Steppiläinen 2/ Jaak & Taina. TANSSIURHEILUSEURA STEP RY:n JÄSENLEHTI 2/2008. Kuva: Visa Moisio

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Steppiläinen 2/2008 1. Jaak & Taina. TANSSIURHEILUSEURA STEP RY:n JÄSENLEHTI 2/2008. Kuva: Visa Moisio"

Transkriptio

1 TANSSIURHEILUSEURA STEP RY:n JÄSENLEHTI 2/2008 Steppiläinen 2/ Kuva: Visa Moisio Jaak & Taina

2 2 Steppiläinen 2/2008 Sisällys: Muutosten vuosi Stepissä... 3 Nuorten Latin MM Valmentautuminen... 6 Ekat askeleet kohti tanssin valmentamista... 9 Pariesittely Kuvasatoa vuoden varrelta Tanssista apua dementikoille Otteita ADT muutoksista Lampun Henki Tulevia tapahtumia Etuja Steppiläisen jäsenkortilla Yhteystiedot Levikki: Uusin painos netissä Tiliyhteys: Tanssiurheiluseura Step ry. Sampo LY-numero: Taitto: Step ry. Viinikankatu Tampere Valokuvat: Seuran jäsenet ja seuran arkisto Steppiläinen ilmestyy kahdesti vuodessa. Step ry. verkossa:

3 Steppiläinen 2/ Muutosten vuosi Stepissä Vuosi 2008 on ollut Stepissä useiden muutosten vuosi. Osa muutoksista ei ole näkynyt kovinkaan paljon seuralaisten arjessa, mutta osa muutoksista on ollut näkyviäkin. Kaiken kaikkiaan tämä on ollut yksi menestyksekkäimmistä vuosista Stepin historiassa ja on hienoa, että voimme kaikki olla osana sitä. Hyvä ME! Syyskauden aikana jäsenrekisterin pitäjällä on ollut poikkeuksellisen kiirettä, kun uusia jäseniä on tullut seuraamme ja alkeisryhmät ovat lähes ääriään myöden täynnä. Ainakin maanantaisin salilla on melkoinen kuhina. Pyydänkin, että salilla ollessamme huolehtisimme omalta osaltamme salin viihtyvyydestä huomioimalla muut seuralaiset kaikin tavoin sekä pitämällä paikat siistinä ja järjestyksessä (ps. täydet roskikset saa tyhjentää) yhdessä tekeminen on paljon kivempaa. Olemme saaneet myös syksyn aikana myös uuden naapurin. Tanssiseura DanceLine sai harjoitussalin kadun toiselta puolelta ja Nekalasta tuli Tampereen kilpatanssin keskus. Käykää tutustumassa tilaisuuden tullen. Jäsenmäärän kasvu on asettanut suuria paineita valmennustoimikunnalle soveltuvan valmennuksen aikaansaamiseksi kaikille ikäryhmille ja taitotasoille. Kokemuksesta tiedän, että tämä ei ole mikään helppo asia isossa seurassa. Kiitos kaikille, jotka ovat kantaneet kortensa kekoon tulemalla mukaan ryhmien valmennukseen. Oma ja seuran tukema kouluttautuminen valmentajana sekä toisten valmentaminen avartaa omaa näkemystä lajiin ja antaa virikkeitä omaan valmentautumiseen. Lasten tanssileikkikerhon ohjaajana toimiminen on ainakin minulle antanut rohkeutta heittäytyä mukaan tanssin tunteiden maailmaan. Olen ilolla seurannut seuralaisten menestystä kilpailuissa ja laittanut merkille, että monet seuralaisista viihtyvät salilla muutenkin kuin vain viikoittaisessa harjoitusryhmässä. Suunniteltu harjoitus tuo menestystä. 10SM kilpailuissa Step oli (ainakin oman ranking -listani mukaan) menestynein seura kahdella mitalisijalla ja peräti kuudella semifinaalisijoituksella. Mitalikahvitukset ovat siis jälleen paikallaan. Sitten vielä muutamat kiitokset. Ensinnäkin vanhemmille, että jaksatte Kannustaa, Kuljettaa ja Kustantaa. Kiitokset ryhmien vetäjille panostuksesta arvokkaaseen seuratyöhön. Kiitokset kaikille seuralaisille että omalla persoonallanne rikastutatte Steppiä seurana ja huomioitte toisia ystävällisyydellä ja huomaavaisuudella, joka näkyy viihtyisänä ilmapiirinä ja iloisena puheensorinana eteistilassa. Hyvää Joulun ajan odotusta sekä iloista Uuden Vuoden alkua!! Ari p.j.

4 4 Steppiläinen 2/2008 NUORTEN LATIN MM 2008 Laura Lackman ja Sebastian Saarinen, Marseille Ranska Lento lähti aikaisin aamulla Pirkkalan lentokentältä. Väsyneinä tervehdimme kanssa matkustajiamme: Jens Mattilaa ja Sofia Mäki-Onttoa sekä huoltajaamme ja valmentajaamme Mikko Kaasalaista. Kun kotiin jäävät huoltojoukot oli hyvästelty, nousimme koneeseen kohti Kööpenhaminaa, missä oli ensimmäinen vaihtomme. Siispä Köpiksessä vaihdoimme konetta ja lensimme Pariisin lentokentälle, joka o li kun mikäkin avaruusasema. Ja isokin se oli, piti kulkea maanalaisella paikasta toiseen. Onneksi tälle vaihdolle oli varattu aikaa! Opastekylttejä ei ollut turhan paljon laitettu esille, tai ainakaan ne eivät osuneet meidän silmiin. Niin että siellä me sitten harhailtiin. Selvittiin kuitenkin seuraavalle lenno lle. Pariisissa oli toinen vaihtomme: lensimme Marseilleen. Kaikkien matkalaukut saapuivat perille asti, onneksi! (Mukana oli pieni huoli suoraan Marseilleen tsekattujen laukkujen selviämisestä kaikille jatkolennoille.) Bussi tuli noutamaan meidät, sekä muutaman muun maan edustajat lentokentältä. Huonohkosti englantia puhuva nainen oli lentokentällä lykännyt meille lapun, jossa luki hotellimme nimi. Vertasimme lappua liiton meille antamaan lappuun hotellin nimestä: kilpailun järjestäjä oli järjestänyt meille uuden hotellin. Yritimme kysyä bussikuskilta hotellin vaihdosta, mutta hän ei puhunut sanaakaan englantia. Eikä hän myöskään ajanut kovin rauhallisesti; välillä oli kuskin pää ikkunasta pihalla, kun hän huusi muulle liikenteelle ohjeitaan, ja väillä bussi pujahti niin pienistä väleistä, että oli henki pysähtyä. Lennot oli varattu niin, että meille jäi illasta vielä aikaa lähteä etsimään ruokakauppaa sekä ruokapaikkaa. Löysimmekin molemmat ja vaatimattomilla ranskan kielen taidoillamme tilasimme ruuan ja ostimme vedet kaupasta. Hotellimme oli pieni ja vaatimaton (ja ei ainakaan liian siisti) ja siellä majoittui Suomen edustusparien lisäksi vain yksi pari jostain Japanista päin.

