JÄRVISET 3/2014. lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille. tiedote yhdistyksille

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JÄRVISET 3/2014. lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille. tiedote yhdistyksille"

Transkriptio

1 1 JÄRVISET 3/2014 lehti MLL:n Järvi-Suomen piirin paikallisyhdistyksille

2 2 Sisältö PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS... 3 Ripaus leikkiä arkeen... 3 AJANKOHTAISTA... 4 Liittokokous kesäkuussa Turussa... 4 Yhdistysten toimintakertomukset ja tilinpäätökset vuodelta Kevätilolla hyvä tulos Järvi-Suomessa... 4 Piirin kevätkokous otti kantaa lapsivaikutusten arviointiin... 4 Kesäisiä poikkeuksia... 5 LEIKKI KUULUU KAIKILLE... 5 LAUKAAN ILTAPÄIVÄTOIMINTA SIIRTYY KUNNAN VASTUULLE... 6 PIIRUSTUSKILPAILU LAPSEN OIKEUKSISTA... 6 MLL-MANNEKIINIT NELLI JA NIILO... 7 AJANKULUA AUTOMATKOILLE... 7 TERVEISIÄ YHDISTYKSISTÄ!... 8 Teatterielämyksiä lapsiperheille Varkaudessa!... 8 Kuninkaalliset juhlat Mikkelin yhdistyksen päiväkodissa... 9 Keltinmäen perhekahvila toimii taas... 9 TOIMINNANJOHTAJAN TERVEHDYS Leikkiä läpi elämän! MLL JÄRVI-SUOMEN PIIRI: YHTEYSTIEDOT Henkilökunta Kannen kuva: Kaarina Lehto

3 3 PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS Terhi vuonna 1976 Ripaus leikkiä arkeen Leikki on silloin kivaa, kun on lomaa eikä äidillä ole työhommia. Kavereiden kanssa kivoin leikki on kotis ja pet shopit. Näin kommentoi tyttäreni, kun pyysin sanomaan jotain leikistä. Toisen lapseni mukaan mukavinta on leikkiä kavereiden kanssa ja kolmannesta parasta ovat heppaleikit. Todennäköisesti itse olisin samanikäisenä vastannut aika lailla samoin. Saadakseni asiaan miehistä näkökulmaa jatkoin gallup kyselyä puolisooni ja hänen mukaansa mukavin leikki oli neppis (myös opiskeluaikaan). Viime talven huippuhetkiä oli seurata omia ja naapuruston lapsia kerrostalon pihalla ja lähipuistossa leikkimässä samoja leikkejä, joita ennenkin leikittiin. Jääpaukuilla ja lumella kuorrutetut lapaset vain olivat vaihtuneet nykyaikaisiin hanskoihin. Kaikki pääsivät mukaan ja tuloksena oli punaisia poskia ja nauravia naamoja. Tietyt asiat näyttävät pitävät pintansa. Aikuisen läsnäolon tärkeys, kaverit ja perinteiset leikit. Oman tärkeän mausteensa tuovat toki myös uudet leikit ja lelut, jotka ehkä tulevat ja menevät ja saavat vanhemmat välillä raapimaan päätään. Leikkilähettiemme innoittamina voimme muistella omia hyviä leikkimuistojamme ja hankkia niitä lisää. Ripaus iloa, leikkiä ja mielikuvitusta arkeen tekee varmasti hyvää itse kullekin. Myös niihin päiviin kun tehdään työhommia. Liittokokoustapaamisiin, Terhi Terhi Terhi Vanala puheenjohtaja MLL Järvi-Suomen piiri PS. Turussa on kuulemma lelukauppa, mistä saa parhaat neppisautot. Liittokokoustuliaiset on siis jo tiedossa.

4 4 AJANKOHTAISTA Liittokokous kesäkuussa Turussa Mannerheimin Lastensuojeluliiton liittokokous on Turussa. Joka kolmas vuosi kokoontuva liittokokous on MLL:n ylin päättävä elin. Kevätilolla hyvä tulos Järvi- Suomessa Liittokokouksessa käsitellään mm. liiton kuluneen kolmivuotiskauden toimintaa ja taloutta koskeva selonteko ja seuraavan kolmivuotiskauden toimintaa ja taloutta koskevat suunnitelmat. Liittokokouksessa valitaan liittovaltuuston puheenjohtaja ja kaksi varapuheenjohtajaa ja liittovaltuuston jäsenet sekä liittohallituksen puheenjohtaja seuraaviksi kolmeksi kalenterivuodeksi. Lisäksi valitaan kaksi tilintarkastajaa ja varatilintarkastajaa. Kullakin paikallisyhdistyksellä on kokouksessa yksi ääni. Piirijärjestöllä on yksi ääni jokaista alkavaa tuhatta piiriin edellisen kalenterivuoden lopussa kuuluneiden paikallisyhdistysten varsinaista jäsentä kohden, kuitenkin vähintään viisi ääntä. Järvi-Suomen piirin väki matkaa Turkuun kahdella bussilla osa kenties omin kyydeinkin. Työntekijöistä mukaan lähtevät toiminnanjohtaja Minna Lemmetyinen (p ) ja projektipäällikkö Annemari Sinikorpi (p ) Tapaamisiin bussissa tai viimeistään Turussa! Yhdistysten toimintakertomukset ja tilinpäätökset vuodelta 2013 Muistattehan toimittaa viime vuoden toimintakertomuksenne ja tilinpäätöksenne Järvi- Suomen piiriin, joko postitse osoitteeseen MLL Järvi-Suomen piiri Kirkkokatu 18 A+B Joensuu tai sähköpostitse: jarvi-suomen.piiri(a)mll.fi MLL:n Järvi-Suomen piirin Kevätilo-kampanjan teema oli Ilo kuuluu kaikille. Sillä halusimme viestittää, että ilo on kaikkien oikeus, ja että se saa kuulua ja näkyä. Keräyksen tuloksia lasketaan parhaillaan, mutta nyt jo näyttää siltä, että kokonaistulos on parempi kuin viime vuonna. Järvi-Suomen alueella esim. Kiuruvesi kolminkertaisti tuloksensa, Rautalampi moninkertaisti, ja Hirvensalmi sai myös huikean tuloksen. Haapamäki keräsi toiseksi suurimman potin valtakunnallisesti! Mäntyharjun virtuaalilipas näyttää yli 900 euron tulosta. Samoin Laukaa ja Varkaus onnistuivat upeasti ja varmasti moni muukin. Kiitos kaikille yhdistyksille upeasta Kevätilosta! Piirin kevätkokous otti kantaa lapsivaikutusten arviointiin MLL:n Järvi-Suomen piirin kevätkokous oli Suonenjoella, Vanhamäen Hyvinvointikeskuksessa. Kokouksestaan piiri julkaisi kannanoton, jossa mm. toivotaan, että valtiovalta ja kunnat lisäävät päätöksenteossaan lapsiin ja nuoriin kohdistuvien vaikutusten arviointia. Lasten ja nuorten suotuisten kasvu- ja elinolojen turvaaminen on yhteiskunnan tärkein tehtävä.

