1. JOHDANTO LÄÄKETIETEELLINEN TAUSTA TURVATOIMENPITEET YHTEENVETO KÄYTTÖNÄPPÄIMET NÄYTTÖSYMBOLIT...

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. JOHDANTO...244 2. LÄÄKETIETEELLINEN TAUSTA...245 3. TURVATOIMENPITEET...246 4. YHTEENVETO...247 KÄYTTÖNÄPPÄIMET...247 NÄYTTÖSYMBOLIT..."

Transkriptio

1 KÄYTTÖOHJE suomi ENNEN STIMULAATTORIN KÄYTTÖÄ 1. JOHDANTO LÄÄKETIETEELLINEN TAUSTA TURVATOIMENPITEET TIETOJA POTILAALLE 4. YHTEENVETO KÄYTTÖNÄPPÄIMET NÄYTTÖSYMBOLIT KÄYTTÖ OHJEET VAIHE VAIHEELTA CEFAR EASY TOUCH STIMULAATIO ERITYISOHJEET Ajastin OhjelmaN TILAPÄINEN KESKEYTYS PARISTOJEN VAIHTO TIETOJA HOITOHENKILÖSTÖLLE 7. OHJELMAT VALMIIT OHJELMAT POTILASKOHTAISET OHJELMAT OhjelmalukITUS POISTA MAATTITOIMINTO KÄYTÖSTÄ SEURANTA LISÄTIETOJA 8. LISÄVARUSTEET HUOLTO-OHJEET VIANETSINTÄ usein kysyttyjä kysymyksiä TEKNISET TIEDOT SYMBOLIEN SELITYKSET LIITE HOITO-OPAS

2 JOHDANTO CEFAR Medical AB on toimittanut sähköterapiatuotteita yli 30 vuotta. Yritys perustettiin Ruotsissa vuonna 1975 ja nykyään se on yksi Euroopan johtavia sähköterapia-alan yrityksiä. Hoitoalan ammattilaiset julkisella ja yksityisellä sektorilla ympäri maailman käyttävät yleisesti Cefar-stimulaattoreita. Sähköinen hermo- ja lihasstimulaatio on tehokas ja taloudellinen eikä sillä ole sivuvaikutuksia. Kliinisten tutkimusten ansiosta TENS- (transkutaaninen neurostimulaatio) ja NMES-sovellusalueet (neuromuskulaarinen elektrostimulaatio) laajenevat nopeasti. Cefar kehittää menetelmää jatkuvasti tavoitteenaan tarjota sekä hoitoalan ammattilaisille ja kuluttajille luonnollinen hoitovaihtoehto. Lisätietoja TENS- ja NMES-hoidoista sekä tuotteistamme löytyy kotisivultamme: CEFAR REHAB X2 on lihasten kuntoutukseen (NMES) ja kivunlievitykseen (TENS) tarkoitettu 2-kanavainen hermostimulaattori. Stimulaattorissa on 27 valmista ja 3 potilaskohtaista hoito-ohjelmaa. Kanavat ovat yhtaikaisia, mikä tarkoittaa, että valittu hoito-ohjelma koskee molempia kanavia. CEFAR EASY TOUCH säätää stimulaatiotehon automaattisesti oikeaksi kullekin potilaalle.

3 2. LÄÄKETIETEELLINEN TAUSTA NMES NMES (neuromuskulaarinen elektrostimulaatio) sopii sekä potilaskuntoutukseen että urheiluvalmennuksen täydennykseksi kaikilla tasoilla. 245 Lihasten sähköstimulaation tavoitteena on saada aikaan supistuksia tai värinää lihaksissa. Normaalia lihastoimintaa hallitaan keskus- ja ääreishermostoilla, jotka lähettävät sähköimpulsseja lihaksille. NMES toimii samalla tavalla, mutta käyttää ulkoista lähdettä (stimulaattoria), jonka elektrodit kiinnitetään iholle sähköimpulssien lähettämiseksi kehoon. Impulssit stimuloivat hermoja lähettämään halutulle lihakselle, joka reagoi supistumalla aivan kuten normaalissa lihastoiminnassakin. Lihasten sähköstimulaatio sopii kehon kaikille lihaksille. Sitä voidaan käyttää leikkauksen, repeämän yms. heikentämän lihaksen vahvistamiseen ja liikkuvuuden parantamiseen. Lisäksi se on erinomainen työkalu aivohalvauspotilaiden kuntoutuksessa, jossa sitä voidaan käyttää apuna potilaiden tartunta- ja kävelyharjoituksissa. Fysioterapeutin ja muun hoitohenkilön on kokeiltava kuntoutukseen käytettävää sähköistä lihasstimulaatiota potilaskohtaisesti parhaiden tulosten saavuttamiseksi. TENS TENS (transkutaaninen neurostimulaatio) antaa hyviä tuloksia monentyyppisiin akuutteihin ja kroonisiin kiputiloihin. Se on kliinisesti testattu ja fysioterapeutit, muut hoitohenkilöt ja huippu-urheilijat ympäri maailman käyttävät sitä päivittäin. Korkeataajuinen TENS aktivoi hermoston kivunlievitysmekanismit. Iholle kipualueelle tai sen läheisyyteen kiinnitettyjen elektrodien sähköimpulssit stimuloivat hermoja estämään kipusignaalien pääsyn aivoihin eikä kipua näin havaita. Matalataajuinen TENS stimuloi vapauttamaan kehon luonnolliia kipulääkkeitä endorfiineja. TENS on turvallinen hoitomenetelmä eikä sillä lääkkeistä ja muista kivunlievitysmenetelmistä poiketen ole minkäänlaisia sivuvaikutuksia. Se saattaa riittää ainoana hoitomuotona, mutta voi olla myös arvokas lisä muissa farmakologisissa ja/tai fysikaalisissa hoidoissa. TENS ei aina hoida kivun syytä. Jos kipu jatkuu, kysy neuvoa lääkäriltäsi.

4 3. TURVATOIMENPITEET 246 Tarkista laite ennen käyttöä. Käytä stimulaattoria ainoastaan käyttöohjeen mukaisesti. Stimulaattorin kanssa tulee käyttää vain Cefar-lisävarusteita. VAROITUS! VARO CEFAR REHAB X2:lla ei saa hoitaa potilaita, joilla on sisäisiä elektronisia laitteita, kuten sydämentahdistimia ja sydämensisäisiä defibrillaattoreita. Raskauden aikana CEFAR REHAB X2:ta ei tulisi käyttää ensimmäisen kolmanneksen (12 viikon) aikana. Älä stimuloi kaulan alueella kaulavaltimoiden tai glomus caroticumin lähellä, sillä se saattaa alentaa verenpainetta. Stimulaatiota ei saa käyttää, kun potilas on liitettynä korkeataajuksiseen leikkauslaitteeseen. Tämä voi aiheuttaa palovammoja elektrodien alla olevalle iholle sekä häiriöitä stimulaattoriin. Älä käytä stimulaattoria lyhyt- tai mikroaaltolaitteiden läheisyydessä, sillä tämä voi vaikuttaa stimulaattorin ulostulovirtaan. Stimulaattoria ei saa jättää lasten ulottuville. Ole erityisen varovainen hoitaessasi angina pectorista sekä rytmihäiriöpotilaiden rintakehän aluetta. Elektrodit saa asettaa ainoastaan terveelle iholle. Ehkäise ihoärsytystä varmistamalla, että elektrodien kosketus ihoon on hyvä. Jos olet raskaana, älä aseta elektrodeja suoraan kohdun päälle tai yhdistä elektrodiparia vatsan poikki. Teoreettisena syynä tähän on se, että hoitovirta saattaa vaikuttaa sikiön sydämeen (vaikka sen haitallisuudesta ei ole tutkimuksia). Jos iho ärsyyntyy, hoito tulee lopettaa toistaiseksi. Jos ongelmat jatkuvat, ota yhteys hoidon määränneeseen henkilöön. Yksittäisissä tapauksissa kyse voi olla yliherkkyydestä teipille tai geelille. Ongelma yleensä häviää, kun teippi tai geeli vaihdetaan toiseen merkkiin. Älä käytä elektrodeja, joiden pinta on pienempi kuin 16 cm 2, sillä ne voivat aiheuttaa palovammoja. Varovaisuutta on noudatettava aina, kun virranvoimakkuus on > 2 ma/cm 2. Ole varovainen käyttäessäsi sähköterapiaa, jos potilas on samalla liitetty kehoon kiinnitettäviä elektrodeja käyttävään valvontalaitteeseen. Stimulaatio saattaa häiritä valvontalaitteen signaaleja. Sähköiskujen välttämiseksi paristokotelon kantta ei saa koskaan avata stimulaation aikana. Sammuta laitteen virta, ennen kuin irrotat elektrodit iholta. Jos elektrodi irtoaa itsestään, sammuta virta ennen elektrodiin tarttumista. Sähköstimulaatio tuntuu sormissa epämiellyttävältä mutta on vaaratonta. Ole varovainen stimuloidessasi päälle kytkettyjen matkapuhelimien välittömässä läheisyydessä stimuloitaessa, sillä tämä saattaa vaikuttaa stimulaattorin lähtötehoon. Ole varovainen, jos käytät stimulaattoria autolla ajaessasi. Stimulaation tahattomat muutokset saattavat viedä keskittymisen ajamisesta ja aiheuttaa vaaratilanteen.

5 4. YHTEENVETO KÄYTTÖNÄPPÄIMET ON/OFF Virta päälle ja pois. Kytkee stimulaattorin pois päältä myös silloin, kun näppäinlukitus on päällä. Voidaan käyttää stimulaation keskeyttämiseen milloin tahansa. 2. LISÄÄ (vasen ja oikea kanava) Lisää virranvoimakkuutta (stimulaation voimakkuutta). Lisää virranvoimakkuutta pitämällä näppäintä alhaalla. Huom! Lisää virranvoimakkuutta aina varovasti. Lopettaa -stimulaation. Lisää minuuttien määrää ajastinta asetettaessa (oikea näppäin). Kytkee ohjelmalukituksen päälle ja pois (vasen näppäin)*. Selaa vaihtoehtoja ohjelmointitilassa*. 3. PIENENNÄ (vasen ja oikea kanava) Pienentää virranvoimakkuutta (stimulaation voimakkuutta). Näppäintä voidaan pitää alhaalla, jolloin virranvoimakkuus pienenee jatkuvasti. Kytkee näppäinlukituksen pois päältä. Lopettaa -stimulaation. Pienentää minuuttien määrää ajastinta asetettaessa (oikea näppäin). Kytkee ohjelmalukituksen päälle ja pois (vasen näppäin)*. Selaa vaihtoehtoja ohjelmointitilassa*. 4. (vasen ja oikea kanava) Käynnistää -testitilan. Vahvistaa valitun virranvoimakkuuden -testitilassa. 5. OHJELMA Valitsee ohjelman (P1 P30). Selaa ohjelmia eteenpäin painamalla P+ ja taaksepäin painamalla P. Keskeyttää meneillään olevan ohjelman tilapäisesti. Kytkee ohjelmalukituksen päälle ja pois (P+)*. 6. AJASTIN Käynnistää ajastimen asetuksen OHJELMOINTI/VAHVISTUS (SET) Kytkee stimulaattoriin potilaskohtaisten ohjelmien P28 P30 ohjelmointitilaan, kun näppäintä painetaan ekuntia. Vahvistaa asetukset ohjelmointitilassa. 8. KÄSIKATKAISIMEN LIITÄNTÄ Käsikatkaisinta käyttämällä jaksottaisen stimulaation ohjelmien supistuksia voidaan ohjata käsin. 9. KAAPELIN PIDIKE *Ammattikäyttö

