NAKKILAN KUNTA TALOUSARVIO 2016

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "NAKKILAN KUNTA TALOUSARVIO 2016"

Transkriptio

1 NAKKILAN KUNTA TALOUSARVIO 2016 TALOUSSUUNNITELMA

2 1 TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA sivu VUODEN 2016 TALOUSARVION YHTEENVETO... 2 TALOUSSUUNNITELMAN YHTEENVETO... 5 TOIMIALAPERUSTEINEN HALLINTO-ORGANISAATIO... 8 SANALLINEN KUVAUS TOIMINNASTA JA TALOUDESTA Keskusvaalilautakunta... 9 Tarkastuslautakunta Kunnanhallitus Perusturvalautakunta Sivistyslautakunta Tekninen lautakunta INVESTOINTIOSAN YHTEENVETO STRATEGINEN HANKEKEHYS KONSERNITAVOITTEET ORGANISAATIOIDEN STRATEGISET LINJAUKSET TALOUSSUUNNITELMA Investointiohjelma vuosille Tuloslaskelma vuosille Rahoituslaskelma vuosille Henkilöstösuunnitelma vuosille TALOUSARVIO 2016 (numero-osa) Tuloslaskelma Rahoituslaskelma Käyttötalous tulosaluetasolla Investoinnit tulosaluetasolla Vesi- ja viemärilaitoksen tuloslaskelma TALOUSARVIOKAAVAT Käyttötalous... Liitesivut 1-2 Investoinnit Liitesivut 3-4

3 2 VUODEN 2016 TALOUSARVION YHTEENVETO Valtuusto vahvistaa talousarvion tulosaluetasoisena. Kunnanhallitus on käyttänyt talousarviokäsittelyssään vastuualuetasoisia erittelyitä. Nämä erittelyt jaetaan myös hallintokunnille ohjeena talousarvion käyttösuunnitelmien laatimista varten. Talousarvion liitteenä on talousarvioasetelma, josta ilmenee, mikä toimielin vahvistaa kunkin määrärahatason. Talousarvion ja -suunnitelman tekstiosa on rakennettu siten, että päähuomio kiinnitetään toiminnallisten tavoitteiden määrittelemiseen. Tavoitteet esitetään hallintokuntien esittämässä muodossa. Toiminnan mittaamiseen tarvittavat mittarit esitetään suoritteiden nimellä. Hallintokuntien johtavat viranhaltijat ovat velvollisia seuraamaan paitsi määrärahojen myös toiminnallisten tavoitteiden toteutumista ja raportoimaan niistä talousarviovuoden aikana lautakunnalle, kunnanhallitukselle ja valtuustolle sisäisestä valvonnasta annettujen ohjeiden mukaisesti. Talousarviossa on käyttötalous- ja tuloslaskelmaosa sekä investointi- ja rahoitusosa. Eri osien meno- ja tuloerät ovat seuraavat (ulkoiset): Menot Toimintamenot (ulkoiset) Rahoitusmenot Investointimenot Antolainojen lisäykset Ottolainojen lyh Kassavarojen muutokset Yhteensä Tulot Toimintatulot (ulkoiset) Satunnaiset tulot 0 Rahoitustulot Investointitulot 0 Antolainojen lyhennykset Uudet pitkäaikaiset lainat Yhteensä Toimintatulot vähenevät vuoden 2015 muutetusta talousarviosta 3,3 % ja toimintamenot vähenevät 1,3 %. Henkilöstömenojen arvioidaan vähenevän 2,8 % vuonna 2016 vuoden 2015 muutettuun talousarvioon verrattuna. Palvelujen ostot vähenevät 0,6 %. Terveydenhuollon menot vähenevät 3,3 % eli euroa. Investointimenot ovat talousarviossa yhteensä 1,14 milj. euroa.

4 3 Verotulojen arvioidaan nousevan 1,4 % vuoden 2015 muutettuun talousarvioon verrattuna. Valtionosuuksien arvioidaan nousevan myös 1,4 % ollen talousarviossa 11,2 milj. euroa. Verotulotasaus on ennakkotiedon mukaan 3,1 milj. euroa. Uusi valtionosuusjärjestelmä tuli voimaan lukien. Uutta pitkäaikaista lainaa arvioidaan tarvittavan talousarviovuonna euroa. Talousarviolainoja lyhennetään eurolla, joten lainamäärä laskee euroa. Talousarviolainojen määrä vuoden 2016 lopussa olisi 5,1 milj. euroa eli noin 896 euroa asukasta kohti. Talousarvion tuloslaskelman mukaan vuosikate on euroa. Tilikauden alijäämä on euroa. Talousarviovuoden merkittävin investointikohde on liikuntakeskuksen perusparannuksen toteutussuunnittelu ( euroa). Talonrakennusinvestointien loppusumma on yhteensä euroa. Muut merkittävät investointikohteet ovat vesijohtojen rakentaminen euroa sekä teiden valaistus euroa. Hallintokuntien menot (ulkoiset ja sisäiset) ja niiden muutokset ovat seuraavat: milj. muutos-% Kunnanhallitus 4,1-1,5 Perusturvalautakunta 19,3-0,2 Sivistyslautakunta 9,2-3,8 Tekninen lautakunta 3,0-2,2 Kunnanhallituksen toimialan määrärahat ovat yhteensä 4,1 milj. euroa. Vuoden 2016 talousarviossa elinkeinotoimen hoidon menot ovat euroa ja yrityskehittäjän nettomenot ovat euroa. Kunta kuitenkin ostaa erikseen eräitä palveluita kuten esim. sukupolvenvaihdospalvelut. Suurimmat vastuualueet ovat yleishallinto 1.3 milj. euroa, jossa laskua 1,0 %, ruokapalvelu 1,1 milj. euroa, jossa laskua 1,7 % sekä palo-, pelastus- ja suojelutyö 0,56 milj. euroa, jossa laskua 5,1 %. Perusturvalautakunnan toimintamäärärahat vähenevät 0,2 %. Vanhustenhuollon menot ovat 5,1 milj. euroa, jossa on kasvua 0,2 %. Hallinto- ja sosiaalityön menot ovat 2,2 milj. euroa ja kasvua on 3,7 %. Sivistyslautakunnan alaiset menot vähenevät 3,8 %. Henkilöstökulujen alenema on 2,5 % ja ostopalvelujen alenema 4,7 %. Peruskoulujen toimintamenot laskevat 1,8 % ja varhaiskasvatuksen toimintamenot kasvavat 0,6 %. Teknisen lautakunnan toimintamäärärahat alenevat 2,2 %. Kokonaisuutena vesija viemärilaitoksen tilikauden liikealijäämäarvio on euroa poistojen jälkeen.

5 4 Talousarvio sisältää toteutumisen kannalta taloudellisesti ja toiminnallisesti kriittisiä kohtia seuraavasti: Verotulokehitykseen vaikuttaa yleinen ja paikallinen talouskehitys. Kansantalouden kehitysennusteet ovat edelleen alhaisia. Riskinä on, ettei verotuloarvio toteudu talouskehityksestä johtuen. Suunnittelukaudella on yhä riskinä, että menoja ei kyetä saamaan tulojen edellyttämälle tasolle ja että käyttötalouden menot ylittävät pitkällä aikavälillä tulojen mahdollistaman realistisen menotason. Nykyinen tulotaso ja tuloperusteet eivät mahdollista rakennusohjelmaan merkittyjen rakennushankkeiden toteuttamista ilman merkittävää lisävelanottoa nykytilanteeseen nähden. Käyttötalouden pitkän aikavälin tasapaino edellyttää ylläpidettävien lakisääteisten ja vapaaehtoisten toimintojen uudelleen arviointia ja palvelujen yhä taloudellisempaa järjestämistapaa kustannuskehityksen hillitsemiseksi. Nykyisillä tuloperusteilla ei kyetä ylläpitämään nykylaajuista palvelurakennetta. Perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon menot on kirjattu talousarvioon Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymän ja Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymän talousarvioiden mukaisesti. Menneiden vuosien toteutuneen kehityksen valossa talousarviomäärärahojen ylittyminen on nähtävä kuitenkin talousarvioriskinä. Valtiontalouden tasapainottamiseksi valtionosuuksia voidaan edelleen laskea suunnittelukauden aikana. Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen vaikutusta kunnan talouteen ei voida vielä tarkasti arvioida.

6 5 TALOUSSUUNNITELMAN YHTEENVETO Tuloslaskelmassa on arvioitu, että verotulot kasvavat vuodesta 2016 vuoteen ,6 %, vuodesta 2017 vuoteen ,3 % ja vuodesta 2018 vuoteen ,5 %. Valtionosuuksien on arvioitu vähenevän vuodesta 2016 vuoteen euroa ja vuodesta kasvavan 1 % vuosittain Toimintakulujen kasvutavoitteeksi on asetettu vuosina % vuosittain. Toimintatuottojen arvioidaan kasvavan 0,5 %:n verran vuosittain. Luvut on arvioitu nimellisarvoisina, joten rahanarvon muutos aiheuttaa myös muutoksia taloussuunnitelman lukuihin. Taloussuunnitelmassa vuosina vuosikatetta kertyy liian vähän poistojen ollessa 1,3 1,5 milj. euroa vuosittain. Vuonna 2019 vuosikate on - 0,8 milj. euroa ja poistojen määrä n. 1,5 milj. euroa. Investointimenot ovat vuonna ,14 milj. euroa, vuonna ,4 milj. euroa, vuonna ,0 milj. euroa ja vuonna ,7 milj. euroa. Karsittu investointisuunnitelmakin edellyttää pitkäaikaisten lainojen lisäystä merkittävästi siten, että nykyinen lainamäärä 5,45 milj. euroa kasvaa 11,5 milj. euroon vuonna Kunnan menojen ja tulojen (ulk.) kehitys vuosina Milj Toimintamenot Tulot (verot+vo:t+ toim.tulot)

7 6

8 7

9 8 TOIMIALAPERUSTEINEN HALLINTO-ORGANISAATIO NAKKILAN KUNNAN ORGANISAATIO VALTUUSTO TARKASTUSLAUTAKUNTA KUNNANHALLITUS KUNNANJOHTAJA Yleis- ja taloushallinto Hallintojohtaja PERUSTURVATOIMI Perusturvajohtaja SIVISTYSTOIMI Sivistysjohtaja TEKNINEN TOIMI Tekninen johtaja PERUSTURVALAUTAKUNTA SIVISTYSLAUTAKUNTA TEKNINEN LAUTAKUNTA Tulosalueet Tulosalueiden vastuuhenkilöt Tulosalueet Tulosalueiden vastuuhenkilöt Tulosalueet Tulosalueiden vastuuhenkilöt

10 9 TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA SANALLINEN KUVAUS TOIMINNASTA JA TALOUDESTA KESKUSVAALILAUTAKUNTA Tulosalue: VAALIT Valtuusto on päätöksellään vaalilain 8 :n mukaisesti päättänyt, että Nakkilan kunta muodostaa yhden äänestysalueen liittämällä yhteen kolme äänestysaluetta (Keskusta, Tattara, Viikkala). Uutta äänestysaluejakoa noudatettiin ensimmäisen kerran vuoden 2015 eduskuntavaaleissa. Ennakkoäänestyspaikkana on ollut Luvia-Nakkilan Osuuspankin kokoushuone osoitteessa Porintie 4. Suunnittelukaudella vuonna 2016 ei järjestetä vaaleja, vuonna 2017 järjestetään kuntavaalit, vuonna 2018 presidentinvaalit sekä vuonna 2019 eduskuntavaalit ja europarlamenttivaalit.

11 10 TARKASTUSLAUTAKUNTA Tulosalue: TILINTARKASTUS TALOUSSUUNNITELMA Toiminta-ajatus: Kunnan ulkoisesta valvonnasta vastaavat valtuuston valitsemat tarkastuslautakunta ja tilintarkastaja. Tarkastuslautakunta valmistelee valtuuston päätettävät hallinnon ja talouden tarkastusta koskevat asiat ja arvioi, ovatko valtuuston asettamat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet toteutuneet. Arvioinnista annetaan tilikausittain valtuustolle erillinen arviointikertomus. Tilintarkastajan on viimeistään toukokuun loppuun mennessä tarkastettava hyvän tilintarkastustavan mukaisesti kunkin tilikauden hallinto, kirjanpito ja tilinpäätös. Tilintarkastajan on annettava valtuustolle kultakin tilikaudelta kertomus, jossa esitetään tarkastuksen tulokset. Tilintarkastajaksi on valittu vuosille BDO Audiator Oy. Vastuullisena tilintarkastajana toimii JHTT Aino Lepistö. TALOUSARVIO 2016 Sitovat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet: Tarkastuslautakunnan tavoitteena on arvioida, ovatko valtuuston asettamat toiminnan ja talouden tavoitteet kunnassa ja kuntakonsernissa toteutuneet ja onko toiminta järjestetty tuloksellisella ja tarkoituksenmukaisella tavalla.

