InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys Teräspaalut. Luku on muuttunut kauttaaltaan, hyväksytty julkaistavaksi TK

Koko: px
Aloita esitys sivulta:

Download "InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys 1.10.2012 1 13212 Teräspaalut. Luku on muuttunut kauttaaltaan, hyväksytty julkaistavaksi TK 280 27.6.2012."

Transkriptio

1 InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys Luku on muuttunut kauttaaltaan, hyväksytty julkaistavaksi TK Teräspaalujen materiaalit Esivalmistetut teräspaalut ovat CE-merkittyjä. Mikäli paalulla ei ole CE-merkintää, valmistuksen tulee olla dokumentoitua ja kolmannen osapuolen - ilmoitetun laitoksen tai ympäristöministeriön hyväksymän toimielimen - valvonnassa. Teräspaalujen materiaalit ovat PO-2011 osan 2 mukaisia. Kuormia siirtävien teräspaalujen mittojen toleranssivaatimukset ovat standardin SFS-EN tai SFS mukaisia, ks. PO-2011 Osa 2 LIITE1. Eurokoodistandardin SFS-EN mukaisuus tässä luvussa sisältää myös sen kansallisen liitteen mukaisuuden. SFS-EN A1 Teräs- ja alumiinirakenteiden toteutus. Osa 1: Vaatimukset rakenteellisten kokoonpanojen vaatimustenmukaisuuden arviointiin SFS-EN A1 Teräs- ja alumiinirakenteiden toteutus. Osa 2: Teräsrakenteita koskevat tekniset vaatimukset SFS-EN Teräs- ja alumiinirakenteiden toteutus. Osa 3: Alumiinirakenteita koskevat tekniset vaatimukset SFS-EN AC Eurokoodi 7: Geotekninen suunnittelu. Osa 1: Yleiset säännöt SFS-EN AC Eurokoodi 3. Teräsrakenteiden suunnittelu. Osa 5: Paalut SFS-EN Kuumamuovatut seostomattomista teräksistä ja hienoraeteräksistä valmistetut rakenneputket. Osa 1: Tekniset toimitusehdot SFS-EN Kuumamuovatut seostomattomista teräksistä ja hienoraeteräksistä valmistetut rakenneputket Osa 2: Toleranssit, mitat ja poikkileikkaussuureet SFS-EN Kylmämuovatut hitsatut seostamattomista ja hienoraeteräksistä valmistetut rakenneputket. Osa 1: Tekniset toimitusehdot SFS-EN Kylmämuovatut hitsatut seostamattomista ja hienoraeteräksistä valmistetut rakenneputket. Osa 2: Toleranssit, mitat ja poikkileikkaussuureet Uudelleen käyttöön otettavien teräspaalujen dimensiot ja materiaaliominaisuudet vastaavat suunnitelma-asiakirjojen arvoja. Teräspaaluissa ei ole vaurioita tai vahingollisia aineita, jotka voivat vaikuttaa lujuuteen tai säilyvyyteen. Uudelleen käyttöön otettuja teräspaaluja käytetään suunnitelmaasiakirjojen mukaisesti. Lyötävien paalujen kärjet suojataan yleensä joko maa- tai kalliokärjellä. Paalukärjet kiinnitetään paaluun kitkaliitoksin tai hitsaamalla. Kalliokärjet ovat PO-2011 osan 2 ( ) vaatimusten mukaisia. Kalliokärkien valmistuksen tulee olla kolmannen osapuolen valvonnassa. Paalut voidaan asentaa myös avoimina ilman kärkikappaleita. Tarvittaessa avoimissa paaluissa voidaan käyttää kärkivahviketta suojaamaan paalun alapäätä. Teräspaalu voidaan jatkaa joko hitsaamalla tai mekaanisella jatkoksella.

2 InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys Hitsaajilla on standardin SFS-EN mukainen pätevyys. Paalujen jatkoksille vaaditut hitsiluokat ovat PO-2011 osan 2 ( taulukon 3.3) taulukon 13212:T1 mukaisia ellei suunnitelmaasiakirjoissa toisin edellytetä. Taulukko 13212:T1. Paalujen jatkoksille vaaditut hitsiluokat (SFS-ISO 5817). Paalutustyöluokka Seuraamusluokka CC1 CC2 CC3 PTL3 C C B PTL2 C C C PTL1 D - - : SFS-EN Hitsaajan pätevyyskoe. Sulahitsaus. Osa 1: Teräkset. SFS-EN 5817 Hitsaus. Teräksen, nikkelin, titaanin ja niiden seosten sulahitsaus (paitsi sädehitsaus). Hitsiluokat Jos suunnitelma-asiakirjoissa ei toisin edellytetä, teräspaalun mekaaniset jatkokset täyttävät EN ja PO-2011 osan 2 vaatimukset. Jos teräspaalut betonoidaan, noudatetaan betonin valmistuksessa standardia SFS-EN Betonin, juotoslaastin ja injektointiaineen valmistuksessa käytettävän rakennussementin on oltava CEmerkittyjä ja standardin SFS-EN vaatimusten mukaista. Betoni, juotoslaasti ja injektointiaine ovat suunnitelma-asiakirjojen mukaisia. : SFS-EN Sementti. Osa 1: Tavallisten sementtien koostumus, laatuvaatimukset ja vaatimustenmukaisuus SFS-EN A1 + A2 Betoni. Osa 1: Määrittely, ominaisuudet, valmistus ja vaatimustenmukaisuus SFS-EN AC Eurokoodi 3. Teräsrakenteiden suunnittelu. Osa 5: Paalut Paalujen raudoitteina käytettävät betoniteräkset ovat standardien SFS 1215 ja SFS 1216 vaatimusten mukaisia. : SFS 1215 Betoniteräkset. Hitsattava kuumavalssattu harjatanko A500HW SFS 1216 Betoniteräkset. Hitsattava kuumavalssattu harjatanko A700HW. Paalujen valmistaja toimittaa paalumateriaalista standardin SFS-EN tyypin 3.1 mukaiset ainestodistukset rakennuttajalle ennen paalutustyön aloittamista. : SFS-EN Metallituotteiden ainestodistukset Teräspaalutustyön alusta Työmaa-alueen tulee olla riittävän laaja, jotta työmaan kaikki toiminnot voidaan suorittaan turvallisesti ja aiheuttamatta vaaraa ympäristölle. Paalutusalusta on aina suunniteltava tapauksittain maaperän lujuuden ja paalutukseen käytettävän kaluston mukaan.

3 InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys Työskentelytaso tehdään sellaiseksi ja pidetään sellaisessa kunnossa, että paalutustyö voidaan suorittaa turvallisesti ja tehokkaasti: - työskentelytason vakavuus ja tila tulee olla riittävä valitulle paalutuskalustolle - laitteet ja olemassa olevat maanalaiset ja mahdolliset yläpuoliset asennukset tulee tunnistaa ja poistaa tarvittaessa. Paalutustyössä tarvittavista telineistä ja väliaikaisista siltarakenteista laaditaan erilliset suunnitelmat, jotka esitetään tarkastettavaksi Teräspaalutuksen asentaminen Teräspaalujen asentaminen, yleistä Paalutustyön toteuttaja laatii ennen paalutustyön aloitusta kohdekohtaisen paalutuksen toteutussuunnitelman. Toteutussuunnitelma laaditaan kirjallisena työselostuksena ja kuvina. Siinä esitetään paalutustyöluokan edellyttämät työtavat ja koneet, jolla saavutetaan pohjarakennesuunnitelmassa esitetyt vaatimukset. Toteutussuunnitelmassa otetaan huomioon työn toteutushetkellä vallitsevat todelliset olosuhteet. Ennen paalutustyöhön ryhtymistä voi olla tarpeen tehdä lisäpohjatutkimuksia paalujen tukeutumistason selvittämiseksi. Toteutussuunnitelman työselostus tehdään julkaisun PO-2011 osan 2 luvun 5 mukaan. Paalutustyön tekijöillä, valvojalla ja työnjohtajalla tulee olla koulutus työhön ja kokemusta siitä. Paalutuskoneen käyttäjällä tulee olla ammatillinen pätevyys tai riittävä kokemus ja perehdytys paalutuskaluston toimintaan ja käytettyyn paalutusmenetelmään sekä paalutustyöluokkaan Lyöntipaalutuskalusto Käytettävät lyöntipaalukalustot ovat julkaisun PO-2011 osan 2 kappaleen mukaisia Paalujen varastointi ja käsittely työmaalla Vaatimukset Paalut ja niissä käytettävät varusteet varastoidaan ja niitä käsitellään työmaalla siten, että niihin ei synny vaurioita. Paalujen kuljetuksessa, varastoinnissa työmaalla ja käsittelyssä noudatetaan valmistajan ohjeita. Paalut ja niissä käytettävät varusteet tarkastetaan ennen asennusta. Materiaalit, jotka eivät täytä niille asetettuja laatuvaatimuksia, hylätään ja toimitetaan pois työmaalta. Paalujen ja niiden varusteiden vastaanottotarkastus tehdään välittömästi toimituksen tullessa työmaalle. Ennen asennusta tapahtuvassa tarkastuksessa varmistutaan vielä, että paalut eivät ole vahin-