5 5 Toiminta-, opiskelu- ja työkyky muodostuu lapsuudessa ja nuoruudessa. Lasten ja nuorten pahoinvointi ja siitä johtuva koulutuksen, työelämän ja sosiaalisten suhteiden ulkopuolelle jääminen kasvattaa merkittävällä tavalla julkisen talouden kustannuksia ja kestävyysvajetta. Hyvinvointia edistävään ja ongelmia ehkäisevään työhön panostaminen on vaikuttavampaa kuin ongelmien korjaaminen kalliisti jälkeenpäin. Katso koko kannanotto piirin nettisivuilta. Kesäisiä poikkeuksia Lastenhoitotoiminta on suljettuna Yhdistysten perhekahvilatoiminnassa on usein kesällä taukoa tai muita muutoksia, kokoonnutaankin esim. puistossa. Ilmoitattehan viimeistään mahdollisista poikkeuksista tai kesätauoista perhekahviloissa sähköpostitse osoitteeseen jarvisuomen.piiri(a)mll.fi. Päivitämme tiedot piirin nettisivuille. LEIKKI KUULUU KAIKILLE yhteistyössä Mannerheimin Lastensuojeluliitto ja Suomen Punainen Risti. Koko Suomi leikkii hankkeen tavoitteena on muistuttaa leikin merkityksestä ja rakentaa uudella tavalla sukupolvien yhteyttä. Hankkeessa perustetaan jokaiseen kuntaan maksuttomia, kaikille avoimia kohtaamispaikkoja: Terhokerhoja. Hankkeen työntekijät ovat leikkilähettejä, joiden tehtävänä on auttaa MLL:n ja SPR:n vapaaehtoisia käynnistämään Terhokerhoja. MLL:n Järvi-Suomen piirin alueella leikkilähettejä on kolme. Inkeri Tiitinen työskentelee Savo- Karjalassa, eli Pohjois- Savon ja Pohjois-Karjalan alueilla. Ota yhteyttä: inkeri.tiitinen(a)punainenristi.fi piia.kleimola(a)mll.fi kuvassa Piia ja poikansa Toivo Piia Kleimola työskentelee Etelä- Savon ja Kymen alueilla. Ota yhteyttä: Taija Savolainen työskentelee Keski- Suomen alueella. Ota yhteyttä: taija.savolainen(a) punainenristi.fi Suomen Kulttuurirahasto on juhlavuotensa kunniaksi käynnistänyt kolmivuotisen suurhankkeen, jonka tavoitteena on innostaa kaikenikäiset suomalaiset leikkimään yhdessä. Koko Suomi leikkii hankkeen toteuttavat kuvaaja: Henna-Maria Jalosalmi Lisätietoja:

