Pasilan uutiset. Pasilalaiset kohtaavat muutokset yhdessä 3/2015. Pasila Seura-Böle Samfundet r.y.

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Pasilan uutiset. Pasilalaiset kohtaavat muutokset yhdessä 3/2015. Pasila Seura-Böle Samfundet r.y."

Transkriptio

1 Pasilan uutiset 3/2015 Pasila Seura-Böle Samfundet r.y. Pasilalaiset kohtaavat muutokset yhdessä Tervetuloa PASILA SEURAN 40-VUOTISJUHLIIN Rauhanasemalle (Veturitori 3) TORSTAINA 3.9. KELLO Mukavan yhdessäolon lisäksi luvassa on lyhyitä OHJELMANUMEROITA ja pientä tarjoilua. TULE piipahtamaan tai VIIVY koko parituntinen. Kaikki pasilalaiset ovat sydämellisesti tervetulleita juhlimaan alueemme vireää toimintaa! Pasilan arkea on viime vuosina leimannut muutos. Rakentamisen äänet ja tilapäisjärjestelyt ovat tulleet kaikille tutuiksi. Muutokset eivät kuitenkaan ole uusia asia pasilalaisille. Muutos puukaupunginosasta moderniksi kerrostaloalueeksi oli aikoinaan vähintään yhtä iso mullistus. Pasilan vaiheisiin kannattaa tutustua pasilalaisten ja Helsingin kaupunginteatterin yhteisessä näytöksessä Pasila-viikolla. Näytelmän keväällä nähneet olivat vaikuttuneita ja iloisia siitä lahjakkuudesta ja luovuudesta, jota pasilalaisista löytyy. Vaikka Pasilassa on harvinaisen vähän ei meidän takapihalle eli nimby-henkeä, on meilläkin oikeus sanoa mielipiteemme, jos jokin suunniteltu muutos on huono. Siksi on tärkeää, että pasilalaiset allekirjoittaisivat Pasila Seuran adressin Länsi-Pasilan liikenneyhteyksien säilyttämisestä. Ei ole oikeudenmukaista, että nykyisten asukkaiden yhteydet kärsivät merkittävästi uuden tullessa. Lisätietoa adressista saa tästä lehdestä. Toivotan kaikki tervetulleiksi Pasila Seuran 40-vuotisjuhliin Rauhanasemalle torstaina 3. syyskuuta kello Juhlitaan jo saavutettuja asioita ja kohdataan tulevat muutokset yhdessä, ylpeinä pasilalaisina.

2 RedS tilaussauna Kellosillalla sijaitseva RedS tilaussauna on toiminut nykyisen omistajan Sampsa Seppälän johdolla neljä vuotta. Suomalaisten erityissuhde saunomiseen on saanut bisneksen pyörimään mukavasti, ilman sen suurempaa mainostamista. Sana saunasta on levinnyt siellä käyneiden avulla, eikä asiakkaista ole ollut pulaa. Kahden saunan lisäksi tilassa on muun muassa uima-allas, iso oleskelutila ja erinomaisesti varusteltu keittiö. Sampsa Seppälä hoitaa saunaa päivätyönsä ohella. Tehokas yrittäjä hoitaa kaiken yritykseen liittyvän itse, siivouksesta lähtien. Kaksisataa neliöinen tila sopii monenlaisten seurueiden käyttöön. Tyypillinen vierasporukka on polttariporukka tai messuilta tuleva työseurue, mutta RedS:n tiloissa on vietetty myös monenlaisia perhejuhlia. Tiloissa on kuvattu myös useampi musiikkivideo sekä yhden Salattujen Elämien jakson uima-allaskohtaus. Yrittäjän kannalta Seppälän mielestä Pasilassa on parasta erinomaiset liikenneyhteydet ja keskeinen sijainti. Lisätietoja: www. reds.fi Lounasravintola Mala Pasilalainen Tuomo Hänninen pyörittää Itä-Pasilassa Mala nimistä lounasravintolaa. Tuomo on koulutukseltaan suunnitteluinsinööri, mutta hän on toiminut ravintola-alan yrittäjänä jo yhdeksän vuotta. Ravintola-alalle Tuomo ajautui tutustuttuaan kymmenen vuotta sitten netin kautta nykyiseen vaimoonsa Huihin. Toinen heidän kiinalaisista ravintoloistaan, Mr Lau, sijaitsee Etelä-Haagassa. Mala on löytänyt hyvin asiakkaansa. Ruokailijat ovat enimmäkseen Pasilan toimistojen ja yritysten työntekijöitä. Tilat alkavat jo käydä ahtaaksi, joten ravintolasalin laajennukselle olisi tarvetta. Tuomoa oudoksutti aluksi sekä asua että työskennellä Pasilassa, mutta nyt hän ei enää muuttaisi mihinkään. Pasilassa on kaikki niin lähellä. Työpäivät venyvät pitkiksi, mutta perheyrityksessä ei tarvitse olla erossa rakkaimmistaan. Ravintola Malassa työskentelee myös sellaisia työntekijöitä, jotka eri syiden takia eivät pysty tekemään työtä tavanomaisten vaatimusten mukaisesti. Tuomo pitääkin erittäin tärkeänä työllistää heikossa työmarkkina-asemassa olevia.

3 Itä-Pasilan kaupunkiviljelyssä siirryttiin lavakauluksiin Kaupunkiviljely käynnistyi tänä vuonna hiukan myöhemmin, kesäkuun puolessa välissä. Tämä ei kuitenkaan haitannut innokasta viljelijäjoukkoa, vaan alkukasvun parvekkeilla saaneet kasvit siirrettiin lennossa uusiin lavankauluksiin eli viljelylaatikoihin. Nyt satoa on kertynyt jo runsain mitoin ja kauniita, värikkäitä kasviksia on jo päässyt lautaselle saakka sekä myös meidän kaikkien silmäniloksi. Kaupunkiviljelyä tehtiin kolme edellistä vuotta viljelysäkeissä, mutta tänä vuonna Helsingin kaupungin toiveesta siirryttiin lavankauluksiin. Viljelijöitä on nyt 12, mutta ensi vuonna katsotaan saadaanko kauluksia tilattua lisää, jotta viljelijöitä voisi olla enemmänkin. Pyyteetöntä ympäristötyötä Pyörätuolilla reippaasti liikkuva Ari Nurminen on tullut itä-pasilalaisille tutuksi uutterana ulkoilijana ja kuntoilijana. Ympäristön roskattomuus on hänelle tärkeää, joten roskapihdit ja -pussi ovat päivittäin mukana. Hän jaksaa huolehtia myös taloyhtiönsä piha-alueen siisteydestä. Ari tekee pyyteettömästi oman osuutensa siisteyden eteen. Hän korostaa, että jokaisen tulee huolehtia siitä, ettei roskia heitetä kaduille ja teiden varsille. Aikuisten pitää näyttää esimerkkiä lapsille. Erilaisia apuvälineitä käyttäville ja huonosti liikkuville esteettömyys on tärkeätä. Ari Nurmisen mielestä Itä-Pasilassa esteettömyys on otettu aika hyvin otettu huomioon. Vuosien mittaan hän on löytänyt itselleen sopivat kulkureitit. Matalalattiaiset raitiovaunut saavat häneltä kiitosta. Busseillakin hän matkustaa, vaikka niihin on vaikea päästä pyörätuolilla. Ari pystyy nousemaan bussiin omatoimisestikin, mutta hän toivoisi bussien kuljettajilta avuliaampaa suhtautumista vammaisten liikkumiseen. Ari Nurminen harrastaa päivittäin hyötyliikuntaa sekä terveydellisistä syistä että omaksi ilokseen. Töölönlahden ympäristö ja keskuspuisto sopivat hyvin pyörätuolilla liikkuvalle. Mieluisia ovat myös silloin tällöin pitkät pyörälenkit Laajasalossa. Ulkoilun lisäksi Ari käy lähes päivittäin Töölön kisahallissa, joka on pyörätuolia käyttäville kuntoilijoille erinomainen paikka. Ari pelaisi mielellään shakkia. Hän toivoo, että lähitienoilta löytyisi innokkaita harrastajia. Itä-Pasilan asukastalo olisi mainio paikka shakkikerhon kokoontumisille. Pelaamisesta kiinnostuneet voivat ottaa yhteyttä Veikko Väisäseen, tai käydä asukastalolla, Topparikuja 2.

