Kalliolan kansalaisopisto Kurssit kevät 2010

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Kalliolan kansalaisopisto Kurssit kevät 2010"

Transkriptio

1 Kalliolan kansalaisopisto Kurssit kevät 2010 Kalliolan kansalaisopisto on yksi Suomen setlementtiliikkeen 18 kansalaisopistosta. Opiston perusperiaatteina ovat yksilöllisyys, palveluhenkisyys ja ihmisläheisyys. Opistoa ylläpitää Kalliolan Kannatusyhdistys ry. Opetuspaikat: Kurssit pidetään Kalliolassa, Sturenkatu 11 (sisäänkäynti pääovesta), ellei kurssin kohdalla toisin mainita. Kalliolan opistotalo, Sturenkatu 11, Helsinki Kalliolan LiikeStudio ja Paja, Kalliolanrinne 5, Helsinki Helsingin Rudolf Steiner koulu, Lehtikuusentie 6, Helsinki Itä Pasilan Asukastalo, Topparikuja 2, Helsinki Kaapelitehdas, Tallberginkatu 1 B, Helsinki Katajanokan liikuntahalli, Merikasarminkatu 1, Helsinki Kuntokeidas Sandels, Välskärinkatu 4 B, Helsinki Louhelan setlementti, Louhelankuja 3, Järvenpää Palvelutalo Kotikallio, Kyläkirkontie 6 10, Helsinki Pihlajamäen lähiöasema, Liusketie 3, Helsinki Ruskeasuon koulu, Tenholantie 15, Helsinki Senioritalo Sandels, Välskärinkatu 4, Helsinki Åshöjdens grundskola, Sturenkatu 6, Helsinki Opiston asiakaspalvelu Kanslia, Sturenkatu 11 puh. (09) fax (09) opisto@kalliola.fi Ma To suljettu Ma, Ti, Ke , To Perjantaisin kanslia on suljettu.

2 Henkilökunta Rehtori Ilona Maaperä, FM puh. (09) Koulutussuunnittelija Terttu Mylläri, FM, KL puh. (09) Opistosihteeri Tuula Virtanen puh. (09) Toimistosihteeri Anne Uutela puh. (09) Vahtimestari Henry Aalto Ma To , Pe puh. (09) Iltavahtimestari puh. (09) Opintoneuvonta Ilona Maaperä (erityisesti kielet) puh. (09) Terttu Mylläri (erityisesti liikunta ja kulttuuriaineet) puh. (09)

3 Lukuvuosi Kevätlukukausi KevätEkstrat Talvilomalla opistotalo suljettu Kiirastorstaina 1.4. ei opetusta. Kevätnäyttely Ma Pe La ja Su Näyttelyn avajaiset ja kevätkahvit Ke Keväistä juhlintaa Kalliolassa 8.5. La , järjestetään yhteistyössä Kalliolan kansalaistoiminnan kanssa. ILMOITTAUTUMIS JA MAKSUEHDOT Opiskelijat otetaan kullekin kurssille ilmoittautumisjärjestyksessä. Kursseista ei lähetetä ilmoittautuneille erillistä vahvistusta. Mikäli lyhytkurssien kohdalla mainittuun viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä ei ole tullut tarpeeksi ilmoittautumisia, kurssi perutaan. Jos kurssi toteutuu, myös tämän päivämäärän jälkeen otetaan ilmoittautumisia vastaan kanslian numerossa puh. (09) Huom! Jos kurssille ei voi ilmoittautua NettiSantran kautta, ilmoittaudutaan opiston kansliaan. Peruutusehdot Ilmoittautuminen on aina sitova, mikäli opiskelija ei peru osallistumistaan viimeistään 10 pv ennen kurssin alkua. Jos peruutus tulee ajoissa, kurssimaksu palautetaan, muussa tapauksessa opiskelija on velvollinen maksamaan kurssimaksunsa. Peruuttamatta jääneen kurssin maksu on perintäkelpoinen. Peruutus tehdään aina opiston kansliaan puhelimitse (09) Jos kurssi ei toteudu, maksu palautetaan kokonaisuudessaan opiskelijan pankkitilille. Maksut Ilmoittautuminen on aina sitova, mikäli opiskelija ei peru osallistumistaan viimeistään 10 pv ennen kurssin alkua. Kurssimaksu on maksettava 7 päivän sisällä ilmoittautumisesta. Käytä maksaessasi viitettä, jonka saat ilmoittautumisen yhteydessä. Samaa viitenumeroa voi käyttää vain kerran. Kurssimaksujen

4 tilinumero on , maksun saaja Kalliolan kansalaisopisto. Kurssimaksut voi maksaa myös kansliassa. Kurssien maksuun voi käyttää Virikeseteleitä tai Smartumin liikunta /kulttuuriseteleitä. Maksaessasi seteleillä ota yhteyttä kansliaan. Seteleillä maksettaessa ei ole oikeutta alennuksiin. Alennukset Jos olet oikeutettu alennuksiin, ota yhteyttä opiston kansliaan ennen maksua. Alennus myönnetään aina kurssin normaalihinnasta. Päällekkäisiä alennuksia ei myönnetä. Alle 15 euron hintaisista kursseista ei anneta alennuksia. Työttömät saavat 30 % alennuksen, ellei kurssin kohdalla toisin mainita. Alennuksen saa esittämällä viimeisimmän työttömyyspäivärahan maksuilmoituksen. Todistus työttömyydestä täytyy esittää kurssin viimeiseen ilmoittautumispäivään mennessä. Cityshoppari kortin omistajalle annetaan 20 % alennus yhdestä kurssista kalenterivuoden aikana, ellei kurssin kohdalla toisin mainita. Kortti on esitettävä Kalliolan kansliassa. KevätEkstra kursseista ei myönnetä alennuksia Maksumuistutuksesta pertään 5 euroa. Kurssimaksut ovat perintäkelpoisia, perintää hoitaa Intrum Justitia. Pidätämme oikeudet kurssiesitteen painamisen jälkeen tulleisiin muutoksiin. Ilmoittautuminen kursseille Ilmoittautuminen kevään kursseille alkaen joko netin kautta tai puhelimitse (09) sekä Kalliolan kansliassa, Sturenkatu 11. HUOM! Sähköpostitse ei oteta vastaan ilmoittautumisia. NETTI Ma klo alkaen osoitteessa Ilmoittautuminen on aina sitova, mikäli opiskelija ei peru osallistumistaan viimeistään 10 pv ennen kurssin alkua. Jos peruutus tulee ajoissa, kurssimaksu palautetaan, muussa tapauksessa opiskelija on velvollinen maksamaan kurssimaksunsa. Peruuttamatta jääneen kurssin maksu on perintäkelpoinen, perintää hoitaa Intrum Justitia. Peruutus tehdään aina opiston kansliaan. Jos kurssi ei toteudu, maksu palautetaan kokonaisuudessaan opiskelijan pankkitilille. Maksumuistutuksesta peritään 5 euroa.

5 Ilmoittautumisohjeet 1. Täytä kurssilaisen tietoihin tähdellä merkityt pakolliset kentät 2. Anna myös puhelinnumero, josta sinut tavoittaa parhaiten 3. Varaa haluamasi kurssi käyttämällä hakutoimintoa 4. Jos kurssilla on tilaa, saat netistä viitenumeron maksua varten. Maksa kurssimaksu tätä viitettä käyttäen 7 päivän sisällä ilmoittautumisesta opiston pankkitilille Jos sait jonotuspaikan, otamme sinuun yhteyttä, mikäli kurssipaikkoja vapautuu. Kanslia Kursseille voi ilmoittautua Ma klo alkaen opiston kansliassa (Sturenkatu 11) tai puh. (09) Ilmoittautumaan ei tarvitse tulla henkilökohtaisesti, joku muu voi tehdä sen puolestasi. Opintoseteliavustus Opetusministeriö on myöntänyt Kalliolan kansalaisopistolle opintoseteliavustusta. Avustus kohdennetaan työttömille, 63 vuotta täyttäneille ja eläkeläisille. Kohderyhmä on mainittu kurssin kohdalla. Kursseille voivat osallistua myös muut täydellä hinnalla, jos tilaa on. Viiden euron hintaisille kursseille ilmoittaudutaan henkilökohtaisesti opiston kansliassa. Edun voi käyttää vain yhteen kurssiin lukuvuoden aikana (syksy + kevät). Alennusperuste tarkistetaan ilmoittautumisen yhteydessä. Viiden euron kurssit, ilmoittautuminen kansliassa Keramiikka A, s. 56 Akvarellimaalausta empiville ja hapuileville, s. 53 Venytellen vetreäksi, s. 31 Asahi terveysliikunta, s. 39 Mentastics mielikuvaliikunta, s. 39 Ranskako vaikeaa? Mais non, s. 22 Vain 63+ ja eläkeläiset 5 euroa Seniorijooga s. 37

6 Kohderyhmälle maksuton Taidekurssi vaikeavammaisille, s. 54 Työttömille maksuttomat kurssit, normaali ilmoittautumiskäytäntö Virkistävä aamujumppa, s. 31 Itämainen tanssi jatko, s. 46 Maanantain aamujooga, s. 34 Katajanokan jooga, s. 35 Keskiviikon päiväjooga, s. 35 Tutustu tietotekniikkaan, alkeet, s. 10 Tutustu tietotekniikkaan, jatkokurssi, s. 10 Tekstinkäsittelyn alkeet, s. 11 Tekstinkäsittelyn jatkokurssi, s. 11 Lukupiiri, s. 49 Todistukset Opiskelija voi kurssin päätyttyä tilata osallistumistodistuksen opiskelustaan. Lukuvuoden kurssitodistus maksaa 5 euroa, aikaisempien lukuvuosien todistukset 10 euroa. Todistus lähetetään kotiin. Vakuutukset Opistolla ei ole opiskelijoille tapaturmavakuutusta. Opisto ei myöskään vastaa opiston tiloissa säilytettävistä opiskelijoiden keskeneräisistä tai valmiista töistä eikä työvälineistä. Kurssitarvikkeet Oppikirjat ja muun opiskelussa tarvittavan materiaalin opiskelijat kustantavat itse, jos kurssin kohdalla ei ole toisin mainittu. Oppitunnin pituus Oppitunti on 45 min. Viikonloppukurssien kokonaistuntimäärään on laskettu mukaan tauot. Kahvila Opistotalossa toimiva CafeMiina ei ole avoinna viikonloppuisin. Tutustu myös Toimelan, Helsingin toisen setlementtiopiston ohjelmaan tai pyydä esite puh. (09)

7 Tietotekniikka Huom! Kaikki tietotekniikkakurssit pidetään Sandelsissa, Välskärinkatu 4. Kalliolan tietotekniikkakursseille otetaan enintään 8 opiskelijaa, jokaisella opiskelijalla on oma kone. Digikamerakursseille otetaan enintään 7 opiskelijaa. Luokan tietokoneissa käyttöjärjestelmänä on Vista. Tule Senioritalo Sandelsiin harjoittelemaan Itsenäisesti tietokoneen käyttöä! Ma Tarjoamme yhteistyössä Enter ry:n kanssa seniori ikäisille mahdollisuuden harjoitella itsenäisesti tietokoneen käyttöä, esim. kurssilla opittuja asioita. Paikalla on aina tuutori vertaiskouluttaja, joka auttaa tarvittaessa. Harjoittelu on maksutonta Digikuvakurssi A Paikka: Senioritalo Sandels, Välskärinkatu 4 (16 t) , ilmoittautuminen viim Pe , La ja Su Tutustutaan oman digikameran perusominaisuuksiin, kuvankäsittelyn perusteisiin ja kuvien siirtämiseen tietokoneelle. Harjoitellaan kameran käyttöä ja muokataan digikameralla otettuja kuvia käyttämällä kuvankäsittelyn efektejä. Ota kamera oheislaitteineen ja ohjekirja mukaan kurssille. 50 euroa, sisältää opetusmonisteen Opettaja: Pekka Roni, datanomi Digikuvakurssi B Paikka: Senioritalo Sandels, Välskärinkatu 4 (16 t) , ilmoittautuminen viim Pe , La ja Su Tutustutaan oman digikameran perusominaisuuksiin, kuvankäsittelyn perusteisiin ja kuvien siirtämiseen tietokoneelle. Harjoitellaan kameran käyttöä ja muokataan digikameralla otettuja kuvia käyttämällä kuvankäsittelyn efektejä. Ota kamera oheislaitteineen ja ohjekirja mukaan kurssille. 50 euroa, sisältää opetusmonisteen Opettaja: Pekka Roni, datanomi Tietoturvan perusteet Paikka: Senioritalo Sandels, Välskärinkatu 4 (10 t) , ilmoittautuminen viim. 2.2.