4 InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys goittuneet työmaalla tapahtuneen käsittelyn tai varastoinnin aikana. Hylätty materiaali merkitään selkeästi ja poistetaan työmaalta Teräspaalujen lyönti Lyönnit ohjataan paalujen pituusakselin suuntaisesti ja keskeisesti paalun päähän. Jos paalut ovat riittämättömästi tuettuja vaakasuunnassa, otetaan asennuksenaikainen nurjahdusriski huomioon esimerkiksi valitsemalla sopiva asennuskalusto ja elementtipituus paalulle. Paalu asennetaan välittömästi alkureiän tekemisen jälkeen. Alkureiän halkaisijan tulee olla kooltaan mahdollisimman lähellä paalujen halkaisijaa, jotta paalujen nurjahduspituus kasvaa mahdollisimman vähän. Järkälekalustoa käytettäessä on iskusuojassa käytettävä lyönnin keskittävää sovitekappaletta. Jos teräspaalua lyödään ulkopuolinen holkki tai muhvi ylöspäin, on sovitekappaleella kohdistettava isku holkin sisäpuolelle paaluputken päähän, ellei paaluvalmistaja anna muuta ohjetta. Pohjasta lyötävän paalun pohjan tulee olla riittävän luja jotta se kestää järkäleen iskuvoimat ja tulpan paaluun aiheuttamat voimat. Teräspaalujen loppulyönneissä on käytettävä vastaavan pohjarakennesuunnittelijan hyväksymiä tai määrittelemiä pudotuskorkeuksia ja lyönninaikaisten jännitysten täytyy pysyä julkaisun PO-2011 osan 2 kohdan rajoissa. Paalun valmistaja luotettaviin selvityksiin perustuen määrittelee paalun rakenteen kestävyyden kannalta hyväksyttäviä enimmäislyöntikorkeuksia. Vastaava pohjarakennesuunnittelija määrittelee tarvittaessa tietyissä kohteissa, erityisesti paalutustyöluokassa PTL3, paalun geoteknisen kestävyyden saavuttamiseksi vaaditut loppulyöntikorkeudet ja vastaavat paalun painumat ja tarkentaa näin paaluvalmistajan antamia ohjeita. Paalutustyöluokat esitetään julkaisun PO-2011 osassa 2. Vaativin paalutustyöluokka on PTL3. Paalutustyöluokassa PTL3 paalujen loppulyöntiohje laaditaan dynaamisen koekuormituksen perusteella. Paalutuskalusto valitaan siten, että vaadittava lyöntienergia saavutetaan. Usein on kuitenkin tarkoituksenmukaista erityisesti suuriläpimittaisilla teräsputkipaaluilla suorittaa paalujen upotus kevyemmällä kalustolla ja varsinainen dynaaminen koekuormitus tehdään eri lyöntilaitteella. Vinopaaluja asennettaessa on kaltevien johteiden vaikutus otettava huomioon iskupituutta määrättäessä. Apupaalua käytettäessä, iskunpituus määräytyy julkaisun PO-2011 osan 2 mukaan.

5 InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys Tukipaalun lyönti lopetetaan, kun paalun kärki on lähellä suunnitelmissa arvioitua tavoitetasoa ja kun ennalta määritetyt loppulyöntiehdot täyttyvät. Jos paalu ei tunkeudu riittävän syvälle, suunnitelmaa tarkistetaan tältä osin. Koepaalutusvaiheessa on hyödyllistä lyödä paaluja eri loppulyöntiehdoilla tai vastaavasti kitka- ja koheesiopaaluilla eri syvyyteen. Koekuormitusvaiheessa voidaan tällöin valita riittävä loppulyöntiehto tai paalupituus, jota käyttäen tehdään varsinainen paalutustyö. Kallioon ulottuva lyöntipaalu voi pomppia kalliota vastaan lyötäessä niin, että kärki irtoaa iskun jälkeen kalliopinnasta. Tällöin paaluun lyödään viimeisen loppulyöntisarjan jälkeen muutamia iskuja matalaa pudotuskorkeutta käyttäen, jotta paalun kärki jää kiinni kallioon. Erityistapauksissa voidaan laatia erillinen ohje paalun kärkitapin lyömisestä kallioon, jossa noudatetaan paaluvalmistajan ohjeita ja suosituksia. Käytettäessä mekaanisilla jatkoksilla varustettua teräspaalua, pehmeissä maakerroksissa käytetään sellaista lyöntienergiaa, että painuma iskua kohti on kohtuullinen ja suuruusluokaltaan noin 100 mm. Jos painuma on suurempi, riski mekaanisten jatkosten aukeamiselle kasvaa. PO-2011 osan 2 vaatimusten mukaiset mekaaniset jatkokset sulkeutuvat lopullisesti yleensä vasta loppulyöntien aikana tai kun paalun kärki on tiiviissä maakerroksessa. Päältä lyötävän paalun pää on oltava tai katkaistava kohtisuoraksi paalun akselia vastaan ennen paalun asentamista. Yläpäästä lyötävien teräspaalujen pää on peitettävä tiiviisti yhteensopivalla teräskehyksellä, joka estää paalun yläpäätä vaurioitumista. Kitkapaalut lyödään tavallisesti pohjatutkimusten perusteella tehdyn suunnitelma-asiakirjojen mukaiseen sekä dynaamisten koekuormitusten ja koepaalutuksen perusteella määritettyyn tasoon. Koheesiopaalut lyödään pohjasuhteiden edellyttämää varovaisuutta noudattaen suunnitelmaasiakirjojen mukaiseen tasoon. Paaluja ei lyödä sellaisten maa- tai täyttökerrosten läpi, jotka aiheuttavat paalun vaurioitumisriskin, ellei ennen asennusta esteitä syrjäytetä tai poisteta paalujen edestä tai maakerrosta vaihdeta. Esteiden syrjäyttäminen tai läpäisy tehdään teräksisellä piikillä tai poraamalla paalulle alkureikä. Tällöin varmistetaan, etteivät syrjäytettävät esteet vaurioita jo asennettuja paaluja ja että tehty reikä pysyy auki. Teräspaalujen kestävyys on suuri ja lyöntijännitysten pysyessä sallittuina, teräspaalut pysyvät ehjinä hankalissakin maakerroksissa. Pieniläpimittaisilla (yleensä d < mm) teräsputkipaaluilla vaurioitumisriskiä hankalissa, kivisissä pohjaolosuhteissa lisää paalujen pienehköstä jäykkyydestä aiheutuva paalujen taipuminen. Tällöin voi olla tarkoituksenmukaista valita kohteeseen pohjasuhteiden perusteella riittävän jäykkä teräsputkipaalu. Radan ATU-alueella liikennekatkon aikana työskenneltäessä on kairauksin ennen asentamista varmistettava jokaisen halkaisijaltaan yli 400 mm:n teräsputkipaalun kohdalta, että paalutustyö voidaan suorittaa loppuun esteettä. Paalujen yläpään korkeusasema mitataan loppulyöntien jälkeen. Tarvittaessa tehdään tarkistus- tai jälkilyönnit.

6 InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys Paalutukseen käytettävän lyöntikoneen tulee täyttää julkaisun PO-2011 osan 2 kohdassa esitetyt laatuvaatimukset. Aikaisemmin lyötyjen paalujen sijaintia ja korkeustasoa seurataan, kun niiden läheisyydessä paalutetaan. Tarkastuslyönnit tehdään suunnitelma-asiakirjojen ja työmaalla vallitsevien olosuhteiden edellyttämällä tavalla. Teräspaalujen suoruus tarkistetaan suunnitelma-asiakirjojen mukaan esimerkiksi taskulamppukokeella tai inklinometrillä. Paalut katkaistaan suunnitelma-asiakirjojen mukaisesta katkaisukorkeudesta kohtisuoraan paalun pituusakselia vastaan. Katkaisun suoruuspoikkeama on (1:50) 2 % paalun akselin kohtisuoruuteen nähden, ellei suunnitelma-asiakirjoissa toisin mainita. Teräsputkipaalujen päät suljetaan katkaisun jälkeen, jotta paaluputkeen ei joudu sinne kuulumattomia aineita. Suuriläpimittaisissa paaluissa pitää heti asennuksen jälkeen estää paaluihin putoaminen. Jos teräsputkipaalu betonoidaan, tarkistetaan paaluputken puhtaus ennen betonointia ja paaluputki tyhjennetään ja puhdistetaan tarvittaessa. Rakenteiden betonoinnin yhteydessä huolehditaan, että pienpaalujen paaluhatut pysyvät paikallaan. Teräspaalut jatketaan suunnitelma-asiakirjojen ja/tai paaluvalmistajien ohjeiden mukaisesti. Jos teräspaalut jatketaan hitsaamalla, laaditaan osana työ- ja laatusuunnitelmaa hitsaussuunnitelma. Hitsaussuunnitelmassa esitettävät asiat on esitetty PO 2011 osassa 2 kohdassa Hitsaajilla on standardin SFS-EN mukainen pätevyys. Kohteen seuraamusluokasta riippuvat hitsiluokkavaatimukset ovat taulukon 13212:T1 mukaiset. Hitsaajan pätevyydestä on lisätietoja Ratu-kortissa RATU : PO-2011 Paalutusohje 2011, RIL SFS-EN Hitsaajan pätevyyskoe. Sulahitsaus. Osa 1: Teräkset Kone-Ratu Rakennustyömaan hitsaukset. Hitsaajan pätevyyden toteaminen Valmis teräspaalutus Lyötävät pieniläpimittaiset (d 300mm) on asennettava seuraavien toleranssien mukaan, ellei suunnitelmissa toisin ole määrätty: - yksittäinen pysty- ja vinopaalu, paalulaatta tai paaluhatturakenne e < e max = 0,10 m - pienen paaluryhmän (4-8 paalua) yksittäinen paalu e e max = 0,15 m, tätä suuremman paaluryhmän yksittäinen paalu e e max = 0,2 m, kuitenkin koko ryhmän painopisteen e e max = 0,20 m - paaluperustuksissa e e max = 0,15 m, erityisen vaikeissa olosuhteissa, kuten esilävistettävien täyttöjen, kevennyskairauksen tms. alueilla e e max = 0,20 m

