Steppiläinen 2/ Jaak & Taina. TANSSIURHEILUSEURA STEP RY:n JÄSENLEHTI 2/2008. Kuva: Visa Moisio

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Steppiläinen 2/2008 1. Jaak & Taina. TANSSIURHEILUSEURA STEP RY:n JÄSENLEHTI 2/2008. Kuva: Visa Moisio"

Transkriptio

1 TANSSIURHEILUSEURA STEP RY:n JÄSENLEHTI 2/2008 Steppiläinen 2/ Kuva: Visa Moisio Jaak & Taina

2 2 Steppiläinen 2/2008 Sisällys: Muutosten vuosi Stepissä... 3 Nuorten Latin MM Valmentautuminen... 6 Ekat askeleet kohti tanssin valmentamista... 9 Pariesittely Kuvasatoa vuoden varrelta Tanssista apua dementikoille Otteita ADT muutoksista Lampun Henki Tulevia tapahtumia Etuja Steppiläisen jäsenkortilla Yhteystiedot Levikki: Uusin painos netissä Tiliyhteys: Tanssiurheiluseura Step ry. Sampo LY-numero: Taitto: Step ry. Viinikankatu Tampere Valokuvat: Seuran jäsenet ja seuran arkisto Steppiläinen ilmestyy kahdesti vuodessa. Step ry. verkossa:

3 Steppiläinen 2/ Muutosten vuosi Stepissä Vuosi 2008 on ollut Stepissä useiden muutosten vuosi. Osa muutoksista ei ole näkynyt kovinkaan paljon seuralaisten arjessa, mutta osa muutoksista on ollut näkyviäkin. Kaiken kaikkiaan tämä on ollut yksi menestyksekkäimmistä vuosista Stepin historiassa ja on hienoa, että voimme kaikki olla osana sitä. Hyvä ME! Syyskauden aikana jäsenrekisterin pitäjällä on ollut poikkeuksellisen kiirettä, kun uusia jäseniä on tullut seuraamme ja alkeisryhmät ovat lähes ääriään myöden täynnä. Ainakin maanantaisin salilla on melkoinen kuhina. Pyydänkin, että salilla ollessamme huolehtisimme omalta osaltamme salin viihtyvyydestä huomioimalla muut seuralaiset kaikin tavoin sekä pitämällä paikat siistinä ja järjestyksessä (ps. täydet roskikset saa tyhjentää) yhdessä tekeminen on paljon kivempaa. Olemme saaneet myös syksyn aikana myös uuden naapurin. Tanssiseura DanceLine sai harjoitussalin kadun toiselta puolelta ja Nekalasta tuli Tampereen kilpatanssin keskus. Käykää tutustumassa tilaisuuden tullen. Jäsenmäärän kasvu on asettanut suuria paineita valmennustoimikunnalle soveltuvan valmennuksen aikaansaamiseksi kaikille ikäryhmille ja taitotasoille. Kokemuksesta tiedän, että tämä ei ole mikään helppo asia isossa seurassa. Kiitos kaikille, jotka ovat kantaneet kortensa kekoon tulemalla mukaan ryhmien valmennukseen. Oma ja seuran tukema kouluttautuminen valmentajana sekä toisten valmentaminen avartaa omaa näkemystä lajiin ja antaa virikkeitä omaan valmentautumiseen. Lasten tanssileikkikerhon ohjaajana toimiminen on ainakin minulle antanut rohkeutta heittäytyä mukaan tanssin tunteiden maailmaan. Olen ilolla seurannut seuralaisten menestystä kilpailuissa ja laittanut merkille, että monet seuralaisista viihtyvät salilla muutenkin kuin vain viikoittaisessa harjoitusryhmässä. Suunniteltu harjoitus tuo menestystä. 10SM kilpailuissa Step oli (ainakin oman ranking -listani mukaan) menestynein seura kahdella mitalisijalla ja peräti kuudella semifinaalisijoituksella. Mitalikahvitukset ovat siis jälleen paikallaan. Sitten vielä muutamat kiitokset. Ensinnäkin vanhemmille, että jaksatte Kannustaa, Kuljettaa ja Kustantaa. Kiitokset ryhmien vetäjille panostuksesta arvokkaaseen seuratyöhön. Kiitokset kaikille seuralaisille että omalla persoonallanne rikastutatte Steppiä seurana ja huomioitte toisia ystävällisyydellä ja huomaavaisuudella, joka näkyy viihtyisänä ilmapiirinä ja iloisena puheensorinana eteistilassa. Hyvää Joulun ajan odotusta sekä iloista Uuden Vuoden alkua!! Ari p.j.

4 4 Steppiläinen 2/2008 NUORTEN LATIN MM 2008 Laura Lackman ja Sebastian Saarinen, Marseille Ranska Lento lähti aikaisin aamulla Pirkkalan lentokentältä. Väsyneinä tervehdimme kanssa matkustajiamme: Jens Mattilaa ja Sofia Mäki-Onttoa sekä huoltajaamme ja valmentajaamme Mikko Kaasalaista. Kun kotiin jäävät huoltojoukot oli hyvästelty, nousimme koneeseen kohti Kööpenhaminaa, missä oli ensimmäinen vaihtomme. Siispä Köpiksessä vaihdoimme konetta ja lensimme Pariisin lentokentälle, joka o li kun mikäkin avaruusasema. Ja isokin se oli, piti kulkea maanalaisella paikasta toiseen. Onneksi tälle vaihdolle oli varattu aikaa! Opastekylttejä ei ollut turhan paljon laitettu esille, tai ainakaan ne eivät osuneet meidän silmiin. Niin että siellä me sitten harhailtiin. Selvittiin kuitenkin seuraavalle lenno lle. Pariisissa oli toinen vaihtomme: lensimme Marseilleen. Kaikkien matkalaukut saapuivat perille asti, onneksi! (Mukana oli pieni huoli suoraan Marseilleen tsekattujen laukkujen selviämisestä kaikille jatkolennoille.) Bussi tuli noutamaan meidät, sekä muutaman muun maan edustajat lentokentältä. Huonohkosti englantia puhuva nainen oli lentokentällä lykännyt meille lapun, jossa luki hotellimme nimi. Vertasimme lappua liiton meille antamaan lappuun hotellin nimestä: kilpailun järjestäjä oli järjestänyt meille uuden hotellin. Yritimme kysyä bussikuskilta hotellin vaihdosta, mutta hän ei puhunut sanaakaan englantia. Eikä hän myöskään ajanut kovin rauhallisesti; välillä oli kuskin pää ikkunasta pihalla, kun hän huusi muulle liikenteelle ohjeitaan, ja väillä bussi pujahti niin pienistä väleistä, että oli henki pysähtyä. Lennot oli varattu niin, että meille jäi illasta vielä aikaa lähteä etsimään ruokakauppaa sekä ruokapaikkaa. Löysimmekin molemmat ja vaatimattomilla ranskan kielen taidoillamme tilasimme ruuan ja ostimme vedet kaupasta. Hotellimme oli pieni ja vaatimaton (ja ei ainakaan liian siisti) ja siellä majoittui Suomen edustusparien lisäksi vain yksi pari jostain Japanista päin.

5 Steppiläinen 2/ Kilpailu päivän aamu oli varmasti paras kisa aamu ikinä! Oli aurinkoista ja saimme nukkua pitkään, koska kilpailut alkoivat vasta puolen päivän tieno illa. Aamupala tarjoiltiin pienessä ruokasalissa, missä ranskalaiset hotellivieraat rupattelivat iloisesti ja kovaäänisesti pöydissään auringon paistaessa ikkunoista sisään. Jo tutuksi tullut bussikuski kyyditsi meidät aamiaisen jälkeen kisapaikalle (matkaa oli noin ½ km:ä). Odottelimme sitten kilpailupaikan pihassa raikkaassa ulkoilmassa ja auringon paisteessa, että edustusparit päästettiin yksi kerrallaan ilmo ittautumisen kautta pukuhuonetiloihin. Jonossa oli kansainvälinen tunnelma, kun parit vaihtoivat kuulumisia toistensa kanssa. Kilpailupaikka oli ISO! Halli, jossa tanssimme oli mielettömän korkea ja katsomot nousivat aivan kattoon asti. Myös tanssilattia oli valtava. Eipä loppunut tila kesken. Valot ja ääni toimivat lo istavasti ja tunnelma oli korkealla. Mo lemmat suomalaisparit pääsivät suoraan jatkoon ensimmäiseltä kierrokselta, eli meidän ei tarvinnut tanssia re-dance kierrosta. Sitten tanssimme uudestaan ja pääsimme Sebastianin kanssa vielä jatkoon. Olimme hyvin tyytyväisiä itseemme ja lattialla oli mahtava tanssia. Tunnelma lisääntyi päivän mittaan koko ajan, kun katsomot täyttyivät täpötäyteen isänmaallisia ranskalaisia, jotka olivat tulleet kannustamaan omaa pariaan. Ja kannustusta kyllä riittikin! Kun semifinaali alkoi, kaikki 14 vielä mukana olevaa paria kävelivät lattialle jonossa katsomon huutaessa suosiotaan. Parit esiteltiin yksitellen yleisölle. Oli hiukan mahtavaa

