KUMMIKYLIEN OPINTOMATKA MESKUSVAARA & LOHIRANTA

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "KUMMIKYLIEN OPINTOMATKA 8.-9.6.2013 MESKUSVAARA & LOHIRANTA"

Transkriptio

1 KUMMIKYLIEN OPINTOMATKA MESKUSVAARA & LOHIRANTA

2 Lauantai Kummikylien opintomatka starttasi klo Noukavaaran koululta. Ajoreitti kulki Lohirannan kylän läpi ja matkan varrelta poimimme kyytiin kaikki opintomatkalaiset. Yhteensä osallistujia oli 34 henkilöä (23 henkilöä Meskusvaarasta ja 11 henkilöä Lohirannalta). Opintomatkan suunnittelussa ja järjestelyissä oli mukana Yhteisöhautomohanke, Virtaa Meskusvaaraan! hanke, Lohirannan maa- ja kotitalousseura sekä Meskusvaaran kyläyhdistys. Juopuli Ensimmäinen vierailukohteemme oli Juopulin kylätalo. Saavuimme Juopuliin klo ja pääsimme aloittamaan vierailun ruokailemalla. Juopuli on 185 asukkaan kylä Ylikiimingissä ja se sijaitsee noin 30 kilometrin päässä Oulusta. Kylä on muodostunut tien varrelle, vesistöjen keskelle ja kylä on noin 6 kilometriä pitkä. Juopulin kyläyhdistys on perustettu 1980-luvun alussa. Aluksi kylän asioita hoidettiin kylätoimikuntana, mutta vuonna 2004 toimikunta muutettiin Juopulin kyläyhdistys ry:ksi. Kyläyhdistys on ollut erittäin aktiivinen hanketoimija ja on ollut mukana toteuttamassa ja hallinnoimassa hankkeita. Vuonna 2007 kyläyhdistys valmisteli Juopulin kotitalouksien liittämistä kunnalliseen jätevesiverkostoon ja jätevesiviemärin rakentaminen aloitettiin lokakuussa Vuonna 2009 kyläyhdistys julkaisi kylähistoriakirjan Juopuli Juurillaan. Kyläyhdistys päätti vuonna 2010 hankkia lakkautetun kyläkoulun kaupungilta kyläläisten käyttöön. Kaupat saatiin aikaiseksi ja kylätalo toimii nyt Juopulin kylätalona. Viimeisen kyläläisten yhteistyön voimannäyte (ja hankkeen toteutus) oli kylätalon lämmitysjärjestelmän muuttaminen öljystä maalämmöksi. Kylätalon ulkorakennuksessa toimii nykyään Kaarinan hevostalli ja yläkerrasta löytyy vuokra-asunto, joista yhdistys saa vuokratuloja. Juopulin kyläyhdistys järjestää monenlaisia tapahtumia kuten Juopulin ravit, hiihto- ja mäenlaskutapahtumia, joulu- ja äitienpäiväjuhlia sekä makkaranpaisto- ja lauluiltoja. Kyläyhdistyksellä on hienot ja toimivat nettisivut osoitteessa ja he myös ylläpitävät kylän Facebooksivua. Vierailukohteena Juopulin kylätalo oli loistava. Vastaanotto oli lämminhenkinen, ruoka oli maittavaa ja puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja olivat mahtavia isäntiä ja saivat kaikki viihtymään.

