KAUPUNKIPYÖRÄN TOIMINTAMALLI JA TOTEUTTAMISMAHDOLLISUUDET SUOMALAISITTAIN SUURESSA KAUPUNGISSA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KAUPUNKIPYÖRÄN TOIMINTAMALLI JA TOTEUTTAMISMAHDOLLISUUDET SUOMALAISITTAIN SUURESSA KAUPUNGISSA"

Transkriptio

1 KAUPUNKIPYÖRÄN TOIMINTAMALLI JA TOTEUTTAMISMAHDOLLISUUDET SUOMALAISITTAIN SUURESSA KAUPUNGISSA 2016/04/28

2 SUUNNITTELUKOHDE Suunnittelukohteina ovat seuraavat kaupungit (asukkaat , Tilastokeskus): Tampere, asukasta Oulu, asukasta Jyväskylä, asukasta Lahti, asukasta. Oulun kaupunki on toiminut Liikenneviraston Liikkumisen ohjauksen valtionavustuksen hakijana. Muut kaupungit ovat sitoutuneet mukaan hankkeeseen. 2016/04/28

3 HANKKEEN TAVOITTEET kartoittaa modernin ja helposti ajan tasalla pidettävän kaupunkipyöräkonseptin toimintamallia ja toteuttamismahdollisuuksia tutkia kaupunkipyöräjärjestelmän toiminta- ja käynnistämismahdollisuuksia yksittäisessä kaupungissa sekä tilanteessa, jossa yhdenmukainen järjestelmä otettaisiin käyttöön useammassa kaupungissa hakea kaupunkipyöräjärjestelmästä ja sen soveltuvuudesta laajemmin tietoa muiden suomalaisten kaupunkien hyödynnettäväksi. 2016/04/28

4 HANKKEEN PÄÄTYÖVAIHEET käytössä olevien kaupunkipyöräjärjestelmien kuvaus (pääasiassa kv. tarkastelu) pyörät, asemat, lukitustekniikat, kustannukset, maksu- ja seurantamenetelmät sekä käyttäjien rekisteröitymistavat järjestelmään nykyiset kaupunkipyörien konsepti-/operointimallit operointi, valvonta, seuranta ja rahoitusmallit esimerkkejä kaupunkipyörien toimintamalleista 5 10 eri ulkomaisen kaupungin kaupunkipyöräjärjestelmää, painottaen asukkaan kaupunkeja kaupunkipyöräjärjestelmästä saatavan datan hyödyntämismahdollisuudet datan hyödyntäminen mm. joukkoliikennesuunnittelussa, keskusta-alueen liikennesuunnittelussa tai osana laajempaa kaupunkisuunnittelua mahdollisen yhteisen kaupunkipyöräjärjestelmän tai hankinnan hyödyt. 2016/04/28

5 HANKKEEN LOPPUTULOS Liikenneviraston julkaisusarjaan raportti, jossa esitetään edellisessä diassa esitetyt hankkeen päätyövaiheet sekä suunnittelukohteiden soveltuvuus kaupunkipyöräjärjestelmälle kuhunkin suunnittelukohteeseen räätälöity parhaiten soveltuva kaupunkipyöräkonsepti sekä sen arvioidut investointi- ja käyttökustannukset kehittämispolku ja jatkotoimenpiteet kohti kaupunkipyöräjärjestelmän mahdollista toteuttamista suunnittelukohteissa. 2016/04/28

6 ESIMERKKEJÄ KÄYTÖSSÄ OLEVISTA KAUPUNKIPYÖRÄJÄRJESTELMISTÄ

7 TARKASTELLUT ESIMERKKIKOHTEET mennessä on tutkittu 27 kohdetta. Lontoo, Reading, Tukholma, Göteborg, Helsinki, Kööpenhamina, Aarhus, Randers, Oslo, Stavanger, Trondheim, Barcelona, Köln, Mainz, Kassel, Hampuri, Bern, Lyon, Pariisi, Nizza, Dublin, Genova, Utrecht, New York, Fargo, Minneapolis & St. Paul, Hong Kong. Suurin osa kohteista on Euroopasta, erityisesti pohjoismaista. Pääpaino on ollut asukkaan kaupungeissa. Myös suurempia kaupunkeja on ollut mukana tuomaan ideoita edistyneemmistä kaupunkipyöräjärjestelmistä. Kohteet on valittu mm. niiden kaupunkipyöräjärjestelmien tunnettuuden tai sen pohjalta, miten järjestelmä soveltuisi suomalaisiin oloihin (järjestelmä toimii samankaltaisessa ympäristössä tai saman kokoluokan kaupungeissa).

8

9 TAUSTATIETOJA Tutkittujen kaupunkipyöräjärjestelmien käynnistämisvaihe ajoittuu 2010-luvun molemmin puolin. Osa järjestelmistä on vanhempia, mutta ne on lanseerattu uudelleen eri systeemillä. Järjestelmien käynnistämisvaiheella tarkoitetaan tässä nykyisen järjestelmän käynnistämisvuotta. Kaupunkipyöräjärjestelmän kytkeytyminen joukkoliikennemuotoihin Kaupunkipyöräasemat on sijoiteltu mahdollisimman lähelle joukkoliikenteen solmukohtia mahdollistaen näin sujuvat matkaketjut. Kaupunkipyöräasemien sijoittelu kannattaa tehdä harkiten: esim. New Yorkissa valinta pohjautuu väestön ja liikenteen tarpeisiin sekä sidosryhmien osallistamisprosessin tuloksiin. Useassa valituista kohteista on myös raitiovaunuliikennettä. Saksassa, Sveitsissä ja Hollannissa kaupunkipyöräjärjestelmän takana on usein valtiollinen liikennetoimija, muissa maissa kaupunki tai yksityinen toimija.

10 ESIMERKKEJÄ OPERAATTOREISTA Serco, Hourbike, Clear Channel, JCDecaux, Moventia, Smoove SAS, Gobike, PubliBike, Bicincittà, OV-fiets, Motivate, GreatRides, Nice Ride sekä kaupunki tai valtiollinen liikennetoimija. Suurin osa operaattoreista on yksityisiä toimijoita tai mainosyrityksiä. Kaupunkipyöräjärjestelmät ovat kuitenkin useimmissa tapauksista tulosta julkis-yksityisestä yhteistyöstä ja niiden vastuutahona on kaupunki tai valtiollinen toimija. Varsinkin Clear Channel, JCDecaux ja Vélo toistuvat useassa yhteydessä. Call a bike Saksassa, Vélo Ranskassa, PubliBike Sveitsissä, Bicincittà Italissa ja B-Cycle USA:ssa. Suurimmassa osassa tapauksista järjestelmän ylläpidosta vastaava on sama kuin operaattori. Operaattorimalli, jossa mainosyritys on mukana, on DeMaion mukaan (2009) osoittautunut kustannustehokkaimmaksi malliksi kaupungille. Mallissa on kuitenkin omat haasteensa.

11 RAHOITUS JA SPONSORIT Rahoitusta on saatu suurimmassa osassa tapauksista sekä julkisista että yksityisistä lähteistä. Sponsorit ovat tärkeä tulonlähde. Ne helpottavat järjestelmien rahoitusta ja mahdollistavat käyttöhintojen alentamisen. Vastineeksi sponsori saa mainostaa joko pyörissä tai kaupungin mainospaikoilla. Myös kaupungin tai valtion rahoitus on olennaisessa osassa. Esimerkiksi Saksassa liikenneministeriö rahoitti vuosien aikana viittä innovatiivista kaupunkipyöräjärjestelmäpilottia. Kyseiset järjestelmät ovat edelleen toiminnassa. Esimerkkejä isoista sponsoreista: Clear Channel, JCDecaux, pankkikonsernit (Santander, Citigroup), Coca Cola Zero, Vodafone, liikennetoimijat. Osassa järjestelmistä ei tosin ole tietoa sponsorista. USA:n erikoisuus verrattuna Eurooppaan on siinä, että sponsoreiksi on lähtenyt mukaan terveysalan yrityksiä ja organisaatiota. Voisiko tätä tuoda Eurooppaankin?