7 InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys paalurivin yksittäisen paalun e e max = 0,15 m, kuitenkin koko rivin painopisteen e e max = 0,05 m riviin nähden kohtisuorassa suunnassa (paaluriviksi käsitetään pitkänomaisen anturan alla olevat paalut, kun paaluja on vain yksi kappale poikkileikkauksessa) - yksittäiset pystypaalut tai vinopaalut i i max = 0,04 (0,04 m/m) samansuuntaisten paalujen ryhmässä i i max = 0,02 (0,02 m/m) - kaltevien paalujen horisontaalisuunta (projektio vaakatasossa) saa poiketa korkeintaan 10 suunnitelmassa esitetystä suunnasta. Suuriläpimittaiset (d 300mm) lyötävät teräsputkipaalut on asennettava seuraavien geometristen rakentamistoleranssien puitteissa, ellei suunnitelmissa toisin ole määrätty: - pysty- ja vinopaalut: sijainti vaakatasossa mitattuna työskentelytasolta: e e max = 0,10 m paaluille, joiden d 1,0 m e e max = 0,1 x d paaluille, joiden 1,0 m < d < 1,5 m e e max = 0,15 m paaluille, joiden d 1,5 m - pystypaalut tai vinopaalu, joiden kaltevuus n 15 (Θ 86 ): kaltevuuden poikkeama i i max = 0,02 (0,02 m/m) - vinopaalut, joiden kaltevuus 4 n < 15 (76 Θ < 86 ): kaltevuuden poikkeama i i max = 0,04 (0,04 m/m) (katso soveltuvin osin kuva 13250:K1) laajennusten keskipisteiden poikkeama vaakasuunnassa verrattuna paalun akseliin e e max = 0,1 x d, Θ suunnitellun keskilinjan ja vaakasuoran välinen kulma. e= työtasossa mitattu poikkeama, ks. kuva 13250:K1 i= kulmapoikkeaman tangentti (suunnitellun ja toteutuneen paalun keskilinjan välillä), ks. kuva 13250K1. Pienin hyväksytty lyöntipaalun maassa oleva pituus riippuu paalun halkaisijasta/sivumitasta, d, seuraavasti: d 250 mm 1,5 m 250 mm < d 350 mm 2,0 m 350 mm < d 610 mm 2,5 m d > 610 mm 3,0 m Teräspaalutuksen kelpoisuuden osoittaminen Paalutustyöhön kuuluvia töitä tulee valvoa standardin SFS-EN lukujen 4 ja 7 ja standardin SFS-EN mukaan. Valvonta-aikataulun tulee olla saatavilla työmaalla. Tässä aikataulussa tulee ilmoittaa vähintään seuraavat seikat: - kunkin tarkastuksen toistumistiheys - kunkin tarkastuksen sisältö Jos työmaavalvonta tai asiakirjojen tarkastukset paljastavat epävarmuuksia asennettujen paalujen laadussa, tulee tehdä tutkimuksia paalujen laadun ja parannustoimenpiteiden tarpeen määrittämiseksi.

8 InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys Materiaalien laadunvalvonnalla osoitetaan dokumentoidusti, että käytetyt materiaalit ja varusteet ovat suunnitelmien mukaisia ja täyttävät PO-2011 osan 2 luvussa 3 esitetyt vaatimukset. Paalumateriaalista dokumentoidaan standardin SFS-EN tyypin 3.1 mukaiset ainestodistukset. Jokaisesta paalusta pidetään paalutuspöytäkirjaa, johon sisältyvät standardin SFS-EN mainitut rakentamiseen liittyvät seikat julkaisun PO-2011 osan 2 mukaan. Seuranta- ja mittaustarkkailu paalujen asennustyön aikana toteutetaan julkaisujen SFS-EN ja PO-2011 mukaan. Poikkeamat ja toimenpiteet mahdollisten poikkeamien varalta on eritelty julkaisun PO-2011 osan 2 luvussa 6.2. Paalujen tunkeutumisen ja geoteknisen murtokestävyyden toteutuminen arvioidaan julkaisun PO osan 2 kohdissa ja esitetyllä tavalla loppuvaiheen painumien perusteella. Hitsaussaumojen vaatimukset ja niiden kelpoisuuden osoittaminen esitetään suunnitelmaasiakirjoissa. Paalutustyöluokan 1 kohteissa paalujen hitsausliitokset tarkastetaan vähintään silmämääräisesti. Silmämääräisessä tarkastuksessa tutkitaan mm. hitsin mitat, sovitusvirheet, reunahaava ja mahdolliset pintaan ulottuvat virheet. Paalutustyöluokan 2 kohteissa edellytetään yleensä, että hitsaaja tekee ennen työn alkua ns. työkokeen, jossa asennusolosuhteita vastaavissa olosuhteissa hitsataan kaksi paaluputkea toisiinsa hitsausohjeen mukaisesti. Tuloksen on täytettävä vaaditun hitsiluokan vaatimukset havaittavien virheiden osalta. Työkokeen tulokset kirjataan paalutustyön tarkastusasiakirjaan. Paalutustyöluokan 3 kohteissa edellytetään työkokeen ja silmämääräisen tarkastuksen lisäksi yleensä, että vähintään 10 % hitseistä tarkastetaan rikkomattomilla aineenkoetusmenetelmillä (NDT), kuten ultraäänitarkastuksella. Tarkastuspituus on koko hitsi eli yksi hitsi kymmenestä tarkastetaan kokonaan, ellei muuta erikseen sovita. Taulukko 13212:T2: Puristuskuormitettujen teräspaalujen hitsausjatkosten NDT-tarkastusten määrä. Paalutustyöluokka NDT-tarkastusten määrä (%) hitseistä CC1 CC2 CC3 PTL PTL : SFS-EN ISO 5817 Hitsaus. Teräksen, nikkelin, titaanin ja niiden seosten sulahitsaus (paitsi sädehitsaus). Hitsiluokat. Työmaalla jatkuvasti ajan tasalla pidettävään kelpoisuusasiakirjaan liitetään seuraavat asiakirjat: - paalutuspöytäkirjat - paalujen mittaus- ja sijaintitiedot - raportti koekuormituksista - raportti hitsien tarkastuksista - toteutumapiirustukset - laatupoikkeamaraportit.

9 InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys Paalutustyön kelpoisuus todetaan paalutustyön aikana tehtyjen tarkemittausten ja paalutuspöytäkirjojen avulla. Paalujen koekuormitukset tulee suorittaa standardin SFS-EN ao. osan tai suunnitelmien mukaisesti. Pieniläpimittaisilla teräsputkipaaluilla paalutustyöluokassa PTL3 tehdään aina koekuormituksia tai valvontakokeita paalun geoteknisen kestävyyden ja paalun rakenteen laadun varmistamiseksi. Suurpaalujen geotekninen kantokyky ja loppulyöntiohjeet määritetään dynaamisella koekuormituksella. SFS-EN AC Eurokoodi 7: Geotekninen suunnittelu. Osa 1: Yleiset säännöt SFS-EN Metallituotteiden ainestodistukset SFS-EN Pohjarakennustyöt. Maata syrjäyttävät paalut. Paalujen geoteknisen kantokyvyn varmistavien loppulyöntien aikana paalun painuma mitataan painumattomalta pohjalta. Loppulyöntien aikana painuma mitataan joko 10 lyönnin sarjoista tai nopeaiskuisilla lyöntilaitteilla 30 sekunnin sarjoista lyöntiä välillä pysäyttämättä. Tällöin sarjaa kohti mitatun painuman mittaustarkkuus on 1 mm Teräspaalutuksen ympäristövaikutukset Paalutuksen vaikutuksia läheisiin herkästi vaurioituviin rakennuksiin, pohjaveden pintaan tai epästabiileihin luiskiin tulee tarkkailla. Tarkkailumenetelmiä ovat tärinän, huokosvedenpaineen, muodonmuutoksen ja kallistumisen sekä sijainnin mittaus. Paalutustyöstä aiheutuvat häiriöt ja ympäristöhaitat pidetään mahdollisimman vähäisinä annettujen rajojen puitteissa. Paalutustyössä noudatetaan ympäristön suojauksen ja päästörajojen osalta kansallisia ohjeita ellei eurooppalaisia standardeja ole. Käytettävien materiaalien soveltuvuus ympäristöön tulee olla osoitettavissa. Tästä tulee sopia tilaajan kanssa, joka vahvistaa materiaalien tai apuaineiden käytön. Häiriöitä tai ympäristöhaittoja ovat: maakerrosten siirtyminen tai tiivistyminen maakerrosten häiriintyminen ja huokosvedenpaineen kasvu pohjaveden pinnan aleneminen tärinä melu maan, veden ja ilman saastuminen. Mahdollisen häiriön tai ympäristövaikutuksen laatu ja laajuus riippuu: paalutuspaikasta ja sen pohja- ja pohjavesisuhteista paalutyypistä ja paalutusmenetelmästä työvaiheesta.

10 InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys Vesi- ja pohjavesialueilla tai niiden läheisyydessä työskenneltäessä tehdään työalueella ja sen läheisyydessä riittävät suojatoimenpiteet, jotta käytettävien haitallisten injektointi- ja huuhteluaineiden pääsy vesistöön voidaan estää. Veden pystysuora liike ja vesikerrosten sekoittuminen estetään suunnitelma-asiakirjojen mukaisesti. Lisäksi kiinnitetään huomiota siihen, että paalutuskoneen rikkoutumisen tai muun syyn takia vuotava öljy, huuhtelu- tai injektointiaine voidaan nopeasti kerätä talteen ja estää sen pääsy vesistöön tai maaperään. Infra STM Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta. Suomen säädöskokoelma 205/2009.

