Maidontuottajien opintomatka Ranskaan

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Maidontuottajien opintomatka Ranskaan 20.2 25.2.2013"

Transkriptio

1 Maidontuottajien opintomatka Ranskaan Nupit Kaakkoon hanke järjesti helmikuussa 2013 opintomatkan Ranskaan maitotiloille ja tutustumiset ranskalaiseen elintarvike- ja kotieläintuotantoon SIA- messuilla ja peltoviljely- ja karjatalouskoneisiin SIMA-messuilla. Saimme myös kuulla ranskalaisen neuvontajärjestön ja ranskalaisen Eläintautientorjuntayhdistyksen toiminnasta. Lisänä oli vapaa-ajalla mahdollisuus tutustua myös Ranskan historiaan ja kulttuuriin. Ennen matkan alkua saimme muistutuksen hevosenlihaskandaalin vakavuudesta Ranskassa. Muutos tilavierailuissa: MR Lorris ja MR Rigaux ovat molemmat Ranskan kansallisen karjankasvattajaliiton hallituksen jäseniä ja ovat hevosenlihaskandaalin vuoksi kokouksissa Pariisissa. Ohjelman muutoksesta huolimatta saimme hyvät tilakohteet matkalle. Kokoontuminen keskiviikkona 20. päivä oli Helsinki-Vantaan lentoasemalla klo Koneellisen lähtöselvityksen ja turvatarkastuksen jälkeen pääsimme lentoon klo Perille Pariisiin Orlyn lentokentälle saavuimme klo paikallista aikaa. Lentokentällä tapasimme tulkin ja matkanjohtajan. Ensimmäinen pysähdys oli lounasravintolassa lähellä lentokenttää, jossa saimme tuntumaa ranskalaisen ravintolan ja keittiön tarjontaan. Tilavierailu oli iltapäivällä Beauvais ssa. Alue on n. 110 km Pariisista pohjoiseen Sommen maakunnassa. Näkymä bussin ikkunasta 20. helmikuuta Pariisin pohjoispuolella.

2 Vincent ja Renuald Delargillièren tila. Isäntinä olivat veljekset Vincent, (oikealla) ja Renuald, (keskellä) Delargillière. Isä osallistui myös aktiivisesti tilan töihin. Äiti hoiti kirjanpitoa ja hoiti ruokataloutta. Vasemmalla tulkki Pirkko Tilalla oli Hostain-rotuisia lehmiä 80 ja kiintiö litraa. Peltopinta-ala oli 200 ha, josta puolet vuokrattua. Vehnää, ohraa ja hernettä kasvoi 100 ha:n alalla. Maissia oli 30 ha, osasta tehtiin säilörehua ja osa myytiin maissijyvinä. Ikilaidunta, joita ei kynnetä, oli 70 ha. Laiduntamisella haluttiin pienentää tuotantokustannuksia. Laidunkausi on maaliskuun puolivälistä marraskuun loppuun. Sonnivasikat, n. 20 kpl/vuosi kasvatetaan lihaksi ja ovat koko vuoden ulkona. Työvoima on kallista, joten työtä pyrittiin vähentämään mm. siten että lehmät kävivät syömässä rehusiilolla. Keskituotos oli 8000 l. Väkirehuna on rapsipuriste, jota annetaan korkeintaan 1000 kg /eläin/vuosi. Rapsin hinta oli nyt 300 / tonni. Väkirehun hinta on noussut joten, väkirehun saantia rajoitetaan. Elokuussa hankittava rehuerän hinta oli jo tiedossa, joka tulee olemaan 200 tonni. Rapsia viljellään alueella paljon, siksi hinta on edullinen. Maidon hinta oli 33,5 snt/l, tammikuussa maksettiin 30 snt/l. Kannattavuusraja maidolle olisi 35 snt/l. Isäntä keinosiementää itse amerikkalaisilla sonniroduilla 70 %:sti. Yrittää käyttää sonneja, jotka parantaisivat holstein-karjan terveysominaisuuksia. Lähes puolet poikimisista tapahtuu maaliskuussa. Kevätpoikivat saavat laiduntaa edullisesti ja alentaa näin ruokintakustannuksia. Laidun jaetaan ruokintalohkoihin, joista 20 ha on aivan tilan vieressä. Laidunta täydennetään maissisäiliörehulla. Olkea on riittävästi kuivittamiseen ja kuivitus tehdään kaksi kertaa päivässä.

3 Lypsy hoidetaan vahalla lypsyasemalla. Maidon hinnan lasku alueella on johtanut maidontuotannon vähenemiseen ja vilja-alan kasvuun. Lehmillä oli vapaa pääsy syömään laakasiiloon ja leppoisaa oleilua olkipohjalla Syysvehnä kylvetään lokakuussa ja korjataan heinäkuussa. Se myydään osuuskunnalle ja hinta on 220 /t. Korjuukuivuus 13,5 %. Satotaso on kg /ha, huonona vuotena kg/ha. Viime kesänä heinän korjuuta vaikeutti sateinen sää. Navettarakennus on 80 lehmälle. Tila ei ole innostunut investoimaan enää, joten tuo määrä riittää. Megafarmeja suunnitellaan 1000 lehmälle, mutta niihin suhtaudutaan Ranskassa nihkeästi. Maito myydään Lactalis - meijerille, jonka toimittaa tuotteet Pariisin markkinoille. Isäntä on lähdössä lomalle Thaimaahan. Lomitus hoituu siten, että maatalouskeskus järjestää lomittajan, jolle tila makaa päiväkorvausta tunnin työstä. Tilan tuloista EU tuen osuus on /vuosi, josta muodostuu heidän palkkansa. Tuki tulee vain viljellylle maalle. Maitokiintiöiden poistumiseen v. 2015, tila on varautunut allekirjoittamalla maidon toimitussopimuksen meijerin kanssa. Se vastaa nykyistä tuotantomäärää. Tila joutuu maksamaan 286 sakkomaksun / tonni jos ylittää sopimusrajan. Keskimäärin Sommen alueella maitokiintiö on /tila. Maitokiintiön ostohinta on nyt 7,5 snt/l. Aloittaessaan tilanpidon isännät olivat vuokranneet peltoa 30 ha. Aloitusmaksu oli 5000 /ha ja vuosivuokra 180 /ha. Pellon hinta on /ha. Amiensin alueella, jossa viljellään sokerijuurikasta ja perunaa pellon hinta on / ha. Isäntä kertoi myös, että hollantilaiset ovat ostaneet Bretagnesta maata ja viljelevät siellä jopa tulppaaneja. Ulkopuolisia palveluja ostetaan mm. Maaseutukeskus-tyyppisestä yrityksestä, joka tekee tuotostarkkailuun kuuluvan mittalypsyn ja ohjeistavat ruokintaa ja karjanjalostusta. Tilan maidon laatu on erinomainen, rasvaa on 4 % ja valkuainen 3,3 %. Kolmen kuukauden geometrinen solukeskiarvo ja bakteerien kahden kuukauden geometrinen keskiarvo Alle solutulos, antaa paremman hinnan ja yli maidon hinta putoaa ja keräilykin voi päättyä. Tilavierailun jälkeen matkasimme majoittumaan Amiens n kaupunkiin. Amiens on kaupunki Pohjois-Ranskassa, 120 kilometriä Pariisin pohjoispuolella. Se on Sommen departementin pääkaupunki. Vuoden 2006 väestölaskennan mukaan Amiensissa oli asukasta. Tunnetuin nähtävyys on Notre-Damen katedraali, joka kuuluu Unesco:n maailmanperintöluetteloon.

4 Neuvontajärjestö Contrôle Laitier neuvontajärjestön insinöörit Martin Lenne ja Gérard Hommet esitelmöivät järjestön toiminnasta torstaiaamuna hotellin kokoustilassa Amiens ssa. Neuvontajärjestön juuret ovat vuodessa Saimme tietoa maidontuotannosta, tuottajien neuvonnasta, tietokantojen ylläpidosta ja eläinten terveystarkkailusta, sekä maidontuotannon kannattavuudesta. Ero parhaiten ja heikoimmin kannattavien tilojen välillä kaudella 2011/2012 Sommen alueella oli n. 30 %. Tuotostarkkailutiloilla on keskimäärin n. 60 lehmää ja kaikilla tiloilla reilu 50 lehmää / tila. Contrôle Laitier pyrkii koko ajan petraamaan neuvojiensa ammattitaitoa ja ryhmä pystyykin tarjoamaan huippuneuvontaa maatalouteen. Meillä Suomessa ProAgrialla on vastaavanlaisia huippuosaajia. Muutoinkin järjestö panostaa ammattitaitoonsa, sillä maatalousneuvonta on vapautumassa v alussa kilpailulle. Maidontuottajista 67 % käyttää järjestön palveluja, lehmistä 69 % ja maidosta 82 % kuuluu tarkkailuun. Jos 100 lehmän tila käyttää 17 tuntia 11 kuukauden aikana neuvontapalveluja ja mittalypsyt päälle on vuosikustannus n Edessä oikealla Martin Lenne ja keskellä Gérard Hommet kertovat ranskalaisen neuvontajärjestön toiminnasta