6 NÄYTTÖSYMBOLIT KATKENNUT VIRTAPIIRI (vasen ja oikea kanava) Katkennut virtapiiri. Katkenneen virtapiirin syynä voi olla liian suuri vastus tai kaapelin katkeaminen. Ks. kappale VIANETSINTÄ. 2. TAUKO Tilapäisesti pysäytetty hoito-ohjelma. 3. NÄPPÄINLUKITUS Aktivoitunut näppäinlukitus. Näppäinlukko kytkeytyy automaattisesti, jos mitään näppäintä ei paineta 20 sekunnin aikana. Avaa painikelukko painamalla vasenta tai oikeaa PIENENNÄ-painiketta. 4. OHJELMALUKITUS Aktivoitunut ohjelmalukitus. 5. PARISTOJEN TILA Tyhjät paristot. Tämä symboli näytetään vain, kun paristojen virta on lähes lopussa. 6. OHJELMANUMERO Valitun hoito-ohjelman numero JÄLJELLÄ OLEVA AIKA Hoito-ohjelman jäljellä oleva aika minuutteina ja sekunteina. Aika vilkkuu ajastinta asetettaessa. 8. STIMULAATIO/CEFAR EASY TOUCH (vasen ja oikea kanava) Aktivoitu automaattinen amplitudiasetus. vilkkuu testitilassa ja palaa stimulaation aikana. 9. VIRRANVOIMAKKUUSPYLVÄS (vasen ja oikea kanava) Valittu virranvoimakkuus pylväänä. 10. VIRRANVOIMAKKUUS (vasen ja oikea kanava) Valitun amplitudin virranvoimakkuus ma:na (ei näytetä Autostimulointitilassa). 11. TYÖ/LEPO (jaksottainen stimulaatio) Työn/levon näyttö jaksottaisen stimulaation ohjelmissa. Symbolin yläosa vilkkuu työajan ja alaosa lepoajan aikana. 12. KORKEA/MATALA TAAJUUS (vaihtelevataajuuksinen stimulaatio) Korkean/matalan taajuuden näyttö vaihtelevataajuuksissa ohjelmissa. Symbolin yläosa vilkkuu korkean ja alaosa matalan taajuuden aikana.

7 5. KÄYTTÖ OHJEET VAIHE VAIHEELTA CEFAR REHAB X2:ta voidaan käyttää sekä TENS- että NMES-hoidossa. Käytä ainoastaan niitä hoito-ohjelmia, jotka hoidon määrännyt henkilö on katsonut tehokkaimmiksi omiin tarpeisiisi. Stimulaattorissa on kaksi samanaikaista kanavaa, mikä tarkoittaa, että molemmat kanavat stimuloivat samalla ohjelmalla. NMESohjelmien lihassupistusten manuaalisen säädön helpottamiseksi on saatavana käsikatkaisin ASENNA PARISTOT Asenna paristot laitteeseen (ks. kappale PARISTOJEN VAIHTO). 2. KIINNITÄ ELEKTRODIT A. Kiinnitä elektrodit kaapeleihin. B. Kiinnitä elektrodit kehoosi. C. Yhdistä kaapeli CEFAR REHAB X2:een. 3. YHDISTÄ KÄSIKATKAISIN Huom! Tämä koskee ainoastaan ohjelmia P9 P16 ja P19 P KYTKE STIMULAATTORI PÄÄLLE Paina ON/OFF-näppäintä. Tätä näppäintä voidaan käyttää stimuloinnin keskeyttämiseen milloin tahansa, myös näppäinlukituksen ollessa kytkeytyneenä. Kytke stimulaatio aina pois P päältä S ennen elektrodien poistamista iholta.

8 VALITSE OHJELMA (P1 P30) Selaa OHJELMIA eteen- tai taaksepäin painamalla P+ P+ Stai S P P niin monta kertaa, että valitsemasi hoito-ohjelma näkyy näyttöruudulla. Huom! Ohjelma voidaan valita ainoastaan, kun virranvoimakkuus molemmilla kanavilla on 00,0 ma. Lisätietoja hoito-ohjelmista, ks. kappale OHJELMAT. 6. KÄYNNISTÄ STIMULAATIO TENS Paina kummankin kanavan LISÄÄ-näppäintä, kunnes stimulaatioteho on miellyttävä. Lisää virranvoimakkuutta pitämällä näppäintä alhaalla. NMES P S Paina kummankin kanavan LISÄÄ-näppäintä, kunnes lihakset alkavat supistella näkyvästi. Lisää virranvoimakkuutta pitämällä näppäintä alhaalla. Huom! Kumpaakin kanavaa on käytettävä ohjelmille P5 ja P17 P18. Huom! Lisää virranvoimakkuutta aina varovasti! P S Katso kappale ERITYISOHJEET seuraavissa tapauksissa: Vaihtelevataajuuksinen stimulaatio Jaksottainen stimulaatio + käsikatkaisin Jaksottainen stimulaatio ja Aktiivinen lepo Automaattisesti aktivoituva näppäinlukitus estää tahattomat asetusten muutokset hoidon aikana. Näppäinlukitus aktivoituu, jos mitään näppäintä ei paineta 20 sekunnin aikana. Näppäinlukitus vapautetaan painamalla jompaa kumpaa PIENENNÄ-näppäintä. Hoitoaika on asetettu valmiiksi, mutta sitä voidaan muuttaa ajastimella, ks. kappale AJASTIN. P S 7. PYSÄYTÄ STIMULAATIO Voit lopettaa stimulaation ennen hoitoajan kulumista loppuun painamalla PIENENNÄ-näppäintä, kunnes virranvoimakkuudet ovat 00,0 ma, tai painamalla ON/OFF-näppäintä. Kun hoito-ohjelma on päättynyt, näytöllä vilkkuu jäljellä oleva aika 00:00. P Viimeksi käytetty ohjelma tallennetaan muistiin, kun stimulaattorin virta katkaistaan, ja se valitaan oletuk- P S sena, kun virta seuraavan kerran kytketään päälle. Paristojen säästämiseksi laitteen virta katkeaa automaattisesti, jos se on 5 minuuttia käyttämättä. S

9 CEFAR EASY TOUCH STIMULAATIO Kivun lievittämiseksi stimulaatioteho on säädettävä hieman kivun voimakkuutta suuremmaksi. Koska keho sopeutuu aluksi asetettuun stimulaatiotehoon, virranvoimakkuutta joudutaan usein säätämään pari kertaa optimaalisen hoitotehon saavuttamiseksi. CEFAR EASY TOUCHIA käytettäessä virranvoimakkuus säädetään automaattisesti ja optimaalinen teho saavutetaan muutaman minuutin stimulaation jälkeen. NMES-hoidossa päätavoitteena on saada aikaan voimakas mutta kivuton lihassupistus. CEFAR EASY TOUCHILLA oikea stimulaatioteho on helppo saavuttaa. CEFAR REHAB X2 käyttää potilaan henkilökohtaisen sensomotorisen kynnyksen pohjalta kerrointa, jonka avulla saavutetaan optimaalinen stimulaatioteho. CEFAR EASY TOUCHIN käyttö: Noudata kappaleen OHJEET VAIHE VAIHEELTA kohtia alkaa vilkkua näytöllä ja virran- 6. KÄYNNISTÄ TESTI Paina vasemman tai oikean kanavan -näppäintä voimakkuus kasvaa asteittain. P S 7. LOPETA TESTI TENS-ohjelmat: Paina uudelleen -näppäintä NMES-ohjelmat: Paina uudelleen -näppäintä P P S S, kun stimulaatioteho tuntuu miellyttävältä., kun havaitaan ensimmäinen lihasreaktio. Jos painat -näppäintä liian myöhään tai haluat aloittaa jostain syystä alusta, paina uudelleen näppäintä. 8. TOISTA TESTI TOISELLE KANAVALLE Toista kohdat 6 7 toiselle kanavalle. 9. STIMULAATIO KÄYNNISTYY Ohjelma käynnistyy muutaman sekunnin kuluttua ja virranvoimakkuus säätyy automaattisesti optimaaliselle stimulaatioteholle. Jos käsikatkaisin on yhdistetty, voit aloittaa sen käytön. Vaikka käytät -stimulointia, voit lisätä tai pienentää virranvoimakkuutta milloin tahansa LISÄÄ- tai PIENENNÄ-näppäimillä, kunnes stimulaatio tuntuu miellyttävältä. Tällöin kuitenkin automaattinen virranvoimakkuusasetus menetetään. P S

10 252 ERITYISOHJEET Vaihtelevataajuuksinen stimulaatio (P4) Vaihtelevataajuuksinen stimulaatio on korkea- (80 Hz) ja matalataajuuksisen (2 Hz) stimulaation yhdistelmä erillisillä virranvoimakkuusasetuksilla. 1. Säädä 80 Hz:n stimulaation virranvoimakkuus, kun korkean/matalan taajuuden symbolin yläosa vilkkuu. 2. Kun symbolin alaosa vilkkuu ensimmäisen kerran, 2 Hz:n stimulaation virranvoimakkuus alkaa samalta tasolta kuin 80 Hz:n. Säädä virranvoimakkuutta, kunnes lihassupistelu on näkyvää. Taajuusvaihteluiden väliseksi ajaksi on asetettu 3 sekuntia. Katso lisätietoja vaihtelevataajuuksisesta stimulaatiosta kappaleesta USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ. Jaksottainen stimulaatio + käsikatkaisin (P9 P23) Ohjelmat 9 23 ovat jaksottaisen stimulaation ohjelmia, joissa lihassupistusten (työaika) välissä on lepoaika, ks. 2 kuva. Lihassupistukset voimistuvat asteittain virranvoimakkuuden noustessa ja saavuttavat maksimisupistukset työajan aikana. Virranvoimakkuuden laskiessa stimulaatio 1. Ramp-up time Nousuaika Work time 4. Rest time pienenee asteittain, kunnes lepoaika käynnistyy. Lepoaika 2. työaika voi olla stimulaation kanssa tai ilman sitä (Aktiivinen lepo). Jaksottaisen stimulaation ohjelmissa näyttöruudulla näytetään työ/leposymboli. Symbolin yläosa vilkkuu työajan ja alaosa lepoajan aikana. Ohjelmia P9 P16 ja P19 P23 voidaan käyttää käsikatkaisimen kanssa, jolloin työ- ja lepoajan pituutta voidaan säätää manuaalisesti. Paina käsikatkaisimen näppäintä lepoajan aikana virranvoimakkuuden nostamiseksi ja lihassupistusten saamiseksi. Työajan pituus on asetettu valmiiksi, mutta sitä voidaan lyhentää painamalla käsikatkaisimen näppäintä. Lepoaika jatkuu, kunnes käsikatkaisimen näppäintä painetaan uudelleen. Katso lisätietoja käsikatkaisimen käytöstä kappaleesta USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ. 3. Ramp-down time 3. Laskuaika 4. Lepoaika 2 3 Jaksottainen stimulaatio ja Aktiivinen lepo (P19 P20) Ohjelmissa, joihin sisältyy Aktiivinen lepo, stimulointi jatkuu myös levon aikana, mikä tarkoittaa, että sinun on tehtävä kaksi virranvoimakkuusasetusta molemmille kanaville. yläosa vilkkuu, lisää vir- Virranvoimakkuusasetus lihassupistuksille (työaika): Kun työ/leposymbolin ranvoimakkuutta asteittain, kunnes lihassupistuksissa ei tunnu kipua. alaosa vilkkuu, lisää virranvoimak- Virranvoimakkuusasetus Aktiiviselle levolle: Kun työ/leposymbolin kuutta asteittain, kunnes lihakset värisevät. Katso lisätietoja Aktiivisesta levosta kappaleesta USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ.