12 KÄYTTÄJIEN REKISTERÖITYMINEN Suurimmassa osassa kohteista vaaditaan erillistä rekisteröitymistä. Helsingissä, Lontoossa, Fargossa, Aarhusissa ja Hong Kongissa rekisteröitymistä ei kaikissa tapauksissa välttämättä vaadita (esim. Helsingissä vain tietyillä asemilla pyörän voi lainata ilman rekisteröitymistä. Aarhusissa järjestelmä on täysin ilmainen, eikä rekisteröitymistä tarvita). Rekisteröityminen voidaan tehdä mm. Internetissä, pyöräasemien terminaalinäytöillä, mobiilisovelluksessa, puhelimitse, turistitoimistoissa tai järjestelmän tiettyjen yhteistyökumppaneiden liikkeissä. Pääasiassa rekisteröityminen suositellaan kuitenkin tehtäväksi Internetissä. Rekisteröitymisen yhteydessä annetaan usein luottokorttitiedot, jolloin veloitus tapahtuu suoraan kortilta. Vaihtoehtoisesti voidaan veloittaa esim. puhelinliittymästä. Rekisteröitymisen yhteydessä voidaan kysyä myös joukkoliikennelipun tunnusta. Joukkoliikennelippu on myös osassa kohteista kytketty pyörän lainausvälineeksi. Sen kytkemisellä voidaan korostaa käyttäjälle kaupunkipyörän ja joukkoliikenteen yhdistelymahdollisuutta.

13 MAKSU- TAI KÄYTTÖTAVAT Suurimmassa osassa järjestelmistä maksu tapahtuu arvo- tai luottokortilla erillisen rekisteröitymisen yhteydessä. Usein järjestelmissä peritään rekisteröitymis-/käyttöoikeusmaksu tietyltä kaudelta ja sen lisäksi mahdollisesti käyttömaksu. Poikkeuksellisesti Hong Kongissa kortin voi ostaa paikallisella jl-lipulla tai käteisellä pyöräasemalta. Aarhusissa pyöräjärjestelmä toimii 20 DKK:n arvoisella kolikkopantilla. Pyörän saa käyttöönsä usein joko avainkoodilla, fyysisellä avaimella, jl-kortilla tai tunnistautumalla pyöräaseman näytöllä ja valitsemalla haluttu pyörä. Systeemiä on mahdollisuus käyttää puhelinsovelluksella monessa tapauksessa lähimmät pyöräasemat, missä vapaita pyöriä/parkkeja joissain tapauksissa myös maksumahdollisuus puhelimella Barcelonassa mahdollisuus osallistua peliin, joka kerää esim. pisteitä jokaisesta tehdystä matkasta, poltetuista kaloreista, säästetyistä hiilidioksidipäästöistä.

14 TULOT VS. KUSTANNUKSET, ESIMERKKEJÄ Hankintakustannukset: Hampurin järjestelmä noin 1,7 milj., Pariisissa 140 milj. Oslossa 11 milj. Arvioitu pyörien siirtokustannus JCDecauxilla on noin 3$/ pyörä (~2,66, Luud Schimmelpennink 2009). Pyörien siirto- ja henkilöstökustannuksia voitaisiin vähentää antamalla esim. käyttäjille lisää käyttöaikaa tai maksamalla palkkiota, jos he polkevat pyörän asemalle, jossa on yleensä vähemmän pyöriä tarjolla. Kustannukset yhteensä/ v ( ): Lontoo 27 milj. ( pyörää) Barcelona 18 milj. (6000 pyörää) New York 2,3 milj. (7000 pyörää) Minneapolis & St. Paul 2,9 milj. (1700 pyörää) Tulot yht. /v ( ): Lontoo 19 milj. Minneapolis & St. Paul 2,6 milj.

15 KUSTANNUKSET & TULOT TARKASTELU, ESIMERKKEJÄ Lontoo (Serco) Minneapolis & St. Paul (Nice Ride Minnesota) Pyöriä Pyöriä 1700 Kustannukset Kustannukset -hankinta yht. ei tietoa -hankinta yht. 7,5 milj. -ylläpito/v 32 milj. -ylläpito/v 2,9 milj. -muut/v 2,29 milj. -muut/v kustannukset yht./v 34,2 milj. -kustannukset yht./v 2,9 milj. (hankintakustannuksia ei mukana) Tulot/v Tulot/v -käyttömaksut 13,9 milj. -käyttömaksut mainokset 5,8 milj. -mainokset muut muut 1,5 milj. -tulot yht./v 19,8 milj. -tulot yht./v 2,7 milj.

16 PALVELUTASO Pyörien määrä järjestelmittäin vaihtelee Bernin 50 kappaleesta Pariisin pyörään. Pyörien keskiarvoinen määrä on kpl. Pyöräasemien määrä vaihtelee Hong Kongin kahdesta asemasta Pariisin asemaan (keskiarvo 211). Asemat on sijoiteltu noin m välein. Suurimmassa osassa kohteista ei ole annettu ns. kapasiteettilupausta siitä, kuinka monta pyörää asemilla on aina käytettävissä (paitsi Hampurissa on erään uutisartikkelin mukaan luvattu, että asemilla olisi aina pyöriä tarjolla). Kaikissa, paitsi Aarhusissa järjestelmästä on saatavilla reaaliaikaista tietoa (netissä ja mobiilisovelluksella). Tanskan Randersin erikoisuutena on, että työmatkapyöräilijöillä on mahdollisuus varata oma pysäkkipaikka lainattuaan pyörän asemalta. Silloin, kun pyörä on käytössä, systeemi varaa sen pysäkkipaikan, mistä pyörä on otettu sen ajan, kun pyörä on käytössä.

17 ESIMERKKEJÄ PYÖRÄTYYPEISTÄ Suurin osa pyöristä on 3-vaihteisia, vaihtoehtoisesti 7-vaihteisia. Lisäksi sähköpyöriä on saatavilla Kööpenhaminassa, Stavangerissa, Barcelonassa ja Bernissä. Barcelonassa sähköpyöriä säilytetään valvotussa sisätilassa. Viidessä tutkituista kaupunkipyöräjärjestelmien pyörissä on myös paikannin (Helsinki, Kööpenhamina, Stavanger, Köln, Lyon). Pariisissa ja Hong Kongissa on tarjolla pyörämalleja myös lapsille.

18 ESIMERKKEJÄ ASEMATYYPEISTÄ Lähes poikkeuksetta kaikki tutkitut kaupunkipyöräjärjestelmät ovat asemallisia. Vain Kölnissä oli käytössä sekä asemallinen että asematon malli. Pyöriä sai osassa järjestelmistä jättää väliaikaisesti muuallekin kuin asemalle, jos pyörässä oli lukitussysteemi. Osaan kaupunkipyöräjärjestelmien asemista on asennettu aurinkopaneeleita (esim. Bicincittà, B-cycle, Public Bike System), mikä onkin nykyisin trendinä. Aurinkoenergian käyttämisen hyöty on siinä, että asemia voidaan sijoitella vapaammin, riippumatta siitä, missä maanalaiset sähkölinjaukset kulkevat (DeMaio 2009).

19 ESIMERKKEJÄ KAUSITYYPEISTÄ Pyörän saa lainata tietyn kauden maksettuaan periaatteessa rajattoman monta kertaa ilman lisämaksuja, jos pyörän palauttaa asemalle tietyn maksimiajan sisällä ja lainaa pyörän sen jälkeen uudestaan. Osa järjestelmistä on auki vuoden ympäri, jotkut vain osan vuotta (varsinkin pohjoismaissa kausi on rajoittuneempi). Myös asemien aukioloajoissa on vaihtelevuutta. Kausivaihtoehtoina ovat mm. päivän, 2 tai 3 päivän, viikon, kuukauden, 3 kuukauden ja koko kauden lippuja. Osassa järjestelmistä pyörille on asetettu enimmäislainausaika, joka vaihtelee kahdesta tunnista käyttäjän maksaman koko kauden ajalle. Joissakin kohteista enimmäisaikaa ei ole määritelty.

20 ESIMERKKEJÄ HINNOITTELUSTA Suurimmassa osassa järjestelmistä hinnoittelu muodostuu seuraavasti: Pyöriä usein käyttäville: kausimaksu + mahdollinen kertamaksu, jos ilmainen käyttöaika ylittyy. Satunnaisille asiakkaille: mahdollinen rekisteröitymismaksu + kertamaksu käytön mukaan. Joissakin järjestelmistä hinnoittelu saattaa koostua vain joko kausi- tai kertamaksuista tai näiden yhdistelmästä. Ensimmäinen 30 min on suurimmassa osassa tutkituista järjestelmistä ilmaista eli lisämaksuja ei peritä mahdollisen kausimaksun päälle. Joissakin järjestelmistä ostajan tililtä pidätetään turvapantti maksutapahtuman yhteydessä tietyksi aikaa siltä varalta, jos pyörälle tapahtuu jotakin.