4 Pasila on Suomen Lisses parkour sopii Pasilaan Pasila on Suomen Lisses, sanovat Pasilassa asuvat Unto Utti Ikkala ja Jukka Tarvainen. Lisses on Pariisin esikaupunki, josta parkour on lähtöisin. Miehet arvostavat Pasilaa erityislaatuisena asuinalueena, joka on heidän harrastukselleen täydellinen. Itä-Pasilan ympäristö on kuin luotu parkkaamaan. Teräkset, betonit ja seinämät ovat riittävän kestäviä ja mittasuhteiltaan sopivia, sanovat Unto ja Jukka. Parkourissa, eli suomalaisittain parkkaamisessa, pyritään liikkumaan mahdollisimman sulavasti, nopeasti ja tehokkaasti paikasta toiseen. Esteitä käytetään ponnahtamiseen ja ympäristön esineitä ja rakenteita nopeaan ja katkeamattoman sulavaan liikkeeseen. Parkkaaja voi liikkumisessaan hyödyntää esimerkiksi kaiteita, kattoja ja parvekkeita ponnahduslautoinaan. Liikkumisessa käytetään pääasiassa omaa kekseliäisyyttä, mutta aikojen saatossa perusliikkeet ovat vakiintuneet. Parkourin harrastajat pyrkivät olemaan vastuullisia ja he kunnioittavat asuinaluetta, muita ja kehoaan. He ovat tervehenkistä ja reilua porukkaa. Tavoitteena ei ole rikkoa mitään eikä häiritä ketään, ja parkkaajat ymmärtävät yleensä pysyä poissa yksityisalueilta. Parkkaajat katsovat Pasilaa eri silmin kuin muut alueensa asukkaat. Siinä missä muut näkevät kaiteissa ja betonissa esteitä ja ohjaavia reittejä, parkkaaja näkee tavan ylittää, liikkua yli. Lajiia harrastetaan usein yksin, mutta myös pienissä ryhmissä. Parkourissa ei kilpailla toisiaan vastaan, koska lajissa on kyse omien rajojen etsimisestä, omien rajojen venyttämisestä, toisiaan tukien. Kokeneet harrastajat auttavat ja neuvovat mielellään aloit telijoita. Esteitä ylitetään esteisiin tarttumalla tai koskematta niihin. Seinälle hypätään roikkumaan käsien ja jalkojen varaan. Ulkopuolisen silmin parkour näyttää riskialttiilta, mutta se ei ole sitä, kertovat Utti ja Jukka. Se on mahdollisimman tehokasta liikkumista paikasta toiseen. Lajissa pyritään sulavuuteen ja esteettisyyteen. Parkour ei ole siis temppujen tekemistä, hyppimistä ja hurjastelua, niin kuin monesti luullaan. Jotkut näkevät parkourin paheksuttavana toimintana ja rakennuspintojen likaamisena. Aikuisten kiipeilyä pidetään lapsellisena. Ennakkoluuloiset ja lajista tietämättömät saattavat häätää parkkaajat esimerkiksi kerrostalojen pihoista siinä luulossa, että se on jopa kiellettyä laissa. Pasilalaiset Unto ja Jukka arvostavat asuinaluettaan.

5 Korttelidraama Pasila in memoriam valloittaa Pasilan kadut jälleen syyskuussa Helsingin Kaupunginteatterin yleisötyö näkyy jälleen Pasilassa. Keväällä ensi-iltansa saaneesta, koko kaupunginosan katukuvassa liikkuvasta korttelidraamasta Pasila in memoriam nähdään kaksi lisäesitystä Lisäesitykset nähdään osana Pasila-viikkoa. Esiintyvä ryhmä on koottu eri-ikäisistä harrastajista. Pasila in memoriam on esitys Pasilasta: sen menneisyydestä, nykyisyydestä ja tulevasta. Pasilaa on rakennettu aina; ensin Puu-Pasila muuttui betoniviidakoksi, ja nyt rakenteilla on tulevaisuuden Tripla Helsingin uusi keskus. Esitys on osa Pääroolissa Pasila -projektia, joka on Helsingin Kaupunginteatterin kolmatta kauttaan toimiva yleisötyöprojekti. Tavoitteena on edesauttaa aktiivisemman ja yhtenäisemmän Pasilan syntyä. Esitys alkaa Länsi-Pasilan puolelta ja päättyy Itä-Pasilaan. Yleisö kulkee esiintyjäjoukon mukana ulkotiloissa. PÄÄROOLISSA PASILA! Esitykset: pe 4.9. klo 18 ja la 5.9. klo 14 Lähtöpaikka: Helmi-talo, Pasilan puistotie 7, Helsinki. Esitykseen mahtuu kerralla vain 30 katsojaa, joten varaa lippusi PÄÄROOLIS heti! Lippuvaraukset: tai p (ark 10-16). Lipun hinta 3 (maksu käteisellä, mieluiten tasarahalla). Säävaraus (pieni sade ei haittaa). Esityksen kesto noin 1h 15min. Allekirjoita adressi suoran raitiovaunuyhteyden säilyttämiseksi Länsi-Pasilasta keskustaan allekirjoita adressi Pasila kasvaa valtavaa vauhtia. Alueesta suunnitellaan Helsingin uutta keskustaa. Pasilalaiset ovat ottaneet käynnissä olevat ja tulevat muutokset vastaan vailla valituksia, avoimin mielin. Mullistuksien keskellä alueen liikennejärjestelyjä ollaan muuttamassa. Se on ymmärrettävää, ja suurilta osin suunnitelmat vaikuttavat hyvältä. Yksi iso epäkohta suunnitelmissa kuitenkin on, kun Länsi-Pasilasta aiotaan poistaa suora raitiovaunuyhteys Mannerheimintien kautta keskustaan. Uusien alueiden kehittäminen on tärkeää, mutta yhtä tärkeää on huolehtia jo olemassa olevista alueista sekä niiden asukkaista ja muista toimijoista. Länsi-Pasilassa asuvien yhteyksien selkeä heikentäminen ei tue ajatusta, jonka mukaan koko Pasilaa kehitetään tasa-arvoisesti, kaikki asukkaat huomioiden. Länsi-Pasilassa on myös yrityksiä, joiden toiminnalle yhteyden katkaiseminen olisi vahingollista. Isona työpaikka-alueena monen työmatka hankaloituisi merkittävästi. Alueella sijaitsee myös poliisiasema, jolla moni helsinkiläinen on tottunut asioimaan, ratikalla. Pasila Seura on tehnyt aiheesta adressin. Adressi löytyy adressit.com sivustolta otsikolla Suora raitiovaunuyhteys Länsi-Pasilasta keskustaan säilytettävä. Toivottavasti mahdollisimman moni käy allekirjoittamassa ja osoittamansa tukensa asialle.

6 Työpäällikkö Pertti Kärkkäinen (oik.) ja vastaava mestari Mikko Saresma ovat sillanrakentamisen konkareita. Uusi Pasilansilta on pian valmis Ensimmäinen uuden Pasilan rakentumisen etappi saavutetaan uuden sillan valmistumisen myötä. Noin vuoden verran kestänyt sillan rakentaminen saadaan lähiviikkoina päätökseen. Autot ovat jo päässeet uudelle sillalle, joka on rakennettu kiinni vanhaan Pasilansiltaan. Syyskuun puolivälissä ratikkalinjat 7A ja 7B palaavat kulkemaan uutta siltaa pitkin. Silta valmistuu aikataulussa ja lopputuloksena on sekä teknisesti että visuaalisesti erinomainen siltarakenne, iloitsee työpäällikkö Pertti Kärkkäinen YIT:ltä. Sillan rakentaminen on vuoden aikana vaatinut reilun sadan henkilön työpanoksen. Eri työvaiheet ovat vaatineet raudoittajia, timpureita, betonivalajia, teräsrakentamisen ammattilaisia, porapaaluttajia ja viimeisimpinä kivimiehiä sillan kannen pintatöitä tekemään. Ammattimiesten lisäksi työn sujuminen aikataulussa on vaatinut onnistunutta suunnittelua ja hyvää yhteistyötä alihankkijoiden kanssa, summaa työpäällikkö. Uuden sillan jalkakäytävät ovat graniittilaattaa, pyörätiet ja ajoradat on asfaltoitu. Raitiotie kulkee nupukivetyksellä. Seuraavaksi sillanrakentamisen ammattilaiset siirtyvät korjaamaan ja vahvistamaan vanhaa siltaa. Vanhan sillan alusrakenteita korjataan ja sillan eteläreunaan tehdään uusi reunapalkki tämän syksyn aikana. Ensi vuonna on pintarakenteiden uusimisen vuoro sillan eteläreunalla ja 2017 pintarakenteiden tekemistä jatketaan pohjoisreunalla. Keski-Pasilan keskuksen Triplan maanrakennustöitä on tehty koko kesän ajan. Peruskallioon saakka ulottuvien teräsputkipaalujen poraus jatkuu lokakuun loppuun asti. Paalutuskoneet kymmenien metrien korkeuteen nousevine mastoineen näkyvät ratapiha-alueella vielä syksyn ajan.

