1. JOHDANTO LÄÄKETIETEELLINEN TAUSTA TURVATOIMENPITEET YHTEENVETO KÄYTTÖNÄPPÄIMET NÄYTTÖSYMBOLIT...

Save this PDF as:
 WORD  PNG  TXT  JPG

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. JOHDANTO...244 2. LÄÄKETIETEELLINEN TAUSTA...245 3. TURVATOIMENPITEET...246 4. YHTEENVETO...247 KÄYTTÖNÄPPÄIMET...247 NÄYTTÖSYMBOLIT..."

Transkriptio

1 KÄYTTÖOHJE suomi ENNEN STIMULAATTORIN KÄYTTÖÄ 1. JOHDANTO LÄÄKETIETEELLINEN TAUSTA TURVATOIMENPITEET TIETOJA POTILAALLE 4. YHTEENVETO KÄYTTÖNÄPPÄIMET NÄYTTÖSYMBOLIT KÄYTTÖ OHJEET VAIHE VAIHEELTA CEFAR EASY TOUCH STIMULAATIO ERITYISOHJEET Ajastin OhjelmaN TILAPÄINEN KESKEYTYS PARISTOJEN VAIHTO TIETOJA HOITOHENKILÖSTÖLLE 7. OHJELMAT VALMIIT OHJELMAT POTILASKOHTAISET OHJELMAT OhjelmalukITUS POISTA MAATTITOIMINTO KÄYTÖSTÄ SEURANTA LISÄTIETOJA 8. LISÄVARUSTEET HUOLTO-OHJEET VIANETSINTÄ usein kysyttyjä kysymyksiä TEKNISET TIEDOT SYMBOLIEN SELITYKSET LIITE HOITO-OPAS

2 JOHDANTO CEFAR Medical AB on toimittanut sähköterapiatuotteita yli 30 vuotta. Yritys perustettiin Ruotsissa vuonna 1975 ja nykyään se on yksi Euroopan johtavia sähköterapia-alan yrityksiä. Hoitoalan ammattilaiset julkisella ja yksityisellä sektorilla ympäri maailman käyttävät yleisesti Cefar-stimulaattoreita. Sähköinen hermo- ja lihasstimulaatio on tehokas ja taloudellinen eikä sillä ole sivuvaikutuksia. Kliinisten tutkimusten ansiosta TENS- (transkutaaninen neurostimulaatio) ja NMES-sovellusalueet (neuromuskulaarinen elektrostimulaatio) laajenevat nopeasti. Cefar kehittää menetelmää jatkuvasti tavoitteenaan tarjota sekä hoitoalan ammattilaisille ja kuluttajille luonnollinen hoitovaihtoehto. Lisätietoja TENS- ja NMES-hoidoista sekä tuotteistamme löytyy kotisivultamme: CEFAR REHAB X2 on lihasten kuntoutukseen (NMES) ja kivunlievitykseen (TENS) tarkoitettu 2-kanavainen hermostimulaattori. Stimulaattorissa on 27 valmista ja 3 potilaskohtaista hoito-ohjelmaa. Kanavat ovat yhtaikaisia, mikä tarkoittaa, että valittu hoito-ohjelma koskee molempia kanavia. CEFAR EASY TOUCH säätää stimulaatiotehon automaattisesti oikeaksi kullekin potilaalle.

3 2. LÄÄKETIETEELLINEN TAUSTA NMES NMES (neuromuskulaarinen elektrostimulaatio) sopii sekä potilaskuntoutukseen että urheiluvalmennuksen täydennykseksi kaikilla tasoilla. 245 Lihasten sähköstimulaation tavoitteena on saada aikaan supistuksia tai värinää lihaksissa. Normaalia lihastoimintaa hallitaan keskus- ja ääreishermostoilla, jotka lähettävät sähköimpulsseja lihaksille. NMES toimii samalla tavalla, mutta käyttää ulkoista lähdettä (stimulaattoria), jonka elektrodit kiinnitetään iholle sähköimpulssien lähettämiseksi kehoon. Impulssit stimuloivat hermoja lähettämään halutulle lihakselle, joka reagoi supistumalla aivan kuten normaalissa lihastoiminnassakin. Lihasten sähköstimulaatio sopii kehon kaikille lihaksille. Sitä voidaan käyttää leikkauksen, repeämän yms. heikentämän lihaksen vahvistamiseen ja liikkuvuuden parantamiseen. Lisäksi se on erinomainen työkalu aivohalvauspotilaiden kuntoutuksessa, jossa sitä voidaan käyttää apuna potilaiden tartunta- ja kävelyharjoituksissa. Fysioterapeutin ja muun hoitohenkilön on kokeiltava kuntoutukseen käytettävää sähköistä lihasstimulaatiota potilaskohtaisesti parhaiden tulosten saavuttamiseksi. TENS TENS (transkutaaninen neurostimulaatio) antaa hyviä tuloksia monentyyppisiin akuutteihin ja kroonisiin kiputiloihin. Se on kliinisesti testattu ja fysioterapeutit, muut hoitohenkilöt ja huippu-urheilijat ympäri maailman käyttävät sitä päivittäin. Korkeataajuinen TENS aktivoi hermoston kivunlievitysmekanismit. Iholle kipualueelle tai sen läheisyyteen kiinnitettyjen elektrodien sähköimpulssit stimuloivat hermoja estämään kipusignaalien pääsyn aivoihin eikä kipua näin havaita. Matalataajuinen TENS stimuloi vapauttamaan kehon luonnolliia kipulääkkeitä endorfiineja. TENS on turvallinen hoitomenetelmä eikä sillä lääkkeistä ja muista kivunlievitysmenetelmistä poiketen ole minkäänlaisia sivuvaikutuksia. Se saattaa riittää ainoana hoitomuotona, mutta voi olla myös arvokas lisä muissa farmakologisissa ja/tai fysikaalisissa hoidoissa. TENS ei aina hoida kivun syytä. Jos kipu jatkuu, kysy neuvoa lääkäriltäsi.

4 3. TURVATOIMENPITEET 246 Tarkista laite ennen käyttöä. Käytä stimulaattoria ainoastaan käyttöohjeen mukaisesti. Stimulaattorin kanssa tulee käyttää vain Cefar-lisävarusteita. VAROITUS! VARO CEFAR REHAB X2:lla ei saa hoitaa potilaita, joilla on sisäisiä elektronisia laitteita, kuten sydämentahdistimia ja sydämensisäisiä defibrillaattoreita. Raskauden aikana CEFAR REHAB X2:ta ei tulisi käyttää ensimmäisen kolmanneksen (12 viikon) aikana. Älä stimuloi kaulan alueella kaulavaltimoiden tai glomus caroticumin lähellä, sillä se saattaa alentaa verenpainetta. Stimulaatiota ei saa käyttää, kun potilas on liitettynä korkeataajuksiseen leikkauslaitteeseen. Tämä voi aiheuttaa palovammoja elektrodien alla olevalle iholle sekä häiriöitä stimulaattoriin. Älä käytä stimulaattoria lyhyt- tai mikroaaltolaitteiden läheisyydessä, sillä tämä voi vaikuttaa stimulaattorin ulostulovirtaan. Stimulaattoria ei saa jättää lasten ulottuville. Ole erityisen varovainen hoitaessasi angina pectorista sekä rytmihäiriöpotilaiden rintakehän aluetta. Elektrodit saa asettaa ainoastaan terveelle iholle. Ehkäise ihoärsytystä varmistamalla, että elektrodien kosketus ihoon on hyvä. Jos olet raskaana, älä aseta elektrodeja suoraan kohdun päälle tai yhdistä elektrodiparia vatsan poikki. Teoreettisena syynä tähän on se, että hoitovirta saattaa vaikuttaa sikiön sydämeen (vaikka sen haitallisuudesta ei ole tutkimuksia). Jos iho ärsyyntyy, hoito tulee lopettaa toistaiseksi. Jos ongelmat jatkuvat, ota yhteys hoidon määränneeseen henkilöön. Yksittäisissä tapauksissa kyse voi olla yliherkkyydestä teipille tai geelille. Ongelma yleensä häviää, kun teippi tai geeli vaihdetaan toiseen merkkiin. Älä käytä elektrodeja, joiden pinta on pienempi kuin 16 cm 2, sillä ne voivat aiheuttaa palovammoja. Varovaisuutta on noudatettava aina, kun virranvoimakkuus on > 2 ma/cm 2. Ole varovainen käyttäessäsi sähköterapiaa, jos potilas on samalla liitetty kehoon kiinnitettäviä elektrodeja käyttävään valvontalaitteeseen. Stimulaatio saattaa häiritä valvontalaitteen signaaleja. Sähköiskujen välttämiseksi paristokotelon kantta ei saa koskaan avata stimulaation aikana. Sammuta laitteen virta, ennen kuin irrotat elektrodit iholta. Jos elektrodi irtoaa itsestään, sammuta virta ennen elektrodiin tarttumista. Sähköstimulaatio tuntuu sormissa epämiellyttävältä mutta on vaaratonta. Ole varovainen stimuloidessasi päälle kytkettyjen matkapuhelimien välittömässä läheisyydessä stimuloitaessa, sillä tämä saattaa vaikuttaa stimulaattorin lähtötehoon. Ole varovainen, jos käytät stimulaattoria autolla ajaessasi. Stimulaation tahattomat muutokset saattavat viedä keskittymisen ajamisesta ja aiheuttaa vaaratilanteen.

5 4. YHTEENVETO KÄYTTÖNÄPPÄIMET ON/OFF Virta päälle ja pois. Kytkee stimulaattorin pois päältä myös silloin, kun näppäinlukitus on päällä. Voidaan käyttää stimulaation keskeyttämiseen milloin tahansa. 2. LISÄÄ (vasen ja oikea kanava) Lisää virranvoimakkuutta (stimulaation voimakkuutta). Lisää virranvoimakkuutta pitämällä näppäintä alhaalla. Huom! Lisää virranvoimakkuutta aina varovasti. Lopettaa -stimulaation. Lisää minuuttien määrää ajastinta asetettaessa (oikea näppäin). Kytkee ohjelmalukituksen päälle ja pois (vasen näppäin)*. Selaa vaihtoehtoja ohjelmointitilassa*. 3. PIENENNÄ (vasen ja oikea kanava) Pienentää virranvoimakkuutta (stimulaation voimakkuutta). Näppäintä voidaan pitää alhaalla, jolloin virranvoimakkuus pienenee jatkuvasti. Kytkee näppäinlukituksen pois päältä. Lopettaa -stimulaation. Pienentää minuuttien määrää ajastinta asetettaessa (oikea näppäin). Kytkee ohjelmalukituksen päälle ja pois (vasen näppäin)*. Selaa vaihtoehtoja ohjelmointitilassa*. 4. (vasen ja oikea kanava) Käynnistää -testitilan. Vahvistaa valitun virranvoimakkuuden -testitilassa. 5. OHJELMA Valitsee ohjelman (P1 P30). Selaa ohjelmia eteenpäin painamalla P+ ja taaksepäin painamalla P. Keskeyttää meneillään olevan ohjelman tilapäisesti. Kytkee ohjelmalukituksen päälle ja pois (P+)*. 6. AJASTIN Käynnistää ajastimen asetuksen OHJELMOINTI/VAHVISTUS (SET) Kytkee stimulaattoriin potilaskohtaisten ohjelmien P28 P30 ohjelmointitilaan, kun näppäintä painetaan ekuntia. Vahvistaa asetukset ohjelmointitilassa. 8. KÄSIKATKAISIMEN LIITÄNTÄ Käsikatkaisinta käyttämällä jaksottaisen stimulaation ohjelmien supistuksia voidaan ohjata käsin. 9. KAAPELIN PIDIKE *Ammattikäyttö