21 KÄYTTÖKERRAT JA KÄYTTÄJÄT/ VUOSI Lontoo Tukholma Göteborg Helsinki Kööpenhamina Oslo Barcelona Mainz Hampuri Lyon Pariisi Dublin New York Fargo, North Dakota Suoritteet (lkm/v) -käyttökerrat (arvio) ~ ~ käyttäjät ei tietoa ei tietoa ei tietoa ei tietoa ei tietoa ~ ei tietoa

22 KÄYTTÄJÄRYHMÄT Kaupunkipyöräjärjestelmien käyttäjäryhmiä on tarkasteltu siitä näkökulmasta, millä käyttäjäryhmillä on mahdollisuus käyttää järjestelmää. Yleensä järjestelmät on suunniteltu sekä kaupunkilaisille että turisteille. Etenkin yliopistokaupungeissa opiskelijat ovat usein innokas kaupunkipyöräjärjestelmää käyttävä ryhmä. Erilaisilla kannustimilla on myös vaikutusta asiaan (opiskelijakortilla esim. alennusta tai pidemmät käyttöajat). Joissakin kohteista järjestelmää on markkinoitu erityisesti työssäkäyville. Norjan Stavangerissa HjemJobbHjem -systeemin piirissä olevat työntekijät voivat maksaa 500 NOK/kk liikkumislipusta, jolla he voivat käyttää sekä bussia, junaa tai sähköpyöriä.

23 OPEROINTIHENKILÖKUNTA Kohteissa, joista löytyi tietoa pyöriä operoivasta henkilökunnasta, määrä vaihtelee kahdesta 160 henkilöön. Aarhusissa pyöriä huoltavat työttömät kaupunkilaiset, Hong Kongissa ekoturismiyrittämistä harjoittelevat nuoret. Operointi Aarhus Stavanger Kassel Hampuri Lyon Pariisi Hong Kong -autot 23 -henkilöt työttömät kaupunkilaiset Palvelutaso ekoturismiyrittämistä harjoittelevat nuoret -pyörät (kpl) asemat (kpl)

24 HYVÄ SELVITTÄÄ JATKOTARKASTELUISSA: Miten kaupunkijärjestelmissä toimitaan varkauksien, onnettomuuksien ym. varalta (vakuutus, sakkomaksut ym.) Tämä on käyttäjienkin usein esittämä kysymys. Miten kauan pyöriä keskiarvoisesti käytetään kerrallaan? Tilastojen mukaan usein alle 30 min. Käyttäjien ikäraja. Asemattomien/asemallisten mallien hyvät ja huonot puolet. Miten pyörän saa tarkalleen ottaen käyttöönsä? Kuinka monta pyörää yksi käyttäjä saa kerrallaan käyttää (joissakin järjestelmistä oli oikeus esim. kahteen tai jopa neljään)? Alennusmahdollisuudet (esim. se, että jl-lipun haltijat saisivat alennusta, olisi hyvä kannustintapa helpottaa viimeisen kilometrin ongelmassa, jonka ratkaiseminen onkin olennaista kaupunkipyöräjärjestelmissä).

25 HYVÄ SELVITTÄÄ JATKOTARKASTELUISSA: Mikä on pyörän enimmäiskäyttöaika? Sisällytetäänkö pyörään lukkoa vai ei (vaikuttaa siihen voiko pyörää väliaikaisesti pysäköidä muualle kuin asemalle)? Mitkä ovat ehdot sen varalta, jos asemalla ei olekaan vapaita paikkoja? Osassa järjestelmistä hyväksytään se, että pyörä palautetaan tietyn etäisyyden päähän asemasta. Tällöin pyörässä täytyy toisaalta olla paikannin, jotta sen etäisyys asemasta tiedetään. Osassa järjestelmistä voidaan antaa esim. 15 min ilmainen käyttöaika lisää. Toisaalta käyttäjän vastuulla voi olla sellaisen aseman etsiminen (esim. mobiilisovelluksella), jossa on tarpeeksi vapaita paikkoja. Pyörän varausmahdollisuus. Tanskan Randersissa pyöräparkin voi poikkeuksellisesti varata siihen asti, kunnes palauttaa pyörän paikalleen. Kuinka suuri osuus investointikustannuksista tulee asemista ym.?

26 LISÄTIETOJA Ramboll Finland Oy Reijo Vaarala, suunnittelupäällikkö 2016/04/28

Kaupunkipyörän toimintamalli ja toteuttamismahdollisuudet suomalaisittain suurissa kaupungeissa

Kaupunkipyörän toimintamalli ja toteuttamismahdollisuudet suomalaisittain suurissa kaupungeissa Reijo Vaarala, Kirsi Översti Kaupunkipyörän toimintamalli ja toteuttamismahdollisuudet suomalaisittain suurissa kaupungeissa Tampere, Oulu, Jyväskylä ja Lahti Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä

Lisätiedot

Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmän suosiovertailututkimus Helsinki

Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmän suosiovertailututkimus Helsinki Helsingin kaupunkipyöräjärjestelmän suosiovertailututkimus 2.4.2019 Helsinki Mikko Raninen & Niklas Aalto-Setälä, Sweco Ympäristö Martti Tulenheimo, Tulenheimo Urban Solutions Tutkimuksen toteutus Voiko

Lisätiedot

Lentoasemaverkoston kehittäminen. Toimitusjohtaja Kari Savolainen Lapin liikennefoorumi 2013 11.6.2013

Lentoasemaverkoston kehittäminen. Toimitusjohtaja Kari Savolainen Lapin liikennefoorumi 2013 11.6.2013 Lentoasemaverkoston kehittäminen Toimitusjohtaja Kari Savolainen Lapin liikennefoorumi 2013 11.6.2013 Finavia lyhyesti Finavia on palveluyritys, joka mahdollistaa sujuvan ja turvallisen lentoliikenteen

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TAMMIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 8,1 prosenttia Tammikuussa 2016 Helsingissä yövyttiin 244 000 yötä, joista suomalaiset yöpyivät 116 000 yötä ja ulkomaalaiset 128 000 yötä

Lisätiedot

Verkkomaksuprosessi keskeytyy. 100 henkilöä etenee kassalle

Verkkomaksuprosessi keskeytyy. 100 henkilöä etenee kassalle Klarna Perustettu vuonna 2005 verkkokauppaan tuotiin helppo ja turvallinen maksutapa, jonka ansiosta asiakkaasi saa tilaamansa tuotteet ennen niiden maksamista. Globaali markkinajohtaja jälkikäteismaksamisessa

Lisätiedot

Innovatiiviset hankinnat - HKL

Innovatiiviset hankinnat - HKL Innovatiiviset hankinnat - HKL Liikennealan kasvuohjelma 26.10.2017 Hankinta innovatiivisuuden lähteillä Hankintoja ohjaavien lakien tarkoitus on tasapuolistaa hankintaa, mutta varjopuolena se ei anna

Lisätiedot

33 LIEDON SÄÄSTÖPANKKI PALVELUHINNASTO Osa 6 Arvopaperi- ja säilytyspalvelut

33 LIEDON SÄÄSTÖPANKKI PALVELUHINNASTO Osa 6 Arvopaperi- ja säilytyspalvelut 33 LIEDON SÄÄSTÖPANKKI 2 Sisällysluettelo 1 ARVOPAPERIKAUPPA... 3 1.1 Toimeksiannot konttoripalveluna Helsingin Pörssiin... 3 1.2 Toimeksiannot muihin pörsseihin... 3 1.3 Internet-arvopaperikaupankäynti

Lisätiedot

NetNordic 365. Tietoverkko- ja viestintäratkaisujen luotettava kumppani P I L V I P A L V E L U O P E R O I N T I TUKI KONSULTOINTI

NetNordic 365. Tietoverkko- ja viestintäratkaisujen luotettava kumppani P I L V I P A L V E L U O P E R O I N T I TUKI KONSULTOINTI 365 Tietoverkko- ja viestintäratkaisujen luotettava kumppani P I L V I P A L V E L U O P E R O I N T I TUKI KONSULTOINTI Olemme asiakkaidemme «Best Companion» Tämä tarkoittaa parhaiden ratkaisujen toimittamista

Lisätiedot

International System Transport

International System Transport International System Transport HISTORIA 1900 Paul Lehmann perusti yrityksen Kööpenhaminassa 1971 LEMAN USA perustetaan 1973 Nimeksi muutetaan LEMAN, syntyy sanonta: -helpommin sen tekee LEMAN 1987 LEMAN

Lisätiedot

Miten onnistumme yhdessä? Anne Lind, yhteyspäällikkö

Miten onnistumme yhdessä? Anne Lind, yhteyspäällikkö Miten onnistumme yhdessä? Anne Lind, yhteyspäällikkö Visit Finland maailmalla Visit Finland edustajat 10 maassa Venäjä, Peking, Chongqing, Shanghai, Hong Kong & Etelä-Kiina, Tokio, Berliini, Lontoo, Pariisi,

Lisätiedot

Matkailun kehitys 2016

Matkailun kehitys 2016 Matkailun kehitys 2016 3.5.2017 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Kiina jatkoi vahvaan kasvuaan myös piristyi loppuvuotta kohden Suomessa kirjattiin 5 768 000 ulkomaista yöpymistä

Lisätiedot

Karttahuoneen karttavalikoima 2009

Karttahuoneen karttavalikoima 2009 www kartat marras 2009.xls Page 1 Karttahuoneen karttavalikoima 2009 16.11.2009 * tuote on kirja Hallwag Distoguide tiekartat 978-3-8283-0033-0 Alankomaat 1:200 000 978-3-8283-0005-7 Australia 1:4 milj.

