Valmistautuminen. Ensimmäinen viikko ( )

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Valmistautuminen. Ensimmäinen viikko (6. - 9.3.2014)"

Transkriptio

1 Valmistautuminen Ennen matkalle lähtöä kävin valmennuskurssia kansainvälistä vaihtoa varten. Valmennus oli erityisen antoisa, enkä olisi pärjännyt ilman sitä. Kaikki oleellinen tuli esille valmennuksessa, sekä sain apua niin viisumin, vakuutuksen kuin matkustusilmoituksen teossa. Valmennuksen aikana opin olennaisia asioita Kiinasta. Sain tietoa ja positiivista asennetta myös muilta paikkakuntalaisilta, joilla oli suhteita Kiinaan. Valmennuksen ansiosta koin olevani valmis yhteen elämäni parhaimmista kokemuksista. Yleensä stressaan asioista paljon, mutta jo lähtöaamuna oloni oli itsevarma ja hyvällä tavalla jännittynyt. Ennen lähtöä kriittisimmät kohdat, jotka tuli hoitaa, olivat rokotukset, viisumi, matkustusraportti, valuutan vaihto ja vakuutus. Ensimmäinen viikko ( ) Matkani alkoi junalla kohti Helsinkiä. Junassa tapasin ensimmäiset kanssamatkustajani. Seuraavat tutustumiset tapahtuivat lentokentällä. Meitä lähti matkaan yhteensä 12 oppilasta ympäri Suomea. Puuduttavan lentomatkan jälkeen saavuimme Shanghaihin. Matkustaessamme bussilla lentokentältä hotellille, oppaamme Angela kertoi Shanghaista ja Kiinalaisesta kulttuurista. Ensimmäinen päivä kului aikaerosta toipumiseen sekä oheisen kadun tutkimiseen. Lauantai-aamuna meille oli järjestetty palaveri hotellin alakerrassa sijaitsevaan kokoushuoneeseen. Saimme nähdä PowerPoint esityksiä Kiinasta. Meille opetettiin jonkin verran mandariini -kiinaa, Kiinan historiaa ja eri aikakausia Kiinassa eli dynastioita. Esitys jäi kovin lyhyeksi ja monet meistä jäivät kaipaamaan lisää sisältöä esityksiin. Kokonaisuudessaan opetustuokio oli kovin mielenkiintoinen ja opin niin paikallista kieltä kuin asioita Kiinan menneisyydestä ja ajanjaksoista.

2 Palaverin jälkeen pidimme nopeahkon tutustumiskierroksen toisiimme. Kierros oli pikainen, koska kaikilla oli kova hinku päästä tutustumaan Kiinalaiseen ruokaan ja täyttämään vatsansa. Päivällä kävimme ostamassa prepaid-kortit puhelimiin sekä metrokortit, joilla pystyi maksamaan niin metrossa, linja-autossa kuin lautassakin. Iltapäivällä kiertelimme ydinkeskustassa ja kävimme myös hakemassa Starbucksista kupillisetkin. Illalla kokoonnuimme vielä yhteen ja pidimme uuden tutustumiskierroksen toisiimme paremmalla ajalla. Sunnuntaina pääsimme ohjatulle kiertoajelulle, jonka aikana meille kerrottiin nähtävyyksistä. Lisäksi saimme oppia lisää kiinan kieltä sekä käsimerkein numerot yhdestä kymmeneen. Ensimmäinen kohteemme oli Jade-buddhan temppeli. Temppeli oli ehdottomasti näkemisen arvoinen ja vastaanottamamme info lisäsi paikan mielenkiintoisuutta.

3 Seuraava kohteemme oli Kiinan kommunistisen puolueen perustamispaikka. Kiertäminen näyttelysaleissa tapahtui nopeaan eikä ollut juurikaan aikaa tutustua itse näyttelyyn. Kohteen jälkeen kävimme syömässä perinteisessä kiinalaisessa ravintolassa. Ruoka tuodaan siis keskelle pyöreää pöytää ja on tarkoitettu kaikille. Kaikki eteen tuodut ruoat olivat mielestäni maukkaita. Ruoan jälkeen vierailimme Bundilla, joka taitaa olla Shanghain suosituin turistikohde. Viimeinen kohteemme oli kiinalainen temppeli. Se antoi hyvää kuvaa kiinalaisesta rakennustaidosta ja arkkitehtuurista menneiltä ajoilta.

4 Kierros päättyi teeseremoniaan. Yhteisen aktiviteetin jälkeen, menin tutustumaan kopiomarkkinoihin. Tärkein oppimani asia viikon aikana oli, että suurin osa ennakkokäsityksistä ei pidä paikkaansa ja niistä täytyy vain rohkeasti ottaa selvää. Tästä lähtien täytyy luopua ennakkoluuloista ja tutustua itse uusiin asioihin ennen kuin leimaa kulttuuria, tapoja tai ihmisiä.