6 NÄYTTÖSYMBOLIT KATKENNUT VIRTAPIIRI (vasen ja oikea kanava) Katkennut virtapiiri. Katkenneen virtapiirin syynä voi olla liian suuri vastus tai kaapelin katkeaminen. Ks. kappale VIANETSINTÄ. 2. TAUKO Tilapäisesti pysäytetty hoito-ohjelma. 3. NÄPPÄINLUKITUS Aktivoitunut näppäinlukitus. Näppäinlukko kytkeytyy automaattisesti, jos mitään näppäintä ei paineta 20 sekunnin aikana. Avaa painikelukko painamalla vasenta tai oikeaa PIENENNÄ-painiketta. 4. OHJELMALUKITUS Aktivoitunut ohjelmalukitus. 5. PARISTOJEN TILA Tyhjät paristot. Tämä symboli näytetään vain, kun paristojen virta on lähes lopussa. 6. OHJELMANUMERO Valitun hoito-ohjelman numero JÄLJELLÄ OLEVA AIKA Hoito-ohjelman jäljellä oleva aika minuutteina ja sekunteina. Aika vilkkuu ajastinta asetettaessa. 8. STIMULAATIO/CEFAR EASY TOUCH (vasen ja oikea kanava) Aktivoitu automaattinen amplitudiasetus. vilkkuu testitilassa ja palaa stimulaation aikana. 9. VIRRANVOIMAKKUUSPYLVÄS (vasen ja oikea kanava) Valittu virranvoimakkuus pylväänä. 10. VIRRANVOIMAKKUUS (vasen ja oikea kanava) Valitun amplitudin virranvoimakkuus ma:na (ei näytetä Autostimulointitilassa). 11. TYÖ/LEPO (jaksottainen stimulaatio) Työn/levon näyttö jaksottaisen stimulaation ohjelmissa. Symbolin yläosa vilkkuu työajan ja alaosa lepoajan aikana. 12. KORKEA/MATALA TAAJUUS (vaihtelevataajuuksinen stimulaatio) Korkean/matalan taajuuden näyttö vaihtelevataajuuksissa ohjelmissa. Symbolin yläosa vilkkuu korkean ja alaosa matalan taajuuden aikana.

7 5. KÄYTTÖ OHJEET VAIHE VAIHEELTA CEFAR REHAB X2:ta voidaan käyttää sekä TENS- että NMES-hoidossa. Käytä ainoastaan niitä hoito-ohjelmia, jotka hoidon määrännyt henkilö on katsonut tehokkaimmiksi omiin tarpeisiisi. Stimulaattorissa on kaksi samanaikaista kanavaa, mikä tarkoittaa, että molemmat kanavat stimuloivat samalla ohjelmalla. NMESohjelmien lihassupistusten manuaalisen säädön helpottamiseksi on saatavana käsikatkaisin ASENNA PARISTOT Asenna paristot laitteeseen (ks. kappale PARISTOJEN VAIHTO). 2. KIINNITÄ ELEKTRODIT A. Kiinnitä elektrodit kaapeleihin. B. Kiinnitä elektrodit kehoosi. C. Yhdistä kaapeli CEFAR REHAB X2:een. 3. YHDISTÄ KÄSIKATKAISIN Huom! Tämä koskee ainoastaan ohjelmia P9 P16 ja P19 P KYTKE STIMULAATTORI PÄÄLLE Paina ON/OFF-näppäintä. Tätä näppäintä voidaan käyttää stimuloinnin keskeyttämiseen milloin tahansa, myös näppäinlukituksen ollessa kytkeytyneenä. Kytke stimulaatio aina pois P päältä S ennen elektrodien poistamista iholta.

8 VALITSE OHJELMA (P1 P30) Selaa OHJELMIA eteen- tai taaksepäin painamalla P+ P+ Stai S P P niin monta kertaa, että valitsemasi hoito-ohjelma näkyy näyttöruudulla. Huom! Ohjelma voidaan valita ainoastaan, kun virranvoimakkuus molemmilla kanavilla on 00,0 ma. Lisätietoja hoito-ohjelmista, ks. kappale OHJELMAT. 6. KÄYNNISTÄ STIMULAATIO TENS Paina kummankin kanavan LISÄÄ-näppäintä, kunnes stimulaatioteho on miellyttävä. Lisää virranvoimakkuutta pitämällä näppäintä alhaalla. NMES P S Paina kummankin kanavan LISÄÄ-näppäintä, kunnes lihakset alkavat supistella näkyvästi. Lisää virranvoimakkuutta pitämällä näppäintä alhaalla. Huom! Kumpaakin kanavaa on käytettävä ohjelmille P5 ja P17 P18. Huom! Lisää virranvoimakkuutta aina varovasti! P S Katso kappale ERITYISOHJEET seuraavissa tapauksissa: Vaihtelevataajuuksinen stimulaatio Jaksottainen stimulaatio + käsikatkaisin Jaksottainen stimulaatio ja Aktiivinen lepo Automaattisesti aktivoituva näppäinlukitus estää tahattomat asetusten muutokset hoidon aikana. Näppäinlukitus aktivoituu, jos mitään näppäintä ei paineta 20 sekunnin aikana. Näppäinlukitus vapautetaan painamalla jompaa kumpaa PIENENNÄ-näppäintä. Hoitoaika on asetettu valmiiksi, mutta sitä voidaan muuttaa ajastimella, ks. kappale AJASTIN. P S 7. PYSÄYTÄ STIMULAATIO Voit lopettaa stimulaation ennen hoitoajan kulumista loppuun painamalla PIENENNÄ-näppäintä, kunnes virranvoimakkuudet ovat 00,0 ma, tai painamalla ON/OFF-näppäintä. Kun hoito-ohjelma on päättynyt, näytöllä vilkkuu jäljellä oleva aika 00:00. P Viimeksi käytetty ohjelma tallennetaan muistiin, kun stimulaattorin virta katkaistaan, ja se valitaan oletuk- P S sena, kun virta seuraavan kerran kytketään päälle. Paristojen säästämiseksi laitteen virta katkeaa automaattisesti, jos se on 5 minuuttia käyttämättä. S

9 CEFAR EASY TOUCH STIMULAATIO Kivun lievittämiseksi stimulaatioteho on säädettävä hieman kivun voimakkuutta suuremmaksi. Koska keho sopeutuu aluksi asetettuun stimulaatiotehoon, virranvoimakkuutta joudutaan usein säätämään pari kertaa optimaalisen hoitotehon saavuttamiseksi. CEFAR EASY TOUCHIA käytettäessä virranvoimakkuus säädetään automaattisesti ja optimaalinen teho saavutetaan muutaman minuutin stimulaation jälkeen. NMES-hoidossa päätavoitteena on saada aikaan voimakas mutta kivuton lihassupistus. CEFAR EASY TOUCHILLA oikea stimulaatioteho on helppo saavuttaa. CEFAR REHAB X2 käyttää potilaan henkilökohtaisen sensomotorisen kynnyksen pohjalta kerrointa, jonka avulla saavutetaan optimaalinen stimulaatioteho. CEFAR EASY TOUCHIN käyttö: Noudata kappaleen OHJEET VAIHE VAIHEELTA kohtia alkaa vilkkua näytöllä ja virran- 6. KÄYNNISTÄ TESTI Paina vasemman tai oikean kanavan -näppäintä voimakkuus kasvaa asteittain. P S 7. LOPETA TESTI TENS-ohjelmat: Paina uudelleen -näppäintä NMES-ohjelmat: Paina uudelleen -näppäintä P P S S, kun stimulaatioteho tuntuu miellyttävältä., kun havaitaan ensimmäinen lihasreaktio. Jos painat -näppäintä liian myöhään tai haluat aloittaa jostain syystä alusta, paina uudelleen näppäintä. 8. TOISTA TESTI TOISELLE KANAVALLE Toista kohdat 6 7 toiselle kanavalle. 9. STIMULAATIO KÄYNNISTYY Ohjelma käynnistyy muutaman sekunnin kuluttua ja virranvoimakkuus säätyy automaattisesti optimaaliselle stimulaatioteholle. Jos käsikatkaisin on yhdistetty, voit aloittaa sen käytön. Vaikka käytät -stimulointia, voit lisätä tai pienentää virranvoimakkuutta milloin tahansa LISÄÄ- tai PIENENNÄ-näppäimillä, kunnes stimulaatio tuntuu miellyttävältä. Tällöin kuitenkin automaattinen virranvoimakkuusasetus menetetään. P S

10 252 ERITYISOHJEET Vaihtelevataajuuksinen stimulaatio (P4) Vaihtelevataajuuksinen stimulaatio on korkea- (80 Hz) ja matalataajuuksisen (2 Hz) stimulaation yhdistelmä erillisillä virranvoimakkuusasetuksilla. 1. Säädä 80 Hz:n stimulaation virranvoimakkuus, kun korkean/matalan taajuuden symbolin yläosa vilkkuu. 2. Kun symbolin alaosa vilkkuu ensimmäisen kerran, 2 Hz:n stimulaation virranvoimakkuus alkaa samalta tasolta kuin 80 Hz:n. Säädä virranvoimakkuutta, kunnes lihassupistelu on näkyvää. Taajuusvaihteluiden väliseksi ajaksi on asetettu 3 sekuntia. Katso lisätietoja vaihtelevataajuuksisesta stimulaatiosta kappaleesta USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ. Jaksottainen stimulaatio + käsikatkaisin (P9 P23) Ohjelmat 9 23 ovat jaksottaisen stimulaation ohjelmia, joissa lihassupistusten (työaika) välissä on lepoaika, ks. 2 kuva. Lihassupistukset voimistuvat asteittain virranvoimakkuuden noustessa ja saavuttavat maksimisupistukset työajan aikana. Virranvoimakkuuden laskiessa stimulaatio 1. Ramp-up time Nousuaika Work time 4. Rest time pienenee asteittain, kunnes lepoaika käynnistyy. Lepoaika 2. työaika voi olla stimulaation kanssa tai ilman sitä (Aktiivinen lepo). Jaksottaisen stimulaation ohjelmissa näyttöruudulla näytetään työ/leposymboli. Symbolin yläosa vilkkuu työajan ja alaosa lepoajan aikana. Ohjelmia P9 P16 ja P19 P23 voidaan käyttää käsikatkaisimen kanssa, jolloin työ- ja lepoajan pituutta voidaan säätää manuaalisesti. Paina käsikatkaisimen näppäintä lepoajan aikana virranvoimakkuuden nostamiseksi ja lihassupistusten saamiseksi. Työajan pituus on asetettu valmiiksi, mutta sitä voidaan lyhentää painamalla käsikatkaisimen näppäintä. Lepoaika jatkuu, kunnes käsikatkaisimen näppäintä painetaan uudelleen. Katso lisätietoja käsikatkaisimen käytöstä kappaleesta USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ. 3. Ramp-down time 3. Laskuaika 4. Lepoaika 2 3 Jaksottainen stimulaatio ja Aktiivinen lepo (P19 P20) Ohjelmissa, joihin sisältyy Aktiivinen lepo, stimulointi jatkuu myös levon aikana, mikä tarkoittaa, että sinun on tehtävä kaksi virranvoimakkuusasetusta molemmille kanaville. yläosa vilkkuu, lisää vir- Virranvoimakkuusasetus lihassupistuksille (työaika): Kun työ/leposymbolin ranvoimakkuutta asteittain, kunnes lihassupistuksissa ei tunnu kipua. alaosa vilkkuu, lisää virranvoimak- Virranvoimakkuusasetus Aktiiviselle levolle: Kun työ/leposymbolin kuutta asteittain, kunnes lihakset värisevät. Katso lisätietoja Aktiivisesta levosta kappaleesta USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ.

