Asiakirjatyyppi Ohje. Ulosotto. Ulosoton laskenta (24)

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Asiakirjatyyppi Ohje. Ulosotto. Ulosoton laskenta 21.9.2012 1 (24)"

Transkriptio

1 Ulosotto Ulosoton laskenta (24)

2 SISÄLLYSLUETTELO 1 ULOSOTTO _ Yleistä _ Ulosotettava määrä alkaen LASKENTAAN VAIKUTTAVAT TIEDOT _ Ohjaukset _ Ohjauspalkkalajit _ Verosäännöt _ Ulosottopiirit _ Palkansaajan tiedot _ Pidätystiedot _ Maksukielto _ Huojennustiedot _ Raportti _ Ulosoton palkkalaji _ Suojaosuuspäivät _ Ohjaus palkkalajit TAPAHTUMAN KIRJAUS JA VÄHENNYSTEN LASKENTA 19 4 ULOSOTON TILITYS (24)

3 1 ULOSOTTO 1.1 Yleistä Ulosmittaaminen suoritetaan palkasta + luontoiseduista veron ennakonpidätyksen ja sitä vastaavien muiden pidätysten jälkeen jäävästä nettopalkasta. Muilla vastaavilla pidätyksillä tarkoitetaan työntekijän työttömyysvakuutusmaksua sekä työntekijän eläkemaksua. Huom: Asteikkoulosmittaus muuttui vuoden 2012 alusta. Ulosmittausta on muutettu niin, että palkasta ulosmitataan yksi kolmasosa neljä kertaa velallisen suojaosuuden määrää vastaavasta palkanosasta ja lisäksi neljä viidesosaa sen ylittävästä palkanosasta. Palkasta ulosmitataan kuitenkin enintään puolet. Asteikkoulosmittaus on ankarin ulosmittausluokka ja se koskee suurituloisimpia velallisia. 1.2 Ulosotettava määrä alkaen NIMITYS NETTOPALKAN MÄÄRÄ ULOSMITATTAVA MÄÄRÄ Suojaosuus Enintään suojaosuus Ei ulosmitata mitään Tulorajaulosmittaus Enintään 2 x suojaosuus 2/3 X (NP- SO) 1/3 sääntö Suurempi kuin 2 x suojaosuus 1/3 x NP Asteikkoulosmittaus Suurempi kuin 4 x suojaosuus (4xSO)/3 + (NP-(4XSO) x 0,8 Enintään puolet Vähintään suojaosuus x (56/9) 0,5 X NP SO = suojaosuus NP = nettopalkka Suojaosuus: Palkansaajan suojaosuus palkansaajan tiedoissa on esim ja suojaosuuspäiviä 30. Kuukauden suojaosuus on siis 650,70. Jos palkansaajan nettoansio (Brutto lakisääteiset vähennykset) on 650,70 e tai alle, ei ulosottoa suoriteta Tulorajaulosmittaus: Palkansaajan suojaosuus palkansaajan tiedoissa on esim. 21,69 ja suojaosuuspäiviä 30. Kuukauden suojaosuus on siis 650,70. Kaksi kertaa suojaosuus on tällöin 1301,40. Jos palkansaajan nettoansio (Brutto lakisääteiset vähennykset) on enintään 1301,40 e ulosmittaus on 2/3 x (Nettopalkka Suojaosuus) (24)

4 1/3 sääntö: Palkansaajan nettoansio on suurempi kuin kaksi kertaa suojaosuus (21,69 x 30 = 650,70 x 2 = 1301,40 e) Palkansaajan nettopalkka on esim. 1400,00, jolloin ulosotto on 1400,00 x 1/3 nettopalkasta. Asteikkoulosmittaus: Palkansaajan nettoansio on 4 kertaa suurempi kuin suojaosuus (21,69 x 30 = 650,70 x 4 = 2602,80) Palkansaajan nettopalkka on esim. 3000, jolloin ulosotto lasketaan 2602,80/3 + ( ,80) x 0,8 = 867, ,20 = e Enintään puolet: Kaikissa ulosottolaskennoissa voidaan nettopalkasta periä enintään puolet ulosottona (24)

5 Ulosoton laskenta Ulosoton laskenta edellyttää, että palkansaajalle on viety vähennystietoihin ulosotettava summa. Jos summaa ei ole tiedossa, viedään kenttään esimerkiksi Ulosotto voidaan ohjauksesta riippuen laskea vain huomioiden ulosottotiedot kyseisen kauden osalta, tai niin, että tiedot huomioidaan kumulatiivisesti niiltä palkkausilta, joiden maksupäivä osuu samalle kuukaudelle. Kumulatiivinen laskentatapa on oletuksena. 1. Ulosottolaskentaa ei suoriteta Jos palkansaajalle on syötetty palkkatapahtuma lopullisen ulosoton palkkalajilla (tyyppi 12), ei muuta ulosottolaskentaa suoriteta, vaan ulosotettava summa on se, mitä palkkatapahtumalle on syötetty. Jos palkansaajan ulosottotietoihin on annettu kiinteitä vapaakuukausia (max 2) ja palkkakauden maksupäivä osuu vapaakuukaudelle, ei ulosottolaskentaa suoriteta. (Huom. vaihtuvat vapaakuukaudet hoidettava manuaalisesti) Jos palkkakauden nettosumma ennen ulosottoja (verollinen ansio verot - eläkemaksut työttömyysvakuutusmaksut) on nolla tai jää miinukselle, ei ulosottolaskentaa suoriteta. 2. Suojaosuuteen perustuva ulosotto (ns. normaali tapa) Palkansaajalle on annettu ulosottotietoihin suojaosuus/pv sekä ulosotettava summa. Ulosotto lasketaan ohjauksesta riippuen joko palkkakausikohtaisesti, tai kumulatiivisesti niiltä palkkakausilta, joiden maksupäivä osuu samalle kuukaudelle. Eli jos kumulatiivisessa laskentatavassa palkansaajalle maksetaan saman kuukauden aikana palkkaa useampana palkkakautena, lasketaan ulosotto jälkimmäisissä kausissa aina uudestaan koko kuukaudelta sekä peritään koko ulosoton ja aiemmin samassa kuussa perityn ulosoton erotus. 3. Kiinteä ulosotto Kiinteä ulosotto lasketaan aina vain ko. palkkakaudelta, ei kumulatiivista laskentaa. 4. Ulosotto enintään kuukaudessa (24)

