TOIMINTAKERTOMUS

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "TOIMINTAKERTOMUS 1.1. 31.12.2014"

Transkriptio

1 TOIMINTAKERTOMUS SLA:n tehtävänä on tuottaa palveluja jäsenistölleen, alan asiantuntijoille sekä eri työyhteisössä toimiville liikunta-alan työntekijöille. Lisäksi järjestön tarkoituksena on tarkastella liikunnan asemaa yhteiskunnassa sekä vaikuttaa liikunnan imagon ja aseman eteenpäinviemiseen. SLA järjesti ja oli mukana toteuttamassa mm. seuraavia toimintoja: - valtakunnallisia seminaareja - alue- / yhteistyöseminaareja - kisailuja sosiaalisen yhteistyön ja innostamisen korostamisena liikuntaan - messuyhteistyötä - tutustumismatkoja alan tilaisuuksiin ja kohteisiin - koulutuksellista yhteistyötä alan oppilaitosten ja järjestöjen kanssa - pienimuotoisten liikunta-alan selvitysten tekeminen/tukeminen - hankkeiden kautta alan toimijoiden tukeminen - alan tiedonvälitys oman median kautta / yritysyhteistyö - alan edunvalvonta ja vaikuttaminen yksin sekä eri järjestöjen kanssa yhdessä Jäsenmaksut Varsinainen jäsenmaksu 30 euroa, eläkeläiset, opiskelijat ja työttömät 15 euroa, ainaisjäsenmaksu yli 60- vuotiaille 160 euroa ja yhteisöjäsenmaksu 320 euroa. Visio Olemme liikunta-alan toimijoita yhdistävä ja liikuntatoimintaa edistävä järjestö. Olemme tunnettu, luotettava ja haluttu yhteistyökumppani. Missio SLA ry on valtakunnallinen liikunta-alan palveluja jäsenistölleen ja yhteistyökumppaneilleen koordinoiva ja tuottava järjestö sekä liikunnan keskeinen tulevaisuutta ohjaava vaikuttaja ja edunvalvoja. Arvot Asiantuntijuus Avoimuus Eettisyys Yhteisöllisyys

2 Organisaatio Hallitus ja jaostot Yhdistyksen puheenjohtajana toimi Ari Koskinen sekä varapuheenjohtajina Jarmo Luuri ja Marjukka Tiainen. Hallituksen jäsenet puheenjohtajiston lisäksi Kimmo Lemberg, Tom Liljeström, Aarni Mertala, Pekka P. Paavola, Aija Rautio, Riikka Smolander ja Manu Varho. Jaostotoimintaa muutettiin vuoden aikana, siten että toteutetaan tapahtumakohtaisesti tarpeen mukaan työryhmiä. Hallituksen jäsenistä Pekka P. Paavola vastasi johtamisesta, Aija Rautio ohjaamisesta ja Manu Varho olosuhteista. He kutsuvat tekijöitä tarpeen mukaan toteuttamaan kunkin alueen tapahtumia. Näiden lisäksi viestintäjaosto vastasi lehden toimittamisesta kuusi kertaa vuodessa ja jaostoon kuuluivat SLA:sta puheenjohtajana Reijo Häyrinen, Ari Koskinen, Riikka Smolander sekä huhtikuusta lähtien Hanna-Leena Halonen. Kustantajan edustajina olivat Raija Sahlman (mainosmyyjä) ja Tuula Sipilä (toimitussihteeri) Hallitus kokoontui kuusi kertaa Messukeskus, Helsinki Hotelli Pasila, Helsinki Holiday Club Saimaa, Imatra Akavan erityisalat / Nuoli, Helsinki Jytyliitto, Helsinki Holiday Club Lapinniemi, Tampere Lisäksi hallitus, toimisto ja jaostot pitivät strategiapäivät Imatralla Kevätkokous pidettiin Hotelli Pasilassa Helsingissä ja syyskokous Olympiastadionilla Helsingissä Kevätkokouksessa nimettiin ehdollepanotoimikunta Marjukka Tiaisen johdolla miettimään hallitusehdokkaita erovuoroisten tilalle. Syyskokouksessa valittiin yksimielisesti erovuoroiset jatkamaan vuosille Valituiksi tulivat edelleen Kimmo Lemberg, Tom Liljeström, Aarni Mertala, Pekka P. Paavola ja Manu Varho.

3 3 Toimisto SLA:n toimisto sijaitsee Lahdessa osoitteessa Mariankatu 23 C 17. Vakituiset työntekijät: Toiminnanjohtaja Reijo Häyrinen Yhteyskoordinaattori Anne Kinnunen Määräaikaiset työntekijät: Projektisuunnittelija Tera Heinonen sanoutui irti tehtävästään 1.3. alkaen ja hakuprosessin jälkeen asiantuntijaksi (myynti / markkinointi) valittiin Hanna-Leena Halonen, joka aloitti toimessa alkaen ja työsuhde jatkuu vuoden 2016 loppuun. STRATEGIAAN PERUSTUVAT YLEISET TOIMENPITEET VUONNA 2014 SLA:n toimintoja jatketaan luotujen toimintaperiaatteiden mukaisesti. Toiminnassa on kaksi päälinjaa, jotka hallitus on hyväksynyt tavoitteiksi ja toimintakärjiksi: 1.) Jäsenpalvelut ja jäsenhankinta sisältää lehden, jäsentuotteet, koulutuksen, näkyvyyden 2.) Vaikuttaminen ja viestintä sisältäen imago-asiat, verkostoitumisen, osallistumisen, julkaisut, lausunnot sekä tapahtumat ja koulutuksen Kehittämiskohteiksi valitut osa-alueet ovat toimintoja, joita eri yhteyksissä voidaan toteuttaa integroidusti useampien toimintojen kautta ja toisaalta niitä voidaan toteuttaa myös yksin. Toiminnassa yhteistyön tekeminen eri osapuolten kanssa on järjestön yksi lähtökohta. STRATEGIAT Strategiat on johdettu osittain aiemmin tehdyistä yhdentymiseen liittyvistä tavoitteista, ja niiden pohjalta on toimittu vuonna I Liikunnan aseman vahvistaminen Vahvistaa liikunnan asemaa ja imagoa itsenäisesti ja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa julkiseen hallintoon, yritysmaailmaan ja liikunnan asiakaskuntaan nähden. Tuoda esiin liikunta-alan työntekijöiden toimintalähtöistä ammattimaisuutta, osaamista ja asiantuntemusta. II Liikunnan yleinen edunvalvonta ja ammatillinen sekä koulutuksellinen tuki Parantaa liikunta-alan työntekijöiden palkkaus- ja työolosuhteita yhdessä toisten toimijoiden kanssa. Tuoda esiin ammatillista statusta ja ammattiosaamista sekä olla mukana kehittämässä laadukasta ammatillista koulutusta ja korostaa liikunnan osaajien asemaa työmarkkinoilla. III Luotettava, haluttu ja laadullisesti korkeatasoinen toimija Toteuttaa sellaisia hankkeita ja toimenpiteitä, joihin resurssien puitteissa on mahdollisuuksia. Lisätä näkyvyyttä viestinnän, verkostoitumisen ja laadukkaan sekä sisältörikkaan toiminnan avulla.

4 4 IV Jäsenlähtöinen toiminta Tuottaa ja hankkia jäsenistölle realistisia palveluja jäsenistön tarpeet ja olosuhteet huomioon ottaen. Lisätä jäsenistön määrää ja kehittää jäsenistön yhteenkuuluvaisuudentunnetta. V Vaikuttaminen jäsenten välityksellä koko valtakunnassa Kartoittaa jäsenistön yhteiskunnallinen status ja pyrkiä vaikuttamaan kokonaisvaltaisesti liikunta-alan kehitykseen yhteiskunnallisten suhteiden kautta. Yhteistyösopimukset. VI Talouden tasapainottaminen ja taloussopimusten tarkoituksenmukainen toteutui SLA:N TOIMINTA Vuoden 2014 suurimmat tapahtumat olivat Arena-messujen ja Olosuhdepäivien järjestäminen. Yhdessä Varalan urheiluopiston kanssa toteutettiin ensimmäiset liikunnanohjauksen Ideapäivät. Näiden lisäksi toiminta ja yhteistyöverkostoa rakennetiin kuntien ja järjestöjen keskuudessa. Liikuntapaikat.fi -palveluhanke oli aktiivisessa toteutuksessa vuoden aikana, mutta varsinainen asiakasmyynti jäi vielä kokeiluasteelle, sillä ohjelman ulkoasu ja rakenne jouduttiin muuttamaan. Järjestön jäsenmäärä ja yhteistyöverkosto on jatkanut tasaista kasvua. Vuoden aikana aloitettiin myös Kansalaisaloitteen Liikunta ennaltaehkäisevän terveystyön viralliseksi osaksi valmistelu. Liikuntapaikkojen hoidon ja käytön seuranta hanke Vuonna 2011 alkanut Liikuntapaikkojen hoidon ja käytön seurantaan liittyvä hanke jatkui kolmatta vuotta. Tosin vuoden alusta toteutus liitettiin osaksi SLA:n perustoimintaa. Liikuntapaikkojenhoito.fi palvelun ulkoinen olemus ja toteutus muutettiin kokonaan vuoden aikana. Aiemmin teknistä toteutusta teki Lahden Ammattikorkeakoulun tekniikan laitoksen opiskelijat. Mutta työ ei edennyt vaadittavalla tasolla, joten syksyllä valittiin tekniikan toteuttajaksi Trimedia Oy Jyväskylästä ja ohjelma valmistui vuoden loppuun mennessä myyntikelpoiseksi. Suurin muutos oli kalenteri osion liittäminen prosessiin. Verkkopalveluun voidaan koota ajankohtaista tietoa liikuntapaikkojenhoidosta, alan eri tahot voivat päivittää sivustolle tietoja ja alan ammattilaiset voivat keskustella sivustolla liikuntapaikkojen hoitoon liittyvistä asioista. Sivustolla on liikuntapaikkojen hoitosuunnitelma palvelu, jonka avulla kunnat, urheiluopistot ja yksityiset liikuntapaikat voivat helposti kirjata hoitosuunnitelmansa valmiisiin hoitosuunnitelmapohjiin. Hoitosuunnitelmat ovat kaikkien nähtävillä, jolloin oppia ja mallia voi ottaa muiden liikuntapaikkojen hoitosuunnitelmista. Hoitosuunnitelma pohjiin on koottu yleistä tietoa ja ohjeistusta liikuntapaikkojen hoidon kouluttajien toimesta. Vuoden lopulla aloitettiin Mitat ja merkinnät tiedoston päivittäminen nettipohjaiseksi. Teknisestä päivittämisestä vastaa Anne Kinnunen ja toteutus tehdään yhteistyössä lajiliittojen kanssa. Toteutuksen tekemiseen saimme OKM:ltä määrärahaa ja piirtämistä varten hankittiin CAD-ohjelma. Toiminnan varsinainen aloitus on , jolloin lajiliitot on kutsuttu koolle keskustelemaan toteutuksesta.