12 11 KUNNANHALLITUS Tulosalue: Vastuualue: Vastuuhenkilö: HENKILÖSTÖHALLINTO Henkilöstöpalvelut kunnanjohtaja Kalevi Viren Henkilöstön määrä Toimintayksikkö Vakinaiset Sijaiset Määräaikaiset Työllistetyt Henkilöstö yht. Hlö- Hlötyö- Hlö- Hlötyö- Hlö- Hlötyö- Hlö- Hlötyö- Hlö- Hlötyömäärä vuodet määrä vuodet määrä vuodet määrä vuodet määrä vuodet Yleishallinto Ruokapalvelu 19 18,4 5 4,9 1 0, ,9 Perusturvatoimi Sivistystoimi , , ,2 Tekninen toimi 32 31,6 2 1, Yhteensä , , , * 304,1 *Vakinainen henkilökunta sisältää myös virkavapaalla/työvapaalla olevat, joilla on sijaiset. TALOUSSUUNNITELMA Toiminta-ajatus: Nakkilan kunnan henkilöstöpolitiikan tavoitteena on turvata henkilöstön hyvinvointi ja osaaminen panostamalla työssä tarvittavaan koulutukseen, terveydenhuoltoon ja kuntoutukseen. Toiminnan painopistealueet suunnittelukaudella: Henkilökunnan työssä jaksamista edistetään työolosuhteita parantamalla ja koulutusta järjestämällä sekä työnkuvia kehittämällä. Painopisteenä suunnittelukaudella on esimiestyö ja -koulutus sekä vuonna 2013 hyväksytyn työhyvinvointiohjelman toteuttaminen ja seuraaminen. Työpaikkakohtaisella kehityskeskustelulla ja henkilöstön paremmalla osallisuudella pyritään parantamaan työprosesseja. TALOUSARVIO 2016 Sitovat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet: Tavoite Arviointikriteeri/mittari Tavoitetaso Toteutumisen seurannan vastuutaho Osaava ja palvelukykyinen henkilökunta Työhyvinvointi Asiakastyytyväisyys Työhyvinvointi- ja asiakastyytyväisyyskyselyt Työhyvinvointiohjelman toteutumisen tukeminen eri toimenpiteinä. Työhyvinvointiohjelma laadittu. Työhyvinvointiryhmä seuraa ohjelman toteutumista.

13 12 Vastuualue: Henkilöstön määrä: Vastuuhenkilöt: Työllisyyden hoito 3 henkilöä työpajalla (2,7 hlötyövuotta) hallintojohtaja Matti Sjögren (työllisyystukityöt) vs. perusturvajohtaja Kati Nordlund-Luoma (työllistäminen ja työpajatoiminta) TALOUSSUUNNITELMA Toiminnan painopistealueet suunnittelukaudella: Yhteistyön kehittäminen työllisyyden tukemiseksi kunnassa yhteistyötahojen kanssa. Kuntouttavan työtoiminnan ja työpajatoiminnan edelleen kehittäminen niin, että kunnan osuus työmarkkinatuen rahoitukseen vähenee. Painopisteenä alle 25-vuotiaiden aktiivinen ohjaus ja kuntouttaminen yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa ja nuorisotakuun toteuttaminen. TALOUSARVIO 2016 Työllistämistuella palkattujen henkilöiden palkkaamiseen on vuonna 2016 varattu määrärahaa yhteensä neljälle henkilötyövuodelle, joista 2 henkilötyövuotta on varattu velvoitetyöllistetyille. Tämä määräraha on yhteensä euroa. Työllisyyden hoidon määrärahoissa on lisäksi varattu euroa yhdistyksille ja yrityksille maksettaviin työllistämisavustuksiin. 15,0 Työttömyysaste Prosentti 14,0 13,0 12,0 11,0 10,0 9,0 8,0 Nuorisotyöttömyysaste Työttömyysaste Päivämäärä Lähde: TE-toimisto

14 13 Tulosalue: Vastuualue: Henkilöstön määrä: Vastuuhenkilö: YLEISHALLINTO Keskushallinto 2 henkilöä kunnanjohtaja Kalevi Viren TALOUSSUUNNITELMA Toiminta-ajatus: Valtuusto asettaa kunnan kehittämisen pitkän aikavälin tavoitteet sekä vuosittaiset toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet ja seuraa niiden toteutumista yhdessä tarkastuslautakunnan kanssa. Kunnanhallitus huolehtii hallinnon järjestämisestä sekä kunnan toimintojen ja niiden valvonnan organisoimisesta siten, että käytettävissä olevilla resursseilla saavutetaan mahdollisimman hyvät tulokset. Toiminnan painopistealueet suunnittelukaudella: Keskushallinto (valtuusto ja kunnanhallitus) Talouden tasapainottaminen kuntakonsernissa uuden kuntalain mukaisesti Kuntakeskuksen vetovoimaisuuden edelleen parantaminen Asuntotuotannon ja yritystoiminnan edellytysten parantaminen Toimintojen rationalisointi Kuntastrategian tarkistaminen uuden kuntalain mukaisesti

15 14 Vastuualueet: Henkilöstön määrä: Vastuuhenkilö: Hallinto- ja talousosasto Kunnanviraston tietojenkäsittely 6,5 henkilöä hallintojohtaja Matti Sjögren Toiminta-ajatus: Hallinto- ja talousosaston tarkoituksena on kunnan keskushallinnon sisäisten ja ulkoisten asiakaspalvelutehtävien sekä hallinnon järjestäminen ja kehittäminen. Hallinto- ja talousosasto huolehtii talousarvion valmistelusta, kirjanpidosta ja palkkalaskennasta sekä tuottaa kunnan ja kuntakonsernin tilinpäätöksen toimintakertomuksineen. Toimivalla ajantasaisella ja monipuolisella raportointijärjestelmällä em. toiminnoista annetaan valtuustolle, kunnanhallitukselle ja lautakunnille hyvä päätöksenteon pohja. Hallinto- ja talousosaston tehtävänä on lisäksi huolehtia energia-avustusten hallinnoinnista, kunta- ja tonttimarkkinoinnista, kiinteistökauppojen valmistelusta, työllisyysasioista ja maankäytön suunnitteluun liittyvistä valmistelutehtävistä. Osasto valmistelee osaltaan myös erilaisia lohkomis- ja muita toimitusasioita tontin- ja kiinteistönmuodostukseen liittyen. Kunnan atk-järjestelmien ylläpidosta on sopimus Ulvilan kaupungin tietohallinnon kanssa. Toiminnan painopistealueet suunnittelukaudella: Tiimityöskentelyn kehittäminen ja sisäisten palvelujen uudistaminen Yleishallinnon sisäisten palvelujen ja laskutustoimintojen kehittäminen TALOUSARVIO 2016 Sitovat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet: Tavoite Päätösten ja käsiteltävien asioiden hyvä käsittely Sisäisten palvelujen keskittäminen Arviointikriteeri/ mittari Käsittelyaika Hankkeen valmistelu Tavoitetaso Asian ottaminen käsittelyyn enintään 2 kk:n kuluttua kirjaamisesta Hanke toteutuu suunnittelukauden alkupuolella Toteutumisen seurannan vastuutaho Hallintojohtaja Hallintojohtaja

16 15 Suoritteet ja tunnusluvut Vuosi TA 2015 TA 2016 Kunnanhallituksen pykälien lukumäärä *) Kunnanhallituksen pöytäkirjojen sivumäärä *) Viraston diarioidut asiat Osaston lähtevän postin määrä Kirjanpidon tositemäärä Vientien määrä Laskettuja palkkoja Talous- ja hallinto-osaston menot, Asukasluku *) laskettu myös salaisten listojen asiat erikseen

17 16 Vastuualue: Vastuuhenkilö: Elinkeinotoimi Muu yleishallinto kunnanjohtaja Kalevi Viren TALOUSSUUNNITELMA Kunnanhallitus päätti , että kunta irtisanoo Prizztech Oy:n kanssa tehdyn kokonaisasiakkaitten yhteistyösopimuksen lukien. Kunnanhallitus hyväksyi sopimuksen Nakkilan ja Luvian kuntien välisestä elinkeino- ja yrityspalveluiden järjestämisestä. Sopimus on voimassa Tavoitteena on yhteistyösopimuksen jatkaminen. Sopimuksen mukaan yrityskehittäjän avaintehtäviä ovat: yritysten toimintaedellytysten ja toimintaympäristön parantaminen yritysten kasvun ja kehittämisen edistäminen yritysten ja kunnan ja muiden yhteisöjen välisen vuorovaikutuksen ja verkottumisen edistäminen yritysten menestyksen avulla luoda elinvoimaisuutta, työpaikkoja, investointeja ja innovaatioita ja verotuloja kunnille Toiminta-ajatus: Nakkilan kunnan työpaikkaomavaraisuuden lisääminen ja palvelujen monipuolistaminen. Työpaikkaomavaraisuus on kehittynyt seuraavasti: TYÖPAIKKAOMAVARAISUUSASTE 100,0 % 90,0 % 80,0 % 70,0 % 60,0 % 50,0 % 40,0 % 30,0 % 20,0 % 10,0 % 0,0 % Työpaikkaomavaraisuusaste % 81,4 % 77,9 % 77,7 % 80,5 % 79,5 % 77,6 % 76,3 % 75,1 % 75,2 % 72,0 % Toiminnan painopisteet suunnittelukaudella: Lähde: Satamittari Kuntastrategian mukaiset kriittiset menestystekijät: kilpailukykyiset toimintaedellytykset kasvava viestintäteollisuus monipuolinen palvelutoimiala verkottunut metalliteollisuus

18 17 TALOUSARVIO 2016 Sitovat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet: Tavoite Arviointikriteeri/ mittari Tavoitetaso Toteutumisen seurannan vastuutaho Hyvät elinkeinojen kehittämisedellytykset Yritysten ja työpaikkojen määrä Työttömyysaste Määrän kasvu Aleneva Kunnanjohtaja Kunnanjohtaja Yritystonttitarjonta Riittävä määrä ja laatu Kunnanjohtaja VÄKILUVUN JA TYÖTTÖMYYSASTEEN KEHITYS ,0 12,0 10,0 Väkiluku ,0 6,0 4,0 % , ,0 Väkiluku Työttömyysaste Lähde: Satamittari

19 18 Vastuualue: Vastuuhenkilö: Projektit hallintojohtaja Matti Sjögren TALOUSSUUNNITELMA Toiminta-ajatus: Projektien tarkoituksena on asetettujen kehittämistavoitteiden tukeminen ja työllisyyden parantaminen sekä ulkopuolisen rahoituksen hankkiminen kehittämishankkeisiin. Toiminnan painopistealueet suunnittelukaudella: Suunnittelukaudella toteutetaan Villilän kehittämisohjelmaa resurssien mukaisesti sekä osallistutaan Karhukuntien seudullisiin projekteihin. TALOUSARVIO 2016 Sitovat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet: Vuonna 2016 toteutetaan seuraavia Karhukuntien palveluyhteistyö-, aluekehitys- ja muita projekteja: TA 2016 SEUTUYHTEISTYÖ - seutuyhteistyön koordinaatio - yhteiset hankkeet yhteensä Kunta on varannut talousarviossa määrärahoja eri projekteihin seuraavasti: TA 2016 Karhuseutu ry:n rahoitus Joukkoliikennesuunnittelija Pori Tampere rataselvitys 500 YES-yrityskasvatushanke SolarLeap-hanke 500 Pro yritys-hanke 625 RoboCoast-hanke Teollisuusvyöhykkeen kehittämishanke 4 700

20 19 Tulosalue: Vastuuhenkilöt: KAAVOITUS kunnanjohtaja Kalevi Viren, hallintojohtaja Matti Sjögren TALOUSSUUNNITELMA Toiminta-ajatus: Kunnan toiminnallisen, sosiaalisen ja kulttuurisen ympäristön parantaminen sekä asumisen ja yritystoiminnan edellytysten parantaminen. Toiminnan painopistealueet suunnittelukaudella: TALOUSARVIO 2016 Porin seudun rakennemallin ja Vuohimäen kaaren tavoitteiden edistäminen uudessa yleiskaavassa ja asemakaavoituksen aloittaminen suunnittelukaudella Keskustan kehittäminen sekä sen viihtyisyyden ja toiminnallisuuden parantaminen Kaavojen tarpeellinen tarkistaminen erityisesti ydinkeskustan alueella Yleiskaavan laatiminen on käynnistynyt v Valtuusto hyväksyi vuoden 2015 kesäkuussa yleiskaavaehdotuksen, mutta Ely-keskus teki päätöksestä oikaisukehotuksen. Päätöksestä on tehty kolme valitusta. Käsittely jatkuu vuoden 2016 aikana. Sitovat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet: Tavoite Arviointikriteeri/ mittari Tavoitetaso Toteutumisen seurannan vastuutaho Kunnan asukkaiden ja yritysten tarpeisiin vastaava kaavoitus Monipuolinen tonttitarjonta Kysyntää vastaava tonttitarjonta Kunnanjohtaja.