6 Jos maksukiellossa on mainittu ulosotto enintään kuukaudessa summa, huomioidaan tuo summa ulosottopäivien suhteessa. Esimerkki: ulosotto enintään summana on 320,00/kk ja kuukaudelle osuu kaksi 14 päivän palkkakautta: a. Kumulatiivisessa laskennassa 1. kaudessa huomioitava enintään summa on 320,00/30*14 = 149,33 ja 2. kaudessa 320,00/30*28 = 298,67. Toisessa kaudessa on enemmän veropäiviä, jolloin laskenta suhteuttaa kuukauden ulosotto summaa. b. Palkkakausitasoisessa laskennassa 1. kaudessa huomioitava enintään summa on 320,00/30*14 = 149,33 ja 2. kaudessa 320/30*14 = 149, Muun tulon nettomäärä kuukaudessa Jos maksukiellossa on mainittu muun tulon nettomäärä kuukaudessa summa ja se on viety palkansaajan ulosottotietoihin, huomioidaan tuo summa ulosottopäivien suhteessa samoin kuin ulosotto enintään kuukaudessakin (ks. edellä kohta 4.) Muun tulon nettomäärä lisätään nettopalkkaan (verot yms. vähennetty) ennen ulosoton laskentaa. Esimerkki: muun tulon nettomäärä on 574,95/kk, palkkakauden pituus on 14 päivää, bruttopalkka on 1200,00 ja ennakonpidätys, eläke- ja työttömyysvakuutusmaksut yhteensä 324,00. -> nettopalkka, josta ulosotto lasketaan, on 1200,00 324,00 + (574,95/30*14) = 1144,31 6. Huojennus kuukaudessa Jos maksukiellossa on mainittu huojennus kuukaudessa summa ja se on viety palkansaajan ulosottotietoihin, huomioidaan tuo summa ulosottopäivien suhteessa samoin kuin ulosotto enintään kuukaudessakin (ks. edellä kohta 4.) Huojennus vähennetään lasketusta ulosotosta. Esimerkki: huojennus on 100,00/kk, palkkakauden pituus on 14 päivää ja laskettu ulosotto on 289,67. -> pidätettävä ulosotto on 289,67 (100/30*14) = 243, (24)

7 7. Bruttolaskenta Muilta osin kuten normaali suojaosuuteen perustuva ulosotto, mutta ansiot, josta ulosotto pidätetään, on suoraan verollinen ansio (ei siis vähennetty ensin veroja, eläkemaksuja ja työttömyysvakuutusmaksuja). Bruttolaskenta koskee elinkeinotulon ulosottoa, jolloin palkasta peritään ulosottoa 1/6. Bruttolaskennassa palkasta ei siis vähennetä veroja ja muita lakisääteisiä maksuja ennen ulosottoa. 8. Kertatilitys (käytössä erikoistilanteissa) Jos on valittu kertatilitys, niin tilittäminen tapahtuu vasta kun pidätyssaldo on täynnä. Jos ulosottomääräyksellä on merkittynä Kertatilitys, merkitään määräyksessä mainittu summa tällöin ulosotettava summa kenttään. Suojaosuustieto jätetään tyhjäksi. Huom: Oikeusministeriön sivulla, kerrotaan työnantajan velvollisuudesta tilittää varat heti, ja tämän perusteella kertatiltys - ominaisuutta ei ole hyvä enää käyttää (24)

8 2 LASKENTAAN VAIKUTTAVAT TIEDOT 2.1 Ohjaukset Ohjauspalkkalajit Sijainti: Sovellustoiminnot Ohjaustiedot Palkkalajitiedot Ohjauspalkkalajit Ylläpito: Verosäännöt Sääntöryhmäkohtaisesti voidaan Muut ohjaukset välilehdellä valinnalla Palkkakausikohtainen ulosotto ohjata, että ulosotto lasketaan palkkakausitasolla. Tällöin ulosoton suojaosuuspäivät yms. huomioidaan vain kyseiseltä kaudelta. Jos valintaa ei tehdä, laskenta suoritetaan kumulatiivisesti niiltä palkkakausilta, joiden maksupäivä osuu samalle kuukaudelle. Sijainti: Sovellustoiminnot Ohjaustiedot Perustiedot Verotustiedot Verosäännöt: 2.2 Ulosottopiirit Yleiset välilehdellä voidaan antaa ulosoton suojaosuuspäiville maksimimäärä kuukaudessa. Ulosoton suojapäivien laskenta perustuu veropäivien määrään. Mikäli halutaan, että suojapäivien määrä ei ylitä kuukaudessa jotain haluttua määrää, esimerkiksi 30 päivää, annetaan tähän ohjaukseen tämä haluttu luku ylärajaksi. Sijainti: Sovellustoiminnot Ohjaustiedot Perustiedot Muut koodit Ulosottopiirit: (24)

