Vantaan kaupungin Ehkäisevän päihdetyön yksikön toiminta vuonna 2014

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Vantaan kaupungin Ehkäisevän päihdetyön yksikön toiminta vuonna 2014"

Transkriptio

1 Vantaan kaupungin Ehkäisevän päihdetyön yksikön toiminta vuonna 2014 Yksikössä kehitetään ja toteutetaan alkoholiin, tupakkaan, huumeisiin ja pelaamiseen liittyvää ehkäisevää päihdetyötä yhdessä muiden toimijoiden kanssa ja yksikön omana toimintana. Yksikön palvelut ovat tarkoitettu kaikille vantaalaisille ja Vantaan kaupungin työntekijöille.

2 Päihdepalvelujen ehkäisevän päihdetyön yksikön tehtävänä on kehi ää alkoholiin, tupakkaan, huumeisiin ja pelaamiseen lii yvää ehkäisevää päihdetyötä yksikön omana toimintana ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa. Vantaan päihdepalvelujen ehkäisevän päihdetyön yksikkö järjestää vuosi ain lukuisia päihdeteemaisia Ehkäisevän päihdetyön yksikön tehtävä koulutuksia ja jakaa systemaa ses etoa päihteistä amma laisille ja kuntalaisille. Tavoi eena on kiinni ää ehkäisevä päihdetyö luontevaksi osaksi kaikkea perustyötä ja tehdä päihtee ömästä elämäntyylistä tavoiteltavaa. Päihtee ömyy ä pyritään edistämään yhteisöllisen yhteisen tavoi een ase elulla. Esimerkiksi nuorten päihtee ömyy ä edistetään moniulo eises kohdennetuilla interven oilla ja vanhemmille kohdennetuilla interven oilla. Samalla kaikki nuorten kanssa työskentelevät esim. nuorisotyöntekijät, ope ajat ja seurakunta vahvistavat vies ä omalta osaltaan. Nuorten hyvinvoinnin edistäminen ja päihdekokeilujen viivästy äminen tai ehkäiseminen on yksi tärkeä painopistealue ehkäisevässä päihdetyössä. Nuorena opitut elämäntavat seuraavat usein läpi elämän. Ehkäisevän päihdetyön yksikön toimintaan kuuluu: etopalvelu - materiaalipalvelu ja edo aminen konsultaa opalvelut - konsultaa ot ja mentoroin koulutuspalvelut - päihdekoulutusten koordinoin ja amma henkilöstön koulutus kehi ämis - ja tukipalvelut - ehkäisevän päihdetyön koordinoin ja kehi äminen - verkostoyhteistyö - asiakaskyselyt ja päihde lastot

3 Ehkäisevän päihdetyön yksikössä aloitetaan päihteidenkäy öä ennaltaehkäisevät vuorovaiku eiset tunnit jo alle murrosikäisten koululaisten parissa: SIVU Peli etotunnit 3. luokkalaisille ja vanhempainillat Tavoi eena on lisätä kykyä pelaamisen (krii seen) tarkasteluun laajemmin sekä omalla kohdalla. Oppilaat tunnistavat pelaamisen hyötyjä ja hai oja ja ymmärtävät, e ä tasapaino pelaamisen ja muiden harrastusten sekä muun elämän välillä on tärkeää.. Tupakka etotun 5.-luokille 63 luokalle Tupakkakoulu ajan pitämillä tunneilla käydään keskustelun ja esimerkkien kau a läpi tupakoin a monesta eri näkökulmasta käsin. Terveysvaikutusten lisäksi tunnilla mie tään tupakoinnin vaikutusta muuhun elämään mm. rahan kulutuksen ja yleistyvien savu omien työpaikkojen kau a. Tunnilla pyritään myös murtamaan myy ä siitä, e ä "kaikki" yläkoululaiset tupakoivat ja esi elemään tupakkayh öiden tapoja saada nuori koukkuun mm. mielikuvamainonnalla elokuvissa. Lisäksi käsitellään tupakan tuo amista, ainesosia sekä nuuskaa ja sen vaikutuksia. Päihde etotunnit 6. -luokille 83 luokkaa (1690 oppilasta) Erityistyöntekijän pitämillä päihde etotunneilla käydään keskustellen läpi yleisimpien päihteiden vaikutuksia kasvuiässä olevan nuoren terveyteen ja kehitykseen. Tunnin aikana oppilaille annetaan myös tehtäviä, jotka ak voivat oppilaita aja elemaan päihteisiin lii yviä ilmiöitä eri näkökulmista ja o amaan kantaa päihteiden käy öön lii yviin asioihin. Ehyt ry:n HUBU- koulutukset 7. -luokkalaisille ja vanhempainillat ostopalveluna Tunneilla käsitellään nuorten elämään, terveyteen ja päihteisiin lii yviä aiheita. Mopo kurssit 8.-luokkalaisille Ehyt ry:n toteu amana yhteistyössä sivin ja koulujen kanssa Myllyhoitoyhdistys ry:n Selväpää kurssit 9. luokkalaisille ostopalveluna. Selväpää tunneilla jaetaan etoa päihdehaitoista ja kannustetaan valintoihin joihin päihteet eivät kuulu. Koulutuksessa käsitellään riippuvuus sairautena huomioiden riippuvuusilmiön monimuotoisuus päihteistä peleihin. Nuoret vastaavat koulutuksen lopussa CRAFFT kyselyyn, jonka avulla he voivat tarkastella mahdollista omaa päihteiden käy öään. Nuorten työpajoilla ja pajaluokilla järjestetään päihdeaiheisia keskusteluja joihin lii yy myös toiminnallisia elemen ejä. Päihde- ja riippuvuusaiheinen keskustelu on toteute u 11 kertaa. Pajakäynneillä käytetään Ehkäisevän päihdetyön yksikössä kehiteltyjä menetelmiä (esim. Päihdepeli). Tupakkaaiheesta on käyty vielä erikseen keskustelemassa kolme kertaa eri työpajoilla. Yhteistyötapaaminen vantaalaisten yläkoulujen henkilöstölle vuosi ain, jossa pohditaan savu omuuden toteutumista kouluilla, välitun toiminnan kehi ämistä ja puu umistapoja koululaisten päihteiden käy öön.

4 SIVU 4 Vanhemmuuden tukeminen Perhe ja päihdekasvatus - vanhempainopas on jae u 5. -luokkalaisten vanhemmille. Ehkäisevän päihdetyön yksikkö on suunnitellut ja tehnyt oppaan yhteistyössä nuorisoaseman kanssa. Vanhempainopasta on jae u Wilman kau a kaikille vantaalaisille 5.- luokkalaisten vanhemmille. Mitä kuuluu? - esi een jakaminen murrosikäisten vanhemmille mm. vanhempainiltojen kau a. Vinkkejä vanhemmille - Nuoret ja päihteet -vanhempainoppaan jakelu 7.-luokkalaisten vanhemmille. Ehkäisevän päihdetyön yksikkö on suunnitellut ja toteu anut oppaan yhteistyössä nuorisoaseman kanssa. Opas on jae u Wilman kau a kaikille vantaalaisille 7.-luokkalaisten vanhemmille. Vanhempien huoneentaulujen (EHYT ry:n ) painatus ja levi äminen koululaisten vanhemmille lasten laajojen terveystarkastusten yhteydessä. Pelaamisaiheinen huoneentaulu jaetaan 1.-luokkalaisten vanhemmille ja sosiaalinen media vanhempainhuoneentaulu annetaan 5. - luokkalaisten vanhemmille. Päihteiden puheeksi o aminen vanhempainhuoneentaulun ovat saaneet 8. luokkalaisten vanhemmat. Lapset puheeksi - koulutus ja Vanhemmuuden ja lapsen kehityksen tukemista, kun vanhemmalla on vaikeaa. Lapset puheeksi menetelmä on ennaltaehkäisevä työmalli, joka on kehite y terveydenhuollon, ensisijaises aikuispsykiatrian, työkaluksi. Se on ote u käy öön myös päihdehuollossa, sosiaalihuollossa ja opetustoimessa. Menetelmä rakentuu 1-2 keskustelusta vanhempien kanssa. Menetelmän tavoi eena on tukea vanhemmuu a ja lapsen kehitystä. Kyseessä on lokikirjaan pohjautuva strukturoitu ja teemoite u työmalli, jonka on kehi änyt lastenpsykiatri Ty Solantaus (THL). Koulu aja ja menetelmätyöohjaaja: Bi a Söderblom VTM, sosiaalipsykologi, sosiaalityöntekijä, LTO, TLP -kliinikko & koulu aja.