21 20 Tulosalue: Vastuutaho: MAATALOUDEN PALVELUT Euran kunta Euran ja Nakkilan kuntien hyväksymän sopimuksen mukaisesti Nakkilan kunnan maaseutuhallinnon järjestämisestä kunnissa annetun lain (210/2010) mukaiset maaseutuviranomaispalvelut on siirretty Euran kunnan hoidettavaksi lukien. Tähän Rauman seudun maaseutuhallinnon yhteistyöalueeseen kuuluvat vuonna 2016 seuraavat kunnat: Eura, Eurajoki, Harjavalta, Kokemäki, Nakkila ja Rauma. Euran kunnan palvelukseen siirtyneellä maataloussihteeri Marjatta Kivelällä on Nakkilassa oma viikoittainen toimisto- ja vastaanottopäivä. Sopimuksen mukaiset kustannukset olivat vuonna Talousarviossa varattiin vuodelle ja vuodelle

22 21 Tulosalue: Henkilöstön määrä: Vastuuhenkilö: RUOKAPALVELU 19 henkilöä ruokapalveluyksikön esimies Irmeli Ojakoski TALOUSSUUNNITELMA Toiminta-ajatus: Ruokapalveluyksikön toiminta-ajatuksena on tuottaa asiakkaille monipuolista ja laadukasta ateriapalvelua asiakaslähtöisesti, taloudellisesti ja tehokkaasti. Toiminnan painopisteet suunnittelukaudella: Ruoan valmistuskeittiöiden määrän kestävä ratkaisu eli päätettävä Hyppingin ja Keinustoolin keittiöiden tulevaisuus valmistus- vai jakelukeittiönä. Huomioitava mm. investointi- ja henkilöstötarpeet Terveyssuositusten huomiointi ruokalistan monipuolistamisessa siten, että kustannuslisäykset maksaa palvelun käyttäjät Pienten yksiköiden tuottavuuden parantaminen. Koskee mm. Pakkalaa, Villilää ja pieniä kouluja Suoritteet ja tunnusluvut Suoritteet (ateriamäärä/vuosi) 2014 TA 2015 TA 2016 Keskuskeittiö Hyppingin keittiö YHTEENSÄ TALOUSARVIO 2016 Sitovat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet: Tavoite Arviointikriteeri/mittari Tavoitetaso/- tunnusluku Vaikuttavuus (palvelun riittävyys ja oikea kohdentuvuus) Palveluorganisaation kehittäminen. Sisäisten toimintatapojen kehittäminen. Laadullisesti hyvätasoinen ruokapalvelu. Tilausten ja myynninmäärien vastaavuus. Tilaustoiminnan kehittäminen. Toteuttamisen seurannan vastuutaho Ruokapalvelun esimies Palvelun laatu/asiakastyytyväisyys Asiakastyytyväisyyskysely ja yhteistyö eri asiakasryhmien kanssa. Hinta ja laatu Ruokapalvelun esimies Tuottavuus/taloudellisuus Valmistetun lounaan hinta: keskuskeittiö Hyppinki Ruokapalvelun esimies

23 22 Henkilöstönäkökulma/ aikaansaantikyky Työhyvinvoinnin ja työergonomian huomioiminen työtavoissa Voimavarojen ohjaus oikeisiin kohteisiin Asiakastyytyväisyys Osaava ja motivoitunut henkilöstö Ruokapalvelun esimies

24 23 Tulosalue: Vastuualueet: Vastuuhenkilö: KIINTEISTÖTOIMI Rakennukset Rakennusten ja huoneistojen vuokraus Maa-alueiden vuokraus Muu kiinteistötoimi hallintojohtaja Matti Sjögren TALOUSSUUNNITELMA Toiminta-ajatus: Tarkoituksena on huolehtia kunnan omistamien rakennusten, maa-alueiden (teollisuus- ja maatalousmaa) tarpeellisesta vuokraamisesta ja vuokrasopimusten laadinnasta ja seurannasta. Hallinto- ja talousosasto vastaa kiinteistöjen ja tonttien muodostamisessa mittauspalvelujen hankinnasta. Näitä palveluja tuottaa Pirkanmaan-Satakunnan maanmittaustoimisto. Porin kaupungin teknisen palvelukeskuksen kanssa on tehty sopimus mm. ajantasakaavan ylläpitämisestä ja muista tarpeellisista mittauspalvelujen tuottamisesta. Hallinto- ja talousosasto huolehtii myytävien kiinteistöjen markkinoinnista ja luovutustoimenpiteistä. Toiminnan painopisteet suunnittelukaudella: Tarpeettomiksi käyneiden rakennusten ja osakehuoneistojen myyminen.

25 24 Tulosalue: Vastuutaho: PALO JA PELASTUSTOIMI Satakunnan pelastuslaitos TOIMINTA-AJATUS Satakunnan pelastuslaitos vastaa pelastustoiminnasta sekä osaltaan onnettomuuksien ehkäisystä ja väestönsuojelusta Satakunnan alueella. Palo-, pelastus- ja suojelutyön Nakkilan kunnan osuudet TA 2015 TA 2016 Toimintatulot Toimintamenot Toimintajäämä Poistot Alijäämä Alijäämän muutos % edell.vuoteen 17,0 21,2 6,2-2,0-3,3 8,0-6,2 Nakkilan kunnan tavoitteena on, että kunnassa on käytössä yhden henkilön resurssi niin, että kunnan alueella tapahtuva päivystystoiminta on entisellä tasollaan ja että hälytysvalmius on viisi minuuttia. Menoihin sisältyy omana eränään Nakkilan paloaseman toimitilan vuokra menona ja tulona. Paloaseman vuokra on vuonna euroa. Paloasemalle on rakennettu maalämpöjärjestelmä vuonna 2014.

26 25 PERUSTURVALAUTAKUNTA Tulosalue: Vastuualueet: Vastuutahot: TERVEYDENHUOLTO Perusterveydenhuolto Erikoissairaanhoito Muu terveydenhuolto Keski-Satakunnan terveydenhuollon ky ja Satakunnan sairaanhoitopiirin ky TALOUSSUUNNITELMA Terveydenhuoltopalvelut tuottaa Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymä sekä Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä. Kunnanjohtaja ja perusturvajohtaja seuraavat toiminnan ja sen kustannusten kehittymistä. osallistuu aktiivisesti yhteisten hoito- ja asiakasprosessien kehittämiseen. Keski-Satakunnan terveydenhuollon ky: Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymään kuuluvat Harjavallan ja Kokemäen kaupungit sekä Nakkilan, Luvian ja Eurajoen kunnat. Keski-Satakunnan terveydenhuollon ky järjestää jäsenkuntiensa puolesta perusterveydenhuollon sekä suppeassa mittakaavassa terveydenhuoltolaissa mainittua peruserikoissairaanhoitoa. Kuntayhtymä järjestää myös osan sosiaalipalveluista (vammaispalvelu pois lukien kehitysvammahuolto, päihde- ja mielenterveystyön avopalvelut sekä lastenvalvojan palvelut). Toiminnan painopisteet suunnittelukaudella: Kuntayhtymän talousarvio ja toimintasuunnitelma perustuvat valtuustokaudelle hyväksyttyyn palvelutasosuunnitelmaan. Vuosittainen palvelutaso perustuu perussopimuksen mukaiseen vuosisuunnitelmaan. Tärkeimpiä haasteita ovat suurten kansansairauksien hillitseminen, väestön ikääntyminen, mielenterveyden ongelmat ja päihteiden lisääntyvä käyttö. Vahvistetaan neuvolan sekä koulu- ja opiskelijaterveydenhuollon palveluita. Kehitetään edelleen varhaisen puuttumisen toimintamalleja, ennaltaehkäisevää toimintaa sekä työnjakoa yhdessä jäsenkuntien kanssa. Painopiste kotisairaalatoiminnan kehittämisessä terveyskeskussairaalan sairaalapaikkojen supistamisen myötä. Yhteistyö kotiutustoiminnassa kunnan kanssa ensiarvoisen tärkeää. Lisätään panostusta päihde- ja mielenterveysongelmien hoitoon ja kehitetään yhteistyössä kuntien kanssa hoitopolkuja entistä toimivimmiksi. Peruserikoissairaanhoidon kehittämistä kuntayhtymässä yhteistyössä sairaanhoitopiirin kanssa jatketaan. Tuottavuutta ja tehokkuutta parannetaan.

27 26 Henkilöstön työhyvinvointiin ja osaamiseen panostetaan. Kehitetään saattohoitoa kuntayhtymän alueellisen saattohoitomallin pohjalta. Luodaan pitkäaikaistyöttömien työ- ja toimintakykyarvioinnin toimintamalli osana kuntayhtymän alueen työllisyydenhoidon palvelukokonaisuutta. Suoritteet ja tunnusluvut: TA 2015 TA 2016 Terveyskeskuskäynnit Terveyskeskuksen vuodeosaston hoitopäivät Sairaaloiden hoitopäivät ** ** Sairaaloiden avohoito-käynnit ** ** Menot, /asukas ** ** TA 2015 TA 2016 Toimintatulot Toimintamenot Toimintajäämä Muutos % edell.vuoteen 2,6-2,9 18,0-1,6 *7,0 **-15,0-5,9 *TP 2014 sisältää mm. vuodelle 2014 kirjattuja vuosien alijäämää euroa ja vuosien pääomaerien oikaisua euroa. Menojen kasvuprosentti ilman näitä on 1,29 %. ** Vuoden 2015 toimintamenojen lasku ilman edell. oikaisujen kirjaamista on 9,74 %.

28 27 Satakunnan sairaanhoitopiiri: Satakunnan sairaanhoitopiirin jäsenkuntien määrä on 19 ( lähtien kuntien määrä on 18 Säkylän ja Köyliön kuntien kuntaliitoksen myötä). Muut kunnat ja sairaanhoitopiirit voivat käyttää Satakunnan sairaanhoitopiirin palveluja palveluhinnaston mukaisilla perusteilla. Toiminta-ajatus: Satakunnan sairaanhoitopiiri järjestää, tuottaa ja sovittaa yhteen jäsenkuntien väestön ja perusterveydenhuollon tarvitsemat erikoissairaanhoidon palvelut sekä järjestää ja tuottaa jäsenkuntien väestön sosiaalipalveluja yhdessä kuntien kanssa siltä osin kuin kunnat eivät järjestä niitä muulla tavalla. Kuntayhtymä voi sopimukseen perustuen hoitaa muitakin terveydenhuollon tai sosiaalipalvelujen tehtäviä. Kuntayhtymän tehtävänä on myös yhdessä jäsenkuntiensa kanssa edistää jäsenkuntien asukkaiden terveyttä ja toimintakykyä. Toiminnan painopisteet suunnittelukaudella: Sairaanhoitopiiri panostaa palveluiden laatuun ja asiakastyytyväisyyteen, prosessien sujuvuuteen, henkilöstön aikaansaannoskykyyn, palveluiden uudistumiseen sekä talouteen. Toiminnan ja talouden kannalta olennaisina ja merkittävinä riskeinä mainitaan osaamisen ja osaajien varmistaminen, toiminnan jatkuvuussuunnittelu, tiedonhallinta ja kuntatalous. Suoritteet ja tunnusluvut: TA 2015 TA 2016 Toimintatulot Toimintamenot Toimintajäämä Muutos % edell.vuoteen 7 15,5-1,9 10,9 0,5 3,5-2,1

29 28 TALOUSARVIO 2016 Sitovat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet Tavoite Arviointikriteeri/ mittari Tavoitetaso Toteuttamisen seurannan vastuutaho Terveydenhuoltopalveluiden saatavuus Jonotusaika vastaanotolle ja vuodeosastolle Lääkärille < 5 pv vuodeosastolle < 2 pv Kunnanjohtaja ja perusturvajohtaja Erikoissairaanhoidon kokonaiskustannusten kohtuullisuus Asukaskohtaiset kustannukset Kustannukset sairaanhoitopiirin keskitasoa Kunnanjohtaja ja perusturvajohtaja

30 29 Tulosalue: Vastuualue: Henkilöstön määrä: Vastuuhenkilö: HALLINTO JA SOSIAALITYÖ Perusturvan hallinto perusturvajohtaja, hallintosihteeri vs. perusturvajohtaja Kati Nordlund-Luoma TALOUSSUUNNITELMA Toiminta-ajatus: Sosiaalitoimi järjestää kuntalaisille laadukkaat, oikea-aikaiset ja tavoitteelliset palvelut asiakkaiden palvelutarpeet kartoittaen ja huomioiden. Palvelut tuotetaan kuntalaisille oikeudenmukaisesti ja yksittäisen asiakkaan oikeuksia kunnioittaen. Palveluita kehitetään ja laatua tarkkaillaan kuitenkin kustannustehokkuus huomioiden. Toiminnan painopisteet suunnittelukaudella: Ennaltaehkäisevän työn tehostaminen ja asiakkaiden kotona asumisen tukeminen Palveluiden suunnitelmallisuuden ja tavoitteellisuuden kehittäminen Moniammatillisen ja kuntouttavan työotteen ylläpitäminen ja kehittäminen Henkilöstön hyvinvoinnista huolehtiminen Erityispalvelut tuotetaan seudullista tai maakunnallista yhteistyötä hyödyntäen Seudullista yhteistyötä tiivistetään sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenteen ja asiakasprosessien kehittämiseksi TALOUSARVIO 2016 Sitovat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet: Tavoite Arviointikriteeri/ mittari Tavoitetaso/ tunnusluku Toteuttamisen seurannan vastuutaho Vaikuttavuus (palvelun riittävyys ja oikea kohdentuvuus) Perusturvalautakunnan jäsenten koulutus Palvelun laatu/asiakastyytyväisyys Koulutusten määrä/ lautakunnan jäsen Vähintään 1 koulutus vuodessa Perusturvajohtaja Henkilöstön hyvinvointiin ja koulutukseen panostaminen Koulutusten määrä Vähintään 2 koulutusta/työntekijä (myös sisäinen koulutus) Perusturvajohtaja Työhyvinvointikyselyt Koko sosiaalitoimen

