urbaana Keskellä Helsingin ydinkeskustaa uinuu ainutlaatuinen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "urbaana Keskellä Helsingin ydinkeskustaa uinuu ainutlaatuinen"

Transkriptio

1 urbaana

2 urbaana Keskellä Helsingin ydinkeskustaa uinuu ainutlaatuinen mahdollisuus. Käytöstä poistunut ratakuilu on herännyt henkiin Baanana. Baanan ympärille voisi kasvaa uusi elävä kaupunginosa urbaana, joka säilyttää ja parantaa nykyistä pyörätieverkostoa. Helsingin kolmas keskusta tarjoaa mahdollisuuden kaupungin kasvulle sen ytimiessä. Ympärivuotinen puisto rakentuu ihmisille. urbaana on uusi orgaaninen kaupunkikehittämisen tapa, jonka keskiössä ovat alueen käyttäjät. urbaana hankkeen ideana ei ole perinteinen kaupungin täydennysrakentaminen, vaan kokonaan uudentyyppisen kaupunkisuunnittelun kehittämisen ajattelumalli.

3 urbaana Keskellä Helsingin ydinkeskustaa uinuu ainutlaatuinen mahdollisuus. urbaana on uusi kaupunginosa Helsingin ytimessä. Ydinkeskustaan syntyy uusi kaupunginosa, urbaani puisto, jossa on uusia työpaikkoja, asuntoja, kulttuuria ja kevyttä liikennettä. Se on rouhea kävelykeskusta, jossa Helsinki voi kasvaa. Aluetta kehitetään kokonaisuutena, jonka ydin on kevyen liikenteen Baana. Ennen kaikkea urbaana on uusi kehittämisen menetelmä. Se kutsuu Baanan nykyiset käyttäjät, lähialueen asukkaat, sen tulevat asukkaat ja yhteisöt tekemään kaupunkia yhdessä. Alueelle luodaan poikkeukselliset olosuhteet osallistumiselle. Tämä ehdotus on kutsu kehittämään kolmatta keskustaa. Sen esittää ryhmä taiteilijoita, tutkijoita, aktivisteja, arkkitehteja ja liikennesuunnittelijoita, jotka jo kolmen vuoden ajan ovat vakaumuksella pohtineet alueen kaupunkitoiminnallisia mahdollisuuksia. Sinä voit liittyä tähän joukkoon. urbaana konseptissa on tutkittu, miten uinuvan kaupunkitilan potentiaalia voidaan hyödyntää entisestään. Konsepti on viherrakentamiseen ja oleskeluun painottuva kokonaisuus, missä entisestä rautatiekuilusta, nykyisestä Baanasta kasvaa mittakaavaltaan kansainvälisesti merkittävä kaupunkirakentamisen esimerkkihanke palvelemaan nykyisiä ja tulevia Helsinkiläisiä.

4 urbaana = Kaikkien yhteinen ympärivuotinen uusi kaupunginosa Kaupungin keskustan kasvun paikka Kaupunkirakennetta yhtenäistävä ja eheyttävä kokonaisuus Monialainen suomalaisen osaamisen sulatusuuni ja näyteikkuna Kansainvälisen mittakaavan kansallinen näytön paikka Elämää, taidetta ja toimintaa Mahdollisuus

5 urbaana Helsingin High Line ja River Park 2000-luvulla on syntynyt uusi tapa kehittä kaupunkien keskustoja. Esimerkiksi puolitoista kilometriä pitkä High Line -puisto on yksi New Yorkin West Siden maamerkeistä, sekä kaupungin suosituin turistikohde. Korean River Park on entisestä viemäristä kehitetty kaupunkipuisto. Ne ovat paikkoja oleskella, ottaa aurinkoa, lenkkeillä ja tavata tuttuja. Ne ovat jännittäviä, turvallisia ja viihtyisiä paikkoja viettää aikaa yhdessä. urbaana ottaa näistä oppia ja pistää paremmaksi. Se on helsinkiläisten aktiivisesti tekemä ja muokkaama vetonaula. urbaanan on annettava kasvaa etupäässä omaehtoisesti. Sen eri osat tukekoot toisiaan, kokonaisuus olkoon enemmän kuin osiensa summa. Tavoitteena on moninkertaistaa nykyisen vihreän pyöräily- ja ulkoilureitin vetovoima vapauttamalla ja parantamalla kaupunkitilaa, sekä rakentamalla katettua sisätilaa, talvipuutarhaa, kattopuutarhoja, kokoontumistilaa, kahviloita, toimitilaa, asumista, työ- sekä muuta tilaa kaupunkilaisten nykyiset ja tulevaisuuden tarpeet huomioiden.

6 KUTSU: tämä on kutsu tulla tekemään yhdessä urbaana työryhmän kanssa Helsingin upeinta paikkaa kaupungin salaiseen keskustaan. Kolme vuotta olemme nyt pyörittäneet, puhuneet ja luonnostelleet tätä kutsua. Työskennellessämme ratakuilu on nimetty ensin Baanaksi ja lopulta urbaanaksi, siis Helsingin kantakaduksi. Perinteinen suunnittelun malli antaa vaikutelman, että suunnitelma on kiveenhakattu ja se voidaan pilkkoa, normittaa ja tilata osaset halvimmalla tarjoavalta. Malli lisäksi olettaa, että kun rakennus on valmis, ei mikään enää muutu. Vaikka nykyiset osallistumisen menetelmät hidastavat rakentamista, ne useimmiten vaikuttavat lopputulokseen vain pinnallisesti. Ihmisten luova panos valuu hukkaan samalla, kun vain ei-äänet kuuluvat. Siksi urbaanan synnyttämiseen tarvitaan uudenlainen osallistumisen metodiikka, jolla rakennuttajat, suunnittelijat ja kaupunki voivat yhdessä nostaa julkisen osallistumisen tasoa. Uusi malli ottaa lähtökohdakseen kehitettävän alueen käyttäjät nykyiset ja tulevat. Jotta osallistuminen olisi muutakin kuin kosmetiikkaa, tulee siitä olla selvästi hyötyä kaikille osapuolille: rakennuttajalle, kaupunkilaisille, kaupungille, palveluiden tarjoajille ja asiakkaille. Tämä on yksi urbaanan muotoiluhaasteista kuinka tehdä osallistumisesta suunnittelun laatua nostava, hyödyllinen toiminto. urbaana työryhmä toimii ohjaavana elementtinä projektin kokonaishallinnassa.

7 urbaana ympärivuotinen puisto Syntyvä uusi kaupunginosa tullaan toteuttamaan kauttaaltaan siten, että luonto ja kasvillisuus ovat tärkeänä kantavana osana kokonaiskonseptia. Syntyvälle urbaanille luonnolle suunnitellaan myös monipuolista käyttöä, jotta rakennettavat viherkeitaat aktivoituvat ja käytön myötä tulevat myös säilymään viihtyisinä ja hoidettuina. Tiivistyvä kaupunkirakenne asettaa haasteita vihreytykselle. Kaupunkivihreälle on vähän tilaa ja olosuhteet tätä kautta usein haastavia. Modernissa kaupunkivihreytyksessä huomioidaankin entistä paremmin kaupunki-tilan kaikki tasopinnat. Rakennusten sisätiloihin voidaan toteuttaa talvipuutarha-ajatuksella ympärivuotiseen käyttöön tarkoitettuja pienpuistoja. Rakennettua kaupunkiympäristöä pehmennetään kasvillisuudella elämiselle viihtyisämmäksi ja suotuisammaksi. Kokonaisvaltainen viherrakentaminen luo nykyaikaista ja aiempaa viihtyisämpää kaupunkitilaa. Ranskalaisista ikkunoista avautuvat kattopuutarhamaisemat tarjoavat kasvukautena lähiruokaa ja lisäävät ihmisten jokapäiväistä viihtyisyyttä. Hyvin suunnitellut ja toteutetut katto- ja kansiratkaisut tuovat mielenkiintoisen kerroksellisen vihreän ympäristön täysin rakennettuun kaupunkitilaan.

8 urbaana - Muotoilun uusi mahdollisuus: Ensin tuli kevyen liikenteen Baana. Samoihin aikoihin kokosi Martti Aiha tiimin miettimään jo seuraavaa vaihetta, urbaanaa. Tämä arkkitehtuurin, ekologisen kaupunkisuunnittelun, kuvataiteen, liikennetekniikan ja muotoilun asiantuntijoista koostuva ryhmä lähti maan parhaan yhteiskunta- ja tulevaisuustutkimuksen osaajien kanssa kehittämään alueelle uutta käyttöä. Yhteisymmärryksessä toimivan ja ammatillisia raja-aitoja rikkovan joukon tavoitteeksi muotoutui vehreä ja viihtyisä kaupunkitila, jossa rouhea satamaradan perinne olisi edelleen aistittavissa. Parin kilometrin matkalle on ideoitu liittymiä kaupungin muihin kulttuuritiloihin kuten museoihin ja näyttämöitä musiikkiesityksille tai katuteatterille, lähiruoan ostospaikkoja ja erilaisia kokeellisia oleskelutiloja ihmisten tarkkailuun ruoan tai kahvikupin ääressä. urbaana luo todelliset edellytykset materiaalisiin vaihtoehtoihin ja luoviin toiminnallisiin ratkaisuihin.

