JÄLKIKÄSITTELY- PROSESSI

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "JÄLKIKÄSITTELY- PROSESSI"

Transkriptio

1 Jälkikäsittely

2 jälkeiset työvaiheet, joilla painotuote saadaan valmiiksi käyttöä tai jatkojalostusta varten. Joissakin tapauksissa painotuote valmistuu jo rotaatiopainokoneen taittolaitteella tai heti sen jälkeen, jolloin vaoidaan puhua in-line-jälkikäsittelystä. Lukutuotteiden jälkikäsittelyn lähtökohtana on painokoneelta tuleva arkki, joka tulee arkkikoneelta taittamattomana, rotaatiolta yleensä taitettuna. Pakkauspainoissa jälkikäsittely alkaa yleensä painetusta rullasta tai arkista. Lukutuotteiden yleisimmät jälkikäsittelypros- JÄLKIKÄSITTELY- PROSESSI Prosessit Toiminnot Prosessien eteneminen Mitä on jälkikäsittely Jälkikäsittelyyn kuuluvat kaikki painamisen 2 essit ovat sanomalehden postitus, aikakauslehden hakasnidonta (stiftaus) tai liimanidonta, sekä kirjan liimanidonta (yleensä pehemäkantinen kirja) tai lankanidonta ja kansitus (kovakantinen kirja). Pakkauspainotuotteiden jälkikäsittelyyn voi kuulua monia jalostustoimintoja, esim. päällystys, laminointi, stanssaus tai kotelonmuodostus. Osa pakkauksen jälkikäsittelystä voi tapahtua pakkausvaiheen yhteydessä, esim. pakkausaihion muodostus ratamaisesta materiaalista sekä pakkauksen sulkeminen.

3 Sanomalehti Stiftattu aikakauslehti Pehmeäkantinen kirja Kovakantinen kirja painaminen kokoaminen kokoaminen kokoaminen liitteistys nitominen selän rouhinta lankanidonta selän liimaus osoitteistus puhtaaksileikkaus selän liimaus puhtaaksileikkaus niputtaminen liitteistys kannen alistus nippuosoitteistus osoitteistus liimaus lastaus niputtaminen puhtaaksi leikkaus esilehden liimaus selän pyöristys harson ja krepin liimaus kannen valmistus 3 jakelu nippuosoitteistus niputtaminen kansitus pakkaus jakelu Jälkikäsittelyn prosessikaavioita pakkaus varastointi jakelu puristus taipeen poltto suojapaperointi kuivaus pakkaus varastointi / jakelu

4 Taitto Taittokoneet Varastointi Taittotyypit Taittokoneiden periaatteet Taittotyypit Painetut arkit ltaitetaan taittokoneella. Peräkkäisiä taittoja tehdään 2-6 riippuen arkin ja painotuotteen koosta sekä taittotavasta. Tyypillinen lukutuotteen taittotapa on ristitaitto, jossa arkkitaitetaan puoliksi 4 kaksi tai kolme kertaa. Ristitaitto Haitaritaitto Ikkunataitto Käärötaitto

5 Taittokoneet Taittokoneet toimivat tasku- ja veitsiperiaatteella, tai ovat näiden yhdistelmiä, kombinaatiokoneita. Arkita listetaan koneeseen pinosta yksittäin tai limittäin. Kone säädetään halutun taiton mukaisesti. Osa taittoelementeistä voidaan haluttaessa ohittaa. Taitettujen arkkien luovutus tapahtuu 5 arkki vetotelat taskunsulkija tasku ohjaustelat limivirtana. Taittokoneessa voi olla useampia luovutuskohtia. Joissakin taittokoneissa voidaan arkkiin tehdä taittamista helpottavia perforointeja tai nuuttauksia. Taiton onnistumista edistää paperin sopiva jäykkyys.

6 Leikkurit Etiketit Vihkot Kirjat Leikkaaminen Kolmiteräleikkuri 6 Painotuotteen leikkaaminen Jälk ikäsittelyssä yleisin leikkaustoiminto on tuotteen puhtaaksileikkaus. Metallinen, hydraulisesti liikkuva terä leikkaa paikallaan olevan tuotteen tai tuotenipun pehmeää vastaterää vasten. Tällä periaatteella toimivat mm. paperileikkuri (giljotiini) ja kolmiteräleikkuri. Kolmiteräleikkurin leikkaus on kaksivaiheinen. Ylä ja alasyrjä leikataan kahdella terällä samanaikaisesti ja etureuna erikseen. Leikkausjärjestys voi vaihdella. Pituusleikkuri Pakkauspainotuotteiden jälkikäsittelyssä voidaan käyttää pituusleikkuria, jossa painettu rata katkaistaan pituussuunnassa. Terä on pyöreä ja se voi leikata pehmeää tai kovaa vastakappaletta vasten. Pituusleikkauksessa voidaan myös käyttää kahta saksimaisesti limittäin pyörivää terää. Leiukattu rata rullataan jatkojalostus- tai pakkausvaiheeseen sopiviksi pienrulliksi.

7 Muotoleikkaus eli stanssaus Stanssaus on painotekniikassa käytettävä menetelmä, jolla stanssia käyttämällä viimeistellään käsiteltävänä oleva materiaali leikkaamalla se haluttuun muotoon, joka näin voidaan saada poikkeamaan normaalista arkin muodosta lähes rajattomasti. 7 Stanssausta käytetään mm. etiettien ja pakkausaihioiden valmistuksessa. Etikettistanssauksessa suorakulmaiseksi leikattu etikettinippu puristetaan halutun muotoisen terän läpi tai mäntään kiinnitetty terä painetaan arkkinipun läpi pehmeätä tasoa vasten. Leikatutu etiketit pakataan määränippuihin. Sovellettuna menetelmää käytetään myös metallituotteiden pintakäsittelyyn tai levyjen aukottamiseen.

8 Välivarastointi ja kokoaminen 8 Välivarastointi ja siirto Rotaatiolla painetut ja taitetut taittokoneella taitetut arkit välivarastoidaan usein ennen sidontaa. Arkit voidaan niputtaa stakkerilla ja varastoida lavoille joko irrallisina arkkinippuina tai vanerilevyjen ja vanteiden avulla sidottuina. Kolmas vaihtoehto on varastointi limivirtana rullissa tai keloissa. Taitetut arkit syötetään rotaatiokoneilta pitkänippustakkereille ja keloille yleensä limivirtakuljettimien avulla. Lavojen välivarastoinnissa käytetään usein erilaisia lavahyllyjä. Kun kaikki lukutuotteen osat on painettu ja taitettu, siirretään arkit välivarastosta kokoojalinjalle. Kokoaminen Lukutuotteiden osat, taitetut arkit, kootaan yhteen ennen sidontaa. Työvaihetta kutsutaan kokoamiseksi tai keräilyksi ja koneita kokoojalinjoiksi tai kollaattoreiksi. Pienten painosten kokoaminen voidaan tehdä myös käsin. Kokoamistapa riippuu valitusta nidontamenetelmästä. Hakanidonnassa arkit kootaan sisäkkäin, liimaja lankanidonnassa peräkkäin. Kokoaminen on usein osa integroitua nidontalinjaa.