6 6 LAUKAAN ILTAPÄIVÄTOIMINTA SIIRTYY KUNNAN VASTUULLE MLL:n Järvi-Suomen piirin toiminnassa päättyi toukokuun lopussa yksi aikakausi, kun Laukaan iltapäivätoiminta siirtyi kunnan vastuulle. Haapamäellä yhdistys sen sijaan jatkaa edelleen omaa ilttistään. Laukaan ilttiksessä on tehty kolmen vuoden ajan tilkkupeittoa. Lapset ovat tuoneet kotoaan kankaita, joita on yhteistyössä sommiteltu peittoon kuvastamaan ilttisläisten, lasten, perheiden ja koulun välistä yhteistyötä. Kuvaaja: Eero Ahvenjärvi Iltapäivätoiminnan koordinaattori Pirjo Härkönen (kuvassa vasemmalla) luovutti peiton Laukaan kirkonkylän koulun rehtori Marko Samulalle yhdessä iltapäivätoiminnan ohjaaja Katri Seppäsen kanssa. Peiton päälle voi kokoontua yhteen kuuntelemaan vaikkapa satuja, tai peiton alle voi mennä lepäämään, tai sen voi ottaa retkelle mukaan, Pirjo kertoo. PIIRUSTUSKILPAILU LAPSEN OIKEUKSISTA Tänä vuonna tulee kuluneeksi 25 vuotta Lapsen oikeuksien julistuksesta. Haluamme tämän vuoksi ilahduttaa lapsia ja nuoria aiheeseen liittyvällä kilpailulla. Järjestämme MLL:n Järvi-Suomen piirin alueen lapsille ja nuorille maalaus-/piirustuskilpailun, jossa aiheena on Lapsen oikeudet. Näitä oikeuksia ovat esimerkiksi oikeus huolenpitoon oikeus leikkiin oikeus hyvään elämään oikeus käydä koulua oikeus yksityisyyteen oikeus ilmaista mielipiteensä oikeus olla oma itsensä Lisätietoa niistä löytyy MLL:n sivuilta. Tarvitsemme kilpailun toteuttamiseen yhdistysten apua, jotta saamme lapset ja nuoret innostumaan. Piirroksia ja maalauksia voisi tehdä vaikkapa Perheen viikolla (viikko 40), perhekahviloissa, kerhoissa ja tapahtumissa. Kilpailutyöt kootaan lokakuun aikana, ja raati valitsee palkittavat marraskuussa. Voittajat julkistetaan Lapsen oikeuksien päivänä Kilpailuun voivat osallistua kaiken ikäiset lapset ja nuoret. Palkitsemme ikäluokkien (viisi ikäluokkaa) parhaat taiteilijat taidevälineistöllä sekä arvomme kaikkien osallistuneiden kesken muutamia paketteja taiteen tekemisen välineitä. Käytännön ohjeet julkaistaan elokuun Järvisissä ja piirin nettisivuilla.

7 7 MLL-MANNEKIINIT NELLI JA NIILO Jäätävän kokoisia nalleja! kuului useamman kerran kommenttina, kun kannustamassa olleet nallet Nelli ja Niilo osuivat nuorten silmiin Jyväskylän ToukoFesttapahtumassa. AJANKULUA AUTOMATKOILLE Kesällä tulee usein reissattua vaikkapa mummolaan. Pitkillä automatkoilla voi pienemmille matkaajille iskeä reissuväsymys. Tässä muutamia vinkkejä, kuinka saada automatkat sujumaan leikkisästi: Lehmien laskenta Yksi ottaa aikaa kellolla, leikin kestoksi sovitaan esim. 10 minuutta. Huutakaa aina kun näette laskettavan asian: lehmän, punaisen auton, valkoisen rekan jne. Etsi traktori Tämä kysymys- ja vastausleikki on helppo leikki taaperoille, koska he voivat sekä osoittaa että vastata suullisesti. Yksi pelaaja pyytää etsimään mitä tahansa ennalta sovittua asiaa: lehmiä, lintuja, hevosia, isoja rekkoja, traktoreita, poliisiautoja jne. Myös tienvarsimainosten kuvat lasketaan. Meillä on siis kaksi vetävää MLL-mannekiinia, joiden asianmukaisesta pukeutumisesta saamme kiittää Aira-kylämummoa, joka teki vaatteet Joensuun naistoimikunnan lahjoituksena saamista Marimekon kankaista. ToukoFestissä Nellin ja Niilon tehtävänä oli houkutella nuoria pysähtymään esittelypisteellemme, ja hyvin ne tehtävänsä hoitivat: Facebookissa taitaa nyt olla aika monta selfietä joissa nalletkin komeilevat! Nallet kulkevat mukana piirin tapahtumissa ja kenties alkavat kirjoittaa omaa blogiaankin Olen punainen pallo Kukin leikkijä saa vuorollaan sanoa otsikon sanat "Olen punainen " ja lisätä minkä tahansa sanan kolmanneksi. Myös värin saa vaihtaa. Esimerkiksi: Olen punainen pallo. Olen sininen taivas. Samalla leikkijä ilmentää sanomaansa ilmeillään. Ajattelen eläintä Yksi pelaaja ajattelee jotain eläintä. Muut yrittävät arvata mikä eläin on kyseessä kysymällä kysymyksiä, joihin voi vastata vain "kyllä" tai "ei". Tässä pelissä kukaan ei periaatteessa voita ja peli loppuu kun lapset eivät enää halua pelata. Lähteet:

