Marabu INFO. Tekninen. UV-kuivattavien silkkipainovärien apu- ja lisäaineet. 1) UV-kuivaus. Sisällysluettelo. Huomaa

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Marabu INFO. Tekninen. UV-kuivattavien silkkipainovärien apu- ja lisäaineet. 1) UV-kuivaus. Sisällysluettelo. Huomaa"

Transkriptio

1 UV-kuivattavien silkkipainovärien apu- ja lisäaineet AW/enk UV-kuivattavien silkkipainovärien merkitys on kasvanut viime vuosina, ja niitä käytetään tänään monilla tärkeillä alueilla graafisessa ja teollisessa silkkipainamisessa. UV-värin kuivuminen perustuu radikaaleihin ja hyvin monimutkaisiin polymeroitumisreaktioihin. Apu- tai lisäaineiden lisääminen on sen vuoksi tehtävä varovasti ja tietoisena niiden vaikutuksesta ja lisäysmääristä, jotta ne eivät vaikuttaisi haitallisesti kuivumisreaktioon. Seuraavassa tekstissä on tietoja tärkeimmistä apuaineista n valikoimassa. Sisällysluettelo 1) UV-kuivaus (sivu 1) 2) Nopeampi kuivuminen (sivu 2) 3) Viskositeetti (sivu 3) 4) Tiksotropia (sivu 3) 5) Mattaus (sivu 4) 6) Tasoittuvuuslisäaine (sivu 4) 7) Elastisuus (sivu 4) 8) Tartunnanparantaja (sivu 4) 9) Puhdistus ennen painamista (sivu 6) 10) Yhteenveto (sivu 6) - Onko UV-lampun polttopiste säädetty oikein? Oikea etäisyys painomateriaaliin? - Hihnakuljettimen kunto? Onko nopeus tasainen? Suosittelemme UV-värien kuivaukseen UVkuivainta, jossa on 2 UV-lamppua teholtaan 120 W/cm tai enemmän (poikkeus ovat teollisuuden monivärikoneet esim. CDlevyille, muototuotteiden painaminen tai etikettien painaminen). Jokaisen painettavan sävyn on oltava täysin kuiva 80 % menetelmään perustuen. Painatuksen tulee selviytyä hilaviilto-/teippitestistä heti jäähdyttyään huoneenlämpötilaan painamisen jälkeen. Lisätietoja näistä monimutkaisista tekijöistä on UV-käsikirjastamme. 1) UV-kuivaus Yleisesti hyvä UV-kuivaus riippuu UV-värin laadusta ja UV-kuivaimen ominaisuuksista. Ennen kuin UV-väriä aletaan muuttamaan erilaisilla apu- tai lisäaineilla, on tärkeää selvittää UV-kuivaimen kunto ja ominaisuudet. Tarkasta seuraavat asiat: - UV-lamppujen kunto? (elinikä alle 1000 tuntia) - Heijastimen kunto onko se puhdas ja vahingoittumaton? Sivu 1/6 Huomaa Lisä- ja apuaineet voivat antaa oikean vaikutuksen vain, jos niitä lisätään oikea määrä vaakaa apuna käyttäen. Kunkin värisarjan teknisissä ohjelehdissä ilmoitetut tiedot ovat sitovia ja niitä tulee noudattaa. Kaikki määrät ilmoitetaan painoprosentteina. Jokainen apuaineen lisäys muuttaa valitun värisarjan ominaisuuksia. Ennen painoksen painamista on sen vuoksi tehtävä edustavat koepainatukset.

