Steppiläinen 2/ Jaak & Taina. TANSSIURHEILUSEURA STEP RY:n JÄSENLEHTI 2/2008. Kuva: Visa Moisio

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Steppiläinen 2/2008 1. Jaak & Taina. TANSSIURHEILUSEURA STEP RY:n JÄSENLEHTI 2/2008. Kuva: Visa Moisio"

Transkriptio

1 TANSSIURHEILUSEURA STEP RY:n JÄSENLEHTI 2/2008 Steppiläinen 2/ Kuva: Visa Moisio Jaak & Taina

2 2 Steppiläinen 2/2008 Sisällys: Muutosten vuosi Stepissä... 3 Nuorten Latin MM Valmentautuminen... 6 Ekat askeleet kohti tanssin valmentamista... 9 Pariesittely Kuvasatoa vuoden varrelta Tanssista apua dementikoille Otteita ADT muutoksista Lampun Henki Tulevia tapahtumia Etuja Steppiläisen jäsenkortilla Yhteystiedot Levikki: Uusin painos netissä Tiliyhteys: Tanssiurheiluseura Step ry. Sampo LY-numero: Taitto: Step ry. Viinikankatu Tampere Valokuvat: Seuran jäsenet ja seuran arkisto Steppiläinen ilmestyy kahdesti vuodessa. Step ry. verkossa:

3 Steppiläinen 2/ Muutosten vuosi Stepissä Vuosi 2008 on ollut Stepissä useiden muutosten vuosi. Osa muutoksista ei ole näkynyt kovinkaan paljon seuralaisten arjessa, mutta osa muutoksista on ollut näkyviäkin. Kaiken kaikkiaan tämä on ollut yksi menestyksekkäimmistä vuosista Stepin historiassa ja on hienoa, että voimme kaikki olla osana sitä. Hyvä ME! Syyskauden aikana jäsenrekisterin pitäjällä on ollut poikkeuksellisen kiirettä, kun uusia jäseniä on tullut seuraamme ja alkeisryhmät ovat lähes ääriään myöden täynnä. Ainakin maanantaisin salilla on melkoinen kuhina. Pyydänkin, että salilla ollessamme huolehtisimme omalta osaltamme salin viihtyvyydestä huomioimalla muut seuralaiset kaikin tavoin sekä pitämällä paikat siistinä ja järjestyksessä (ps. täydet roskikset saa tyhjentää) yhdessä tekeminen on paljon kivempaa. Olemme saaneet myös syksyn aikana myös uuden naapurin. Tanssiseura DanceLine sai harjoitussalin kadun toiselta puolelta ja Nekalasta tuli Tampereen kilpatanssin keskus. Käykää tutustumassa tilaisuuden tullen. Jäsenmäärän kasvu on asettanut suuria paineita valmennustoimikunnalle soveltuvan valmennuksen aikaansaamiseksi kaikille ikäryhmille ja taitotasoille. Kokemuksesta tiedän, että tämä ei ole mikään helppo asia isossa seurassa. Kiitos kaikille, jotka ovat kantaneet kortensa kekoon tulemalla mukaan ryhmien valmennukseen. Oma ja seuran tukema kouluttautuminen valmentajana sekä toisten valmentaminen avartaa omaa näkemystä lajiin ja antaa virikkeitä omaan valmentautumiseen. Lasten tanssileikkikerhon ohjaajana toimiminen on ainakin minulle antanut rohkeutta heittäytyä mukaan tanssin tunteiden maailmaan. Olen ilolla seurannut seuralaisten menestystä kilpailuissa ja laittanut merkille, että monet seuralaisista viihtyvät salilla muutenkin kuin vain viikoittaisessa harjoitusryhmässä. Suunniteltu harjoitus tuo menestystä. 10SM kilpailuissa Step oli (ainakin oman ranking -listani mukaan) menestynein seura kahdella mitalisijalla ja peräti kuudella semifinaalisijoituksella. Mitalikahvitukset ovat siis jälleen paikallaan. Sitten vielä muutamat kiitokset. Ensinnäkin vanhemmille, että jaksatte Kannustaa, Kuljettaa ja Kustantaa. Kiitokset ryhmien vetäjille panostuksesta arvokkaaseen seuratyöhön. Kiitokset kaikille seuralaisille että omalla persoonallanne rikastutatte Steppiä seurana ja huomioitte toisia ystävällisyydellä ja huomaavaisuudella, joka näkyy viihtyisänä ilmapiirinä ja iloisena puheensorinana eteistilassa. Hyvää Joulun ajan odotusta sekä iloista Uuden Vuoden alkua!! Ari p.j.

4 4 Steppiläinen 2/2008 NUORTEN LATIN MM 2008 Laura Lackman ja Sebastian Saarinen, Marseille Ranska Lento lähti aikaisin aamulla Pirkkalan lentokentältä. Väsyneinä tervehdimme kanssa matkustajiamme: Jens Mattilaa ja Sofia Mäki-Onttoa sekä huoltajaamme ja valmentajaamme Mikko Kaasalaista. Kun kotiin jäävät huoltojoukot oli hyvästelty, nousimme koneeseen kohti Kööpenhaminaa, missä oli ensimmäinen vaihtomme. Siispä Köpiksessä vaihdoimme konetta ja lensimme Pariisin lentokentälle, joka o li kun mikäkin avaruusasema. Ja isokin se oli, piti kulkea maanalaisella paikasta toiseen. Onneksi tälle vaihdolle oli varattu aikaa! Opastekylttejä ei ollut turhan paljon laitettu esille, tai ainakaan ne eivät osuneet meidän silmiin. Niin että siellä me sitten harhailtiin. Selvittiin kuitenkin seuraavalle lenno lle. Pariisissa oli toinen vaihtomme: lensimme Marseilleen. Kaikkien matkalaukut saapuivat perille asti, onneksi! (Mukana oli pieni huoli suoraan Marseilleen tsekattujen laukkujen selviämisestä kaikille jatkolennoille.) Bussi tuli noutamaan meidät, sekä muutaman muun maan edustajat lentokentältä. Huonohkosti englantia puhuva nainen oli lentokentällä lykännyt meille lapun, jossa luki hotellimme nimi. Vertasimme lappua liiton meille antamaan lappuun hotellin nimestä: kilpailun järjestäjä oli järjestänyt meille uuden hotellin. Yritimme kysyä bussikuskilta hotellin vaihdosta, mutta hän ei puhunut sanaakaan englantia. Eikä hän myöskään ajanut kovin rauhallisesti; välillä oli kuskin pää ikkunasta pihalla, kun hän huusi muulle liikenteelle ohjeitaan, ja väillä bussi pujahti niin pienistä väleistä, että oli henki pysähtyä. Lennot oli varattu niin, että meille jäi illasta vielä aikaa lähteä etsimään ruokakauppaa sekä ruokapaikkaa. Löysimmekin molemmat ja vaatimattomilla ranskan kielen taidoillamme tilasimme ruuan ja ostimme vedet kaupasta. Hotellimme oli pieni ja vaatimaton (ja ei ainakaan liian siisti) ja siellä majoittui Suomen edustusparien lisäksi vain yksi pari jostain Japanista päin.

5 Steppiläinen 2/ Kilpailu päivän aamu oli varmasti paras kisa aamu ikinä! Oli aurinkoista ja saimme nukkua pitkään, koska kilpailut alkoivat vasta puolen päivän tieno illa. Aamupala tarjoiltiin pienessä ruokasalissa, missä ranskalaiset hotellivieraat rupattelivat iloisesti ja kovaäänisesti pöydissään auringon paistaessa ikkunoista sisään. Jo tutuksi tullut bussikuski kyyditsi meidät aamiaisen jälkeen kisapaikalle (matkaa oli noin ½ km:ä). Odottelimme sitten kilpailupaikan pihassa raikkaassa ulkoilmassa ja auringon paisteessa, että edustusparit päästettiin yksi kerrallaan ilmo ittautumisen kautta pukuhuonetiloihin. Jonossa oli kansainvälinen tunnelma, kun parit vaihtoivat kuulumisia toistensa kanssa. Kilpailupaikka oli ISO! Halli, jossa tanssimme oli mielettömän korkea ja katsomot nousivat aivan kattoon asti. Myös tanssilattia oli valtava. Eipä loppunut tila kesken. Valot ja ääni toimivat lo istavasti ja tunnelma oli korkealla. Mo lemmat suomalaisparit pääsivät suoraan jatkoon ensimmäiseltä kierrokselta, eli meidän ei tarvinnut tanssia re-dance kierrosta. Sitten tanssimme uudestaan ja pääsimme Sebastianin kanssa vielä jatkoon. Olimme hyvin tyytyväisiä itseemme ja lattialla oli mahtava tanssia. Tunnelma lisääntyi päivän mittaan koko ajan, kun katsomot täyttyivät täpötäyteen isänmaallisia ranskalaisia, jotka olivat tulleet kannustamaan omaa pariaan. Ja kannustusta kyllä riittikin! Kun semifinaali alkoi, kaikki 14 vielä mukana olevaa paria kävelivät lattialle jonossa katsomon huutaessa suosiotaan. Parit esiteltiin yksitellen yleisölle. Oli hiukan mahtavaa