9 Ulosottopiiri: Ulosottopiireille annetaan yksilöivä tunnus Nimi: Ulosottopiirin nimi Pankkitili: Ulosottopiirin mukainen pankkitili, joka siirtyy myös lähetettävään tiedostoon IBAN-pankkitili: Iban-tili BIC-koodi: tilin bic-koodi Osoite: Ulosottopiirin lähiosoite Posti: Ulosottopiirin postitoimipaikka Y-tunnus: Y-tunnus tieto tarvitaan SEPA muotoisessa pankkiaineiston muodostuksessa. 2.3 Palkansaajan tiedot Palkansaajan ulosottotiedot löytyvät omana tietonaan muista vähennyksistä. Ulosottotiedot ovat historioituvia tietoja. Sijainti: Palkansaajan perustiedot Palkansaajatiedot Ulosotot (24)

10 Voimassaoloaika: Annetaan alkupäivä, josta lukien ulosottoperintä alkaa. Loppupäivä merkitään, kun ulosotto päättyy. Jos päättymispäivä annetaan etukäteen, sen on oltava vähintään sen palkkakauden maksupäivä, jossa ulosotto halutaan pidätettävän. Päättymispäivää tutkitaan myös tilityksessä. Päättymispäivän pitää olla vähintään sama kuin sen palkkakauden maksupäivä, jossa ulosotto on pidätetty. Jos ulosoton päättymispäivä on lisätty jälkikäteen ja se on annettu esim. viimeistä maksupäivää aikaisemmaksi, ohjelma ilmoittaa tilitysraporttia ajettaessa, että laskurista 6 ei löydy euroja. Ulosotettu summa: Kentässä näytetään ulosotossa pidätetty summa yhteensä. Tieto päivittyy kumuloinnin yhteydessä. Kun ulosotettu summa on sama kuin ulosotettava summa, ei perintää tämän jälkeen suoriteta. Uutta ulosottoriviä tallennettaessa Ulosotettu summa nollataan automaattisesti Pidätystiedot (24)

11 2.3.2 Maksukielto Suojaosuus/pv: Suojaosuus, joka on palkansaajalle vähintään jäätävä palkkakaudelta ulosmitattavan määrän jälkeen, kun lakisääteiset maksut on vähennetty. Suojaosuus annetaan päiväkohtaisena. Kiinteä maksu/kausi: Summa, joka otetaan palkasta ulosottona palkkakausittain. Ulosotto enint./kk: Summa, joka enintään voidaan ulosotossa pidättää kuukaudessa. Muun tulon nettomäärä/kk: Ulosmittaukseen kuuluvan muun tulon nettomäärä kuukaudessa. Ilmoitettu nettomäärä lisätään palkkakauden nettomäärään ja ulosotto lasketaan tällöin yhteissummasta. Ulosotettava summa: Merkitään ulosottona palkansaajalta pidätettäväksi määrätty summa yhteensä. Jos summaa ei ole tiedossa, annetaan kenttään esim Bruttolaskenta: (käytössä erikoistilanteissa) Muuten sama kuin varsinainen ulosotto, mutta jos merkintä on päällä, vähennys lasketaan suoraan verollisesta ansiosta eikä vähennysten (vero, eläkemaksu, työttömyysvakuutusmaksu) jälkeen jäävästä netosta. Koskee elinkeinotulon ulosottoa. Kertatilitys: (käytössä erikoistilanteissa) Jos on valittu kertatilitys, niin tilittäminen tapahtuu vasta kun pidätyssaldo on täynnä. Jos ulosottomääräyksellä on merkittynä Kertatilitys, merkitään määräyksessä mainittu summa tällöin ulosotettava summa -kenttään. Suojaosuustieto jätetään tyhjäksi. Huom: Oikeusministeriön sivulla, kerrotaan työnantajan velvollisuudesta tilittää varat heti, ja tämän perusteella kertatilitys - ominaisuutta ei ole hyvä enää käyttää (24)

12 Maksukiellon päivämäärä: Maksukiellon päivämäärää huomioidaan vähennysten laskennassa (kumulatiivisessa ulosoton laskennassa) siten, että aiempia samassa kuukaudessa maksettuja palkkakausia ei huomioida ulosottolaskennassa, jos palkkakausien maksupäivä on aikaisempi kuin tämä maksukiellon päivämäärä. Jos maksukiellon päivämäärä on suurempi kuin kauden maksupäivä, ei ko. kaudessa peritä ulosottoa. Kun uusi ulosottorivi avataan, ehdotetaan maksukiellon päivämääräksi voimassaoloajan alkupäivää. Maksukiellon numero: Maksukiellon numero (tilitystiedot) Maksukiellon viite: Maksukiellon viitenumero (tilitystiedot) Ulosottotunnus: Maksukiellon ulosottotunnus (tilitystiedot) Ulosottopiiri: Ulosottopiiri, jonka perinnästä on kyse (tilitystiedot) Huojennustiedot Vapaakuukaudet: Vapaakuukausi ja vuosi on sen kuukauden ja vuoden numero, jolloin ulosottoa ei pidätetä. Kuukautta verrataan vähennyslaskennassa palkkakauden maksukuukauteen. Vuotta verrataan palkkakauden maksupäivän vuosilukuun (24)