5 Steppiläinen 2/ Kilpailu päivän aamu oli varmasti paras kisa aamu ikinä! Oli aurinkoista ja saimme nukkua pitkään, koska kilpailut alkoivat vasta puolen päivän tieno illa. Aamupala tarjoiltiin pienessä ruokasalissa, missä ranskalaiset hotellivieraat rupattelivat iloisesti ja kovaäänisesti pöydissään auringon paistaessa ikkunoista sisään. Jo tutuksi tullut bussikuski kyyditsi meidät aamiaisen jälkeen kisapaikalle (matkaa oli noin ½ km:ä). Odottelimme sitten kilpailupaikan pihassa raikkaassa ulkoilmassa ja auringon paisteessa, että edustusparit päästettiin yksi kerrallaan ilmo ittautumisen kautta pukuhuonetiloihin. Jonossa oli kansainvälinen tunnelma, kun parit vaihtoivat kuulumisia toistensa kanssa. Kilpailupaikka oli ISO! Halli, jossa tanssimme oli mielettömän korkea ja katsomot nousivat aivan kattoon asti. Myös tanssilattia oli valtava. Eipä loppunut tila kesken. Valot ja ääni toimivat lo istavasti ja tunnelma oli korkealla. Mo lemmat suomalaisparit pääsivät suoraan jatkoon ensimmäiseltä kierrokselta, eli meidän ei tarvinnut tanssia re-dance kierrosta. Sitten tanssimme uudestaan ja pääsimme Sebastianin kanssa vielä jatkoon. Olimme hyvin tyytyväisiä itseemme ja lattialla oli mahtava tanssia. Tunnelma lisääntyi päivän mittaan koko ajan, kun katsomot täyttyivät täpötäyteen isänmaallisia ranskalaisia, jotka olivat tulleet kannustamaan omaa pariaan. Ja kannustusta kyllä riittikin! Kun semifinaali alkoi, kaikki 14 vielä mukana olevaa paria kävelivät lattialle jonossa katsomon huutaessa suosiotaan. Parit esiteltiin yksitellen yleisölle. Oli hiukan mahtavaa

6 6 Steppiläinen 2/2008 seisoa siinä kolmentoista muun parin kanssa lattialla ja odottaa kun kuuluttaja sanoi nimemme. Sitten tanssimme semifinaalin kahdessa erässä. Olimme jo uupuneita pitkän päivän kierroksista ja odottelusta, mutta täysillä mentiin. Tanssiminen maailman parhaiden nuorisoparien joukossa, yleisön kannustaessa omia parejaan ja oman valmentajan seistessä lattian reunalla tukemassa oli sanoinkuvaamattoman hienoa. Matka oli onnistunut hyvin ja seuraavan aamuna lähdimme kotiin (jälleen kerran lukuisilla vaihto lennoillamme). Haluan kiittää Mikko Kaasalaista, kun hän lähti mukaan huoltajaksi! Kiitos myös Jensille ja Sofialle hyvästä matkasta. Laura Lackman VALMENTAUTUMINEN Steppiläinen 1/2002 Usein valmentautuminen kiihtyy lähestyttäessä tärkeitä kilpailuja. Silloin sen pitäisi rauhoittua. Viime hetkillä harvoin saa aikaan muuta kuin hämmennystä tanssiinsa. Kaiken opitun pitää olla myös harjoiteltuna ennen ratkaisevaa koitosta. Jos esim. valmentaudut edellisenä iltana, niin milloin ehdit harjoitella? Mitä kauempana o let tärkeästä kilpailusta, sitä lujempaa voit harjoitella, sitä kovempia treenirupeamia pystyt käsittelemään. Kannattaa kuitenkin muistaa, että jos kilpailet yläluokissa vapailla kuvioilla, niitä on turhaa kuluttaa loppuun tällaisessa harjoittelussa. Kannattaa tanssia rajoitutuin kuvioin perusharjoituksia, jolloin kunto nousee (syke pysyy matalana) ja perustekniikka kehittyy. Yksittäisiä vaikeita kuvioita voi sitten hioa erikseen. Näin nautinto koreografiaasi säilyy myös tuoreena ja esitys hehkeänä kilpailussa. Jos olet vaihtamassa koreografioita, huomioi, että tarvitset todennäköisesti kuukausia ennen kuin koreografia on hiottu kisakuntoon. Kuvioiden radikaali vaihtaminen vaikkapa kuukausi ennen SM:iä on enemmän tai vähemmän itsemurha kilpailutuloksen kannalta. Kun tulet parin viikon päähän tärkeästä kilpailusta, vähennä harjoittelu minimiin. Tanssi vain vähän kuvioiden muistissa pitämiseksi ja tuntuman säilyttämiseksi. Älä vedä kovaa harjoitusta, vaan ota löysemmin. Et saa tanssia itseäsi maitohapoille missään vaiheessa. Ulkoile ja harrasta kohtuullisessa määrin liikuntaa. Kun olet kehittänyt varsinaisen tanssin nälän, olet valmis päästettäväksi irti kilpalattialla.

7 Steppiläinen 2/ Vanhempien ja valmentajan välinen työjako Lasten harjoittelussa on lisäksi huomioitava vanhempien ja valmentajan yhteistyö, jossa kumpikin hoitelee omaa reviiriänsä. Valmentajan tehtävä on ensisijaisesti valmentaa, vanhempien tehtävä on huolehtia lapsesta muutoin. Vanhempien ja valmentajan kannattaa katsoa harjoitus ja kilpailuohjelma yhdessä, jottei siitä tule lapselle liian raskasta. Kilpailun jälkeen valmentaja odottaa raporttia siitä miten meni. Valitettavan usein kuulee vanhempien suusta, että he kyllä mielellään antavat harjoitella ja kilpailla kun lapset itse niin haluavat. Puppua! Lapset eivät itse tajua menemisen määrää ennen kuin on myöhäistä. Aikuisen on katsottava perään ja tehtävä rajoituksia kuten muissakin elämän asio issa. Harjoittelun tulee pysyä hauskana ja kehittävänä. Tavoitteiden on oltava kohtuullisia. Lapsitähdet harvo in jaksavat harrastaa aikuisiksi asti, jos kaikki mehut otetaan irti jo pieninä. Vanhempien kontolle lankeaa paljon tehtäviä. Tulee huolehtia lapsen fyysisistä tarpeista: monipuolinen ruoka, välipalat, terveydenhoito, nukkumaanmenoajat, vaatteet, fyysinen läheisyys jne. Lisäksi he ovat mukana kuljettamassa tarpeen mukaan. Vanhemmat ovat ensimmäisiä lohduttajia, kun kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Vanhemmat voivat kannustaa. Liiallisilla vaatimuksilla he voivat myös sammuttaa liikunnan ilon. Henkinen tuki ja kasvaminen isoksi on tärkeää. Turvallinen koti auttaa lastakin jaksamaan. Vanhempien tulee katsoa perään, että myös kouluasiat hoituvat mahdollisimman hyvin. Koulunkäynti on lapsen ensiasiallinen työ, joka vaikuttaa muuhunkin menestymiseen myöhemmin elämässä. Tanssi on kuitenkin vain harrastus, vaikka siihen on helppo tempautua mukaan. Kuuluminen ja osallistuminen seuran toimintaan on myös arvokasta seura ja juniorityötä. Valmentajan tehtävä on valmentaa ja tarvittaessa hankkia muuta valmennusta lisää. Tämä ei kuulu vanhempien kontolle -muutoin kuin