Lisätiedot

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä

Itä-Suomen liikennestrategia. Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä Itä-Suomen liikennestrategia Itä-Suomen elinkeinoelämän ja asukkaiden tarpeita palveleva uuden sukupolven liikennejärjestelmä Ihmisten liikkuminen -näkökulma 1 Strategia on kaikkien toimijoiden yhteinen

Lisätiedot

ECOMM Joukkoliikennettä ja tulevaisuuden liikkumista Toni Bärman, Liikennevirasto

ECOMM Joukkoliikennettä ja tulevaisuuden liikkumista Toni Bärman, Liikennevirasto ECOMM 2017 Joukkoliikennettä ja tulevaisuuden liikkumista Toni Bärman, Liikennevirasto 27.9.2017 ECOMM 2017 - Maastricht 27.9.2017 2 Maastricht 27.9.2017 3 ECOMM 2017 Teema Teaming-up for liveable cities

Lisätiedot

Liikkumisen ohjaus väylähankkeessa -selvitys

Liikkumisen ohjaus väylähankkeessa -selvitys Liikkumisen ohjaus väylähankkeessa -selvitys Case Turun kehätien kehittämisselvitys Kaisa Mäkinen Sito Oy Ympäristösi parhaat tekijät 2 Tausta Liikkumisen ohjaus tarkoittaa viisaan liikkumisen edistämistä

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/1 1 JOUKKOLIIKENNELAUTAKUNTA 6.3.2008

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/1 1 JOUKKOLIIKENNELAUTAKUNTA 6.3.2008 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/1 1 1 LAUSUNTO VALTUUSTOALOITTEESTA (ANTTILA) KOSKIEN JOUKKOLIIKENTEEN VAPAA- TAI ALENNUSLIPPUJEN MYÖNTÄMISTÄ IKÄIHMISILLE HKL Halke 2007-2242 / 666 10.10.2007 (Määräaika

Lisätiedot

KAUPUNKIPYÖRÄ-KONSEPTI Mahdollisuus erilaisissa kunnissa

KAUPUNKIPYÖRÄ-KONSEPTI Mahdollisuus erilaisissa kunnissa KAUPUNKIPYÖRÄ-KONSEPTI Mahdollisuus erilaisissa kunnissa Näkökulmia hyödyntäen Liikenneviraston Kaupunkipyörän toimintamalli ja mahdollisuudet suomalaisittain suurissa kaupungeissa -selvitystä KAUPUNKIPYÖRÄN

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT JOULUKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät kaksi prosenttia Joulukuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 264 000 yöpymistä, joista suomalaisille 122 500 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

Pikaraitiotie. Mikä se on. Davy Beilinson

Pikaraitiotie. Mikä se on. Davy Beilinson Pikaraitiotie Mikä se on Davy Beilinson Pikaraitiotien suunnittelutavoitteet Tavoitteena on kohtuuhintainen, tehokas joukkoliikenneväline, jonka kapasiteetti ja matkanopeus (noin 25 km/h pysähdyksineen)

Lisätiedot

Helsingin seudun liikenne

Helsingin seudun liikenne Helsingin seudun liikenne BEST tutkimustulokset 2018 Benchmarking in European Service of Public Transport HSLH Taustatiedot Kyselytutkimus, joka mittaa asukkaiden tyytyväisyyttä joukkoliikenteeseen Vuonna

Lisätiedot

Liikennevalo-ohjatut suojatiet: Tekevätkö liikennevalot suojatiestä turvallisemman?

Liikennevalo-ohjatut suojatiet: Tekevätkö liikennevalot suojatiestä turvallisemman? Liikennevalo-ohjatut suojatiet: Tekevätkö liikennevalot suojatiestä turvallisemman? Perinteisesti arvellaaan, että liikennevalo-ohjatut suojatiet ovat turvallisempia kuin ilman liikennevaloja olevat suojatiet.

Lisätiedot

Liikennelabra päivä: Kokemukset liikkujan datasta ja analytiikasta (Liikennelabra 1.0)

Liikennelabra päivä: Kokemukset liikkujan datasta ja analytiikasta (Liikennelabra 1.0) Liikennelabra päivä: Kokemukset liikkujan datasta ja analytiikasta (Liikennelabra 1.0) LVM / Sonckin-Sali Liikenteen sähköiset palvelut -hankkeen tavoitteet 1. Edistää liikenteen sähköisten palveluiden

Lisätiedot

Liikkumisen palveluiden tavoitteellinen palvelutaso Anna Saarlo

Liikkumisen palveluiden tavoitteellinen palvelutaso Anna Saarlo Liikkumisen palveluiden tavoitteellinen palvelutaso 25.1.2017 Anna Saarlo Raportti: http://www2.liikennevira sto.fi/julkaisut/pdf8/lts_ 2016-34_liikkumisen_palvelui den_web.pdf 2 Sisältö 1. Palvelurakenne

Lisätiedot

LEMAN / Esitys / Historia. Historia

LEMAN / Esitys / Historia. Historia LEMAN / Esitys LEMAN / Esitys / Historia Historia 1900 Paul Lehmann perusti yrityksen Kööpenhaminassa 1925 25. vuosipäivä, toimipiste Kööpenhaminassa 1950 50. vuosipäivä, toimipisteitä Tanskassa 1971 LEMAN

Lisätiedot

TIEMAKSUT. Mahdollisuus edesauttaa seudun kestävää kasvua

TIEMAKSUT. Mahdollisuus edesauttaa seudun kestävää kasvua Osaston johtaja Sini Puntanen Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä TIEMAKSUT Mahdollisuus edesauttaa seudun kestävää kasvua 11.2.2016 Taustaa Helsingin seutu on selvittänyt, olisiko seudulla edellytyksiä

Lisätiedot

BigData - liikenne esimerkkinä. Tietoyhteiskunta-akatemia Ostrobotnia, Helsinki 14.3.2016

BigData - liikenne esimerkkinä. Tietoyhteiskunta-akatemia Ostrobotnia, Helsinki 14.3.2016 BigData - liikenne esimerkkinä Tietoyhteiskunta-akatemia Ostrobotnia, Helsinki 14.3.2016 Public Dig Data & Internet of Things Liikenne esimerkkinä Tieto Corporation Public @LeilaLehtinen Leila.Lehtinen@tieto.com

Lisätiedot

Liikkumisen ohjaus ja turvallisuustyö yhtä jalkaa Tapio Kinnunen Hyvinkään kaupunki

Liikkumisen ohjaus ja turvallisuustyö yhtä jalkaa Tapio Kinnunen Hyvinkään kaupunki Liikkumisen ohjaus ja turvallisuustyö yhtä jalkaa Tapio Kinnunen Hyvinkään kaupunki Hyvinkään kaupunki 46 300 asukasta 90 % hyvinkääläisistä asuu alle 4,5 km keskustasta 52 % hyvinkääläisten matkoista

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELMIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia Helmikuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 218 000 yöpymistä, joista suomalaisille 113 000 ja ulkomaalaisille 104 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

SUOMEN PANKIN AJANKOHTAISIA ARTIKKELEITA TALOUDESTA

SUOMEN PANKIN AJANKOHTAISIA ARTIKKELEITA TALOUDESTA SUOMEN PANKIN AJANKOHTAISIA ARTIKKELEITA TALOUDESTA Sisältö Fintech-yritykset tuovat markkinoille uudenlaisia rahoituspalveluita 3 BLOGI Fintech-yritykset tuovat markkinoille uudenlaisia rahoituspalveluita