13 2.3.4 Raportti Jos vapaakuukaudet on annettu ilman vuosilukua (esim. 9 10), myös seuraavana vuonna vapaakuukaudet ovat samalla ajanjaksolla jos muutosta ei tehdä. Jos vuosiluvut on annettu (esim. 9 / / 2012) vapaakuukaudet eivät ole voimassa kuin ko. vuonna, jos tietoja ei muuteta. Tulorajaulosmittauksessa velallisella on oikeus kahteen vapaakuukauteen vuodessa ja ne annetaan viran puolesta. Huojennus/kk: Ulosotettavasta summasta vähennettävä huojennus kuukaudessa. Huojennus vähennetään lasketusta ulosotosta. Huojennuksen alkupvm: Ulosotettavasta summasta vähennettävän huojennuksen alkupäivämäärä. määrää verrataan vähennyslaskennassa palkkakauden maksupäivään. Huojennuksen loppupvm: Ulosotettavasta summasta vähennettävän huojennuksen loppupäivämäärä. määrää verrataan vähennyslaskennassa palkkakauden maksupäivään. Palkansaajien ulosottotiedoista saadaan tulostettua raportti. Sijainti: Palkansaajan perustiedot Henkilötietojen listaukset Perustiedot Ulosottotiedot. 2.4 Ulosoton palkkalaji Ulosotolle pitää olla käytössä oma ulosotto -palkkalaji. Vakio ulosottolaskuri on 6. Sijainti: Sovellustoiminnot Ohjaustiedot Palkkalajitiedot Palkkalajit Ylläpito (24)

14 Syöttökaava: (24)

15 (24)

16 Laskukaava: Ulosotto voidaan kirjata myös lopullisena ulosottona (tällöin ohjelma ei laske ulosoton summaa). Tällöin palkkalajin tyyppinä on 12 Lopullinen ulosotto, muuten palkkalaji on samanlainen kuin varsinainen ulosoton palkkalaji. 2.5 Suojaosuuspäivät Suojaosuuden perusteena olevat päivät saadaan kumulatiivisessa laskentatavassa pääsääntöisesti laskemalla yhteen ko. palkkakauden ulosottopäivät ja aiempien samassa kuukaudessa maksussa olleiden kausien ulosottopäivät. Palkkakausikohtaisessa laskentatavassa suojaosuuden perusteena käytetään pääsääntöisesti vain ko. palkkakauden ulosottopäiviä. Poikkeus 1: jos syötetty lopulliset ulosottopäivät (palkkalajin tyyppi 29), ulosottopäivinä käytetään aina näitä (mitään muuta, mm. aiempien kausien päiviä ei huomioida). Poikkeus 2: jos kausiverotus tai verokortin verotunnus on 2, 3, 6 tai 8, eikä lopullisia veropäivätapahtumia (palkkalajin tyyppi 9) löydy ko. kaudelle, ulosottopäivät yhteensä (aiemmat kaudet + kuluva) voivat olla maksimissaan 30 pv (24)

17 Poikkeus 3: jos kausiverotus ja aiempien kausien ulosottopäivät haettu kausien veropäivistä, ulosottopäivät yhteensä voivat olla maksimissaan 30 pv (24)

18 Syöttökaava Laskentakaava 2.6 Ohjaus palkkalajit Ohjauspalkkalajeihin merkitään ulosotto palkkalajin numero, jotta vähennys huomioidaan myös vähennysten laskennassa kuten mm. jäsenmaksu. Sijainti: Sovellustoiminnot Ohjaustiedot Palkkalajitiedot Ohjauspalkkalajit Ylläpito (24)

19 3 TAPAHTUMAN KIRJAUS JA VÄHENNYSTEN LASKENTA Kun kaikki ohjaavat tiedot on annettu ja ajetaan vähennysten laskentaajo, muodostuu annettujen tietojen perusteella palkansaajan ulosotto. Ulosotto lasketaan palkkakauden veropäivien perusteella. Jos palkkatapahtumissa on kirjattuna poikkeavasti lopulliset ulosottopäivät, lasketaan suojaosuus ilmoitettujen päivien mukaan. Malli 1 Palkka vähennykset = 2145,65 euroa Suojaosuuspäivät (30) * suojaosuus/pv (21,69) = 650,70 650,70 * 2 = 1301,40 650,70 * 4 = 2602,80 Eli Velallisen palkka on suurempi kuin kaksi kertaa suojaosuus, mutta pienempi kuin neljä kertaa suojaosuus. Ulosmitattava määrä on 1/3 nettopalkasta (2145,65 euroa) = 715,22 euroa. Malli 2 Palkka vähennykset = 1184,80 e Suojaosuuspäivät (30) * suojaosuus/pv (21,69) = 650,70 650,70 * 2 = 1301, (24)

