LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS"

Transkriptio

1 LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS KEVÄT 2013

2 2 REHTORIN TERVEHDYS Kaikkea ei aina määrätä peruskoulussa Suomalainen peruskoulu on saanut viime vuosina varsin hyviä tuloksia kansainvälisissä mittauksissa. Oppilaat menestyvät tutkimuksissa hyvin ja Suomi on arvostettu koulutusmaa. Samalla, kun menestymme tiedollisesti ja taidollisesti, saamme huonoja tuloksia kouluviihtyvyydestä. Viihtymättömyyteen ei ole löytynyt selkeää syytä, mutta sen poistamiseksi on jo vuosia pyritty löytämään ratkaisuja. Peruskoulun kahden viimeisen kouluvuoden aikana oppilailla on mahdollista opiskella osittain omien mielenkiintojensa mukaisesti valinnaisaineiden kautta. Tuntimäärä ei ole kovin suuri, mutta toivomme valinnaisaineiden lisäävän oppilaiden motivaatiota opiskeluun ja parantavan myös kouluviihtyvyyttä. Tässä oppaassa esitellään Lielahden koulun valinnaistarjotin. Tutustukaa ja valitkaa - ja ennen kaikkea viihtykää koulussa! Talvisin terveisin, rehtorit Matti Annala ja Tiina Haanpää VALINNAISAINEIDEN TEHTÄVÄ Perusopetuksen valinnaisten aineiden tehtävä on syventää ja laajentaa perusopetuksen yhteisten oppiaineiden, erityisesti taide- ja taitoaineiden, tietoja ja taitoja oppilaan valinnan mukaisesti. Valinnaisten aineiden tulee tukea perusopetuksen tavoitteita. Oppilas - kun valitset valinnaisaineita: Mieti, mistä oppiaineista olet kiinnostunut. Lisäkursseilla saat sellaisia tietoja ja taitoja, jotka syventävät oppitunneilla jo opittua tai tuovat lisätietoa oppituntien oppisisältöihin Mikään valinta ei ole esteenä tai rajoitteena jatko-opintoihin pääsylle. Muista kuitenkin, että pitkien valinnaisaineiden arvosanat näkyvät päättötodistuksessasi. Joistakin valinnoista saa lisäpisteitä lukioiden erikoislinjoille haettaessa. Mikäli johonkin valinnaisaineryhmään ei saada riittävästi oppilaita, ei ryhmää perusteta. HUOM. Valinnaisainetta ei voi vaihtaa kesken opiskelun ilman painavaa syytä. Asiasta on sovittava aina erikseen rehtorin kanssa.

3 3 LIELAHDEN KOULUN TUNTIJAKO Aine Yht. Äidinkieli ja kirjallisuus A-kieli B-kieli Matematiikka Biologia ja maantieto Fysiikka ja kemia Terveystieto Uskonto/Elämänkatsomustieto Historia Yhteiskuntaoppi 3 3 Taito- ja taideaineet yht. Musiikki 1 1 Kuvataide 2 2 Käsityö 3 3 Liikunta Kotitalous 3 3 Oppilaanohjaus 0,5 0,5 1 2 Valinnaiset aineet 0,5 7, Oppilaan vähimmäistuntimäärä Vapaaehtoinen A-kieli

4 4 TIETOA VALINNAISISTA AINEISTA 7. vuosiluokan jälkeen kotitalouden, kuvataiteen, käsityön sekä musiikin opiskelu yhteisenä oppiaineena päättyy. Näiden oppiaineiden arvosanat seitsemänneltä vuosiluokalta siirtyvät suoraan päättötodistukseen. Pois jäävien oppituntien tilalle oppilas valitsee valinnaisaineita. Mikäli oppilas on 4. vuosiluokalla aloittanut A2-kielen opiskelun, niin A2-kieli sisältyy vuosiluokilla 8-9 valinnaisiin oppiaineisiin. Oppilas voi tällöin valita vain yhden pitkän valinnaisaineen vuosiluokille 8-9. Lielahden koulussa valinnaistunnit jakautuvat seuraavasti: Vuosiluokka Pakollinen valinnaisaine * Pitkät valinnaisaineet (2 vkt **) Lyhyet valinnaisaineet (1 vkt) 7 0,5 vkt ,5 vkt 2 x 2 vkt 3 x 1 vkt x 2 vkt 1 x 1 vkt * pakollinen tietotekniikka ** vkt = vuosiviikkotunti, lukujärjestyksessä oleva oppitunti Valinnaisaineet 7. vuosiluokan keväällä oppilaat valitsevat kaksi pitkää valinnaisainetta 8. ja 9. vuosiluokalle. Lisäksi oppilaat valitsevat kolme lyhyttä valinnaisainetta 8. vuosiluokalle. 8. vuosiluokan keväällä oppilaat valitsevat yhden lyhyen valinnaisaineen 9. vuosiluokalle. Valinnaisaineiden arviointi Lyhyet valinnaisaineet arvioidaan asteikolla hyväksytty / hylätty. Pitkät valinnaisaineet arvioidaan arvosanoin Valinnaisaineiden merkitys jatko-opintojen kannalta B2-kieli (yläkoulussa alkanut ranskan, saksan tai venäjän kieli) on ns. lukuaine, jonka päättöarvosana vaikuttaa lukioon pääsyyn. Kuvataiteen, liikunnan ja musiikin arvosanoilla on merkitystä painotettuna opinto-ohjelmaa tarjoaviin lukioihin pääsyyn. Hyvät valinnaisaineen arvosanat (erityisesti KO, KU, MU, LI, TN/TS) mahdollistavat taas ammatillisiin opintoihin pääsyn.

5 5 PITKÄT VALINNAISAINEET 2 vuosiviikkotuntia, vuosiluokat 8-9 RANSKA B2-kieli (2 vkt) Bonjour! Monipuolisissa ja kauniissa ranskankielisissä maissa on mukava matkustaa! Kuitenkin saattaa tulla vastaan tilanteita, jolloin et ymmärrä, mitä sinulta kysytään ja miten sinun pitäisi käyttäytyä. Tähän auttaa valinnainen ranska! Valinnaista ranskaa opiskellut osaa: tilata kahvilassa juotavaa ja ravintolassa ruokaa (myös isälle ja äidille) ostaa postimerkit kortteihin, metrolipun Pariisissa ja junalipun Nizzaan asioida kaupassa ja hotellissa tai kysyä neuvoa kohteliaasti kertoa itsestään sekä käyttäytyä paikallisten tapaan ällistyttää muita ääntämällä oikein sanoja kuten Citroën, Peugeot tai Bordeaux Tunneilla harjoitellaan paljon puhumista pareittain ja ryhmissä ja käytetään kirjojen lisäksi hyödyksi videoita, pelejä tai vaikkapa sarjakuvaa. Kahden vuoden aikana opitaan myös tuntemaan ranskankielisiä maita ympäri maailmaa. Soyez le bienvenu!

6 6 SAKSA B2-kieli (2 vkt) Guten Tag! Hallo! Matkalla saksankielisissä maissa on hyvä osata ainakin jonkin verran maan kieltä. Tavoitteenamme onkin, että valinnaista saksaa opiskeltuasi ymmärrät helppoa saksankielistä puhetta ja osaat vastata siihen voit mm. ostaa matkalipun ja asioida kaupassa ja hotellissa osaat tilata ravintolassa ruokaa ja tiedät mitä tilaat osaat kertoa itsestäsi saksaksi Opit tietenkin yleisimmät sanonnat sekä tutustut hieman saksankielisiin maihin ja niiden tapoihin. Kirjan lisäksi opiskelemme esimerkiksi pelien tai videoiden avulla ja harjoittelemme puhumista muiden kanssa. Herzlich willkommen!

