Alkoholin viihdekäyttö

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Alkoholin viihdekäyttö"

Transkriptio

1 Pohjoismaiden vanhin panimo 1 Sota-arkistot ja alkoholi 5 Kieltolaki, ikuinen varjo? 7 Teollisuusalkoholi ei ole sosiaalista alkoholia 9 Uusia arkistoja Elkaan 11 SUOMEN ELINKEINOELÄMÄN KESKUSARKISTON TIEDOTUSLEHTI 1 /2015

2 SUOMEN ELINKEINOELÄMÄN KESKUSARKISTON TIEDOTUSLEHTI 1 / Pääkirjoitus Kosteat asiakirjat Tipattoman tammikuun, Sata päivää ilman viinaa ja Vuosi ilman alkoholia -tv-ohjelmien innoittamina päätimme mekin olla trendikkäitä. Tämänkertainen Eemeli on huurteinen ja huuruinen. Kuvainnollisesti tietenkin, mutta jutut liittyvät tavalla tai toisella alkoholiin. Ajattelimme katsoa, mitä kaikkea alkoholiin liittyvää voisi yritysarkistoista löytyä. Pitkistä lounaista, asiakkaiden monipäiväisistä kestityksistä, työmaajuopottelusta kyllä kaupunkitarinoita riittää, mutta vastaavatko ne todellisuutta? Asiakirjojen lehdiltä kysymykseen saa vastauksia sieltä täältä. Esim. irtisanomisen perusteena mainitaan joskus juopottelu. Juhlista ja firman piikkiin juomisesta on ehkä jäänyt tallelle laskut, mutta itse hauskapidosta tuskin löytyy kattavia dokumentaatioita. Muistiin tulee kuitenkin yksi tapaus, jossa firman uudenvuodenjuhlan jälkeen laadittiin luettelo löydetyistä vaatteista ja esineistä. Ehkä tästä voidaan jotain päätellä. Onneksi kameroita on käytetty firman juhlissa. Valokuvien perusteella alkoholi näyttäytyy ruoka- ja maljajuomana, sivistynyttä juomakulttuuria siis. Joskus kamera on ollut paikalla silloin kun kuvattava ainakin jälkikäteen ei sitä olisi toivonut. Ehkä hän ei edes tiedä, että hänestä otettu kiusallinen kuva on firman kuvaarkistossa. Pohjoismaiden vanhin panimo Nikolai Sinebrychoff ( ) tunnetaan Pohjoismaiden vanhimman yhtäjaksoisesti toiminnassa olevan panimoyrityksen perustajana. Isänsä puolelta Sinebrychoffin sukujuuret olivat Venäjältä. Viisilapsisen poikakatraan esikoinen Nikolai aloitti liiketoimintansa perustamalla kauppahuoneen. Sittemmin hän sai kymmeneksi vuodeksi yksinoikeuden oluen valmistamiseen ja myyntiin Helsingissä. Sinebrychoff osti Hietalahdesta tontin uutta panimoa varten vuonna Tästä vuodesta yhtiö katsoo historiansa alkavan, 200-vuotisjuhlia siis vietetään neljän vuoden päästä. Nykyään valmistus on keskitetty Keravalle. Sinebrychoffin historiallinen arkisto on Elkassa. Sieltä löytyy yhtiön historiaa Nikolai Sinebrychoffin Helsingin uudisrakennuskomitealta vuonna 1819 saamasta rakennusluvasta alkaen. Myös Sinebrychoffiin fuusioituneen Porin Oluen arkistoa on Elkassa. (JL-A) Klikkaa vanhaa logoa: Arkisto tallentaa ihmisten elämää, jossa alkoholilla on aina ollut jonkinlainen rooli. Arkisto ei saa häveliäisyyssyitä johtuen seuloa pois alkoholin käyttöön liittyvää dokumentaatiota. Mutta silloin kun on kyse yksityishenkilön alkoholin käytöstä, missä kulkee julkisen ja ei-julkisen tiedon raja? Alkoholismiin sairautena liittyvät tiedot ovat tietysti arkaluonteisia, mutta minkälainen henkilötieto on kyseessä, kun työntekijä harmittomasti naukkailee olutta firman pikkujouluissa otetussa valokuvassa? Ei kai sen kummempi kuin jos hänellä olisi maitolasi kädessään. (JL-A)