31 30 henkilöstölle joka toinen vuosi Tuottavuus/taloudellisuus Kehityskeskustelut Yksi kehityskeskustelu työntekijöiden kanssa vuosittain Toimintakäytäntöjen tarkistaminen Henkilöstönäkökulma/ aikaansaantikyky Asioiden tiivis käsittely tiimeissä ja toimistokokouksissa (aikuissosiaalityön ja lastensuojelun tiimit ) Tiimit kuukausittain tai useammin, toimistokokous kerran kuukaudessa Perusturvajohtaja Työprosessien toimivuus Työprosessien ja - organisoinnin seuranta ja tarkistaminen siten, että resurssit ovat tarkoituksenmukaisesti käytössä Mallinnukset prosesseista eri tehtäväalueilla Perusturvajohtaja

32 31 Vastuualue: Henkilöstön määrä: Vastuuhenkilö: Sosiaalityö johtava sosiaalityöntekijä, sosiaalityöntekijää, 2 sosiaaliohjaajaa vs. perusturvajohtaja Kati Nordlund-Luoma TALOUSSUUNNITELMA Toiminta-ajatus: Tarjotaan kuntalaisille laadukasta moniammatilliseen, menetelmälliseen ja kuntouttavaan työotteeseen pohjautuvaa sosiaalityötä ja -ohjausta. Toiminnan painopisteet suunnittelukaudella: Päihde- ja mielenterveystyö matalan kynnyksen puuttuminen päihde- ja mielenterveysproblematiikkaan kaikilla tulosalueilla yhteistyön kehittäminen seudullisesti sekä järjestöjen kanssa Lastensuojelu ennaltaehkäisevän työn ja varhaisen tukemisen kehittäminen lastensuojelutyön menetelmällinen kehittäminen lasten, nuorten ja perheiden ryhmätoiminnan kehittäminen moniammatillisen tiimityön kehittäminen seudullisessa yhteistyössä mukana oleminen asiakkaiden palveluiden laadun kehittämiseksi

33 32 Suoritteet ja tunnusluvut Suoritteet TA 2015 TA 2016 Perheneuvola. asiakkaat (* /asiakas ** Päihdehuollon avohoito asiakkaat Päihdehuollon laitoshoito laitospäivät /hoitovuorokausi Vaikeavammaisten kuljetuspalvelu asiakkaat matkat kpl Lastensuojelu huostassa olevat lapset (31.12.) perhe- ja laitoshoitopäiviä /hoitopäivä ls -laitoksessa /hoitopäivä perhehoidossa (2015 asti perhehoidon ja laitoshoidon päivän keskiarvohinta) lastensuojelun avohuollon asiakkaat (2015 asti lapsia tukitoiminnan piirissä) Omaishoidon tuki*** ** ** * alkaen koulupsykologin kustannukset menevät sivistystoimen budjetista. TA 2016-luvussa ovat vielä mukana koulupsykologin asiakkaat. ** ei arvioitavissa *** omaishoidettavien määrä koko vuoden aikana

34 33 TALOUSARVIO 2016 Sitovat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet: Tavoite Arviointikriteeri/ mittari Tavoitetaso/ tunnusluku Toteuttamisen seurannan vastuutaho Vaikuttavuus (palvelun riittävyys ja oikea kohdentuvuus) Sosiaalityön oikea-aikaisuus Jonotusaika Jonotusaika alle 7 päivää/sosiaalityön henkilöstö (95% asiakkaista vastaanotolle tarvittaessa 7 päivässä) Perusturvajohtaja ja johtava sosiaalityöntekijä Lastensuojelun sosiaaliohjauksen/perhetyön saatavuus hyvällä tasolla Työntekijäresursointi 2 sosiaaliohjaajaa ja 1,5 kotipalvelun työntekijää Perusturvajohtaja ja johtava sosiaalityöntekijä Moniammatillisen osaamisen edistäminen Palvelun laatu/asiakastyytyväisyys Lastensuojelun tiimin, lasten ja nuorten hyvinvointityöryhmän, asiakasyhteistyöryhmän säännölliset kokoukset Työntekijöiden aktiivinen osallistuminen Perusturvajohtaja Asiakaslähtöisen palvelun tarjoaminen lastensuojelusuunnitelman ja päihde- ja mielenterveyssuunnitelman mukaisesti Tuottavuus/taloudellisuus Suunnitelmien seuranta ja päivittäminen Päihde- ja mielenterveyssuunnitelman päivitys Perusturvajohtaja Ennaltaehkäisevän ja varhaisen tuen kehittäminen Henkilöstönäkökulma/ aikaansaantikyky Lasten, nuorten ja perheiden syrjäytymisen välttäminen Kiireellisten sijoitusten ja huostaanottojen vuosittaiset määrät Perusturvajohtaja ja johtava sosiaalityöntekijä Henkilöstön osaamisen ylläpitäminen ja opitun juurruttaminen Menetelmällinen työote Koulutukset, käytetyt työmenetelmät Perusturvajohtaja ja johtava sosiaalityöntekijä

35 34 Tulosalue: VANHUSTENHUOLTO Vastuualue: Vanhustenhuollon avopalvelut (kotipalvelu ja tukipalvelut) Henkilöstön määrä: 0,5 vanhustyön johtaja, 1 kotipalveluohjaaja, 5 kodinhoitajaa, 8 lähihoitajaa, 1 kotiavustaja Vastuuhenkilö: vanhustyön johtaja Taina Juvonen TALOUSSUUNNITELMA Toiminta-ajatus: Tarjotaan laadukasta toimintakykyä ylläpitävää, turvallista ja oikea-aikaista hoitoa. Asiakkaan hyvinvoinnista huolehditaan kokonaisvaltaisesti ja asiakasta arvostaen. Toiminnan painopisteet suunnittelukaudella: Asiakaslähtöinen ja voimavarakeskeinen työote kaikissa palvelutilanteissa Moniammatillista yhteistyötä kehitetään eri yhteistyötahojen kanssa Suunnitelmallisella ja jatkuvalla koulutuksella pidetään henkilöstön osaamistaso korkeana Työhyvinvointia parannetaan lisäämällä yhteistyötä työterveyshuollon kanssa. Omaishoitajien jaksamiseen panostetaan. Omaishoitajien kokoontumisia jatketaan ja yli 65-vuotiaiden omaishoitajien jaksamista selvitetään kyselyn avulla. Sähköistä dokumentointia kehitetään Pegasoksen (potilastietojärjestelmä) myötä. Suoritteet ja tunnusluvut Suoritteet TA 2015 TA 2016* Kotipalvelu ja tukipalvelut Vanhuskotitaloudet Lapsiperhekotitaloudet Ateriapalveluasiakkaat Omaishoidon tuki (yli 65-v.) ** Ostettu palveluasuminen *Luvut perustuvat TA2015, luotettavien ja ajantasaisten lukujen saaminen edellyttää suunnitelmallisempaa asiakastietojärjestelmän käyttöä/pegasos-ohjelman käyttöönottoa. ** omaishoidettavien määrä koko vuoden aikana

36 35 TALOUSARVIO 2016 Sitovat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet: Tavoite Arviointikriteeri/ mittari Tavoitetaso/ tunnusluku Toteuttamisen seurannan vastuutaho Vaikuttavuus (palvelun riittävyys ja oikea kohdentuvuus) Oikea-aikaisen ja säännöllisen intervalli hoidon mahdollistaminen kotona asumisen tukemiseksi Nopea sijoittaminen Intervalliasiakaspaikat Vuodeosaston käyttöasteen laskeminen Vanhustyön johtaja Palvelun laatu/asiakastyytyväisyys Asiakkaiden tyytyväisyys Asiakasdokumentoinnin kehittäminen Asiakastyytyväisyyskysely asiakkaille vuosittain Selkeän ja ymmärrettävän lomakkeen kehittäminen käynnissä Vanhustyön johtaja Sähköinen dokumentointi Pegasoksen käyttöönotto Käyttöönotto vuoden 2016 aikana Tuottavuus/taloudellisuus Moniammatillisen yhteistyön syventäminen palveluketjussa Kotiuttamisen oikeaaikaisuus ja suunnitelmallisuus Sujuvat asiakasvirrat Kotiutushoitajan työn tehostuminen on lyhentänyt vuodeosastolla olo aikoja Vanhustyön johtaja Henkilöstönäkökulma/ aikaansaantikyky Työhyvinvointi hyvällä tasolla Kysely joka toinen vuosi Hyvä työtyytyväisyys (vähintään ka 3) Vanhustyön johtaja TYKY-toiminta henkilökunnalle TYKY-toiminnan toteutuminen Kerran vuodessa kaikille yksiköille Henkilöstön osaamisesta huolehditaan suunnitelmallisesti Arvioidaan kehityskeskustelun yhteydessä. Koulutusten lukumäärä (sisäinen tai ulkoinen).

37 36 Vastuualueet: Henkilöstön määrä: Vastuuhenkilö: Ympärivuorokautinen hoito Tehostettu palveluasuminen Keinustooli, Aamurusko, Suvantokoti (yhteensä 58 paikkaa) ja vanhainkoti Iltarusko (26 paikkaa) 0,5 vanhustyön johtaja, 5 sairaanhoitajaa, 40 lähihoitajaa, 8 lähihuoltajaa, 3 perushoitajaa,1 kuntohoitaja, 1 lähihuoltaja pesulassa, 1 virikeohjaaja, 1 osastonavustaja ja 1 talonmies vanhustyön johtaja Taina Juvonen TALOUSSUUNNITELMA Toiminta-ajatus: Tarjotaan laadukasta toimintakykyä ylläpitävää, turvallista ja kodinomaista hoitoa. Asukkaan hyvinvoinnista huolehditaan kokonaisvaltaisesti ja asiakasta arvostaen. Toiminnan painopisteet suunnittelukaudella: Asiakaslähtöinen työote kaikissa palvelutilanteissa Asiakaslähtöinen ja voimavarakeskeinen työote kaikissa palvelutilanteissa. Asiakkaan palveluketjun joustavuus ja oikea-aikaisuus tiiviissä yhteistyössä vanhusten avopalveluiden kanssa Omaisten mukaan ottaminen hoidon suunnitteluun, toteutukseen ja arviointiin aikaisempaa enemmän. Asiakasraadin perustaminen Työhyvinvointia parannetaan lisäämällä yhteistyötä työterveyshuollon kanssa. Sähköisen dokumentoinnin kehittäminen Pegasoksen (potilastietojärjestelmä) myötä Suoritteet ja tunnusluvut Suoritteet TA 2015 TA 2016* Suvantokoti - palvelupäivät - palvelupäivän hinta, brutto - netto Aamurusko - palvelupäivät - palvelupäivän hinta, brutto - netto Keinustooli - palvelupäivät - hoitopäivän hinta, brutto -netto Vanhainkoti Iltarusko - hoitopäivät - hoitopäivän hinta, brutto -netto *Luvut perustuvat TA2015, luotettavien ja ajantasaisten lukujen saaminen edellyttää suunnitelmallisempaa asiakastietojärjestelmän käyttöä/pegasos-ohjelman käyttöönottoa

38 37 TALOUSARVIO 2016 Sitovat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet: Tavoite Arviointikriteeri/ mittari Tavoitetaso/ tunnusluku Toteuttamisen seurannan vastuutaho Vaikuttavuus (palvelun riittävyys ja oikea kohdentuvuus) Vanhusten palveluiden rakenteen ja organisoinnin tasapainottaminen Riittävä mitoitus ja asiakaspaikkamäärä Laatusuositusten mukainen mitoitus Vanhustyön johtaja Toimintakykyä tukeva työote ja moniammatillisuuden hyödyntäminen sekä tehostetussa palveluasumisessa että vanhainkodissa Toimintakykyä seurataan hoitosuunnitelmissa ja RAVA-testi kerran vuodessa 100% tehty Palvelun laatu/asiakastyytyväisyys Asiakkaiden tyytyväisyys moniammatilliseen hoitoon Asiakastyytyväisyyskysely asiakkaille vuosittain. Selkeän ja ymmärrettävän lomakkeen kehittäminen käynnissä. Vanhustyön johtaja Omaisten mukaan ottaminen hoidon suunnitteluun Omaistapaaminen vuosittain hoito- ja palvelusuunnitelman päivityksessä 100% tehty Sähköinen dokumentointi Pegasoksen käyttöönotto Pegasoksen käyttööntotto vuoden 2016 aikana Tuottavuus/taloudellisuus Tarkoituksenmukainen hoidon porrastus Henkilöstönäkökulma/ aikaansaantikyky Yhteistyö terveydenhuollon kuntayhtymän ja Satshp:n kanssa Kotiutushoitajan työ tehostuminen on lyhentänyt vuodeosastolla oloaikoja. Vanhustyön johtaja Henkilöstön työhyvinvoinnin parantaminen. Jatkuva sairauslomien seuranta. Henkilöstön ongelmiin nopea puuttumien. Kysely joka toinen vuosi seuraava Hyvä työtyytyväisyys Vanhustyön johtaja Vuosittainen TYKY-toiminta koko henkilöstölle. Järjestetään osastoittain Kerran vuodessa kaikille yksiköille Henkilöstön osaamisesta huolehditaan suunnitelmallisesti