6 6 Steppiläinen 2/2008 seisoa siinä kolmentoista muun parin kanssa lattialla ja odottaa kun kuuluttaja sanoi nimemme. Sitten tanssimme semifinaalin kahdessa erässä. Olimme jo uupuneita pitkän päivän kierroksista ja odottelusta, mutta täysillä mentiin. Tanssiminen maailman parhaiden nuorisoparien joukossa, yleisön kannustaessa omia parejaan ja oman valmentajan seistessä lattian reunalla tukemassa oli sanoinkuvaamattoman hienoa. Matka oli onnistunut hyvin ja seuraavan aamuna lähdimme kotiin (jälleen kerran lukuisilla vaihto lennoillamme). Haluan kiittää Mikko Kaasalaista, kun hän lähti mukaan huoltajaksi! Kiitos myös Jensille ja Sofialle hyvästä matkasta. Laura Lackman VALMENTAUTUMINEN Steppiläinen 1/2002 Usein valmentautuminen kiihtyy lähestyttäessä tärkeitä kilpailuja. Silloin sen pitäisi rauhoittua. Viime hetkillä harvoin saa aikaan muuta kuin hämmennystä tanssiinsa. Kaiken opitun pitää olla myös harjoiteltuna ennen ratkaisevaa koitosta. Jos esim. valmentaudut edellisenä iltana, niin milloin ehdit harjoitella? Mitä kauempana o let tärkeästä kilpailusta, sitä lujempaa voit harjoitella, sitä kovempia treenirupeamia pystyt käsittelemään. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos kilpailet yläluokissa vapailla kuvioilla, niitä on turhaa kuluttaa loppuun tällaisessa harjoittelussa. Kannattaa tanssia rajoitutuin kuvioin perusharjoituksia, jolloin kunto nousee (syke pysyy matalana) ja perustekniikka kehittyy. Yksittäisiä vaikeita kuvioita voi sitten hioa erikseen. Näin nautinto koreografiaasi säilyy myös tuoreena ja esitys hehkeänä kilpailussa. Jos olet vaihtamassa koreografioita, huomioi, että tarvitset todennäköisesti kuukausia ennen kuin koreografia on hiottu kisakuntoon. Kuvioiden radikaali vaihtaminen vaikkapa kuukausi ennen SM:iä on enemmän tai vähemmän itsemurha kilpailutuloksen kannalta. Kun tulet parin viikon päähän tärkeästä kilpailusta, vähennä harjoittelu minimiin. Tanssi vain vähän kuvioiden muistissa pitämiseksi ja tuntuman säilyttämiseksi. Älä vedä kovaa harjoitusta, vaan ota löysemmin. Et saa tanssia itseäsi maitohapoille missään vaiheessa. Ulkoile ja harrasta kohtuullisessa määrin liikuntaa. Kun olet kehittänyt varsinaisen tanssin nälän, olet valmis päästettäväksi irti kilpalattialla.

7 Steppiläinen 2/ Vanhempien ja valmentajan välinen työjako Lasten harjoittelussa on lisäksi huomioitava vanhempien ja valmentajan yhteistyö, jossa kumpikin hoitelee omaa reviiriänsä. Valmentajan tehtävä on ensisijaisesti valmentaa, vanhempien tehtävä on huolehtia lapsesta muutoin. Vanhempien ja valmentajan kannattaa katsoa harjoitus ja kilpailuohjelma yhdessä, jottei siitä tule lapselle liian raskasta. Kilpailun jälkeen valmentaja odottaa raporttia siitä miten meni. Valitettavan usein kuulee vanhempien suusta, että he kyllä mielellään antavat harjoitella ja kilpailla kun lapset itse niin haluavat. Puppua! Lapset eivät itse tajua menemisen määrää ennen kuin on myöhäistä. Aikuisen on katsottava perään ja tehtävä rajoituksia kuten muissakin elämän asio issa. Harjoittelun tulee pysyä hauskana ja kehittävänä. Tavoitteiden on oltava kohtuullisia. Lapsitähdet harvo in jaksavat harrastaa aikuisiksi asti, jos kaikki mehut otetaan irti jo pieninä. Vanhempien kontolle lankeaa paljon tehtäviä. Tulee huolehtia lapsen fyysisistä tarpeista: monipuolinen ruoka, välipalat, terveydenhoito, nukkumaanmenoajat, vaatteet, fyysinen läheisyys jne. Lisäksi he ovat mukana kuljettamassa tarpeen mukaan. Vanhemmat ovat ensimmäisiä lohduttajia, kun kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Vanhemmat voivat kannustaa. Liiallisilla vaatimuksilla he voivat myös sammuttaa liikunnan ilon. Henkinen tuki ja kasvaminen isoksi on tärkeää. Turvallinen koti auttaa lastakin jaksamaan. Vanhempien tulee katsoa perään, että myös kouluasiat hoituvat mahdollisimman hyvin. Koulunkäynti on lapsen ensiasiallinen työ, joka vaikuttaa muuhunkin menestymiseen myöhemmin elämässä. Tanssi on kuitenkin vain harrastus, vaikka siihen on helppo tempautua mukaan. Kuuluminen ja osallistuminen seuran toimintaan on myös arvokasta seura ja juniorityötä. Valmentajan tehtävä on valmentaa ja tarvittaessa hankkia muuta valmennusta lisää. Tämä ei kuulu vanhempien kontolle -muutoin kuin

8 8 Steppiläinen 2/2008 mahdollisten kustannusten osalta. On outoa nähdä lasten vanhempien muuttuvan valmentajiksi, jotka tietävät kaiken valmentautumisesta ja paremmin kuin varsinainen valmentaja. Tämä ilmiö on ollut nähtävissä koko sen 23 vuoden ajan, jolloin olen itse toiminut valmentajana. Erikoisen hämmentävää se on meille valmentajille, jotka olemme harrastaneet lajia vuositolkulla, kouluttautuneet valmentamiseen ja harrastaneet sitä käytännössä nähden vuosikerran toisensa jälkeen kasvavan aikuisiksi. Me myönnämme auliisti, että emme vieläkään tiedä kaikkea, vaikka niin haluaisimmekin. S iksi o lemme hölmistyneitä vanhempiin kerralla iskeneestä tietotaidosta. Toivoisinkin vanhempien uskaltavan luottaa valmentajiin ja jättää tämä puoli valmentajille. He kuitenkin ovat tämän lajin erikoisosaajia ja heillä on todella paljon kokemusta niin lajin vaatimuksista eri tasoilla kuin valmentautumisesta yleensä. Heillä on myös käsitys siitä missä vaiheessa mitäkin asioita kannattaa harjoitella, ettei tule myöhemmin itku kun pitää alo ittaa A- luokassa tekniikan alkeista voidakseen päästä eteenpäin. Tämä on usein tilanne aikuisena aloittaneilla, jotka ovat itse halunneet ottaa valmentautumisen omiin käsiinsä pahemmin neuvoja kysymättä. Ryhmätunti vai yksäri? Taitojen karttuessa ja kun noustaan luokissa ylöspäin alkaa C-luokasta eteenpäin pikkuhiljaa se aika, jolloin ryhmätuntien lisäksi on hyvä osallistua myös henkilökohtaiseen valmennukseen yksityistunneilla. Olen usein painottanut, että yksityisvalmennukseen on hyvä löytää valmentaja, jonka kanssa valmennettavat tulevat toimeen. Ei auta, vaikka valmentajana olisi kuinka suuri stara tahansa, ellei yhteistyö valmennettavan ja valmentajan välillä suju. Hinnoissa on myös eroja, joten kannatta kysellä ja tutustua tilanteeseen ja mahdollisuuksiin. Myös tuntien kestot vaihtelevat, joidenkin tunti kestää tunnin, jonkun muun taas jotain 40 minuutin ja tunnin väliltä. Kannattaa laskea minuuttihinta kun vertailee. Lisäksi huomioitavaksi tulevat mahdolliset matkahinnat. Yksityisopetus ei ole ilmaista lystiä toisin kuin ryhmätunnit, jotka yleensä sisältyvät harjoitusmaksuun. Alemmissa luokissa yleensä ryhmävalmennus riittää. Ryhmissä on tarkoitus oppia ja harjoitella perusasioita. Ryhmät eivät ole mitään yksityistunteja. Tällöinhän kaikkia muita paitsi juuri opetettavaa laiminlyötäisiin harjoituksessa. Sitä voi silloin tällöin täydentää seuran omilla valmentajilla tai ulkopuolisilla valmentajilla. Kun on ryhmässä oppinut perusasiat, ei näihin ja näiden opettelemiseen enää tarvitse maksaa rahaa yksityistunneilla. Voi keskittyä parin ongelmiin kuvioissa ja koreografiassa ja esittämisessä. Käytä siis ryhmää perusasioiden oppimiseen ja harjoittelemiseen. Yksityistunnit säästyvät näin henkilö-