5 Minut yllätti vähäinen englannin kielen taito Kiinassa. Hotellimme oli Shanghai International Center of Educational Exchange ja vain yksi työntekijä puhui englantia huonosti tosin. Jos halusi saada apua, kannatti kysyä nuorelta kiinalaiselta. Samalla opin, että yli puolet Internetin käyttäjistä on kiinankielisiä. Kiinan opiskelu olisi kannattavaa, koska Kiinassa aukeaa hyvät markkinat ja kielen tunteminen olisi eduksi. Kiinassa pelaa käteinen. Kortti ei käy maksuvälineenä juuri missään. Kannattaa siis pitää aina hieman rahaa jemmassa, jotteivät kaikki munat ole samassa korissa. Ihmettelin kuitenkin miksi suurin käytössä oleva seteli on 100 Juanin seteli. Paikallinen liikenne ei ollut yhtä kaoottista kuin odotin. Aina piti varoa autoja vihreällä valollakin, mutta autot tulivat suunnista joista niiden odotti tulevan. Liikenne oli mielestäni helppo hahmottaa eikä itselle sattunutkaan mitään vaaratilanteita. Käytännön asioista opin metron käytön. Systeemi oli helposti omaksuttava ja perille pääsi aina kunhan vain tiesi pääteaseman nimen. Julkiset kulkuvälineet olivat Kiinassa yleisiä ja niiden kanssa ei tullut ongelmia. Toinen viikko ( ) Maanantai oli minulle vielä vapaapäivä. Käytin ajan hyväksi tutustumalla Shanghain keskustaan People Squarella sekä Indoor Stadiumilla. Tiistaina kävimme kirjoittamassa työsopimukset. Minä sekä Minna työskentelemme kummatkin Kone Oy:llä, eri osastoilla tosin. Emme ehtineet tehdä juuri muuta työpaikalla vaan tutustuimme työmatkan matkan kulkemiseen metroilla ja bussilla. Toimisto sijaitsee Shanghai Martissa. Keskiviikko oli ensimmäinen virallinen työpäivä. Ensimmäiset toimenkuvani oli tutustua yritykseen intranetin ja Kone Oy:n sisäisten lehtien avulla. Lisäksi skannasin asiakirjoja. Keskiviikon aikana tutustuin design-tiimiin, jonka matkassa viettäisin tulevan viikot. Tiimi koostui kuudesta henkilöstä, joista kaikki osasivat englantia. Työporukka oli oikein mukava, mikä teki työssäolo ajastani oikein antoisaa ja mukavaa. Työympäristö on muutenkin tuntunut viihtyisältä, positiiviselta ja kannustavalta. Iltapäivällä aloitin projektia, jonka tekemiseen kului loppuaika työssäolostani. Tehtäväni oli luoda Word-dokumentti eri hissimateriaaleista ottamieni valokuvien ja saamani materiaalin avulla. Tiimi istui lähekkäin työpisteillään ja pääsin itsekin istumaan muiden viereen, koska silloin on mahdollisuus syntyä spontaania keskustelua ja ideointia. Se synnyttää uusia näkökulmia projektiin ja edistää ryhmähenkeä. Torstaina vierailimme työmaalla, jonne oltiin rakentamassa useita rakennuksia joihin asennetaan Koneen tuotteita.

6 Perjantai sujui projektini merkeissä. Tiimin jäsenet ovat olleet kannustavia ja avoinmielisiä. Olen käynyt heidän kanssaan lounaalla päivittäin. Olen myös päässyt keskustelemaan heidän kanssaan niin yleisistä asioista kuin esimerkiksi Euron arvosta, Intian ja Kiinan markkinanäkymistä ja Euroopan taloudesta. Viikon aikana olen yllätykseni huomannut miten hyvin pärjään omalla englannin kielen taidollani. Uskonto ei ole mitenkään vahvasti esillä. Jokainen saa rauhassa harjoittaa omaa uskontoaan ja se on mielestäni hyvä asia. Perjantai-illalla kokoonnuimme suomi-poppoon kanssa ja kerroimme toisille miten työpaikalla on sujunut ja mitä toimenkuviimme kuuluu. Kaikki työpaikat kuulostivat mielenkiintoisilta ja pääsemisenarvoisilta. Lauantaina kävin Santerin kanssa Shanghai Zoo:ssa. Oli hieno ilma joten tungos oli sen mukainen. Mielestäni suomalainen eläintarha on ihan samanveroinen, vaikka olikin hienoa nähdä panda. Iltapäivällä kävimme katsomassa akrobaatti show ta. Esitys oli näkemisenarvoinen. Illalla kävimme vielä yhdessä syömässä. Ruuhkat ovat kyllä käsittämättömiä suomalaiselle tajunnalle. Aamumetroissa ahtaudutaan niin tiivisti kuin ihmisluonnolle on mahdollista. Metrossa ei paljoa pyöritty kun ovet saatiin kiinni. Aamuisissa linja-autoissa oli sama ongelma. Autojen paljous oli myös valtava. Kilometrin pituinen bussimatka saattoi helposti viedä puolituntia. Näin ollen seitsemän kilometrin pituinen työmatka taittui hieman yli tunnissa hyvinä aamuina. Kiinassa autoissa oleva torvi on yleinen merkinantoväline. Sitä käytetään jatkuvasti. Ääni saattaa joillekin olla ärsyttävä ja kovaääninen, mutta kun on tarpeeksi paljon liikennettä, on hyvä muistuttaa muita autoja, sähköpyöriä ja etenkin jalankulkijoita että täältä minä tulen. Silloin kun jalankulkijoilla on vihreä valo, on myös kääntyvillä autoilla vihreä valo. Kiinassa kävelijä väistää autoilijaa ja autot eivät hidasta vauhtia edes risteyksissä. Julkisten käyttäminen Kiinassa on halpaa ja helppoa. Kone Oy on ollut työpaikkana aivan mahtava. Olen ihmetellyt miten vähän toimistossa kommunikoidaan. Hotellin siivoojat ovat olleet ystävällisiä ja tervehtivät aina tavatessaan. Ruuhkiin tarvitsee kärsivällisyyttä ja en ole vieläkään tottunut aamuiseen mateluun. Kiinalainen ruoka, varsinkin lounasruoka, on positiivisesti yllättänyt minut. Kaikissa ruokapaikoissa ruoka on ollut käsittämättömän hyvää ja täyttävää, sekä suomalaisen näkökulmasta todella halpaa. En tiedä, miksi leipään lisätään rusinoita ja aprikoosihilloa. Kolmas viikko ( ) Maanantai oli normaali työpäivä. Mielenkiinto dokumenttiin on säilynyt valokuvauksen ja vaihtuvien materiaalien ansiosta. Tiistaina töistä tullessani, kaksi ulkomaalaista miestä pysäytti minut ja kysyivät apua.

7 Neuvoin heille metroreitin keskustaan, jonne he halusivat. Lisäksi opastin heille metrokortin hankkimisen ja taksilla kulkemisen. Annoin heille kartan, jota pidin aina matkassa. Keskiviikkona pääsimme vierailemaan paikallisessa koulussa Shanghai Industrial and Commerce Foreign Languages School. Koulu oli yhdistetty yläaste ja ammattikoulu. Koulussa käytetään koulupukuja. Kouluruoka ei ollut kovinkaan monipuolista, mutta oli hyvää. Koulun yhteydessä oli omat asuntolat niin tytöille kuin pojille. Huoneisto oli ahdas ja yhteen huoneeseen saattoi olla ahdettuna kuusikin oppilasta. Koulu oli kuitenkin hyvin varusteltu. Liikuntasali oli tilava, pihalta löytyi useita koripallokenttiä, yläkerrassa oli punttisali ja näyttelysali. Koulua kävi myös muutama vaihto-oppilas. Suurin osa oli thaimaasta, mutta yksi oppilas oli esimerkiksi Espanjasta. Pääsimme osallistumaan heidän kiinan kielen-tunnille.