11 AJASTIN Hoitoaika on asetettu valmiiksi, mutta sitä voidaan muuttaa ajastimella. Aika voidaan asettaa välillä - - ja 99 minuuttia. Jos valitset - -, stimulaatio jatkuu, kunnes lopetat sen manuaalisesti. Ajastimen asetus: 1. Valitse ohjelma ja käynnistä stimulaatio, ks. kappale OHJEET VAIHE VAIHEELTA. 2. Avaa ajastintoiminto painamalla AJASTIN-näppäintä 3. Pidennä aikaa painamalla oikeaa LISÄÄ-näppäintä. Yksi näppäimen painallus pidentää aikaa 1 minuutilla. Lyhennä aikaa painamalla oikeaa PIENENNÄ-näppäintä. Yksi näppäimen painallus lyhentää aikaa 1 minuutilla. Aika vilkkuu näytöllä, kun ajastinta asetetaan. 4. Vahvista ajastimen asetus painamalla AJASTIN-näppäintä P S P. S. 253 P S OHJELMAN TILAPÄINEN KESKEYTYS P S Hoito-ohjelmat voi keskeyttää tilapäisesti maks. 5 minuutiksi. Ohjelman tilapäinen keskeytys: 1. Jos näppäinlukitus on päällä, vapauta lukitus painamalla jompaakumpaa kumpaa PIENENNÄ-näppäintä. 2. Keskeytä ohjelma tilapäisesti painamalla OHJELMA-näppäintä tai. P+ P+ S P S P P+ Käynnistä stimulaatio uudelleen painamalla OHJELMA-näppäintä P+ S S tai P P. Jos stimulaatio keskeytetään yli 5 P minuutiksi, S stimulaattorin virta katkeaa automaattisesti paristojen säästämiseksi.

12 6. PARISTOJEN VAIHTO 254 Näytölle syttyy pariston kuva, kun paristojen virta on lähes lopussa. Niin kauan kun stimulaattori toimii normaalisti, hoitoa voi jatkaa. Jos stimulaatioteho alkaa heiketä tai laite lakkaa toimimasta, on aika vaihtaa paristot. Jos stimulaattori on käyttämättä pitkään (noin 3 kuukautta), paristot tulee poistaa stimulaattorista. Stimulaattori toimii kahdella ei-ladattavalla 1,5 V AA-paristolla tai kahdella ladattavalla 1,2 V AA-paristolla, jotka ladataan erillisessä laturissa. PARISTOJEN VAIHTO 1. Sammuta laitteen virta. 2. Paristokotelo on laitteen takana. 3. Irroita paristokotelon kansi painamalla voimakkaasti kannessa olevaa merkkiä ja liu uta kansi alaspäin. 4. Poista paristot. 5. Aseta uudet paristot oikein päin paristokotelossa olevien merkintöjen mukaisesti (+ ja ), ks. kuva. 6. Sulje paristokotelon kansi. 7. Hävitä käytetyt paristot paikallisten ja kansallisten määräysten mukaisesti. HUOM! Ei-ladattavia paristoja ei saa ladata, sillä ne saattavat räjähtää.

13 7. OHJELMAT VALMIIT OHJELMAT TENS CEFAR REHAB X2:ssa on kuusi valmista TENS-kivunlievitysohjelmaa. Alla olevassa yhteenvedossa on esitetty kunkin ohjelman stimulaatiotila ja parametriasetukset. Erilaisten kiputilojen hoito TENSillä, ks. hoito-opas tämän käyttöohjeen lopussa. Lisätietoja ohjelmista P4 P5, ks. kappale USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ. 255 P1 KONVENTIONAALINEN TENS Korkeataajuuksinen stimulaatio, joka saa aikaan kutiavan tuntemuksen. Tämä on usein ensimmäinen vaihtoehto sekä akuuttiin että pitkäaikaiseen kipuun. Taajuus 80 Hz Pulssin kesto 180 µs P2 BURSTI TENS Matalataajuinen stimulaatio, joka tuottaa näkyviä lihassupistuksia. Kipu lievittyy hitaammin mutta vaikutus kestää pitempään kuin konventionaalisella TENSillä. Taajuus 2 Hz Pulssin kesto 180 µs P3 MODULoitu TENS-STIMULAATIO Korkeataajuuksinen stimulaatio, jossa pulssin kesto vaihtelee koko ajan. Tämä voi saada aikaan aaltoilevan tuntemuksen, joka voi olla miellyttävämpi kuin pulssin keston ollessa vakio. Taajuus 80 Hz Pulssin kesto 1 70 µs Pulssin kesto µs Modulointiaika P4 VAIHTELEVATAAJUUKSINEN TENS Korkea- ja matalataajuuksisen stimulaation yhdistelmä, joka voi tehostaa kivunlievityskäsittelyä. Taajuus 1 80 Hz Taajuus 2 (bursti) 2 Hz Pulssin kesto 180 µs Modulointiaika 3/3 s P5 FLOW TENS Vaihteleva stimulaatio, joka tuntuu hierovalta ja pumppaavalta ja voidaan käyttää kivunlievitykseen ja stimuloidun alueen verenkierron parantamiseen. Käytä aina 2 kanavaa ja 4 elektrodia. Taajuus 80 Hz Pulssin kesto 1 70 µs Pulssin kesto µs Modulointiaika P6 OHJAIN lihaksensisäisille RUISKEILLE Perkutaaninen hermostimulaatio-ohjelma, jolla parannetaan lihastensisäisten botox-ruiskeiden tarkkuutta. Ruiskeita käytetään spastisuuteen, dystoniaan, kasvojen hemispasmiin ja bruksismiin. Taajuus 1 Hz Pulssin kesto 50 µs

14 256 VALMIIT OHJELMAT NMES CEFAR REHAB X2:ssa on 21 valmista NMES-ohjelmaa, joihin kuuluvat lämmittely, kuntoutus, lihasten vahvistaminen, palautuminen ja hieronta. Tämän kirjan lopussa olevassa hoito-oppaassa on lueteltu indikaatiot sekä niille suositellut hoito-ohjelmat ja elektrodien sijoituspaikat. Ohjelmia P9 P16 ja P19 P23 voidaan käyttää käsikytkimen kanssa, jolla lihassupistuksia on helppo säätää manuaalisesti. P7 lämmittely, lyhyt Taajuus 1 2 Hz Taajuus 2 8 Hz Pulssin kesto 300 µs Modulointiaika 10 s P8 lämmittely, pitkä Taajuus 1 2 Hz Taajuus 2 8 Hz Pulssin kesto 300 µs Modulointiaika 10 s P9 jaksottainen stimulaatio Pienet lihasryhmät Taajuus 50 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 4 s Lepoaika 4 s Nousuaika Laskuaika P10 jaksottainen stimulaatio Isot lihasryhmät Taajuus 50 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 4 s Lepoaika 4 s Nousuaika Laskuaika P11 jaksottainen stimulaatio Pienet lihasryhmät Taajuus 65 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 6 s Lepoaika 8 s Nousuaika Laskuaika P12 jaksottainen stimulaatio Isot lihasryhmät Taajuus 65 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 6 s Lepoaika 8 s Nousuaika Laskuaika

15 P13 jaksottainen stimulaatio Pienet lihasryhmät Taajuus 50 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 10 s Lepoaika 10 s Nousuaika 1 s Laskuaika P14 jaksottainen stimulaatio Isot lihasryhmät Taajuus 50 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 10 s Lepoaika 10 s Nousuaika 1 s Laskuaika P15 jaksottainen stimulaatio Neurologia, pienet lihasryhmät Taajuus 40 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 5 s Lepoaika 15 s Nousuaika 4 s Laskuaika P16 jaksottainen stimulaatio Neurologia, isot lihasryhmät Taajuus 40 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 5 s Lepoaika 15 s Nousuaika 4 s Laskuaika P17 VOUROTTELEVA STIMULAaTIo Pienet lihasryhmät Taajuus 50 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 4 s Lepoaika 6 s Nousuaika 1 s Laskuaika 1 s P18 VOUROTTELEVA STIMULAaTIo Isot lihasryhmät Taajuus 50 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 4 s Lepoaika 6 s Nousuaika 1 s Laskuaika 1 s P19 STIMULAaTIo aktiivisella levolla Pienet lihasryhmät Taajuus työ 50 Hz Taajuus lepo 8 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 10 s Lepoaika 10 s Nousuaika työ Laskuaika työ Nousuaika lepo 1 s Laskuaika lepo 1 s 257

16 258 P20 STIMULAaTIo aktiivisella levolla Isot lihasryhmät Taajuus työ 50 Hz Taajuus lepo 8 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 10 s Lepoaika 10 s Nousuaika työ Laskuaika työ Nousuaika lepo 1 s Laskuaika lepo 1 s P21 lihasten vahvistaminen Yläraajat Taajuus 1 25 Hz Taajuus 2 45 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 5 s Lepoaika 8 s Nousuaika Laskuaika 1 s P22 lihasten vahvistaminen Alaraajat Taajuus 1 45 Hz Taajuus 2 65 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 5 s Lepoaika 8 s Nousuaika Laskuaika 1 s P23 LIHASTEN VAHVISTAMINEN Selkä ja vartalo Taajuus 1 30 Hz Taajuus 2 50 Hz Pulssin kesto 300 µs Työaika 5 s Lepoaika 8 s Nousuaika Laskuaika 1 s P24 PALAUTUMINEN Pienet lihasryhmät Taajuus 4 Hz Pulssin kesto 200 µs P25 PALAUTUMINEN Isot lihasryhmät Taajuus 4 Hz Pulssin kesto 400 µs P26 HIERONTA Pienet lihasryhmät Taajuus 1 5 Hz Taajuus 2 15 Hz Pulssin kesto 200 µs Modulointiaika 5 s P27 HIERONTA Isot lihasryhmät Taajuus 1 5 Hz Taajuus 2 15 Hz Pulssin kesto 400 µs Modulointiaika 5 s