11 InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys Hydraulikoneiden voimansiirtojärjestelmässä suositellaan käytettäväksi vesialueella ja pohjavesialueilla sekä niiden välittömässä läheisyydessä helposti luonnossa hajoavaa ympäristöystävällistä öljyä. Savukaasupäästöjä voidaan vähentää käyttämällä uudenaikaista ja tehokkaita hydraulikoneita. Paalutuskoneeseen kehitettyjen melusuojaimen avulla voidaan estää myös öljyn roiskumista ja pakokaasujen leviämistä. Käsiteltäessä työmaalla ympäristölle vaaraa aiheuttavia kemiallisia aineita niiden käyttöturvallisuustiedotteet pidetään työntekijöiden saatavilla. Työnjohto huolehtii, että työntekijöillä on tiedossa aineisiin liittyvät vaaratekijät. VNa 205/2009 Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta.

InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys 1.10.2012 1 13250 Porapaalut. Luku on muuttunut kauttaaltaan, hyväksytty julkaistavaksi TK 280 27.6.2012.

InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys 1.10.2012 1 13250 Porapaalut. Luku on muuttunut kauttaaltaan, hyväksytty julkaistavaksi TK 280 27.6.2012. InfraRYL osa 1 Väylät ja alueet päivitys 1.10.2012 1 Luku on muuttunut kauttaaltaan, hyväksytty julkaistavaksi TK 280 27.6.2012. Tässä luvussa käsitellään poraamalla asennettavia teräspaaluja. Käsiteltävät

Lisätiedot

13211 Teräsbetonipaalut

13211 Teräsbetonipaalut InfraRYL, osa 1 Väylät ja alueet päivitys 1.10.2012 1 Luku on muuttunut kauttaaltaan, hyväksytty julkaistavaksi TK 280 27.6.2012. 13211.1 Teräsbetonipaalujen materiaalit Esivalmistetut teräsbetonipaalut

Lisätiedot

Ensisijaisesti puupaalutukset tehdään pohjavedenpinnan alapuolisina rakenteina.

Ensisijaisesti puupaalutukset tehdään pohjavedenpinnan alapuolisina rakenteina. 13213 Puupaalut tässä luvussa käsitellään lyömällä asennettavia puupaaluja sekä luiskapaalutusta. Luiskapaalutuksella lisätään luonnontilaisten, työnaikaisten tai rakennettujen luiskien vakavuutta. Ensisijaisesti

Lisätiedot

InfraRYL, päivitys / Hyväksytty julkaistavaksi

InfraRYL, päivitys / Hyväksytty julkaistavaksi 13213 Puupaalut Tässä luvussa käsitellään lyömällä asennettavia puupaaluja sekä ja luiskapaalutusta. Luiskapaalutuksella lisätään luonnontilaisten, työnaikaisten tai rakennettujen luiskien vakavuutta.

Lisätiedot

2 Porapaalujen kärkiosien tekniset vaatimukset 2 KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT JA OHJEET... 4

2 Porapaalujen kärkiosien tekniset vaatimukset 2 KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT JA OHJEET... 4 2 Porapaalujen kärkiosien tekniset vaatimukset Sisällysluettelo 1 YLEISTÄ... 3 1.1 Porapaalujen kärkiosat... 3 1.2 Vaatimusten rajaus... 3 2 KÄYTETTÄVÄT STANDARDIT JA OHJEET... 4 3 PORAPAALUJEN KÄRKIOSIEN

Lisätiedot

Rakentamisen laadun prosessi

Rakentamisen laadun prosessi Rakentamisen laadun prosessi Työn suunnittelu Työmaan toimintasuunnitelma Työn toteutus Rakenne- tai työvaihekohtainen laaturaportti Urakkakohtainen laaturaportti Työnaikainen laadunvarmistus Poikkeamaraportti

Lisätiedot

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt

RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt Eurokoodien mukainen suunnittelu RKL-, R2KL- ja R3KLkiinnityslevyt 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 3 2.1 RKL- ja R2KL-kiinnityslevyjen mitat... 3 2.2 R3KL-kiinnityslevyjen

Lisätiedot

Esityksen sisältö Tuotelehti PO-2016 mukaiseen paalutukseen: - Ohjeita suunnittelijalle Teräsbetonipaaluseminaari

Esityksen sisältö Tuotelehti PO-2016 mukaiseen paalutukseen: - Ohjeita suunnittelijalle Teräsbetonipaaluseminaari Tuotelehti PO-2016 mukaiseen paalutukseen: - Ohjeita suunnittelijalle Teräsbetonipaaluseminaari 15.11.2018 WWW.AINS.FI Esityksen sisältö Yleistä suunnittelusta Paalutussuunnitelman sisältö Erityisohjeita

Lisätiedot

HTM HT-TERÄSPAALUT. HT-paalujen suunnittelu- ja asennusohjeet. ver. 9/2014 HTM

HTM HT-TERÄSPAALUT. HT-paalujen suunnittelu- ja asennusohjeet. ver. 9/2014 HTM HTM HT-TERÄSPAALUT HT-paalujen suunnittelu- ja asennusohjeet ver. 9/2014 HTM Sisällys 1. HT-paalut... 3 1.1 Paalutuotteiden vaatimustenmukaisuus... 3 1.2 Pienpaalut (HT90 HT320)... 3 1.2.1 Rakenne ja teräslaji...

Lisätiedot

Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa

Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa 1 (1) Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelijoilla Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu, lisäohjeita FEMlaskentaa varten. Teräsputkipaalujen kalliokärkien suunnittelu on tehtävä Liikenneviraston

Lisätiedot

Paalun pituus on suunnitelma-asiakirjoissa esitetyn kantavuustavoitteen mukainen.

Paalun pituus on suunnitelma-asiakirjoissa esitetyn kantavuustavoitteen mukainen. 1 13213 Puupaalut Tässä luvussa käsitellään lyömällä asennettavia puupaaluja sekä luiskapaalutusta. Luiskapaalutuksella lisätään luonnontilaisten, työaikaisten tai rakennettujen luiskien vakavuutta. Ensisijaisesti

Lisätiedot

Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö. Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Tauno Hietanen Rakennusteollisuus RT

Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö. Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Tauno Hietanen Rakennusteollisuus RT Rakentamismääräyskokoelman B-sarja sisältö Materiaalikohtaiset ohjeet B2 Betonirakenteet erityisasiantuntija Rakennusteollisuus RT RakMK luotiin 1970 luvun jälkipuoliskolla Rakennusteollisuus RT ry 2 Rakennusteollisuus

Lisätiedot

27.1.2011 www.ruukki.com Veli-Matti Uotinen

27.1.2011 www.ruukki.com Veli-Matti Uotinen Paalutusohje 2011 ja Eurokoodien vaikutukset paalutuotteisiin Sisältö Paalutusohje 2011 lyhyesti ja ohjeen tilannekatsaus Rakennusmääräyskokoelman, eurokoodien ja toteutusstandardien tilannekatsaus Suomessa

Lisätiedot

Paalutusohje koulutustilaisuus Ravintola Vaunun auditorio

Paalutusohje koulutustilaisuus Ravintola Vaunun auditorio RIL 265-2011 PO 2011 Paalutusohje 2011 - koulutustilaisuus 20.3.2013 Ravintola Vaunun auditorio Paaluosien tekniset vaatimukset Yleiset vaatimukset Paalujen jatkaminen / jatkokset Paalujen kärjet Yleiset

Lisätiedot

Vaatimus Kohta koskee kaikkia lyömällä asennettavia paaluja. Betonipaaluilla tarkoitetaan teräsbetoni- ja jännebetonipaaluja.

Vaatimus Kohta koskee kaikkia lyömällä asennettavia paaluja. Betonipaaluilla tarkoitetaan teräsbetoni- ja jännebetonipaaluja. InfraRYL, Päivitys 15.9.2017 / KM 1 13211 Lyöntipaalut 13211.0 Yleistä Kohta koskee kaikkia lyömällä asennettavia paaluja. Betonipaaluilla tarkoitetaan teräsbetoni- ja jännebetonipaaluja. Paalujen ja paalutarvikkeiden

Lisätiedot

RR-paalutusohje. Suunnittelu- ja asennusohjeet lyötäville RR-paaluille

RR-paalutusohje. Suunnittelu- ja asennusohjeet lyötäville RR-paaluille RR-paalutusohje Suunnittelu- ja asennusohjeet lyötäville RR-paaluille Päivitetty 01/20 1. Yleistä Tämä ohje käsittelee lyömällä asennettavia RR75- RR220-paaluja. Ruukin valmistama RR-paalu TM on rekisteröity

Lisätiedot

Paalutusohje koulutustilaisuus Ravintola Vaunun auditorio

Paalutusohje koulutustilaisuus Ravintola Vaunun auditorio RIL 265-2011 PO 2011 Paalutusohje 2011 - koulutustilaisuus 20.3.2013 Ravintola Vaunun auditorio PDA-mittaukset urakoitsijan kannalta Vaatimukset dynaamiset koekuormitukset. PO 2011: Paalutusluokassa 3

Lisätiedot

MODIX Raudoitusjatkokset

MODIX Raudoitusjatkokset MODIX Raudoitusjatkokset Betoniyhdistyksen käyttöseloste nro 23 2/2009 MODIX -raudoitusjatkos Peikko MODIX raudoitusjatkosten etuja: kaikki tangot voidaan jatkaa samassa poikkileikkauksessa mahdollistaa

Lisätiedot

Teräspaalujen jatkaminen hitsaamalla Laatuvaatimukset ja työn toteutus

Teräspaalujen jatkaminen hitsaamalla Laatuvaatimukset ja työn toteutus Ruukin Teräspaalupäivä 2013 Teräspaalujen jatkaminen hitsaamalla Laatuvaatimukset ja työn toteutus Unto Kalamies Inspecta Sertifiointi Oy 1 Sisältö Hitsaus prosessina Laatuvaatimukset Hitsaajan pätevyys