5 SI Päihdeosaamisen lisääminen Päihteiden käytön puheeksi o o ja vuorovaikutus asiakkaan kanssa Tiistai klo Peltolan e 2 D, koulutus la Koulutuksen tavoi eena on antaa lisää välineitä päihdeasioiden puheeksi o amiselle ja syventyä miniinterven oon ja AUDIT:n käy öön työvälineenä. Koulutuspäivän aikana perehdytään mo voivan haasta elun periaa eisiin, vuorovaikutukseen, työntekijöiden ansoihin, muutosprosessiin, mini-interven oon ja AUDIT:n käy öön työvälineenä sekä alkoholin käytön varhaiseen puheeksi o oon harjoitusten kau a. max. 40 henkilöä, täynnä. Järjestäjänä Ehkäisevän päihdetyön yksikkö yhteistyössä Itä-Vantaan A-klinikan kanssa Päihteiden käytön puheeksi o o ja vuorovaikutus asiakkaan kanssa koulutus räätälöitynä koulutuksena uusille koulu ja opiskeluterveydenhoitajille. Sisältönä myös tupakan ja nuuskan puheeksi o. Koulu ajina johtava sosiaalityöntekijä Itä-Vantaan A-klinikalta ja ehkäisevän päihdetyön koulu aja ja koordinaa ori. Päihdepalvelujen perehdytyskoulutus järjestetään vuosi ain päihdepalvelujen uusille työntekijöille yksiköiden toiminnan esi elemiseksi ja päihdepalvelujen käytäntöjen esiin tuomiseksi. Perehdytyskoulutus sisälsi seuraavat osiot: 1) Päihdehuoltoa ohjaavat lait ja käytännöt Nuorisoaseman kokoushuone 2) Riippuvuus Koisonrannan palvelukeskus 3) Lapset näkyviin Päihdepalveluissa Myyrmäen terveysaseman auditoriosssa 4) Päihteiden käy ö ja vertaistoiminta Myyrmäen terveysaseman auditoriossa 5) Yhtäaikainen mielenterveys ja päihdeongelma sekä bentsodiatsepiini riippuvuus H-klinikalla. Viimeinen koulutuspäivä oli suunna u kaikille sosiaali -ja terveystoimen työntekijöille, max. 40. TÄYNNÄ. Tukihenkilötoiminnan ylläpitäminen ja koordinoin päihdepalveluissa Suunnittelutyöryhmään ovat kuuluneet päihdepalvelujen esimiehet. Tukihenkilö yhdistys ry:n on toteuttanut tukihenkilökoulutukset ja tukinhenkiöiden työnohjaukset.

6 Päihdepalvelut Perehdytys toimintaan klo , Peltolan e 2 D koulutus la Tavoi eena antaa päihdepalvelujen organisaa osta ja toiminnasta kokonaiskuva ja syventyä Nuorisoaseman, A-klinikan, Päihdevieroitusyksikön ja Huumehoitoklinikan toimintaan, jo a työntekijällä olisi etoa päihdepalvelupaikoista ja hän voisi ohjata helpos asiakkaan oikeaan hoitopaikkaan. Päihdefoorumi - Vanhemmuus ja päihteet Monitoimikeskus Lumo, Urpiaisen e 14 Päihdefoorumi järjestetään vuosi ain ehkäisevän päihdetyön viikolla. Teemaksi vali in vuonna 2014 vanhemmuus ja päihteet. Foorumissa tarkastel in riippuvuu a yhteiskunnallisena ilmiönä, pohdi in juomatapakul uurin siirtymistä sukupolvelta toiselle, lasten kokemusta vanhempien päihteiden käytöstä ja syvenny in itsetunnon merkityk - seen. Päihdefoorumin tavoi eena on antaa etoa päihdeaiheista ja tarjota työvälineitä ja näkökulmia asiakastyösken telyyn. Max. 350 henkilöä. TÄYNNÄ: Voimaneidot ryhmänohjaajien koulu aminen ja verkoston ylläpitäminen Ehkäisevän päihdetyön yksikkö on järjestänyt Vantaalla Voimaneidot koulutuksia ja vastaa verkoston koordinoimisesta ja ylläpitämisestä. Voimaneidot koulutuksen jälkeen työntekijät voivat halutessaan aloi aa Voimaneidot -ty öryhmän ohjaamisen omassa toimipisteessään. Vantaalla on aloite u innos - tunees useita Voimaneidot -ty öryhmiä mm. kouluissa. Vantaalla Voimaneidot -koulutuksessa tunteiden ja aggression haltuuno oa tarkastellaan erityises ehkäisevän- ja korjaavan päihdetyön näkökulmasta. Koulutuksessa hyödynnetään osallistujien omaa amma taitoa ja asiantun juu a. Koulutuksen toteu ajana on Mari Lankinen FM, terveys edon ope aja, pari- ja seksuaaliterapeu. HEHKU tunnepalikat Uusi menetelmä myönteisen mielialan vahvistamiseen Koulutus järjeste y , HEHKU tunnepalikat on amma laisten kehi ämä, yksinkertainen työkalu yksilö- ja ryhmätyöskentelyyn. Menetelmää voi soveltaa kaikenikäisten kanssa. Helpot harjoi eet ja harjoitesarjat pohjautuvat posi ivisen psykologian ja tunnetaitojen vahvistamisen teorioihin. Koulutusiltapäivässä tutustu in kevyes teoriaan sekä teh in käytännön harjoi eita. Koulu ajana toimi toinen mallin kehi äjistä, Mari Lankinen (FM, terveys edon ope aja, pari- ja seksuaaliterapeu )

7 SIVU 7. Koulu ja opiskeluterveydenhoitajille ohjeistuksen suunni elua yhdessä koulu ja opiskeluterveydenhoitajien esimiesten kanssa AUDIT:ista, nuorten päihdemi ari ADSUMESTA ja tupakoin in puu umiseksi. Lisäksi ohjeistuksesta ja oppilaiden mo voinnista päihtee ömyyteen koulutuksen suunni elua. Koulutus järjestetään syksyllä Vieroitustyö tupakasta Henkilökohtaiset asiakkaat: 14 henkilöä, joista naisia on 7 ja miehiä 4. Nuoria oli 3. Lisäksi puhelin- tai sähköpos ohjausta on anne u tarvi aessa asiakkaille ja amma laisille. Ryhmät H-klinikan ryhmä Kielo e työntekijät Koisonrannan asiakkaat Vinkkarissa on anne u ohjausta ja neuvontaa tupakoinnin lope amiseksi Tupakka-info pide y Itäisellä kuntoutuspoliklinikan avoimissa ryhmissä, jossa on mm. tehty häkämi austa ja anne u neuvontaa tupakoinnin lope amiseksi. Savu omuus-teema on pide y esillä myös hyvinvoin viikolla Sotungin lukiossa sekä H-klinikan vertaismessuilla. Savu omuuden tukemiseksi on laina u mm. häkämi areita ja anne u materiaalia amma laisille.

8 SIVU 8 Ehkäisevän päihdetyön koordinointi Ehkäisevän päihdetyön yksikkö koordinoi Vantaalla tehtävää ehkäisevää päihdetyötä ja yhtenä tavoi eena on yhteisöllisyyden lisääminen ja verkostoitumisen syventäminen eri toimijoiden kesken. Hyvien käytäntöjen levi äminen eri alueiden välillä sekä päällekkäisyyksien väl äminen ennaltaehkäisevässä työssä on yksi tärkeä koordinoinnin tehtävä. Ehkäisevän päihdetyön yksikön koordinoima Väli äjät työryhmä on yksi esimerkki moniamma llisesta yhteistyöstä. Väli äjät työryhmään kuuluvat edustajat nuorisopalveluista, nuorisoasemalta, poliisista sekä ehkäisevän päihdetyön yksiköstä. Väli äjät -työryhmä on tehnyt vuoden 2014 aikana konkree sina asioina Nuoret ja Päihteet! - yhteistyöpäivät -Lisäksi vuoden aikana on ollut useita hedelmällisiä keskusteluja ja ideoin a nuorten päihtee ömyyden tukemistavoista. Nuoret ja päihteet! yhteistyöpäivät järjeste in kuudennen kerran ennaltaehkäisevien toimintamallien esi elemiseksi ja kehi ämiseksi nuorten parissa työskentelevien toimijoiden kanssa. Yhteistyöpäivillä kuul in paikallisia toimijoita ja saa in ajankohtaista etoa nuorista, päihteistä ja nuorten pelaamisesta. Nuoret ja päihteet! yhteistyöpäivillä painopisteenä on alueellisten verkostojen syventäminen ja uusien yhteistyömallien poh minen nuorten päihteiden käytön ennaltaehkäisemiseksi ja vähentämiseksi. Vuoden 2014 yhteistyöpäivät laajenne in koskemaan myös järjestöjä. Paikalla oli n. 50 osallistujaa. Valintojen putki tukee koulujen ehkäisevää päihdetyötä. -> tarjoaa ope ajille, huoltajille ja toimijoille työkaluja nuorten kanssa käytävään päihdeaiheiseen keskusteluun Herä ää keskustelua nuorten päihteiden käy öön lii yvistä valinnoista ja niiden taustalla vaiku avista asioista Kannustaa nuoria tekemään hyvinvoin a ja päihtee ömyy ä edistäviä itsenäisiä päätöksiä. Vanhempainillat lii yvät Valintojen putkeen. Vanhemmilla on mahdollisuus tutustua Valintojen putkeen ja keskustella toimijoiden kanssa nuorten putken aikana esille nostamista teemoista Toteutetaan moniamma llisena yhteistyönä koulun henkilöstön, nuorisotyöntekijöiden, seurakunnan, Nuorten keskus Nupin, järjestön edustajien ja ehkäisevän päihdetyön yksikön kanssa. Valintojen putki toteute in ensimmäisen kerran Tikkurilan alueella vuonna 2012, jonka jälkeen Valintojen putki on levinnyt kaikille Vantaan 6 luokkalaisille. Työryhmän vetäjinä toimivat ehkäisevän päihdetyön työntekijät yhdessä koulukuraa orin tai terveydenhoitajan kanssa vuoden 2014 Valintojen putkissa. Ehkäisevän päihdetyön yksikkö huoleh i myös tarvi avasta ohjeistuksesta ja materiaalista. Valintojen putki on Helsinki Klaarin kehi ämä menetelmä, joka on vantaalaiste u.