17 POTILASKOHTAISET OHJELMAT CEFAR REHAB X2:lla voidaan ohjelmoida ja tallentaa 3 potilaskohtaista ohjelmaa (P28 P30) yksilöllistä hoitoa varten. Potilaskohtainen ohjelma luodaan alla olevien ohjeiden mukaan. Noudata potilaskohtaisten ohjelmien käytössä ohjeita, jotka on annettu kappaleessa OHJEET VAIHE VAIHEELTA. Ohjelmointi 1. Kytke stimulaattori päälle painamalla ON/OFF-näppäintä 2. Selaa ohjelmia eteen- tai taaksepäin painamalla OHJELMA-näppäintä P+ P+ ohjelma 28, 29 tai 30 näkyy näyttöruudulla. Valitse jokin näistä ohjelmista. 3. Siirry ohjelmointitilaan painamalla OHJELMOINTI/VAHVISTUS-näppäintä P S P ohjelmointikaavio seuraavia kohtia varten.) 4. Taso 1 (näkyy näyttöruudun oikeassa yläkulmassa): Ohjelmoinnin ensimmäisenä vaiheena on valita: Jatkuva (C) stimulaatio. Jaksottainen (I) stimulaatio.. Vahvista valinta paina- Vaihda C:n ja I:n välillä painamalla LISÄÄ-näppäintä (tai PIENENNÄ) malla OHJELMOINTI/VAHVISTUS-näppäintä P S. Siirryt nyt ohjelmoinnin seuraavaan vaiheeseen. 5. Taso 2 Jatkuvalle stimulaatiolle ei ole valintoja tasolla, vaan siirryt suoraan tasolle 3. Jos valitset Jaksottaisen stimulaation tasolla 1, sinulla on kaksi vaihtoehtoa: Yhtaikainen (SI) stimulaatio. Vaihtuva (Alt) stimulaatio.. Vahvista valinta pai- Vaihda SI:n ja Alt:n välillä painamalla LISÄÄ-näppäintä (tai PIENENNÄ) namalla OHJELMOINTI/VAHVISTUS-näppäintä P S. Siirryt nyt ohjelmoinnin seuraavaan vaiheeseen.. S S tai P P, kunnes S ekuntia. (Katso P S 6. Taso 3 P S Tällä tasolla on valittavana stimulaatiotyyppejä riippuen edellisellä tasolla tehdyistä valinnoista. LISÄÄ-näppäintä (tai PIENENNÄ) painamalla saat näytölle eri stimulointityypit: Alla olevassa ohjelmointikaaviossa on esitetty stimulointityyppien mahdolliset parametriasetukset. Jatkuvat stimulaatiot: Konventionaalinen (C). Bursti (B). Pulssinleveys/kestomodulaatio (PWM). Taajuusmodulaatio (FM). Jaksottaiset/Yhtaikaiset stimulaatiot: Konventionaalinen (C). Taajuusmodulaatio (FM). P S 259

18 260 Jaksottaiselle/vaihtelevalle stimulaatiolle ainoa vaihtoehto on konventionaalinen stimulaatio, jota ei näytetä näyttöruudulla. Siirryt suoraan ohjelmoinnin seuraavaan vaiheeseen (ks. kohta 7). Vahvista stimulointityypin valinta painamalla OHJELMOINTI/VAHVISTUS-näpäintä P S, jolloin siirryt ohjelmoinnin seuraavaan vaiheeseen. Seuraavissa vaiheissa asetetaan parametrit valitulle stimulaatiotyypille. 7. Valmiiksi ohjelmoitu parametriarvo näytetään näytöllä, mutta voit muuttaa sitä LISÄÄ/PIENENNÄ-näppäimillä. Kyseisen parametrin alue on ilmoitettu ohjelmointikaaviossa.. Siirryt nyt ohjelmoinnin seu- 8. Vahvista asetus painamalla OHJELMOINTI-/VAHVISTUS-näppäintä P raavaan vaiheeseen (jos niitä on jäljellä). 9. Toista vaiheita 7 Pja 8, kunnes S viimeisen ohjelmointivaiheen parametriarvo on asetettu. S 10. Ohjelmointi on valmis ja poistut ohjelmointitilasta automaattisesti. Uusi hoito-ohjelma on nyt valittu ja valmis käytettäväksi. Lisäksi ohjelma tallennetaan stimulaattoriin tulevaa käyttöä varten. Potilaskohtaista ohjelmaa voidaan muuttaa ohjelmoimalla se uudelleen.

19 Ohjelmointikaavio Ohjelmointi CEFAR REHAB X2 P28, P29, P Taso 1 JATKUVA (C) JAKSOTTAINEN (I) Katso jaksottainen stimulaatio seuraavan sivun ohjelmointikaaviosta Taso 3 Konventionaalinen (C) Bursti (B) Pulssinleveys/kestomodulaatio (PWM) Taajuusmodulaatio (FM) Taajuus Asetus: 80 Hz Alue: Hz Taajuus Asetus: 2 Hz Alue: 1 5 Hz Taajuus Asetus: 80 Hz Alue: Hz Pulssin kesto Asetus: 180 µs Alue: µs Pulssin kesto Asetus: 180 µs Alue: µs Aika Asetus: Alue: 1-99, Pulssin kesto 1 Asetus: 70 µs Alue: µs Taajuus 1 Asetus: 5 Hz Alue: Hz Aika Asetus: Alue: 1-99, Pulssin kesto 2 Asetus: 180 µs Alue: µs Taajuus 2 Asetus: 15 Hz Alue: Hz Modulointiaika Asetus: 3 s Alue: 1 10 s Modulointiaika Asetus: 5 s Alue: 5 15 s Aika Asetus: Alue: 1-99, Aika Asetus: Alue: 1-99,

20 Taso 1 JAKSOTTAINEN (I) 262 Taso 2 YHTÄAIKAINEN (SI) VAIHTELEVA (ALT) Taso 3 Konventionaalinen (C) Taajuusmodulaatio (FM) Pulssin kesto Asetus: 180 µs Alue: µs Pulssin kesto Asetus: 180 µs Alue: µs Pulssin kesto Asetus: 180 µs Alue: µs Taajuus työ Asetus: 80 Hz Alue: Hz Taajuus työ 1 Asetus: 5 Hz Alue: Hz Taajuus työ Asetus: 80 Hz Alue: Hz Taajuus lepo* Asetus: 0 Hz Alue: 0 10 Hz Taajuus työ 2 Asetus: 15 Hz Alue: Hz Työaika Asetus: 3 s Alue: 1 30 s Työaika Asetus: 3 s Alue: 1 30 s Taajuus lepo* Asetus: 0 Hz Alue: 0 10 Hz Nousuaika työ Asetus: Alue: 0 10 s* ** Lepoaika Asetus: 10 s Alue: 5 60 s Työaika Asetus: 5 s Alue: 5 30 s Laskuaika työ Asetus: Alue: 0 10s* ** Nousuaika työ Asetus: Alue: 0 10 s* ** Lepoaika Asetus: 10 s Alue: 5 60 s Lepoaika** Asetus: 10 s Alue: 5 60 s Laskuaika työ Asetus: Alue: 0 10 s* ** Nousuaika Asetus: Alue: 0 10 s* ** Aika Asetus: Alue: 1-99, Aika Asetus: Alue: 1-99, Laskuaika Asetus: Alue: 0 10 s* ** Aika Asetus: Alue: 1-99, * Taajuus välillä 1 5 HzaBursti-stimulaatio Muu taajuusakonventionaalinen stimulaatio ** Lepoajan on oltava pidempi kuin Työaika + Nousuaika työ + Laskuaika työ ***0,5 s näytetään näytöllä muodossa 05.

21 OHJELMALUKITUS Stimulaattori voidaan lukita ohjelmien muuttamisen estämiseksi. Ohjelmalukituksen kytkentä/vapautus: 1. Valitse lukittava/vapautettava ohjelma, ks. kappale OHJEET VAIHE VAIHEELTA. 2. Paina yhtaikaa OHJELMA-näppäintä P+ S ja vasenta P PIENENNÄ-näppäintä ekuntia. 3. Paina vasenta LISÄÄ- tai PIENENNÄ-näppäintä. Näytön vasempaan reunaan syttyy ON, kun ohjelmalukitus aktivoituu, ja vastaavasti OFF, kun se vapautetaan. (Näppäin vaihtaa tilojen ON ja OFF välillä.) 4. Lopeta ohjelmalukituksen asetus painamalla OHJELMA-näppäintä POISTA MAATTITOIMINTO KÄYTÖSTÄ Stimulaattori voidaan lukita automaattitoiminnon estämiseksi. Automaattitoiminnon kytkentä/vapautus: 1. Paina yhtaikaa OHJELMA-näppäintä P+ P S P+ S ja vasenta P LISÄÄ-näppäintä. P S P S P ekuntia. 2. Paina vasenta LISÄÄ- tai PIENENNÄ-näppäintä. Näytön vasempaan reunaan syttyy ON, kun autotoiminto aktivoituu ja OFF, kun se vapautetaan. (Näppäin vaihtaa tilojen ON ja OFF välillä.) 3. Lopeta asetus painamalla OHJELMA-näppäintä P+. S P S 263 SEURANTA Seuranta mahdollistaa stimulaattorin käytön valvonnan: P S 1. Kytke stimulaattori päälle. 2. Paina yhtaikaa AJASTIN-näppäintä ja oikeaa PIENENNÄ-näppäintä ekuntia. 3. Näytön vasemmassa reunassa näytetään käyttöaika tunteina ja oikeassa reunassa minuutteina. Käyttöaika nollataan painamalla oikeaa PIENENNÄ-näppäintä ekuntia. 4. Odota 5 sekuntia tai paina P AJASTIN-näppäintä S P S 5. Näytön vasemmassa reunassa näytetään kokonaiskäyttöaika tunteina ja oikeassa reunassa viikkoina. Kokonaiskäyttöaikaa ei voi nollata. P S 6. Poistu seurantatilasta odottamalla 5 sekuntia P S tai painamalla AJASTIN-näppäintä.. P S

users manual benutzerhandbuch manuel de l utilisateur manual del usuario manual do utilizador manuale d uso gebruikershandleiding bruksanvisning

users manual benutzerhandbuch manuel de l utilisateur manual del usuario manual do utilizador manuale d uso gebruikershandleiding bruksanvisning users manual benutzerhandbuch manuel de l utilisateur manual del usuario manual do utilizador manuale d uso gebruikershandleiding bruksanvisning KÄYTTÖOHJE 1. JOHDANTO CEFAR Medical AB on toimittanut ammattikäyttöön

Lisätiedot

Touch TENS 1 Luonnollinen kivun lievittäjä

Touch TENS 1 Luonnollinen kivun lievittäjä Touch TENS 1 Esittely Touch TENS on kaksikanavainen, helppokäyttöinen TENS -laite. Laitteessa on seitsemän esiasennettua ohjelmaa, jotka käynnistyvät nappia painamalla. Ominaisuudet: Kaksi erillistä kanavaa.

