Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi 9/ KOKOUSAIKA Tiistai klo Haapaveden kaupungintalo

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi 9/2011 147 KOKOUSAIKA Tiistai 4.10.2011 klo 09.00-11.50. Haapaveden kaupungintalo"

Transkriptio

1 HAAPAVEDEN KAUPUNKI PÖYTÄKIRJA/JULKINEN Nro Sivu Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi 9/ KOKOUSAIKA Tiistai klo KOKOUSPAIKKA Haapaveden kaupungintalo SAAPUVILLA OLLEET JÄSENET Laitila Markku, Forsström Kaarina, Heikkinen Veikko, Järvenpää Helvi, Kallio Seppo, Kauranen Erkki, Kemppinen Tiina, Tallgren Anja, puheenjohtaja jäsen jäsen jäsen jäsen jäsen jäsen jäsen POISSA Niiranen Marko, jäsen Vikki Aaro, jäsen MUUT SAAPUVILLA OLLEET Päivi Määttä, Eija Komulainen, Pirkko Laitila, kaupunginhallituksen edustaja perusturvajohtaja, esittelijä sihteeri LAILLISUUS JA PÄÄTÖSVALTAISUUS Perusturvalautakunta totesi kokouksen laillisesti koollekutsutuksi ja päätösvaltaiseksi. ASIAT :t 82 - PÖYTÄKIRJAN TARKASTUSTAPA Perusturvalautakunta valitsi kokouksesta laadittavan pöytäkirjan tarkastajiksi Kaarina Forsströmin ja Veikko Heikkisen. PÖYTÄKIRJA ALLEKIRJOITUS JA VARMENNUS Puheenjohtaja Pöytäkirjanpitäjä PÖYTÄKIRJAN TARKASTUS TARKASTUSAIKA ALLEKIRJOITUKSET Markku Laitila Pirkko Laitila Pöytäkirja on tarkastettu ja todettu kokouksen kulun mukaiseksi. Pöytäkirjan käsittelylehdet on samalla varustettu nimikirjaimillamme. Tiistai kokouksen jälkeen PÖYTÄKIRJA YLEISESTI NÄHTÄVÄNÄ Kaarina Forsström Haapavedellä Veikko Heikkinen Todistaa Pöytäkirjanpitäjä Pirkko Laitila

2 Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi Asiat: Asia nro Liite nro Asia Sivu 82 Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen talousarvio Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen palvelusuunnitelman kuvaus ja tavoitteet vuosille Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen lisämääräraha tarve Kehitysvammahuollon palvelut Entisen Pohjantähden tilat / Rantsilan Kotipiha Terveydenhuollon järjestämissuunnitelma Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen lausunto liittyen PPSHP:n perusterveydenhuollon yksikön perustamissuunnitelmaan Vanhuspalvelujen pienryhmäkodit Vanhuspalveluyksiköt / Haapavesi Lausunto Avi:lle / TMI lähihoitaja Anna-Liisa Salmela Lausunto Avi:lle / Vanhanajan kotihoito Oy Vanhuspalvelujen sairaanhoitajan viran muuttaminen toimeksi / Rantsila Sosiaaliohjaajan nimikkeen muuttaminen Mielenterveys-, päihde-, perhe ja lähisuhdeväkivalta - (MPPL) strategia Tiedoksi tulleet kirjelmät ja päätökset Muut asiat Oikaisuvaatimus ja valitusosoitus

3 Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI HELMEN TALOUSARVIO 2012 Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen talousarvio 2012 esitellään kokouksessa tulosalueittain. Päälliköt esittelevät myös tulosalueiltaan myös säästökeinot, joilla tullaan hillitsemään sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksia tulevana vuonna. Lautakunta päättää - hyväksyä Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen talousarvion vuodelle 2012 ja säästöehdotukset sekä - esittää ne edelleen Haapaveden hallituksen ja valtuuston hyväksyttäväksi. Päätös annetaan tiedoksi Siikalatvan ja Pyhännän hallituksille ja edelleen näiden kuntien valtuustoille. Muutettu päätösehdotus: - Lautakunta päättää merkitä tietoonsa saatetuksi Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen talousarvion valmistelun vuodelle 2012 ja merkitä tiedokseen tulosalueiden säästöehdotukset, investoinnit sekä henkilöstömuutokset MERK. Ritva Hantula, Airi Juntunen, Ira Karvonen, Arja Mertala ja Anne Niemelä olivat esittelemässä tulosalueensa osalta asian käsittelyn ajan.

