- YHDESSÄ LIIKKUEN - Kirjauksen päiväkotien liikuntasuunnitelma

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "- YHDESSÄ LIIKKUEN - Kirjauksen päiväkotien liikuntasuunnitelma"

Transkriptio

1 - YHDESSÄ LIIKKUEN - Kirjauksen päiväkotien liikuntasuunnitelma

2

3

4 PERUSLIIKUNTA: KÄVELY TAS VUOTIAS Kävelee vapaasti tilassa eteenpäin, taaksepäin, sivulle, alaspäin ja ylöspäin rappusissa, voimakkaasti, kevyesti, suurena, pienenä, hitaasti, nopeasti. Kävelee lattiaan merkittyä viivaa pitkin yksin tai jonossa eteenpäin, voimakkaasti, kevyesti, hitaasti ja kaikissa tasoissa. Kävelee parin kanssa käsi kädessä eteenpäin, taaksepäin, voimakkaasti, kevyesti, suurena, pienenä, hitaasti, nopeasti, ylä ja keskitasossa. Kävelee penkkiä pitkin eteenpäin, ylä ja keskitasossa. Lapsi kävelee kontaten eteenpäin, taaksepäin, hitaasti ja nopeasti Lapsilla on kädessään rengas rattina. Autot kulkevat vapaasti tilassa.. Käytetään liiketekijöitä hyväksi. Kädet vaakatasossa, liikutaan lentokoneina. Lapset ajavat selällään polkupyörää musiikin mukaan joko hitaasti tai nopeasti. Lapsia pyydetään näyttämään miten eläimet ja kulkuneuvot liikkuvat. Lapset rivissä huoneen toisella puolella, kuullessaan nimensä kävelevät kuiskaajan luo. TAS VUOTIAS Kävelee vapaasti kaikin tavoin paitsi rytmikkäästi. Kävelee jonossa kaikin tavoin paitsi rytmikkäästi. Kävelee lattian merkittyä viivaa pitkin yksin tai jonossa paitsi rytmikkäästi, Kävelee parin tai useamman kanssa käsi kädessä kaikin tavoin paitsi rytmikkäästi. Kävelee ja asettaa kantapään toisen jalan eteen eteenpäin, hitaasti ja keskitasossa. Kävelee hernepussi päänsä päällä eteenpäin, taaksepäin, paikallaan, sivulle, kevyesti, suurena, pienenä, hitaasti ja kaikissa tasoissa. Kävelee leveää penkkiä pitkin kaikin tavoin paitsi rytmikkäästi. Kävelee jokin osa parissa kiinni eteenpäin, taaksepäin, hitaasti ja kaikissa tasoissa. Kävelee kontaten, polvillaan, karhun kävelyä, kyykkykävelyä ja rapukävelyä. Lapsille annetaan kaksi pahvinpalaa. Lasten tulee liikkua siten, että vain pahvinpalojen päälle astutaan. Lapset kävelevät viiden askeleen sarjoissa vuorotellen äänettömästi ja äänekkäästi. Lapsi alatasossa kontaten side silmillä. Lähtee etenemään kuulemaansa ääntä kohti. TAS VUOTIAS Kävelee vapaasti tilassa kaikin tavoin. Kävelee jonossa törmäämättä kaikin tavoin. Kävelee viivaa pitkin kaikin tavoin. Kävelee parin tai useamman kanssa kaikin tavoin. Kävelee ja asettaa kantapään toisen eteen kaikin tavoin. Kävelee hernepussi pään päällä kaikin tavoin. Kävelee kapealla penkillä, jossa on esteitä edessä kaikin tavoin. Kävelee jokin osa parissa kiinni kaikin tavoin. Kävelee ja työntää pariansa selästä ja pari panee vastaan eteenpäin, suurena, pienenä, hitaasti, nopeasti ja keskitasossa Aikuisen merkistä kävellään joko yksin, kaksin tai kolmisin. Merkki voi olla vaikka eri määrä ääniä rytmisoittimesta. Kävellään piirissä rytmissä sivulle viereen, jokainen sanoo vuorollaan nimensä, muut toistavat. Lapset pareittain, toinen taiteilija, joka muovaa toisesta taideteoksen.

5 PERUSLIIKUNTA: HEITTÄMINEN TAS VUOTIAS Vierittää palloa eteenpäin, kauas, suurta ja pientä palloa. Lapsi heittää palloa alakautta eteenpäin voimakkaasti, erikokoisia palloja keski ja alatasossa. Lapsi lyö levossa olevaan isoon roikkuvaan palloon. Lapsi kaataa keiloja isolla pallolla Lapsi vierittää pallon huoneen toiselta laidalta huoneen toiselle laidalle. Lapsi yrittää osua isolla ja pehmeällä pallolla salin keskellä seisovaan aikuiseen. TAS VUOTIAS Vierittää palloa eteenpäin, taaksepäin(jalkojen alta) kauas, kaikenkokoisia palloja, pysäyttää pallon kädellään. Lapsi pyörittää palloa vartalon ympäri myötä ja vastapäivään pienellä pallolla hitaasti keskitasossa. Lapsi heittää palloa alakautta kaikin tavoin. Ottaa pallon kiinni, kädet valmiina rinnan korkeudella. Lapsi heittää pallon alakautta esteen yli tai maalia kohti. Lapsi ottaa keittoon vauhtia liikkuessaan eteenpäin(yhdistää juoksun ja heiton) Lapsi pomputtaa palloa maahan kahdella kädellä eteenpäin, paikallaan isoa palloa hitaasti, nopeasti. Seisotaan piirissä haara asennossa. Keskellä olija yrittää vierittää pallon piirissä olijoiden jalkojen välistä. Piirissä olijat yrittävät estää palloa käsillään. Pallojumppa, jossa pallo taikapallo, joka tekee mitä kummallisempia temppuja aikuisen tai lapsen ohjeista. Seinässä teipillä tehtyjä muotoja eri korkeuksille, lapset heittävät palloa eri kohteisiin. TAS VUOTIAS Lapsi vierittää palloa kaikin tavoin, pysäyttää pallon kädellä ja jalalla. Lapsi pyörittää kaikenkokoisia palloja molempiin suuntiin nopeasti, hitaasti, keski ja alatasossa. Lapsi heittää palloa ylä ja alakautta kaikin tavoin. Lapsi ottaa pallon kiinni niin, etteivät kädet ole valmiina ja palloa puristeta rintaa vasten. Lapsi heittää pallon seinään ja ottaa kiinni. Lapsi ottaa heittoonsa vauhtia liikkuessaan eteenpäin nopeasti, hitaasti ja heittää lähelle ja kauas Lapsi pompottaa palloa yhdellä kädellä, kättä vaihtaen eteen ja taaksepäin, sivulle, pyörien, paikallaan, kaikenkokoisilla pelloilla ja rytmikkäästi. Lapsi lyö lyhytvartisella mailalla levossa olevaan palloon. Lapsi yrittää osua lyhytvartisella mailalla palloon, joka heitetty ilmaan. Leikkijät seisovat tiiviissä ryhmässä. Joku heittää pallon ilmaan ja sanoo jonkun lapsen nimen, joka yrittää ottaa pallon kiinni. Keskellä salia este tai viiva lattiassa.. Heitetään palloja molemmista joukkueista toiselle puolelle.

6 PERUSLIIKUNTA: PYÖRIMINEN, KIERIMINEN TASO1 0 3 VUOTIAS Lapsi juoksee merkittyä ympyrää eteenpäin normaalitasossa. Lapsi pyörii piirissä, ei nopeasti, rytmikkäästi, varpaillaan. Lapsi pyörii paikallaan hitaasti, nopeasti, keskitasossa. Lapsi yhdistää pyörimiseen kävelyn. Lapsi harjoittelee kierimistä vartalo suorana vaakatasossa. Lapsi harjoittelee kuperkeikan tekemistä. Leipuri se rullaa Helppoja piirileikkejä, esim. piiri pieni pyörii. TAS VUOTIAS Lapsi juoksee ympyrää ja kahdeksikkoa eteenpäin suurena ja pienenä, hitaasti ja nopeasti, ylä ja keskitasossa. Lapsi pyörii piirissä kaikin tavoin paitsi rytmikkäästi. Lapsi pyörii paikallaan kaikin tavoin paitsi rytmikkäästi. Lapsi yhdistää pyörimiseen kävelyn tai juoksun, eteen ja taaksepäin, kevyesti, hitaasti ja keskitasossa Lapsi kierii vaakatasossa vartalo suorana. Lapsi pyörähtää hyppäämällä 90 ja WO astetta. Lapsi tekee kuperkeikkakeinuntaa, tekee etuperin kuperkeikan. Lapset valitsevat itselleen parin. Toinen leikkijöistä alkaa pyöriä ja samalla seuraa kävelevää pariaan. TAS VUOTIAS Lapsi juoksee ympyrää ja kahdeksikkoa eteen ja taaksepäin, voimakkaasti, kevyesti, isoa ja pientä ympyrää, hitaasti ja nopeasti, rytmikkäästi ylä ja kaskitasossa. Lapsi pyörii piirissä kaikin tavoin. Lapsi pyörii paikallaan kaikin tavoin. Lapsi yhdistää pyörimiseen kävelyn ja juoksun kaikin tavoin. Lapsi kierii vaakatasossa kaltevalta pinnalta alas. Lapsi pyörähtää hyppäämällä 360 astetta. Lapsi tekee etu ja takaperin kuperkeikan. Tukkijoki Valokuvaaja leikki Lapsi pyörähtää ympäri 90, 180, 270 tai 360 astetta eri sanojen avulla esim. Batman=180 astetta.