8 8 TERVEISIÄ YHDISTYKSISTÄ! Teatterielämyksiä lapsiperheille Varkaudessa! Varkauden paikallisyhdistyksessä päätettiin viime talvena järjestää uudenlaista toimintaa lapsiperheille. Varkauden teatteri valmisti talvelle 2014 uuden lastenteatteriesityksen: Sinikka ja Tiina Nopolan Risto Räppääjä ja Villi kone. Yhdistyksemme osti ennakkonäytöksen Saimme useita yhteistyökumppaneita yrityksistä, yhdistyksistä ja yksityisistä henkilöistä, joiden tuella pystyimme tarjoamaan lapsille ja aikuisille unohtumattoman teatterikokemuksen. Pyrimme tukemaan erityisesti niiden lapsiperheiden kulttuuriharrastusta, joille teatterissa käynti ei ehkä muulloin olisi mahdollista. Iltapäivätoiminnassa mukana olevat lapset kävivät talvella vierailulla vanhusten palvelutalossa. Vanhukset ja lapset maalasivat yhdessä musiikin säestyksellä isolle paperille mitä kenellekin tuli mieleen. Hienon taideteos ripustettiin seinälle ihasteltavaksi. Tapaaminen maalauksen ja musiikin tiimoilta sai suuren suosion, joten menemme vierailemaan palvelutaloon jatkossakin. lapsille, jotka ovat osoittaneet erityistä sinnikkyyttä erilaisia haasteita kohtaan, joita heille on tullut vastaan koulutyössä tai kotona. Jokainen lapsi voi olla oman elämänsä sankari ja onnistuja! Tämä vuosi on Varkaudessa lapsille ja lapsiperheille suunnatun Vekara-Varkaus -viikon 20. juhlavuosi. Olemme mukana toteuttamassa Vekara Varkaus viikkoa kesäkuussa. Viikko toteutetaan sirkusteemalla ja yhdistyksemme järjestää taikalaatikon tuunauspajan. Laatikossa kelpaa säilyttää taikatemppujen tekemiseen tarvittavia välineitä. Olemme jo hiukan suunnitelleet tulevan syksyn tapahtumia. Syyskuussa on tarkoitus kutsua koolle jäseniämme ja suunnitella tulevaa toimintaa yhdessä. Olemme myös ideoimassa lapsiperheille suunnattuja tapaamisia, joissa kaupunginosien vanhemmat ja lapset voisivat tavata toisiaan ja tutustua toisiinsa. Tavoitteena on lapsiperheiden verkostoituminen toistensa kanssa ja mahdollisuus osallistua yhteisiin tapaamisiin, joissa lapset voivat leikkiä ja vanhemmat jutella keskenään. Kartoitamme kaupungin halukkuutta tarjota esimerkiksi päiväkoteja tapaamispaikoiksi. Tukioppilaille on järjestetty talven aikana perusja jatkokoulutusta ja uusia tukioppilasohjaajia on saatu mukaan koulutukseen. On ollut ilo huomata, että nuorilla opettajilla on innokkuutta olla mukana tukioppilastoiminnassa. Kevätilo -keräys toteutettiin tänä vuonna pääasiassa koululaisten toimesta. Sinisiin Mannerheimin lastensuojeluliiton liiveihin pukeutuneita innokkaita lipaskerääjiä nähtiin kauppakeskuksissa useana viikonloppuna keräämässä varoja. Yhdistyksemme oli tänä vuonna päättänyt lahjoittaa keräysvarat Varkauden alakouluille kevätjuhlissa jaettaviin stipendeihin. Stipendejä jaetaan MLL:n Varkauden väki toivottaa lukijoille aurinkoista ja rentouttavaa kesää! Teksti: Marja Ikonen Kuva: Susanna Tikkanen

9 9 Kuninkaalliset juhlat Mikkelin yhdistyksen päiväkodissa Vapun alla Mikkelin kylämummit järjestivät Mikkelin yhdistyksen Marskin päiväkodissa kuninkaalliset prinsessajuhlat. Keltinmäen perhekahvila toimii taas Jyväskylässä Keltinmäen alueella MLL:n perhekahvilatoiminta hiipui tilojen vesivahinkoon ja vetäjien puutteeseen puoleksi vuodeksi. Nyt on kuitenkin toiminta saatu taas uuteen alkuun. Kesätauon jälkeen toiminta jatkuu jälleen syksyllä. Yhdistyksen Helena-mummi ompeli talven aikana kaikille päiväkodin lapsille omista vanhoista juhlapuvuistaan ja verhoista tytöille mekot ja pojille viitat. Nämä jäävät päiväkodin roolivaatteiksi. Vanhoista langanjämistä kylämummi neuloi myös ponchot tytöille sekä virkkasi upeat kaulakorut! Perhekahvilan vetäjä Kirsi Nousiainen ja innokkaat värittäjät. Kuva: Kaarina Lehto Anna Liisa mummo ja prinsessat Teksti: Johanna Mäenpää Kuvat: Helena Pöyry

10 10 TOIMINNANJOHTAJAN TERVEHDYS Leikkiä läpi elämän! Lapsuuteni oli onnellinen maaseutupitäjässä kirkonkylällä. Olen esikoinen ja minua hoidettiin kouluikäiseksi saakka kotona joko sukulaisten tai lastenhoitajan toimesta ja muistan itsekin itseni puheliaaksi ja puuhakkaaksi. Viihdyin yksinkin, mutta oli kiva päästä kyläilemään, serkkujen luokse leikkimään tai nappulakerhoon ryhmän jäseneksi. Usein livahdin naapuriin ja olin aina valmis vierailulle esim. vanhainkotiin tai ainoan isovanhempani luokse kuuntelemaan mielenkiintoisia juttuja. Suurimmat murheeni olivat silloin tällöin tikku sormessa, kivenmurikat polvissa kaaduttuani ja hammaspeikko silloisen rautalääkityksen syövytettyä hampaitani. Talvisin oli mielestäni kaikkein parasta vauhdikas mäenlasku ja erityisesti lumihevosten rakentaminen. Kerran menetimme yhteislaskulla naapurin pojan kanssa kelkkani hallinnan, kohtasimme männyn ja sen ainoan kerran nenäni pulppusi verta. Jos pakkasta oli liian reippaasti, sisällä riitti valtavasti hommia. Askartelin ahkerasti, vaihdoin vaatekertoja useamman kerran päivässä, keksin näytelmiä, tarinoita ja arvoituksia. Osallistuin aina kaikkeen ja halusin tietää kaiken. Suuni pysyi harvemmin kiinni ja erityisesti lauloin sydämeni kyllyydestä virsiä ja iskelmiä. Osaan ulko-muistista 70-luvun suosituimmat radiosoitot, tosin myöhemmin olen todennut kuulleeni ja oppineeni osan laulujen sanoista aivan väärin. No hiihtäminen onnistui alusta alkaen varsin helposti omaan pihaan tehdyn ladunpätkän avulla, mutta luistelemaan opin koululaisena. Kouluikä toi mukanaan kirjojen ihmeellisen maailman, kiiltokuvakeräilyt, lauta- ja palapelit sekä kuminauha- ja naruhyppelyt. Kesäleikit ovat jääneet vahvimmin mieleeni. Rakastin ja rakastan edelleen pihakeinuja, peittoa vihreällä nurmikolla ja kesäisiä, tuoreita eväitä. Puutarhan ihmeitä riitti. Kasvatin isäni avustuksella monenmoista ja istui marjametsässä lukuisat kerrat. Meitä oli tietysti aina paljon lapsia koolla. Omien sisarusten synnyttyä asuimme muuttamatta kaikki kouluvuotemme samassa omakotitalossa ja naapurissa asuivat lähestulkoon samanikäiset serkkuni ja suuri määrä naapuruston lapsia. Aamulla herättyämme kokoonnuttiin ulos, välillä syötiin nopeasti ja illalla ei olisi maltettu palata sisällä nukkumaan. Muistan monimuotoiset leikkimökkileikit, suurten kuusten suojaan tehdyt majat, pihapelit ja leikit, pyöräilyt ja uimakoulut. Koin luonnollista vapautta ja vastuuta. Välillä etsittiin huolestuneina nuorempia sisaruksiamme, erityisesti yhtä parivaljakkoa, joka usein livahti omille teilleen, mm. ruiskuttamaan naapurin mummon pihasaunan täyteen Linna-shampoota, mäntysuopaa ja vettä.