9 sivut 1-8 ja sivut 9-16 ja sivut sivut 1-16 sivut sivut 33-48

10 Muita jälkikäsittelymahdollisuuksia 10 Osoitteistus, niputus ja pakkaus Lehdet voidaan varustaa osoitetiedoilla ennen niputusta ja pakkausta. Yleisin tekniikka on mustesuihkutulostus suoraan lehteen. Lehtituotanto Liitteistys Pakkaaminen Osoitteistus Niput voidaan sitoa narulla tai muovivanteilla. Usein ne myös kääritään muoviin. Liitteistys Aikakauslehtimäisiin tuotteisiin voidaan lisätä Osoitelappu voidaan myös leikata tulostetusta arkista ja liimata paikalleen. Tarraosoitetta käytetään joissakin tapauksissa. Tuotteet niputetaan stakkerissa joko määränippuihin tai jakelupisteittäin. Jälkimmäisessä tapauksessa nipun päälle sijoitetaan tulostettu arkki, jossa on jakeluosoite, esim. postipiiri. liitteitä kolmella perustekniikalla. Sisäänpistokoneella tuote avataan veitsellä sopivasta kohdasta ja liite heitetään sivujen väliin. Stiftattu tai liimanidottu liite elistetaan arkkien mukana koontivaiheessa. Liimakortti kiinnitetään koontivaiheessa liimapisaralla alistetun arkin etusivulle. Korttien lisäksi voidaan tällä tekniikalla liittää tuotteeseen ohuita tuotenäytteitä tms.

11 Liimasidonta ja liimat Aluksi blokin selkä leikataan ja rouhitaan. Leikkauksen syvyys on 2-3 mm, ja sen tehtävänä on 11 Sidontaprosessi Liimasidonnan aluksi koottu kirjablokki (sivut ilman kansia) alistetaan liimasidontakoneeseen tai -linjalle. Arkkien kohdistus varmistetaan täräyttimellä, jonka jälkeen blokki puristuu kahden metallilevyn väliseen taskuun ja kuljetin vie sen liimasidoonan eri vaiheiden kautta luovutukseen. poistaa arkkien taite niin, että liima voi tunkeutua jokaiseen arkkiin. Rouhinnalla parannetaan liiman absorptiota ja liimasauman lujuutta. Liimaa levitetään blokin selkään yksi tai kaksi kerrosta ja usein myös n. 5mm leveydeltä blokin etu- ja takasivuille aivan selän viereen. Liiman levityksen jälkeen tapahtuu kannen alistus ja yhdistäminen blokkiin. Jos kansi on paksua kartonkia, se on

12 usein nuutattu selän taiton parantamiseksi. Nuuttaus voidaan tehdä eräissä koneissa myös alistusvaiheessa. Liimauksen onnistuminen varmistetaan puristuksella. Liiman kuivumisnopeus riippuu mm. liimatyypistä, liimakerroksen paksuudesta sekä ilman absorptiosta paperiin. 12 Liimatyypit Yleisimmät liimatyypit ovat perinteiset hotmelt- eli sulateliimat, PUR-liimat (PUR=polyuretaani) sekä dispersioliimat. Sulateliimat lämmitetään asteen lämpötilaan, jolloin ne muuttuvat juoksevaksi. Liimasauma muodostuu liiman jäähtyessä ja kiinteytyessä.

13 Dispersioliimat ovat ns. kylmäliimoja, ja liimasauma muodostuu veden haihtuessa ja imeytyessä paperiin. Dispersioliimojen kuivausta voidaan nopeuttaa esim. IR-kuivaajan avulla. Liiman levityksen ja liimauksen välistä aikaa kutsutaan avoimeksi ajaksi. Sulateliimoilla avoin aika on yleensä 4-10 sekuntia, dispersioliimoilla pidempi. Avoimen ajan jälkeen liima on 13 niin kuivaa tai jäähtynyttä, että liimasaumasta tulee heikko. Liiman absorption paperiin täytyy olla sopiva. Päällystämättömillä ja huokosilla papereilla on helpompi saavuttaa hyvä liimaus kuin päällystetyillä, koska karhea pinta ja huokoset parantavat liiman mekaanista adheesiota.

14 alistusasemat kortinliimausyksikkö Aikakauslehden nidonta Isoissa tuotantolaitoksissa jälkikäsittelyn toimin- nidontapäät kolmiteräleikkuri kääntö not on integroitu konelinjoiksi, joita hallitaan ohjausjärjestelmien avulla. Aikakauslehtityyppi- 14 kääntö osoitteistus sisäänpistokone nippuosoite set tuotteet jälkikäsitellään linjoilla, joissa keräily, liitteistys, nidonta, puhtaaksileikkaus sekä lähteysja pakkaustoiminnot on integroitu. Linjoilla on useita laadunvalvontapisteitä, joissa tuotetta tarkkaillaan mekaanisesti tai elektronisesti. Aikakau- muovitus ristiinsidonta stakkeri slehdet hakasnidotaan eli stiftataan yleensä konelinjoilla. Taitetut arkit ja kansi alistetaan linjalle ja ne stiftataan, leikataan, varustetaan osoit- kutisteuuni teilla, niputetaan ja muovitetaan koneellisesti. pakkaus lavoille pakkaus postihäkkeihin

15 vaiheet automatisointi Jälkikäsittelyn konelinjat Kovakantisen kirjan valmistus Isoissa tuotantolaituksissa jälkikäsittelyn toiminnot on integroitu konelinjoiksi, joita hallitaan ohjausjärjestelmien avulla. Kovakantisen kirjan sidontalinjassa voidaan integroida lankanidonnan jälkeiset työvaiheet. Kovakantisen kirjan valmistuksessa hyödynnetään yleisesti konelinjoja. Valmiiksi lankanidotut kirjablokit alistetaan linjalle ja esilehdet kiinnitetään, selkä liimataan, blokki leikataan siistiksi ja vahvikkeet ja koristeet kiinnitetän, jonka jälkeen kirjat kansitetaan ja niputetaan. 15 suojapaperointi kansitus kannen alistus krepin ja kapiteelinauhojen liimaus niputus taipeenpoltto puristus harson liimaus blokin alistus esilehtiasema selän liimaus selän pyöristys ja taipeen muodostus

16 16 Eija Lehtinen 2011

FORMAATIT JA LIITTEET

FORMAATIT JA LIITTEET FORMAATIT JA LIITTEET Kaikki tämän oppaan ohjeet ovat yleisohjeita, asiakkaiden tarpeet huomioiden keskustelemme aina jokaisesta painotyöstä erikseen ja etsimme tuotteelle taloudellisimman ja parhaan vaihtoehdon.

Lisätiedot

FORMAATIT JA LIITTEET

FORMAATIT JA LIITTEET FORMAATIT JA LIITTEET Kaikki tämän oppaan ohjeet ovat yleisohjeita, asiakkaiden tarpeet huomioiden keskustelemme aina jokaisesta painotyöstä erikseen ja etsimme tuotteelle taloudellisimman ja parhaan vaihtoehdon.

Lisätiedot

Tekniset laatusuositukset

Tekniset laatusuositukset Tekniset laatusuositukset Tekniset laatusuositukset on tarkoitettu painotyön tilaajan ja painon apuvälineeksi, joissa ovat suositusarvot tärkeimpien laatukriteerien osalta reprolle, painamiselle ja jälkikäsittelylle.

