Selvityksen on tehnyt Lihateollisuuden tutkimuskeskus LTK osuuskunta yhteistyössä alan keskeisten toimijoiden ja sidosryhmien kanssa.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Selvityksen on tehnyt Lihateollisuuden tutkimuskeskus LTK osuuskunta yhteistyössä alan keskeisten toimijoiden ja sidosryhmien kanssa."

Transkriptio

1 LIHAKETJUN LÄPINÄKYVYYS -ESISELVITYS (10) Tausta ja Tavoitteet LIHAKETJUN LÄPINÄKYVYYS -hanke on MMM:n laatuketjuhanke, jossa on selvitetty vastuullisuuden eri osa-alueisiin, kuten tuoteturvallisuuteen, ympäristövaikutuksiin ja eläinten hyvinvointiin liittyvän yleispätevän ja seurattavissa olevan mittariston kehittämistä lihaketjulle. Selvityksen on tehnyt Lihateollisuuden tutkimuskeskus LTK osuuskunta yhteistyössä alan keskeisten toimijoiden ja sidosryhmien kanssa. Hankkeen tavoitteena oli esiselvitysvaiheessa vuoden 2009 aikana laatia yhteistyötahojen kanssa katsaus lihaketjuun liittyvien laatuhankkeiden keskeisistä tuloksista, käytössä olevista laadun mittareista ja lihaketjun tiedonhallintajärjestelmistä. Edelleen tavoitteena oli tämän yhteenvetokatsauksen perusteella ja sidosryhmien näkemysten mukaan laatia mahdollisesti laajempi hankesuunnitelma siitä, miten lihaketjuun liittyvää laatuaineistoa ja sähköisiä järjestelmiä hallinnoidaan ja käsitellään, ja mitä teknisiä ratkaisuja nimenomaan jäljitettävyyden ja kuluttajien käytettävissä olevan yleisen tiedon osalta tulee kehittää. Lihaketjun läpinäkyvyyshanke on yksi kolmesta MMM-laatuketjun kautta rahoitusta saaneesta vastuullisuushankkeesta. Näistä hankkeista ETL:n hanke Lihantuotannon hyvien toimintatapojen kuvaus kattaa lihaketjun vahvuuksien ja uhkien tunnistamisen. Osa hyvistä toimintatavoista on tunnistettu lihaketjun vahvuustekijöiksi, joilla olisi mahdollista lisäarvoa. MTT:n Lisäarvoa laatutyöstä -hankkeessa on tunnistettu laadun ja vastuullisuuden seitsemän osa-aluetta eli lisäarvotekijäryhmää: 1. Paikallisuus 2. Ympäristö 3. Eläinten hyvinvointi 4. Tuoteturvallisuus 5. Ravitsemus 6. Työhyvinvointi 7. Taloudellinen vastuu Lihaketjun läpinäkyvyys -hankkeessa näitä vastuullisuuden osa-alueita on tarkasteltu perinteisesti pellolta pöytään -näkökulmasta siten, että pääpaino on ollut alkutuotannossa ja teollisuudessa. ETL:n hankkeessa esille tuotuja yksittäisiä lisäarvotekijöitä on tarkasteltu siten, että lisäarvotekijä on määritelty mitattavana suureena. Osa näistä lisäarvotekijöistä on yleisiä eli kansallisia keskiarvoja, osa yritys-, maatila- tai tuotekohtaisia.

2 LIHAKETJUN LÄPINÄKYVYYS -ESISELVITYS (10) Vastuullisuuden seitsemän osa-aluetta Paikallisuus ja lähiruoka Kotimainen liha on lähiruokaa. Lähiruoka-käsitteeseen liittyy läheisesti myös se, miten ruokaketju on tunnettu ja miten se on valvottu ja hallittavissa eli kuinka läpinäkyvä ruokaketju on. Mitä enemmän ruuasta on olemassa tietoa saatavilla sitä turvallisemmaksi ja läheisemmäksi ruoka voidaan kokea. Kotimaisesta lihantuotantoketjusta on olemassa valvonta- ja asiatietoa koko pellolta pöytään -ketjussa ja tavoitteena on, että tämä tieto olisi entistä paremmin kuluttajan saavutettavissa. Eläinten kasvatusolosuhteisiin vaikuttaminen ja kasvatusolosuhteiden valvominen on helpompaa, kun tuotanto on lähellä kuluttajaa, ja valvonnan suunnittelussa on mahdollista huomioida kansalliset tarpeet ja arvostukset erityisesti raaka-aineiden puhtauden ja eläinten hyvinvoinnin kannalta. Paikallisuus lyhentää elintarvikeketjua ja sitoo tuottajat ja maatilat kiinteäksi osaksi lihan tuotantoketjua. LIHAN ALKUPERÄ JA VALMISTUSPAIKKA KERROTAAN TUOTTEEN PAKKAUSMERKINNÖISSÄ JA PAKKAAMATTOMIEN TUOTTEIDEN ALKUPERÄTIETO TOIMITETAAN KAUPPAAN Ympäristö Lihan ympäristövaikutuksista noin 2/3-osaa tulee alkutuotannosta ja loput teollisuudesta, kuljetuksista, kauppavaiheesta ja kotitaloudesta. Maatalouden aiheuttama ravinnekuorma on vähentynyt EU-jäsenyyden aikana. Lannoitustaso on hehtaaria kohden Suomessa hyvin alhainen muuhun EU:n verrattuna ja myös kotieläinmäärä hehtaaria kohden on vähäinen. Maatilojen ja kotieläintuotannon aiheuttamaa ympäristövaikutusta tutkitaan paljon ja tutkimustulosten valossa tuotantoa pyritään ohjaamaan kestävän kehityksen suuntaan vähentämällä haitallisia ympäristövaikutuksia. Yksi keskeinen ohjausväline on ympäristötuki. Elintarviketeollisuuden ja rehuteollisuuden ympäristövaikutuksia voidaan mitata ympäristövastuutunnusluvuilla. Ympäristötunnusluvut liittyvät käytettyihin materiaaleihin, energiaan, veteen, maankäyttöön, jätteisiin ja jätevesiin, itse tuotteisiin ja kuljetuksiin. Säädösten noudattaminen ja myös alihankkijoiden velvoittaminen ympäristönäkökohtien huomioimiseen sekä ympäristöinvestoinnit ja ympäristöyhteistyö sidosryhmien kanssa ovat muita seurattavia asioita. LIHAN TUOTANTOKETJUN ALKUPÄÄ ON YMPÄRISTÖTUEN PIIRISSÄ JA TEOLLISUUSVAIHEEN YMPÄRISTÖTUNNUSLUKUJA SEURATAAN

3 LIHAKETJUN LÄPINÄKYVYYS -ESISELVITYS (10) Eläinten hyvinvointi Tuotantoeläimen hyvinvointi on kokonaisuus, johon kuuluu eläimen terveys, kasvatusolosuhteet ja lajityypillisten tarpeiden huomioiminen eläinten kasvatuksessa. Eläimen hyvinvoinnin kuvaamiseksi pyritään kehittämään mittareita tutkimustyön avulla. Yksi tapa mitata eläimen hyvinvointia on se, että eläin ei ole sairas ja että se kasvaa ja kehittyy normaaliin tahtiin. Eläin itse on oman hyvinvointinsa paras mittari. Eläinlääkärien tekemillä ennaltaehkäisevillä terveydenhuoltokäynneillä paneudutaan nimenomaan eläinten terveyden ylläpitämiseen ja kiinnitetään huomioita eläinten hyvinvointiin. Sairastuneet eläimet hoidetaan sairaskäynneillä. Sikojen ja nautojen ennaltaehkäisevät terveydenhuolto-ohjelmat ovat SIKAVA (sika) ja NASEVA (nauta). Sairauksien ja tautien leviämiseen vaikuttaa eläimen terveys, sen saama ravinto ja vastustuskyky. Toisaalta myös tuotanto-olosuhteet voivat heikentää eläimen vastustuskykyä. Eläimen voinnin tarkastamisen lisäksi olosuhteiden kontrolloinnilla on merkitys eläimen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Maatilojen investointitukien sitominen eläinten käytettävissä olevaan tilaan ja ulkoilumahdollisuuksiin on porkkana, jolla tuotantorakentamista ohjataan entistä eläinystävällisempään suuntaan. Eläinten hyvinvointi ja tuoteturvallisuuskysymykset liittyvät toisiinsa, ja panostus hyvinvointiin on samalla panostus tuoteturvallisuuteen. ELÄINLÄÄKÄRI TEKEE SÄÄNNÖLLISESTI TUOTANTOTILALLE TERVEYDEN- HUOLTOKÄYNTEJÄ. ELÄINLÄÄKKEITÄ KÄYTETÄÄN TARVITTAESSA JA LÄÄKKEIDEN KÄYTTÖ ON HUOMIOITU TILOJEN TERVEYDENHOITOSUUNNITELMISSA Tuoteturvallisuus Tuotelaadun ja turvallisuuden hallinta alkaa alkutuotannosta ja jatkuu läpi koko ketjun asiakkaalle asti. Jokainen ketjun osa huolehtii määriteltyjen laatukriteereiden toteutumisesta. Perustan turvallisuudelle luovat henkilöstön osaaminen, tuotantoympäristön hygienia, hygieeniset työtavat ja katkeamaton kylmäketju. Keskeinen osa lihan tuoteturvallisuutta on maatiloilla tehtävä ennaltaehkäisevä tautivastustustyö ja eläinlääkkeiden, kuten antibioottien, mahdollisimman rajattu käyttö. Eläimen hyvinvointi voi kuitenkin edellyttää antibioottien käyttöä. Antibiootteja on mahdollista saada vain eläinlääkärin toteaman sairauden hoitoon, ja antibiooteille on säädetty varoajat, joiden noudattamista valvotaan. Hyvä eläintauti- ja terveystilanne vaikuttaa lääkitsemis- ja myös rokotustarpeeseen. Vähäinen lääke- ja rokotemäärä näkyy lihassa siinä, että lihan jäämäpitoisuudet ovat vähäisiä. Lihan tuoteturvallisuuteen vaikuttavat paitsi liharaaka-aine myös tuotantolaitoksen hygieeniset olosuhteet ja prosessit sekä henkilöstön osaaminen. EU-tason vaatimusten lisäksi lihayrityksille on kansallisesti säädetty rakenteellisia ja toiminnallisia sekä dokumentointivaatimuksia, joiden toteutumista viranomaiset valvovat.