6 6 Steppiläinen 2/2008 seisoa siinä kolmentoista muun parin kanssa lattialla ja odottaa kun kuuluttaja sanoi nimemme. Sitten tanssimme semifinaalin kahdessa erässä. Olimme jo uupuneita pitkän päivän kierroksista ja odottelusta, mutta täysillä mentiin. Tanssiminen maailman parhaiden nuorisoparien joukossa, yleisön kannustaessa omia parejaan ja oman valmentajan seistessä lattian reunalla tukemassa oli sanoinkuvaamattoman hienoa. Matka oli onnistunut hyvin ja seuraavan aamuna lähdimme kotiin (jälleen kerran lukuisilla vaihto lennoillamme). Haluan kiittää Mikko Kaasalaista, kun hän lähti mukaan huoltajaksi! Kiitos myös Jensille ja Sofialle hyvästä matkasta. Laura Lackman VALMENTAUTUMINEN Steppiläinen 1/2002 Usein valmentautuminen kiihtyy lähestyttäessä tärkeitä kilpailuja. Silloin sen pitäisi rauhoittua. Viime hetkillä harvoin saa aikaan muuta kuin hämmennystä tanssiinsa. Kaiken opitun pitää olla myös harjoiteltuna ennen ratkaisevaa koitosta. Jos esim. valmentaudut edellisenä iltana, niin milloin ehdit harjoitella? Mitä kauempana o let tärkeästä kilpailusta, sitä lujempaa voit harjoitella, sitä kovempia treenirupeamia pystyt käsittelemään. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos kilpailet yläluokissa vapailla kuvioilla, niitä on turhaa kuluttaa loppuun tällaisessa harjoittelussa. Kannattaa tanssia rajoitutuin kuvioin perusharjoituksia, jolloin kunto nousee (syke pysyy matalana) ja perustekniikka kehittyy. Yksittäisiä vaikeita kuvioita voi sitten hioa erikseen. Näin nautinto koreografiaasi säilyy myös tuoreena ja esitys hehkeänä kilpailussa. Jos olet vaihtamassa koreografioita, huomioi, että tarvitset todennäköisesti kuukausia ennen kuin koreografia on hiottu kisakuntoon. Kuvioiden radikaali vaihtaminen vaikkapa kuukausi ennen SM:iä on enemmän tai vähemmän itsemurha kilpailutuloksen kannalta. Kun tulet parin viikon päähän tärkeästä kilpailusta, vähennä harjoittelu minimiin. Tanssi vain vähän kuvioiden muistissa pitämiseksi ja tuntuman säilyttämiseksi. Älä vedä kovaa harjoitusta, vaan ota löysemmin. Et saa tanssia itseäsi maitohapoille missään vaiheessa. Ulkoile ja harrasta kohtuullisessa määrin liikuntaa. Kun olet kehittänyt varsinaisen tanssin nälän, olet valmis päästettäväksi irti kilpalattialla.

7 Steppiläinen 2/ Vanhempien ja valmentajan välinen työjako Lasten harjoittelussa on lisäksi huomioitava vanhempien ja valmentajan yhteistyö, jossa kumpikin hoitelee omaa reviiriänsä. Valmentajan tehtävä on ensisijaisesti valmentaa, vanhempien tehtävä on huolehtia lapsesta muutoin. Vanhempien ja valmentajan kannattaa katsoa harjoitus ja kilpailuohjelma yhdessä, jottei siitä tule lapselle liian raskasta. Kilpailun jälkeen valmentaja odottaa raporttia siitä miten meni. Valitettavan usein kuulee vanhempien suusta, että he kyllä mielellään antavat harjoitella ja kilpailla kun lapset itse niin haluavat. Puppua! Lapset eivät itse tajua menemisen määrää ennen kuin on myöhäistä. Aikuisen on katsottava perään ja tehtävä rajoituksia kuten muissakin elämän asio issa. Harjoittelun tulee pysyä hauskana ja kehittävänä. Tavoitteiden on oltava kohtuullisia. Lapsitähdet harvo in jaksavat harrastaa aikuisiksi asti, jos kaikki mehut otetaan irti jo pieninä. Vanhempien kontolle lankeaa paljon tehtäviä. Tulee huolehtia lapsen fyysisistä tarpeista: monipuolinen ruoka, välipalat, terveydenhoito, nukkumaanmenoajat, vaatteet, fyysinen läheisyys jne. Lisäksi he ovat mukana kuljettamassa tarpeen mukaan. Vanhemmat ovat ensimmäisiä lohduttajia, kun kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Vanhemmat voivat kannustaa. Liiallisilla vaatimuksilla he voivat myös sammuttaa liikunnan ilon. Henkinen tuki ja kasvaminen isoksi on tärkeää. Turvallinen koti auttaa lastakin jaksamaan. Vanhempien tulee katsoa perään, että myös kouluasiat hoituvat mahdollisimman hyvin. Koulunkäynti on lapsen ensiasiallinen työ, joka vaikuttaa muuhunkin menestymiseen myöhemmin elämässä. Tanssi on kuitenkin vain harrastus, vaikka siihen on helppo tempautua mukaan. Kuuluminen ja osallistuminen seuran toimintaan on myös arvokasta seura ja juniorityötä. Valmentajan tehtävä on valmentaa ja tarvittaessa hankkia muuta valmennusta lisää. Tämä ei kuulu vanhempien kontolle -muutoin kuin

8 8 Steppiläinen 2/2008 mahdollisten kustannusten osalta. On outoa nähdä lasten vanhempien muuttuvan valmentajiksi, jotka tietävät kaiken valmentautumisesta ja paremmin kuin varsinainen valmentaja. Tämä ilmiö on ollut nähtävissä koko sen 23 vuoden ajan, jolloin olen itse toiminut valmentajana. Erikoisen hämmentävää se on meille valmentajille, jotka olemme harrastaneet lajia vuositolkulla, kouluttautuneet valmentamiseen ja harrastaneet sitä käytännössä nähden vuosikerran toisensa jälkeen kasvavan aikuisiksi. Me myönnämme auliisti, että emme vieläkään tiedä kaikkea, vaikka niin haluaisimmekin. S iksi o lemme hölmistyneitä vanhempiin kerralla iskeneestä tietotaidosta. Toivoisinkin vanhempien uskaltavan luottaa valmentajiin ja jättää tämä puoli valmentajille. He kuitenkin ovat tämän lajin erikoisosaajia ja heillä on todella paljon kokemusta niin lajin vaatimuksista eri tasoilla kuin valmentautumisesta yleensä. Heillä on myös käsitys siitä missä vaiheessa mitäkin asioita kannattaa harjoitella, ettei tule myöhemmin itku kun pitää alo ittaa A- luokassa tekniikan alkeista voidakseen päästä eteenpäin. Tämä on usein tilanne aikuisena aloittaneilla, jotka ovat itse halunneet ottaa valmentautumisen omiin käsiinsä pahemmin neuvoja kysymättä. Ryhmätunti vai yksäri? Taitojen karttuessa ja kun noustaan luokissa ylöspäin alkaa C-luokasta eteenpäin pikkuhiljaa se aika, jolloin ryhmätuntien lisäksi on hyvä osallistua myös henkilökohtaiseen valmennukseen yksityistunneilla. Olen usein painottanut, että yksityisvalmennukseen on hyvä löytää valmentaja, jonka kanssa valmennettavat tulevat toimeen. Ei auta, vaikka valmentajana olisi kuinka suuri stara tahansa, ellei yhteistyö valmennettavan ja valmentajan välillä suju. Hinnoissa on myös eroja, joten kannatta kysellä ja tutustua tilanteeseen ja mahdollisuuksiin. Myös tuntien kestot vaihtelevat, joidenkin tunti kestää tunnin, jonkun muun taas jotain 40 minuutin ja tunnin väliltä. Kannattaa laskea minuuttihinta kun vertailee. Lisäksi huomioitavaksi tulevat mahdolliset matkahinnat. Yksityisopetus ei ole ilmaista lystiä toisin kuin ryhmätunnit, jotka yleensä sisältyvät harjoitusmaksuun. Alemmissa luokissa yleensä ryhmävalmennus riittää. Ryhmissä on tarkoitus oppia ja harjoitella perusasioita. Ryhmät eivät ole mitään yksityistunteja. Tällöinhän kaikkia muita paitsi juuri opetettavaa laiminlyötäisiin harjoituksessa. Sitä voi silloin tällöin täydentää seuran omilla valmentajilla tai ulkopuolisilla valmentajilla. Kun on ryhmässä oppinut perusasiat, ei näihin ja näiden opettelemiseen enää tarvitse maksaa rahaa yksityistunneilla. Voi keskittyä parin ongelmiin kuvioissa ja koreografiassa ja esittämisessä. Käytä siis ryhmää perusasioiden oppimiseen ja harjoittelemiseen. Yksityistunnit säästyvät näin henkilö-

9 Steppiläinen 2/ kohtaisempiin aiheisiin. Myös pidemmälle ehtineiden olisi hyvä miettiä tämä ajatus. Jotkut tuntuvat ajattelevan, ettei ryhmissä ole heille mitään opittavaa. Porukassa on sitä paitsi mukavampaa harjoitella yksitoikkoisia asioita. Meillä täällä Tampereella on sellainen poikkeuksellinen tilanne muuhun maahan nähden, että täällä on korkealle koulutetut seurojen omat valmentajat, joiden tutkinnot usein ovat samantyyliset ja sisältöiset kuin ammattilaistenkin suorittamat tutkinnot. Olemme Tampereella etuoikeutetussa asemassa, kun seurojen sisältä löytyy korkeatasoisia valmentajia. Tämä on uskomaton voimavara. Näistä jotkut ovat valinneet junioreiden ja lasten valmentamisen omimmaksi lajikseen, toiset taas ovat keskittyneet aikuisiin. Ekat askeleet kohti tanssin valmentamista Cat Olimme tanssiparini Joni Pitkämäen kanssa Stepin saleilla järjestetyssä seuraohjaajakoulutuksessa, jota ohjasi Carola Tuokko. Suomen Tanssiurheiluliiton valmentajakoulutuksessa tämä kuuluu Taso 1:seen, johon sisältyy kahden seuraohjaajakoulutusviikonlopun lisäksi Nuori Suomi-ohjaajakoulutus, Fyysisen harjoittelun perusteet (FHP) sekä Opettamisen opettaminen (OPOP). Koulutuksen tavoitteena on antaa tietoa lajista, lajitekniikasta, kilpailusäännöistä sekä F-ja E-luokan kuvioista. Tämän lisäksi koulutus valmistaa seuravalmentajakoulutuksen vastaanottamiseen ja sen läpäisemiseen. Ensimmäisen koulutusviikonlopun aikana kävimme läpi amalgamaatiot(= peruskuviosarja, jota voidaan toistaa jatkuvana) kaikkiin kymmeneen tanssiin. Omat askeleet olivat kyllä hyvinkin hallussa, mutta sitten piti yhtäkkiä vaihtaa rooleja. Miehistä tuli naisia ja naisista miehiä. Hauskaa oli varsinkin silloin, kun miehet yrittivät esittää hyvin viehkeitä naisia. Ehkä sen rennon tunnelman takia miesten askeleet painuivat lopulta päähäni ja niitä olikin ihan yhtä helppoa tanssia kuin omia.

