2 JOHDANTO ETELÄ-SAVON AMMATTIOPISTON KRIISIVALMIUS JA KRIISIORGANISAATIO Pelastussuunnitelmat kriisiryhmä...

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "2 JOHDANTO... 3 3 ETELÄ-SAVON AMMATTIOPISTON KRIISIVALMIUS JA KRIISIORGANISAATIO... 3 3.1. Pelastussuunnitelmat... 3 3.2. kriisiryhmä..."

Transkriptio

1

2 1 SISÄLLYS 2 JOHDANTO ETELÄ-SAVON AMMATTIOPISTON KRIISIVALMIUS JA KRIISIORGANISAATIO Pelastussuunnitelmat kriisiryhmä KRIISIVIESTINTÄ Kriisiviestinnän toimintaperiaatteet Tiedottaminen akuutissa kriisitilanteessa kriisin sisäinen viestintä Tiedottaminen henkilökunnalle tiedottaminen Opiskelijoille Kriisin ulkoinen viestintä TOIMINTAOHJEET KRIISITILANTEISIIN Hätätilanteen toimintaohjeet Vakava onnettomuus esedun ulkopuolella Itsemurhan uhka Opiskelijan kuolema (VAKAVA sairaus/onnettomuus) henkilökuntaan kuuluvan kuolema Toimintaohje tulipalon sattuessa PELASTA: ILMOITA: SAMMUTA: EHKÄISE: OPASTA: JÄLKIVAHINKOJEN TORJUNTA: Toimintaohje tapaturman tai sairaskohtauksen sattuessa Toimintaohje uhkaavan henkilön kohtaamistilanteessa Toimintaohje pommiuhkaustilanteessa HÄLYTÄ Toimintaohje varkaus tai ryöstötapauksessa ENNALTAEHKÄISEVÄT TOIMET: JOS RYÖSTÖ TAI VARKAUS TAPAHTUU: TUNTOMERKIT: HÄLYTTÄMINEN: JÄLKITOIMET: Toimintaohje sähkökatkon sattuessa JOS SÄHKÖ KATKEAA: Toimintaohje kaasuvaarassa TOIMINTAOHJEET SISÄISESSÄ KAASUVAARASSA:... 16

3 JOS SISÄTILOISSA ON ESIM. NESTE- TAI ASETYLEENIKAASUN HAJUA: TOIMI NÄIN KAASUVAARAN UHATESSA ULKOPUOLELTA: JOS OLET SISÄLLÄ: JOS JOUDUT ULKONA YLLÄTTÄEN KAASUPILVEEN: MYRKKYTIETOKESKUS: PUHELIN (09) Toimintaohje säteilyvaarassa RADIOAKTIIVISEN LASKEUMAN VAIKUTUS TOIMINTAAN Henkilöstön suojelu säteilyvaarassa RADIOAKTIIVISEN SÄTEILYLASKEUMAN UHATESSA PELASTUSVIRANOMAINEN ANTAA SÄTEILYVAROITUKSEN. SÄTEILYVAROITUS TARKOITTAA, ETTÄ RADIOAKTIIVINEN LASKEUMA EDELLYTTÄÄ SISÄLLE SUOJAUTUMISTA TOIMINTA SÄTEILYHÄLYTYKSEN PURKAMISEN JÄLKEEN Toimintaohje väestönsuojaan suojauduttaessa KRIISIN JÄLKIHOITO Kriisisuunnitelma on käsitelty Etelä-Savon Koulutus Oy:n yhteistoimintaneuvottelukunnassa ja johtoryhmässä

4 2 JOHDANTO Kriisi on mikä tahansa äkillinen tilanne, joka uhkaa Esedussa olevien henkilöiden terveyttä, Esedun turvallisuutta, luottamusta tai mainetta ja joka voi vakavasti vaikuttaa kykyymme toimia normaalisti. Etelä-Savon ammattiopisto Esedun opiskelijat ja henkilökunta voivat joutua äkilliseen onnettomuuteen tai uhkaavaan tilanteeseen joko oppilaitoksessa tai sen ulkopuolella. Kuolema, sairaus tai onnettomuus voi kohdata ketä tahansa oppilaitoksemme jäsentä tai muita läheisiä ihmisiä. Tämä kriisisuunnitelma sisältää ohjeistuksen kriisiajan viestintään sekä toimintamalleja erilaisia kriisitilanteita varten. Kriisien ennaltaehkäisemiseksi on tärkeää luoda arkipäivässä myönteistä ja turvallista ilmapiiriä, johon vaikuttavat mm: nivelvaiheiden yhteistyö opiskelijan siirtyessä oppilaitokseen/ryhmästä toiseen psykososiaalinen yhteistyö tutortoiminta koulukiusaamiseen puuttuminen heti ja perusteellisesti (ks. oma toimintamalli) valvonta eri tilanteissa ja henkilökunnan kokonaisvastuu oppilaitoksen selvät pelisäännöt, joista pidetään kiinni yhteistyö vanhempien ja oppilaitoksen henkilökunnan välillä opiskelijahuoltoryhmien työ henkilökunnan koulutus / osaaminen tiedonvälitys vanhemmille/huoltajille tiedottaminen oppilaitoksen sisällä sekä henkilökunnalle että opiskelijoille opiskelijoille tiedottaminen ryhmänohjaajan vastuulla 3 ETELÄ-SAVON AMMATTIOPISTON KRIISIVALMIUS JA KRIISIORGANISAATIO Etelä-Savon ammattiopisto on valmistautunut kriisitilanteisiin laatimalla tämän kriisisuunnitelman sekä toimipaikoille omat pelastussuunnitelmat. Kriisiryhmä kokoontuu vuosittain käsittelemään kriisien ennaltaehkäisyyn ja hoitoon liittyviä asioita PELASTUSSUUNNITELMAT Esedussa on jokaiselle kiinteistölle, jossa opetusta annetaan, oma pelastussuunnitelmansa. Pelastussuunnitelmat ovat kaikkien työntekijöiden saatavilla sisäisessä intranetissä (Essi).

5 Esimiehen tehtävänä on perehdyttää uusi työntekijä kriisisuunnitelmaan ja pelastussuunnitelmaan KRIISIRYHMÄ Etelä-Savon ammattiopistossa toimii kriisiryhmä, jonka tehtävä on suunnitelmallisesti johtaa ja hoitaa oppilaitosta kohtaava kriisi. Kriisiryhmään kuuluvat toimitusjohtaja, rehtorit, aikuiskoulutusjohtaja, työhyvinvointipäällikkö, kuraattorit, terveydenhoitaja(-t) ja oppilaitospappi. Akuutissa kriisitilanteessa kriisiryhmän tai ne kriisiryhmän jäsenet, joiden koulutusalaa tapahtuma koskee, kutsuu koolle tapahtumasta tiedon saanut kriisiryhmän vakituinen jäsen. Esedun kriisiryhmään kuuluvien vakinaisten jäsenten lisäksi ryhmän kokouksiin kutsutaan tapahtumasta riippuen muita asianosaisia ja yleisiä asiantuntijoita esimerkiksi poliisi, pelastustoimen edustaja tai muu vastaava. Kriisiryhmä kokoontuu vähintään kerran lukuvuoden aikana. Koollekutsujana toimii toimitusjohtaja tai tarvittaessa työhyvinvointipäällikkö. Kriisitoimintasuunnitelman päivittämisestä vastaa toimitusjohtaja yhdessä kriisiryhmän kanssa. 4 KRIISIVIESTINTÄ Viestintä on keskeinen osa kriisijohtamista ja kriisinhallintaa. Kriisiviestintä vaatii aina johtajuuden ottamista - myös julkisuudessa. Esedun kriisiviestinnän johtamisesta vastaa toimitusjohtaja. Kriisiryhmä ja tiedottaja avustaa toimitusjohtajaa kriisiviestinnän suunnittelussa ja toteuttamisessa. Kriisiviestinnän tavoitteena on: Turvata oppilaitoksen toimintaedellytykset ja toiminnan jatkuvuus Välittää riittävästi oikeaa tietoa sekä sisäisesti että julkisuudessa Suojella Esedun mainetta ja ylläpitää luottamusta 4.1. KRIISIVIESTINNÄN TOIMINTAPERIAATTEET Kriisiviestinnän toimintaperiaatteet Esedussa ovat: Sisäinen viestintä ensin: Jos mahdollista Esedun henkilökunta saa tarpeelliset tiedot ennen opiskelijoita ja mediaa. Avoimuus: Kriisitilanteessa Esedu tiedottaa avoimesti tiedossa olevat seikat syineen ja seurauksineen. Oma-aloitteisuus ja ennakoivuus: Aloitteellisella viestinnällä vältämme huhut.

6 Nopeus ja tehokkuus: Kriisissä aika on kriittinen tekijä. Luotettavuus: Kriisitiedottaminen perustuu oikeaan ja todellisuuteen perustuvaan tietoon TIEDOTTAMINEN AKUUTISSA KRIISITILANTEESSA Kriisitilanteessa tiedottaminen: Henkilö, joka on saanut tiedon tapahtuneesta, tiedottaa siitä toimialajohtajalle (rehtori, aikuiskoulutusjohtaja, kehittämisjohtaja), jonka koulutusalaa tapahtuma koskee. Toimialajohtaja ilmoittaa tapahtuneesta toimitusjohtajalle. Rehtori/aikuiskoulutusjohtaja/kehittämisjohtaja selvittää o ketä asia koskee o mitä on tapahtunut ja missä o miten kaikki tapahtui ja mitä tapahtumasta tiedetään o miten asiassa edetään (jatkotoimenpiteet) Tieto tapahtuneesta on saatettava viipymättä myös muille toimialajohtajille sekä työhyvinvointipäällikölle. Akuutissa kriisitilanteessa kriisiryhmässä sovitaan toimenpiteistä ja harkitaan ulkopuolisen avun tarvetta. kuka ottaa yhteyttä opiskelijaan ja/tai huoltajiin, tai lähiomaisiin kuka tiedottaa asiasta oppilaitoksen henkilökunnalle ja päättää tavan, miten asiasta kerrotaan muille opiskelijoille/henkilökunnalle turhien huhujen eliminoimiseksi. Mikäli kriisiryhmää ei saada koolle riittävän pikaisesti, tekee toimitusjohtaja tarvittavat päätökset. Esedun tiedottaja avustaa toimitusjohtajaa, rehtoreita ja kriisiryhmää tiedottamisessa. Vakavan kriisin aikana pidetään tilannepäiväkirjaa, johon dokumentoidaan kaikki kriisin aikana tehdyt toimenpiteet: kuka on tehnyt, mitä ja milloin. Liitteenä tilannepäiväkirjan pohja KRIISIN SISÄINEN VIESTINTÄ Toimitusjohtaja päättää yksin tai yhdessä kriisiryhmän kanssa kriisin sisäisestä tiedottamisesta. Viestinnässä hyödynnetään monipuolisesti eri viestinnän foorumeita TIEDOTTAMINEN HENKILÖKUNNALLE Toimitusjohtaja vastaa tiedottamisesta henkilökunnalle.

