Sivistyslautakunta toimii kunnan varhaiskasvatuksen, koulutuksen, vapaa-aika-, kirjasto-, kulttuuri- ja kansalaisopistotoiminnan järjestäjänä.

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Sivistyslautakunta toimii kunnan varhaiskasvatuksen, koulutuksen, vapaa-aika-, kirjasto-, kulttuuri- ja kansalaisopistotoiminnan järjestäjänä."

Transkriptio

1 SIVISTYSLAUTAKUNTA Vastuualue Sivistyslautakunta toimii kunnan varhaiskasvatuksen, koulutuksen, vapaa-aika-, kirjasto-, kulttuuri- ja kansalaisopistotoiminnan järjestäjänä. Kansalaisopistolla on sivistyslautakunnan alainen johtokunta. Kansalaisopiston toiminta-alueena ovat Kinnulan, Lestijärven ja Toholammin kunnat. Opistoa hallinnoi Kinnulan kunta. Toholampi irtautui opistoyhteistyöstä alkaen. Sivistyspalvelujen hallinto Vastuualueen tilivelvollinen Toiminta-ajatus Sivistyslautakunta ja sivistystoimen päällikkö Marja Lehtonen Koulutoimi suunnittelee ja koordinoi ja toteuttaa varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen ja toisen asteen (lukio) palvelutuotantoa. Pedagoginen johtaminen ja kehittäminen hoidetaan sivistystoimen päällikön, lukion/perusopetuksen vuosiluokkien 7-9 sekä perusopetuksen 0 6 vuosiluokkien rehtorien yhteistyönä. Tavoitteet Sitovuus Tavoite Mittari Mittarin tavoitearvo Sivistystoimen laadun kehittäminen Henkilöstön osaamisen kehittäminen Sivistystoimen laatumittarit, laadinta ja käyttöönotto (ml apip ja kerhot) KuntaKesun 1. versio Osaamiskartoitus, (tiimiosaamiskeskustelu), henkilöstön kehittämisen suunnitelma, rakennesuunnitelma Ensimmäinen versio laatukorteista (3 ensimmäistä teemaa) kokeilukäytössä 10/2015. KuntaKesuluonnos valmiina 5/2015 Kehittämis- ja rakennesuunnitelma valmiina 10/2015, eläköitymiset ja muuttuneet osaamistarpeet huomioitu. Talouden tasapainotusohjelma huomioitu toimenpiteet huomioitu suunnittelussa lv Opetussuunnitelmatyö Oppilashuoltotyö Perusopetuksen opsprosessi Oppilashuoltoprosessit ja rakenteet Ops:t vuoden 2015 lopulla niin pitkällä että ne voidaan ottaa käyttöön Oppilashuoltoon liittyvät prosessit jalkautuneena vuonna 2015.

2 Kehittämisperiaatteet tavoitteiden saavuttamiseksi 1. Laatutyön jatkaminen. Perusopetuksen osalta laatukriteerien laadintaa on tehty tehtävään valitun työryhmän toimesta vuonna Toimintaa jatketaan siten, että ensimmäiset kolme teemaa ovat koekäytössä syksyllä Laatutyötä jatketaan myös perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan (apip) sekä kerhotoiminnan osalta. Kinnulan kunnan koulutoimi osallistuu oph:n lanseeraaman KuntaKesun laadintaan. Ensimmäisen version KuntaKesusta arvioidaan valmistuvan toukokuun 2015 loppuun mennessä. (Ops, johtaminen, henkilöstö, rakenteet). KuntaKesu yhdistää koulutoimen suunnittelu-, arviointi- ja laatutyötä. 2. Sivistystoimen varautuminen mm. eläköitymisten ja toimintaympäristön muutoksen aiheuttamaan osaamisvajeeseen; keinoina henkilöstön osaamiskartoitukset ja henkilöstön kehittämissuunnitelma. Tiimiosaamiskeskustelut on tarkoitus ottaa käyttöön myös koulutoimessa, varhaiskasvatuksessa ne on suoritettu keväällä Henkilöstön osaamistarpeita on ryhmätasolla arvioitu keväällä 2014 henkilöstön ammatillisen osaamisen kehittämisen suunnitelmaa laadittaessa, mutta keskustelu ja suunnitelmat tulisi saattaa yksilötasolle saakka tarkemmin vuoden aikana. 3. Opetussuunnitelmatyöhön ja oppilashuoltotyöhön paneutuminen, painopisteenä yhteisöllinen ja ennaltaehkäisevä toiminta, tarvittavaa yksilöllistä ja korjaavaa toimintaa unohtamatta. Kehittämishankkeet 1. Sivistystoimen arviointi ja henkilöstön osaaminen Toteutuminen vuonna Sivistystoimen rakenteellinen tarkastelu sekä henkilöstön määrään/osaamiseen liittyvä suunnittelu on jatkunut ja jatkui vuonna 2015 sivistystoimen tasapainottamisohjelman toteuttamisen yhteydessä. Kuntaan palkattiin perusopetukseen yhteinen rehtori, jonka virkatehtäviin oli liitetty myös lukion rehtorin tehtävät. Nurmelan ja Muholan kouluilla on koulujen yhdyshenkilö. Muilta osin rakenteellinen työ keskittyi lähinnä henkilöstösuunnitteluun ja suunnitelmien toteuttamiseen sekä henkilöstön osaamisen kehittämiseen. Esiopetus päätettiin siirtää sivistyslautakunnan joulukuussa 2015 tehdyllä päätöksellä Muholan koululta Kirkonkylälle joko Nurmelan koulun yhteyteen tai muuhun soveltuvaan tilaan. Kouluverkkotarkastelu päätettiin aloittaa välittömästi. 2. Opetuksen laadun kehittämistä on tarkasteltu aktiivisen ops-työn avulla. Perusopetuksen opetussuunnitelman yleistä osaa työstettiin veso-koulutuksissa ja useissa eri ops-työryhmien kokouksissa. Kaikilla kouluilla ja luokka-asteilla järjestettiin keväällä oppilaiden toiminnallisia kuulemistilaisuuksia ja samoin vanhemmille järjestettiin toiminnallinen vanhempainilta otsikolla Tulevaisuuden koulu Kinnulassa. Ops-työ eteni syksyllä 2015 ripeästi kouluittain rehtorin vetämänä

3 sekä ops-työtä ja koulun toimintaa kehittävissä tiimeissä (mm. pedagoginen tiimi). Oppilashuoltotyön osalta syksyn 2015 aikana kouluilla tapahtui huomattavaa laadullista ja rakenteellista kehittämistyötä, mm. oppilashuollon lakisääteiset ryhmät nimettiin koulukohtaiseksi ja mm. koulurauhaan kiinnitettiin huomiota. Kuraattorija muut perusturvatoimialan tuottamat palvelut jatkuivat syksyn 2015 aikana. Myös vastaava kuraattori oli nimettynä. Laadullinen kehittäminen keskittyi perusopetukseen ja vuodelle 2015 suunnitellut laatukriteerien laatimiset esimerkiksi kerhotoimintaan ja apip-toimintaan jäivät toteutumatta. Koulujen turvallisuuteen ja varautumiseen liittyvät suunnitelmat, sekä oppilashuoltosuunnitelma uusittiin syksyllä Opettajat ja muu koulujen henkilökunta ovat osallistuneet aktiivisesti meneillään olevan ops-uudistuksen koulutuksiin sekä kehittäneet osaamistaan muiden osaamisen kehittämisen keinojen kautta erilaisissa kokoonpanoissa. Osaava-hankkeessa pääpainopisteenä on ollut henkilöstön hyvinvointi ja tähän liittyvä koulutus. Henkilöstön hyvinvointiin ja jaksamiseen liittyen on tehty kartoitus koko kunnan henkilöstölle. Päivähoidon puolella osaamisen kehittämisen yhteydessä otettiin käyttöön ryhmäkehitys-/osaamiskeskustelut. Koulutoimi TA 2015 TA-muutokset TA yhteensä Toteuma Poikkeama Toimintatulot Toimintamenot Toimintakate Koulutoimen toimintakate on euroa. Kustannuslaskennalliset menot euroa.

4 Vastuualue Varhaiskasvatus (Päivähoito) Vastuualueen tilivelvollinen Toiminta-ajatus Tavoitteet Sivistyslautakunta ja sivistystoimen päällikkö Marja Lehtonen ja päivähoidon ohjaaja Arja Urpiainen Päivähoidon toiminta-ajatuksena on, että kaikille päivähoitoon oikeutetuille lapsille järjestetään päivähoitolain mukaisesti hoitopaikka, joka tarjoaa lapselle hyvät kasvun, oppimisen ja kehittymisen edellytykset. Kustannuspaikkaryhmä muodostuu päivähoidosta, lasten kotihoidon tuesta ja aamu- ja iltapäivätoiminnasta. Sitovuus Tavoite Mittari Mittarin tavoitearvo Päivähoitopaikkaan oikeutetut ja hoitopaikkaa tarvitsevat lapset saavat päivähoitopaikan Hyväksytyt hoitopaikkahakemukset Käsittelyaika Hoitopaikka 100 %:lle tehdyistä hakemuksista Käsittelyaika max 2 viikkoa, kiiretapauksissa 3 työpäivää Päivähoidon kasvatuksellisen osan painottaminen Uudistuvan (??) varhaiskasvatuslain toimeenpanoon varautuminen Päiväkoti VASU:n jalkauttaminen työkäytäntöihin. Ennaltaehkäisevä toiminta varhaiskasvatuksessa, moniammatillinen työ, henkilöstörakenne Vasun painopistealueiden määrittely vuosittain ja käytännön toteutumisen seuranta itsearviointina. Henkilöstön rakennesuunnitelma ja osaamisen kehittämissuunnitelma valmiina keväällä 2015 (varautuminen päiväkodin sekä varhaiskasvatuslain muutoksen tuomaan henkilöstörakenteeseen sekä osaamiseen) Perusopetuksen aamuja iltapäivätoiminnan vakiinnuttaminen Oppilaskerhot Toimintasuunnitelman jalkautus, lasten lkm Oppilaskerhot toimivat jokaisella koululla Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnassa lasta Kerhoja vähintään 6 vuositasolla

5 Kehittämisperiaatteet tavoitteiden saavuttamiseksi 1. Laaditun varhaiskasvatussuunnitelman jalkauttaminen ohjaamaan työkäytäntöjä 2. Varhaiskasvatuksen systemaattisen laadun arvioinnin aloittaminen. Uusitutuvan varhaiskasvatuslain ja päiväkotimuotoisen varhaiskasvatuksen vaatiman henkilöstörakenteen ennakoiminen ja varautuminen siihen. 3. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan vakiinnuttaminen ja laadullinen kehittäminen. Päivähoidossa on lapsia keskimäärin Toteutuminen vuonna Vasut ovat vähitellen muodostuneet osaksi jokapäiväistä työtä, (vanhempainvartit, säännölliset suunnitteluajat mm. työvuorolistoissa). Osallistuttu vuorohoitoa koskevaan maakunnalliseen kehittämishankkeeseen b yhdessä muiden Keski-Suomen kuntien kanssa. Laadun kehittäminen laatukorttien muodossa ei ole toivotulla tavalla alkanut. Päivähoitoon on saatu ohjaaja alkaen. Henkilöstön vaihtuvuus on osin estänyt laadun kehittämistä. Henkilöstösuunnittelu ja henkilöstön osaamisen kehittäminen ei ole toivotulla tavalla edennyt vuoden 2015 aikana. Päivähoitoon ovat päässeet kaikki sitä tarvitsevat. 2. Kuntaan valmistuu uusi 42 lapselle tarkoitettu päiväkoti loppukesästä tai alkusyksystä Päivähoitolapsia oli hoidossa keskimäärin 40/kk. Päivähoitopäiviä oli yhteensä 6515, joista 5964 kokopäivää ja 551 osapäivää. Kokopäiväisistä hoitopäivistä (5964) 196 kokopäivää myytiin muille kunnille. Hoitopaikan saa tarvittaessa, ja määritellyssä ajassa. 4. Oppilaskerhot ovat toimineet kaikilla kouluilla. Mm. liikuntakerhoihin osallistuvat käytännössä lähes kaikki alakouluikäiset lapset. Perusopetuksen 7 9 vuosiluokkien osalta kerhoaktiivisuus vähenee, mutta vuonna 2015 on toiminut uusina aluevaltauksina mm. oppilaskuntakerho ja luova kirjoittaminen. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnalle tavoiteltua oppilasmäärää ei saavutettu. Varh.kasvatus TA2015 TA-muutokset TA yhteensä Toteuma Poikkeama Toimintatulot Toimintamenot * Toimintakate * * Varhaiskasvatuksesta on talousarviomuutoksena siirretty euroa perusturvatoimialalle. Toimintakate on euroa.