4 LIHAKETJUN LÄPINÄKYVYYS -ESISELVITYS (10) Tuoteturvallisuuden takaamiseksi yritykset tekevät omavalvontasuunnitelman, jonka viranomainen hyväksyy. Omavalvonnan puitteissa yritykset arvioivat tuoteturvallisuusriskit ja luovat riskienhallintakeinot. Omavalvontaa toteutetaan koko tuotantoketjussa. Omavalvonnan onnistumisen ja riskien hallinnan arvioimiseksi otetaan runsaasti näytteitä. Osa tutkimuksista on asetettu lainsäädäntötasolla, mutta koska tuotteisiin liittyvät tuoteturvallisuusriskit voivat olla hyvinkin erilaisia, on yrityksillä yleinen velvollisuus selvittää riskejä yksityiskohtaisesti. Näytteitä otetaan niin raaka-aineista, tuotantotiloista kuin lopputuotteistakin. Näytteenottokohde on valittu siten, että mahdollinen tuoteturvallisuusvaara (salmonella, EHEC, listeria, kampylobakteeri) löydetään ja korjaavat toimenpiteet määritellään niin pian kuin mahdollista. Lihateollisuuden omavalvonta ja riskinarviointi on ollut ilmeisen onnistunutta. Esimerkiksi Suomessa raportoidut ruokamyrkytykset liittyvät yleensä teollisen vaiheen jälkeen tehtyyn käsittely- tai säilytysvirheeseen, eivät teolliseen vaiheeseen. LIHA ON TURVALLISTA. VAARALLISIA BAKTEEREITA JA VIERASAINE-JÄÄMIÄ SEURATAAN, LÖYDÖKSET OVAT MURTO-OSA KANSAINVÄLISESTI RAPORTOIDUISTA BAKTEERI- JA JÄÄMÄTASOISTA Ravitsemus Liha on perinteinen osa suomalaista ateriaa. Liha sisältää vettä, rasvaa, proteiineja, vitamiineja ja kivennäisaineita. Rasva on lihassa näkyvässä muodossa, lihassa ei ole piilorasvaa. Rasvan määrä vaihtelee eläinlajista ja ruhonosasta riippuen 2-25 %. Lihan rasvan laatu on mainettaan parempaa. Terveydelle edullisia rasvoja on eniten siipikarjan- ja sianlihassa ja vähiten naudan- ja lampaanlihassa. Sian- ja siipikarjanlihan rasvasta 2/3 on pehmeää rasvaa. Naudanlihan rasvasta pehmeää rasvaa on noin puolet. Rasvapitoisuuden muuttamiseksi terveellisempään suuntaan on tehty paljon jalostus- ja tutkimustyötä, ja hyvien rasvojen määrää on saatu lisääntymään kaikissa eläinlajeissa. Liha on hyvä proteiinien lähde. Lihasta on % proteiinia lihalaadusta riippuen. Lihan ja muiden eläinkunnan tuotteiden proteiinin laatu on hyvä, sillä se sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Saadusta energiasta noin 20 % olisi hyvä tulla nimenomaan proteiinimuodossa, sillä proteiinin aiheuttama kylläisyyden tunne on kestävämpi ja säännöllisen ruokavalion noudattaminen on helpompaa. Ilman lihaa riittävää proteiinimäärää on vaikea saada kokoon. Hiilihydraatteja lihassa on vähän, keskimäärin 1,5 % tai alle. Liha on lisäksi hyvä raudan, sinkin, seleenin, fosforin, magnesiumin sekä B-ryhmän vitamiinien lähde. Suomalaiset kärsivät yleensä raudan puutteesta ja liha on parhaimpia raudan lähteitä ravinnossamme. TUOTTEISSA ON SELKEÄT RAVINTOARVOMERKINNÄT. TEOLLISUUS TEKEE RAVITSEMUSVIESTINTÄÄ, JOKA ON YHDENMUKAISTA JA SELKEÄÄ JA PERUSTUU ENSISIJAISESTI SIIHEN, ETTÄ LIHA ON RAVINTOMME PARAS PROTEIININ LÄHDE

5 LIHAKETJUN LÄPINÄKYVYYS -ESISELVITYS (10) Työhyvinvointi Työhyvinvointiin kuuluu työympäristön kehittäminen, työyhteisön ja organisaation kehittäminen, työntekijän terveyden ja voimavarojen kehittäminen sekä osaamisen kehittäminen. Maatalousyrittäjien työterveyshuolto järjestetään Suomessa työterveyshuoltolain mukaan. Työterveyshuoltoon kuuluvat säännölliset terveystarkastukset, työolosuhdehaastattelut ja tilakäynnit, joilla maatalousyrittäjien eläkelaitoksen asiantuntija tekee mm. työhygieenisiä mittauksia ja tarkistaa työskentelyolosuhteita. Maatalousyrittäjien työterveyshuoltoa pyritään edelleen kehittämään terveyden edistämiseen, sairauksien varhaiseen toteamiseen ja hoitoon ja kuntoutukseen ohjaamisen suuntaan. Maatalousyrittäjän huono henkinen hyvinvointi heijastuu nopeasti niin maatalousyrityksen kannattavuuteen kuin eläinten hyvinvointiinkin. Eläinsuojelutapausten taustalta löytyy usein maatalousyrittäjän henkiseen hyvinvointiin liittyviä ongelmia. Elintarviketeollisuudessa työntekijöiden työhyvinvointia mitataan samoilla yleispätevillä mittareilla, kuten sairaspoissaoloilla ja työtyytyväisyydellä, kuin yleensä työpaikoilla. Elintarviketeollisuudessa korostuu taukoliikunnan, suojavaatetuksen ja työturvallisuudesta merkitys ja siitä huolehtiminen. TYÖHYVINVOINNISTA HUOLEHDITAAN Taloudellinen vastuu Taloudellisella vastuulla mielletään tuotteesta saadun tulon tasavertaista ja oikeaa jakautumista ns. nautintaketjussa eli pellolta pöytään -ketjussa. Suomalainen lihantuotanto on sopimustuotantoa, jossa tuottajat ovat kiinteä osa tuotantoketjua ja tulonmuodostus on kohtuullinen. Elintarvikkeiden hinnanmuodostusta ja tulojakaumaa eri ketjun osien kesken selvitetään TEM:n ja MMM:n hankkeessa. Tuon hankkeen tulokset kirjataan lihan osalta tähän esiselvitykseen LIHAKETJUN HINNANMUODOSTUS JA TULOJAKAUMA ON KOHTUULLINEN

6 LIHAKETJUN LÄPINÄKYVYYS -ESISELVITYS (10) Vastuullisuuden mittaaminen Lihaketjussa vastuullisuus ei ole vain kauniita sanoja, vaan ne ovat avoimia, läpinäkyviä, mittavissa ja löydettävissä olevia konkreettisia asioita. Vastuullisuuden seitsemän osa-aluetta eli paikallisuuden, ympäristön, eläinten hyvinvoinnin, tuoteturvallisuuden, ravitsemuksen, työhyvinvoinnin ja taloudellisen vastuun toteutuminen käytännössä konkretisoituu lihaketjussa mitattavien asioiden avulla. Alla olevassa luettelossa on kerätty näitä vastuullisuuden ja läpinäkyvyyden mittareita pellolta pöytään -ketjussa liittyen eläinten syömään rehuun, maatilaan yleensä, kuljetukseen ja teollisuusvaiheeseen. Rehun tuotanto - YMPÄRISTÖ ja TUOTETURVALLISUUS Teollisuudelle tehtävän ympäristövastuukyselyn tunnusluvut rehualalta: tuotantoon suhteutettuna energian, lämmön, sähkön ja veden kulutus, jäteveden ja kaatopaikkajätteen määrä Vuosittain tehtyjen rehusalmonella-analyysien ja kemiallisten rehuanalyysien määrä ja kustannukset Rehujen salmonella ja vierasainevalvonnan tulokset Salmonellavalvonnan tulosten mukainen sijoittuminen Eläintautien torjuntayhdistyksen eli ETT:n ns. positiivilistalla. Tälle listalle pääsevät ne rehuntuottajat, joiden tuotteista ei kattavassa valvonnassa löydetä salmonellaa. Maatila - PAIKALLISUUS, YMPÄRISTÖ, ELÄINTEN HYVINVOINTI, TUOTE- TURVALLISUUS, TYÖHYVINVOINTI, TALOUDELLINEN VASTUU Omavaraisuusaste lihantuotannossa Ympäristötuen piirissä olevien tilojen määrä Kotimaisen ja uusiutuvan energian määrä kotieläintilojen energiankäytöstä Kotieläintuotantoon käytettävä pinta-ala kokonaispinta-alasta Eläinten vähäinen sairastavuus Eläinlääkkeiden (antibiootit ja rokotteet) vähäinen kokonaiskäyttömäärä ja eläintautien vähäisyys