3 Syökkö nää lähiruokaa hanke-esittely Majoituimme Oulun Edeniin ja kun kaikki olivat vieneet tavarat huoneisiin ja hetken hengähtäneet siirryimme kokoustiloihin kuuntelemaan Jarkko Kääriäisen Syökkö nää lähiruokaa hanke-esittelyä. Hankkeen kohderyhminä ovat lähiruoan tuottajat, kuluttajat, kaupat, ravintolat, tukut, kuntapäättäjät, koulut, päiväkodit, oppilaitokset sekä järjestöt. Syökkö nää lähiruokaa hanke on Maaseudun sivistysliiton hallinnoima ja se kestää vuoden 2013 loppuun asti. Hankeen tavoitteina on tuoda Pohjoispohjalainen lähiruoka ja sen tuottajat tutuiksi, kestävä kehitys sekä yhteistyöverkostojen rakentaminen. Lähiruoka on terminä haastava, eikä sitä vielä ole määritelty kovin tarkasti. Lähiruoka voi olla lähellä tuotettua, mutta muualla käsiteltyä ja jatkojalostettua ruokaa. Lähiruoka voi olla myös muualla tuotettua mutta lähellä käsiteltyä ja jatkojalostettua. Termi sisältää monta tulkintaa, mutta onneksi nyt on tulossa maa- ja metsätalousministeriön lähiruokaohjelma, jossa lähiruoka määritellään seuraavasti: Tässä ohjelmassa lähiruoalla tarkoitetaan erityisesti paikallisruokaa, joka edistää oman alueen paikallistaloutta, työllisyyttä ja ruokakulttuuria, on tuotettu ja jalostettu oman alueen raaka-aineista ja joka markkinoidaan ja kulutetaan omalla alueella. Omalla alueella tarkoitetaan noin maakuntaa vastaavaa aluetta. Hanke on saanut edistettyä lähiruoan tunnettuutta muun muassa saamalla useaan ravintolaan Oulumenun, jossa on tarjolla paikallisista raakaaineista valmistettuja perinteisiä ruokia. Henkilöstöravintola Sodex on myös ottanut lähiruokaa listoilleen. Hanke on myös saanut aikaiseksi valtuustoaloitteen 26.4 lähiruokastrategian puolesta. Erilaisia lähiruokatoreja ja tapahtumia on myös järjestetty paljon mm. lähiruokatoreja Oulun torilla (seuraava tulossa Oulun torilla) sekä Ruokaralli, jossa lähiruokaviestiä viedään Kuusamosta ja Pyhäjärveltä Ouluun. Lähiruoan ongelmana on hinnoittelu sillä hinta saattaa nousta moninkertaiseksi verrattuna suoramyyntiin kun tuote on päätynyt kaupan hyllylle. Korkeista hinnoista johtuen lähiruoan imagoa uhkaa elitismi. Näistä seikoista huolimatta lähiruoalla on positiiviset näkymät. Kuluttajat suosivat entistä enemmän lähituotteita, suuret ketjut ovat kiinnostuneita lähiruoasta sekä monet kunnat haluavat lähiruokaa kouluihin. Iltaohjelma Iltaohjelmaan kuului illallinen sekä saunominen ja kylpylässä käynti. Illallisen aikana tutustuttiin paremmin ja keskusteltiin päivän vierailukohteista ja mahdollisesta yhteistyöstä kylien välillä.

4 Sunnuntai Liminganlahden luontokeskus Aamulla linja-auto starttasi klo hotellin pihalta. Päivän ensimmäisenä vierailukohteena oli Liminganlahden luontokeskus, jossa pääsimme opastetulle lintubongauskierrokselle lintutorniin sekä vierailemaan Linnun vuosi -näyttelyssä. Ennen näyttelyä katselimme auditoriossa esityksen Liminganlahdelta kuvatuista linnuista eri vuodenaikoina. Lohirannan kylältä löytyy lintutorni, joten mikäli kipinä lintubongaukseen syttyi, kyläläiset voisivat yhteistuumin syventyä tähän mielenkiintoiseen harrastukseen. Vihiluodon kala ja Luonnostaan hyvinvoiva -hanke Vihiluodon kalassa meitä odotti lohikeitto. Lounaan jälkeen siirryimme Vihiluodon kalan yläkerran kokoustiloihin, jossa Miia Latvala esitteli meille Luonnostaan hyvinvoiva -hankkeen. Hanke on PSK- Aikuisopiston koordinoima ja hankkeen toteutusalueena on koko Pohkois-Pohjanmaa. Hanke on alkanut ja se päättyy tämän vuoden lopussa. Hankkeen tavoitteina on tuoda esiin hyviä Green Care -käytäntöjä, edistää paikallista Green Care -toimintaa ja täten monipuolistaa maaseudun elinkeinoja. Hankkeen aikana on toteutettu ja tullaan vielä toteuttamaan erilaisia työpajoja, teemapäiviä ja opintomatkoja, joiden avulla eri alojen yrittäjät voivat kehittää toimintaansa ja verkostoitua. Hankkeella on omat nettisivut osoitteessa Hankkeen löytää myös Facebookista.