9 urbaana, kun tehdään, niin tehdään kunnolla! Muotoilun roolina on luoda lähtökohdista sekä käyttäjien ja palveluiden tarjoajien tarpeista uudenlaisia ratkaisuja elämiseen ja kaupungista nauttimiseen. Kaupunkimuotoilu tarkoittaa esteetöntä liikkumista ja opastamista. Se tarjoaa lisää virikkeitä erilaisille käyttäjille lapsista vanhuksiin sekä innostaa ihmisiä käyttämään kaupunkitilaa omalla tavallaan skeittareista iki-hengaajiin. Tyypillisistä luovuutta-ahtaissa-rajoissa projekteista urbaana poikkeaa lähtökohdiltaan ratkaisevasti. Se luo edellytykset parhaaseen lopputulokseen ja laatuun pääsemiseksi, sillä hankkeessa voidaan toimia kaupunkilaisten, muiden suunnittelijoiden ja toteuttajien kanssa saumattomassa yhteistyössä alusta alkaen ja kokonaisuutta ajatellen. Tämä on ainutlaatuinen mahdollisuus suomalaisessa muotoiluympäristössä.

10 urbaana kulttuurin orgaaninen keho Tämä historialtaan poikkeuksellinen kaupunkitila antaa mahdollisuuden pohtia taiteen ja kulttuurin asemaa ja sisältöä uudessa aikaulottuvuudessa. Se on merkityksiltään tyhjennetty tila joka taas kerran voidaan täyttää uudella toiminnalla. Nimenä urbaana viittaa myös siihen merkitykseen, joka paikalla oli ennen rautatien tuloa. Alueella oli asukkaiden istutuksia, kaalimaita, puutarhoja ja myös asuntoja. Pyrkimyksemme onkin palauttaa jotain tästä entisestä luomalla Helsingin keskustan läpi kulkeva nauhamainen kulttuurivyöhyke, jossa asukkaat voivat jälleen kohdata sosiaalisessa tilassa. urbanasta tulee tila, joka tarjoaa eri sukupolviin kuuluville kävijöille mahdollisuuden kohdata kulttuurin eri muotoja julkisessa tilassa, instituutioiden kehyksien ulkopuolella.

11 urbaanan alueelle suunniteltu arkkitehtooninen ilmaisu kertoo myös odottamattomien ja avointen tapaamisten välisestä tulevaisuuden näyttämöstä. Rakennuskompleksia voi kokonaisuudessaan verrata orgaaniseen rakennelmaan, joka kiemurtelee puutarhojen, leikkipaikkojen, kahviloiden ja kaupunkiviljelysten läpi. Näemme urbaanan paikkana, joka kannustaa uudenlaiseen taidetta ja kulttuuria koskevaan ajatteluun ja joka samalla mahdollistaa, että nämä projektit toteutuvat fyysisessä tilassa. Ajatus liikkuvasta toiminnallisesta tilasta - niin pienemmässä kuin suuremmassakin mitassa - joka sijoittuu pitkin rataa, mahdollistaa jatkuvasti liikkeessä olevan toiminnan. Tällainen toimintamalli antaa mahdollisuuden pyrkiä välttämään taiteen ja muun kulttuurin institutionalisoitumista.

12 urbaana Aluejako Kokonaisuuden hahmo.amiseksi Baana on suunnitelmassa jae.u viiteen vyöhykkeeseen niiden luonteiden mukaises6. Kullekin vyöhykkeelle on mie6.y alueen ympäristöön soveltuvaa toimintaa ja toiminnalle sopivaa 6laa luovat ehdotukset, jotka kokonaisuutena muodostavat yhtenäisen konsep6n - asukkaita ja toimintoja yhdistävästä kaupunki6lasta niin sisä- kuin ulko6lassakin. Maria Kaarre ja ratasuora Selkäranka Eläinmuseo Parlamentti ( m 2 ) ( m 2 ) ( m 2 ) (5 500 m2) (huom: konsep-suunni/elun rinnalla on myös tutki/u idean toimivuu/a mahdollisen keskustatunnelin suunnitelman rinnalla ja tode/u, e/ä ne ovat toteute/avissa toisistaan riippuma/omina itsenäisinä hankkeina.)

13 urbaana Aluejako Parlamentti Eduskuntatalon ympäristö Baanan laidoilla on mahdollista rauhoittaa puistomaiseksi sekä avata kaupunkilaisten oleskelu- ja virkistystilaksi ja toriksi. Eduskuntatalon ympäristön käyttö parantuu entisestään, mikäli Pohjoisen Rautatienkadun liikenne voidaan rauhoittaa ohjaamalla Kampin terminaalin bussiliikennekin Arkadiankadun kautta. Alueen viihtyvyyden lisäämiseksi Baanan reunoja jäsennetään oleskeluportaikoin, ja alueelle voidaan järjestää esimerkiksi julkisen puheenpitopaikan speakers corner henkisesti, sekä tarjota kaupunkilaisille mahdollisuuksia vaikuttaa yhteisiin asioihin ja tiloja toimintaan.

14

15 urbaana Aluejako Eläinmuseo Eläinmuseon edessä on kaupunkirakenteessa paikka kohtaamiselle, pysähtymiselle sekä nau>miselle ja rentoutumiselle. Paikalle ehdotetaan näy.ävää rakennusta ravintoloineen, yökerhoineen, sikariklubeineen, mielipidekahviloineen ja lepäämiseenkin soveliaine oleskelu6loineen. Asumisen ja toimisto6lan lisäksi lukusalit leh6neen ja kirjoineen, sekä 6lat musiikin kuunteluun ja elokuvien katselemiseen ovat sopivia toimintoja rakennukseen. Toiminnallises6 paikka nivoo nykyisen kantakaupungin ja Töölön luontevas6 yhteen. Samalla rakennuksella on selkeä kaupunkikuvallinen funk6o saranana Rauta6enkatujen ja Arkadiankadun risteyksessä, sekä urbaanan uudisrakentamisen lähtö- ja päätepisteenä.

16

17 urbaana Aluejako Selkäranka Tennispalatsin ja Autotalon edustan veistoksellinen rakennusmassa rakentuu yhtenäisen sisäkulkuväylän ympärille. Tämä katutason yläpuolella sijaitseva jalankulun vaakataso kokoaa yhteen siihen liittyvät liiketilat ja viihdemaailman. Kokonaisuus on kaupunkilaisten viihtymiseen ja oleskeluun tarkoitettu puutarha, samalla kun se on uusi mielenkiintoinen maamerkki Helsingissä sekä näyttävä arkkitehtoninen matkailukohde. Rakennuksen selkärankana on ulkoilureitti, joka kulkee puistomaisessa kattopuutarhamaailmassa, mille kahvilat ja ravintolat voivat avata terassejaan. Lopputuloksena on toiminnoiltaan hallitusti sekoittunut, kerrostunut, muuntojoustava muoto - ikään kuin vaakasuoraan asettunut pilvenpiirtäjä.

18

19 urbaana Aluejako Kaarre ja ratasuora Ratasuoran pitkä ja kaupunkitilallisesti matala rakennusmassa kätkee sisäänsä nykyaikaisen basaarin, missä katukeittiömaailma ja etnoruokatarjonta yhdistyy alueelta puuttuvaan kauppahallitoimintaan. Rakennus tuo viherkatollaan Eteläisen Rautatienkadun länsipäähän kaistaleen puistoa. Baanaan kevyenliikenteen reitin päälle ulottuva rakennus tuo väylälle luontevasti säänsuojaa, joka voidaan myös toteuttaa koko Baanan matkalle. Takennuksen länsipäähän on suunniteltu ulkoilmaelokuvateatteri. Baanan kaarteen mukaan kaareutuvaan rakennusmassaan on luonnosteltu pääasiassa asumista. Terassoidun asuinkerrostalon luonnetta määrittävät kattopuutarhat, jotka toteutetaan toimivina viljelykäyttöön sopivina hyötypuutarhoina.

20

21 urbaana Aluejako Maria Marian alue - nykyisen sairaalan rakennuksilta Ruoholahdenkadulle - Baanan varrella tarjoaa mahdollisuuden kokonaiseen uuteen elävään kaupunginosaan: kaupunkiin kaupungissa. Sairaala-alueen olemassa olevan rakennusmassan täydennysrakentamisella luodaan tiiviistä autotonta kaupunkirakennetta, missä rakennusten kivijalkakerroksen toiminnan aktivointi liike- ja työtilakäytössä elävöittää syntyviä katuja ja yhdistää kodin ja työpaikan. Eteläreuna käännetään ongelmasta mahdollisuudeksi purkamalla Ruoholahden silta, ja laskemalla katu kulkemaan Mechelininkadun ali. Tämä käänteentekevä liikennesuunnittelun oivallus kohottaa koko lähiympäristön laatua uudelle tasolle poistamalla kiinteän esteen kaupunginosien rajalta ja tehostamalla keskustan huoltotunnelin liikennettä....jatkuu

22 urbaana Aluejako Maria Ympäristön haittatekijöiltä suojautuminen avaa alueella piilevän potentiaalin houkuttelevalle uudisrakentamiselle. Toteutettava ilmeeltään nykyaikainen rakennuskanta on pääasiassa asuinrakentamista, jonka ensimmäiseen ja osin toiseen kerrokseen toteutetaan kaupallista tilaa. Liiketila jatkaa Marian nykyisen rakennuskannan täydentämisen myötä syntyvää elävää ja aktiivista ympäristöä. Samalla alueelle syntyy riittävän kaupallisen massan myötä elävä kaupan keskittymä ilman laatikkoarkkitehtuurin monotoniaa. Lopputuloksena Helsinkiin syntyy uusi miellyttävä, kestävä kaupunginosa, jossa viihtyvät asukkaat lapsista vanhuksiin ja joka houkuttelee yhtälailla satunnaista vierailijaa kuin uusia asukkaita.