8 8 Steppiläinen 2/2008 mahdollisten kustannusten osalta. On outoa nähdä lasten vanhempien muuttuvan valmentajiksi, jotka tietävät kaiken valmentautumisesta ja paremmin kuin varsinainen valmentaja. Tämä ilmiö on ollut nähtävissä koko sen 23 vuoden ajan, jolloin olen itse toiminut valmentajana. Erikoisen hämmentävää se on meille valmentajille, jotka olemme harrastaneet lajia vuositolkulla, kouluttautuneet valmentamiseen ja harrastaneet sitä käytännössä nähden vuosikerran toisensa jälkeen kasvavan aikuisiksi. Me myönnämme auliisti, että emme vieläkään tiedä kaikkea, vaikka niin haluaisimmekin. S iksi o lemme hölmistyneitä vanhempiin kerralla iskeneestä tietotaidosta. Toivoisinkin vanhempien uskaltavan luottaa valmentajiin ja jättää tämä puoli valmentajille. He kuitenkin ovat tämän lajin erikoisosaajia ja heillä on todella paljon kokemusta niin lajin vaatimuksista eri tasoilla kuin valmentautumisesta yleensä. Heillä on myös käsitys siitä missä vaiheessa mitäkin asioita kannattaa harjoitella, ettei tule myöhemmin itku kun pitää alo ittaa A- luokassa tekniikan alkeista voidakseen päästä eteenpäin. Tämä on usein tilanne aikuisena aloittaneilla, jotka ovat itse halunneet ottaa valmentautumisen omiin käsiinsä pahemmin neuvoja kysymättä. Ryhmätunti vai yksäri? Taitojen karttuessa ja kun noustaan luokissa ylöspäin alkaa C-luokasta eteenpäin pikkuhiljaa se aika, jolloin ryhmätuntien lisäksi on hyvä osallistua myös henkilökohtaiseen valmennukseen yksityistunneilla. Olen usein painottanut, että yksityisvalmennukseen on hyvä löytää valmentaja, jonka kanssa valmennettavat tulevat toimeen. Ei auta, vaikka valmentajana olisi kuinka suuri stara tahansa, ellei yhteistyö valmennettavan ja valmentajan välillä suju. Hinnoissa on myös eroja, joten kannatta kysellä ja tutustua tilanteeseen ja mahdollisuuksiin. Myös tuntien kestot vaihtelevat, joidenkin tunti kestää tunnin, jonkun muun taas jotain 40 minuutin ja tunnin väliltä. Kannattaa laskea minuuttihinta kun vertailee. Lisäksi huomioitavaksi tulevat mahdolliset matkahinnat. Yksityisopetus ei ole ilmaista lystiä toisin kuin ryhmätunnit, jotka yleensä sisältyvät harjoitusmaksuun. Alemmissa luokissa yleensä ryhmävalmennus riittää. Ryhmissä on tarkoitus oppia ja harjoitella perusasioita. Ryhmät eivät ole mitään yksityistunteja. Tällöinhän kaikkia muita paitsi juuri opetettavaa laiminlyötäisiin harjoituksessa. Sitä voi silloin tällöin täydentää seuran omilla valmentajilla tai ulkopuolisilla valmentajilla. Kun on ryhmässä oppinut perusasiat, ei näihin ja näiden opettelemiseen enää tarvitse maksaa rahaa yksityistunneilla. Voi keskittyä parin ongelmiin kuvioissa ja koreografiassa ja esittämisessä. Käytä siis ryhmää perusasioiden oppimiseen ja harjoittelemiseen. Yksityistunnit säästyvät näin henkilö-

9 Steppiläinen 2/ kohtaisempiin aiheisiin. Myös pidemmälle ehtineiden olisi hyvä miettiä tämä ajatus. Jotkut tuntuvat ajattelevan, ettei ryhmissä ole heille mitään opittavaa. Porukassa on sitä paitsi mukavampaa harjoitella yksitoikkoisia asioita. Meillä täällä Tampereella on sellainen poikkeuksellinen tilanne muuhun maahan nähden, että täällä on korkealle koulutetut seurojen omat valmentajat, joiden tutkinnot usein ovat samantyyliset ja sisältöiset kuin ammattilaistenkin suorittamat tutkinnot. Olemme Tampereella etuoikeutetussa asemassa, kun seurojen sisältä löytyy korkeatasoisia valmentajia. Tämä on uskomaton voimavara. Näistä jotkut ovat valinneet junioreiden ja lasten valmentamisen omimmaksi lajikseen, toiset taas ovat keskittyneet aikuisiin. Ekat askeleet kohti tanssin valmentamista Cat Olimme tanssiparini Joni Pitkämäen kanssa Stepin saleilla järjestetyssä seuraohjaajakoulutuksessa, jota ohjasi Carola Tuokko. Suomen Tanssiurheiluliiton valmentajakoulutuksessa tämä kuuluu Taso 1:seen, johon sisältyy kahden seuraohjaajakoulutusviikonlopun lisäksi Nuori Suomi-ohjaajakoulutus, Fyysisen harjoittelun perusteet (FHP) sekä Opettamisen opettaminen (OPOP). Koulutuksen tavoitteena on antaa tietoa lajista, lajitekniikasta, kilpailusäännöistä sekä F-ja E-luokan kuvioista. Tämän lisäksi koulutus valmistaa seuravalmentajakoulutuksen vastaanottamiseen ja sen läpäisemiseen. Ensimmäisen koulutusviikonlopun aikana kävimme läpi amalgamaatiot(= peruskuviosarja, jota voidaan toistaa jatkuvana) kaikkiin kymmeneen tanssiin. Omat askeleet olivat kyllä hyvinkin hallussa, mutta sitten piti yhtäkkiä vaihtaa rooleja. Miehistä tuli naisia ja naisista miehiä. Hauskaa oli varsinkin silloin, kun miehet yrittivät esittää hyvin viehkeitä naisia. Ehkä sen rennon tunnelman takia miesten askeleet painuivat lopulta päähäni ja niitä olikin ihan yhtä helppoa tanssia kuin omia.

