RAAHEN RANTAJATSIT Heli Vainio

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "RAAHEN RANTAJATSIT Heli Vainio heli@vainio.fi"

Transkriptio

1 RAAHEN RANTAJATSIT Heli Vainio 1

2 2 1 JOHDANTO Rantajatsit-festivaali, joka järjestetään heinäkuun viimeisenä viikonloppuna on Raahen kesän ehdoton kohokohta. Tämä oli yksi syy valita juuri Rantajatsit työni aiheeksi. Rantajatsit ovat tehneet Raahea tunnetuksi ulkopaikkakuntalaisille. Toisaalta festivaali on kokoontumispaikka entisille ja nykyisille raahelaisille. Ennen kaikkea Rantajatsit ovat hieno osoitus siitä, mitä saadaan aikaan vapaaehtoisvoimin. Tarvitaan vain puurtamista, yhteen hiileen puhaltamista ja rakkautta musiikkiin, jazziin ja Raaheen. Tämä lopputyö esittelee Rajatsi ry:n toimintaa yhdistyksenä sekä Rantajatsit festivaalia. 2 RAJATSI RY Rajatsi ry rekisteröitiin vuonna 1984 Raahessa. Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää jäsentensä soittotaitoa sekä toimia jazz-musiikin kohentamiseksi ja tunnetuksi tekemiseksi. Rajatsin säännöissä kerrotaan myös, että tarkoituksensa toteuttamiseksi yhdistys järjestää muun muassa konsertteja, iltamia ja jameja. Konserttien ja jamien järjestäminen on varmaan paras tapa edistää jazz- musiikkia ja tehdä sitä tunnetuksi, koska jazz on parhaimmillaan live-musiikkia. Jazzmusiikki on esittävä taidemuoto. Jazzin periaatteena on yhteistyö esiintymistilanteessa. Jotta musiikki toimii, täytyy esiintyjien kesken löytyä yhteisymmärrys mitä tehdään ja mikä on päämäärä. Tähän liittyy koko tämän musiikkilajin perinteen ja eri tyylisuuntien musiikillinen ja esteettinen tuntemus, ja ennen kaikkea kunnioitus. Näin määrittelee muusikko Atro Wade Mikkola jazzin olemuksen Suomijazzin haastattelussa. Yhdistyksen alkuvuosina järjestettiin konserttien lisäksi koulutusta ja tehtiinpä vuonna 1987 oma lp-live levykin nimeltään Fanttien riffit. Yhdistys hankki myös flyygelin joka sijoitettiin Klubiravintolaan. (1987) Viime vuosina yhdistyksen toiminta on painottunut konserttien järjestämiseen. Rajatsin toimesta järjestetään vuosittain n. 8 konserttia. Konserteissa esiintyy kotimaista sekä ulkomaista jazzin parhaimmistoa. Konsertit liittyvät usein jazz-liiton kiertueisiin. Esiintymispaikkoina toimivat enimmäkseen paikalliset ravintolat. Jazzkonserteissa yleisö saa nauttia korkeatasoisesta musiikista, joka tuodaan lähelle. Konserteissa on kuultu maailman ja kotimaan jazzin parhaimmistoa.