8 Saimme osallistua myös toiselle tunnille; Tällä kertaa yläasteikäisten kanssa. Tunti oli järjestetty meidän ympärille, joten koulutuntien vertailu ei onnistunut. Tunnin tavoitteena oli tutustuttaa oppilaat Suomeen sekä itseemme. Luokkakoot olivat isompia kuin Suomessa. Lisäksi opiskelu painottui enemmän ulkoa opetteluun eikä asiakokonaisuuksien hallintaan tai asioiden yhdistämisestä samaan kontekstiin. Koulupäivin lopuksi osallistuimme liikuntatunnille. Osa pelasi pingistä, osa sulkapalloa ja loput menivät punttisalille. Koulupäivät olivat neljään asti. Iltapäivällä koulussa oli paljon oppilaslähtöistä kerhotoimintaa pianokerhosta aina piirtämiskerhoon ja kaikkea siltä väliltä. Torstaina jatkoin työtehtäviäni Koneella. Iltapäivällä menimme ravintolaan syömään, koska oli matkassa olleiden opettajien viimeinen päivä Shanghaissa. Sunnuntaina saapuisi seuraava opettaja seuraamaan toimintaamme työpaikalle ja saisimme arvostelut hoidettua hänen johdollaan. Perjantaipäivässäkään ei ollut mitään poikkeavaa. Lauantaina kävin Marcon kanssa kuvaamassa hänen matkavideoitaan varten. Kävimme kuvaamassa hotellin takana sijaitsevalla kujalla. Kuvasimme myös keskustassa sijaitsevaa puistoa People s park:ia.

9 Lisäksi kävimme jonkin tapaisilla sisustusmessuilla. Sunnuntaipäivä sujui Bundilla, jonne halusimme mennä uudestaan vierailemaan. Iltapäivällä kuljimme kaupoissa ja teimme ostoksia, jota emme olleet vielä ehtineet tehdä. Kaupunki on alkanut tulla melko tutuksi. SIten on ollut helpompi suunnitella ajankäyttöä ja kaupungissa kulkeminen ei enää ole vaeltelua ja suurkaupungin ihmettelyä.

10 Neljäs viikko ( ) Maanantaina saimme Minnan kanssa kunnian osallistua tiimilounaalle ja tiimipalaveriin. Tiimipalaveriin osllistui noin 20 henkeä GD Chinan johtoportaasta. Palaverissa käytiin läpi toimintasuunnitelmaa seuraavien kolmen vuoden ajaksi, sekä strategisen toiminnan peruspilareita ja niin sanottuja must win battleja. Oli mahtavaa päästä kokoukseen matkaan ja nähdä miten globaali suuryritys toimii ja suunnitelee strategista toimintaansa ja painopisteitä. Lisäksi pystyi seuraamaan kuinka kaikki motivoivat toisiansa ja kannustivat yhteisten tavoitteiden saavuttamisesta. Eri tiimit toimivat erikseen, mutta silti kiinteästi nitoutuneena toisten tiimien rinnalla. Maanantai-iltapäivällä tapasimme Göranin, ohjaavan opettajan, ensimmäistä kertaa. Tiistai ja keskiviikko sujuivat projektini parissa, jossa olen edistynyt hyvin. Työ on ollut itsenäistä ja olen saanut melko vapaat kädet visuaalisen ulkoasun kanssa ja suunnitella mikä miellyttää minua eniten. Torstaina Göran tuli työpaikalleni. Kävimme läpi toimenkuvaani ja sain kuulla miten Margit Suurnäkki (Director, Head of GD China) on edennyt urallaan aina nykyiseen asemaan. Loppupäivä jatkui työtehtäväni parissa. Perjantainakaan ei sattunut mitään yllätyksiä ja edistyin hyvin dokumentin teossa. Sunnuntaina kävimme kaikki yhdessä syömässä. Ravintola ei ollut poikkeus; Kun on monta henkilöä syömässä, tilauksia ei vain pystytä toimittamaan oikein. Iltapäivällä kävimme Bundilla ja menimme lautalla joen yli. Joen toisella puolella päätimme käydä maailman korkeimmassa observatoriossa. Sadannesta kerroksesta oli hyvät näkymät, koska sää oli oikein hyvä.

11 Aika on mennyt erityisen nopeaa. Tuntuu kuin vasta olisimme tulleet Kiinaan. Olen tähän asti viihtynyt oikein hyvin. En ole ennen osannut kuvitella kuinka suuri volyymi Kiinan markkinoilla on; etenkin mobiilimarkkinoilla. Lisäksi tiimityö, joka työpaikoilla vallitsee on ihailtamisen arvoista. Vaikka hotellin työntekijät ovat kohteliaita ja tervehtivät, en ole ollut tyytyväinen asiakaspalveluun Kiinassa. Mielestäni ihmiset ovat epäkohteliaita ja röyhkeitä. Olen positiivisesti yllättynyt säästä. Sää on ollut oikein hyvä vuodenaikaan nähden. Ilmanlaatu on vastaavasti ollut heikkoa ja olen selvästi huomannut sen vaikutuksen esimerkiksi hengitysteihin. Ilmansaasteet saattavat vaikuttaa myös työkykyyn, jaksamiseen ja mielialaan auringon pysyessä piilossa harmaan taivaan takana. Viimeinen viikko ( ) Maanantaina pääsimme vierailemaan Koneen tehtaalle Kunshaniin. Saimme kiertokäynnin tehtaisiin ja näimme joitain prosesseja hissien valmistuksessa. Tehtaalla ollessamme, osallistuimme lounaalle kanttiiniin. Mielestäni tehtaalla tarjoiltu lounas oli erityisen hyvää ja kiinalaiseen kouluruokaan nähden paljon parempaa. Lopuksi kävimme katsomassa tehtaan ohessa sijaitsevan show roomin.