3 SUOMEN ELINKEINOELÄMÄN KESKUSARKISTON TIEDOTUSLEHTI 1 / Alkoholin viihdekäyttö Vaikka me täällä Elkassa suhtaudummekin alkoholiin hyvin vakavasti senhän näkee jo tämän lehden artikkeliaiheissa, jotka käsittelevät lähinnä teollisuusalkoholia ja alkoholin varjopuolia niin tunnustamme kuitenkin sen tosiasian, että jotkut suomalaiset käyttävät toisinaan alkoholia viihdetarkoitukseen eli ovat niin sanotusti viihteellä. Alkoholin kuluttamispuolta valaisevia asiakirjoja meillä on lähinnä Alko Oy:n arkistossa. Se sisältää mm. alkoholin kuluttajatarkkailua koskevia asiakirjoja. Panimoarkistoissa, kuten esimerkiksi Sinebrychoffin ja Porin oluttehtaan arkistoissa, on tarjolla oluen valmistukseen ja mainontaan liittyviä asiakirjoja. Ja tietysti alkoholin nauttimista esittäviä valokuvia löytyy lähes jokaisesta arkistosta, kuten ohesta näkyy. (OA)

4 SUOMEN ELINKEINOELÄMÄN KESKUSARKISTON TIEDOTUSLEHTI 1 / Sota-arkistot ja alkoholi Sota-arkistojen kunnostus- ja inventointiprojektissa on käsitelty paljon alkoholiaiheita. Määrällisesti suurimman kakun varmaankin muodostavat kuulustelupöytäkirjat, sillä alkoholilla on usein ollut osuutta asiaan rikkomuksia tehtäessä. Valistusaineistossa on usein pyritty ohjaamaan kohtuullisiin juomatapoihin ja varsin usein myös korvikeaineiden juomakäytön kieltämiseen; onhan alkoholilla ollut puolustusvoimissa merkittävä rooli myös puhdistus- ja polttoaineena. Kohtuulliseen nautintoainekäyttöön on ohjattu myös pienehköillä annos- ja ostoviinamäärillä. Ylimääräisiä alkoholiannoksia on saatettu jakaa juhlapäivien yhteydessä. Tuntemattomassa sotilaassa onkin viittaus tällaiseen Marskin syntymäpäivien yhteydessä. Samassa yhteydessä tutut hahmot juovat tekemäänsä kiljua. Oheinen sensuuritoimiston ote osoittaa, ettei tämäkään aihepiiri ole ihan tuulesta temmattu. (JV)

5 7 8 Kieltolaki, ikuinen varjo? Aiheuttiko kieltolaki suomalaiseen sielunmaisemaan arven, jonka parantuminen kestää useita sukupolvia? Lain tarkoitus varmasti oli perimmiltään hyvä: kansan terveyden edistäminen ja alkoholin käytön sosiaalisten ongelmien vähentäminen, ellei peräti poistaminen. Kääntyikö hyvä tarkoitus holhoavien keinojen myötä itseään vastaan? Syntyikö uhmaa ja katkeruutta äärimmäistä sääntelyä vastaan? Laki ehdottomuudessaan synnyttikin uusia yhteiskunnallisia ongelmia salakuljetuksen, salakaupan ja -polton muodossa. Rikollinen toiminta keräsi ympärilleen muutakin rikollista toimintaa. Yhteiskuntaan muodostui myös kaksinaismoralistinen ajattelu. Oli virallisesti kiellettyä nautiskella alkoholia, mutta epävirallisesti ei niinkään. Salakuljettajista tuli sankareita, oman alansa Robin Hoodeja, jotka pelastavat janoisen kansan. Näistä tehtiin romanttisia lauluja vielä vuosikymmenien jälkeenkin, kun laki oli jo kumottu. Varjostavatko tuon ajan henkiset vauriot suhtautumistamme alkoholinkäyttöön ja jopa lainsäädäntötyöhön. Kansasta löytyy lähes itsetuhoisen alkoholinkäytön piirteitä, joita valtiovalta yrittää suuressa viisaudessaan suitsia? Hyvää tarkoittavista yrityksistä on seurannut keihäsmatkoja, votkaturisimia, viinaralleja ja koomisia piirteitä saavuttaneita mainonnan säätelyyn liittyviä episodeja. Vieläkin tuntuu, että virallisen Suomen kanta on ehdottomuus alkoholiin. Kohtuukäyttöön pätee ei ne kuitenkaan osaa -henki ja toimenpiteet ovat sen mukaisia. Osa kansasta puolestaan juo ja kantaa kaljakärryillä halpaa juomaa naapurista, kuten silloin ennen. Onhan sitä sitten juotava, kun on haettu. Virallisissa kommenteissa ei saa puhua alkoholin myönteisistä piirteistä, joita useimmat kuitenkin tietävät olevan. Mainoksia maalataan umpeen, teippauksia revitään ja some-keskustelua säädellään. Osa meistä taitaa juoda enemmän kuin muutoin joisi ihan vaan pirruttaan ja uhotakseen, vaikka tietää terveyshaitatkin. Kuinka pitkään tuo valon ja pimeyden valtakuntien, raittiuden ja juopottelun taistelu kestää? Toivottavasti oivalluksen valo poistaa synkän varjon asian kummaltakin reunalta. Oireita ainakin on jo näkyvissä. (JJL) Tästä klikkaamalla voit ladata koko 8 sivuisen lakitekstin.

