Jyväskylä Inkluusion askelmerkit

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Jyväskylä 27.11.2013 Inkluusion askelmerkit"

Transkriptio

1 Jyväskylä Inkluusion askelmerkit Aija Saari Tutkimuspäällikkö, Suomen Vammaisurheilu ja liikunta VAU ry

2 VAMMAISUUDEN KAKSI MALLIA/ FILOSOFIAA

3 Medikaalinen ja sosiaalinen malli Medikaalinen malli: vammaisuus on yksilön ongelma. = Vammaisuus nähdään yksilön keskeisenä ja hänen kaikkea tekemistään määrittävänä ominaisuutena, tragediana & jonakin, jota korjataan & muokataan normaaliksi. Sosiaalinen malli: vammaisuus on ympäristöstä johtuva ongelma. = Vammaisuus on vain yksi piirre. Huomio ympäristöön, toimintatapoihin & palveluihin, jotka estävät tai mahdollistavat osallistumisen.

4 Miten erilaiset mallit näkyvät arjessa? MEDIKAALINEN Henkilö on palvelujen kohde Perinteinen tapa toimia Määrittelyt, rajaukset Vamma- ja toimintakykylähtöiset palvelut Terveysliikunta- ja kuntotustavoite Integraatiossa yksilöä integroidaan hänen omaksi hyödykseen SOSIAALINEN Henkilö on aktiivinen toimija, suunnittelija, vaikuttaja Muutos ja prosessi Tasavertainen valinnan mahdollisuus Henkilö itse määrittää liikkumisensa tavat ja tavoitteet Inkluusio, josta kaikki hyötyvät Fyysisen ja sosiaalisen ympäristön muokkaaminen avoimeksi kaikille

5 Integraation ja inkluusion rajanvetoa integraatio SELKEÄÄ, RAJATTUA, FYYSISIÄ TILOJA, SIJOITTAMISTA, HELPOSTI MITATTAVAA. ERITYISOSAAJAT PÄÄVASTUUSSA. YKSILÖN VIKA, VAIHTOEHDOTTOMUUS, KONTEKSTUAALITTOMUUS, SUPPEUS, VAMMA MUKAANPÄÄSYN KRITEERINÄ. hyödyt haitat LAAJEMPI TARJONTA, UNOHTAA ERILAISUUDEN, AVAA JATKUVAN KEHITYSPROSESSIN. TUEN TARVE JÄÄ PIILOON, SEURANTA HANKALAA, EPÄSELVÄ RETORIIKKA, PÄÄTTYMÄTÖN PROSESSI. inkluusio

6 Integraatio vs. inkluusio? Integraatiota käytetään usein kuvaamaan erillään olleen vähemmistön fyysistä sijoittamista yleiseen. Fyysisessä tila- tai ryhmäintegraatiossa erityisryhmä toimii yleiseen ryhmään integroituna osana. Jos integraatio kohdistuu etukäteen määriteltyihin yksilöihin, osa toimijoista kokee sen leimaavana vallankäyttönä ( integroidut yksilöt ). Integraatiossa soveltaminen ja tukitoimet muokataan etukäteen toimenpiteiden kohteiksi määriteltyjen yksilöiden mukaan.

7 Inkluusio (vs. integraatio) Unescon Salamancan sopimus 1994 toi tietoisuuteen käsitteen inclusive education ja termi yleistyi 1990 luvulla kuvaamaan jokaisen lapsen oikeutta lähikouluunsa. Voidaan suomentaa osallisuutena, osallistavana tai liikunnassa käsitteellä kaikille avoin, erilaisissa konteksteissa erilaisia sanoja (esim. Kaikille yhteinen koulu). Inkluusio on yhteisöllinen ja osallisuutta painottava lähestymistapa, filosofia jossa ajatellaan jokaisen jo kuuluvan omaan lähiyhteisöönsä. Paradigma, joka tarkoittaa koko toimintaympäristön muokkaamista kaikille avoimeksi ja pois-sulkevien toimintatapojen tunnistamista ja tietoista työtä osallistumisen esteiden poistamiseksi. Pitkä prosessi, jossa on mukana koko yhteisö.

8 Inklusiivinen ohjelmasuunnittelu Kasser & Lytle (2005, 8). Jokainen yksilö on ainutlaatuinen erilaisine kykyineen ja tarpeineen. Jokaisella on oikeus nauttia tasavertaisista liikuntamahdollisuuksista. Yksilö, toimintaympäristö & tehtävä muodostavat kokonaisuuden. Osallistujat voivat valita ja tehdä päätöksiä. Erilaisuus nähdään mahdollisuutena ja voimavarana josta kaikki hyötyvät. Yksilölliset tarpeet ja mielenkiinnon kohteet huomioidaan. Liikunta on hauskaa, osallistavaa ja mielekästä jokaiselle. Ohjelmissa arvostetaan, hyväksytään, tuetaan ja kunnioitetaan jokaista omana itsenään. Ohjelmat suunnitellaan sellaisiksi että niissä huomioidaan osallistujien erilaiset kyvyt. Ohjelmat ovat esteettömiä ja saavutettavia. Yhteistoiminnallinen työtapa mahdollistaa yksilöllisen oppimisen.