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT MAALISKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 4 prosenttia Maaliskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 240 000 yöpymistä, joista suomalaisille 118 000 ja ulkomaalaisille 122 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HUHTIKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 14 prosenttia Huhtikuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 247 000 yöpymistä, joista suomalaisille 128 000 ja ulkomaalaisille 119 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

PYSTYYKÖ VANHA KALUSTO PUHTAAMPAAN? Petri Saari 14 October 2014

PYSTYYKÖ VANHA KALUSTO PUHTAAMPAAN? Petri Saari 14 October 2014 PYSTYYKÖ VANHA KALUSTO PUHTAAMPAAN? Petri Saari 14 October 2014 Petri Saari 1 PYSTYYKÖ VANHA KALUSTO PUHTAAMPAAN? ESITYKSEN SISÄLTÖ Suomalainen Proventia Emission Control Miksi? Miten? Mihin? Rekisteriotemerkinnät

Lisätiedot

Tampereen seudun ja Pirkanmaan joukkoliikenteen taksajärjestelmät ja vyöhykerajat

Tampereen seudun ja Pirkanmaan joukkoliikenteen taksajärjestelmät ja vyöhykerajat Tampereen seudun ja Pirkanmaan joukkoliikenteen taksajärjestelmät ja vyöhykerajat Maiju Lintusaari 8.10.2015 Ympäristösi parhaat tekijät 1. Lähtökohdat 3 Nykytila, Tampereen kaupunkiseutu Kertaliput Vyöhyke

Lisätiedot

Kaupunkikehitysryhmä Keskustahanke

Kaupunkikehitysryhmä Keskustahanke TAMPEREEN ASEMANSEUDUN HANKEKOKONAISUUS Tampereen ja keskustan kehittämisohjelma Tullin alueen visiotyö Tampereen kaupunkiseudun MAL-aiesopimus ja Asemakeskushanke Tampereen Asemakeskuksen suunnittelukilpailu

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TOUKOKUU 2016

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TOUKOKUU 2016 HELSINGIN MATKAILUTILASTOT TOUKOKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia Toukokuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 299 000 yöpymistä, joista suomalaisille 135 000 ja ulkomaalaisille 164 000 yötä (venäläiset

Lisätiedot

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Liikennejärjestelmätyöryhmä muistio 4/2011 11.5.2011

TAMPEREEN KAUPUNKISEUTU Liikennejärjestelmätyöryhmä muistio 4/2011 11.5.2011 Aika: 11.5.2011 klo 14.00 Paikka: Tampereen kaupunkiseudun kuntayhtymä, kokoushuone Satakunnankatu 18 A, 2. krs. Osallistujat: Liikennejärjestelmätyöryhmä: Laaksonen Risto tilaajapäällikkö Tampere, pj.

Lisätiedot

HENKILÖLIIKENTEEN PALVELUIDEN KEHITTÄMINEN

HENKILÖLIIKENTEEN PALVELUIDEN KEHITTÄMINEN HENKILÖLIIKENTEEN PALVELUIDEN KEHITTÄMINEN Jenni Eskola 15.1.2015 TAUSTAT JA TAVOITTEET Hankkeen tavoitteena on kehittää menetelmiä henkilöliikenteen asiakkaiden tarpeiden ymmärtämiseen ja muuntaa ne vaateiksi

Lisätiedot

Tehoa toimintaan. Aditron laadukkailla HR-palveluilla HR-VAKIO / PALKKAVAKIO / MATKAVAKIO

Tehoa toimintaan. Aditron laadukkailla HR-palveluilla HR-VAKIO / PALKKAVAKIO / MATKAVAKIO Tehoa toimintaan Aditron laadukkailla HR-palveluilla HR-VAKIO / PALKKAVAKIO / MATKAVAKIO HR-tehtävistä 2/3 on perusrutiineja Ulkoistamalla henkilöstöhallinnon rutiinit voitte merkittävästi parantaa yrityksenne

Lisätiedot

Kevään 2018 hakukierroksilla sähköiseen järjestelmään jätetyt ensi- ja toissijaiset hakemukset. Santiago de Chile,

Kevään 2018 hakukierroksilla sähköiseen järjestelmään jätetyt ensi- ja toissijaiset hakemukset. Santiago de Chile, EDUFI-harjoittelu Kevään 8 hakukierroksilla sähköiseen järjestelmään jätetyt ensi- ja toissijaiset hakemukset Business Finland San Jose (Sao Paolo), Brazil Santiago de, Espanja Madrid, Spain 4 Etelä-Afrikka

Lisätiedot

PIDEMPÄÄN TYÖELÄMÄSSÄ HARMAANTUVASSA SUOMESSA. Erkki Pekkarinen

PIDEMPÄÄN TYÖELÄMÄSSÄ HARMAANTUVASSA SUOMESSA. Erkki Pekkarinen PIDEMPÄÄN TYÖELÄMÄSSÄ HARMAANTUVASSA SUOMESSA Erkki Pekkarinen Varma on keskinäinen ja itsenäinen Varma on keskinäinen eli asiakkaidensa omistama yhtiö Päätösvaltaa Varmassa käyttävät kaikki, jotka maksavat

Lisätiedot

Saavutettavuus kilpailukykyä ja kotimaan toimivuutta. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy

Saavutettavuus kilpailukykyä ja kotimaan toimivuutta. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy Saavutettavuus kilpailukykyä ja kotimaan toimivuutta Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy Liikenne on johdettua kysyntää Kauppa Liikenne Teollisuus A Tie, rautatie, vesi, lento, tieto palvelu,

Lisätiedot

Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Pilvi Lesch Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä

Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa. Pilvi Lesch Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä Selvitys jalankulun ja pyöräilyn liikennejärjestelyistä Suomessa, Ruotsissa ja Tanskassa Kuntatekniikan päivät, Jyväskylä TYÖN LÄHTÖKOHDAT JA TAVOITTEET TYÖN SISÄLTÖ 2 Työn lähtökohdat Työn tavoitteena

Lisätiedot

Yritysesittely. Kati Rautanen Business Development Manager

Yritysesittely. Kati Rautanen Business Development Manager v Yritysesittely Kati Rautanen Business Development Manager This is a footer : Arial, 8 points, black. To change the footer go to «View», «Slide Master» 1 Keitä me olemme? Vuodesta 1975 lähtien Maailmanlaajuinen

Lisätiedot

AIKATAULUYHDISTELMÄ LAHDEN SEUDUN LIIKENNE ORIMATTILA - HENNA LAHTI - HENNA - HELSINKI

AIKATAULUYHDISTELMÄ LAHDEN SEUDUN LIIKENNE ORIMATTILA - HENNA LAHTI - HENNA - HELSINKI AIKATAULUYHDISTELMÄ LAHDEN SEUDUN LIIKENNE 10.12.2017-3.6.2018 ORIMATTILA - HENNA LAHTI - HENNA - HELSINKI 10.12.2017-24.3.2018 REITTIKARTTA Hennan asema E75 Helsingintie Orimattila Orionaukio BUSSILIPUT

Lisätiedot

Kotitalouksien velkaantuneisuus. Elina Salminen, Analyytikko

Kotitalouksien velkaantuneisuus. Elina Salminen, Analyytikko Kotitalouksien velkaantuneisuus Elina Salminen, Analyytikko 19.4.2017 Lähde: Macrobond Kotitalouksien velkaantumisasteen kehitys maltillista 150 % % 12,5 125 10,0 7,5 100 5,0 75 2,5 50 0,0 25-2,5 0 2000

Lisätiedot

Kaupunkipyörän toimintamalli ja toteuttamismahdollisuudet suomalaisittain suurissa kaupungeissa

Kaupunkipyörän toimintamalli ja toteuttamismahdollisuudet suomalaisittain suurissa kaupungeissa Liikenneviraston tutkimuksia ja selvityksiä 12/2017 Reijo Vaarala Kirsi Översti Kaupunkipyörän toimintamalli ja toteuttamismahdollisuudet suomalaisittain suurissa kaupungeissa Tampere, Oulu, Jyväskylä

Lisätiedot

Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia. Kasvua työmatkalaisten yöpymisissä. Majoitusmyynti 25 miljoonaa euroa

Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia. Kasvua työmatkalaisten yöpymisissä. Majoitusmyynti 25 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT SYYSKUU 2016 Rekisteröidyt yöpymiset lisääntyivät viisi prosenttia Syyskuussa 2016 Helsingissä kirjattiin lähes 308 000 yöpymistä, joista suomalaisille 133 000 ja ulkomaalaisille

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/1 1 JOUKKOLIIKENNELAUTAKUNTA 18.3.2008

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/1 1 JOUKKOLIIKENNELAUTAKUNTA 18.3.2008 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/1 1 1 JOUKKOLIIKENTEEN TARIFFIPOLITIIKKA HELSINGISSÄ HKL Tausta Helsingin kaupunki tukee joukkoliikennettä vuosittain yli 100 miljoonalla eurolla, jolla katetaan hieman

Lisätiedot

Millaista ilmaa Euroopan kaupungeissa hengitetään?

