KILON KOULU ESPOO ULKOSEINIEN KORJAUS RAKENNUSSELOSTUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KILON KOULU ESPOO ULKOSEINIEN KORJAUS RAKENNUSSELOSTUS"

Transkriptio

1 KILON KOULU ESPOO ULKOSEINIEN KORJAUS RAKENNUSSELOSTUS

2 2 SISÄLLYS 01 RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT RAKENNUSKOHDE JA SEN SIJAINTI RAKENNUTTAJA SUUNNITTELIJAT JA ASIANTUNTIJAT YLEISET VAATIMUKSET JA OHJEET RAKENNUSALUE JA TYÖN LAAJUUS YLEISET SUORITUSMÄÄRÄYKSET SUUNNITELMIEN MUUTTAMINEN RAKENNUSTYÖSSÄ NOUDATETTAVAT ASIAKIRJAT KOKEET JA MALLIT SUOJAUS VARTIOINTI PURKUTYÖT PERUSTUKSET JA ULKOPUOLISET RAKENTEET PERUSMUURIT, PERUSPILARIT JA PERUSPALKIT JULKISIVUT YLEISTÄ PUUTYÖT MUURAUSTYÖT RAPPAUSTYÖT PELTITYÖT TÄYDENTÄVÄT RAKENNUSOSAT IKKUNAT JA OVET... 14

3 3 01 RAKENNUSHANKKEEN YLEISTIEDOT 01.1 RAKENNUSKOHDE JA SEN SIJAINTI Espoon kaupungin korttelissa sijaitseva Kilon koulun rakennus. Ulkoseinien korjaus. Hankenumero: Osoite: Aspelinintie 3, Espoo. Korjattavien julkisivujen pinta-ala on yhteensä noin 1800 m RAKENNUTTAJA Espoon kaupunki, tekninen lautakunta Virastopiha 2 C, Espoo Rakennuttaminen ja valvonta: Espoon kaupunki, Kiinteistöpalvelu-liikelaitos, PL 6300, Espoon kaupunki 01.3 SUUNNITTELIJAT JA ASIANTUNTIJAT Esko Halmesmäki puh. (09) Rakennesuunnittelu: Erikoissuunnittelun valvonta: Insinööritoimisto Pontek Oy Sonja Skriko Kutojantie 2 C, Espoo puh telefax (09) sonja.skriko@pontek.fi Espoon kaupunki, Tilakeskus-liikelaitos Talonsuunnittelu PL 6200, Espoon kaupunki Rakennesuunnittelu Pertti Hakamäki puh. (09)

4 4 02 YLEISET VAATIMUKSET JA OHJEET 02.1 RAKENNUSALUE JA TYÖN LAAJUUS Rakennuttaja määrittelee urakoitsijan käyttöön luovutettavan rakennusalueen laajuuden ja sijainnin. Rakennusalue luovutetaan urakoitsijalle siinä kunnossa kuin se on sopimusajankohtana. Tutustuminen rakennuskohteeseen Urakoitsijan tulee tutustua rakennuskohteeseen ennen tarjouksen tekemistä. Rakennuttaja edellyttää, että urakoitsija on tutustunut huolellisesti rakennuspaikkaan ja rakennusaluetta koskeviin määräyksiin ja olosuhteisiin ennen tarjouksen antamista. Urakoitsijalla ei myöhemmin ole oikeutta vedota urakka-asiakirjojen puutteellisuuteen tältä osin. Alkukatselmus Rakennusalueella suoritetaan alkukatselmus, josta laaditaan pöytäkirja. Katselmukseen osallistuvat ainakin valitun urakoitsijan ja käyttäjän edustajat, sekä valvojat. Tilaisuudessa sovitaan työmaa-alueen käytöstä, liikennejärjestelyistä yms. alueen käyttöä koskevista asioista. Yleiset vaatimukset Urakka käsittää eri asiakirjojen mukaisen rakennustyön sekä eri osasuoritusten aikaansaamisen niin, että ne kaikkien yksityiskohtien puolesta hyväksyttävään käyttökuntoon saatettuna ja täysin valmiina sekä käyttökuntoon siivottuna voidaan sopimuksessa määrättynä ajankohtana luovuttaa rakennuttajalle. Tässä selostuksessa ja rakennepiirustuksissa mainitut tarvikkeet, työt ja velvoitteet kuuluvat korjausurakkaan, ellei jonkun määritellyn kohdalla nimenomaan ole toisin mainittu, tai jätetty sopimuksen ulkopuolelle. Kaikki rakennustekniset työt ja aputyöt sekä rakennusteknisiin töihin liittyvät materiaalien nostot ja siirrot kuuluvat rakennusurakkaan. Erityistä ammattitaitoa vaativat työt tulee antaa alan hallitsevien, luotettavien erikoisliikkeiden tehtäväksi. Nämä alaurakoitsijat ja hankkijat on esitettävä rakennuttajan hyväksyttäväksi riittävän ajoissa ennen ko. työn aloittamista. Työkohteet ja niiden ympäristöt on pidettävä siistinä ja hyvässä järjestyksessä koko työn ajan. Urakoitsija huolehtii työkohteiden ja niiden ympäristön päivittäisestä siivouksesta. Ennen työn vastaanottoa tulee rakennuskohteessa ja sen ympäristössä suorittaa täydellinen loppupuhdistus ja siivous. Kaikissa korjattavissa ja uusissa rakenteissa tulee ottaa huomioon rakennuksen käyttötarkoitus (lasten läsnäolo) ja mahdollinen ilkivalta; rakenteita ei tule toteuttaa siten, että niistä voi helposti irrottaa osia. Urakan laajuus Ulkoseinien korjausurakkaan kuuluu julkisivuvaurioiden korjaus hankintoineen asiakirjojen mukaisesti, ja kaikki muut asiakirjoissa esitetyt työt.

5 5 Korjattavat julkisivujen osat on esitetty rakennesuunnitelmissa, piirustus RAK Urakkaan kuuluu edellä esitetyillä alueilla betonisokkeleiden korroosiovaurioiden korjaaminen, tiilijulkisivun terästen korroosiovaurioiden korjaaminen ja aukkopalkkien uusinta, tiilijulkisivun liikuntasaumojen uusinta, asiakirjoissa esitettyjen pellitysten uusinta, sekä ikkunoiden ja ovien liittymien tiivistysten uusinta YLEISET SUORITUSMÄÄRÄYKSET Urakoitsija vastaa työn suorittamisesta työturvallisuusmääräysten edellyttämällä tavalla. Tulitöitä tehtäessä urakoitsijan on noudatettava vakuutusyhtiöiden suojeluohjeita B10(1995), D10(1998) ja D11(1997). Urakoitsijan tulee laatia rakennuttajan hyväksyttäväksi tulitöiden suojeluohjeen edellyttämä tulitöiden valvontasuunnitelma. Urakoitsija vastaa kaikista rakennustyön aiheuttamista vahingoista ja vaurioista. Rakennuskohteelle tai sen ympäristölle aiheutuneet vauriot urakoitsija välittömästi korjaa alkuperäiseen kuntoon. Kaikkien rakennustarvikkeiden tulee olla uusia ja virheettömiä, käyttötarkoitukseen sopivia ja annetut vaatimukset täyttäviä. Urakoitsija hankkii ja kustantaa kaikki työhön tarvittavat laitteet, välineet ja materiaalit SUUNNITELMIEN MUUTTAMINEN Luvan muutos- ja lisätöihin sekä rakennustarvikkeiden vaihtamiseen voi antaa vain rakennuttajan edustaja. Urakoitsijan on ennen tällaiseen työhön ryhtymistä esitettävä rakennuttajalle kirjallisesti siitä mahdollisesti aiheutuvat lisäkustannukset ja aikataulumuutokset RAKENNUSTYÖSSÄ NOUDATETTAVAT ASIAKIRJAT Rakennustyössä noudatettavat asiakirjat on ilmoitettu urakkaohjelmassa. Asiakirjojen pätevyysjärjestys on urakkaohjelman mukainen. Pääurakoitsijan tulee hankkia työmaalle Rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset RYL 2000, rakennustyössä kysymykseen tulevat normit, ohjeet ja standardit sekä ne RT-kortit, joihin hankekohtaisissa asiakirjoissa viitataan. Mikäli rakennusselostuksessa tai suunnitelmissa on viitattu RYL 90 kohtiin tai muihin nyttemmin uudistuneisiin määräyksiin tai ohjeisiin, sovelletaan tällöin asiasisällöltään vastaavaa uutta laatuvaatimusta. Urakoitsijoiden tulee huolehtia siitä, että em. asiakirjat ovat tarvittaessa myös rakennuttajan edustajien käytettävissä KOKEET JA MALLIT Malliasennukset tehdään kaikkien niihin liittyvien yksityiskohtien osalta täysin valmiiksi niin että ne voidaan hyväksyä sellaisenaan lopullisen suorituksen ohjeeksi. Tarvittaessa ne muutetaan ja korjataan yksityiskohtaisesti liittymät huomioon ottaen ennen hyväksyntää.

6 6 Urakkaan kuuluvat mm. seuraavat mallit ja malliasennukset: - jokainen erilainen pellitys - betonirakenteen korjauksen kaikki eri työvaiheet - tiilimuurauksen liikuntasauman uusiminen - julkisivumuuraus - ohutrappaus - tiilijulkisivun tuenta aukkopalkin uusintaa varten - korroosiovaurioituneen teräksen vaihto tiilimuurauksessa - ikkunan/oven saumauksen uusinta suojalistoituksineen Vanhasta julkisivun ohutrappauksesta (slammaus) teetetään laastityypin määritys. Koekustannukset kuuluvat urakkaan SUOJAUS Urakoitsija vastaa rakennusosien ja ympäristön suojaamisesta omasta työstä aiheutuvalta vahingoittumiselta ja tahriintumiselta. Rakennustarvikkeiden suojaus Rakennusaineet ja -tarvikkeet suojataan siten, ettei niiden laadussa pääse tapahtumaan huonontumista. Rakennusosien suojaus Keskeneräiset ja valmiit rakennusosat sekä vanhat säilytettävät rakennusosat suojataan tai eristetään siten, etteivät ne vahingoitu varastoinnin tai työn aikana tai työn ollessa pysähdyksissä. Rakennusosat suojataan syöpymisen, mekaanisen kulutuksen ja kolhaisujen, liikenteen, sateen, lumen, kosteuden, jäätymisen, kuumuuden ja liian nopean kuivumisen aiheuttamilta vahingoilta. Suojaustoimenpiteiden tulee olla riittäviä ja tarkoituksenmukaisia ja niihin varustaudutaan niin hyvissä ajoin, että vaurioita ei tapahdu olosuhteiden nopeasti muuttuessa. Kaikki vanhat ja uudet vahingoittuneet materiaalit korvataan uusilla (kuivattamista ei sallita) VARTIOINTI Urakoitsija vastaa rakennusalueen ja omien tilojensa vartioinnista koko rakennustyön ajan. Urakoitsija vastaa siitä, etteivät ulkopuoliset voi käyttää nostolaitteita ja telineitä kulkuteinä rakennukseen. Työajan ulkopuolella on työkohteen kulkutiet suljettava ja lukittava siten, että asiaton liikkuminen rakennusalueella estetään PURKUTYÖT Noudatetaan MaaRYL2000, Purkaminen. Purkutyöt rakennesuunnitelmien mukaan.