2 2) Nopeampi kuivuminen On olemassa erilaisia tapoja kiihdyttää UVvärin kuivumisprosessia: a) Vaihto toiseen UV-värisarjaan Vaihto reaktiivisempaan värisarjaan, esim.: Hitaampi värijärjestelmä UVK UVPOR UVD UVCD UVS UVP UVT Reaktiivisempi värijärjestelmä UVPOR, UVPK UVPK UVCD, UVOD UVOD UVGR, UVAR UVGO UVRS Reaktiivisuuteen voi vaikuttaa myös seuraavilla apuaineilla: Tähän on saatavana kaksi tuotetta: UV-B1: UV-ohenne koostuu juoksevista monomeereista, jotka pienentävät värin viskositeettia, kun niitä lisätään 0,5 2 % (maks. 10 %) pitoisuudeksi. Tämä lisäys ei vaikuta värin varastointikestävyyteen ts. ei käyttöaikarajoitusta. UV-B1 kiihdyttää värin reaktiivisuutta ylimääräisen fotoinitiaattorin ansiosta ja parantaa samalla värin tarttuvuutta painomateriaaliin paremman syväkovettumisen ansiosta. UV-B1 ei kellastu ja sopii sen vuoksi käytettäväksi sekä valkoisiin väreihin että läpikuultaviin lakkoihin. Suosittelemme UV-B1:ta seuraaviin värisarjoihin: UVAR, UVF, UVGR, UVK, UVP, UVPK, UVPOR, UVS ja UVSM. b) Erikoissideaineiden lisäys UV-värin reaktiivisuutta voi helposti muuttaa lisäämällä % erikoissideainetta (eräänlainen lakka). Tämä laimentaa värin peittävyyttä ja tekee siitä niin muodoin helpommin kuivattavan. c) Ohenteen lisäys UV-ohenne koostuu juoksevista monomeereista, jotka pienentävät värin viskositeettia, kun niitä lisätään 3 5 % (maks. 10 %) pitoisuudeksi. 10 %). Väriä painetaan siis vähemmän. Jotkut ohenteet sisältävät nk. fotoinitiaattoria, jonka ansiosta väri kuivuu nopeammin. d) UV-kiihdyttimen lisäys Fotoinitiaattoria kiihdyttimen muodossa voidaan myös lisätä useimpiin UV-väreihin värin reaktiivisuuden lisäämiseksi. Sivu 2/6 UV-B2: Tämä lisäaine sisältää kiihdytintä, jonka ansiosta värin fotoinitiaattori reagoi nopeammin. Tämä lyhentää reaktioaikaa värijärjestelmässä ja lisää samalla kiiltoa mutta myös pinnan kovuutta, mikä parantaa takertumattomuutta ja vedenkestävyyttä. UV-B2 lisätään pitoisuudeksi 1 4 paino-%, eikä se kellastu värissä. Tämä lisäys ei vaikuta värin varastointikestävyyteen ts. ei käyttöaikarajoitusta. Suosittelemme UV-B2:ta seuraaviin värisarjoihin: UVF, UVK, UVPK, UVS, UVSM ja UVT. 3) Viskositeetti Viskositeetti on värin juoksevuuden mitta. Käyttötarkoituksesta ja-alueesta riippuen värin koostumus voidaan säätää joko ohuemmaksi (etikettien rotaatiopainatus) tai paksummaksi

3 (CD-/DVD-levyjen painatus). Värin viskositeettia voidaan pienentää lisäämällä sopivaa ohennetta 1 5 % (maks. 10 %). Kaikkien värisarjan sävyjen viskositeetit ovat hyvin lähellä toisiaan kahta poikkeusta lukuun ottamatta: - Peittovalkoisen viskositeetti on usein muiden sävyjen vastaavaa suurempi suuresta pigmenttipitoisuudesta johtuen. - Värisarjan rasterivärisävyillä on suurempi viskositeetti kuin viivaväreillä, koska rasteripisteiden tulee pysyä paikallaan eikä levitä. Eri värisarjoilla voi olla erilainen viskositeetti riippuen niiden käyttötarkoituksesta. Missään n UV-ohenteissa ei ole NVPmonomeeria. UVV 4 - Ohennin värisarjaan UVPK - UVV 4 on monomeerien sekoitus ilman fotoinitiaattorilisäystä UVV 5 - Ohennin värisarjaan UVRS - HDDA:ta sisältämättömien monomeerien sekoitus UVV 6 - Ohenne värisarjoihin UVAR, UVF, UVFM ja UVGO - UVV 6 on joustavien monomeerien sekoitus 4) Tiksotropia Saatavana ovat seuraavat tuotteet: UVV 1 - Ohenne värisarjoihin UVK, UVOD, UVPOR ja UVT - UVV 1 on monomeeri + fotoinitiaattori - Lisää hieman värin reaktiivisuutta - Huom: Huonosti kuivuneessa värikalvossa on tyypillinen voimakas haju. UVV 2 - Ohenne värisarjoihin UVD, UVGR, UVOD, UVP, UVS ja UVSM - UVV 2 on puhdas monomeeri UVV 3 - Ohennin värisarjaan UVCD - UVV3 on HDDA:ta sisältämätön monomeeri ja fotoinitiaattori Sivu 3/6 Käsitteet "reologia" ja "tiksotropia" kuvaavat UV-värin tasoittuvuusominaisuuksia. Jokaisen värisarjan reologia on optimoitu mutta sitä voi muuttaa erilaisilla apuaineilla. STM Emalinsäätölisäys Emalinsäätölisäys jauheena, jota voidaan lisätä 1 2 %, kun halutaan lisätä merkittävästi värin viskositeettia ja tiksotropiaa (= rajoittuneet tasoittuvuusominaisuudet). Tästä on etua, kun painetaan hienoja positiivisia tai negatiivisia yksityiskohtia ja tekstejä, kohopainatuksessa (paksu värikerros), tai kun painetaan huokoisille materiaalille, esim. päällystämättömälle paperille. On tärkeää, ett jauhe lisätään tasaisesti väriin ajamalla sitä 5-10 minuuttia sekoituslaitteessa tai mieluiten tärytyslaitteessa. Sekoitus käsin sekoituspuikolla ei riitä. Homogeeninen seos on tärkeä, jotta ei vähennetä värin kiiltoastetta. STM-jauhetta ei tule lisätä, jos painotuote on tarkoitus tyhjömuovata tai jos halutaan säilyttää joustava värikalvo.