11 AJASTIN Hoitoaika on asetettu valmiiksi, mutta sitä voidaan muuttaa ajastimella. Aika voidaan asettaa välillä - - ja 99 minuuttia. Jos valitset - -, stimulaatio jatkuu, kunnes lopetat sen manuaalisesti. Ajastimen asetus: 1. Valitse ohjelma ja käynnistä stimulaatio, ks. kappale OHJEET VAIHE VAIHEELTA. 2. Avaa ajastintoiminto painamalla AJASTIN-näppäintä 3. Pidennä aikaa painamalla oikeaa LISÄÄ-näppäintä. Yksi näppäimen painallus pidentää aikaa 1 minuutilla. Lyhennä aikaa painamalla oikeaa PIENENNÄ-näppäintä. Yksi näppäimen painallus lyhentää aikaa 1 minuutilla. Aika vilkkuu näytöllä, kun ajastinta asetetaan. 4. Vahvista ajastimen asetus painamalla AJASTIN-näppäintä P S P. S. 253 P S OHJELMAN TILAPÄINEN KESKEYTYS P S Hoito-ohjelmat voi keskeyttää tilapäisesti maks. 5 minuutiksi. Ohjelman tilapäinen keskeytys: 1. Jos näppäinlukitus on päällä, vapauta lukitus painamalla jompaakumpaa kumpaa PIENENNÄ-näppäintä. 2. Keskeytä ohjelma tilapäisesti painamalla OHJELMA-näppäintä tai. P+ P+ S P S P P+ Käynnistä stimulaatio uudelleen painamalla OHJELMA-näppäintä P+ S S tai P P. Jos stimulaatio keskeytetään yli 5 P minuutiksi, S stimulaattorin virta katkeaa automaattisesti paristojen säästämiseksi.

12 6. PARISTOJEN VAIHTO 254 Näytölle syttyy pariston kuva, kun paristojen virta on lähes lopussa. Niin kauan kun stimulaattori toimii normaalisti, hoitoa voi jatkaa. Jos stimulaatioteho alkaa heiketä tai laite lakkaa toimimasta, on aika vaihtaa paristot. Jos stimulaattori on käyttämättä pitkään (noin 3 kuukautta), paristot tulee poistaa stimulaattorista. Stimulaattori toimii kahdella ei-ladattavalla 1,5 V AA-paristolla tai kahdella ladattavalla 1,2 V AA-paristolla, jotka ladataan erillisessä laturissa. PARISTOJEN VAIHTO 1. Sammuta laitteen virta. 2. Paristokotelo on laitteen takana. 3. Irroita paristokotelon kansi painamalla voimakkaasti kannessa olevaa merkkiä ja liu uta kansi alaspäin. 4. Poista paristot. 5. Aseta uudet paristot oikein päin paristokotelossa olevien merkintöjen mukaisesti (+ ja ), ks. kuva. 6. Sulje paristokotelon kansi. 7. Hävitä käytetyt paristot paikallisten ja kansallisten määräysten mukaisesti. HUOM! Ei-ladattavia paristoja ei saa ladata, sillä ne saattavat räjähtää.

13 7. OHJELMAT VALMIIT OHJELMAT TENS CEFAR REHAB X2:ssa on kuusi valmista TENS-kivunlievitysohjelmaa. Alla olevassa yhteenvedossa on esitetty kunkin ohjelman stimulaatiotila ja parametriasetukset. Erilaisten kiputilojen hoito TENSillä, ks. hoito-opas tämän käyttöohjeen lopussa. Lisätietoja ohjelmista P4 P5, ks. kappale USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ. 255 P1 KONVENTIONAALINEN TENS Korkeataajuuksinen stimulaatio, joka saa aikaan kutiavan tuntemuksen. Tämä on usein ensimmäinen vaihtoehto sekä akuuttiin että pitkäaikaiseen kipuun. Taajuus 80 Hz Pulssin kesto 180 µs P2 BURSTI TENS Matalataajuinen stimulaatio, joka tuottaa näkyviä lihassupistuksia. Kipu lievittyy hitaammin mutta vaikutus kestää pitempään kuin konventionaalisella TENSillä. Taajuus 2 Hz Pulssin kesto 180 µs P3 MODULoitu TENS-STIMULAATIO Korkeataajuuksinen stimulaatio, jossa pulssin kesto vaihtelee koko ajan. Tämä voi saada aikaan aaltoilevan tuntemuksen, joka voi olla miellyttävämpi kuin pulssin keston ollessa vakio. Taajuus 80 Hz Pulssin kesto 1 70 µs Pulssin kesto µs Modulointiaika P4 VAIHTELEVATAAJUUKSINEN TENS Korkea- ja matalataajuuksisen stimulaation yhdistelmä, joka voi tehostaa kivunlievityskäsittelyä. Taajuus 1 80 Hz Taajuus 2 (bursti) 2 Hz Pulssin kesto 180 µs Modulointiaika 3/3 s P5 FLOW TENS Vaihteleva stimulaatio, joka tuntuu hierovalta ja pumppaavalta ja voidaan käyttää kivunlievitykseen ja stimuloidun alueen verenkierron parantamiseen. Käytä aina 2 kanavaa ja 4 elektrodia. Taajuus 80 Hz Pulssin kesto 1 70 µs Pulssin kesto µs Modulointiaika P6 OHJAIN lihaksensisäisille RUISKEILLE Perkutaaninen hermostimulaatio-ohjelma, jolla parannetaan lihastensisäisten botox-ruiskeiden tarkkuutta. Ruiskeita käytetään spastisuuteen, dystoniaan, kasvojen hemispasmiin ja bruksismiin. Taajuus 1 Hz Pulssin kesto 50 µs

14 256 VALMIIT OHJELMAT NMES CEFAR REHAB X2:ssa on 21 valmista NMES-ohjelmaa, joihin kuuluvat lämmittely, kuntoutus, lihasten vahvistaminen, palautuminen ja hieronta. Tämän kirjan lopussa olevassa hoito-oppaassa on lueteltu indikaatiot sekä niille suositellut hoito-ohjelmat ja elektrodien sijoituspaikat. Ohjelmia P9 P16 ja P19 P23 voidaan käyttää käsikytkimen kanssa, jolla lihassupistuksia on helppo säätää manuaalisesti. P7 lämmittely, lyhyt Taajuus 1 2 Hz Taajuus 2 8 Hz Pulssin kesto 300 µs Modulointiaika 10 s P8 lämmittely, pitkä Taajuus 1 2 Hz Taajuus 2 8 Hz Pulssin kesto 300 µs Modulointiaika 10 s P9 jaksottainen stimulaatio Pienet lihasryhmät Taajuus 50 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 4 s Lepoaika 4 s Nousuaika Laskuaika P10 jaksottainen stimulaatio Isot lihasryhmät Taajuus 50 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 4 s Lepoaika 4 s Nousuaika Laskuaika P11 jaksottainen stimulaatio Pienet lihasryhmät Taajuus 65 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 6 s Lepoaika 8 s Nousuaika Laskuaika P12 jaksottainen stimulaatio Isot lihasryhmät Taajuus 65 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 6 s Lepoaika 8 s Nousuaika Laskuaika

15 P13 jaksottainen stimulaatio Pienet lihasryhmät Taajuus 50 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 10 s Lepoaika 10 s Nousuaika 1 s Laskuaika P14 jaksottainen stimulaatio Isot lihasryhmät Taajuus 50 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 10 s Lepoaika 10 s Nousuaika 1 s Laskuaika P15 jaksottainen stimulaatio Neurologia, pienet lihasryhmät Taajuus 40 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 5 s Lepoaika 15 s Nousuaika 4 s Laskuaika P16 jaksottainen stimulaatio Neurologia, isot lihasryhmät Taajuus 40 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 5 s Lepoaika 15 s Nousuaika 4 s Laskuaika P17 VOUROTTELEVA STIMULAaTIo Pienet lihasryhmät Taajuus 50 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 4 s Lepoaika 6 s Nousuaika 1 s Laskuaika 1 s P18 VOUROTTELEVA STIMULAaTIo Isot lihasryhmät Taajuus 50 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 4 s Lepoaika 6 s Nousuaika 1 s Laskuaika 1 s P19 STIMULAaTIo aktiivisella levolla Pienet lihasryhmät Taajuus työ 50 Hz Taajuus lepo 8 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 10 s Lepoaika 10 s Nousuaika työ Laskuaika työ Nousuaika lepo 1 s Laskuaika lepo 1 s 257

16 258 P20 STIMULAaTIo aktiivisella levolla Isot lihasryhmät Taajuus työ 50 Hz Taajuus lepo 8 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 10 s Lepoaika 10 s Nousuaika työ Laskuaika työ Nousuaika lepo 1 s Laskuaika lepo 1 s P21 lihasten vahvistaminen Yläraajat Taajuus 1 25 Hz Taajuus 2 45 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 5 s Lepoaika 8 s Nousuaika Laskuaika 1 s P22 lihasten vahvistaminen Alaraajat Taajuus 1 45 Hz Taajuus 2 65 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 5 s Lepoaika 8 s Nousuaika Laskuaika 1 s P23 LIHASTEN VAHVISTAMINEN Selkä ja vartalo Taajuus 1 30 Hz Taajuus 2 50 Hz Pulssin kesto 300 µs Työaika 5 s Lepoaika 8 s Nousuaika Laskuaika 1 s P24 PALAUTUMINEN Pienet lihasryhmät Taajuus 4 Hz Pulssin kesto 200 µs P25 PALAUTUMINEN Isot lihasryhmät Taajuus 4 Hz Pulssin kesto 400 µs P26 HIERONTA Pienet lihasryhmät Taajuus 1 5 Hz Taajuus 2 15 Hz Pulssin kesto 200 µs Modulointiaika 5 s P27 HIERONTA Isot lihasryhmät Taajuus 1 5 Hz Taajuus 2 15 Hz Pulssin kesto 400 µs Modulointiaika 5 s