7 LIHAKETJUN LÄPINÄKYVYYS -ESISELVITYS (10) Tilalla tehtyjen eläinten terveydenhuoltotarkastuskäyntien tulokset Kansallinen lääkejäämätutkimus- (jäämävalvonta) ja resistenssitutkimustilastot Lääkerehujen kokonaiskäyttömäärä Rajoittavien määräysten alaisten tilojen määrä Tilalla käytetään vain positiivilistan (eli salmonellavapaata) rehua Tilan omat salmonellatutkimusten tulokset; tilalla ei ole salmonellaa Tilan eläinlääkkeiden käyttötiedot Tilan elintarvikeketjuinformaatiotiedot Lantaisiksi luokiteltujen eläinten määrä Työterveyshuollon piirissä olevien maatilojen lukumäärä Tilan toimenpiteet työhyvinvoinnin ylläpitämiseksi Liharaaka-aineen hinta Kuljetus - ELÄINTEN HYVINVOINTI Eläinkuljettajat on koulutettu tehtäviinsä siten, että eläinten hyvinvointikysymykset on koulutuksessa mukana. Kuljetuskuolleisuus Teollisuus - PAIKALLISUUS, YMPÄRISTÖ, ELÄINTEN HYVINVOINTII, TUOTETURVALLI- SUUS, RAVITSEMUS, TYÖHYVINVOINTI, TALOUDELLINEN VASTUU Alkuperä- ja valmistuspaikkamerkinnät Teollisuudelle tehtävän ympäristövastuukyselyn tunnusluvut: tuotantoon suhteutettuna energian, lämmön, sähkön ja veden kulutus, jäteveden ja kaatopaikkajätteen määrä. Teurastuksen oikeanlainen suorittaminen valvotuissa olosuhteissa Tuoteturvallisuussyistä takaisinvedetyt tuote-erät

8 LIHAKETJUN LÄPINÄKYVYYS -ESISELVITYS (10) Salmonella- ja EHEC-löydökset, listeria-raja-arvojen ylitykset ja siipikarjan kampylobakteeritilanne Hygieniapassikoulutuksen suorittaneiden työntekijöiden määrä Lihan ravitsemuksellisia ominaisuuksia koskevat yleiset tiedot (proteiini, rauta, B-vitamiinit) Eri lihalajien rasvapitoisuus Työterveyshuollon kattavuus Yritysten toimenpiteet työhyvinvoinnin ylläpitämiseksi Tuotteiden hinnanmuodostus Vastuullisuusmittarit tietojärjestelmissä Vastuullisuuteen liittyvät tiedot eli vastuullisuusmittarit ovat pääosin tällä hetkellä olemassa eri tietokannoissa. Paikallisuus Paikallisuuteen liittyvä tieto on tuotekohtaista ja se näkyy pakkausmerkinnöissä. Se, miten jäljitettävyys yrityksessä toteutuu eli miten pysytään selvillä siitä, mitä raaka-ainetta on kuhunkin tuotteeseen laitettu, on dokumentoitu elintarvikeyritysten omavalvontasuunnitelmiin ja omavalvontatietojärjestelmiin, jotka ovat yrityskohtaisia. Ympäristö Ympäristötuen piirissä olevien tilojen tiedot ovat maataloushallinnossa. Osa tiedoista on julkisia, osa ei. Rehualan ja elintarvikeyritysten ympäristövastuutunnusluvut on kerätty Elintarviketeollisuusliittoon, ETL. Eläinten hyvinvointi Ennaltaehkäisevät terveydenhuoltokäynnit ja eläinten lääkitys ovat keskitettyihin tietojärjestelmiin kuuluvien tilojen osalta NASEVA- ja SIKAVA-järjestelmissä.

9 LIHAKETJUN LÄPINÄKYVYYS -ESISELVITYS (10) Tuoteturvallisuus Valvonta- ja seurantaohjelmien tulokset ovat julkisia ja saatavissa Evirasta. Tietokannoissa tuloksia ei ole, mutta tähän liittyen on pyritty kehittämään elintarvikealan yhteistä tietokantaa. Yrityskohtaiset tiedot ovat yrityksissä yritysten tietojärjestelmissä. Ravitsemus Ravitsemukseen liittyvää yleistietoutta on olemassa THL:n Fineli-tietokannassa. Yrityksissä on tuotekohtaisia tarkempia tietoja, joista osa on julkistettu. Työhyvinvointi Työhyvinvointiin liittyvät tiedot ovat tiloilla ja yrityksissä, joissakin tapauksissa järjestelmällisesti dokumentoituna. Maatalousyrittäjien työterveyshuoltoon liittyviä yleisiä tietoja on saatavilla Työterveyslaitoksesta ja MELAsta. Taloudellinen vastuu Liharaaka-aineen keskiarvohinnat ovat julkisia ja saatavilla mm. TIKE-tietopalvelusta. Vastuullisuusmittareiden suhde kansainvälisiin mittareihin Vastuullisuuden jakaantumista alkutuotannon ja teollisuuden välillä voidaan kuvata portaittain siten, että alkutuotannon laatutyön perustasona voidaan pitää GAP (Good Agriculture Practice) -ohjeistusta. Tässä hankkeessa esitetyt alkutuotantoon liittyvät vastuullisuusmittarit/vastullisuusindikaattorit ovat toinen taso ja teollisuuteen liittyvät indikaattorit kolmas taso. Läpinäkyvän lihaketjun voidaan sanoa tuottavan kolmen tähden lihaa/reilua lihaa. Tulevaisuuden tavoitetila voidaan asettaa siten, että vuoteen 2015 mennessä lihaketjusta 90% ja vuoteen 2020 mennessä koko lihaketju tuottaa vastuullista ja läpinäkyvää lihaa.

10 LIHAKETJUN LÄPINÄKYVYYS -ESISELVITYS (10) Hankkeen jatkuminen Lihaketjun läpinäkyvyys -hanke jatkuu vuonna 2010 pilottihankkeena, jossa esiin nostetut laatuindikaattorimittarit/vastuullisuusmittarit haetaan olemassa olevista tietojärjestelmistä lihaketjuja esimerkkituotekohtaisesti. Pilotointi aloitetaan sianlihan tuotannosta. Pilotoinnin ohella selvitetään edelleen, mihin olemassa olevaan tai uuteen tietokantajärjestelmään nämä laatuindikaattoritiedot olisi tarpeenmukaista kerätä siten, että ne olisivat parhaiten kuluttajien käytettävissä. Pitkän tähtäimen tavoitteena on, että tietojärjestelmissä oleva tieto on yhteismitallista ja siten luotettavampaa ja paremmin käyttäjätahojen edelleen hyödynnettävissä, ja että lihaketjun läpinäkyvyys lisääntyy.

Lihantuotanto SIANLIHA

Lihantuotanto SIANLIHA Hyvinvointi Tuotantoympäristö Rehut ja ruokinta Lihaketjun toimet Welfare Quality Kuljetukset Lihantuotanto SIANLIHA Mitä hyvinvointi on? Hyvinvointi on eläimen kokemus sen fyysisestä ja psyykkisestä olotilasta.

Lisätiedot

SUVALI- hankkeet sianlihan kansallisen laatujärjestelmän mahdollistajana. Sikatalouden Tulosseminaari 12.11.2013 Kati Kastinen, LTK

SUVALI- hankkeet sianlihan kansallisen laatujärjestelmän mahdollistajana. Sikatalouden Tulosseminaari 12.11.2013 Kati Kastinen, LTK SUVALI- hankkeet sianlihan kansallisen laatujärjestelmän mahdollistajana Sikatalouden Tulosseminaari 12.11.2013 Kati Kastinen, LTK Suvali3 Lihaketjun alkutuotannon laatujärjestelmät -hanke Toteuttajat

Lisätiedot

Suvali3 Lihaketjun alkutuotannon laatujärjestelmät -hanke

Suvali3 Lihaketjun alkutuotannon laatujärjestelmät -hanke Suvali3 Lihaketjun alkutuotannon laatujärjestelmät -hanke Toteuttajat LTK ja ETT, rahoittajina Atria, HKRuokatalo, Snellman ja Saarioinen MMM Laatuketju-rahoitus Projektipäällikkö Kati Kastinen, LTK Hankeaika

Lisätiedot

Muuttuva lihankulutus. Miten ja miksi suomalaiset syövät lihaa?