Lisätiedot

ELEKTRODENPOSITIONERUNGSANLEITUNG ELECTRODE PLACEMENT GUIDE GUIDA AL POSIZIONAMENTO DEGLI ELETTRODI OVERZICHT PLAATSING VAN DE ELEKTRODEN

ELEKTRODENPOSITIONERUNGSANLEITUNG ELECTRODE PLACEMENT GUIDE GUIDA AL POSIZIONAMENTO DEGLI ELETTRODI OVERZICHT PLAATSING VAN DE ELEKTRODEN Art. no. 1838 2006/06 ELEKTRODENPOSITIONERUNGSANLEITUNG ELECTRODE PLACEMENT GUIDE GUIDA AL POSIZIONAMENTO DEGLI ELETTRODI OVERZICHT PLAATSING VAN DE ELEKTRODEN Elektrodeplasseringsguide Elektrodplaceringsguide

Lisätiedot

TENS 2-kanavainen. Riippuen siitä, kuinka säädät laitteen ja ohjelman, voit käyttää laitetta seuraaviin tarkoituksiin:

TENS 2-kanavainen. Riippuen siitä, kuinka säädät laitteen ja ohjelman, voit käyttää laitetta seuraaviin tarkoituksiin: TENS 2-kanavainen Sähköstimulaatio on oikein käytettynä turvallinen hoitomenetelmä. Laite soveltuu erinomaisesti myös kotikäyttöön, sillä sen sähkövirran tehokkuus on alhainen. Stimulaattori on tyylikäs

Lisätiedot

ELEKTRODENPOSITIONERUNGSANLEITUNG ELECTRODE PLACEMENT GUIDE GUÍA PARA LA COLOCACIÓN DE ELECTRODOS GUIDA AL POSIZIONAMENTO DEGLI ELETTRODI

ELEKTRODENPOSITIONERUNGSANLEITUNG ELECTRODE PLACEMENT GUIDE GUÍA PARA LA COLOCACIÓN DE ELECTRODOS GUIDA AL POSIZIONAMENTO DEGLI ELETTRODI Art. no. 1565 2006/05 ELEKTRODENOITIONERUNGANLEITUNG ELECTRODE LACEMENT GUIDE GUÍA ARA LA COLOCACIÓN DE ELECTRODO GUIDA AL OIZIONAMENTO DEGLI ELETTRODI OVERZICHT LAATING VAN DE ELEKTRODEN Elektrodeplasseringsguide

Lisätiedot

TENS 2 kanavaa ja 9 ohjelmaa

TENS 2 kanavaa ja 9 ohjelmaa TENS 2 kanavaa ja 9 ohjelmaa Tuotekoodi: 213-AD2026-Q Sähköstimulaatio on oikein käytettynä turvallinen hoitomenetelmä. Laite soveltuu erinomaisesti myös kotikäyttöön, sillä sen sähkövirran tehokkuus on

Lisätiedot

Mama TENS 1 Luonnollinen kivun lievittäjä

Mama TENS 1 Luonnollinen kivun lievittäjä Mama TENS 1 Esittely Kivun esto MamaTENS on suunniteltu raskaana oleville naisille synnytyskipujen hoitoon. MamaTENS on kivunlievitystapa, jolla ei ole sivuvaikutuksia. TENS (Transcutaneuos Electrical

Lisätiedot

Päiväys Puh. Kosketusherkkyys elektrodien asettelukohdissa normaali muuttunut

Päiväys Puh. Kosketusherkkyys elektrodien asettelukohdissa normaali muuttunut TENS-HOITO Hoitomuodon kartoitus Nimi Hetu Päiväys Puh Vastaava hoitaja Vastaava lääkäri Diagnoosi Kipualue Kivun voimakkuus Nyt Lievimmillään Pahimmillaan Kipu on jatkuvaa ajoittaista Kivun arvioidaan

Lisätiedot

Sangean PR-D4 Käyttöohjeet

Sangean PR-D4 Käyttöohjeet Sangean PR-D4 Käyttöohjeet Kytkimet 1. Taajuuden valintanäppäimet 2. Radioasemien selailun ja kellonajan asetus 3. Muistipaikan valintanäppäimet 4. Äänenvoimakkuuden säätö 5. LCD-näyttö 6. Herätyksen asetus

Lisätiedot

LIPO502 TENS 2-kanavainen

LIPO502 TENS 2-kanavainen LIPO502 TENS 2-kanavainen Electro-Stimulaattori on elektroninen laite, joka stimuloi ääreishermojen toimintaa. Stimulaatio on saavutettu johtamalla sähköaaltoja jatkuvasti ihon läpi. Aallon amplitudia

Lisätiedot

TÄRKEITÄ HUOMIOITA Kiitos, että valitsit Casa Bugatin UMA keittövaa'an. Kuten kaikkia elektronisia laitteita, myös tätä vaakaa tulee käyttää huolellisesti ja ohjeiden mukaan vammojen ja laitteen vaurioitumisen

Lisätiedot

LIPO221 TENS. Riippuen siitä, kuinka säädät laitteen ja ohjelman, voit käyttää laitetta seuraaviin tarkoituksiin:

LIPO221 TENS. Riippuen siitä, kuinka säädät laitteen ja ohjelman, voit käyttää laitetta seuraaviin tarkoituksiin: LIPO221 TENS Sähköstimulaattori sisältää itse laitteen lisäksi neljä elektrodia, kaksi neljällä ulostulolla varusteltua kaapelia ja kaksi AAA paristoa. Kannettava TENS - Sähköstimulaattori on elektroninen

Lisätiedot

Käyttö-ja huolto-ohje Ajastin 1533 3-aikaa FIN

Käyttö-ja huolto-ohje Ajastin 1533 3-aikaa FIN Ajastin 1533 FIN 1 Kellonaika tai jäljellä oleva lämmitysaika 2 Tuuletuksen merkki 3 Ajan siirto eteen (kellonajan näyttö) 4 Ohjelmointi 5 Muistipaikan tunnus 6 Manuaalikäynnistys 7 Kellonajan asetuksen/kyselyn

Lisätiedot

TENS- ja EMS-stimulaattori, 2 kanavalla

TENS- ja EMS-stimulaattori, 2 kanavalla TENS- ja EMS-stimulaattori, 2 kanavalla Tuotekoodi: 276-LT1041-Q Sähköstimulaatio on oikein käytettynä turvallinen hoitomenetelmä. Stimulaattori on tyylikäs ja kompakti väline, jonka voit ottaa mukaasi

Lisätiedot

LIPO221 TENS. Riippuen siitä, kuinka säädät laitteen ja ohjelman, voit käyttää laitetta seuraaviin tarkoituksiin:

LIPO221 TENS. Riippuen siitä, kuinka säädät laitteen ja ohjelman, voit käyttää laitetta seuraaviin tarkoituksiin: LIPO221 TENS Sähköstimulaattori sisältää itse laitteen lisäksi neljä elektrodia, kaksi neljällä ulostulolla varusteltua kaapelia ja kaksi AAA paristoa. Kannettava TENS - Sähköstimulaattori on elektroninen

Lisätiedot

Käyttöohje NEYCR-1500 + PET-910

Käyttöohje NEYCR-1500 + PET-910 Käyttöohje NEYCR-1500 + PET-910 Tekniset tiedot Kolme virtakytkimellä varustettua vastaanotinta + kaukosäädin Kaukosäätimen paristo: 1 x 3 V CR2032 (sisältyy pakkaukseen) Lähettimien enimmäismäärä: 3 kpl

Lisätiedot

Käyttöohje. Turvallisuusohjeet HUOMIO! Epäasianmukainen käyttö voi aiheuttaa ainevahinkoja tai toimintahäiriöitä.

Käyttöohje. Turvallisuusohjeet HUOMIO! Epäasianmukainen käyttö voi aiheuttaa ainevahinkoja tai toimintahäiriöitä. 1 4 Käyttöohje Lue tämä käyttöohje huolellisesti ja säilytä se myöhempää tarvetta varten. Näin opit käyttämään -kelloasi oikein ja siitä on sinulle pitkään iloa. Käyttöohje on saatavilla myös verkossa:

Lisätiedot

Nokia musiikkikaiuttimet MD-3

Nokia musiikkikaiuttimet MD-3 Nokia musiikkikaiuttimet MD-3 SUOMI MD-3-stereokaiuttimissa on hyvälaatuinen ääni kuunneltaessa musiikkia tai radiota yhteensopivalla Nokia-puhelimella tai äänilaitteella. Kaiuttimissa on 3,5 mm:n stereoääniliitin

Lisätiedot

Käyttöopas. Sangean PR-D4

Käyttöopas. Sangean PR-D4 Käyttöopas Sangean PR-D4 TURVAOHJEET Lue tuotteen ohjeet tuotteen turvallisen käytön takaamiseksi ja säilytä nämä ohjeet tulevaisuuden varalle. 1. Älä käytä tuotetta veden lähellä. 2. Puhdista laite kuivalla

Lisätiedot

Eye Pal Solo. Käyttöohje

Eye Pal Solo. Käyttöohje Eye Pal Solo Käyttöohje 1 Eye Pal Solon käyttöönotto Eye Pal Solon pakkauksessa tulee kolme osaa: 1. Peruslaite, joka toimii varsinaisena lukijana ja jonka etureunassa on laitteen ohjainpainikkeet. 2.

Lisätiedot

Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä. LCD-Näyttö BC-81295

Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä. LCD-Näyttö BC-81295 Ohjelmoitava magneettivastuksellinen kuntopyörä LCD-Näyttö BC-81295 Yhteenveto Tämä on tarkoitettu ainoastaan ohjelmoitavaan magneettivastukselliseen kuntopyörään. Järjestelmään kuuluu kolme (3) osaa:

Lisätiedot

itouch Sure Ominaisuudet ja edut 1. Miellyttävä käyttää Käyttäjä voi säätää laitteen antamien sykäysten voimakkuutta ja ne nousevat asteittain.

itouch Sure Ominaisuudet ja edut 1. Miellyttävä käyttää Käyttäjä voi säätää laitteen antamien sykäysten voimakkuutta ja ne nousevat asteittain. itouch Sure 1 Esittely itouch Sure stimulaattori auttaa ponnistus-, pakko- ja sekainkontinenssiin. Laite on kehitetty alan ammattilaisten toimesta. Myös käyttäjien palautteet on huomioitu. itouch Sure

Lisätiedot

Telecrane F24 Käyttö-ohje

Telecrane F24 Käyttö-ohje 1 Telecrane F24 Käyttö-ohje Sisällysluettelo - F24 Takuu & turvallisuusohjeet 3 - Käyttöönotto / paristot / vastaanottimen virtalähde 4 - Tunnistuskoodin vaihto 6 - Vastaanottimen virtalähteen jännitteen

Lisätiedot

Käyttöohje EMT757 / 3567 Ohjelmoitava digitaalinen kellokytkin

Käyttöohje EMT757 / 3567 Ohjelmoitava digitaalinen kellokytkin Käyttöohje EMT757 / 3567 Ohjelmoitava digitaalinen kellokytkin A. Toiminnot 1. Käytetään päällä/pois -aikojen asettamiseen, säätämään erilaisia aikajaksoja virran päälläololle. Toimii erilaisten laitteiden

Lisätiedot

HÖYRYKAAPPI LaSpa SONORE Asennus- ja käyttöohje (tuotteen valmistenumero H303)

HÖYRYKAAPPI LaSpa SONORE Asennus- ja käyttöohje (tuotteen valmistenumero H303) HÖYRYKAAPPI LaSpa SONORE Asennus- ja käyttöohje (tuotteen valmistenumero H303) 1. Käynnistäminen Koskettamalla sormenpäällä ohjauspaneelin päälle/pois- näppäintä järjestelmä käynnistyy. Näyttöön tulee

Lisätiedot

HÖYRYKAAPPI LaSpa SONORE Asennus- ja käyttöohje (tuotteen valmistenumero H303)

HÖYRYKAAPPI LaSpa SONORE Asennus- ja käyttöohje (tuotteen valmistenumero H303) HÖYRYKAAPPI LaSpa SONORE Asennus- ja käyttöohje (tuotteen valmistenumero H303) 1. Käynnistäminen Koskettamalla sormenpäällä ohjauspaneelin päälle/pois- näppäintä järjestelmä käynnistyy. Näyttöön tulee

Lisätiedot

testo 460 Käyttöohje

testo 460 Käyttöohje testo 460 Käyttöohje FIN 2 Pikaohje testo 460 Pikaohje testo 460 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Sensori 3 Näyttö 4 Toimintonäppäimet 5 Paristokotelo (laitteen takana) Perusasetukset Laite sammutettuna >

Lisätiedot

Midland G5. 8-kanavainen PMR446-radiopuhelin

Midland G5. 8-kanavainen PMR446-radiopuhelin Midland G5 8-kanavainen PMR446-radiopuhelin Midland G5 on uuden sukupolven radiopuhelin, jota voidaan käyttää lupavapaasti useimmissa EU-maissa PMR446-kanavilla (446.00625 446.09375 MHz). Tarkista maakohtaiset

Lisätiedot

Lajitekniikka: venyttely

Lajitekniikka: venyttely Alaraajat Etureiden lihakset Seiso ryhdikkäästi. Ota yhdellä tai kahdella kädellä kiinni nilkastasi. Pidä jalat samansuuntaisena ja lantio suorassa. Työnnä lantiota hiukan eteenpäin jännittämällä pakaralihakset.