39 38 Tulosalue: Vastuualueet: Henkilöstön määrä: Vastuuhenkilö: KEHITYSVAMMAHUOLTO Kehitysvammaisten avohuolto Kehitysvammaisten laitoshoito johtava sosiaalityöntekijä vs. perusturvajohtaja Kati Nordlund-Luoma TALOUSSUUNNITELMA Toiminta-ajatus: Kehitysvammaisten erityishuollon järjestäminen yhteistyössä Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymän, Satakunnan sairaanhoitopiirin sekä muiden palveluntuottajien kanssa. Palvelujen tuottamisen lähtökohtana on asiakkaan ja hänen perheensä palvelutarpeen ja käytettävissä olevien palveluiden kartoittaminen. Palvelut tuotetaan kuntalaisille oikeudenmukaisesti ja yksittäisen asiakkaan oikeuksia kunnioittaen. Toiminnan painopisteet suunnittelukaudella: Päivä- ja työtoiminnan, asumispalveluiden sekä tilapäisen hoidon osalta kartoitetaan uusia yhteistyötahoja Tuetaan asiakkaita ja heidän vanhempiaan kotona asumisessa Tuetaan asiakkaita omaehtoisessa selviytymisessä riittävillä tukipalveluilla Tuetaan nuoria itsenäistymiskehityksessä Selvitetään kehitysvammahuollon siirtymistä Keski-Satakunnan terveydenhuollon kuntayhtymän toiminnaksi Panostetaan kehitysvammaisten moniammatillisen kuntoutusvastaanottotoiminnan kehittämiseen perusterveydenhuollossa Suoritteet ja tunnusluvut Suoritteet TA 2015 TA 2016 Kehitysvammalaitokset hoitopäivän hinta, Kehitysvammaisten perhehoito, pitkäaikainen Asumispalvelut pitkäaikainen Omaishoidon tuki (kehitysvammadiagnoosi) * ** ** * omaishoidettavien määrä koko vuoden aikana ** ei arvioitavissa

40 39 Tulosalue: Vastuualue: Henkilöstön määrä: Vastuuhenkilö: TOIMEENTULOTURVA Toimeentulotuki sosiaaliohjaaja, palvelusihteeri vs. perusturvajohtaja Kati Nordlund-Luoma TALOUSSUUNNITELMA Toiminta-ajatus: Asiakkaan kokonaisvaltainen, kuntouttava ja palveluohjauksellinen kohtaaminen toimeentuloturvaan ja aikuissosiaalityöhön liittyvissä kysymyksissä. Toiminnan painopisteet suunnittelukaudella: Yhteistyön kehittäminen työllisyyden tukemiseksi kunnan sisällä ja eri yhteistyötahojen kanssa Kuntouttavan työtoiminnan lisääminen ja kehittäminen Painopisteenä alle 25 vuotiaiden aktiivinen ohjaus ja kuntouttaminen yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa ja nuorisotakuun toteuttaminen Kunnan työpajatoiminnan ja yksilöohjauksen kehittäminen TYP -toiminnan aloittaminen kunnassa luo uudenlaisen kehittämispaineen työllistämistoiminnalle Suoritteet ja tunnusluvut Suoritteet TA 2015 TA 2016 Toimeentulotukitaloudet Toimeentulotuki /talous TALOUSARVIO 2016 Sitovat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet: Tavoite Arviointikriteeri/ mittari Tavoitetaso/ tunnusluku Toteuttamisen seurannan vastuutaho Vaikuttavuus (palvelun riittävyys ja oikea kohdentuvuus) Toimeentulotukipäätösten oikeaaikaisuus Tilastot, asiakastyytyväisyys 100 % asiakkaista saa päätöksen 7 arkipäivän kuluessa Perusturvajohtaja Työpajan asiakkaiden määrä Tilastot työpajan 100 % käyttö

41 40 Palvelun laatu/asiakastyytyväisyys Toimeentulotukipäätösten ymmärrettävyys Oikaisuvaatimukset Asiakaspalaute hyvää, oikaisuvaatimuksia alle 5 vuodessa Perusturvajohtaja Tuottavuus/taloudellisuus Kuntouttavan työtoiminnan lisääminen Kuntouttavassa työtoiminnassa olleet 70 asiakasta kuntouttavassa työtoiminnassa vuosittain Perusturvajohtaja

42 41 Tulosalue: Vastuualue: MUU SOSIAALITOIMI Lastensuojelun projektit Kotipalvelun projektit Henkilöstön määrä: - Vastuuhenkilö: vs. perusturvajohtaja Kati Nordlund-Luoma TALOUSSUUNNITELMA Toiminta-ajatus: Lastensuojelutyön asiantuntijuuden sekä sijaishuollon ja perhehoidon kehittäminen. Kunnan ikäihmisten hyvinvoinnin ja toimintakyvyn ylläpitäminen liikunnan avulla. Toiminnan painopisteet suunnittelukaudella: Osallistuminen Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikön työryhmiin ja koulutuksiin Yhteistyö Satakunnan lastensuojelun kehittämisyksikön kanssa Yhteistyö JELE ry:n kanssa TALOUSARVIO 2016 Sitovat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet: Tavoite Arviointikriteeri/ mittari Tavoitetaso/ tunnusluku Toteuttamisen seurannan vastuutaho Vaikuttavuus (palvelun riittävyys ja oikea kohdentuvuus) Liikuntaan osallistuvien ikäihmisten määrä Liikuntaan osallistuvien ikäihmisten määrä 25 liikkujaa JELE:n ryhmissä viikoittain Perusturvajohtaja ja vanhustyön johtaja Sijais- ja tukiperheiden saatavuus hyvällä tasolla Sijais- ja tukiperheiden saatavuus hyvällä tasolla Toteutuneet sijais- ja tukiperheet suhteessa hakemusten määrään Perusturvajohtaja ja johtava sosiaalityöntekijä Osallistuminen Satakunnan lastensuojelun keh.yksikön työryhmiin Osallistuminen Satakunnan lastensuojelun keh.yksikön työryhmiin Aktiivinen osallistuminen Perusturvajohtaja ja johtava sosiaalityöntekijä

43 42 SIVISTYSLAUTAKUNTA Tulosalue: Vastuualue: Henkilöstön määrä: Vastuuhenkilö: SIVISTYSTOIMEN HALLINTO Hallinto 3 henkilöä sivistysjohtaja Pekka Varheensalo TALOUSSUUNNITELMA Toiminta-ajatus: Opetus- ja sivistystoimen tehtävänä on sivistyslautakunnan alaisena järjestää varhaiskasvatuspalveluita, perusopetusta, lukiokoulutusta, kirjasto-, kulttuuri-, liikunta- ja nuorisotointa sivistyslautakunnan toiminta-ajatuksen mukaisesti. Toiminnan painopisteet suunnittelukaudella: Laadukkaan palvelun varmistaminen kaikilla sivistyslautakunnan alaisille tulosalueille Talouden sopeuttamistoimenpiteiden jatkovalmistelu ja niiden toteuttaminen Suoritteet ja tunnusluvut Suoritteet TA 2015 TA 2016 Sivistyslautakunnan pykälät Sivistyslautakunnan menot yht Kirjasto-kulttuuritoimen menot *)**) *)**) *)**) Vapaa-aikatoimen menot Kirjastotoimi ( ) ( ) ( ) Kulttuuritoimi (48.371) (48.159) (67.165) ***(63.450) Liikuntapalvelut ( ) ( ) ( ) ***( ) Nuorisotyö (62.062) (96.115) ( ) ***( ) *) Sis alk. myös kirjasto-kulttuuritoimen ja vapaa-aikatoimen menot yht. **) Sis alk. myös sosiaalitoimesta siirretyn lasten kotihoidon tuen ***) Sis. vapaa-aikatoimen menoihin

44 43 TALOUSARVIO 2016 Sitovat toiminnalliset ja taloudelliset tavoitteet Tavoite Vaikuttavuus (palvelun riittävyys ja oikea kohdentuvuus) Oikea-aikaiset ja -määräiset palvelut Arviointikriteeri/ mittari Tulosalueiden arvioinnit (Eduzef) Tavoitetaso/ tunnusluku Tyytyväisyystaso vähintään 8 Toteuttamisen seurannan vastuutaho sivistysjohtaja ja rehtorit Palvelun laatu/asiakastyytyväisyys Oppimisympäristöjen taso Tulosalueiden arviointi Tyytyväisiä yli 75 % sivistysjohtaja Tuottavuus/taloudellisuus Talousarvio Talousarvio 2016 toteutuminen Ei talousarvion ylityksiä sivistysjohtaja Henkilöstönäkökulma/ aikaansaantikyky Opettajan henkilöstön kelpoisuusaste Muodollisesti pätevien henkilöiden osuus 100 % osastosihteeri

45 44 Tulosalue: Vastuualue: Henkilöstön määrä: Vastuuhenkilö: VARHAISKASVATUS Päivähoito 37,5 henkilöä päivähoidon ohjaaja Pekka Nurmi TALOUSSUUNNITELMA Varhaiskasvatus sisältää sivistystoimen hallinnon kohdennettuja kuluja 25% eli euroa. Toiminta-ajatus: Laadukkaan päivähoidon tarjoaminen palvelun käyttäjille. Asiakkaan tarpeen mukainen hoitopaikka. Toiminnan painopisteet suunnittelukaudella: Varhaiskasvatuslain vaikutukset Nakkilan kunnalle Kehittämissuunnitelman mukaisten kehittämiskohteiden toteuttaminen Pakkalan tilojen käytön jatkaminen varhaiskasvatuksessa Suoritteet ja tunnusluvut Suoritteet TA 2015 TA 2016 PP-hoito Hoitolapsia Hoitopäivät Hoitopäivän hinta brutto Hoitopäivän hinta netto Päiväkoti Hoitolapsia Hoitopäivät Hoitopäivän hinta brutto Hoitopäivän hinta netto Ryhmis Hoitolapsia Hoitopäivät Hoitopäivän hinta brutto Hoitopäivän hinta netto

NAKKILAN KUNTA TALOUSARVIO 2012 TALOUSSUUNNITELMA 2013 2015

NAKKILAN KUNTA TALOUSARVIO 2012 TALOUSSUUNNITELMA 2013 2015 NAKKILAN KUNTA TALOUSARVIO 2012 TALOUSSUUNNITELMA 2013 2015 Valtuusto 12.12.2011/59 1 TALOUSARVIO 2012 JA TALOUSSUUNNITELMA 2013-2015 sivu VUODEN 2012 TALOUSARVION YHTEENVETO... 2 TALOUSSUUNNITELMAN 2013

Lisätiedot

Vairinen-Salmela, Johanna, j. 7 Paasonen, Jaana, vj. - Sosiaali- ja terveyslautakunta. TOIMIELIN Tehtävä (Tulosalue) Toiminta-ajatus

Vairinen-Salmela, Johanna, j. 7 Paasonen, Jaana, vj. - Sosiaali- ja terveyslautakunta. TOIMIELIN Tehtävä (Tulosalue) Toiminta-ajatus TOIMIELIN Tehtävä (Tulosalue) Vastuuhenkilö Sosiaali- ja terveyslautakunta Hallinto Pentti Taimen Toiminta-ajatus Sosiaali- ja terveyslautakunnan tehtävänä on vastata tarpeellisten sosiaali- ja terveyspalvelujen

Lisätiedot

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA PERUSTURVATOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ

KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA PERUSTURVATOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ KUNNALLINEN SÄÄDÖSKOKOELMA PERUSTURVATOIMEN JOHTOSÄÄNTÖ Nakkilan kunta Voimaantulo 1.1.2013 1. Luku... 1 YLEISET MÄÄRÄYKSET... 1 1 Soveltamisala... 1 2 Perusturvatoimen tehtävät... 1 2. Luku... 1 PERUSTURVATOIMEN

Lisätiedot

Kuntien tunnusluvut 2014 muuttujina Tunnusluku, Vuosi ja Alue

Kuntien tunnusluvut 2014 muuttujina Tunnusluku, Vuosi ja Alue BDO Audiator/Risto Hyvönen 7.12.2015 1(14) Kuntien tunnusluvut 2014 muuttujina Tunnusluku, Vuosi ja Alue 8 YLEISTIETOJA JA TUNNUSLUKUJA KUNNASTA 15 Kuntien lukumäärä 1 1 1 1 1 1 1 57 320 30 Asukasluku

Lisätiedot

Kuntien tunnusluvut 2011 muuttujina Tunnusluku, Vuosi ja Alue

Kuntien tunnusluvut 2011 muuttujina Tunnusluku, Vuosi ja Alue 1 Kuntien tunnusluvut 2011 muuttujina Tunnusluku, Vuosi ja Alue 8 YLEISTIETOJA JA TUNNUSLUKUJA KUNNASTA..... 15 Kuntien lukumäärä 1 1 1 1 1 30 Asukasluku 31.12.2011 22020 4798 102308 15027 16369 60 Henkilökunnan

Lisätiedot

Kuntien tunnusluvut 2011 muuttujina Tunnusluku, Vuosi ja Alue

Kuntien tunnusluvut 2011 muuttujina Tunnusluku, Vuosi ja Alue 1 Kuntien tunnusluvut 2011 muuttujina Tunnusluku, Vuosi ja Alue Asikkala Hartola Heinola Hämeenkoski Padasjoki Sysmä 8 YLEISTIETOJA JA TUNNUSLUKUJA KUNNASTA...... 15 Kuntien lukumäärä 1 1 1 1 1 1 30 Asukasluku

Lisätiedot

NAKKILAN KUNTA TALOUSARVIO 2014 TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017

NAKKILAN KUNTA TALOUSARVIO 2014 TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017 Vuonna 2014 tulee rakennustoiminnan piiriin uusi asuntoalue Säkkimäessä. NAKKILAN KUNTA TALOUSARVIO 2014 TALOUSSUUNNITELMA 2015 2017 Valtuusto 9.12.2013/78 1 TALOUSARVIO 2014 JA TALOUSSUUNNITELMA 2015

Lisätiedot

Talousarviokirja on toimitettu osastopäälliköille paperiversiona. Talousarviokirja löytyy Dynastystä asianumerolla 647/2014.

