62. Mikroaallot 1. Johdanto 2. Teoria 2.1 Sähkömagneettisen säteilyn lähettäminen ja vastaanottaminen

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "62. Mikroaallot 1. Johdanto 2. Teoria 2.1 Sähkömagneettisen säteilyn lähettäminen ja vastaanottaminen"

Transkriptio

1 Fysiikan laboratorio, TKK Tfy Fysiikan laboratoriotyöt, 5 op Mikko Aronniemi ja Matti Paajanen Mikroaallot 1. Johdanto Kiihtyvässä liikkeessä oleva sähkövaraus synnyttää sähkömagneettista säteilyä. Tässä työssä sähkövaraus saadaan kiihtyvään liikkeeseen aiheuttamalla läpilyönti kapean ilmaraon yli. Jaksollisen läpilyönnin aikaansaamiseksi työssä rakennetaan relaksaatio-oskillaattori. Relaksaatio-oskillaattoriin yhdistetään antenni, joka tehostaa säteilyn lähettämistä. Työssä tarkasteltava sähkömagneettinen säteily kuuluu mikroaaltojen alueeseen (aallonpituus cm:n luokkaa, taajuus GHz:n luokkaa). Säteilyn vastaanottamiseksi rakennetaan antenni ja jännitevahvistin. Rakennetun laitteiston avulla määritetään mikroaaltojen aallonpituus ja tutkitaan niiden polarisaatiota sekä vaimenemista. Elektroniikan osalta tärkeimpänä tavoitteena on tutustua operaatiovahvistimen käyttöön. Työn idea on kirjasta [1].. Teoria.1 Sähkömagneettisen säteilyn lähettäminen ja vastaanottaminen Lähetinantennia käytetään lähettämään osa siihen syötetystä sähköenergiasta sähkömagneettisena säteilynä (aallonpituus λ) ympäristöön. Antennin lähettämän säteilyn intensiteetin aikakeskiarvo M etäisyydellä R ja kulmassa θ (ks. kuva 1) saadaan kaavalla Pl M ( θ, R) = G( θ ), (1) 4πR missä P l on lähetysteho ja G(θ) on antennin suuntaavuutta kuvaava tekijä. Kaava pätee ns. kaukokenttäalueella, eli kun R>>λ/(π). Työssä tarkastellaan puoliaaltodipoliantennia, jolle suuntatekijä on [] [( π / ) cosθ ] cos G ( θ ) = a, () sin θ missä a on vakio. G(θ) on piirretty kuvaan 1.

2 Kuva 1. Puoliaaltodipoliantennin suuntatekijä napakoordinaatistossa. Kun vastaanotinantenniin kohdistuu sähkömagneettista säteilyä intensiteetillä M, antenni ottaa vastaan tehon P v P v = M A e, (3) missä A e on antennin efektiivinen pinta-ala. Efektiivinen pinta-ala saadaan laskettua ns. Friin kaavalla, jonka mukaan λ Ae = G ( θ ). (4) 4π Huomioitavaa on, että kaavojen (1), (3) ja (4) mukaan tietyn antennin suuntaavuus on sama sekä lähetys- että vastaanottotilanteessa. Tässä työssä käytetään myös vastaanotinantennina puoliaaltodipoliantennia, joten G(θ) on sama sekä lähettimelle että vastaanottimelle. Sijoittamalla kaavat (1), () ja (4) kaavaan (3) saadaan vastaanotetuksi tehoksi etäisyyden ja kulman funktiona [( π / ) cosθ ] λ aλ cos Pv ( R, θ ) = Pl G ( θ ) = Pl. (5) 4πR 4πR sin θ Suuntariippuvuutta kuvaava tekijä G (θ) on piirretty kuvaan 1.

3 Lähetin antenni φ Projektio Vastaanotin antenni Kuva. Antennien asemointi Malusin lakia tarkasteltaessa. Antennin lähettämä sähkömagneettinen säteily on lineaarisesti polarisoitunutta, sillä sähkökenttävektori osoittaa varausten kiihtyvyysvektorin suuntaan. Kun lähetin- ja vastaanotinantenni ovat samalla akselilla ja niiden välinen kulma on φ (ks. kuva ), noudattaa vastaanotettu teho Malusin lakia. Sen mukaan P cos φ. (6) v. Operaatiovahvistin Operaatiovahvistin on eräs analogiaelektroniikan yleisimpiä ja tärkeimpiä peruskomponentteja. Se on jännitevahvistin, jonka vahvistuskerroin on tyypillisesti (pienillä taajuuksilla). Käytännössä tällainen vahvistus on liian suuri ja siksi kytkennöissä jännitevahvistus asetetaan yksinkertaisten takaisinkytkentöjen avulla sopivaan arvoon. Tällä tavalla saadaan tulo- ja lähtösuureiden välille tavallisten vahvistustoimintojen lisäksi esimerkiksi logaritminen riippuvuus, derivaatta tai integraali ajan suhteen. Myös useiden sähkösuureiden tuloja, summia ja erotuksia tuottavia piirejä voidaan rakentaa. Kytkentäkaaviossa operaatiovahvistimen piirrosmerkki on kolmio. Operaatiovahvistimessa on kaksi sisäänmenoa ja yksi ulostulo sekä käyttöjänniteliitännät. Sisäänmenoista toinen on kääntävä (-) ja toinen ei-kääntävä (+). Kun (+)-sisäänmenon jännite U + on suurempi kuin (-)-sisäänmenon jännite U -, saadaan ulostuloon U out sisäänmenojen erotus vahvistuskertoimella g kerrottuna eli ( U ) U out = g U. (7) + Vastaavasti kun (-)-sisäänmenon jännite on suurempi, saadaan ulostuloon sisäänmenojen jännite-ero negatiivisena ja vahvistettuna. Käytännössä ulostulojännite ei voi kasvaa suuremmaksi kuin käyttöjännite (esim. +15 V ja 15 V). Näin ollen ilman takaisinkytkentää pätee U U + > U > U + U U out out = U = U max min. (8) Operaatiovahvistimen sisäänmenoimpedanssi on suuri eli se ei kuormita sisäänmenopuolta (ota virtaa). Lisäksi sen ulostuloimpedanssi on pieni. Tässä työssä käytetään operaatiovahvistinta negatiivisesti takaisinkytkettynä. Tällöin operaatiovahvistimen ulostulo on kytketty sopivien vastusten kautta (-)-sisäänmenoon (kuva 3). Negatiivisesti ta-

4 kaisinkytkettyä operaatiovahvistinta tarkasteltaessa voidaan analyysiä yksinkertaistaa kahdella yleissäännöllä: 1) Takaisinkytkennän ansiosta sisäänmenot ovat samassa potentiaalissa. ) Operaatiovahvistin ei ota sisäänmenojen kautta virtaa. Kuva 3. Negatiivisesti takaisinkytketty operaatiovahvistin. Selvitetään kuvan 3 kytkennästä, kuinka U out riippuu U in :stä. Säännön 1 mukaan U U = = + U in. (9) Virta vastuksen R 1 läpi saadaan Ohmin lailla I U = (10) R 1 ja koska säännön mukaan sisäänmenoon ei mene virtaa, kulkee sama virta myös vastuksen R läpi. Kaavoja (9) ja (10) käyttäen saadaan ulostulojännitteeksi siis U out R I = U U = U R + U R + R = U 1 out in. (11) R1 R1 Tästä nähdään, että piirin vahvistuskerroin saadaan määritettyä ulkoisilla vastuksilla. Se ei siis riipu operaatiovahvistimen vahvistuksesta, kunhan tämä vain on riittävän suuri. Operaatiovahvistimen vahvistus ei aina ole stabiili, joten vahvistuskertoimen kiinnittäminen ulkoisilla vastuksilla on hyödyllistä. Lisäksi samaa operaatiovahvistinta voidaan käyttää monenlaisiin sovelluksiin. Hyvä lähdeteos ja oppikirja elektroniikasta on lähde [3].

5 3. Rakentaminen ja mittaukset 3.1 Piirin vahvistinominaisuuksien tarkastelu Ensin rakennetaan testikytkentä, jolla varmistutaan piirin toiminnasta ja tarkastellaan vahvistinpiirin ominaisuuksia. Kytkentä on esitetty kuvassa 4. Esitehtävä (jännitteenjako): Kuvan 4 piirissä on vastuksilla R 3 ja R 4 toteutettu jännitteenjako, jonka tarkoituksena on pienentää piiriin kytkettyä jännitettä U IN ennen operaatiovahvistimen sisäänmenoa. Määritä, miten operaatiovahvistimelle sisäänmenevä jännite (jalan 3 jännite) riippuu piiriin kytketystä jännitteestä U IN. Kuva 4. Testikytkentä. Kaikki maadoitettavat pisteet (GND) yhdistetään samaan kupariliuskaan Rakentaminen Operaatiovahvistin Mittaa piirin vastusten resistanssit yleismittarilla ja kirjaa ne muistiin ennen vastusten juottamista piirilevylle. Työssä käytetään operaatiovahvistinta LF356N. Katso operaatiovahvistimen jalkojen numerointi datalehdestä (linkki kurssin sivuilla) ja huomioi se piiriä rakentaessasi. Voit esimerkiksi merkitä numerot piirilevyyn.

6 Katkaise piirilevyn kupariliuskat siten, etteivät jalat ole yhteydessä toisiinsa. Katkaisu onnistuu esimerkiksi pienoisporakoneeseen kiinnitettävällä hiontalaikalla. Juota ensin operaatiovahvistimen kanta paikoilleen ilman piiriä (piiri voi vaurioitua juottokolvin kuumuudesta). Kiinnitä piiri kantaan vasta, kun assistentti antaa siihen luvan tarkistettuaan kytkennän. Operaatiovahvistin tarvitsee toimiakseen käyttöjännitteen. Tyypillisesti tarvitaan kaksipuolinen käyttöjännite eli nollatason molemmin puolin symmetrisesti olevat jännitteet U ja +U. Käyttöjännitteet määräävät vahvistimen ulostulon maksimi- ja minimiarvot: ulostulon jännite voi olla maksimissaan (lähes) +U ja minimissään (lähes) U. Tarvittava käyttöjännite on operaatiovahvistinkohtainen ja selviää piirin datalehdestä. Tässä työssä käytetään kaupallista kaksipuolista jännitelähdettä (musta). Operaatiovahvistimen toiminta on hyvin herkkää ulkoisille sähköisille häiriöille. Erityisen herkkä vahvistinpiiri on takaisinkytkentähaaraan kytkeytyville häiriöille. Näitä voidaan vähentää suunnittelemalla haara mahdollisimman lyhyeksi kytkentälevyllä. Ulostulon kautta kytkeytyviä häiriöitä vähennetään työssä lisäämällä ulostulon jälkeen 8. kω vastus. Tämä vastus ei pienennä tutkittavaa ulostulojännitettä, koska sitä mitataan oskilloskoopilla, jonka sisäänmenoimpedanssi on suuri (MΩ-luokkaa). Tällöin operaatiovahvistimen ulostulosta otettava virta on lähes nolla, eikä vastuksessa siis tapahdu jännitehäviötä. Käyttöjännitejohtojen kautta kytkeytyvät häiriöt, esim. käyttöjännitteen epästabiilisuudesta aiheutuvat äkilliset jännitevärähtelyt, suodatetaan pois kondensaattoreilla, jotka sijoitetaan mahdollisimman lähelle operaatiovahvistimen kantaa. Kiinnittäessäsi häiriönpoistokondensaattoreita (0.1 μf, keltainen/ruskea) huomioi kondensaattoreiden jalkojen polariteetti: +-jalka kytketään korkeampaan potentiaaliin. Muissa kondensaattoreissa jaloilla ei ole eroa. Johdot Kytke piirilevyltä lähtevät johdot levyyn juotostornien avulla. Juota ensin torni levyyn ja sitten johto tornissa olevaan reikään. Johtoa ei siis juoteta suoraan kupariliuskaan kiinni. Kiinnitä johtojen toiseen päähän banaanipistoke. Kaikki piirin 0-potentiaalissa olevat (maadoitetut) kohdat yhdistetään samaan kupariliuskaan. Liuska puolestaan maadoitetaan kytkemällä se johdolla käyttöjännitelähteen 0-liittimeen. Kaikki jännitemittaukset suoritetaan tähän 0-potentiaaliin nähden Mittaukset Kytke sisäänmenoon säädettävä jännitelähde (harmaa) ja mittaa piirin ulostulojännite sisäänmenojännitteen funktiona. Huomioi, että piiriin kuuluva jännitteenjakoketju pienentää jännitteen ennen operaatiovahvistimen sisäänmenoa. Kytke yksi yleismittari vahvistinpiirin ulostuloon ja toinen yleismittari (lainaa joltain toiselta työparilta) jännitelähteen ulostuloon. Kasvata jännitelähteen jännitettä 0:sta +30 V:iin viiden voltin välein ja mittaa ulostulojännite. Toista mittaus välillä 0 V -30 V.

7 3. Mikroaaltolähetin Työssä mikroaaltoja tuotetaan relaksaatio-oskillaatorin ja antennin avulla. Oskillaattorina toimii kuvan 5 mukainen piiri, jossa korkeajännitelähteellä varataan kondensaattoria. Kun jännite kytketään päälle, kondensaattori alkaa latautua. Kun kondensaattorin yli oleva jännite ylittää tietyn raja-arvon, tapahtuu ilmaraon yli läpilyönti, joka nähdään kipinänä. Tällöin kondensaattoriin kertynyt sähkövaraus joutuu kiihtyvään liikkeeseen ja syntyy sähkömagneettista säteilyä. Kun kondensaattori on purkautunut, kipinä sammuu ja varautuminen alkaa alusta. Läpilyöntiin vaadittava jännite riippuu ilmaraon leveydestä, jota voidaan työssä säätää. Jotta säteilyä saataisin lähetettyä tehokkaasti, yhdistetään relaksaatio-oskillaattoriin antenni. Antenni mitoitetaan siten, että sen pituus on puolet säteilyn aallonpituudesta; relaksaatio-oskillaattori kytketään antennin keskipisteeseen. Tällaista antennia kutsutaan puoliaaltodipoliantenniksi. Antennin lähettämää säteilyä voidaan suunnata ja vahvistaa johtavasta materiaalista valmistetulla heijastinlevyllä, joka asetetaan antennin viereen. Heijastuessaan johtavasta materiaalista säteilyn vaihe muuttuu 180 o. Näin ollen asettamalla heijastinlevy neljäsosa-aallonpituuden päähän antennista saadaan aikaan vahvistava interferenssi Rakentaminen Mikroaaltolähetin rakennetaan puiseen pyykkipoikaan, jotta ilmarakoa voidaan säätää. Periaate on esitetty kuvassa 5. Ilmarako muodostetaan taitettujen rautalangan päiden väliin, ja langat toimivat antennina. Poraa pyykkipoikaan reiät säätöruuville ja rautalangoille. Rautalankojen reikien on oltava hieman suurempia kuin kaksinkerroin taitettu rautalanka. Kuva 5. Pyykkipoikaan rakennettu mikroaaltolähetin. Kuvaan piirretyt HV-lähteen 1. MΩ:n vastukset ovat suojavastuksia, jotka sijaitsevat korkeajännitelähteen koteloinnin sisällä. Liimaa ruuvin kanta pyykkipoikaan kiinni, ja kierrä siipimutteri paikoilleen. Taita kummankin rautalangan toinen pää kuvan 6 osoittamalla tavalla. Taivuta ensin ohuilla kärkipihdeillä noin 1 cm:n päästä lanka U-mutkalle (a). Litistä sitten taitoskohta tiukemmaksi pitäen langan vapaa pää irti itse langasta (b), voit käyttää jotain esinettä välissä. Lopuksi langat sovitetaan niille porattuihin reikiin painaen jousena toimivaa vapaata päätä varovasti kiinni (c). Tarkista rautalankojen pysyvyys paikoillaan.

8 a b c Kuva 6. Rautalangan pään taivuttaminen ja sovittaminen reikäänsä. Katkaise rautalankojen lyhyet päät pois näkyvistä ja katkaise langat siten, että niiden yhteispituus (antennin pituus) on 6 cm. Selvitä, kuinka paljon ilmarako kasvaa yhtä siipimutterin kierrosta kohden. Juota vastukset kiinni antenniin ja kondensaattori vastusten väliin. Sijoita sekä vastukset että kondensaattori mahdollisimman lähelle antennia. Leikkaa kondensaattorin jalat mahdollisimman lyhyiksi, kuitenkin siten, että ilmarako mahtuu aukeamaan muutaman millimetrin. Näin kondensaattorin jalat eivät toimi lähetinantennina. Aseta vastukset kohtisuoraan antenniin nähden (samasta syystä). Aseta vastusten päälle kutistesukkaa siten, että paljaat metallipinnat peittyvät. Näin estetään läpilyönti ei-toivotuista kohdista. Sukka kutistetaan kuumailmapuhaltimella. Liitä vastuksilta tulevat johdot juottamalla HV-koaksiaalikaapeliin, jossa on valmis liitin toisessa päässä. Juota toinen johto koaksiaalikaapelin keskellä olevaan säikeeseen ja toinen vaippaan. Laita liitoskohdan ympärille kutistesukkaa eristeeksi. Älä kytke korkeajännitelähdettä päälle ennen kuin assistentti antaa luvan. Työssä käytetään heijastinlevynä alumiinista piirakkavuokaa. Kiinnitä antenni vuokaan asettamalla väliin solumuovipala siten, että antenni on 3 cm:n (neljäsosa-aallonpituuden) päässä vuoasta. 3.3 Vastaanotinantenni ja vahvistin Tässä työssä mikroaallot vastaanotetaan dipoliantennilla ja signaali vahvistetaan edellä rakennetulla vahvistinpiirillä. Kytkentä on kuvassa 7.

9 Kuva 7. Vastaanotinantenni ja vahvistinkytkentä. Kaikki maadoitettavat pisteet (GND) yhdistetään samaan kupariliuskaan Rakentaminen Vastaanotinantennina käytetään RF-diodia, jonka jalat suoristetaan ja taivutetaan yhdensuuntaisiksi. Diodin tarkoituksena on puoliaaltotasasuunnata antenniin indusoitunut vaihtojännite; lisäksi diodilla saadaan aikaan se, että mitattu jännite on suoraan verrannollinen antennin vastaanottamaan tehoon. Katkaise jalat siten, että antennin pituudeksi tulee 6 cm. Juota diodiin vastukset kohtisuoraan diodin jalkoihin nähden mahdollisimman lähelle diodia. Pidä juottaessasi kärkipihdeillä kiinni vastuksen ja diodin välistä, jotta diodi ei kuumenisi liikaa. Kiinnitä lopuksi diodi ja vastukset solumuovipalaan käsittelyn helpottamiseksi Liitä vastaanotinantenni n. 60 cm:n pätkällä RF-kaapelia (RG 174/U) piirilevyyn juotostornien avulla. RF-kaapelin keskijohdin on tarkoitettu signaalin kuljettamiseen, joten se kytketään vahvistimen positiiviseen sisäänmenoon; RF-kaapelin vaippa puolestaan kytketään maahan. Ole tarkkana, että kytket diodin oikein päin; jos diodi on väärin, RF-kaapeli toimii huonommin ja lisäksi vahvistin näyttää negatiivista jännitettä. Poista kytkentälevyltä operaatiovahvistimen sisäänmenopuolelta jännitteenjakovastukset (8. kω ja 18 Ω) ja lisää kuvan 7 mukaisesti vastus ja kondensaattori. Niiden avulla saadaan aikaan hitaasti purkautuva huippuarvonilmaisin Mittaukset Kytke jännitelähteet päälle, kun assistentti on tarkastanut laitteiston. Säädä ilmarako kapeaksi (n. 0.5 mm) ja kytke jännitelähteet päälle. Nosta korkeajännitettä, kunnes läpilyönti tapahtuu. Muuta korkeajännitettä ja tarkkaile, kuinka kipinä käyttäytyy. Tarkasta, että vastaanotin toimii. Vastaanotetun jännitteen pitäisi kasvaa, kun liikutat vastaanotinantennia lähetintä kohti. Jos kipinä muuttuu mittausten kuluessa katkonaiseksi, puhdista ilmarako hiomapaperilla (sammuta lähetin ensin).

10 Tutki mitattua signaalia (vahvistimen ulostuloa) oskilloskoopilla. Signaalissa pitäisi näkyä suuri DC-komponentti ja pieni AC-komponentti, joka aiheutuu lähettimen relaksaatio-oskillaattorin latautumisesta ja purkautumisesta. Määritä AC-komponentin (relaksaatio-oskillaattorin) taajuus. Mittaa ilmaraon pituus ja kirjoita muistiin käyttämäsi korkeajännite. Polarisaatio Kytke mittariksi oskilloskoopin tilalle yleismittari. Aseta lähetinantenni pöydälle ja pidä vastaanotinantennia sen yläpuolella noin 10 cm:n korkeudella. Varmista, ettei vastaanottimen operaatiovahvistin ole saturoitunut. Kiinnitä vastaanotin statiiviin. Pyöritä lähetinantennia pöydällä ja merkitse muistiin mitattu jännite antennien välisen kulman funktiona (ks. kuva ). Tee mittaukset kulmilla o 15 o :n välein. Kulman määrittämistä voi helpottaa, jos piirrät paperille kulma-asteikon ja asetat paperin lähetinantennin alle. Aallonpituus Aseta toinen heijastinlevy lähetinantennin yläpuolelle kiinni statiiviin 48 cm:n (neljän aallonpituuden) päähän lähetinantennin heijastimesta. Tällöin heijastinlevyjen väliin syntyy seisova aaltoliike. Liikuta vastaanotinantennia ja mittaa vastaanotettu jännite etäisyyden funktiona (vastaanotinantennin ja lähetinantenniin kiinnitettyyn heijastinlevyyn välinen etäisyys). Kaukana lähettimestä pitäisi löytyä jännitteen maksimi- ja minimikohtia. Vaimeneminen Poista heijastinlevy lähettimen yläpuolelta mutta jätä alapuolinen heijastinlevy paikalleen. Mittaa vastaanotettu jännite (teho) etäisyyden funktiona välillä 5 50 cm. Lisätehtävä Mikäli aikaa jää, laita matkapuhelin vastaanotinantennin lähelle ja soita kaverillesi. Vastaanottimen pitäisi havaita puhelimen lähettämä säteily. 3.4 Lopuksi Kun mittaukset on tehty ja assistentti on hyväksynyt mittauspöytäkirjan, sammuta mittalaitteet ja irrota banaaniliittimet johtojen päistä. Älä hukkaa liittimiin kuuluvia ruuveja! Irrota heijastinlevynä toiminut piirakkavuoka lähetinantennista ja palauta se kaappiin. Katkaise korkeajännitelähteeseen menevä koaksiaalikaapeli mahdollisimman läheltä pyykkipoikaa.

11 3.5 Selostukseen Esitä testikytkennän toimintaperiaate. Piirrä vahvistinpiirin kalibrointikäyrä eli operaatiovahvistimen ulostulojännite sisäänmenojännitteen funktiona. Varmista, että piiri toimii lineaarisesti ja määritä vahvistuskerroin sekä offset-arvo. Huomioi jännitteenjako (vastukset R 3 ja R 4 ) operaatiovahvistimen sisäänmenopuolella. Vertaa saamaasi vahvistuskerrointa kaavan (11) antamaan teorian mukaiseen arvoon. Huomaa, että vastusten resistanssit saattavat poiketa nimellisarvosta. Käytä siis laskuissa mittaamiasi resistanssin arvoja. Esittele rakentamasi mikroaaltojen lähetin- ja vastaanotinlaitteisto ja selitä sen toiminta. Määritä relaksaatio-oskillaattorin värähtelytaajuus (läpilyöntitaajuus) laskemalla aika, jossa kondensaattori on varautunut läpilyönnin kynnysjännitteeseen. Huomioi myös korkeajännitelähteen sisäiset 1. MΩ:n suojavastukset. Läpilyönnin kynnysjännitteen saat laskettua ilman läpilyöntikestävyyden (selviää kirjallisuudesta tai korkeajännitelähteen rakentaneen parin tuloksista) avulla, kun olet mitannut ilmaraon pituuden. Vertaa laskemaasi taajuutta mittaustulokseen. Vertaa mittaustuloksiasi Malusin lakiin (kaava (6)). Onko säteily lineaarisesti polarisoitunutta? Esitä syitä mahdollisiin poikkeamiin teoriasta. Laske mittaustulostesi perusteella mikroaaltojen aallonpituus. Esittele mittausperiaate ja arvioi tulosten luotettavuutta. Poikkeaako saamasi tulos työohjeessa annetusta arvosta 1 cm? Tutki mittaustulostesi perusteella, kuinka vastaanotettu teho muuttuu etäisyyden funktiona. Tarkastele etäisyysriippuvuudelle mallia P v r x ja laadi tuloksista sellainen graafinen esitys, jolla saat määritettyä vaimenemiseksponentin x. Vertaa saamaasi eksponentin arvoa teoriaan (kaava (5)) ja esitä syitä mahdollisiin poikkeamiin. Lähteet [1] Pine, King, Morrison, Morrison, ZAP! Experiments in Electrical Currents and Fields, Jones and Bartlett Publishers, 1996 [] Fysiikka II:n kurssikirja, esim. Cheng, Fundamentals of Engineering Electromagnetics, Addison- Wesley Publishing Company, 1994 [3] Horowitz, Hill, The Art of Electronics, nd ed., Cambridge University Press, 1989

Operaatiovahvistimen vahvistus voidaan säätää halutun suuruiseksi käyttämällä takaisinkytkentävastusta.

Operaatiovahvistimen vahvistus voidaan säätää halutun suuruiseksi käyttämällä takaisinkytkentävastusta. TYÖ 11. Operaatiovahvistin Operaatiovahvistin on mikropiiri ( koostuu useista transistoreista, vastuksista ja kondensaattoreista juotettuna pienelle piipalaselle ), jota voidaan käyttää useisiin eri kytkentöihin.

Lisätiedot

Kondensaattorin läpi kulkeva virta saadaan derivoimalla yhtälöä (2), jolloin saadaan

Kondensaattorin läpi kulkeva virta saadaan derivoimalla yhtälöä (2), jolloin saadaan VAIHTOVIRTAPIIRI 1 Johdanto Vaihtovirtapiirien käsittely perustuu kolmen peruskomponentin, vastuksen (resistanssi R), kelan (induktanssi L) ja kondensaattorin (kapasitanssi C) toimintaan. Tarkastellaan

Lisätiedot

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT Työn tavoitteet o Havainnollistaa vaihtovirtapiirien toimintaa o Syventää ymmärtämystä aiheeseen liittyvästä fysiikasta 1 Johdanto Tasavirta oli 1900 luvun alussa kilpaileva

Lisätiedot

PERMITTIIVISYYS. 1 Johdanto. 1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla . (1) , (2) (3) . (4) Permittiivisyys

PERMITTIIVISYYS. 1 Johdanto. 1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla . (1) , (2) (3) . (4) Permittiivisyys PERMITTIIVISYYS 1 Johdanto Tarkastellaan tasokondensaattoria, joka koostuu kahdesta yhdensuuntaisesta metallilevystä Siirretään varausta levystä toiseen, jolloin levyissä on varaukset ja ja levyjen välillä

Lisätiedot

EVTEK/ Antti Piironen & Pekka Valtonen 1/6 TM01S/ Elektroniikan komponentit ja järjestelmät Laboraatiot, Syksy 2003

EVTEK/ Antti Piironen & Pekka Valtonen 1/6 TM01S/ Elektroniikan komponentit ja järjestelmät Laboraatiot, Syksy 2003 EVTEK/ Antti Piironen & Pekka Valtonen 1/6 TM01S/ Elektroniikan komponentit ja järjestelmät Laboraatiot, Syksy 2003 LABORATORIOTÖIDEN OHJEET (Mukaillen työkirjaa "Teknillisten oppilaitosten Elektroniikka";

Lisätiedot

S-108-2110 OPTIIKKA 1/10 Laboratoriotyö: Polarisaatio POLARISAATIO. Laboratoriotyö

S-108-2110 OPTIIKKA 1/10 Laboratoriotyö: Polarisaatio POLARISAATIO. Laboratoriotyö S-108-2110 OPTIIKKA 1/10 POLARISAATIO Laboratoriotyö S-108-2110 OPTIIKKA 2/10 SISÄLLYSLUETTELO 1 Polarisaatio...3 2 Työn suoritus...6 2.1 Työvälineet...6 2.2 Mittaukset...6 2.2.1 Malus:in laki...6 2.2.2

Lisätiedot

FYSP105 / K3 RC-SUODATTIMET

FYSP105 / K3 RC-SUODATTIMET FYSP105 / K3 R-SODATTIMET Työn tavoitteita tutustua R-suodattimien toimintaan oppia mitoittamaan tutkittava kytkentä laiterajoitusten mukaisesti kerrata oskilloskoopin käyttöä vaihtosähkömittauksissa Työssä

Lisätiedot

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto. 2 Teoreettista taustaa

FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT. 1 Johdanto. 2 Teoreettista taustaa FYSP105/2 VAIHTOVIRTAKOMPONENTIT Työn tavoitteita o Havainnollistaa vaihtovirtapiirien toimintaa o Syventää ymmärtämystä aiheeseen liittyvästä fysiikasta 1 Johdanto Tasavirta oli 1900 luvun alussa kilpaileva

Lisätiedot

TASA- JA VAIHTOVIRTAPIIRIEN LABORAATIOTYÖ 5 SUODATINPIIRIT

TASA- JA VAIHTOVIRTAPIIRIEN LABORAATIOTYÖ 5 SUODATINPIIRIT TASA- JA VAIHTOVIRTAPIIRIEN LABORAATIOTYÖ 5 SUODATINPIIRIT Työselostuksen laatija: Tommi Tauriainen Luokka: TTE7SN1 Ohjaaja: Jaakko Kaski Työn tekopvm: 02.12.2008 Selostuksen luovutuspvm: 16.12.2008 Tekniikan

Lisätiedot

1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla

1.1 Tyhjiön permittiivisyyden mittaaminen tasokondensaattorilla PERMITTIIVISYYS Johdanto Tarkastellaan tasokondensaattoria, joka koostuu kahdesta yhdensuuntaisesta metallilevystä. Siirretään varausta levystä toiseen, jolloin levyissä on varaukset +Q ja Q ja levyjen

Lisätiedot

SÄHKÖSTATIIKKA JA MAGNETISMI. NTIETS12 Tasasähköpiirit Jussi Hurri syksy 2013

SÄHKÖSTATIIKKA JA MAGNETISMI. NTIETS12 Tasasähköpiirit Jussi Hurri syksy 2013 SÄHKÖSTATIIKKA JA MAGNETISMI NTIETS12 Tasasähköpiirit Jussi Hurri syksy 2013 1. RESISTANSSI Resistanssi kuvaa komponentin tms. kykyä vastustaa sähkövirran kulkua Johtimen tai komponentin jännite on verrannollinen

Lisätiedot

LOPPURAPORTTI 19.11.2007. Lämpötilahälytin. 0278116 Hans Baumgartner xxxxxxx nimi nimi

LOPPURAPORTTI 19.11.2007. Lämpötilahälytin. 0278116 Hans Baumgartner xxxxxxx nimi nimi LOPPURAPORTTI 19.11.2007 Lämpötilahälytin 0278116 Hans Baumgartner xxxxxxx nimi nimi KÄYTETYT MERKINNÄT JA LYHENTEET... 3 JOHDANTO... 4 1. ESISELOSTUS... 5 1.1 Diodi anturina... 5 1.2 Lämpötilan ilmaisu...

Lisätiedot

S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö, kevät 2010

S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset. Laboratoriotyö, kevät 2010 1/7 S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset Laboratoriotyö, kevät 2010 Häiriöiden kytkeytyminen yhteisen impedanssin kautta lämpötilasäätimessä Viimeksi päivitetty 25.2.2010 / MO 2/7 Johdanto Sähköisiä

Lisätiedot

Kaikki kytkennät tehdään kytkentäalustalle (bimboard) ellei muuta mainita.

Kaikki kytkennät tehdään kytkentäalustalle (bimboard) ellei muuta mainita. FYSE300 Elektroniikka 1 (FYSE301 FYSE302) Elektroniikka 1:n (FYSE300) laboratorioharjoitukset sisältävät kaksi työtä, joista ensimmäinen sisältyy A-osaan (FYSE301) ja toinen B-osaan (FYSE302). Pelkän A-osan

Lisätiedot

OPERAATIOVAHVISTIN. Oulun seudun ammattikorkeakoulu Tekniikan yksikkö. Elektroniikan laboratoriotyö. Työryhmä Selostuksen kirjoitti 11.11.

OPERAATIOVAHVISTIN. Oulun seudun ammattikorkeakoulu Tekniikan yksikkö. Elektroniikan laboratoriotyö. Työryhmä Selostuksen kirjoitti 11.11. Oulun seudun ammattikorkeakoulu Tekniikan yksikkö Elektroniikan laboratoriotyö OPERAATIOVAHVISTIN Työryhmä Selostuksen kirjoitti 11.11.008 Kivelä Ari Tauriainen Tommi Tauriainen Tommi 1 TEHTÄVÄ Tutustuimme

Lisätiedot

Fysiikan laboratoriotyöt 1, työ nro: 3, Vastuksen ja diodin virta-jänniteominaiskäyrät

Fysiikan laboratoriotyöt 1, työ nro: 3, Vastuksen ja diodin virta-jänniteominaiskäyrät Fysiikan laboratoriotyöt 1, työ nro: 3, Vastuksen ja diodin virta-jänniteominaiskäyrät Tekijä: Mikko Laine Tekijän sähköpostiosoite: miklaine@student.oulu.fi Koulutusohjelma: Fysiikka Mittausten suorituspäivä:

Lisätiedot

Työn tavoitteita. 1 Teoriaa

Työn tavoitteita. 1 Teoriaa FYSP103 / K3 BRAGGIN DIFFRAKTIO Työn tavoitteita havainnollistaa röntgendiffraktion periaatetta konkreettisen laitteiston avulla ja kerrata luennoilla läpikäytyä teoriatietoa Röntgendiffraktio on tärkeä

Lisätiedot

Kuva 1. Ohmin lain kytkentäkaavio. DC; 0 6 V.

Kuva 1. Ohmin lain kytkentäkaavio. DC; 0 6 V. TYÖ 37. OHMIN LAKI Tehtävä Tutkitaan metallijohtimen päiden välille kytketyn jännitteen ja johtimessa kulkevan sähkövirran välistä riippuvuutta. Todennetaan kokeellisesti Ohmin laki. Välineet Tasajännitelähde

Lisätiedot

Vastksen ja diodin virta-jännite-ominaiskäyrät sekä valodiodi

Vastksen ja diodin virta-jännite-ominaiskäyrät sekä valodiodi Sivu 1/10 Fysiikan laboratoriotyöt 1 Työ numero 3 Vastksen ja diodin virta-jännite-ominaiskäyrät sekä valodiodi Työn suorittaja: Antero Lehto 1724356 Työ tehty: 24.2.2005 Uudet mittaus tulokset: 11.4.2011

Lisätiedot

OPERAATIOVAHVISTIMET 2. Operaatiovahvistimen ominaisuuksia

OPERAATIOVAHVISTIMET 2. Operaatiovahvistimen ominaisuuksia KAJAANIN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikan ja liikenteen ala TYÖ 11 ELEKTRONIIKAN LABORAATIOT H.Honkanen OPERAATIOVAHVISTIMET 2. Operaatiovahvistimen ominaisuuksia TYÖN TAVOITE Tutustua operaatiovahvistinkytkentään

Lisätiedot

1. Tasavirtapiirit ja Kirchhoffin lait

1. Tasavirtapiirit ja Kirchhoffin lait Kimmo Silvonen, Sähkötekniikka ja elektroniikka, Otatieto 2003. Tasavirtapiirit ja Kirchhoffin lait Sähkötekniikka ja elektroniikka, sivut 5-62. Versio 3..2004. Kurssin Sähkötekniikka laskuharjoitus-,

Lisätiedot

ELEC-C6001 Sähköenergiatekniikka, laskuharjoitukset oppikirjan lukuun 10 liittyen.

ELEC-C6001 Sähköenergiatekniikka, laskuharjoitukset oppikirjan lukuun 10 liittyen. ELEC-C6001 Sähköenergiatekniikka, laskuharjoitukset oppikirjan lukuun 10 liittyen. X.X.2015 Tehtävä 1 Bipolaaritransistoria käytetään alla olevan kuvan mukaisessa kytkennässä, jossa V CC = 40 V ja kuormavastus

Lisätiedot

7. Resistanssi ja Ohmin laki

7. Resistanssi ja Ohmin laki Nimi: LK: SÄHKÖ-OPPI Tarmo Partanen Teoria (Muista hyödyntää sanastoa) 1. Millä nimellä kuvataan sähköisen komponentin (laitteen, johtimen) sähkön kulkua vastustavaa ominaisuutta? 2. Miten resistanssi

Lisätiedot

4B. Tasasuuntauksen tutkiminen oskilloskoopilla.

4B. Tasasuuntauksen tutkiminen oskilloskoopilla. TURUN AMMATTIKORKEAKOULU TYÖOHJE 1 4B. Tasasuuntauksen tutkiminen oskilloskoopilla. Teoriaa oskilloskoopista Oskilloskooppi on laite, joka muuttaa sähköisen signaalin näkyvään muotoon. Useimmiten sillä

Lisätiedot

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Antti Karjalainen, PRK 30.10.2014 Komponenttien esittelytaktiikka Toiminta, (Teoria), Käyttö jännite, virta, teho, taajuus, impedanssi ja näiden yksiköt:

Lisätiedot

DIODIN OMINAISKÄYRÄ TRANSISTORIN OMINAISKÄYRÄSTÖ

DIODIN OMINAISKÄYRÄ TRANSISTORIN OMINAISKÄYRÄSTÖ 1 IOIN OMINAISKÄYRÄ JA TRANSISTORIN OMINAISKÄYRÄSTÖ MOTIVOINTI Työ opettaa mittaamaan erityyppisten diodien ominaiskäyrät käyttämällä oskilloskooppia XYpiirturina Työssä opetellaan mittaamaan transistorin

Lisätiedot

23 VALON POLARISAATIO 23.1 Johdanto. 23.2 Valon polarisointi ja polarisaation havaitseminen

23 VALON POLARISAATIO 23.1 Johdanto. 23.2 Valon polarisointi ja polarisaation havaitseminen 3 VALON POLARISAATIO 3.1 Johdanto Mawellin htälöiden avulla voidaan johtaa aaltohtälö sähkömagneettisen säteiln etenemiselle väliaineessa. Mawellin htälöiden ratkaisusta seuraa aina, että valo on poikittaista

Lisätiedot

V astaano ttav aa antennia m allinnetaan k u v an 2-1 8 m u k aisella piirillä, jo ssa o n jänniteläh d e V sarjassa

V astaano ttav aa antennia m allinnetaan k u v an 2-1 8 m u k aisella piirillä, jo ssa o n jänniteläh d e V sarjassa Antennit osana viestintäjärjestelm ää Antennien pääk äy ttö tark o itu s o n to im inta v iestintäjärjestelm issä. V astaano ttav aa antennia m allinnetaan k u v an 2-1 8 m u k aisella piirillä, jo ssa

Lisätiedot

KOHINASALPAKORTTI BX58 JA RX58

KOHINASALPAKORTTI BX58 JA RX58 KOHINASALPAKORTTI BX58 JA RX58 Pekka T. Pussinen, OH8HBG Tämä dokumentti käsittelee Nokia/Mobira B- ja R-58 -sarjan radiolaitteisiin soveltuvan kohinasalpakortin valmistamista ja asentamista. Radioamatöörikäytössä

Lisätiedot

Tehtävä 8. Jännitelähteenä käytetään yksipuolista 12 voltin tasajännitelähdettä.

Tehtävä 8. Jännitelähteenä käytetään yksipuolista 12 voltin tasajännitelähdettä. Tehtävä 8 1. Suunnittele Micro-Cap-simulaatio-ohjelman avulla kaistanpäästösuodin, jonka -alarajataajuus f A = 100 Hz @-3 db -ylärajataajuus f Y = 20 khz @-3 db -jännitevahvistus A U = 2 Jännitelähteenä

Lisätiedot

LABORATORIOTYÖ 3 VAIHELUKITTU VAHVISTIN

LABORATORIOTYÖ 3 VAIHELUKITTU VAHVISTIN LABORATORIOTYÖ 3 VAIHELUKITTU VAHVISTIN Päivitetty: 23/01/2009 TP 3-1 3. VAIHELUKITTU VAHVISTIN Työn tavoitteet Työn tavoitteena on oppia vaihelukitun vahvistimen toimintaperiaate ja käyttömahdollisuudet

Lisätiedot

Työ 31A VAIHTOVIRTAPIIRI. Pari 1. Jonas Alam Antti Tenhiälä

Työ 31A VAIHTOVIRTAPIIRI. Pari 1. Jonas Alam Antti Tenhiälä Työ 3A VAIHTOVIRTAPIIRI Pari Jonas Alam Antti Tenhiälä Selostuksen laati: Jonas Alam Mittaukset tehty: 0.3.000 Selostus jätetty: 7.3.000 . Johdanto Tasavirtapiirissä sähkövirta ja jännite käyttäytyvät

Lisätiedot

33 SOLENOIDIN JA TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ

33 SOLENOIDIN JA TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ TYÖOHJE 14.7.2010 JMK, TSU 33 SOLENOIDIN JA TOROIDIN MAGNEETTIKENTTÄ Laitteisto: Kuva 1. Kytkentä solenoidin ja toroidin magneettikenttien mittausta varten. Käytä samaa digitaalista jännitemittaria molempien

Lisätiedot

Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I

Havaitsevan tähtitieteen peruskurssi I Havaintokohteita 9. Polarimetria Lauri Jetsu Fysiikan laitos Helsingin yliopisto Havaintokohteita Polarimetria Havaintokohteita (kuvat: @phys.org/news, @annesastronomynews.com) Yleiskuvaus: Polarisaatio

Lisätiedot

Sähköstatiikan laskuissa useat kaavat yksinkertaistuvat hieman, jos vakio C kirjoitetaan muotoon

Sähköstatiikan laskuissa useat kaavat yksinkertaistuvat hieman, jos vakio C kirjoitetaan muotoon 30 SÄHKÖVAKIO 30 Sähkövakio ja Coulombin laki Coulombin lain mukaan kahden tyhjiössä olevan pistevarauksen q ja q 2 välinen voima F on suoraan verrannollinen varauksiin ja kääntäen verrannollinen varausten

Lisätiedot

Aineopintojen laboratoriotyöt I. Ominaiskäyrät

Aineopintojen laboratoriotyöt I. Ominaiskäyrät Aineopintojen laboratoriotyöt I Ominaiskäyrät Aki Kutvonen Op.nmr 013185860 assistentti: Tommi Järvi työ tehty 31.10.2008 palautettu 28.11.2008 Tiivistelmä Tutkittiin elektroniikan peruskomponenttien jännite-virtaominaiskäyriä

Lisätiedot

Ongelmia mittauksissa Ulkoiset häiriöt

Ongelmia mittauksissa Ulkoiset häiriöt Ongelmia mittauksissa Ulkoiset häiriöt Häiriöt peittävät mitattavia signaaleja Häriölähteitä: Sähköverkko 240 V, 50 Hz Moottorit Kytkimet Releet, muuntajat Virtalähteet Loisteputkivalaisimet Kännykät Radiolähettimet,

Lisätiedot

4757 4h. MAGNEETTIKENTÄT

4757 4h. MAGNEETTIKENTÄT TURUN AMMATTIKORKEAKOULU TYÖOHJE 1/7 FYSIIKAN LABORATORIO V 1.6 5.014 4757 4h. MAGNEETTIKENTÄT TYÖN TAVOITE Työssä tutkitaan vitajohtimen aiheuttamaa magneettikentää. VIRTAJOHTIMEN SYNNYTTÄMÄ MAGNEETTIKENTTÄ

Lisätiedot

1/6 TEKNIIKKA JA LIIKENNE FYSIIKAN LABORATORIO V1.31 9.2011

1/6 TEKNIIKKA JA LIIKENNE FYSIIKAN LABORATORIO V1.31 9.2011 1/6 333. SÄDEOPTIIKKA JA FOTOMETRIA A. INSSIN POTTOVÄIN JA TAITTOKYVYN MÄÄRITTÄMINEN 1. Työn tavoite. Teoriaa 3. Työn suoritus Työssä perehdytään valon kulkuun väliaineissa ja niiden rajapinnoissa sädeoptiikan

Lisätiedot

LABORAATIO 1, YLEISMITTARI JA PERUSMITTAUKSET

LABORAATIO 1, YLEISMITTARI JA PERUSMITTAUKSET KAJAANIN AMMATTIKORKEAKOULU Tekniikan ja liikenteen ala VAHVAVIRTATEKNIIKAN LABORAATIOT H.Honkanen LABORAATIO 1, YLEISMITTARI JA PERUSMITTAUKSET YLEISTÄ YLEISMITTARIN OMINAISUUKSISTA: Tässä laboratoriotyössä

Lisätiedot

1. Mittausjohdon valmistaminen 10 p

1. Mittausjohdon valmistaminen 10 p 1 1. Mittausjohdon valmistaminen 10 p Valmista kuvan mukainen BNC-hauenleuka x2 -liitosjohto. Johtimien on oltava yhtä pitkät sekä mittojen mukaiset. 60 100 mm 1 000 mm Puukko ja BNC-puristustyökalu ovat

Lisätiedot

ULA - vastaanotin. + sähkökomponenttien juottaminen. Tiia Hintsa, Viitaniemen koulu. Ula-vastaanotin; 13.10.2010 Kouluelektroniikka Ky, Rauma.

ULA - vastaanotin. + sähkökomponenttien juottaminen. Tiia Hintsa, Viitaniemen koulu. Ula-vastaanotin; 13.10.2010 Kouluelektroniikka Ky, Rauma. ULA - vastaanotin + sähkökomponenttien juottaminen 13.10.2010 Kouluelektroniikka Ky, Rauma. 1 Radion ulkonäön suunnittelu 13.10.2010 Kouluelektroniikka Ky, Rauma. 2 13.10.2010 Kouluelektroniikka Ky, Rauma.

