ASIANAJOTOIMINTAA KOSKEVIA SÄÄDÖKSIÄ JA OHJEITA TIIVISTELMÄ RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN VASTUSTAMISESTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "ASIANAJOTOIMINTAA KOSKEVIA SÄÄDÖKSIÄ JA OHJEITA TIIVISTELMÄ RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN VASTUSTAMISESTA"

Transkriptio

1 B 17.2 TIIVISTELMÄ RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN VASTUSTAMISESTA YLEISTÄ Rahanpesun ilmoitusvelvollisuus koskee liike- tai ammattitoimintana oikeudellisissa asioissa avustavia. Asianajajilla on velvollisuus tuntea asiakkaansa ja näiden liiketoiminta sekä ilmoittaa epäilyttävistä liiketoimista tai terrorismin rahoittamisen epäilystä Keskusrikospoliisin rahanpesun selvittelykeskukselle. Soveltamisalasta Toimeksiantojen luonteen osalta on syytä havaita, että ilmoitusvelvollisuus ja sitä kautta tunnistamisvelvollisuus on lain mukaan rajoitettu koskemaan osallistumista: Asiakkaan puolesta kiinteistöjen tai liiketoimintayksikköjen ostamisen ja myynnin, Asiakkaan rahavarojen, arvopapereiden tai muiden varojen hoitamisen, Pankki-, säästö- tai arvo-osuustilien avaamiseen tai hoitamisen, Yhtiöiden perustamiseen, johtamiseen tai yritysten hallinnoimiseksi tarvittavien varojen järjestelyn tai Säätiöiden, yhtiöiden tai vastaavien yhteisöjen perustamiseen, johtamiseen tai niiden toiminnasta vastaamisen suunnitteluun tai toteuttamiseen ja; toimimista asiakkaan puolesta ja lukuun liiketoimissa tai kiinteistön kaupassa. Ilmoitusvelvollisuus ei koske oikeudenkäyntiavustajaa tai oikeudenkäyntiasiamiestehtävien hoitamista. Asiakkaan tunteminen Rahanpesun vastustamisen lähtökohtana on asiakkaan tunteminen. Jos asianajajan hoitama toimeksianto on sellainen, että asianajaja sitä hoitaessaan on ilmoitusvelvollinen eli kyseessä on ilmoitusvelvollisuuden soveltamisalaan kuuluva toimeksianto, asiakas on tunnistettava ja asianajajan on tunnettava asiakkaansa ja asiakkaan liiketoiminta rahanpesulain 2 luvun mukaisesti. Asiakkaan tunteminen on seuraavista toimista koostuva kokonaisuus (a) Asiakkaan tunnistaminen ja tämän henkilöllisyyden todentaminen henkilöllisyyden selvittäminen asiakkaan toimittamien tietojen perusteella; ja SAL / Tammikuu 2013 B 17 / (5)

2 (b) (c) (d) asiakkaan henkilöllisyyden varmistaminen luotettavasta ja riippumattomasta lähteestä peräisin olevien asiakirjojen tai tietojen perusteella, mikäli asiakkaaseen tai toimeksiantoon liittyy riskejä Tosiasiallisen edunsaajan tunnistaminen asiakkaana olevan oikeushenkilön konserni-, omistus- ja määräysrakenteiden selvittäminen o ei tarvitse tehdä, mikäli asiakas on yhtiö tai yhteisö, jonka arvopaperi on julkisen kaupankäynnin kohteena ja täyttää tietyt edellytykset Selonottovelvollisuus tietojen hankkiminen asiakkaan toiminnasta, liiketoiminnan laadusta ja laajuudesta sekä perusteiden selvittäminen asianajopalvelun käyttämiselle asianajajan tekemän riskiperusteisen arvioinnin perusteella määräytyvässä laajuudessa sekä Asiakassuhteen jatkuva seuranta. Tunnistamisen ja henkilöllisyyden todentamisen on tapahduttava ilmoitusvelvollisuuden soveltamisalaan kuuluvien toimeksiantojen osalta (e) (f) (g) (h) aina silloin, jos ilmoitusvelvollisen on syytä epäillä liiketoimeen sisältyvien varojen tai muun omaisuuden laillista alkuperää taikka niitä käytettävän terrorismin rahoittamiseen tai sen rangaistavan yrityksen tekemiseen, aina vakituista asiakassuhdetta perustettaessa, muiden kuin vakituisten asiakkaiden osalta silloin, kun suoritettava liiketoimen suuruus tai toisiinsa kytkeytyvien toimenpiteiden suuruus yhteensä on vähintään euroa, sekä jos asianajaja epäilee aiemmin todennetun asiakkaan henkilöllisyyden todentamistietojen luotettavuutta tai riittävyyttä. Mikäli toimeksianto on sellainen, että se kuuluu ilmoitusvelvollisuuden soveltamisalaan, on tunnistamisvelvoite täytettävä siis silloinkin, kun ei ole mitään erityistä syytä epäillä rahanpesua. Asiakkaan tuntemiseen ja tunnistamiseen liittyvät velvollisuudet koskevat yksinomaan asianajajan asiakasta eivätkä miltään osin ulotu asiakkaan vastapuoleen, myötäpuoleen tai muihin toimeksiantoon liittyviin osapuoliin. Selonottovelvollisuuden laajuus määräytyy asianajajan tekemän riskiperusteisen arvion perusteella. Mikäli rahanpesun tai terrorismin rahoittamisen riski on asianajajan arvion perusteella alhainen, on hankittavien tietojen määrä vähäinen, ja mikäli asianajaja arvioi riskin suureksi, on selvityksiä tehtävä laajemmin Selonottovelvollisuuden osalta huomiota on kiinnitettävä erityisesti liiketoimiin jotka rakenteeltaan tai suuruudeltaan tai asianajotoimiston koon tai toimipaikan osalta poikkeavat tavanomaisesta tai joilla ei ole ilmeistä taloudellista tarkoitusta tai SAL / Tammikuu 2013 B 17 / (5)

3 jotka eivät sovi yhteen sen kokemuksen tai niiden tietojen kanssa, jotka asianajajalla on asiakkaasta. Asianajajan on selonottovelvollisuuden täytettyään viipymättä ilmoitettava rahanpesun selvittelykeskukselle epäilyttävästä liiketoimesta tai terrorismin rahoittamisen epäilystä (23 ). Yksinkertaistettu ja tehostettu tunteminen Asianajaja voi tiettyjen rahanpesulaissa (13-14 ) määriteltyjen asiakkaiden kohdalla toteuttaa asiakkaan tuntemista koskevat toimet yksinkertaistetusti. Tällöin asianajajan ei tarvitse toteuttaa asiakkaan tunnistamisesta ja henkilöllisyyden todentamisesta, tosiasiallisen edunsaajan tunnistamisesta, yleisestä velvollisuudesta tuntea asiakkaan liiketoimien luonne ja tarkoitus sekä asiakkaan tuntemistiedoista ja niiden säilyttämisestä säädettyjä toimia. Asiakassuhdetta on kuitenkin seurattava. Asianajaja voi noudattaa yksinkertaistettua asiakkaan tuntemismenettelyä, kun asiakkaana on Suomen viranomainen, luottolaitos, rahoituslaitos, sijoituspalveluyritys, rahastoyhtiö tai vakuutusyhtiö tai kun asiakkaana on yhtiö, jonka arvopaperi on julkisen kaupankäynnin kohteena. Jos asiakkaaseen, palveluun, tuotteeseen tai liiketoimeen liittyy tavanomaista suurempi rahanpesun tai terrorismin rahoittamisen riski, asianajajan tulee noudattaa asiakkaan tuntemista koskevia toimia tehostetusti (17 ). Tehostettua asiakkaan tuntemisvelvollisuutta on noudatettava myös, jos asiakkaalla tai liiketoimella on liittymäkohta valtioon, jonka rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämis- ja selvittelyjärjestelmä ei täytä kansainvälisiä velvoitteita. Tehostettua asiakkaan tuntemista koskevat keinot voivat tarkoittaa muun muassa erityisen huomion kiinnittämistä asiakkaan henkilöllisyyden todentamiseen ja luotettavaan dokumentaatioon, liiketoimien taustan ja tarkoituksen laajempaa selvittämistä tai asiakassuhteen seuraamista tehostetusti. Tuntemistiedot ja niiden säilyttäminen Asiakkaan tuntemistiedot on säilytettävä luotettavalla tavalla viiden vuoden ajan vakituisen asiakassuhteen päättymisestä tai yli euron arvoisen satunnaisen liiketoimen suorittamisesta. Säilytettäviin asiakkaan tuntemistietoihin kuuluvat (i) (j) (k) (l) nimi, syntymäaika ja henkilötunnus, edustajana toimivan nimi, syntymäaika ja henkilötunnus, oikeushenkilön täydellinen nimi, rekisterinumero, rekisteröimispäivä ja rekisteriviranomainen, oikeushenkilön hallituksen tai vastaavan päättävän elimen jäsenten täydelliset nimet, syntymäajat ja kansalaisuudet, SAL / Tammikuu 2013 B 17 / (5)