9 Steppiläinen 2/ kohtaisempiin aiheisiin. Myös pidemmälle ehtineiden olisi hyvä miettiä tämä ajatus. Jotkut tuntuvat ajattelevan, ettei ryhmissä ole heille mitään opittavaa. Porukassa on sitä paitsi mukavampaa harjoitella yksitoikkoisia asioita. Meillä täällä Tampereella on sellainen poikkeuksellinen tilanne muuhun maahan nähden, että täällä on korkealle koulutetut seurojen omat valmentajat, joiden tutkinnot usein ovat samantyyliset ja sisältöiset kuin ammattilaistenkin suorittamat tutkinnot. Olemme Tampereella etuoikeutetussa asemassa, kun seurojen sisältä löytyy korkeatasoisia valmentajia. Tämä on uskomaton voimavara. Näistä jotkut ovat valinneet junioreiden ja lasten valmentamisen omimmaksi lajikseen, toiset taas ovat keskittyneet aikuisiin. Ekat askeleet kohti tanssin valmentamista Cat Olimme tanssiparini Joni Pitkämäen kanssa Stepin saleilla järjestetyssä seuraohjaajakoulutuksessa, jota ohjasi Carola Tuokko. Suomen Tanssiurheiluliiton valmentajakoulutuksessa tämä kuuluu Taso 1:seen, johon sisältyy kahden seuraohjaajakoulutusviikonlopun lisäksi Nuori Suomi-ohjaajakoulutus, Fyysisen harjoittelun perusteet (FHP) sekä Opettamisen opettaminen (OPOP). Koulutuksen tavoitteena on antaa tietoa lajista, lajitekniikasta, kilpailusäännöistä sekä F-ja E-luokan kuvioista. Tämän lisäksi koulutus valmistaa seuravalmentajakoulutuksen vastaanottamiseen ja sen läpäisemiseen. Ensimmäisen koulutusviikonlopun aikana kävimme läpi amalgamaatiot(= peruskuviosarja, jota voidaan toistaa jatkuvana) kaikkiin kymmeneen tanssiin. Omat askeleet olivat kyllä hyvinkin hallussa, mutta sitten piti yhtäkkiä vaihtaa rooleja. Miehistä tuli naisia ja naisista miehiä. Hauskaa oli varsinkin silloin, kun miehet yrittivät esittää hyvin viehkeitä naisia. Ehkä sen rennon tunnelman takia miesten askeleet painuivat lopulta päähäni ja niitä olikin ihan yhtä helppoa tanssia kuin omia.

10 10 Steppiläinen 2/2008 Tutustuimme myös Suomen Tanssiurheiluliiton toimintaan ja siihen, että kuka oikeasti päättää mistäkin. Luulen ettei kovinkaan moni lajia harrastava tiedä sitä, että liiton toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön eikä siitä siis makseta palkkaa, mikä vaatii aikamoista sitoutumista ja kiinnostusta lajiin. Kävimme läpi myös lasten uudet kilpailumuodot MuksuMix 2 ja 4 sekä Tanssitähti 2 ja 4. Niissä saattaa olla Suomen tulevaisuus, jos lapsisarjojen idea saadaan levitettyä koko maahan ja seuroja tiedotettua tarpeeksi. Virossa järjestetyissä vastaavanlaisissa kilpailuissa on jopa satoja lapsia tanssimassa ja sarjat ovat olleet vasta muutaman vuoden käytössä. Mielestäni on tosi hienoa, että lapset, jotka osaavat esimerkiksi vasta valssin ja chachan, voivat lähteä jo kilpailemaan ja mikä kivo inta, kilpailussa kaikki saavat palkinnon. Muksumix issä tuomarit arvioivat lapset sanallisilla palautelapuilla eikä heitä laiteta paremmuusjärjestykseen, jolloin kaikki ovat tasa-arvoisessa asemassa. Siinä iässä kun pettymys voi tuntua hyvinkin kamalalta. Harjoittelimme kurssilla myös kuinka vastaliikkeitä ja vastaliikeasentoa kannattaa opettaa ja, että millainen on ylipäätään hyvä tanssiasento. Viimeisinä asioina kurssin päätteeksi kävimme läpi rytmiikkaa, joka on yksi tärkeimmistä arvosteluperiaatteista. Osa viikonlopun aikana käydyistä asioista oli jo ennestään tuttuja mutta hyvin paljon tuli uuttakin. Pidin kurssista, koska sain sieltä omaan tanssiini paljon asioita, joita minun tulisi miettiä harrastaessa ja asioita, joita miettiä valmentaessa. Koulutuksen toisen osan käymme Jonin kanssa vasta ensi syksynä, jolloin käydään läpi F- ja E-luokkien sallitut kuviot. Sillo in pidetään myös tentti ohjaus- ja kuviotuntemuksesta. Sen jälkeen olemme valmiita hoitamaan perusvalmennusta seuroissa, kykeneviä katsastamaan pareja ja ikää ollessa 20 vuotta voimme toimia seurakilpailuissa tuomareina. Pia Pitkämäki

11 Steppiläinen 2/ Pariesittely Ilari ja Katri Kosonen ovat 28 vuotias pariskunta. He tanssivat tällä hetkellä yleisessä D-luokassa. Kilpatanssin pariin heidät innosti ensimmäinen Suomessa esitetty Tanssii Tähtien Kanssa tuotantokausi. Katrilla oli jo nuorempana hieman taustaa kilpatanssista ja tuo unohtunut kipinä syttyi uudelleen ohjelman myötä. Pienen taivuttelun jälkeen myös Ilari suostui lähtemään Tanssii Tähtien Kanssa intensiivikurssille jo samana keväänä Kurssien innostamana pari päätti jatkaa tanssia STEPin jatkoryhmässä seuraavana syksynä. Tanssi alko i harrastuksena kiehtomaan yhä enemmän eikä mennyt kovinkaan kauaa kun ensimmäiset kisat tulivat ajankohtaisiksi. Kilpailuihin osallistumista harkittiin kyllä ankarasti ja hieman kilpailujännitystäkin oli havaittavissa. Pari muistelee, että ihan ensimmäiset kilpailut taisivat olla Stepin omat seurakisat syksyllä Siellä sijoitus oli vielä viimeinen, mutta jo toisissa kisoissa päästiin semien kautta finaaliin, mikä ei ainakaan vähentänyt tanssi-innostusta. Sen verran kisakärpänen pääsi puraisemaan, että kilpalattialle oli päästävä uudelleen. Tämän jälkeen kilpailuissa kierreltiin varsin ahkerasti ympäri eteläisen Suomen. Menestystäkin kertyi sen verran mukavasti, että pari nousi D-luokkaan vuoden 2007 syksyllä. Tällä hetkellä siis metsästetään pisteitä C luokkaan pääsemiseksi. Sekä vakiot että lattarit ovat parin mielestä mukavia. Vakiot tuntuvat kuitenkin ehkä hieman enemmän parin omalta alueelta. Eräiksi suosikeistaan pari mainitseekin wieninvalssin (jota olisi jo kiva päästä kokeilemaan myös kilpalattialla) ja quickstepin. Harjoitussalin lattiaa on kulutettu aika ajoin tiuhaankin tahtiin kun kilpailumenestystä on jahdattu. Pari on innokas harjoittelemaan uusia kuvioita ja kehittämään itseään. Ajoittain kuitenkin epätoivo meinaa iskeä ja tuntuu, että takapakkia tulee enemmän kuin edistystä. Tänä syksynä tanssi harjoitukset ovat jääneet vähemmälle tulevan perheenlisäyksen johdosta. Uusi pikku tanssija on tiedossa marras-joulukuun vaihteessa ja sen takia harjoituksia on jouduttu hieman karsimaan. Toiveissa kuitenkin on pikainen paluu parketeille heti kunhan vain oma kunto ja vauva antaa myöten.