10 10 Steppiläinen 2/2008 Tutustuimme myös Suomen Tanssiurheiluliiton toimintaan ja siihen, että kuka oikeasti päättää mistäkin. Luulen ettei kovinkaan moni lajia harrastava tiedä sitä, että liiton toiminta perustuu vapaaehtoistyöhön eikä siitä siis makseta palkkaa, mikä vaatii aikamoista sitoutumista ja kiinnostusta lajiin. Kävimme läpi myös lasten uudet kilpailumuodot MuksuMix 2 ja 4 sekä Tanssitähti 2 ja 4. Niissä saattaa olla Suomen tulevaisuus, jos lapsisarjojen idea saadaan levitettyä koko maahan ja seuroja tiedotettua tarpeeksi. Virossa järjestetyissä vastaavanlaisissa kilpailuissa on jopa satoja lapsia tanssimassa ja sarjat ovat olleet vasta muutaman vuoden käytössä. Mielestäni on tosi hienoa, että lapset, jotka osaavat esimerkiksi vasta valssin ja chachan, voivat lähteä jo kilpailemaan ja mikä kivo inta, kilpailussa kaikki saavat palkinnon. Muksumix issä tuomarit arvioivat lapset sanallisilla palautelapuilla eikä heitä laiteta paremmuusjärjestykseen, jolloin kaikki ovat tasa-arvoisessa asemassa. Siinä iässä kun pettymys voi tuntua hyvinkin kamalalta. Harjoittelimme kurssilla myös kuinka vastaliikkeitä ja vastaliikeasentoa kannattaa opettaa ja, että millainen on ylipäätään hyvä tanssiasento. Viimeisinä asioina kurssin päätteeksi kävimme läpi rytmiikkaa, joka on yksi tärkeimmistä arvosteluperiaatteista. Osa viikonlopun aikana käydyistä asioista oli jo ennestään tuttuja mutta hyvin paljon tuli uuttakin. Pidin kurssista, koska sain sieltä omaan tanssiini paljon asioita, joita minun tulisi miettiä harrastaessa ja asioita, joita miettiä valmentaessa. Koulutuksen toisen osan käymme Jonin kanssa vasta ensi syksynä, jolloin käydään läpi F- ja E-luokkien sallitut kuviot. Sillo in pidetään myös tentti ohjaus- ja kuviotuntemuksesta. Sen jälkeen olemme valmiita hoitamaan perusvalmennusta seuroissa, kykeneviä katsastamaan pareja ja ikää ollessa 20 vuotta voimme toimia seurakilpailuissa tuomareina. Pia Pitkämäki

11 Steppiläinen 2/ Pariesittely Ilari ja Katri Kosonen ovat 28 vuotias pariskunta. He tanssivat tällä hetkellä yleisessä D-luokassa. Kilpatanssin pariin heidät innosti ensimmäinen Suomessa esitetty Tanssii Tähtien Kanssa tuotantokausi. Katrilla oli jo nuorempana hieman taustaa kilpatanssista ja tuo unohtunut kipinä syttyi uudelleen ohjelman myötä. Pienen taivuttelun jälkeen myös Ilari suostui lähtemään Tanssii Tähtien Kanssa intensiivikurssille jo samana keväänä Kurssien innostamana pari päätti jatkaa tanssia STEPin jatkoryhmässä seuraavana syksynä. Tanssi alko i harrastuksena kiehtomaan yhä enemmän eikä mennyt kovinkaan kauaa kun ensimmäiset kisat tulivat ajankohtaisiksi. Kilpailuihin osallistumista harkittiin kyllä ankarasti ja hieman kilpailujännitystäkin oli havaittavissa. Pari muistelee, että ihan ensimmäiset kilpailut taisivat olla Stepin omat seurakisat syksyllä Siellä sijoitus oli vielä viimeinen, mutta jo toisissa kisoissa päästiin semien kautta finaaliin, mikä ei ainakaan vähentänyt tanssi-innostusta. Sen verran kisakärpänen pääsi puraisemaan, että kilpalattialle oli päästävä uudelleen. Tämän jälkeen kilpailuissa kierreltiin varsin ahkerasti ympäri eteläisen Suomen. Menestystäkin kertyi sen verran mukavasti, että pari nousi D-luokkaan vuoden 2007 syksyllä. Tällä hetkellä siis metsästetään pisteitä C luokkaan pääsemiseksi. Sekä vakiot että lattarit ovat parin mielestä mukavia. Vakiot tuntuvat kuitenkin ehkä hieman enemmän parin omalta alueelta. Eräiksi suosikeistaan pari mainitseekin wieninvalssin (jota olisi jo kiva päästä kokeilemaan myös kilpalattialla) ja quickstepin. Harjoitussalin lattiaa on kulutettu aika ajoin tiuhaankin tahtiin kun kilpailumenestystä on jahdattu. Pari on innokas harjoittelemaan uusia kuvioita ja kehittämään itseään. Ajoittain kuitenkin epätoivo meinaa iskeä ja tuntuu, että takapakkia tulee enemmän kuin edistystä. Tänä syksynä tanssi harjoitukset ovat jääneet vähemmälle tulevan perheenlisäyksen johdosta. Uusi pikku tanssija on tiedossa marras-joulukuun vaihteessa ja sen takia harjoituksia on jouduttu hieman karsimaan. Toiveissa kuitenkin on pikainen paluu parketeille heti kunhan vain oma kunto ja vauva antaa myöten.