9 SIVU 9 Päihdeyhteistyöryhmän puheenjohtajuus Työryhmä koordinoi Laurean ja 2. asteen oppilaitosten yhteistyönä amma llisissa oppilaitoksissa ja lukoissa tehtävää ehkäisevää päihdetyötä. Ehkäisevän päihdetyön viikko Valtakunnallista Ehkäisevän päihdetyön viikkoa viete in marraskuussa Teemaviikon valtakunnallisesta koordinoinnista vastasivat Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry ja Suomen Punaisen Ris n päihdetyö. Pakka (Paikallinen alkoholipoli ikka) teemana oli Päihteiden puheeksi o o. Vantaan ehkäisevä päihdetyö koordinoi teemaviikkoa Vantaalla. Vuosi ain toistuvalla Ehkäisevän päihdetyön teemaviikolla erilaiset tahot vies vät yhdessä ehkäisevän työn merkityksestä terveyden ja hyvinvoinnin edistäjänä. Tavoi eena on jakaa etoa kuntalaisille päihteiden käytön haitoista. Ehkäisevän päihdetyön viikolla vuonna 2014 hammashoitoloissa ote in en stä ak ivisemmin päihteet puheeksi. Nuuska, sähkötupakka ja suun terveys -kampanjaviikolla anne in etoa nuuskan ja sähkötupakan hai avaikutuksista suun terveyteen sekä kohdiste in terveysneuvontaa nuuskan ja sähkötupakan käytön aloi amisen ehkäisemiseksi ja käytön lope amiseksi. Nuuska, sähkötupakka ja suun terveys - kampanjaviikossa olivat mukana Vantaan lisäksi Helsinki, Espoo, Kauniainen, Kirkkonummi ja Tampere. Nuorisopalveluissa viikko näkyi nuoriso loilla keskusteluina ja toiminnallisina tehtävinä hyvinvoin in ja päihteisiin lii yvistä teemoista. Ehkäisevän päihdetyön viikko näkyi myös terveysasemilla itsepalvelupisteinä, joissa voi testata omaa alkoholin käy öään ja saada etoa alkoholin käytön haitoista. Seurakunnan nuorisotyössä käsitel in Ehkäisevän päihdetyön viikon teemoja, kuten onnellisuus, arvot ja ihmisarvo, nuorten ryhmätoiminnassa, isoskoulutuksessa ja koulujen päivänavauksissa mahdollisuuksien mukaan. Vantaan kaupungin ehkäisevän päihdetyön yksikkö järjes perinteisen Päihdefoorumin Lumossa, jakoi päihdeaiheista materiaalia ja edo ehkäisevän päihdetyön merkityksestä.

10 SIVU 10 Aineiston tuottaminen AUDIT tuki verkkokoulutus Audit verkkokoulutuksen suunni eleminen ja tuo aminen yhteistyössä Helsingin Aikuisten ehkäisevän mielenterveys ja päihdetyön kanssa. AUDIT- tuki on suunniteltu alkoholin käytön testauksen ja lyhytneuvonnan avuksi. AUDIT- tuen avulla voi opiskella AUDIT - tes n tekoa ja kokeneemmat työntekijät voivat käy ää sitä oman osaamisen tukena. Ohjelma sisältää keskeiset edot AUDIT- tes n teoriasta ja lyhytneuvonnasta. Ohjelman sisältämä AUDIT- harjoi elulomake pistey ää kysymykset sähköises, näy ää kokonaistuloksen ja neuvoo miten lanteessa mennään eteenpäin juuri tämän tes tuloksen saaneen asiakkaan kanssa. Ohjelmasta löytyvät myös eri hoitopaikkojen yhteys edot. AUDIT tuki sisältää AUDITin lisäksi muitakin menetelmiä puheeksi o oa varten, kuten nuorten päihdemi ari ADSUMEn, Yli 65-vuo aiden alkoholinkäytön mi arin ja Verneri-palvelun, jolla alkoholinkäy öä voi kysellä kogni ivisesta häiriöistä kärsiviltä asiakkailta. AUDIT- tuki ohjelma on helpos omaksu avissa eikä sen käy öön tarvita erillistä koulutusta. AUDIT- tuki verkkokoulutuksen ovat tuo aneet Vantaan kaupungin Ehkäisevän päihdetyön yksikkö ja Helsingin aikuisten ehkäisevä mielenterveys- ja päihdetyö. Teknisestä toimi amisesta on vastannut HCI Produc ons Oy. Maahanmuu aja yhteistyö Khat aiheinen koulutus Myyrmäen sosiaali ja terveysaseman auditoriossa, Jönsaksen e 4 1. krs Koulutus järjeste in sosiaali ja terveysalan amma laisille, jo a Khat:in haitalliset vaikutukset tunniste aisiin paremmin ja osa aisiin au aa Khat:n käytön lope amista haluavia. Koulutuksissa anne in etoa Vantaalla tehdystä Khat kyselyn tuloksista, terveysvaikutuksista ja sosiaalisesta näkökulmasta. Lisäksi koulutuksessa kuul in poliisin näkökulma asiaan. Tilaisuus järjeste in yhteistyössä maahanmuu ajapalveluiden kanssa. Khat vanhempainilta järjeste in somaliperheille Hakunilan naisten aloi eesta yhteistyössä maahanmuu ajapalveluiden kanssa Aihe a olivat alustamassa asiantun jat ja vantaan kaupungin työntekijät mm. perhetyöstä, lastensuojelusta, nuorisopalveluista ja nuorten keskus Nupista. Tilaisuudessa oli noin 30 osallistujaa. Innokylään peruste in Helsingin aikuisten ehkäisevän mielenterveys ja päihdetyön imin kanssa Khat verkosto. Verkostossa julkais in Suomen ja somaliankieliset Ir Kha sta - oppaat. Ir Kha sta oppaan ovat suunnitelleet ja tuo aneet Helsingin aikuisten ehkäisevä mielenterveys ja päihdetyön imi sekä Somalilii o yhdessä Vantaan kaupungin ehkäisevän päihdetyön kanssa. Ir Kha sta oppaasta on tehty myös suomenkielinen ja somaliankielinen verkkoversio.

11 SIVU 11 Ota kantaa! Päihteet ja Vantaa kyselyn tekeminen Ota kantaa -kysely on osa paikallisen alkoholipoli ikan (Pakka) -toimintamallia, jossa korostetaan alkoholin, tupakan ja rahapelien saatavuuteen puu umista. Pakka-toiminnassa halutaan olla iviissä yhteydessä kuntalaisiin ja siksi toteu mme Ota kantaa -päihde lannekyselyn sähköisellä kansalaisfoorumilla. Kyselyllä kartoite in tupakkaan, alkoholiin sekä rahapeleihin lii yviä näkemyksiä ja mielipiteitä päihdehai ojen vähentämisen keinoista. Sen avulla pyri in kartoi amaan vastaajien mielestä tärkeimpiä toiminnan kohteita sekä keinoja esiin tulevien ongelmien ratkaisemiseksi Tiedo aminen Internet sivujen tekeminen ja päivi äminen Intranet-sivujen tekeminen ja päivi äminen (Avain) Päihdepalvelujen sisäisten ja ulkoisten edo eiden koostaminen Verkostoyhteistyö Lasten ja nuorten kanssa toimivien aluetyöryhmiin osallistuminen Nuppineula Korso - Koivukylä, Villi - Länsi aluetyöryhmä Länsi-Vantaa,, Avet - aluetyöryhmä Tikkurila, Tiedotustyöryhmän puheenjohtajuus Vanhemmuustyöryhmään osallistuminen Väli äjät työryhmän ylläpitäminen ja puheenjohtajuus. Väli äjät työryhmään kuuluu nuorisopalveluiden, lähipoliisin, nuorten keskus Nupin ja Ehkäisevän päihdetyön edustajat Amistyöryhmään osallistuminen (ent. Savuton amis työryhmä) Tupaka a paras Amiksessa Vantaan projek ryhmään osallistuminen Ehkäpä verkostoon osallistuminen Päihdepalvelujen Facebook ryhmän perustaminen Savu omuusyhdyshenkilöiden verkoston ylläpitäminen päihdepalveluissa 28 päivää ilman työryhmään osallistuminen Vantaan Ehkäisevän päihdetyön yksikön vuosi 2014 oli työntäyteinen ja välillä työskennel in kahta henkilöä vajaalla imillä. Tiimimme sai paljon aikaiseksi yhteistyökumppanien kanssa. Monialainen yhdessä tekeminen nuorten päihtee ömän elämäntavan lisäämiseksi ja aikuisten päihteiden käytön vähentämiseksi on Ehkäisevän päihdetyön yksikön peruspilareita.