5 Torstaina pysähdyimme lounaalla maaseuturavintolaan, joka on toiminut aiemmin navettana Iltapäivällä oli vuorossa käynti Olivier Thibault n tilalla. Hän viljelee tilaa yhdessä veljensä kassa. Oliverilla on vaimo ja kaksi lasta. Peltoala on n. 160 ha. Viljelyksessä on vehnää rapsia sokerijuurikasta ja tärkkelysperunaa. Hernekasveja, massia ja sinimailasta on ha, 14 ha on laitumena. Lehmiä on 60, holstein-rotua ja 55 hiehoa. Sonnivasikat myydään pois viikon ikäisenä. Maitokiintiö oli l isännän aloittaessa tilanpidon 10 v. sitten. Nyt maitokiintiö on litraa. Seosrehussa on maissia, sinimailasta, sokerileikettä, vehnälesettä ja perunapulppaa. Aamulla jaetaan ensin kuivaheinä ja myöhemmin seosrehu. Viljaa ei taritse kuivattaa, mutta ilma kierrätetään kuivurissa viljan läpi. Peltoviljelykoneet ovat yhteisomistuksessa. Lannan levityskoneet kuuluvat yhteisomistukseen. Kolme traktoria on omia. Yhteisomistusrenkaassa 30 viljelijää joista 10 on perunan kasvattajia. Veli vastaa koneista. Sukupolvenvaihdoksen yhteydessä 10 v. sitten hän maksoi tilasta jolloin sai 40 ha peltoa ja myöhemmin isältä 160 ha. Markkinahinta olisi ollut kaksinkertainen. Veli maksoi myöhemmin osuutensa tullessaan mukaan. Maito menee Sodial osuuskuntaan, joka valmistaa mm. Yoplait-jogurttia. Osuuskunnalla on käytössä kaksihintajärjestelmä, jossa B-hinta seuraa maailman voi ja maitojauhemarkkinoita ja A- hinta määräytyy kotimarkkinoiden mukaan. A-hinta oli 31,5 snt/l tammikuussa, koko viime vuosi 31 snt/l. Juurikkaat ja perunat toimitetaan myös osuuskuntamuotoiseen yritykseen. Ruokinta on maissi ja soijapohjainen. Soija on ollut 550 /tonni nyt 450, normaalisti 350. Soija ei ole GMO-vapaata. Jos maidon hinta olisi parempi käytettäisiin GMO - vapaata soijaa, totesi isäntä. Ranskassa ei saa kasvattaa GMO-kasveja, mutta käyttää saa.

6 Olivier Thibault n 10 v. sitten rakennetussa navetassa lypsää nykyään robotti. Se oli asennettu lypsymontun päätyyn Tila oli hankkinut pari vuotta sitten DeLaval lypsyrobotin. Robotti oli asennettu vanhan lypsyasemamontun eteen. Huolto toimii hyvin, itse voi vaihtaa kuluvia osia. Neljä huoltokäyntiä kuuluu vuosihintaan, varaosalaskut ovat 5000 /vuodessa. Keinosiementäjä hoitaa siemennykset. Joulukuu-maaliskuussa on pääpoikimisaika. Keskituotos on l, 3,8 rasva ja 3,1 valkuainen. Vuorokaudessa on robotilla 2,6 käyntiä /vrk ja maitoa tulee 31 kg/vrk. Maitoa tuli hakukertaa kohti reilut 5000 l, mutta maito noudettiin tältä tilalta joka kolmas päivä. Vasikat menevät Britanniaan, Hollantiin ja Italiaan. Raatokeräily toimii kuten Suomessa kustannuksineen. Ranskassa maidonkeruuautossa ei ole mittaria, vaan maitomäärä tarkistetaan mittatikusta. Isäntä on halukas lisäämään maidontuotantoaan, jos siihen tulee mahdollisuus. Dominique Deugervillen tila Päivän toinen tilakohde oli kahden robotin maitotila. Dominique Deugervillen viljelee tilaa yhdessä poikansa kanssa ja harjoittelija avustaa navetassa. Isännällä on luottamustehtävä Ranskan kansallisessa maidontuottajien järjestössä FNPL:ssä. Järjestöön kuuluu n tilaa. Muutama vuosi sitten järjestö antoi lausunnon "Aikana, jolloin tuottajat menettävät tuloja laskevien volyymien vuoksi, tietyt kauppaketjut lisäävät heidän vaikeuksiaan erityisesti tuomalla maitotarvikkeita Saksasta,". Isäntä pitää EU:ssa maidontuotannon tukemisen jatkamista tärkeänä. Tilan 200 ha:n pinta-alasta vuokramaan osuus on 100 ha. Peltotyöt on ulkoistettu. Lypsyssä on 100 holstein lehmää, kiintiö 1 miljoona litraa. 75 ha on viljaa, maissia, sinimailasta ja heinää. Laitumia 35 ha, 12 ha lehmille ja 23 hiehoille. Laitumen lisäksi lehmät saavat maissisäilörehu. Lehmiä poikii läpi vuoden, helmi-maaliskuu hiljaisempaa, sonnivasikat myydään viikon vanhoina ja lehmävasikat kasvatetaan itse. Isoisä aloitti tilanpidon 25 ha:n vuokramaalla ja oli myös myllärinä. Keskituotos on nyt l ja noussut robotin ansiosta n l. Lehmillä on robotille 3 käyntiä/vrk. Parhaat käyvät 4 kertaa/vrk. Käyttöaste tällä hetkellä vain 65 %. Yli 33 kg tuottavalle annetaan soijapohjaista väkirehua. Ruokintakustannus / 1000 l maitoa. Poika on päättänyt opiskelut ja tulee tilan töihin, seuraavaksi on menossa siemennyskurssille.

7 Dominique Deugerville kertoo tilansa toiminnasta opintomatkalaisille Tila pohtii laajentamista ja olkipohjaisen navetan muuttamista makuuparsityyppiseksi. Näin samaan tilaan mahtuisi enemmän eläimiä. Ympäristöluvan hakuun isäntä arvio kuluvan rahaa Mr Bernard Decroos n tila Perjantain tilavierailu tehtiin Amiensista itään Bray sur Somme nimiselle paikkakunnalle Mr Bernard Decroos n tilalle vuotias isäntä hoitaa yksin tilaa, hänellä on kaksi lasta ja vaimo käy töissä tilan ulkopuolella. Vierailulupa oli tullut edellisellä viikolla kun selvisi, että kaksi muuta tilaa peruivat vieraskäynnit hevosenlihaskandaalin takia. Näiden tilojen isännät oli hälytetty Pariisiin pohtimaan toimia skandaalin johdosta. Tämä tila esitteli Montbéliarde rotuisia lehmiä, joita tilalla oli 45 ja tuottivat n l maitoa vuodessa. Tilalla oli mukana myös Mr Bernard Brun, joka kertoi Montbéliarde rodusta ja oli eläinjalostusyhtiön vientipäällikkö. Rodun spermaa viedään Eurooppaan, Tanskaan, Ruotsiin ja Pohjois-Afrikkaan. Ranskassa, pääasiassa sen itäosissa on rodun lehmää. Niillä alueilla maidosta saa snt/l, kun maito myydään juustonvalmistukseen. Valkuainen on hyvin kaseiinivoittoinen, joten juustosaantokin on hyvä. Lehmien poikimaväli tällä tilalla oli 388 vrk ja 1,6 siemennystä poikimakertaa kohti ja näitä ominaisuuksia tila arvosti rodussa. Myös rehunkäyttökykyä tila piti keskimääräistä parempana. Tilan keskituotos tällä rodulla oli 8000 kg. Rodulla on myös hyvät lihantuotanto-ominaisuudet. Sonnit myydään 18 kk ikäisenä teuraaksi. Teuraspaino on 300 kg. Lihan tilityshinta on yli 3,4 /kg, joten lihasta tulee oiva lisä tilan tuottoon. Lehmästäkin saadaan teuraaksi myytäessä. Myös vasikkakuolleisuus oli minimaalinen. Viime vuonna ei menehtynyt yhtään vasikkaa. Utareterveys on tällä rodulla myös keskimääräistä parempaa, joten sillä pyritään