8 Pe , La Miten surffata internetissä turvallisesti? Käydään läpi tietoturvan yleisimmät asiat kotikäyttäjän näkökulmasta. Asennetaan tietoturvaohjelmistoja ja tutustutaan niiden toimintaan. Voit ottaa kurssille oman kannettavan tietokoneen mukaan. Opetusmoniste sisältyy kurssin hintaan. 24 euroa (ei alennuksia) Opettaja: Pekka Roni, datanomi Internetin monet palvelut Paikka: Senioritalo Sandels, Välskärinkatu 4 (16 t) , ilmoittautuminen viim Pe , La ja Su Kurssi antaa kattavan tietopaketin internetistä ja valmiudet hyödyntää netin monipuolisia palveluita. Tutustutaan mm. yhteisöpalveluihin, gmailin kattaviin palveluihin, television katseluun netissä (yleareena ym.). Opetellaan tiedonhakua käyttämällä google hakukonetta. 50 euroa Opettaja: Pekka Roni, datanomi Ilmaisohjelmien hyötykäyttö Paikka: Senioritalo Sandels, Välskärinkatu 4 (16 t) , ilmoittautuminen viim Pe , La ja Su Kurssi antaa kattavan tietopaketin ilmais ohjelmien hyödyntämisestä kotikäytössä. Internetistä löytyy laajalti ilmaisohjelmia sekä huvi että hyötykäyttöön. Kurssilla opetellaan ilmaisohjelmien lataamista, asennusta ja ohjelmien käyttöä. 50 euroa Opettaja: Pekka Roni, datanomi Sähköpostikurssi Paikka: Senioritalo Sandels, Välskärinkatu 4 (10 t) , ilmoittautuminen viim Ti ja Ke Perehdytään sähköpostiin ja sen turvalliseen käyttöön. Lähetetään ja vastaanotetaan postia. Opetellaan liitteiden lähetys, vastaanotto ja tallennus. Tallennetaan osoitteita, luodaan niistä ryhmiä ja harjoitellaan niiden käyttöä. Ota mukaan omat sähköpostiosoitteesi. Opetusmoniste sisältyy kurssin hintaan.

9 24 euroa (ei alennuksia) Opettaja Lea Grönlund, Tikas kouluttaja Tutustu tietotekniikkaan, alkeet Paikka: Senioritalo Sandels, Välskärinkatu 4 (10 t) , ilmoittautuminen viim Ti ja Ke Tutustumiskurssi senioreille. Kurssi on tarkoitettu niille, joilla ei ole vielä lainkaan tai on vähän kokemusta tietokoneen käytöstä. Kirjoitusharjoitusten avulla tutustutaan näppäimistöön, tallennukseen ja tulostukseen sekä Windows ohjelmien käyttöön. Harjoitusten avulla tutustumme myös internetin käyttöön, käsitteisiin ja toimintoihin. Selkokielinen moniste ja harjoitusten ratkaisut kuuluvat kurssin hintaan. 24 euroa (ei alennuksia), työttömille maksuton Opettaja: Lea Grönlund, Tikas kouluttaja Tutustu tietotekniikkaan, jatkokurssi Paikka: Senioritalo Sandels, Välskärinkatu 4 (10 t) , ilmoittautuminen viim Ti ja Ke Jatkoa Tutustu tietotekniikkaan kurssille. Tutustutaan perusteellisemmin internetin käyttöön harjoitellen hyödyllisiä sovelluksia, kuten VR aikataulut ja lippujen osto, HKL reittiopas, Eniron henkilöhaku, verolomakkeiden haku netistä ja sähköisten postikorttien lähetys. Selkokielinen moniste ja harjoitusten ratkaisut kuuluvat kurssin hintaan. 24 euroa (ei alennuksia), työttömille maksuton Opettaja: Lea Grönlund, Tikas kouluttaja Tekstinkäsittelyn alkeet (Word) Paikka: Senioritalo Sandels, Välskärinkatu 4 (10 t) , ilmoittautuminen viim Ti ja Ke Tehdään oma kansio ja harjoitellaan tiedoston nimeämistä, kirjoitusta ja kansioon tallennusta. Harjoitellaan myös erilaisia muotoiluja, kopiointia, kuvan lisäämistä sekä WordArtin käyttöä. Selkokielinen moniste ja harjoitusten ratkaisut kuuluvat kurssin hintaan. 24 euroa (ei alennuksia), työttömille maksuton Opettaja: Lea Grönlund, Tikas kouluttaja

10 Tekstinkäsittelyn jatkokurssi (Word) Paikka: Senioritalo Sandels, Välskärinkatu 4 (5 t) 24.3., ilmoittautuminen viim Ke Jatkoa tekstikäsittelyn alkeet kurssin käyneille tai jonkin verran tekstinkäsittelyä käyttäneille. Harjoituksia usean asiakirjatiedoston käsittelystä, uudelleen nimeämistä sekä tulostamista ja poistamista. Harjoitellaan myös erilaisia tapoja aktivoida ja muokata tekstiä sekä hakea ja liittää tietoa internetistä asiakirjaan. Selkokielinen moniste ja harjoitusten ratkaisut kuuluvat kurssin hintaan. 18 euroa (ei alennuksia), työttömille maksuton Opettaja: Lea Grönlund, Tikas kouluttaja Kansiokurssi Paikka: Senioritalo Sandels, Välskärinkatu 4 (5 t) 7.4., ilmoittautuminen viim Ke Tutustutaan tietokoneen kiintolevyllä valmiina oleviin kansioihin ja niiden sisältöihin. Opetellaan tekemään uusia kansioita ja alikansioita sekä tallentamaan tiedostoja eri kansioihin. Selkokielinen moniste ja harjoitusten ratkaisut kuuluvat kurssin hintaan. 18 euroa (ei alennuksia) Opettaja: Lea Grönlund, Tikas kouluttaja Hei seniori! Tule Kalliolan ATK luokkaan Senioritalo Sandelsiin harjoittelemaan itsenäisesti tietokoneen käyttöä! , To Voit harjoitella jo osaamiasi asioita tai oppia uusia tuutor vertaiskouluttajan tuella. Tapaamisten tarkoituksena on auttaa ikäihmisiä hankkimaan ja soveltamaan tietoteknisiä taitoja arkielämässä. Tapaamiset tarjoavat vuorovaikutteisen foorumin. Vertaistuen avulla pyritään ratkaisemaan tietotekniikkaan ja tietoyhteiskunnan palveluihin liittyviä ongelmatilanteita. Tilaisuudet ovat maksuttomia. Tervetuloa! Lisätietoja: Pekka Roni Kalliolan setlementti, Ikäihmiset ja tietoyhteiskunta projekti Välskärinkatu 4, Helsinki pekka.roni@kalliola.fi puh. (09)

11 Kielet Opiston kielikurssit on ryhmitelty Eurooppalaisen viitekehyksen kielitaitotasojen mukaisesti. Kurssien kohdalla on käytetty tarkempaa asteikkoa, jossa kukin taso jakautuu vielä osiin. Tämä asteikko löytyy opiston internetsivuilta Asteikon saa myös kansliasta tai opintoneuvonnasta. Jos olet epävarma siitä, minkä tasoiselle kurssille sinun olisi parasta osallistua, kysy opintoneuvonnasta. Opintoneuvonta Ilona Maaperä puh. (09) Perustaso selviytyjän taso (A1, A2) Perustason kielitaidon saavuttaminen vie kielestä riippuen noin 3 5 vuotta. Perustason kursseilla opiskellaan monipuolisesti käytännön kielitaitoa, jolla selviää arkielämän tilanteissa. Keskitaso itsenäisen kielenkäyttäjän taso (B1, B2) Keskitason kurssit sopivat jatkoksi perustason läpikäyneille tai lukion lyhyen kielen jatkoksi. Keskitason kursseilla saattaa opistossa olla erilaisia painotuksia, jotka selviävät kyseinen kurssin esittelytekstistä. Ylin taso taitavan kielenkäyttäjän taso (C1, C2) Ylin taso sisältää erikoiskursseja, joilla syvennetään hyvää kielitaitoa. Albania Albanian language and culture (24 t) Ma The course continues. The aim is to learn and understand the basics of the Albanian language. The emphasis will be in vocabulary, everyday phrases, reading and grammar. The emphasis will be more on culture and customs, and then language of course. The course is taught in Finnish, English and Albanian. Opettaja: Valbona Qerimi

12 Arabia Arabia jatkokurssi (24 t) (ei 1.4.) To Tarkoitettu noin 1 2 vuotta arabiaa opiskelleille. Oppikirjaa luetaan valikoiden, alkeiskurssilla on käyty läpi noin kolmasosa kirjasta. Hallenberg Perho: Arabiaa vasta alkajille Seesam aukene! Opettaja: Salah Elagoz, FT, virallinen kääntäjä Englanti Englannin kielen ensiaskeleet A1.1 (24 t) Ti Vasta alkajille tai lähes kaiken unohtaneille. Rauhallisesti ja iloisesti etenevä ryhmä. Huhtala Halme: Steps into English 1. Opettaja: Juhani Nummela, DKK Englanti II III A1.2 (24 t) Ti Perusteellisesti, mutta rennosti etenevä kurssi englantia 2 vuotta opiskelleille tai ruostuneiden tietojen kertaajille. Monipuolinen ja runsas sanasto. Huhtala Halme: Steps into English 3, kpl 1 3. Opettaja: Juhani Nummela, DKK Englanti, Easy English A2 B1 (24 t) (ei 1.4. eikä 8.4. ) To Tule harjoittelemaan englannin puhu mista, mukana ripaus kielioppia. It s easy to try; you cannot fail! Easy English designed for ease in English. Skills in vocabulary, reading and discussion and a touch of grammar all get a workout.

13 Opettaja: Renée Brinker, M.A Englanti III IV A2.1 (24 t) Ti Käytännönläheinen kurssi iloisessa seurassa englantia 3 vuotta opiskelleille. Tuore oppikirja. Monipuolinen ja runsas sanasto. Ensimmäisellä tunnilla kerrataan aiemmin opittua. Huhtala Halme: Steps into English 3, kpl Opettaja: Juhani Nummela, DKK Englanti, Alright? Alright! B1.1 (24 t) Ti Täydennämme ja hiomme perusasioita. Runsaasti arkipäivän sanastoa. Vahvistamme myös kielioppitietoja ja keskustelemme. Lähtötaso: peruskoulun englanti Folland Saarialho: Alright? Alright!. Opettaja: Juhani Nummela, DKK Englanti, English Club B2 C1 (24 t) (ei 1.4. eikä 8.4.) To Explore the ordinary to the exotic! Variety, the spice of life: current events, a pinch of grammar and colloquial language. Keskitason kielitaidon ylläpitämiseen ja aktivointiin tähtäävä keskustelukurssi. Opettaja: Renée Brinker, M.A Englanti, Early Birds B2.1 (24 t) Ti Painopiste on keskustelutaidon kehittämisessä, unohtamatta kuitenkaan sanastoa ja kielioppia. Monipuolisia harjoituksia. Sopii lukion englannin opiskelleille. Soars: The Third Edition New Headway

14 Upper Intermediate Student s Book (ylempi keskitaso), kpl 8. Opettaja: Juhani Nummela, DKK Kevään lyhytkurssit KevätEkstra Englannin perustason kertaus A2.2 B1 (12 t) , ilmoittautuminen viim Ti ja To klo Ääntämis, keskustelu ja sanastokurssi. Tule kertaamaan ja oppimaan lisää. Kurssi innostaa puhumaan ja käyttämään kieltä, myös saneluja. Peruskoulun englannin opiskelleille tai n. 5 vuotta opistossa opiskelleille, esimerkiksi kirjan English for you 4 tai Alright? Alright! lukeneille. 58 euroa, sisältää oppimateriaalin (ei alennuksia) Opettaja: Juhani Nummela, DKK KevätEkstra Englannin alkeiden kertaus A1.1 A1.2 (12 t) , ilmoittautuminen viim Ti ja To klo Kertaamme sanastoa, ääntämistä, saneluja ja rakenteita. Harjoittelemme keskustelua. Sopii englantia n. 2 3 vuotta opiskelleille, esimerkiksi kirjan Steps into English 2 tai English for you, too 2 lukeneille. 58 euroa, sisältää oppimateriaalin (ei alennuksia) Opettaja: Juhani Nummela, DKK Englannin kielioppia A2.2. B1.1 (12 t) , ilmoittautuminen viim La ja Su klo Kertaamme keskeisiä kielioppiasioita, mm. aikamuodot, aktiivin ja passiivin, pronominit, futuurin, artikkelit. Teemme paljon harjoituksia. Ilmoita opistolle sähköpostiosoitteesi ilmoittautuessasi, niin opettaja lähettää sinulle materiaalin sähköpostitse kolme päivää ennen kurssia. 58 euroa, sisältää oppimateriaalin Opettaja: Juhani Nummela, DKK