Lisätiedot

LABORATORIOTYÖ 1 MITTAUSVAHVISTIMET

LABORATORIOTYÖ 1 MITTAUSVAHVISTIMET Työ 1 Mittausvahvistimet LABORATORIOTYÖ 1 MITTAUSVAHVISTIMET Päivitetty: 5/01/010 TP 1 1 Työ 1 Mittausvahvistimet 1. MITTAUSVAHVISTIMET Työn tarkoitus: Työn tarkoituksena on tutustua operaatiovahvistimen

Lisätiedot

VAIHTOVIRTAPIIRI. 1 Työn tavoitteet

VAIHTOVIRTAPIIRI. 1 Työn tavoitteet Oulun yliopisto Fysiikan opetuslaboratorio Sähkö- ja magnetismiopin laboratoriotyöt AHTOTAP Työn tavoitteet aihtovirran ja jännitteen suunta vaihtelee ajan funktiona. Esimerkiksi Suomessa käytettävä verkkovirta

Lisätiedot

Supply jännite: Ei kuormaa Tuuletin Vastus Molemmat DC AC Taajuus/taajuudet

Supply jännite: Ei kuormaa Tuuletin Vastus Molemmat DC AC Taajuus/taajuudet S-108.3020 Elektroniikan häiriökysymykset 1/5 Ryhmän nro: Nimet/op.nro: Tarvittavat mittalaitteet: - Oskilloskooppi - Yleismittari, 2 kpl - Ohjaus- ja etäyksiköt Huom. Arvot mitataan pääasiassa lämmityksen

Lisätiedot

Vahvistimet ja lineaaripiirit. Operaatiovahvistin

Vahvistimet ja lineaaripiirit. Operaatiovahvistin Vahvistimet ja lineaaripiirit Kotitentti 3 (2007) Petri Kärhä 20/01/2008 Vahvistimet ja lineaaripiirit 1 Operaatiovahvistin (Operational Amplifier, OpAmp) Perusvahvistin, toiminta oletetaan suunnittelussa

Lisätiedot

VALON DIFFRAKTIO YHDESSÄ JA KAHDESSA RAOSSA

VALON DIFFRAKTIO YHDESSÄ JA KAHDESSA RAOSSA 1 VALON DIFFRAKTIO YHDESSÄ JA KAHDESSA RAOSSA MOTIVOINTI Tutustutaan laservalon käyttöön aaltooptiikan mittauksissa. Tutkitaan laservalon käyttäytymistä yhden ja kahden kapean raon takana. Määritetään

Lisätiedot

Muuntajan toiminnasta löytyy tietoja tämän työohjeen teoriaselostuksen lisäksi esimerkiksi viitteistä [1] - [4].

Muuntajan toiminnasta löytyy tietoja tämän työohjeen teoriaselostuksen lisäksi esimerkiksi viitteistä [1] - [4]. FYS 102 / K6. MUUNTAJA 1. Johdanto Muuntajassa on kaksi eristetystä sähköjohdosta kierrettyä kelaa yhdistetty rautasydämellä ensiöpiiriksi ja toisiopiiriksi. Muuntajan toiminta perustuu sähkömagneettiseen

Lisätiedot

Fluke 279 FC -yleismittari/lämpökamera

Fluke 279 FC -yleismittari/lämpökamera TEKNISET TIEDOT Fluke 279 FC -yleismittari/lämpökamera Etsi. Korjaa. Tarkasta. Raportoi. 279 FC, digitaalisen yleismittarin ja lämpökameran yhdistelmä, lisää mittausten tuottavuutta ja luotettavuutta.

Lisätiedot

SÄHKÖ KÄSITTEENÄ. Yleisnimitys suurelle joukolle ilmiöitä ja käsitteitä:

SÄHKÖ KÄSITTEENÄ. Yleisnimitys suurelle joukolle ilmiöitä ja käsitteitä: FY6 SÄHKÖ Tavoitteet Kurssin tavoitteena on, että opiskelija ymmärtää sähköön liittyviä peruskäsitteitä, tutustuu mittaustekniikkaan osaa tehdä sähköopin perusmittauksia sekä rakentaa ja tutkia yksinkertaisia

Lisätiedot

Pynnönen 1.5.2000. Opiskelija: Tarkastaja: Arvio:

Pynnönen 1.5.2000. Opiskelija: Tarkastaja: Arvio: AMTEK 1/7 Opintokokonaisuus : Jakso: Harjoitustyö: 3 SÄHKÖ Pvm : Opiskelija: Tarkastaja: Arvio: Tavoite: Välineet: Opiskelija oppii ymmärtämään kolmivaihejärjestelmän vaihe- ja pääjännitteiden suuruudet

Lisätiedot

Sähkötekiikka muistiinpanot

Sähkötekiikka muistiinpanot Sähkötekiikka muistiinpanot Tuomas Nylund 6.9.2007 1 6.9.2007 1.1 Sähkövirta Symboleja ja vastaavaa: I = sähkövirta (tasavirta) Tasavirta = Virran arvo on vakio koko tarkasteltavan ajan [ I ] = A = Ampeeri

Lisätiedot

DC-moottorin pyörimisnopeuden mittaaminen back-emf-menetelmällä

DC-moottorin pyörimisnopeuden mittaaminen back-emf-menetelmällä 1 DC-moottorin pyörimisnopeuden mittaaminen back-emf-menetelmällä JK 23.10.2007 Johdanto Harrasteroboteissa käytetään useimmiten voimanlähteenä DC-moottoria. Tämä moottorityyppi on monessa suhteessa kätevä

Lisätiedot

- Kahden suoran johtimen välinen magneettinen vuorovaikutus I 1 I 2 I 1 I 2. F= l (Ampèren laki, MAOL s. 124(119) Ampeerin määritelmä (MAOL s.

- Kahden suoran johtimen välinen magneettinen vuorovaikutus I 1 I 2 I 1 I 2. F= l (Ampèren laki, MAOL s. 124(119) Ampeerin määritelmä (MAOL s. 7. KSS: Sähkömagnetismi (FOTON 7: PÄÄKOHDAT). MAGNETSM Magneettiset vuoovaikutukset, Magneettikenttä B = magneettivuon tiheys (yksikkö: T = Vs/m ), MAO s. 67, Fm (magneettikenttää kuvaava vektoisuue; itseisavona

Lisätiedot

1 2 x2 + 1 dx. (2p) x + 2dx. Kummankin integraalin laskeminen oikein (vastaukset 12 ja 20 ) antaa erikseen (2p) (integraalifunktiot

1 2 x2 + 1 dx. (2p) x + 2dx. Kummankin integraalin laskeminen oikein (vastaukset 12 ja 20 ) antaa erikseen (2p) (integraalifunktiot Helsingin yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Oulun yliopisto, Tampereen yliopisto ja Turun yliopisto Matematiikan valintakoe (Ratkaisut ja pisteytys) 500 Kustakin tehtävästä saa maksimissaan

Lisätiedot

Elektroniikka, kierros 3

Elektroniikka, kierros 3 Elektroniikka, kierros 3 1. a) Johda kuvan 1 esittämän takaisinkytketyn systeemin suljetun silmukan vahvistuksen f lauseke. b) Osoita, että kun silmukkavahvistus β 1, niin suljetun silmukan vahvistus f

Lisätiedot

Pynnönen 1.5.2000. Opiskelija: Tarkastaja: Arvio:

Pynnönen 1.5.2000. Opiskelija: Tarkastaja: Arvio: EAOL 1/6 Opintokokonaisuus : Jakso: Harjoitustyö: 3 SÄHKÖ Pvm : Opiskelija: Tarkastaja: Arvio: Tavoite: Välineet: Opiskelija oppii ymmärtämään kolmivaihejärjestelmän vaihe- ja pääjännitteiden suuruudet

Lisätiedot

TASAVIRTAPIIRI - VASTAUSLOMAKE

TASAVIRTAPIIRI - VASTAUSLOMAKE TASAVIRTAPIIRI - VASTAUSLOMAKE Ryhmä Tekijä 1 Pari Tekijä 2 Päiväys Assistentti Täytä mittauslomake lyijykynällä. Muista erityisesti virhearviot ja suureiden yksiköt! 4 Esitehtävät 1. Mitä tarkoitetaan

Lisätiedot

Mittalaitetekniikka. NYMTES13 Vaihtosähköpiirit Jussi Hurri syksy 2014

Mittalaitetekniikka. NYMTES13 Vaihtosähköpiirit Jussi Hurri syksy 2014 Mittalaitetekniikka NYMTES13 Vaihtosähköpiirit Jussi Hurri syksy 2014 1 1. VAIHTOSÄHKÖ, PERUSKÄSITTEITÄ AC = Alternating current Jatkossa puhutaan vaihtojännitteestä. Yhtä hyvin voitaisiin tarkastella

Lisätiedot

Radioastronomian käsitteitä

Radioastronomian käsitteitä Radioastronomian käsitteitä allonpituusalue ~ 100 m - 1 mm MHz 300 GHz Leveä aallonpituusalue: erilaisia antenneja, monenlaista tekniikkaa Ei (suoraan) kuvia Signaali yleensä

Lisätiedot

TASONSIIRTOJEN ja VAHVISTUKSEN SUUNNITTELU OPERAATIOVAHVISTINKYTKENNÖISSÄ

TASONSIIRTOJEN ja VAHVISTUKSEN SUUNNITTELU OPERAATIOVAHVISTINKYTKENNÖISSÄ TSONSTOJEN ja VHVSTKSEN SNNTTEL OPETOVHVSTKYTKENNÖSSÄ H. Honkanen. SMMMEN KÄYTTÖ - Summaimelle voidaan erikseen määrittää, omaan tuloonsa: - Signaalin jännitevahvistus ja - Tasonsiirto - Mahdollisuus kytkeä

Lisätiedot

Oikeat vastaukset: Tehtävän tarkkuus on kolme numeroa. Sulamiseen tarvittavat lämmöt sekä teräksen suurin mahdollinen luovutettu lämpö:

Oikeat vastaukset: Tehtävän tarkkuus on kolme numeroa. Sulamiseen tarvittavat lämmöt sekä teräksen suurin mahdollinen luovutettu lämpö: A1 Seppä karkaisee teräsesineen upottamalla sen lämpöeristettyyn astiaan, jossa on 118 g jäätä ja 352 g vettä termisessä tasapainossa Teräsesineen massa on 312 g ja sen lämpötila ennen upotusta on 808

Lisätiedot

l s, c p T = l v = l l s c p. Z L + Z 0

l s, c p T = l v = l l s c p. Z L + Z 0 1.1 i k l s, c p Tasajännite kytketään hetkellä t 0 johtoon, jonka pituus on l ja jonka kapasitanssi ja induktanssi pituusyksikköä kohti ovat c p ja l s. Mieti, kuinka virta i käyttäytyy ajan t funktiona

Lisätiedot

1. Juota vastukset R1 (47ohm tai 33ohm) ja R3 (15ohm) paikoilleen.

1. Juota vastukset R1 (47ohm tai 33ohm) ja R3 (15ohm) paikoilleen. Asennusohje. Jarrunsäätökytkimen valmistelut: 0. Avaa kytkimen kiinnitysmutteri, poista prikka ja aseta rajoitin kynsi asentoon 10. Varmista, että kytkin ei ole siinä asennossa. Nyt kytkimestä tulisi löytyä

Lisätiedot

Mitä on pätö-, näennäis-, lois-, keskimääräinen ja suora teho sekä tehokerroin? Alla hieman perustietoa koskien 3-vaihe tehomittauksia.