12 SIVU 12 Kiitokset upealle imille hyvin tehdystä työstä!

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI EHYT RY KOULUTYÖ EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI Mikä EHYT? Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on vahva toimija, joka toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi

Lisätiedot

Suomen Akatemian kysely tohtorintutkinnon suorittaneiden roolista yhteiskunnassa

Suomen Akatemian kysely tohtorintutkinnon suorittaneiden roolista yhteiskunnassa 1 / 7 27.4.2016 15.18 Suomen Akatemian kysely tohtorintutkinnon suorittaneiden roolista yhteiskunnassa TAUSTATIEDOT 1. Tohtorintutkinnon suoritusvuosi * 2. Tohtorintutkinnon suorituspaikka * Aalto-yliopisto

Lisätiedot

Interventiomateriaali sisältää. 1. Ohje rastiradan järjestäjälle Materiaalin käyttötarkoitus ja sisältö

Interventiomateriaali sisältää. 1. Ohje rastiradan järjestäjälle Materiaalin käyttötarkoitus ja sisältö 1 INTERVENTIOMATERIAALI YLÄKOULUIKÄISTEN VANHEMPAINILTAAN Tavoitteena huoltajien tietoisuuden lisääminen nuorten päihteiden käytöstä ja siihen liittyvistä tekijöistä. Interventiomateriaali sisältää 1.

Lisätiedot

LUOKKAKILPAILU- LUOKKAKILP INFO INF

LUOKKAKILPAILU- LUOKKAKILP INFO INF LUOKKAKILPAILU- INFO Neljä viidestä ei polta. Suomi on maailman ensimmäinen maa, jossa on kirjattu lakiin tavoitteeksi tupakkatuotteiden käytön loppuminen. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on mukana Savuton

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus

TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus TOIMINTASUUNNITELMA Hanke Kaste hanke 2014 2016 Pois syrjästä -hanke Kehittämisosio ja Säkylän osakokonaisuus toiminta-aika Tavoite Perheiden kokonaisvaltaisen auttamismallien kehittäminen ja verkostomaisen

Lisätiedot

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.)

(Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 1 (Huom! Tämä dia taustatietona vanhempainillan vetäjälle. Tätä diaa ei näytetä vanhemmille.) 2 8.- ja 9.-luokkalaisista (14 16v) 5 % käyttää alkoholia kerran viikossa tai useammin ja 13 % käyttää alkoholia

Lisätiedot

Vantaan kaupungin Ehkäisevän päihdetyön yksikön toiminta vuonna 2012

Vantaan kaupungin Ehkäisevän päihdetyön yksikön toiminta vuonna 2012 Vantaan kaupungin Ehkäisevän päihdetyön yksikön toiminta vuonna 2012 Yksikössä kehitetään ja toteutetaan alkoholiin, tupakkaan, huumeisiin ja pelaamiseen liittyvää ehkäisevää päihdetyötä yhdessä muiden

Lisätiedot

ON HYVÄ DIILI. Työpaikkakouluttajan opas. Oppisopimus. Lapin oppisopimuskeskus

ON HYVÄ DIILI. Työpaikkakouluttajan opas. Oppisopimus. Lapin oppisopimuskeskus Työpaikkakouluttajan opas Oppisopimus ON HYVÄ DIILI Lapin oppisopimuskeskus Toripuis kko 5-7, 4. krs 96200 Rovaniemi puhelin 020 798 4191 www.lapinoppisopimus.fi Sisältö Hyvä työpaikkakoulu aja! 2 Työpaikkakoulu

Lisätiedot

Suunni elutehtävä Suunni elutehtävässä määritellään vertaissuunni elun tavoi eita ja suunnitelmien arvioin perusteita.

Suunni elutehtävä Suunni elutehtävässä määritellään vertaissuunni elun tavoi eita ja suunnitelmien arvioin perusteita. Kannen kuvat Ranja Hautamäki. Päivite y 24.10.2018 Suunni elutehtävä Suunni elutehtävässä määritellään vertaissuunni elun tavoi eita ja suunnitelmien arvioin perusteita. Suunni elutehtävän tausta Vertaissuunni

Lisätiedot

Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa

Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa Monitoimijaisena yhteistyönä alueen lasten ja nuorten kanssa toimivien eri ammattiryhmien, kolmannen sektorin tahojen sekä nuorten kanssa 1 Aluksi esittäytymiskierros ja nimilista kiertämään Valintojen

Lisätiedot

Kouluterveyskyselyn 2015 tuloksia

Kouluterveyskyselyn 2015 tuloksia Kouluterveyskyselyn 2015 tuloksia Lasten terveyskäräjät 1.12.2015 Anni Matikka THL Kouluterveyskysely Tuottaa kattavasti seurantatietoa 14-20 vuotiaiden terveydestä ja hyvinvoinnista Paikallisen päätöksenteon

Lisätiedot

Laadukkaita ja kustannustehokkaita ratkaisuja tuotannon eri tarpeisiin

Laadukkaita ja kustannustehokkaita ratkaisuja tuotannon eri tarpeisiin 3 Sisällysluettelo 3. Johdanto 4. EasyLean esi ely 6. Kokoonpanoprosessin kehitys pahvimallinnuksella 7. Menetelmäsuunni elu Lean-periaa eiden mukaises 8. Arvovirtakuvaus (VSM) 9. Materiaalilogis ikka

Lisätiedot

Nokian seurakunnan. Isostoiminnan. Tuoteseloste

Nokian seurakunnan. Isostoiminnan. Tuoteseloste Nokian seurakunnan Isostoiminnan Tuoteseloste 2014-2015 Ehkäs inäki ntaht oisitomanpappi lahupparin?nyt niitä taass aaiki omaks ijee! t i l a a h e t i n y t Pirteän mustia Pappila-huppareita saa taas!

Lisätiedot

Hallinto- ja tukiyksikkö

Hallinto- ja tukiyksikkö Päihdepalvelut jakautuvat kolmeen toiminnalliseen yksikköön, jotka ovat ehkäisevän päihdetyön-, A-klinikkatyön- ja kuntouttavan asumispalvelun yksiköt. Päihdepalveluja hallinnoi hallinto- ja tukiyksikkö.

Lisätiedot

AVAIN OSAAJAPLUS MAAILMAAN. Anu Pelkonen A e Louhi

AVAIN OSAAJAPLUS MAAILMAAN. Anu Pelkonen A e Louhi AVAIN OSAAJAPLUS MAAILMAAN Anu Pelkonen A e Louhi 1 2 Kirjoi anut Anu Pelkonen ja A e Louhi Asiantun ja Lea Vuorinen Julkaisija Keski-Suomen Yhteisöjen Tuki ry, Duunari -hanke Tai o Riina Au o OsaajaPlus

Lisätiedot

LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ: Hyvät Käytännöt

LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ: Hyvät Käytännöt Ehkäisevän päihdetyön, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen ja lähisuhde- ja perheväkivallan ehkäisemisen yhteistyöpäivä Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan toimijoille LAKI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN JÄRJESTÄMISESTÄ:

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS Vuosi 2015

TOIMINTAKERTOMUS Vuosi 2015 Sisällys YLEISTÄ... 1 YHTEISTYÖ... 1 Pakka (Paikallinen alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittojen ehkäisy)... 1 Seututyö... 2 Verkostot... 2 VARHAINEN ALKOHOLINKÄYTÖN PUHEEKSIOTTO... 2 Meidän talon tavat

Lisätiedot

INFOKIRJE Tampereen kaupungin työllisyyspalvelut 1/2014

INFOKIRJE Tampereen kaupungin työllisyyspalvelut 1/2014 INFOKIRJE Tampereen kaupungin työllisyyspalvelut 1/2014 Vastuullista työllisyydenhoitoa Tampereella Tampere on tullut tunnetuksi siitä, e ä työllisyydenhoitoa tehdään tavoi eellises, työelämälähtöises

Lisätiedot

Uudenmaan kasvihuonekaasupäästöt. vuonna 2006

Uudenmaan kasvihuonekaasupäästöt. vuonna 2006 Uudenmaan kasvihuonekaasupäästöt vuonna 2006 Päästöt ovat lisääntyneet Uudellamaalla Uudenmaalla syntyi kasvihuonekaasupäästöjä (KHK-päästöjä) vuonna 2006 noin 11,9 miljoonaa tonnia (CO2-ekv.). Päästöt

Lisätiedot

4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI

4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI 4.12.2015 VAMOS VAIKUTTAVA SOSIAALISEN KUNTOUTUKSEN KONSEPTI Sosiaalinen kuntoutus pähkinänkuoressa Sosiaaliseen kuntoutukseen kuuluu: 1) sosiaalisen toimintakyvyn ja kuntoutustarpeen selvittäminen; 2)

Lisätiedot

Tupakointi ja päihteiden käyttö on kielletty kouluaikana ja koulun tapahtumissa sekä koulualueella. Vrt. tupakkalaki

Tupakointi ja päihteiden käyttö on kielletty kouluaikana ja koulun tapahtumissa sekä koulualueella. Vrt. tupakkalaki HANKONIEMEN YLÄASTEEN JA LUKION PÄIHDESTRATEGIA 1. TUPAKKATUOTTEIDEN KÄYTÖN EHKÄISEMINEN Tupakkatuotteiden käytön ehkäisevä työ on tarpeen tupakoinnista aiheutuvien huomattavien niin yksilölle, kuin yhteiskunnallekin

Lisätiedot

TAKA-WETKA 2. Ton esi elyt

TAKA-WETKA 2. Ton esi elyt TAKA-WETKA 2 Ton esi elyt TAKA-WETKAN ASUINALUE Taka-Wetkan asemakaava sijaitsee Karstulan kirkonkylän eteläosassa. Valtaosa alueesta on kunnan omistamaa, jonka lisäksi alueeseen kuuluu yksityisten maanomistajien