6 9 10 Teollisuusalkoholi ei ole sosiaalista alkoholia Vuonna 1941 Suomalaisten Teknikkojen Seuran ja Suomalaisten Kemistien Seuran lausunnossa arvosteltiin voimakkaasti säännöksiä, joiden mukaan alkoholia ei saanut valmistaa teollisuudenkaan raaka-aineeksi ilman Oy Alkoholiliike Ab:n toimeksiantoa. Teknikoiden ja kemistien mukaan tästä oli luonnottomana seurauksena, että tällä alalla toimivan kemiallisen teollisuuden, joka haluaa itse valmistaa raaka-aineensa, täytyy ensin luovuttaa itse valmistamansa raaka-aine toiselle ja sitten ostaa se takaisin hintaan, jonka toinen voi vapaasti määrätä. Lausunnon antajat halusivat myös tehdä selkeän eron sosiaalisen ja teollisuusalkoholin välille. Monet metsäteollisuusyritykset valmistivat tuotannon sivutuotteena teollisuusalkoholia tai sen raaka-aineita. Arkistoista käy hyvin ilmi, että Oy Alkoholiliike Ab on hyvin tarkkaan ohjeistanut ja valvonut alkoholin tuotantoa ja käsittelyä. Valvonta on tietysti edelleen tarkkaa, mutta nykyisin ohjeistajana on Tuotevalvontakeskus. (HS) Teollisuusalkoholin valmistajia oli melko monta Alkoholia käytetään teollisuuden lisäksi liikenteessäkin. Polttoaineen lisäaineena kuin myös itse polttoaineena. Suomen olosuhteissa alkoholi ei ilmeisesti ole toimiva ratkaisu. Valmetin autotehtailla kokeiltiin mm. alkoholikäyttöistä Talbotia.

7 11 12 Uusia arkistoja Elkaan Vuoden 2014 aikana saimme Elkaan kaikkiaan 512 hyllymetriä uutta arkistoaineistoa. Se on hieman aiempien vuosien keskiarvoa vähemmän, ja suuntauksen taustalla on arkistosektorin pyrkimys kohti yhä tiukempaa seulontaa. Arkistoon tuleva materiaali käydään siis läpi entistä tiukemmalla seulalla, jotta pysyvästi säilytettävä materiaali todella olisi historiallisesti arvokasta ydinaineistoa. Viime vuonna saapuneista arkistoluovutuksista kaikista suurin, 165 hyllymetriä, tuli Kone Oyj:ltä. Aineisto saapui meille kahdessa erästä, joista ensimmäisessä saapui lähinnä Herlinien sukuarkistoa Munkkiniemen kartanosta. Tämä kokonaisuus sisältää Harald, Heikki ja Pekka Herlinin asiakirjoja. Toinen, suurempi erä saapui Koneen Hyvinkään tehtaalta, ja se sisältää yhtiön asiakirjoja noin vuosilta Kuvassa omalla tavallaan uusia arkistoja. Yleisradion materiaalia sähköisenä tiedostosiirtona ilman tietovälineitä Koneen lisäksi toinen iso luovutus saapui Finanssialan keskusliitolta, joka luovutti Suomen Vakuutusyhtiöiden Keskusliiton aineistoa kaikkiaan 104 hyllymetriä. Muista luovutuksista mainittakoon vielä Sanoma Trade, joka luovutti toimintansa lopettaneen Rautakirjan arkistoa Elkaan. Kyseinen arkisto onkin jo järjestetty ja luetteloitu, joten sen avulla voi tutkia suomalaista kioskitoimintaa yli sadan vuoden ajalta. Pienempiä luovutuksia viime vuoden aikana saapui mm. Radiomedialta, Stora Enson Varkauden tehtailta sekä Osuuskunta Karjaportilta. (OA) Koneen Hyvinkään vierasmajan vieraskirjassa on kiitostervehdyksiä monesta eri maasta Oikeassa yläkulmassa olevan kansionäkymän lisäksi kuvan mukaiset asiakirjatoimitukset ovat yleisiä. Herlinien sukuarkiston mukana tuli mm. tämä Pekka Herlinin kirjeenvaihto.