6 Kustannuslaskennalliset menot euroa. Vastuualue Esi- ja perusopetus Vastuualueen tilivelvollinen Toiminta-ajatus Sivistyslautakunta ja sivistystoimen päällikkö Marja Lehtonen Perusopetus antaa lapsille ja nuorille hyvät perustiedot ja taidot sekä yhdessä kodin ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa kasvattaa terveyteen, sosiaaliseen ajatteluun ja vastuuseen itsestä ja ympäristöstä. Tavoitteet Sitovuus Tavoite Mittari Mittarin tavoitearvo Esiopetuksella parannetaan kouluvalmiutta Esiopetukseen osallistuminen 100 % ikäluokasta 9. luokan oppilaat saavat perusopetuksen päättötodistuksen Toisen asteen opintokelpoisuus Yhtenäisen peruskoulun kehittäminen Oppivelvollisuuden suorittaminen Siirtyminen jatkoopintoihin 9. lk:n päätyttyä, ei pudokkaita Yhteiset virat 100 % 100% 80 % täytettävistä viroista Hyvä asianhallinta opetettavissa asioissa. Vision ja laatukriteerien tavoitteiden juurruttaminen ohjaamaan työkäytäntöjä KuntaKesun laadinta Uusi ops omaa työtä ohjaavana sekä resurssina Valtakunnalliset kokeet Vision ja laatukriteerien painotusten näkyminen koulujen opseissa ja lukuvuosisuunnittelussa. 1. version valmistuminen Täydennyskoulutus, työryhmätyöskentelyyn osallistuminen, yhteisöön jaettu osaaminen Valtakunnallisesti mitattuna vähintään keskitasoa Arviointi lukuvuoden lopussa itsearviointina. Lukuvuosisuunnittelulomak keiden uusiminen. Valmis toukokuu Veso-koulutuksen lisäksi koko henkilöstölle vh. 1 koulutuspäivä/lukuvuosi ops-työhön/oppilashuoltoon liittyen. Laatumittarikokeiluja,

7 Perusopetuksen aamuja iltapäivätoiminnan (apip) laadun kehittäminen TVT:n hyödyntäminen kaikissa oppiaineissa osana opetusta Toimintasuunnitelman jalkauttaminen ohjaamaan työkäytäntöjä. Laatumittarit (sovellettu OKM) valmiina 5/2015 Kokeilut omissa oppiaineessa ja ainekokonaisuuksissa (ohjeistus rehtorien kokouksissa). materiaalituotokset. ensimmäiset laatumittarit käyttöönotettavissa Väh. 5 tuotosta/koulu/lkv Kehittämisperiaatteet tavoitteiden saavuttamiseksi 1. Perusopetuksen laatukriteerien, koulutoimen laadullisen vision sekä ryhmätasolla tehdyn osaamisarvioinnin pohjalta tehdään yksityiskohtaisempi perusopetuksen kehittämis- ja henkilöstösuunnitelma. Tämä tarkoittaa mm. sitä, että koulujen toimintaa kehitetään oppilasmäärään sopivaksi sekä henkilöstöä koulutetaan mm. erityisopetukseen liittyvissä kysymyksissä ja opetettavan (uuden) aineen opettamisessa. Opetussuunnitelmatyöhön sekä oppilashuollolliseen työhön liittyen ohjataan henkilöstökoulutuksen sekä muodostetaan vastuutiimejä. 2. Yhtenäisen peruskoulun edelleen kehittäminen. Opettajien liikkuvuutta eri koulumuotojen välillä lisätään. Eläke- ja muiden järjestelyjen kautta vapautuviin virkoihin liittyvät tehtävien järjestelyt ratkaistaan kehittämissuunnitelman perusteella. 3. Atk-ohjelmistojen ja laitteiden hyödyntämistä opetuksessa kehitetään. Atkohjelmistojen (Hallinnolliset ja yhteydenpitoon sopivat: Kurre, Priimus, Wilma sekä varsinaiset pedagogiset alustat mm. uusi pedanet) käytön tehostaminen edelleen. 4. Erityisluokanopettajan työpanosta käytetään myös puhe-, luki- ja kirjoittamishäiriöisten opettamisessa integroimalla erityisluokan oppilaita mahdollisimman paljon perusopetuksen ryhmiin. Avustajien käyttöä lasten oppimisen ohjauksessa kehitetään edelleen 5. Koulutuksen avulla parannetaan henkilöstön valmiuksia toimia uusissa työtehtävissä 6. Kehitetään arviointitoimintaa toiminnan tehostamiseksi. Arviointi nähdään jokaisen viranhaltijan arjen toimintatapaan liittyväksi tehtäväksi. 7. Perusopetuksen hallinto tulee muuttumaan henkilöstön eläköitymisten myötä Perusopetuksen kuntakohtainen opetussuunnitelmatyö sekä seudullinen ja kuntakohtainen sekä koulukohtainen oppilashuoltotyö.

8 Toteutuminen vuonna Henkilöstösuunnitelmaa ja rakenteellista kehittämistä tehtiin lähinnä hallinnon rakenteiden osalta. Sivistyslautakunta päätti vuoden 2015 lopulla siirtää esikoulun Muholasta keskustaan ja aloittaa perusopetukseen liittyvän kouluverkkoselvityksen. Henkilöstörakenne määräytyy pitkälti myös kouluverkon mukaisesti. Henkilöstölle on tarjottu täydennyskoulutusta ja muuta osaamisen kehittämiseen liittyvää toimintaa lähinnä opetussuunnitelmaan, sähköiseen suorittamiseen ja muihin atk-valmiuksiin sekä oppilashuollollisiin asioihin liittyen. Ammatillisen osaamisen kehittämissuunnitelma tehtiin koskien koko henkilöstöä. Rakennetyötä on uudelleen aloitettu ns. KuntaKesu-prosessissa (OPH), johon on osallistunut Kinnulasta siihen nimetty työryhmä (vararehtorit kaikilta kouluilta ja sivistystoimen päällikkö). Työ jatkui syksyllä 2015 KuntaKesun jatkoryhmänä, johon osallistuivat perusopetuksen rehtori ja hänen varahenkilönsä sekä Muholan ja Nurmelan koulujen yhdyshenkilöt. Prosessi on kesken, mutta liittyy oleellisesti kuntastrategian toteutukseen ja edellä mainittuun rakenteelliseen tarkasteluun.. 2. Ajatus yhtenäisestä perusopetuksesta on vakiintunut toimiksi, osaamista on haettu koulutoimen sisältä eri kouluyksiköiden kanssa ristiin. Myös yhtenäiskoulusta yhdellä koulukampuksella on keskusteltu, mutta keskustelu on kesken. 3. Wilman käytöstä mm. yläkoulussa on kodin ja koulun yhteistyön lisäämiseksi on hyviä kokemuksia ja toiminta on vakiintunut. Wilman kautta huoltajilla on mahdollisuus mm. seurata ja selvittää mm. opiskelijan poissaoloja ja koulumenestystä sekä viestittää opettajan kanssa ja lukea koulun tiedotteita. Sähköinen ops-työkalu on otettu käyttöön. TVT:n käyttöönotto laajemmassa määrin oppiseen liittyvissä asioissa ja siihen liittyvä osaaminen vaativat vielä toimenpiteitä. 4. Arviointitoiminta on ollut seesteisessä vaiheessa vuonna Toiminnassa on vielä kehitettävää. Laatukriteereiden laadinnassa pitää ottaa huomioon myös perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan sekä kerhotoiminnan laatu. Näihin kysymyksiin on paneuduttu lähinnä ops-prosessiin liittyen. 5. Valtakunnallinen ops-laadintaprosessi on ollut vilkasta myös Kinnulassa. Käytännössä ops-prosessissa koko oppijoiden osaamisen ja hyvinvoinnin edistämiseen liittyvä toiminta mietitään ja rakenteistetaan uudelleen. Opstyöryhmät ovat toimineet alueellisesti alkuvuonna 2015 ja syksystä 2015 alkaen on keskitytty kuntakohtaiseen ops-työhön. Oppilashuoltosuunnitelma on tehty uudelleen syksyllä 2015 ja se on hyväksytty sivistyslautakunnassa. 6. Ruudukossa mainittujen määrällisten mittareiden tavoitearvot on saavutettu niin esiopetuksessa kuin perusopetuksen 9. luokalla. Kaikki esiopetusikäiset oppilaat ovat osallistuneet esikouluopetukseen ja perusopetuksen päättötodistuksen ovat saaneet kaikki kyseisen vuosiluokan oppilaat. Myös opintomenestys on ollut hyvää keskitasoa.

9 7. Perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminnan laadullisessa kehittämisessä ja oppilasmäärätavoitteissa ei ole päästy tavoiteltuun tulokseen. 8. TVT-strategian työstäminen (vuosi 2014) jäi kesken ja vaatii laadinnan uudelleen aloittamisen osana ops:n laadintaa ja toimeenpanoa. Myöskään asetetut materiaalija muut kokeilut eri oppiaineissa eivät toteutuneet toivotuissa määrin. TVT:n käyttöönotto luontaisena osana hyvää oppimista vaatii vielä toimenpiteitä ja osaamisen lisäämistä. Esi- ja TA2015 TA TA Toteuma Poikkeama perusopetus muutokset yhteensä Toimintatulot Toimintamenot * Toimintakate * *Esi- ja perusopetuksesta on talousarviomuutoksena siirretty euroa perusturvatoimialalle. Toimintakate on euroa Kustannuslaskennalliset menot euroa Vastuualue Lukio Vastuualueen tilivelvollinen Toiminta-ajatus Sivistyslautakunta ja rehtori Lisa Paavilainen Kinnulan lukio on yleissivistävä lukio, jonka tehtävänä on antaa opiskelijoille riittävän laajat tiedot ja taidot jatko-opintoja varten ja kehittää heidän tieteellistä ajatteluaan sekä tukea heidän itsenäistymistään.

10 Tavoitteet Sitovuus Tavoite Mittari Mittarin tavoitearvo Sitova Ylioppilaskirjoitusten tulokset vähintään valtakunnallista keskitasoa * Yo-tulokset 50 % opiskelijoista saavuttaa yo-kirjoituksissa valtakunnallisen keskitason tai sitä paremman tuloksen Sähköisiin kirjoituksiin valmistautuminen Opiskelijoiden jatkoopintokelpoisuudesta huolehtiminen Peruskoulun 9. lk;n oppilaiden hakeutuminen omaan lukioon Lukion hallinnon kehittämistyö Lukion opetuksen laatutyö (mm. laatukriteerit, ops) Oppilasmäärän kasvattaminen Lukiotoiminta Kinnulassa Lukio alueen kehittäjänä, lukion työelämäyhteydet Kokeilut sähköisistä kokeista, opiskelijaarvioinnin kehittäminen yleisemminkin Tilastokeskuksen tiedot Lukion oppilasrekisteri Lukion johtokunta Strategian laadullisen osan jalkauttaminen ohjaamaan laatua, TVT:n laadullinen kehittäminen Lukion opsien laadinta ja lukion lukuvuosisuunnitelman kehittäminen Oppilaiden lukumäärä. Lukiotoiminnan jatkaminen Työelämää tukevat opintokokonaisuudet Vähintään 5 sähköisten kokeiden kokeilua v 2015 Vähintään 80 % oppilaista pääsee yliopistoon tai ammattikorkeakouluun Vähintään 50 % oman kunnan peruskoulun päättävistä hakeutuu opiskelemaan Kinnulan lukioon Johtokuntatyön laadullinen kehittäminen, itsearviointi. Arviointi lukuvuoden lopussa, laatukriteerien valmistuminen vuoden 2015 loppuun mennessä. Uusittu lukuvuosisuunnitelma valmis Ops-prosessi käynnistynyt Oppilasmäärän nousu + 3 vähintään (verrattuna ), tilanne Kinnulassa oma lukiopiste myös vuoden 2017 jälkeen. Ainakin yksi kokeilu lukuvuodessa yhteistyössä esim. kansalaisopiston kanssa, kohderyhmänä esim. matkailuyrittäjät. * Kinnulan lukiossa ei ole keskiarvorajaa valittaessa opiskelijoita

