YLEISTÄ... 1 Museo ja yleisö Näkyvyys ja tiedotus... 4 NÄYTTELYTOIMINTA... 5 Perusnäyttely... 5

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "YLEISTÄ... 1 Museo ja yleisö... 3. Näkyvyys ja tiedotus... 4 NÄYTTELYTOIMINTA... 5 Perusnäyttely... 5"

Transkriptio

1 TOIMINTAKERTOMUS 2013

2 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ... 1 Museo ja yleisö... 3 Näkyvyys ja tiedotus... 4 NÄYTTELYTOIMINTA... 5 Perusnäyttely... 5 Vaihtuvat näyttelyt... 8 Kiertonäyttelyt Museo-opetus Opastukset Työpajat KOKOELMAT Esinekokoelma Luettelointi Muuttoon liittyvät kokoelmatyöt Konservoinnit Kuvakokoelma TILAT Henkilöstön ulkoinen koulutus ja opintomatkat HALLINTO JA TALOUS Museotoimikunta TILASTOT Kävijät Kävijämäärät kuukausittain Suurimmat kävijäryhmät kuukausittain Kävijämäärät ryhmittäin ja vuosittain Tilaisuuksia Opastukset Rinnakkaisohjelmat... 21

3 1 YLEISTÄ Museon vuoden 2013 toimintaan vaikutti keskeisesti kesällä alkanut Lähetystalon ikkunaremontti. Museon näyttelytilat suljettiin Helsingin Valtakunnallisten Lähetysjuhlien jälkeen Näyttely purettiin ja esineet siirrettiin kokoelmavarastoon. Sen jälkeen museon toiminta keskittyi esine- ja kuvakokoelmien digitointiin ja luettelointiin Webmusketti-museotietojärjestelmään. Vuonna 2012 tehdyn päätöksen mukaisesti Kumbukumbun kokoelmat luovutetaan Suomen Kansallismuseoon kuuluvalle Kulttuurien museolle. Kulttuurien museon kanssa aloitettiin kokoelmien siirron suunnitteleminen. Kokoelmien luovutus tapahtuu vuonna Suomen Lähetysseuran vanhat kartat lahjoitettiin Kansalliskirjastolle osaksi Suomen arvokkainta karttakokoelmaa. Namibiaan Martti Rautasen Nakambale-museoon lahjoitettiin valokuvanäyttely, joka oli koottu vuonna 1995 julkaistun teoksen Itään ja Etelään, Lähetyssaarnaajat valokuvaajina valokuvista. Näyttely sai Namibiassa erittäin hyvän vastaanoton. Myös Namibiaan Paulinumin teologisen seminaarin 50-vuotisjuhlaa varten toimitettiin näyttelykuvia, samoin Shekoun teologisen seminaarin 100 -vuotisjuhlaan Hongkongiin. Shekoun seminaarin oppilaiden makuusali (SLS:n kuva-arkisto K1885)

4 2 Kysymys museokokoelmien palauttamisesta maahan tai kansalle, josta ne ovat peräisin, on maailmalla varsin ajankohtainen, mutta Suomessa hyvin harvinainen. Ombalantu-heimon rituaalikiveä käytettiin poikien täysi-ikäisyysriiteissä ja sen reunaan teroitettiin keihäät sotaan lähdettäessä. Kivi annettiin lähetyssaarnaaja Heikki Saarelle. Hän palasi Afrikasta Suomeen heinäkuussa 1931 ja lahjoitti kiven Lähetysseuran museon kokoelmiin vuonna Tarkkoja tietoja siitä, miksi kivi annettiin Saarelle, ei ole. On todennäköistä, että kiven merkitys ja käyttö olivat tuolloin jo muuttuneet. Kiven palautus on ollut esillä useamman vuoden ajan. Vuonna 2013 Namibian Kansallismuseo pyysi kiven palautusta. Maastavientiluvan myönsi Museovirasto. Kivi luovutettiin Namibian presidentti H.E. Hifikepunye Pohamballe Lähetyskirkossa järjestetyssä tilaisuudessa Museoviraston pääjohtaja Juhani Kostet osallistui Ombalantun kiven luovutusjuhlaan. Kiven luovutti presidentti Pohamballe Lähetysseuran toiminnanjohtaja Seppo Rissanen.

5 3 Presidentti Pohamba kiitti Lähetysseuran toiminnanjohtajaa kutsusta Lähetyskirkkoon ja totesi, että kyseessä on namibialaisille historiallinen tilaisuus. Tämä kivi on meidän kulttuuriperintömme symboli. Nyt lapsemme ja lapsenlapsemme pääsevät osallisiksi tämän kiven merkityksestä. Museo ja yleisö Museo oli avoinna kesäkuun 9. päivään saakka, museoon oli vapaa pääsy. Kävijöitä oli 2129 henkilöä, mikä oli samaa luokkaa kuin edellisinäkin kevätkausina. Viimeinen avoinna ollut viikonloppu oli museossa vilkas se ajoittui samaan aikaan Helsingin Valtakunnallisten Lähetysjuhlien kanssa. Lähetystalon perinteinen vapputapahtuma oli myös suosittu. Tapahtumassa oli kaksi teatteri Kumben draama-opastusta Ambolaisia askareita ja mandariinien mietteitä. Museossa viihtyi päivän aikana 180 kävijää.

6 4 Näkyvyys ja tiedotus Nettitiedotuksen kanavina olivat museon omat nettisivut, Suomen Lähetysseuran nettisivut, Museoliiton näyttelykalenteri, Uudenmaan Museo-opas, Helsinki-kortti (Helsinki Expert), kultus.fi, Visit Helsinki, Google Places, fifi.voima.fi, nyt.fi:n menopalvelu, Kirkko ja kaupunki -lehden tapahtumakalenteri ja Lähetysseuran intranet Kabinetti. Museoassistenttimme Susanna Kajander toimi myyntitykkinä Kansallismuseon kirjakirppiksellä. Helsingin Valtakunnallisilla Lähetysjuhlilla museo tarjosi vieraille kortteja ja julisteita ilmaiseksi.

7 5 NÄYTTELYTOIMINTA Perusnäyttely Oikealla näkyy Ambomaan aarteita, vasemmalla keisarien Kiinaa ja keskelle jää katsaus maailman suuriin uskontoihin aloitettiin museon näyttelytilan tyhjennys.

8 6 Perusnäyttelyn Ambomaan siniturkoosit vitriinit esineineen Pakkaaminen aloitettiin huonekaluista, jotka kuljetusfirma muutti uusiin tiloihin.

9 7 Keltainen väri taustoitti Kiina-kokoelmaa. Esineet pakattiin huolella kuljetusta varten.

10 8 Vaihtuvat näyttelyt Edellisvuonna avattu veden ja sateiden merkityksestä kolmessa ajassa ja maassa kertova Kun sadetta ei tullut När regnen uteblev When the rain didn t come oli esillä museon sulkeutumiseen saakka.

11 9 Museovieraat saivat kirjoittaa vaikutelmiaan Galleria-tilan piirustusseinään. Piirustusseinä jäi viimeisenä odottamaan purkamista.

12 10 Kiertonäyttelyt Museo on tuottanut kaksi kiertävää lähetysnäyttelyä: yläaste- ja lukioikäisille suunnatun Yhdessä maailmassa -opetuspelin ja alakoululaisille suunnatun Ilo sulle ja mulle -näyttelyn. Nämä näyttelyt siirtyivät vuoden 2013 alusta Suomen Lähetysseuran kasvatus ja koulutusyksikön hoidettavaksi. MUSEO-OPETUS Museon pedagoginen toiminta päättyi 9.6. Uutta pedagogista sisältöä ei vuoden aikana enää tuotettu vaan muokattiin hyväksi koettuja työpajoja vastaamaan muuttuneita tarpeita. Kevään aikana toteutettiin 93 opastusta ja 27 työpajaa ja museokierrosta täydentävää ohjelmaa. Pedagogisen toiminnan runko rakentui vierailevien ryhmien opastuksista, pysyvän ja vaihtuvan näyttelyn sisältöjä avaavista ja täydentävistä työpajoista sekä näyttelyihin sisältyneistä pedagogisista elementeistä. Opastukset Opastuksissa vaihtoehtoina olivat perusopastus, kouluryhmän oppimistavoitteisiin sovellettu opastus ja erityisopastukset. Perusopastuksena toimi pysyvää näyttelyä esittelevä kierros, jonka aikana tutustuttiin Suomen Lähetysseuran toimintaan ja erityisesti lähetystyön alkuaikojen työhön Afrikassa ja Kiinassa. Koululaisryhmien sovelletuissa opastuksissa korostettiin ryhmän oppimistavoitteita, kuten uskontoja, ulkoeurooppalaisten kulttuurien historiaa, vieraiden kansojen elintapoja ja käsityökulttuuria. Erityisopastukset olivat valmiita opastuskokonaisuuksia. Niitä tarjottiin erityisryhmille ja järjestettiin yleisötapahtumissa. Draama-opastus Ambolaisia askareita ja mandariinien mietteitä oli teatteriryhmä Kumben esittämä näytelmällinen johdatus perusnäyttelyyn. Se perustui historiallisten tarinoiden ja roolihahmojen vuorovaikutukseen.