12 12 Kuvasatoa Kevätkauden päättäjäiset Steppiläinen 2/2008

13 Steppiläinen 2/2008 Unkarin leirin jatko Kesällä pidetyn Unkarin leirin jatkoksi pidettiin Stepin salilla syyslomalla lattarileiri, jonka vierailevana valmentajan toimi Lene James Tanskasta. 13

14 14 Steppiläinen 2/2008 Tanssista apua dementikoille STT :03 Tanssiesitys on tuoreen väitöstutkimuksen mukaan hyvä auttamismenetelmä dementoituvien vanhusten hoitotyössä. Teatterilliset esitykset kohentavat vanhuksen hyvinvointia. Ne nostavat vanhuksen tunteet ja muistot pintaan: "Minä kun oon enne ollu oikeen ilonen ihminen". -Suosittelen tanssiesityksiä varsinkin dementoituvien hoitoyksiköihin mutta muutoinkin vanhustyöhön. Järjestely ei vaadi hoitohenkilöstöltä muuta kuin innostunutta ja avointa mieltä sekä yhteydenottoa oman lähialueen tanssitaitelijoihin tai tanssioppilaitoksiin, aiheesta Oulun yliopistossa perjantaina väitellyt terveystieteiden maisteri Teija Ravelin kannustaa. Tanssiesitysten toimivuutta dementoituvien vanhusten hoitotyössä tutkittiin nyt ensimmäistä kertaa. "Tunteet nousivat rintaan" Teija Ravelin keräs i tutkimusaineistonsa kahdesta kainuulaisesta hoitokodista. Vanhukset kokoontuivat ensin kertomaan vuodenaikoihin liittyviä muistojaan. Tanssijat työstivät muistojen pohjalta tanssiteoksen. Esityksiä oli neljä. Ravelinin mukaan vanhukset pystyivät esitysten jälkeen kertomaan kokemuksistaan monipuolisesti. -Vanhus saattoi esimerkiksi kuvata, että esityksen aikana hänen silmänsä vesittyivät ja tunteet nousivat rintaan. Eräs vanhus totesi, että hän ei enää ollut muistanut, että hänen esityksessä kokemiaan tunteita olisi olemassakaan. Ravelinin mukaan ihminen rakentaa identiteettiään käymällä läpi omaa elämäänsä ja menneitä aikoja. Hän arvioikin, että tanssiesitys voi tukea dementoituvan vanhuksen identiteetin kokemista ja elämänvaiheeseen liittyvää kehitystä. Tanssiesityksillä havaittiin olevan sekä lyhytaikaisia että pidempiaikaisia vaikutuksia. Esitys saattoi ainakin hetkellisesti helpottaa vanhuksen olotilaa: kivut ja säryt unohtuivat, mahdollinen toistuva käyttäytymismalli loppui esityksen ajaksi. Osa vanhuksista muisteli tanssia vielä viikkojenkin jälkeen. Ravelinin mukaan teatterillisen tanssiesityksen hyväksyivät myös ne vanhukset, joiden uskonnollinen vakaumus ei salli tanssimista. Hän silti tähdentää, että tanssiesityksiä suunniteltaessa ja niistä jälkikäteen keskusteltaessa vanhusten arvot ja elämänhistoria täytyy ottaa huomioon.

15 Steppiläinen 2/ Otteita ADT muutoksista 2009 Maailman Antidopingtoimisto WADA on julkaissut vuonna 2009 noudatettavan luettelon kielletyistä aineista ja menetelmistä urheilussa. Luokittelua "tavallisiin" ja "koviin" dopingkeinoihin on nyt muutettu siten, että luokittelu mahdollistaa vuoden 2009 alusta voimaantulevan Maailman antidopingsäännöstön mukaiset joustavammat tuomiot dopingrikkomuksista. "Kovien" dopingaineiden, esimerkiksi anabolisten steroidien, EPO:n ja amfetamiinin kaltaisten piristeiden sekä erilaisten manipulaatiomenetelmien käytöstä tulee edelleen saamaan pääsääntöisesti 2 vuoden urheilun toimintakiellon. Valtaosa dopingaineista tulee kuitenkin kuulumaan "tavallisiin" dopingaineis iin, jo iden osalta toimintakiellon pituus riippuu siitä, onko käytön yhteydessä osoitettavissa lieventäviä tai raskauttavia asianhaaroja. Diureet it eivät ole enää kiellettyjä silmät ipoissa. Sallituiksi tulevia valmisteita ovat esimerkiksi Azopt ja Trusopt. Uusia kiellettyjä aineita ovat geenidopingiin luettavat aineenvaihduntahäiriöiden ja diabeteksen hoitoon kehitteillä o levat ns. PPAR-deltaagonistit sekä AMPK-agonistit (esimerkiksi AICAR). Näiden aineiden geenien kautta välittyvät vaikutukset muistuttavat elimistössä kestävyysharjoittelun aikaan saamia vaikutuksia. Siten näillä aineilla voi lisätä kestävyyttä tai saada liikunnan myönteis iä vaikutuksia harjoittelematta. WADA on säilyttänyt nuhalääkkeissä yleisen pseudoefedriinin (Aerinaze, Cirrus, Clarinase, Duact) sallittuna aineena. Pseudoefedriini kuuluu kuitenkin tarkkailtavien aineiden listalle muiden lievien piristeiden tapaan. Tarkkailtavan aineen laajamittainen käyttö voi johtaa siihen, että aine kielletään tulevaisuudessa. Suomen Antidopingtoimikunta ADT ry:n internetsivuilla ja painettuna julkaisuna ilmestyvä kielletyt aineet ja menetelmät urheilussa 2009 perustuu WADA:n luetteloihin. ADT julkaisee uudet luettelot internetsivuillaan Timo Seppälä / ADT lääketieteellinen johtaja

16 16 Steppiläinen 2/2008 Lampun Henki Nainen käveli metsässä ja kompastui yhtäkkiä johonkin, joka lähemmän tarkastelun jälkeen paljastui öljylampuksi. Kun nainen pyyhki sitä, tuli tietenkin henki esiin. Saanko nyt kolme toivomusta?' nainen kysyi. 'Et', vastasi henki, 'huonojen aikojen ja muun sellaisen takia saa nykyään esittää vain yhden toivomuksen... No, mikäs se olisi?' 'No siinä tapauksessa haluaisin rauhan Lähi-itään', sanoi nainen ja kaivoi esiin kartan. 'Näetkö tämän kartan? Haluan, että nämä maat lopettavat taistelemasta keskenään.' Henki katsoi karttaa ja sanoi: 'Voi sentään, nämä maathan ovat tapelleet keskenään jo tuhansia vuosia. Luulenpa, että asialle ei ole mitään tehtävissä. Olen hyvä, mutta en ihan NIIN hyvä. Toivo jotain muuta.' Nainen mietti hetken ja sanoi: 'En ole vielä onnistunut tapaamaan sitä oikeaa tanssimiestä. Miestä, joka on ajattelevainen ja rakastavainen, joka ottaa vain minut huomioon, osaa sovittaa tanssikuvioitaan ja tekee yli puolet ajatustöistä. Joka on uskollinen, hyväksyy minun omituiset päähänpistot, eikä vertaile tanssiani naapuripariin koko ajan. Lyhyesti sanottuna, ihanteellinen Tanssikumppani.' Henki oli hetken aikaa hiljaa ja murahti sitten: 'Näytä nyt vielä sitä karttaa...!!!' Tulevia tapahtumia Tervetuloa Stepin pikkujouluihin lauantaina Aloita juhliin valmistautuminen klo Stepin salilla, jonne tulee Oriflmen esittelijä pitämään ihoanalyysiä. Varsinainen pikkujoulu on klo 16-18, jonka jälkeen siirrymme kaupungille katsomaan ilotulitusta. Stepin syyskokous on tiistaina klo 18 omalla salilla. Stepin seurakisat ovat sunnuntaina klo 11 omalla salilla ja sen jälkeen on 10 SM mitalikahvit n. 15:15. Stepin GB kisat ovat lauantaina klo 12.