7 Mikäli tieto pitää saada viipymättä koko henkilökunnan tietoon, käytetään kriisiviestinnässä myös Primuksen/Wilman tekstiviestin lähetysominaisuutta TIEDOTTAMINEN OPISKELIJOILLE Kriisin tiedottamisesta opiskelijoille vastaa toimitusjohtaja tai hänen valtuuttamaan kriisiä kohdanneen alan toimialajohtaja. Kriisin luonteesta riippuen valitaan sopivat viestintäkanavat. Hätäviestit opiskelijoille lähetetään Wilma-järjestelmän kautta. Akuutissa kriisissä Wilmassa voi lähettää opiskelijoille tekstiviestin. Viestin voi lähettää kaikille opiskelijoille, ryhmäkohtaisesti tai paikkakuntakohtaisesti. Wilmaan on tekeillä kampus-/rakennuskohtaiset jakelulistat. Wilman hätäviestien pääkäyttäjät ovat Mikkelissä Aino Kirvesniemi ja Pieksämäellä Minna Nykänen. Varahenkilönä on tiedottaja. Ryhmäohjaajat ja opettajat ovat avainasemassa opiskelijoille tiedottamisessa KRIISIN ULKOINEN VIESTINTÄ Kriisin ulkoisesta tiedottamisesta vastaa aina Etelä-Savon Koulutus Oy:n toimitusjohtaja. Lausuntoja medialle antaa toimitusjohtaja tai hänen määräämänsä henkilö. Kriisitilanteen viestinnässä hyödynnetään sosiaalista mediaa aktiivisesti. Tiedottaja päivittää/toimittaa tiedotteet Esedun www-sivuille, sosiaalisen median palveluihin sekä medialle ja varmistaa niiden perillemenon tärkeimpiin medioihin puhelimitse. Viestintätiimi vastaa tiedotusvälineiden ja sosiaalisen median seurannasta ja päivityksestä. Ulkoiseen tiedottamiseen vaikuttavat seikat: Tilanteen vakavuus Kriisi pieni ja sisäinen, jolloin ulkoista tiedotustarvetta ei välttämättä ole Miten tieto on levinnyt julkisuuteen Tiedottaako joku muu tilanteesta (viranomainen) Onko uutisarvoa?

8 5 TOIMINTAOHJEET KRIISITILANTEISIIN 4.1. HÄTÄTILANTEEN TOIMINTAOHJEET PELASTA Varoita välittömästi vaarassa olevia, pyri pelastamaan heidät ja loukkaantuneet. SAMMUTA Sammuta tai yritä rajoittaa paloa siihen soveltuvalla sammutteella /sammutusvälineellä. HÄLYTÄ Tee oppilaitoksen sisäinen hälytys esim: - paloilmoituspainikkeella - suullisella ilmoituksella - sisäisellä kuulutuslaitteistolla (Sisäisen hälyttämisen ohje oltava aina laitteiston käyttöpaikalla) ILMOITA - SOITA 112 Ilmoita onnettomuudesta ja avuntarpeesta yleiseen hätänumeroon 112. RAJOITA - pyri soittamaan aina itse, jotta vältytään välikäsiltä - kerro ensin MITÄ on tapahtunut ja MISSÄ - vastaa sinulle esitettäviin kysymyksiin - toimi hätäkeskuspäivystäjän antamien ohjeiden mukaan - sulje puhelin vasta, kun saat siihen luvan Alkusammutuksen lisäksi tulee palon ja savun leviämistä estää sulkemalla ovet, ikkunat ja ilmastointi, mikäli se on mahdollista. Poista mahdollisuuksiesi mukaan vaara-alueelta ja sen lähistöltä mm. kaasupullot, syttyvät nesteet, muut vaaralliset sekä paloa edistävät aineet. OPASTA Opasta pelastusviranomaisia toiminnan aikana. Toimi heidän ohjeiden mukaan. Toimi harkiten, rauhallisesti ja ripeästi. Poistu paikalta vasta kun saat siihen luvan. Yllä olevan lisäksi Esedussa toimitaan näin: tieto rehtorille, joka tiedottaa toimitusjohtajaa tarvittaessa tieto terveydenhoitajalle ja/tai työterveyshoitajalle toimitusjohtaja ilmoittaa tapahtuneesta henkilökunnalle opiskelijat pois onnettomuuspaikalta silminnäkijät erilleen, heistä pidetään erityistä huolta järkyttyneimmät opiskelijat kotiin saatettuna toimitusjohtaja huolehtii opiskelijoiden huoltajille tehtävästä tiedottamisesta yhteistyössä viranomaisten kanssa asian käsittely kriisiryhmässä asian käsittelyä henkilökunnan kanssa asian käsittelyä opiskelijaryhmissä 5.2. VAKAVA ONNETTOMUUS ESEDUN ULKOPUOLELLA

9 Esedun toimintaan voi vaikuttaa myös kansainvälisesti, kansallisesti tai paikallisesti tapahtunut suuronnettomuus tai kriisitilanne, joka voi aiheuttaa yleistä ahdistuneisuutta ja/tai pelkotiloja esedulaisten keskuudessa. Tällaisissa tilanteissa toimitaan seuraavasti: toimitusjohtajalle tieto, mitä on tapahtunut asiallinen informaatio henkilökunnalle ja opiskelijoille asian käsittely ryhmässä ryhmäohjaajan/opettajan johdolla 5.3. ITSEMURHAN UHKA Itsemurhan uhka koskettaa aina koko yhteisöä ja käynnistää ahdistavia tunteita. Puhu itsemurhaa aikovan kanssa: älä jätä itsemurhaa aikovaa yksin pyydä tilanteeseen mukaan työpari jos mahdollista kuraattori tai terveydenhoitaja kuuntele ja ole läsnä, älä tuomitse, äläkä vähättele, älä lupaa olla kertomatta kenellekään älä yritä ratkaista itsemurhaa aikovan ongelmaa. Ongelma, jonka vuoksi henkilö on valmis tekemään itsemurhan, ei voi olla hetkessä ratkaistavissa. ota yhteyttä terveydenhoitajaan/ensiapuun lisäohjeiden saamiseksi ota yhteys kotiin / läheisiin.

10 5.4. OPISKELIJAN KUOLEMA (VAKAVA SAIRAUS/ONNETTOMUUS) Opiskelijan kuoleman, vakavan sairauden tai onnettomuuden sattuessa: opiskelijan kuolemasta ilmoittaa perheelle/lähiomaisille AINA poliisi tai sairaala suruviestin saanut opettaja tiedottaa rehtoria, joka tiedottaa toimitusjohtajaa rehtori sopii koulutuspäällikön kanssa, kuka ottaa yhteyden kotiin, ilmaisee osanoton ja kysyy omaisten mielipiteen tapahtuneen kertomistavasta oppilaitoksessa toimitusjohtaja informoi henkilökuntaa ja opiskelijoita koulutuspäällikkö organisoi muistotilaisuuden/keskustelun ryhmissä asianomaisille mahdollisuus jälkipuintiin noin 1-3 vrk kuluttua tapahtuneesta jälkiseurantaa 1-3 kk ajan, jolloin opiskelijoilla on mahdollisuus käydä tapahtunutta läpi joko yksilöllisesti tai ryhmänä jälkihoitona opiskelija voidaan tarvittaessa ohjata myös ulkopuolisen avun piiriin (esim. psykiatrinen hoito) muistaminen omaisten toiveiden mukaisesti. oppilaitospastorilta saa surulaatikon. Surulaatikoista löytyy materiaalia surun käsittelyyn ja muistotilaisuuden järjestämiseen. Hartausohjeita on sekä kirkkoon kuuluville että muihin uskontokuntiin kuuluville tai kirkkoon kuulumattomille. Opiskelijan lähiomaisen kuolema Ei käsitellä tässä yhteydessä HENKILÖKUNTAAN KUULUVAN KUOLEMA Henkilökuntaan kuuluvan kuoleman kohdatessa: toimitusjohtaja tai tämän nimeämä henkilö informoi henkilökuntaa sekä opiskelijoita kriisiryhmä keskustelee siitä, tarvitaanko henkilökunnalle/opiskelijoille ulkopuolista apua ja järjestää keskustelumahdollisuuden sitä tarvitseville muistaminen omaisten toiveiden ja talon ohjeen mukaisesti opiskelijoiden voinnin tai hyvinvoinnin seurantaa

11 5.6. TOIMINTAOHJE TULIPALON SATTUESSA Pelasta: pelasta itsesi ja vaarassa olevat varo hengittämästä savua (erittäin myrkyllistä) ohjaa henkilökunta ja opiskelijat lähintä poistumistietä ulos mene kokoontumispaikkaan Pysäköintialueelle Ilmoita: soita yleiseen hätänumeroon 112 kerro kuka olet, missä palaa, osoite ja kerros, mikä palaa ja onko ihmisiä vaarassa älä katkaise puhelua ilman lupaa ilmoita myös muille rakennuksessa oleville ja kohteen turvallisuusjohtajalle Sammuta: ota lähin sammutin ja aloita sammutustyö heti (älä vaaranna henkeäsi) ei vettä sähköjännitteisiin kohteisiin eikä nestepaloihin aloita liekkien edestä, jatka taakse, alhaalta ylös ja levitä aine edestakaisella liikkeellä liekkien juureen lopeta ruiskutus liekkien kadotessa Ehkäise: rajoita palon leviäminen sulkemalla ovet ja ikkunat poista lähellä olevat tulenarat esineet, syttyvät aineet suojaa arat ja tärkeät koneet ja laitteet vesi- yms. vaurioilta Opasta: järjestä palokunnan opastus paikalle ole palokunnan apuna Jälkivahinkojen torjunta: huolehdi jälkivartioinnista tuuleta tilat siivoa ja raivaa tilat poista sammutusvesi ja jauhe tarkkaan kuivaa tilat huolellisesti suuremmat vahingot hoitaa ammattihenkilöstö

12 5.7. TOIMINTAOHJE TAPATURMAN TAI SAIRASKOHTAUKSEN SATTUESSA Tee nopeasti tilannearvio: - selvitä mitä on tapahtunut - onko potilas hereillä - hengittääkö, toimiiko sydän Käynnistä potilaan ensiapu Pienet vammat voit hoitaa itse paikan päällä Käytä ensiapukaapin välineistöä ja tarvikkeita Pyydä apua ensiaputaitoisilta Suuremmissa vammoissa tai vakavissa sairastapauksissa tee hätäilmoitus Yleinen hätänumero 112 Hätäilmoitusta tehdessä kerro: - mitä on tapahtunut (mahdollisimman tarkkaan) - osoite ja kerros - milloin - miten opastus tapahtuu - kuka olet Älä sulje puhelinta, ennen kuin saat siihen luvan Järjestä selkeä opastus paikalle Älä jätä potilasta yksin Opettele henkeä pelastavat ensiaputoimenpiteet: - tarkista hengittääkö potilas, ellei aloita puhalluselvytys kahdella puhalluksella, sulje sieraimet peukalolla ja etusormella, paina huulesi potilaan suulle ja puhalla kaksi rauhallista puhallusta, seuraa rintakehän liikkumista - tarkista onko potilaalla merkkejä verenkierrosta, ellei ole aloita paineluelvytys, hae oikea paikka, mittaa kaksi sormen leveyttä rintalastan alaosasta ylöspäin, aseta toisen kämmenen tyvi rintalastalle ja toinen käsi käden selän päälle - paina 15 kertaa käsivarret suorina rintalastaa mäntämäisellä liikkeellä painelutaajuudella 100 kertaa minuutissa, anna rintakehän painua noin 4-5 cm - jatka puhallus-paineluelvytystä, 2 puhallusta ja 15 painelua, kunnes potilas virkoaa tai et enää jaksa tai saat ammattiapua