12 Illalla kävimme kopiomarkkinoilla ostamassa tuliaisia, koska viikot olivat vierähtäneet huomaamatta ohi ja ostokset olivat jääneet tekemättä. Tiistaina urakoin projektini kanssa. Iltapäivä sujui tinkimisen merkeissä. Keskiviikkona kävin lounaalla lähimmän esimieheni kanssa. Sain kuulla hänen polkunsa nykyiseen asemaan ja kuinka hän sai mahdollisuuden lähteä Kiinaan ja kuinka hän sopeutui yhteiskuntaan. Loppupäivän vierailimme toimiston vieressä olevassa show roomissa. Torstai oli viimeinen työpäivämme Minna kanssa. Sain dokumentin valmiiksi. Saimme hyvää palautetta työstämme. Itselle jäi positiivinen kuva Koneesta. Kone on menestyvä globaali yritys ja työnantajana oikein mahtava. Perjantaina teimme viimeiset ostokset kopiomarkkinoilla. Lähtö lentokentälle lähtee lauantaina kuudelta aamulla, joten valmistuimme henkisesti koitokseen. Lentokentällä ei juurikaan ollut aikaa tuhlata viimeisiä valuuttoja, joten matkamuistoksi jäi vielä seteleitä. Lentomatka oli puuduttavampi kuin tulomatka. Lento kesti kymmenen tuntia, mutta saapuminen oli piristävä ja lentostressi unohtui. Ensimmäiset asiat joihin Suomessa kiinnitti huomiota olivat kuinka kohteliaita ihmiset ja etenkin autoilijat olivat. Toinen asia oli ehdottomasti kauniin sininen taivas. Viikon aikana opin kuinka Kiinan rakenne on muuttumassa. Urbanisoituminen on vahvaa ja kohta yli puolet maailman väestöstä asuukin kaupungissa. Lisäksi palkat kasvavat Kiinassa noin 13 prosentin vuosi vauhtia. Kiinasta on tulossa enemmän länsimainen teollisuusmaa. Silloin täytyy etsiä uusia kasvavia halpoja valtioita. Intia ja lähi-idän valtiot voivat olla tällaisia. Tuotekehitys ja palveluala ovat eniten työllistävät alat Kiinassa ja ne kasvavat koko ajan. Työsuhdeautoissa, leasing-autoissa ja muissa vuokra-autoissa tulee kuljettaja mukana. Autonkuljettaja on vakuutuksen kannalta pakollinen, koska työpaikan vakuutus ei korvaa jos itse ajaessa sattuu tapaturma. Siksi ammattilaiskuljettaja tulee auton matkassa. Englanninkielentaitoinen kuljettaja löytää varmasti töita Kiinassa. Jäin miettimään bensiinin hintaa Kiinassa. Ruuhkissa ajaminen kuluttaa paljon bensaa, mutta en nähnyt ollenkaan tankkausasemia joten en päässyt hintaa näkemään. Kiinassa vallitsee tällä hetkellä suuret markkinat ja mahdollisuudet ovat isot. Yli puolet ihmisistä, myös Internetin käyttäjistä, puhuvat kiinaa. Kiinankielentaito olisi erityisen hyödyllinen niin bisnesmaailmassa kuin muutenkin. Tekijä: Valtteri Lindholm

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

KIINA. Työssäoppiminen 2018

KIINA. Työssäoppiminen 2018 KIINA Työssäoppiminen 2018 MIKSI HALUSIN KIINAAN? Täysin erilainen kuin Suomi Todella suuri valtio Talous kasvaa huimaa vauhtia Onnistunut luomaan laajan ja aktiivisen markkinaverkoston ympäri maailman

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4.

Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA. Veszprém, Unkari. Aika 18.3. 12.4. 1 Mervi Matinlauri Oulaisten ammattiopisto Liiketalouden yksikkö RAPORTTI 2007 RAPORTTI KANSAINVÄLISELTÄ TYÖELÄMÄJAKSOLTA Paikka Veszprém, Unkari Aika 18.3. 12.4.2007 1. Taustatyö ja kohteen kuvaus Tavoitteenani

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015

Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Matkalla Mestariksi JEDUsta -hankkeen rahoituksella Työssäoppiminen Meerfeld, Saksa 5.4.-20.5.2015 Johdanto Aloimme etsimään työssäoppimispaikkaa ulkomailta, koska olimme kiinnostuneet mahdollisuudesta

Lisätiedot

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA

Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Shanghai OPINTOMATKA, SÄHKÖALA Niklas Sillander Luksia Marraskuu, 2015 Matkaan mars! Laukku on pakattu ja kaikki tarvittava varmistettu moneen kertaan olevan mukana joten nyt vain odotellaan kyytiä lentokentälle,

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011

Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Hiusalan perustutkinto, parturi-kampaaja Tartu Kutsehariduskeskus, Kopli 1C 27.03.2011-22.04.2011 Lähdimme Essin kanssa sunnuntai aamuna 27.3 kohti länsisatamaa, josta suuntasimme laivalla kohti Tallinnaa.

Lisätiedot

Ulkomaantyössäoppimisjakso Kiinassa. Aku Rasmus Oulaisten ammattiopisto liiketalouden yksikkö. 2 4. 5. 2 0 1 6

Ulkomaantyössäoppimisjakso Kiinassa. Aku Rasmus Oulaisten ammattiopisto liiketalouden yksikkö. 2 4. 5. 2 0 1 6 Ulkomaantyössäoppimisjakso Kiinassa Aku Rasmus Oulaisten ammattiopisto liiketalouden yksikkö. 2 4. 5. 2 0 1 6 1 Sisällysluettelo Johdanto s. 2 Viikkokohtainen työssäoppimisraportti s. 3-9 Vapaa-aika s.

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013 BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013 Titta Lumiaho 25.07.2013 JOHDANTOA Minun yksi unelmista on ollut se, että pääsen ulkomaille työharjoitteluun. Tämä unelma toteutui, kun opettajani ilmoitti, että Espanjassa

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

Kielellinen selviytyminen

Kielellinen selviytyminen BILBAO Kulttuurit kohtaavat Bilbaossa ollessani havaitsin täysin erilaisen päivärytmin. Päivät ovat todella pitkiä, sillä ihmiset viihtyvät myöhään ulkona viettäen aikaa perheen ja ystäviensä kanssa. Myös

Lisätiedot

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa

ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa ERASMUS+ -tapaaminen Italian Bresciassa 22.-29.4.2018 Su 22.4.2018 Matka lähti Kuopiosta, Rissalan lentoasemalta. Morotettiin porukat ja hypättiin myöhässä olevaan koneeseen. Eväät syötiin suomalaisella

Lisätiedot

Kannelmäen peruskoulun lehti

Kannelmäen peruskoulun lehti Kannelmäen peruskoulun lehti Tämä lehti on kannelmäen peruskoulun oppilaiden tekemä lehti Tässä lehdessä esitetään oppilaiden tekemiä eri töitä, piirroksia ja sarjakuvia sekä raportti Super Schools viikosta