8 parantamaan holstein-rodun ominaisuuksia. Tilalla oli, nyt jo edesmennyt, 12 kertaa poikinut ja maitoa tuottanut 100 tonnari. Montbéliarde vasikka ja lehmiä Tilan pinta-ala oli 65 hehtaaria, josta 15 oli vehnällä, maissilla 15, sinimailasella 3,5ha ja laitumena 31,5 ha. Näillä rehuilla tilan eläimet ruokittiin. Tila esitteli myös talouttaan. Maidosta kertyi v , viljelypuolelta ja lihasta Tukien osuus tällä tilalla oli Eläintautijärjestö Klo oli tapaaminen GDS Ranskan toimitusjohtajan Mr. Marc-Henri Cassagne kanssa. GDS on karjankasvattien oma organisaatio, joka vastaa Ranskan tuotantoeläinten terveysasioista, hygieniasta, puhtaudesta ja laadusta. Se kokoaa yhteen alueellisten departementin toiminnan ja sisältäen nautakarjojen, sikojen, lampaiden ja vuohien terveydenhuollon sekä joissakin yksiköissä siipikarjan, hevosten ja jopa tarhatun riistan. Tavoitteena on pyrkiä parantamaan kansanterveyttä vahvistamalla eläinterveyttä, auttaa lisäämään maanviljelijöiden tuloja minimoimalla terveydenhuollon kustannuksia. Tarttuvien tautien ehkäisy ja myönteisen ilmapiirin luominen kotieläintaloutta kohtaan on myös yksi päämäärä. Tarvittaessa tarjotaan tukea myös henkisen hyvinvoinnin edistämiseen. GDS organisaatioon kuuluu nautakarjan kasvattajista 98 %. Heillä on myös rahasto vaikeuksiin joutuneiden tuottajien auttamiseksi. Jäsenmaksuina kerätään 1-2 /eläin, saavat myös valtionapua. Myös läänit ja kunnat antavat GDS:lle tutkimusrahaa. Rahastosta annettiin apua mm. v suu- ja sorkkatauti-epidemiasta kärsineille tiloille. Sinikielitaudin vastustamiseen käytettiin v milj. rahaston varoja.

9 SIA-messut Lauantaina oli bussikuljetus Salon International de l'agriculture näyttelyyn, jossa esim. gastronomia ja maatalouden tuotantoeläimet, karjanjalostus ja maaseutuammatit ovat monipuolisesti esillä. Lauantaina oli mahdollisuus nähdä myös Ranskan presidentti ja maatalousministeri näyttelyssä. Heidät näki vain vilahdukselta, sillä ympärillä oli tiedotusvälineiden- ja henkilöiden parvi hakemassa mielipiteitä ja esittämässä varmaan ajankohtaisia asioita. Aamupäivällä oli tapaaminen GDS Pohjois-Ranskan insinööri Albert Rolland in kanssa. Hän kertoi alueen nautaroduista, Flamish Red, Northern Blue, Bleu Blanc Belge ja niiden tuotanto ja jalostusominaisuuksista. Tapahtuma on Porte Versaillesin näyttelyalueella, jossa viikon aikana vierailee n kävijää. Tässä hallissa huomasi että väkeä on liikkeellä SIA:ssa Ranskalaisen näyttelynaudan terveystodistus edestä ja takaa

10 SIMA messut Sunnuntaiaamuna lähdimme bussilla SIMA messuille. Messuilla oli peltoviljelykalustoa hyvin runsaasti esillä. Mm. lannanlevityksessä kiinnitti huomiota kuivalannanlevityskaluston suuri määrä verrattuna lietelantakalustoon. Maidontuotantoon suunnattua kalustoa oli esillä näyttelyssä melko vähän, mm. vain yksi lypsyrobottimerkki oli esillä. Sima messujen kävijämäärä oli n Valtra T 213:n näkeminen nostatti mielialaa enemmän kuin John Deeren leikkuupuimuri SIMA:ssa Mielenkiintoinen uutuus SIMA - näyttelyssä oli vesitäytettävä etueste

11 Maanantaina oli sitten paluu arkeen, sillä loppuviikon kolean ilman johdosta aamulla lumisade yritti valkaista maisemaa. Ranskalainen nollan tienoilla oleva kostean tuulinen ilma tuntuu todella raa alta. Olikin mukava palata monta kokemusta rikkaampana Suomen talveen.

Opintomatka 10-12.4.2013 Vuokatti

Opintomatka 10-12.4.2013 Vuokatti Matkaraportti Opintomatka 10-12.4.2013 Vuokatti 10.4.2013 Matkalle lähdettiin Taipaleen Pasin täydellä pikkubussilla 17 hengen voimin. Mukana oli 15 maidontuottajaa, Jari Korva Pohjolan Maidolta ja Timo

Lisätiedot

HYMY hankkeen OPINTOMATKA HOLLANTIIN JA SAKSAAN 24. 28.10.2013 Matkaraportti

HYMY hankkeen OPINTOMATKA HOLLANTIIN JA SAKSAAN 24. 28.10.2013 Matkaraportti HYMY hankkeen OPINTOMATKA HOLLANTIIN JA SAKSAAN 24. 28.10.2013 Matkaraportti Nuorille maatilan sukupolvenvaihdosta suunnitteleville tai äskettäin sukupolvenvaihdoksen tehneille nuorille järjestettiin opintomatka

Lisätiedot

Kesän 2014 säilörehun laatu Artturi-tulosten pohjalta

Kesän 2014 säilörehun laatu Artturi-tulosten pohjalta Kesän 2014 säilörehun laatu Artturi-tulosten pohjalta Pekka Petäjäsuvanto, tuotantoasiantuntija, Osuuskunta Pohjolan Maito POHJOIS-SUOMEN NURMITOIMIKUNNAN TALVISEMINAARI 2015 Syötekeskus 2015 Mietteitä

Lisätiedot

Miten Pohjois-Suomen maidontuottajia kannustetaan tuloksiin. Mikko J. Korhonen Valio

Miten Pohjois-Suomen maidontuottajia kannustetaan tuloksiin. Mikko J. Korhonen Valio Miten Pohjois-Suomen maidontuottajia kannustetaan tuloksiin Mikko J. Korhonen Valio Pohjois-Suomi on maitoaluetta 22 % Maitomäärä nousussa 500000 Pohjois-Suomi 495000 490000 485000 480000 475000 470000

Lisätiedot

Kustannukset kohdallaan mihin on varaa?

Kustannukset kohdallaan mihin on varaa? Kustannukset kohdallaan mihin on varaa? Tuomo Rissanen Valion Navettaseminaari 10-11.2.2016 Vt. Toimitusjohtaja, ProAgria Pohjois-Savo tuomo.rissanen@proagria.fi 0405638749 Case, 130 lehmän navetan investoinnin

Lisätiedot

Viljamarkkinanäkymät. Sadonkorjuuseminaari 2011 Tapani Yrjölä

Viljamarkkinanäkymät. Sadonkorjuuseminaari 2011 Tapani Yrjölä Viljamarkkinanäkymät Sadonkorjuuseminaari 2011 Tapani Yrjölä Vehnän tuotanto Markkinoiden epävarmuus väheni tuotannon kasvun seurauksena Vientimarkkinoiden tarjonta kasvaa Tuotannon kasvu Mustanmeren alueella,

Lisätiedot

Raisioagro, Merja Holma JOGURTTIA JA JUHLIA LAAJENNUKSEN SIJAAN

Raisioagro, Merja Holma JOGURTTIA JA JUHLIA LAAJENNUKSEN SIJAAN Raisioagro, Merja Holma 21.11.2014 JOGURTTIA JA JUHLIA LAAJENNUKSEN SIJAAN Kaikki Saksan tilat eivät kasvata liikevaihtoaan lehmämäärää lisäämällä. Diers-Hofin tilalla on 300 lehmää, joiden maidosta kolmannes

Lisätiedot

Emolehmätuotannon talouteen vaikuttavat tekijät. Juha Ryhänen Asiakkuuspäällikkö, MMM AtriaNauta

Emolehmätuotannon talouteen vaikuttavat tekijät. Juha Ryhänen Asiakkuuspäällikkö, MMM AtriaNauta Emolehmätuotannon talouteen vaikuttavat tekijät Juha Ryhänen Asiakkuuspäällikkö, MMM AtriaNauta Kannattavuuteen vaikuttavia tekijöitä piiiitkä lista Tiinehtyvyys Eläinaines Poikimisten onnistuminen Ruokinta

Lisätiedot

Terveyden rahasyöpöt ProAgria Maitovalmennus Virpi Seppänen, Kalle Leino

Terveyden rahasyöpöt ProAgria Maitovalmennus Virpi Seppänen, Kalle Leino Terveyden rahasyöpöt ProAgria Maitovalmennus 5.9.2019 Virpi Seppänen, Kalle Leino Miksi eläinten terveyttä /hedelmällisyyttä hoidetaan? Eläin ei saa kärsiä. Ihmisiin ei saa tarttua tauteja. Maidon laatu

Lisätiedot

Mustialan kokemukset v Jukka Korhonen

Mustialan kokemukset v Jukka Korhonen Mustialan kokemukset v 2018 Jukka Korhonen Mustiala Peltoa 185 ha Lehmiä 75 + uudistus Luomu pellot siirtymävaihe 2018 Luomu kotieläimet marraskuu 2019 Muutos tutkimuksen kohteena Peltolinnustokartoitus

Lisätiedot

Hyvinvoiva vasikka tuotannon tekijänä

Hyvinvoiva vasikka tuotannon tekijänä Hyvinvoiva vasikka tuotannon tekijänä Maarit Kärki MTT Ruukki Vasikan ensimmäisiin kuukausiin kannattaa panostaa, sillä sen vaikutukset näkyvät eläimen koko elinkaaren ajan. Olosuhteet ja hyvinvointi Rehut