Lisätiedot

Teräsbetonisten lyöntipaalujen TUOTELEHTI. DI Antti Laitakari

Teräsbetonisten lyöntipaalujen TUOTELEHTI. DI Antti Laitakari Teräsbetonisten lyöntipaalujen TUOTELEHTI DI Antti Laitakari Yleistä Uusi TB-paalujen tuotelehti korvaa Rakennusteollisuuden aiemmin julkaisemat teräsbetonipaalua koskevat tuotelehdet liitteineen Paalujen

Lisätiedot

Ruukin teräspaalujen suunnittelu- ja asennusohjeet Paalutusohje 2011 ja Eurokoodien mukaisesti sekä työkalut teräspaalujen suunnitteluun

Ruukin teräspaalujen suunnittelu- ja asennusohjeet Paalutusohje 2011 ja Eurokoodien mukaisesti sekä työkalut teräspaalujen suunnitteluun Ruukin teräspaalujen suunnittelu- ja asennusohjeet Paalutusohje 2011 ja Eurokoodien mukaisesti sekä työkalut teräspaalujen suunnitteluun Veli-Matti Uotinen Ruukin Teräspaalupäivä Sisältö Ruukin paalujen

Lisätiedot

Eurokoodien mukainen suunnittelu

Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosat Eurokoodien mukainen suunnittelu RTR-vAkioterÄsosAt 1 TOIMINTATAPA...3 2 MATERIAALIT...4 3 VALMISTUS...5 3.1 Valmistustapa...5 3.2 Valmistustoleranssit...5 3.3 Valmistusmerkinnät...5

Lisätiedot

R-Group Finland Oy. RT-vakioteräsosat Käyttöohje. Eurokoodien mukainen mitoitus

R-Group Finland Oy. RT-vakioteräsosat Käyttöohje. Eurokoodien mukainen mitoitus R-Group Finland Oy RT-vakioteräsosat Käyttöohje Eurokoodien mukainen mitoitus 18.5.2017 2 / 17 Tämä ohje on laadittu yhteistyössä alla mainittujen yritysten sekä Betoniteollisuus ry:n kanssa. Mainitut

Lisätiedot

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE

TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE SEINÄJOEN KAUPUNKI TÖRNÄVÄNSAAREN SILTA TYÖTURVALLISUUSLIITE 15.2.2016 Tämä asiakirja koskee Seinäjoen Kaupungin Törnävänsaaren sillan rakennustöitä. 1 (5) TYÖTURVALLISUUSLIITE 0. YLEISTÄ 0.1 TURVALLISUUSLIITTEEN

Lisätiedot

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje

Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaiteiden suunnittelu- ja asennusohje Reunakaide Ruukki W230 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2010 Reunakaide Ruukki W230/4, Ty3/51:2006 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely...

Lisätiedot

Betonirakenteiden määräykset. Betonityönjohtajien päivityskurssi Rakennustuoteteollisuus RTT ry Timo Tikanoja

Betonirakenteiden määräykset. Betonityönjohtajien päivityskurssi Rakennustuoteteollisuus RTT ry Timo Tikanoja Betonirakenteiden määräykset Betonityönjohtajien päivityskurssi 29.10.2015 Rakentamismääräysten uusi rakenne Kantavien rakenteiden suunnittelua ohjaavan lainsäädännön rakenne: Maankäyttö- ja rakennuslaki

Lisätiedot

Viitteet: SFS-EN 14199: Pohjarakennustyöt. Pienpaalut. PO-2016 Paalutusohje 2016, RIL Sillan betonirakenteet, InfraRYL

Viitteet: SFS-EN 14199: Pohjarakennustyöt. Pienpaalut. PO-2016 Paalutusohje 2016, RIL Sillan betonirakenteet, InfraRYL InfraRYL, Päivitys 15.9.2017 / KM 1 13215 Porapaalut 13215.0 Yleistä Kohta koskee poraamalla asennettavia maata syrjäyttäviä tai syrjäyttämättömiä teräspaaluja. Porapaalujen valmistuksessa ja asennuksessa

Lisätiedot

Paalutyypin vaihto projektissa 10/12/2012

Paalutyypin vaihto projektissa 10/12/2012 Paalutyypin vaihto projektissa 1 Tarmo Tarkkio, Skanska Infra oy 2 PAALUTYYPIN VALINTA- MYSTEERI? Pohjarakennus selostusta 3 Pohjarakennus selostusta, jatkuu 4 Pohjarakennus selostusta, jatkuu 5 Juha Vunneli,

Lisätiedot

KÄYTTÖOHJE KALLIOKÄRKI

KÄYTTÖOHJE KALLIOKÄRKI KÄYTTÖOHJE KALLIOKÄRKI Liite 1 Betoniyhdistyksen käyttöseloste BY 5 B-EC2 Nro 33 12.9.2014 1.3.2010 SISÄLLYSLUETTELO 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MATERIAALIT JA RAKENNE... 3 2.1 Kalliokärkien mitat... 3 2.2 Materiaalit...

Lisätiedot

RTA-, RWTL- ja RWTS-nostoAnkkurit

RTA-, RWTL- ja RWTS-nostoAnkkurit RTA-, RWTL- ja RWTSnostoAnkkurit Eurokoodien mukainen suunnittelu RTA-, RWTL- ja RWTS-nostoAnkkurit 1 TOIMINTATAPA...2 2 RTA-NOSTOANKKUREIDEN MITAT...3 2.1 RTA-nostoankkureiden mitat ja toleranssit...3

Lisätiedot

Leimet KALLIOKÄRKI KÄYTTÖOHJE

Leimet KALLIOKÄRKI KÄYTTÖOHJE Leimet KALLIOKÄRKI KÄYTTÖOHJE SISÄLLYSLUETTELO 1 TOIMINTATAPA 3 2 MATERIAALIT JA RAKENNE 4 2.1 Kalliokärkien mitat 4 2.2 Materiaalit 5 2.3 Valmistustapa 6 2.4 Laadunvalvonta 6 3 VALMISTUSMERKINNÄT 6 4

Lisätiedot

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1.

Ohje Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. Viitteet 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 1 21110 Suodatinkerrokset Suodatinkankaiden vaatimukset esitetään luvussa 21120. 21120 Suodatinkankaat, InfraRYL osa 1. 21110.1 Suodatinkerroksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti

Lisätiedot

Eurokoodien mukainen suunnittelu

Eurokoodien mukainen suunnittelu RV-VAluAnkkurit Eurokoodien mukainen suunnittelu RV-VAluAnkkurit 1 TOIMINTATAPA...3 2 MITAT JA MATERIAALIT...4 2.1 Mitat ja toleranssit...4 2.2 Valuankkurin materiaalit ja standardit...5 3 VALMISTUS...6

Lisätiedot

Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit

Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit Uudet betoninormit ja eurooppalaiset betonielementtirakentamista koskevat tuotestandardit - Mitä betoninormeihin (rakentamiskokoelmaan) jää jäljelle - Mitä suunnittelijan tulee tietää tuotestandardeista

Lisätiedot

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje

Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Puh. (03) 872 200, Fax (03) 872 2020 www.anstar.fi anstar@anstar.fi Käyttöohje Erstantie 2, 15540 Villähde 2 Erstantie 2, 15540 Villähde 3 SISÄLLYSLUETTELO Sivu 1 TOIMINTATAPA... 4 2 MATERIAALIT JA RAKENNE... 5 2.1 MATERIAALIT... 5 2.2 RAKENNEMITAT... 5 3 VALMISTUS... 6 3.1 VALMISTUSTAPA...

Lisätiedot

HT-teräspaalujen suunnittelu- ja asennusohjeet

HT-teräspaalujen suunnittelu- ja asennusohjeet HTM HT-TERÄSPAALUT HT-teräspaalujen suunnittelu- ja asennusohjeet ver. 3/2015 HTM Sisällys 1. HT-paalut... 3 1.1 Paalutuotteiden vaatimustenmukaisuus... 3 1.2 Pienpaalut (HT90 HT320)... 3 1.2.1 Rakenne

Lisätiedot

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa.

Materiaalien yleisiä ominaisuuksia on esitetty TalotekniikkaRYL:n taulukossa G2-T4. Tarkemmat ominaisuudet on esitetty valmistajan oppaissa. 7.2 Mallityöselitys Geberit Silent-PP Tämä mallityöselitys on laadittu edesauttamaan kohteen LVI-työselityksen laatimista. Mallityöselityksessä on esitetty Geberit Silent-PP -kiinteistöviemärijärjestelmän

Lisätiedot

Uusi Paalutusohje PO-2016 keskeiset muutokset

Uusi Paalutusohje PO-2016 keskeiset muutokset 1 Uusi Paalutusohje PO-2016 keskeiset muutokset Teemu Riihimäki, Inspecta Oy 2 1 RIL-254-2016: PAALUTUSOHJE 2016 (PO-2016) Paalutustoimikunta = työryhmä ohjeen takana: Teemu Riihimäki, Inspecta Oy, puh.