11 Kehittämisperiaatteet tavoitteiden saavuttamiseksi 1. Kehittämisen painopistealueet määritellään laadun arviointi- ja tulevaisuustyöskentelyn perusteella. 2. Kehitetään edelleen opettajakunnan pedagogista osaamista TVT:n opetuskäytössä koulutuksen avulla sekä osallistutaan resurssien puitteissa erilaisiin kehittämishankkeisiin. Kannettavien tietokoneiden hyödyntämismahdollisuutta opiskelussa tehostetaan. Wilman käytön tehostaminen. Sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin valmistautuminen, sähköiset kokeet ja henkilöstön arviointiosaamisen kehittäminen. 3. Kehitetään yhteistyötä muiden oppilaitosten kanssa myös kansainvälisesti. Nähdään lukion mahdollisuudet alueen kehittäjänä. 4. Lukion markkinointiin panostetaan erityisesti oman kunnan ja lähimpien naapurikuntien oppilaiden keskuudessa. Johtokuntatyön kehittäminen. 5. Opetussuunnitelmien kehittäminen. 6. Opiskelijamäärän kasvattaminen vähintään Huolehditaan omalta osalta siitä, että Kinnulan lukiolla on myös jatkossa taloudelliset, toiminnalliset ja laadulliset edellytykset jatkaa toimintaansa. Toteutuminen vuonna Lukion laatutyö varsinaisilla tuloskorteilla ei toteutunut, vaan kehittämiseen pyrittiin pedagogisen kehittämisen avulla (mm. ops-työhön valmistautuminen, sähköisiin kirjoituksiin valmistautuminen, opiskelija-arviointi, hanketyö ja kansainvälistymiseen liittyvät pienet hankkeet, mm. Cern). Uusia lukuvuosisuunnitelmia ei otettu vielä käyttöön koska ne nähtiin mm. uudistetun opsin ja oppilaitoksen (lukuvuosityön) arvioinnin työkaluna. Lukion edustaja (vararehtori) on osallistunut KuntaKesutyöhön yhdessä sivistystoimen päällikön ja Muholan ja Nurmelan koulujen yhdyshenkilöiden kanssa. 2. Lukiota on käyty markkinoimassa usean henkilön osalta sekä Kivijärvellä että Lestijärvellä. Oppilaita on ollut tutustumassa Kinnulan lukioon naapurikunnista. Markkinoinnin uusien menetelmien kehittely on vielä kesken ja vaatii lisää panostusta. Keskeiseksi tekijäksi markkinoinnissa on nostettu Kinnulan lukion vahvuuksien näkyväksi tekeminen sekä uudet oppimiskokonaisuudet. 3. Lukion opetussuunnitelmatyötä on aloitettu rinnan perusopetuksen opetussuunnitelmien uusimisen kanssa. Myös kurssikuvauksia on laadittu uudelleen sekä uusia oppimiskokonaisuuksia on laadittu ja näitä laitetaan jatkossa tarjolle. Opetus- ja oppimismenetelmien kehittämiseen kurssisisältöjen toteutuksessa tulee vielä panostaa. Toiminnallisten työtapojen ja esimerkiksi ilmiöpohjaisen oppimisen mahdollisuuksia on tutkailtu. Työ jatkuu edelleen.

12 4. Lukion johtokunta päätettiin lakkauttaa lukion johtokunnasta lähteneen aloitteen pohjalta. Lakkauttamisen hyväksyivät sittemmin sivistyslautakunta, kunnanhallitus ja valtuusto. 5. Verkkopedagogiset ratkaisut ja TVT:n hyödyntäminen osana hyvää oppimista edistyivät pienillä askelilla. Opettajien osaamista kehitettiin mm. talon sisäisillä ohjaukilla ja vierikoulutuksena. 6. Kinnulan lukio osallistuu aktiivisesti pohjoisen Keski-Suomen alueelliseen hankkeeseen lukion työelämäyhteistyö, jonka tarjottimelle on jo syntynyt kursseja. Oma kehittämistyö etenee mm. hoiva-alan opintokokonaisuuden, erä- ja luontopainotteisuuden ym. suuntaan. 7. Muut ruudukossa mainitut määrälliset mittarit ovat keskimäärin toteutuneet. Lukion oppilasmäärä on kasvussa. Lukio TA 2015 TA-muutokset TA yhteensä Toteuma Poikkeama Toimintatulot Toimintamenot * Toimintakate * Lukiolta on talousarviomuutoksena siirretty euroa perusturvatoimialalle. Toimintakate on euroa Kustannuslaskennalliset menot euroa.

13 KANSALAISOPISTON JOHTOKUNTA KANSALAISOPISTON TULOSALUE Vastuualue Kansalaisopisto Vastuualueen tilivelvollinen Kansalaisopiston johtokunta ja sivistystoimen päällikkö, rehtori Marja Lehtonen Suomenselän kansalaisopisto on toiminut Kinnulassa, Lestijärvellä ja Toholammilla. Toiminta-ajatus Kansalaisopiston tavoitteena on edistää toimialueensa asukkaiden kykyä ja halua elinikäiseen oppimiseen ja itsensä kehittämiseen tarjoamalla avoimen yliopiston opintomahdollisuuksia, täydennyskoulutusta ja yleissivistäviä monitasoisia opintoja. Syrjäytymisen ehkäisemisessä, jaksamisessa ja alueen vetovoimaisuuden lisäämisessä kansalaisopistolla on tärkeä rooli. Opisto tekee osaltaan myös lapsi- ja nuorisotyötä sekä lisää kuntien kulttuuritarjontaa. Vanhusikäisten toimintakyvyn (psyykkinen, sosiaalinen ja fyysinen) säilyttämisessä opistolla on tärkeä merkitys. Taiteen perusopetus on erillisen lain mukaista, tavoitteellista tasolta toiselle etenevää opetusta, joka antaa oppilaalle valmiuksia ilmaista itseään ja valmentautua alan ammatilliseen koulutukseen. Opisto osallistuu resurssiensa mukaisesti myös kuntien henkilöstökoulutukseen, sekä toiminta-alueen eri oppilaitosten yhteistyöhön sekä verkko-opiskelun kehittämiseen. Taiteen perusopetus Taiteen perusopetus on koulun ulkopuolista ensisijaisesti lapsille ja nuorille tarkoitettua taidekasvatusta. Se on tavoitteellista tasolta toiselle etenevää eri taiteenalojen opetusta, joka antaa oppilaille valmiuksia ilmaista itseään ja hakea myöhemmin alan ammatilliseen ja korkea-asteen koulutukseen. Taiteen perusopetus on oma koulutusmuotonsa eikä se tarkoita esim. perusopetuslain ja asetuksen mukaista perusopetuksen taidekasvatusta. Kinnulassa taiteen perusopetukseen kuuluu kansalaisopiston järjestämä visuaalinen taide sekä Viitasaaren musiikkiopetuksen järjestämä musiikki. Molemmat taiteenalat noudattavat omaa erikseen laadittua opetussuunnitelmaa. Taiteen perusopetusta järjestävä oppilaitos saa opetuksen järjestelyjä varten erillistä valtionosuutta.

14 Tavoitteet Sitovuus Tavoite Mittari Mittarin tavoitearvo Sitova Laadukas ja monipuolinen kurssitarjonta, Opiskelijoiden osuus asukasmääristä. Palautteet opiston toiminnasta. Opiskelijoita noin 20 % yhteenlasketusta asukasmäärästä Myönteinen palaute Sivistyksellinen tasaarvo Kiinnostavien lyhytkurssien määrän lisääminen Kansalaisopiston toimintamahdollisuuksi sta tiedottaminen toiminta-alueen kunnissa Taiteen perusopetuksen visuaalisten taiteiden (kuvataide) yleisen oppimäärän osallistujaja pyrkijämäärät korkeat Suunnitelmallisen visio- ja strategiatyön aloittaminen opiston osalta Taloudellinen ja tehokas toiminta Alueellinen, sukupuolinen ja ikäryhmittäinen tasaarvo Lyhytkurssien määrä Tiedottamisen eri kanavat ja muodot Pyrkineiden lkm osallistujien lkm koko oppimäärän suoritus Toimintaa ohjaavat suunnitelmat lisättynä CAF-arviointiin Kestävän kehityksen eri osa-alueet Määrälliset mittarit Aliedustettujen ryhmien osuuden kasvattaminen, väh. + 5 % vuonna 2015 Lyhytkurssien määrä vähintään + 10 % vakiintuneesta tasosta Vähintään 2 tietoiskua toiminta-alueen kuntiin/kunta Toholampi: 40 pyrkijää, Kinnulan ja Lestijärven osalta (visuaaliset taiteet) opiskelijamäärien vakiinnuttaminen, Yhteistyö työpajojen osalta opiston toiminta-alueen kuntien kesken. Suunnitelma-asiakirja ja CAF:n II-vaihe valmiina 12/2015 Kestävän kehityksen suunnitelma ja vaikutukset syksyn 2015 kurssitarjontaan ja suunnitteluun Määrälliset mittarit, esim. kustannukset/opiskelija. Kuntaosuuksien kurissapitäminen. Kehittämisperiaatteet tavoitteiden saavuttamiseksi 1. Lyhytkurssien määrän kasvattaminen palvelemaan kuntalaisten tarpeita. 2. Valtionosuuteen oikeuttavia tunteja vähintään 5000 vuodessa. Tunnit sisältävät taiteen perusopetuksen tunnit. Tavoitteellisesti etenevinä opintoina taiteen perusopintoihin pyritään turvaamaan riittävät resurssit. Opiston ohjelmaan laatuun ja asiakaskysyntään perinteisillä aloilla (kädentaidot, taide- ja taitoaineet) kiinnitetään huomiota. Kysyntään vastataan ja tehokkuutta lisätään mm.

15 lyhytkurssitoimintaa monipuolistamalla. Kurssitoimintaa kehitetään opiston toimintakuntien kesken mm kurssien tarkoituksenmukaisella vuorottelulla resurssien säästämiseksi. 3. Arvioinnit (CAF) pohjana tavoitteellisemmalle toiminnalle, tavoitteellinen toimintasuunnitelma hyödyntämään toiminta-alueen kuntia. Kestävän kehityksen painotuksen huomioiminen kaikessa opiston kurssitarjonnassa. 4. Kansalaisopiston toiminnasta ja laaja-alaisesta kurssitarjonnasta tiedottaminen opiston toiminta-alueen kuntiin. (Lapset ja nuoret, aikuisväestö, seniorit, syrjäytymisen ehkäisy, toimintakykyisyyden säilyttäminen, terveyden edistäminen ja hyvinvointi ) 5. Talouden mittareiden käyttöönotto 6. Taloudellisten toimintaedellytysten turvaaminen. (=Jatkossa keskeinen ylläpitoluvan saamisen edellytys) Toteutuminen vuonna Lyhytkurssien määrää on pyritty nostattamaan, mutta kaikki niistä eivät ole toteutuneet toivotulla tavalla. Lyhytkurssitarjontaa tulee miettiä uusiksi ja ajankohtaistaa. 2. Vuonna 2015 toteutui 6031 tuntia, vuonna 2014 toteutui 5626 tuntia ja vuonna 2013 tunteja toteutui Opiston laatutyö on tehty vuonna siten, että työ lähti liikkeelle itsearviointina. Käytössä tähän itsearviointiin on ollut CAF (Common Assessment Framework) mittaristo. Kyseinen mittaristo on kehitetty ensi sijaisesti itsearvioinnin työkaluksi julkiselle sektorille. Johtokunta määritti tuolloin arviointikeskusteluissaan (2 erillistä) kehittämistavoitteet lähimmille vuosille. Talvelle 2014 tavoiteltiin CAF-päivityksen mahdollisuutta. Tavoite ei toteutunut, CAF-II sijasta opiston johtokunta tutkaili erillistilaisuuksissa mm. laaja-alaisen kestävän kehityksen mukaisia toiminnan kehittämisen painopistealueita (erityisesti ennaltaehkäisevä työ ja sosiaalinen ja kulttuurinen kestävä kehitys). Edellä mainittu kehittämistyön aloittaminen keskeytyi kuitenkin alkuunsa opiston rakenteellisten muutosten takia. Toholammin kunta irtautui Suomenselän kansalaisopistosta alkaen. Opiston on kuitenkin aktiivisesti ollut osallisena Kinnulan kunnan strategiatyössä ja kyseisessä strategiassa opiston painotukset (kestävä kehitys; sosiaalinen, kulttuurinen, hyvinvointi ja terveyden edistäminen, yhteisöllisyys ja osallisuus sekä elinvoima ja tasa-arvo) ovat tärkeässä roolissa. 4. Taiteen perusopetukseen liittyviin määrällisiin tavoitteisiin ovat pääsääntöisesti toteutuneet. 5. Yhteistyöasiat vuonna 2015 eivät ole toteutuneet. Työnjakoja, vastavuoroisuutta