Talousarviokirja on toimitettu osastopäälliköille paperiversiona. Talousarviokirja löytyy Dynastystä asianumerolla 647/2014. MYNÄMÄEN KUNTA Kh 19.1.2015 1 Vuoden 2015 talousarvion täytäntöönpano-ohjeet Talousarvio Talousarvion käsittelyä, hyväksymistä, velvoittavuutta, sisältöä ja rakennetta sekä talousarvioperiaatteita koskevat

Lisätiedot

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely,

Tavoite Mittari Tavoitearvo Seuranta Asiakas Eri ikäryhmien osallisuuden vahvistamisen tueksi tehdään toimenpideohjelma. Kouluterveyskysely, SIVISTYSTOIMI Tulosalueet: Hallinto Perusopetus Varhaiskasvatus Opinto- ja vapaa-aika Toiminta-ajatus Sivistystoimen tavoitteena on tuottaa kuntalaisille monipuolisia ja korkealaatuisia palveluja toimialallaan

Lisätiedot

KÄYTTÖTALOUSMENOT YHTEENSÄ

KÄYTTÖTALOUSMENOT YHTEENSÄ 83 KÄYTTÖTALOUSMENOT SISÄISET JA ULKOISET YLEISHALLINTO 2005 2006 Muutos Henkilöstömenot 493 560 523 660 30 100 Palvelujen ostot 401 540 415 150 13 610 Aineet, tarvikkeet ja tavarat 32 550 35 800 3 250

Lisätiedot

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut.

Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammaispalvelut. Sosiaalilautakunta 18.2.2016 1 liite 1 Toimintakertomus 2015 Sosiaalitoimeen kuuluu neljä sitovuustasoa; sosiaalitoimen hallinto, sosiaalityö, vanhustyö/kotipalvelu sekä vammais. Talousarviota ja toimintasuunnitelmaa

Lisätiedot

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri

Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveyspiiri Miten turvataan sosiaalipalvelujen osuus sosiaali- ja terveyspiirissä? Anu Olkkonen-Nikula Koti- ja asumispalvelujen johtaja Päijät-Hämeen sosiaali- ja terveydenhuollon

Lisätiedot

Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen

Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen Kunnanhallitus 98 13.04.2015 Rautavaaran kunnan vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen ja allekirjoittaminen Khall 13.04.2015 98 Kuntalain (365/1995) 68 :n mukaan kunnan tilikausi on kalenterivuosi. Kunnanhallituksen

Lisätiedot

TALOUSARVIO 2013 JA TALOUSSUUNNITELMA 2014-2016

TALOUSARVIO 2013 JA TALOUSSUUNNITELMA 2014-2016 1 TALOUSARVIO 2013 JA TALOUSSUUNNITELMA 2014-2016 sivu VUODEN 2013 TALOUSARVION YHTEENVETO... 2 TALOUSSUUNNITELMAN 2014 2016 YHTEENVETO... 4 UUSI TOIMIALAPERUSTEINEN HALLINTO-ORGANISAATIO... 7 SANALLINEN

Lisätiedot

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 Hyvinvointitoimiala Palvelualue: Vanhus- ja vammaispalvelut Sopimuksen tarkoitus: Operatiivisessa sopimuksessa määritellään palvelualueen tavoitteet palveluiden järjestämiseen,

Lisätiedot

Vuosivauhti viikoittain

Vuosivauhti viikoittain 1 3.6.215 Väestö Kesäkuun lopussa Pielisen Karjalan väkiluku oli 22.415, josta Lieksassa 12.9, Nurmeksessa 8.45 ja Valtimolla 2.361 asukasta. Juuan väkimäärä oli 5.117. Pielisen Karjalan väestökehitys

Lisätiedot

Kunnanhallituksen tulosalue

Kunnanhallituksen tulosalue Kunnanhallitus Käyttösuunnitelma 2016 1 Kunnanhallituksen tulosalue Kunnanhallitukseen nähden sitovia ovat vastuualueiden toimintakatteet. Vastuualueet: 1000 Yleishallinto, 1001 Yhteistoiminta, 1002 Elinkeinojen

Lisätiedot

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016

OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 OPERATIIVINEN SOPIMUS 2016 Hyvinvointitoimiala Palvelualue: Perhe ja sosiaalipalvelut Sopimuksen tarkoitus: Operatiivisessa sopimuksessa määritellään palvelualueen tavoitteet palveluiden järjestämiseen,

Lisätiedot

Kuntien taloustietoja 2014 (2) Lähde:Kuntaliitto 2015, Kuntien tunnuslukutiedosto 2003-2014 Kuntien palvelutuotannon kustannuksia 2003-2014

Kuntien taloustietoja 2014 (2) Lähde:Kuntaliitto 2015, Kuntien tunnuslukutiedosto 2003-2014 Kuntien palvelutuotannon kustannuksia 2003-2014 Kuntien taloustietoja 214 (2) Lähde:Kuntaliitto 215, Kuntien tunnuslukutiedosto 23-214 Kuntien palvelutuotannon kustannuksia 23-214 11 Asukasluku indeksoituna (23=1) 15 1 95 9 85 8 75 Kemi 21-5 as. kunnat

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.5.2016 Talous- ja hallinto-osasto 28.6.2016 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.5.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot olivat 1.1. 31.5.2016

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 31.3.2015

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 31.3.2015 1 OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 31.3.2015 Tilanteessa 31.3.2015 kaupungin tuloslaskelman vuosikate on 1.242.673 euroa positiivinen ja tilikauden osavuositulos on 219.483 euroa ylijäämäinen. Talousarvion 2015

Lisätiedot

SASTAMALAN KAUPUNKI Tilinpäätös 2010

SASTAMALAN KAUPUNKI Tilinpäätös 2010 SASTAMALAN KAUPUNKI Tilinpäätös 2010 Lehdistöinfo 1.4.2011 Elina Alajoki VUOSI 2010 Uuden organisaation ja toimintamallin vakiintuminen Käytäntöjen yhtenäistäminen Toimintaprosessien määrittely Palveluverkkomuutosten

Lisätiedot

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA

2.5 KASVATUS- JA OPETUSLAUTAKUNTA 2. KASVATUS JA OPETUSLAUTAKUNTA TULOSLASKELMA TP 2 TA 22 TA 23 TA 2 TA 2 TOIMINTATUOTOT MYYNTITUOTOT 72 7 32 7 69 6 MAKSUTUOTOT 3 3 76 9 2 9 TUET JA AVUSTUKSET MUUT TOIMINTATUOTOT SISÄISET TULOT TOIMINTATUOTOT

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 67 27.03.2017 Tarkastuslautakunta 31 12.05.2017 Valtuusto 14 22.05.2017 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2016 Kunnanhallitus 27.03.2017 67 40/02.02.02/2017 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

I luku YLEISET MÄÄRÄYKSET 3 1 Johtosäännön soveltaminen... 3 2 Toiminta-ajatus... 3

I luku YLEISET MÄÄRÄYKSET 3 1 Johtosäännön soveltaminen... 3 2 Toiminta-ajatus... 3 VIRTAIN KAUPUNKI PERUSTURVALAUTAKUNNAN JOHTOSÄÄNTÖ 2 I luku YLEISET MÄÄRÄYKSET 3 1 Johtosäännön soveltaminen... 3 2 Toiminta-ajatus... 3 II luku PERUSTURVALAUTAKUNTA 3 3 Tehtäväalueet... 3 4 Perusturvalautakunnan

Lisätiedot

2014 Toimintakertomus

2014 Toimintakertomus sosiaalilautakunta 29.1.2015 1 2014 Toimintakertomus 2.6 Sosiaalilautakunta Sosiaalitoimen tehtävänä on edistää ja ylläpitää yksityisen henkilön, perheen ja yhteisön sosiaalista turvallisuutta ja toimintakykyä

Lisätiedot

KIIKOISTEN KUNTA Luontevasti lähellä kaiken keskellä

KIIKOISTEN KUNTA Luontevasti lähellä kaiken keskellä KIIKOISTEN KUNTA Luontevasti lähellä kaiken keskellä TILINPÄÄTÖS 26 Toiminta-ajatus Kiikoisten kunta on paikkakunnan kaikenpuoliseen kehittämiseen pyrkivä, kuntalaisia varten järjestetty palveluorganisaatio.

Lisätiedot

VUODEN 2017 TALOUSARVION MUUTOKSET TA MUUTOS Hallintokunta/toiminta TA 2017 kpito Toteutuma menot tulot määräraha toteutuma % KÄYTTÖTALOUS

VUODEN 2017 TALOUSARVION MUUTOKSET TA MUUTOS Hallintokunta/toiminta TA 2017 kpito Toteutuma menot tulot määräraha toteutuma % KÄYTTÖTALOUS NAKKILAN KUNTA VUODEN 2017 TALOUSARVION MUUTOKSET TA MUUTOS Hallintokunta/toiminta TA 2017 kpito 30.4.17 Toteutuma menot tulot määräraha toteutuma % KÄYTTÖTALOUS TOIMINTAMENOT/-TULOT KESKUSVAALILAUTAKUNTA

Lisätiedot

ILMAJOEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA nro 2 Perusturvalautakunta Hallintoasioista sivu 1

ILMAJOEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA nro 2 Perusturvalautakunta Hallintoasioista sivu 1 ILMAJOEN KUNTA KOKOUSPÖYTÄKIRJA nro 2 Perusturvalautakunta Hallintoasioista sivu 1 Kokousaika 23.2.2012, kello 18.00 19.30 Kokouspaikka Saapuvilla olleet jäsenet Seppälän nuorisotalo Löppönen Markku, puheenjohtaja

Lisätiedot

FINLEX - Säädökset alkuperäisinä: 578/2006. Annettu Naantalissa 29 päivänä kesäkuuta 2006. Laki kuntalain muuttamisesta

FINLEX - Säädökset alkuperäisinä: 578/2006. Annettu Naantalissa 29 päivänä kesäkuuta 2006. Laki kuntalain muuttamisesta Sivu 1/5 Finlex» Lainsäädäntö» Säädökset alkuperäisinä» 2006» 578/2006 578/2006 Eduskunnan päätöksen mukaisesti Annettu Naantalissa 29 päivänä kesäkuuta 2006 Laki kuntalain muuttamisesta kumotaan 17 päivänä

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.8.2017 Talous- ja hallinto-osasto 26.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.8.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä 1.1.

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1.-30.6.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 12.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.6.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot olivat 1.1-30.6.2017

Lisätiedot

ESITYSTEN TEKEMINEN VUODEN 2018 TALOUSARVIOON JA TALOUSSUUNNITEL- MAAN VUOSILLE

ESITYSTEN TEKEMINEN VUODEN 2018 TALOUSARVIOON JA TALOUSSUUNNITEL- MAAN VUOSILLE Dnro NAKKILAN KUNTA Kunnanhallitus Hallintokunnille ESITYSTEN TEKEMINEN VUODEN 2018 TALOUSARVIOON JA TALOUSSUUNNITEL- MAAN VUOSILLE 2019 2021 Yleinen taloudellinen kehitys Julkisen talouden suunnitelman

Lisätiedot

Sivu 1. Tuloarviot uu Talous- Toteu- Poikke- Käyttö Talous- Toteu- Poikke- Käyttö NETTO N arvio tuma ama % arvio tuma ama % EUR B

Sivu 1. Tuloarviot uu Talous- Toteu- Poikke- Käyttö Talous- Toteu- Poikke- Käyttö NETTO N arvio tuma ama % arvio tuma ama % EUR B Talousarvion toteutumisvertailu 1.1.- 31.10.2012 Ulkoinen/sisäinen Keskimääräinen käyttö--% saisi olla 833 % Sivu 1 KAYTTOTALOUSOSA Sito Määrärahat Tuloarviot uu Talous- Toteu- Poikke- Käyttö Talous- Toteu-

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2016 Talous- ja hallinto-osasto 3.1.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot ovat ajalla 1.1.