Millaista ilmaa Euroopan kaupungeissa hengitetään? Millaista ilmaa Euroopan kaupungeissa hengitetään? 41. Ilmansuojelupäivät 23.-24.8.2016, Lappeenranta Ilmansuojeluasiantuntija Anu Kousa, FT Helsingin seudun ympäristöpalvelut anu.kousa@hsy.fi Esityksen

Lisätiedot

Pääkaupunkien tehtävät ja rahoitus

Pääkaupunkien tehtävät ja rahoitus Pääkaupunkien tehtävät ja rahoitus Moisio & Oulasvirta Kuntien tehtävät Pohjoismaissa, eroja: Suomi : pienkuntavaltaisuudesta syntynyt tarve kuntayhtymille, erityisesti terveydenhuollossa Ruotsissa ja

Lisätiedot

Kainuun joukkoliikenteen palvelutaso- ja liikennesuunnitelma

Kainuun joukkoliikenteen palvelutaso- ja liikennesuunnitelma Kainuun joukkoliikenteen palvelutaso- ja liikennesuunnitelma Muutokset suunnitelmaan, jos Sotkamo ja Kajaani eivät osallistu yhteishankintaan 4.12.2015 Palvelutaso, johon kunnat ovat sitoutuneet Tarvelähtöinen

Lisätiedot

FLYBE FINLAND Lapin liikennefoorumi 2013, Rovaniemi. 11.6.2013 / Mikko Sundström

FLYBE FINLAND Lapin liikennefoorumi 2013, Rovaniemi. 11.6.2013 / Mikko Sundström FLYBE FINLAND Lapin liikennefoorumi 2013, Rovaniemi 11.6.2013 / Mikko Sundström 1 Yhtiön tausta pääpiirteissään 60%:40% yhteisyritys Flybe ja Finnair, Finncommin osto 18.8.2011 Flyben brandi korvasi täysin

Lisätiedot

Uusi reittiopas otettu käyttöön huhtikuussa 2015 (reittiopas.foli.fi)

Uusi reittiopas otettu käyttöön huhtikuussa 2015 (reittiopas.foli.fi) Uusi reittiopas otettu käyttöön huhtikuussa 2015 (reittiopas.foli.fi) Muutamia kymmeniä pysäkkinäyttöjä asennettu Föli alueelle Mobiililiput luetaan sähköisesti samalla lukijalaitteella kuin bussikortitkin.

Lisätiedot

Palvelujen tuottavuus kasvun pullonkaula?

Palvelujen tuottavuus kasvun pullonkaula? Palvelujen tuottavuus kasvun pullonkaula? Pääjohtaja Erkki Liikanen Kaupan päivä 23.1.2006 Marina Congress Center Talouden arvonlisäys, Euroalue 2004 Maatalous ja kalastus 3 % Rakennusala 5 % Teollisuus

Lisätiedot

Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia. Vähenemistä sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 24 miljoonaa euroa

Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia. Vähenemistä sekä työmatkalaisissa että vapaa-ajan matkustajissa. Majoitusmyynti 24 miljoonaa euroa HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HEINÄKUU 2016 Yöpymiset vähenivät 4 prosenttia Heinäkuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 422 000 yöpymistä, joista suomalaisille 185 000 ja ulkomaalaisille 237 000 yötä. Sekä suomalaisten

Lisätiedot

LINJA-AUTOLIITTO.

LINJA-AUTOLIITTO. LINJA-AUTOLIITTO www.linja-autoliitto.fi Bussi palvelee Bussi on Suomen tärkein joukkoliikenneväline. Julkisen liikenteen matkustajista lähes 60 % on bussimatkustajia. Bussit tulevat sinnekin, missä muita

Lisätiedot

Majoitusmyynti alueella kasvoi 14 prosenttia ja oli 27 miljoonaa euroa. Yöpymisen keskihinta kesäkuussa 2016 oli 77,39 euroa (+ 8 %).

Majoitusmyynti alueella kasvoi 14 prosenttia ja oli 27 miljoonaa euroa. Yöpymisen keskihinta kesäkuussa 2016 oli 77,39 euroa (+ 8 %). HELSINGIN MATKAILUTILASTOT KESÄKUU 2016 Yöpymiset lisääntyivät 5 prosenttia Kesäkuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 353 000 yöpymistä, joista suomalaisille 138 000 ja ulkomaalaisille 215 000 yötä. Eniten

Lisätiedot

LIIKENTEEN INFRASTRUKTUURI TULEVAISUUDEN MAHDOLLISTAJANA. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy

LIIKENTEEN INFRASTRUKTUURI TULEVAISUUDEN MAHDOLLISTAJANA. Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy LIIKENTEEN INFRASTRUKTUURI TULEVAISUUDEN MAHDOLLISTAJANA Johtaja, professori Jorma Mäntynen WSP Finland Oy KUVIA 1950-LUVULTA - MILLAINEN ON KUVA TULEVAISUUDESTA? http://suomenmuseotonline.fi/ ja Kuljetusliike

Lisätiedot

ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET KEMI-TORNIO

ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET KEMI-TORNIO ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET KEMI-TORNIO VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT 149 vastaajaa (tilanne 25.1.2016) Koko organisaation osalta 77 vastausta Oman matkustuksen osalta 72 vastausta Kaikista vastaajista 76,5

Lisätiedot

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2

Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat. 08/06/2017 First name Last name 2 Matkailuvuosi 2016 Matkailun suuralueet sekä maakunnat 08/06/2017 First name 7.6.2017 Last name 2 Ulkomaisten yöpymisten määrä ja osuus kaikista alueen yöpymisistä sekä muutos edellisvuoteen matkailun

Lisätiedot

Kulutus tekstiiliin ja muotiin eri Euroopan maissa. Toukokuu 2017

Kulutus tekstiiliin ja muotiin eri Euroopan maissa. Toukokuu 2017 Kulutus tekstiiliin ja muotiin eri Euroopan maissa Toukokuu 2017 Kulutus tekstiiliin ja muotiin eri Euroopan maissa / sisällysluettelo Keskeiset huomiot 1. Kulutus vaatteisiin ja jalkineisiin yhteensä

Lisätiedot

KIRURGIAN EDISTÄMISSÄÄTIÖN SEMINAARI, SITRA, 17.10.2008. Minkälaiseen terveydenhuoltoon meillä on varaa Valtiosihteeri Raimo Sailas

KIRURGIAN EDISTÄMISSÄÄTIÖN SEMINAARI, SITRA, 17.10.2008. Minkälaiseen terveydenhuoltoon meillä on varaa Valtiosihteeri Raimo Sailas KIRURGIAN EDISTÄMISSÄÄTIÖN SEMINAARI, SITRA, 17.10.2008 Minkälaiseen terveydenhuoltoon meillä on varaa Valtiosihteeri Raimo Sailas Vaihtotase Yhdysvalloissa % bkt:sta 1 0-1 -2-3 -4-5 -6-7 85 90 95 00 05

Lisätiedot

Maankäytön ja liikennesuunnittelun vaikutukset vapaa-ajan liikkumiseen (VAPAALLA)

Maankäytön ja liikennesuunnittelun vaikutukset vapaa-ajan liikkumiseen (VAPAALLA) 1 Maankäytön ja liikennesuunnittelun vaikutukset vapaa-ajan liikkumiseen (VAPAALLA) EKOTULI ja LINTU -seminaari 28.4.2010 TkL Kati Kiiskilä, SITO kati.kiiskila@sito.fi p. 020 747 6696 2 VAPAALLA -projekti

Lisätiedot

Viisi tähteä alle 150 eurolla 14 kaupungissa

Viisi tähteä alle 150 eurolla 14 kaupungissa 27.9.2011 Viisi tähteä alle 150 eurolla 14 kaupungissa Vasta julkaistun Hotels.comin Hotel Price Index -raportin (HPI) mukaan vuoden 2011 ensimmäisellä puoliskolla oli tarjolla laaja valikoima ylellisiä

Lisätiedot

Viisas liikkuminen. Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Viisas liikkuminen. Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Viisas liikkuminen Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Tarja Jääskeläinen, päivitetty 7.6.2013 Valitse viisaasti liikenteessä Liikkumalla kävellen, pyörällä ja

Lisätiedot

Aurinkoenergiahankkeiden rahoittaminen mitä SolarCity on opettanut?