16 tmv. ei ole pystytty kehittämään. Toholampi irtautui opistoyhteistyöstä alkaen. 6. Opiston toiminta-aluetta palvelevat, matkailu- ym. elinkeinoaja sivuavat oppimiskokonaisuudet on otettu työn alle loppuvuonna Samoin opiston tekemä työ alueen ihmisten hyvinvoinnin, terveyden, jaksamisen ja osallisuuden edistämisessä tulee tehdä näkyväksi ja vahvistaa. Opiskelijoita vuonna 2015 oli yhteen kertaan laskettuna Vuonna 2014 opiskelijoita oli 1372 (vähennystä edelliseen oli 284 opiskelijaa). Vähennystä oli erityisesti Toholammilla, vaikka siellä käytettiin tunteja aiempaa enemmän. Opiskelijoista 95.4 % oli kotoisin jostain toiminta-alueen kunnasta ja loput 4.6 % muualta. Luvuista pääteltynä alueellista sivistystarvetta on siis olemassa, joten tämän valtakunnallisen kriteerin perusteella opiston läsnäolo alueellaan on enemmän kuin perusteltu. Opiston opiskelijoina oli vuonna 2015 yhteensä 18.6 % kuntien yhteenlasketusta asukasmäärästä. (Edelliset vuodet: ,0 %, %; ,7 %; ,5 %). Määrälliseen tavoitteeseen (20 % kunnan asukasmäärästä opiston asiakkaana) ei siis päästy. Alhaista lukua selittää erityisesti Toholammin kunnan asukkaiden alhainen aktiivisuus. Toholammin luku on %. Kinnulan osallistumisaktiivisuus oli % ja Lestijärven osallistumisaktiivisuus %. Näiden kuntien osalta osallistumisaktiivisuustavoite siis täyttyi. Aktiivisuuden laskun syy täytyy selvittää. Kans. op TA2015 TA-muutokset TA yhteensä Toteuma Poikkeama Toimintatulot Toimintamenot * Toimintakate * Kansalaisopistolta on talousarviomuutoksena siirretty euroa perusturvatoimialalle. Toimintakate on euroa. Kustannuslaskennalliset menot 8769 euroa

17 Vastuualue Nuorisotoimi Vastuualueen tilivelvollinen Toiminta-ajatus Sivistyslautakunta ja vapaa-aikaohjaaja Harri Kinnunen Nuorisotoimen tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää Nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Tavoitteen toteuttamisessa lähtökohtina ovat osallistuminen, yhteisöllisyys, yhteisvastuu, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo, monikulttuurisuus ja kansainvälisyys, terveet elämäntavat sekä ympäristön ja elämän kunnioittaminen. Tavoitteet Sitovuus Tavoite Mittari Mittarin tavoitearvo Nuorten tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäminen. Osallistujien määrä Tilaisuuksien määrä Nuorten tilaisuuksien osallistujien määrä (brutto) vähintään 200/vuosi Erilliset nuorten tilaisuudet vähintään 4/vuosi Kinnulalaiset nuoret elävät nuoruutensa ilman päihdeongelmia Järjestyshäiriöiden/ (yhteiskunnan) omaisuuden kunnioittaminen Nuorten osallistumisen aktivoiminen Etsivä nuorisotyö Sanallinen arviointi, päihdestrategia Valistus- ja neuvontatilaisuuksia yhdessä koulu- ja poliisitoimen kanssa Painopiste ilkivallan ehkäisyyn ja toiminnan kanavoimiseen suotuisampaan suuntaan Nuorisovaltuuston kokoukset Nuorten tekemät aloitteet Toiminnan uudelleen käynnistäminen Moniammatillinen työskentely, verkostotyöskentely (Laadullinen mittari), sanallinen arviointi, ilmoitusten väheneminen Valistustilaisuuksien määrä 1 2/vuosi, esim. poliisi Ilkivalta- ja rikosilmoitusten väheneminen väh. 3/vuosi Nuorisovaltuuston kokouksia vähintään 6/vuosi, aloitteita vähintään 2/vuosi Säännölliset tapaamiset naapurikuntien etsivien kanssa väh. 2 krt/vuosi, muita (TE, oppisopimustoimisto, avi, perusturva, vapaa-

18 aikatoimi, oppilaitokset) tarvittaessa työskentelyprosessieen edetessä Kehittämisperiaatteet tavoitteiden saavuttamiseksi 1. Yhteistyö koulujen ja viranomaisten kanssa mm. valistustoiminnassa ja ilkivallan ehkäisemisessä 2. Nuorisovaltuustotyöskentelyn ja muun nuorten osallistumiskanavien kehittäminen 3. Nuorisotilatoiminnan kehittäminen yhdessä mm. 4H:n kanssa. Toteutuminen vuonna Nuorisovaltuusto ei ole kokoontunut vuonna Toiminta tulisi käynnistää Koulujen oppilaskunnat toimivat kohtuulliseesti. Lukion johtokunnan lakkautuessa talvella 2016 mahdollistuu entiseen lukion johtokuntaan valituille opiskelijaedustajille osallistumis- ja puheoikeus sivistyslautakuntaan silloin kuin siellä käsitellään lapsia ja nuoria koskevia asioita. Vapaa-aikatoimen kehtoihin osallistuminen on ollut erittäin runsasta. 2. Taulukossa olevista määrällisistä mittareista nuorisovaltuuston kokouksien määrä ei toteutunut. Nuorilla on ideoita, mutta niiden toteutus on jäänyt puuttumaan työntekijöiden vähyyden ja kolmannen sektorin aktiivitoimijoiden vähäisyyden vuoksi. Ilkivaltaa on esiintynyt satunnaisesti. Teoista on tehty aina ilmoitus. 3. Etsivä nuorisotyötoiminta on käynnistynyt tauon jälkeen uudelleen vuoden 2014 lopulla ja jatkui kesään 2015, toimien jälleen loppuvuonna Saadut tulokset olivat rohkaisevia ja etsivä pilotoi monia uuden tyyppisiä työtapoja. 4 Nuorisotilatoimintaa on kehitelty ja käynnistetty yhteistyössä Kinnulan 4Hyhdistyksen kanssa. Mukana on ollut myös muita järjestöjä. Mukaan kaivattaisiin lisää järjestöjä ja erityisesti lasten ja nuorten vanhempia. Kokeiltiin toimintaa koko kylä kasvattaa. Nuorisotoimi TA2015 TA-muutokset TA yhteensä Toteuma Poikkeama Toimintatuotot Toimintamenot Toimintakate Toimintakate on euroa Kustannuslaskennalliset menot 586 euroa.

19 Vastuualue Liikuntatoimi Vastuualueen tilivelvollinen Toiminta-ajatus Liikuntasali ja alueet Sivistyslautakunta ja vapaa-aikaohjaaja Harri Kinnunen Liikuntatoimen tehtävänä on edistää liikuntaa, kilpaurheilua sekä niihin liittyvää kansalaistoimintaa, edistää väestön hyvinvointia ja terveyttä sekä tukea lasten ja nuorten kasvua ja kehitystä liikunnan avulla. Lisäksi lain tarkoituksena on liikunnan avulla edistää tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta sekä tukea kulttuurien moninaisuutta ja ympäristön kestävää kehitystä. Liikuntatoimi tarjoaa puitteet kunto- ja kilpaurheilun, sekä liikunnan harrastajille. Liikuntatoimi huolehtii liikuntalain mukaisten tehtävien hoitamisesta, koordinoinnista ja hallinnossa. Tehtävässä painottuu yhteistyö muiden toimijoiden kanssa Toiminta muodostaa suurimman osan liikuntatoimen budjetista sekä käytännön työtehtävistä. Tehtävästä huolehditaan yhteistyössä eri liikuntajärjestöjen ja kunnan teknisen sektorin kanssa. Alueiden ja paikkojen kunto pyritään pitämään vähintään tyydyttävällä tasolla. Tavoitteet Sitovuus Tavoite Mittari Mittarin tavoitearvo Liikunta-alueiden ja -paikkojen kunnossapidosta huolehtiminen Sanallinen arviointi Asiakaspalautteet Palautteen kysyminen käyttäjiltä, laadullinen tavoitteisto (asiakastyytyväisyys) Lasten liikuntaker- Kerhojen määrä Väh. yksi liikuntakerho/ hojen jatkaminen Monipuolisten liikuntatapahtumien järjestäminen Fyysisen ja psyykkisen hyvinvoinnin edistäminen Edulliset liikuntatilat harrastajille Liikuntatapahtumien määrä Tapahtuminen kävijät/vuosi Liikuntavuorojen varausprosentti koulu/lukuvuosi Tavoiteltava määrä 18 tapahtumaa/vuosi Kävijöiden määrä (brutto)/vuosi 90 % käyttövuoroista varattuna

20 Kehittämisperiaatteet tavoitteiden saavuttamiseksi 1. Yhteistyö liikuntatyötä tekevien järjestöjen kanssa ja niiden toiminnan kehittämiseen osallistuminen. 2. Liikuntapaikkojen (liikuntasali ja alue, kentät, uimalat, ladut) asiallinen kunnossapito pienenevien resurssien rajoissa yhteistyössä liikuntajärjestöjen kanssa. 3. Tehokas tiedottaminen paikallisista ja valtakunnallisista tapahtumista, sekä niihin osallistuminen. 4. "Liikuntaa harrastamattoman kuntalaisen" liikkumiseen aktivointi, sekä erityisryhmien (esim. vanhukset) huomioiminen. 5. Sisäliikuntatilojen välineiden hankinta resurssien puitteissa 6. Ohjatun opastuksen järjestäminen kuntosalilla välineiden käytöstä 7. Vuoroja jaettaessa eri käyttäjä- ja ikäryhmien tarpeet pyritään mahdollisuuksien mukaan huomioimaan. Toteutuminen vuonna Kunnan liikuntatoimen yhteistyö mm. Muholan jalkapalloklubin kanssa on vakiintunut ja saanut uusia muotoja vuonna MJK:lla on laajaa juniori- ja aikuistoimintaa ja MJK on järjestänyt mm. uusia tapahtumia, esim. hankifutis. Järjestöjen omaan osallistamiseen on kannustettu ao. tahoja. Mukan aktivoinnoissa on ollut myös kunnan ylin johto. Avustusmäärärahojen poistuttua, on järjestöjä kannustettu mm. omatoimiseen varainhankintaan. 2. Kunnan liikunta-alueista on pidetty huolta vapaa-aikaohjaajan, Viitaseudun kumppanuushankkeen ja teknisen toimen yhteistyönä. Vuonna 2015 kunnostusta on tehty mm. urheilukentälle, uimalaan sekä yleisiin liikunta-alueisiin. Järjestöjen panos on ollut merkittävä mm. frisbee golf-kentän pidentämisessä. Kunnossapidosta on tullut pääasiassa myönteinen palaute. (Taviaikaiset järvialueen latuasiat tai ladut eri kylille tästä linjasta poiketen.). Jääkiekkokaukalo on kunnostettu yhteistyössä järjestöjen ja teknisen toimen kanssa. 3. Erilaisista valtakunnallisista ja alueellisista tapahtumista on tiedotettu lähinnä suoraan kohderyhmille järjestöjen kautta. 4. Liikuntaan aktivointia on tehty erilaisten tempausten, pienten palkintojen ym. avulla. Tempauksissa on huomioitu ihmisen koko elämänkaari (päivähoitolapset, nuoret, aikuiset, ikääntyneet) Myös asiakaspalautetta ja toiveita on pyritty huomiomaan ja toteuttamaan (esim. aamu-uinnit, suora kohteistaminen eri ryhmille jne.). 5. Uimahallitoiminnan jatkamisesta on käyty vuonna 2015 useita neuvotteluja seurakunnan kanssa. Uimahalli liikuntapaikkana vaatii mittavan ilmastointiremontin ja toiminta tullaan kilpailuttamaan vuoden 2015 aikana. Uimahallitoimintaa tulee kehittää eri asiakasryhmiä palvelevaksi ja sen käyttökapasiteettia tulee nostaa. Uimahallin käyttökustannukset ylittyivät vuonna 2015 yhteensä 8412 euroa. Ylitys

21 selittää koko liikuntatoimen ylitystä (2608 euroa), joka on katettu sivistystoimen sisällä. 6. Taulukossa olevien määrällisten mittareiden osalta tavoitteet ovat toteutuneet, jopa reilusti ylittyneet (mm. kerhot, tapahtumien määrät). Liikuntatoimi TA2015 TA-muutokset TA yhteensä Toteuma Poikkeama Toimintatulot Toimintamenot Toimintakate Toimintakate on euroa Kustannuslaskennalliset menot euroa. Vastuualue Kirjastotoimi Vastuualueen tilivelvollinen Toiminta-ajatus Sivistyslautakunta ja kirjastotoimenjohtaja Pirkko Kauppinen Kirjasto on kaikille avoin kulttuuri- ja tietopalvelukeskus, jonka tehtävänä on edistää kuntalaisten mahdollisuuksia kehittää itseään, tietojaan ja taitojaan sekä antaa käyttäjille yhtäläiset palvelut, tarjoten maksutta käyttöön paikalliset ja alueelliset kokoelmat, ajanmukaiset tiedonhakuvälineet ja henkilökunnan asiantuntemuksen.