7 7 VENÄJÄ B2-kieli (2 vkt) Tavoitteena on saavuttaa kahden opiskeluvuoden aikana sellainen kielitaito, jolla selviytyy erilaisissa arkipäivän tilanteissa liikennevälineissä, hotelleissa, ravintoloissa, ostoksilla jne. Aluksi opetellaan kyrilliset aakkoset, joita on 31 kirjainta ja merkkiä. Puolet niistä on jo entuudestaan tuttuja. Tervehdysten, kysymisen ja vastaamisen avulla harjoitellaan fraaseja ja sanastoa. Tekstien avulla sanavarasto lisääntyy ja opitaan erilaisia rakenteita. Venäjän opiskelua voi peruskoulun jälkeen jatkaa lukiossa ja kauppaoppilaitoksessa. Venäjän kielen taitajista on kysyntää ja jopa puutetta kaupan, matkailun, tiedotusvälineiden ja hallinnon (esim. tulli ja poliisi) aloilla.

8 8 ILMAISUTAITO (2 vkt) TYÖTAVAT Kurssilla käytetään monipuolisia luovan ilmaisun ja draaman työtapoja ja harjoituksia: mm. kehonkieli, mimiikka, puhetekniikka, äänenkäyttö, improvisointi, roolin rakentaminen, pienoisnäytelmät, tekstin dramatisointi ja luova kirjoittaminen sekä esitysten analysointi. Kurssilla harjoitellaan ja valmistetaan erilaisia esityksiä ja näytelmiä koko yhtenäiskoulun tarpeisiin. Videotekniikkaa hyödynnetään mahdollisuuksien mukaan. Omaa oppimista analysoidaan oppimispäiväkirjan avulla. Kurssilla tehdään vierailuja teattereihin mahdollisuuksien mukaan. TAVOITTEET Vahvistaa oppilaan itseilmaisu- ja esiintymistaitoja erilaisissa viestintätilanteissa. Kehittää oppilaan tunnetaitoja sekä edistää sosiaalista joustavuutta. Aktivoida työskentelemään tavoitteellisesti ja yhteistyössä rakentavasti edistäen vastuunkantamista omasta ja ryhmän toiminnasta. Kehittää luovaa ajattelua ja ongelmanratkaisutaitoja sekä antaa valmiuksia oman toiminnan arviointiin ja reflektointiin. OLETKO KIINNOSTUNUT ESIINTYMISESTÄ JA TEATTERISTA? HALUATKO KEHITTÄÄ OMAA ILMAISUASI JA OPPIA KOKEMUKSELLISESTI?

9 9

10 10 KOTITALOUS (2 vkt) Tavoitteena on, että kotitaloutta opiskellut oppilas osaa: perustaidot ruokatalouden, vaatetuksen, asunnon ja ergonomian alueelta osaa olla harkitseva kuluttaja ja tehdä valintoja ymmärtää ravitsemuksen ja oman talouden merkityksen arvostaa kansallista perinnettään ja tiedostaa kansainvälisyyden merkityksen Sisältöjä: käytännön työskentelyä, jolla harjaantuu selviytymään arkipäivässä ja juhlatilaisuuksissa kotitalouteen liittyvistä töistä tietojen omaksumista ruokataloudesta, välineistä, laitteista ja ergonomiasta tapakasvatusta sekä perhe- ja kuluttajakasvatusta Opiskelussa käytetään pari- ja ryhmätyöskentelyä sekä yksilötehtäviä. Tutustutaan liikkeiden tuotevalikoimiin. Projektitöitä kansallisista ja kansainvälisistä keittiöistä. Juhlien suunnittelua.

11 11 LIIKUNTA (2 vkt) LIIKUNTA POJAT (2 vkt) Tavoitteena on fyysisen kunnon ylläpitäminen ja parantaminen, pelitaitojen ja -tietojen kehittäminen, miellyttävien liikuntaelämysten kokeminen sekä tietysti hauskanpito yhdessä. Sisältöjä: Koulusta ennestään tuttujen liikuntalajien taitojen ja tietojen kehittäminen ja syventäminen. Tutustumista uusiin lajeihin, kuten keilailu, laskettelu, tennis, laitesukellus, ilma-aseammunta jne. oppilaiden toiveiden mukaan. LIIKUNTA TYTÖT (2 vkt) Monipuolisesta ja vaihtelevasta liikunnasta kiinnostuneille tytöille toinen kaksoistunti viikossa. Mahdollisuus syventää lajitaitoja ja tietoja tutuissa liikuntalajeissa sekä tutustua ns. uusiin lajeihin. Sisältö monipuolisista liikuntalajeista: palloilu (sähly, kori-, pesä-, jalka- ja sulkapallo), jääpelit, uinti sekä oman kunnon parantamiseen suuntautuneet lajit (esim. aerobic ja kuntosali). Uusia lajeja kuten keilailu, laskettelu, jousiammunta, squash, seinäkiipeily, tennis ja ilma-aseammunta, joista mieluisimpia painotetaan oppilaiden toiveiden mukaan.

12 12 MUSIIKKI (2 vkt) Pääpaino on yhteismusisoinnissa eli eri soitinten opiskelussa yhteissoittoon pyrkien (ns. bändisoittimet, kuten kitara, basso, rummut ja koskettimet sekä omat instrumentit myös mukana). Laulamisesta kiinnostuneet pääsevät myös esille äänentoistolaitteiden käytön myötä (mikrofonin käyttö) ja lauluja kokeillaan moniäänisestikin. Opiskeltaviin asioihin oppilaat voivat itse vaikuttaa kiinnostuksensa mukaan. Voidaan perehtyä tarkemmin esim. musiikin teoriaan, erilaisiin musiikkikulttuureihin tai musiikkiteknologiaan. Vierailukäyntejä pyritään järjestämään esim. radioasemille, musiikkikirjastoon tai konsertteihin. 9. luokalla mahdollisuuksien mukaan tutustumiskäyntejä musiikin eri ammatteihin. Pidetään musiikkiaiheisia esitelmiä. Valinnaisen musiikin opiskelijat saavat esiintymistilaisuuksia esim. koulun eri tilaisuuksissa. TÄRKEINTÄ ON KIINNOSTUS AKTIIVISEEN MUSIIKIN TEKEMISEEN!

13 13 TEKNINEN KÄSITYÖ (2 vkt) Käsityön tavoitteena on antaa oppilaalle taitoja, että hän oppii selviytymään ja ratkaisemaan jokapäiväisiä ongelmia. Käsityö on toimintaa, johon voidaan liittää uuden keksiminen eli innovointi, jäljentäminen, tuottaminen, tekniikoiden ja tekniikan käyttäminen, tuotesuunnittelu ja teknologian hyödyntäminen. Tämän oppiaineen tavoitteena on kasvattaa oppilasta kokonaisvaltaisesti, toisin sanoen hän saa suunnitella, toteuttaa ja samalla arvioida oman tuotteensa. Oppiaineessa sovellamme tietoja, joita muissa oppiaineissa opetetaan Oppiaineessa tutustumme: - sähkötekniikassa tutustumme ja opimme sähkötekniikan perusteita - tutustumme hitsaamiseen, juottamiseen ja eri metallien työstö tekniikoihin omavalintaisen projektin avulla - puuteknologiassa opettelemme puun eri ominaisuuksia tekemällä, tutkimalla ja toteuttamalla oman projektin - muoviteknologiaan perehdymme tutustumalla muovin eri ominaisuuksiin ja käyttämällä sitä omissa projekteissamme Oppiaine: - antaa elämässä tarvittavia käytännön tietoja ja taitoja. - opettaa ratkaisemaan teknisiä ongelmia - opettaa käyttämään erilaisia työvälineitä oikein ja turvallisesti. - antaa perusosaamista teknisten alojen opintoihin ja ammatteihin

14 14 TEKSTIILITYÖ (2 vkt) Jatka tekstiilityön opintojasi kahdeksannella ja yhdeksännellä luokalla! Valinnaisessa tekstiilityössä syvennetään aiemmin opittuja käsityötaitoja ja tehdään laajempia ja vapaampia töitä itsenäistä ongelmanratkaisua vahvistaen. Valinnainen tekstiilityö antaa mahdollisuuden harrastaa käsin tekemistä tietopainotteisen oppimisen rinnalla. Valinnainen tekstiilityö voi antaa myös valmiuksia jatko-opintoja varten. Valinnaisen tekstiilityön tunneilla voidaan ommella vaatteita, virkata, neuloa, kirjailla kuvioita kankaalle, askarrella tai mitä sitten keksitäänkin. Tehtävistä töistä ja käsiteltävistä asioista päätetään yhdessä oppilaiden kanssa aina lukuvuoden alussa. Valinnainen tekstiilityö on siis erilaista kuin käsityö 7. luokalla, kun ryhmässä on tekstiilityöstä innostuneita oppilaita, jotka voivat itse päättää tehtävät työt ja käsiteltävät asiat! Valinnaisessa tekstiilityössä ei ole vaihtoa puolen vuoden välein teknisen työn kanssa.