Lisätiedot

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014

Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Bulgaria, Pazardzhik 4.3.-15.4.2014 Janet Valliovuo ja Ramoona Rahja, Horaca11 Johdanto Lähdimme ulkomaille, koska halusimme kokeilla jotain erilaista ja kokeilla rajojamme. Halusimme lähteä Iso-Britanniaan,

Lisätiedot

TYÖHARJOITTELU ESPANJASSA 9.3. 18.4.2015

TYÖHARJOITTELU ESPANJASSA 9.3. 18.4.2015 TYÖHARJOITTELU ESPANJASSA 9.3. 18.4.2015 Viikko 1 Matkantekomme alkoi 9.3 noin kello 8, kun lähdimme junalla Ylivieskasta kohti Helsinkiä. Junamatka sujui hyvin pienessä jännityksessä siitä, että miten

Lisätiedot

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Etelä-Savon RAMPE osahankkeessa toteutettiin moniammatillisen tiimityön valmennusta simulaatio oppimisympäristössä

Lisätiedot

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla.

Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. TYÖSSÄOPPIMASSA SAKSASSA, KÖLNISSÄ 25.3-23.5.2015 Opiskelemme matkailualan perustutkintoa ensimmäistä vuotta MATYS14 luokalla. Lähdimme Leonardo- hankkeen rahoituksella, joka kattoi lennot sekä asunnon.

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA Lähdimme vappuaamuna 1.5.jännittävälle elokuvamatkalle Irlantiin Kitisenrannan koulun pihalta. Mukana olivat Taneli Juntunen (9b), Joonas Tuovinen (9b),

Lisätiedot

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa

Tuttuja hommia ja mukavaa puuhaa Maanantai 22.6. Hei olen Joni ja aloitin kesätyöt tänään. Päivä alkoi aamupäivästä kahdentoista pintaan perehdytyksellä työtoimista, sekä ohjeista blogin pitämisen suhteen. Loppu päivä menikin hyllyttäessä

Lisätiedot

TOP-jakso Isle of Wight saarella

TOP-jakso Isle of Wight saarella TOP-jakso Isle of Wight saarella Matkamme alkoi torstaina 6.10, jolloin lähdimme yöjunalla Helsingin lentokenttää kohti. Lentomme lähti klo 8.10 ja perillä Lontoossa olimme klo 9.15. Gatwickin lentokentältä

Lisätiedot

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT

TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Vilma Mäkelä TYÖHARJOITTELU ULKOMAILLA 2012 Saneeraus- ja sisustusala, ARSA09 Art In Tanzania P.O. Box 23333, Dar es Salaam Tanzania www.artintanzania.org 16.3-8.4.2012 TYÖPAIKKA, TYÖTEHTÄVÄT Työskentelin

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa

Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Työssäoppimassa Espanjan Fuengirolassa Fuengirola Fuengirola on kaupunki eteläisessä Espanjassa, Andalusian maakunnassa. Kaupunki sijaitsee Välimeren rannalla Costa del Solin eli Aurinkorannikon alueella.

Lisätiedot

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012

ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 ESTIEM Nordic Regional Coordination Meeting Lappeenranta 4.- 8.10.2012 Torstaina 4.10. saapuivat osallistujat ympäri Suomea ja Norjan Trondheimista. Illalla kokoonnuimme Kaplaakin kiltahuoneelle, jonne

Lisätiedot

Maanantai 21.7.2014: Viimeinen kokonainen työviikko!

Maanantai 21.7.2014: Viimeinen kokonainen työviikko! Maanantai 21.7.2014: Viimeinen kokonainen työviikko! Maanantaiaamuna otimme suunnan kohti moision terveyskeskus-sairaalaa. Aamupäivän vietimme Sinivuokko osastolla. Siellä muutamat vanhukset lähtivät heti

Lisätiedot

Arki on melko samanlaista kuin suomessakin. Tietysti täällä ollaan huomattavasti kohteliaampia ja ehkä hiemaan kiireisempää on kuin mitä suomessa.

Arki on melko samanlaista kuin suomessakin. Tietysti täällä ollaan huomattavasti kohteliaampia ja ehkä hiemaan kiireisempää on kuin mitä suomessa. Matkaraportti Heti kun koulun infotilaisuudessa sain tietää, että on mahdollista päästä ulkomaanvaihtojaksolle, aloin miettimään asiaa. Vaikka olinkin vasta miettimisvaiheessa, tiesin saman tien mihin

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA

HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA 20.12.2014 Tuotantotalouden tiedekunta HARJOITTELURAPORTTI: PRINTELA SYKSY 2014/LIETTUA Katja Nuutilainen, 0400205 SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO... 2 2 LÄHTÖVALMISTELUT... 2 3 SAAPUMINEN LIETTUAAN... 3 4

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010

Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Sukuseuran matka Pietariin 13 16.5.2010 Ohessa olemme pyrkineet heijastamaan joitakin tapahtumia ja tunnelmia sukuseuran matkasta. Lyhyellä matkakertomuksellamme tahdomme jakaa hauskan ja antoisan matkamme

Lisätiedot

Tehdasvierailu Adrian tehtaalle Slovenia Novo Mestoon

Tehdasvierailu Adrian tehtaalle Slovenia Novo Mestoon Tehdasvierailu Adrian tehtaalle Slovenia Novo Mestoon 22.10.2018. Hotelli / lentomatkalaisten matkakertomus 20.- 27.10.2018. Adria Clubin jo historian kolmas tehdasvierailu Oivan vetämänä alkoi lauantaina

Lisätiedot

Suomen suurlähetystö Astana

Suomen suurlähetystö Astana LAPPEENRANNAN TEKNILLINEN YLIOPISTO Kauppakorkeakoulu Talousjohtaminen Suomen suurlähetystö Astana Harjoitteluraportti Elina Hämäläinen 0372524 Sisällysluettelo 1. Johdanto... 1 2. Lähtövalmistelut...