7 PERUSLIIKUNTA: HYPPÄÄMINEN TAS VUOTIAS Lapsi hyppää tasahyppyjä paikallaan Lapsi hyppää matalalta korokkeelta pehmeälle alustalle eteenpäin. Kurki ja sammakot TAS VUOTIAS Lapsi hyppää tasahyppyjä paikallaan, eteen ja taaksepäin, sivulle, voimakkaasti, kevyesti, suurena, pienenä, hitaasti, nopeasti, kaikissa tasoissa. Lapsi hyppää matalalta korokkeelta eteen ja taaksepäin. Lapsi hyppää yhdellä jalalla eteenpäin, paikallaan, sivulle, nopeasti, keskitasossa. Lapsi hyppää tasahypyllä matalalle korokkeelle tai ylöspäin tavoitellen jotakin esinettä. Lapsi hyppää tasahypyn kohteesta toiseen eteenpäin. Lapsi liikkuu laukka askelin eteenpäin. Lapsi tekee haaraperushypyn paikallaan, hitaasti ja nopeasti. Lapsi hyppää jalanvaihtohypyn paikallaan, voimakkaasti, kevyesti, hitaasti ja nopeasti. Lapsi tekee jänishypyn penkille paikallaan, ja harjoittelee hyppäämään hyppynarulla. Leikkijät ovat pareittain kyykyssä pitäen toisiaan kädestä kiinni ja hyppäävät harakkaa. Yrittävät olla kaatamatta tai päästämättä käsiään irti. TAS VUOTIAS Lapsi hyppää tasahyppyjä kaikin tavoin. Lapsi hyppää pehmeälle alustalle myös korkealta. Lapsi hyppää yhdellä jalalla kaikin tavoin. Lapsi hyppää tasahyppyjä kohteesta toiseen eteenpäin, hitaasti, nopeasti, rytmikkäästi, keski ja alatasossa. Lapsi liikkuu laukka askelin kaikin tavoin. Lapsi tekee haaraperushypyn kädet mukana paikallaan kaikin tavoin. Lapsi hyppää jalanvaihtohypyn kädet mukana kaikin tavoin. Lapsi tekee jänishypyn penkille eteenpäin, hitaasti, nopeasti ja rytmikkäästi. Lapsi tekee heiluri ja polvennostohypyn kaikin tavoin, ja hyppää hyppynarulla Aikuinen pyörittää narua, jonka päässä on pieni paino. Lapset seisovat ympärillä ja hyppäävät narun yli kun se tulee kohdalle. Jos sotkeutua, vaihdetaan osia.

8 PERUSLIIKUNTA: JUOKSU TASO VUOTIAS Lapsi juoksee vapaasti tilassa eteenpäin, nopeasti, keskitasossa. Lapsi juoksee parin kanssa käsi kädessä eteenpäin. Lapsi juoksee pysähtyy juoksee ohjeiden mukaan eteenpäin. Lapsi juoksee pienen pallon kanssa kaatuilematta eteenpäin ja keskitasossa. Tilaan laitetaan erilaisia langanpätkiä tai hernepusseja, joita lapset saavat kerätä tietyn ajan. Ne viedään kotipesään ja jatketaan keräämistä. TASO VUOTIAS Lapsi juoksee vapaasti kaikin tavoin paitsi rytmikkäästi. Lapsi juoksee jonossa eteenpäin, kevyesti, hitaasti, nopeasti ja keskitasossa. Juoksee lattiaa merkittyä viivaa pitkin eteenpäin. kevyesti, hitaasti, nopeasti, ylä ja keskitasossa. Juoksee parin kanssa käsi kädessä kaikin tavoin paitsi rytmikkäästi. Lapsi juoksee pysähtyy juoksee kaikin tavoin paitsi rytmikkäästi. Lapsi muuttaa kävelyn juoksuksi ja päinvastoin eteenpäin, paikallaan ja keskitasossa. Lapsi yhdistää juoksun ja hypyn eteenpäin ja keskitasossa. Lapsi juoksee pienen pallon kanssa kaikin tavoin paitsi rytmikkäästi. Lapsi tekee juostessaan ympyrän kaikin tavoin paitsi taaksepäin ja rytmikkäästi. Parien vierekkäiset jalat sidotaan liinalla yhteen nilkasta tai polven alapuolelta. Kuljetaan salissa ohjeiden mukaan käyttäen hyväksi eri liiketekijöitä. TASO VUOTIAS Lapsi juoksee vapaasti tilassa kaikin tavoin. Lapsi juoksee jonossa kaikin tavoin. Lapsi juoksee lattiaan merkittyä rataa pitkin kaikin tavoin. Lapsi juoksee parin kanssa käsi kädessä kaikin tavoin. Lapsi juoksee pysähtyy juoksee kaikin tavoin. Muuttaa kävelyn juoksuksi ja päinvastoin kaikin tavoin. Lapsi juoksee pallon kanssa kaikin tavoin. Lapsi tekee juostessaan erilaisia muotoja ohjeiden mukaan kaikin tavoin. Lapsi juoksee tietyssä rytmissä ja taputtaa käsiään kaikin tavoin Aikuisella on nauha hämärä. Lapset yrittävät ottaa nauhan ja se joka hännän saa, pitää sitä seuraavaksi. Voidaan leikkiä myös siten, että kaikilla on häntä ja eniten kerännyt voittaa.

9 PALLOILU: TASO VUOTIAS HEITTO, KIINNIOTTO Lapsi heittää pallon ilmaan ja eteenpäin Lapsi heittää pallon kahdella kädellä seinään Lapsi heittää pallon isoon koriin tai laatikkoon lattialla Pidä puolesi puhtaana Peppuhippa paperipallolla Roikkupallo Helppo polttopallo KULJETTAMINEN Lapsi vierittää käsillä palloa eteenpäin lattialla sekä isoon kohteeseen Lapsi vierittää palloa pareittain haaraistunnassa Lapsi kantaa palloa kahdella kädellä Hernepussin kanto eri kehon osilta Keilauskisa Pallot koriin Pallojen/esineiden keruu kantaen kotipesään, myös piilotettujen POTKAISEMINEN, HALTUUNOTTO Lapsi potkaisee pallon seinään jalalla. Lapsi yrittää pysäyttää kädellään pallon, jonka aikuinen tai toinen lapsi potkaisee Maalattu kuva seinällä, johon lapsi voi pallon potkaista MAILA JA PALLO Lapsi lyö omalla kädellään levossa olevaan paperipalloon Lapsi kuljettaa hernepussia paperilautasella Lapsi lyö ilmapalloa yhdellä kädellä Kuljetetaan hernepussia rytmikapulalla Kuljetetaan köysirengasta rytmikapulalla

10 PALLOILU: TASO VUOTIAS HEITTO, KIINNIOTTO Lapsi heittää itselleen kahdella kädellä Lapsi heittää kahdella kädellä pallon seinää alakautta ja ottaa sen kiinni Polttopallo Pallokoulu parin kanssa Heitä pallo parin käsistään tekemään koriin Pallojumppa KULJETTAMINEN Lapsi vierittää kädellä palloa viivaa pitkin, penkkiä pitkin ja kohteeseen lapsi vierittää pallon parilleen polviseisonnassa ja seisten Lapsi kuljettaa palloa parin kanssa, pallo eri kehonosien välillä Lapsi pomputtaa palloa kahdella kädellä ja kulkee eteenpäin Tunnelipallo Tulituspallo Viesti, parit ja pallo eri kehonosien välissä Vieritä pallo parin jalkojen välistä, mene itse samaa reittiä ja pysäytä pallo POTKAISEMINEN, HALTUUNOTTO Lapsi potkaisee pallon jalalla parille, kohteeseen, sekä vasemmalla että oikealla jalalla Lapsi ottaa pallon haltuun ja pysäyttää pallon jalalla tai polvella Lankapallolla leikkiminen MAILA JA PALLO Lapsi lyö levossa olevan paperipallon seinään tai kohteeseen Lapsi kuljettaa pientä palloa paperilautasella Lapsi pompottaa palloa lautasella Lapsi lyö sählymailalla paikallaan olevaan palloon Lapsi syöttää pallon parilleen, pysäyttää pallon ja lyö uudelleen Sählypeli

11 PALLOILU: TASO VUOTIAS HEITTO, KIINNIOTTO Lapsi heittää pallon itselleen varioiden, pompun kautta, ilmasta, yhdellä ja kahdella kädellä Lapsi heittää pallon seinään yhdellä, kahdella kädellä, suoraan ja pompun kautta, ala ja yläkautta Lapsi heittää pallon seinään vaihdellen aloitusasentoa Pallonaatta. Heitä pallo korkealle ja tee ilmalennon aikana jokin temppu Pallokoulu Kujanjuoksu Lentopallo KULJETTAMINEN lapsi vierittää pallon kädellään erilaisia ratoja pitkin Lapsi vierittää palloa kehon eri osilta Lapsi pysäyttää pallon eri kehon osilla Lapsi vierittää palloa parin kanssa eri suuntiin Lapsi pomputtaa palloa yhdellä kädellä eri suuntiin Pari vierittää pallon vinoon ja toinen yrittää saada pallon pysäytettyä Ryhmässä piirissä täysi istunnassa kylki keskustaan, palloa vieritetään eteen ja taaksepäin Tulituspallo Koripallo POTKAISEMINEN, HALTUUNOTTO Lapsi harjoittelee maalivahtina olemista Lapsi pysäyttää pallon eri kehon osilta Lapsi potkaisee pallon jalan sisä ja ulkosyrjällä Lapsi kuljettaa palloa erilaisilla radoilla Lapsi potkaisee pallon eteenpäin ja juoksee sen kiinni ja pysäyttää pallon Lankapallolla leikkiminen Pallojen keruu jaoilla kuljettaen ne kotipesään Tulituspallo Keinupeffis Jalkapallo MAILA JA PALLO Lapsi kuljettaa pingispalloa paperilautasella paikallaan ja liikkeessä ja vaihtaa kättä rysty ja kämmenpuolelle Lapsi lyö lautasella pallon seinään Lapsi lyö kädellään pallon ylöspäin tai seinään Lapsi syöttelee parin kanssa jatkuvaa syöttelyä Lapsi lyö sählymailalla maaliin Salkotennis ja sähly

12 TASO VUOTIAS PYÖRIMINEN Harjoittelee pyörimistä Kuperkeikan harjoittelu (keinuminen paikalla) Pyörimistä paikallaan, seisten VÄLINE Pyörimistä lattialla maaten Kuperkeikan alkeiden harjoittelua, mm. keinuminen paikallaan KIIPEÄMINEN Lapsi kävelee portaissa Lapsi kiipeää matalan esteen yli Rappukävelyä Ryhmätilassa annetaan lapsen vapaasti kiipeillä VÄLINE Rappukävelyä esim. hernepussi kädessä Tehdään este rata, mistä lapsen tulee mennä. HYPPÄÄMINEN Lapsi harjoittelee hyppyjä itsekseen Lapsi hyppii tasahyppyjä trampoliinilla aikuisen tukemana Paikallaan hyppyjä, esim. laululeikit Aikuinen voi myös hyppyyttää lasta VÄLINEVOIMISTELU Trampoliinilla hyppyjä aikuisen tukemana: Hyppy alas esim. penkiltä aikuisen tukemana TASAPAINOILU Lapsi kävelee taaksepäin ja sivulle Hernepussin kuljettaminen eri kehon osilta Kyykkyasennossa liikkuminen Harjoitellaan pyöräilyä istuen Kekseliäisyys Perusliikuntamuotojen monipuolinen kokeilu Lapsi seisoo kahdella jalalla merkin päällä silmät auki ja kiinni Harjoitellaan pyöräilyä istualleen VÄLINE Kävely hyppynarua yms. pitkin. Oman kehon vetämistä käsillä penkkiä pitkin KEINUMINEN, RIIPPUMINEN, HEILUMINEN Lapsi totuttautuu riippumiseen ja oman kehon kannattelemiseen Lapsi käyttää riippuessaan myötäotetta Lapsi keinuu istualtaan keinussa Lapsi riippuu hetken käsistään tai jaloistaan aikuisen riiputtamana VÄLINE Lapsi riippuu hetken tangossa, josta ylettyy varpaat lattiaan Hyödynnetään suunnat (eteen, taakse, sivuille) ja tasot (matalana ja korkeana sekä keskitasolla) Aikuisen malli on suuressa roolissa!