15 Let s Talk! B.1.1 (12 t) , ilmoittautuminen viim La ja Su klo Keskustelu ja sanaston kartuttamiskurssi yhtenä viikonloppuna. Tule kertaamaan ja oppimaan lisää. Pääpaino on keskustelu ja kuunteluharjoituksissa. Lähtötaso: peruskoulun englanti tai n. 5 vuotta opistossa. Tällä kurssilla ei takerruta kielioppiseikkoihin! 58 euroa, sisältää oppimateriaalin Opettaja: Juhani Nummela, DKK Sähköpostikurssit etäenglantia Kaikille sähköpostitse toteutettavilla kursseille voi ilmoittautua ympäri vuoden eli kurssin voi aloittaa milloin tahansa. Kursseille ilmoittaudutaan Kallio lan kansalaisopiston kansliaan puh. (09) Saat opistosta opiskelijanumeron ja opettajan sähköpostiosoitteen. Ota sen jälkeen yhteyttä opettajaan sähköpostitse ja pyydä lisäohjeet sekä ensimmäiset tehtävät, jotka sitten palautat tarkistettaviksi. Kurssin voit suorittaa omaan tahtiisi 12 kk:n aikana. Korjaukset palautetaan opiskelijalle noin 7 päivän kuluessa. Tarkempia tietoja sähköpostikurssien aihepiireistä ja rakenteista löytyy opiston internetsivuilta, Voit tiedustella opettajalta lisätietoja kursseista sähköpostiosoitteesta nummela.juhani at gmail.com. 72 euroa/12 kk / kurssi Opettaja: Juhani Nummela, DKK 1. Kielioppikurssi B1 B2 Uutuus! Käydään läpi englannin kielen keskeinen kielioppi ja rakenteet, verbit, substantiivit, adjektiivit, adverbit, prepositiot ja sanajärjestys. Kurssi sisältää 10 osiota. Lähtötaso: vähintään peruskoulun englannin oppimäärä ja kaikki siitä ylöspäin. Oppikirjaksi sopii mikä tahansa keskilaaja tai laaja kielioppikirja suomalaiselta kustantajalta (Finnlectura, WSOY, Tammi, Otava, Edita). Lisätietoa kurssisisällöstä opiston internetsivuilta, 72 euroa/12 kk Opettaja: Juhani Nummela, DKK 2. Headway kurssit Sanastoltaan ja kieliopiltaan monipuolisia kursseja, joilla käytetään oppikirjaa. Ne sisältävät luetun ymmärtämistä, sanastoa, kielioppia ja kielen omaa tuottamista kirjallisesti. Kirjoihin voi hankkia myös cd:n, mutta se ei ole pakollinen, koska kirjan takaosasta löytyvät myös kuunteluiden tekstit. Työkirjaa (Workbook) ei tarvita. Sähköpostikurssit 1 5 ovat nykyaikaisia kirjekursseja.

16 Voit tiedustella opettajalta lisätietoja kursseista sähköpostiosoitteesta nummela.juhani at gmail.com. Lisätietoa kurssisisällöistä opiston internetsivuilta, 72 euroa/12 kk / kurssi Opettaja: Juhani Nummela, DKK Englanti, sähköpostikurssi 1 A1 Taso: Kieltä noin 3 vuotta koulussa tai opistossa opiskelleet. Soars: New Headway Elementary Student s Book The Third Edition Englanti, sähköpostikurssi 2 A2.2 Taso: Keski tai peruskoulun englanti. Soars: New Headway Pre Intermediate Student s Book The Third Edition Englanti, sähköpostikurssi 3 B1.2 Taso: Lukion 1. vuosi tai 6 vuotta opistossa. Soars: The Third Edition Headway Intermediate Student s Book Englanti, sähköpostikurssi 4 B2.1 Taso: Lukion pitkä kieli Soars: The Third Edition Headway Upper Intermediate Student s Book (myös vanhempi painos käy) Englanti, sähköpostikurssi 5 C1.1 Taso: Lukion jälkeiset jatkopinnot. Soars Sayer: New Headway Advanced Student s Book ISBN Englannin käännöskurssit 1 5 Käännöskursseilla ei käytetä oppikirjaa, mutta sanakirja on välttämätön apuväline. Kursseilla tehdään eriaiheisia käännöksiä suomesta englantiin ja englannista suomeen. Kussakin kurssissa on 10 osiota. Lisätietoa kurssisisällöistä opiston internetsivuilta, 72 euroa/12 kk / kurssi Opettaja: Juhani Nummela, DKK Englanti, käännöskurssi 1 A1.2 Taso: Noin kaksi lukuvuotta englantia opiskelleille. Esim. kirjan Steps into English 2 tai English for You, too, Book 2 tiedot hallitseville.

17 Englanti, käännöskurssi 2 A2.1 Taso: Englantia noin 4 vuotta opistossa opiskelleille. Esim. kirjojen English for You 1 4 avulla. Englanti, käännöskurssi 3 B1.2 Taso: Perus tai keskikoulu, lukion lyhyt kieli, tai noin 6 vuotta opistossa. Englanti, käännöskurssi 4 B2.1 Taso: Lukion pitkä englanti. Englanti, käännöskurssi 5 C1.1 Taso: Sopii esim. Käännöskurssi 4:n suorittaneille. Sisältää vaativia käännösharjoituksia englanniksi ja suomeksi. Sanomalehtityyppisiä, erilaisia uutisaiheita eri puolilta maailmaa, käyttöohjeita, ruokareseptejä ja historiaa. Espanja Espanja, alkeiden jatko A A1.1 (24 t) Ma Jatketaan espanjan perusteiden opiskelua. Monipuolinen materiaali sisältää niin tekstejä ja kielioppia kuin kuuntelu ja puheharjoituksia sekä kirjallisia tehtäviä. Kielen opiskelun lomassa tutustutaan espanjankielisen maailman kiehtovaan kulttuuriin. Kautto Laine Lehmussaari: Entre amigos, kpl 5. Opettaja: Eriikka Reko, HuK Espanja, alkeiden jatko B A1.1 (24 t) Ke Jatketaan espanjan perusteiden opiskelua. Monipuolinen materiaali sisältää niin tekstejä ja kielioppia kuin kuuntelu ja puheharjoituksia sekä kirjallisia tehtäviä. Kielen opiskelun lomassa tutustutaan espanjankielisen maailman kiehtovaan kulttuuriin. Kautto Laine Lehmussaari: Entre amigos, kpl 5. Opettaja: Santeri Siimes, FM

18 Espanja II A1.2 (24 t) (ei 1.4.) To Jatketaan kielen perusteiden opiskelua sekä espanjankieliseen maailmaan tutustumista. Monipuolinen materiaali sisältää niin tekstejä ja kielioppia kuin kuuntelu ja puheharjoituksia sekä kirjallisia tehtäviä. Kautto Laine Lehmussaari: Entre amigos, kpl 12. Opettaja: Santeri Siimes, FM Espanja III A2.1 (24 t) Ke Sopii niille, jotka ovat jo opiskelleet preesens ja perfektirakenteita. Uutena käsitellään gerundi. Kertaamme aikaisemmin opittuja objektipronomineja, kuten datiivi, akkusatiivi ja refleksiivi. Kaasinen Laine Saló i Nevado: Fantástico! 2, kpl 12 ja Álvarez Kaasinen Kurhinen Laine: Fantástico! 3. Opettaja: Jorge Álvarez Reyes, FK Espanja IV B1.1 (24 t) Ma Sopii niille, jotka ovat jo opiskelleet preesensin, perfektin ja gerundin. Kurssilla aloitamme menneistä aikamuodoista: säännölliset ja epäsäännölliset imperfektit ja säännölliset preteritit. Harjoittelemme kaikkia opittuja pronomineja. Álvarez Kaasinen Kurhinen Laine: Fantástico! 3, kpl 6. Opettaja: Jorge Álvarez Reyes, FK Espanja V B1.2 (24 t) Ke Sopii opiskelijoille, jotka ovat jo käsi telleet säännölliset ja epäsäännölliset imperfekti ja preteritiaikamuodot. Kurssilla opitaan pluskvamperfekti. Álvarez Kaasinen Kurhinen Laine: Fantástico! 3, kpl 12 ja Ahtola Álvarez Kaasinen Laine: Fantástico! 4.

19 Opettaja: Jorge Álvarez Reyes, FK Espanja VI B1.1 (24 t) Ma Sopii taitojen ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi espanjan perustiedot hallitseville. Luetaan paljon tekstejä sanavaraston kartuttamiseksi sekä harjoitellaan kuullun ymmärtämistä ja keskustelua. Kerrataan ja syvennetään kieliopin eri osa alueita, kevätlukukaudella erityisesti verbien tapaluokkia. Kuokkanen Kekki & Palmujoki: Español Dos, unidad 6. Opettaja: Santeri Siimes, FM Espanja, keskustelu B1 (24 t) (ei 1.4.) To Recuerda y profundiza tu conocimiento de la lengua española a través de conversaciones sobre temas actuales, cotidianos e interesantes, en un ambiente relajado y divertido con un maestro hispanohablante. Opettaja: Leonardo Sevilla, FK Espanja, intensiivialkeet B A1.1 (12 t) , ilmoittautuminen viim La ja Su Tiivis paketti, joka antaa valmiuden jatkaa syksyllä alkaneella Espanja I kurssilla. Sopii myös kertaajille. Kautto Laine Lehmussaari: Entre amigos. Kirjasta käydään läpi syyslukukauden osuus. 45 euroa Opettaja: Jorge Álvarez Reyes, FK (opetuskielenä suomi) Heprea Heprea, alkeiden jatko A1.1 (24 t) Ma

20 Opimme selviytymään arkipäivän helpoista perustilanteista. Opiskelemme kielen luku ja kirjoituskirjaimet sekä peruskielioppia. Tutustumme myös heprean kielen kiehtovaan historiaan. Chayat Israeli Kobliner: Hebrew from Scratch, part I, s. 60. Opettaja: Mila Westerberg Heprea II A1.1 (24 t) Ke Heprean alkeiden jatko. Perusteet sekä verbit ja sijamuodot sekä erilaiset arkielämän tilanteet tulevat tutuiksi. Chayat Israeli Kobliner: Hebrew from Scratch, part I, s Opettaja: Mila Westerberg Heprea III A1.3 (24 t) Ti Imperfekti ja erilaiset uudet kielioppiasiat käsittelyyn tällä kurssilla, paljon keskusteluharjoituksia. Chayat Israeli Kobliner: Hebrew from Scratch, part I, s Opettaja: Mila Westerberg Heprea V B1.1 (24 t) Ke Keskitytään kielen aktiiviseen käyttämiseen ja syventäviin kielioppiasioihin. Chayat Israeli Kobliner: Hebrew from Scratch, part II. Opettaja: Mila Westerberg Heprea, edistyneet B1.2 (24 t) Ti Hyvät perustiedot omaavalle, paljon keskustelu/ajankohtaisaiheita. Chayat Israeli Kobliner: Hebrew

21 from Scratch, part II, s Opettaja: Mila Westerberg Hollanti Hollanti, alkeiden jatko A1.1 (24 t) Ma You will learn to read easy texts and talk about everyday life. Taal vital Niederländisch für Anfänger, kpl The book is written in German but no knowledge of German is required. The teaching is done mainly in Dutch but English and some Finnish can be used if necessary. Opettaja: Bene Smis, licenciat Hollanti II A2.1 A2.2 (24 t) (ei 6.4.) Ti This course is meant for students who already have basic knowledge of Dutch but who wish to strengthen their grammar skills and broaden their vocabulary before going to the conversation course. Taal vital Niederländisch für Anfänger, kpl Opettaja: Bene Smis, licenciat Hollanti, keskustelu B1 B2 (24 t) Ma In deze cursus praten we over onderwerpen van elke dag. Dat doen we bijvoorbeeld aan de hand van artikels uit dagbladen en kranten. Op die manier krijgen we inzicht in de cultuur van Nederland en België. Een goed beginnersniveau van het Nederlands is een vereiste. Gaandeweg wordt grammatica en woordenschat verder uitgediept en uitgebreid. 58 euroa/kevät, sisältää oppimateriaalin Opettaja: Bene Smis, licenciat

22 Italia Italia, alkeiden jatko A1.1 (24 t) Ti Syksyllä alkaneen kurssin jatko, joka sopii jonkin verran italian alkeita opiskelleille. Jatketaan kielen perusteiden opiskelua ja matkailun ja arkipäivän tilanteista selviytymisen harjoittelua. Runsaasti ääntämis ja puheharjoituksia. Mäkelä Raino: Italiano? Facile!, kpl 5 8. Opettaja: Kaarina Jumisko Puzone, FM Italia II A1.2 (24 t) Ke Jatketaan kielen perusteiden opiskelua sekä Italiaan ja sen kulttuuriin tutustumista. Opitaan paljon lisää mm. arkipäivän tilanteissa hyödyllisiä ilmaisuja ja tehdään runsaasti niin kirjallisia kuin suullisia harjoituksia. Kieliopissa tutustutaan mm. vertailumuotoihin, painottomiin persoonapronomineihin ja imperfektiin sekä perfektin ja imperfektin eroihin. Mäkelä Rainò: Italiano? Facile! 1, kpl 9/2. Opettaja: Santeri Siimes, FM Italia III A1.3 (24 t) (ei 1.4.) To Jatketaan italian kielen perusrakenteiden opiskelua ja italialaiseen kulttuuriin tutustumista. Kurssi sopii noin 2 vuotta opistossa opiskelleille, myös muita oppikirjoja lukeneille. Mäkelä Altamore: Facile? Italiano! 2, kpl 4 6. Opettaja: Kaarina Jumisko Puzone, FM Italia IV A2.1 (24 t) Ti Jatketaan italian kielen perusrakenteiden opiskelua ja italialaiseen kulttuuriin tutustumista. Sopii noin