12 12 Kuvasatoa Kevätkauden päättäjäiset Steppiläinen 2/2008

13 Steppiläinen 2/2008 Unkarin leirin jatko Kesällä pidetyn Unkarin leirin jatkoksi pidettiin Stepin salilla syyslomalla lattarileiri, jonka vierailevana valmentajan toimi Lene James Tanskasta. 13

14 14 Steppiläinen 2/2008 Tanssista apua dementikoille STT :03 Tanssiesitys on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan hyvä auttamismenetelmä dementoituvien vanhusten hoitotyössä. Teatterilliset esitykset kohentavat vanhuksen hyvinvointia. Ne nostavat vanhuksen tunteet ja muistot pintaan: "Minä kun oon enne ollu oikeen ilonen ihminen". -Suosittelen tanssiesityksiä varsinkin dementoituvien hoitoyksiköihin mutta muutoinkin vanhustyöhön. Järjestely ei vaadi hoitohenkilöstöltä muuta kuin innostunutta ja avointa mieltä sekä yhteydenottoa oman lähialueen tanssitaitelijoihin tai tanssioppilaitoksiin, aiheesta Oulun yliopistossa perjantaina väitellyt terveystieteiden maisteri Teija Ravelin kannustaa. Tanssiesitysten toimivuutta dementoituvien vanhusten hoitotyössä tutkittiin nyt ensimmäistä kertaa. "Tunteet nousivat rintaan" Teija Ravelin keräs i tutkimusaineistonsa kahdesta kainuulaisesta hoitokodista. Vanhukset kokoontuivat ensin kertomaan vuodenaikoihin liittyviä muistojaan. Tanssijat työstivät muistojen pohjalta tanssiteoksen. Esityksiä oli neljä. Ravelinin mukaan vanhukset pystyivät esitysten jälkeen kertomaan kokemuksistaan monipuolisesti. -Vanhus saattoi esimerkiksi kuvata, että esityksen aikana hänen silmänsä vesittyivät ja tunteet nousivat rintaan. Eräs vanhus totesi, että hän ei enää ollut muistanut, että hänen esityksessä kokemiaan tunteita olisi olemassakaan. Ravelinin mukaan ihminen rakentaa identiteettiään käymällä läpi omaa elämäänsä ja menneitä aikoja. Hän arvioikin, että tanssiesitys voi tukea dementoituvan vanhuksen identiteetin kokemista ja elämänvaiheeseen liittyvää kehitystä. Tanssiesityksillä havaittiin olevan sekä lyhytaikaisia että pidempiaikaisia vaikutuksia. Esitys saattoi ainakin hetkellisesti helpottaa vanhuksen olotilaa: kivut ja säryt unohtuivat, mahdollinen toistuva käyttäytymismalli loppui esityksen ajaksi. Osa vanhuksista muisteli tanssia vielä viikkojenkin jälkeen. Ravelinin mukaan teatterillisen tanssiesityksen hyväksyivät myös ne vanhukset, joiden uskonnollinen vakaumus ei salli tanssimista. Hän silti tähdentää, että tanssiesityksiä suunniteltaessa ja niistä jälkikäteen keskusteltaessa vanhusten arvot ja elämänhistoria täytyy ottaa huomioon.

15 Steppiläinen 2/ Otteita ADT muutoksista 2009 Maailman Antidopingtoimisto WADA on julkaissut vuonna 2009 noudatettavan luettelon kielletyistä aineista ja menetelmistä urheilussa. Luokittelua "tavallisiin" ja "koviin" dopingkeinoihin on nyt muutettu siten, että luokittelu mahdollistaa vuoden 2009 alusta voimaantulevan Maailman antidopingsäännöstön mukaiset joustavammat tuomiot dopingrikkomuksista. "Kovien" dopingaineiden, esimerkiksi anabolisten steroidien, EPO:n ja amfetamiinin kaltaisten piristeiden sekä erilaisten manipulaatiomenetelmien käytöstä tulee edelleen saamaan pääsääntöisesti 2 vuoden urheilun toimintakiellon. Valtaosa dopingaineista tulee kuitenkin kuulumaan "tavallisiin" dopingaineis iin, jo iden osalta toimintakiellon pituus riippuu siitä, onko käytön yhteydessä osoitettavissa lieventäviä tai raskauttavia asianhaaroja. Diureet it eivät ole enää kiellettyjä silmät ipoissa. Sallituiksi tulevia valmisteita ovat esimerkiksi Azopt ja Trusopt. Uusia kiellettyjä aineita ovat geenidopingiin luettavat aineenvaihduntahäiriöiden ja diabeteksen hoitoon kehitteillä o levat ns. PPAR-deltaagonistit sekä AMPK-agonistit (esimerkiksi AICAR). Näiden aineiden geenien kautta välittyvät vaikutukset muistuttavat elimistössä kestävyysharjoittelun aikaan saamia vaikutuksia. Siten näillä aineilla voi lisätä kestävyyttä tai saada liikunnan myönteis iä vaikutuksia harjoittelematta. WADA on säilyttänyt nuhalääkkeissä yleisen pseudoefedriinin (Aerinaze, Cirrus, Clarinase, Duact) sallittuna aineena. Pseudoefedriini kuuluu kuitenkin tarkkailtavien aineiden listalle muiden lievien piristeiden tapaan. Tarkkailtavan aineen laajamittainen käyttö voi johtaa siihen, että aine kielletään tulevaisuudessa. Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n internetsivuilla ja painettuna julkaisuna ilmestyvä kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2009 perustuu WADA:n luetteloihin. ADT julkaisee uudet luettelot internetsivuillaan Timo Seppälä / ADT lääketieteellinen johtaja

16 16 Steppiläinen 2/2008 Lampun Henki Nainen käveli metsässä ja kompastui yhtäkkiä johonkin, joka lähemmän tarkastelun jälkeen paljastui öljylampuksi. Kun nainen pyyhki sitä, tuli tietenkin henki esiin. Saanko nyt kolme toivomusta?' nainen kysyi. 'Et', vastasi henki, 'huonojen aikojen ja muun sellaisen takia saa nykyään esittää vain yhden toivomuksen... No, mikäs se olisi?' 'No siinä tapauksessa haluaisin rauhan Lähi-itään', sanoi nainen ja kaivoi esiin kartan. 'Näetkö tämän kartan? Haluan, että nämä maat lopettavat taistelemasta keskenään.' Henki katsoi karttaa ja sanoi: 'Voi sentään, nämä maathan ovat tapelleet keskenään jo tuhansia vuosia. Luulenpa, että asialle ei ole mitään tehtävissä. Olen hyvä, mutta en ihan NIIN hyvä. Toivo jotain muuta.' Nainen mietti hetken ja sanoi: 'En ole vielä onnistunut tapaamaan sitä oikeaa tanssimiestä. Miestä, joka on ajattelevainen ja rakastavainen, joka ottaa vain minut huomioon, osaa sovittaa tanssikuvioitaan ja tekee yli puolet ajatustöistä. Joka on uskollinen, hyväksyy minun omituiset päähänpistot, eikä vertaile tanssiani naapuripariin koko ajan. Lyhyesti sanottuna, ihanteellinen Tanssikumppani.' Henki oli hetken aikaa hiljaa ja murahti sitten: 'Näytä nyt vielä sitä karttaa...!!!' Tulevia tapahtumia Tervetuloa Stepin pikkujouluihin lauantaina Aloita juhliin valmistautuminen klo Stepin salilla, jonne tulee Oriflmen esittelijä pitämään ihoanalyysiä. Varsinainen pikkujoulu on klo 16-18, jonka jälkeen siirrymme kaupungille katsomaan ilotulitusta. Stepin syyskokous on tiistaina klo 18 omalla salilla. Stepin seurakisat ovat sunnuntaina klo 11 omalla salilla ja sen jälkeen on 10 SM mitalikahvit n. 15:15. Stepin GB kisat ovat lauantaina klo 12.

17 Steppiläinen 2/ Huippulaadukkaat Ray Rose ja Supadance kilpatanssi ja harjoituskengät saat Stepin pikkusalin perällä olevasta kenkämyynnistä. Kauppa on avoinna sopimuksen mukaan. Soita Leena ja Juha Kanto. Tervetuloa! Etuja Steppiläisen jäsenkortilla Tässä päivitetty lista voimassa olevista etuuksista Yhteistyökumppanit Piruetti 10% alennuksen normaalihintaista tuotteista. PS Hiusstudio -10% alennus kampaamopalveluista Ihana Lumous tilatuista tanssiasuista 20% alennus Useimmat lavatanssipaikat Tampereen ympäristössä alennetuin pääsylippuhinnoin. Ja lista kasvaa

18 18 Steppiläinen 2/2008 STEPin vuoden 2008 johtokunta Puheenjohtaja Sihteeri Talousvastaava Ari Lindgren puh Vara: Terhi Mäkinen Annamari Hannula puh Vara: Eija Savikurki puh Vara: Pertti Savikurki Valmennustoimikunta Mikko Kaasalainen puh: Vara: Markkinointivastaava Nuorisoedustaja Tiedotusvastaava Terhi Mäkinen puh Vara: Arto Moisio Tuomas Jylhä puh Vara: Satu Lindgren puh Vara: Katri Kosonen Mikäli haluat vaikuttaa seuran toimintaan niin ota rohkeasti yhteyttä johonkin ylläolevista henkilöistä ja kerro hänelle asiasi vietäväksi eteenpäin toimikunnan tai johtokunnan kokoukseen. Johtokunta kokoontuu pääsääntöisesti aina kuukauden ensimmäisenä torstaina.