23 Se, houkuttaako ihmisiä kävellä ympäriinsä ja pysyä kaupunkitilassa, on pitkälti kysymys huolellisesta inhimillisen ulottuvuuden huomioimisesta työskentelyssä ja houkuttelevan kutsun lähettämisestä. - Jan Gehl (2010) 11 Cities for People (2010). Island Press, London.

24 urbaana työryhmä: Martti Aiha kuvanveistäjä Hannu Hjerppe teollinen muotoilija Annika Johansson valokuvaaja Pentti Kareoja arkkitehti SAFA, professori Tiia-Maria Koivusaari development engineer Hannu Kähönen teollinen muotoilija, professori Jari Laaksonen liikenneinsinööri Roope Mokka tutkija Pentti Murole professori Timo Nieminen varatoimitusjohtaja Eero Paloheimo tekniikan tohtori, professori Mika Pantzar tutkimusprofessori Nina Roos kuvataiteilija Kalle Ukonlinna arkkitehti Veijo Ulmanen kuvanveistäjä Pentti Vuorikari tunneli-insinööri Yoshimasa Yamada arkkitehti

25 EI KAUPALLISEEN KÄYTTÖÖN Kuvat: omat arkistot, Marco Casagrande ja internet

Kivistön kaupunkikeskus / kaupunkikuvallinen konseptikäsikirja 13.10.2014

Kivistön kaupunkikeskus / kaupunkikuvallinen konseptikäsikirja 13.10.2014 Cederqvist & Jäntti 1 2 3 Alueen yleiskuvaus, 01.1 Sijainti ja kaupunkirakenne 4 Asemapiirros Kivistön kaupunkikeskus / kaupunkikuvallinen konseptikäsikirja 13.10.2014 Alueen yleiskuvaus, 01.1 Sijainti

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelun seminaari Matti Karhula

Kaupunkisuunnittelun seminaari Matti Karhula Kaupunkisuunnittelun seminaari 8.9.2010 Matti Karhula KOHTI ELÄVÄÄ KAUPUNKIKESKUSTAA Viihtyisä Oulun keskusta sykkii elämää läpi vuoden ja vuorokauden. Se pitää arvossa pohjoista kulttuuria, hyvinvointia,

Lisätiedot

L48 Kullervonkatu, 1. kaupunginosa Anttila, korttelin 63 asemakaavan ja tonttijaon muutos

L48 Kullervonkatu, 1. kaupunginosa Anttila, korttelin 63 asemakaavan ja tonttijaon muutos L48 Kullervonkatu, 1. kaupunginosa Anttila, korttelin 63 asemakaavan ja tonttijaon muutos 27.11.2015 Lohjan 1. kaupunginosa Anttila, korttelin 63 tonttien 7, 8, ja 9 maanomistajat edustajanaan Mikko Uusitalo

Lisätiedot

päänäkymä HOHDE NÄKYMÄ etelästä pohjoiseen kadun pohjoisosassa. alueelle myös pimeinä aikoina.

päänäkymä HOHDE NÄKYMÄ etelästä pohjoiseen kadun pohjoisosassa. alueelle myös pimeinä aikoina. päänäkymä NÄKYMÄ etelästä pohjoiseen kadun pohjoisosassa. Valojuova hohtaa ja tuo viihtyisyyttä alueelle myös pimeinä aikoina. ILLUSTROITU POHJA leikkaus tarkennusalue P JOHDANTO Ideasuunnitelmamme lähtökohtana

Lisätiedot

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa.

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa. Sipoon Jokilaakso Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa Sijoita kasvavaan Sipooseen! www.sipoonjokilaakso.fi Sipoon Jokilaakson etuja ovat sijainti, luonto ja palvelut Sipoon Jokilaakso 2 Nikkilän keskustassa

Lisätiedot

Täydennysrakentaminen Seinäjoki

Täydennysrakentaminen Seinäjoki Täydennysrakentaminen Seinäjoki 21.3.2019 Helsinki Kaavoitusjohtaja Martti Norja Seinäjoen historiaa Seinäjoen, joka oli Ilmajoen sivukylä, kasvu sai alkunsa kun Abraham Falander ( Wasastjärna) perusti

Lisätiedot

AMOS ANDERSON LASIPALATSI

AMOS ANDERSON LASIPALATSI AMOS ANDERSON LASIPALATSI AMOS ANDERSON LASIPALATSI HANKE Ajatus Amos Andersonin taidemuseon muutosta uusiin tiloihin syntyi keväällä 2013. Ensimmäisissä hahmotelmissa museon tilaohjelmaa sovitettiin Lasipalatsiin

Lisätiedot

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa. www.sipoonjokilaakso.fi

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa. www.sipoonjokilaakso.fi Sipoon Jokilaakso Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa Sijoita kasvavaan Sipooseen! www.sipoonjokilaakso.fi Sipoon Jokilaakson etuja ovat sijainti, luonto ja palvelut Sipoon Jokilaakso 2 Nikkilän keskustan

Lisätiedot

3D-IDEAKILPAILU. Kaupunkikudelmia - kilpailuohjelma

3D-IDEAKILPAILU. Kaupunkikudelmia - kilpailuohjelma keltainen rajaus = ohjeellinen kilpailualue Kaupunkikudelmia - kilpailuohjelma Hyvinkäällä on parhaillaan käynnissä kansainvälinen Europan 15-suunnittelukilpailu, jossa nuoret kaupunkisuunnittelijat ideoivat

Lisätiedot

Tiivistelmä kandidaatin opinnäytetyöstä

Tiivistelmä kandidaatin opinnäytetyöstä OULUN YLIOPISTO Arkkitehtuurin tiedekunta Tiedekunta Teknillinen tiedekunta Tekijä pu Pahta Tiivistelmä kandidaatin opinnäytetyöstä Koulutusohjelma Arkkitehtuuri Työn ohjaaja Si Hirvonen-Kantola Työn nimi

Lisätiedot

Alue on myös Helsingin Kaupunkisuunnitteluviraston Esikaupunkien Renessanssi projektin kohdealueena. Diplomityössä sivuja: 42 (A3) + 6 (A1)

Alue on myös Helsingin Kaupunkisuunnitteluviraston Esikaupunkien Renessanssi projektin kohdealueena. Diplomityössä sivuja: 42 (A3) + 6 (A1) 1 Diplomityö liittyy TKK:n Yhdyskuntasuunnittelun Tutkimus- ja Koulutuskeskuksen Urbaani Onni tutkimukseen, jossa kerättiin helsinkiläisiltä heidän elinympäristöään koskevaa kokemusperäistä paikkatietoa.

Lisätiedot

HÄMEENTIE 11 Sörnäinen - HELSINKI

HÄMEENTIE 11 Sörnäinen - HELSINKI HÄMEENTIE 11 Sörnäinen - HELSINKI HÄMEENTIE 11 3 SIJAINTI, YHTEYDET & PALVELUT Saavutettavuudeltaan Hämeentie 11 hakee vertaistaan: Hämeentie on Lahden ja Porvoon moottoriteille johtava valtakatu Valmis

Lisätiedot

Jyväskylän Äijälänsalmi tontinluovutuskilpailu Kieppi 1 2 3 4 5 ASEMAPIIRROS 1/500. Jyväskylän Äijälänsalmi tontinluovutuskilpailu. nimim.

Jyväskylän Äijälänsalmi tontinluovutuskilpailu Kieppi 1 2 3 4 5 ASEMAPIIRROS 1/500. Jyväskylän Äijälänsalmi tontinluovutuskilpailu. nimim. Jyväskylän Äijälänsalmi tontinluovutuskilpailu nimim. Kieppi Äijälänsalmen tontti on rakentamiseen kiinnostava ja haastava. Perinteisesti rakennuspaikka on ollut avointa maisematilaa, jota hyvin vaihteleva

Lisätiedot

Helsinki Suunnittelee 2009:13. Jätkäsaari. Uutta merellistä kantakaupunkia

Helsinki Suunnittelee 2009:13. Jätkäsaari. Uutta merellistä kantakaupunkia Helsinki Suunnittelee 2009:13 Jätkäsaari Uutta merellistä kantakaupunkia Jätkäsaari uutta merellistä kantakaupunkia Jätkäsaarta rakennetaan asuin- ja työpaikka-alueeksi vuosina 2009 2025 tavarasatamatoimintojen

Lisätiedot

Vaasan keskustastrategia Kysely kaupunkilaisille rakennemallivaihtoehtoihin liittyen 2.-27.5.2012. Vaihtoehtojen esittely kyselyn taustaksi

Vaasan keskustastrategia Kysely kaupunkilaisille rakennemallivaihtoehtoihin liittyen 2.-27.5.2012. Vaihtoehtojen esittely kyselyn taustaksi Vaasan keskustastrategia Kysely kaupunkilaisille rakennemallivaihtoehtoihin liittyen 2.-27.5.2012 Vaihtoehtojen esittely kyselyn taustaksi 2.5.2012 Keskustastrategian rakennemallivaihtoehdot 3 kpl maankäytön

Lisätiedot

Vantaan keskustojen kehittäminen

Vantaan keskustojen kehittäminen Vantaan keskustojen kehittäminen Asukastilaisuus Myyrmäen yritystilaisuus 2.11.2016 Kilterin 17.11.2016 koulu Anne Olkkola Lea Varpanen, kehittämispäällikkö Kansainvälinen Vantaa, maailma lähellä 6.8.2015

Lisätiedot

Helsingin liikkumisen kehittämisohjelma

Helsingin liikkumisen kehittämisohjelma Helsingin liikkumisen kehittämisohjelma RIL Liikennesuunnittelun kehittyminen Helsingissä 25.9.2014 00.0.2008 Esitelmän pitäjän nimi Liikennejärjestelmällä on ensisijassa palvelutehtävä Kyse on ennen kaikkea

Lisätiedot

STRATEGINEN YLEISKAAVA KESKUSTAN KAUPUNKIKUVA JA VIHERVERKOSTO -TARKASTELU RAUMAN KAUPUNKI ERIKSSON ARKKITEHDIT OY ERIARC FORUM 27.8.