Lisätiedot

St.Petersburg. Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen. Savon ammattiopisto

St.Petersburg. Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen. Savon ammattiopisto St.Petersburg Sami Julkunen, Leila Jokelainen, Anni Pöllänen, Emmi Vainikainen ja Marianne Honkonen Savon ammattiopisto Mitä, Missä ja Milloin? Kävimme vierailemassa Venäjällä, Pietarissa. Tarkoituksena

Lisätiedot

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula

Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007. Matti Talala& Jarkko Jakkula Vaihto-opiskelu Eindhoven Syksy 2007 Matti Talala& Jarkko Jakkula MIKSI? Hollannin menestyneet kamppailu-urheilijat saivat meidän kiinnostuksen heräämään Eindhovenia kohtaan. Olisihan se hienoa mennä opiskelijavaihtoon

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Pietarin matka. - Sinella Saario -

Pietarin matka. - Sinella Saario - Pietarin matka - Sinella Saario - Matkakuumetta, kirjaimellisesti. Kun astuin Pietariin vievästä junasta ulos, oli tunnelma epätodellinen. Ensimmäinen ulkomaanmatkani oli saanut alkunsa. Epätodellisuutta

Lisätiedot

Zirc. Työssäoppiminen Unkarissa 31.3.-12.5.2015. Unkari

Zirc. Työssäoppiminen Unkarissa 31.3.-12.5.2015. Unkari Työssäoppiminen Unkarissa 31.3.-12.5.2015 Unkari Unkari on sisämaavaltio jonka pinta-ala on noin 93 000 km². Maan asukasluku on noin 10 miljoonaa. Unkarin pääkaupungissa Budapestissä asuu noin 1,7 miljoonaa

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia

Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior Latvia Entreprenurship Benchmarking Nordplus Junior 31.1.-6.2.2016 Latvia M13a ja 14a ryhmät, opettajat Arja Mäkinen ja Merja Räihä suuntasivat junalla kohti Tikkurilaa sunnuntaina. Lensimme ensin Riikaan ja

Lisätiedot

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun.

Kehitysvammaliitto ry. RATTI-hanke. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. RISKIARVIOINTILOMAKE 1. Henkilön nimi Pekka P. 2. Asia, jonka henkilö haluaa tehdä. Haluan lähteä kaverin luokse viikonlopun viettoon ja olla poissa ryhmäkodista koko viikonlopun. 3. Ketä kutsutaan mukaan

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta

Matka Kronstadtiin keväällä 2007. Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Matka Kronstadtiin keväällä 2007 Ote erään matkalaisen matkapäiväkirjasta Su-Ma, 13-14.5. Tulimme kaikki matkalle lähtijät koulun pihalle sunnuntai-iltana kello kymmenen maissa. Yksi matkalaisista kuitenkin

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

2&lang=de. Oleskeluaikani on 23.5-19.5.2013, jolloin ehdin olemaan töissä 8 viikkoa.

2&lang=de. Oleskeluaikani on 23.5-19.5.2013, jolloin ehdin olemaan töissä 8 viikkoa. ULKOMAANJAKSON RAPORTTI Saksa, Aachen 25.3.-17.5.2013 Aivan aluksi haluaisin esitellä itseni. Olen Laura Sivonen ja opiskelen laboratorioalan perustutkintoa, jolloin ammattinimikkeekseni tulee laborantti.

Lisätiedot

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa

Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Työharjoittelu Slovenian pääkaupungissa Ljubljanassa Minä rupesin hakemaan toppipaikkaa muutama kuukautta ennen kun tulin Sloveniaan. Minulla on kavereita, jotka työskentelee mediassa ja niiden kautta

Lisätiedot

Työharjoittelu Espanjassa 9.3.-19.4.2015

Työharjoittelu Espanjassa 9.3.-19.4.2015 Työharjoittelu Espanjassa 9.3.-19.4.2015 Viikko 1 Maanantaina 9.3. juna lähti Ylivieskan rautatieasemalta noin kello 8. Matka Helsinkiin sujui hyvin meinasi vain vähän tulla kiire lentokentälle. Lento

Lisätiedot

Shanghai. Peoples Republic of China. Tekijät: Sami Nurmikumpu t3nusa00@students.oamk.fi Janne Aku Pesonen t3peja00@students.oamk.

Shanghai. Peoples Republic of China. Tekijät: Sami Nurmikumpu t3nusa00@students.oamk.fi Janne Aku Pesonen t3peja00@students.oamk. Shanghai Peoples Republic of China Tekijät: Sami Nurmikumpu t3nusa00@students.oamk.fi Janne Aku Pesonen t3peja00@students.oamk.fi Asukkaita n. 18 milj. Kiinan suurin teollisuuskaupunki Sijaitsee Yangtzejoen

Lisätiedot

Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa

Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa Kansainvälinen TOP-jakso Ranskassa Olin kansainvälisessä työssäoppimisjaksossa Ranskassa luokkalaiseni sähköalaa opiskelevan Eemeli Kemppaisen ja samassa koulussa datanomiksi opiskelevan Samuli Satopään

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata!

Matti tapasi uuden naapurin Jussin. Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! Matti tapasi uuden naapurin Jussin Matti: Hei, olen Matti. Asun talossa sinun rakennuksen oikealla puolella. Jussi: Hei! Olen Jussi, hauska tavata! M : Niin olet muuttanut uuteen taloon nyt. Miltä sinusta

Lisätiedot

Mainiot matkailukysymykset

Mainiot matkailukysymykset Mainiot matkailukysymykset Tulosta, leikkaa suikaleiksi, valitse parhaat, keksi uusia ja pyydä osallistujia nappaamaan Mainio matkailukysymys. Kannusta keskustelemaan matkailuaiheesta ja aiheen vierestä.

Lisätiedot

Keskiviikko

Keskiviikko Maanantai 11.6.2018 Piristyspartion toinen viikko lähti käyntiin matkaamalla Rantakylään vanhusten taloille. Kävimme pyytämässä asiakkaita mukaan aamupäivän ohjelmaamme ja saimme kasaan mukavan kokoisen

Lisätiedot

Työssäoppimiseni ulkomailla

Työssäoppimiseni ulkomailla Työssäoppimiseni ulkomailla Nimeni on Jenna Virtanen suoritin kuukauden 7.2.-11.3.2015 Pintakäsittely alan työharjoittelusta Espanjassa Fuerteventuran Corralejossa. Työskentelin kauppakeskuksessa nimeltä

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA Vuorentaan koulun vanhempainyhdistys toteutti yhteistyössä Vuorentaan koulun, Lasten Liikunnan Tuen sekä liikunta-alan toimijoiden kanssa Kaveri liikuttaa hankkeen. Hämeenlinnan

Lisätiedot

Diary, Päiväkirja 29.2.2008-21.3.2008. 1.3.2008 lauantai Janen lähettämä opiskelija näytti meille yliopistoa, keskustaa ja vanhaa kaupunkia.