7 7 Purkutyötä suoritettaessa tulee noudattaa varovaista työtapaa liiallisen purkamisen välttämiseksi. Urakoitsija ei saa käyttää järeämpää työtapaa ja purkukalustoa (esim. oman työnsä nopeuttamiseksi), kuin työn alainen kohde kulloinkin edellyttää. Mikäli vaurioita kuitenkin tapahtuu, tulee urakoitsijan korjata kaikki aiheuttamansa vauriot alkuperäistä vastaavaan kuntoon tilaajan hyväksymällä tavalla, sekä korvata mahdolliset muut aiheutuneet vahingot myös kolmannelle osapuolelle. Mikäli purkutöiden yhteydessä havaitaan rakenteen olevan olennaisesti erilainen kuin ko. kohtaa esittävissä suunnitelmissa on esitetty, on urakoitsijan otettava välittömästi purkutyön aikana yhteyttä rakennesuunnittelijaan tarvittavien lisäohjeiden ja lisäsuunnitelmien saamiseksi. Purkamistyö on suoritettava erityistä varovaisuutta noudattaen niin, että säilytettävät vanhat rakenteet, pintaverhoukset, paikoilleen jäävät täydentävät rakennusosat ja laitteet yms. eivät tarpeettomasti vaurioidu. Kaikki purkutyöt on pyrittävä suorittamaan mahdollisimman tarkasti rajaten niin, että tarpeettomilta korjauksilta vältytään. Pääurakoitsija kuljettaa purku- ja muut jätteet välittömästi Espoon kaupungin viranomaisten osoittamaan paikkaan. Kaikki jätteiden aiheuttamat kustannukset käsittelyineen ja kaatopaikkamaksuineen sisältyvät urakkaan. Jätteiden käsittelyssä tulee noudattaa viranomaisten ja Espoon kaupungin määräyksiä ja ohjeita.

8 8 2 PERUSTUKSET JA ULKOPUOLISET RAKENTEET 2.1 PERUSMUURIT, PERUSPILARIT JA PERUSPALKIT Runko RYL 2000, F2, F3 soveltuvin osin Perusmuurit, peruspilarit ja peruspalkit ovat betonirakenteisia. Rakennus on perustettu osittain suoraan louhitulle kalliolle ja osittain maanvaraisesti anturoille. Rakennuksen pohjoispuolella maanpinta on kerroksen verran korkeammalla kuin rakennuksen eteläpuolella. Sokkelirakenteiden betonissa on laajoja teräskorroosiovaurioita. Rakennuksen kaikki betoniset sokkelipinnat korjataan alla esitetyllä tavalla. Korjauksen laajuus on esitetty julkisivupiirustuksissa. Korjattavien sokkeleiden pinta-ala on noin 180 m 2. Betonipinnan korjaus ulotetaan maanpinnan alapuolelle perusmuurin ulkopuolisten vanhojen eristysten yläreunaan asti, kts. vanhat rakenneleikkaukset. Mikäli eristeitä ei ole, ulotetaan korjaus korkeintaan n. 0,2 metrin syvyyteen maanpinnasta. Perustusten alta ei saa kaivaa. Pintarakenteet palautetaan korjaustyön jälkeen ennalleen. Asfaltoituja pihapintoja ei avata, vaan korjaus tehdään vain maanpinnan yläpuoliselle osalle. Betonikorjaus Seuraavassa on esitetty käytettäväksi yhden valmistajan korjausmateriaaleja. (Maxit Oy). Rakennuttajan päätöksellä voidaan käyttää myös muita vastaavia korjausmateriaaleja. Tällöin kaikki samaan kohteeseen käytettävät materiaalit tulee olla saman valmistajan tuotteita, ja korjaustyö tulee tehdä materiaalien valmistajan ohjeiden mukaisesti. On tärkeää, että kaikkien paikkausten jälkihoito (suojaus ja kastelu) tehdään huolellisesti käytettävien aineiden valmistajan ohjeiden mukaisesti. Kaikki betonipinnat puhdistetaan kokonaan maalista ja sementtiliimasta esim. vesihiekkapuhalluksella. Lohkeillut tai muuten vaurioitunut betoni poistetaan ehjään betoniin saakka. Betonin kiviaineksesta tulee paljastua vähintään 25 %. Alustan tartuntavetolujuuden tulee olla vähintään 1,0 MPa, joka tarkistetaan vetokokeella. Näkyvillä olevat, ruostuneet ja liian lähellä ulkopintaa olevat betoniteräkset piikataan esiin siten, että teräksen ympärille, myös takapuolelle jää vapaata tilaa vähintään 15 mm. Teräksen pituussuunnassa piikkaus ulotetaan niin pitkälle, että vaurioitumatonta terästä tulee näkyviin vähintään 100 mm. Rakenneteräksiä ei saa taivuttaa eikä katkaista. Ruostunutta, esiin piikattavaa ja puhdistettavaa terästä laastipaikkauksineen arvioidaan olevan n. 140 jm. Sokkeleissa olevat kutistuma- tai muut halkeamat injektoidaan umpeen. Injektoitavia halkeamia on arviolta 20 jm. Puhdistuksessa syntynyt pöly ja jäte painepestään huolellisesti pois. Julkisivun liikuntasaumoja ei tule vahingoittaa tai tukkia puhdistus- ja korjaustöissä. Pesu- ja puhdistustöissä vaurioituneiden betonipintojen korjaus ja paikkaus kuuluvat urakkaan. Teräkset puhdistetaan ruosteesta luokkaan Sa 2,5. Ruostesuojaus tehdään enintään yhden vuorokauden kuluessa kaksinkertaisena sivelynä Polyment 8100 ruostesuoja-laastilla.

9 Paikattavat kohdat kostutetaan ennen paikkausta. Paikattavaan kohtaan sivellään tartuntalaasti Polyment Laajemmat vauriot muotitetaan ja valetaan esim. Vetonit Silkobetonilla. Paikkaukset tehdään tuoreen tartuntalaastin päälle märkää märälle menetelmällä. Paikkauskorjaukset tehdään Polyment 8900 korjauslaastilla. Laastin pinta tulee olla alkuperäisen betonipinnan tasossa ja pinnan laatu mahdollisimman tarkasti vanhaa betonipintaa vastaava. Kaikki betonipinnat ylitasoitetaan Polyment 8800 ylitasoituslaastilla. Tasoitus tehdään kahtena kerroksena. Tasoituksen ulkonäkö vanhan mallin mukaan. Valmis pinta suojataan AGR Antigraffitijärjestelmällä, väri valitaan vanhan mallin mukaan. 9

10 10 3 JULKISIVUT 3.1 YLEISTÄ Rakennuksen julkisivut ovat pääosin tiiliverhottuja, osittain julkisivumuurauksen pinnalla on ohutrappaus (slammaus). Julkisivuverhouksena on paikoin käytetty myös peltiverhousta. Muurauksen aukkojen ylityksissä on pääosin käytetty raudoitettuja tiilipalkkeja, erityisen leveät tai kuormitetut aukot on tuettu L-teräspalkeilla rakennusrungosta. Vauriot: Teräskorroosio on aiheuttanut vaurioita muurattujen julkisivujen laastisaumoihin, ja erityisesti muuratut aukkopalkit ovat vaurioituneet ja menettäneet osittain kantavuuttaan. Ikkuna- ja muiden julkisivupellitysten puutteet ovat aiheuttaneet vaurioita mm. tiilipinnoille. Paikoin pellitykset tukkivat tuuletuksen. Rappauksessa on halkeamia erityisesti ikkunoiden alla. Julkisivujen saumaukset ovat vanhentuneet. Korjaustoimenpiteet: Vaurioituneet aukkopalkit uusitaan. Tiilipalkit korvataan L-teräspalkeilla rakennesuunnitelmien mukaan. Korjattavat aukot on esitetty julkisivupiirustuksessa. Uusia aukkopalkkeja 50 kpl/ noin 110 jm. Myös vanhojen L-teräspalkkien kunto tarkastetaan ja puutteet korjataan. Korroosiovaurioituneet saumateräkset poistetaan ja vaihdetaan uusiin ruostumattomiin teräksiin, laastisauma uusitaan. Terästen vaihtoa ja laastisauman uusintaa arvioidaan olevan noin 20 jm. Rappauksessa olevat halkeamat korjataan. Korjattavia halkeamia arvioidaan olevan noin 10 jm. Korjattavat vauriokohdat ja korjausten laajuus tarkennetaan paikalla rakennuttajan edustajan kanssa. Pellitykset uusitaan rakennesuunnitelmien mukaan. Osa rakennuksen ikkunapellityksistä on jo korjattu vuonna Tässä urakassa korjattavat pellitykset on esitetty julkisivupiirustuksissa. Rakennuksen vesikaton kermikatteet räystäspellityksineen on uusittu vuosina , kts. rakennedetaljit. Räystäsrakenteet ja niiden toimivuus tarkistetaan ja mahdolliset havaitut puutteet korjataan. Liikuntasaumojen saumamassat uusitaan. Ikkunoiden ja ovien tiivistykset uusitaan. Likaantuneet julkisivupinnat painepestään puhtaaksi.