19 Steppiläinen 2/ Dance Factory Tanssiurheilukeskus Fitori Adrienn Lapset Nuoriso D-A lat Juniorit Nuoriso A lat. Haanpää Jouko Aikuiset Step Hannula Annamari Sihteeri Jylhä Tuomas Lasten Step 1 Nuorisoedustaja Kaasalainen Mikko Bailatino alkeet&jatko Juniorit Nuoriso A lat. Karppanen Heidi Lapset E Lackman Samuel, Päivi Aikuisten Step Lackman Laura Lapset E Lindgren Ari Puheenjohtaja Lindgren Satu, Ari Lasten tanssileikkikerho Mäkinen Terhi Markkinointivastaava Mäki-Ontto Sofia Lasten Step Niemi Seppo Kilpailuyhdyshenkilö Pitkämäki Joni, Pia Lapsi + junnu practice Pitkämäki Päivi Aikuiset Step Reunavuori Jukka,Tarja Aikuiset Step 1, Nuori Suomi Saarinen Sebastian Lapset E Seppänen Elina Bailatino alkeet&jatko Savikurki Eija Talousvastaava Tarvainen Anna-Maija Bailatino lapset Tuokko Carola Aikuiset kilpailevat E-D, Aikuiset kilpailevat C-A Virtanen Valtteri Lapset E

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

TAKU 1 AKU 2 NUMERO 2. Leirin avajaiset. Sää huomenna 14 [1] Lieskahdus. Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA. Pelastusjohtaja Harri Setälä

TAKU 1 AKU 2 NUMERO 2. Leirin avajaiset. Sää huomenna 14 [1] Lieskahdus. Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA. Pelastusjohtaja Harri Setälä Leirilehti 11.06.2015 NUMERO 2 Leirin avajaiset Pelastusjohtaja Harri Setälä Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA TAKU 1 ILOISIA LEIRIKASVOJA AKU 2 Sää huomenna 14 RUOAKSI HUOMENNA: 7.30 aamupala: kaurapuuro,

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta

D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta Tässä esityksessä on kaudella 2011-2012 Kiva HT D1 nimellä pelanneen seurayhteistyöjoukkueen palauteyhteenveto Joukkue pelasi kaudella 2011-2012 aluekarsinnan

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä.

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä. Sakke aloittaa peruskoulun, Eetu ja Karim menee yhdeksännelle luokalle ja Julija, Emma ja Jenna aloittavat kahdeksannen luokan ja ovat siitä innoissaan. Emma ja Julija ovat ottaneet Jennan mukaan ja Jennakin

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Jaguars Spirit Athletes ry

Jaguars Spirit Athletes ry Jaguars Spirit Athletes ry JAGUARS!S!P!I!R!I!T!!!!A!T!H!L!E!T!E!S Jäsentiedote 4/2015 Syystervehdys kaikille jäsenillemme! Syyskauden startin myötä olemme saaneet seuraamme jälleen paljon uusia jäseniä.

Lisätiedot

PÄIVÄKIRJA. HYVÄÄ JA AURINKOISTA KESÄÄ JA KIITOS KAUDESTA! terveisin Terhi 27.4.2008

PÄIVÄKIRJA. HYVÄÄ JA AURINKOISTA KESÄÄ JA KIITOS KAUDESTA! terveisin Terhi 27.4.2008 PÄIVÄKIRJA 26.5.2008 Tyttöjen kausi päättyi muutaman viikon takaisiin harrastesarjojen SM-kisoihin Jyväskylässä. Sijoitus oli hienosti neljäs, tosin harmittavasti 0.05 pisteen päässä pronssi mitalista.

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

VALMENTAUTUMISEN PSYKOLOGIA. Kilpaileminen ja loukkaantuminen keskiössä 9.10.2013

VALMENTAUTUMISEN PSYKOLOGIA. Kilpaileminen ja loukkaantuminen keskiössä 9.10.2013 VALMENTAUTUMISEN PSYKOLOGIA Kilpaileminen ja loukkaantuminen keskiössä 9.10.2013 SISÄLTÖÄ Yleistä valmistautumisesta kilpailuihin Paineensieto Ihannesuorituksesta Muutama sana loukkaantumisista ja epäonnistumisesta

Lisätiedot

Kurssitusten tarve kipuaa

Kurssitusten tarve kipuaa Kurssitusten tarve kipuaa 9.11.2000 08:02 Muinoin tietotekniikkakurssilla opeteltiin ohjelmat läpikotaisin. Nyt niistä opetellaan vain työssä tarvittavat toiminnot. Niissäkin on työntekijälle tekemistä,

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Tikkurilan Taitoluisteluklubi

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Tikkurilan Taitoluisteluklubi Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Tikkurilan Taitoluisteluklubi 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana Ice Melody Ice Sympathy Ice melody Luistelukoulu/ Timantit Ice Sympathy Luistelukoulu

Lisätiedot

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry Taitajaa taitavammin Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry 6. Miten hyvin kilpailulajisi järjestelyt mielestäsi sujuivat? 1=erittäin huonosti 2=huonosti 3=kohtalaisesti 4=hyvin 5=erittäin

Lisätiedot

RUHA WOLLEY ry seurana.

RUHA WOLLEY ry seurana. KAUSIJULKAISU 2012-2013 27. kausi Ruha Ruhan lentopalloilun päätukija www.netikka.net/ruha.wolley -1- - 2 - RUHA WOLLEY ry seurana. Seura on aloittanut toimintansa vuonna 1986 ja on siitä yhtäjaksoisesti

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Etelä-Savon RAMPE osahankkeessa toteutettiin moniammatillisen tiimityön valmennusta simulaatio oppimisympäristössä

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Huoltajan / seuraohjaajan palautelomake Kokonaisvastaajamäärä: 25

Huoltajan / seuraohjaajan palautelomake Kokonaisvastaajamäärä: 25 Huoltajan / seuraohjaajan palautelomake Kokonaisvastaajamäärä: 25 1. Olen Kysymykseen vastanneet: 24 (ka: 1,8) (1.1) tapahtuman osallistujan vanhempi 37,5% 9 (1.2) seuraohjaaja 45,8% 11 (1.3) järjestäjä

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa

Leimaus 2011 Kisakeskuksessa Leimaus 2011 Kisakeskuksessa ma 6.6. Lähdimme perinteisesti Lappia talolta kimpsuinemme klo 12 kohti etelää. Martti ja Mauri otettiin kyytiin Keminmaasta. Onneksi autossa oli DVD laite ja ilmastointi,

Lisätiedot

CCI-sanomat 5 19.8.2014

CCI-sanomat 5 19.8.2014 Kyösti Meriläinen Aihe: VL: CCI-sanomat 4 / 28.7.2013 CCI-sanomat 5 19.8.2014 CCI-sanomat uudistuu Turun tuomiokirkon poika- ja koulutuskuoro Turun konservatorion poikakuoromuskari CCI-sanomissa tiedotetaan

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta 30-60 minuuttia valmentajan aikaa, ja Harjoituslomake ja kynä noin 1-2 viikkoa oman työn tarkkailuun. Tavoitteet Harjoite on kokonaisvaltainen

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla

KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla KABELON PUHE LÄKSIÄISILLASSA Luomaniemen Wanhalla Minulta kysytään usein "Miksi Suomi" ja jos sanon totuuden - Suomi oli minun 3 valitsenut. Mun ensimmäinen oli Holland ja toinen oli Belgia. - Halusin

Lisätiedot

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014

Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen juhlaa MADEKOSKEN JA HEIKKILÄNKANKAAN KOULUILLA 2014 Arjen ilot Koulun jälkeen rättipoikki, kotiin laahustin tien poikki. Ajattelin: voisin mennä nukkumaan, ihan vain hetkeksi torkkumaan. Sitten

Lisätiedot

Hei! Kilpailulajit ja ikäsarjat: Disco, Discofreestyle, Hiphop sekä showcase

Hei! Kilpailulajit ja ikäsarjat: Disco, Discofreestyle, Hiphop sekä showcase Hei! Kiitos ilmoittautumisestasi Let s Dance cup tanssitapahtumaan. Tapahtumaa vietetään siis sunnuntaina 6.3.2016 Kulttuuriareena Gloriassa. Osoite: Pikku Roobertinkatu 12-14, 00120 Helsinki. Helsingin