13 TASO VUOTIAS PYÖRIMINEN Lapsi harjoittelee kädet ja jalat suorina pyörimistä matolla tai lattialla Lapsi harjoittelee pyörimistä kippurana suorana vaihdellen Harjoittelee sekä etuperin ja takaperin kuperkeikkaa Tunteiden ilmaisua liikkuessa Pyörimistä niin vaaka kuin pystysuunnassa Kuperkeikka harjoittelua, muista leuka rintaan VÄLINE Erilaisten mielikuvien mukaan liikkuminen Sirkusleikit (mielikuvavoimistelu) Tunteiden ilmaisua liikkuessa Uskallusta ilmaista itseään liikkeen avulla KIIPEÄMINEN Lapsi kiipeilee puolapuita ylös ja alas Lapsi hallitsee vuoroliikkeen Lapsi kulkee portaissa vuoroaskelin Lapsi kiipeää vyötärönkorkeuteen esteen yli Kiipeilee mm. puolapuita ylös ja alas sekä sivulle Rappukävelyä vuoroaskelin VÄLINE Hyödynnetään erilaiset temppu ja esteradat HYPPÄÄMINEN Lapsi hyppää tasahypyin sivulle ja samalla etenee viivan tai narun yli Lapsi hyppää yksin tasahyppyjä Lapsi harjoittelee yhdellä jalalla hyppäämistä Mielikuvat mukaan hyppimisharjoituksiin Harjoitellaan yhdellä jalalla hyppimistä VÄLINE Hyppää laineita hyppynarulla Trampoliinilla hyppääminen Esim. penkiltä alas hyppääminen TASAPAINOILU Lapsi harjoittelee yhdellä jalalla seisomista silmät kiinni ja auki Kävelee eri suuntiin jalkaterän eri osilta Polviseisonta/polvikävely, kukkoseisonta Asennon horjuttamisharjoituksia(nassikkapaini) Erilaisten mielikuvien mukaan liikkuminen Tasapainoharjoituksia paikallaan, aluksi seinästä/kaverista tukea ottaen Nassikkapainin alkeet VÄLINE Tasapainolaudalla harjoittelu Penkillä tasapainoilu Tasapainoköysillä harjoitellaan aikuisen tukemana KEINUMINEN, RIIPPUMINEN, HEILUMINEN Lapsi riippuu hetken tangossa aikuisen annettua pienen vauhdin/antaa itsekin vauhtia Lapsi nostaa riippuessaan jalat koukkuun eteensä ja pysyy siinä hetken Lapsi osaa antaa itselleen vauhtia keinussa Tangossa ja puolapuissa riippuminen, voi ottaa myös pienen vauhdin VÄLINE Renkaissa keinuminen ja heiluminen riippuen Sirkusleikit voi yhdistää kaikkiin osioihin (erilaiset mielikuvaleikit)

14 TASO VUOTIAS PYÖRIMINEN Lapsi pyörii lattialla kädet ja jalat suorana Lapsi pyörii lattialla kippurana suorana vaihdellen Kärrynpyörä Seinäkäsiseisonnasta kuperkeikka Haarakuperkeikka Tukkipyörimistä lattialla VÄLINE Lapsi pyörii lattialla pallo jalkojen välissä KIIPEÄMINEN Lapsen kulkeminen portaissa on varmaa ja nopeaa Lapsi kiipeää sujuvasti kaikkiin suuntiin esimerkiksi puolapuilla Lapsi kiipeää köyttä pitkin jonkin matkaa Lapsi kiipeää rinnankorkuisen esteen yli Rappukävelyportaissa reippaasti VÄLINE Rappukävelyportaissa esim. hernepussi pään päällä Tehdään haastavampia temppuratoja ja otetaan lapset mukaan toteutukseen HYPPÄÄMINEN Lapsi hallitsee kehonsa ja näin ollen tekee Erilaisia hyppyjä ja hyppysarjoja Lapsi hallitsee erilaiset hypyt, niin Korkeus ja pituushyppy ja yhdistää niihin juoksun ja ponnistuksen Hyppää trampoliinilla yhdellä ja kahdella jalalla ja tekee trampoliinilla 180 ja 360 asteen käännöksiä Hyppyjä eri korkeudelta esim. patjalle Yhdistetään juoksu/kävely ja hypyt Tehdään erilaisia sarjoja VÄLINE Erilaisia hyppyjä trampoliinilla Temppuratojen monipuolinen mahdollistaminen TASAPAINOILU Lapsi hyppää yhdellä jalalla eri suuntiin silmät auki tai kiinni Polvivaaka ja Sammakkoseisonta Asennon horjuttamisharjoitukset(nassikka) Istumaan meno ja ylös nousu kädet puuskassa yms. Tasapainolaudalla harjoittelu Pääseisonta, seinäkäsin seisonta Erilaiset vaa at (mm. polvivaaka) ja sammakkoseisonta Nassikkapaini VÄLINE Tasapainolaudalla harjoittelu Tasapainoliinalla tasapainoilu ilman avustusta KEINUMINEN, RIIPPUMINEN, HEILUMINEN Lapsi ottaa vauhtia ja heiluu riippuessaan Lapsi tekee tangosta tai rekistä riippuessaan kiepin Tekee rekillä oikonojan, kuperkeikan eteen Lapsi ottaa vauhtia köydestä riippuessaan ja hyppää joustavasti alas Lapsi tekee köysillä kuperkeikan eteen ja taakse Riippuu tangossa myös polvitaipeista VÄLINE Lapsi tekee köysillä eteen ja taaksepäin kuperkeikkaa

15 RYTMI JA MUSIIKKI TASO VUOTIAS Harjoitellaan rytmittämään omaa liikkumista Erilaisten rytmien mukaan liikkuminen vapaasti tilassa, selvät rytmimuutokset Piirissä liikkuminen Perusliikuntamuotojen hyödyntäminen mm. satujumpan avulla Hyödynnetään lorut ja laulut Käytetään erilaisia musiikkeja ja piirileikkejä Musiikin mukana liikkuminen ja mielikuvien yhdistäminen Rytmiharjoitukset Hidas ja nopea, suoraviivainen ja kaarteleva liikkuminen TASO VUOTIAS Eläytyminen Sujuva ja rytmikäs liikkuminen Rytmikyvyn kehittäminen, liikkuessa liikerytmin vaihtaminen Musiikin ja liikkeen yhdistäminen Piirissä liikkuminen eteen ja taaksepäin, sivuttain, ylä ja keskitasossa Rytmitetään omaa liikettä ja yhdistetään rytmi ja liike mm. laulujen ja lorujen kanssa. Liikutaan musiikin tahdissa ja harjoitellaan kuuntelamaan musiikin rytmitystä, esim. hidas & nopea (löytyy mm. Nuoren Suomen cd:ltä) Reaktioleikit Tutustuminen eri tanssilajeihin (valssi, marssi, rock) musiikin kautta TASO VUOTIAS Erilaisten mielikuvien ja musiikin mukaan liikkuminen Tunteiden ilmaisua liikkuessa Uskallusta ilmaista itseään liikkeen avulla Rytmissä pysyminen Tanssia pareittain ja vapaasti improvisoiden Muodostelmissa liikkuminen Improvisointi musiikin mukana (esim. tanssikärpänen, mikä tartuttaa liikkeen) Reaktioleikit Liikutaan musiikin tahdissa ja muodostelmissa Yhdistetään musiikkiliikuntaan äkilliset suunnan muutokset Musiikkiliikunnan avulla voidaan kehittää rytmitajua, keskittymis ja kuuntelukykyä, reaktio ja koordinointikykyä, kontakti ja kommunikointikykyä sekä liikunnallisia valmiuksia Hyödynnetään suunnat (eteen, taakse, sivuille) ja tasot (matalana ja korkeana sekä keskitasolla) Kekseliäisyys kunniaan Aikuisen malli on suuressa roolissa!