Lisätiedot

Pohjalaisen maidontuottajan mietteitä Savonlinnan seudulta Sari Saari-Muhonen Mikkeli

Pohjalaisen maidontuottajan mietteitä Savonlinnan seudulta Sari Saari-Muhonen Mikkeli Pohjalaisen maidontuottajan mietteitä Savonlinnan seudulta Sari Saari-Muhonen Mikkeli 7.6.2018 Iskolan (= Muholan ) Tila 1711 Tilan pihapiiriä Isäntäväki Sari ja Jari Miika, Joona ja Matias Tilan kehitys:

Lisätiedot

Ohran viljely 5,5 ha 3800 kg/ha Käyttö karjan rehuksi omalla tilalla 860 kg ka, 11 MJ/kg ka

Ohran viljely 5,5 ha 3800 kg/ha Käyttö karjan rehuksi omalla tilalla 860 kg ka, 11 MJ/kg ka MALLILAN MAITOTILA Lehmiä 33 Peltopinta-ala 45ha Säilörehua, laidunta ja ohraa Ohran viljely 5,5 ha 3800 kg/ha Käyttö karjan rehuksi omalla tilalla 860 kg ka, 11 MJ/kg ka Tuotantopanokset ohralle/v.: Kylvösiementä

Lisätiedot

Maidontuotannon kannattavuus

Maidontuotannon kannattavuus Maidontuotannon kannattavuus Timo Sipiläinen Helsingin yliopisto, Taloustieteen laitos Ratkaisuja rehuntuotannon kannattavuuteen ja kestävyyteen muuttuvassa ilmastossa Nivala 20.3.2013 Sipiläinen / Maidontuotannon

Lisätiedot

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa.

Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. Tiedon ja ideoiden hakumatka Pariisin SIAL-messuille 16.-20.10.2016 Vierailu maailman suurimmalla tuoretukkutorilla Rungismarketissa. osallistujat: Timo Väänänen, Porokylän Leipomo Oy Ari Kukkonen, Porokylän

Lisätiedot

Valio ja maidonhankinta

Valio ja maidonhankinta Valio ja maidonhankinta Reima Luomala 24.4.2012 Valio Oy 3.4.2012 Alkutuotanto 1 Valio Oy Suomen suurin maidonjalostaja Perustettu 1905 Omistajat Valio Oy:n omistaa 18 osuuskuntaa. Valioryhmään niistä

Lisätiedot

SikaNautahanke. Opintomatkan raportti Emolehmätuotannon opintomatka Ranskaan 6. 9.10.2009

SikaNautahanke. Opintomatkan raportti Emolehmätuotannon opintomatka Ranskaan 6. 9.10.2009 SikaNautahanke Opintomatkan raportti Emolehmätuotannon opintomatka Ranskaan 6. 9.10.2009 Opintomatkalla tutustuttiin ranskalaiseen emolehmätuotantoon. Opiskelu- ja tutustumiskohteina olivat kolme emolehmätilaa,

Lisätiedot

Valkuaiskasvien viljely näkyy peltojen kunnossa ja maidontuotannon tuloksessa. Huippuosaaja Jarkko Storberg, ProAgria Länsi-Suomi

Valkuaiskasvien viljely näkyy peltojen kunnossa ja maidontuotannon tuloksessa. Huippuosaaja Jarkko Storberg, ProAgria Länsi-Suomi Valkuaiskasvien viljely näkyy peltojen kunnossa ja maidontuotannon tuloksessa Huippuosaaja Jarkko Storberg, ProAgria Länsi-Suomi Milloin maatilalla tuotanto toimii hyvin? Kun lehmä voi hyvin se tuottaa

Lisätiedot

HYVINKIN Kiertoajelu Riikassa Latvian maataloustuotannon esittely Seminaarin osallistujien esittäytyminen ja odotukset

HYVINKIN Kiertoajelu Riikassa Latvian maataloustuotannon esittely Seminaarin osallistujien esittäytyminen ja odotukset Hyvät maitotilayrittäjät Tervetuloa Perinteisen LaatuKlubin 10-vuotisjuhlaseminaariin Riikaan Aika Tiistai torstai 29.11. - 1.12.2011 Paikka Riika, Latvia, Kylpylähotelli Radisson Blu Hotel Latvija Seminaarissa

Lisätiedot

Miten kannattavuutta luomumaidontuotantoon suurella tilalla? Vesa Tikka Luomumaidontuottaja Kurikka 9.11.2011

Miten kannattavuutta luomumaidontuotantoon suurella tilalla? Vesa Tikka Luomumaidontuottaja Kurikka 9.11.2011 Miten kannattavuutta luomumaidontuotantoon suurella tilalla? Vesa Tikka Luomumaidontuottaja Kurikka 9.11.2011 Tilan yleisesittely Peltoa 590 ha+250 ha sopimusviljelynä Lehmiä 350 kpl, 200 hiehoa Työvoimaa

Lisätiedot

Älä työnnä rehua SEKOITA SE UUDELLEEN

Älä työnnä rehua SEKOITA SE UUDELLEEN Älä työnnä rehua SEKOITA SE UUDELLEEN DeLaval OptiDuo ÄLÄ PELKÄSTÄÄN TYÖNNÄ REHUA Kun rehua siirretään säännöllisesti takaisin ruokintapöydälle, lehmät pääsevät rehuun paremmin käsiksi, mutta se ei merkitse

Lisätiedot

Miten maatalouden rakennekehitys jatkuu Pohjois-Suomessa? Anne Kallinen KANTAR TNS / Suomen Gallup Elintarviketieto Oy

Miten maatalouden rakennekehitys jatkuu Pohjois-Suomessa? Anne Kallinen KANTAR TNS / Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Miten maatalouden rakennekehitys jatkuu Pohjois-Suomessa? Anne Kallinen KANTAR TNS / Suomen Gallup Elintarviketieto Oy Nykytilanteesta tulevaisuuteen: Maatilojen Kehitysnäkymät vuoteen 2022 Suomen Gallup

Lisätiedot

Kesän 2012 säilörehunlaatu Artturitulosten pohjalta

Kesän 2012 säilörehunlaatu Artturitulosten pohjalta Kesän 2012 säilörehunlaatu Artturitulosten pohjalta Pekka Petäjäsuvanto, tuotantoasiantuntija, Osuuskunta Pohjolan Maito POHJOIS-SUOMEN NURMITOIMIKUNNAN TALVISEMINAARI 2013 Syötekeskus 2013 Jatkuva kehittäminen

Lisätiedot

Ruokinnan talous, hyvä säilörehu kaiken pohjana, pellolta pöytään!

Ruokinnan talous, hyvä säilörehu kaiken pohjana, pellolta pöytään! Ruokinnan talous, hyvä säilörehu kaiken pohjana, pellolta pöytään! Huippuosaaja Sari Jussila ProAgria Etelä-Suomi Ikuinen unelma, paljon maitoa, edullisesti ja kestävät lehmät? Säilörehulla menetettyä

Lisätiedot

MILJOONA LITRAA YKSILLÄ HARTEILLA -

MILJOONA LITRAA YKSILLÄ HARTEILLA - 2.2.2017 MILJOONA LITRAA YKSILLÄ HARTEILLA - HUOMIO TYÖN TEHOKKUUTEEN JO NAVETTASUUNNITTELUSSA Kehittämisneuvoja OSK ItäMaito 1 2.2.2017 HUIPPUOSAAJA. MILLÄ EVÄILLÄ..? 2 Valtakunnallinen huippuosaaja Navetan

Lisätiedot

MTT ja neuvonta avustavat Egyptin ruuan tuotannossa

MTT ja neuvonta avustavat Egyptin ruuan tuotannossa Liite 15.3.2004 61. vuosikerta Numero 1 Sivu 2 MTT ja neuvonta avustavat Egyptin ruuan tuotannossa Oiva Niemeläinen, MTT Egyptissä olisi ruokittava 70 miljoonaa suuta Suomen peltopinta-alalta. Onnistuuko?