4 Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI HELMEN PALVELUSUUNNITELMAN KUVAUS JA TAVOITTEET VUOSILLE Päälliköt esittelevät liitteenä olevat (liite 27/2011.) oman tulosalueensa palvelusuunnitelmat ja tavoitteet vuosille Lautakunta päättää - hyväksyä palvelusuunnitelmat ja tavoitteet vuosille ja - esittää sosiaali-, terveys-, vanhus- ja ruokapalvelujen palvelusuunnitelmat ja tavoitteet vuosille hyväksyttäviksi Haapaveden valtuustossa. Palvelusuunnitelmat ja tavoitteet annetaan tiedoksi Siikalatvan ja Pyhännän kuntien valtuustoille. Muutettu päätösehdotus: Lautakunta päättää - hyväksyä palvelusuunnitelmat ja tavoitteet vuosille ja - esittää sosiaali-, terveys-, vanhus- ja ruokapalvelujen palvelusuunnitelmat ja tavoitteet vuosille hyväksyttäviksi Haapaveden kaupungin valtuustossa sekä Siikalatvan ja Pyhännän kuntien valtuustoissa. MERK. Ritva Hantula, Airi Juntunen, Ira Karvonen, Arja Mertala ja Anne Niemelä olivat esittelemässä tulosalueensa osalta asian käsittelyn ajan.

5 Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI HELMEN LISÄMÄÄRÄRAHA TARVE Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen taloustoteuman mukaan lisämääräraha tarve vuonna 2011 on seuraava: - terveyspalvelut Haapavesi euroa (lääkinnällinen kuntoutus e, mielenterveysneuvolan ostopalvelut euroa, vuodeosasto euroa) Siikalatva euroa (lääkinnällinen kuntoutus) Pyhäntä euroa (vuodeosasto) - sosiaalipalvelut Haapavesi e (lasten ja nuorten huolto) Siikalatva e (lasten ja nuorten huolto Lautakunta päättää esittää Haapaveden kaupungin valtuustolle ,00 euron lisämäärärahaa vuodelle 2011 sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamiseen Lisämäärärahatarve annetaan tiedoksi myös Siikalatvan ja Pyhännän kuntien valtuustoille. Muutettu päätösehdotus: Lautakunta päättää esittää Haapaveden kaupunginvaltuustolle ,00 euron, Siikalatvan kunnanvaltuustolle ,00 euron ja Pyhännän kunnanvaltuustolle ,00 euron lisämäärahaesityksen vuodelle 2011 sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottamiseen MERK. Tiina Kemppinen poistui esteellisenä tämän käsittelyn ja päätöksen teon ajaksi.

6 Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi KEHITYSVAMMAHUOLLON PALVELUT Kehitysvammahuollon palveluohjaaja antaa lautakunnalle selvityksen Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen kehitysvammahuollon palvelujen nykytilasta ja tulevaisuuden haasteista. Lautakunta päättää merkitä asian tietoonsa saatetuksi. MERK. Sirkka Leinonen läsnä asian käsittelyn ajan.