22 Tavoitteet Sitovuus Tavoite Mittari Mittarin tavoitearvo Sitova Aineistohankinnat resurssien puitteissa Uusien nimikkeiden määrä/asukas Kirjahankinta vähint. 400/ 1000 asukasta, sanoma- ja aikakauslehtiä 15 vsk /1000 asukasta, Sitova Resurssien puitteissa tapahtuva laadukas, tarpeiden mukainen palvelu Monialainen osallistava kirjasto Lainaajia asukkaista Kirjastokäyntien määrä/ asukas Henkilökunta Täydennyskoulutus Monialaiset tapahtumat 40 % 10 käyntiä/asukas 1 htv/1000 asukasta vähint. 6 koulutuspäivää/ htv Tarpeita vastaava aineisto Aineiston laatu, aineistotyypit Kattava kirjasto- ja tietopalveluverkko Internet-yhteydet asiakaskäytössä 1 asiakaskäytössä oleva työasema /1000 asukasta Kehittämisperiaatteet tavoitteiden saavuttamiseksi 1. Kirjaston palvelutason ylläpitäminen pitämällä aukioloajat ja henkilökunnan määrä tarkoituksenmukaisina. Yhteistoiminta sivistystoimen hallinnonalan sisällä. 2. Tietopalvelun tason säilyttäminen tarpeita vastaavina käytettävissä olevien tietokantojen, tietoverkkojen ja yhteisrekisterien avulla. 3. Kirjastoyhteistyön syventäminen toimintojen tehostamiseksi sekä uusien projektiluonteisten toimintojen aloittamiseksi. Toteutuminen vuonna Palvelutason ylläpitäminen säilyi edellisvuoden tasolla aukioloaikojen suhteen, Valtakunnallinen suositus kirjaston henkilökunnan määrästä (yksi htv /1000 asukasta) on toteutunut mm. sisäisten henkilöstöjärjestelyjen vuoksi. 2. Tavoitteiden mukainen tietopalvelun taso ja siihen liittyvä kirjasto- ja tietopalveluverkko säilyi hyvänä ja myös kehittyi laitehankintojen, ohjelmistojen ja koulutuksen osalta.. 3. Keski-kirjastot aloitti yhteistoimintansa 2013 ja toiminta vakiintui ja kehittyi vuosina Kirjastojärjestelmät uusittiin ja toimintoja ja yhteistyötä hiottiin. Palveluun saatiin lisää kattavuutta. (vrt. aineiston kuljetuspalvelu,

23 koulutukset, hankinnat, siirtokokoelmat, yhteiset kiertonäyttelyt jne). 4. Tavoitetaulukon osa-alueet aineistohankinnan osalta ovat toteutuneet erinomaisesti. Henkilökunnan määrä lähenee tavoitetasoa. Koulutuksessa pystyttiin käymään tavoitteen mukaisesti resurssien puitteissa. Uusi, tutkintoon tähtäävä kirjastoammatillinen koulutus jatkui sekä toinen pitkäkestoinen kirjastoammatillinen koulutus alkoi ja oli meneillään läpi vuoden osin lähi- ja osin verkkovälitteisenä opetuksena. Kirjasto toimi yhteistyössä koulujen kanssa sekä osallistui aktiivisesti mm. näyttelytoiminnan käytännön järjestelyihin. Kirjastossa järjestettiin myös kirjallisuusiltoja. Kirjasto järjesti kirjastonkäytön opetusta eri luokka-asteille. Lisäksi kirjasto on tehnyt yhteistyö mm. päivähoidon (päivähoitolasten aamu), Kinnulan seurakunnan ja Kinnulan muistiyhdistyksen kanssa (esim. Kamu-kahvilatoiminta). kanssa. Kirjasto TA2015 TA-muutokset TA yhteensä Toteuma Poikkeama Toimintatulot Toimintamenot Toimintakate Toimintakate on euroa Kustannuslaskennalliset menot 2918 euroa.

24 Vastuualue Kulttuuritoimi Vastuualueen tilivelvollinen Toiminta-ajatus Sivistyslautakunta ja sivistystoimen päällikkö Marja Lehtonen Kulttuuritoimi toimii kulttuuripalvelujen tuottajana yksin tai yhdessä eri seurojen, yhdistysten ja yhteisöjen kanssa. Kulttuuritehtävät hoidetaan edelleen sivistystoimen eri viranhaltijoiden toimesta. Tavoitteet Sitovuus Tavoite Mittari Mittarin tavoitearvo Tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäminen Osallistujien määrä Tilaisuuksien määrä 600 henkilöä / vuosi 5 tilaisuutta /vuosi Kunnallisten kulttuuripalvelujen säilyminen ja tukeminen Kunnan omin voimin toteutetut tapahtumat Yhteistyössä kunnan eri hallintokuntien kanssa 2 tapahtumaa /vuosi Kehittämisperiaatteet tavoitteiden saavuttamiseksi 1. Yhteistyön tiivistäminen eri kulttuuritoimijoiden kesken, sekä kunnan asukkaiden omaehtoisen kulttuuritoiminnan tukeminen pienenevien resurssien puitteissa. 2. Tapahtumien suunnittelu, toteutus, markkinointi ja tiedottaminen eri toimijoiden kanssa. Toteutuminen vuonna Yhteistyötä eri toimijoiden kesken on tehty mm. kesän Kinnula-päivien järjestelyissä. Yhteistyönä on tarjottu mm. konsertteja Kinnulan koulutoimen ja perusturvan (vanhainkoti) kanssa. 2. Taulukossa mainitut määrälliset tavoitteet on saavutettu vuonna Kulttuuritoimi TA2015 TA-muutokset TA yhteensä Toteuma Poikkeama Toimintatulot Toimintamenot Toimintakate Toimintakate on euroa Kustannuslaskennalliset menot 101 euroa.

25 Sivistystoimi 2015 ilman korkoja ja poistoja ja muita kustannuslaskennallisia eriä: (= toimintakate) yht euroa. Varaus vuodelle 2015 oli yhteensä euroa. (Ylijäämä euro.) Sivistystoimen hallinnonalalta siirrettiin budjettimuutoksena euroa perusturvatoimialan ylityksen kattamiseen. Tilikauden tulos (sis. korot, poistot ja kaikki kustannuslaskennalliset erät); Tulos euroa ylijäämäinen) Sisäinen valvonta ja tarkastus 2015 Sisäiset tarkastajat ovat tehneet sivistystoimen sisäisen tarkastuksen suunnitelman tarkastuskohdemäärittelyineen. Muistioituja tarkastuksia kohdentuen eri sivistystoimen alueiden tämänhetkiseen tilannekartoitukseen ja tulevaisuuden muutostekijöiden kartoitukseen, on tehty yksi käynti.

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNNAN KASVATUS- JA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUU- ALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LUKU...2 TOIMINNAN YLEISET PERUSTEET...2 1 Toiminta-ajatus...2 2 LUKU...2 ORGANISAATIO...2 2 Lautakunnat...2 3 Lautakunnan kokoonpano...3

Lisätiedot

Kansalaisopiston johtokunta ja rehtori Marja Lehtonen Suomenselän kansalaisopisto on toiminut Kinnulassa ja Lestijärvellä.

Kansalaisopiston johtokunta ja rehtori Marja Lehtonen Suomenselän kansalaisopisto on toiminut Kinnulassa ja Lestijärvellä. KANSALAISOPISTON JOHTOKUNTA KANSALAISOPISTON TULOSALUE Vastuualue Kansalaisopisto Vastuualueen tilivelvollinen Toiminta-ajatus Kansalaisopiston johtokunta ja rehtori Marja Lehtonen Suomenselän kansalaisopisto

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2. KASVATUS JA OPETUSLAUTAKUNTA TULOSLASKELMA TP 2 TA 22 TA 23 TA 2 TA 2 TOIMINTATUOTOT MYYNTITUOTOT 72 7 32 7 69 6 MAKSUTUOTOT 3 3 76 9 2 9 TUET JA AVUSTUKSET MUUT TOIMINTATUOTOT SISÄISET TULOT TOIMINTATUOTOT

Lisätiedot

Sivistysosaston monipuolisuus ja sen kehittämismahdollisuudet

Sivistysosaston monipuolisuus ja sen kehittämismahdollisuudet SIVISTYSLAUTAKUNTA HALLINTO Strategiset painopistealueet / kriittiset menestystekijät ovat niitä asiakokonaisuuksia, joissa onnistuminen on välttämätöntä tavoitetilan saavuttamiseksi. Strategiset painopistealueet

Lisätiedot

Lautakunnan esittelijänä toimii vapaa-aikatoimenjohtaja.

Lautakunnan esittelijänä toimii vapaa-aikatoimenjohtaja. 1 SIMON KUNTA SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty Simon kunnanvaltuusto 15.6.2015 36 Voimaantulo 1.8.2015 1 Toiminta-ajatus Sivistystoimen tehtävänä on varhaiskasvatuksen, koulutuksen

Lisätiedot

Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 25 /13.6.2012. Hangon kaupungin sivistystoimen johtosääntö. 1 Toiminta-ajatus ja toimiala

Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 25 /13.6.2012. Hangon kaupungin sivistystoimen johtosääntö. 1 Toiminta-ajatus ja toimiala Kaupunginvaltuusto hyväksynyt 25 /13.6.2012 Hangon kaupungin sivistystoimen johtosääntö 1 Toiminta-ajatus ja toimiala Opetustoimen toiminta-ajatuksena on tukea lapsen ja nuoren kehittymistä ja kasvua yhteistyökykyiseksi,

Lisätiedot

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014

Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia. Erja Vitikka 25.11.2014 Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden linjauksia Erja Vitikka 25.11.2014 1 Ops-uudistuksen keskeisiä lähtökohtia Pedagoginen uudistus Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan? Kysymykseen MITEN opitaan?

Lisätiedot

Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015. Oppilasmäärä lukuvuoden päättyessä. Luokalle jääneiden lukumäärä. Työnantajan järjestämä koulutus

Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015. Oppilasmäärä lukuvuoden päättyessä. Luokalle jääneiden lukumäärä. Työnantajan järjestämä koulutus Eurajoen kunta / koulutoimi PERUSKOULUN TOIMINTAKERTOMUS Koulun nimi lukuvuosi 2014-2015 Rikantilan koulu A. TILASTOLLISET ASIAT 1. Peruskoulun oppilaiden lukumäärä kevätlukukauden 2014 päättyessä Oppilasmäärä

Lisätiedot

Kansalaisopiston johtokunta ja rehtori Marja Lehtonen Suomenselän kansalaisopisto toimii Kinnulassa ja Lestijärvellä.