15 15 VIESTINTÄ (2 vkt) Viestintä on tarkoitettu niille oppilaille, jotka ovat kiinnostuneita itsensä monipuolisesta ilmaisemisesta. Valinnaisaineessa syvennetään tietotekniikan ja äidinkielen viestinnällisten osa-alueiden taitoja. Viestinnässä harjoitellaan yhdistelemään sanaa, kuvaa, liikkuvaa kuvaa ja ääntä. Kurssin aikana opitaan perustaitoja kuvaamisesta, kuvankäsittelystä, liikkuvan kuvan editoinnista, äänittämisestä, erilaisten tekstien tuottamisesta, taittamisesta ja esitysgrafiikkaohjelmien käytöstä. Myös matemaattisten kuvaajien lukeminen ja tuottaminen ovat osa kurssia. Viestinnän valinnaisaineessa tehdään mahdollisesti yhteistyötä myös muiden valinnaisaineiden ja kurssien kanssa. Juttuja julkaistaan netissä, koulun lehdessä ja niitä tarjotaan myös paikalliselle medialle. Kurssin aikana vieraillaan Tampereen mediakoulussa. MITÄ? MILLÄ? haastattelu uutinen reportaasi lehtityö mainonta radio TV sosiaalinen media blogi kynä tietokone ipad digikamera videokamera

16 16 LYHYET VALINNAISAINEET 1 vuosiviikkotunti vuosiluokka 8

17 17 LYHYET VALINNAISAINEET 1 vuosiviikkotunti, vuosiluokka 8 U.S. STUDIES KURSSI (1vkt) Haluatko oppia enemmän Amerikan intiaaneista? Mikä on a dream catcher? Haluatko tutustua amerikkalaisten nuorten koulunkäyntiin ja vapaa-aikaan? Haluatko oppia lisää amerikkalaisesta mediasta? Kiinnostaako sinua hip-hopin historia ja haluatko oppia kirjoittamaan hip-hop lyriikkaa? Mikä on The Go-Go Movement? Entä mikä on The American Dream? Oletko valmis järjestämään American Exhibition näyttelyn? Kaikkea tätä tehdään U.S. Studies valinnaiskurssilla. Kurssin tarkoituksena on oppia tuntemaan syvemmin amerikkalaista kulttuuria sekä pitää yhteyttä amerikkalaisiin koululaisiin internetin välityksellä. Opetuskieli on englanti, joten englannin arvosanasi pitää olla vähintään 8. Kurssin aikana tehdään paljon projektitöitä sekä käytetään verkkoa ja kurssin lopuksi osallistujat suunnittelevat ja järjestävät näyttelyn kurssilla tekemistään töistä.

18 18 ANIMAATIO- JA VIDEOKURSSI (1vkt) Kurssilla opitaan tekemään animaatio- sekä videofilmejä. Suunnittelemme pienissä ryhmissä animaatiofilmin ja toteutamme sen ipadeillä. Videofilmi kuvataan digikameroilla ja editoidaan ipadeillä (PinnacleStudio) tai läppäreillä (PinnacleStudio). Tällä kurssilla opit siis kuvaamaan animaation/videon, leikkaaman, lisäämään taustamusiikkia sekä äänitehosteita ja tekemään alku- ja lopputekstit.

19 19 DANCE and BODY KURSSI (1vkt) Kurssi on tarkoitettu kaikille tanssista, oman kehon ja fyysisen kunnon hyvinvoinnista kiinnostuneille. Kuntoa ja kehoa pyritään kehittämään erilaisten tanssityylien sekä kuntosalityöskentelyn avulla. Tunnit ovat pääsääntöisesti koululla, mutta myös muutamia maksullisia tutustumiskäyntejä voidaan tehdä tamperelaisiin liikuntakeskuksiin.

20 20

21 21 KÄSSÄKURSSI (1vkt) Tällä kurssilla koetaan käsillä tekemisen ja kokemisen iloa ja intoa! Kurssilla tehdään pieniä, nopeasti valmistuvia töitä erilaisin tekniikoin: Sidotaan persoonallisia kirjoja ja vihkoja, tehdään koruja eri tavoin, taivutellaan rautalangasta erilaisia esineitä, kuvioidaan kangasta maalaten ja ommellen, ideoidaan ja tehdään kierrätysmateriaaleista erilaisia tuunauksia, ajankohtaisia kortteja ja koristeita - mitä milloinkin! Tai vaihtoehtoisesti ommellaan kurssilaisten suunnitelmien mukaan vaatteita, neulotaan ja virkataan, kudotaan kangaspuilla, ommellaan kodintekstiilejä, sinä olet designer! Kässäkurssi sopii myös pojille ja niille, jotka tuntevat olevansa ei-niin-hyviäkässässä.

22 22 LEIVONTAKURSSI (1vkt) Leivontakurssilla jauhopeukalot harjoittelevat leipomista. Kurssin tarkoituksena on harjoittaa leivontataitoja ja yhteisvastuullisuutta sekä tutustua uusiin leivontaohjeisiin. Opettelemme tekemään erilaisia taikinoita ja soveltamaan niitä leivonnaisiin. Harrastamme arkipäivän luovuutta ja teemme hintavertailuja. Suunnittelemme myös ohjeista erilaisia muunnelmia. Tervetuloa leipomaan!

23 23 MYYTTIKURSSI (1vkt) Sisältö Tutustumme maailman kertomusperinteeseen. Kreikka, Amerikka, Australia, Afrikka, Japani, Suomi ja Kiina tulevat tutuiksi tarinoiden kautta. Huomaamme, miten eri kulttuureissa kertomusten avulla ohjataan ihmisten ajattelua itsestään, muista ja koko maailmankaikkeudesta. Työskentelytavat Perehdymme aihealueeseen kuuluviin esityksiin ja elokuviin sekä teemme muistiinpanoja ja ryhmätöitä.

24 24 PALLOILUKURSSI (1vkt) Pelejä erikokoisilla ja -muotoisilla palloilla. Lajivalikoimassa mm. jalka-, kori-, lento-, pesä-, käsi-, lippu- ja sulkapallo, pöytätennis, tennis, jääkiekko sekä salibandy ja mahdollisesti joitain ennen kokemattomia lajeja kuten lacrosse. Kurssin tavoitteena on oppia ja parantaa pelitaitoja, kehittää peliajatuksen ja -taktiikan ymmärtämistä sekä oppia eri lajien säännöt ja pisteenlasku. Päätavoite on kuitenkin pitää hauskaa, nauttia yhdessäolosta ja kokea miellyttäviä elämyksiä hikisen palloilun parissa.

25 25 SÄHKÖTEKNIIKAN KURSSI (1vkt) Oletko miettinyt miten kännykkä toimii? Oletko itse ohjelmoinut mikropiiriä tietokoneella? Tiedätkö mitä sinun taskulamppusi on syönyt? Onko sinulla käsitystä, miten mopon sähköt vilkkuvat? Tällä kurssilla tutustumme, syvennämme tietoutta ja opimme pääasiassa kokeilemalla ja tekemällä, miten sähkötekniset laitteet toimivat. Lähdemme liikkeelle yksinkertaisista komponenteista. Tavoitteemme on toteuttaa pari omaa projektia. Viime vuosina olemme tehneet esimerkiksi oman radion. Kurssi on tarkoitettu kaikille, jotka ovat kiinnostuneet rakentamaan, oppimaan ja tutustumaan sähkötekniikkaan. Kurssilla toteutamme mielenkiintoisen projektin.