13 5.8. TOIMINTAOHJE UHKAAVAN HENKILÖN KOHTAAMISTILANTEESSA Jätä uhkaavalle tilaa ja säilytä hänen reviirinsä Puhu selkeästi, lyhyesti ja myötäile Pidä kädet näkyvissä Pysy rauhallisena Vältä tuijottamista Älä vähättele uhkaajaa tai tilannetta Ole mieluummin joustava kuin jyrkkä Älä käännä selkääsi Vältä äkkinäisiä liikkeitä Älä oikaise huumaantuneen tai muuten sekavan henkilön harhoja Voita aikaa niin, että muita tulisi paikalle Pyri ilmoittamaan / hälyttämään niin, että uhkaaja ei huomaa

14 5.9. TOIMINTAOHJE POMMIUHKAUSTILANTEESSA Jos vastaat pommiuhkaussoittoon: Yritä saada soittaja toistamaan uhkaus ikään kuin et olisi käsittänyt puhetta Kiinnitä muiden huomio sovitulla tavalla Kerro, että syyttömät voivat loukkaantua, jos räjähdys tapahtuu Pyri selvittämään, kuinka rikos tapahtuu, millaista räjähdysainetta, millaisia vahinkoja, teon motiivit, onko uhkaus otettava vakavasti, kysy 1. Milloin pommi räjähtää? 2. Miltä se näyttää? 3. Millainen pommi se on? 4. Missä se on? 5. Mikä aiheuttaa sen räjähtämisen? 6. Asensitteko pommin itse? 7. Miksi, milloin? 8. Mikä on nimenne ja osoitteenne? Paina mieleen - äänen tyyli ja murre - taustaäänet - uhkaajan kielenkäyttö Ole rauhallinen Ole ystävällinen Sulje taustamusiikki Yritä jatkaa keskustelua soittajan kanssa Jätä linja auki soittajan jäljittämiseksi Täytä, jos mahdollista, pommiuhkauslomake (liitteenä) Hälytä Ilmoita heti turvallisuusvastuuhenkilöille Ellet heti tavoita heitä, soita poliisille puh.112 ja kerro: - kohde ja osoite - kelloaika - mitä pyydät poliisin tekemään (asiantuntija) - mihin opastus on järjestetty ja mihin auto voi ajaa - nimesi ja puhelinnumero, josta soitat - älä sulje puhelinta ilman poliisin lupaa - noudata ohjeita ÄLÄ KOSKE OUTOIHIN ESINEISIIN Jätä tiedottaminen poliisin ja toimitusjohtajan/toimialajohtajan tehtäväksi

15 5.10. TOIMINTAOHJE VARKAUS TAI RYÖSTÖTAPAUKSESSA Ennaltaehkäisevät toimet: varkautta ja ryöstöä edeltää usein tiedustelu tarkkaile oudosti käyttäytyviä asiattomia henkilöitä, seuraa tällaisten henkilöiden toimia ja paina tuntomerkit mieleesi, ilmoita havainnoistasi Vahtimestarille. Hän voi tarkistaa henkilön liikkumisen valvontakameroiden tallenteista. älä luota haalareiden yrityslogoon pidä arvokkaat laitteet ja rahat poissa näkyviltä ja käsilaukut/lompakot lukitussa kaapissa pidä työhuoneen ovi lukossa, kun huoneeseen ei jää ketään Jos ryöstö tai varkaus tapahtuu: pysy rauhallisena, älä vastusta ryöstäjää hidasta toimintaa niin, että muutkin voivat tarkkailla ryöstäjän toimintaa älä ärsytä ryöstäjää, älä leiki sankaria, voit vaarantaa oman tai muiden turvallisuuden uhattuna älä hälytä Tuntomerkit: paina tuntomerkit mieleesi paina mieleen ryöstäjän ääni ja erikoistuntomerkit ryöstäjän poistuessa tarkkaile pakenemista kiinnitä huomiota pakotapaan ja mahdollisiin apureihin Hälyttäminen: hälytä vasta kun se voi tapahtua vaaratta hälytä puhelimella turvallisuudesta vastaava ja poliisi puh. 112 ilmoita: paikka aseellinen/aseeton ryöstö tekijöiden määrä tuntomerkit/erikoistuntomerkit pakotapa, suunta, auton väri, -merkki, rekisterinumero älä sulje puhelinta ilman lupaa Jälkitoimet: lukitse ovet huolehdi mahdollisista loukkaantuneista varmista mahdolliset todistajat suojaa jäljet ja esineet täytä tuntomerkkilomake itsenäisesti ja anna sellainen todistajille laita tuntomerkit paperille

16 5.11. TOIMINTAOHJE SÄHKÖKATKON SATTUESSA Jos sähkö katkeaa: Sähkökatko ei normaalioloissa kestä tunteja kauemmin, tyypillinen sähkökatko on minuuttien luokkaa, koska virtaa pyritään syöttämään kiertoteitse vikakohdan ohi. Tilanne aiheuttaa suurimmat vahingot tietojärjestelmille, joita ei ole tallennettu. Ilmastointi pysähtyy. Valaistusongelmat tulevat korostetusti esille tiloissa joissa ei ole ikkunaa. Jos sähkökatko kestää kauan koko toiminta voidaan joutua keskeyttämään esimerkiksi talvella lämmityksen ja valaistuksen vähenemisen takia. Kiinteistöissä on yleensä varajärjestelmä ainakin merkkivaloille, jotka jäävät palamaan vaikka sähkö katkeaa. ATK-järjestelmä on varmennettu sähkökatkon varalle 30 minuutiksi. Varmista sähkökatkon varalle: - valmistele varavalaistus - varmista tietojärjestelmät - suunnittele toiminta siten, että haitta on mahdollisimman pieni pysy rauhallisena, varavalaistus jää palamaan älä raavi tikkuja (palovaara), sytytä taskulamppu, jonka paikka tulee olla tiedossasi älä soita turhia puheluita, silla linjat saattavat ylikuormittua kytke virta pois sellaisista laitteista, jotka voivat vahingoittua virran kytkeytyessä niihin uudelleen jos toimintaa ei voida jatkaa, rehtorit antavat tarvittavat lisäohjeet.

17 5.12. TOIMINTAOHJE KAASUVAARASSA Vaarallisilla aineilla ymmärretään kemikaaleja, jotka ovat joko terveydelle tai ympäristölle vaarallisia sekä palavia nesteitä ja räjähdysvaarallisia aineita. Aineiden olomuoto voi olla kiinteä, kaasumainen tai neste. Onnettomuustilanteessa vaaralliset aineet voivat syttyä, räjähtää ja kehittää myrkyllisiä kaasuja, jotka ovat yleensä kaasuina ilmaa raskaampia. Vaikka kohteessa ei normaalisti käytettäsikään kaasuja, mutta esim. korjaustöissä voidaan käyttää kaasuja, jotka ovat räjähdysvaarallista tai edistävät voimakkaasti palamista, jos niitä pääsee ilmatilaan. Tulipaloissa saattaa syntyä myös vaarallisia kaasuja, joiden väri on yleensä kellertävä. Pelastusviranomaiset antavat suojautumisohjeita radiossa sekä paikallisesti kaiuttimilla. Yleinen vaaramerkki voi tarkoittaa myös kaasuvaaraa TOIMINTAOHJEET SISÄISESSÄ KAASUVAARASSA: Jos sisätiloissa on esim. neste- tai asetyleenikaasun hajua: varo liekkiä tai kipinää, joka voi sytyttää kaasun räjähdysmäisesti poistu tiloista heti ja käske myös muita poistumaan heti suorita hätäilmoitus numeroon 112 ohjaa pelastusviranomaiset kohteeseen pelastusviranomainen mittaa kaasupitoisuuden ja tuulettaa tilat happikaasu on myös vaarallinen, edistää voimakkaasti palamista (voi olla myös hajustettu) TOIMI NÄIN KAASUVAARAN UHATESSA ULKOPUOLELTA: Jos olet sisällä: Jos olet ulkona: pysy sisällä ja kutsu ulkona olevat sisälle älä mene kellariin tai väestönsuojaan sulje ikkunat, ovet ja ilmastointi avaa radio ja kuuntele ohjeita, suositellaan RDS-radiota älä käytä puhelinta, jotta et tukkisi linjoja jos tarvitset välitöntä apua, soita yleiseen hätänumeroon 112 jos sisällä tuntuu kaasun hajua, kostuta kangas ja hengitä sen läpi, jolloin kangas suodattaa ilmaa, älä käytä sähkö- tai muita laitteita jotka voivat sytyttää kaasun älä lähde omatoimisesti ulos, voit joutua matkalla vaaraan jos alue joudutaan tyhjentämään, antavat viranomaiset siitä ohjeet radiolla tai kuulutusautoilla mene heti sisälle ja neuvo muitakin tekemään niin toimi, kuten edellä on neuvottu

18 Jos joudut ulkona yllättäen kaasupilveen: älä juokse, hengitä nenän kautta ja suojaa hengitysilma esim. nenäliinalla pyri pääsemään sisälle nopeasti jos et heti pääse sisälle, pyri poistumaan sivutuuleen, jonka suunnan voit todeta älä mene alaviin maastonkohtiin, vaan pyri korkeammalle paikalle jos olet autossa, sulje ilmanvaihto ja pyri pois kaasupilvestä, kuuntele autoradiota Myrkkytietokeskus: puhelin (09) TOIMINTAOHJE SÄTEILYVAARASSA Radioaktiivinen laskeuma voi syntyä vakavasta ydinvoimalaitosonnettomuudesta, ydinaseonnettomuudesta tai ydinräjäytyksestä. Säteilyturvakeskus valvoo jatkuvasti radioaktiivista säteilyä. Radioaktiivisen laskeuman vaikutus toimintaan Laskeuma saastuttaa kaikki paikat, jotka normaalistikin joutuvat vesisateelle ja pölylle alttiiksi. Lisäksi on vaara, että säteilevä pöly pääsee ilmastoinnin kautta sisätiloihin. Voimakkaan laskeumavaiheen ajaksi joudutaan työskentely keskeyttämään, tällöin on suojattava mm. ilmastoinnin sisäänotto. Varaudu seuraaviin toimenpiteisiin: - mitattava saatua säteilyannosta, koska henkilön saaman säteilyannoksen ylittyessä joudutaan hänet vaihtamaan - varattava suojavaatetus ihon suojaamiseksi ja pesun helpottamiseksi - varattava suojanaamari hengityksen suojaamiseksi - varattava ilmastoinnin suodattimia

19 HENKILÖSTÖN SUOJELU SÄTEILYVAARASSA Mikäli laskeumaa edeltää riittävä varoitusaika on etukäteen selvitettävä: - jatketaanko toimintaa vai keskeytetäänkö työt. Rehtori ratkaisee asian. - ketkä jäävät tarvittaessa jatkamaan työskentelyä ja pitämään huolta toiminnan jatkuvuudesta - ketkä siirtyvät koteihinsa ja suojautuvat siellä Työpaikkojen saaminen säteilysuojelukuntoon Työpaikat pyritään saamaan mahdollisimman tiiviiksi. Materiaalina käytetään esim. teippiä. Koneellisen ilmastoinnin keskeyttäminen ja i-laitteiden peittäminen ulkopuolelta jos mahdollista. Koneiden, laitteiden ja tarvikkeiden peittäminen, jolloin estetään pölyn pääsyn laitteiden pinnalle ja puhdistustarve vähenee. Sisätilojen, koneiden, laitteiden yms. puhdistamisohjeiden laatiminen ennakolta. Radioaktiivisen säteilylaskeuman uhatessa pelastusviranomainen antaa säteilyvaroituksen. Säteilyvaroitus tarkoittaa, että radioaktiivinen laskeuma edellyttää sisälle suojautumista. Tieto varoituksesta saadaan yritykseen: kunnan antamana yleisenä vaaramerkkinä kunnan johtokeskuksesta puhelinilmoituksena yleisradion välittämänä kaikkiin radiolähetyksiin RDS-järjestelmän avulla pelastusviranomainen antaa ohjeet joditablettien nauttimisesta Varoituksen perusteella: työskentely keskeytetään tehtyjen suunnitelmien mukaisesti säteilysuojat viimeistellään johto hankkii tiedot miten pitkäaikaiseksi suojautuminen muodostuu ja antaa tomintaohjeet sen mukaan Toiminta säteilyhälytyksen tullessa Pelastusviranomainen antaa säteilyhälytyksen voimakkaan radioaktiivisen säteilylaskeuman uhatessa aluetta. Tällöin kaikki suojautuvat välittömästi sisälle tai virallisiin väestönsuojiin. Säteilyhälytyksen aikana otetaan toiminnassa huomioon seuraavat näkökohdat: vaikeimman säteilyvaaran aikana - noin kahden vuorokauden ajan - oleskellaan parhaimman suojan antavissa suojissa

20 suojien ilmanottolaitteita käytetään vasta suojan hiilidioksidipitoisuuden siihen pakottaessa säteilysuojien ulkopuolisia tiloja ryhdytään käyttämään yleensä viranomaisten luvalla oppilaitoksen johto tekee päätöksen töiden aloittamisesta pelastusviranomaisen antamien säteilytietojen perusteella kaikissa vaiheissa mitataan ja kirjataan henkilöstön saama säteilyannos. Kokonaisannos ei saisi nousta ainakaan yli 100 millisv, päätöksen tekee yleensä pelastusviranomainen Toiminta säteilyhälytyksen purkamisen jälkeen Laskeuman alaiseksi joutuneella alueella pelastusviranomainen ilmoitta milloin säteilyhälytys puretaan. Oppilaitoksessa toimitaan viranomaisten antamien ohjeiden mukaan. Toiminnassa noudatetaan seuraavia näkökohtia: työpaikkojen, koneiden, raaka-aineiden, tarvikkeiden ja vastaavien saastuneisuus mitataan ja puhdistetaan työpaikalle mennään puhdistuspaikalla tehdyn tarkastuksen kautta annosmittaus suoritetaan työpaikoittain ja jokaisen saamat annokset kirjataan suojelujohtaja antaa henkilöstölle tilanneselostuksen ja toimintaohjeet

21 5.14. TOIMINTAOHJE VÄESTÖNSUOJAAN SUOJAUDUTTAESSA Valmistele suoja: - tyhjennä suoja, koska siellä säilytetään tilapäisesti suojakäyttöön kuulumaton tavaraa - poista mahdollinen normaaliolojen käytön ilmastointi - varaa vettä 30 l/henkilö - asenna kuivakäymälät paikoilleen - tarkista ovet luukut ja niiden tiivisteet - asenna sulkuteltta oveen - varaa pöydät, tuolit ja kerrosvuoteet - varaa puhelin ja radio - tarkista ilmastointi-, vesi- ja viemärijärjestelmät - varaa hygieniavälineitä - varaa yleisiä lääkkeitä ja joditabletteja - säteilylaskeumatilanteessa asennetaan ilmastoinnin erityissuodatin - varaa elintarvikkeita - varmista yhteys kunnan/lohkon johtokeskukseen Suojauduttaessa: - ota mukaan tarvittavat lääkkeet ja mahdollisia erityiselintarvikkeita - ota mukaan henkilökohtaisia hygieniavälineitä - ota mukaan mahdollisia viihtyvyysvälineitä, lukemista, kuuntelulaitteita jne. - ota mukaan nukkumisvarusteita kuten tyyny, peitto - toimi suojassa annettujen ohjeiden mukaan - suojaan laaditaan päiväohjelma 6 KRIISIN JÄLKIHOITO Kriisin jälkihoito on tärkeä osa kriisityötä. Kriiseistä opitaan ja siksi ne pitää kriisin jälkeen purkaa ja analysoida. Tilanteen jälkeen arvioidaan myös, missä vaiheessa tiedotetaan tilanteesta viimeisen kerran sisäisesti ja miten asia hoidetaan loppuun ulkoisten sidosryhmien kanssa. Kriisintilanteen jälkeen käydään läpi mm. seuraavat asiat: raportointi (kriisiviestinnän lokikirja) mahdollisten uhrien omaisten ja läheisverkostojen jälkihoito kärsikö Esedun maine kriisistä mitä sille on tehtävissä tarvitseeko järjestää ns. purkutilaisuus kriisitilanteessa auttamassa olleiden ihmisten kanssa

22 LIITTEET Dokumenttipohja kriisin lokipäiväkirjasta Pommiuhkauslomake

Oppilaitoksen kriisivalmius

Oppilaitoksen kriisivalmius 1 Hyväksytty 16.6.2011 Oppilaitoksen kriisivalmius Oppilaitoksen opiskelijat ja henkilökunta voivat joutua äkilliseen onnettomuuteen tai uhkaavaan tilanteeseen, joko oppilaitoksessa tai sen ulkopuolella.

Lisätiedot

Toimintaohje onnettomuustilanteissa

Toimintaohje onnettomuustilanteissa Toimintaohje onnettomuustilanteissa asia Tavoitteena on että jokainen työntekijä tietää, tuntee ja osaa: Varauloskäytävät Missä paloilmoitinlaite on ja kuinka sitä käytetään Osaa tehdä hätäilmoituksen

Lisätiedot

Kavalahden Leirikeskus. Toimintaohjeet

Kavalahden Leirikeskus. Toimintaohjeet Kavalahden Leirikeskus Toimintaohjeet Kavalahden Leirikeskus toimintaohjeet Laadittu 4.12.2014 Laatija Juha Vilen Viimeksi päivitetty 3.3.2015 Päivittäjä Ville Salo Nämä toimintaohjeet on laadittu käyttäen

Lisätiedot

Kodin kokonaisturvallisuus

Kodin kokonaisturvallisuus Kodin kokonaisturvallisuus tapaturmien ehkäisy murtosuojaus ja rikosten ehkäisy varautuminen sähkön-, lämmön- ja vedenjakelun katkoksiin ongelmajätehuolto paloturvallisuus (ot 6) ensiapuvalmius (ot 7)

Lisätiedot

XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA

XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA XXXIV Seinäjoen Talvikisat 2.1.2016 PELASTUS- JA TURVALLISUUSSUUNNITELMA 1 Yleistä Tämä pelastussuunnitelma perustuu Pelastuslain ja pelastusasetuksen vaatimuksiin laatia tällaisesta tapahtumasta Pelastussuunnitelma.

Lisätiedot

Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa

Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa Liite 5 Toimintaohjeet eri vaaratilanteissa Suunnitelma toiminnasta erilaisissa onnettomuus-, vaara- ja vahinkotilanteissa hätäilmoitus yleinen hälytysmerkki sammutuspeitteen käyttö tapaturma tai sairaskohtaus

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA

TURVALLISUUSSUUNNITELMA TURVALLISUUSSUUNNITELMA Tapahtuma: Osallistujat: Taekwon-do Akatemian leiri noin 200 osallistujaa Ajankohta: 2.11.2007 4.11.2007 Tapahtumapaikka: Järjestäjä: Rajakylän koulu Taekwon-do Akatemia ry -----------------------------------------------------------------------------------

Lisätiedot

Keski-Uudenmaan ammattiopisto KRIISITILANTEIDEN TOIMINTAMALLI

Keski-Uudenmaan ammattiopisto KRIISITILANTEIDEN TOIMINTAMALLI Keski-Uudenmaan ammattiopisto KRIISITILANTEIDEN TOIMINTAMALLI Sisältö 1. YLEISTÄ... 3 1.1. Mikä on kriisi?... 3 1.2. Suunnitelman tarkoitus ja tavoitteet... 3 2. TOIMINTATAVAT KRIISITILANTEISSA... 4 2.1.

Lisätiedot

VÄESTÖN VAROITTAMINEN

VÄESTÖN VAROITTAMINEN TURVALLISUUSOHJE Liite 2 VÄESTÖN VAROITTAMINEN 1. Yleinen vaaramerkki Yhden minuutin pituinen nouseva ja laskeva ääni, jossa nousevan jakson pituus on 7 sekuntia ja laskevan jakson pituus samoin 7 sekuntia

Lisätiedot

Viitalantie 221, 60640 Isokoski

Viitalantie 221, 60640 Isokoski Venestalon pelastussuunnitelma, joka sisältää sammutus- ym. turvallisuusohjeita Viitalantie 221, 60640 Isokoski TIETOJA KIINTEISTÖSTÄ Venestalo on Veneskoski-Viitala-seura ry:n omistama kylätalo, joka

Lisätiedot

Yrityksen nimi PELASTUSSUUNNITELMA

Yrityksen nimi PELASTUSSUUNNITELMA PELASTUSSUUNNITELMA Suunnitelma hyväksytty / 20.. Satakunnan pelastuslaitos / 20.. 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. Pelastussuunnitelman tarkoitus ja säädösperusta o 1.1 Omatoiminen varautuminen o 1.2 Suunnitteluvelvoite

Lisätiedot

SAMMUTUSPEITTEEN KÄYTTÖ

SAMMUTUSPEITTEEN KÄYTTÖ TOIMINTAOHJEET 1. HÄTÄILMOITUS 2. TULIPALO 3. SAMMUTUSPEITTEEN KÄYTTÖ 4. KÄSISAMMUTTIMEN KÄYTTÖ 5. PIKAPALOPOSTIN KÄYTTÖ 6. ILMASTOINNIN PYSÄYTTÄMINEN 7. PALOVAMMAN HOITO 8. TAJUTTOMAN POTILAAN ENSIAPU

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi

PELASTUSSUUNNITELMA. YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi PELASTUSSUUNNITELMA YRITYSPUISTO LEIVONEN Maitokuja 4, 74700 Kiuruvesi 2 SISÄLTÖ 1. SUUNNITELMAN YLLÄPITO 3 2. SUUNNITTELUVELVOITE 5 3. HÄTÄILMOITUSOHJE 6 4. ELVYTYSOHJE 7 5. HUOMIOITAVAT VAARATILANTEET

Lisätiedot

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit.

HÄTÄILMOITUS. 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi. Soita hätäpuhelu itse, jos voit. HÄTÄILMOITUS 112 ambulanssi, palokunta 10022 poliisi Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Mitä on tapahtunut? Onnettomuus? Sairaskohtaus? Onko ihmisiä vaarassa? Missä? Osoite, osasto, rakennus Vastaa kysymyksiin

Lisätiedot

PESÄPALLO-OTTELUN TURVALLISUUS- JA PELASTUSSUUNNITELMA TOIMINTAOHJEET VIINIJÄRVEN URHEILIJAT

PESÄPALLO-OTTELUN TURVALLISUUS- JA PELASTUSSUUNNITELMA TOIMINTAOHJEET VIINIJÄRVEN URHEILIJAT PESÄPALLO-OTTELUN TURVALLISUUS- JA PELASTUSSUUNNITELMA VIINIJÄRVEN URHEILIJAT YLEISTÄ TOIMINTAOHJEISTA...2 1. TURVALLISUUDESTA VASTAAVAT HENKILÖT...3 2. SISÄISET HÄLYTYSJÄRJESTELYT...4 2.1. Katsomoista

Lisätiedot

HÄTÄILMOITUS 112 0112

HÄTÄILMOITUS 112 0112 TOIMINTAOHJEET 1. HÄTÄILMOITUS 2. TULIPALO 3. ENSIAPUOHJEET 4. VÄKIVALTATILANTEET 5. MURTO 6. RYÖSTÖ 7. POMMIUHKAUS 8. YLEINEN VAARAMERKKI 9. KAASUVAARA 10. SÄTEILYVAARA 11. VÄESTÖNSUOJAAN SUOJAUTUMINEN

Lisätiedot

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA

PALOTURVALLISUUTTA KOTONA TURVALLISEEN HUOMISEEN PALOTURVALLISUUTTA KOTONA Kunta/kaupunki: Katuosoite: Ovikoodi: Asukkaan puhelinnumero: HÄTÄNUMERO: 112 Säilytä tämä lehtinen näkyvällä paikalla. 1 Palovaroitin Kiinnitä palovaroitin

Lisätiedot

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET

ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET ASUKKAAN TURVALLISUUSOHJEET Turvallista asumista YH Kodeilla YH Kodit tarjoaa elämän kestävää asumista, joka on paljon enemmän kuin pelkkä asunto. Me arvostamme turvallisen asumisen ja toimivan elinympäristön

Lisätiedot

TOIMINTAOHJEET Hätäilmoitus Tulipalo Poistumisturvallisuus Sammutuspeitteen käyttö Käsisammuttimen käyttö Pikapalopostin käyttö

TOIMINTAOHJEET Hätäilmoitus Tulipalo Poistumisturvallisuus Sammutuspeitteen käyttö Käsisammuttimen käyttö Pikapalopostin käyttö TOIMINTAOHJEET 1. Hätäilmoitus 2. Tulipalo 3. Poistumisturvallisuus 4. Sammutuspeitteen käyttö 5. Käsisammuttimen käyttö 6. Pikapalopostin käyttö 7. Ilmanvaihdon pysäyttäminen 8. Palovamman hoito 9. Tajuttoman

Lisätiedot

As. Oy Laurinsataman pelastussuunnitelma LIITE 2. 2. Tarkista potilaan tila Tarkista onko potilas heräteltävissä puhuttelemalla tai ravistamalla?

As. Oy Laurinsataman pelastussuunnitelma LIITE 2. 2. Tarkista potilaan tila Tarkista onko potilas heräteltävissä puhuttelemalla tai ravistamalla? 8. Esimerkkejä ja ohjemalleja TOIMINTA SAIRAUSKOHTAUKSESSA 1. Selvitä mitä on tapahtunut Onko potilas kaatunut, pyörtynyt, kouristellut? Onko silminnäkijöitä? Jaa seuraavat tehtävät, jos auttajia on enemmän.

Lisätiedot

EURAN LUKION ONGELMA-, ONNETTOMUUS- JA KRIISISUUNNITELMA

EURAN LUKION ONGELMA-, ONNETTOMUUS- JA KRIISISUUNNITELMA 1 LIITE 7 EURAN LUKION ONGELMA-, ONNETTOMUUS- JA KRIISISUUNNITELMA 1 EURAN LUKION KRIISIVALMIUS Euran lukion opiskelijat ja henkilökuntaan kuuluvat voivat joutua äkilliseen onnettomuuteen tai uhkaavaan

Lisätiedot

TOIMINTAOHJEET POIKKEUSTILANTEISSA

TOIMINTAOHJEET POIKKEUSTILANTEISSA Porin yliopistokeskus, Pelastussuunnitelman liite 2: TOIMINTAOHJEET POIKKEUSTILANTEISSA Sisällys TOIMINTAOHJE TULIPALONSATTUESSA... 2 TOIMINTAOHJE PALOKELLOJEN SOIDESSA... 3 TOIMINTAOHJE ENSIAPUTILANTEESSA...

Lisätiedot

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN

OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN OPAS VIDEOIDEN KÄYTTÖÖN Ransu ja Valtteri opastavat välttämään vaaratilanteita ja toimimaan oikein onnettomuuksissa. Valtteri Väyrynen on Tampereen aluepelastuslaitoksen koulutussuunnittelija. Tämä opas

Lisätiedot

Tässä yksi esimerkki koulun kriisisuunnitelmasta. Soveltuvien osin tätä voi käyttää apuna oman koulun kriisisuunnitelman laatimisessa.

Tässä yksi esimerkki koulun kriisisuunnitelmasta. Soveltuvien osin tätä voi käyttää apuna oman koulun kriisisuunnitelman laatimisessa. K R I I S I S U U N N I T E L M A Koulun turvallisuussuunnitelman yksi tärkeä osio on koulun kriisisuunnitelma. Sen tavoitteena on antaa koulun henkilökunnalle selkeät toimintaohjeet koulun kriisitilanteissa.

Lisätiedot

LAPIN PELASTUSLAITOS EMERGENCY SERVICE OF LAPLAND. YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA Suunnitteluvelvoite perustuu pelastuslakiin 379/2011 16

LAPIN PELASTUSLAITOS EMERGENCY SERVICE OF LAPLAND. YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA Suunnitteluvelvoite perustuu pelastuslakiin 379/2011 16 YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA Suunnitteluvelvoite perustuu pelastuslakiin 379/2011 16 1. YLEISÖTILAISUUDEN YLEISTIEDOT 1.1 Tilaisuuden nimi Kansallinen hiihtosuunnistuskilpailu 1.2 Tilaisuuden

Lisätiedot

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112

Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 lähde / www.pelastustoimi.fi Kiireellisessä hätätilanteessa soita 112 Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Kerro, mitä on tapahtunut. Kerro tarkka osoite ja kunta. Vastaa sinulle esitettyihin kysymyksiin.

Lisätiedot

Pelasta Pelasta välittömässä vaarassa olevat asukkaat pois huoneistosta.

Pelasta Pelasta välittömässä vaarassa olevat asukkaat pois huoneistosta. TOIMINTAOHJEET VAARATILANTEISSA Vaaratilanteiden ehkäisy Pidä kulkureitit vapaina Selvitä sammutuslaitteiden sijainti Huomioi sähkölaitteiden turvallisuus Älä tupakoi sisällä Käytä LED-kynttilöitä Pidä

Lisätiedot

LAITILAN LUKION KRIISISUUNNITELMA

LAITILAN LUKION KRIISISUUNNITELMA LIITE 9 LAITILAN LUKION OPETUSSUUNNITELMA LAITILAN LUKION KRIISISUUNNITELMA Päivitys 05.08.2015/mnh Hyväksytty 18.04.2016 sivistyslautakunta LAITILAN LUKION KRIISISUUNNITELMA 1. YLEISTÄ... 4 2. KOULUN

Lisätiedot

PIENEN YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA [NIMI] NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN

PIENEN YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA [NIMI] NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN 1 PIENEN YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA [NIMI] NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN Suunnitteluvelvoite perustuu pelastuslakiin (2004 8 ja 9 ) ja pelastustoimesta

Lisätiedot

Hätätilanteen ensiapu- ja toimintaohje

Hätätilanteen ensiapu- ja toimintaohje PORT OF HAMINAKOTKA HAMINAKOTKA SATAMA OY Hätätilanteen ensiapu- ja toimintaohje Sisällys: Hätätilanteessa soita 112... 3 Tulipalo... 4 Sammuttimen käyttö... 5 Liikenneonnettomuus... 6 Vaarallisten aineiden

Lisätiedot

Tervetuloa KOTOLAan, Adoptioperheet ry:n, Familia Club ry:n ja Sateenkaariperheet ry:n yhteisiin toimitiloihin!

Tervetuloa KOTOLAan, Adoptioperheet ry:n, Familia Club ry:n ja Sateenkaariperheet ry:n yhteisiin toimitiloihin! Tervetuloa KOTOLAan, Adoptioperheet ry:n, Familia Club ry:n ja Sateenkaariperheet ry:n yhteisiin toimitiloihin! Tilat: Yhdistyksen toimistohuoneiden lisäksi Kotolasta löytyy kaksi koulutustilaa; suurempi

Lisätiedot

Alueella ei ole päätoimista henkilökuntaa. 041 455 2220 (Petri) 044 344 5866 (päivystäjä)

Alueella ei ole päätoimista henkilökuntaa. 041 455 2220 (Petri) 044 344 5866 (päivystäjä) 2 TIETOA LEIRIKESKUKSESTA Alue on tarkoitettu alle 100 henkilön majoittumiseen päärakennuksessa, 6 majoitusmökissä ja asuntovaunuissa / asuntoautoissa. Alueella järjestetään satunnaisesti muutaman tunnin

Lisätiedot

Normaaliajan Pelastussuunnitelma. käyttäjien toimintaohjeita

Normaaliajan Pelastussuunnitelma. käyttäjien toimintaohjeita Rajatorpan kalliosuoja Vantaa Normaaliajan Pelastussuunnitelma käyttäjien toimintaohjeita Nuijatie 15 B, 01650 VANTAA Rajatorpan kalliosuoja KÄYTTÄJIEN[ 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Organisaatio... 3 1.1 Suojeluorganisaation

Lisätiedot

Sukevan Vanhustentaloyhdistys r.y. Kiinteistön/ Asukkaan Pelastussuunnitelma

Sukevan Vanhustentaloyhdistys r.y. Kiinteistön/ Asukkaan Pelastussuunnitelma Sukevan Vanhustentaloyhdistys r.y. Kiinteistön/ Asukkaan Pelastussuunnitelma Tämän oppaan on laatinut Sonkakoti Oy asukkaiden käyttöön. Tavoitteena on viihtyisä ja turvallinen asuinympäristö, joka vastaa

Lisätiedot

Palon tai muun onnettomuuden havainnut valvoja varmistaa, että pelastuslaitos on hälytetty kohteeseen, hälytys numerosta 112.