Kansalaisopiston johtokunta ja rehtori Marja Lehtonen Suomenselän kansalaisopisto toimii Kinnulassa ja Lestijärvellä. KANSALAISOPISTON JOHTOKUNTA KANSALAISOPISTON TULOSALUE Vastuualue Kansalaisopisto Vastuualueen tilivelvollinen Toiminta-ajatus Kansalaisopiston johtokunta ja rehtori Marja Lehtonen Suomenselän kansalaisopisto

Lisätiedot

1. Nuorisotyö, nuorisotoiminta ja nuorisopolitiikkaan liittyvät yhteydenpitotehtävät.

1. Nuorisotyö, nuorisotoiminta ja nuorisopolitiikkaan liittyvät yhteydenpitotehtävät. SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 Toiminta-ajatus Sivistystoimen tehtävänä on luoda edellytykset tietojen, taitojen ja myönteisten asenteiden avulla kuntalaisten henkiseen ja fyysiseen aktiivisuuteen ja kasvuun.

Lisätiedot

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012

Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 1 Limingan seudun musiikkiopisto Opetussuunnitelma 2012 Taiteen perusopetus, lasten tanssi- ja balettiopetus Yleinen oppimäärä Limingan kunta Sivistyslautakunta Voimassa 1.8.2012 alkaen 2 1. Toiminta-ajatus

Lisätiedot

Tavoitteena on sivistynyt, aktiivinen ja osallistuva kansalainen, joka ottaa vastuun omasta ja muiden hyvinvoinnista sekä elinympäristöstä.

Tavoitteena on sivistynyt, aktiivinen ja osallistuva kansalainen, joka ottaa vastuun omasta ja muiden hyvinvoinnista sekä elinympäristöstä. SIVISTYSTOIMEN TOIMINNALLISET TAVOITTEET 1.1. - 30.11.2015 SIVISTYSLAUTAKUNTA Vastuuhenkilö: Sivistystoimenjohtaja Sivistystoimen toiminta-ajatus: Sivistystoimen tehtävänä on kasvua, oppimista ja osallisuutta

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

- 1 - Lasten kotihoidontuen kuntalisää maksetaan edelleen ajalla 1.1.2015-31.12.2016 (nykyinen sopimus Kelan kanssa päättyy 31.12.2014).

- 1 - Lasten kotihoidontuen kuntalisää maksetaan edelleen ajalla 1.1.2015-31.12.2016 (nykyinen sopimus Kelan kanssa päättyy 31.12.2014). - 1-1..1 Koululautakunta 1..1.1 Varhaiskasvatus Kunnan varhaiskasvatussuunnitelmaa (VASU) toteutetaan kaikissa varhaiskasvatuksen yksiköissä ja lasten vanhempien kanssa käydään kasvatuskumppanuusneuvottelu

Lisätiedot

Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 56100 Ruokolahti Voimaan 1.1.2009 (kv 15.12.2008/ 59) muutos 1.8.2010 (kv. 21.6.

Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 56100 Ruokolahti Voimaan 1.1.2009 (kv 15.12.2008/ 59) muutos 1.8.2010 (kv. 21.6. Ruokolahden kunta Sivistystoimen johtosääntö 1 (8) 1 Soveltaminen Tämä johtosääntö kattaa sivistystoimen päävastuualueen. Johtosäännön määräyksiä sovelletaan opetus- ja kulttuuritoimeen, varhaiskasvatukseen

Lisätiedot

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KOULUTUSPALVELUT

UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KOULUTUSPALVELUT UUDENKAUPUNGIN KAUPUNKI KOULUTUSPALVELUT Talousarvio 2011 ja taloussuunnitelma 2011-2013 Koulutuslautakunta 30.9. HALLINTO Toiminta-ajatus Hallinto luo hyvät edellytykset sivistyspalvelujen tuottamiselle,

Lisätiedot

RUOTSINKIELINEN KOULUTUS Sivistysosasto Sivistyslautakunnan ruotsinkielinen jaosto Ulrika Lundberg

RUOTSINKIELINEN KOULUTUS Sivistysosasto Sivistyslautakunnan ruotsinkielinen jaosto Ulrika Lundberg RUOTSINKIELINEN KOULUTUS Sivistyslautakunnan ruotsinkielinen jaosto Ulrika Lundberg Toiminta Toiminta koostuu ruotsinkielisestä esiopetuksesta, koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnasta, 1. 9. vuosiluokan

Lisätiedot

TAMMELAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ

TAMMELAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ TAMMELAN KUNNAN SIVISTYSTOIMEN PÄÄVASTUUALUEEN JOHTOSÄÄNTÖ 1 LUKU... 2 SIVISTYSTOIMEN YLEISET TOIMINTAPERUSTEET... 2 1 Toiminta-ajatus... 2 2 LUKU... 2 ORGANISAATIO... 2 2 Lautakunnat... 2 3 Lautakuntien

Lisätiedot

KV 23.6.2014 48 Liite 6D 1(5)

KV 23.6.2014 48 Liite 6D 1(5) KV 23.6.2014 48 Liite 6D 1(5) SIVISTYSTOIMEN JOHTOSÄÄNNÖT YLEISEN MAARÄYKSET 1 Soveltamisala Sivistystoimen luottamuselimiin, viranhaltijoihin ja työntekijöihin sovelletaan tämän johtosäännön määräyksiä.

Lisätiedot

Mikkeli. Modernin palvelun kasvukeskus Saimaan rannalla. Seija Manninen 9.5.2011

Mikkeli. Modernin palvelun kasvukeskus Saimaan rannalla. Seija Manninen 9.5.2011 Mikkeli Modernin palvelun kasvukeskus Saimaan rannalla Mikkelin kaupungin opetustoimi p Perusopetus kouluja 26 n. 4800 oppilasta p Esiopetus osin koulujen yhteydessä, osin päivähoidon järjestämänä p Perusopetuksen

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen.

VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen. VANTAAN KAUPUNGIN SIVISTYSTOIMEN TOIMALAN JOHTOSÄÄNTÖ Kaupunginvaltuuston 4. päivänä maaliskuuta 2013 hyväksymä. Voimassa 5.3.2013 alkaen. I luku Tehtäväalue 1 Tehtäväalue Sivistystoimen toimialan tehtävänä

Lisätiedot

OPS Minna Lintonen OPS

OPS Minna Lintonen OPS 26.4.2016 Uuden opetussuunnitelman on tarkoitus muuttaa koulu vastaamaan muun yhteiskunnan jatkuvasti muuttuviin tarpeisiin. MINNA LINTONEN Oppilaat kasvavat maailmaan, jossa nykyistä suuremmassa määrin

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN JA SIVISTYSOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ

SIVISTYSLAUTAKUNNAN JA SIVISTYSOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ Astuu voimaan 1.8.2011 SIVISTYSLAUTAKUNNAN JA SIVISTYSOSASTON JOHTOSÄÄNTÖ I LUKU SIVISTYSLAUTAKUNTA 1 Sivistyslautakunta ja jaostot Sivistystoimen toimialalla on sivistyslautakunta. Sivistyslautakunnalla

Lisätiedot

TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS

TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS TIEDOTE 16/2008 18.3.2008 1 (6) Taiteen perusopetuksen järjestäjille TAITEEN PERUSOPETUKSEN KÄSITE, RAKENNE JA LAAJUUS Mitä taiteen perusopetus on? Koulutuksen järjestäminen Taiteen perusopetuksen lainsäädäntö

Lisätiedot

Henkilöstön osaamisen kehittäminen osana kuntakesu ja opstyötä

Henkilöstön osaamisen kehittäminen osana kuntakesu ja opstyötä SIVISTYSLAUTAKUNTA Sivistyslautakunta toimii kunnan varhaiskasvatuksen, koulutuksen, vapaa-aika-, nuoriso-, kirjasto-, kulttuuri- ja kansalaisopistotoiminnan järjestäjänä. Kansalaisopistolla on sivistyslautakunnan

Lisätiedot

Johtamisen kehittäminen koko toimialalle jatkuu. Kehittämisessä huomioidaan henkilöstövaihdokset.

Johtamisen kehittäminen koko toimialalle jatkuu. Kehittämisessä huomioidaan henkilöstövaihdokset. Sivistyslautakunta Toiminta-ajatus Padasjoen kunta tuottaa laadukkaita sivistystoimen peruspalveluita. Tavoitteena on kasvattaa lapsia ja nuoria vastuuntuntoiseen yhteiskunnan jäsenyyteen sekä tukea kaikkia

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA

SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSPALVELUT SIVISTYSLAUTAKUNTA KÄYTTÖSUUNNITELMA 2016 Tulosyksikkö 1 -taso KEHITTÄMIS- JA HALLINTOPALVELUT Tulosyksikkö 1: Hallinto - vastuuhenkilö: talous- ja hallintopäällikkö HALLINTO TP 2014 TA+M

Lisätiedot

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11

Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia. Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Koulutuslautakunta 5.2.2015 11 Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen strategia Tehtävä Akaan varhaiskasvatuksen ja opetustoimen tehtävänä on tarjota

Lisätiedot

Lukuvuosisuunnitelmaa ohjaava säädöspohja ja lukuvuosisuunnitelman käsittely

Lukuvuosisuunnitelmaa ohjaava säädöspohja ja lukuvuosisuunnitelman käsittely Kirkkonummen kunta Sivistyspalvelut LUKUVUOSISUUNNITELMA 20-20 Koulun nimi Yhteystiedot Koulun osoite ja rehtorin yhteystiedot Lukuvuosisuunnitelmaa ohjaava säädöspohja ja lukuvuosisuunnitelman käsittely

Lisätiedot

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat

Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Koulun opetussuunnitelmassa ja vuosisuunnitelmassa kuvattavat asiat Luku Sivunro Turun opsissa 1.4 (s 9) Koulun tasaarvosuunnitelma Otsikko Asiat Koulun opetussuunnitelmassa laaditaan erilliseksi liitteeksi.

Lisätiedot

VUOSITTAINEN SUUNNITELMA UTAJÄRVEN KUNTA UTAJÄRVEN LUKIO 2/11.11.2015. Lukuvuosi _2015-2016 R1 21 R2 9 R3 18 R4 4. Yhteensä 52 1/7

VUOSITTAINEN SUUNNITELMA UTAJÄRVEN KUNTA UTAJÄRVEN LUKIO 2/11.11.2015. Lukuvuosi _2015-2016 R1 21 R2 9 R3 18 R4 4. Yhteensä 52 1/7 1/7 UTAJÄRVEN KUNTA Liite UTAJÄRVEN LUKIO 2/11.11.2015 Lukuvuosi _2015-2016 OPETUSSUUNNITELMAN TOTEUTTAMINEN opetustunnit yleisopetus vkt sltk myöntänyt 136 käytössä 136 opiskelijamäärä vuosiluokittain

Lisätiedot

Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin seuraavasti:

Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin seuraavasti: JOHTOSÄÄNTÖ / SIVISTYSPALVELUT Hyväksytty Kv 28.3.2013 6 Voimaantulo 1.1.2013 1 Luku SIVISTYSPALVELUIDEN PALVELUALUE 1 Organisaatio Mäntyharjun kunnan sivistyspalveluiden palvelualue jakautuu vastuuyksiköihin

Lisätiedot

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen

OSALLISUUS. Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen OSALLISUUS Opetussuunnitelma 2016 Yksi tavoitteista on oppilaiden ja huoltajien osallisuuden vahvistaminen Monipuoliset yhteistyökokemukset Oppilaiden osallistuminen suunnitteluun Oppilaskunta yhteistyön

Lisätiedot

OPETUSALAN JOHTAMISEN FOORUMI 5.-6.6.2013 HELSINKI

OPETUSALAN JOHTAMISEN FOORUMI 5.-6.6.2013 HELSINKI OPETUSALAN JOHTAMISEN FOORUMI 5.-6.6.2013 HELSINKI RINNAKKAISSEMINAARI 8: Rehtorin työnkuva, pätevyysvaatimukset ja opetusalan työaikajärjestelyt tulevaisuudessa Matti Lahtinen, OPH Kristiina Haavisto,

Lisätiedot

RAAHEN OPETUSTOIMI KOULUTUKSEN ARVIOINTISUUNNITELMA VUOSILLE 2012 2016. Op.ltk. 13.6.2012 94

RAAHEN OPETUSTOIMI KOULUTUKSEN ARVIOINTISUUNNITELMA VUOSILLE 2012 2016. Op.ltk. 13.6.2012 94 RAAHEN OPETUSTOIMI KOULUTUKSEN ARVIOINTISUUNNITELMA VUOSILLE 2012 2016 Op.ltk. 13.6.2012 94 2 SISÄLTÖ 1. OPPILAAN ARVIONTI 4 1.1. LAKIPERUSTA 4 1.2. OPPILASARVIOINNIN KÄYTÄNNÖN TOTEUTUS 4 2. KOULUTUKSEN

