Leipätietoa Pop up-tapahtumiin

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Leipätietoa Pop up-tapahtumiin"

Transkriptio

1 Leipätietoa Pop up-tapahtumiin Suomalaisessa ruokapöydässä leipä on ollut aina tärkeä osa ateriaa. Maantieteellinen sijainti idän ja lännen välissä on saanut aikaan rikkaan leipäkulttuurin. Suomessa leipää on leivottu vehnän lisäksi yleisesti myös rukiista. Tapa lienee perua kaskiviljelystä, jossa tärkein viljeltävä viljalaji oli korpiruis. Pohjoisessa Suomessa myös ohra on ollut tärkeä leipävilja. Suomen maantieteellinen sijainti lännen ja idän välissä on vaikuttanut maamme rikkaan leipäkulttuurin syntymiseen. Entisajan ihmisille leipä ei ollut itsestäänselvyys. Leivän saanti ei ollut kylväjän päätettävissä - lujinkin uurastus oli turhaa, ellei luonto ollut ihmisen puolella. Se sai ihmisen tuntemaan oman voimattomuutensa. Lapsia opetettiin pienestä pitäen kunnioittamaan leipää. Sitä ei saanut panna pöydälle nurinpäin eikä veistä saanut jättää leivän päälle. Leipä kädessä ei saanut lähteä juoksemaan eikä leipä suussa saanut puhua. Leipää sai pyytää vain sen verran, kuin kerralla jaksoi syödä. Vuotuisissa juhlissamme leivällä on aina ollut tärkeä sija. Kekri oli aikoinaan satokauden viimeinen ja uuden vuoden ensimmäinen päivä. Kekriä vietettiin syöden ja juoden ja leivänpuolta piti olla paljon. Katetun pöydän keskellä oli suuri leipäpino, leipäkeko. Leipää ja suolaa käytettiin monissa juhlamenoissa onnen ja siunauksen tuojina. Rotinat, Länsi-Suomessa varpa(ja)iset, olivat vastasyntynyttä katsomaan tulleiden sukulaisten ja naapureiden ja ystävien lahja äidille. Rotinakoriin haluttiin leipoa parasta mahdollista: piirakoita, rieskoja, kukkoja, lettivehnästä ja rotinarinkeleitä. Myöhemmin mukaan tulivat kakut ja pikkuleivät. Katovuosina, kun viljasta oli pula, oli turvauduttava pettuun. Tämä tapahtui köyhissä taloissa melkein joka vuosi. Petun irrottaminen onnistui parhaiten paria viikkoa ennen juhannusta. Männystä irrotettiin kaarnan alla oleva ohut nila, petäjäliina eli pettuliina. Sen annettiin kuivahtaa auringossa. Sen jälkeen se paahdettiin kuumassa uunissa, jolloin pihka kihosi pintaan. Jos sitä jäi liikaa pettuun, jauhosta tuli karvasta. Kuivien petäjälevyjen survominen hienoksi oli erittäin raskasta työtä. Pettu- ja ruisjauhoista leivottiin leipää. Suhde vaihteli sen mukaan, kuinka tyhjä viljasäkki oli. Joskus leipä jouduttiin tekemään pelkästä pettujauhosta. Hätäleipiä valmistettiin myös esimerkiksi oljesta, jäkälästä ja sammalesta.

2 Suomen maakuntaleivät Ahvenanmaa Varsinais-Suomi Satakunta Uusimaa Kanta-Häme Pirkanmaa Päijät-Häme Keski-Suomi Kymenlaakso Etelä-Karjala Etelä-Savo Pohjois-Karjala Pohjois-Savo Etelä- Ruotsinkielinen Keski- Pohjois- Kainuu Lappi Mustaleipä Kuminalla maustettu reikäleipä Varilimppu Kakko Hapan ruisreikäleipä Piimälimppu Perunalimppu Rievä reikäleipänä Rievä Jälkiuunileipä Hämäläinen näkkileipä Pippo Hapanleipä Vesirieska Nosterieska Ruislimppu Lehtokainen Hypitysrieska Potaattilepuska Ryynirieska Ruisleipä Potaattirieska Ruisleipä Sekahiivaleipä Naurisleipä Imelälimppu Verileipä Sekahiivaleipä Maitorieska Ohrarieska Oulun limppu Nyrkkirieska Rieska Ahkunleipä Häme Läntisen leipäperinteen mukaisesti hapan ruisleipä on ollut arkinen ruokaleipä Hämeessä. Leipä leivottiin syksyisin ja keväisin vartaisiin. Ruisleivän hapattaminen hallittiin jo keskiajalla. Perunalimppu on ollut juhlaleipä.