5 Green Care, puutarhaterapia ja terapiaeläin -termit tulivat tutuiksi. Green Care:n määritelmä on seuraava: Green Care on luontoon ja maaseutuympäristöön liittyvää toimintaa, jolla edistetään ihmisten hyvinvointia ja elämänlaatua. Vihreän hoivan menetelmiä käytetään tavoitteellisesti, ammatillisesti ja vastuullisesti. Hyvinvointia lisäävät vaikutukset syntyvät muun muassa luonnon elvyttävyyden, osallisuuden ja kokemuksellisuuden avulla. Toiminta sijoittuu tavallisesti luonnonympäristöön tai maatilalle, mutta luonnon elementtejä voidaan käyttää myös kaupunki- ja laitosympäristöissä. Green Care -toiminnassa yhdistyvät hyvinvointipalvelut sekä luonto- ja maaseutuympäristö. Hyvinvointipalveluja voidaan tuottaa luonnossa, maaseudulla ja maatiloilla. Monissa maissa ollaan huomattavasti edellä Green Care toiminnassa. Näitä edelläkävijämaita ovat muun muassa Italia, Norja ja Alankomaat. Luonnossa liikkumisella on monia todistettuja, terveyttä positiivisesti edistäviä vaikutuksia. Luonnon ympäristö muun muassa rauhoittaa mieltä, poistaa stressiä, laskee verenpainetta ja parantaa unen laatua. Hortoilu on yksi tapa liikkua luonnossa ja käyttää luonnontuotteita ruokavaliossa sekä lääkkeenä. Hortoilulla tarkoitetaan villiyrttien keräämistä luonnosta. Terapiaeläiminä käytetään esimerkiksi hevosia, koiria, lampaita ja alpakoita. Hevosten kanssa voidaan tehdä ihan fyysistä kuntoutumista terapiaratsastuksen avulla, mutta hyvinvointia edistää myös eläinten hoitaminen ja niiden lähellä oleminen. Hannuksen kylätalo Hannuksen kylätalossa meidät otettiin lämpimästi vastaan ja ensimmäisenä pääsimme pullakahveille. Hannuksen kylätalo on entinen Hannuksen koulu ja se on kyläyhdistyksen omistuksessa. Rakennuksen ylläpitokustannukset ovat suuret ja siksi kyläyhdistys harkitsee maalämpöhanketta. Yhdistyksessä on 73 jäsentä ja hallituksessa on 7 jäsentä ja 3 varajäsentä. Vuonna 2012 yhdistyksellä oli 9 hallituksen kokousta sekä sääntömääräinen yleiskokous, jossa oli paikalla 20 henkilöä. Yhdistyksen jäsenet ovat melko aktiivisia ja osallistuvat toimintaan järjestämällä tapahtumia tai osallistumalla niihin. Hannuksen kyläyhdistys järjestää vuosittain paljon ja monipuolisia tapahtumia. Esimerkkeinä vuoden 2012 tapahtumista ovat Kuutamohiihdot, Wanhanajan Äitienpäiväjuhla, Lasten yöleiri, Peräkonttikirppis ja Hannutsialaiset (perinteinen kyläläisten syysjuhla). Kyläyhdistyksen tiloissa on viikoittainen bingo, jonka kävijämäärä on vaihdellut henkilön välillä. Bingo on suosittu ja tasainen tulonlähde kyläyhdistykselle. Tuloja saadaan bingon yhteydessä myytävillä arvoilla sekä kahvituksella.