Mitä on pätö-, näennäis-, lois-, keskimääräinen ja suora teho sekä tehokerroin? Alla hieman perustietoa koskien 3-vaihe tehomittauksia. Mitä on sähköinen teho? Tehojen mittaus Mitä on pätö-, näennäis-, lois-, keskimääräinen ja suora teho sekä tehokerroin? Alla hieman perustietoa koskien 3-vaihe tehomittauksia. Tiettynä ajankohtana, jolloin

Lisätiedot

HALLIN ILMIÖ 1. TUTKITTAVAN ILMIÖN TEORIAA

HALLIN ILMIÖ 1. TUTKITTAVAN ILMIÖN TEORIAA 1 ALLIN ILMIÖ MOTIVOINTI allin ilmiötyössä tarkastellaan johteen varauksenkuljettajiin liittyviä suureita Työssä nähdään kuinka all-kiteeseen generoituu all-jännite allin ilmiön tutkimiseen soveltuvalla

Lisätiedot

TYÖ 2: OPERAATIOVAHVISTIMEN PERUSKYTKENTÖJÄ

TYÖ 2: OPERAATIOVAHVISTIMEN PERUSKYTKENTÖJÄ TYÖ 2: OPERAATIOVAHVISTIMEN PERUSKYTKENTÖJÄ Työselostus xxx yyy, ZZZZZsn 25.11.20nn Automaation elektroniikka OAMK Tekniikan yksikkö SISÄLLYS SISÄLLYS 2 1 JOHDANTO 3 2 LABORATORIOTYÖN TAUSTA JA VÄLINEET

Lisätiedot

Pynnönen 1.5.2000. Opiskelija: Tarkastaja: Arvio:

Pynnönen 1.5.2000. Opiskelija: Tarkastaja: Arvio: EAOL 1/5 Opintokokonaisuus : Jakso: Harjoitustyö: Passiiviset komponentit Pvm : vaihtosähköpiirissä Opiskelija: Tarkastaja: Arvio: Tavoite: Välineet: Opiskelija oppii ymmärtämään vastuksen, kondensaattorin

Lisätiedot

Juottamista ei siis kannata harjoitella varsinaisessa oppilastyössä, vaan juotosharjoittelu on parempi tehdä erillisellä harjoituspiirilevyllä.

Juottamista ei siis kannata harjoitella varsinaisessa oppilastyössä, vaan juotosharjoittelu on parempi tehdä erillisellä harjoituspiirilevyllä. Juotosharjoitus. Mikko Esala, Veikko Pöyhönen Juotettaessa piirilevyn kuparifolion, johtimen ja juotteen väliin muodostuu ohut välimetallikerros, joka kiinnittää piirilevyn kuparijohtimen ja komponentin

Lisätiedot

FYSA220/1 (FYS222/1) HALLIN ILMIÖ

FYSA220/1 (FYS222/1) HALLIN ILMIÖ FYSA220/1 (FYS222/1) HALLIN ILMIÖ Työssä perehdytään johteissa ja tässä tapauksessa erityisesti puolijohteissa esiintyvään Hallin ilmiöön, sekä määritetään sitä karakterisoivat Hallin vakio, varaustiheys

Lisätiedot

HARJOITUS 7 SEISOVAT AALLOT TAVOITE

HARJOITUS 7 SEISOVAT AALLOT TAVOITE SEISOVAT AALLOT TAVOITE Tässä harjoituksessa opit käyttämään rakolinjaa. Toteat myös seisovan aallon kuvion kolmella eri kuormalla: oikosuljetulla, sovittamattomalla ja sovitetulla kuormalla. Tämän lisäksi

Lisätiedot

on radan suuntaiseen komponentti eli tangenttikomponentti ja on radan kaarevuuskeskipisteeseen osoittavaan komponentti. (ks. kuva 1).

on radan suuntaiseen komponentti eli tangenttikomponentti ja on radan kaarevuuskeskipisteeseen osoittavaan komponentti. (ks. kuva 1). H E I L U R I T 1) Matemaattinen heiluri = painottoman langan päässä heilahteleva massapiste (ks. kuva1) kuva 1. - heilurin pituus l - tasapainoasema O - ääriasemat A ja B - heilahduskulma - heilahdusaika

Lisätiedot

FYSA230/2 SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA

FYSA230/2 SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA FYSA230/2 SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA 1 JOHDANTO Työssä tutustutaan hila- ja prismaspektrometreihin, joiden avulla tutkitaan valon taipumista hilassa ja taittumista prismassa. Samalla tutustutaan eräiden

Lisätiedot

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus

Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Elektroniikan perusteet, Radioamatööritutkintokoulutus Antti Karjalainen, PRK 14.11.2013 Komponenttien esittelytaktiikka Toiminta, (Teoria), Käyttö jännite, virta, teho, taajuus, impedanssi ja näiden yksiköt:

Lisätiedot

Passiivista toistinantennia voidaan käyttää myös esimerkiksi WLAN-verkon laajentamiseen toiseen kerrokseen tai kantaman kasvattamiseen ulkona.

Passiivista toistinantennia voidaan käyttää myös esimerkiksi WLAN-verkon laajentamiseen toiseen kerrokseen tai kantaman kasvattamiseen ulkona. 1 (7) Passiivinen toistinantenni Passiivista toistinantennia tarvitaan, jos signaali ei kykene läpäisemään rakennuksen seiniä, ikkunoissa on heijastava metallipinnoite, tukiasema on viereisen rakennuksen

Lisätiedot

Nimi: Muiden ryhmäläisten nimet:

Nimi: Muiden ryhmäläisten nimet: Nimi: Muiden ryhmäläisten nimet: PALKKIANTURI Työssä tutustutaan palkkianturin toimintaan ja havainnollistetaan sen avulla pienten ainepitoisuuksien havainnointia. Työn mittaukset on jaettu kolmeen osaan,

Lisätiedot

IMPEDANSSIMITTAUKSIA. 1 Työn tavoitteet

IMPEDANSSIMITTAUKSIA. 1 Työn tavoitteet 1 IMPEDANSSIMITTAUKSIA 1 Työn tavoitteet Tässä työssä tutustut vaihtojännitteiden ja virtojen sekä vaihtovirtapiirissä olevien komponenttien impedanssien suuruuksien eli vaihtovirtavastusten mittaamiseen.

Lisätiedot

FYS206/5 Vaihtovirtakomponentit

FYS206/5 Vaihtovirtakomponentit FYS206/5 Vaihtovirtakomponentit Tässä työssä pyritään syventämään vaihtovirtakomponentteihin liittyviä käsitteitä. Tunnetusti esimerkiksi käsitteet impedanssi, reaktanssi ja vaihesiirto ovat aina hyvin

Lisätiedot

TDC-CD TDC-ANTURI RMS-CD MITTAUSJÄRJESTELMÄLLE KÄSIKIRJA. TDC-CD_Fin.doc 2008-02-01 / BL 1(5)

TDC-CD TDC-ANTURI RMS-CD MITTAUSJÄRJESTELMÄLLE KÄSIKIRJA. TDC-CD_Fin.doc 2008-02-01 / BL 1(5) TDC-ANTURI RMS-CD MITTAUSJÄRJESTELMÄLLE KÄSIKIRJA _Fin.doc 2008-02-01 / BL 1(5) SISÄLTÖ 1. TEKNISET TIEDOT 2. MALLIN KUVAUS 3. TOIMINNON KUVAUS 4. UUDELLEENKÄYTTÖOHJEET 5. KÄÄMITYKSEN TARKASTUS 1. TEKNISET

Lisätiedot

TUTUSTU OHJEESEEN ENNEN VASTUKSEN ASENNUSTA! Jos uusi vastus palaa heti asennettaessa, koska ohjetta ei ole luettu, UUTTA EI SAA ILMAISEKSI.