10 10 Steppiläinen 2/2008 Tutustuimme myös Suomen Tanssiurheiluliiton toimintaan ja siihen, että kuka oikeasti päättää mistäkin. Luulen ettei kovinkaan moni lajia harrastava tiedä sitä, että liiton toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön eikä siitä siis makseta palkkaa, mikä vaatii aikamoista sitoutumista ja kiinnostusta lajiin. Kävimme läpi myös lasten uudet kilpailumuodot MuksuMix 2 ja 4 sekä Tanssitähti 2 ja 4. Niissä saattaa olla Suomen tulevaisuus, jos lapsisarjojen idea saadaan levitettyä koko maahan ja seuroja tiedotettua tarpeeksi. Virossa järjestetyissä vastaavanlaisissa kilpailuissa on jopa satoja lapsia tanssimassa ja sarjat ovat olleet vasta muutaman vuoden käytössä. Mielestäni on tosi hienoa, että lapset, jotka osaavat esimerkiksi vasta valssin ja chachan, voivat lähteä jo kilpailemaan ja mikä kivo inta, kilpailussa kaikki saavat palkinnon. Muksumix issä tuomarit arvioivat lapset sanallisilla palautelapuilla eikä heitä laiteta paremmuusjärjestykseen, jolloin kaikki ovat tasa-arvoisessa asemassa. Siinä iässä kun pettymys voi tuntua hyvinkin kamalalta. Harjoittelimme kurssilla myös kuinka vastaliikkeitä ja vastaliikeasentoa kannattaa opettaa ja, että millainen on ylipäätään hyvä tanssiasento. Viimeisinä asioina kurssin päätteeksi kävimme läpi rytmiikkaa, joka on yksi tärkeimmistä arvosteluperiaatteista. Osa viikonlopun aikana käydyistä asioista oli jo ennestään tuttuja mutta hyvin paljon tuli uuttakin. Pidin kurssista, koska sain sieltä omaan tanssiini paljon asioita, joita minun tulisi miettiä harrastaessa ja asioita, joita miettiä valmentaessa. Koulutuksen toisen osan käymme Jonin kanssa vasta ensi syksynä, jolloin käydään läpi F- ja E-luokkien sallitut kuviot. Sillo in pidetään myös tentti ohjaus- ja kuviotuntemuksesta. Sen jälkeen olemme valmiita hoitamaan perusvalmennusta seuroissa, kykeneviä katsastamaan pareja ja ikää ollessa 20 vuotta voimme toimia seurakilpailuissa tuomareina. Pia Pitkämäki

11 Steppiläinen 2/ Pariesittely Ilari ja Katri Kosonen ovat 28 vuotias pariskunta. He tanssivat tällä hetkellä yleisessä D-luokassa. Kilpatanssin pariin heidät innosti ensimmäinen Suomessa esitetty Tanssii Tähtien Kanssa tuotantokausi. Katrilla oli jo nuorempana hieman taustaa kilpatanssista ja tuo unohtunut kipinä syttyi uudelleen ohjelman myötä. Pienen taivuttelun jälkeen myös Ilari suostui lähtemään Tanssii Tähtien Kanssa intensiivikurssille jo samana keväänä Kurssien innostamana pari päätti jatkaa tanssia STEPin jatkoryhmässä seuraavana syksynä. Tanssi alko i harrastuksena kiehtomaan yhä enemmän eikä mennyt kovinkaan kauaa kun ensimmäiset kisat tulivat ajankohtaisiksi. Kilpailuihin osallistumista harkittiin kyllä ankarasti ja hieman kilpailujännitystäkin oli havaittavissa. Pari muistelee, että ihan ensimmäiset kilpailut taisivat olla Stepin omat seurakisat syksyllä Siellä sijoitus oli vielä viimeinen, mutta jo toisissa kisoissa päästiin semien kautta finaaliin, mikä ei ainakaan vähentänyt tanssi-innostusta. Sen verran kisakärpänen pääsi puraisemaan, että kilpalattialle oli päästävä uudelleen. Tämän jälkeen kilpailuissa kierreltiin varsin ahkerasti ympäri eteläisen Suomen. Menestystäkin kertyi sen verran mukavasti, että pari nousi D-luokkaan vuoden 2007 syksyllä. Tällä hetkellä siis metsästetään pisteitä C luokkaan pääsemiseksi. Sekä vakiot että lattarit ovat parin mielestä mukavia. Vakiot tuntuvat kuitenkin ehkä hieman enemmän parin omalta alueelta. Eräiksi suosikeistaan pari mainitseekin wieninvalssin (jota olisi jo kiva päästä kokeilemaan myös kilpalattialla) ja quickstepin. Harjoitussalin lattiaa on kulutettu aika ajoin tiuhaankin tahtiin kun kilpailumenestystä on jahdattu. Pari on innokas harjoittelemaan uusia kuvioita ja kehittämään itseään. Ajoittain kuitenkin epätoivo meinaa iskeä ja tuntuu, että takapakkia tulee enemmän kuin edistystä. Tänä syksynä tanssi harjoitukset ovat jääneet vähemmälle tulevan perheenlisäyksen johdosta. Uusi pikku tanssija on tiedossa marras-joulukuun vaihteessa ja sen takia harjoituksia on jouduttu hieman karsimaan. Toiveissa kuitenkin on pikainen paluu parketeille heti kunhan vain oma kunto ja vauva antaa myöten.

12 12 Kuvasatoa Kevätkauden päättäjäiset Steppiläinen 2/2008

13 Steppiläinen 2/2008 Unkarin leirin jatko Kesällä pidetyn Unkarin leirin jatkoksi pidettiin Stepin salilla syyslomalla lattarileiri, jonka vierailevana valmentajan toimi Lene James Tanskasta. 13

14 14 Steppiläinen 2/2008 Tanssista apua dementikoille STT :03 Tanssiesitys on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan hyvä auttamismenetelmä dementoituvien vanhusten hoitotyössä. Teatterilliset esitykset kohentavat vanhuksen hyvinvointia. Ne nostavat vanhuksen tunteet ja muistot pintaan: "Minä kun oon enne ollu oikeen ilonen ihminen". -Suosittelen tanssiesityksiä varsinkin dementoituvien hoitoyksiköihin mutta muutoinkin vanhustyöhön. Järjestely ei vaadi hoitohenkilöstöltä muuta kuin innostunutta ja avointa mieltä sekä yhteydenottoa oman lähialueen tanssitaitelijoihin tai tanssioppilaitoksiin, aiheesta Oulun yliopistossa perjantaina väitellyt terveystieteiden maisteri Teija Ravelin kannustaa. Tanssiesitysten toimivuutta dementoituvien vanhusten hoitotyössä tutkittiin nyt ensimmäistä kertaa. "Tunteet nousivat rintaan" Teija Ravelin keräs i tutkimusaineistonsa kahdesta kainuulaisesta hoitokodista. Vanhukset kokoontuivat ensin kertomaan vuodenaikoihin liittyviä muistojaan. Tanssijat työstivät muistojen pohjalta tanssiteoksen. Esityksiä oli neljä. Ravelinin mukaan vanhukset pystyivät esitysten jälkeen kertomaan kokemuksistaan monipuolisesti. -Vanhus saattoi esimerkiksi kuvata, että esityksen aikana hänen silmänsä vesittyivät ja tunteet nousivat rintaan. Eräs vanhus totesi, että hän ei enää ollut muistanut, että hänen esityksessä kokemiaan tunteita olisi olemassakaan. Ravelinin mukaan ihminen rakentaa identiteettiään käymällä läpi omaa elämäänsä ja menneitä aikoja. Hän arvioikin, että tanssiesitys voi tukea dementoituvan vanhuksen identiteetin kokemista ja elämänvaiheeseen liittyvää kehitystä. Tanssiesityksillä havaittiin olevan sekä lyhytaikaisia että pidempiaikaisia vaikutuksia. Esitys saattoi ainakin hetkellisesti helpottaa vanhuksen olotilaa: kivut ja säryt unohtuivat, mahdollinen toistuva käyttäytymismalli loppui esityksen ajaksi. Osa vanhuksista muisteli tanssia vielä viikkojenkin jälkeen. Ravelinin mukaan teatterillisen tanssiesityksen hyväksyivät myös ne vanhukset, joiden uskonnollinen vakaumus ei salli tanssimista. Hän silti tähdentää, että tanssiesityksiä suunniteltaessa ja niistä jälkikäteen keskusteltaessa vanhusten arvot ja elämänhistoria täytyy ottaa huomioon.