8 13 14 Mainokset kautta aikojen Mainonnan perusajatus on markkinointi, saada ihmiset haluamaan mainostettua tuotetta tai palvelua. Jotta saataisiin hankkimisen halu muuttumaan ostopäätökseksi, osoitetaan mainonnan kohteelle mainostettavan tuotteen ylivertaisuus muihin tuotteisiin nähden tai kerrotaan sen tuottavan mainoksen lukijalle jotain positiivista henkilökohtaista lisäarvoa. Nämä perusasiat tuskin ovat paljon aikojen kuluessa muuttuneet. Mainonnan tapa tuoda viesti esille on muuttunut ja muuttuu jatkuvasti. Mainosviestinnän retoriikka, visuaalinen ilme ja painotukset mukailevat yhteiskunnan mielialoja, henkeä, tapoja ja arvoja. Tämä on tietysti luonnollista, koska yksilö, johon halutaan vaikuttaa, haluaa normaalioloissa kuulua yhteiskuntaan ja olla sen hyväksytty ja arvostettu jäsen. Mainonta ylikorostaa viestissään usein mainostettavaa tuotetta kulloinkin vallalla olevassa hengessä. Tällöin käytetään tunnepitoisesti vahvoja juuri sen ajan henkeä mukailevia ilmaisuja. Kieli ja yhteiskunnan arvot kuitenkin muuttuvat melko nopeasti ja siitä seuraa, että jo pari vuosikymmentä vanha mainos alkaa katsojasta näyttää aikansa koomiselta karikatyyriltä. Tällä aukeamalla on mainoksia vuosikymmenien varrelta, ja lukija voi itse muodostaa käsityksensä maailman muuttumisesta. (JJL) Makupaloja Elkan Youtube-kanavalta: Koff mielikuvamainontaa, tällaista ei nykyään saa tehdä. Mazda mainos. Lada -mainos Neuvostoliitosta: Elite-mainos Suomesta. Pannonia mainos Suomesta. Makeisia Suomesta.

9 15 16 Tapahtunutta Fida Stellassa Fida jalkautui kansan pariin esittelemällä toimintaansa kauppakeskus Stellassa. Näyttely herättikin runsaasti positiivista huomiota tuttujen esineiden avulla. Muotoilukasvatusta Elkan sisarorganisaatio Fida on viime vuonnakin tehnyt ainutlaatuista yhteistyötä paikallisten koulujen kanssa. Fida on järjestänyt opetuspäiviä sekä opetusmateriaalipaketin verkkoon. Opetuspäivien ja materiaalin tarkoituksena on tutustuttaa peruskoulun oppilaat teolliseen muotoiluun. Muotoilijoita heistä ei yritetä tehdä, mutta tarkoituksena on kertoa teollisen muotoilun periaatteista ja tarkoituksesta. Arkistojen päivä Elkassa Arkistojen päivän valtakunnallisena teemana oli tunteet. Teemaa tuotiin esille ennen kaikkea kuvamateriaalilla, mutta myös asiakirjoilla. Kirjeenvaihdosta, julisteista ja luetteloista löytyy hyvin materiaalia, joka saa katsojan tunteet heräämään. Tunteita heräteltiin videoesityksissä mainoksilla sekä muistelemalla puutalo-mikkeliä. Kierroksen lopuksi saattoi nauttia kahvit 1940-luvun sotilaskodin henkeen sisustetussa kahviossa. Opetus on hyvin käytännön läheistä esimerkkeineen ja ryhmätöineen. Vierailulla on käynyt alaja yläkoulun luokkia Mikkelin eri peruskouluista Kävijöitä oli lähes 130 ja ilahduttavasti mukana oli myös nuorempaa ikäpolvea sekä uusia kasvoja.