Lisätiedot

Atria Suomen keskeisimmät yhtiöt

Atria Suomen keskeisimmät yhtiöt Atrian kuulumisia Atria Suomen keskeisimmät yhtiöt Atria Suomi Oy Kehittää, tuottaa ja markkinoi suomalaisia tuoreruoka-alan tuotteita ja niihin liittyviä palveluja. Liikevaihdolla mitaten Suomen suurin

Lisätiedot

Valkuaisomavaraisuus ja yhteistyö. Luomupäivät 12.11.2013 Anssi Laamanen

Valkuaisomavaraisuus ja yhteistyö. Luomupäivät 12.11.2013 Anssi Laamanen Valkuaisomavaraisuus ja yhteistyö Luomupäivät 12.11.2013 Anssi Laamanen Sisältö Kannattavan luomumaidontuotannon perusedellytykset luomulypsykarjatilalla Peltoviljelyn suunnittelu Herneen ja härkäpavun

Lisätiedot

Taloudellinen menestyminen luo perustan vastuullisuudelle

Taloudellinen menestyminen luo perustan vastuullisuudelle Taloudellinen menestyminen luo perustan vastuullisuudelle Tuottavuutta tuotantopanoksia lisäämällä vai kuluja karsimalla? - mikä ratkaisee parhaan vaihtoehdon? Tuomo Rissanen ProAgria Maito-valmennus 6.9.2017

Lisätiedot

Enemmän lähiruokaa julkisiin keittiöihin. Toimitusjohtaja Kari Aakula

Enemmän lähiruokaa julkisiin keittiöihin. Toimitusjohtaja Kari Aakula Enemmän lähiruokaa julkisiin keittiöihin Tampere 26.5.211 Toimitusjohtaja Kari Aakula Valio Oy 27.5.211 1 Valio Oy:n hankintaosuuskunnat 1.1.21 1. Evijärven Osm. 2. Härmän Seudun Osm. 7 3. Osk. ItäMaito

Lisätiedot

Kokemuksia nuorkarjan ruokinnasta, osa 1 vasikat

Kokemuksia nuorkarjan ruokinnasta, osa 1 vasikat Kokemuksia nuorkarjan ruokinnasta, osa 1 vasikat Kanada, Ontario Minna Norismaa Valtakunnallinen huippuosaaja lehmien ruokinta, hyvinvointi ja terveys ProAgria Pohjois-Karjala, Joensuu minna.norismaa(at)proagria.fi,

Lisätiedot

VILJAMARKKINATILANNE. Juha Honkaniemi, Viljapäällikkö Tytyri 20.1.2016

VILJAMARKKINATILANNE. Juha Honkaniemi, Viljapäällikkö Tytyri 20.1.2016 VILJAMARKKINATILANNE Juha Honkaniemi, Viljapäällikkö Tytyri 20.1.2016 VILJAKAUPPA HANKKIJA OY:SSÄ Syksyn 2015 sato oli pienempi kuin edellisenä vuotena Sadon alhainen valkuainen selkein laatua heikentävä

Lisätiedot

KANTONIEMEN TILAN INVESTOINTIRATKAISUT, NIIDEN TAUSTAT JA TOIMIVUUS

KANTONIEMEN TILAN INVESTOINTIRATKAISUT, NIIDEN TAUSTAT JA TOIMIVUUS KANTONIEMEN TILAN INVESTOINTIRATKAISUT, NIIDEN TAUSTAT JA TOIMIVUUS 1. Vähän tilan historiasta ja menneisyydestä 2. Kehityksen ja rakentamisen vaiheita menneestä nykypäivään 3. Valitut ratkaisut ja niiden

Lisätiedot

Tuotannosta talouteen - tunnusluvut johtamisen tukena

Tuotannosta talouteen - tunnusluvut johtamisen tukena Tuotannosta talouteen - tunnusluvut johtamisen tukena ProAgria MaitoValmennus 7.9.2016 Anu Rossi, Eveliina Turpeinen ja Joakim Pitkälä ProAgria Pohjois-Savo Take home - message Kannattava liiketoiminta

Lisätiedot

Ruokinta tuotosseurantatiloilla vuonna Tuija Huhtamäki ProAgria Keskusten Liitto

Ruokinta tuotosseurantatiloilla vuonna Tuija Huhtamäki ProAgria Keskusten Liitto Ruokinta tuotosseurantatiloilla vuonna 2018 Tuija Huhtamäki ProAgria Keskusten Liitto 19.3.2019 Ruokintapöydällä tänään Millaisilla rehuilla maitoa tuotettiin vuonna 2018 ja erot edellisvuoteen? Säilörehun

Lisätiedot

Vuokrapellon oikea hinta. ProAgria Keski-Pohjanmaa Talousagronomi Tapio Salmi

Vuokrapellon oikea hinta. ProAgria Keski-Pohjanmaa Talousagronomi Tapio Salmi Vuokrapellon oikea hinta ProAgria Keski-Pohjanmaa Talousagronomi Tapio Salmi Pelto Pelto on keskeinen tuotantotekijä Hyvä rehuomavaraisuus luo pohjan hyvälle kannattavuudelle Lannan levitysala vaaditaan

Lisätiedot

Yhteisnavetan perustaminen KoneAgria 2016

Yhteisnavetan perustaminen KoneAgria 2016 Yhteisnavetan perustaminen KoneAgria 2016 ProAgria Pohjois-Savo ry, Juhani Paavilainen Verkostoitumisen = yhteistyön tasot 1. Ei yhteistyötä (vaihdantaa lukuun ottamatta) 2. Ostetaan palveluja alihankintaperiaatteella

Lisätiedot

Ohjelma. Automaattilypsy Kotieläinopettajien päivä Mustiala 3.6.2015 Jussi Savander

Ohjelma. Automaattilypsy Kotieläinopettajien päivä Mustiala 3.6.2015 Jussi Savander Automaattilypsy Kotieläinopettajien päivä Mustiala 3.6.2015 Jussi Savander Ohjelma Mitä automaattilypsy on? Automaattilypsyn tilanne Suomessa ja maailmalla Automaattilypsyn tunnusluvut Automaattilypsyn

Lisätiedot

Suomen maatalouden muutos EU-aikana

Suomen maatalouden muutos EU-aikana Suomen maatalouden muutos EU-aikana Professori Jyrki Niemi Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskus MTT Latokartanonkaari 9 00790 Helsinki, Finland e-mail: jyrki.niemi@mtt.fi Mitä suomalaisessa maa-

Lisätiedot

Säilörehun tuotantokustannus

Säilörehun tuotantokustannus Nurmentuotantokustannus NurmiArtturi-hankkeen tuloksia 12.10.16 Nurmesta tulosta Säilörehun tuotantokustannus Merkittävässä osassa maidontuotannon kustannuksia ja tulosta energiasta 30 70 % säilörehusta

Lisätiedot

Maidontuotannon kannattavuus ja näkymät elintarviketeollisuuden näkökulmasta. Kari Piironen ItäMaidon hallituksen pj.

Maidontuotannon kannattavuus ja näkymät elintarviketeollisuuden näkökulmasta. Kari Piironen ItäMaidon hallituksen pj. Maidontuotannon kannattavuus ja näkymät elintarviketeollisuuden näkökulmasta Kari Piironen ItäMaidon hallituksen pj. 1 Paltamo 18.11.2010 Omistajastrategia Tehtävä: Valiolaisten maidontuottajien elinkeinon

Lisätiedot

Valion navettaseminaari

Valion navettaseminaari Valion navettaseminaari 9.2.2016 Ajankohtaista Maitomarkkinoilta Kari Aakula toimitusjohtaja Osuuskunta Länsi-Maito Valio Oy 12.2.2016 1 Suurin maidontuotannon kasvuvauhti on EU:ssa maitokiintiöiden poistumisen

Lisätiedot

Yritys ymmärtää maataloustukibyrokratiaa. Kohti Tulevaa, Heikkinen Anne-Mari MTK Pohjois-Savo

Yritys ymmärtää maataloustukibyrokratiaa. Kohti Tulevaa, Heikkinen Anne-Mari MTK Pohjois-Savo Yritys ymmärtää maataloustukibyrokratiaa Kohti Tulevaa, Heikkinen Anne-Mari MTK Pohjois-Savo 29.11.17 Keitä vastaajat olivat n 417 kpl % Viljelijä 361 87 Eu-avustaja ja viljelijä 15 4 EU-avustaja/asiantuntija/kunnan

Lisätiedot

Tilastotietoa 2014 AJANKOHTAISTA MAITOMARKKINOILTA 23.3.2015. OSUUSKUNTA POHJOLAN MAITO 2014 Lypsylehmät Suomessa 4/2013 MAIDONTUOTANTO MAAILMALLA

Tilastotietoa 2014 AJANKOHTAISTA MAITOMARKKINOILTA 23.3.2015. OSUUSKUNTA POHJOLAN MAITO 2014 Lypsylehmät Suomessa 4/2013 MAIDONTUOTANTO MAAILMALLA OSUUSKUNTA POHJOLAN MAITO 214 Lypsylehmät Suomessa 4/213 AJANKOHTAISTA MAITOMARKKINOILTA 23.3.215 Marko Puhto Pohjolan Maito Liikevaihto 247,2 miljoonaa euroa Maidonlähettäjiä 175 Kerätty maitomäärä 511,2

Lisätiedot

Aperehuruokinnan periaatteet

Aperehuruokinnan periaatteet Aperehuruokinnan periaatteet Lehmien kaikki rehut sekoitetaan keskenään Seosta annetaan vapaasti Lehmä säätelee itse syöntiään tuotostasoaan vastaavaksi Ummessa olevien ja hiehojen ruokintaa pitää rajoittaa

Lisätiedot

Säilörehun tuotantokustannusten laskenta ja merkitys. Konekustannukset kuntoon ja säilörehun hinta haltuun -teemapäivä