4 5) Mattaus Liuotinpohjaisista silkkipainoväreistä poiketen UV-värien mattaus on hyvin vaikeaa. Syynä tähän on, että UV-värien kiintoainepitoisuus on 100 %, ts. niissä ei ole lainkaan haihtuvia liuottimia. Kun liuottimia ei ole haihtumassa, karkeita mattausrakeita ei voi vapautua pinnassa. Suosittelemme tässä mattavärisarjaa Ultrastar-M UVSM (sitä voi sekoittaa UVPsarjaan mattausasteen pienentämiseksi) tai erikoissekoitetun värin käyttöä. Pehmeälle PVC:lle Pehmeä PVC-materiaali sisältää suuria pitoisuuksia vapaita pehmentimiä (10-40 %). jotka voivat saostua myös materiaalin pinnalle. Tämä aiheuttaa usein sekä tasoittuvuusongelmia että huonoa tarttuvuutta. Näitä ongelmia voidaan pienentää lisäämällä tartunnanparantajaa UV-HV 2 (0,5-5 %) värisarjoissa UVF ja UVS. Tämä pienentää värin pintajännitystä ja sovittaa sen paremmin materiaaliin. Värin ja UV-HV 2:n sekoitus säilyy vakaana useita viikkoja. 6) Tasoittuvuuslisäaine 7) Elastisuus Yleistä Värin tasoittumisongelmia voi lieventää jollain seuraavista menetelmistä: - Tasoittuvuutta voidaan parantaa lisäämällä UV-ohennetta 1-5 %. - Silikonipitoisen tasoittuvuuslisäaineen UV- VM lisääminen 0,5-1,5% - Painomateriaalin puhdistus ennen painamista PLR-puhdistusaineellamme - Värin vaihtaminen toiseen, jonka eränumero on uudempi. Väri voi olla liian vanhaa Tasoittuvuuslisäainetta UV-VM voi käyttää kaikissa värisarjoissa mutta seuraavin rajoituksin: - UV-VM tekee läpikuultavat lakat hieman sameiksi ja vähentää hiukan värin kiiltoastetta. - Liian suuri UV-VM-lisäys aiheuttaa tarttuvuusongelmia päällepainatuksessa - UVT sisältää jo UV-VM:ää, joten siihen ei tule lisätä yli 1 %. - Valkoinen UVRS 172 on silikoniton, joten siihen ei saa lisätä UV-VM:ää. - UV-VM:ää ei saa lisätä CD-lakkoihin, joiden päälle kirjoitetaan mustesuihkutulostimella (UVOD-IJL) Sivu 4/6 UV-värejä varten ei ole mitään vastinetta pehmentimelle, jota voidaan käyttää liuotinpohjaisiin väreihin. Niinpä painaja ei voi myöskään vaikuttaa UV-värin taipuisuuteen ja elastisuuteen. Siksi on tärkeää, että valitaan alusta alkaen oikea UV-värisarja. Eri värisarjojen joustavuus on ilmoitettu alla: Erittäin joustava Joustava Vähemmän joustava Ei lainkaan joustava UVFM UVF, UVS, UVPK, UVPOR, UVGR, UVAR UVCD, UVOD, UVK, UVD UVRS, UVT, UVSM, UVP 8) Tartunnanparantaja Tartunnanparantajan lisäys UV-väriin voi usein antaa paremman tarttuvuuden vaikeisiin painomateriaaleihin ja parantaa samalla kemiallista ja mekaanista kestävyyttä. Maksimaalinen teho saavutetaan vasta 24 tunnin kuluttua.

