REKISTERI- JA TIETOKANTA-AINEISTOJEN SIIRTÄMINEN VAPA-PALVELUUN

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "REKISTERI- JA TIETOKANTA-AINEISTOJEN SIIRTÄMINEN VAPA-PALVELUUN"

Transkriptio

1 Arkistolaitos REKISTERI- JA TIETOKANTA-AINEISTOJEN SIIRTÄMINEN VAPA-PALVELUUN Ohje v. 1.0 ( ) Kansallisarkisto Rauhankatu 17 PL 258, Helsinki Puh. Tel. (09) Riksarkivet Fredsgatan 17 PB 258, Helsingfors Fax (09)

2 (8) Sisällysluettelo YLEISTÄ 3 Taustaa 3 Ohjeen tarkoitus 3 1. AINEISTON SIIRRETTÄVYYDEN ARVIOINTI Edellytykset aineiston vastaanottamiseksi arkistolaitokseen Aineiston tekninen siirrettävyys Arviointi 4 2. SEULONTAPÄÄTÖKSEN HAKEMINEN 5 3. SIIRRETTÄVÄN AINEISTON KÄYTÖN SELVITTÄMINEN 5 4. AINEISTON SIIRTÄMINEN REKISTERISTÄ TAI TIETOKANNASTA Tavoite ja toimintaperiaate Mahdollisia ratkaisumalleja 7 5. AINEISTON KUVAILUTIETOJEN ESITTÄMINEN SÄHKE2- RAKENTEESSA SÄHKE-metatiedot Aineiston dokumentaatio 8 6. AINEISTON SIIRTÄMINEN JA VAPA-PALVELU 8

3 (8) YLEISTÄ Taustaa Julkishallinnon organisaatioilla on yhä kasvava määrä erilaisia sähköisessä muodossa olevia rekistereitä ja tietokantoja, jotka sisältävät pysyvästi säilytettävää informaatiota. Monen sähköisen rekisterin tai tietokannan juuret ulottuvat useamman kymmenen vuoden taakse. Rekisteri- ja tietokantatietojen tulostaminen paperille arkistointia varten on paitsi kustannuksiltaan kallista, myös tietojen käytettävyyttä ajatellen epäkäytännöllistä. Rekisteri- ja tietokantatietojen siirto arkistolaitokseen turvaa näiden pysyvästi säilytettävien, ja myöhemmän tutkimuksen kannalta keskeisten tietojen pitkäaikainen säilyminen yksinomaan sähköisessä muodossa. Viranomainen voi näin siirtää vastuun aineiston säilymisestä arkistolaitokselle. Rekisteri- ja tietokantatietoja siirtänyt organisaatio säilyy siirretyn aineiston omistajana ja vastaa siten aineiston käytöstä ja siihen liittyvästä tietopalvelusta. Ohjeen tarkoitus Tässä ohjeessa kuvataan menetelmä, jota hyödyntämällä viranomaisten hallussa olevien rekisterien- ja tietokantojen tietosisältöjä voidaan muuntaa säilytyskelpoiseen muotoon, siirtää arkistolaitoksen sähköisen säilyttämisen VAPA-palveluun ja säilyttää pysyvästi yksinomaan sähköisessä muodossa. Ohjetta voidaan soveltaa rekistereistä tai tietokannoista siirrettävään aineistoon. Rekisterillä tarkoitetaan yksikkötasoista aineistoa sisältävää tietovarantoa. Rekisteri on yleensä jatkuvasti päivittyvä. Tietokannalla tarkoitetaan määrämuotoista tietojen kokoelmaa, joilla on yhteys toisiinsa. Tietokanta voi olla kertaalleen tuotettu tai tilastointitarkoituksessa ylläpidettävä. Rekisteri sijaitsee usein tietokannassa, toisaalta yksi tietokanta voi sisältää useita rekistereitä. Siirrettävällä aineistolla tarkoitetaan rekisterin tai tietokannan tietosisällöstä (datasta) muodostettavaa kokonaisuutta, joka siirretään yhdessä tai useammassa vaiheessa arkistolaitoksen VAPA-palveluun. Tässä ohjeessa kuvatun menetelmän avulla siirrettävä aineisto tuotetaan sellaiseen muotoon, että sen hyödyntäminen ja tulkinta on mahdollista ilman alkuperäistä tietojärjestelmää. Lisäksi tässä ohjeessa kuvataan, miten siirrettävä aineisto kuvaillaan SÄHKE-normin mukaisesti. Menetelmää voidaan soveltaa niihin aineistoihin, joiden muodostumisessa ei ole huomioitu SÄHKE-normien vaatimuksia, jotka liittyvät aineiston muodostamiseen, käsittelyyn ja hallintaan. Menetelmää voidaan soveltaa niin käytössä oleviin rekistereihin ja tietokantoihin kuin vanhempiin, käytöstä poistuneiden rekistereiden ja tietokantojen tietojen siirtämiseen. Menetelmä edellyttää kuitenkin pääsääntöisesti sitä, että rekisteriä tai tietokantaa ylläpitävä järjestelmä on edelleen käytettävissä. Tässä ohjeessa ei kuvata pelkkää aineistojen teknistä siirtoa, vaan laajemmin koko aineistojen siirron prosessi. Siihen kuuluvat aineiston valmistelu siirrettävään muotoon, aineiston kuvaaminen SÄHKE2-rakenteessa ja aineiston pysyvästä säilytyksestä ja säilytysmuodosta päättäminen.

4 (8) Ohje on tarkoitettu niin rekisterinpidosta vastaaville organisaatioille, asiakirjahallinnon asiantuntijoille kuin teknisille asiantuntijoille. Ohjetta täydentävät teknisemmät ohjeet, niihin kuuluvat tekniset esimerkit sekä lomakkeet. Tätä ohjetta täydentävät lisäksi VAPA-palvelun yleiskuvaus sekä siirto-ohje AINEISTON SIIRRETTÄVYYDEN ARVIOINTI 1.1. Edellytykset aineiston vastaanottamiseksi arkistolaitokseen Arkistolaitoksen VAPA-palveluun siirrettävän aineiston tulee täyttää kaikki seuraavat ehdot: Aineiston tulee olla pysyvästi säilytettävää Valtionhallinnon organisaation tulee omistaa aineisto Aineisto ei saa olla asiankäsittelyn tai siihen rinnastettavan prosessin tuloksena syntynyt: siirtämisen edellytyksenä on tällöin aina SÄHKE2- normien vaatimusten täyttäminen. Rekisteri- tai tietokanta-aineiston osalta organisaation ei tarvitse hakea arkistolaitokselta sähköisen säilyttämisen lupaa, jotta aineisto voidaan siirtää VAPA-palveluun ja säilyttää pysyvästi yksinomaan sähköisessä muodossa, vaan aineiston siirron edellytyksenä on arkistolaitoksen päätös tietojen pysyvästä säilytyksestä ja säilytysmuodosta. Mikäli rekisterin tai tietokannan tietoja päivitetään edelleen aktiivisesti ja tietosisältö muuttuu tai täydentyy, on aineiston siirtäminen arkistolaitoksen mahdollista joko siten, että aineisto siirretään tietyn hetken tilannekohtaisena otoksena tai siten, että aineistosta siirretään se osa, johon muutokset eivät enää kohdennu (esim. edellisten vuosien tiedot) Aineiston tekninen siirrettävyys Aineistosta tulee saada tuotettua järjestelmäriippumattomaan muoto. Rekisteriin siirrettävästä aineistosta tulee kyetä tuottamaan tässä ohjeessa kuvattujen kriteerien mukaisia siirtorakenteita ja tiedostoja, jotta aineiston hyödyntäminen on mahdollista ilman alkuperäistä järjestelmää tai sovellusta. Lisäksi tarvitaan aineiston tulevan käytön tueksi erillistä dokumentaatiota liittyen informaation tulkintaan, tietorakenteisiin tai muihin sellaisiin kysymyksiin, joiden avulla tuleva tietopalvelu voidaan varmistaa Arviointi Jotta aineiston siirrettävyys voidaan arvioida, edellyttää se riittäviä tietoja kyseessä olevasta aineistosta. Viranomaisen tulee täyttää Siirrettävän aineiston tiedot -lomake (ks. myös lomakkeen täyttöohje) ja toimittaa se arkistolaitokselle. Lomakkeella ilmoitettujen tietojen perusteella arkistolaitos voi alustavasti arvioida onko rekisterin tai tietokannan sisältämä data mahdollista muuntaa sellaiseen muotoon, että se on siirrettävissä arkistolaitoksen VAPA-palveluun (ks. 4 Aineiston siirtäminen rekisteristä tai tietokannasta ).