7 Pasilan liikenne helpottuu töiden valmistumisen tahdissa Liikenne takkuaa Pasilankadulla ja sen liittymissä vielä muutaman viikon, sillä kiskotyöt, kiviasennukset ja asfaltoinnit viivyttävät ajokaistojen avaamista. Pasilankadun ajokaistat ja kevyen liikenteen väylät valmistuvat lokakuun lopussa. Autot pääsevät uudelle Pasilansillalle 24. elokuuta ja raitiolinjat 7A ja 7B palaavat normaalille reitilleen 14. syyskuuta. Pasilan katu- ja siltatöitä tehdään nyt kuumeisesti, jotta alkava syysliikenne saataisiin sujumaan mahdollisimman hyvin. Eniten ruuhkia on aiheuttanut Veturitien katkaisu ja sen liikennevirran ohjaus Pasilankadulle, joka on samanaikaisesti perinpohjaisen parannustyön kohteena. Autoilijoita kiusaa etenkin aamuruuhkassa vaikea pääsy Länsi-Pasilasta Pasilankadun liikenteeseen. Raitiovaunut palaavat Pasilansillalle 14. syyskuuta Kiveys- ja asfaltointityöt Pasilan uudella sillalla valmistuvat pääosin viikolla 34 ja Itä-Pasilaan suuntautuva autoliikenne siirtyy uudelle sillalle yön aikana. Raitiotietyöt etenevät ja valmistuvat siten, että ratikat 7A ja 7B pääsevät takaisin normaalille reitilleen 14. syyskuuta. Siihen asti ratikat ajavat samoja poikkeusreittejä ja noudattavat samoja aikatauluja kuin kesän aikana. Ratikkaa korvaavan bussin 7X aikataulu muuttuu Radiokadun ja Televisiokadun liittymäalueet Radiokadun ja Televisiokadun liittymäalueiden uudet katujärjestelyt ovat pientä viimeistelyä vaille ja ne valmistuvat 23. elokuuta mennessä. Liikennevalot Televisiokadun kohdalla on otettu käyttöön 17. elokuuta, mikä osaltaan helpottaa erityisesti kevyen liikenteen kulkemista. Sekä Pasilan uudella sillalla että Radiokadun ja Televisiokadun risteyksissä viimeistellään vielä katuympäristöä mm. kiveys- ja viheralueilla muutaman seuraavan viikon ajan, mutta sillä ei ole enää sanottavaa vaikutusta liikenteeseen. Pasilankadun kaikki ajokaistat käyttöön lokakuun lopussa Pasilankadun itäreunan kaksi ajokaistaa saadaan liikenteelle lokakuun alussa, jolloin pohjoiseen menevä ruuhka voi helpottua ja Esterinportista, Maistraatinportista, Kyllikinportista ja Palkkatilanportista kääntyminen Pasilankadulle helpottuu. Pasilankadun kaikki ajokaistat sekä kevyen liikenteen väylät saadaan liikenteen käyttöön lokakuun lopussa. Kyllikinportin ja Palkkatilanportin osalta pysäköintialueet vapautuvat lokakuun loppuun mennessä. Korvaavia paikkoja ei alueella ole. Lisätietoja: Projektinjohtaja Markku Riekko, rakennusvirasto, puh Pasilankadun pohjoispää: työpäällikkö Juho Kallio YIT Rakennus Oy puh , Projektinjohtaja Niina Puumalainen, kaupunginkanslia, puh , Lemminkäinen Infra Oy, työmaan päivystyspuhelin Joukkoliikenteen poikkeusjärjestelyt:

8 LAUANTAINA 5.9. KLO MAISTRAATINTORILLA TAPAHTUU kirpputori (maksuton, omat pöydät tai viltit) järjestöt ja toimijat esittäytyvät, tanssiesityksiä kortteliteatteri Pasila in Memoriam HSL:n, Helsingin kaupungin ja YIT:n edustajia paikalla. Saat tietoa uuden Pasilan rakentamisesta BE here! Kirjastofillarilla esitellään Pasilan kirjastoa ja sen palveluja. Fillarista on myös mahdollisuus lainata aineistoa omalla kirjastokortilla. MAANANTAINA Yhteislauluilta Pasilan asukastalossa klo Laulamme kaikille tuttuja lauluja säestyksellä. Tarjolla mehua ja kahvia. Tervetuloa! Kalliolan Nuorten Itä-Pasilan nuorisotyön läxäri käynnistyy taas syksyn osalta klo avoimin ovin. Asukastalolla. Tervetuloa tutustumaan! Pientä naposteltavaa tarjolla! TIISTAINA 1.9. Pasilan kirjastossa klo 18. Valon ja varjon leikkiä; Kaj Chydeniuksen lauluja Ritva Koskensuun runoihin. Esiintyjät: Ritva Koskensuu, laulu, Matti Wallenius, kitara ja Henrikki Häsänen, perkussiot. Paikka: Pasilan kirjasto, käyntiosoite: Kellosilta 9, Konserttiin on vapaa pääsy Helsinki Islam keskuksessa avoimet ovet klo (Veturitori 2) TORSTAINA 3.9. Pasilan asukastalon ja Paavalin seurakunnan yhteinen sieni- ja marjaretki Vuosaareen Mustavuoreen. Lähtö asukastalolta (Topparikuja 2) klo 10. Paavalin kirkolta yhteislähtö asukastalolle klo Mukaan: omat eväät ja oma sieni/marja-astia sekä bussilippu. Lähtö Mustavuorelta takaisin klo 14. Tervetuloa mukaan! T. Asukastalon ja Paavalin seurakunnan väki. PASILAN UUTISET JULKAISIJA Pasila Seura ry. Böle samfundet rf. PÄÄTOIMITTAJA/TOIMITUS- PÄÄLLIKKÖ: Heta Välimäki TOIMITUSSIHTEERI: Veikko Väisänen p TOIMITUSKUNTA: Raija Hukkamäki ja Heidi Jokinen ULKOASU: Susa Laine Sähköposti: Toimituksen osoite: Asukastalo, Topparikuja 2, Helsinki LIITY JÄSENEKSI! Jäsenmaksu 15, Nordea IBAN FI Oman viitenumerosi saat toimitussihteeriltä. Pasilan kirjastossa klo 14 ja klo 17. Tutustumiskierrokset Pasilan kirjastoon ja kirjavarastoon, Kokoontuminen kirjaston aulassa. Pasilan kirjaston käyntiosoite: Kellosilta 9 Pasila Seuran 40-vuotisjuhlat klo Rauhanasemalla. Pasaati VEIKKAUS POSTI FILMTOWN Asemapäällikönkuja 3 puh: arkisin lauantaisin sunnuntai-aukiolot vuoden loppuun

Keski-Pasilan keskus Tripla

Keski-Pasilan keskus Tripla Keski-Pasilan keskus Tripla Rakennustyön aikaiset liikenteenjärjestelyt v. 2014 2016 TIEDOTUSTILAISUUS 22.5.2014 ALUSTAVA VERSIO 15.5.2014 1 Keski-Pasilan keskus Tripla Rakennustyön aikaiset liikenteenjärjestelyt

Lisätiedot

Kahvila Elsie. Sipoon palveluasumisen tukiyhdistys ry.