20 Eli Velallisen palkka on pienempi kuin kaksi kertaa suojaosuus. Ulosmitattava määrä on 2/3 netto 1184,80 suojaosuus 650,70 = 534,10 * 2/3) = 356,07 Malli 3 Palkka vähennykset = 3158,90 e Suojaosuuspäivät (30) * suojaosuus/pv (21,69) = 650,70 650,70 * 2 = 1301,40 650,70 * 4 = 2602,80 Eli Velallisen palkka on suurempi kuin neljä kertaa suojaosuus. Ulosmitattava määrä lasketaan (4xSO)/3 + (NP-(4xSO)) x 0,8 eli 2602,80/3 + (3158, ,80) x 0,8 = 867, ,88 = 1312,48 Malli 4 Palkka vähennykset = 2541,35 e Suojaosuuspäivät (14) * suojaosuus/pv (21,69) = 303,66 303,66 * 2 = 607,32 303,66 * 4 = 1214, (24)

21 Eli Velallisen palkka on suurempi kuin neljä kertaa suojaosuus. Ulosmitattava määrä lasketaan (4xSO)/3 + (NP-(4xSO)) x 0,8 eli 1214,64/3 + (2541, ,64) x 0,8 = 404, ,77 = 1442,65 Nyt ulosotettava summa on enemmän kuin puolet nettosummasta, joten ulosotto lasketaan 0,5 x Nettopalkka, eli = 2541,35 / 2 = 1270, (24)

22 4 ULOSOTON TILITYS Ulosottotilitys ulosottopiireittäin voidaan muodostaa, kun kumuloinnit on tehty. Sijainti: Palkkakauden toiminnot Raportointi Tilitykset Ulosottotilitys Tulostusjärjestys: Kunnittain = Tulostusjärjestys verotuskunnittain palkansaajittain. Tilityspisteittäin = Tulostusjärjestys ulosottopiireittäin palkansaajittain. Palkansaajalle liitetään ulosottopiiri palkansaajan vähennystiedoissa. nvaihto tilityspisteen jälkeen = tarvittaessa Ajoryhmävalinta: Valitaan joko ajoryhmätarkkuus tai koko yritys. Tilitysjakso maksupäivän mukaan: Annetaan tilityksen päivämääräväli Tilityspäivä: Merkitään tilityspäivä, yleensä ajopäivä. Tiedosto: Valitaan, mikäli halutaan muodostaa ulosottotilityksistä konekielinen aineisto (24)

23 Poistetaan jo levyllä oleva tiedosto: Jos levyllä on samanniminen tilitys materiaali, ja haluat poistaa sen, niin valitse tämä. Mikäli ei ole valittuna ja levyllä on samanniminen tiedosto, syntyneet rivit viedään tiedoston loppuun. SEPA tiedosto: Jos IBAN tilit on otettu käyttöön ja muodostetaan xmlmuotoista aineistoa, valitaan SEPA tiedosto. SEPA maksuaineiston mukainen tulostus: Jos IBAN tilit on otettu käyttöön ja halutaan lista IBAN tileittäin, valitaan tämä kohta. SEPA aineisto muodossa ISO : Pankkiaineiston muodostuksessa käytetään oletuksena merkistönä UTF-8. Jotkut pankkiyhteysohjelmistot eivät vielä käytä siirrossa webservice - rajapintaa (merkistö silloin UTF-8) ja silloin täytyy aineiston muodostuksessa niiden pankkiryhmien osalta käyttää ISO merkistöä. Sonetissa tämä määritys annetaan pankkiryhmien ylläpidossa ja siellä annetaan merkintä kohtaan <SEPA -aineisto muodossa ISO >. (Perus ja ohjaustiedot Perustietoylläpito Yritystiedot Pankkitilit ylävalikon kohta Pankkiryhmät) Asiakkaan pitää selvittää oman pankkiyhteysohjelman toimittajalta ja/tai omasta pankista kumpaa merkistöä pitää käyttää. Jokaisesta yhtiöstä oma tiedosto: Jos käytössä on yhtiökäsittely ja halutaan tehdä jokaisesta Sonetin yhtiöstä oma tiedosto, määritellään yhtiöiden maksupankit ohjauksessa kullekin yhtiölle oma maksutiedosto. Tiedosto polun ja nimen pitää antaa kokonaisuudessaan, myös tiedostotarkennin on annettava. Ei viedä sotua tiedostoon eikä näytetä raportilla: Valitaan merkintä päälle, jos halutaan estää henkilön sotun näkyminen raportilla tai sen muodostuminen tiedostoon. Raportti: Tilityspiste = Tilityspiste, joka on merkitty henkilön vähennystietoihin Palkansaaja = Palkansaaja, jolta perintä on suoritettu Henkilötunnus = Palkansaajan henkilötunnus UO -numero = Palkansaajan vähennystiedoissa Viitenumero = Palkansaajan vähennystiedoissa (24)

24 Pankkitili = Ulosottopiirin pankkitili. Jos valittu IBAN, tulet tiedot sen mukaisesti. = Tilitettävä ulosotto (24)

Asiakirjatyyppi Ohje SONET. Ennakonpidätystiedot Verokorttien suorasiirto. 21.11.2014 cgi.com 2014 CGI 1 (18)