7 Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi ENTISEN POHJANTÄHDEN TILAT / RANTSILAN KOTIPIHA Vuodeosastomuutosten yhteydessä, Rantsilan Kotipihan entisen Pohjantähden tilat jäivät vapaiksi, kun Pohjantähden asukkaat muuttivat entisiin vuodeosaston tiloihin. Viranhaltijat ovat selvittäneet vaihtoehtoja entisen Pohjantähden tilojen käytölle. Siikalatvan tekninen toimi on selvittänyt eri vaihtoehtojen remonttikustannukset. Yksi vaihtoehto on ollut mielenterveyskuntoutujien Tukikeskuksen toiminnan siirtäminen ko. tiloihin. Tukikeskuksen tilat vaativat remonttia, kustannusarvio euroa. Toinen vaihtoehto on ollut siirtää Kestilä Pihlajiston Helmiinan asukkaat entisiin Pohjantähden tiloihin ja nykyisiin Helmiinan tiloihin puolestaan muuttaisi Kestilän kehitysvammaisten asuntolan toiminta. Mikäli kehitysvammahuolto jatkaisi nykyisissä asuntolan tiloissa, asuntolaan tulisi tehdä euron remontti. Helmiinan tiloihin tulee myös tehdä remontti, huolimatta siitä jatkaako se vanhusten asumispalveluyksikkönä tai muuttaako siihen kehitysvammahuollon toiminta. Lautakunta päättää esittää Siikalatvan kunnanhallitukselle, että - Kestilän Pihlajiston Helmiinan asukkaat muuttavat Rantsilan Kotipihan entisen Pohjantähden tiloihin; Pihlajiston Helmiinan tilat remontoidaan vuonna remontin jälkeen Kestilän kehitysvammaisten asuntolan toiminta siirtyy Pihlajiston Helmiinan tiloihin ja asuntolan tila jää pois Sosiaali- ja terveyspiirin käytöstä. Muutos mahdollista kehitysvammaisten Helmiinan asukkaiden yövalvonnan Pihlajiston puolelta. Lisäksi lautakunta päättää esittää Siikalatvan kunnanhallitukselle, että Rantsilan mielenterveyskuntoutujien Tukikeskuksen nykyiset tilat remontoidaan vuoden 2012 aikana. Lautakunta odottaa Saavansa Siikalatvan kunnan päätöksen asiaan liittyen mennessä.

8 Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi TERVEYDENHUOLLON JÄRJESTÄMISSUUNNITELMA Uusi terveydenhuollon laki velvoittaa kuntia tekemään terveydenhuollon palvelujen järjestämissuunnitelman. Ns. Oulun eteläiselle ollaan laatimassa yhteistä järjestämissuunnitelmaa. Johtava ylilääkäri kertoo terveydenhuollon järjestämissuunnitelman nykyvaiheesta. Lautakunta päättää merkitä asian tietoonsa saatetuksi. MERK. Anne Niemelä ja Ritva Hantula olivat läsnä asian esittelyn ja käsittelyn ajan.

9 Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi SOSIAALI- JA TERVEYSPIIRI HELMEN LAUSUNTO LIITTYEN PPSHP:N PERUSTERVEYDENHUOLLON YKSIKÖN PERUSTAMISSUUNNITELMAAN Uusi terveydenhuoltolaki edellyttää, että sairaanhoitopiiriin perustetaan perusterveydenhuollon yksikkö. Ohessa liitteenä PPHSP:n perusterveydenhuollon yksikön perustamissuunnitelma, johon on pyydetty perusturvalautakunnan lausuntoa. (Liite 28/2011). Lautakunta päättää todeta lausuntonaan seuraavaa: - PPSHP:n perusterveydenhuollon yksikön perustamissuunnitelma painottuu pitkälti lääketieteelliselle osaamiselle; siinä tulisi näkyä selvemmin myös sosiaali- ja hoitotyön osaaminen - sosiaalityön asiantuntijuuden ja yhteistyömahdollisuuksien kehittäminen ja asiakashoitoketjujen sujuvuus sekä perusterveydenhuollon että EHS:n kanssa on tärkeä tavoite - hoitotyön asiantuntijuus ei näy nyt suunnitellussa henkilöstörakenteessa ja sosiaalityönkin asiantuntijuus vain heikosti - hoitohenkilöstön ja sosiaalitoimen henkilöstön koulutusta ei mainita suunnitelmassa - perusterveydenhuollon yksikköön suunniteltu henkilöstörakenne tulisi tarkastella vielä uudelleen: onko mahdollista, että yksikkö aloittaa pienemmällä henkilöstömäärällä? - yksikön johtoon on oltava todellinen mahdollisuus valita myös muu kuin lääketieteellisen koulutuksen omaava henkilö - perusterveydenhuollon yksikön konkreettisia yhteistyötapoja kunnan perusterveydenhuollon kanssa tulee tarkentaa MERK. Anne Niemelä läsnä asian käsittelyn ajan.