3 3 Esimerkkitapaus huhtikuulta 2005, jolloin Klubi-ravintolassa oli esiintymässä duo Kimmo Pohjonen & Eric Echampard. Konsertin aluksi manageri ilmoitti, että duo esiintyy mielellään juuri Klubilla, koska se oli Vapaat Äänet- systeemin ensimmäinen esiintymispaikka. Musiikkiesitys oli valtavan hieno ja muusikot antoivat kaikkensa, vaikka yleisöä oli huhtikuisena maanantai-iltana n. parikymmentä. Seuraavana päivänä Helsingin Sanomissa oli konserttiarvostelu, jossa kuvailtiin em. duon konserttia Helsingissä. Artikkelissa mainittiin, kuinka Kimmo Pohjonen ja Eric Echampard soittivat täydelle salille ja yleisö oli haltioissaan jne. Hienoa, että pieni raahelaisyleisö koki saman elämyksen kotinurkillaan. Rajatsi ry:n jäsenmäärä on parhaimmillaan ollut n. 100 jäsenmaksun maksanutta henkilöä. Nykyään jäsenmäärä on vakiintunut n. 60 tienoille. Konserteissa käy kuitenkin paljon muitakin kuulijoita kuin yhdistyksen jäseniä. Vuonna 2004 enimmillään ravintolakonsertissa oli 127 kuulijaa ja juhlakonsertti Raahe-salissa houkutteli paikalle jopa 264 kuulijaa. (How Many Sisters) Konserttien yleisömäärät ovatkin viime aikoina olleet nousussa. Rajatsin sääntöihin on kirjattu, ettei yhdistys tavoittele voittoa tai muuta välitöntä taloudellista ansiota sen toimintaan osallisille, eikä sen toiminta muutenkaan saa muodostua pääasiallisesti taloudelliseksi. Yhdistys voi kuitenkin toimintansa tukemiseksi järjestää varojen hankintaa, kuten kulttuuriavustusten anomista, arpajaisia ja ravitsemusliiketoimintaa sekä vastaanottaa lahjoituksia ja testamentteja. Rajatsi saa avustusta Raahen kaupungilta sekä valtiolta. Pääsylipputulot kattavat osan konserttien kustannuksista yhdistys tekee myös yhteistyötä paikallisten yritysten kanssa. Vuoden 1989 huhtikuussa Rajatsi ry on tiedottanut, laatineensa ensimmäisen sponsorisopimuksensa Raahen Seudun Osuuspankin kanssa. Samassa tiedotteessa mainitaan myös, että Rajatsi ry on lunastanut kaksi omaa julistetta ja logon. Julisteet ja logo valittiin Lybeckerin käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksen oppilaskilpailun perusteella. Markku Viitakosken suunnittelema narusaksofoni -logo on edelleen, tänä vuonna 21 vuotta täyttävän Rajatsin tunnuksena.

4 4 3 RANTAJATSIT Vuonna 1988 Raahen kaupunki esitti Rajatsille ajatuksen festivaalien järjestämisestä. Yhdistyksen jäsenet harkitsivat asiaa. Suuren tapahtuman projektinimeksi annettiin Jynttien Fasaus. Festivaalin järjestämistä mietittyään Rajatsi lupautui kokeilemaan tapahtuman järjestämistä kesällä Tapahtuma, jonka nimeksi annettiin Rantajatsit, onnistui niin taloudellisesti kuin taiteellisestikin. Ensimmäisillä Rantajatseilla esiintyivät muun muassa Sonja Lumme ja M.A. Numminen. Esiintymispaikkoina olivat Klubi-ravintola sekä Ulkofantti, aivan kuten nykyäänkin. Kuva 1, Ranrajatsit 2004, Trio McPhee, Duval & Shipp Rantajatsien tapahtumapaikat antavatkin festivaalille aivan oman tunnelmansa. Finlands Festival, jonka festivaaliketjuun tapahtuma nykyään kuuluu kertoo Rantajatseista mm. seuraavaa: Päänäyttämönä luonnonkaunis ja intiimi Ulkofantin saari aivan kaupungin tuntumassa. Jazz soi myös vanhassa puukaupungissa Kauppaklubilla ja Keskuskoululla. On varmaa, että varsinkin ulkomaalaiset artistit ovat kokeneet unohtumattomia hetkiä soittaessaan heinäkuun hämärtyvässä illassa meren rannalla. Tunnelma on parhaimmillaan, kun valojen syttyessä joulukuusen koristeet kiiltelevät koivuissa, esiintymislavan takaa lipuu veneitä ja jazz soi. ( jatsien lavasteena on useina vuosina käytetty joulukuusen koristeita) Raahe näyttää parhaat puolensa juuri tällaisina kesäiltoina.