Muuttuva lihankulutus. Miten ja miksi suomalaiset syövät lihaa? Muuttuva lihankulutus. Miten ja miksi suomalaiset syövät lihaa? Johanna Mäkelä, Kuluttajatutkimuskeskus Sari Forsman-Hugg, MTT ProAgrian ja MTT:n Sikatalouden seminaari 2.6.2010 Vantaa Miksi lihankulutus

Lisätiedot

Vastuullisuus lihaketjussa sisältöä sanojen taakse

Vastuullisuus lihaketjussa sisältöä sanojen taakse Vastuullisuus lihaketjussa sisältöä sanojen taakse Asiana pihvi! -seminaari 11.10.2012, Tampere Juha-Matti Katajajuuri, tutkimuspäällikkö MTT, Vastuullinen ruokaketju hyvinvoiva kuluttaja Vastuullisuuden

Lisätiedot

Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus

Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus Elintarvikeketjun ympäristövastuun raportin julkaisutilaisuus Säätytalo Päivittäistavarakauppa ry Toimitusjohtaja 1 Elintarvikeketjun ympäristövastuu ja asiakastoiminnan haasteet Tuoteturvallisuus (Suomessa)

Lisätiedot

HANKE: Maito- ja lihaketjun jäljitettävyys -järjestelmät avoin, todennettava ja vastuullinen alkutuotanto

HANKE: Maito- ja lihaketjun jäljitettävyys -järjestelmät avoin, todennettava ja vastuullinen alkutuotanto HANKE: Maito- ja lihaketjun jäljitettävyys -järjestelmät avoin, todennettava ja vastuullinen alkutuotanto Mavi/MMM:n Ruokaketjuhankkeisiin kuuluva kaksivuotinen hanke 2015-2016 Rahoituksen suuruus 260

Lisätiedot

Vastuullisuus elintarvikealalla mitä se on? Vastuullisuus kalatoimialalla seminaari

Vastuullisuus elintarvikealalla mitä se on? Vastuullisuus kalatoimialalla seminaari Vastuullisuus elintarvikealalla mitä se on? Vastuullisuus kalatoimialalla seminaari Park Hotel Käpylä 16.11.2012 Jaana Kotro, tutkija, ETM Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT Sähköposti: jaana.kotro@mtt.fi,

Lisätiedot

Eläinten hyvinvointi osana lihateollisuuden toimintaa. 3.12.2010 Olli Paakkala LSO Foods Oy

Eläinten hyvinvointi osana lihateollisuuden toimintaa. 3.12.2010 Olli Paakkala LSO Foods Oy Eläinten hyvinvointi osana lihateollisuuden toimintaa 3.12.2010 Olli Paakkala LSO Foods Oy Eläimen viisi vapautta 1. Vapaus janosta ja nälästä Eläimen saatavilla pitää olla raikasta vettä ja ravitsemuksellisesti

Lisätiedot

Hämeenlinna 25.9.2014. Pirjo Kortesniemi

Hämeenlinna 25.9.2014. Pirjo Kortesniemi Toiminnan painopisteet 2014-2019 Hämeenlinna 25.9.2014 Pirjo Kortesniemi Esityksen sisältö Suunta selvillä.. ETT:n tehtäväkenttä ja strategiset tavoitteet Tavoitteiden toteutumisen arviointi Tulevaisuuden

Lisätiedot

Tulevaisuus tarjottimella. Elintarviketeollisuus / Liha-ala esittäytyy

Tulevaisuus tarjottimella. Elintarviketeollisuus / Liha-ala esittäytyy Tulevaisuus tarjottimella Elintarviketeollisuus / Liha-ala esittäytyy Elintarviketeollisuus Valmistaa laajaa valikoimaa raaka-aineista ruoanlaittoa helpottaviin ja käyttövalmiisiin tuotteisiin Myy tuotteitaan

Lisätiedot

Mistä suomalainen ruokaketju voi olla ylpeä? Seija Kurunmäki Tulevaisuustyöpaja 3.5.2012

Mistä suomalainen ruokaketju voi olla ylpeä? Seija Kurunmäki Tulevaisuustyöpaja 3.5.2012 Mistä suomalainen ruokaketju voi olla ylpeä? Seija Kurunmäki Tulevaisuustyöpaja 3.5.2012 Mistä voi olla ylpeä ja missä kehitettävää! Hyvät järjestelmät Pitkä ketju osataan Hygienia ja puhtaus Koulutus

Lisätiedot

Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö

Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö Eviran uusi opas elintarvikkeiden mikrobiologisista tutkimuksista Ylitarkastaja Taina Niskanen Hygieniayksikkö Ajankohtaista laboratoriorintamalla, Helsinki 13.10.2010 Elintarvikkeiden mikrobiologiset

Lisätiedot

ETU SEMINAARI Helsinki, Säätytalo

ETU SEMINAARI Helsinki, Säätytalo ETU SEMINAARI 10.5.2012 Helsinki, Säätytalo Terveydenhuolto osana tulevaisuuden laatujärjestelmiä ja auditointeja Tuija Lilja Kehityspäällikkö, laatutoiminnot SAARIOINEN OY Tuotantoeläinten terveydenhuolto

Lisätiedot

LIHAKETJUN LÄPINÄKYVYYS- PILOTTI 2253/325/2009 LOPPURAPORTTI 28.03.2011. Laatuhanke 1.1.2010-31.12.2010. 1 Hankkeen tavoitteet

LIHAKETJUN LÄPINÄKYVYYS- PILOTTI 2253/325/2009 LOPPURAPORTTI 28.03.2011. Laatuhanke 1.1.2010-31.12.2010. 1 Hankkeen tavoitteet LIHAKETJUN LÄPINÄKYVYYS- PILOTTI 2253/325/2009 LOPPURAPORTTI 28.03.2011 Laatuhanke 1.1.2010-31.12.2010 1 Hankkeen tavoitteet Tämän hankkeen tavoitteena oli vuoden 2010 aikana pilotoida esiselvityshankkeessa

Lisätiedot

Kysyntäohjautuva naudanlihantuotanto Kuinka vastaamme kuluttajien odotuksiin naudanlihantuotannosta

Kysyntäohjautuva naudanlihantuotanto Kuinka vastaamme kuluttajien odotuksiin naudanlihantuotannosta Kysyntäohjautuva naudanlihantuotanto Kuinka vastaamme kuluttajien odotuksiin naudanlihantuotannosta Pohjois- Suomen Nurmipäivät 12.1.2012 Mitä kuluttajat odottavat? 2 12.1.2012 Ostopäätöksiin vaikuttavat

Lisätiedot

Miten mitata alkutuotannon ympäristövaikutuksia

Miten mitata alkutuotannon ympäristövaikutuksia Miten mitata alkutuotannon ympäristövaikutuksia Kati Berninger 29.11. 2010 Millainen on hyvä indikaattori Indikaattori = muuttuja joka kuvaa asiaa, jota ei voida suoraan mitata Hyvä indikaattori kuvaa

Lisätiedot

Vähänkö hyvää! -lautasella

Vähänkö hyvää! -lautasella Vähänkö hyvää! -lautasella Vastuullisen ruoan tuntomerkit Otetaan huomioon ruoan ympäristövaikutukset, ilmastovaikutukset, tuotanto-olosuhteet, terveysvaikutukset. Ruoantuotannon vaikutukset Ruoka kuormittaa

Lisätiedot

Tulevaisuuden vastuulliset kulutusvalinnat

Tulevaisuuden vastuulliset kulutusvalinnat Tulevaisuuden vastuulliset kulutusvalinnat Ympäristövastuulliset ruokavalinnat Katri Joensuu Pirkanmaan tulevaisuusfoorumi 21.2.2019 2 Vastuullisuuden osa-alueet ruokaketjussa Ympäristö Tuoteturvallisuus

Lisätiedot

Maito- ja lihaketjun jäljitettävyysjärjestelmät - avoin, todennettava ja vastuullinen alkutuotanto

Maito- ja lihaketjun jäljitettävyysjärjestelmät - avoin, todennettava ja vastuullinen alkutuotanto Maito- ja lihaketjun jäljitettävyysjärjestelmät - avoin, todennettava ja vastuullinen alkutuotanto MMM:n Ruokaketjuhankkeisiin kuuluva kaksivuotinen hanke 2015-2016 Eläinten terveys ETT ry hallinnoi ja

Lisätiedot

Merkki turvallisemmasta sianlihan alkutuotannosta 3.11.15

Merkki turvallisemmasta sianlihan alkutuotannosta 3.11.15 Merkki turvallisemmasta sianlihan alkutuotannosta Taustaa Laatuvastuu-merkitty liha on tuotettu tiloilla, jotka kuuluvat eläinten terveydestä ja tuoteturvallisuudesta huolehtivaan sertifioituun, kansalliseen

Lisätiedot

Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010

Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010 Tuhat sikaa ja sata nautaa- Tuotantoeläinten hyvinvointi Suomessa Hollola 30.09.2010 30.9.2010 Mitä lihayritykset tekevät sikojen ja nautojen hyvinvoinnin varmistamiseksi? Matti Perälä Suomen lihateollisuusyhdistys,

Lisätiedot

Sika- ja siipikarjatutkimus uudistuu. Kirsi Partanen

Sika- ja siipikarjatutkimus uudistuu. Kirsi Partanen Sika- ja siipikarjatutkimus uudistuu Kirsi Partanen Tarve uudistua Monitieteinen lähestymistapa Yhteistyö kotimaassa ja kansainvälisesti Toimintaympäristön muutos Budjettirahoituksen supistuminen Omista

Lisätiedot

Terhi Latvala, Erikoistutkija, MMT MTT Taloustutkimus

Terhi Latvala, Erikoistutkija, MMT MTT Taloustutkimus Terhi Latvala, Erikoistutkija, MMT MTT Taloustutkimus Esityksen pääteemat Vastuullinen ruokajärjestelmä Keinoja vastuullisiin valintoihin Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus 10.4.2014 2 Vastuullinen

Lisätiedot

LIHAKETJUN LÄPINÄKYVYYS- ESISELVITYS 2710/509/2008 LOPPURAPORTTI 30.12.2009. Laatuhanke 1.1.2009-31.12.2010. 1 Hankkeen tavoitteet