Kahvila Elsie. Sipoon palveluasumisen tukiyhdistys ry. Kahvila Elsie Sipoon palveluasumisen tukiyhdistys ry. Hyvät sipoolaiset, Olet saanut käteesi aivan uuden esitteen, joka kertoo Palvelutalo Elsieen perustettavasta kahvilasta. Tämä kahvila avautuu maanantaina

Lisätiedot

Raitiotien rakentaminen käynnistyy Linja-autoliitto projekti-insinööri Antti Haukka

Raitiotien rakentaminen käynnistyy Linja-autoliitto projekti-insinööri Antti Haukka Raitiotien rakentaminen käynnistyy Linja-autoliitto 6.4.2017 projekti-insinööri Antti Haukka Rakentamisaikataulu 2 Lohkot 3 KESKUSTA KESKUSTA, v. 2017 alkavat työt 04/2017 Pirkankatu (Pyynikintori) Itsenäisyydenkatu

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

Tekninen ja ympäristötoimiala

Tekninen ja ympäristötoimiala Lahden seudun ympäristöpalvelut Tekninen ja ympäristötoimiala 6.11.2006 24.11. alkaa kaamos. Aurinko painuu alas Suomen pohjoisimmassa kolkassa, Nuorgamissa noustakseen seuraavan kerran taivaanrantaan

Lisätiedot

Aloituskalvo PASILA. Mainitse Jari ja Petri Mainitse Popa Ari

Aloituskalvo PASILA. Mainitse Jari ja Petri Mainitse Popa Ari PASILA Aloituskalvo projektinjohtaja Niina Puumalainen projekti-insinööri Petri Hoppula ja projekti-insinööri Jari Virmanen Mainitse Jari ja Petri Mainitse Popa Ari PASILA PASILA NYT yli 23 000 työpaikkaa

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

Edvin Laineen koulun liikenneopas

Edvin Laineen koulun liikenneopas Edvin Laineen koulun liikenneopas Sisällysluettelo 1 Jalankulkija liikenteessä 2 Polkupyöräilijä liikenteessä 3 Koulukuljetukset 4 Saattoliikenne 5 Pihaliikenteen vaarat 6 Koulumatkan vaaranpaikkoja 7

Lisätiedot

KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS

KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS KY 2014 H3 ASEMAKAAVASELOSTUS Ramsinkeskuksen asemakaava Olli Ojatalo 1. Perus ja tunnistetiedot 1.1 Tunnistetiedot Ramsinniemi, Vuosaari Helsinki Ramsinkeskuksen asemakaava Olli Ojatalo, maisema-arkkitehtuurin

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

Raportti työharjoittelusta ulkomailla

Raportti työharjoittelusta ulkomailla Eevi Takala PIN10 12.5.2013 Raportti työharjoittelusta ulkomailla Opiskelen pintakäsittelyalan viimeisellä vuodella ja olin puolet (5vk) työharjoitteluajastani Saksassa töissä yhdessä kahden muun luokkalaiseni

Lisätiedot

Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin?

Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin? Sadut ja tarinat hanke 2012 sivistys on siistiä Projektiin varattiin rahaa 10 000 euroa mitä sillä saatiin? Yhteensä 25 teatteri- ja musiikkiesitystä (9800 euroa) Kirjakassit (1000 euroa) Kirjakasseissa

Lisätiedot

PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ

PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ PIHAKADUT ANTTILANMÄELLÄ asukasyhdistyksen johtokunta 26.4.2011 asukasyhdistyksen vuosikokous 30.3.2011 asukasyhdistyksen yleinen kokous 28.10.2010 asukasyhdistyksen johtokunta 24.5.2010 asukasyhdistyksen

Lisätiedot

Apua, tukea ja toimintaa

Apua, tukea ja toimintaa Soita meille numeroon 050 4440 199 tai lähetä sähköpostia osoitteeseen asiakaspalvelu@mereo.fi. Tavataan ja keskustellaan yhdessä tilanteestasi. Teemme sinulle henkilökohtaisen, hyvin vointiasi tukevan

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin Arena Centerin hallien läheisyydessä.

Lisätiedot

Työmaan yleisesittely, siltatekniikan päivät Vt14 Laitaatsalmen kohta

Työmaan yleisesittely, siltatekniikan päivät Vt14 Laitaatsalmen kohta Työmaan yleisesittely, siltatekniikan päivät Perustiedot projektista Pohjimmiltaan vesiväylähanke. Syväväylä siirtyy Kyrönsalmesta helpommin navigoitavaan Laitaatsalmeen. Jatkoa Destian urakoimalle rinnakkaisväylähankkeelle

Lisätiedot

Otteet Otteen liitteet

Otteet Otteen liitteet Helsingin kaupunki Pöytäkirja 22/2012 1 (5) 304 Viilarintie välillä Viikintie - Holkkitie, nro 29955/1-3 ja Viikintie Viilarintien kiertoliittymän kohdalla, nro 29956/1, katusuunnitelmien hyväksyminen,

Lisätiedot

Yhteydet. Yhteyksiä, yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä

Yhteydet. Yhteyksiä, yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä MÄKITORPANTIE 3 Yhteydet Yhteyksiä, yhteistyötä ja yhteisöllisyyttä Mäkitorpantie 3 sijaitsee erinomaisten liikenneyhteyksien varrella. Kehä 1:n ja Tuusulanväylän läheisyys mahdollistavat kätevän ja jouhevan

Lisätiedot

Kuvelammentie, liikenneturvallisuuden parantaminen

Kuvelammentie, liikenneturvallisuuden parantaminen Kuopion kaupunki Päätöspöytäkirja 1 (6) Kuvelammentie, liikenneturvallisuuden parantaminen Liikenneasiat 26 / 2017 Selostus ja perustelu Aloite Kaupungin palautepalvelussa saamassa aloitteessa on esitetty

Lisätiedot

OPISKELIJAN KAUPUNKI

OPISKELIJAN KAUPUNKI OPISKELIJAN KAUPUNKI Ideoita, uhkia ja mahdollisuuksia kaupunkikehittämiseen Tutkimusraportti Maria Rytkönen & Juhani Saari Esityksen tulokset Juhani Saari Opiskelun ja koulutuksen tutkimussäätiö Otus

Lisätiedot

Pikaraitiotie. Mikä se on. Davy Beilinson

Pikaraitiotie. Mikä se on. Davy Beilinson Pikaraitiotie Mikä se on Davy Beilinson Pikaraitiotien suunnittelutavoitteet Tavoitteena on kohtuuhintainen, tehokas joukkoliikenneväline, jonka kapasiteetti ja matkanopeus (noin 25 km/h pysähdyksineen)

Lisätiedot

POLKUPYÖRÄLÄHETTI PALVELUPOLKU

POLKUPYÖRÄLÄHETTI PALVELUPOLKU POLKUPYÖRÄLÄHETTI PALVELUPOLKU Maiju Malk Heidi Nalli Mikko Hyrkkänen Lotta Blomqvist Metropolia ammattikorkeakoulu 9.9.2011 Palvelupolku perustuu Olli Anttosen, Paavo Kuukasjärven ja Ville Brandt haastatteluihin.

Lisätiedot

Ritva bingo-emäntänä VANA

Ritva bingo-emäntänä VANA VANA JOUNI TENTATTA- Ritva bingo-emäntänä Halusin haastatella Jounia siksi, että hän on ahkerasti kirjoittanut lehteemme vuosien aikana, mutta en muista onko häntä haastateltu lehdessä kertaakaan. Esitin

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 94 08.06.2016. 94 Asianro 4183/10.03.01.01/2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) Kaupunkirakennelautakunta 94 08.06.2016. 94 Asianro 4183/10.03.01.01/2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 8/2016 1 (1) 94 Asianro 4183/10.03.01.01/2016 Savilahti - Keskusta (Niiralankatu - Tulliportinkatu) yleissuunnitelmaperiaatteiden hyväksyminen nähtävillä oloa varten Va. suunnittelujohtaja

Lisätiedot

JPH Fysio-tempo Mouhijärvellä 9.5.2015

JPH Fysio-tempo Mouhijärvellä 9.5.2015 JPH Fysio-tempo Mouhijärvellä 9.5.2015 Puheenjohtajan tervehdys Moro! Tervetuloa kaikki kilpailemaan 9.5. äitienpäivän aattona keväiselle Mouhijärvelle JPH Fysio-tempoon. Kausi on aluillaan ja nyt on hyvä

Lisätiedot

TERVEISIÄ SUUNNITTELIJOILLE

TERVEISIÄ SUUNNITTELIJOILLE 23.1.2015 TERVEISIÄ SUUNNITTELIJOILLE Yleiskaavaluonnoksen Hetki kriitikkona -tapahtumissa kirjoitettujen lappujen sisältö Kantakaupunki ja eteläinen Helsinki Info- ja näyttelykeskus Laituri 19.1.2015

Lisätiedot

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin hallien läheisyydessä

Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin hallien läheisyydessä Ohjeistus julkiseen liikenteeseen ja pysäköintiin hallien läheisyydessä Ohessa ovat yksinkertaiset ohjeet julkisten kulkuvälineiden käyttöön ja pysäköintiin. Ohjeet on tehty viimeisten tietojen mukaan,

Lisätiedot

Uusi Myllypuron Ostari

Uusi Myllypuron Ostari Citycon on aktiivinen omistaja ja pitkäjänteinen kehittäjä Menestys lähtee kauppapaikasta Uusi Ostari Citycon on kauppakeskusten aktiivinen omistaja ja pitkäjänteinen kehittäjä. Luomme puitteet menestyvälle

Lisätiedot

Jari Ollila puheenjohtaja Tampereen Pyörä-Union

Jari Ollila puheenjohtaja Tampereen Pyörä-Union JPH Fysio-tempo Mouhijärvellä 7.5.2016 Puheenjohtajan tervehdys Moro! Tervetuloa taas kaikki kilpailemaan 7.5. keväiselle Mouhijärvelle JPH Fysiotempoon. Viime keväänä sää ei suosinut kilpailuamme, mutta

Lisätiedot

RIKALANMÄKI. Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme

RIKALANMÄKI. Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme RIKALANMÄKI Sinun kokemuksesi on meidän tarinamme TERVETULOA RIKALANMÄELLE. Rikalanmäki Salon Halikon kulttuurimaisemassa yhdistää historialliset puitteet ja modernin palvelun. Meillä onnistutte luomaan

Lisätiedot

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun?

Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Kuka voi tulla rippikouluun? Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2016 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2016! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen

Liikkuvan Arjen Design KÄYTTÄJÄPROFIILIT. Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT Metropolia Ammattikorkeakoulu Hanna Laisi, Sabella Kiias & Noora Hokkanen KÄYTTÄJÄPROFIILIT TYÖMATKAPYÖRÄILIJÄ SATUNNAINEN PYÖRÄILIJÄ RETKIPYÖRÄILIJÄ MAANTIEPYÖRÄILIJÄ MAASTOPYÖRÄILIJÄ

Lisätiedot

Viisas koulumatka luokka

Viisas koulumatka luokka Nämä ohjeet ovat Viisas koulumatka oppitunnin pitoa varten. Diaesityksen löydät osoitteesta: https://www.hsl.fi/oppilaitoksille/vinkkeja opetukseen Oppituntikokonaisuus on tarkoitettu 3. 6. luokkalaisille

Lisätiedot

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi?

Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? KERTAUSTEHTÄVIÄ WS 05/06 A Inessiivi, elatiivi, illativi, adessiivi, ablatiivi vai allatiivi? 1. Juha käy aina lauantaina (TORI). 2. Juna saapuu (ASEMA). 3. Olemme (HELSINKI). 4. (MIKÄ KATU) te asutte?

Lisätiedot

Asukastoiminta asuinalueen imagon muuttajana

Asukastoiminta asuinalueen imagon muuttajana Asukastoiminta asuinalueen imagon muuttajana ROIHUVUORI rakennettu pääosin 1955-1965 asukkaita alueella 7763 asunnot keskimäärin pieniä alkujaan Itä-Herttoniemi, mutta asukkaiden pyynnöstä 1.1.1958 alkaen

Lisätiedot

Pyöräilevän ja kävelevän koulubussin kuljettajan käsikirja

Pyöräilevän ja kävelevän koulubussin kuljettajan käsikirja Pyöräilevän ja kävelevän koulubussin kuljettajan käsikirja Pyöräilevän ja kävelevän koulubussin kuljettajan käsikirja Pyöräilevässä ja kävelevässä koulubussissa lapset kulkevat aikuisen johdolla ennalta

Lisätiedot

Joukkoliikenteen matka-aikasaavutettavuuskarttojen (MASA) päivitys

Joukkoliikenteen matka-aikasaavutettavuuskarttojen (MASA) päivitys Joukkoliikenteen matka-aikasaavutettavuuskarttojen (MASA) päivitys Tekninen muistio 17.6.2015 HSL Helsingin seudun liikenne Sisällysluettelo 1 Joukkoliikenteen matka-aikasaavutettavuusanalyysin (MASA)

Lisätiedot

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin

Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Tervetuloa Teinilän Lastenkotiin Lapsen nimi: LASTEN OIKEUKSIEN JULISTUS Lapsella on oikeus Erityiseen suojeluun ja hoivaan Riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista Osallistua ikänsä ja kehitystasonsa

Lisätiedot

Varissuo

Varissuo Varissuo 2.9. 9.8.2013 Ma 2.9. su 8.9. Valokuvanäyttelyt Monimuotoinen Varissuo Valokuvanäyttelyt, jotka kuvien keinoin esittelevät varissuolaista nykyisyyttä ja menneisyyttä. Järj. Varissuon Työttömät

Lisätiedot

PALVELULIIKENNE KANTA NAANTALIN JA MERIMASKUN ALUEET

PALVELULIIKENNE KANTA NAANTALIN JA MERIMASKUN ALUEET AIKATAULU PALVELULIIKENNE KANTA NAANTALIN JA MERIMASKUN ALUEET KESÄAIKATAULU Voimassa koulujen kesäloman aikana NAANTALIN KAUPUNKI TLO TERVETULOA TURVALLISEN JA MUKAVAN PALVELULIIKENTEEN KYYTIIN! Naantalissa

Lisätiedot

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13

Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Kansainvälinen työssäoppiminen 8.11. - 20.12.2013 AlftaQuren, Alfta, Ruotsi Mirella Ohvo Ma13 Halusin lähteä ulkomaille työssäoppimaan sekä tutustumaan pieneksi aikaa toiseen maahan ja kulttuuriin. Kuusi

Lisätiedot

SEKAKUOROLIITTO RY 17.12.2007. Helsinki JÄSENKIRJE 5 / 2007. Sekakuoropäivät Helsingissä 8. 9.3.2008

SEKAKUOROLIITTO RY 17.12.2007. Helsinki JÄSENKIRJE 5 / 2007. Sekakuoropäivät Helsingissä 8. 9.3.2008 SEKAKUOROLIITTO RY 17.12.2007 Helsinki JÄSENKIRJE 5 / 2007 Sekakuoropäivät Helsingissä 8. 9.3.2008 Sekakuoroliitto järjestää perinteiset Sekakuoropäivät ensi maaliskuussa Helsingissä. Tapahtuma alkaa lauantaina

Lisätiedot

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 30.5.2012 Oulu

Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 30.5.2012 Oulu Valmistu töihin! Opiskelijakyselyn tulokset 30.5.2012 Oulu 1 Kyselyn toteuttaminen Valmistu töihin! -Oulun seudun kyselyn kohderyhmänä olivat paikalliset yliopistossa ja ammattiopistossa opiskelevat nuoret.

Lisätiedot

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU

MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU MUN MYRTSI -MOBIILISOVELLUSKOKEILU 1.9. 30.11.2016 Alustava vastausraportti (28.11.2016) Vantaan kaupunkisuunnittelussa tehdään parhaillaan suunnitelmaa tulevaisuuden Myyrmäestä. Suunnitelmalla varmistetaan

Lisätiedot

Pääkaupunkiseudun työmatkavirtojen analyysi ja visualisointi HSY paikkatietoseminaari 14.3.2013

Pääkaupunkiseudun työmatkavirtojen analyysi ja visualisointi HSY paikkatietoseminaari 14.3.2013 Pääkaupunkiseudun työmatkavirtojen analyysi ja visualisointi HSY paikkatietoseminaari 14.3.2013 Kimmo Nurmio Suomen ympäristökeskus Rakennetun ympäristön yksikkö Työmatka-analyysit Useita käyttötarkoituksia:

Lisätiedot

Sanomalehti syntyy vuorovaikutuksesta

Sanomalehti syntyy vuorovaikutuksesta Sanomalehti syntyy vuorovaikutuksesta 1. Sähköpostilla 2. Puhelimella suoraan päätoimittajaan, toimitussihteeriin tai toimittajaan (numerot lehden viimeisellä aukeamalla) 3. Kirjeellä/kortilla 4. Facebookisssa,

Lisätiedot

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Minun elämäni. Mari Vehmanen, Laura Vesa. Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minun elämäni Mari Vehmanen, Laura Vesa Kehitysvammaisten Tukiliitto ry Minulla on kehitysvamma Meitä kehitysvammaisia suomalaisia on iso joukko. Meidän on tavanomaista vaikeampi oppia ja ymmärtää asioita,

Lisätiedot

Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH

Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH Kaavin koulukeskuksen liikennesuunnitelma OLLI MÄKELÄ PILVI LESCH 10.10.2013 Sisältö 1 Lähtökohdat... 7 2 Nykytila... 9 3 Suunnitelman sisältö... 14 3.1 Toimenpiteet... 14 3.2 Liikennejärjestelyt: nykyiset

Lisätiedot

Tapiolan liikenneilta

Tapiolan liikenneilta Tapiolan liikenneilta Jonne Virtanen HSL Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Esityksen sisältö 1. Bussilinjaston muutosten periaatteet ja linjaston esittely 2. Tapiolan poikkeusjärjestelyt 3. Linjanumerouudistus

Lisätiedot

Tervetuloa vastaamaan Vanhankaupunginlahtea koskevaan kyselyyn!