10 Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi VANHUSPALVELUJEN PIENRYHMÄKODIT / HAAPAVESI Paakkilanhovin Onnelan neljä lisä paikkaa, jotka sijoitettiin sinne terveyskeskuksen vuodeosaston remontin yhteydessä, on todettu tarpeelliseksi säilyttää. Maisemallin yhteydessä on noussut esille pienryhmäkotien - Marttala, Viertola, Peltola, Rantala rooli vanhusten palvelujärjestelmässä. Marttalassa ja Viertolassa asukkaiden RAVA:n keskiarvo vuonna 2011on 2,8 sekä Peltolassa ja Rantalassa RAVA on 3,4. Peltola on jo aiemmin muutettu tehostetun palveluasumisen yksiköksi. Lautakunta päättää, että - Onnelan asumispaikkojen määrä nostetaan pysyvästi 17 (+2 intervallipaikkaa) ja henkilöstömitoituksessa ja tulevassa talousarviossa huomioidaan yhden hoitajan lisäys. - Marttala ja Viertola muutetaan kotihoidon yksiköiksi ja asukkaiden palvelumaksut määräytyvät säännöllisen kotihoidon mukaan alkaen. - Peltola ja Rantala ovat palveluasumisyksiköitä, jonne yöhoito järjestetään Paakkilanhovista.

11 Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi VANHUSPALVELUYKSIKÖT / HAAPAVESI Haapaveden vanhusten pienryhmäkodissa on tehty palotarkastus Palotarkastuspöytäkirja esitellään kokouksessa. Lautakunta päättää, että - spriklausjärjestelmä laitetaan Peltolaan ja Rantalaan vuoden 2012 aikana ja Paakkilanhoviin vuonna Viertolan toiminta vanhusten palveluyksikkönä lopetetaan vähitellen: vuoden 2012 aikana suunnitellaan uusi tukiasuntorakennus ja selvitetään mm. mahdollisuus rakentaa Marttalan yhteyteen lisäsiipi - Marttalan asetetaan sprinklausjärjestelmä mahdollisen lisärakentamisen yhteydessä vuonna 2013.

12 Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi LAUSUNTO AVI:LLE / TMI LÄHIHOITAJA ANNA-LIISA SALMELA Tmi Lähihoitaja Anna-Liisa Salmela on pyytänyt lausuntoa ikäihmisille suunnatun hoiva- ja huolenpitopalveluita tuottavan yritystoiminnan aloittamisesta. Lausunto liitteenä (liite 29/2011). Lautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevan lausunnon koskien Tmi Lähihoitaja Anna-Liisa Salmelan yritystoimintaa lähetettäväksi Pohjois-Suomen aluehallintovirastoon.

13 Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi LAUSUNTO AVI:LLE / VANHANAJAN KOTIHOITO OY Vanhanajan kotihoito Oy on pyytänyt perusturvalautakunnan lausuntoa AVI:lle yritystoiminnan aloittamista varten. Lausunto liitteenä (Liite 30/2011.) Lautakunta päättää hyväksyä liitteenä olevan Vanhanajan kotihoito Oy:tä koskevan lausunnon sosiaalipalvelujen osalta lähetettäväksi Pohjois- Suomen aluehallintovirastoon.

14 Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi VANHUSPALVELUJEN SAIRAANHOITAJAN VIRAN MUUTTAMINEN TOIMEKSI / RANTSILA (valm. vs. vanhuspalvelupäällikkö ) Sosiaali- ja terveyspiiri Helmessä on Rantsilan palvelukeskus Kotipihan sairaanhoitaja virka (ASU RA V), joka on jäänyt aikaisempien virkojen muuttamisen yhteydessä muuttamatta toimeksi. Valmistelijan esitys: Muutetaan sairaanhoitajan virka ASU RA V toimeksi ASU RA T. Lautakunta päättää hyväksyä valmistelijan esityksen.

15 Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi SOSIAALIOHJAAJAN NIMIKKEEN MUUTTAMINEN Sosiaali- ja terveyspiiri Helmessä on tarvetta panostaa lastensuojelutyöhön. Lautakunta päättää muuttaa sosiaaliohjaajan viran (SOSHA V) nimikkeen lastensuojelun sosiaaliohjaajan viraksi.