26 26 WIND POWER -KURSSI (1vkt) Kurssin tavoitteet: Kurssin aikana oppilas suunnittelee, testaa ja toteuttaa pienen tuulivoimalan ryhmissä. Teknologiaprojekti -kurssin keskeisenä tavoitteena on lisätä oppilaan tietotaitoa teknologian käytännön sovelluksista ja kiinnostusta teknologiaa ja uusiutuvia energiamuotoja kohtaan. Oppilaat tutkivat ja ottavat selvää, miten pieni tuulivoimala toimii ja toteuttavat sen ryhmissä toimivaksi kokonaisuudeksi, joka lopulta testataan käytännössä. Kurssi sisältää osa-alueita tietotekniikasta, fysiikasta ja teknisestä työstä. Kurssin puitteissa kehitetään uudenlaisia oppimis- ja lähestymistapoja aiheeseen: Antureiden ja tietokoneiden käyttöä ilmiöiden mittaamiseen, ipadien käyttöä tiedonhankintaan ja projektin raportointiin, ongelmanratkaisua yrityksen ja erehdyksen avulla ja projektin kommunikointia sosiaalisen median avulla. Kurssin sisällöt: Teknologioihin/ tekniikoihin tutustuminen Perehtyminen tuulivoimaan Tiedonhankinta ja suunnitteleminen Materiaaleihin tutustuminen Tuotteen rakentaminen Tuulivoimalan testaus Projektin yhteenvedon luominen Suorittaminen: Oppilas osallistuu aktiivisesti projektin suunnitteluun, toteutukseen ja raportointiin.

27 27 MALLI Valintalomake 2013 Luokka: 7H Sukunimi: Valitsija Etunimi: Uljas Palauta LV:lle viimeistään maanantaina 11.2.! PITKÄT VALINNAISAINEET (vuosiluokille 8 ja 9) Merkitse kaksi varsinaista valintaa ja kaksi varavalintaa. Merkitse valintasi numeroin 1 4. Valinnaisaine Valintatoiveet (1, 2, 3, 4) Ranska B2 2 Saksa B2 Venäjä B2 Ilmaisutaito Kuvataide Kotitalous 3 Liikunta tytöt Liikunta pojat Musiikki 4 Tekninen työ Tekstiilityö 1 Viestintä LYHYET VALINNAISAINEET (vuosiluokalle 8) Merkitse kolme varsinaista valintaa ja kolme varavalintaa. Merkitse valintasi numeroin 1 6. Valinnaisaine Valintatoiveet (1, 2, 3, 4, 5, 6) U.S. Studies -kurssi 1 Animaatio- ja videokurssi Dance and Body -kurssi Kuvataidekurssi 4 Sarjakuvakurssi Kässäkurssi 3 Leivontakurssi Myyttikurssi 5 Palloilukurssi Sähkötekniikan kurssi 6 Wind Power -kurssi 2

28 28 Kotiin jäävä valintalomake 2013 Luokka: Sukunimi: Etunimi: PITKÄT VALINNAISAINEET (vuosiluokille 8 ja 9) Merkitse kaksi varsinaista valintaa ja kaksi varavalintaa. Merkitse valintasi numeroin 1 4. Valinnaisaine Valintatoiveet (1, 2, 3, 4) Ranska B2 Saksa B2 Venäjä B2 Ilmaisutaito Kuvataide Kotitalous Liikunta tytöt Liikunta pojat Musiikki Tekninen työ Tekstiilityö Viestintä Palauta LV:lle viimeistään maanantaina 11.2.! LYHYET VALINNAISAINEET (vuosiluokalle 8) Merkitse kolme varsinaista valintaa ja kolme varavalintaa. Merkitse valintasi numeroin 1 6. Valinnaisaine Valintatoiveet (1, 2, 3, 4, 5, 6) U.S. Studies -kurssi Animaatio- ja videokurssi Dance and Body -kurssi Kuvataidekurssi Sarjakuvakurssi Kässäkurssi Leivontakurssi Myyttikurssi Palloilukurssi Sähkötekniikan kurssi Wind Power -kurssi

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 1 LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS KEVÄT 2015 2 VALINNAISAINEIDEN TEHTÄVÄ Perusopetuksen valinnaisten aineiden tehtävä on syventää ja laajentaa perusopetuksen yhteisten oppiaineiden, erityisesti taide-

Lisätiedot

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten KEVÄT 2017 2 VALINNAISAINEIDEN TEHTÄVÄ Perusopetuksen valinnaisten aineiden tehtävä on syventää ja laajentaa perusopetuksen yhteisten oppiaineiden,

Lisätiedot

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten 1 LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten KEVÄT 2015 2 VALINNAISAINEIDEN TEHTÄVÄ Perusopetuksen valinnaisten aineiden tehtävä on syventää ja laajentaa perusopetuksen yhteisten oppiaineiden,

Lisätiedot

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten 1 LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS 9. vuosiluokkaa varten KEVÄT 2013 2 REHTORIN TERVEHDYS Kaikkea ei aina määrätä peruskoulussa Suomalainen peruskoulu on saanut viime vuosina varsin hyviä tuloksia kansainvälisissä

Lisätiedot

VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017

VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017 VALINNAISUUS LIELAHDEN KOULUSSA LUKUVUONNA 2017 2018 LIELAHDEN KOULU, OPS 2016 HAANPÄÄ SYKSY 2017 LIELAHDEN KOULUN TUNTIJAKO 2019-2020 6.10.2017 TH Aine 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Äidinkieli ja kirjallisuus 7 7

Lisätiedot

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS

LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS LIELAHDEN KOULUN VALINNAISAINEOPAS KEVÄT 2017 VALINNAISAINEIDEN TEHTÄVÄ Perusopetuksen valinnaisten aineiden tehtävä on syventää ja laajentaa perusopetuksen yhteisten oppiaineiden, erityisesti taide- ja

Lisätiedot

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen

TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA. 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen TIEDOTE PUOLANKAJÄRVEN KOULUN LUKUVUODEN 2016 2017 7. LUOKAN VALINNAISAINEISTA 6. luokkalaisille ja heidän huoltajilleen Hei kuudesluokkalainen! Siirtyminen peruskoulun yläluokille (7.-9.) merkitsee koulunkäynnissä

Lisätiedot

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ

SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ SUOMEN KOULUJÄRJESTELMÄ VALINNAISAINEIDEN VALINTA JA TUNTIJAKO VALINTA Valintojen tulisi pohjautua oppilaan kiinnostuksiin ja taitoihin. Valintoja tehdessä kannattaa ottaa huomioon ainakin seuraavat seikat:

Lisätiedot

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako

LUKIJALLE. Arviointi. Opintien koulun tuntijako Valinnaisaineopas 2015-2017 LUKIJALLE Seuraavilla sivuilla esitellään Opintien koulun tuntijako sekä yksityiskohtaisesti koulun valinnaisainetarjotin 8. luokalle lukuvuodeksi 2015-2016 ja 9. luokalle lukuvuodeksi

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 9.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ

Mankolan koulu. Pitkät valinnaisaineet 2015 2017. https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu. Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Mankolan koulu Pitkät valinnaisaineet 2015 2017 https://peda.net/jyvaskyla/mankolankoulu Saarijärventie 21 40200 JYVÄSKYLÄ Hyvät oppilaat ja seitsemäsluokkalaisten huoltajat Opetussuunnitelman ja tuntijaon

Lisätiedot

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN

TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN TERVETULOA VANHEMPAINILTAAN Illan ohjelma: Valinnaisuus Pikkolassa Luokanvalvojan tapaaminen Luokanvalvojat: 7A Antti Korpinen 7B Leena Mäyry-Ylinen 7C Milla Ojala 7D Mari Johansson 7E Tommi Roininen 7F

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS

TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS TEHTAANPUISTON YLÄASTEEN KOULU VALINNAISAINEOPAS SISÄLLYSLUETTELO: sivu Valinnaisaineiden valinta 2 Valinnaisaineet 8. ja 9. luokkaa varten 3 Ohjeet valinnaisainekortin täyttämiseen 5 Valinnaisainekortin

Lisätiedot

Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu

Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valinta 9. luokkaa varten keväällä 2015 Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valintaperusteita Oma mielenkiinto, taipumukset, harrastuneisuus, aiempi koulumenestys

Lisätiedot

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat)

LUKUVUOSI LIIKUNTA (4.-6.-luokat) MUSIIKKI (4.-6.-luokat) Haminan koulu 4.-6.-luokkien VALINNAISAINEOPAS lv. 2017-2018 LUKUVUOSI 2017-2018 Uudessa opetussuunnitelmassa 1.8.2016 alkaen valinnaisaineita opetetaan neljännellä vuosiluokalla yksi 45 min. viikkotunti.