5 (8) Tarvittaessa arkistolaitos voi pyytää organisaatiolta myös lisätietoja lomakkeen tietoihin tai käydä yhdessä organisaation kanssa läpi aineistoon liittyviä kysymyksiä. Vasta kun aineiston siirrettävyys on alustavasti arvioitu, voidaan siirtojen suunnittelussa edetä. 2. SEULONTAPÄÄTÖKSEN HAKEMINEN Arkistolaitos määrää arkistolain (831/1994) 8 :n nojalla lain piiriin kuuluvien organisaatioiden asiakirjatietojen pysyvästä säilytyksestä ja säilytysmuodosta (seulontapäätös). Aineiston omistava organisaatio hakee arkistolaitokselta siirrettävää aineistoa koskevan seulontapäätöksen, kun se toimittaa Siirrettävän aineiston tiedot -lomakkeen arkistolaitokseen. Lomaketta käytetään siis seulontaesityksenä ja sen täyttöohjeessa on tarkemmin eritelty seulontapäätöksen käsittelyn kannalta keskeiset tiedot. Yksittäisen rekisterin tai tietokannan aineistoja koskeva seulontaesitys tulee tehdä ensisijassa mainittua lomaketta käyttäen. Jos siirrettävästä aineistosta on olemassa arkistolaitoksen antama ajantasainen päätös pysyvästä säilytyksestä, tai pysyvästä säilytyksestä on säädetty lailla tai asetuksella, haetaan arkistolaitokselta vain siirrettävän aineiston pysyvää säilytysmuotoa koskevaa päätöstä. Arkistolaitoksen seulontapäätös on edellytyksenä VAPA-siirtosopimuksen laatimiselle, joten lomake (seulontaesitys) tulee lähettää arkistolaitokseen hyvissä ajoin ennen aineistojen aiottua siirtämistä. 3. SIIRRETTÄVÄN AINEISTON KÄYTÖN SELVITTÄMINEN Aineiston käytettävyyttä tulee arvioida seuraavista näkökulmista: a) kyetäänkö VAPA-palveluun siirrettyä aineistoa käyttämään organisaatioin tehtävien hoidossa, b) voidaanko siirretystä aineisto tuottaa tietopalvelu ja c) miten siirretyn aineiston tutkimuskäyttö voidaan järjestää. Käytettävyyden arviointiin liittyy näiden lisäksi myös arviointi tietomassojen käsittelyn volyymistä ja kyvystä yksilöidä tietomassasta yksittäisiä tietoalkioita tai osajoukkoja. Kun organisaatio on siirtänyt aineiston VAPA-palveluun, voi se poistaa siirretyn aineiston omasta järjestelmästään ja järjestää aineiston käytön yksinomaan VAPApalvelusta. Organisaatio voi myös säilyttää aineiston edelleen omassa tietojärjestelmässään, mikäli tähän nähdään erityinen tarve aineiston käytettävyyden vuoksi. Siirron jälkeen alkuperäinen aineisto on VAPA-palvelussa ja organisaation järjestelmiin mahdollisesti jäävät tiedot katsotaan kopioiksi. Organisaation tulee varmistaa, että sen omat tietopalveluvelvoitteet toteutuvat myös siinä tapauksessa, että aineisto sijaitsee ainoastaan VAPA-palvelussa. Oheisessa taulukossa on kuvattu erilaisia skenaarioita siitä, millaisia käyttötarpeita aineistolla voi olla ja miten voidaan toimia:

6 (8) 1. Rekisterin tai tietokannan tietoja päivitetään edelleen aktiivisesti ja sen tietosisältö muuttuu / täydentyy. Aineistosta siirretään tietyn hetken tilanne otoksena arkistolaitokseen. Tilannekohtaisia otoksia poimitaan säännöllisesti niin pitkään kuin rekisterin tai tietokannan tietosisältö päivittyy. Siirrettyä aineistoa käytetään organisaation järjestelmässä niin pitkään kun se on käytössä TAI Aineistosta siirretään se osa, johon muutokset eivät enää kohdennu (esim. edellisien vuosien tiedot). Siirrettyä aineistoa voidaan käyttää VAPApalvelusta tai organisaation omasta järjestelmästä. 2. Aineisto on organisaatiossa yhä aktiivisessa käytössä: tietoja etsitään ja käytetään säännöllisesti omien tehtävien hoidossa tai rekisteriä käytetään esim. hakemistona. Siirretty aineisto on toistaiseksi hyvä jättää myös organisaation tietojärjestelmään aineiston suuren käyttötarpeen vuoksi. 3. Organisaatio käyttää aineistoa satunnaisesti omien tehtäviensä hoidossa. Siirretty aineisto voidaan poistaa organisaation tietojärjestelmästä, mutta organisaation tulee arvioida VAPA-palveluun siirretyn aineiston käytettävyyttä suhteessa aineiston käyttötarpeeseen. 4. Organisaatio ei itse käytä aineistoa enää lainkaan omien tehtäviensä hoidossa. Aineistolla on enää tutkimuksellista käyttöä. Siirretty aineisto voidaan säilyttää yksinomaan VAPA-palvelussa ja noutaa sieltä aina tarvittaessa käytettäväksi. Aineiston käyttö VAPA-palvelusta on kuvattu VAPA-yleiskuvauksessa. Siirretty aineisto on saatavissa VAPA-palvelusta käyttöön aina siinä muodossa, kuin organisaatio on sen palveluun siirtänyt. Rekisteri- ja tietokantatietojen kohdalla huomionarvoista on, että VAPA-palvelu ei tarjoa työkaluja aineiston koostamiseen tai analysointiin. Aineiston nouto VAPApalvelusta tapahtuu rajapintojen kautta.

7 (8) 4. AINEISTON SIIRTÄMINEN REKISTERISTÄ TAI TIETOKANNASTA 4.1. Tavoite ja toimintaperiaate Aineiston tallennusrakenteen määrittely tapahtuu yhteistyössä arkistolaitoksen kanssa. Tallennusrakenteen määrittelyssä huomioidaan mahdollinen otantaperiaate sekä informaation rakenteen monimuotoisuus. Lisäksi tallennusrakenteeseen vaikuttaa se, onko säilytettävä aineisto valmiiksi prosessoidussa muodossa vai onko tallennusrakenne operatiivisen käytön mukaisessa rakenteessa. Prosessoiduksi aineisto tulkitaan siinä tapauksessa, että se on muokattu alkuperäisessä järjestelmässä ja sisältää näin määrätyn prosessin lopputuloksen kuten esimerkiksi luettelon, jossa on henkilöittäin maksetut etuudet. Operatiivinen rakenne tarkoittaa tässä alkuperäistä tietorakennetta. Säilytettävä aineisto voi olla esitettävissä yhden tai useamman tiedostotaulun avulla. Siinä tapauksessa, että tiedostotauluja on useita, voidaan joutua tuottamaan erillinen rakennetiedosto, jossa on esitetty tiedostotaulujen väliset suhteet sekä tiedostotaulujen sisäinen rakenne. Lisädokumentaation tarpeista ja sisällöstä sovitaan yksityiskohtaisesti arkistolaitoksen edustajien kanssa Mahdollisia ratkaisumalleja Informaatio on tietokannoissa yleensä tallennusrakenteessa, joka on riippuvainen sekä käytetystä tietokannan hallintajärjestelmästä että tarjotun sovelluksen toimintalogiikasta sekä sisäisestä tietomallista. Pitkäaikaissäilytyksen turvaamiseksi informaatio tulee konvertoida näistä riippumattomaan muotoon, joka on tulkittavissa käyttäen hyväksi oheisdokumentaatiota. Tieto voidaan konvertoida joko XML-rakenteiseksi tai tätä yksinkertaisemmaksi CSV-muodoksi niissä tapauksissa, joissa informaatio muodostaa sellaisen rekisterin, joka muodostuu yhdestä taulusta ja jonka jokainen rivi edustaa yksittäistä informaatioalkiota.. Ratkaisumallin valinnassa tulee ottaa huomioon, että aineistoa on vaivatonta käyttää. XML-konversion etu on se, että datan kuvailu ja data muodostavat kiinteän kokonaisuuden. Haittapuolena on, että suurten suurissa tietomassoissa tiedostokoko kasvaa suureksi. Kun tietomassojen määrä kasvaa, voidaan hyödyntää tiedon esittämistä ilman XML-rakenteita käyttäen CSV-muotoa, jossa informaatio on tekstimuotoisina riveinä ja elementtejä erottamaan käytetään erotinmerkkiä, kuten esim. pilkkua.. CSV:n käyttö edellyttää kuitenkin aina huolellista dokumentointia, jotta informaatio kyetään tulkitsemaan oikein. Niissä tapauksissa, joissa säilytettävä informaatio on jakautuneena useaan toisiinsa liittyvään osakokonaisuuteen, on myöhemmän käytön turvaamiseksi nämä suhteet dokumentoitava. Monimutkaisten suhteiden kuvaaminen edellyttää yksityiskohtaista dokumentointia, jonka tarve ja kattavuus sovitaan arkistolaitoksen kanssa. Ratkaisuna rakenteiden kuvaamiseen on aineiston mukana toimitettava rakennetaulu, joka täydentää SÄHKE2-metatietoja. Se kuvaa määrämuotoisella notaatiolla yksittäisten aineistotiedostojen (CSV tai XML) sisäisen rakenteen sekä tiedostojen väliset suhteet. Jotta tietokannan informaatio olisi helppokäyttöistä, voidaan aineiston mukana toimittaa XSLT-tyylitiedosto. Sen avulla aineistosta voidaan tuottaa käyttäjäystävällinen tuloste.