5 5 Sää onkin suosinut useimmiten, ensi kesänä 17.kertaa järjestettävää festivaalia. Poikkeuksia mahtuu kuitenkin joukkoon, joista pahin koettiin kesällä Yöllinen ukkosmyrsky irrotti esiintymislavan yllä olleen teltan paiskaten sen yleisön eteen. Onneksi henkilövahingoilta vältyttiin ja rahalliset menetyksetkin jäivät melko vähäisiksi. Sekasorto oli kuitenkin melkoinen, kun palokunta saapui pilkkopimeään Fanttiin kaatosateen vallitessa ja ihmisten ryntäillessä paniikissa ympäriinsä. Sillä kertaa Rantajatsit ylittivät, jopa Iltalehden lööppikynnyksen Kuva 2, Flyygeliä pelastetaan myrskyn kourista Pertti Kinnusen (alh. vas.) johdolla Alkuvuosina Rajatsi ry järjesti Rantajatsi-festivaalin yhdessä Raahen kaupungin kanssa. Kaupunki osallistui kustannuksiin sekä itse järjestelyihin. Ensimmäisistä Rantajatseista kaupunki rahoitti n.70 prosenttia ja loput tulot saatiin pääsylipuista. Rantajatsien kävijämäärä on noussut tasaisesti ja vakiintunut nykyiseen n vierailijaan. Nykyisellään sponsorituki kattaa n. puolet Rantajatsien kustannuksista. Loput kuluista katetaan pääsylipputuloilla, valtion avustuksella sekä ravintolatoiminnalla.

6 6 Rantajatsit on saanut nimeä linjakkaana jazztapahtumana, jossa ilmapiiri on tuttavallinen ja esiintyjien taso korkea. Tapahtuma on saavuttanut asemansa määrätietoisilla artistivalinnoilla. Useat jazzin tähtinimet ovat esiintyneet festivaaleilla. (www.festivals.fi) Mullistava käännekohta artistien suhteen oli kesä 1992, jolloin amerikkalainen Archie Shepp Quartet esiintyi Raahessa. Shepp oli ensimmäinen kansainvälisesti merkittävä taiteilija Rantajatseilla. Sheppin jälkeen Rajatsi on uskaltanut hankkia suuria tähtiä tänne kauas pohjoiseen. Ei ole kuitenkaan aina ollut aivan helppoa saada maailmankuulujen muusikoiden aikatauluun sopimaan heinäkuun viimeistä viikonloppua. Rajatsin arkistoista löytyi faxi, jonka ranskalainen ohjelmatoimisto oli lähettänyt Rajatsin puheenjohtajalle 18.päivänä kesäkuuta Faxissa mainitaan muun muassa, että Hollantilainen agentti on luvannut vastauksen kysymykseen voiko Shepp soittaa Raahessa vai ei. Lähettäjä kuitenkin suosittelee varautumaan kieltävään vastaukseen, koska Shepp joutuisi mahdollisesti sitting around for 4 days Euroopassa, koska on keikalla Pariisissa 25.7 ja Amsterdamissa Tämä neljä päivää on aivan liikaa toimiston mielestä. Archie Shepp kuitenkin soitti konsertin Rantajatseilla Fantissa Archie Sheppin sanotaan olevan kaikkien aikojen nimekkäin esiintyjä Rantajatseilla. Floridassa syntynyt Shepp on soittanut itsensä pysyvästi jazzin historiaan yhtenä 1960-luvun avant garden keskeisenä muusikkona. Sheppistä mainitaan myös, että hän on levyttänyt ja konsertoinut Cecil Taylorin kanssa. ( )Taylorhan esiintyi jatseilla kesällä Vuosien varrella useat kotimaiset ja ulkomaiset huippunimet, Maaritista Sami Saareen ja Louis Sclavisiin, ovat vierailleet Rantajatseilla. Kuva 3, Louis Sclavis bändinsä kanssa Rantajatseilla 2004