Palon tai muun onnettomuuden havainnut valvoja varmistaa, että pelastuslaitos on hälytetty kohteeseen, hälytys numerosta 112. Pelastustiet ja pysäköinti Valvojat ohjeistetaan seuraamaan pysäköintiä niin, ettei pysäköinti estä pelastusajoneuvojen toimintaa ja niin että pelastustiet pidetään avoinna. Hallin edessä on selkeät parkkipaikat,

Lisätiedot

VAALAN YHTENÄISKOULUN KRIISITOIMINTAOHJE

VAALAN YHTENÄISKOULUN KRIISITOIMINTAOHJE VAALAN YHTENÄISKOULUN KRIISITOIMINTAOHJE Tärkeitä puhelinnumeroita Yleinen hätänumero 112 Ylätalon kanslia 5360196 Alatalon kanslia 5360187 Ylätalon op.huone 5360195 Alatalon op.huone 5360189 Lukion kanslia

Lisätiedot

OPISKELIJAN TURVALLISUUSOPAS Pekka Halosen akatemia

OPISKELIJAN TURVALLISUUSOPAS Pekka Halosen akatemia OPISKELIJAN TURVALLISUUSOPAS Pekka Halosen akatemia Sisällys Hätänumerot 4 Oppilaitoksen omat tärkeät puhelinnumerot 5 Palohälytys 6 Tulipalo 8 Sähköpalot 9 Ensiapu ja elvyttäminen 10 Ensiapukaappien sijainti

Lisätiedot

SÄTEILYTURVAKESKUS. Säteily kuuluu ympäristöön

SÄTEILYTURVAKESKUS. Säteily kuuluu ympäristöön Säteily kuuluu ympäristöön Mitä säteily on? Säteilyä on kahdenlaista Ionisoivaa ja ionisoimatonta. Säteily voi toisaalta olla joko sähkömagneettista aaltoliikettä tai hiukkassäteilyä. Kuva: STUK Säteily

Lisätiedot

KRIISISUUNNITELMA MURRON KOULU JOHDANTO

KRIISISUUNNITELMA MURRON KOULU JOHDANTO KRIISISUUNNITELMA MURRON KOULU JOHDANTO 1. PERUSTOIMINTAMALLI 2. KUOLEMANTAPAUS 3. ONNETTOMUUS 4. KIUSAAMINEN 5. ALKOHOLI, LÄÄKKEET, HUUMEET 6. OPPILAAN PSYYKKINEN KRIISITILANNE JOHDANTO Koulumaailmassakin

Lisätiedot

OPPITUNTI 3: ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA

OPPITUNTI 3: ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA OPPITUNTI 3: ONNETTOMUUDEN SEURAUKSIA VOI RAJOITTAA Copyright: 2014 SPEK, Tekstit: Eevi-Kaisa Yrjölä, Ulkoasu: HUVILA Brand & Design, ISBN: 978-951-797-483-7, Kopiointirajoitus: Tämän sähköisen oppimateriaalin

Lisätiedot

KORPITIEN KOULUN JA PALTAMON LUKION KRIISISUUNNITELMA

KORPITIEN KOULUN JA PALTAMON LUKION KRIISISUUNNITELMA 2017 KORPITIEN KOULUN JA PALTAMON LUKION KRIISISUUNNITELMA 9.5.2017 1 Sisällys Tärkeitä puhelinnumeroita:... 2 Mikä on kriisi... 2 Kriisityön tavoitteet... 2 Tiedottaminen kriisitilanteissa... 2 Kriisitilanteen

Lisätiedot

Kiinteistö Oy Kauhajoen Teknologiakeskus PELASTUSSUUNNITELMA NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN

Kiinteistö Oy Kauhajoen Teknologiakeskus PELASTUSSUUNNITELMA NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN Kiinteistö Oy Kauhajoen Teknologiakeskus PELASTUSSUUNNITELMA NORMAALIOLOJEN JA POIKKEUSOLOJEN ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN Kiinteistö oy KAUHAJOEN PELASTUSSUUNNITELMA sivu 2 Suunnitteluvelvoite

Lisätiedot

Määräys varautumisesta kemikaalionnettomuuksiin

Määräys varautumisesta kemikaalionnettomuuksiin Sivu 1/5 Sisäasiainministeriö pelastusosasto Dnro SM-1999-00636/Tu-311 Annettu 13.10.1999 Voimassa 15.9.1999 alkaen toistaiseksi Säädösperusta Pelastustoimilaki (561/1999 31 ja 88 Kumoaa Sisäasiainministeriön

Lisätiedot

Itsemurhasta on turvallista puhua

Itsemurhasta on turvallista puhua Itsemurhasta on turvallista puhua Vaikuttaako joku lähelläsi masentuneelta? Voisiko hän miettiä itsemurhaa? AINOA tapa tietää on kysyä asiasta suoraan. Usein ajatellaan: Ettei itsemurhia oikeasti tehdä.

Lisätiedot

Mikkelin Jäähalli. Pelastussuunnitelman pikaohjeet

Mikkelin Jäähalli. Pelastussuunnitelman pikaohjeet Mikkelin Jäähalli Pelastussuunnitelman pikaohjeet Mikkelin Jäähalli Yleinen turvallisuusohje YLEINEN HÄTÄNUMERO 112 TULIPALON SATTUESSA 1. PELASTA välittömässä vaarassa olevat. 2. VAROITA muita vaarasta.

Lisätiedot

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa

Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Lastensuojelu Suomen Punaisen Ristin toiminnassa Koulutusmateriaali vapaaehtoisille SPR/ Päihdetyö / Kati Laitila Koulutuksen tavoite Edistää lasten ja nuorten turvallisuuden, terveyden, oikeuksien ja

Lisätiedot

Turvallisuussuunnitelma. Lauttasaaren Kisa-Siskot ry

Turvallisuussuunnitelma. Lauttasaaren Kisa-Siskot ry Turvallisuussuunnitelma Lauttasaaren Kisa-Siskot ry LAUTTASAAREN KISA-SISKOT RY TURVALLISUUSSUUNNITELMA 2 (6) Sisällysluettelo 1 Turvallisuussuunnitelman tarkoitus... 3 2 Yhdistyksen toiminnan kuvaus...

Lisätiedot

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta!

kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Paloturvallisuustietoa kerrostaloasukkaalle Huolehdi paloturvallisuudesta! Ohjeet asukkaalle Palovaroitin Asunnon jokainen kerros sekä niihin yhteydessä olevat kellarikerrokset ja ullakot on varustettava

Lisätiedot

Poikkeavat tapahtumat

Poikkeavat tapahtumat Poikkeavat tapahtumat Säteilyturvallisuus ja laatu isotooppilääketieteessä, 10. 11.12.2012, Säätytalo Tarkastaja Sampsa Kaijaluoto Vaatimus poikkeavien tapahtumien ilmoittamisesta Säteilyturvakeskukselle

Lisätiedot

Satakunnan yhteisökeskus. Isolinnankatu 16.

Satakunnan yhteisökeskus. Isolinnankatu 16. Satakunnan yhteisökeskus Isolinnankatu 16. HÄTÄILMOITUS 112 ambulanssi, palokunta, poliisi Soita hätäpuhelu itse, jos voit. Mitä on tapahtunut? - Onnettomuus? - Sairaskohtaus? Onko silminnäkijöitä? Onko

Lisätiedot

TULIPALO PELASTA VAARASSA OLEVAT SOITA 112 SAMMUTA ALKUSAMMUTUSVÄLINEILLÄ RAJOITA TULIPALON LEVIÄMISTÄ SULKEMALLA OVET, IKKUNAT JA ILMANVAIHTO OPASTA

TULIPALO PELASTA VAARASSA OLEVAT SOITA 112 SAMMUTA ALKUSAMMUTUSVÄLINEILLÄ RAJOITA TULIPALON LEVIÄMISTÄ SULKEMALLA OVET, IKKUNAT JA ILMANVAIHTO OPASTA TOIMINTAOHJEET 1. HÄTÄILMOITUKSEN TEKEMINEN 2. TULIPALO 3. ENSIAPUOHJEITA 4. VÄKIVALTATILANTEET 5. MURTO 6. RYÖSTÖ 7. POMMIUHKAUS 8. YLEINEN VAARAMERKKI 9. KAASUVAARA 10. SÄTEILYVAARA 11. VÄESTÖNSUOJAAN

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma. Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu

PELASTUSSUUNNITELMA. Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma. Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu Asunto Oy Malliyhtiön pelastussuunnitelma Asunto-osakeyhtiö Malliyhtiö Mallitie 26, 90999 Oulu PELASTUSSUUNNITELMA Isännöitsijätoimisto Puhelin: 040-5549123 Kauppurienkatu Fax: 08-90100 Oulu Asunto-osakeyhtiö

Lisätiedot

MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA

MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA MASALAN YLIPAINEHALLIN TURVALLISUUS SUUNNITELMA Masalan ylipainehallin yhteystiedot Jalkapallohalli, kupla Rusthollintie 2, 02430 Masala Ylläpito ja huolto: Tilahallinnon päivystäjä 040-5140091 Kenttämestari

Lisätiedot

KAUHAJOKI AJOT 13. - 14.6.2015 KILPAILUOHJE

KAUHAJOKI AJOT 13. - 14.6.2015 KILPAILUOHJE KAUHAJOKI AJOT 13. - 14.6.2015 KILPAILUOHJE Päivitetty 02.06.2015 No:31 KAUHAJOKI TEMPO 13.6.2015 klo 12.00 Mastercupin osakilpailu Kilpailukeskus: Pukkilan ala-aste Hyypäntie 78, Kauhajoki No:32 HYYPÄNLAAKSO

Lisätiedot

Peurantupa. Toimintaohjeet

Peurantupa. Toimintaohjeet Peurantupa Toimintaohjeet Peurantupa toimintaohjeet Laadittu 12.8.2015 Laatija Arttu Vesterinen Viimeksi päivitetty 1.10.2015 Päivittäjä Martti Immonen Nämä toimintaohjeet on laadittu käyttäen Pelsu Pelastussuunnitelma

Lisätiedot

2.12.2015 KOKO TOTUUS. Sisäilmahankkeen tiedottaminen. 2.12.2015 Toimitusjohtaja Miika Natunen

2.12.2015 KOKO TOTUUS. Sisäilmahankkeen tiedottaminen. 2.12.2015 Toimitusjohtaja Miika Natunen KOKO TOTUUS Sisäilmahankkeen tiedottaminen Toimitusjohtaja 1 Viestintä Mitä? Oikean tiedon välittäminen, oikea-aikaisesti, oikeaan paikkaan. Tärkeät kysymykset: 1. MITÄ? ( oleellinen tieto, aikataulut

Lisätiedot

Kodin paloturvallisuus

Kodin paloturvallisuus Kodin paloturvallisuus Itä-Uudenmaan Pelastuslaitos Palotarkastaja Linnea Kytömäki Itä-Uudenmaan pelastuslaitos Väkiluku n. 94 000 Seitsemän kuntaa Työntekijöitä n. 180 Asemat, joissa on vakituista henkilökuntaa

Lisätiedot

Ensiapua vaativa tilanne

Ensiapua vaativa tilanne Yleisiä toimintaohjeita vaara- ja poikkeustilanteisiin s.1(6) Ensiapua vaativa tilanne ENSIAVUN HÄLYTTÄMINEN Puhelimitse hälytyskeskukseen, puh. 112 Hälytysilmoituksesta tulee ilmetä seuraavat asiat: kuka

Lisätiedot

Jos vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja kieri kunnes tuli sammuu.