Lisätiedot

Lapsen vahvuuksien ja terveen kehoitsetunnon tukeminen

Lapsen vahvuuksien ja terveen kehoitsetunnon tukeminen Lapsen vahvuuksien ja terveen kehoitsetunnon tukeminen Erityisopettaja Anne Kuusisto Neuvokas perhe Syömisen ja liikkumisen tavat lapsiperheen arjessa Tämän hetken lapset kuulevat paljon ruoka- ja liikkumiskeskustelua

Lisätiedot

Koulutuskeskus Salpauksen urheilusali, Svinhufvudinkatu 8, 15110 LAHTI

Koulutuskeskus Salpauksen urheilusali, Svinhufvudinkatu 8, 15110 LAHTI KILPAILUKUTSU Järjestävä seura Tanssikerho Jam'n Roll ry Kilpailun nimi Rock n Swing GP Lahti 2013 Boogie Woogien, Rock n Rollin, Buggin ja Lindy Hopin Grand Prix -kilpailut. Erilliskilpailuna Fusku ja

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä

Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä Työssäoppiminen Saksan Rietbergissä 6.10. 14.11.2014 Sisustusrakennusalan opiskelijat Anne Kinnunen ja Johanna Laukkanen Piippolan ammatti- ja kulttuuriopisto Ajatuksena oli lähteä työharjoittelujakson

Lisätiedot

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto

KESKUSTELUJA KELASSA. Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto KESKUSTELUJA KELASSA Kansalaisopistot kotouttamisen tukena hanke/opetushallitus 2007 2008 Kuopion kansalaisopisto Materiaalin tekijät: Teksti: Mirja Manninen Ulkoasu/muokkaus: Sari Pajarinen Piirroskuvat:

Lisätiedot

Ajatuksia oppimisesta

Ajatuksia oppimisesta Ajatuksia oppimisesta Turun normaalikoulun kouluttajat Tampereen normaalikoulun 3. 6. sekä 7. 9. luokkalaiset Tampereen yliopiston 2.vsk luokanopettajaopiskelijat OPPIMINEN ON MUUTOS. Luonto ja opetus

Lisätiedot

Ylipainoisen lapsen vanhempien kokemuksia. Sydänliitto Terhi Koivumäki

Ylipainoisen lapsen vanhempien kokemuksia. Sydänliitto Terhi Koivumäki Ylipainoisen lapsen vanhempien kokemuksia Sydänliitto Terhi Koivumäki 2015 1 Mistä perheen ääni - Reijo Laatikainen. 2013. Lasten ylipaino. Laadullinen tutkimus. - Ryhmissä saadut palautteet eri puolilta

Lisätiedot

KUKA KERTOISI MINULLE?

KUKA KERTOISI MINULLE? KUKA KERTOISI MINULLE? JÄSENET... 3 Uudet jäsenet... 3 Jäsenyysasiat... 3 Jäsenmaksut... 3 Jäsentunnukset Jäsenhuone... 3 Jäsentunnukset Nimenhuuto... 3 TAPAHTUMIIN ILMOITTAUTUMINEN... 3 Ryhmät... 3 Aktiivipäivät

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja

Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa, jonka tavoitteena on parantaa silmän-käden yhteistyötä ja Leikkiä oppia liikkua harjoitella syödä nukkua terapia koulu päiväkoti kerho ryhmä haluta inhota tykätä jaksaa ei jaksa Käyttää pinsettiotetta, liikelaajuus rajoittunut, levoton. Suositellaan toimintaterapiaa,

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot

Miesten kokema väkivalta

Miesten kokema väkivalta Miesten kokema väkivalta Lahden ensi- ja turvakoti ry; Jussi-työ 1 * Suomessa on toteutettu yksi tutkimus, jossa on tarkasteltu erikseen ja erityisesti miehiin kohdistunutta väkivaltaa (Heiskanen ja Ruuskanen

Lisätiedot

KEVÄTKAUDEN TANSSIKURSSIOHJELMA

KEVÄTKAUDEN TANSSIKURSSIOHJELMA JÄSENLEHTI 1/2013 KEVÄTKAUDEN TANSSIKURSSIOHJELMA Keski-Suomen Tanssin Ystävät KESTÄVÄT ry 1 KESKI-SUOMEN TANSSIN YSTÄVÄT KESTÄVÄT RY:N HALLITUS YLÄRIVI: Markku Kärkkäinen, jäsen, äänentoistolaitteet,

Lisätiedot

ELITE INFOTILAISUUS 12.5.2015. Sport Club Vantaa ry Tapanilan Erä ry Voimistelujaosto

ELITE INFOTILAISUUS 12.5.2015. Sport Club Vantaa ry Tapanilan Erä ry Voimistelujaosto ELITE INFOTILAISUUS 12.5.2015 INFOTILAISUUS 1. ELITE YHTEISTYÖ 2. MIKÄ ELITE ON? 3. ELITE TIIMI 4. ELITE VALMENNUS 5. ELITE TOIMINTA 6. URHEILIJASOPIMUS 6. HAKU ELITEEN TOIMINTA ON VASTA ALUILLAAN ENSIMMÄINEN

Lisätiedot

KILPAILUVIIKONLOPPU. www.oifbadminton.org

KILPAILUVIIKONLOPPU. www.oifbadminton.org KILPAILUVIIKONLOPPU - ENNEN KISAA HYVISSÄ AJOIN - EDELLINEN PÄIVÄ - KILPAILUPÄIVÄN AAMU - MATKA - KILPAILUPAIKALLA ENNEN PELEJÄ - PELIEN KESTÄESSÄ - PELIEN JÄLKEEN - KOTIMATKA ENNEN KISAA HYVISSÄ AJOIN

Lisätiedot

1. palvelupiste: mitattiin verenpainetta, veren sokeriarvoja sekä testattiin tasapainoa

1. palvelupiste: mitattiin verenpainetta, veren sokeriarvoja sekä testattiin tasapainoa IkäArvokas palvelupäivä Kangaslammin seurakuntasalissa keskiviikkona 23.9.2015 klo 11-15 Leiripäivään kutsuttiin mukaan erityisesti kotona yksin asuvia ikäihmisiä, jotka harvoin pääsevät mukaan toimintaan

Lisätiedot

KILPARYHMÄ 9-19 VUOTIAILLE

KILPARYHMÄ 9-19 VUOTIAILLE KILPARYHMÄ 9-19 VUOTIAILLE TAMMELAN URHEILUKENTÄLLÄ Tiistaisin ja torstaina 24.5 alkaen klo 17.30-19.00 Ilmoittautuminen joka kerralla klo 17.25 valmentajalle HUOM! omatoiminen alkuverkka ennen ilmoittautumista!

Lisätiedot

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä?

Tehtävät. ravintoon liittyvät tehtävät 1 4. Opiskelijaelämä ja ruokailu. Oma ruokarytmini. Minkä haluaisin olevan toisin? Oletko tunnesyöjä? Tehtävät 1 ravintoon liittyvät tehtävät 1 4 Opiskelijaelämä ja ruokailu Pohdi, miten ruokailusi on muuttunut opintojen aloittamisen jälkeen. 2 Oma ruokarytmini Millainen on oma ruokarytmisi? Oletko huomannut

Lisätiedot

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni.

Jaa jaa. Sarihan kävi Lyseon lukion, kun ei tuosta keskiarvosta ollut kiinni. Welcome to my life Kohtaus X: Vanhempien tapaaminen Henkilöt: Sari Lehtipuro Petra, Sarin äiti Matti, Sarin isä Paju (Lehtipurot ja Paju istuvat pöydän ääressä syömässä) Mitäs koulua sinä Paju nyt käyt?

Lisätiedot

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero.