7 7 Festivaalien järjestämisen idean Rajatsi sai Raahen kaupungilta ja ensimmäisten vuosien ajan kaupunki osallistui myös järjestelijänä Rantajatseihin. Vuonna 1995 kulttuurilautakunta on kuitenkin antanut Rajatsille kirjallista palautetta, jossa sanotaan muun muassa näin Minulla tai kellään kulttuuritoimessa ei ole intressejä olla koko projektissa mukana, sillä tapahtuma ei vain vie kaupungilta rahoja vaan todella työllistää meitä pitkät ajat ja estää mm. lomailun heinäkuussa kuten muut virkamiehet tekevät. Myöhemmin kulttuurilautakunnan pöytäkirjanote, joka on päivätty todistaa, että Raahen kaupungin kulttuurilautakunta päättää jättäytyä vain avustajan rooliin Rantajatsien sekä Brahe Classican järjestelyiden osalta. Rajatsi järjesti kesällä 1996 ensimmäiset kokonaan omin voimin toteutetut Rantajatsit. Nykyäänkin Rantajatsien järjestelyistä vastaavat pääasiassa yhdistyksen hallituksen jäsenet ja lukuisat vapaaehtoiset talkoovoimin ilman palkkaa. Töitä riittää järjestelyiden päävastaaville koko vuodeksi. Uusia jatseja aletaan miettiä jo ennen kuin edellisten festivaalien katsomo on saatu purettua. Vuosien varrella käytännöt ovat vakiintuneet, koska samat organisaattorit jaksavat vuodesta toiseen ahkeroida. Osittain Rantajatsien mahtava tunnelma tuleekin juuri siitä, että suuri joukko ihmisiä osallistuu oman tapahtumansa järjestämiseen. Toimitsijatehtäviin kuuluu monenlaista, kuten rakentamista. kuljettamista, artistien isännöintiä, toimistotehtäviä, järjestyksen valvontaa jne. Aina tapahtuu jotain odottamatontakin ja kiire painaa päälle. Ehkä tällaisen tapahtuman järjestäminen onkin mahdotonta virkamiesvetoisesti, se vaatii todellista tahtoa saada aikaan jotain ja kelloa ei voi katsoa liian usein. Varmaa on kuitenkin, että ensi kesänä soivat Raahen Rantajatsit 17. kertaa.

8 8 EPILOGI Muutimme perheeni kanssa Raaheen heinäkuun lopulla Helteisen päivän iltana kannoimme tavaroitamme asuntoon sisään ja jostakin kantautui musiikkia korviimme. Illan päätteeksi pistäydyimme Tornitalon terassilla ja kuulimme, että kaupungissa oli juuri meneillään jazzfestivaali. Tunsimme muuttaneemme hienoon paikkaan; upea sää, hieno maisema ja kaiken yllä musiikkia. Sinä kesänä emme vielä osallistuneet jatseille, mutta jo seuraavana kesänä istuin Fantissa myymässä lippuja festivaalille. Ensi kesänä osallistun 10. kertaa Rantajatseille toimitsijana, mutta ennen kaikkea kokijana. Taas kerran hämäryys laskeutuu, esiintymislavan takana siintää meri, kuusenkoristeet kimaltelevat ja jazz soi. Raahessa Heli Vainio LÄHTEET Rajatsin arkistoaineisto Kuvat: Ville Vainio

TEKIJÄT TAPAHTUMIEN TAKANA

TEKIJÄT TAPAHTUMIEN TAKANA TEKIJÄT TAPAHTUMIEN TAKANA Raportti keskisuomalaisista kulttuuriyhdistyksistä Keski-Suomen taidetoimikunta 25.1.2011 Jussi Haatainen, tutkimusassistentti, YTM 1 SISÄLLYSLUETTELO LUKIJALLE..4 AINEISTO.5

Lisätiedot

Konserttijärjestämisen opas

Konserttijärjestämisen opas Konserttijärjestämisen opas 1. Suunnittelu ja esityö 2. Tila ja tekniikka / tapahtumapaikan järjestelyt 3. Esiintyjien tarpeet / esitysluvat 4. Alkoholin myynti 5. Markkinointi ja mainonta 6. Konsertin