17 POTILASKOHTAISET OHJELMAT CEFAR REHAB X2:lla voidaan ohjelmoida ja tallentaa 3 potilaskohtaista ohjelmaa (P28 P30) yksilöllistä hoitoa varten. Potilaskohtainen ohjelma luodaan alla olevien ohjeiden mukaan. Noudata potilaskohtaisten ohjelmien käytössä ohjeita, jotka on annettu kappaleessa OHJEET VAIHE VAIHEELTA. Ohjelmointi 1. Kytke stimulaattori päälle painamalla ON/OFF-näppäintä 2. Selaa ohjelmia eteen- tai taaksepäin painamalla OHJELMA-näppäintä P+ P+ ohjelma 28, 29 tai 30 näkyy näyttöruudulla. Valitse jokin näistä ohjelmista. 3. Siirry ohjelmointitilaan painamalla OHJELMOINTI/VAHVISTUS-näppäintä P S P ohjelmointikaavio seuraavia kohtia varten.) 4. Taso 1 (näkyy näyttöruudun oikeassa yläkulmassa): Ohjelmoinnin ensimmäisenä vaiheena on valita: Jatkuva (C) stimulaatio. Jaksottainen (I) stimulaatio.. Vahvista valinta paina- Vaihda C:n ja I:n välillä painamalla LISÄÄ-näppäintä (tai PIENENNÄ) malla OHJELMOINTI/VAHVISTUS-näppäintä P S. Siirryt nyt ohjelmoinnin seuraavaan vaiheeseen. 5. Taso 2 Jatkuvalle stimulaatiolle ei ole valintoja tasolla, vaan siirryt suoraan tasolle 3. Jos valitset Jaksottaisen stimulaation tasolla 1, sinulla on kaksi vaihtoehtoa: Yhtaikainen (SI) stimulaatio. Vaihtuva (Alt) stimulaatio.. Vahvista valinta pai- Vaihda SI:n ja Alt:n välillä painamalla LISÄÄ-näppäintä (tai PIENENNÄ) namalla OHJELMOINTI/VAHVISTUS-näppäintä P S. Siirryt nyt ohjelmoinnin seuraavaan vaiheeseen.. S S tai P P, kunnes S ekuntia. (Katso P S 6. Taso 3 P S Tällä tasolla on valittavana stimulaatiotyyppejä riippuen edellisellä tasolla tehdyistä valinnoista. LISÄÄ-näppäintä (tai PIENENNÄ) painamalla saat näytölle eri stimulointityypit: Alla olevassa ohjelmointikaaviossa on esitetty stimulointityyppien mahdolliset parametriasetukset. Jatkuvat stimulaatiot: Konventionaalinen (C). Bursti (B). Pulssinleveys/kestomodulaatio (PWM). Taajuusmodulaatio (FM). Jaksottaiset/Yhtaikaiset stimulaatiot: Konventionaalinen (C). Taajuusmodulaatio (FM). P S 259

18 260 Jaksottaiselle/vaihtelevalle stimulaatiolle ainoa vaihtoehto on konventionaalinen stimulaatio, jota ei näytetä näyttöruudulla. Siirryt suoraan ohjelmoinnin seuraavaan vaiheeseen (ks. kohta 7). Vahvista stimulointityypin valinta painamalla OHJELMOINTI/VAHVISTUS-näpäintä P S, jolloin siirryt ohjelmoinnin seuraavaan vaiheeseen. Seuraavissa vaiheissa asetetaan parametrit valitulle stimulaatiotyypille. 7. Valmiiksi ohjelmoitu parametriarvo näytetään näytöllä, mutta voit muuttaa sitä LISÄÄ/PIENENNÄ-näppäimillä. Kyseisen parametrin alue on ilmoitettu ohjelmointikaaviossa.. Siirryt nyt ohjelmoinnin seu- 8. Vahvista asetus painamalla OHJELMOINTI-/VAHVISTUS-näppäintä P raavaan vaiheeseen (jos niitä on jäljellä). 9. Toista vaiheita 7 Pja 8, kunnes S viimeisen ohjelmointivaiheen parametriarvo on asetettu. S 10. Ohjelmointi on valmis ja poistut ohjelmointitilasta automaattisesti. Uusi hoito-ohjelma on nyt valittu ja valmis käytettäväksi. Lisäksi ohjelma tallennetaan stimulaattoriin tulevaa käyttöä varten. Potilaskohtaista ohjelmaa voidaan muuttaa ohjelmoimalla se uudelleen.

19 Ohjelmointikaavio Ohjelmointi CEFAR REHAB X2 P28, P29, P Taso 1 JATKUVA (C) JAKSOTTAINEN (I) Katso jaksottainen stimulaatio seuraavan sivun ohjelmointikaaviosta Taso 3 Konventionaalinen (C) Bursti (B) Pulssinleveys/kestomodulaatio (PWM) Taajuusmodulaatio (FM) Taajuus Asetus: 80 Hz Alue: Hz Taajuus Asetus: 2 Hz Alue: 1 5 Hz Taajuus Asetus: 80 Hz Alue: Hz Pulssin kesto Asetus: 180 µs Alue: µs Pulssin kesto Asetus: 180 µs Alue: µs Aika Asetus: Alue: 1-99, Pulssin kesto 1 Asetus: 70 µs Alue: µs Taajuus 1 Asetus: 5 Hz Alue: Hz Aika Asetus: Alue: 1-99, Pulssin kesto 2 Asetus: 180 µs Alue: µs Taajuus 2 Asetus: 15 Hz Alue: Hz Modulointiaika Asetus: 3 s Alue: 1 10 s Modulointiaika Asetus: 5 s Alue: 5 15 s Aika Asetus: Alue: 1-99, Aika Asetus: Alue: 1-99,

20 Taso 1 JAKSOTTAINEN (I) 262 Taso 2 YHTÄAIKAINEN (SI) VAIHTELEVA (ALT) Taso 3 Konventionaalinen (C) Taajuusmodulaatio (FM) Pulssin kesto Asetus: 180 µs Alue: µs Pulssin kesto Asetus: 180 µs Alue: µs Pulssin kesto Asetus: 180 µs Alue: µs Taajuus työ Asetus: 80 Hz Alue: Hz Taajuus työ 1 Asetus: 5 Hz Alue: Hz Taajuus työ Asetus: 80 Hz Alue: Hz Taajuus lepo* Asetus: 0 Hz Alue: 0 10 Hz Taajuus työ 2 Asetus: 15 Hz Alue: Hz Työaika Asetus: 3 s Alue: 1 30 s Työaika Asetus: 3 s Alue: 1 30 s Taajuus lepo* Asetus: 0 Hz Alue: 0 10 Hz Nousuaika työ Asetus: Alue: 0 10 s* ** Lepoaika Asetus: 10 s Alue: 5 60 s Työaika Asetus: 5 s Alue: 5 30 s Laskuaika työ Asetus: Alue: 0 10s* ** Nousuaika työ Asetus: Alue: 0 10 s* ** Lepoaika Asetus: 10 s Alue: 5 60 s Lepoaika** Asetus: 10 s Alue: 5 60 s Laskuaika työ Asetus: Alue: 0 10 s* ** Nousuaika Asetus: Alue: 0 10 s* ** Aika Asetus: Alue: 1-99, Aika Asetus: Alue: 1-99, Laskuaika Asetus: Alue: 0 10 s* ** Aika Asetus: Alue: 1-99, * Taajuus välillä 1 5 HzaBursti-stimulaatio Muu taajuusakonventionaalinen stimulaatio ** Lepoajan on oltava pidempi kuin Työaika + Nousuaika työ + Laskuaika työ ***0,5 s näytetään näytöllä muodossa 05.

21 OHJELMALUKITUS Stimulaattori voidaan lukita ohjelmien muuttamisen estämiseksi. Ohjelmalukituksen kytkentä/vapautus: 1. Valitse lukittava/vapautettava ohjelma, ks. kappale OHJEET VAIHE VAIHEELTA. 2. Paina yhtaikaa OHJELMA-näppäintä P+ S ja vasenta P PIENENNÄ-näppäintä ekuntia. 3. Paina vasenta LISÄÄ- tai PIENENNÄ-näppäintä. Näytön vasempaan reunaan syttyy ON, kun ohjelmalukitus aktivoituu, ja vastaavasti OFF, kun se vapautetaan. (Näppäin vaihtaa tilojen ON ja OFF välillä.) 4. Lopeta ohjelmalukituksen asetus painamalla OHJELMA-näppäintä POISTA MAATTITOIMINTO KÄYTÖSTÄ Stimulaattori voidaan lukita automaattitoiminnon estämiseksi. Automaattitoiminnon kytkentä/vapautus: 1. Paina yhtaikaa OHJELMA-näppäintä P+ P S P+ S ja vasenta P LISÄÄ-näppäintä. P S P S P ekuntia. 2. Paina vasenta LISÄÄ- tai PIENENNÄ-näppäintä. Näytön vasempaan reunaan syttyy ON, kun autotoiminto aktivoituu ja OFF, kun se vapautetaan. (Näppäin vaihtaa tilojen ON ja OFF välillä.) 3. Lopeta asetus painamalla OHJELMA-näppäintä P+. S P S 263 SEURANTA Seuranta mahdollistaa stimulaattorin käytön valvonnan: P S 1. Kytke stimulaattori päälle. 2. Paina yhtaikaa AJASTIN-näppäintä ja oikeaa PIENENNÄ-näppäintä ekuntia. 3. Näytön vasemmassa reunassa näytetään käyttöaika tunteina ja oikeassa reunassa minuutteina. Käyttöaika nollataan painamalla oikeaa PIENENNÄ-näppäintä ekuntia. 4. Odota 5 sekuntia tai paina P AJASTIN-näppäintä S P S 5. Näytön vasemmassa reunassa näytetään kokonaiskäyttöaika tunteina ja oikeassa reunassa viikkoina. Kokonaiskäyttöaikaa ei voi nollata. P S 6. Poistu seurantatilasta odottamalla 5 sekuntia P S tai painamalla AJASTIN-näppäintä.. P S

users manual benutzerhandbuch manuel de l utilisateur manual del usuario manual do utilizador manuale d uso gebruikershandleiding bruksanvisning

users manual benutzerhandbuch manuel de l utilisateur manual del usuario manual do utilizador manuale d uso gebruikershandleiding bruksanvisning users manual benutzerhandbuch manuel de l utilisateur manual del usuario manual do utilizador manuale d uso gebruikershandleiding bruksanvisning KÄYTTÖOHJE 1. JOHDANTO CEFAR Medical AB on toimittanut ammattikäyttöön

Lisätiedot

Touch TENS 1 Luonnollinen kivun lievittäjä

Touch TENS 1 Luonnollinen kivun lievittäjä Touch TENS 1 Esittely Touch TENS on kaksikanavainen, helppokäyttöinen TENS -laite. Laitteessa on seitsemän esiasennettua ohjelmaa, jotka käynnistyvät nappia painamalla. Ominaisuudet: Kaksi erillistä kanavaa.