3 Hämäläisen rieskan eli rievän uskotaan syntyneen vahingossa, kun nuotiolla ylikiehunut puuro paistui kivillä kakkaroiksi. Sana rievä on vanhaa suomea ja tarkoittaa tuoretta. Tamperetta kutsuttiin aikoinaan Rieväkyläksi. Sinne rievä tuli 1850-luvun puolivälissä. Lähiseutujen maalaistaloista tuotiin aamuisin kärry- ja venelasteittain rieviä kaupunkiin. Tekstiilitehtaiden työntekijät eli pumpulin likat ja pojat olivat rievän suurkuluttajia. He söivät sitä aamupalaksi maidon tai kahvin kanssa. "Mitäs tyhjistä terveisistä, olis lähettäny kuuman riävän." Hämäläinen sanonta Leivo leipäs riipin raapin, kyllä uuni sen kaunistaapi. Kainuu Leipä on Kainuun ruokakulttuurin perusta ja ylpeys. Kaskimaiden rukiista tehtiin hapanleipää. Kun Venäjän keisari 1880-luvun lopulla kielsi kaskeamisen, saatiin ruista vähemmän ja jouduttiin turvautumaan pettuun. Petun loppuessa köyhät mökkiläiset tekivät leipänsä kuivista oljista jauhetusta jauhosta. Sellaista leipää ei maha kuitenkaan kestänyt. Ohra- ja ruisjauhoista keitettiin velliä ja puuroa ja niitä käytettiin keittojen suurustamiseen. Leipäpytty ja taikinahierin merkittiin ristillä. Ristinmerkki viillettiin kämmensyrjällä myös taikinan päälle. Kun risti oli kohonnut umpeen, taikina oli valmis ja päästiin leipomaan. Hapanleivän valmistukseen käytettiin puuastiaa. Reunoille ja pohjalle jätettiin jonkin verran taikinaa, että seuraava taikina happanisi hyvin. Nyrkkirieska tehtiin jääkylmään veteen seulotuista ohrajauhoista ja maustettiin suolalla. Hiivaleipää kainuulaisemännät alkoivat leipoa vasta 1930-luvulla. Tärkeä väline leivän leipojalle on pelekka, jolla leivät nostellaan pöydältä leipälapiolle. Ennen vanhaan tehtiin ensin hiillikoita varsinkin lasten iloiksi. Ne kaulittiin aivan ohuiksi ja paistettiin hiilloksella juuri ennen hiilien poistamista uunista. Seuraavaksi paistettiin reikäleivät ja lopuksi limput eli paksut leivät. kuuluu pääosin kovan leivän alueeseen. Reikäleipää leivottiin harvakseltaan ja kuivatettiin orressa. Ohrarieskaa tai noste- eli hiivaleipää tehtiin joka viikko. Etelässä rieska leivottiin paksummaksi kuin rannikolla tai pohjoisessa. Kovan ja pehmeän leivän alueen väliin syntyi nahkean leivän alue, joka ulottui Uudenmaalta Keski-n kautta Pohjois-Suomeen. Juhlapöytään kuului imelletty leipä, jota tarjottiin aina Oulun korkeudella asti. Karjala Itä-Suomessa leivän asema on aina ollut keskeinen. Ruisleipää syödään enemmän kuin muualla Suomessa. Leipä tarkoittaa Karjalassa limppumaista pyöreää leipää. Perinteisesti leipää leivottiin viikoittain, joten tarjolla oli aina pehmeää ja tuoretta leipää. Leipä leikattiin vasta ruokapöydässä ja tehtävän hoiti perheen isä. Naapuriin vietiin lämpimäisiä. Tapana oli