15 Steppiläinen 2/ Otteita ADT muutoksista 2009 Maailman Antidopingtoimisto WADA on julkaissut vuonna 2009 noudatettavan luettelon kielletyistä aineista ja menetelmistä urheilussa. Luokittelua "tavallisiin" ja "koviin" dopingkeinoihin on nyt muutettu siten, että luokittelu mahdollistaa vuoden 2009 alusta voimaantulevan Maailman antidopingsäännöstön mukaiset joustavammat tuomiot dopingrikkomuksista. "Kovien" dopingaineiden, esimerkiksi anabolisten steroidien, EPO:n ja amfetamiinin kaltaisten piristeiden sekä erilaisten manipulaatiomenetelmien käytöstä tulee edelleen saamaan pääsääntöisesti 2 vuoden urheilun toimintakiellon. Valtaosa dopingaineista tulee kuitenkin kuulumaan "tavallisiin" dopingaineis iin, jo iden osalta toimintakiellon pituus riippuu siitä, onko käytön yhteydessä osoitettavissa lieventäviä tai raskauttavia asianhaaroja. Diureet it eivät ole enää kiellettyjä silmät ipoissa. Sallituiksi tulevia valmisteita ovat esimerkiksi Azopt ja Trusopt. Uusia kiellettyjä aineita ovat geenidopingiin luettavat aineenvaihduntahäiriöiden ja diabeteksen hoitoon kehitteillä o levat ns. PPAR-deltaagonistit sekä AMPK-agonistit (esimerkiksi AICAR). Näiden aineiden geenien kautta välittyvät vaikutukset muistuttavat elimistössä kestävyysharjoittelun aikaan saamia vaikutuksia. Siten näillä aineilla voi lisätä kestävyyttä tai saada liikunnan myönteis iä vaikutuksia harjoittelematta. WADA on säilyttänyt nuhalääkkeissä yleisen pseudoefedriinin (Aerinaze, Cirrus, Clarinase, Duact) sallittuna aineena. Pseudoefedriini kuuluu kuitenkin tarkkailtavien aineiden listalle muiden lievien piristeiden tapaan. Tarkkailtavan aineen laajamittainen käyttö voi johtaa siihen, että aine kielletään tulevaisuudessa. Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n internetsivuilla ja painettuna julkaisuna ilmestyvä kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2009 perustuu WADA:n luetteloihin. ADT julkaisee uudet luettelot internetsivuillaan Timo Seppälä / ADT lääketieteellinen johtaja

16 16 Steppiläinen 2/2008 Lampun Henki Nainen käveli metsässä ja kompastui yhtäkkiä johonkin, joka lähemmän tarkastelun jälkeen paljastui öljylampuksi. Kun nainen pyyhki sitä, tuli tietenkin henki esiin. Saanko nyt kolme toivomusta?' nainen kysyi. 'Et', vastasi henki, 'huonojen aikojen ja muun sellaisen takia saa nykyään esittää vain yhden toivomuksen... No, mikäs se olisi?' 'No siinä tapauksessa haluaisin rauhan Lähi-itään', sanoi nainen ja kaivoi esiin kartan. 'Näetkö tämän kartan? Haluan, että nämä maat lopettavat taistelemasta keskenään.' Henki katsoi karttaa ja sanoi: 'Voi sentään, nämä maathan ovat tapelleet keskenään jo tuhansia vuosia. Luulenpa, että asialle ei ole mitään tehtävissä. Olen hyvä, mutta en ihan NIIN hyvä. Toivo jotain muuta.' Nainen mietti hetken ja sanoi: 'En ole vielä onnistunut tapaamaan sitä oikeaa tanssimiestä. Miestä, joka on ajattelevainen ja rakastavainen, joka ottaa vain minut huomioon, osaa sovittaa tanssikuvioitaan ja tekee yli puolet ajatustöistä. Joka on uskollinen, hyväksyy minun omituiset päähänpistot, eikä vertaile tanssiani naapuripariin koko ajan. Lyhyesti sanottuna, ihanteellinen Tanssikumppani.' Henki oli hetken aikaa hiljaa ja murahti sitten: 'Näytä nyt vielä sitä karttaa...!!!' Tulevia tapahtumia Tervetuloa Stepin pikkujouluihin lauantaina Aloita juhliin valmistautuminen klo Stepin salilla, jonne tulee Oriflmen esittelijä pitämään ihoanalyysiä. Varsinainen pikkujoulu on klo 16-18, jonka jälkeen siirrymme kaupungille katsomaan ilotulitusta. Stepin syyskokous on tiistaina klo 18 omalla salilla. Stepin seurakisat ovat sunnuntaina klo 11 omalla salilla ja sen jälkeen on 10 SM mitalikahvit n. 15:15. Stepin GB kisat ovat lauantaina klo 12.

17 Steppiläinen 2/ Huippulaadukkaat Ray Rose ja Supadance kilpatanssi ja harjoituskengät saat Stepin pikkusalin perällä olevasta kenkämyynnistä. Kauppa on avoinna sopimuksen mukaan. Soita Leena ja Juha Kanto. Tervetuloa! Etuja Steppiläisen jäsenkortilla Tässä päivitetty lista voimassa olevista etuuksista Yhteistyökumppanit Piruetti 10% alennuksen normaalihintaista tuotteista. PS Hiusstudio -10% alennus kampaamopalveluista Ihana Lumous tilatuista tanssiasuista 20% alennus Useimmat lavatanssipaikat Tampereen ympäristössä alennetuin pääsylippuhinnoin. Ja lista kasvaa

18 18 Steppiläinen 2/2008 STEPin vuoden 2008 johtokunta Puheenjohtaja Sihteeri Talousvastaava Ari Lindgren puh Vara: Terhi Mäkinen Annamari Hannula puh Vara: Eija Savikurki puh Vara: Pertti Savikurki Valmennustoimikunta Mikko Kaasalainen puh: Vara: Markkinointivastaava Nuorisoedustaja Tiedotusvastaava Terhi Mäkinen puh Vara: Arto Moisio Tuomas Jylhä puh Vara: Satu Lindgren puh Vara: Katri Kosonen Mikäli haluat vaikuttaa seuran toimintaan niin ota rohkeasti yhteyttä johonkin ylläolevista henkilöistä ja kerro hänelle asiasi vietäväksi eteenpäin toimikunnan tai johtokunnan kokoukseen. Johtokunta kokoontuu pääsääntöisesti aina kuukauden ensimmäisenä torstaina.

19 Steppiläinen 2/ Dance Factory Tanssiurheilukeskus Fitori Adrienn Lapset Nuoriso D-A lat Juniorit Nuoriso A lat. Haanpää Jouko Aikuiset Step Hannula Annamari Sihteeri Jylhä Tuomas Lasten Step 1 Nuorisoedustaja Kaasalainen Mikko Bailatino alkeet&jatko Juniorit Nuoriso A lat. Karppanen Heidi Lapset E Lackman Samuel, Päivi Aikuisten Step Lackman Laura Lapset E Lindgren Ari Puheenjohtaja Lindgren Satu, Ari Lasten tanssileikkikerho Mäkinen Terhi Markkinointivastaava Mäki-Ontto Sofia Lasten Step Niemi Seppo Kilpailuyhdyshenkilö Pitkämäki Joni, Pia Lapsi + junnu practice Pitkämäki Päivi Aikuiset Step Reunavuori Jukka,Tarja Aikuiset Step 1, Nuori Suomi Saarinen Sebastian Lapset E Seppänen Elina Bailatino alkeet&jatko Savikurki Eija Talousvastaava Tarvainen Anna-Maija Bailatino lapset Tuokko Carola Aikuiset kilpailevat E-D, Aikuiset kilpailevat C-A Virtanen Valtteri Lapset E

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011

Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Työssäoppimassa Sunny Beachilla Bulgariassa 12.7. 23.8.2011 Sunny Beach on upea rantalomakohde Mustanmeren rannikolla Bulgariassa. Kohde sijaitsee 30 kilometrin päässä Burgasista pohjoiseen. Sunny Beachin

Lisätiedot

Lindy Hop sääntötarkennukset Lahti 2015

Lindy Hop sääntötarkennukset Lahti 2015 Lindy Hop sääntötarkennukset Lahti 2015 Karsinnat: Karsinnoissa kaikissa luokissa ja sarjoissa tanssitaan yksi kierros. Lattialla saa olla useita pareja samaan aikaan. Musiikin kesto on intro + 1,30 min

Lisätiedot

Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin!

Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin! Niin se vain on, että vuoden viimeinen kuukausi on pyörähtänyt käyntiin! Pilatestunnit jatkuvat 21.12. saakka ja Aitopilates päättää syksyn ns. old style pilates tuntiin. Syksyllä säännöllisesti studiolla

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Suunta 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - egroupjr - Villihiiret - Karttaketut (aloittelijat) - Karttaketut - Karttaketut aloittelevat - Karttaketut

Lisätiedot

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo:

o l l a käydä 13.1. Samir kertoo: 13. kappale (kolmastoista kappale) SAMI RI N KOULUVII KKO 13.1. Samir kertoo: Kävin eilen Mohamedin luona. Hän oli taas sairas. Hänellä oli flunssa. Minä kerroin Mohamedille, että myös minulla on pää kipeä.