Säilörehun tuotantokustannusten laskenta ja merkitys. Konekustannukset kuntoon ja säilörehun hinta haltuun -teemapäivä Säilörehun tuotantokustannusten laskenta ja merkitys Konekustannukset kuntoon ja säilörehun hinta haltuun -teemapäivä 22.11.2017, Kitee Tulosta maidosta hanke: Pohjois-Karjalan maakunnallisen maidontuotantotavoitteen

Lisätiedot

Kokemuksia maidontuotannosta kotoisia tuotantopanoksia hyödyntäen

Kokemuksia maidontuotannosta kotoisia tuotantopanoksia hyödyntäen Kokemuksia maidontuotannosta kotoisia tuotantopanoksia hyödyntäen Vesa Tikka maidontuottaja Kurikka Seinäjoki 1.2.2018 1.2.2018 Tikka V. Kokemuksia kotoisista 1 Peltoa 850 ha ja sopimusviljelynä 250 ha

Lisätiedot

Viljasatotutkimus. Tutkimusmenetelmä ja -aineisto. Vilja-alan yhteistyöryhmä. Tutkimusmenetelmä:

Viljasatotutkimus. Tutkimusmenetelmä ja -aineisto. Vilja-alan yhteistyöryhmä. Tutkimusmenetelmä: Viljasatotutkimus Vilja-alan yhteistyöryhmä 30.10.2009 Petri Pethman Tämän tutkimuksen tulokset on tarkoitettu vain tilaajan omaan käyttöön. Niitä ei saa lainata, luovuttaa, jälleenmyydä tai julkaista

Lisätiedot

Maitotilan laskuoppi. Tulot ja menot pakettiin

Maitotilan laskuoppi. Tulot ja menot pakettiin Maitotilan laskuoppi Tulot ja menot pakettiin 15.12.2016 OHJELMA 2.pv Tulot ja menot pakettiin: OHJELMA 5.pv 21.3. klo 12.00-15.00 Onnistu johtajana Klo 12.00-12.15 Päivän ohjelman esittely, ennakkotehtävän

Lisätiedot

Lisää luomulihaa. Luomupäivä 14.11.2012 Tampere

Lisää luomulihaa. Luomupäivä 14.11.2012 Tampere Lisää luomulihaa Luomupäivä 14.11.2012 Tampere Luomueläintilastoja v. 2010 - lypsylehmiä 4809 - emolehmiä 10473 - lihanautoja 2525-0,24 lihanautaa / emolehmä v. 2011 - lypsylehmiä 5776 - emolehmiä 11865

Lisätiedot

Wikli. Osaamisella maaseutu eläväksi

Wikli. Osaamisella maaseutu eläväksi Wikli Wikli ja WikliPlus Lompsatesti Wikli Investoivien tai investointia suunnittelevien tilojen ja niiden sidosryhmien kohtaamispaikka Maatilat kirjautuvat Wikliin ilmaiseksi Tilat tallettavat Wikliin

Lisätiedot

Ajankohtaista maitosektorilta. 2.6.2015 Maitoasiamies Ilkka Pohjamo

Ajankohtaista maitosektorilta. 2.6.2015 Maitoasiamies Ilkka Pohjamo Ajankohtaista maitosektorilta 2.6.2015 Maitoasiamies Ilkka Pohjamo Tilanne maitomarkkinoilla Loppuvuodesta 2014 markkinanäkymä oli erittäin synkkä Tammi- ja helmikuun myönteinen kehitys EU:n maitotuotemarkkinoilla

Lisätiedot

Maitotilan resurssitehokkuus

Maitotilan resurssitehokkuus Maitotilan resurssitehokkuus Sari Kajava Luonnonvarakeskus Nurmi euroiksi - tutkittua tietoa nurmesta, naudasta ja taloudesta 9.4.2019 Iisalmi Johdanto Tuotantoon sijoitetut panokset vs. tuotannosta saatava

Lisätiedot

Rehuanalyysiesimerkkejä

Rehuanalyysiesimerkkejä Rehuanalyysiesimerkkejä Rehun laatu on monen tekijän summa! Vaikka korjuuajan ajoitus onnistuu täydellisesti, myös säilöntään on syytä keskittyä. Virhekäymiset lisäävät säilönnästä johtuvaa hävikkiä ja

Lisätiedot

Kokemuksia luomutuotannosta Muuruveden koulutilalla. Pentikäinen Marjo Karjanhoitaja Savon ammatti- ja aikuisopisto, Muuruvesi 10082010

Kokemuksia luomutuotannosta Muuruveden koulutilalla. Pentikäinen Marjo Karjanhoitaja Savon ammatti- ja aikuisopisto, Muuruvesi 10082010 Kokemuksia luomutuotannosta Muuruveden koulutilalla Pentikäinen Marjo Karjanhoitaja Savon ammatti- ja aikuisopisto, Muuruvesi 10082010 Luomumaitoa Muuruvedeltä 2 10.8.2010 M.Pentikäinen Luomumaitoa Muuruvedeltä

Lisätiedot

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne. Marraskuu Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry

Luomun kannattavuus ja markkinatilanne. Marraskuu Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry Luomun kannattavuus ja markkinatilanne Marraskuu 2017 Eero Vanhakartano, ProAgria Länsi-Suomi ry Tulojen ja menojen muodostuminen Lähtökohtaisesti tavanomainen maataloustuotanto on luomutuotantoa tehokkaampaa

Lisätiedot

Automaattilypsyä tehokkaasti- tiedotushanke

Automaattilypsyä tehokkaasti- tiedotushanke Automaattilypsyä tehokkaasti- tiedotushanke - Automaattilypsytilan tuottavuutta pyritään edistämään tiedonvälityksen keinoin Toteuttajat: Työtehoseura TTS ProAgria Etelä-Pohjanmaa Toiminta-alue on Etelä-Pohjanmaa

Lisätiedot

Kaakkois-Suomen maaseutunuorten maatalousmatka Alankomaihin ja Belgiaan 1.-5.4.2014

Kaakkois-Suomen maaseutunuorten maatalousmatka Alankomaihin ja Belgiaan 1.-5.4.2014 Kaakkois-Suomen maaseutunuorten maatalousmatka Alankomaihin ja Belgiaan 1.-5.4.2014 MTK-Kaakkois-Suomen maaseutunuoret teki maatalousmatkan Alankomaihin ja Belgiaan huhtikuun ensimmäisellä viikolla. MTK:laisia

Lisätiedot

Seosrehuruokinnan taloudenhallinta. Huippuosaaja Sari Jussila Lypsykarjanruokinta ja -talous

Seosrehuruokinnan taloudenhallinta. Huippuosaaja Sari Jussila Lypsykarjanruokinta ja -talous Seosrehuruokinnan taloudenhallinta Huippuosaaja Sari Jussila Lypsykarjanruokinta ja -talous Tavoite täydellisestä, helposta ja nopeasta seosrehuruokinnasta? Mitä vaaditaan että seosrehuruokinta toimii?

Lisätiedot

Maa- ja elintarviketalouden ennuste Kyösti Arovuori, Heini Lehtosalo, Suvi Rinta-Kiikka, Lauri Vuori, Tapani Yrjölä

Maa- ja elintarviketalouden ennuste Kyösti Arovuori, Heini Lehtosalo, Suvi Rinta-Kiikka, Lauri Vuori, Tapani Yrjölä Maa- ja elintarviketalouden ennuste 26.9.2017 Kyösti Arovuori, Heini Lehtosalo, Suvi Rinta-Kiikka, Lauri Vuori, Tapani Yrjölä Maatalous Maailman vehnäntuotanto milj. tonnia 775 750 725 700 675 Edellisvuosien

Lisätiedot

Automaattilypsyä tehokkaasti tiedotushanke. Väkirehun anto tuotoksen ja talouden näkökulmasta

Automaattilypsyä tehokkaasti tiedotushanke. Väkirehun anto tuotoksen ja talouden näkökulmasta Automaattilypsyä tehokkaasti tiedotushanke Väkirehun anto tuotoksen ja talouden näkökulmasta Johanna Mäntyharju ProAgria Etelä-Pohjanmaa 14.2.2017 Väkirehun vaikutus lehmäliikenteeseen Väkirehun saanti

Lisätiedot

Viljantuotannon näkymät Pohjois-Karjalassa 18.11.2013. Toiminnanjohtaja Vilho Pasanen MTK Pohjois-Karjala

Viljantuotannon näkymät Pohjois-Karjalassa 18.11.2013. Toiminnanjohtaja Vilho Pasanen MTK Pohjois-Karjala Viljantuotannon näkymät Pohjois-Karjalassa 18.11.2013 Toiminnanjohtaja Vilho Pasanen MTK Pohjois-Karjala 1 ELY-keskus: Pohjois-Karjala Ansiotulorakenne 2011 * Perustietoja: 2012 2 584 milj. Maatalous Metsä