16 TALVILIIKUNTA: HIIHTO TASO VUOTIAS Tasapainon harjoittelua Perusliikuntataitojen vahvistamista Mäenlasku pulkalla ja kelkalla aikuisen avustamana kaatumisleikit lumessa kävelyä syvässä hangessa mäkeen kiipeämistä ja pulkalla laskemista aikuisen kanssa tai yksin jarrutuksen opettelua pulkalla pulkan vetäminen perässä mielikuva hiihtäminen TASO VUOTIAS Omatoiminen mäenlasku pulkalla ja kelkalla Turvallinen jarruttaminen pulkalla ja kelkalla Suksiin totuttelu päiväkodin pihalla Kaatumisharjoitukset Eteenpäin kulkeminen suksilla Oikea ote sauvoista sauvoitta hiihto suksien puhdistaminen hiihdon jälkeen omista suksista huolehtiminen TASO VUOTIAS Pulkalla seisten laskeminen ja esteiden väistäminen Kaatuminen ja ylösnousu Tasahiihto/vuorohiihto Sauvoitta hiihto Sivuttain nousu/haaranousu Mäenlasku Auraus/jarrutukset Tähtikäännös/lapinkäännös muumihiihtotaulut miten kauas kymmenellä potkulla? potkulautaleikki seura johtajaa seikkailu /taitorata porttien alta hiihtäminen/laskeminen leikkimieliset hiihtokilpailut

17 TALVILIIKUNTA: LUISTELU TASO VUOTIAS Tasapainon harjoittelua liukkaalla Perusliikuntataitojen vahvistamista liukkaalla Välineillä leikkimistä jäällä Kenkien liu uttamista jäällä kävelyä jäällä pulkan vetämistä jäällä aikuinen vetää lasta pyllyllään jäällä esteiden ylittämistä jäällä seikkailuradat jäällä TASO VUOTIAS Pystyssä pysyminen, aluksi esim. kelkka apuna Ylösnouseminen Oikean asennon harjoittelu Kävelyä luistimilla eri suuntiin Jalan nosto jäästä vuoronperään Eteenpäin luistelu Paikalla seisten terien kääntely eri suuntiin Polvien joustoa paikalla ja liikkeessä Luistinten kuivaaminen luistelun jälkeen välineillä leikkimistä jäällä temppuradat mielikuvaliikkumista kaatumisharjoitukset leikin muodossa ylösnousuharjoitukset leikin muodossa musiikin käyttö innoittajana TASO VUOTIAS Liukuminen yhdellä ja kahdella jalalla Oikean luisteluasennon löytäminen Jarrutukset Takaperin luistelu Kyykkyliuku Leikit luistimilla Parin kanssa luistelu Luistimet itse jalkaan ja pois Luistinten omatoiminen huolto kyykkyhippa töpselihippa viimeinen pari uunista ulos aasin häntä seuraa johtajaa rusettiluistelu parin kanssa seikkailu/taitorata

18 LUONTOLIIKUNTA: TASO VUOTIAS ULKO JA PIHALEIKIT Kävely, konttaaminen, kiipeäminen, hyppääminen, juokseminen Keinuminen Mopoilla ja rekoilla ajaminen ja työntäminen Palloleikit Ratsastusleikit Esteradat, pujottelu Kolmipyörällä ajaminen suunnittelen liikuntaa (Valo ry = entinen Nuori Suomi) MLL vanhempainnetti, leikkivinkit, ulkoleikit ulkoliikuntaan tarvittavia välineitä: rekat, mopot, pyörät, pallot, narut, vanteet, muovikartiot, maalit, keinut, kiipeilyteline, hiekkalelut, koripalloteline RETKEILY JA SEIKKAILU Monipuolisessa maastossa/luonnossa liikkuminen pienissä ryhmissä Metsämyttynen metsävastaa.net EKO Elmerin leikkejä luontotekemistä (ympäristötietokeskus Moreenia) Aavevuoren seikkailu (Kaartinen Mira) Ylätalon seikkailukansio SUUNNISTUS Luonnossa liikkuminen Luontopolkuja kehitystaso huomioonottaen. Sisällä tai pihalla tuttujen paikkojen etsimistä liikkumistapaa vaihdellen. Retkeily lähiympäristöön Esinesuunnistusta pihalla, aikuinen näyttää esimerkiksi käpyä lapselle ja sanoo, että etsi tällainen. olekartalla.fi (rastisuunnitelmat, tuntisuunnitelmat)

19 LUONTOLIIKUNTA: TASO VUOTIAS ULKO JA PIHALEIKIT Liikkuminen eri tavoin ja eri suunnissa. Palloleikit Keinuminen Kiipeäminen Mopoilla ja rekoilla ajaminen ja työntäminen Pyöräily Ruutuleikit, telineradat, naruhyppelyt. Perinteiset pihaleikit (peili, väri yms. ikätasolle sopivat leikit) suunnittelen liikuntaa (Valo ry = entinen Nuori Suomi ) MLL vanhempainnetti, leikkivinkit, ulkoleikit RETKEILY JA SEIKKAILU Liikkuminen monipuolisessa maastossa/luonnossa Luontopolut Seikkailuradat Majojen rakentaminen Metsämörri metsävastaa.net EKO Elmerin leikkejä, Aavevuoren seikkailu (Kaartinen Mira) Ympäristötietokeskus Moreenia SUUNNISTUS Luonnossa liikkuminen kaikkina vuodenaikoina. Luontopolut. Yksinkertainen kartta sisätiloista ja pihalta. Valokuvasuunnistus pihalla. olekartalla.fi

20 LUONTOLIIKUNTA: TASO VUOTIAS ULKO JA PIHALEIKIT Liikkuminen eri tavoin ja suunnissa Palloleikit Mopot, rekat Keinuminen Pyöräily Yleisurheilu Perinteiset pihaleikit (tervapata, peili, väri yms.) Vaella sokkona (köysirata) Suunnittelen liikuntaa (Valo ry = entinen Nuori Suomi) MLL vanhempainnetti, leikkivinkit, ulkoleikit RETKEILY JA SEIKKAILU Luonnossa liikkuminen ja marjastaminen Luontopolut Luonnossa selviäminen/yöpyminen Erilaiset seikkailuradat/temput metsässä käyttäen hyväksi puita, kiviä yms. Vaella sokkona(köysirata) Etsi johtaja (johtaja tiputtaa merkkejä, lapset etsivät) Piilosilla metsässä Oravanpolku Metsän oppimispolku (Suomen Metsäyhdistys) Metsämörri SUUNNISTUS Pihasuunnistus, valokuvasuunnistus Luontopolut Yksinkertaisen kartan avulla metsässä suunnistaminen olekartalla.fi piilosilla metsässä vaella sokkona köysirata

21 VINKKISIVU: Valo ry = entinen Nuori Suomi (kirjat, musiikki, välineet) Suomen Latu Hip hei nyt liikutaan Liikuntaa ja leikkiä pienissä tiloissa ja liikuntapussit (opinnäytetyö Kirjauksen päiväkodeille) Riihimäen liikuntatoimen ja eri urheiluseurojen kanssa tehtävä yhteistyö Liikuntakirjallisuus Hyödynnä myös internetin hakupalveluita

22

TASKILAN PÄIVÄKODIN LIIKUNNAN TOIMINTASUUNNITELMA

TASKILAN PÄIVÄKODIN LIIKUNNAN TOIMINTASUUNNITELMA TASKILAN PÄIVÄKODIN LIIKUNNAN TOIMINTASUUNNITELMA Taskilan päiväkoti on Vihreä lippu-päiväkoti. Päiväkoti sijaitsee metsän ja liikuntapuiston läheisyydessä. Luontoliikunta on ollut yhden toimintakauden

Lisätiedot

Tavoitteena harjoittaa liikunnallisia perustaitoja:

Tavoitteena harjoittaa liikunnallisia perustaitoja: Tavoitteena harjoittaa liikunnallisia perustaitoja: Tasapainotaidot Liikkumistaidot Välineenkäsittelytaidot KERHOKERRAT 1. Pelisäännöt, tutustuminen ja kehon hahmottamisleikit 2. Kehon hahmottaminen ja

Lisätiedot

Hopeamerkki Yleistä merkkiliikkeistä

Hopeamerkki Yleistä merkkiliikkeistä Yleistä merkkiliikkeistä Merkkiliikkeiden suorittamiselle ei ole ala- eikä yläikärajaa. Merkkiliikesuoritukset voi tehdä kotisalilla oman seuran valmentajan suorittaessa arvioinnin. Arvioiva valmentaja

Lisätiedot

TELINERATA. Ikäryhmä 9-12-vuotiaat, 1 osio (10 min)

TELINERATA. Ikäryhmä 9-12-vuotiaat, 1 osio (10 min) Ikäryhmä 9-12-vuotiaat, 1 osio (10 min) Salipallo/ikuisuuspolttopallo Polttopallosta johdettu leikki, jossa on enemmän toimintaa. Toimintamuoto Pelit ja leikit Kesto 10 min Liikuntataidot Juokseminen,

Lisätiedot

Piia Kurki 2016. HANMOODO Leikinomaisia kuntoharjoituksia ja lajiharjoitteita

Piia Kurki 2016. HANMOODO Leikinomaisia kuntoharjoituksia ja lajiharjoitteita Piia Kurki 2016 HANMOODO Leikinomaisia kuntoharjoituksia ja lajiharjoitteita Tekniikkajonot Muodostetaan joukkueita. Joukkueen jäsenet asettuvat peräkkäin jonoon. Tehtävästä tekniikasta riippuen välimatka

Lisätiedot

SUPERPOTKU ÄMPÄRIT KUMOON! PIHASEIKKAILU

SUPERPOTKU ÄMPÄRIT KUMOON! PIHASEIKKAILU 1 SUPERPOTKU ÄMPÄRIT KUMOON! Yrittäkää kaataa keilaämpärit kumoon potkaisemalla. Kokeilkaa molemmilla jaloilla. Isompaa palloa on helpompi potkaista. 1 TUPLASUPERPOTKU ÄMPÄRIT KUMOON! Tehkää tuplasuperpotku!

Lisätiedot

LIIKUNNAN VUOSISUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA

LIIKUNNAN VUOSISUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA LIIKUNNAN VUOSISUUNNITELMA VARHAISKASVATUKSESSA Läntinen varhaiskasvatusalue Pansio Jyrkkälä 31.5.2012 VARHAISKASVATUKSEN LIIKUNNAN SUOSITUKSET KÄYTÄNTÖÖN (Varhaiskasvatuksen liikunnan suositukset 2005)

Lisätiedot

Suomi100 liikuntahaaste

Suomi100 liikuntahaaste Suomi100 liikuntahaaste Kädessäsi on Suomi100 -liikuntahaasteen suoritusvihko. Tavoitteenasi on, että teet 100 erilaista liikuntasuoritusta 100 kertaa. Sinulla on haasteen suorittamiseen aikaa itsenäisen

Lisätiedot

1) Alkulämpö 12 min. Alkulämpö ulkona. Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos. Koordinaatiot 3 min, hölkkäpalautus.

1) Alkulämpö 12 min. Alkulämpö ulkona. Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos. Koordinaatiot 3 min, hölkkäpalautus. 1) Alkulämpö 12 min Lämmittely 4 min, viimeinen pari uunista ulos Parijono ja 1-2 hippaa. Parijonossa ollaan kokoajan pienessä liikkeessä 1) 1 min Paikallaan juoksu 2) 30 sek Pikkuvuorohyppely 3) 30 sek

Lisätiedot

Yleismotoriikka 1. Koordinaatio PISTETYÖSKENTELY. Kehonhallinta Keräponnistukset. Kehonhallinta Kuperkeikka eteenpäin *matto.