Lisätiedot

TENS 2-kanavainen. Riippuen siitä, kuinka säädät laitteen ja ohjelman, voit käyttää laitetta seuraaviin tarkoituksiin:

TENS 2-kanavainen. Riippuen siitä, kuinka säädät laitteen ja ohjelman, voit käyttää laitetta seuraaviin tarkoituksiin: TENS 2-kanavainen Sähköstimulaatio on oikein käytettynä turvallinen hoitomenetelmä. Laite soveltuu erinomaisesti myös kotikäyttöön, sillä sen sähkövirran tehokkuus on alhainen. Stimulaattori on tyylikäs

Lisätiedot

Mama TENS 1 Luonnollinen kivun lievittäjä

Mama TENS 1 Luonnollinen kivun lievittäjä Mama TENS 1 Esittely Kivun esto MamaTENS on suunniteltu raskaana oleville naisille synnytyskipujen hoitoon. MamaTENS on kivunlievitystapa, jolla ei ole sivuvaikutuksia. TENS (Transcutaneuos Electrical

Lisätiedot

Päiväys Puh. Kosketusherkkyys elektrodien asettelukohdissa normaali muuttunut

Päiväys Puh. Kosketusherkkyys elektrodien asettelukohdissa normaali muuttunut TENS-HOITO Hoitomuodon kartoitus Nimi Hetu Päiväys Puh Vastaava hoitaja Vastaava lääkäri Diagnoosi Kipualue Kivun voimakkuus Nyt Lievimmillään Pahimmillaan Kipu on jatkuvaa ajoittaista Kivun arvioidaan

Lisätiedot

Käyttöopas. Sangean PR-D4

Käyttöopas. Sangean PR-D4 Käyttöopas Sangean PR-D4 TURVAOHJEET Lue tuotteen ohjeet tuotteen turvallisen käytön takaamiseksi ja säilytä nämä ohjeet tulevaisuuden varalle. 1. Älä käytä tuotetta veden lähellä. 2. Puhdista laite kuivalla

Lisätiedot

testo 460 Käyttöohje

testo 460 Käyttöohje testo 460 Käyttöohje FIN 2 Pikaohje testo 460 Pikaohje testo 460 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Sensori 3 Näyttö 4 Toimintonäppäimet 5 Paristokotelo (laitteen takana) Perusasetukset Laite sammutettuna >

Lisätiedot

itouch Sure Ominaisuudet ja edut 1. Miellyttävä käyttää Käyttäjä voi säätää laitteen antamien sykäysten voimakkuutta ja ne nousevat asteittain.

itouch Sure Ominaisuudet ja edut 1. Miellyttävä käyttää Käyttäjä voi säätää laitteen antamien sykäysten voimakkuutta ja ne nousevat asteittain. itouch Sure 1 Esittely itouch Sure stimulaattori auttaa ponnistus-, pakko- ja sekainkontinenssiin. Laite on kehitetty alan ammattilaisten toimesta. Myös käyttäjien palautteet on huomioitu. itouch Sure

Lisätiedot

Ennen kuin aloitat mitään harjoitteluohjelmaa, Gymform ABS & CORE mukaan lukien, keskustele asiasta oman lääkärisi tai fysioterapeuttisi kanssa.

Ennen kuin aloitat mitään harjoitteluohjelmaa, Gymform ABS & CORE mukaan lukien, keskustele asiasta oman lääkärisi tai fysioterapeuttisi kanssa. Gymform ABS & CORE -KÄSIKIRJA Turvallisuutesi on etusijalla. Siksi kehotamme sinua tutustumaan tämän käsikirjan koko sisältöön ennen kuin alat käyttää Gymform ABS & CORE -laitetta. On olennaisen tärkeää,

Lisätiedot

Nokia minikaiuttimet MD /1

Nokia minikaiuttimet MD /1 Nokia minikaiuttimet MD-6 3 5 4 2 9205724/1 2007 Nokia. Kaikki oikeudet pidätetään. Nokia ja Nokia Connecting People ovat Nokia Oyj:n rekisteröityjä tavaramerkkejä. Johdanto Onnittelut ostoksesi johdosta.

Lisätiedot

DENVER CR-918BLACK FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET

DENVER CR-918BLACK FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET DENVER CR-918BLACK FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET 14 15 1. /VIRITÄ - 2. AJAN ASETTAMINEN MUISTI/MUISTI+ 3. TORKKU /LEPO 4. PÄÄLLE/POIS 5. / VIRITÄ + 6. ÄÄNENVOIMAKKUUS PIENENNÄ - /HERÄTYS 1 PÄÄLLE/POIS

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE CD/MP3-SOITIN FM-RADIOLLA JA USB-LUKIJALLA

KÄYTTÖOHJE CD/MP3-SOITIN FM-RADIOLLA JA USB-LUKIJALLA Finnish KÄYTTÖOHJE CD/MP3-SOITIN FM-RADIOLLA JA USB-LUKIJALLA Lue nämä ohjeet ja noudata niitä ennen kuin käytät laitetta. SOITTIMEN YLEISKATSAUS 1 2 3 10 8 4 5 6 9 7 11 12 13 14 15 16 17 18 15 19 20 SÄÄTIMIEN

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS. Tarkkuuskosteus-lämpömittari. Malli RH490

KÄYTTÖOPAS. Tarkkuuskosteus-lämpömittari. Malli RH490 KÄYTTÖOPAS Tarkkuuskosteus-lämpömittari Malli RH490 Johdanto RH490-kosteus-lämpömittari mittaa kosteutta, ilman lämpötilaa, kastepistelämpötilaa, märkälämpötilaa ja vesihöyryn määrää ilmassa. Edistyneitä

Lisätiedot

Vianmääritys. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto

Vianmääritys. Paperinkäsittely. Huolto. Vianmääritys. Ylläpito. Hakemisto Jos pyydät Lexmarkin asiakastukikeskukselta apua tulostusongelman ratkaisemisessa, sieltä saatetaan ohjata sinut vianmääritystilan avulla muuttamaan oletusasetuksia (esimerkiksi ottamaan käyttöön PPDS-tiedostojen

Lisätiedot

BNP sähkölämmitin ohje 01/2015 sivu 1/6

BNP sähkölämmitin ohje 01/2015 sivu 1/6 BNP sähkölämmitin ohje 01/2015 sivu 1/6 BNP-sähkölämmitin Takuutodistus Arvoisa asiakkaamme, Ostamasi tuote täyttää korkeat esteettiset ja käytännön vaatimukset. Olemme ottaneet tuotteen suunnittelussa

Lisätiedot

SensaTONE women Käyttöohje

SensaTONE women Käyttöohje Page 1 SensaTONE women käyttöohje sivu 1 SensaTONE women Käyttöohje SensaTONE naisille on erittäin helppokäyttöinen ja tehokas lantionpohjan lihasten stimulaattori. Tämä pieni ja tyylikäs laite on suunniteltu

Lisätiedot

Cal. 6A32 KÄYTTÖOHJE

Cal. 6A32 KÄYTTÖOHJE SEIKO-kello PERPETUAL CALENDAR Cal. 6A32 KÄYTTÖOHJE SNQ 003 P Onnittelemme Sinua tämän analogisen SEIKO -kvartsikellon Cal. 6A32 hankkimisesta. Lue nämä ohjeet huolella ennen kellon käyttöönottoa voidaksesi

Lisätiedot

Kanava ylös / valikko ylös Kanava alas / valikko alas Laske äänenvoimakkuutta. Nosta äänenvoimakkuutta / valikon vahvistus

Kanava ylös / valikko ylös Kanava alas / valikko alas Laske äänenvoimakkuutta. Nosta äänenvoimakkuutta / valikon vahvistus Tuotetiedot Kytkennät Kytkentä VGA-TULO PC-ÄÄNITULO VGA-LÄHTÖ STEREO- LÄHTÖ TV-LÄHTÖ ANTENNI DC-TULO AUDIO-L-TULO AUDIO-R-TULO VIDEO-TULO Ohjauspaneeli S-VIDEO-TULO CH+/YLÖS CH-/ALAS VOL- VOL+/ENTER MENU/ESC

Lisätiedot

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje

Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Takaje vakuumilaitteen käyttö- ja huolto-ohje Vakuumilaiteen saa asentaa ja sitä käyttää kerrallaan vain yksi henkilö. Sitä ei ole suunniteltu monelle yhtäaikaiselle käyttäjälle. Laitteen osat 1. Virtajohto

Lisätiedot

Lihashuolto. Venyttely

Lihashuolto. Venyttely Lihashuolto Aina ennen harjoitusta huolellinen alkulämpö, joka sisältää lyhytkestoiset venytykset noin 5-7 sek (ei pitkäkestoisia venytyksiä, sillä muuten lihasten voimantuotto ja kimmoisuus heikentyy).

Lisätiedot

1. Käytä aina silmä-, kuulo- ja hengityssuojaimia. Kiinnitä aina laitteeseen pölynimuri vähentääksesi koneen ulkopuolelle pääsevän pölyn määrää.

1. Käytä aina silmä-, kuulo- ja hengityssuojaimia. Kiinnitä aina laitteeseen pölynimuri vähentääksesi koneen ulkopuolelle pääsevän pölyn määrää. 32 SKATEPAL PRO 3 PAKKAUKSEN PURKU JA ASENTAMINEN 1. Aseta kone vakaalle pöydälle 80 100 cm:n työskentelykorkeudelle. 2. Avaa yläkansi napsauttamalla koneen molemmilla puolilla olevia solkia. 3. Kannen

Lisätiedot

Document1 12/16/02 10:05 AM Page 1 KÄYTTÖOHJE TR-40. www.denver-electronics.com

Document1 12/16/02 10:05 AM Page 1 KÄYTTÖOHJE TR-40. www.denver-electronics.com Document1 12/16/02 10:05 AM Page 1 KÄYTTÖOHJE TR-40 www.denver-electronics.com Document1 12/16/02 10:05 AM Page 2 FINNISH KONTROLLI JA ELEMENTIT 1. Kasettiyksikkö 2. Asemavalikko 3. Teleskooppiantenni

Lisätiedot

2 Käynnistä tietokone. MI-4550Xp WIRELESS OPTICAL MINI MOUSE. Tuotetiedot A B C

2 Käynnistä tietokone. MI-4550Xp WIRELESS OPTICAL MINI MOUSE. Tuotetiedot A B C Tuotetiedot J A B C E F H K D Hiiri A: Vierityskiekko ja kolmas painike (automaattinen vieritys painamalla) Vierityskiekon alapuolella: Pariston virta vähissä -valo (vilkkuu) B: Kakkospainike C: Ykköspainike

Lisätiedot

DEUTSCH. Silent 41 8211-3453-03

DEUTSCH. Silent 41 8211-3453-03 DEUTSCH D Silent 41 8211-3453-03 S SVENSKA R 1 1 R O P 2 2 3 L M M L 3 5 I J K 4 4 K J I N 1. 2 230 V 2 2. 3. 4 SVENSKA S ABC 4. 5. 6. 7. 8. 9. 36 mm 19 mm 10. 11. 5 FI SUOMI SYMBOLIT Koneessa on seuraavat

Lisätiedot

Hierova poreallas Bamberg

Hierova poreallas Bamberg 1500 x 1000 x 570 mm Hierova poreallas Bamberg Hyvä asiakas, Kiitos, että valitsit tuotteemme. Turvallisuutesi vuoksi pyydämme Sinua perehtymään näihin ohjeisiin ennen ammeen asennusta ja käyttöä. Varoitus

Lisätiedot

Quha Zono. Käyttöohje

Quha Zono. Käyttöohje Quha Zono Käyttöohje 2 Virtakytkin/ merkkivalo USB-portti Kiinnitysura Tervetuloa käyttämään Quha Zono -hiiriohjainta! Tämä käyttöohje kertoo tuotteen ominaisuuksista ja opastaa laitteen käyttöön. Lue

Lisätiedot

DENVER CRP-514 FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET

DENVER CRP-514 FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET DENVER CRP-514 FINNISH TOIMINNOT JA OHJAIMET 1. (AL1) HÄLYTYS 1 PÄÄLLÄ /POIS PÄÄLTÄ 2.