Lisätiedot

KANSALLISET KOTIELÄINTUET

KANSALLISET KOTIELÄINTUET KANSALLISET KOTIELÄINTUET Hakijan edellytykset Yli 18-v. Puolisolla voi täyttää ikäehtoa Yhteisössä väh. yksi osallinen yli 18-v. Ei enää 68 v yläikärajaa ja MYEL-ehtoa Hallinnassa väh. 5 ha peltoa AB-alue

Lisätiedot

PTT-ennuste: Maa- ja elintarviketalous. syksy 2014

PTT-ennuste: Maa- ja elintarviketalous. syksy 2014 PTT-ennuste: Maa- ja elintarviketalous syksy 2014 Maatalous Maailman viljantuotanto Syksyllä korjataan jälleen ennätyssuuri sato Määrää nostaa hyvä sato kaikkialla Varastot kasvavat hieman Hintojen lasku

Lisätiedot

FARMI 2020-opintomatka 2.-4.4.2014 Nokia Edeniin

FARMI 2020-opintomatka 2.-4.4.2014 Nokia Edeniin FARMI 2020-opintomatka 2.-4.4.2014 Nokia Edeniin 2.4.2014 Opintomatkalle startattiin Kannuksesta Koivukartanosta M. Rauman linja-autolla klo 9.00. Seinäjoella Agrimarket tarjosi ruuan ja sen jälkeen kuultiin

Lisätiedot

Valkuaisomavaraisuus - Case Mustiala

Valkuaisomavaraisuus - Case Mustiala Valkuaisomavaraisuus - Case Mustiala Keinoja ravinnetehokkuuden parantamiseen -työpaja ja webinaari 27.10.2017, Mustiala, HAMK, HAMK Katariina Manni, lehtori HAMK Valkuaisomavaraisuuden määrittelystä Valkuaisomavaraisuusaste

Lisätiedot

Ruokinta tuotosseurantatiloilla vuonna Tuija Huhtamäki ProAgria Keskusten Liitto

Ruokinta tuotosseurantatiloilla vuonna Tuija Huhtamäki ProAgria Keskusten Liitto Ruokinta tuotosseurantatiloilla vuonna 2017 Tuija Huhtamäki ProAgria Keskusten Liitto 27.3.2018 Ruokintapöydällä tänään ProAgrian ruokintapalvelujen peitto Millaisilla rehuilla tuotettiin vuonna 2016 ja

Lisätiedot

Nurmirehujen tuotantokustannuksiin vaikuttavat tekijät

Nurmirehujen tuotantokustannuksiin vaikuttavat tekijät Nurmesta Tulosta -hanke Nurmirehujen tuotantokustannuksiin vaikuttavat tekijät Nurmex-tietoisku 16 Marita Jääskeläinen ProAgria Etelä-Pohjanmaa Säilörehun tuotantokustannus Merkittävässä osassa maidontuotannon

Lisätiedot

Ranskan opintomatka 3.-7.10.2011

Ranskan opintomatka 3.-7.10.2011 Ranskan opintomatka 3.-7.10.2011 Maitoa ja naudanlihaa Keski-Suomesta -koulutushanke Saavuimme Ranskaan upean sään vallitessa maanantaiaamuna. Kun pääsimme pois Pariisin humusta, saimme pian huomata, että

Lisätiedot

Hiehoprosessin tehostamisella säästöjä ja lisää maitoeuroja

Hiehoprosessin tehostamisella säästöjä ja lisää maitoeuroja Hiehoprosessin tehostamisella säästöjä ja lisää maitoeuroja Tulosseminaari 24.4.2013 Minna Norismaa Cow Signals adviser ProAgria huippuosaaja- Lypsylehmien ruokinta, hyvinvointi ja terveys ProAgria Pohjois-Karjala

Lisätiedot

Miljoona litraa yksillä harteilla

Miljoona litraa yksillä harteilla Miljoona litraa yksillä harteilla Tero Kanala Kehittämisneuvoja ProAgria ryhmä maito huippuosaaja koulutettava Osuuskunta ItäMaito Miksi näin? 2020 57 lypsävää/tila (Suomen Gallup Elintarviketieto Maitotilojen

Lisätiedot

Miten onnistua muuttuvilla markkinoilla?

Miten onnistua muuttuvilla markkinoilla? Miten onnistua muuttuvilla markkinoilla? Maatalouden tulevaisuusseminaari Farmi 2020 ja Vene hankkeet Kälviä 4.10.2011 Perttu Pyykkönen Teemat Miten viljelijä voi reagoida ja mihin itse voi vaikuttaa:

Lisätiedot

Maidontuotannon tulosseminaari ProAgria Keskusten Liitto Tervetuloa!

Maidontuotannon tulosseminaari ProAgria Keskusten Liitto Tervetuloa! Maidontuotannon tulosseminaari 2016 ProAgria Keskusten Liitto Tervetuloa! Aineistot ja nauhoite löytyvät osoitteesta: www.proagria.fi/maito2016 SEMINAARIN OHJELMA 9:30 Kahvi 10:00 Tulosseminaarin avaus

Lisätiedot

Herne-viljasäilörehu lehmien ruokinnassa. Jarmo Uusitalo

Herne-viljasäilörehu lehmien ruokinnassa. Jarmo Uusitalo Herne-viljasäilörehu lehmien ruokinnassa Jarmo Uusitalo Herne-viljasäilörehu seosrehun raaka-aineena - lisää kuiva-aineen syöntiä yli 2 kg verrattuna yksinomaan nurmirehua karkearehuna käytettäessä - palkokasvit

Lisätiedot

Juurikastilastojen viljelykierrot Suomessa

Juurikastilastojen viljelykierrot Suomessa Juurikastilastojen viljelykierrot Suomessa Viljelykierto - Energiaa sokerintuotantoon hankkeen koulutus Tuorla, Maaseutuopisto Livia 27.11.2013 Säkylä, Ravintola Myllynkivi 28.11.2013 Marjo Keskitalo,

Lisätiedot

Rehukustannusten hallinta on taitolaji. ProAgria Etelä-Suomi Huippuosaaja Sari Jussila Lypsykarjanruokinta ja -talous

Rehukustannusten hallinta on taitolaji. ProAgria Etelä-Suomi Huippuosaaja Sari Jussila Lypsykarjanruokinta ja -talous Rehukustannusten hallinta on taitolaji ProAgria Etelä-Suomi Huippuosaaja Sari Jussila Lypsykarjanruokinta ja -talous Mistä muodostuvat turhat rehukustannukset? Pilaantuneesta rehusta Maittamattomasta rehusta

Lisätiedot

Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015

Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015 Maidontuottajien ammattimatka USA, Wisconsin, 1.10 8.10.2015 Vuoden 2015 World Dairy Expo ammattimatka lähestyy. Matkan pituus on kahdeksan päivää. Ohjelman mukaan matkaan sisältyy yhteensä 8 tilavierailu,

Lisätiedot

Miltä näytti ruokinta v ProAgria-tietojen valossa? Tuija Huhtamäki ProAgria Keskusten Liitto

Miltä näytti ruokinta v ProAgria-tietojen valossa? Tuija Huhtamäki ProAgria Keskusten Liitto Miltä näytti ruokinta v. 2014 ProAgria-tietojen valossa? Tuija Huhtamäki ProAgria Keskusten Liitto 15.4.2015 Tarjolla tänään: Millä eväillä maito tuotettiin vuonna 2014 ja erot edellisvuoteen? Tuotostietoja

Lisätiedot

Vilja-alan markkinanäkymät Tapani Yrjölä

Vilja-alan markkinanäkymät Tapani Yrjölä Vilja-alan markkinanäkymät 2018 Tapani Yrjölä Tapani Yrjölä/SSO Maatalous -risteily Sisältö Viljamarkkinat Kotieläintuotteiden markkinat Tuotantopanosmarkkinat Panoshintojen kansainvälinen vertailu Viljamarkkinat

Lisätiedot

Lammastalous esitys. Eemeli Piesala Tarvaala

Lammastalous esitys. Eemeli Piesala Tarvaala Lammastalous esitys Eemeli Piesala Tarvaala 8.5.2019 Taustani Petäjävedeltä Opiskelen maatalousekonomiaa Helsingin yliopistossa (Agronomi) Aikaisemmin myös biotekniikkaa Piesalantila SPV 2016 v. alussa

Lisätiedot

Kivennäisruokinnan haasteet (= ongelmat, vaikeudet) ruokinnan suunnittelussa

Kivennäisruokinnan haasteet (= ongelmat, vaikeudet) ruokinnan suunnittelussa Kivennäisruokinnan haasteet (= ongelmat, vaikeudet) ruokinnan 4.9.2014 ProAgria maito valmennus ProAgria Kainuu/kotieläinasiantuntijat: Eila, Jaana, Voitto, Minna ja Helena Tilastoja Kainuusta: Tuotosseurantatilat

Lisätiedot

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko.