13 11 Selkokielinen opastus oli suunnattu erityisesti maahanmuuttajille ja muille selkeää ilmaisua pyytäneille ryhmille. Päiväkoti-ikäisiä lapsia varten tarjolla oli heille erityisesti suunniteltu draamallisia ja toiminnallisia elementtejä sisältänyt kierros. Siinä päästiin kokeilemaan vanhoja ambolaisia työmenetelmiä, kuuntelemaan kiinalaisia satuja ja piirtämään musiikin synnyttämiä mielikuvia. Työpajat Kevään aikana työpajatoimintaan tarjottiin valmiita pajoja ja pyydettäessä muokattiin valmiista pajoista tilaajan tarpeita vastaavia kokonaisuuksia. Nepal-työpaja perehdytti maan kulttuuriin ja antoi mahdollisuuden kokeilla perinteistä nepalilaista paperinpainantatekniikkaa. Kiina-työpaja johdatti 1900-luvun alun kulttuurisiin ilmiöihin ja peleihin kuten kiinalaisen palapelin tangramin tekemisen saloihin, juhlapäiviin ja kuukalenteriin ja kirjoitusmerkkien piirtämiseen siveltimillä. Kiinalaisen naisen esineistö johdatti keskustelua naisen asemaan luvun alun Kiinassa ja houkutti vertaamaan naisen asemaa ja siihen vaikuttavia odotuksia myös tämän päivän Suomessa.

14 12 Ambotietäjän esineet kertoivat perinteisestä parantamisen kulttuurista. Ne johdattivat kysymään, miten paljon suomalaiset nykynuoret tuntevat omia perinteitään ja siinä ilmeneviä uskomuksia. Jambo! -työpaja oli erityisesti yläaste- ja lukioikäisille suunnattu kulttuurista vuorovaikutusta käsittelevä toiminnallinen työpaja. Pajassa sovellettiin draamapedagogisia menetelmiä ja paneuduttiin erityisesti nuorten omiin kokemuksiin erilaisuudesta ja sen esiin nostamista asenteista. KOKOELMAT Esinekokoelma Luettelointi Vuoden 2013 aikana esineitä luetteloitiin Kulttuurien museon kanssa sovitulla tavalla Webmuskettiin 3724 kpl. Luetteloituihin esineisiin kuului mm. kiinalaisia kalligrafioita, namibialaisia esineitä, juutalaisuuteen liittyviä esineitä, nepalilaisia ja pakistanilaisia esineitä, Rautasen kokoelmaan kuuluvia kirjoja sekä tekstiilikokoelmien hattuja ja nukkeja. Luetteloinnin yhteydessä esineet kuvattiin, esineisiin maalattiin esinenumerot ja esineet pakattiin pitkäaikaista säilytystä varten. Pakistanilainen lautanen Kiinalainen kalligrafia vuodelta 1901

15 Muuttoon liittyvät kokoelmatyöt Vuonna 2013 jatkettiin museon kokoelmien pakkaamista ja muuttamista kokoelmatiloihin. Kevään aikana tehtiin muutama esineiden pakkaus- ja siirto-operaatio Tähtitorninkadulta Höyläämötielle. 13 Museon sulkeuduttua kesäkuussa näyttelyesineet purettiin vitriineistä, pakattiin ja siirrettiin karanteeniin. Esineitä tarkkailtiin hyönteisansojen avulla. Osa esineistä pakastettiin ja osa puhdistettiin. Tarkastuksen jälkeen esineet siirrettiin kokoelmatiloihin odottamaan luettelointia. Syksyllä jatkettiin vanhan kokoelmatilan muuttoa.

16 14 Konservoinnit Martti Rautasen sohvanjalka vaurioitui muuton yhteydessä ja se konservoitiin Divan Konservointi Oy:ssä kesällä Martti Rautasen sohva ennen konservointia Konservoinnin opiskelija Helena Schulman oli keväällä museossa vapaaehtoisena. Hän puhdisti hyönteistuhojen jälkiä rummuista ja teippejä taiwanilaisesta alttarista sekä kiinalaisesta lasivitriinistä. Taiwanilaisen alttarin yläpaneeli ennen ja jälkeen puhdistuksen

17 Namibialainen vieras Namibian museoliiton puheenjohtaja, Windhoekin kaupunginmuseon kuraattori Aaron H. Nambadi vieraili Kumbukumbussa ja tutustui museon kokoelmatyöhön. Hän perehtyi kokoelmien luettelointiin ja webmuskettiin sekä kokoelmavarastoihin. 15 Kuvakokoelma Kuva-arkisto muutettiin väliaikaisesta tilasta uuteen kuva-arkistotilaan. Kuva-arkistossa on noin kuvaa. Digitoitujen kuvien määrä oli vuoden 2013 lopussa kpl, joista sähköiseen kokoelmahallintajärjestelmään luetteloitujen kokonaismäärä oli 2975 kpl. Aineiston järjestämistä jatkettiin. Dioja laskettiin yhteensä ja siirrettiin valokaapeista hapottomasta pahvista tehtyihin laatikoihin. Paperivedokset pakattiin riippukansioista pahvilaatikoihin aihepiireittäin paperivedosta digitoitiin ostopalveluna Varkauden museossa. Mv-negatiiveja laskettiin kpl. Kuva-arkisto oli suljettuna koko vuoden, mutta asiakkaita pyrittiin palvelemaan mahdollisuuksien mukaan. Asiakkaille toimitettiin 190 kuvatiedostoa. Merkittävimmät kuvatilaukset toimitettiin Hongkongiin luterilaisen teologisen seminaarin 100-vuotisjuhlaa varten, Namibiaan Paulinumin teologisen seminaarin 50-vuotisjuhlaa varten sekä Suomen Lähetysseuran omalle kirjakustantamolle.

18 Kuva-arkiston helmiä, lasinegatiivi Kiinasta 1900-luvun ensimmäiseltä vuosikymmeneltä. Keskellä suomalainen Erland Sihvonen. 16

19 17 TILAT Henkilökunnan työhuoneet sekä näyttely- ja työtilat sijaitsivat Lähetystalossa. Museon kokoelmatyö siirtyi vuoden aikana pääosin uusiin kokoelma- ja varastotiloihin. Näyttelykalusteita myytiin ja lahjoitettiin muille museoille, mm. Ilmailumuseolle, Metsästysmuseolle, Tekniikan museolle, Teatterimuseolle ja Postimuseolle. Näyttelytoiminnan päätyttyä näyttelyesineet siirrettiin kokoelmatiloihin ja näyttelykalusteet purettiin.