Jos vaatteesi syttyvät palamaan, heittäydy maahan tai lattialle ja kieri kunnes tuli sammuu. Lain mukaan joka kodissa täytyy olla palovaroitin. Tulipalo alkaa usein keittiöstä. Jos rasva syttyy palamaan, laita kansi päälle. Älä koskaan käytä vettä. Huolehdi palavasta kynttilästä. Älä tupakoi sängyllä

Lisätiedot

OHJEISTUS TYÖPAIKKAHÄIRINNÄN, EPÄASIALLISEN KOHTELUN ENNALTAEHKÄISEMISEKSI JA LOPETTAMISEKSI

OHJEISTUS TYÖPAIKKAHÄIRINNÄN, EPÄASIALLISEN KOHTELUN ENNALTAEHKÄISEMISEKSI JA LOPETTAMISEKSI OHJEISTUS TYÖPAIKKAHÄIRINNÄN, EPÄASIALLISEN KOHTELUN ENNALTAEHKÄISEMISEKSI JA LOPETTAMISEKSI 2 (4) SISÄLTÖ sivu 1. Yleistä 1 2. Työpaikkahäirintä 1 2.1 Häirinnän ja työpaikkakohtelun ilmenemismuotoja 1

Lisätiedot

HENKILÖKUNNAN TOIMINTAOHJELIITE

HENKILÖKUNNAN TOIMINTAOHJELIITE 1 PAJULAHDENTIE 167 15560 NASTOLA 2 SISÄLLYSLUETTELO YHTEYSTIEDOT PELASTUSVIRANOMAISIIN... 3 1 HÄTÄILMOITUS... 4 2 TAPATURMA TAI SAIRAUSKOHTAUS... 5 3 TOIMINTA TULIPALON SATTUESSA... 6 4 TOIMINTAOHJE KAASUVAARASSA...

Lisätiedot

INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS Intranasaalinen fentanyylisumute

INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS Intranasaalinen fentanyylisumute ETUKANSI INSTANYL -VALMISTEEN KÄYTTÖOPAS Intranasaalinen fentanyylisumute TÄRKEÄÄ TURVALLISUUSTIETOA INSTANYL -VALMISTEESTA Tutustu huolellisesti tähän oppaaseen ja lue lääkepakkauksessa oleva pakkausseloste

Lisätiedot

LIITE 4 TOIMINTAOHJEITA KOULUN KRIISITILANTEISSA

LIITE 4 TOIMINTAOHJEITA KOULUN KRIISITILANTEISSA LIITE 4 TOIMINTAOHJEITA KOULUN KRIISITILANTEISSA TÄRKEÄT NUMEROT Koulun osoite: MUISTA RAUHALLISUUS! YLEINEN HÄTÄNUMERO 112 Poliisi 112 Palo- ja pelastusasiat 112 Kangasalan terveyskeskus 03-5655 400 Pälkäneen

Lisätiedot

Pelastussuunnitelma. Hätäilmoituksen teko-ohje

Pelastussuunnitelma. Hätäilmoituksen teko-ohje Pelastussuunnitelma Hätäilmoituksen teko-ohje 1. Pysähdy - mieti missä olet. 2. Soita 112 - Soitto on maksuton. - Matkapuhelimesta soittaessasi et tarvitse suuntanumeroa. 3. Kerro heti, mitä on tapahtunut

Lisätiedot

TURVALLISESTI KODISSANI. Oma turvallisuuteni. Valitse kyllä tai ei. Tiedän hätänumeron. Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti.

TURVALLISESTI KODISSANI. Oma turvallisuuteni. Valitse kyllä tai ei. Tiedän hätänumeron. Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti. Oma turvallisuuteni Valitse kyllä tai ei. TURVALLISESTI Tiedän hätänumeron. kyllä ei KODISSANI Säilytän puhelinta paikassa, josta löydän sen helposti. Huoneessani on toimiva palovaroitin. Tiedän, mitä

Lisätiedot

Kokoontumispaikka on koulun pohjoispuolella oleva pallokenttä.

Kokoontumispaikka on koulun pohjoispuolella oleva pallokenttä. TURVALLISUUSKANSIO / TEIJON KOULU Sivu 1 / 11 PIKATURVAOHJE OPETTAJAN/AIKUISEN TULEE HALLITA TOIMINTAOHJEET ERI TILANTEISSA (Turvallisuuskansion kohdat 3.). Yleinen hätänro 112. Rehtori, puh. 0447754581

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA SM-Keskimatka R2

TURVALLISUUSSUUNNITELMA SM-Keskimatka R2 1 TURVALLISUUSSUUNNITELMA SM-Keskimatka R2 Suunnistuskilpailu SISÄLTÖ 1. TURVALLISUUSSUUNNITELMAN TARKOITUS...2 2. YLEISTIEDOT...2 3. HENKILÖSTÖ YHTEYSTIETOINEEN TAPAHTUMA-AIKANA 3 4. TILAISUUDEN ONNETTOMUUSRISKITEKIJÄT,

Lisätiedot

KOy Mikkelin Tietotaitokortteli (Yliopistokeskuksen päärakennus)

KOy Mikkelin Tietotaitokortteli (Yliopistokeskuksen päärakennus) KOy Mikkelin Tietotaitokortteli (Yliopistokeskuksen päärakennus) Toimintaohjeet päärakennus) toimintaohjeet Laadittu 30.7.2013 Laatija Eero Lesonen Viimeksi päivitetty 12.5.2014 Päivittäjä Nämä toimintaohjeet

Lisätiedot

PELASTUSSUUNNITELMA. 1. YLEISÖTILAISUUDEN YLEISTIEDOT 1.1 Tilaisuuden nimi S-JKL 100 v. suunnistuskilpailut 5.8.2012.

PELASTUSSUUNNITELMA. 1. YLEISÖTILAISUUDEN YLEISTIEDOT 1.1 Tilaisuuden nimi S-JKL 100 v. suunnistuskilpailut 5.8.2012. 1. YLEISÖTILAISUUDEN YLEISTIEDOT 1.1 Tilaisuuden nimi S-JKL 100 v. suunnistuskilpailut 5.8.2012. 1.2 Tilaisuuden järjestäjä (Yhteystietoineen) 1.3 Järjestämispaikka (Paikan nimi ja osoite) Suunta Jyväskylä

Lisätiedot

Toimintaohjeita hätätilanteita varten

Toimintaohjeita hätätilanteita varten Hyväksyjä: Jari Partanen 1.11.2012 sivu 1/8 Toimintaohjeita hätätilanteita varten SISÄLLYSLUETTELO 1 Toimenpiteet ABC... 2 2 Hätäilmoituksen tekeminen... 2 3 Meritaidon sisäinen hälytys... 3 3.1 Käsitteitä...

Lisätiedot

KRIISIVIESTINTÄÄ, MITÄ MUKA MEILLE SATTUISI? Nina Paloheimo Seuraseminaari 23.11.2013

KRIISIVIESTINTÄÄ, MITÄ MUKA MEILLE SATTUISI? Nina Paloheimo Seuraseminaari 23.11.2013 KRIISIVIESTINTÄÄ, MITÄ MUKA MEILLE SATTUISI? Nina Paloheimo Seuraseminaari 23.11.2013 Professori Jaakko Lehtosen mukaan kriisin tuntomerkit ovat seuraavat: siihen liittyy asian paisumisen uhka sen kohde

Lisätiedot

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote

Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote Meri-Porin voimalaitoksen turvallisuustiedote MERI-PORIN VOIMALAITOKSEN TURVALLISUUSTIEDOTE Tässä turvallisuustiedotteessa kuvataan Meri-Porin voimalaitoksen toimintaa ja toiminnasta aiheutuvia vaaratekijöitä.

Lisätiedot

Aggressiivisen henkilön kohtaaminen

Aggressiivisen henkilön kohtaaminen Aggressiivisen henkilön kohtaaminen Yleinen toimintamalli Työpaikan turvallisuus turvallisuusohjeita työnantajan muistilista uhkaavaan tilanteeseen varustautuminen hankalan tilanteen tunnistaminen vaarallisen

Lisätiedot

OHJEET TAPATURMIEN (JA SAIRASKOHTAUSTEN) ENNALTAEHKÄISYYN

OHJEET TAPATURMIEN (JA SAIRASKOHTAUSTEN) ENNALTAEHKÄISYYN OHJEET TAPATURMIEN (JA SAIRASKOHTAUSTEN) ENNALTAEHKÄISYYN Jokaisen henkilökuntaan kuuluvan on noudatettava seuraavia ohjeita sekä valvottava, että yleisö noudattaa niitä. Kaikista turvallisuutta vaarantavista

Lisätiedot

Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä

Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä KURINPITO LUKIOSSA Häiritsevä käytös Luokasta /muusta opetustilasta poistaminen jäljellä olevan oppitunnin ajaksi Keskustellaan opiskelijan kanssa Huoltajalle ilmoitus Wilma-viestillä Wilma Opettaja/rehtori

Lisätiedot

KANSALLINEN SUUNNISTUSKILPAILU KERUS-RASTIT 4.6.2014

KANSALLINEN SUUNNISTUSKILPAILU KERUS-RASTIT 4.6.2014 KANSALLINEN SUUNNISTUSKILPAILU KERUS-RASTIT 4.6.2014 PELASTUSUUNNITELMA Versiopäivä 27.5.2014 sivu 1. Kansallinen suunnistuskilpailu Kerus-rastit 4.6.2014, klo 18:00-22:00 Osoitteessa: Keruksentieltä (metsäautotie)

Lisätiedot

KAUHAJOKI AJOT KILPAILUOHJE

KAUHAJOKI AJOT KILPAILUOHJE KAUHAJOKI AJOT 27. - 28.7.2019 KILPAILUOHJE Päivitetty 5.7.2019 KAUHAJOKI TEMPO 27.7.2019 klo 11.00 Kilpailukeskus: Pukkilan ala-aste Hyypäntie 78, Kauhajoki KAUHAJOKI MAANTIE 28.7.2019 klo 10.00 Kilpailukeskus:

Lisätiedot

Turvallisuus ennen kaikkea!