5 5 Liikuntapaikkojen alueellinen kattavuus ja vaikuttavuus hanke SLA sai kesällä 2012 OKM:n tiedolla johtamisrahoituksesta rahoitusta jää-, uima- ja sisähallien vaikuttavuus selvitykseen. Hanke aloitettiin ja projektityöntekijäksi palkattiin Eero Häyrinen toukokuun 2013 loppuun saakka, jolloin hankeraportti luovutettiin OKM:lle. Raportti oli tarkoitus painattaa vuonna 2013, mutta sen toteutus meni vuoden 2014 alkuun. Painettu julkaisu postitettiin kaikille vastanneille kunnille, joita oli noin 220. TIEDOTUS JA MARKKINOINTI Tiedottaminen järjestöstä on tapahtunut oman lehden välityksellä ja erillisten jäsentiedotteiden kautta jäsenistölle. Lisäksi eri tapahtumissa SLA on ollut esillä ja niissä on kerrottu järjestön toiminnasta ja tarkoituksesta. Erityisesti Arena-messuista tiedotettiin niin painetun materiaalin kuin sähköisen tiedottamisen kautta. Tapahtumista on kerrottu Liikunnan Ammattilainen lehdessä ja nettisivuilla. Nettisivuja on uudistettu ja rakennetta muokattu käyttäjäystävällisemmäksi. Tietojen lisääntyessä on rakennetta muutettu asioiden selkeämmän saatavuuden helpottamiseksi. Sivuille on tehty elementtejä, joissa voidaan julkaista mm. yhteistyökumppaneiden koulutuksia, työpaikkatiedotteita ja muita tiedotteita. Niin ikään uutisosioita on muokattu joustavammin toimiviksi. Nettisivuja on muokattu siten, että liikunnanohjaus- ja liikuntapaikkatietous olisi yhä helpommin esillä ja haettavissa. Myös uutisointia on laajennettu. Nettisivujen muutokseen sisältyvät linkit Facebookiin, Twitteriin sekä Youtubeen. Sosiaaliseen mediaan liittyviä toimintoja ja sivuja on viety eteenpäin lähinnä ulkopuolisen avun myötä. Alan oppilaitosyhteistyötä on toteutettu mm. siten, että eri opiskelijaryhmille on käyty kertomassa yhteiskunnallisista asioista ja SLA:n toiminnasta sekä samalla on jaettu opiskelijoille järjestön tiedotemateriaalia. Myös yhdessä ammattiliittojen kanssa on toteutettu alan oppilaitoksille koulutustilaisuuksia. Liikuntaan kouluttavissa oppilaitoksissa tiedottamis- sekä koulutustarkoituksessa on käyty seuraavasti: - Liikuntakeskus Pajulahti - Suomen Urheiluopisto - Tanhuvaaran Urheiluopisto - Varalan Urheiluopisto SLA on ollut mukana yhteistyökumppaneiden tilaisuuksissa tai järjestämässä yhdessä tilaisuuksia, missä on kerrottu järjestöstä ja jaettu tiedotusmateriaalia - Alueellinen olosuhdepäivä järjestettiin yhdessä PHLU:n kanssa - Aluegaalat Häme, Etelä-Karjala, Päijät-Häme - Jäähallipäivät, Helsinki-Tukholma - Liikunnan aluepäivät, Kouvola - Liikuntatieteen päivät, Jyväskylä - Liikuntatoimen neuvottelupäivät, Helsinki - OKM:n ja Valon järjestöpäivät /liikuntafoorumi - Uimahalli- ja kylpyläpäivät, Helsinki-Tukholma Jäsentiedottaminen ja tiedotteet Jäsentiedotteissa kerrottiin jäseneduista ja tapahtumista, koulutuksista sekä liikunta-alan messuista. Myös yhteistyökumppaneiden esitteitä lähetettiin jäsentiedotteissa.

6 6 Jäsentiedottamista tapahtui sähköpostilla, postin kautta lähetetyillä tiedotteilla (vuoden aikana kaksi tiedotetta) ja oman lehden välityksellä. Lehdessä kerrotaan luonnollisesti liikunnan tapahtumista. Lehden lisäksi SLA julkaisi Liikunnan Palveluoppaan joulukuussa. Lisäksi yhteistyökumppaneiden tiedotteita on lähetetty sähköpostitse jäsenistölle Vuoden 2010 lopussa avattiin SLA:n Facebook ja Youtube -sivut, joista tiedottaminen alkoi jäsenkirjeen ja sähköpostin välityksellä. Sivujen tietoja ja sisältömateriaalia on päivitetty kuukausittain. Liikunnan Ammattilainen lehti on SLA:n julkaisema jäsenlehti. Lehti on keskimäärin 40-sivuinen ja aikakausilehtikokoa. Lehdessä kerrotaan ajankohtaisia asioita liikunnan kentältä. Lehden funktio on kahtalainen. Siinä kerrotaan jäsenistölle tapahtumista, jäsenasioista jne. sekä ulkopuolisille mikä SLA on ja mitä teemme. Lehti ilmestyy kuusi kertaa vuodessa. Toimituskunnan kokouksia on pidetty kuusi. Liikunnan Ammattilainen toimi Arena messujen virallisena tiedotus- ja messulehtenä. Lehden mainosmyynti ja kustannus on ulkoistettu. Voimassaoleva kustannussopimus päättyy vuoden 2015 lopussa ja sopimuksen mukaisesti sopimus sanottiin joulukuussa irti uusien tarkennusneuvottelujen aloittamiseksi. Kustannussopimus koskee myös Liikunnan Palveluopasta. Liikunnan Palveluopas on tuote, johon kootaan yhteystiedot Suomen kunnista, Opetus- ja kulttuuriministeriön alaisista liikuntayksiköistä, liikunta-alan järjestöistä sekä liikunta-alan yrityksistä. Opas ilmestyi joulukuussa ja postitettiin kaikille lehden saajille. Palveluoppaan sisällöllistä kerrontaa on kauttaaltaan yhtenäistetty ja pyritty opasta tekemään luettavammaksi. Liikunnan palveluopas julkaistiin jo kolmantena vuonna A5-koossa ja nettisivustolla on vastaava asiasanapohjainen luettelo alan yritys- ja järjestötietoudesta. Samalla Palveluoppaan sähköistä asiasanastoa ja toteutusta on kehitetty. JÄSENMÄÄRÄ JA JÄSENTAPAHTUMAT Jäsenrekisterin ylläpito tapahtuu rekisteri- ja kirjanpito-ohjelmalla. Luokittelussa on jäsennetty ohjaus, olosuhteet, johtaminen, julkinen hallinto, yritykset (keskeiset yhteistyökumppanit ja messuyhteistyö), media, opiskelijat, eläkeläiset, kunnia-/ ainaisjäsenet, yhteistyökumppanit. Myyntilaskutus sekä jäsenmaksujen lähettäminen on niin ikään toteutettu ko. ohjelmalla. Jäsenkriteeristössä painottuu koulutuksellisuus ja alan tutkintojen suorittaminen. liikunta-alan ammatillisen tutkinnon suorittaneet liikunta-alan ammattitutkinnon suorittaneet muun liikunta-alan toimien edellyttämän koulutuksen suorittaneet liikunta-alalla pitkäaikaisesti toimineet liikunta-alan opiskelijat SLA:n yhteisöjäseniä ovat järjestöt, yritykset ja julkisen hallinnon yksiköt

7 7 Vuoden 2014 alussa jäseniä oli 2197 ja vuoden lopussa yhteensä 2321, joista osa Nuoli ry:n ja Saval ry:n kanssa tehtyjen yhteistyösopimuksen kautta tulleita jäseniä. SLA:n jäsenmaksu vuonna 2014 oli perusjäseniltä 30, opiskelijajäsen, eläkeläinen ja työtön 15 euroa sekä yli 60-vuotias ainaisjäsen 160 euroa. Yhteisöjäsenmaksuksi syysvuosikokous vahvisti 320 euroa. Syyskokouksessa päätettiin ottaa käyttöön myös Kannatusjäsenyys, jonka suuruuden ja sisällön päättämiseen annettiin valtuudet hallitukselle. SLA:n syyskokouksessa 2011 otettiin virallisesti käyttöön yhteisöjäsenyys ja vuoden vaihteeseen 2014 / 2015 mennessä yhteisöjäseniä olivat BodyBow Carousel Oy Enkora Oy Haaga-Helian ammattikorkeakoulu Itä-Suomen Liikuntaopisto Finnroving Oy Fysioline Oy KerkoSport Oy Kisakallion Urheiluopisto Kuortaneen Urheiluopisto Lappset Group Oy Lehtovuori Oy Liikuntakeskus Pajulahti Lohjan Liikuntakeskus Oy Messukeskus Oy mk Trading A.S ONWF Nuoli ry Prorink Oy Punta Oy Suomen Urheiluopisto Sweco Tampereen Messut Tanhuvaaran Urheiluopisto Therm Finland Oy Unidors Oy Urheiluopisto Kisakeskus Varalan Urheiluopisto Virpiniemen Liikuntaopisto Yhteisöjäsenten kanssa tehtävään yhteistyöhön sisältyy mm. * linkit SLA:n nettisivuille logon kautta, * Liikunnan ammattilainen lehteen logot yhteistyökumppaneista, * Lehdessä kirjoitetaan yhteistyökumppaneiden toiminnasta ja tuotteista, * SLA:n tapahtumissa yhteistyökumppaneiden nimi on aina esillä (seminaarit, koulutukset, kilpailut), *Jäsenkirjeissä on aina yhteistyökumppanin logo/nimi esillä, *Jäsenkirjeisiin yhteis-

8 8 työkumppanilla on mahdollisuus toimittaa esitteitä (ei paksuja tuoteluetteloita) jäsenpostituksemme mukana postikulujen sopimushintaan (vuodessa kolme jäsenpostitusta), * Liikunnan Ammattilainen lehteen ilmoitukset ilman arvonlisäveroa. Tällöin ilmoitukset on sovittava SLA:n toimiston kautta - ei ilmoitusmyyjän kautta TAPAHTUMIA Olosuhdeseminaari Vuoden 2014 Olosuhdeseminaari pidettiin Arena messujen yhteydessä Helsingin messukeskuksessa, missä oli mukana 65 osallistujaa. Pääteemana oli tällä kertaa esteettömyys ja turvallisuus. Opetus- ja kulttuuriministeriön erityisliikunnan suunnittelija Kari Koivumäki toi OKM:n viestin seminaarilaisille kertoen esteettömyyden vaatimuksista rakentamisessa. Esteettömyys ja saavutettavuus ovat rakentamisessa olleet pitkäaikainen haaste, ja vasta viime vuosina tiedon sekä lainsäädännön kautta vaatimukset on alettu ottaa huomioon yhä laajemmassa mitassa. Esteettömän liikkumisen vaateita kertoi lisää VAU:n apuvälineneuvoja ja esteettömyysasiantuntija Jukka Parviainen, joka esimerkkienkin valossa toi esiin miten eri liikunta-, näkö- ja kuulovammat tulisi huomioida rakentamisessa. Toinen teema seminaarissa oli turvallisuus ja siitä Lappset Oy:n turvallisuusasiantuntija Esa Junttila nosti esiin sekä leikkivälineisiin että liikuntavälineisiin liittyviä turvallisuusstandardeja ja vaaratekijöitä. Edellä olevista teemoista lisää lehdessämme 6/2015. Seminaarissa Vantaan liikuntajohtaja Veli-Matti Kallislahti kertoi kaupungin liikuntapaikkarakentamisesta ja liikuntatoiminnasta kokonaisuudessaan. Vantaalla liikunta on integroitunut hyvin kokonaistoimintaan ja yhteistyö eri hallintokuntien on toimiva. Liikunnan merkitys näkyy myös budjetoinnissa, vaikka liikunnanosuus on suhteellisen pieni verrattuna muihin toimialoihin, niin liikunta on kuitenkin huomioitu positiivisella merkillä kaupungissa. Salibandyliiton olosuhdepäällikkö Esko Kyyhkynen kertoi laajin olosuhdevaatimuksista ja siitä millaisissa olosuhteissa lajia pelataan. Liitto on muun muassa ostanut 14 peliasustaa liigaseurojenkäyttöön. Hän nosti myös esiin turvallisuusvaatimukset ja ne ongelmat, joita joudutaan kohtaamaan liian pienten turva-alueiden, rakenteiden ja sivu pylväiden vuoksi. Enkora Oy:n kehitysjohtaja Pauli Mäkelä kertoi varsin laajasti kulkuporteista, niiden funktiosta ja mahdollisuuksista turvallisuustekijänä, laskentakäytöstä jne. Porttien taustalla on tänä päivänä tietotekniikka jaa ohjelmat, joiden avulla voidaan tehdä erilaisia sovelluksia laskennasta aina maksukassaan meneviin suorituksiin.