23 2 3 vuotta opistossa opiskelleille, myös muita oppikirjoja lukeneille. Mäkelä Altamore: Facile? Italiano! 2, kpl 7 9. Opettaja: Kaarina Jumisko Puzone, FM Italia V A2.1 A2.2 (24 t) (ei 1.4.) To Jatketaan Italian kulttuuriin tutustumista keskustellen ja kuunteluharjoituksia tehden. Kerrataan ja syvennetään aiemmin opittuja kielioppiasioita. Kurssi sopii noin 3 vuotta opistossa opiskelleille, myös muita oppikirjoja lukeneille. Mäkelä Altamore: Facile? Italiano! 2, kpl Opettaja: Kaarina Jumisko Puzone, FM Italia VI B1.1 (24 t) Ma Sopii kielitaidon ylläpitämiseksi ja kehittämiseksi italian perustiedot hallitseville. Tekstejä lukemalla kartutetaan sanastoa ja Italian maantuntemusta, samalla kerrataan ja syvennetään kieliopin eri osaalueita. Myös kuullunymmärtämistä ja keskustelua harjoitellaan. Cusimano Ziglio: Qua e là per l Italia, unità 4. Opettaja: Santeri Siimes, FM Italia, Comunicare A2.2 (24 t) Ma Dire, fare, capire. Helppoja keskustelu harjoituksia noin 3 4 vuotta italiaa opiskelleille. Lettura di testi facili e medio/facili. Animazione collettiva in classe. Funziona!!! Venite a provare. 58 euroa/kevät, sisältää oppimateriaalin Opettaja: Alberto Basili, HuK Italia, Mondo italiano B1.1 (24 t) Ma

24 Sopii noin 5 6 vuotta opistotasolla italiaa lukeneille. Cultura e civilizzazione, una panoramica su arte, attualità e politica italiana con l appoggio di testi e altri documenti autentici. Il corso è rivolto a studenti con almeno 5 6 anni di studio della lingua. 58 euroa/kevät, sisältää oppimateriaalin Opettaja: Alberto Basili, HuK Italia, Caffè Italiano A2.2 (24 t) La Un modo nuovo d iniziare il sabato, il piacere di conversare unito all aroma di un buon caffè. Corso per studenti entusiasti e mattinieri! 58 euroa/kevät, sisältää oppimateriaalin Opettaja: Alberto Basili, HuK Japani Japani, alkeet (jatko osa) A1.1 (24 t) Ke Alkeiskurssin jatko osa, joka jatkuu saumattomasti syksyn kurssista. Sopii hieman kielen alkeisiin tutustuneelle. Alussa syksyn pääasiat kerrataan. Japaninkielisten kirjoitusmerkkien tuntemusta ei vaadita. Keväällä kertaamme hiragana merkkejä ja opiskelemme katakana merkkejä. Oppikirjan ohella käytämme tunneilla ääninauhoja ja videoita, joiden puhujat ovat syntyperäisiä japanilaisia. Japanin tapoja ja kulttuuria sivuamme kielen ohessa. Oppikirja ilmestyy vuoden alussa, tarkat tiedot opettajalta sähköpostitse tai 1. oppitunnilla. Opettaja: Pia Matilainen, FM Japani I alkeiskurssin jatko A1.1 (24 t) Ke Kurssi on jatkoa syksyn 2008 jatkokurssille, ja sopii 1 1,5 vuotta opiskelleille. Opiskelemme lisää kielen perussanastoa ja rakenteita erilaisissa käytännön kielenkäyttötilanteissa. Hiragana ja katakanamerkit on opiskeltu jo alkeiskurssilla, mutta niiden osaamista ei kurssilla varsinaisesti vaadita. Harjoittelemme niitä kurssilla erilaisten harjoitusten avulla, sillä tämän kurssin aikana on tarkoitus

25 oppia lukemaan ja kirjoittamaan kana merkkejä. Oppitunneilla käytetään kirjan lisäksi äänitteitä, videoita ja opettajan monisteita. Japanese for Busy People I (Romanized version, 3. painos, 2006; ISBN ), kpl (oppikirja loppuun). Opettaja: Pia Matilainen, FM Japani II A1.2 (24 t) (ei 2.2.) Ti Syyslukukauden kurssin jatko osa. Sopii noin 2 2,5 vuotta kieltä opiskelleille. Jatkamme oppikirjan uusien rakenteiden ja sanaston parissa sekä opiskelemme lisää kanji merkkejä. Oppikirja on kirjoitettu kana merkeillä, joten on suotavaa, että opiskelijalla on valmiudet lukea niitä sekä joitakin kanjimerkkejä (kurssin edellisessä osiossa on opiskeltu 55 merkkiä). Kurssilla käytetään lisänä opettajan monisteita sekä ääninauhoja ja videoita. Japanese for Busy People II (Revised 3rd Edition, 2007; ISBN ), kpl 6 lähtien ja Basic Kanji Book vol 1 (julkaistu 2003; ISBN ), kpl 6 lähtien. Opettaja: Pia Matilainen, FM Japani II jatko osa A1.3 (24 t) (ei 2.2.) Ti Tarkoitettu noin 3 3,5 vuotta kieltä opiskelleille. Oppikirja on kirjoitettu japanilaisilla kana merkeillä, joten nämä tulisi hallita. Myös kanji merkkien tuntemus on eduksi, sillä kurssilla on tähän mennessä opiskeltu noin 170 merkkiä, joskaan näitä ei tarvitse varsinaisesti kurssilla opiskelua varten hallita. Käytämme tunneilla oppikirjojen lisäksi ääninauhoja ja videoita, joiden puhujat ovat syntyperäisiä japanilaisia, sekä opettajan monisteita. Opiskelemme edelleen kanji merkkejä ja lisäämme valmiuksia tuottaa kieltä erilaisissa kielenkäyttötilanteissa. Japanese for Busy People II (Revised 3rd Edition, 2007, mukana CD levy), kpl 13 lähtien ja Basic Kanji Book vol 1 (julkaistu 2003; ISBN ), kpl 16 lähtien. Opettaja: Pia Matilainen, FM Japani III A2.1 (12 t) 21.1., 4.2., 18.2., 4.3., ja To Tiivis kurssi on tarkoitettu noin 4 vuotta japania opiskelleille. Opettaja on syntyperäinen kielenpuhuja,

26 joten opetus tapahtuu kokonaan japanin kielellä. Oppikirja on kirjoitettu japanilaisilla kana merkeillä, joten nämä tulisi hallita. Myös kanji merkkien tuntemus on eduksi, sillä kurssilla on tähän mennessä opiskeltu noin 310 merkkiä. Opiskelemme edelleen kanji merkkejä ja lisäämme valmiuksia tuottaa kieltä erilaisissa kielenkäyttötilanteissa. Japanese for Busy People III, jossa mukana CD (vuoden 2008 Revised 3rd Edition, ISBN ) kappaleesta 4 ja Basic Kanji Book Vol. 2 (julkaistu 2003, ISBN ) kappaleesta 28 eteenpäin. 40 euroa/kevät Opettaja: Takae Takanen Japani III (jatko osa) A2.2 (12 t) 14.1., 28.1., 11.2., 11.3., ja 8.4. To Tiivis kurssi on tarkoitettu noin 5 vuotta japania opiskelleille. Opettaja on syntyperäinen kielenpuhuja, joten opetus tapahtuu kokonaan japanin kielellä. Oppikirja on kirjoitettu japanilaisilla kana merkeillä, joten nämä tulisi hallita. Myös kanji merkkien tuntemus on eduksi, sillä kurssilla on tähän mennessä opiskeltu noin 420 merkkiä. Opiskelemme edelleen kanji merkkejä ja lisäämme valmiuksia tuottaa kieltä erilaisissa kielenkäyttötilanteissa. Japanese for Busy People III, jossa mukana CD (vuoden 2008 Revised 3rd Edition, ISBN ) kappaleesta 10 ja Basic Kanji Book Vol. 2 (julkaistu 2003, ISBN ) kappaleesta 38 eteenpäin. 40 euroa/kevät Opettaja: Takae Takanen Japani keskustelu (12 t) 13.1., 27.1., 10.2., 10.3., ja 7.4. Ke Noin 4 5 vuotta japania opiskelleille. Tunneilla toimitaan japaniksi ja aktivoidaan suullista kielitaitoa keskusteluharjoituksin. Opiskellaan syntyperäisen opettajan johdolla myös kana ja kanji merkkejä ja lisätään valmiuksia tuottaa kieltä erilaisissa kielenkäyttötilanteissa. 40 euroa/kevät Opettaja: Hitomi Tabuchi Kreikka Kreikka, keskustelu (24 t) Ti

27 Keskustelua kreikan kielellä syntyperäisen opettajan johdolla. Kurssilla ylläpidetään suullista kielitaitoa ja laajennetaan sanavarastoa ja kulttuurintuntemusta. 58 euroa/kevät, sisältää oppimateriaalin Opettaja: Martha Aktypi, FM Latina Latina, alkeiden jatko A1.1 (24 t) Ti Syksyllä alkaneen kurssin jatko, joka sopii kaikille jonkin verran latinan alkeita opiskelleille. Kurssilla opiskellaan kielioppia, lauseenmuodostusta, mutta myös normaalia kielenkäyttöä. Kallela Palmén: Clavis Latina I, Textus & Cultura (tekstikirja), kpl 6. Opettaja: Kaarina Jumisko Puzone, FM Portugali Portugali, alkeiden jatko A1.1 (24 t) Ma Syksyllä alkanut rauhallisesti etenevä kurssi vasta alkajille. Uusi kotimainen oppikirja. Ingalsuo: Tudo bem?, kpl 6. Opettaja: Eriikka Reko, HuK Portugali III A1.3 A2.1 (24 t) Ke Iloinen ja rento ryhmä vähintään kaksi vuotta portugalia opistotasolla opiskelleille. Teemme runsaasti keskustelu ja kuunteluharjoituksia. Materiaali painottaa Portugalin portugalia. Oppikirja Tavares: Português XXI, 2. Livro do aluno. Huom! Oppikirja vahvistetaan ensimmäisellä tunnilla. Opettaja: Eriikka Reko, HuK

28 Ranska Opintosetelikurssi Ranskako vaikeaa? Mais non! A1.1 (24 t) Ti Oletko joskus yrittänyt opiskella ranskaa, mutta et ole päässyt puusta pitkään? Ranskan kielen opiskelun ei tarvitse tuottaa tuskaa. Tällä kurssilla peruspainotus on puhumisessa ja oppimisen ilossa! Keskitymme arkipäivän tilanteista selviytymiseen, jonka ohessa opimme kielioppiakin kuin huomaamatta. Sopii noin vuoden ranskaa lukeneille. Claire Miquel: Communication progressive du français, niveau débutant. Jatkamme kirjan kappaleesta euroa/kevät (ei alennuksia) Yli 63 vuotiaat, eläkeläiset ja työttömät 5 euroa Opettaja: Nina Patanen, FM Ranska, alkeiden jatko A1.1 (24 t) Ke Osaatko jo hieman ranskaa? Tule oppimaan lisää ripeästi etenevän oppikirjan avulla! Kurssilla opit käyttämään ranskaa yksinkertaisissa arkitilanteissa: tapaamisissa, kahvilassa, ravintolassa ja työssä, ja samalla tutustut ranskalaiseen elämänmuotoon. Nivanka Sutinen: Chez Marianne 1, kpl 3. Opettaja: Anneli Taimio, HuK Ranska II A1.2 (24 t) (ei 1.4.) To Jatketaan ranskan kielen perusrakenteiden opiskelua ripeästi etenevän oppikirjan avulla. Harjoitellaan käyttämään ranskaa arkitilanteissa ja matkoilla. Opitaan mm. Pariisissa liikkumista, sekä ostoksilla käymistä, ja tutustutaan samalla ranskalaiseen elämänmuotoon. Sopii noin 1 2 vuotta opistotasolla ranskaa lukeneille ja kertaajille. Nivanka Sutinen: Chez Marianne 1, kpl 8. Opettaja: Anneli Taimio, HuK Ranska III A2.1 (24 t) (ei 1.4.)