STRATEGINEN YLEISKAAVA KESKUSTAN KAUPUNKIKUVA JA VIHERVERKOSTO -TARKASTELU RAUMAN KAUPUNKI ERIKSSON ARKKITEHDIT OY ERIARC FORUM 27.8. ERIKSSON ARKKITEHDIT OY ERIARC FORUM RAUMAN KAUPUNKI STRATEGINEN YLEISKAAVA KESKUSTAN KAUPUNKIKUVA JA VIHERVERKOSTO -TARKASTELU 27.8.2010 www.eriarc.fi 1 JOHDANTO 1.1 Selvitysalue Selvityksessä on tarkasteltu

Lisätiedot

ESSE 1, PUUKAUPUNKISTUDIO 2015

ESSE 1, PUUKAUPUNKISTUDIO 2015 ESSE 1, PUUKAUPUNKISTUDIO 2015 Ida Fraser 2.11.2015 Kurssia aloitettiin pohtimalla annettua teema ryhmässä. Ryhmämme teemana oli identiteetti. Jouduimme aluksi määrittelemään itsellemme mitä identiteetti

Lisätiedot

RIIHIMÄKI PELTOSAARI TOIMITILAKORTTELIN LUONNOSSUUNNITELMA 20.1.2014 B L O K A R K K IT EHDIT

RIIHIMÄKI PELTOSAARI TOIMITILAKORTTELIN LUONNOSSUUNNITELMA 20.1.2014 B L O K A R K K IT EHDIT RIIHIMÄKI PELTOSAARI TOIMITILAKORTTELIN LUONNOSSUUNNITELMA B L O K A R K K IT EHDIT E 1 - vaihe 1 Peltosaaren toimitilakorttelin luonnossuunnitelma vaihtoehto 1 I II 1 / 2 91.95 8:16 8:53 II 1 / 2 Peltosaaren

Lisätiedot

YLEISSUUNNITELMA 1:2000 " apila"

YLEISSUUNNITELMA 1:2000  apila KANSIPIHA TORI LPA II KL XII I MELUAITA HOTELLI LIIKE- JA PELUKESKUS ASUNTOJA LIIKE- JA LÄHIPELUTILOJA YLEISSUUNNITELMA 1:2000 OSA-UE 2 / ASUNTOKORTTELI aukio OSA-UE 3 / ASUNTOKORTTELI 88,5 89.0 LIIKE-

Lisätiedot

Kirkkokatu 9. Asemakaavan muutos, 689. Tontin viitesuunnitelma / Asemakaavan valmisteluvaiheen kuulemisaineisto (Kaavaluonnos) 1.6.

Kirkkokatu 9. Asemakaavan muutos, 689. Tontin viitesuunnitelma / Asemakaavan valmisteluvaiheen kuulemisaineisto (Kaavaluonnos) 1.6. Kirkkokatu 9 Asemakaavan muutos, 689 Tontin viitesuunnitelma / Asemakaavan valmisteluvaiheen kuulemisaineisto (Kaavaluonnos) 1.6.2015 Tontin sijainti Heinolan keskustassa Lähtökohdat Korttelin 20 tontille

Lisätiedot

Tehdashistorian elementtejä

Tehdashistorian elementtejä Tehdashistorian elementtejä Vanhaa paperitehtaan esineistöä otetaan talteen ja säilytetään tulevaa käyttöä varten. Esineet voidaan käyttää osana ympäristörakentamista tai paperitehtaan uutta sisustusta.

Lisätiedot

Ratapihakorttelit Suunnitteluperiaatteet. KSV Pasila-projekti

Ratapihakorttelit Suunnitteluperiaatteet. KSV Pasila-projekti Keski-Pasila Ratapihakorttelit Suunnitteluperiaatteet Lähtökohdat Noudatetaan Keski-Pasilan osayleiskaavaa listatekstissä selostetuin muutoksin Alueen kerrosalatavoite on noin 155 000 k-m2 Alue rakennetaan

Lisätiedot

79 NCC TONTINVARAUSPYYNTÖ HELSINGIN RUSKEASUOLTA NCC BUSINESS PARKS -ALUEEN RAKENTAMISEKSI. Kiinnostus alueeseen. NCC Business Parks -konsepti

79 NCC TONTINVARAUSPYYNTÖ HELSINGIN RUSKEASUOLTA NCC BUSINESS PARKS -ALUEEN RAKENTAMISEKSI. Kiinnostus alueeseen. NCC Business Parks -konsepti 79 NCC TONTINVARAUSANOMUS 1 (3) 20.2.2007 Helsingin kaupunki Kiinteistövirasto (kirjaamo) Katariinankatu 1 00 1 70 TONTINVARAUSPYYNTÖ HELSINGIN RUSKEASUOLTA NCC BUSINESS PARKS -ALUEEN RAKENTAMISEKSI Kiinnostus

Lisätiedot

nuovo YLEMPI KELLARIKERROS 1:200 1. KERROS 1:200 JULKISIVU VAASANKADULLE 1:200

nuovo YLEMPI KELLARIKERROS 1:200 1. KERROS 1:200 JULKISIVU VAASANKADULLE 1:200 ASEMAPIIRROS 1 : 500 Jyväskylä on Alvar Aallon ja modernin arkkitehtuurin kaupunki tämä on nostettu esille myös Jyväskylän arkkitehtuuripoliittisessa ohjelmassa kaupungin rakentamista ohjaavana johtoajatuksena.

Lisätiedot

RASTILAN KESKUS RASTILAN LIIKEKESKUS / VIITESUUNNITELMALUONNOS / ARKKITEHTITOIMISTO ETTALA PALOMERAS OY

RASTILAN KESKUS RASTILAN LIIKEKESKUS / VIITESUUNNITELMALUONNOS / ARKKITEHTITOIMISTO ETTALA PALOMERAS OY RASTILAN KESKUS RASTILAN LIIKEKESKUS / VIITESUUNNITELMALUONNOS / 20.5.2016 ARKKITEHTITOIMISTO ETTALA PALOMERAS OY kartta.hel.fi Fonecta Johdanto Rastilan keskuksesta valmistellaan viitesuunnitelmaa asemakaavamuutoksen

Lisätiedot

Kuvit teellinen visiokuva alueesta.

Kuvit teellinen visiokuva alueesta. UUSI KAUPUNGINOSA SK A TU KA U A EN U K IV IS N.K LL RE A O U TE ST Kuvit teellinen visiokuva alueesta. 2 TU TU 3 FREDRIKSBERG HERÄÄ HENKIIN. HELSINGISSÄ KALLION KUPEESSA, SIINÄ SATA- MAN JA RAUTATIEN

Lisätiedot

ENGELINRANTA - IHANAN LÄHELLÄ!