10 17 18 Tapakasvatusta on tehty, virallista ja epävirallista, niin kauan kuin ihmiset ovat yhteisöissä asuneet. Tässä Kajaani Oy:n ohjeistusta savottahenkilökunnalle. JULKAISIJA: Suomen Elinkeinoelämän Keskusarkisto Tiedotuslehti Ilmestyy kaksi kertaa vuodessa Päätoimittaja: Jarmo Luoma-aho Tutkijantie 7, Mikkeli p Kirjoittajat: Olli Alm, Elka; OA Jari Lehtonen; JJL Jarmo Luoma-aho; JL-A Heljä Strömberg, Elka; HS Johannes Valo; JV

Capture Elkan uutta suuntaa sivu 1 Logistiikka on arkiston arkipäivää sivu 3 Arkistot järjestyvät sivu 4 Projektissa siirrytty talvisotaan sivu 5

Capture Elkan uutta suuntaa sivu 1 Logistiikka on arkiston arkipäivää sivu 3 Arkistot järjestyvät sivu 4 Projektissa siirrytty talvisotaan sivu 5 Capture Elkan uutta suuntaa sivu 1 Logistiikka on arkiston arkipäivää sivu 3 Arkistot järjestyvät sivu 4 Projektissa siirrytty talvisotaan sivu 5 SUOMEN ELINKEINOELÄMÄN KESKUSARKISTON TIEDOTUSLEHTI 1/2011

Lisätiedot

E L I N K E I N O E L Ä M Ä N K E S K U S A R K I S T O N T I E D O T U S L E H T I 1 / 2 0 1 0

E L I N K E I N O E L Ä M Ä N K E S K U S A R K I S T O N T I E D O T U S L E H T I 1 / 2 0 1 0 Mikä on eemeli? sivu 1 Teollisen muotoilun arkisto Elkaan. sivu 1 Frenckellin kirjapainon arkisto tallessa. sivu 4 Nordea Pankki Oyj:n kuvallinen historia. sivu 5 Elka myy palveluja viranomaisille. sivu

Lisätiedot

Pääkirjoitus: Teollinen muotoilu ansaitsee arkistonsa. Asiakasnäkökulma. 500 tuntia videoita digitoidaan

Pääkirjoitus: Teollinen muotoilu ansaitsee arkistonsa. Asiakasnäkökulma. 500 tuntia videoita digitoidaan Teollinen muotoilu ansaitsee arkistonsa sivu 1 500 tuntia digitaalista videota sivu 2 Fida on muutakin kuin paperia sivu 4 Huomattavia arkistoluovutuksia sivu 5 SUOMEN ELINKEINOELÄMÄN KESKUSARKISTON TIEDOTUSLEHTI

Lisätiedot

Pääkirjoitus. Henkilökuvassa 12 Tämän finnkampenin voittaa länsinaapuri 14 Kalle Björklid Vesilinjalla koko ikänsä 16 Pyövelistä parantajaksi

Pääkirjoitus. Henkilökuvassa 12 Tämän finnkampenin voittaa länsinaapuri 14 Kalle Björklid Vesilinjalla koko ikänsä 16 Pyövelistä parantajaksi Lehdessä käsitellään ajankohtaisia päihde- ja raittiusasioita, yhdistysten tapahtumia ja muuta Raittiuden Ystävien toimintaan liittyvää. Raittiuden Ystävät ry (RY) on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton

Lisätiedot

TYÖVÄENMUSEO WERSTAS KOKOELMAPOLIITTINEN OHJELMA

TYÖVÄENMUSEO WERSTAS KOKOELMAPOLIITTINEN OHJELMA TYÖVÄENMUSEO WERSTAS KOKOELMAPOLIITTINEN OHJELMA Voimassa 7.4.2014 PÄIVITYSTYÖRYHMÄ Teemu Ahola Leena Ahonen Mia Heinimaa Kalle Kallio Kimmo Kestinen Tiina Naukkarinen Marita Viinamäki 2 Sisällysluettelo