Asiakirjatyyppi Ohje SONET. Ennakonpidätystiedot Verokorttien suorasiirto. 21.11.2014 cgi.com 2014 CGI 1 (18) SONET Ennakonpidätystiedot Verokorttien suorasiirto 2014 CGI 1 (18) SISÄLLYSLUETTELO 1 VEROTIETOJEN MUUTOKSET... 3 1.1 Vuoden 2015 ennakonpidätystiedot... 3 1.1.1 VEROKORTTIMUUTOKSET 1.2.2015... 4 1.1.2

Lisätiedot

Asiakirjatyyppi Ohje SONET. Eläkeilmoitukset TYEL. 21.11.2014 cgi.com 2014 CGI 1 (20)

Asiakirjatyyppi Ohje SONET. Eläkeilmoitukset TYEL. 21.11.2014 cgi.com 2014 CGI 1 (20) SONET Eläkeilmoitukset TYEL 2014 CGI 1 (20) SISÄLLYSLUETTELO 1 TYÖELÄKEVAKUUTUS... 3 1.1 Eläkelakitiedot... 3 1.1.1 Vakuutustiedot... 5 1.2 Palkansaajan tiedot... 5 1.3 Ansioerittely... 7 2 TYEL-ILMOITUKSET...

Lisätiedot

Visma Nova Pro ja Visma Nova C/S Pro Vuodenvaihdetoimet. Käyttäjän käsikirja

Visma Nova Pro ja Visma Nova C/S Pro Vuodenvaihdetoimet. Käyttäjän käsikirja Visma Nova Pro ja Visma Nova C/S Pro Vuodenvaihdetoimet Käyttäjän käsikirja Oppaan päiväys: 16.12.2009. Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Nova -asiakaspalvelu: puh: 0207 560 508 (ylläpitoasiakkaat)

Lisätiedot

Ohjelmistomuutokset Muutokset versiosta 6.3.1. Toukokuu 2014 1 (46) Tikon versio 6.4.0. Ohjelmistomuutokset. Copyright Aditro. All rights reserved.

Ohjelmistomuutokset Muutokset versiosta 6.3.1. Toukokuu 2014 1 (46) Tikon versio 6.4.0. Ohjelmistomuutokset. Copyright Aditro. All rights reserved. Toukokuu 2014 1 (46) Tikon versio 6.4.0 Ohjelmistomuutokset Toukokuu 2014 2 (46) 1 Kirjanpito ja reskontra... 5 1.1 Tositteiden hyväksyntä ja arkistointi... 5 1.2 Ostolaskujen käsittelymerkintöjen arkistointi...

Lisätiedot

Aditro Tikon versio 6.1.1

Aditro Tikon versio 6.1.1 Marraskuu 2011 1 (79) Aditro Tikon versio 6.1.1 Ohjelmistomuutokset Copyright Aditro 2011 Marraskuu 2011 2 (79) Sisällysluettelo Tikon versioon 6.1.1 tehdyt muutokset... 6 1. Kirjanpito ja reskontra (6.1.1)...

Lisätiedot

Henix-palkanlaskenta, versio 14

Henix-palkanlaskenta, versio 14 Henix-palkanlaskenta, versio 14 Helsingin ATK-Palvelu Oy 2012 puh. (09) 503 2510, www.henix.fi, henix@henix.fi Hakemisto Hakemisto... 1 1. Yleistä... 4 2. Ohjelman käyttöönottovaihe... 5 2.1. Parametrien

Lisätiedot

PIKAOPAS. 1 Ohjeita käsikirjan lukijalle. 1.1 Miten käsikirjat saa esille

PIKAOPAS. 1 Ohjeita käsikirjan lukijalle. 1.1 Miten käsikirjat saa esille Ohjeita käsikirjan lukijalle 1 PALKANLASKENNAN PIKAOPAS 1 Ohjeita käsikirjan lukijalle Luetpalkanlaskentaohjelmiston pikaopasta, jossa käsitellään palkanlaskennan perustoimintoja. Varsinaisessa palkanlaskennan

Lisätiedot

Sonet. Alv-prosenttien muutokset 1.1.2013 Aikasidonnaiset arvonlisäverokantatiedot 5.11.2012 1 (47)

Sonet. Alv-prosenttien muutokset 1.1.2013 Aikasidonnaiset arvonlisäverokantatiedot 5.11.2012 1 (47) Sonet Alv-prosenttien muutokset 1.1.2013 Aikasidonnaiset arvonlisäverokantatiedot 5.11.2012 1 (47) 1 YLEISTÄ 4 1.1 _ Huomioitavaa... 5 2 PERUSTIEDOT 6 2.1 _ Uusien tietojen antaminen Alv-kantatunnukselle...