Lisätiedot

TAKU 1 AKU 2 NUMERO 2. Leirin avajaiset. Sää huomenna 14 [1] Lieskahdus. Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA. Pelastusjohtaja Harri Setälä

TAKU 1 AKU 2 NUMERO 2. Leirin avajaiset. Sää huomenna 14 [1] Lieskahdus. Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA. Pelastusjohtaja Harri Setälä Leirilehti 11.06.2015 NUMERO 2 Leirin avajaiset Pelastusjohtaja Harri Setälä Kävimme VESIHIIHTO- HARJOITUKSISSA TAKU 1 ILOISIA LEIRIKASVOJA AKU 2 Sää huomenna 14 RUOAKSI HUOMENNA: 7.30 aamupala: kaurapuuro,

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014

Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Stephar Stephar Matkaraportti Työharjoittelu Saksassa - Kleve 19.4.2014 Työharjoittelu paikka - Kleidorp Ajankohta 1.3 11.4.2014 Tässä matkaraportista yritän kertoa vähän, että miten minulla meni lentomatka,

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Espoon Merenkävijät 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - EMK / zoom - EMK - EMK - Vihreät - Sininen - Punainen - EMK juniorit - ZOOM - zoom8 - EMK

Lisätiedot

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa

Timo Martikainen ICT, Varia. Matka Kiinassa Matka Kiinassa Reissu lähti liikkeelle 30.10.2016 Helsinki Vantaa -lentokentältä. Mukaan lähti 7 opiskelijaa ja ensimmäiseksi 1,5 viikoksi kolme opettajaa: Jarno, Arttu ja Heimo. Kaikkia vähän jännitti,

Lisätiedot

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä.

Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. 1 Lapsen nimi: Ikä: Haastattelija: PVM: ALKUNAUHOITUS Nimeni on. Tänään on (pvm). Kellonaika. Haastateltavana on. Haastattelu tapahtuu VSSHP:n lasten ja nuorten oikeuspsykiatrian tutkimusyksikössä. OSA

Lisätiedot

GOLF. Harrastuksena. Tietoa vanhemmille. Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA

GOLF. Harrastuksena. Tietoa vanhemmille. Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA GOLF Harrastuksena Tietoa vanhemmille Kansallinen JUNIORIGOLFOHJELMA 2 SisälTÖ Golf on edullinen harrastus Golfia voi mennä kokeilemaan Miksi golf on hyvä harrastus? Golf Hieno harrastus koko perheelle

Lisätiedot

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme

Hän oli myös koulullamme muutaman sunnuntain ohjeistamassa meitä. Pyynnöstämme hän myös naksautti niskamme Kiinaraportti Sain kuulla lähdöstäni Kiinaan 3 viikkoa ennen matkan alkua ja siinä ajassa en ehtinyt edes alkaa jännittää koko matkaa. Meitä oli reissussa 4 muuta opiskelijaa lisäkseni. Shanghaihin saavuttua

Lisätiedot

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia.

LAUSEEN KIRJOITTAMINEN. Peruslause. aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. LAUSEEN KIRJOITTAMINEN Peruslause aamu - minä - syödä muro - ja - juoda - kuuma kahvi Aamulla minä syön muroja ja juon kuumaa kahvia. minä - täti - ja - setä - asua Kemi Valtakatu Minun täti ja setä asuvat

Lisätiedot

Steppiläinen 1/2008. Juho & Henna. yuijkolö. TANSSIURHEILUSEURA STEP RY:n JÄSENLEHTI 1/2008. Kuva: Visa Moisio

Steppiläinen 1/2008. Juho & Henna. yuijkolö. TANSSIURHEILUSEURA STEP RY:n JÄSENLEHTI 1/2008. Kuva: Visa Moisio TANSSIURHEILUSEURA STEP RY:n JÄSENLEHTI 1/2008 Steppiläinen 1/2008 Kuva: Visa Moisio 1 Juho & Henna yuijkolö 2 Steppiläinen 1/2008 Sisällys: Puheenjohtajan palsta...3 Stepin toimintaa v 2007...4 Pikkujoulut

Lisätiedot

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi

Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi Akuliinan tarina Herään aikaisin aamulla herätyskellon pirinään. En jaksanut millään lähteä kouluun, mutta oli aivan pakko. En syönyt edes aamupalaa koska en olisi muuten kerennyt kouluun. Oli matikan

Lisätiedot

D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta

D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta D1 YA-joukkue Palaute pelaajilta ja vanhemmilta Tässä esityksessä on kaudella 2011-2012 Kiva HT D1 nimellä pelanneen seurayhteistyöjoukkueen palauteyhteenveto Joukkue pelasi kaudella 2011-2012 aluekarsinnan

Lisätiedot

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN

OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN OPAS TUTORTUNTIEN PITÄMISEEN Opiskelijakunta Lamko 2014 SISÄLTÖ JOHDANTO... 2 Tutortuntien suunnittelu... 2 Tutortuntien sisältö... 3 Jokaisella kerralla:... 3 Ensimmäiset tutortunnit... 3 Teemat... 3

Lisätiedot

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi

Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi JUTTUTUOKIO Juttutuokio Toimintatapa opettajan ja lapsen välisen vuorovaikutuksen tueksi Opettajan ja oppilaan välinen suhde on oppimisen ja opettamisen perusta. Hyvin toimiva vuorovaikutussuhde kannustaa,

Lisätiedot

Jaguars Spirit Athletes ry

Jaguars Spirit Athletes ry Jaguars Spirit Athletes ry JAGUARS!S!P!I!R!I!T!!!!A!T!H!L!E!T!E!S Jäsentiedote 4/2015 Syystervehdys kaikille jäsenillemme! Syyskauden startin myötä olemme saaneet seuraamme jälleen paljon uusia jäseniä.

Lisätiedot

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU

TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU TEKSTIVIESTI SÄHKÖPOSTI KUTSU a) TEKSTIVIESTIN KIRJOITTAMINEN Hei Minna! (Hei!) (Kiitos viestistä(si).) Asia lyhyesti Terveisin Minna / T. Minna / Terveisin Minna Aho (MUISTA LÄHETTÄJÄ!!!) Kirjoita tähän

Lisätiedot

Työssäoppimassa Tanskassa

Työssäoppimassa Tanskassa Työssäoppimassa Tanskassa Taustatietoja kohteesta: Herning- kaupunki sijaitsee Tanskassa Keski- Jyllannissa. Herningissä asukkaita on noin. 45 890. Soglimt koostuu yhteensä 50 hoitopaikasta. Soglimtissa

Lisätiedot

Lucia-päivä 13.12.2013

Lucia-päivä 13.12.2013 Lucia-päivä 13.12.2013 Perjantai 13.12.2013 oli tapahtumarikas päivä: oli Lucia-päivä! Päivä alkoi klo 8.15 juhlasalissa, kun Luciat esiintyivät EKOn väen ja joulupuuroon kutsuttujen vieraiden edessä.

Lisätiedot

KAUSIJULKAISU 2011-2012. Lentopalloseura Ruha Wolley 1986-2011. 26. kausi. www.netikka.net/ruha.wolley. Ruha. Ruhan lentopalloilun päätukija - 1 -

KAUSIJULKAISU 2011-2012. Lentopalloseura Ruha Wolley 1986-2011. 26. kausi. www.netikka.net/ruha.wolley. Ruha. Ruhan lentopalloilun päätukija - 1 - KAUSIJULKAISU 2011-2012 26. kausi www.netikka.net/ruha.wolley Lentopalloseura Ruha Wolley 1986-2011 Ruha Ruhan lentopalloilun päätukija - 1 - - 2 - Ruha Wolley ry Viime kausi päättyi hienosti kolmanteen

Lisätiedot

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry

Taitajaa taitavammin. Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry Taitajaa taitavammin Taitaja-päällikkö Pekka Matikainen Skills Finland ry 6. Miten hyvin kilpailulajisi järjestelyt mielestäsi sujuivat? 1=erittäin huonosti 2=huonosti 3=kohtalaisesti 4=hyvin 5=erittäin

Lisätiedot

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä.

Emma ja Julija ovat ruvenneet huomioimaan Jennaa enemmän. He ovat hyviä ystäviä. Sakke aloittaa peruskoulun, Eetu ja Karim menee yhdeksännelle luokalle ja Julija, Emma ja Jenna aloittavat kahdeksannen luokan ja ovat siitä innoissaan. Emma ja Julija ovat ottaneet Jennan mukaan ja Jennakin

Lisätiedot

VIIKKO-OHJELMAN LUONNOS SYKSY 2015 KEVÄT 2016

VIIKKO-OHJELMAN LUONNOS SYKSY 2015 KEVÄT 2016 VIIKKO-OHJELMAN LUONNOS SYKSY 2015 KEVÄT 2016 Viikko-ohjelma on melko sidottu jo Jokipatasalin ryhmien suhteen. Kaupungin koulujen vuoroja odotellessa jotkut ryhmäajankohdat ovat vielä avoimia. Ne ovat

Lisätiedot

TERVETULOA RIPPIKOULUUN!

TERVETULOA RIPPIKOULUUN! TERVETULOA RIPPIKOULUUN! Mikä ihmeen ripari? Edessäsi on nyt ainutkertainen elämän jakso, jolloin sinulla on mahdollisuus osallistua rippikouluun yhdessä ikätovereidesi kanssa. Rippikoulussa eli riparilla

Lisätiedot

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet).

Voit itse päättää millaisista tavaroista on kysymys (ruoka, matkamuisto, CD-levy, vaatteet). Kirjoittaminen KESKITASO Lyhyet viestit: 1. Ystäväsi on lähtenyt lomamatkalle ja pyytänyt sinua kastelemaan hänen poissa ollessaan kukat. Kun olet ystäväsi asunnossa, rikot siellä vahingossa jonkin esineen.