Lisätiedot

202 PAINOTEKNIIKKA, OFFSETPAINAMINEN

202 PAINOTEKNIIKKA, OFFSETPAINAMINEN 202 PAINOTEKNIIKKA, OFFSETPAINAMINEN 1) Offsetpainaminen Kilpailutehtävänä on painaa nelivärinen esite Heidelberg Printmaster 52/4 painokoneella. Painosmäärä on 1000 kpl, lisäksi kuntoonlaittoon on varattu

Lisätiedot

Aaltopahvin valmistus ja jalostus

Aaltopahvin valmistus ja jalostus Aaltopahvin valmistus ja jalostus Aaltopahvi Aaltopahvi on maailman suosituin pakkausmateriaali ja käyttö kasvaa jatkuvasti Raaka-aine ekologinen (aurinkoenergia kuitu) Keveys yhdistettynä lujuuteen ja

Lisätiedot

Paperinjalostus 30.3.2015

Paperinjalostus 30.3.2015 Paperinjalostus 30.3.2015 Paperinjalostus, mitä se on? Paperin jatkojalostamista uusiksi tuotteiksi Työn tekemistä lisätään paperin arvoa/ominaisuuksia; Painatus tai lakkaus Toinen paperi, alumiini, verkko,

Lisätiedot

Kilpailijan tulee noudattaa ergonomiaa sekä toimia taloudellisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti.

Kilpailijan tulee noudattaa ergonomiaa sekä toimia taloudellisesti ja kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Painotekniikka, 202, digitaalinen painaminen Kilpailutehtävänä on painaa digitaalisilla painokoneilla mallien ja annettujen ohjeiden mukaisia painotöitä. Työt voivat sisältää asemointia ja muuttuvaa tietoa.

Lisätiedot

heating wedge = kuumakiila liitettävät materiaalit hot air = kuuma ilma hot air tape welding = kuuma ilma teippaus ultrasonic = ultraääni

heating wedge = kuumakiila liitettävät materiaalit hot air = kuuma ilma hot air tape welding = kuuma ilma teippaus ultrasonic = ultraääni PFAFF tuotevalikoimassa on teknisten tekstiilien ja suodattimien valmistamiseen tarkoitettuja automaatteja. Pfaff rakentaa myös räätälöityjä ratkaisuja. heating wedge = kuumakiila liitettävät materiaalit

Lisätiedot

/ ERIK EHDET OISP / ERIK AINO OISP TUO AINO

/ ERIK EHDET OISP / ERIK AINO OISP TUO AINO ARKKIPAINO // SANOMALEHDET SANOMALEHDET // ERIKOISPAINOTUOTTEET ERIKOISPAINOTUOTTEET // CROSSMEDIA CROSSMEDIA // i247 i247 // LOGISTIIKKA LOGISTIIKKA // I-PLUS I-PLUS ARKKIPAINO Kerro se paperilla Palveleva

Lisätiedot

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 202 Skill Painotekniikka. Competitor Name

Mark Summary Form. Taitaja 2012. Skill Number 202 Skill Painotekniikka. Competitor Name Summary Form Skill Number 202 Skill Painotekniikka ing Scheme Lock 24-04-2012 08:30:34 Final Lock 26-04-2012 13:14:58 Criterion Criterion Description s Day 1 Day 2 Day 3 Day 4 Total Award A B C D E F G

Lisätiedot

Mediakortti. Stiftatut tuotteet Liimasidotut tuotteet Liitekombinaatiot Liitteiden pakkausja toimitusohjeet. Liitteistyksen

Mediakortti. Stiftatut tuotteet Liimasidotut tuotteet Liitekombinaatiot Liitteiden pakkausja toimitusohjeet. Liitteistyksen 26.09.2014 Liitteistyksen Mediakortti Stiftatut tuotteet Liimasidotut tuotteet Liitekombinaatiot Liitteiden pakkausja toimitusohjeet HANSAPRINT OY Artukaistentie 10 20240 Turku Puh. 010 5422 www.hansaprint.fi

Lisätiedot

MÄÄRÄYS 48/011/2009. Näyttötutkinnon perusteet

MÄÄRÄYS 48/011/2009. Näyttötutkinnon perusteet MÄÄRÄYS 48/011/2009 Näyttötutkinnon perusteet JÄLKIKÄSITTELYKONEEN- HOITAJAN AMMATTITUTKINTO 2009 Näyttötutkinnon perusteet JÄLKIKÄSITTELYKONEEN- HOITAJAN AMMATTITUTKINTO 2009 MÄÄRÄYS 48/011/2009 OPETUSHALLITUS

Lisätiedot

HINNASTO Kopiointi & tulostus

HINNASTO Kopiointi & tulostus HINNASTO Kopiointi & tulostus www.oasismedia.fi HINNASTO 2(8) N HINNASTO Hinnat sisältävät arvonlisäveron 22 % ja ilmoitettu euroissa. Hinnasto on voimassa alkaen toistaiseksi. A4/A3 KOPIOINTI / TULOSTUS

Lisätiedot

Oman kirjasi. tekee Erkki Luumi

Oman kirjasi. tekee Erkki Luumi Oman kirjasi tekee Erkki Luumi Kirjatalo Ekiteki sijaitsee Hämeenkyrön kansallismaisemissa F. E. Sillanpään syntysijoilla Maisematien ja Trossitien risteyksessä kaksi kilometriä Kolmostieltä Mahnala-Timi-liittymästä,

Lisätiedot

DIGIPAINON HINNASTO. Voimassa 10/2017 -

DIGIPAINON HINNASTO. Voimassa 10/2017 - DIGIPAINON HINNASTO Voimassa 10/2017 - DIGIPAINOTUOTTEET Kaikkiin hintoihin sisältyy alv. 24 % JULISTEET A3 JA A2 Koko: A3 digipainatus ja A2 offset Värit: Yksipuolinen (4/0) Materiaali: 150 gr gloss Määrä

Lisätiedot

Palveleva kirjapaino sukukirjan ja kyläkirjan tekijälle

Palveleva kirjapaino sukukirjan ja kyläkirjan tekijälle Palveleva kirjapaino sukukirjan ja kyläkirjan tekijälle Saarijärven Offset Oy ja Suomen sukututkimusseura tekevät hyvää yhteistyötä tarkoituksenaan edistää sukukirjaprojekteja kaikilla rintamilla. Saarijärven

Lisätiedot

2. Käsinkaavaustapahtuma tuorehiekkaan

2. Käsinkaavaustapahtuma tuorehiekkaan 2. Käsinkaavaustapahtuma tuorehiekkaan Pekka Niemi Tampereen ammattiopisto 2.1 Muotin valmistus käytettäessä paartilossia Muotinvalmistuksessa on yleensä etu, jos saadaan jakopinta suoraksi, malli suoraan

Lisätiedot

Kirjanen. TAKE-hanke. Kirsi Träskelin

Kirjanen. TAKE-hanke. Kirsi Träskelin Kirjanen TAKE-hanke Tarvikkeet: kierrätyspahvia, paperia, ohutta aaltopahvia, kierrätyskangasta tai tapettia yms. suttupaperia suojaukseen liimaa ja liimapensseli Sakset, mattoveitsi sekä leikkausalusta

Lisätiedot

Painoviestinnän perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma

Painoviestinnän perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Painoviestinnän perustutkinnon toteutus- ja arviointisuunnitelma Rauma Hyväksymispäätökset Työelämäjaos 30.11.2015 Johtokunta 22.12.2015 1 Sisällys Jaksosuunnitelma...2 Jaksosuunnitelma...3 Ammatilliset

Lisätiedot

HINNASTO Kopiointi & tulostus

HINNASTO Kopiointi & tulostus HINNASTO Kopiointi & tulostus www.oasismedia.fi HINNASTO 2(8) N HINNASTO Hinnat sisältävät arvonlisäveron 23 % ja ilmoitettu euroissa. Hinnasto on voimassa alkaen toistaiseksi. A4/A3 KOPIOINTI / TULOSTUS