9 INKLUUSIOPROSESSI

10 Väite 1) Inkluusio on jatkuva prosessi. Integraatio voi olla välivaihe matkalla inkluusioon. ZERO-- SEPARATE --INTEGRATION-- OPEN FOR ALL, INCLUSIVE THE MEDICAL MODEL THE SOCIAL MODEL OF DISABILITY CARE AND REHABILITATION EQUALITY AND HUMAN RIGHTS Saari, A Adapted from Schleien, Ray & Green 1997

11 Väite 2) Muutos ylläpitää inkluusioprosessia. Pelkästään diagnooseihin perustuvan erityisliikunnan ja vammaisurheilun rinnalle syntyy toimintakykyihin pohjautuvaa ja kaikille avointa toimintaa. Tämä muutos: tarjoaa vammaiselle liikkujalle mahdollisuuden valita missä, kenen kanssa ja mitä harrastaa, toimii polkuna yleisiin ryhmiin ja urheiluseuroihin, muuttaa erityisliikuntaa (ehkäisee eristäytymistä & erityisliikunnan institutionalisoitumista).

12 Väite 3) Inkluusion etenemiseen tarvitaan kohtaamisia ja tuttuutta. Vammaisurheilun näkyminen, vammaisurheiluun ja erilaisiin liikkujiin tutustuminen, vierailut, kokeilut ja yhdessä tekeminen vammaisuus ja vammaiset liikkujat muuttuvat me iksi, tutuksi, normaaliksi, näkymättömäksi.

13 Väite 4) Erityisosaajiakin tarvitaan, mutta uudessa roolissa. Erityisryhmien ja vammaisurheilun asiantuntijat muuttuvat kaikille avoimen toiminnan kehityskumppaneiksi, konsulteiksi ja oppaiksi. Kehityskumppanit tukevat prosessia, auttavat erityiskysymyksissä ja toimivat tulkkina vanhan ja uuden välissä, joutuvat oppimaan uudenlaisen työotteen: saatan seuraan, neuvon ja opastan, arvioin ja raportoin.

14 Väite 5) Muutoksen edellytyksenä on vammaisvähemmistöjen ja heidän edustajiensa mukana olo ja osallisuus. Vammaisvähemmistöjen mukana olo ehkäisee syrjäytymistä, epäluuloja ja eristäytymistä, sitouttaa, lisää luottamusta ja sosiaalista pääomaa, ja on lisäresurssi. kiintiöt (positiivinen syrjintä) ovat hyvä keino, mutta inkluusiota kohti pyrittäessä niistä pitäisi päästä eroon.

15 TILANNE VAMMAISURHEILUSSA

16 Kansainväliset liikkeet näyttävät mallia IPC suosii paralympialajien siirtymistä kv.lajiliittoihin, mutta Special Olympics tekee erillisiä yhteistyösopimuksia kv. liittojen kanssa. Kuurojen ja elinsiirtourheilun organisaatiot ovat toistaiseksi itsenäisiä ja erillisiä. Paralympiaurheilusta käynnistynyt lajiliittointegraatio on useimmissa maissa edennyt vammaishuippu-urheilun ehdoilla. Ongelmina uusien urheilijoiden löytyminen, vaikeavammaisten mukaan pääsy ja joidenkin (ei-paralympiakelpoisten) vammaryhmien unohtuminen. Special Olympics -liikkeessä Unified toiminta tulkitaan vievän kohti inkluusiota. Kaikkiaan vammaisurheilussa

17 Paralympialajit Suomessa 2013 VAU vastaa Boccia Maalipallo Pyörätuolirugby VAU vastaa, mutta integraatiotyö käynnistynyt Pyörätuolimiekkailu Cp-jalkapallo Istumalentopallo Voimanosto Kelkkajääkiekko Lajiliitossa toimivat Ampumahiihto, maastohiihto, alppihiihto, ampumaurheilu, jousiammunta, judo, melonta, triathlon, purjehdus, pyöräily, ptcurling, pt-koripallo, pttennis, ratsastus, soutu, uinti, yleisurheilu

18 Muut vammaisurheilulajit Suomessa VAU tai itsenäinen laji Pt-tanssi Sähköpyörätuolisalibandy VAU vastaa Special Olympics Elinsiirtourheilu Näkövammaisten lajit (keilailu, sokkopingis) Lajiliitossa Golf sulkapallo Trail-O suunnistus Taekwondo

19 Integraation prosessit Suomessa Lähtötilanne 2009: Vammaisurheilun monilajiliitto, jossa lähes 40 lajia. Nyt: 17 paralympialajia on jo siirtynyt lajiliittonsa alle, prosessi käynnissä noin viidessä lajissa Mitä jää jäljelle?

20 Kiitos. Kysymyksiä?