Lisätiedot

Juha Viinikainen Liina Härkönen PIRKANMAAN ELOKUVAKESKUS 1982 2012 ELOKUVAN LUMOAMAT

Juha Viinikainen Liina Härkönen PIRKANMAAN ELOKUVAKESKUS 1982 2012 ELOKUVAN LUMOAMAT ELOKUVAN LUMOAMAT PIRKANMAAN ELOKUVAKESKUS 1982-2012 Juha Viinikainen Liina Härkönen PIRKANMAAN ELOKUVAKESKUS 1982 2012 ELOKUVAN LUMOAMAT Pirkanmaan Elokuvakeskus ry. Tampere 2012 Pirkanmaan elokuvakeskus

Lisätiedot

Tampere-talon sanomia

Tampere-talon sanomia Tampere-talon sanomia 2 2010 Ihmisten kohtaamisissa syntyy Tampere-talon henki Tampere-talon väki on tänä syksynä saanut vastaanottaa erityisen paljon vanhoja ystäviä ja uusia tuttavuuksia, kauniita sanoja,

Lisätiedot

Sisältö: Pianopedagogit ry:n hallitus 2008. www2.siba.fi/pianopedagogit. Puheenjohtajan palsta 3. Kouvolan 1. pianotapahtuma 23.

Sisältö: Pianopedagogit ry:n hallitus 2008. www2.siba.fi/pianopedagogit. Puheenjohtajan palsta 3. Kouvolan 1. pianotapahtuma 23. Sisältö: Pianopedagogit ry:n hallitus 2008 Puheenjohtajan palsta 3 Tuula Pulkki Elämää Beethovenin jälkeen 4 Ari Helander Musiikin avara maaperä 10 Ari Helander Reija Silvonen mestaripianisti Kouvolasta

Lisätiedot

Bassoklubin historiaa

Bassoklubin historiaa Basismi tekee älykkääksi! Bassoklubin historiaa Brnon bassofestivaali Pedagogi Jussi Javas Lahden bassoryhmä Kontra-C Sisällysluettelo Suomen kontrabassoklubi ry:n jäsenlehti 25. vuosikerta. Ensimmäinen

Lisätiedot

JOKAISELLE OMAN KOKOISIA HAASTEITA

JOKAISELLE OMAN KOKOISIA HAASTEITA JOKAISELLE OMAN KOKOISIA HAASTEITA Toimitus: Tarja Sovijärvi ja Eeva-Liisa Tilkanen Taitto: Heidi Friman Kuvat: Yritystalojen arkistot TARINOITA OMAN KOKOISISTA HAASTEISTA Olet juuri avannut Ketään ei

Lisätiedot

Pilke Stay Up Late 2015

Pilke Stay Up Late 2015 Pilke Stay Up Late 2015 Tapahtumajärjestäminen Sami Haverinen Anni Ketola Jenni Korhonen Leena Korteniemi Vilma Linna Pauliina Suojärvi Maarit Tähkänen Soluessee Kesäkuu 2015 Liiketalous Proakatemia 2

Lisätiedot

Hallituksen vapaaehtoisuus on hyvä; mennään kaikki sata lasissa.

Hallituksen vapaaehtoisuus on hyvä; mennään kaikki sata lasissa. Lea Vaitti Hallituksen vapaaehtoisuus on hyvä; mennään kaikki sata lasissa. Selvitys Kehitysvammaisten Tukiliiton jäsenyhdistysten toiminnasta Osaamme Toimimme Vaikutamme Kehitysvammaisten Tukiliitto ry

Lisätiedot

IDEA JA IDEOINTI SUUNNITTELUVAIHE PROJEKTISUUNNITELMA

IDEA JA IDEOINTI SUUNNITTELUVAIHE PROJEKTISUUNNITELMA Kaisa Kekkonen: 2 IDEA JA IDEOINTI Ihan ensimmäinen vaihe tapahtuman tuottamisessa on ideointi. Kysy itseltäsi kysymys minkälaisen tapahtuman haluan järjestää? Eli siis onko tapahtuma esimerkiksi vaikkapa