11 PUUTYÖT Noudatetaan RunkoRYL2000, 511 Puurunkotyö soveltuvin osin. RakMk B 10, Puurakenteet. Puutavaran laatuvaatimukset Puutavaran tulee kantavien rakenteiden osalta olla lujuusluokkaa T24 ja kosteusluokkaa 2 ja muilta osin tarkoitukseen soveltuvaa. Säärasitukselle ja kosteudelle alttiit puurakenteet rakennetaan painekyllästetystä puusta, luokka AB. Puutavaran laatuluokat RT Puutavaran mittapoikkeamat RT taulukot 3 ja 5. Työtavat Puurakenteet, jotka tulevat kosketukseen betonipinnan tai tiilen kanssa, erotetaan betonista tai tiilestä bitumikermillä. 3.3 MUURAUSTYÖT Noudatetaan RunkoRYL2000, 41 Tiilimuuraus. RakMk B 8, Tiilirakenteet. RT Yleistä Purettaessa julkisivumuurauksia tulee purettavan alueen yläpuolinen muuraus tukea teräksisin työnaikaisin tuin rakennesuunnitelmien mukaan. Muurattu rakenne tehdään vanhan mallin mukaan hyväksi tunnettuja työtapoja ja varmennettujen käyttöselosteiden ohjeita noudattaen. Muuraustapana käytetään ns. nokkalaastimuurausta. Laasti voidaan panna joko muurattavan tai paikallaan olevan tiilen koko päähän. Puhtaaksi muuraukset on tehtävä muurauksen yhteydessä valmiiksi saumaten. Nurkissa ja aukkojen pielissä tulee välttää osakivien käyttöä. Muurauskiveä ei saa liikuttaa sen jälkeen, kun tartunta on syntynyt. Muurauskappaleita, joiden vesipitoisuus esimerkiksi laastin tartunnan kannalta on haitallisen suuri, ei saa käyttää. Saumat ja limitys tehdään vanhan mallin mukaan. Sauma hyväksytään mallimuurauksen yhteydessä. Muuraus on suoritettava erityisen huolellisesti; on varmistettava saumojen täyttyminen. Saumojen tiiveyteen kiinnitetään erityistä huomiota. Tuuletustilaa ei saa tukkia laastipurseilla tai -valumilla. Mikäli käytetään reikätiiltä, ylimmässä tiilivarvissa reikätiilen reiät täytetään laastilla. Muuraustyössä on otettava huomioon myös sääolosuhteet ja lämpötila, työnaikainen vahingoittuminen ja likaantuminen, edellisistä johtuvat suojaukset, tiilien mahdollinen ennakko kastelu sekä valmiin muurin jälkihoito. Muurauksen sidonta ja raudoitus vanhan mallin mukaan.

12 12 Muuraustyön aikana on huolehdittava, että tiilien rivit ovat suoria, seinät ja kulmat luodissa muuraukseen kiinnitetään kaikki tarvittavat suojamaalatut laitteet kuten ilmanvaihtoventtiilien kehykset muuraustukia ei saa poistaa, ennen kuin muurattu rakenne on niin vahva, että se kestää rasituksia Valmis muuraus puhdistetaan. Puhtaaksi muurauksen pinnasta on poistettava laastin purseet, tahrat ym. lika. Puhdistus on suoritettava sellaisia aineita ja työtapoja käyttäen, että muuraus ei vahingoitu. Tiilet Vanhat tiilet pyritään mahdollisuuksien mukaan käyttämään uudelleen. Vanhat tiilet tulee puhdistaa huolellisesti ennen uudelleen muurausta. Rikkoutuneet tiilet korvataan vastaavanlaisilla uusilla tiilillä. Tiilien tulee olla säänkestäviä. Tiilien tulee täyttää poltettujen tiilien osalta SFS 5514:n vaatimukset. Tiilissä ei saa olla vaurioita aiheuttavia kalkkirakeita tai muita vahingollisia aineita. Tiiliä työmaalla varastoitaessa ne on suojattava kosteudelta. Muurattavien tiilien tulee olla puhtaat lumesta ja jäästä. Laasti Muurauksessa käytetään tehdasvalmisteista/työmaalla valmistettua laastia. Saumauksessa käytettävän laastin tulee soveltua ulkokäyttöön ja käytettävään muurauskiveen. Laastia valittaessa on otettava huomioon tiilien vedenimukyky sekä tiheys. Sään vaikutuksille alttiiksi joutuvan laastin on oltava säänkestävää ja tartuntaominaisuuksiltaan hyvä ko. tiilen kanssa käytettynä. Valmistajan kirjallisia ohjeita tulee noudattaa erityis- ja valmislaastia käytettäessä, laastien käyttöajoissa sekä muurausliiman sekoituksessa. Laastin tulee säilyttää kelpoisuutensa koko muuraustyön ajan ja jokaisen annoksen tulee olla tasalaatuisen ja keskenään samanlaisen. Laastia, jossa sitoutuminen on alkanut, ei saa käyttää. Sauman ja laastin väri valitaan vanhan mallin mukaan. Raudoitettuihin rakenteisiin käytettävän laastin tulee antaa riittävä korroosiosuoja raudoitukselle. Liikuntasaumat Julkisivujen muurausten liikuntasaumat uusitaan. Vanhat saumamassat poistetaan. HUOM. Kaikki vanhat saumamassat sisältävät lyijyä. Liikuntasaumoissa vanhan saumamassan takana olevat puurimat poistetaan. Uudelleensaumattavat pinnat puhdistetaan huolellisesti. Uudelleensaumaus elastisella säänkestävällä saumausmassalla, saumamassan alle asennetaan umpisoluinen saumanauha, vrt. DET.2. Massan väri vanhan sävyn mukaisesti. Uusittavaa liikuntasaumaa on noin 150 jm. 3.4 RAPPAUSTYÖT Aukonylityspalkkien korjauksista ja vanhassa rappauksessa olevien halkeamien korjauksista aiheutuu ohutrappauksen uusintaa. Uuden ja vanhan rappauksen rajakohdat pyritään mahdollisuuksien mukaan sijoittamaan rakenteen saumakohtiin, pellitysten taakse tai muuhun huomaamattomaan kohtaan.

13 13 Rajakohdat ja purkamisen laajuus tarkennetaan paikalla rakennuttajan edustajan kanssa. Käytettävät materiaalit ja työtavat valitaan vastaamaan vanhaa rappausta, kts. kohta Rappauskorjaus, yleistä On tärkeää, että kaikkien paikkausten jälkihoito (suojaus ja kastelu) tehdään huolellisesti käytettävien aineiden valmistajan ohjeiden mukaisesti. Käsiteltävästä pinnasta poistetaan kaikki maali ja lakka. Puhdistuksessa syntynyt pöly ja jäte painepestään huolellisesti pois. Pesutyö suoritetaan tasaisin poikittaisin tai pystysuorin vedoin ylhäältä alaspäin, jotta likainen pesuvesi ei pääse valumaan kuivuneelle pinnalle. Ennen pesutyötä tai työtauon jälkeen alla oleva rappauspinta tulee ruiskuttaa märäksi, jotta likainen vesi valuu maahan asti. Julkisivun liikuntasaumoja ei tule vahingoittaa tai tukkia puhdistus- ja korjaustöissä. Pesu- ja puhdistustöissä vaurioituneiden rappauspintojen korjaus ja paikkaus kuuluvat urakkaan. Yli 1,5 tuntia vanhaa laastia ei saa käyttää. Ennen rappausta alusta kastellaan ja annetaan sitten kuivahtaa niin, että se imee jälleen vettä. Uuden rappauksen valmiin pinnan tulee olla alkuperäisen rappauspinnan tasossa. Rappauksen jälkeen pintaa on kasteltava (=pidettävä kosteana) halkeilun välttämiseksi seuraavan kolmen päivän ajan. Urakoitsijan on järjestettävä paikalle automaattinen kastelu tai sovittava kasteluvuoroista. Rappauspinta ei saa jäädä kastelematta työpäivän loppumisen, viikonlopun tai pyhäpäivän vuoksi. Halkeillut rappaus pudotetaan alas ja tehdään uudestaan urakoitsijan kustannuksella. Halkeilleen pinnan korjailua ei hyväksytä. 3.5 PELTITYÖT RunkoRYL2000, 34 Ohut- ja muotolevytyöt, RYL 42:1 Kate sileästä sinkitystä teräslevystä, RYL 42:5 Suojapellitykset teräslevystä, RT Rakennuksen suojapellitykset, RT Rakennuksen pellitykset ja peltityöt, yleisiä ohjeita, Peltitöissä käytetään kuumasinkittyä, muovipinnoitettua (Pural) peltiä, rakennepiirustuksissa esitetyllä tavalla. Pellin paksuus 0,7 mm. Pellin kiinnitys alustaan on tehtävä riittävän tiheästi piilokiinnityksellä siten, että käytetään mahdollisimman vähän pellin lävistäviä kiinnikkeitä. Peltien värit valitaan vanhojen mallien mukaan. Pellityksellä estetään veden pääsy rakenteisiin, mutta sillä ei saa estää tuuletuksen toimintaa. Sadeveden pääsyn estämiseksi ulkoseinä- ym. rakenteisiin on huolehdittava siitä, että vesinokat, vastapellit/myrskypellit, yms. toimivat luotettavasti.

14 14 Pellitysten alustat, rajoittavien rakennusosien asianmukaisuus, olosuhteiden sopivuus ym. pellitysten asianmukaiseen suorittamiseen vaikuttavat seikat todetaan ennen tärkeimpien pellitystöiden aloittamista katselmuksessa, jossa on läsnä valvoja ja urakoitsija. Mikäli pellityksen yksityiskohdista ei asiakirjoista löydy ohjetta, tulee tärkeimmät yksityiskohdat esittää valvojalle ennen työsuoritusta. Mikäli pellityksiä koskevista yksityiskohdista, kuten alustasta, pellityksen laajuudesta, reunojen päättämisestä, kiinnityksestä tms. ei asiakirjoissa ole yksityiskohtaisia määräyksiä, tulee urakoitsijan RYL 42:ssa annettujen määräysten ja ammattitaitonsa perusteella noudattaa hyviä työmenetelmiä ja esittää tärkeimmät yksityiskohdat ennen työn suoritusta rakennuttajan hyväksyttäväksi. Pellit saumataan kaksinkertaisella hakasaumalla RT Saumauslista sijoitetaan alapuolelle ja kiinnitetään kiinteästi. Taivutukset mitoitetaan niin, että pelleillä on riittävä lämpöliikemahdollisuus (pellitystyön aikainen lämpötila huomioiden). Listojen väliset peltiosat kiinnitetään kiinteästi keskeltä, muualta liukuvasti. Kaikki ulkotilojen peltiliittymät varustetaan erityisillä kimmoisilla tiivistysnauhoilla periaatteessa RT mukaan. Saumattavat pinnat Pintojen puhdistus suoritetaan saumausmassan valmistajan ohjeiden mukaan. Teräs- ja alumiinipinnat puhdistetaan esim. tolueenilla. Sinkityt pinnat etikkaliuoksella ja vedellä. Tartuntapinnoille käytetään ennen alusnauhan asennusta saumausmassan valmistajan edellyttämiä primer-käsittelyjä. Korroosioeristys Eriarvoiset metallit on eristettävä toisistaan maalaamalla pinnat huolellisesti kahteen kertaan metallin suojamaalilla ja kietomalla niiden ympärille huolellisesti esim. vinyylimuovinen sähköteippi. Huom. Anodisointi ei suojaa alumiinia sähkökemialliselta syöpymiseltä. Työstä ja käyttämistään tarvikkeista urakoitsijan tulee antaa urakkaohjelman mukainen takuu. 4 TÄYDENTÄVÄT RAKENNUSOSAT 4.1 IKKUNAT JA OVET Ikkunoiden ja ovien liitosten tiivistykset uusitaan. Uusittavia liitoskohtia ovat mm. ikkunan tai oven liitos seinärunkoon ja liitokset julkisivupintaan (smyygit). Vanhat tiivisteet ja saumamassat poistetaan ja korvataan uusilla, kts. rakennesuunnitelmat. HUOM. Kaikki vanhat saumamassat sisältävät lyijyä. Saumojen peiterimat ja/tai pellitykset uusitaan vanhan mallin mukaan. Uusilla tiivisteillä ja peiterakenteilla ei tule kuitenkaan tukkia rakenteiden tuuletusta.