Lisätiedot

HINNASTO Kopiointi & tulostus. www.oasismedia.fi. alv 24 % v004.130401

HINNASTO Kopiointi & tulostus. www.oasismedia.fi. alv 24 % v004.130401 HINNASTO Kopiointi & tulostus www.oasismedia.fi alv 24 % HINNASTO 2(8) N HINNASTO Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24 % ja ilmoitettu euroissa. Hinnasto on voimassa alkaen toistaiseksi. A4/A3 KOPIOINTI

Lisätiedot

2. Käyntikortti: materiaalina Munken Polar- Kysymys: paperin neliömassa ( = g/m2) puuttuu.

2. Käyntikortti: materiaalina Munken Polar- Kysymys: paperin neliömassa ( = g/m2) puuttuu. Kysymykset ja vastaukset tarjouspyyntöön HSL:n painotöistä sekä painotuotteiden varastointi- ja logistiikkapalveluista vuosille 2015-2016 sekä optio vuosille 2017 ja 2018 Kysymykset, jotka koskevat liitettä

Lisätiedot

Paperinjalostus. Nestepakkaukset

Paperinjalostus. Nestepakkaukset Paperinjalostus Nestepakkaukset Nestepakkauskartonki Nestepakkausten pääraaka-aineena voidaan käyttää yksinomaan valkaistua ja valkaisematonta lehti- tai havupuusellusta valmistettua yksi- tai monikerroksista

Lisätiedot

MUNKTELLIN ARKISTOMATERIAALIT

MUNKTELLIN ARKISTOMATERIAALIT MUNKTELLIN ARKISTOMATERIAALIT Ensiluokkaisten ominaisuuksiensa vuoksi Munktell-paperi sopii museo- ja arkistokokoelmien pitkäaikaissäilytykseen. Se läpäisee arkistokelpoisuusmääräykset ja kuuluu mm. Kansallisarkiston

Lisätiedot

KIRJASUUNNITTELU II. BA3 Arja Karhumaa

KIRJASUUNNITTELU II. BA3 Arja Karhumaa KIRJASUUNNITTELU II BA3 Arja Karhumaa IRMA BOOM http://vimeo.com/11869654 WHAT IRMA SAID... I HATE HANDMADE BOOKS Teollisesti tuotettu kirja vs. taiteilijakirja WHAT IRMA SAID... I HATE HANDMADE BOOKS

Lisätiedot

Teknisen työn didaktiikka/aihepiirisuunnittelu Tiina Pyhälahti Syksy 1996 Ohjaaja: Ossi Autio

Teknisen työn didaktiikka/aihepiirisuunnittelu Tiina Pyhälahti Syksy 1996 Ohjaaja: Ossi Autio Teknisen työn didaktiikka/aihepiirisuunnittelu Tiina Pyhälahti Syksy 1996 Ohjaaja: Ossi Autio 1.JOHDANTO Aihepiirin tavoitteena on valmistaa esine, joka liittyy ilmaan ja entämiseen ja jossa on jokin pienen

Lisätiedot

Objective Marking. Taitaja 2014 Lahti. Skill Number 202 Skill Painotekniikka Competition Day 3. Competitor Name

Objective Marking. Taitaja 2014 Lahti. Skill Number 202 Skill Painotekniikka Competition Day 3. Competitor Name Objective ing Sub Criterion Painoprosessin kuntoonlaitto Sub Criterion A1 ing Scheme Lock 24-03-2014 12:08:23 Entry Lock 10-04-2014 13:45:56 O1 1.50 Paperinkuljetuslaitteen säätäminen 1. ajo Ei tarvitse

Lisätiedot

3M All rights reserved. 3M Deutschland GmbH Carl-Schurz-Straße Neuss

3M All rights reserved. 3M Deutschland GmbH Carl-Schurz-Straße Neuss 3M 2008. All rights reserved. 3M Deutschland GmbH Carl-Schurz-Straße 1 41453 Neuss www.scotchbecreative.de www.scotchprodukte.de Käsillään tekeminen suo mahdollisuuden luomisprosessiin osallistumiseen,

Lisätiedot

MUNKTELLIN ARKISTOMATERIAALIT

MUNKTELLIN ARKISTOMATERIAALIT MUNKTELLIN ARKISTOMATERIAALIT Ensiluokkaisten ominaisuuksiensa vuoksi Munktell-paperi sopii museo- ja arkistokokoelmien pitkäaikaissäilytykseen. Se läpäisee arkistokelpoisuusmääräykset ja kuuluu mm. Kansallisarkiston

Lisätiedot

1. Helppo ja hauska pöytäteatteri

1. Helppo ja hauska pöytäteatteri 1. Helppo ja hauska pöytäteatteri Nukketeatteri inspiroi ja rikastuttaa niin lasten kuin aikuisten mielikuvitusta. Pöytäteatteri on yksi nukketeatterin muoto. Pöytäteatteria esitetään sananmukaisesti pöydän

Lisätiedot

HELSINGIN SANOMAT Ilmoitusliitteet

HELSINGIN SANOMAT Ilmoitusliitteet HELSINGIN SANOMAT Helsingin Sanomat Broadsheet/ Tabloid Erikoissanomalehtipaperi Paino Alle 50 000 kpl Hinnat / 1000 kpl 50 000-149 999 kpl Yli 150 000 kpl alle 20 g 160 152 143 4 / 8 sivua 20-29 g 168

Lisätiedot

Solukumit. Asennusopas

Solukumit. Asennusopas Solukumit Asennusopas Sisällysluettelo Sisällysluettelo 1 Yleistä 3 2 Käytännön tietoa 3 Työskentely solukumisukilla 3 Työskentely solukumimatoilla 3 Yleistä liimauksesta 4 3 Putkien ja liittimien eristäminen

Lisätiedot

Tekijän oma esittely. Työnäytekansion esittely. Työsuojelu. Digipainomenetelmät. Offsetpaino. Fleksopaino. Jälkikäsittelymenetelmät.

Tekijän oma esittely. Työnäytekansion esittely. Työsuojelu. Digipainomenetelmät. Offsetpaino. Fleksopaino. Jälkikäsittelymenetelmät. 1 SISÄLLYS 3 4 5 6-7 8-9 10-11 12 13 14-15 16-17 18-20 21 Tekijän oma esittely Työnäytekansion esittely Työsuojelu Digipainomenetelmät Offsetpaino Seripaino Kohopaino Syväpaino Fleksopaino Jälkikäsittelymenetelmät

Lisätiedot

FOREVER Classic. FOREVER Classic+ Universal LÄMPÖSIIRTOMATERIAALIT LASERTULOSTIMILLE

FOREVER Classic. FOREVER Classic+ Universal LÄMPÖSIIRTOMATERIAALIT LASERTULOSTIMILLE FOREVER Classic Siirtomateriaali vaaleille kankaille, hiirimatoille jne. Pesunkestävyys 40c lämpötilaan Siirtynyt taustakalvo lähes näkymätön Ei koveta kuvakohtaa kankaalla Ei sovellu mustavalkolasereille

Lisätiedot

roombox HUOM. LUE OHJEET KERTAALLEEN LÄPI ENNEN KUIN ALOITAT KASAAMISEN.

roombox HUOM. LUE OHJEET KERTAALLEEN LÄPI ENNEN KUIN ALOITAT KASAAMISEN. roombox HUOM. LUE OHJEET KERTAALLEEN LÄPI ENNEN KUIN ALOITAT KASAAMISEN. LEIKKAA KPL:EET IRTI PRINTEISTÄ REUNOJA MYÖDEN. MUISTA VIILLELLÄ ERIKSEEN OHJEISTETUT LINJAT, JOTTA TAITOKSESTA TULEE SIISTI JA

Lisätiedot

LIITE 1/ ESIMERKKITUOTTEET

LIITE 1/ ESIMERKKITUOTTEET LIITE 1/ ESIMERKKITUOTTEET (Sisältää tarjousten hintavertailussa käytettävät kohteet 1-114) Tarjoushinnat kohteille 1-114 ilmoitetaan tarjoukseen liitettävällä liitteellä 3/ liite tarjoukseen Kohteen numero

Lisätiedot

Teetkö töitä teräksestä valmistettavien rakennuspalkkien kanssa? Miten olet automatisoinut tuotantoasi?