ENGELINRANTA - IHANAN LÄHELLÄ! ENGELINRANTA - IHANAN LÄHELLÄ! Katunäkymä Näkymä asunnosta Järvinäkymä Kuva: Kaisa Paavilainen LINJA-AUTOASEMAN ALUE ENGELINRANTA 2016 HÄMEENLINNA FINLAND 27.05.2016 ENGELINRANTA - IHANAN LÄHELLÄ! Hämeenlinnan

Lisätiedot

Uuden Oulun identiteettiä etsimässä. Prof. Helka-Liisa Hentilä

Uuden Oulun identiteettiä etsimässä. Prof. Helka-Liisa Hentilä Uuden Oulun identiteettiä etsimässä Prof. Helka-Liisa Hentilä 28.9.2011 Runko Paikan identiteetti Paikkaidentiteetti Kaupunkitilan fyysiset ominaispiirteet Kaupunkitila, toiminnot ja tilakäyttäytyminen

Lisätiedot

MYLLYTULLIN TÄYDENNYSRAKENTAMISEN VISIO

MYLLYTULLIN TÄYDENNYSRAKENTAMISEN VISIO Oulun kaupunki Yhdyskunta- ja ympäristöpalvelut SERUM ARKKITEHDIT OY NILSIÄNKATU 11-13 F 6 FIN-00510 HELSINKI FINLAND WWW.SERUM.FI 1. NYKYTILANNE Viistoilmakuva tarkastelualueesta 2. ANALY YSI RAKENNUSKANTA

Lisätiedot

KUOPION ASEMANSEUDUN KONSEPTISUUNNITELMA KUOPION PORTTI

KUOPION ASEMANSEUDUN KONSEPTISUUNNITELMA KUOPION PORTTI KUOPION ASEMANSEUDUN KUOPION PORTTI 19.5.2016 KUOPION ASEMANSEUDUN KUOPION PORTTI Monipuolinen kokonaisuus Lähtökohtana koko hankealueella moderni hybridirakentaminen, jossa asumisen osuus noin 1/3 Liikenteen

Lisätiedot

klo 14, Laituri, Turun kasarmi, Helsinki Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander YMPÄRISTÖMINISTERIÖ. Kuva J-P. Flander

klo 14, Laituri, Turun kasarmi, Helsinki Ympäristöneuvos Jukka-Pekka Flander YMPÄRISTÖMINISTERIÖ. Kuva J-P. Flander HELSINGIN KANSALLISEN KAUPUNKIPUISTON PERUSTAMISSELVITYS Tarinatyöpajan (nro 4) johdantopuheenvuoro: kansallisen kaupunkipuiston lainsäädännöstä, kriteereistä ja Helsingin roolista/lisäarvosta verkostossa

Lisätiedot

Jokelan puutarhakaupungin ideasuunnitelma Arkkitehtitoimisto A-KONSULTIT Oy

Jokelan puutarhakaupungin ideasuunnitelma Arkkitehtitoimisto A-KONSULTIT Oy ASUINRAKENNUS JOKELASSA periaatekaavioita Tiivis katutila 2-kerroksinen rakennusmassa erottaa katutilan piha-alueesta. Lähimpänä kävelytietä on 1-kerroksinen työhuoneiden rivistö, joka rytmittää pitkää

Lisätiedot

Toimiva kaupunki. Anni Sinnemäki

Toimiva kaupunki. Anni Sinnemäki Toimiva kaupunki Anni Sinnemäki 23.11.2017 Anni Sinnemäki Apulaispormestari, Kaupunkiympäristön toimiala 24.11.2017 Anni Sinnemäki 2 Maailman toimivin kaupunki Helsingin strategia vuosille 2017-2021 24.11.2017

Lisätiedot

KALASATAMAN HORISONTTI Toimitilat

KALASATAMAN HORISONTTI Toimitilat KALASATAMAN HORISONTTI Toimitilat TERVETULOA TOIMISTOTORNIIN, JOSSA JOKAINEN TYÖNTEKIJÄ ON NÄKÖALAPAIKALLA Kalasataman Horisontti on Suomen ensimmäinen toimistopilvenpiirtäjä. Se kohoaa 109 metrin korkeuteen

Lisätiedot

Käpylän elävä keskipiste

Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskus Amerin talona tunnettu Mäkelänkatu 91 uudistuu. Siitä tulee viihtyisä ja inhimillisen kokoinen kaupunginosan keskus. Kiinteistössä on tilaa erilaisille toimijoille:

Lisätiedot

HANGONSILLAN ALUE. Arkkitehtitoimisto Petri Rouhiainen Oy HAVAINNEKUVA KOKO ALUEESTA, POHJOISESTA KATSOTTUNA

HANGONSILLAN ALUE. Arkkitehtitoimisto Petri Rouhiainen Oy HAVAINNEKUVA KOKO ALUEESTA, POHJOISESTA KATSOTTUNA HAVAINNEKUVA KOKO ALUEESTA, OHJOISESTA KATSOTTUNA 1 ALUESUUNNITELMAN ÄÄIIRTEET Hangonsillan alueen suunnitelma tuo kaupungin tärkeään sisääntulokohtaan urbaania katutilaa ja tunnistettavaa keskustarakennetta.

Lisätiedot

Kankaanpään kaupunki. Kulttuurikorttelin liikerakennushanke. Lausunto

Kankaanpään kaupunki. Kulttuurikorttelin liikerakennushanke. Lausunto Kankaanpään kaupunki Kulttuurikorttelin liikerakennushanke Lausunto 10.10.2014 Kankaanpään kulttuurikorttelin liikerakennushanke Kankaanpään ydinkeskustaan suunnitellaan Kulttuurikortteli 20:een liikerakennushanketta.

Lisätiedot

RAAHEN KAUPUNKI KAUPUNKIKUVASELVITYS RAAHEN KAUPUNKI RAAHEN KESKEISTEN TAAJAMA-ALUEIDEN OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELUKESKUS OY 0147-C3938

RAAHEN KAUPUNKI KAUPUNKIKUVASELVITYS RAAHEN KAUPUNKI RAAHEN KESKEISTEN TAAJAMA-ALUEIDEN OSAYLEISKAAVA SUUNNITTELUKESKUS OY 0147-C3938 1 RAAHEN KAUPUNKI RAAHEN KAUPUNKI RAAHEN KESKEISTEN TAAJAMA-ALUEIDEN OSAYLEISKAAVA KAUPUNKIKUVASELVITYS 24.11.2004 SUUNNITTELUKESKUS OY 0147-C3938 Raahen keskeisten taajama-alueiden osayleiskaava 2 KAUPUNKIKUVASELVITYS

Lisätiedot

Puutarhakaupunki tänään, Viherympäristöliitto, Rakennusfoorumi

Puutarhakaupunki tänään, Viherympäristöliitto, Rakennusfoorumi Puutarhakaupunki tänään, Viherympäristöliitto, Rakennusfoorumi Vantaan Kartanonkoski viihtyisää asuinympäristöä! Puutarhakaupungin arkkitehtuurikilpailun visiosta, kaupunkisuunnittelusta Viheralueiden

Lisätiedot

Länsikatu. rp23. Sepänkatu. rp24. rp26 LOUHELANKATU. rp25 LÄNSIKATU. Louhelankatu III le p. rp28. rp27 68 IV SEPÄNKATU III.

Länsikatu. rp23. Sepänkatu. rp24. rp26 LOUHELANKATU. rp25 LÄNSIKATU. Louhelankatu III le p. rp28. rp27 68 IV SEPÄNKATU III. 1 4 2 1 1 Louhelankatu Länsikatu I I 4 Sepänkatu 20 1 1 1 1 20 0 20 21 2 2 24 22 3 2 1 1 rp2 rp2 rp24 rp23 rp rp2 0 30 40 0 20 0 a le p I 0 SEPÄNKATU LOUHELANKATU LÄNSIKATU 43300 400 43400 400 IV AK ASEMAKAAVAMERKINNÄT

Lisätiedot

Asemanseutujen kehittämiskonseptit Tanskassa

Asemanseutujen kehittämiskonseptit Tanskassa Asemanseutujen kehittämiskonseptit Tanskassa MAL-verkoston työpaja 14.6. Olli Voutilainen Kuvat: Olli Voutilainen ellei lähdettä mainittu Tanskassa tapahtumassa paljon Kööpenhaminan metro laajenee ympyrälinjalla

Lisätiedot

TYS KILPAILUSEMINAARI KAUPUNKIYMPÄRISTÖN KEHITYS. Nella Karhulahti, kaavoitusarkkitehti

TYS KILPAILUSEMINAARI KAUPUNKIYMPÄRISTÖN KEHITYS. Nella Karhulahti, kaavoitusarkkitehti TYS KILPAILUSEMINAARI 4.4.2017 KAUPUNKIYMPÄRISTÖN KEHITYS Nella Karhulahti, kaavoitusarkkitehti Turun kaupungin visio 2029 Suomen Turku on kiinnostava ja rohkeasti uudistuva eurooppalainen yliopisto- ja

Lisätiedot

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU 1.9. 30.11.2016 Alustava vastausraportti (28.11.2016) Vantaan kaupunkisuunnittelussa tehdään parhaillaan suunnitelmaa tulevaisuuden Myyrmäestä. Suunnitelmalla varmistetaan

Lisätiedot

Nahkurintorin alueen kehittämisen kumppanuushaku

Nahkurintorin alueen kehittämisen kumppanuushaku Nahkurintorin alueen kehittämisen kumppanuushaku Kumppanuushaun kaavalliset lähtökohdat ja alueen käytön tavoitteet Nahkurintorin alue sijaitsee Lohjan kaupunkikeskustan kaupallisella ydinalueella. Kehittämisalue

Lisätiedot

B L O K A R K K IT EHDIT

B L O K A R K K IT EHDIT RIIHIMÄKI PELTOSAARI TOIMITILAKORTTELIN LUONNOSSUUNNITELMA 20.1.2014 B L O K A R K K IT EHDIT E 1 - vaihe 1 Peltosaaren toimitilakorttelin luonnossuunnitelma vaihtoehto 1 I Peltosaaren toimistotalo toimii

Lisätiedot

Oas /18 1 (5) Hankenro 2121_9 HEL

Oas /18 1 (5) Hankenro 2121_9 HEL Kaupunkiympäristön toimiala Asemakaavoitus Oas 1335-00/18 1 (5) Hankenro 2121_9 HEL 2017-008788 8.1.2018 ISO ROOBERTINKATU 4, ASEMAKAAVAN MUUTOS OSALLISTUMIS- JA ARVIOINTISUUNNITELMA Suunnittelun tavoitteet