4 paistaa lapsille kielkakkaraa. Se tehtiin nousevasta taikinasta ja paistettiin hiilien ollessa vielä uunissa. Kakkara sai ihanan maun kekäleistä ja savusta. Etelä-Karjalassa rieska on hiivalla kohotettua ohraleipää. Joutsenossa rieska valmistetaan puisessa höpsytyskupissa, jossa on runsaasti jauhoja ja löysähköä leipätaikinaa. kuuluu pääosin kovan leivän alueeseen. Reikäleipää leivottiin harvakseltaan ja kuivatettiin orressa. Ohrarieskaa tai noste- eli hiivaleipää tehtiin joka viikko. Etelässä rieska leivottiin paksummaksi kuin rannikolla tai pohjoisessa. Kovan ja pehmeän leivän alueen väliin syntyi nahkean leivän alue, joka ulottui Uudenmaalta Keski-n kautta Pohjois-Suomeen. Juhlapöytään kuului imelletty leipä, jota tarjottiin aina Oulun korkeudella asti. Lappi Lapissa on pitkät perinteet ohran käytölle. Halla vei pohjoisessa usein sadon, ja viljakasveista ainoastaan ohra menestyi. Ohrasta valmistettiin puuroja, vellejä ja rieskoja. Uunin puuttuminen näkyy siinä, että Lapin omia leivonnaisia on niukasti. Lappilaisen rieskan ohje lienee säilynyt lähes muuttumattomana niin kauan, kuin rieskaa on leivottu. Taikina valmistuu vedestä, suolasta ja ohrajauhoista. Pienen rieskan eli kakon paistamiseen ei tarvittu uunia. Kakko kypsyi nopeasti hiilloksella tai nuotion loisteessa, tuohen tai tasaisen kiven päällä. Kylmät raaka-aineet muuttuvat taitavan leipurin käsissä nopeasti rieskaksi. Kun kylmä taikina laitetaan kuumaan uuniin, lämpötilaero saa aikaan vesihöyryä, joka tekee rieskasta murean ja sopivasti kohonneen. Myös karkeilla jauhoilla saadaan mureutta. Rieska syödään tuoreena. Ennen sitä leivottiin päivittäin. Rieskan ulkonäkö ja koko vaihtelevat: länsirajalla se on ohuempaa kuin idässä. Rieska tärpätään eli koristellaan ja kränkätään eli pistellään. Kuviointi tehdään leipätärpällä. Juhliin tehtiin kuuman veden leipää, peruna- ja rusinaleipää sekä rääti- eli kräileipää. Uusimaa ja Kymenlaakso Uudenmaan leipäkulttuuri on saanut vaikutteita sekä idästä että lännestä. Itäisessä ruokaperinteessä arvostetaan hapanta makua. Kymenlaaksolaiseen ruokapöytään ovat kuuluneet hapatetut ruislimput ja piimään leivotut leivät. Uunit lämmitettiin lähes joka päivä, joten pehmeää leipää, leivonnaisia, rieskoja, piirakoita ja uuniruokia tehtiin usein. Läntisestä perinteestä ovat peräisin makeat ruokaleivät. Savo Savolaisessa talossa on aina syöty tuoretta leipää, sillä uunia lämmitettiin läpi vuoden. Leiväntekotaito oli emännän mitta, ja viikoittainen leipominen piti taitoa yllä. Perimätiedon mukaan savolaisessa ruokapöydässä syöminen aloitettiin ja lopetettiin leivällä. Savossa ruisleipä on paksu ja happamampi kuin Länsi-Suomessa. Rieskat tehdään tavallisesti ohrajauhoista ja -ryyneistä. Tyypillinen rieska on pyöreä, pullea ja piimään hapattamalla tehty nosterieska. Nyrkkirieska on litteä, pyöreä leipä, jonka taikinassa käytetään perunaa. On myös röpö-, ryyni- ja tattaririeskaa. Rieskan kanssa tarjotaan munavoita.