Lisätiedot

Kainuun lasten, nuorten ja lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut. Helena Ylävaara

Kainuun lasten, nuorten ja lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut. Helena Ylävaara Kainuun lasten, nuorten ja lapsiperheiden sosiaali- ja terveyspalvelut Helena Ylävaara Kodin ulkopuolelle sijoitetut 0-17 -vuotiaat, % vastaavanikäisestä väestöstä 4 3,5 3 2,5 2 1,5 1 Kainuu Koko maa Kajaani

Lisätiedot

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO

Taustaa VANHEMPAINILTARUNKO VANHEMPAINILTA Valintojen stoori -menetelmän läpi käyneiden oppilaiden huoltajille järjestetään Valintojen stoori - viikon aikana vanhempainilta, jossa heillä on mahdollisuus tutustua Valintojen stooriin

Lisätiedot

Selvitys lisäetujen jakamista koskevien tavoi eiden toteutumisesta

Selvitys lisäetujen jakamista koskevien tavoi eiden toteutumisesta 1(8) Selvitys lisäetujen jakamista koskevien tavoi eiden toteutumisesta Sp-Henkivakuutus Oy maaliskuu 2017 1. Lisäetujen jakamista koskevat tavoi eet Sp-Henkivakuutus on julkaissut internetsivuillaan seuraavat

Lisätiedot

Kouluterveyskyselytuloksista. toiminnan suunnitteluun. Hallinnollinen ayl Leila Mikkilä, Oulun kaupunki avoterveydenhuolto

Kouluterveyskyselytuloksista. toiminnan suunnitteluun. Hallinnollinen ayl Leila Mikkilä, Oulun kaupunki avoterveydenhuolto Kouluterveyskyselytuloksista hyötyä toiminnan suunnitteluun Hallinnollinen ayl Leila Mikkilä, Oulun kaupunki avoterveydenhuolto Kouluterveyskysely Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Kouluterveyskysely THL

Lisätiedot

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI

EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI EHKÄISEVÄN PÄIHDETYÖN AMMATTILAISET PALVELUKSESSASI EHYT ry on vahva ehkäisevän päihdetyön toimija, joka toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi ja joka kokoaa

Lisätiedot

Verkostoista voimaa ergonomiaosaamiseen

Verkostoista voimaa ergonomiaosaamiseen Verkostoista voimaa ergonomiaosaamiseen Eija Mämmelä, Oulun Ammattikorkeakoulu Fysioterapian tutkintovastaava, Potilassiirtojen ergonomiakorttikouluttaja Hyvät ergonomiset käytänteet vanhusten hoitotyön

Lisätiedot

Ehkäisevä päihdetyö osana terveyden edistämistä

Ehkäisevä päihdetyö osana terveyden edistämistä Ehkäisevä päihdetyö osana terveyden edistämistä Pohjanmaa-hankkeen juhlaseminaari, Seinäjoki 25.3.2015 16.4.2015 Marjatta Montonen 1 Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä HE 339/2014 vp Eduskunta

Lisätiedot

Viidennen luokan Askelma

Viidennen luokan Askelma Askelmat-ohjelma Tavoitteet Askelmat-ohjelman tavoitteena on mahdollistaa keskustelua koulun, kodin ja muiden nuorten kanssa toimivien tahojen kesken. Keskustelun aiheet nousevat esiin aina sen hetkisen

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI

SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI Sivistyslautakunta 5 20.01.2016 SIVISTYSLAUTAKUNNAN LAUSUNTO HALLITUKSEN LINJAUKSISTA ITSEHALLINTOALUEJAON PERUSTEIKSI JA SOTE-UUDISTUKSEN ASKELMERKEIKSI SIVLK 20.01.2016 5 Valmistelu ja lisätiedot: koulutusjohtaja

Lisätiedot

Pakka-toimintamallin esittely Mistä kyse ja miksi Pakka kannattaa?

Pakka-toimintamallin esittely Mistä kyse ja miksi Pakka kannattaa? Pakka-toimintamallin esittely Mistä kyse ja miksi Pakka kannattaa? Moniammatilliset toimintamallit tutuiksi! -road show 26.3.2014, Rovaniemi Kehittämispäällikkö Jaana Markkula Alkoholiohjelma, Terveyden

Lisätiedot

PÄIHDEASIAKAS ON KAIKKIEN ASIAKAS PÄIHDETYÖ ON KAIKKIEN ASIA ONKO NÄIN?

PÄIHDEASIAKAS ON KAIKKIEN ASIAKAS PÄIHDETYÖ ON KAIKKIEN ASIA ONKO NÄIN? PÄIHDEASIAKAS ON KAIKKIEN ASIAKAS PÄIHDETYÖ ON KAIKKIEN ASIA ONKO NÄIN? Anne Tapola hanketyöntekijä (psykiatrinen sairaanhoitaja, sosiaalikasvattaja) Vantaalaisen hyvä mieli -hanke 23.1.2012 1 JOHDANTO

Lisätiedot

Terveyden edistäminen Kainuussa

Terveyden edistäminen Kainuussa Terveyden edistäminen Kainuussa Kainuulaiset järjestöt 4.12.2013 Terveyteen vaikuttavat tekijät Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen kunnassa ja kuntayhtymässä Järjestöt, yhdistykset Terveyden edistämisen

Lisätiedot

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ

LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ 1 LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN EDISTÄMINEN AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ n nimi: Ryhmä: Työssäoppimisen vastaava opettaja: 2 SISÄLLYSLUETTELO 1. AMMATTIOSAAMISEN NÄYTTÖ LASTEN JA NUORTEN MIELENTERVEYDEN

Lisätiedot

Pakka-toimintamallin kuvaus

Pakka-toimintamallin kuvaus Pakka-toimintamallin kuvaus Rovaniemi 2.9.2015 Tuula Kokkonen, ylitarkastaja Lapin aluehallintovirasto, Peruspalvelut, oikeusturva ja luvat vastuualue p. 0295 017 392, tuula.kokkonen@avi.fi Paikallisen

Lisätiedot

Klaarin kehittämishanke

Klaarin kehittämishanke Työpaja 10.10.2014 Klaarin kehittämishanke Klaarin suunnat Kysely verkostoille syyskuussa 2014 lasten ja nuorten parissa toimiville Vastaajamäärät: 248 suomenkielinen 23 ruotsinkielinen 271 yhteensä Vastaajat

Lisätiedot

Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry toimii koko maassa ja koko väestön parissa terveiden elämäntapojen edistämiseksi. Järjestö edistää tutkittuun tietoon ja kokemukseen perustuvaa yhteiskunnallista keskustelua

Lisätiedot

Dialogin missiona on parempi työelämä

Dialogin missiona on parempi työelämä VIMMA 6.6. 2013 Dialogin missiona on parempi työelämä Amis-Dialogi yhdisti yritykset ja opiskelijat vuoropuheluun rakentamaan yhdessä parempaa tulevaisuuden työtä. Amis-Dialogia tehtiin isolla porukalla

Lisätiedot

LUOKKAKILPAILU- INFO

LUOKKAKILPAILU- INFO LUOKKAKILPAILU- INFO me emme polta. Suomi on maailman ensimmäinen maa, jossa on kirjattu lakiin tavoitteeksi tupakkatuotteiden käytön loppuminen. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on mukana Savuton Suomi 2040

Lisätiedot

MITEN TOIMIA, KUN VANHEMMALLA ON VAIKEAA?

MITEN TOIMIA, KUN VANHEMMALLA ON VAIKEAA? MITEN TOIMIA, KUN VANHEMMALLA ON VAIKEAA? Perheaikaa 18.2.2016 Tytti Solantaus Lastenpsykiatri, emeritatutkimusprofessori Toimiva lapsi & perhe hankejohtaja (SMS) OMA TAUSTA Työ lasten ja perheiden parissa

Lisätiedot

Tolokkua elämää elämänhallinnan eväitä työpajanuorille

Tolokkua elämää elämänhallinnan eväitä työpajanuorille Tolokkua elämää elämänhallinnan eväitä työpajanuorille Tolokkua elämää Tavoitteena nuorten hyvinvointi sekä järjestö-kaupunki yhteistyö Tolokkua elämää toimintamallin avulla vahvistetaan ja lisätään työpajoilla

Lisätiedot

Yhteiset työvälineemme. Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry

Yhteiset työvälineemme. Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry Yhteiset työvälineemme Esityksen toimittajat: * opetusneuvos Elise Virnes, OKM * verkostokoordinaattori Ville Virtanen, SAKU ry Oppilas- ja opiskelijahuoltolaki Uusi laki kokoaa yhteen lainsäädännössä

Lisätiedot

NUORTEN ASUMISKURSSIN TOIMINTAMALLI

NUORTEN ASUMISKURSSIN TOIMINTAMALLI NUORTEN ASUMISKURSSIN TOIMINTAMALLI 1 Sisällys 1. Tausta... 2 2. Kohderyhmä... 3 3. Tavoitteet... 3 4. Järjestäjät... 3 5. Resurssit... 4 6. Markkinointi... 5 7. Kurssin teemat... 5 8. Palautteiden kerääminen

Lisätiedot

Lasten ja perheiden hyvinvointia tukeva ehkäisevän päihdetyön hanke 2006 2010

Lasten ja perheiden hyvinvointia tukeva ehkäisevän päihdetyön hanke 2006 2010 18.5.2010 Ehkäisevän päihdetyön hanke Lasten ja perheiden hyvinvointia tukeva ehkäisevän päihdetyön hanke 2006 2010 Mannerheimin Lastensuojeluliitto, yhteistyössä A-klinikkasäätiö ja Terveys ry Hankkeessa