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. VILU Kevät 2016 Pääkirjoitus: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. Penkkarit ja vanhojen tanssit menivät vilauksessa ja loma tulee vastaan, vaikka kuinka yrittäisit sitä vältellä. Luntakin on satanut,

Lisätiedot

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat

Matkatyö vie miestä. Miehet matkustavat, vaimot tukevat Matkatyö vie miestä 5.4.2001 07:05 Tietotekniikka on helpottanut kokousten valmistelua, mutta tapaaminen on silti arvossaan. Yhä useampi suomalainen tekee töitä lentokoneessa tai hotellihuoneessa. Matkatyötä

Lisätiedot

Lapsesta nuoreksi ja aikuiseksi suunnistajaksi. Ohjauksesta valmennukseen Suunnistajanpolku S-JKL

Lapsesta nuoreksi ja aikuiseksi suunnistajaksi. Ohjauksesta valmennukseen Suunnistajanpolku S-JKL Lapsesta nuoreksi ja aikuiseksi suunnistajaksi Ohjauksesta valmennukseen Suunnistajanpolku S-JKL Suunta Jyväskylä ry. suunnistuksen erikoisseura Jyväskylässä Periaatteita ovat: - suunnistusseura, joka

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2012 Yleistä

Toimintasuunnitelma vuodelle 2012 Yleistä Tapanilan Erä ry Toimintasuunnitelma vuodelle 2012 1(6) Toimintasuunnitelma vuodelle 2012 Yleistä Vuosi 2012 tulee olemaan taloudellisesti haasteellinen toimintavuosi. Oletettavaa on, että Helsingin Kaupungin

Lisätiedot

Kotimaisten kilpailuiden työskentely ja kehittäminen - tulokset

Kotimaisten kilpailuiden työskentely ja kehittäminen - tulokset Kotimaisten kilpailuiden työskentely ja kehittäminen - tulokset Vastauksia yhteensä 230 kpl Oletko: 194 86 % perusluokassa 32 42 % yleisluokassa Esiteltiin leiriyleisölle Räyskälässä 17.7.2010 Mitä seuraavista

Lisätiedot

KUVAkollaasi RJK NUMERO 5. Leirilehden toimitus [1] Lieskahdus. Leiriterveisiä DISCO

KUVAkollaasi RJK NUMERO 5. Leirilehden toimitus [1] Lieskahdus. Leiriterveisiä DISCO Leirilehti 14.06.2015 NUMERO 5 Leiriterveisiä KUVAkollaasi Leirilehden toimitus DISCO RJK Kiitos leiristä, ja turvallista kotimatkaa kaikille. Nähdään ensi vuonna! Lieskahdus [1] Leirimuistoja [2] Lieskahdus

Lisätiedot

ROCK N SWING -TANSSIEN GP-KILPAILUT KOTKASSA 9.4.2011

ROCK N SWING -TANSSIEN GP-KILPAILUT KOTKASSA 9.4.2011 Tanssiklubi Kotkan Hyrrät ry Kotka www.kotkanhyrrat.fi KILPAILUKUTSU ROCK N SWING -TANSSIEN GP-KILPAILUT KOTKASSA 9.4.2011 Kilpailun järjestäjä Tanssiklubi Kotkan Hyrrät ry Aika Lauantai 9.4.2011, alustavasti

Lisätiedot

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? RAY TUKEE BAROMETRI 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1 3 kertaa viikossa tai useammin 2 1-3 kertaa viikossa 3 1-3 kertaa kuukaudessa

Lisätiedot

TERVETULOA Tanssikkaan Tango & Tanssilava -tangoleirille!

TERVETULOA Tanssikkaan Tango & Tanssilava -tangoleirille! TERVETULOA Tanssikkaan Tango & Tanssilava -tangoleirille! Tangon saloihin meitä ovat perehdyttämässä tanssinopettajat: Jari ja Sari Aaltonen (JaSa) Tanssikoulu Aaltonen, Oulu Kimmo ja Marika Lasanen (KiMa)

Lisätiedot

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN

PUHUMISEN HARJOITUSTESTI. Tehtävä 1 KERTOMINEN PUHUMISEN HARJOITUSTESTI Tehtävä 1 KERTOMINEN Kerro, mitä teet, kun sinua jännittää. Sinulla on kaksi minuuttia aikaa miettiä, mitä sanot ja 1,5 minuuttia aikaa puhua. Aloita puhuminen, kun kuulet kehotuksen

Lisätiedot

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta.

Parisuhteen vaiheet. Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet Yleensä ajatellaan, että parisuhteessa on kolme vaihetta. Parisuhteen vaiheet ovat seurusteluvaihe, itsenäistymisvaihe ja rakkausvaihe. Seuraavaksi saat tietoa näistä vaiheista. 1.

Lisätiedot

Tervetuloa Hipposuunnistuskouluun! Info vanhemmille 7.4.2014

Tervetuloa Hipposuunnistuskouluun! Info vanhemmille 7.4.2014 Tervetuloa Hipposuunnistuskouluun! Info vanhemmille 7.4.2014 Rastivarsat ry Suunnistuksen erikoisseura Orimattilasta Suunnistuskoulua 80-luvun alkupuolelta asti Vuoden suunnistusseura Suomessa 2008 Sinettiseura

Lisätiedot

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen

Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Eibar Espanja 2.11 12.12.2015 Erja Knuutila ja Pirkko Oikarinen Maanatai aamuna 2.11 hyppäsimme Ylivieskassa junaan kohti Helsinkiä, jossa olimme puolen päivän aikoihin. Lento Pariisiin lähti 16.05. Meitä

Lisätiedot

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista:

Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Sulkasato Iisalmi Jäsentiedote 1 /2017 Tervehdys kaikille sulkapallon harrastajille! Vuoden alkuun tiivistelmää kevätkauden 2017 keskeisimmistä asioista: Pelivuorot: Sulkasadon pelivuorot pelataan Kirkonsalmen

Lisätiedot

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma 15.1.2015 Annalan päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Annalan päiväkoti on perustettu vuonna 1982 ja se sijaitsee omalla isolla tontillaan keskellä matalaa kerrostaloaluetta. Lähellä on avara luonto

Lisätiedot

Minulle on suuri ilo toivottaa Teidät kaikki oikein lämpimästi tervetulleeksi Rovaniemelle viettämään Talvipäiviä.

Minulle on suuri ilo toivottaa Teidät kaikki oikein lämpimästi tervetulleeksi Rovaniemelle viettämään Talvipäiviä. TALVIPÄIVÄT ROVANIEMELLÄ 12. 14.4.2013 Talvipäivien suojelijan tervehdys Rakkaat Jyty Ystävät, Minulle on suuri ilo toivottaa Teidät kaikki oikein lämpimästi tervetulleeksi Rovaniemelle viettämään Talvipäiviä.

Lisätiedot

Arto & Marjo Oulun GP

Arto & Marjo Oulun GP TANSSIURHEILUSEURA STEP RY:n JÄSENLEHTI 2/2009 Steppiläinen 2/2009 1 Arto & Marjo Oulun GP Kuva: Jarkko Pajunen 2 Steppiläinen 2/2009 Sisällys: Puheenjohtajan palsta... 3 Nuorten latinalaistanssien MM

Lisätiedot

Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa

Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa Matkakertomus työssäoppimisjaksosta Ranskassa Eemeli Kemppainen Sähkö13L Lounais-Suomen ammattiopisto Novida Työssäoppimisjakso Ranskassa Lähdin kansainväliselle-työssäoppimisjaksolle Lauri Laivorannan

Lisätiedot

Työssäoppimassa Espanjassa

Työssäoppimassa Espanjassa 1 Johanna Karjalainen M11A Työssäoppimassa Espanjassa 17.2. 3.4.2014 Mistä kaikki lähti? Opettaja kysyi eräänä päivänä koko luokalta ketkä olisi kiinnostuneet lähtemään työssäoppimaan ulkomaille. Totta

Lisätiedot

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet

Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet Lefkoe Uskomus Prosessin askeleet 1. Kysy Asiakkaalta: Tunnista elämästäsi jokin toistuva malli, jota et ole onnistunut muuttamaan tai jokin ei-haluttu käyttäytymismalli tai tunne, tai joku epämiellyttävä

Lisätiedot

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT

VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT VANHEMMAT JA RYHMÄN VASTUUHENKILÖT Välitämme ja vastaamme lapsesta, asetamme rajat Ohjaamme lapsiamme omatoimisuuteen Pyrimme kasvattamaan lapsiamme terveisiin elämäntapoihin huom! Esimerkin voima :) Tarjoamme

Lisätiedot

Valmennuksen kehityskortit

Valmennuksen kehityskortit Valmennuksen kehityskortit Valmennuksen kehityskortit auttavat tutoria, kouluttajaa ja valmentajaa pohtimaan valmennuksen laatutekijöitä systemaattisemmin ja syvällisemmin. Korttien tavoitteena on virittää

Lisätiedot

Seurakehitys SJAL:ssa. Kokemuksia oman seuran analyysista ja tulevaisuuden suunnitelmat

Seurakehitys SJAL:ssa. Kokemuksia oman seuran analyysista ja tulevaisuuden suunnitelmat Seurakehitys SJAL:ssa Kokemuksia oman seuran analyysista ja tulevaisuuden suunnitelmat Sisältö SJAL:n seurakehitysohjelmasta Kokemuksia oman seuran analyysista Artemis Laatujärjestelmä seuroille? SJAL:n

Lisätiedot

SEURATIEDOTE NRO 2 / 2012, 2.3.2012. Pohjois-Savon Yleisurheilu ry Haapaniemenkatu 10 70100 Kuopio www.psy.sporttisaitti.com.