Lisätiedot

www.eroakirkosta.fi AJATTELU- VÄHEMMISTÖT TUKEVAT TOISIAAN VAPAA- AJATTELIJAT EIVÄT OLE YKSIN ARVO- KESKUSTELUA Tampereen Uskonnoton vaihtoehto

www.eroakirkosta.fi AJATTELU- VÄHEMMISTÖT TUKEVAT TOISIAAN VAPAA- AJATTELIJAT EIVÄT OLE YKSIN ARVO- KESKUSTELUA Tampereen Uskonnoton vaihtoehto Tampereen 3-2005 Uskonnoton vaihtoehto SIINÄ MENI SANANVAPAUS!? ARVO- KESKUSTELUA MERKILLISTÄ MORAALIA VAPAA- AJATTELIJAT EIVÄT OLE YKSIN AJATTELU- VÄHEMMISTÖT TUKEVAT TOISIAAN www.eroakirkosta.fi Julkaisija

Lisätiedot

Johtaja opintomatkalla sivu 2 Matkailumainontaa sivu 3 Ei mikään Costa Concordia sivu 5 Sota-ajan kulkemista sivu 9

Johtaja opintomatkalla sivu 2 Matkailumainontaa sivu 3 Ei mikään Costa Concordia sivu 5 Sota-ajan kulkemista sivu 9 Johtaja opintomatkalla sivu 2 Matkailumainontaa sivu 3 Ei mikään Costa Concordia sivu 5 Sota-ajan kulkemista sivu 9 SUOMEN ELINKEINOELÄMÄN KESKUSARKISTON TIEDOTUSLEHTI 2 /2013 SUOMEN ELINKEINOELÄMÄN KESKUSARKISTON

Lisätiedot

ehyt 4.2 Ehkäisevä päihdetyö kohtaamistyö, Valistus ja sääntely kaikkia tarvitaan s. 10 16

ehyt 4.2 Ehkäisevä päihdetyö kohtaamistyö, Valistus ja sääntely kaikkia tarvitaan s. 10 16 ehyt 4.2 Ehkäisevä päihdetyö kohtaamistyö, Valistus ja sääntely kaikkia tarvitaan s. 10 16 ehyt 4.2 Ehkäisevä päihdetyö Tampere lähti mukaan päihdetyöhön s. 18 Kuva: Laura Vesa Sääntelyä, valistusta ja

Lisätiedot

Pääkirjoitus. Raittiuden Ystävät 33 RAITTIUSTEKOTUNNUSTUS ALKOHOLIMAINONTAAN PUUTTUMISELLE 34 RITVA: Sydämen viisautta uuteen vuoteen

Pääkirjoitus. Raittiuden Ystävät 33 RAITTIUSTEKOTUNNUSTUS ALKOHOLIMAINONTAAN PUUTTUMISELLE 34 RITVA: Sydämen viisautta uuteen vuoteen Lehdessä käsitellään ajankohtaisia päihde- ja raittiusasioita, yhdistysten tapahtumia ja muuta Raittiuden Ystävien toimintaan liittyvää. Raittiuden Ystävät ry (RY) on poliittisesti ja uskonnollisesti sitoutumaton

Lisätiedot

I n t e r v a l l i 1 2007

I n t e r v a l l i 1 2007 Intervalli 1 2007 Intervalli 2007 Musiikkikirjastoalan aikakausjulkaisu ISSN 1796-7392 20. vuosikerta Julkaisija Suomen musiikkikirjastoyhdistys ry PL 148, 01301 Vantaa www.kaapeli.fi/~musakir musakir@kaapeli.fi

Lisätiedot

Kiinteistö VIESTI. KATARIINA LAAKSONEN Velvoitepysäköintiin on löydettävä kohtuullinen ja järkevä ratkaisu. www.kiinteistoliitto.