LIHAKETJUN LÄPINÄKYVYYS- ESISELVITYS 2710/509/2008 LOPPURAPORTTI 30.12.2009. Laatuhanke 1.1.2009-31.12.2010. 1 Hankkeen tavoitteet LIHAKETJUN LÄPINÄKYVYYS- ESISELVITYS 2710/509/2008 LOPPURAPORTTI 30.12.2009 Laatuhanke 1.1.2009-31.12.2010 1 Hankkeen tavoitteet Hankkeen tavoitteena oli esiselvitysvaiheessa vuoden 2009 aikana laatia

Lisätiedot

Mikrobiologiset tutkimukset ja raja-arvot -teollisuuden näkökulma

Mikrobiologiset tutkimukset ja raja-arvot -teollisuuden näkökulma Mikrobiologiset tutkimukset ja raja-arvot -teollisuuden näkökulma ELT, Ryhmäpäällikkö Marjatta Rahkio Lihateollisuuden tutkimuskeskus AJANKOHTAISTA LABORATORIORINTAMALTA 12-13.10.2010 Teollisuuden näkökulma

Lisätiedot

from the north poultry protein meal

from the north poultry protein meal from the north Poultry meal proteiinirikas eläinvalkuainen Poultry Meal on suomalaisen siipikarjan sivutuotteista valmistettu proteiinirikas eläinvalkuainen. Se on laadukas raaka-aine rehuihin ja lemmikkien

Lisätiedot

Sikava sertifioitu, kansallinen laatujärjestelmä

Sikava sertifioitu, kansallinen laatujärjestelmä Sikava sertifioitu, kansallinen laatujärjestelmä Mitä Sikava on? Sikava on Eläinten terveys ETT ry:n hallinnoima reaaliaikainen sikatilojen terveysluokitusrekisteri, jota ylläpitävät jäsenteurastamot Sikavaan

Lisätiedot

Toimenpiteet sikojen hyvinvoinnin edistämiseksi

Toimenpiteet sikojen hyvinvoinnin edistämiseksi Toimenpiteet sikojen hyvinvoinnin edistämiseksi Vastuullisuus lihaketjussa Helsinki 29.11.2010 P. Kortesniemi Hyvinvoinnin edistäminen? 1. Ongelmatiloihin puuttuminen 2.Hyvinvoinnin arviointi ensin; toimenpiteiden

Lisätiedot

Kriteerit vastuullisesti tuotetuille elintarvikkeille Elina Ovaskainen, Motiva Oy Motiva 1

Kriteerit vastuullisesti tuotetuille elintarvikkeille Elina Ovaskainen, Motiva Oy Motiva 1 Kriteerit vastuullisesti tuotetuille elintarvikkeille Elina Ovaskainen, Motiva Oy 22.3.2017 Motiva 1 Koottu opas elintarvikehankintoihin Opas kattaa seuraavat tuoteryhmät: ravintorasvat ja kasviöljyt kasvikset

Lisätiedot

Omavalvonta ja laadunhallintajärjestelmä. Elintarvikkeiden tarjoaminen julkisille keittiöille 16.8.12

Omavalvonta ja laadunhallintajärjestelmä. Elintarvikkeiden tarjoaminen julkisille keittiöille 16.8.12 Omavalvonta ja laadunhallintajärjestelmä Elintarvikkeiden tarjoaminen julkisille keittiöille 16.8.12 Omavalvonnan säädökset Elintarvikelain 23/2006 mukaisesti kaikilla elintarvikealan toimijoilla on oltava

Lisätiedot

KeHa-hanke Karjalanpiirakan LCA

KeHa-hanke Karjalanpiirakan LCA KeHa-hanke Karjalanpiirakan LCA Esitys Joensuussa Frans Silvenius tutkija, MTT Tutkimusalue Vastuullinen ruokaketju hyvinvoiva kuluttaja Miten kehitetään ruokaketjun vastuullisuutta ja edistetään kuluttajien

Lisätiedot

Capital Markets Day Atria Suomi

Capital Markets Day Atria Suomi Capital Markets Day Atria Suomi Toimitusjohtaja Mika Ala-Fossi Johtaja Markku Hirvijärvi 30.11.2016 Atria Suomi 1.1. 30.9.2016 Q3 Q3 Q1-Q3 Q1-Q3 Milj. EUR 2016 2015 2016 2015 2015 Liikevaihto 227,0 235,1

Lisätiedot

Ruokaketjun vastuullisuuspäivä Säätytalolla

Ruokaketjun vastuullisuuspäivä Säätytalolla Ruokaketjun vastuullisuuspäivä 19.4.2012 Säätytalolla 10.30- Avaussanat, Vastuullinen ruokaketju hyvinvoiva kuluttaja 1. sessio: Elintarvikeketjun ruokahävikki Ruokahävikin määrä, syyt, vähentämiskeinot

Lisätiedot

Hiilijalanjäljen laskenta oppimisprosessina ja osana ympäristövastuuta HK Ruokatalossa. Anne Terimo Kehitysjohtaja

Hiilijalanjäljen laskenta oppimisprosessina ja osana ympäristövastuuta HK Ruokatalossa. Anne Terimo Kehitysjohtaja Hiilijalanjäljen laskenta oppimisprosessina ja osana ympäristövastuuta HK Ruokatalossa Anne Terimo Kehitysjohtaja 7.11.2012 Vastuullisuus HK Ruokatalossa HK Ruokatalo tuntee vastuunsa suurena valtakunnallisena

Lisätiedot

Luonnos valtioneuvoston selonteoksi elintarviketurvallisuudesta

Luonnos valtioneuvoston selonteoksi elintarviketurvallisuudesta LAUSUNTO 26.2.2010/SH Maa- ja metsätalousministeriö PL 30 00023 VALTIONEUVOSTO Viite Asia HARE: MMM004/2010 Luonnos valtioneuvoston selonteoksi elintarviketurvallisuudesta Pyydettynä lausuntona luonnoksesta

Lisätiedot

Maito- ja lihaketjun jäljitettävyysjärjestelmät - avoin, todennettava ja vastuullinen alkutuotanto

Maito- ja lihaketjun jäljitettävyysjärjestelmät - avoin, todennettava ja vastuullinen alkutuotanto Maito- ja lihaketjun jäljitettävyysjärjestelmät - avoin, todennettava ja vastuullinen alkutuotanto ETT:n Ruokaketjuhanke 2015-2016 ETU-yhteistyöryhmäkokous 27.4.2016, Pasila Pirjo Kortesniemi, hankkeen

Lisätiedot

Riistan laadunarviointi

Riistan laadunarviointi Metsästäjän terveys- ja hygieniakoulutus Hygienia - käsite Koulutus sisältää terveyteen vaikuttavien seikkojen tutkimisen ja terveyden ylläpitämiseen sekä tautien ennaltaehkäisyn. Sisältää myös puhtauden

Lisätiedot

Mistä tulevat hankehakujen painoalueet? 10.2.2015 Anna Lemström elintarvikeylitarkastaja, ruokaosasto, MMM

Mistä tulevat hankehakujen painoalueet? 10.2.2015 Anna Lemström elintarvikeylitarkastaja, ruokaosasto, MMM Mistä tulevat hankehakujen painoalueet? 10.2.2015 Anna Lemström elintarvikeylitarkastaja, ruokaosasto, MMM 1 Sisältö Hankehaku 2014 painoalueet Taustalla vaikuttavat asiakirjat Elintarviketurvallisuuselonteko

Lisätiedot

RUOKAKETJUN TOIMENPIDEOHJELMA

RUOKAKETJUN TOIMENPIDEOHJELMA ELINTARVIKEKETJUN NEUVOTTELUKUNTA 17.10.2011 1. Kuluttajan luottamus ja suomalaisen ruoan arvostus 5 2. Suomalaisen ruokaketjun kilpailukyky 6 3. Suomalaisen ruokaketjun kilpailuetu 6 Jäljitettävyys Vastuullisuus

Lisätiedot

Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua

Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua Liite 15.12.2008 65. vuosikerta Numero 4 Sivu 6 Suomalaista, turvallista, erilaistettua ja vastuullisesti tuotettua siinä kuluttajien odotuksia tulevaisuuden broilerituotteilta Sari Forsman-Hugg, MTT,

Lisätiedot

MIKSI SYÖDÄ LIHAA. Soile Käkönen Ravitsemusasiantuntija HKScan Finland

MIKSI SYÖDÄ LIHAA. Soile Käkönen Ravitsemusasiantuntija HKScan Finland MIKSI SYÖDÄ LIHAA Soile Käkönen Ravitsemusasiantuntija HKScan Finland 1 Suomalaiset ravitsemussuositukset Kaikkea saa syödä Ravintoaineista ruokaan Kansalliset erityispiirteet Lisää kasviksia Laatu Rasva

Lisätiedot

Neuvoston päätelmät hygienia-asetusten soveltamisesta saatuja kokemuksia koskevasta komission kertomuksesta neuvostolle ja Euroopan parlamentille

Neuvoston päätelmät hygienia-asetusten soveltamisesta saatuja kokemuksia koskevasta komission kertomuksesta neuvostolle ja Euroopan parlamentille EUROOPAN UNIONIN NEUVOSTO Bryssel, 3. lokakuuta 2009 (5.0) (OR. en) 4299/09 ADD AGRILEG 82 DENLEG 93 LISÄYS I/A-KOHTAA KOSKEVAAN ILMOITUKSEEN Lähettäjä: Eläinlääkintäasiantuntijoiden työryhmä (kansanterveys)