Yleismotoriikka 1. Koordinaatio PISTETYÖSKENTELY. Kehonhallinta Keräponnistukset. Kehonhallinta Kuperkeikka eteenpäin *matto. PISTETYÖSKENTELY Kuperkeikka eteenpäin Yleismotoriikka 1 Lähdetään kyykystä jalat vierekkäin, kämmenet matossa. Leuka painetaan rintaan, ponnistetaan jalat suoriksi ja asetetaan takaraivo maahan. Rullataan

Lisätiedot

Minuuttivälipalat vuotiaille

Minuuttivälipalat vuotiaille Minuuttivälipalat 3-4 - vuotiaille Tasapainoilu kehityskaudelle 3 4 - vuotta Tehtäväkortti 1. Seisokaa yhdellä jalalla tukea ottaen, vaihtakaa jalkoja Seisokaa yhdellä jalalla ilman tukea, vaihtakaa jalkoja

Lisätiedot

VOIMISTELUN ALKEISPASSI

VOIMISTELUN ALKEISPASSI VOIMISTELUN ALKEISPASSI MINÄ VOIMISTELIJANA MONIPUOLINEN HARJOITTELU Väritä ruutu aina kun olet liikkunut JUOKSIN Kuvani LUISTELIN PELASIN PALLOPELEJÄ UIN Nimi Ryhmä HIIHDIN LEIKIN PIHAPELEJÄ Harjoitusaika/

Lisätiedot

LIIKUNNAN VUOSISUUNNITELMA. Auran kunta - varhaiskasvatus

LIIKUNNAN VUOSISUUNNITELMA. Auran kunta - varhaiskasvatus LIIKUNNAN VUOSISUUNNITELMA Auran kunta - varhaiskasvatus LAPSEN RIITTÄVÄ LIIKUNTA KOOSTUU MEILLÄ ON HAUSKAA YHDESSÄ! KAKSI TUNTIA REIPASTA LIIKUNTAA PÄIVÄSSÄ! OMAEHTOISEN LIIKKUMISEN TUKEMINEN Monipuolisia

Lisätiedot

Opas omatoimiseen harjoitteluun

Opas omatoimiseen harjoitteluun Opas omatoimiseen harjoitteluun Muista myös taitopassi ja kuperkeikkapassi Tämä on opas omatoimiseen jalkapallotaitojen harjoitteluun. Oppaasta saat vinkkejä eri tekniikoiden opetteluun. Katso ja opi videolta

Lisätiedot

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE:

OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA HARJOITUS 1. OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: OMATOIMIKAUDEN HARJOITUSOHJELMA OHJEITA OMATOIMIKAUDELLE: Harjoittele omatoimikauden aikana omia kehityskohteitasi tavoitteesi mukaisesti ja tee joukkueen omatoimiharjoitukset. Suunnittele viikon harjoittelu

Lisätiedot

TIMANTTIMERKKI. Timanttimerkin voi suorittaa aikaisintaan sen vuoden syksynä, jona voimistelija täyttää kahdeksan vuotta.

TIMANTTIMERKKI. Timanttimerkin voi suorittaa aikaisintaan sen vuoden syksynä, jona voimistelija täyttää kahdeksan vuotta. TIMANTTIMERKKI Yleistä merkkiliikkeistä Timanttimerkin voi suorittaa aikaisintaan sen vuoden syksynä, jona voimistelija täyttää kahdeksan vuotta. suoritetaan erillisessä arviointitilaisuudessa. Arvioinnit

Lisätiedot

Kaikki Pelissätehtäväkortit

Kaikki Pelissätehtäväkortit Kaikki Pelissätehtäväkortit 1. Salmiakkikuljetus Lapsi kuljettaa salmiakkiruudun ympäri ensin toiseen suuntaan ja sitten toiseen suuntaan. Pelaajan tulee käyttää vasenta ja oikeaa jalkaa. Toinen ja neljäs

Lisätiedot

3. Koordinaatioharjoittelu:

3. Koordinaatioharjoittelu: 55 LIITE 2/2 3. Koordinaatioharjoittelu: Koordinaatio askelluksilla pyritään harjoittamaan juoksemisen osa-alueita. Askellukset toimivat erinomaisena harjoitteena askeltiheyden sekä askelkontaktin harjoittamiseen.

Lisätiedot

Alkulämpö salissa. 1) Alkulämpö 12 min. Lämmittely 3 min. Liikkuvuus, pikkuhyppelyt, 4 min

Alkulämpö salissa. 1) Alkulämpö 12 min. Lämmittely 3 min. Liikkuvuus, pikkuhyppelyt, 4 min 1) Alkulämpö 12 min Lämmittely 3 min Häntähippa: Kaksi joukkuetta, ryöstetään toiselta joukkueelta häntiä(liivin). Se joukkue voittaa joka on ensin ryöstänyt toisen joukkueen kaikki hännät. Hännät ryöstetään

Lisätiedot

LIIKUNTA. 1. ja 2. vuosiluokka

LIIKUNTA. 1. ja 2. vuosiluokka LIIKUNTA Liikunnan opetuksen päämääränä on antaa oppilaille sellaisia taitoja, tietoja ja kokemuksia, joiden pohjalta on mahdollista omaksua liikunnallinen elämäntapa. Opetuksen tehtävänä on vaikuttaa

Lisätiedot

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet

Miksi lasten vanhemmat tarvitsevat liikuntaa? Fyysisen toimintakyvyn ylläpitämiseksi Psyykkisen terveyden ylläpitämiseksi Sosiaaliset suhteet Miksi lapset tarvitsevat liikuntaa? Selviytyäkseen jokapäiväisen elämän tarpeista ja vaatimuksista Päivittäisen hyvinvoinnin tueksi Saavuttaakseen uusien asioiden oppimiseen vaadittavia edellytyksiä Terveyden

Lisätiedot

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA

D -IKÄISTEN HARJOITTELUA D -IKÄISTEN HARJOITTELUA VERYTTELYT niveljumppa Erityisen tärkeitä kaikki käsien heilautukset, olkapäiden rentouden kehittämiseen paljon aikaa. Matkitaan rennosti iskulyönnin käsien vientiä ylös ja liikettä

Lisätiedot

Keravan Kori-80 Pojat 04-05, Kontiot ja Vintiöt Kesäharjoittelu 2016

Keravan Kori-80 Pojat 04-05, Kontiot ja Vintiöt Kesäharjoittelu 2016 Keravan Kori-80 Pojat 04-05, Kontiot ja Vintiöt Kesäharjoittelu 2016 FYYSINEN HARJOITTELU & TUKITOIMET Seuraavassa on kuvattu (henkilökohtaisella tasolla) missä järjestyksessä fyysisiä harjoitteita voi

Lisätiedot

LENTOPALLON PERUSTEKNIIKOITA

LENTOPALLON PERUSTEKNIIKOITA LENTOPALLON PERUSTEKNIIKOITA Sormilyönti (passi) o liike nopeasti pallon alle, lantio pallon alle o juoksuvauhdin pysäytys, tasapainoinen asento, toinen (oikea) jalka hiukan eteen: pienellä askeleella

Lisätiedot

Voimistelijan nimi: Seura: Osoite: Syntymävuosi:

Voimistelijan nimi: Seura: Osoite: Syntymävuosi: Voimistelijan nimi: Seura: Osoite: Syntymävuosi: SUOMEN VOIMISTELULIITTO 2001 SISÄLLYSLUETTELO OHJAAJALLE/OPETTAJALLE... 3 PRONSSIMERKKI... 4 PERMANTO... 4 PENKKI... 4 REKKI... 4 RENKAAT/2 KÖYTTÄ... 5

Lisätiedot

Lauletaan useita kertoja siten, että nostellaan vuoroin oikeaa ja vasenta jalkaa.

Lauletaan useita kertoja siten, että nostellaan vuoroin oikeaa ja vasenta jalkaa. Tammikuun liikuntavinkit lähde: suunnittelen liikuntaa palvelu (www.nuorisuomi.fi) SUKSITANSSI: Tuttu laululeikki sukset jalassa. Harjoitellaan tasapainotaitoa. Leikitään tasaisella alueella, jossa kaikille

Lisätiedot

Lajien yhteisen STARA-merkin ohjeet ohjaajille ja valmentajille

Lajien yhteisen STARA-merkin ohjeet ohjaajille ja valmentajille Lajien yhteisen STARA-merkin ohjeet ohjaajille ja valmentajille Staramerkin suorittamiselle ei ole ala- eikä yläikärajaa, kunhan on Stara-lisenssi. Liikkeet ovat voimistelukoulun alkeis- ja alkeisjatkopassista.

Lisätiedot

MOTORISTEN PERUSLIIKUNTATAITOJEN HARJOITTELU

MOTORISTEN PERUSLIIKUNTATAITOJEN HARJOITTELU MOTORISTEN PERUSLIIKUNTATAITOJEN HARJOITTELU Alkulämmittely n. 15 min - Tarkoitus valmistaa koko keho harjoitukseen aivot ja lihakset - Liikkeitä vaihdellen ja soveltaen, yhdistele liikkumis- ja liikesuuntia

Lisätiedot

Joukkuepelit pallopelit, pallonkäsittelyn perustaidot ( heittäminen, kiinniotto, potkaisu, pompottaminen) mailapelit viestit

Joukkuepelit pallopelit, pallonkäsittelyn perustaidot ( heittäminen, kiinniotto, potkaisu, pompottaminen) mailapelit viestit 9.2.16. Liikunta Koulumme liikunnan opetuksen tarkoituksena on antaa oppilaalle onnistumisen kokemuksia ja elämyksiä liikkuen ja leikkien. Liikunnan opetus antaa hyvän mahdollisuuden vahvistaa oppilaan

Lisätiedot

Kausisuunnitelma 11 kerran kerholle Tavoitteena harjoittaa liikunnallisia perustaitoja:

Kausisuunnitelma 11 kerran kerholle Tavoitteena harjoittaa liikunnallisia perustaitoja: Kausisuunnitelma 11 kerran kerholle Tavoitteena harjoittaa liikunnallisia perustaitoja: Tasapainotaidot Liikkumistaidot Välineenkäsittelytaidot Kääntyminen Venyttäminen Taivuttaminen Pyöriminen Heiluminen

Lisätiedot

Tunnin sisältö, mitä harjoitellaan: Liikkumisen taidot, kävely, juoksu, hyppääminen, harppaus, liukuminen, kinkkaaminen

Tunnin sisältö, mitä harjoitellaan: Liikkumisen taidot, kävely, juoksu, hyppääminen, harppaus, liukuminen, kinkkaaminen Läntinen ja Pohjoinen ydinneliö Minna Lehtivuori-Ahonen S2 lto Haaga-Kaarela PHVA Leena Kettukangas-Seiriö Pelimannin ala-aste Valmistava opetus 1.-3. Elina Kaidesoja Maunulan ala-aste Erityisluokanopettaja