SUBSTANTIIVIT 1/6. juttu. joukkue. vaali. kaupunki. syy. alku. kokous. asukas. tapaus. kysymys. lapsi. kauppa. pankki. miljoona. keskiviikko. SUBSTANTIIVIT 1/6 juttu joukkue vaali kaupunki syy alku kokous asukas tapaus kysymys lapsi kauppa pankki miljoona keskiviikko käsi loppu pelaaja voitto pääministeri päivä tutkimus äiti kirja SUBSTANTIIVIT

Lisätiedot

Kaikki meni eikä piisannutkaan

Kaikki meni eikä piisannutkaan NurmiArtturi -hanke Säilörehun kustannuksien vaikutus ruokintaan NurmiArtturi-tiloilla 5.12.2013 Kaikki meni eikä piisannutkaan 2 1 Joskus rehun tarjonta ylitti syöntikyvyn 3 Hävikit varastossa 4 2 Hävikit

Lisätiedot

Emolehmätuotanto - elämäntapa vai bisnes?

Emolehmätuotanto - elämäntapa vai bisnes? Emolehmätuotanto - elämäntapa vai bisnes? Juha Ryhänen Asiakkuuspäällikkö AtriaNauta 1 Emolehmät, vasikat välitykseen Emolehmätuotannon tärkeimmät raja-arvot Poikineita tiineytetyistä, % Heikko: Kohtalainen:

Lisätiedot

Jalostus on merkittävä tuotantopanos

Jalostus on merkittävä tuotantopanos Jalostus on merkittävä tuotantopanos Nuorsonnit poistuvat - genomisonnit tilalle Jalostusohjelma muuttuu Pirkko Taurén pirkko.tauren@faba.fi Jalostustyön vaiheet Seuranta (geneettinen edistyminen) ja muutokset

Lisätiedot

Suomi Eurooppa kustannusten vertailua 2018

Suomi Eurooppa kustannusten vertailua 2018 Suomi Eurooppa kustannusten vertailua 2018 EDF Benchmarks 2018 Henna Mero, Maitoyrittäjät ry STEFFI WILLE-SONK, Email: steffi.willesonk@dairyfarmer.net EDF:n tuotantokustannusvertailu 20 vuotta benchmarkausta

Lisätiedot

Biomassan jalostus uudet liiketoimintamahdollisuudet ja kestävyys

Biomassan jalostus uudet liiketoimintamahdollisuudet ja kestävyys Biomassan jalostus uudet liiketoimintamahdollisuudet ja kestävyys BioRefine innovaatioita ja liiketoimintaa 27.11.2012 Ilmo Aronen, T&K-johtaja, Raisioagro Oy Taustaa Uusiutuvien energialähteiden käytön

Lisätiedot

Laidunruokinnan käytännön toteuttaminen

Laidunruokinnan käytännön toteuttaminen Laidunruokinnan käytännön toteuttaminen Auvo Sairanen, MTT Maaninka Savonia AMK, Iisalmi 27.3.2012 2.4.2012 1 LAIDUN 1. Koetaan vaikeaksi 2. Arviointia 3. Laitumesta ei välttämättä analyysitarvetta 4.

Lisätiedot

Maidon tuotannon tulevaisuuden näkymät. Maitoa lisää markkinoille seminaari, Joensuu Marjukka Manninen

Maidon tuotannon tulevaisuuden näkymät. Maitoa lisää markkinoille seminaari, Joensuu Marjukka Manninen Maidon tuotannon tulevaisuuden näkymät Maitoa lisää markkinoille seminaari, 5.11.2013 Joensuu Marjukka Manninen Esityksestä CAP-uudistuksesta Muuta Brysselistä Markkinakuvioita Maidon pohjoisen tuen mallista

Lisätiedot

DeLaval Pihatto DelPro tuotannonohjaus

DeLaval Pihatto DelPro tuotannonohjaus DeLaval Pihatto Varma ratkaisu Rakennus myytävissä eteenpäin Laadukas testatut ratkaisut Nopea tuotanto saadaan nopeasti käyntiin Kustannustehokas Helppo vain yksi yhteistyökumppani DeLaval Pihatto DeLaval

Lisätiedot

Rehua yhteensä MJ, Työkustannukset h 16,

Rehua yhteensä MJ, Työkustannukset h 16, MAIDONTUOTANNON TUOTANTOKUSTANNUS, Vuosi 2015 Laskelmat mukaeltu Tuottopehtorista http://www.proagria.fi/tuottopehtori/ Tuotot / lehmä Maito (4,3%, netto) litraa 0,380 8100 3078 9600 3648 Kansallinen tuki

Lisätiedot

Rehua yhteensä MJ, Työkustannukset h 16,

Rehua yhteensä MJ, Työkustannukset h 16, MAIDONTUOTANNON TUOTANTOKUSTANNUS, Vuosi 2016 Laskelmat mukaeltu Tuottopehtorista http://www.proagria.fi/tuottopehtori/ Tuotot / lehmä Maito (4,3%, netto) litraa 0,380 7680 2918 9600 3648 Kansallinen tuki

Lisätiedot

Märehtijä. Väkirehumäärän lisäämisen vaikutus pötsin ph-tasoon laiduntavilla lehmillä 29.3.2012. Karkearehun käyttäjä Ruoansulatus.

Märehtijä. Väkirehumäärän lisäämisen vaikutus pötsin ph-tasoon laiduntavilla lehmillä 29.3.2012. Karkearehun käyttäjä Ruoansulatus. Märehtijä Karkearehun käyttäjä Ruoansulatus Pötsin ph Ruokinta Väkevyys Arja Korhonen Väkirehumäärän lisäämisen vaikutus pötsin ph-tasoon laiduntavilla lehmillä Tutkimus tehty MTT Maaningan tutkimuskoeasemalla

Lisätiedot

OPI PARHAILTA HAASTATTELUN TULOKSET TANSKAN 20:LTÄ PARHAALTA TILALTA

OPI PARHAILTA HAASTATTELUN TULOKSET TANSKAN 20:LTÄ PARHAALTA TILALTA OPI PARHAILTA HAASTATTELUN TULOKSET TANSKAN 20:LTÄ PARHAALTA TILALTA 29. oktober 1... 2018 PÄIVÄN AIHEENA Miksi tarkastella top 10 viljelijöitä? Mitä haluamme tietää? Keitä he ovat? Mitä he tekevät? Mitä

Lisätiedot

TILASTOTIETOA SATAKUNNASTA. Kiikoinen

TILASTOTIETOA SATAKUNNASTA. Kiikoinen SFS-ISO 2252 -sertifioitu TILASTOTIETOA SATAKUNNASTA Satakunta Kiikoinen 21.3.212 Reijo Pirttijärvi Työ 221196-11 Maatilatalouden tietoa kunnittain, ELYkeskuksen ja tuottajaliiton alueella Aikasarjatietoa

Lisätiedot

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta

Hotelli Seashells Resort**** Qawra Coast Road, Qawra, SPB 1902, Malta Kevätretki Maltalle 23 27.4.2017 Matkalla nähdään pääsaaren lisäksi Gozon vihreämpää luontoa ja tutustutaan monipuolisesti historiaan ja nähtävyyksiin. Saaren etelä-osan retkellä nähdään mm. Zurrieq laakso

Lisätiedot

Viljakauppa. Tarmo Kajander Hankkija-Maatalous Oy

Viljakauppa. Tarmo Kajander Hankkija-Maatalous Oy Viljakauppa Tarmo Kajander Hankkija-Maatalous Oy 2 3 Toiminta-alue Jäsenrakenne Tanska 13 Ruotsi 16 Norja 1 Suomi 1 Baltia 3 Tukiyritykset Osuuskuntien kärki Euroopassa Osuuskunnat Euroopassa 2011 EUR

Lisätiedot

Tuotosseurannan hyödyt. ProAgria Länsi-Suomi Riitta Pietilä 4.11. ja 24.11.2014

Tuotosseurannan hyödyt. ProAgria Länsi-Suomi Riitta Pietilä 4.11. ja 24.11.2014 Tuotosseurannan hyödyt ProAgria Länsi-Suomi Riitta Pietilä 4.11. ja 24.11.2014 Mitä karjan tuotosseuranta on? Otetaanko siitä se hyöty irti, mikä on saatavissa? Mitä tuotosseuranta on? = lypsykarjan tuotostietojen

Lisätiedot

Oppeja ja oivalluksia muista maitomaista

Oppeja ja oivalluksia muista maitomaista Oppeja ja oivalluksia muista maitomaista Maitovalmennus 5.9.2013 Anna Liimatainen / ProAgria Pohjois-Karjala Näistä asiaa Katsaus maidon tuotantoon ja näkymiin eri puolilla maailmaa Havaintoja muista maista

Lisätiedot

Peltoviljely Muuruveden koulutilalla

Peltoviljely Muuruveden koulutilalla Peltoviljely Muuruveden koulutilalla Yleistietoja tilasta Tilan kokonaispinta-ala on 151.43 ha, josta omaa peltoa on 70.52 ha metsää 66.01 ha tie- kitu- jouto- ja tonttimaata sekä luonnonlaidunta yhteensä

Lisätiedot