Lisätiedot

Linnainmaan koulu. Valinnaisaineet 2016-2018

Linnainmaan koulu. Valinnaisaineet 2016-2018 Linnainmaan koulu Valinnaisaineet 2016-2018 LINNAINMAAN KOULUN TUNTIJAKO 7.-9. LUOKILLA AINE 7 8 9 Yht. ÄIDINKIELI JA KIRJALLISUUS 3 3 3 9 A-KIELI 2 3 3 8 B-KIELI (RUOTSI) 2 2 2 6 MATEMATIIKKA 3 3 4 10

Lisätiedot

Yläkoulun valinnaiset opinnot

Yläkoulun valinnaiset opinnot Yläkoulun valinnaiset opinnot Valinnaisaineiden opiskelu Valinnaisaineita opiskellaan 8. ja 9. luokalla. Tietoa valinnaisaineiden sisällöistä, opiskelutavoista ja -tavoitteista saat valinnaisaineiden opettajilta.

Lisätiedot

SEINÄJOEN LYSEO. VALINNAISAINEET lk oppilaille

SEINÄJOEN LYSEO. VALINNAISAINEET lk oppilaille SEINÄJOEN LYSEO VALINNAISAINEET 2019 8.lk oppilaille Malli HELMI-sivusta, johon oppilas merkitsee 18.1. valintansa. Ennen sitä valinnat merkitään lomakkeeseen, joka jaetaan 16.1. oppilaille ja joka palautetaan

Lisätiedot

Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN

Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN Tervetuloa 7. luokkien VALINNAISAINEILTAAN Illan ohjelma Ekonomian valinnaisaineryhmän kahvila Tervetulosanat Opinto-ohjaajien esitys VALINNAISAINEIDEN ESITTELY KOULUN LUOKKATILOISSA PERUSKOULUN OPPIAINEET

Lisätiedot

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet

Kalliomaan koulu. Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet Kalliomaan koulu Taito- ja taideaineet ja valinnaiset aineet 2018-2019 Sisällys 1. Valinnaisten opintojen tehtävä... 3 2. Seitsemännen luokan jälkeen valittava taito- ja taideaine ja sen arviointi... 3

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 5.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Kotitalous. Kuvataide. Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017

Kotitalous. Kuvataide. Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017 Valinnaiskurssit 9.luokalle 2016 2017 Yleislinjalla olevat oppilaat valitsevat 9. luokalle kaksi uutta kurssia, matemaattis-luonnontieteellisen tai liikuntapainotuksen valinneet oppilaat valitsevat yhden

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 24.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 6.luokka Johdanto Uuden opetussuunnitelman mukaisesti Veromäen koulussa opiskellaan valinnaisaineita alakoulun neljänneltä luokalta alkaen. Valinnaisten opintojen opiskelu

Lisätiedot

VALINNAISAINEET 2015-2016 TURUN LYSEON KOULU

VALINNAISAINEET 2015-2016 TURUN LYSEON KOULU VALINNAISAINEET 20152016 TURUN LYSEON KOULU Valinnaisaineiden valinta 3 Painotusluokkaan sidotut valinnaisaineet 4 Englannin A1 syventävä 5 Espanja B2 6 Ranska A2 ja B2 7 Saksa B2 8 Ilmaisutaito 9 Media

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle

Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle 1 Valinnaisaineopas 2015 seitsemännelle luokalle Hyvä kuudesluokkalainen! Sinulla on nyt mahdollisuus päättää oman koulutyösi sisällöstä. Saat valita kiinnostuksesi mukaan yhden lyhyen valinnan seitsemännelle

Lisätiedot

Valinnaisaineiden valinta 8. ja 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu

Valinnaisaineiden valinta 8. ja 9. luokkaa varten keväällä Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valinta 8. ja 9. luokkaa varten keväällä 2015 Noora Lybeck Oppilaanohjaaja Järvenperän koulu Valinnaisaineiden valintaperusteita Oma mielenkiinto, taipumukset, harrastuneisuus, aiempi

Lisätiedot

Pikkolan koulu VANHEMPAINILTA VALINNAISAINEISTA TORSTAINA

Pikkolan koulu VANHEMPAINILTA VALINNAISAINEISTA TORSTAINA Pikkolan koulu VANHEMPAINILTA VALINNAISAINEISTA TORSTAINA 26.1.2017 ILLAN OHJELMASSA: Kahvit Yleisiä asioita Tredun rakentamisaikataulusta Valinnaisaineiden valinnan esittelyä Huoltajien kysymyksiä valinnaisaineista

Lisätiedot

Opas valinnaisuuteen. Saarnilaakson koulu

Opas valinnaisuuteen. Saarnilaakson koulu Saarnilaakson koulu Opas valinnaisuuteen Sisällysluettelo 1. Valinnaisuus perusopetuksessa... 2 2. Valinnaiset aineet... 3 3. Taide- ja taitoaineiden valinnaiset tunnit... 3 4. Arviointi... 4 Valinnaiset

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 7.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Hamulan koulun valinnaisainetarjonta

Hamulan koulun valinnaisainetarjonta Hamulan koulun valinnaisainetarjonta LUKUVUOSI 2016-2017 Sisällysluettelo ILMAISUTAITO... 3 KUVATAIDE... 4 MUSIIKKI... 5 LIIKUNTA... 6 OHJELMOINTI JA ROBOTIIKKA... 7 TEKNINEN TYÖ... 8 2 ILMAISUTAITO 5.

Lisätiedot

Yhtenäiskoulu. Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI. www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU. opas. peruskoulun.

Yhtenäiskoulu. Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI. www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU. opas. peruskoulun. Yhtenäiskoulu Louhentie 3 00610 HELSINKI PL 3312 00099 HELSINGIN KAUPUNKI www.ynk.edu.hel.fi YHTENÄISKOULU opas peruskoulun luokille 7 9 Yhtenäiskoulun 7. - 9. luokkien tuntijako Vuosiluokka 7 8 9 Kaikille

Lisätiedot

Valinnaisaineopas 9.lk varten 2014 2015

Valinnaisaineopas 9.lk varten 2014 2015 Valinnaisaineopas 9.lk varten 2014 2015 1 9. luokalle valittavat lyhyet valinnaiskurssit YHDEN JAKSON KURSSIT (19H) Kurssin kesto 2 h viikossa 1 jakson ajan AJANKOHTAISTA MAAILMALTA (YH) APUA! äidinkielen

Lisätiedot

KELLON KOULUN VALINNAISAINEOPAS 8.-LUOKKALAISILLE LUKUVUODEKSI 2013-2014

KELLON KOULUN VALINNAISAINEOPAS 8.-LUOKKALAISILLE LUKUVUODEKSI 2013-2014 KELLON KOULUN VALINNAISAINEOPAS 8.-LUOKKALAISILLE LUKUVUODEKSI 2013-2014 SINULLE, KAHDEKSASLUOKKALAINEN Tämä tietopaketti on tarkoitettu peruskoulun yläkoulun 8.- luokkalaisille ja heidän huoltajilleen

Lisätiedot

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv

OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv OULUNSALON KIRKONKYLÄN KOULUN valinnaiset aineet lv. 2016-17 Valinnaisaineet oppilas valitsee yhdessä huoltajan kanssa kaksi valinnaisainetta mikäli 5. luokan oppilaan valinta kohdistuu A2-kieleen muuta

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu

Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu Valinnaisopas Lukuvuosi 2015 2016 Veromäen koulu 8.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja

Lisätiedot

Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle

Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle Joensuun steinerkoulun valinnaisaineopas lukuvuodelle 2017-2018 VALINNAISAINEIDEN VALINTA Valinnaisaineet ovat pakollinen osa oppilaiden oppimäärää. Opetussuunnitelmamme tarjoaa erilaisia valinnanmahdollisuuksia

Lisätiedot

Kempeleen kunta Liite 1

Kempeleen kunta Liite 1 Kempeleen kunta Liite 1 Wilmassa KODIN KAAVAKE (1.-9. LK) LAPSEN NIMI 1. Miten lapsenne suhtautuu koulunkäyntiin? 2. Onko lapsellanne kavereita koulussa ja miten hän tulee toimeen kavereiden kanssa? 3.