4 (m) (n) (o) (p) (q) (r) oikeushenkilön toimiala, tosiasiallisen edunsaajan nimi, syntymäaika ja henkilötunnus, henkilöllisyyden todentamisessa käytetyn asiakirjan numero tai muu tunnistetieto ja myöntäjä tai kopio asiakirjasta, jos asiakas on etätunnistettu, tiedot todentamisessa käytetystä menettelystä tai lähteistä, asiakkaan tuntemiseksi hankitut tarpeelliset tiedot kuten tiedot asiakkaan toiminnasta, liiketoiminnan laadusta ja laajuudesta, taloudellisesta asemasta, perusteet liiketoimen, palvelun tai tuotteen käytölle ja tiedot varojen alkuperästä, ja selonottovelvollisuuden täyttämiseksi hankitut välttämättömät tiedot. Ulkomaalaisen asiakkaan, jolla ei ole suomalaista henkilötunnusta, osalta on lisäksi säilytettävä tieto tämän kansalaisuudesta ja matkustusasiakirjan tiedot. Liiketoimesta kieltäytyminen tai sen keskeyttäminen Jos liiketoimi on epäilyttävä tai asianajaja epäilee liiketoimeen sisältyviä varoja käytettävän terrorismin rahoittamiseen tai sen rangaistavaan yritykseen, asianajajan on keskeytettävä liiketoimi lisäselvityksiä varten tai kieltäydyttävä liiketoimesta (26.1 ). Liiketoimi voidaan kuitenkin suorittaa, jos sitä ei voida jättää toteuttamatta taikka jos liiketoimen keskeyttäminen tai siitä kieltäytyminen todennäköisesti vaikeuttaisi liiketoimen tosiasiallisen edunsaajan selvillesaamista. Liiketoimen suorittamisen jälkeen asiasta on välittömästi tehtävä rahanpesulaissa tarkoitettu ilmoitus rahanpesun selvittelykeskukselle (26.2 ). Omat toimintaohjeet; koulutusvelvollisuus Rahanpesulaki edellyttää, että asianajajalla on omaan toimintaansa soveltuvat toimintaohjeet asiakkaiden tuntemista koskevista menettelyistä sekä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseen liittyvästä selonteko- ja ilmoitusvelvollisuuden noudattamisesta (34.3 ). Asianajajan on myös huolehdittava, että asianajotoimiston työntekijät saavat asianmukaisen koulutuksen rahanpesulain noudattamisen varmistamiseksi. Huomautus: Tämä tiivistelmä ei ole kattava eikä korvaa, täydennä tai muuta miltään osin Asianajajaliiton antamaa opasta ( B 17.1 Opas rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä SAL/ ). SAL / Tammikuu 2013 B 17 / (5)

5 JOS HAVAITSET TOIMEKSIANTOON LIITTYEN JOTAIN EPÄILYTTÄVÄÄ, JOHON TÄMÄ TIIVISTELMÄ EI MIELESTÄSI VASTAA, NIIN ON SUOSITELTAVAA ENSI TILASSA PEREHTYÄ HUOLELLISESTI EDELLÄ MAINITTUUN OPPAASEEN B17.1. Lähteet: B17.1 Opas rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä (SAL/ ) SAL / Tammikuu 2013 B 17 / (5)

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen asianajajan työssä

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen asianajajan työssä Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen asianajajan työssä Rahanpesulakia sovelletaan. Asianajajista annetussa laissa (496/1958) tarkoitettuun asianajajaan ja hänen apulaiseensa, kun nämä toimivat

Lisätiedot

Nuorten Päivät 2016: Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen ja selvittäminen: ajankohtaiskatsaus

Nuorten Päivät 2016: Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen ja selvittäminen: ajankohtaiskatsaus Nuorten Päivät 2016: Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen ja selvittäminen: ajankohtaiskatsaus 14.10.2016 Nina Isokorpi, Roschier Sisällysluettelo Rahanpesulain (503/2008) soveltuminen asianajajiin

Lisätiedot

ASIANAJOTOIMINTAA KOSKEVIA SÄÄDÖKSIÄ JA OHJEITA OPAS RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ (27.2.2009)

ASIANAJOTOIMINTAA KOSKEVIA SÄÄDÖKSIÄ JA OHJEITA OPAS RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ (27.2.2009) B 17.1 OPAS RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ (27.2.2009) SISÄLLYSLUETTELO 1. RAHANPESULAIN ASIANAJAJILLE ASETTAMIEN VELVOLLISUUKSIEN PÄÄKOHDAT... 3 1.1 Missä tehtävissä asianajaja ja

Lisätiedot

ALAKOHTAINEN LIITE YLEISOHJEESEEN KIINTEISTÖNVÄLITYSLIIKKEET JA VUOKRAHUONEISTON VÄLITYSLIIKKEET

ALAKOHTAINEN LIITE YLEISOHJEESEEN KIINTEISTÖNVÄLITYSLIIKKEET JA VUOKRAHUONEISTON VÄLITYSLIIKKEET 1 (7) Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat 10.7.2019 ALAKOHTAINEN LIITE YLEISOHJEESEEN KIINTEISTÖNVÄLITYSLIIKKEET JA VUOKRAHUONEISTON VÄLITYSLIIKKEET Tämä alakohtainen liite on tarkoitettu täydentämään

Lisätiedot

OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISEKSI KIINTEISTÖN- JA VUOKRAHUONEISTON VÄLITYKSESSÄ

OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISEKSI KIINTEISTÖN- JA VUOKRAHUONEISTON VÄLITYKSESSÄ OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISEKSI KIINTEISTÖN- JA VUOKRAHUONEISTON VÄLITYKSESSÄ Rahanpesu ja terrorismin rahoittaminen Laissa rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä

Lisätiedot

OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ PANTTILAINAUSLAITOKSILLE

OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ PANTTILAINAUSLAITOKSILLE 1 (10) Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat 15.7.2015 Elinkeinovalvonta OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ PANTTILAINAUSLAITOKSILLE Rahanpesu ja terrorismin rahoittaminen Laissa rahanpesun

Lisätiedot

OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ VALUUTANVAIHTAJILLE

OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ VALUUTANVAIHTAJILLE 1 (11) Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat 15.7.2015 Elinkeinovalvonta OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ VALUUTANVAIHTAJILLE Rahanpesu ja terrorismin rahoittaminen Laissa rahanpesun

Lisätiedot

OHJE RAHANPESUN TORJUNNASTA

OHJE RAHANPESUN TORJUNNASTA OHJE RAHANPESUN TORJUNNASTA Tämä ohje on osa Ilmarisen luotettavan hallinnon ohjeistusta, jossa määritellään yhtiötasoiset periaatteet, ohjeet ja menettelytavat rahanpesun torjuntaan ja terrorismin rahoituksen

Lisätiedot

Valtiovarainministeriölle.

