Avoin Kotka kokeiluhanke Kokemuksia,tuloksia, suosituksia

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Avoin Kotka kokeiluhanke Kokemuksia,tuloksia, suosituksia"

Transkriptio

1 Avoin Kotka kokeiluhanke Kokemuksia,tuloksia, suosituksia Toimitusjohtaja Jouni Eho, Oxford Research Oy, Copyright 2012

2 Sisällysluettelo 1. Miksi Avoinkotka kokeiluhanke? 2. Miten kokeiluhanke toteutettiin? 3. Kotkan kaupunkistrategian joukkoistaminen 4. Johtopäätökset - Mitä opittiin kokeiluhankkeesta?

3 Inspiraationa Sitran Brickstarter tutkimus Internet ja sosiaalinen media muokkaavat käsitystämme paikallisesta päätöksentekokultturista. Esimerkki: Change by Us, New York City. Esimerkki: Kickstarter

4 Inspiraationa Sitran Brickstarter tutkimus Julkinen sektori ja käyttäjälähtöisyys?

5 Inspiraationa Sitran Brickstarter tutkimus Voisiko syntyä uudenlainen (käyttäjälähtöinen) tapa osallistaa kansalaiset ja päättäjät yhteisen kaupunkiympäristön kehittämiseen?

6 Kotkan kaupungin tahtotila lisätä avoimempaa vuorovaikutusta Vuorovaikutuksen merkitys muuttuu - kaupungin tulevaisuus on entistä enemmän jokaisen yhteisellä vastuulla. Asukkaat ovat kaupunkien vielä vähän hyödynnetty voimavara.

7 Miten Avoinkotka kokeiluhanke toteutettiin? Hanke toteutettiin viiden organisaation yhteistyöhankkeena: Sitra, Cursor Oy, Kotkan kaupunki, Dakar Oy sekä Oxford Research Oy Palvelun määrittely ja rakentaminen 1/2013-3/2013 Avoinkotka.fi palvelu julkaistiin Kaksi ensimmäistä kokeilukohdetta Kantasatama ja tuulipuistot Kolmas kokeilukohde, Jokipuiston nimiäänestys Neljäs kokeilukohde, Kotkan kaupunkistrategian joukkoistaminen, päivitysprosessin tukena ( ) Avoinkotka.blogspot.fi blogi Kokeiluhankkeen tulosten esittely seminaarissa (10.6.), loppuraportti heinäkuun loppuun mennessä ja keskustelutilaisuus elokuussa Sitralla.

8 Palvelun etusivu

9 Kantasatama Ideoita väliaikaiskäyttöön Palveluun on lisätty 27 ideaa. Kommentteja ja keskustelua niukasti. Kaupungin lupaus palkita eniten tykkäyksiä saanut idea 500 euron avustuksella Eniten tykkäyksiä 37kpl liikennepuisto idea Miten päästään ideoista toteutukseen? Miten päästään aitoon yhteiskehittelyyn? Voidaanko jatkossa kytkeä ideoiden joukkorahoitus toiminnallisuus?

10 Kaupunkistrategian joukkoistaminen Valtuuston aloitteesta haluttiin hyödyntää avoinkotka.fi palvelua kansalaiskuulemiseen strategiapäivityksen yhteydessä Kaupunginjohtajan koollekutsuma vaikuttajaryhmä laati neljä avointa kysymystä strategiaan liittyen kysyttäväksi kaupunkilaisilta. Lisäksi kysymys kotkalaisuudesta kaupungin vision tiivistämiseen liittyen Kaupunginjohtajan videopitch Kaksi viikkoa aikaa vastata avoimiin kysymyksiin ( ) Vastausten yhteenveto tiedoksi päättäjille ja vastaukset kokonaisuussaan verkkoon

11 Tuloksia Kaupunkistrategian joukkoistaminen Vastauksia saatiin kysymyksiin keskimäärin 170 kappaletta/kysymys. Yhteensä n. 60 sivua kansalaisten mielipiteitä ja näkemyksiä kaupungin kehittämiseen. Keskimäärin kysely-sivulla käytettiin 3.42 minuuttia. Kaupunkistrategia-kyselyn vastauksista voi tunnistaa teemoja, jotka toistuivat vastauksissa (yrittäjyys, työpaikat, koulutus). Vastaukset olivat pääasiallisesti rakentavia ja asiallisia. Tästä voisi päätellä, että Avoinkotka-palvelu on onnistunut luomaan uskottavan ja luotettavan vuorovaikutuskanavan, jossa kansalaiset kokevat, että heidän vastauksia kuunellaan ja otetaan huomioon.

12 Tuloksia Kaupunkistrategian joukkoistaminen 250 Kaupunkistrategia-kyselyn kävijämäärä huhti 25.huhti 26.huhti 27.huhti 28.huhti 29.huhti 30.huhti 1.touko 2.touko 3.touko 4.touko 5.touko 6.touko 7.touko

13 Minulle kotkalaisuus on. Ihmiset edellä. Kaupunki on asukkaita varten ei asukkaat kaupunkia. Pieni on kaunista ja toimivaa. Kaikkea ei mitata rahassa vaan ihmisillä on muitakin kuin taloudellisia arvoja. Turvasatama, jonne on hyvä palata maailman tuulista.myö ollaa selvitty pahemmistakii tuulist nyt levitetää siivet ja lennetää rohkeasti kohti tulevaa! Persoonnallista ja reipasta merihenkisyyttä Kotkalaisuus on Posso räntäsateessa ja ****mainen huumori. Kotka on persoonallinen, ruostumaton ja sitkeä kuin laivan köysi. Merenläheisyyttä ja sukulaisten tuomaa turvaa On ylpeyden aihe olen syntynyt Kotkaan. Asunut 4 vuotta ulkomailla ja viime kesänä muutin perheeni kanssa takaisin. Minulle Kotkalaisuus on turvallisuutta, merellisyyttä, kaunista luontoa, ylpeyttä.

14 Johtopäätökset - Mitä opittiin kokeilusta? 1/2 1. Kokeilu synnytti positiivista pöhinää ja rakentavaa keskustelua uudenlaisesta tavasta osallistaa kansalaiset oman kaupunkinsa kehittämiseen 2. Suhteellisen lyhyessä ajassa ( ) palvelu saatiin käyntiin ja käyttäjäkunta löysi palvelun. 3. Joukoista pitää huolehtia verkossa (crowd management) 4. Pelkkä teknologia ei riitä verkkopalvelu edellä ei vie pitkälle, vaan myös muut prosessit pitää miettiä suhteessa uusiin vuorovaikutusmenetelmiin 5. Mitä sitten? eli Miten kantasataman hyvät ideat tästä eteenpäin? Kaupunkilaisten vastausten ja näkemysten huomiominen kaupunkistrategian jalkauttamisessa?

15 Johtopäätökset - Mitä opittiin kokeilusta? 2/2 6. Ajoituksella on merkitystä, ts. mitä aikaisemmin vuorovaikutukseen päästään, sitä parempi 7. Tuulipuiston hyödynjakomallien kokeileminen osoittautui liian haastavaksi 8. Onko kaupungilla resursseja systemaattisempaan palvelun hyödyntämiseen? 9. Ihmiset pitää saada käy(ttä)mään palvelussa markkinointia ei voi unohtaa 10. Miten ja kuka määrittelee legitimiteetin kun haetaan tukea päätöksenteolle joukkoistamisen avulla? Mikä on krittinen massa? Tiettyjen kansalaisryhmien syrjiminen?

16 KIITOS! Lisätietoja: Copyright 2012