Turvallisuus ennen kaikkea! Turvallisuustiedote Turvallisuus ennen kaikkea! Uudessakaupungissa sijaitseva käsittelee vaaralliseksi luokiteltuja kemikaaleja. Tämä ohje on laadittu lähiseudun asukkaiden toiminnan opastukseen mahdollisessa

Lisätiedot

Kavalahden Leirikeskus. Toimintaohjeet

Kavalahden Leirikeskus. Toimintaohjeet Kavalahden Leirikeskus Toimintaohjeet Kavalahden Leirikeskus toimintaohjeet Laadittu 4.12.2014 Laatija Juha Vilen Viimeksi päivitetty 10.11.2017 Päivittäjä Aleksi Harmokivi Nämä toimintaohjeet on laadittu

Lisätiedot

Viestinnän kohdentaminen ja viestintä häiriötilanteissa. 29.10.2015 Anna-Maria Maunu

Viestinnän kohdentaminen ja viestintä häiriötilanteissa. 29.10.2015 Anna-Maria Maunu Viestinnän kohdentaminen ja viestintä häiriötilanteissa 29.10.2015 Anna-Maria Maunu Viranomaisviestintä? 28.1.2015 Anna-Maria Maunu Viestintä kohdentuu kun on: kiinnostava viesti selkeä kieli osattu käyttää

Lisätiedot

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA

TURVALLISESTI OMASSA KODISSA TURVALLISESTI OMASSA KODISSA ASUKKAALLE: Turvallisesti omassa kodissa -oppaasta löydät ohjeita, joiden avulla voit lisätä kotisi paloturvallisuutta. Oppaassa on myös ohjeita, kuinka toimia hätätilanteessa.

Lisätiedot

TURVALLISUUSSUUNNITELMA

TURVALLISUUSSUUNNITELMA VPS-JUNIORIT ry TURVALLISUUSSUUNNITELMA Sisällysluettelo 1. Turvallisuussuunnitelma. 1.1 Turvallisuussuunnitelman kohteet. 1.1.1 Pelaajat. 1.1.2 Ottelun toimihenkilöt, tuomarit, ym.. 1.1.3 Katsojat 1.1.4

Lisätiedot

Liite 4 toimintaohjeet kriisitilanteissa Rauman Lyseon lukiossa 1. Rauman Lyseon lukion kriisivalmius

Liite 4 toimintaohjeet kriisitilanteissa Rauman Lyseon lukiossa 1. Rauman Lyseon lukion kriisivalmius Liite 4 toimintaohjeet kriisitilanteissa Rauman Lyseon lukiossa 1. Rauman Lyseon lukion kriisivalmius Rauman Lyseon lukion opiskelijat ja henkilökuntaan kuuluvat aikuiset voivat joutua äkilliseen onnettomuuteen

Lisätiedot

KAUHAJOKI AJOT KILPAILUOHJE

KAUHAJOKI AJOT KILPAILUOHJE KAUHAJOKI AJOT 15. - 16.7.2017 KILPAILUOHJE Päivitetty 12.7.2017 KAUHAJOKI TEMPO 15.7.2017 klo 11.00 Kilpailukeskus: Pukkilan ala-aste Hyypäntie 78, Kauhajoki HYYPÄNLAAKSO MAANTIE 16.7.2017 klo 10.00 Kilpailukeskus:

Lisätiedot

Kiljavan Leirikeskus. Toimintaohjeet

Kiljavan Leirikeskus. Toimintaohjeet Kiljavan Leirikeskus Toimintaohjeet Kiljavan Leirikeskus toimintaohjeet Laadittu 4.12.2014 Laatija Juha Vilen Viimeksi päivitetty 12.3.2015 Päivittäjä Ville Salo Nämä toimintaohjeet on laadittu käyttäen

Lisätiedot

VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT

VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT VIROLAHDEN PERUSKOULUN YLÄASTEEN JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 31.1.2000 Yleistä 1 Koulun alue on kortteli 57-YO. Koulun piha-alue on koulukiinteistön, Rantatien sekä koulun kentän erottama alue. 2 Kouluajaksi katsotaan

Lisätiedot

METROPOLIAN TURVALLISUUSOPAS SAFETY GUIDE

METROPOLIAN TURVALLISUUSOPAS SAFETY GUIDE METROPOLIAN TURVALLISUUSOPAS SAFETY GUIDE SISÄLTÖ TOIMENPITEET ONNETTOMUUS- JA VAARATILANTEISSA 3 METROPOLIAN KRIISIPÄIVYSTYS 3 HÄTÄILMOITUSOHJE 4 TIEDOTTAMINEN ONNETTOMUUSTILANTEESSA 4 HÄLYTTÄMINEN JA

Lisätiedot

31.1.2011. 7.2.2011 alkaen toistaiseksi

31.1.2011. 7.2.2011 alkaen toistaiseksi Ohje 1 (7) 31.1.2011 Dnro 1538/043/2008 Liikenteen hallinta Vastaanottaja Liikenteenohjaus, käyttökeskus, tunnelipäivystäjä, alueisännöitsijä Säädösperusta Korvaa/muuttaa Pelastussuunnitelma Työohjeen

Lisätiedot

YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION POISTUMISSUUNNITELMA

YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION POISTUMISSUUNNITELMA Liite 8 YLITORNION YHTEISKOULUN LUKION POISTUMISSUUNNITELMA ONNETTOMUUKSIA SEKÄ UHKATILANTEITA VARTEN 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä poistumissuunnitelmasta... 3 2. Toiminta onnettomuus- ja uhkatilanteissa...

Lisätiedot

PÄIVÄKODIN PELASTUSSUUNNITELMA

PÄIVÄKODIN PELASTUSSUUNNITELMA 1(19) PÄIVÄKODIN PELASTUSSUUNNITELMA (Päiväkodin nimi) Henkilökunnan käsikirja päiväkodin turvallisuusasioihin 2(19) Sisällysluettelo 1. Mikä on pelastussuunnitelma ja miksi se tehdään?... 3 2. Päiväkodin

Lisätiedot

2. Koetilan palvelin. 4. Varatietokoneet ja -kuulokkeet. 6. Kokelaan tikkuja osallistujille, varapäätelaitteille ja varalle

2. Koetilan palvelin. 4. Varatietokoneet ja -kuulokkeet. 6. Kokelaan tikkuja osallistujille, varapäätelaitteille ja varalle Valvojan ohje Nämä ohjeet koskevat koetilanteen valvontaa. Ennen koetilaisuuden alkua koetila ja kokelaiden suorituspaikat on valmisteltu lukioihin rehtoreille lähetettyjen ohjeiden mukaisesti. Koetilaan

Lisätiedot

Puhelu hätäkeskukseen

Puhelu hätäkeskukseen Puhelu hätäkeskukseen Lue dialogit parin kanssa. - hätäkeskus. miten voimme auttaa? - hei, olen alex samoilov turusta. täällä on tulipalo. - pystytkö kertomaan osoitteen? - en tunne paikkaa. - mikä palaa?

Lisätiedot

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä.

Koulussa noudatetaan järjestyssääntöjen lisäksi muuta sovellettavaa lainsäädäntöä. Kalevankankaan koulu Henkilökuntakokous 25.5.2011 TURVALLINEN OPISKELUYMPÄRISTÖ JA JÄRJESTYSSÄÄNNÖT 1. JÄRJESTYSSÄÄNTÖJEN TARKOITUS JA SOVELTAMISALUE Perusopetuslain 29 :n mukaan opetukseen osallistuvilla

Lisätiedot

Varaudu, ilmoita, toimi! Turun ammattikorkeakoulun turvallisuusohje

Varaudu, ilmoita, toimi! Turun ammattikorkeakoulun turvallisuusohje Varaudu, ilmoita, toimi! Turun ammattikorkeakoulun turvallisuusohje Sisältö Turvallisuustoiminta................................ 3 Ilmoitus turvallisuuspoikkeamasta...................... 3 Kriisitoiminta....................................

Lisätiedot

Tuulimäen kalliosuojan turvaopas 2016

Tuulimäen kalliosuojan turvaopas 2016 Tuulimäen kalliosuojan turvaopas 2016 Viite: Espoon kaupungin Tuulimäen väestösuojan turvallisuussuunnitelma 9.2.2016 Miksi turvallisuusohjeita tarvitaan Tuulimäen kalliosuojan turvaopas on tarkoitettu

Lisätiedot

7. Vaaratilanteet, niiden vaikutukset ja toimenpiteet vaaratilanteiden ehkäisemiseksi VAARATILANNE

7. Vaaratilanteet, niiden vaikutukset ja toimenpiteet vaaratilanteiden ehkäisemiseksi VAARATILANNE 7. Vaaratilanteet, niiden vaikutukset ja toimenpiteet vaaratilanteiden ehkäisemiseksi versio 2a j.m. Sivu 1/6 2.2.04 versio 2a j.m. Sivu 2/6 2.2.04 Esimerkit Päivittäiset onnettomuudet Huoneistopalo Välitön

Lisätiedot

Vantaan kaupunki Hakunilan kalliosuojan turvallisuusasiakirja

Vantaan kaupunki Hakunilan kalliosuojan turvallisuusasiakirja Vantaan kaupunki Hakunilan kalliosuojan turvallisuusasiakirja Sisällysluettelo 1) Palvelun tarjoaja ja kohde... 3 2) Turvallisuusasioista vastaava henkilö... 3 3) Ennakoitavat vaaratilanteet ja toimenpiteet

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA

YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA Yleisötilaisuuden pelastussuunnitelma 1 YLEISÖTILAISUUDEN PELASTUSSUUNNITELMA Suunnitteluvelvoite perustuu valtioneuvoston asetukseen pelastustoimesta (407/ 2011 3 ) ja pelastuslakiin (379/2011 16 ) Pelastuslaki

Lisätiedot

KITTILÄN KUNNAN KOULUJEN KRIISISUUNNITELMA

KITTILÄN KUNNAN KOULUJEN KRIISISUUNNITELMA 1 KITTILÄN KUNNAN KOULUJEN KRIISISUUNNITELMA Hyväksytty 23.9.2015 2 Sisällysluettelo 1. KOULUMME KRIISIVALMIUS... 3 2. KRIISIEN ENNALTAEHKÄISY... 3 2.1. Myönteinen ja turvallinen ilmapiiri... 3 2.2. Oppilaiden,

Lisätiedot