8 (8) 5. AINEISTON KUVAILUTIETOJEN ESITTÄMINEN SÄHKE2-RAKENTEESSA 5.1. SÄHKE-metatiedot Aineiston siirtäminen arkistolaitoksen VAPA-palveluun edellyttää kaikille aineistoille yhdenmukaiset kuvailutiedot sisältävää SÄHKE2-siirtorakennetta. Se liittää siirrettävän aineiston VAPA-palvelussa osaksi arkistokokonaisuutta ja tukee aineiston myöhempää käyttöä. Tämän vuoksi siirtäjän tulee tuottaa SÄHKE2-normissa kuvattu metatietorakenne, jolla tietoaineisto liitetään kontekstiinsa: aineisto liitetään organisaation tehtäväluokitukseen ja ryhmitellään loogisiksi osakokonaisuuksiksi. Vaadittuja SÄHKE2-metatietoja ei lisätä tietokannan tai rekisterin tietosisältöön, vaan siirrettävä aineisto kuvaillaan SÄHKE2-metatiedoilla siirron yhteydessä. Erillisessä ohjeessa kuvataan miten tietokannan tai rekisterin sisältämistä tiedoista tuotetut datatiedostot kuvaillaan ja liitetään SÄHKE2-normin mukaiseen rakenteeseen Aineiston dokumentaatio Jotta aineiston käyttävyys voidaan varmistaa, tulee siirrettävään aineistokokonaisuuteen aina liittää myös riittävä dokumentaatio. Tietokannan tai rekisterin syntykonteksti, sen käyttötarkoitu ja tietosisällön muodostuminen on kyettävä kuvaamaan kattavasti. Dokumentaation tulee sisältää kuvaus siirrettävän aineiston koko elinkaaresta. Dokumentaation tulee sisältää vähintään seuraavat tiedot: yleiskuvaus (esim. tietojärjestelmäseloste, rekisteriseloste) tietorakenteet (tietomalli, relaatiomalli, tietokantataulut, koodistot, taulujen tiedot sekä niiden kuvaukset) ohjeet sekä dokumentit, jotka liittyvät tiedon yhdistämiseksi loogisiksi kokonaisuuksiksi. kuvaus aineiston muodostumisprosessista ja siitä, mikä on tietojen alkuperä (mistä ne saadaan tai miten ne on kerätty) tietokannan tai rekisterin muutoshistoria 6. AINEISTON SIIRTÄMINEN JA VAPA-PALVELU Siirrettävä aineisto tulee muodostaa SÄHKE2-normin mukaiseksi siirtokokonaisuudeksi ja siirtää arkistolaitoksen VAPA-palveluun siirto-ohjeessa kuvatulla tavalla. Siirtävän organisaation ja arkistolaitoksen tulee tehdä VAPA-palvelun käytöstä siirtoja säilytyssopimus ennen varsinaisten tuotantosiirtojen aloittamista. Siirtosopimus on aina organisaatio- ja tietojärjestelmäkohtainen ja se tehdään viideksi vuodeksi kerrallaan. Ks. VAPA-siirtosopimuspohja. Ennen varsinaisia tuotantosiirtoja tulee aineiston siirrettävyys ja aineiston oikea rakenne varmistaa siirtotestauksella, joka tehdään lähtökohtaisesti siirtävän tietojärjestelmän testiympäristöstä VAPAn testiympäristöön. Lisätietoja:

VAPA. Sähköisen säilyttämisen palvelu [ESITYSAINEISTO] 29.10.2012

VAPA. Sähköisen säilyttämisen palvelu [ESITYSAINEISTO] 29.10.2012 VAPA Sähköisen säilyttämisen palvelu [ESITYSAINEISTO] 29.10.2012 Sisältö VAPA kokonaiskuva Siirto- ja säilytyssopimus Aineiston käyttö VAPAsta Milloin VAPA-asiakkaaksi? VAPAn käyttöönotolla kustannussäästöjä

Lisätiedot

Sähköisen arkistoinnin reunaehdot

Sähköisen arkistoinnin reunaehdot Sähköisen arkistoinnin reunaehdot Kuntien ja Maanmittauslaitoksen kiinteistötehtävien koulutuspäivä 17.9.2013 Mikko Eräkaski, kehittämispäällikkö Kansallisarkisto Arkistolaitos Mitä tarkoittaa sähköinen

Lisätiedot

VAPA YLEISKUVAUS ARKISTOLAITOKSEN SÄHKÖISEN SÄILYTTÄMISEN PALVELUSTA

VAPA YLEISKUVAUS ARKISTOLAITOKSEN SÄHKÖISEN SÄILYTTÄMISEN PALVELUSTA 1 (12) VAPA YLEISKUVAUS ARKISTOLAITOKSEN SÄHKÖISEN SÄILYTTÄMISEN PALVELUSTA 2 (12) JOHDATUS VAPA-PALVELUUN Vastaanotto- ja palvelujärjestelmä VAPA on arkistolaitoksen sähköisen säilyttämisen palvelu, johon

Lisätiedot

VALTIONEUVOSTON JA EDUSKUNNAN YHTEISTEN ASIAKIRJOJEN JA NIIHIN RINNASTETTAVIEN TIETOAINEISTOJEN PYSYVÄ SÄILYTYS

VALTIONEUVOSTON JA EDUSKUNNAN YHTEISTEN ASIAKIRJOJEN JA NIIHIN RINNASTETTAVIEN TIETOAINEISTOJEN PYSYVÄ SÄILYTYS 1(5) VALTIPA Kirjeenne 22.5.2012 Kansallisarkistoon VALTIONEUVOSTON JA EDUSKUNNAN YHTEISTEN ASIAKIRJOJEN JA NIIHIN RINNASTETTAVIEN TIETOAINEISTOJEN PYSYVÄ SÄILYTYS Valtioneuvoston tietopalvelujen yhteistyöverkosto

Lisätiedot

Hallinnon tietoympäristön muuttuminen ja sähköinen säilyttäminen

Hallinnon tietoympäristön muuttuminen ja sähköinen säilyttäminen Hallinnon tietoympäristön muuttuminen ja sähköinen säilyttäminen Valtio expo 20.5.2014 Mikko Eräkaski, kehittämispäällikkö Kansallisarkisto Haaste: Information Tsunami : Gartner Says One Third of Fortune

Lisätiedot

Arkistolaitos VAPA -palvelu

Arkistolaitos VAPA -palvelu Arkistolaitos VAPA -palvelu Asiakirjallisen aineiston sähköistä siirtoa ja säilyttämistä koskeva sopimus ( Siirto- ja säilytyssopimus ) Arkistolaitos ja [ ] Kansallisarkisto Rauhankatu 17 PL 258, 00171

Lisätiedot

Rekisteri- ja tietokanta-aineistojen siirtäminen Kansallisarkiston sähköisen säilyttämisen palveluun

Rekisteri- ja tietokanta-aineistojen siirtäminen Kansallisarkiston sähköisen säilyttämisen palveluun Rekisteri- ja tietokanta-aineistojen siirtäminen Kansallisarkiston sähköisen säilyttämisen palveluun Sisällys: 1. JOHDANTO... 2 2. SIIRRETTÄVÄN AINEISTON KUVAAMINEN SÄHKE2-RAKENTEESSA... 2 2.1. SÄHKE2-rakenne...