Teetkö töitä teräksestä valmistettavien rakennuspalkkien kanssa? Miten olet automatisoinut tuotantoasi? 1/6 Teetkö töitä teräksestä valmistettavien rakennuspalkkien kanssa? Miten olet automatisoinut tuotantoasi? Kilpailu rakennusalan tuotteissa on varsin raadollista, olipa kyse itse rakennuksista tai vaikkapa

Lisätiedot

TEKSTIILILAATTOJEN ASENNUSOHJE

TEKSTIILILAATTOJEN ASENNUSOHJE Sivu 1 / 5 On tärkeää, että tekstiililaatat asennetaan oikein ja huolellisesti. Hyvän lopputuloksen varmistamiseksi noudata näitä ohjeita tarkasti. Yksi tekstiililaatan tärkeimpiä etuja on asennuksen nopeus

Lisätiedot

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Merkinnät ja pakkaus

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Merkinnät ja pakkaus KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Merkinnät ja pakkaus www.ruukki.fi Tässä ohjelehdessä esitämme kuumavalssattujen terästuotteidemme pakkauksiin ja merkintöihin liittyvät asiat. Merkinnät Merkintöjen

Lisätiedot

YRITYS JA PALVELUT. Toni Järvitalo. www.3dformtech.fi

YRITYS JA PALVELUT. Toni Järvitalo. www.3dformtech.fi YRITYS JA PALVELUT Toni Järvitalo www.3dformtech.fi 3D FORMTECH 3D Formtech on 3D-tulostusta ja siihen liittyviä oheispalveluja tarjoava yritys. Toimitilamme sijaitsevat Jyväskylässä, Mattilanniemessä.

Lisätiedot

4. Varastossa on 24, 23, 17 ja 16 kg:n säkkejä. Miten voidaan toimittaa täsmälleen 100 kg:n tilaus avaamatta yhtään säkkiä?

4. Varastossa on 24, 23, 17 ja 16 kg:n säkkejä. Miten voidaan toimittaa täsmälleen 100 kg:n tilaus avaamatta yhtään säkkiä? Peruskoulun matematiikkakilpailu Loppukilpailu perjantaina 3.2.2012 OSA 1 Ratkaisuaika 30 min Pistemäärä 20 Tässä osassa ei käytetä laskinta. Kaikkiin tehtäviin laskuja, kuvia tai muita perusteluja näkyviin.

Lisätiedot

Hienokiteinen ja pehmeä hunaja

Hienokiteinen ja pehmeä hunaja 1 Hienokiteinen ja pehmeä hunaja Hunajan kiteytyminen Hunaja on kemiallisesti ajateltuna sokerien ylikylläinen vesiliuos Hunajassa olevaan veteen on liuennut enemmän sokeria kuin siihen mahtuu. Ylimääräinen

Lisätiedot

Tee taulu Ryhdy taiteilijaksi ja tee taulu vanhoista lehdistä ja kuviopapereista. Casco-liimapuikko. Helppo levittää Helppo pestä pois Kiinnittää heti

Tee taulu Ryhdy taiteilijaksi ja tee taulu vanhoista lehdistä ja kuviopapereista. Casco-liimapuikko. Helppo levittää Helppo pestä pois Kiinnittää heti Tee taulu Ryhdy taiteilijaksi ja tee taulu vanhoista lehdistä ja kuviopapereista. Casco-liimapuikko Helppo levittää Helppo pestä pois Kiinnittää heti Tee taulu Nämä tarvitset Aikakauslehtiä tai kuviopaperia,

Lisätiedot

HELSINGIN SANOMAT Ilmoitusliitteet

HELSINGIN SANOMAT Ilmoitusliitteet HELSINGIN SANOMAT Helsingin Sanomat Broadsheet/ Tabloid Erikoissanomalehtipaperi Paino Alle 50 000 kpl Hinnat / 1000 kpl 50 000-149 999 kpl Yli 150 000 kpl alle 20 g 160 152 143 4 / 8 sivua 20-29 g 168

Lisätiedot

Asennussuosituksia noraplan -lattiapäällysteille

Asennussuosituksia noraplan -lattiapäällysteille Asennussuosituksia noraplan -lattiapäällysteille Alustan lujuus- ja kosteustason on täytettävä yleisen asennusvalmiuden vaatimukset. Betonin suhteellinen kosteus saa olla korkeintaan 85% (SisäRYL 2013).

Lisätiedot

lehtipajaan! Opettajan aineisto

lehtipajaan! Opettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Opettajan aineisto Opettajalle Ennen kuin ryhdyt lehtipajaan lue myös oppilaan aineisto Lehtipaja on tarkoitettu tt 3.-6.-luokkalaisille l ill Voit käyttää aineistoa myös 1.-2.-luokkalaisille,

Lisätiedot

ASENNUSOHJEET. Korkkitrio Oy Aurinkokuja 5 A, Tampere

ASENNUSOHJEET. Korkkitrio Oy Aurinkokuja 5 A, Tampere KULJETUS, VARASTOINTI JA HUONEILMAAN SOPEUTTAMINEN Wise tulee olla asennuspaikalla vähintään 24 tuntia ennen asennusta kuivassa ja tuuletetussa tilassa, jotta materiaali ehtii sopeutua asennettavaan huoneilmaan.

Lisätiedot

Asennussuositus nora -lattiapäällysteiden saumaus

Asennussuositus nora -lattiapäällysteiden saumaus Asennussuositus nora -lattiapäällysteiden saumaus nora -lattiapäällysteitä ei lähtökohtaisesti saumata. Saumausta kuitenkin suositellaan kosteudelle herkillä alustoilla ja tiloissa, joita pestään usein

Lisätiedot

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Mekaaninen leikkaus

KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Mekaaninen leikkaus KUUMAVALSSATUT TERÄSLEVYT JA -KELAT Mekaaninen leikkaus www.ruukki.fi Lujien terästen leikkaamiseen suositellaan suorateräistä leikkaamista, joka yleensä on saksimainen leikkausmenetelmä. Erityisesti teräslajien

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi

Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi Miten hoidat ja istutat nurmikkoasi Nurmikon käyttäminen Hemmanetin valmiit nurmikot kestävät heti että niitten päälle kävellään. Mutta alussa kannattaa olla vähän varovainen ettei rasita nurmikkoa liikaa

Lisätiedot

Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri

Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri Fiskars ShapeCutter Plusmuotoleikkuri Fiskarsin ShapeCutter Plus-muotoleikkurilla leikkaat helposti erilaisia muotoja joko muotosabluunoiden avulla tai vapaalla kädellä. Muotoleikkuri sopii erilaisille