17 Steppiläinen 2/ Huippulaadukkaat Ray Rose ja Supadance kilpatanssi ja harjoituskengät saat Stepin pikkusalin perällä olevasta kenkämyynnistä. Kauppa on avoinna sopimuksen mukaan. Soita Leena ja Juha Kanto. Tervetuloa! Etuja Steppiläisen jäsenkortilla Tässä päivitetty lista voimassa olevista etuuksista Yhteistyökumppanit Piruetti 10% alennuksen normaalihintaista tuotteista. PS Hiusstudio -10% alennus kampaamopalveluista Ihana Lumous tilatuista tanssiasuista 20% alennus Useimmat lavatanssipaikat Tampereen ympäristössä alennetuin pääsylippuhinnoin. Ja lista kasvaa

18 18 Steppiläinen 2/2008 STEPin vuoden 2008 johtokunta Puheenjohtaja Sihteeri Talousvastaava Ari Lindgren puh Vara: Terhi Mäkinen Annamari Hannula puh Vara: Eija Savikurki puh Vara: Pertti Savikurki Valmennustoimikunta Mikko Kaasalainen puh: Vara: Markkinointivastaava Nuorisoedustaja Tiedotusvastaava Terhi Mäkinen puh Vara: Arto Moisio Tuomas Jylhä puh Vara: Satu Lindgren puh Vara: Katri Kosonen Mikäli haluat vaikuttaa seuran toimintaan niin ota rohkeasti yhteyttä johonkin ylläolevista henkilöistä ja kerro hänelle asiasi vietäväksi eteenpäin toimikunnan tai johtokunnan kokoukseen. Johtokunta kokoontuu pääsääntöisesti aina kuukauden ensimmäisenä torstaina.

19 Steppiläinen 2/ Dance Factory Tanssiurheilukeskus Fitori Adrienn Lapset Nuoriso D-A lat Juniorit Nuoriso A lat. Haanpää Jouko Aikuiset Step Hannula Annamari Sihteeri Jylhä Tuomas Lasten Step 1 Nuorisoedustaja Kaasalainen Mikko Bailatino alkeet&jatko Juniorit Nuoriso A lat. Karppanen Heidi Lapset E Lackman Samuel, Päivi Aikuisten Step Lackman Laura Lapset E Lindgren Ari Puheenjohtaja Lindgren Satu, Ari Lasten tanssileikkikerho Mäkinen Terhi Markkinointivastaava Mäki-Ontto Sofia Lasten Step Niemi Seppo Kilpailuyhdyshenkilö Pitkämäki Joni, Pia Lapsi + junnu practice Pitkämäki Päivi Aikuiset Step Reunavuori Jukka,Tarja Aikuiset Step 1, Nuori Suomi Saarinen Sebastian Lapset E Seppänen Elina Bailatino alkeet&jatko Savikurki Eija Talousvastaava Tarvainen Anna-Maija Bailatino lapset Tuokko Carola Aikuiset kilpailevat E-D, Aikuiset kilpailevat C-A Virtanen Valtteri Lapset E

Nymmeitä miehiä vietiin... SPAIRIS EKA / 2005. 10-EM MOLDOVIASSA s. 12 MARKO&KATJA s. 8 TANSSISEURA SPIRAL RY TIEDOTUSLEHTI

Nymmeitä miehiä vietiin... SPAIRIS EKA / 2005. 10-EM MOLDOVIASSA s. 12 MARKO&KATJA s. 8 TANSSISEURA SPIRAL RY TIEDOTUSLEHTI Nymmeitä miehiä vietiin... SPAIRIS EKA / 2005 10-EM MOLDOVIASSA s. 12 MARKO&KATJA s. 8 GP-kisat s. 10 TANSSISEURA SPIRAL RY TIEDOTUSLEHTI Sisällysluettelo: Pääkirjoitus 3 Puheenjohtajan palsta 4 Rock n

Lisätiedot

toka/2002 tanssiseura Spiral Markus pukin lahja Spiralille!

toka/2002 tanssiseura Spiral Markus pukin lahja Spiralille! toka/2002 tanssiseura Spiral Markus pukin lahja Spiralille! toka/2002 Tanssiseura Spiral ry Tampere Postiosoite: Tanssiseura Spiral ry Sammonkatu 56 33540 Tampere Puhelin: 040-543 7576 Internet: spiral@nic.fi

Lisätiedot

koli /2001 tanssiseura Spiral Spiralin voittoisa

koli /2001 tanssiseura Spiral Spiralin voittoisa koli /2001 tanssiseura Spiral Spiralin voittoisa loikkahiihto joukkue koli/2001 Tanssiseura Spiral ry Tampere Postiosoite: Tanssiseura Spiral ry Sammonkatu 56 33540 Tampere Puhelin: 040-543 7576 Internet:

Lisätiedot

Pääkirjoitus. Väitän, että lopputulos on varsin onnistunut. Minun on turha jaaritella enempää. Nauttikaamme nuorten toimittajien töistä.

Pääkirjoitus. Väitän, että lopputulos on varsin onnistunut. Minun on turha jaaritella enempää. Nauttikaamme nuorten toimittajien töistä. Pääkirjoitus Koska tämä on Murros lehden ensimmäinen numero, en voi välttyä pohtimasta otsikon merkitystä. Onhan kyseessä hyvinkin konkreettisesti uusi alku, murroskausi. Kouluja fuusioituu, henkilökunta

Lisätiedot

Tampereen Voimistelijat

Tampereen Voimistelijat Tampereen Voimistelijat Ilmoitusliite Syksy 2013 voittivat kolmen eri lajin suomenmestaruuksia s. 4-5 Voimistelun harjoittelukeskus valmistui Tesomalle s. 7 Ilmoittaudu mukaan voimistelukouluun s. 21 Hei

Lisätiedot

HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 2 2012. 80 vuotta golfia Talissa

HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 2 2012. 80 vuotta golfia Talissa HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 2 2012 80 vuotta golfia Talissa Tali Golf 1 Syyskokous ja henkilövalinnat SYYSKOKOUS Jälleen on yksi golfkesä takana, on aika siirtää katse tulevaan. Menneen kauden tapahtumia

Lisätiedot

KOOVEE. Monen lajin mestari ILMOITUSLIITE 2/2010 KOOVEE HAPPEE. Salibandyliigan kotiavaus