Lisätiedot

TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA

TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA TALOUS- JA TOIMINTASUUNNITELMAT VUOSILLE 2015-2107 / VALTUUSTOON NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET / SIVISTYSLAUTAKUNTA YLEISHALLINTO Turvataan säädösten ja valtuuston päätösten mukaiset resurssit palveluyksiköille

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015 Terveisiä ops-työhön Heljä Järnefelt 18.4.2015 Irmeli Halinen, Opetushallitus Opetussuunnitelman perusteet uusittu Miksi? Mitä? Miten? Koulua ympäröivä maailma muuttuu, muutoksia lainsäädännössä ja koulutuksen

Lisätiedot

Tp 2010 Ta 2011 Käyttö 1-6/10 Käyttö 1-6/11 Käyttö-% Menot 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1 Tulot Netto 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1

Tp 2010 Ta 2011 Käyttö 1-6/10 Käyttö 1-6/11 Käyttö-% Menot 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1 Tulot Netto 25,1 30,6 15,7 12,0 39,1 SIVISTYSPALVELUT 310 Sivistyslautakunta Sivistyspalvelujen vastuualueet ovat esi- ja perusopetus kansalaisopisto musiikkiopisto kirjastopalvelut nuorisotyö museo muu kulttuuritoiminta liikuntapalvelut

Lisätiedot

Tilaisuuden avaus. Mikko Hartikainen Minna Muukkonen. Taiteen perusopetuksen hyvä hallinto Hakaniemenranta 6 Helsinki, Opetushallitus

Tilaisuuden avaus. Mikko Hartikainen Minna Muukkonen. Taiteen perusopetuksen hyvä hallinto Hakaniemenranta 6 Helsinki, Opetushallitus Tilaisuuden avaus Mikko Hartikainen Minna Muukkonen Taiteen perusopetuksen hyvä hallinto 15.11.2010 Hakaniemenranta 6 Helsinki, Opetushallitus OPETUSSUUNNITELMAN PERUSTEIDEN UUDISTAMINEN Esiopetuksen ja

Lisätiedot

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia.

Sivistyspalvelut tuottavat laadukkaita ja asiakaslähtöisiä palveluita, jotka lisäävät kuntalaisten hyvinvointia. Outokummun kaupunki Talousarvio 2017 ja taloussuunnitelma 2018-2019 1 5.6 Tulosalue: Sivistyspalvelut Toimielin: Sivistyslautakunta Vastuuhenkilö: Sivistysjohtaja Toiminta-ajatus: Visio: Toiminta: Strategiset

Lisätiedot

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen

Tulosyksikkö Prosessi Tavoite Strategianäkökulma A P T H 211 Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen edistäminen TOIMIELIN SIVISTYSLAUTAKUNTA SIVISTYSTOIMEN HALLINTO 211Sivistystoimen hallinto Lasten ja nuorten kasvun ja oppimisen Osaamisen, harrastamisen ja kulttuurin Terveyden ja elämänhallinnan Strategianäkökulmat:

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso kevät 2015 Sivistystoimiala 10.8.2015 Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä 2015 (2014)

Lisätiedot

SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014

SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014 SUOMENKIELINEN KOULUTUS LUKUVUOSI 2013-2014 KOULU: Paraistenseudun koulu KEHITTÄMISSUUNNITELMA KEHITTÄMISKERTOMUS 1. JOHTAJUUS Työn kehittämistä tukevat käytänteet Koulun verkostoituminen ja yhteistyö

Lisätiedot

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 3.4.2012 59 Sisällys 1. TOIMINTA-AJATUS JA TOIMINNAN TAVOITTEET... 3 2. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SUUNNITTELU JA SISÄLTÖ...

Lisätiedot

Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA

Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Muonion kunta Sivistystoimi AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN TOIMINTASUUNNITELMA Sivistyslautakunta 30.11.2016 2 Sisällys 1. Toiminta-ajatus ja toiminnan tavoitteet 3 2. Aamu- ja iltapäivätoiminnan suunnittelu

Lisätiedot

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TORNION KANSALAISOPISTOSSA

TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TORNION KANSALAISOPISTOSSA TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA TORNION KANSALAISOPISTOSSA LIITE ------- Musiikki: Piano, musiikinteoria ja säveltapailu Tanssi Esittävät taiteet: Teatteritaide Visuaaliset

Lisätiedot

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen

Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Opetussuunnitelman perusteiden uudistaminen Irmeli Halinen Opetussuunnitelmatyön päällikkö OPETUSHALLITUS LUMA-seminaari 15.1.2013 1 Opetussuunnitelmatyön kokonaisuus 2 Yleissivistävän koulutuksen uudistaminen

Lisätiedot

SUONENJOEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 27. Voimaantulo: 1.8.2014.

SUONENJOEN KAUPUNKI KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ. Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 27. Voimaantulo: 1.8.2014. SUONENJOEN KAUPUNKI 1 KOULUTUSLAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ Hyväksytty: Kaupunginvaltuusto 16.6.2014 27 Voimaantulo: 1.8.2014 1 Soveltamisala Koulutuslautakunnan alaisen toiminnan järjestämisessä noudatetaan

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2011

TOIMINTAKERTOMUS 2011 LOUNAIS-SUOMEN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ TOIMINTAKERTOMUS 2011 Lounais-Suomen koulutuskuntayhtymä omistaa Liedon ammatti- ja aikuisopiston, Loimaan ammatti- ja aikuisopiston ja Uudenkaupungin ammatti- ja aikuisopisto

Lisätiedot

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän

PORVOON KAUPUNKI. yleisen oppimäärän PORVOON KAUPUNKI Taiteen perusopetuksen yleisen oppimäärän opetussuunnitelma Porvoon kaupunki / Sivistyslautakunta 4.9.2007 1. TOIMINTA-AJATUS... 2 2. ARVOT JA OPETUKSEN YLEISET TAVOITTEET, OPPIMISKÄSITYS,

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kati Costiander Opetushallitus Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat 20.9.2016 Kati Costiander Opetushallitus Yleissivistävä koulutus ja varhaiskasvatus uudistuu: Opetussuunnitelmatyö 2012-2017 2012 2013

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA TOIMINTA-AJATUS Sivistystoimen tuottamat laadukkaat perus- ja hyvinvointipalvelut vaikuttavat merkittävällä ja positiivisella tavalla maaseutukaupungin asukkaiden elämänhallintaan ja laatuun sekä viihtyvyyteen.

Lisätiedot

Uudistuva esiopetus ja. näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen

Uudistuva esiopetus ja. näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen Uudistuva esiopetus ja näkökulmia paikallisen ops työn aloittamiseen Opetusneuvos Arja-Sisko Holappa OPETUSHALLITUS 25.9.2013 1 Kirjoittamaan voi oppia sitten kun hampaat putoaa Esiopetus uudistuu Esiopetuksen

Lisätiedot

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015

Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät 2015 Perusopetuksen laatu Turussa Oppilaan arki Koulun taso Kevät Sivistystoimiala 10.8. Suunnittelu- ja kehittämispalvelut / Sulake 1 Taustatietoja Vastaajien jakaantuminen Vastaajien määrä Kaikki vastaajat

Lisätiedot

Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskeva lainsäädäntö (lait 1136/2003, 1137/2003).

Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskeva lainsäädäntö (lait 1136/2003, 1137/2003). 1 1. AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN JÄRJESTÄMISEN LÄHTÖKOHDAT 1.1 Lainsäädäntö Aamu- ja iltapäivätoimintaa koskeva lainsäädäntö (lait 1136/2003, 1137/2003). Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa säädetyn

Lisätiedot

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma

Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Espoon suomenkielinen perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Sisällys 1 Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 1 3 Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2

Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Sisällys Toimintasuunnitelman laatiminen... 2 Oppimisympäristön ja pedagogisen toiminnan kuvaus... 2 Laaja-alainen osaaminen... 2 Oppimiskokonaisuudet, teemat, projektit... 3 Toiminnan dokumentointi ja

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki

Perusopetukseen valmistavan opetuksen. opetussuunnitelma. Outokummun kaupunki Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma Outokummun kaupunki 2 Sisältö 1 Perusopetuksen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2 Perusopetuksen valmistavan opetuksen tavoitteet ja keskeiset

Lisätiedot

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE

HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN ORGANISAATIORAKENNE HYVINVOINNIN TOIMIALAN TOIMINTA JA TALOUS VUONNA 2018 Hyvinvointilautakunnan tehtävänäon vastata toimialansa palveluista kokonaisuutena ja palvelujen yhteensovittamisesta.

Lisätiedot

Luokka 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A 13 13 9 13 12 14

Luokka 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A 13 13 9 13 12 14 Koulu: Iisveden koulu Lukuvuosi: 2014-2015 Virat ja toimet Viran ja toimen nimike Määrä Lisätietoja Rehtori Luokanopettaja 4 yhdellä rehtorin tehtävät Aineen lehtori Erityisopettaja Erityisluokanopettaja

Lisätiedot

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. %

300 Sivistystoimen hallinto TA 2016 Tot. Erotus Tot. % 300 Sivistystoimen hallinto Toimintakulut -81526-8888 -72638 10,9 Henkilöstökulut -26726-5596 -21130 20,9 Palkat ja palkkiot -18800-3628 -15172 19,3 Henkilösivukulut -7926-1968 -5958 24,8 Eläkekulut -7160-1795

Lisätiedot

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat

Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Varhaiskasvatussuunnitelman perusteet ja paikalliset suunnitelmat Kumppanuusfoorumi Tampere 25.8.2016 Pia Kola-Torvinen Opetushallitus Suomessa varhaiskasvatuksella on pitkä ja vahva historia Pojat leikkimässä

Lisätiedot

Ohjausryhmä ja verkosto nimetty 3/2014. Lukioiden tvt-strategiat tiedoksi ltk:lle (digabi) 8/2014. Hankintakäytäntö sovittu 9/2014

Ohjausryhmä ja verkosto nimetty 3/2014. Lukioiden tvt-strategiat tiedoksi ltk:lle (digabi) 8/2014. Hankintakäytäntö sovittu 9/2014 Liite: Edelläkävijyys KokoHelaGrani Hanke toimeenpanee vuosina 2014-16 valtuuston vuonna 2013 hyväksytyn tietohallintostrategian sivistystoimen osalta. Ohjausryhmä ja verkosto nimetty 3/2014 Lukioiden

Lisätiedot

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Riitta Rajala, Opetushallitus

PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Riitta Rajala, Opetushallitus PERUSOPETUKSEN AAMU- JA ILTAPÄIVÄTOIMINNAN SEKÄ KERHOTOIMINNAN AJANKOHTAISPÄIVÄ 23.4.2014 VARKAUS T E R V E T U L O A! Ajankohtaistilanne perusopetuksen aamu- ja iltapäivätoiminta ja koulun kerhotoiminta

Lisätiedot

GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016

GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016 GUMERUKSEN KOULUN ESI- JA PERUSOPETUKSEN OPPILASHUOLTOSUUNNITELMA LUKUVUONNA 2015-2016 Opetuksen järjestäjä vastaa siitä, että oppilashuollon toteuttamista, arviointia ja kehittämistä varten laaditaan

Lisätiedot

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän:

Toimintaohjelman kehittämisalueita on yhdeksän: Sivistyslautakunta 55 18.05.2016 Joensuun seudun kasvatuksen ja koulutuksen toimintaohjelma 2016-2020 155/20.201/2016 Sivistyslautakunta 18.05.2016 55 Joensuun seudun seitsemän kuntaa, Ilomantsi, Joensuu,

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016

LIIKKUVA KOULU JA OPS 2016 Raahe 3.3.2016 Laura Rahikkala liikunnanopettaja OPS 2016 HAASTE MAHDOLLISUUS HYPPY JOHONKIN UUTEEN OPS UUDISTUKSEN KESKEISIÄ LÄHTÖKOHTIA PEDAGOGINEN UUDISTUS -> Siirtyminen kysymyksestä MITÄ opitaan,

Lisätiedot

Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016

Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Nimi Utajärven esiopetuksen opetussuunnitelma 2016 Kunta Utajärvi Koulu Utajärven yhtenäinen peruskoulu Hyväksymispäivämäärä SISÄLTÖ 1. Opetussuunnitelman

Lisätiedot

Romaniasiain hoito ja lähtökohdat Lounais-Suomessa ja Länsi- ja Sisä-Suomessa

Romaniasiain hoito ja lähtökohdat Lounais-Suomessa ja Länsi- ja Sisä-Suomessa LSAVI/ 2012 Lounais-Suomi 1.1.2012 Lounais-Suomen alueellinen romaniasiain neuvottelukunta TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2012 Romaniasiain hoito ja lähtökohdat Lounais-Suomessa ja Länsi- ja Sisä-Suomessa

Lisätiedot

SIVISTYSPALVELUT. Toteutunut

SIVISTYSPALVELUT. Toteutunut SIVISTYSPALVELUT Sivistyspalvelujen vastuualueet ovat esi- ja perusopetus kansalaisopisto musiikkiopisto kirjastopalvelut nuorisotyö museo muu kulttuuritoiminta liikuntapalvelut raittiustyö Sivistyslautakunta

Lisätiedot

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa.

Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. Punaisella merkityt kohdat ovat koulutyöskentelyn kysymyksiä, joihin toivomme teidän ottavan kantaa. LUKU 4 YHTENÄISEN PERUSOPETUKSEN TOIMINTAKULTTUURI 4.5 Paikallisesti päätettävät asiat Toimintakulttuuri

Lisätiedot

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu

TYÖSUUNNITELMA. Isokylän. Lukuvuodelle 2015-2016. Koulu KEMIJÄRVEN KAUPUNKI TYÖSUUNNITELMA Lukuvuodelle 2015-2016 Isokylän Koulu 1. KOULUN TOIMINTA-AJATUS Isokylän koulu tarjoaa muuttuvassa yhteiskunnassa tarvittavia tietoja, taitoja ja valmiuksia sekä tukee

Lisätiedot

76 Asianro 1144/00.01.01/2014. Hyvinvoinnin edistämisen ja kasvun ja oppimisen palvelualueiden toimintasäännön tarkistaminen

76 Asianro 1144/00.01.01/2014. Hyvinvoinnin edistämisen ja kasvun ja oppimisen palvelualueiden toimintasäännön tarkistaminen 76 Asianro 1144/00.01.01/2014 Hyvinvoinnin edistämisen ja kasvun ja oppimisen palvelualueiden toimintasäännön tarkistaminen Vs. henkilöstö- ja hallintopäällikkö Pekka Savolainen Kasvun ja oppimisen palvelualue

Lisätiedot

Keski-Pohjanmaan toisen asteen. yhteistyöstrategia 2015-2020

Keski-Pohjanmaan toisen asteen. yhteistyöstrategia 2015-2020 Keski-Pohjanmaan toisen asteen yhteistyöstrategia 2015-2020 Taustaa Toisen asteen koulutuksen järjestäjien välinen yhteistyö on saanut alkunsa jo 1990-luvulla toteutetun nuorisoasteen koulutuskokeilun

Lisätiedot

Kampus. tulevaisuuden ajatuksia. rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio

Kampus. tulevaisuuden ajatuksia. rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio Kampus tulevaisuuden ajatuksia rehtori Lasse Tiilikka rehtori Arto Sikiö rehtori Minna Rovio 1 Uudistuksen aika 2 3 4 Opetussuunnitelma 2016- Laaja-alaiset kokonaisuudet - jatkuva kokonaisuus Monialaiset

Lisätiedot

Turku liikkuu iloiten

Turku liikkuu iloiten Turku liikkuu iloiten 5.5.2015 Ilo kasvaa liikkuen seminaari Turussa Palvelupäällikkö Ulla Soukainen Turku, varhaiskasvatus ulla.soukainen@turku.fi Turun sanomien kolumni 28.4.2015 Kehitystrendit eivät

Lisätiedot

VARKAUDEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKATOIMI

VARKAUDEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKATOIMI KULTTUURI- JA VAPAA-AIKATOIMEN TOIMINTASÄÄNTÖ VARKAUDEN KULTTUURI- JA VAPAA-AIKATOIMI TOIMINTASÄÄNTÖ 1. LUKU Varkauden sivistyslautakunta päättää toimintasäännöllä alaistensa palvelualueiden tehtävistä

Lisätiedot

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA

VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA VESANNON SIVISTYSTOIMEN STRATEGIA 2015-2020 Sivistystoimen palvelut Varhaiskasvatus: perhepäivähoito, ryhmäperhepäivähoito, päiväkoti, esiopetus Perusopetus: Vesannon yhtenäiskoulu, 1-9 lk Lukio: Vesannon

Lisätiedot

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1

Tehtäväalue: Hyvinvointi LIITE 1 Tehtäväalue: 210501 Hyvinvointi LIITE 1 Hyvinvointilautakunnan tehtävät ja toimivalta Lautakunta johtaa ja kehittää hyvinvointitoimialaa (aikaisemmat kirjasto- ja kulttuuritoimen ja vapaa-aikatoimen toimialat)

Lisätiedot

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä

Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Koulun rooli syrjäytymiskehityksessä Pääjohtaja Aulis Pitkälä Opetushallitus Nuorten syrjäytymisen ehkäisy tilannekartoituksesta toimintaan Helsinki14.8.2012 Koulupudokkaat Suomessa (2010) 193 oppilasta

Lisätiedot

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT

LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT LIIKKUVA KOULU NYKYTILAN ARVIOINTI TAUSTATIEDOT 1. Kunta 2. Koulu 3. Koulumuoto, jota arviointi koskee Alakoulu Yläkoulu Yhtenäiskoulun kaikki luokat Yhtenäiskoulun luokat 1 6 Yhtenäiskoulun luokat 7 9

Lisätiedot

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015

Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Perusopetukseen valmistavan opetuksen opetussuunnitelma 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 2 Sisältö 1. Perusopetukseen valmistavan opetuksen lähtökohdat... 3 2. Perusopetukseen valmistavan opetuksen tavoitteet...

Lisätiedot

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016

NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 NY Yrittäjyyskasvatuksen polku ja OPS2016 Nuori Yrittäjyys Yrittäjyyttä, työelämätaitoja, taloudenhallintaa 7-25- vuotiaille nuorille tekemällä oppien 55 000 oppijaa 2013-14 YES verkosto (17:lla alueella)

Lisätiedot

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja

50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 50 SIVISTYSLAUTAKUNTA 500 PERUSOPETUS Vastuuhenkilö: sivistystoimenjohtaja 1. TOIMINTA-AJATUS Perusopetuksen tavoitteena on tukea oppilaiden kasvua ihmisyyteen ja eettisesti vastuukykyiseen yhteiskunnan

Lisätiedot

KOLIKO Koulun liikuntakoordinaattorit liikettä lisäämässä 1.8.2011 31.12.2013

KOLIKO Koulun liikuntakoordinaattorit liikettä lisäämässä 1.8.2011 31.12.2013 KOLIKO Koulun liikuntakoordinaattorit liikettä lisäämässä 1.8.2011 31.12.2013 lisää liikettä koulupäivän aikana rakenteilla, asenteilla, yhteistyöllä! FAKTAA HANKKEESTA - Hallinnoija Hämeen Liikunta ja

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Alakoulut 0..0 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet alakoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt 7 alakoulua (0.. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä Opettajainkokouksessa

Lisätiedot

Huittisten kaupunki. Kasvatus- ja opetuspalvelut. Arviointisuunnitelma

Huittisten kaupunki. Kasvatus- ja opetuspalvelut. Arviointisuunnitelma 1 Huittisten kaupunki Kasvatus- ja opetuspalvelut Arviointisuunnitelma 2019 2021 2 Sisällysluettelo 1. Taustaa... 3 2. Laatutyön organisointi... 3 3. Arvioinnin vuosikello... 4 4. Arvioinnin tasot... 6

Lisätiedot

Opetushallituksen kuulumiset

Opetushallituksen kuulumiset Opetushallituksen kuulumiset Helsinki 11.9.2015 SML:n pulmaparlamentti Eija Kauppinen OPETUSHALLITUS 1 Uudistuvat opetussuunnitelmat 2012-2017 Yleissivistävä koulutus Esiopetus 2014 Perusopetukseen valmistava

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI

SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI Sivistyslautakunta 5 20.01.2016 SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI SIVLK 20.01.2016 5 Valmistelu ja lisätiedot: koulutusjohtaja

Lisätiedot

Liikkuva koulu nykytilan arviointi

Liikkuva koulu nykytilan arviointi Liikkuva koulu nykytilan arviointi Yhtenäiskoulut.9.1 LIKES-tutkimuskeskus Arvioinnin täyttäneet yhtenäiskoulut Nykytilan arvioinnin on täyttänyt yhtenäiskoulua (.9. mennessä) Liikkuva koulu -tiimissä

Lisätiedot

Kuopio yht. 871 (Asteikko 1-5) 1. v. yht / 373 2. v: yht / 300 3. v.: yht. / 198 Yht. 871 Kysymys ka. 4,1 3,9 2,8 1,1 1,3 1,1 3,9 4,1 4,5 4,5 4,1

Kuopio yht. 871 (Asteikko 1-5) 1. v. yht / 373 2. v: yht / 300 3. v.: yht. / 198 Yht. 871 Kysymys ka. 4,1 3,9 2,8 1,1 1,3 1,1 3,9 4,1 4,5 4,5 4,1 Kuopio yht. 871 (Asteikko 1-5) 1. v. yht / 373 2. v: yht / 300 3. v.: yht. / 198 Yht. 871 Kysymys ka ka ka ka. 1 Opiskeluryhmissäni on ollut hyvä yhteishenki. 4,2 4,2 3,9 4,1 2 Opiskeluryhmissäni vallitsee

Lisätiedot

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA

VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA VALMISTAVAN OPETUKSEN OPETUSSUUNNITELMA Pudasjärven perusopetuksen opetussuunnitelmaa täydentävä suunnitelma 2010 Valmistavan opetuksen opetussuunnitelman sisältö 1. VALMISTAVAN OPETUKSEN PERUSTEET...3

Lisätiedot

Apip henkilöstö on mukana päivähoidon ja koulun työhyvinvointiohjelmassa osallistuen sen tarjoamiin palveluihin.

Apip henkilöstö on mukana päivähoidon ja koulun työhyvinvointiohjelmassa osallistuen sen tarjoamiin palveluihin. KH 29.1.2013 LIITE Paltamon perusopetuksen aamu ja iltapäivätoiminnan laatukäsikirja 1 Johtaminen Perusopetuksen aamu ja iltapäivätoiminnan koordinoinnista, arvioinnista ja valvonnasta vastaa Paltamon

Lisätiedot

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017

Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017 Sopimus lukiokoulutuspalvelujen tuottamisesta vuonna 2015 ja taloussuunnitelmakaudella 2015-2017 Sopimuksen tarkoitus Tällä operatiivisella sopimuksella pääprosessia edustava palvelujohtaja ja palvelutuotantoa

Lisätiedot

Perusopetuksen laatukriteerityö Jyväskylässä. Perusopetuksen laatukriteerityö-seminaari Jyväskylä 9.5.2011 Tarja Tuomainen

Perusopetuksen laatukriteerityö Jyväskylässä. Perusopetuksen laatukriteerityö-seminaari Jyväskylä 9.5.2011 Tarja Tuomainen Perusopetuksen laatukriteerityö Jyväskylässä Perusopetuksen laatukriteerityö-seminaari Jyväskylä 9.5.2011 Tarja Tuomainen Perusopetuksen tulosalueen taustatietoja Perustehtävä: perusopetuslain mukaisen

Lisätiedot

TULOSTILIT (ULKOISET)

TULOSTILIT (ULKOISET) HYRYNSALMEN KUNTA RAPORTTI 20.5.2010 LIITE 3 TALOUSARVION SEURANTA 30.4.2010 TULOSLASKELMA Talousarvio on toteutumassa suunniteltua paremmin. HYRYNSALMEN KUNTA 30.4.2010 Tilinpäätös Talousarvio Toteutuma

Lisätiedot

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE

KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE KÄSITYÖN TAITEEN PERUSOPETUKSEN YLEISEN OPPIMÄÄRÄN OPETUSSUUNNITELMA LAPSILLE JA NUORILLE Hiiden Opisto 2006 Perustuu lakiin taiteen perusopetuksesta 633/1998, 5 sekä sitä täydentävään asetukseen 813/1998,

Lisätiedot