16 Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi MIELENTERVEYS-, PÄIHDE-, PERHE JA LÄHISUHDEVÄKIVALTA - (MPPL) STRATEGIA Mielenterveys-, päihde-, perhe-lähisuhdeväkivalta-strategiaa (MPPLstrategia) on valmisteltu Sosiaali- ja terveyspiiri Helmen alueella. MPPLstrategia liitteenä (liite 31/2011). Strategiaa esittelee Marja Hallenberg. Lautakunta päättää hyväksyä MPPL-strategian ja esittää strategiaa Haapaveden, Siikalatvan ja Pyhännän valtuustojen hyväksyttäväksi. MERK. Marja Hallenberg oli läsnä asian käsittelyn ajan.

17 Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi TIEDOKSI TULLEET KIRJELMÄT JA PÄÄTÖKSET Perusturvalautakunnalle on tullut tiedoksi seuraavat kirjelmät ja päätökset: - Valvira, Ilmoitus VAL /So-35ml; Ilmoitus yksityisen terveydenhuollon palvelutoiminnan alkamisesta/kimmo Piiroinen Oy - Valvira, Päätös VAL /So-35ml; lupa yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamiseen/kimmo Piiroinen Oy - Aluehallintovirasto, Päätös PSAVI/1228/ ; Valvontapäätös Pohjois-Suomen terveyskeskusten sikiöseulontojen poliklinikkamaksuista - Aluehallintovirasto, päätös PSAVI /So- 35ml, lupa yksityisen terveydenhuollon palvelujen antamiseen - STM:n tiedote ; Avoimuus edistää sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnallista uudistamista - SMT:n tiedote ; Potilaille hoidossa aiheutuvien haittojen ja vahinkojen määrä halutaan puolittaa - STM verkkouutinen ; Ota kantaa sosiaali- ja terveydenhuollon sähköisiin palveluihin - STM tiedote ; Lainsäädäntöä iäkkäiden palvelujen turvaamisesta pidetään tarpeellisena. - STM kuntainfo /2011; Lastensuojelua ja perhehoitoa koskevia muutoksia vuosina Lautakunta päättää merkitä kirjeet ja päätökset tietoon saatetuksi.

18 Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi MUUT ASIAT Kestilän kylän asukkaat ovat lähettäneet perusturvalautakunna kirjeen kestilän terveyaseman säilyttämisen puolesta. Perusturvalautakunnan päätös: Lautakunta merkitsee kirjeen tietoonsa saatetuksi ja palautta asian Siikalatvan kunnan päätettäväksi.

19 Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi MUUTOKSENHAKUKIELLOT OIKAISUVAATIMUS JA VALITUSOSOITUS Kieltojen perusteet Seuraavista päätöksistä ei saa tehdä kuntalain 91 :n mukaan oikaisuvaatimusta eikä kunnallisvalitusta, koska päätös koskee vain valmistelua tai täytäntöönpanoa. Pykälät Koska päätöksestä voidaan tehdä kuntalain 89 :n 1 mom. mukaan kirjallinen oikaisuvaatimus, seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla: Pykälät HallintolainkäyttöL 5 :n/muun lainsäädännön mukaan seuraaviin päätöksiin ei saa hakea muutosta valittamalla. Pykälät ja valituskieltojen perusteet OIKAISUVAATIMUSOHJEET Oikaisuvaatimus viranomainen ja -aika Seuraaviin päätöksiin tyytymätön voi tehdä kirjallisen oikaisuvaatimuksen Viranomainen, jolle oikaisuvaatimus tehdään, osoite ja postiosoite, sähköposti, faksi Haapaveden perusturvalautakunta, Tähtelänkuja 1, HAAPAVESI / PL 40, HAAPAVESI perusturvalautakunta@haapavesi.fi, faksi Pykälät Oikaisuvaatimus on tehtävä 14 päivän kuluessa päätöksen tiedoksisaannista. Oikaisuvaatimusaikaa laskettaessa tiedoksisaantipäivää ei oteta lukuun. Oikaisuvaatimuskirjelmän sisältö ja toimittaminen Ks. jäljempänä Liitetään pöytäkirjaan