Lisätiedot

Oulun keskustan korkean rakentamisen laatuperiaatteet

Oulun keskustan korkean rakentamisen laatuperiaatteet Oulun keskustan korkean rakentamisen laatuperiaatteet yhteenveto verkkokyselyn 9.-23.11.2018 vastauksista vastauksia 478 kpl keskustan korkean rakentamisen laatuperiaatteiden verkkosivut: https://www.ouka.fi/oulu/kaupunkisuunnittelu/korkea-rakentaminen

Lisätiedot

TOWNHOUSE. Kaupunkitalon suhde pihaan

TOWNHOUSE. Kaupunkitalon suhde pihaan TOWNHOUSE Kaupunkitalon suhde pihaan PIHARAKENNE Ulkotilat kuuluvat kiinteästi Townhouserakennukseen. Tyypillisimmissä ratkaisuissa yhden perheen asuntoon liittyy pieni takapiha. NÄKYMÄT Townhousen rakenteesta

Lisätiedot

JOKIKATU 2 EKSPONENTIAALISIA MAHDOLLISUUKSIA

JOKIKATU 2 EKSPONENTIAALISIA MAHDOLLISUUKSIA JOKIKATU 2 EKSPONENTIAALISIA MAHDOLLISUUKSIA JOEN VARRELLA Turun suurin ja vaikuttavin maamerkki Aurajoki todisti aitiopaikalta kun kauppias Victor Alexander Reims perusti viinanjalostustehtaan joen upealle

Lisätiedot

VITAPOLIS. Alue- ja hankekehityssuunnitelma

VITAPOLIS. Alue- ja hankekehityssuunnitelma VITAPOLIS Alue- ja hankekehityssuunnitelma Vitapolis Uudenlainen palveleva asuinalue Vitapolis on ainutlaatuinen palvelu- ja asumisympäristö Muuramessa lähellä Jyväskylää, jossa yhdistyvät kaikki elämälle

Lisätiedot

As Oy Jyväskylän Jokivillat. Arvinkuja 14, 40520 Jyväskylä

As Oy Jyväskylän Jokivillat. Arvinkuja 14, 40520 Jyväskylä As Oy Jyväskylän Jokivillat Arvinkuja 14, 40520 Jyväskylä Ver 8.5.2014 Nykyaikainen unelmakoti Jokivarren viihtyisälle alueelle valmistuu tasokkaita ja nykyaikaisia kaupunkivilloja. Kohteen viisi lämminhenkistä

Lisätiedot

Winter is an attitude. Elävä kaupunkikeskusta Juhlakonferenssi 29.8.2012 Tuottaja Saara Saarteinen

Winter is an attitude. Elävä kaupunkikeskusta Juhlakonferenssi 29.8.2012 Tuottaja Saara Saarteinen Winter is an attitude Elävä kaupunkikeskusta Juhlakonferenssi 29.8.2012 Tuottaja Saara Saarteinen Winter is an attitude: Projektin tavoite 1) Winter is attitude projektin avulla halutaan elävöittää

Lisätiedot

Ruoan tuotanto kaupunkisuunnittelun valinnoissa KIVIREKI: KAUPUNKIVILJELYN TOTEUTTAMINEN TYÖPAJA KRISTA WILLMAN TAMPEREEN YLIOPISTO

Ruoan tuotanto kaupunkisuunnittelun valinnoissa KIVIREKI: KAUPUNKIVILJELYN TOTEUTTAMINEN TYÖPAJA KRISTA WILLMAN TAMPEREEN YLIOPISTO Ruoan tuotanto kaupunkisuunnittelun valinnoissa KIVIREKI: KAUPUNKIVILJELYN TOTEUTTAMINEN TYÖPAJA 14.3.2017 KRISTA WILLMAN TAMPEREEN YLIOPISTO Tutkimus kaupunkiviljelystä Mitä on uusi asukaslähtöinen kaupunkiviljely?

Lisätiedot

Wood City. Kokonainen kortteli täynnä uniikkia designia ja urbaania yhteisöllisyyttä Jätkäsaaressa, keskellä Helsinkiä.

Wood City. Kokonainen kortteli täynnä uniikkia designia ja urbaania yhteisöllisyyttä Jätkäsaaressa, keskellä Helsinkiä. Wood City Kokonainen kortteli täynnä uniikkia designia ja urbaania yhteisöllisyyttä Jätkäsaaressa, keskellä Helsinkiä. Puun moderni paluu Wood City on näyttävä nyky- ja puuarkkitehtuurin taidonnäyte ja

Lisätiedot

ROVANIEMEN KESKUSTAN OIKEUSVAIKUTTEINEN OSAYLEISKAAVA

ROVANIEMEN KESKUSTAN OIKEUSVAIKUTTEINEN OSAYLEISKAAVA ROVANIEMEN KESKUSTAN OIKEUSVAIKUTTEINEN OSAYLEISKAAVA Kaupunginvaltuuston informaatio to 9.12.2010 Rakennemallien vaihtoehdot Lähtötilanne ja tavoitteet Perusselvitykset Mitoitus Vyöhykkeet ja osa-alueet

Lisätiedot

Myllypuro 2, asemakaava 8189 RAKENTAMISTAPAOHJE

Myllypuro 2, asemakaava 8189 RAKENTAMISTAPAOHJE Myllypuro 2, asemakaava 8189 RAKENTAMISTAAOJE 2.9.2016 ALUEEN SIJAINTI TYÖN TILAAJA Tampereen kaupunki Kaupunkiympäristön kehittäminen Maankäytön suunnittelu TYÖN TEKIJÄ WS Finland Oy RAKENTAMISTAAOJE

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Esityslista 38/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Vp/

Helsingin kaupunki Esityslista 38/ (5) Kaupunkisuunnittelulautakunta Vp/ Helsingin kaupunki Esityslista 38/2016 1 (5) 3 Jalankulkijan kantakaupunki (a-asia) Pöydälle 22.11.2016 HEL 2016-011208 T 08 00 04 Ksv 4465_1 Päätösehdotus päättää hyväksyä liitteen 1 mukaisen, 22.11.2016

Lisätiedot

Seinäjoki Kaavoitusjohtaja Martti Norja

Seinäjoki Kaavoitusjohtaja Martti Norja Seinäjoki 25.10.2018 Kaavoitusjohtaja Martti Norja Seinäjoki oli Litorina- meren rannalla 2000 e.kr. Kaupungin keskustaa ja lakeusmaisemaa Seinäjoen historiaa Seinäjoen, joka oli Ilmajoen sivukylä, kasvu

Lisätiedot

Tapanila-Seura ry:n kannanotto Tapanilan Kanervatien alueen kaavamuutosasiaan

Tapanila-Seura ry:n kannanotto Tapanilan Kanervatien alueen kaavamuutosasiaan Tapanila-Seura ry:n kannanotto Tapanilan Kanervatien alueen kaavamuutosasiaan Tapanila-Seura ry suhtautuu myönteisesti Kanervatien asemakaavaan aiottuihin muutoksiin. Muutokset parantavat kaavaa ja entisestään

Lisätiedot

Kaupunkikehitysryhmä. Keskustahanke

Kaupunkikehitysryhmä. Keskustahanke MAL-VERKOSTON TAPAAMINEN 14.5.2014 Tampereen ja keskustan kehittämisohjelma Tampereen kaupunkiseudun MAL-aiesopimus ja Asemakeskushanke Tampereen Asemakeskuksen suunnittelukilpailu Tullin alueen visiotyö

Lisätiedot

Seinäjoki Asema kasvun veturina. Kaavoitusjohtaja Martti Norja

Seinäjoki Asema kasvun veturina. Kaavoitusjohtaja Martti Norja Seinäjoki 29.11.2017 Asema kasvun veturina Kaavoitusjohtaja Martti Norja Seinäjoki oli Litorina- meren rannalla 2000 e.kr. Kaupungin keskustaa ja lakeusmaisemaa Seinäjoen historiaa Seinäjoen, joka oli

Lisätiedot

RASTILAN KESKUS RASTILAN LIIKEKESKUS / VIITESUUNNITELMALUONNOS / ARKKITEHTITOIMISTO ETTALA PALOMERAS OY

RASTILAN KESKUS RASTILAN LIIKEKESKUS / VIITESUUNNITELMALUONNOS / ARKKITEHTITOIMISTO ETTALA PALOMERAS OY RASTILAN KESKUS RASTILAN LIIKEKESKUS / VIITESUUNNITELMALUONNOS / 27.9.2016 ARKKITEHTITOIMISTO ETTALA PALOMERAS OY SIJAINTI kartta.hel.fi Fonecta NYKYTILANNE Rastilan liikekeskus sijaitsee Rastilan metroaseman

Lisätiedot

HYY Kiinteistöjen toiminta

HYY Kiinteistöjen toiminta 1 HYY Kiinteistöjen toiminta HYY Kiinteistöjen yritystoiminta on pitkäjänteistä kiinteistöihin ja osakehuoneistoihin sijoittamista sekä niiden kehittämistä ja ylläpitoa. HYY Kiinteistöillä on vakaa asema