Lisätiedot

307 Vaatteenvalmistus, semifinaali 29.1.2015

307 Vaatteenvalmistus, semifinaali 29.1.2015 307 Vaatteenvalmistus, semifinaali 29.1.2015 Kilpailutehtävänä on valmistaa naisten esiliina (koko M) oheisten ohjeiden ja mallin mukaan. Kilpailuaika on 6 tuntia. Kangas on 70 % PES ja 30 % CO. Esiliinan

Lisätiedot

PAINON HALLINTAOPAS mitoitusohjeet

PAINON HALLINTAOPAS mitoitusohjeet PAINON HALLINTAOPAS mitoitusohjeet laatua kannesta kanteen AINEISTOPALVELU (09) 680 90313 aineistot@otavankirjapaino.fi Tuotanto ja myynti Otavantie 11 42700 Keuruu Myynti Hietalahdenranta 19 A 00180 Helsinki

Lisätiedot

Kasvihuoneen asennusohje Kasvihuone 3*6

Kasvihuoneen asennusohje Kasvihuone 3*6 Kasvihuoneen asennusohje Kasvihuone 3*6 Kasvihuoneen kokoamiseen tarvittavat välineet: johdoton porakone, ruuvimeisseli, 4.5 mm metallipora, pieni 7mm hylsyavain, työkäsineet ja pihdit. Kasvihuoneen rungon

Lisätiedot

MUNKTELLIN ARKISTOMATERIAALIT

MUNKTELLIN ARKISTOMATERIAALIT MUNKTELLIN ARKISTOMATERIAALIT Ensiluokkaisten ominaisuuksiensa vuoksi Munktell-paperi sopii museo- ja arkistokokoelmien pitkäaikaissäilytykseen. Se läpäisee arkistokelpoisuusmääräykset ja kuuluu mm. Kansallisarkiston

Lisätiedot

Ohjeita ja lisätietoja viestilapuistamme

Ohjeita ja lisätietoja viestilapuistamme Ohjeita ja lisätietoja viestilapuistamme Maahantuomamme viestilaput valmistetaan suomalaisesta paperista. Viestilappujen liima sekä painatuksissa käytetyt värit ovat myrkyttömiä ja turvallisia käyttää.

Lisätiedot

Sisällys. Hei!...5. Ihanat albumit...6

Sisällys. Hei!...5. Ihanat albumit...6 Sisällys Hei!...5 Ihanat albumit....6 Albumien kokoaminen...9 Tärkeimpiä työvälineitä....10 Aloita tästä!...13 Valokuvat...14 Vinkkejä valokuvien käyttöön...18 Tarina... 24 Sommittelu...31 Värejä ja tunteita...

Lisätiedot

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi

Yhden illan jutut. Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Yhden illan jutut Matinkylän Martat r.y. Kässämartat: Raili Monto ja Sisko Salmi Säilytyspussukka ompelemalla Tarvikkeet: kaksi eriväristä kangastilkkua esim 22 x 42 cm. Ohje: 1. Leikkaa kangaskappaleet

Lisätiedot

Juliana Compact Plus 8,3 m Juliana Compact Plus, 8 3 m Juliana Compact Plus 10,2 m Juliana Compact Plus 12,1 m

Juliana Compact Plus 8,3 m Juliana Compact Plus, 8 3 m Juliana Compact Plus 10,2 m Juliana Compact Plus 12,1 m 2009/02 Automaatiavaajanasennuskatoluukkuun Mikälikatoluukkuunontilatuautomaatinenkatoluukunavaaja,jätetäänkäsikäyttöisenluukunavaajanosatasentamata. Automaatiavaajaanmukanatuleeruuvitja vastalevyt,joilaavaajapuristetaanprofilin

Lisätiedot

TEOLLISUUSPINNOITTEET

TEOLLISUUSPINNOITTEET TEOLLISUUSPINNOITTEET VRS-POLYDRIVE 95 65 ShA 10 25 mm, Tummansininen 90 kaikki kuivat vetotelapositiot VRS-POLYDRIVE on kulutusta erittäin hyvin kestävä polyuretaanipinnoite kaikkiin kuiviin vetotelapositioihin.

Lisätiedot

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA Paliskuntain yhdistys 2013 Sisällysluettelo Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä - viranomaiselle... 2 Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä oma kappale... 3 Omavalvontasuunnitelma...

Lisätiedot

Asennusohje SureStep PUR, SafeStep, SafeStep Grip & SafeStep R12

Asennusohje SureStep PUR, SafeStep, SafeStep Grip & SafeStep R12 Kaikkein paraskaan lattiapäällyste ei ole hyvännäköinen tai toimiva, jos sitä ei asenneta ja hoideta oikein tai jos alusta ei ole ihanteellinen. Lue tämän vuoksi asennusohje huolellisesti, ennen kuin aloitat

Lisätiedot

HINNASTO Joulukortit ja joululahjatarrat

HINNASTO Joulukortit ja joululahjatarrat HINNASTO Joulukortit ja joululahjatarrat Voimassa 11/2018 - ASIAKASPALVELU MYYNTI Materiaalit, aikataulut Samu Scheiman Email: Isommat asiakaspalvelu@datamate.fi määrät tai toivekoot: kysy tarjous Hinnat

Lisätiedot

PIENI JA KEVYT painepesuri kotikäyttöön

PIENI JA KEVYT painepesuri kotikäyttöön Makita painepesurit 2011 PIENI JA KEVYT painepesuri kotikäyttöön HW102 TotalStopSystem: moottori pysähtyy kun vedentulo kahvasta pysäytetään Teleskooppinen vetoaisa ja pyörät Paineletkussa pikaliittimet.

Lisätiedot

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA

PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA PALISKUNTAIN YHDISTYS, 2008 PORONLIHAN SUORAMYYJÄN OMAVALVONTASUUNNITELMA SISÄLLYSLUETTELO sivu Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä valvontaviranomaiselle 1 Ilmoitus poronlihan suoramyynnistä, toimijan

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMA PAINOVIESTINNÄN PERUSTUTKINTO

OPETUSSUUNNITELMA PAINOVIESTINNÄN PERUSTUTKINTO OPETUSSUUNNITELMA PAINOVIESTINNÄN PERUSTUTKINTO Vahvistettu 12.6.2015 Rehtorin päätös 58/20/2015 SISÄLTÖ 1 JOHDANTO... 3 2 TUTKINNON RAKENNE JA MUODOSTUMINEN... 4 3 AMMATILLISET TUTKINNON OSAT... 5 3.1

Lisätiedot

esteittä valumaan kappaleiden ja putkien sisään eikä ilmalukkoja pääse syntymään.

esteittä valumaan kappaleiden ja putkien sisään eikä ilmalukkoja pääse syntymään. 1 1. Tuuletus- ja ripustusaukot Sinkittävät kappaleet tulee suunnitella siten, ettei niihin jää umpinaisia tiloja ja taskuja. Aukotuksen ansiosta sinkki pääsee virtaamaan rakenteiden sisään ja ulos, eikä

Lisätiedot

FOREVER Solvent-Dark 111

FOREVER Solvent-Dark 111 FOREVER Solvent-Dark 111 Laadukas paperi värillisille kankaille. Pesunkestävyys ja värien kiirkkaus 100% puuvilla, denim, nahka, valkoinen polyesteri, puu, synteettinen nahka, päällystetty paperi jne.