5 Satakunta ja Varsinais-Suomi Vieraskoreus on ollut varsinaissuomalaisille ominaista. Vaikka oma väki söikin arkena vaatimattomasti, vieraille piti tarjota parempaa. Arkena syötiin kovaa ruisleipää, mutta pitoja ja juhlia varten leivottiin pehmeää leipää, varilimppua, piimälimppua ja hiivaleipää. Kumina, anis ja fenkoli maustoivat ruokaleipiä. Pakarit eli leivintuvat lämmitettiin arkioloissa pari kertaa vuodessa, kun leivottiin hapanta reikäleipää. Pitoihin paistettiin pehmeitä leipiä: happamatonta, hapanta ja imelää ruis-, ohra- ja nisuleipää. Silakkaleipä on läntisen Suomen erikoisruoka, pyöreä tai puolikuun muotoinen matala leivonnainen. Itä-Suomessa sitä vastaa kalakukko. Silakkaleipää on valmistettu tavallisesti hapan- tai hiivaleipätaikinasta. Kahden leipätaikinan väliin ladottiin kaloja ja reunat paineltiin yhteen ja ummistettiin. Täytteenä käytettiin pääasiassa suolasilakoita ja voinokareita, mutta myös sianlihaa, maustepippuria ja viipaloitua sipulia saatettiin lisätä maukua antamaan. Silakkaleivällä on monta nimeä: kalakakko, kalaleipä, kalapiirakka, silahkakakko, silahkaleipä ja silahkapiirakka. Sitä voi syödä sekä lämpimänä että kylmänä. Piimän kanssa se on suurta herkkua. Ahvenanmaa Leipien imellyttäminen on peräisin keskiajalta. Ahvenanmaalainen mustaleipä on hapanimelä rukiinen limppuleipä. Sitä pidetään uunissa tuntikausia. Leipä säilyy hyvin ja samoin sen maku. Sitä tehdään nimikkosaaren lisäksi myös Turun saaristossa. Mustaleipä oli aikoinaan pitojen ensimmäinen tarjottava, usein snapsiryypyn kera.

Seija Heikkinen ELÄMYKSELLISYYS KESKIAIKAISISSA TAPAHTUMISSA SUOMESSA

Seija Heikkinen ELÄMYKSELLISYYS KESKIAIKAISISSA TAPAHTUMISSA SUOMESSA Seija Heikkinen ELÄMYKSELLISYYS KESKIAIKAISISSA TAPAHTUMISSA SUOMESSA Opinnäytetyö Kajaanin ammattikorkeakoulu Matkailu-, ravitsemis- ja talousala Palvelujen tuottamisen ja johtamisen koulutusohjelma Kevät

Lisätiedot

Alussa oli leipä 8-9. Kyrkan och vi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä 2/2009 www.turunseurakunnat.fi

Alussa oli leipä 8-9. Kyrkan och vi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä 2/2009 www.turunseurakunnat.fi R- Suomen Posti Oyj Kyrkan och vi Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä 2/2009 www.turunseurakunnat.fi Alussa oli leipä 6 Ruislimpun aamuöinen matka viljalaarista myyntitiskille 10 Vårt dagliga bröd är en

Lisätiedot

2/2009 24.5.2009. Onnea Annalle! Vantaan kansanperinteen ystävät ry:n sisäinen tiedotuslehti

2/2009 24.5.2009. Onnea Annalle! Vantaan kansanperinteen ystävät ry:n sisäinen tiedotuslehti 2/2009 24.5.2009 Onnea Annalle! Vantaan kansanperinteen ystävät ry:n sisäinen tiedotuslehti Hurakka on Vantaan kansanperinteen ystävät ry:n sisäinen tiedotuslehti. Toimintasuunnitelmassa on sovittu, että

Lisätiedot

Lapsilla on omat oikeudet

Lapsilla on omat oikeudet Johdanto Viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana kansainvälisten adoptioiden määrä Suomessa on kymmenkertaistunut. Kaikkiaan maassamme on arviolta 3 000 ulkomailta adoptoitua lasta. Suurin osa heistä on

Lisätiedot

kauppias Intiassa runokirjan Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 6 12. joulukuuta 2012 Kauppiaaksi 22-vuotiaana

kauppias Intiassa runokirjan Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 6 12. joulukuuta 2012 Kauppiaaksi 22-vuotiaana Lapin alueen helluntaiseurakuntien lehti NUMERO 6 12. joulukuuta 2012 Hyvää Joulua 3 Aino Orajärven 6 Pikkumäet 8 Uskalsin tehdä kauppias Kauppiaaksi 22-vuotiaana Intiassa Blogikuvaus kahdesta päivästä