KOOVEE. Monen lajin mestari ILMOITUSLIITE 2/2010 KOOVEE HAPPEE. Salibandyliigan kotiavaus Monen lajin mestari ILMOITUSLIITE 2/2010 SUUNNISTUS Suunnistajat MM-kultavauhdissa sivut 6 7 TAITOLUISTELU Taitoluistelijoille uusi esikuva sivut 14 15 Salibandyliigan kotiavaus HAPPEE Spiral-hallissa,

Lisätiedot

NURMIJÄRVEN TAITOLUISTELIJAT NTL RY

NURMIJÄRVEN TAITOLUISTELIJAT NTL RY Kausijulkaisu 2013-2014 1 NURMIJÄRVEN TAITOLUISTELIJAT NTL RY Nurmijärven Taitoluistelijat NTL ry on Nurmijärven kunnan alueella, erityisesti Klaukkalan jäähallissa, toimiva taitoluisteluseura. Seura edistää

Lisätiedot

vjs sanomat Vantaan Jalkapalloseura ry PL 40, 01601 Vantaa Puhhelin (09) 507 4974 Toimiston käyntiosoite: ISS-stadion, Raappavuorentie 10, Vantaa

vjs sanomat Vantaan Jalkapalloseura ry PL 40, 01601 Vantaa Puhhelin (09) 507 4974 Toimiston käyntiosoite: ISS-stadion, Raappavuorentie 10, Vantaa vjs sanomat 18. vsk Vantaan Jalkapalloseura ry PL 40, 01601 Vantaa Puhhelin (09) 507 4974 Toimiston käyntiosoite: ISS-stadion, Raappavuorentie 10, Vantaa 2010 VJS VJS - 40-40 vuotta yhdessä ja tunteella

Lisätiedot

voi olla myönteinen vaihtoehto

voi olla myönteinen vaihtoehto LAPSETTOMIEN YHDISTYS SIMPUKKA RY:N JÄSENLEHTI 3 2014 Lapsettomana yhteiskunnassa Uusi kolumni: Mitä mies ALKIOTUTKIMUS apuna hedelmöityshoidoissa Kaksi kokemusta kohduttomuudesta Anitta Stuart: Kaksin

Lisätiedot

Voikkari TAMPEREEN VOIMISTELIJOIDEN ILMOITUSLIITE 2015. Akrobatiavoimistelijat Gymnaestradassa s. 18. Tervetuloa mukaan voimistelemaan! s.

Voikkari TAMPEREEN VOIMISTELIJOIDEN ILMOITUSLIITE 2015. Akrobatiavoimistelijat Gymnaestradassa s. 18. Tervetuloa mukaan voimistelemaan! s. TAMPEREEN VOIMISTELIJOIDEN ILMOITUSLIITE 2015 Voikkari SAMI REIVINEN / VALOKUVAAMO KLIK Tervetuloa mukaan voimistelemaan! s. 6-9 Telinevoimistelun telineet esittelyssä s. 17 Akrobatiavoimistelijat Gymnaestradassa

Lisätiedot

valloittaa jumppasaleja! Kisajärjestelyissä sattuu ja tapahtuu Liikkuvien lasten riemua JNV:n Jumppakoululeirillä!

valloittaa jumppasaleja! Kisajärjestelyissä sattuu ja tapahtuu Liikkuvien lasten riemua JNV:n Jumppakoululeirillä! Jyväskylän Naisvoimistelijoiden tiedotuslehti, syksy 2010 valloittaa jumppasaleja! Kisajärjestelyissä sattuu ja tapahtuu Liikkuvien lasten riemua JNV:n Jumppakoululeirillä! Sepänkatu 4B 40100 Jyväskylä

Lisätiedot

Laukaan Peurunkagolf Jäsenlehti 2/2013

Laukaan Peurunkagolf Jäsenlehti 2/2013 Laukaan Peurunkagolf Jäsenlehti 2/2013 Laukaan Peurunkagolf 1 LPG 2/2013 24. vuosikerta Tässä lehdessä Peurunkagolf........................... 2 Kohtaamisia............................. 8 Toimikunnat.............................

Lisätiedot

TOIMINTALINJA 2013 2014. Tanssiurheiluseura Oikea rytmi ry

TOIMINTALINJA 2013 2014. Tanssiurheiluseura Oikea rytmi ry 1 TOIMINTALINJA 2013 2014 Tanssiurheiluseura Oikea rytmi ry 2 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 1 Seuran esittely... 1 2 Seuran visio ja painopistealueet... 1 3 Eettisyys seuran toiminnassa... 1 4

Lisätiedot

250 Tampere. 4/2013 Iloista joulua ja aktiivista uutta vuotta JHL 250 Tampere -lehden lukijoille

250 Tampere. 4/2013 Iloista joulua ja aktiivista uutta vuotta JHL 250 Tampere -lehden lukijoille 250 Tampere 4/2013 Iloista joulua ja aktiivista uutta vuotta JHL 250 Tampere -lehden lukijoille Lehden aikataulu JHL 250 Tampere nro 1/2014 ilmestyy viikolla 8-9 Tee lehteen juttu! Tai anna vinkki aiheesta,

Lisätiedot

Kilpailukalenteri 2003. Suorita Green Card Talvi-Tarinassa. Osakeanti-Extra: Tarina Golfin osakeanti 10.2. 30.4.2003.

Kilpailukalenteri 2003. Suorita Green Card Talvi-Tarinassa. Osakeanti-Extra: Tarina Golfin osakeanti 10.2. 30.4.2003. Puijon Golfseuran tiedotuslehti 1/2003 Osakeanti-Extra: Tarina Golfin osakeanti 10.2. 30.4.2003 Junnut Espanjassa Kilpailukalenteri 2003 Jarno Hovila matkalla ammattilaiseksi Suorita Green Card Talvi-Tarinassa

Lisätiedot

Kurkistus Niilon ja Lassin kouluun Viisaaksi vanhemmaksi Nyt on aika etsiä kesätyötä

Kurkistus Niilon ja Lassin kouluun Viisaaksi vanhemmaksi Nyt on aika etsiä kesätyötä 1 2009 Kurkistus Niilon ja Lassin kouluun Viisaaksi vanhemmaksi Nyt on aika etsiä kesätyötä Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista tässä numerossa 3 4 Pääkirjoitus Asennetta työnhakuun Työn saaminen

Lisätiedot

Attaque. Alexander Lahtisen MM-pronssi Huipputulos kansainvälisessä kisassa. Naisten kalpa Eurooppa Cup Vesuviuksen lumossa Napolissa

Attaque. Alexander Lahtisen MM-pronssi Huipputulos kansainvälisessä kisassa. Naisten kalpa Eurooppa Cup Vesuviuksen lumossa Napolissa 2011 Attaque Alexander Lahtisen MM-pronssi Huipputulos kansainvälisessä kisassa Naisten kalpa Eurooppa Cup Vesuviuksen lumossa Napolissa Sheffield EM-kisat Miesten ja naisten joukkueet Englannissa Kisatuloksia