20 18 HENKILÖSTÖ Huopainen, Raili museonjohtaja (2008) Kajander, Susanna museoassistentti (2009) Pentikäinen, Tapani museolehtori (2007) Rainio, Kirsi (Penni) amanuenssi (2000) Salervo, Laura tutkija ( ) Anna Korhonen tutkija ( ) Jenni Pelkonen tutkija ( ) Freelance-oppaina ja työpajaohjaajina toimivat sekä sunnuntaipäivystyksiä hoitivat Tiina Helkiö, Ripsu Hongisto-Salmi, Pauliina Kaasalainen, Anna Korhonen, Johanna Södö, Johanna Väisänen ja Katariina Väisänen. Henkilöstön ulkoinen koulutus ja opintomatkat Susanna Kajander: Pohjoismaisen konservaattoriliiton Suomen osasto ry:n kevään koulutuspäivä Helsingissä, Museopäivät Kouvolassa aiheena Kokoelmat vastuuna, vaivana ja vahvuutena. Penni Rainio: Kuva-arkistolaisten kuntokurssi, Valokuvataiteen museo Museopäivät Kouvolassa, Ensiapukurssi , Kuva-arkistopäivät Museovirastossa Merellä ja Porvoon vanhassa kaupungissa, oli henkilökunnan virkistyspäivän teemana m/s J. L. Runeberg -laivalla tehdyllä retkellä Porvooseen. Syksyn virkistyspäivää vietettiin vierailemalla Luontokeskus Haltiassa ja retkeilemällä Nuuksion kansallispuistossa. HALLINTO JA TALOUS Museon hallinnollisena toimielimenä on museotoimikunta. Se kokoontui vuoden aikana kaksi kertaa. Museoyksikön budjetti oli yhteensä , valtionosuus oli

21 19 Museotoimikunta Suomen Lähetysseuran kotimaantyön johtaja Satu Kantola, puheenjohtaja Professori Arto Kallioniemi, Helsingin yliopisto, Käyttäytymistieteellinen tiedekunta, Opettajankoulutuslaitos Viestintäpäällikkö Paula Laajalahti, Viestintä, Suomen Lähetysseura FT, dosentti, yliopistonlehtori Marja-Liisa Rönkkö, Helsingin yliopisto, Humanistinen tiedekunta, Kulttuurien tutkimuksen laitos / museologia Missionspedagog Camilla Skrifvars-Koskinen, Svenska Sektionen, Finska Missionssällskapet Museonjohtaja Raili Huopainen, sihteeri

22 20 TILASTOT Kävijät 2013 Kävijämäärät kuukausittain tammikuu helmikuu maaliskuu huhtikuu toukokuu kesäkuu heinäkuu elokuu syyskuu lokakuu marraskuu joulukuu Yhteensä Suurimmat kävijäryhmät kuukausittain tammikuu muut ryhmät 41 %, yksittäiset kävijät 25 %, alakoulu 21 % helmikuu alakoulu 41 %, rippikoulu 15 %, muut ryhmät 13 % maaliskuu alakoulu 82 %, yksittäiset kävijät 5 %, rippikoulu 5 %, huhtikuu alakoulu 28 %, muut ryhmät 22 %, yksittäiset kävijät 22 % toukokuu yksittäiset kävijät 43 %, seurakunta 31 %, alakoulu 16 % kesäkuu seurakunta 42 %, rippikoulu 30 %, yksittäiset kävijät 21 %

23 21 Kävijämäärät ryhmittäin ja vuosittain 2013 (9.6. saakka) Päiväkodit Alakoulut Yläkoulut Lukiot Opiskelijat Rippikoulut Seurakunnat Muut ryhmät Yksittäiset kävijät (joista ulkomaalaisia) 496 (11) 936 (119) 1072 (83) Yhteensä Kävijät 2013 Ilmaiskävijät Maksaneet kävijät Yhteensä 2123 henkilöä 6 henkilöä 2129 henkilöä Tilaisuuksia Suomen Lähetysseuran syntymäpäivänä ohjelmaa esitettiin kirkossa ja lounasta oli tarjolla Terangassa. Museokävijöitä Vappumyyjäiset. Teatteri Kumben draamaopastus Ambolaisia askareita ja mandariinien mietteitä esitettiin museossa klo 11 ja 13. Museokävijöitä 180. Opastukset 93 kpl, joista ruotsiksi 5. Rinnakkaisohjelmat 27 kpl Nepali-paja: video Nepalin lapset kouluun! ja nepalilaista paperinpainantaa Kiina-paja Jambo! draamapaja (Teatteri Kumbe) Lähetystyön esittely (Juha Ijäs) Toimintakertomus vuodelta 2013: Kuvat: Kumbukumbu, kuva-arkisto Taitto: Penni Rainio

YLEISTÄ... 1. Museo ja yleisö... 1. Näkyvyys ja tiedotus... 2. NÄYTTELYTOIMINTA... 4 Perusnäyttely... 4. Vaihtuvat näyttelyt... 4

YLEISTÄ... 1. Museo ja yleisö... 1. Näkyvyys ja tiedotus... 2. NÄYTTELYTOIMINTA... 4 Perusnäyttely... 4. Vaihtuvat näyttelyt... 4 TOIMINTAKERTOMUS 2011 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ... 1 Museo ja yleisö... 1 Näkyvyys ja tiedotus... 2 NÄYTTELYTOIMINTA... 4 Perusnäyttely... 4 Vaihtuvat näyttelyt... 4 Kiertonäyttelyt... 6 MUSEO-OPETUS...

Lisätiedot

Yleistä. esineistöä, jota voitiin esitellä yleisölle. Ensimmäisessä kiertonäyttelyssä

Yleistä. esineistöä, jota voitiin esitellä yleisölle. Ensimmäisessä kiertonäyttelyssä TOIMINTAKERTOMUS 2014 Sisällysluettelo Yleistä 1 Kokoelmista 3 Valokuvakokoelmasta 4 Kokoelmatyöstä 6 Esinekokoelmat 6 Kuva-arkisto 9 Henkilöstö 10 Henkilöstön ulkoinen koulutus ja opintomatkat 10 Hallinto

Lisätiedot

KIRJASTO... 12 TILAT... 13 HENKILÖSTÖ...

KIRJASTO... 12 TILAT... 13 HENKILÖSTÖ... TOIMINTAKERTOMUS 2010 2 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ... 3 MUSEO JA YLEISÖ... 3 NÄYTTELYTOIMINTA... 4 PERUSNÄYTTELY... 4 VAIHTUVAT NÄYTTELYT... 4 KIERTONÄYTTELYT... 7 MININÄYTTELYT... 7 MUSEO-OPETUS... 8 KOKOELMAT...

Lisätiedot

KOKOELMAPOLIITTINEN OHJELMA

KOKOELMAPOLIITTINEN OHJELMA KOKOELMAPOLIITTINEN OHJELMA 1(10) SISÄLLYS Johdanto 2 Museon tausta ja tehtävä 3 KOKOELMIEN HISTORIA JA NYKYINEN TILANNE Esinekokoelma 3 Kuvakokoelma 4 Etnolainaamo 5 KOKOELMIEN HALLINNAN KEHITTÄMINEN

Lisätiedot

YLEISTÄ Jo ennen lähetysmuseota Museo ja yleisö NÄYTTELYTOIMINTA... 4 Perusnäyttely Vaihtuvat näyttelyt...

YLEISTÄ Jo ennen lähetysmuseota Museo ja yleisö NÄYTTELYTOIMINTA... 4 Perusnäyttely Vaihtuvat näyttelyt... TOIMINTAKERTOMUS 2012 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ... 1 Jo ennen lähetysmuseota... 1 Museo ja yleisö... 2 NÄYTTELYTOIMINTA... 4 Perusnäyttely... 4 Vaihtuvat näyttelyt... 5 Kiertonäyttelyt... 7 MUSEO-OPETUS...

Lisätiedot

Lisäksi puheenjohtaja kutsuu tarpeelliset kokousavustajat. 3 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen

Lisäksi puheenjohtaja kutsuu tarpeelliset kokousavustajat. 3 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen SUOMEN LÄHETYSSEURA RY:N VUOSIKOKOUS Aika lauantai 13.6.2015 klo 9.00 Paikka Rovaniemen kirkko, Yliopistonkatu 2, Rovaniemi ESITYSLISTA 1 Kokouksen avaus Kokouksen avaa hallituksen puheenjohtaja Matti

Lisätiedot

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat

Työvoima Palvelussuhdelajeittain %-jakautumat Hallinto 2510 Hyvinvointitoimiala tammikuu 134,9 121,3-13,6 82,8 84,4 3,2 5,4 11,8 7,3 2,3 2,9 3,9 5,8 55,6 38,6 123,1 107,6 91,3 % 88,7 % helmikuu 133,9 118,8-15,1 82,3 83,4 3,9 5,5 11,1 7,6 2,6 3,6 8,1

Lisätiedot

YLEISTÄ... 2 NÄYTTELYTOIMINTA... 3 PERUSNÄYTTELY... 3 VAIHTUVAT NÄYTTELYT... 5 KIERTONÄYTTELYT... 7 MININÄYTTELYT... 9 MUSEO-OPETUS...