Lisätiedot

Visma Nova Pro ja Visma Nova C/S Pro Vuodenvaihdetoimet. Käyttäjän käsikirja

Visma Nova Pro ja Visma Nova C/S Pro Vuodenvaihdetoimet. Käyttäjän käsikirja Visma Nova Pro ja Visma Nova C/S Pro Vuodenvaihdetoimet Käyttäjän käsikirja Oppaan päiväys: 7.1.2014. Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Nova -asiakaspalvelu: puh: 0107 562 130 (ylläpitoasiakkaat)

Lisätiedot

1 Ohjeita käsikirjan lukijalle

1 Ohjeita käsikirjan lukijalle Palkanlaskenta Ohjeita käsikirjan lukijalle 1 PALKANLASKENTA Tämä palkanlaskentakäsikirja sisältää kolme osaa. Lyhyen esittelyn jälkeen on pikaopas, josta saa nopeasti käsityksen ohjelmiston luonteesta

Lisätiedot

Fivaldi käsikirja. Myynnin perustiedot. Tilaustenkäsittely, myyntireskontra ja sopimuslaskutus MYYNNIN PERUSTIEDOT

Fivaldi käsikirja. Myynnin perustiedot. Tilaustenkäsittely, myyntireskontra ja sopimuslaskutus MYYNNIN PERUSTIEDOT Tilaustenkäsittely, myyntireskontra ja sopimuslaskutus MYYNNIN PERUSTIEDOT 1 Sisällysluettelo sivu YLEISTÄ... 4 Laskutuksen käyttöönoton työjärjestys lyhyesti... 4 Mistä myynnin perustiedot avautuvat?...

Lisätiedot

LASKUTUS JA MYYNTIRESKONTRA

LASKUTUS JA MYYNTIRESKONTRA LASKUTUS JA MYYNTIRESKONTRA Laskutus ja myyntireskontra Sisällys 1 Sisällys YLEISTÄ... 6 MYYNTIRESKONTRA KOKONAISUUTENA... 7 LASKUTUKSEN PERUSTIETOJEN ASETTAMINEN... 8 YLEISTÄ... 8 KASSA-ALENNUSTEN KÄYTTÖ

Lisätiedot

Ostolaskut ja ostoreskontra

Ostolaskut ja ostoreskontra Ostolaskut ja ostoreskontra Puh: 02-2767 171 Fax: 02-2767 170 www.ecom.fi asiakaspalvelu@ecom.fi 1. Ecom ostolaskut ja ostoreskontra...3 1.1 Ostoreskontran hyötyjä käyttäjälle...3 1.2 Ostolasku ja Ostoreskontraoletukset...4

Lisätiedot

Visma Econet Pro Palkat Versioseloste Versio 6.80

Visma Econet Pro Palkat Versioseloste Versio 6.80 Versioseloste Versio 6.80 Oppaan päiväys: 23.12.2011. Asiakasneuvonta: Helpdesk: www.visma.fi Visma Econet Pro: 0600-39-7261 Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

ARVONLISÄVEROJEN KÄSITTELY SOVELLUKSESSA, KUN OSTAJA ON HANKINNASTA ARVONLISÄVEROVELVOLLINEN

ARVONLISÄVEROJEN KÄSITTELY SOVELLUKSESSA, KUN OSTAJA ON HANKINNASTA ARVONLISÄVEROVELVOLLINEN ARVONLISÄVEROJEN KÄSITTELY SOVELLUKSESSA, KUN OSTAJA ON HANKINNASTA ARVONLISÄVEROVELVOLLINEN Sisällysluettelo: 1 Yleistä... 2 2 Verokannat... 2 2.1 Eu-tavaraoston verokannat... 2 2.2 Eu-palvelujen ostojen

Lisätiedot

Rekisterit YRITYSREKISTERI

Rekisterit YRITYSREKISTERI Rekisterit YRITYSREKISTERI 1 Sisällysluettelo Sisällysluettelo... 2 Yleistä... 3 Ylävalikko... 4 Toiminnot... 4 Tietue... 4 _Perustiedot... 4 Yritysryhmät välilehti... 5 Postitusryhmät välilehti... 7 Perustiedot

Lisätiedot

6.0.6 ~KÄYTTÄJÄN OPAS ~ Asemamiehenkatu 4 00520 Helsinki. puh. (09) 2780 0078 fax (09) 155 2851. asiakaspalvelu@seuraava.fi http://exim.seuraava.

6.0.6 ~KÄYTTÄJÄN OPAS ~ Asemamiehenkatu 4 00520 Helsinki. puh. (09) 2780 0078 fax (09) 155 2851. asiakaspalvelu@seuraava.fi http://exim.seuraava. 6.0.6 ~KÄYTTÄJÄN OPAS ~ Asemamiehenkatu 4 00520 Helsinki puh. (09) 2780 0078 fax (09) 155 2851 asiakaspalvelu@seuraava.fi http://exim.seuraava.fi Sisältö Sivu 1. Yleistä 2 2. Valikot ja niiden toiminta

Lisätiedot

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi

Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007. Isolta Oy www.isolta.fi Arkhimedes v2.7 käyttöohjeet 25.6.2007 Isolta Oy www.isolta.fi 1 Sisällys Arkhimedes-taloushallinto yleisesti 3 1. Johdanto 3 1.1. Järjestelmävaatimukset 3 1.2. Asennus 3 1.3. Tervetuloa-ruutu 4 1.4. Perustiedot

Lisätiedot

RAPORTOINTI JA KAUSITOIMET

RAPORTOINTI JA KAUSITOIMET RAPORTOINTI JA KAUSITOIMET Raportointi ja kausitoimet Yleistä i YLEISTÄ... 5 RAPORTOINTI JA KAUSITOIMET YLEISESTI... 5 KAUSITOIMET... 6 KAUSITOIMET YLEISESTI... 6 ILTATOIMET... 6 YLEISTÄ... 6 PÄIVÄN KASSARAPORTTI...