Lisätiedot

Kaupunkisuunnitteluvirasto ja ikääntyneet

Kaupunkisuunnitteluvirasto ja ikääntyneet Kaupunkisuunnitteluvirasto ja ikääntyneet Kari Tenkanen KSV/Liikennesuunnitteluosasto 23.9.2015 Kaupunkisuunnitteluviraston toiminta Kaupunkisuunnitteluvirasto vastaa Helsingin kaavoituksesta ja liikenteen

Lisätiedot

WDC Helsinki 2012 Ideointipaja. Yhteenveto. 22.5.2010, klo 11-13 Kääntöpaikka, Intiankatu 1

WDC Helsinki 2012 Ideointipaja. Yhteenveto. 22.5.2010, klo 11-13 Kääntöpaikka, Intiankatu 1 WDC Helsinki 2012 Ideointipaja Yhteenveto 22.5.2010, klo 11-13 Kääntöpaikka, Intiankatu 1 WDC Helsinki 2012 - yleiset toiveet Design käsitteen avaus ja laajennus Kansainvälisyyttä Suomeen Kestävä kehitys

Lisätiedot

OFFSET PORIN AARRE - SATAKUNNAN MUSEON LAAJENNUS OFFSET

OFFSET PORIN AARRE - SATAKUNNAN MUSEON LAAJENNUS OFFSET 1/6 OFFSET Offset on uuden ajan innovatiivinen museo. Nykyinen museo ja sen ympärille tuleva puurakenteinen laajennus jatkavat vanhan Porin kaupunkikuvaan sopivaa pienimittakaa vaista kaupunkitilaa. Uusi

Lisätiedot

NOSTE SISÄÄNTULO JYVÄSKYLÄÄN HÄMEENKADUN ALUEEN KUTSUKILPAILU SISÄÄNTULONÄKYMÄ ETELÄSTÄ

NOSTE SISÄÄNTULO JYVÄSKYLÄÄN HÄMEENKADUN ALUEEN KUTSUKILPAILU SISÄÄNTULONÄKYMÄ ETELÄSTÄ SISÄÄNTULONÄKYMÄ ETELÄSTÄ MAANALAINEN PYSÄKÖINTI (ALUE B) 1:1000 N HAVAINNEKUVA 1:1000 Suunnitelma muodostaa Jyväskylän ruutukaavakaupungin lounaiskulmaan selkeän päätteen ja uuden vetovoimaisen saapumisnäkymän

Lisätiedot

Yleiskaava Yleiskaavan yleisötilaisuus Vimmassa / Andrei Panschin

Yleiskaava Yleiskaavan yleisötilaisuus Vimmassa / Andrei Panschin Yleiskaava 2029 Yleiskaavan yleisötilaisuus Vimmassa 26.11.2018 / Andrei Panschin Ohjelma 17:00-19:30 Andrei Panschin: Tervetuloa Christina Hovi: Kaupungin strategiat & yleiskaava Andrei Panschin: Yleiskaava

Lisätiedot

M U L T I S I L T A. Asemakaavan muutoksen nro 8629 valmisteluaineistoa ja viitesuunnitelmia

M U L T I S I L T A. Asemakaavan muutoksen nro 8629 valmisteluaineistoa ja viitesuunnitelmia M U L T I S I L T A T Ä Y D E N T Y Y Asemakaavan muutoksen nro 8629 valmisteluaineistoa ja viitesuunnitelmia M U L T I S I L T A Kaavamuutos 8647 kaavamuutos 8629 Liikkumalla kunnossa kaiken ikää asumisen

Lisätiedot

Mänttä-Vilppulan kehityskuva. Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011

Mänttä-Vilppulan kehityskuva. Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011 Mänttä-Vilppulan kehityskuva Rakennemallivaihtoehdot ja vertailu 28.4.2011 RAKENNEMALLIVAIHTOEHDOT Rakennemallivaihtoehtojen kautta etsitään Mänttä-Vilppulalle paras mahdollinen tulevaisuuden aluerakenne

Lisätiedot

Liike- ja toimistorakennusten korttelialue.

Liike- ja toimistorakennusten korttelialue. Ulkoasu selitys ASEMAKAAVAMERKINNÄT JA -MÄÄRÄYKSET: Asuinkerrostalojen korttelialue, jolle saa sijoittaa liike- ja toimistotiloja enintään 10 prosenttia kerrosalasta. Asuin-, liike- hotelli- ja toimistorakennusten

Lisätiedot

KIILA COMING SOON 2019 KIILAKORTTELI.FI

KIILA COMING SOON 2019 KIILAKORTTELI.FI COMING SOON 2019 RUOHOLAHDENKATU 21, HELSINKI KORTTELI.FI KORTTELI, JOSSA ON VOIMAA KUIN PIENESSÄ KYLÄSSÄ. ON TYÖTÄ, YHTEISTYÖTÄ JA TULOSTA 01 Merellisen Ruoholahden, hektisen Baanan ja sykkivän Kampin

Lisätiedot

www.gigahertsi.fi UUSI Avataan KAUPPA- KESKUS HELSINKIIN

www.gigahertsi.fi UUSI Avataan KAUPPA- KESKUS HELSINKIIN www.gigahertsi.fi Avataan UUSI 2015 KAUPPA- KESKUS HELSINKIIN Avataan 2015 GIGAHERTSI TUO KAUPPAA HERTTONIEMEEN 20 000 m² uutta liiketilaa sinne, missä pääkaupunki kasvaa. Helsinki kasvaa, ja Herttoniemi

Lisätiedot

Vartiosaaresta suunnitellaan omaleimainen, monipuolinen ja tiiviisti rakennettu saaristokaupunginosa,

Vartiosaaresta suunnitellaan omaleimainen, monipuolinen ja tiiviisti rakennettu saaristokaupunginosa, Vartiosaari Vartiosaaresta suunnitellaan omaleimainen, monipuolinen ja tiiviisti rakennettu saaristokaupunginosa, jossa on sekä asumista että kaikkia helsinkiläisiä palvelevia virkistys- ja vapaa-ajan

Lisätiedot

± ± ± ± ±± ± ± ƒ ± ; ±± Ι [ [

± ± ± ± ±± ± ± ƒ ± ; ±± Ι [ [ ± ± ± ± ±± ± ± ƒ ± ; ±± Ι [ [ ±± ± ±± ±± ) ± 6± ± ± ; ; ± ± ± ± ±± ) ± ± ± ± ± ;; ± ± ± ± ; ; ; ± ± ± ; ) ; ± ± ƒ ; 6± ± ± ± ± Ι ± ; ) ± ± ± ƒ ; ± ±± ; ƒ ƒ) ± ± ± ƒ ; ƒ ± ; ± ; ) ± ± ± ƒ ± ± ± ; ± ± ;±

Lisätiedot

SILTASAARENKATU 10, HELSINKI. Kohta täällä on kaikki. Siltasaari 10 puhaltaa elämää Helsingin kantakaupungin uuteen ytimeen, Hakaniemeen.

SILTASAARENKATU 10, HELSINKI. Kohta täällä on kaikki. Siltasaari 10 puhaltaa elämää Helsingin kantakaupungin uuteen ytimeen, Hakaniemeen. Kohta täällä on kaikki. Siltasaari 10 puhaltaa elämää Helsingin kantakaupungin uuteen ytimeen, Hakaniemeen. 2 Kautta historian moni uusi ja ihmeellinen asia on nähnyt päivänvalon Hakaniemessä. Tarina jatkuu,

Lisätiedot

Valkeakosken Kanavanranta

Valkeakosken Kanavanranta Eteläinen Hesperiankatu 8 00100 Helsinki, Finland T +358-40-521-3078 E info@lunden.co W www.lunden.co Valkeakosken Työpaja Lähtötilanne Suunnittelualue Valtakatu uimahalli kaupungintalo linja-autoasema

Lisätiedot

HEINÄKUU 2013 hinta 9,90 e

HEINÄKUU 2013 hinta 9,90 e HEINÄKUU 2013 hinta 9,90 e sokerina pohjalla KYMPPI~ KERROS MILLAISTA OLISI ASUA MANHATTANILLA UUDEN HL23-TALON 10. KERROKSESSA? AINAKIN AURINGONLASKUN AIKAAN OLISI LASKEUDUTTAVA HIGH LINELLE, JOKA HALKOO

Lisätiedot

Telakkaranta. Helsingin uusin vanha kaupunginosa. Visualisointi.

Telakkaranta. Helsingin uusin vanha kaupunginosa. Visualisointi. Telakkaranta Helsingin uusin vanha kaupunginosa Visualisointi. ARKKITEHDIN TERVEHDYS Telakkaranta on se palanen, joka Helsingin keskustasta on vielä puuttunut. Telakkarannan identiteetti on vanhoissa

Lisätiedot

YHDYSKUNTARAKENNETTA EHEYTTÄVÄ LAADUKAS PIENTALOASUMINEN

YHDYSKUNTARAKENNETTA EHEYTTÄVÄ LAADUKAS PIENTALOASUMINEN YHDYSKUNTARAKENNETTA EHEYTTÄVÄ LAADUKAS PIENTALOASUMINEN UUDENLAISET KAUPUNKIPIENTALOKONSEPTIT JOONAS MIKKONEN - ARKKITEHTI SAFA LÄHTÖKOHDAT YHDYSKUNTARAKENNETTA EHEYTTÄVÄ MAANKÄYTÖNSUUNNITTELU = Yhdyskuntarakenteen

Lisätiedot

KATUTASON LIIKETILAA KESKUSTASSA. töölönlahden parhaat tilat varataan nyt.