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

VESIKATTO- JA JULKISIVUKORJAUS 2015

VESIKATTO- JA JULKISIVUKORJAUS 2015 KIINTEISTÖ OY AURORANLINNA RATAVALLINTIE 16 00720 HELSINKI VESIKATTO- JA JULKISIVUKORJAUS 2015 RAKENNUTTAJAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 1 + 4 SIVUA 30.01.2015 Insinööritoimisto Konstru Oy Ahventie 4 B 02170

Lisätiedot

ASENNUSOHJE 2. AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE. sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2

ASENNUSOHJE 2. AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE. sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2 2009 ASENNUSOHJE 2 AMU-YLITYSPALKKI ja BISTÅL-TIKASRAUDOITE sivu MATERIAALITIETO 1 TOIMITUSSISÄLTÖ 1 TÄRKEÄÄ 2 AMU-YLITYSPALKKI 1. Perustietoa 3 2. Älä pätki! 3 3. Asennus 4 1. kaksi tapaa 4 2. palkin

Lisätiedot

R A K E N N U S S E L O S T U S

R A K E N N U S S E L O S T U S LAAJALAHDEN KOULUN OPETTAJA-ASUNTOLA KAUKOLANTIE 15-19 02140 ESPOO HANKENRO 7011 VESIKATTEEN UUSIMINEN R A K E N N U S S E L O S T U S Insinööritoimisto Pontek Oy RAKENNUSSELOSTUS LAAJALAHDEN KOULUN OPETTAJA-ASUNTOLA

Lisätiedot

VESIKATTOKORJAUS 2012

VESIKATTOKORJAUS 2012 KIINTEISTÖ OY AURORANLINNA KYLÄNVANHIMMANTIE 21 KYLÄNVANHIMMANTIE 21 00640 HELSINKI VESIKATTOKORJAUS 2012 RAKENNUTTAJAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 1 + 4 SIVUA 14.03.2012 Insinööritoimisto Konstru Oy Ahventie

Lisätiedot

Betonirakenteiden korjaus - 3-osainen järjestelmä 1 / 6. DIN EN :2004 -sertifioitu järjestelmä

Betonirakenteiden korjaus - 3-osainen järjestelmä 1 / 6. DIN EN :2004 -sertifioitu järjestelmä Betonirakenteiden korjaus - 3-osainen järjestelmä 1 / 6 1. K & H Korroosiosuoja- ja tartuntalaasti Korroosiosuojaus ja tartuntalaasti samassa, raekoko < 0,5 mm Soveltuu myös tiesuolan vaikutuksille alttiisiin

Lisätiedot

BETONIHARKKO, BETONIVALU, LECA-HARKKO JA SIPOREX Rappausohje

BETONIHARKKO, BETONIVALU, LECA-HARKKO JA SIPOREX Rappausohje BETONIHARKKO, BETONIVALU, LECA-HARKKO JA SIPOREX Simolinintie 1 06100 PORVOO (019) 5244 922 www.laastikulma.fi 2 RAPPAUSOHJE BETONIHARKKO, BETONIVALU, LECA-HARKKO JA SIPOREX Rapattava alusta Betoniharkko

Lisätiedot

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana

Työmaan siivous pintojen ja kalusteiden asennuksen aikana KUOPION KAUPUNKI RAKENNUSSIIVOUSOHJE 1(5) Tilakeskus Siivoustoimi 8.2.2006 raksiivohj.doc RAKENTAMISEN AIKAINEN SIIVOUS - Urakoitsijoiden vastuut rakennussiivouksesta ja jätteiden lajittelusta määritellään

Lisätiedot

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS

Urakkaohjelma. Pvm. 14.11.2014. Projekti nro Projekti 1649V01. Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus. Kittilä VESIJOHTOJEN SANEERAUS Laatija Rauno Huuki Urakkaohjelma Pvm. 14.11.2014 Sivu 1(9) Projekti nimi, Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Projekti nro Projekti 1649V01 Kaukosen asuinrakennuksen vesijohtosaneeraus Kittilä

Lisätiedot

Sisävaiheen kirvestyöt Välioviasennus

Sisävaiheen kirvestyöt Välioviasennus Sisävaiheen kirvestyöt Välioviasennus Topparilaudat Asennetaan topparilaudat oven aukeamispuolelle oviaukon pieliin. Mikäli lattian päällyste halutaan tehdä myöhemmin yhtenäiseksi oven kohdalla, asennetaan

Lisätiedot

PiiMat Oy FLEXCRETE Sivu 1 BETONIRAKENTEIDEN KORJAAMINEN 20.1.2006 1 ESITYÖT. 1.1 Pintarakenteet

PiiMat Oy FLEXCRETE Sivu 1 BETONIRAKENTEIDEN KORJAAMINEN 20.1.2006 1 ESITYÖT. 1.1 Pintarakenteet PiiMat Oy FLEXCRETE Sivu 1 1 ESITYÖT 1.1 Pintarakenteet Ennen betonikorjaus- tai pinnoitustöiden aloittamista on tilaajan edustajan kanssa käytävä läpi korjattavalla tai pinnoitettavalla alueella olevat

Lisätiedot

Leppäkorven koulu VALOKUVAT

Leppäkorven koulu VALOKUVAT 1 (7) (V)= Vahha osa (U)= Uudempi osa) Kuva 1. Vanha rakennus sisäpihalle (V). Uudempi rakennus pilkistää taka-alalla vasemmalla. Kuva 4. Tyypillinen liittyvän rakennuksen nurkkahalkeama (V). Kuva 2. Vanha

Lisätiedot

Fescopanel levyrappausjärjestelmä suunnitteluohje 3.4.2013

Fescopanel levyrappausjärjestelmä suunnitteluohje 3.4.2013 Fescopanel levyrappausjärjestelmä suunnitteluohje 3.4.2013 Fescopanel levyrappausjärjestelmä 21.12.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. JÄRJESTELMÄKUVAUS 3 2. YLEISTÄ 4 2.1 Tavoite 4 2.2 Laadunvarmistus 4 2.4 Terveydelle

Lisätiedot

LAKKA OHUTRAPPAUS ERISTEJÄRJESTELMÄ TYÖOHJE 22.10.2014

LAKKA OHUTRAPPAUS ERISTEJÄRJESTELMÄ TYÖOHJE 22.10.2014 LAKKA OHUTRAPPAUS ERISTEJÄRJESTELMÄ TYÖOHJE 22.10.2014 Työohje Esi- ja pohjatyöt Julkisivuvarusteet kuten valaisimet, anturit, johdot, kilvet tai muut vastaavat irroitetaan työn ajaksi. Julkisivurakenteisiin

Lisätiedot

RAK. HYVINKÄÄN SVEITSIN UIMALA Teerimäenkatu 6, HYVINKÄÄ

RAK. HYVINKÄÄN SVEITSIN UIMALA Teerimäenkatu 6, HYVINKÄÄ tunnus muutos Kaupunginosa Rakennuskohteen nimi ja osoite Kortteli Tontti/Rn:o Viranomaisten arkistointimerkintöjä varten 8 773 6 LUPANUMERO Rakennustoimenpide Rakennuksen numero/rakennustunnus PERUSKOR.

Lisätiedot

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA Valvojan rooli ja valvontatyö käytännössä Työmaavalvonnan tarkoituksena on varmistaa rakentamisen laatu saavutetaan haluttu lopputulos sopimuksen mukaisuus hyvän rakennustavan noudattaminen, jos sopimuksia

Lisätiedot

KMO_011 Kaivuohje kaivajille 1(5) Laati: Pilvi Lötjönen Hyväksyi: Mika Huttu 27.4.2016 KAIVUOHJE KAAPELIVAURIOIDEN ESTÄMISEKSI

KMO_011 Kaivuohje kaivajille 1(5) Laati: Pilvi Lötjönen Hyväksyi: Mika Huttu 27.4.2016 KAIVUOHJE KAAPELIVAURIOIDEN ESTÄMISEKSI KMO_011 Kaivuohje kaivajille 1(5) KAIVUOHJE KAAPELIVAURIOIDEN ESTÄMISEKSI 1 Yleistä Järvi-Suomen Energian (jäljempänä JSE) toimialueella on JSE:n hallinnoimia maahan asennettuja 110 kv maakaapeleita, keskijännite-

Lisätiedot

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI

WWW.LAMOX.FI INFO@LAMOX.FI 1 Perinteinen valesokkelirakenne Termotuote korjattu rakenne Asennus 2 Ennen työn aloittamista on aina tarkistettava päivitetyt viimeisimmät suunnitteluohjeet valmistajan kotisivuilta. Eristämisessä on

Lisätiedot

Ranuan jäähalli LVI-työselostus LVI-TYÖSELOSTUS. IV-urakka KOHDE

Ranuan jäähalli LVI-työselostus LVI-TYÖSELOSTUS. IV-urakka KOHDE LVI-TYÖSELOSTUS IV-urakka KOHDE Ranuan jäähalli 24.4.2015 1 Sisältö LVI-TYÖSELOSTUS... 1 1. Yleistä rakennuskohteesta... 3 1.1 Rakennuskohteen tiedot... 3 1.1.1 Rakennuttaja... 3 1.1.2 Käyttäjän edustaja...