Valtiovarainministeriölle. 1 (6) Sivu 23.3.2018 Päivämäärä VM003:00/2018 Viite Valtiovarainministeriölle valtiovarainministerio@vm.fi mia.aronen@vm.fi +358 9 5300 5170 +358 46 922 1457 anu.torkkeli@nordea.com Puhelin Matkapuhelin

Lisätiedot

OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ VERONEUVONTAPALVELUJA TARJOAVILLE

OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ VERONEUVONTAPALVELUJA TARJOAVILLE 1 (11) Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat 15.7.2015 Elinkeinovalvonta OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ VERONEUVONTAPALVELUJA TARJOAVILLE Rahanpesu ja terrorismin rahoittaminen

Lisätiedot

OHJE 1 (5) Julkinen 1.12.2006 Dnro 3/002/2006. Kotimaisille vakuutusyhtiöille ulkomaisen vakuutusyhtiön Suomessa toimivalle edustustolle

OHJE 1 (5) Julkinen 1.12.2006 Dnro 3/002/2006. Kotimaisille vakuutusyhtiöille ulkomaisen vakuutusyhtiön Suomessa toimivalle edustustolle OHJE 1 (5) Julkinen 1.12.2006 Dnro 3/002/2006 Kotimaisille vakuutusyhtiöille ulkomaisen vakuutusyhtiön Suomessa toimivalle edustustolle Voimassaoloaika: Toistaiseksi Lisää: Määräys- ja ohjekokoelma kotimaisille

Lisätiedot

OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ OMAISUUDENHOITO- JA YRITYSPALVELUITA TARJOAVILLE

OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ OMAISUUDENHOITO- JA YRITYSPALVELUITA TARJOAVILLE 1 (10) Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat 15.7.2015 Elinkeinovalvonta OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ OMAISUUDENHOITO- JA YRITYSPALVELUITA TARJOAVILLE Rahanpesu ja terrorismin

Lisätiedot

OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ PERINTÄPALVELUJA TARJOAVILLE

OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ PERINTÄPALVELUJA TARJOAVILLE 1 (11) Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat 15.7.2015 Elinkeinovalvonta OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ PERINTÄPALVELUJA TARJOAVILLE Rahanpesu ja terrorismin rahoittaminen Laissa

Lisätiedot

OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ TAVARAKAUPPIAILLE

OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ TAVARAKAUPPIAILLE 1 (11) Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat 15.7.2015 Elinkeinovalvonta OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ TAVARAKAUPPIAILLE Rahanpesu ja terrorismin rahoittaminen Laissa rahanpesun

Lisätiedot

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen - ohje ilmoitusvelvolliselle

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen - ohje ilmoitusvelvolliselle Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen - ohje ilmoitusvelvolliselle 10.7.2019 ESAVI/22775/2019 Aluehallintovirasto 2019 OHJE 2 (20) Sisällysluettelo 1 Ohjeen tarkoitus ja kohderyhmä... 3 2 Rahanpesun

Lisätiedot

Asiakkaan tunteminen - miksi pankki kysyy?

Asiakkaan tunteminen - miksi pankki kysyy? Asiakkaan tunteminen - miksi pankki kysyy? Pankit ovat velvollisia tuntemaan asiakkaansa Suomen lainsäädännön mukaan pankkien tulee tunnistaa ja tuntea asiakkaansa. Pankilla tulee olla asiakkaan henkilötietojen

Lisätiedot

8.6.2010 OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN TORJUMISESTA JA SEL- VITTÄMISESTÄ

8.6.2010 OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN TORJUMISESTA JA SEL- VITTÄMISESTÄ 8.6.2010 Työeläkevakuuttajat TELAn vakuutusyhtiöasiain toimikunta Finanssialan Keskusliiton työeläkevakuutuksen johtokunta OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN TORJUMISESTA JA SEL- VITTÄMISESTÄ

Lisätiedot

OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ KIRJANPITOTEHTÄVIÄ TOIMEKSIANNOSTA HOITAVILLE

OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ KIRJANPITOTEHTÄVIÄ TOIMEKSIANNOSTA HOITAVILLE 1 (11) Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat 15.7.2015 Elinkeinovalvonta OHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ KIRJANPITOTEHTÄVIÄ TOIMEKSIANNOSTA HOITAVILLE Rahanpesu ja terrorismin rahoittaminen

Lisätiedot

PALAUTE SAADUISTA LAUSUNNOISTA STANDARDILUONNOKSIIN

PALAUTE SAADUISTA LAUSUNNOISTA STANDARDILUONNOKSIIN 1 (5) SAADUISTA LAUSUNNOISTA STANDARDILUONNOKSIIN - Asiakkaan tunnistaminen ja tunteminen, rahanpesun ja terrorismin rahoituksen sekä markkinoiden väärinkäytösten estäminen, standardi 2.4 - Epäilyttävien

Lisätiedot

Lausuntopyyntö SM048:00/2003

Lausuntopyyntö SM048:00/2003 LAUSUNTO 1 (9) Sisäasiainministeriö Poliisiosasto PL 26 00023 Valtioneuvosto Lausuntopyyntö SM048:00/2003 LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITUKSEN ESTÄMISESTÄ

Lisätiedot

HALLINTOVALIOKUNNAN MIETINTÖ 16/2002 vp

HALLINTOVALIOKUNNAN MIETINTÖ 16/2002 vp HALLINTOVALIOKUNNAN MIETINTÖ 16/2002 vp Hallituksen esitys laeiksi rahanpesun estämisestä ja selvittämisestä annetun lain sekä rikoslain 32 luvun 1 :n muuttamisesta JOHDANTO Vireilletulo Eduskunta on 15

Lisätiedot

KIINTEISTÖNVÄLITYSALAN YLEISOHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN TORJUMISEKSI

KIINTEISTÖNVÄLITYSALAN YLEISOHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN TORJUMISEKSI 1 Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry, laki- ja lausuntovaliokunta KIINTEISTÖNVÄLITYSALAN YLEISOHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN TORJUMISEKSI 1. Mitä rahanpesulla ja terrorismin rahoittamisella

Lisätiedot

KIINTEISTÖNVÄLITYSALAN YLEISOHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN TORJUMISEKSI SEKÄ PAKOTTEIDEN NOUDATTAMISEKSI

KIINTEISTÖNVÄLITYSALAN YLEISOHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN TORJUMISEKSI SEKÄ PAKOTTEIDEN NOUDATTAMISEKSI 1 Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto ry, laki- ja lausuntovaliokunta 6.5.2015 KIINTEISTÖNVÄLITYSALAN YLEISOHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN TORJUMISEKSI SEKÄ PAKOTTEIDEN NOUDATTAMISEKSI 1.