Lisätiedot

Kasvikokoelman laatiminen 752362A 2-6 op

Kasvikokoelman laatiminen 752362A 2-6 op Kasvikokoelman laatiminen 752362A 2-6 op Kerätään herbaario eli kasvikokoelma, minimi 2 op = 100 näytettä. Kasvien lajintuntemus 752303A pitää olla suoritettuna. Kokoelma voi koostua pelkästään putkilokasveista,

Lisätiedot

PAINON HALLINTAOPAS mitoitusohjeet

PAINON HALLINTAOPAS mitoitusohjeet PAINON HALLINTAOPAS mitoitusohjeet laatua kannesta kanteen AINEISTOPALVELU (09) 680 90313 aineistot@otavankirjapaino.fi Tuotanto ja myynti Otavantie 11 42700 Keuruu Myynti Hietalahdenranta 19 A 00180 Helsinki

Lisätiedot

Maakauhat. Lumikauhat

Maakauhat. Lumikauhat Maakauhat Maakauha 400 400 1400 155 355B Maakauha 600 600 1700 215 455B Maakauha 850 850 1800 335 655C Maakauha 1000 1000 2100 365 655C Maakauha 1300 1300 2300 450 855C - Erilaisten maalajien kuormaukseen

Lisätiedot

Perässäkäveltävään Power-Unit 60 kiinnitettävät lisälaitteet. Maredo Power-Unit 60 + pystyleikkuri PuT 20

Perässäkäveltävään Power-Unit 60 kiinnitettävät lisälaitteet. Maredo Power-Unit 60 + pystyleikkuri PuT 20 Perässäkäveltävään Power-Unit 60 kiinnitettävät lisälaitteet Maredo: PuT 20 -pystyleikkuri Maredo Power-Unit 60 + pystyleikkuri PuT 20 PuT 20 pystyleikkurissa on vakiona 0,8 cm paksu kovametalli pystyleikkuuterä.

Lisätiedot

Fiskars Boordilävistäjä

Fiskars Boordilävistäjä Fiskars Boordilävistäjä Paperi on helppo kohdistaa oikeaan kohtaan boordilävistäjän apuviivojen avulla. Suuri painike, jota on helppo käyttää. Useita eri kuviovaihtoehtoja Maksimipaperinpaksuus 180 g,

Lisätiedot

VIIMEISTELYOPAS MODERNIA VIIMEISTELYÄ DIGI- JA OFFSETPAINOTALOILLE

VIIMEISTELYOPAS MODERNIA VIIMEISTELYÄ DIGI- JA OFFSETPAINOTALOILLE VIIMEISTELYOPAS MODERNIA VIIMEISTELYÄ DIGI- JA OFFSETPAINOTALOILLE Moderni viimeistely vai perinteinen kankea jälkikäsittely? Moderni ja tehokas viimeistely on avain menestyvään painotuotantoon. Avaimet

Lisätiedot

Kertakäyttöinen pahvilaatikko. Uudelleenkäytettävä laatikko puupohjaisesta biokomposiitista

Kertakäyttöinen pahvilaatikko. Uudelleenkäytettävä laatikko puupohjaisesta biokomposiitista Vaihtoehtoja pakkausratkaisuihin Kertakäyttöinen pahvilaatikko Uudelleenkäytettävä laatikko puupohjaisesta biokomposiitista Materiaali Biokomposiitti: Sidosaine polyeteeni, täyteaine havusellu (50 %) Kulutusta

Lisätiedot

OPETUSSUUNNITELMAN PAINOVIESTINNÄN PERUSTUTKINTO ULKOASUNTOTEUTTAJAN KOULUTUSOHJELMA PAINOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA

OPETUSSUUNNITELMAN PAINOVIESTINNÄN PERUSTUTKINTO ULKOASUNTOTEUTTAJAN KOULUTUSOHJELMA PAINOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA OPETUSSUUNNITELMAN PAINOVIESTINNÄN PERUSTUTKINTO ULKOASUNTOTEUTTAJAN KOULUTUSOHJELMA PAINOTEKNIIKAN KOULUTUSOHJELMA Vahvistettu 2.9.2011 Rehtorin päätös 58/10/2011 1 SISÄLTÖ: 1. JOHDANTO... 3 2. TOIMIALA...

Lisätiedot

BETONIHARKKO, BETONIVALU, LECA-HARKKO JA SIPOREX Rappausohje

BETONIHARKKO, BETONIVALU, LECA-HARKKO JA SIPOREX Rappausohje BETONIHARKKO, BETONIVALU, LECA-HARKKO JA SIPOREX Simolinintie 1 06100 PORVOO (019) 5244 922 www.laastikulma.fi 2 RAPPAUSOHJE BETONIHARKKO, BETONIVALU, LECA-HARKKO JA SIPOREX Rapattava alusta Betoniharkko

Lisätiedot

1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle

1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle 1. TrendyNailWraps kynsikalvot koko kynnelle TrendyNailWraps kynsikalvot on valmistettu yhdysvalloissa erityiselle laminoidulle pinnalle joka on niin kestävä että sen päälle voidaan karhentamisen jälkeen

Lisätiedot

KORJAUSLIITE 1 AVOIMEEN TARJOUSPYYNTÖÖN. Nro EESC/COMM/01/2011. Erinäisten viestintään ja tiedottamiseen liittyvien aloitteiden ja toimien tukeminen

KORJAUSLIITE 1 AVOIMEEN TARJOUSPYYNTÖÖN. Nro EESC/COMM/01/2011. Erinäisten viestintään ja tiedottamiseen liittyvien aloitteiden ja toimien tukeminen Euroopan talous- ja sosiaalikomitea Bryssel 3. elokuuta 0 KORJAUSLIITE AVOIMEEN TARJOUSPYYNTÖÖN Nro EESC/COMM/0/0 Erinäisten viestintään ja tiedottamiseen liittyvien aloitteiden ja toimien tukeminen Hankintaviranomainen:

Lisätiedot

PAINOTUOTTEET JA PALVELUT

PAINOTUOTTEET JA PALVELUT IRJAT KALENTERIT SUURTULOSTEET KUTSUT FLYERIT LIPUT TEIPIT ESITTEET LEHDET YRITYSLOMAKKEET JULIST RTULOSTEET KUTSUT FLYERIT LIPUT TEIPIT ESITTEET LEHDET YRITYSLOMAKKEET JULISTEET TARRAT LEHDET K YERIT

Lisätiedot

HINNASTO Julisteet, suurkuvat, kevytmessutelineet. www.oasismedia.fi. alv 24 % v004.140401

HINNASTO Julisteet, suurkuvat, kevytmessutelineet. www.oasismedia.fi. alv 24 % v004.140401 HINNASTO Julisteet, suurkuvat, kevytmessutelineet www.oasismedia.fi alv 24 % HINNASTO 2(5) OASIS MEDIAN HINNASTO Hinnat sisältävät arvonlisäveron 24 % ja ilmoitettu euroissa. Hinnasto on voimassa alkaen

Lisätiedot

ARKKIPAINO / SANOMALEHDET / ERIKOISPAINOTUOTTEET / CROSSMEDIA / i247 / LOGISTIIKKA / I-PLUS KATSEEN- KERÄÄJÄT

ARKKIPAINO / SANOMALEHDET / ERIKOISPAINOTUOTTEET / CROSSMEDIA / i247 / LOGISTIIKKA / I-PLUS KATSEEN- KERÄÄJÄT KATSEEN- KERÄÄJÄT KATSEEN- KERÄÄJÄT Päästä ajatuksesi lentoon Erikoispainotuotteiden mahdollisuudet ovat lähes rajattomat, sillä erilaisia materiaaleja, muotoja, värejä ja tehosteita löytyy paljon. Älä