Lisätiedot

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet

18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet 18145 Vaahtolasimurskepenkereet ja -rakenteet Määrämittausohje 1814. 18145.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja -rakenteen materiaalit 18145.1.1 Vaahtolasimurskepenkereen ja rakenteen materiaali, yleistä Tuotteen

Lisätiedot

Teräsbetonipaalujen kantavuus

Teräsbetonipaalujen kantavuus Teräsbetonipaalujen kantavuus Tutkittua tietoa sovellettu uusiin paalutuotteisiin Betonipäivät 1.11.2018 Jukka Haavisto, prof. Anssi Laaksonen TTY Esityksen sisältö Yleistä paaluista Paalujen suunnittelu

Lisätiedot

Standardin EN 1090 revisiosuunnitelmat, aikataulu ja uudet osat keskeisimmät kehityksen alla olevat asiat. Standardoinnin koordinointi & työryhmät

Standardin EN 1090 revisiosuunnitelmat, aikataulu ja uudet osat keskeisimmät kehityksen alla olevat asiat. Standardoinnin koordinointi & työryhmät Standardin EN 1090 revisiosuunnitelmat, aikataulu ja uudet osat keskeisimmät kehityksen alla olevat asiat Standardin EN 1090 suunnitteilla olevat uudet osat Standardin EN 1090 revision aikataulu Oleellisimmat

Lisätiedot

Ruukki Suunnitteluohjeet

Ruukki Suunnitteluohjeet Ruukki Suunnitteluohjeet 5.10.2011 Aamiaisseminaari Oulu Materiaalit RR- ja RD-paalujen Eurokoodien mukaiseen suunnitteluun RR-paalut RD-paalut Suuriläpimittaiset teräsputkipaalut RD-paaluseinä PO2011

Lisätiedot

Toteutusstandardi EN 13670:2009 Betonirakenteiden toteuttaminen ja kansallinen soveltamisstandardi SFS 5975

Toteutusstandardi EN 13670:2009 Betonirakenteiden toteuttaminen ja kansallinen soveltamisstandardi SFS 5975 Toteutusstandardi EN 13670:2009 Betonirakenteiden toteuttaminen ja kansallinen soveltamisstandardi SFS 5975 WORKSHOP BETONIRAKENTAMISEN UUDET MÄÄRÄYKSET JA STANDARDIT Erityisasiantuntija, diplomi-insinööri

Lisätiedot

VTT-VA (9)

VTT-VA (9) VARMENNUSTODISTUS VTT-VA-00003-17 1 (9) VTT Expert Services Oy on eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun lain (954/2012, muutettu lailla 1262/2014) luvun 3 sekä eräiden rakennustuotteiden

Lisätiedot

SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET

SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET SEMTUN JVA+ MUURAUS- KANNAKKEET KÄYTTÖ- JA SUUNNITTELUOHJE 19.5.2016 - 1 - SISÄLLYSLUETTELO 1 YLEISTÄ... - 2-1.1 Yleiskuvaus... - 2-1.2 Toimintatapa... - 3-1 MITAT JA MATERIAALIT... - 4-2.1 Kannaketyypit...

Lisätiedot

VARMENNUSTODISTUS VTT-VA (9)

VARMENNUSTODISTUS VTT-VA (9) VARMENNUSTODISTUS VTT-VA-00003-17 1 (9) VTT Expert Services Oy on eräiden rakennustuotteiden tuotehyväksynnästä annetun lain (954/2012, muutettu lailla 1262/2014) luvun 3 sekä eräiden rakennustuotteiden

Lisätiedot

Kivissä ei ole lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia.

Kivissä ei ole lohkeamia, rapautumia tai lujuutta haitallisesti heikentäviä halkeamia. 1 313 Luonnonkivipäällystäminen 3132.1 Kiveyksen materiaalit Tuotteen kelpoisuus osoitetaan ensisijaisesti CE-merkinnällä, kun asetetut kansalliset vaatimustasot tuotteen käyttökohteessa täytetään. Mikäli

Lisätiedot

Rakenteiden lujuus ja vakaus määräykset ja ohjeet. EUROKOODI2014SEMINAARI, Hanasaaren kulttuurikeskus Yli-insinööri Jukka Bergman

Rakenteiden lujuus ja vakaus määräykset ja ohjeet. EUROKOODI2014SEMINAARI, Hanasaaren kulttuurikeskus Yli-insinööri Jukka Bergman Rakenteiden lujuus ja vakaus määräykset ja ohjeet EUROKOODI2014SEMINAARI, Hanasaaren kulttuurikeskus 9.12.2014 Yli-insinööri Jukka Bergman Asetus kantavista rakenteista ja asetus pohjarakenteista Esittäjän

Lisätiedot

R-STEEL LENKKI EuRoKoodIEN mukainen SuuNNITTELu

R-STEEL LENKKI EuRoKoodIEN mukainen SuuNNITTELu R-STEEL LENKKI Eurokoodien mukainen suunnittelu R-STEEL LENKKI 1 R-STEEL LENKIN TOIMINTATAPA... 2 2 R-STEEL LENKIN MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 R-Seel Lenkin mitat... 4 2.2 R-Steel Lenkin materiaalit

Lisätiedot

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA

Valvojan päätäntävallan tarkka määrittely jo urakan alussa (tai ennen) Muutoksia tehtäessä on kysyttävä SUUNNITTELIJALTA, VALVOJALTA JA TILAAJALTA Valvojan rooli ja valvontatyö käytännössä Työmaavalvonnan tarkoituksena on varmistaa rakentamisen laatu saavutetaan haluttu lopputulos sopimuksen mukaisuus hyvän rakennustavan noudattaminen, jos sopimuksia

Lisätiedot

BETONITEOLLISUUDEN PAALUSEMINAARI Uusi Paalutusohje PO-2016 muutokset ja tavoitteet BETONITEOLLISUUDEN PAALUSEMINAARI

BETONITEOLLISUUDEN PAALUSEMINAARI Uusi Paalutusohje PO-2016 muutokset ja tavoitteet BETONITEOLLISUUDEN PAALUSEMINAARI 17.11.2016 1 16.11.2016 BETONITEOLLISUUDEN PAALUSEMINAARI 17.11.2016 Uusi Paalutusohje PO-2016 muutokset ja tavoitteet Teemu Riihimäki, Inspecta Oy 2 1 RIL-254-2016: PAALUTUSOHJE 2016 (PO-2016) Paalutustoimikunta

Lisätiedot

Teräspaalupäivä 21.1.2016 TRIPLA, YIT RAKENNUS OY Juha Vunneli. yit.fi

Teräspaalupäivä 21.1.2016 TRIPLA, YIT RAKENNUS OY Juha Vunneli. yit.fi Teräspaalupäivä 21.1.2016 TRIPLA, YIT RAKENNUS OY Juha Vunneli yit.fi Pasila kesällä 2014 YIT 2 Pasila 28.8.2015 YIT 3 Company presentation Pasila tulevaisuudessa YIT 4 Company presentation Mikä on Tripla?

Lisätiedot

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA

SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA SUOMEN RAKENTAMISMÄÄRÄYSKOKOELMA Ilmansuodattimet Tyyppihyväksyntäohjeet 2008 Ympäristöministeriön asetus ilmansuodattimien tyyppihyväksynnästä Annettu Helsingissä 10 päivänä marraskuuta 2008 Ympäristöministeriön

Lisätiedot

Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET

Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET 24 2012 LIIKENNEVIRASTON ohjeita Poijukettingit ja sakkelit LAATUVAATIMUKSET Poijukettingit ja sakkelit Laatuvaatimukset Liikenneviraston ohjeita 24/2012 Liikennevirasto Helsinki 2012 Kannen kuva: Liikenneviraston

Lisätiedot

POIJUJEN JA VIITTOJEN ASENNUKSEN TUOTEVAATIMUKSET

POIJUJEN JA VIITTOJEN ASENNUKSEN TUOTEVAATIMUKSET POIJUJEN JA VIITTOJEN ASENNUKSEN TUOTEVAATIMUKSET Oulu 31.10.2007 Muutettu 30.11.2011 Insinööritoimisto Ponvia Oy Taka-Lyötyn katu 4, 90140 OULU Puh. 0207419900, fax 0207419909 Liikennevirasto 2 Poijujen

Lisätiedot

Tavoitteena nolla tapaturmaa 2020 -seminaari. Miten kaivantojen turvallisuus on varmistettava?

Tavoitteena nolla tapaturmaa 2020 -seminaari. Miten kaivantojen turvallisuus on varmistettava? Tavoitteena nolla tapaturmaa 2020 -seminaari Miten kaivantojen turvallisuus on varmistettava? Lähtökohta? Rakennuskaivanto on välivaihe, jonka kustannukset halutaan minimoida Välivaiheen hinta 2 kuolemantapausta

Lisätiedot

Teräsbetonipaalujen vastaanotto, käsittely ja asentaminen. SGY PO HTM Yhtiöt Oy Reijo Mustonen

Teräsbetonipaalujen vastaanotto, käsittely ja asentaminen. SGY PO HTM Yhtiöt Oy Reijo Mustonen Teräsbetonipaalujen vastaanotto, käsittely ja asentaminen Toimituksen käynnistäminen Kuormatilauksen ilmoittaminen paalulähettämöön Toimituskäynnistyy tilausvahvistuksessa sovittuna aikana ostajan ilmoituksella,

Lisätiedot

Ruukin uusi paalu lujiin teräksiin perustuvat ratkaisut TkT Vesa Järvinen

Ruukin uusi paalu lujiin teräksiin perustuvat ratkaisut TkT Vesa Järvinen Ruukin uusi paalu lujiin teräksiin perustuvat ratkaisut TkT Vesa Järvinen 1 www.ruukki.com Vesa Järvinen EXTERNAL 23/01/2014 Ruukin teräspaaluilla kokonaistaloudellisesti edullisimmat perustusratkaisut

Lisätiedot

RakMK:n mukainen suunnittelu

RakMK:n mukainen suunnittelu RV-VAluAnkkurit RakMK:n mukainen suunnittelu RV-VAluAnkkurit 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 Mitat ja toleranssit... 4 2.2 Valuankkurin materiaalit ja standardit... 5 3 VALMISTUS...