11 11 Kesämökillä perustimme monena kesänä leipomon. Tuotteet valmistettiin mm. leskenlehtien sisään kääritystä savesta ja muista luonnonmateriaaleista. Koululaisena kävin joka kesä myös leirillä ja keräsin omanmielenkiintoni, en peruskoulun, vuoksi kasvistoa. Koko Suomi leikkii hanke etenee! Leikki on edelleen tässä ajassa tärkeää! Leikki kuuluu myös meille aikuisillekin! Kiitän kaikkia teitä vapaaehtoisia ja ammattilaisia, joiden kanssa olen saanut tehdä yhdessä tätä tärkeää työtä MLL:n Järvi-Suomen piirissä. Siirryn rehtorin työtehtäviin Myötätuulta Järvi-Suomen laineilla purjehtivalle, ennaltaehkäisevää lastensuojelutyötä tekevälle, järjestölaivallemme! Iloista ja leikkisää kesää! Minna Lemmetyinen toiminnanjohtaja MLL Järvi-Suomen piiri Leikkisää kesää toivottaa Järvi-Suomen piirin väki!

12 12 MLL JÄRVI-SUOMEN PIIRI: YHTEYSTIEDOT sähköposti: jarvi-suomen.piiri(a)mll.fi Henkilökunta Toiminnanjohtaja Minna Lemmetyinen, minna.lemmetyinen(a)mll.fi, p järjestöpäällikkö Mirja Lavonen-Niinistö, mirja.lavonen-niinisto(a)mll.fi, p Taloussihteeri Arja Kempas, arja.kempas(a)mll.fi, arja.kempas(a)mll.fi, p Vapaaehtoiskeskus Joensuu: Perhe- ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Merja Korpi, merja.korpi(a)mll.fi, p Perhe- ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Marjo Haikara, marjo.haikara(a)mll.fi, p Aluejohtaja Jaana Rossinen, Rikosuhripäivystys, jaana.rossinen(a)mll.fi, p Toiminnanohjaaja Annariina Tahvanainen, Rikosuhripäivystys, annariina.tahvanainen(a)mll.fi Sovittelutoimiston johtaja Leena Sopanen, leena.sopanen(a)sovittelu.fi, p Sovittelun ohjaaja Minna Kosonen, minna.kosonen(a)sovittelu.fi, p Sovittelun ohjaaja Kaisa Mård, kaisa.mard(a)sovittelu.fi, p Vapaaehtoiskeskus Jyväskylä: Lapsitoiminnan koordinaattori Johanna Sinikorpi, johanna.sinikorpi(a)mll.fi, p Perhe- ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Kaarina Lehto, kaarina.lehto(a)mll.fi, p Projektipäällikkö Annemari Sinikorpi, annemari.sinikorpi(a)mll.fi, p Iltapäivätoiminnan koordinaattori Pirjo Härkönen, pirjo.harkonen(a)mll.fi Järjestöavustaja Johanna Voimala, johanna.voimala(a)mll.fi, p Vapaaehtoiskeskus Kuopio: Perhe- ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Merja Pitkänen, merja.pitkanen(a)mll.fi, p Perhe- ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Anitta Pykäläinen, anitta.pykalainen(a)mll.fi, p Kehittämistoiminnan koordinaattori Eila-Mari Väätäinen, eila-mari.vaatainen(a)mll.fi, p Vapaaehtoiskeskus Mikkeli: Perhe- ja vapaaehtoistoiminnan koordinaattori Johanna Mäenpää, johanna.maenpaa(a)mll.fi, p Lapsitoiminnan ohjaaja Kati Partti, kati.partti(a)mll.fi, p

LAPSEMME. Peruskoulun täytyy uudistua. Tunne valtaa fanit. Vertaisryhmiä erolapsille. Tottuneesti tabletilla. Kannabiksen käyttöä on vaikea huomata

LAPSEMME. Peruskoulun täytyy uudistua. Tunne valtaa fanit. Vertaisryhmiä erolapsille. Tottuneesti tabletilla. Kannabiksen käyttöä on vaikea huomata LAPSEMME Mannerheimin Lastensuojeluliiton jäsenlehti 2/2014 Kannabiksen käyttöä on vaikea huomata Tunne valtaa fanit Terhokerho yhdistää sukupolvet Vertaisryhmiä erolapsille Tottuneesti tabletilla Peruskoulun

Lisätiedot

TÄSSÄ JA NYT. Varsinais-Suomen piiri. Järjestötiedote 2/2015 ENSIAPULAUKKUJEN ULKONÄKÖ ON MUUTTUNUT. Ensiapulaukku yleiskäyttöön.