Lisätiedot

Laki. rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä. 1 luku. Yleiset säännökset. Lain tavoite

Laki. rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä. 1 luku. Yleiset säännökset. Lain tavoite Laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: 1 luku Yleiset säännökset 1 Lain tavoite Tämän lain tavoitteena on estää rahanpesua ja terrorismin rahoittamista,

Lisätiedot

ILMOITUSVELVOLLISEN RISKIARVION LAATIMINEN

ILMOITUSVELVOLLISEN RISKIARVION LAATIMINEN OHJE 1 (5) Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat Elinkeinovalvonta ILMOITUSVELVOLLISEN RISKIARVION LAATIMINEN 1 Yleistä riskien arvioinnista Ilmoitusvelvollisen riskiarvio Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen

Lisätiedot

Laki. rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä annetun lain muuttamisesta. 1 luku. Yleiset säännökset. Soveltamisala

Laki. rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä annetun lain muuttamisesta. 1 luku. Yleiset säännökset. Soveltamisala Laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä annetun lain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä annetun lain (444/2017)

Lisätiedot

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen. 1.6.2009 Finanssivalvonta Tuija Nevalainen Maarit Pihkala

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen. 1.6.2009 Finanssivalvonta Tuija Nevalainen Maarit Pihkala Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen 1.6.2009 Finanssivalvonta Tuija Nevalainen Maarit Pihkala Voimassaoleva sääntely Suomessa laki rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä ja selvittämisestä

Lisätiedot

Tietosuoja, evästeet ja kuluttajansuoja

Tietosuoja, evästeet ja kuluttajansuoja Tietosuoja, evästeet ja kuluttajansuoja Tietosuojaseloste Tietosuojalain ja Euroopan Unionin yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679/EU) mukainen yhdistetty tietosuojaseloste ja informointiasiakirja. REKISTERINPITÄJÄ

Lisätiedot

OHJE 1 (5) Julkinen Dnro 3/002/2006. Kotimaisille vakuutusyhtiöille ulkomaisen vakuutusyhtiön Suomessa toimivalle edustustolle

OHJE 1 (5) Julkinen Dnro 3/002/2006. Kotimaisille vakuutusyhtiöille ulkomaisen vakuutusyhtiön Suomessa toimivalle edustustolle OHJE 1 (5) Julkinen 1.12.2006 Dnro 3/002/2006 Kotimaisille vakuutusyhtiöille ulkomaisen vakuutusyhtiön Suomessa toimivalle edustustolle Voimassaoloaika: Toistaiseksi Lisää: Määräys- ja ohjekokoelma kotimaisille

Lisätiedot

Miksi asiakkailta kysellään kummallisia?

Miksi asiakkailta kysellään kummallisia? Miksi asiakkailta kysellään kummallisia? Sijoitus-Invest 2013 Finanssivalvonta Finansinspektionen Financial Supervisory Authority 13.11.2013 Maarit Pihkala Finanssivalvonta Suomen rahoitus- ja vakuutusvalvontaviranomainen

Lisätiedot

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen

Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen Rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen Julkaistu 21.7.2017 Korvaa Asianajotoimintaa koskevia säännöksiä ja ohjeita -sarjassa ilmestyneen oppaan Opas rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä

Lisätiedot

HE 25/2008 vp. koskevat toimet tehostetusti. Tällainen riski liittyy muun muassa kirjeenvaihtajapankkisuhteisiin,

HE 25/2008 vp. koskevat toimet tehostetusti. Tällainen riski liittyy muun muassa kirjeenvaihtajapankkisuhteisiin, HE 25/2008 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä ja selvittämisestä sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä

Lisätiedot

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe välittäjäkoelautakunta

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe välittäjäkoelautakunta Tehtävä 1 (sama kuin LKV-kokeen tehtävä 1) A) Ei saa. Palkkion maksaminen toimeksiantoon ja välityspalkkion maksamiseen johtavan vinkin antamisesta on kuluttajansuojalain 2 luvun 1 :n vastaista sopimatonta

Lisätiedot

RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITUKSEN TORJUNNAN RISKIARVIO

RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITUKSEN TORJUNNAN RISKIARVIO RISKIARVIO 1 (5) RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITUKSEN TORJUNNAN RISKIARVIO Riskiarvion tarkoitus 1. Riskien tunnistaminen PRH:n tilintarkastusvalvonta on laatinut tämän asiakirjan rahanpesun ja terrorismin

Lisätiedot

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2003 Julkaistu Helsingissä 30 päivänä lokakuuta 2003 N:o 890 891. Sisäasiainministeriön asetus. N:o 890

SÄÄDÖSKOKOELMA. 2003 Julkaistu Helsingissä 30 päivänä lokakuuta 2003 N:o 890 891. Sisäasiainministeriön asetus. N:o 890 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2003 Julkaistu Helsingissä 30 päivänä lokakuuta 2003 N:o 890 891 SISÄLLYS N:o Sivu 890 Sisäasiainministeriön asetus rahanpesun estämisestä ja selvittämisestä... 3231 891 Sisäasiainministeriön

Lisätiedot

RAHANPESU. APV sijoitustutkinnot materiaali. Atso Andersen 2018, V2

RAHANPESU. APV sijoitustutkinnot materiaali. Atso Andersen 2018, V2 RAHANPESU APV sijoitustutkinnot materiaali Atso Andersen 2018, V2 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 4 2 LAKI RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESTÄ... 5 3 RISKIARVIO... 8 3.1 VALVOJAKOHTAINEN RISKIARVIO...

Lisätiedot

aninkainen.fi -ketjun tietosuojaseloste

aninkainen.fi -ketjun tietosuojaseloste aninkainen.fi -ketjun tietosuojaseloste Tietosuojalain ja Euroopan Unionin yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679/EU) mukainen yhdistetty tietosuojaseloste ja informointiasiakirja. REKISTERINPITÄJÄ aninkainen.fi

Lisätiedot

Kotivarma Oy:n tietosuojaseloste

Kotivarma Oy:n tietosuojaseloste Kotivarma Oy:n tietosuojaseloste Tietosuojalain ja Euroopan Unionin yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679/EU) mukainen yhdistetty tietosuojaseloste ja informointiasiakirja. 1. Rekisterinpitäjä Kotivarma

Lisätiedot

Palaute saaduista lausunnoista:

Palaute saaduista lausunnoista: 1 (7) Palaute saaduista lausunnoista: Standardi 2.4 Asiakkaan tunteminen - rahanpesun, terrorismin rahoittamisen sekä markkinoiden väärinkäytön estäminen ja Standardi RA 2.1 Epäilyttävien arvopaperikauppojen

Lisätiedot

LINDA LKV -KIINTEISTÖNVÄLITYSLIIKKEEN TIETOSUOJA- JA REKISTERISELOSTE Yleistä Tässä selosteessa kuvataan, miten asiakastietoja käsitellään Linda LKV

LINDA LKV -KIINTEISTÖNVÄLITYSLIIKKEEN TIETOSUOJA- JA REKISTERISELOSTE Yleistä Tässä selosteessa kuvataan, miten asiakastietoja käsitellään Linda LKV LINDA LKV -KIINTEISTÖNVÄLITYSLIIKKEEN TIETOSUOJA- JA REKISTERISELOSTE Yleistä Tässä selosteessa kuvataan, miten asiakastietoja käsitellään Linda LKV -kiinteistönvälitysliikkeen toiminnassa. Seloste on

Lisätiedot

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe 23.4.2016 välittäjäkoelautakunta. Kysymys 1

Keskuskauppakamarin Arvosteluperusteet LVV-koe 23.4.2016 välittäjäkoelautakunta. Kysymys 1 Kysymys 1 a) Välityslain mukaan välityspalkkion maksaa toimeksiantaja. On kuitenkin mahdollista, että vuokravälitystä koskevat toimeksiantosopimukset kohtaavat, jolloin välityspalkkio jaetaan osapuolten

Lisätiedot

VÄLITYSLIIKE ASUNTO- JA KIINTEISTÖPALVELU VARIS LKV:N TIETOSUOJASELOSTE

VÄLITYSLIIKE ASUNTO- JA KIINTEISTÖPALVELU VARIS LKV:N TIETOSUOJASELOSTE VÄLITYSLIIKE ASUNTO- JA KIINTEISTÖPALVELU VARIS LKV:N TIETOSUOJASELOSTE Tietosuojalain ja Euroopan Unionin yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679/EU) mukainen yhdistetty tietosuojaseloste ja informointiasiakirja.