Lisätiedot

1. Seinäkiinnike 2. Pöytätuki 3. Paristokotelo 4. RESET -näppäin 5. C/ F -näppäin (paristokotelossa) 6. Tuuletusaukko

1. Seinäkiinnike 2. Pöytätuki 3. Paristokotelo 4. RESET -näppäin 5. C/ F -näppäin (paristokotelossa) 6. Tuuletusaukko Esittely Kiitos että valitsit Oregon Scientific TM tuotteen. Tämä tuote on suunniteltu huolettomaan ja ongelmattomaan käyttöön vuosiksi eteenpäin. Pakkauksessa on seuraavat osat: - Pääyksikkö (BAR289)

Lisätiedot

T80_a_BA.book Seite 1 Donnerstag, 22. April :01 16 Telestart T80

T80_a_BA.book Seite 1 Donnerstag, 22. April :01 16 Telestart T80 Telestart T80 D Deutsch 1 Dansk 61 DK GB English 11 Svenska 71 S F Français 21 Norsk 81 N I Italiano 31 Suomi 91 FIN ES Español 41 Polski 101 PL NL Nederlands 51 Русский 111 RU Käyttö- ja huolto-ohje

Lisätiedot

BT220 HEADSET. Tuotetiedot 1 Varausliitäntä 2 + -painike 3 - -painike 4 Toiminnonosoitin (sininen) 5 Akunosoitin (punainen)

BT220 HEADSET. Tuotetiedot 1 Varausliitäntä 2 + -painike 3 - -painike 4 Toiminnonosoitin (sininen) 5 Akunosoitin (punainen) Tuotetiedot 1 Varausliitäntä 2 + -painike 3 - -painike 4 Toiminnonosoitin (sininen) 5 Akunosoitin (punainen) 6 Korvanappi 7 Mikrofoni 8 Pidike 9 Varauksen osoitin (punainen) 10 Virtavalo (vihreä) Asennus

Lisätiedot

Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A. Käyttöohje

Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A. Käyttöohje Aurinkopaneelin lataussäädin 12/24V 30A Käyttöohje 1 Asennuskaavio Aurinkopaneeli Matalajännitekuormitus Akku Sulake Sulake Invertterin liittäminen Seuraa yllä olevaa kytkentäkaaviota. Sulakkeet asennetaan

Lisätiedot

1. 2. 3. 4. 5. 6. Näyttö. Laitteen osat 1. Kellonaika- / herätysaika- / kalenteri-ikkuna: Näyttää radiosignaalista päivittyvän kellon, 3. 4.

1. 2. 3. 4. 5. 6. Näyttö. Laitteen osat 1. Kellonaika- / herätysaika- / kalenteri-ikkuna: Näyttää radiosignaalista päivittyvän kellon, 3. 4. Esittely Kiitos että valitsit Oregon Scientific TM tuotteen. Tämä tuote on suunniteltu huolettomaan ja ongelmattomaan käyttöön vuosiksi eteenpäin. Pakkauksessa on seuraavat osat: - Pääyksikkö (BAR283)

Lisätiedot

Kotihoito-ohje potilaalle. Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita:

Kotihoito-ohje potilaalle. Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita: Kotihoito-ohje potilaalle Päiväys: Sairaanhoitaja: Lääkäri: Muita hyödyllisiä puhelinnumeroita: 2 Johdanto Tämä potilaan ohjekirja sisältää tärkeää tietoa Smith & Nephew n valmistaman kertakäyttöisen alipainetta

Lisätiedot

F: Liitäntäpainike G: Paristotila H: Varausliitäntä I: Liiketunnistin/merkkivalo. 12 h

F: Liitäntäpainike G: Paristotila H: Varausliitäntä I: Liiketunnistin/merkkivalo. 12 h TRUST MI5400X BLUETOOTH OPTICAL MOUSE Tuotetiedot Hiiri Laturi F A B D G I E C H J A: Hiiren kakkospainike B: Intelli-rullahiiri/ pariston merkkivalo tyhjä ja varattu C: Hiiren ykköspainike D: Selaa taaksepäin

Lisätiedot

Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet

Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet Fortum Fiksu Mittaava, etäohjattava sähkökytkin sisäkäyttöön Käyttöohjeet Sisällys 1 Fortum Fiksu -järjestelmään liitettävä mittaava pistorasiakytkin sisäkäyttöön 2 Asentaminen 2.1 Kytkimen liittäminen

Lisätiedot

838E Hands Free Varashälytin

838E Hands Free Varashälytin 838E Hands Free Varashälytin Huom! - Järjestelmän saa asentaa vain ammattilainen. - Älä anna laitteen tai vastaanottimen kastua. - Lue käyttöohje kokonaan ennen laitteen asennusta. - Tämän laitteen tarkoitus

Lisätiedot

C. Painikkeiden toiminnot ja soittimen käyttö 1. Painikkeiden toiminnot

C. Painikkeiden toiminnot ja soittimen käyttö 1. Painikkeiden toiminnot Kiitos tämän digitaalisen MP3-soittimen ostamisesta. Lue laitteen käyttöohje huolellisesti ennen käyttöä. Näin varmistat, että käytät laitetta oikein. A.VAROITUS Lue turvavaroitukset ennen kuin muutat

Lisätiedot

ASENNUSOHJE. Hierova luksusamme

ASENNUSOHJE. Hierova luksusamme ASENNUSOHJE Hierova luksusamme ASENNUSOHJE Varmistaaksesi turvallisuuden lue ohjeet ennen asennusta ja käyttöä. Ohje koskee seuraavia malleja: 1. Täytettävät vaatimukset (koskien vesijärjestelmää ja sähköosia).

Lisätiedot

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet:

Niskahartiajumppa. Lämmittelyliikkeet: Niskahartiajumppa Useimmat meistä kärsivät jossain vaiheessa matkan varrella niskahartiaseudun vaivoista. Syitä vaivoihin voi olla useita, huonot tai toispuoleiset työasennot, huono tyyny, huono nukkuma-asento,

Lisätiedot

1 Tekniset tiedot: 2 Asennus: Asennus. Liitännät

1 Tekniset tiedot: 2 Asennus: Asennus. Liitännät Viitteet 000067 - Fi ASENNUS ohje inteo Soliris Sensor RTS Soliris Sensor RTS on aurinko- & tuulianturi aurinko- & tuuliautomatiikalla varustettuihin Somfy Altus RTS- ja Orea RTS -moottoreihin. Moottorit

Lisätiedot

HS-8100 BLUETOOTH CAR KIT Tuotetiedot

HS-8100 BLUETOOTH CAR KIT Tuotetiedot Tuotetiedot Hands free -laite Mikrofoni Lyhyt mikrofoni 1 12 V -liitin 2 Mikrofoniliitäntä 3 Linkkipainike 4 Toiminnon merkkivalo (sininen/punainen) 5 Soittopainike 6 Äänenvoimakkuuden lisääminen (+) Käyttö

Lisätiedot

Fin v2.0. VV4 Käsikirja

Fin v2.0. VV4 Käsikirja Fin v2.0 Käsikirja www.safeline.se Sisältö Sisältö Esittely 1 Asennus 3 Merkit, jotka voidaan näyttää 4 Ohjelmointi 5 Ohjelmoinnin 1. vaihe 6 Ohjelmoinnin 2. vaihe 8 Ohjelmoinnin 3. vaihe 9 Ohjelmoinnin

Lisätiedot

Nokia langaton audioyhteyslaite AD-42W 9247810/1

Nokia langaton audioyhteyslaite AD-42W 9247810/1 Nokia langaton audioyhteyslaite AD-42W 9247810/1 VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA Oyj ilmoittaa vastaavansa siitä, että tuote AD-42W noudattaa Euroopan neuvoston direktiivin 1999/5/EY määräyksiä. Vaatimustenmukaisuusilmoituksesta

Lisätiedot

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110

Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110 Lyhyt käyttöohje Cafitesse 110 B-2170 Merkkivalojen selitys Keltainen merkkivalo (1) Alilämpötilan näyttö Punainen merkkivalo (2) Tyhjän säiliön näyttö STOP MAHDOLLISET VIAT Jos laite ei toimi moitteettomasti,

Lisätiedot

10. Kytkentäohje huonetermostaateille

10. Kytkentäohje huonetermostaateille . Kytkentäohje huonetermostaateille TERMOSTAATTIE JA TOIMILAITTEIDE KYTKETÄ JA KYT KE TÄ KO TE LOI HI 2 1 2 2 1 WehoFloor-termostaatti 3222 soveltuvaa kaapelia 3 1, mm 2. joh timet keskusyk sikköön käsikirjassa

Lisätiedot

KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40

KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40 KÄYTTÖOPAS DIGIOHM 40 1. JOHDANTO 1.1. Turvallisuus Lue tämä käyttöopas huolellisesti läpi ja noudata sen sisältämiä ohjeita. Muuten mittarin käyttö voi olla vaarallista käyttäjälle ja mittari voi vahingoittua.

Lisätiedot

NOOX xperio herätyskello valvontakamera

NOOX xperio herätyskello valvontakamera NOOX xperio herätyskello valvontakamera Käyttöohje Ajan asetus Kun kellonaika on näytössä paina SET, ruudulla lukee nyt "2010" Aseta oikea aika UP ja DOWN näppäimillä ja paina SET uudelleen vahvistaakseni

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJEET. Kauko-ohjain BRC1D528

KÄYTTÖOHJEET. Kauko-ohjain BRC1D528 KÄYTTÖOHJEET 1 3 6 23 7 8 9 2 1 4 12 14 17 10 11 22 25 16 13 15 18 19 20 21 5 24 29 33 26 35 27 36 37 28 30 31 32 34 1 2 Start 5s 5s 5s 5s + 5s End 2 VAROITUS - Älä koskaan anna kauko-ohjaimen kastua,

Lisätiedot

KAUKOLUKULAITE TC-E 1 NÄYTTÖ ASENNUS- JA KÄYTTÖOPAS

KAUKOLUKULAITE TC-E 1 NÄYTTÖ ASENNUS- JA KÄYTTÖOPAS 1 NÄYTTÖ ASENNUS- JA KÄYTTÖOPAS Saint-Gobain Pipe Systems Merstolantie 16 29200 Harjavalta Finland Tel. +358 (0) 207 424 600 Fax +358 (0) 207 424 601 www.sgps.fi Strömberginkuja 2 00380 Helsinki Finland

Lisätiedot

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet

TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet TOP 4 Tehokkaimmat liikkuvuusharjoitteet Miksi minun tulisi parantaa liikkuvuuttani? Hyvä liikkuvuus on valtavan tärkeä ominaisuus kaikille, jotka välittävät fyysisestä terveydestään ja/tai suorituskyvystään.