6 Kyläyhdistyksen tiloista löytyy todella hyvin varusteltu keittiö, jossa valmistetaan ruokaa tilauksesta. Kylätalolla pyörii myös kokkikerho, jonka tarpeisiin keittiö vastaa täydellisesti. Kyläyhdistyksen omistamista rakennuksista löytyy myös kirjasto, kuntosali, koulutustiloja, vuokrasaunatilat sekä vuokraasunto. Kyläyhdistyksen tulot kertyvät vuokratuloista, tapahtumien tuotoista sekä RC-radan mestaruuskisojen isännöinnistä (kauko-ohjattavien pikkuautojen mestaruuskisat). RC-rata on samassa pihapiirissä kylätalon kanssa ja kisojen aikaan kyläyhdistys järjestää ruokailuja sekä majoitusta. Myös koulun tiloja vuokrataan kokouskäyttöön ja majoittujille. Vuonna 2012 koulun tiloja vuokrattiin 60 kertaa. Yhteenveto palautteesta Opintomatkasta kerättiin palautetta palautelomakkeella, joka täytettiin paluumatkan aikana. Täytettyjä lomakkeita saatiin todella hyvin, vastausprosentti oli 80%. Mielenkiintoisimmaksi kohteeksi valittiin Hannuksen kylätalo (11 ääntä), toiseksi mielenkiintoisin kohde oli Juopulin kylätalo (8 ääntä). Kolmanneksi suosituin kohde oli Liminganlahden luontokeskus kolmella äänellä. Iso osa osallistujista kehui reissua mukavaksi, hyvin organisoiduksi ja informaation täyteiseksi. Lainauksia vastauksista: Hyvä reissu! Saatiin hyviä ideoita, tämmöisiä enemmän! Hyviä esimerkkejä kylätaloilta heidän toiminnastaan, mukava reissu Eniten kritiikkiä sai lauantaina 8.6 ollut illallinen Edenissä. Ruoka loppui kesken ja sitä sai odotella todella kauan lisää. Myös Vihiluodon kalan lounaalla ensimmäinen keittosatsi oli haaleaa. Näistä asioista on laitettu palautetta eteenpäin. Yhteistyöehdotuksia kylien välille tuli seuraavia: Kylien yhteistyön avulla olisi enemmän resursseja toimia Kylien tulisi kerran vuodessa pitää yhteinen kokous. Pysyttäisiin perillä kylien kuulumisista ja voitaisiin ideoida yhdessä. Kylien välisiä vierailuja enemmän sekä ideointia. Ehkä jopa yhteisiä hankkeita. Yhteistoimintaa kylien välille yhteisten mielenkiinnonkohteiden mukaisesti. Enemmän kanssakäymistä kylien välille Yhteisiä retkiä ja yhteiskyyditystä tapahtumiin. Osallistumista toisten tapahtumiin Keskinäistä tiedonvaihtoa kylien kehittämisestä ja kehittämisen rahoittamisesta.

www. Paja Mato Valtosen vinkit arkipäivän luovuuteen Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 2/2010 hyödylliset hankelinkit haastaa Sotkamon nuoret

www. Paja Mato Valtosen vinkit arkipäivän luovuuteen Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 2/2010 hyödylliset hankelinkit haastaa Sotkamon nuoret Mahdollisuuksia Kainuun maaseudulle 2/2010 Paja haastaa Sotkamon nuoret www. hyödylliset hankelinkit Yritysryhmälle kehittämistuki jopa 75 % Mato Valtosen vinkit arkipäivän luovuuteen Tee ympäristötekoja,

Lisätiedot

Teemana lähiruoka. Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi: Lähiruoka on osa hyvää elämää. Irrotettava liite: hyvästä lihasta syntyy hyvää ruokaa

Teemana lähiruoka. Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi: Lähiruoka on osa hyvää elämää. Irrotettava liite: hyvästä lihasta syntyy hyvää ruokaa PIHVIKARJALIITON TIEDOTUSLEHTI 2 2014 (nro 19) Teemana lähiruoka Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi: Lähiruoka on osa hyvää elämää Irrotettava liite: hyvästä lihasta syntyy hyvää ruokaa Lähiliha

Lisätiedot

Haastattelut ja tekstit: Oulun Seudun Leader. Kuvat, jos ei toisin mainita: Oulun Seudun Leader. Kiitokset kaikille yhteisönsä toimintaa esitelleille

Haastattelut ja tekstit: Oulun Seudun Leader. Kuvat, jos ei toisin mainita: Oulun Seudun Leader. Kiitokset kaikille yhteisönsä toimintaa esitelleille Aktiiviset yhteisöt Rahoitettuja hankkeita 2007-2013 Sivu 2 Haastattelut ja tekstit: Oulun Seudun Leader Taitto: Oulun Seudun Leader Kuvat, jos ei toisin mainita: Oulun Seudun Leader Kiitokset kaikille