Lisätiedot

Mittarit. Auditointi. Sikavalle haetaan 2013 alkupuolella kansallinen laatujärjestelmä status. Kansallinen laatujärjestelmä

Mittarit. Auditointi. Sikavalle haetaan 2013 alkupuolella kansallinen laatujärjestelmä status. Kansallinen laatujärjestelmä Alustus: Laatujärjestelmä pohjautuu sikaloiden terveydenhuollon seurantajärjestelmään SIKAVAAN, johon kuuluu yli 97 % suomalaisesta sianliha tuotannosta. Sitä ylläpitää Eläintautien torjuntayhdistys ETT

Lisätiedot

Hyvä ruoka syntyy laadukkaista ja tuoreista. Suosi aterioillasi paljon ravintoaineita sisältäviä. Erilaiset ruokavalinnat ja elintarvikkeiden

Hyvä ruoka syntyy laadukkaista ja tuoreista. Suosi aterioillasi paljon ravintoaineita sisältäviä. Erilaiset ruokavalinnat ja elintarvikkeiden Hyvinsyömisen taito Maukas liharuoka kuuluu arkeen ja se kruunaa juhlan. Liha on aterian sydän, jonka ympärille muu ateriakokonaisuus kootaan. Liha on myös voimaruokaa, josta saa lähes kaiken: proteiinit,

Lisätiedot

Broilereiden hyvinvointi ja

Broilereiden hyvinvointi ja Broilereiden hyvinvointi ja elintarviketurvallisuus Riitta Maijala Eläinten terveys ja hyvinvointi yksikkö Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Vierasainevalvontaohjelma (96/23) Toteutetaan vierasainedirektiivin

Lisätiedot

Viljamarkkinanäkymät. Sadonkorjuuseminaari 2011 Tapani Yrjölä

Viljamarkkinanäkymät. Sadonkorjuuseminaari 2011 Tapani Yrjölä Viljamarkkinanäkymät Sadonkorjuuseminaari 2011 Tapani Yrjölä Vehnän tuotanto Markkinoiden epävarmuus väheni tuotannon kasvun seurauksena Vientimarkkinoiden tarjonta kasvaa Tuotannon kasvu Mustanmeren alueella,

Lisätiedot

NAUTAKETJUN TURVALLINEN TOIMINTATAPA HIEHONKASVATUKSEN ULKOISTAMISEN PELISÄÄNNÖT SEINÄJOKI

NAUTAKETJUN TURVALLINEN TOIMINTATAPA HIEHONKASVATUKSEN ULKOISTAMISEN PELISÄÄNNÖT SEINÄJOKI NAUTAKETJUN TURVALLINEN TOIMINTATAPA HIEHONKASVATUKSEN ULKOISTAMISEN PELISÄÄNNÖT SEINÄJOKI 29.03.2016 Nautaketjun turvallinen toimintatapa Tavoitteena luoda eläinliikenteelle yhteiset pelisäännöt tautiriskien

Lisätiedot

osa jokaisen kuluttajan arkipäivää

osa jokaisen kuluttajan arkipäivää Evira lyhyesti Elintarviketurvallisuusvirasto Evira osa jokaisen kuluttajan arkipäivää Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran tehtävänä on varmistaa tutkimuksella ja valvonnalla elintarvikkeiden turvallisuutta

Lisätiedot

Tampere 27.3.2014 Hannele Nauholz Asiantuntijaeläinlääkäri

Tampere 27.3.2014 Hannele Nauholz Asiantuntijaeläinlääkäri Tampere 27.3.2014 Hannele Nauholz Asiantuntijaeläinlääkäri Siipikarjan terveys Suomessa vuosikymmeniä tiukka viranomaisvalvonta Tartuntojen ennaltaehkäisy Toimenpiteet tautitapauksissa 1995 EU-jäsenyyden

Lisätiedot

Salmonellan esiintyminen suomalaisessa sianrehussa. Maria Rönnqvist, Evira

Salmonellan esiintyminen suomalaisessa sianrehussa. Maria Rönnqvist, Evira Salmonellan esiintyminen suomalaisessa sianrehussa Maria Rönnqvist, Evira Esityksen aiheita Riskinarviointi sianrehun salmonellariskistä Salmonella taudinaiheuttajana Salmonella sianlihan tuotannossa Salmonellan

Lisätiedot

Ilmastovaikutusten viestintä elintarvikealalla

Ilmastovaikutusten viestintä elintarvikealalla Ilmastovaikutusten viestintä elintarvikealalla 29.1.2015 LYNET-seminaari Yritysten yhteiskuntavastuu Hannele Pulkkinen Hanna Hartikainen Juha-Matti Katajajuuri Ilmastovaikutusten viestintä elintarvikealalla

Lisätiedot

SALMONELLA SIANREHUTUOTANNOSSA. Riskinarviointiseminaari 2015

SALMONELLA SIANREHUTUOTANNOSSA. Riskinarviointiseminaari 2015 SALMONELLA SIANREHUTUOTANNOSSA Riskinarviointiseminaari 2015, Evira Esityksen kuvat Eviran kuvapankki, http://kuvapankki.evira.local/portal/ sekä Salmonella tautia aiheuttavana bakteerina Euroopassa vuosittain:

Lisätiedot

Laitumelta lautaselle- Voiko koko ketjun jäljittää?

Laitumelta lautaselle- Voiko koko ketjun jäljittää? Laitumelta lautaselle- Voiko koko ketjun jäljittää? Ravitsemusasiantuntija Mirva Lampinen Atria Suomi Oy 1 Mitä tarkoitetaan jäljitettävyydellä ruokaketjussa? Lakisääteinen velvoite on pystyä jäljittämään

Lisätiedot

Atrialaisen lihantuotantoketjun hallinta ja avoimuus

Atrialaisen lihantuotantoketjun hallinta ja avoimuus Atrialaisen lihantuotantoketjun hallinta ja avoimuus Atrialainen ketju kestää tarkastelua Kuluttajalla on oikeus tietää ja todeta itse, että Atria on vastuullinen valinta! Sisältö Atrialainen tapa tuottaa

Lisätiedot

Elinkeinon toimenpiteet sikojen hyvinvoinnin todentamisessa

Elinkeinon toimenpiteet sikojen hyvinvoinnin todentamisessa Elinkeinon toimenpiteet sikojen hyvinvoinnin todentamisessa 15.4.2010 P. Kortesniemi Pirjo Kortesniemi ETT ry 15.4.2010 Yhdistyksen toiminta-ajatus Yhdistys edistää tuotantoeläinten terveyttä ja hyvinvointia

Lisätiedot

Evira 5.5.2014 JÄLJITETTÄVYYS. Jussi Peusa, Tuoteturvallisuusyksikkö, Evira

Evira 5.5.2014 JÄLJITETTÄVYYS. Jussi Peusa, Tuoteturvallisuusyksikkö, Evira Evira 5.5.2014 JÄLJITETTÄVYYS Jussi Peusa, Tuoteturvallisuusyksikkö, Evira jäljitettävyys kyky/mahdollisuus seurata raaka-aineen/elintarvikkeen liikkumista läpi määriteltyjen/eriteltyjen toimitus-/tuotanto-

Lisätiedot

Muuttuva arvoketju -seminaari Seinäjoki

Muuttuva arvoketju -seminaari Seinäjoki Muuttuva arvoketju -seminaari Seinäjoki 23.11. Lihatilan talous ja johtaminen Jukka Rantala Kotieläinasiamies, sika ja siipikarja MTK Liha on menestystarina! 430 Lihan kulutus 2010-2016e 420 410 400 390

Lisätiedot

Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Tukihakukoulutus

Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Tukihakukoulutus Täydentävät ehdot Eläinten hyvinvointi Tukihakukoulutus Taina Mikkonen/Niina Pulkkinen Eläinten terveys - ja hyvinvointiyksikkö Täydentävät ehdot Täydentävät ehdot ovat joukko vaatimuksia, joiden noudattaminen

Lisätiedot

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia

Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia Lähiruoka Pirkanmaalla - viljelijäkyselyn tuloksia 22.8.2012 Petri Pethman Suomen Gallup Elintarviketieto Oy 1 Maatilojen Kehitysnäkymät 2020 Pirkanmaan lähiruoka Maatilojen kehitysnäkymät 2020 tutkimuksen

Lisätiedot

AJANKOHTAISTA NASEVASTA ja TIETOA KETJUINFORMAATIOSTA

AJANKOHTAISTA NASEVASTA ja TIETOA KETJUINFORMAATIOSTA AJANKOHTAISTA NASEVASTA ja TIETOA KETJUINFORMAATIOSTA Miksi? Kotieläintuotannon muutos Korkea Kuluttajien vaatimukset - laatu - turvallisuus - jäljitettävyys - hyvinvointi EU-lainsäädäntöön Yksilösairaanhoito

Lisätiedot

Rasvahappokoostumuksen optimointi kalatuotteissa Tiedosta ratkaisuja kestäviin valintoihin

Rasvahappokoostumuksen optimointi kalatuotteissa Tiedosta ratkaisuja kestäviin valintoihin Rasvahappokoostumuksen optimointi kalatuotteissa Susanna Airaksinen Loppuseminaari 5.3.2013 RKTL Helsinki 1961 1963 1965 1967 1969 1971 1973 1975 1977 1979 1981 1983 1985 1987 1989 1991 1993 1995 1997

Lisätiedot

OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN TARJOILUPAIKOILLE Elintarvikelaki 2006/23 20 Omavalvontasuunnitelmavelvollisuus

OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN TARJOILUPAIKOILLE Elintarvikelaki 2006/23 20 Omavalvontasuunnitelmavelvollisuus 1 OMAVALVONTASUUNNITELMAN LAATIMINEN TARJOILUPAIKOILLE Elintarvikelaki 2006/23 20 Omavalvontasuunnitelmavelvollisuus Omavalvontasuunnitelmassa pyritään kuvailemaan elintarvikehuoneiston toimintaa mahdollisimman

Lisätiedot

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA.

SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. SIELTÄHÄN NE PARHAAT ASIAT TULEVAT. OMASTA MAASTA. Se tulee omalle pöydälle tai kaverin kylmälaukkuun tutusta kaupasta. Me kannamme sen kassalle tutunnäköisessä pakkauksessa, josta tiedämme tarkkaan, mitä

Lisätiedot

Ajankohtaista maataloudesta. Keski-Suomen Yrittäjien Kevätseminaari Tommi Lunttila 29.4.2015

Ajankohtaista maataloudesta. Keski-Suomen Yrittäjien Kevätseminaari Tommi Lunttila 29.4.2015 Ajankohtaista maataloudesta Keski-Suomen Yrittäjien Kevätseminaari Tommi Lunttila 29.4.2015 Ajankohtaista maa- ja metsätaloudessa Biotalous ja Ruoka Markkinat - Venäjän tuontikielto - Kaikki maataloustuotteet

Lisätiedot

Jäljitettävyyden valvontaprojekti v. 2015

Jäljitettävyyden valvontaprojekti v. 2015 EVO-projekti 2015 Jäljitettävyyden valvontaprojekti v. 2015 Ylitarkastaja Jussi Peusa, Evira jussi.peusa@evira.fi Tässä esityksessä Käydään läpi pääpiirteittäin miksi kyseinen projekti mitä tavoitellaan

Lisätiedot

Nautaketjun turvallinen toimintatapa?

Nautaketjun turvallinen toimintatapa? Nautaketjun turvallinen toimintatapa? Kuva : Faba Pirjo Kortesniemi Seinäjoki 17.2.2016 RUOKAKETJUN JÄLJITETTÄVYYS- JA VASTUULLISUUJÄRJESTELMÄ LIHA- JA MAITOKETJUT Sianlihan sertifioidun, kansallisen laatujärjestelmän

Lisätiedot

Vierasainevalvontaprosessi. OSA: 1 Elintarvikkeiden kasvinsuojeluainejäämävalvontaohjelma

Vierasainevalvontaprosessi. OSA: 1 Elintarvikkeiden kasvinsuojeluainejäämävalvontaohjelma Vierasainevalvontaprosessi OSA: 1 Elintarvikkeiden kasvinsuojeluainejäämävalvontaohjelma Evira/843/0411/2014 Eviran raportti Hyväksymispäivä X.X.2014 Tuoteturvallisuus Hyväksyjä Esittelijä Lisätietoja

Lisätiedot

Miten Evira ottaa huomioon Suomen kierrätystavoitteen? ylitarkastaja Olli Venelampi, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira

Miten Evira ottaa huomioon Suomen kierrätystavoitteen? ylitarkastaja Olli Venelampi, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Miten Evira ottaa huomioon Suomen kierrätystavoitteen? ylitarkastaja Olli Venelampi, Elintarviketurvallisuusvirasto Evira Elintarviketurvallisuusvirasto Tutkii ja valvoo elintarvikeketjun turvallisuutta

Lisätiedot

Elintarvikkeiden suoramyynti lainsäädäntö ja omavalvonta

Elintarvikkeiden suoramyynti lainsäädäntö ja omavalvonta Elintarvikkeiden suoramyynti lainsäädäntö ja omavalvonta Huomisen Osaajat hanke KASVUA HÄMEESSÄ HUOMISEN HÄMÄLÄINEN RUOKA Maatilamyynnin omavalvontaneuvoja koulutus MAATILAMYYNNIN MAHDOLLISUUDET- RAJOITTAVA

Lisätiedot

Teknologinen. Laatu: - koostumus (proteiini, rasva) - vedensidontakyky - ph, väri. Lihan laatutekijät

Teknologinen. Laatu: - koostumus (proteiini, rasva) - vedensidontakyky - ph, väri. Lihan laatutekijät Eettinen laatu - eläinten hyvinvointi - ympäristövaikutukset Mikrobiologinen Laatu: - tuoteturvallisuus - säilyvyys Teknologinen Laatu: - koostumus (proteiini, rasva) - vedensidontakyky - ph, väri Lihan

Lisätiedot

Eläinten terveys ETT ry. Vastuullista toimintaa terveydenhuollossa

Eläinten terveys ETT ry. Vastuullista toimintaa terveydenhuollossa Eläinten terveys ETT ry Vastuullista toimintaa terveydenhuollossa 15.11.2018 Nasevatilat kartalla Naseva-tilojen tuotantosuunnat 184; 2 % 87; 1 % 18; 0 % 6; 0 % 999; 12 % Maidontuotanto Emolehmäkarja Välitysvasikoihin

Lisätiedot

6 1 (6) Hyvän käytännön ohjeen (HKO) arviointilomake ARVIOITAVA OHJE, OHJEEN LAATIJA JA VASTUUHENKILÖN YHTEYSTIEDOT

6 1 (6) Hyvän käytännön ohjeen (HKO) arviointilomake ARVIOITAVA OHJE, OHJEEN LAATIJA JA VASTUUHENKILÖN YHTEYSTIEDOT 6 1 (6) ARVIOITAVA OHJE, OHJEEN LAATIJA JA VASTUUHENKILÖN YHTEYSTIEDOT ARVIOINNIN TOTEUTUS Dnro Arviointiryhmä Projektitunnus Aikataulu A. SOVELTAMISALA JA ESITYSTAPA Arvioitava asia 1. Soveltamisala Ohjeessa

Lisätiedot

Vastuullisuuden jäljitettävyyden ja läpinäkyvyyden kehittäminen viljaketjussa Hankeseminaari 28.11.2013, Säätytalo

Vastuullisuuden jäljitettävyyden ja läpinäkyvyyden kehittäminen viljaketjussa Hankeseminaari 28.11.2013, Säätytalo Vastuullisuuden jäljitettävyyden ja läpinäkyvyyden kehittäminen viljaketjussa Hankeseminaari 28.11.201, Säätytalo Jaana Kotro Hankkeen koordinaattori, tutkija MTT jaana.kotro@mtt.fi p. 0295 17 91 Agroteknologiaverkosto

Lisätiedot

Pienimuotoisen maidonjalostuksen hyvät käytännöt & Pienmeijeriopas

Pienimuotoisen maidonjalostuksen hyvät käytännöt & Pienmeijeriopas Pienimuotoisen maidonjalostuksen hyvät käytännöt & Pienmeijeriopas Pienmeijeripäivät Johanna Aho, Hämeen ammatti-instituutti Sivu 2 Hyvät käytännöt toiminnassa Parantavat ja kehittävät - yrityksen tuotteiden

Lisätiedot

Eläinten hyvinvoin-merkinnät

Eläinten hyvinvoin-merkinnät Eläinten hyvinvoin-merkinnät TEHVNK 31.1.2012 Antti Lauslahti Toimitusjohtaja Reilua.fi Oy 31.1.2012 Ee#nen tehokkuus 1 Agenda Taustaa Mitä? Miksi? Miten? Visio! Kansallinen laatujärjestelmä ja erot muihin

Lisätiedot

URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet

URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet santasport.fi URHEILIJAN RAVINTO Ravinnon laatu, suojaravintoaineet Yläkouluakatemia 2015-2016 Vko 36 Santasport Lapin Urheiluopisto I Hiihtomajantie 2 I 96400 ROVANIEMI SUOJARAVINTOAINEET https://www.youtube.com/watch?v=cgcpdskk1o8&spfreload=10

Lisätiedot

Hyönteisalan tulevaisuuden mahdollisuudet ja Luken tutkimus

Hyönteisalan tulevaisuuden mahdollisuudet ja Luken tutkimus Hyönteisalan tulevaisuuden mahdollisuudet ja Luken tutkimus KoneAgria 11.10.2018 Pertti Marnila, tutkija Susanne Heiska, erikoistutkija Hyönteismarkkinat, Milj. USA $ Hyönteisalalla odotetaan nopeaa kasvua

Lisätiedot

Ruokahävikki EU:n kasvavat vaatimukset ja ruokahävikin seuranta ja vähentäminen Suomessa

Ruokahävikki EU:n kasvavat vaatimukset ja ruokahävikin seuranta ja vähentäminen Suomessa Ruokahävikki EU:n kasvavat vaatimukset ja ruokahävikin seuranta ja vähentäminen Suomessa Hanna Hartikainen, tutkija, Luke hanna.hartikainen@luke.fi Ruokahävikkitutkimus Suomessa Ensimmäinen ruokahävikkitutkimus

Lisätiedot

PIKAOPAS KULUTTAJALLE

PIKAOPAS KULUTTAJALLE PIKAOPAS KULUTTAJALLE Tiedätkö, mistä ruokasi tulee? Suomessa syötävästä ruuasta noin 80 % on Suomessa valmistettua. Noin 65 % ruokamme raaka-aineesta on suomalaista. Elintarviketuotanto on maailmanlaajuista.