Lisätiedot

Ohje rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen torjumisesta ja selvittämisestä (2017)

Ohje rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen torjumisesta ja selvittämisestä (2017) Muistio 1/9 21.12.2017 Ohje rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen torjumisesta ja selvittämisestä (2017) 1. Johdanto Telan lakiasiain neuvottelukunta päätti 1.6.2017 nimetä asiantuntijat valmistelemaan

Lisätiedot

TILINTARKASTAJAN ROOLI RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESSÄ

TILINTARKASTAJAN ROOLI RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESSÄ 1 (18) TILINTARKASTAJAN ROOLI RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISESSÄ SUOMEN TILINTARKASTAJAT RY:N SUOSITUKSIA 2/2017 Suomen Tilintarkastajat ry (Finnish Association of Authorised Public Accountants)

Lisätiedot

Relipe Oy. Tilitoimiston asiakasrekisterin TIETOSUOJASELOSTE

Relipe Oy. Tilitoimiston asiakasrekisterin TIETOSUOJASELOSTE Relipe Oy Tilitoimiston asiakasrekisterin Tässä selosteessa on kerrottu tietosuojalainsäädännön edellyttämät tiedot henkilörekisteristä. Tilitoimiston asiakasrekisterissä olevat tiedot koskevat kuitenkin

Lisätiedot

Standardi 2.4. Asiakkaan tunteminen - rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi 2.4. Asiakkaan tunteminen - rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen. Määräykset ja ohjeet Standardi 2.4 Asiakkaan tunteminen - rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa

Lisätiedot

Kiinteistönvälitysalan yleisohje rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi sekä pakotteiden noudattamiseksi. Päivitetty 11.9.

Kiinteistönvälitysalan yleisohje rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi sekä pakotteiden noudattamiseksi. Päivitetty 11.9. Kiinteistönvälitysalan yleisohje rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämiseksi sekä pakotteiden noudattamiseksi Päivitetty 11.9.2019 Sisältö 1. Yleistä... 3 1.1. Mitä rahanpesulla ja terrorismin

Lisätiedot

Laki. rahanpesun selvittelykeskuksesta. Soveltamisala

Laki. rahanpesun selvittelykeskuksesta. Soveltamisala Laki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: rahanpesun selvittelykeskuksesta 1 Soveltamisala Tässä laissa säädetään rahanpesun selvittelykeskuksesta sekä rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämistä,

Lisätiedot

28.4.2011. Mika Linna

28.4.2011. Mika Linna LAUSUNTO 1 (3) 28.4.2011 SISÄASIAINMINISTERIÖ Poliisiosasto PL 26 00023 VALTIONEUVOSTO Lausuntopyyntö SM092:00/2008 LAUSUNTO IDENTEETTIOHJELMAN LOPPURAPORTISTA 1 Yleistä Sisäasiainministeriön poliisiosasto

Lisätiedot

ASIAKKAAN TUNTEMINEN RAHANPESUN, TERRORISMIN RAHOITTAMISEN SEKÄ MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTÖN ESTÄMINEN

ASIAKKAAN TUNTEMINEN RAHANPESUN, TERRORISMIN RAHOITTAMISEN SEKÄ MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTÖN ESTÄMINEN 1 (10) Finanssivalvonnalle kirjaamo@finanssivalvonta.fi Asia: Lausuntopyyntö 7/2008-19.12.2008, Dnro 6/121/2008 ASIAKKAAN TUNTEMINEN RAHANPESUN, TERRORISMIN RAHOITTAMISEN SEKÄ MARKKINOIDEN VÄÄRINKÄYTÖN

Lisätiedot

Keskusrikospoliisi. Rahanpesun selvittelykeskus RAHANPESUN TORJUNNAN PARHAAT KÄYTÄNTEET

Keskusrikospoliisi. Rahanpesun selvittelykeskus RAHANPESUN TORJUNNAN PARHAAT KÄYTÄNTEET RAHANPESUN TORJUNNAN PARHAAT KÄYTÄNTEET SISÄLLYS 1 RAHANPESU JA TERRORISMIN RAHOITTAMINEN... 3 1.1 RAHANPESU JA TERRORISMIN RAHOITTAMINEN RANGAISTAVINA TEKOINA... 3 1.1.1 Rahanpesu...3 1.1.2 Terrorismin

Lisätiedot

Uudistuvarahanpesusääntely. Luottomiesten seminaari, Tallinna Mika Linna, Finanssialan Keskusliitto

Uudistuvarahanpesusääntely. Luottomiesten seminaari, Tallinna Mika Linna, Finanssialan Keskusliitto Uudistuvarahanpesusääntely Luottomiesten seminaari, Tallinna 12.10.2016 Mika Linna, Finanssialan Keskusliitto Taustaksi Rahanpesu on rikoksella hankitun rahan alkuperän häivyttämistä Terrorismin rahoittaminen

Lisätiedot

HYVÄ PANKKITAPA SUOMEN PANKKIYHDISTYS

HYVÄ PANKKITAPA SUOMEN PANKKIYHDISTYS SUOMEN PANKKIYHDISTYS HYVÄ PANKKITAPA Hyvä pankkitapa on muotoutunut käytännön kokemuksesta. Hyvän pankkitavan säännöt sisältävät asiakkaan ja pankin välistä suhdetta sekä pankkien toimintatapoja koskevia

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista

Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista 1 (5) 14.6.2013 Määräykset ja ohjeet 10/2013 Markkinoiden väärinkäyttöön liittyvä ilmoitusvelvollisuus - Yhteenveto lausunnoista (Tässä yhteenvedossa käytetty määräyksien ja ohjeiden kohtien numerointi

Lisätiedot

LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI PANKKI- JA MAKSUTILIEN VALVONTAJÄRJESTELMÄSTÄ JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI

LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN ESITYKSEKSI LAIKSI PANKKI- JA MAKSUTILIEN VALVONTAJÄRJESTELMÄSTÄ JA ERÄIKSI SIIHEN LIITTYVIKSI LAEIKSI LAUSUNTO 1 (5) ESAVI/11235/00.02.00/2018 Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat 20.7.2018 Elinkeinovalvonta Valtiovarainministeriö valtiovarainministerio@vm.fi VM008:00/2017 LAUSUNTO LUONNOKSESTA HALLITUKSEN

Lisätiedot

KIINTEISTÖNVÄLITYSALAN YLEISOHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISEKSI SEKÄ PAKOTTEIDEN NOUDATTAMISEKSI. Päivitetty 12.2.