Diary, Päiväkirja 29.2.2008-21.3.2008. 1.3.2008 lauantai Janen lähettämä opiskelija näytti meille yliopistoa, keskustaa ja vanhaa kaupunkia. Training period in Plovdiv, Bulgaria. Diary, Päiväkirja 29.2.2008-21.3.2008 Jenna Väisänen 29.2.2008 perjantai Lähdimme aamu kahdelta bussilla Helsinkiin, josta lensimme Budapestin kautta Sofiaan. Sofian

Lisätiedot

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010

SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG. Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 SAKSA HOCHSCHULE OFFENBURG Heikki Lauronen kevät-kesä 2010 Valmistelut Hochschule Offenburg Offenburg Gengenbach Asuminen Opiskelut Yhteydenpito kotimaahan Vapaa-aika Mietteitä vaihdosta Kuvia reissusta

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Työelämäjakso Saksan Klevessä

Työelämäjakso Saksan Klevessä Työelämäjakso Saksan Klevessä Yhteenveto Ulkomailla tapahtuvan työelämäjakson tarkoituksena itselläni oli kartuttaa ammattitaitoani autotekniikan opettajana, tutustua toisen maan opetusjärjestelmään ja

Lisätiedot

RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 1.1.-28.2.2011

RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 1.1.-28.2.2011 1 RAPORTTI TYÖELÄMÄJAKSOLTA 1.1.-28.2.2011 Peruspalvelukuntayhtymä Kallio / Pirttirannan päiväkoti Peruspalvelukuntayhtymä Kallio / Peltopuiston päiväkoti Kalajokilaakson koulutuskuntayhtymä Oulaisten

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksassa 24.10.-16.12.2011. Viivi Nybacka Korusuunnittelu ja valmistus

Työssäoppiminen Saksassa 24.10.-16.12.2011. Viivi Nybacka Korusuunnittelu ja valmistus Työssäoppiminen Saksassa 24.10.-16.12.2011 Viivi Nybacka Korusuunnittelu ja valmistus Työssäoppimisjaksoni Saksassa Farbglashütte Lauschassa kesti kahdeksan viikkoa. Farbglashütte Lauscha on lasitehdas,

Lisätiedot

PALAUTEKYSELYN TULOKSET

PALAUTEKYSELYN TULOKSET Mentorointiohjelma 2014 PALAUTEKYSELYN TULOKSET 18.11.2014, n=72 Mentorointiohjelma 2014 0 FAKTAT 18.11.2014 31 paria Helsingissä 20 paria Tampereella 9 paria Oulussa 120 ammattilaista 6-11/2014 RILin

Lisätiedot

Huang Jianin vierailu Helsingissä 21.6-3.7.2010

Huang Jianin vierailu Helsingissä 21.6-3.7.2010 Huang Jianin vierailu Helsingissä 21.6-3.7.2010 Mestari Liun oppilas Huan Jian Guilinista vieraili Helsingissä 21.6-3.7.2010 välisenä aikana. Hän tutustui Helsinkiin ja sen ympäristöön sekä myös Lahteen

Lisätiedot

IADS-VAIHTO INTIASSA KESÄLLÄ 2015

IADS-VAIHTO INTIASSA KESÄLLÄ 2015 IADS-VAIHTO INTIASSA KESÄLLÄ 2015 Kevättalvella 2015 aloitimme vaihto-opiskelupaikan hakuprosessin valmistelun. Pohdimme perusteellisesti mihin maahan haluamme matkustaa ja missä maassa voisimme oppia

Lisätiedot

Joukkoliikenteen asiakastyytyväisyystutkimus, mittausjakso 2:2009

Joukkoliikenteen asiakastyytyväisyystutkimus, mittausjakso 2:2009 Joukkoliikenteen asiakastyytyväisyystutkimus, mittausjakso 2:9 Sisällysluettelo Sivu Tulosten yhteenveto 1 Kohde 1: linjat 6, 61, 9, 9 2 Kohde 2: linja 8 3 Kohde 3: linjat 8, 88, 99 4 Kohde 4: linja 13

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

33. Hiroshen kyydissä

33. Hiroshen kyydissä 33. Hiroshen kyydissä Oppiminen on ihmeellinen asia. Kun on sisäinen motiivi ja halu, ihminen oppii. Kun sisäinen halu puuttuu, oppimisesta tulee vastentahtoista. Toki ihminen silloinkin oppii, mutta ajan

Lisätiedot

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village

Irlanti. Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Irlanti Sanna Numminen Sisustuslasi 2015 Glass Craft and Desing studio, Spiddal Craft Village Lähdin Irlantiin 2.3.2015 suorittamaan työssä oppimistani. Lähteminen pois suomesta jännitti jonkun verran

Lisätiedot

Mitä tapahtuikaan nuorisopalveluissa hiihtolomaviikolla: 8.3. Hollihaan Hulinat klo

Mitä tapahtuikaan nuorisopalveluissa hiihtolomaviikolla: 8.3. Hollihaan Hulinat klo Mitä tapahtuikaan nuorisopalveluissa hiihtolomaviikolla: 8.3. Hollihaan Hulinat klo 10.00 16.00. Liikennepuistossa järjestettiin ensimmäisen kerran koko perheen talvitapahtuma jossa ohjelmassa oli huskyvaljakkoajelua,

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

PIKAPEREHDYTYS VENÄJÄN KIELEN ALKEISIIN KEVÄT 2013. Asiakaspalvelua venäjäksi

PIKAPEREHDYTYS VENÄJÄN KIELEN ALKEISIIN KEVÄT 2013. Asiakaspalvelua venäjäksi PIKAPEREHDYTYS VENÄJÄN KIELEN ALKEISIIN KEVÄT 2013 1 Asiakaspalvelua venäjäksi. 2 VENÄJÄN KIELEN PIKAKURSSI KEVÄT 2013 Riitta Tiensuu 1. TUTUSTUMISTA, TERVEHDYKSIÄ YM. KOHTELIASTA Hyvää huomenta! Hyvää

Lisätiedot

Itsetuntemusta parhaimmillaan. Energiaa Enneagrammista Espanjassa. 33580!Tampere! www.careone.fi!