Kiinteistö VIESTI. KATARIINA LAAKSONEN Velvoitepysäköintiin on löydettävä kohtuullinen ja järkevä ratkaisu. www.kiinteistoliitto. Kiinteistö Tammikuu 1/2014 VIESTI MIKKO VIRKAMäKI Taloyhtiöiden alueellinen yhteistyö olisi hieno asia sivu 5 KATARIINA LAAKSONEN Velvoitepysäköintiin on löydettävä kohtuullinen ja järkevä ratkaisu. sivut

Lisätiedot

Tutkimus tuotekehityksen tukena

Tutkimus tuotekehityksen tukena TUOTETIEDE Tutkimus tuotekehityksen tukena Internet-painos 25.1.2006. Sivuja 163. Kirj. Pentti Routio Löytyy verkosta Word- ja Adobe Acrobat-muodossa osoitteessa www2.uiah.fi/projects/metodi/002.htm Sisällys

Lisätiedot

ASIAKASLEHTI 1/2008. VIHREÄ ENERGIAYHTIÖ Kaukolämmön tuotannosta vihreää jo yli 70%

ASIAKASLEHTI 1/2008. VIHREÄ ENERGIAYHTIÖ Kaukolämmön tuotannosta vihreää jo yli 70% ASIAKASLEHTI 1/2008 Taiteilija Antti Linnovaaran inspiraatio löytyy omasta ateljeesta Porvoon maisemista VIHREÄ ENERGIAYHTIÖ Kaukolämmön tuotannosta vihreää jo yli 70% ASIAKASLEHTI 10 VUOTTA Viestintäpäällikkö

Lisätiedot

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana

Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Vältä 7 kalleinta virhettä internetmarkkinoinnissa ja opi ottamaan maksimaalinen hyöty internetistä markkinointikanavana Teemu Kinnunen internetmarkkinointi.fi Kuka on Teemu Kinnunen ja miksi häntä kannattaa

Lisätiedot

Vanhustenpäivä 5.10.2014

Vanhustenpäivä 5.10.2014 Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina. Vanhustenpäivä 5.10.2014 Vanhustenviikko 5.10. 12.10.2014 Sisällys Pääkirjoitus: Onko arvokas vanhuus ihmisoikeus aina?...3 Arvokas vanhuus on ihmisoikeus. Aina...4

Lisätiedot

C-HEPATIITTIA VASTAAN EI OLE ROKOTETTA. SE TAPPAA MAKSASI VaHITELLEN.

C-HEPATIITTIA VASTAAN EI OLE ROKOTETTA. SE TAPPAA MAKSASI VaHITELLEN. weturi nr 6 2013 C-HEPATIITTIA VASTAAN EI OLE ROKOTETTA. SE TAPPAA MAKSASI VaHITELLEN. Tulikohan vahinko kello kaulassa, kun pöpö väijyi neulassa. 4 C-hepatiitti 6 Palautusastiat puistoissa 7 Tuijan hyvä

Lisätiedot

Lainan saanti tiukkenee

Lainan saanti tiukkenee suomen yrittäjät företagarna i finland jäsenlehti www.yrittajat.fi Pääkirjoitus: Keksikää parempi idea nuorten työllistämiseksi 3 6/2012 1000 yrittäjää Kuntavaalit lähestyvät ja Suomen Yrittäjät on asettanut

Lisätiedot

Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki. Menestystarinoita Pohjoismaiden pienyhdyskunnista

Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki. Menestystarinoita Pohjoismaiden pienyhdyskunnista Joutsenmerkki ja EU-ympäristömerkki Menestystarinoita Pohjoismaiden pienyhdyskunnista Joutsenmerkki ja EUympäristömerkki Menestystarinoita Pohjoismaiden pienyhdyskunnista Tuottajien kokemuksia Stefán

Lisätiedot

Lukijalle 2. Yritys Hyvä 2008 -kirjoituskilpailun voittajat..3. Voittaja-aineiden luonnehdinnat...6

Lukijalle 2. Yritys Hyvä 2008 -kirjoituskilpailun voittajat..3. Voittaja-aineiden luonnehdinnat...6 SISÄLLYSLUETTELO Lukijalle 2 Yritys Hyvä 2008 -kirjoituskilpailun voittajat..3 Voittaja-aineiden luonnehdinnat...6 Sarja 1 Lappi Dani: Yrittäisit nyt edes!...9 Lindholm Matti: Gameworn Europe 18 Mertaniemi

Lisätiedot

VERKKOKAUPAN KOKONAISUUS

VERKKOKAUPAN KOKONAISUUS VERKKOKAUPAN KOKONAISUUS -verkkokaupankäynnin käsikirja www.vilkas.fi 0101010101010111010101010101010101010101000001110 0101010101010111010101010101010101010101 2 - Vilkas Group 10101010 00000111 Tunne

Lisätiedot

Olenko minä veljeni vartija?