Lisätiedot

Hannu Salmi: WAGNERIN VARJOSSA - JA LOISTEESSA Suomen Wagner-Seuran viisivuotinen taival

Hannu Salmi: WAGNERIN VARJOSSA - JA LOISTEESSA Suomen Wagner-Seuran viisivuotinen taival Hannu Salmi: WAGNERIN VARJOSSA - JA LOISTEESSA Suomen Wagner-Seuran viisivuotinen taival 5 Suomalaisen wagnerismin esihistoriaa Suomen Wagner-Seura täytti keväällä 1996 viisi vuotta. Klassisen musiikin

Lisätiedot

* Laskiaisriemua yhdessä

* Laskiaisriemua yhdessä Tässä lehdessä mm. * Lääkäri viihtyy Suomen Napolissa * Ulkoilma-ihminen Matti Mielonen * Laskiaisriemua yhdessä * Tapahtumia Pikku Huopalahdessa 2 Pikku Huopalahden Päätoimittaja Eelis Juntunen 040-751

Lisätiedot

nettiextra MATKA JATKUU Eini Uutta popahtavampaa musiikkia tulossa Suomen Elvis-tulkki Uuden lupauksen ja levyn äärellä Ei halua unelmoida

nettiextra MATKA JATKUU Eini Uutta popahtavampaa musiikkia tulossa Suomen Elvis-tulkki Uuden lupauksen ja levyn äärellä Ei halua unelmoida nettiextra SUOMALAISEN MUSIIKIN, TANSSIN JA TEATTERIN ERIKOISLEHTI 1/2014 3.vsk Kake Randelin Uutta popahtavampaa musiikkia tulossa Juha Aron Leppänen Suomen Elvis-tulkki Pääyhteistyökumppanit: Veeti Uuden

Lisätiedot

HYVÄÄ SUOMESTA -MERKKI KANTANUT JOUTSENEN SIIVIN JO 20 VUOTTA

HYVÄÄ SUOMESTA -MERKKI KANTANUT JOUTSENEN SIIVIN JO 20 VUOTTA ARTIKKELI 16.8.2013, REV HYVÄÄ SUOMESTA MERKKI KANTANUT JOUTSENEN SIIVIN JO 20 VUOTTA Oli yhdestoista hetki saada aikaan suomalaisen ruuan alkuperämerkki, kertovat aikalaiset edesmenneen Markku Nevalan

Lisätiedot

ROMANILÄHETYSLEHTI N:O

ROMANILÄHETYSLEHTI N:O ROMANILÄHETYSLEHTI N:O 1/2005 3,50 euroa www.elamajavalo.fi ERITYISAVUSTAJA MARCO ROTH Voidaanko ihmisarvoa turvata sopimuksilla? Katulapsille uusi koti Kolumbiaan MITÄ SEINÄJOELLA TAPAHTUU? Pääkirjoitus

Lisätiedot

Palokuntatapahtuman järjestämisopas. Eija Holmberg Mia Kunnaskari

Palokuntatapahtuman järjestämisopas. Eija Holmberg Mia Kunnaskari OPPAITA PALOKUNTALAISILLE Palokuntatapahtuman järjestämisopas Eija Holmberg Mia Kunnaskari 1 2 OPPAITA PALOKUNTALAISILLE Palokuntatapahtuman järjestämisopas Eija Holmberg Mia Kunnaskari 1 2 PALOKUNTATAPAHTUMAN

Lisätiedot

Matkalle tulevaisuuden Luomuun!