YLEISTÄ... 2 NÄYTTELYTOIMINTA... 3 PERUSNÄYTTELY... 3 VAIHTUVAT NÄYTTELYT... 5 KIERTONÄYTTELYT... 7 MININÄYTTELYT... 9 MUSEO-OPETUS... TOIMINTAKERTOMUS 2009 1 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ... 2 NÄYTTELYTOIMINTA... 3 PERUSNÄYTTELY... 3 VAIHTUVAT NÄYTTELYT... 5 KIERTONÄYTTELYT... 7 MININÄYTTELYT... 9 MUSEO-OPETUS... 9 KOKOELMAT... 10 ESINE-

Lisätiedot

Toimintavuosi oli yhdistyksen kuudes. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yhteensä 220.

Toimintavuosi oli yhdistyksen kuudes. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yhteensä 220. 1 2 3 4 1 Järvenpään Yhteiskoulun ja Lukion Seniorit ry TOIMINTAKERTOMUS 1.7.2013 30.6.2014 YLEISTÄ Toimintavuosi oli yhdistyksen kuudes. Jäseniä yhdistyksessä on tällä hetkellä yhteensä 220. Toimintaa

Lisätiedot

Museaalisen kuvamateriaalin digitoinnin ulkoistaminen

Museaalisen kuvamateriaalin digitoinnin ulkoistaminen Museaalisen kuvamateriaalin digitoinnin ulkoistaminen Digitoinnin työpaja 2/4: Valokuvien digitoinnin suunnittelu 24.11.2009 Tutkija Panu Rissanen, Poliisimuseo Tutkija Tiina Tuulasvaara-Kaleva, Poliisimuseo

Lisätiedot

KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003

KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003 Tiedustelut Timo Partio, puh. 020 434 1382 s-posti timo.partio@kela.fi KOULUMATKATUKI TAMMIKUUSSA 2003 Kaikki Tuki maksun vastaanottajan mukaan, 1 000 euroa 2003 Tammikuu 23 555 2 008 1 156 35 374 23 419

Lisätiedot

Ajankohtaista. TAKO-verkoston kevätseminaari / Johanna Jakomaa

Ajankohtaista. TAKO-verkoston kevätseminaari / Johanna Jakomaa Ajankohtaista TAKO-verkoston kevätseminaari 13.2.2019 / Johanna Jakomaa Tulossa vuonna 2019 TAKO 10 vuotta: Juhlaseminaari 10.-11.10.2019, teemana yhteistyö Nykydokumentointiteko-tunnustuspalkinto jaetaan

Lisätiedot

Kanavan päämääränä on tarjota kuulijoille tunnelmallinen ja inspiroiva levähdyspaikka kauniin ja rentouttavan klassisen musiikin parissa.

Kanavan päämääränä on tarjota kuulijoille tunnelmallinen ja inspiroiva levähdyspaikka kauniin ja rentouttavan klassisen musiikin parissa. Viva Classica on helmikuussa 2010 avattu klassisen musiikin ystäville suunnattu verkkopalvelu ja radiokanava, jota voi kuunnella valtakunnallisesti internetissä osoitteessa www.vivaclassica.fi sekä matkapuhelimella

Lisätiedot

SUOMEN ALPPIKERHO LÄNSI-SUOMEN OSASTO

SUOMEN ALPPIKERHO LÄNSI-SUOMEN OSASTO SUOMEN ALPPIKERHO LÄNSI-SUOMEN OSASTO TOIMINTAKERTOMUS VUODESTA 1991 1. YLEISTÄ Kuluneella kaudella ovat osaston perinteelliset toimintamuodot kallio-, jää- ja vuoristokiipeily eri muodoissaan sekä länsisuomalaisten

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001 KANKAANPÄÄM SEUDUN TYKISTÖKILTA RY 38700 KANKAANPÄÄ 15.2.2002 1 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001 Kulunut vuosi oli kiltamme 37. Toimintavuosi SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET KILLAN HALLINTO Kevätkokous pidettiin

Lisätiedot

Kuvakokoelmien hierarkiset rakenteet MuseumPlusRIA:aan ja Finnaan?

Kuvakokoelmien hierarkiset rakenteet MuseumPlusRIA:aan ja Finnaan? Kuvakokoelmien hierarkiset rakenteet MuseumPlusRIA:aan ja Finnaan? Inkamaija Iitiä ja Raija Linna Journalistinen kuva-arkisto JOKA Museoviraston Kuvakokoelmat Kuva-arkistopäivät 02.11.2015 Leif Weckström

Lisätiedot

Kuvia Me haapavetisten tapahtumista vuosilta 2000-2010

Kuvia Me haapavetisten tapahtumista vuosilta 2000-2010 Kuvia Me haapavetisten tapahtumista vuosilta 2000-2010 Me haapavetiset ry:n 20-vuotisjuhlat v.2000 Suomalaisella Klubilla Kunniajäsenet diplomeineen vas. Atso Saajoranta,Tapio Lehtiniemi, Martti Pokela

Lisätiedot

SUOMEN LASIMUSEON YSTÄVÄT RY TOIMINTAKERTOMUS 2014

SUOMEN LASIMUSEON YSTÄVÄT RY TOIMINTAKERTOMUS 2014 SUOMEN LASIMUSEON YSTÄVÄT RY TOIMINTAKERTOMUS 2014 Yleistä Yhdistyksen toiminnassa vuosi 2014 oli 29 toimintavuosi. Yhdistyksen toiminta keskittyi vuoden 2014 aikana perinteisten tapahtumien eli Lasipäivän,

Lisätiedot

TAKO POOLI 2: YKSILÖ, YHTEISÖ JA JULKINEN ELÄMÄ

TAKO POOLI 2: YKSILÖ, YHTEISÖ JA JULKINEN ELÄMÄ TAKO POOLI 2: YKSILÖ, YHTEISÖ JA JULKINEN ELÄMÄ V A L T A K U N N A L L I N E N T A K O - S E M I N A A R I 2 8. 1. 2 0 1 3 S U O M E N K A N S A L L I S M U S E O Poolin yleisteemat Dokumentoinnin kohteena

Lisätiedot

Lasten museokesä 2013

Lasten museokesä 2013 Lasten museokesä 2013 Museoiden kesä on täynnä tapahtumia, ja moni niistä on tarkoitettu erityisesti lapsille. Haluaisitko kehrätä, oppia vanhan ajan valokuvauksesta ja otattaa itsestäsi visiittikorttikuvan

Lisätiedot

HEIKKI HELLMAN Arkistoluettelo

HEIKKI HELLMAN Arkistoluettelo HEIKKI HELLMAN Arkistoluettelo SISÄLLYSLUETTELO A Johtaminen ja hallinto Aa Talous Aaa Kustannuspaikkalaskelmat 1 Aab Artikkelioikeusmaksut 3 Ab Tutkimukset, selvitykset ja kyselyt 4 HEIKKI HELLMANIN ARKISTO

Lisätiedot

Pooli 6 Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi*

Pooli 6 Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi* Koulutus, taide, korkeakulttuuri ja hyvinvointi* Poolissa mukana 16 toimijaa: Aaltoyliopisto Aboa Vetus & Ars Nova Designmuseo Helsingin yliopisto Hiekan taidemuseo Jyväskylän taidemuseo Jyväskylän yliopisto

Lisätiedot

VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2015. VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTO Myllyjärventie 1 74200 Vieremä. Hyväksytty 26.11.2015

VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2015. VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTO Myllyjärventie 1 74200 Vieremä. Hyväksytty 26.11.2015 VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTO Myllyjärventie 1 74200 Vieremä VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2015 Hyväksytty 26.11.2015 LIITTEET 1. Yhteystietoluettelo 2. Vanhusneuvoston esite TARKOITUS Vanhusneuvoston

Lisätiedot

Ajankohtaiset Kokoelmapoistohankkeet 23.9.2015

Ajankohtaiset Kokoelmapoistohankkeet 23.9.2015 Ajankohtaiset Kokoelmapoistohankkeet 23.9.2015 Emilia Västi, hankekoordinaattori Kokoelmapoistojen hyvät käytännöt -hanke (2014-2015) Kokoelmapoistojen yhteiset käytännöt -hanke (2015 2016) 1 Pikakysely

Lisätiedot

JOKA Journalistinen kuva-arkisto

JOKA Journalistinen kuva-arkisto JOKA Journalistinen kuva-arkisto Valtakunnalliset kuva-arkistopäivät 4.-5.11.2013 Vesa Hongisto Museoviraston ja Suomen valokuvataiteen museon yhteishanke Journalistisen kuva-arkiston tarkoituksena on

Lisätiedot

Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli

Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli tilinpäätöksen tarkastus ja alllekirjoitus), Roby oli sihteerinä