Aurinkoenergiahankkeiden rahoittaminen mitä SolarCity on opettanut? Aurinkoenergiahankkeiden rahoittaminen mitä SolarCity on opettanut? FinSolar seminaari: Aurinkoenergian kotimarkkinat kasvuun 13.11.2014 Juha Ollikainen / GreenStream Network Oyj GreenStream lyhyesti Energiatehokkuushankkeiden

Lisätiedot

Työkaluja liikkumisen ohjauksen Maxsimoimiseen. Velo-city ja ECOMM 2012 -jälkiseminaari Okariina Rauta, Motiva Oy

Työkaluja liikkumisen ohjauksen Maxsimoimiseen. Velo-city ja ECOMM 2012 -jälkiseminaari Okariina Rauta, Motiva Oy Työkaluja liikkumisen ohjauksen Maxsimoimiseen Velo-city ja ECOMM 2012 -jälkiseminaari Okariina Rauta, Motiva Oy Sisältö - MaxSumo - MaxEva - MaxLupo - MaxQ - MaxExplorer - MaxSem - MaxTag MaxSumo toimintatapa

Lisätiedot

USA-Australia combo, lähtö elokuussa ei mahdollinen

USA-Australia combo, lähtö elokuussa ei mahdollinen Yhdysvallat Lukuvuosi Lukukausi Lähtö elokuussa 2019 10750 8450 Lähtö tammikuussa 2019 ei mahdollinen 7950* Soft Landing Camp New York Valinnainen Havaijin matka 26.12.2019-1.1.2020 (lennot ostetaan erikseen)

Lisätiedot

Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa

Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa Meri ja saaristo Visit Finlandin strategioissa Jaakko Lehtonen, Executive Vice President 5.2.2015 2 JAAKKO LEHTONEN Ulkomaiset yöpymiset matkailun suuralueittain 2013 20 % 25 % 18 % 38 % Rannikko ja saaristo,

Lisätiedot

Yhteiskäyttöpyörät -palvelupajat

Yhteiskäyttöpyörät -palvelupajat Julkinen puoli mahdollistajana (esim. lainsäädäntö, kaupunki antaa toimilupia jne.) Markkinat Käyttäjät päättävät 1 Markkinat Onko pyöriä joka asemalla? Vai keskittyvätkö palautukset yhteen paikkaan? Pyörien

Lisätiedot

Esimerkkejä Euroopasta. Koonnut (2012): Tutkija Anneli Miettinen

Esimerkkejä Euroopasta. Koonnut (2012): Tutkija Anneli Miettinen Esimerkkejä Euroopasta Koonnut (2012): Tutkija Anneli Miettinen Ruotsi Tanska Slovenia Liettua Hollanti Itävalta Latvia Portugali Ranska Kypros SUOMI Belgia Saksa Bulgaria Viro Puola Luxembourg Tsekin

Lisätiedot

INNOVAATIOPUTKESTA YRITYSTOIMINTAA

INNOVAATIOPUTKESTA YRITYSTOIMINTAA INNOVAATIOPUTKESTA YRITYSTOIMINTAA Cleantech-innovaatioiden kaupallistaminen Loppuseminaarin paneelikeskustelu Irma Ylikangas, Ilmatieteen laitos 14.06.2011 Paneelikeskustelu TERVETULOA TEKNIIKAN TESTAUS

Lisätiedot

Taustatyöpaja energia- ja materiaalikatselukset, ulkomaiset työpaikkojen liikkumisen ohjauksen toimintamallit, kotimaiset kokemukset

Taustatyöpaja energia- ja materiaalikatselukset, ulkomaiset työpaikkojen liikkumisen ohjauksen toimintamallit, kotimaiset kokemukset Taustatyöpaja energia- ja materiaalikatselukset, ulkomaiset työpaikkojen liikkumisen ohjauksen toimintamallit, kotimaiset kokemukset Työpaikat kestävän liikkumisen edistäjinä TYKELI 4.3.2011 Miksi työpaikoilla

Lisätiedot

YHTEISKUNNALLISEN YRITTÄJYYDEN ESIINTYVYYS SUOMESSA JA KANSAINVÄLISESTI. 5/9 Helsinki

YHTEISKUNNALLISEN YRITTÄJYYDEN ESIINTYVYYS SUOMESSA JA KANSAINVÄLISESTI. 5/9 Helsinki YHTEISKUNNALLISEN YRITTÄJYYDEN ESIINTYVYYS SUOMESSA JA KANSAINVÄLISESTI Pekka Stenholm TSE Entre, Turun kauppakoulu Turun yliopisto 5/9 Helsinki TAUSTAA Esityksen pohjana kansainväliseen yrittäjyysmonitoriin

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2014 1 (7) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Kupo/Kultj/2 25.03.2014

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2014 1 (7) Kulttuuri- ja kirjastolautakunta Kupo/Kultj/2 25.03.2014 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 4/2014 1 (7) 36 Kansainväliset matka-avustukset, 3. jako HEL 2014-003735 T 02 05 01 00 Päätös päätti myöntää kansainvälisiä matkaavustuksia seuraavasti: Hakija Kohdemaa Avustus

Lisätiedot

15.4.2015. 30.05.2007 Capricode Oy

15.4.2015. 30.05.2007 Capricode Oy Automaattinen Häiriöinfo - oikea ratkaisu tiedotepalvelujärjestelmäksi; häiriö-, vika- ja katastrofitiedotteiden automaattiseen ja reaaliaikaiseen jakeluun 15.4.2015 Sisällysluettelo Häiriötilanteiden

Lisätiedot

TransSmart seminaari 11.11.2015 Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi

TransSmart seminaari 11.11.2015 Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi Palvelevan joukkoliikennejärjestelmän tarpeet digitaalisille palveluille ja reaaliaikaiselle informaatiolle TransSmart seminaari 11.11.2015 Toimitusjohtaja Suvi Rihtniemi HSL TransSmart yhteistyö Älykäs

Lisätiedot

ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET- KAJAANI

ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET- KAJAANI ALUEELLISEN KYSELYN TULOKSET- KAJAANI VASTAAJIEN TAUSTATIEDOT 146 vastaajaa (tilanne 5.11.2015) Koko organisaation osalta 67 vastausta Oman matkustuksen osalta 78 vastausta Yritykseni/organisaationi on:

Lisätiedot

Rahankäyttö vaatteisiin & jalkineisiin ja kodintekstiileihin eri Euroopan maissa

Rahankäyttö vaatteisiin & jalkineisiin ja kodintekstiileihin eri Euroopan maissa Rahankäyttö vaatteisiin & jalkineisiin ja kodintekstiileihin eri Euroopan maissa Rahankäyttö vaatteisiin & jalkineisiin ja kodintekstiileihin eri Euroopan maissa / sisältö Vaatteet & jalkineet Rahankäyttö

Lisätiedot

Fingridin ajankohtaiset. Käyttövarmuuspäivä 2.12.2013 Toimitusjohtaja Jukka Ruusunen

Fingridin ajankohtaiset. Käyttövarmuuspäivä 2.12.2013 Toimitusjohtaja Jukka Ruusunen Fingridin ajankohtaiset Käyttövarmuuspäivä 2.12.2013 Toimitusjohtaja Jukka Ruusunen 2 Erinomainen käyttövarmuus v. 2013 Asiakastyytyväisyys parantunut Asiakastoimintamallia kehitetään Baltian spot-markkinat

Lisätiedot

Open Data Tampere Region Kickoff 20.2.2013 Avoimen datan käyttömahdollisuudet liikenteessä

Open Data Tampere Region Kickoff 20.2.2013 Avoimen datan käyttömahdollisuudet liikenteessä Open Data Tampere Region Kickoff 20.2.2013 Avoimen n käyttömahdollisuudet liikenteessä Liikenneinsinööri Mika Kulmala Tampereen kaupunki Tarvitaan uusia innovatiivisia ratkaisuja liikkumiseen ja liikenteeseen

Lisätiedot

Joukkoliikenteen uusi aika

Joukkoliikenteen uusi aika Joukkoliikenteen uusi aika 23.10.2014 Rauni Malinen 23.10.2014 Joukkoliikenteen merkittävin uudistus Suomalaisen joukkoliikenteen järjestämisessä on käynnissä merkittävin muutos vuosikymmeniin, kun markkinat