Lisätiedot

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015

LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO. Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 LVI-työselitys HATTULAN SEURAKUNTA VIRASTO- JA SEURAKUNTATALO Ulkopuoliset viemäriputket 09.06.2015 HATTULAN SEURAKUNTA LVI SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ 1 1.1 RAKENNUSKOHDE 1 1.3 SUUNNITTELIJAT 1 1.4 HANKINNAN

Lisätiedot

SILTOJEN JA TAITORAKENTEIDEN YLLÄPITOURAKKA HKR/KPO 2015-2016 TARJOUSHINTALOMAKKEET B 29.1.2015

SILTOJEN JA TAITORAKENTEIDEN YLLÄPITOURAKKA HKR/KPO 2015-2016 TARJOUSHINTALOMAKKEET B 29.1.2015 Urakan nimi: Siltojen ja taitorakenteiden ylläpitourakka HKR/KPO 2015-2016 SILTOJEN JA TAITORAKENTEIDEN YLLÄPITOURAKKA HKR/KPO 2015-2016 TARJOUSHINTALOMAKKEET B 29.1.2015 SILTOJEN JA TAITORAKENTEIDEN YLLÄPITOURAKKA

Lisätiedot

R A K E N N U S T A P A S E L O S T U S

R A K E N N U S T A P A S E L O S T U S INKOON PALVELUTALO KOTIPOLKU 7 10210 INKOO AUTOKATOKSEN RAKENTAMINEN YLÄPIHAN ASFALTOINTI R A K E N N U S T A P A S E L O S T U S Tmi Nalle Grönberg RAKENNUSSELOSTUS INKOON PALVELUTALO 2 / 5 Sisällysluettelo:

Lisätiedot

LAGSTADIN KOTISEUTUTALO 10.2.2012 URAKKALASKENTAA VARTEN 10.02.2012 VESIKATON JA YLÄPOHJAN KORJAUS RAKENNUSSELOSTUS KIINTEISTÖTUNNUS 00030

LAGSTADIN KOTISEUTUTALO 10.2.2012 URAKKALASKENTAA VARTEN 10.02.2012 VESIKATON JA YLÄPOHJAN KORJAUS RAKENNUSSELOSTUS KIINTEISTÖTUNNUS 00030 LAGSTADIN KOTISEUTUTALO 10.2.2012 VESIKATON JA YLÄPOHJAN KORJAUS RAKENNUSSELOSTUS KIINTEISTÖTUNNUS 00030 URAKKALASKENTAA VARTEN 10.02.2012 Pöyry Finland Oy Tekniikantie 4D 02150 Espoo 2 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

11. MINERAALIPOHJAISET JULKISIVUMAALIT

11. MINERAALIPOHJAISET JULKISIVUMAALIT Tulostettu 25.6.2016 1 / 7 11. MINERAALIPOHJAISET JULKISIVUMAALIT Kiviväri KS 2 Kiviväri S 5 Kiviväri KS 2 / 7 KIVIVÄRI KS Tuotekuvaus Fescon Kiviväri KS on kalkkisementtiperusteinen maali, jonka tartuntaominaisuuksia,

Lisätiedot

MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ

MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ MSS KRISTALLOINTI BETONIN VESITIIVISTYS KRISTALLOINTIMENETELMÄLLÄ MSS KRISTALLOINTI Pysyvä ratkaisu uusprojekteihin vesitiivistää ja suojaa betonin Monikäyttöinen käsittely vanhoille rakenteille korjaa

Lisätiedot

Maalattujen kiviainespintojen hoito ja huolto Betonipinnat ulkona

Maalattujen kiviainespintojen hoito ja huolto Betonipinnat ulkona Maalattujen kiviainespintojen hoito ja huolto Betonipinnat ulkona Yleistä Ulkotiloissa betonia käytetään mm. kiinteistön julkisivuissa, tukimuureissa, sokkeleissa ja parvekkeissa. Betonijulkisivu Pääsääntöisesti

Lisätiedot

KANNEN PINTARAKENTEET 2.832 PÄÄLLYSTEEN HALKEAMAN SULKEMINEN TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET 1 VAURIO 2 KORJAUSTARVE

KANNEN PINTARAKENTEET 2.832 PÄÄLLYSTEEN HALKEAMAN SULKEMINEN TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET 1 VAURIO 2 KORJAUSTARVE KANNEN PINTARAKENTEET PÄÄLLYSTEEN HALKEAMAN SULKEMINEN TYÖKOHTAISET LAATUVAATIMUKSET TIEHALLINTO, SILTATEKNIIKKA 12/05 (korvaa ohjeen 11/92) 2.832 1 VAURIO Kuva 1. Avonaiset halkeamat muodostavat suuren

Lisätiedot

Rakennusperintöpäivä 8.5.2014. Vanhan kerrostalon korjauksen suunnittelu Jorma Latva / Arkkitehdit Oy Latva ja Vaara

Rakennusperintöpäivä 8.5.2014. Vanhan kerrostalon korjauksen suunnittelu Jorma Latva / Arkkitehdit Oy Latva ja Vaara Rakennusperintöpäivä 8.5.2014 Vanhan kerrostalon korjauksen suunnittelu Jorma Latva / Arkkitehdit Oy Latva ja Vaara Esittely Rakennuskanta Rakennustekniikkaa ja arkkitehtuuria: Toim. Petri Neuvonen: Kerrostalot

Lisätiedot

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912

FCG Finnish Consulting Group Oy. Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO. Rakennussuunnitelma 30309-P11912 FCG Finnish Consulting Group Oy Tammelan kunta JÄNIJÄRVEN POHJAPATO Rakennussuunnitelma 30309-P11912 ENNAKKOKOPIO 10.6.2011 FCG Finnish Consulting Group Oy Rakennussuunnitelma I 10.6.2011 SISÄLLYSLUETTELO

Lisätiedot

Oulaistenkosken silta, Oulainen

Oulaistenkosken silta, Oulainen Oulaistenkosken silta, Oulainen Suunnitelma n:o R15/7883 Määrä- ja yksikköhintaluettelo Teräsbetoninen jatkuva ontelopalkkisilta (Bjop) Jännemitta 22,0+27,50+22,0 m Hyödyllinen leveys 14,10 m Vinous 0

Lisätiedot

PERUSKORJAUS HANKESUUNNITELMA. 20.01.2015 Sivu 1/7. Tilaaja: Sastamalan vesi Tampereentie 7 B 38200 Sastamala. Hanke: Nuupalan vesitorni, Sastamala

PERUSKORJAUS HANKESUUNNITELMA. 20.01.2015 Sivu 1/7. Tilaaja: Sastamalan vesi Tampereentie 7 B 38200 Sastamala. Hanke: Nuupalan vesitorni, Sastamala 20.01.2015 Sivu 1/7 Tilaaja: Sastamalan vesi Tampereentie 7 B 38200 Sastamala Hanke: Nuupalan vesitorni, Sastamala PERUSKORJAUS HS-Tec Oy Nallekarhuntie 13, 36100 Kangasala puh. 0500-624808, faksi (Fax.nro)

Lisätiedot

Building value. TAKKA-LEIVINUUNIN LÄMPÖSYDÄN Kokoamisohje

Building value. TAKKA-LEIVINUUNIN LÄMPÖSYDÄN Kokoamisohje Building value TAKKA-LEIVINUUNIN LÄMPÖSYDÄN Kokoamisohje TAKKA-LEIVINUUNIN LÄMPÖSYDÄN Kokoamisohje Takka-leivinuunin lämpösydän on tehokas, varaava tulisija, johon on yhdistetty pieni leivinuuni, joka

Lisätiedot

SARVIKUONO KORTTELI K 31 SOFIANKATU 4 JA UNIONINKATU 25, VESIKATTOJEN KORJAUSTYÖT. HANKESUUNNITELMA Hanke 86893 19.8.2011

SARVIKUONO KORTTELI K 31 SOFIANKATU 4 JA UNIONINKATU 25, VESIKATTOJEN KORJAUSTYÖT. HANKESUUNNITELMA Hanke 86893 19.8.2011 SARVIKUONO KORTTELI K 31 SOFIANKATU 4 JA UNIONINKATU 25, VESIKATTOJEN KORJAUSTYÖT HANKESUUNNITELMA Hanke 86893 19.8.2011 HELSINGIN KAUPUNKI TILAKESKUS TARKASTUSVIRASTO KAUPUNGINMUSEO 2 1 YHTEENVETO 1.1

Lisätiedot

5 Kivirakentaminen RTS 10:21

5 Kivirakentaminen RTS 10:21 RunkoRYL 2010 511 Tiilimuuraus Sivu: 1 5 Kivirakentaminen RTS 10:21 51 Muuraaminen 511 Tiilimuuraus Sisältö poltettujen ja kalkkihiekkatiilien sekä kalkkihiekkaharkkojen muuraustyöt työkunnan tekemät työt,

Lisätiedot

SEMTU OY RAKENTEIDEN VEDENERISTYSRATKAISUT 17.10.2011

SEMTU OY RAKENTEIDEN VEDENERISTYSRATKAISUT 17.10.2011 SEMTU OY RAKENTEIDEN VEDENERISTYSRATKAISUT 17.10.2011 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ...3 2. PENTAFLEX JÄRJESTELMÄ...4 2.1. Pentaflex KB:... 5 2.2. Pentaflex KB 8... 7 2.3. Pentaflex ABS... 9 2.4. Pentaflex

Lisätiedot

Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio

Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio 25.9.2013 Lehtismäki, Kaanaa Kumputie 41, Raisio KUNTOARVIORAPORTTI 2 SISÄLTÖ 1 YLEISTIEDOT... 3 1.1 Kuntotarkastus kohde... 3 1.2 Yhteyshenkilöt... 3 1.3 Kohteen kuvaus... 3 1.4 Kuntotarkastuksen tarkoitus...

