖLLISTÄMISPROJEKTI MaMuPlus-projekti 2009-2011

MAAHANMUUTTAJILLE KOHDENNETTU TYÖLLISTÄMISPROJEKTI MaMuPlus-projekti 2009-2011 Työvalmennussäätiö Tekevä Matarankatu 4 40100 Jyväskylä Keski-Suomen TE-keskus Cygnaeuksenkatu 1 40101 Jyväskylä MAAHANMUUTTAJILLE KOHDENNETTU TYÖLLISTÄMISPROJEKTI MaMuPlus-projekti 2009-2011 JATKOHAKEMUS

Lisätiedot

OPISKELUKYSELY KEVÄT 2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Amk- tutkinto-opiskelijat Ylemmän amk-tutkinnon opiskelijat. Raportti 1.6.

OPISKELUKYSELY KEVÄT 2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Amk- tutkinto-opiskelijat Ylemmän amk-tutkinnon opiskelijat. Raportti 1.6. OPISKELUKYSELY KEVÄT 2010 Savonia-ammattikorkeakoulu Amk- tutkinto-opiskelijat Ylemmän amk-tutkinnon opiskelijat Raportti 1.6.2010 Mittarityöryhmä Jorma Honkanen Heikki Likitalo Tuula Peura TeWa LiKu TeKu

Lisätiedot

TEKNIIKAN ALAN VASTAVALMISTUNEIDEN PALAUTEKYSELY TULOKSET, 2013 VALMISTUNEET

TEKNIIKAN ALAN VASTAVALMISTUNEIDEN PALAUTEKYSELY TULOKSET, 2013 VALMISTUNEET TEKNIIKAN ALAN VASTAVALMISTUNEIDEN PALAUTEKYSELY TULOKSET, 2013 VALMISTUNEET 4. - Tekniikan akateemiset TEKin ja tekniikan yliopistojen yhteisesti toteuttama vuotuinen palautekysely vastavalmistuneille

Lisätiedot

Mitä yritykset odottavat ammattikorkeakoulujen yhteistyöltä. Riikka Heikinheimo Johtaja, osaaminen ja koulutus Elinkeinoelämän keskusliitto EK

Mitä yritykset odottavat ammattikorkeakoulujen yhteistyöltä. Riikka Heikinheimo Johtaja, osaaminen ja koulutus Elinkeinoelämän keskusliitto EK Mitä yritykset odottavat ammattikorkeakoulujen yhteistyöltä Riikka Heikinheimo Johtaja, osaaminen ja koulutus Elinkeinoelämän keskusliitto EK Mikä on EK? EK edustaa jäseniään elinkeino- ja työelämäasioissa

Lisätiedot

Uusiutuvan energian toimialan osaamis- ja palvelutarvekartoitus 2014. Pohjois-Karjalan ELY-keskus TäsmäProto-hanke

Uusiutuvan energian toimialan osaamis- ja palvelutarvekartoitus 2014. Pohjois-Karjalan ELY-keskus TäsmäProto-hanke Uusiutuvan energian toimialan osaamis- ja palvelutarvekartoitus 2014 Pohjois-Karjalan ELY-keskus TäsmäProto-hanke Kartoituksen tausta ja tavoitteet TäsmäProto-projektin uusiutuvan energian toimialan osaamis-

Lisätiedot

KIINTEISTÖPALVELUIDEN JA TURVALLISUUSALAN ENNAKOINTIKAMARI 10.5.2012

KIINTEISTÖPALVELUIDEN JA TURVALLISUUSALAN ENNAKOINTIKAMARI 10.5.2012 KIINTEISTÖPALVELUIDEN JA TURVALLISUUSALAN ENNAKOINTIKAMARI 10.5.2012 P Ä I V I K I L P E L Ä I N E N T U T K I J A K A U P U N K I T U T K I M U S T A O Y Esityksen sisältö: I. Toimiala Uudellamaalla II.

Lisätiedot

Kehittämiskysely 2012. Tulokset

Kehittämiskysely 2012. Tulokset Kehittämiskysely 2012 Tulokset Tausta Kehittämiskysely toteutettiin eteläpohjalaisissa kaluste- ja asumisteollisuuden yrityksissä loka-marraskuussa 2012 Kyselyn tavoitteena oli kartoittaa kohderyhmään

Lisätiedot

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio touko - kesäkuussa 2015

Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio touko - kesäkuussa 2015 KATSAUS 12.6.2015 Työvoiman kysynnän ja tarjonnan kohtaantotilanne eri ammateissa TE -toimistojen arvio touko - kesäkuussa 2015 Työ- ja elinkeinotoimistoissa on touko - kesäkuun vaihteessa tehty arvio

Lisätiedot

Oppisopimuskoulutuksen esittely

Oppisopimuskoulutuksen esittely Oppisopimuskoulutuksen esittely Jyväskylän oppisopimuskeskus Oppisopimuskoulutus on työpaikalla käytännön työssä toteutettavaa ammatillista koulutusta, jota täydennetään oppilaitoksessa järjestettävillä

Lisätiedot