9 9 Tietoiskuina seminaarinohjelmaan mahtui vielä Lappset Oy:n ja Suomen Urheiluliiton yhteisprojekti Elovena kentistä. Kuntien tai muidenkin rakentajien on mahdollista hakea Elovenalta tukea lähiliikuntapaikan rakentamiseen. Carousel Oy:n toimitusjohtaja Mika Laakkonen puolestaan kertoi yritykset rakennustoiminnasta ja erikohteista niin Suomessa kuin Norjassakin. MkTraiding As:n Tapio Raukola puhui toimivien tekonurmikenttien talvihoitokemikaalien kokemuksista urheilupaikoilla. Ja lyhyesti Hanna-Leena Halonen kertoi myös Liikuntapaikkojenhoito.fi palvelun tulevaisuudesta. Arena-messut Arena-messut toteutettiin neljännen kerran ja toisen kerran samanaikaisesti FinnBuild messujen kanssa. Niin ikään samaan aikaan oli kolme muuta messukokonaisuutta EnviroExpo, InfraExpo ja Vihertek. FinnBuilt on aiemmin ollut nelipäiväinen, mutta tällä kertaa ne toteutettiin kolmepäiväisenä ja kaikkiaan messuilla oli yli kävijää. Messujen pääteema Arena-messut - oli rakentaminen ja rakentamiseen liittyvät sekä kiinteät rakenteet että toimintavälineet. Esillä messuilla oli niin tuotteita kuin toiminnallisuutta niiden käytöstä ja mahdollisuuksista. Teemasta ja samanaikaisesta messutoteutuksesta on selkeää synergiahyötyä FinnBuildin kanssa, sillä samoja elementtejä on urheilupaikoilla kuin muussakin rakentamisessa. Tosin useiden liikuntapaikkojen kohdalla kyse on erikoisrakentamisesta ja niiden osalta vaaditaan erikoisratkaisuja suunnitteluvaiheesta lähtien. Messujen Gaala-illassa jaettiin tunnustuspalkintoja kaikkiaan kymmenessä kategoriassa, joista yksi oli Vuoden liikuntateko. Suomen messujen jakaman 5000 euron tunnustuspalkinto jaettiin neljännen kerran ja tällä kertaa palkinnon saaja oli Seinäjoen Monitoimihalli Oy (palkinnon saajasta ja perusteluista kerroimme jo edellisessä lehdessä). Sportec-messut Sportec-messujen valmistelut maaliskuulle 2015 alkoivat syksyllä. Messuilla on SLA:n tehtävänä myydä mm. 25 messuosastoa, joista 20 myytiin syksyn aikana. Messujen sisällöllistä antia on uudistettu seminaarien ja toiminnan osalta. Muun muassa valtakunnalliset KKI-päivät pidetään messuajankohtana. Lisäksi messuilla järjestetäänvaalipaneeli ja sen valmistelut ovat SLA:n tehtävänä. Paneelin ilmoittautui kahdeksasta eduskuntapuolueesta seitsemän. Niin ikään samassa yhteydessä on SLA-foorumi, jonne SLA:n tehtävänä on tuottaa ohjelmaa.

10 10 Olosuhdeseminaari Päijät-Hämeen kunnat ( ) Päijät-Hämeen Liikunnan ja Urheilun sekä Suomen Liikunnan Ammattilaisten yhteinen alueellinen olosuhdeseminaari kokosi Laivaseminaariin Helsinki Tukholma nelisen kymmentä osallistujaa. Seminaarissa kuultiin valtakunnallisia asioita, mutta päähuomio oli alueellisilla toimenpiteillä. Alustuksia valtakunnallisista asioista kertoivat liikuntatoimentarkastaja Ilpo Piri ja tulevaisuustutkija Juha Heikkala sekä alueellisuutta ja maailmantapahtumia valotti maakuntajohtaja Jari Parkkonen. Lisäksi kunnat pitivät omia strategiaseminaarejaan matkan aikana Liikunnanohjaajien ideapäivät ( ) Yhdessä Varalan Urheiluopiston ja opiston LPT:n kolmannen vuosikurssin kanssa suunniteltiin Liikunnanohjaajien Ideapäivät ja nyt toisella kerralla ne myös toteutuivat. Paikalla oli noin 150 osallistujaa tutustumassa eri liikuntalajeihin ja liikunnanohjaukseen ja liikuntavälineisiin.

11 11 Perinnekisat (26.7) ovat tuttujen kohtaamispaikka Tapahtumassa oli iloisia ilmeitä sekä osallistumisen riemua niin lasten kuin veteraanienkin sarjoissa. Monet olivat jo aiemmissa kisoissa mukana ja toivoivat, että jälleen vuoden kuluttua tavattaisiin samoissa merkeissä. Yli sadan kilpailijan joukossa oli paikallisia, lähiseutujen asukkaita, kesälomaansa alueella viettäviä, lomamatkansa yhdeksi välietapiksi kisat asettaneita sekä varta vasten kisoihin tulleita. Paikkakunnalla kilpailtiin pituudessa, kuulassa, keihäässä, 1500 metrin juoksussa ja kävelyssä sekä pikastartteja otettiin sadalla ja kuudellakymmenellä metrillä. Myös perinteinen kolmiottelu 100 metriä, pituus, kuula oli mahdollista suorittaa. Tapahtuman perustarkoitus on antaa jokaiselle mahdollisuus osallistua ja kokeilla omaa kuntoaan. Kaverihenki ja lähiosallistuminen on mittelöissä tärkeintä. Katsojat olivat innokkaasti mukana suorituspaikoilla. Golf-kisat SLA järjesti jäsenistölleen ja yhteistyökumppaneilleen yhdessä Vantaan kaupungin liikuntaviraston kanssa Keimolassa ja paikalla oli kaksikymmentä pelaajaa. KANNANOTOT JA LAUSUNNOT SLA on ottanut kantaa: - kunnan virkoja koskeviin kyselyihin sekä liikuntapaikkahoitohenkilöstön siirtoaikeisiin (Lappeenranta, Orimattila, Järvi-Pohjanmaa) - Kajaanin 400 neliömetrin hallihankkeeseen - Valon sääntöjä ja strategiaa on kommentoitu - Liikunnan perustutkinnon perusteihin - Valmentajan ammattitutkinnon perusteiden uudistamiseen Strategiapäivien jälkeen toukokuussa hallitus teki seuraavan julkisen kannanoton liikuntapaikkojen hoidon puolesta: Valta ja vastuu oltava samassa yksikössä Liikuntapaikkahoitajien siirtäminen pois liikuntaviraston alaisuudesta on osoittanut eräiltä kohdin toiminnallisesti hankalaksi ja myös epätaloudelliseksi. Suomen Liikunnan Ammattilaiset ry teki OKM rahoittamana hankkeen Uima-, jää- ja liikuntahallien nykytila. Raportin kyselyvaiheessa saadut kommentit liikuntatilojen hoidosta ja hallinnoinnista toivat esiin tieto- ja toimintakatkokset hallinnoijan ja käyttäjäryhmien välillä siellä missä valta ja vastuu on hajautettu. Sopimusohjausjärjestelmät eivät aina ole toimineet, vaan asiakkailta on saatu palautetta huonosti hoidetuista liikuntapaikoista.

12 12 Ongelmana on mm. se, että sääolosuhteita ei voida ennustaa. On vaikea ennakoida koska on pakkasta, sataa lunta, minkä vuoksi palveluyksikkö ei irrota työntekijöitä sinne missä hoitotyötä akuutisti tarvitaan. Siitä kärsii ennen kaikkea asiakaspalvelun laatu. Liikuntapaikkahoitajien siirron myötä liikuntayksikön alaisuudesta on myös linkki liikuntatoimeen usein katkennut, jolloin hoitajat kokevat työnsä aliarvostusta ja kokevat etteivät ole enää liikunnan työntekijöitä. Samalla joustavuus toiminnasta häviää. Niin ikään liikuntapaikkahoitajille tarkoitettuun lisä- ja täydennyskoulutukseen osallistuminen on vähentynyt niistä kunnista, missä henkilöstö on siirretty pois liikuntatoimen alaisuudesta. Tämä on yksi tekijä, mikä heikentää motivaatiota sekä aiheuttaa liikuntapaikkojen hoidon heikkenemistä. Liikuntapaikkojen perushoidon tekemättä jättäminen aiheuttaa liikuntapaikkojen kunnon heikkenemisen ja sen seurauksena kunnalle tulee suurempi lasku tulevaisuudessa maksettavaksi. Paljon kuluu myös työaikaa tilausten tekemiseen, sisäisen laskutukseen, reklamaatioihin ja asiakaspalautteen käsittelyyn, kun valta ja vastuu ovat eri yksiköissä. Jos tilauksessa ei voida esim. säiden vuoksi kaikkea kirjata, niin aikaa ja työtä kuluu lisätöiden hankkimiseen. Tämä taas aiheuttaa joustamattomuutta. Reklamaatioita on tullut kun asiakas on joutunut toimimaan yksin ja jossain tapauksissa jopa ei-turvallisissa olosuhteissa. Tällöin vastuu on useasti liikuntatoimella, mutta ei valtaa korjata nopeasti ongelmia vaan kaikki tapahtuu tilauksena toisen yksikön kautta viiveen myötä. Lisätöistä on myös lasku seurauksena, joskin sisäisellä laskutuksella ei paikata taloutta, sen sijaan näivetään toimivuus. Suomen Liikunnan Ammattilaiset (SLA) ry:n kantana on, että vallan ja vastuun on oltava samassa yksikössä ja asiantuntevissa käsissä liikuntapalveluiden ja liikuntapaikkojen hoidon osalta. Kaupungin liikuntapolitiikan toteutus valtuuston päättämien tavoitteiden ja resursoinnin tasolla toteutuvat parhaiten ja tehokkaimmin siten, että liikuntapolitiikan toteuttamisen priorisoinnin tekee jokin selkeä vastuutaho, sillä hallinnollinen hajauttaminen johtaa pahimmillaan kokonaisvastuun katoamiseen. Kansalaisaloite Vuoden aikana valmisteltiin kansalaisaloitetta: Liikunta ennaltaehkäisevän terveystyön viralliseksi osaksi. Kansalaisaloite jätetään eduskunnalle vuoden 2015 aikana ja aloitteen primus motorina on toiminut Matti Heikkilä. PALKITSEMISET Vuoden 2014 alusta otettiin käyttöön Elämme ajassa palkinto, minkä pääkriteerinä on aktiivinen ja positiivinen toiminta liikuntakulttuurin puolesta. Ensimmäiset palkitsemiset tapahtuivat tammikuussa ja kohteena olivat - Savitaipaleen kunnan liikuntarakentaminen ja liikuntapalvelutoiminnan kehittäminen - Joutsan kunnan liikuntapaikkarakentaminen ja yhteistyö sivistystoimen kanssa - Tampereen kaupungin Uimakeskuksen toimintaratkaisut kilpauimareiden uinnin mahdollistamiseksi Yhdessä Suomen Messusäätiön kanssa palkittiin Arena-messuilla vuoden liikuntateko-palkinto ja sen sai Seinäjoen Monitoimiareenan toteutus.

13 13 YHTEISTYÖ Toiminnan rakentamisessa SLA on tehnyt yhteistyötä eri järjestöjen, julkisen hallinnon ja yritysten kanssa. Yhteistyö on vaihdellut aihealueittain tapauskohtaisesti. Yhteistyö on myös omalta osaltaan järjestön tunnetuksi tekemistä. Julkinen hallinto Opetus- ja kulttuuriministeriö ( Opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa on käyty vuoropuhelua SLA:n toiminnasta, on osallistuttu järjestöpäiville Suomen Urheiluopistolla Heinolassa sekä yhteistyö on toteutunut Suomen messujen (Arena) ja Tampereen messujen (Sportec) näyttelytoimikunnissa. Opetus- ja kulttuuriministeriön myöntämä valtionapu on merkittävin osa SLA:n toimintatuloa. OKM myönsi hankeavustusta mitat ja merkinnät tiedoston päivittämiseksi. Opetushallitus ( SLA:lla on edustus kahdessa tutkintotoimikunnassa Liikunta-alan tk:ssa edustajana on Reijo Häyrinen ja Liikuntapaikka-alan tk:ssa Pentti Naumanen. Tutkintotoimikunnat uudistettiin kesäkuussa ja samat edustajat jatkavat uusissakin toimikunnissa. Lisäksi molemmissa tutkintotoimikunnissa on muiden järjestöjen kautta SLA:n jäseniä edustettuna. Maakuntaliitot ( AVI-keskukset ( Erja Metsäranta Pirkanmaan AVI-keskuksesta on toiminut Liihoke-hankkeen ohjausryhmän puheenjohtajana. Suomen kunnat ja kaupungit ovat keskeisiä yhteistyökumppaneita. Niiden edustajia on SLA:n järjestämissä seminaareissa, eri kunnista kerrotaan Liikunnan Ammattilainen lehdessä sekä keskinäistä vuoropuhelua käydään eri yhteyksissä kuntien ja kaupunkien edustajien kanssa. Järjestöt SLA kutsui syksyllä 2012 koolle SLU:n tukijärjestöjä keskustelemaan liikunnan muutostilasta ja järjestöjen asemasta uudessa yhteisössä Valossa. Yhteistyö on jatkunut ja vuoden aikana on valmistelua kansalaisaloiteta Liikunta ennaltaehkäisevän terveystyön viralliseksi osaksi Valo ( SLA on osallistunut Valon verkostoyhteistyöhön. Suomen Urheiluliitto ( Yhteistyössä järjestettiin yhdennettoista Olosuhdepäivät Helsingissä. Valmisteltiin yhteinen hakemus urheilukenttien rakentamisoppaan päivittämiseksi. Rahoitusta haettiin OKM:sta. Suomen Palloliitto ( SPL:n kanssa on käyty yhteistyöneuvotteluja nurmikenttäseminaarin järjestämisestä sekä lyhytkestoisista olosuhdekoulutuksista. Palloliiton edustajat kertoivat olosuhdeseminaarilaisille ajankohtaisia kuulumisia.

14 14 Liikunnan alueet Päijät-Hämeen Liikunnan ja Urheilun kanssa yhteistyö toteutuu taloushallintopalveluna PHLU:lta. SLA on PHLU:n jäsenyhdistys. PHLU:n kanssa järjestettiin yhteinen olosuhdeseminaari syyskuussa. SLA oli mukana elokuussa alueseminaarissa Kouvolassa. SLA palkitsi kolmen alueen aluegaaloissa (EKLU, HLU, PHLU) liikuntatyöstä kolme kohdetta. Kunnossa Kaiken Ikää ( Anne Kinnunen on osallistunut yhteyshenkilönä KKI-tilaisuuksiin. Yhteistyössä valmisteltiin Sportecmessutapahtumaa. Suomen Liikuntatieteellinen Seura ( SLA on LTS:n yhteisöjäsen. LTS:n hallitukseen kutsuttuna jäsenenä on Reijo Häyrinen. Suomen Perinneurheiluliiton ( Suomen Perinneurheiluliiton kanssa on keskusteltu yhteistyöstä ennen kaikkea tiedottamisen merkeissä mutta myös konkreettisesti perinneurheilun / -liikunnan kehittämiseksi. Yhdessä uuden järjestön kanssa järjestettiin vanhan ajan kolmiottelukisat Pieksämäen Jäppilän kaupunginosassa SLA osallistui Uimahalli- ja Kylpyläyhdistyksen ( järjestämille uimahallipäiville ja kyseisestä tapahtumasta tiedotettiin jäsenistölle mm. lehtiartikkelin muodossa. Jääkiekkoliiton jäähallipäiville on osallistettu ja päivistä tiedotettu SLA:n mediassa. Yritykset Messukeskus( Suomen Messut on ollut yksi SLA:n pääsponsori / yhteistyökumppani ja messujen kanssa on toteutettu Arena 204 messut sekä vuoden liikuntatekopalkitseminen. SLA:n edustajat messutoimikunnassa ovat puheenjohtajana Reijo Häyrinen. Suomen Messut uusi vuoden aikana ilmettään ja otti käyttöön uuden logon. Arena-messujen yhteydessä toteutettiin Olosuhdepäivät Messuyhteistyössä muut yhteistyökumppanit ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Helsingin kaupunki, Työväen Urheiluliitto, Suomen liikunta ja Urheilu, Suomen Uimaopetus ja Hengenpelastusliitto, Suomen Uimaliitto, Suomen Valmentajat, Fysi ry. Tampereen Messut ( Tampereen messujen kanssa valmisteltiin Sportec-messuja maaliskuulle Sportec toimikunnassa ovat SLA:n edustajina olleet Ari Koskinen, Pekka P. Paavola ja Manu Varho. Messuyhteistyössä ovat Opetus- ja kulttuuriministeriö, Valo, Suomen Jääkiekkoliitto, Lappset Oy, Suomen kuntaliitto, Fysi ry, SKY ry, KKI ry.

15 15 Viking Line ( SLA on jatkanut yhteistyösopimusta VikingLinen kanssa ja sopimus sisältää järjestöhinnoittelun VikingLinen laivoja käytettäessä sekä yksittäisille jäsenille jäsenetuja. Gymstick International ( SLA on jatkanut yhteistyötä Gymstick Internationalin kanssa ja yhteistyön perustana on jäsenetutuotteiden ja etujen saaminen jäsenistölle. Jäsenistöllä on mahdollisuus saada rajoitettuja tuotteita jäsenhintaan. Fysioline (online.fysioline.fi) SLA on jatkanut yhteistyötä Fysiolinen kanssa ja yhteistyön perustana on jäsenetutuotteiden ja etujen saaminen jäsenistölle. Jäsenistö saa Fysiolinen kuntosalista 12 kuukauden maksutta. Fitra ( Docendon muuttaessa toimintatapaansa ja julkaistessa teoksiaan mm. Fitran kautta jatkoimme kyseisten julkaisujen tiedottamisyhteistyötä tekemällä asiasta sopimuksen Fitran kanssa. Feelmax ( SLA on jatkanut yhteistyötä Feelmaxin kanssa ja yhteistyön perustana on jäsenetutuotteiden ja etujen saaminen jäsenistölle. Jäsenistö saa Feelmaxin kenkiä ja varvassukkia jäsenhintaan. Otavamedia ( Otavamedia Oy:n kanssa tehdyn yhteistyösopimuksen mukaan Otavamedia tarjoaa SLA:n jäsenille 30%:n alennuksen normaalihintaisista määräaikaisista 12 kuukauden tilaushinnoista. Restel Group ( Yhteistyösopimuksen perustana on HotSport Ykkösbonuskortin saaminen jäsenistölle ja kortin kautta saatavat jäsenistöä sekä järjestöä hyödyntävät jäsenedun. Hotelliketju tarjoaa SLA:n jäsenille eri paikkakunnilla alennuksia hotellihinnoista. Sokos Hotels ( Sokos Hotelliketjun kanssa on tehty yhteistyötä ja niin järjestö kuin jäsenet saavat hotellikohtaisesti pientä alennusta yöpymisestä hotelleissa. Yrittäjät Syksyllä 2011 perustettiin liikunta-alan yrittäjyyden neuvottelukunta, mihin yhteistyöhän myös SLA on kutsuttu mukaan. Neuvottelukunnassa on mukana järjestöjä ja matkailuyrityksiä sekä organisaatioita.

16 16 Ammattiliitot Ammattiliittojen kanssa on tehty kiinteää yhteistyötä kokoontuen keskustelemaan liikunnan asioista sekä urheiluopistoissa on yhdessä organisoitu työelämä-luentoja. Julkis- ja yksityisalojen toimihenkilöliitto Jyty ry ( Jytyliiton kanssa on jatkettu yhteistyösopimusta, minkä tarkoituksena on liikunnan ammattimaisen osaamisen ja koulutuksen lisääminen sekä liikunnan osaajien aatteellinen edunvalvonta. Niin ikään sopimus sisältää yhteistyömahdollisuuksien toteuttamisen eri tapahtumissa sekä taloudellisen yhteistyörakentaminen. Jyty ry esittämänä STTK:n vapaa-aikasektorin neuvottelukunnassa Hyvinvointi STTK on edustajana ollut Reijo Häyrinen. Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ry ( JHL:n kanssa on jatkettu yhteistyösopimusta, minkä tarkoituksena on liikunnan ammattimaisen osaamisen ja koulutuksen lisääminen sekä liikunnan osaajien aatteellinen edunvalvonta. Niin ikään sopimus sisältää yhteistyömahdollisuuksien toteuttamisen eri tapahtumissa sekä taloudellisen yhteistyön rakentamisen. Suomen Ammattivalmentajat Saval ry ( Savalin liikunnanohjaajat ovat myös SLA:n jäseniä sopimuksen mukaan. Saval yhteistyö perustuu jo edeltäjäjärjestön, Suomen Liikunnanohjaajien, tekemään sopimukseen. Savalin yhteydessä myös Suomen Valmentajien kanssa on keskusteluyhteyttä pidetty yllä. Toimihenkilöliitto Erto ry ( Erto ry:n kanssa on jatkettu yhteistyösopimuksen mukaisesti liikunnan edunvalvontatyötä. Sopimuksen tarkoituksena on liikunnan ammattimaisen osaamisen ja koulutuksen lisääminen sekä liikunnan osaajien aatteellinen edunvalvonta. Nuoriso- ja Liikunta-alan asiantuntijat NUOLI ry ( Nuoli ry:n ja SLA:n kesken on niin ikään voimassa oleva yhteistyösopimus. Nuoli on liittynyt SLA:n yhteisöjäseneksi sekä päinvastoin. Nuolen jäsenet ovat myös SLA:n jäseniä. Elinkeinoelämän Keskusliitto ry ( Työnantajana SLA on Erityispalvelujen Työnantajaliiton jäsen. Oppilaitokset Urheiluopistojen kanssa on yhteistyötä yhteisöjäsenyyksissä, opiskelijajäsenyyksissä sekä luennointia. Kyseisten oppilaitosten opiskelijoille pidetään tietoiskuja SLA:n toiminnasta. Ko. työssä tehdään yhteistyötä ammattijärjestöjen kanssa. Oppilasinfo- ja koulutustilaisuudet on esitetty edellä. Suurin osa alan oppilaitoksista on SLA:n yhteisöjäseniä.

17 17 Jyväskylän yliopisto ( Tiedekunnan henkilöstön kanssa on käyty keskusteluja liikunnan koulutuksessa mm. LTS:n yhteydessä. Emeritus professori Pauli Vuolle aloitti tekemään liikunnanohjaajien urakehityksestä selvitystä. Kyseisessä selvityksessä hän käyttää mm. SLA:n tekemää liikunta-alan työsuhdekyselyä yhtenä lähteenä ja SLA osallistuu omalta osaltaan selvitystyön eteenpäinviemiseen. Haaga-Helian AMK ( Opiskelijoille SLA:n esittelyä ja kannustuspalkintoja opiskelun päättyessä sekä opetusyhteistyötä. SLA oli pyydettynä asiantuntijana Haaga-Helian liikunnan neuvottelukunnassa. Arcada Yh ( Kajaanin amk ( Rovaniemen amk ( Opiskelijoille SLA:n esittelyä ja kannustuspalkintoja opiskelun päättyessä. Liikunnan koulutuskeskukset ( Liikunnan koulutuskeskusten opiskelijoille on esitelty järjestöä ja kerrottu yhteistyötarkoituksesta. Opiskelijoille on myönnetty kannustestipendejä opintojen päättyessä. Suomen Urheiluopistoon on vuorovaikutus ollut laajin, ja opiston järjestämillä liikuntapaikka-alan tutkinnoilla sekä liikuntaneuvojatutkinnolla on käyty luennoimassa. Suurin osa liikunnan koulutuskeskuksista ja liikuntaopistoista on liittynyt SLA:n yhteisöjäseniksi. Opistojen kanssa (Pajulahti, Vierumäki, ISLO) on kiinteää yhteistyötä mm. Liihoke-hankkeen sisältöjen rakentamisessa. Muita yhteistoimintoja FCG ( liikuntatoimen neuvottelupäiville osallistuttiin helmikuussa. FCG:n kanssa on pidetty yllä keskusteluyhteyttä erityisesti koskien liikunta-alan tilannetta kunnissa. Viherympäristöliiton ( kanssa on toimiva keskusteluyhteys ja viherympäristöliiton kanssa päätettiin koordinoida alojen olosuhdekoulutusta yhteisesti. Niin ikään alan yritykset ovat merkittäviä yhteistyökumppaneita ja keskeisimmät yhteistyökumppanit on jo edellä mainittujen tahojen lisäksi jäljempänä logojen myötä esillä. Yhteistyökeskusteluja on edellisten lisäksi käyty muidenkin osapuolten kanssa mutta monilta osin toimenpiteet ovat vasta tunnusteluvaiheessa. SLA:lla on 28 yhteisöjäsentä, joiden kanssa toteutetaan koulutus ja seminaariyhteistyötä sekä SLA:n viestinnän kautta yhteistyökumppaneita pyritään tuomaan esiin eritavoin. SLA:N YHTEISÖJÄSENET: Tekonurmikenttien talvihoitokemikaalit

18 18 TILINPÄÄTÖS 2014 Tilikauden 2014 tilinpäätös toiminnassa on 7383,28 euroa alijäämäinen. Päätulonlähteenä on Opetus- ja Kulttuuriministeriön avustus euroa. Lisäksi SLA sai Mitat ja merkinnät tiedoston päivittämisen aloitukseen avustusta OKM:n tutkimus- ja kehittämisrahastosta euroa. Jäsenmaksutuotot olivat kuluneella kaudella euroa. Jäsenmaksu perusjäseniltä oli 30 euroa, opiskelijoilta, eläkeläisiltä ja työttömiltä 15 euroa sekä ainaisjäseniltä yli 60-vuotiailta 160 euroa. Hallituksen päätöksen mukaan opiskelijajäseniltä ei ensimmäisenä vuonna peritä jäsenmaksua. Yhteisöjäsenmaksuksi vuosikokous on hyväksynyt 320 euroa ja vuoden vaihteessa 2013 / 2014 yhteisöjäseniä oli 29. Vuosikokouksessa päätettiin ottaa käyttöön kannatusjäsenmaksu, sillä ei ollut vielä vaikutusta jäsenasioihin. Lehden ja Palveluoppaan tuotot olivat euroa. Päätukijoita OKM:n lisäksi ovat Tampereen ja Helsingin messut. Kuluneena vuonna Olosuhdepäivillä osallistuminen oli vähäistä, joten sen osalta tulokertymä jäi alle odotusten. Myös Liikuntapaikkojenhoito.fi sivuston korjaamiseen jouduttiin satsaamaan ylimääräistä, eikä tuote ollut vielä myyntikelpoinen, joten silläkin oli vaikutusta pieneen alijäämäiseen vuositulokseen. SLA:n tilipankkina on toiminut Lammin Osuuspankki, missä on kaksi tiliä: varsinainen käyttötili ja turvatuottotili. Tilinpäätöksen on laatinut Sari Hallberg Päijät-Hämeen Liikunnasta ja Urheilusta. varsinaisina tilintarkastajina ovat toimineet Jouko Harjula ja Katja Kousa-Kaartti sekä varatilintarkastajina Jukka Peltola ja Pekka Vastamäki. Helsinki

TOIMINTAKERTOMUS 1.1. 31.12.2014

TOIMINTAKERTOMUS 1.1. 31.12.2014 TOIMINTAKERTOMUS 1.1. 31.12.2014 SLA:n tehtävänä on tuottaa palveluja jäsenistölleen, alan asiantuntijoille sekä eri työyhteisössä toimiville liikunta-alan työntekijöille. Lisäksi järjestön tarkoituksena

Lisätiedot

SUOMEN LIIKUNNAN AMMATTILAISET RY:N TAUSTA JA TAVOITTEET... 3 VISIO, MISSIO, ARVOT, ORGANISAATIO... 4 ORGANISAATIOKAAVIO... 5 STRATEGIAT...

SUOMEN LIIKUNNAN AMMATTILAISET RY:N TAUSTA JA TAVOITTEET... 3 VISIO, MISSIO, ARVOT, ORGANISAATIO... 4 ORGANISAATIOKAAVIO... 5 STRATEGIAT... 1 Suomen Liikunnan Ammattilaiset ry Toimintakertomus 2011 2 Sisältö SUOMEN LIIKUNNAN AMMATTILAISET RY:N TAUSTA JA TAVOITTEET... 3 VISIO, MISSIO, ARVOT, ORGANISAATIO... 4 ORGANISAATIOKAAVIO... 5 STRATEGIAT...

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 1.1. 31.12.2013

TOIMINTAKERTOMUS 1.1. 31.12.2013 1 TOIMINTAKERTOMUS 1.1. 31.12.2013 Suomen Liikunnan Ammattilaiset ry on valtakunnallinen järjestö, joka organisoi, koordinoi ja tuottaa palveluja erityisesti jäsenistön tarpeisiin. Lisäksi järjestön tarkoituksena

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 1.1.-31.12.2010

TOIMINTAKERTOMUS 1.1.-31.12.2010 1 TOIMINTAKERTOMUS 1.1.-31.12.2010 SUOMEN LIIKUNNAN AMMATTILAISET RY:N TAUSTA JA TAVOITTEET Suomen Liikunnan Ammattilaiset SLA ry on aloittanut toimintansa 1.1.2007, joten vuosi 2010 oli neljäs toimintavuosi.

Lisätiedot

Vuoden 2012 toimintasuunnitelmaan vuosikokous hyväksyi seuraavat painopisteet

Vuoden 2012 toimintasuunnitelmaan vuosikokous hyväksyi seuraavat painopisteet 1 TOIMINTAKERTOMUS 1.1.-31.12.2012 SUOMEN LIIKUNNAN AMMATTILAISET RY:N TAUSTA JA TAVOITTEET Suomen Liikunnan Ammattilaiset SLA ry on aloittanut toimintansa 1.1.2007, joten vuosi 2012 oli kuudes toimintavuosi.

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2015

TOIMINTASUUNNITELMA 2015 TOIMINTASUUNNITELMA 2015 1 2 YLEISTÄ Suomen Liikunnan Ammattilaiset ry on valtakunnallinen järjestö, jonka tarkoituksena on organisoida, koordinoida ja tuottaa palveluja erityisesti jäsenistön tarpeisiin.

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2016

TOIMINTASUUNNITELMA 2016 TOIMINTASUUNNITELMA 2016 1 YLEISTÄ Suomen Liikunnan Ammattilaiset ry on valtakunnallinen järjestö, jonka tarkoituksena on organisoida, koordinoida ja tuottaa palveluja erityisesti jäsenistön tarpeisiin.

Lisätiedot

Tämän muistion tarkoituksena on selventää jäsenistölle Liiton sääntömuutosta.

Tämän muistion tarkoituksena on selventää jäsenistölle Liiton sääntömuutosta. SÄÄNTÖMUUTOSMUISTIO 23.09.2009 Tämän muistion tarkoituksena on selventää jäsenistölle Liiton sääntömuutosta. Muistiossa on kirjattuna ensin nykyinen sääntökohta ja sen perään esitetty muutos perusteluineen.

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 1.1.-31.12.2009

TOIMINTAKERTOMUS 1.1.-31.12.2009 TOIMINTAKERTOMUS 1.1.-31.12.2009 SUOMEN LIIKUNNAN AMMATTILAISET RY:N TAUSTA JA TAVOITTEET Suomen Liikunnan Ammattilaiset SLA ry on aloittanut toimintansa 1.1.2007. Järjestö on perustettu Suomen Liikuntatoimenjohtajat

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma. Joensuun seudun JHL 310

Toimintasuunnitelma. Joensuun seudun JHL 310 Toimintasuunnitelma 2012 Joensuun seudun JHL 310 TOIMIHENKILÖT 2012 2013 2 (10) (: etunimi.sukunimi@jns.fi tai poikkeavat mainittu erikseen) Puheenjohtaja Helena Timoskainen.............. 050 452 0013

Lisätiedot

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta.

Yhdistys osallistuu terveydenhoitajaliiton toimintaan: edustajisto-, hallitus- ja toimikuntaedustusten kautta. Toimintasuunnitelma vuodelle 2016 1. YLEISTÄ Kymen terveydenhoitajayhdistys ry on perustettu 29.11.1945 Kotkassa nimellä Suomen terveydenhoitajayhdistys ry:n Kymen osasto. Alkanut vuosi on yhdistyksen

Lisätiedot

Suomen Urheilupsykologinen yhdistys ry

Suomen Urheilupsykologinen yhdistys ry Suomen Urheilupsykologinen yhdistys ry www.supy.sporttisaitti.com TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2016 1 SUOMEN URHEILUPSYKOLOGINEN YHDISTYS, SUPY RY Suomen urheilupsykologinen yhdistys pyrkii toiminnallaan

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 01.06.2014 31.05.2015 1(4) TURUN SULKA R.Y.

TOIMINTAKERTOMUS 01.06.2014 31.05.2015 1(4) TURUN SULKA R.Y. TOIMINTAKERTOMUS 01.06.2014 31.05.2015 1(4) TURUN SULKA R.Y. 1. JOHDANTO HALLINTO Johtokunnan jäsenet kaudella 2014 2015: Puheenjohtaja Joona Knuuti (Petri Hannula osan kautta) Ulkoiset yhteydet, yleinen

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2013

Toimintasuunnitelma 2013 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat Toimintasuunnitelma 2013 Carita Bardakci 22.11.2012 1.1.1.1.1.1.1.1.1 Helsingin kaupungin toimistovirkailijat 1 TOIMINTASUUNNITELMA VUODELLE 2013 1. JOHDANTO JA

Lisätiedot

Vuosikokous pidettiin 16.4.2015 Metsäkansan Ainolassa.

Vuosikokous pidettiin 16.4.2015 Metsäkansan Ainolassa. TOIMINTAKERTOMUS 2015 YLEISTÄ Metsäkansan kyläyhdistyksen toiminta vuonna 2015 oli aktiivista. Vuotta värittivät erityisesti hyvin onnistuneet tapahtumat ja kyläyhdistyksen saama positiivinen huomio. Yhdistys

Lisätiedot

KoLVI Kouvolan LVI-yhdistys, KoLVI ry

KoLVI Kouvolan LVI-yhdistys, KoLVI ry Syyskokouksen pöytäkirja, verkkoversio 1. (3) SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN SYYSKOKOUS 2015 Aika: 11.11.2015 klo 17.30 Paikka: Ravintola Nevillen Kammari, Kouvola Läsnä: 15 jäsentä 1. Kokouksen avaus KoLVIn puheenjohtaja

Lisätiedot

Agrologien asialla JO 90 VUODEN AJAN

Agrologien asialla JO 90 VUODEN AJAN Agrologien asialla JO 90 VUODEN AJAN Suomalaisen maatalouden kärjessä jo 90 vuoden ajan. Hyvä agrologi tai agrologiopiskelija, Agrologien Liitto on agrologien ammatillisaatteellinen järjestö, joka ajaa

Lisätiedot

Valmennuskeskusarviointi

Valmennuskeskusarviointi Valmennuskeskusarviointi Jari Lämsä & Ari Nummela 16.3.2012 Arviointitehtävä Urheiluopistojen valmennuskeskusten arviointihankkeen tavoitteena on tuottaa tietoa suomalaisesta valmennuskeskustoiminnasta

Lisätiedot

Hyvä Rakenteiden Mekaniikan Seura ry:n jäsen, Rakenteiden mekaniikan seura järjestää kevään aikana seuraavaa ohjelmaa:

Hyvä Rakenteiden Mekaniikan Seura ry:n jäsen, Rakenteiden mekaniikan seura järjestää kevään aikana seuraavaa ohjelmaa: Aalto-yliopiston insinööritieteiden korkeakoulu Rakentajanaukio 4 A, PL 12100, 00076 Aalto http://rmseura.tkk.fi Y-tunnus: 1108237-1 Jäsentiedote 03.04.2012 JÄSENTIEDOTE 1/2012 Hyvä Rakenteiden Mekaniikan

Lisätiedot

Ilmansuojeluyhdistys ry. Luftvårdsföreningen rf. Finnish Air Pollution Prevention Society

Ilmansuojeluyhdistys ry. Luftvårdsföreningen rf. Finnish Air Pollution Prevention Society 1 ILMANSUOJELUYHDISTYKSEN VUOSIKOKOUS 2/2015 Aika: 26.11.2015 klo 15.00 Paikka: THL, Mannerheimintie 168 B ESITYSLISTA: 1. Kokouksen avaus 2. Kokouksen puheenjohtajan ja sihteerin sekä kahden pöytäkirjantarkastajan

Lisätiedot

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat

KJY:n verkostot 2010. 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat KJY:n verkostot 2010 17.3.2010 Verkostojen puheenjohtajat Verkostot 2010 Hankeverkostot Pedagogisen johtamisen verkosto Tietohallintoverkosto Työssäoppimisen verkosto Yhteistyöverkostot Hyvinvointiverkosto

Lisätiedot

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA 2013 2014. 1. Yleistä

JYVÄSKYLÄN KAUPUNKI NUORISOVALTUUSTO TOIMINTASUUNNITELMA 2013 2014. 1. Yleistä 1. Yleistä Jyväskylän nuorisovaltuusto on vuonna 2009 perustettu 13 20 vuotiaiden jyväskyläläisten nuorten vaikuttamis- ja kuulemiskanava. Se pyrkii parantamaan nuorten kuulemista ja osallistumista päätöksentekoon

Lisätiedot

Nuoria infratöihin. uutiskirje 2 / 2015

Nuoria infratöihin. uutiskirje 2 / 2015 Nuoria infratöihin uutiskirje 2 / 2015 Tiivistelmä Mitä tehty - Maarakennuskoneenkuljettajan RekryKoulutus - Infra-alan tunnetuksi tekeminen - Messuja ja tapahtumia Suunnitelmia & suuntaviivoja vuodelle

Lisätiedot

VALINTAKRITEERIT. Suomen Terveydenhoitajaliitto ylläpitää erityispätevyys-rekisteriä, johon hakijalle myönnetty erityispätevyys kirjataan.

VALINTAKRITEERIT. Suomen Terveydenhoitajaliitto ylläpitää erityispätevyys-rekisteriä, johon hakijalle myönnetty erityispätevyys kirjataan. VALINTAKRITEERIT Terveydenhoitajan erityispätevyyttä hakevan henkilön tulee olla Suomen Terveydenhoitajaliiton jäsen. Hakijalla tulee olla suoritettuna terveydenhoitajan tutkinto (opistoaste tai amk) ja

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2013

TOIMINTASUUNNITELMA 2013 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2013 YLEISTÄ Suomen Liikunnan Ammattilaiset ry on valtakunnallinen järjestö, jonka tarkoituksena on organisoida, koordinoida ja tuottaa palveluja erityisesti jäsenistön tarpeisiin.

Lisätiedot

Pohjois-Savon Kylät ry

Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry Pohjois-Savon Kylät ry on maakunnallinen kyläyhdistys, joka on perustettu v. 1993 toimimaan pohjoissavolaisten kylien yhteenliittymänä, kylätoiminnan edistäjänä

Lisätiedot

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus

Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus Korkeakoulujen yhteiskunnallinen vuorovaikutus Korkeakoulujen KOTA -seminaari 20.8.2013 Erikoissuunnittelija, KT Hannele Seppälä, Korkeakoulujen arviointineuvosto Korkeakoulujen yhteiskunnallisen ja alueellisen

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Suomen työnohjaajat ry. Sen kotipaikka on Helsinki ja toiminta-alueena koko maa.

Yhdistyksen nimi on Suomen työnohjaajat ry. Sen kotipaikka on Helsinki ja toiminta-alueena koko maa. Suomen työnohjaajat ry SÄÄNNÖT 1. Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Suomen työnohjaajat ry. Sen kotipaikka on Helsinki ja toiminta-alueena koko maa. 2. Toiminnan tarkoitus ja toiminnan laatu Suomen

Lisätiedot

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt!

Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Omaishoitajat ja Läheiset -Liitto ry Kunta- ja seurakunta -kirje 1 (5) Tervehdys Omaishoitajat ja Läheiset -Liitosta, hyvät omaishoidon yhteyshenkilöt! Tässä kirjeessä kerrotaan ajankohtaista tietoa omaishoidon

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 1.1.-31.12.2008

TOIMINTAKERTOMUS 1.1.-31.12.2008 TOIMINTAKERTOMUS 1.1.-31.12.2008 SUOMEN LIIKUNNAN AMMATTILAISET RY:N TAUSTA JA TAVOITTEET Suomen Liikunnan Ammattilaiset SLA ry on aloittanut toimintansa 1.1.2007. Järjestö on perustettu Suomen Liikuntatoimenjohtajat

Lisätiedot

Perustettu 29.11.1995 Rekisteröity 15.03.1996

Perustettu 29.11.1995 Rekisteröity 15.03.1996 POHJOIS-POHJANMAAN LIIKUNTA (PoPLi) RY Perustettu 29.11.1995 Rekisteröity 15.03.1996 SÄÄNNÖT Hyväksytty 11.06.2001 Muutettu 08.03.2007 2 POHJOIS-POHJANMAAN LIIKUNTA RY SÄÄNNÖT Yhdistyksen nimi, kotipaikka,

Lisätiedot

STRATEGIA 2013-2016 Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta

STRATEGIA 2013-2016 Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta 1( 9) 2013-2016 Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta Hyväksytty edustajiston kokouksessa 05/2012 2( 9) Yleistä Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta (HAMKO) on lakisääteinen, julkisoikeudellinen

Lisätiedot

OPISKELIJAKUNTA HUMAKO

OPISKELIJAKUNTA HUMAKO Hyväksytty edustajiston syyskokouksessa 5.11.2010 TOIMINTASUUNNITELMA 2011 OPISKELIJAKUNTA HUMAKO 2011 Toimintasuunnitelma HUMAKON TEHTÄVÄ YLEISESTI Humanistisen ammattikorkeakoulun opiskelijakunta HUMAKO

Lisätiedot

ETELÄ-KARJALAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TUKISÄÄTIÖN SÄÄNNÖT Voimassa 1.12.2015 alkaen

ETELÄ-KARJALAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TUKISÄÄTIÖN SÄÄNNÖT Voimassa 1.12.2015 alkaen tukisäätiön hallitus 17.9.2015 1 (4) ETELÄ-KARJALAN AMMATILLISEN KOULUTUKSEN TUKISÄÄTIÖN SÄÄNNÖT Voimassa 1.12.2015 alkaen 1 Säätiön nimi on Etelä-Karjalan ammatillisen koulutuksen tukisäätiö sr ja kotipaikka

Lisätiedot

1 Yhdistyksen nimi Yhdistyksen nimi on Lakeuden Noutajakoirayhdistys r.y. ja sen kotipaikka on Seinäjoki.

1 Yhdistyksen nimi Yhdistyksen nimi on Lakeuden Noutajakoirayhdistys r.y. ja sen kotipaikka on Seinäjoki. Lakeuden Noutajakoirayhdistys ry Säännöt 1 Yhdistyksen nimi Yhdistyksen nimi on Lakeuden Noutajakoirayhdistys r.y. ja sen kotipaikka on Seinäjoki. 2 Toiminnan tarkoitus Yhdistys toimii Etelä Pohjanmaan

Lisätiedot

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY SÄÄNNÖT 1 (5) VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry. Yhdistyksen kotipaikka

Lisätiedot

KYMENLAAKSON RESERVILÄISPIIRIN TOIMINTASUUNNITELMA 2010

KYMENLAAKSON RESERVILÄISPIIRIN TOIMINTASUUNNITELMA 2010 Kymenlaakson Reserviläispiiri ry Piirihallitus 25.10.2009 KYMENLAAKSON RESERVILÄISPIIRIN TOIMINTASUUNNITELMA 2010 1. JOHDANTO Kymenlaakson Reserviläispiiri ry:n 53. toimintavuosi noudattaa Reserviläisliitto

Lisätiedot

Näkökulmia sosiaalisen median hyödyntämiseen Lions-toiminnassa

Näkökulmia sosiaalisen median hyödyntämiseen Lions-toiminnassa Näkökulmia sosiaalisen median hyödyntämiseen Lions-toiminnassa Tausta Viestintätoimikunnan pj. MD-PRC Auvo Mäkinen ilmoitti puhelimessa 20.2.2011 LC Jyväskylä/Harjun Jouni Huotarille, että Lions-liitto

Lisätiedot

Turun Seudun Pool ry. Tilinpäätös

Turun Seudun Pool ry. Tilinpäätös Turun Seudun Pool ry Tilinpäätös 1.6.2015 31.5.2016 Sisällys Sisällysluettelo...2 Toimintakertomus...3 Vuosikertomus...5 Taseet...7 Tilinpäätöksen allekirjoitukset...8 Toimintakertomus 2015-2016 YLEISTÄ

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2016 TURUN OPPISOPIMUSTOIMISTO

TOIMINTAKERTOMUS 2016 TURUN OPPISOPIMUSTOIMISTO TOIMINTAKERTOMUS 2016 TURUN OPPISOPIMUSTOIMISTO UNELMISTA INNOSTUMISTA, BLOGGAAJIA JA UUSIA YRITYKSIÄ Vuosi 2016 alkoi varsin vilkkaasti oppisopimuskoulutuksen osalta uusia oppisopimuksia aloitettiin ensimmäisen

Lisätiedot

LVE ry sääntöjen mukainen vuosikokous pidettiin Lappeenrannan Upseerikerholla, 10.2.2009 klo 19:00.

LVE ry sääntöjen mukainen vuosikokous pidettiin Lappeenrannan Upseerikerholla, 10.2.2009 klo 19:00. LVE ry sääntöjen mukainen vuosikokous pidettiin Lappeenrannan Upseerikerholla, 10.2.2009 klo 19:00. VUOSIKOKOUS Aika 10.2.2009 klo 19.00 Paikka Lappeenrannan Upseerikerho Kokouksen avaus Seuran puheenjohtaja

Lisätiedot

Vesaisten Keskusliitto ry:n säännöt

Vesaisten Keskusliitto ry:n säännöt Vesaisten Keskusliitto ry:n säännöt Yhdistyksen nimi on Vesaisten Keskusliitto ry., josta näissä säännöissä käytetään nimitystä liitto. Liiton kotipaikka on Helsingin kaupunki. I TARKOITUS Liiton tarkoituksena

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001 KANKAANPÄÄM SEUDUN TYKISTÖKILTA RY 38700 KANKAANPÄÄ 15.2.2002 1 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2001 Kulunut vuosi oli kiltamme 37. Toimintavuosi SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET KILLAN HALLINTO Kevätkokous pidettiin

Lisätiedot

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2016

Keski-Suomen. Toimintasuunnitelma 2016 Keski-Suomen ry Toimintasuunnitelma 2016 Missio edistää naisyrittäjyyttä sekä parantaa naisyrittäjien kannattavan toiminnan yleisiä edellytyksiä omalla toiminta-alueellaan, edistää yrittäjyyttä, tervettä

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016 Hallinto Jukka Pohja/17.11.2015 Toimintasuunnitelma 2016 Kokoontuminen Aluejaoston kokouksia pyritään pitämään 4 kertaa. Jaosto harkitsee pidettäväksi joka toinen kuukausi puhelinkokouksen. Sektorit Sektorien

Lisätiedot

Yhdistyksen, jota näissä säännöissä sanotaan seuraksi, nimi on Porin Paini-Miehet.

Yhdistyksen, jota näissä säännöissä sanotaan seuraksi, nimi on Porin Paini-Miehet. TOIMINTASÄÄNNÖT 1(6) I Seuran nimi, kotipaikka ja tarkoitus Yhdistyksen, jota näissä säännöissä sanotaan seuraksi, nimi on Porin Paini-Miehet. 1 2 Seuran kotipaikka on Porin kaupunki Länsi-Suomen läänissä

Lisätiedot

santasport.fi Tutkinnon suorittaneiden ammattinimike on Liikuntaneuvoja

santasport.fi Tutkinnon suorittaneiden ammattinimike on Liikuntaneuvoja santasport.fi Opinnot kestävät 3 vuotta Opinnot koostuvat pakollisista tutkinnon osista 105 osp, valinnaisista tutkinnon osista 30 osp, yhteisistä tutkinnon osista 35 osp sekä vapaasti valittavista tutkinnon

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2012

TOIMINTASUUNNITELMA 2012 1 TOIMINTASUUNNITELMA 2012 YLEISTÄ Suomen Liikunnan Ammattilaiset ry on valtakunnallinen järjestö, jonka tarkoituksena on organisoida, koordinoida ja tuottaa palveluja erityisesti jäsenistön tarpeisiin.

Lisätiedot

Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta

Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta 2/2013 Proaktiivinen työelämän kehittäminen kokemuksia kehittämistoiminnasta lappi Lisätietoja antaa Projektipäällikkö Virpi Vaarala Lapin ELY-keskus, Rovaniemi virpi.vaarala@ely-keskus.fi +358 295 037

Lisätiedot

KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella

KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella KILTA 2011 2014 Kilpailukykyä ja laatua ammatilliseen koulutukseen huippuosaamisella Laatua kaikille, omat polut huippuosaajille! Miten vastata lahjakkaiden ja motivoituneiden nuorten tarpeisiin? Miten

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2003

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2003 KANKAANPÄÄM SEUDUN TYKISTÖKILTA RY 38700 KANKAANPÄÄ 19.02.2004 1 TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2003 Kulunut vuosi oli kiltamme 39. Toimintavuosi SÄÄNTÖMÄÄRÄISET KOKOUKSET KILLAN HALLINTO Kevätkokous pidettiin

Lisätiedot

KORKEASTI KOULUTETUT TYÖTTÖMÄT HÄMEESSÄ JA HEILLE SUUNNATUT PALVELUT

KORKEASTI KOULUTETUT TYÖTTÖMÄT HÄMEESSÄ JA HEILLE SUUNNATUT PALVELUT KORKEASTI KOULUTETUT TYÖTTÖMÄT HÄMEESSÄ JA HEILLE SUUNNATUT PALVELUT Vuokko Laine, yrityspalvelut Korkeasti koulutettujen yhdyshenkilö 1 11.6.2015 Hämeen TE-toimisto/Vuokko Laine Taustaa Kesällä 2014 nimetty

Lisätiedot

Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy JOHTOSÄÄNTÖ (1/6) Hyväksytty Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksessa 26.11.2014 YLEISTÄ.

Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy JOHTOSÄÄNTÖ (1/6) Hyväksytty Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksessa 26.11.2014 YLEISTÄ. Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy JOHTOSÄÄNTÖ (1/6) Hyväksytty Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy:n hallituksessa 26.11.2014 YLEISTÄ 1 Soveltamisala Tätä johtosääntöä sovelletaan Kajaanin Ammattikorkeakoulu Oy:n

Lisätiedot

Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli

Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli Hei, korjaukset tehty vuoden 2010 toimintasuunnitelmaan. Ainoastaan maaliskuun ylimääräinen hallituksen kokouspöytäkirjaa ei ole (silloin oli tilinpäätöksen tarkastus ja alllekirjoitus), Roby oli sihteerinä

Lisätiedot

3 Osakunnan kanta-alueita ovat Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnat.

3 Osakunnan kanta-alueita ovat Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnat. OULUN ETELÄ- JA KESKIPOHJALAINEN OSAKUNTA RY:n SÄÄNNÖT I LUKU YHDISTYKSEN KOTIPAIKKA, TARKOITUS JA ALUE 1 Yhdistyksen, josta näissä säännöissä käytetään nimitystä osakunta, nimi on Oulun Etelä- ja Keskipohjalainen

Lisätiedot

JYTY JÄMSÄ RY. Aktiivista ja valveutunutta yhdistystoimintaa jo vuodesta 1965 TOIMINTAKERTOMUS

JYTY JÄMSÄ RY. Aktiivista ja valveutunutta yhdistystoimintaa jo vuodesta 1965 TOIMINTAKERTOMUS JYTY JÄMSÄ RY Aktiivista ja valveutunutta yhdistystoimintaa jo vuodesta 1965 TOIMINTAKERTOMUS 2015 1 1. HALLINTO 1.1 Hallitus Puheenjohtaja Varapuheenjohtaja Sihteeri Ulla Mäkiaho Riitta Leiman Ulla Peltonen

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2015

TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2015 Päijät-Hämeen Metsänomistajat ry TOIMINTAKERTOMUS VUODELTA 2015 1. HALLINTO Hallituksen jäsenet ja vastuuhenkilöt: Liisa Korpela, puheenjohtaja, tiedotusvastaava, edustukset sidosryhmiin, yhteydet. yhteistyökumppaneihin

Lisätiedot

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL

Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL Jyväskylän julkisten ja hyvinvointialojen ammattilaiset JHL ry 103 Toimintasuunnitelma 2016 Toimintasuunnitelman pääkohdat Järjestötoiminta JHL 103 edustaa Jyväskylän kaupungilla ja osakeyhtiöissä työskenteleviä,

Lisätiedot

LIIKUNTAPAIKKOJENHOITAJAN AMMATTITUTKINTO LPH - KOULUTUS. www.islo.fi. ISLO/LPH/Rekry_INFO/MRiekki

LIIKUNTAPAIKKOJENHOITAJAN AMMATTITUTKINTO LPH - KOULUTUS. www.islo.fi. ISLO/LPH/Rekry_INFO/MRiekki LIIKUNTAPAIKKOJENHOITAJAN AMMATTITUTKINTO LPH - KOULUTUS www.islo.fi 1 OTTEITA LIIKUNTAPAIKKA- ALAN ARVOPERUSTA Liikuntapaikoilla, niiden rakentamisella ja hoitamisella on tärkeä YHTEISKUNNALLINEN MERKITYS.

Lisätiedot

SUOMEN KOTISEUTULIITTO PÖYTÄKIRJA 2016/5 Hallitus 27.5.2016 Sivu 2 / 6

SUOMEN KOTISEUTULIITTO PÖYTÄKIRJA 2016/5 Hallitus 27.5.2016 Sivu 2 / 6 Hallitus 27.5.2016 Sivu 1 / 6 Aika: 27.5.2016 klo 12.30-15.15 Paikka: Suomen Kotiseutuliiton toimisto, Kalevankatu 13 A, Helsinki Läsnä Puheenjohtaja: Kirsi Moisander (x) Varapuheenjohtaja: Raimo Sailas

Lisätiedot

liittyä liittoon kuulua yhdistykseen Helsingin kunnallisten koulujen henkilökunta JHL ry 133

liittyä liittoon kuulua yhdistykseen Helsingin kunnallisten koulujen henkilökunta JHL ry 133 Helsingin kunnallisten koulujen henkilökunta JHL ry 133 Ammattina hyvinvointi Tiedotuslehti Lehden toimitus: Levikki: Kohderyhmä: Merja Patokoski Vesa Vento 200 kpl Opetustoimen henkilöstö, pois lukien

Lisätiedot

Mediakasvatusseuran strategia

Mediakasvatusseuran strategia Mediakasvatusseuran strategia 2016-2020 Tausta Mediakasvatusseura ry, Sällskapet för Mediefostran rf, on vuonna 2005 perustettu valtakunnallinen, kaksikielinen mediakasvatuksen asiantuntijajärjestö. Seura

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO TOIMINTASUUNNNITELMA AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO 25.4.2018 TOIMINTASUUNNNITELMA 2018 2019 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Toiminnan tavoitteet ja teemat 4. Kehittämisverkoston

Lisätiedot

1. Hallituksen puheenjohtaja Petra Jormalainen avasi kokouksen klo. 13.00 ja toivotti läsnäolijat tervetulleiksi.

1. Hallituksen puheenjohtaja Petra Jormalainen avasi kokouksen klo. 13.00 ja toivotti läsnäolijat tervetulleiksi. KOKOUSPÖYTÄKIRJA Marika Englund 15.2.2011 BARBET FINLAND RY:N SÄÄNTÖMÄÄRÄINEN VUOSIKOKOUS Aika ja paikka: 5.2.2011, Taiteentekijäntie 7, Helsinki Läsnä: Paula Horne (pj), Marika Englund (siht), Petra Jormalainen,

Lisätiedot

Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL ry

Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL ry Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL ry Suun Terveydenhoidon Ammattiliitto STAL ry Koulutettuja hammashoitajia, suun terveydenhoitoalan lähihoitajia ja suuhygienistejä sekä alan opiskelijoita edustava

Lisätiedot

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto

AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS Johdanto 1 AVOIMEN AMK:N VALTAKUNNALLINEN KEHITTÄMISVERKOSTO Maaliskuu 2018 TOIMINTAKERTOMUS 2017 1. Johdanto 2. Kehittämisverkoston toimijat ja järjestäytyminen 3. Teemaryhmän toiminnankuvaus 4. Tavoitteiden mukainen

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS 2014 Diabeteshoitajat ry

VUOSIKERTOMUS 2014 Diabeteshoitajat ry VUOSIKERTOMUS 2014 Diabeteshoitajat ry S i v u 2 DIABETESHOITAJAT RY VUOSIKERTOMUS 2014 SISÄLTÖ 1.YHDISTYS... 2 3.HALLINTO... 3 5.2. Yhteistyö... 4 5.3. Tiedotus... 4 5.4. Toimikuntatyöskentely... 5 6.1.

Lisätiedot

TOIMIVA YHDISTYS. Yhdistystoiminnan päivittäminen

TOIMIVA YHDISTYS. Yhdistystoiminnan päivittäminen TOIMIVA YHDISTYS Yhdistystoiminnan päivittäminen Päijät-Hämeen Sosiaaliturvayhdistys ry:n hallinnoimassa ja Raha-automaattiyhdistyksen rahoittamassa hankkeessa vuosina 2012-2015 mahdollistettiin yhdistystoiminnan

Lisätiedot

LIIKUNTA-ALAN TUTKINNOT SUOMESSA 2011. www.oph.fi www.edu.fi

LIIKUNTA-ALAN TUTKINNOT SUOMESSA 2011. www.oph.fi www.edu.fi LIIKUNTA-ALAN TUTKINNOT SUOMESSA 2011 www.oph.fi www.edu.fi SISÄLLYSLUETTELO Kalvo(t) Liikunta-alan koulutus- ja tutkintokaavio 3 Ammatillinen peruskoulutus 4-5 Ammatti- ja erikoisammattitutkinnot 6-12

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Reserviläisliitto - Reservistförbundet ry ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki.

Yhdistyksen nimi on Reserviläisliitto - Reservistförbundet ry ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki. Vantaa, 23.1.2016 ESITYS RESERVILÄISLIITON SÄÄNTÖJEN MUUTOKSESTA NIMI, KOTIPAIKKA JA TOIMINTA-ALUE 1 Yhdistyksen nimi on Reserviläisliitto - Reservistförbundet ry ja sen kotipaikka on Helsingin kaupunki.

Lisätiedot

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset

VAIKUTTAMINEN. Yleiskokoukset ESPOON NUORISOVALTUUSTON TOIMINTASUUNNITELMA KAUDELLE 2016 2017 VAIKUTTAMINEN Espoon nuorisovaltuusto on espoolaisnuorista koostuva edunvalvontaelin ja päätäntävaltaa nuorisovaltuustossa käyttävät valitut

Lisätiedot

OPETUSALAN JOHTAMISEN FOORUMI 5.-6.6.2013 HELSINKI

OPETUSALAN JOHTAMISEN FOORUMI 5.-6.6.2013 HELSINKI OPETUSALAN JOHTAMISEN FOORUMI 5.-6.6.2013 HELSINKI RINNAKKAISSEMINAARI 8: Rehtorin työnkuva, pätevyysvaatimukset ja opetusalan työaikajärjestelyt tulevaisuudessa Matti Lahtinen, OPH Kristiina Haavisto,

Lisätiedot

Yhdistyksen säännöt I YLEISIÄ SÄÄNNÖKSIÄ. 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka. 2 Yhdistyksen tarkoitus. 3 Yhdistyksen toiminta

Yhdistyksen säännöt I YLEISIÄ SÄÄNNÖKSIÄ. 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka. 2 Yhdistyksen tarkoitus. 3 Yhdistyksen toiminta Yhdistyksen säännöt I YLEISIÄ SÄÄNNÖKSIÄ 1 Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Seinäjoen kristillisen opiskelijatyön tuki ry. Yhdistyksen kotipaikka on Seinäjoki. 2 Yhdistyksen tarkoitus

Lisätiedot

huippu-urheilunmuutos.fi

huippu-urheilunmuutos.fi EXCELLENCE - pyrkimys erinomaisuuteen LAPSI NUORI AIKUINEN Yhdessä tekeminen Ei riskikokeilu, vaan satsaus elämään Omaehtoinen liikkuminen ja urheilu Lapsuus: laatua koulussa ja seurassa, kielloista kokeiluihin

Lisätiedot

Infra-alan aktiivinen vaikuttaja

Infra-alan aktiivinen vaikuttaja Infra-alan aktiivinen vaikuttaja 2 Suomalaisen kilpailukyvyn puolesta Infra-alan yrittäjäyhdistysten tehtävänä on parantaa jäsenyritystensä toimintaedellytyksiä ja rakentaa perustaa Suomen kilpailukyvylle

Lisätiedot

Yhdistyksen perustana ovat liikunnan eettiset arvot ja urheilun reilun pelin periaatteet sekä tasa-arvon edistäminen.

Yhdistyksen perustana ovat liikunnan eettiset arvot ja urheilun reilun pelin periaatteet sekä tasa-arvon edistäminen. 1. Yhdistyksen nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Hakunilan Seudun Koiraharrastajat HSKH r.y., josta voidaan käyttää epävirallista lyhennystä HSKH. Yhdistyksen kotipaikka on Vantaa. 2. Tarkoitus ja

Lisätiedot

TOIMINTASUUNNITELMA 2014

TOIMINTASUUNNITELMA 2014 TOIMINTASUUNNITELMA 2014 1 2 YLEISTÄ Suomen Liikunnan Ammattilaiset ry on valtakunnallinen järjestö, jonka tarkoituksena on organisoida, koordinoida ja tuottaa palveluja erityisesti jäsenistön tarpeisiin.

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma 2016

Toimintasuunnitelma 2016 Partiolippukunta Vihterä ry Toimintasuunnitelma 2016 Mahdollistamme alueen lapsille ja nuorille laadukasta ja mielekästä partiotoimintaa Yleistä toiminnasta Partiolippukunta Vihterä ry:n tarkoituksena

Lisätiedot

Suomen neuvottelu (taso 2) pöytäkirjamerkinnät

Suomen neuvottelu (taso 2) pöytäkirjamerkinnät Suomen neuvottelu (taso 2) pöytäkirjamerkinnät Pidetty maanantaina 17.9.2007 Helsingissä Osallistujat: JHL Julkisten ja hyvinvointialojen liitto Merja LAUNIS Urheilutyönantajat ry Esko RANTO Jalkapallon

Lisätiedot

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle.

Tavoitteena on luoda mahdollisimman hyvät yhteiskunnalliset edellytykset ja olosuhteet vapaaehtoistoiminnalle. ntästrategia Vuosikokous 25.11.2014 Kansalaisareenan viestintästrategia tukee järjestöstrategiaa. Toiminnan osa-alueet on käsitelty viestintästrategiassa erikseen. Osa-alueisiin panostetaan toimintasuunnitelman

Lisätiedot

ESR-PROJEKTIN LOPPURAPORTTI

ESR-PROJEKTIN LOPPURAPORTTI ESR-PROJEKTIN LOPPURAPORTTI Ohjelmakausi 2007-2013 Viranomaisen merkintöjä Saapumispvm 31.08.2010 Diaarinumero EPOELY/336/04.00.05.00/2010 Käsittelijä Tuija Nikkari Puhelinnumero 040-551 9844 Projektikoodi

Lisätiedot

SÄÄNNÖT: LIITE 1. Nimi, kotipaikka, kieli ja tarkoitus

SÄÄNNÖT: LIITE 1. Nimi, kotipaikka, kieli ja tarkoitus SÄÄNNÖT: Nimi, kotipaikka, kieli ja tarkoitus 1 nimi: Yhdistyksen, jota näissä säännöissä kutsutaan killaksi, nimi on Kemiantekniikan Kilta ry. 2 Kotipaikka Killan kotipaikka on Lappeenrannan kaupunki.

Lisätiedot

AGE-hanke alkoi syyskuussa 2013 ja se päättyy heinäkuussa 2015. Mukana hankkeessa ovat Tšekki, Saksa, Kypros, Suomi, Espanja ja Portugali.

AGE-hanke alkoi syyskuussa 2013 ja se päättyy heinäkuussa 2015. Mukana hankkeessa ovat Tšekki, Saksa, Kypros, Suomi, Espanja ja Portugali. Maailman terveysjärjestön WHO:n määritelmän mukaan aktiivinen ikääntyminen on prosessi, jossa optimoidaan mahdollisuudet pysyä terveenä, osallistua ja elää turvattua elämää ja pyritään siten parantamaan

Lisätiedot

2. Toiminnan perustana ovat liikunnan eettiset arvot ja urheilun reilun pelin periaatteet sekä dopingaineiden käytön vastustaminen.

2. Toiminnan perustana ovat liikunnan eettiset arvot ja urheilun reilun pelin periaatteet sekä dopingaineiden käytön vastustaminen. SUOMEN PALLOLIITON KAAKKOIS-SUOMEN PIIRI RY:n SÄÄNNÖT 1 Yhdistyksen nimi 1. Yhdistyksen nimi on Suomen Palloliiton Kaakkois-Suomen piiri ry ja sen kotipaikka on Lappeenranta 2. Näissä säännöissä yhdistystä

Lisätiedot

TOIMINTAKERTOMUS 2006

TOIMINTAKERTOMUS 2006 TOIMINTAKERTOMUS 2006 YLEISTÄ Vuosi 2006 oli OuLVI:n 44. toimintavuosi. Vuoden aikana järjestetty toiminta oli edellisten vuosien mukaista.tapahtumissa keskityttiin laatuun ja panostettiin tapahtumaympäristöön

Lisätiedot

Laadittu Koulujen Musiikinopettajat ry:n Kevätkokouksessa 20.3. 2004

Laadittu Koulujen Musiikinopettajat ry:n Kevätkokouksessa 20.3. 2004 1 2 Laadittu Koulujen Musiikinopettajat ry:n Kevätkokouksessa.. 04 Esitysluonnos Koulujen Musiikinopettajat ry:n syyskokoukselle Riihimäellä.. 14 4 5 6 YHDISTYKSEN NIMI JA KOTIPAIKKA 1 Yhdistyksen nimi

Lisätiedot

VUOSIKERTOMUS TOIMINTAKAUDELTA 01.11.2013 31.10.2014

VUOSIKERTOMUS TOIMINTAKAUDELTA 01.11.2013 31.10.2014 VUOSIKERTOMUS TOIMINTAKAUDELTA 01.11.2013 31.10.2014 Yhdistys on saavuttanut tunnustetun aseman Ylläksen alueen vaikuttajana. Yhdistyksen jäsenmäärä on noussut tasaisesti ja on nyt 226. 1. Jäsentapaamiset

Lisätiedot

Patentti- ja rekisterihallitus on hyväksynyt Rovaniemen Osakesäästäjät ry:n yhdistysrekisteriin 12.10.1999 rekisterinumerolla 177444.

Patentti- ja rekisterihallitus on hyväksynyt Rovaniemen Osakesäästäjät ry:n yhdistysrekisteriin 12.10.1999 rekisterinumerolla 177444. Patentti- ja rekisterihallitus on hyväksynyt Rovaniemen Osakesäästäjät ry:n yhdistysrekisteriin 12.10.1999 rekisterinumerolla 177444. 30.3.2009 muutettujen sääntöjen pykälät on hyväksytty yhdistysrekisterissä

Lisätiedot

Ohjeistus Silja Line Seurakisojen järjestämiseen vuonna 2016

Ohjeistus Silja Line Seurakisojen järjestämiseen vuonna 2016 Ohjeistus Silja Line Seurakisojen järjestämiseen vuonna 2016 Sisältö 1 Seurakisa lyhyesti... 3 2 Seurakisan periaatteet... 3 3 Vinkkejä toteutukseen... 3 4 Valtakunnallinen Seurakisat - ketju... 5 5 Tukimateriaali...

Lisätiedot

VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2015. VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTO Myllyjärventie 1 74200 Vieremä. Hyväksytty 26.11.2015

VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2015. VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTO Myllyjärventie 1 74200 Vieremä. Hyväksytty 26.11.2015 VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTO Myllyjärventie 1 74200 Vieremä VIEREMÄN VANHUSNEUVOSTON TOIMINTAKERTOMUS 2015 Hyväksytty 26.11.2015 LIITTEET 1. Yhteystietoluettelo 2. Vanhusneuvoston esite TARKOITUS Vanhusneuvoston

Lisätiedot

Keskeiset toimijat ja kulttuuripoliittinen vaikuttaminen Sirpa Lahti & Hannu Tolvanen

Keskeiset toimijat ja kulttuuripoliittinen vaikuttaminen Sirpa Lahti & Hannu Tolvanen Keskeiset toimijat ja kulttuuripoliittinen vaikuttaminen Sirpa Lahti & Hannu Tolvanen Toimijat Kansanmusiikin ja - tanssin alan toimijat voidaan jakaa kolmeen suurempaan kategoriaan, yksityiset toimijat,

Lisätiedot

SUOMEN ALPPIKERHO LÄNSI-SUOMEN OSASTO

SUOMEN ALPPIKERHO LÄNSI-SUOMEN OSASTO SUOMEN ALPPIKERHO LÄNSI-SUOMEN OSASTO TOIMINTAKERTOMUS VUODESTA 1991 1. YLEISTÄ Kuluneella kaudella ovat osaston perinteelliset toimintamuodot kallio-, jää- ja vuoristokiipeily eri muodoissaan sekä länsisuomalaisten

Lisätiedot

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET

SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSET 5/2012, JULKISET TIEDOTUKSET SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N TIEDOTUKSIA SUOMEN MONIKKOPERHEET RY:N YHTEYSTIEDOT Suomen Monikkoperheet ry, Ilmarisenkatu 17 A, 40100 Jyväskylä

Lisätiedot

Yhdistyksen nimi on Aulangon Golfklubi ry ja kotipaikka Hämeenlinna.

Yhdistyksen nimi on Aulangon Golfklubi ry ja kotipaikka Hämeenlinna. Aulangon Golfklubi ry SÄÄNNÖT 1 Nimi ja kotipaikka Yhdistyksen nimi on Aulangon Golfklubi ry ja kotipaikka Hämeenlinna. 2 Yhdistyksen tarkoitus Yhdistyksen tarkoituksena on kehittää ja edistää golfpelin

Lisätiedot

TUL:N SEUROJEN MALLISÄÄNNÖT TURUN JYRY

TUL:N SEUROJEN MALLISÄÄNNÖT TURUN JYRY TUL:N SEUROJEN MALLISÄÄNNÖT TURUN JYRY Hyväksytty TUL:n 25. liittokokouksessa 24. 25.5.2003 Tampereella Hyväksytty Turun Jyryn Vuosikokouksessa 10.2.2004 2 SUOMEN TYÖVÄEN URHEILULIITTO TUL RY:N J ÄSENSEURAN

Lisätiedot

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016

Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016 Toimintasuunnitelma ja talousarvio vuodelle 2016 1. LEADER TOIMINNAN TAVOITTEET OHJELMAKAUDELLA 2014 2020 Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelmassa esitetään suuntaviivat maatalouden ja maaseudun kehittämiselle

Lisätiedot

Valo, Valtakunnallisen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry:n säännöt 17.4.2013

Valo, Valtakunnallisen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry:n säännöt 17.4.2013 Valo, Valtakunnallisen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry:n säännöt 17.4.2013 1. Nimi, kotipaikka ja kieli Yhdistyksen nimi on Valo, Valtakunnallinen liikunta- ja urheiluorganisaatio ry, Valo, Finlands

Lisätiedot

SAK ry Hallituksen suositus 1(6) koulutusohjesäännöksi

SAK ry Hallituksen suositus 1(6) koulutusohjesäännöksi SAK ry Hallituksen suositus 1(6) HENKILÖSTÖN KOULUTUKSEN KORVAUKSET JA TUKIMUODOT Sisällys Sivu 1. Ammatillinen henkilöstökoulutus.. 2 1.1 Perehdyttämiskoulutus. 2 1.2 Täydennys- ja uudelleenkoulutus.

Lisätiedot

SÄÄNNÖT. Hyväksytty syyskokouksessa 23.11.1994 (sisältää muutokset)

SÄÄNNÖT. Hyväksytty syyskokouksessa 23.11.1994 (sisältää muutokset) SÄÄNNÖT Hyväksytty syyskokouksessa 23.11.1994 (sisältää muutokset) 1 1 Nimi ja kotipaikka 2 Tarkoitus 3 Toimintamuodot Yhdistyksen nimi on Lahden Seudun Insinöörit ry. Yhdistys on Insinööriliitto IL ry:n

Lisätiedot

HIUSALAN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTAMISHANKE

HIUSALAN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTAMISHANKE HIUSALAN OPETUSSUUNNITELMAN JA NÄYTTÖTUTKINNON PERUSTEIDEN UUDISTAMISHANKE 12.12.2008 2008 Opetushallitus Helsinki Nina Raki, Omnia Projektin organisaatio OHJAUSRYHMÄ (OPH, sidosryhmäedustajat) Koordinointi

Lisätiedot