Lisätiedot

MATKAILUN KUULUMISET HYVÄ ETELÄSAVOLAINEN MAASEU- TUYRITTÄJÄ! Kirjeen sisältö. Matkailun kuulumiset Ohjelmapalveluyritysten turvallisuusasiakirjat

MATKAILUN KUULUMISET HYVÄ ETELÄSAVOLAINEN MAASEU- TUYRITTÄJÄ! Kirjeen sisältö. Matkailun kuulumiset Ohjelmapalveluyritysten turvallisuusasiakirjat MATKAILUN KUULUMISET Matkailun odotukset parantuneet HYVÄ ETELÄSAVOLAINEN MAASEU- TUYRITTÄJÄ! Kirjeen sisältö Matkailun kuulumiset Ohjelmapalveluyritysten turvallisuusasiakirjat kuntoon Luontohoiva-hanke

Lisätiedot

Sisällys. Waskio-Seura

Sisällys. Waskio-Seura Vaskion kyläsuunnitelma 2014 Sisällys 1. Johdanto: kyläsuunnitelman laatiminen... 3 2. Kyläkysely... 4 3. Alueen historiaa... 4 4. Tarinoiden Vaskio... 8 5. Nähtävyyksiä... 8 6. Tärkeimmät viihtyvyystekijät...

Lisätiedot

Lantula on Vuoden kylä. Suklaatilan herkkuja. Ahlman tuo maaseudun kaupunkiin. Kuivakäymälät DT-keskuksesta. Pirkanmaalla on Vihreä Sydän

Lantula on Vuoden kylä. Suklaatilan herkkuja. Ahlman tuo maaseudun kaupunkiin. Kuivakäymälät DT-keskuksesta. Pirkanmaalla on Vihreä Sydän Lantula on Vuoden kylä Suklaatilan herkkuja Ahlman tuo maaseudun kaupunkiin Kuivakäymälät DT-keskuksesta Sari ja Matti toivottavat tervetulleeksi Ystäväkylän toimintaan Pirkanmaalla on Vihreä Sydän Matka-Suni

Lisätiedot

Yhteisö lehti. Nro 3 2014. Eskolan kylä perusti yrityksen palveluiden turvaamiseksi. Hännän huisketta ja haukahtelua Multasniemellä

Yhteisö lehti. Nro 3 2014. Eskolan kylä perusti yrityksen palveluiden turvaamiseksi. Hännän huisketta ja haukahtelua Multasniemellä Yhteisö lehti Nro 3 2014 Eskolan kylä perusti yrityksen palveluiden turvaamiseksi Hännän huisketta ja haukahtelua Multasniemellä Maaseutu kutsui uranvaihtoon Pohjois-Pohjanmaa Sisältö 2 Pääkirjoitus 3

Lisätiedot

Matkaraportti Wales, Pembrokeshire 14.-18.6.2011 Pembrokeshire Local Action Network for Enterprise and Development PLANED

Matkaraportti Wales, Pembrokeshire 14.-18.6.2011 Pembrokeshire Local Action Network for Enterprise and Development PLANED 1/15 Outi Raatikainen, Innovative Village esiselvityshanke Matkaraportti Wales, Pembrokeshire 14.-18.6.2011 Pembrokeshire Local Action Network for Enterprise and Development PLANED Matkan järjesti useamman

Lisätiedot

Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä HANNA TUURI

Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä HANNA TUURI Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä HANNA TUURI 1 Nopeaa konseptointia Neloskierteen pyörteissä Taitto ja grafiikat Minna Nissilä Tampereen ammattikorkeakoulun julkaisuja. Sarja B. Raportteja

Lisätiedot

Luonnontuote- ja matkailualan kehittämisselvitys

Luonnontuote- ja matkailualan kehittämisselvitys LOPPURAPORTTI Luonnontuote- ja matkailualan kehittämisselvitys 1.8.2012-31.1.2013 Sisältö 1. Hankkeen tiedot... 2 2. Yhteenveto hankkeesta... 2 3. Hankkeen tavoitteet... 2 3.1 Yleiset tavoitteet... 2 3.2