Tervetuloa vastaamaan Vanhankaupunginlahtea koskevaan kyselyyn! 1 Liite 9: Kyselylomake Tervetuloa vastaamaan Vanhankaupunginlahtea koskevaan kyselyyn! Helsingin kaupungin ympäristökeskus tekee Vanhankaupunginlahdelle uutta hoito- ja käyttösuunnitelmaa. Lähtökohtana

Lisätiedot

Joukkoliikenne Kalasatamassa - Asukkaiden näkökulma. Lupaukset Tilanne nyt Vaatimukset Ratkaisut Lopuksi

Joukkoliikenne Kalasatamassa - Asukkaiden näkökulma. Lupaukset Tilanne nyt Vaatimukset Ratkaisut Lopuksi Joukkoliikenne Kalasatamassa - Asukkaiden näkökulma Lupaukset Tilanne nyt Vaatimukset Ratkaisut Lopuksi Lupaukset Kalasatamaa on myyty ja markkinoitu asukkaille erinomaisilla liikenneyhteyksillä ja näin

Lisätiedot

KERHOT TIISTAI: MAANANTAI: KOKKIKERHO luokkalaisille tiistaisin klo Temppeliaukion kirkon kerhotilat, Temppelikatu 16 B

KERHOT TIISTAI: MAANANTAI: KOKKIKERHO luokkalaisille tiistaisin klo Temppeliaukion kirkon kerhotilat, Temppelikatu 16 B Töölön seurakunta KERHOT MAANANTAI: KOKKIKERHO 1.-4. luokkalaisille maanantaisin klo. 16.00-17.30 Töölön kirkko, Topeliuksenkatu 4 Kerhossa opetellaan leipomaan ja kokkailemaan erilaisia herkkuja. Kerhomaksu

Lisätiedot

Viisas liikkuminen. Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä

Viisas liikkuminen. Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat. Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Viisas liikkuminen Ympäristöystävälliset liikkumisvalinnat Helsingin seudun liikenne -kuntayhtymä Tarja Jääskeläinen, päivitetty 7.6.2013 Valitse viisaasti liikenteessä Liikkumalla kävellen, pyörällä ja

Lisätiedot

ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness

ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness ALPHA-PROJEKTI Instruments for Assessing Levels of Physical Activity and fitness Lähiympäristö ja siinä liikkuminen (pitkä kyselylomake) Tässä lomakkeessa kysytään käsityksiänne asuntonne lähiympäristöstä

Lisätiedot

Miten vastataan joukkoliikenteen kasvavaan suosioon? Joukkoliikennepäällikkö Mika Periviita / Tampereen kaupunki

Miten vastataan joukkoliikenteen kasvavaan suosioon? Joukkoliikennepäällikkö Mika Periviita / Tampereen kaupunki Miten vastataan joukkoliikenteen kasvavaan suosioon? Joukkoliikennepäällikkö Mika Periviita / Tampereen kaupunki Miten ruuhkaliikenteen laatuongelmaan joukkoliikenteessä tulisi suhtautua? ihmiset roikkuisivat

Lisätiedot

Myllypuro 2, asemakaava 8189 RAKENTAMISTAPAOHJE

Myllypuro 2, asemakaava 8189 RAKENTAMISTAPAOHJE Myllypuro 2, asemakaava 8189 RAKENTAMISTAAOJE 2.9.2016 ALUEEN SIJAINTI TYÖN TILAAJA Tampereen kaupunki Kaupunkiympäristön kehittäminen Maankäytön suunnittelu TYÖN TEKIJÄ WS Finland Oy RAKENTAMISTAAOJE

Lisätiedot

Tieliikennelain uudistus Tampereen näkökulmasta Liikenneinsinööri Timo Seimelä Timo Seimelä

Tieliikennelain uudistus Tampereen näkökulmasta Liikenneinsinööri Timo Seimelä Timo Seimelä Tieliikennelain uudistus Tampereen näkökulmasta Liikenneinsinööri Timo Seimelä 1 15.9.2016 Timo Seimelä 2 Kehittämistoiveita tieliikennelakiin Pysäköinti Kameravalvonta Pyöräilyn edistäminen Raitiotie

Lisätiedot

Uudenlaisen asumisen alue!

Uudenlaisen asumisen alue! Uudenlaisen asumisen alue! Sydän täynnä elämää Jyväskylän Kangas mullistaa käsityksesi siitä, mitä kaikkea tulevaisuuden kaupunginosa voi olla. Ja Kankaan tulevaisuus on ihan nurkan takana, raikkaana ja

Lisätiedot

Maastoon matalalla kynnyksellä. Tiiina Riikonen

Maastoon matalalla kynnyksellä. Tiiina Riikonen Maastoon matalalla kynnyksellä Tiiina Riikonen PyöräPolku hanke 2014-2015 Hanke keskittyi maastopyöräilyyn luontoympäristössä. Maastopyöräily on monipuolinen laji. Kuntoliikuntana, ulkoiluna, retkeilynä

Lisätiedot

MAINOSLAITTEIDEN SIJOITTAMINEN KADUILLE JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE. - Turun kaupungin yleinen ohjeistus

MAINOSLAITTEIDEN SIJOITTAMINEN KADUILLE JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE. - Turun kaupungin yleinen ohjeistus MAINOSLAITTEIDEN SIJOITTAMINEN KADUILLE JA MUILLE YLEISILLE ALUEILLE - Turun kaupungin yleinen ohjeistus KIINTEISTÖLIIKELAITOS Puutarhakatu 1 Puh. (02) 330 000 Postiosoite www.turku.fi Puolalankatu 5 (asiakaspalvelu)

Lisätiedot

Sujuvaa pysäköintiä Helsingissä

Sujuvaa pysäköintiä Helsingissä Sujuvaa pysäköintiä Helsingissä Tässä oppaassa kerrotaan, missä ja miten Helsingissä voi pysäköidä, kuka päättää pysäköintipaikoista, miksi pysäköintiä valvotaan ja mistä pysäköintilupia saa. Yhteisten

Lisätiedot

JÄTKÄSAARI ASUKASTIETOPAKETTI 11/2015. Kuva: Antti Pulkkinen

JÄTKÄSAARI ASUKASTIETOPAKETTI 11/2015. Kuva: Antti Pulkkinen Jätkäsaari on yksi suurimmista Helsingin kantakaupungin laajennustyömaista. Sadan hehtaarin ranta-alueelle rakennetaan koti 18 000 asukkaalle ja työpaikka yli 6 000 ihmiselle. Jätkäsaaren on arvioitu valmistuvan

Lisätiedot

CADDIES asukaskyselyn tulokset

CADDIES asukaskyselyn tulokset CADDIES asukaskyselyn tulokset Kysely toteutettiin 27.4.-17.5.2009 Kyselyyn vastattiin Internet-pohjaisella lomakkeella osoitteessa http://kaupunginosat.net/asukaskysely tai paperilomakkeella Arabianrannan,

Lisätiedot

Tiedonkeruuaika hengen otanta Samaan aikaan Internetissä Digium-kysely Vastauksia saatiin yhteensä 255

Tiedonkeruuaika hengen otanta Samaan aikaan Internetissä Digium-kysely Vastauksia saatiin yhteensä 255 Pasila käyttäjäkysely 009 1 Yleistä Tiedonkeruuaika 1.10.-11.1.009 1000 hengen otanta Samaan aikaan Internetissä Digium-kysely y Vastauksia saatiin yhteensä 55 - Otantakyselyyn saatiin vastauksia 8 (%)

Lisätiedot

www.gigahertsi.fi UUSI Avataan KAUPPA- KESKUS HELSINKIIN

www.gigahertsi.fi UUSI Avataan KAUPPA- KESKUS HELSINKIIN www.gigahertsi.fi Avataan UUSI 2015 KAUPPA- KESKUS HELSINKIIN Avataan 2015 GIGAHERTSI TUO KAUPPAA HERTTONIEMEEN 20 000 m² uutta liiketilaa sinne, missä pääkaupunki kasvaa. Helsinki kasvaa, ja Herttoniemi

Lisätiedot

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti

Lähivoimalaprojekti. Asukaskysely raportti Lähivoimalaprojekti Asukaskysely raportti Tutkimuksen tarkoitus ja tavoitteet Tampereen kaupungin Lähivoimala-projekti järjesti keväällä 2015 asukaskyselyn Multisillan, Peltolammin ja Härmälän asuinalueilla.