Lisätiedot

RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET

RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET RUUSUVUOREN VALINNAISAINEET 6. LUOKKA Info 5. luokkalaisille Valinnaisainetarjoitin aukeaa 26.3. klo 18.00 6. luokan valinnaisaineet Liikunta Tekstiilityö Mediataito Kotitalous LIIKUNTAKURSSI Sekä tytöt

Lisätiedot

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue!

Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Normaalikoulun kielivalintailta 20.1. Welcome! Willkommen! Bienvenue! Kielivalinta Tulevaisuuden valinta: pääomaa tulevaa varten. Nykypäivänä englannin osaaminen on lähtökohta mitä kieliä valitaan sen

Lisätiedot

Valinnaisaineet. Metsokankaan koulussa 2015 Infopaketti 7- luokalle

Valinnaisaineet. Metsokankaan koulussa 2015 Infopaketti 7- luokalle Valinnaisaineet Metsokankaan koulussa 2015 Infopaketti 7- luokalle Sisällys OHJEET VALINNAISAINEIDEN VALINTAAN... 2 B2-KIELI: SAKSA... 3 KOTITALOUS... 4 KUVATAIDE... 5 MUSIIKKI... 6 KÄSITYÖ TEKNINEN TYÖ...

Lisätiedot

valinnaisaineiltaan Tervetuloa! Tule ja tuo vanhempasikin koulun torstaina 4.2.2016 klo 18.00. Infoa, valinnaisten esittelyjä Sisällys Ohjeita

valinnaisaineiltaan Tervetuloa! Tule ja tuo vanhempasikin koulun torstaina 4.2.2016 klo 18.00. Infoa, valinnaisten esittelyjä Sisällys Ohjeita 9.luokkien valinnaisaineet 2016-2017 Sisällys Ohjeita VALINNAISAINEET 9. LUOKILLE Luova kirjoittaminen Yrittäjyyskasvatus Kotitalouskurssi Kuntoilu Palloilu Johdantokurssi lukion matematiikkaan Shakkikurssi

Lisätiedot

Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla. on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä

Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla. on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä Yläkoulun opetussuunnitelman mukaan Sinulla on mahdollisuus valita yhdeksättä luokkaa varten valinnaiskursseja. Kurssi on kahden jakson mittainen ja sitä opiskellaan 2 tuntia viikossa. Valinta pitää olla

Lisätiedot

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet

OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet OPS 2016 Alakoulun valinnaiset aineet Kiviniemen ja Takkurannan koulujen valinnaisaineet sekä ohjeet valinnan suorittamiseen Wilmassa lukuvuotta 2016-2017 varten Piirros Mika Kolehmainen Valinnaisuus perusopetuksessa

Lisätiedot

VALINNAISAINEOPAS 7. luokka

VALINNAISAINEOPAS 7. luokka VALINNAISAINEOPAS 7. luokka RIIHENMÄEN KOULU 2017 2018 RIIHENMÄEN KOULUN ARVOT: ILO-LUOVUUS VÄLITTÄMINEN-VASTUULLISUUS KANNUSTUS-YHTEISHENKI OHJEITA VALINNAISAINEEN VALINTAAN: Seuraavilla sivuilla on esitelty

Lisätiedot

7. luokkalaisten valinnaisaineet

7. luokkalaisten valinnaisaineet 7. luokkalaisten valinnaisaineet Valinnaisaineiden valinta Oppilaiden valinnaisaineiden määrä vaihtelee kielivalintojen takia.. Valinnaisaine on valinnainen valintavaiheessa, tämän jälkeen se kuuluu pakollisena

Lisätiedot

Munkkiniemen yhteiskoulu. peruskoulu luokat 7 9

Munkkiniemen yhteiskoulu. peruskoulu luokat 7 9 Munkkiniemen yhteiskoulu peruskoulu luokat 7 9 TERVETULOA MUNKAN PERUSKOULUUN! Munkka on moderni yksityiskoulu, jossa toimivat yläkoulu ja lukio. Peruskoulun erityispiirteitä ovat jaksottomuus, laaja kieliohjelma

Lisätiedot

VALINNAISAINEET 8. ja 9. LUOKALLA LUKUVUONNA 2016-2017. Kiukaisten yhteiskoulu

VALINNAISAINEET 8. ja 9. LUOKALLA LUKUVUONNA 2016-2017. Kiukaisten yhteiskoulu VALINNAISAINEET 8. ja 9. LUOKALLA LUKUVUONNA 2016-2017 Kiukaisten yhteiskoulu Keväinen tervehdys yläkoululta! Peruskoulun opetussuunnitelma sisältää yhteisiä ja valinnaisia oppiaineita, jotka määritellään

Lisätiedot

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta

Viljakkalan Yhtenäiskoulu. Valinnaisaineiden valinta Viljakkalan Yhtenäiskoulu Valinnaisaineiden valinta lukuvuodeksi 2017 2018 Valinnaiset opinnot 3.-4. luokkalaisilla on kaksi tuntia taide- ja taitoaineiden valinnaisia opintoja viikossa. Lukuvuoden aikana

Lisätiedot

Kirkonkylän yhtenäiskoulu. 7lk. Info

Kirkonkylän yhtenäiskoulu. 7lk. Info Kirkonkylän yhtenäiskoulu 7lk. Info Ohjelma Klo 12.45 Klo 13.10 Info (Yleistä, Valinnaisaineet) Luokkiin (Luokanohjaajat) 19.10.2018 Alatunniste tähän 4 Yleistä 19.10.2018 Alatunniste tähän 5 YHTENÄISEN

Lisätiedot

12. Valinnaisuus perusopetuksessa

12. Valinnaisuus perusopetuksessa 12. Valinnaisuus perusopetuksessa Valinnaisten opintojen yhteisenä tehtävänä on syventää oppimista, laajentaa opintoja ja vahvistaa jatkoopintovalmiuksia. Valinnaiset opinnot tarjoavat oppilaille mahdollisuuden

Lisätiedot

LUKIOINFOA 9-luokan huoltajille tammikuu 2016

LUKIOINFOA 9-luokan huoltajille tammikuu 2016 rehtori MIKA STRÖMBERG Imatran yhteislukio Koulukatu 2, 55100 Imatra www.imatranyhteislukio.fi LUKIOINFOA 9-luokan huoltajille tammikuu 2016 Toisen asteen koulutus: LUKIO - KOULUTUS AMMATILLINEN KOULUTUS

Lisätiedot

Pakilan yläasteen koulu

Pakilan yläasteen koulu Pakilan yläasteen koulu 6. luokkien vanhempainilta Rehtori Juha Leino Tukioppilastoiminnan tavoitteet Toiset huomioivat käyttäytymisen edistäminen koulussa Nuorten osallisuuden lisääminen koulussa Ongelmien

Lisätiedot

Valinnaiset aineet.

Valinnaiset aineet. Valinnaiset aineet www.annatapio.fi 8. -9. luokan valinnaiset aineet 8. ja 9. luokalla opiskelet peruskoulun valinnaisaineita sekä ammatillisesti suuntautuneita aineita. 8. luokalla aloitettu valinnaisaine

Lisätiedot

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli)

Postinumero ja -toimipaikka. Kielivalinnat perusopetuksessa Pakolliset kielet A1-kieli (perusopetuksen 3. vuosiluokalla alkanut kieli) Täytä tiedot huolellisesti tekstaamalla. Henkilötiedot Sukunimi ja etunimet (puhuttelunimi alleviivataan) Lähiosoite Postinumero ja -toimipaikka Kotikunta Henkilötunnus Huoltajan puhelinnumero Oma puhelinnumero

Lisätiedot

Valinnaisaineet. kahdeksannella luokalla 2007-2008. Kahden lukuvuoden valinnaisainekurssit: RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU.