KIINTEISTÖNVÄLITYSALAN YLEISOHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISEKSI SEKÄ PAKOTTEIDEN NOUDATTAMISEKSI. Päivitetty 12.2. KIINTEISTÖNVÄLITYSALAN YLEISOHJE RAHANPESUN JA TERRORISMIN RAHOITTAMISEN ESTÄMISEKSI SEKÄ PAKOTTEIDEN NOUDATTAMISEKSI Päivitetty 12.2.2018 Sisältö 1. Yleistä... 3 1.1. Mitä rahanpesulla ja terrorismin

Lisätiedot

LVV-koe 4.5.2013 ARVOSTELUPERUSTEET 1 (8)

LVV-koe 4.5.2013 ARVOSTELUPERUSTEET 1 (8) LVV-koe 4.5.2013 ARVOSTELUPERUSTEET 1 (8) Kysymys 1 Kohta A max 3 p - Remontin kustannukset (10 000 euroa) lisätään osakkeen hankintamenoon; ei saa vähentää juoksevassa tuloverotuksessa, koska remontti

Lisätiedot

Hakija pyytää kieltämään häneen kohdistuvan syrjinnän sekä asettamaan uhkasakon kiellon tehosteeksi.

Hakija pyytää kieltämään häneen kohdistuvan syrjinnän sekä asettamaan uhkasakon kiellon tehosteeksi. YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOLAUTAKUNTA/Jaosto Diaarinumero: 174/2016 Antopäivä: 8.6.2017 Hakija katsoi tulleensa syrjityksi, kun hänen Venäjän passiaan ei hyväksytty tunnistusasiakirjaksi verkkopankkitunnusten

Lisätiedot

Tämä on Tietosuojalain ja Euroopan Unionin yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679/EU) mukainen yhdistetty tietosuojaseloste ja informointiasiakirja.

Tämä on Tietosuojalain ja Euroopan Unionin yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679/EU) mukainen yhdistetty tietosuojaseloste ja informointiasiakirja. ABORENT LKV TURKU OY:N Tämä on Tietosuojalain ja Euroopan Unionin yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679/EU) mukainen yhdistetty tietosuojaseloste ja informointiasiakirja. Tässä tietosuojaselosteessa kuvataan,

Lisätiedot

Hakija pyytää kieltämään häneen kohdistuvan syrjinnän ja velvoittamaan pankin maksamaan kohtuullisen korvauksen vaivannäöstä.

Hakija pyytää kieltämään häneen kohdistuvan syrjinnän ja velvoittamaan pankin maksamaan kohtuullisen korvauksen vaivannäöstä. YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOLAUTAKUNTA/Jaosto Diaarinumero: 119/2016 Antopäivä: 26.10.2017 Hakija katsoi tulleensa syrjityksi, kun hänen Venäjän passiaan taikka Suomen viranomaisten ulkomaan kansalaiselle

Lisätiedot

Standardi 2.4. Asiakkaan tunteminen - rahanpesun, terrorismin rahoittamisen sekä markkinoiden väärinkäytön estäminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi 2.4. Asiakkaan tunteminen - rahanpesun, terrorismin rahoittamisen sekä markkinoiden väärinkäytön estäminen. Määräykset ja ohjeet Standardi 2.4 Asiakkaan tunteminen - rahanpesun, terrorismin rahoittamisen sekä markkinoiden väärinkäytön Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden

Lisätiedot

STEVI LKV OY:N TIETOSUOJASELOSTE

STEVI LKV OY:N TIETOSUOJASELOSTE STEVI LKV OY:N TIETOSUOJASELOSTE Tämä on Tietosuojalain ja Euroopan Unionin yleisen tietosuoja-asetuksen (2016/679/EU) mukainen yhdistetty tietosuojaseloste ja informointiasiakirja. REKISTERINPITÄJÄ Stevi

Lisätiedot

Lausunto 1 (9)

Lausunto 1 (9) Lausunto 1 (9) 28.02.20177 Jemina Fabritius Ylitarkastaja / Poliisihallitus, arpajaishallinto Eduskunta Hallintovaliokunta HaV@eduskunta.fi Asia: HE 228/2016 vp Hallituksen esitys eduskunnalle laiksi rahanpesun

Lisätiedot

Lisätietoja pankkitilin avaamisesta ja muista pankkipalveluista saa suoraan pankeilta.

Lisätietoja pankkitilin avaamisesta ja muista pankkipalveluista saa suoraan pankeilta. 1 Pankkitilin avaaminen Tässä liitteessä kerrotaan asiakirjoista ja selvityksistä, joita pankit yleensä edellyttävät yritykseltä pankkitilin avaamiseksi. Käytännöt voivat hieman vaihdella pankeittain.

Lisätiedot

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet

Standardi RA1.6. Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta. Määräykset ja ohjeet Standardi RA1.6 Ilmoitus toiminnan ulkoistamisesta Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa tai ohjaa valvottavia ja

Lisätiedot

Miten voit välttyä joutumasta osaksi rahanpesurikosta? Esitä kysymyksiä ja opi seuraamaan varoitusmerkkejä. Ethical Spotlight, kesäkuu 2019

Miten voit välttyä joutumasta osaksi rahanpesurikosta? Esitä kysymyksiä ja opi seuraamaan varoitusmerkkejä. Ethical Spotlight, kesäkuu 2019 Miten voit välttyä joutumasta osaksi rahanpesurikosta? Esitä kysymyksiä ja opi seuraamaan varoitusmerkkejä Ethical Spotlight, kesäkuu 2019 Rahanpesuskandaalit voivat aiheuttaa yhtiöille ja niiden osakkeenomistajille

Lisätiedot

Lausunto hallintovaliokunnalle HE 228/

Lausunto hallintovaliokunnalle HE 228/ Lausunto hallintovaliokunnalle HE 228/2016 1.3.2017 Hallituksen esitys laiksi rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä, laiksi rahanpesun selvittelykeskuksesta sekä eräiksi niihin liittyviksi

Lisätiedot

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 15/2009 vp. Hallituksen esitys laiksi Finanssivalvonnasta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Laki. EDUSKUNNAN VASTAUS 15/2009 vp. Hallituksen esitys laiksi Finanssivalvonnasta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi EDUSKUNNAN VASTAUS 15/2009 vp Hallituksen esitys laiksi Finanssivalvonnasta annetun lain muuttamisesta ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Asia Hallitus on vuoden 2008 valtiopäivillä antanut eduskunnalle

Lisätiedot

ASIAKKAAN SIJOITUSKOKEMUS JA VAROJEN ALKUPERÄ YRITYKSET JA MUUT YHTEISÖT

ASIAKKAAN SIJOITUSKOKEMUS JA VAROJEN ALKUPERÄ YRITYKSET JA MUUT YHTEISÖT ASIAKKAAN SIJOITUSKOKEMUS JA VAROJEN ALKUPERÄ YRITYKSET JA MUUT YHTEISÖT Sijoituspalvelua UB-konsernissa tarjoavan yhtiön (jäljempänä UB ) on sijoituspalvelulain ja rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen

Lisätiedot

RAHANPESULAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTUS 2017 PANKIN NÄKÖKULMASTA

RAHANPESULAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTUS 2017 PANKIN NÄKÖKULMASTA Opinnäytetyö (AMK) Liiketalouden Koulutusohjelma Juridiikka 2016 Saara-Maija Suominen RAHANPESULAINSÄÄDÄNNÖN UUDISTUS 2017 PANKIN NÄKÖKULMASTA Case Liedon Säästöpankki OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN

Lisätiedot

HE 228/2016 vp Lausunto HE laiksi rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä jne. Etelä-Suomen aluehallintovirasto