Lisätiedot

versio 7.0 Helsingin ATK-Palvelu Oy 2011 puh 09-503 2510, www.henix.fi, henix@henix.fi

versio 7.0 Helsingin ATK-Palvelu Oy 2011 puh 09-503 2510, www.henix.fi, henix@henix.fi Henix-ostoreskontraohjelman käyttöohje versio 7.0 Helsingin ATK-Palvelu Oy 2011 puh 09-503 2510, www.henix.fi, henix@henix.fi Tämä ohje sisältää kuvauksen Henix-ostoreskontraohjelman toimittajista, ostolaskujen

Lisätiedot

Henix-kirjanpito- ohjelman käyttöohje versio 15

Henix-kirjanpito- ohjelman käyttöohje versio 15 Henix-kirjanpito- ohjelman käyttöohje versio 15 Helsingin ATK-Palvelu Oy 2012 puh. 09-503 2510, www.henix.fi, henix@henix.fi Hakemisto Hakemisto...1 1. Yleistä...3 2. Ohjelman käyttöönottovaihe...4 2.1.

Lisätiedot

Tikon myyntilaskutus

Tikon myyntilaskutus Toukokuu 2013 1 (79) Käyttöohje 6.3.0 Copyright Aditro 2013 Toukokuu 2013 2 (79) Sisällysluettelo Johdanto... 4 1. Toiminnot... 4 1.1. Laskun tallennus... 4 1.1.1. Yleistä... 4 1.1.2. Laskun tallennusnäyttö...

Lisätiedot

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96

20.8.2014. Projektiryhmä. Käyttöohjeet. Kuksa Jäsenrekisteri. sivu 1/96 Käyttöohjeet Kuksa Jäsenrekisteri sivu 1/96 Contents 1 Johdanto... 5 1.1 Käytön tuki... 5 2 Kirjautuminen Kuksa -jäsenrekisteriin... 5 2.1 Yleistä... 5 2.2 PartioID... 5 2.3 Virhetilanteet... 6 2.3.1 Rekisteröityminen

Lisätiedot

Visma L7 ÄlyALV. Käsikirja

Visma L7 ÄlyALV. Käsikirja Visma L7 ÄlyALV Käsikirja Oppaan päiväys: 11.12.2012. Asiakaspalvelu: Helpdesk: kirjautuminen Visma L7 infolinen tai osoitteen www.visma.fi kautta Puhelintuki Visma L7: 0107 562 120 Visma Software Oy pidättää

Lisätiedot

Visma Monipankki. Käyttäjän käsikirja

Visma Monipankki. Käyttäjän käsikirja Visma Monipankki Käyttäjän käsikirja Oppaan päiväys: 10.10.2011. Asiakaspalvelu: Helpdesk: www.visma.fi Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai muutoksiin tässä oppaassa

Lisätiedot

ASTERI PALKANMAKSU KÄYTTÖOHJEET 11/2014

ASTERI PALKANMAKSU KÄYTTÖOHJEET 11/2014 ASTERI PALKANMAKSU KÄYTTÖOHJEET 11/2014 Atsoft Oy Mäkinen www.atsoft.fi Puh (09) 350 7530 Päivystys 0400-316 088 atsoft@atsoft.fi SISÄLLYSLUETTELO TUKI JA INTERNET... 8 LISENSSIEHDOT... 9 1 ASENTAMINEN...

Lisätiedot

Visma Econet Pro Palkat Versioseloste Versio 6.00

Visma Econet Pro Palkat Versioseloste Versio 6.00 Versioseloste Versio 6.00 Oppaan päiväys: 22.12.2009. Asiakasneuvonta: Helpdesk: www.visma.fi Visma Econet Pro: 0600-39-7261 Visma Software Oy pidättää itsellään oikeuden mahdollisiin parannuksiin ja/tai

Lisätiedot

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri

SELKOTIETO OY. Netti-Jäseri Käyttöohje. Netti-Jäseri 1 SELKOTIETO OY Netti-Jäseri Käyttöohje Netti-Jäseri N E T T I - J Ä S E R I Y H D I S T Y K S E N J Ä S E N R E K I S T E R I O H J E L M A Käyttöohje Selkotieto Oy PL 24 00351 HELSINKI Puh. 050 517 5386

Lisätiedot

JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE Suomen noutajakoirajärjestö ry

JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE Suomen noutajakoirajärjestö ry 1 JÄSENREKISTERIN KÄYTTÖOHJE Suomen noutajakoirajärjestö ry Päivitetty SISÄLLYS Jäsenmaksujen asettamisesta... 3 Jäsentyypit... 3 Suomen noutajakoirajärjestön maksuosuudet... 4 Esimerkkitapaus 1... 4 Esimerkkitapaus

Lisätiedot

Aditro Tikon versio 6.2.0

Aditro Tikon versio 6.2.0 Marraskuu 2012 1 (17) Aditro Tikon versio 6.2.0 Ohjelmistomuutokset Marraskuu 2012 2 (17) Sisällysluettelo Tikon versioon 6.2.0 tehdyt muutokset... 4 1. Kirjanpito ja reskontra... 4 1.1. Arvonlisäverokantojen

Lisätiedot