29 To Jos osaat jo ranskan kielen perusrakenteet ja haluat edetä ripeästi, niin tämä kurssi on Sinulle! Samalla tutustut Ranskan eri maakuntiin ja ranskalaiseen elämänmuotoon. Sopii myös kertaajille. Hakulinen Sutinen: Chez Marianne 2, kpl 3. Opettaja: Anneli Taimio, HuK Ranska IV A2.2 (24 t) Ma Opit puhumaan mieltymyksistäsi ja käyttämään ranskaa vapaa ajan tilanteissa. Samalla harjoitat kielitaitoasi monipuolisesti. Rakenteista opit mm. imperfektin ja passé composén väliset erot. Sopii n. 3 vuotta opistotasolla ranskaa lukeneille ja kertaajille. Bärlund Jokinen Maala Raitala Mauffret: Voilà! 2 Textes et exercices, vanha laitos (ISBN ), kpl 7. Opettaja: Anneli Taimio, HuK Ranska, rupattelukurssi B1.1 (24 t) Ke Kaipaako ranskan suullinen taitosi kohennusta, etkä halua perinteiselle kielioppikurssille? Tällä helpohkolla kommunikaatiokurssilla harjoitellaan jokapäiväisiä puhetilanteita ranskaksi ja laajennetaan sanavarastoa. Samalla tutustutaan ranskalaiseen (tapa)kulttuuriin. Claire Miquel: Communication progressive du français, niveau intermédiaire. Opettaja: Anneli Taimio, HuK Ranskaa nelikätisesti, Cours à quatre mains B1.2 (24 t) (ei 1.4.) To Tällä ranskalaisen ja suomalaisen yhdessä pitämällä helpohkolla kurssilla tutustumme ranskalaiseen elämänmuotoon ja Ranskan kulttuuriin sekä kehitämme samalla keskustelutaitoa. Kurssilla pärjää n. 4 vuoden opistotasoisilla tiedoilla. Lucia Bonato: À l heure actuelle, dossier 4. Opettajat: Alberto Basili, HuK ja Anneli Taimio, HuK

30 Ranska V B1.2 (24 t) Ti Tutustutaan mm. eri ammatteihin sekä etätyöskentelyyn ja tehdään ammatinvalintatesti ranskaksi. Sopii myös kertaajille. Hankala Perttula Kivivirta Kuikka Mauffret Raitala: Voilà! 5 Textes et exercices, kpl 4/5. Opettaja: Anneli Taimio, HuK Ranska, helppo keskustelu, Conversation facile pour gens timides B1.2 (24 t) (ei 1.4.) To Helppo keskusteluryhmä 4 5 vuotta ranskaa opiskelleille. Ce printemps, nous continuerons notre promenade parisienne entre monuments et anecdotes. Pour ceux qui veulent essayer de s exprimer en français. Boutégège Longo À Paris, p. 106, chapitre 7. Opettaja: Alberto Basili, HuK Ranska, Club du mardi B2.1 (24 t) Ti Keskustelukerho, jossa laajennetaan sanavarastoa erilaisten ajankohtaisten tekstien, laulujen ym. avulla, tehdään kuullunymmärtämisharjoituksia sekä kerrataan tarvittaessa rakenteita. Pärjäät kurssilla, mikäli hallitset peruskieliopin ja omaat riittävän sanavaraston pystyäksesi keskustelemaan jokapäiväisistä asioista ranskaksi. Opettaja: Anneli Taimio, HuK Ranska, keskustelu B2.2 (24 t) (ei 1.4.) To Venez nouer la conversation avec nous! Pour pratiquer votre français, participez à notre pluriannuel Club du jeudi. Un cours de conversation pour tous les goûts et qui ne paraît pas son âge. Exercices, chansons, anecdotes, tout y est!

31 Opettaja: Alberto Basili, HuK Lyhytkurssit Ranskan intensiivialkeet A1.1 (18 t) , ilmoittautuminen viim Pe , La ja Su Haluatko oppia ranskan alkeet viikonlopussa? Kurssilla käydään läpi alkeiskurssin syksyn osuus ja se antaa valmiuden jatkaa syksyllä alkaneella alkeiskurssilla. Opit käyttämään ranskaa yksinkertaisissa arkitilanteissa: tapaamisissa, kahvilassa, ravintolassa ja työssä, ja samalla tutustut ranskalaiseen elämänmuotoon. Nivanka Sutinen: Chez Marianne 1, kpl 1 2/3. 56 euroa Opettaja: Anneli Taimio, HuK Ranskan ääntämiskurssi A1.1 (7 t) 6.3., ilmoittautuminen viim La Tiedätkö miten croissant, déjà vu, force majeure tai Provence äännetään oikein? Tule harjoittelemaan ranskan ääntämistä ja intonaatiota! Kurssi tukee kaikkea muuta ranskan opiskeluasi. Käydään läpi ääntämis ja sidontasäännöt sekä harjoitellaan kielistudiossa. Saat kurssista parhaan hyödyn, mikäli sinulla on edes alkeistiedot ranskasta. 15 euroa, sisältää oppimateriaalin (ei alennuksia) Opettaja: Anneli Taimio, HuK KevätEkstra Matkailuranska (Bon voyage!) A2.1 (14 t) , ilmoittautuminen viim Ti Matkusteletko ranskakielisissä maissa ja haluaisit tulla toimeen edes auttavasti ranskan kielellä? Tällä kurssilla harjoittelemme kieliopin tankkaamisen sijaan matkailtaessa tarvittavia selviytymisfraaseja ja sanastoa. Aihepiireinä mm. majoitus, ruokailu, ostokset, vapaa aika, eri kulkuneuvoilla liikkuminen sekä ongelmatilanteet. Kirjaan kuuluu CD, jossa on fraasien lisäksi myös ääntämisohjeet. Kirjassa on myös lyhyt kielioppiosio sekä sanastoa aihepiireittäin. Kurssilla pärjää parin kolmen vuoden opistotasoisilla tiedoilla. Päivänen Taimio: Sujuvaa matkaa ranskaksi. 45 euroa (ei alennuksia)

32 Opettaja: Anneli Taimio, HuK Sähköpostikursssit Sähköpostikursseille voi ilmoittautua ympäri vuoden opiston aukioloaikoina eli kurssin voi aloittaa milloin tahansa. Kurssille ilmoittaudutaan Kalliolan kansalaisopiston kansliaan, puh. (09) Saat opistosta opiskelijanumeron ja opettajan sähköpostiosoitteen. Ota sen jälkeen yhteyttä opettajaan sähköpostitse ja pyydä lisäohjeet sekä ensimmäiset tehtävät, jotka sitten palautat tarkistettaviksi. Kurssin voit suorittaa omaan tahtiisi 12 kk:n aikana. Korjaukset palautetaan opiskelijalle noin 7 päivän kuluessa. Voit tiedustella opettajalta lisätietoja kursseista sähköpostiosoitteesta anneli.taimio at pp.inet.fi. Ranska, sähköpostikurssi 3 B1.1 (Chez nous et ailleurs) Taso: noin 3 4 vuotta opistotason opintoja. Sopii myös kertaajille. Haluatko opiskella ranskaa itsenäisesti omaan tahtiisi? Sähköpostikurssilla teet monipuolisia harjoituksia, joista opettaja antaa henkilökohtaisen palautteen. Kirjassa matkustetaan Suomessa ja kierretään ympäri ranskankielistä maailmaa. Opit kertomaan ranskaksi Suomesta ja suomalaisista sekä tutustut ranskankieliseen maailmaan. Rakenteista opit mm. futuurin ja konditionaalin. Bärlund Raitala Simula Mauffret: Voilà! 3 Textes et exercices. 72 euroa/12 kk Opettaja: Anneli Taimio, HuK Ranska, sähköpostikurssi 4 B1.2 (Avant et maintenant) Taso: noin 4 5 vuotta opistotason opintoja. Sopii myös kertaajille. Haluatko opiskella ranskaa itsenäisesti omaan tahtiisi? Sähköpostikurssilla teet monipuolisia harjoituksia, joista opettaja antaa henkilökohtaisen palautteen. Kirjassa tutustutaan ranskalaiseen nykyelämään ja Ranskan perinteisiin ja historiaan. Rakenteista opit mm. subjunktiivin. Hankala Perttula Mauffret Raitala Simula: Voilà! 4 Textes et exercices. 72 euroa/12 kk Opettaja: Anneli Taimio, HuK Ranska, kieliopin sähköpostikurssi Taso: esimerkiksi lukion lyhyt ranska tai noin 4 5 vuotta opistotason opintoja. Tulet toimeen ranskan kielellä, mutta haluaisit tukevoittaa osaamistasi tai kerrata rakenteita. Sähköpostikurssilla luet kielioppia järjestelmällisesti ja teet harjoituksia omaan tahtiisi. Kurssissa on 28 osiota. Nivanka Sutinen: Ranskan kielioppi ja käsikirja.

33 72 euroa/12 kk Opettaja: Anneli Taimio, HuK Saksa Saksa, alkeiden jatko A1.1 (24 t) Ma Rauhallista ja ryhmän mukaista tahtia etenevä kurssi syksyn kurssin käyneille ja myös perustason kertaajille. Opiskellaan saksaa aidoissa arkielämän tilanteissa ja perehdytään etenkin matkailussa tarvittaviin sanontoihin sekä saksankielisten maiden kulttuuriin. Kudel Kyyhkynen: Einverstanden 1, 2007, 2. tarkistettu painos, kpl Opettaja: Anneli Auvinen, KTM, HuK Saksa II A2.1 (24 t) (ei 1.4.) To Haluaisitko matkustaa saksankielisiin maihin ja osata myös puhua saksaa? Nyt sinulla on mahdollisuus opiskella pienessä ryhmässä ja lisätä sanavarastoasi. Kurssi sopii 2 3 vuotta saksaa opiskelleille, mutta myös koulusaksan unohtaneille. Kudel Kyyhkynen: Einverstanden 2, 2007, 2. tarkistettu painos, kpl Opettaja: Anneli Auvinen, KTM, HuK Saksa, Konversation B1 B2 (24 t) Ma Wollen Sie mal wieder Deutsch sprechen? Hier haben Sie die Möglichkeit dazu. Wir können über alles reden, was Sie interessiert: Aktuelles, Kultur, Sport und und und... Auch kurze Grammatikübungen sind möglich, wenn gewünscht. Willkommen! Opettaja: Claire Scheunemann, FM Lyhytkurssi

Kalliolan kansalaisopisto Kurssit 2010 11

Kalliolan kansalaisopisto Kurssit 2010 11 Kalliolan kansalaisopisto Kurssit 2010 11 Kalliolan kansalaisopisto on yksi Suomen setlementtiliikkeen 18 kansalaisopistosta. Opiston perusperiaatteina ovat yksilöllisyys, palveluhenkisyys ja ihmisläheisyys.

Lisätiedot

OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA

OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA VALKEAKOSKEN TIETOTIEN AIKUISLUKIO Tietotie 3, PL 43 37601 Valkeakoski Opinto-ohjaaja p. 040 335 6253 aikuislukio@valkeakoski.fi www.valkeakoski.fi/aikuislukio OPISKELE KIELIÄ AIKUISLUKIOSSA Ilmoittaudu

Lisätiedot

Kalliolan kansalaisopisto Kurssit kevät 2013

Kalliolan kansalaisopisto Kurssit kevät 2013 Kalliolan kansalaisopisto Kurssit kevät 2013 Kalliolan kansalaisopisto on yksi Suomen setlementtiliikkeen 17 kansalaisopistosta. Opiston perusperiaatteina ovat yksilöllisyys, palveluhenkisyys ja ihmisläheisyys.

Lisätiedot

Kalliolan kansalaisopisto Kurssit syksy 2013

Kalliolan kansalaisopisto Kurssit syksy 2013 Kalliolan kansalaisopisto Kurssit syksy 2013 Kalliolan kansalaisopisto on yksi Suomen setlementtiliikkeen 17 kansalaisopistosta. Opiston perusperiaatteina ovat yksilöllisyys, palveluhenkisyys ja ihmisläheisyys.

Lisätiedot

Kalliolan kansalaisopisto

Kalliolan kansalaisopisto Kalliolan kansalaisopisto KURSSIT 2016 kevät 1 2 Kalliolan talo on peruskorjauksessa vielä kevään 2016 Peruskorjauksessa uusitaan putket, sähköt ja ilmastointi. Peruskorjauksen ajan toimimme monissa väistötiloissa,

Lisätiedot

Suomen kieli / Finnish language, Финский язык

Suomen kieli / Finnish language, Финский язык KUOPION KANSALAISOPISTO KEVÄT 2016 Suomen kieli / Finnish language, Финский язык UUDET RYHMÄT Suomi aloittelijoille UUSI, Finnish for beginners NEW Puistokartano, C128 Valokuvaus, Puistokatu 20, Elina

Lisätiedot

Kalliolan kansalaisopisto Kurssit kevät 2015

Kalliolan kansalaisopisto Kurssit kevät 2015 Kalliolan kansalaisopisto Kurssit kevät 2015 Kalliolan kansalaisopisto on yksi Suomen setlementtiliikkeen 17 kansalaisopistosta. Opiston perusperiaatteina ovat yksilöllisyys, palveluhenkisyys ja ihmisläheisyys.