Lisätiedot

Maaseutuverkoston opintomatka Skotlantiin 28.9. 2.10.2009

Maaseutuverkoston opintomatka Skotlantiin 28.9. 2.10.2009 Maaseutuverkosto järjesti maaseudun kehittämisohjelman ympäristöteemaan liittyvän opintomatkan Skotlantiin yhteistyössä Viron ja Skotlannin maaseutuverkostojen kanssa. Opintomatkalla tutustuttiin Skotlannin

Lisätiedot

Jäsentiedote JÄTTILÄISIÄ JA LINNUNPELÄTTIMIÄ KIRJASTOKAHVILAN LÄMMÖSSÄ NOUSEVA RANNIKKOSEUTU. teksti: Rita Porkka, kuva: Sari Junnonaho

Jäsentiedote JÄTTILÄISIÄ JA LINNUNPELÄTTIMIÄ KIRJASTOKAHVILAN LÄMMÖSSÄ NOUSEVA RANNIKKOSEUTU. teksti: Rita Porkka, kuva: Sari Junnonaho teksti: Rita Porkka, kuva: Sari Junnonaho JÄTTILÄISIÄ JA LINNUNPELÄTTIMIÄ KIRJASTOKAHVILAN LÄMMÖSSÄ 2012 Mankilassa elettiin suruaikaa oman koulun lakkauttamisen ja vuosisadan pahimpien tulvien vuoksi.

Lisätiedot

PARASTA PÖYTÄÄN. Pirkanmaalta!

PARASTA PÖYTÄÄN. Pirkanmaalta! PARASTA PÖYTÄÄN Pirkanmaalta! PARASTA PÖYTÄÄN Pirkanmaalta! PARASTA PÖYTÄÄN PIRKANMAALTA -hanketta on toteutettu vuosina 2011 2014 osana Manner Suomen maaseudun kehittämisrahaston toimenpiteitä. Rahoittajina

Lisätiedot

Kiukainen Kiukainen 2

Kiukainen Kiukainen 2 KIUKAISTEN KYLÄT Kiukainen Kiukais Sijainti: 61 12 25 N, 22 05 00E Lääni: Länsi-Suomen lääni Maakunta: Satakunnan maakunta Seutukunta: Rauman seutukunta Etäisyydet: Rauma 40 km, Pori 40 km, Turku 100 km,

Lisätiedot

meidän Suupohjamme Veljesten idea muuttui yritykseksi Karijoella s. 8 Botniaring Kurikan Jurvassa tähdätään kilparatojen huipulle s.

meidän Suupohjamme Veljesten idea muuttui yritykseksi Karijoella s. 8 Botniaring Kurikan Jurvassa tähdätään kilparatojen huipulle s. Isojoki Kurikan Jurva Karijoki Kauhajoki - Teuva Suupohjan Kehittämisyhdistyksen leadertiedotuslehti 2012 meidän Suupohjamme Veljesten idea muuttui yritykseksi Karijoella s. 8 Botniaring Kurikan Jurvassa

Lisätiedot

syksy 2011 Keski-Suomen maaseutu Ihmisten kokoinen Leader Uudet yritykset tuovat kyliin elämää Tietoa rahoituksesta: keskisuomenmaaseutu.

syksy 2011 Keski-Suomen maaseutu Ihmisten kokoinen Leader Uudet yritykset tuovat kyliin elämää Tietoa rahoituksesta: keskisuomenmaaseutu. Keski-Suomen maaseutu Ihmisten kokoinen Leader Uudet yritykset tuovat kyliin elämää Tietoa rahoituksesta: keskisuomenmaaseutu.fi Pääkirjoitus Kierros Keski-Suomen maaseudulle 2 Tämä lehti kertoo Keski-Suomen