Lisätiedot

DT-120 Käyttöohje (FI)

DT-120 Käyttöohje (FI) SÄÄTIMET 1. VIRTA/AALTOALUE-painike 2. LCD-näyttö 3. DBB/ STEP-painike 4. Mono/Stereo-painike 5. Äänenvoimakkuuspainikkeet 6. Virityssäädin/Ajanasetuspainike 7. Lukituskytkin 8. Paristolokero 9. Kantohihnan

Lisätiedot

Ennen kuin aloitat mitään harjoitteluohjelmaa, Gymform ABS & CORE mukaan lukien, keskustele asiasta oman lääkärisi tai fysioterapeuttisi kanssa.

Ennen kuin aloitat mitään harjoitteluohjelmaa, Gymform ABS & CORE mukaan lukien, keskustele asiasta oman lääkärisi tai fysioterapeuttisi kanssa. Gymform ABS & CORE -KÄSIKIRJA Turvallisuutesi on etusijalla. Siksi kehotamme sinua tutustumaan tämän käsikirjan koko sisältöön ennen kuin alat käyttää Gymform ABS & CORE -laitetta. On olennaisen tärkeää,

Lisätiedot

Antenni Käytä FM-antennia parhaiden mahdollisten vastaanotto-olosuhteiden saavuttamiseksi.

Antenni Käytä FM-antennia parhaiden mahdollisten vastaanotto-olosuhteiden saavuttamiseksi. 1. Toimintovalitsin : Valinta radion tai CD-soittimen välillä 2. Taajuusaluevalitsin : FM/FM ST-alueiden valinta 3. FM antenni : Saadaksesi parhaan mahdollisen vastaanoton vedä tämä ulos 4. CD kansi :

Lisätiedot

Nokia minikaiuttimet MD /1

Nokia minikaiuttimet MD /1 Nokia minikaiuttimet MD-6 3 5 4 2 9205724/1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia ja Nokia Connecting People ovat Nokia Oyj:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. Johdanto Onnittelut ostoksesi johdosta.

Lisätiedot

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 20 CDH Käyttöohje

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 20 CDH Käyttöohje Keraaminen Lämpöpuhallin VV 20 CDH Käyttöohje Tuotteen ominaisuudet 2 tehotasoa 1200W/2000W Hipaisukytkimet 0,5-7,5 tunnin ajastin Pyörimistoiminto (oskillointi) LED-merkkivalo osoittaa valitun toiminnon

Lisätiedot

CROSSTRAINER (Model E 7000P)

CROSSTRAINER (Model E 7000P) CROSSTRAINER (Model E 7000P) Kuva 1 Poista pultit (C4) tiivisterenkaat (C5) ja mutterit (C6) takavakaajasta (C). Laita kaksi pulttia (C4) takavakaajan läpi, kiinnittääksesi kannattimen laitteeseen (A),

Lisätiedot

Nokia minikaiuttimet MD-8 9209477/1

Nokia minikaiuttimet MD-8 9209477/1 Nokia minikaiuttimet MD-8 9209477/1 7 2008 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia, Nokia Connecting People ja Nokia Original Accessories -logo ovat Nokia Oyj:n tavaramerkkejä tai rekisteröityjä tavaramerkkejä.

Lisätiedot

DENVER CR-918BLACK FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET

DENVER CR-918BLACK FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET DENVER CR-918BLACK FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET 14 15 1. /VIRITÄ - 2. AJAN ASETTAMINEN MUISTI/MUISTI+ 3. TORKKU /LEPO 4. PÄÄLLE/POIS 5. / VIRITÄ + 6. ÄÄNENVOIMAKKUUS PIENENNÄ - /HERÄTYS 1 PÄÄLLE/POIS

Lisätiedot

Siemens Pure kuulokojeiden käyttöohje. www.kuulotekniikka.com

Siemens Pure kuulokojeiden käyttöohje. www.kuulotekniikka.com Siemens Pure kuulokojeiden käyttöohje www.kuulotekniikka.com Sisällysluettelo Kuvaus Pure kuulokojeista sivu 3 Pure kuulokojeen pariston vaihto sivu 4 Tilanneohjelmat ja kuulokojeen virtakytkin sivu 5

Lisätiedot

KYLPYHUONEEN LÄMMITIN

KYLPYHUONEEN LÄMMITIN KYLPYHUONEEN LÄMMITIN Mallit: ETG500, ETG700, ETG100 Kuvassa oleva lämmitin on malli, eikä välttämättä vastaa paketissa olevaa tuotetta. Lue käyttöohjeet huolellisesti ennen lämmittimen käyttöönottoa.

Lisätiedot

Lataussäädin 12/24V 10A. Käyttöohje

Lataussäädin 12/24V 10A. Käyttöohje Lataussäädin 12/24V 10A Käyttöohje 1 Yleistä Lataussäätimessä on näyttö ja sen latausmenetelmä on 3-vaiheinen PWM lataus. Siinä on myös kaksi USB liitintä pienten laitteiden lataamiseen. 2 Kytkentäkaavio

Lisätiedot

Vahvistava kaulasilmukka sisäänrakennetulla äänen vahvistimella. Sopii käytettäväksi puhelimien ja audiolaitteiden kanssa.

Vahvistava kaulasilmukka sisäänrakennetulla äänen vahvistimella. Sopii käytettäväksi puhelimien ja audiolaitteiden kanssa. Vahvistava kaulasilmukka sisäänrakennetulla äänen vahvistimella. Sopii käytettäväksi puhelimien ja audiolaitteiden kanssa. Lue tämä ohje huolella ennen kuin käytät Classicia. Lue myös sen laitteen ohjeet,

Lisätiedot

SensaTONE women Käyttöohje

SensaTONE women Käyttöohje Page 1 SensaTONE women käyttöohje sivu 1 SensaTONE women Käyttöohje SensaTONE naisille on erittäin helppokäyttöinen ja tehokas lantionpohjan lihasten stimulaattori. Tämä pieni ja tyylikäs laite on suunniteltu

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE HIRVIMATIC (2V0) 5.5.2010

KÄYTTÖOHJE HIRVIMATIC (2V0) 5.5.2010 1 KÄYTTÖOHJE HIRVIMATIC (2V0) 5.5.2010 NÄPPÄIMISTÖ: Ohjelman valinta Asetukset /nollaus Ajastimen valinta (Ei vielä käytössä) Ohjaus oikealle / lisää asetusta / ajastimen käynnistys Seis / valinnan vahvistus

Lisätiedot

Dynatel 2210E kaapelinhakulaite

Dynatel 2210E kaapelinhakulaite Dynatel 2210E kaapelinhakulaite Syyskuu 2001 KÄYTTÖOHJE Yleistä 3M Dynatel 2210E kaapelinhakulaite koostuu lähettimestä, vastaanottimesta ja tarvittavista johdoista. Laitteella voidaan paikantaa kaapeleita

Lisätiedot

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa

Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Potilasohje liike- ja liikuntaharjoitteluun polvi- ja lonkkanivelrikossa Hilkka Virtapohja ja Jari Arokoski Lisätietoa 19.2.2007 Nivelrikon seurauksena lihasvoima heikkenee ja nivel jäykistyy. Nivelrikkopotilaiden

Lisätiedot

SUOMI Johdanto Yleiskuvaus (Kuva 1) Tärkeää Vaara Varoitus Varoitus Sähkömagneettiset kentät Yleistä

SUOMI Johdanto Yleiskuvaus (Kuva 1) Tärkeää Vaara Varoitus Varoitus Sähkömagneettiset kentät Yleistä SUOMI 49 Johdanto Onnittelut ostoksestasi ja tervetuloa Philips-tuotteiden käyttäjäksi! Hyödynnä Philipsin tuki ja rekisteröi tuotteesi osoitteessa www.philips.com/welcome. Yleiskuvaus (Kuva 1) 1 Terä

Lisätiedot

Kun tilariville ilmestyy BATT-merkki, on aika vaihtaa paristot.

Kun tilariville ilmestyy BATT-merkki, on aika vaihtaa paristot. Liite C: Huolto- ja takuutiedot C Paristot... 578 Ongelmien ilmetessä... 581 TI-tuotepalvelu ja takuutiedot... 582 Tämä liitteen tiedot saattavat olla hyödyllisiä kun käytät TI-89 / TI-92 Plus-laskinta.

Lisätiedot

Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote

Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote Vehicle Security System VSS3 - Alarm system remote Hälytysjärjestelmän kauko-ohjain Asetusopas - Finnish Arvoisa asiakas Tässä oppaassa on tietoja ja ohjeita siitä, miten eräitä toimintoja otetaan käyttöön

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET. Kauko-ohjain BRC315D7

KÄYTTÖOHJEET. Kauko-ohjain BRC315D7 KÄYTTÖOHJEET 1 3 2 1 4 11 NOT AVAILABLE 12 6 5 5 7 8 14 9 10 19 17 18 21 13 20 15 16 1 Käyttöohjeet KIITOS, ETTÄ OSTIT TÄMÄN KAUKO- OHJAIMEN. TUTUSTU TÄMÄN OPPAAN SISÄLTÖÖN ENNEN ASENNUKSEN KÄYTTÖÄ. SÄILYTÄ

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE CD/MP3-SOITIN FM-RADIOLLA JA USB-LUKIJALLA

KÄYTTÖOHJE CD/MP3-SOITIN FM-RADIOLLA JA USB-LUKIJALLA Finnish KÄYTTÖOHJE CD/MP3-SOITIN FM-RADIOLLA JA USB-LUKIJALLA Lue nämä ohjeet ja noudata niitä ennen kuin käytät laitetta. SOITTIMEN YLEISKATSAUS 1 2 3 10 8 4 5 6 9 7 11 12 13 14 15 16 17 18 15 19 20 SÄÄTIMIEN

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

GRIPO S331K Langaton näppäimistö

GRIPO S331K Langaton näppäimistö GRIPO S33K Langaton näppäimistö Asennus- ja käyttöohje Esittely Tämä langaton näppäimistö toimii usean GRIPO hälytysjärjestelmän kanssa (esim. HA5, HA52, H302Y ja H302W). 5 6 7 pois päältä (paitsi silloin

Lisätiedot

KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET REIDEN LÄHENTÄJÄT PAKARALIHAKSET

KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET REIDEN LÄHENTÄJÄT PAKARALIHAKSET KOTIVENYTTELYOHJELMA REIDEN TAKAOSAN LIHAKSET Ojenna toinen jalka suoraksi eteen ja pidä toinen jalka koukistettuna vieressä. Nojaa ylävartaloa eteen kohti venytettävää jalkaa. Pidä selkä suorana.tunne