Lisätiedot

Leeni Ylivakeri (synt. 1914), maatilan emäntä ja suurperheen äiti, mummu ja isomummu kertoo tässä kirjasessa elämästään. Tarina alkaa Vihdistä, josta

Leeni Ylivakeri (synt. 1914), maatilan emäntä ja suurperheen äiti, mummu ja isomummu kertoo tässä kirjasessa elämästään. Tarina alkaa Vihdistä, josta Leeni Ylivakeri (synt. 1914), maatilan emäntä ja suurperheen äiti, mummu ja isomummu kertoo tässä kirjasessa elämästään. Tarina alkaa Vihdistä, josta Leeni siirtyy perheensä mukana Liedon kautta Paimioon

Lisätiedot

Lumivaaralaisia evakkotarinoita

Lumivaaralaisia evakkotarinoita Lumivaaralaisia evakkotarinoita LUMIVAARALAISIA EVAKKOTARINOITA Etelä-Suomen Lumivaaralaiset ry. toimittanut Kalevi Rapo 4 Kansikuvassa ollaan evakkoon lähdössä. Takakannessa Lumivaaran kirkko 90-luvulla.

Lisätiedot

KAALI KALLE KIRSTILÄ ROBERT SEGER

KAALI KALLE KIRSTILÄ ROBERT SEGER PIENI SUURI KAALI nostaa lehtiensä suojiin kääriytyneen raaka-aineen ansaitsemaansa arvoon. Ruokatoimittaja Kalle Kirstilän ja palkitun huippukokki Petteri Luodon yli 60 herkullista ja yllättävääkin reseptiä

Lisätiedot

Hyvä tietää leivästä

Hyvä tietää leivästä Hyvä tietää leivästä Kuitu tekee hyvää 1 Kuitu eli ravintokuitu on kasviperäisen ravinnon hiilihydraattiosa, joka ei hajoa eikä imeydy ohutsuolessa, vaan kulkeutuu suoliston läpi. Kuidut vähentävät energiantarvetta

Lisätiedot

LEIKKI-IKÄISEN RUOKAVALIO

LEIKKI-IKÄISEN RUOKAVALIO LEIKKI-IKÄISEN RUOKAVALIO Leikki-ikäinen ruokailee Yhdessä syöden opitaan Uusia makuja Lapsen suhde ruokaan kehittyy kokemusten kautta. Ruokailutilanteen tulisi olla myönteinen ja lasta kannustava. Keskustelulla

Lisätiedot

Ravinto ja liikunta tasapainoon!

Ravinto ja liikunta tasapainoon! Tee viisaita valintoja! Syö kasviksia, hedelmiä ja marjoja useita kertoja päivässä Syö täysjyväleipää ja -puuroa Käytä leivälle kasvirasvalevitettä ja suosi kasviöljyjä Syö kalaa ainakin kahdesti viikossa

Lisätiedot

Lietsalan koulu sata vuotta helmi joka vuodesta 1907-2007

Lietsalan koulu sata vuotta helmi joka vuodesta 1907-2007 Lietsalan koulu sata vuotta helmi joka vuodesta 1907-2007 Karoliina Lähteenmäki SISÄLLYSLUETTELO LUOTSAUSTA 2000-LUVUN LIETSALASSA 4 KATSAUS LIETSALAN ALUEEN VARHAISHISTORIAAN JA LIETSALAN KOULUN VAIHEISIIN

Lisätiedot

Viljo Hämäläinen LAPSUUDEN KYLÄT

Viljo Hämäläinen LAPSUUDEN KYLÄT Viljo Hämäläinen LAPSUUDEN KYLÄT Viljo Hämäläinen LAPSUUDEN KYLÄT 1 Graafinen suunnittelu ja taitto: Piirroskuvitus: Kansi: Takakannen teksti: Antti Kouvo (vävypoika) Esa Hämäläinen (poika) Nora Forsman

Lisätiedot

Taipalsaaren Maaseutunaiset ry. Toimintaa vuonna 2011

Taipalsaaren Maaseutunaiset ry. Toimintaa vuonna 2011 Taipalsaaren Maaseutunaiset ry Toimintaa vuonna 2011 Piaf pakko saada laulaa Susanna Haaviston vierailu Lappeenrannan teatterissa la 29.1. Susanna Haaviston käsikirjoittama, ohjaama ja esittämä musiikillinen