Lisätiedot

Vastuullista ruokatuotantoa. 09.12.2014 Timo Kaila Hankintapäällikkö Apetit Ruoka Oy

Vastuullista ruokatuotantoa. 09.12.2014 Timo Kaila Hankintapäällikkö Apetit Ruoka Oy Vastuullista ruokatuotantoa 09.12.2014 Timo Kaila Hankintapäällikkö Apetit Ruoka Oy APETIT OYJ 8.4.2014 1 Sopimusviljelijät Marja-Liisa Mikola-Luoto ja Mika Luoto Lähiruokaa pakkasesta 140 sopimusviljelytilaa

Lisätiedot

Elintarvikehankinnat Tampereen Voimia Liikelaitoksessa Vastuulliset hankinnat koulutus

Elintarvikehankinnat Tampereen Voimia Liikelaitoksessa Vastuulliset hankinnat koulutus Elintarvikehankinnat Tampereen Voimia Liikelaitoksessa Vastuulliset hankinnat 29.8.2017 koulutus Maiju Suvanto, ateriatuotekehitysvastaava 2015 Tampereen Voimia Tampereen Voimia Tampereen kaupungin liikelaitos,

Lisätiedot

Jäljitettävyyden valvontaprojekti v. 2015

Jäljitettävyyden valvontaprojekti v. 2015 EVO-projekti 2015 Jäljitettävyyden valvontaprojekti v. 2015 Ylitarkastaja Jussi Peusa, Evira jussi.peusa@evira.fi Miksi? EU: Elintarvikeketjun rikollisuuden vastustaminen elintarvikkeiden koostumukseen

Lisätiedot

Millä keinoilla ruokaketjusta riittäisi jaettavaa myös maatiloille?

Millä keinoilla ruokaketjusta riittäisi jaettavaa myös maatiloille? Millä keinoilla ruokaketjusta riittäisi jaettavaa myös maatiloille? MTK Pohjois-Karjala Kansanedustajatapaaminen Kitee Maatalouden hintakehitys vuosina 2000 2011 => viljelijöiden ostovoima heikkenee Lähde:

Lisätiedot

Markkinakehityksestä yleensä

Markkinakehityksestä yleensä Markkinakehityksestä yleensä lihan kulutus kasvaa globaalisti, kaksinkertaistuu vuoteen 2040. Broileri, nauta Eussa kulutus vakaa. Sika laskussa, broiler nousussa. Suomessa vastaava. Mitä Suomessa tapahtuu?

Lisätiedot

Biotalouden kärkihankkeet Maaseutuohjelma Satakunnan ruokaketju

Biotalouden kärkihankkeet Maaseutuohjelma Satakunnan ruokaketju Biotalouden kärkihankkeet Maaseutuohjelma Satakunnan ruokaketju Tiedonvälitys Yritysryhmät Maaseutuohjelma on keskeisin rahoitusmuoto Satakunnan ruokaketjun ja biotalouden kehittämiseen Tavoitteena 100

Lisätiedot

Etelä-Savon luomulogistiikan nykyinen malli. 6.3.2014 Suvi Leinonen

Etelä-Savon luomulogistiikan nykyinen malli. 6.3.2014 Suvi Leinonen Etelä-Savon luomulogistiikan nykyinen malli 6.3.2014 Suvi Leinonen S Etelä-Savon luomulogistiikan nykyinen malli - Lihantuottajat S Hankkeen lihantuottajat, naudat ja lampaat http://maps.yandex.com/? um=o3klinp0z0xkjxbusmk89pix_o1hipgq&l=map

Lisätiedot

Atria Suomen keskeisimmät yhtiöt

Atria Suomen keskeisimmät yhtiöt Atrian kuulumisia Atria Suomen keskeisimmät yhtiöt Atria Suomi Oy Kehittää, tuottaa ja markkinoi suomalaisia tuoreruoka-alan tuotteita ja niihin liittyviä palveluja. Liikevaihdolla mitaten Suomen suurin

Lisätiedot

Täydentävät ehdot naudoilla. Tiina Soisalo ProAgria Etelä-Pohjanmaa Huhtikuu 2018

Täydentävät ehdot naudoilla. Tiina Soisalo ProAgria Etelä-Pohjanmaa Huhtikuu 2018 Täydentävät ehdot naudoilla Tiina Soisalo ProAgria Etelä-Pohjanmaa Huhtikuu 2018 www.mavi.fi -> oppaat ja lomakkeet Rehukirjanpito Evira: Rehualan alkutuotannon toimijaksi rekisteröityminen (T=tuottaja,

Lisätiedot

Vastuullisuussuunnitelma 2018

Vastuullisuussuunnitelma 2018 Vastuullisuussuunnitelma 2018 Kelan vastuullisuussuunnitelma perustuu Kelan yhteiskunnalliseen asemaan. Olemme kansallisesti merkittävä toimija, ja toimintamme heijastuu laajasti koko yhteiskuntaan. Yhteiskunnallinen

Lisätiedot

Monivuotinen kansallinen valvontasuunnitelma 2015-2019, osa I

Monivuotinen kansallinen valvontasuunnitelma 2015-2019, osa I Monivuotinen kansallinen valvontasuunnitelma 2015-2019, osa I Liitteiden 1-3 päivitys vuosille 2016-2017 Liite 1. Kasvintuotannon edellytysten ja kasvinterveyden toimenpiteet 2016-2017 Kasvintuotannon

Lisätiedot

Kestävää kehitystä julkisiin ruokapalveluihin

Kestävää kehitystä julkisiin ruokapalveluihin Liite 15.12.2008 65. vuosikerta Numero 4 Sivu 13 Kestävää kehitystä julkisiin ruokapalveluihin Helmi Risku-Norja, MTT Lakisääteinen julkinen ruokapalvelu tarjoaa vuosittain 431 miljoonaa ateriaa, mikä

Lisätiedot

Tuotekohtaiset omavalvonnan vaatimukset

Tuotekohtaiset omavalvonnan vaatimukset Tuotekohtaiset omavalvonnan vaatimukset Tytti Itkonen Evira / TUTU Valtakunnalliset elintarvikevalvonnan koulutuspäivät 2012 1 Tuotekohtaisella omavalvonnalla Tarkoitetaan tässä omavalvontaa, jonka tarkoituksena

Lisätiedot

Strategian perusteet

Strategian perusteet Strategian perusteet Visio Suomessa tuotetaan kannattavasti kysyntää vastaava määrä puhdasta ja turvallista, kuluttajien arvostamaa sianlihaa eläinten hyvinvoinnin ja ympäristön kannalta kestävillä tuotantotavoilla.

Lisätiedot

Suomi Vastuullisen lihantuotannon mallimaa

Suomi Vastuullisen lihantuotannon mallimaa Suomi Vastuullisen lihantuotannon mallimaa Tavoi0eena kansallisen laatujärjestelmän kehi0äminen ja kaupallistaminen 4.12.2012 Ee#nen tehokkuus 1 Taustaa 2009- Freelance vastuullisuusasiantuntija, CRnet

Lisätiedot

Rehualan sääntelyä ja turvallisuutta. Rovaniemen ammattikorkeakoulu

Rehualan sääntelyä ja turvallisuutta. Rovaniemen ammattikorkeakoulu Rehualan sääntelyä ja turvallisuutta Rovaniemen ammattikorkeakoulu Sääntelyä Rehulaki EY asetukset Sääntelyllä pyritään varmistamaan ihmisten terveys eläinten terveys ja hyvinvointi ympäristön, rehun käyttäjien

Lisätiedot

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat

Maittavan lihaisat. Jahti&Vahti -koiranruoat Maittavan lihaisat Jahti&Vahti -koiranruoat Täysravinto paljon liikkuville koirille 32% Premium-luokan ruokaa koirallesi Suositut, nyt koostumukseltaan entistäkin lihaisemmat, Jahti&Vahti -koiranruoat

Lisätiedot

Atria-konserni. Nasdaq Helsingin Avoimet Ovet CFO Tomas Back

Atria-konserni. Nasdaq Helsingin Avoimet Ovet CFO Tomas Back Atria-konserni Nasdaq Helsingin Avoimet Ovet 29.8.2019 CFO Tomas Back Atria-konsernin rakenne Atria Oyj Atria Suomi Atria Ruotsi Atria Tanska & Viro Atria Venäjä 2 Atria-konsernin liiketoiminnot Lihaliiketoiminta

Lisätiedot

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen

RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO. Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen RUOANSULATUS JA SUOLISTON KUNTO Iida Elomaa & Hanna-Kaisa Virtanen Edellisen leirin Kotitehtävä Tarkkaile sokerin käyttöäsi kolmen päivän ajalta ja merkkaa kaikki sokeria ja piilosokeria sisältävät ruuat

Lisätiedot

ELINTARVIKEHUOLTOSEKTORIN POOLIT Valmiuspäällikkö Aili Kähkönen. Elintarvikehuoltosektorin poolit

ELINTARVIKEHUOLTOSEKTORIN POOLIT Valmiuspäällikkö Aili Kähkönen. Elintarvikehuoltosektorin poolit ELINTARVIKEHUOLTOSEKTORIN POOLIT Valmiuspäällikkö Aili Kähkönen Elintarvikehuoltosektorin poolit Alkutuotanto pooli Kauppa- ja jakelupooli Elintarviketeollisuuspooli KOVAtoimikunta 14 aluetta Toimikunta

Lisätiedot