Lisätiedot

Tarjouspyyntö pilotoinnin osahankkeen toteuttamisesta: SÄHKE-hanke

Tarjouspyyntö pilotoinnin osahankkeen toteuttamisesta: SÄHKE-hanke KANSALLISARKISTO TARJOUSPYYNTÖ 1 (7) Tarjouspyyntö pilotoinnin osahankkeen toteuttamisesta: SÄHKE-hanke KANSALLISARKISTO TARJOUSPYYNTÖ 2 (7) 1 Yleistä 1.1 Hankkeen taustaa 1.2 Tarjouspyynnön sisältö Tämä

Lisätiedot

VAPA-palvelukuvaus v. 2.2 [12.8.2013]

VAPA-palvelukuvaus v. 2.2 [12.8.2013] v. 2.2 [12.8.2013] 1 (8) SIIRTOSOPIMUKSEN LIITE 2. VAPA-palvelukuvaus v. 2.2 [12.8.2013] YLEISKUVAUS Arkistolaitoksen vastaanotto- ja palvelujärjestelmään VAPAan viranomaiset voivat tallentaa sähköisesti

Lisätiedot

HE 66/2007 vp. on tarkoitus siirtää vuoden 2008 alusta lukien arkistolaitoksen yhteyteen. Lakiin ehdotetaan tehtäväksi lisäksi tekninen muutos,

HE 66/2007 vp. on tarkoitus siirtää vuoden 2008 alusta lukien arkistolaitoksen yhteyteen. Lakiin ehdotetaan tehtäväksi lisäksi tekninen muutos, HE 66/2007 vp Hallituksen esitys Eduskunnalle laiksi arkistolain 1 ja :n muuttamisesta ESITYKSEN PÄÄASIALLINEN SISÄLTÖ Esityksessä ehdotetaan arkistolakia muutettavaksi siten, että siitä poistettaisiin

Lisätiedot

4.2 Yhteensopivuus roolimalleihin perustuvassa palvelussa

4.2 Yhteensopivuus roolimalleihin perustuvassa palvelussa 4. Roolimallipalvelu 4.1 Tiedot palvelusta Palvelun nimi: Palvelun versio 01.01.00 Toteuttaa palvelun yksilöllistä palvelua (kts. M14.4.42) Roolimallipalvelu (Model role service) MYJ:lle, jotka toteuttavat

Lisätiedot

JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 4. Soveltamisohje perustason kuvauksien tuottamiseen

JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 4. Soveltamisohje perustason kuvauksien tuottamiseen JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 4. Soveltamisohje perustason kuvauksien tuottamiseen Versio: Luonnos palautekierrosta varten Julkaistu: Voimassaoloaika: toistaiseksi Sisällys

Lisätiedot

Seulontaesityslomake pysyvästi sähköisessä muodossa säilytettävälle aineistolle

Seulontaesityslomake pysyvästi sähköisessä muodossa säilytettävälle aineistolle 1 (7) Seulontaesityslomake pysyvästi sähköisessä muodossa säilytettävälle aineistolle Lomakkeen täyttäminen on ohjeistettu jäljempänä. Täytetty lomake toimitetaan sähköisesti arkistolaitoksen kirjaamoon

Lisätiedot

Käsiteanalyysi prosessina ja tarveanalyysi

Käsiteanalyysi prosessina ja tarveanalyysi Informaatioteknologian instituutti IIO30100 Tietokantojen suunnittelu Käsiteanalyysi prosessina ja tarveanalyysi kirjan Hovi, Huotari, Lahdenmäki: Tietokantojen suunnittelu & indeksointi, Docendo (2003,

Lisätiedot

KÄSITEANALYYSI PROSESSINA JA TARVEANALYYSI

KÄSITEANALYYSI PROSESSINA JA TARVEANALYYSI TIETOJEN MALLINNUS KÄSITEANALYYSI PROSESSINA JA TARVEANALYYSI HOVI, HUOTARI, LAHDENMÄKI: TIETOKANTOJEN SUUNNITTELU & INDEKSOINTI DOCENDO (2003, 2005) LUKU 3 S. 68 73 JA LUKU 4 (S. 79 84) JOUNI HUOTARI

Lisätiedot

Asiakirjahallinnon opas organisaatiomuutostilanteisiin AL/6640/07.01.01.00/2009. Keskeisiä käsitteitä

Asiakirjahallinnon opas organisaatiomuutostilanteisiin AL/6640/07.01.01.00/2009. Keskeisiä käsitteitä Asiakirjahallinnon opas organisaatiomuutostilanteisiin AL/6640/07.01.01.00/2009 Liite 1 Keskeisiä käsitteitä Aineisto Asiakirjallisen tiedon käsittelyprosesseissa tuotettu kokonaisuus (metatiedot ja tiedostot).

Lisätiedot

Palvelukuvaus v Alkujaan digitaalisen aineiston vastaanoton ja säilyttämisen palvelu

Palvelukuvaus v Alkujaan digitaalisen aineiston vastaanoton ja säilyttämisen palvelu 1 (5) Alkujaan digitaalisen aineiston vastaanoton ja säilyttämisen palvelu 1. Yleiskuvaus Kansallisarkiston lakisääteisenä tehtävänä on ottaa vastaan ja säilyttää viranomaisten pysyvästi säilytettävät

Lisätiedot

Kansallisarkiston koulutusohjelma 2017

Kansallisarkiston koulutusohjelma 2017 Kansallisarkiston koulutusohjelma 2017 Tenttipäivät Kansallisarkiston asiakirjahallinnon ja arkistotoimen perustutkinnon tenttipäivät 2017 (Kansallisarkiston toimipaikoissa: Helsinki Rauhankatu, Hämeenlinna,

Lisätiedot

Liite 2, Todennetun osaamisen rekisteri, käyttötapausten. Todennetun osaamisen rekisterin kohdearkkitehtuuri

Liite 2, Todennetun osaamisen rekisteri, käyttötapausten. Todennetun osaamisen rekisterin kohdearkkitehtuuri Liite 2, Todennetun osaamisen rekisteri, käyttötapausten kuvaus Todennetun osaamisen rekisterin kohdearkkitehtuuri 18.6.2011 Todennetun osaamisen rekisterin käyttötapaukset 2 (17) Sisällys Sisällys...

Lisätiedot

Rakennetun kulttuuriympäristön tutkimusraportit Museoviraston arkistossa

Rakennetun kulttuuriympäristön tutkimusraportit Museoviraston arkistossa Rakennetun kulttuuriympäristön tutkimusraportit Museoviraston arkistossa Yli-intendentti Jutta Kuitunen Arkisto- ja arkeologiset kokoelmat Arkisto ja tietopalvelut 29.10.2013 Museoviraston arkisto Museovirasto

Lisätiedot

VAPAN KÄYTTÖÖNOTTO Pilotoinnin loppuraportti

VAPAN KÄYTTÖÖNOTTO Pilotoinnin loppuraportti VAPAN KÄYTTÖÖNOTTO Pilotoinnin loppuraportti 25.1.2011 Kansallisarkisto Rauhankatu 17 PL 258, 00171 Helsinki Puh. Tel. (09) 228 521 kansallisarkisto@narc.fi Riksarkivet Fredsgatan 17 PB 258, 00171 Helsingfors

Lisätiedot

Kansallisarkisto. SÄHKE2-siirtotiedoston testauspalvelu

Kansallisarkisto. SÄHKE2-siirtotiedoston testauspalvelu Kansallisarkisto SÄHKE2-siirtotiedoston testauspalvelu Kansallisarkisto Rauhankatu 1 PL 258, 0011 Helsinki Puh. Tel. (09) 228 521 kansallisarkisto@narc.fi Riksarkivet Fredsgatan 1 PB 258, 0011 Helsingfors

Lisätiedot

Kansallisarkiston koulutusohjelma 2017

Kansallisarkiston koulutusohjelma 2017 Kansallisarkiston koulutusohjelma 2017 Tenttipäivät Kansallisarkiston asiakirjahallinnon ja arkistotoimen perustutkinnon tenttipäivät 2017 Kansallisarkiston toimipaikoissa: Helsinki (Rauhankatu 17), Hämeenlinna,

Lisätiedot

Kansallisarkisto VAPA -palvelun käyttöönotto

Kansallisarkisto VAPA -palvelun käyttöönotto Kansallisarkisto VAPA -palvelun käyttöönotto Kuvaus tarjottavista palveluista ( Palvelukuvaus ) Kansallisarkisto Rauhankatu 17 PL 258, 00171 Helsinki Puh. Tel. (09) 228 521 kansallisarkisto@narc.fi Riksarkivet

Lisätiedot

Kansallisarkisto SÄHKE2-AUDITOINNIT PALVELUKUVAUS. v. 1.0 (18.4.2012)

Kansallisarkisto SÄHKE2-AUDITOINNIT PALVELUKUVAUS. v. 1.0 (18.4.2012) 1 (9) Kansallisarkisto SÄHKE2-AUDITOINNIT PALVELUKUVAUS v. 1.0 (18.4.2012) VERSIOHISTORIA Versio Päivämäärä Tekijä Sisältö 1.0 18.4.2012 Mikko Eräkaski ensimmäinen julkaistu versio 2 (9) Sisältö: 1. Yleistä

Lisätiedot

Lahden kaupunki. Sähköiseen arkistointiin siirtyminen ja kokemuksia luvanhakuprosessista

Lahden kaupunki. Sähköiseen arkistointiin siirtyminen ja kokemuksia luvanhakuprosessista Lahden kaupunki Sähköiseen arkistointiin siirtyminen ja kokemuksia luvanhakuprosessista SISÄLTÖ: -Sähköisen säilyttämisen lupaprosessi ja kokemuksia siitä -Luvan myöntäminen ja kuinka sähköinen säilyttäminen

Lisätiedot

SAPA (Sähköisten viranomaisaineistojen Arkistoinnin ja säilytyksen PAlvelu-kokonaisuus)