Lisätiedot

Dokumentointia sisällissodan raunioilla. Kansallismuseon toiminta

Dokumentointia sisällissodan raunioilla. Kansallismuseon toiminta Dokumentointia sisällissodan raunioilla Kansallismuseon toiminta 1917 1918 SATU FRONDELIUS MARI IMMONEN 10.10.2018 Kuva: Helsingin kaupunginmuseo Kansallismuseon valvontahenkilökuntaa keskihallissa 1.4.1916

Lisätiedot

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK

Oulu ennen ja nyt. Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK 1 Pohjois-Pohjanmaan museo Oppimateriaalia kouluille / AK Oulu ennen ja nyt Tätä materiaalia voi käyttää apuna esimerkiksi historian tai kuvataiteiden opinnoissa. Tehtävät sopivat niin yläasteelle kuin

Lisätiedot

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen

OIKARISTEN. sukuseura ry:n. Toimintakertomus vuodelta. Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen OIKARISTEN sukuseura ry:n Toimintakertomus vuodelta Näkymä Halmevaaralta Kontiomäelle kuvat Sirpa Heikkinen 2011 OIKARISTEN SUKUSEURA RY TOIMINTAKERTOMUS 30.11.2011 Oikaristen 11-vuotias sukuseura toimii

Lisätiedot

Sykäys -vuosikello

Sykäys -vuosikello Sykäys -vuosikello 2019-2020 ELOKUU Viikko 33 13.8. klo 14 Sykäys-tiimin tapaaminen kaupungintalolla Viikko 34 Perustaisinko yrityksen, Yrityssalo Oy 21.8. klo 14:30 16:00 Kolmas kaffe Yrityssalossa Miten

Lisätiedot

Laukaan Kalevalaiset Naiset ry Toimintasuunnitelma 2019

Laukaan Kalevalaiset Naiset ry Toimintasuunnitelma 2019 Sisältö 1. Yleistä... 3 2. Toiminnan tavoitteet vuonna 2019... 3 3. Toiminta... 3 4. Tiedotus... 4 5. Hallinto... 4 5.1. Vuosikokous... 4 5.2. Hallitus... 4 6. Yhteistyötahot... 5 7. Talous... 5 Liite:

Lisätiedot

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY

MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY MANNERHEIMIN LASTENSUOJELULIITTO, LEMIN PAIKALLISYHDISTYS RY Toimintakertomus 2010 Sisältö 1. Toiminnan ydinalueet 1 2. Toiminta 1 2.1 Säännöllinen toiminta 1 2.2 Tapahtumat 1 2.3 Tapahtumia, joihin osallistuimme

Lisätiedot

Työttömyysaste, työttömät työnhakijat ja avoimet työpaikat - Arbetslöshetstalet, arbetslösa arbetssökande och lediga arbetsplatser UUSIMAA - NYLAND

Työttömyysaste, työttömät työnhakijat ja avoimet työpaikat - Arbetslöshetstalet, arbetslösa arbetssökande och lediga arbetsplatser UUSIMAA - NYLAND 120000 100000 80000 60000 40000 20000 0 Työttömyysaste, työnhakijat ja työpaikat - Arbetslöshetstalet, och Tiedot taulukkomuodossa ovat seuraavilla sivuilla. - Sifferuppgifterna finns på följande sidor.

Lisätiedot

Liite 1. Nuorisotoimi 2015

Liite 1. Nuorisotoimi 2015 Nuorisolain tarkoituksena on tukea nuorten kasvua ja itsenäistymistä, edistää nuorten aktiivista kansalaisuutta ja nuorten sosiaalista vahvistamista sekä parantaa nuorten kasvu- ja elinoloja. Näiden tavoitteiden

Lisätiedot

Tärkein visiomme on johdattaa kaikenikäiset sekä taustaltaan erilaiset ihmiset taidemusiikin kiehtovaan maailmaan.

Tärkein visiomme on johdattaa kaikenikäiset sekä taustaltaan erilaiset ihmiset taidemusiikin kiehtovaan maailmaan. Viva Classica on helmikuussa 2010 avattu klassisen musiikin ystäville suunnattu verkkopalvelu ja radiokanava, jota voi kuunnella valtakunnallisesti internetissä osoitteessa www.vivaclassica.fi sekä matkapuhelimella

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu

puheenjohtaja /sihteeri Syyskokous Päätösten vahvistaminen hallitus marraskuu 300 yhdistyksen jäsenet Anneli Nikulainen, Oxana Tarasyuk ja Sanna Husu Järjestötoiminta Hallituksen kokoukset kuukausittain Edunvalvonnan varmistaminen ja yhdistyksen toiminnan suunnittelu, tiedon jakaminen. puheenjohtaja /sihteeri kerran kuukaudessa Kevätkokous Päätösten

Lisätiedot

KYMENLAAKSON RESERVILÄISPIIRIN TOIMINTASUUNNITELMA 2010

KYMENLAAKSON RESERVILÄISPIIRIN TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Kymenlaakson Reserviläispiiri ry Piirihallitus 25.10.2009 KYMENLAAKSON RESERVILÄISPIIRIN TOIMINTASUUNNITELMA 2010 1. JOHDANTO Kymenlaakson Reserviläispiiri ry:n 53. toimintavuosi noudattaa Reserviläisliitto

Lisätiedot

SVM osallistuu Museoviraston vetämään hankkeeseen valokuvaaineistojen

SVM osallistuu Museoviraston vetämään hankkeeseen valokuvaaineistojen Kauden 2012 2014 valtakunnallisen toiminnan päätavoitteet: 1. Museon kokoelmien tuominen verkkoon 2. Museon osallistuminen asiantuntijana Museoviraston vetämään Museo 2015 -hankkeeseen, jossa luodaan valtakunnallista

Lisätiedot

TUUSULAN SENIORIT RY:N TIEDOTE SENIORIT TALVI-KEVÄT 2016 TAPAHTUMAKALENTERI

TUUSULAN SENIORIT RY:N TIEDOTE SENIORIT TALVI-KEVÄT 2016 TAPAHTUMAKALENTERI TUUSULAN SENIORIT RY:N TIEDOTE SENIORIT TALVI-KEVÄT 2016 TAPAHTUMAKALENTERI vko 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 7.1. 12.1. 21.1. 26.1. 4.2. 9.2. 18.2. 23.2. 3.3. 8.3. 16.3. 14.1. 28.1. 9. -10.2. 25.2. 10.3. 17.3.

Lisätiedot

9. Lehti: Karhunkierros Satakuntalainen Osakunta 1970 N:o 5

9. Lehti: Karhunkierros Satakuntalainen Osakunta 1970 N:o 5 Kotiseutukokoelma Kansio: NAAPURIKUNNAT Sekalaista Pohjois-Satakuntaan ja Satakuntaan liittyvää sekalaista aineistoa Taulukko 1: Satakuntalainen osakunta, punaisessa pahvikansiossa 1. Lehti: Karhunkierros

Lisätiedot

PROFESSORILUENTO. Professori Leila Koivunen. Humanistinen tiedekunta. Yleinen historia

PROFESSORILUENTO. Professori Leila Koivunen. Humanistinen tiedekunta. Yleinen historia PROFESSORILUENTO Professori Leila Koivunen Yleinen historia Humanistinen tiedekunta 16.12.2015 Professori Leila Koivunen pitää professoriluentonsa Educariumin Edu 1 -salissa, Assistentinkatu 5 16. joulukuuta

Lisätiedot

TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1

TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1 TAMMIKUU 2017 VIIKKO 1 MAANANTAI 2 TIISTAI 3 KESKIVIIKKO 4 TORSTAI 5 PERJANTAI 6 Loppiainen LAUANTAI 7 SUNNUNTAI 8 1 TAMMIKUU 2017 VIIKKO 2 MAANANTAI 9 TIISTAI 10 KESKIVIIKKO 11 TORSTAI 12 PERJANTAI 13

Lisätiedot

Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5.

Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5. 2013 Venäjän Kontupohjan ja Petroskoin vierailu ja kirjastoseminaari 12.-16.5. Liisa BenHenia, Eija Kämäräinen, Pirkko Lindberg, Raija Seppänen, Ari Koistinen, Jarkko Oinonen AVI ELY 10.6.2013 Lähiyhteistyön

Lisätiedot

Human Resource Development Project at the University of Namibia Library Elise Pirttiniemi, Projektipäällikkö 11.5.2012

Human Resource Development Project at the University of Namibia Library Elise Pirttiniemi, Projektipäällikkö 11.5.2012 Human Resource Development Project at the University of Namibia Library Elise Pirttiniemi, Projektipäällikkö 11.5.2012 Helsingin yliopiston kirjasto http://www.helsinki.fi/library/ Elise.Pirttiniemi@helsinki.fi

Lisätiedot

SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011

SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011 SIILIT LUKUVUOSI 2010 2011 Tälle koko lukuvuodelle olemme suunnitelleet teemaksi MATKALLA Tutkimusmatkamme lähtee minusta itsestä ja laajenee käsittämään ainakin Suomen ja Pohjoismaat. Otamme toimintaamme

Lisätiedot

LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN ARVOT JA PAINOPISTEET 2013 LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN HALLINTOMALLI PÄÄTÖKSENTEON VUODENKIERTO

LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN ARVOT JA PAINOPISTEET 2013 LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN HALLINTOMALLI PÄÄTÖKSENTEON VUODENKIERTO Kokousaika Keskiviikko 24.4. klo 17 Kokouspaikka Lempoisten srk-talo, pieni sali 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 KOKOUKSEN AVAUS VARAPUHEENJOHTAJAN VALINTA LEMPÄÄLÄN SEURAKUNNAN ARVOT JA PAINOPISTEET

Lisätiedot

Aikuiset 7,00 10,00. Opiskelija-, koululaisryhmät (päiväkotiryhmät ilmaiseksi) 1,00 2,00. Perhelippu (2 aikuista ja 2 lasta alle 17 v.

Aikuiset 7,00 10,00. Opiskelija-, koululaisryhmät (päiväkotiryhmät ilmaiseksi) 1,00 2,00. Perhelippu (2 aikuista ja 2 lasta alle 17 v. PALVELUHINNASTO 2015 PÄÄSYMAKSUT Norm.n Erikoisn. Aikuiset 7,00 10,00 Alennettu : eläkeläiset, ryhmät, erikoisryhmät (min.10h) 6,00 8,00 7-17 v. (alle 7 v. ilmaiseksi), työttömät, opiskelijat 3,00 5,00

Lisätiedot

Aikuisten museo. Aikuisten museo

Aikuisten museo. Aikuisten museo Aikuisten museo Aikuisten museo Aikuisten museo Johdatus päivän teemaan 15.12.2009 Kalle Kallio museonjohtaja Työväenmuseo Werstas Päivän ohjelma ennen lounasta 11.00-12.15 Miten kapitalismi ruostuttaa

Lisätiedot

Solmu ja Siiri ajankohtaista Vapriikin kuva-arkistosta. Riitta Kela 21.11.2011

Solmu ja Siiri ajankohtaista Vapriikin kuva-arkistosta. Riitta Kela 21.11.2011 Solmu ja Siiri ajankohtaista Vapriikin kuva-arkistosta Riitta Kela 21.11.2011 Vapriikin kuva-arkisto- Tampereen museoiden kuvakokoelmat kokoelmissa 1,1 miljoonaa valokuvaa kokoelmien alueellinen rajaus

Lisätiedot

SUOMEKSI TILASTOTIETOJA

SUOMEKSI TILASTOTIETOJA SUOMEKSI TILASTOTIETOJA Virolle 14,1 miljardin kruunun matkailutulot! Matkailu on merkittävä tulonlähde Virolle. Vuonna 2004 Viroon tuli matkailukruunuja 14,1 miljardin kruunun edestä, 15 prosenttia enemmän

Lisätiedot

Toimialan ajankohtaiskatsaus/ lokakuu 2018

Toimialan ajankohtaiskatsaus/ lokakuu 2018 Toimialan ajankohtaiskatsaus/ lokakuu 2018 Taloustilanne lokakuun lopussa Tulosyksikkö 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS 1000SIVISTYS Sivistystoimiala Sivistystoimiala Sivistystoimiala

Lisätiedot

Näyttelyprosessin monet kasvot

Näyttelyprosessin monet kasvot Näyttelyprosessin monet kasvot Pohdintaa museonäyttelyiden toteutuksesta Ringa Takanen Jokaisen museossa esitettävän näyttelyn suunnittelu ja toteutus on pitkällinen projekti, jolla on omat erityispiirteensä.

Lisätiedot

Kiikarissa Kiina ja Japani Yanzu- ja Ippo -hankkeiden seminaari

Kiikarissa Kiina ja Japani Yanzu- ja Ippo -hankkeiden seminaari Kiikarissa Kiina ja Japani Yanzu- ja Ippo -hankkeiden seminaari Opetushallitus 15.1.2016 Hankekoordinaattori Veli-Matti Palomäki KIIKARISSA KIINA JA JAPANI 9:30 Seminaarin avaus Eira Kasper, Vaskivuoren

Lisätiedot

Historialliset kartat verkossa. Jari Järvinen JY, Multimediaopintokokonaisuus

Historialliset kartat verkossa. Jari Järvinen JY, Multimediaopintokokonaisuus Historialliset kartat verkossa Jari Järvinen JY, Multimediaopintokokonaisuus Taustaa Jyväskylän yliopiston historian laitoksella 90- luvun puolivälissä virinnyt kiinnostus vanhojen historiallisten karttojen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Joensuun seudun JHL 310

Toimintasuunnitelma. Joensuun seudun JHL 310 Toimintasuunnitelma 2012 Joensuun seudun JHL 310 TOIMIHENKILÖT 2012 2013 2 (10) (: etunimi.sukunimi@jns.fi tai poikkeavat mainittu erikseen) Puheenjohtaja Helena Timoskainen.............. 050 452 0013

Lisätiedot

TAKSAT JA MAKSUT 1.1.2013 ALKAEN

TAKSAT JA MAKSUT 1.1.2013 ALKAEN JYVÄSKYLÄN MUSEOPALVELUT TAKSAT JA MAKSUT 1.1.2013 ALKAEN PÄÄSYMAKSUT alv 0 % Aikuiset Opiskelijat (muut kuin taide- ja museoaineiden) Jyväskylän kaupungin työntekijät Ryhmät, yli 10 henkeä Lapset (alle

Lisätiedot

KEURUU Kuntataiteilijat

KEURUU Kuntataiteilijat KEURUU Kuntataiteilijat Johanna Juvonen & Biagio Rosa 2015 projekti KUVATAIDE 1. Tuulensylin päiväkoti 1-5 -vuotiaat 2 "Tuulensyli 2015 sekatekniikka vanerille 80 x 120 cm & 160 x 120 cm julkinen teos

Lisätiedot

puheenjohtaja /sihteeri Kevätkokous Päätösten vahvistaminen hallitus maalis-huhtikuu 300 yhdistyksen jäsenet

puheenjohtaja /sihteeri Kevätkokous Päätösten vahvistaminen hallitus maalis-huhtikuu 300 yhdistyksen jäsenet Järjestötoiminta Edustajistovaalit - sähköinen tiedotus jäsenille vaaleista - mahd. yhdistyksen ehdokkaan oma alasivu yhdistyksen sivuilla Avustetaan yhdistyksen jäsentä vaalityössä tiedottamalla asiasta/mainostamalla

Lisätiedot

Työllisyyssetelillä työllistyneet ja kuntalisät yhdistyksille v (FPM ) Myönnetyt työllisyyssetelit/kuukausi

Työllisyyssetelillä työllistyneet ja kuntalisät yhdistyksille v (FPM ) Myönnetyt työllisyyssetelit/kuukausi Häme työllisyyskatsaus v. 2017: Janakkala tilanne kuukauden lopussa Työttömien osuus työvoimasta Työttömät työnhakijat (ml. lomautetut) Alle 25-vuotiaden työttömien osuus alle 25-vuotiaasta työvoimasta

Lisätiedot

KiVa-koulu Lovisanejdens högstadiumissa vuosiluokka 7 + tukioppilaat

KiVa-koulu Lovisanejdens högstadiumissa vuosiluokka 7 + tukioppilaat 11.5.2018 KiVa-koulu Lovisanejdens högstadiumissa 2017-2018 vuosiluokka 7 + tukioppilaat 5.9.2017. 1. aihe: Miten vuorovaikutus vaikuttaa? Oppitunnit 1-3. Meidän luokkamme ryhmänä. Laaditaan luokkakohtaiset

Lisätiedot

Viranomainen Kokouspäivämäärä Sivu VEHMAAN KUNTA Vehmaan kirjasto-kulttuurilautakunta

Viranomainen Kokouspäivämäärä Sivu VEHMAAN KUNTA Vehmaan kirjasto-kulttuurilautakunta KOKOUKSEN LAILLISUUDEN JA PÄÄTÖSVALTAISUUDEN TOTEAMINEN Kirj-kulttltk 17 KunL:n 58 :n 2 mom. mukaan lautakunta on päätösvaltainen, kun enemmän kuin puolet jäsenistä on läsnä ja kokouskutsu on saapunut

Lisätiedot

Kokouksen esityslista

Kokouksen esityslista Kutsu sääntömääräiseen vuosikokoukseen Keski-Suomen Sukututkijat ry kutsuu jäsenensä sääntömääräiseen vuosikokoukseen, joka pidetään keskiviikkona 25.3.2015 klo 17.00 alkaen Jyväskylän maakunta-arkistossa.