Lisätiedot

Siemens Pure micon kuulokojeiden käyttöohje. www.kuulotekniikka.com

Siemens Pure micon kuulokojeiden käyttöohje. www.kuulotekniikka.com Siemens Pure micon kuulokojeiden käyttöohje www.kuulotekniikka.com Sisällysluettelo Kuvaus Pure micon kuulokojeista sivu 3 Pure micon kuulokojeen pariston vaihto sivu 4 Pure micon kuulokojeen keinukytkin

Lisätiedot

Finnish. Osien nimet. Tarkistuslaiteyksikkö. Sähkökaapelin tarkistuslaite. Vaihtokytkimen tarkistuslaite SM-EC79 HAKEMISTO

Finnish. Osien nimet. Tarkistuslaiteyksikkö. Sähkökaapelin tarkistuslaite. Vaihtokytkimen tarkistuslaite SM-EC79 HAKEMISTO SM-EC79 HAKEMISTO Tarkistuslaitteen käyttö Ongelman sijainnin määritys tarkistuslaitteella 136 Ongelma etuvaihtajassa tai takavaihtajassa 137 Ongelma SM-EW79A + ST-7970:n toiminnassa 139 SM-EW79A tarkistus

Lisätiedot

ABT NOSTURIVAA AN KÄYTTÖOHJE 3000, 5000, 10000 ja 15000kg

ABT NOSTURIVAA AN KÄYTTÖOHJE 3000, 5000, 10000 ja 15000kg ABT NOSTURIVAA AN KÄYTTÖOHJE 3000, 5000, 10000 ja 15000kg 1. Turvallisuusohjeet Lue tämä käyttöohje ennen käyttöä! 1.1 Vaakaa ei saa ylikuormittaa. 1.2 Älä roikota painavaa takkaa pitkää aikaa vaa assa,

Lisätiedot

K I F D G E L H C J. Asennus FI Aseta paristot. Liiketunnistin (G) syttyy

K I F D G E L H C J. Asennus FI Aseta paristot. Liiketunnistin (G) syttyy MI-4500X Wireless Optical Mouse Tuotetiedot A B K I F D G E L H C J Hiiri A: Vieritysrulla ja kolmospainike Akun virta vähissä -valo (vilkkuu) B: Kakkospainike C: Ykköspainike D: Selaimen edellinen-painike

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS. Tarkkuuskosteus-lämpömittari. Malli RH490

KÄYTTÖOPAS. Tarkkuuskosteus-lämpömittari. Malli RH490 KÄYTTÖOPAS Tarkkuuskosteus-lämpömittari Malli RH490 Johdanto RH490-kosteus-lämpömittari mittaa kosteutta, ilman lämpötilaa, kastepistelämpötilaa, märkälämpötilaa ja vesihöyryn määrää ilmassa. Edistyneitä

Lisätiedot

testo 410-1 Käyttöohje

testo 410-1 Käyttöohje testo 410-1 Käyttöohje FIN 2 Short manual testo 410-1 Pikaohje testo 410-1 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Siipipyörä 3 Lämpötilasensori 4 Näyttö 5 Toimintonäppäimet 6 Paristokotelo (laitteen takana) Perusasetukset

Lisätiedot

BNP sähkölämmitin ohje 01/2015 sivu 1/6

BNP sähkölämmitin ohje 01/2015 sivu 1/6 BNP sähkölämmitin ohje 01/2015 sivu 1/6 BNP-sähkölämmitin Takuutodistus Arvoisa asiakkaamme, Ostamasi tuote täyttää korkeat esteettiset ja käytännön vaatimukset. Olemme ottaneet tuotteen suunnittelussa

Lisätiedot

Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote

Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote Vehicle Security System VSS3 - Vehicle original remote Ajoneuvon alkuperäinen kaukosäädinavain Asetusopas - Finnish Arvoisa asiakas Tässä oppaassa on tietoja ja ohjeita siitä, miten eräitä toimintoja otetaan

Lisätiedot

Hyvä Webaston käyttäjä! Tämä käyttöohje on tarkoitettu valtuutetun asentamon antaman käytönopastuksen

Hyvä Webaston käyttäjä! Tämä käyttöohje on tarkoitettu valtuutetun asentamon antaman käytönopastuksen Käyttö- ja huolto-ohje T80 advanced FIN Yleistä Hyvä Webaston käyttäjä! Tämä käyttöohje on tarkoitettu valtuutetun asentamon antaman käytönopastuksen tueksi.. Tässä käyttöohjeessa haluamme vielä luoda

Lisätiedot

Käyttöohje D GB F I E P NL DK FIN N S TR

Käyttöohje D GB F I E P NL DK FIN N S TR Käyttöohje D GB F I E P NL DK FIN N S TR 103 Olet hankkinut Hansaton-Kuulolaitteen Olemme iloisia tekemästäsi valinnasta, sillä Hansaton-kuulolaite on viimeisimmän tekniikan mukainenkorke-alaatuinen tuote.

Lisätiedot

Document1 12/16/02 10:05 AM Page 1 KÄYTTÖOHJE TR-40. www.denver-electronics.com

Document1 12/16/02 10:05 AM Page 1 KÄYTTÖOHJE TR-40. www.denver-electronics.com Document1 12/16/02 10:05 AM Page 1 KÄYTTÖOHJE TR-40 www.denver-electronics.com Document1 12/16/02 10:05 AM Page 2 FINNISH KONTROLLI JA ELEMENTIT 1. Kasettiyksikkö 2. Asemavalikko 3. Teleskooppiantenni

Lisätiedot

Esimerkki b) Esimerkki c) loma-ja satunnaisohjelma esivalinta käsikytkimellä rele pois päältä rele päällä. viikonpäivät. kellonaika tai kytkentäaika

Esimerkki b) Esimerkki c) loma-ja satunnaisohjelma esivalinta käsikytkimellä rele pois päältä rele päällä. viikonpäivät. kellonaika tai kytkentäaika 1. Käyttöohje 2 1.0 Yleistä Saadaksesi parhaan hyödyn kytkinkellon monipuolisista toiminnoista tulisi. Sinun lukea käyttöohje huolellisesti läpi ennen kytkinkellon käyttöönottoa. Tämän kytkinkellon käyttö

Lisätiedot

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Vakuumilaiteen saa asentaa ja sitä käyttää kerrallaan vain yksi henkilö. Sitä ei ole suunniteltu monelle yhtäaikaiselle käyttäjälle. Laitteen osat 1. Virtajohto

Lisätiedot

Ajastin tarjoaa erilaisia toimintoja, kuten "Clock Display", "sekuntikello", "lähtölaskenta", "CountUp", "jaksoajastimen ja "Fight Gone Bad" -ajastin.

Ajastin tarjoaa erilaisia toimintoja, kuten Clock Display, sekuntikello, lähtölaskenta, CountUp, jaksoajastimen ja Fight Gone Bad -ajastin. 6-DIGIT CROSSFIT TIMER Ajastin tarjoaa erilaisia toimintoja, kuten "Clock Display", "sekuntikello", "lähtölaskenta", "CountUp", "jaksoajastimen ja "Fight Gone Bad" -ajastin. Lisäksi erityiset CountUp-

Lisätiedot

Kanava ylös / valikko ylös Kanava alas / valikko alas Laske äänenvoimakkuutta. Nosta äänenvoimakkuutta / valikon vahvistus

Kanava ylös / valikko ylös Kanava alas / valikko alas Laske äänenvoimakkuutta. Nosta äänenvoimakkuutta / valikon vahvistus Tuotetiedot Kytkennät Kytkentä VGA-TULO PC-ÄÄNITULO VGA-LÄHTÖ STEREO- LÄHTÖ TV-LÄHTÖ ANTENNI DC-TULO AUDIO-L-TULO AUDIO-R-TULO VIDEO-TULO Ohjauspaneeli S-VIDEO-TULO CH+/YLÖS CH-/ALAS VOL- VOL+/ENTER MENU/ESC

Lisätiedot

Käyttöohje Korvantauskojeet

Käyttöohje Korvantauskojeet Käyttöohje Korvantauskojeet Sisältö: Relaxx kuulokojeet sivu 2 Kuulokojeella kuuntelu sivu 3 Äänenvoimakkuuden säätö sivu 3 Näin valitset sopivan kuuntelun sivu 4 Pariston vaihto sivu 5 Kuulokojeen hoito

Lisätiedot

Toimintaperiaate: 2. Kytke virta vastaanottimeen käyttämällä virtalaitetta, jossa on merkintä "horsealarm receiver only".

Toimintaperiaate: 2. Kytke virta vastaanottimeen käyttämällä virtalaitetta, jossa on merkintä horsealarm receiver only. Toimintaperiaate: 1. Kytke virta toistimeen käyttämällä virtalaitetta, jossa on merkintä "RadioLink only". Kun virta on kytketty toistimeen, laitteen vihreä valo välähtää. 2. Kytke virta vastaanottimeen

Lisätiedot

Vianmääritys. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto

Vianmääritys. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto Jos pyydät Lexmarkin asiakastukikeskukselta apua tulostusongelman ratkaisemisessa, sieltä saatetaan ohjata sinut vianmääritystilan avulla muuttamaan oletusasetuksia (esimerkiksi ottamaan käyttöön PPDS-tiedostojen

Lisätiedot

Asennus Asennukseen vaaditaan kaksi henkilöä.

Asennus Asennukseen vaaditaan kaksi henkilöä. Asennus Asennukseen vaaditaan kaksi henkilöä. Mukana toimitettujen kuusiokoloavainten lisäksi asennukseen vaaditaan ristipää ruuvimeisseli, jakoavain, kumivasara ja pihdit. Kun asennat kuntolaitetta käytä

Lisätiedot

Soleoline. Soleoline on suorituskykyinen

Soleoline. Soleoline on suorituskykyinen Fin Soleoline Soleo Sono Soleoline on suorituskykyinen Laitteessa yhdistyy huipputeknologia ja 40 vuoden kokemus. Soleoline täyttää kaikki nykyaikaisen fysioterapian tarpeet. Soleoline Kompaktin kokoinen

Lisätiedot

Käyttöohje, ohjauspaneeli Balboa TP600

Käyttöohje, ohjauspaneeli Balboa TP600 Käyttöohje, ohjauspaneeli Balboa TP600 Tälle ohjauspaneelille on mahdollista saada wifi-ohjaus, kysy lisää huolto@allastarvike.fi Näppäimien nimet voivat vaihdella valmistajan ja mallin mukaan. Altaan

Lisätiedot

Mittalaite ja puhelin on laitettu toimimaan automaattisesti yhdessä, sinun tulee seurata puhelimen antamia ohjeita mittauksen suorittamiseen.