Lisätiedot

VANHEMMAN ALKOHOLINKÄYTÖSTÄ KÄRSIVÄN LAPSEN TUKEMINEN

VANHEMMAN ALKOHOLINKÄYTÖSTÄ KÄRSIVÄN LAPSEN TUKEMINEN VANHEMMAN ALKOHOLINKÄYTÖSTÄ KÄRSIVÄN LAPSEN TUKEMINEN PÄIHDEPÄIVÄT 11.10.2011 TAMPERE Annikka Taitto 1 A-KLINIKKASAATIÖ LAPSI JA VANHEMPIEN ALKOHOLINKÄYTTÖ OPAS VARHAISKASVATUKSEN TYÖNTEKIJÖILLE Maritta

Lisätiedot

Lapset puheeksi -menetelmä

Lapset puheeksi -menetelmä Taustaa Työmallia alettiin tutkia ja kehittää osana Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Toimiva lapsi & perhe -hanketta Siirtyi ylläpidettäväksi Suomen Mielenterveysseuralle (lokilistat) Menetelmä on alun

Lisätiedot

Esityksen aihe 9.10.2014

Esityksen aihe 9.10.2014 Tunne ja turvataidot osaamiseksi hankkeen satoa Helsinki Kaija Lajunen, Pirjo Lahtinen, Sirpa Valkama & Riitta Ala Luhtala 2 TUNNE JA TURVATAIDOT OSAAMISEKSI TUTA HANKE (2012 2014) Jyväskylän ammattikorkeakoulun

Lisätiedot

Tupakointi ammatillisissa oppilaitoksissa tuloksia Kouluterveyskyselystä. Tutkija Riikka Puusniekka, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Tupakointi ammatillisissa oppilaitoksissa tuloksia Kouluterveyskyselystä. Tutkija Riikka Puusniekka, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Tupakointi ammatillisissa oppilaitoksissa tuloksia Kouluterveyskyselystä Tutkija Riikka Puusniekka, Terveyden ja hyvinvoinnin laitos Aineisto Helsingin, Espoon ja Vantaan yhdistetty aineisto Vastaajina

Lisätiedot

Vanhempainilta Kuusiston koulu Melissa Sukanen

Vanhempainilta Kuusiston koulu Melissa Sukanen Vanhempainilta 31.1.2019 Kuusiston koulu Melissa Sukanen Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry Valtakunnallinen ehkäisevän päihdetyön järjestö Vauvasta mummoon - EHYT ry:n koulutyö: Alakoulu: Juteltaisko?, Pelitaito

Lisätiedot

Yleisvaikutelma (Taulukko 1) N=317. Päivähoitopaikan henkilökunta on ystävällistä. 4,57. Lapsellamme on hyvä olla päivähoidossa.

Yleisvaikutelma (Taulukko 1) N=317. Päivähoitopaikan henkilökunta on ystävällistä. 4,57. Lapsellamme on hyvä olla päivähoidossa. 1 PÄIVÄHOIDON ASIAKASKYSELY 2014 Perheet ovat vastanneet kyselyyn sähköisellä ja paperisella lomakkeella keväällä 2014. Kyselyyn vastasi 317 vanhempaa. Vastausprosentti on 23,83%. Päivähoidon asiakkaina

Lisätiedot

Sosiaali- ja terveyspalvelut nuorten syrjäytymisen ehkäisyn tukena. Elina Palola, STM

Sosiaali- ja terveyspalvelut nuorten syrjäytymisen ehkäisyn tukena. Elina Palola, STM Sosiaali- ja terveyspalvelut nuorten syrjäytymisen ehkäisyn tukena Elina Palola, STM Syrjäytymisen ehkäisy aloitetaan usein liian myöhään Raskaita lastensuojelutoimia joudutaan tekemään aivan liikaa: ongelmiin

Lisätiedot

THL:n rooli oppilas- ja opiskelijahuollossa Anneli Pouta, osastojohtaja Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät IX 1-2.12.

THL:n rooli oppilas- ja opiskelijahuollossa Anneli Pouta, osastojohtaja Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät IX 1-2.12. THL:n rooli oppilas- ja opiskelijahuollossa Anneli Pouta, osastojohtaja Oppilas- ja opiskelijahuollon kansalliset kehittämispäivät IX 1-2.12.2009 1.12.2009 A Pouta 1 Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL)

Lisätiedot

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena kehittämiskokonaisuus

Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena kehittämiskokonaisuus Lapsen paras Yhdessä enemmän Pääkaupunkiseudun lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma Varhaiskasvatus, koulu ja oppilaitos lasten ja nuorten hyvinvoinnin tukena kehittämiskokonaisuus Kehittämis- ja työryhmien

Lisätiedot

OTE PÖYTÄKIRJASTA. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta

OTE PÖYTÄKIRJASTA. Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta 1 Sivistyslautakunta 48 27.08.2015 Lasten ja nuorten hyvinvointisuunnitelman toteutumisen seuranta SIVIS 48 Lastensuojelulaki (417/2007) astui voimaan 1.1.2008. Laissa todetaan, että kunnan tai useamman

Lisätiedot

Vaihtoehtoja perusopetuksen jälkeen

Vaihtoehtoja perusopetuksen jälkeen Vaihtoehtoja perusopetuksen jälkeen Jatkokoulutuksen suunni elu on hyvä aloi aa varhain Oppilaan omat toiveet ja kiinnostuksen kohteet ovat ohjauksen lähtökohta. Tärkeintä on kuunnella, mitä nuori itse

Lisätiedot

Vinkkejä vanhemmille. Nuoret ja päihteet

Vinkkejä vanhemmille. Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille Nuoret ja päihteet Vinkkejä vanhemmille Päihteiden aiheuttamat terveysongelmat ovat vuosi vuodelta lisääntyneet. Mitä nuorempana päihteiden käyttö aloitetaan, sitä todennäköisemmin

Lisätiedot

Byströmin nuorten palvelut

Byströmin nuorten palvelut Byströmin nuorten palvelut Byströmin nuorten palvelut - Sinun suuntasi Byströmin nuorten palvelut on matalan kynnyksen palvelukeskus oululaisille alle 30-vuotiaille nuorille. Byströmin nuorten palveluista

Lisätiedot

Lapset, nuoret ja media - Tukea digiajan kasvattajalle

Lapset, nuoret ja media - Tukea digiajan kasvattajalle Ala-aste vanhempainilta Lapset, nuoret ja media - Tukea digiajan kasvattajalle Paula Aalto 14.4.2016 MLL:n mediakasvatustyö Mediakasvatuksella pyritään edistämään lasten valmiuksia ymmärtää ja tulkita

Lisätiedot

Monitoimijainen perhevalmennus

Monitoimijainen perhevalmennus Monitoimijainen perhevalmennus Ulla Lindqvist Projektipäällikkö, VTL, KM Tukevasti alkuun, vahvasti kasvuun hanke ulla.j.lindqvist@hel.fi Monitoimijainen perhevalmennus on esimerkki Perhekeskus toiminnasta,

Lisätiedot

LUONTO- JA YMPÄRISTÖKOULUT HELSINGISSÄ

LUONTO- JA YMPÄRISTÖKOULUT HELSINGISSÄ LUONTO- JA YMPÄRISTÖKOULUT HELSINGISSÄ ARKKI HARAKKA MERIHARJU POLKU TÖYHTÖHYYPPÄ HELSINGISTÄ LÖYTYY VIISI AINUTLAATUISTA JA TOISISTAAN POIKKEAVAA LUONTO- JA YMPÄRISTÖKOULUA, JOTKA KASVATTAVAT KESTÄVÄN

Lisätiedot

LÄHTÖKOHTIA KUOKKALA HAKKARI HERRALA OSAYLEISKAAVAN VAIKUTUSTEN ARVIOINTIIN

LÄHTÖKOHTIA KUOKKALA HAKKARI HERRALA OSAYLEISKAAVAN VAIKUTUSTEN ARVIOINTIIN LÄHTÖKOHTIA KUOKKALA HAKKARI HERRALA OSAYLEISKAAVAN VAIKUTUSTEN ARVIOINTIIN Lempäälän Kuokkalan Hakkarin Herralan osayleiskaavan muutos Kansikuva: Marita Palokoski Ilmakuvat: Lentokuva Vallas Oy Havainnekuva:

Lisätiedot

Turun A-kilta: virtaa vertaisuudesta

Turun A-kilta: virtaa vertaisuudesta Turun A-kilta: virtaa vertaisuudesta Historiaa Turun A-Kilta on perustettu 1962. Sen toiminnan tarkoituksena on auttaa ja tukea päihdeongelmaisia ponnisteluissa riippumattomuuteen päihteistä sekä tukea

Lisätiedot

Mini-interventiokyselyn 2014 tuloksia Kymenlaakson osalta. Yhdyshenkilöiden yhteistyöpäivä Etelä-Suomen aluehallintovirasto Heli Heimala

Mini-interventiokyselyn 2014 tuloksia Kymenlaakson osalta. Yhdyshenkilöiden yhteistyöpäivä Etelä-Suomen aluehallintovirasto Heli Heimala Mini-interventiokyselyn 2014 tuloksia Kymenlaakson osalta Yhdyshenkilöiden yhteistyöpäivä 18.12.2014 Etelä-Suomen aluehallintovirasto Heli Heimala 1 Kysely mini-intervention toteuttamisesta 2014 THL ja

Lisätiedot

Lapsille, nuorille ja perheille parempi kunta ja maakunta - miten sen teemme?