Lisätiedot

SUOMI KIRJALLINEN OSA KESKIPITKÄ OPPIMÄÄRÄ MEDELLÅNG LÄROKURS 16.3.2015 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN

SUOMI KIRJALLINEN OSA KESKIPITKÄ OPPIMÄÄRÄ MEDELLÅNG LÄROKURS 16.3.2015 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN SUOMI KIRJALLINEN OSA KESKIPITKÄ OPPIMÄÄRÄ MEDELLÅNG LÄROKURS 16.3.2015 YLIOPPILASTUTKINTOLAUTAKUNTA STUDENTEXAMENSNÄMNDEN 1 TEKSTIN YMMÄRTÄMINEN 1.1 Lue tekstit 1.1a 1.1d ja vastaa niihin liittyviin kysymyksiin

Lisätiedot

SASTAMALAN SOTAVETERAANIT RY. JÄSENVIESTI

SASTAMALAN SOTAVETERAANIT RY. JÄSENVIESTI SASTAMALAN SOTAVETERAANIT RY. JÄSENVIESTI 4/2014 64. Jäsenviesti 17. ilmestymisvuosi 1997-2014 Jäsenviesti Tiedotuslehti 4/2014 Julkaisija: Sastamalan Sotaveteraanit ry. Pankkiyhteydet: Nordea FI82 1198

Lisätiedot

Saimaanharjun yhtenäiskoulun. oma lehti

Saimaanharjun yhtenäiskoulun. oma lehti Sisällysluettelo: s.3 Pääkirjoitus s.4 Uusia toimittajia? s.4 Matkailuviikko s.5 Ystävänpäiväviikko s.6 Jan Ruhe s. 7-8 Sirkuskoulu Saimaanharjun yhtenäiskoulun s.9-10 Puhelinkysely s. 11-13 Peliarvostelu:

Lisätiedot

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja

lastakin. Hoitanut kotiamme ja lapsiamme, joskus jopa yli voimiesi. Silti valittamatta siitä. En olisi koskaan voinut löytää itselleni parempaa ja ARTSI ALKUSANAT Yöllä sitä ehtii ajattelemaan kaikenlaista, silloin kun uni ei meinaa tulla silmään. Ennen kaikkea tätä omaa elämää ja kuinka nopeasti se aika onkaan täällä mennyt. Nuorin lapsistamme,

Lisätiedot

Nutrix on täynnä ravintotiedettä. Siellä lasketaan kaloreita, rasvoja, hiilareita ja vaikka mitä. Osa Nutrixin asukkaista jaksaa perehtyä viralliseen

Nutrix on täynnä ravintotiedettä. Siellä lasketaan kaloreita, rasvoja, hiilareita ja vaikka mitä. Osa Nutrixin asukkaista jaksaa perehtyä viralliseen 1 Nutrix on täynnä ravintotiedettä. Siellä lasketaan kaloreita, rasvoja, hiilareita ja vaikka mitä. Osa Nutrixin asukkaista jaksaa perehtyä viralliseen ravinto-oppiin yrittäen epätoivoisesti kontrolloida

Lisätiedot

"EVÄITÄ ELÄMÄN ALKUUN" - vauva-ikäisen ruoka ja syöminen

EVÄITÄ ELÄMÄN ALKUUN - vauva-ikäisen ruoka ja syöminen Sosiaali- ja terveystoimi Ravitsemusterapia 2010 "EVÄITÄ ELÄMÄN ALKUUN" - vauva-ikäisen ruoka ja syöminen Vauvan ensimmäinen vuosi on täynnä uutta ja ihmeellistä opittavaa. Syöminenkin opetellaan pienin

Lisätiedot

Väänästen Sukuseura ry:n jäsenlehti

Väänästen Sukuseura ry:n jäsenlehti N:o 15 2007 Väänästen Sukuseura ry:n jäsenlehti Julkaisija Väänästen Sukuseura ry Kotikatu 6 E 11 33710 Tampere Perustettu Helsingissä 14. 11. 1937 www.vaanastensukuseura.fi Toimitus Päätoimittaja: Pentti