Lisätiedot

NAKKILAN KUNNAN KIINTEISTÖJEN ILMANVAIHTOKANAVIEN PUDISTUSURAKKA 2015

NAKKILAN KUNNAN KIINTEISTÖJEN ILMANVAIHTOKANAVIEN PUDISTUSURAKKA 2015 1 TARJOUSPYYNTÖ Rakennusosasto 10.2.2015 NAKKILAN KUNNAN KIINTEISTÖJEN ILMANVAIHTOKANAVIEN PUDISTUSURAKKA 2015 Tilaaja Työkohteet Urakan sisältö Nakkilan kunnan rakennusosasto pyytää tarjoustanne Kirkonseudun

Lisätiedot

YHTEISTOIMINTAMALLIN MUKAINEN KUNTOTARKASTUS

YHTEISTOIMINTAMALLIN MUKAINEN KUNTOTARKASTUS YHTEISTOIMINTAMALLIN MUKAINEN KUNTOTARKASTUS 13 Marjala Ärjänsaari Yrityksen/ja tarkastajan yhteystiedot ja pätevyys Tarkastuksen suorittaja(t) Kajaanin ammattikorkeakoulu/rakennustekniikan osasto Antti

Lisätiedot

Kartoittaja: Toni Jokela p. 0405626050 toni.jokela@kuivaustekniikka.info. Tarkastusraportti. Vuoto siivouskomerossa rättipatterille tulevassa putkessa

Kartoittaja: Toni Jokela p. 0405626050 toni.jokela@kuivaustekniikka.info. Tarkastusraportti. Vuoto siivouskomerossa rättipatterille tulevassa putkessa Tarkastusraportti Sivu: 1 (15) Asiakas Vahinkopaikan osoite Yhteyshenkilö Läsnäolijat Pelkosenniemen kunta Koulutie 9 98500 Pelkosenniemi Jarkko Vuorela (Yhteyshenkilö) p. 0407044508 jarkko.vuorela@pelkosenniemi.

Lisätiedot

Finnish Consulting Group Oy KAAVIN KUNTA KIRKONKYLÄN RANTAUIMALA HUOLTORAKENNUS, MUUTOSTYÖ RAKENNUSTYÖSELOSTUS

Finnish Consulting Group Oy KAAVIN KUNTA KIRKONKYLÄN RANTAUIMALA HUOLTORAKENNUS, MUUTOSTYÖ RAKENNUSTYÖSELOSTUS Finnish Consulting Group Oy KAAVIN KUNTA KIRKONKYLÄN RANTAUIMALA HUOLTORAKENNUS, MUUTOSTYÖ RAKENNUSTYÖSELOSTUS 14.12.2010 FCG Oy RAKENNUSTYÖSELOSTUS I KAAVIN KUNTA, kirkonkylän rantauimala 14.12.2010 Huolto-

Lisätiedot

Muutokset. Sisällysluettelo 2 (8) KÄYTTÖSUUNNITELMA. Opastinportaali 28.7.2014 Dnro 3597/090/2014. Kohta Muutettu (pvm) Kuvaus

Muutokset. Sisällysluettelo 2 (8) KÄYTTÖSUUNNITELMA. Opastinportaali 28.7.2014 Dnro 3597/090/2014. Kohta Muutettu (pvm) Kuvaus 2 (8) Muutokset Kohta Muutettu (pvm) Kuvaus Sisällysluettelo 1 KÄYTTÖTARKOITUS... 3 1.1 Rakennetyyppikohtaiset erityispiirteet... 4 1.2 Käyttö ja sijoittelu... 4 2 OPASTINPORTAALIN KÄYTTÖTURVALLISUUS...

Lisätiedot

KAUHAJOEN KAUPUNKI TYÖSELOSTUS. Hämes-Havunen Ison- ja pikkutuvan vesikatot

KAUHAJOEN KAUPUNKI TYÖSELOSTUS. Hämes-Havunen Ison- ja pikkutuvan vesikatot KAUHAJOEN KAUPUNKI TYÖSELOSTUS Hämes-Havunen Ison- ja pikkutuvan vesikatot Kauhajoen kaupunki, tekninen toimiala Työselostus 2/6 SISÄLTÖ 1. YLEISTÄ 3 1.1 Rakennuskohteen erityispiirteet 3 2. NOSTO- JA

Lisätiedot

Hangon neuvola, Korjaustapaehdotus

Hangon neuvola, Korjaustapaehdotus S U U N N IT T EL U JA T EK N IIK K A HANGON KAUPUNKI Hangon neuvola, Korjaustapaehdotus FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY Sami Heikkilä, Juhani Pirinen Sisällysluettelo 1 Korjaustapaehdotus rakenneosittain...

Lisätiedot

Hollontien kivisilta /Laihia Suunnitelman numero R15/1095/S3. Sillan kustannusarvio

Hollontien kivisilta /Laihia Suunnitelman numero R15/1095/S3. Sillan kustannusarvio Sivu 1 (6) Hollontien kivisilta /Laihia Suunnitelman numero R15/1095/S3 Sillan kustannusarvio Teräsbetoninen palkkisilta (Bp), 2-aukkoinen, ei jatkuva Jännemitta (m) Hyödyllinen leveys (m) 6,05 Vapaa-aukko

Lisätiedot

08. RAPPAUSLAASTIT. Tulostettu 9.6.2016 1 / 25

08. RAPPAUSLAASTIT. Tulostettu 9.6.2016 1 / 25 Tulostettu 9.6.2016 1 / 25 08. RAPPAUSLAASTIT Rappauslaasti KS 10/90 2 Rappauslaasti KS 35/65 4 Rappauslaasti KS 50/50 6 Rappauslaasti KS 65/35 8 Rappauslaasti KS 35/65 kuitu 10 Pohjanoikaisulaasti 13

Lisätiedot

LYHYT JÄRJESTELMÄKUVAUS DIESSNER eristerappaus soveltuu julkisivujen ja muiden seinäpintojen eristykseen niin korjaus kuin uudisrakentamisessa.

LYHYT JÄRJESTELMÄKUVAUS DIESSNER eristerappaus soveltuu julkisivujen ja muiden seinäpintojen eristykseen niin korjaus kuin uudisrakentamisessa. LYHYT JÄRJESTELMÄKUVAUS DIESSNER eristerappaus soveltuu julkisivujen ja muiden seinäpintojen eristykseen niin korjaus kuin uudisrakentamisessa. Järjestelmän rakenne sisältäpäin on seuraava: 1. Sisäseinärakenne

Lisätiedot

RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN

RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN RIL 249-20092009 MATALAENERGIARAKENTAMINEN RAKENNETEKNINEN NÄKÖKULMA 7.12.2009 Juha Valjus RIL 249 MATALAENERGIARAKENTAMINEN Kirjan tarkoitus rakennesuunnittelijalle: Opastaa oikeaan suunnittelukäytäntöön

Lisätiedot

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa.

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa. 7.2 Mallityöselitys Geberit Silent-PP Tämä mallityöselitys on laadittu edesauttamaan kohteen LVI-työselityksen laatimista. Mallityöselityksessä on esitetty Geberit Silent-PP -kiinteistöviemärijärjestelmän

Lisätiedot

TOIMINTAOHJE. Selluvilla A-A I-PALKKI. leikkaus A. www.webon.fi. 45 mm. 6 mm. 350 mm. 70 mm. I-palkki 350 mm PRT-Lami 70 x45 mm / 6 mm

TOIMINTAOHJE. Selluvilla A-A I-PALKKI. leikkaus A. www.webon.fi. 45 mm. 6 mm. 350 mm. 70 mm. I-palkki 350 mm PRT-Lami 70 x45 mm / 6 mm 45 mm A-A I-PALKKI 6 mm 350 mm leikkaus A A 5 6 7 70 mm 4 3 www.webon.fi SISÄLLYSLUETTELO SIVU YLÄPOHJA NORMAALIRISTIKKO 3 YLÄKERTA ONTELOASENNUS 4 YLÄPOHJA LISÄERISTYS 5 YLÄPOHJA NORMAALIRISTIKKO/SAKSIRISTIKKO

Lisätiedot

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet SUOJAUKSET T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 19.3.2007 UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus. Harri Koskenranta 19.3.2007

T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus. Harri Koskenranta 19.3.2007 T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 19.3.2007 SUOJAUKSET UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet

RAKENTEELLINEN SUOJAUS. Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää vahingontorjuntaa, joka toteutetaan valitsemalla tarkoituksenmukaiset rakenteet SUOJAUKSET T-110.5610 Henkilöstö- ja toimitilaturvallisuus - Kuorisuojaus Harri Koskenranta 14.3.2006 UHKAT VAHINGOT T-110.5610/Koskenranta 2 RAKENTEELLINEN SUOJAUS Rakenteellinen suojaus on ehkäisevää

Lisätiedot

1.3.3 Rappausverkot, kiinnikkeet ja muut tarvikkeet... 16

1.3.3 Rappausverkot, kiinnikkeet ja muut tarvikkeet... 16 Sisällysluettelo 1 ERISTERAPPAUSJÄRJESTELMÄT.... 9 1.1 Ohjeen tarkoitus ja käyttöala.... 9 1.1.1 Eriste- ja levyrappausten tekniset vaatimukset... 9 1.2 Ohutrappaus-eristejärjestelmä... 10 1.2.1 Laastit....

Lisätiedot

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje

ThermiSol Platina Pi-Ka Asennusohje Platina Pi-Ka ThermiSol Platina Pi-Ka essa kerrotaan ThermiSol Platina Kattoelementin käsittelyyn, kiinnitykseen ja työstämiseen liittyviä ohjeita. Platina Pi-Ka 2 1. Elementin käsittely... 3 1.1 Elementtikuorman

Lisätiedot

METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULU EERIKINKATU 36 00180 HELSINKI HANKESUUNNITELMA RÄYSTÄS- JA VESIKATTOKORJAUS TEKNINEN PERUSKORJAUS

METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULU EERIKINKATU 36 00180 HELSINKI HANKESUUNNITELMA RÄYSTÄS- JA VESIKATTOKORJAUS TEKNINEN PERUSKORJAUS METROPOLIA AMMATTIKORKEAKOULU EERIKINKATU 36 00180 HELSINKI HANKESUUNNITELMA RÄYSTÄS- JA VESIKATTOKORJAUS TEKNINEN PERUSKORJAUS 21.6.2012 HANKENUMERO: 8086563 HELSINGIN KAUPUNKI TILAKESKUS HKR-RAKENNUTTAJA

Lisätiedot

SOKLEX - PERUSTUSJÄRJESTELMÄ

SOKLEX - PERUSTUSJÄRJESTELMÄ SOKLEX - PERUSTUSJÄRJESTELMÄ SOKLEX -VALMISMUOTTIEN ASENNUS- JA TUENTAOHJEET 2005 1 1. Rakennuksen pohjan kaivutöiden jälkeen sokkelilinjat täytetään vähintään 200 mm:n sorakerroksella. Sora tasataan perustamistasoon

Lisätiedot

18.1.2015 TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ. Puhelin

18.1.2015 TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ. Puhelin TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 1 (6) TURVALLISUUSASIAKIRJA KLAUKKALAN JALKAPALLOHALLIN TEKONURMIKENTTÄ (09) 2500 2010 etunimi.sukunimi@nurmijarvi.fi TYÖTURVALLISUUSASIAKIRJA 2 (6) SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...

Lisätiedot

Ympäristöministeriön asetus

Ympäristöministeriön asetus Luonnos 11.12.2012 Ympäristöministeriön asetus rakentamisen suunnittelutehtävän vaativuusluokan määräytymisestä nnettu Helsingissä.. päivänä..kuuta 201. Ympäristöministeriön päätöksen mukaisesti säädetään

Lisätiedot

YM asetus pienille savupiipuille. Paloseminaari Antti Koponen

YM asetus pienille savupiipuille. Paloseminaari Antti Koponen YM asetus pienille savupiipuille Paloseminaari 6.2.2018 Antti Koponen Rakentamismääräyskokoelman uusiminen Perustuu Maankäyttö- ja rakennuslain (MRL) säädösvaltuuksiin Määräykset annetaan pykälämuotoon

Lisätiedot

Hollontien kivisilta. Sillan määräluettelo. /Laihia Suunnitelman numero R15/1095/S3

Hollontien kivisilta. Sillan määräluettelo. /Laihia Suunnitelman numero R15/1095/S3 Sivu 1 (6) Hollontien kivisilta /Laihia Suunnitelman numero R15/1095/S3 Sillan määräluettelo Teräsbetoninen palkkisilta (Bp), 2-aukkoinen, ei jatkuva Jännemitta (m) Hyödyllinen leveys (m) 6,05 Vapaa-aukko

Lisätiedot

Kenttäkierros irti olevien tiilien ja laastikappaleiden kartoittamiseksi

Kenttäkierros irti olevien tiilien ja laastikappaleiden kartoittamiseksi IdeaStructura www.ideastructura.com Kenttäkierros irti olevien tiilien ja laastikappaleiden kartoittamiseksi 21.10.2014 IdeaStructura www.ideastructura.com Kenttäkierros irti olevien tiilien ja laastikappaleiden

Lisätiedot

YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO PERUSKORJAUS

YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO PERUSKORJAUS YLIVIESKAN KAUPUNGINTALO PERUSKORJAUS RAKENNUSTAPASELOSTUS 25.1.2016 Oy Kyöstintie 29 84100 Ylivieska puhelin 08-420 009 faksi 08-420 060 2 D1 Olevat aluerakenteet D10 Oleva maaperä Rakennusalue on rakennettua

Lisätiedot

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27

1 RAKENNNESELVITYS. 9 LIITE 5. s. 1. Korutie 3 Työnumero: 8.9.2011 Ilkka Meriläinen 51392.27 9 LIITE 5. s. 1 1 RAKENNNESELVITYS 1.1 TEHTÄVÄN MÄÄRITTELY Selvitys on rajattu koskemaan :ssa olevan rakennuksen 1. ja 2. kerroksen tiloihin 103, 113, 118, 204 ja 249 liittyviä rakenteita. 1.2 YLEISKUVAUS

Lisätiedot

Rappaustyypin valinta alustan mukaan

Rappaustyypin valinta alustan mukaan Poltettutiili, kevytsoraherkko, betoniharkko, betoni tai vastaava Rappaus: yleensä Bayosan LL 66, SL 67, RK 39. Rappauslaastin valintaan vaikuttaa tuleva pinnoite, ympäristö jne. Yleisesti rappauspaksuuden

Lisätiedot

Pinnoitus. Siporex hallit. Maalaus. Ohjeita. www.kivira.fi

Pinnoitus. Siporex hallit. Maalaus. Ohjeita. www.kivira.fi Pinnoitus Siporex hallit Maalaus Ohjeita www.kivira.fi Siporex hallien pinnoitus Ohjeita Toukokuu 2015 Uudelleen pinnoitus tai maalaus Alustavat työt Selvitetään millä tuotteella / tuotteilla halli on

Lisätiedot

KASAVUOREN KOULU Kasavuorentie Kauniainen

KASAVUOREN KOULU Kasavuorentie Kauniainen Kasavuorentie 1 02700 Kauniainen LIIKUNTASALIN LATTIAN KORJAUS Rakennusselostus 16.2.2017 Vain urakkalaskentaa varten Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Rakennuskohde ja sijainti... 3 1.2 Tilaaja... 3

Lisätiedot

8-80 / 1.11.2015. Weber Superflex D2. Vedeneristysjärjestelmä. www.e-weber.fi

8-80 / 1.11.2015. Weber Superflex D2. Vedeneristysjärjestelmä. www.e-weber.fi * because välitämme you care 8-80 / 1.11.2015 Weber Superflex D2 Vedeneristysjärjestelmä www.e-weber.fi 1 Hyvällä suunnittelulla ja huolellisella toteut uksella syntyy terve ja kes tävä märkätila Weberin

Lisätiedot

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04

T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 T-110.460 Henkilöturvallisuus ja fyysinen turvallisuus, k-04 Harri Koskenranta Fyysinen turvallisuus 4.2.2004: Kuorisuojaus Arvot Suojaustoimenpiteet Uhkat Tunnistetaan Luokitellaan Mitoitetaan Otetaan

Lisätiedot

Savon ammatti- ja aikuisopisto Presidentinkatu 1 ja 3 vanhat osat

Savon ammatti- ja aikuisopisto Presidentinkatu 1 ja 3 vanhat osat Savon ammatti- ja aikuisopisto Presidentinkatu 1 ja 3 vanhat osat Rakennetekninen arviointi rakennuksien peruskorjattavuudesta Rakennussuunnittelutoimisto Nylund Oy Sivu 2 / 16 Sisällys 1. Yleistä... 3

Lisätiedot

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN

ASENNUSOHJE MINSTER JA TURMALIN Turmalin-savikattotiili Minster-betonikattotiili ASENNUSOHJE Päivitetty 14.12.2012 Tämä korvaa aiemmat asennusohjeet Puh. +358 9 2533 7200 ~ Faksi +358 9 2533 7311 ~ www.monier.fi Sivu 1 / 9 Alkulause

Lisätiedot

Ennen mahdollista uusintakaivua on hankittava ajan tasalla oleva kartta.

Ennen mahdollista uusintakaivua on hankittava ajan tasalla oleva kartta. KAUKOLÄMPÖ-, KAUKOJÄÄHDYTYS- 1(5) JA KAASUJOHDOT YLEINEN OHJE 3 115-1 Luotu 16.12.2013 Korvaa ohjeen 10.02.2012 Voimassa toistaiseksi 1 Yleistä Sähkölaitoksen sijaintikartoilla on esitettynä maahan asennettuja

Lisätiedot

PERINTEISELLÄ SAVILAASTILLA LUOT NÄYTTÄVIÄ, TERVEELLISTÄ ASUMISTA EDISTÄVIÄ SISÄPINTOJA. NYT MYÖS SÄVYTETTYNÄ.

PERINTEISELLÄ SAVILAASTILLA LUOT NÄYTTÄVIÄ, TERVEELLISTÄ ASUMISTA EDISTÄVIÄ SISÄPINTOJA. NYT MYÖS SÄVYTETTYNÄ. PERINTEISELLÄ SAVILAASTILLA LUOT NÄYTTÄVIÄ, TERVEELLISTÄ ASUMISTA EDISTÄVIÄ SISÄPINTOJA. NYT MYÖS SÄVYTETTYNÄ. Juvan teollisuuskatu 21 B Puh. 09-774 2720 www.kivira.fi 02920 Espoo Fax. 09-774 27211 info@kivira.fi

Lisätiedot

CLT-rakentamisen yleisperiaatteet

CLT-rakentamisen yleisperiaatteet 4.1 Teollisuus- ja toimitilarakentaminen - Seinän kiinnitys Seinälevyn kiinnitys Ulkoverhous Koolaus Pystytiiviste (tuulensuojalevy) Seinän kiinnitys Pilari (CLT:ä tai liimapuuta) Perustus Saumanauhat

Lisätiedot

KorjausRYL yhteiset laatuvaatimukset korjausrakentamiseen

KorjausRYL yhteiset laatuvaatimukset korjausrakentamiseen KorjausRYL yhteiset laatuvaatimukset korjausrakentamiseen viestintä- ja kehityspäällikkö, arkkitehti Petri Neuvonen, Rakennustietosäätiö RTS 9.2.2016 1 Korjaushankkeen laatukysymyksiä Millaisia esiselvityksiä

Lisätiedot

RENOFIX RT 300 LAATTALAASTI VESIERISTYSTÄ VAATIVIIN KOHTEISIIN TEKNISET TIEDOT

RENOFIX RT 300 LAATTALAASTI VESIERISTYSTÄ VAATIVIIN KOHTEISIIN TEKNISET TIEDOT JOULUKUU 2011 Korvaa T 300-esitteen ENOFIX T 300 LAATTALAASTI VESIEISTYSTÄ VAATIVIIN KOHTEISIIN enofix T 300 on kaksikomponenttinen (T 300 K + T 300 P) laattalaasti, joka kovetuttuaan muodostaa elastisen

Lisätiedot

Tarkastettu omakotitalo

Tarkastettu omakotitalo Tarkastettu omakotitalo Asuinrakennuksen ja varastorakennuksen väli on pieni, jonka vuoksi varasto on tehty julkisivujen osalta kivirakenteisena (paloturvallisuus) Asuinrakennuksen parvekkeen pilareiden

Lisätiedot

Regal ja Mistral. asennusohje

Regal ja Mistral. asennusohje Regal ja Mistral asennusohje tammikuu 2000 2 Mistral ja Regal Suoran seinän mallit Elementtikaavio hormiliitos päältä HLP hormiliitos takaa HLT Mistral ja Regal Nurkkatakat hormiliitos päältä HLP hormiliitos

Lisätiedot

VÄLISEINÄT. Leca väliseinät. Leca EasyLex 88 Leca Lex. www.e-weber.fi 4-20/1.9.2012

VÄLISEINÄT. Leca väliseinät. Leca EasyLex 88 Leca Lex. www.e-weber.fi 4-20/1.9.2012 VÄLISEINÄT Leca väliseinät Leca EasyLex 88 Leca Lex 4-20/1.9.2012 www.e-weber.fi Leca väliseinät Leca EasyLex Leca Lex markkinoiden nopein väliseinäratkaisu Nopea rakentaa ja helppo tasoittaa Sisältö Leca

Lisätiedot

Raudoite toimii valumuottina ja korvaa erilliset vaarnat ja reunateräkset

Raudoite toimii valumuottina ja korvaa erilliset vaarnat ja reunateräkset Korvaa esitteen 11/98 5/2000 Väli 8 Raudoite toimii valumuottina ja korvaa erilliset vaarnat ja reunateräkset www.peikko.com SISÄLLYSLUETTELO: 1. BETONILATTIOIDEN LIIKUNTASAUMAT... 3 1.1 LS 1 Kevyille

Lisätiedot

Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET

Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET Laitesiirtojen suunnitelmat Osa R7-20 Siirrettävät vesihuolto- ja kaukolämpöverkostot TYÖKOHTAINEN TYÖSELOSTUS JA LAATU- VAATIMUKSET VAIN URAKKALASKENTAAN 1.4.2014 Destia Oy,

Lisätiedot

HALSSILAN KOULUN ALIKULKUKÄYTÄVÄN KORJAUS, Jyväskylä

HALSSILAN KOULUN ALIKULKUKÄYTÄVÄN KORJAUS, Jyväskylä JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI Kaupunkirakennepalvelut Yhdyskuntatekniikka HALSSILAN KOULUN ALIKULKUKÄYTÄVÄN KORJAUS, Jyväskylä SILLAN MÄÄRÄLUETTELO (sisältäen kulmatukimuurin raudoitusluettelon) 10.6.2010 Hannikaisenkatu

Lisätiedot

RAKENNUSTAPASELOSTUS KAUKAAN VIRKAILIJAKERHO

RAKENNUSTAPASELOSTUS KAUKAAN VIRKAILIJAKERHO RAKENNUSTAPASELOSTUS KAUKAAN VIRKAILIJAKERHO RAKENNUSTAPASELOSTUS YLEISTIEDOT PAIKKATIEDOT Rakennuskohteen nimi Kaukaan Virkailijakerho Osoite Kaukaankatu 28 Rakennuspaikkaa koskevat tiedot (tontti, kaavoitus,

Lisätiedot

SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET

SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 19.5.2016 - 1 - SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... - 2-1.1 Yleiskuvaus... - 2-1.2 Toimintatapa... - 3-1 MITAT JA MATERIAALIT... - 4-2.1 Kannaketyypit...

Lisätiedot

Lisä- ja muutostyöt 6.5.2014. Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Paavo Mattila

Lisä- ja muutostyöt 6.5.2014. Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Paavo Mattila Lisä- ja muutostyöt Talonrakennusteollisuus ry VT, KTM Lisä- ja muutostyöt Keskeisin riidanaihe rakennusurakassa Suorittamistarve aiheuttavat suunnitelmien muutokset virheelliset, ristiriitaiset tai puutteelliset

Lisätiedot

PARIKKALAN VESITORNIN SANEERAUS

PARIKKALAN VESITORNIN SANEERAUS SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA PARIKKALAN KUNTA PARIKKALAN VESITORNIN SANEERAUS RAKENNUSSELOSTUS FCG SUUNNITTELU JA TEKNIIKKA OY 1.7.2015 P25076 RAKENNUSSELOSTUS 1 (10) Vajavaara Suvi 1.7.2015 Sisällysluettelo

Lisätiedot

Betonirakenteiden korjaaminen 2019

Betonirakenteiden korjaaminen 2019 Betonirakenteiden korjaaminen 2019 PAIKKAUS ILMAN MUOTTEJA (LAASTIPAKKAUS) JA YLITASOITUS JULKISIVUTYÖMAILLA (BY41 Luku 4) 10.4.2019 DI. PETRI SILVENNOINEN CONSTI JULKISIVUT OY 2 LAASTIPAIKKAUS JA YLITASOITUS

Lisätiedot

ASUNTO OY LANKASALPA

ASUNTO OY LANKASALPA KIINTEISTÖTARKASTUS 1 ASUNTO OY LANKASALPA Malmikatu 6 55100 Imatra 30.05.2011 KIINTEISTÖTARKASTUS 2 1. YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Asunto Oy Lankasalpa Malmikatu 6 55100 Imatra Tarkastuksen tilaaja:

Lisätiedot

Varikonkadun silta rautatien yli

Varikonkadun silta rautatien yli Yleistarkastusraportti Yleistarkastusraportti 3.11.2016 2 (10) SISÄLLYSLUETTELO 1 Yleistä...3 2 Alusrakenne...3 2.1 Etumuurit, siipimuurit, otsamuurit ja laakeritasot...3 2.2 Alusrakenteen reunapalkit...3

Lisätiedot

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet

Näin lisäeristät 4. Sisäpuolinen lisäeristys. Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Näin lisäeristät 4 Sisäpuolinen lisäeristys Tuotteina PAROC extra ja PAROC-tiivistystuotteet Tammikuu 202 Sisäpuolinen lisälämmöneristys Lisäeristyksen paksuuden määrittää ulkopuolelle jäävän eristeen

Lisätiedot

Eurokoodien mukainen suunnittelu

Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosat Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosAt 1 TOIMINTATAPA...3 2 MATERIAALIT...4 3 VALMISTUS...5 3.1 Valmistustapa...5 3.2 Valmistustoleranssit...5 3.3 Valmistusmerkinnät...5

Lisätiedot

RAKENNUSMAALAUKSEN SUUNNITTELU Alustan tasoitus- ja maalauskäsittelyn valinta. 4.12.2014 Sakari Leimi

RAKENNUSMAALAUKSEN SUUNNITTELU Alustan tasoitus- ja maalauskäsittelyn valinta. 4.12.2014 Sakari Leimi RAKENNUSMAALAUKSEN SUUNNITTELU Alustan tasoitus- ja maalauskäsittelyn valinta 4.12.2014 Sakari Leimi Rakennustöiden yleiset laatuvaatimukset "Maalaus kertaalleen maalarinvalkoisella, pesunkestävällä sisälateksilla"

Lisätiedot

Isola seinäjärjestelmä

Isola seinäjärjestelmä Isola seinäjärjestelmä Sokkelin tiivistyskaista, runkoside, tuulensuoja, hiirilista Tammikuu 2003 Ja talosi voi hyvin Isola seinäjärjestelmä on toimiv Se pitää tuulta ja läpäisee vesih Sokkelin tiivistyskaista

Lisätiedot

Korjattavien pintojen esikäsittelyt

Korjattavien pintojen esikäsittelyt 06.02.2018 1 Betonirakenteiden korjaaminen Esikäsittelyt ja laastipaikkauksen periaatteet 06.02.2018 2 Korjattavien pintojen esikäsittelyt Korjattavien pintojen on oltava puhtaita Lujuudeltaan heikko betoni

Lisätiedot

ULKOMAALAUSURAKKA 1, LINNOITUS VASTINE METICON OY:N OIKAISUVAATIMUKSEEN 1. TARJOUSHINTAVERTAILU 2. SELVITYSPYYNTÖ 3.3.2015

ULKOMAALAUSURAKKA 1, LINNOITUS VASTINE METICON OY:N OIKAISUVAATIMUKSEEN 1. TARJOUSHINTAVERTAILU 2. SELVITYSPYYNTÖ 3.3.2015 ULKOMAALAUSURAKKA 1, LINNOITUS VASTINE METICON OY:N OIKAISUVAATIMUKSEEN 1. TARJOUSHINTAVERTAILU Meticon Kakriainen Peuhkuri K2-Group Heiskanen Lääperi Ahtiainen Kattomestarit Hattulan Rakennus 22 julkisivut

Lisätiedot

s I s u s t u s a r k k i t e h t i t o i m i s t o l e n a o h r n b e r g m u s e o k a t u 9 0 0 1 0 0 h e l s i n k i

s I s u s t u s a r k k i t e h t i t o i m i s t o l e n a o h r n b e r g m u s e o k a t u 9 0 0 1 0 0 h e l s i n k i s I s u s t u s a r k k i t e h t i t o i m i s t o l e n a o h r n b e r g m u s e o k a t u 9 0 0 1 0 0 h e l s i n k i KOTI KIVEKÄS R A K E N N U S T A P A S E L O S T U S 25.03.2008 I ESITIEDOT RAKENNUSKOHTEESTA

Lisätiedot

TERVANOKKA. Alustava kuntoselvitys 18.01.2016. ri Tapani Alatalo Rakennus Oy Uudenmaan SANEERAUSTEKNIIKKA

TERVANOKKA. Alustava kuntoselvitys 18.01.2016. ri Tapani Alatalo Rakennus Oy Uudenmaan SANEERAUSTEKNIIKKA TERVANOKKA Alustava kuntoselvitys 18.01.2016 ri Tapani Alatalo Rakennus Oy Uudenmaan SANEERAUSTEKNIIKKA puh 020-7792 722, 040-7067620 tapani.alatalo@saneeraustekniikka.com Kytkinkatu 4E 04220 KERAVA 1

Lisätiedot

R a k e n n u s t y ö s e l o s t u s

R a k e n n u s t y ö s e l o s t u s Kiinteistö Oy Sampaankallio Tuomolantie 13 26820 Rauma R a k e n n u s t y ö s e l o s t u s RAKENNUSHANKE JA -KOHDE 2 RAKENNUTTAJA JA SUUNNITTELIJAT 2 VIITATUT YLEISET - JA HANKEKOHTAISET ASIAKIRJAT 3

Lisätiedot

KUNTOTARKASTUS 1(7) KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Oy Matkatalo. Valtakatu 36. 53100 Lappeenranta 24.09.2013

KUNTOTARKASTUS 1(7) KUNTOTARKASTUS. Kiinteistö Oy Matkatalo. Valtakatu 36. 53100 Lappeenranta 24.09.2013 1(7) KUNTOTARKASTUS Kiinteistö Oy Matkatalo Valtakatu 36 53100 Lappeenranta 24.09.2013 2(7) 1.YLEISTIETOA KOHTEESTA Kohde: Kiinteistö Oy Koulutalo Valtakatu 36 53100 Lappeenranta Tarkastuksen tilaaja:

Lisätiedot

Haddom skola Haddomintie 14, 07945 Kuggom

Haddom skola Haddomintie 14, 07945 Kuggom 1512197 6.1.215 Loviisan kaupunki Haddom skola Haddomintie 14, 7945 Kuggom Ramboll Finland Oy Niemenkatu 73, 1514 Lahti Puh. +358 2 755 611 Sisällys LAADUNVARMISTUS 3 ESIPUHE 4 1. RAKENNUSTEKNIIKKA 5 1.1

Lisätiedot

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA

KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA 11.4.2014 Sivu 1/6 Tilaaja: Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230 13101 Hämeenlinna Hanke: Mustiala Uusi Navetta KVR-URAKAN TURVALLISUUSASIAKIRJA Hämeen ammatillisen korkeakoulutuksen ky PL 230,

Lisätiedot