Lisätiedot

Kalliolan kansalaisopisto Kurssit kevät 2014

Kalliolan kansalaisopisto Kurssit kevät 2014 Kalliolan kansalaisopisto Kurssit kevät 2014 Kalliolan kansalaisopisto on yksi Suomen setlementtiliikkeen 17 kansalaisopistosta. Opiston perusperiaatteina ovat yksilöllisyys, palveluhenkisyys ja ihmisläheisyys.

Lisätiedot

ITALIAN KULTTUURI-INSTITUUTTI KURSSIT KESÄ 2017

ITALIAN KULTTUURI-INSTITUUTTI KURSSIT KESÄ 2017 ITALIAN KULTTUURI-INSTITUUTTI KURSSIT KESÄ 2017 ITALIAN KIELEN KURSSIT - IIC HELSINKI - Kesäkurssit 2017 (toukokuu - kesäkuu 2017) Lisätietoja kursseista ja ilmoittautumiset: corsi.iichelsinki[at]esteri.it

Lisätiedot

4. jakson kielten kurssit elukiossa

4. jakson kielten kurssit elukiossa 4. jakson kielten kurssit elukiossa ENGLANTI 9 = ENGLANNIN JOHDANTOKURSSI, 0-KURSSI B-koodi Haluatko kerrata tai paikata englannin kielen taitojasi, palautella mieleen sanastoa ja kieliopin sääntöjä? Kurssilla

Lisätiedot

VALINNAISTEN KIELTEN OPINTO-OPAS

VALINNAISTEN KIELTEN OPINTO-OPAS ESPOON AIKUISLUKIO VALINNAISTEN KIELTEN OPINTO-OPAS LUKUVUOSI 2017 2018 SISÄLLYSLUETTELO Yleistä... 3 Aineopiskelijamaksu... 4 Ilmoittautuminen... 5 Espanja... 6 Italia... 8 Ranska... 10 Saksa... 12 Venäjä...

Lisätiedot

Kalliolan kansalaisopisto Kurssit

Kalliolan kansalaisopisto Kurssit Kalliolan kansalaisopisto Kurssit 2011 12 Kalliolan kansalaisopisto on yksi Suomen setlementtiliikkeen 18 kansalaisopistosta. Opiston perusperiaatteina ovat yksilöllisyys, palveluhenkisyys ja ihmisläheisyys.

Lisätiedot

Eiran aikuislukiossa voi toisena kotimaisena kielenä opiskella ruotsia. Opiskelija valitsee joko pitkän tai keskipitkän oppimäärän.

Eiran aikuislukiossa voi toisena kotimaisena kielenä opiskella ruotsia. Opiskelija valitsee joko pitkän tai keskipitkän oppimäärän. Toinen kotimainen kieli TOINEN KOTIMAINEN KIELI Eiran aikuislukiossa voi toisena kotimaisena kielenä opiskella ruotsia. Opiskelija valitsee joko pitkän tai keskipitkän oppimäärän. RUOTSI (RUA) RUA1 ARKIELÄMÄÄ

Lisätiedot

KESÄLUKIO-OPAS. Lahden yhteiskoulun aikuislukio. Kesälukion verkkosivut:

KESÄLUKIO-OPAS. Lahden yhteiskoulun aikuislukio. Kesälukion verkkosivut: KESÄLUKIO-OPAS Lahden yhteiskoulun aikuislukio 2019 Kesälukion verkkosivut: www.lyk.fi/kesalukio Ohjeet ja lomakkeet: - Kesälukion kurssitarjotin - Kurssien sisällöt, oppikirjat ja arviointi - Ilmoittautumislomake

Lisätiedot

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet

9.2.3. Englanti. 3. luokan keskeiset tavoitteet 9.2.3. Englanti Koulussamme aloitetaan A1 kielen (englanti) opiskelu kolmannelta luokalta. Jos oppilas on valinnut omassa koulussaan jonkin toisen kielen, opiskelu tapahtuu oman koulun opetussuunnitelman

Lisätiedot

Kalliolan kansalaisopisto

Kalliolan kansalaisopisto Kalliolan kansalaisopisto KURSSIT 2015 syksy 1 2 Kalliolan talo menee peruskorjaukseen lukuvuodeksi 2015 2016 Peruskorjauksessa uusitaan putket, sähköt ja ilmastointi. Peruskorjauksen ajan toimimme monissa

Lisätiedot

Tekniikan alan kieliopinnot

Tekniikan alan kieliopinnot Tekniikan alan kieliopinnot 29.8.2019 HANNA SNELLMAN / OPINTOASIAT KIELIKESKUS Kielikeskus Linginno KIELTEN OPETUSTA KAIKILLE AKATEEMISILLE YKSIKÖILLE suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten

Lisätiedot

Kalliolan kansalaisopisto Kurssit syksy 2014

Kalliolan kansalaisopisto Kurssit syksy 2014 Kalliolan kansalaisopisto Kurssit syksy 2014 Kalliolan kansalaisopisto on yksi Suomen setlementtiliikkeen 17 kansalaisopistosta. Opiston perusperiaatteina ovat yksilöllisyys, palveluhenkisyys ja ihmisläheisyys.

Lisätiedot

KEVÄÄN 2012 tietotekniikan kurssit Joensuun ympäristökunnissa Eno Kurssi: 120316 Tietokoneen @-ajokorttikurssi 2

KEVÄÄN 2012 tietotekniikan kurssit Joensuun ympäristökunnissa Eno Kurssi: 120316 Tietokoneen @-ajokorttikurssi 2 KEVÄÄN 2012 tietotekniikan kurssit Joensuun ympäristökunnissa Eno 120316 Tietokoneen @-ajokorttikurssi 2 Kurssin kesto: 12.01.12-15.03.12 Kokoontumisajat: Torstai 17:30-20:45 ENON YLÄKOULU Alapappilantie

Lisätiedot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Teknillistieteellisen alan kieliopinnot 30.8.2018 HANNA SNELLMAN / OPINTOASIAT KIELIKESKUS Kielikeskus Linginno KIELTEN OPETUSTA KAIKILLE AKATEEMISILLE YKSIKÖILLE suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat

Lisätiedot

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista.

Kiinan kursseilla 1 2 painotetaan suullista kielitaitoa ja kurssista 3 alkaen lisätään vähitellen myös merkkien lukemista ja kirjoittamista. Kiina, B3kielen opetussuunnitelma (lukiossa alkava oppimäärä) Kiinan kursseilla tutustutaan kiinankielisen alueen elämään, arkeen, juhlaan, historiaan ja nykyisyyteen. Opiskelun ohessa saatu kielen ja

Lisätiedot

SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2)

SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) Valtakunnalliset syventävät kurssit SAB21 Vapaa-aika ja harrastukset Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään, kiinnostuksen

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2017 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2017 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot

Hallintotieteellisen alan kieliopinnot Hallintotieteellisen alan kieliopinnot 26.8.2015 Susanna Mäenpää Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille Suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten ja vieraiden kielten opinnot

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

Tavoite Opiskelija osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä

Tavoite Opiskelija osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä Kuvaukset 1 (6) Englanti, Back to basics, 1 ov (YV3EN1) Tavoite osaa käyttää englannin kielen rakenteita, hallitsee kielen perusilmaukset ja ymmärtää opiskelijan arkielämään liittyvää kieltä Teemat ja

Lisätiedot

KIELET JA KANSAINVÄLISYYS JAPANI

KIELET JA KANSAINVÄLISYYS JAPANI KIELET JA KANSAINVÄLISYYS JAPANI Kurssin nimi: JAPANI 1, Japanin kielen alkeet (JA1, soveltava) Ajankohta: Syyslukukausi: alkaen 11.9 keskiviikkoisin klo 17.00-. Yhteyshenkilö: Opettaja aaro.haavisto@helsinki.fi

Lisätiedot

Itä-Karjalan Kansanopisto

Itä-Karjalan Kansanopisto SUOMEN KIELEN KOULUTUS SAVONLINNAN SEUDULLA 2013 2014 Itä-Karjalan Kansanopisto Valoniementie 32 58450 Punkaharju 015 572 11, telefax 015 572 1220 www.ikko.fi rehtori, opetusneuvos Maija Tenojoki ita-karjalan.kansanopisto@ikko.fi

Lisätiedot

LUKUVUOSI VERKKOKURSSIT

LUKUVUOSI VERKKOKURSSIT LUKUVUOSI 2018 2019 VERKKOKURSSIT INFO, https://genfibeta.weebly.com/info.html (genfibeta.weebly.com/ muuttuu myöhemmin muotoon gen.fi/) Lukuvuosi 2018 2019 verkkokurssit, https://genfibeta.weebly.com/info-lukuvuosi-2018-2019.html

Lisätiedot

5.5.2. Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2), Saksa

5.5.2. Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2), Saksa 5.5.2. Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2), Saksa Itsenäinen suoritus Kurssia SAB9 ei voi suorittaa itsenäisesti. Kurssien suoritusjärjestys Numerojärjestys Syventävät kurssit 1. Vapaa-aika

Lisätiedot

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö

Teknillistieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Teknillistieteellisen alan kieliopinnot 31.8.2017 Hanna Snellman Opintoasiat / Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat

Lisätiedot

Ylöjärven opetussuunnitelma 2004. Valinnainen kieli (B2)

Ylöjärven opetussuunnitelma 2004. Valinnainen kieli (B2) Ylöjärven opetussuunnitelma 2004 Valinnainen kieli (B2) B 2 -SAKSA Valinnaisen kielen opiskelun tulee painottua puheviestintään kaikkein tavanomaisimmissa arkipäivän tilanteissa ja toimia samalla johdantona

Lisätiedot

6. jakso. ENGLANTI 8 ENGLANNIN SUULLINEN KIELITAITO D-koodilla. Oppikirja: Open Road 2, Otava

6. jakso. ENGLANTI 8 ENGLANNIN SUULLINEN KIELITAITO D-koodilla. Oppikirja: Open Road 2, Otava 6. jakso ENGLANTI 2 B-koodilla Oppikirja: Open Road 2, Otava Opettaja: Kanni Kelder, Oulun lyseon lukio kanni.kelder@ouka.fi ENGLANTI 5 C- koodilla Oppikirja Open Road 5, Otava Opettaja Sonja Honkala,

Lisätiedot

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016

ASIAKASKOULUTUKSET. Kurssiohjelma Syksy 2016 Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Syksy 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Kursseista

Lisätiedot

Toteutus lähiopetus, parityöskentely, itsenäistä työskentelyä mm. verkossa, kirjalliset kotitehtävät, kirjallinen koe.

Toteutus lähiopetus, parityöskentely, itsenäistä työskentelyä mm. verkossa, kirjalliset kotitehtävät, kirjallinen koe. Kuvaukset 1 (5) Saksa, alkeet 1 ov (VVVK1) osaa suullisen ja kirjallisen kommunikoinnin perusteet. Hän selviytyy helpoissa asiointitilanteissa. Hän saa valmiuksia yleis- ja ammatillisiin jatko-opintoihin.

Lisätiedot

Asiakaskoulutukset pääkirjastolla

Asiakaskoulutukset pääkirjastolla Asiakaskoulutukset pääkirjastolla Asiakaskoulutukset pääkirjastossa elo-syyskuu 2015 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, 3 tai tutustu tablettiin.

Lisätiedot

Saksa, B3-kieli. Kustantajan äänitemateriaali oppikirjaan. Mahdollinen verkkomateriaali. Rakenteet ja suulliset harjoitukset.