Lisätiedot

Vapaa-ajan asukkaat kaupallisten palvelujen käyttäjinä Ylöjärvellä

Vapaa-ajan asukkaat kaupallisten palvelujen käyttäjinä Ylöjärvellä 1 LOPPURAPORTTI 16.1.2012 18.3.2013 Vapaa-ajan asukkaat kaupallisten palvelujen käyttäjinä Ylöjärvellä (15931) Ylöjärven Yrityspalvelu Oy 2 Sisällys 1. Hankkeen toteuttajan nimi... 4 2. Hankkeen nimi ja

Lisätiedot

Lapin kyläkirje 1/2013

Lapin kyläkirje 1/2013 Lapin kyläkirje 1/2013 Maakunnallinen kyläyhdistys LAPPILAISET KYLÄT RY Vuoden Lappilainen kylä 2012 Kantomaanpää Ylitorniolta PUHEENJOHTAJAN TERVEHDYS Ajelin etelän vieraani kanssa nelostietä pohjoista

Lisätiedot

TYRNÄVÄN YRITTÄJÄT RY:N JULKAISU 1/2014 HUHTI-TOUKOKUU. Kymmenennet. Tyrnävän kevät- ja siemenperunamarkkinat

TYRNÄVÄN YRITTÄJÄT RY:N JULKAISU 1/2014 HUHTI-TOUKOKUU. Kymmenennet. Tyrnävän kevät- ja siemenperunamarkkinat 1/2011 1/2014 Tyrnäväyrittää 1 YKKÖSOSOITTEETON JOKA TALOUTEEN TYRNÄVÄ, KEMPELE, LIMINKA, MUHOS Tyrnäväyrittää TYRNÄVÄN YRITTÄJÄT RY:N JULKAISU 1/2014 HUHTI-TOUKOKUU Tyrnävän kevät- ja siemenperunamarkkinat

Lisätiedot

Juuret kylässä kyläläisten vahva sitoutuminen Vuolenkoski-Koskenniskan valtti

Juuret kylässä kyläläisten vahva sitoutuminen Vuolenkoski-Koskenniskan valtti Juuret kylässä kyläläisten vahva sitoutuminen Vuolenkoski-Koskenniskan valtti Loppuraportti kotitalouksien, seurojen ja senioreiden keskustelutuokioista OmaVerkko-hankkeessa vuosina 2012 2014 OmaVerkko-hanke

Lisätiedot

3. 2014 Hävikkiviikkoa vietetään 8. - 14.9.2014

3. 2014 Hävikkiviikkoa vietetään 8. - 14.9.2014 3. 2014 Hävikkiviikkoa vietetään 8. - 14.9.2014 Ruoka-Suomi -tiedotuslehti Ruoka-Suomi -tiedotuslehti kertoo elintarvikealan kehittämistyöstä. Lehti ilmestyy vuonna 2014 neljä kertaa. Numeroiden ilmestymis-

Lisätiedot

Loppuraportti Vanhan kunnalliskodin kunnostus Ekologisen elämäntavan osaamiskeskukseksi 1.9.2013-28.2.2014

Loppuraportti Vanhan kunnalliskodin kunnostus Ekologisen elämäntavan osaamiskeskukseksi 1.9.2013-28.2.2014 Euroopan maaseudun kehittämisen maatalousrahasto: Eurooppa investoi maaseutualueisiin Loppuraportti Vanhan kunnalliskodin kunnostus Ekologisen elämäntavan osaamiskeskukseksi 1.9.2013-28.2.2014 SISÄLLYS

Lisätiedot

Kylien Köyliö Viihtyisä asuinympäristö

Kylien Köyliö Viihtyisä asuinympäristö Kylien Köyliö Kylien Köyliö Viihtyisä asuinympäristö Köyliön kunta 140 vuotta...4 Kankaanpää...8 Kepola...14 Ristola...20 MLL Köyliö...25 Tuiskula...26 Tuiskulan kesäteatteri...31 Voitoinen...32 Osuuspankki...37

Lisätiedot

Peräseinäjoen kylämatkailuhanke 2. Loppuraportti

Peräseinäjoen kylämatkailuhanke 2. Loppuraportti Peräseinäjoen kylämatkailuhanke 2 Hankenumero 11445 Loppuraportti Seinäjoen Matkailuyrittäjät ry Sanna Jyllilä www.seinajokimatkailu.com 1 YHTEENVETO HANKKEESTA Peräseinäjoen kylämatkailuhanke 2 on jatkoa