Mittalaite ja puhelin on laitettu toimimaan automaattisesti yhdessä, sinun tulee seurata puhelimen antamia ohjeita mittauksen suorittamiseen. TIETOA MITTAUKSESTA VERENPAINE Olet saanut käyttöösi Beurer-mittalaitteen ja puhelimen. Mittalaitteella mitataan verenpaine ja syke. Mittauksen jälkeen puhelin lähettää mitatut arvot hoitajalle. Käsittele

Lisätiedot

Suomenkielinen käyttöopas

Suomenkielinen käyttöopas Suomenkielinen käyttöopas Yleiskatsaus 1. Jatko-osa 2. -näppäin: Seuraava kappale 4. LED-merkkivalo a) Lataaminen LED-merkkivalo Punainen LED-merkkivalo palaa Lataaminen

Lisätiedot

NOOX XCIO Bluetooth 4.0 stereokuulokkeet

NOOX XCIO Bluetooth 4.0 stereokuulokkeet NOOX XCIO Bluetooth 4.0 stereokuulokkeet NOOX XCIO tukee seuraavia protokollia HSP Headset Profile HFP Hands-free Profile A2DP Advanced Audio Distribution Profile AVRCP Audio/Video Remote Control Profile

Lisätiedot

Käyttöohje Digitaaliseen ulkoajastimeen

Käyttöohje Digitaaliseen ulkoajastimeen Käyttöohje Digitaaliseen ulkoajastimeen Tuotenumero: 8030 EMT449ETR A. Toiminnot 1. Ohjelmoitavaa ajastinta voidaan käyttää virran katkaisimeksi automaattisesti, esimerkiksi sähkölaitteille kotona. Ajastin

Lisätiedot

testo 510 Käyttöohje

testo 510 Käyttöohje testo 510 Käyttöohje FIN 2 Pikaohje testo 510 Pikaohje testo 510 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Paine-ero sensorin yhteet 3 Näyttö 4 Toimintonäppäimet 5 Paristokotelo ja magneetti (laitteen takana) Perusasetukset

Lisätiedot

AR280P Clockradio Käyttöohje

AR280P Clockradio Käyttöohje AR280P Clockradio Käyttöohje Index 1. Käyttötarkoitus 2. Turvallisuus o 2.1. Tämän käyttöoppaan tarrat o 2.2. Yleiset turvallisuusohjeet 3. Käyttöönoton valmistelu o 3.1. Pakkauksesta purkaminen o 3.2.

Lisätiedot

HQ-CHARGER81 HQ ERIKOISNOPEA YLEISKÄYTTÖINEN LATURI PARISTOILLE AAA/AA/C/D/9V

HQ-CHARGER81 HQ ERIKOISNOPEA YLEISKÄYTTÖINEN LATURI PARISTOILLE AAA/AA/C/D/9V SUOMI KÄYTTÖOPAS HQ-CHARGER81 HQ ERIKOISNOPEA YLEISKÄYTTÖINEN LATURI PARISTOILLE AAA/AA/C/D/9V LUE OHJEET ENNEN LATURIN KÄYTTÖÄ Omistajan käyttöopas Lue tämä käyttöopas huolellisesti. Se sisältää tärkeitä

Lisätiedot

DENVER CRP-514 FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET

DENVER CRP-514 FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET DENVER CRP-514 FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET 1. (AL1) HÄLYTYS 1 PÄÄLLÄ /POIS PÄÄLTÄ 2.

Lisätiedot

ESITTELY. Mitä Kipu on?

ESITTELY. Mitä Kipu on? TENS EV-803 /5EV803 KÄYTTÖOHJE ESITTELY Mitä Kipu on? Kipu on elimistön varoitus systeemi, jonka avulla elimistö kertoo meille jonkin olevan vialla. Ilman kipua emme osaisi reagoida elimistön epänormaaleihin

Lisätiedot

2 Käynnistä tietokone. MI-4550Xp WIRELESS OPTICAL MINI MOUSE. Tuotetiedot A B C

2 Käynnistä tietokone. MI-4550Xp WIRELESS OPTICAL MINI MOUSE. Tuotetiedot A B C Tuotetiedot J A B C E F H K D Hiiri A: Vierityskiekko ja kolmas painike (automaattinen vieritys painamalla) Vierityskiekon alapuolella: Pariston virta vähissä -valo (vilkkuu) B: Kakkospainike C: Ykköspainike

Lisätiedot

Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus. Fysioterapiaohjeet

Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus. Fysioterapiaohjeet Lonkan pinnoitetekonivelleikkaus Fysioterapiaohjeet LONKAN PINNOITETEKONIVELLEIKKAUKSEN JÄLKEINEN KUNTOUTUS Lonkan pinnoitetekonivelleikkauksen tarkoituksena on parantaa liikkumis-, työ- ja toimintakykyä

Lisätiedot

"PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas

PLEXTALK Pocket -verkkosoittimen pikaopas "PLEXTALK Pocket" -verkkosoittimen pikaopas PLEXTALK Pocketin asetukset 1. Käännä PLEXTALK Pocket ympäri. Varmista, että kaksi pientä uloketta ovat ylhäällä. Paina PLEXTALK Pocketin pohjassa olevaa suorakulmaista

Lisätiedot

ONE 118 OHJELMOITAVA PÄÄVAHVISTIN

ONE 118 OHJELMOITAVA PÄÄVAHVISTIN 10 ohjelmoitavaa UHF- kanavanippua 3 erillistä UHF tuloa; UHF1 UHF2 UHF3 Laajakaistatulo VHF I +ULA Laajakaistatulo VHF III + DAB UHF filtteri 1 5 kanavan levyinen; 8-40 MHz Automaattinen skannaus UHF-

Lisätiedot

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto:

Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Apple iphone 4 puhelimen käyttöönotto: Ennen vanhan puhelimesi käytöstä poistoa, pidäthän huolen, että olet synkronisoinut yhteystietosi Exchange palvelimelle! iphone 4 yhdellä silmäyksellä Purettuasi

Lisätiedot

Kauko-ohjattua CONNECT-välipistoketta, yleiskäyttöistä valonsäädintä nimitetään jatkossa vain välipistokkeeksi. Välipistokkeen avulla voidaan kytkeä

Kauko-ohjattua CONNECT-välipistoketta, yleiskäyttöistä valonsäädintä nimitetään jatkossa vain välipistokkeeksi. Välipistokkeen avulla voidaan kytkeä Kauko-ohjattua CONNECT-välipistoketta, yleiskäyttöistä valonsäädintä nimitetään jatkossa vain välipistokkeeksi. Välipistokkeen avulla voidaan kytkeä ja säätää ulkoisia valaisimia (katso teknisiä tietoja)

Lisätiedot

testo 831 Käyttöohje

testo 831 Käyttöohje testo 831 Käyttöohje FIN 2 1. Yleistä 1. Yleistä Lue käyttöohje huolellisesti läpi ennen laitteen käyttöönottoa. Säilytä käyttöohje myöhempää käyttöä varten. 2. Tuotekuvaus Näyttö Infrapuna- Sensori, Laserosoitin

Lisätiedot

Loppuverryttelyn yhteydessä venytysten kesto 15-30 sekuntia per jalka/puoli. *Keskipitkä venytys

Loppuverryttelyn yhteydessä venytysten kesto 15-30 sekuntia per jalka/puoli. *Keskipitkä venytys Johdanto Tässä oppaassa on kuvattu ja esitetty jalkapalloilijan tärkeimpiin lihasryhmiin kohdistuvat venytykset. Tavoitteena on selkeyttää pelaajille ja valmentajille sekä pelaajien vanhemmille mitä venytyksiä

Lisätiedot

LANGATON RENGASPAINEEN JA LÄMPÖTILAN VALVONTAJÄRJESTELMÄ

LANGATON RENGASPAINEEN JA LÄMPÖTILAN VALVONTAJÄRJESTELMÄ LANGATON RENGASPAINEEN JA LÄMPÖTILAN VALVONTAJÄRJESTELMÄ TPMS Käyttöohjekirja Malli n:o: CL-M2+SO 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. TPMS:n PÄÄTOIMINNOT... 1 2. TUOTTEEN OMINAISUUDET...1 3. JÄRJESTELMÄN KOMPONENTIT...1-2

Lisätiedot

Hierova poreallas Bamberg

Hierova poreallas Bamberg 1500 x 1000 x 570 mm Hierova poreallas Bamberg Hyvä asiakas, Kiitos, että valitsit tuotteemme. Turvallisuutesi vuoksi pyydämme Sinua perehtymään näihin ohjeisiin ennen ammeen asennusta ja käyttöä. Varoitus

Lisätiedot

HQ-CHARGER51 1-2 TUNNIN KOMPAKTI LATURI AAA/AA -PARISTOILLE

HQ-CHARGER51 1-2 TUNNIN KOMPAKTI LATURI AAA/AA -PARISTOILLE SUOMI KÄYTTÖOPAS HQ-CHARGER51 1-2 TUNNIN KOMPAKTI LATURI AAA/AA -PARISTOILLE LUE OHJEET ENNEN LATURIN KÄYTTÖÄ Omistajan käyttöopas Lue tämä käyttöopas huolellisesti. Se sisältää tärkeitä käyttöohjeita.

Lisätiedot

} Käsiajo ~ Varoitusnappi

} Käsiajo ~ Varoitusnappi Ohjauspaneeli: Käyttöohje u v w x y z { Virrankytkin Näytönsuoja } Käsiajo ~ Varoitusnappi Höyry Valonkytkin Etähälytyksen vastaanottaminen Kytkin FM/CD Otsonigeneraattori Puhelin Korotusnappi FM Sulkunappi

Lisätiedot

Kenwood TK-3201 käyttöohje

Kenwood TK-3201 käyttöohje Kenwood TK-3201 käyttöohje Antenni Merkkivalo Kanavanvalinta Virtakytkin / äänenvoimakkuussäädin Kaiutin Mikrofoni Puhepainike Kutsu-painike Lisälaiteliitin Monitori-painike Akku Akun kiinnitys / irroitus

Lisätiedot

Cal. 6A32 KÄYTTÖOHJE

Cal. 6A32 KÄYTTÖOHJE SEIKO-kello PERPETUAL CALENDAR Cal. 6A32 KÄYTTÖOHJE SNQ 003 P Onnittelemme Sinua tämän analogisen SEIKO -kvartsikellon Cal. 6A32 hankkimisesta. Lue nämä ohjeet huolella ennen kellon käyttöönottoa voidaksesi

Lisätiedot

Käyttöohjeet Pinta-alamittari Flex Counter

Käyttöohjeet Pinta-alamittari Flex Counter Käyttöohjeet Pinta-alamittari Flex Counter System Part number Serial number Installed by Installation date Lykketronic Area Counter Standard Page 1 SISÄLLYSLUETTELO 1. YLEISTÄ TIETOA FLEX COUNTERISTA...3

Lisätiedot

Käyttöohje BTE-100. www.facebook.dk/denver-electronics

Käyttöohje BTE-100. www.facebook.dk/denver-electronics Käyttöohje BTE-100 www.facebook.dk/denver-electronics 1. Painikkeiden ohjeet: Virta päälle/pois Siirtyy parinmuodostuksen tilaan Tauko/toisto Vastaa puheluun Päätä puhelu Hylkää puhelu Lisää äänenvoimakkuutta

Lisätiedot

1. Käytä aina silmä-, kuulo- ja hengityssuojaimia. Kiinnitä aina laitteeseen pölynimuri vähentääksesi koneen ulkopuolelle pääsevän pölyn määrää.

1. Käytä aina silmä-, kuulo- ja hengityssuojaimia. Kiinnitä aina laitteeseen pölynimuri vähentääksesi koneen ulkopuolelle pääsevän pölyn määrää. 32 SKATEPAL PRO 3 PAKKAUKSEN PURKU JA ASENTAMINEN 1. Aseta kone vakaalle pöydälle 80 100 cm:n työskentelykorkeudelle. 2. Avaa yläkansi napsauttamalla koneen molemmilla puolilla olevia solkia. 3. Kannen

Lisätiedot