HE 228/2016 vp Lausunto HE laiksi rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä jne. Etelä-Suomen aluehallintovirasto HE 228/2016 vp Lausunto HE laiksi rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estämisestä jne. Etelä-Suomen aluehallintovirasto [Marko Peltonen, Elinkeinovalvontayksikkö] 30.11.2016 1 1. Valvontaresurssit

Lisätiedot

Määräykset ja ohjeet 4/2019

Määräykset ja ohjeet 4/2019 Virtuaalivaluutan tarjoajat Dnro FIVA 12/01.00/2019 Antopäivä 14.6.2019 Voimaantulopäivä 1.7.2019 Lisätietoja Digitalisaatio ja taloudellinen analyysi/digitalisaatio ja pankkipalvelut FINANSSIVALVONTA

Lisätiedot

Henkilötietolain (521/1999) 10 ja 24 :ssä säädetyistä tiedoista koostuva tietosuojaseloste. Tietosuojaseloste on laadittu

Henkilötietolain (521/1999) 10 ja 24 :ssä säädetyistä tiedoista koostuva tietosuojaseloste. Tietosuojaseloste on laadittu TIETOSUOJASELOSTE Henkilötietolain (521/1999) 10 ja 24 :ssä säädetyistä tiedoista koostuva tietosuojaseloste. Tietosuojaseloste on laadittu 30.4.2018. REKISTERINPITÄJÄ Rekisterinpitäjänä toimii: Tili-Saarimaa

Lisätiedot

ASIAKKAAN TUNTEMINEN

ASIAKKAAN TUNTEMINEN ASIAKKAAN TUNTEMINEN Pankin lakisääteinen velvollisuus Jussi Korjus Opinnäytetyö Toukokuu 2015 Liiketalous Oikeudellinen asiantuntijuus 11LIKOA TIIVISTELMÄ Tampereen ammattikorkeakoulu Liiketalouden koulutusohjelman

Lisätiedot

ASIAKKAAN SIJOITUSKOKEMUS JA VAROJEN ALKUPERÄ YRITYKSET JA MUUT YHTEISÖT

ASIAKKAAN SIJOITUSKOKEMUS JA VAROJEN ALKUPERÄ YRITYKSET JA MUUT YHTEISÖT ASIAKKAAN SIJOITUSKOKEMUS JA VAROJEN ALKUPERÄ YRITYKSET JA MUUT YHTEISÖT Sijoituspalvelua UB-konsernissa tarjoavan yhtiön (jäljempänä UB ) on sijoituspalvelulain ja rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen

Lisätiedot

Asianajotoimisto Ahtola Oy hinnasto (päivitetty 05.08.2011)

Asianajotoimisto Ahtola Oy hinnasto (päivitetty 05.08.2011) Asianajotoimisto Ahtola Oy hinnasto (päivitetty 05.08.2011) Perustuntiveloitus... 1 Toimenpidelaskutus... 2 Puhelut, neuvottelut ja kirjeenvaihto... 2 Asiakirjat... 2 Yhtiöiden perustaminen ja yhtiösopimusten

Lisätiedot

KESKUSKAUPPAKAMARI Arvosteluperusteet LVV 5.9.2015 Välittäjäkoelautakunta

KESKUSKAUPPAKAMARI Arvosteluperusteet LVV 5.9.2015 Välittäjäkoelautakunta Tehtävä 1 Toimeksiantosopimuksen muotovaatimukset on säädetty laissa kiinteistöjen ja vuokrahuoneistojen välityksestä. Toimeksiantosopimus on tehtävä kirjallisesti tai sähköisesti siten, ettei sopimusehtoja

Lisätiedot

A V E R ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT / KOSKEE HELPMEANS-VERKKOKAUPAN ASIAKKAIDEN TOIMEKSIANTOSOPIMUKSIA AVER ASIANAJOTOIMISTO OY

A V E R ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT / KOSKEE HELPMEANS-VERKKOKAUPAN ASIAKKAIDEN TOIMEKSIANTOSOPIMUKSIA AVER ASIANAJOTOIMISTO OY A V E R 1 (5) ETÄMYYNNIN ENNAKKOTIEDOT / KOSKEE HELPMEANS-VERKKOKAUPAN ASIAKKAIDEN TOIMEKSIANTOSOPIMUKSIA 1 Osapuolet 1.1 (jäljempänä asiakas ) 1.2 Aver Asianajotoimisto Oy Fredrikinkatu 25 A 24 00120

Lisätiedot

SIJOITUSPALVELUT JA ASIAKAS

SIJOITUSPALVELUT JA ASIAKAS Matti Turtiainen SIJOITUSPALVELUT JA ASIAKAS Alma Talent Helsinki 2018 Tilaa Sijoituspalvelut ja asiakas Alma Talent Shopista: shop.almatalent.fi Copyright 2018 Alma Talent Oy ja Matti Turtiainen Yhteistyössä

Lisätiedot

Lausunto 1 (5) Rahoitusmarkkinaosasto. Eduskunnan lakivaliokunta. Viite: Lakivaliokunnan lausuntopyyntö (HE 228/2016 vp), 8.11.

Lausunto 1 (5) Rahoitusmarkkinaosasto. Eduskunnan lakivaliokunta. Viite: Lakivaliokunnan lausuntopyyntö (HE 228/2016 vp), 8.11. Lausunto 1 (5) 16.11.2016 Rahoitusmarkkinaosasto Eduskunnan lakivaliokunta Viite: Lakivaliokunnan lausuntopyyntö (HE 228/2016 vp), 8.11.2016 Lausunto hallituksen esityksestä eduskunnalle laiksi rahanpesun

Lisätiedot

MÄÄRÄYS ASIAKASVAROISTA

MÄÄRÄYS ASIAKASVAROISTA lukien toistaiseksi 1 (5) Arvopaperinvälittäjille MÄÄRÄYS ASIAKASVAROISTA Rahoitustarkastus antaa arvopaperimarkkinalain 4 luvun 5 a :n 5 momentin nojalla arvopaperinvälittäjille tämän määräyksen asiakkaan

Lisätiedot

Finanssiala ry:n lausunto luonnoksista rahanpesun ja terrorismin estämisestä annetun lain nojalla annettaviksi valtioneuvoston asetuksiksi

Finanssiala ry:n lausunto luonnoksista rahanpesun ja terrorismin estämisestä annetun lain nojalla annettaviksi valtioneuvoston asetuksiksi Lausunto 1 (6) SISÄMINISTERIÖ kirjaamo@intermin.fi SMDno-2018-428 Finanssiala ry:n lausunto luonnoksista rahanpesun ja terrorismin estämisestä annetun lain nojalla annettaviksi valtioneuvoston asetuksiksi

Lisätiedot

SILVER AND GOLD MERKINTÄLOMAKE

SILVER AND GOLD MERKINTÄLOMAKE MERKINTÄLOMAKE Tervetuloa Zenito Silver and Gold -sijoitusrahaston osuudenomistajaksi Zenito Silver and Gold -sijoitusrahastoa voi merkitä jokaisena pankkipäivänä Suomessa. Voit merkitä Zenito Silver and

Lisätiedot

Standardi 2.4. Asiakkaan tunteminen - rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen. Määräykset ja ohjeet

Standardi 2.4. Asiakkaan tunteminen - rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen estäminen. Määräykset ja ohjeet Standardi 2.4 Asiakkaan tunteminen - rahanpesun ja terrorismin rahoittamisen Määräykset ja ohjeet Miten luet standardia Standardi on aihealueittainen määräysten ja ohjeiden kokonaisuus, joka velvoittaa