Matkalle tulevaisuuden Luomuun! Matkalle tulevaisuuden Luomuun! Uuden ECEAT Suomi yhdistyksen toimintaa on nyt takana runsas vuosi, ja tämä on ensimmäinen Matkalle luomuun jäsenlehden numero. Toivon että lehdestä tulee rikas perinne,

Lisätiedot

JÄRVENPÄÄHÄN RAKENNETAAN TULEVINA VUOSINA MM. RUNSAASTI UUSIA TOIMISTOTILOJA, LUE SIVULTA 15 ESITTELYSSÄ TUORE KEHITYSJOHTAJA MINNA KARHUNEN

JÄRVENPÄÄHÄN RAKENNETAAN TULEVINA VUOSINA MM. RUNSAASTI UUSIA TOIMISTOTILOJA, LUE SIVULTA 15 ESITTELYSSÄ TUORE KEHITYSJOHTAJA MINNA KARHUNEN JÄRVENPÄÄHÄN RAKENNETAAN TULEVINA VUOSINA MM. RUNSAASTI UUSIA TOIMISTOTILOJA, LUE SIVULTA 15 ESITTELYSSÄ TUORE KEHITYSJOHTAJA MINNA KARHUNEN KIINNOSTAISIKO MATKA GHANAAN? LOPPUVUODEN TAPAHTUMAKALENTERI

Lisätiedot

Auli Aaltonen. Eläköön ekonomit! 2

Auli Aaltonen. Eläköön ekonomit! 2 Auli Aaltonen Eläköön ekonomit! 2 Porin Seudun Ekonomit ry 2003 2013 Julkaisija ISBN ISBN Kuvat Taitto Paino Porin Seudun Ekonomit ry 978-952-93-1781-3 (nid.) 978-952-93-1783-7 (PDF) Porin Seudun Ekonomit

Lisätiedot

Kannuksen Joulu * 2014 * KANNUKSEN JOULU 2014 1

Kannuksen Joulu * 2014 * KANNUKSEN JOULU 2014 1 Kannuksen Joulu * 2014 * 1 Joulurauha Kun jälleen joulu koittaa, on Kristus-juhlan aika. Nyt rauha kiireen voittaa, maan yllä Joulun taika. Saa sielu hengen palon, se täyttää sydämen, luo uudenlaisen valon,

Lisätiedot

Suomen Lions-liiton 60. vuosikokous Heinolassa 8.-9.6. s.10-11

Suomen Lions-liiton 60. vuosikokous Heinolassa 8.-9.6. s.10-11 PALVELEVA Suomen Lions-liiton 60. vuosikokous Heinolassa 8.-9.6. s.10-11 Lionspiirin 107-D kausijulkaisu 2012 2013 LEIJONA www.lions.fi Joko maali häämöttää? s. 5 Leeni Varis nuorisovaihdossa Intiassa

Lisätiedot

JOENSUUN POPMUUSIKOT RY 1971-1999

JOENSUUN POPMUUSIKOT RY 1971-1999 JOENSUUN POPMUUSIKOT RY 1971-1999 READY Kultaisen 60-luvun lopulla alkoivat nuoremmat soittajat kyllästyä vanhempien ylivaltaan ja omien asioiden huonoon hoitamiseen. Ammattiyhdistysliikkeen kaltainen

Lisätiedot

Juhlajulkaisu marraskuu 2009

Juhlajulkaisu marraskuu 2009 20 vuotta Juhlajulkaisu marraskuu 2009 HAI on Huolenpitoa, Ammattimaisuutta sekä Iloa ja Innostusta HAI on tässä matkalla Vilnaan. Kuva Heikki Kylliäinen Helsingin Ammatti-Isännöitsijät HAI ry:n toimintaa

Lisätiedot

Merkitty Creative Commons-lisenssillä: Nimeä-Epäkaupallinen 1.0 Suomi Lisenssi. Lisää lisenssistä http://creativecommons.org

Merkitty Creative Commons-lisenssillä: Nimeä-Epäkaupallinen 1.0 Suomi Lisenssi. Lisää lisenssistä http://creativecommons.org Merkitty Creative Commons-lisenssillä: Nimeä-Epäkaupallinen 1.0 Suomi Lisenssi. Lisää lisenssistä http://creativecommons.org Riku Siivonen ja Tanja Aitamurto, 2012 Tilaaja: Ossi Kuittinen, Sitra Ulkoasu:

Lisätiedot

Porvoon Mieslaulajat60v.