Lisätiedot

RPS PARVEKESARANA EuRoKoodiEN mukainen SuuNNittElu

RPS PARVEKESARANA EuRoKoodiEN mukainen SuuNNittElu RPS PARVEKESARANA Eurokoodien mukainen suunnittelu RPS PARVEKESARANA 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 Parvekesaranan mitat ja osat... 4 2.2 Parvekesaranan materiaalit ja standardit...

Lisätiedot

RR - ja RD -paalut SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJEET

RR - ja RD -paalut SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJEET RR - ja RD -paalut SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJEET Ohje käsittelee SSAB:n valmistamia lyömällä ja puristamalla asennettavia RR- ja RRs-paaluja, injektoituja lyömällä asennettavia RR-CSG-paaluja sekä poraamalla

Lisätiedot

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016

Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009 51016 U P O N O R Y H D Y S K U N TA - J A Y M P Ä R I S T Ö T E K N I I K K A U p o n o r - P a i n e p u t k i - j ä r j e s t e l m ä P V C Uponor-paineputkijärjestelmä PVC juomaveden johtamiseen 04 I 2009

Lisätiedot

Teräsrakenteiden suunnittelua koskevat määräykset, ohjeet ja Eurocode-standardit

Teräsrakenteiden suunnittelua koskevat määräykset, ohjeet ja Eurocode-standardit Teräsrakenteiden suunnittelua koskevat määräykset, ohjeet ja Eurocode-standardit Teräsrakenteiden suunnittelua koskevat määräykset, ohjeet ja Eurocode-standardit Esityksen aiheet: Suomen rakentamismääräykset

Lisätiedot

TKK/ Sillanrakennustekniikka Rak-11.2107 SILLAT JA PERUSTUKSET (4op) TENTTI 11.1.2008 Tenttipaperiin: Sukunimi, etunimet, op.

TKK/ Sillanrakennustekniikka Rak-11.2107 SILLAT JA PERUSTUKSET (4op) TENTTI 11.1.2008 Tenttipaperiin: Sukunimi, etunimet, op. TKK/ Sillanrakennustekniikka Rak-.207 SIAT JA PERUSTUKSET (4op) TENTTI..2008 Tenttipaperiin: Sukunimi, etunimet, op.kirjan nro, vsk. uettele sillan tavanomaiset varusteet ja laitteet sekä niiden tehtävät.

Lisätiedot

SEMKO OY RR-NOSTOANKKURIT KÄYTTÖOHJE, EUROKOODIEN MUKAINEN SUUNNITTELU

SEMKO OY RR-NOSTOANKKURIT KÄYTTÖOHJE, EUROKOODIEN MUKAINEN SUUNNITTELU SEMKO OY RR-NOSTOANKKURIT KÄYTTÖOHJE, EUROKOODIEN MUKAINEN SUUNNITTELU FMC no. 41874.126.300 4.12.2012 2 Sisällysluettelo 1 Toimintatapa... 3 2 Rakenne... 3 2.1 Osat ja materiaalit... 3 2.2 Valmistustapa...

Lisätiedot

VEMO-valuankkurit KÄYTTÖOHJE Käyttöseloste nro BY326

VEMO-valuankkurit KÄYTTÖOHJE Käyttöseloste nro BY326 VEMO-valuankkurit KÄYTTÖOHJE Käyttöseloste nro BY326 995-G 1036-G 1140 1130 1988 07.05.2012 Sivu 1/16 SISÄLLYSLUETTELO 1. Yleistä 1.1 Valuankkurin toimintatapa 2. Valuankkurin rakenne 2.1 Ankkurin osat

Lisätiedot

SSAB:n teräspaalut SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJEET

SSAB:n teräspaalut SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJEET SSAB:n teräspaalut SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJEET Ohje käsittelee SSAB:n valmistamia lyömällä ja puristamalla asennettavia RR- ja RRs-paaluja, injektoituja lyömällä asennettavia RR-CSG-paaluja sekä poraamalla

Lisätiedot

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet

HYDROCORK Pressfit asennusohjeet HYDROCORK Pressfit asennusohjeet Lue nämä asennusohjeet tarkasti ennen asennuksen aloittamista. Asennuksessa tulee myös noudattaa SisäRYL 2013 ohjeistuksia. KULJETUS, VARASTOINTI JA SOPEUTTAMINEN OLOSUHTEISIIN

Lisätiedot

PRKU PAKSURAPPAUSKIINNIKE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE

PRKU PAKSURAPPAUSKIINNIKE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE ASENNUS- JA KÄYTTÖOHJE versio FI 11/2015 1 (5) SISÄLLYSLUETTELO 1 TOIMINTATAPA... 2 2 MITAT JA MATERIAALIT... 2 3 VALMISTUS... 3 3.1 Valmistustapa ja merkinnät... 3 3.2 Valmistustoleranssit... 3 4 KESTÄVYYSARVOT...

Lisätiedot

6 Metallirakentaminen RTS 09:35

6 Metallirakentaminen RTS 09:35 RunkoRYL 2010 61 Metallirunkorakentaminen Sivu: 1 6 Metallirakentaminen RTS 09:35 61 Metallirunkorakentaminen Sisältö seinien ja ala-, väli- ja yläpohjien teräsrungon asennus-, työstö-, kiinnitys- ja puhdistustyöt

Lisätiedot

3-15 / 10.4.2015. Weber anturamuotti- järjestelmä. www.e-weber.fi www.wepro.fi. * Välitämme

3-15 / 10.4.2015. Weber anturamuotti- järjestelmä. www.e-weber.fi www.wepro.fi. * Välitämme * Välitämme 3-15 / 10.4.2015 Weber anturamuotti- www.e-weber.fi www.wepro.fi järjestelmä Weber anturamuottijärjestelmä Weber anturamuottijärjestelmä koostuu 600 mm leveästä, 5000 mm pitkästä ja 250 mm

Lisätiedot

www.ruukki.fi/infra Rakenna kotisi Ruukin varaan Ruukki RR -PAALU

www.ruukki.fi/infra Rakenna kotisi Ruukin varaan Ruukki RR -PAALU www.ruukki.fi/infra Rakenna kotisi Ruukin teräspaalujen varaan Ruukki RR -PAALU RUUKIN TERÄSPAALUILLA KOKONAISTALOUDELLISESTI EDULLISIMMAT PAALUPERUSTUKSET Pientalorakentaminen sijoittuu yhä enemmän sellaisille

Lisätiedot

2 RIL Töölönkatu 4, Helsinki Puh , fax ,

2 RIL Töölönkatu 4, Helsinki Puh , fax , 2 RIL 230-2007 JULKAISIJA JA KUSTANTAJA: Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry MYYNTI: Suomen Rakennusinsinöörien Liitto RIL ry Töölönkatu 4, 00100 Helsinki Puh. 0207 120 600, fax 0207 120 619, email

Lisätiedot

Kaivantojen turvallisuus, urakoitsijan näkökulma

Kaivantojen turvallisuus, urakoitsijan näkökulma KAIVANTOJEN TURVALLISUUS MINISEMINAARI 25.11.2014 Kaivantojen turvallisuus, urakoitsijan näkökulma Pentti Virkkunen 1 1. KAIVANTOPROJEKTIN HALLINTA Rakennuttajan, suunnittelijan ja urakoitsijan projektinhallintakyvyt

Lisätiedot

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje

Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaiteen suunnittelu- ja asennusohje Keskikaide Ruukki 210x130/4 Sisältö Sovellusalue... 2 Asennus... 2 Kaiteiden käsittely... 2 Kaiteen rakenne ja osat... 3 Kaiteen aloitus ja lopetuskohdat... 4 Kaiteen

Lisätiedot

Sisältö. Katsaus ajankohtaisiin paalutusasioihin. Hankekatsaus Ohjekatsaus T&K-katsaus Laatuasioissa kehitettävää

Sisältö. Katsaus ajankohtaisiin paalutusasioihin. Hankekatsaus Ohjekatsaus T&K-katsaus Laatuasioissa kehitettävää Katsaus ajankohtaisiin paalutusasioihin Betoniteollisuus ry:n paaluseminaari 15.11.2018 Sisältö Hankekatsaus Ohjekatsaus T&K-katsaus Laatuasioissa kehitettävää Liikennevirasto on 1.1.2019 alkaen Väylä.

Lisätiedot

Teräspaalujen CE-merkintä. Tkt Vesa Järvinen

Teräspaalujen CE-merkintä. Tkt Vesa Järvinen Teräspaalujen CE-merkintä Tkt Vesa Järvinen Esityksen sisältö Mikä on CE-merkki? Rakennustuotteen CE-merkintäjärjestelmät CE-merkin sisältö Teräsputkipaalujen CE-merkinnät CE-merkintä Ruukin paalutuotteilla

Lisätiedot

Taiter Oy. Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje

Taiter Oy. Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje Taiter-pistoansaan ja Taiter-tringaliansaan käyttöohje 17.3.2011 1 Taiter Oy Taiter-pistokkaan ja Taiter-triangeliansaan käyttöohje 17.3.2011 Liite 1 Betoniyhdistyksen käyttöseloste BY 5 B-EC2: nro 22

Lisätiedot

Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET

Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET Osa R7 VARUSTEET JA LAITTEET Laitesiirtojen suunnitelmat Osa R7-20 Siirrettävät vesihuolto- ja kaukolämpöverkostot TYÖKOHTAINEN TYÖSELOSTUS JA LAATU- VAATIMUKSET VAIN URAKKALASKENTAAN 1.4.2014 Destia Oy,