TÄSSÄ JA NYT. Varsinais-Suomen piiri. Järjestötiedote 2/2015 ENSIAPULAUKKUJEN ULKONÄKÖ ON MUUTTUNUT. Ensiapulaukku yleiskäyttöön. TÄSSÄ JA NYT Varsinais-Suomen piiri Järjestötiedote 2/2015 Ensiapulaukku yleiskäyttöön Taskupakkaus Matkailijan ensiapupakkaus Joka kodin ensiapulaukku 1 ENSIAPULAUKKUJEN ULKONÄKÖ ON MUUTTUNUT. TÄSSÄ JA

Lisätiedot

Meidän juttu. Nuoret tapahtuman järjestäjinä

Meidän juttu. Nuoret tapahtuman järjestäjinä Meidän juttu Nuoret tapahtuman järjestäjinä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen. MLL:n keskusjärjestön

Lisätiedot

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä

Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mitä haluaisit tehdä kerhossa? Lapsen kuulemisen menetelmiä Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää lapsen oikeutta hyvään ja turvalliseen lapsuuteen.

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS. Liisa Lehto-Ääri

TOIMINTAKERTOMUS. Liisa Lehto-Ääri TOIMINTAKERTOMUS 2011 Liisa Lehto-Ääri 1 SISÄLLYS 1. Hallinto 2 2. Kokoukset 2 3. Jäsenet 2 4. Työntekijät 3 5. Puheenjohtajan tervehdys Miksi teemme vapaaehtoistyötä? 3 6. Toimintamuodot 4 6.1. Perhekahvila

Lisätiedot

Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista. Mihin tarvitaan palvelusuunnitelmaa. Mirella päivähoidossa

Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista. Mihin tarvitaan palvelusuunnitelmaa. Mirella päivähoidossa 2 2009 Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista Mihin tarvitaan palvelusuunnitelmaa Mirella päivähoidossa tässä numerossa Pääkirjoitus 3 4 6 Mirellan avustajana päiväkodissa 8 Yhdistys 11 12 14 18 17

Lisätiedot

250 Tampere. 4/2013 Iloista joulua ja aktiivista uutta vuotta JHL 250 Tampere -lehden lukijoille

250 Tampere. 4/2013 Iloista joulua ja aktiivista uutta vuotta JHL 250 Tampere -lehden lukijoille 250 Tampere 4/2013 Iloista joulua ja aktiivista uutta vuotta JHL 250 Tampere -lehden lukijoille Lehden aikataulu JHL 250 Tampere nro 1/2014 ilmestyy viikolla 8-9 Tee lehteen juttu! Tai anna vinkki aiheesta,

Lisätiedot

L PSEMME. Seksi askarruttaa lapsia. Uimataito pelastaa. Kaksi kotia. Meidän kaikkien piha. Pienetkin kiusaavat 2/2010

L PSEMME. Seksi askarruttaa lapsia. Uimataito pelastaa. Kaksi kotia. Meidän kaikkien piha. Pienetkin kiusaavat 2/2010 A L PSEMME Uimataito pelastaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton jäsenlehti 2/2010 Kaksi kotia Pienetkin kiusaavat Meidän kaikkien piha Seksi askarruttaa lapsia Pääkirjoitus 21.5.2010 Pakko pärjätä yksin?

Lisätiedot

LApsemme. Näin lapsiperheet asuvat. Rento loma kotona. Viihtyisä ympäristö innostaa oppimaan. Leikki tuo ilon. Mitä vauva viestii?

LApsemme. Näin lapsiperheet asuvat. Rento loma kotona. Viihtyisä ympäristö innostaa oppimaan. Leikki tuo ilon. Mitä vauva viestii? Mannerheimin Lastensuojeluliiton jäsenlehti 1/2014 LApsemme Rento loma kotona Leikki tuo ilon Viihtyisä ympäristö innostaa oppimaan Mitä vauva viestii? Näin lapsiperheet asuvat Disney/Pixar Tarjous! 2

Lisätiedot

LAPSEMME. Kun lapsi on yksin. Unohtuiko uskontokasvatus? Kiperiä kysymyksiä. Isä yksinhuoltajana. Rennosti Terhokerhossa. Pois turhat kemikaalit

LAPSEMME. Kun lapsi on yksin. Unohtuiko uskontokasvatus? Kiperiä kysymyksiä. Isä yksinhuoltajana. Rennosti Terhokerhossa. Pois turhat kemikaalit Mannerheimin Lastensuojeluliiton jäsenlehti 4/2014 LAPSEMME Rennosti Terhokerhossa Pois turhat kemikaalit Unohtuiko uskontokasvatus? Kiperiä kysymyksiä Isä yksinhuoltajana Kun lapsi on yksin Disney Toimituskulut

Lisätiedot

Ohjeita ja käytäntöjä lasten ja nuorten terveyden edistämiseen

Ohjeita ja käytäntöjä lasten ja nuorten terveyden edistämiseen Ohjeita ja käytäntöjä lasten ja nuorten terveyden edistämiseen 25 Lasten ja nuorten terveyden edistämisen saralla tehdään paljon hienoa työtä. Nämä opit pitää levittää kaikkien käyttöön. Parannuksiin ei

Lisätiedot

ensi- ja turvakotien liiton jäsenlehti hinta 5 e No 3 2013 miten selvitä taloudellisesti Kantti kestää

ensi- ja turvakotien liiton jäsenlehti hinta 5 e No 3 2013 miten selvitä taloudellisesti Kantti kestää ensi- ja turvakotien liiton jäsenlehti hinta 5 e No 3 2013 miten selvitä taloudellisesti Kantti kestää 4 Lapsiperheiden köyhyydestä puhutaan paljon. pä äk ir jo it us Riiaa kiinnosti! 4 s.8 Kuva: Sarri

Lisätiedot

Kalajärvipäivä lauantaina 16.6.2012 - Kutsu sivulla 3

Kalajärvipäivä lauantaina 16.6.2012 - Kutsu sivulla 3 Kalajärvi-Seura 10.6.2012 tiedottaa 1/12 Tässä lehdessä: Kalajärvipäivä lauantaina 16.6.2012 - Kutsu sivulla 3 Kouluruokailu - tie sydämeen - sivu 5 Esittelyvuorossa Kalajärven Valintatalo - sivu 8 MLL:n

Lisätiedot

Sisältö. Puheenjohtajan tervehdys... 3. Toiminnanjohtajan tervehdys... 4 1 LASTEN JA LAPSIPERHEIDEN HYVINVOINNIN JA ELINOLOJEN EDISTÄMINEN...

Sisältö. Puheenjohtajan tervehdys... 3. Toiminnanjohtajan tervehdys... 4 1 LASTEN JA LAPSIPERHEIDEN HYVINVOINNIN JA ELINOLOJEN EDISTÄMINEN... TOIMINTAKERTOMUS 2013 Sisältö Puheenjohtajan tervehdys... 3 Toiminnanjohtajan tervehdys... 4 1 LASTEN JA LAPSIPERHEIDEN HYVINVOINNIN JA ELINOLOJEN EDISTÄMINEN... 5 2 KANSALAISTOIMINNAN TUKI... 6 3 LAPSI-

Lisätiedot

Joutsan Kotiseutulehti 2011

Joutsan Kotiseutulehti 2011 Joutsan Kotiseutulehti 2011 10 Joutsan Kotiseutulehti 2011 Sisällysluettelo Pääkirjoitus: Joutsa ihmisen kokoinen kunta...2 Terttu Hentinen Yhtenäiskoulua tehtiin talkoilla...3 Tohtoritervehdys Joutsan

Lisätiedot

kotina Korvensuora Aluekokous - Asukastilaisuus tiistaina 02.11.2010 klo 18.00 Talvikankaan Monitoimitalolla,

kotina Korvensuora Aluekokous - Asukastilaisuus tiistaina 02.11.2010 klo 18.00 Talvikankaan Monitoimitalolla, Korvensuora kotina Korvensuoran suuralueen tiedote syksy 2010 Aluekokous - Asukastilaisuus tiistaina 02.11.2010 klo 18.00 Talvikankaan Monitoimitalolla, Tuiskutie 10 Kaikki suuralueen asukkaat lämpimästi

Lisätiedot

Kauneimmat Joululaulut - sivu 4

Kauneimmat Joululaulut - sivu 4 Hyvinkään seurakuntalehti 6 13.12.2012 Hanna Tarkiainen Jouluperinteitä Italiasta ja Suomesta Kauneimmat Joululaulut - sivu 4 Anssi Häkkinen - pitkän linjan ammattimuusikko - Käsityöläiset-bändin jäsen

Lisätiedot

Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista. Miltä näyttää tulevaisuus yhdeksäsluokkalaiset kertovat. Medinan hyvä elämä

Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista. Miltä näyttää tulevaisuus yhdeksäsluokkalaiset kertovat. Medinan hyvä elämä Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista Miltä näyttää tulevaisuus yhdeksäsluokkalaiset kertovat Medinan hyvä elämä 1 2010 tässä numerossa 3 4 7 8 11 14 16 19 21 22 25 Pääkirjoitus Medinan hyvä elämä

Lisätiedot

LAPSEMME Pihaleikki liikuttaa

LAPSEMME Pihaleikki liikuttaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton jäsenlehti 3/2012 LAPSEMME Pihaleikki liikuttaa Yhdessä ekaluokalle Äidit kohtaavat netissä Kuuluuko nuorten ääni? Pääkirjoitus 14.9.2012 Kuka perheiden puolesta puhuu,

Lisätiedot

LAPSEMME. Laatua lapsille! Hyvä paha sisaruskateus. Tietoa tabletilta. Musiikki jumppaa aivoja. Rasismi haavoittaa

LAPSEMME. Laatua lapsille! Hyvä paha sisaruskateus. Tietoa tabletilta. Musiikki jumppaa aivoja. Rasismi haavoittaa Mannerheimin Lastensuojeluliiton jäsenlehti 3/2013 LAPSEMME Hyvä paha sisaruskateus Tietoa tabletilta Musiikki jumppaa aivoja Rasismi haavoittaa Laatua lapsille! Pääkirjoitus 13.9.2013 Hallitus ohitti

Lisätiedot

Kerhotoiminnan opas yhdistyksille. Opas MLL:n kerhotoiminnan järjestämiseen, toiminnan suunnitteluun ja ohjaukseen

Kerhotoiminnan opas yhdistyksille. Opas MLL:n kerhotoiminnan järjestämiseen, toiminnan suunnitteluun ja ohjaukseen Kerhotoiminnan opas yhdistyksille Opas MLL:n kerhotoiminnan järjestämiseen, toiminnan suunnitteluun ja ohjaukseen Mannerheimin Lastensuojeluliitto on avoin valtakunnallinen kansalaisjärjestö, joka edistää

Lisätiedot

250 Tampere 1/2014. JHL 250:n kevätkokous Tiistaina 8.4.2014 kello 18.00

250 Tampere 1/2014. JHL 250:n kevätkokous Tiistaina 8.4.2014 kello 18.00 250 Tampere 1/2014 JHL 250:n kevätkokous Tiistaina 8.4.2014 kello 18.00 Lehden aikataulu JHL 250 Tampere nro 2/2014 ilmestyy viikolla 21-22 Tee lehteen juttu! Tai anna vinkki aiheesta, jonka sisältö tai

Lisätiedot

Kurkistus Niilon ja Lassin kouluun Viisaaksi vanhemmaksi Nyt on aika etsiä kesätyötä

Kurkistus Niilon ja Lassin kouluun Viisaaksi vanhemmaksi Nyt on aika etsiä kesätyötä 1 2009 Kurkistus Niilon ja Lassin kouluun Viisaaksi vanhemmaksi Nyt on aika etsiä kesätyötä Asiaa näkövammaisista lapsista ja nuorista tässä numerossa 3 4 Pääkirjoitus Asennetta työnhakuun Työn saaminen

Lisätiedot

TÄSSÄ JA NYT. Lapin piiri. Järjestötiedote 3/2014. Mikko Vähäniitty

TÄSSÄ JA NYT. Lapin piiri. Järjestötiedote 3/2014. Mikko Vähäniitty TÄSSÄ JA NYT Lapin piiri Mikko Vähäniitty Järjestötiedote 3/2014 1 TYKKÄÄ Facebookissa Seuraa toimintaamme Facebookin kautta. facebook.com/punainenristi KESKUSTELE Twitterissä twitter.com/punainenristi

Lisätiedot

Yhdistyksen toimisto Kerttulinkatu 1:ssä on avoinna 1.8. alkaen klo 10-14, muulloin sopimuksen mukaan.

Yhdistyksen toimisto Kerttulinkatu 1:ssä on avoinna 1.8. alkaen klo 10-14, muulloin sopimuksen mukaan. Jäsenkirje 2/2012 L O U N A I S - S U O M E N S Y Ö M I S H Ä I R I Ö P E R H E E T R Y W W W. S Y L I I N. F I Huippumukavaa alkavaa kesää teille, rakkaat jäsenet! Kirjeen sisältö Puheenjohtajan tervehdys

Lisätiedot

7/2011 CP-LEHTI. Rauhallista joulua

7/2011 CP-LEHTI. Rauhallista joulua 7/2011 CP-LEHTI Rauhallista joulua 2 SISÄLLYS CP-LEHTI 2011:7 SUOMEN CP-LIITTO ry Malmin kauppatie 26, 00700 Helsinki - puh. 09-540 7540, fax 09-5407 5460 - keskus klo 9-16 - www.cp-liitto.fi, toimisto@cp-liitto.fi

Lisätiedot

Superäitejä ei ole. » Jokainen vanhempi tarvitsee tukea kasvattajana s.12. Taloushallinto sähköistyy vauhdilla 10. Verkostoissa jaetaan kokemuksia 24

Superäitejä ei ole. » Jokainen vanhempi tarvitsee tukea kasvattajana s.12. Taloushallinto sähköistyy vauhdilla 10. Verkostoissa jaetaan kokemuksia 24 ray:n avustustoiminnan asiakaslehti Taloushallinto sähköistyy vauhdilla 10 Verkostoissa jaetaan kokemuksia 24 2 2011 Superäitejä ei ole» Jokainen vanhempi tarvitsee tukea kasvattajana s.12 HYVÄN TEKIJÄ

Lisätiedot

1. Lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin ja elinolojen edistäminen s. 8 Lapsi- ja perhepoliittinen vaikuttaminen ja viestintä s. 8

1. Lasten ja lapsiperheiden hyvinvoinnin ja elinolojen edistäminen s. 8 Lapsi- ja perhepoliittinen vaikuttaminen ja viestintä s. 8 Vuosikertomus 2014 Julkaisija: Mannerheimin Lastensuojeluliiton Hämeen piiri ry Pyhäjärvenkatu 5 B 33200 Tampere p. (03) 254 5400 f. (03) 254 5419 etunimi.sukunimi@mll.fi hameenpiiri.mll.fi Teksti: MLL:n

Lisätiedot

NUORTEN LEHTI NUORILLE URLY. Toteutettu yhteistyössä OPPIA IKÄ KAIKKI!

NUORTEN LEHTI NUORILLE URLY. Toteutettu yhteistyössä OPPIA IKÄ KAIKKI! NUORTEN LEHTI NUORILLE URLY Toteutettu yhteistyössä A NIIN KUIN AMMATTILAINEN YHDESSÄ YSTÄVIEN KANSSA OPPIA KAUHEA, KAUHEAMPI, KIUSAAMINEN MEDIALLA VAIKUTTAMAAN IKÄ KAIKKI! CURLY 1/2012 1 SiSällySluettelo

Lisätiedot

3/2014. Valkeata kuulasta ja Aktiivista syksyä JHL 250 Tampere-lehden lukijalle! Osallistu syksyn tapahtumiin ja vaikuta 2015 suunnitelmiin!

3/2014. Valkeata kuulasta ja Aktiivista syksyä JHL 250 Tampere-lehden lukijalle! Osallistu syksyn tapahtumiin ja vaikuta 2015 suunnitelmiin! 250 Tampere 3/2014 Valkeata kuulasta ja Aktiivista syksyä JHL 250 Tampere-lehden lukijalle! Osallistu syksyn tapahtumiin ja vaikuta 2015 suunnitelmiin! Lehden aikataulu JHL 250 Tampere nro 4/2014 ilmestyy

Lisätiedot