TUTUSTU OHJEESEEN ENNEN VASTUKSEN ASENNUSTA! Jos uusi vastus palaa heti asennettaessa, koska ohjetta ei ole luettu, UUTTA EI SAA ILMAISEKSI. TUTUSTU OHJEESEEN ENNEN VASTUKSEN ASENNUSTA! Jos uusi vastus palaa heti asennettaessa, koska ohjetta ei ole luettu, UUTTA EI SAA ILMAISEKSI. Sytytysvastuksen ja jännitteen kontrollointi Sytytysvastus tarkistetaan

Lisätiedot

Antennit ja syöttöjohdot

Antennit ja syöttöjohdot Antennit ja syöttöjohdot http://ham.zmailer.org/rolletiini/rolletiini_4_2004.pdf Siirtojohdot OH3TR:n radioamatöörikurssi Tiiti Kellomäki, OH3HNY Aallonpituus Siirtojohdot, SWR eli SAS http://ham.zmailer.org/rolletiini/rolletiini_4_2004.pdf

Lisätiedot

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2012 Insinöörivalinnan fysiikan koe 30.5.2012, malliratkaisut

Diplomi-insinöörien ja arkkitehtien yhteisvalinta - dia-valinta 2012 Insinöörivalinnan fysiikan koe 30.5.2012, malliratkaisut A1 Kappale, jonka massa m = 2,1 kg, lähtee liikkeelle levosta paikasta x = 0,0 m pitkin vaakasuoraa alustaa. Kappaleeseen vaikuttaa vaakasuora vetävä voima F, jonka suuruus riippuu paikasta oheisen kuvan

Lisätiedot

VIRTAPIIRILASKUT II Tarkastellaan sinimuotoista vaihtojännitettä ja vaihtovirtaa;

VIRTAPIIRILASKUT II Tarkastellaan sinimuotoista vaihtojännitettä ja vaihtovirtaa; VITAPIIIASKUT II Tarkastellaan sinimutista vaihtjännitettä ja vaihtvirtaa; u sin π ft ja i sin π ft sekä vaihtvirtapiiriä, jssa n sarjaan kytkettyinä vastus, käämi ja kndensaattri (-piiri) ulkisen vastuksen

Lisätiedot

A. SMD-kytkennän kokoaminen ja mittaaminen

A. SMD-kytkennän kokoaminen ja mittaaminen A. SMD-kytkennän kokoaminen ja mittaaminen Avaa tarvikepussi ja tarkista komponenttien lukumäärä sekä nimellisarvot pakkauksessa olevan osaluettelon avulla. Ilmoita mahdollisista puutteista tai virheistä

Lisätiedot

MIKROAALTOMITTAUKSET 1

MIKROAALTOMITTAUKSET 1 MIKROAALTOMITTAUKSET 1 1. TYÖN TARKOITUS Tässä harjoituksessa tutkit virran ja jännitteen käyttäytymistä gunn-oskillaattorissa. Piirrät jännitteen ja virran avulla gunn-oskillaattorin toimintakäyrän. 2.

Lisätiedot

Kondensaattorin läpi kulkeva virta saadaan derivoimalla yhtälöä (2), jolloin saadaan. cos sin.

Kondensaattorin läpi kulkeva virta saadaan derivoimalla yhtälöä (2), jolloin saadaan. cos sin. VAIHTOVIRTAPIIRI 1 Johdanto Vaihtovirtapiirien käsittely perustuu kolmen peruskomponentin, vastuksen (resistanssi R), kelan (induktanssi L) ja kondensaattorin (kapasitanssi C) toimintaan. Tarkastellaan

Lisätiedot

1. Tasavirta. Virtapiirin komponenttien piirrosmerkit. Virtapiiriä havainnollistetaan kytkentäkaaviolla

1. Tasavirta. Virtapiirin komponenttien piirrosmerkit. Virtapiiriä havainnollistetaan kytkentäkaaviolla Fy3: Sähkö 1. Tasavirta Virtapiirin komponenttien piirrosmerkit Virtapiiriä havainnollistetaan kytkentäkaaviolla Sähkövirta I Sähkövirran suunta on valittu jännitelähteen plusnavasta miinusnapaan (elektronit

Lisätiedot

Yleisen antennin säteily k enttien ratk aisem isen v aih eet:

Yleisen antennin säteily k enttien ratk aisem isen v aih eet: Sä te ily k e n ttie n ra tk a ise m in e n Yleisen antennin säteily k enttien ratk aisem isen v aih eet: 1. E tsi A integ roim alla y h tälö A = µ e jβr 4π r V Je j βˆr r dv, (40 ) 2. L ask e E E = jωa

Lisätiedot

SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA

SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA FYSA234/K2 SPEKTROMETRI, HILA JA PRISMA 1 Johdanto Kvanttimekaniikan mukaan atomi voi olla vain tietyissä, määrätyissä energiatiloissa. Perustilassa, jossa atomi normaalisti on, energia on pienimmillään.

Lisätiedot

PIIRIANALYYSI. Harjoitustyö nro 7. Kipinänsammutuspiirien mitoitus. Mika Lemström

PIIRIANALYYSI. Harjoitustyö nro 7. Kipinänsammutuspiirien mitoitus. Mika Lemström PIIRIANAYYSI Harjoitustyö nro 7 Kipinänsammutuspiirien mitoitus Mika emström Sisältö 1 Johdanto 3 2 RC-suojauspiiri 4 3 Diodi suojauspiiri 5 4 Johtopäätos 6 sivu 2 [6] Piirianalyysi Kipinänsammutuspiirien

Lisätiedot

Magneettinen energia

Magneettinen energia Luku 11 Magneettinen energia 11.1 Kelojen varastoima energia Sähköstatiikan yhteydessä havaittiin, että kondensaattori kykenee varastoimaan sähköstaattista energiaa. astaavalla tavalla kela, jossa kulkee

Lisätiedot

FYSA220/K2 (FYS222/K2) Vaimeneva värähtely

FYSA220/K2 (FYS222/K2) Vaimeneva värähtely FYSA/K (FYS/K) Vaimeneva värähtely Työssä tutkitaan vaimenevaa sähköistä värähysliikettä. Erityisesti pyritään havainnollistamaan kelan inuktanssin, konensaattorin kapasitanssin ja ohmisen vastuksen suuruuksien

Lisätiedot

Oikeanlaisten virtapihtien valinta Aloita vastaamalla seuraaviin kysymyksiin löytääksesi oikeantyyppiset virtapihdit haluamaasi käyttökohteeseen.

Oikeanlaisten virtapihtien valinta Aloita vastaamalla seuraaviin kysymyksiin löytääksesi oikeantyyppiset virtapihdit haluamaasi käyttökohteeseen. Oikeanlaisten virtapihtien valinta Aloita vastaamalla seuraaviin kysymyksiin löytääksesi oikeantyyppiset virtapihdit haluamaasi käyttökohteeseen. 1. Tuletko mittaamaan AC tai DC -virtaa? (DC -pihdit luokitellaan

Lisätiedot

S SÄHKÖTEKNIIKKA Kimmo Silvonen

S SÄHKÖTEKNIIKKA Kimmo Silvonen S-55.103 SÄHKÖTKNKKA 7.5.004 Kimmo Silvonen Tentti: tehtävät 1,3,5,7,9 1. välikoe: tehtävät 1,,3,4,5. välikoe: tehtävät 6,7,8,9,10 Oletko muistanut vastata palautekyselyyn? Voit täyttää lomakkeen nyt.

Lisätiedot

Multivibraattorit. Bistabiili multivibraattori:

Multivibraattorit. Bistabiili multivibraattori: Multivibraattorit Elektroniikan piiri jota käytetään erilaisissa kahden tason systeemeissä kuten oskillaattorit, ajastimet tai kiikkut. Multivibraattorissa on vahvistava elementtti ja ristiinkytketyt rvastukset

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS. DIGITAALINEN KYNÄYLEISMITTARI E42 034 51, tuotenro. 42.6592

KÄYTTÖOPAS. DIGITAALINEN KYNÄYLEISMITTARI E42 034 51, tuotenro. 42.6592 KÄYTTÖOPAS DIGITAALINEN KYNÄYLEISMITTARI E42 034 51, tuotenro. 42.6592 SISÄLTÖ 1. Johdanto a. Yleistä... 3 b. Erityisominaisuuksia... 3 c. Pakkauksesta poistaminen ja tarkastus... 3 2. Tekniset tiedot

Lisätiedot

Sähkövirran määrittelylausekkeesta

Sähkövirran määrittelylausekkeesta VRTAPRLASKUT kysyttyjä suureita ovat mm. virrat, potentiaalit, jännitteet, resistanssit, energian- ja tehonkulutus virtapiirin teho lasketaan Joulen laista: P = R 2 sovelletaan Kirchhoffin sääntöjä tuntemattomien

Lisätiedot

Suuntaavuus ja vahvistus Aukkoantennien tapauksessa suuntaavuus saadaan m uotoon (luku 7.3.1 ) E a 2 ds

Suuntaavuus ja vahvistus Aukkoantennien tapauksessa suuntaavuus saadaan m uotoon (luku 7.3.1 ) E a 2 ds Suuntaavuus ja vahvistus Aukkoantennien tapauksessa suuntaavuus saadaan m uotoon (luku 7.3.1 ) Täm ä olettaa, että D = 4π λ 2 S a E a ds 2. (2 40 ) S a E a 2 ds Pääkeila aukon tasoa koh tisuoraan suuntaan

Lisätiedot

Käytännön radiotekniikkaa: Epälineaarinen komponentti ja signaalien siirtely taajuusalueessa (+ laboratoriotyön 2 esittely)

Käytännön radiotekniikkaa: Epälineaarinen komponentti ja signaalien siirtely taajuusalueessa (+ laboratoriotyön 2 esittely) Käytännön radiotekniikkaa: Epälineaarinen komponentti ja signaalien siirtely taajuusalueessa (+ laboratoriotyön 2 esittely) ELEC-C5070 Elektroniikkapaja, 21.9.2015 Huom: Kurssissa on myöhemmin erikseen

Lisätiedot