Lisätiedot

Kuntalisät yhdistyksille v. 2017: tilanne Sotainvalidien veljesliitto, 300 /kk, 12 kk Sotainvalidien veljesliitto, 300 /kk, 1 kk Yhteensä

Kuntalisät yhdistyksille v. 2017: tilanne Sotainvalidien veljesliitto, 300 /kk, 12 kk Sotainvalidien veljesliitto, 300 /kk, 1 kk Yhteensä Häme työllisyyskatsaus v. 2016: Janakkala tilanne kuukauden lopussa Työttömien osuus työvoimasta Työttömät työnhakijat (ml. lomautetut) Alle 25-vuotiaiden työttömien osuus alle 25-vuotiaasta työvoimasta

Lisätiedot

Kuntalisät yhdistyksille v. 2017: tilanne Sotainvalidien veljesliitto, 300 /kk, 12 kk Sotainvalidien veljesliitto, 300 /kk, 1 kk Yhteensä

Kuntalisät yhdistyksille v. 2017: tilanne Sotainvalidien veljesliitto, 300 /kk, 12 kk Sotainvalidien veljesliitto, 300 /kk, 1 kk Yhteensä Häme työllisyyskatsaus v. 2016: Janakkala tilanne kuukauden lopussa Työttömien osuus työvoimasta Työttömät työnhakijat (ml. lomautetut) Alle 25-vuotiaiden työttömien osuus alle 25-vuotiaasta työvoimasta

Lisätiedot

SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS PÖYTÄKIRJA 3/2015

SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS PÖYTÄKIRJA 3/2015 SEURAKUNTANEUVOSTON KOKOUS PÖYTÄKIRJA 3/2015 Kokousaika: ma 16.3.2015 klo 18 (yhteinen kahvihetki klo 17.30 alkaen) Paikka: Vuosaaren kirkon Taivaanranta-sali, Satamasaarentie 7 Läsnä: Jussi Mäkelä, puheenjohtaja

Lisätiedot

Intensiivikurssi uusille opiskelijoille

Intensiivikurssi uusille opiskelijoille Insinöörikoulutuksen ja tietojenkäsittelyn tärkeät päivät 2013 2014 heinäkuu elokuu 26 29 syyskuuta Elokuu 2013 27 30 28 31 elokuu 291 302 313 syyskuu 14 25 36 47 58 69 10 7 11 8 12 9 10 13 11 14 12 15

Lisätiedot

Matkailun kehitys 2016

Matkailun kehitys 2016 Matkailun kehitys 2016 3.5.2017 Lähde: Tilastokeskus. Luvut perustuvat ennakkotietoihin. Kiina jatkoi vahvaan kasvuaan myös piristyi loppuvuotta kohden Suomessa kirjattiin 5 768 000 ulkomaista yöpymistä

Lisätiedot

Museot yhdessä yhteinen perintö hanke. 10+ museot 18.3.2015. Kimmo Levä pääsihteeri

Museot yhdessä yhteinen perintö hanke. 10+ museot 18.3.2015. Kimmo Levä pääsihteeri Museot yhdessä yhteinen perintö hanke 10+ museot 18.3.2015 Kimmo Levä pääsihteeri Itsenäisyyden juhlavuoden projekti Yhteinen perintö hanke on museoalan yhteisesti toteuttama osa Valtioneuvoston koordinoimaa

Lisätiedot

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016

PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 PORVOON MUSEON OPETUSPALVELUT 2016 TERVETULOA KONKKARONKKAAN! Porvoon museon työpajatoiminta keväällä 2016 Holmin talon alakerrassa avautui maaliskuussa 2014 kokeellinen työpajatila - KONKKARONKKA. Uusissa

Lisätiedot

1009/2017. Huonelämpötilan hallinnan suunnittelussa käytettävät säätiedot

1009/2017. Huonelämpötilan hallinnan suunnittelussa käytettävät säätiedot Liite 1 Huonelämpötilan hallinnan suunnittelussa käytettävät säätiedot Huonelämpötilan hallinnan suunnittelussa käytetään taulukuissa L1.1-L1.4 esitettyjä säätietoja. Suomi on jaettu neljään säävyöhykkeeseen,

Lisätiedot

Nordea Suunnistuskoulu 2015. Yhteenveto

Nordea Suunnistuskoulu 2015. Yhteenveto Nordea Suunnistuskoulu 2015 Yhteenveto Suunnistuskoulu Kaudella 2015 suunnistuskoulu järjesti 14 suunnistustilaisuutta, niistä 4 iltarastien yhteydessä. Vakituisia ohjaajia oli 19 ja oppilaita 96. Suunnistuskoulun

Lisätiedot

Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta Sähköposti: kajaanin.planeetta@gmail.com

Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta Sähköposti: kajaanin.planeetta@gmail.com Julkaisija: Kajaanin Planeetta ry Päätoimittaja: Jari Heikkinen Teksti ja kuvat: Jari Heikkinen, jos ei muuta mainita Ilmestyminen: Kolme numeroa vuodessa (huhtikuu, elokuu, joulukuu) Yhteystiedot: www.ursa.fi/yhd/planeetta

Lisätiedot

Työttömyysaste, työttömät työnhakijat ja avoimet työpaikat - Arbetslöshetstalet, arbetslösa arbetssökande och lediga arbetsplatser LOHJA - LOJO

Työttömyysaste, työttömät työnhakijat ja avoimet työpaikat - Arbetslöshetstalet, arbetslösa arbetssökande och lediga arbetsplatser LOHJA - LOJO Työttömyysaste, työnhakijat ja työpaikat - Arbetslöshetstalet, och 100 kpl/st. Kuntaliitos Sammatin kanssa 1.1.2009 - Kommunsammanslagning med Sammatti 1.1.2009 Kuntaliitos Karjalohjan ja Nummi-Pusulan

Lisätiedot

www.vaasanteknillinenseura.fi jsa

www.vaasanteknillinenseura.fi jsa www.vaasanteknillinenseura.fi VAASAN TEKNILLINEN SEURA RY 5 Toimintasuunnitelma vuodeksi 2015 1 YLEISTÄ Kuten aikaisempinakin vuosina, myös vuoden 2015 aikana järjestämme useita erilaisia tilaisuuksia

Lisätiedot

HIUSALAN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTAMISHANKE

HIUSALAN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTAMISHANKE HIUSALAN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTAMISHANKE 12.12.2008 2008 Opetushallitus Helsinki Nina Raki, Omnia Projektin organisaatio OHJAUSRYHMÄ (OPH, sidosryhmäedustajat) Koordinointi

Lisätiedot

Turun museokeskuksen museot ovat: Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Biologinen museo Kuralan kylämäki Luostarinmäen käsityöläismuseo Turun linna Wäinö

Turun museokeskuksen museot ovat: Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Biologinen museo Kuralan kylämäki Luostarinmäen käsityöläismuseo Turun linna Wäinö Elämyspolku 2017 18 Turun museokeskuksen museot ovat: Apteekkimuseo ja Qwenselin talo Biologinen museo Kuralan kylämäki Luostarinmäen käsityöläismuseo Turun linna Wäinö Aaltosen museo 1. lk velvoittava

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 Lapin liitto 19.8.2010 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2010 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 0 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 31.12

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 Lapin liitto 25.6..2014 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 4 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2013

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 Lapin liitto 27.1.2015 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2014 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 4 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2013

Lisätiedot

TAMMIKUU 2016 VIIKKO 1

TAMMIKUU 2016 VIIKKO 1 TAMMIKUU 2016 VIIKKO 1 MAANANTAI 4 TIISTAI 5 KESKIVIIKKO 6 Loppiainen TORSTAI 7 PERJANTAI 8 LAUANTAI 9 SUNNUNTAI 10 Jussi Kiiskilä Valteri-koulu, Onerva 1 TAMMIKUU 2016 VIIKKO 2 MAANANTAI 11 TIISTAI 12