Saksa, B3-kieli. Kustantajan äänitemateriaali oppikirjaan. Mahdollinen verkkomateriaali. Rakenteet ja suulliset harjoitukset. Saksa, B3-kieli Tavoitteena on, että aikuisopiskelija saavuttaa B3-oppimäärän saksan kielessä kielitaidon kuvausasteikon tasot seuraavasti: kuullun ymmärtäminen A2.1-A2.2 puhuminen A2.1 luetun ymmärtämien

Lisätiedot

Kieliopinnot KTM-tutkinnossa Hanna Snellman/Opintoasiat Kielipalvelut-yksikkö

Kieliopinnot KTM-tutkinnossa Hanna Snellman/Opintoasiat Kielipalvelut-yksikkö Kieliopinnot KTM-tutkinnossa 4.9.2017 Hanna Snellman/Opintoasiat Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelut: kielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten

Lisätiedot

Erasmus+ Online Linguistic Support

Erasmus+ Online Linguistic Support Erasmus+ Online Linguistic Support Näin hyödynnät Erasmus+ -kokemuksesi! Erasmus+ avartaa ja voi muuttaa koko elämän Erasmus+ tähtää taitojen kartuttamiseen ja työllistyvyyden lisäämiseen sekä koulutuksen,

Lisätiedot

RANSKA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) Valtakunnalliset syventävät kurssit, B2

RANSKA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) Valtakunnalliset syventävät kurssit, B2 RANSKA Perusopetuksen vuosiluokilla 7-9 alkanut oppimäärä (B2) Valtakunnalliset syventävät kurssit, B2 RAB21 Vapaa-aika ja harrastukset Aihepiirit ja tilanteet liittyvät nuorten jokapäiväiseen elämään,

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Tammi-maaliskuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

LUKUVUOSI VERKKOKURSSIT (luonnos)

LUKUVUOSI VERKKOKURSSIT (luonnos) LUKUVUOSI 2019 2020 VERKKOKURSSIT (luonnos) INFO, https://genfibeta.weebly.com/info.html (genfibeta.weebly.com/ muuttuu myöhemmin muotoon gen.fi/) Lukuvuosi 2019 2020 verkkokurssit, https://genfibeta.weebly.com/info-lukuvuosi-2019-2020.html

Lisätiedot

Ajankohtaista 5. jaksossa

Ajankohtaista 5. jaksossa Jaksovinkit on Oulun aikuislukion jaksotiedote, joka julkaistaan aikuislukion kotisivulla koeviikolla ennen seuraavan jakson aloitusta. Jaksovinkeissä on infoa tulevan jakson lukiokursseista sekä ajankohtaisista

Lisätiedot

3. luokan kielivalinta

3. luokan kielivalinta 3. luokan kielivalinta A2-kieli Pia Bärlund, suunnittelija Sivistyksen toimiala - Perusopetus 014-266 4889 pia.barlund@jkl.fi 1.2.2016 Yleistietoa Jyväskylässä valittavissa A2-kieleksi saksa, ranska, venäjä

Lisätiedot

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa

RANSKA/SAKSA. Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit. RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa RANSKA/SAKSA Perusopetuksen vuosiluokilla 1-6 alkanut oppimäärä (A) Pakolliset kurssit RAA1 / SAA1 Nuori ja hänen maailmansa Kurssi niveltää perusopetuksen ja lukion kielenopetusta ja vahvistaa sanaston

Lisätiedot

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET

Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Ohjelma Huhti-toukokuu 2016 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa! Asiakaskoulutuksista

Lisätiedot

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan yleistä 2. vuositason opiskelijoista yo-tutkinto abivuosi opinto-ohjaus ja jatko-opintoihin pyrkiminen mahdollisuus tutustua sähköisiin kokeisiin luokassa 2O Missä mennään?

Lisätiedot

Tervetuloa kursseillemme! Kursseista tietoa myös verkkosivulla lastukirjastot.fi/ajankohtaista

Tervetuloa kursseillemme! Kursseista tietoa myös verkkosivulla lastukirjastot.fi/ajankohtaista Lahden kaupunginkirjasto ASIAKASKOULUTUKSET Kurssiohjelma Loka-joulukuu 2015 Opettele käyttämään tietokonetta, ota käyttöön oma sähköpostiosoite, kurkista internetiin, tai tutustu tablettiin. Tervetuloa

Lisätiedot

RANSKAN KIELI B2 RANSKAN KIELI B2 8 LUOKKA

RANSKAN KIELI B2 RANSKAN KIELI B2 8 LUOKKA RANSKAN KIELI B2 Opetuksen tavoitteena on totuttaa oppilas viestimään ranskan kielellä suppeasti konkreettisissa arkipäivän tilanteissa erityisesti suullisesti. Opetuksessa korostetaan oikeiden ääntämistottumusten

Lisätiedot

Kauppatieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Kielipalvelut-yksikkö

Kauppatieteellisen alan kieliopinnot Hanna Snellman Kielipalvelut-yksikkö Kauppatieteellisen alan kieliopinnot 1.9.2017 Hanna Snellman Kielipalvelut-yksikkö Kielipalvelutkielten opetusta kaikille tiedekunnille suunnittelee ja toteuttaa tutkintoon vaadittavat kotimaisten ja vieraiden

Lisätiedot

Valinnaiset kielet Kieli- ja viestintäkoulutus

Valinnaiset kielet Kieli- ja viestintäkoulutus Valinnaiset kielet Kieli- ja viestintäkoulutus 1 Vieraiden kielten kurssien ajoitus Ranska, venäjä, japani ja kiina - Aloita alkeista tai jatka itsellesi sopivalta tasolta - Alkeiskurssi I syksyllä, Alkeiskurssi

Lisätiedot

Kalliolan. Kansalaisopisto. syksyn Kurssit 2018

Kalliolan. Kansalaisopisto. syksyn Kurssit 2018 Kalliolan Kansalaisopisto syksyn Kurssit 2018 KALLIOLAN KANSALAISOPISTO Sturenkatu 11, 00510 Helsinki, p. 010 279 5080 opisto@kalliola.fi, www.kalliolankansalaisopisto.fi 1 2 Tuolijooga s. 37 Tunteiden

Lisätiedot

Kalliolan. Kansalaisopisto. Kevään Kurssit 2019

Kalliolan. Kansalaisopisto. Kevään Kurssit 2019 Kalliolan Kansalaisopisto Kevään Kurssit 2019 KALLIOLAN KANSALAISOPISTO Sturenkatu 11, 00510 Helsinki, p. 010 279 5080 www.kalliolankansalaisopisto.fi, opisto@kalliola.fi 1 2 Luova kirjoittaminen s. 63

Lisätiedot

Savonian suomen opinnot

Savonian suomen opinnot Savonian suomen opinnot Mavasuomi B1.2 Muut suomen kurssit suomi Työelämän suomi B1.1 Suullinen suomi suomi B1.2 Pääsykoevalmennus suomi B2 Työkokeilu Suullinen suomi B2 suomi C1 Sairaanhoitajan suomi

Lisätiedot

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista

YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE. Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Abi- info YLIOPPILASKOE ON KYPSYYSKOE Vastuu on Sinulla tutkinnon ajoituksesta ja valinnoista Käytännön vinkkejä Ajoissa paikalle Ongelmatilanteissa yhteys rehtoriin ja kouluun YTL:n www-sivuihin on linkki

Lisätiedot

Kurssimaksun voi maksaa myös Tyky-kuntosetelillä. Tykykuntosetelillä maksettaessa kurssimaksu maksetaan kansalaisopiston toimistoon.

Kurssimaksun voi maksaa myös Tyky-kuntosetelillä. Tykykuntosetelillä maksettaessa kurssimaksu maksetaan kansalaisopiston toimistoon. TYÖKAUSI 2015-2016 syyslukukausi 14.9.-22.11.2015 kevätlukukausi 11.1.-15.4.2016 hiihtoloma 7.-11.3.2016 kevätnäyttely huhti-toukokuu konsertti/kevätjuhla huhti-toukokuu Yksittäisiä kursseja voidaan järjestää

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 17.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Kieli ei ole vain kieli. Oheistuotteena kulttuurien tuntemusta ja yleissivistystä.

Lisätiedot

TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET

TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET TOISEN KOTIMAISEN KIELEN JA VIERAIDEN KIELTEN SÄHKÖISTEN KOKEIDEN MÄÄRÄYKSET 25.9.2015 Näitä määräyksiä sovelletaan rinnan paperikokeiden määräysten kanssa kevään 2018 tutkintoon saakka. Näitä määräyksiä

Lisätiedot

VAASAN LYSEON LUKION KIRJALISTA

VAASAN LYSEON LUKION KIRJALISTA VAASAN LYSEON LUKION KIRJALISTA LUKUVUOSI 2015-2016 Kaikkien oppikirjojen tulee olla uuden, vuoden 2004 opetussuunnitelman mukaisia. Useista kirjoista on tullut myös vuoden 2004 jälkeen uudistettuja painoksia.

Lisätiedot

Kalliolan. Kansalaisopisto. syksyn Kurssit Kalliolan kansalaisopisto

Kalliolan. Kansalaisopisto. syksyn Kurssit Kalliolan kansalaisopisto Kalliolan Kansalaisopisto syksyn Kurssit 2017 Kalliolan kansalaisopisto Sturenkatu 11, 00510 Helsinki, puh. 010 279 5080 www.kalliolankansalaisopisto.fi, opisto@kalliola.fi 1 Kestävää kehitystä Kalliolan

Lisätiedot

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine Centre for Language and Communication Studies

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine Centre for Language and Communication Studies Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2018 Päivi Paukku & Jenni Laine 4.1.2018 Centre for Language and Communication Studies Puhutko suomea? -Hei! -Hei hei! -Moi! -Moi moi! -Terve! -Terve

Lisätiedot

Ylivieskan lukion oppikirjaluettelo 2015-2016

Ylivieskan lukion oppikirjaluettelo 2015-2016 Ylivieskan lukion oppikirjaluettelo 2015-2016 Äi1 Särmä Suomen kieli ja kirjallisuus (Otava 978-951-1-23436-4) tai vastaava e-kirja Särmä Tehtäviä 1 (Otava 978-951-1-23721-1) tai vastaava e-kirja Äi2 Särmä

Lisätiedot

4. JAKSON 2015 2016 AVOIMEN AMMATTIOPISTON TARJONTA Opintoihin ilmoittaudutaan Helmen valintatarjottimen kautta, ellei alla toisin ohjeisteta.

4. JAKSON 2015 2016 AVOIMEN AMMATTIOPISTON TARJONTA Opintoihin ilmoittaudutaan Helmen valintatarjottimen kautta, ellei alla toisin ohjeisteta. 4. JAKSON 2015 2016 AVOIMEN AMMATTIOPISTON TARJONTA Opintoihin ilmoittaudutaan Helmen valintatarjottimen kautta, ellei alla toisin ohjeisteta. KIRKKOKADUN OPETUSTARJONTA Työpaikkaohjaajakoulutus, verkkokurssi

Lisätiedot

Oppikirjan äänitteet CD:llä tai verkossa, opettajan omat tiedostot, yo-kuuntelut. Lyhyitä puhe-, kuuntelu- ja rakenneharjoituksia.

Oppikirjan äänitteet CD:llä tai verkossa, opettajan omat tiedostot, yo-kuuntelut. Lyhyitä puhe-, kuuntelu- ja rakenneharjoituksia. Ranska, B3-kieli Tavoitteena on, että aikuisopiskelija saavuttaa B3-oppimäärän ranskan kielessä kielitaidon kuvausasteikon tasot seuraavasti: kuullun ymmärtäminen A2.1-A2.2 puhuminen A2.1 luetun ymmärtämien

Lisätiedot

Kalliolan. Kansalaisopisto. Kevään Kurssit Kalliolan kansalaisopisto

Kalliolan. Kansalaisopisto. Kevään Kurssit Kalliolan kansalaisopisto Kalliolan Kansalaisopisto Kevään Kurssit 2018 Kalliolan kansalaisopisto Sturenkatu 11, 00510 Helsinki, puh. 010 279 5080 www.kalliolankansalaisopisto.fi, opisto@kalliola.fi 1 Kestävää kehitystä Kalliolan

Lisätiedot

Kallion musiikkikoulu 2014-2015

Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Kallion musiikkikoulu 2014-2015 Opetusta kaiken ikäisille ja tasoisille aloittelijoista edistyneisiin soittajiin. Kallion musiikkikoulu Kallion bändikoulu Musiikkileikkikoulu Pikkukarhu Kallion musiikkikoulu,

Lisätiedot

Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOSTA

Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOSTA Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOSTA Rehtori Anne Kotonen anne.kotonen@lohja.fi 019 3691496, 050 3296329 Apulaisrehtori Eija Terävä eija.terava@lohja.fi 050 466 0646 www.hiidenopisto.fi SISÄLLYS 2 Tilauskoulutus

Lisätiedot

MIKKELI atk-luokka, I krs, Otto Mannisenkatu 10

MIKKELI atk-luokka, I krs, Otto Mannisenkatu 10 MIKKELI atk-luokka, I krs, Otto Mannisenkatu 10 340110 TIETOTEKNIIKKA TUTUKSI JATKOKURSSI SENIORIT C ma 13.00-15.15 7.1.2013-11.2.2013, 18 oppituntia Varttuneen aikuisen kattava tietokonekurssi, jolla

Lisätiedot

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia

Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Opiskele skandinavistiikkaa keskellä Ruotsia Tule opiskelemaan ruotsin kieltä ja kulttuuria Ruotsin Västeråsiin! Oletko kiinnostunut ruotsin kielen opiskelusta? Haluatko saada tietoa ruotsalaisesta yhteiskunnasta

Lisätiedot

Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa. Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio

Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa. Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio Opiskelijat valtaan! TOPIC MASTER menetelmä lukion englannin opetuksessa Tuija Kae, englannin kielen lehtori Sotungin lukio ja etälukio Päättääkö opettaja ohjelmasta? Vai voisivatko opiskelijat itse suunnitella

Lisätiedot

Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku Centre for Language and Communication Studies

Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku Centre for Language and Communication Studies Information on Finnish Courses Autumn Semester 2017 Jenni Laine & Päivi Paukku 24.8.2017 Centre for Language and Communication Studies Puhutko suomea? -Hei! -Hei hei! -Moi! -Moi moi! -Terve! -Terve terve!