Lisätiedot

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi

Tekstaritupuun Marita Vainio Zappar mestat.fi/mammi MÄMMI Videovihko Mämmi on noin 10-vuotias ihan tavallinen koululainen, vaikka ulkomuodoltaan hän voi jonkun mielestä näyttääkin oranssilta läjältä. Mämmi pohtii kaikkien alakoululaisten tavoin elämän iloja

Lisätiedot

PÄIVÄKIRJA. HYVÄÄ JA AURINKOISTA KESÄÄ JA KIITOS KAUDESTA! terveisin Terhi 27.4.2008

PÄIVÄKIRJA. HYVÄÄ JA AURINKOISTA KESÄÄ JA KIITOS KAUDESTA! terveisin Terhi 27.4.2008 PÄIVÄKIRJA 26.5.2008 Tyttöjen kausi päättyi muutaman viikon takaisiin harrastesarjojen SM-kisoihin Jyväskylässä. Sijoitus oli hienosti neljäs, tosin harmittavasti 0.05 pisteen päässä pronssi mitalista.

Lisätiedot

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION

Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION Twinning 2011 the real story UNCUTVERSION 18. elokuuta kello 14.30 Hki- Vantaan kentällä alkoi tämän vuotinen Twinning vierailumme kaksoiskamariimme Stadeen. Lento lähti 17.30, mutta puheenjohtajamme Jarno

Lisätiedot

Ranska, Chamonix TAMMIKUU

Ranska, Chamonix TAMMIKUU Ranska, Chamonix TAMMIKUU Tulin Ranskaan 2.1.2013 Riitan & Katjan kanssa. Oltiin hotelilla, joskus 9 jälkeen illalla. Sain oman huoneen ja näytettiin pikaisesti missä on suihkut ja vessat. Ensimmäisenä

Lisätiedot

VALMENTAUTUMISEN PSYKOLOGIA. Kilpaileminen ja loukkaantuminen keskiössä 9.10.2013

VALMENTAUTUMISEN PSYKOLOGIA. Kilpaileminen ja loukkaantuminen keskiössä 9.10.2013 VALMENTAUTUMISEN PSYKOLOGIA Kilpaileminen ja loukkaantuminen keskiössä 9.10.2013 SISÄLTÖÄ Yleistä valmistautumisesta kilpailuihin Paineensieto Ihannesuorituksesta Muutama sana loukkaantumisista ja epäonnistumisesta

Lisätiedot

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi

Oppaamme ollessamme kohua aiheuttaneen patsaan luona. Pronssisoturi EP Senioripoliisit Kevätmatka 2017 Tämän matkan valmistelu alkoi jo kuukausia ennen sen toteutumista taustoittamalla matkakohteita ja nyt päädyttiin perinteisesti Viroon ja siihen, että olemme koko ajan

Lisätiedot

ALAKOULUSTA YLÄKOULUUN. Mitä nivelvaiheen aikana tapahtuu 2/2

ALAKOULUSTA YLÄKOULUUN. Mitä nivelvaiheen aikana tapahtuu 2/2 ALAKOULUSTA YLÄKOULUUN Mitä nivelvaiheen aikana tapahtuu 2/2 TULEVAN SEISKALUOKKALAISEN MUISTILISTA Minun on annettava itselleni aikaa tutustua uuteen koulurakennukseen, koulukavereihin ja opettajiin.

Lisätiedot

Tikkurilan Judokat Ry. Kotikisojen järjestämisen opas

Tikkurilan Judokat Ry. Kotikisojen järjestämisen opas Kotikisojen järjestämisen opas 2 Kilpailun järjestämisen perusteet... 3 Kilpailukutsut... 3 Ottelupaikan järjestäminen... 3 Yksi vai kaksi ottelualuetta?... 3 Toimitsijapöydät... 3 Punnitus... 4 ATK-ohjelma

Lisätiedot

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole.

3. Ryhdy kirjoittamaan ja anna kaiken tulla paperille. Vääriä vastauksia ei ole. 1 Unelma-asiakas Ohjeet tehtävän tekemiseen 1. Ota ja varaa itsellesi omaa aikaa. Mene esimerkiksi kahvilaan yksin istumaan, ota mukaasi nämä tehtävät, muistivihko ja kynä tai kannettava tietokone. Varaa

Lisätiedot

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus!

Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Klikkaa itsellesi virtuaalinen isyyspakkaus! Onneksi olkoon odottava isä! Missä olit kun kuulit että sinusta tulee isä? Mitä toiveita / odotuksia / haaveita / pelkoja sinulla on lapseen liittyen? Millainen

Lisätiedot

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla

Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla Vapaamuotoinen raportti työssäoppimisajasta / opiskelusta ulkomailla 1. Perustiedot a. Roosa Haapa, Hotelli-, ravintola-, cateringala, b. The Sandwich Company, The Diamond, Derry, Northern Ireland, http://www.thesandwichco.com/stores/thediamond.php

Lisätiedot

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi.

Mitkä alla olevista asioista pitävät paikkansa sinun kohdallasi? Katso lista rauhassa läpi ja rastita ne kohdat, jotka vastaavat sinun ajatuksiasi. SYYT ELÄÄ Tehtävän tarkoituksena on kartoittaa ja vahvistaa niitä syitä, joiden vuoksi nuori tahtoo elää. Samalla sen avulla voidaan arvioida hyvin monipuolisesti nuoren elämäntilannetta ja kokemusmaailmaa.

Lisätiedot

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset:

LAUSETREENEJÄ. Kysymykset: LAUSETREENEJÄ Kysymykset: Mikä - kuka - millainen? (perusmuoto) Mitkä ketkä millaiset? (t-monikko) Minkä kenen millaisen? (genetiivi) Milloin? Millainen? Minkävärinen? Minkämaalainen? Miten? Kenellä? Keneltä?

Lisätiedot

TOP-jakso Isle of Wight saarella

TOP-jakso Isle of Wight saarella TOP-jakso Isle of Wight saarella Matkamme alkoi torstaina 6.10, jolloin lähdimme yöjunalla Helsingin lentokenttää kohti. Lentomme lähti klo 8.10 ja perillä Lontoossa olimme klo 9.15. Gatwickin lentokentältä

Lisätiedot

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus

Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus Matkaraportti Viro, Tartto, Kutsehariduskeskus 7.3.2011 17.4.2011 Joni Kärki ja Mikko Lehtola Matka alkoi Oulaisten rautatieasemalta sunnuntaina 16.3. Juna oli yöjuna, ja sen oli tarkoitus lähteä matkaan

Lisätiedot

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto

Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä. Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Tunne ja asiakasymmärrys voimavarana palvelunkehi4ämisessä Satu Mie8nen, taiteen tohtori, taideteollisen muotoilun professori, Lapin yliopisto Työpajan tavoite Tunnistetaan palvelukokemukseen lii4yvien

Lisätiedot

No. 1 Elokuu 2012 Cavaljero on Cavalier ry:n tiedotuslehti Tanssiurheiluseura Cavalier ry Järvenpää www.sivukoti.com/cavalier puh 050 400 6152 Sivu 0

No. 1 Elokuu 2012 Cavaljero on Cavalier ry:n tiedotuslehti Tanssiurheiluseura Cavalier ry Järvenpää www.sivukoti.com/cavalier puh 050 400 6152 Sivu 0 No. 1 Elokuu 2012 Cavaljero on Cavalier ry:n tiedotuslehti Tanssiurheiluseura Cavalier ry Järvenpää www.sivukoti.com/cavalier puh 050 400 6152 Sivu 0 Tiedotteen sisältö: 1. SYYSKAUDEN 2012 ALKAESSA 2 2.

Lisätiedot

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa

Lingon & Blåbär. pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär pähkinänkuoressa Lingon & Blåbär (L&B) on tarjonnut ruotsalaista suunnittelua olevia laadukkaita vaatteita koko perheelle vuodesta 1996 lähtien. Tänä päivänä

Lisätiedot

Koulutuskeskus Salpauksen urheilusali, Svinhufvudinkatu 8, 15110 LAHTI

Koulutuskeskus Salpauksen urheilusali, Svinhufvudinkatu 8, 15110 LAHTI KILPAILUKUTSU Järjestävä seura Tanssikerho Jam'n Roll ry Kilpailun nimi Rock n Swing GP Lahti 2013 Boogie Woogien, Rock n Rollin, Buggin ja Lindy Hopin Grand Prix -kilpailut. Erilliskilpailuna Fusku ja

Lisätiedot

LAPSEN OIKEUDET URHEILUSSA

LAPSEN OIKEUDET URHEILUSSA 1 LIITE 1, VALMENTAJILLE LAPSEN OIKEUDET URHEILUSSA Oikeus iloon Oikeus leikkiä ja pitää hauskaa Oikeus onnistumiseen ja epäonnistumiseen Oikeus osallistua lapsena, ei pienenä aikuisena Oikeus osallistua

Lisätiedot

RUHA WOLLEY ry seurana.