Lisätiedot

LANKAKERÄ NEULOMINEN

LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄ NEULOMINEN LANKAKERÄLEIKKI Oppilaat seisovat luokassa ja heittelevät lankakerää ristiin rastiin. Ensimmäinen heittäjä sitoo langanpään sormeensa, heittää kerän seuraavalle. Tämä ottaa langasta

Lisätiedot

ASEMAOHJELMA 1. Ohjelman liikkeet Huomio, esimerkki, kuva Kuvio. 1-2 paikallaan, katse kaveriin. 3-4 jalan ojennus aukikierrossa lattiaa pitkin

ASEMAOHJELMA 1. Ohjelman liikkeet Huomio, esimerkki, kuva Kuvio. 1-2 paikallaan, katse kaveriin. 3-4 jalan ojennus aukikierrossa lattiaa pitkin ASEMAOHJELMA 1 Ohjelma on asemaohjelma, jonka tavoitteena on harjoituttaa joukkuevoimistelun avainliikkeitä. Ohjelma vapaasti muokattavissa. Voit noudattaa ohjeita ja video mallia tai sommitella musiikkiin

Lisätiedot

HARJOITUSOHJELMA, HJK C

HARJOITUSOHJELMA, HJK C HARJOITUSOHJELMA, HJK C No: 1/ 5 KESTO: 90 min HARJOITUKSEN TARKOITUS: Maalivahtien kesäharjoitus (taito/koordinaatio/reaktionopeus) Alkulämpö 10 min. Hyppynaru: eteen-/ taaksepäin paikallaan jalat ristiin

Lisätiedot

LIIKUNTALUOKAN SOVELTUVUUSTESTIT 2017

LIIKUNTALUOKAN SOVELTUVUUSTESTIT 2017 LIIKUNTALUOKAN SOVELTUVUUSTESTIT 2017 A. FYSIIKKA 1. Voima (etunojapunnerrus rintakehä nyrkkiä koskettaen) Suoritusohjeet: Oikeaa suoritustekniikkaa saa kokeilla kaksi toistoa. Lähtöasento on etunoja,

Lisätiedot

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen

Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra Eija Saarinen. Opinnäytetyö: Mari Kopra ja Eija Saarinen Opinnäytetyö Fysioterapiaopiskelijat Mari Kopra TASAPAINOHARJOITUKSIA VERTAISOHJAAJIEN KÄYTTÖÖN Tasapainoharjoitukset on suunniteltu vertaisohjaajien työkaluiksi, he voivat hyödyntää näitä kortteja omissa

Lisätiedot

Motoristen perustaitojen arviointi 2013 2014

Motoristen perustaitojen arviointi 2013 2014 Motoristen perustaitojen arviointi 2013 2014 Taustaa ja tavoitteita: - vahvistaa sotkamolaisten lasten motorisia perustaitoja - tuoda perheille näkyväksi motoristen taitojen merkitys liikunnallisuuteen

Lisätiedot

Taso 3: Liikkeet pienvälineillä InnoSport

Taso 3: Liikkeet pienvälineillä InnoSport 1 / 16 8.10.2009 19:41 Taso 3: Liikkeet pienvälineillä Taso 3: Liikkeet pienvälineillä 3. taso sisältää kehonhallinta harjoitteita erilaisia pienvälineitä hyödyntäen. Mukana harjoitteissa käytetään mm.

Lisätiedot

TEMPPUILIJAN SUORITUSKORTTI

TEMPPUILIJAN SUORITUSKORTTI TEMPPUILIJAN SUORITUSKORTTI BOING-temppuradalle on suunniteltu kahdeksan erilaista temppua, joista radan järjestäjä on valinnut osan BOING-temppurataan. Suorituspaikkojen ohjeet saat suorituspaikoilta

Lisätiedot

TESTIOHJEET APM- TESTIÄ VARTEN

TESTIOHJEET APM- TESTIÄ VARTEN TESTIOHJEET APM- TESTIÄ VARTEN HAVAINTOMOTORISET TAIDOT 1. Itsensä tunnistaminen: - Mikä on sinun nimesi? Tulos on KYLLÄ jos lapsi tietää nimensä ja EI jos hän ei tiedä sitä. - Tässä on peili. Kuka sieltä

Lisätiedot

Kirjalliset ohjeet Kulkureiden jumppaliikkeistä

Kirjalliset ohjeet Kulkureiden jumppaliikkeistä Kirjalliset ohjeet Kulkureiden jumppaliikkeistä 1. Hartiat ja yläselkä Olkapäiden pyörittely. Pyörittele olkapäitä rennosti eteenja taaksepäin. Varo, ettet jännitä liikaa hartioita. Hartioiden pyörittelyjen

Lisätiedot

Alkulämmittelyohjelma

Alkulämmittelyohjelma Alkulämmittelyohjelma Terve Futaaja 2 Johdanto Tämä alkulämmittelyohjelma on suunniteltu Terve Futaaja - tutkimusta varten. Tutkimus on UKK-instituutissa toimivan Tampereen Urheilulääkäriaseman hanke,

Lisätiedot

LIIKUNTAKÄYTÄNTEET YLITORNION KUNNAN VARHAISKASVATUKSESSA, PÄIVÄHOIDOSSA 0 3 VUOTIAAT / NAPEROT, VESSELIT

LIIKUNTAKÄYTÄNTEET YLITORNION KUNNAN VARHAISKASVATUKSESSA, PÄIVÄHOIDOSSA 0 3 VUOTIAAT / NAPEROT, VESSELIT LIIKUNTAKÄYTÄNTEET YLITORNION KUNNAN VARHAISKASVATUKSESSA, PÄIVÄHOIDOSSA 0 3 VUOTIAAT / NAPEROT, VESSELIT - arkiliikuntaa päivittäin esim. kävelyä portaissa, juoksua sekä kävelyä pihalla ulkoilujen aikana

Lisätiedot

LIHASKUNTO-OHJELMA KPV TYTÖT 02

LIHASKUNTO-OHJELMA KPV TYTÖT 02 LIHASKUNTO-OHJELMA KPV TYTÖT 02 OHJELMAN TARKOITUS ON PARANTAA: TASAPAINOA POLVIKONTROLLIA KESKIVARTALON HALLINTAA ALARAAJOJEN LIHASVOIMAA NIVELLIIKKUVUUTTA KOORDINAATIOTA HYPYN ALASTULOTEKNIIKKAA SEKÄ

Lisätiedot

1. Alkulämmittely kuntopyörällä 15min, josta viimeinen 5min aerobisen kynnyksen. 2. Keskivartalojumppa 15min jumppa kiertävänä, 30 työtä/ 1 palautus

1. Alkulämmittely kuntopyörällä 15min, josta viimeinen 5min aerobisen kynnyksen. 2. Keskivartalojumppa 15min jumppa kiertävänä, 30 työtä/ 1 palautus Pyöräilyvoimaa Lihaskunto- ohjelma pyöräilijälle Harjoituksilla on tarkoitus parantaa liikkuvuutta, nostaa jalkojen voimatasoa, harjoittaa tukilihaksia sekä parantaa keskivartalon lihaskestävyyttä. Keskity

Lisätiedot

Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten.

Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten. 1 PROMOOTIOTANSSIT 2012, LAPIN YLIOPISTO POLONEESI Tanssijat pareittain rinnakkain, tytön käsi lepää pojan ojennetun käden päällä. Pojan vapaa käsi selän takana, käden selkä selkää vasten. Poloneesiaskel:

Lisätiedot

REKKI: (1-3: rintakorkeus, 4: cm)

REKKI: (1-3: rintakorkeus, 4: cm) Kevät 2017 1 REKKI: (1-3: rintakorkeus, 4: 180-210 cm) 1. KIEPPI (ponnistus korokkeella tai ilman) - liike päättyy siistiin ja tiukkaan oikonojaan (nilkat myös ojennettuina vierekkäin, ei ristikkäin) -

Lisätiedot

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla!

Selkä suoraksi Suomi TM. Pidetään hauskaa harjoittelemalla! Selkä suoraksi Suomi TM Pidetään hauskaa harjoittelemalla! "Selkä suoraksi Suomi" ʺSelkä suoraksi Suomiʺ on helppo muutaman minuutin harjoitusohjelma, joka päivittäin tehtynä auttaa lapsia kehittämään

Lisätiedot

Koululiikuntaliitto tuottaa lukukausittain uuden N.Y.T! -materiaalipaketin,

Koululiikuntaliitto tuottaa lukukausittain uuden N.Y.T! -materiaalipaketin, Innostu liikke stä! Mitä nyt on? Koululiikuntaliiton uusi N.Y.T! -toiminta tarjoaa alakoulun 2.-5.luokkalaisille helpon tavan harjoitella monipuolisesti liikunnan perustaitoja. Lukukausittain saat N.Y.T!

Lisätiedot

~ 1 ~ REKKI: (1-3: rintakorkeus, 4: cm)

~ 1 ~ REKKI: (1-3: rintakorkeus, 4: cm) ~ 1 ~ Kevät 2017 REKKI: (1-3: rintakorkeus, 4: 180-210 cm) 1. HYPPY OIKONOJAAN - vartalo tiukkana, lantiossa ei saa olla taittoa - käsivarret suorina, nilkat ojennettuina 2. OIKONOJASTA SELINHEILAHDUS

Lisätiedot

LIHASKUNTOHARJOITTELU KOTONA

LIHASKUNTOHARJOITTELU KOTONA LIHASKUNTOHARJOITTELU KOTONA Tähän on kerätty liikemalleja, joita voidaan suorittaa kotona. Kaikkia liikkeitä ei tarvitse kerralla tehdä, vaan tarkoituksena on poimia itselle sopivat liikkeet omaksi kuntopiiriksi.

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I Harjoitussuunnitelma viikko 15 Sisäsyrjäpotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

Yhden pelaajan pallokontrollitemput

Yhden pelaajan pallokontrollitemput Taso 1 Yhden pelaajan pallokontrollitemput SORMILYÖNTI HIHALYÖNTI Heitä pallo, tee 1 sormilyönti ja ota koppi 10 x Heitä pallo, tee 2 sormilyöntiä ja ota koppi 10 x Heitä pallo, tee 3 sormilyöntiä ja ota

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 2 Sisäsyrjäpotku II

Harjoitussuunnitelma viikko 2 Sisäsyrjäpotku II Harjoitussuunnitelma viikko 2 Sisäsyrjäpotku II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

Eilispäivän tähtien kilpailusarjat miesten telinevoimistelussa

Eilispäivän tähtien kilpailusarjat miesten telinevoimistelussa Eilispäivän tähtien kilpailusarjat miesten telinevoimistelussa 1. Eilispäivän Tähtien kilpailusarjat miesten telinevoimistelussa 1.1. Yleistä Suomen Voimisteluliiton kilpailujärjestelmään sisältyvät seuraavat

Lisätiedot

REKKI: (1-3: rintakorkeus, 4: heiluntakorkeus)

REKKI: (1-3: rintakorkeus, 4: heiluntakorkeus) Kevät 2018 1 REKKI: (1-3: rintakorkeus, 4: heiluntakorkeus) 1. KIEPPI - lähtö maasta - liike päättyy siistiin ja tiukkaan oikonojaan - polvet ja nilkat ojennettuina vierekkäin, ei ristikkäin 2. OIKONOJASTA

Lisätiedot

Tasapainotaidot Liikkumistaidot Välineenkäsittelytaidot

Tasapainotaidot Liikkumistaidot Välineenkäsittelytaidot Kausisuunnitelma yhdeksän kerran kerhoon. Tavoitteena harjoittaa liikunnallisia perustaitoja: Tasapainotaidot Liikkumistaidot Välineenkäsittelytaidot Kääntyminen Venyttäminen Taivuttaminen Pyöriminen Heiluminen

Lisätiedot

2x8 polvien joustot 2x8 jousto-täpit rummuttaen jalkapohjilla lattiaan, lantio keinuu mukana

2x8 polvien joustot 2x8 jousto-täpit rummuttaen jalkapohjilla lattiaan, lantio keinuu mukana Bailamama 2Baby WARM UP Take On Me 3:46 Vauva mamasylissä selkä äitiä vasten 2x8 polvien joustot 2x8 jousto-täpit rummuttaen jalkapohjilla lattiaan, lantio keinuu mukana 4x8 jousto-askelkyykky aloittaen

Lisätiedot

Pronssimerkki Yleistä merkkiliikkeistä

Pronssimerkki Yleistä merkkiliikkeistä Pronssimerkki Yleistä merkkiliikkeistä Merkkiliikkeiden suorittamiselle ei ole ala- eikä yläikärajaa. Merkkiliikesuoritukset voi tehdä kotisalilla oman seuran valmentajan suorittaessa arvioinnin. Arvioiva

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II

Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II Harjoitussuunnitelma viikko 14 Potkaiseminen II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerralla

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ!

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ! 1 / 5 1. PÄIVÄ 1 - INFO Yhden käsipainon treeni! MUISTA NÄMÄ! - Pidä hyvä tempo kun vaihdat liikkettä - Tee aina sarjassa oikeasti niin monta kuin menee - Valitse jokaiseen liikkeeseen aina sopiva paino

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I Harjoitussuunnitelma viikko 17 Kärkipotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

Elev - Övre kroppen 1

Elev - Övre kroppen 1 Elev - Övre kroppen 1 Kirjoita ohje tähän 1. Polkupyöräergometri Säädä penkin korkeus niin että polvi on ala-asennossa pienessä koukussa Käynnistä laite ja säädä vastus laitteen ohjeiden mukaan Aloita

Lisätiedot

TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS

TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS TOIMINNALLINEN LIIKKUVUUS SUOMEN URHEILUOPISTO VALMENNUSKESKUS Pia Pekonen & Annimari Savolainen ASKELKYYKKY KÄDET YLHÄÄLLÄ Polvissa noin 90 asteen kulma Keskivartalossa pito Käsien vienti yhdessä ylös

Lisätiedot

KESTOVOIMAHARJOITUS (KV)

KESTOVOIMAHARJOITUS (KV) KESTOVOIMAHARJOITUS (KV) VERRYTTELY JA VENYTTELY 1. SYVÄKYYKKY VARPAILLE NOUSTEN 15 X 40-60 kg 2. NISKAN TAKAA TYÖNTÖ 15 X 15-35 kg 3. ISTUMAAN NOUSU KIERTÄEN 15 X 5-10 kg 4. SIVUKYYKKY 15 X 20-30 kg 5.

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II

Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II Harjoitussuunnitelma viikko 18 Kärkipotku II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerralla

Lisätiedot

PIENET ASKELEET. Pihaliikunnan laadun ja määrän lisääminen. Kasvatuskumppanuus HAKUHYPPELY joka kuukauden viimeinen keskiviikko klo:15-16.

PIENET ASKELEET. Pihaliikunnan laadun ja määrän lisääminen. Kasvatuskumppanuus HAKUHYPPELY joka kuukauden viimeinen keskiviikko klo:15-16. PIENET ASKELEET Pihaliikunnan laadun ja määrän lisääminen Kasvatuskumppanuus HAKUHYPPELY joka kuukauden viimeinen keskiviikko klo:15-16.45 ENSIMMÄINEN ASKEL Jokainen ryhmä Anttilantalon päiväkodissa leikkii

Lisätiedot

Dinox FitBars. - Harjoitusopas

Dinox FitBars. - Harjoitusopas Dinox FitBars - Harjoitusopas Tässä harjoitusoppaassa on pieni otos miten Dinox FitBareilla voi harjoitella. Liikkeitä ja erilaisia muunnelmia on kymmeniä. Oman kehonpainolla harjoittelu on todella tehokasta

Lisätiedot

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1

1 / PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1 1 / 10 1. PÄIVÄ 1 - INFO Päivä 1 1. Liikkeen nimen perässä on kerrottu treenattava lihas 2. Tee kaikissa liikkeissä sarjat loppuun saakka 3. Oikeat sarjapainot ovat ne, jotka ovat isoimmat painot, joilla

Lisätiedot

REKKI: (1-3 sarja: rintakorkeus, 4-6 sarja: heiluntakorkeus)

REKKI: (1-3 sarja: rintakorkeus, 4-6 sarja: heiluntakorkeus) 1 Kevät 2018 REKKI: (1-3 sarja: rintakorkeus, 4-6 sarja: heiluntakorkeus) 1. KIEPPI - lähtö maasta - liike päättyy siistiin ja tiukkaan oikonojaan - polvet ja nilkat ojennettuina vierekkäin, ei ristikkäin

Lisätiedot

Alkulämmittelyt hallin muissa tiloissa. Lämmittely 3 min, Voidaan tehdä paikalla. Pidä sarjojen välissä pieni tauko.

Alkulämmittelyt hallin muissa tiloissa. Lämmittely 3 min, Voidaan tehdä paikalla. Pidä sarjojen välissä pieni tauko. 1) Alkulämpö 10 min Lämmittely 3 min, Voidaan tehdä paikalla. Pidä sarjojen välissä pieni tauko. 1) Haaraperushypyt (3 liikettä) 10 x Tavallinen 10 x Kädet ja jalat ristiin 10 x Kädet ja jalat eteen/taakse

Lisätiedot

Pronssimerkki ~ 1 ~ REKKI: (1-3: rintakorkeus, 4: heiluntakorkeus)

Pronssimerkki ~ 1 ~ REKKI: (1-3: rintakorkeus, 4: heiluntakorkeus) Pronssimerkki ~ 1 ~ Kevät 2018 REKKI: (1-3: rintakorkeus, 4: heiluntakorkeus) 1. HYPPY OIKONOJAAN - lähtö maasta - liike päättyy siistiin ja tiukkaan oikonojaan - kyynärpäät suorina - polvet ja nilkat

Lisätiedot

Timanttimerkin suorittamisen voi aloittaa aikaisintaan sinä vuonna, jona voimistelija täyttää kahdeksan vuotta (8v.).

Timanttimerkin suorittamisen voi aloittaa aikaisintaan sinä vuonna, jona voimistelija täyttää kahdeksan vuotta (8v.). päivitetty 15.12.2018 TIMANTTIMERKKI Timanttimerkin suorittamisen voi aloittaa aikaisintaan sinä vuonna, jona voimistelija täyttää kahdeksan vuotta (8v.). Timanttimerkki suoritetaan erillisissä arviointitilaisuuksissa.

Lisätiedot

http://www.iihce.fi/desktopmodules/iihcemodules/print.aspx?listid=626

http://www.iihce.fi/desktopmodules/iihcemodules/print.aspx?listid=626 1 / 9 2.10.2010 15:37 Kirjainten tekeminen [ref# 1379] Harjoitteen tavoite: Kiekonkäsittelyn alkeiden harjoittelu Osallistujien määrä ja ryhmäjako: Kaikki mukana (halutessa pienryhmät) Tarvittavat välineet

Lisätiedot

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti.

Liikkeet ovat eritasoisia. Aloita A tason liikkeistä ja siirry pelaajien kehittyessä B tason liikkeisiin ja aina E tasolle asti. POLVIKONTROLLI Ohjelman tarkoitus on ennaltaehkäistä polvivammoja parantamalla polvikontrollia, tasapainoa, keskivartalon hallintaa, alaraajojen lihasvoimaa, nivelliikkuvuutta, koordinaatiota sekä hypyn

Lisätiedot

REKKI: (1-3: rintakorkeus, 4-6: cm)

REKKI: (1-3: rintakorkeus, 4-6: cm) 1 Kevät 2017 REKKI: (1-3: rintakorkeus, 4-6: 180-210 cm) 1. KIEPPI (ponnistus korokkeella tai ilman) - liike päättyy siistiin ja tiukkaan oikonojaan (nilkat myös ojennettuina vierekkäin, ei ristikkäin)

Lisätiedot

Pronssimerkin suoritettuaan voimistelija voi aloittaa suorittamaan hopeamerkin liikkeitä.

Pronssimerkin suoritettuaan voimistelija voi aloittaa suorittamaan hopeamerkin liikkeitä. päivitetty 15.12.2018 PRONSSIMERKKI Yleistä merkkiliikkeistä Merkkiliikkeiden suorittamiselle ei ole ala- eikä yläikärajaa. Merkkiliikesuoritukset voi tehdä kotisalilla oman seuran valmentajan suorittaessa

Lisätiedot

Luokat 1 2: Fyysinen toimintakyky

Luokat 1 2: Fyysinen toimintakyky Vuosiluokat 1-2 Liikutaan yhdessä leikkien Tavoitteet Sisällöt Sisältöjen avaaminen ja tarkentaminen Arviointi Laaja-alainen Fyysinen T1 kannustaa oppilasta fyysiseen aktiivisuuteen, kokeilemaan itsenäisesti

Lisätiedot

STPS 06-JOUKKUEEN PELAAJIEN OMATOIMINEN HARJOITTELU

STPS 06-JOUKKUEEN PELAAJIEN OMATOIMINEN HARJOITTELU STPS 06-JOUKKUEEN PELAAJIEN OMATOIMINEN HARJOITTELU SISÄLLYSLUETTELO 1. Sisällysluettelo 2 2. Alkusanat 3 3. Koordinaatio-, ketteryys- ja kehonhallintaharjoitteita 4 3.1 Naruhyppely 4 3.2 Kuperkeikka eteen

Lisätiedot

IKILapsi-jumppa. Ikiliikkeen ja lasten voimistelun yhteistyön tulos

IKILapsi-jumppa. Ikiliikkeen ja lasten voimistelun yhteistyön tulos IKILapsi-jumppa Ikiliikkeen ja lasten voimistelun yhteistyön tulos IKILapsi-jumpissa matkustetaan muun muassa yhdessä maailman ympäri tunneleita alittaen ja yläilmoissa lentäen. Matkalla kokeillaan niin

Lisätiedot

AKTIVOI KESKIVARTALO. Keskivartalolihasten hallinta ja vahvistaminen Opas yläkouluikäisten tyttöjen lentopallovalmentajille

AKTIVOI KESKIVARTALO. Keskivartalolihasten hallinta ja vahvistaminen Opas yläkouluikäisten tyttöjen lentopallovalmentajille AKTIVOI KESKIVARTALO Keskivartalolihasten hallinta ja vahvistaminen Opas yläkouluikäisten tyttöjen lentopallovalmentajille VALMENTAJALLE Lentopallo vaatii pelaajalta monipuolista kehonhallintaa ja vakautta.

Lisätiedot

Perustaitoja. Syötöt: Sisäsyrjäsyöttö. Laukaukset:

Perustaitoja. Syötöt: Sisäsyrjäsyöttö. Laukaukset: Perustaitoja Syötöt: katsekontakti syötettävään katse palloon potkuhetkellä tukijalan paikka painopiste pallon päällä tasapainotus käsillä osumakohta palloon jalka hieman irti maasta jalan saatto " potkaise

Lisätiedot

Naisten telinevoimistelu Minoriryhmän testit

Naisten telinevoimistelu Minoriryhmän testit Naisten telinevoimistelu Minoriryhmän testit päivitetty 10.12.2011 Valmentajan varmistus kaikissa testeissä on sallittu! Puomin liikkeissä ei avustusta, valmentaja saa seistä vieressä. Liikkeiden arvostelussa

Lisätiedot

Kuntopalloharjoituksia

Kuntopalloharjoituksia Kuntopalloharjoituksia Alhaalta ylös Laskeudu kyykkyyn selkä ja yläraajat suorina. Ponnista jaloilla tehokkaasti ylöspäin. Ajoita yläraajojen liike ja pallon heitto ponnistuksen loppuvaiheeseen. Ota pallo

Lisätiedot

KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017. Prepared by: Mika Martikainen Date: :26

KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017. Prepared by: Mika Martikainen Date: :26 KESKIVARTALO/KEHONHALLINTAL IIKKEITÄ UINTIIN 3/2017 Prepared by: Mika Martikainen Date: 04.04.2017 08:26 MIKA MARTIKAINEN COACHING PL 226 70101, Kuopio 0408295515 mika@murtokohta.fi INFO "keskivartalojumppa"

Lisätiedot

Kultamerkin suoritettuaan ja sinä vuonna, jolloin voimistelija täyttää 8 vuotta, voi aloittaa suorittamaan timanttimerkin liikkeitä.

Kultamerkin suoritettuaan ja sinä vuonna, jolloin voimistelija täyttää 8 vuotta, voi aloittaa suorittamaan timanttimerkin liikkeitä. päivitetty 15.12.2018 KULTAMERKKI Merkkiliikkeiden suorittamiselle ei ole ala- eikä yläikärajaa. Merkkiliikesuoritukset voi tehdä kotisalilla oman seuran valmentajan suorittaessa arvioinnin. Arvioiva valmentaja

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I Harjoitussuunnitelma viikko 1 Pallo tutuksi I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa Harjoituskerran tavoitteena on

Lisätiedot

Potkutekniikka: vinkkejä 1. N. 45 asteen vauhti, potkaiseva jalka 45 kulmassa (varpaat eivät osoita suoraan maahan) 2. Tukijalka jättää tilaa potkaisevalle jalalle. Tukijalka on lähes pallon tasalla. 3.

Lisätiedot

B-luokka 20.12.2013. Yleistä. Hyppy. Hyppy. Hypyn arvostelu juoksu. Hypyn arvostelu. mattokasa

B-luokka 20.12.2013. Yleistä. Hyppy. Hyppy. Hypyn arvostelu juoksu. Hypyn arvostelu. mattokasa Yleistä B-luokka Kilpailuihin voi osallistua aikaisintaan sen vuoden syksynä, kun voimistelija täyttää 7 vuotta (lisenssikausi syksy 2013 - kevät 2014 / 2006 syntynyt) B-luokkaan voi siirtyä kilpailemaan,

Lisätiedot

TYTTÖJEN TAITORYHMÄT - tytöt 7-12 vuotta Jyväskylän Voimistelijat-79

TYTTÖJEN TAITORYHMÄT - tytöt 7-12 vuotta Jyväskylän Voimistelijat-79 TYTTÖJEN TAITORYHMÄT - tytöt 7-12 vuotta Jyväskylän Voimistelijat-79 Taitoryhmät ovat harrasteryhmien ja kilparyhmien välissä olevia ryhmiä, joissa harjoitellaan jo tavoitteellisemmin. Taitoryhmissä voi

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 3 Pallonkäsittely I

Harjoitussuunnitelma viikko 3 Pallonkäsittely I Harjoitussuunnitelma viikko 3 Pallonkäsittely I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku Harjoituskerran

Lisätiedot

BONUSOHJELMAT TREENINAUaHOILLA

BONUSOHJELMAT TREENINAUaHOILLA BONUSOHJELMAT TREENINAUaHOILLA Pysy lomalla ja matkoillakin teräskunnossa, tekemällä 5 tehokasta ja nopeaa treeniohjelmaa Seuraavassa 2 bonustreeniohjelmaa artikkelista Treenaa kotona Muscle&Fitness Hers-lehden

Lisätiedot

Liikkuminen eri tyyleillä (onnistuu yksin) Pujottelurata (onnistuu yksin) Kaverikuva (kaveri tai ryhmä) Pyykkipojat karkuteillä (kaveri ta ryhmä)

Liikkuminen eri tyyleillä (onnistuu yksin) Pujottelurata (onnistuu yksin) Kaverikuva (kaveri tai ryhmä) Pyykkipojat karkuteillä (kaveri ta ryhmä) Kattikierros on toiminnallinen rata noin alakouluikäisille. Voit ottaa kaikki pisteet tai valita sopivimmat ryhmällesi. Alla on kuvattu pisteet ja niihin tarvittavat välineet. Pisteet Liikkuminen eri tyyleillä

Lisätiedot

REKKI: (1-4: rintakorkeus, 5-6: cm)

REKKI: (1-4: rintakorkeus, 5-6: cm) Kausi 2016-2017 REKKI: (1-4: rintakorkeus, 5-6: 180-210 cm) 1. KIEPPI (ponnistus korokkeella tai ilman) - liike päättyy siistiin ja tiukkaan oikonojaan (nilkat myös ojennettuina vierekkäin, ei ristikkäin)

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 8 Kuljettaminen II

Harjoitussuunnitelma viikko 8 Kuljettaminen II Harjoitussuunnitelma viikko 8 Kuljettaminen II = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa = Syöttö tai potku = Keila Harjoituskerran

Lisätiedot

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I

Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I Harjoitussuunnitelma viikko 1 Sisäsyrjäpotku I = Pelikenttä = Keiloilla rajattu alue = Pelaaja = Maalivahti = Valmentaja = Pallo = Liike pallon kanssa = Liike ilman palloa Harjoituskerran tavoitteena on

Lisätiedot

Puistopenkkitreeni. Liike Sarjat Toistot. A2 Punnerrus A3 Lantionnosto kahdella tai yhdellä jalalla 4 (jalka)

Puistopenkkitreeni. Liike Sarjat Toistot. A2 Punnerrus A3 Lantionnosto kahdella tai yhdellä jalalla 4 (jalka) Liike Sarjat Toistot A1 Harppaus penkille 4 10 15/ jalka A2 Punnerrus 4 10 15 A3 Lantionnosto kahdella tai yhdellä jalalla 4 10 15/ (jalka) A4 Jalanojennus maaten 4 10 15/ (jalka) Näin treeni toteutetaan:

Lisätiedot

Lajitekniikka: kuntopiiri

Lajitekniikka: kuntopiiri www.terveysverkko.fi/tietopankki/tyoikaisille Lihaskuntoharjoittelu on terveyden kannalta tärkeää ja sitä suositellaan tehtävän ainakin kaksi kertaa viikossa. Lihaskuntoharjoittelua voit tehdä kuntosalilla,

Lisätiedot

VOIMISTELUN ALKEISJATKOPASSI

VOIMISTELUN ALKEISJATKOPASSI VOIMISTELUN ALKEISJATKOPASSI MINÄ VOIMISTELIJANA MONIPUOLINEN HARJOITTELU Väritä ruutu aina kun olet liikkunut JUOKSIN Kuvani LUISTELIN PELASIN PALLOPELEJÄ UIN Nimi Ryhmä HIIHDIN LEIKIN PIHAPELEJÄ Harjoitusaika/

Lisätiedot

KOIVISTON POLSKA. kävely-, puolijuoksu- ja hyppyaskelia sekä kanta- ja varvashyppy askelia tanssijat seisovat piirin kehällä kädet vapaina

KOIVISTON POLSKA. kävely-, puolijuoksu- ja hyppyaskelia sekä kanta- ja varvashyppy askelia tanssijat seisovat piirin kehällä kädet vapaina KOIVISTON POLSKA Tämän karjalaiseksi tanssiksi nimetyn sommitelman muistiinmerkitsi Anni Collan julkaisuun Suomalainen Kisapirtti. Kansantanssin Riemuvuoden 2016 yhteisohjelmiin tanssin on versioinut Petri

Lisätiedot