SAPA (Sähköisten viranomaisaineistojen Arkistoinnin ja säilytyksen PAlvelu-kokonaisuus) SAPA (Sähköisten viranomaisaineistojen Arkistoinnin ja säilytyksen PAlvelu-kokonaisuus) VM066:00/2015 Työryhmän ehdotus SISÄLLYS Yhteenveto... 2 1 Taustaa... 3 2 Palvelukokonaisuus... 3 2.1 Omistajuus

Lisätiedot

Metatiedot organisaatioiden sisällönhallinnassa

Metatiedot organisaatioiden sisällönhallinnassa Metatiedot organisaatioiden sisällönhallinnassa Airi Salminen Jyväskylän yliopisto http://www.cs.jyu.fi/~airi/ Lainsäädäntöprosessin tiedonhallinnan kehittäminen Metatiedot suomalaisen lainsäädäntöprosessin

Lisätiedot

Luku 10 Käyttöönoton suunnitteluja toteutusvaihe

Luku 10 Käyttöönoton suunnitteluja toteutusvaihe Luku 10 Käyttöönoton suunnitteluja toteutusvaihe Käyttöönoton Roll-Out Planning suunnittelu- & Preparation ja valmistelu Design Tiedon- Data Conversion muunnos- prosessien Processes suunnittelu Toimipisteiden

Lisätiedot

JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 2. Liiketoimintamallit ja kyvykkyydet KA-suunnittelussa

JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 2. Liiketoimintamallit ja kyvykkyydet KA-suunnittelussa JHS 179 Kokonaisarkkitehtuurin suunnittelu ja kehittäminen Liite 2. Liiketoimintamallit ja kyvykkyydet KA-suunnittelussa Versio: Luonnos palautekierrosta varten Julkaistu: Voimassaoloaika: toistaiseksi

Lisätiedot

ECDL Tietokannat. Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Tietokannat Sivu 1 / 7

ECDL Tietokannat. Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Tietokannat Sivu 1 / 7 ECDL Tietokannat Copyright 2015 ECDL Foundation ECDL Tietokannat Sivu 1 / 7 Tavoite Tässä esitellään tutkintovaatimukset moduulille ECDL Tietokannat, joka määrittelee tarvittavat tiedot ja taidot näyttökokeen

Lisätiedot

JHS 156 suosituksen päivitys

JHS 156 suosituksen päivitys JHS 156 suosituksen päivitys Mikael Himanka, Avain Technologies Oy Sisältö Suosituksen aikataulu Päivityksen taustat Suosituksen tavoitteet Suosituksen avulla saavutettavat edut Suosituksen menetelmät

Lisätiedot

Tiedonhallinnan perusteet. Viikko 1 Jukka Lähetkangas

Tiedonhallinnan perusteet. Viikko 1 Jukka Lähetkangas Tiedonhallinnan perusteet Viikko 1 Jukka Lähetkangas Kurssilla käytävät asiat Tietokantojen toimintafilosofian ja -tekniikan perusteet Tiedonsäilönnän vaihtoehdot Tietokantojen suunnitteleminen internetiä

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Turun kaupunki Lausunto 01.10.2018 Asia: VM183:00/2017 ja VM/1631/03.01.00/2018 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi

Lisätiedot

RONDO R8 ARKISTO - SÄHKETOIMINNALLISUUS

RONDO R8 ARKISTO - SÄHKETOIMINNALLISUUS RONDO R8 ARKISTO - SÄHKETOIMINNALLISUUS CGI - Johtava globaalien tietotekniikka- ja liiketoimintapalveluiden tarjoaja Maailman kuudenneksi suurin itsenäinen IT-palvelu- ja liiketoimintayritys Perustettu

Lisätiedot

Potilastiedon migraatio. Pekka Kuosmanen

Potilastiedon migraatio. Pekka Kuosmanen Potilastiedon migraatio Pekka Kuosmanen 25.5.2010 Tilanne tänään JHS 176 Tavoitetila JHS 176 Migraatiot arkiston kautta Konvertoidaan vanha potilas- tai muu tieto moderniin rakenteiseen muotoon XML ja

Lisätiedot

SÄHKE2-SOVELLUSAUDITOINNIT

SÄHKE2-SOVELLUSAUDITOINNIT 1 (8) Kansallisarkisto SÄHKE2-SOVELLUSAUDITOINNIT PALVELUKUVAUS v. 2.0 (21.2.2013) VERSIOHISTORIA Versio Päivämäärä Tekijä Sisältö 2.0 21.2.2013 Mikko Eräkaski Poistettu toiminta-auditointia koskeva osio

Lisätiedot

DOORSin Spreadsheet export/import

DOORSin Spreadsheet export/import DOORSin Spreadsheet export/import 17.10.2006 SoftQA Oy http/www.softqa.fi/ Pekka Mäkinen Pekka.Makinen@softqa.fi Tietojen siirto DOORSista ja DOORSiin Yhteistyökumppaneilla ei välttämättä ole käytössä

Lisätiedot

ULOSOTON TIETOJÄRJESTELMÄN VUOSIEN 1992-2004 TIETOJEN PYSYVÄ SÄILYTYS JA SÄILYTYSMUOTO

ULOSOTON TIETOJÄRJESTELMÄN VUOSIEN 1992-2004 TIETOJEN PYSYVÄ SÄILYTYS JA SÄILYTYSMUOTO Valtakunnanvoudinvirasto PL 330 20101 TURKU Kirjeenne 22.2.2013 (dnro 372/030/12) Kansallisarkistolle ULOSOTON TIETOJÄRJESTELMÄN VUOSIEN 1992-2004 TIETOJEN PYSYVÄ SÄILYTYS JA SÄILYTYSMUOTO Valtakunnanvoudinvirasto

Lisätiedot

1 Arkistolaitos Graafiset ohjeet. Arkistolaitos Graafiset ohjeet

1 Arkistolaitos Graafiset ohjeet. Arkistolaitos Graafiset ohjeet 1 Arkistolaitos Graafiset ohjeet Arkistolaitos Graafiset ohjeet 2 Arkistolaitos Graafiset ohjeet Sisältö Graafisen ohjeistuksen tarkoitus... 2 Värit... 3 Tunnukset... 4 Typografia... 6 Sovelluksia... 7

Lisätiedot

VEROHALLINNON VEROVUOSIEN 2006-2009 YHTEISÖJEN JA YHTEISETUUKSIEN TULOVEROTUKSEN JULKISTEN TIETOJEN PYSYVÄ SÄILYTYS SÄHKÖISESSÄ MUODOSSA

VEROHALLINNON VEROVUOSIEN 2006-2009 YHTEISÖJEN JA YHTEISETUUKSIEN TULOVEROTUKSEN JULKISTEN TIETOJEN PYSYVÄ SÄILYTYS SÄHKÖISESSÄ MUODOSSA Verohallitus PL 325 00052 VERO Kirjeenne 8.10.2010 Kansallisarkistolle VEROHALLINNON VEROVUOSIEN 2006-2009 YHTEISÖJEN JA YHTEISETUUKSIEN TULOVEROTUKSEN JULKISTEN TIETOJEN PYSYVÄ SÄILYTYS SÄHKÖISESSÄ MUODOSSA

Lisätiedot

POSION KUNNAN ASIAKIRJAHALLINNON JA ARKISTOTOIMEN TOIMINTAOHJE 1. YLEISTÄ...2 2. ASIAKIRJAHALLINNON TEHTÄVÄT...2

POSION KUNNAN ASIAKIRJAHALLINNON JA ARKISTOTOIMEN TOIMINTAOHJE 1. YLEISTÄ...2 2. ASIAKIRJAHALLINNON TEHTÄVÄT...2 1 POSION KUNNAN ASIAKIRJAHALLINNON JA ARKISTOTOIMEN TOIMINTAOHJE 1. YLEISTÄ...2 2. ASIAKIRJAHALLINNON TEHTÄVÄT...2 3. ASIAKIRJAHALLINNON ORGANISOINTI JA VASTUUT...2 3.1. Asiakirjahallintoa johtavan viran-/toimenhaltijan

Lisätiedot

Kansallisarkisto VAPA -palvelu

Kansallisarkisto VAPA -palvelu Kansallisarkisto VAPA -palvelu Asiakirjallisen aineiston siirtoa koskeva sopimus ( Siirto- ja säilytyssopimus ) Kansallisarkisto ja Kansallisarkisto Rauhankatu 17 PL 258, 00171 Helsinki Puh. Tel. (09)

Lisätiedot

Sähköinen säilyttäminen

Sähköinen säilyttäminen Sähköinen säilyttäminen Markus Merenmies / Kansallisarkisto Maanmittauslaitos 6.9.2017 1 Odotuksia esitykselle Viitekehys sähköisele säilyttämiselle mihin tulisi kiinnittää huomiota Sähköinen säilyttäminen

Lisätiedot

Syntysähköisten. Markus Merenmies / Kansallisarkisto

Syntysähköisten. Markus Merenmies / Kansallisarkisto Syntysähköisten asiakirjojen j digitointi it i ti Markus Merenmies / Kansallisarkisto OSA I : Johdanto ja viitekehys Lähtökohtia Viranomaisten syntysähköisten asiakirjojen säilyttäminen yksinomaan sähköisessä

Lisätiedot

Yhteentoimivuusalusta: Miten saadaan ihmiset ja koneet ymmärtämään toisiaan paremmin?