Lisätiedot

SOKLEX - PERUSTUSJÄRJESTELMÄ

SOKLEX - PERUSTUSJÄRJESTELMÄ SOKLEX - PERUSTUSJÄRJESTELMÄ SOKLEX -VALMISMUOTTIEN ASENNUS- JA TUENTAOHJEET 2005 1 1. Rakennuksen pohjan kaivutöiden jälkeen sokkelilinjat täytetään vähintään 200 mm:n sorakerroksella. Sora tasataan perustamistasoon

Lisätiedot

Teräsrunkoisen. perustaminen,

Teräsrunkoisen. perustaminen, Teräsrunkoisen kangaskatteisen hallin perustaminen, kun perustaminen tehdään ankkuroimalla pilarin pohjalevy terästangoilla maahan asfaltin päältä. FISE-PÄIVÄ 1.11.2006 Pentti Äystö 1 Luvanvaraiset rakennustoimenpiteet:

Lisätiedot

PRE/InfraFINBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet AP3 Suunnittelun ja rakentamisen uudet prosessit

PRE/InfraFINBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet AP3 Suunnittelun ja rakentamisen uudet prosessit Built Environment Process Re-engineering PRE PRE/InfraFINBIM tietomallivaatimukset ja ohjeet AP3 Suunnittelun ja rakentamisen uudet prosessit 18.03.2014 Osa 12: Tietomallin hyödyntäminen infran rakentamisessa

Lisätiedot

SSAB keskikaide SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE. Keskikaide SSAB 210x130/4

SSAB keskikaide SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE. Keskikaide SSAB 210x130/4 SSAB keskikaide SUUNNITTELU- JA ASENNUSOHJE Keskikaide SSAB 210x130/4 Sisältö: Sovellusalue...2 Asennus...2 Kaiteiden käsittely...2 Kaiteen rakenne ja osat...3 Kaiteen aloitus ja lopetuskohdat...4 Kaiteen

Lisätiedot

RT- 2011 24.11.2011-1 -

RT- 2011 24.11.2011-1 - RT-2011 24.11.2011-1- Tämä tuotelehti korvaa Rakennusteollisuuden aiemmin julkaisemat teräsbetonipaalua koskevat tuotelehdet liitteineen. Tämän tuotelehden mukaisia paaluja ovat oikeutettuja valmistamaan

Lisätiedot

Vakiopaaluperustusten laskenta. DI Antti Laitakari

Vakiopaaluperustusten laskenta. DI Antti Laitakari Vakiopaaluperustusten laskenta DI Antti Laitakari Yleistä Uusi tekeillä oleva paaluanturaohje päivittää vuodelta 1988 peräisin olevan BY:n vanhan ohjeen by 30-2 (Betonirakenteiden yksityiskohtien ja raudoituksen

Lisätiedot

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN. SFS-EN EUROKOODI 3: TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU. Osa 1-1: Yleiset säännöt ja rakennuksia koskevat säännöt

KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN. SFS-EN EUROKOODI 3: TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU. Osa 1-1: Yleiset säännöt ja rakennuksia koskevat säännöt LIITE 9 1 KANSALLINEN LIITE STANDARDIIN SFS-EN 1993-1-1 EUROKOODI 3: TERÄSRAKENTEIDEN SUUNNITTELU. Osa 1-1: Yleiset säännöt ja rakennuksia koskevat säännöt Esipuhe Tätä kansallista liitettä käytetään yhdessä

Lisätiedot

BUDERUS EDELSTAHL. Buderus Edelstahl GmbH l P.O. 1449 l D- 35576 Wetzlar

BUDERUS EDELSTAHL. Buderus Edelstahl GmbH l P.O. 1449 l D- 35576 Wetzlar PYÖRÖTERÄKSET BUDERUS EDELSTAHL Saksalainen Buderus Edelstahl GmbH on Euroopan johtavia korkealaatuisten vaihde- ja erikoisterästen valmistajia. Buderuksen kokemus erikoisterästen valmistuksesta ja jalostuksesta

Lisätiedot

RPS PARVEKESARANA RaKMK:N MuKaiNEN SuuNNittElu

RPS PARVEKESARANA RaKMK:N MuKaiNEN SuuNNittElu RPS PARVEKESARANA RakMK:n mukainen suunnittelu RPS PARVEKESARANA 1 TOIMINTATAPA... 3 2 MITAT JA MATERIAALIT... 4 2.1 Parvekesaranan mitat... 4 2.2 Parvekesaranan materiaalit ja standardit... 5 3 VALMISTUS...

Lisätiedot

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Puu-teräs-liittopalkit (Posi-Joist palkit)

Varmennustodistuksen arviointiperusteet. Puu-teräs-liittopalkit (Posi-Joist palkit) Varmennustodistuksen arviointiperusteet Puu-teräs-liittopalkit (Posi-Joist palkit) Sisällysluettelo 1. Viiteasiakirjat 2 2. Yleistä 3 3. Alkutarkastus 3 4. Valmistajan laadunvarmistusjärjestelmän vaatimukset

Lisätiedot

Kalliokärjen käyttöohje Malli A

Kalliokärjen käyttöohje Malli A Kalliokärjen käyttöohje Malli A 18.9.2018 1 Sisällys 1 Johdanto... 2 1.1 Yleistä... 2 1.2 Emeca Oy... 2 2 Kalliokärjet... 2 2.1 Toimintatapa... 2 2.2 Emeca paaluun valettavat kalliokärjet... 3 3 Mitat

Lisätiedot

NDT-STANDARDIT NDT-tutkinnot

NDT-STANDARDIT NDT-tutkinnot NDT-pätevyystutkinnoissa käytettävät standardit 1(5) Kaikkiin menetelmiin yhteiset standardit SFS-EN 473 2008 Non-destructive testing. Qualification and certification of NDT personnel. General principles

Lisätiedot

Pirkka Mellanen Lahden Tasopalvelu Oy

Pirkka Mellanen Lahden Tasopalvelu Oy Pirkka Mellanen Lahtelainen, vuonna 1998 toimintansa aloittanut, teräsrakenteisiin erikoistunut metallialan yritys. Henkilökuntaa n. 40hlö Asiakkaita pääasiassa rakennusliikkeet. Sertifionti SFS-EN 1090-2

Lisätiedot

Teräspaalut pientalojen perustamisessa - suunnittelusta toteutukseen

Teräspaalut pientalojen perustamisessa - suunnittelusta toteutukseen Teräspaalut pientalojen perustamisessa - suunnittelusta toteutukseen Veli-Matti Uotinen Ruukin Teräspaalupäivä Sisältö Rakentamisen tilastotietoa Teräspaaluperustusten suunnittelu pohjatutkimukset paalutyypin

Lisätiedot

Savunpoistokattoluukun asennus kattoon

Savunpoistokattoluukun asennus kattoon Käkeläntie 41 FIN-16300 ORIMATTILA Tel. +358 3 544 3100 Fax. +358 3 544 3160 Asennusohje pdfmuodossa Säästä tämä ohje myöhempää koelaukaisua ja huoltoa varten Savunpoistoluukku voidaan asentaa täysin vaakasuoraan

Lisätiedot

Teräspaalupäivä 2011. Teräspaalupäivä 2011

Teräspaalupäivä 2011. Teräspaalupäivä 2011 Teräspaalupäivä 2011 1 TERÄSPAALUPÄIVÄ 27.01.2011, Messukeskus, Helsinki Suuren kantavuuden varmistaminen RR-suurpaaluille casekohteissa VT3 Tampereen Läntinen ohikulkutie S54 (2005) Pinoperän silta, Taivassalo

Lisätiedot

Rakentamismääräyskokoelma

Rakentamismääräyskokoelma Rakentamismääräyskokoelma Osa B1 Kantavat rakenteet Määräykset ja ohjeet 2010 Huom! Esitys perustuu B1-ehdotuksen 22.11.2010 olevaan versioon. Muutokset ovat hyvin mahdollisia. B-sarjan uudistustyön periaatteet

Lisätiedot

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19

KULMAVAIHTEET. Tyypit W 088, 110, 136,156, 199 ja 260 TILAUSAVAIN 3:19 Tyypit W 088, 110, 16,156, 199 ja 260 Välitykset 1:1, 2:1, :1 ja 4:1 Suurin lähtevä vääntömomentti 2419 Nm. Suurin tuleva pyörimisnopeus 000 min -1 IEC-moottorilaippa valinnaisena. Yleistä Tyyppi W on

Lisätiedot

Teräsbetonipaalun mitoitus PO-2016 mukaan

Teräsbetonipaalun mitoitus PO-2016 mukaan Teräsbetonipaalun mitoitus PO-2016 mukaan Aksiaalisesti kuormitettu tukipaalu PO-2016 koulutustilaisuus 14.3.2017 Jukka Haavisto, TTY Esityksen sisältö Yleistä tb-paalujen kestävyydestä Geoteknisen kestävyyden

Lisätiedot

POIJUKETTINGIT JA SAKKELIT LAATUVAATIMUKSET

POIJUKETTINGIT JA SAKKELIT LAATUVAATIMUKSET POIJUKETTINGIT JA SAKKELIT LAATUVAATIMUKSET Oulu 01.02.1993 Muutettu 30.11.2011 Insinööritoimisto Ponvia Oy Taka-Lyötyn katu 4, 90140 OULU Puh. 0207419900, fax 0207419909 Poijukettingit ja sakkelit, Laatuvaatimukset

Lisätiedot

Paalujen tuotehyväksynnät Paalutusohje PO-2016 koulutustilaisuus

Paalujen tuotehyväksynnät Paalutusohje PO-2016 koulutustilaisuus Paalujen tuotehyväksynnät Paalutusohje PO-2016 koulutustilaisuus, Liikennevirasto Sisältö Yleistä Teräsbetonipaalut Teräsputkipaalut Muut esivalmistetut paalut Porapaalujen kärkiosat Paalujen ankkuroinnit

Lisätiedot