Lisätiedot

Päijät-Hämeen kylät ry Opintomatka Ahvenanmaalle 18. 20.9.2009 Matkaraportti

Päijät-Hämeen kylät ry Opintomatka Ahvenanmaalle 18. 20.9.2009 Matkaraportti 1 Päijät-Hämeen kylät ry Opintomatka Ahvenanmaalle 18. 20.9.2009 Matkaraportti Kohde: Ahvenanmaan Sadonkorjuujuhlat 2009 Osallistujat: Terhi Ahokas, Kristiina Borgenström, Jaakko Hoimela, Irja Hytti, Matti

Lisätiedot

GREEN CARE PALVELUTOIMINNAN MAHDOLLISUUDET ETELÄ-SAVOSSA ESISELVITYS HOIVA-ALAN YRITYSTEN KARTOITUS. Seija Nissinen Mikkelin ammattikorkeakoulu

GREEN CARE PALVELUTOIMINNAN MAHDOLLISUUDET ETELÄ-SAVOSSA ESISELVITYS HOIVA-ALAN YRITYSTEN KARTOITUS. Seija Nissinen Mikkelin ammattikorkeakoulu 1 GREEN CARE PALVELUTOIMINNAN MAHDOLLISUUDET ETELÄ-SAVOSSA ESISELVITYS HOIVA-ALAN YRITYSTEN KARTOITUS Seija Nissinen Mikkelin ammattikorkeakoulu 2 Sisältö 1. KARTOITUKSEN TAUSTA JA TAVOITE... 3 2. AINEISTO

Lisätiedot

Kyläkapula. Maakunnallisen kylä- ja hanketoiminnan tiedotuslehti Pirkan Kylät ry:n kyläasiamieshanke ja Pirkanmaan maaseudun kehittämisyhdistykset

Kyläkapula. Maakunnallisen kylä- ja hanketoiminnan tiedotuslehti Pirkan Kylät ry:n kyläasiamieshanke ja Pirkanmaan maaseudun kehittämisyhdistykset Kyläkapula Maakunnallisen kylä- ja hanketoiminnan tiedotuslehti Pirkan Kylät ry:n kyläasiamieshanke ja Pirkanmaan maaseudun kehittämisyhdistykset 2/2012 Pohjoismaissa oli tapana, että viestikapula kiersi

Lisätiedot

UUSIUTUVA ENERGIA SUUPOHJASSA. Suupohjan seutukunnan asukaslehti TALVI / 2013-2014 ISOJOKI KAUHAJOKI KARIJOKI KURIKKA TEUVA

UUSIUTUVA ENERGIA SUUPOHJASSA. Suupohjan seutukunnan asukaslehti TALVI / 2013-2014 ISOJOKI KAUHAJOKI KARIJOKI KURIKKA TEUVA Suupohjan seutukunnan asukaslehti TALVI / 2013-2014 ISOJOKI KAUHAJOKI KARIJOKI KURIKKA TEUVA Yhä useampi surffaa valokuidun kautta Suupohjassa s. 3 Kuva: Heikki Mahlamäki Suupohja vuonna 2024 s. 10 UUSIUTUVA

Lisätiedot

Sisällys. Ruoka-Suomi -tiedotuslehti

Sisällys. Ruoka-Suomi -tiedotuslehti 2. 2014 Ruoka-Suomi -tiedotuslehti Ruoka-Suomi -tiedotuslehti kertoo elintarvikealan kehittämistyöstä. Lehti ilmestyy vuonna 2014 neljä kertaa. Numeroiden ilmestymis- ja materiaaliaikataulu on seuraava:

Lisätiedot

2. 2013. Vuokratiloissa syntyy kakkuja

2. 2013. Vuokratiloissa syntyy kakkuja 2. 2013 Vuokratiloissa syntyy kakkuja Ruoka-Suomi -tiedotuslehti Ruoka-Suomi -tiedotuslehti kertoo elintarvikealan kehittämistyöstä. Lehti ilmestyy vuonna 2013 neljä kertaa. Numeroiden ilmestymis- ja materiaaliaikataulu

Lisätiedot