Lisätiedot

RAHANPESU HENKILÖASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA PANKKITOIMINNASSA

RAHANPESU HENKILÖASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA PANKKITOIMINNASSA Opinnäytetyö (AMK) Liiketalouden koulutusohjelma Juridiikka 2017 Anni Vakkuri RAHANPESU HENKILÖASIAKKAAN NÄKÖKULMASTA PANKKITOIMINNASSA OPINNÄYTETYÖ (AMK) TIIVISTELMÄ TURUN AMMATTIKORKEAKOULU Liiketalous

Lisätiedot

lisätään 47 :ään, sellaisena kuin se on laeissa 685/1999 ja 1098/2014, uusi 3 momentti seuraavasti: 47

lisätään 47 :ään, sellaisena kuin se on laeissa 685/1999 ja 1098/2014, uusi 3 momentti seuraavasti: 47 Liite (Sisäministeriön vastineen täydennys 24.3.2017) Oikeusministeriö 20. Laki yhdistyslain muuttamisesta Eduskunnan päätöksen mukaisesti muutetaan yhdistyslain (503/1989) 47 :n 2 momentti, 48 :n 1 ja

Lisätiedot

Ohje Rahoitustarkastuksen harjoittamasta luottolaitosten omistajamuutosten valvonnasta

Ohje Rahoitustarkastuksen harjoittamasta luottolaitosten omistajamuutosten valvonnasta lukien toistaiseksi 1 (6) Luottolaitoksille Ohje Rahoitustarkastuksen harjoittamasta luottolaitosten omistajamuutosten valvonnasta Rahoitustarkastus antaa rahoitustarkastuslain (SK:503/1993) 4 :n 2 -kohdan

Lisätiedot

Kymenlaakson Osuuspankki yrityksesi kumppanina. Rubicon Master Class Days 4.-5.6.2013

Kymenlaakson Osuuspankki yrityksesi kumppanina. Rubicon Master Class Days 4.-5.6.2013 1 Kymenlaakson Osuuspankki yrityksesi kumppanina Rubicon Master Class Days 4.-5.6.2013 2 OP-Pohjola-ryhmän palvelut yrityksille ja yhteisöille Kassanhallinta Rahoituspalvelut Koti- ja ulkomaan maksuliikenne

Lisätiedot

Määräys velka-arvopaperikauppojen ilmoittamisesta

Määräys velka-arvopaperikauppojen ilmoittamisesta lukien toistaiseksi 1 (5) Arvopaperipörsseille, sijoituspalveluyrityksille, luottolaitoksille, ulkomaisille luottolaitoksille ja sijoituspalveluyrityksille sekä muun julkisen kaupankäynnin järjestäjille

Lisätiedot

Onnen Asunnot LKV Onnen Asunnot on Lastumäki-yhtiöt Oy:n aputoiminimi, Y-tunnus:

Onnen Asunnot LKV Onnen Asunnot on Lastumäki-yhtiöt Oy:n aputoiminimi, Y-tunnus: Rekisteriseloste Rekisterinpitäjällä on tietosuoja-asetuksen mukaan velvollisuus informoida selkeällä tavalla rekisteröityjä. Tämä seloste täyttää informointivelvoitteen. 1. Rekisterinpitäjä Onnen Asunnot

Lisätiedot

A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli.

A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. ASIAKKAIDEN LUOKITTELUKRITEERIT A. EI- AMMATTIMAINEN ASIAKAS Muu kuin ammattimainen asiakas tai hyväksyttävä vastapuoli. B. AMMATTIMAINEN ASIAKAS B 1. Yhteisöt Rahoitusmarkkinoilla toimiluvan nojalla toimintaa

Lisätiedot

Määräys arvopaperikauppojen ilmoittamisesta

Määräys arvopaperikauppojen ilmoittamisesta lukien toistaiseksi 1 (5) Arvopaperipörsseille, sijoituspalveluyrityksille, luottolaitoksille, ulkomaisille luottolaitoksille ja sijoituspalveluyrityksille sekä muun julkisen kaupankäynnin järjestäjille

Lisätiedot

Tietosuojavastaavana toimii POP Pankkiliitto osk:n tietosuojavastaava. Pohjanmaa Osuuspankissa toimii tietosuoja-asioiden yhteyshenkilö

Tietosuojavastaavana toimii POP Pankkiliitto osk:n tietosuojavastaava. Pohjanmaa Osuuspankissa toimii tietosuoja-asioiden yhteyshenkilö 1 / 5 TIETOSUOJASELOSTE Tässä tietosuojaselosteessa kerrotaan EU:n tietosuoja-asetuksen (GDPR) ja henkilötietolain edellyttämällä tavalla miten Pohjanmaan Osuuspankki kerää, käsittelee, säilyttää ja luovuttaa

Lisätiedot

Plus500CY Ltd. Eturistiriitoja koskevat toimintaperiaatteet

Plus500CY Ltd. Eturistiriitoja koskevat toimintaperiaatteet Plus500CY Ltd. Eturistiriitoja koskevat toimintaperiaatteet Eturistiriitoja koskevat toimintaperiaatteet 1. Johdanto 1.1. Tässä eturistiriitoja koskevassa käytännössä määritetään, kuinka Plus500CY Ltd.

Lisätiedot

Laki. osakesäästötilistä. Soveltamisala. Määritelmät

Laki. osakesäästötilistä. Soveltamisala. Määritelmät Laki Eduskunnan päätöksen mukaisesti säädetään: osakesäästötilistä 1 Soveltamisala Tätä lakia sovelletaan säästämistä koskevaan sopimukseen, jonka ehtojen mukaan rahavarat tulee tallettaa sopimuksessa

Lisätiedot

Valtiovarainministeriölle.

Valtiovarainministeriölle. 1 (6) Sivu 8.8.2018 Päivämäärä VM008:00/2017 Viite Valtiovarainministeriölle valtiovarainministerio@vm.fi mia.aronen@vm.fi +358 9 5300 5170 +358 46 922 1457 anu.torkkeli@nordea.com Puhelin Matkapuhelin

Lisätiedot

SISÄLLYS. N:o 365. Laki. rahanpesun estämisestä ja selvittämisestä annetun lain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 16 päivänä toukokuuta 2003

SISÄLLYS. N:o 365. Laki. rahanpesun estämisestä ja selvittämisestä annetun lain muuttamisesta. Annettu Helsingissä 16 päivänä toukokuuta 2003 SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA 2003 Julkaistu Helsingissä 22 päivänä toukokuuta 2003 N:o 365 372 SISÄLLYS N:o Sivu 365 Laki rahanpesun estämisestä ja selvittämisestä annetun lain muuttamisesta... 1827 366 Tasavallan

Lisätiedot

Lausuntopyyntönne VM 139:00/2014

Lausuntopyyntönne VM 139:00/2014 Lausunto 1 (7) Valtiovarainministeriö Lausuntopyyntönne VM 139:00/2014 1 Lausuntopyyntönne Valtiovarainministeriö on pyytänyt Finanssivalvonnan lausuntoa rahanpesulainsäädännön uudistamistyöryhmän muistiosta.

Lisätiedot

Hakija pyytää kieltämään häneen kohdistuvan syrjinnän sekä asettamaan uhkasakon kiellon tehosteeksi.

Hakija pyytää kieltämään häneen kohdistuvan syrjinnän sekä asettamaan uhkasakon kiellon tehosteeksi. YHDENVERTAISUUS- JA TASA-ARVOLAUTAKUNTA/Jaosto Diaarinumero: 133/2016 Antopäivä: 8.6.2017 Hakija katsoi tulleensa syrjityksi, kun hänen Australian passiaan, oleskelulupaansa, Kela korttiaan eikä suomalaiseksi

Lisätiedot