Lapsille, nuorille ja perheille parempi kunta ja maakunta - miten sen teemme? Lapsille, nuorille ja perheille parempi kunta ja maakunta - miten sen teemme? Hanne Kalmari PsL, kehitys- ja kasvatuspsykologian erikoispsykologi Lape-muutosohjelman hankepäällikkö Muutos tehdään yhdessä

Lisätiedot

PAINOPISTEALUE TAVOITTEET TOIMENPITEET VASTUUTOIMIJAT AIKATAULU MITTARIT

PAINOPISTEALUE TAVOITTEET TOIMENPITEET VASTUUTOIMIJAT AIKATAULU MITTARIT Liite 1: Tavoitteet ja toimenpiteet ehkäisevän päihdetyön ja edistävän mielenterveystyön kehittämiseksi vuosina 2018 2021 PAINOPISTEALUE TAVOITTEET TOIMENPITEET VASTUUTOIMIJAT AIKATAULU MITTARIT 1. EHKÄISEVÄN

Lisätiedot

Lauri Pitkä-Kangas Varapormestari, Vihreät Kestävä hankintatoimi, kaupunkiekologia Kulu aja-asiat, Reilun kaupan kaupunki Malmö, Ruotsi

Lauri Pitkä-Kangas Varapormestari, Vihreät Kestävä hankintatoimi, kaupunkiekologia Kulu aja-asiat, Reilun kaupan kaupunki Malmö, Ruotsi Lauri Pitkä-Kangas Varapormestari, Vihreät Kestävä hankintatoimi, kaupunkiekologia Kulu aja-asiat, Reilun kaupan kaupunki Malmö, Ruotsi Espoon konferenssi 2013, Malmö ja kestävän kehityksen ruoka 20 min

Lisätiedot

Nivelvaihe peruskoulun päättäville nuorille HENKILÖKUNNAN OPAS

Nivelvaihe peruskoulun päättäville nuorille HENKILÖKUNNAN OPAS Nivelvaihe peruskoulun päättäville nuorille HENKILÖKUNNAN OPAS Vantaan nivelvaihe peruskoulun päättäville nuorille Peruskoulun päättyminen on tärkeä askel nuoren elämässä. Siirtyminen jatko-opintoihin

Lisätiedot

Sähköinen terveys- ja hyvinvointikysely- hyvinvointikartta

Sähköinen terveys- ja hyvinvointikysely- hyvinvointikartta Sähköinen terveys- ja hyvinvointikysely- hyvinvointikartta Rauman koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa ja 4v. laajassa tarkastuksessa 7.2.2017 Nimi Maritta Komminaho 1 Raumalla hyvinvointikysely on käytössä

Lisätiedot

Koulukuraattorit ja koulupsykologit perusopetuksessa. Sivistystoimi

Koulukuraattorit ja koulupsykologit perusopetuksessa. Sivistystoimi Koulukuraattorit ja koulupsykologit perusopetuksessa Sivistystoimi Sisällysluettelo Oppilashuolto lapsen koulunkäyntiä tukemassa... 3 Koulukuraattoreiden ja koulupsykologien tarjoama tuki... 4 Koulukuraattori...

Lisätiedot

Innosta lapsi ja nuori lukemaan vinkkejä vanhemmille

Innosta lapsi ja nuori lukemaan vinkkejä vanhemmille KIEDO MEIDÄT TARINAAN Innosta lapsi ja nuori lukemaan vinkkejä vanhemmille OLE ROOLIMALLI LUKEMISTA ARVOSTAVA ILMAPIIRI LUO TUKEVAN PERUSTAN LUKUTAIDOLLE HYVÄT, VARHAISET LUKUKOKEMUKSET vaiku avat tuleviin

Lisätiedot

Lasten ja nuorten palvelut remonttiin

Lasten ja nuorten palvelut remonttiin Lasten ja nuorten palvelut remonttiin Jukka Mäkelä, lastenpsykiatri, kehittämispäällikkö 17.4.2009 1 Mikä nykyisissä palveluissa vikana Vähintään 65 000 nuorta vaarassa joutua syrjäytetyksi (Stakes 2008)

Lisätiedot

Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan ja ammatillisen koulutuksen välinen yhteistyö 2.5.2012. Anu Anttila

Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan ja ammatillisen koulutuksen välinen yhteistyö 2.5.2012. Anu Anttila Oulun kaupungin nuorten työpajatoiminnan ja ammatillisen koulutuksen välinen yhteistyö 2.5.2012 Anu Anttila Yhteistyö ammatillisen koulutuksen kanssa on kiteytetty viiteen toimintamalliin 1. Työpajalla

Lisätiedot

Lasten ja perheiden keskeiset erityisen tuen tilanteet ja tukeminen. Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Valtakunnalliset Neuvolapäivät 2014

Lasten ja perheiden keskeiset erityisen tuen tilanteet ja tukeminen. Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Valtakunnalliset Neuvolapäivät 2014 Lasten ja perheiden keskeiset erityisen tuen tilanteet ja tukeminen Marke Hietanen-Peltola, ylilääkäri Valtakunnalliset Neuvolapäivät 2014 Äitiys- ja lastenneuvolan sekä kouluterveydenhuollon valtakunnallinen

Lisätiedot

HOITO- JA PALVELUTARPEEN KARTOITUS

HOITO- JA PALVELUTARPEEN KARTOITUS A S I A K A S L Ä H T Ö I S T Ä J A V A I K U T T A V A A P A L V E L U A M I E L E N T E R V E Y S - J A P Ä I H- D E A S I A K K A I L L E - M O N I A M M A T I L L I S E T T I I M I T P E R U S T A

Lisätiedot

Kouluterveydenhuolto. Palvelun tuottaa Turun kaupungin hyvinvointitoimiala. Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhoitoa

Kouluterveydenhuolto. Palvelun tuottaa Turun kaupungin hyvinvointitoimiala. Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhoitoa Kouluterveydenhuolto Palvelun tuottaa Turun kaupungin hyvinvointitoimiala Kouluterveydenhuolto on lakisääteistä ja maksutonta terveydenhoitoa Oppilaiden terveyden edistäminen sekä terveen kasvun, kehityksen

Lisätiedot

Kokemuksia 5-6 -luokkalaisten terveyden edistämisestä. Ritva Hautala Outi Ahonen

Kokemuksia 5-6 -luokkalaisten terveyden edistämisestä. Ritva Hautala Outi Ahonen Kokemuksia 5-6 -luokkalaisten terveyden edistämisestä Ritva Hautala Outi Ahonen Miksi? Terveelliset elämäntavat opitaan nuorena 11-vuotiaat vielä hyvin terveitä Lapsiin ja nuoriin kohdennetulla terveyden

Lisätiedot

Savuton työpaikka osa työhyvinvointia

Savuton työpaikka osa työhyvinvointia Savuton työpaikka osa työhyvinvointia Miksi savuton työpaikka? Kustannussäästöt Päivittäin tupakoiva aiheuttaa työnantajalle maltillisen arvion mukaan vuodessa keskimäärin 1 060 1 300 euron kustannukset

Lisätiedot

TAKA-WETKA 2. Ton esi elyt. #minunkarstula - ainakin 150 tarinaa

TAKA-WETKA 2. Ton esi elyt. #minunkarstula - ainakin 150 tarinaa TAKA-WETKA 2 Ton esi elyt #minunkarstula - ainakin 150 tarinaa TAKA-WETKAN ASUINALUE Taka-Wetkan asemakaava sijaitsee Karstulan kirkonkylän eteläosassa. Valtaosa alueesta on kunnan omistamaa, jonka lisäksi

Lisätiedot

TUUSULAN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA VUOSILLE

TUUSULAN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA VUOSILLE TUUSULAN LASTEN JA NUORTEN HYVINVOINTISUUNNITELMA VUOSILLE 2013-2016 2016 SEURANTA, Ohjausryhmä käsitellyt 25.4.2017 HYVINVOINTISUUNNITELMAN TAVOITTEET, TOIMENPITEET JA SEURANTA v. 2016 Lasten ja nuorten

Lisätiedot

Tupakka ja terveys -päivä Työpaja: Tupakka politiikan kehittäminen. Amisnäkökulma

Tupakka ja terveys -päivä Työpaja: Tupakka politiikan kehittäminen. Amisnäkökulma Tupakka ja terveys -päivä 23.1.2019 Työpaja: Tupakka politiikan kehittäminen Amisnäkökulma Kuraattori Anu Peltonen Seinäjoen kaupunki Seinäjoen koulutuskuntayhtymä Sedu Mitä sinä tekisit toisin? Vastaajina:

Lisätiedot

Ykkösklubi on 14 17-vuotiaille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille suunnattua ryhmätoimintaa.