20 Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi VALITUSOSOITUS Valitusviranomainen ja valitusaika Seuraaviin päätöksiin voidaan hakea muutosta kirjallisella valituksella. Oikaisuvaatimuksen johdosta annettuun päätökseen saa hakea muutosta kunnallisvalituksin vain se, joka on tehnyt oikaisuvaatimuksen. Mikäli päätös on oikaisuvaatimuksen johdosta muuttunut, saa päätökseen hakea muutosta kunnallisvalituksin myös asianosainen sekä kunnan jäsen. Valitusviranomainen, osoite ja postiosoite, sähköposti, faksi Oulun hallinto-oikeus, Isokatu 4, OULU / PL 189, OULU oulu.hao@om.fi, faksi Kunnallisvalitus, pykälät Valitusaika 30 päivää Hallintovalitus, pykälät Valitusaika Oikaisuvaatimus-/ valituskirjelmän sisältö ja toimittaminen 30 päivää Muu valitusviranomainen, osoite ja postiosoite, sähköposti, faksi Pykälät Valitusaika Valitusaika alkaa päätöksen tiedoksisaannista. Valitusaikaa laskettaessa tiedoksisaantipäivää ei oteta lukuun. Oikaisuvaatimuskirjelmässä/valituskirjelmässä on ilmoitettava - päätös, johon haetaan muutosta - miltä kohdin päätökseen haetaan muutosta ja mitä muutoksia siihen vaaditaan tehtäväksi - muutosvaatimuksen perusteet. päivää Oikaisuvaatimuskirjelmässä/valituskirjelmässä on ilmoitettava oikaisuvaatimuksen tekijän/valittajan nimi ja kotikunta. Jos oikaisuvaatimuksen tekijän/valittajan puhevaltaa käyttää hänen laillinen edustajansa tai asiamiehensä tai jos oikaisuvaatimuksen/valituksen laatijana on joku muu henkilö, oikaisuvaatimuskirjelmässä/valituskirjelmässä on ilmoitettava myös tämän nimi ja kotikunta. Lisäksi on ilmoitettava postiosoite ja puhelinnumero, joihin asiaa koskevat ilmoitukset oikaisuvaatimuksen tekijälle/valittajalle voidaan toimittaa. Valittajan, laillisen edustajan tai asiamiehen on allekirjoitettava valituskirjelmä. Oikaisuvaatimuskirjelmään/valituskirjelmään on liitettävä päätös, josta valitetaan, alkuperäisenä tai jäljennöksenä sekä todistus siitä minä päivänä päätös on annettu tiedoksi tai muu selvitys oikaisuvaatimus-/valitusajan alkamisen ajankohdasta. Oikaisuvaatimuskirjelmään/valituskirjelmään on liitettävä asiakirjat, joihin oikaisuvaatimuksen tekijä/valittaja vetoaa vaatimuksensa tueksi, jollei niitä ole jo aikaisemmin toimitettu viranomaiselle. Asiamiehen on liitettävä valtakirja sen mukaan kuin hallintolain 12 :ssä/hll 21 :ssä säädetään. Oikaisuvaatimusasiakirjat/valitusasiakirjat on toimitettava oikaisuvaatimus-/valitusviranomaiselle viimeistään oikaisuvaatimus-/valitusajan viimeisenä päivänä ennen viraston aukioloajan päättymistä. Jos oikaisuvaatimus-/valitusajan viimeinen päivä on pyhäpäivä, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä, joulu- tai juhannusaatto tai arkilauantai, saa asiakirjat toimittaa viranomaiselle ensimmäisenä sen jälkeisenä arkipäivänä. Asiakirjat toimitetaan viranomaisen asiointiosoitteeseen lähettäjän omalla vastuulla. Tämä voidaan tehdä myös postitse, sähköisesti tai lähetin välityksellä. Postiin asiakirjat on jätettävä niin ajoissa, että ne ehtivät perille ennen oikaisuvaatimus-/valitusajan päättymistä. Valitusasiakirjat voi toimittaa myös: nimi, osoite ja postiosoite Valitusasiakirjat on toimitettava 1): nimi, osoite ja postiosoite Pykälät Pykälät Lisätietoja Tuomioistuinten ja eräiden oikeushallintoviranomaisten suoritteista perittävistä maksuista annetun lain (701/93) nojalla muutoksenhakijalta peritään oikeudenkäyntimaksua hallinto-oikeudessa 80 euroa. Yksityiskohtainen oikaisuvaatimusohje/valitusosoitus liitetään pöytäkirjanotteeseen. 1) Jos toimitettava muulle kuin valitusviranomaiselle. Liitetään pöytäkirjaan

21 Perusturvaltk/Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi