1. JOHDANTO LÄÄKETIETEELLINEN TAUSTA TURVATOIMENPITEET YHTEENVETO KÄYTTÖNÄPPÄIMET NÄYTTÖSYMBOLIT...

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "1. JOHDANTO...244 2. LÄÄKETIETEELLINEN TAUSTA...245 3. TURVATOIMENPITEET...246 4. YHTEENVETO...247 KÄYTTÖNÄPPÄIMET...247 NÄYTTÖSYMBOLIT..."

Transkriptio

1 KÄYTTÖOHJE suomi ENNEN STIMULAATTORIN KÄYTTÖÄ 1. JOHDANTO LÄÄKETIETEELLINEN TAUSTA TURVATOIMENPITEET TIETOJA POTILAALLE 4. YHTEENVETO KÄYTTÖNÄPPÄIMET NÄYTTÖSYMBOLIT KÄYTTÖ OHJEET VAIHE VAIHEELTA CEFAR EASY TOUCH STIMULAATIO ERITYISOHJEET Ajastin OhjelmaN TILAPÄINEN KESKEYTYS PARISTOJEN VAIHTO TIETOJA HOITOHENKILÖSTÖLLE 7. OHJELMAT VALMIIT OHJELMAT POTILASKOHTAISET OHJELMAT OhjelmalukITUS POISTA MAATTITOIMINTO KÄYTÖSTÄ SEURANTA LISÄTIETOJA 8. LISÄVARUSTEET HUOLTO-OHJEET VIANETSINTÄ usein kysyttyjä kysymyksiä TEKNISET TIEDOT SYMBOLIEN SELITYKSET LIITE HOITO-OPAS

2 JOHDANTO CEFAR Medical AB on toimittanut sähköterapiatuotteita yli 30 vuotta. Yritys perustettiin Ruotsissa vuonna 1975 ja nykyään se on yksi Euroopan johtavia sähköterapia-alan yrityksiä. Hoitoalan ammattilaiset julkisella ja yksityisellä sektorilla ympäri maailman käyttävät yleisesti Cefar-stimulaattoreita. Sähköinen hermo- ja lihasstimulaatio on tehokas ja taloudellinen eikä sillä ole sivuvaikutuksia. Kliinisten tutkimusten ansiosta TENS- (transkutaaninen neurostimulaatio) ja NMES-sovellusalueet (neuromuskulaarinen elektrostimulaatio) laajenevat nopeasti. Cefar kehittää menetelmää jatkuvasti tavoitteenaan tarjota sekä hoitoalan ammattilaisille ja kuluttajille luonnollinen hoitovaihtoehto. Lisätietoja TENS- ja NMES-hoidoista sekä tuotteistamme löytyy kotisivultamme: CEFAR REHAB X2 on lihasten kuntoutukseen (NMES) ja kivunlievitykseen (TENS) tarkoitettu 2-kanavainen hermostimulaattori. Stimulaattorissa on 27 valmista ja 3 potilaskohtaista hoito-ohjelmaa. Kanavat ovat yhtaikaisia, mikä tarkoittaa, että valittu hoito-ohjelma koskee molempia kanavia. CEFAR EASY TOUCH säätää stimulaatiotehon automaattisesti oikeaksi kullekin potilaalle.

3 2. LÄÄKETIETEELLINEN TAUSTA NMES NMES (neuromuskulaarinen elektrostimulaatio) sopii sekä potilaskuntoutukseen että urheiluvalmennuksen täydennykseksi kaikilla tasoilla. 245 Lihasten sähköstimulaation tavoitteena on saada aikaan supistuksia tai värinää lihaksissa. Normaalia lihastoimintaa hallitaan keskus- ja ääreishermostoilla, jotka lähettävät sähköimpulsseja lihaksille. NMES toimii samalla tavalla, mutta käyttää ulkoista lähdettä (stimulaattoria), jonka elektrodit kiinnitetään iholle sähköimpulssien lähettämiseksi kehoon. Impulssit stimuloivat hermoja lähettämään halutulle lihakselle, joka reagoi supistumalla aivan kuten normaalissa lihastoiminnassakin. Lihasten sähköstimulaatio sopii kehon kaikille lihaksille. Sitä voidaan käyttää leikkauksen, repeämän yms. heikentämän lihaksen vahvistamiseen ja liikkuvuuden parantamiseen. Lisäksi se on erinomainen työkalu aivohalvauspotilaiden kuntoutuksessa, jossa sitä voidaan käyttää apuna potilaiden tartunta- ja kävelyharjoituksissa. Fysioterapeutin ja muun hoitohenkilön on kokeiltava kuntoutukseen käytettävää sähköistä lihasstimulaatiota potilaskohtaisesti parhaiden tulosten saavuttamiseksi. TENS TENS (transkutaaninen neurostimulaatio) antaa hyviä tuloksia monentyyppisiin akuutteihin ja kroonisiin kiputiloihin. Se on kliinisesti testattu ja fysioterapeutit, muut hoitohenkilöt ja huippu-urheilijat ympäri maailman käyttävät sitä päivittäin. Korkeataajuinen TENS aktivoi hermoston kivunlievitysmekanismit. Iholle kipualueelle tai sen läheisyyteen kiinnitettyjen elektrodien sähköimpulssit stimuloivat hermoja estämään kipusignaalien pääsyn aivoihin eikä kipua näin havaita. Matalataajuinen TENS stimuloi vapauttamaan kehon luonnolliia kipulääkkeitä endorfiineja. TENS on turvallinen hoitomenetelmä eikä sillä lääkkeistä ja muista kivunlievitysmenetelmistä poiketen ole minkäänlaisia sivuvaikutuksia. Se saattaa riittää ainoana hoitomuotona, mutta voi olla myös arvokas lisä muissa farmakologisissa ja/tai fysikaalisissa hoidoissa. TENS ei aina hoida kivun syytä. Jos kipu jatkuu, kysy neuvoa lääkäriltäsi.

4 3. TURVATOIMENPITEET 246 Tarkista laite ennen käyttöä. Käytä stimulaattoria ainoastaan käyttöohjeen mukaisesti. Stimulaattorin kanssa tulee käyttää vain Cefar-lisävarusteita. VAROITUS! VARO CEFAR REHAB X2:lla ei saa hoitaa potilaita, joilla on sisäisiä elektronisia laitteita, kuten sydämentahdistimia ja sydämensisäisiä defibrillaattoreita. Raskauden aikana CEFAR REHAB X2:ta ei tulisi käyttää ensimmäisen kolmanneksen (12 viikon) aikana. Älä stimuloi kaulan alueella kaulavaltimoiden tai glomus caroticumin lähellä, sillä se saattaa alentaa verenpainetta. Stimulaatiota ei saa käyttää, kun potilas on liitettynä korkeataajuksiseen leikkauslaitteeseen. Tämä voi aiheuttaa palovammoja elektrodien alla olevalle iholle sekä häiriöitä stimulaattoriin. Älä käytä stimulaattoria lyhyt- tai mikroaaltolaitteiden läheisyydessä, sillä tämä voi vaikuttaa stimulaattorin ulostulovirtaan. Stimulaattoria ei saa jättää lasten ulottuville. Ole erityisen varovainen hoitaessasi angina pectorista sekä rytmihäiriöpotilaiden rintakehän aluetta. Elektrodit saa asettaa ainoastaan terveelle iholle. Ehkäise ihoärsytystä varmistamalla, että elektrodien kosketus ihoon on hyvä. Jos olet raskaana, älä aseta elektrodeja suoraan kohdun päälle tai yhdistä elektrodiparia vatsan poikki. Teoreettisena syynä tähän on se, että hoitovirta saattaa vaikuttaa sikiön sydämeen (vaikka sen haitallisuudesta ei ole tutkimuksia). Jos iho ärsyyntyy, hoito tulee lopettaa toistaiseksi. Jos ongelmat jatkuvat, ota yhteys hoidon määränneeseen henkilöön. Yksittäisissä tapauksissa kyse voi olla yliherkkyydestä teipille tai geelille. Ongelma yleensä häviää, kun teippi tai geeli vaihdetaan toiseen merkkiin. Älä käytä elektrodeja, joiden pinta on pienempi kuin 16 cm 2, sillä ne voivat aiheuttaa palovammoja. Varovaisuutta on noudatettava aina, kun virranvoimakkuus on > 2 ma/cm 2. Ole varovainen käyttäessäsi sähköterapiaa, jos potilas on samalla liitetty kehoon kiinnitettäviä elektrodeja käyttävään valvontalaitteeseen. Stimulaatio saattaa häiritä valvontalaitteen signaaleja. Sähköiskujen välttämiseksi paristokotelon kantta ei saa koskaan avata stimulaation aikana. Sammuta laitteen virta, ennen kuin irrotat elektrodit iholta. Jos elektrodi irtoaa itsestään, sammuta virta ennen elektrodiin tarttumista. Sähköstimulaatio tuntuu sormissa epämiellyttävältä mutta on vaaratonta. Ole varovainen stimuloidessasi päälle kytkettyjen matkapuhelimien välittömässä läheisyydessä stimuloitaessa, sillä tämä saattaa vaikuttaa stimulaattorin lähtötehoon. Ole varovainen, jos käytät stimulaattoria autolla ajaessasi. Stimulaation tahattomat muutokset saattavat viedä keskittymisen ajamisesta ja aiheuttaa vaaratilanteen.

5 4. YHTEENVETO KÄYTTÖNÄPPÄIMET ON/OFF Virta päälle ja pois. Kytkee stimulaattorin pois päältä myös silloin, kun näppäinlukitus on päällä. Voidaan käyttää stimulaation keskeyttämiseen milloin tahansa. 2. LISÄÄ (vasen ja oikea kanava) Lisää virranvoimakkuutta (stimulaation voimakkuutta). Lisää virranvoimakkuutta pitämällä näppäintä alhaalla. Huom! Lisää virranvoimakkuutta aina varovasti. Lopettaa -stimulaation. Lisää minuuttien määrää ajastinta asetettaessa (oikea näppäin). Kytkee ohjelmalukituksen päälle ja pois (vasen näppäin)*. Selaa vaihtoehtoja ohjelmointitilassa*. 3. PIENENNÄ (vasen ja oikea kanava) Pienentää virranvoimakkuutta (stimulaation voimakkuutta). Näppäintä voidaan pitää alhaalla, jolloin virranvoimakkuus pienenee jatkuvasti. Kytkee näppäinlukituksen pois päältä. Lopettaa -stimulaation. Pienentää minuuttien määrää ajastinta asetettaessa (oikea näppäin). Kytkee ohjelmalukituksen päälle ja pois (vasen näppäin)*. Selaa vaihtoehtoja ohjelmointitilassa*. 4. (vasen ja oikea kanava) Käynnistää -testitilan. Vahvistaa valitun virranvoimakkuuden -testitilassa. 5. OHJELMA Valitsee ohjelman (P1 P30). Selaa ohjelmia eteenpäin painamalla P+ ja taaksepäin painamalla P. Keskeyttää meneillään olevan ohjelman tilapäisesti. Kytkee ohjelmalukituksen päälle ja pois (P+)*. 6. AJASTIN Käynnistää ajastimen asetuksen OHJELMOINTI/VAHVISTUS (SET) Kytkee stimulaattoriin potilaskohtaisten ohjelmien P28 P30 ohjelmointitilaan, kun näppäintä painetaan ekuntia. Vahvistaa asetukset ohjelmointitilassa. 8. KÄSIKATKAISIMEN LIITÄNTÄ Käsikatkaisinta käyttämällä jaksottaisen stimulaation ohjelmien supistuksia voidaan ohjata käsin. 9. KAAPELIN PIDIKE *Ammattikäyttö

6 NÄYTTÖSYMBOLIT KATKENNUT VIRTAPIIRI (vasen ja oikea kanava) Katkennut virtapiiri. Katkenneen virtapiirin syynä voi olla liian suuri vastus tai kaapelin katkeaminen. Ks. kappale VIANETSINTÄ. 2. TAUKO Tilapäisesti pysäytetty hoito-ohjelma. 3. NÄPPÄINLUKITUS Aktivoitunut näppäinlukitus. Näppäinlukko kytkeytyy automaattisesti, jos mitään näppäintä ei paineta 20 sekunnin aikana. Avaa painikelukko painamalla vasenta tai oikeaa PIENENNÄ-painiketta. 4. OHJELMALUKITUS Aktivoitunut ohjelmalukitus. 5. PARISTOJEN TILA Tyhjät paristot. Tämä symboli näytetään vain, kun paristojen virta on lähes lopussa. 6. OHJELMANUMERO Valitun hoito-ohjelman numero JÄLJELLÄ OLEVA AIKA Hoito-ohjelman jäljellä oleva aika minuutteina ja sekunteina. Aika vilkkuu ajastinta asetettaessa. 8. STIMULAATIO/CEFAR EASY TOUCH (vasen ja oikea kanava) Aktivoitu automaattinen amplitudiasetus. vilkkuu testitilassa ja palaa stimulaation aikana. 9. VIRRANVOIMAKKUUSPYLVÄS (vasen ja oikea kanava) Valittu virranvoimakkuus pylväänä. 10. VIRRANVOIMAKKUUS (vasen ja oikea kanava) Valitun amplitudin virranvoimakkuus ma:na (ei näytetä Autostimulointitilassa). 11. TYÖ/LEPO (jaksottainen stimulaatio) Työn/levon näyttö jaksottaisen stimulaation ohjelmissa. Symbolin yläosa vilkkuu työajan ja alaosa lepoajan aikana. 12. KORKEA/MATALA TAAJUUS (vaihtelevataajuuksinen stimulaatio) Korkean/matalan taajuuden näyttö vaihtelevataajuuksissa ohjelmissa. Symbolin yläosa vilkkuu korkean ja alaosa matalan taajuuden aikana.

7 5. KÄYTTÖ OHJEET VAIHE VAIHEELTA CEFAR REHAB X2:ta voidaan käyttää sekä TENS- että NMES-hoidossa. Käytä ainoastaan niitä hoito-ohjelmia, jotka hoidon määrännyt henkilö on katsonut tehokkaimmiksi omiin tarpeisiisi. Stimulaattorissa on kaksi samanaikaista kanavaa, mikä tarkoittaa, että molemmat kanavat stimuloivat samalla ohjelmalla. NMESohjelmien lihassupistusten manuaalisen säädön helpottamiseksi on saatavana käsikatkaisin ASENNA PARISTOT Asenna paristot laitteeseen (ks. kappale PARISTOJEN VAIHTO). 2. KIINNITÄ ELEKTRODIT A. Kiinnitä elektrodit kaapeleihin. B. Kiinnitä elektrodit kehoosi. C. Yhdistä kaapeli CEFAR REHAB X2:een. 3. YHDISTÄ KÄSIKATKAISIN Huom! Tämä koskee ainoastaan ohjelmia P9 P16 ja P19 P KYTKE STIMULAATTORI PÄÄLLE Paina ON/OFF-näppäintä. Tätä näppäintä voidaan käyttää stimuloinnin keskeyttämiseen milloin tahansa, myös näppäinlukituksen ollessa kytkeytyneenä. Kytke stimulaatio aina pois P päältä S ennen elektrodien poistamista iholta.

8 VALITSE OHJELMA (P1 P30) Selaa OHJELMIA eteen- tai taaksepäin painamalla P+ P+ Stai S P P niin monta kertaa, että valitsemasi hoito-ohjelma näkyy näyttöruudulla. Huom! Ohjelma voidaan valita ainoastaan, kun virranvoimakkuus molemmilla kanavilla on 00,0 ma. Lisätietoja hoito-ohjelmista, ks. kappale OHJELMAT. 6. KÄYNNISTÄ STIMULAATIO TENS Paina kummankin kanavan LISÄÄ-näppäintä, kunnes stimulaatioteho on miellyttävä. Lisää virranvoimakkuutta pitämällä näppäintä alhaalla. NMES P S Paina kummankin kanavan LISÄÄ-näppäintä, kunnes lihakset alkavat supistella näkyvästi. Lisää virranvoimakkuutta pitämällä näppäintä alhaalla. Huom! Kumpaakin kanavaa on käytettävä ohjelmille P5 ja P17 P18. Huom! Lisää virranvoimakkuutta aina varovasti! P S Katso kappale ERITYISOHJEET seuraavissa tapauksissa: Vaihtelevataajuuksinen stimulaatio Jaksottainen stimulaatio + käsikatkaisin Jaksottainen stimulaatio ja Aktiivinen lepo Automaattisesti aktivoituva näppäinlukitus estää tahattomat asetusten muutokset hoidon aikana. Näppäinlukitus aktivoituu, jos mitään näppäintä ei paineta 20 sekunnin aikana. Näppäinlukitus vapautetaan painamalla jompaa kumpaa PIENENNÄ-näppäintä. Hoitoaika on asetettu valmiiksi, mutta sitä voidaan muuttaa ajastimella, ks. kappale AJASTIN. P S 7. PYSÄYTÄ STIMULAATIO Voit lopettaa stimulaation ennen hoitoajan kulumista loppuun painamalla PIENENNÄ-näppäintä, kunnes virranvoimakkuudet ovat 00,0 ma, tai painamalla ON/OFF-näppäintä. Kun hoito-ohjelma on päättynyt, näytöllä vilkkuu jäljellä oleva aika 00:00. P Viimeksi käytetty ohjelma tallennetaan muistiin, kun stimulaattorin virta katkaistaan, ja se valitaan oletuk- P S sena, kun virta seuraavan kerran kytketään päälle. Paristojen säästämiseksi laitteen virta katkeaa automaattisesti, jos se on 5 minuuttia käyttämättä. S

9 CEFAR EASY TOUCH STIMULAATIO Kivun lievittämiseksi stimulaatioteho on säädettävä hieman kivun voimakkuutta suuremmaksi. Koska keho sopeutuu aluksi asetettuun stimulaatiotehoon, virranvoimakkuutta joudutaan usein säätämään pari kertaa optimaalisen hoitotehon saavuttamiseksi. CEFAR EASY TOUCHIA käytettäessä virranvoimakkuus säädetään automaattisesti ja optimaalinen teho saavutetaan muutaman minuutin stimulaation jälkeen. NMES-hoidossa päätavoitteena on saada aikaan voimakas mutta kivuton lihassupistus. CEFAR EASY TOUCHILLA oikea stimulaatioteho on helppo saavuttaa. CEFAR REHAB X2 käyttää potilaan henkilökohtaisen sensomotorisen kynnyksen pohjalta kerrointa, jonka avulla saavutetaan optimaalinen stimulaatioteho. CEFAR EASY TOUCHIN käyttö: Noudata kappaleen OHJEET VAIHE VAIHEELTA kohtia alkaa vilkkua näytöllä ja virran- 6. KÄYNNISTÄ TESTI Paina vasemman tai oikean kanavan -näppäintä voimakkuus kasvaa asteittain. P S 7. LOPETA TESTI TENS-ohjelmat: Paina uudelleen -näppäintä NMES-ohjelmat: Paina uudelleen -näppäintä P P S S, kun stimulaatioteho tuntuu miellyttävältä., kun havaitaan ensimmäinen lihasreaktio. Jos painat -näppäintä liian myöhään tai haluat aloittaa jostain syystä alusta, paina uudelleen näppäintä. 8. TOISTA TESTI TOISELLE KANAVALLE Toista kohdat 6 7 toiselle kanavalle. 9. STIMULAATIO KÄYNNISTYY Ohjelma käynnistyy muutaman sekunnin kuluttua ja virranvoimakkuus säätyy automaattisesti optimaaliselle stimulaatioteholle. Jos käsikatkaisin on yhdistetty, voit aloittaa sen käytön. Vaikka käytät -stimulointia, voit lisätä tai pienentää virranvoimakkuutta milloin tahansa LISÄÄ- tai PIENENNÄ-näppäimillä, kunnes stimulaatio tuntuu miellyttävältä. Tällöin kuitenkin automaattinen virranvoimakkuusasetus menetetään. P S

10 252 ERITYISOHJEET Vaihtelevataajuuksinen stimulaatio (P4) Vaihtelevataajuuksinen stimulaatio on korkea- (80 Hz) ja matalataajuuksisen (2 Hz) stimulaation yhdistelmä erillisillä virranvoimakkuusasetuksilla. 1. Säädä 80 Hz:n stimulaation virranvoimakkuus, kun korkean/matalan taajuuden symbolin yläosa vilkkuu. 2. Kun symbolin alaosa vilkkuu ensimmäisen kerran, 2 Hz:n stimulaation virranvoimakkuus alkaa samalta tasolta kuin 80 Hz:n. Säädä virranvoimakkuutta, kunnes lihassupistelu on näkyvää. Taajuusvaihteluiden väliseksi ajaksi on asetettu 3 sekuntia. Katso lisätietoja vaihtelevataajuuksisesta stimulaatiosta kappaleesta USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ. Jaksottainen stimulaatio + käsikatkaisin (P9 P23) Ohjelmat 9 23 ovat jaksottaisen stimulaation ohjelmia, joissa lihassupistusten (työaika) välissä on lepoaika, ks. 2 kuva. Lihassupistukset voimistuvat asteittain virranvoimakkuuden noustessa ja saavuttavat maksimisupistukset työajan aikana. Virranvoimakkuuden laskiessa stimulaatio 1. Ramp-up time Nousuaika Work time 4. Rest time pienenee asteittain, kunnes lepoaika käynnistyy. Lepoaika 2. työaika voi olla stimulaation kanssa tai ilman sitä (Aktiivinen lepo). Jaksottaisen stimulaation ohjelmissa näyttöruudulla näytetään työ/leposymboli. Symbolin yläosa vilkkuu työajan ja alaosa lepoajan aikana. Ohjelmia P9 P16 ja P19 P23 voidaan käyttää käsikatkaisimen kanssa, jolloin työ- ja lepoajan pituutta voidaan säätää manuaalisesti. Paina käsikatkaisimen näppäintä lepoajan aikana virranvoimakkuuden nostamiseksi ja lihassupistusten saamiseksi. Työajan pituus on asetettu valmiiksi, mutta sitä voidaan lyhentää painamalla käsikatkaisimen näppäintä. Lepoaika jatkuu, kunnes käsikatkaisimen näppäintä painetaan uudelleen. Katso lisätietoja käsikatkaisimen käytöstä kappaleesta USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ. 3. Ramp-down time 3. Laskuaika 4. Lepoaika 2 3 Jaksottainen stimulaatio ja Aktiivinen lepo (P19 P20) Ohjelmissa, joihin sisältyy Aktiivinen lepo, stimulointi jatkuu myös levon aikana, mikä tarkoittaa, että sinun on tehtävä kaksi virranvoimakkuusasetusta molemmille kanaville. yläosa vilkkuu, lisää vir- Virranvoimakkuusasetus lihassupistuksille (työaika): Kun työ/leposymbolin ranvoimakkuutta asteittain, kunnes lihassupistuksissa ei tunnu kipua. alaosa vilkkuu, lisää virranvoimak- Virranvoimakkuusasetus Aktiiviselle levolle: Kun työ/leposymbolin kuutta asteittain, kunnes lihakset värisevät. Katso lisätietoja Aktiivisesta levosta kappaleesta USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ.

11 AJASTIN Hoitoaika on asetettu valmiiksi, mutta sitä voidaan muuttaa ajastimella. Aika voidaan asettaa välillä - - ja 99 minuuttia. Jos valitset - -, stimulaatio jatkuu, kunnes lopetat sen manuaalisesti. Ajastimen asetus: 1. Valitse ohjelma ja käynnistä stimulaatio, ks. kappale OHJEET VAIHE VAIHEELTA. 2. Avaa ajastintoiminto painamalla AJASTIN-näppäintä 3. Pidennä aikaa painamalla oikeaa LISÄÄ-näppäintä. Yksi näppäimen painallus pidentää aikaa 1 minuutilla. Lyhennä aikaa painamalla oikeaa PIENENNÄ-näppäintä. Yksi näppäimen painallus lyhentää aikaa 1 minuutilla. Aika vilkkuu näytöllä, kun ajastinta asetetaan. 4. Vahvista ajastimen asetus painamalla AJASTIN-näppäintä P S P. S. 253 P S OHJELMAN TILAPÄINEN KESKEYTYS P S Hoito-ohjelmat voi keskeyttää tilapäisesti maks. 5 minuutiksi. Ohjelman tilapäinen keskeytys: 1. Jos näppäinlukitus on päällä, vapauta lukitus painamalla jompaakumpaa kumpaa PIENENNÄ-näppäintä. 2. Keskeytä ohjelma tilapäisesti painamalla OHJELMA-näppäintä tai. P+ P+ S P S P P+ Käynnistä stimulaatio uudelleen painamalla OHJELMA-näppäintä P+ S S tai P P. Jos stimulaatio keskeytetään yli 5 P minuutiksi, S stimulaattorin virta katkeaa automaattisesti paristojen säästämiseksi.

12 6. PARISTOJEN VAIHTO 254 Näytölle syttyy pariston kuva, kun paristojen virta on lähes lopussa. Niin kauan kun stimulaattori toimii normaalisti, hoitoa voi jatkaa. Jos stimulaatioteho alkaa heiketä tai laite lakkaa toimimasta, on aika vaihtaa paristot. Jos stimulaattori on käyttämättä pitkään (noin 3 kuukautta), paristot tulee poistaa stimulaattorista. Stimulaattori toimii kahdella ei-ladattavalla 1,5 V AA-paristolla tai kahdella ladattavalla 1,2 V AA-paristolla, jotka ladataan erillisessä laturissa. PARISTOJEN VAIHTO 1. Sammuta laitteen virta. 2. Paristokotelo on laitteen takana. 3. Irroita paristokotelon kansi painamalla voimakkaasti kannessa olevaa merkkiä ja liu uta kansi alaspäin. 4. Poista paristot. 5. Aseta uudet paristot oikein päin paristokotelossa olevien merkintöjen mukaisesti (+ ja ), ks. kuva. 6. Sulje paristokotelon kansi. 7. Hävitä käytetyt paristot paikallisten ja kansallisten määräysten mukaisesti. HUOM! Ei-ladattavia paristoja ei saa ladata, sillä ne saattavat räjähtää.

13 7. OHJELMAT VALMIIT OHJELMAT TENS CEFAR REHAB X2:ssa on kuusi valmista TENS-kivunlievitysohjelmaa. Alla olevassa yhteenvedossa on esitetty kunkin ohjelman stimulaatiotila ja parametriasetukset. Erilaisten kiputilojen hoito TENSillä, ks. hoito-opas tämän käyttöohjeen lopussa. Lisätietoja ohjelmista P4 P5, ks. kappale USEIN KYSYTTYJÄ KYSYMYKSIÄ. 255 P1 KONVENTIONAALINEN TENS Korkeataajuuksinen stimulaatio, joka saa aikaan kutiavan tuntemuksen. Tämä on usein ensimmäinen vaihtoehto sekä akuuttiin että pitkäaikaiseen kipuun. Taajuus 80 Hz Pulssin kesto 180 µs P2 BURSTI TENS Matalataajuinen stimulaatio, joka tuottaa näkyviä lihassupistuksia. Kipu lievittyy hitaammin mutta vaikutus kestää pitempään kuin konventionaalisella TENSillä. Taajuus 2 Hz Pulssin kesto 180 µs P3 MODULoitu TENS-STIMULAATIO Korkeataajuuksinen stimulaatio, jossa pulssin kesto vaihtelee koko ajan. Tämä voi saada aikaan aaltoilevan tuntemuksen, joka voi olla miellyttävämpi kuin pulssin keston ollessa vakio. Taajuus 80 Hz Pulssin kesto 1 70 µs Pulssin kesto µs Modulointiaika P4 VAIHTELEVATAAJUUKSINEN TENS Korkea- ja matalataajuuksisen stimulaation yhdistelmä, joka voi tehostaa kivunlievityskäsittelyä. Taajuus 1 80 Hz Taajuus 2 (bursti) 2 Hz Pulssin kesto 180 µs Modulointiaika 3/3 s P5 FLOW TENS Vaihteleva stimulaatio, joka tuntuu hierovalta ja pumppaavalta ja voidaan käyttää kivunlievitykseen ja stimuloidun alueen verenkierron parantamiseen. Käytä aina 2 kanavaa ja 4 elektrodia. Taajuus 80 Hz Pulssin kesto 1 70 µs Pulssin kesto µs Modulointiaika P6 OHJAIN lihaksensisäisille RUISKEILLE Perkutaaninen hermostimulaatio-ohjelma, jolla parannetaan lihastensisäisten botox-ruiskeiden tarkkuutta. Ruiskeita käytetään spastisuuteen, dystoniaan, kasvojen hemispasmiin ja bruksismiin. Taajuus 1 Hz Pulssin kesto 50 µs

14 256 VALMIIT OHJELMAT NMES CEFAR REHAB X2:ssa on 21 valmista NMES-ohjelmaa, joihin kuuluvat lämmittely, kuntoutus, lihasten vahvistaminen, palautuminen ja hieronta. Tämän kirjan lopussa olevassa hoito-oppaassa on lueteltu indikaatiot sekä niille suositellut hoito-ohjelmat ja elektrodien sijoituspaikat. Ohjelmia P9 P16 ja P19 P23 voidaan käyttää käsikytkimen kanssa, jolla lihassupistuksia on helppo säätää manuaalisesti. P7 lämmittely, lyhyt Taajuus 1 2 Hz Taajuus 2 8 Hz Pulssin kesto 300 µs Modulointiaika 10 s P8 lämmittely, pitkä Taajuus 1 2 Hz Taajuus 2 8 Hz Pulssin kesto 300 µs Modulointiaika 10 s P9 jaksottainen stimulaatio Pienet lihasryhmät Taajuus 50 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 4 s Lepoaika 4 s Nousuaika Laskuaika P10 jaksottainen stimulaatio Isot lihasryhmät Taajuus 50 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 4 s Lepoaika 4 s Nousuaika Laskuaika P11 jaksottainen stimulaatio Pienet lihasryhmät Taajuus 65 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 6 s Lepoaika 8 s Nousuaika Laskuaika P12 jaksottainen stimulaatio Isot lihasryhmät Taajuus 65 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 6 s Lepoaika 8 s Nousuaika Laskuaika

15 P13 jaksottainen stimulaatio Pienet lihasryhmät Taajuus 50 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 10 s Lepoaika 10 s Nousuaika 1 s Laskuaika P14 jaksottainen stimulaatio Isot lihasryhmät Taajuus 50 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 10 s Lepoaika 10 s Nousuaika 1 s Laskuaika P15 jaksottainen stimulaatio Neurologia, pienet lihasryhmät Taajuus 40 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 5 s Lepoaika 15 s Nousuaika 4 s Laskuaika P16 jaksottainen stimulaatio Neurologia, isot lihasryhmät Taajuus 40 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 5 s Lepoaika 15 s Nousuaika 4 s Laskuaika P17 VOUROTTELEVA STIMULAaTIo Pienet lihasryhmät Taajuus 50 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 4 s Lepoaika 6 s Nousuaika 1 s Laskuaika 1 s P18 VOUROTTELEVA STIMULAaTIo Isot lihasryhmät Taajuus 50 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 4 s Lepoaika 6 s Nousuaika 1 s Laskuaika 1 s P19 STIMULAaTIo aktiivisella levolla Pienet lihasryhmät Taajuus työ 50 Hz Taajuus lepo 8 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 10 s Lepoaika 10 s Nousuaika työ Laskuaika työ Nousuaika lepo 1 s Laskuaika lepo 1 s 257

16 258 P20 STIMULAaTIo aktiivisella levolla Isot lihasryhmät Taajuus työ 50 Hz Taajuus lepo 8 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 10 s Lepoaika 10 s Nousuaika työ Laskuaika työ Nousuaika lepo 1 s Laskuaika lepo 1 s P21 lihasten vahvistaminen Yläraajat Taajuus 1 25 Hz Taajuus 2 45 Hz Pulssin kesto 200 µs Työaika 5 s Lepoaika 8 s Nousuaika Laskuaika 1 s P22 lihasten vahvistaminen Alaraajat Taajuus 1 45 Hz Taajuus 2 65 Hz Pulssin kesto 400 µs Työaika 5 s Lepoaika 8 s Nousuaika Laskuaika 1 s P23 LIHASTEN VAHVISTAMINEN Selkä ja vartalo Taajuus 1 30 Hz Taajuus 2 50 Hz Pulssin kesto 300 µs Työaika 5 s Lepoaika 8 s Nousuaika Laskuaika 1 s P24 PALAUTUMINEN Pienet lihasryhmät Taajuus 4 Hz Pulssin kesto 200 µs P25 PALAUTUMINEN Isot lihasryhmät Taajuus 4 Hz Pulssin kesto 400 µs P26 HIERONTA Pienet lihasryhmät Taajuus 1 5 Hz Taajuus 2 15 Hz Pulssin kesto 200 µs Modulointiaika 5 s P27 HIERONTA Isot lihasryhmät Taajuus 1 5 Hz Taajuus 2 15 Hz Pulssin kesto 400 µs Modulointiaika 5 s

17 POTILASKOHTAISET OHJELMAT CEFAR REHAB X2:lla voidaan ohjelmoida ja tallentaa 3 potilaskohtaista ohjelmaa (P28 P30) yksilöllistä hoitoa varten. Potilaskohtainen ohjelma luodaan alla olevien ohjeiden mukaan. Noudata potilaskohtaisten ohjelmien käytössä ohjeita, jotka on annettu kappaleessa OHJEET VAIHE VAIHEELTA. Ohjelmointi 1. Kytke stimulaattori päälle painamalla ON/OFF-näppäintä 2. Selaa ohjelmia eteen- tai taaksepäin painamalla OHJELMA-näppäintä P+ P+ ohjelma 28, 29 tai 30 näkyy näyttöruudulla. Valitse jokin näistä ohjelmista. 3. Siirry ohjelmointitilaan painamalla OHJELMOINTI/VAHVISTUS-näppäintä P S P ohjelmointikaavio seuraavia kohtia varten.) 4. Taso 1 (näkyy näyttöruudun oikeassa yläkulmassa): Ohjelmoinnin ensimmäisenä vaiheena on valita: Jatkuva (C) stimulaatio. Jaksottainen (I) stimulaatio.. Vahvista valinta paina- Vaihda C:n ja I:n välillä painamalla LISÄÄ-näppäintä (tai PIENENNÄ) malla OHJELMOINTI/VAHVISTUS-näppäintä P S. Siirryt nyt ohjelmoinnin seuraavaan vaiheeseen. 5. Taso 2 Jatkuvalle stimulaatiolle ei ole valintoja tasolla, vaan siirryt suoraan tasolle 3. Jos valitset Jaksottaisen stimulaation tasolla 1, sinulla on kaksi vaihtoehtoa: Yhtaikainen (SI) stimulaatio. Vaihtuva (Alt) stimulaatio.. Vahvista valinta pai- Vaihda SI:n ja Alt:n välillä painamalla LISÄÄ-näppäintä (tai PIENENNÄ) namalla OHJELMOINTI/VAHVISTUS-näppäintä P S. Siirryt nyt ohjelmoinnin seuraavaan vaiheeseen.. S S tai P P, kunnes S ekuntia. (Katso P S 6. Taso 3 P S Tällä tasolla on valittavana stimulaatiotyyppejä riippuen edellisellä tasolla tehdyistä valinnoista. LISÄÄ-näppäintä (tai PIENENNÄ) painamalla saat näytölle eri stimulointityypit: Alla olevassa ohjelmointikaaviossa on esitetty stimulointityyppien mahdolliset parametriasetukset. Jatkuvat stimulaatiot: Konventionaalinen (C). Bursti (B). Pulssinleveys/kestomodulaatio (PWM). Taajuusmodulaatio (FM). Jaksottaiset/Yhtaikaiset stimulaatiot: Konventionaalinen (C). Taajuusmodulaatio (FM). P S 259

18 260 Jaksottaiselle/vaihtelevalle stimulaatiolle ainoa vaihtoehto on konventionaalinen stimulaatio, jota ei näytetä näyttöruudulla. Siirryt suoraan ohjelmoinnin seuraavaan vaiheeseen (ks. kohta 7). Vahvista stimulointityypin valinta painamalla OHJELMOINTI/VAHVISTUS-näpäintä P S, jolloin siirryt ohjelmoinnin seuraavaan vaiheeseen. Seuraavissa vaiheissa asetetaan parametrit valitulle stimulaatiotyypille. 7. Valmiiksi ohjelmoitu parametriarvo näytetään näytöllä, mutta voit muuttaa sitä LISÄÄ/PIENENNÄ-näppäimillä. Kyseisen parametrin alue on ilmoitettu ohjelmointikaaviossa.. Siirryt nyt ohjelmoinnin seu- 8. Vahvista asetus painamalla OHJELMOINTI-/VAHVISTUS-näppäintä P raavaan vaiheeseen (jos niitä on jäljellä). 9. Toista vaiheita 7 Pja 8, kunnes S viimeisen ohjelmointivaiheen parametriarvo on asetettu. S 10. Ohjelmointi on valmis ja poistut ohjelmointitilasta automaattisesti. Uusi hoito-ohjelma on nyt valittu ja valmis käytettäväksi. Lisäksi ohjelma tallennetaan stimulaattoriin tulevaa käyttöä varten. Potilaskohtaista ohjelmaa voidaan muuttaa ohjelmoimalla se uudelleen.

19 Ohjelmointikaavio Ohjelmointi CEFAR REHAB X2 P28, P29, P Taso 1 JATKUVA (C) JAKSOTTAINEN (I) Katso jaksottainen stimulaatio seuraavan sivun ohjelmointikaaviosta Taso 3 Konventionaalinen (C) Bursti (B) Pulssinleveys/kestomodulaatio (PWM) Taajuusmodulaatio (FM) Taajuus Asetus: 80 Hz Alue: Hz Taajuus Asetus: 2 Hz Alue: 1 5 Hz Taajuus Asetus: 80 Hz Alue: Hz Pulssin kesto Asetus: 180 µs Alue: µs Pulssin kesto Asetus: 180 µs Alue: µs Aika Asetus: Alue: 1-99, Pulssin kesto 1 Asetus: 70 µs Alue: µs Taajuus 1 Asetus: 5 Hz Alue: Hz Aika Asetus: Alue: 1-99, Pulssin kesto 2 Asetus: 180 µs Alue: µs Taajuus 2 Asetus: 15 Hz Alue: Hz Modulointiaika Asetus: 3 s Alue: 1 10 s Modulointiaika Asetus: 5 s Alue: 5 15 s Aika Asetus: Alue: 1-99, Aika Asetus: Alue: 1-99,

20 Taso 1 JAKSOTTAINEN (I) 262 Taso 2 YHTÄAIKAINEN (SI) VAIHTELEVA (ALT) Taso 3 Konventionaalinen (C) Taajuusmodulaatio (FM) Pulssin kesto Asetus: 180 µs Alue: µs Pulssin kesto Asetus: 180 µs Alue: µs Pulssin kesto Asetus: 180 µs Alue: µs Taajuus työ Asetus: 80 Hz Alue: Hz Taajuus työ 1 Asetus: 5 Hz Alue: Hz Taajuus työ Asetus: 80 Hz Alue: Hz Taajuus lepo* Asetus: 0 Hz Alue: 0 10 Hz Taajuus työ 2 Asetus: 15 Hz Alue: Hz Työaika Asetus: 3 s Alue: 1 30 s Työaika Asetus: 3 s Alue: 1 30 s Taajuus lepo* Asetus: 0 Hz Alue: 0 10 Hz Nousuaika työ Asetus: Alue: 0 10 s* ** Lepoaika Asetus: 10 s Alue: 5 60 s Työaika Asetus: 5 s Alue: 5 30 s Laskuaika työ Asetus: Alue: 0 10s* ** Nousuaika työ Asetus: Alue: 0 10 s* ** Lepoaika Asetus: 10 s Alue: 5 60 s Lepoaika** Asetus: 10 s Alue: 5 60 s Laskuaika työ Asetus: Alue: 0 10 s* ** Nousuaika Asetus: Alue: 0 10 s* ** Aika Asetus: Alue: 1-99, Aika Asetus: Alue: 1-99, Laskuaika Asetus: Alue: 0 10 s* ** Aika Asetus: Alue: 1-99, * Taajuus välillä 1 5 HzaBursti-stimulaatio Muu taajuusakonventionaalinen stimulaatio ** Lepoajan on oltava pidempi kuin Työaika + Nousuaika työ + Laskuaika työ ***0,5 s näytetään näytöllä muodossa 05.

21 OHJELMALUKITUS Stimulaattori voidaan lukita ohjelmien muuttamisen estämiseksi. Ohjelmalukituksen kytkentä/vapautus: 1. Valitse lukittava/vapautettava ohjelma, ks. kappale OHJEET VAIHE VAIHEELTA. 2. Paina yhtaikaa OHJELMA-näppäintä P+ S ja vasenta P PIENENNÄ-näppäintä ekuntia. 3. Paina vasenta LISÄÄ- tai PIENENNÄ-näppäintä. Näytön vasempaan reunaan syttyy ON, kun ohjelmalukitus aktivoituu, ja vastaavasti OFF, kun se vapautetaan. (Näppäin vaihtaa tilojen ON ja OFF välillä.) 4. Lopeta ohjelmalukituksen asetus painamalla OHJELMA-näppäintä POISTA MAATTITOIMINTO KÄYTÖSTÄ Stimulaattori voidaan lukita automaattitoiminnon estämiseksi. Automaattitoiminnon kytkentä/vapautus: 1. Paina yhtaikaa OHJELMA-näppäintä P+ P S P+ S ja vasenta P LISÄÄ-näppäintä. P S P S P ekuntia. 2. Paina vasenta LISÄÄ- tai PIENENNÄ-näppäintä. Näytön vasempaan reunaan syttyy ON, kun autotoiminto aktivoituu ja OFF, kun se vapautetaan. (Näppäin vaihtaa tilojen ON ja OFF välillä.) 3. Lopeta asetus painamalla OHJELMA-näppäintä P+. S P S 263 SEURANTA Seuranta mahdollistaa stimulaattorin käytön valvonnan: P S 1. Kytke stimulaattori päälle. 2. Paina yhtaikaa AJASTIN-näppäintä ja oikeaa PIENENNÄ-näppäintä ekuntia. 3. Näytön vasemmassa reunassa näytetään käyttöaika tunteina ja oikeassa reunassa minuutteina. Käyttöaika nollataan painamalla oikeaa PIENENNÄ-näppäintä ekuntia. 4. Odota 5 sekuntia tai paina P AJASTIN-näppäintä S P S 5. Näytön vasemmassa reunassa näytetään kokonaiskäyttöaika tunteina ja oikeassa reunassa viikkoina. Kokonaiskäyttöaikaa ei voi nollata. P S 6. Poistu seurantatilasta odottamalla 5 sekuntia P S tai painamalla AJASTIN-näppäintä.. P S

ELEKTRODENPOSITIONERUNGSANLEITUNG ELECTRODE PLACEMENT GUIDE GUÍA PARA LA COLOCACIÓN DE ELECTRODOS GUIDA AL POSIZIONAMENTO DEGLI ELETTRODI

ELEKTRODENPOSITIONERUNGSANLEITUNG ELECTRODE PLACEMENT GUIDE GUÍA PARA LA COLOCACIÓN DE ELECTRODOS GUIDA AL POSIZIONAMENTO DEGLI ELETTRODI Art. no. 1565 2006/05 ELEKTRODENOITIONERUNGANLEITUNG ELECTRODE LACEMENT GUIDE GUÍA ARA LA COLOCACIÓN DE ELECTRODO GUIDA AL OIZIONAMENTO DEGLI ELETTRODI OVERZICHT LAATING VAN DE ELEKTRODEN Elektrodeplasseringsguide

Lisätiedot

KASVOLIHASSTIMULAATTORI KÄYTTÖOHJE

KASVOLIHASSTIMULAATTORI KÄYTTÖOHJE KASVOLIHASSTIMULAATTORI KÄYTTÖOHJE MUISTIINPANOJA MUISTIINPANOJA KIITOS Kiitämme sinua Ageless Wonder -laitteen hankinnasta. Ageless Wonder tuottaa hellävaraisia mikrovirtaimpulsseja ja minimoi siten ryppyjä

Lisätiedot

User manual SC1992 SC1991

User manual SC1992 SC1991 User manual SC1992 SC1991 5 SC1992, SC1991 SUOMI 44 44 SUOMI Johdanto Onnittelut ostoksestasi ja tervetuloa Philips-tuotteiden käyttäjäksi! Hyödynnä Philipsin tuki ja rekisteröi tuotteesi osoitteessa

Lisätiedot

Riippumatta siitä, onko Accu-Chek Aviva Nano -mittari ensimmäinen

Riippumatta siitä, onko Accu-Chek Aviva Nano -mittari ensimmäinen FI Riippumatta siitä, onko Accu-Chek Aviva Nano -mittari ensimmäinen verensokerimittarisi vai oletko käyttänyt mittaria jo jonkin aikaa, lue käyttöohje tarkasti ennen kuin otat uuden mittarin käyttöön.

Lisätiedot

NEUROTHERM RADIOTAAJUUS LEESIO GENERAATTORI MALLI NT1000 KÄSIKIRJA SISÄLLYSLUETTELO

NEUROTHERM RADIOTAAJUUS LEESIO GENERAATTORI MALLI NT1000 KÄSIKIRJA SISÄLLYSLUETTELO NEUROTHERM RADIOTAAJUUS LEESIO GENERAATTORI SISÄLLYSLUETTELO 1 JOHDANTO...1-1 1.1 Huomioitavaa...1-1 2 VAROITUKSET JA VAARAT...2-1 2.1 Varoitukset...2-1 2.2 Vaarat...2-3 3 TEKNISET TIEDOT...3-1 3.1 Erittelyt...3-1

Lisätiedot

2.0 ------- 2008. Maahantuoja: Assisting Automation Services Finland Oy, www.aas.fi Tuotteen kotisivut: www.ambrogio.fi

2.0 ------- 2008. Maahantuoja: Assisting Automation Services Finland Oy, www.aas.fi Tuotteen kotisivut: www.ambrogio.fi 1 Käyttäjän opas 2.0 ------- 2008 L300 Basic Ruohonleikkuurobotti 2 SISÄLLYSLUETTELO YLEISTÄ... 4 Käyttöohjeen tarkoitus... 4 Valmistajan ja laitteen tiedot... 4 Laitteen huolto... 4 Yleistä laitteesta...

Lisätiedot

PIKAOPAS... 4 JOHDANTO... 4 OMINAISUUDET... 7 TURVALLISUUSOHJEET... 7 LISÄVARUSTEET... 7 TIETOA RADIOSTA... 7 TIETOA NÄYTÖSTÄ... 8

PIKAOPAS... 4 JOHDANTO... 4 OMINAISUUDET... 7 TURVALLISUUSOHJEET... 7 LISÄVARUSTEET... 7 TIETOA RADIOSTA... 7 TIETOA NÄYTÖSTÄ... 8 SISÄLTÖ PIKAOPAS... 4 JOHDANTO... 4 OMINAISUUDET... 7 TURVALLISUUSOHJEET... 7 LISÄVARUSTEET... 7 TIETOA RADIOSTA... 7 TIETOA NÄYTÖSTÄ... 8 TIETOA NÄPPÄIMISTÄ... 10 LISÄLAITELIITÄNNÄT... 11 ENNEN KUIN ALAT

Lisätiedot

Digitaalinen automaattinen verenpainemittari Malli M10-IT Käyttöohje

Digitaalinen automaattinen verenpainemittari Malli M10-IT Käyttöohje Digitaalinen automaattinen verenpainemittari Malli M10-IT Käyttöohje FI IM-HEM-7080IT-E-05-10/2011 Sisältö Ennen laitteen käyttöä Johdanto...3 Tärkeitä turvallisuustietoja...4 1. Laitteen osat...6 2. Valmistelu...10

Lisätiedot

Käyttöohje.... Älykkäät hedelmällisyystietokoneet...

Käyttöohje.... Älykkäät hedelmällisyystietokoneet... Käyttöohje... Älykkäät hedelmällisyystietokoneet... ... Laadunhallinta Vapaaehtoinen osallistuminen säännölliseen valvontaan EN ISO13485:2003 + AC:2007 Laadunhallinta Lääkintälaitedirektiivi 93/42/EEC

Lisätiedot

X15i. Multimediaprojektori Käyttäjän ohjekirja. Tästä ohjekirjasta. Kiitämme tämän projektorin ostamisesta.

X15i. Multimediaprojektori Käyttäjän ohjekirja. Tästä ohjekirjasta. Kiitämme tämän projektorin ostamisesta. X15i Multimediaprojektori Käyttäjän ohjekirja Kiitämme tämän projektorin ostamisesta. VAROITUS Lue Laitteen turvaohjeet ja nämä ohjeet ennen käyttöä, jotta ymmärrät ohjeet ja osaat käyttää laitetta oikein.

Lisätiedot

Digitaalikamera. Käyttöopas. Lue käyttöopas ennen kameralla kuvaamista, jotta pääset selville kameran kaikista ominaisuuksista.

Digitaalikamera. Käyttöopas. Lue käyttöopas ennen kameralla kuvaamista, jotta pääset selville kameran kaikista ominaisuuksista. Digitaalikamera Käyttöopas Lue käyttöopas ennen kameralla kuvaamista, jotta pääset selville kameran kaikista ominaisuuksista. Haluamme kiittää sinua tämän RICOH WG-M1 -digitaalikameran hankinnasta. Ennen

Lisätiedot

Käyttöoppaasi. PHILIPS SC1991 http://fi.yourpdfguides.com/dref/5568142

Käyttöoppaasi. PHILIPS SC1991 http://fi.yourpdfguides.com/dref/5568142 Voit lukea suosituksia käyttäjän oppaista, teknisistä ohjeista tai asennusohjeista tuotteelle. Löydät kysymyksiisi vastaukset käyttöoppaasta ( tiedot, ohjearvot, turvallisuusohjeet, koko, lisävarusteet

Lisätiedot

Asennusopas Käyttöohje

Asennusopas Käyttöohje Asennusopas Käyttöohje Asennusopas Arvoisa asiakas, Seuraavan asennusoppaan avulla faksilaitteen käyttöönotto on nopeaa ja helppoa. Tarkemmat laitteen kuvaukset ja selitykset löydät oppaan mukana toimitettavasta

Lisätiedot

FIN. Käyttöopas. Digikamera. Lue käyttöopas ennen kameralla kuvaamista, jotta pääset selville kameran kaikista ominaisuuksista

FIN. Käyttöopas. Digikamera. Lue käyttöopas ennen kameralla kuvaamista, jotta pääset selville kameran kaikista ominaisuuksista FIN Digikamera Käyttöopas Lue käyttöopas ennen kameralla kuvaamista, jotta pääset selville kameran kaikista ominaisuuksista Haluamme kiittää sinua tämän PENTAX-digitaalikameran hankinnasta. Ennen kameran

Lisätiedot

USB-RANNEVERENPAINEMITTARI

USB-RANNEVERENPAINEMITTARI USB-RANNEVERENPAINEMITTARI PIKAKÄYTTÖOPAS SUOMI KÄYTTÖOHJE VERSIO 1.3 LUE TÄMÄ ENNEN KÄYTTÖÄ VAROITUKSET JA VAROTOIMET ÄLÄ käytä tätä laitetta verenpaineen mittaukseen pikkulapsilta tai henkilöiltä, jotka

Lisätiedot

Alaris TIVA Ruiskupumppu. Käyttöohje fi

Alaris TIVA Ruiskupumppu. Käyttöohje fi laris TIV Ruiskupumppu s Käyttöohje fi Sisällysluettelo Sivu Johdanto...2 Tietoja tästä käyttöoppaasta...2 Pikaohje...2 laris TIV -ruiskupumpun ominaisuudet...3 Painikkeet ja merkkivalot...4 Merkkien selitykset...5

Lisätiedot

SISÄLLYSLUETTELO VAROITUSTARRAN ASETTAMINEN

SISÄLLYSLUETTELO VAROITUSTARRAN ASETTAMINEN Käyttäjän ohjekirja SISÄLLYSLUETTELO Varoitustarran asettaminen... 2 Tärkeitä varotoimenpiteitä... 2 Ennen kuin aloitat... 5 Kokoaminen... 6 Sykemittarivyön käyttö... 15 Toiminta ja säädöt... 16 Juoksumaton

Lisätiedot

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla.

Teemme työtä myös kaupan ja jakelun kanssa, ja muodostamme yhteistyösuhteita kuluttajamarkkinoilla sekä ammattilaismarkkinoilla. Hyvä Forcen omistaja Onnittelemme Force-vastaanottimen valinnasta. Uusi Force-vastaanottimesi edustaa parhaimpia ja kehittyneimpiä ominaisuuksia, mitä uusi digitaalinen DVB-teknologia tarjoaa. Helposti

Lisätiedot

ICONIA W510 / W511- käyttöohjekirjassa

ICONIA W510 / W511- käyttöohjekirjassa ICONIA W510 / W511- käyttöohjekirjassa - 1 2012. Kaikki oikeudet pidätetään. ICONIA W510 / W511-käyttöohjekirjassa Malli: W510 Ensimmäinen painos : 11/2012 2 - SISÄLLYSLUETTELO Turvallisuus ja mukavuus

Lisätiedot

Polar FT60 käyttöohje SUOMI

Polar FT60 käyttöohje SUOMI Polar FT60 käyttöohje SUOMI SISÄLLYS 1. KÄYTÖN ALOITTAMINEN... 3 Tutustu Polar FT60 -harjoitustietokoneeseesi... 3 Perusasetuksista aloittaminen... 3 Näppäimet ja valikkorakenne... 4 Näytön symbolit...

Lisätiedot

SmartStart. Käyttö - ja asennusohje. www.defa.com

SmartStart. Käyttö - ja asennusohje. www.defa.com SmartStart Käyttö - ja asennusohje www.defa.com SISÄLLYS SMARTSTART 3 YLEISESTI KÄYTTÖOHJEESTA 3 TOIMINTOPERIAATE 4 NÄYTTÖ 4 SYMBOLIT 5 NÄYTÖN PÄÄKUVAT 6 ASETUKSET 7 KELLO 7 PÄIVÄMÄÄRÄ 7 TEHDASASETUKSET

Lisätiedot

Mikrofoni Combo DM-30 Suomi

Mikrofoni Combo DM-30 Suomi Comfort Digisystem Käyttöohje Mikrofoni Combo DM-30 Suomi Käyttöohje Sisällysluettelo Sivu Comfort Digisystemin esittely 3 Microphone Combo DM-30:n esittely 3 Toiminnot Microphone Combo DM-30 4 Ennen ensimmäistä

Lisätiedot

Nokia autosarja CK-200 Käyttö- ja asennusopas

Nokia autosarja CK-200 Käyttö- ja asennusopas Nokia autosarja CK-200 Käyttö- ja asennusopas 2.0. painos / FI VAATIMUSTENMUKAISUUSVAKUUTUS NOKIA Oyj vakuuttaa, että tämä CK-200-tyyppinen laite on direktiivin 1999/5/EY oleellisten vaatimusten ja direktiivin

Lisätiedot

Sisällysluettelo 2. Esittely 10 M400 10. H7-sykesensori 10. USB-johto 11. Polar Flow -sovellus 11. Polar FlowSync -ohjelma 11

Sisällysluettelo 2. Esittely 10 M400 10. H7-sykesensori 10. USB-johto 11. Polar Flow -sovellus 11. Polar FlowSync -ohjelma 11 M400:N KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO Sisällysluettelo 2 Esittely 10 M400 10 H7-sykesensori 10 USB-johto 11 Polar Flow -sovellus 11 Polar FlowSync -ohjelma 11 Polar Flow -verkkopalvelu 11 Aloittaminen 12

Lisätiedot

Welch Allyn Connex Integrated Wall System. Käyttöohjeet

Welch Allyn Connex Integrated Wall System. Käyttöohjeet Welch Allyn Connex Integrated Wall System Käyttöohjeet 2012 Welch Allyn. Kaikki oikeudet pidätetään. Tässä julkaisussa kuvatun tuotteen käytön tukemiseksi tuotteen ostaja saa kopioida tämän julkaisun ainoastaan

Lisätiedot

Doro PhoneEasy 632. Suomi

Doro PhoneEasy 632. Suomi Doro PhoneEasy 632 Suomi 1 2 3 4 5 6 7 8 14 13 12 11 10 9 15 16 17 18 19 23 22 21 20 Huomaa! Kaikki kuvat ovat vain viitteellisiä, eivätkä ne välttämättä täysin vastaa todellista tuotetta. Suomi 1. Kuuloke

Lisätiedot

PJD5151/PJD5153/PJD5155/ PJD5250/PJD5253/PJD5255/ PJD5555w_Tiger DLP Projektori Käyttöopas

PJD5151/PJD5153/PJD5155/ PJD5250/PJD5253/PJD5255/ PJD5555w_Tiger DLP Projektori Käyttöopas PJD5151/PJD5153/PJD5155/ PJD5250/PJD5253/PJD5255/ PJD5555w_Tiger DLP Projektori Käyttöopas Mallinumero: VS15871/VS15872/VS15873/ VS15874/VS14115/VS15875/ VS15876 Kiitos, kun valitsit ViewSonicin Yli 25

Lisätiedot

Nokia 2610 -puhelimen käyttöohje. 9248178 1. painos

Nokia 2610 -puhelimen käyttöohje. 9248178 1. painos Nokia 2610 -puhelimen käyttöohje 9248178 1. painos VAATIMUSTENMUKAISUUSILMOITUS NOKIA OYJ vakuuttaa täten, että RH-86-tyyppinen laite on direktiivin 1999/5/EY oleellisten vaatimusten ja sitä koskevien

Lisätiedot

Tarkista, että seuraavassa mainitut tarvikkeet on toimitettu laitteen mukana. Jos jotakin puuttuu, ota yhteys ostopaikkaan.

Tarkista, että seuraavassa mainitut tarvikkeet on toimitettu laitteen mukana. Jos jotakin puuttuu, ota yhteys ostopaikkaan. Projektorin poistaminen pakkauksesta Tarkista, että seuraavassa mainitut tarvikkeet on toimitettu laitteen mukana. Jos jotakin puuttuu, ota yhteys ostopaikkaan. YLaite YKaukosäädin Y AA-kuivaparistot (2

Lisätiedot

KÄYTTÖ-OHJE INVERTER LÄMPÖPUMPPU SAP-KRV91EH + SAP-CRV91EH TÄRKEÄÄ FILE NO.

KÄYTTÖ-OHJE INVERTER LÄMPÖPUMPPU SAP-KRV91EH + SAP-CRV91EH TÄRKEÄÄ FILE NO. KÄYTTÖ-OHJE SAP-KRV91EH + SAP-CRV91EH FILE NO. INVERTER LÄMPÖPUMPPU Sisäyksikkö Product Code No. Ulkoyksikkö Product Code No. Alue SAP-KRV91EH 1 852 065 78 SAP-CRV91EH 1 852 065 79 Europe Sisäyksikkö Ulkoyksikkö

Lisätiedot