Lisätiedot

Kuvit teellinen visiokuva alueesta.

Kuvit teellinen visiokuva alueesta. UUSI KAUPUNGINOSA SK A TU KA U A EN U K IV IS N.K LL RE A O U TE ST Kuvit teellinen visiokuva alueesta. 2 TU TU 3 FREDRIKSBERG HERÄÄ HENKIIN. HELSINGISSÄ KALLION KUPEESSA, SIINÄ SATA- MAN JA RAUTATIEN

Lisätiedot

Kangasniemen esteettömyyskierros 9.10.2013. Mikkelin seudun viisaan liikkumisen suunnitelma

Kangasniemen esteettömyyskierros 9.10.2013. Mikkelin seudun viisaan liikkumisen suunnitelma Kangasniemen esteettömyyskierros 9.10.2013 Mikkelin seudun viisaan liikkumisen suunnitelma Kangasniemen esteettömyyskierros 9.10.2013 klo 9.00 Osallistujat: Lea Kömi, avustaja/omaishoitaja Pentti Laitinen,

Lisätiedot

MUUTOKSET LAPPEENRANNAN PAIKALLISLIIKENTEEN TALVIAIKATAULUIHIN

MUUTOKSET LAPPEENRANNAN PAIKALLISLIIKENTEEN TALVIAIKATAULUIHIN MUUTOKSET LAPPEENRANNAN PAIKALLISLIIKENTEEN TALVIAIKATAULUIHIN 8.1.2018 Linja 1 Tähän linjaan ei tule muutoksia. Linja 2 Linjalla 2 on ollut ongelmia pysyä aikataulussa. Talviaikataulukauden alkaessa 10.8.

Lisätiedot

Käpylä - Senaatintori - Töölön halli Kottby - Senatstorget - Töölön halli. Töölön halli - Senaatintori - Käpylä Tölö hall - Senaatintori - Kottby

Käpylä - Senaatintori - Töölön halli Kottby - Senatstorget - Töölön halli. Töölön halli - Senaatintori - Käpylä Tölö hall - Senaatintori - Kottby 21.7.-27.7.2014 7A 7B 7X 7A 7B 7X Käpylä - Senaatintori - Töölön halli Kottby - Senatstorget - Töölön halli Töölön halli - Senaatintori - Käpylä Tölö hall - Senaatintori - Kottby Raitiovaunua korvaava

Lisätiedot

Pasilan uutiset. Puhu naapurille! 40 VUOTTA NAAPURUUTTA. Vuoden naapuruusteko 2/2015. Pasila Seura-Böle Samfundet r.y.

Pasilan uutiset. Puhu naapurille! 40 VUOTTA NAAPURUUTTA. Vuoden naapuruusteko 2/2015. Pasila Seura-Böle Samfundet r.y. Pasilan uutiset 2/2015 Pasila Seura-Böle Samfundet r.y. 40 VUOTTA NAAPURUUTTA Pasila Seura täyttää syksyllä 40 vuotta. Toiminnan aktiivisuus on vaihdellut, mutta koko ajan tavoitteena on ollut parantaa

Lisätiedot

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa

Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Las Palmas, Gran Canaria hieno yhdistelmä kaupunki- ja rantalomaa Joulukuun pakkaset jäivät taakse, kun laskeuduin kuuden tunnin lentomatkan jälkeen Las Palmasin lentokentälle. Kenttäpalvelut toimivat

Lisätiedot

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä

Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä Kävelyn ja pyöräilyn sääntöjä 7.5.2015, Helsinki Mikko Karhunen, Liikenne- ja viestintäministeriö Määritelmiä TLL 2 Määritelmiä Tieliikennelainsäädännössä tarkoitetaan: 5) suojatiellä jalankulkijoiden

Lisätiedot

Komeat puitteet rennolle tapahtumalle

Komeat puitteet rennolle tapahtumalle Bodomin kartanon väki toivottaa sinut tervetulleeksi! Master Golf toimii Bodom-järven rannalla, historiallisen Bodomin kartanon ympärillä, Espoossa. Yhtiö on perustettu vuonna 1987 ja sillä on kaksi erilaista

Lisätiedot

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 6645/ /2016

Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/ (1) Kaupunkirakennelautakunta Asianro 6645/ /2016 Kuopion kaupunki Pöytäkirja 15/2016 1 (1) 201 Asianro 6645/10.03.01.00/2016 Kaunismäenkatu, Kaunismäenrinne, Nuolimäenrinne, Kalliokaarre ja Kalliokielo sekä teräsritilärappuset välillä Kalliokielo - Kaunismäenkatu,

Lisätiedot

RYYTIPOLUN KATUSUUNNITELMA SEKÄ KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SULKULANTIELLÄ RYYTIPOLUN JA RUULAHDENTIEN VÄLILLÄ

RYYTIPOLUN KATUSUUNNITELMA SEKÄ KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SULKULANTIELLÄ RYYTIPOLUN JA RUULAHDENTIEN VÄLILLÄ MUISTUTUS 4.2.2014 Kaupunkirakennelautakunta Jyväskylän kaupunki RYYTIPOLUN KATUSUUNNITELMA SEKÄ KATUSUUNNITELMAN MUUTOS SULKULANTIELLÄ RYYTIPOLUN JA RUULAHDENTIEN VÄLILLÄ Jyväskylän kaupunki suunnittelee

Lisätiedot

SETLEMENTTILIITON LIITTOKOKOUSTAPAHTUMA 20. 21.4.2012

SETLEMENTTILIITON LIITTOKOKOUSTAPAHTUMA 20. 21.4.2012 SETLEMENTTILIITON LIITTOKOKOUSTAPAHTUMA 20. 21.4.2012 Perjantai 20.4. Sukupuolisensitiivisen työn monet mahdollisuudet - Paneelikeskustelu Verkostokokoontumisia Lauantai 21.4. Viestintäkoulutus Asiantuntijana

Lisätiedot

Käpylän elävä keskipiste

Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskipiste Käpylän elävä keskus Amerin talona tunnettu Mäkelänkatu 91 uudistuu. Siitä tulee viihtyisä ja inhimillisen kokoinen kaupunginosan keskus. Kiinteistössä on tilaa erilaisille toimijoille:

Lisätiedot

Tervetuloa rippikouluun!

Tervetuloa rippikouluun! Tervetuloa rippikouluun! Pakilan seurakunnan rippikoulut 2015 Tervetuloa Pakilan seurakunnan rippikouluun! Ja onnittelut jo valmiiksi; täytät 15 vuotta vuonna 2015! Olet siis mitä parhaassa ripari-iässä.

Lisätiedot

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus.

1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. JAKSO - SÄÄNNÖT Tavat, käytös, toisen kunnioittava kohtaaminen, huomaavaisuus, kohteliaisuus. 1. Ympäristö a. Tässä jaksossa ympäristö rakennetaan pedagogiikkaa tukevien periaatteiden mukaisesti ja

Lisätiedot

OULULAISET VENÄJÄN REISSULLA

OULULAISET VENÄJÄN REISSULLA OULULAISET VENÄJÄN REISSULLA Oulunseudun metsätilanomistajien perinteinen kesäretki suuntautui tänä vuonna Venäjän Karjalaan. Oululaisittain sanottuna onnikallinen (bussilastillinen) jäseniä suuntasi kesäkuun

Lisätiedot

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa. www.sipoonjokilaakso.fi

Sipoon Jokilaakso. Sipooseen! Sijoita kasvavaan. Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa. www.sipoonjokilaakso.fi Sipoon Jokilaakso Uusi asuinalue Nikkilän keskustassa Sijoita kasvavaan Sipooseen! www.sipoonjokilaakso.fi Sipoon Jokilaakson etuja ovat sijainti, luonto ja palvelut Sipoon Jokilaakso 2 Nikkilän keskustan

Lisätiedot

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2012 1 (5) Liikennelaitos-liikelaitoksen johtokunta (HKL) Raj/3 03.05.2012

Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2012 1 (5) Liikennelaitos-liikelaitoksen johtokunta (HKL) Raj/3 03.05.2012 Helsingin kaupunki Pöytäkirja 9/2012 1 (5) 85 Liikennelaitos -liikelaitoksen johtokunnan lausunto koskien A. Kalle Könkkölän valtuustoaloitetta raitiovaunupysäkkien kunnostamisesta HEL 2012-004353 T 00

Lisätiedot

päänäkymä HOHDE NÄKYMÄ etelästä pohjoiseen kadun pohjoisosassa. alueelle myös pimeinä aikoina.