Lisätiedot

Nokia FM-lähetin CA-300 9203671/1

Nokia FM-lähetin CA-300 9203671/1 Nokia FM-lähetin CA-300 6 3 5 7 9203671/1 VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA Oyj vakuuttaa täten, että CA-119- tyyppinen laite on direktiivin 1999/5/EY oleellisten vaatimusten ja sitä koskevien direktiivin

Lisätiedot

VDS iloft- NÄYTTÖ OSD- VALIKOLLA KÄYTTÖOHJE

VDS iloft- NÄYTTÖ OSD- VALIKOLLA KÄYTTÖOHJE VDS iloft- NÄYTTÖ OSD- VALIKOLLA KÄYTTÖOHJE Käyttöohje Onneksi olkoon, olet hankkinut ensiluokkaisen näytön! iloft VDS- laitteessa on handsfree- toiminto, sen värinäytön avulla voit kommunikoida ovipuhelimen

Lisätiedot

DEUTSCH. Silent 40 Batt 8211-3453-02

DEUTSCH. Silent 40 Batt 8211-3453-02 DEUTSCH D Silent 40 Batt 8211-3453-02 S SVENSKA R 1 1 R O P 2 2 3 L M M L 3 5 I J K 4 4 K J I N 1. 2 230 V 2 2. 3. 4 SVENSKA S A BC 4. 5. 6. 7. 8. 9. 36 mm 19 mm 10. 11. 5 FI SUOMI SYMBOLIT Koneessa on

Lisätiedot

C: Rulla D: Paristotila E: Käytössä / Ei käytössä - painike F: Yhteyspainike G: Optinen liikkeentunnistin

C: Rulla D: Paristotila E: Käytössä / Ei käytössä - painike F: Yhteyspainike G: Optinen liikkeentunnistin Tuotetiedot Vastaanotin Hiiri Näppäimistö A: Ilmaisin B: Yhteyspainike Asennus C: Rulla D: Paristotila E: Käytössä / Ei käytössä - painike F: Yhteyspainike G: Optinen liikkeentunnistin H: Paristotila I:

Lisätiedot

PEM1123/ 410993A. Asennus- ja käyttöohje SW/S2.5 viikkokello. ABB i-bus KNX. SW/S2.5 Viikkokello

PEM1123/ 410993A. Asennus- ja käyttöohje SW/S2.5 viikkokello. ABB i-bus KNX. SW/S2.5 Viikkokello PEM1123/ 410993A Asennus- ja käyttöohje SW/S2.5 viikkokello ABB i-bus KNX SW/S2.5 Viikkokello Sisällysluettelo 1.0 Kuvaus 1.1 Laitteen käyttö...3 1.2 Ominaisuudet...3 1.3 Näppäimet ja osat...4 1.4 Tekniset

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE - INVERTTERI 12V tai 24V -> 230V 55Hz

KÄYTTÖOHJE - INVERTTERI 12V tai 24V -> 230V 55Hz KÄYTTÖOHJE - INVERTTERI 12V tai 24V -> 230V 55Hz G-12-015, G-12-030, G-12-060 G-24-015, G-24-030, G-24-060 1. Laitteen kuvaus Virta päällä merkkivalo Virhe-merkkivalo (ylikuormitus, alhainen/korkea akun

Lisätiedot

Esittely Kiitos että valitsit Oregon Scientific TM tuotteen. Tämä tuote on suunniteltu huolettomaan ja ongelmattomaan käyttöön vuosiksi eteenpäin.

Esittely Kiitos että valitsit Oregon Scientific TM tuotteen. Tämä tuote on suunniteltu huolettomaan ja ongelmattomaan käyttöön vuosiksi eteenpäin. Esittely Kiitos että valitsit Oregon Scientific TM tuotteen. Tämä tuote on suunniteltu huolettomaan ja ongelmattomaan käyttöön vuosiksi eteenpäin. Tässä tuotteessa on seuraavat ominaisuudet: - Radiosignaalista

Lisätiedot

ILMASTOINTILAITTEEN KAUKO-OHJAIMEN KÄYTTÖ OHJE

ILMASTOINTILAITTEEN KAUKO-OHJAIMEN KÄYTTÖ OHJE ILMASTOINTILAITTEEN KAUKO-OHJAIMEN KÄYTTÖ OHJE Kiitos, että hankit ilmastointilaitteemme. Ole hyvä ja lue tämä käyttöohje huolella ennen ilmastointilaitteen käyttöä. SISÄLTÖ Kauko-ohjaimen käsittely...2

Lisätiedot

BL-2 BLENDER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL

BL-2 BLENDER BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL BL-2 BLENDER NO SE DK FI GB BRUKSANVISNING BRUKSANVISNING BRUGSANVISNING KÄYTTÖOHJE INSTRUCTION MANUAL WWW.WILFA.COM Käyttöohje Tehosekoitin Malli Blender BL-2 FI TÄRKEITÄ TURVALLISUUSOHJEITA Sähkölaitteita

Lisätiedot

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja

SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja SEFFI - kuivaimen käyttöohjekirja (SEFFI 2000, SEFFI 1500, SEFFI 1000) Käsiin ja jalkoihin tuleville varusteille 1 SEFFI - kuivain Käyttöohjekirja malleille: SEFFI 2000 (24 paikkaa), SEFFI 1500 (18 paikkaa),

Lisätiedot

Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com.

Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com. SMILE PERUSNÄYTTÖ Tärkeää: Nähdäksesi täydentäviä ohjeita, katso yksityiskohtaisempi käyttöohje (97711) osoitteessa www.fermax.com. Näppäimet Audio ja lopetusnäppäin Vastaanota puhelu tällä näppäimellä

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. HANSATON - tinnitusnoiseri WAVE SLIM

KÄYTTÖOHJE. HANSATON - tinnitusnoiseri WAVE SLIM KÄYTTÖOHJE HANSATON - tinnitusnoiseri WAVE SLIM Sisällys: Tinnitusnoiserin malli, paristotyyppi ja tippien tilaustiedot 3 Noiserin osat 4 Tinnitusnoiserin käyttö 5 Pariston vaihtaminen 6 Paristoon liittyviä

Lisätiedot

Simppeli 4HK Simppeli 6HK. Ohjekirja

Simppeli 4HK Simppeli 6HK. Ohjekirja Simppeli 4HK Simppeli 6HK Ohjekirja Arvoisa asiakkaamme, Kiitos, kun valitsitte tuotteemme. Tutustuttehan tähän ohjekirjaan huolella ennen tuotteen käyttöönottoa, jotta käyttökokemuksenne olisi mahdollisimman

Lisätiedot

LCD-NÄYTTÖ. Käyttöohjeesta

LCD-NÄYTTÖ. Käyttöohjeesta LCD-NÄYTTÖ Käyttöohjeesta Onneksi olkoon uuden Oregon Scientific (FAW- 101) sääaseman hankinnan johdosta. Tämä sääasema ennustaa säätä, mittaa ilmanpaineen ja -kosteuden sekä ulko- ja sisälämpötilan langattomasti.

Lisätiedot

GSRELE ohjeet. Yleistä

GSRELE ohjeet. Yleistä GSRELE ohjeet Yleistä GSM rele ohjaa Nokia 3310 puhelimen avulla releitä, mittaa lämpötilaa, tekee etähälytyksiä GSM-verkon avulla. Kauko-ohjauspuhelin voi olla mikä malli tahansa tai tavallinen lankapuhelin.

Lisätiedot

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä.

Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. 1 Digitointi LP-levyltä CD-levylle (Ion CD Direct) Lue ohjeet huolellisesti ennen laitteen käyttöä. Soittimessa voi käyttää CD-R, CD+R, uudelleen kirjoitettavia CD-RW ja CD+RW levyjä. Yhdelle levylle voi

Lisätiedot

Tervetuloa Kiitos, että valitsit Arlon. Pääset alkuun helposti.

Tervetuloa Kiitos, että valitsit Arlon. Pääset alkuun helposti. Pikaopas 1 Pakkauksen sisältö Tervetuloa Kiitos, että valitsit Arlon. Pääset alkuun helposti. Tukiasema Tukiaseman virtasovitin Täysin langattomat kamerat Ethernet-kaapeli Magneettiset seinätelineet 123-litiumparistot

Lisätiedot

Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006)

Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006) KombiTemp HACCP Elintarviketarkastuksiin Käyttöopas (ver. 1.29 Injektor Solutions 2006) web: web: www.haccp.fi 2006-05-23 KombiTemp HACCP on kehitetty erityisesti sinulle, joka työskentelet elintarvikkeiden

Lisätiedot

testo 610 Käyttöohje

testo 610 Käyttöohje testo 610 Käyttöohje FIN 2 Pikaohje testo 610 Pikaohje testo 610 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Kosteus- ja lämpötilasensori 3 Näyttö 4 Toimintonäppäimet 5 Paristokotelo (laitteen takana) Perusasetukset

Lisätiedot

DIGITAALINEN AJASTIN ULKOKÄYTTÖÖN

DIGITAALINEN AJASTIN ULKOKÄYTTÖÖN KÄYTTÖ-OHJE DIGITAALINEN AJASTIN ULKOKÄYTTÖÖN E135008 A. Toiminnot 1. Digitaalisen ajastimen ohjelmointi on yhtä helppoa kuin mekaanisen ajastimen antaen samalla digitaalisen ajastimen tarkkuuden. 2. Tällä

Lisätiedot

Siemens Motion PX micon kuulokojeiden käyttöohje. www.kuulotekniikka.com

Siemens Motion PX micon kuulokojeiden käyttöohje. www.kuulotekniikka.com Siemens Motion PX micon kuulokojeiden käyttöohje www.kuulotekniikka.com Sisällysluettelo Kuvaus Motion PX micon kuulokojeista sivu 3 Motion PX micon kuulokojeen pariston vaihto sivu 4 Motion PX micon kuulokojeen

Lisätiedot

KUIVA- / MÄRKÄ- / TUHKAIMURI KÄYTTÖOHJE. Kuiva- / märkä- ja tuhkaimuri

KUIVA- / MÄRKÄ- / TUHKAIMURI KÄYTTÖOHJE. Kuiva- / märkä- ja tuhkaimuri KUIVA- / MÄRKÄ- / TUHKAIMURI KÄYTTÖOHJE WL 60-P-2F Kuiva- / märkä- ja tuhkaimuri 1. Tuotekuvaus 1. Kuiva- / märkä- ja tuhkaimurilla voidaan imuroida sekä kuumaa että kylmää tuhkaa, tupakan tumppeja, kotiloita,

Lisätiedot

Käyttöohjeet. Sauvasekoitin Metos Dynamic SMX 600 E Dynamic SMX 800 E , Käännös valmistajan englanninkielisestä ohjeesta

Käyttöohjeet. Sauvasekoitin Metos Dynamic SMX 600 E Dynamic SMX 800 E , Käännös valmistajan englanninkielisestä ohjeesta Sauvasekoitin Metos Dynamic SMX 600 E Dynamic SMX 800 E 4248004, 4248006 Käyttöohjeet Käännös valmistajan englanninkielisestä ohjeesta 16.03.2010 Rev. 1.0 SISÄLLYSLUETTELO 1. Laitteen osat... 3 2. Käyttö...

Lisätiedot

1: Virtalähteen johto (3x1.5mm) 2: 24V johto moottorien välille (2x1mm)

1: Virtalähteen johto (3x1.5mm) 2: 24V johto moottorien välille (2x1mm) Asentaaksesi portin moottorin, tee seuraavasti: 1: tuo 230V virtaa toiselle tolpalle, mahdollisimman lähelle moottoria. 2: yhdistä tolpat toisiinsa 2x1mm2 kaapelilla (ei sisälly pakettiin). Oranssi ICT25mm

Lisätiedot

DNA Prepaid WLAN Mokkula

DNA Prepaid WLAN Mokkula DNA Prepaid WLAN Mokkula Mokkula käyttää normaalikokoista / suurempaa SIM-korttia. Irrota SIM-kortti kokonaisena ja laita se Mokkulaan alla olevan kuvan mukaisesti. Jos irrotat vahingossa pienemmän SIM-kortin,

Lisätiedot

Hegetest Wire Detector Pulssitesteri

Hegetest Wire Detector Pulssitesteri Hegetest Wire Detector Pulssitesteri Toiminta- ja käyttöohje: Hegetest Wire Detector on uusi laite johtimien tutkimiseen. Tällä laitteella voit yhdellä kytkennällä todeta kaapelista kuusi sen eri tilaa:

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE TRC-1490 Langaton sääasema

KÄYTTÖOHJE TRC-1490 Langaton sääasema KÄYTTÖOHJE TRC-1490 Langaton sääasema PIKAKÄYTTÖOPAS 1. Liu uta laitteen takana sijaitseva paristopesän kansi auki. 2. Asenna 2 AAA-paristoa paristopesään oikeaa napaisuutta noudattaen. 3. Sulje paristopesän

Lisätiedot

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje

Aurinko-C20 asennus ja käyttöohje Aurinko-C20 laitetelineen asennus ja käyttö Laitetelineen osat ja laitteet:. Kääntyvillä pyörillä varustettu laiteteline. Laitteet on kiinnitetty ja johdotettu telineeseen (toimitetaan akut irrallaan).