Yhteentoimivuusalusta: Miten saadaan ihmiset ja koneet ymmärtämään toisiaan paremmin? Yhteentoimivuusalusta: Miten saadaan ihmiset ja koneet ymmärtämään toisiaan paremmin? Avoin verkkoalusta ihmisen ja koneen ymmärtämien tietomääritysten tekemiseen Riitta Alkula 20.3.2019 Esityksen sisältö

Lisätiedot

UNA PoC-yhteenveto CGI Aino Virtanen

UNA PoC-yhteenveto CGI Aino Virtanen UNA PoC-yhteenveto CGI 4.10.2017 Aino Virtanen PoC-toteutusten vastuulliset toimittajat/asiakasorganisaatiot sekä sisällölliset painopisteet Mitä PoC sisälsi PoC-toiminnallisuus - hahmoteltiin UNA:n modulaarista

Lisätiedot

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry

Suomen avoimien tietojärjestelmien keskus COSS ry Viisaat hankinnat: Avoimuudet uusissa JIT 2015 -ehdoissa JulkICTLab-seminaari 20.11.2015 Martin von Willebrand, puheenjohtaja Avoin arkkitehtuuri Luo jäsenien menestystarinoita avoimilla ratkaisuilla Avoimet

Lisätiedot

Yhteentoimivuusalusta ja sen hyödyntäminen kuntien/maakuntien taloushallinnossa Petri Tenhunen, VRK

Yhteentoimivuusalusta ja sen hyödyntäminen kuntien/maakuntien taloushallinnossa Petri Tenhunen, VRK Yhteentoimivuusalusta ja sen hyödyntäminen kuntien/maakuntien taloushallinnossa Petri Tenhunen, VRK YTI tp4: XBRL taksonomian muodostaminen yhteentoimivuusalustalta Sisältö XBRL Taloustiedot sähköisessä

Lisätiedot

Oppijan verkkopalvelu Ammatillisen koulutuksen seminaari 14.11.2012 Pori. Ritva Sammalkivi

Oppijan verkkopalvelu Ammatillisen koulutuksen seminaari 14.11.2012 Pori. Ritva Sammalkivi Oppijan verkkopalvelu Ammatillisen koulutuksen seminaari 14.11.2012 Pori Ritva Sammalkivi SADe-ohjelma (VM) Oppijan verkkopalvelu (OKM) Keskitetysti tuotetut palvelut (OPH) Oppijan palvelukokonaisuudessa

Lisätiedot

SÄHKE-hanke. Tekninen mallintamisen Siirtotiedoston metatietokuvaukset

SÄHKE-hanke. Tekninen mallintamisen Siirtotiedoston metatietokuvaukset 04.02.2005 1 (15) SÄHKE-hanke Tekninen mallintamisen Versio ja pvm Laatinut Tarkpvm Tarkastanut Hyvpvm Hyväksynyt 2.0 / 04.02.2005 Anneli Rantanen 15.02.2005 Markus Merenmies 18.02.2005 Ohjausryhmä 04.02.2005

Lisätiedot

Johdatus rakenteisiin dokumentteihin

Johdatus rakenteisiin dokumentteihin -RKGDWXVUDNHQWHLVLLQGRNXPHQWWHLKLQ 5DNHQWHLQHQGRNXPHQWWL= rakenteellinen dokumentti dokumentti, jossa erotetaan toisistaan dokumentin 1)VLVlOW, 2) UDNHQQHja 3) XONRDVX(tai esitystapa) jotakin systemaattista

Lisätiedot

Arkistolaitoksen sähköisen aineiston vastaanotto- ja palvelujärjestelmähanke VAPA

Arkistolaitoksen sähköisen aineiston vastaanotto- ja palvelujärjestelmähanke VAPA Arkistolaitoksen sähköisen aineiston vastaanotto- ja palvelujärjestelmähanke VAPA JHS-seminaari Säilyykö kansakunnan muisti? 14.11.2006 Päivi Happonen Kansallisarkisto Asiakirjahallintoyksikkö VAPA-järjestelmän

Lisätiedot

SUUNTA TOIMINNAN JA ARVIOINNIN SUUNNITTELUN TYÖKALU

SUUNTA TOIMINNAN JA ARVIOINNIN SUUNNITTELUN TYÖKALU 1 SUUNTA TOIMINNAN JA ARVIOINNIN SUUNNITTELUN TYÖKALU Suunta on työkalu, jota käytetään suunnittelun ja arvioinnin apuna. Se on käyttökelpoinen kaikille, jotka ovat vastuussa jonkun projektin, toiminnon,

Lisätiedot

Arkistojen ryhmittely pääpiirteissään

Arkistojen ryhmittely pääpiirteissään Suomen arkistot Suomessa on hyvin monentyyppisiä arkistoja, suurin osa on julkisin varoin ylläpidettyjä, mutta myös yksityisin varoin mm. säätiö- tai yhdistysmuotoisia arkistoja on olemassa Arkistointia

Lisätiedot

Valtionhallinnon lausuntoprosessin kehittäminen ja digitaalinen tietojen hallinta Digitaaliseen tietojen hallintaan Sotu seminaari 29.11.

Valtionhallinnon lausuntoprosessin kehittäminen ja digitaalinen tietojen hallinta Digitaaliseen tietojen hallintaan Sotu seminaari 29.11. Valtionhallinnon lausuntoprosessin kehittäminen ja digitaalinen tietojen hallinta Digitaaliseen tietojen hallintaan Sotu seminaari 29.11.2013 Markku Nenonen Tutkijayliopettaja Mamk Lähtökohdat ja tausta

Lisätiedot

Tilastoarkisto. Arkistoaineistoille uusi elämä. Tilastokeskuksen asiakasaamu Uudet ja vanhat tilastot avautuvat 5.12.2012

Tilastoarkisto. Arkistoaineistoille uusi elämä. Tilastokeskuksen asiakasaamu Uudet ja vanhat tilastot avautuvat 5.12.2012 Tilastoarkisto Arkistoaineistoille uusi elämä Tilastokeskuksen asiakasaamu Uudet ja vanhat tilastot avautuvat 5.12.2012 5.12.2012 Tilastokirjasto / Tilastoarkisto 1 - - Päätearkisto on asiakirjojen taivas,

Lisätiedot

TIETOJENKÄSITTELY/TIETOKANTA Tehtävä C

TIETOJENKÄSITTELY/TIETOKANTA Tehtävä C 1 Tietojenkäsittely Lajinumero 31 Kopioi levykkeeltä kansio Tietokanta C:-levylle. Käytä tätä kansiota työhakemistona. Tee myös E:-asemalle kansio Tietokanta, johon kopioit ratkaisusi. Älä tuhoa tiedostojasi

Lisätiedot

Hyvinkään kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi

Hyvinkään kaupunki Sosiaali- ja terveystoimi 1 (6) Hakemuksen saapumispäivämäärä 1 LUVAN HAKIJA TAI RYHMÄN VASTUU- HENKILÖ Sukunimi Osoite Puhelin Oppi-/tutkimuslaitos 1 Yliopisto Muu korkeakoulu Keskiasteen/ammatillinen koulu 4 Ammattikorkeakoulu

Lisätiedot

Arkkitehtuurikuvaus. Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy. Ryhmä 14

Arkkitehtuurikuvaus. Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy. Ryhmä 14 Arkkitehtuurikuvaus Ratkaisu ohjelmistotuotelinjan monikielisyyden hallintaan Innofactor Oy Ryhmä 14 Muutoshistoria Versio Pvm Päivittäjä Muutos 0.4 1.11.2007 Matti Eerola 0.3 18.10.2007 Matti Eerola 0.2

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunto 28.09.2018 46/090/2018 Asia: VM183:00/2017 ja VM/1631/03.01.00/2018 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Lisätiedot

IDA-tallennuspalvelun esittely. CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy

IDA-tallennuspalvelun esittely. CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy IDA-tallennuspalvelun esittely CSC Tieteen tietotekniikan keskus Oy Opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämä hanke Hankkeessa rakennetaan Tutkimuksen tietoaineistojen tallennusratkaisu IDA Yhteinen

Lisätiedot

VAATIMUSMÄÄRITTELY Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0 (luonnos 4)

VAATIMUSMÄÄRITTELY Virtuaaliyhteisöjen muodostaminen Versio 1.0 (luonnos 4) VAATIMUSMÄÄRITTELY Versio 1.0 (luonnos 4) Edited by Checked by Approved by Juha Parhankangas Luonnos 4 i Sisällysluettelo DOKUMENTIN VERSIOT 1 1. JOHDANTO 2 1.1. Projektin luonne 2 1.2. Tarkoitus ja kattavuus