RUHA WOLLEY ry seurana. KAUSIJULKAISU 2012-2013 27. kausi Ruha Ruhan lentopalloilun päätukija www.netikka.net/ruha.wolley -1- - 2 - RUHA WOLLEY ry seurana. Seura on aloittanut toimintansa vuonna 1986 ja on siitä yhtäjaksoisesti

Lisätiedot

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista

ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A VALMISTAUTUMINEN. Otteita vetäjän ohjeista 1 Otteita vetäjän ohjeista ENNAKKOTEHTÄVÄT / JAKSO A Tarkista että o aikataulut on sovittu ja koulutustila on varattu o osallistujat ovat saaneet kutsun ajoissa o sinulla on nimilista, jonka avulla sijoitat

Lisätiedot

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta

Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta Harjoite 1: Kysymyksiä valmentajalle lasten innostuksesta ja motivaatiosta 30-60 minuuttia valmentajan aikaa, ja Harjoituslomake ja kynä noin 1-2 viikkoa oman työn tarkkailuun. Tavoitteet Harjoite on kokonaisvaltainen

Lisätiedot

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta

Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Ajatuksia henkilökohtaisesta avusta Petri Kallio Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Asiantuntijaryhmän jäsen Petra Tiihonen Kehitysvammaisten Palvelusäätiön Henkilökohtainen avustajatoiminta Syyskuu 2014

Lisätiedot

Mäntsälän Voimistelijat

Mäntsälän Voimistelijat 1 Mäntsälän Voimistelijat Jäsenkyselyn tulokset 2015 Vastaajia N=47 Harrastaja itse Huoltaja 6 henk 41 henk Harrastajan ikä Alle 7v 15 henk 7-10v 17 henk 11-13v 6 henk yli 13v 9 henk Mukana seurassa Alle

Lisätiedot

Arto & Marjo Oulun GP

Arto & Marjo Oulun GP TANSSIURHEILUSEURA STEP RY:n JÄSENLEHTI 2/2009 Steppiläinen 2/2009 1 Arto & Marjo Oulun GP Kuva: Jarkko Pajunen 2 Steppiläinen 2/2009 Sisällys: Puheenjohtajan palsta... 3 Nuorten latinalaistanssien MM

Lisätiedot

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA

KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA KITISENRANNAN POJAT SAIVAT ELOKUVAOPPIA IRLANNISSA Lähdimme vappuaamuna 1.5.jännittävälle elokuvamatkalle Irlantiin Kitisenrannan koulun pihalta. Mukana olivat Taneli Juntunen (9b), Joonas Tuovinen (9b),

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Tikkurilan Taitoluisteluklubi

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille - Tikkurilan Taitoluisteluklubi Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille Tikkurilan Taitoluisteluklubi 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana Ice Melody Ice Sympathy Ice melody Luistelukoulu/ Timantit Ice Sympathy Luistelukoulu

Lisätiedot

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen

Matkaraportti. Malta 4.1.-13.2.2013. Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Matkaraportti Malta 4.1.-13.2.2013 Anniina Yli-Lahti Iida Toropainen Johdanto Anniina oli miettinyt jo ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien ulkomailla työssäoppimista ja viime hetkellä sai myös Iidan

Lisätiedot

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015

苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 苏 州 (Suzhou) 30.3.-27.5.2015 Hei kaikille lukijoille. Olen Tytti Teivonen, matkailualan opiskelija Luksiasta. Olin työssäoppimassa Suzhoussa Kiinassa hotellissa kaksi kuukautta. Hotelli, jossa olin, on

Lisätiedot

Lindy Hop avoin Champion ja Lindy Hop avoin seniorit kisataan voimassaolevien WRRC:n sääntöjen mukaan.

Lindy Hop avoin Champion ja Lindy Hop avoin seniorit kisataan voimassaolevien WRRC:n sääntöjen mukaan. Virallisten luokkien sääntötarkennukset Lindy Hop avoin Champion ja Lindy Hop avoin seniorit kisataan voimassaolevien WRRC:n sääntöjen mukaan. Lindy Hop ja Rock n Roll tanssitaan järjestäjän valitsemaan

Lisätiedot

NuoVo demovalmennus 12.8.

NuoVo demovalmennus 12.8. NuoVo demovalmennus 12.8. NuoVo - tapa toimia toisin! Oletteko kuullut kenestäkään, joka esittelee valmennusmenetelmiään julkisessa demovalmennuksessa? Me emme olleet kuulleet ja siksi päätimme kokeilla,

Lisätiedot

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA

ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA Aurinkoista KESÄÄ! ME 112 HUHTIKUU 2015 - PÄÄTOIMITTAJA marketta.sarahonka@edu.hel.fi Keväinen tervehdys täältä koulusta! Lukuvuosi 2014-2015 lähenee kovaa vauhtia loppuaan! Luonnossa on jo kauan ollut

Lisätiedot

Kurssitusten tarve kipuaa

Kurssitusten tarve kipuaa Kurssitusten tarve kipuaa 9.11.2000 08:02 Muinoin tietotekniikkakurssilla opeteltiin ohjelmat läpikotaisin. Nyt niistä opetellaan vain työssä tarvittavat toiminnot. Niissäkin on työntekijälle tekemistä,

Lisätiedot

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto.

TEE OIKEIN. Minun naapuri on (rikas) kuin minä. Hänellä on (iso) asunto ja (hieno) auto. TEE OIKEIN Kumpi on (suuri), Rovaniemi vai Ylitornio? Tämä talo on paljon (valoisa) kuin teidän vanha talo. Pusero on (halpa) kuin takki. Tämä tehtävä on vähän (helppo) kuin tuo. Minä olen (pitkä) kuin

Lisätiedot

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S

VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S VARHAISEN PUUTTUMISEN MERKIT KYSELYN TULOKSET MINNA IIVONEN SUSANNA VILAMAA HEIDI VIRTANEN NUVAV14S PAIKALLA OLI ASIANTUNTIJOINA TOIMENSA PUOLESTA PAIKALLA OLIVAT HELI MANTILA A- KLINIKKA, TERO RÖNKKÖ

Lisätiedot

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto

Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Työssäoppiminen Rietbergissä, Saksa 15.10.-26.11. 2016 Suvi Hannula, Kalajoen ammattiopisto Kiinnostuin ulkomaan työssäoppimisesta muistaakseni ensimmäisellä luokalla ammattikoulussa, kun opettaja otti

Lisätiedot

SISÄLTÖ. Huolenpito on rakkautta Tehdään kotitöitä Vastuuseen kasvaminen Tehtäis jotain yhdessä Mitä meidän perhe tekee?

SISÄLTÖ. Huolenpito on rakkautta Tehdään kotitöitä Vastuuseen kasvaminen Tehtäis jotain yhdessä Mitä meidän perhe tekee? Teot SISÄLTÖ Huolenpito on rakkautta Tehdään kotitöitä Vastuuseen kasvaminen Tehtäis jotain yhdessä Mitä meidän perhe tekee? Lapsen taidot Tärkeitä kysymyksiä Yhteinen aika Tutkittua tietoa Teot ovat valintoja

Lisätiedot

JOKA -pronomini. joka ja mikä

JOKA -pronomini. joka ja mikä JOKA -pronomini joka ja mikä Talon edessä on auto. Auto kolisee kovasti. Talon edessä on auto, joka kolisee kovasti. Tuolla on opettaja. Opettaja kirjoittaa jotain taululle. Tuolla on opettaja, joka kirjoittaa

Lisätiedot

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä

LEIKIN VOIMA 16.1.2015. Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä LEIKIN VOIMA 16.1.2015 Milla Salonen, lastentarhanopettaja Jokiuoman päiväkoti, Vantaa Vesiheinät esiopetusryhmä Leikkiagenttien matkat - Ryhmä on mukana Vantaan leikkipilotti- hankkeessa mukana Leikkiagentteina

Lisätiedot

Islannin Matkaraportti

Islannin Matkaraportti Islannin Matkaraportti Olen aina haaveillut työskentelystä ulkomailla ja koulun kautta sain siihen mahdollisuuden! En itse oikein tiennyt mihin maahan haluaisin mennä mutta päädyin Islantiin koska opettaja

Lisätiedot

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä

Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Moniammatillinen tiimityön valmennus, Mikkelin ammattikorkeakoulun oppimisympäristössä Etelä-Savon RAMPE osahankkeessa toteutettiin moniammatillisen tiimityön valmennusta simulaatio oppimisympäristössä

Lisätiedot

Miten minä voisin ansaita rahaa

Miten minä voisin ansaita rahaa Miten minä voisin ansaita rahaa Aloitetaan vaikka sillä että kerron mitä osaan ja harrastan. Harrastan uintia, pianonsoittoa, kuorolaulua, tanssia ja tykkään myös piirtää paljon. Osaan myös askarrella

Lisätiedot

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu

Kiveen. hakattu 2/2013. Aleksis Kiven peruskoulu Kiveen hakattu 2/2013 Aleksis Kiven peruskoulu Sisällysluettelo Pääkirjoitus Minun proggikseni 3 Proggislogokilpailu 2013 5 Sarjakuvia 6 Koulu alkoi ja musiikki soi 10 Koululehti sai nimen 12 Lomatoivoituksia

Lisätiedot

Juha & Päivi Suomen Mestari 2009

Juha & Päivi Suomen Mestari 2009 TANSSIURHEILUSEURA STEP RY:n JÄSENLEHTI 1/2009 Steppiläinen 1/2009 1 Juha & Päivi Suomen Mestari 2009 Kuva: Kimmo Kinnunen 2 Steppiläinen 1/2009 Sisällys: Puheenjohtajan palsta...3 Nuori Suomi lehdistötiedote...4

Lisätiedot

ROCK N SWING -TANSSIEN GP-KILPAILUT KOTKASSA 9.4.2011

ROCK N SWING -TANSSIEN GP-KILPAILUT KOTKASSA 9.4.2011 Tanssiklubi Kotkan Hyrrät ry Kotka www.kotkanhyrrat.fi KILPAILUKUTSU ROCK N SWING -TANSSIEN GP-KILPAILUT KOTKASSA 9.4.2011 Kilpailun järjestäjä Tanssiklubi Kotkan Hyrrät ry Aika Lauantai 9.4.2011, alustavasti

Lisätiedot

Urheilun Pelisäännöt vanhempien illassa

Urheilun Pelisäännöt vanhempien illassa Urheilun Pelisäännöt vanhempien illassa Tervetuloa keskustelemaan Urheilun Pelisäännöistä! Keskustellaan lasten urheilun prinsiipeistä Sovitaan yhdessä ryhmän / joukkueen Pelisäännöista Kuullaan seuran

Lisätiedot

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma

HIIRIKAKSOSET. Aaro 22.2.2013. Lentoturma NALLE PUH Olipa kerran Nalle Puh. Nalle Puh lähti tapaamaan veljeään. Nalle Puh ja hänen veljensä nauroi itse keksimäänsä vitsiä. Se oli kuka on Nalle Puhin veli. Vastaus oli puhveli. Sitten he söivät

Lisätiedot

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi.