Valinnaisaineet. kahdeksannella luokalla 2007-2008. Kahden lukuvuoden valinnaisainekurssit: RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU. RANTAKYLÄN YHTENÄISKOULU Mikkelin kaupunki Valinnaisaineet kahdeksannella luokalla 2007-2008 Kahden lukuvuoden valinnaisainekursseista valitaan kaksi. Kurssilla opiskellaan kaksi tuntia viikossa 8.- ja

Lisätiedot

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille Valinnais Järvenperän koulussa Info 7. luokan oppilaille ja huoltajille 16.1.2019 Tervetuloa Klo 17.30- Klo 18-18.10 Klo 18.10-18.40 Mahdollisuus kahvitteluun Rehtorin aloitussanat Info valintojen tekemisestä

Lisätiedot

Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017. Haarajoen koulu

Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017. Haarajoen koulu Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokille lukuvuonna 2016-2017 Haarajoen koulu 4.3.2016 Taito- ja taideaineiden valinnaisuus 4.-6.luokkien oppilaille Uuden opetussuunnitelman mukaisesti taito-

Lisätiedot

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015

Terveisiä ops-työhön. Heljä Järnefelt 18.4.2015 Terveisiä ops-työhön Heljä Järnefelt 18.4.2015 Irmeli Halinen, Opetushallitus Opetussuunnitelman perusteet uusittu Miksi? Mitä? Miten? Koulua ympäröivä maailma muuttuu, muutoksia lainsäädännössä ja koulutuksen

Lisätiedot

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 14.1.2013

TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu 14.1.2013 TERVETULOA! 6. luokkien vanhempainilta Lielahden koulu Lielahden koulu Oppilaita on yhteensä 607 - yläkoulussa 324 - alakoulussa 283 Luokkia - 7. luokkia 5 kpl, 106 oppilasta - 8. luokkia 5 kpl, 106 oppilasta

Lisätiedot

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Luku 16.21 Valinnaisaineet Valinnaisaineiden vuosiluokkakohtaiset tavoitteet, sisällöt, työtavat ja oppimisympäristö sekä arviointi Valmistelijat: Pasi Jolanki,

Lisätiedot

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20

Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 Jämsän Kr. Kansanopisto Ranuan kr. kansanopisto Reisjärven kristillinen opisto Hakemus opistoon lukuvuodeksi 20-20 1. Henkilötiedot Sukunimi Etunimet (alleviivaa kutsumanimi) Henkilötunnus Kotikunta Lähiosoite

Lisätiedot

EMÄKOSKEN KOULU. lv. 2014-2015

EMÄKOSKEN KOULU. lv. 2014-2015 EMÄKOSKEN KOULU lv. 2014-2015 Valinnaiskurssit 9. luokka Lyhytkurssit 9. luokalla lv. 2014-2015 Viime vuonna valitut pitkät valinnaisaineet jatkuvat 9. luokalla. KIELET RUOTSIN KIELI: MERA SVENSKA (xrul)

Lisätiedot

Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille

Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille Tutustumisilta 6.luokkalaisten huoltajille ja nuorille Tervetuloa Hatanpään kouluun (rehtori) miksi lähikoulu? koulun käytänteet koulun tuki oppilaalle Liikuntapainotus sisältö ja hakumenettely (Mikko

Lisätiedot

LYHYTKURSSIT 9. luokalle

LYHYTKURSSIT 9. luokalle Taitava leipoja Ompele vaate! TEEMA-työpaja Teknisen työn lyhytkurssi Elektroniikka/ -ohjelmointikurssi Bändi ja lauluyhtye Digimusiikkia Mailapelikurssi Kunto ja kehonhuolto Historiaa ja draamaa - kurssi

Lisätiedot

Munkkiniemen ala-aste

Munkkiniemen ala-aste Munkkiniemen ala-aste Mikä on ops? Opetuksen järjestämistä ohjaava suunnitelma Määrittelee: Mitä opiskellaan Miten paljon oppitunteja käytetään Miten opiskellaan Miten arvioidaan Uusitaan n. 10v. välein

Lisätiedot

Savonlinnan normaalikoulu 2010-2011

Savonlinnan normaalikoulu 2010-2011 KÄYTTÄYTYMISEN JA TYÖSKENTELYN ARVIOINTI Oppilaan nimi syntymäaika 1. vuosiluokka 18.12.2010 Oppilaan itsearviointi: Kiitettävästi Hyvin Tyydyttävästi Heikosti Käyttäytyminen oppilas Noudatan hyviä tapoja.

Lisätiedot

Valinnaiset aineet Paulaharjussa

Valinnaiset aineet Paulaharjussa Valinnaiset aineet Paulaharjussa 2016-2017 30.3.2016 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä 1) Valinnaisten aineiden laajuus: 1 vvt sanallinen arviointi 38 tuntia > ei mennä kovin syvälle, opettajien osaaminen

Lisätiedot

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma

Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Kempeleen perusopetuksen opetussuunnitelma Luku 16.21 Valinnaisaineet Valinnaisaineiden vuosiluokkakohtaiset tavoitteet, sisällöt, työtavat ja oppimisympäristö sekä arviointi Valmistelijat: Pasi Jolanki,

Lisätiedot

Savonlinnan normaalikoulu 2010-2011

Savonlinnan normaalikoulu 2010-2011 KÄYTTÄYTYMISEN JA TYÖSKENTELYN ARVIOINTI Oppilaan nimi 1. vuosiluokka syntymäaika 04.06.2011 Oppilaan itsearviointi: Kiitettävästi Hyvin Tyydyttävästi Heikosti Käyttäytyminen oppilas Noudatan hyviä tapoja.

Lisätiedot

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info huoltajille

Valinnaisaineet Järvenperän koulussa. Info huoltajille Valinnaisaineet Järvenperän koulussa Info huoltajille 17.1.2018 Tervetuloa Ohjelma 17.45- Mahdollisuus kahvitteluun 18.00-18.30 Luokat 7ABC: Info valintojen tekemisestä, auditoriossa Luokat 7DEF: Tutustumista

Lisätiedot

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet

Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Haukiputaan koulun 5. ja 6. luokkien valinnaiset aineet Piirros Mika Kolehmainen Haukiputaan koulun 5. luokan valinnaiset aineet A2- kieli (2 h) saksa ranska ruotsi Liikunnan syventävä (2h) Musiikin syventävä

Lisätiedot

OPAS 9. LUOKAN VALINTOJA VARTEN

OPAS 9. LUOKAN VALINTOJA VARTEN RIIHENMÄEN KOULU 040-3145 420/ rehtori OPAS 9. LUOKAN VALINTOJA VARTEN Yhdeksättä luokkaa varten oppilas voi valita kaksi lyhytkurssia. Pitkät kurssit jatkuvat samoina kuin kahdeksannella luokalla. Yrittäjyysluokan

Lisätiedot

Munkkiniemen yhteiskoulu. peruskoulu luokat 7 9

Munkkiniemen yhteiskoulu. peruskoulu luokat 7 9 Munkkiniemen yhteiskoulu peruskoulu luokat 7 9 TERVETULOA MUNKAN PERUSKOULUUN! Munkka on moderni yksityiskoulu, jossa toimivat yläkoulu ja lukio. Peruskoulun erityispiirteitä ovat jaksottomuus, laaja kieliohjelma

Lisätiedot

Munkkiniemen yhteiskoulu. peruskoulu luokat 7 9

Munkkiniemen yhteiskoulu. peruskoulu luokat 7 9 Munkkiniemen yhteiskoulu peruskoulu luokat 7 9 TERVETULOA MUNKAN PERUSKOULUUN! Munkka on moderni yksityiskoulu, jossa toimivat yläkoulu ja lukio. Peruskoulun erityispiirteitä ovat jaksottomuus, laaja kieliohjelma

Lisätiedot

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukio www.osyk.fi - esittely peruskoulun 9. luokkalaisia varten ( MKE 4.12.2015) Lukiomme vahvuudet Runsaasti oppimista tukevia tekijöitä keskusteleva toimintakulttuuri,

Lisätiedot

Myllytullin koulu, luokat 1-9 Kirkkokatu 1 90100 Oulu puh. 044 703 9413 (rehtori) helena.pirila@ouka.fi