Porvoon Mieslaulajat60v. Porvoon Mieslaulajat60v. Miesten Laulua 60 vuotta!!! Porvoon Mieslaulajat Ry 60v Juhlakonsertti 28.10.2006, klo 17.00 Linnankosken lukion juhlasalissa, Piispankatu 24-26, Porvoo Porvoon kaupungin puolesta

Lisätiedot

Selvitys Keski-Suomen maahanmuuttaja-yhdistyksistä. Katri Seppänen

Selvitys Keski-Suomen maahanmuuttaja-yhdistyksistä. Katri Seppänen Selvitys Keski-Suomen maahanmuuttaja-yhdistyksistä Katri Seppänen Keski-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus Marraskuu 2010 Sisältö Johdanto... 1 Maahanmuuttajat Keski Suomessa... 2 Maahanmuuttajayhdistykset...

Lisätiedot

mind free your SAMULI PUTRO: TUNNEN ITSENI HETKITTÄIN ROHKEAKSI! YLEX:N TOIMITTAJA KATI MIKKONEN -VINKKEJÄ RADIOTYÖHÖN

mind free your SAMULI PUTRO: TUNNEN ITSENI HETKITTÄIN ROHKEAKSI! YLEX:N TOIMITTAJA KATI MIKKONEN -VINKKEJÄ RADIOTYÖHÖN SYKSY 2005 NRO 1 free your WWW.FREEYOURMIND.FI mind SAMULI PUTRO: TUNNEN ITSENI HETKITTÄIN ROHKEAKSI! YLEX:N TOIMITTAJA KATI MIKKONEN -VINKKEJÄ RADIOTYÖHÖN KAIVOPUISTON JA KAISANIEMEN KESÄKONSERTIT VIESTINTÄPAJA

Lisätiedot

T A M P E R E E N N U O R K A U P P A K A M A R I R Y : N J Ä S E N - J A S I D O S R Y H M Ä L E H T I

T A M P E R E E N N U O R K A U P P A K A M A R I R Y : N J Ä S E N - J A S I D O S R Y H M Ä L E H T I T A M P E R E E N N U O R K A U P P A K A M A R I R Y : N J Ä S E N - J A S I D O S R Y H M Ä L E H T I 1 2011 Tampereen Nuorkauppakamari ry yhteistyökumppanit 2011 Attorneys 28. 30. 17. Tampereen Nuorkauppakamari

Lisätiedot

Nuorisovaltuustotoiminnan ARVIOINTIOPAS

Nuorisovaltuustotoiminnan ARVIOINTIOPAS Nuorisovaltuustotoiminnan ARVIOINTIOPAS JOHDANTO Pitelet käsissäsi arvokasta opasta nuorisovaltuustotoiminnan arviointiopasta. Suomalaisilla nuorilla on monia keinoja vaikuttaa päätöksentekoon ja osallistua,

Lisätiedot

VIESTI 2009-2010. Tässä lehdessä mm. PIIRI 107-M SUOMEN LIONS-LIITTO RY, PIIRI 107-M PIIRIKUVERNÖÖRIN TERVEHDYS 2

VIESTI 2009-2010. Tässä lehdessä mm. PIIRI 107-M SUOMEN LIONS-LIITTO RY, PIIRI 107-M PIIRIKUVERNÖÖRIN TERVEHDYS 2 LION JULKAISIJA: SUOMEN LIONS-LIITTO RY, PIIRI 107-M VIESTI 2009-2010 PIIRI 107-M Tässä lehdessä mm. PIIRIKUVERNÖÖRIN TERVEHDYS 2 Nuoret klubit esittäytyvät: UUSI KLUBI SASTAMALAAN 5 LC Uusikaupunki/Family

Lisätiedot