Lisätiedot

BlueCommerce Käyttöohje

BlueCommerce Käyttöohje 1(16) BlueCommerce Käyttöohje Author: Verifone Finland Oy Date: Pages: 16 2(16) Sisältö: 1. Palveluun kirjautuminen... 3 1.1. Yleistä... 3 1.2. Unohtunut salasana... 4 1.3. Palvelun etusivu... 4 2. Ennen

Lisätiedot

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT

HELSINGIN MATKAILUTILASTOT HELSINGIN MATKAILUTILASTOT ELOKUU 2016 Yöpymiset vähenivät vajaan prosentin Elokuussa 2016 Helsingissä kirjattiin 404 000 yöpymistä, joista suomalaisille 157 000 ja ulkomaalaisille 247 000 yötä. Suomalaisten

Lisätiedot

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/5 1 HKL-LIIKELAITOKSEN JOHTOKUNTA 19.3.2009

HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/5 1 HKL-LIIKELAITOKSEN JOHTOKUNTA 19.3.2009 HELSINGIN KAUPUNKI ESITYSLISTA Suj/5 1 5 JOUKKOLIIKENTEEN LIIKENNEVALOETUUSJÄRJESTELMIEN JATKOKEHITYS HKL EHDOTUS Johtokunta päättänee ettei joukkoliikennelautakunnan (29.5.2008) tekemän hankepäätöksen

Lisätiedot

muutos *) %-yks. % 2016

muutos *) %-yks. % 2016 TERVEYDENHUOLLON KÄYTTÖMENOT SUHTEESSA (%) BKT:HEN OECD-MAISSA 2000-2015 SEKÄ SUHTEIDEN MUUTOKSET %-YKSIKKÖINÄ JA PROSENTTEINA Vuosi 2015: laskeva järjestys Current expenditure on health, % of gross domestic

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 9825/ /2018

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 9825/ /2018 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 17/2018 1 (1) 225 Asianro 9825/08.00.00/2018 Kaupunkipyörien käyttömaksut Kaupungininsinööri Ismo Heikkinen Rakentamisen ja kunnossapidon tukipalvelut Yleistä kaupunkipyöräjärjestelmästä

Lisätiedot

Liikkumisen muutos ja mahdollisuudet. Professori Jorma Mäntynen

Liikkumisen muutos ja mahdollisuudet. Professori Jorma Mäntynen Liikkumisen muutos ja mahdollisuudet Professori Jorma Mäntynen Kaupungistuva maailma Lähde: Arthur D. Little Megakaupungeista megaalueiksi vuoteen 2025 3 Kulkutavat kaupunkiliikenteessä Planning and design

Lisätiedot

Asuntomarkkinakatsaus/ekonomistit 12.9.2014

Asuntomarkkinakatsaus/ekonomistit 12.9.2014 Asuntomarkkinakatsaus/ekonomistit 12.9.2014 2 Sisällysluettelo 1. Tiivistelmä asuntomarkkinoiden kehityksestä 2. Asuntojen hinnat 3. Asuntojen hinnat alueilla 4. Asuntojen hintojen suhde palkkaan 5. Vuokrat

Lisätiedot

LIIKKUVUUSVERTAILU 15 KAUPUNGISSA 2014

LIIKKUVUUSVERTAILU 15 KAUPUNGISSA 2014 1 (5) LIIKKUVUUSVERTAILU 15 KAUPUNGISSA 2014 Rooma, Italia Vertailu tehtiin Roomassa kesäkuun lopulla mopolla, moottoripyörällä, autolla ja joukkoliikenteellä (bussi, metro, raitiovaunu). Kaikki vertailuun

Lisätiedot

Liikenneviraston toimintaperiaatteet asemanseuduilla. Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2018

Liikenneviraston toimintaperiaatteet asemanseuduilla. Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2018 Liikenneviraston toimintaperiaatteet asemanseuduilla Itä-Suomen liikennejärjestelmäpäivät 2018 Hyvä asemanseutu on kestävän liikennejärjestelmän ja kaupunkien verkoston vähähiilisten matka- ja kuljetusketjujen

Lisätiedot

Brändituotteella uusille markkinoille 26.9.2011 1

Brändituotteella uusille markkinoille 26.9.2011 1 Brändituotteella uusille markkinoille 26.9.2011 1 Abloy Oy Abloy Oy on johtavia lukko- ja rakennushelavalmistajia ja sähköisen lukitusteknologian edelläkävijä. Abloy Oy kuuluu maailman johtavaan ASSA ABLOY

Lisätiedot

Matkailutilasto Tammikuu 2016

Matkailutilasto Tammikuu 2016 Matkailutilasto Tammikuu 2016 SISÄLLYSLUETTELO Yhteenveto... 1 Tiivistelmä... 2 Matkailun avainluvut Oulussa... 3 Yöpymiset kansallisuuksittain... 5 Yöpymiset vertailuseuduilla... 6 Tietoa tilastoista...

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN JOUKKOLIIKENTEEN YLEISKAAVALLISET TARKASTELUT YLEISKAAVAN UUDEN MAANKÄYTÖN ARVIOINTI

JYVÄSKYLÄN JOUKKOLIIKENTEEN YLEISKAAVALLISET TARKASTELUT YLEISKAAVAN UUDEN MAANKÄYTÖN ARVIOINTI JYVÄSKYLÄN JOUKKOLIIKENTEEN YLEISKAAVALLISET TARKASTELUT YLEISKAAVAN UUDEN MAANKÄYTÖN ARVIOINTI YLEISKAAVAN UUDEN MAANKÄYTÖN ARVIOINTI 2 1. KAAVOITETTAVIEN ALUEIDEN ARVOTTAMINEN JOUK- KOLIIKENTEEN NÄKÖKULMASTA

Lisätiedot

Työharjoittelu ulkomailla. www.jyu.fi/tep

Työharjoittelu ulkomailla. www.jyu.fi/tep Työharjoittelu ulkomailla www.jyu.fi/tep Ohjelmassa tänään Rhodesnow harjoittelupaikat Työharjoitteluohjelmat ja harjoittelupaikan haku Annamari Rovamo & Muru Linjala Työelämäpalveluista Aiesec-harjoittelu

Lisätiedot

WALTTI-LIPUT KÄYTTÖÖN MIKKELIN KAU- PUNKI- JA MAASEUTULIIKENTEESSÄ 6.6.2016 ALKAEN

WALTTI-LIPUT KÄYTTÖÖN MIKKELIN KAU- PUNKI- JA MAASEUTULIIKENTEESSÄ 6.6.2016 ALKAEN WALTTI-LIPUT KÄYTTÖÖN MIKKELIN KAU- PUNKI- JA MAASEUTULIIKENTEESSÄ 6.6.2016 ALKAEN WALTTI-LIPUT KÄYTTÖÖN MIKKELIN PAIKALLISLIIKEN- TEESSÄ JA MIKKELIN SEUDUN MAASEUTULIIKENTEESSÄ Mikkelin paikallisliikenteessä

Lisätiedot

Millainen on hyvä sisältöansainnan kehityshanke? Heikki Nurmi Tekesin aamiaisseminaari 19.5.2015

Millainen on hyvä sisältöansainnan kehityshanke? Heikki Nurmi Tekesin aamiaisseminaari 19.5.2015 Millainen on hyvä sisältöansainnan kehityshanke? Heikki Nurmi Tekesin aamiaisseminaari 19.5.2015 Agenda 1. Sisältöansainta: tilanne ja trendit 2. Millainen on hyvä kehityshanke? 3. Projektisuunnittelusta

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030

VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 VALTIONEUVOSTON SELONTEKO KESKIPITKÄN AIKAVÄLIN ILMASTOPOLITIIKAN SUUNNITELMASTA VUOTEEN 2030 LIIKENNE- JA VIESTINTÄVALIOKUNNAN ASIANTUNTIJAKUULEMINEN Arto Hovi 17.10.2017 Arvio Liikenneviraston keskipitkän

Lisätiedot

Kaupungin Futuristiset Liikennehankkeet. Jari Paasikivi/

Kaupungin Futuristiset Liikennehankkeet. Jari Paasikivi/ Kaupungin Futuristiset Liikennehankkeet Jari Paasikivi/ 13.12.2016 Agenda Liikennekonseptien muutos Mitä uudet liikenneratkaisut voisivat olla Turun seudulla MaaS avaa pelin Joukkoliikenteen rakenne ja

Lisätiedot