5 n valikoimassa ovat seuraavat tuotteet: UV-HV 1 - Lisäys 0,5-2 % - Voidaan käyttää metalleihin - Pinnoitettuun materiaaliin - Chromolux-paperille - Voidaan käyttää värisarjoihin UVP, UVS ja UVSM - Käyttöaika n. 8 tuntia UV-HV 2 - Lisäys 0,5-5 % - Painamiseen pehmeälle PVC:lle - Sopii värisarjoihin UVF ja UVS - Ei käyttöaikarajoitusta - Ei UV-väriin polykarbonaatille (PC) UV-HV 4 - Lisäys 0,5-4 % - Käytettäväksi vaikeille painomateriaaleille kuten metalli, lakattu materiaali ja muovit, kuten PP tai PA ja muut - Sopii värisarjoihin UVF, UVP, UVPK, UVS ja UVSM - Käyttöaika 2 4 tuntia (!) UV-HV 8 - Lisäys 2-4 % värisävystä riippuen - Painamiseen lasiin ja metalliin - Sopii värisarjaan UVGO - Käyttöaika n. 8 tuntia H 2:ta koskeva huomautus H2 on isosyanaattipitoinen kovetin ja sen vuoksi herkkä kosteudelle, myös suurelle ilmankosteudelle. Värin kuivumisen tulee ensimmäisen 24 tunnin aikana tapahtua sen vuoksi ilmassa, jonka kosteus on mahdollisimman vähäinen. Muussa tapauksessa osa kovettimesta voi reagoida veden kanssa, jolloin se ei ole enää käytettävissä reaktion ohjaukseen värissä. H2:n pakkaus tulee säilyttää kansi hyvin suljettuna! Lisäksi kaikentyyppisissä 2-komponenttiväreissä kuivumisaste ja tuloksena oleva kemiallinen ja mekaaninen kestävyys riippuvat voimakkaasti lämpötilasta. Optimaalinen kuivuminen ja kestävyys saavutetaan, jos painettua väriä kuivataan uunissa 80 C lämpötilassa heti painamisen jälkeen 30 minuuttia tai 140 C lämpötilassa minuuttia, riippuen painomateriaalin sietokyvystä. H 2 - Isosyanaattipitoinen kovetin - Lisäys 0,5-4 % - Polyolefiineille (PE ja PP) sekä PET/PETG - Parantaa värin vedenkestävyyttä - Sopii värisarjoihin UVK, UVPK, UVPOR - Käyttöaika 4-6 tuntia UV-HV 7 - Lisäys 1,5 % värisävyihin ja mustaan - Lisäys 10 % valkoiseen ja mustaan ja erikoissideaineeseen - Sopii lasin painatukseen. - Sopii värisarjaan UVP - Käyttöaika n. 8 tuntia Sivu 5/6 2-komponenttijärjestelmä voi olla loppukuivua myös huoneenlämpötilassa, mutta kuivuminen saattaa kestää jopa 7 päivää, ja tulos on huonompi kuin uunikuivauksessa. Jos väri painetaan vaikeille materiaaleille, kuten lasi ja tietyt metallit tai muovimateriaalit, ja jos painetulle pinnalle asetetaan korkeat vaatimukset, esim. konepesunkestävyys, voi uunikuivaus olla välttämätöntä HUOM! Isosyanaattipitoisten tuotteiden käsittely kuuluu Arbetsmiljöverketin määräysten Härdplaster AFS 2005:18 piiriin.

6 9) Puhdistus ennen painamista Monien painomateriaalien pinnalla, kuten esim. pehmeässä PVC:ssä ja jauhe- tai märkälakatuissa materiaaleissa, saattaa olla lisäaineita tai pehmentimiä. UV-väri ei silloin pääse kosketuksiin materiaalin kanssa suoraan vaan välikerroksen kautta, jolloin tarttuvuus on monissa tapauksissa huono. Puhdistusaine PLR Tämä alkoholipohjainen puhdistusliuos poistaa sellaiset jäänteet ja parantaa tällöin usein UV-värin tarttuvuutta. Käytetty puhdistusliina pitää vaihtaa usein, muuten on olemassa vaara, että puhdistustulos heikkenee ja poistamisen sijasta epäpuhtaudet vain levitetään materiaalin pinnalle! 10) Yhteenveto Yleisesti voidaan sanoa, että kaikki silkkipainovärit sisältävät jo valmistuksesta lähtien tarpeelliset lisäaineet nk. tartunnanparantajia lukuun ottamatta. Ylimääräisiä lisäaineita tarvitaan siis vain erikoistapauksissa. On tärkeää, että kaikki käsittely tapahtuu puhtailla työkaluilla ja apuaineilla hyvää vaakaa käyttäen. On myös tärkeää, että tehdään johdonmukaisia koepainatuksia ennen varsinaista painotyötä. On siis monia tapoja parantaa värin ominaisuuksia mutta myös monta tapaa pilata ne. Sivu 6/6