SEURATIEDOTE NRO 2 / 2012, 2.3.2012. Pohjois-Savon Yleisurheilu ry Haapaniemenkatu 10 70100 Kuopio www.psy.sporttisaitti.com. SEURATIEDOTE NRO 2 / 2012, 2.3.2012 Pohjois-Savon Yleisurheilu ry Haapaniemenkatu 10 70100 Kuopio www.psy.sporttisaitti.com Puheenjohtajalta Marko Ahtiainen puheenjohtaja p. 044 3044626 marko.ahtiainen@pohjois-savonliikunta.fi

Lisätiedot

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia

Mitä on tapahtunut? -Emme ymmärrä mitään. -Tunne-elämä on jäissä. -Pikkuinen on edessä, mutta niin kaukana. -Hoitajat hoitavat Jaakkoa ja vanhempia Jaakon elämä Emme uskoneet, että selviät, Emme uskoneet, että saisimme pitää sinut, Sinua hoivattiin, puolestasi rukoiltiin, välillä rukousta ei voinut lopettaa, se jatkui herkeämättä, hiljaa mielessä.

Lisätiedot

Minun arkeni. - tehtäväkirja

Minun arkeni. - tehtäväkirja Minun arkeni - tehtäväkirja 1 Hyvä kotihoidon asiakas, Olet saanut täytettäväksesi Minun arkeni -tehtäväkirjan. ALUKSI Kirjanen tarjoaa sinulle mahdollisuuden pysähtyä tarkastelemaan arkeasi ja hyvinvointiisi

Lisätiedot

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013

BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013. Titta Lumiaho 25.07.2013 BADALONA, ESPANJA 29.05. 16.07. 2013 Titta Lumiaho 25.07.2013 JOHDANTOA Minun yksi unelmista on ollut se, että pääsen ulkomaille työharjoitteluun. Tämä unelma toteutui, kun opettajani ilmoitti, että Espanjassa

Lisätiedot

TÄHÄN TULEE JÄRJESTÖN NIMI. RAY tukee -barometri 2016

TÄHÄN TULEE JÄRJESTÖN NIMI. RAY tukee -barometri 2016 RAY tukee -barometri 2016 JÄRJESTÖTOIMINTAAN OSALLISTUMINEN 1. Kuinka usein olet osallistunut tämän sosiaali- ja terveysalan järjestön toimintaan 12 viime kuukauden aikana? Järjestöllä tarkoitetaan tässä

Lisätiedot

Marraskuun tiedote 2015

Marraskuun tiedote 2015 Marraskuun tiedote 2015 TULEVIA TAPAHTUMIA SYYSKOKOUS 2015 PTL:n sääntömääräinen syyskokous pidetään torstaina 10.12. klo 18 Kokonhallin monitoimitilassa. Kokouksessa käsitellään kauden 2014 2015 tilinpäätös.

Lisätiedot

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn?

1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? 1. Kuinka usein olet osallistunut 12 viime kuukauden aikana sen järjestön toimintaan, josta sait tämän kyselyn? o 3 kertaa viikossa tai useammin o 1 3 kertaa viikossa o 1 3 kertaa kuukaudessa o Harvemmin

Lisätiedot

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun:

NIMENI ON: Kerro, millaisista asioista pidät? Minusta on mukavaa, kun: Jos olisin väri, olisin: Tulen iloiseksi siitä, kun: Lapsen oma KIRJA Lapsen oma kirja Työkirja on tarkoitettu lapsen ja työntekijän yhteiseksi työvälineeksi. Lapselle kerrotaan, että hän saa piirtää ja kirjoittaa kirjaan asioita, joita hän haluaa jakaa

Lisätiedot

Joukkuejakoinfo 2014

Joukkuejakoinfo 2014 Joukkuejakoinfo 2014 Cheerleadingia voi harjoitella seurassamme neljässä eri ikäluokassa: 4-8- vuotiaat (mikrot), 8-12- vuotiaat (minit), 12-16- vuotiaat (juniorit) ja 16- vuotiaat ja vanhemmat (aikuiset).

Lisätiedot

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA

MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA MINIPILOTTI HANKE KAVERI LIIKUTTAA Vuorentaan koulun vanhempainyhdistys toteutti yhteistyössä Vuorentaan koulun, Lasten Liikunnan Tuen sekä liikunta-alan toimijoiden kanssa Kaveri liikuttaa hankkeen. Hämeenlinnan

Lisätiedot

SUOMEN SAAPPAANHEITTOLIITTO RY TOIMINTASUUNNITELMA 1/6. Suomen Saappaanheittoliitto ry. Toimintasuunnitelma 2016

SUOMEN SAAPPAANHEITTOLIITTO RY TOIMINTASUUNNITELMA 1/6. Suomen Saappaanheittoliitto ry. Toimintasuunnitelma 2016 SUOMEN SAAPPAANHEITTOLIITTO RY TOIMINTASUUNNITELMA 1/6 Suomen Saappaanheittoliitto ry Toimintasuunnitelma 2016 SUOMEN SAAPPAANHEITTOLIITTO RY TOIMINTASUUNNITELMA 2/6 Sisällysluettelo 1. VUODEN 2016 PÄÄTAVOITTEET...

Lisätiedot

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet

Numeeriset arviot. Opintojaksolla vallinnut ilmapiiri loi hyvät puitteet oppimiselle. Saavutin opintojaksolle määritellyt osaamistavoitteet Tämä asiakirja sisältää opiskelijoiden antaman palautteen opettajan Metropoliassa vuoteen 2014 mennessä opettamista kursseista. Palautteet on kerätty Metropolian anonyymin sähköisen palautejärjestelmän

Lisätiedot

OLS Jalkapallo. OLS Kaupunkisarja

OLS Jalkapallo. OLS Kaupunkisarja OLS Jalkapallo OLS Kaupunkisarja OLS Kaupunkisarjassa lapsi pääsee aloittamaan jalkapalloharrastuksen lähellä kotia. Muut harrastukset vs. OLS Kaupunkisarja Kaupunkisarjatoiminnan lisäksi lapsilla pitää

Lisätiedot

Urheiluseuran toimintalinja Lá Team ry.

Urheiluseuran toimintalinja Lá Team ry. Urheiluseuran toimintalinja Lá Team ry. Sisällys 1. Visio 2. Eettiset linjaukset 3. Seuratoiminnan tavoitteet 4. Käytännön toimintatapoja 4.1 Ryhmien muodostaminen 4.2 Harjoittelun määrä eri ikäisillä

Lisätiedot

TIETOPAKETTI UUSILLE JA VANHOILLE PELAAJILLE, VALMENTAJILLE SEKÄ LASTEN VANHEMMILLE

TIETOPAKETTI UUSILLE JA VANHOILLE PELAAJILLE, VALMENTAJILLE SEKÄ LASTEN VANHEMMILLE 01.04.2009 LAIHIAN LUJA LENTOPALLOJAOSTO TIETOPAKETTI UUSILLE JA VANHOILLE PELAAJILLE, VALMENTAJILLE SEKÄ LASTEN VANHEMMILLE Tämän kirjan omistaa : Joukkueeni : Valmentaja : Valmentaja puhelinnumero: Joukkueen

Lisätiedot

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei

Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei Tavallinen tyttö Herään taas kerran äitin huutoon. - Sinun pitää nyt herätä, kun koulu alkaa kohta! - Joo, mutta mulla on sairas olo. Sanoin äidilleni vaikka ei minulla ei ollut edes mitään. - Noh katsotaanpa

Lisätiedot

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.

Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa. TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8. Kevään 2014 valmistumiskyselyn tulokset Loviisa TRENDIT, N=68, vastausprosentti keskimäärin 62, 01.05.2010-31.05.2014 Ajankohta: 11.8.2014 10:31:45 2014 TULOKSET N=18, vastausprosentti keskimäärin 60,

Lisätiedot

Juhlavuotta odoteltaessa

Juhlavuotta odoteltaessa -1- - 2 - Juhlavuotta odoteltaessa Vielä ei ole juhlan aika, vaikka pitkä taival on jo kuljettu seurana. Nyt alkava kausi on nimittäin järjestyksessään 29 kausi. Näin pitkälle pääseminen ei todellakaan

Lisätiedot

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10

Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012. Veera Helander arva10 Työssäoppimisjakso Bilbaossa, Espanjassa Manuel&Ariana 27.9.-24.11.2012 Veera Helander arva10 Työpaikka Manuel & Ariana on pieni yritys jossa tehdään juhlavaatteita, hääpukuja, mittatilaustöitä sekä couture

Lisätiedot