Myllytullin koulu, luokat 1-9 Kirkkokatu 1 90100 Oulu puh. 044 703 9413 (rehtori) helena.pirila@ouka.fi Myllytullin koulun valintaopas 2014 2016 Myllytullin koulu, luokat 1-9 Kirkkokatu 1 90100 Oulu puh. 044 703 9413 (rehtori) helena.pirila@ouka.fi Seitsemännen luokan oppilaillemme ja heidän huoltajilleen

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2017 2018 8.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Valinnaisopas Lukuvuosi

Valinnaisopas Lukuvuosi Valinnaisopas Lukuvuosi 2019 2020 9.luokka Johdanto Valinnaisina aineina voidaan opiskella yhteisten oppiaineiden syventäviä tai soveltavia oppimääriä, useasta oppiaineesta muodostettuja kokonaisuuksia,

Lisätiedot

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa

Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet luokat Valinnat tehdään Wilmassa Metsokankaan koulu Alakoulun valinnaiset aineet 2018-2019 5.-6. luokat Valinnat tehdään Wilmassa 26.3.-7.4.2019 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Oppilas valitsee kaksi valinnaista ainetta 5.luokalle 4.luokan

Lisätiedot

Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi

Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi Äidinkielen ja kirjallisuuden syventävä kurssi Kurssilla monipuolistetaan ja syvennetään äidinkielen oppimista. Oppilaat pääsevät valitsemaan itseään kiinnostavia aiheita, esimerkiksi ilmaisutaitoa/draamaa,

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 Valinnaisaine valitaan 4. luokan ajaksi eli lukuvuodeksi 2019 2020. Jokainen oppilas valitsee itselleen yhden valinnaisaineen. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa.

Lisätiedot

Teknologiaa kouluun -projekti

Teknologiaa kouluun -projekti Teknologiaa kouluun -projekti 01/2012 Tiina Partanen & Jouni Kinnunen 2 Teknologiaa kouluun -projekti n omien opettajien ideoima opetuksen ja oppimisympäristöjen kehittämisprojekti Projektin tavoitteena

Lisätiedot

Lintulammen koulun valinnaiset aineet

Lintulammen koulun valinnaiset aineet Lintulammen koulun valinnaiset aineet 23.2.2018 Piirros Mika Kolehmainen Yleistä Jokaisen oppilaan opintoihin tulee perusopetuksen aikana sisältyä vähintään 9 vuosiviikkotuntia (vvt) valinnaisten aineiden

Lisätiedot

VALLOITTAVAT VIERAAT KIELET

VALLOITTAVAT VIERAAT KIELET VALLOITTAVAT VIERAAT KIELET LAPPEENRANNAN PERUSKOULUJEN VAPAAEHTOISEN A2-KIELEN VALINTAOPAS 2016 LAPPEENRANNAN KAUPUNKI KASVATUS- JA OPETUSTOIMI KIELIVALINTA LOMAKKEEN TÄYTTÄMINEN A2-KIELEN VALINTA TEHDÄÄN

Lisätiedot

PATENIEMEN KOULU A2 KIELEN JA VALINNAISAINEIDEN OPAS 5-6 LK Päivitetty

PATENIEMEN KOULU A2 KIELEN JA VALINNAISAINEIDEN OPAS 5-6 LK Päivitetty PATENIEMEN KOULU A2 KIELEN JA VALINNAISAINEIDEN OPAS 5-6 LK 2019 2020 Päivitetty 14.1.2019 A2 VALINTA 5. ja 6. LUOKALLE Mikäli oppilas ei valitse vapaaehtoista kieltä, siirry tekemään valinnaisainevalintoja!

Lisätiedot

Julkaistu Helsingissä 4 päivänä heinäkuuta 2012. 422/2012 Valtioneuvoston asetus

Julkaistu Helsingissä 4 päivänä heinäkuuta 2012. 422/2012 Valtioneuvoston asetus SUOMEN SÄÄDÖSKOKOELMA Julkaistu Helsingissä 4 päivänä heinäkuuta 2012 422/2012 Valtioneuvoston asetus perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen valtakunnallisista tavoitteista ja perusopetuksen tuntijaosta

Lisätiedot

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna

Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna Aseman koulun valinnaiset aineet lukuvuonna 2016-2017 Piirros Mika Kolehmainen Aseman koulun valinnaisuudesta info-tilaisuus 4.-5. lkn huoltajille ja oppilaille 6.4 klo 18 valinnat tehdään huoltajan WILMAssa

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA

VALINNAISAINEEN VALINTA VALINNAISAINEEN VALINTA Valinnaisaine valitaan 4. luokan ajaksi eli lukuvuodeksi 2018 2019. Jokainen oppilas valitsee itselleen yhden valinnaisaineen. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa.

Lisätiedot

O L A R I N K O U L U

O L A R I N K O U L U Tervetuloa! Olarin koulun matematiikka- ja luonnontiedeluokan tiedotustilaisuuteen Olarin koulu Olarin lukion ja Olarin matematiikkaja luonnontiede lukion yhteydessä luokat 7-9 yksi pienluokka 8lk:lla

Lisätiedot

VALINNAISAINEOPAS 2016-2017

VALINNAISAINEOPAS 2016-2017 VALINNAISAINEOPAS 2016-2017 SALPAUSSELÄN PERUSKOULU Hämeenlinnantie 3, 15800 Lahti Kannen kuva: Ari Vilkman TUNTIJAKO: YHTEISET OPPIAINEET... 3 TUNTIJAKO: VALINNAISET OPPIAINEET 4 VALINNAISAINEIDEN ARVOSTELU...

Lisätiedot

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta

A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kielen valinnoista ja opetuksesta A2-kieli A2-kieli alkaa 5. luokalta ja sitä opiskellaan kaksi tuntia viikossa viidennellä ja kuudennella luokalla. Opiskelu jatkuu 9. luokan loppuun saakka. Metsokankaan

Lisätiedot

Samoja pitkiä valinnaisaineita opiskellaan kaksi lukuvuotta (8. ja 9. lk).

Samoja pitkiä valinnaisaineita opiskellaan kaksi lukuvuotta (8. ja 9. lk). VALINNAISAINEISTA Seitsemännen luokan jälkeen taide- ja taitoaineista jäävät pois kuvataide, käsityö ja kotitalous. Kahdeksannen luokan jälkeen taide- ja taitoaineista jää pois musiikki. Edellä olevista

Lisätiedot

EHNROOSIN KOULU

EHNROOSIN KOULU EHNROOSIN KOULU 2017-2018 Vahvoilta juurilta tiedot ja taidot tulevaisuuteen! TERVETULOA 7. LUOKALLE EHNROOSIN KOULU Nordenskiöldintie 2 04600 Mäntsälä puh. 040 3145 310 Rehtori 311 Apulaisrehtori 312

Lisätiedot

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta

Toisluokkalaisen. opas. Lukuvuosi 2015 2016. Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Toisluokkalaisen opas Lukuvuosi 2015 2016 Tietoa kielten opiskelusta ja painotetusta opetuksesta Nyt on aika valita ensimmäinen vieras kieli! Ensimmäisen vieraan kielen eli A-kielen opiskelu aloitetaan

Lisätiedot

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019

VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 VALINNAISAINEEN VALINTA 2019 Valinnaisaine valitaan lukuvuodeksi 2019 2020 eli 6. luokan ajaksi. Kesken lukuvuoden valinnaisainetta ei voi vaihtaa. Valintaa tehtäessä kannattaa miettiä mm. omia harrastuksia:

Lisätiedot

Yläkoulujen lukkarityöpaja

Yläkoulujen lukkarityöpaja Yläkoulujen lukkarityöpaja 14.11.2017 Uuden opsin mukainen arviointikulttuuri Arviointisykli sama kaikille oppilaille, syksyllä kirjallinen väliarviointi ja lukuvuosiarviointi (sama pohja molemmissa).

Lisätiedot

KÄSIKIRJA KUUDESLUOKKALAISELLE 2016

KÄSIKIRJA KUUDESLUOKKALAISELLE 2016 KÄSIKIRJA KUUDESLUOKKALAISELLE 2016 Mikä sitten muuttuu? Yläkouluun tullessasi opiskelu muuttuu entistä itsenäisemmäksi. Opiskelu saattaa tuntua aluksi vapaammalta, mutta oma vastuusi asioiden hoitamisesta

Lisätiedot