Lisätiedot

testo 606-1 Käyttöohje

testo 606-1 Käyttöohje testo 606-1 Käyttöohje FIN 2 Pikaohje testo 606-1 Pikaohje testo 606-1 1 Suojakansi: käyttöasento 2 Mittauspiikit 3 Näyttö 4 Toimintonäppäimet 5 Paristokotelo (laitteen takana) 6 Laitteen toimintatestausnastat

Lisätiedot

Tämän sybolin esiintyessä, käyttäjän tulee lukea käyttöohje, josta lisätietoa. Tämä symboli normaalikäytössä indikoi vaarallisesta mittausjännitteestä

Tämän sybolin esiintyessä, käyttäjän tulee lukea käyttöohje, josta lisätietoa. Tämä symboli normaalikäytössä indikoi vaarallisesta mittausjännitteestä Esittely VT30 mittaa AC-jännitteitä 690 V ja DC-jännitteitä 690 V asti, LCD-näyttö, portaittainen jännitenäyttö, positiivisen ja negatiivisen napaisuuden näyttö, sekä kiertosuunnan osoitus. Lisäksi jatkuvuuden

Lisätiedot

TG7200_7220NE(fi-fi)_QG.fm Page 1 Wednesday, July 25, 2007 4:57 PM. Koukku (220 240 V, 50 Hz) (KX-TG7202/KX-TG7203/KX-TG7222) Koukut

TG7200_7220NE(fi-fi)_QG.fm Page 1 Wednesday, July 25, 2007 4:57 PM. Koukku (220 240 V, 50 Hz) (KX-TG7202/KX-TG7203/KX-TG7222) Koukut TG7200_7220NE(fi-fi)_QG.fm Page 1 Wednesday, July 25, 2007 4:57 PM Pikaopas Digitaalinen langaton puhelin Malli KX-TG7200NE/KX-TG7202NE KX-TG7203NE Digitaalinen langaton vastaajapuhelin Malli KX-TG7222NE

Lisätiedot

Simppeli 2H. Ohjekirja

Simppeli 2H. Ohjekirja Simppeli 2H Ohjekirja Arvoisa asiakkaamme, Kiitos, kun valitsitte tuotteemme. Tutustuttehan tähän ohjekirjaan huolella ennen tuotteen käyttöönottoa, jotta käyttökokemuksenne olisi mahdollisimman nautittava

Lisätiedot

DIMLITE Single. Sähkönumero Käyttöohje

DIMLITE Single. Sähkönumero Käyttöohje DIMLITE Single Sähkönumero 2604220 Käyttöohje T1 sisääntulo T1 sisääntulo Yksittäispainikeohjaus Nopea painallus T1 painikkeesta sytyttää valaistuksen viimeisimmäksi aseteltuun tilannearvoon. Toinen lyhyt

Lisätiedot

Näyttöyksikkö (LED-tyyppi)

Näyttöyksikkö (LED-tyyppi) q LUE TÄMÄ OHJE HUOLELLISESTI LÄPI! Se sisältää tärkeää tietoa turvallisuudesta. Näyttöyksikkö (LED-tyyppi) KÄÄNNÖS ALKUPERÄISESTÄ OHJEESTA TUOTTEEN KUVAUS 1 1. Näyttöyksikkö (LED-tyyppi) SÄHKÖPOLKUPYÖRÄT

Lisätiedot

Spray Bark Controll Collar

Spray Bark Controll Collar Spray Bark Controll Collar Sitruunapannan käyttöohjeet JOHDANTO Haukkuminen on koiran normaalia käyttäytymistä. Joskus kuitenkin haukkuminen on ongelma omistajalle. Vastuuntuntoinen omistaja ei voi antaa

Lisätiedot

FIN. Valitse seuraavaksi +/ - painikkeilla alue tai. (ks. käyttäjän ohjelman tallentaminen)

FIN. Valitse seuraavaksi +/ - painikkeilla alue tai. (ks. käyttäjän ohjelman tallentaminen) KÄYTTÄJÄN OPAS FIN Ohjelmointivalikko: RF-AJASTIN JA RF-KYTKENTÄYKSIKKÖ Paina +/- painikkeita: aluenumero alkaa vilkkua. Valitse seuraavaksi +/ - painikkeilla alue tai käyttäjän ohjelma (ks. käyttäjän

Lisätiedot

HYDROSET ENT 20-3 F PINNANVALVONTAJÄRJESTELMÄ YLEISTÄ

HYDROSET ENT 20-3 F PINNANVALVONTAJÄRJESTELMÄ YLEISTÄ YLEISTÄ ENT 20-3F valvontajärjestelmä on tarkoitettu höyrykattiloihin, joiden paine on alle 60 bar ja syöttöveden säätö tapahtuu jaksottaisella syöttövesipumpun käytöllä. Järjestelmä koostuu elektrodilaipasta,

Lisätiedot

Windows. Valmistelut. Windows

Windows. Valmistelut. Windows Laiteohjelman päivittäminen vaihdettavalla objektiivilla varustetuille edistyksellisille Nikon 1 -kameroille, 1 NIKKOR -objektiiveille ja Nikon 1 -lisävarusteille Kiitos, että valitsit Nikon-tuotteen.

Lisätiedot

Handy Tube -liukurulla, mallit 100, 110, 120

Handy Tube -liukurulla, mallit 100, 110, 120 Handy Tube -liukurulla, mallit 100, 110, 120 Käyttöohje Suomi 7FI160188-02 Handy Tube -liukurulla pitkä Handy Tube -liukurulla lyhyt Handy Tube -liukurulla leveä Tuotekuvaus Tuote Malli Tuotenumero Koko

Lisätiedot

Doro Secure 580IUP. Käyttöopas. Suomi

Doro Secure 580IUP. Käyttöopas. Suomi Doro Secure 580IUP Käyttöopas Suomi 3 2 1 4 5 6 7 8 9 14 13 12 11 10 15 16 Huomaa! Kaikki kuvat ovat vain viitteellisiä, eivätkä ne välttämättä täysin vastaa todellista tuotetta. Suomi 1. Virta päälle/pois

Lisätiedot

Kauko-ohjattua kytkimellä varustettua CONNECT-välipistoketta nimitetään seuraavassa välipistokkeeksi. Välipistokkeen avulla voidaan ulkoisia

Kauko-ohjattua kytkimellä varustettua CONNECT-välipistoketta nimitetään seuraavassa välipistokkeeksi. Välipistokkeen avulla voidaan ulkoisia Kauko-ohjattua kytkimellä varustettua CONNECT-välipistoketta nimitetään seuraavassa välipistokkeeksi. Välipistokkeen avulla voidaan ulkoisia sähkölaitteita (katso Tekniset tiedot) kytkeä kauko-ohjauksella

Lisätiedot

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje

Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje Keraaminen Lämpöpuhallin VV 21 CA Käyttöohje Tuotteen ominaisuudet 2 tehotasoa 800W/1200W PTC-lämpöelementti Alhainen melutaso Kaksinkertainen ylikuumenemissuoja Kaatumissuoja Irroitettava ilmansuodatin

Lisätiedot

Active Life Tracker Bluetooth Smart Watch B2205

Active Life Tracker Bluetooth Smart Watch B2205 Active Life Tracker Bluetooth Smart Watch B2205 B C A 24/7 aktiivisuusranneke ja sovellus älypuhelimelle/tabletille. Toiminnot: Askelmittari Unen mittaus Kilometrilaskuri Kalorilaskuri Aktiivisuusmittari

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500

KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500 KÄYTTÖOHJE AURINKOVARJON JALKAAN KIINNITETTÄVÄ LÄMMITIN P1500 Lue käyttöohje ennen lämmittimen käyttöönottoa Käytä lämmitintä ainoastaan käyttöohjeiden mukaisesti. Muu käyttö voi aiheuttaa tulipalon, sähköiskun

Lisätiedot

Varmista että kello on ladattu ennen kuin otat sen käyttöön. Jos sen akun varaus on liian alhainen, kellon toiminnot eivät toimi luotettavasti.

Varmista että kello on ladattu ennen kuin otat sen käyttöön. Jos sen akun varaus on liian alhainen, kellon toiminnot eivät toimi luotettavasti. I. Kellon esittely II. Osat Ⅲ. Aloitus Sovelluksen (application) asennus iphone: etsi 'H Band' App Storesta ja lataa se. Android: etsi 'H Band' Google Play Storesta ja lataa se. Bluetooth-yhteys Vaihe

Lisätiedot

Ontech Teleswitch 9001A Ontech Teleswitch 9003

Ontech Teleswitch 9001A Ontech Teleswitch 9003 Ontech Teleswitch 9001A Ontech Teleswitch 9003 Käyttöohjeet Tervetuloa! Onnittelut laitteen Ontech Teleswitch 9001A valinnasta. Toivomme, että sinulle on tästä tuotteesta paljon iloa ja hyötyä, että sen

Lisätiedot

Käyttöohje. Järjestelmä on helppo ohjelmoida ilman työkaluja. Sen tyypillisimmät käyttökohteet ovat asunnot ja muut pienet asennukset.

Käyttöohje. Järjestelmä on helppo ohjelmoida ilman työkaluja. Sen tyypillisimmät käyttökohteet ovat asunnot ja muut pienet asennukset. N94, Rev..0, 5..07, K.H. Käyttöohje ELKO Wireless on johdoton valaistuksen ohjausjärjestelmä. Sen tuotteet kommunikoivat radiosignaaleilla, myös seinien läpi, joten näköyhteyttä tuotteiden välillä ei vaadita.

Lisätiedot

Asennus- ja käyttöohjeet. Huonekoje handsfree-toiminnolla 1280..

Asennus- ja käyttöohjeet. Huonekoje handsfree-toiminnolla 1280.. Asennus- ja käyttöohjeet Huonekoje handsfree-toiminnolla 1280.. Laitekuvaus Huonekoje handsfree-toiminnolla kuuluu Gira-ovipuhelinjärjestelmään ja koostuu seuraavista osista: 3 4 5 2 1 6 1 Ovipuhelinjärjestelmän

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE. (valo) Eri painiketoiminnot ilmaistaan viereisen piirroksen esittämillä kirjaimilla.

KÄYTTÖOHJE. (valo) Eri painiketoiminnot ilmaistaan viereisen piirroksen esittämillä kirjaimilla. CASIO-moduuli 3074 KÄYTTÖOHJE W-110 KÄYTTÖOHJETTA KOSKEVA HUOMAUTUS (valo) Eri painiketoiminnot ilmaistaan viereisen piirroksen esittämillä kirjaimilla. KELLON TOIMINNOT Paina C-painiketta toiminnon vaihtoa

Lisätiedot

Käyttöpaneelin käyttäminen

Käyttöpaneelin käyttäminen Tässä jaksossa on tietoja käyttöpaneelin käytöstä, tulostimen asetusten muuttamisesta ja käyttöpaneelin valikoiden sisällöstä. 1 Useimpia tulostimen asetuksia voi muuttaa sovellusohjelmasta tai tulostinajurista.

Lisätiedot