Lisätiedot

Laajuus (op)/ Omfattning (sp) / Scope (cr)

Laajuus (op)/ Omfattning (sp) / Scope (cr) Opintojakson tunniste ja nimi/avsnittets namn och identifiarare / Study unit name and code Laajuus (op)/ Omfattning (sp) / Scope (cr) Opetuskielet / Undervisningsspråk / Language of teaching Periodit /

Lisätiedot

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen

Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Ylioppilaskokeisiin ilmoittautuminen Sitova ilmoittautuminen syksyn 2017 tutkintoon ti 2.5. - ma 29.5. Wilmassa. Ilmoittautumisen allekirjoittaminen kansliassa viim. ma 29.5. Kevään tutkintoon ilmoittautuminen

Lisätiedot

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako Valinnaisaineopas 2015-2017 LUKIJALLE Seuraavilla sivuilla esitellään Opintien koulun tuntijako sekä yksityiskohtaisesti koulun valinnaisainetarjotin 8. luokalle lukuvuodeksi 2015-2016 ja 9. luokalle lukuvuodeksi

Lisätiedot

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016

Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 2 Info Kieli- ja viestintäopinnoista ja valmentavista kieliopinnoista Karelia ammattikorkeakoulussa 2016 Merja Öhman Kielten lehtori Karelia ammattikorkeakoulu 3 Miksi kieliä? Opiskelu on kansainvälistä.

Lisätiedot

7.LUOKKA. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Laaja-alainen osaaminen. Opetuksen tavoitteet

7.LUOKKA. Tavoitteisiin liittyvät sisältöalueet. Laaja-alainen osaaminen. Opetuksen tavoitteet 7.LUOKKA Opetuksen tavoitteet Kasvu kulttuuriseen moninaisuuteen ja kielitietoisuuteen T1 edistää oppilaan taitoa pohtia englannin asemaan ja variantteihin liittyviä ilmiöitä ja arvoja antaa oppilaalle

Lisätiedot

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja!

Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Kansainvälisen asiantuntijan viestintätaidot (25 op) Työelämässä tarvitaan monipuolisia viestintä- ja kulttuuritaitoja! Akateemiselta asiantuntijalta edellytetään monipuolista viestintä-osaamista. Kansainvälinen

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen YLIOPPILASTUTKINTO -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen TUTKINNON RAKENNE (1) Neljä pakollista ainetta, äidinkieli ja kolme seuraavista: Ruotsi Matematiikka Yksi reaaliaine Vieras kieli

Lisätiedot

Lukioiden TVT-koulutusesite Kevät 2013

Lukioiden TVT-koulutusesite Kevät 2013 Lukioiden TVT-koulutusesite Kevät 2013 Sivistystoimi Nuoriso- ja aikuiskoulutus Aika Teema Paikka Kohderyhmä Ilmoittautuminen Tammi-helmikuu 17.1. klo 13.15 15.30 Symboliset laskimet Martinlaakson lukio

Lisätiedot

Kieli- ja viestintäkoulutus Languages and communication. Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta

Kieli- ja viestintäkoulutus Languages and communication. Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta Kieli- ja viestintäkoulutus Languages and communication Tieto- ja sähkötekniikan tiedekunta 4.9.2019 Yleistä kieliopinnoista Suomen kieli ja viestintä Sisällys Toinen kotimainen kieli Englanti Muut vieraat

Lisätiedot

Erasmus+ Online Linguistic Support

Erasmus+ Online Linguistic Support Erasmus+ Online Linguistic Support Näin hyödynnät Erasmus+ -kokemuksesi! Erasmus+ avartaa ja voi muuttaa koko elämän Erasmus+ tähtää taitojen kartuttamiseen ja työllistyvyyden lisäämiseen sekä koulutuksen,

Lisätiedot

OLARIN LUKION OPPIKIRJAT LV 2016-2017. SÄRMÄ. Digioppikirja Kurssit 1-3: digitehtäväkirjat 1-3

OLARIN LUKION OPPIKIRJAT LV 2016-2017. SÄRMÄ. Digioppikirja Kurssit 1-3: digitehtäväkirjat 1-3 1/5 Äidinkieli ja kirjallisuus OLARIN LUKION OPPIKIRJAT LV 2016-2017 SÄRMÄ. Digioppikirja Kurssit 1-3: digitehtäväkirjat 1-3 SÄRMÄ. Digioppikirja tai painettu oppikirja Kurssit 4-9: tehtävävihkot 4-9 Kurssi

Lisätiedot

Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen. Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10.

Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen. Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10. Oman äidinkielen opetuksen järjestäminen Perusopetuksen vieraiden kielten opetuksen kehittämisen koordinaattoritapaaminen 29.10.2009 Maahanmuuttajien oman äidinkielen opetus Espoossa järjestetään perusopetusta

Lisätiedot

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun.

HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. 2011 HYVÄ TULEVA LUKIOLAINEN! Juuri nyt sinun kannattaa panostaa opiskeluun. Kaarinan lukiossa on laaja ja monipuolinen kurssitarjotin, josta voit pakollisten yleissivistävien aineiden lisäksi valita runsaasti

Lisätiedot

HUOM.! TEHTÄVIÄ SISÄLTÄVIEN OPPIKIRJOJEN ON OLTAVA PUHTAITA!

HUOM.! TEHTÄVIÄ SISÄLTÄVIEN OPPIKIRJOJEN ON OLTAVA PUHTAITA! Ressun lukio OPPIKIRJAT LV. 2015-2016 HUOM.! TEHTÄVIÄ SISÄLTÄVIEN OPPIKIRJOJEN ON OLTAVA PUHTAITA! WSOY ja Tammi ovat nyt Sanoma Pro Oy Kurssi Oppikirja Kustantaja Äidinkieli ja kirjallisuus ÄI1 Särmä

Lisätiedot

Laajuus (op)/ Omfattning (sp) / Scope (cr)

Laajuus (op)/ Omfattning (sp) / Scope (cr) Opintojakson tunniste ja nimi/avsnittets namn och identifiarare / Study unit name and code Laajuus (op)/ Omfattning (sp) / Scope (cr) Opetuskielet / Undervisnings språk / Language of teaching Periodit

Lisätiedot

VANHAN OPETUSSUUNNITELMAN MUKAISET KIRJAT 2. JA 3.VSK OPISKELIJOILLE

VANHAN OPETUSSUUNNITELMAN MUKAISET KIRJAT 2. JA 3.VSK OPISKELIJOILLE Oppikirjat 2016-2017 VANHAN OPETUSSUUNNITELMAN MUKAISET KIRJAT 2. JA 3.VSK OPISKELIJOILLE Aine Kurssi Kirja Kustantaja Äidinkieli ÄI4 Kieli ja tekstit 2 WSOY x ÄI5 Kieli ja tekstit 3 WSOY x ÄI6 Kieli ja

Lisätiedot

HUOM.! TEHTÄVIÄ SISÄLTÄVIEN OPPIKIRJOJEN ON OLTAVA PUHTAITA!

HUOM.! TEHTÄVIÄ SISÄLTÄVIEN OPPIKIRJOJEN ON OLTAVA PUHTAITA! Ressun lukio OPPIKIRJAT LV. 2018-2019 HUOM.! TEHTÄVIÄ SISÄLTÄVIEN OPPIKIRJOJEN ON OLTAVA PUHTAITA! Kurssi Oppikirja Kustantaja Äidinkieli ja kirjallisuus (Painettu tai digikirja) ÄI1 myöhemmin. ÄI2 myöhemmin.

Lisätiedot

Jaksovinkit 6. Rehtori. Ainevastaavat. Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on varmimmin tavattavissa ma to klo 10.00 17.

Jaksovinkit 6. Rehtori. Ainevastaavat. Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on varmimmin tavattavissa ma to klo 10.00 17. Jaksovinkit 6 Iltaopetus 7.4. 13.5. Iltaopetuksen kokeet 6. jaksossa: B-koodi: 14.5. D-koodi: 19.5. C-koodi: 15.5. E-koodi: 20.5. Kokeiden palautus: 21.5. Rehtori Panu Kela puh. 044-7039 388 Rehtori on

Lisätiedot

LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET

LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET Kokemäen kansalaisopisto 25.6.2013 LUKUVUODEN 2013 2014 OPETUSOHJELMAN PERUSTEET Työvuoden pituus ja opetuksen järjestäminen Työvuosi 1.8.2013 31.7.2014 Syyskausi 9.9. 15.12.2013 Kevätkausi 7.1. 18.5.2014

Lisätiedot

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen

YLIOPPILASTUTKINTO. -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen YLIOPPILASTUTKINTO -Tutkinnon rakenne - edellytykset - ilmoittautuminen TUTKINNON RAKENNE (1) Neljä pakollista ainetta, äidinkieli ja kolme seuraavista: Ruotsi Matematiikka Yksi reaaliaine Vieras kieli

Lisätiedot

Suomen kielen itseopiskelumateriaali

Suomen kielen itseopiskelumateriaali Selma Selkokielisyyttä maahanmuuttajille (OPH) Suomen kielen itseopiskelumateriaali Nimi: Ryhmätunnus: Tutkinto: Tämä opiskelumateriaali liittyy alakohtaiseen lähiopetuspäivään. Kun olet osallistunut lähiopetukseen

Lisätiedot

OPS OPPIMISTAVOITTEET JA OPETUKSEN KESKEISET SISÄLLÖT TOINEN KOTIMAINEN KIELI

OPS OPPIMISTAVOITTEET JA OPETUKSEN KESKEISET SISÄLLÖT TOINEN KOTIMAINEN KIELI OPS OPPIMISTAVOITTEET JA OPETUKSEN KESKEISET SISÄLLÖT TOINEN KOTIMAINEN KIELI 2013 2014 TOINEN KOTIMAINEN KIELI B-KIELI Ruotsi B-kielenä Tavoitteet Kieli Oppilas osaa kommunikoida ruotsiksi tavallisissa

Lisätiedot

KUOPION JA SIILINJÄRVEN SUOMEN KIELEN OPETUSTARJONTA KEVÄÄLLÄ 2011

KUOPION JA SIILINJÄRVEN SUOMEN KIELEN OPETUSTARJONTA KEVÄÄLLÄ 2011 KUOPION JA SIILINJÄRVEN SUOMEN KIELEN OPETUSTARJONTA KEVÄÄLLÄ 2011 1. KAIKILLE AVOIMET KURSSIT 10.12.2010 1.A. SUOMEN KIELEN ALKEISKURSSIT yleisten kielitutkintojen taitotasot 0 2 / Eurooppalainen kielitutkinto

Lisätiedot

Oppikirjat 2014-2015. Saatavana e-

Oppikirjat 2014-2015. Saatavana e- Oppikirjat 2014-2015 Aine Kurssi Kirja Kustantaja Äidinkieli ÄI1 Kieli ja tekstit 1 WSOY ÄI2 Kieli ja tekstit 1 WSOY ÄI3 Kieli ja tekstit 2 WSOY ÄI4 Kieli ja tekstit 2 WSOY ÄI5 Kieli ja tekstit 3 WSOY

Lisätiedot

PORIN AIKUISLUKION KIRJASTON OPPIKIRJALUETTELO

PORIN AIKUISLUKION KIRJASTON OPPIKIRJALUETTELO ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS 3 Äidinkieli ja kirjallisuus Käsikirja WSOY 978-951-0-26300-6 1 Kielenhuollon vihko WSOY 951-0-27495-X 1 Kurssivihko1 WSOY 978-951-0-27486-6 1 Kurssivihko 2 WSOY 951-0-27487-9

Lisätiedot

Vieraan kielen B1-oppimäärän opetuksen tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokalla 6

Vieraan kielen B1-oppimäärän opetuksen tavoitteisiin liittyvät keskeiset sisältöalueet vuosiluokalla 6 B1- RUOTSI VL.6-9 6.LUOKKA T1 auttaa oppilasta jäsentämään käsitystään kaikkien osaamiensa kielten keskinäisestä suhteesta T2 auttaa oppilasta hahmottamaan opiskeltavan kielen asemaa maailmassa ja sen

Lisätiedot

Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOS TA

Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOS TA Tilauskoulutusta HIIDEN OPISTOS TA Rehtori Anne Kotonen anne.kotonen@lohja.fi 019 3691496, 050 3296329 Apulaisrehtori Mirja Vehovuori mirja.vehovuori@lohja.fi 09 22422786, 050 5230711 www.hiidenopisto.fi

Lisätiedot

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan!

Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan! Tervetuloa 2. vuositason infoiltaan! yleistä 2. vuositason opiskelijoista yo-tutkinto ensi lukuvuoden kurssivalinnat opinto-ohjaus ja jatko-opintoihin pyrkiminen Missä mennään? Nyt arvioituna 9 jaksoa

Lisätiedot

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine

Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine Information on Finnish Language Courses Spring Semester 2017 Jenni Laine 4.1.2017 KIELIKESKUS LANGUAGE CENTRE Puhutko suomea? Do you speak Finnish? -Hei! -Moi! -Mitä kuuluu? -Kiitos, hyvää. -Entä sinulle?

Lisätiedot