Ykkösklubi on 14 17-vuotiaille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille suunnattua ryhmätoimintaa. Ykkösklubi 2015 Ykkösklubi Ykkösklubi on 14 17-vuotiaille tyypin 1 diabetesta sairastaville nuorille suunnattua ryhmätoimintaa. Ryhmiä ohjaavat koulutetut kummit. Ykkösklubitoiminta on yhteistyötä terveydenhuollon,

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2015 NAPAPIIRIN RESIDUUM OY

VUOSIKERTOMUS 2015 NAPAPIIRIN RESIDUUM OY VUOSIKERTOMUS 2015 NAPAPIIRIN RESIDUUM OY Sisällyslue elo Yleiskatsaus vuodesta 2015 sivu 2 Henkilöstö sivu 3 Organisaa o, omistajakunnat sivu 4 Hallitus sivu 4 Kaatopaikka ja jäteasemat sivu 5 Ympäristövaikutukset

Lisätiedot

Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä

Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä 1 2 Tässä alueellisen toiminnan aluejakoa sekä henkilöitä työn takana. Varmasti monet olette jo tehneetkin paljon yhteistyötä 3 Terveys ry siirtää toimintansa uudelle Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry:lle Yhdessä

Lisätiedot

Tupakatta paras amiksessa - kehittäminen Missä mennään?

Tupakatta paras amiksessa - kehittäminen Missä mennään? Tupakatta paras amiksessa - kehittäminen Missä mennään? Alueellinen ohjelmapäällikkö Eeva Etelä-Suomen Kaste Taustaa Tupakkatuotteiden käyttö on huomattavasti yleisempää ammatillisissa oppilaitoksissa

Lisätiedot

Miten nikotiinituotteista voi keskustella nuorten kanssa? Minttu Tavia

Miten nikotiinituotteista voi keskustella nuorten kanssa? Minttu Tavia Miten nikotiinituotteista voi keskustella nuorten kanssa? Minttu Tavia 29.11.2016 Tupakoinnin suosio on laskenut. Vanha tapa saa uusia muotoja sähkösavuke, vesipiippu, nuuska Yhteinen nimittäjä? Nikotiini

Lisätiedot

Kouluterveyskysely 2013, P-S avi. Reija Paananen, FT, Erikoistutkija

Kouluterveyskysely 2013, P-S avi. Reija Paananen, FT, Erikoistutkija Kouluterveyskysely 2013, P-S avi Reija Paananen, FT, Erikoistutkija www.thl.fi/kouluterveyskysely Yksilö kasvaa osana yhteisöjä 2 Kouluterveyskysely Valtakunnallisesti kattavin nuorten (14-20 v) elinoloja

Lisätiedot

LUOKKAKILPAILU- LUOKKAKILP INFO INF

LUOKKAKILPAILU- LUOKKAKILP INFO INF LUOKKAKILPAILU- INFO Neljä viidestä ei polta. Suomi on maailman ensimmäinen maa, jossa on kirjattu lakiin tavoitteeksi tupakkatuotteiden käytön loppuminen. Ehkäisevä päihdetyö EHYT ry on mukana Savuton

Lisätiedot

SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015

SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015 Sivistyslautakunta 27.8.2015 Osavuosikatsaus II SIVISTYSLAUTAKUNTAAN NÄHDEN SITOVAT TAVOITTEET 2015 Hallinto- ja talouspalvelut PÄÄLINJAUS/ TOT. LINJAUS TOIMENPIDE SITOVA TAVOITE MITTARI/ MITTA- RIN TAVOITE

Lisätiedot

ENSIMMÄINEN JAKSO: SUUNNITTELU & TOTEUTUS maaliskuu/kesäkuu 2010 lokakuu 2010 lomake 2

ENSIMMÄINEN JAKSO: SUUNNITTELU & TOTEUTUS maaliskuu/kesäkuu 2010 lokakuu 2010 lomake 2 ENSIMMÄINEN JAKSO: SUUNNITTELU & TOTEUTUS maaliskuu/kesäkuu 2010 lokakuu 2010 lomake 2 työryhmä: pvm: jolloin täytetty työryhmän kanssa ENSIMMÄISET TEHTÄVÄT ENSIMMÄINEN TAVOITE / TAVOITTEET Valitaan tavoite/tavoitteet,

Lisätiedot

SIPPE-HYVINVOINTIKUTSUT Opas kutsujen järjestämiseen ja hallinnoin in

SIPPE-HYVINVOINTIKUTSUT Opas kutsujen järjestämiseen ja hallinnoin in SIPPE-HYVINVOINTIKUTSUT Opas kutsujen järjestämiseen ja hallinnoin in SIPPE-HYVINVOINTIKUTSUT Opas kutsujen järjestämiseen ja hallinnoin in sippe.turkuamk.fi facebook.com/sippeproject SIPPE Promo ng Social

Lisätiedot

Suomalaisnuorten elämäntaidot ja terveystottumukset Lasse Kannas Terveyskasvatuksen professori Jyväskylän yliopisto, Terveystieteen laitos

Suomalaisnuorten elämäntaidot ja terveystottumukset Lasse Kannas Terveyskasvatuksen professori Jyväskylän yliopisto, Terveystieteen laitos JYVÄSKYLÄN YLIOPISTO Suomalaisnuorten elämäntaidot ja terveystottumukset Lasse Kannas Terveyskasvatuksen professori Jyväskylän yliopisto, Terveystieteen laitos Educa 2015, Helsinki Perusopetuksen opetussuunnitelman

Lisätiedot

Työllistävä Hevonen -hanke Jaana Strömberg

Työllistävä Hevonen -hanke Jaana Strömberg Työllistävä Hevonen -hanke Jaana Strömberg 1 TYÖNANTAJAT JA YHTEISTYÖKUMPPANIT Hankkeen toteutuksessa tärkeimpiä yhteistyökumppaneita olivat hankkeeseen sitoutuneet amma maises toimivat tallit, jotka sitoutuivat

Lisätiedot

CENTRAL COUNCIL OF JEWISH COMMUNITIES IN FINLAND

CENTRAL COUNCIL OF JEWISH COMMUNITIES IN FINLAND SUOMEN JUUTALAISTEN SEURAKUNTIEN KESKUSNEUVOSTO r.y. PUH. (09) 586 0310, FAX. (09) 586 03130 MALMINKATU 26, 00100 HELSINKI CENTRAL COUNCIL OF JEWISH COMMUNITIES IN FINLAND CENTRALRÅDET FÖR DE JUDISKA FÖRSAMLINGARNA

Lisätiedot

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu. Terveystieto

Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu. Terveystieto Helsingin yliopiston Viikin normaalikoulu Terveystieto OPPIAINEEN KUVAUS Terveystiedon opetuksen tarkoituksena on edistää oppilaiden terveyttä, hyvinvointia ja turvallisuutta tukevaa osaamista arkielämässä.

Lisätiedot

Asukasdemokra+a muu-uvassa maailmassa mitä tapahtuu vuokrataloissa ja asumis- oikeuskohteissa?

Asukasdemokra+a muu-uvassa maailmassa mitä tapahtuu vuokrataloissa ja asumis- oikeuskohteissa? Asukasdemokra+a muu-uvassa maailmassa mitä tapahtuu vuokrataloissa ja asumis- oikeuskohteissa? Anu Karjalainen Valtakunnalliset Vuokralaispäivät 23.9.2017 Yhteishallintoselvitys Ohjausryhmässä mukana YM,

Lisätiedot

Hyvinkään kaupungin joustavan perusopetuksen ryhmät: Paja-ryhmä

Hyvinkään kaupungin joustavan perusopetuksen ryhmät: Paja-ryhmä JOPO Joustava perusopetus 1/2 Hyvinkään kaupungin joustavan perusopetuksen ryhmät: Paja-ryhmä Uudenmaankatu 17 Rehtori Janne Peräsalmi 05800 Hyvinkää Vehkojan koulu 0400-756276 janne.peräsalmi@hyvinkää.fi

Lisätiedot

Erityisesti Isä-projekti Mari Tuomainen 12.6.2013. www.tyynela.fi

Erityisesti Isä-projekti Mari Tuomainen 12.6.2013. www.tyynela.fi Erityisesti Isä-projekti Mari Tuomainen 12.6.2013 www.tyynela.fi 2 Erityisesti Isä-projektin lähtökohdat Verkostoista noussut huoli päihteitä käyttävien isien isyydestä/ isättömistä lapsista Isäkeskeinen

Lisätiedot

Päihteetön koulu -projekti. Kokoaa yhteen Kauklahden alueen toimijoita alueen päihdekasvatuksen vahvistamiseksi

Päihteetön koulu -projekti. Kokoaa yhteen Kauklahden alueen toimijoita alueen päihdekasvatuksen vahvistamiseksi Päihteetön koulu -projekti Kokoaa yhteen Kauklahden alueen toimijoita alueen päihdekasvatuksen vahvistamiseksi Päihteetön koulu -projekti Kanta-Espoon Roratyklubin aloitteesta Ajalla 2012 2013 Kauklahden

Lisätiedot

Ehkäisevän päihdetyön laki ja toimintaohjelma tutuksi. Alueellinen päihdepäivä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Jyväskylä

Ehkäisevän päihdetyön laki ja toimintaohjelma tutuksi. Alueellinen päihdepäivä Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Jyväskylä Ehkäisevän päihdetyön laki ja toimintaohjelma tutuksi Alueellinen päihdepäivä 26.10.2016 Keski-Suomen sairaanhoitopiiri Jyväskylä Irmeli Tamminen YTM, LSSAVI 27.10.2016 1 Laki ehkäisevän päihdetyön järjestämisestä

Lisätiedot