Tervetuloa! Mä asun D-rapussa. Mun asunto on sellainen poikamiesboksi. Juhan naapuri Juha tulee töistä kotiin puoli kahdelta. Pihalla on tumma mies pienen tytön kanssa. Tyttö leikkii hiekkalaatikolla. Mies istuu penkillä ja lukee sanomalehteä. Terve! Moi! Sä oot varmaan uusi

Lisätiedot

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti!

Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Maanantai 14.7.2014 Heitä sitä valkoista palloa kohti! Ensimmäinen kohteemme tällä viikolla oli Anttolan palvelukeskus. Aloitimme aamun reippaasti pihapeleillä. Yksi asukkaista ymmärsi petanquen idean

Lisätiedot

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero.

Pääkirjoitus: Oppilaskunnan kuulumiset: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. VILU Kevät 2016 Pääkirjoitus: Tässä ihana lukijamme uusin ViLu-numero. Penkkarit ja vanhojen tanssit menivät vilauksessa ja loma tulee vastaan, vaikka kuinka yrittäisit sitä vältellä. Luntakin on satanut,

Lisätiedot

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS

KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS KESKUSTELUTEHTÄVIÄ MATKUSTUS Alla on kuvattu keskustelutilanteita. Ennen tilannetta sinulla on aikaa tutustua siihen. Näet sulkeissa vihjeen, mitä sinun pitää sanoa suomeksi. Kuulet keskustelun toisen

Lisätiedot

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3

AJANILMAISUT AJAN ILMAISUT KOULUTUSKESKUS SALPAUS MODUULI 3 AJAN ILMAISUT AJAN ILMAISUT 1. PÄIVÄ, VIIKONPÄIVÄ 2. VUOROKAUDENAIKA 3. VIIKKO 4. KUUKAUSI 5. VUOSI 6. VUOSIKYMMEN, VUOSISATA, VUOSITUHAT 7. VUODENAIKA 8. JUHLAPÄIVÄT MILLOIN? 1. 2. 3. 4. maanantai, tiistai,

Lisätiedot

Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma)

Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma) Elämyksiä luonnosta 2015 Yyterin Kylpylähotelli, Maaseudun Terveys- ja Lomahuolto ry (MTLH) (malliohjelma) Maanantai Kylpylä avoinna Klo 15.00- Majoittuminen hotelliin Tiistai Klo 09.00-10.00 Tuloinfo.

Lisätiedot

Hei! Kilpailulajit ja ikäsarjat: Disco, Discofreestyle, Hiphop sekä showcase

Hei! Kilpailulajit ja ikäsarjat: Disco, Discofreestyle, Hiphop sekä showcase Hei! Kiitos ilmoittautumisestasi Let s Dance cup tanssitapahtumaan. Tapahtumaa vietetään siis sunnuntaina 6.3.2016 Kulttuuriareena Gloriassa. Osoite: Pikku Roobertinkatu 12-14, 00120 Helsinki. Helsingin

Lisätiedot

Urheiluseuran toimintalinja Lá Team ry.

Urheiluseuran toimintalinja Lá Team ry. Urheiluseuran toimintalinja Lá Team ry. Sisällys 1. Visio 2. Eettiset linjaukset 3. Seuratoiminnan tavoitteet 4. Käytännön toimintatapoja 4.1 Ryhmien muodostaminen 4.2 Harjoittelun määrä eri ikäisillä

Lisätiedot

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä.

istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. M istä satuja saadaan Poika ihmetteli: Miten sadut syntyvät? Mistä satuja saadaan? Mene metsään, pojan isoäiti neuvoi. Etsi satuja metsästä. Poika meni metsään. Hän katseli ympärilleen ja huomasi satuja

Lisätiedot

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma

Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma Kalevanharjun päiväkodin varhaiskasvatussuunnitelma TOIMINTA AJATUS Tarjoamme lapsille niin kodinomaista elämää kuin se on mahdollista laitoksessa.säännöllisen päivärytmin avulla luomme lapsille turvallisuutta.

Lisätiedot

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU

VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU VERBI + TOINEN VERBI = VERBIKETJU 1. Apuverbi vaatii seuraavan verbin määrämuotoon. Lisää verbi luettelosta ja taivuta se oikeaan muotoon. Voimme Me haluamme Uskallatteko te? Gurli-täti ei tahdo Et kai

Lisätiedot

3. kappale (kolmas kappale) AI KA

3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3. kappale (kolmas kappale) AI KA 3.1. Kellonajat: Mitä kello on? Kello on yksi. Kello on tasan yksi. Kello on kaksikymmentä minuuttia vaille kaksi. Kello on kymmenen minuuttia yli yksi. Kello on kymmenen

Lisätiedot

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia?

EKOLOGISUUS. Ovatko lukiolaiset ekologisia? EKOLOGISUUS Ovatko lukiolaiset ekologisia? Mitä on ekologisuus? Ekologisuus on yleisesti melko hankala määritellä, sillä se on niin laaja käsite Yksinkertaisimmillaan ekologisuudella kuitenkin tarkoitetaan

Lisätiedot

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille- PuMa-Volley

Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille- PuMa-Volley Toiminnan arviointikysely lasten vanhemmille- PuMa-Volley 1. Joukkue / ryhmä, jossa lapsi on mukana - B-tytöt, speed - Replay - B-tytöt - f-juniorit - Puma Volley - D-pojat - Hobby - A 2 tytöt - E-pojat

Lisätiedot

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet

Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet Henkinen valmennus -luento Annen Akatemia 27.7.2007 Eerikkilä Huippu-urheilijaa hyödyttävät ominaisuudet ITSE- TUNTEMUS ITSE- LUOTTAMUS INTOHIMO & PÄÄTTÄVÄISYYS KORKEAT TAVOITTEET KESKITTYMIS- KYKY SOPIVA

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma vuodelle 2012 Yleistä

Toimintasuunnitelma vuodelle 2012 Yleistä Tapanilan Erä ry Toimintasuunnitelma vuodelle 2012 1(6) Toimintasuunnitelma vuodelle 2012 Yleistä Vuosi 2012 tulee olemaan taloudellisesti haasteellinen toimintavuosi. Oletettavaa on, että Helsingin Kaupungin

Lisätiedot

Sanna Laine 7.3.2015

Sanna Laine 7.3.2015 Sanna Laine 7.3.2015 Valmentajakouluttaja Ammattivalmentaja Nyrkkeilyliitossa 6,5 vuotta Yhteisöpedagogi Oma kilpaura nyrkkeilyssä ja potkunyrkkeilyssä Valmentajakokemusta lasten valmentamisesta terveysliikunnan

Lisätiedot

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan:

Valitse jokaiseen lauseeseen sopiva kysymyssana vastauksen mukaan: Kero, mitä menet tekemään. Malli: Menen yliopistoon Menen yliopistoon opiskelemaan. Menen kauppaan 5. Menen uimahalliin Menen kotiin 6. Menen kahvilaan Menen ravintolaan 7. Menen pankkiin 4. Menen kirjastoon

Lisätiedot

Kaija Jokinen - Kaupantäti

Kaija Jokinen - Kaupantäti Kaija maitokaapissa täyttämässä hyllyjä. Kaija Jokinen - Kaupantäti Kun menet kauppaan, ajatteletko sitä mitä piti ostaa ja mahdollisesti sitä mitä unohdit kirjoittaa kauppalistaan? Tuskin kellekään tulee

Lisätiedot

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti

Minä päätin itse sitoa ankkurinköyden paikalle, johon laitetaan airot. Kun ankkuri upposi joen pohjaan ja heti Joki Minä asun omakotitalossa. Talo sijaitsee Kemijärven rannan lähellä. Talon ja rannan välimatka on noin 20 metriä. Tänä keväänä Kemijoen pinnan jää alkoi sulaa aikaisemmin kuin ennen. Kaiken jään sulamisen

Lisätiedot

CCI-sanomat 5 19.8.2014

CCI-sanomat 5 19.8.2014 Kyösti Meriläinen Aihe: VL: CCI-sanomat 4 / 28.7.2013 CCI-sanomat 5 19.8.2014 CCI-sanomat uudistuu Turun tuomiokirkon poika- ja koulutuskuoro Turun konservatorion poikakuoromuskari CCI-sanomissa tiedotetaan

Lisätiedot

Lastentuntien opettaminen Taso 1

Lastentuntien opettaminen Taso 1 Lastentuntien opettaminen Taso 1 OSA 2: JAKSOT 8-12 LEIKIN MERKITYS JA OHJAAMINEN BAHÀ Ì-LASTENTUNNEILLA Ruhi-instituutti Kirja 3 JAKSO 8 Sanotaan, että leikkiminen on lasten työtä. Itse asiassa leikit

Lisätiedot

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi

Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Verbien rektioita Haluaisin mennä nukkumaan Verbi + verbi + verbi Jos lauseessa on useita verbejä, missä muodossa 2. tai 3. verbi ovat? -Jos lauseessa on useita verbejä peräkkäin, 1. verbi taipuu normaalisti,

Lisätiedot