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 30.9.2016 Talous- ja hallinto-osasto 26.10.2016 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.9.2016 Ulvilan kaupungin toimintamenot ovat ajalla 1.1.

Lisätiedot

KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 YM PÄRISTÖLU PALAUTAKU NTA

KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 YM PÄRISTÖLU PALAUTAKU NTA KÄYTTÖSUUNNITELMA 2015 YM PÄRISTÖLU PALAUTAKU NTA Forssan kaupunki Talousarvio ja -suunnitelma 2015-2017 TOIMIALA PALVELU TILIVELVOLLINEN 50 YHDYSKUNTAPALVELUT 600 RAKENNUSVALVONTA JA YMPÄRISTÖPALVELUT

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.10.2018 31.3.2013 131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 28.11.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.10.2018 Ulvilan kaupungin toimintatulot

Lisätiedot

LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS

LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS LAUKAAN KUNTA KÄYTTÖTALOUS Toimielin Tehtäväalue Toiminta-ajatus Perusturvalautakunta Vanhusten palvelut Vanhusten palvelujen tulosyksikön tehtävänä on tuottaa ja kehittää vanhuksille ja pitkäaikaissairaille

Lisätiedot

JUUAN KUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE kunnanvaltuuston päätöksen mukaisena

JUUAN KUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE kunnanvaltuuston päätöksen mukaisena 1 STLTK 26.02.2015 Liite 3 A JUUAN KUNTA TALOUSARVIO VUODELLE 2015 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2016 2017 kunnanvaltuuston 16.12.2014 päätöksen mukaisena SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNNAN OSUUS 2 Toiminnan

Lisätiedot

TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016

TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016 TALOUSARVION LAADINTAOHJEET 2016 SIIKAJOEN KUNTA Kunnanhallitus 24.8.2015 TALOUSARVION 2016 SEKÄ VUOSIEN 2017 2018 TOIMINTA- JA TALOUSSUUNNITELMAN VALMISTELU- JA KÄSITTELYAIKATAULU Yleistä Palkat Kunnanhallitus

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. - 31.7.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 12.9.2017 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.7.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä 1.1.

Lisätiedot

Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma Kunnanhallitus

Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma Kunnanhallitus Talousarvio 2014 ja taloussuunnitelma 2015 2016 Kunnanhallitus 11.11. 12.11.2013 Vuosikate, poistot ja nettoinvestoinnit 2006 2016 (1000 euroa) 12 000 10 000 8 000 6 000 4 000 2 000 0-2 000-4 000 2006

Lisätiedot

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA

ORIMATTILAN KAUPUNKI Talousarvio 2013 SIVISTYSLAUTAKUNTA TOIMINTA-AJATUS Sivistystoimen tuottamat laadukkaat perus- ja hyvinvointipalvelut vaikuttavat merkittävällä ja positiivisella tavalla maaseutukaupungin asukkaiden elämänhallintaan ja laatuun sekä viihtyvyyteen.

Lisätiedot

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA

MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1. Tarkastuslautakunta 2005 2008 19.5.2009. AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA MÄNTSÄLÄN KUNTA PÖYTÄKIRJA 3/2009 1 AIKA 19.5.2009 klo 17.00 19.00 PAIKKA Kunnantalo, kunnanhallituksen kokoushuone, 3. kerros KÄSITELLYT ASIAT Otsikko Sivu 14 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS

Lisätiedot

LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä sivu Perusturvalautakunta 18.2.2016 19

LUVIAN KUNTA Kokouspäivämäärä sivu Perusturvalautakunta 18.2.2016 19 Perusturvalautakunta 19 Kokousaika Torstai Kokouspaikka Kunnanvirasto klo 18.00 Käsiteltävät asiat 19 20 21 22 23 24 25 26 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen Pöytäkirjantarkastajien

Lisätiedot

TULOSTILIT (ULKOISET)

TULOSTILIT (ULKOISET) HYRYNSALMEN KUNTA RAPORTTI 20.5.2010 LIITE 3 TALOUSARVION SEURANTA 30.4.2010 TULOSLASKELMA Talousarvio on toteutumassa suunniteltua paremmin. HYRYNSALMEN KUNTA 30.4.2010 Tilinpäätös Talousarvio Toteutuma

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 3/2016 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2013-2016 KOKOUSAIKA Maanantai 23.05.2016 klo 9.00 14.00 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen

Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone. Venla Tuomainen, puheenjohtaja Räsänen Heimo, varapuheenjohtaja Annukka Mustonen, jäsen Viranomainen KOKOUSPÖYTÄKIRJA 4/2016 TUUSNIEMEN KUNTA Tarkastuslautakunta 2013-2016 KOKOUSAIKA Maanantai 30.05.2016 klo 16:00 16:40 KOKOUSPAIKKA SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET (ja merkintä siitä, kuka toimi

Lisätiedot

Kumppanuussopimus Tahto-osa

Kumppanuussopimus Tahto-osa 1 /5 Organisaatiot Porin perusturvan yhteistoiminta-alue (Pori, Merikarvia ja Ulvila) ja Satakunnan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä Sopimuskausi 2016-2018 Johtopäätökset toimintaympäristön kehityksestä

Lisätiedot

Jokioisten kunta Pöytäkirja 1 Tarkastuslautakunta 25.5.2016. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone

Jokioisten kunta Pöytäkirja 1 Tarkastuslautakunta 25.5.2016. Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Jokioisten kunta Pöytäkirja 1 Tarkastuslautakunnan kokous Aika keskiviikko klo 9.00 Paikka Kunnanvirasto, kunnanhallituksen kokoushuone Käsiteltävät asiat Asia Otsikko 1. Kokouksen laillisuus ja päätösvaltaisuus

Lisätiedot

.XQWDMDSDOYHOXUDNHQQHXXGLVWXV

.XQWDMDSDOYHOXUDNHQQHXXGLVWXV 16.8.2007/RLÖ/hul.XQWDMDSDOYHOXUDNHQQHXXGLVWXV Kunta- ja palvelurakenneuudistusta koskevan lain 10 :n mukaisen selvityksen ja toimeenpanosuunnitelman keskeisten tietojen toimittaminen valtioneuvostolle

Lisätiedot

Case Kouvola: Sivistystoimen palveluissa tilaaja-tuottajamallista prosessiorganisaatioon

Case Kouvola: Sivistystoimen palveluissa tilaaja-tuottajamallista prosessiorganisaatioon Case Kouvola: Sivistystoimen palveluissa tilaaja-tuottajamallista prosessiorganisaatioon Valtakunnalliset sivistystoimen neuvottelupäivät 3.-4.10.2012 Kuntatalo Ismo Korhonen, sivistysjohtaja Kouvolan

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.3.2018 3131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 17.4.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 31.3.2018 Ulvilan kaupungin toimintatulot aikavälillä

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Kaupunginvaltuusto. 10 Asianro 144/02.02.02/2012. Kaupunginhallitus 3.12.2012 459:

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) Kaupunginvaltuusto. 10 Asianro 144/02.02.02/2012. Kaupunginhallitus 3.12.2012 459: Kuopion kaupunki Pöytäkirja 1/2013 1 (1) 10 Asianro 144/02.02.02/2012 Vuoden 2012 talousarviomuutokset Kaupunginhallitus 3.12.2012 459: Talousarviopäällikkö Pirjo Salmelainen Talous- ja strategiapalvelu

Lisätiedot

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN

ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2017 3131.10.2017 Hallinto- ja talouspalvelut 2.1.2018 ULVILAN KAUPUNKI TALOUSARVION TOTEUTUMINEN 1.1. 30.11.2017 Ulvilan kaupungin toimintamenot aikavälillä

Lisätiedot

KUUKAUSIRAPORTTI 1.1.-31.5.2015

KUUKAUSIRAPORTTI 1.1.-31.5.2015 1 PERHON KUNTA KUUKAUSIRAPORTTI 1.1.-31.5.2015 Toukokuun lopussa vuosikate +1,222 milj. (41.700 ed. vuotta parempi) Lyhytaikainen laina 31.5.2015 oli Danske Bankilta 6,5 milj., korko % 0,09. PERHON KUNTA

Lisätiedot

Vanhustenhuolto 1.1.2017 alkaen: Vastuut ja roolit. 9.3.2016 v. 7. (Esimiesasemassa olevat numeroitu)

Vanhustenhuolto 1.1.2017 alkaen: Vastuut ja roolit. 9.3.2016 v. 7. (Esimiesasemassa olevat numeroitu) 1 Vanhustenhuolto 1.1.2017 alkaen: Vastuut ja roolit 9.3.2016 v. 7 (Esimiesasemassa olevat numeroitu) Viranhaltija Roolit Vastuut 1) Asiakkuuspäällikkö Kaisu Korpela Strateginen johtaminen - Erityisasumisen

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 Kunnanhallitus 44 21.03.2016 Tarkastuslautakunta 36 02.06.2016 Valtuusto 15 20.06.2016 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2015 38/02.06.01/2016 Kunnanhallitus 21.03.2016 44 Valmistelija: kunnansihteeri Tilinpäätös

Lisätiedot

Tavoite Toimenpiteet 2012 Mittarit Toteutuma Henkilöstö Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö

Tavoite Toimenpiteet 2012 Mittarit Toteutuma Henkilöstö Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö 4.2 Perusturvatoimi TOIMIELIN SOSIAALITYÖ JA HALLINTO Perusturvajohtaja Anne Hokkanen Sosiaalityön ja hallinnon osasto vastaa sosiaalitoimen hallinnosta ja sosiaalityöstä. Sosiaalityön tehtävänä on asiakkaan

Lisätiedot

Tilinpäätös Tilinpäätös 2009 Laskenta/TH

Tilinpäätös Tilinpäätös 2009 Laskenta/TH Tilinpäätös 2009 Yleinen kehitys Kouvolan kaupungin ja koko Kymenlaaksossa näkyi maailmantalouden taantuma ja kasvun epävarmuus. Kouvolaisia oli vuoden 2009 lopussa tilastokeskuksen ennakkotiedon mukaan

Lisätiedot

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 31.3.2013

OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 31.3.2013 1 OSAVUOSIKATSAUS 1.1. - 31.3.2013 Tilanteessa 31.3.2013 kirjanpidollinen tuloslaskelman vuosikate on 1.040.476 euroa positiivinen ja tilikauden osavuositulos on 118.034 euroa ylijäämäinen. Kun otetaan

Lisätiedot

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen

Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta 22 14.05.2012 Kunnanvaltuusto 23 04.06.2012 Sonkajärven kunnan tilinpäätös 2011 ja vastuuvapauden myöntäminen Tarkastuslautakunta Kunnanhallitus 2.4.2012 68 Kunnan tilinpäätöksen tulee

Lisätiedot

LIPERIN KUNTA VUODEN 2015 TALOUSARVION JA TALOUSSUUNNITELMAN 2015-2017 VALMISTELUOHJEET. Suunnittelun aikataulu

LIPERIN KUNTA VUODEN 2015 TALOUSARVION JA TALOUSSUUNNITELMAN 2015-2017 VALMISTELUOHJEET. Suunnittelun aikataulu LIPERIN KUNTA VUODEN 2015 TALOUSARVION JA TALOUSSUUNNITELMAN 2015-2017 VALMISTELUOHJEET Suunnittelun aikataulu Toimialat jättävät esityksensä kunnanhallitukselle 30.09.2014 mennessä. Sisäiset erät tulee

Lisätiedot

Lemin kunnanhallitus Toukkalantie 2 54710 LEMr leminkunta@lemi.fi 16.5.2019 OIKAISUVAATIMUS Vaadin oikaisua Lemin kunnanhallituksen päätökseen 24.4.2019 48. Kunnanhallitus on päättänyt, että "Hankinta

Lisätiedot

1 Alue ja ympäristö 8. 1.1 Tuusulan kunnan suunnittelualuejako 8. 1.2 Tuusulan kunnan alue 9. 1.3 Tuusulan ystävyyskunnat 9.