Lisätiedot

HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 1 2011

HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 1 2011 HELSINGIN GOLFKLUBIN JÄSENLEHTI 1 2011 Puheenjohtajalta Parannetaan mainettamme yhdessä Ihan aluksi haluan kiittää entistä puheenjohtajaamme Leif Ekströmiä asia joka jäi perinteisesti tekemättä joulukuun

Lisätiedot

S u u r - H e l s i n g i n G o l f r y : n j ä s e n l e h t i N R O 2 / 2 0 1 2

S u u r - H e l s i n g i n G o l f r y : n j ä s e n l e h t i N R O 2 / 2 0 1 2 Golf S u u r - H e l s i n g i n G o l f r y : n j ä s e n l e h t i N R O 2 / 2 0 1 2 Golfkesä kutsuu astu ravintolaan lähde kurssille osallistu kisaan yövy Korpilammella Nettisivut uudistuivat Look in

Lisätiedot

sisältö 13 Pikkujouluissa paljon porukkaa 10 Pakkasterveiset Etelä-Pohjanmaalta NUMERO 1/2011 ISSN 0786-3268

sisältö 13 Pikkujouluissa paljon porukkaa 10 Pakkasterveiset Etelä-Pohjanmaalta NUMERO 1/2011 ISSN 0786-3268 1 2011 NUMERO 1/2011 ISSN 0786-3268 sisältö KURKKU- ja suusyöpään sairastuneiden tiedotuslehti Suomen Kurkku- ja Suusyöpäyhdistys ry on kurkku- ja suusyöpäpotilaiden yhdistys. Yhdistyksen jäseneksi voi

Lisätiedot

2/2014 VARSINAIS-SUOMEN TIETOJENKÄSITTELY-YHDISTYS RY. Score! Malta pysähtyä miettimään Innostu onnistumisista

2/2014 VARSINAIS-SUOMEN TIETOJENKÄSITTELY-YHDISTYS RY. Score! Malta pysähtyä miettimään Innostu onnistumisista 2/2014 VARSINAIS-SUOMEN TIETOJENKÄSITTELY-YHDISTYS RY Score! Malta pysähtyä miettimään Innostu onnistumisista PÄÄKIRJOITUS Mukava kohdata jälleen, hyvä lukijamme! Kesähelteiden alettua ja lomien lähestyessä

Lisätiedot

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta

Olen niin onnekas, että mulla on sut. Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta Olen niin onnekas, että mulla on sut Lasten, vanhempien ja tukiperheiden kokemuksia tukiperhetoiminnasta 1 Aluksi Pelastakaa Lapset -järjestön lastensuojelutyö perustuu haluun turvata lapsen oikeus perheeseen

Lisätiedot

Tarinagolf ry:n jäsenlehti 1/2005. Kalifornian terveiset Majurista kapteeniksi Ole oma pikku caddiemaster Tarina tutkii

Tarinagolf ry:n jäsenlehti 1/2005. Kalifornian terveiset Majurista kapteeniksi Ole oma pikku caddiemaster Tarina tutkii Tarinagolf ry:n jäsenlehti Kalifornian terveiset Majurista kapteeniksi Ole oma pikku caddiemaster Tarina tutkii Ry:n Tarinagolf puheenjohtajan palsta HYVÄT JÄSENET! S euramme 23. toimintavuosi on käynnistynyt.

Lisätiedot

K&F PROFESSIONAL. Seniorit painopisteenä. Liikuntapäivät onnistuneesti. IHRSA European Congress Madridissa. Liikunnasta liiketoimintaan

K&F PROFESSIONAL. Seniorit painopisteenä. Liikuntapäivät onnistuneesti. IHRSA European Congress Madridissa. Liikunnasta liiketoimintaan 5 /2013 11.vuosikerta 9 ISSN 1458-9648 www.kf-lehti.com K&F PROFESSIONAL IHRSA European Congress Madridissa Seniorit painopisteenä Liikunnasta liiketoimintaan Liikuntapäivät onnistuneesti 4 K&F Professional

Lisätiedot

2/2012 R a u m a n K a m e r a s e u r a r y : n j ä s e n l e h t i 1

2/2012 R a u m a n K a m e r a s e u r a r y : n j ä s e n l e h t i 1 2/2012 Rauman Kameraseura ry:n jäsenlehti 1 4th Finland Circuit: 1st Rauma Salon KILPAILUKUTSU KAIKILLE VALOKUVAAJILLE Maailmalla suuren suosion saanut circuitvalokuvakilpailu järjestetään nyt Suomessa

Lisätiedot

Pikalirinä. Lahden musiikkiopiston lehti 2 2006

Pikalirinä. Lahden musiikkiopiston lehti 2 2006 Pikalirinä Lahden musiikkiopiston lehti 2 2006 Pikalirinä Lahden musiikkiopiston Kalevi Aho -sali (225 paikkaa) Hämeenkatu 4 Kokoukset, konsertit, näytökset, koulutustilaisuudet, perhejuhlat. Tilaisuuksiin

Lisätiedot

TARINAGOLF RY:N JÄSENLEHTI 1/2011

TARINAGOLF RY:N JÄSENLEHTI 1/2011 TARINAGOLF RY:N JÄSENLEHTI 1/2011 puheenjohtajan palsta kohti pelikautta Parin viime vuoden ajan tarinalaisten kilpailumenestys on ollut lähes huikea. Tämä on osoitus systemaattisesta nuorten ohjauk sesta

Lisätiedot

Lasten ja nuorten liikunnalle uudet suositukset sivu 3. Yleisurheilun olosuhteet kaipaavat kohennusta sivu 11. Korkeasalot ovat heittolaisia sivu 13

Lasten ja nuorten liikunnalle uudet suositukset sivu 3. Yleisurheilun olosuhteet kaipaavat kohennusta sivu 11. Korkeasalot ovat heittolaisia sivu 13 Suomen Työväen Urheiluliiton 11. liittojuhla Tampereella 5. 14.6.2009 Maaliskuu 2008 Mainostoimisto MyMedi Lasten ja nuorten liikunnalle uudet suositukset sivu 3 Yleisurheilun olosuhteet kaipaavat kohennusta

Lisätiedot

Tässä numerossa teemana ikääntymisen resurssit

Tässä numerossa teemana ikääntymisen resurssit 3-4. 2009 Omenatarha on yhteisö Aira Samulin Sosiaalinen media Tässä numerossa teemana ikääntymisen resurssit Vanhustenhuollon Uudet Tuulet 3 Pääkirjoitus 4 Omenatarhassa jokainen vaikuttaa omalla tavallaan

Lisätiedot