päänäkymä HOHDE NÄKYMÄ etelästä pohjoiseen kadun pohjoisosassa. alueelle myös pimeinä aikoina. päänäkymä NÄKYMÄ etelästä pohjoiseen kadun pohjoisosassa. Valojuova hohtaa ja tuo viihtyisyyttä alueelle myös pimeinä aikoina. ILLUSTROITU POHJA leikkaus tarkennusalue P JOHDANTO Ideasuunnitelmamme lähtökohtana

Lisätiedot

Ilma sakeana kysymyksiä Ajotila. Työtila. Kirjasto. n.12 m. pitkä pari metriä leveä tuubi miten asiakasvirrat kulkevat kuinka toimitaan ryhmätilanteissa Miten ergonomia pelaa Voiko hyllyt irrottaa Akkulaturi

Lisätiedot

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016

UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 UUTISKIRJE TOUKOKUU 2016 HSY:n kompostointikurssi Aiheuttaako kompostointi päänvaivaa? Oletko suunnitellut kompostin perustamista? Tule käytännölliselle ja maksuttomalle kompostointikurssille ma 2.5.2016

Lisätiedot

Kapauksen juoksuklubin infotilaisuus

Kapauksen juoksuklubin infotilaisuus Kapauksen juoksuklubin infotilaisuus 1.9.2016 Juoksuklubin vetäjät Markus Viitaniemi p. 050 511 8342 Esko Hätinen p. 050 358 0821 Pasi Markkanen p. 0500 279 127 Lari Parkkinen p. 050 349 3785 Tero Kuittinen

Lisätiedot

Ryhmät alkavat tiistaina 7.1 ja päättyvät viikolla 16-17. Kertoja on 15.

Ryhmät alkavat tiistaina 7.1 ja päättyvät viikolla 16-17. Kertoja on 15. KUNTOKEIDAS SANDELS Kalliolan Senioripalvelusäätiö Kuntokeidas Sandels Välskärinkatu 4 B, 00260 Helsinki Puh. (09) 4368 8070 Sisäänkäynti: katutaso, B-ovi, hissi/portaat pohjakerrokseen Kevätkauden 2014

Lisätiedot

Suur-Espoonlahden Asukasfoorumin valmisteluryhmä

Suur-Espoonlahden Asukasfoorumin valmisteluryhmä Suur-Espoonlahden Asukasfoorumin valmisteluryhmä Asukastilaisuuden Raportti Aihe: "Länsimetron liityntäliikenne Suur-Espoonlahden alueella Aika: 18 Maaliskuuta 2014 klo 18 20.30 Paikka: Soukan palvelutalo

Lisätiedot

Oulu. Perustietoa!Oulusta! Suunnittelualue:!Kaukovainion! kaupunginosa! Kaukovainio!

Oulu. Perustietoa!Oulusta! Suunnittelualue:!Kaukovainion! kaupunginosa! Kaukovainio! Oulu Kaukovainio PerustietoaOulusta Oulussaasui1.1.2009yhteensä137061henkilöä asukastiheyson97,2asukastaperkm 2 henkilöautotiheyson457ajoneuvoa/tuhattaasukasta kohden Suunnittelualue:Kaukovainion kaupunginosa

Lisätiedot

Asuminen ja ikääntyminen - NCC:n ajatuksia asumisesta

Asuminen ja ikääntyminen - NCC:n ajatuksia asumisesta Asuminen ja ikääntyminen - NCC:n ajatuksia asumisesta Antti Pirhonen NCC Housing Pvm 20.9.2011 NCC Rakennus Oy, Asuminen 1 Pienet mutta toimivat asunnot lähellä palveluja Hyvät ympäristön palvelut ja yhteydet

Lisätiedot

Tuntevatko pyöräilijät ja autoilijat väistämissääntönsä? kyselytutkimuksen tuloksia. Liikenneturvan tutkijaseminaari Salla Karvinen 24.4.

Tuntevatko pyöräilijät ja autoilijat väistämissääntönsä? kyselytutkimuksen tuloksia. Liikenneturvan tutkijaseminaari Salla Karvinen 24.4. Tuntevatko pyöräilijät ja autoilijat väistämissääntönsä? kyselytutkimuksen tuloksia Liikenneturvan tutkijaseminaari Salla Karvinen 24.4.2012 Väistämisvelvollisuus pyörätien jatkeella muuttui vuonna 1997

Lisätiedot

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013

JÄSENKIRJE 2/2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY 13.9.2013 JÄSENKIRJE 2/2013 13.9.2013 FORSSAN SEUDUN YRITTÄJÄNAISET RY Syksyn tuuli jo puissa puhaltelee ja on tullut aika ryhtyä hommiin. Syksyn toimintakalenteriin on koottu tuttuun tapaan yritysvierailuja ja

Lisätiedot

Kunnossapidon ammattilaisen talvinen työpäivä. Aluemestari Timo Tillgren Jyväskylän kaupunki Altek aluetekniikka liikelaitos

Kunnossapidon ammattilaisen talvinen työpäivä. Aluemestari Timo Tillgren Jyväskylän kaupunki Altek aluetekniikka liikelaitos Kunnossapidon ammattilaisen talvinen työpäivä Aluemestari Timo Tillgren Jyväskylän kaupunki Altek aluetekniikka liikelaitos Taustatietoa työpäivään Päivystysviikko käynnissä (pe 14.15- pe 07.00) 6krt/talvikausi

Lisätiedot

Uppgårds Fotisgolf. Tällä radalla pitää potkaista pallo alustalta reikään joka sijaitsee juuri ratalipun kohdalla.

Uppgårds Fotisgolf. Tällä radalla pitää potkaista pallo alustalta reikään joka sijaitsee juuri ratalipun kohdalla. Uppgårds Fotisgolf Yleiset ohjeet kaikille radoille: Jokainen rata alkaa aina pienen keltaisen pöydän kohdalla. Pöydältä näkee myös mite kyseinen rata pelataan. Radan lopussa oleva lippu ei aina osoite

Lisätiedot

KUARA 2/2013. KUOPION URHEILUAUTOILIJAT RY www.kuopionua.fi. Arctic Machine JM 2013/ kuva N-P Rönkkö

KUARA 2/2013. KUOPION URHEILUAUTOILIJAT RY www.kuopionua.fi. Arctic Machine JM 2013/ kuva N-P Rönkkö KUARA 2/2013 Arctic Machine JM 2013/ kuva N-P Rönkkö KUOPION URHEILUAUTOILIJAT RY www.kuopionua.fi PIKKUJOULUT Kuopion Urheiluautoilijoiden pikkujoulut vietetään lauantaina 23.11.2013 Hotelli Savoniassa,

Lisätiedot

Vauhtia tuotantoon Ruskon teollisuusalueelta

Vauhtia tuotantoon Ruskon teollisuusalueelta Vauhtia tuotantoon Ruskon teollisuusalueelta Toimiva tuotanto-, varasto- ja toimistotila/teollisuustila osoitteessa Konetie 33, Oulu. E8 5,8 KM VALTATIE 20 2 MIN LENTOASEMA 16 KM OULUN KESKUSTA 8,5 KM

Lisätiedot

79 NCC TONTINVARAUSPYYNTÖ HELSINGIN RUSKEASUOLTA NCC BUSINESS PARKS -ALUEEN RAKENTAMISEKSI. Kiinnostus alueeseen. NCC Business Parks -konsepti

79 NCC TONTINVARAUSPYYNTÖ HELSINGIN RUSKEASUOLTA NCC BUSINESS PARKS -ALUEEN RAKENTAMISEKSI. Kiinnostus alueeseen. NCC Business Parks -konsepti 79 NCC TONTINVARAUSANOMUS 1 (3) 20.2.2007 Helsingin kaupunki Kiinteistövirasto (kirjaamo) Katariinankatu 1 00 1 70 TONTINVARAUSPYYNTÖ HELSINGIN RUSKEASUOLTA NCC BUSINESS PARKS -ALUEEN RAKENTAMISEKSI Kiinnostus

Lisätiedot

KESÄKUU Tervetuloa! Puh Amurin TEON TUPA ry. Yhteistyössä: Kohtaamispaikka ikäihmisille Tampereen Amurissa

KESÄKUU Tervetuloa! Puh Amurin TEON TUPA ry. Yhteistyössä: Kohtaamispaikka ikäihmisille Tampereen Amurissa Toimintaa järjestää Amurin Teon Tuvan Iltatupa-hanke, jonka tavoitteena on alueellisen yhteisöllisyyden vahvistaminen, ikäihmisten hyvinvoinnin kehittäminen, yksinäisyyden vähentäminen sekä käytäntöjen

Lisätiedot