KATUTASON LIIKETILAA KESKUSTASSA. töölönlahden parhaat tilat varataan nyt. TUTSON LIIETIL ESUSTSS töölönlahden parhaat tilat varataan nyt. TÖÖLÖNLHDEN PRHT LIIETILT VRTN NYT TÄSTÄ L TÖÖLÖNLHTI. Rakennamme aivan Helsingin Päärautatieaseman ja Sanomatalon kupeeseen ja tulevaa keskustakirjastoa

Lisätiedot

Uudella yleiskaavalla resurssiviisaaseen kaupunkiin yleiskaavapäällikkö Mari Siivola Kaupunkisuunnittelulla parempaa ilmanlaatua ja ilmastoa HSYn

Uudella yleiskaavalla resurssiviisaaseen kaupunkiin yleiskaavapäällikkö Mari Siivola Kaupunkisuunnittelulla parempaa ilmanlaatua ja ilmastoa HSYn Uudella yleiskaavalla resurssiviisaaseen kaupunkiin yleiskaavapäällikkö Mari Siivola Kaupunkisuunnittelulla parempaa ilmanlaatua ja ilmastoa HSYn seminaari 18.1.2018 Vantaa on rakennettu yleiskaavoilla

Lisätiedot

Turun kävelevä kampus. Timo Hintsanen, kaupunkisuunnittelujohtaja

Turun kävelevä kampus. Timo Hintsanen, kaupunkisuunnittelujohtaja Turun kävelevä kampus Timo Hintsanen, kaupunkisuunnittelujohtaja 16.2.2017 Turku on tiivis kaupunki Turun keskusta on tiivis: 80 % kaupungin asukkaista asuu viiden kilometrin säteellä Kauppatorista Kävelykaupunki

Lisätiedot

HELSINGIN YLEISKAAVA

HELSINGIN YLEISKAAVA HELSINGIN YLEISKAAVA Miksi ja miten yleiskaava tehdään Marja Piimies 26.11.2012 HELSINGIN YLEISKAAVA Miksi yleiskaava on tarpeen tehdä Toimintaympäristön muuttuminen Väestö kasvaa - kaavavaranto on loppumassa

Lisätiedot

Arkadiankatu 6 KAMPPI / HELSINKI. sponda.fi

Arkadiankatu 6 KAMPPI / HELSINKI. sponda.fi Arkadiankatu 6 KAMPPI / HELSINKI Paras paikka bisnekselle Helsingin ytimessä, Narinkkatorin reunalla seisoo Einari Teräsvirran vuonna 1977 suunnittelema kolossaalinen talo. Sen suojellun julkisivun taakse

Lisätiedot

Ympäristöministeriö Markku Karjalainen, Associate Professor (rakennusoppi), Tampereen teknillinen yliopisto

Ympäristöministeriö Markku Karjalainen, Associate Professor (rakennusoppi), Tampereen teknillinen yliopisto Kilpailun järjestäjät Helsingin kaupunki, Aalto-yliopisto, Ympäristöministeriö ja Suomen Arkkitehtiliitto SAFA. Palkintolautakunta Helsingin kaupunki Anni Sinnemäki, palkintolautakunnan puheenjohtaja,

Lisätiedot

Viher-Nikkilä. A-36.1152 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa2

Viher-Nikkilä. A-36.1152 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa2 Viher-Nikkilä 00 A-36.115 Yhdyskuntasuunnittelun perusteet, MaKa SELOSTUS Suunnittelemamme alueen valintaan vaikuttivat monet tekijät. Päädyimme alueeseen, joka sijaitsee lähellä Nikkilän keskustaa ja

Lisätiedot

ASEMAPIIRROS 1 : 800 JYVÄSKYLÄN KANKAAN ALOITUSKORTTELIEN ARKKITEHTUURIKILPAILU 1/8

ASEMAPIIRROS 1 : 800 JYVÄSKYLÄN KANKAAN ALOITUSKORTTELIEN ARKKITEHTUURIKILPAILU 1/8 ASEMAPIIRROS 1 : 800 1/8 ALUELEIKKAUS A - A 1 : 800 ALUELEIKKAUS B - B 1 : 800 ALUELEIKKAUS C - C 1 : 800 PUURAKENTEET ULKOTILOISSA AUKIOT JA YHTEISPIHAT 2/8 ALUE 1, MAANTASOKERROS 1 : 400 IV - KONEHUONE

Lisätiedot

H E L S I N K I, R ATA P I H A KO R T T E L I T j a

H E L S I N K I, R ATA P I H A KO R T T E L I T j a S E N A A T T I M Y Y : H E L S I N K I, R ATA P I H A KO R T T E L I T 1 7 1 0 7 j a 1 7 1 1 0 A S U I N K E R R O S TA L O KO R T T E L I T K E S K I - PA S I L A S S A RATAPIHAKORTTELIT, PASILA VALLILA

Lisätiedot

Kaupunkisuunnittelulautakunta Vp/

Kaupunkisuunnittelulautakunta Vp/ Kaupunkisuunlautakunta 1 (5) 3 Helsingin korkean rakentamisen periaatteet (a-asia) HEL 2011-007110 T 10 03 08 Päätösehdotus Kaupunkisuunlautakunta päättänee merkitä tiedoksi raportin Korkea rakentaminen

Lisätiedot

Kulutuksen arkea ja juhlaa. Kulutustutkimuksen Seuran syysseminaari Jyväskylä 27.11.2009

Kulutuksen arkea ja juhlaa. Kulutustutkimuksen Seuran syysseminaari Jyväskylä 27.11.2009 Kulutuksen arkea ja juhlaa Kulutustutkimuksen Seuran syysseminaari Jyväskylä 27.11.2009 Kaupunkikeskusta kulutuksen tilana Outi Uusitalo, Jyväskylän yliopisto Sisältö: Taustaa, KAUTAS-hanke Kaupunkitilan

Lisätiedot

Matinkylän palvelu- ja hyvinvointipuisto. M Saari 8.1.2013

Matinkylän palvelu- ja hyvinvointipuisto. M Saari 8.1.2013 Matinkylän palvelu- ja hyvinvointipuisto M Saari Matinkylän keskuksen kehittäminen keskeisiä asioita Metron tulo vahvistaa Ison Omenan ja Metrokeskuksen muodostamaa kaupallista keskusta Matinkylä-Olarin

Lisätiedot

Asuntomessut Hyvinkäällä 2013. Marraskuu 2011

Asuntomessut Hyvinkäällä 2013. Marraskuu 2011 Asuntomessut Hyvinkäällä 2013 Marraskuu 2011 LE ISEVIL M U H KÄÄN HYVIN LE NOUSEE IL LUE HARJU JAN ASUINA A UUDEN HYVINKÄÄ Hyvinkää maalattiin maailmankartalle vuonna 1917. Tuohon aikaan kunnan katuja

Lisätiedot

RASTERI. ALUESUUNNITTELUKILPAILU TURKU ENERGIAN TONTTI, Turku. Turku Energia- aluesuunnittelukilpailu

RASTERI. ALUESUUNNITTELUKILPAILU TURKU ENERGIAN TONTTI, Turku. Turku Energia- aluesuunnittelukilpailu Turku Energia- aluesuunnittelukilpailu Nimimerkki: RASTERI Lähtökohtana ehdotuksessa on ollut säilyttää vanhat arvokkaat rakennukset, palauttaa niiden sisä- ja ulkotilat alkuperäiseen asuunsa modernein

Lisätiedot

Kannelmäki - Lassila - Pohjois-Haaga, alueellinen kehittämissuunnitelma

Kannelmäki - Lassila - Pohjois-Haaga, alueellinen kehittämissuunnitelma LIITE 1 Kannelmäki - Lassila - Pohjois-Haaga, alueellinen kehittämissuunnitelma KSLK 10.2.2011 Kannelmäki - Lassila - Pohjois-Haaga, alueellinen kehittämissuunnitelma Suunnitelmakartat ja toimenpiteet

Lisätiedot

ONNI JA OSAAMINEN SAMALLA RANNALLA

ONNI JA OSAAMINEN SAMALLA RANNALLA ONNI JA OSAAMINEN SAMALLA RANNALLA SAVILAHTI 2030 NYKYISIN 9 000 OPISKELIJAA 10 000 TYÖPAIKKAA n. 30 ASUKASTA = 19 000 TOIMIJAA SAVILAHDEN NYKYISIÄ TOIMIJOITA: Kuopion yliopistollinen sairaala Itä-Suomen

Lisätiedot

Keskustelutilaisuus

Keskustelutilaisuus 17.8.2016 Keskustelutilaisuus Liisankatu 14 Asemakaavan muutos OAS + Luonnos Kaupunkisuunnitteluvirasto Marjaana Yläjääski Mitä alueelle suunnitellaan? - Kaksi uutta asuinkerrostaloa - yht. 3400 k-m² -

Lisätiedot

Uudenlaisen asumisen alue!

Uudenlaisen asumisen alue! Uudenlaisen asumisen alue! Sydän täynnä elämää Jyväskylän Kangas mullistaa käsityksesi siitä, mitä kaikkea tulevaisuuden kaupunginosa voi olla. Ja Kankaan tulevaisuus on ihan nurkan takana, raikkaana ja

Lisätiedot