Lisätiedot

Työttömyysaste, työttömät työnhakijat ja avoimet työpaikat - Arbetslöshetstalet, arbetslösa arbetssökande och lediga arbetsplatser LOHJA - LOJO

Työttömyysaste, työttömät työnhakijat ja avoimet työpaikat - Arbetslöshetstalet, arbetslösa arbetssökande och lediga arbetsplatser LOHJA - LOJO 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 Työttömyysaste, työnhakijat ja työpaikat - Arbetslöshetstalet, och Kuntaliitos Sammatin kanssa 1.1.2009 Kommunsammanslagning med Sammatti 1.1.2009 Kuntaliitos Karjalohjan

Lisätiedot

juhli näyttävästi Lääkäriliitto JUHLAVUOSI

juhli näyttävästi Lääkäriliitto JUHLAVUOSI Vuosien 2007 09 ja nykyisen valtuuskunnan jäsenet kokoontuivat yhteiseen juhlakokoukseen. JUHLAVUOSI Lääkäriliitto juhli näyttävästi Lääkäriliitto juhli 100-vuotista taivaltaan 26.2. monin eri tavoin.

Lisätiedot

Työttömyysaste, työttömät työnhakijat ja avoimet työpaikat - Arbetslöshetstalet, arbetslösa arbetssökande och lediga arbetsplatser LOHJA - LOJO

Työttömyysaste, työttömät työnhakijat ja avoimet työpaikat - Arbetslöshetstalet, arbetslösa arbetssökande och lediga arbetsplatser LOHJA - LOJO 3500 3000 2500 2000 1500 1000 500 0 Työttömyysaste, työnhakijat ja työpaikat - Arbetslöshetstalet, och Kuntaliitos Sammatin kanssa 1.1.2009 Kommunsammanslagning med Sammatti 1.1.2009 Kuntaliitos Karjalohjan

Lisätiedot

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden

Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden Painopiste toteuttaa seuraavia valtakunnallisen erikoismuseon tehtäviä: Kauden 2015 2018 museon koko toiminnan painopisteet valtakunnallinen tehtävä huomioiden 1) Valtakunnallisen museotoiminnan ja yhteistyön

Lisätiedot

PAJATIEDOTE KEVÄT 2011

PAJATIEDOTE KEVÄT 2011 KOULU, ESIKOULU JA ERITYISOPPILAAT PAJATIEDOTE KEVÄT 2011 Kevään teemana on piirtäminen, jota tutkitaan monelta kantilta pääasiassa sarjakuvan ja pilapiirroksen maailmoissa. Marraskuussa 2011 suomalainen

Lisätiedot

- Innovaatio-osaajat yritysyhteistyössä

- Innovaatio-osaajat yritysyhteistyössä - Innovaatio-osaajat yritysyhteistyössä MITÄ? Innobrokerit ovat innovaatiotoiminnan edistäjiä, toteuttajia ja välittäjiä. heidän tehtävänsä on: ottaa vastaan, jäsentää ja jakaa uutta tietoa sen erimuodoissa

Lisätiedot

2. PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VALINTA Päätös: Pöytäkirjantarkastajiksi valittiin Kristian Rasehorn ja Juho-Petrus Nieminen

2. PÖYTÄKIRJAN TARKASTAJIEN VALINTA Päätös: Pöytäkirjantarkastajiksi valittiin Kristian Rasehorn ja Juho-Petrus Nieminen Riihimäen kaupunki PÖYTÄKIRJA 02/2009 Kulttuuri- ja vapaa-aikakeskus Nuorisovaltuusto 10.2.2009 NUORISOVALTUUSTON KOKOUS Aika tiistaina 10.2.2009 kello 17.10 Paikka nuorisokeskus Monari, Uudenmaankatu

Lisätiedot

Kirjastosta juuret elämään projektit. Ulla-Maija Maunu Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola

Kirjastosta juuret elämään projektit. Ulla-Maija Maunu Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola Kirjastosta juuret elämään projektit Ulla-Maija Maunu 10.11.2016 Yleisten kirjastojen neuvoston kokous, Kokkola Kolme projektia 1. Kirjastosta juuret elämään - AVI:n rahoittama - Rahoitus 85.000-1.8.2012-31.1.2014

Lisätiedot

JÄLJET. Aika, esineet, muisti

JÄLJET. Aika, esineet, muisti JÄLJET Aika, esineet, muisti JÄLJET - Aika, esineet, muisti Mitä jälkiä lääninmuseo on kerännyt tai jättänyt keräämättä? Mitä jälkiä olemme esitelleet ja mitä emme? Mitä jälkiä meidän pitäisi kerätä tänään

Lisätiedot

V u o s i k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t

V u o s i k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Lapin liitto 26.1.2012 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2011 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 1 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2010-2011

Lisätiedot

KPYL Toiminnan vuosikello. KPYL toiminnan vuosikello

KPYL Toiminnan vuosikello. KPYL toiminnan vuosikello KPYL Toiminnan vuosikello TAMMIKUU Uusien luottamusjäsenten koulutus Viestintävastaavien päivä Ajankohtaista asiaa nettisivuille HELMIKUU Kesäjuhlajärjestelyt käynnissä Toripaikkavaraukset Pitäjäinfon

Lisätiedot

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon

Suomen lippu. lippu; liputus, liputtaa, nostaa lippu salkoon Suomen lippu Suomessa on laki, miten saat liputtaa. Lipussa on valkoinen pohja ja sininen risti. Se on kansallislippu. Jokainen suomalainen saa liputtaa. Jos lipussa on keskellä vaakuna, se on valtionlippu.

Lisätiedot

Väkilukuindeksin kehitys Lapin seutukunnissa (e)

Väkilukuindeksin kehitys Lapin seutukunnissa (e) indeksin kehitys Lapin seutukunnissa 1994-30.6.2014(e) 110,0 105,0 indeksi v. 1994 = 100 indeksi 30.6.2014 Rovaniemen seutu; 104,6 100,0 95,0 90,0 85,0 Tunturi-Lappi; 90,6 Kemi-Tornio; 90,3 LAPPI; 89,8

Lisätiedot

Kuvakokoelmat.fi. Kokemuksia digitointihankkeesta

Kuvakokoelmat.fi. Kokemuksia digitointihankkeesta Kuvakokoelmat.fi Kokemuksia digitointihankkeesta Taustaa Kuva-arkiston tilanne kuvapalveluihin on kulunut paljon työaikaa kokoelmien digitointiaste on pieni ei ole ollut mahdollisuuksia hakea digitointiin

Lisätiedot

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013

Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 Lapin liitto 25.3.2013 Ennakkoväkiluku Lapin kunnissa ja seutukunnissa kuukausittain vuonna 2013 LÄHDE: Tilastokeskus V u o s i 2 0 1 3 k u u k a u s i t t a i s e t e n n a k k o t i e d o t Muutos 2012

Lisätiedot

Työttömyyden rakenne ja kehitys tilastojen valossa

Työttömyyden rakenne ja kehitys tilastojen valossa Työttömyyden rakenne ja kehitys tilastojen valossa Työllisyysseminaari.4. Kaustinen Veteli Kaustisen sk Toholampi Halsua Lestijärvi Keski-Pohjanmaa Kokkola Kokkolan sk Kannus Perho Työttömyys Keski-Pohjanmaalla

Lisätiedot

Yhteinen kaupunki hyvinvointia taiteesta Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto, Kemin kaupunki ja Lappia

Yhteinen kaupunki hyvinvointia taiteesta Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto, Kemin kaupunki ja Lappia Yhteinen kaupunki hyvinvointia taiteesta 1.3.2017 31.5.2018 Lapin ammattikorkeakoulu, Lapin yliopisto, Kemin kaupunki ja Lappia Mitä tavoitellaan? Koko yhteisön kaksisuuntaista kotoutumista Kemin kaupungissa,

Lisätiedot

SIIRI KUVA JA ESINETIETOKANTA

SIIRI KUVA JA ESINETIETOKANTA KUVA ARKISTO Perustettu 1983 kokoamalla yhteen Tampereen viiden eri museon ja kaupunginarkiston kuvat tavoitteet: 1. kokoelmien hallintaa ohjaavat kokoelmapoliittinen ohjelma ja kokoelmastrategia 2. digitoinnin

Lisätiedot