1 Alue ja ympäristö 8. 1.1 Tuusulan kunnan suunnittelualuejako 8. 1.2 Tuusulan kunnan alue 9. 1.3 Tuusulan ystävyyskunnat 9. Sisällysluettelo 1 Alue ja ympäristö 8 1.1 Tuusulan kunnan suunnittelualuejako 8 1.2 Tuusulan kunnan alue 9 1.3 Tuusulan ystävyyskunnat 9 2 Väestö 10 2.1 Tuusulan väkiluku 1.1.1900 2011 10 2.2 Väkiluvun

Lisätiedot

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA Keskus 020 743 2920 Faksi 020 743 2935 www.bdo.fi www.audiator.fi BDO Audiator Oy Vattuniemenranta 2 00210 Helsinki ITÄ-SAVON SAIRAANHOITOPIIRIN KUNTAYHTYMÄ Tarkastuslautakunta TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTISUUNNITELMA

Lisätiedot

Talousarvion toteuma kk = 50%

Talousarvion toteuma kk = 50% Talousarvion toteuma 1.1.-30.6.2018 6kk = 50% Verotulojen kertymä Kunnallisverot 3 859 476 3 300 000 3 846 943 58,3 Kiinteistöverot 9 718 367 500 35 134 4,8 Yhteisöverot 533 625 382 500 356 007 46,5 Yhteensä

Lisätiedot

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3:

Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: Kaupunkistrategian toteuttamisohjelmat P1-P3: P1: Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointiohjelma P2: Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ohjelma P3: Ikääntyneiden ja vajaakuntoisten hyvinvointiohjelma

Lisätiedot

TP INFO. Mauri Gardin

TP INFO. Mauri Gardin TP INFO Mauri Gardin 28.3.2011 Tunnusluvut TP 2010 TP 2008 TP 2009 TP 2010 Asukasluku 59 355 59 848 60 090 Tuloveroprosentti 19,5 19,5 20,0 Verotulot, 1000 184 280 186 853 199 275 * verotulot, /asukas

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu maaliskuu /PL

Talousarvion toteumisvertailu maaliskuu /PL 1 (17) Talousarvion toteumisvertailu maaliskuu 2018 27.4.2018/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma, käyttötalous, investoinnit) - toteutuma maaliskuun lopussa,

Lisätiedot

TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE

TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 1 STLTK 28.10.2015 Liite 3 A TALOUSARVIO 2016 JA TALOUSSUUNNITELMA VUOSILLE 2017-2018 TOIMIELIN SOSIAALI- JA TERVEYSLAUTAKUNTA Sosiaali- ja terveydenhuollon tavoitteena on tuottaa palveluita, 1. joilla

Lisätiedot

Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa

Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa Kyläyhdistysseminaari 12.2.2014 Raahessa Hannu Kallunki Kuntayhtymän johtaja Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä Tätä haluamme olla Edistämme kokonaisvaltaisesti ja ennakoivasti ihmisten terveyttä, toimintakykyä

Lisätiedot

LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 SISÄLLYSLUETTELO

LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 SISÄLLYSLUETTELO LAPINJÄRVEN KUNTA Pöytäkirja 5/2014 1 ASIAT SISÄLLYSLUETTELO 24 KOKOUKSEN LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS 3 25 EDELLISEN KOKOUKSEN PÖYTÄKIRJAN TARKASTAMINEN 3 26 TILINTARKASTAJAN RAPORTOINTI 3 27 ARVIOINTIKERTOMUKSEN

Lisätiedot

2009 Lastensuojelun asiakkaana olevien alle 18-vuotiaiden osuus ikäluokasta, tavoitteena osuuden pieneneminen.

2009 Lastensuojelun asiakkaana olevien alle 18-vuotiaiden osuus ikäluokasta, tavoitteena osuuden pieneneminen. Sosiaali- ja terveystoimen strategisen palvelusopimuksen mittarit YDINPROSESSI: LASTEN JA NUORTEN KASVUN TUKEMINEN SPS: Tuetaan lasten ja nuorten normaalia kasvua ja kehitystä Lastensuojelun asiakkaana

Lisätiedot

TALOUSARVIOKEHYS 2014; SITOVA TASO: NETTOMENOT/-TULOT

TALOUSARVIOKEHYS 2014; SITOVA TASO: NETTOMENOT/-TULOT 1 TALOUSARVIOKEHYS 2014; SITOVA TASO: NETTOMENOT/-TULOT KVTES: Vaalit Tulot 40 592 0 0 20 000 20 000 Menot 60 455 0 0 20 000 20 000 Netto -19 863 0 0 0 0 Tilintarkastus Tulot 0 0 0 0 0 Menot 27 987 31

Lisätiedot

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016

Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Marttilan kunnan suunnitelma ikääntyneen väestön tueksi vuosille 2013-2016 Ikäihmisten palveluiden tulevaisuuden visio Osallistava ja turvallinen Osallistava ja turvallinen kunta, joka tarjoaa ikäihmisille

Lisätiedot

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI TOUKOKUULTA 2018

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI TOUKOKUULTA 2018 LEMIN KUNTA 6.6.2018 Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI TOUKOKUULTA 2018 Toteutuma toukokuun lopussa Tämä on raportti toteutumasta, joka perustuu kirjanpidon raporttiin toukokuun kirjauksista 6.6.2018. Talousarviomuutoksia

Lisätiedot

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI ELOKUULTA 2018

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI ELOKUULTA 2018 LEMIN KUNTA 21.9.2018 Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI ELOKUULTA 2018 Toteutuma elokuun lopussa Tämä on raportti toteutumasta, joka perustuu kirjanpidon raporttiin elokuun kirjauksista 21.9.2018. Talousarviomuutoksia

Lisätiedot

Tavoite Toimenpiteet 2011 Mittarit Toteutuma Henkilöstö Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö

Tavoite Toimenpiteet 2011 Mittarit Toteutuma Henkilöstö Osaava ja hyvinvoiva henkilöstö 4.2 Perusturvatoimi SOSIAALITYÖ JA HALLINTO Perusturvajohtaja Anne Hokkanen Sosiaalityön ja hallinnon osasto vastaa sosiaalitoimen hallinnosta ja sosiaalityöstä ja tuottaa ruokapalvelut. Sosiaalityön tehtävänä

Lisätiedot

P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö

P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö KOKEMÄEN KAUPUNKI Hyväksytty KV 19.4.2010 14 Voimaantulo 1.5.2010 P E R U S T U R V AT O I M E N J O H T O S Ä Ä N T Ö I LUKU PERUSTURVALAUTAKUNTA 1 Valinta ja kokoonpano 2 Perusturvalautakunnan tehtävä

Lisätiedot

SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Tarkastuslautakunta TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2013

SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Tarkastuslautakunta TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2013 SOMERON KAUPUNKI Arviointikertomus 1 Someron kaupunginvaltuustolle TARKASTUSLAUTAKUNNAN ARVIOINTIKERTOMUS VUODELTA 2013 1. 1.1. Tarkastuslautakunnan tehtävät Kuntalain 71 :n mukaan tarkastuslautakunnan

Lisätiedot

Talousarvion toteuma kk = 50%

Talousarvion toteuma kk = 50% Talousarvion toteuma 1.1.-30.6.2019 6kk = 50% Verotulojen kertymä 30.6.2018 Talousarvio 30.6.2019 30.6.2019 Tot. % Kunnallisverot 3 846 943 3 456 000 3 727 292 53,9 Kiinteistöverot 35 134 373 500 8 904

Lisätiedot

PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016

PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016 ptltk 28.10.2015 PERUSTURVAPALVELUJEN TALOUSARVIO VUODELLE 2016 Toimintaympäristöanalyysi Suunnitelmakaudella perusturvapalvelujen toimintaan tulee voimakkaasti vaikuttamaan valtakunnan tason päätökset

Lisätiedot

Palvelutarpeen kasvu ja talouden tasapainottaminen tilaajien näkemyksiä tasapainon edellytyksistä

Palvelutarpeen kasvu ja talouden tasapainottaminen tilaajien näkemyksiä tasapainon edellytyksistä Palvelutarpeen kasvu ja talouden tasapainottaminen tilaajien näkemyksiä tasapainon edellytyksistä Tampereen kaupunginvaltuuston talous- ja strategiaseminaari Tampere-talo 4.5.2015 Kari Hakari johtaja tilaajaryhmä

Lisätiedot

KARKKILAN KAUPUNKI KÄYTTÖTALOUSOSA KAUPUNGINHALLITUS TALOUSARVIO 2017 TALOUSSUUNNITELMA

KARKKILAN KAUPUNKI KÄYTTÖTALOUSOSA KAUPUNGINHALLITUS TALOUSARVIO 2017 TALOUSSUUNNITELMA KARKKILAN KAUPUNKI KÄYTTÖTALOUSOSA KAUPUNGINHALLITUS TALOUSARVIO 2017 TALOUSSUUNNITELMA 2018-2019 KH 26.9.2016 1..1 Keskusvaalilautakunta Keskusvaalilautakunta Toimintatuotot 14 490 0 0 Toimintakulut -18

Lisätiedot

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari.

Tilinpäätöksen allekirjoittavat kunnanhallituksen jäsenet sekä kunnanjohtaja tai pormestari. Kunnanhallitus 47 30.03.2015 Kunnanvaltuusto 20 15.06.2015 Vuoden 2014 tilinpäätöksen hyväksyminen Khall 30.03.2015 47 30.3.2015 Kuntalain 68 :n mukaan kunnanhallituksen on laadittava tilikaudelta tilinpäätös

Lisätiedot

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI TOUKOKUULTA 2017

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI TOUKOKUULTA 2017 LEMIN KUNTA 19.6.2017 Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI TOUKOKUULTA 2017 Toteutuma toukokuun lopussa Tämä on raportti toteutumasta, joka perustuu kirjanpidon raporttiin toukokuun kirjauksista 19.6.2017.

Lisätiedot

SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS

SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS SIIKAISTEN TARKASTUSLAUTAKUNNAN VUODEN 2017 ARVIOINTIKERTOMUS 1. LAUTAKUNNAN TOIMINTA 1.1. Kokoonpano Kuntalain 121.1 :n mukaan kunnanvaltuusto asettaa tarkastuslautakunnan hallinnon ja talouden tarkastuksen

Lisätiedot

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI TAMMIKUULTA 2018

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI TAMMIKUULTA 2018 LEMIN KUNTA 8.3.2018 Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI TAMMIKUULTA 2018 Toteutuma tammikuun lopussa Tämä on raportti toteutumasta, joka perustuu kirjanpidon raporttiin tammikuun kirjauksista 8.3.2018. Talousarviomuutoksia

Lisätiedot

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI HUHTIKUULTA 2018

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI HUHTIKUULTA 2018 LEMIN KUNTA 11.4.2018 Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI HUHTIKUULTA 2018 Toteutuma huhtikuun lopussa Tämä on raportti toteutumasta, joka perustuu kirjanpidon raporttiin huhtikuun kirjauksista 7.5.2018.

Lisätiedot

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI HELMIKUULTA 2018

LEMIN KUNTA Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI HELMIKUULTA 2018 LEMIN KUNTA 5.4.2018 Hallinto-osasto KUUKAUSIRAPORTTI HELMIKUULTA 2018 Toteutuma helmikuun lopussa Tämä on raportti toteutumasta, joka perustuu kirjanpidon raporttiin helmikuun kirjauksista 4.4.2018. Talousarviomuutoksia

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu /PL 1 (17) Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2018 25.10.2018/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma, käyttötalous, investoinnit) - toteutuma syyskuun lopussa,

Lisätiedot

Terveyden ja hyvinvoinnin tähden

Terveyden ja hyvinvoinnin tähden Terveyden ja hyvinvoinnin tähden Sosiaalipalvelut Ympäristöpalvelut Terveyspalvelut Suupohjan peruspalvelu- liikelaitoskuntayhtymä Sosiaalipalvelut Tuotamme ja kehitämme lapsiperheiden sosiaalityötä, aikuissosiaalityötä

Lisätiedot

Siilinjärven kunta. Muutostalousarvio 2015

Siilinjärven kunta. Muutostalousarvio 2015 Siilinjärven kunta Muutostalousarvio 2015 Tuloslaskelma (ulkoinen, 1000 euroa) Muuto Muuto Muutos s s Muutos % TP 2013 TA 2014 TA 2015 TA 2015 euroa % MB-15/Ta-14 TOIMINTATULOT 19 489 18 856 18 920 18

Lisätiedot

Ikäihmisten palvelut

Ikäihmisten palvelut Ikäihmisten palvelut Ikäihmisten palvelut sisältävät palveluohjauksen, kotihoidon tukipalveluineen, omaishoidontuen, palveluasumisen ja terveyskeskussairaalan palvelut ja ennakoivan ja kuntouttavan toiminnan

Lisätiedot

SONKAJÄRVEN KUNTA 22.9.2014 Kunnanhallitus SONKAJÄRVEN KUNNAN VUODEN 2015 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2016 2017 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTA

SONKAJÄRVEN KUNTA 22.9.2014 Kunnanhallitus SONKAJÄRVEN KUNNAN VUODEN 2015 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2016 2017 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTA SONKAJÄRVEN KUNTA 22.9.2014 Kunnanhallitus Toimielimet SONKAJÄRVEN KUNNAN VUODEN 2015 TALOUSARVION JA VUOSIEN 2016 2017 TALOUSSUUNNITELMAN LAADINTA Yleinen taloudellinen tilanne Suomen bruttokansantuotteen

Lisätiedot

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL

Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL Kankaanpään kaupunki Talousarvion toteutumisvertailu syyskuu 2015 1 (22) Talousarvion toteumisvertailu syyskuu 2015 29.10.2015/PL Yleistä - vertailu tehty talousarvio-osittain (tuloslaskelma, rahoituslaskelma,

Lisätiedot

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus

KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kunnanhallitus 40 13.04.2004 VUODEN 2003 TILINPÄÄTÖS 28/04/047/2004 KH 40 Tilinpäätöstä ohjaava lainsäädäntö ja muu ohjeistus Kuntalaissa tilinpäätöksen laatimis- ja käsittelyaikataulu on sopeutettu kirjanpitolain

Lisätiedot