Itsetuntemusta parhaimmillaan. Energiaa Enneagrammista Espanjassa. 33580!Tampere! www.careone.fi! Itsetuntemusta parhaimmillaan Energiaa Enneagrammista Espanjassa Care One Oy Karkonmäenkatu15B info@careone.fi 33580Tampere www.careone.fi Itsetuntemusta parhaimmillaan Energiaa Enneagrammista Espanjassa

Lisätiedot

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ

SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ SEKALAISIA IMPERFEKTI-TREENEJÄ 1. TEE POSITIIVINEN JA NEGATIIVINEN IMPERFEKTI Hän lukee kirjaa. Me ajamme autoa. Hän katsoo televisiota. Minä rakastan sinua. Hän itkee usein. Minä annan sinulle rahaa.

Lisätiedot

Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka

Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka Savonlinnan seudun erotuomareiden koulutus-/opintomatka 30.3-3.4.2017 Torstai 30.3.2017 Lähdimme klo 17.30 kokeneen tuomarin Juha Raution autolla kohti Vantaata, jossa yövyimme ensimmäisen yön. Ennen lähtöä

Lisätiedot

ESSCA Budapest Kevät 2011

ESSCA Budapest Kevät 2011 1.8.2011 ESSCA Budapest Kevät 2011 Teuvo Heikkinen TUTA Sisältö 1 JOHDANTO... 3 2 UNKARI, BUDAPEST & ESSCA... 4 3 OPISKELU... 5 4 YHTEENVETO... 6 1 JOHDANTO Lähdin opiskelijavaihtoon aikaisemman vaihtokokemukseni

Lisätiedot

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN

VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN VENÄJÄN TYÖSSÄOPPIMINEN 15.1-12.2.2017 TYÖNI Työskentelin Sokos Hotel Olympia Gardenissa respassayhden kuukauden Työkuvaani kuului: Asiakkaiden palveleminen Asiakkaiden laskutus Passien kopioiminen ja

Lisätiedot

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015

Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Thaimaa Rayong 26.1.-2.2.2015 Rayong Marriott Resort Rayongin alue tuli vähän yllättäen osaksi tämän kertaista Thaimaan matkaamme. Olemme niin intohimoisia hiekkarantakävelijöitä eli varpaistelijoita,

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015

Työssäoppimisjakso. Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Työssäoppimisjakso Terhi Tiilikka ARTE 13 (tekstiili) Kobe, Japani 1.11.2014-4.1.2015 Kobe? Kobe - yksi Japanin suurkaupungeista (~1,6 milj. asukasta) ja tärkeä satamakaupunki, joka sijaitsee Hyogon prefektuurissa

Lisätiedot

Demokam 2. Opettajien työelämäjakso Espanjan Fuengirolassa. Lea Ollikainen. Nivalan ammattiopisto

Demokam 2. Opettajien työelämäjakso Espanjan Fuengirolassa. Lea Ollikainen. Nivalan ammattiopisto Demokam 2 Opettajien työelämäjakso Espanjan Fuengirolassa Lea Ollikainen Nivalan ammattiopisto OPETTAJIEN TYÖELÄMÄJAKSO ESPANJAN FUENGIROLASSA Sain tilaisuuden lähteä opettajien työelämäjaksolle Demokam

Lisätiedot

C.I.F.P Paseo de los Puentes-kouluvierailu.

C.I.F.P Paseo de los Puentes-kouluvierailu. Täkäläisestä koulusta yhteyshenkilö oli Pilar. Pilar vei mut ekana aamuna harjoittelupaikkaan. Puhuttiin espanjaa koska Pilar puhui niin selkeästi ja hitaasti espanjaa että ymmärsin hyvin. Harjoittelupaikan

Lisätiedot

Skenaario 1: Paavo kokouksessa

Skenaario 1: Paavo kokouksessa Vaatimusmäärittely liite A: Skenaariot 1-6 Skenaario 1: kokouksessa Osapuolet Tero Eeva Siirrettävä data Paikkatieto Kalenterimerkinnät Käyttäjän tunnistus Oikeuksien luovutus Käyttäjäprofiilit Tilanne

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Joulukuun pakkaset jäivät taakse, kun laskeuduin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen Las Palmasin lentokentälle. Kenttäpalvelut toimivat

Lisätiedot

Odense, syksy 2006. Valmistelut

Odense, syksy 2006. Valmistelut Odense, syksy 2006 Valmistelut Kun valmistumiseni rupesi häämöttämään, tajusin että viimeinen mahdollisuus asua ulkomailla läheni samalla. Perheellisellä miehellä kun ei ole juuri mahdollisuuksia työskennellä

Lisätiedot

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla.

4.1 Kaikki otti mut tosi hyvin ja ilosella naamalla vastaan, enkä tuntenu oloani mitenkään ulkopuoliseksi, kiitos hyvän yhteishengen työpaikalla. Ranska Chamonix Niin tällänen blogikin pitäis kirjottaa. Meinasin että kirjotan ihan mitä olen Ranskassa tehny ja lisäilen sinne tänne kuvia, en oo mitenkään blogin kirjottaja tyyppiä. 3.1 Lähin Kittilästä

Lisätiedot

JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4

JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4 JALOSTAMO VIERAILU BRATISLAVAAN 21.4 24.4 Olimme saaneet kutsun entiseltä Porvoon jalostamon johtajalta Miika Eerolalta mahdollisuuden tutustua MOL öljy yhtiön bratislavalaiseen jalostamoon.eerola oli

Lisätiedot

Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma)

Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma) Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma) Maanantai Kylpylä avoinna Klo 15.00- Majoittuminen hotelliin Tiistai Klo 09.00-10.00 Tuloinfo.

Lisätiedot

HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010. Riikka Heikkilä, RAT7SN2

HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010. Riikka Heikkilä, RAT7SN2 HARJOITTELU PRAHASSA 1.6.-31.8.2010 Riikka Heikkilä, RAT7SN2 Tšekin tasavalta Pinta-ala: 78 866 km² Asukasluku: 10 230 000 Pääkaupunki: Praha (1 172 975 as.) Muut suuremmat kaupungit: Brno (367 396 as.),

Lisätiedot

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta

Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009. Kaupunki: Fuengirola. Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Espanjassa työssäoppimassa 27.10. 6.12.2009 Työssäoppimispaikkamme oli Fuengirolassa. (Costa del sol) Kaupunki: Fuengirola Asukasluku: 68 646 (2008) Keskilämpötila: 18 astetta Lähin lentokenttä: Málaga

Lisätiedot