Lisätiedot

Liite 1/ Tuoterekisteri

Liite 1/ Tuoterekisteri 1 Liite 1/ Tuoterekisteri Tuotteen VIHKOT numero 1 Kouluvihko A4/20 lehteä, ruudun koko 7x7 mm 2 Kouluvihko A4/40 lehteä, ruudun 7x7 mm 3 Kouluvihko A5/20 lehteä, ruudun 7x7 mm 4 Kouluvihko A5/40 lehteä,

Lisätiedot

Vastaanottimen ja paristojen kotelon osat, käynnistimen rengas ja kahva, pidike ja ruuvit

Vastaanottimen ja paristojen kotelon osat, käynnistimen rengas ja kahva, pidike ja ruuvit RAKENNUSOHJE Vastaanottimen ja paristojen kotelon osat, käynnistimen rengas ja kahva, pidike ja ruuvit 363 1 Lehden nro 84 mukana sait 11 uutta osaa mittakaavan 1:7 F2007-autoosi. Uudet osat ovat vastaanottimen

Lisätiedot

Tuulilasin liimaus Helppoa ja turvallista Würth-tuotteilla. Tuulilasin liimaus. Asennusohje. Tuotteet ja niiden käyttö

Tuulilasin liimaus Helppoa ja turvallista Würth-tuotteilla. Tuulilasin liimaus. Asennusohje. Tuotteet ja niiden käyttö Tuulilasin liimaus Helppoa ja turvallista Würth-tuotteilla Tuulilasin liimaus Asennusohje Tuotteet ja niiden käyttö Vaurioituneen tuulilasin irrotus Korin laipan esikäsittely 1. Valmistelu Hanki kaikki

Lisätiedot

miksi valita Slice turvaveitsi?

miksi valita Slice turvaveitsi? award-winning cutting tools miksi valita Slice turvaveitsi? maailman johtavien merkkien suosima yli puolet Fortune 1000 -yrityksistä käyttää Slice leikkureita monipuolinen ja turvallinen käytössä lukemattomilla

Lisätiedot

MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN KURSSIT VUONNA 2005

MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN KURSSIT VUONNA 2005 MEKAANISEN METSÄTEOLLISUUDEN KURSSIT VUONNA 2005 HÖYLÄYKSEN PERUSKURSSI AIKA: 21. - 25.02.2005 19. - 23.09.2005 14. - 18.11.2005 Höylääjät ja höylän asettajat - höyläämön koneet ja laitteet - terät ja

Lisätiedot

Kuluttajatutkimus. Käyttäjäkokemus tuote- ja pakkauskehityksen tukena - case valmisruoat. Makery ja PTR

Kuluttajatutkimus. Käyttäjäkokemus tuote- ja pakkauskehityksen tukena - case valmisruoat. Makery ja PTR Kuluttajatutkimus Käyttäjäkokemus tuote- ja pakkauskehityksen tukena - case valmisruoat Makery ja PTR, Viikinkaari 4, FI-00790 Helsinki, Finland // www.makery.fi Makery on elintarvikealan kehitysyhtiö.

Lisätiedot

Näin tehdään. (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos)

Näin tehdään. (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos) Näin tehdään (eli pyörötappiliitos tai poratappiliitos) 1. 7. 6. 2. 3. 5. 4. Liima-tappi -liitos on vahva liitostyyppi. Sen avulla liitetään puumateriaaleja toisiinsa (esim. lauta, liima- tai mdf-levy).

Lisätiedot

Arkkioffset, (haputtumalla kuivuvat värit) ja UV-OFFSET

Arkkioffset, (haputtumalla kuivuvat värit) ja UV-OFFSET Arkkioffset, (haputtumalla kuivuvat värit) ja UV-OFFSET PAINO JA TUOTEOPAS TAMMIKUU 2017 Tämä paino ja tuoteopas auttaa sinua eri tuotannon vaiheissa STAFIX GRIP- materiaalin kanssa. Seuraamalla oppaamme

Lisätiedot

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet

33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet 33. Valimohiekkojen kuljetuslaitteet Raimo Keskinen Pekka Niemi - Tampereen ammattiopisto 33.1 Hihnakuljettimet Hihnakuljettimet ovat yleisimpiä valimohiekkojen siirtoon käytettävissä kuljetintyypeistä.

Lisätiedot

lehtipajaan! Esiopettajan aineisto

lehtipajaan! Esiopettajan aineisto Tervetuloa lehtipajaan! Esiopettajan aineisto Esiopettajalle Lehtipaja sopii osaksi esiopetuksen mediakasvatusta Menetelmä on alun perin tehty alakoululaisten l l käyttöön, tämä versio on muokattu siitä

Lisätiedot

KIRJAN KORJAUS JA KÄSITTELY. Matti Laitinen Oulun yliopiston kirjasto Kirjansitomo

KIRJAN KORJAUS JA KÄSITTELY. Matti Laitinen Oulun yliopiston kirjasto Kirjansitomo KIRJAN KORJAUS JA KÄSITTELY Matti Laitinen Oulun yliopiston kirjasto Kirjansitomo Kirjasta on huolehdittava Kirja, hiljainen ystäväsi si ja tärket rkeä työvälineesi Asiakkaan informointi kirjan oikeista

Lisätiedot

Mainostaminen levytuotteet

Mainostaminen levytuotteet Mainostaminen levytuotteet DECOPRINT Uutta eloa kuvatulosteisiin! Vinkin DECOPRINT levyillä saat kuviin uutta eloa sen ainutlaatuisen struktuuripinnoitteen ansiosta. Levyn pinta soveltuu erinomaisesti

Lisätiedot

Asennusohje kesäkuu 2015. Icopal Green Viherkaton räystäspellit

Asennusohje kesäkuu 2015. Icopal Green Viherkaton räystäspellit Asennusohje kesäkuu 2015 Icopal Green Viherkaton räystäspellit 1 Asennusohje Icopal Green Viherkaton räystäspellit Viherkaton räystäspeltejä on saatavana kaksi eri mallia: alaräystäälle tarkoitettu rei

Lisätiedot

Ydinvoimalaitoksen polttoaine

Ydinvoimalaitoksen polttoaine Ydinvoimalaitoksen polttoaine Teemailta, Pyhäjoen toimisto 23.4.2014 Hanna Virlander/Minttu Hietamäki Polttoainekierto Louhinta ja rikastus Jälleenkäsittely Loppusijoitus Konversio Välivarastointi Väkevöinti

Lisätiedot

Postitusohjeet Kotisuora

Postitusohjeet Kotisuora Postitusohjeet Kotisuora 1.10.2015 lähtien 1 Posti Oy Kotisuora palvelut Kotisuora (Postisen välissä jaettava palvelu) Kotisuora, premium (yksittäin jaettu palvelu) Ma Ti Ke To Pe Kotisuora Kotisuora,

Lisätiedot

Lautaparketin. alustaanliimausjärjestelmä

Lautaparketin. alustaanliimausjärjestelmä Lautaparketin alustaanliimausjärjestelmä Lautaparketin alustaanliimausjärjestelmä Lautaparketin alustaanliimaus edellyttää tekijältä erityisosaamista sekä erikoistyökaluja. Alustaanliimaukseen soveltuvan

Lisätiedot

Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla

Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla Ympäristötekoja pullonpalautusautomaatilla 1 Kierrätys säästää ympäristöä ja energiaa Siksi Suomessa maksetaan melkein kaikista juomapakkauksista pantti. Maksetun pantin saa takaisin, kun pullon tai tölkin

Lisätiedot