Olenko minä veljeni vartija? Olenko minä veljeni vartija? Puuttumisen ongelma työyhteisössä Ekumeeninen seminaari 16.3.2007 Helsinki Muistio Olenko minä veljeni vartija? Puuttumisen ongelma työyhteisössä Ekumeeninen seminaari 16.3.2007

Lisätiedot

Pispalassa monen kerroksen säännöt?

Pispalassa monen kerroksen säännöt? Pispalalainen 1/2006 Päätoimittaja: Hannu T. Sepponen Tähän lehteen kirjoittaneet: Hannu T. Sepponen, JiiPee Villanen, Katja Wallenius, Maarit Patrikainen, Riikka Laitinen, Marita Sandt, Kari Laamanen,

Lisätiedot

10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51

10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51 10 askelta Facebook-markkinointiin 1/51 10 askelta Facebook-markkinointiin 2/51 10 askelta Facebookmarkkinointiin Jari Juslén 10 askelta Facebook-markkinointiin 3/51 10 askelta Facebook-markkinointiin

Lisätiedot

Kenestä OTYn PJ? Miksi kukaan haluaa isännäksi?

Kenestä OTYn PJ? Miksi kukaan haluaa isännäksi? teksuutimet 3/2014 Pääkirjoitus Hallitusruletti Kenestä OTYn PJ? Miksi kukaan haluaa isännäksi? Onko OTiT:n seuraava puheenjohtaja nainen?! Hallitusruletti alkaa pyöriä taas, kun killat valitsevat uusia

Lisätiedot

Kauppisten Sukuseura ry:n tiedotuslehti nro 1 / 2009

Kauppisten Sukuseura ry:n tiedotuslehti nro 1 / 2009 auppisviesti Kauppisten Sukuseura ry:n tiedotuslehti nro 1 / 2009 KauppisViesti Sisältö Perustietoa sukuseurasta...2 Pääkirjoitus...3 Mistä tulee nimi Kauppinen?...3 Haavoittunut metsäkauris kylvetti jalkaansa

Lisätiedot

Viskuri 1/2006. Kankaanpään kaupungin henkilöstölehti

Viskuri 1/2006. Kankaanpään kaupungin henkilöstölehti 1 Viskuri 1/2006 Kankaanpään kaupungin henkilöstölehti 2 Sisällys 2 Pääkirjoitus 3 Ratkaiseeko asenne nuorten tulevaisuudessa? 4 Keskiaika ei ole pimeää! 6 Työ kiertää 7 Lukijakysymys 7 Kortti vai kahvit

Lisätiedot

Suomen Saunaseura ry:n jäsenlehti 3/2012. Saunan historia. inspiroi. Säännöllinen hieronta kannattaa. muista maltti

Suomen Saunaseura ry:n jäsenlehti 3/2012. Saunan historia. inspiroi. Säännöllinen hieronta kannattaa. muista maltti Suomen Saunaseura ry:n jäsenlehti 3/2012 Saunan historia inspiroi Saunomisessakin muista maltti Säännöllinen hieronta kannattaa Audi Teknistä etumatkaa Nyt voit rentoutua jo matkalla saunalle. Uusi Audi

Lisätiedot

YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto

YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN. Soluessee. Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto YRITTÄJÄKSI RYHTYMINEN Soluessee Maarit Arola Eetu Hentunen Oona Räty Erika Salmela Annika Seppänen Janne Taisto 2 SISÄLLYS 1 JOHDANTO... 3 2 MIKÄ AJAA IHMISIÄ YRITTÄJYYTEEN... 4 3 YRITTÄJYYTEEN LIITTYVÄ

Lisätiedot

Tiedämme, miltä lapsettomuus tuntuu

Tiedämme, miltä lapsettomuus tuntuu L ap set tom i en yh di st ys Si m p u kk a ry:n jäsen lehti 1 2011 Tiedämme, miltä lapsettomuus tuntuu Laaja keskenmenokokonaisuus Avoimuus lahjamunasoluhoidoissa lisääntynyt Simpukka-yhdistys on Suomen

Lisätiedot