Lisätiedot

VIRTA-PROJEKTI Tilanneraportti

VIRTA-PROJEKTI Tilanneraportti RAkenteellisen KEhittämisen Tukena TIetohallinto Korkeakoulujen ja opetus- ja kulttuuriministeriön yhteinen tietohallintohanke, jota CSC koordinoi VIRTA-PROJEKTI Tilanneraportti 20.8.2012, Paula Merikko

Lisätiedot

Julkisen hallinnon yhteinen kokonaisarkkitehtuuri

Julkisen hallinnon yhteinen kokonaisarkkitehtuuri Julkisen hallinnon yhteinen kokonaisarkkitehtuuri Yhteisten palvelujen kartta Määrittely 0.9 Päiväys 15.3.2017 Tiivistelmä 15.3.2017 2 (7) Yhteentoimivuutta syntyy myös erityisesti yhteisiä palveluja kehittämällä

Lisätiedot

TIETOKANTOJEN PERUSTEET MARKKU SUNI

TIETOKANTOJEN PERUSTEET MARKKU SUNI TIETOKANTOJEN PERUSTEET MARKKU SUNI OSIO 01 Peruskäsitteitä Kurssin tavoite: antaa osallistujille valmiudet ymmärtää tietokantojen periaatteet ymmärtää tietokantojen suunnittelunäkökohtia osallistua tietokantojen

Lisätiedot

FSD2511. Julkiseen työnvälitykseen ilmoitettujen avointen työpaikkojen rekisteriaineisto 2009. Koodikirja

FSD2511. Julkiseen työnvälitykseen ilmoitettujen avointen työpaikkojen rekisteriaineisto 2009. Koodikirja FSD2511 Julkiseen työnvälitykseen ilmoitettujen avointen työpaikkojen rekisteriaineisto 2009 Koodikirja YHTEISKUNTATIETEELLINEN TIETOARKISTO c Yhteiskuntatieteellinen tietoarkisto, 2010 Tämän koodikirjan

Lisätiedot

Avoimen metsätiedon jakaminen

Avoimen metsätiedon jakaminen Avoimen metsätiedon jakaminen 25.4.2018 Tietosisällöt Perusperiaate: Ei tietoa kiinteistöstä, omistajasta, ei ihmisten tai organisaatioiden nimiä, euroja. Ns. ympäristötietoa: puustoon, toimenpide-ehdotuksiin,

Lisätiedot

Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset

Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Vaatimusmäärittely Digi-tv vastaanottimella toteutetut interaktiiviset sovellukset Versio Päiväys Tekijä Kuvaus 0.1 12.10.01 Pekka Koskinen Ensimmäinen luonnos 0.2 17.10.01 Pekka Koskinen Lisätty vaatimuksia

Lisätiedot

Koodistoeditorin tavoitteet ja tilannekatsaus

Koodistoeditorin tavoitteet ja tilannekatsaus Työpajan sisältö 9.00 Koodistoeditorin tavoitteet ja tilannekatsaus (Petri Roponen) 9.30 KaPA-koodistopalvelu ja REST-rajapinnat: lähtökohdat ja ratkaisumalli (Antti Tohmo) 10.15 Kansallinen koodistojen

Lisätiedot

Joukkoliikenteen reititys- ja aikataulupalvelu (MATKA.FI)

Joukkoliikenteen reititys- ja aikataulupalvelu (MATKA.FI) Liikennetelematiikan kansallinen arkkitehtuuri Valtakunnallinen joukkoliikenteen reititys- ja aikataulupalvelu (MATKA.FI) Versio 0.9 06.03.2005 Tavoite Joukkoliikenteen reititys- ja aikataulupalvelu (MATKA.FI)

Lisätiedot

Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi. Ohje. v.0.7

Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi. Ohje. v.0.7 Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi Ohje v.0.7 Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessi XX.XX.201X 2 (13) Sisällys 1. Johdanto... 3 2. Viitearkkitehtuurin suunnitteluprosessin vaiheet... 3 2.1. Vaihe

Lisätiedot

AV-SUUNNITTELUN TARJOUSPYYNTÖ

AV-SUUNNITTELUN TARJOUSPYYNTÖ AVQ2 18.11.2007 AV-SUUNNITTELUN TARJOUSPYYNTÖ Ari Lepoluoto Copyright Avita Ry 2007 Avita Ry, Tykistönkatu 9, 00260 HELSINKI e-mail info@avita.org, tel (09) 463 2525 fax (09) 449 091 AVQ2 AV- SUUNNITTELUN

Lisätiedot

MALLI HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYN/HENKILÖREKISTERIN REKISTERITOIMINTOJEN ANALYSOIMISEKSI

MALLI HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYN/HENKILÖREKISTERIN REKISTERITOIMINTOJEN ANALYSOIMISEKSI TIETOSUOJAVALTUUTETUN TOIMISTO MALLI HENKILÖTIETOJEN KÄSITTELYN/HENKILÖREKISTERIN REKISTERITOIMINTOJEN ANALYSOIMISEKSI Päivitetty 27.07.2010 www.tietosuoja.fi 2 Malli henkilötietojen käsittelyn/henkilörekisterin

Lisätiedot

TOIMITUSSOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ

TOIMITUSSOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ TOIMITUSSOPIMUS ASIAKAS- JA POTILASTIETOJÄRJESTELMÄSTÄ Liite TS2.4 Migraatiovaatimukset 1/10 VERSIOHISTORIA Päivä Versio Kuvaus Tekijä 12.3.15 3.0 Tarjouspyynnön liitteeksi Hanketoimisto 2/10 SISÄLLYS

Lisätiedot

Kansallisarkiston päätökset opinnäytteiden pysyvästä säilyttämisestä

Kansallisarkiston päätökset opinnäytteiden pysyvästä säilyttämisestä Kansallisarkiston päätökset opinnäytteiden pysyvästä säilyttämisestä Kirjastoverkkopäivät 24.10.2017 Opinnäytteiden arkistointi - työpaja Vesa-Matti Ovaska (vesa-matti.ovaska@arkisto.fi) Opinnäytteiden

Lisätiedot

Luonnos eams-rakenteeksi

Luonnos eams-rakenteeksi JHS-XXX: eams-rakenne ja xml-skeema Luonnos eams-rakenteeksi 19.4.2013 Tässä dokumentissa kuvataan keskeiset linjaukset tulevan JHS-suosituksen määrittämäksi eamsrakenteeksi. Dokumentti ei ole JHS-suositusluonnos,

Lisätiedot

Asiakirjojen siirtäminen arkistolaitokseen

Asiakirjojen siirtäminen arkistolaitokseen Asiakirjojen siirtäminen arkistolaitokseen ARKISTOLAITOS Määräys KA/189/40/2007 9.2.2007 Sisältö Valtion virastojen ja laitosten asiakirjojen siirtäminen arkistolaitokseen Säännökset, joihin toimivalta

Lisätiedot

Pitkäaikaistallennus. CSC - Tieteen tietotekniikan keskus IT2008 Ari Lukkarinen

Pitkäaikaistallennus. CSC - Tieteen tietotekniikan keskus IT2008 Ari Lukkarinen Pitkäaikaistallennus CSC - Tieteen tietotekniikan keskus IT2008 Ari Lukkarinen Mitä on pitkäaikaistallennus? Tiedon tallennuksen aikajänne ylittää tallennusjärjestelmän sekä laite-että ohjelmistokomponenttien

Lisätiedot

ETL-DEMO. Esimerkki ETL-kuvauskielen käyttöstä

ETL-DEMO. Esimerkki ETL-kuvauskielen käyttöstä ETL-DEMO Esimerkki ETL-kuvauskielen käyttöstä Lähtötilanne Organisaation operatiivisessa kannassa dataa, jota halutaan varastoida ja jalostaa Päätetään mihin muotoon jalostettu data halutaan tietovarastossa

Lisätiedot

Varda varhaiskasvatuksen tietovaranto

Varda varhaiskasvatuksen tietovaranto Varda varhaiskasvatuksen tietovaranto Varda varhaiskasvatuksen tietovaranto Varhaiskasvatuksen tietovaranto VARDA on kansallinen keskeisten varhaiskasvatustietojen kokonaisuus Tietovaranto kokoaa tiedot

Lisätiedot

Tietopolitiikka Yhteentoimivuus ja lainsäädäntö , Sami Kivivasara ICT-toimittajien tilaisuus

Tietopolitiikka Yhteentoimivuus ja lainsäädäntö , Sami Kivivasara ICT-toimittajien tilaisuus Tietopolitiikka Yhteentoimivuus ja lainsäädäntö 2.10.2018, Sami Kivivasara ICT-toimittajien tilaisuus Tiedon käyttö asiakaslähtöisen toiminnan perustana Lait, Linjaukset Toimintatavat Tiedonhallinta Palvelussa