Lisätiedot

Hoitokoti Päiväkummun

Hoitokoti Päiväkummun Hoitokoti Päiväkummun Sanomat. asukas- ja henkilökuntalehti 3/2007 musiikissa kaikki on mahdollista muistelussa päiväkummun kesäretket Sisältö Pääkirjoitus 3 Pääkirjoitus 5 Uudistuksia Päiväkummussa 6

Lisätiedot

Poliisimies Kähkösen neljä elämää

Poliisimies Kähkösen neljä elämää Poliisimies Kähkösen neljä elämää Vesa Kähkönen oli toiminut poliisin jalossa ammatissa jo melkein neljännesvuosisadan. Ura alkoi Ruukin poliisilaitokselta Pohjois-Pohjanmaalta. Työ oli silloin ihmisen

Lisätiedot

Elonkirjo. Mäntsälän luonnonsuojeluyhdistyksen

Elonkirjo. Mäntsälän luonnonsuojeluyhdistyksen Elonkirjo Mäntsälän luonnonsuojeluyhdistyksen 30v Juhlajulkaisu 1 Missä mennään Mäntsälän luonnonsuojeluyhdistys perustettiin 30 vuotta sitten. Kolme vuosikymmentä on pitkä aika, vai onko? Maapallon noin

Lisätiedot

OSTROBOTNIA. Olipa kerran musiikki. Uruguayn itäinen valtakunta. Tuttua mutta vierasta. Den gyllene vardagens härliga små bekymmer

OSTROBOTNIA. Olipa kerran musiikki. Uruguayn itäinen valtakunta. Tuttua mutta vierasta. Den gyllene vardagens härliga små bekymmer OSTROBOTNIA Olipa kerran musiikki Uruguayn itäinen valtakunta Tuttua mutta vierasta Den gyllene vardagens härliga små bekymmer HELSINKI_HELSINGFORS 3 / 2004 OSTROBOTNIA HTTP://BOTTA.OSAKUNTA.FI/OSTRO

Lisätiedot

PORIN SEUDUN KANSALAISOPISTO PORIN KIRJOITTAJAT TYÖKAUSI 2011-2012

PORIN SEUDUN KANSALAISOPISTO PORIN KIRJOITTAJAT TYÖKAUSI 2011-2012 1 PORIN SEUDUN KANSALAISOPISTO PORIN KIRJOITTAJAT TYÖKAUSI 2011-2012 Suomalainen hiljaisuus ym. tekstejä Ohjaaja Hannele Laaksonen Hiljaisuus raivoisan äänen jälkeen 2 Jostain kumman syystä halusin jäädä

Lisätiedot

AISTIEN AVULLA RUOKAMAAILMAAN SAPERE -MENETELMÄ PÄIVÄHOIDON RAVITSEMUS- JA RUOKAKASVATUKSEN TUKENA. 2009 Aila Koistinen ja Leena Ruhanen (toim.

AISTIEN AVULLA RUOKAMAAILMAAN SAPERE -MENETELMÄ PÄIVÄHOIDON RAVITSEMUS- JA RUOKAKASVATUKSEN TUKENA. 2009 Aila Koistinen ja Leena Ruhanen (toim. AISTIEN AVULLA RUOKAMAAILMAAN SAPERE -MENETELMÄ PÄIVÄHOIDON RAVITSEMUS- JA RUOKAKASVATUKSEN TUKENA 2009 Aila Koistinen ja Leena Ruhanen (toim.) Sitra, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Graafinen ulkoasu:

Lisätiedot

VAIKEA RASKAUS. Nainen sai tietää asiasta ollessaan 16-vuotias. He muuttivat asumaan yhteen, ostivat astioita,

VAIKEA RASKAUS. Nainen sai tietää asiasta ollessaan 16-vuotias. He muuttivat asumaan yhteen, ostivat astioita, a n u n o u s i a i n e n VAIKEA RASKAUS Laura ei voi synnyttää lasta. Jonkun toisen pitää tehdä se hänen puolestaan. Mutta se on laitonta. Nainen sai tietää asiasta ollessaan 16-vuotias. Eräänä päivänä

Lisätiedot