Lisätiedot

Kaupunkimalli Heinolassa

Kaupunkimalli Heinolassa Kaupunkimalli Heinolassa Hankittu EAKR-hankerahoituksella, 2012 (ensimmäinen versio 2011) Alusta: Vianova Oy:n Novapoint Virtual Map (Autodesk IDSP) Tuotettu kaupungin kantakartasta, MML:n maastotietokannasta,

Lisätiedot

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3

Uutisjärjestelmä. Vaatimusmäärittely. Web-palvelujen kehittäminen. Versio 1.3 Uutisjärjestelmä Vaatimusmäärittely Versio 1.3 Sisällys 1 Muutoshistoria... 4 2 Viitteet... 4 3 Sanasto... 4 3.1 Lyhenteet... 4 3.2 Määritelmät... 4 4 Johdanto...5 4.1 Järjestelmän yleiskuvaus... 5 4.2

Lisätiedot

Arkistoinnin tarkoituksena on tiedon säilyttäminen

Arkistoinnin tarkoituksena on tiedon säilyttäminen Nurmes 22.3.2013 Arkistoinnin tarkoituksena on tiedon säilyttäminen -Paperiset asiakirjat -Kartat piirustukset -Valokuvat -Diat, äänitteet -Sähköinen asiakirjat ja tiedostot 1 Miksi? - toiminnan sujuminen

Lisätiedot

Vanhojen potilas- ja asiakastietojen arkistointi

Vanhojen potilas- ja asiakastietojen arkistointi Vanhojen potilas- ja asiakastietojen arkistointi Vanhat tiedot ovat osa Kantapalveluita Yleistä vanhojen tietojen arkistoinnista Vanhoja asiakirjoja ovat potilastiedot, jotka on tallennettu terveydenhuollon

Lisätiedot

Kuntatieto-ohjelma. Nykytilan analyysin tiivistelmä Versio: 1.0. Laatija: Pentti Kurki

Kuntatieto-ohjelma. Nykytilan analyysin tiivistelmä Versio: 1.0. Laatija: Pentti Kurki Kuntatieto-ohjelma Nykytilan analyysin tiivistelmä 25.6.2014 Versio: 1.0 Laatija: Pentti Kurki Kuntatieto-ohjelma nykytila tiivistelmä 25.6.2014 2 (7) Sisällys 1. Dokumentin tarkoitus... 3 2. Kuntien ulkoisen

Lisätiedot

JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunvarmistus Liite 2: Tarkistuslistoja

JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunvarmistus Liite 2: Tarkistuslistoja JHS XXX ICT-palvelujen kehittäminen: Laadunvarmistus Liite 2: Tarkistuslistoja Versio: 0.9 Julkaistu: n.n.2011 Voimassaoloaika: toistaiseksi 1 Yleistä Palvelun kehitys jakautuu vaiheisiin, joiden väleissä

Lisätiedot

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi

Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lshp Lausunto 01.10.2018 Asia: VM183:00/2017 ja VM/1631/03.01.00/2018 Luonnos hallituksen esitykseksi eduskunnalle laiksi julkisen hallinnon tiedonhallinnasta sekä eräiksi siihen liittyviksi laeiksi Lausunnonantajan

Lisätiedot

Arkistolaitos ja avoin tieto. Kohti avointa ja kestävää tietoa -seminaari 21.11.2014 Mikkelin ammattikorkeakoulu Tytti Voutilainen

Arkistolaitos ja avoin tieto. Kohti avointa ja kestävää tietoa -seminaari 21.11.2014 Mikkelin ammattikorkeakoulu Tytti Voutilainen Arkistolaitos ja avoin tieto Kohti avointa ja kestävää tietoa -seminaari 21.11.2014 Mikkelin ammattikorkeakoulu Tytti Voutilainen Avoimuus on keskeisin arvo Arkistolaitos edistää hyvän tiedonhallintatavan

Lisätiedot

Arkistoala historioitsijan työllist

Arkistoala historioitsijan työllist Arkistoala historioitsijan työllist llistäjänä Projektipää äällikk llikkö Tomi Rasimus Kansallisarkisto Esityksen sisältö Oma opiskelu ja työura Arkistoista historioitsijan työpaikka? Arkistoammattilaisen

Lisätiedot

Arkistolaitos Helsinki 2010. Pysyvästi säilytettävien asiakirjojen ja sähköisten tietoaineistojen korvaaminen mikrofilmillä

Arkistolaitos Helsinki 2010. Pysyvästi säilytettävien asiakirjojen ja sähköisten tietoaineistojen korvaaminen mikrofilmillä Arkistolaitos Helsinki 2010 Pysyvästi säilytettävien asiakirjojen ja sähköisten tietoaineistojen korvaaminen mikrofilmillä 1 ARKISTOLAITOS Määräys AL/13157/07.01.01.00/2010 Sisältö Arkistolaitoksen määräys

Lisätiedot

Asiakirjahallinto muutosten edessä - uudet käsitteet ja toimintamallit. Tomi Voutilainen

Asiakirjahallinto muutosten edessä - uudet käsitteet ja toimintamallit. Tomi Voutilainen Asiakirjahallinto muutosten edessä - uudet käsitteet ja toimintamallit Informaatio-oikeuden ja tietoteknologiaoikeuden professori, dosentti Tomi Voutilainen Muutosajurit Prosessien sähköistäminen ja rajoitettu

Lisätiedot

Tietokantojen suunnittelu, relaatiokantojen perusteita

Tietokantojen suunnittelu, relaatiokantojen perusteita Tietokantojen suunnittelu, relaatiokantojen perusteita A277, Tietokannat Teemu Saarelainen teemu.saarelainen@kyamk.fi Lähteet: Leon Atkinson: core MySQL Ari Hovi: SQL-opas TTY:n tietokantojen perusteet-kurssin

Lisätiedot

Yhteentoimiva.suomi.fi - palvelukokonaisuuden ja työkalujen esittely

Yhteentoimiva.suomi.fi - palvelukokonaisuuden ja työkalujen esittely Yhteentoimiva.suomi.fi - palvelukokonaisuuden ja työkalujen esittely Petri Tenhunen 6.3.2019 Esityksen sisältö Lyhyt oppimäärä Yhteentoimivuus ja semanttinen yhteentoimivuus Yhteentoimivuusalusta Sanastot-työkalu

Lisätiedot

POSTILAATIKOIDEN TIEDOT POSTIYRITYKSILLE

POSTILAATIKOIDEN TIEDOT POSTIYRITYKSILLE 1 (5) 3.10.2018 POSTILAATIKOIDEN TIEDOT POSTIYRITYKSILLE Postintaival 7 A PL 1, 00011 POSTI 2 (5) Sisällysluettelo 1. Palvelun kuvaus... 3 1.1. Palvelu lyhyesti... 3 1.2. Palvelussa toimitettavat tiedot...

Lisätiedot

ASIAKIRJAHALLINNON JA ARKISTOTOIMEN PERUSKURSSI

ASIAKIRJAHALLINNON JA ARKISTOTOIMEN PERUSKURSSI ASIAKIRJAHALLINNON JA ARKISTOTOIMEN PERUSKURSSI Aika: 5.-8.3.2012 Loppukuulustelu 16.3.2012 klo 9.00 10.30 Paikka: Kansallisarkisto, päätalon luentosali (Rauhankatu 17) Siltavuoren toimipisteen luentosali

Lisätiedot

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Hajautettu tietokanta. Hajautuksen hyötyjä

Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Hajautettu tietokanta. Hajautuksen hyötyjä Järjestelmäarkkitehtuuri (TK081702) Hajautettu tietokanta Hajautettu tietokanta Jokainen hajautettu tietokanta muodostaa oman kokonaisuutensa Loogisesti yhtenäinen data on hajautettu tietokantoihin (eri

Lisätiedot

UNA PoC-yhteenveto DIGIA Ari-Pekka Paananen

UNA PoC-yhteenveto DIGIA Ari-Pekka Paananen UNA PoC-yhteenveto DIGIA 4.10.2017 Ari-Pekka Paananen DIGIA POC- Alustus POC:n sisältö oli laajin kaikista kokeiluista. POC:ssa pystyttiin luomaan maankunnan tason toimittajariippumaton tiedon hyödyntämisen

Lisätiedot

opiskelun suunnittelujärjestelmä, kurki ja ilmo käyttävät kaikki samaa tietokantaa, ja uusi järjestelmä tulee osaksi tätä.

opiskelun suunnittelujärjestelmä, kurki ja ilmo käyttävät kaikki samaa tietokantaa, ja uusi järjestelmä tulee osaksi tätä. 25.1.2010 Palaverin kysymyksien selvittelymuistio Mitä ominaisuuksia halutaan? Sopivat ajat sprinttien jälkeisiin demoihin/palavereihin. - mitkä ajat sopivat? Pekka : pe 12-16 Tommi : pe 8-16 Onko ohjelmointikielen

Lisätiedot